Sisällön alkuun
Menu

Aira Vuoristo

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Aira Vuoristolta ilmestyi huhtikuussa 2007 kuudes jännitysromaani
Hiisi vieköön hengen.

Vuoriston dekkarien kustantaja on
Kustannus-Mäkelä. Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Aira Vuoristo on syntynyt Raumalla 1937. Hän on lastentautien erikoislääkäri ja siirtyi eläkkeelle vuonna 2000. Eläkkeelle jäätyään hän on alkanut kirjoittaa dekkareita.
Aira Vuoristo asuu Rovaniemellä.
Seuraavassa kirjailija kertoo kirjoittamisestaan:
"Olen lapsuudesta lähtien pitänyt vanhanaikaisten perinteisten dekkarien lukemista parhaana tapana rentoutua ja irtaantua arjesta. Siksi olen aina haaveillut tekeväni sellaisia myös itse toisia samanhenkisiä varten. Viime tingassa, vanhoilla päivilläni ryhdyin vihdoin toteuttamaan haavettani. Kirjoittamiseni ainoa tarkoitus on siis viihdyttää ja rentouttaa. En yritä välittää tärkeää sanomaa, en herättää uusia ajatuksia, en kohottaa ylevään tunnelmaan. En myöskään halua hätkähdyttää, järkyttää tai ahdistaa. Toivon vain, että lukijani saisi tilaisuuden välillä laiskasti pohtia ratkaisuja kuviteltuihin ongelmiin tosielämän raskaitten ja vaativien ratkaisujen vastapainoksi ja heittäytyä hetkeksi jännittämään asioita, joita ei onneksi todellisuudessa tarvitse jännittää.
Olen halunnut sijoittaa kirjojeni tapahtumat Lappiin, joka on itselleni tutuin ja tärkein miljöö. Tavoitteeni on saada aikaan tuntuma, että keksimieni paikkojen ja maisemien voisi kuvitella todella olevan täällä jossakin ja luomani henkilöhahmot vaikuttaisivat uskottavilta Lapin ihmisiltä, murhaajia myöten."Teokset

Suvussa surman suu.
Kustannus-Mäkelä 2001.
ISBN 951-882-142-9 (sid.). Kuva kirjan kannesta.

Sukulaisia kokoontuu Mirjami-mummon 85-vuotispäiville syksyiseen Kittilään. Sonjaa
jännittää, sillä hänen avomiehensä, rovaniemeläinen poliisi Pietari, tapaa sukua
ensimmäisen kerran. Hauskaan juhlatunnelmaan tulee säröjä, kunpaikalle ilmestyy myöhästyneenä yllätysvieras, opiskelijapoika Johannes. Jo lapsena tämä on nauttinut ärsyttämisestä. Vähitellen käy ilmi, että kovin monella on aihetta vihata Johannesta.
Aira Vuoriston esikoisdekkari ilahduttaa jännityksen ystäviä. Kirjailija kuvaa
tarkkanäköisesti solmuisia ihmissuhteita värikkäässä sukulaispiirissä ja paljastaa
taidokkaasti piirre piirteeltä totuuden kummallisesta kuolemantapauksesta.
Rovaniemeläisen Aira Vuoriston esikoisdekkari, jonka tapahtumat sijoittuvat
kiinnostavasti Lappiin Kittilään.

Kuovi huutaa kuolemaa.
Kustannus-Mäkelä 2002.
ISBN 951-882-192-5 (sid.)

Pentti Alatalo ajaa kesämökille päästäkseen kokeilemaan uutta pistooliaan. Elämä
hymyilee: komea ja pidetty lääkäri on päässyt syrjähypyn jälkeen sopuun vaimonsa
kanssa, ja työ lääkärikeskuksessa on mieluisaa. Mutta miksi mökkirannassa kajahtaa
surmanlaukaus? Poliisin on vaikea saada selville murhan motiivia. Onneksi
rikosylikonstaapeli Pietari Päre saa tervetullutta apua työtoveriltaan Sepolta ja
psykologivaimoltaan Sonjalta. Pienessä kaupungissa tunnetaan ja tiedetään
kanssaihmisten tekemiset. Aira Vuoriston toinen jännitysromaani kertoo asiantuntevasti työstä ja ihmissuhteista lääkärikeskuksessa.

Haaste haudan takaa.
Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-330-8 (sid.) 28,50 e.

Pohjoissuomalaisessa syrjäkylässä ei haluttaisi herättää henkiin muistoja vuosikymmenten takaisesta murhenäytelmästä. Kun nuori nainen ilmestyy etelästä siitä kyselemään, hän saa osakseen epäluuloa ja jopa uhkaa. Hän saa myös kesälomaansa lopettelevan rikosylikonstaapeli Pietari Päreen kiinnostumaan vanhasta tarinasta, joka tuntuu yhä oudosti kiihdyttävän kyläläisten mieliä. Pian järven rannalla jylhän vaaran suojassa eristyneenä kyyhöttävän kylän rauha järkkyy uudelleen. Heti lomalta palattuaan Pietari joutuu Kuusimetsään selvittämään pajon tuoreempaa murhenäytelmää. Voiko sillä olla yhteyttä vanhoihin tapahtumiin? Vai pitäisikö lakata askartelemasta jo haudattujen asioiden parissa. Aira Vuoriston kahdesta edellisestä kirjasta tuttu Pietari Päre jatkaa synkkien arvoitusten ratkaisemista verkkaisen pohdiskelevaan tapaansa.

Tappaja tietää talosi.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-413-4 (sid.) 29.25 e.

Lääkäri Soile Rannikko löydetään kotoaan kuolleena, mutta poliisin mielestä hän on vääränlainen ihminen murhan uhriksi. Liikkuuko Rovaniemen pakkastalvessa kuristaja, jonka kohteeksi voi joutua sattumalta, vai ovatko murhien juuret sittenkin menneisyydessä? Rikoskomisario Pietari Päreellä ryhmineen on tiukat paikat, ennen kuin tapahtumasarja alkaa selvitä. Aira Vuoriston neljäs jännitysromaani.

Vastoin vainajan tahtoa.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-549-1 (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2005.

Nuoren miehen luuranko löytyy kainuulaisen purkutalon perustuksista. Vainajan henkilöllisyys saadaan selville DNA-tutkimusten avulla, vaikka katoamisesta on lähes puoli vuosisataa. Rikoskomisario Pietari Päre ponnistelee uransa omituisimman tehtävän kimpussa. Kuka murhasi nuorukaisen, missä murha tapahtui ja miten uhri kätkettiin syrjäiselle rakennustyömaalle satojen kilometrien päässä katoamispaikasta? Poliisien on vaikea saada luotettavia lausuntoja vanhoista asioista - varsinkin kun jotkut pelkäävät totuuden paljastumista.
Aira Vuoriston viides Pietari Päre -dekkari.

Hiisi vieköön hengen.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-703-3 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2007.

Hiidenkirnuista kiinnostunut historianopettaja katoaa ja löytyy kuolleena yhden syvän kirnun pohjalta. Hänet on pyytänyt paikalle toimittaja lehdestä, jota ei ole olemassakaan. Kuka esiintyi toimittajana ja miksi opettaja surmattiin? Löytyykö verityölle motiivi uhrin yksityiselämästä vaiko kunnallispolitiikan kiemuroista?
Rovaniemen oman murharouvan Aira Vuoriston kuudennessa jännitysromaanissa henkirikostutkimusta johtaa jälleen rikoskomisario Pietari Päre. Lapin ihmisiä ja oloja todenmakuisesti kuvaava klassinen arvoitusdekkari pitää lukijan lujasti näpeissään loppuratkaisuun saakka.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Suvussa surman suu. Kustannus-Mäkelä, 2001.
Helsingin Sanomat 11.6.01. Keijo Kettunen.
Kaleva 18.4.01. Marja-Riitta Vainikkala.
Lapin Kansa 8.6.01. Tapio Nevala.
Pohjolan Sanomat 6.5.2001.
Ruumiin kulttuuri 2/2001. Kirsi Luukkanen.

Kuovi huutaa kuolemaa. Kustannus-Mäkelä 2002.
Aamulehti 10.11.02. Ari Haasio.
Ruumiin kulttuuri 2/2002. Kati Särkelä.

Haaste haudan takaa. Kustannus-Mäkelä 2003.
Ruumiin kulttuuri 2003/2. Keijo Kettunen.

Tappaja tietää talosi. Kustannus-Mäkelä 2004.
Ruumiin kulttuuri 1/2004, Sari Ruotsalainen.

Internet


Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa