Sisällön alkuun
Menu

 

Arttu Tuominen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Toukokuussa 2021 ilmestyi Arttu Tuomisen DELTA-sarjan kolmas dekkari Vaiettu.
bbbb

Kesäkuussa 2020 ilmestyi Arttu Tuomisen DELTA-sarjan toinen dekkari Hyvitys.
bbbb

Suomen dekkariseuran ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta on myönnetty Arttu Tuomiselle romaanista Verivelka.
Kirja on DELTA -sarjan avausteos. Onnittelut!!!

Toukokuussa 2019 ilmestyi Arttu Tuomisen uusin dekkari Verivelka. Kirja onensimmäinen dekkari WSOY:n kustantamana ja  aloittaa uuden DELTA -sarjan.
 bbbb

Syksyllä 2018 ilmestyi Arttu Tuomisen Labyrintti -sarjan neljäs ja dekkari Leipuri. Kirja päättää Labyrintti -sarjan.
 bbbb

Syksyllä 2017 ilmestyi Arttu Tuomisen kolmas Labyrintti -dekkari Silmitön. Vaikuttava sarja.
 bbbb

Keväällä 2016 ilmestyi Arttu Tuomisen Labyrintti -sarjan toinen dekkari Murtumispiste.
 bbbb


Arttu Tuomisen esikoisdekkari ja ensimmäinen Labyrinttisarjan kirja Muistilabyrintti ilmestyi  keväällä 2015.
 bbbb


Arttu Tuomisen dekkarien kustantaja on nyt WSOY.
Arttu Tuomisen 4. osainen Labyrintti -sarja on ilmestynyt Myllylahden kustantamana.

 bbbb

Myllylahti - Arttu Tuominen.

 WSOY - Arttu Tuominen .DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 Tornion kaupunginkirjasto
 

Elämä

Porissa asuva Arttu Tuominen (s. 1981) työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummia, realistisen piinaavia rikosromaaneja. Erityisen vaikuttavasti Tuominen
kuvaa moraalin järkkymistä ja ihmisiä vaikeiden valintojen äärellä.
Arttu Tuomiselta ilmestynyt Labyrintti -dekkarisarja, jossa on ilmestynyt dekkarit:  Muistilabyrintti (2015), Murtumispiste (2016), Silmitön (2017) ja Leipuri (2018).
Kirjart on kustantanut Myllylahti.
Keväällä 2019 ilmestyy Arttu Tuomisen ensimmäinen dekkari Verivalka WSOY:ltä.
Kirja aloittaa uuden DELTA-sarjan.

Teokset 

Rikosromaanit


Muistilabyrintti.
Myllylahti 2015.   (MurhaMylly ; 115).
ISBN 978-952-202-609-5 (sid.)   Ilm. 3/2015.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Labyrintti -sarja 1.
Vanhempi rikoskonstaapeli Janne Rautakorpi joutuu perheineen auto-onnettomuuteen ja loukkaantuu vakavasti. Viisitoista vuotta myöhemmin hän on palannut Porin poliisin väkivaltayksikköön ylikonstaapeliksi, mutta pahasti ruhjoutuneena ja kroonisten kipujen riuduttamana. Keväistä Poria ravistelevat helleaalto ja rajut mielenosoitukset, joissa vaaditaan Liisantorille pystytettyä teollisuusneuvoksen patsasta siirrettäväksi. Kun keskeltä Porin vilkkainta leikkipuistoa löytyy viemärikaivoon upotettu naistoimittajan ruumis, Rautakorpi ottaa avustajakseen vasta poliisintutkintoaan suorittavan, entisen huippuyleisurheilija Liisa Sarasojan ja ryhtyy selvittämään murhaa. Samaan aikaan Ulvilan Harjunpäänjoen uimarannat ovat jo kolmatta kesää suljettuina joessa havaittujen bakteerilöydösten takia. Kun joessa alkaa lisäksi esiintyä selittämättömiä kalakuolemia, on omien demoniensa kanssa painivan terveystarkastaja Jarkko Kokon aloitettava myrkkypäästön selvittäminen ja samalla taisteltava työnsä säilyttämisen puolesta. Janne Rautakorpi, Liisa Sarasoja ja Jarkko Kokko saavat jokainen kokea, että maailmassa on monenlaista pahuutta, eikä kukaan heistä jää siitä osattomaksi.
"Muistilabyrintti" on Arttu Tuomisen monisäikeinen esikoisjännityskirja, jolla hän haastaa kotimaisen jännityksen konkarit.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Murtumispiste.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 132).
ISBN 978-952-202-689-7 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Labyrintti -sarja 2.
Huikean Labyrintti-dekkarisarjan odotettu toinen osa jatkaa Janne Rautakorven ja Liisa Sarasojan tarinaa. Murtumispiste on kertomus ihmismielen hauraudesta, epätoivosta ja äärimmäisistä teoista - sekä rakkaudesta, joka kestää halki aikojen.Rikosylikonstaapeli Janne Rautakorpi on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle Porin poliisista mielenterveysongelmien vuoksi. Vanhempi konstaapeli Liisa Sarasoja sekä muut väkivaltayksikön työntekijät tekevät pitkää päivää paikatakseen Rautakorven jättämän aukon. Erityisesti poliisia kuormittaa pääkaupunkiseudulta Poriin siirtynyt, itseään Veljeskunnaksi kutsuva uusi rikollisjärjestö sekä raiskausten sarja, jossa kaikki ei tunnu olevan kohdillaan. Henkilöstövaje näyttää helpottuvan hetkeksi, kun Rautakorven tilalle palkataan omalaatuinen ylikonstaapeli Ilari Strand.Yllättäen tapahtuu koko Suomea ravisuttava, ennennäkemättömän julma rikos, joka tempaa omaa toipumisprosessiaan läpikäyvän Rautakorven jälleen osaksi tutkintaa. Mutta seuraako rikollisten jäljillä joku muukin?Murtumispiste kertoo tarinaa kahdessa tasossa ja vie lukijan Porin kaduilta Atlantin valtamerelle, sieltä aavikon kuumuuteen ja aina viidakon kosteuteen Afrikan omituisten tähtien alle.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


 
Silmiton.
Myllylahti 2017. (MurhaMylly ; 156).
ISBN 978-952-202-835-8 (sid.) Ilm. 9/2017,
bbbb
Labyrintti -sarja 3.
Labyrintti-dekkarisarjan kolmas osa vie päähenkilönsä Janne Rautakorven sekä Liisa Sarasojan ympäristönsuojelun, aktivismin ja yritysmaailman kohtalokkaasti risteäville poluille. Silmitön on tarina näkevistä ja sokeista, pahimmista peloista ja silmittömistä teoista. Kevättalvisesta merestä löydetään mies, jonka silmät on kaivettu päästä. Poliisi epäilee kyseessä olevan poliittinen murha. Kalastajat ja ympäristöaktivistit vastustavat Porin edustalla alkavaa merisoran ruoppaushanketta. Pelätään, että ruoppaus vapauttaa merenpohjaan vuosien saatossa kertyneet ympäristömyrkyt luonnon kiertokulkuun. Kun kalastajien pyydyksistä löytyy silmättömiä kaloja, pelot näyttävät käyvän toteen.Työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt entinen ylikonstaapeli Janne Rautakorpi palkataan avustamaan poliisia tutkimuksissa. Hän saa avukseen tunnetun Greenpeace-aktivisti Venla Jokisen, joka on juuri vapautunut venäläisestä vankilasta. Myrskyävällä merellä öljynporausalukselle kiivennyt ja siitä tuomion saanut Venla joutuu yhdessä Rautakorven kanssa huomaamaan, että pahimmat myrskyt riehuvat petollisen tyynen pinnan alla.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Leipuri.
Myllylahti 2018.  (MurhaMylly ; 172).
ISBN 978-952-202-936-2 (sid.) Ilm. 9/2018.
bbbb
Labyrintti -sarja 4.
Labyrintti-dekkarisarjan odotettu päätösosa on henkeäsalpaava tarina murhatutkinnasta, joka saa Janne Rautakorven ja Liisa Sarasojan katsomaan pahuutta silmiin - liian läheltä.Tervetuloa nukkuvan kaupungin pimeille kaduille, silloille ja katulyhtyjen valaisemille kujille, joiden seinämistä kaikuu auton moottorin jylinä murhaajan etsiessä seuraavaa uhriaan. Leipuri on matka ihmismielen pimeimpiin kolkkiin. Astu kyytiin, jos uskallat.Porin poliisin väkivaltayksikön pitkäaikainen esimies, jo eläkkeelle jäänyt Eero Kataja löydetään kotoaan raa'asti surmattuna. Keittiön seinältä löytyy lastenloru, joka viittaa vuosituhannen alun niin kutsuttuihin Leipuri-murhiin.
Janne Rautakorpi, joka toimi aikoinaan murhien tutkinnanjohtajana, pyydetään eläkkeeltä auttamaan rikoksen selvittämisessä. Pian selviää, että murhaajalla on tiedossaan asioita, joita vain poliisilla voi olla hallussaan. Onko murhaaja joku niistä poliiseista, jotka olivat mukana Leipuri-murhien tutkinnassa, vai liittyykö juttuun muitakin? Entä kuka on seuraava uhri?Janne Rautakorpi huomaa nopeasti, että hänet on vedetty keskelle viimeistä taistelua, jossa vanhat haavat revitään auki. Pahimpia kamppailuja ei käydä tässä maailmassa, vaan ihmismielen sisimmäisissä kammioissa. 
Leipuri päättää neliosaisen Labyrintti -dekkarisarjan. Kiitetyn sarjan aiemmat osat ovat Muistilabyrintti (2015), Murtumispiste (2016) ja Silmitön (2017)

DELTA -sarja


Verivelka.
WSOY 2019.
ISBN 978-951-0-43645-5 (sid.)  Ilm. 5/2019.
bbbb
DELTA -sarja 1.

Koskettava ja vetävä rikosromaani salaisuudesta ja syyllisyydestä. Kuinka pitkälle olet
valmis ystävyyden nimissä menemään?
Verivelka aloittaa uuden DELTA-sarjan. Arttu Tuominen kuvaa porilaista poliisiyksikköä ratkomassa rikostapauksia, jotka laittavat sen jäsenet punnitsemaan omia valintojaan ja arvojaan. Tuoreella tavalla kirjoitetussa sarjassa yhdistyy Tuomisen mestarillinen juonenkuljetus ja inhimillinen kosketus.
Myöhäinen syksy. Porin Ahlaisissa, mökillä, jossa on koolla iso ryyppyporukka, puukotetaan mies. Tapauksella on useita silminnäkijöitä mutta vähän surijoita: uhrilla on poikkeuksellisen väkivaltainen rikostausta.
Komisario Jari Paloviita, ylennyksen saanut perheenisä, hätkähtää kuullessaan Ahlaisten surmasta epäillyn miehen nimen: poikavuosina samainen puukottaja oli hänen paras ystävänsä, rikkonaisesta kodista tullut tinkimätön ja auttavainen toveri, joka puolusti häntä julmissa kiusaamistilanteissa. Paloviita on aina tuntenut olevansa elämänsä velkaa nykyisin syrjäytyneenä kulkevalle ystävälleen. Paloviita joutuu  miettimään, mitä tarkoittaa ikuisen lojaalisuuden lupaus, verivala?

Verivelka aloittaa uuden DELTA-sarjan, joka kuvaa suomalaista poliisiyksikköä tuoreella tavalla. Yksikön tehtävänä on ratkaista monimutkaisia rikoksia, jotka laittavat heidät punnitsemaan omia valintojaan ja arvojaan. Raja oikean ja väärän välillä on häilyvämpi kuin kukaan heistä oletti.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänkirjana.

 

Hyvitys.
WSOY 2020.
ISBN 9789510442050 (sid.)  Ilm. 5/2020.
bbbb
DELTA-sarja 2.
Kun salaisuus myrkyttää kaiken.

Ylistävän vastaanoton saanut Verivelka nosti Arttu Tuomisen suomalaisen rikoskirjallisuuden parhaimmistoon. Hyvitys jatkaa sarjaa ja nostaa rimaa entisestään.

Hyvityksessä keskiöön nousee ylikomisario Henrik Oksman, joka kantaa sisällään henkilökohtaista salaisuutta. Ravintolaan tehty kranaatti-isku vaatii kuolonuhreja - ja uhkaa samalla paljastaa Oksmanin elämänmittaisen valheen. Tieto pommi-iskusta nousee suureksi uutiseksi ja saa nettipalstojen keskustelut rehottamaan. Baarin edessä velloo kynttilä- ja kukkameri. "Lähettilääksi" itseään kutsuva tekijä on ennen iskua ladannut verkkoon vihaa lietsovan videon. Porin poliisissa tapauksen vetovastuullisiksi tutkijoiksi nimetään ylikonstaapelit Jari Paloviita ja Henrik ”Härkä” Oksman, jonka sisäinen myllerrys uhkaa vaarantaa tutkimuksen.

Hyvitys on romaani väkivallan uhasta ja pelosta, väärään aikaan paljastuvista salaisuuksista ja itsensä hyväksymisestä.
Porissa asuva Arttu Tuominen (s. 1981) työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummia, realistisen piinaavia rikosromaaneja. Erityisen vaikuttavasti Tuominen kuvaa moraalin järkkymistä ja ihmisiä vaikeiden valintojen äärellä. Arttu Tuomiselta on aiemmin ilmestynyt Labyrintti -dekkarisarja, jossa on ilmestynyt dekkarit: Muistilabyrintti (2015), Murtumispiste
(2016), Silmitön (2017) ja Leipuri (2018).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänkirjana

Vaiettu.
WSOY 2021.
ISBN 9789510463499 (sid.)  Ilm. 5/2021.
bbbb
Delta -sarja 3.
 Jos valhetta elää riittävän pitkään, muuttuuko se todeksi?Verivelan ja Hyvityksen kirjoittajan vahva uutuus. Arttu Tuominen tuo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan.
98-vuotiaan ex-pankinjohtajan Albert Kangasniemen kimppuun hyökätään ja hänet yritetään hirttää. Uhri pelastuu täpärästi, mutta käy ilmi, että rikos on osa laajempaa kokonaisuutta.
Porin poliisin etsivät Jari Paloviita, Linda Toivonen ja Henrik Oksman kohtaavat poikkeuksellisen julmien rikosten sarjan. Puolustuskyvyttömiin vanhuksiin kohdistuvat väkivallanteot tuntuvat käsittämättömiltä. Tutkinta mutkistuu, kun poliisi pääsee jyvälle uhrien vaietusta menneisyydestä, joka johtaa Waffen-SS:ään.
Porin poliisi on pian tekemisissä kansainvälisen rikollisuuden kanssa, johon kytkeytyy yksi suomalaisen sotatarinan tabuista.
Johtolanka-palkitun Arttu Tuomisen Vaiettu kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista ja valinnoista, joiden seurauksia joutuu kantamaan koko elämänsä.
Porissa asuva Arttu Tuominen (s. 1981) työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummasävyisiä, kovaotteisia rikosromaaneja. Tuominen luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. Artikkeleita ja kirjallisuutta


Yle Uutiset 27.8.2017 Porilaisen dekkaristin tarinoissa tapahtumapaikkana on oma kotikaupunki.


Satakunnan Kansa 17.12.2018 Sini Kuvaja: Porilainen Arttu Tuominen suuren kustantamon leipiin : WSOY nostaa dekkaristin isosti esille.

Kauppalehti 19.11.2018. Tommi Aitio: Arttu Tuomisen dekkari on kuin flipperi.
Arvosteluja

Muistilabyrintti. Myllylahti. 2015.
- Kirsin kirjanurkka -blogi 20.12.2016.
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi. 13.11.2015.

Murtumispiste. Myllylahti. 2016.
- Kirsin kirjanurkka -blogi 23.2.2017.
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi 7.4.2016.

Silmitön. Myllylahti. 2017.
- Kirsin kirjanurkka -blogi. 12.12.2017.
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi 27.10.2017.

Leipuri. Myllylahti. 2018.
- Vetus et Nova -blogi 16.3.2018.
- Kirsin kirjanurkka -blogi. 25.9.2018.
- Satakunnan Kansa 14.8.2018 Sini Kuvaja: Porilaisen Arttu Tuomisen dekkarisarjan päättää synkkä Leipuri, joka pitää koko Poria kauhun vallassa - Valoisa mies kirjoittaa ihmismielen pimeydestaä.


Internet

- WSOY - Arttu Tuominen
- Myllylahti - Arttu Tuominen
- Wikipedia - Arttu Tuominen.
- Kirjasampo - Arttu Tuominen.