Sisällön alkuun
Menu

James (Jim) Thompson 1964-2014

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2014 ilmestyi Jim Thompsonin toimittama suomalaisen dekkarikirjallisuuden antologia Helsinki Noir
Liken kustantamana.

Kirjan englanninkielisen laitoksen julkaisee
Akashic Books.


Helsinki Noirista mediassa:
- Yle Uutiset 11.8.2014 USA:ssa julkaistavat rikostarinat paljastavat Helsingin pimeän puolen
- Yle Uutiset 11.8.2014 Kirjailijat kertovat mikä on Helsinghin Noirein paikka

Huhti-toukokuussa 2012 ilmestyi Jim Thompsonin
kolmas Kari Vaara -dekkari Valkoinen viha.
Kirja on kaikkiaan viides dekkari Thompsonilta.
Hieno saavutus. 

2012 ilmestyi uutena Tasku-Kniga -pokkaripainoksena  Kari Vaara -dekkari Kylmä kuolema.

Jim Thompsonin neljäs dekkari ja toinen Kari Vaara -dekkari Kylmä kuolema ilmestyi maaliskuussa 2011.
Kylmä kuolema  ilmestyi WSOY:n CD-äänikirjana ja MP3-äänikirjana kesäkuussa 2011.

Jim Thompsonin ensimmäinen Kari Vaara -dekkari Lumienkelit ilmestyi syksyllä 2009.  Kirjan tapahtumat sijoittuvat Kittilään. Tornionlaakson murre loistaa hienosti kirjassa.

Jim Thompsonin vuonna 2009 ilmestynyt toinen dekkari Jumalan nimeen ilmestyi keväällä 2011 uutena Tasku-Kniga pokkarina.

Thompsonin helmikuussa maailman ensi-iltansa saanut Kylmä kuolema -sähkökirja kipusi Akateemisen Kirjakaupan sähkökirjalistalla heti ilmestyttyään ykköseksi. Viikko sitten julkaistu painettu laitos on sekin saanut lukijoiden keskuudessa jo hyvän vastaanoton.

Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Hänen esikoisteoksensa Jerusalemin veri ilmestyi suomeksi syksyllä 2008.  Lumienkelit ilmestyy Yhdysvalloissa vuonna 2010, sen jatko-osa Kylmä kuolema (Dead of Winter) 2011.

Jim Thompson pääsi Edgar-ehdokkaaksi.
Hs.fi 7.2.2011.Jim Thompson - Johnny Kniga
 
- Hs.fi 3.8.2014 saatiin ikävä uutinen:
Suomessa asunut huippudekkaristi Jim Thompson
on kuollut


- Hs.fi 7.8.2014 Petri Immonen: Rikoskirjailijan ura alkoi Suomesta - Jim Thompson 1964-2014.DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Tornion kaupunginkirjastoElämä

Jim Thompson, 43, on kotoisin Kentuckysta, Yhdysvalloista. Hän on asunut Suomessa kymmenen vuotta ja valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan englantilainen filologia. Kirjoittamisen ohessa Thompson on työskennellyt Suomessa ja Yhdysvalloissa mm. baarimikkona, portsarina, rakennusmiehenä, valokuvaajana, harvinaisten kolikkojen välittäjänä, maanviljelijänä, sotilaana ja kuuluttajana WWF-tyylin showpainissa.

Amerikkalainen G.P. Putnam’s Sons on tehnyt Suomessa asuvan jenkkikirjailija Jim Thompsonin kanssa sopimuksen kahden kirjan julkaisemisesta Yhdysvaltain markkinoilla vuosina 2010 ja 2011. Oikeuksista kilpaili useita keskeisiä amerikkalaiskustantamoita. Putnam tarttui Johnny Knigan syksyllä 2009 julkaisemaan Lappi-aiheiseen dekkariin Lumienkelit (Snow Angels) sekä teoksen jatko-osaan Dead of Winter. Thompsonin esikoisteos, poliittinen trilleri Jerusalemin veri, ilmestyi elokuussa 2008. Hänen seuraava teoksensa, Venäjälle sijoittuva trilleri Jumalan nimeen ilmestyy jo ensi keväänä.

Thompsonin Yhdysvaltain-sopimuksen neuvotteli kustannusalan legenda Nat Sobel, joka edustaa mm. James Ellroyta. Sobel odottaa myyvänsä Lumienkelit jatko-osineen pian myös Isoon Britanniaan sekä useisiin muihin eurooppalaismaihin.

Vuonna 1838 perustettu G.P. Putnams Sons on yksi suurimpia amerikkalaiskustantamoja, jonka kirjailijoita ovat mm. Tom Clancy, Patricia Cornwell, Federick Forsyth ja Kurt Vonnegut. Putnam on ollut vuodesta 1996 mediajätti Pearson PLC:n omistaman Penguin Groupin alamerkki.
Meillä Suomessa jo paatuneeksi rikoskirjailijaksi katsottava helsinkiläistynyt amerikkalainen Jim Thompson tunnetaan ulkomailla James Thompsonina. Näin siksi, ettei mies tulisi vahingossa sekoitetuksi mm. Pakotiestä ja Pottsville 1280:sta tuttuun, edesmenneeseen täyskaimaansa.

Lähiviikkoina Kylmästä kuolemasta jatkoa saavaa Lumienkeleitä pidetään jenkeissä amerikkalaisen James Thompsonin esikoisteoksena ja sellaisena se on myös asetettu ehdokkaaksi rikoskirjallisuuden Oscareihin eli Edgar-palkinnon saajaksi.

Lumienkelit (Snow Angels) tavoittelee Yhdysvalloissa huhtikuun lopussa jaettavaa arvostettua Edgar-palkintoa, jota pidetään yleisesti jännityskirjallisuuden Oscarina.

Thompson ja muut ehdokkaat esitellään Edgar-palkinnon sivuilla ja palkinnot jaetaan loisteliaassa gaalassa 28.4. Bileitä odotellessa suosittelemme tutustumista uuteen Kari Vaara -dekkariin Kylmä kuolema, joka on ilmestynyt maaliskuussa 2011.

Thompsonin helmikuussa maailman ensi-iltansa saanut Kylmä kuolema -sähkökirja kipusi Akateemisen Kirjakaupan sähkökirjalistalla heti ilmestyttyään ykköseksi. Viikko sitten julkaistu painettu laitos on sekin saanut lukijoiden keskuudessa jo huikean vastaanoton.

Teokset

Rikosromaanit

Suomennokset

Jerusalemin veri.
Alkuteos: Green line, 2008. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2008.
ISBN 978-951-1-34111-7 (sid.)  syksy 2008. 
Esikoisteos.
3. p. ilm. 2009 Tasku-Kniga -sarjassa.

Jerusalemin veri on nopeatempoinen ja taitavasti rakennettu poliittinen trilleri, joka tapahtuu kristityn, juutalaisen ja islamilaisen maailman pyhässä kaupungissa.
Kristitty palkkasotilas Léon de Payen tappaa Mossadin laskuun palestiinalaisia itsemurhapommittajia ennen kuin nämä ehtivät iskeä Jerusalemin kaduilla. De Payen saa vihiä kristittyjen uskonkiihkoilijoiden järjestöstä, La Milice du Christistä, jonka jäsenet suunnittelevat räjäyttävänsä Temppelivuoren, kun tuhannet juutalaiset ja muslimit ovat juhlapyhiensä vuoksi paikalla. Jos suunnitelma onnistuu, joukkomurha ajaa juutalaiset ja arabit ennennäkemättömään vihan kierteeseen.
Moraalista jaakopinpainia työnsä oikeutuksesta käyvä de Payen yrittää estää Temppelivuoren tuhon, mutta niin poliittisten, uskonnollisten kuin henkilökohtaistenkin intressiensä ajamat juutalais- ja arabijohtajat tekevät hänen yrityksestään vaikean. Panoksena on de Payenin ja koko Lähi-idän tulevaisuus.
Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Jerusalemin veri on hänen esikoisteoksensa.

Jumalan nimeen.
Johnny Kniga 2009.
Suom. Tarja Lipponen.
ISBN 978-951-0-34430-9 (sid.) 33 e.   Ilm. 6/2009.
2. p. ilm. 2011 Tasku-Kniga -sarjassa.

Tietokonesabotaasi keikauttaa kumoon Venäjän horjuvan talouden. Amerikkalaista ajatushautomoa johtava Timothy "Luria" Mason on päästä selville sabotaasin syistä, mutta entinen KGB-upseeri ja sittemmin mahtava finanssimies Vladimir "Vlad" Chernjajev yrittää vaientaa hänet. Tappoyritys epäonnistuu, Vladin onnistuu kuitenkin tuhota Lurian rakkaimmat ihmiset.
Vlad on Lavrenti Berijan pojanpojanpoika. Berija johti Stalinin salaista poliisia ja organisoi tämän veriset vainot. Vladin vaimo Nadja on Anastasia Romanovan tyttärentyttärentytär. Heidän pojassaan Alekseissa Neuvostoliitto ja keisarikunta on siitetty yhteen, jotta valtaistuimelle saataisiin kiistaton perillinen. Jos Luria ei pysty estämään Vladia, tämä onnistuu elämäntehtävässään: tsaari palaa valtaan bolsevikkisiivin ja historian kudoksessa ammottanut repale korjautuu. Venäjän kansa tulee kannattelemaan tsaariaan symbolina uudesta Venäjästä tietämättömänä siitä, että heille varattu tulevaisuus vie gulageihin ja kauhuun.
Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Kentuckysta Suomeen kotiutuneen Jim Thompsonin esikoisteos Jerusalemin veri ilmestyi kesällä 2008. Syksyllä 2009 ilmestyy Lapissa tapahtuva dekkari Lumienkeli, jota tullaan lukemaan alkukielellä Yhdysvalloissa.


Lumienkelit.
Alkuteos: Snow angels, 2009.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2009.
ISBN 978-951-0-35156-7 (sid.)  33 e.   Ilm. syksy 2009. 
3. p. Tasku-Kniga -sarjassa 2009.

1. Kari Vaara -dekkari
Syrjäinen kylä Suomen Lapissa sinnittelee arktisen talven loputtomassa yössä. Sitten kammottavien rikosten ketju katkaisee lumen ympäröimän rauhan. Kaunis somalialaistaustainen filmitähti, Sufia Elmi, on murhattu julmasti porotilan hankeen, hänen vatsaansa on viilletty sanat ”neekeri” ja ”huora”. Pian paikallisen poliisin teini-ikäinen poika hirttäytyy kotonaan, vierellään viesti: ”Hän sai minut tekemään sen.” Kun öisen järven jäältä löytyy vielä kuoliaaksi poltettu nainen palanut autonrengas ympärillään, helvetti alkaa olla irrallaan pakkasen keskellä.
Poliisijohto on syystä huolissaan mediakohusta, jonka Elmin murha tulee nostattamaan. Tutkintaa johtavalle ylikomisario Kari Vaaralle tarjotaan KRP:n apua Rovaniemeltä mutta Vaara haluaa selvittää tapauksen kittiläläisvoimin, vaikka asettaa niin tehdessään oman uransa vaakalaudalle. Onnistuessaan hänestä tulee sankari, epäonnistuessaan entinen poliisi. Vaaran on kuitenkin selvitettävä myös oma menneisyytensä saadakseen rikosten vyyhdin ratkaistua. Totuus saattaa repiä kappaleiksi niin hänet, hänen perheensä kuin koko pienen tuntureiden ympäröimän yhteisön.
Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Hänen esikoisteoksensa Jerusalemin veri ilmestyi suomeksi syksyllä 2008.  Lumienkelit ilmestyy Yhdysvalloissa vuonna 2010, sen jatko-osa Dead of Winter 2011.

Kylmä kuolema.
Alkuteos: Dead of winter, 2011. Käsikirjoituksesta suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-35649-4 (sid.)  33 e.   Ilm. 3/2011. 
Uusi pokkaripainos Tasku-Kniga -sarjassa ilm. 2/2012.

2. Kari Vaara -dekkari
Ylikomisario Kari Vaara on muuttanut Kate-vaimoineen Kittilästä Helsinkiin Sufia Elmin tapauksen jälkeen. Vaaran onnistui selvittää somalialaisfilmitähden murha, mutta hinta oli kova: viisi kuollutta, kaksi leskeä, seitsemän orpolasta. Ja Katen keskenmeno, josta Vaara syyttää itseään. Pakkasen saartamassa Helsingissä Kari Vaara aloittaa työnsä ”murharyhmässä”, Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä. Hän saa selvitettäväkseen sotaveteraani Arvid Lahtisen tapauksen. Epäillään, että 90-vuotias Lahtinen palveli jatkosodassa Gestapon ja Suomen valtiollisen poliisin Lappiin perustamassa keskitysleirissä. Saksa vaatii Arvidia luovutettavaksi oikeudenkäyntiin, ja Suomen sisäministeri haluaa Vaaran pitävän huolen siitä, ettei Suomi-kuva kärsi tapauksesta.
Toisaalla seurapiirikaunotar Iisa Filippov löydetään hengiltä kidutettuna. Sekä hänen rakastajansa että aviomiehensä saattavat olla syyllisiä, mutta miksi itse poliisiylijohtaja Ivalo haluaa puuttua tavanomaiseen henkirikokseen? Kun Arvid Lahtinen vielä astuu jämerästi kuvaan, mennyt ja nykyinen kohtaavat tavalla, jota kukaan ei osannut odottaa.
Neljäs dekkari Suomessa asuvan jenkkikirjailijalta Jim Thompsonilta ja jatkoa
keväällä 2009  ilmestyneelle Lumienkelit -kirjalle.
Kirja ilmestyy kesäkuussa 2011 WSOY:n CD-äänikirjana ja MP3-äänikirjana.

Valkoinen viha.
Alkuteos: Helsinki White.  Suom. Juha Tupasela ja Anna Volmari.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39015-3 (sid.)    Ilm. 5/2012. 

3. Kari Vaara -dekkari
Kaksi päivää tyttärensä syntymän jälkeen ylikomisario Kari Vaara kertoo vaimolleen Katelle aivokasvaimestaan sekä siitä, että hänet on valittu omalakisen, rikollisuutta torjuvan salaisen yksikön johtoon. Kasvaimen poiston sivuvaikutuksena mies muuttuu täysin tunnekylmäksi. Uuden toimenkuvan kannalta se ei ole pelkästään paha asia. Vaaran yksikkö, johon kuuluvat myös vanhat tutut Milo ja Sulo, raportoi suoraan Suomen poliisiylijohtajalle. Se ryöstää Helsingin rikollisia puhtaiksi niin huumeista, laittomista aseista kuin käteisestä. Liiankin tehokkaaksi osoittautuva ryhmä aiheuttaa tahattomasti kokonaisen rikollissodan. Samaan aikaan oikeistolainen Suomalaiset-puolue kasvattaa suosiotaan. Kun maan johtava maahanmuuttajien oikeuksien puolustaja surmataan, presidentti määrää Kari Vaaran pysäyttämään koston kierteen. Tutkintalinja johtaa syvälle Suomen äärioikeistoon, ja uhkaa myös Vaaran henkeä ja avioliittoa. Teemoiltaan kipeän ajankohtainen Valkoinen viha on räväkkää jatkoa Lumienkeleille ja Kylmälle kuolemalle. Suomeen emigroituneen yhdysvaltalaissyntyisen Jim Thompsonin (s. 1964) teoksia on käännetty jo yli kymmenelle kielelle.
Viides dekkari Jim Thompsonilta ja kolmas Kari Vaara -dekkari.


Muut kirjat


Helsinki Noir.
Alkuteos: Helsinki Noir, 2014.  Suom. Petri Stenman ja Juha Ahokas.
Like 2014.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0939 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.

Tummasävyinen lyhytproosakokoelma Helsingin pimeistä puolista ja siellä kulkevien kohtaloista.
Helsinki Noir on James (Jim) Thompsonin toimittama valikoitu kokoelma suomalaista noir-henkistä kaunokirjallisuutta sekä rikoskertomuksia, ja se ilmestyy samaan aikaan Suomessa ja Yhdysvalloissa. Helsinki Noir -antologia sisältää tarinoita seuraavilta kirjailijoita: Riikka Ala-Harja, Tapani Bagge , Pekka Hiltunen , Johanna Holmström, Karo Hämäläinen, Jesse Itkonen, Teemu Kaskinen, Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Joe L. Murr, Jukka Petäjä, Jarkko Sipilä, Jim Thompson ja Antti Tuomainen. Helsingin varjopuolta valottava kokoelma kuvaa katujen herruutta, häikäilemättömyyttä ja oman edun tavoittelua sekä kostoa ja ihmismielen pimeää puolta.
Helsinki Noir on osa amerikkalaisen indie-kustantamo Akashic Booksin julkaisemaa kansainvälistä novelliantologiasarjaa, jossa esitellään kattavasti eri maiden kirjallisuutta noir-hengessä. Noir-sarjan ensimmäinen osa oli Brooklyn Noir, ja sen jälkeen sarjassa on ilmestynyt muun muassa kokoelmat San Diego Noir, Delhi Noir ja Havana Noir.
James (Jim) Thompson (s. 1964) on amerikkalais-suomalainen kirjailija, joka tunnetaan kansainvälisesti Kari Vaara -dekkareistaan. Häntä pidetään yhtenä pohjoismaisen dekkaribuumin kärkinimistä, ja The New York Times on luonnehtinut Thompsonin tyylin edustavan ”Pohjoisen dekkaribuumin tummasävyisintä laitaa”.


Äänikirjat

Kylmä kuolema.
Alkuteos: Dead of winter, 2011. Suom. Tarja Lipponen.
WSOY 2011.
Lukija: Erja Manto.
CD-äänikirja.  9 CD-levyä.
ISBN 978-951-0-37934-9    Ilm. 6/2011.  
Artikkeleita ja kirjallisuutta

Jim Thompson pääsi Edgar-ehdokkaaksi.
Hs.fi 7.2.2011.

WSOY:lle suuttunut Jim Thompson sai jättipainoksen Saksassa .
HS.fi 20.10.2009.

Saksa, Markku: Jim Thompson on kirjailija sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.
HS.fi 22.6.2014.

Arvosteluja

Jumalan nimeen. Johnny Kniga 2009.
Helsingin Sanomat 1.4.2010. Jouni Mölsä .

Lumienkelit. Johnny Kniga 2009.
Helsingin Sanomat 22.6.09.
Savon anomat 18.8.2009 .
Umami 15.7.2009 .

Kylmä kuolema. Johnny Kniga 2011.
Savon Sanomat  5.3.2011  Pertti Ehrnrooth .
Hs.fi 27.3.2011 Keijo Kettunen.

Valkoinen viha. Johnny Kniga 2012.
HS.fi 16.8.2012 Keijo Kettunen.

Internet

- Jim Thompson - Johnny Kniga
- Wikipedia - Jim Thompson.
Tornion kaupunginkirjasto

©2014 Terttu Uusimaa