Sisällön alkuun
Menu

 

Antti Tuomainen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

 

Lokakuussa 2022 ilmestyi Antti Tuomaisen uusi dekkari ja trilogian viimeinen osa Majavateoria
bbbb

Elokuussa 2021 ilmestyi Antti Tuomaisen uusi   
dekkari Hirvikaava 
bbbb

Elokuussa 2020 ilmestyi Antti Tuomaisen uusi dekkari Jäniskerroin.
bbbb

Syyskuussa 2018 ilmestyi Antti Tuomaisen kahdeksas
rikosromaani Pikku Siperia.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
bbbb

Syyskuussa 2017 ilmestyi Antti Tuomaisen seitsemäs
dekkari Palm Beach Finland.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Syyskuussa 2016 ilmestyi AnttiTuomaisen
kuudes dekkari Mies joka kuoli.

Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Elokuussa 2015 ilmestyi Antti Tuomaisen
viides dekkari Kaivos


Kesäkuussa 2013 ilmestyi Antti Tuomaisen
neljäs dekkari Synkkä niin kuin sydämeni.
Kirja ilmestyi Liken kustantamana.


Huom! Lukeminen.fi - Voita Antti Tuomaisen uusi romaani Synkkä niin kuin sydämeni.

Suomen dekkariseura 20.4.12
Antti Tuomaisen Parantaja Lasiavain-ehdokas
Suomen ehdokkaana pohjoismaista Lasiavain-rikoskirjallisuuspalkintoa tavoittelee Antti Tuomaisen romaani Parantaja (Helsinki-kirjat, 2010), joka voitti Vuoden johtolanka 2011 -palkinnon. Romaanin on kääntänyt ruotsiksi Marjut Hökfelt. Parantaja, ruotsinkieliseltä nimeltään Helaren, ilmestyy Ruotsissa syksyllä Forumin kustantamana.
Parantaja ilmestyy kevään aikana Italiassa, Tšekissä ja Tanskassa, ja syksyllä Ruotsin lisäksi Norjassa, Islannissa, Unkarissa, Kroatiassa ja Saksassa. Teoksen käännösoikeudet on myyty kaikkiaan 21 maahan, mukaan lukien Ranska, Kiina, Britannia, Brasilia ja Yhdysvallat.
Onnittelut!!!
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura
- Wikipedia - Glass Key award .

Antti Tuomaisen Vuoden johtolankapalkinnon 2011 voittanut Parantaja ilmestyi uutena pokkaripainoksena helmikuussa 2012.

Antti Tuomaisen Parantaja julkaistaan myös Ranskassa
ja Brasiliassa. Tuomaisen teoksen ulkomaanoikeudet on myyty peräti 17 maahan.
Lisäitietoa: Helsinki-kirjat 20.9.2011.

Kesädekkari 2011 Antti Tuomainen:Toinen nainen
Kesdekkari alkoi ilmestyä 29.6. alkaen Kalevassa ja 14 muussa maakuntalehdessä. Kaikki jo ilmestyneet osat on luettavissa edelleen.

Yle.fi - Uutiset 2.1.11

Vuoden johtolanka -palkinto Antti Tuomaiselle
Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto 2011 on myönnetty Antti Tuomaiselle romaanista Parantaja. Palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden merkittävästä dekkariteosta.
Palkintoraadin mukaan Tuomaisen osoittelemattoman niukka tyyli sekä nopea dialogi asemoivat hänet noir-kirjallisuuden parhaaseen perinteeseen. Lisäksi juonen ja kerronnan intensiivisyys nousevat kielen karheasta realismista.
Parantaja sijoittuu lähitulevaisuuden Helsinkiin, jossa kovan linjan ilmastotaistelijat ovat aloittaneet sodan ilmaston tuhoajia vastaan.
Vuoden johtolanka -palkintoraati luki viime vuonna kuutisenkymmentä kotimaista rikos- tai jännitysromaania, ja niiden joukosta se valitsi Tuomaisen teoksen yksimielisesti voittajaksi. Palkintoraatiin kuuluivat Stig-Björn Nyberg, Tuula Okkonen ja Heikki Ollikainen.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.

Antti Tuomaisen v. 2009 ilmestynyt toinen dekkari
Veljeni vartija ilmestyi tammikuussa 2011 uutena pokkaripainoksena.
Kustantaja on Helsinki-kirjat.
Alunperin kirja ilmestyi Myllylahden kustantamana.

Antti Tuomaisen kolmas dekkari Parantaja ilmestyi syksyllä 2011. Kustantaja on Helsinki-kirjat.

Keväällä 2010 Antti Tuomainen siirtyi Myllylahdelta Helsinki-kirjojan kirjailijaksi.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat 21.4.2010.

 

 
Tornion kaupunginkirjasto 

 


 

Elämä

Antti Tuomainen (s.1971) on Helsingissä asuva vapaa kirjailija ja toimittaja. Hän toimii myös vapaana toimittajana ja avustaa muun muassa Image-lehteä. Tuomainen on aiemmin toiminut mainosalalla, muun muassa mainostoimisto Bob Helsingin copywriterina.Hän on Vuoden johtolanka -palkittu jännityskirjailija ja yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä nykykirjailijoista. Tuomaiselta on ilmestynyt 6 romaania, ja hänen teoksiaan on julkaistu 28 maassa mukaan lukien Yhdysvallat, Kiina, Saksa ja Brasilia.
Tuomainen on ollut ehdokkaana mm. Isossa-Britanniassa arvostetun Petrona-palkinnon saajaksi ja Ranskassa Prix du Balai D’OR 2017 -palkinnon saajaksi. Hänen romaaneistaan Mies joka kuoli ja Synkkä niin kuin sydämeni on molemmista tekeillä elokuva.

Antti Tuomainen kaksi aikaisempaa dekkaria Tappaja, toivoakseni (kevät 2006 ) ja Veljeni vartija (kevät 2009 ) ovat ilmestyneet  Myllylahden kustantamana. Hänen kolmas  dekkarinsa Parantajan ilmestyi Helsinki-kirjojen kustantamana. Tuomaisen neljäs dekkari Synkkä niin kuin sydämeni (2013) on ilmestynyt Liken kustantamana ja myös sen jälkeen ilmestyneet dekkari Kaivos (2015), Mies joka kuoli (2016) ja syksyllä 2017 ilmestynyt Palm Beach Finland ovat kaikki Liken kustantamia.
Tuomaisen esikoisteos Tappaja, toivoakseni  kertoo velkaantuneesta, tappajaksi värvätystä, mutta tehtävässään epäröivästä miehestä. Tarina kasvaa vakavaksi tutkielmaksi kostonhimosta, oikeudesta ja vastuusta. Veljeni vartija on romaani isoisästä, isästä ja pojista, jotka kaikki ajautuvat rikoksiin. Parantaja (2010) sijoittuu tulevaisuuden Helsinkiin, joka on kokenut ilmastonmuutoksen aiheuttaman katastrofin. Päähenkilö etsii kadonnutta toimittaja-vaimoa, joka oli selvittämässä sarjamurhan taustoja.


Teokset

Rikosromaanit

Tappaja, toivoakseni.
Myllylahti 2006. (Murhamylly ; 09).
ISBN 952-202-039-7 (sid.) 25,60 e. Ilm. 3/2006.
Esikoisteos.

Vuonna 1999 perheenäiti surmataan järjettömästi metrossa.
Viisi vuotta myöhemmin perheenisä ottaa yhteyttä vanhaan ystäväänsä ja ryhtyy järjestämään kostoa vankilasta vapautuville tappajille
Tappaja, toivoakseni on nyky-Helsinkiin sijoittuva rikosromaani. Se on nopealiikkeinen ja rehellinen kertomus alkoholismista, anteeksisaamisesta ja aidosta välittämisestä.
Kirja kertoo Anto Bernhardin, entisen tv-tuottajan ja väkivaltarikollisen, kasvusta kohti vastuuta. Kun menneisyys ja vanhat tavat nostavat päätään, joutuu Anto toteamaan, että tulevaisuudesta on päättävä joka hetki uudestaan.
Teos on uuden aallon rikosromaani. Siinä sankarit eivät aina ole sankarillisia, eivätkä rosvot aina pelkästään rosvoja.

Veljeni vartija.
Myllylahti 2009.  
ISBN 978-952-202-119-9 (sid.)  27,50 e.   Ilm. 3/2009.    
     
Rikosromaani kolmen miessukupolven yhteen kietoutuvista kohtaloista.
Periytyvätkö isien synnit? Kostetaanko pahat teot polvesta polveen? Klaus Haapala saa potkut kiinteistövälittäjän työstään ja heti perään tiedon siitä, että hänen pikkuveljensä on sekaantunut huumekauppaan. Samaan aikaan Klausin vaimosta paljastuu uusia yllättäviä puolia ja pian myös potkut antanut pomo murhataan. Klaus huomaa olevansa keskellä vyyhtiä, jonka alku on kaukana menneisyydessä – ja ratkaisu tässä päivässä. VELJENI VARTIJA on tiukka ja runollinen rikosromaani isistä ja pojista, vääristä teoista ja niiden hyvittämisestä. Se on tarina siitä kuinka hävitty korttipeli voidaan kääntää voitoksi vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
Antti Tuomaisen kiitetty esikoisteos Tappaja, toivoakseni (MurhaMylly 09) ilmestyi vuonna 2006.

Parantaja.
Helsinki-kirjat 2010.
ISBN 978-952-5874-09-9  (sid.)    31,60 e.   Ilm. 9/2010. 
Uusi pokkaripainos ilm. 2/2012.

Tapani Lehtinen on varma siitä, että hänen toimittajavaimonsa on kadonnut. Ilmastonmuutoksen kourissa kamppailevassa Helsingissä yhden naisen vuorokauden mittainen puhelinhiljaisuus ei tietenkään kiinnosta ketään. Niinpä Tapani Lehtisen on itse löydettävä vaimonsa - ja seurattava jälkiä, jotka vievät hetki hetkeltä syvemmälle särkyvän maailman pimeään sydämeen. Parantaja on kivikova rikosromaani ja sydäntä särkevä rakkauskertomus. Se on tarina siitä mihin me parhaimmillamme kykenemme ja mihin me pahimmillamme syyllistymme - ja kuinka pitkälle me olemme valmiit menemään toistemme puolesta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat apokalyptiseen maisemaan, mutta sen viesti on optimistinen: toivoa on aina ja rakkaus on voimista suurin.
Antti Tuomainen (s. 1971) on vapaa kirjailija ja toimittaja.  Hän on aiemmin toiminut mainosalalla.

Synkkä niin kuin sydämeni.
Like 2013.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0841-0 (sid.)  Ilm. 6/2013. 

Aleksi Kivi menettää äitinsä lokakuisena iltapäivänä vuonna 1993. Yhtenä hetkenä äiti istuu työpöytänsä ääressä tekemässä kirjanpitäjän töitään, toisena häntä ei enää ole. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin, 33-vuotiaana, Aleksi uskoo tietävänsä kuka on katoamisen takana. Kaikki viittaa rikkaaseen mieheen nimeltä Henrik Saarinen. Poliisi ei ole samaa mieltä. Aleksille jää vain yksi vaihtoehto: hankkiutua Henrik Saarisen lähelle ja selvittää asia itse. Synkkä niin kuin sydämeni kertoo äidin ja pojan tarinan. Se on kertomus elämän mittaisesta yksinäisyydestä, lupauksien pitämisestä, pakkomielteiden seurauksista, koston oikeutuksesta ja rakkauden voimasta. Menneisyys on usein siinä mitä erehdymme luulemaan täksi päiväksi.
Antti Tuomainen (s. 1971) on kirjoittanut täysiverisen rikosromaanin, jonka sydän lyö kiivaana ja täynnä kaipausta. Tuomaisen edellinen teos, 26 maassa ilmestynyt Parantaja, on ollut arvostelumenestys ympäri maailman.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Kaivos.
Like 2015.
ISBN 978-952-01-1246-2 (sid.)  Ilm. 8/2015.  

Toimittaja Janne Vuoren elämä mullistuu tammikuussa 2015. Hän saa nimettömän vihjeen: Pohjois-Suomessa sijaitsevalla kaivoksella tehdään laittomuuksia. Pian hän tapaa Helsinkiin palanneen isänsä ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen. Jannen tutkimukset etenevät, suhde isään syventyy. Kun johtolangat alkavat kiertyä hengenvaarallisen tiukasti toisiinsa, Janne joutuu kysymään itseltään: mitä olen valmis menettämään saadakseni sen mitä olen aina halunnut?Kaivos kertomus kahdesta miehestä ja yhdestä perheestä. Se kaivautuu maan ja ihon alle, kysyy ajankohtaisia kysymyksiä ja perää ikuisia vastauksia.
Huom! ilmestyy myös sähkökirjana.

Mies joka kuoli.
Like 2016.
ISBN 978-952-01-1468-8 (sid.)   Ilm. 9/2016.

Helteinen Hamina. Kuoleva mies. Bisnekset jotka on hoidettava ennen lähtöä.Jaakko Kaunismaa on 37-vuotias menestynyt sieniyrittäjä, joka saa lääkärikäynnillään järkyttäviä uutisia: hän on kuolemassa. Jatkotutkimuksissa selviää, että hän on pitkällisen myrkkyaltistumisen uhri - toisin sanoen joku on hitaasti, mutta varmasti murhaamassa häntä.Mies joka kuoli on trilleri ja musta komedia elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja petoksesta, avioliitosta ja ystävyydestä. Se on tutkimus, jonka aiheena on yhden miehen elämä ja tuon elämän - sekä tietysti kuoleman - tarkoitus.Se on myös uudenlaista Tuomaista, ja sellaiseksi sen tekevät makaaberin huumorin sävyt.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Palm Beach Finland.
Like 2017.
ISBN 978-952-01-1641-5 (sid.) Ilm. 9/2017.
bbbb
Kylmä maa. Kuuma ranta.Heinäkuun alku suomalaisessa pikkukaupungissa: rantalomakohteen uusi omistaja nimeää paikan Palm Beach Finlandiksi houkutellakseen turisteja paitsi koti- myös ulkomailta. Kaupunkiin juuri palanneen Olivia Kosken perintöhuvilan keittiöstä löytyy kuollut mies. Paikalle lähetetään Keskusrikospoliisin peitetoimintayksikön paras tutkija. Hänen roolinsa: surffauksesta innostunut matematiikanopettaja. Tehtävä: selvitä mitä tapahtui - keinolla millä hyvänsä.Palm Beach Finland on trilleri, rakkaustarina ja melko pimeä komedia. Se jatkaa ylistetyn Mies joka kuoli -romaanin viitoittamaa, makaaberin huumorin sävyttämää tyylilajia - jälleen uudesta tuomaismaisesta näkökulmasta.
Huom. Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
- Like - Antti Tuomainen.

Pikku Siperia.
Like 2018.
ISBN 978-952-01-1809-9 (sid.)  Ilm. 9/2018.
bbbb
Mies autossaan kiitää synkissä aikeissa lumisen Hurmevaaran syrjäisellä tiellä, kun taivas valaistuu ja autoon jysähtää arvokkaaksi osoittautuva meteoriitti. Samaan aikaan pastori Joel Huhta käy läpi elämänsä pahinta kriisiä, ja monet kylässä näkevät meteoriitissa tilaisuutensa muuttaa kohtalon kulku. Pikku Siperia on rikosromaani ja mustaakin mustempi komedia uskosta ja epäuskosta, inhimillisistä pyrkimyksistä ja ihmistä suuremmista kysymyksistä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.

Jäniskerroin.
Otava 2020.
ISBN 978-951-1-35772-8 (sid.) Ilm. 8/2020.
bbbb
Sysimustan humoristinen romaani rakkaudesta, kuolemasta ja vakuutusmatematiikasta.
Mitä elämässä kannattaa tehdä? Vakuutusmatemaatikko Henri Koskinen tietää vastauksen, sillä hän laskee kaiken viimeistä desimaalia myöten. Sitten kaikki muuttuu. Henri perii veljeltään seikkailupuiston omalaatuisine työntekijöineen ja yllättävine talousvaikeuksineen, joista vaarallisimmat liittyvät rikollisilta tahoilta otettuihin suuriin lainoihin.
Seikkailupuistossa Henri tapaa myös Lauran, taiteilijan jolla on menneisyys. Kun rikolliset ryhtyvät perimään saataviaan ja suhde Lauraan syventyy, joutuu Henri keskelle tilanteita ja tuntemuksia, joissa ei näyttäisi olevan matemaattisesti juurikaan järkeä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
- Otava - Antti Tuomainen.

Hirvikaava.
Otava 2021.
ISBN 978-951-1-35773-5 (sid.) lLm. 8/21.
bbbb
Rikos, rakkaus ja Suomen suurin hirvi. Selviääkö kaikesta matematiikalla. 
Vakuutusmatemaatikko Henri Koskinen on juuri saanut elämänsä ja seikkailupuistonsa raiteilleen, kun mies menneisyydestä sekoittaa pakan. Lisää ongelmia aiheuttaa puistolaitteita toimittavan yrityksen siirtyminen hämäräperäisen kolmikon käsiin: miksei Suomen Leikki Oy suostu myymään uutta Hirvihyppy-laitetta puiston vetonaulaksi?
Samaan aikaan Henrin suhde taidemaalari Laura Helantoon ajautuu umpisolmuun. Selviytyäkseen Henri Koskisen on pakko laskea tarkemmin kuin koskaan - ja venytettävä jokaista kaavaa äärimmilleen.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
- Otava - Antti Tuomainen.

Majavateoria.
Otava 2022.
ISBN 9789511357742 (sid.) Ilm. 10/2022.
bbbb
Kierrokset kovenevat äkkiväärän ja mustanhauskan trilogian viimeisessä osassa.
Järkeen ja järjestykseen luottava vakuutusmatemaatikko ja seikkailupuistoyrittäjä Henri Koskinen muuttaa yhteen taidemaalari Laura Helannon ja tämän tyttären kanssa. Samaan aikaan, kun Henri huomaa päätyneensä herttoniemeläisen isäkerhon aktiivijäseneksi, alkaa kilpaileva puistoyrittäjä laajentaa toimintaansa rikollisin keinoin.
Kuinka yhdistää yhä koveneva seikkailupuistobisnes ja ennustamaton uusperhearki? Niillä tuntuisi olevan vain yksi yhteinen nimittäjä: kumpikin sietää huonosti ruumiita. Ratkaistakseen mahdottoman yhtälön Henri joutuu astumaan kauas matemaattisen tarkasti rajatulta mukavuusalueeltaan.
 Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
- Otava - Antti Tuomainen.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Tappaja, toivoakseni. Myllylahti 2006.
- Aamulehti 17.6.2006. Marja Aaltio.
- Helsingin Sanomat 15.4.06 Antti Majander.

Veljeni vartija. Myllylahti 2009.
- Kettunen, Keijo: Suomalaista rikoshistoriaa isoisältä pojanpojalle.
   Helsingin Sanomat 22.7.2009.
- Sorvali, Ritva: Suvun miehet yrittävät suojella toisiaan. Dekkaripäivät 10.5.2009.

Parantaja. Helsinki-kirjat 2010.
Tässä arvioita teoksesta Helsinki-kirjojen sivuilla:
www.helsinkikirjat.fi/parantajaInternet

- Wikipedia - Antti Tuomainen.
- Antti TuomainenOfficial FaceBook.
- Like -  Antti Tuomainen.
- Yle Uutiset 2.2.2011  Vuoden johtolanka Antti Tuomaiselle.
- CrimeTime - Antti Tuomainen