Sisällön alkuun
Menu

Aino Trosell

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Aino Trosellilta ilmestyi syksyllä 2004 toinen suomennettu dekkari Älä katso heitä silmiin.

Aino Trosellin ensimmäinen suomennetun dekkarin Jos sydän vielä sykkii julkaisi Kääntöpiiri ja toinen suomennos Älä katso heitä silmiin on Liken kustantama.
 


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Aino Trosell (s. 1949) on ruotsalainen kirjailija, jonka kirjailijanura on kestänyt jo yli 25 vuotta. Hän on kirjoittanut lukuisten romaanien lisäksi näytelmiä, novelleja sekä kolumneja. Trosell on julkaissut kolme rikosromaania. Esikoisdekkari Ytspänning ilmstyi vuonna 1999 ja se sai heti Poloni -dekkaripalkinnon, joka annetaan kunakin vuonna parhaasta naisten kirjoittamasta rikosromaanista. Toinen dekkari vuonna 2000 ilmestynyt Om hjärtat ännu slå on ilmestynyt suomeksi v. 2002 Liken (Kääntöpiirin) kustantamana nimellä Jos sydän vielä sykkii. Kirja palkittiin ilmestymisvuonaan vuoden parhaana dekkarina Ruotsissa. Trosellin kolmas dekkari Se dem inte i ögonen (suom. Älä katso heitä silmiin, 2004) ilmestyi 2002. Myös kolmas kirja oli ehdolla vuoden parhaaksi dekkariksi. Trosellin kahden viimeisen dekkarin sankari on Siv Dahlin, keski-ikäinen eronnut nainen, joka asuu Malungissa, Taalainmaalla. Sinne Siv muutti Göteborgista. Malung on myös Trosellin syntymäkunta, jonne hän palasi Göteborgista kirjailijana.
Trosell on luvannut kirjoittaa vielä yhden kirjan Siv Dahlinista. Toivotaan, että lupaus pitää. Näyttäis, että v. 2004 ilmestynyt Tvångströjan on tämä kolmas kirja, jota ei tietenkään ole suomennettu. Nyt odotetaan, että Like ottaa ohjelmaan.
Trosell on erinomainen kirjoittaja, hienoa, että saadaan suomeksi hänen dekkareitaan. Olispa mukava, jos esikoisdekkari myös suomennettaisiin.

Teokset

Rikosromaanit

Ytspänning, 1999.
Om hjärtat ännu slår, 2000. (Jos sydän vielä sykkii, 2002)
Se dem inte i ögonen, 2002. (suom. Älä katso heitä silmiin, 2004).
Tvångströjan. 2004.


Suomennokset


Jos sydän vielä sykkii.
Alkuteos: Om hjärtat ännu slår, 2000. Suom. Anu Tukala.
Kääntöpiiri 2002.
ISBN 951-8989-66-4 (sid.) 26 e. Ilm. 8/2002.

Keski-ikäinen göteborgilainen Siv muuttaa avioliittonsa kariuduttua lapsuutensa maisemiin, äkillisesti kuolleen tätinsä mökkiin lähelle NOrjan rajaa. Rauhallisen maalaiselämän vaikutelma on kuitenkin pettävä, sillä tylsä pikkukaupunki tuntuu vilisevän vanhoja norjalaisia natseja ja uuden polven äärioikeistolaisia. Kaupunkgissa tapahtuu myös omituisen paljon katoamisia ja onnettomuuksia. Pian vaarassa on myös hyväuskoinen Siv, joka on sattumalta löytänyt toisen maailmansodan aikaisen luettelon Ruotsin juutalaisista eikä pysty pitämään epäilyksiä omana tietonaan.
Ensimmäinen suomennos ruotsalaiselta Trosellilta. Kirja valittiin Ruotsissa vuoden 2000 dekkariksi. Hienoa, että saadaan jälleen uuden ruotsalaisdekkaristin kirja suomeksi.

Älä katso heitä silmiin.
Alkuteos: Se dem inte i ögonen, 2002. Suom. Anu Tukala.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-183-4 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2004.

Jos sydän vielä sykkii-dekkarista tuttu Siv Dahl on pestautunut siivoojaksi Själenin tunturihotelliin, jossa järjestetään vuotuinen maanpuolustuskonfrerenssi. Turvatoimet ovat huipussaan, sillä paikalle odotetaan myös arvovaltaisia ulkomaisia vieraita. Siv Dahlin on hotellissa siivoojana, mutta tulee yllättäen vedetyksi tapahtumien keskipisteeseen, kun hänet ylennetään hotelliemännän sijaiseksi. Hän saa komennettavakseen kirjavan siivooja-armeijan, joka tuntuu kätkevän monia tarinoita. Tapahtumat kehittyvät dramaattisiksi, kun puolustusvoimien komentajaa ammutaan ja eräs vieraista katoaa jäljettömiin. Myös aiemmin onnettomuudeksi tulkitut oudot kuolemantapaukset nivoutuvat kiihtyviin tapahtumiin. Ennen niin rauhallinen hotelli on nyt täynnä toimittajia ja poliiseja, ja tunnelma kaoottinen. Mutta kukaan ei huomaa hotellin henkilökuntaa: hiljaista ja näkymätöntä väkeä, jonka velvollisuutena on tehdä jokaisen asiakkaan vierailusta ikimuistoinen.
Ruotsalaiselta Aino Trosellilta ilmestyi ensimmäinen suomennos ja hieno dekkari
Jos sydän vielä sykkii syksyllä 2002 Kääntöpiirin kustantamana.

Artikkeleita ja kirjallisuutta


Jokela, Kerttu: Uusia tuulia Ruotsin dekkariin : palkittu Aino Trosell etsii sanakrinsa kansan syvistä riveistä.
Ruumiin kulttuuri 2/2006. s. 20-22.

Lehtimäki, Riitta: Aino Trosellin sankareina ovat näkymättömät naiset.
Anna 46/2002, 28-31.

Hämäläinen, Timo: Kirjailija Aino Trosell osaa myös hitsata : realisti kirjoittaa rikosromaaneissa olennaisista asioista.
Helsingin Sanomat 27.11.2002.

Arvosteluja


Jos sydän vielä sykkii. Kääntöpiiri 2002.
Aamulehti 31.10.02. Saara Kesävuori.
Helsingin Sanomat 27.11.02 Timo Hämäläinen.
Keskisuomalainen 23.10.02. Pirkko Toivonen.
Ruumiin kulttuuri 4/2002. Johanna Matero.
Uusi nainen. 3/2003. Elina Kujala.

Internet

Författarcentrum - Aino Trosell
Info om Aino Trosell
Länsbiblioteket i Värmland värmländska författarporträtt - Aino Trosell

En annan sida: Deckarfokus - Aino Trosell .
 
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa