Sisällön alkuun
Menu

Johanna Tuomola

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Lokakuussa 2019 ilmestyi Johanna Tuomolan kuudes Noora Nurkka -dekkari Liekit yössä.
bbbb


Kesäkuussa 2016 ilmestyi Johanna Tuomolalta
uusi dekkari Valheen vangit.
bbbb
- Savon Sanomat 25.7.2016 Risto Löf: Kirjailija kyllästyi kustantajan vitkasteluun - perusti oman yhtiön.

Johanna Tuomolalta on tulossa uusi dekkari.
Hän antaa lukijoilleen mahdollisuuden osallistua esilukijaksi
kotisivullaan www.johannatuomola.com.

Toukokuussa 2015 ilmestyi Johanna Tuomolan kuudes
dekkari Vielä kerran.

Toukokuussa 2013 ilmestyi Johanna Tuomolan viides
Noora Nurkka -jännitysromaani Murhaaja vierelläsi.

Johanna Tuomolan videohaastattelu.

Huhtikuussa 2012 ilmestyy Johanna Tuomolan neljäs
Noora Nurkka -dekkari Minkä taakseen jättää.

Keväällä 2011 ilmestyi Johanna Tuomolan kolmas
Noora Nurkka -dekkari Petoksen anatomia.

Tuomolan toinen dekkari Sieppaus ilmestyi keväällä 2010.
Kirja on toinen dekkari Noora Nurkka -sarjassa.

Johanna Tuomolan esikoisdekkari ja Tummissa vesissä
ilmestyi syksyllä 2009.

Johanna Tuomolan dekkarien kustantaja on
Myllylahti.
Kaikki kirjat ovat ilmestyneet Myllylahden
MurhaMylly -sarjassa.


www.johannatuomola.com

Myllylahti - Johanna Tuomola


 
Tornion kaupunginkirjasto
 


Elämä

Johanna Tuomola on syntynyt 1961 Helsingissä suomenruotsalaiseen perheeseen ja asuu Lohjan Vaanilassa miehensä ja kahden koiransa kanssa. Tuomola on toiminut pääasiassa hevosalalla ennen kirjailijanuraansa. Näistä lähtökohdista hänen oli luonteva sijoittaa 1990-luvulla kirjoittamansa (Kariston julkaisemat) kahdeksan nuortenkirjan tapahtumat hevosmaailmaan. Nykyään hän toimii päätoimisena kirjailijana.
Johanna Tuomolaa pidetään psykologisen dekkarin taitajana. Tuomola panostaa kirjoissaan erityisesti uskottaviin henkilöhahmoihin ja rikoksen syihin ja seurauksiin. Tuomolalla on kirjoissaan tyypillisesti vahva yhteiskunnallinen kulma.
Johanna Tuomolalta on ilmestynyt kolme dekkaria.  Neljäs dekkari Minkä taakseen jättää ilmestyy huhtikuussa 2012.  Esikoisdekkari Tummissa vesissä ilmestyi syksyllä 2009.  Toinen dekkari Sieppaus ilmestyi keväällä 2010 ja kolmas Petoksen anatomia ilmestyi keväällä 2011.
Johanna Tuomolan dekkarit sijoittuvat hänen kotikulmilleen Lohjalle. Hänen kirjojensä päähenkilö on rikosylikonstaapeli Noora Nurkka.
Huom!
Antti Turusen kattava artikkeli Johanna Tuomolasta.
Turunen, Antti: Johanna Tuomola vaihtoi hevoset rikoksiiin.
Ruumiin kulttuuri 2/2011, s. 20-23.


Teokset

Rikosromaanit

Tummissa vesissä.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 37).
ISBN 978.952-202-128-1 (sid.)   27,50 e.   Ilm. 9/2009.  

Noora Nurkka -sarja 1
Psykologinen nykydekkari, jossa useampi juonilinja kulkee lomittain.
Rikosylikonstaapeli Noora Nurkka joutuu jättämään keskusrikospoliisin työt henkilökohtaisten syiden takia. Hän muuttaa Lohjalle isänsä - hänelle tuntemattoman miehen - luo ja jatkaa poliisiuraansa pikkukaupungin poliisilaitoksella.
Kaupungin idylli murtuu heti kättelyssä, kun Lohjanjärven rannasta löytyy naisen ruumis. Rikoskomisario Pentti Litmanen ryhtyy uuden rikosylikonstaapelin ja muun ryhmänsä kanssa selvittämään, missä olosuhteissa nainen on kuolemansa kohdannut: omasta valinnastaanko, tapaturmaisesti vai henkirikoksen uhrina? Tutkinta johdattaa heidät kuolleen naisen lähipiiriin, ja vähitellen ihmismielen pimeille poluille.
Ensimmäinen dekkari Tuomolalta.  Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt nuortenkirjasarja.

Sieppaus.
Myllylahti 2010.   (MurhaMylly ; 41).
ISBN 978-952-202-187-8 (sid.) 28,40 e.   Ilm. 03/2010.  

Noora Nurkka -sarja 2
Pikkutytöltä vaikuttava nainen ilmoittaa Lohjan poliisiin poikansa kadonneen koulumatkalla. Rikoskomisario Pentti Litmanen ja rikosylikonstaapeli Noora Nurkka kohdistavat tutkinnan painopisteen kouluyhteisöön. Yhteistyön sijaan he kohtaavat vastustusta ja pelkoa, erityisesti kun paljastuu, että kadonnut poika on viety väkipakolla. Suurennuslasin alle joutuvat niin oppilaat kuin koulun henkilökunta. Vähitellen pinnan alta kohoaa koulukiusaamis- ja pedofiiliepäilyjä, mikä saa pikkukaupungin kuohunnan valtaan. Henkisesti raskaan tutkinnan lisäksi Noora Nurkka ja Pentti Litmanen joutuvat painimaan yksityiselämänsä ongelmien kanssa. Kun sieppaajan henkilöllisyys traagisen tapahtuman seurauksena paljastuu, Lohjan poliisi käsittää ahdistuneena, että aika on valumassa loppuun. Onnistuvatko he selvittämään pojan olinpaikan ennen kuin on liian myöhäistä?
Johanna Tuomola on aikaisemmin kirjoittanut nuortenkirjasarjan. Hänen lupaava esikoisdekkarinsa Tummissa vesissä ilmestyi v. 2009.
Lisätietoa:
- Johanna Tuomola -kotisivu.

Petoksen anatomia.
Myllylahti 2011.    (MurhaMylly ; 50).
ISBN 97-952-202-304-9 (sid.)    29,60 e.   Ilm. 3/2011. 

Noora Nurkka -sarja 3
Mystisesti kadonneen yrittäjän motiivit. Toimittaja Aino Peura kokee elämänsä järkytyksen rikoskomisario Pentti Litmasen ja rikosylikonstaapeli Noora Nurkan tullessa ilmoittamaan hänen miehensä kadonneen ruotsinlaivalta. Ilmoitus on kuitenkin vasta alkusoittoa. Ainolle valkenee, että miehen taustalta löytyy petollista toimintaa. Ulottuuko se lähipiiriinkin? Ystävyyssuhteet rakoilevat, kun epäluulot nousevat pintaan. Kukin muodostaa oman totuuden, mutta kuka on oikeassa? Mistä kaikesta petoksessa on kyse, kuinka laajalle se ulottuu, mitkä sen motiivit ovat - entä hinta? Lohjan poliisi yrittää tahollaan selvittää sekavaa vyyhteä. Kuinka Villa Haikarissa löytynyt ruumis liittyy tapaukseen? Pentti Litmasen keskittymiskykyä heikentävät yhä kasvavat kotihuolet, jotka saavat karmivan selityksensä. Myös Noora Nurkka on yksityiselämässään vedenjakajan äärellä.

Minkä taakseen jättää.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 58).
ISBN 978-952-202-354-4 (sid.)   29,50 e.   Ilm. 4/2012.

Noora Nurkka -sarja 4
Lohjalla riehuu raiskaaja, joka valitsee uhreikseen vain miehiä pyrkien aiheuttamaan heille suurta tuskaa ja julkista häpeää. Rikosylikonstaapeli Noora Nurkka palaa häämatkaltaan keskelle sarjaraiskauksien tutkintaa. Raiskaaja onnistuu mystisesti välttämään kiinnijäämisen ja poliisi ajautuu umpikujaan toisensa jälkeen. Tutkinnan ohella Noora tappelee terapeuttiaan vastaan ja totuttelee yhteistyöhön uuden työparinsa Abdi Kahirin kanssa. Poliisin verkko kiristyy, mutta kenen ympärille? Ja onko seuraava uhri joku Nooran kollegoista?
Tuomola kuvailee ihmissuhteita ja niiden mutkikkuutta uskottavasti. Kirjassa tarkastellaan yhteiskunnallisesti ajankohtaisia teemoja kuten maahanmuuttajiin suhtautumista sekä erilaisille rikoksille tyypillisten rangaistusten oikeudenmukaisuutta.
Tuomolan tuttuun tyyliin kirja tempaisee mukaansa ja pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti, mutta ilman väkivallalla mässäilyä.
Minkä taakseen jättää -teos on takuuvarmaa lukemista kaikille jännityksen ystäville!
Minkä taakseen jättää on neljäs osa Johanna Tuomolan kiiteltyyn ja suosittuun Noora Nurkka -sarjaan.

Murhaaja vierelläsi.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 80).
ISBN 978-952-202-425-1 (sid.)   29,80 e.   Ilm. 5/2013. 

Noora Nurkka -sarja 5.

Mitä tekee ihminen, joka kokee jatkuvaa alentamista? Mitä tapahtuu, kun vanhemmat ja työnantaja tuovat alati esille pettymystään, kun mieli ei enää kestä vaan ajautuu harhapoluille ja löytää kuin varkain keinon, jolla tuntee saavansa vallan muihin nähden?
Rikoskomisario Pentti Litmasen palatessa virkavapaalta hänellä on vaikeuksia päästä työvireeseen. Vasta eronneen perheenäidin katoaminen saa hänet ryhdistäytymään. Nainen näyttää hävinneen jälkiä jättämättä. Tutkimukseen osallistuva Noora Nurkka kamppailee samanaikaisesti lastensa huoltajuudesta. Pian Lohjan poliisi käsittää jahtaavansa pelottavinta mahdollista rikollista, sarjamurhaajaa. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan.
Johanna Tuomolan viides Noora Nurkka -jännitysromaani Murhaaja vierelläsi vie ihmismielen pimeälle puolelle.


Vielä kerran.
Myllylahti 2015.   (MurhaMylly ; 114).
ISBN 978-952-202-608-8 (sid.)   Ilm. 5/2015.

Turun kaupunginvaltuustossa vaikuttava Eero Lampinen on röyhkeä, ylimielinen ja itserakas ? sekä sangen perso hameväelle. Lampisen ylellistä elämää häiritsevät kuitenkin sekavat tonttibisnekset ja kaunaa kantava avioton tytär. Pettyneet liikekumppanit ympäriltä kaatuvat kuin naapuriperheen lahoava talo, mutta tämä ei hetkauta Lampista, jolle vastuu tarkoittaa vain kuutta kirjainta. Juhannusyönä Lampinen huomaa joutuneensa tilanteeseen, jossa oma henki on yllättäen halvempi kuin ympärille kootut rikkaudet. Mutta kuka vetää viimeisenkin silkkimaton jalkojen alta?
Poliisiromaanin taitajana tunnettu lohjalainen Johanna Tuomola osoittaa kuudennella rikosromaanillaan hallitsevansa myös satiirisen tyylilajin. Psykologisesti oivaltava ja moneen suuntaan etenevä tarina on romaani vallasta ja ahneudesta. Henki siinä menee, totta kai.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Valheen vangit.
Book4U 2016.
ISBN 978-952-685180-8 (sid.)  Ilm. kesä 2016.
bbbb
Johanna Tuomola on tunnettu psykologisesti oivaltavista dekkareistaan.
Valheiden vangit -trilogian avausosassa hän avaa maailman, jossa toden ja harhan raja hämärtyy, tuo uuden päähenkilön, jonka ristiriitaisuus kiehtoo, kutoo tapahtumaketjun, joka jännittävien käänteiden jälkeen yhdistyy yllättäväksi kokonaisuudeksi. Julia Takalo on vajaa kolmekymppinen yksityisetsivä, joka hankkii helposti vihamiehiä mutta nauttii läheistensä ihailusta. Varsinkin esimiesten kanssa
Julia ajautuu helposti tulilinjalle, hän on saanut potkut niin Helsingin poliisista kuin viimeisimmästä työpaikastaan turvapalveluyrityksessä. Uusi ura yksityisetsivänä saa vauhtia, kun murhatun venevalmistajan leski kiinnittää Julian tutkimaan miehensä murhaa. Julia ei välitä kenen varpaille
astuu eikä sääntöjen noudattaminen ole aina ensisijaista vain tulokset ratkaisevat. Juttu paisuu paisumistaan ja venevalmistajan murhaan liittyvät lonkerot levittäytyvät yhä laajemmalle.
- Savon Sanomat 25.7.2016 Risto Löf: Kirjailija kyllästyi kustantajan vitkasteluun - perusti oman yhtiön.

 Liekit yössä.
Myllylahti 2019. (MurhaMylly 194).
ISBN 978-952-356-058-1 (sid.) Ilm. 10/2019.
bbbb
Noora Nurkka -sarja 6.
Lukijoiden harras odotus palkitaan, kun rikosylikonstaapeli Noora Nurkasta kertova suosittu dekkarisarja jatkuu kuudennen osan merkeissä. Tällä kertaa työelämän traumojen ja poliisintyön vetovoiman välissä tasapainoileva Noora uppoutuu lähipiiriä ravistelevan skandaalin syövereihin.
Noora Nurkka on jäänyt virkavapaalle selvittyään täpärästi sarjamurhaajan kynsistä. Hän kuitenkin aloittaa epävirallisen tutkinnan, kun hänen isänsä ravihevonen kärähtää dopingista. Reima vannoo syyttömyyttään, ja ainoa selitys positiiviselle dopingtulokselle näyttää olevan tahallinen sabotointi. Edistääkseen tutkimuksiaan Noora liittyy paikalliseen eläinsuojelujärjestöön ja huomaa, että usealla jäsenellä on kiihkeä, ehkä jopa fanaattinen, suhtautuminen eläinten oikeuksiin. Kun ison lihatalon toimitusjohtajan halli arvokkaine huvijahteineen palaa tuhopolton seurauksena, Nooran epäilyt vahvistuvat. Tekijä ei kuitenkaan jätä johtolankoja - ja tuhopoltot jatkuvat. Lopulta ihmishengetkin ovat vaarassa.
Johanna Tuomola koki raskaan menetyksen puolisonsa menehtymisen myötä 2017. Pitkän kirjoitustauon jälkeen kirjailijaa viehätti palata ”vanhan ystävänsä Nooran” pariin. Liekit yössä
on syntynyt Etelä-Afrikassa, missä kirjailija nykyään asuu kahden brasilianterrierinsä kanssa.
Noora Nurkka -sarjan aiemmat osat ovat: Tummissa vesissä (2009), Sieppaus (2010), Petoksen anatomia (2011), Minkä taakseen jättää (2012) ja Murhaaja vierelläsi (2013).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana. 
Artikkeleita ja kirjallisuutta

Turunen, Antti: Johanna Tuomola vaihtoi hevoset rikoksiiin.
Ruumiin kulttuuri 2/2011, s. 20-23.

Kuuntele kirjallisuudentutkija Paula Arvaksen esittely Tuomolasta
Radio Suomen dekkari-illassa 11.12.2011.

Arvosteluja

Tummissa vesissä. Myllylahti 2009.
- Ritvan dekkarinurkka 6.1.2010 Ritva Sorvali.
- Ruumiin kulttuuri 4/2009. Kirsi Luukkanen.

Sieppaus. Myllylahti 2010.

-
Ritvan dekkarinurkka 4.7.2010 Ritva Sorvali.
- Ruumiin kulttuuri 2/2010. Tiina Torppa.
- Hs.fi 18.07.2010 Keijo Kettunen.
- Kymen Sanomat 8.7.2010 Juha Virkki.
- Kansan Uutiset 23.04.2010 Kai Hirvasnoro.

Petoksen anatomia. Myllylahti 2011.
- Ritvan dekkarinurkka 24.7.2011 Ritva Sorvali.
- Ruumiin kulttuuri 2/2011.  Antti Turunen.
- Iltaluvut -blogi 1.8.2011 .

Huom! Lisää arvosteluja Johanna Tuomolan kotisivulta.

Internet

Myllylahti - Johanna Tuomola.

www.johannatuomola.com.

Kirjasampo - Johanna Tuomola.