Sisällön alkuun
Menu

Don Winslow

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syksyllä 2020 ilmestyi Don Winslowilta tarinakokoelma Rikkinäiset.
bbbb

Lokakuussa 2019 ilmestyi pitkästä aikaa Don Winslowilta uusi dekkarisuomennos Raja

bbbb


Syyskuussa 2013 ilmestyi Don Winslowilta kolmas dekkarisuomennos Kuolleiden päivät.

Elokuussa 2013 ilmestyi v. 2012 ilmestynyt 
Pilviparonit uutena pokkaripainoksena.


Don Winslowin toinen suomennettu dekkari
Pilviparonit ilmestyi syyskuussa 2012.

Raakalaiset ilmestyy uutena
leffapokkaripainoksena lokakuussa 2012.

Huom!
Winslowin Raakalaisten pohjalta tehdyn elokuvan Suomen ensi-ilta oli 12.10.2012.
Elokuvan on ohjannut Oliver Stone.
Lisätietoa:
- Finnkino
.
- Elokuvan traileri.
- Yle tv1 Tähtihetki: Raakalaiset on ammattimaisesti toteutettu toimintaelokuva
- Arvio Turun Sanomissa 12.10.12
- Arvio Demarissa 12.10.12

Keväällä 2011 ilmestyi suomeksi Don Winslowin läpimurtoromaani Raakalaiset.
Erittäin kiinnostava uusi tulokas käännösdekkareissa.

Don Winslowin kolme ensimmäistä suomennettua dekkaria
on julkaissut Like.

www.donwinslow.com

HarperCollinsNordic -Don Winslow.

Don Winslow TwitterissäTornion kaupunginkirjasto
 
 


Elämä

Etelä-Kaliforniassa asuva Don Winslow (s. 1953 New Yorkissa) on entinen yksityisetsivä, jonka perusteellinen tuntemus rajaseudun huumekaupasta antaa tarinalle autenttista särmää. Raakalaiset on  useita rikosromaaneja kirjoittaneen Winslowin läpimurtoromaani, josta Oliver Stone on parhaillaan työstämässä elokuvaa.
Don Winslown Raakalaiset on Barry Awards 2011 -dekkaripalkintoehdokkaana vuoden parasta dekkaria valittaessa samoin ehdokkaana myös Dilys Award 2010 palkinnon saajaksi.

Winslow on kirjoittanut yli kaksikymmentä romaania ja hänen kirjansa niittävät ylistystä ja ne keikkuvat bestsellerlistoilla vuodesta toiseen.
Don Winslow on saanut lukuisia palkintoja kirjoistaan.
Suomeksi Winslowlta on aiemmin ilmestynyt kolme rikoskirjaa, läpimurtoromaaninsa Raakalaiset (2011), Pilviparonit, 2012 ja Kuolleiden päivät, 2013.
Winslow asuu Kaliforniassa vaimonsa kanssa


Teokset

Rikosromaanit


The Power of the Dog, 2005. (suom. Kuolleiden päivät, 2013).
Savages, 2010. (suom. Raakalaiset, 2011).
Kings of Cool, 2012. (suom. Pilviparonit, 2012).
The Border, 2019. (suom. Raja, 2019).
Broken, 2020.  (suom. Rikkinäiset, 2020).

Teosluettelot:
- Wikipedia - Don Winslow.
- Stop You're Killing Me - Don Winslow.


Suomennokset


Raakalaiset.
Alkuteos:  Savages, 2010.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2011.   (Rikos kannattaa)
ISBN 978-952-01-0550-1 (sid.)   Ilm. 3/2011.  
Uusi pokkaripainos ilm. 10/2012.
Ensimmäinen suomennos!

Nerokas ja pirullisen hauska Raakalaiset sykkii alamaailman synkkiä rytmejä. Uuden rikoskirjallisuuden kärkinimen läpimurtoteos kertoo kahden nuoren pilviparonin väkivaltaisesta välienselvittelystä meksikolaisen huumekartellin kanssa. Stilettiä terävämmät juonenkäänteet, siekailemattoman moraalittomat henkilöhahmot ja adrenaliininhuuruinen kirjoitustyyli tekevät rikostarinasta äärimmäisen koukuttavaa luettavaa.
Etelä-Kaliforniassa asuva Don Winslow on entinen yksityisetsivä, jonka perusteellinen tuntemus rajaseudun huumekaupasta antaa tarinalle autenttista särmää. Raakalaiset on  useita rikosromaaneja kirjoittaneen Winslowin läpimurtoromaani, josta Oliver Stone on parhaillaan työstämässä elokuvaa.
Don Winslown Raakalaiset on Barry Awards 2011 -dekkaripalkintoehdokkaana vuoden parasta dekkaria valittaessa samoin ehdokkaana myös Dilys Award 2010 palkinnon saajaksi.  Hyvältä näyttää.  Toivottavasti kirja lunastaa odotukse.Pilviparonit
- Raakalaisten esinäytös
Alkuteos:  The kings of cool - A Prequel to Savages, 2012.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2012.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0802-1 (sid.)  40,80 e.   Ilm. 9/2012.  
Uusi pokkaripainos ilm. 8/2013.

James Ellroyn manttelinperijäksi ylistetyn Don Winslown romaani Raakalaiset  kertoi parikymppisistä ystävyksistä Benistä ja Chonista sekä heidän yrityksistään pelastaa yhteinen rakastettunsa O. Uutuusromaani puolestaan paljastaa, kuinka tästä kolmikosta tuli mitä tuli ja kuinka he löysivät toisensa. Tarina alkaa 60-luvun Etelä-Kaliforniasta ja kertoo monenlaisista perheistä: biologisista perheistä, hengenheimolaisista ja bisneskumppanuksista. Kamppaillessaan huumediilerien ja kierojen poliisien kanssa nuori polvi saa huomata, että vanhempien historia sanelee myös heidän kohtaloaan. Odottamattomat tapahtumat syöksevät kaksi sukupolvea törmäyskurssille, ja lopulta Benin, Chonin ja O:n on valittava biologisten perheidensä ja toistensa väliltä. Romaanin juonenkäänteet ovat niin odottamattomia, hahmot niin yltiöcooleja, kerronta niin vimmaista ja huumori niin kuolettavaa, että lukijalta lähtee läskit silmistä. Winslowin ensimmäinen suomennettu dekkari Raakalaiset ilmestyi Liken kustantamana keväällä 2011.

Don Winslown Raakalaiset on Barry Awards 2011 -dekkaripalkintoehdokkaana vuoden parasta dekkaria valittaessa samoin ehdokkaana myös Dilys Award 2010 palkinnon saajaksi.

Kuolleiden päivät.
Alkuteos: The Power of the Dog, 2005.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2013.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0942-4 (sid.)  Ilm. 8/2013. 

Vimmainen huumekauppatrilleri johdattaa pimeyden sydämeen. Art Keller on pakkomielteinen huumepoliisi, joka turvautuu tarvittaessa oman käden oikeuteen. Adán Barrera on karismaattinen mutta brutaali huumediileri. Nora Hayden on luksushuora, jolla on sydän paikallaan. Sean Callan on kivenkova palkkamurhaaja, jolle elämä on kuoleman odotushuone. Neljän säätäjän tiet kohtaavat tarinassa, joka kertoo huumekaupan kiemuroista kolmella eri vuosikymmenellä.
Pelottavan taitavasti huumeiden, rahan ja politiikan epäpyhää kolminaisuutta kuvaava Don Winslow (s. 1953) on entinen yksityisetsivä, jonka perusteellinen tuntemus rajaseudun huumekaupasta antaa hänen teoksilleen autenttista särmää. Oliver Stonen elokuva Raakalaiset pohjautuu Winslowin samannimiseen kirjaan.
Don Winslowilta on aiemmin ilmestynyt suomeksi dekkarit Raakalaiset (kevät 2011) ja Pilviparonit (syksy 2012).

Raja.
Alkuteos: The Border, 2019. Suom. Pirjo Lintuniemi.
HarperCollinsNordic 2019.
ISBN 9789150762181 (sid.)  Ilm. 10/2019.
bbbb
Art Keller on ollut yli neljänkymmenen vuoden ajan Amerikan pisimpään jatkuneen konfliktin, huumesodan etujoukoissa. Hänellä on pakkomielle voittaa maailman voimakkain, varakkain ja tappava kartellikuningas- Sinaloa-kartellin kummisetä, Adan Barrera. Pakkomielle on vienyt Kelleriltä hänen rakastamiaan ihmisiä ja nakertanut suuren palan hänen sielustaan.
Nyt Keller on nostettu korkeaan asemaan DEA:sssa ja hän huomaa, että tuhotessaan yhden hirviön hän on luonut kolmekymmentä muuta, jotka luovat vielä enemmän kaaosta ja kärsimystä hänelle rakkaassa Meksikossa. Eikä vain siellä. Viimeisenä perintönään Barrera on levittänyt Amerikkaan heroiini-epidemian vitsauksen.
Keller on vihollisten ympäröimä: huumepomot haluavat tappaa hänet ja poliitikot haluavat tuhota hänet. Ja mikä vielä pahempaa: tuleva hallitus tekee yhteistyötä huumesalakuljettajien kanssa. Art Keller on sodassa paitsi kartellien kanssa, myös oman hallituksensa kanssa. Pitkä taistelu on opettanut hänelle enemmän kuin hän olisi koskaan osannut kuvitella. Nyt hän saa viimeisen oppitunnin – rajoja ei ole olemassakaan.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Rikkinäiset.
Alkuteos: Broken, 2020. Suom. Pirjo Lintuniemi.
HarperCollinsNordic 2020.
ISBN 9789150957396 (nid.)  Ilm. 11/2020.
bbbb
Hän tietää, että tulee maailmaan millaisena tahansa, sieltä lähtee rikkinäisenä.
Kuusi jännitystä tihkuvaa ja sydäntä särkevää tarinaa, joissa kuljetaan pakkomielteisten poliisien elämän ja työn syövereissä, huumemiljonäärien ja timanttivarkaiden perässä sekä palkkionmetsästäjien, ihmissalakuljettajien,
yksityisetsivien ja pakolaisten pimeääkin pimeämmässä maailmassa.
Tarinat kuvaavat ihmisraunioita lain molemmin
puolin ja loputonta taistelua rikollisten maailmassa. Maailmassa, jossa korruptio, kosto, petokset ja menetykset ovat arkipäivää, mutta jossa toisaalta, onneksi, elää vahvana myös oikeudenmukaisuus ja anteeksianto.
Winslow kuvaa karua alamaailmaa taitavasti, katu-uskottavasti ja kekseliäästi, huumoria unohtamatta.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

- Hs.fi 29.6.2011 - Amerikkalaisen epävarmuuden aika.
- Hs.fi 15.8.2015. Harri Römpötti. Raakalaisia siellä, raakalaisia täällä. Oliver Stonen elokuva,joka pohjautuu Don Winslowin dekkariin Raakalaiset.

Arvosteluja

Raakalaiset. Like 2011.
- Keskisuomalainen 12.8.2011 - Pentti Pesä.


Internet

- Like - Don Winslow .
- Wikipedia - Don Winslow.
- www.donwinslow.com
- New York Times - Arvio kirjasta 7.7.2010 Janet Maslin.
- IMDb - Don Winslow .