Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2014


 
Tornion kaupunginkirjasto  
bbbb


DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 

Kiinnostavia dekkareita/romaaneja:

Valtonen, Jussi: He eivät tiedä mitä tekevät. Tammi.
Finlandia-voittaja 2014.


Highsmith, Patricia: Tunari. Siniplaneetta.


Hannah, Sophie: Nimikirjaimurhat - Hercule Poirot -mysteeri. WSOY.


Kondor, Vilmos: Budapestin vakooja. Tammi.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/budapvakooja.jpg

Lemaître, PierreNäkemiin taivaassa. Minerva.


Petterson, Lars: Koutokeino,kylmä kosto.Minerva.


Archer, Jeffrey:  Kane ja Abel. Sitruuna. (ilm. aluperin 1979)
Jeffrey Archer on kirjoittanut kirjan uudelleen 30 vuotta ensijulkaisun jälkeen.


Le Carré, John: Tulenarka totuus.Tammi.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/tulenarkatot.jpg

Sariola, Mauri: Laulu seis, sanoi Susikoski. CrimeTime.


Dekkari/kirja-aiheisiä tietokirjoja:

- Rakkaani, romaanihenkilö. Avain.
- Järvelä, Juha & Vallittu, Marjo: Komisario Palmun jäljillä. Avain.
- Almgren, Päivi&Jokitalo, Päivi: Tappavat tienoot. Avain.
- Mäki, Tuija: Dekkarisarjat. Avain.
- Nummelin, Juri: Pulpografia Britannica. Turbator.
- Nummelin,Juri ja Sisättö,Vesa:Tolkienin elämä ja teokset.Avain
- Feiring, Sami: Lyhyesti sanomisen taito.Avain.
- Murtosaari, Jukka: Kannen kuvitti...

Kiinnostavia esseekokoelmia, romaaneja ym.

Engdahl, Horace : Sen jälkeen savuke. Siltala.


Bucchi, Massimiano:
Newtonin kana-Tiede keittiössä.Gaudeamus.


Granta 3 : Parhaat nuoret suomalaiset kertojat. Otava.


Raittila, Hannu: Nollapiste.Siltala.


Phillips, Jayne Anne: Murhenäytelmä. Tammi.DekkariNetin toimisto keittiössä!!!
Arktinen Banaani


Parkkari, Jukka: Veljemme Viro.
Arktinen Banaani 2014.
ISBN 978-952-270-167-1 (sid.)  Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Vuonna 1998 venäläisiä kuritti edellisen vuoden aikana alkanut talouskriisi. Siitä johtuen tai siitä huolimatta venäläiset sotilaskoneet loukkasivat useita kertoja Suomen ilmatilaa. Suomen vielä uutuuttaan hohtavat Hornet-hävittäjäkoneet nousivat kerran toisensa jälkeen loukkaajia karkottamaan.
Samaan aikaan Suomi pyrki avustamaan Viroa tämän oman armeijan rakentamisessa, mikä ei miellyttänyt enempää Moskovaa kuin Washingtoniakaan, ja lopulta asiaan puuttuivat ruotsalaisetkin.
Veljemme Viro on Parkkarin viides sotilasvastakoilua kuvaava romaani. Ulkovaltojen tiedustelutoimia seuraava Suomen vastavakoilu, viralliselta nimeltään Pääesikunnan tutkintaosasto, havaitsee Venäjän sotilasvakoilu GRU:n agentin operoivan Viron huippujohdon tuntumassa. Nelinpelin loppuselvittely käydään samalla bordelleistaan tunnetulla Tallinnan kadulla, jolla suomalaisten Viron avustajien päämaja sijaitsi.
Jukka Parkkarin (s.1945) Suomen sotilasvastavakoilua 1990-luvulla kuvaavan romaanisarjan viides osa. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt: Suoraan hevosen suusta (2010), Vastarannan vakoilija (2011), Kontrolli parempi (2013), Putin, Vladimir Putin (ilm. kevät 2014).
Lisätietoa:
- Arktinen Banaani - Jukka Parkkari.Art House


 

Atena


Kerr, Philip: Saksalainen sielunmessu.
Alkuteos: A German Requiem. 1991.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Atrena 2014.
ISBN 978-952-300-064-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Berlin Noir III.

Hyytävänä talvena 1947 miehittäjien ote kiristyy Berliinin rauniokaupungissa. Asukkaat vapisevat vilusta, nälästä ja pelosta, ja yksityisetsivä Bernie Guntherin avioliittokin on pakkasen puolella. Niinpä Gunther ei epäröi lähteä Wieniin, kun hänen entistä työtoveriaan, Emil Beckeriä syytetään murhasta.
Beckerin syntilista ei ole kevyt: vähintään mustan pörssin kauppias ja todennäköisesti sotarikollinenkin. Mutta murha, josta häntä syytetään, ei ole niin yksinkertainen juttu kuin miltä näyttää. Agenttien, kaksoisagenttien, maanpakoon pyrkivien natsien ja heidän metsästäjiensä nostattama sumuverho on sakeampi kuin tupakansavu Wienin oluttuvissa, ja Bernie Gunther on pian eksyksissä.
Skotlantilaisen Philip Kerrin (1956) palkittuja historiallisia dekkareita natsi-Saksasta on käännetty parillekymmenelle kielelle. Saksalainen sielunmessu on kolmas Bernie Gunther -romaani. HBO ja Tom Hanksin tuotantoyhtiö valmistelevat kirjoista tv-sarjaa.  Hienoa!!!
Philip Kerrin Berlin Noir -sarjasta on suomennettu kaksi ensimmäistä osaa Liekit Berliinissä (2012) ja Kalpea rikollinen (2013). Loistavia kirjoja.  Nämä kirjat eivät jätä ketään kylmäksi. Pelottavan ajankohtaisia...
Philip Kerr DekkariNetissä.


Poznanski, Ursula: Sokeat linnut.
Alkuteos: Blinde Vögel, 2013.  Suom. Anne Mäkelä.
Atena 2014.
ISBN 978-952-300-074-2 (sid.)   Ilm.  6/2014.   Kansikuva.

Beatrice Kaspary -sarja 2.

Leirintäalueelta Salzburgissa löytyy kaksi ruumista: nuori mies on ammuttu ja nainen kuristettu. Voisiko teko olla torjutun rakastajan kosto? Murhatut eivät kuitenkaan näytä olleen koskaan missään tekemisissä keskenään. Johtolankoja ei kerta kaikkiaan ole.
Salzburgin rikospoliisin etsivä Beatrice Kaspary lähtee seuraamaan uhrien jättämiä sähköisiä jalanjälkiä. Facebookissa Beatricea onnistaa: molemmat murhatut kuuluivat ryhmään, jossa keskustellaan runoudesta. Ryhmän jäsenet yhdistävät runoja tunnelmallisiin valokuviin ja jakavat niitä muille. Hyvin harmitonta.Vai onko?
Beatrice huomaa, että runoihin vaikuttaa kätkeytyvän viestejä, jotka on tarkoitettu vain pienelle osalle ryhmän jäsenistä. Ne ovat synkkiä viestejä, jotka kertovat pelosta ja kuolemasta. Ja sitten kuolee seuraava runouden ystävä.
Sokeat linnut on Ursula Poznanskin (1968) toinen romaani hehkutetussa Beatrice Kaspary -trillerisarjassa. Sarjan ensimmäistä osaa Viisi on myyty Saksassa yli 100 000 kappaletta.
Huom! Viisi ilmestyi suomeksi elokuussa 2013.  Erinomainen ja kiinnostava dekkari...Upeata, että saadaan lisää Poznanskia...
Ursula Poznanski (1968) asuu Wienissä. Hän on työskennellyt toimittajana ja julkaissut kaksi nuortenkirjaa. Viisi on hänen ensimmäinen aikuisten­romaaninsa, ja sen oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan. Saksassa kirjaa on myyty 100 000 kappaletta.
Huom!  Ursula Poznanski vieraili Suomessa 2.-4.6.2014.
Ursula Poznanski DekkariNetissä.

Uusia painoksia - atschi! - pokkarit.

Kerr, Philip : Kalpea rikollinen.
Alkuteos: Pale criminal, 1990.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Atena 2014.   (Berlin Noir II.)
ISBN 978-952-300-091-9 (nid.)  Ilm. 8/2014. 
1. p. ilm. 8/2013.

Matilainen, Pekka: Kupoli.
Atena 2014.
ISBN 978-952-300-093-3 (nid.)  Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. 6/2014.
Bazar


Tässä Bazarin kesän ja syksyn 2014 kirjauutuudet.  Käy tsekkaamassa.

Kotimaiset

Rönnbacka, Christian: Rakennus 31.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-185-6 (sid.) Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Antti Hautalehto -sarja 3.
Marraskuu. Porvoon lähimaastosta löytyy hauta. Poliisille se ei ole uutta, paitsi että kuoppa komeilee tyhjänä. Kun hautoja sitten löytyy lisää, poliisi joutuu selvittämään mistä on kyse, vaikkei varsinaista rikosta olekaan tapahtunut.Kunnes Hinthaarasta löydetään hautakuopasta alaston mies, jonka käsissä ja jaloissa on naulanjäljet. Ristiinnaulittu ruumis saa tutkijat ymmälleen. Tutkinta mutkistuu entisestään, kun ilmaantuu lisää henkilöitä jotka jotenkin liittyvät tapaukseen. Kaikki jäljet johtavat Nikkilän vanhan mielisairaalan Rakennus 31:een. Sen vaiettu historia on jättänyt ihmisiin arpia, jotka näkyvät vielä tänäkin päivänä. Rakennus 31 on Antti Hautalehto -sarjan kolmas osa. Tutkinnanjohtaja Antti Hautalehdolla ovat vastassaan paitsi vaitonaiset todistajat myös menneisyyden haamut. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Operaatio Troijalainen ja Julma.
Christian Rönnbacka syntyi vuonna 1969 Evijärvellä maanviljelijäperheeseen.  Hän on toiminut vakuutusetsivänä jo kymmenen vuotta.  Ennen vakuutusetsivän uraansa Rönnbacka työskenteli Keskusrikospoliisissa sekä poliisina pääkaupunkiseudulla.
Rönnbackan kaksi ensimmäistä Hautalehto -dekkaria Operaatio Troijalainen ja Julma ovat erinomaisia dekkareita. Kotimaista kärkeä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Christian Rönnbacka DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Bradley, Alan: Kuolema ei ole lasten leikkiä.
Alkuteos: The weed that strings the hangman's back, 2010. Suom. Laura Beck.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-170-2 (sid.)    Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Flavia de Luce -sarja 2.
Kun nukketeatterin pakettiauto hajoaa Bishop's Laceyssa, päättää marionettitaiteilija Rubert Porson laittaa näytöksen pystyyn seurakuntatalolla pahaa aavistamatta. Flavia de Lucen tarkoituksena ei ollut tutkia enää yhtään murhaa, mutta eipä Porsoninkaan ollut tarkoitus kuolla.Huono-onnisen näytöksen jälkeen Flavia alkaa penkoa idyllisen kotikylänsä vaiettuja salaisuuksia. On nimittäin mahdollista, ettei Porsonin pakettiauto hajonnutkaan sattumalta juuri Bishop's Laceyssa. Kuka veteleekään langoista ja tanssittaa poliisia kuin marionetteja?
Kuolema ei ole lasten leikkiä on toinen osa Flavia de Luce -dekkarisarjassa, jossa hurmaava yksitoistavuotias Flavia ratkoo murhatapauksia 1950-luvun Englannissa.
Kanadalainen Alan Bradley syntyi Torontossa ja varttui Ontariossa. Hän johti
televisiotekniikan laitosta Saskatchewanin yliopistossa Saskatoonissa 25 vuotta,
kunnes jäi varhaiseläkkeelle vuonna 1994 aloittaakseen kirjailijanuran. Moninkertaisesti palkittu ja ylistetty Flavia de Luce -sarja on ehtinyt kuudenteen osaan, ja ja sen oikeudet on myyty 35 maahan.
Moninkertaisesti palkittu Piiraan maku makea aloittaa Flavia de Luce -dekkarisarjan! Kirja ilmestyi suomeksi keväällä 2014. Hienoa, että saadaan näin pian uusi kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alan Bradley DekkariNetissä.

Mortimer, Michael: Neitsytkivi.
Alkuteos: Jungfrustenen, 2013.  Suom.   Anu Koivunen.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-150-4 (sid.)    Ilm. 6/2014.  Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos ja sarjan aloitus!!!

Uusi-Seelanti, 1769. Luonnontieteilijä Carl von Linnén oppilas tekee merkittävän löydön. Hän saa haltuunsa kiven, joka mullistaa hänen käsityksensä luonnosta. Siksi kivi kätketään maailmalta - kunnes se löydetään jälleen.Yli kaksisataa vuotta myöhemmin nuori biologian opiskelija Ida Nordlund saa merkillisen puhelun isoäidiltään. Tämä pyytää Idaa noutamaan Nobelpalkintojuhlasta erään lippaan ja huolehtimaan ettei se joudu vääriin käsiin. Kaikki menee kuitenkin pieleen ja Ida joutuu pakenemaan Ruotsista Suomeen ja aina Venäjälle asti tietämättä mitä todella kantaa mukanaan.
Michael Mortimer sekoittaa viihdyttävässä takaa-ajotarinassaan jännitystä, mystiikkaa ja populaaritiedettä. Neitsytkivi on sarjan ensimmäinen osa.
Michael Mortimer on salanimi, jonka taakse kätkeytyy ruotsalainen kirjailijakaksikko Daniel Sjölin ja Jerker Virdborg. Daniel Sjölin on vuonna 1977 syntynyt kirjailija, televisiojuontaja ja kirjallisuuskriitikko.  Jerker Virdborg on syntynyt 1971.  Hän on julkaissut novellikokoelman ja useita romaaneja.  Heidän tuotantoaan on huomioitu useilla kirjallisuuspalkinnoilla.
Ja jälleen uusia ruotsalaisdekkaristeja. Uskomatonta, miten aina löytyy uusia hyviä dekkaristeja. Sarjan toinen osa Fossildrottningen ilmestyi Ruotsissa toukokuussa 2014.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Norstedts Agents - Michael Mortimer.
- Bazar - Michael Mortimer.

 

Uusia pokkaripainoksia

Hammer, Lotte & Søren: Yksinäisten sydänten kerho.
Alkuteos: Ensomme hjerters klub, 2011.  Suom. Sanna Manninen.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-178-8 (nid.)  Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. 9/2013.

Hjort, Michael & Rosenfeldt, Hans: Tunturihauta.
Alkuteos: Fjällgraven, 2012.  Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-179-5 (nid.)   Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. 9/2013.

Stevens, Chevy: Kadonnut.
Alkuteos: Still missing, 2010.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-194-8 (nid.)   Ilm. 8/2014.
1. p. ilm. kevät 2012.


Blue Moon


Bates, Quentin: Kylmät käänteet.
Alkuteos: Frozen Out, 2011.  Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2014.
ISBN 978-952-5410-78-5 (sid.)   Ilm. 9/2014. Kansikuva .

Esikoisdekkari!!!
Syksy 2008 Islannissa. Finanssiviikinkien maailmanvalloitus alkaa kääntyä kohti katastrofia. Hvalvíkin pikkukylän satamassa kelluu ruumis. Mies on ollut kapakkakierroksella Reykjavikissa, mutta päätynyt mereen yli sadan kilometrin päässä. Kylän poliisiaseman ylikonstaapeli Gunnhildur "Gunna" Gisladóttir, nuorena leskeksi jäänyt yksinhuoltaja, on määrätietoinen nainen, joka ei anna periksi, vaikka vastassa ovat suuret voimat.Hvalvíkiin rakennetaan alumiinisulattoa, jonka taustalla ei ole pelkästään kansainvälistä rahaa, vaan jäljet johtavat hallituspiireihin. Ja eliittiä kuohuttaa salaperäinen Skandalblogger, jolla tuntuu olevan lähteitä kaikkialla.
Quentin Bates on britti, joka on asunut Islannissa viisitoista vuotta ja osaa kielen ja tuntee kulttuurin. Kylmät käänteet aloittaa sarjan, jonka pääosassa on ylikonstaapeli Gunnhildur.
Quentin Bates DekkariNetissä.

Arnaldur Indriðason: Reykjavikin yöt.
Alkuteos: Reykjavíkurnaetur, 2012.  Suom. Marjakaisa Matthíasson.
Blue Moon 2014.
ISBN 978-952-5410-80-8 (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.
Arnaldur Indriðasonin aiemmista teoksista tutun poliisin Erlendur Sveinssonin ensimmäinen juttu: Nuori Erlendur on juuri kesällä 1972 liittynyt Reykjavikin rikospoliisiin ja työskentelee liikenneonnettomuuksien, omaisuusrikosten, tappeluiden ja salakuljetuksen kimpussa. Sitten paljastuu kuolemantapaus, joka ei jätä Erlenduria rauhaan. Laitapuolen kulkija, johon hän oli usein törmännyt järjestyspoliisina yövuorossa, löytyy hukkuneena lammesta, ja tuntuu kuin kukaan ei välittäisi. Miehen kohtalo painaa Erlenduria, joka kaivautuu kaupungin synkkään alamaailmaan.
Arnaldur Indriðasonilta 11. dekkarisuomennos.  Hienoa, että jatketaan siitä mihin edellisessä upeassa Mestaruusottelussa jäätiin. Nuoren Erlendur Sveinssonin ensimmäinen juttu.
Upeita kirjoja kaikki...ja hienoa, että saadaan lisää.  Näihin ei kyllästy.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Kuolleiden nimeen.
Alkuteos: Naming of the Dead, 2006.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2014.
ISBN 978-952-5410-81-5 (sid.)   Ilm.  10/2014.  Kansikuva.
G8-maiden johtajat kokoontuivat kesällä 2005 Skotlannissa, ja mielenosoitukset ja yhteenotot asettivat poliisin lujille.Juhlaillallisten jälkeen Edinburghin linnan muureilta pudonneen kansanedustajan kuolema vaikuttaa itsemurhalta, mutta tapaus kiinnostaa komisario John Rebusia enemmän kuin ylemmät tahot haluaisivat - ja milloinkas Rebus sellaisesta on välittänyt. Samaan aikaan oudosta paikasta löydetyt vaatekappaleet johdattavat ylikonstaapeli Siobhan Clarken ja Rebusin sarjamurhaajan jäljille, ja he joutuvat kamppailemaan aikaa ja esimiehiään vastaan ettei sarjamurha varastaisi etusivuja väärään aikaan.Clarke puolestaan pääsee näkemään ja kokemaan huippukokouksen oheistapahtumien nurjan puolen, sillä hänen 60-lukulaiset vanhempansa matkustavat Edinburghiin. Rikokset on selvitettävä, vaikka vastassa on Lontoosta paikalle saapunut vaikutusvaltainen erikoisosaston yksikkö.Clarke ja Rebus saavat apua aiemmista kirjoista tutulta toimittajalta, Mairie Hendersonilta - ja jopa gangsteripomo Caffertylta. Vai onko se apua sittenkään?
Viidestoista Rebus -dekkari Rankinilta. Edellinen ja 14. suomennettu dekkari Turvaa vailla  ilmestyi syksyllä 2013. Hienoja kirjoja.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Pimeyden kaikki värit.
Alkuteos: All the Colours of Darkness, 2008.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2014.
ISBN 978-952-5410-79-2 (sid.)   Ilm.  9/2014.   Kansikuva.
Kauniina alkukesän päivänä Eastvalen lähimetsiköstä löytyy verinen mies roikkumasta vanhasta tammesta. Murha vai itsemurha? Tutkinta johtaa aluksi Eastvalen juuri kunnostettuun teatteritaloon ja Othello-näytelmän kulisseihin, sittemmin Eastvalen vauraimmalle asuinalueelle kaupungin yläpuoliselle kukkulalle. Päällystö vaatii Lontoossa lomailevan Alan Banksin vastoin tahtoaan johtamaan korkean profiilin tutkintaa. Varsin nopeasti esimiehet kuitenkin haluavat haudata jutun Banksin ja Annie Cabbotin ällistykseksi. Heitä suuremmat voimat ovat liikkeellä. Vastoin määräyksiä itsepintaiset tutkijat jatkavat tahoillaan: Cabbot Eastvalessa, Banks Lontoossa, jossa joutuu keskelle tapahtumia, jotka jättävät elinikäiset jäljet. Poliisit joutuvat liikkumaan varjomaailmassa, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää ja jossa mihinkään ja kehenkään ei voi luottaa. Ja kuiskutteleeko jossakin Jago? Mitä syvemmälle he kaivautuvat, sitä vaarallisemmaksi käy peli.
Alan Banks -sarjan  kahdeksas kirja. Hieno juttu.  Loistavia kirjoja koko sarja.
Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan sai vuonna 2014 Peter Robinson. Meni oikealle kirjailijalle. Onnittelut!!!!
Loistava kirjailija ja ansaitsee kunniakirjan!!!
Peter Robinson DekkariNetissä.CrimeTime


Kotimaiset

Bruun, Staffan: Murhastudio.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-57-0 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.

Suomenruotsalainen toimittaja ja kirjailija Staffan Bruun siirtyy CrimeTimen talliin. Hänen uutuutensa Murhastudio jatkaa  toimittaja Burt Kobbattin sukellusta rikosten maailmaan. Murhastudiossa Kobbatt on saanut oman talk shownsa, jonka ympärillä alkaa tapahtua kummallisia. Miksi miljonääri luopuu omaisuudestaan tai julkkis katoaa yksityisyyteen? Burt Kobbatt tulee tietämättään vedetyksi katalaan kiristysjuoneen, jossa ihmishenki ei ole paljonkaan arvoinen.
Staffan Bruunin ruotsinkieliset kirjat on kustantanut Schildts ja suomennokset Otava ja Schildts. Staffan Bruunin Brut Kobbatt -uutuus Murhastudio ilmestyy toukokuussa.
Burt Kobbattin odotettu paluu. Hienoa, että Staffan Bruun jatkaa dekkarien parissa.
Staffan Bruun DekkariNetissä.

Kivekäs, Ansu: Perhosveitsi.
Crime Time 2014.
ISBN 978-952-2891-61-7  (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva .

Esikoisdekkari!!
Opettajaksi pestautunut ympäristöaktivisti Valo Mäki haluaa pelastaa planeetan ja maineensa. Irmeli haluaa rakkautta vaikka väkisin. Rikosylikonstaapeli Tenho Puhakka haluaa naista, lisää naista, avioeron ja käryttää Hymypoikamiehen. Salar haluaa leipoa rahaa eikä pitaleipiä. Pojat haluavat nuppinsa sekaisin, paitsi Erik, joka tahtoo kuolla.Epäpätevä erityisopettaja Eveliina Kirves istuu Pub Viattomassa ja saa mitä haluaa, talon lonkeron jäillä. Känni päälle!Perhosveitsi on röyhkeä ja kierosti naurattava tarina tylystä maailmasta.
Kiitettyjä nuortenkirjoja kirjoittanut Ansu Kivekäs laajentaa Perhosveitsellä dekkarigenren rajoja. Omalaatuinen huumori täydentää realistisen kerronnan iskutehoa.
Lisätietoa:
- Crime Time - Ansu Kivekäs: Perhosveitsen synnytys.

Nykänen, Harri: Mullasta maan.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2892-13-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Tietokonepeliyhtiön osakkeiden myynnillä äkkirikastunut Joonas Salo ostaa Koirakosken tilan Lapin syrjäseudulta ja muuttaa sinne miettimään mitä aikoo tehdä tulevalla elämällään.Satavuotias talo mäellä joen rannassa on paikallisen mahtisuvun Kojamoiden kotitalo. Siellä erakkona asunut Toivo, veljeskolmikon nuorin, on kieltänyt tekstamentissaan tilan myynnin suvulle. Esikoinen Taisto on kunnan suurin maanomistaja ja keskimmäinen Teuvo Pohjois-Suomen suurimman autokaupan omistaja Rovaniemeltä. Taiston poika on nouseva poliitikko Arkadianmäellä.Taloon muuttava uusi omistaja löytää vintiltä muumioituneen ruumiin. Pian hän uppoaa niin syvälle talon pimeisiin salaisuuksiin, ettei löydä enää pinnalle. Pala palalta hänelle selviää mitä tilalla on tapahtunut neljäkymmentä vuotta sitten. Syy Toivon eristäytymiseen on traagisempi kuin kukaan olisi voinut aavistaa.
Harri Nykäsen Arctic noir -sarjan avaus yhdistää perinteisen dekkarin ja hiuksia nostattavan arkielämän kauhukertomuksen, jossa totuus on taruakin karmempaa. Mullasta maan on tyylillistä jatkoa realismistaan kiitetylle ja palkitulle Valhe-romaanille.
Kiinnostava kirja taas Nykäseltä...
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Marius.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-37-2 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Helsingin kuvaajana kiitetty ja palkittu Outi Pakkanen julkaisee keväällä jännitysromaanin Marius. Se on median kulisseihin sijoittuva murhamysteeri, joka tutkii koko kansan tunteman tv-tähden Mauri “Marius” Leppäsen outoa kuolemaa. Uransa skandaalin takia jättänyt juorutoimittaja aloittelee uutta elämäänsä Berliinissä, kun kännykkä yllättäen pirahtaa. Puhelimessa päätoimittaja ilmoittaa jymyuutisen: megasuosittu talkshow-isäntä ja toimittajan entinen rakastettu Mauri Leppänen on löydetty kotoaan kuolleena. Skandaalin käryä haistava päätoimittaja houkuttelee tähtitoimittajansa takaisin selvittämään Leppäsen kuolemaa. Uteliaisuus vie voiton, mutta mikään ei kotimaassa olekaan enää ennallaan.
TV-kometta Mauri Marius Leppäsen mystinen kuolema saa Suomen sekaisin.
Pakkasen romaani ilmestyy kesäkuussa.
Outi Pakkanen DekkariNetissä
.

Ropponen, Markku: Laskevan auringon talo.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-41-9 (sid.)  Ilm. 10/2014.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Turmasen tilauskirjassa on tyhjää. Siksi hän ottaa selvittääkseen sarjan arkisia katalysaattorivarkauksia kunnes huomaa sotkeutuneensakin kaksoismurhamysteeriin. Kun vainajan käsi roikkuu liiterin ovenraosta, ei enää kaipaakaan muita toimeksiantoja.Miksi tanssilavojen kestosuosikki Hannes Hilparan, Tosi H:n, keikkabussikapat herättävät epäilyjä, mihin katoaa laskevan auringon talossa surmatun miehen veli?Kun Turmasen apuri palaa maisemiin ja alasarjagangstereiden Buick lentää taivaan tuuliin hiekkakuopalla, juttu mutkistuu entisestään. Turmanen matkustaa pohjoiseen, joutuu salametsästäjien tähtäimeen, eikä vähään aikaan keksi ylärajaa summalle, jonka velottaisi toimeksiantajaltaan.
Markku Ropposen luoma mainio yksityisetsivähahmo Marlon Turmanen kiitää vanhalla Elitellään vihjeen luota toiselle ja saa lukijan milloin vakavoitumaan, milloin hymyilemään niskavilloja pörhentävän ja nauruhermoja kutkuttavan tarinan käänteissä. Turmasesta on sukeutumassa Otto Kuhalan veroinen rikollisten kauhu.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Sariola, Mauri: Laulu seis, sanoi Susikoski.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2892-12-6  (nid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Mauri Sariola on Suomen kaikkien aikojen suosituin ja ahkerin dekkarikirjailija. Hän kirjoitti lähes yhdeksänkymmentä teosta, joista suurin osa oli rikosromaaneja. Hänen tunnetuin hahmonsa on komisario Susikoski. Sariolan kirjoja myytiin monia miljoonia ja käännettiin kymmenelle kielelle. Lisäksi Sariola kirjoitti suuren määrän rikosnovelleja eri lehdille, joista monia ei enää julkaistu.Mauri Sariola-seuran intendentti Matti Nummenpää on toimittanut kirjaksi kolmekymmentä eri lehdissä julkaistua Sariolan rikosnovellia. Tämä ainutlaatuinen kokoelma 50-70-luvulla kirjoitettuja novelleja tekee kunniaa Sariolan juhlavuodelle. Mauri Sariolan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Mauri Sariola.
- Mauri Sariola -seura.


Sipilä, Jarkko: Luupuisto.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-46-4 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Helsingin Keskuspuistosta löytyvä ihmisen luu aiheuttaa komisario Takamäelle vaikeuksia.
Valkoinen kärpässieni? Citysienestäjä on jo jatkaa matkaansa Helsingin keskuspuistossa, mutta päättää kuitenkin napata oudon sienen matkaansa. Kun sieni ei kotikeittiössäkään näytä muuttuvan, löytäjä vie sen poliisille. Tutkimuksissa outo kivettymä paljastuu ihmisen käsivarren osaksi, mutta sen dna ei täsmää kehenkään kadonneeseen. Oikeuslääkärin tulkinta on silti varma: luu ei ole irronnut luonnollisesti vaan se on hakattu kylmäverisesti irti vartalosta. Keskuspuiston käsivarren mysteeri lyö komisario Takamäen ryhmän ällikällä ja vetää Helsingin poliisin murhayksikön syvälle ammattirikollisten koston maailmaan.
Jarkko Sipilä, realistisen poliisiriomaanin mestari, julkaisee Takamäki-uutuutensa tuttuun aikaan touko-kesäkuun vaihteessa.
Jälleen erittäin kiinnostava Takamäki -dekkari.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä
.


Uusia pokkaripainoksiaGaudeamus


Muut kirjat

Bucci, Massimiano: Newtonin kana - Tiede keittiössä.
Alkuteos: Il pollo di Newton. La scienza in cucina, 2013. Suom. Laura Lahdensuu.
Gaudeamus 2014.
ISBN 978-952-495-5335-1 (sid.)   Ilm.  9/2014.  Kansikuva.

Keittiötiede tuo tieteen oivallukset ja menetelmät kotilieden ääreen. Se selittää, miksi majoneesi leikkaa ja miksi kerma muuttuu voiksi, ja pohtii, mikä olisi optimaalinen perunalastujen lukumäärä olutlasillista kohti. Italialaisen Massimiano Bucchin teos sukeltaa sulavasti niin keittotaidon kuin luonnontieteiden ja filosofiankin historiaan. Newtonin kana kertoo, kuinka tieteilijät Sokrateesta Feynmaniin ja Louis Pasteuriin ovat - usein puolivahingossa - päätyneet kulinaristisiin keksintöihin. Teoksessa on huomioita ja ilmiöitä valistusajalta molekyyligastronomiaan ja futuristiseen keittiöön asti. Tieteen historiassa, ristiriitojen ja kiistelyn lomassa, on tehty useita modernia keittiötä hyödyttäviä oivalluksia. Teoksessa uppoudutaan suuriin kysymyksiin: kuinka geologinen vallankumous uhkasi sekoittua minestronekeittoon? Millainen oli Sokrateen käsitys lääketieteestä ja gastronomiasta? Kuka keksi maitokaakaon? Mukana ovat myös kana, jota Newton ei syönyt, ja Benjamin Franklinin kalkkuna. "Sokrates asettaa keittotaidon jatkuvasti vastakkain lääketieteen kanssa. Hänen mukaansa keittotaidon suhde lääketieteeseen on sama kuin retoriikan suhde oikeuteen. Se imartelee ruumista ja huijaa yksilöä tarjoamalla lyhytkestoista nautintoa perimmäisemmän hyvinvoinnin asemesta."
Massimiano Bucchi on professori Trenton yliopistossa Italiassa. Hänen alansa on tieteen, teknologian ja yhteiskunnan suhde. Hän on myös toiminut vierailevana professorina useissa yliopistoissa Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Hän on kirjoittanut yli kymmenen kirjaa.
Huom!  Massimiano Bucchi vierailee Helsingin kirjamessuilla 2014 : la 25.10. klo 14.30 Kirjakahvilassa ja su 26.10. klo 10.30 Italian standilla. Laura Lahdensuu haastattelee.
Erittäin kiinnostava kirja...
Lisätietoa:
- Gaudeamus - Massimiao Bucchi.


Gummerus

 

Kotimaiset


Hurma, Nina: Hatuntekijän kuolema.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9720-3 (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Jazz soi huvilalla Suvisaaristossa, kun Rougen pieni seurue viettää joutilasta lomaa. Kukaan ei viitsi laittaa ruokaa, sen sijaan tehdään drinkkejä lääkekonjakista, kuumuus raukaisee. Yöllä paratiisiin hiipii käärme: Sörkan vankilan portit ovat sylkäisseet ulos vanhan tutun, joka saapuu perimään velkoja. Samaan aikaan Eerikinkadun saunassa puhutaan työasioita. Korpela ei suostu palaamaan poliisiin, vaikka laivojen ratsaaminen tullin leivissä tuntuu sekin väärältä. Miesten haave kesäillan naukusta jää toteutumatta, kun nainen putoaa kuolemaan heidän silmiensä edessä. Kadun toisella puolella roikkunut ikkunanpesijä katoaa saman tien paikalta. Asiat kytkeytyvät toisiinsa. Rougen ja Korpelan tiet kohtaavat jälleen, ja vastentahtoisesti he joutuvat mukaan tapahtumiin, joiden piti jäädä salaisiksi. Kaupungissa liikkuu yhä sekä punainen että valkoinen varjo, mutta Rouge ei tahdo valita puolta eikä hyväksyä sellaista naisen roolia, johon ei mahdu.
Hatuntekijän kuolema on itsenäinen jatko-osa Yönpunaiselle höyhenelle, joka aloitti 1920-luvun Helsinkiin sijoittuvan noir-henkisen dekkarisarjan. Yönpunaisen höyhenen kiitetty ajankuva, sensuelli erotiikka ja raikas kieli viettelevät jälleen.
Nina Hurma pitää charlestonista, kuohuviinistä ja kotikaupungistaan Helsingistä. Hurman romaanien syntyyn ovat vaikuttaneet ainakin hämärät kadut, merenrannat, kaihoisat laulut ja pitkät kävelyt yönmustan koiran kanssa.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Gummerus - Nina Hurma.
- ninahurma.wordpress.com.
- Nina Hurma Facebookissa.

