Sisällön alkuun
Menu

Helena von Zweigberk

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Maaliskuussa 2009 Helena von Zweigberkiltä ilmestyi suomeksi ihmissuhderomaani
Tulivuoren partaalla .

Helena von Zweigberkiltä ilmestyi syksyllä 2007
suomeksi uusi dekkari Kuka jäljelle jää.
Kirja on neljäs vankilapastori Ingrid Carlbergista
kertova rikosromaani.
Upeita kirjoja kaikki.
Voin lämpimästi suositella sellaisille, jotka eivät ole vielä löytäneet Zweigbergkin kirjoja.

Helena von Zweigbergkin kirjojen suomalainen kustantaja on Karisto.Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Helena von Zweigbergk on vuonna 1959 syntynyt tuhkolmalainen toimittaja ja kirjailija, joka on tullut Ruotsissa tunnetuksi muutaman vuoden takaisesta suositusta radio-ohjelmasta. Hänen esikoisdekkarinsa Det Gud inte såg (Kun jumala sulki silmänsä, 2002) ilmestyi 2001. Kirja on ilmestynyt jo usealla eri kielellä ja se on saanut runsaasti kiittäviä arvosteluja. Kirjan päähenkilö on vankilapappi Ingrid Carlberg. Toinen kirja Kärleken skär djupa sår (Rakkaus viiltää syvältä, 2003) ilmestyi vuonna 2003 ja se
nostaa entistä vahvemmin rikoskirjallisuuden legendaaristen päähenkilöiden joukkoon. Jälleen loistava ruotsalainen dekkaristi suomeksi. Von Zweigbergk osaa luoda tihentyvää jännitystä ja pitää otteessaan viimeiseen saakka.

Teokset

Rikosromaanit

Det Gud inte såg. 2001. (suom. Kun Jumala sulki silmänsä, 2002).
Kärleken skär djupa sår. 2003. (suom. Rakkaus viiltää syvältä, 2003).
Hon som bar skammen. 2004? (ilm. suom. Joka häpeää kantaa).
Fly för livet, 2006. (suom. Kuka jäljelle jää, 2007).


Suomennokset

Kun jumala sulki silmänsä.
Alkuteos: Det Gud inte såg, 2001. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2002.
ISBN 951-23-4341-X (sid.) 28 e. Ilm. 9/2002.

Gun Johanssonin kohtalo järkyttää vankilapappina toimivaa Ingrid Carlbergia sitä enemmän mitä selkeämmin tapahtumien todellinen laita alkaa paljastua hänelle. Sisäinen pakko ajaa häntä ottamaan selkoa, mikä on saanut aran pikkutyötn kasvamaan julmaksi murhaajaksi, sillä hän on ainoa, johon Gun suostuu luottamaan ja jolle Gun herkeämättä väittää olevansa syytön. Selvittäessään Gunin kohtaloa Ingrid joutuu kohtaamaan myös oman epävarmuutensa työssä, uskossa ja ihmissuhteissa, ei vähiten yrittäessään luoda haparoivaa ystävyyttä pizzeriaa pitävän Mikin kanssa ja tutustuessaan Gunin nuoreen, maskuliisistä vetovoimaa uhkuvaan narkkariveljeen. Kirja on Helena von Zweigbergin esikoisteos.

Rakkaus viiltää syvältä.
Alkuteos: Kärleken skär djupa sår, 2003. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2003.
ISBN 951-23-4436-x (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2003.

Naisvankilassa istuu tuomiotaan kaunis Tanja, joka on jäänyt kiinni suuren heroiinierän salakuljetuksesta. Syyttömyyttään vakuuttava nuori nainen takertuu vankilapappi Ingridiin ja anelee tätä ottamaan yhteyttä poikaystäväänsä, joka on pannut välit poikki tapahtuneen vuoksi. Ingrid aavistelee Tanjan viattoman pinnan alla jotain vaarallisempaa,mutta suostuu naiivisti palvelustehtäväänsä uskoen auttamaan tyttöä. Hän tulee siten vedetyksi mukaan painajaismaisiin tapahtumiin, joissa on pohjimmiltaan kyse toisiaan sekä rakastavien että vihaavien ihmisten välisestä psykologisesta pelistä. Yhä uhkaavammksi muuttuvien tilanteiden lomassa Ingrid yrittää selvittää omaa haparoivaa ihmissuhdettaan, niin että romaanista kasvaa paitsi jännittävä psykologinen trilleri myös monitasoinen, koskettava rakkauskertomus.

Joka häpeää kantaa.
Alkuteos: Hon som bar skammen, 2004. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2005.
ISBN 951-23-4667-2 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2005.

Laura, viisikymppinen entinen prostituoitu, istuu vankilassa jäätyään kiinni huumeiden välittämisestä. Hän on kirjoittanut muistelmansa ja kääntyy hyväuskoisen ja avuliaan vankilapappi Ingrid Carlbergin puoleen saadaakseen ne julkaistuiksi. Lukiessa Ingridille selviää, että niiden julkaiseminen kirjana olisi skandaali, siksi monia julkisuuden henkilöitä tekstissä vilahtelee. Käsikirjoituksen kopio joutuu kuitenkin erään vankitoverin käsiin ja sitä tietä TV-toimittajille, jotka ryhtyvät puuhaamaan aiheesta paljastusohjelmaa. Dramaattiseksi muuttuneen tilanteen keskellä Ingrid yrittää selvitellä sotkuista suhdettaan esimieheensä ja rakastettuunsa Andersiin; hääpäivä on lyöty lukkoon, mutta kaksi ongelmaihmistä eivät näytä pystyvän antamaan anteeksi toistensa heikkouksia.
Joka häpeää kantaa on itsenäinen jatko-osa hienoille rikosromaaneille Kun Jumala sulki silmänsä ja Rakkaus viiltää syvältä.

Kuka jäljelle jää.
Alkuteos: Fly för livet, 2006. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4899-2 (sid.) 33,50 e. Ilm. 10/2007.

Neljä vaarallista rikollista karkaa vankilasta ja ottaa panttivangikseen vankilapastori Ingrid Carlbergin. Pako suuntautuu ensin syrjäiselle, kuuromykän vanhuksen asuttamalla tilalle, missä joukkoon liittyy kaksi venäläissyntyistä nuorta naista. Pako etenee, autoja vaihdetaan, piilopaikat muuttuvat ahtaista vuokrakasarmeista autioiksi huviloiksi. Panttivanki-draaman edetessä rikollisten ja heidän naistensa keskinäiset välit käyvät yhä tulehtuneemmiksi ja uhkaavammiksi, kun asiat eivät etenekään suunnitelmien mukaan. Kiristynyt ilmapiiri koettelee entistä enemmän myös Ingridiä, jonka pelko omasta kohtalosta ja huoli aviomiehestä ja vuoden ikäisestä tyttärestä jo muutenkin tekevät milloin turraksi, milloin raivopäiseksi. Ja kun ratkaisu lähestyy, on epävarmaa, moniko selviää draamasta hengissä...
Kuka jäljelle jää on neljäs vankilapastori Ingrid Carlbergista kertova rikosromaani. Kurkkua kuristavan jännityksen lomassa von Zweigbergk käsittelee uskomattoman taitavasti teemaa myös psykologiselta kannalta.
Suomessakin hyviä arvosteluja saaneen kirjailijan uusin romaani oli Ruotsissa ehdolla Vuoden 2006 rikosromaaniksi.

Muut romaanit

Tulivuoren partaalla.
Alkuteos: Ur vulkanens mun, 2008.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5077-3 (sid.) 35,00 e.   Ilm. 3/2009.  

Huom! Ei dekkari.
Annan ja Matsin avioliitossa on jo jonkin aikaa mennyt kehnosti, ja parisuhdetta on tarkoitus korjata Sisiliaan suuntautuvalla matkalla, johon heillä ei oikeastaan olisi edes varaa. Perheen kaksi lasta, 7-vuotias Molly ja 12-vuotias Sebbe, odottavat innokkaasti lomaa ja oikean tulivuoren näkemistä. Mutta vanhempien suhde muuttuukin poikkeusolosuhteissa entistä kireämmäksi, ja lapsetkin saavat osansa katkeruudesta. Tilanne kärjistyy, kun Anna etsii lohtua tekstariseksistä toisen miehen kanssa ja Mats alkaa uhmapäissään roikkua ruotsalaisen turistitytön seurassa. Matkan ja myös Annan ja Matsin suhteen käännekohdaksi muodostuu kovasti odotettu, Etnan huipulle suuntautuva retki.
Helena von Zweigbergk tunnetaan suomeksikin käännetyistä vankilapappi Ingrid Carlbergista kertovista kiitetyistä rikosromaaneistaan. Tulivuoren partaalla on hänen toinen ihmissuhderomaaninsa, latautunut ja tunteita kuohuttava draama, joka vetää jännittävyydessään vertoja hänen dekkareilleen.

Artikkeleita ja kirjallisuutta

Jokela, Kerttu:  Hitunen todellisuuta, loput mielikuvitusta : Helena von Zweigbergkin dekkariresepti.
Ruumiin kulttuuri 3/2008.  s. 48-51.

Arvosteluja

Rakkaus viiltää syvältä. Karisto 2003.
Ruumiin kulttuuri 4/2003. Marja Istala Kumpunen.

Internet

Wikipedia - Helena von Zweigbergk.
Bengt Nordin Agency - Helana von Zweigbergk.
Dagbladet Magasinet - Intervjuet - Helana von Zweigbergk.
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa