Sisällön alkuun
Menu

Urban Waite

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Lokakuussa 2013 ilmestyi Urban Waiten odotettu
toinen dekkari Haaskalinnut.


Urban Witen esikoisdekkari Pelon rajalla ilmestyi suomeksi syksyllä 2012.
Erittäin jännittävä ja koskettava kirja. Syksyn parhaita käännösdekkareita.


Huom!  Uskon, että monella hyvien dekkarien lukijalla on jäänyt Urban Waiten kirja Pelon rajalla lukematta.
Suosittelen lämpimästi...Jännitystä riittää...
Kaikki, joille olen suositellut ovat tykänneet...

Urban Waiten suomalainen kustantaja on
Karisto.

 

urbanwaite.comDekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Urban White on opiskellut luovaa kirjoittamista Western Washington Universityssa ja Emerson Collegessa.  Ennen kirjailijan ammattia kokemusta on kertynyt myös mm. tarjoilijan ja polkupyörän korjaajan työstä.  Urban Waite asuu Seattlessa.
Waiten esikoisdekkari Terror of Living ilmestyi 2011. Esikoisteostaan kirjoittaessaa hän oli 28-vuotias. Kirjan ilmestyi suomeksi syksyllä 2012 nimellä Pelon rajalla
Toinen romaani The carriot birds sijoittuu Meksikon rajalle ja julkaistiin vuonna 2013. Suomeksi kirja ilmestyi syksyllä 2013 nimellä Haaskalinnut.

Urban Waiten esikoisteos on saanut huikean vastaanoton ja sen käännösoikeudet on myyty kymmeneen maahan. Romaani on selkeä ja huippujännittävä, ja sen ajan ja paikan tuntu on elokuvallisen intensiivinen. Se ei ole perinteinen hyvän ja pahan taistelu, vaan kuvaa lain tuolla puolen eläviä ihmisiä. Kirjaa on syystä verrattu Cormac McCarthyn Menetetty maa -romaaniin ja -elokuvaan sekä Daniel Woodrellin Winter’s Boneen, josta Suomessakin nähtiin neljän Oscar-ehdokkuuden elokuvaversio.

Urban Waiten toinen romaani Haaskalinnut on hiostava kostotarina USA-Meksiko-rajalla. Urban Waiten esikoisromaani Pelon rajalla (ilm. syksyllä 2012) herätti kriitikoiden kiinnostuksen ympäri maailmaa, ja uutta romaania on odotettu kuumeisesti.
Pelon rajalla oli syksyn 2012 parhaita käännöstulokkaita. Todella jännittävä kirja ja vetävästi kerrottu tarina.  Hieman valtavirrasta poikkeva aihepiiriltään ja näkökulmaltaan.  Suosittelen lämpimästi.
On hienoa, että Waiten toinenkin romaani saatiin suomeksi tuoreeltaan.


Teokset

Rikosromaanit

The terros of living, 2011.  (suom. Pelon rajalla, 2012).
The carriot birds, 2013. (suom. Haaskalinnut, 2013).

Suomennokset


Pelon rajalla.
Alkuteos: The terros of living, 2011.  Suom. Päivi Pouttu-Delière.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5463-4 (sid.)   Ilm. 9/2012.  

Esikoisteos!!!
Viisikymppinen Phil Hunt viettää hiljaiseloa ja kasvattaa vaimonsa kanssa hevosia USA:n ja Kanadan rajalla. Parikymmentä vuotta sitten saatu tuomio ryöstön yhteydessä tehdystä taposta ei silti jätä rauhaan. Hunt ei ole tappaja – vaikka ei kaidan tien kulkijakaan. Silloin tällöin hän yhä salakuljettaa hevosillaan huumeita rajan yli, läpi vuoristoisten metsien. Eräänä yönä jättimäinen keikka menee pieleen. Alkaa henkeäsalpaava takaaajo, jossa Huntin kintereillä on paitsi vanhoja kalavelkoja karhuava tuttu sheriffi, myös huumepomojen lähettämä psykopaattinen palkkamurhaaja. Villi pakomatka pakottaa Huntin tekemään tiliä menneisyytensä kanssa ja paljastaa huumebisneksen koko karuuden. Henkihieverissä Hunt vaihtaa piilopaikkaa – kunnes kohtaa yhtä periksi antamattomat vainoajansa silmästä silmään.
Urban Waiten esikoisteos on saanut huikean vastaanoton ja sen käännösoikeudet on myyty kymmeneen maahan. Romaani on selkeä ja huippujännittävä, ja sen ajan ja paikan tuntu on elokuvallisen intensiivinen. Se ei ole perinteinen hyvän ja pahan taistelu, vaan kuvaa lain tuolla puolen eläviä ihmisiä. Kirjaa on syystä verrattu Cormac McCarthyn Menetetty maa -romaaniin ja -elokuvaan sekä Daniel Woodrellin Winter’s Boneen, josta Suomessakin nähtiin neljän Oscar-ehdokkuuden elokuvaversio.
Huom! Todella jännittävä kirja ja vetävästi kerrottu tarina.  Hieman valtavirrasta poikkeva aihepiiriltään ja näkökulmaltaan.  Suosittelen lämpimästi.Haaskalinnut.
Alkuteos: The carriot birds, 2013. Suom. Marja Mutru.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5675-1 (sid.)   Ilm. 10/2013. 

Ray Lamar on maksanut kovan hinnan rahakkaasta mutta säälimättömästä työstään Coronadon kovimman huumepomon palkollisena: vaimo on kuollut ja ainoa poika vammautunut ja elänyt isoisänsä hoivissa viimeiset kymmenen vuotta. Ray päättää tehdä vielä viimeisen keikan palatakseen kotikylään ja
aloittaakseen uuden elämän poikansa kanssa. Uskalias huumeryöstö kilpailevan kartellin kimppuun sujuu hyvin, kunnes ylimielinen ja kokematon rikostoveri tyrii pahan kerran. Lain toisella puolella oleva Rayn serkku, entinen sheriffi Tom Herrera, asettaa henkensä alttiiksi auttaakseen sukulaistaan, mutta liikkeelle lähtee vääjäämätön koston vyöry, jossa tyhjenevät alta aikayksikön sekä vallitsevat moraalikäsitykset että haulikon piiput.
Edeltäjänsä tavoin Haaskalinnut on hengästyttävä trilleri lännenmaisemissa tulisilla nykyajan mausteilla.

Hiostava kostotarina USA-Meksiko-rajalla. Urban Waiten esikoisromaani Pelon rajalla (ilm. syksyllä 2012) herätti kriitikoiden kiinnostuksen ympäri maailmaa, ja uutta romaania on odotettu kuumeisesti. Pelon rajalla oli syksyn 2012 parhaita käännöstulokkaita.
Hienoa, että saadaan Urban Waitelta uusi dekkari. Pelon rajalla oli erittäin jännittävä ja koskettava kirja.


Artikkeleita ja kirjallisuutta
Arvosteluja

Pelon rajalla. Karisto 2012.

- Kirjavinkit 29.9.2012.
- HS.fi 17.11.12 - Nummelin, Juri: Urban Waiten esikoinen ei ole mitään lohtulukemista .
- Lehtonen, Juuso K.: Koukuttamisen jalo taito. Ruumiin kulttuuri 4/2012.

Internet

- urbanwaite.com.
- Karisto - Urban White.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2013 Terttu Uusimaa