Vala, Vera: Villa Sibyllan kirous.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9645-9 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Arianna de Bellis -sarja 3.
Asianajajaperheen ylelliseen huvilaan tehdään väkivaltainen ryöstöyritys. Katia Levrini on saanut myös uhkauskirjeitä ja pelkää rakkaidensa puolesta. Hänen pieni poikansa ja miehensä Lorenzo ovat hänelle koko elämä. Katia pyytää apua Arianna de Bellisiltä. Kun Arianna saapuu Villa Sibyllaan, hän huomaa pian, että huvilan yllä leijuu outo, sulkeutunut ilmapiiri.  Ryhtyessään jäljittämään uhkailijaa Arianna törmää auringonkehrän muotoiseen symboliin, joka viittaa antiikin mithra-kulttiin. Miten Villa Sibyllan asukkaat liittyvät siihen tai Pyhäksi Legioonaksi kutsuttuun järjestöön, joka varjelee tarkasti salaisuuksiaan?
Samaan aikaan Arianna saa luotettavasta lähteestä tietää, että Roomaan olisi syntynyt oma mafia, banda della Magliana, jota johtaa kuolleen rikollispomon avioton poika. Arianna joutuu keskelle väkivaltaisia tapahtumia ja hänen on selvitettävä, onko vaarallinen rikollisliiga sekaantunut myös huvilan salamyhkäisiin tapahtumiin.
Hän huomaa, ettei menneisyys jätä rauhaan Villa Sibyllan asukkaita. Mutta kun todellisuus sekoittuu kuvitelmiin, kenen tahansa on vaikea erottaa totuutta valheista.
Villa Sibyllan kirous on tunnelmaltaan unenomainen ja viettelevä dekkari, joka vangitsee lukijansa. Tapahtumapaikkana on aiemmista Arianna de Bellis -sarjan dekkareista tuttu, häikäisevä Rooma ja sen mystiikkaa tihkuva historiallinen miljöö.
Vera Vala on asunut Italiassa 17 vuotta. Hän on opiskellut kieliä ja kirjallisuutta sekä Helsingissä että Roomassa. Opintojen ohella hän on työskennellyt lentoemäntänä, kielten opettajana ja kääntäjänä. Nykyisin hän asuu Torinon seudulla italialaisen miehensä ja tyttärensä kanssa. Vapaa-aikanaan hän opiskelee italialaisen keittiön saloja ja muinaishistoriaa. Ammatikseen Vera bongailee murhaajaehdokkaita piazzoilta ja kirjoittaa Italia-aiheisia kolumneja.
Vera Valan kolmas Italian sijoittuva Arianna de Bellis -dekkari.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Vera Vala DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Baldacci, David: Kuudes nero.
Alkuteos: Sixth man, 2013.  Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-95776-6 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
King & Maxwell -sarja!!
Sean King ja Michelle Maxwell alkavat Kingin vanhan ystävän pyynnöstä selvittää, onko sarjamurhasta syytetty, tuomiotaan odottava Edgar Roy todella syyllinen. Ennen kuin tutkimukset ehtivät edes alkaa, apua pyytänyt asianajaja Ted Bergin löytyy kuolleena. Kuka hänet on tappanut ja miksi? King ja Maxwell jatkavat tutkimuksia omin päin, ja pian he pääsevät peiteltyjen totuuksien ja hämärien menetelmien jäljille. Kansallisen turvallisuuden nimissä pelataan likaista peliä, ja lopulta kaksikko on vastakkain korkean tahon viranomaisten ja politiikan kanssa.
Kuudes nero jatkaa suosittua King & Maxwell -sarjaa, ja se oli 11 viikkoa New York Timesin bestsellerlistalla. Kuudes nero on neljäs suomennettu King&Maxwell -dekkari. V. 2007 ilmestynyt Simple genius on jäänyt suomentamatta.  Kaikki Baldaccit on tullut luettua.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
David Baldacci DekkariNetissä.

Connelly, Michael: Musta laatikko.
Alkuteos: The black box, 2012.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9631-2 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
Harry Bosch -dekkari!!
Toukokuu 1992. Kolme poliisia vapautetaan syytteistä, vaikka amatöörikuvaaja on kuvannut miten he raa'asti hakkaavat ylinopeuteen syyllistynyttä Rodney Kingiä minuuttikaupalla. Los Angeles leimahtaa liekkeihin. Yli 50 ihmistä surmataan ja tuhansia loukkaantuu. Kauppoja ryöstellään ja ikkunoita hajotetaan, ja laki ja järjestys palaavat kaduille vasta kuusi päivää myöhemmin kymmentuhatpäisen sotilasosaston myötä. Kaaoksen keskellä Harry Bosch ja muut etsivät yrittävät itsepintaisesti tehdä työtään ja jäljittää murhaajia.
Harry löytää surmatun tanskalaisen naistoimittajan ruumiin kujalta, mutta joutuu nopeasti siirtämään tutkimuksen Mellakkarikosten tutkimusryhmälle – mikä tarkoittaa samaa kuin rikoksen jääminen selvittämättä ikuisiksi ajoiksi. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin uudet ballistiset tutkimukset osoittavat, ettei toimittajan kuolema ollut satunnaisen katuväkivallan tulosta vaan jotain henkilökohtaisempaa. Tällä kertaa Harry on päättänyt saada murhaajan satimeen – vaikka se tarkoittaisi paluuta hänen rakkaan kotikaupunkinsa synkimpiin hetkiin. Hän käy läpi tietoja ja todisteita tapauksesta kuin tutkija, joka haravoi maastoa lento-onnettomuuden jäljiltä ja yrittää löytää mustan laatikon, todisteen, joka sitoo kaikki langat yhteen.
Michael Connelly (s. 1956) on kovaksikeitetyn jännärin mestari. Hän on koko ikänsä halunnut kirjoittaa mutta opiskeli aluksi rakennustekniikkaa. Kirjoittamisen halu vei lopulta voiton ja hän alkoi opiskella toimittajaksi. Ensimmäinen työpaikka löytyi Floridasta, mistä hän Pulitzer-ehdokkuuden tasoittaessa tietä siirtyi Los Angeles Timesin rikostoimittajaksi ja työskentelikin lehdessä pitkään. Connelly on suosikkejani...
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Nano.
Alkuteos: Nano, 2012.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9619-0 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Lääketieteen opiskelija Pia Grazdani ottaa vastaan työn Nano-nimisessä lääkeyrityksessä, joka on edelläkävijä viruksia ja bakteereja vastaan taistelevien nanorobottien kehittelyssä. Pian Grazdani alkaa epäillä, että yrityksessä on käynnissä vaarallinen ihmiskoe ja rahavirrat kulkevat vääriin taskuihin…
Robin Cook on ensimmäinen kirjailija, joka on tehnyt lääketieteellisistä trillereistä myyntilistojen kestosuosikkeja. Menestyskirjailija ei kirjoita pelkästään viihdyttääkseen ihmisiä, vaan myös jakaakseen tietoa lääketieteen kiistakysymyksistä. Nykyään hän on virkavapaalla silmäkirurgin toimestaan Massachusettsin silmä- ja korvasairaalasta. Robin Cook rentoutuu laskettelemalla ja matkustelemalla. Hän rakastaa Italiaa ja on käynyt Suomessakin lukuisia kertoja. Hän asuu ja kirjoittaa Floridassa.
Kirja on 31. suomennettu trilleri Robin Cookilta. Uskomattoman tuottelias kirjoittaja ja lukijoita riittää aina vaan.  Ei ihme, sillä lääketieteellisiä trillereita ei juurikaan suomenneta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Robin Cook DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Kuoleman asiamiehet.
Alkuteos: The death trade, 2013.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9519-3 (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Iranilainen ydinaseinsinööri päättää paeta. Alkaa globaali kilpajuoksu, jossa Sean Dillon, Sara Gideon ja Pääministerin yksityisarmeija yrittävät päihittää Iranin turvallisuuskoneiston ja al-Qaidan. Kuka ehtii löytää ensimmäisenä miehen, jolla on kädessään maailmanlopun avaimet?
Jack Higgins (Harry Pattersonin pseudonymi, s. 27.7.1929) on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ollut maailman tunnetuimpia ja luetuimpia jännityskirjailijoita. Hän asui 12-vuotiaaksi asti Belfastissa Pohjois-Irlannissa, missä hän jo sai tuntumaa ammuskeluun ja pommi-iskuihin. Kolmivuotisen asepalveluksen jälkeen hän työskenteli sirkuksen apumiehenä, tehdastyöläisenä ja rekkakuskina, mutta kirjoittautui sitten 27-vuotiaana yliopistoon ja suoritti tutkinnot sosiologiasta ja taloustieteestä. Hän asuu Kanaalinsaariin kuuluvalla Jerseyllä.
Tämä on ilmeisesti 35. suomennos Jack Higginsiltä ja jatkoa suositulle Sean Dillon -sarjalle.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins.
- Wikipedia (suom.) - Jack Higgins.

Jansson, Anna: Amorin kiehkurat.
Alkuteos:  Ödesgudinnan på Salong d'Amour, 2014.  Suom. Vappu Vähälummukka.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9655-8 (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.
Ei dekkari!!!
Salong d’Amour sijaitsee Visbyn keskustassa Gotlannissa. ”Miten voin auttaa?” kampaaja Angelika kysyy tuoliinsa istahtavalta asiakkaaltaan ja tarkoittaa: miten voin auttaa sinua elämässäsi? Hän koettaa saada ihmiset näkemään ympärillään rakkautta, ja moni löytääkin hänen avullaan uuden hiustyylin lisäksi uuden suunnan. Kampaamossa on kaksi tuolia, eikä koskaan ole sattumaa se, kuka viereen istuu – siitä Angelika ja hänen nuori kuriton apulaisensa Ricky pitävät huolen!
Miehensä menettäneen Angelikan omassa elämässä alkaa tapahtua, kun hän tapaa naamiaisissa salaperäisen mestarivarkaaksi pukeutuneen miehen ja rakastuu. Pian joku kaappaa Angelikan talon ja tapahtuu muutakin outoa. Onko Angelika rakastunut väärään mieheen? Entä kuka on merenkävijä Sinbad, jonka kanssa Angelika viestittelee internetissä?
Pirskahteleva huumori ja tarttuminen hetkeen tempaavat lukijan Angelikan seikkailuihin mukaan. Mikään inhimilliseen elämään kuuluva ei ole hänelle vierasta: murtautuminen asuntoon, samppanjan tarjoaminen kuolemansairaalle, teesihtikeskustelut tai yöllinen pyöräajelu uuden kullan kanssa. Lopussa on bonuksena ruokareseptejä!
Huom! Amorin kiehkurat on dekkaristina tunnetun Anna Janssonin ensimmäinen naistenviihderomaani ja ylistys elämän ainutlaatuisuudelle.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Nabokov, Vladimir: Kalvas hehku.
Alkuteos: Pale fire, 1962.  Suom. Kristina Drews, Jukka Virtanen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9301-4 (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Parodia jännityskirjallisuudesta...
Amerikkalainen runoilija John Shade on kuollut, murhattu. Shaden ystävä ja toimittaja, Charles Kinbote, on koostanut kirjaksi hänen viimeisen runonsa ”Kalvas hehku” ja liittänyt siihen esipuheen sekä pitkän ja yksityiskohtaisen kommentaarin. Kinbote, joka tunnetaan yliopistolla lempinimellä ”Suuri majava”, on kopea ja ahdasmielinen, mutta myös kiehtova, hullu, kiero – ja jopa vaarallinen. Hänen käsittämättömän henkilökohtaiset huomautuksensa muuttuvat fantasiaksi, ja paljastavat ehkä enemmän kuin olisi viisasta.
Kalvas hehku on nerokkaasti rakennettu parodia jännityskirjallisuudesta, oppinut kommentaari ja hulluuden kronikka. Tarina runoilija Shadestä ja hänen vinksahtaneesta slaavilaisesta tulkitsijastaan ja palvojastaan saavuttaa lopulta sen, mikä kirjallisuudessa on harvinaisinta: täydellisen tragikoomisen tasapainon.
"Tämä kentauri kirjaksi, puoliksi runoa, puoliksi proosaa... on luomus, jossa kohtaavat täydellinen kauneus, symmetria, outous, omaperäisyys ja moraalinen totuus. Vaikka teos on olevinaan pelkkä kuriositeetti, se ei voi peittää sitä, että on yksi vuosisatamme suuria taideteoksia." – Mary McCarthy.
Vladimir Nabokov syntyi vuonna 1899 Pietarissa. Vuonna 1919 hän lähti maanpakoon ja opiskeli Cambridgen yliopistossa kirjallisuutta ja hyönteistiedettä.
Asuttuaan vuosia Berliinissä ja Pariisissa Nabokov asettui 1940 Yhdysvaltoihin, jossa hänet luettiin pian huomattavimpiin venäläisiin emigranttikirjailijoihin. Nabokov toimi venäjänkielisen kirjallisuuden professorina ja julkaisi myös perhosia koskevia tieteellisiä tutkimuksia.
Nabokov aloitti kirjailijantoimintansa 1923 julkaisemalla kaksi taidokasta runokokoelmaa. Tämän jälkeen hän kirjoitti salanimellä V. Sirin romaaneja, joille on ominaista verraton tyylin taituruus. Vuodesta 1940 Nabokov julkaisi teoksensa englanniksi ja tuli tunnetuksi virtuoosimaisesta kielen käytöstään. Tältä kaudelta ovat peräisin romaanit Sebastian Knightin todellinen elämä, Ada, Pnin ja Lolita. Nabokov kuoli Sveitsissä 1977.
Lisätietoa:
- www.nabokov.com.
- Wikipedia (suom.) -  Vladimir Nabokov.
- Wikipedia - Vladimir Nabokov.
- Hs.fi 7.12.2014 Jyrki Nummi: Vladimir Nabokovin romaani on hullun nerokas jännärin ivamukaelma.

Verdon, John: Tappakaa Peter Pan.
Alkuteos: Peter Pan must die, 2013.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9582-7 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
Dave Gurney -sarja 4.
Pahasuinen ja kapinallinen etsivä Jack Hardwick antoi Dave Gurneylle korvaamatonta apua Hyvän paimenen tapausta selvitettäessä. Matkan varrella hän rikkoi lukuisia ohjesääntöjä ja sai potkut. Nyt on vastapalveluksen aika.
Menestyvä poliitikko on surmattu äitinsä hautajaisissa, ja leski on tuomittu teosta. Väärin, sanoo Hardwick. Gurney lähtee ratkaisemaan arvoitusta ja törmää outouksiin, muiden muassa eriskummalliseen murhaajaan, jota lapsenomaisen ulkonäkönsä vuoksi kutsutaan nimellä Peter Pan. Hän päätyy keskelle synkkää jupakkaa, jossa lukuisat murhat peittävät alleen silkan pahuuden. Myrkyllisten valheiden alta paljastuu lopulta totuus, joka on sekä karmiva että täysin odottamaton kaikille paitsi Gurneylle.
John Verdon teki pitkän uran New Yorkin mainosmaailmassa. Jäätyään eläkkeelle hän päätti ajankulukseen kirjoittaa mahdollisimman jännittävän murhamysteerin. Syntyi Numeropeli, josta tuli myynti- ja arvostelumenestys Suomen lisäksi mm. Isossa-Britanniassa, Tanskassa ja Espanjassa.
John Verdonin neljäs dekkarisuomennos...ja neljäs Dave Gurney -dekkari.  Aiemmin ilmestynyt: Numeropeli (2011), Sokkoleikki (2012) ja Murhakierre (2013).
Ehdotonta luettavaa.  Loistavia ja jännittäviä kirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
John Verdon DekkariNetissä.

 

Uusia painoksia

Sariola, Mauri (salanimellä Esko Laukko):
Tohtori Viitasen tapaus & Kuolemanlotossa kuusi oikein.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9664-0 (sid.)   Ilm. 6/2014.
  .


Yksi suomalaisen dekkarin tuotteliaimpia nimiä oli kirjailija Mauri Sariola. Yli 80 romaania ja lukemattomia lehtijuttuja ja novelleja julkaissut kirjailija sai osakseen lukijoiden vankkumattoman suosion – ja kriitikoiden epäsuosion. Sariola suivaantui saamistaan kritiikeistä ja päätti näyttää mitä osaa. Hän julkaisi yhdeksän dekkaria salanimellä Esko Laukko, ja onnistuikin pitämään henkilöllisyytensä pitkään salassa medialta. Esko Laukon nimellä kirjoitetut teokset ovat parasta Sariolaa: reheviä ja taitavasti punottuja jännityskertomuksia.
Huom!  Kirjailijan juhlavuoden kunniaksi julkaistaan kaksi Esko Laukon nimellä julkaistua herkkupalaa: aivan ensimmäinen Laukko-romaani Tohtori Viitasen tapaus (ilm. 1966) sekä keräilijöiden himoitsema harvinaisuus Kuolemanlotossa kuusi oikein (ilm. 1974 ja on ainoa painos kirjasta).
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Mauri Sariola.
- Mauri Sariola -seura.

Uusia pokkaripainoksia


Baldacci, David: Räjähdyspiste.
Alkuteos: Hell's corner, 2010.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9691-6 (nid.)   Ilm. 10/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Connelly, Michael: Luottamuksen hinta.
Alkuteos: The drop, 2011.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9702-9 (nid.)   Ilm. 12/2014.
1. p. ilm. syksy 2013.

Cook, Robin : Henkivakuutus.
Alkuteos: Death benefit, 2011.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9679-4 (nid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2012.

Higgins, Jack: Paholainen ottaa omansa.
Alkuteos: A devil is waiting, 2012. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9673-2 (nid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksy 2013.

Holt, Anne: Kuollut kulma.
Alkuteos: Skyggedød, 2012.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9676-3 (nid.)   Ilm. 6/2014. Kansikuva.
1. p. ilm. syksy 2013.

Hurma, Nina: Yönpunainen höyhen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9688-6 (nid.)   Ilm. 9/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Jansson, Anna: Haudan takaa.
Alkuteos: När skönheten kommtilll bro, 2012. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9689-3 (nid.)   Ilm. 9/2014.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Kilpi, Marko
: Kuolematon.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9694-7 (nid.)   Im. 11/2014.
1. p. ilm. syksy 2013.

Lupton, Rosamund: Mitä jäljelle jää.
Alkuteos: Aftewards, 2011. Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9698-5 (nid.)   Ilm. 11/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Massey, Sujata: Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus.
Alkuteos: Zen Attitude, 1998. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2014.
ISBN 951-20-9703-6 (nid.)  Ilm. 12/2014.
1. p. ilm. 2001.

Preston, Douglas&Child, Lincoln: Kuolleiden kirja.
Alkuteos: The book of the dead, 2006.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9666-4 (nid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksy 2013.

Robb, J.D.: Kuoleman riitit & Kuoleman enkeli.
Alkuteokset: Ceremony in Death, 1997 ja Vengeance in Death, 1997.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9344-1 (nid.)  ilm. 6/2014.
1. painokset: Kuoleman riitit (2008) ja Kuoleman enkeli (2009).

Rönkä, Matti: Levantin kyy.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9680-0 (nid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksy 2013.

Verdon, John: Murhakierre.
Alkuteos: The devil sleep, 2012.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9668-8 (nid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. 6/2013.Into Kustannus


Malmose, Jesper: Vallan linnake.
Alkuteos:  Borgen, 2013.  Suom. Päivi Kivelä.
Into Kustannus 2014.
ISBN 978-952-264-317-9 (sid.)  Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Vaalit tuovat Birgitte Nyborgin keskustapuolueelle murskavoiton. Nyborgista tulee Tanskan ensimmäinen naispääministeri, ja samalla hän joutuu yhä kovempaan myllytykseen. Miten pitkälle hän on valmis menemään maksimoidakseen valtansa? Voiko poliitikko olla samaan aikaan menestyksekäs ja rehellinen itselleen? Nyborg on sitoutunut ja hänellä on suuri sydän - mutta vain vähän aikaa.Vallan linnake on vetävä kuvaus poliitikkojen, toimittajien ja mediapelureiden juonista ja niiden vaikutuksista heidän elämäänsä. Se on todentuntuinen sukellus politiikan kulisseihin, jotka eivät todellakaan ole puhtaat.
Jesper Malmose (s. 1959) on käsikirjoittanut lukuisia tv-sarjoja, muun muassa Hotellia ja Anna Pihliä. Lisäksi hän on kirjoittanut ja kääntänyt useita näytelmiä.  Vallan linnake on hänen ensimmäinen romaaninsa.  Se perustuu Adam Pricen alkuperäiseen käsikirjoitukseen ja supersuosittuun tv-sarjaan, joka on kahminut lukuisia kansainvälisiä palkintoja, muun muassa Prix Italia, BAFTA ja Fipa d'or.  Sarjaa on esitetty yli 60 maassa ja sen on saanut suuren suosion myös Suomessaa.
Huom!  Erittäin kiinnostava kirja...onko yhtä hyvä vai vielä parempi kuin tv-sarja. Hienoa, että kirja saadaan myös suomeksi!!
Lisätietoa:
- Litteratursiden - Jesper Malmose: Borgen.
- Berlingske 16.3.2013 - Ny "Borgen"-bog har Birgittes familieliv i fokus .

Brückler, Bernd & Pakarinen, Risto: Elämää KHL:ssä - Lätkää, lääkäreitä ja rahasäkkejä.
Into 2014.
ISBN 978-952-264-343-8 (nid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Mitä salaisuuksia mystinen KHL-liiga kätkeekään? Avoimessa muistelmakirjassaan Bernd Brückler kertoo miljoonista lentokilometreistä ja 16 eri pilleristä, joita lääkäri suositteli hänen ottavan päivittäin. Hän muistelee, kuinka palkka maksettiin yllättäen käteisenä ja millaista oli elämä bazassa, leirikeskuksessa, jonne joukkueen piti kokoontua ennen jokaista kotiottelua.
Kolmen KHL-kautensa aikana Brückler matkusti Venäjää ristiin rastiin koneilla, joiden etuosaan tuotiin happipulloja, ja busseilla, joiden vessat eivät toimineet, mutta myös hienommilla lentokoneilla ja komeilla urheiluautoilla. Hän näki, millaisia ovia raha avaa, ja sairaaloita, joiden kunnostamiseen ei ollut käytetty rahaa – ja tietysti kovia faneja, jotka olivat viimeisillä ruplillaan matkustaneet kauas kotoa kannustamaan joukkuettaan.

Lisätietoa:
- Into -  Elämää KHL:ssä.
- Into - Bernd Brückler.
- Into - Risto Pakarinen.

Kniivilä, Kalle: Putinin väkeä.
Into 2014.
ISBN 978-952-264-342-1 (nid.)  Ilm syksy 2014.

Tämä ei ole kirja Vladimir Putinista - sellaisia on jo liikaakin. Vähemmän on kerrottu tavallisista venäläisistä, jotka Putinia kannattavat. Ja heitä on paljon. Mikä on Putinin suosion salaisuus? Miksi Venäjällä ei kaivata demokratiaa? Entä mitä venäläiset ajattelevat lännestä? Toimittaja Kalle Kniivilä haastatteli Venäjän hiljaista enemmistöä, jota miellyttää vakaus, talouskasvu ja Venäjän suurvalta-aseman palauttaminen. Monen mielestä 90-luku oli kaamea vuosikymmen ja Putin on palauttanut maahan järjestyksen. Samalla hän on murskannut riippumattomat tiedotusvälineet ja hyökännyt naapurimaihin. Mikä on venäläinen mentaliteetti 2010-luvulla?
Putinin väkeä voitti vuoden parhaalle tietokirjalle jaettavan Kanava-palkinnon vuonna 2014.
PUTININ VÄKEÄ "taustoittaa Venäjän tapahtumia uutisvirtaa paljon syvemmältä ja auttaa ymmärtämään sitä, mitä siellä parhaillaan tapahtuu. Laadukas ajankohtaisteos yhdestä vuoden puhutuimmista aiheista", toteaa Kanava-palkintoraati, joka kahlasi läpi 164 tietokirjaa kaikkiaan 29 kustantajalta. Into julkaisu Putinin väkeä kirjan elokuussa suomeksi ja Atlas-kustantamo julkaisi sen toukokuussa Ruotsissa, jossa se nousi heti arvostelumenestykseksi. "Paras Ruotsissa julkaistu kirja Venäjästä vuosiin", totesi Helsingborgs Dagblad.
Kalle Kniivilä työskentelee Malmössä ilmestyvässä Sydsvenska Dagbladet -lehdessä ulkomaantoimittajana. Hän oli Neuvostoliiton hajotessa Kansan Uutisten kirjeenvaihtaja Moskovassa. Hän on opiskellut Venäjää Leningradin yliopistossa ja Itä-Euroopan tutkimusta Lundin yliopistossa.
Lisätietoa:
- Yle Uutiset 30.10.2014 Putinin suosiota kertova kirja voitti Kanava-palkinnon .
- Into-Kustannus 30.10.2014 - Kalle Kniivilän Putinin väkeä on Kanava-palkinnon voittaja. Vuoden paras tietokirja.

   

 

Johnny Kniga

 

Ulkomaiset


Carlsson, Christoffer: Varjot.
Alkuteos: Den osynlige mannen från Salem, 2013.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40789-9     (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Leo Junker -sarja alkaa.

Henkirikos vie Leo Junkerin matkalle hänen nuoruutensa lähiöön, jonka varjot ovat pitkät ja vaaralliset. 33-vuotias Junker on entinen väkivaltaosaston ja nykyinen sisäisen tarkastuksen tutkija. Hänet on pidätetty virantoimituksesta Gotlannissa tapahtuneen katastrofin jälkeen, jossa yksi poliisi sai surmansa. Junkerin elämä muuttuu enemmän kuin hän aavistaakaan, kun hänen kotitalonsa naisille tarkoitetussa yösuojassa tapahtuu murha. Surmansa saanut on kuin kuka tahansa narkkari, mutta naisella on kädessään koru, joka yhdistää hänet Junkeriin.
Alkaa kujanjuoksu, jossa kaikki näyttää linkittyvän Grimiin, Leon nuoruuden parhaaseen ystävään, josta on tullut hänen pahin vihollisensa. Ttraagisten tapahtumien jälkeen, 17 vuotta sitten Salemissa, vähän Tukholmasta lounaaseen. Lähiön varjot ovat sysimustia ja Grim näkymätön. Juuri niin kauan kuin itse haluaa.
Varjot aloittaa Leo Junker -sarjan.
Ruotsin dekkariakatemia palkitsi Christoffer Carlssonin (s. 1986) Varjot (Den osynlige mannen från Salem) vuoden parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi 2013. Carlsson on palkinnon monikymmenvuotisen historian nuorin palkittu. Vuotta aiemmin hänet valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi kriminologiksi. Carlsson yhdistääkin harvinaisella tavalla kriminologin tietonsa ja kirjailijan taitonsa nautittaviksi lukuelämyksiksi. Tästä alkaa rikosromaanin tulevaisuus.
Hänen esikoisteoksensa Tapaus Vincent Franke (Fallet Vincent Franke) julkaistiin suomeksi 2011. Toinen rikosromaani Den enögda kaninen ilmestyi 2011. Varjot on Carlssonin kolmas romaani ja ensimmäinen Leo Junker -dekkari.  Toinen Leo Junker -sarjan romaani Ääret (Den fallande detektiven) ilmestyy Ruotsissa elokuussa 2014.
Christoffer Carlsson kävi Helsingissä 15.–16.6.2011 kertomassa suomeksi ilmestyneestä kirjastaan Tapaus Vincent Franke. Kirja oli erittäin kiinnostava. Hienoa, että Carlssonin palkittu kirja saadaan suomeksi näin nopeasti..
Huom!  Syksyllä suomeksi ilmestyvä Varjot (Den osynlige mannen från Salem) tavoittelee tänä  vuonna Ruotsin ehdokkaana Pohjoismaista  Lasiavain-rikoskirjallisuuspalkintoa.
Christoffer Carlsson DekkariNetissä.


Nesbø, Jo: Isänsä poika.
Alkuteos: Sønnen, 2014.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40856-8 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Suuret rikosromaanit on keitetty liemissä, joissa raaka-aineina ovat kosto, viha ja rakkaus. Jo Nesbøn maailmassa yhteiskunnallinen korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus synnyttävät suuret draamat. Tässä on lukijalle koko keitos loistavin maustein.

Kaikki pitävät Sonny Lofthusista. Sonnylla on inhimillinen katse, lempeä ääni ja hyvät käytöstavat. Hän sanoo kiitos ja anteeksi. Hän on myös istunut reilut kymmenen vuotta vankilassa tunnustettuaan muiden tekemiä henkirikoksia. Vastineeksi hän on saanut käyttöönsä mielin määrin huumeita.
Mukava narkomaani, jonka elämän isän ennenaikainen kuolema on suistanut raiteiltaan. Isä, Ab Lofthus, oli poliisi. Yksi parhaista. Hänen lähin työtoverinsa ja paras ystävänsä oli Simon Kefas, nykyinen virkaheitto rikostutkija, jonka peliriippuvuuden hallinnassa riittää vaimolla tekemistä. Ab isä Oy ei ollut aivan sitä, miltä näytti. Kun asioiden todellinen laita selviää Sonnylle, tämä karkaa vankilasta ja alkaa kostaa. Jälki on rumaa.
Poliisi laittaa Sonnyn perään Simon Kefasin ja tämän pariksi nuoren Kaari Adelin. Adel on ansioitunut huumerikostutkijana. Vaikuttaa siltä, että kesäisen Oslon pitkät ja valoisat päivät ovat vaihtumassa ikuiseksi pimeydeksi.
Loistava uutuustrilleri maailman tämän hetken rikosromaanin kuninkaalt
Jo Nesbø on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole-romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä. Aika velikulta!
Loistavaa, tätä kirjaa on jo odotettukin. Kirjasta kohistaan maailmalla....
Huom!  Kirja ilmestyy myös cd-äänikirjana.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

 


Karisto

Kotimaiset

Rikos - 7 rikostarinaa.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5861-8 (sid)  Ilm. 8/2014.  Kansikuva.

Kuka tappoi viinatrokarin? Voiko aurinkoisella leirintäalueella piillä rikos? Mikä sai vanhan murtomiehen siirtymään henkirikoksiin? Seitsemän rikosnovellia seitsemältä taitavalta rikoskirjailijalta.
Kovan jännityspaketin ovat kirjoittaneet: Seppo Jokinen, Esa-Pekka Kanniainen, Juha-Pekka Koskinen, Paulus Maasalo, Martti Linna, Timo Saarto ja Timo Sandberg. Seppo Jokinen ja Timo Sandberg ovat voittaneet Johtolanka-palkinnon vuosina 2002 ja 2014 ja Juha-Pekka Koskinen oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2013.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Ulkomaiset


Bauer, Belinda: Ruumis nro 19.
Alkuteos:  The Rubbernecker, 2013.  Suom. Natsha Vilokkinen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5763-5 (sid.)  Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Auto-onnettomuuden uhri menehtyy koomaosastolla ja päätyy testamenttinsa perusteella lääketieteen laitokselle. Hänestä tulee ruumis nro 19 ja Patrick Fortin, nuoren anatomian opiskelijan, tutkimuskohde. Virallinen kuolinsyy herättää Patrickin epäilyksen, mutta kukaan ei
ota vakavasti Aspergerin syndrooman leimaamaa outoa poikaa. Patrick jatkaa itsepintaisesti ja löytää viimein muiden sivuuttaman ratkaisevan yksityiskohdan. Löytö sysää Patrickin uhkaavan ajojahdin kohteeksi ja pakottaa hänet kohtaamaan salattuja tosiasioita – joista pelo ttavimmatliittyvät yllättäen hänen omaan elämäänsä.
Kiitetyn ja omaäänisen Belinda Bauerin uutuusromaanin kerronta kuljettaa piinaavan jännittävästi rinnan kahta eri aikatasoa. Kooma-osaston kauhunhetket ja Patrickin poikkeava ajattelutapa on kuvattu hämmästyttävällä taidolla. Asperger-pojan myötä Bauer liikkuu jälleen
ihmismielen salaisuuksien kiehtovilla rajapinnoilla. Bauer on jännityksen mestari mutta hänellä on myös yhteiskunnallista sanottavaa. Kirjailijalla on poikkeuksellista silmää raottaa tavallisen perheen kulisseja, joiden takana nuorella ihmisellä on vaara kasvaa vinoon
Belinda Bauer on toiminut tv- ja elokuvakäsikirjoittajana ja asuu Walesissa. Hän on kiistatta tämän hetken seuratuimpia dekkaristeja. Bauerin esikoinen Hautanummi herätti erilaisuudellaan rikosromaanipiirien huomion ja oli kaikkien aikojen ensimmäinen esikoisromaani, jolle myönnettiin arvostettu CWA:n Gold Dagger -palkinto. Belinda Bauer oli ehdokkaana myös saman tahon koko tuotannosta myönnettävälle palkinnolle.
Ruumis nro 19 nousi Gold Dagger -ehdokaslistalle! Viime vuonna (2013) ilmestyi Bauerin Exmoor-trilogian viimeinen osa Kadonneet lapset. Oli loistava...
Loistava kirjailija ja hyytävän upeita kirjoja.  Neljäs suomennos Belinda Bauerilta...odotan tätä kirjaa...
Belinda Bauer DekkariNetissä.

Child, Lee: Paluu päämajaan
.
Alkuteos: Never go back, 2013.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5789-5 (sid.)  Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Jack Reacher on vihdoin päässyt määränpäähänsä Virginiaan ja suuntaa oitis tapaamaan majuri Susan Turneria, vanhan päämajansa nykyistä komentajaa. Mutta Turner onkin pidätetty ja niin on pian Reacherkin, syytettynä 16 vuotta vanhasta murhasta.
Lisäksi Reacheria vastaan on nostettu isyyskanne teini-ikäisen tyttären elatuksesta – tyttären, jota hän ei ole koskaan tavannut.
Lee Child on kirjoittanut 18 Jack Reacher-toimintajännäriä, joita on julkaistu yli 40 kielellä. Kirjat ovat tuttu näky bestsellerlistojen kärjessä, myös Suomessa: edellinen uutuus Etsintäkuulutettu oli syyskuusta marraskuuhun Mitä Suomi lukee-listan top 10:ssä.
Brittiläisten rikoskirjailijoiden yhdistys
CWA myönsi Childille alkuvuodesta 2013 arvostetun Diamond Dagger -palkinnon
poikkeuksellisista ansioista rikoskirjallisuuden saralla, ja samoihin aikoihin sai ensi-iltansa
ensimmäinen Jack Reacher -elokuvaTappajan jäljillä, pääosassa Tom Cruise.
Loistava dekkaristi ja todella erinomaisia ja koukuttavia dekkareita. Lee Child ei kovin paljon esittelyjä kaipaa...Oma suosikkini!!!
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lee Child DekkariNetissä.

Lotz, Sarah: Kolme.
Alkuteos: The Three, 2014.  Suom. Pekka Mäkelä.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5723-9 (sid.)  Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!!
Neljä matkustajakonetta putoaa samaan aikaan eri puolilla maa palloa. Syynä ei ole terrorismi eikä sää. Hämmentävän tragedian keskellä havaitaan pian ihme: kolmessa koneessa
on kussakin yksi eloonjäänyt lapsi. Pelastustoimen ja koko maailman huomio nauliintuu neljänteen turmakoneeseen... Kun media herkuttelee vuosisadan uutisella, pelastuneiden
lasten oireilu koettelee lasten tilapäishuoltajia. Samaan aikaan vaikutusvaltaisen uskonlahkon julistama huhu leviää kulovalkean lailla: Lapset eivät valikoituneet sattumalta. Heidän outo
käytöksensä ei olekaan trauman jälkioireita. Selittämättömien tapahtumien myötä yhä useampi alkaa toivoa, ettei neljättä eloonjäänyttä koskaan löydetä...
Käännöskirjallisuuden kuuminta huippua – paranormaalia jännitystä – edustava romaani koukuttaa paitsi juonellaan, myös rakenteellaan. Tarina kerrotaan journalistin kirjoittaman
dokumenttiteoksen muodossa. Silminnäkijöiden, pelastustyöntekijöiden, hoitohenkilökunnan ja lasten uusien huoltajien lausunnot luovat hämmästyttävän illuusion todentunnusta! Romaani herätti välittömästi kansainvälistä kiinnostusta ja sen käännösoikeudet on myyty
23 maahan vain pienen näytteen perusteella. Romaanista on tulossa myös tv-sarja
Sarah Lotz on eteläafrikkalainen kirjailija, joka on julkaissut useita huomiota herättäneitä kauhuromaaneja. Kolme on viimein täysosuma suuren yleisön makuun ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa. Se on myös omaäänisen kirjailijan ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos.
Jälleen eteläafrikkalainen dekkaristi suomeksi.  Aiemmin ilmestyeitä on Deon Meyer, jolta ilmestyy toinen suomennos Gummeruksen kustantamana kesäkuussa 2014. Toinen dekkaristi Etelä-Afrikasta on Lauren Beukes, jonka ensimmäinen suomennos Säkenövät tytö t ilmestyi kesällä 2013 Schildts&Söderströmin kustantamana.
Saas nähdän minkälainen on tämä Sarah Lotz. Aika näyttää..Ehdottomasti kiinnostava.
Lisätietoa:
- Sarah Lotz Twitterissä.
- sarahlotz.com/home.
- The Guardian 4.5.2014 - Sarah Lotz's high concept thriller is a blast

Reading, Mario: Pyhä keihäs.
Alkuteos: The Templar Prophecy.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5779-6 (sid.)  Ilm. 7/2014.  Kansikuva.

Kun kuvajournalisti John Hart matkustaa isänsä kuolinvuoteen ääreen Guatemalaan, hän saa pian huomata joutuneensa keskelle hurjaa ajojahtia. Kaiken takana näyttää olevan hänen isänsä hallussa ollut salaperäinen keihäs, jota Hitler piti menestyksensä salaisuutena ja jota nyt tavoittelevat väkivaltaiset uusnatsit...
Kiivastahtista trilleriä on mahdoton laskea käsistään: luvassa on tihenevää, kansainvälistä
jännitystä akselilla Guatemala–Lontoo–Baijeri ja koukuttavan juonen lomaan kudottua
asiantuntijatietoa natsi-Saksasta ja legendaarisesta pyhäinjäännöksestä nimeltä Longinuksen keihäs, jolla perimätiedon mukaan puhkaistiin Jeesuksen kylki
Mario Reading on paljon maailmaa nähnyt brittikirjailija. Hänen edellinen, Nostradamuksen kadonneita ennustuksia käsittelevä trilogiansa on ollut valtava menestys ympäri maailman: sitä on myyty yli miljoona kappaletta, lähes 40 kielellä.

 Kustannuskynnys


Hyttinen, Päivi: Jahti.
Kustannuskynnys 2014.
ISBN
978-952-5975390  (nid.)   Ilm. syksy 2014.

"Kolmas kuva sai minut hätkähtämään. Siinä miehen hartioille oli puettu sudennahka. Kaulaan oli laitettu panta, joka luultavammin oli tapetulta naarassudelta, kuten myös turkki. Uhrin rintakehä oli leikattu auki, samoin vatsa aina nivusiin asti." Petotutkijan raaka rituaalimurha saa nuoren, menneisyyttään pakenevan poliisin Ylva Vallion palaamaan kotimaisemiinsa pohjoiseen Suomeen, missä hän murhatutkimusten lomassa joutuu kohtaamaan omat salatut riivaajansa...


 

Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko: Parhain sä oot.
Kustannus-Mäkelä 2014.
ISBN 978-951-883-633-2 (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.
Elisa Hallman on palaamassa myöhäisestä työvuorosta Naantalin rannan ravintolasta. Hän ei pidä kiirettä. Elisa tietää, että 14-vuotias Sanna-tytär on omatoiminen ja pärjää yksin. Aamulla iäkäs koiranulkoiluttaja löytää Elisan pensaikosta. Vaaleat hiukset ovat veren tahrimat, pää on murskattu kivellä. Komisario Varpu Ahava ja hänen työtoverinsa Tiia Vuoristo saavat selvitettäväkseen raa'an surman. Elisa Hallman oli ollut pätevä ja pidetty työssään tarjoilijana, mutta hänen yksityiselämänsä ei vaikuta yhtä säröttömältä. Sosiaalityöntekijä on huolehtinut tyttärestä, joka on joutunut kypsymään liian varhain. Ex-appivanhemmat eivät salaa antipatioitaan Elisaa kohtaan.Mutta riittäisikö katkeruus motiiviksi murhaan? Millaisia suhteita ja ristiriitoja särkyneen perheen varjoihin kätkeytyykään?
Pirkko Arhippa on tehnyt kotimaisessa jännityskirjallisuudessa ainutlaatuisen uran. Hänen dekkareitaan on julkaistu jo kuudella vuosikymmenellä 60-luvulta alkaen.  Sä parhain oot on Arhipan 36. rikosromaani.  Pirkko Arhippa asuu Naantalissa.
Upea ura Pirkko Arhippa!!
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Matintupa, Tuula T.: Pelitalo.
Kustannus-Mäkelä 2014.
ISBN 978-951-883-634-9 (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Alina Mänty -sarja 3.
Ylikonstaapeli Alina Männyn entinen miesystävä on palannut Seinäjoelle. Antti Kallio on palkattu konsultiksi paikalliseen tietokonepeliyritykseen Pelitaloon. Kun miehen auto varastetaan, hänellä tulee asiaa poliisille. Jälleennäkeminen ei ole Alinalle mieluinen.Pelitalossa työskentelee joukko parikymppisiä nuoria, jotka tuntuvat viihtyvän yrityksen avokonttorissa myös vapaa-aikanaan. Pelitalon menestystuote on tietokonepeli Kiss the Frog. Yrityksen myynnistä Taiwaniin kiertää huhuja, mikä vaivaa monen mieltä.Pian Antti Kallio huumataan Pelitalon toimitiloissa. Toden teolla Alina Männyn johtamat murhatutkimukset käynnistyvät, kun yrityksen toimitusjohtaja Mikael Schneider löytyy ammuttuna kotoaan.Kuka hiippailee Schneidereiden puutarhassa? Miksi vaikuttaa siltä kuin Pelitalossa työskentelevät nuoret suojelisivat toisiaan? Alinalla on edessään sekava vyyhti johtolankoja.
Tuula T. Matintupa on Ylöjärvellä asuva, eläkkeellä olevan luokanopettaja ja kirjailija.  Hän on kirjoittanut nuortenkirjoja, fantasiaa sekä jännitysromaaneja, mm. Aleksanteri Piippo -sarjan. Pelitalo on kolmas romaani sarjassa, jonka päähenkilö on komisario Alina Mänty.
Lisätietoa:
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Tuula T. Matintupa.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Tuula T. Matintupa.
- Kirjasampo - Tuula T. Matintupa.


 

LIKE


Kotimaiset

Ollikainen, Milla:  Vesiraukka.
Like 2014.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1126-7 (sid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Ylläs -trilogian toinen osa.
On elokuinen yö ukkosmyrskyn jälkeen Äkäslompolossa. Lukiolaistyttö Nelli Toivoniemi katoaa matkalla kotiin 18-vuotissyntymäpäiviltään, joita hän on viettänyt ystävineen ravintolassa.
Vanhempi konstaapeli Juhani Vuontisjärvi joutuu jättämään lohestuskautensa kesken, kun Toivoniemen pahoinpidelty ruumis nostetaan Äkäslompolojärvestä. Jäljet alkavat viitata kylään palanneeseen pikkurikolliseen, ja poliisi arvelee murhan selviävän helposti. Mutta sitten järven pintaan nousee toinenkin ruumis.
Kristiina Kuha on tullut Äkäslompoloon etsimään lapsensa isän. Tuekseen hän on ottanut mukaan ystävänsä, toimittaja Eerika Kunnaksen. Kun Eerika tempautuu mukaan murhatutkimuksiin, Kristiinan on kohdattava menneisyytensä yksin. Yksi asia kuitenkin vaivaa häntä: mitä merkitsivät äänet, joita hän kuuli sumuiselta järveltä lukiolaistytön katoamisyönä?
Vesiraukka on Ylläkselle sijoittuvan jännitystrilogian toinen osa.
Milla Ollikaisen esikoisteos, Veripailakat, ilmestyi syksyllä 2013.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Milla Ollikainen DekkariNetissä.


Thompson, James (Jim): Helsinki Noir.
Alkuteos: Helsinki Noir, 2014.  Suom. Petri Stenman ja Juha Ahokas.
Like 2014.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0939 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.

Tummasävyinen lyhytproosakokoelma Helsingin pimeistä puolista ja siellä kulkevien kohtaloista.
Helsinki Noir on James (Jim) Thompsonin toimittama valikoitu kokoelma suomalaista noir-henkistä kaunokirjallisuutta sekä rikoskertomuksia, ja se ilmestyy samaan aikaan Suomessa ja Yhdysvalloissa. Helsinki Noir -antologia sisältää tarinoita seuraavilta kirjailijoita: Riikka Ala-Harja, Tapani Bagge , Pekka Hiltunen , Johanna Holmström, Karo Hämäläinen, Jesse Itkonen, Teemu Kaskinen, Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Joe L. Murr, Jukka Petäjä,
Jarkko Sipilä, Jim Thompson ja Antti Tuomainen. Helsingin varjopuolta valottava kokoelma kuvaa katujen herruutta, häikäilemättömyyttä ja oman edun tavoittelua sekä kostoa ja ihmismielen pimeää puolta.
Helsinki Noir on osa amerikkalaisen indie-kustantamo Akashic Booksin julkaisemaa kansainvälistä novelliantologiasarjaa, jossa esitellään kattavasti eri maiden kirjallisuutta noir-hengessä. Noir-sarjan ensimmäinen osa oli Brooklyn Noir, ja sen jälkeen sarjassa on ilmestynyt muun muassa kokoelmat San Diego Noir, Delhi Noir ja Havana Noir.
James (Jim) Thompson (s. 1964) on amerikkalais-suomalainen kirjailija, joka tunnetaan kansainvälisesti Kari Vaara -dekkareistaan. Häntä pidetään yhtenä pohjoismaisen dekkaribuumin kärkinimistä, ja The New York Times on luonnehtinut Thompsonin tyylin edustavan ”Pohjoisen dekkaribuumin tummasävyisintä laitaa”.
Huom!!
- Hs.fi 3.8.2014 saatiin ikävä uutinen: Suomessa asunut huippudekkaristi Jim Thompson on kuollut
- Hs.fi 7.8.2014 Petri Immonen: Rikoskirjailijan ura alkoi Suomesta - Jim Thompson 1964-2014.
James (Jim) Thompson DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Cronenberg, David: Syöpäläiset.
Alkuteos: Consumed, 2014. Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2014. 
ISBN 978-952-01-1010-9 (sid.)  Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Esikoisromaani!!!

Maestro Cronenbergin esikoisromaani on mielikuvituksella ilotteleva täysiverinen mysteeritarina.
Kanadalaiset rakastavaiset Nathan ja Naomi tapaavat hektisen työnsä takia lähinnä kansainvälisillä lentokentillä ja hotelleissa. Muina aikoina he uppoutuvat toisiinsa älypuhelinten ja tablettien välityksellä. Molemmat ovat arvostettuja valokuvajournalisteja ja valmiit lentämään hyvän jutun perässä maailman ääriin. Naomi lähtee Pariisiin tutkimaan kuuluisan filosofin murhaa, johon vaikuttaa liittyvän myös kannibalismia. Nathanilla puolestaan on Budapestissa kuvattavanaan rintasyöpäleikkaus, jossa potilaaseen istutetaan radioaktiivisia kuulia. He tempautuvat juttuihinsa mukaan liian intensiivisesti huomatakseen olevansa vain pelinappuloita jonkun toisen suunnittelemassa pelissä – pohjoiskorealaisessa vakoiluskandaalissa.
David Cronenberg (s. 1943) on kanadalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hänen tunnetumpiin ohjauksiinsa kuuluvat Eastern Promises (2007), A History of Violence (2005), Crash (1996) ja Kärpänen (1986). Häneltä on totuttu odottamaan hätkähdyttäviä elokuvia, ja erityisesti ihmiskehoon liittyvät pelot ja pakkomielteet ovat hänen ominta alaansa.
Consumed on hänen esikoisromaaninsa, mukaansatempaava mysteeritarina mutta myös painava puheenvuoro alati kiihtyvästä kulutushysteriasta ja teknologian ehtymättömästä vuosta. Kirja on jo ennen ilmestymistään herättänyt ennennäkemätöntä kiinnostusta ympäri maailmaa, ja sen käännösoikeudet on myyty 16 maahan. Cronenberg haluaa erottaa kirjansa elokuvistaan täysin, ja se onkin paljon enemmän kuin elokuvan kirjallinen versio. Hän aikoo kuitenkin tehdä kirjaa varten oman mainoselokuvan. Like julkaisee käännöksen mahdollisimman samanaikaisesti alkuteoksen kanssa.
Erittäin kiinnostava kirja tämäkin...


Edwardson, Åke: Menneisyyden viesti.
Alkuteos: Marconi Park, 2013.  Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Like 2014.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1085-7 (sid.)   Ilm. 9/2014. Kansikuva.
Erik Winter -sarja 12.

Menneisyydessä on tapahtunut jotain – ja nyt tapahtuu murhia Göteborgissa, lähellä vastavalmistunutta Marconi Parkin aluetta, nurmikolla makaa kuollut mies. Hänen päähänsä on pantu muovipussi, housut on laskettu nilkkoihin, ja joku on kiinnittänyt ruumiiseen pahvinpalan. Siinä on yksi kirjain. R.
Komisario Erik Winter kollegoineen alkaa selvittää murhaa, jota he epäilevät sarjan ensimmäiseksi. Kirjain on viesti, ja niitä tulisi lisää. Kohta samalla tavalla häväistyjä ruumiita alkaa löytyä paitsi Göteborgissa myös Tukholmassa. Samalla kirjainten määrä kasvaa. Murhaaja haluaa jäädä kiinni ja kertoa jostain kaukana menneisyydessä tehdystä teosta, josta tekijät saavat nyt maksaa hengellään. On selvitettävä, mikä uhreja yhdistää. Siitä se lähtee.
Menneisyyden viesti on kahdestoista Erik Winter -rikosromaani ja Edwardsonin taattua laatua. Ympäristö on sama, pienellä Tukholman matkalla höystettynä, poliisit ovat tuttuja ja Winter entisensä. Hän kaipaa kuitenkin Espanjan aurinkorannikolla olevaa perhettään – mutta ei työtehonsa kustannuksella. Tutkinta kulkee vääjäämättömästi kohti syyllistä, joka on ollut uhri itsekin.
Åke Edwardson (s. 1953) on göteborgilainen rikoskirjailija, jonka kaikki dekkarit Like on julkaissut vuodesta 1999 alkaen suomeksi. Viimeisimmästä, Talo maailman laidalla (2013).
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Lapidus, Jens: VIP-huone.
Alkuteos: VIP-rummet, 2014.  Suom. Jaana Nikula.
Like 2014.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1089-5 (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.
Uutta täysimittaista rikosproosaa Stockholm-noirin mestarilta. Uusi sarja alkaa vauhdikkaasti, kahdeksan vuotta sitten tehdystä polttopulloiskusta. Raivokkaasta tulipalossa Cecilien mies makaa tajuttomana sairaalassa. Mutta pahoin palaneeseen kotiin oli jäänyt kannettava, jonka ruudulta vaimo saa miehensä sotkeutuneen hengenvaarallisiin hämäräpuuhiin: Mutta mihin?
Kun tapahtumat siirtyvät tähän päivään Lapidus marssittaa pelikentälle, hahmoja, jotka muistuttavat hänen edellisestä trilogiastaan – olematta kuitenkaan juuri samoja. Varakkaita rahoitusalan pelureita, joiden kaikki jauhot eivät ole puhtaita. Raakoja rikollisia entisestä Jugoslaviasta. Lakiasiaintoimiston työntekijöitä, jotka joutuvat näiden ristituleen ja jotka eivät itsekään kulje aina kaidalla polulla. Koko sarjan päähenkilö onkin naispuolinen asianajaja Emelie  Jansson. Vauhti on sama, asiantuntemus vanhalla mallilla, kieli ropisee entistä sujuvammin – ja rikokset edelleen kaikessa mutkikkuudessaan uskottavia.
Jens Lapidus (s. 1972) on niittänyt mainetta Tukholman alamaailmaan sijoittuvalla Stockholm-noir trilogiallaan, Rahalla saa, Siisti kosto ja Luksuselämää, jotka ovat olleet myyntimenestyksiä niin kotimaassaan kuin Suomessakin.  Vuonna 2013 häneltä ilmestyi rikosnovellikokoelma Ainakin äiti yritti.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Jens Lapidus DekkariNetissä.

Mather, Matthew: Kybermyrsky.
Alkuteos: Cyberstorm, 2014.  Suom. Einari Aaltonen.
Like 2014. 
ISBN 978-952-01-1089-5 (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!!!
Hyytävän realistinen teknotrilleri maailmanlaajuisesta kyberhyökkäyksestä ja sivilisaation romahduksesta. Mike Mitchell, kolmekymppinen insinööri Manhattanilta, havaitsee outoja häiriöitä radio- ja tietoliikenneyhteyksissä. New Yorkin puhelin-, tv- ja internetyhteydet katkeavat, ja käy ilmi, että Yhdysvaltain itärannikon infrastruktuuria hallitsevat tietoverkot ovat romahtaneet kyberhyökkäyksessä. Armeija on korkeimmassa valmiustilassa. Pian myös sähkö, vesi ja lämmitys katkeavat, ja talvinen Manhattan lamaantuu täysin.
New Yorkissa vallitsee hätätila, kun historian pahin lumimyrsky iskee kaupunkiin. Mike Mitchell taistelee perheensä selviytymisen puolesta sekasortoon vajonneessa kaupungissa, joka on taantunut keskiajalle, ja pakkanen kiristyy kiristymistään.
Matthew Mather on amerikkalainen kirjailija ja kyberturvallisuuden asiantuntija. Kybermyrsky nousi ilmestyttyään välittömästi Amazonin bestseller-listalle useassa genressä, ja sen käännösoikeudet on myyty yhdeksään maahan. 20th Century Fox on hankkinut romaanin elokuvaoikeudet. Kybermyrsky on ensimmäinen Matherin tuotannosta suomennettu teos.
Todella kiinnostava trilleri...jäädään odottamaan.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Like Matthew Mather.

Pérez-Reverte, Arturo: Kärsivällinen tarkka-ampuja.
Alkuteos: El francotirador paciente, 2013.  Suom. Sari Selander.
Like 2014. 
ISBN 978-952-01-1089-5 (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.
Urbaani seikkailu graffitien maailmassa. Taidekriitikko Alejandra ”Lex” Veralan saa tehtäväkseen etsiä Euroopan salaperäisimmän graffitimaalarin, Sniperin. Tehtävä vaikuttaa mahdottomalta, sillä Sniper on salannut henkilöllisyytensä huolellisesti eikä ole lukuisista pyynnöistä huolimatta suostunut virallisiin taidegallerioihin vaan pitää katuja ainoina oikeina paikkoina taiteelleen. Lexin palkannut taidekustantaja on vakuuttunut, että yksityisnäyttely New Yorkin modernin taiteen museossa riittää ajamaan Sniperin kolostaan.
Lex kulkee Sniperin jäljillä Madridissa, Lissabonissa, Veronassa, Roomassa ja Napolissa. Hänen kohtaamansa bommaajat toistavat legendaa jo kaksi vuosikymmentä laittomia iskuja tehneestä Sniperista. Niissä on kuollut useita bommaajia, mutta se vain tuntuu kasvattaneen Sniperin mainetta. Kuolemantapaukset ovat kuitenkin saaneet myös muita takaa-ajajia Sniperin perään, ja Lex joutuu kissa-hiiri-leikin myrskynsilmään. Kun hän lopulta tavoittaa mystisen Sniperin Napolista, edessä on suuri tulikoe. Mutta mikä on Lexin motiivi tässä suuressa takaa-ajossa? Miksi hän on valmis vaarantamaan henkensä salaperäisen taiteilijan vuoksi?
Arturo Pérez-Reverte (s. 1951) on Espanjan rakastetuimpia nykykirjailijoita ja bestsellerlistojen kärkitilojen haltija. Hänen teoksiaan on julkaistu yli 50 maassa ja niiden pohjalta on tehty useita elokuvia. Like on julkaissut Pérez-Revelteltä 12 kirjaa.
Erityisen kiinnostava kirja jälleen tulossa Pérez-Revelteltä. Graffitien maailma jälleen, mutta kansainvälisissä kuvioissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Arturo Pérez-Revelte DekkariNetissä.


Uusia pokkaripainoksia

Edwardson, Åke: Talo maailman laidalla.
Alkuteos: Hus vid världens ände, 2012. Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Like 2014.
ISBN 978-952-01-1031-4 (nid.)  Ilm. 8/20147/2014. 
1. p. ilm. 8/2013.

Huston, Charlie: Kalmasiivouksen salattu taito.
Alkuteos: The mystic arts of erasing alla signs of death, 2009.  Suom. Einari Aaltonen.
Like 2014.  
ISBN 978-952-01-1027-7 (nid.)  Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. 3/2013.

Lapidus, Jens: Ainakin äiti yritti - rikostarinoita.
Alkuteos: Mamma försökte, 2012.  Suom. Petri Stenman.
Like 2014.  
ISBN 978-952-01-1121-2 (nid.)  Ilm. 7/2014.
1. p. ilm. 1/2013.

Miettinen, Kimmo: Sukuviha : Imatra 1.
Like 2014.  
ISBN 978-952-01-1026-0 (nid.)  Ilm. 7/2014.
1. p. ilm. 1/2013.

Mina, Denise : Ampiaiskesä.
Alkuteos: The end of the wasp season, 2011.  Suom. Juha Ahokas.
LIke 2014.   
ISBN 978-951-01-1028-4 (nid.)    Ilm. 1/2012.
1. p. ilm. 1/2012.

Pérez-Reverte, Arturo: Kohtalon tango.
Alkuteos: El tango de la Guardia Vieja, 2012.  Suom. Sari Selander.
Like 2014.
ISBN 978-952-01-1115-1 (nid.)  Ilm. 7/2014..
1. p. ilm. syksy 2013.


Tuomainen, Antti: Synkkä niin kuin sydämeni.
Like 2014. 
ISBN 978-952-01-1116-8 (nid.)  Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. 6/2013.


 

Minerva

 
Kotimaiset

Soikkeli, M. G.: Läpinäkyvä kuolema
.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-024-2 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
  
Esikoisdekkari!!!
Tulevaisuuteen sijoittuva scifi-dekkari maailmasta, jossa kukaan ei pääse piiloon. Dammerburgin kaupunki, kuten myös muu maailma, on toteuttanut avoimen yhteiskunnan unelman. Kaupunkia valvovat tuhannet kamerat, joista tiedot tallentuvat julkiseen Arkistoon. Kuka hyvänsä voi tietää kaiken kenestä tahansa. Siksi poliisityöhön tarvitaan enää yksi komisario, etsivä ja sihteeri. Heidän ainoa aseensa on kannettava puhelin: sen avulla ihmiset vahvistavat henkilöllisyytensä ja jakavat luottamuksensa.Unelmayhteiskunnalla on kuitenkin kääntöpuolensa. Suurin osa ihmisistä on hedelmättömiä, mutta rikas vähemmistö voi sentään pitkittää ikäänsä telomeerihoidoilla. Unelma muuttuu painajaiseksi, kun tapahtuu jotain, minkä ei pitänyt olla mahdollista. Kaupungissa tehdään murha, jonka tekijästä ole jäänyt jälkeäkään. Murhan yhteydessä katoaa seitsenvuotias lapsi, arvokkain omaisuus, mitä hedelmällisyytensä menettäneessä maailmassa on jäljellä. Komisario Richter, etsivä Jordan ja sihteeri Carmen joutuvat selvittämään rikosta, jollaista he eivät ole osanneet kuvitella. Heidän on ratkaistava suljetun huoneen mysteeri läpinäkyvässä yhteiskunnassa.
Markku "G" Soikkeli on 50-vuotias tamperelainen kirjailija ja kirjallisuudentutkija. Hänen esikoisteoksensa oli esseekokoelma Hyvästä on helppo pitää (2007).  Esseiden ja tutkimuskirjallisuuden lisäksi Soikkeli on julkaissut fantasiaa ja tieteisfiktiota sekä toiminut kriitikkona ja tv-toimittajana.  Läpinäkyvä kuolema on hänen ensimmäinen dekkarinsa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Markku Soikkeli.

Ulkomaiset

Hagena, Katharina: Yö ei unohda.
Alkuteos: Vom Schlafen und Verschwinden, 2012.  Suom. Helen Moster.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-035-8 (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Toinen suomennnos, ei oikein dekkari!!
Muisti, uni, unohdus, katoaminen... Katharina Hagenan teos on monikerroksinen kudelma ihmisten kovin hauraasta yhteydestä itseensä, toisiinsa ja jopa elämään. Kolmikymppinen Ellen tekee tutkimusta unen kulttuurihistoriasta. Ironista kyllä, hän kärsii itse vaikeista unihäiriöistä. Ellenin äiti makaa koomassa sairaalassa jo todellisuudesta irtautuneena .Ellenin isä, kuoronjohtaja Joachim harjoituttaa kuorolla laulua, jonka avulla hän haluaa Orfeuksen lailla pelastaa vaimonsa manalasta ja saada tämän takaisin elävien kirjoihin.Joachimin johtaman kuoron jäsenet ovat kytköksissä toisiinsa useammalla tavalla kuin itse ymmärtävätkään. Ellenin kanssa kuorossa laulavan Marthen Lutz-poika on kadonnut vuosia sitten. Katoamisella näyttää olevan jokin yhteys Elleniin, jonka kanssa Lutzilla oli lyhyt romanssi. Tuon suhteen seurauksista Marthella ei kuitenkaan ole aavistustakaan. Vain yksi kuoron jäsenistä, Andreas, tietää mitä Marthen pojalle tapahtui. Kirja vie lukijan keskelle nerokasta tapahtumasarjaa tavalla, joka edustaa modernin eurooppalaisen kirjallisuuden parhaita perinteitä.Katharina Hagenan edellinen romaani Omenansiementen maku oli Saksan myydyin kaunokirja ilmestymisvuonaan 2008. Myös hänen uusin romaaninsa Yö ei unohda (Vom Schlafen und Verschwinden) on ollut arvostelu- ja myyntimenestys heti ilmestyttyään.
Katharina Hagena (s. 1967) on Hampurissa asuva kirjailija.  Hänen ensimmäinen romaaninsa, vuonna 2008 ilmestynyt Der Geschmak von Apfelkernen oli välitön myyntimenestys ja sen oikeudet on myytiin 25 maahan.  Suomeksi se ilmestyi vuonna 2009 nimellä Omenansiementen maku.
Huom! En tiedä onko tässä riittävästi dekkarin ainesta, mutta mysteeriä kuitenkin. 
Tsekataan sitten aikanaan.
Lisätietoa:
- www.katharinahagena.de.
- Wikipedia - Katharina Hagena.
- Minerva - Katharina Hagena.

James, Peter: Kuoleman kello käy.
Alkuteos: Dead man's time, 2013.  Suom. Maikki Soro.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-014-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.
Huom!   Kirja ilmestyy suomeksi 23.9.2014.
Roy Grace -sarja 9.
Syrjäisessä brightonilaisessa kartanossa tapahtuu törkeä ryöstö, jonka seurauksena rikoksen pahoinpidelty uhri, 98-vuotias Aileen McWhirter kuolee, ja miljoonien arvosta antiikkia ja taidetta katoaa tietymättömiin.Ryöstetyn omaisuuden joukossa on yksi mittaamattoman arvokas esine, jonka vuoksi Aileenin perhe on valmis ottamaan lain omiin käsiinsä ja tekemään mitä hyvänsä sen saamiseksi takaisin.Kadonneen perhekalleuden takana on tarina, joka ulottuu aina vuoteen 1922 ja New Yorkin mafiasotiin.Laittoman antiikkibisneksen sokkeloissa rikosylikomisario Roy Grace käy taistoa hupenevaa aikaa vastaan seuratessaan tappajan verisiä jälkiä. Tappajan, jota ajaa yhden miehen pohjaton ahneus ja toisen silmitön raivo.Kuoleman kello käy on rikosylikomisario Roy Gracesta kertovan kirjasarjan yhdeksäs osa.
Peter James on kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja yksi Ison-Britannian suosituimmista dekkaristeista.  Hän teoksensa ovat olleet jatkuvasti Britannian bestseller-listojen kärjessä, ja niitä on käännetty jo 36 kielelle. Hänen huippusuositun Roy Grace -sarjansa kirjoja on myyty jo ili 14 miljoonaa kappaletta.  Roy Grace -sarjan ensimmäisestä osasta Dead Simple (Kuoleman kanssa ei kujeilla, Minerva 2010) on tekeillä elokuva, joka on tulossa teattereihin alkuvuodesta 2015.  Erinomaisia ja jännittäviä dekkareita.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Huom!   Peter James vierailee Suomessa 23.9.2014 uusimman kirjansa julkistustilaisuudessa.
Peter James DekkariNetissä.

Lemaitre, Pierre:  Näkemiin taivaassa.
Alkuteos: Au revoir la-heut, 2013.  Suom. Sirkka Aulanko.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-028-0 (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!!
Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla, Prix Goncourtilla vuonna 2013 palkittu teos on unohtumaton kuvaus sodan raakuudesta, ihmisluonnosta, toveruudesta ja perhesiteiden voimasta.Ranskalaiset sotilaat Albert Maillard ja Edouard Péricoult ovat käyneet yhdessä läpi ensimmäisen maailmansodan helvetin. Aivan sodan loppuvaiheessa Albert näkee, miten luutnantti Henri d'Aulnay-Pradelle surmaa omia miehiä. Albert joutuu siksi lähes elävältä haudatuksi, mutta Edouard pelastaa hänet. Samalla kranaatinsirpale murskaa puolet Edouardin kasvoista. Tapahtuma liittää kolme erilaista kohtaloa toisiinsa.Albert on vaatimaton pankin juoksupoika, Edouard taas vauraan porvarissuvun taiteellisesti lahjakas poika, joka onnettomuutensa jälkeen pahasti vammautuneena haluaa kadota maailmalta ja perheeltään. Aivan toisenlaista elämää elää epärehellinen ja kova upseeri Henri d'Aulnay-Pradelle. Hän nai Edouardin rikkaan sisaren ja tekee mitä vain saadakseen täyden taloudellisen hyödyn sodanjälkeisestä tilanteesta. Teos piirtää tarkan kuvan ranskalaisesta luokkayhteiskunnasta ja sodanjälkeisestä todellisuudesta. Sota haluaa voittajia, vammautuneet siivotaan pois silmistä ja unohdetaan. Kansakunta kiirehtää eteenpäin, jälleenrakennus tarjoaa äkkirikastumisen ja välistävedon mahdollisuuksia. Turhaan käydyn sodan aiheuttama katkeruus antaa tilaa myös kostolle.Dekkarimaisen jännittävä historiallinen romaani, jonka rikas juonikuvio ja taidokas kerronta pitävät otteessaan viimeisille sivuille saakka.
Pierre Lemaître (s. 1956) on Ranskan suosituimpia dekkarikirjailijoita, jonka rikosromaaneja on myyty yli 20 maahan.  Vuonna 2013 hän sai The International Dagger -palkinnon parhaasta rikosromaanistaan Alex.  Palkinnon yöntää CWA ja sen ovat saaneet aiemmion mm. Stig Larsson, Jo Nesbø, Håkan Nesser ja Fred Vargas.  Näkemiin taivaassa (Au revoir la-haut) on Lemaîtren ensimmäinen historiallinen romaani.  Se on myynyt jo 600 000 kopl ja sen julkaisuoikeudet on ostettu tähän mennessä yli 20 maahan.  Romaani oli lisäksi Prix Renaudot, Prix Fémina ja Prix Intérrallié -palkintoehdokkaana ja Prix du Roman France Télévisions -palkinnon.
Lisätietoa:
- Minerva - Pierre Lemaître.
- Wikipedia - Pierre Lemaître.
- Wikipedia - Pierre Lemaître (ransk.).
Arvosteluja:
- Hs.fi 2.12.2014 Mervi Kantokorpi: Lemaitren kirja on viihdyttävää retroa.
- Leena Lumi -blogi 23.11.2014
Pierre Lemaitre DekkariNetissä.

Pettersson, Lars: Koutokeino, kylmä kosto.
Alkuteos:  Kautokeino, en blodig kniv, 2012. Suom. Salla Korpela.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-022-8 (sid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Esikoisdekkari!!
Tukholmassa koko ikänsä asunut apulaissyyttäjä Anna Magnusson on saamelaisäidin ja ruotsalaisisän tytär. Nyt hän on kuitenkin matkalla sukunsa maille Koutokeinoon, Norjan Finnmarkiin.  Anna isoäiti on anonut häntä tulemaan avuksi raiskauksesta syytetyn serkkunsa Nils Mattisin avuksi.  Isoäiti on epätoivoinen, sillä perhe ei tule toimeen ilman Nilsiä.
Luettuaan poliisiraportin Anna on vakuuttunut Nils Mattisin syyllisyydestä.  Tilanne on vaikea, sillä lojaalisuus sukua kohtaan on jyrkässä ristiriidassa Annan ammattietiikan kanssa.  Myös muut kyläläisten väliset konfliktit aiheuttavat päänvaivaa.  Kenen puolella hänen tulisi seistä?
Tulevista viikoista muodostuu henkiinjäämistaistelu oudossa ympäristössä.  Kuka on vastuussa Koutokeinossa sattuvista kuolemantapauksista? Ja kuka haluaa raivata Annanpois tieltä?  Jännityksentäyteinen trilleri vie lukijan syvälle saamelaisyhteisön omalakiseen maailmaan.  Tarina sijoittuu Suomen ja Norjan rajan tuntumaan, tradition ja nyky-yhteiskunnan leikkauspisteeseen.  Se on kiehtova tarina alkuperäiskansan keskuudessa vallitsevista normeista ja moraalikäsityksistä sekä siitä, miten Finnmarkin lakia luetaan.
Lars Pettersson on ruotsalainen elokuva-alan freelancer.  Hän on tuottanut elokuvia, tv-sarjoja, dokumentteja ja reportaaseja.  Hän on työskennellyt myös opettajana ja tuottajana Ruotsin televisisiossa.  Pettersson viettää talvet Norjan Koutokeinossa. Koutokeino, kylmä kosto on hänen esikoisteoksensa, joka on myyty Suomen lisäksi Ranskaan, Saksaan, Italiaan, Norjaan ja Viroon  Pettersson valmistelee parhaillaan toista romaaniaan Slaktmånad. Koutokeino, kylmä kosto on Ruotsin dekkariakatemian esikoiskirjapalkinnon voittaja. Jälleen kiinnostava uusi ruotsalainen dekkaristi. 
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Huom!  Viime syksynä 2013  Ilmestyi  Tukholmassa asuvan ja Ranskassa palkitun ranskalaisdekkaristin Olivier Trucin esikoisdekkari Viimeinen saamelainen Siltalan kustantamana. Tämän hienon dekkarin tapahtumat sijoittuvat myös Norjan Lapin saamelaisalueille. Todella mielenkiintoinen, koukuttava ja jännittävä kirja.
Lars Pettersson DekkariNetissä.

Uusia painoksia


James, Peter: Kuolema ei käy kauppaa.
Alkuteos: Dead Tomorrow,  2009. Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-055-6 (nid.)    Ilm. 7/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
 


Myllylahti


Kelo, Peter: Pesänjakaja.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 105).
ISBN 978-952-202-555-5 (sid.)   Ilm.10/2014.

Esikoisdekkari!!
Kaksi eronnutta miestä haluaa tavata toimittaja Jussi Makkosen ja kertoa arvostetun asianajajan erikoisista päätöksistä riitaisissa pesänjakotilanteissa. Juuri ennen tapaamista toinen miehistä tapetaan ja eloonjäänyt päättääkin pitää suunsa kiinni. Toimittaja Makkoselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin selvittää itse, mitä asiaa raa'asti surmatulla miehellä oli. Makkonen käy läpi satoja käräjäoikeuden asiakirjoja tavallisten ihmisten tavallisista avioeroista. Vähitellen hänelle muodostuu kuva pesänjakotavasta, joka suosii naisia järjestelmällisesti. Lain ja moraalin rajoilla taiteillen asianajaja siirtää rahaa miehiltä naisille. Makkonen saa juttunsa valmiiksi, mutta jokin vaivaa häntä. Saivatko rahojaan menettäneet miehet sittenkin ansionsa mukaan? Miksi asianajaja ei vastaa kysymyksiin? Lopulta Makkonen huomaa menneensä liian pitkälle. Kyseessä ovat liian isot asiat, liian isot rahat - ja etenkin liian isot periaatteet ja liian kova kostonhimo. Kun painokoneet jo jyskyttävät lehtiä lukijoille, alkaa Makkonen epäillä erehtyneensä kammottavalla tavalla.
Peter Kelon Pesänjakaja on ensimmäinen osa toimittaja Jussi Makkosen tutkimuksista kertovaa rikostarinaa. Se haastaa lukijansa seuraamaan lain koukeroita, jotka eivät todellakaan ole paperinmakuisia vaan täynnä toimintaa ja tihenevää jännitystä. Pesänjakaja on Peter Kelon ensimmäinen teos.

Lehtiö, Jaana: Uutta auringon alla.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 103).
ISBN 978-952-202-550-0 (sid.)   Ilm. 8/2014. 

Vanhuksia auttavan yhteisön kellarista löytyy talikolla lävistetty ruumis. Rikoskomisario Juha Muhonen alaisineen lähtee selvittämään Porvoon empirekorttelissa toimivan Valtakunnan toimintaa. Onko kyseessä pyyteetön ja lämminhenkinen karismaattisen johtajansa luotsaama hyväntekeväisyysjärjestö, vai haistaako poliisi ilmassa vääristyneiden ihmissuhteiden katkua? Pian käryää myös roskakatoksessa ja Muhonen huolestuu hiljaisuuden retriittiin saapuneiden kaupunkilaisten turvallisuudesta. Komisariolle kiusallisen tuttu Hilkka Alitupa puhaltaa omalta osaltaan tulta hiillokseen, kunnes poliisin on aika iskeä piikki yhteisön tiiviisiin riveihin.Valtakunnan perustusten säröillessä Muhosen oman talon kunnostus etenee, mutta remonttireiska Väänäsen lämpimät suhteet Elleniin saavat komisarion epäilysten valtaan.Kenen kohtaloksi norjanangervot vielä koituvat?
Uutta auringon alla on Jaana Lehtiön toinen jännitysromaani. Sen juonenkäänteet keskittyvät sekä kirjailijan että sympaattisen rikoskomisario Juha Muhosen kotikaupunkiin, Porvooseen. Ensimmäinen teos Joka viisautta rakastaa ilmestyi 2013 ja sai kaupungin rakastumaan omaan komisarioonsa. Tätä ennen Muhonen astui julkisuuteen Kouvolan dekkariantologiassa vuonna 2010.
Jaana Lehtiö DekkariNetissä.

Lindell, Sebastian: Kun varjot pitenevät.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 104).
ISBN 978-952-202-554-8 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva .
Joulupukin Pajakylän kesä 2001 lähenee loppuaan Napapiirillä. Kansainvälistä turistivirtaa värittää samaan aikaan pidettävän matkailuseminaarin kirjava osallistujajoukko. Kun yksi pääpuhujista löydetään kuolleena, on rikoskomisario Markus Edelmannin johtama KRP:n väkivaltarikosten tutkintaryhmä ymmällään. Kuka halusi hengiltä yrittäjän, joka oli johtanut vuosia yhtä Pajakylän menestyksekkäimmistä kauppaliikkeistä? Tutkimuksissaan Markus Edelmann ja Sonja Friberg törmäävät toistuvasti yllättäviin vaikeuksiin. Tummat pilvet näyttävät asettuneen Suomen suosituimpiin kuuluvan matkailukohteen päälle pysyvästi, ja poliisijohdon painostuksesta Edelmann joutuu laajentamaan tutkinnan Suomen rajojen ulkopuolelle.Kansakunnan lähihistorian penkominen pohjan perukoilla alkaa lopulta paljastaa yllättäviä salaisuuksia, joista on ollut tapana vaieta. Kylmät kädet kurkottavat vuosikymmenten takaa peittelemään vanhoja syntejä. Komisario Edelmannin murharyhmä onnistuu pitämään lukijan piinaavassa jännityksessä aivan kirjan viimeisille sivuille saakka. KUN VARJOT PITENEVÄT on kolmas romaani, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia. Sarjan aiemmat teokset ovat Kun pimeys peittää valkeat yöt (2012) sekä Kun kesä ei tullutkaan (2013).
Sebastian Lindell DekkariNetissä.

Merimaa, Kirsi: Yksinäisyyden Puistotie 6.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 99).
ISBN 978-952-202-501-2 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Poliisi tuo nelikymppiselle Rosa Saarelle yllätysviestin. Äiti on kuollut epäselvissä olosuhteissa Espanjan Aurinkorannikolla. Rosan välit äitiin ovat olleet poikki vuosikausia, vaikka hän on ainoa lähiomainen.Pitkäaikaistyötön, masennuslääkkeitä napsiva Rosa päättää pistää kaiken yhden kortin varaan ja aloittaa uuden elämän Benalmadenassa, äidin omistamassa Villa Irjassa, osoitteessa Avenida Soledad 6. Uusi alku osoittautuu sekä vaikeaksi että vaaralliseksi, kun Rosa sotkeutuu tahtomattaan äitinsä menneisyyteen. Mikään ei ole Avenida Soledadilla sitä, miltä näyttää. Vaikka talot puistokadulla loistavat valkoisina häikäisevän sinistä taivasta vasten ja ruusut puutarhoissa kukkivat, Aurinkorannikon varjot ovat tummat ja syvät.Aiemmin itsetuhoinen Rosa haluaa nyt kiihkeästi sekä elää että selvittää äidin kuolemaan liittyvät mysteerit, kun lähiympäristöstä alkaa löytyä lisää ruumiita. Onnekseen Rosa saa apua yllättävältä taholta ja huomaa, että maailmassa on ihmisiä, jotka ovat valmiita riskeeraaman kaiken vain auttaakseen häntä.
Trilleri Yksinäisyyden Puistotie 6 on Kirsi Merimaan yhdeksäs kirja.  Nimimerkillä Kirsi Merimaa kirjoittaa naiskaksikko: Marja Lennes ja Pirjo Peltoniemi. Marja Lennes asuu Espanjassa, Benalmadenassa. Pirjo Peltoniemi asuu Turussa.  Kaksikon aikaisempien kirjojen tavoin Yksinäisyyden Puistotie 6 kuvaa suomalaisia mielenkiintoisissa, kansainvälisissa ympyröissä. Espanjaa ravisuttava talouskriisi ja Välimeren Afrikan-puoleisten valtioiden poliittiset myllerykset tuovat tarinaan omat mausteensa.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Kirsi Merimaa.
- www.kirsimerimaa.com.

Nikulainen, Terhi: Kuoleman kudelma.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 107).
ISBN 978-952-202-562-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.

Vappu ei ole mun äiti, hokee 17-vuotias Saaraliisa mielessään. Hän vihaa uskovaista adoptioäitiään ja hakee edes pientä vihjettä oikeasta äidistään, jota ei muista lainkaan. Mutta Saaraliisa kuvittelee äidin! Lämpimän sylin, hiukset, silmät, hymyn. Hellimisen ja lastenlaulut. Sellaisen ajan on täytynyt olla olemassa, Saaraliisa ajattelee, äiti ei voi olla kuollut.Äidin äkillinen ilmaantuminen vuosien jälkeen mullistaa Saaraliisan elämän. Käynnistyy tapahtumasarja, jossa toistensa kohtaloihin kietoutuneet ihmiset joutuvat kohtaamaan menneisyytensä. Kuoleman kudelma on psykologinen jännitysromaani, joka keskittyy rikoksen syihin ja seurauksiin, syyllisyyteen ja armoon.
Terhi Nikulainen on työskennellyt pitkään aluekirjastonjohtajana Espoon kaupunginkirjastossa.  Työn ohessa hän innostui kirjoittamisesta ja on käynyt Kriittisen korkeakoulun kaksivuotisen kirjoittajakoulun.  Ennen Kuoleman kudelmaa ovat ilmestyneet Rakkausmurha (2007), Lyö hätärumpua (2008) ja Pelasta mut (2009.

Niskanen, Jukka: Tapaus Bouchra.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 101).
ISBN 978-952-202-548-7 (sid.)   Ilm. 9/2014. 

Jake Klein palkataan suojelemaan kansainvälistä arkeologista näyttelyä, jonka löydökset kertovat ihmisen alkuperästä enemmän kuin mikään muu tätä aiemmin. Ne todistavat kiistattomasti ihmissuvun periytyvän Afrikasta.Jo aloitettuaan työt turvayhtiössä Klein huomaa kuitenkin olevansa mukana pelissä, jossa tietyt tahot kokevat löytöjen tuoman tiedon liian vaaralliseksi. Arkeologinen näyttely ei koskaan saavu määränpäähänsä Lontooseen. Jake Klein lähtee etsimään kadonnutta aineistoa New Yorkista, mutta koko näyttelyrekka vaikuttaa hävinneen silminnäkijöiden ohella. Sitkeän jäljityksen päätteeksi hän lopulta löytää näyttelyn koonneen professorin henkihieverissä sairaalasta. Klein ymmärtää olevansa osa häikäilemätöntä suunnitelmaa, jonka tarkoituksena on hävittää todisteet ihmisen alkuperästä. Asiasta tietävät katoavat yksi toisensa jälkeen.Viimein Jake Kleinille jätetään vain mahdollisuus paeta takaa-ajajiaan, mutta hän tietää, että paraskin piilopaikka löydetään joskus. Klein ei aio odottaa tuota päivää. Eikä hän aio paeta enää.Jake Klein -sarjan luoja Jukka Niskanen on kirjoittajana pitkän linjan ammattilainen ja sanansa pitävä mies. Hänen esikoisteoksensa Yölisko oli Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailun finaalissa vuonna 2000. Aiemmin Jake Klein -sarjassa ovat ilmestyneet romaanit Pahan kädenjälki, Sapelikissa, Vihan kääntöpiiri, Käärmeen kehto ja Pimeän reuna (Minerva, 2008-2012). Tapaus Bouchra jatkaa ansiokkaasti Jake Kleinin, itsepintaisen ja kovapäisen rikostutkijan tarinaa.
Jukka Niskanen DekkariNetissä.

Piekkari, Eija: Hyytävä hyppy.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 102).
ISBN 978-952-202-549-4 (sid.)   Ilm. 11/2014. 

Rikosylikonstaapeli Kristiina Elo Lahden laitokselta kokee syksyistä alakuloa, eikä sitä helpota työhön paluu runsaan vuoden poissaolon jälkeen. Krisse joutuu saman tien tiiminsä kanssa tutkimaan tapausta, joka näyttää onnettomuudelta, mutta herättää hänen epäilyksensä. Outo tapahtuma ei jää ainoaksi. Nainen syöksyy alas portaita ja toinen joutuu marraskuisen kylmään veteen. Poliisit joutuvat kolkuttelemaan monia ovia ennen kuin he vihdoin pääsevät syyllisen jäljille. Lisäksi kylässä, jossa Krisse perheineen asuu, tapahtuu pikkurikoksia, joista syytetään poikkeavasti käyttäytyvää uutta asukasta. Naapureiden ärsytyskynnys alkaa uhkaavasti alentua.
Hyytävä hyppy on seitsemäs osa hollolalaisen Eija Piekkarin suosittua Kristiina Elo -dekkarisarjaa.

Pietikäinen, Markku: Ystäväni Rosa.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 108).
ISBN 978-952-202-564-7 (sid.)   Ilm. 8/2014. 

Esikoisdekkari!!??
Se äijä on tyypillinen sadisti, joka etsii ympäristöstään heikompia yksilöitä ja iskee niiden kimppuun. Sinä olet yksi sen uhreista. Kun olet sellaisen riiviön pihteihin joutunut, irti pääset vain yhdellä keinolla: sinun on lyötävä sitä näpeille niin että rutisee.Lindan asiat ovat menneet niin tiukkaan umpisolmuun, että hänen on pakko kirjoittaa niistä vanhalle ystävälleen Rosalle. Hiukan yllättäen tämä vastaa kesken kovien kiireidensä. Rosan rempseät sanat rohkaisevat Lindaa ja saavat hänet heti paremmalle tuulelle.Eräänä päivänä Rosa ilmestyy Lindan ovelle, kävelee muitta mutkitta olohuoneeseen ja istahtaa rennosti sohvan nurkkaan. Tupakkaa sytytellessään hän käskee Lindaa selostamaan perin pohjin, mikä tämän elämässä oikein on vinossa.Linda kertoo välikohtauksesta, joka on nostanut taas ajankohtaiseksi vuosien takaisen tragedian. Hän kertoo myös sisarestaan, joka on katkaissut välinsä Lindaan ja työtoveristaan, joka piinaa häntä työpaikalla. Vuodatuksen kuunneltuaan Rosa vakuuttaa, ettei poistuisi kaupungista ennen kuin olisi hoitanut Lindan asiat järjestykseen. Lopullisesti, hän jatkaa painokkaasti.Kun Linda myöhemmin ymmärtää, mitä Rosa sanoillaan tarkoitti, on järkytys suunnaton.
Markku Pietikäinen (s. 1948) on lähtöisin Kiuruvedeltä.  Ystäväni Rosa on hänen kuudes kirjansa.  Tekniikan tohtori Pietikäinen on tehnyt pitkän uran VTT:n erikoistutkijana Oulussa. Nykyään hän asuu Helsingissä.

Sarkola, Ritva: Älä armoa odota.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 106).
ISBN 978-952-202-556-2 (sid.)   Ilm.11/2014. 

Kansainvälisesti tunnetun professori Heikuran tunnistavat Mäntyharjulla kaikki, ainakin ulkonäöltä. Luonteeltaan hyvin rauhallinen Heikura menettää kerrankin tyyneytensä löytäessään nuoren naisen ruumiin rantahuvilansa puutarhakeinusta.Komisario Urpo Heikkilä ja ylikonstaapeli Timo Perttunen yllättyvät, kun he kalasta palatessaan näkevät Perttusen laiturilla seisovan nuoren ylikonstaapeli Repe Ruotsalaisen Etelä-Savon poliisipiiristä.Heikkilä tajuaa heti, että jotain vakavampaa on sattunut. Kun hän kuulee, että professori Heikuran pihapiirissä on tapahtunut henkirikos, mutisee hän pettyneenä: - On se yhtä pirua, ettei edes paria vapaapäivää saa viettää rauhassa.
Ritva Sarkola tunnetaan kymmenistä dekkareistaan, jotka hän on kirjoittanut sekä omalla että Tuula Sariolan nimellä. Keväällä 2014 ilmestyy hänen avainromaaninsa Kivinen enkeli.

Winter, Harri: Hyvät pahat pojat.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 100).
ISBN 978-952-202-543-2 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Esikoisdekkari!!
Varustamoyhtiö Östersjö Line saa pommiuhkauksen pahimpaan mahdolliseen aikaan Estonian katastrofin jälkimainingeissa. Kiristyksen takaa löytyvä salaperäinen More Justice saa suojelupoliisin varpailleen. Miksi ja kenelle ryhmä hakee enemmän oikeutta? Varustamon ja laivan henkilökunta vedetään mukaan tutkintaan, joka repii esiin sisäänpäin kääntyneen työyhteisön vaietut salaisuudet. Tapahtumien hyökyaalto kasvaa uhkaavasti, kun More Justicen operaatiot jatkuvat ja se ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Ahneus, häikäilemättömyys ja petollisuus saavat palkkansa. Samalla ystävyyttä, hyvyyttä ja moraalista oikeutusta punnitaan uudenlaisella vaa'alla. Onko rakkauden sokaisema valmis hylkäämään arvonsa ja tavoitteensa?
Harri Winter on Turusta kotoisin oleva esikoiskirjailija, purjehtija ja yritysmaailman suolaisissa liemissä keitetty varustamokonkari, joka on tehnyt elämäntyönsä laivoilla ja varustamobisneksessä. Vuosina 1995-2013 Winter toimi Viking Linen operatiivisena johtajana. Nykyään hän kirjoittaa ja purjehtii talvisin Karibialla. Kesät kuluvat Suomen saaristossa.Winterin todenmakuinen esikoiskirja liikkuu varustamomaailman ohella sujuvasti niin Karibialla, NHL-ympyröissä kuin pahamaineisissa vankiloissakin.
Lisätietoa:
- Myllylahti Harri Winter.Nordbooks

Katajisto, Janne: Savolainen surmansilmukka.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-315-014-0 (sid.)   Ilm.  11/2014.   Kansikuva.

Savolainen Surmansilmukka on Janne Katajiston "savolais"-dekkarisarjan odotettu kolmas osa. Aiemmissa kirjoissakin esiintynyt antisankari "Äijä" on erakoitunut syrjäiselle pientilalleen keskittyen harjoittamaan omavaraistaloutta, kohottamaan kuntoaan ja kokoamaan itseään. Mies tulee kuitenkin huomaamaan, ettei maailmaa pääse pakoon. Läheisyyteen tulee uutta asutusta, kylällä kohistaan lähiseudulle kaavaillusta ydinvoimalasta ja paikkakunnalle saapuu niin luonnonsuojelijoita kuin suuren maailman rikollisuutta. Kun tapahtumat lähtevät vyörymään, ei kukaan ole enää turvassa. Eivät ministerit, eikä edes tuo nuhjuinen, pientä peltotilkkuaan kuokkiva hahmo. Ovatko "Äijän" seikkailut saaneet päätepisteensä? Loppuratkaisu vetää maton lukijan alta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- www.jannekatajisto.com .

Kämäräinen, Seppo: Tungettelija.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-315-006-5  (sid.)   Ilm. syksy 2014.  Kansikuva.

Äidin kirjoittama viesti sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jossa Vilhelm Saarela alkaa penkoa syntyperäänsä liittyviä asioita. Jo äidin kirje on järkytys - isäksi puhuteltu mies ei ollutkaan Vilhelmin isä. Oikean isän nimi paljastuu äidin viestistä. Siispä isukkia tapaamaan. Vilhelm tekeytyy tutkijaksi ja pääsee haastattelemaan vauraan sukukartanon isäntää Mats Adlercruxia, isäänsä. Tähän asti kaikki sujuu hyvin, mutta pian tapahtumat saavat sellaisia käänteitä, että Vilhelmin henki joutuu vakavaan vaaraan.
Tungettelija on hauska ja tyyliltään notkea. Jännitystä kiristetään sopivasti. Aikaisemmin Kämäräinen on kirjoittanut talvisotaan liittyviä kirjoja ja viime vuonna häneltä ilmestyi Nordbooksin kustantamana kahden koirasihmisen seikkailuista Suomen suvessa kertova Tarkastaja Brygner Brysselistä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös e-kirjana.

Mäntylä, Juha: Kotka lentää länteen.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-315-005- 8 (sid.)  Ilm. 11/2014.  Kansikuva.

Porin kaduilla ei ole enää turvallista kulkea. Sen saa huomata myös yksityisetsivä Teemu Jurkka, joka palkataan seuraamaan kosmetiikka-alalla toimivaa Kaisa Virtaa. Kaisa Virta on itse Jurkan toimeksiantaja, ja hän haluaa tietää kuka häntä varjostaa ja miksi. Samaan aikaan Jurkka saa postitse kirjeen vanhalta opiskelukaveriltaan Turusta. Kirje tulee postin kautta, mutta se on leimattu ja lähetetty jo muutama vuosi sitten. Jurkan ihmetystä lisää se, että kaveri on hänen tietojensa mukaan kuollut, kuten luulevat myös opiskelukaverin vanhemmat. Entäpä Kaisa Virran miehen salaperäiset yhteydet Venäjälle? Kenellä loppujen lopuksi on enää puhtaat jauhot pusseissa? Jurkan naishuolet kokevat myös kolahduksen jos toisenkin. Kun pelin palaset alkavat loksahdella paikoilleen, niin huomataan, että vaara onkin paljon suurempi... Kotka lentää länteen on kolmas yksityisetsivä Teemu Jurkasta kertova rikosromaani.
Seinäjokelainen Juha Mäntylä on julkaissut myös rikosromaanit Punatukkaiselle tytölleni ja Älä ryhdy vieraan leikkiin (Nordbooks 2013). Saattaa olla, että tämä on Jurkka-tarinoiden viimeinen osa. Kukapa tietää, palaako Jurkka vielä?

Puustinen, Kimmo: Arno Tammertin kuljetus.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-315-000-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Pimeää taksia ajava joensuulainen ex-taksikuski Mikko Hovinen ottaa velkojaan maksaakseen oudon keikan: hänen pitää noutaa helikopterilla saapuva mies syrjäiseltä rautatieasemalta. Hovisen poka, virolainen Arno Tammert, on tullut etsimään ja pelastamaan venäläisen oligarkin siepattua tytärtä. Yö muuttuu kertaheitolla ja peruuttamattomasti. Tie vie suomalaisen kesäyön nurjalle puolelle, niin ammattirikollisten pesäpaikkaan kuin hämäräliikemiehen kesämökille. Oman elämänsä perin pohjin sotkenut Hovinen joutuu kasvamaan suurempaan rooliin.
Kimmo Puustinen on joensuulainen (s. 1975) hopeaseppä ja teologian maisteri, jonka yhdessä Tuomas Liuksen kanssa kirjoitettu Keisari ilmestyi LIKE:n kustantamana syksyllä 2014. Arno Tammertin kuljetus on ensimmäinen kokonaan itse kirjoitettu julkaistavaksi päässy teos.
Huom!  Kirja ilmestyy myös e-kirjana.

Saukko, Susanna: Mieli tekee murhata.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-315-016-4 (nid.)   Ilm. syksy 2014.     Kansikuva.

Esikoisdekkari!!
Torniolaisen mielisairaalan psykiatri murhataan ja hoidettava potilas karkaa. Poliisin tutkimuksissa selviää, että sairaalan henkilökunnan välillä on suuria ristiriitoja. Murhaaja jatkaa karkumatkaansa, ehtiikö hän iskeä uudestaan? Entä kuka on salanimen taakse kätkeytynyt esikoiskirjailija, joka niin hyvin tuntee sairaalan käytävät ja käytännöt? Dekkarijuonen takaa löytyykin suurempia kysymyksiä mielen sairauksien hoitamisesta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
 ntamo

Salmela, Tuula Mai: Lampi.
ntamo 2014.
ISBN 978-952-215-486-6 (nid.)   Ilm.  6/2014.   Kansikuva.
Biologian tohtori Maana Santanen tutkimusryhmineen viettää kesää EU-Suomen maaseudulla. Pienessä Vaarangan kylässä Kanta-Hämeen takamailla moni asia on kuin ennen, mutta ei kaikki. Tutkimusryhmän viljelytoimet – geeniperunaa? – nostattavat tunteita varsinkin lähistölle majoittuneiden Planeetan ystävien leiriläisten keskuudessa. Vanhakartanon omistajasukua repivät sovittamattomat perimysriidat. Mitä Maanan tutkijoineen tulisi ajatella polulle viritetystä poikittaisesta haravasta, jonka toisessa päässä tasapainoilee peuran pääkallo? Ja sitten, usvaisessa aamussa suolammella kajahtaa laukaus kohtalokkain seurauksin.
Lampi on Tuula Mai Salmelan suositun Maana Santanen -sarjan neljäs dekkari. Se on edeltäjiensä tapaan hallittu, psykologisesti tarkkanäköinen, yhteiskunnallisesti tietoinen ja hiljaisen lämpimän huumorin värittämä. Myös sankarittaren henkilökuva värittyy ja saa uusia piirteitä.
Aiemmat Maana Santanen -dekkarit ovat Katajanokka kello kymmenen (Tammi 2004), Syvyyden avaimet (Tammi 2005) ja Uhrihärkä (Tammi 2007). Tuula Mai Salmela on koulutukseltaan yhteiskuntatieteilijä ja toiminut sosiaali- ja terveysalan tutkijana.
Huom!  Hienoa, että Tuula Mai Salmelan Maana Santanen -dekkareita saadaan pitkästä aikaa lisää.  Edellisestä on seitsemän vuotta. Tervetuloa kehiin!!!!
Tuula Mai Salmela DekkariNetissä.


 

Otava

 


Tässä kaikki Otavan kesän ja syksyn 2014 kirjauutuudet esittelyssä. Käy tsekkaamassa.

Kotimaiset

Donner, Jörn: Poika ja isä : Erään rikoksen tarina.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28207-5 (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Ei ehkä dekkari, mutta aineksia on!!
Mystinen rikos yhdistää isän ja pojan vuosien eron jälkeen25-vuotias aloitteleva rikostoimittaja Erik haluaa löytää uudelleen yhteyden isäänsä, joka hylkäsi perheensä kymmenen vuotta aiemmin.Erikin isä David elää Helsingissä itseään huomattavasti nuoremman Marian kanssa. Matkalla romanttiselle maaseutumatkalle hän pysäyttää auton metsä aukiolle. Kuuluu laukaus, ja David tuupertuu maahan. Hän selviää hengissä mutta halvaantuu.Erik alkaa selvittää arvoitukseksi jäänyttä ampumista. Tutkimukset johtavat keskelle isän hämärää menneisyyttä, ja matkalla Israeliin Erik joutuu vastakkain terroristijärjestön kanssa.
Jörn Donner (s. 1933) on julkaissut yli 60 kirjaa, ohjannut parikymmentä elokuvaa ja toiminut kansanedustajana ja europarlaamentaarikkona.  Suurteoksensa Mammutin (2013) jälkeen hän aloittaa uuden vaiheen kirjailijanurallaan.  Kuivakan huumorin ja tarkan havainnoinnin maustama Poika ja isä saa suorastaan dekkarimaisia piirteitä.
Odotan suurella mielenkiinnolla. En ole vähään aikaan lukenut Donneria...
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Jörn Donner.
- Wikipedia - Jörn Donner.
- Kirjasampo - Jörn Donner.

Heikkilä, Pia: Koodinimi Kajaali.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27723-1 (sid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.

Taisteluvöitä ja turbaaneja, korkokenkiä ja kajaalia - kirjeenvaihtaja Anna Sandström on jälleen siellä missä tapahtuu.
Suomalaistaustainen kirjeenvaihtaja Anna saa komennuksen Pakistaniin. Presidenttiehdokkaan salamurhasta raportoidessaan hän pääsee maailmanlaajuisen megauutisen jäljille - ja kohtaa komean nuorukaisen. Mies ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää.
Pian Anna pakenee Pakistanista henkensä hädässä kohti Intiaa mukanaan ihmiskaupan uhriksi joutunut pakistanilaistyttö Noor. Heitä auttaa tähtivalokuvaaja Robert Waterman, jonka Anna havaitsee paitsi ääriolosuhteissa kestäväksi, myös äärimmäisen hurmaavaksi.
Pia Heikkilä on toimittaja, jolla on yli 15 vuoden kokemus kansainvälisestä mediasta. Hän on työskennellyt Al Jazeeralle, CNN:lle, CNBC:lle, Nationalille ja Guardianille. Hän on asunut Etelä-Aasiassa vuodesta 2008 ja toiminut kirjeenvaihtajana Afganistanissa. Nykyään hän asuu ja työskentelee Mumbaissa. Pia Heikkilän esikoisdekkari Operaatio Lipstick ilmestyi 2013.
Lisätietoa:
- Otava - Pia Heikkilä.
- Ilta-Sanomat 21.6.2014 Pakistanilaisessa bordellissa vieraillut suomalaiskirjailija kertoo kokemuksistaan.
- Salamatkustaja -blogi 17.7.2014.
- Mari A:n kirjablogi 27.6.2014.


Hämeen-Anttila, Virpi: Yön sydän on jäätä.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28338-3 (sid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.

Esikoisdekkari!!!

Salakapakoita, elokuvateattereita, pimeitä sivukujia, yhteiskunnallisia jännitteitä - historiallisen dekkarisarjan avausosa herättää eloon 1920-luvun kuohuvan Helsingin
Keväällä 1921 helsinkiläisten juomavesisäiliöstä Vesi linnasta löytyy kuollut mies. Todisteet viittaavat siihen, että entinen punavanki olisi tappanut jääkäriupseerin kostaakseen kärsimänsä vääryyden. Sisäasiainministeriössä työskentelevää Karl Axel Björkiä selitys ei kuitenkaan tyydytä.
Murhatutkimukset vievät Björkin öisille retkille kaupungin kaduille, työläiskortteleihin ja salaliittolaisten ja vakoojien suosimiin hotelleihin ja ravintoloihin - sekä muotisalonkiin, jonka omistaja on kenties muutakin kuin bolsevikkeja paennut aatelis nainen.
Virpi Hämeen-Anttila (s. 1958) on julkaissut romaaneja, tietoteoksia ja kirjallisuusesseitä. Yön sydän on jäätä on kirjailijan uusi  aluevaltaus.  Dekkarisarjan aloittava romaani esittelee Karl Axel Björkin, erakon ja dandyn, jonka öinen elämä on täynnä jännitystä ja vaaroja.
Huom!  Mielenkiintoista...Saadaan nähdä, miten dekkari sujuu Hämeen-Anttilalta....
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja CD-äänikirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Virpi Hämeen-Anttila.

Sariola, Esa: Kaikella voimallani.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-282990-0 (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Hurja ja pelottavan ajankohtainen romaani siitä, kuinka pieni tapahtumasarja suistaa tavallisen miehen elämän raiteiltaan. Keski-ikäistä lakimiestä Tuomas Mäntylää pyydetään mukaan tutkimaan, voiko internetissä vapaana vellovaa aggressiota valjastaa rakentavaan käyttöön. Samana päivänä hän joutuu oudon hyökkäyksen kohteeksi: asianajo toimistossa hän tapaa Litmasen, miehen jota ei mielestään tunne mutta joka syyttää häntä lapsuutensa kiusaajaksi ja pahoinpitelijäksi. Mäntylä pyytää Darknetin, internetin pimeän puolen, erikoistuntijaa ottamaan selkoa Litmasen kytköksistä. Toimeksi anto johtaa arvaamattomiin seurauksiin.
Enpä tiedä onko tässä dekkarin aineksia....Odotetaan ja katsotaan...Kiinnostava...
Esa Sariolalta on ilmestynyt lukuisia romaaneja.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Esa Sariola.
- Kirjasampo - Esa Sariola.

Soininvaara, Taavi: Teräsarkku.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27646-3 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
Arto Ratamo havahtuu hereille ahtaassa metallisessa säiliössä kädet selän taakse kahlittuna. Happea on 48 tunniksi, kertoo viesti säiliön seinässä. Keneltä se on?
Prostituoituna työskennelleen paperittoman siirtolaisnaisen murha on saattanut Ratamon jäljille, jotka näyttävät johtavan koko Eurooppaa piinaavan harmaan talouden suurtekijöihin. Suomessa tutkinta saattaa epäilyksen alle myös Suojelupoliisn johdon.
Toimittaja Essi Kokko jahtaa Keski-Euroopassa pelureita, jotka rikastuivat maailmanlaajuisella finanssikriisillä. Talousrikokset ovat siirtyneet tietoverkkoihin, ja globaalin kyberrikollisuuden aiheuttamat miljarditappiot ulottuvat Suomeen asti. Rikokset tehdään bitti-avaruudessa ja vallan kabineteissa, mutta todistajat vaiennetaan perinteiseen tapaan - julmasti.
Oikeustieteen kandidaatti Taavi Soininvaara on päätoiminen kirjailija. 
Supon Arto Ratamo teki näyttävän paluun vuonna 2013 kirjassa Toinen peto.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja MIKI-kirjana.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

 

Ulkomaiset


Cornwell, Patricia: Tomuksi ja tuhkaksi.
Alkuteos: Dust, 2013.  Suom. Karri Rimpeläinen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28357-7 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Murhatutkimukset johdattavat Kay Scarpettan muuntohuumeiden ja sotateknologian maailmaan. Kadoksissa olleen insinöörin ruumis löytyy maailman arvostetuimpiin lukeutuvan teknillisen alan oppilaitoksen MIT:n alueelta. Ruumista peittää tomu, jonka ultraviolettisäteet saavat hehkumaan räiskyvissä väreissä. Epäilykset kääntyvät Washingtonissa riehuneeseen sarjamurhaajaan. Profiloijana työskentelevä Kay Scarpettan aviomies arvelee, että tietyt tahot USA:n hallinnossa eivät edes halua murhaajan jäävän kiinni.
Kay Scarpetta jälkeen vauhdissa. Hienoa, kaikki Scarpetat on luettu ja myös tämä.
21. Scarpetta-dekkari. Hieno saavutus. 
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Patricia Conrnwell DekkariNetissä.


Galbraith, Robert (Rowling, J.K.): Silkkiäistoukka.
Alkuteos: The Silkworm, 2014. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28012-5 (sid.)  Ilm. 25.8.2014.  Kansikuva.

Cormoran Strike 2.

Yksityisetsivä Cormoran Striken toinen tapaus on brittidekkaria parhaimmillaan - P.D. Jamesin ja Ruth Rendellin hengessä. Kun lontoolainen kirjailija Owen Quine katoaa, vaimo kutsuu paikalle yksityisetsivä Cormoran Striken. Tutkimuksissa käy pian selväksi, että miehen katoamiseen liittyy paljon enemmän kuin vaimo luulee.
Kirjailija on juuri saanut valmiiksi romaanin, jossa hän maalaa ilkeän muotokuvan lähes kaikista tuntemistaan ihmisistä. Kirjan julkaiseminen tuhoaisi monen elämän.
Kun Quine löytyy raa’asti murhattuna, Strikella on edessään kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuka on tämä säälimätön murhaaja, jonka kaltaista Strike ei ole koskaan ennen kohdannut?
J.K. Rowlingin Käen kutsu oli ylistetty ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari. Tykkäsin myös siitä todella. Yksi parhaita syksyllä 2013. Odotän myös Silkkiäistoukkaa suurella mielenkiinnolla.
Täytyy sanoa, että J. K. Rowling on tuonut uutta näkökulmaa dekkareihin. Perinteinen ja samalla erittäin nykyaikainen...Ja pidän erityisesti Rowlingin terävästä analyysistä..suorastaan herkullista tekstiä.
Huom! J. K. Rowlingin ensimmäinen aikuisten romaani Paikka vapaana (Casual vacancy, 2012) ilmestyi marraskuussa 2012 Otava kustantamana. Loistava kirja...suorastaan hengästyttävä ja ajatuksia herättävä. Terävää yhteiskuntakritiikkiä...
Huom!  Lähiaikoina teen oman esittelysivun Galgraith/Rowlingista.  Olen juuri lukemassa kirjaa. Täyttää kaikki odotukset!!!!
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Robert Galbraith (J. K. Rowling DekkariNetissä.

 

McCall Smith, Alexander: Limpopon yksityisetsiväkoulu.
Alkuteos: The Limpopo academy of private detection, 2012.  Suom. Outi Järvinen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27897-9 (sid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
Mma Ramotswe tutkii -sarja 13.

Hyvänmielen dekkarisarjan kolmannessatoista osassa Mma Ramotswe saa odottamattoman vieraan. Mma Ramotswe nukkuu tavallisesti hyvin, mutta viime aikoina häntä ovat häirinneet unet pitkästä muukalaisesta. Pian jopa Mma Makutsin on myönnettävä, että odottamattomia asioita tapahtuu Naisten etsivätoimisto numero 1:n liepeillä. Autokorjaamon apupoikaa syytetään rikoksesta ja orpokodin lannistumaton johtajatar katoaa. Mma Ramotswe alkaa palauttaa järjestystä ympärilleen aseinaan rohkeus, ystävällisyys ja luontainen kyky vainuta asioiden taustalla piilevä totuus.
Mma Ramotswe -dekkarit ovat omaa luokkaansa. 
Alexander McCall Smith (s. 1948) on skotlantilainen oikeustieteen professori, joka on asunut vuosia Afrikassa. Hänen suositusta Mma Ramotswe -kirjoistaan on tehty televisiosarja Naisten etsivätoimisto nro 1 on esitetty myös YLE TV1:ssä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.


Persson, Leif GW: Pinokkion nenä.
Alkuteos: Den sanna historien om Pinocchions näsä.  Suom. Kari Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-27778-1 (sid.)  Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Evert Bäckström -dekkari.
Evert Bäckström saa tutkittavakseen asianajajan kuoleman. Äärimmäisen arvokkaan taide-esineen ympärille kietoutuva mysteeri liittää yhteen Venäjän tsaari Nikolai II:n, Winston Churchillin ja Vladimir Putinin.
Leif GW Perssonin uutta dekkaria on jo odotettukin. Mahtavaa, että Evert Bäckström jatkaa tutkimuksia. Loistava tyyppi. Suosikkikirjailijani.
Leif Gustav Willy Persson (s. 12.3.1945 Tukholmassa) on Tukholman yliopiston kriminologian professori ja Ruotsin johtava rikosasiantuntija ja lukuisia palkintoja saanut kirjailija.  Hänen rikosromaaniensa julkaisuoikeudet on myyty kymmeniin maihin, ja vuonna 2013 Yle TV1 esitti Perssonin palkittuun menestystrilogiaan perustuvan draamasarjan Pyhiinvaeltajan kuolema.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Sund, Erik Axl: Unissakulkija.
Alkuteos: Hungerelden, 2011 .  Suom. Kari V. Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28216-7  (sid.)   Ilm..6/2014.   Kansikuva.

Varistyttö -trilogia 2.
Jeanette Kihlberg jatkaa selvittämättömien lapsenmurhien tutkimuksia. Työn keskeyttää uusi järkyttävä tapaus - veriteko, johon liittyy sairaita ritualistisia piirteitä. Samaan aikaan psykoterapeutti Sofia Zetterlund yrittää pitää sirpaloituvaa mieltään koossa.
Nimimerkki Erik Axl Sund takana ovat ruotsalaiskirjailijat Jerker Eriksson (s. 1974) ja
Håkan Axlander Sundquist (s. 1965).  Varistyttö aloitti  Victoria Bergman -trilogian, joka sai Ruotsin Dekkariakatemian Vuoden paras rikosromaani 2012 -palkinnon.  Mustanpuhuvista romaaneista on hyvää vauhtia tulossa ruotsalaisen jännityskirjallisuuden kuuma ilmiö maailmalla. Trilogian ensimmäinen dekkari Varistyttö oli hengästyttävää ja painostavaakin luettavaa. Voi sanoa, että hypnootisen vangitseva dekkari..meinas tulla yöuniin.
Varistrilogia ilmestyy kokonaisuudessaan suomeksi keväällä 2014. Toinen osa Unissakulkija ilmestyy kesäkuussa  2014 ja Varjojen huone lokakuussa 2014.¨Erittäin kiinnostava sarja.
Toivon, että monet asiat selviävät tässä toisessa kirjassa.. - www.varistytto.fi.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Erik Axl Sund DekkariNetissä.

Sund, Erik Axl: Varjojen huone.
Alkuteos: Pythias anvisningar, 2012 .  Suom. Kari  V. Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28218-1  (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Varistyttö -trilogia 3.
Psykoterapeutti Sofia Zetterlund näkee menneisyytensä uudessa, hämmentävässä valossa. Murhatapaukset alkavat viimein ratketa, ja niiden todellinen luonne on puistattavampi kuin kukaan osasi aavistaa. Koittaa koston aika - mutta voiko verta pestä pois verellä?
Nimimerkki Erik Axl Sund takana ovat ruotsalaiskirjailijat Jerker Eriksson (s. 1974) ja
Håkan Axlander Sundquist (s. 1965).  Varistyttö aloitti  Victoria Bergman -trilogian, joka sai Ruotsin Dekkariakatemian Vuoden paras rikosromaani 2012 -palkinnon.  Mustanpuhuvista romaaneista on hyvää vauhtia tulossa ruotsalaisen jännityskirjallisuuden kuuma ilmiö maailmalla.
Varistrilogia ilmestyy kokonaisuudessaan suomeksi keväällä 2014. Toinen osa Unissakulkija ilmestyy kesäkuussa  2014 ja Varjojen huone lokakuussa 2014.¨Erittäin kiinnostava sarja. Erik Axl Sund vieraili Suomessa 24.-25.4.14.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Erik Axl Sund DekkariNetissä.

Van Lustbader, Eric : Robert Ludlumin Medusan käsky.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne imperative, 2012.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28146-7 (sid.)  Ilm. 9/2014. Kansikuva.

Jason Bourne pelastaa hyytävästä merestä miehen, jolla on paha ampumahaava - ja muistinmenetys

Huippuagentti Jason Bourne päättää selvittää merestä pelastamansa miehen henkilöllisyyden ja taustat. Matka vie Tukholmasta Washington D.C:hen ja Meksikosta Pekingiin, mutta kaikkialla Bourne kohtaa vain valheita ja petoksia. Pian hän tajuaa joutuneensa vastakkain ennennäkemättömän laajan kansainvälisen salaliiton kanssa.
Robert Ludlumin (1928-2001) teoksia on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.  Vuonna 2004 Ludlumin perikunta valitsi Eric Van Lustbaderin jatkaan hänen suosittua Medusa-sarjaansa.
Aiemmin suomennettu Robert Ludlumin Medusan perintö (2008), Robert Ludlumin Medusan ansa 2009), Robert Ludlumin Medusanpetos (2010), Robert Ludlumin Medusan valhe (2011), Robert Ludlumin Medusan tähtäin (2012) ja Robert Ludlumin Medusan hyökkäys (2013).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.


Muut kirjat

Clinton, Hillary Rodham: Tahdon voimalla.
Alkuteos: Hard Choices, 2014. Suom. Matti Kinnunen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27865-8   (sid.)   Ilm. 102014.  Kansikuva.

"Elämä koostuu valinnoista, ne tekevät meistä sen, mitä olemme".Hillary Clinton nousi elämänsä vaikutusvaltaisimpaan asemaan, kun hänestä tuli Yhdysvaltain ulkoministeri vuonna 2008. Vaikeita valintoja tekemään tottunut tahtonainen oli tilanteessa, jossa hänellä oli mahdollisuus muuttaa maailmaa.Kirjassa Clinton kertoo Osama bin Ladenin jahdista, arabikeväästä ja monista muista keskeisistä maailmantapahtumista, mutta muistelee myös henkilökohtaisia ilon ja surun hetkiään.Hillary Rodham Clinton (s. 1947 Chicagossa) toimi ennen poliittista uraansa asianajajana. Hän tavoitteli demokraattien presidenttiehdokkuutta vuoden 2008 vaaleissa, mutta hävisi esivaalit niukasti Barack Obamalle.
Huom!  Erittäin kiinnostavat muistelmat!!
Lisätietoa:
- Otava 26.9.2014 Hillary Clintonin Tahdon voimalla ilmestyy 20.10.2014 .
- Hs.fi 10.6.2014 Hillary Clintonin uudet muistelmat ilmestyvät syksyllä 2014.
- Wikipedia - Hillary Clinton.
- Wikipedia - Hillary Rodham Clinton.
- Hillary Clinton Twitterissä.

Granta 3 : Parhaat nuoret suomalaiset kertojat.
Uuden kirjallisuuden areena. Toim. Aleksi Pöyry.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28227-3 (nid.)  Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Aikakauskirjan erikoisnumero on osa Suomen teemavuotta 2014 Frankfurtin kirjamessuillaSuomen Grantan kolmas numero esittelee kaksikymmentä parasta vuonna 1974 tai sen jälkeen syntynyttä suomalaista kertojaa. Tekstit julkaistaan samanaikaisesti erillisinä ni teinä suomeksi ja englanniksi.Kirjailijat on valinnut raati, jossa olivat Hufvudstadsbladetin kirjallisuustoimittaja, tietokirjailija Pia Ingström, Books from Finland -lehden päätoimittaja Soila Lehtonen, kirjailija Riikka Ala-Harja, Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander ja Kustannusosakeyhtiö Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper.
Juuri ilmestynyt Suomen Grantan erikoisnumero ylpeänä esittelee kaksikymmentä parasta nuorta suomalaista kertojaa.
He ovat Laura Gustafsson, Johanna Holmström, Juha Itkonen, Emmi Itäranta, Emma Juslin, Juhani Karila, Katja Kettu, Kaj Korkeaho, Tuomas Kyrö, Taina Latvala, Jenni Linturi, Marjo Niemi, Sofi Oksanen, Leena Parkkinen, Riikka Pulkkinen, Mikko Rimminen, Miina Supinen, Sanna Tahvanainen, Philip Teir ja Jaakko Yli-Juonikas.
Lisätietoa:
- grantafinland.fi.
- Otava 10.9.2014 Granta 3 esittelee parhaat nuoret suomalaiset kertojat .

Kerman, Piper: Orange is the New Black : vuosi vankilassa.
Alkuteos: Orange is the New Black, 2013.  Suom. Oona Timonen.
Otava 2014.  (Seven).
ISBN 978-951-1-28248-8 (nid.)  Ilm. 6/2014.

“Tavallinen” nainen vankilassa - tähän sydäntäsärkevään ja hauskaan Piper Kermanin omakohtaiseen tositarinaan pohjautuu Netflixin suosittu tv-sarja.
Uranainen, parisuhteessa elävä Piper Kerman ei juuri muistuta sitä levotonta nuorta naista, joka salakuljetti salkullisen huumerahaa kymmenen vuotta sitten. Mutta elämä menee uusiksi, kun Piper tuomitaan 15 kuukaudeksi vankeuteen.
Hyvän kasvatuksen saanut Piper kohtaa vankilassa naisia kaikista sosiaalisista luokista, ja hänen on opeteltava rangaistuslaitoksen kirjoittamattomat säännöt. Miten Piper selviää? Kuinka poikaystävä, perhe ja työkaverit suhtautuvat? Voiko muiden vankien kanssa ystävystyä? Hulvaton ja ajatuksia herättävä tarina tarjoaa harvinaisen näkökulman amerikkalaiseen naisvankilaan.
Huom! Orange is the New Black on hieno ja koukuttava tv-sarja. Olen katsomassa sarjaa noin puolessa välissä ja jatkoa sarjalle on myös tulossa. Hienoa, että kirja saadaan myös suomeksi.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Piper Kerman.
- piperkerman.com.
- Piper Kerman Twitterissä.
- Orange is the New Black Facebookissa.

Miki-kirjat - Otava

Marklund, Liza: Ajojahti.
Alkuteos: Lyckliga gatan, 2013.  Suom. Kari V. Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28398-0 (nid.)   Ilm. 11/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Uusia pokkaripainoksia Seven -sarjassa.


Galbraith, Robert (Rowling, J.K.): Käen kutsu.
Alkuteos: The Cuckoo's calling, 2013.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28381-2 (nid.)   Ilm. 10/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Marklund, Liza: Ajojahti.
Alkuteos: Lyckliga gatan, 2013.  Suom. Kari V. Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28398-0 (nid.)   Ilm. 11/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Mäki, Reijo: Rahan kääntöpiiri.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28441-3 (nid.)   Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. 1994.

McCall Smith, Alexander: Häähuumaa lauantaina.
Mma Ramotswe tutkii.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28083-5 (nid.)   Ilm. 9/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Pakkanen, Outi: Rakastaja.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28019-4 (nid.)   Ilm. 8/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Smith, Wilbur: Noidankehä.
Alkuteos: Vicious circle, 2013. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28394-2 (nid.)   Ilm. 11/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Soininvaara, Taavi: Toinen peto.
Ratamo -sarja.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28382-9 (nid.)   Ilm. 10/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Soininvaara, Taavi: Marsalkan miekka.
Ratamo -sarja.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27614-2 (nid.)   Ilm. 12/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2006.

TietokirjojaPaasilinna
 


Laine, Matti: Merkitty mies
.
Paasilinna 2014.
ISBN 978-952-2990308 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Ex-huippukiekkoilija Elias Vitikka rikosten pyörteissä.
Matti Laineen rikosromaanissa liikutaan helsinkiläisessä alamaailmassa. Kirjan päähenkilö on kirjailijan edellisestä romaanista tuttu entinen huippujääkiekkoilija Elias Vitikka, joka on nyt edennyt rikollisella tiellään salakuljetettujen luksusveneiden välittäjäksi. Vitikan peliura NHL-veskarina päättyi aikoinaan autokolariin hämärissä olosuhteissa. Hän palasi Helsinkiin taksikuskiksi, mutta yllättävä työtarjous vei entisen jääkiekkoilijan toisenlaisen joukkuepelin ääreen, alamaailman ytimeen. Vitikka on nyt edennyt rikollisjärjestössä yhä ylemmäksi johtotehtäviin. Panosten kasvaessa Elias joutuu huomaamaan, ettei menestys tule koskaan ilmaiseksi.
Teatteritaiteen maisteri Matti Laine (s. 1976) on helsinkiläinen kirjailija ja monista näytelmistä, tv-sarjoista ja elokuvista tuttu näyttelijä.
Merkitty mies on Matti Laineen kuudes rikosromaani.
Matti Laine DekkariNetissä.Reuna

Hietikko, Harri V.: Näkemiin Shosanna.
Reuna 2014.
ISBN 978-952-7028193 (nid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva .

Yksinäinen biker - joka kutsuu itseään turvabisneksen ammattilaiseksi - saa Pietarin alamaailman tsaarittarelta tehtäväkseen etsiä suomalaisen pornoleffojen levittäjän ja hoitaa hänet pois päiviltä markkinoita sekoittamasta. Mies löytyy huoltoaseman takahuoneesta keskeltä lumetonta Pohjanmaata. Samalla biker saa käsiinsä videon, jonka sisältö ei jätä häntä rauhaan.
Näkemiin Shosanna on populaarikulttuurista ja elokuvan estetiikasta ammentava rikostarina, mutta samalla myös kertomus nykypäivän Suomesta, julkisuudesta ja sen tavoittelusta, rakkaudesta ja rakkauden kaipuusta sen synkimmissä ilmenemismuodoissa.
Se on itsenäinen jatko teokselle Lausukaa Paranoid, joka voitti vuonna 2014 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.
Harri V. Hietikko on useita teoksia julkaissut vaasalainen kirjailija ja hallintotieteiden tohtori. Hänen tuotantonsa koostuu fiktiosta, tietokirjallisuudesta ja näytelmistä. Harri nauttii kulttimainetta maamme underground-dekkaripiireissä. Hänen tyylinsä on lyhyttä ja rujoa ja toisaalta lyyristä. Hän käsittelee teoksissaan nykypäivän Suomea tavalla, jolla kukaan muu ei sitä tee. Harri on myös sanomalehti Pohjalaisen kolumnisti ja yksi Reunan Joulukalenteri-kirjan kirjoittajista.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Harri V. Hietikko.
- Kirjasampo - Harri V. Hietikko.
   

Joulukalenteri : 24 jännityskertomusta.
Reuna 2014.

ISBN 9789527028131 (nid.)  Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Paha pukki, yllätyksiä lahjapaketissa, murha pikkujouluissa, kuusivarkaita ja muuta arveluttavaa adventtiajan tonttuilua! Dekkarinystävän Joulukalenterissa jokaisella tarinalla on eri kirjoittaja, joka päivä luukusta avautuu uusi lukuyllätys. Tämä joulukalenteri on K-18, ei suklaakalenteri-ikäisille. Tarinat ovat kirjassa aakkosjärjestyksessä kirjoittajan mukaan. Kirjan sisäkannesta löytyy oikea luukku ja sivunumero! Kirjoittajat: Henry Aho Jaana Ala-Huissi Anja Erämaja Kari Hanhisuanto Krista Hietakangas Harri V. Hietikko Sinikka Huusela Aila Juvonen Miia Kahila Piia Kaikkonen Jussi Katajala Markku Keisala Sonja Kinnunen Jussi Kokkonen Samuel Monk Harri István Mäki Juha Mäntylä Raimo Mörö Helena Numminen Milla Ollikainen Jasu Rinneoja Tarja Sipiläinen Pia Tervo Helena Väisänen.

Kinnunen,Sonja: Tulisielu.
Reuna 2014.
ISBN 9789527028162 (sid.) Ilm. 2014.  Kansikuva.
bbbb
Sonja Kinnusen uudessa kirjassa Tulisielu Sebastian jatkaa yksinäistä matkaansa Momo-kissa repussaan. Hän käy kotikylässään, jossa vanhemmat murhattiin kahdeksan vuotta sitten. Samalla hän kuulee huhuja noidasta, joka pitää kokonaista kaupunkia kauhun vallassa. Ihmiset sanovat noidan polttavan lapsia sisältäpäin niin, että jäljelle jää vain kasa tuhkaa!Sebastianilla on syynsä ryhtyä etsimään noitaa. Sitä paitsi hänellä olisi käyttöä salatiedolle ja kyvylle poistaa kirouksia. Vaikka Sebastian on edelleen palkkamurhaajista taitavin, hänen sisäinen päämääränsä on muuttua paremmaksi ihmiseksi. Tuleeko taistelussa pahaa vastaan edelleen ruumiita ja saako Sebastian noidan tuhoamat ystävänsä takaisin - se selviää syksyllä, kun kirja ilmestyy. Uuden kirjan ulkoasusta vastaa myös Jääsielun suunnitellut Marja-Leena Muukka.
Lisätietoa:
- Sonja Kinnunen Facebookissa.

Mellanen, Pirjo: Hemskäriin, verkot on laskettava.
Reuna 2014.
ISBN 9789527028155  (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Pirjo Mellasen neljäs kirja sijoittuu Turun saaristoon. Kirjan aihe alkoi itää jo vuosia sitten, kun hän kuuli naisesta, joka omisti ison saaren. "Miehet silloin naureskelivat, että kuka sen naisen naisi, saisi myötäjäisinä ison omaisuuden", kertoo Mellanen. Kirjan miljöö syntyi muistikuvista ajalta, jolloin kirjailijan perhe asui Korppoossa. Uudessa kirjassa Eva asuu yksin saarellaan ja hankkii toimeentulonsa kalastamalla. Karu mutta kaunis luonto lumoaa kaupunkilaismiehen ja saa hänet ihastumaan myös saaren valtiattareen. Elämä ulkosaaristossa on vaativaa ja pariskunnan taustat liian erilaiset, joten ristiriidoilta ei voi välttyä. Mitä saarella tapahtui eräänä kesäpäivänä 60-luvulla, siitä ei Evan tyttärellä Maijalla ole tietoa. Kirjan toisessa osassa eletään 80-lukua, ja totuus alkaa sattumien summana paljastua. Romaanin luontokuvaus on elävää. Lukija melkein haistaa kalaverkkojen ja saariston kasvien tuoksun ja tuntee meriveden pärskeet. Pehmeäkantinen kirja on viihdyttävää sadepäivien lukemista veneeseen ja mökille ja sopii myös nuoremmille.
Lisätietoa:
- Pirjo Mellanen Facebookissa.

Monk, Samuel: Pelon kasvot.
Reuna 2014.
ISBN 9789527028100 (nid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Venezuelassa valmistellaan Jumalten tuulet -uskonlahkon täydenkuunjuhlaa. Aina kuukauden lopussa työntekijöille järjestettävässä juhlassa odotetaan jännityksellä, mikä ilme Jumalan kasvoille kohoaa. Ilmestyessään lavalle kasvot herättävät aina suurta pelkoa, Jumalalla on Pelon kasvot. Jos kasvot kirkastuvat hymyksi, se tarkoittaa suurta ilojuhlaa. Ilmeen vääristyminen vihaiseksi taas tarkoittaa, että Jumala vaatii ihmisuhria.Tällä kertaa mukana on kuokkavieraita. Juhlasta alkaa kuoleman kujanjuoksu paaviksi haluavan ex-kardinaali Fransesco Vermontin, Euroopan liittovaltion poliisien Paul van Hoogenbamin ja Charlie Watsonin sekä Syntisten veljien jäljellä olevien jäsenten Temudzin ja Michael Sinnerin välillä. Trilogian päätösjaksossa kuvioihin palaa myös Tuhon avaimista tuttu hollantilaistyttö Heather.
Samuel Monkin toimintatrillereiden fanijoukko kasvaa! "Pelon kasvot" ilmestyy syksyllä 2014 ja päättää Temudzin­trilogian. Samuel on myös Joulukalenteri­kirjan dekkarinovellisti.
Lisätietoa:
- Samuel Monk Facebookissa.

Rinneoja, Jasu: Kylmäkorpi : Karvasmantelin maku.
Reuna 2014.
ISBN 9789527028124 (nid.)  Ilm.  10/2014.   Kansikuva.

Turun pikavuorobussissa räjähtää pommi ja paikalta ampaisee matkaan musta jenkkipaku. Lohjanjärven lomatunnelmat haihtuvat, Munkkiniemessä on maailmanlopun meininki.
Uudessa Kylmäkorpi-dekkarissa tutkinta käynnistyy kesä terässä. Uusi apulaispoliisi ei tahdo löytää paikkaansa, Salo löytää uusia harrastuksia ja Rantanen väistelee Amorin nuolia. Bussiturman tutkinta pitää porukan kuitenkin kiireisenä. Jo heti tutkinnan alkuvaiheessa saadaan maistella karvasmantelin makua.
Jasu Rinneoja on psykologisen jännityksen mestari, jonka leppoisa kerronta kätkee usein taakseen monimutkaisia juonitteluja. Uusin kirja on Kylmäkorpi-dekkarisarjan toinen kirja, syksyllä 2014 ilmestynyt ”Karvasmantelin maku”. Jasu on myös Joulukalenteri­kirjan dekkarinovellisti.
Lisätietoa:
- www.kirjailijajasu.suntuubi.com.
- Kylmäkorpi-dekkarit Facebookissa.


 

Sammakko

Bolaño, Roberto: Amuletti.
Alkuteos: Amuleto, 1999.  Suom. Anu Partanen.
Sammakko 2014.
ISBN 978-952-483-247-2 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Ei dekkari!!
Mexico Cityssä eletään syyskuuta 1968 kun armeija tekee invaasion yliopistolle puhdistaakseen sen radikaalista aineksesta. Auxilio Lacouture piiloutuu viidennen kerroksen naistenvessaan, ja on seuraavat 12 päivää kampuksen ainoa ihminen. "Meksikolaisen runouden äiti" Auxilio muistelee boheemielämää nuorten meksikolaisten runoilijapoikien kanssa. Hän puhuu lämmöllä myös ikäisistään eteläamerikkalaista taiteilijanaisista, Che Guevaran rakastajattaresta Lilianista, melankolisesta filosofista Elenasta ja katalaanimaalari Remedioksesta. Muistelot saavat hallusinatorisia ja ennustuksellisia sävyjä. Roberto Bolanon tyyliin tämäkin romaani, mitenkään liikaa alleviivaamatta, nostaa erääksi tärkeäksi aiheekseen Etelä-Amerikan kohtalon ja ihmisoikeudet.
Roberto Bolaño (1953 - 2003) on eräs arvostetuimmista latinalaisamerikkalaisista kirjailijoista sitten Gabriel García Márquezin.
Bolaño, joka nelikymppisenä tiesi olevansa lähestymässä kuolemaa, kirjoitti kymmenessä vuodessa yhdeksän romaania sekä kolme novellikokoelmaa. Kirjailija kuoli vain 50-vuotiaana sairaalassa Barcelonassa odottaessaan maksansiirtoa. 1998 ilmestynyttä Kesyttömät etsivät -teosta pidetään hänen toisena päätyönään tiiliskiviromaanin 2666 ohella. Kesyttömät etsivät
(suom. kevät 2009 ) voitti ilmestymisvuonnaan arvostetut Herralde– ja Romulo Gallegos -kirjallisuuspalkinnot. Bolañolta on aiemmin suomennettu myös rikosromaani Jääkenttä (2012). Amuletti on kaikkiaan neljäs suomennos.
Roberto Bolaño DekkariNetissä.

 


 

Schildts&Söderströms

Schildts&Söderströms: Kesän ja syksyn 2014 suomenkielinen luettelo löytyy tästä.
Kiinnostavia kirjoja tulossa, käy tsekkaamassa!

Börjlind, Cilla & Rolf: Kolmas ääni.
Alkuteos: Den tredje rösten, 2013.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-952-3502-2 (sid.)   Ilm.10/2014.  Kansikuva.
Olivia Rönning & Tom Stilton -sarja.
Marseille. Retkeilyalueelle on haudattu paloiteltu ruumis. Nainen on aiemmin ollut töissä sirkuksessa veitsenheittäjän apurina. Hänen epäinhimillinen kuolemansa järkyttää erästä ex-poliisi Tom Stiltonin ystävää. Parivaljakko matkustaa Ranskaan selvittämään murhan taustoja. Tukholma. Tullin virkamies löytyy hirttäytyneenä kotonaan. Poliisi näkee kädenkäänteessä, että kyseessä on lavastettu itsemurha, ja yhdistää surmatyön tullin takavarikoimaan huume-erään.
Olivia Rönning osallistuu virkamiehen murhatutki­muksiin, mutta luonteelleen uskollisena hän hylkää tutkimuksen päälinjan ja ryhtyy seuraamaan muita johtolankoja. Murhamotiivi tutustuttaa hänet piireihin, jotka tienaavat suuria summia imemällä kuiviin ruotsalaista hyvinvointivaltiota. Kun Tom ja Olivia oivaltavat, että murhilla on jotain tekemistä keskenään, he yhdistävät voimansa.
Börjlindien pariskunta on osoittanut mestarillisuutensa kirjoittaessaan Beck-elokuvien käsikirjoituksia, ja hiedän jännityskirjallinen uransa vain kirkastaa heidän kilpensä. Ruotsalaisille dekkareille tyypilliseen tapaan kirja tarjoaa taitavasti rakennetun, nopeasti etenevän ja sujuvasti kirjoitetun juonen eikä unohda yhteiskunnallisuutta. Kolmas ääni on jatkoa romaanille Nousuvesi (2013).  Romaanioikeudet on myyty lähes 20 maahan.
Kolmas ääni on toinen osa sarjasta, jonka pääosassa esiintyy poliisikorkeakoulun opiskelija Olivia Rönning ja entinen poliisi Tom Stilton. Nousuvesi oli erinomainen ja jännittävä esikoinen.
Cilla & Rolf Börjlind DekkariNetissä

Ingelman-Sundberg, Catharina: Kakkua, kiitos!
Alkuteos: Kaffe med rån, 2012.  Suom. Outi Menna.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-952-3412-4 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Esikoisdekkari!!!
Kaikki ei ole kohdallaan palvelutalo Timantissa. Märtha, Stina, Anna-Greta, Harava ja Nero epäilevät, että uusi johto vedättää heitä. Ruoka on huonoa eikä sitä ole riittävästi, ulkoilemaan ei pääse ja muutenkin on tylsää. Pienten illanistujaisten jälkeen heidät pannaan vielä lukkojen taakse. Martha alkaa uskoa, että ainoa keino päästä ulos tästä vankilasta on hankkiutua oikeaan vankilaan. Pieni rikos, taloudellinen vaikka, kevyt tuomio, mukavat oltavat telkien takana. Suunnitelma on nerokas. Keinutuolikopla öljyää rollaattorinsa ja panee tuulemaan. Tietenkään kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan, mutta onneksi näillä rikollisilla on sydän paikallaan ja nauru herkässä.
Kakkua, kiitos! on riemastuttava komedia, joka naurattaa ääneen ja viihdyttää lukijaa viime metreille saakka. Hurmaavaan keinutuolikoplaan ei voi olla samastumatta, sillä kukapa ei ajoittain kyllästy arkielämän apaattiseen harmauteen. Hieman jännitystä, hieman likööriä ja hieman kakkua, kiitos!
Tämä hyväntuulen teos valloittaa lukijoita ympäri maailman aivan kuten Naisten etsivätoimisto -Nro 1 tai Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi, ja se on käännetty jo 21:lle kielelle. Pelkästään Ruotsissa kirja on myynyt yli 250 000 kappaletta.
Catharina Ingelman-Sundberg on toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan muun muassa historiallisista romaaneistaan.  Kakkua, kiitos! -kirjan menestyksen jälkeen hän on voinut keskittyä täysipäiväisesti kirjailijantyöhön, ja jatkoa on luvassa.
Jälleen uusi ruotsalaisdekkaristi...
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- catharinaingelman-sundberg.com.
- Schildts&Söderströms - Catharina Ingelman-Sundberg.
- Wikipedia - Catharina Ingelman-Sundberg.

Somer, Mehmet Murat: Gigolomurha.
Alkuteos: Jigolo Cinayeti, 2002.  Suom. Tuula Kojo.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-952-3413-1 (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!!
Kirjan nimetön päähenkilö, päivisin tietokonehakkerina toimiva drag queen -yökerhon omistaja on syvästi masentunut yllättäen päättyneestä suhteestaan. Tomeran pikkusiskon korvike, niin ikään naiseksi pukeutuva, kookas ja rääväsuinen Tupsu, ottaa ohjat käsiinsä ja vetää hänet takaisin maanpinnalle. Kun Tupsu tutustuttaa ystävänsä Haluk Pekerdemiin, kuolettavan komeaan, naimisissa olevaan lakimieheen, veri alkaa taas virrata suonissa. Etenkin kun Halukin sukulaista epäillään minibussikuskin murhasta, sillä eihän mikään vedä vertoja amatöörietsivän hommille – paitsi ehkä jumalainen Audrey Hepburn.
Gigolomurha vie lukijansa Istanbulin yöhön ja sen värikkääseen alamaailmaan. Kutkuttava murhamysteeri päättyy Agatha Christielle ominaiseen loppunäytökseen, jossa kaikki kysymykset saavat vastauksen.
Vuonna 1959 syntynyt Mehmet Murat Somer on turkkilainen rikoskirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Hop-Çiki-Yaya -sarjasta, jonka näyttämönä on Istanbul, ja jossa esiintyy nimetön transvestiitti harrastajaetsivä.  Kirjoja on käännetty useille kielille.  Ne ovat ihastuttaneet lukijoitaan mm. Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja eri puolilla Eurooppaa.
Lisätietoa:
- Schildts&Söderströms - Mehmet Murat Somer.
- Wikipedia - Mehmet Murat Somer.
- The Guardian 14.5.2008 Chris Wiegand talks to Barbara Nadel and Mehmet Murat Somer.
- Huom! Kannattaa tutustua myös Barbara Nadelin Istanbul -dekkareihin ja mainioon komisario Ikmeniin.

O'Farrell, Maggie: Varoitus tukalasta helteestä.
Alkuteos: Instructions for a heatwave, 2013. Suom. Maija Kauhanen.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-952-3496-4 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Heinäkuinen Lontoo on helleaallon lamauttama. Sadetta ei ole kuulunut kuukausiin, kirvat ovat vallanneet puutarhat, vettä säännöstellään. Vuosi on 1976, ja Robert Riordan kertoo vaimolleen Grettalle piipahtavansa ulkona ostamassa sanomalehden. Robert Riordan ei palaa aamuostoksiltaan. Tapahtuma kerää Grettan lapset saman katon alle, takaisin kotiin – kaksi toisistaan vieraantunutta siskoa ja yhden veljen joka taiteilee avioeron partaalla – ja heistä jokaisella on omat aavistuksensa isän katoamisesta. Heiltä jää huomaamatta, että äidillä saattaisi hyvinkin olla kaikkeen selitys. Sitä hän ei tosin ole – vieläkään – valmis jakamaan.
O’Farrellin romaani on syvä ja tarkka muotokuva perheen kriisistä ja samalla osoitus siitä, että mestari­kirjailija on viimeistään nyt löytänyt oman erityisen äänensä. Ilmiömäisellä kirjallisella otteella hän yhdistää runollisen kielen juoneen, joka on kuin mysteerinäytelmä.

Maggie O’Farrell on syntynyt Pohjois-Irlannissa vuonna 1972, ja varttunut Walesissa ja Skotlannissa. Nykyään hän asuu Edinburghissa miehensä kirjailija William Sutcliffen, kahden lapsensa sekä kissojen Moses ja Zigzagin kanssa. O’ Farrell opiskeli Cambridgessä englanninkielistä kirjallisuutta ja osallistui kirjoitustyöpajoihin. Kun hän valmistui Englannissa oli taantuma ja hän muutti Hong Kongiin, jossa hän opetti englantia. Seuraavaksi tuli muutto Lontooseen ja työskentely ensin tarjoilijana ja myöhemmin toimittajana.
Maggie O’Farrell on kirjoittanut kuusi romaania, joista viides The Hand That First Held Mine on käännetty suomeksi nimellä Käsi jota kerran pitelin (201). Romaani voitti Costa Novel Awardin vuonna 2010.  Erittäin kiinnostava kirja, jossa on myös dekkarin aineksiä ja siksi esittelen sen tässä luettelossa.
Huom!  Maggie O'Farrel kävi pikavisiitillä Helsingissä 2.-3.6.2014 kertoakseen uudesta kirjastaan. Hieno juttu.
Lisätietoa:
- www.maggieofarrell.com.
- Schildts&Söderströms - Maggie O'Farrell.
- Kirjava kammari -blogi 11.6.2014.
- Wikipedia - Maggie O'Farrell.


Uusia painoksia - atschi! pokkarit

Atkinson, Kate : Eikö vieläkään hyviä uutisia?
Alkuteos: When will there be good news, 2008. Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-951-52-3441-4 (nid.)  Ilm. 8/2014.
1. p. ilm. 8/2013.

Beukes, Lauren: Säkenöivät tytöt.
Alkuteos: The shining girls, 2013.  Suom. Virpi Vainikainen.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-951-52-3445-5 (nid.)  Ilm. 9/2014.
1. p. ilm. 9/2013.

Börjlind, Cilla & Rolf: Nousuvesi.
Alkuteos: Springfloden, 2012.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-951-52-3443-8  (nid.)  Ilm. 9/2014.
1. p. ilm. 10/2013.Siltala


Huom! Tässä Siltalan syksyn 2014 uutuuskirjat esittelyssä.

Kaaberbøl, Lene & Friis, Agnete: Hiljainen huomaamaton murha.
Alkuteos: Et stille umaerkeligt drab, 2010.  Suom. Aino Ahonen.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-220-1 (sid.)  Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Nina Borg -sarja 2.
Kaksi köyhää romanipoikaa etsii Pohjois-Unkarissa sijaitsevan, venäläisten jälkeensä jättämän sotilas sairaalan raunioista vanhoja laitteita ja aseita, joita he voisivat myydä. Se, mitä he lopulta löytävät, on kuitenkin jotain paljon vaarallisempaa. Löytö herättää kiinnostusta internetissä, ja toinen pojista lähtee suuren rahan toivossa kohti Tanskaa. Unkarin turvallisuuspalvelu on kuitenkin päässyt verkkoliiken teen jäljille ja varoittaa Tanskan suojelupoliisia, jolla on kohta täysi työ yrittää ehkäistä katastrofi, jonka kaltaista ei ole ennen koettu ja jonka seurauksia on vaikea kuvitella. Samaan aikaan Punaisen Ristin sairaanhoitaja
Nina Borg yrittää auttaa Tanskaan tulleita Unkarin romanikerjäläisiä, jotka asuvat vanhassa autokorjaamossa. Useat heistä ovat sairastuneet mystisesti, ja he salaavat selvästi jotakin. Vähitellen Ninalle selviää, kuinka suuren riskin sairaat ja epätoivoiset ihmiset ovat valmiita ottamaan, jos heille tarjotaan pienikin mahdollisuus onneen ja uuteen elämään. Hylättyyn sotilassairaalaan tehty löytöretki ja romanipojan vaarallinen matka Tanskaan ovat vähällä
koitua myös Ninan kohtaloksi. Kerjäläisiin liittyviä asioita selvittäessään Nina tulee tahtomattaan aset taneeksi myös perheensä hengenvaarallisten tapahtumien keskipisteeseen.
Lene Kaaberbøl (s. 1960 Kööpenhaminassa) on Tanskan ulkopuolellakin tunnettu nuorten- ja lastenkirjailija. Hän on kirjoittanut muun muassa W.I.T.C.H. - ja Näkijä-sarjoja.
Agnete Friis (s. 1974 Kööpenhaminassa) on hänkin kirjoittanut lastenkirjoja ennen yhteistyötä KaaberbØlin kanssa. Friis on myös journalisti. Naisten yhdessä kirjoittamassa Nina Borg -sarjassa on ilmestynyt neljä kirjaa. Niitä on käännetty parillekymmenelle kielelle ja myyty yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Huom!  Hienoa, että saadaan lisää Nina Borg -dekkareita. Syksyllä 2013 ilmestyi sarjan ensimmäinen Poika matkalaukussa. Hieno dekkari...
Lene Kaaberbøl ja Friia DekkariNetissä.

Lander, Leena: Kuka vartijoita vartioi.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-232-4 (sid.)  Ilm. 9/2014.
Huom!  Kirja ilmestyy v. 2015.
Vuoden 1895 jouluaattona suomalainen fregatti Palme joutuu merihätään Irlanninmerellä Kingstownin sataman suulla. Viisitoista vapaaehtoista miestä lähtee pelastamaan haaksirikkoisia. Myrsky kaataa kolmetoistametrisen pelastusaluksen eikä vene käänny takaisin oikeaan asentoon, kuten sen pitäisi. Meripelastajat hukkuvat, mutta kaikki suomalaislaivalla olleet saadaan turvaan tapaninpäivänä, joukossa kapteenin vaimo ja pieni vauva.
Palme ei ole mikä tahansa laiva. Se on kuulunut amerikkalaisen jääkuninkaan Frederic Tudorin laivastoon. Luonnonjään rahtaamista varten rakennettu alus on päätynyt ahvenanmaalaisen Erik Sirenin omistukseen. Haaksirikossa tuhoutuneen laivan kapteeniksi ilmoittautuu Sirenin 23-vuotias poika, joka kertoo aluksen kaikkien asiapapereiden jääneen hylkyyn.
Palmen haaksirikko oli aikansa suuri mediatapahtuma, ja tragedian jälkeen perustettu avustussäätiö keräsi lyhyessä ajassa hämmästyttävän summan. Kapteeni Siren liittoutuu säätiötä hallinnoivien liikemiesten ja aristokraattien kanssa. Syntyy ahneuden ja korruption kierre, jossa voimakastahtoisen isän alistama poika yrittää epätoivoisesti paikata aiheuttamansa tappion.
Tapausta ja sen jälkeistä tutkimusta seuraamaan lähetetty Irish Timesin toimittaja alkaa tajuta jutun johtavan syvälle Ison-Britannian yläluokkaan, kenties kuningashuoneeseen asti. Todistajaksi haastetun Palmen ensimmäisen perämiehen pitää päättää onko hän uskollinen totuudelle vai työnantajalleen. Kapteenin vaimo joutuu omien valintojensa eteen: voiko rakkautta olla ilman totuutta?
Nykytasossa tarinaa kertoo nainen, joka kirjoittaa historiallisia romaaneja. Hänen hallussaan on sadan vuoden takaista tragediaa koskeva ainutlaatuinen lähdekokonaisuus. Naisen aviomies on eläkkeelle jäänyt kommodori, joka kiinnostuu onnettomuuden tutkinnasta.
Kaksi vuodenvaihteen viikkoa kattava romaani liikkuu vuosien 1895 ja 2012 välillä. Kirjansa taustatutkimuksia tekevä nainen miettii, kuinka kuvata viattomiin kohdistunutta kavaluutta ja raakuutta köyhässä Irlannissa. Hänen miehensä ei pääse eroon painajaisista, joita on joutunut todistamaan kansainvälisissä tehtävissä.
Trilleriksi kehittyvä romaani on tarina uljuudesta, kiitollisuudesta ja petoksesta. Tiukasti tositapahtumiin perustuva Kuka vartijoita vartioion Leena Landerin uuden romaanisarjan vangitseva avaus.
Leena Lander (s. 1955 Turussa) on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaiskirjailijoita. Hänen teoksiaan on käännetty 20 kielelle.  Kuka vartijoita vartioi on hänen 13. romaaninsa.  Edellinen romaani Liekin lapset ilmestyi vuonna 2010.  Lander on kirjoittanut myös näytelmiä ja kuunnelmia.  Hän on saanut muun muassa Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 1992 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2000.
Huom! Erittäin kiinnostava sarjan avaus.
Lisätietoa:
- Siltala - Leena Lander.
- Kirjasampo - Leena Lander.

Muut kirjat

Ahti, Seppo: Bisquit - Taatamalliset säkeet.
Siltalta 2014.
ISBN 978-952-234-230-0 (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Yli kymmenen vuotta on jouduttu odottamaan Bisquitin uutta kirjaa. Viimeinkin tarjolla parhaat vuosien 2003-2014 sadosta. Bisquitin pakinat ovat tiheintä, rennointa ja monimielisimmin säteilevää kieltä, mitä suomeksi kirjoitetaan, hänen vitsinsä leikkaavat kaavat ja hyvän maun rajat auki.
Seppo Ahti (s. 1944 Tampereella) on paitsi pakinoinut Bisquitina myös käsikirjoittanut lukuisia television viihdeohjelmia, muun muassa Katapulttia (1971), Parempi myöhään -ohjelmaa (1979) ja Hymyhuulia (1987–1988). Hän on ollut mukana käsikirjoittamassa Uuden Iloisen Teatterin UIT:n revyitä teatterin perustamisvuodesta 1979 lähtien. Ahti on palkittu muun muassa Valtion kirjallisuuspalkinnolla vuonna 1978 ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla vuonna 1989. Pahkasika-lehden myöntämän Taavi ja Emmi Kurpan muistorahaston palkinnon hän sai vuonna 1989, sekä Kossu-palkinnon vuonna 1996.
Seppo Ahti (Bisquit) on loistava ja terävä pakinoitsija. On ollut suosikkini jo vuosikymmeniä.
Onnittelut Seppo Ahdille 70-vuotispäivänä 19.8.2014.
On ilo esitellä uusi kirja myös tällä foorumilla....Lukekaa ja nauttikaa...
Lisätietoa:
- Siltala - Seppo Ahti/Bisquit.
- Hs.fi 19.8.2014 Vesa Karonen: Pakina-Finlandia kuuluu Bisquitille.
- Hs.fi 19.8.2014 Juhani Karila: Seppo Ahdin mielestä pakina ei selviä netissä .

Arnkil, Antti: Lauantaiesseet.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-218-8 (nid.)  Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Esikoisteos! Esseekokoelma!!
Paavo Rintalasta Foo Fightersiin, Lars von Trieristä nykyrunouteen. Antti Arnkilin esikoiskokoelma tarjoaa näkemyksellisiä ja viihdyttäviä esseitä, joissa liikutaan kirjallisuuden, elokuvan ja popmusiikin maailmoissa. Arnkilin kirjoittamista kannattaa leikkivä, laveasti maailmaa tarkasteleva uteliaisuus. Hänen esseissään filosofiseen kirkkauteen lomittuu omalaatuinen huumori.
Antti Arnkil (s. 1975) on helsinkiläinen kustannustoimittaja ja kirjoittaja. Hän on toiminut Nuori Voima -lehden päätoimittajana ja monien kulttuurilehtien avustajana. Yhdessä Olli Sinivaaran kanssa hän toimitti vuonna 2006 antologian Kirjoituksia Väinö Linnasta (Teos). Vuonna 2011 hän voitti toisen palkinnon Parnasson esseekilpailussa. Arnkil työskentelee Otavan kaunokirjallisella osastolla. Hän asuu Käpylässä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
Kiinnostava esikoinen. 
Lisätietoa:
- Antti Arnkil Twitterissä.
- Wikipedia - Antti Arnkil.
- arnkil.blogspot.fi.
- Lauantaiesseet valittiin HS:n esikoiskirjapalkintofinaliin 2014. Hieno juttu.
- Siltala - Antti Arnkil.

Engdahl, Horace: Sen jälkeen savuke.
Alkuteos: Meteorer, Cigaretten afteråt, 2011. Suom. Jyrki Kiiskinen.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-192-1 (sid.)  Ilm. 10/2014.    Kansikuva.

Sen jälkeen savuke. Tarkoittaako se sitä, mitä arvelet sen tarkoittavan? Vai luuletko vain tietäväsi mitä se tarkoittaa? Aforismeissaan, pienoisesseissään ja fragmenteissaan Horace Engdahl tarkastelee niin ajan henkeä kuin arki-ilmiöitä, kirjallisuutta ja kritiikkiä, historiaa, unia, musiikkia ja taidetta. Engdahlin terävät fragmentit tarjoavat pitkiä perspektiivejä ja syviä luotauksia. Hänen omaleimainen ajattelunsa yllättää, hänen huumorintajunsa vapauttaa. Käsitteellinen täsmällisyys, hyväntuulinen oppineisuus ja sanomisen halu ilahduttavat lukijaa.
Horace Engdahl (s. 1948) on ruotsalainen esseisti, kirjallisuuskriitikko ja -historioitsija. Maailmanlaajuisesti hän tuli tunnetuksi ollessaan Ruotsin Akatemian sihteeri vuosina 1999–2009. Sihteerin tehtäviin kuuluu kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan nimen julkistaminen. Engdahl on myös toiminut muun muassa Skandinaavisen kirjallisuuden professorina Aarhusin yliopistossa Tanskassa. Cigaretten efteråt ilmestyi Ruotsissa vuonna 2011. Se on hänen kymmenes teoksensa.

Heikkinen, Antti: Risainen elämä : Juice Leskinen 1950-2006.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-189-1 (nid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Juice Leskinen syntyi Juankoskella helmikuussa 1950 ja kuoli Tampereella marraskuussa 2006. Vuosissa mitaten Leskisen elämä jäi melko lyhyeksi, mutta matkansa varrella hän ehti tehdä monen ihmisen työt ja jättää lähtemättömän jäljen sekä suomalaisen rockmusiikin että suomalaisen lyriikan historiaan.Juice Leskisen elämä muuttui julkiseksi jo 1970-luvun alussa. Teksteihinsä Leskinen kirjoitti oman elämänsä soundtrackia ja avasi lehtien palstoilla auliisti elämäänsä - samalla noituen, että mikä ihme hänen tekemisissään ihmisiä kiinnostaa. Julkisuudessa Juice oli teräväkielinen kriitikko ja kuivakka, sanojaan ja tekojaan häpeilemätön humoristi, mutta roolin takana majaili loppuun saakka ujo, herkästi haavoittuva ja itsetuntonsa kanssa painiskeleva runopoika.Juice Leskinen oli hankala, rikkonainen, yksinäinen, itsepäinen ja henkilökohtaisten ongelmiensa kanssa taisteleva nero, josta pursunnut lämpö, ystävällisyys, auttavaisuus sekä rakastamisen halu hakevat vertaistaan. Lisäksi Leskinen oli lyyrikko, joka sekoitti samaan ämpäriin suomalaisen kulttuurihistorian, rock'n'rollin ja oman risaisen elämänsä. Lopputuloksena syntyi lukematon määrä teoksia, jotka eivät tule vaipumaan unholaan. Samalla Leskinen kulki tavattoman mielenkiintoisen elonpolun, josta suuri yleisö ei tiedä läheskään kaikkea - ei, vaikka ehkä luulee tietävänsä.Juice Leskinen. Risainen elämä 1950-2006 -teosta varten Antti Heikkinen on jututtanut lähes sataa Leskisen sukulaista, ystävää ja työtoveria, penkonut valtaisan määrän arkistoja ja lehtileikkeitä sekä lukenut ja kuunnellut ylettömässä määrin Juice Leskisen tuttua ynnä tuntematonta tuotantoa. Kirjassaan Heikkinen tarkastelee omalla eläväisellä tyylillään Juice Leskistä monipuolisesti ja syvällisesti sekä ihmisenä että taiteilijana.Teos sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia sekä Juice Leskisen kirjoittamia kirjeitä ja runoja, joita ei ole aiemmin julkaistu.
Lisätietoa:
- Siltala - Antti Heikkinen.

Lappalainen, Mirkka: Pohjolan leijona : Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-242-3  (sid.)   Ilm. 11/2014.  Kansikuva.

Huom!  Mirkka Lappalaisen Pohjolan leijonalle Tieto-Finlandia - palkinto 2014.
Kustaa II Aadolf oli Ruotsin ja Suomen legendaarisin kuningas, myyttinen "Pohjolan Leijona", jonka johtamat sotajoukot hakkapeliittoineen levittivät kauhua 30-vuotisessa sodassa. Kustaa Aadolf ja hänen nerokas kanslerinsa Axel Oxenstierna tekivät köyhästä ja harvaan asutusta Ruotsista tehokkaan valtion, joka pystyi rahoittamaan loputtomat sotansa. Uudistukset luotiin sotaa varten, mutta niistä tuli pohjoismaisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion perusta.
Myös Suomessa Kustaa II Aadolfin aika oli käännekohta: Suomi oli 1600-luvun alussa nuijasodasta toipuva, sekasortoinen maankolkka, joka 1590-luvun sisällissodassa oli lähestulkoon repeytynyt irti Ruotsista. Kustaa Aadolfin aikana itsenäisten ja väkivaltaisten mahtimiesten maa taltutettiin ja valjastettiin osaksi suurvaltaa. Suomen tehtäväksi tuli tuottaa verovaroja ja sotilaita Ruotsin tarpeisiin. Suomalaisten paikallinen poliittinen identiteetti häivytettiin, mutta tilalle tuli rauha ja turva, laki ja oikeus. Myös lukuisia kaupunkeja perustettiin ja Suomikin alkoi hiljalleen kytkeytyä osaksi dynaamista maailmantaloutta. Skorpionien maa kertoo Kustaa Aadolfista ja Suomesta, siitä, miten nuori karismaattinen kuningas otti valtakunnan itäosan hallintaansa. Juuri Kustaa II Aadolfin aikana Suomi liitettiin entistä paljon tiukemmin Ruotsiin.
Tällä kertaa kirjan keskipisteessä ei ole myyttinen 30-vuotinen sota, vaan lähes unholaan painuneet sodat Venäjää ja Puolaa vastaan. Ne olivat 30-vuotista sotaa tärkeämpiä varsinkin Suomen kannalta. Kun ulkopolitiikan painopiste oli idässä ja Baltiassa, Suomi oli geopoliittisesti tärkeä alue, johon valtakunnan mahtavien huomio oli keskittynyt ja jossa Kustaa Aadolf myös oleskeli.Kustaa Aadolf pelkäsi yhä Ruotsin syrjäytetyn hallitsijan, Puolan katolisen kuninkaan Sigismundin palaavan ja valtaavan Suomen, ja Ruotsin ja Puolan armoton vihamielisyys johti sotiin ja väkivaltaisuuksiin. Kirjassa seurataan niin katolisten vainoa kuin ruotsalaisten ja puolalaisten tuhoon tuomittuja yrityksiä vallata tsaarin valtaistuin oman perheensä jäsenelle. Skorpionien maa antaa kuvan 1600-luvun alun elämästä, jossa köyhyys, karkeus ja väkivalta kohtasivat ruhtinaallisen ylellisyyden. Sotaisan ja pimeän ajan keskellä kajasti jo uuden ajan valo.
Mirkka Lappalainen (s. 1975) on helsinkiläinen filosofian tohtori ja Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen 1500- ja 1600-lukujen historiaa käsittelevät kirjansa ovat saaneet useita tunnustuksia. Äskettäin pokkariversiona julkaistu esseekokoelma Maailman painavin raha valittiin vuonna 2006 vuoden tiedekirjaksi ja 1590-luvun sisällissotaa käsittelevä Susimessu (2009) vuoden historiateokseksi. Susimessu sai myös Lauri Jäntin palkinnon. Lappalaisen edellinen teos Jumalan vihan ruoska (2013) sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon.
Lisätietoa:
- Siltala - Mirkka Lappalainen.
- Hs.fi 19.11.2014 Mirkka Lappalainen sai Tieto-Finlandia -palkinnon.
- Yle Uutiset 19.11.2014 Tieto-Finlandia Mirkka Lappalaiselle.
- Yle News 19.11.2014 Tieto-Finlandia non-fiction award for Mirkka Lappalainnen.
- Wikipedia - Mirkka Lappalainen.
- Turun Sanomat 6.11.2014 - Pohjolan leijona loi perustan oikeusvaltiolle.
- Helsingin yliopisto - Tieto-Finlandia historioitsija Mirkka Lappalaiselle.
- Oma-aika -blogi - Mirkka Lappalainen ja Pohjolan leijona voittivat Tieto-Finlandian.

Raittila, Hannu: Nollapiste.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-234-8 (sid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Esseekokoelma!!
Celsius-asteikon nolla on piste, jossa maailma muuttuu. Vesi vaihtaa olomuotoa. Ilmakehän höyry tulee alas lumena ja painanteisiin kerääntynyt neste muuttuu jääksi. Lumiaurat ja pelti alkavat kolista. Hannu Raittilan ennen julkaisemattomien kirjoitusten kokoelma liikkuu nollapisteen molemmilla puolilla. äärimmillään rinnastuvat tähtienvälisen avaruuden kylmyys - kolme kelviniä absoluuttisen nollapisteen yläpuolella - ja Auringon ytimen viidentoista miljoonan asteen kuumuus.
Raittila kirjoittaa Maapallon merivirroista ja tuulijärjestelmistä, jotka siirtävät Auringon tuottamaa lämpöä planeetan ilmastovyöhykkeiden välillä. Lämmin Golfvirta ja Atlantin länsituulet mahdollistivat Euroopan menestystarinan. Grönlannin länsipuolelta tulevan kylmän Labradorin virran ansiosta voitiin puolestaan rahdata miljoonia tonneja Bostonin Wenham Laken jäätä koko 1800-luvun ajan Eurooppaan, Intiaan ja Karibialle.
Parisataa vuotta sitten ihminen todellakin alkoi tuulien ja merivirtojen rinnalla siirtää pohjoisen tuottamaa kylmyyttä etelän kuumuuteen. Luonnonjää on olennainen tekijä globalisaation historiassa. Se oli viljan, teen, kahvin, sokerin ja puuvillan ohella maailmankaupan ensimmäisiä bulkkituotteita. Jään korjuu, rahtaus ja varastointi työllistivät satojatuhansia ihmisiä ennen koneellisen jäähdytyksen keksimistä.
Nollapiste kertoo, kuinka vaihtoehtoisen elämän ikoni Thoreau muutti metsään - kuudentoista mailin päähän Bostonin suurkaupungista - ja koki teollisin menetelmin toteutetun jäänkorjuun kotilammellaan Walden Pondilla talvella 1847-1848. Tavallisen varsinaissuomalaisen pellon kokoisella järvellä rymysi sata miestä ja neljäkymmentä hevosta. Suomalaiset eivät koskaan ryhtyneet saman arvotavaran kauppaan, vaikka sitä olisi ollut saatavissa rajattomasti.
Raittila kertoo kuinka kylmyys ja lämpö ovat vaikuttaneet ihmiskunnan historiassa. Tulen käyttöönotto ja vaatetuksen keksiminen mahdollistivat Homo sapiensin siirtymisen mannerjään reunalle, mammuttiaron riistamaille. Nuotion kivikehästä kehittyi lämpöä hitaasti ja tasaisesti luovuttava uuni. Ylle vedetyistä eläinten nahoista on tullut teknisiä alusvaatteita, älykkäitä väliasuja ja vettä pitäviä mutta hengittäviä kuoritakkeja, jotka säilövät ruumiin tuottaman lämmön ja suojaavat ihmisen ja maailman rajapintaa, ihoa.
Nollapiste muistuttaa tekijänsä aiempaa esseekokoelmaa Ulkona, jossa syvästi henkilökohtainen aines sulautuu yleiseen. Nollapisteenkirjoittaja laskeutuu kahden virkkeen välisen pisteen mukana avaruuden absoluuttisesta kylmyydestä Maapallon termodynamiikkaan ja siitä suoraan ihmisten välisiin suhteisiin joissa inhimillinen lämpö kannattelee kaikkea.
Hannu Raittila (s. 1956 Helsingissä) julkaisi esikoisteoksensa, novellikokoelman Pakosarja (WSOY) vuonna 1993.  Viime vuoden syksyllä ilmestynyt romaani Terminaali sai Runeberg-palkinnon helmikuussa, ja oli myös Finlandia-ehdokkaana. Raittila on saanut Finlandia-palkinnon romaanistaan Canal Grande (WSOY) 2001).  Moipuolisen Raittilan tuotantoon kuuluu myös kolumneja, kuunnelmia ja tv-käsikirjoituksia. 
Huom!  Kiinnostava esseekokoelma. Raittila on suosikkirjailijoitani. 
Lisätietoa:
- Wikipedia - Hannu Raittila.
- Siltala - Hannu Raittila.
- Kirjasampo - Hannu Raittila.

Uusia pokkaripainoksiaSiniplaneetta

Highsmith, Patricia: Tunari.
Alkuteos: The Blunderer, 1954.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Siniplaneetta 2014.
ISBN 978-952-5658-35-4 (sid.)  Ilm. 6/2014.   Kansikuva.

Walter Stackhousen vaimo Clara on kostonhaluinen neurootikko, joka on karkottanut hänen ystävänsä yhden toisensa jälkeen. Walterin elämä on jo vähällä mennä pilalle, jotenei ole ihme, että hän tuntee vetoa lempeään, sympaattiseen Ellieen.  Kun Clara yrittää mustasukkaisuuksissaan itsemurhaa, Walter tajuaa, millaista elämä voisi olla ilman häntä.  Samaan aikaan Walterin mielikuvitusta kiihottaa uutinen miehestä, joka on saattanut surmata vaimonsa raa'asti.  Hän näkee tapauksessa mallin, jonka avulla hän voisi tehdä lopun piinastaan. Mutta riittääkö hänen rohkeutensa lopulta Claran tappamiseen? Ja pystyykö hän selviytymään teostaan jäämättä kiinni, vai onko hän liian suuri tunari?
Loppuun asti otteessaan pitävä teos psykologisen jännityksen mestarilta.
Patricia Highsmithin (1921-1995) romaaneista on suomennettu valtaosa, muun muassa Syvissä vesissä, Lasiselli ja Edithin päiväkirja (2013).  Muita hänen tunnetuimpia ja myös suomennettuja teoksiaan ovat rakastettavasta murhaajasta kertova Tom Ripley -kirjasarja sekä Muukalaisia junassa -romaani, joista on tehty myös menestyselokuvia.
Huom!  Loistavaa, että Jorma-Veikko Sappinen jatkaa Highsmithin kirjojen suomentamista ja nyt myös kustantamista. Sappinen on suomentanut valtaosan Highsmithin suomennoksista.
Syksyllä 2013 ilmestyi suomeksi Edithin päiväkirja (Edith's Diary, 1977), joka on hänen pääteoksiaan.
Patricia Highsmith DekkariNetissä.Sitruuna

Archer, Jeffrey: Kane ja Abel.
Alkuteos: Kane and Abel, 1979 ja uusi versio 2009.  Suom. Seppo Raudaskoski.
Sitruuna 2014.
ISBN 978-952-5701-39-5 (sid.)   Ilm. kevät 2014.

Huom!  30 vuotta kirjan ensijulkaisun jälkeen Jeffrey Archer kirjoitti tämän menestyskirjansa uudelleen uudelle lukijasukupolvelle.
Kirjaa on myyty tähän päivään mennessä jo yli 33 miljoonaa kappaletta.
18. huhtikuuta, 1906. William Lowell Kane, rikkaan ja etuoikeutetun bostonilaisen pankkiirin jälkeläinen näkee päivänvalon ensimmäistä kertaa.  Samana päivänä puolalaisen mustalaisen avioton lapsi, myöhemmin Wladek Koskiewicz, syntyy keskelle metsää.  Williamin elämästä ei puutu mitään.  Hän on syntynyt pankkiiriksi ja bisnesmieheksi, lapsi hän ei ole ollut ehkä koskaan. Wladekin äiti kuolee synnytykseen, vastasyntynyt vauva pelastetaan metsästäjän perheeseen ja myöhemmin paroni Rosnovskin linnaan. 
Kane ja Abel on mukaansatempaava tarina kahdesta kunnianhimoisesta miehestä, jotka syntyvät eri puolille maailmaa samana päivänä ja joita yhdistää vain yksi asia - viha.  Romaani on myös kiehtova ja moniulotteinen sukutarina, jonka tapahtumia seurataan yli kuudenkymmenen vuoden ja kolmen sukupolven ajan sotien, avioliittojen, onnen, murheen, voittojen ja katastrofien läpi.  Archer kutoo taidokkaan ja viihdyttävän tarinan kostosta ja vihasta näiden kahden miehen välillä, joilla ei päällepäin näyttäisi olevan mitään yhdistävää tekijää. Kun heidän tiensä lopulta kohtaavat, lukijat heitetään keskelle maailmaa, jossa selkään puukottaminen ja juonittelu ovat arkipäivää.
Huom!  Kirja on ilmestynyt aiemmin v. 1983 WSOY:n kustantamana nimellä Leppymättömät.
Kane ja Abel mysteereitä on ilmestynyt kolme osaa: Shall We Tell the President? (1977), Kane & Abel (1979) ja The Prodigal Daughter (1982).
Sarja on ilmestynyt suomeksi: Kerrotaanko presidentille (1978), Leppymättömät (1983) ja Tuhlaajatytär (1984).
Jeffrey Archerilta on suomennettu myös kirjat: Valtataistelu (1985), Kunnian tähden (1986), Täydellinen murha : kaksitoista kertomusta (1989), Miljoonan dollarin petos (1989), Suuri unelma (1991), Varkaiden kunnia (1995) ja Jättiläiset (1997).
Lisätietoa:
- Sitruuna - Jeffrey Archer.
- www.jeffreyarcher.co.uk.
- Wikipedia - Jeffrey Archer.
- Wikipedia (suom.) - Jeffrey Archer.
- Kirjasampo - Jeffrey Archer.
Facebook: Jeffrey Archer Official
Twitter: @Jeffrey_Archer


 

Tammi


Tammen kesä ja syksy 2014 -luettelo.  Kannattaa tutustua, hienoja kirjoja tulossa.

Kotimaiset


Hautala, Marko: Kuokkamummo.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8027-0  (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Muistakaa: kukaan ei puhu! Syrjäisen lähiön nuoret kokoontuvat pommisuojaan peloteltavaksi Kuokkamummolla. Onko kyse pelkästä leikistä?Onko tämä muka tieteellisen tutkimuksen aihe? Saila kiinnostuu lapsuusseudustaan, siellä elää yhä sama, hänellekin tuttu julma perinne, johon lapset painostavat toisiaan osallistumaan. Muistot kotiseudusta ja teinirakkaudesta vaivaavat yhä myös aikuista Samuel Autiota, hän ei saa niistä otetta. Jos Kuokkamummo on pelkkää kaupunkilegendaa, miksi ihmisiä katoaa jäljettömiin? Entä mitä tapahtuu autiossa, kielletyssä kartanossa merenrannalla? Heikkohermoinen lukija ei haluakaan tietää.
Marko Hautala on Suomen Stephen King, joka kirjoittaa kananlihalle nostattavaa aavemaista, otteessaan pitävää kauhua. Hän on saanut Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty saksaksi ja italiaksi. Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut romaanit Itsevalaisevat (2008),  Käärinliinat (2009), Torajyvät ja Unikoira (2012).
Kuokkamummo on Marko Hautalan kuudes kirja. Kauhua ja jännitystä!!
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- markohautala.blogspot.fi.
- Tammi - Marko Hautala.
- Kirjasampo - Marko Hautala.
- Wikipedia - Marko Hautala.

Isomäki, Risto: Kurganin varjot.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8019-5 (sid.)    Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Miten mystiset hautakukkulat ja indoeurooppalaisten kansojen alkukoti liittyvät Mustassameressä piilevään ekokatastrofiin? Ja miksi oikeiden ratkaisujen tekeminen on niin vaikeaa, joskus mahdotonta? Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa jännärissä arkeologi Alex Tšerkassov selvittää muinaisten hautakukkuloiden, kurganien, arvoituksia ja etsii kolmetuhatta vuotta sitten eläneen soturiprinsessan aarretta. Samaan aikaan Mustanmeren kalastajat tekevät järkyttäviä havaintoja, joita Alexin vaimo Irina lähtee tutkimaan. Pian havaitaan, että Mustanmeren syvänteissä on käynnissä jotakin äärimmäisen vaarallista.
Isomäki yhdistää karmivassa dystopiassaan todelliset ekologiset uhkakuvat pitkälle historiaan ulottuvaan spekulaatioon tuhon perimmäisistä syistä.
Risto Isomäki on Suomen johtava ympäristöuhkien asiantuntija, joka ekotrillerien lisäksi on julkaissut muun muassa tietokirjat 34 tapaa estää ilmaston ylikuumeneminen (Tammi, 2009) ja Ydinvoima Fukushiman jälkeen (Into, 2011).
Isomäeltä on aiemmin ilmestynyt romaani Sarasvatin hiekkaa (2005) ja jännitysromaanit Litium 6 (2007) ja Con rit (2011).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Risto Isomäki.
- Kirjasampo - Risto Isomäki.
- Wikipedia - Risto Isomäki.

Kaarnakari, Ville: Hakaristin leimaama.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31- (sid.)   Ilm. 9/2014. Kansikuva.

Suomalaisen SS-miehen rankat koettelemukset sotarintamalla olivat pientä sen raskaan ristin rinnalla, jota hän rauhan tultua kantoi lopun elämäänsä. Nuori ja seikkailuhenkinen luutnantti Klaus Runolinna haluaa antaa maalleen kaikkensa. Arvokkaimman koulutuksen ja kokemuksen saadakseen hän liittyy Suomen sodanaikaisen liittolaisen Saksan SS-joukkoihin, päätyy Wiking-divisioonaan ja taistelee Neuvostoliiton rintamalla Kaukasuksella. Rauhan jälkeen Suomi, joka lähetti hänet sotaan, kääntää tylysti selkänsä hakaristin leimaamalle soturille. Vauhdikas jännitysromaani on rohkea keskustelunavaus jälkiviisaasta tuomitsemisesta.
Suositusta Operaatio-sarjasta tunnettu Ville Kaarnakari on uudenlaisen sotaromaanin kehittäjä, jolla ei lajityypissä juuri ole kilpailijoita. Hän on reservin majuri ja palvellut mm. rauhantehtävissä Lähi-idässä. Hän kirjoittaa myös Legioonalainen Peters -sarjaa Kyösti Pietiläisen kanssa.  Operaatio -sarjassa on ilmestynyt kirjat: Operaatio Übung -42 (2010), Operaatio Chevalier (2011) ja Operaato Finljandija (2012).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Juhan-Ville Kaarnakari.

Lehtolainen, Leena: Kuusi kohtausta Sadusta.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8028-7    (sid.)   Ilm.   8/2014.  Kansikuva.
Hätkähdyttäviä installaatioita ja performansseja tekevä Satu Savinainen on aluksi myötämielinen kun hänen rakastettunsa, näyttelijä Heikki Sirviö haluaa kertoa hänen tarinansa näyttämöllä. Sadun teoksia ei ole aina helppo ymmärtää eikä ihailla, mutta kylmäksi ne eivät jätä. Kuten ei jätä omapäinen taiteilijakaan.Piani Satu huomaa että yksityiselämä on vaikea pitää pois julkisuudesta. Miksi Sirviö haluaa kertoa Sadun tarinan? Kumpi on tärkeämpää, totuus vai taide? Satu yrittää tuloksetta estää esityksen, ja ensi-illan alla hän katoaa jäljettömiin. Leena Lehtolaisen Kuusi kohtausta Sadusta on arvoituksellinen palapeli ihmisen identiteetistä. Voivatko toiset koskaan tietää millainen ihminen on? Onko sielunsa avattava kaikkien tirkisteltäväksi? Miltä se läheisistä tuntuu?
Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio ja Hilja Ilveskero -romaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita dramaattisia perhe- ja avioliittoromaaneja
Kiinnostava romaani jälleen Lehtolaiselta.  Lehtolainen ei esittelyjä kaipaa...
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana, CD-äänikirjana ja MP3-äänikirjana.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Valtonen, Jussi: He eivät tiedä mitä tekevät.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7429-3 (sid.) Ilm. syksy 2014.  Kansikuva.

Ei puhtaasti dekkari,mutta trillerimäinen!!!
Mitä tapahtuu kun isä tutkii työkseen kissojen hermosoluja ja pojan elämäntehtävä on puolustaa eläinten oikeuksia? Alussa on pieni perhe: Joe, Alina ja vastasyntynyt Samuel. Joe on amerikkalainen neurotieteilijä, joka yrittää edetä urallaan uudessa kotimaassaan Suomessa. Alina on puolestaan jättänyt omat opintonsa ja keskittyy hoitamaan Samuelia kotona.Vuosia myöhemmin Joe elää palkittuna huippututkijana Yhdysvalloissa uuden, onnellisen perheensä ympäröimänä. Toisella mantereella aikuisuuden kynnyksellä tasapainoileva Samuel etsii omaa paikkaansa. Kun sopiva ideologia ja yhteisö viimein löytyvät, mikään ei voi enää pysäyttää häntä. Isänsä tapaan hän on valmis tekemään vaikeitakin ratkaisuja oikeaksi uskomansa asian takia. Olisitko sinä?
Jussi Valtonen (s. 1974) on helsinkiläinen kirjailija ja psykologi. Hän on opiskellut neuropsykologiaa Yhdysvalloissa ja elokuvakäsikirjoittamista Isossa-Britanniassa. Hän on aiemmin julkaissut kaksi romaania ja novellikokoelman. Hänen edellinen romaaninsa Siipien kantamat (Tammi, 2007) sijoittui Bonnierin romaanikilpailussa toiseksi ja sai sekä kriitikoilta että kirjabloggareilta erittäin myönteisen vastaanoton.
Jussi Valtosen kaksi ensimmäistä romaania Tasapainoilua (2003) ja Vesiseinä (2006) ovat ilmestyneet Liken kustantamana.
Huom!  Kirja ilmestyy myös e-kirjana.,
Finlandia-voittaja 2014! 
"Valtonen kuvaa nykymaailman ilmiöitä hengästyttävällä vauhdilla, kerronta on loistavaa ja pitää lukijan otteessaan. - - Kirja avaa monella tavalla uusia ovia suomalaiseen kirjallisuuteen niin sisällöllisesti kuin tyylillisesti. Mitään vastaavaa kotimaista nykyajan kuvausta en ole aikaisemmin lukenut." - Professori Anne Brunila, Finlandia-voittajan valitsija
Erittäin kiinnostava romaani!!! Ja ehdottomasti luettava!!
Lisätietoa:
- Tammi #kirja - Jussi Valtonen.
- Hs.fi 27.11.14 Antti Majander: Finlandia-palkinto Jussi Valtoselle järkälemäisestä romaanista.
- Hs.fi 13.11.14 Jukka Petäjä: Nykymenon diagnoosi.
- Hs.fi 27.11.14 Antti Majander: Valitunut diktaattori Anne Brunila perusteli hyvin .
- Yle Uutiset 27.11.14 Finlandia-voittaja Jussi Valtonen.
- Yle Uutiset 27.11.14 Finlandia-voittaja Jussi Valtonen : Ihmiset ovat kirjallisuudessa kaikkein tärkeimmät.


Ulkomaiset


Halldén, Kåre: Cavakuningas.
Alkuteos: Cavakungen, 2012.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7874-1  (sid.)   Ilm.   9/2014.   Kanskuva.

Wine Crime -sarja 2.
Samppanjaruhtinaasta tutut Harald ja Isabelle muuttavat Barcelonan liepeille ryhtyäkseen tuottamaan espanjalaista kuohuviiniä, cavaa. Pienessä kylässä toimii kaksi muutakin viinitilaa, ja kulissien takana kuohuu. Pian käy ilmi, että viinien maailma voi olla hengenvaarallinen - muillekin kuin niille, jotka sen antimia liikaa nauttivat.
Ruotsalais-espanjalaiseen perheeseen syntynyt Kåre Halldén (s. 1969) on kosmopoliitti, joka on asunut useissa eri maissa. Sujuvasti neljää kieltä puhuva Halldén on paitsi kirjailija myös kauppatieteiden maisteri, viiniyrittäjä ja tietokirjailija. Wine Crime -sarjan aloittanut Samppanjaruhtinas (2013) sai innostuneen vastaanoton: kirjaa kuvailtiin viinimaailman Da Vinci -koodiksi (Amelia-lehti) ja oivalliseksi lomalukemiseksi (Nerikes Allehandas).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Kåre Halldén - Wine Crime author.
- www.winecrime.org/eng.
- www.damm.se/Forfattare/Forfattarpresentationssida.

Kondor, Vilmos: Budapestin vakooja.
Alkuteos: A Budapest kém, 2010.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7776-8  (sid.)   Ilm.   9/2014.  Kansikuva.
Budapest noir -sarja 3.
Budapest noir -sarjan kolmannessa osassa Zsigmond Gordon jäljittää vakoojaa ja törmää sodan partaalla roikkuvan Unkarin poliittisiin kiemuroihin.Budapest 1943. Eurooppa kiehuu, ja Unkarissakin sota näyttää väistämättömältä. Toimittaja Zsigmond Gordon on kansainvälisen vakoojan kintereillä, mutta yllättäen jäljet tuntuvatkin johtavan takaisin Budapestiin. Vilmos Kondorin hammettmaiseksi kehuttu tyyli ja taito kohottaa jännitys huippuunsa ilman turhaa väkivaltaa saavat toivottua jatkoa. 
Vilmos Kondoria pidetään Unkarin ensimmäisenä todellisena dekkarikirjailijana, ja jo esikoisellaan hän räjäytti potin. Budapest noir on Unkarissa suurmenestykseen noussut viisiosainen sarja 30–40-luvun Budapestista, ja se on myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan. Vilmos Kondor on salanimi, ja hänen väitetään olevan syrjäänvetäytyvä matematiikanopettaja unkarilaisesta pikkukaupungista. Häntä ei ole nähty julkisuudessa, ja kustantajan levittämät kuvatkin ovat kovin vanhoja ja rakeisia.
Kerrassaan upea sarja...hienoa, että saadaan lisää suomennoksia.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Huom! YouTube video - Kuka on Budapestin vakooja ?
Vilmos Kondor DekkariNetissä.

Le Carre, John: Tulenarka totuus
.
Alkuteos: A Delicate Truth, 2013.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7776-8  (sid.)   Ilm.   8/2014.   Kansikuva.
Terrorisminvastainen operaatio Gibraltarilla on niin salainen, että edes ulkoministerin yksityissihteeri Toby Bell ei tiedä siitä mitään. Pian hän alkaa kuitenkin epäillä salaliittoa - ja joutuu saman tien ulkomaankomennukselle. Kolme vuotta myöhemmin hän on tiukan paikan edessä: kuunnellako omatuntoaan vai hänen majesteettinsa hallitusta?
Vakoiluromaanin kantaisä on elämänsä vedossa: yksikään jännityskirjailija ei kirjoita näin hyvin - tai hauskasti.  Brittihuumorin ystävät kiitävät.
Legendaarinen vakoilukirjailija John le Carré (s. 1931) toimi Britannian tiedustelupalvelussa 1959–1964. Kirjallinen debyytti ilmestyi 1961, ja maailmanlaajuisen suosion hän saavutti kolmannella romaanillaan Mies kylmästä (1963, suom. 1964). Siitä lähtien hän on pysynyt lukijoitten kestosuosikkina. John le Carrén teoksista on suomennettu 22, viimeksi Lainsuojaton ja Hurmaava petturi. Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -romaanin pohjalta tehtiin 2011 elokuva, jonka pääosassa nähtiin Gary Oldman.
"John le Carré ei ole pelkkä jännityskirjailija, hänet tullaan muistamaan yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmistä romaanikirjailijoista. Hänelle olisi pitänyt myöntää Booker-palkinto ja kauan aikaa sitten." sanoo Ian McEwan, Booker-palkittu kirjailija ja olen samaa mieltä. Loistava kirjailija ja upeita kirjoja kaikki suomennetut.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
John Le Carré DekkariNetissä.

Lehane, Dennis: Likaista rahaa.
Alkuteos: The Drop, 2014.  Suom. Arto Schroderus.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8184-0  (sid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.
Yksinäinen baarimikko Bon yrittää pysyä kaidalla polulla. Kun hän löytää hylätyn koiranpennun ja kohtaa pian sen jälkeen kiinnostavan naisen, elämässä tuntuu olevan toivoa. Mutta Bobin serkun omistama baari toimii tsetseenimafian postilaatikkona, paikkana jossa likainen raha vaihtaa omistajaa. Tarkkasilmäinen poliisi kiinnostuu baarin toiminnasta, koiranpennun edellinen omistaja ilmestyy paikalle vaatimuksineen, ja Bob on väärässä paikassa väärään aikaan.
Huom! Likaista rahaa -elokuvan ensi-ilta Suomessa loppuvuodesta. Elokuvassa mukana James Gandolfini, Noomi Rapace ja Tom. Hardy.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Yksinäiset.
Alkuteos: De ensamma, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7602-0  (sid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
Barbarotti -sarja 4.
Barbarotti palaa 60-luvulle.Yksinäisyys, rakkaus ja itsekkyys johtavat inhimilliseen tragediaan Nesserin tarkan psykologisen silmän ohjailemina.Metsästä jyrkänteen alta löytyy kuollut mies. Tapaus kävisi onnettomuudesta tai itsemurhasta, jollei miehen tyttöystävä olisi kuollut samassa paikassa 35 vuotta aiemmin, kun he olivat ystävineen sieniretkellä. Kuulustelupöytäkirjojen mukaan kukaan ei nähnyt tai kuullut mitään. Barbarotti ja Backman jäljittävät ystäväpiiriä, johon uhrit kuuluivat 60-luvun Uppsalassa. Mitä tapahtui huolettomien ylioppilasvuosien päätteeksi? Ja miksi jonkun on kuoltava sen takia vielä vuosien jälkeen?
Håkan Nesserin dekkareissa pääpaino on ihmiskuvauksella ja psykologisella otteella. Hänet tunnetaan Barbarotti- ja van Veeteren -sarjoista.
Huom! Neljäs Barbarotti -sarjan dekkari Håkan Nesseriltä, joka on ruotsalaisten dekkaristien ykkössarjaa. Upea sarja. Suosikkejani!!
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Phillips, Jayne Anne: Murhenäytelmä.
Alkuteos: Quiet Dell,2013.   Suom. Kersti Juva.
Tammi 2014.  (Keltainen kirjasto ).
ISBN 978-951-31-7777-5 (sid.)   Ilm. 7/2014.  Kansikuva.

Ei dekkari, mutta aineksia on!!
Hätkähdyttävää laatuproosaa. Tositapahtumiin perustuva romaani vaarallisen auervaaran kynsiin joutuvasta leskestä on tragedia, rakkaustarina – ja mestarikertojan häikäisevä taidonnäyte. Eletään lamavuotta 1930. Leskeksi jäänyt kolmen lapsen äiti Asta Eicher ryhtyy kirjeenvaihtoon hurmaavan herrasmiehen kanssa. Kun mies ehdottaa avioliittoa, rahaton Asta tarttuu kiitollisena tarjoukseen. Muutaman viikon päästä koko Eicherin perhe on kuollut. Toimittaja Emily Thornhill kiinnostuu tapauksesta. Erityisesti Astan nuorin lapsi, taiteellinen Annabel askarruttaa häntä. Mitä Eicherin perheelle oikeastaan tapahtui?
Jayne Anne Phillips (1952) on amerikkalaisen kirjallisuuden kärkikastia. Palkitun kertojan kaikki teokset on suomennettu, viimeksi Kiuru ja Termiitti (2009).
Lisätietoa:
- jayneannephillips.com.
- Tammi - Jayne Anne Phillips.
- NYTimes 11.3.2013 The Killer Went Postal.

Slaughter, Karin: Rikollinen.
Alkuteos: Criminal, 2012.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7560-3 (sid.)   Ilm. 6/2014.   Kansikuva.
Georgia -sarja
70-luku ja nykyhetki. Sama murhatapa. Sama tutkija.Will Trent kohtaa rikollisen unohdetusta menneisyydestä - mutta Willin esimies Amanda Wagner muistaa kaiken kuin eilisen päivän.
1970-luvun Atlantassa katoaa huumekoukkuun jääneitä ilotyttöjä, eikä kukaan välitä. Paitsi nuoret poliisit Amanda Wagner ja Evelyn Mitchell. Naisten sitkeys heittää heidät miesten pelinappuloiksi tavalla, joka kuvastaa 70-luvun todellisuutta sekä poliisien että prostituoitujen maailmassa. Yli 30 vuotta myöhemmin sama kuvio toistuu. Amandan ja Evelynin lisäksi pelissä on kolmaskin osallinen, Will Trent, vaikka hän ei itse tiedä miksi.
Karin Slaughter on omaa luokkaansa dekkaristina.  Kaikki kirjat ovat huippulaatua.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Trussoni, Danielle: Enkelikaupunki.
Alkuteos: Angelopolis, 2013.  Suom. Turun yliopiston suomentajaseminaari.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-5109-6    (sid.)   Ilm.   8/2014.   Kansikuva.

Enkeliopin huikea jatko-osa Romanovien jäljillä.
Enkeliopin älykkäät ja lumoavat mutta vaaralliset enkelit taistelevat ihmisten kanssa maailmanvallasta historian ja myyttien värittämässä trillerissä. Enkeliopin tapahtumista on kulunut 10 vuotta, ja Verlainesta on tullut enkelinmetsästäjä, joka on omistanut elämänsä taistelulle nefilejä vastaan. Kohtaaminen entisen rakastetun Evangelinen kanssa saa hänet kysymään onko enkeliksi paljastunut Evangeline sittenkään täysin paha. Keisarilliseen pääsiäismunaan kätketty koodi johtaa Verlainen Venäjälle ja Bulgariaan etsimään salaista enkelikaupunkia - ja Evangelinea. Vauhdikas ja älykäs jatko-osa yhdistää historiaa ja taruja, genetiikkaa ja jännitystä.
Danielle Trussoni on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka trilleri Enkelioppi (suom. 2011) nosti hänet maailmanmenestykseen. Enkelioppi kertoo ylimaallisen kauniista, voimakkaista – ja pahoista – enkeleistä, jotka ovat salassa eläneet ihmisten keskuudessa raamatullisista ajoista saakka. Enkeliopin oikeudet on myyty 32 maahan ja siitä on tekeillä elokuva. Trussoni on kirjoittanut myös muistelmateoksen isästään, joka taisteli Vietnamissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Danielle Trussoni-kotisivu.
- Wikipedia - Danielle Trussoni.

Uusia painoksia Tammen Bon-pokkarit -sarjassaHalldén, Kåre: Samppanjaruhtinas.
Alkuteos: Champagnefürern, 2011.  Suom.  Sirkka-Liisa Sjöblom.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-  (nid.)   Ilm. 7/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Hitchcock, Jane Stanton: Kohtalokas ystävyys.
Alkuteos: Mortal friends, 2009.  Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-    (nid.)  Ilm. 11/2014.  Kansikuva .
1. p. ilm. keväällä 2010. 

Kaarnakari, Ville: Operaatio Para Bellum OPB.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7430-9  (nid.)  Ilm. 8/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2013.

Kepler, Lars: Nukkumatti.
Alkuteos: Sandmannen, 2012. Suom. Anu Koivunen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-      (nid.)   Ilm. 10/2014. Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2013 ja neljäs Joona Linna -dekkari,.

Kepler, Lars: Kepler-pokkariboksi.
Sisältää teokset: Hypnotisoija, Paganini ja paholainen ja Tulitodistaja.
Alkuteos: Hypnotisören, 2009. Paganinikontrakter, 2010. Eldvittnet, 2011.  Suom. Saara Villa - Elina Uotila.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-      (nid.)   Ilm. 11/2014.

Khoury, Raymond: Merkki.
Alkuteos: The sign, 2009.  Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-5      (nid.)     Ilm. 11/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksy 2011.

Lehtolainen, Leena: Rautakolmio.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7818-5 (nid.)  Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Smith, Tom Rob: Lapsi 44.
Alkuteos: Child 44, 2008.  Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8200-7 (nid.)   Ilm. 10/2014. 
1. p. ilm. suom. keväällä 2009.

Theorin, Johan : Sankta Psykon kasvatit.
Alkuteos: Sankta Psyko, 2011.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8061-4  (nid.)   Ilm. 11/2014. Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Trussoni, Danielle: Enkelioppi.
Alkuteos: Angelology, 2010.  Suom. Sirkka Aulanko.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-8042-3  (nid.)    Ilm. 8/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2011.

Tuominen, Pirjo: Muistatko Marjatan
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7810-9 (nid.)  Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2013.Teos

Huom.  Teoksen syksy 2014 -luettelo

Kangaskoski, Matti: Sydänmarssi.
Teos 2014.
ISBN 978-951-851-610-4 (sid.)   Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Esikoisromaani!!
Tuomo Manan vaimo on kuollut. Murhattu, väittää Tuomo, vaikka poliisi eikä kukaan muukaan sitä usko. Hatara vihje - Francesco Petrarcan sonetti - ja Tuomon oma vakaumus pakottavat hänet etsimään vaimonsa murhaajan itse. Alkaa takaa-ajo, joka vie hänet Avignoniin, Firenzeen, Roomaan, ja yhä uudet johtolangat sysivät häntä kuumeisesti eteenpäin.Nyt Tuomo kertoo oman tarinansa sanelukoneelle Pariisilaisessa kuppilassa ja lähettää sen poliisille Helsinkiin. Nauhoja litteroimassa ja kommentoimassa on komisario Malinen, jonka persoona ja tutkimusmetodit herättävät nekin kysymyksiä. On hyvin vaikea päättää, ketä uskoa. Matti Kangaskosken ensimmäinen romaani Sydänmarssi on ainakin jännityskirja, jännityskirjan parodia ja kertomus kielen ja mielen epäluotettavuudesta. Ennen kaikkea se on tarkka, taitava, kirjallinen teos johon pääsee helposti sisään - ulospääsy onkin sitten toinen juttu.
Matti Kangaskoski (s.1983) on tutkija ja monipuolinen kirjoittaja. Ennen esikoisteostaan hän on julkaissut runoja, esseitä, suomennoksia ja kritiikkejä muun muassa Nuoressa Voimassa, Kritiikissä, Tuli & Savussa ja Mustekalassa. Kangaskoski valmistelee väitöskirjaa nykyrunoudesta Helsingin yliopistoon ja Justus-Liebig-yliopistoon Giessenissä, Saksassa.
Lisätietoa:
- Teos - Matti Kangaskoski.

 

 
Lönnroth, Anna: Baselinvihreää.
Teos 2014.
ISBN
978-951-851-580-0  (sid.)  Ilm. 6/2014. 
.
Esikoisdekkari!!!
Luonnonmukaista viljelyä ajavan kansainvälisen järjestön Zean pääsihteeri Carlo Fischer on murhattu Alpeilla sijaitsevalla koetilallaan Etelä-Tirolissa. Ruumiin löytävät kaksi saman järjestön jäsentä: Genevessä työskentelevä juristi Katariina Hirvi ja italialainen biologi Olivia Ceccarelli. Pian käy ilmi, että myös Zean arvokas siemenpankki on kadonnut. Onko Fischer myynyt pankin? Vai onko murhan takana siemeniä havitteleva globaali yritys? Tapauksen jäljet johtavat Suomeen. Vauhdikas dekkari liikuu globaalin kaupan maailmassa, jossa yritykset eivät epäröi turvautua äärimmäisiin keinoihin voittoja tavoitellessaan.
Anna Lönnroth on oikeustieteen ja filosofian maisteri ja suomentaja, joka suomennustyön ohella harrastaa arkeologiaa, jousiammuntaa ja luumunkasvatusta. Baselinvihreää on hänen debyyttinsä kirjailijana ja ilmestyi kesäkuussa 2014.
Huom!!  Erittäin lupaava ja kiinnostava esikoinen. Jäädään odottamaan jatkoa.
Lisätietoa:
- Teos - Anna Lönnroth.
- Dekkaripäivät - Ritva Sorvali 14.7.2014.

 


 

WSOY


Huom!  Tässä kaikki  WSOY:n kesän ja syksyn 2014 uutuuskirjat esittelyssä. Käy tsekkaamassa :-).  Upeita kirjoja on taas tulossa...

Kotimaiset
 
Remes, Ilkka: Horna.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40702-8  (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.
Lari Vuori on saanut aikaan huipputuloksia. Hänen esimiehiään eivät ole kiinnostaneet keinot, joilla tulokset ovat yhteistyössä USA:n kanssa syntyneet - pääasia on, että Viestikoelaitos on pysynyt perillä Venäjän asevoimien toiminnasta.Eräänä syyskuun päivänä Larin elämä muuttuu lopullisesti, kun poliisi pidättää hänet salaisen kotietsinnän yhteydessä. Ajankohta on painajaismainen, sillä meneillään on Ukrainan tapahtumien liikkeelle sysäämä historiallinen operaatio, jossa Larin rooli on keskeinen.Yhdysvaltain ja Venäjän tiedustelut ovat urkinnallaan selvillä kaikesta - paitsi siitä, että niillä on kaikkien aikojen pahin vastustaja: kolme yhteisen salaisuuden jakavaa miestä, jotka ovat vuosia odottaneet sopivaa tilaisuutta. Kolme miestä, jotka ovat muuttamassa maailman.Kunnes kuvaan astuu nainen.
Hienoa, että saadaan uusi Remes syksyksi.
Huom!  Jälleen erittäin ajankohtainen dekkari Remekseltä!!!
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Ruusuvuori, Juha: Koston enkeli.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40411-9  (sid.)  Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Mia ja Harry näyttävät unelmaparilta. Nelikymppisiä akateemikkoja, yhä terveitä ja kauniita, poika on jo lähtenyt maailmalle lumilautailemaan kohti menestystä.Mutta kun Mia alkaa kuulla huhuja Harrysta ja nuoresta tummaveriköstä, jotain muuttuu heidän välillään. Olivathan se sopineet, etteivät sortuisi syrjähyppyihin. Ankaran uskonnollisen kasvatuksen saanut Mia haluaa, että minkä Jumala on liittänyt yhteen, sitä ei voi ihminen erottaa.
Psykologinen trilleri sukupuolten sodasta ja parisuhteen ansalangoista.  Kiinnostava kirja..
Juha Ruusuvuoren kirjallinen tuotanto on vaikuttava.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- WSOY - Juha Ruusuvuori.
- Kirjasampo - Juha -Ruusuvuori.
- Wikipedia - Juha Ruusuvuori.

Varis, Tuula-Liina: Naisen paras ystävä.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40764-6  (sid.) 9/2014. Kansikuva.

Tuula-Liina Variksen romaani Vaimoni (2004) sai Vuoden johtolanka -palkinnon ja sen katsottiin avartavan dekkarin lajityyppiä. Naisen paras ystävä jatkaa laadukkaan psykologisen trillerin perinnettä.Tapahtumat tiivistyvät elokuisen helteen uuvuttamassa itäsuomalaisessa pikkukaupungissa, jonne päähenkilö on saapunut etsimään kaikista naisistaan sitä ainoata, joka on rohjennut jättää hänet, ainoata, jota hän todella tarvitsee. Matka ei suju aivan niin kuin pitäisi, tilaisuus tekee varkaan ja tapahtuu rikos, sattumalta ja suunnittelematta, ja sen kohteenakin on henkilö, joka on tekijälle täysin yhdentekevä. Mutta mitä sisäisesti tapahtuu hurmaavalle miehelle, naisen parhaalle ystävälle? Ja kuka hän oikeastaan on? Romaanin toisena näkökulmahenkilönä on yli viisikymppinen naiskomisario, jonka perhekin kytkeytyy tapahtumien kulkuun.
Psykologinen jännitysromaani ja omalaatuinen tarina rakkaudeksi kutsutusta pakkomielteestä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- WSOY - Tuula-Liina Varis.
- Kirjasampo - Tuula-Liina Varis.
- Wikipedia - Tuula-Liina Varis.

Ulkomaiset


Cussler, Clive & Scott, Justin: Kilpalento
.
Alkuteos: The Race, 2011.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40654-0  (sid.)   Ilm. 10/2014.   Kansikuva.

Neljäs Isaac Bell -seikkailu.
Isaac Bell saa tehtäväkseen suojella naispilottia, jolla on kannoillaan murhanhimoinen aviomies häikäilemättömine kätyreineen.Vuonna 1910 ilmailun aikakausi on vasta aluillaan. Lehtimoguli Whiteway tarjoaa suuren palkinnon ensimmäiselle pilotille, joka ylittää Amerikan mantereen alle 50 päivässä. Pelottomalla Josephine Frostilla on täydet mahdollisuudet voittaa kilpa, ellei hänen aviomiehensä päästä häntä päiviltä kesken matkan. Van Dornin etsivätoimisto pestataan suojelemaan lentäjätärtä. Tehtävä ei ole helppo, sillä Harry Frostin lonkerot ulottuvat läpi USA:n alamaailman...Kilpalento on mestarijännäristi Cusslerin neljäs Isaac Bell -seikkailu.
Yhdysvaltalainen Clive Cussler (s. 1931) aloitti menestyksekkään kirjailijanuransa 1960-luvun puolivälissä. Hänen jännitysromaanejaan on käännetty jo ainakin 40 kielelle ja julkaistu yli sadassa maassa. Cussler on tullut tunnetuksi myös meriarkeologian saralla ja klassikkoautojen keräilijänä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.cusslerbooks.com.
- WSOY - Clive Cussler.
- www.numa.net.
- Wikipedia - Clive Cussler.

Flynn, Gillian: Paha paikka.
Alkuteos: Dark places, 2009. Suom. Maria Lyytinen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40118-7 (sid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.

Pieni Libby Day menettää äitinsä ja sisarensa hirvittävässä veriteossa. Aikuisena hän alkaa epäillä, onko perhesurmassa säästynyt veli, Ben, sittenkään syyllinen.Kovapintaiseksi kasvanut Libby ajelehtii elämässään, hieman kyynisenä ja itseinhoisena. Kun orpoa tukeneiden hyväntekijöiden rahahanat ehtyvät, Libbyllä on kiire tienata vielä jokunen ropo traagisella menneisyydellään. Näin Libby kohtaa merkillisen, murhamysteerejä penkovan ryhmän, Kill Clubin, joka on vakuuttunut Benin syyttömyydestä. Libby kysyy nyt itseltään ensi kertaa: mitä surmayönä oikeasti tapahtui? Veli oli kyllä hurjapäinen, mutta kykenisikö hän murhaan?
Yhdysvaltalainen Gillian Flynn työskenteli Entertainment Weeklyn tv-kriitikkona ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi.  Hän on julkaissut kolme kehuttua ja ylistettyä jännitysromaania: Sharp Objects (2006), Dark Places (2009) eli Paha paikka (suom. 2014) ja Gone Girl (2012) eli Kiltti tyttö (suom. kevät 2013).
Flynnin ensimmäinen suomennos Kiltti tyttö (2013) oli pirullinen, koukuttava, älykäs ja synkän hauskuttava trilleri, jonka kaltaista et ole ennen lukenut.  Se on myös karmivan tarkkanäköinen kuvaus toimimattomasta avioliitosta. Flynnin kolmas romaani on ollut Yhdysvalloissa vuoden 2012 tapaus, jota on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. 
Kirja oli kerrassaan loistavan koukuttava ja jännittävä, yksi vuoden 2013 parhaista dekkarisuomennoksista. Uskon ja toivon, että myös tämä toinen romaani on yhtä hyvä.
Huom!  Charlize Theronin tähdittämä Paha paikka-elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa 2014.
Huom! kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Gillian Flynn DekkariNetissä.

Grisham, John: Perintö
.
Alkuteos: Sycamore Row, 2013.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40552-9  (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Liikemiehen yllättävä testamentti nostaa mississippiläisen pikkukaupungin vaaralliset rotujännitteet pintaan. Rikas, eristäytyvä liikemies Seth Hubbard yllättää jättämällä mittavan omaisuuden mustalle taloudenhoitajalleen Lettielle. Seuraa kiivas perintöriita, jota käydään niin Clantonin pikkukaupungin oikeussalissa kuin sen ulkopuolella. Grishamin esikoisromaanista, On aika tappaa, tuttu idealistinen asianajaja, Jake Brigance, puolustaa Sethin viimeistä tahtoa ja joutuu sukeltamaan syvälle kotikaupunkinsa synkkään ja vaaralliseen menneisyyteen.
John Grisham (s. 1955, Arkansas, USA) on maailman arvostetuimpia ja menestyneimpiä jännityskirjailijoita. Hän on julkaissut 25 romaania, tietokirjan ja tarinakokoelman sekä kolme nuortenromaania. Teoksia on käännetty yli 40 kielelle. Grisham valmistui Mississippin oikeustieteellisestä ja toimi vielä asianajajana kun hänen esikoisteoksensa A Time to Kill julkaistiin v. 1988 (suom. On aika tappaa, 1994). Esikoisensa jälkeen Grisham on julkaissut kirjan joka vuosi. Grisham asuu vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa vuoroin maatilalla Mississippissä, vuoroin Virginian Charlottesvillessä.
John Grisham DekkariNetissä.

Hannah, Sophie: Nimikirjainmurhat - Hercule Poiro -mysteeri.
Alkuteos: Monogram Murders, 2014. Suom. Terhi Vartia.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40652-6 (sid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!!
Hercule Poirotin illallinen keskeytyy, kun kahvilaan säntää pelostya vapiseva nainen.  Hän kertoo tulevansa pian murhatuksi, mutta vaatii, ettei Poirot ryhdy toimenpiteisiin, sillä "Kun minä olen kuollut, oikeus on viimein tapahtunut".  Myöhemmin samana iltana Poirot saa tietää, että suositussa hotellissa on tapahtunut kolme murhaa, ja jokaisen uhrin suuhun on työnnetty nimikoitu kalvosinnappi.  Voisiko pelästynyt nainen liittyä tapaukseen?
Poirotin vielä etsiessä arvoituksen puuttuvia paloja murhaaja valmistelee hotellihuonetta ja neljättä uhria varten...  Jännityskirjailija Sophie Hannah vie Christien mestarietsivän 1920-luvun Lontooseen tutkimaan pirullisen visaista juttua, jossa riittää haastetta jopa pyylevän belgialaisen legendaarisille harmaille aivosoluille.
"On hienoa, että kirjallisuuden rakastettujen henkilöiden ei ole pakko kuolla", sanoo Sophie Hannah, jonka Poirot-romaani ilmestyy syyskuussa 2014.
Agatha Christien perikunta päätti fanien toiveesta julkaista upouuden Poirot-mysteerin dekkarikuningattaren kultakauden romaanien hengessä. Kirjoittajaksi valikoitui suosittu jännityskirjailija Sophie Hannah, joka kertoo olleensa Christie-fani viisivuotiaasta lähtien. Hän pitää tehtävää kunniana ja aikoo pysytellä tiukasti Dame Agathan viitoittamalla tiellä: "Poirot ei ala harrastaa rullaluistelua." Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun lopulle, jolloin mestarietsivän harmaat aivosolut olivat vireimmillään.
(Haastattelu: The Guardian).
Brittiläinen Sophie Hannah (s. 1971) on niittänyt kansainvälistä mainetta psykologisilla jännäreillä. Hän on Agatha Christien vannoutunut ihailija: "Hercule Poirot ja Neiti Marple sytyttivät minussa halun ryhtyä kirjoittamaan dekkareita, ja Christien nerokkaat juonet ja syvä ihmisluonnon ymmärtämys ovat muokanneet minua kirjailijana."(The Bookseller).
Hannah
on julkaissut myös viisi runokokoelmaa ja riimitellyt englanniksi Tove Janssonin lastenkirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana, äänikirjana ja MP3-äänikirjana.
Lisätietoa:
- DekkariNetti - Agatha Christie.
- www.sophiehannah.com.
- Wikipedia - Sophie Hannah .
- www.agathachristie.com/the-monogram-murders.
- International Agatha Christie Festival 2014 14th - 21st September 2014, Torquay, Devon

 

Staun, Susanne: Punainen merkki.
Alkuteos: Døderummet, 2010. Suom. Kari Koski.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-388-63-1 (sid.)   Ilm. 7/2014.   Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!
Kesä on kauneimmillaan, kun Funenin saarelta löytyy 19-vuotiaan tytön ruumis. Oikeuslääkäri Maria Krause huomaa raa'asti murhatun tytön kaulalla omituisen jäljen, jollaista hän ei ole nähnyt koko uransa aikana. Se liittyy sairauteen, jonka piti jo olla kadonnut maailmasta. Tapauksesta tulee Krauselle yllättävän henkilökohtainen - ja hengenvaarallinen. Staunin hyytävää kurkistusta sarjamurhaajan mieleen keventää elegantin sujuva tyyli ja jäljittelemätön hirtehishuumori.
Pohjoismaisen jännityksen ystäviä hemmotellaan nyt aivan uudella tuttavuudella.
Susanne Staun on yksi Tanskan suosituimpia kirjailijoita. Punainen merkki sai Harald Mogensen -palkinnon vuoden 2010 parhaasta rikosromaanista ja oli pohjoismaisen Lasiavain-rikoskirjallisuuspalkinnon ehdokkaana vuonna 2011.
Hienoa, että tanskalaisia uusia ja vanhoja tuttuja dekkaristeja saadaan suomeksi. Punainen merkki on ensimmäinen Maria Krause -dekkari. Toinen sarjan dekkari Hilsen fra Hexville on ilmestynyt 2011 ja trilogian kolmas osa Helt til grænsen ilmestyi 2013.  Toivottavasti molemmat  saadaan suomeksi aikanaan.
Huom! kirjan piti ilmestyä alunperin syksyllä 2012.  Erinomainen, suosittelen!!!
Huom! kirja ilmestyy myös sähkökirjana,.
Lisätietoa:
- www.susannestaun.com.
- WSOY - Susanne Staun.
- Krimi-Couch.de - Susanne Staun.
- Litteratursiden.dk - Susanne Staun.
- Wikipedia - Susanne Staun .

 

Sarjakuva

Mina, Denise - [Stieg Larsson ]: Tyttö joka leikki tulella, osa 1.
Alkuteos: The girl who played with the fire, book 1.  Suom. Kati Valli.
Sarjakuvasovitus: Denise Mina : piirrokset: Leonardo Manco ja Andrea Mutti.
Pohjautuu Stieg Larssonin samannimiseen romaaniin Flickan som lekte med elden vuodelta 2006 (suom. Tyttö joka leikki tulella, 2007, suom. Marja Kyrö).
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-    Ilm. 8/2014.   Kansikuva.

Huom!  Sarjakuvan piti ilmestyä jo 2013.

Lasiavain-palkittu rikostrilogia jatkuu tyylikkään synkkäsävyisenä sarjakuvasovituksena. Ruotsalaisen Stieg Larssonin murhamysteeriä, perhesaagaa ja yhteiskuntakritiikkiä sopivasti annosteleva sarja jatkaa menestystään sarjakuvaromaanina. Tietokonehakkeri Lisbeth Salander on päässyt käsiksi suuriin rahoihin ja palaa nyt ulkomailta. Onnea varallisuus ei hänelle kuitenkaan suo. Toimittaja Mikael Blomkvist saa uutisvihjeen räikeästä seksibisneksestä, johon on sotkeentunut yhteiskunnan isokenkäisiä. Kun vihjeen tarjonnut toimittajapariskunta surmataan, epäilykset kohdistuvat Lisbethiin.
Dekkaristi Denise Mina vastaa Millennium-trilogian kuusiosaisen sarjakuvaversion sovituksesta. Kuvituksen ovat luoneet Hellblazer-sarjastaan tunnettu Leonardo Manco ja Hammer- ja Marvel-sarjat piirtänyt Andrea Mutti.
Huom! 
Koko Millennium-trilogia julkaistaan yhteensä kuutena sarjakuvaromaanina, joista tämä on kolmas.
Stieg Larsson DekkariNetissä.
Denise Mina DekkariNetissä
.

Muut kirjat

Seierstad, Åsne: Yksi meistä : Kertomus Norjasta.
Alkuteos: En av oss. En fortelling om Norge, 2013.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40550-5 (sid.)  Ilm. 6/2014.

Mikä johti Utoyaan?
Norjan kansainvälisesti tunnetuimman journalistin perusteellinen katsaus Oslon ja Utoyan terrori-iskuihin. Perjantaina 22.7. 2011 kaksi autopommia Oslon keskustassa ja verilöyly nuortenleirillä Utøyan saarella romahduttivat kuvan turvallisesta Norjasta. Kymmenien norjalaisten kuoleman takana ei ollut kansainvälinen terrorismi, vaan tekijä oli nuori norjalainen, yksi meistä. Åsne Seierstad selvittää teon taustat ja tekijän motiivit sekä tuo esiin myös uhrien näkökulman ja Utoyan eloonjääneiden järkyttävät kokemukset.
"Kertomus Norjasta (WSOY) kertoo yhteenkuuluvuudesta, yhteisöllisyydestä, ystävyydestä ja vanhemmuudesta.
Kirja kertoo hylkäämisestä, eristäytymisestä, menettämisestä, suunnattomasta surusta ja käsittämättömästä teosta.
Lisätietoa:
- WSOY - Åsne Seierstad.
- Hs.fi 9.6.2014 Anna-Liisa Kauhanen : Breivik-kirjailija sai postia joukkomurhaajalta.
- Wikipedia - Åsne Seierstad.

Uusia painoksia WSOY:n Bon-pokkari -sarjassa


Brown, Dan: Inferno.
Alkuteos: Inferno, 2013. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0 (nid.)  Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. 5/2014.

Christie, Agatha: Stylesin tapaus.
Alkuteos: The mysterious affair at Styles, 1920.  Suom. Paavo Lehtonen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40731-8 (nid.)   Ilm. 7/2014. Kansikuva.
1. p. ilmestyi suomeksi v. 1970. - Ensimmäinen Hercule Poirot -dekkari ilm. 1920.

Christie, Agatha: Rikos yhdistää.
Alkuteos: Partners in Crime, 1929.  Suom. Aulis Rantasen johtama Kouvolan kääntäjäkoulutuslaitoksen 3. vuosikurssin työryhmä 1984: Jali Jumisko...et al.].
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0- (nid.)   Ilm. 9/2014.  Kansikuva ,
1. p. ilm. suom. 1986 (SaPo ; 298) - (Tommy & Tuppence -sarja).

Cussler, Clive&Cussler, Dirk: Poseidonin nuoli.
Alkuteos: Poseidon's arrow, 2012.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-( nid.)    Ilm. 7/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Doyle, Arthur Conan: Sherlock Holmesin seikkailut.
Alkuteokset: The adventures of Sherlock Holmes (1892), The memoirs of Scherlock Holmes (1894) ja The Return of Sherlock Holmes (1905).
Suom. O. E. Juurikorpi.  O. E. Juurikorven uudistettu suomennos ilmestyi kahtena erillisenä niteenä 1957. Yhteisniteen 1. painos ilmestyi 1893.
WSOY 2014.  Bon -pokkarit.
ISBN 978-951-0-407752-3  (nid.)    Ilm. 8/2014.  (nid.)  Kansikuva .
Sisältää kokoelmat: Sherlock Holmesin seikkailut, Sherlock Holmesin muistelmat ja Sherlock Holmesin paluu.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Athur Conan Doyle.


Flynn, Gillian: Kiltti tyttö.
Alkuteos: Gone girl, 2012.  Suom. Terhi Kuusisto.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40782-0  (nid.)   Ilm. 9/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.


Grisham, John: On aika tappaa.
Alkuteos: A Time to Kill, 1989. Suom. Kimmo Linkama.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40753-0  (nid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1994.
Huom! John Grishamin esikoisteos.

Grisham, John: Pelikaanimuistio.
Alkuteos: The Pelican Brief, 1992. Suom. Irmeli Ruuska.
WSOY 1993.
ISBN 978-951-0-    (nid.)   Ilm. 11/2014.   Kansikuva.
Grishamin 3. dekkari. 1. p. ilm.  1993.

Remes, Ilkka: Ylösnousemus.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-   (nid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Roslund, Anders-Hellström, Börge: Kaksi soturia
Alkuteos: Två soldater, 2012. Suom. Sanna Manninen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40459-1 (nid.)   Ilm. 6/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2013.


Muut

Kiiskinen, Juhani: Leijujat.
Bookhouse 2014.
ISBN 978-952-7071-04-5 Ilm. syksy 2014.

Salaperäiset katoamiset pitävät Jyväskylän rikospoliisin työllistettynä. Mikään ei tunnu yhdistävän pienen tytön, kahden pikku pojan ja monien muiden henkilöiden yhtäkkisiä katoamisia. Vihjeitä tulee, pidätettyjen määrä lisääntyy mutta johtolangoista jää vain pätkiä käteen. Jyväskylän lähiympäristö ja kaupungin keskusta käyvät  vaarallisiksi liikkua. Ratkaisua etsiessään poliisit joutuvat itsekin ansaan.
Kiiskisen kertomatyyli on omaa luokkaansa. Jännitys syntyy ilman väkivallalla mässäilyä.

Karvonen, Heidi: Rosvopaistia ja tammanmaitojäätelöä.
BoD 2014.
ISBN 9789522869630 (nid.) Ilm. syksy 2014.

Esikoisdekkari!!
Syntyykö vankilassa sekasorto ja kapina, kun Masa vapauttaa keskellä yötä vangit selleistään? Vankila-apulaisena työskentelevä Raija on murhannut vankilan johtajan ja paljastuu rikollisliigan pomoksi. Miljoonaryöstön jäljiltä liikkeen takahuoneesta löytyy kuolleena kummallinen huuliharppumies. Oikeustieteen tohtori Velilä sortuu häiriköimään pulituurina sählättyään asiakkaansa toimeksiannon. Innokas toimittaja lähettää kännipäissään paikallislehteen vankilaa koskevan uutisankan, joka päätyy etusivulle. Kupoli tulee vankilassa uskoon ja valjastetaan suihkukäsittelyn jälkeen vankien peräluukkumuuliksi. Patelle valmistellaan 1 % yrittäjäsopimusta ja Mölli pullistelee siviilissä ottopojilleen olevansa mahtavampi kuin Paavo Lipponen. Miljoonasaalis katoaa ryöstäjiltä, eikä rikollisliigan suunnitelma taida muutenkaan olla täysin vedenpitävä.
Vankilassa vallitsee tiukka kuri ja hierarkia, mutta kuinka karkurit pärjäävät siviilissä?
Kenen paikka on vankilassa ja kenen siviilissä?
Rosvopaistia ja tammanmaitojäätelöä on Heidi Karvosen esikoisteos Yhden päivän aikana syntynyt tarina sekopäisiltä vaikuttavista hahmoista.

Kyyrö, Ari: Ra-ra-ras-Putin.
Kirjakenno 2014.
ISBN 978-952-680691-4 (sid.)  Ilm. syksy 2014.

Jarkko Hirvi, basisti ja nuoriso-poliitikko, sittemmin lakimies, elää kiihkeintä 1970-lukua. Muusikkona hän pääsee julkisuuteen tunnettujen kokoonpanojen mukana ja myös käräjäsalit tulevat tutuiksi jo opiskeluaikana. Jarkko Ei halua valtaa, vaan paljon vapautta ja riittävästi rahaa. Nuorisopolitiikassa Hirvi pääsee ystävineen suomalaisen politiikan näköalapaikoille ja naapurivaltioiden nousevien vaikuttajien joukkoon. Tulevaisuus näyttää valoisalta ja välillä myrskyinenkin rakkauselämä kukoistaa. Mutta maailma on kova ja Jarkko joutuu mukaan tapahtumaketjuun, jossa maan merkittävimmät henkilöt ovat uhattuina, kuten hän itsekin. Todellisuus ja fiktio kohtaavat ennennäkemättömästi jännitysromaanissa, jossa yllätykset seuraavat toisiaan aina tyrmäävään loppuun saakka.


Lukkari, Pasi: Juuttaan evankeliumi.
Books on Demand 2014.
ISBN 978-952-318-377-3 (nid.)  

Dennis tekee pyyteetöntä työtä vähempiosaisten keskuudessa. Hän auttaa byrokratian rattaisiin juuttuneita ihmispoloja jäätyään itse pakotettuna ja epäselvissä olosuhteissa varhaiseläkkeelle pimeyden rajamailla toimivan monikansallisen lääkeyhtiön palveluksesta. Menneisyys ei kuitenkaan jätä rauhaan vaan lyö palleille kuin pajavasara erään itseään Caritaksi kutsuvan asiakkaan epäsuoralla avustuksella.
Manipuloiko monikansallinen lääkeyhtiö lääkkeitä silkkaa ahneuttaan? Tapahtuuko tämä viattomien lasten terveyden kustannuksella? Missä menee raja?
Kuka tappoi Adolfin, biljardiliiton pronssisella Kekkos-näköispatsaalla palkitun ravintoloitsijan?
Onko tämä tarina totta? Onko tämä pastissi, parodiaa vai pelkkää pajunköyttä?


Nummelin. Juri (toim.): Kaikki valehtelevat ja muita rikosnovelleja.
Ntamo 2014.
ISBN 978-952-2155504 (nid.) 

Kaikki valehtelevat ja muita rikosnovelleja kokoaa yhteen uuden amerikkalaisen ja brittiläisen kovaksikeitetyn ja noir-dekkarin maukkaimpia paloja. Mukana on niin Ed Gormanin ja Kevin Wignallin tapaisia tunnettuja kirjoittajia kuin särmikkäitä harrastajiakin. -- Rikos ei ole kaunista puuhaa. Harvoin se edes onnistuu. Ihmiset pettävät toisiaan, aseet puhuvat, kukaan ei ole kenenkään veli. Esillä ovat ihmiselämän synkimmät alhot, katalimmat tunteet, inhottavimmat teot. Kirjan novelleissa kukaan ei ole hyvä, mutta kaikki ovat inhimillisiä.
Novellit ovat aiemmin ilmestyneet Juri Nummelinin toimittamissa Isku- ja Ässä-lehdissä. Kirjassa on kirjailija Tapani Baggen alkusanat.

Paxal, Tom: Loukussa.
Ruotskielinen alkuteos: Nitad, 2012. Suom. Hannamari Heino.
Litorale 2014.
ISBN 978-952-5045550  (nid.)   Ilm. 2014.

Loukussa on Tom Paxalin ruotsinkieliseen Nitad rikosromaaniin perustuva käännös. Loukussa on trilogian ensimmäinenn osa. Käännöstyön on tehnyt Hannimari Heino. Kuka tahansa voi joutua loukkuun, jos ryhtyy todistajaksi ammattirikollisia vastaan. Helsinkiläisen krematorion vahtimestari John Henrik Ström sotkeutuu palkkamurhaajien, seksin myynnin, rahanpesun, juonittelevien tutkijoiden sekä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n rikolliseen vyyhtiin. Lopulta vahtimestarista tulee kärpänen verkkoon, josta hän yrittää pyristellä irti henkensä kaupalla. Loukussa on kovaksikeitetty ja iskevä rikosromaani, joka kiitää eteenpäin pikajunavauhtia. Trilleri pohjautuu osittain tositapahtumiin, höysteenä on hirtehishuumoria sekä viekas ja tulinen, Helsinkiin ja Viipuriin sijoittuva rakkaustarina.
Lisätietoa:
- Litorale - Tom Paxal.

Puhutaan huomenna rakas!
Toim. Ritva Sorvali.
Kouvolan dekkaripäivät 2014.
ISBN 978-952-67512-7-2 (nid.)   Ilm. 6/2014.

Kouvolan Dekkaripäivien näytelmäkilpailun parhaat ja voittajat 2014.
Kirja sisältää Elina Kilkun näytelmän  Jäädä saa julma maa ja Marita Kärkkäisen näytelmän Yksi kana ja kolme ateriaa.
LIsätietoa:
- Kouvolan dekkaripäivät.

Pylväs, Ritva-Elina: Kulissit.
Länsirannikko 2014.
ISBN 978-952-9505-91-3 (nid.)   Ilm. syksy 2014.  

Ritva-Elina Pylväksen Kulissit on kirjoittajansa esikoisromaani ja samalla kustantajan ensimmäinen rikosromaani. Romaani sijoittuu seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteisöön, jonka sisäiset suhteet kirkon kellarista löytyvä ruumis panee koetukselle. Syyllistä etsitään, mutta samalla moni joutuu etsimään myös itseään: onko elämä ollut vain kulissien pystyssä pitämistä? Rovasti Ritva-Elina Pylväs s. Savolainen on syntyisin Kolarista. Hän on koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja ja teologian maisteri. Hän on julkaissut aiemmin runokirjan Kissanunia (Länsirannikko 2012).

Sivula, Salla: Veren jäljet.
Kustannus Ves-Line 2014.
ISBN 978-952-7046-04-3 (sid.)   Ilm. syksy 2014.

Esikoisdekkari !
Astuvansalmen räjähdys repäisee kiilan sumuun. Räjähdyksen jäljet sinkoutuvat esihistorialliselle kalliomaalausseinämälle, jonka luona onnettomuustutkija Sandra Niemi tapaa miehen lapsuudestaan, arkeologi Tom Elgin. Meksikolaisen öljy-yhtiön agentit väijyvät varjoissa, tunkeutuvat Espoon Pitkäjärven hulppeaan hirsitaloon, eivätkä päästä Sandraa ja Tomia silmistään. Lisäksi poliisin virka-koneisto lataa hiiliä Sandran niskaan, kunnes tutkimusaineisto lipeää tämän käsistä. Riittääkö aika ratkaista mysteerit ennen kuin syysmyrsky saavuttaa Helsingin? Kuinka paljon ihmeille on sijaa? Dekkarissaan kirjailija kuljettaa lukijaa suomalaisesta dekkarimaailmasta poiketen kansainvälisiin mittasuhteisiin kykenevällä psykologisen trillerin keinoilla rikosmaailmaan, jossa ihmisen pimeä puoli on inhimillisesti läsnä.
Esikoiskirjailija Salla Sivula on syntynyt Keski-Pohjanmaalla ja on vahvojen tunnejuurien perijätär. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Nurmijärvellä. Teksteissään hän käsittelee ihmisyyden inhimillisiä syvyyksiä unohtamatta arkifilosofian ja tieteen kein
oja.

 
Tietokirjoja
 

Nummelin, Juri: Pulpografia Britannica.
Turbator 2014.
ISBN 978-952-7012123 (nid.)   Ilm. syksy 2014.  Kansikuva.

Pulpografia Britannica on ensimmäinen suomeksi julkaistava tietoteus brittiläisestä kioskikirjallisuudesta 1940-luvulta 1990-luvulle. Teos esittelee liki 80 brittikirjailijan kioskijännäreitä alyllisistä arvoitusdekkareista yksityisetsivä- ja vakoilujännäreihin. Kirjailijoista, mm. Peter Cheyney, ja sarjoista, mm. Sextomn Blake ja Hank Jason, esitellään elämäkerta- ja tuotantotiedot, ja myös katsaus brittijännärin historiasta 1800-luvun lopuilta asti. Teos jatkaa pulp-asiantuntija Juri Nummelinin aikaisempien pulpografia-teosten sarjaa, joissa on esitelty amerikkalaista kioskiksirjallisuutta. Sarja tulee myöhemmin jatkumaan brittiläisen kioskilänkkärin ja halvan kioskierotiikan hakuteoksilla.
Lisätietoa:
- Turbator Facebookissa.

Avain

Avaimen tietokirjat

Tässä Avaimen syysluettelo 2014, kannattaa tutustua !
Hienoja kirja-aiheisia tietokirjoja ilmestyy jälleen!!

& Jokitalo, Päivi: Tappavat tienoot :
Suomalaisen dekkarin maisemissa.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-041-0 (nid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Missä tapahtui murha? Miltä surmapaikalla näyttää tai haisee?

Mitä siellä kuuluu? Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon Tappavat tienoot. Suomalaisen dekkarin maisemissa sukeltaa kirjallisten murhien maantieteeseen. Teos esittelee kiinnostavia ja kummallisia murhapaikkoja ja pohtii, miten tuttu paikka muuttuu kauhun näyttämöksi.  Kirja toimii myös matkaoppaana kotimaisen dekkarin murhapaikoille. Mukana on tappavia tienoita muun muassa Pirkko Arhipan, Kati Hiekkapellon, Seppo Jokisen, Leena Lehtolaisen, Ari Paulowin, Timo Sandbergin, Eeva Tenhusen, Antti Tuomaisen ja Mika Waltarin tuotannosta.
Päivi Almgren ja Päivi Jokitalo ovat dekkariharrastajia ja kirjastoalan asiantuntijoita, jotka ovat yhdessä kirjoittaneet useita tietokirjoja.
Lisätietoa:
- Päivi Jokitalo Twitterissä.
- Avain - Päivi Jokitalo.
- Avain - Päivi Almgren

Feiring, Sami: Lyhyesti sanomisen taito.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-045-8 (nid.)   Ilm. 11/2014.
Aforismi on kirjallisuudenlajina kokenut Suomessa vahvan nousun kaksituhattaluvulla. Kokoelmia julkaistaan enemmän kuin koskaan. Myös lajia koskeva keskustelu ja toiminta on ollut vilkasta.Lyhyesti sanomisen taito on johdatus aforismin maailmaan. Se esittelee kiinnostavalla tavalla muun muassa aforismin olemusta, historiaa, lajeja ja nykyilmiöitä. Onko aforismi filosofiaa vai sanataidetta? Miten oivallus tiivistetään aforismiksi? Ketkä ovat keskeisiä aforistikkoja ja mitkä keskeisiä teoksia? Mitä aforismit kertovat ajastamme ja maailmastamme?Kirja soveltuu niin aiheeseen vasta tutustuville kuin sitä jo pitempään harrastaneille. Myös kirjoittavat saavat vinkkejä oman kirjoittamisensa kehittämiseen.

Jarvelä, Juha ja Vallittu, Marjo: Komisario Palmun jäljillä.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-040-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Tiedätkö kenet Mika Waltari halusi murhata? Mistäpäin Helsinkiä löydät komisario Palmun kotitalon? Miten Komisario Palmun erehdyksestä tuli kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva? Mitä roolihahmoa Waltarin oli tarkoitus siinä esittää? Missä Palmu-elokuvassa esiintyy Mauno Koivisto? Miksi elokuvaa Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu ei syntynyt?Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Komisario Palmun jäljillä. Teos vie Mika Waltarin romaanien ja Matti Kassilan elokuvien suosikkikomisarion maailmaan. Teos kertoo kirjojen ja elokuvien taustat sekä esittelee niiden tekijät ja syntyvaiheet. Ohjaajan ja rakastettujen pääosan esittäjien Joel Rinteen, Matti Raninin ja Leo Jokelan lisäksi tutuksi tulevat värikkäiden sivuroolien kasvot. Teos vie Palmujen kuvauspaikoille ja toimii oppaana niiden Helsinkiin. Kirjoittajien tekstiä täydentävät kuvat elokuvista, elokuvajulisteista, kirjojen kansitaiteesta ja kuvauspaikoista.Komisario Palmun jäljillä on teos kaikille kotimaisen elokuvan ja rikoskirjallisuuden ystäville.

Koponen, Jari: Utopia- ja tieteiskirjallisuus Suomessa : Bibliografia 1803-2013.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-046-5 (nid.)  Ilm. 10/2014.
Bibliografia sisältää tiedot Suomessa julkaistusta ja suomalaisten kirjoittamasta utopia- ja tieteiskirjallisuudesta. Kotimaisten ja käännettyjen kaunokirjallisten julkaisujen lisäksi teoksessa on myös tiedot aihealuetta käsittelevistä kirjoista, artikkeleista ja kirja-arvosteluista. Kaikissa kategorioissa on huomioitu myös suomenruotsalaiset julkaisut.Bibliografian johdanto-osassa käydään läpi tieteiskirjallisuuden historiallista kehitystä omaksi aihealueekseen ja tieteiskirjallisuuden määrittelyä. Samoin esitetään bibliografiassa käytetyt rajaukset.Teos on laajin aiheesta laadittu bibliografia, ja sen lähdepohja on poikkeuksellisen laaja. Bibliografiaa varten on muun muassa käyty systemaattisesti läpi lähes 300 lehtinimikettä.Teos on oiva apuneuvo tieteiskirjallisuuden lukijoille ja harrastajille sekä käsikirja kirjastoihin, alan opetukseen ja tutkijoiden käyttöön.

Koskelainen, Jukka ja Kaskela, Markku: Maailmalle!
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-042-7 (nid.)   Ilm. 9/2014.
Suomalainen kirjallisuus rynnistää maailmalle. Käännöksiä ilmestyy vuosi vuodelta enemmän. Suomalainen kirjallisuus on, sanalla sanoen, uuden portilla.Voidaan puhua jo ilmiöstä. Ketkä ovat sen takana? Maailmalle-kirja esittelee heidät laidasta laitaan: kirjailijat, kääntäjät ja viennin ammattilaiset pääsevät ansaitusti ääneen.Syntyy kiehtova kirja, jollaista ei ole Suomessa vielä kirjoitettu.Maailmalle-kirja kertoo onnistumisista, kovasta työstä ja hyvästä ajoituksesta. Yhtä lailla se kertoo kirja-alaa jäytävästä murroksesta, suhdanteista ja rahan vallasta. Maailmalle!-kirjassa tekijät puhuvat omalla äänellään, kohtaamiset ja kommellukset värittävät suomalaisen kirjallisuuden tietä kohti uusia kielialueita.

Murtosaari, Jukka: Kannen kuvitti...
Taskukirjojen ja lukemistolehtien kansikuvittajia 1940-80-luvuilta.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-044-1 (nid.)   Ilm. 10/2014.
Kukahan tämän kannen on kuvittanut? Jukka Murtosaaren Kannen kuvitti... -kirja esittelee julkaistujen taskukirjojen ja lukemistolehtien kuvittajien töitä ja ammattiuria 1940 luvulta alkaen. Tämä uraauurtava teos on ensimmäinen suomen kielellä julkaistu tietokirja kansikuvittajista, taiteesta joka on tuttua monelle, mutta jonka tekijöistä ei tiedä juuri mitään.Kirjassa tutustutaan mm. kansikuvan tekemiseen ja kansikuvituksen historiaan sekä esitellään tarkemmin noin 50 kansikuvittajaa ja heidän töitään.

Maki, Tuija: Dekkarisarjat.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-022-9   (nid.)  Ilm. 6/2014.  Kansikuva .

Kuka sen teki? Pimeitä kujia, arsenikkia, sarjamurhia, surmia kaupungeissa ja maalaiskylissä.
Dekkarisarjat on hakuteos, joka kokoaa yhteen kotimaisten ja suomennettujen jännityskirjasarjojan parhaimmiston.
Kirja auttaa jokaista lukijaa löytämään itselleen sopivaa jännitystä. Mukana on niin lempeitä kesädekkareita, yhteiskunnallisesti kantaaottavia jännityskirjoja kuin veristen surmien selvittelyä. Teoksen ajallinen kaari kantaa toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta nykypäivään.
Haku- ja asiasanat helpottavat tietä dekkarisarjojen äärelle.  Omat hakusanansa saavat mm. päähenkilöiden ammatit poliiseista toimittajiin ja agentteihin sekä tapahtumapaikat maittain ja kaupungittain.  Hahmohakemisto auttaa selvittämään, missä dekkareissa voi kohdata esimerkiksi Erica Falkin, Maria Kallion tai Harry Holen.
Dekkarisarjat ei paljasta murhaajaa, mutta auttaa löytämään kiinnostavimmat ja koukuttavimmat jännitys- ja salapoliisikirjat. Luettelosta löytyvät vanhat jo unohtuneet suosikkisarjat ja paljon uusia tuttavuuksia. Montako kirjaa on kirjoitettu Neiti Marplesta? Entä Sakari Koskisesta tai Annika Bengtzonista? Tarkista, oletko lukenut kaikki kirjat, joissa suosikkisankarisi seikkailevat! Hakuteos sisältää nimekkeet, ilmestymisvuodet sekä kustantajatiedot Suomessa 1940-50-lukujen taitteesta alkaen julkaistuista jännityskirjasarjoista. Mukana ovat niin kotimaiset kuin käännöskirjatkin, jotka kaikki johdattavat lukijansa rikosten äärelle.
Huom!!! DekkariNetin Dekkarisarjat-luettelosta löytyvät kaikki kotimaisten kustantajien dekkarisarjat. Luettelosta löytyvät kaikki sarjoissa ilmestyneet suomeksi ilmestyneet dekkarit/jännityskirjat/rikoskirjat täydellisine ilmestymistietoineen.


Nummelin, Juri ja Sisättö, Vesa: Tolkienin elämä ja teokset.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-043-4 (nid.)   Ilm. 10/2014.  
J. R. R. Tolkien: Elämä ja teokset on tietokirja fantasiakirjallisuuden mestarista J. R. R. Tolkienista (1892-1973).Kirjassa kerrotaan, miten Tolkien loi Keski-Maan fantasiamaailman, johon sijoittuvat hänen tärkeimmät teoksensa Hobitti, Taru sormusten herrasta ja Silmarillion. Kirjassa käsitellään Tolkienin tärkeimmät kirjalliset ja aatteelliset vaikutteet, muun muassa suomen kielen ja Kalevalan vaikutus Keski-Maan tarujen syntyyn.Kirja antaa tietoa myös Tolkienin muusta kaunokirjallisesta tuotannosta sekä hänen tieteellisestä työstään. Loppupään luvut käsittelevät Tolkienin vaikutusta fantasiakirjallisuuteen sekä hänen tuotantonsa elokuva- ja muita sovituksia.Kirjan liitteenä on kattava bibliografia Tolkienin teosten suomennoksista sekä suomalaisesta Tolkien-tutkimuksesta.


Rakkaani, romaanihenkilö.
Toim. Mervi Heikkilä, Päivi Artikainen, Kirsi Haapamatti ja Merja Mäki.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-048-9 (sid.)   Ilm. 8/2014.  Kansikuva.

Työpaikan ruokalassa huomaat tuijottavasi suoraan hänen kasvoihinsa. Tuo mies voisi olla Harry Hole. Samat älykkäät silmät ja huvittunut katse. Onko se? Ravistat älyttömän ajatuksen harteiltasi ja alat kauhoa salaattia suuhusi.Kirjalliset henkilöhahmot koskettavat, hämmentävät, raivostuttavat ja kiihottavatkin lukijoita. Hahmosta voi tulla uskottu, oman minän peili tai jopa rakastettu, joka alkaa elää ohi kirjan sivuille ladotun tarinan.Rakkaani, romaanihenkilö esittelee kaksikymmentä mieleenpainuvaa kirjallista hahmoa. Heistä ja heille kirjoittavat intohimoiset lukijat, joukossa mm. kirjailijat Antti Tuuri, Tuija Lehtinen ja Venla Hiidensalo, toimitusjohtaja Juha Gröhn ja isäbloggaaja Tommi Koivisto. Sukella fiktiivisen rakkauden maailmaan!