Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2013


 

Muutama kiinnostava kotimainen esikoisdekkari:

Ekholm, Kai:
Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava. Atena.
Ekholm on julkaissut mm. useita dekkariaiheisia tietokirjojoja.


Matilainen, Pekka: Kupoli. Atena.
Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari 2014 -kunniakirja.


Ollikainen, Milla: Veripailakat. Like.
Lappiin ja Ylläkselle sijoittuva dekkari.


Muutama erityisen  kiinnostava käännösdekkari:

James, P. D.: Valepotilas. Otava.
Valepotilas on varhainen Dalgliesh-dekkari, joka ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi.
Nyt on sitten P. D. Jamesin Dalgliesh -sarja suomennettu kokonaan. Loistavaa!!
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/valepotilas.jpg

Garlbraith, Robert (Rowling, J.K.): Käen kutsu. Otava.
Upean Cormoran Strike-sarjan avaus.


Kerr, Philip: Kalpea rikollinen. Atene.j
Hieno Berlin Noir -sarja jatkuu. Berliini 1938.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/kalpearikollinen.jpg

Lönnaeus, Olle : Menneisyyden hinta. Minerva.
Ruotsin Dekkariakatemian palkinto esikoisdekkarista.


Beukes, Lauren: Säkenöivät tytöt.
Eteläafrikkalaisen kirjailijan ensimmäinen suomennos.
Hieno kirja!!

Meyer, Deon : Kuolema päivänkoitteessa. Gummerus.
Afrikaansiksi kirjoittava kirjailija, ensimmäinen suomennsos.


Truc, Olivier: Viimeinen saamelainen.Siltala.
Hieno esikoisteos, tapahtumat sijoittuvat Norjan Lappiin.




Arktinen Banaani

Parkkari, Jukka: Kontrolli parempi.
Arktinen Banaani 2013.
ISBN 978-952-270-127-5 (sid.)   Ilm. 10/2013.  Kansikuva .
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on 1990-luvun lopussa suuren haasteen edessä. Yritykset tunkeutua presidentti Jeltsinin lähipiiriin sekä Neuvostoliiton ja Venäjän tiedusteluyhteisön korkeimpaan johtoon ovat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet. Nyt tiedustelupalvelun virkaan astuvan johtaja Tenetin on siinä onnistuttava.CIA:n vaivihkaa lisäämä miehitys Helsingissä huolestuttaa Suomen pääesikunnan tutkintaosastoa. Entä kuka on salaperäinen Paula? Omituiset sattumat seuraavat toisiaan ja vaikuttaa siltä kuin mihinkään ei voisi luottaa. Liika luottamus koituukin toisille kohtalokkaaksi.Kontrolli parempi on itsenäinen jatko-osa Suoraan hevosen suusta ja Vastarannan vakoilija -romaaneille. Jukka Parkkarin realistiset, hauskat ja inhimilliset kuvaukset sotilastiedustelusta perustuvat vuosien lehtimiestyöhön ja sen ohessa syntyneisiin ystävyyssuhteisiin. Mikä kertomuksissa on totta, mikä ei, sitä lukija voi vain arvailla.
Jukka Parkkarilta on aiemmin ilmestynyt dekkarit  Suoraan hevosen suusta (syksy 2010) ja Vastarannan vakoilija (syksy 2011).
Lisätietoa:
- Arktinen Banaani - Jukka Parkkari.
- Kansanuutiset.fi 8.11.2013 Luottamus hyvä, Kontrolli parempi.
- Kansanuutiset.fi 23.9.2010 - Jukka Parkkarin esikoisromaani ilmestyi.


 

Atena


Ekholm, Kai: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-920-8  (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Reppureissaajat ja kaupunkilaiset ottavat aurinkoa Tuomiokirkon portailla kesäisessä Helsingissä. Katseltavaa riittää, sillä viereisen Kansalliskirjaston ovelle kurvaa poliisiautojen jono. Kirjaston kupolisalista on löytynyt kuollut tyttö, joka on taidokkaasti aseteltu kirjameren keskelle. Tekoa on selvästi suunniteltu pitkään, ja poliisi on ymmällään: Miksi tyttö on tuotu kirjastoon? Ovatko kuollutta tyttöä ympäröivät kirjat jonkinlainen viesti?
Asiantuntija-apua pyydetään kahden hengen etsivätoimistolta: keskeneräisiä tutkintoja keräilevä Kalju elää keski-ikäisen miehen kriisiä, ja chileläissyntyinen Kihara haaveilee rakkaudesta mutta sitä oikeaa etsiessä täyttää yksinäisyytensä kurinalaisella elämällä. Silti juuri karua huumoria viljelevällä kaksikolla on mahdollisuus selvittää kirjastotytön tapaus, joka on täynnä kirjallisia viitteitä. Kalju ja Kihara joutuvat keskelle rikoksia, joiden juuret kaivautuvat syvälle eurooppalaiseen historiaan, loiston ja rappion ytimeen.
FT Kai Ekholm (s. 1953) Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja.  Hän on väitellyt kirjastojen sota-aikana kieltämistä kirjoista. Kai Ekholm on ollut toimittajana mm. parissa dekkariaiheisessa tietokirjassa: Pidättekö dekkareista Jukka Parkkisen kanssa (1983) ja Ari Haasion kanssa 100 parasta dekkaria (1994). Molemmat ovat dekkarinharrastajien perusteoksia edelleenkin ja kirjoja saa ainakin kirjastoista. Kai Ekholm on julkaissut myös Yrjö Revon kanssa erittäin kiinnostavan kirjaa-alaa käsittelevän tietokirjan Kirja tienhaarassa (2010).
Niden kirjojen mukaan teidät on tuomittava on Kai Ekholmin esikoisromaani.
Erittäin kiinnostava kotimainen esikoinen. Kiinnostaa tietenkin myös siksi, että kirjalija on kollega eli kirjastonhoitaja. Hyvä Kai Ekholm!!!
Lisätietoa:
- Wikipedia - Kai Ekholm.

Kerr, Philip: Kalpea rikollinen.
Alkuteos: Pale criminal, 1990.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-928-4  Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Berlin Noir II.

Syyskuussa 1938 Berliini hikoilee. Pitkään jatkunut helle hautoo kaupunkia, mutta myös politiikassa kiehuu. Mitä Hitler suunnittelee Euroopan varalle? Yksityisetsivä Bernie Gunther saa toimeksiannon kustantajalta, jonka poikaa kiristetään. Yksinkertainen keikka, helppoa rahaa. Sitten siirtolapuutarhan perunasäkistä löytyy brutaalisti viillelty tyttö. Syyttävä sormi kääntyy kohti juutalaisia - ilkeät kielet väittävät, että murha on osa uskonnollisia uhrimenoja. Gunther päätyy johtamaan tutkimusta, johon liittyvät niin sadistinen sarjamurhaaja, natsijohtajien spritistiset istunnot kuin lähestyvä sotakin.
Kalpea rikollinen on historiallisten rikosromaanien Berlin Noir -sarjan toinen itsenäinen osa. Se on kova kuin nyrkkirauta ja piikikäs kuin Bernie Guntherin sänki, mutta myös tarkka ajankuva elämästä natsi-Saksassa. Sarjan ensimmäinen osa Liekit Berliinissä ilmestyi suomeksi syksyllä 2012.
Skotlantilainen Philip Kerr on kirjoittanut parisenkymmentä kirjaa, joita on käännetty yli 30 kielelle.  Hänen tunnetuin luomuksensa Bernie Gunther on saanut maailmalla rikoskirjallisuuden merkittävimpiä palkintoja.
Philp Kerriltä on aiemmin  ilmestynyt suomeksi dekkari Sarjamurhan filosofia. Kirja ilmestyi Nemon kustantamana 1999. Hieno kirja oli sekin.  On mahtavaa, että vihdoinkin saadaan Philip Kerriltä Bernie Gunther -sarjaa suomeksi. Atenalle suuri kiitos!!
Philip Kerr DekkariNetissä.


Matilainen, Pekka: Kupoli.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-942-0  Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Nuori, hienon suvun poika löytyy murhattuna Firenzen kadulta. On vuosi 1424. Nykyinen Italia on joukko kaupunkivaltioita ja Medicien kaltaiset mahtisuvut taistelevat vallasta, häikäilemättömästi. Murhattu mies oli nuori Luigi, kaupungin mahtimiehen ja de' Medicien pahimman kilpailijan Rinaldo degli Albizzin poika. Murhatun rahakukkaro oli tallella, mutta kallisarvoinen käsikirjoitus on kadonnut. Syytetyn vanha ystävä Antonio Losch ryhtyy selvittämään kadonneen käsikirjoituksen salaisuutta yrittäen pelastaa samalla ystävänsä hengen. Kertojana on Loschin mukana matkaava oppipoika, Pikku-Toni. Renessanssin Italiaan syvällisesti perehtyneen Pekka Matilaisen 1400-luvun Firenzeen sijoittuva rikosromaani kietoo lukijansa Ruusun nimen hengessä.
Pekka Matilainen (s. 1946) on pitkän toimittajauran tehnyt kirjailija.  Vuosia urheilutoimittajana työskennellyt Matilainen kirjoitti aikuisopiskelijana kuuden laudaturin ylioppilaaksi ja opiskeli yliopistolla kreikkaa ja latinaa.  Hänen gradunsa käsitteli varhaisrenessanssia.  Matilainen toimi yli vuosikymmenen ajan Yliopistolehden päätoimittajana.  Hän on aiemmin kirjoittanut kuusi teosta, kuten kirjoituskokoelmat renessanssista ja onnenetsijöistä sekä 1800- ja 1900-lukujen vaihdetta kuvanneen Belle Epoquen.  Matilainen on myös kääntänyt Poggio Bracciolinin kaskutarinakokoelman 1400-luvun Firenzestä.  Myös Matilaisen esikoisromaani, jännitystarina Kupoli sijoittuu 1400-luvun alun Firenzeen.
Pekka Matilainen on saanut Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon sekä Skepsis ry:n Sokrates-palkinnon kriittisestä journalismista.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Huom!  Suomen dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari 2014 -kunniakirja Pekka Matilaisen Kupolille.  Hienoa!! Onnittelut!!!
Lisätietoa:
- Atena - Pekka Matilainen.

Poznanski, Ursula: Viisi.
Alkuteos: Fünf, 2012. Suom. Anne Mäkelä.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-947-5 (sid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari ja ensimmäinen suomennos!!
Nainen löytyy murhattuna lehmälaitumelta. Hänen jalkapohjiinsa on tatuoitu karttakoordinaatit, joiden osoittamassa paikassa odottaa löytö: muovikelmuun pakattu käsi ja arvoitus, jonka ratkaisu johtaa seuraavalle makaaberille rasialle.
Murhaaja on luonut äärimmäisen julman geokätköilypelin, jonka avulla hän ohjaa Salzburgin poliisin etsivää Beatrice Kasparya aina uusien vihjeiden luo, kunnes etsivä huomaa olevansa itsekin jahdin kohteena.
Viisi on nopeatempoinen ja kirjallisesti korkeatasoinen trilleri, joka on kerännyt Euroopassa niin lukijoiden kuin kriitikoiden suosion.
Ursula Poznanski (s. 1968) Wienissä.  Hän on työskennellyt toimittajana ja julkaissut kaksi nuortenkirjaa. Viisi on hänen ensimmäinen aikuistenromaaninsa, ja sen oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.  Saksassa kirjaa on myyty 100 000 kappaletta.  Mielenkiintoiselta vaikuttaa ja hienoa, että saadaan dekkareita saksankieliseltä alueelta.
Ursula Poznanski DekkariNetissä.

Tietokirjat

Kröber, Hans-Ludwig: Murha : tarinoita todellisuudesta.
Alkuteos: Mord.  Suom. Anne Mäkelä.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-932-1 (sid.)   Ilm. 10/2013.
Mies painaa tyynyä vaimonsa kasvoille, kunnes tämä ei enää hengitä. Toinen mies surmaa kaksi lasta - 18 vuoden välein. Kumpikaan ei osaa vastata kysymykseen "miksi?". Jokaisella on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin, joten oikeuspsykiatrin tehtävä on katsoa murhaajan sieluun ja selvittää hänen tarinansa. Kuinka tavallisesta lapsesta tulee aikuinen, joka raiskaa, hakkaa tai tappaa? Kuinka paha saa ylivallan?
Murhan yhdeksän kertomusta ovat oikeuspsykiatri Hans-Ludwig Kröberin pitkän uran varrelta. Puolueettomasti ja myötätuntoisesti hän tarkastelee murhaa äärimmäisenä tekona, joka irrottaa murhaajan toisten ihmisten yhteydestä.
Moni kirjan tarinoista liittyy yhteiskunnan varjopaikkoihin, sen syvimpiin epäkohtiin ja ongelmiin. Kun Kröber istuu murhaajaa vastapäätä, hän on usein ensimmäinen, joka on kiinnostunut tämän elämäntarinasta, ensimmäinen joka kuuntelee. Siksi pahimmatkin rikolliset uskoutuvat hänelle asioista, joita eivät ole kertoneet kenellekään.
Psykiatri, professori Hans-Ludwig Kröber (s. 1951) johtaa Berliinin Charite-sairaalan oikeuspsykiatrian laitosta.  Hän  on tunnettu asiantuntijalausunnoistaan kohua herättäneissä rikosoikeudenkäynneissä.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Hans-Ludwig Kröber.

Uusia painoksia

Kerr, Philip: Liekit Berliinissä.
Alkuteos: The March Violets (The Berlin noir 1.), 1989.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-917-8 (nid.)     Ilm. 6/2013.
1. p. ilmestyi syksyllä 2012.


Basam Books

Erdrich, Louise: Pyöreä talo.
Alkuteos: The Round House, 2012.   Suom. Laura Lahdensuu.
Basam Books 2013.
ISBN 978-952-260-165-0 (sid.)  Ilm. 2013.   Kansikuva.

Palkittu kuvaus keskenkasvuisen pojan elämästä intiaanireservaatissa.
Ojibwenainen raiskataan verisesti North Dakotassa. Hän traumatisoituu ja vetäytyy sänkyynsä kieltäytyen puhumasta kenenkään kanssa, jättäen miehensä ja 13-vuotiaan poikansa ajelehtimaan. Hämmentynyt ja monimutkaista vihaa sisässään kantava Joe lähtee etsimään vastauksia saadakseen äitinsä kimppuun hyökkänneen telkien taakse ja elämän taas raiteilleen. Etsintä johtaa Pyöreään taloon, Ojibwien pyhään palvontapaikkaan.
Pyöreä talo on liikuttava ja humaani tarina pojasta, joka joutuu ennen aikojaan aikuisten epäoikeudenmukaiseen maailmaan. Se on elävä tarina selviytymisestä ja oikeudesta kulttuurien risteymässä.
Tämä yllättävä ja vaikuttava romaani on Erdrichin tähänastisen uran merkkiteos. Se on kruunattu lukuisten kriitikoiden ylistävillä sanoilla. Pyöreän talon koukuttava musta huumori ja taitavasti rakennettu traagisuus vahvistaa entisestään Louise Erdrichin asemaa yhtenä Yhdysvaltojen omaperäisimmistä kirjailijoista.
Louise Erdrich
on lukuisasti palkittu kirjailija. Hän on kirjoittanut 14 kirjaa, mukaanlukien runoja, lasten kirjoja ja muistelmateoksen, joista monet ovat nousseet myyntimenestykseksi. Erdrichiltä on suomennettu aiemmin teokset Anna meille siivet (1985), Juurikaskuningatar (1987), Jäljet (1990) ja hänen yhdessä Micheal Dorriksen kanssa kirjoittama Kolumbuksen kruunu (1992). Hän asuu tyttärensä kanssa Minnesotassa, jossa hän pitää kirjakauppaa. Erdrich kuuluu Turtle Mountainin Chippewaheimoon ja monet hänen kirjoistaan käsittelevät intiaanien elämää. 
Huom!  ERittäin kiinnostava romaani, jossa on myös trillerin aineksia.
Lisätietoa:
- Hs.fi - Suvi Ahola: Louise Erdrich sijoitti trillerin Yhdysvaltain alkuperäisasukkaiden lähihistoriaan.
- Wikipedia - Louise Erdrich.
- Basam Books - Louise Erdrich.



Bazar


Kotimaiset

Ulkomaiset

Fay, Kim: Kadonneiden  muistojen kartta.
Alkuteos: The of lost memories, 2012. Suom. Hilkka Pekkanen.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-5637-81-6 (sid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Esikoisromaani!!

On vuosi 1925. Irene Blum on uhrannut koko elämänsä Seattlen itämaisen taiteen museolle. Museossa avautuu kuraattorin paikka, mutta yllättäen paikan saakin Irenen sijasta Marshall Cabot -niminen mies. Luultavasti sukupuolensa takia. Sisuuntunut Irene päättää jättää Seattlen taakseen ja lähtee Kambodžaan etsimään kuparitauluja, joiden tiedetään kuuluneen muinaiseen khmerien kulttuuriin. Matkatoverikseen Irene saa Simone Merlinin, nuoren ja viehättävän ranskalaisnaisen, joka on saanut mainetta temppelinryöstäjänä. Kuparitaulujen löytäminen toisi heille molemmille mittaamattomasti mainetta. Matkaan lähtevät myös Simonen ensirakkaus Claude sekä Shanghaissa yökerhoa pyörittänyt Marc Rafferty, ja pian selviää, että heistä jokaisella on omat syynsä mysteerin ratkaisemiseen. Kaikki seurueessa tietävät, että jos he onnistuvat yrityksessään, he voivat muuttaa historian suuntaa. Mutta se mitä he lopulta löytävät Angkor Watin raunioista, on jotain mitä he eivät voineet kuvitella edes villeimmissä kuvitelmissaan…Kadonneiden muistojen kartta on kiehtova seikkailuromaani, joka vie lukijansa 1920-luvun kolonialismin, kommunismin nousun, ikiaikaisten mysteerien ja taiteen keräilyn armottomaan maailmaan. Maailmaan missä mikään ei ole sitä miltä näyttää.
Kim Fay on kotoisin Seattlesta, ja hän on elänyt vuosia Vietnamissa. Kadonneiden muistojen kartan lisäksi hän on kirjoittanut vietnamilaisen ruokakirjan, joka on palkittu World Gourmand Cookbook Awardsissa parhaana itämaisen ruoan keittokirjana. Hän on myös tehnyt ja toimittanut To Asia with Love -matkaopassarjan. Fay asuu tällä hetkellä Los Angelesissa. Kim Fayn kirja oli Edgar-palkintoehdokkaana vuoden parhaaksi esikoisdekkariksi.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.kimfay.net.
- Bazar - Kim Fay.

Hammer, Lotte & Søren: Yksinäisten sydänten kerho.
Alkuteos: Ensomme hjerters klub, 2011.  Suom. Sanna Manninen.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-060-6 (sid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Yksinäinen 16-vuotias poika ampuu konepistoolilla kolmekymppisen miesopettajan. Koko luokka jää pojan panttivangiksi, mutta tilanne laukeaa nopeasti, kun poliisin tarkka-ampuja tappaa pojan. Tapausta alkaa selvittää Kööpenhaminan poliisin murharyhmä. Vakavan sydänkohtauksen saanut rikoskomisario Konrad Simonsen on palannut samana päivänä kahden kuukauden sairauslomalta. Simonsenin ensimmäinen työtehtävä on selvittää, liittyykö erään postinkantajan kuolemaan rikosta. Pian käy ilmi, että postinkantajalla ja koulussa ammutulla opettajalla on yhteys toisiinsa. Sitten postinkantajan ullakolta löytyy peilihuone, jonka seinillä on suurikokoisia valokuvia nuoresta tytöstä. Kuka tyttö on? Mitä hänelle on tapahtunut? Vähitellen tapaukset alkavat selvitä, ja tutkimusten edetessä Simonsen uppoutuu myös omiin nuoruusmuistoihinsa. Hän muistelee aikaa, jolloin oli aktivistityttö Ritan kanssa seurusteleva nuori konstaapeli. Simonsenin muistot vievät lukijat 1960-luvun Tanskaan, ja samalla rikoskomisarion menneisyydestä paljastuu yllättäviä asioita. Kirjassa tärkeäksi teemaksi nousee koulukiusaaminen, jota käsitellään sekä nykyhetken kouluampumisen kuin vuosikymmenien takaisen kaveriporukan kokemusten kautta. Menneisyyden haamut kummittelevat sekä Simonsenin tutkinnassa että hänen yksityiselämässään…
Tanskalaisen sisarusten Lotte ja  Søren Hammerin Yksinäisten sydänten kerho on loistavan Konrad Simonsen -dekkarisarjan kolmas osa. Sarjassa aiemmin ovat ilmestyneet erinomaiset dekkarit Saastat (kevät 2011) ja Kaikella on hintansa (kevät 2012).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lotte & Søren Hammer DekkariNetissä.

Hjort, Michael & Rosenfeldt, Hans: Tunturihauta.
Alkuteos: Fjällgraven, 2012.  Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-070-5 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Kaksi keski-ikäistä naista on ruskaretkellä Pohjois-Ruotsissa Jämtlandissa. On syksy, sataa rankasti. Toinen naisista liukastuu vuolaasti virtaavan joen törmällä ja tarttuu lähimpään juureen tukea saadakseen. Mutta sepä ei olekaan juuri, vaan kuolleen ihmisen käsivarsi… Paikalle kutsutaan poliisi, ja ruumiita löytyy enemmänkin: niitä on yhteensä kuusi, neljä aikuista ja kaksi lasta. Keskusrikospoliisi kutsutaan paikalle, ja niin rikospsykologi Sebastian Bergman matkustaa muun tutkintaryhmän kanssa Jämtlandiin. Kuolleiden joukossa on vuonna 2003 kadonnut hollantilainen pariskunta. Mutta loput neljä ruumista jäävät mysteeriksi: DNA-kokeet osoittavat heidän olevan perhe, mutta heitä ei ole julistettu kadonneeksi. Kukaan ei kaipaa heitä. On useita muitakin seikkoja, joihin ei löydy vastauksia. Sebastian on lähentynyt Vanjan kanssa pelastettuaan tämän hengen aiemman tapauksen tutkinnan aikana. Kun Sebastian kuulee, että Vanja suunnittelee muuttoa ulkomaille, hän päättää tehdä kaiken voitavansa estääkseen Vanjaa lähtemästä. Vanja ei vieläkään tiedä, että Sebastian on hänen oikea isänsä, mutta onko tutkintaryhmässä joku muu joka tietää.
Ruotsalaisen huippudekkaristiparin Hjortin ja Rosenfeldtin Tunturihauta vie taas epäkohteliaan mutta niin hurmaavan Sebastian Bergmanin seuraan. Lukija pääsee seuraamaan jännittävää työskentelyä totuuden paljastamiseksi. Vastassa on kuitenkin väkeviä voimia, jotka ovat valmiita menemään vaikka maailman ääriin, jotta salaiset pyrkimykset ja virheet pysyvät pimennossa.
Tunturihauta ilmestyi Ruotsissa lokakuussa 2012, ja sitä osattiin jo odottaa.  Kirjaa on myyty muutamassa kuukaudessa lähes 80 000 kappaletta. Saksassa kirjasarja on saanut vielä Ruotsiakin innostuneemman vastaanoton. 
Huom!  Hans Rosenfeldt on työskennellyt tv:ssä ja radiossa, käsikirjoittajana ja ohjelmistopäällikkönä.  Vuosina 2003-2005 hän toimi SVT:n viihdepäällikkönä. Hän on käsikirjoittanut mm. Wallanderia sekä Varustamoa  ja älyttömän suosittua Silta-televisiosarjaa.
Upea Sebastian Bergman -sarja.  Aiemmin ovat ilmestyneet kirjat Mies joka ei ollut murhaaja (syksyllä 2011) ja Oppipoika (syksyllä 2012.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Michael Hjort & Hans Rosenfeldt DekkariNetissä.


Rosman, Ann: Porto Francon vartija.
Alkuteos: Porto Francos väktare, 2011. Suom. Anu Koivunen.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-015-6 (sid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Pakkoavioliittoa paennut nuori kaunis Agnes nousee maihin Marstrandin vapaasatamassa vuonna 1793. Sinne on kerääntynyt merimiehiä, kauppiaita, salakuljettajia ja muita rikollisia - monenlaista väkeä, joiden puuhat eivät kestä päivänvaloa. Agnes naamioituu mieheksi, jotta voisi aloittaa uuden elämän tuossa armottomassa loukossa. Hän ei halua palata kotiinsa enää ikinä.220 vuotta myöhemmin Klöverönin pienen ja idyllisen saaren rauha rikkoontuu kun Göteborgin kasvitieteellisen yhdistyksen retkeläiset tekevät kammottavan löydön: suon uumenista paljastuu naisen ja vastasyntyneen lapsen ruumiit. Rikoskonstaapeli Karin Adler ryhtyy tutkimaan tapausta, mutta ruumiiden tunnistaminen onkin hankalampi juttu. Varmaa on vain se, että ne ovat olleet suossa jo hyvin kauan...Porto Francon vartija on kolmas osa rikoskonstaapeli Karin Adlerista kertovassa dekkarisarjassa. Ann Rosman yhdistää uskottavalla tavalla Ruotsin Bohuslänin rannikon nykyhetken ja historialliset faktat jännittäväksi, perinteiseksi murhamysteeriksi.
Ann Rosmanin upean Karin Adlerista kertovan dekkarisarjan kolmas osa.  Aiemmat osat ovat Majakkamestarin tytär (kevät 2011) ja Noitavasara (kevät 2012).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Ann Rosman DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Alten, Steve: Ylösnousemus.
Alkuteos: Resurrection, 2004.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-076-7 (nid.)   Ilm. 10/2013.
Mayojen testamentti 2.
1. p. ilm. syksyllä 2012 .

Hammer, Lotte & Søren: Kaikilla on hintansa.
Alkuteos: Alting har sin pris, 2010.  Suom. Sanna Manninen.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-071-2 (nid.)   Ilm. 8/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Hjort, Michael & Rosenfeldt, Hans: Oppipoika.
Alkuteos: Lårjungen, 2011.  Suom. Jaana Nikula.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-072-9 (nid.)  Ilm. 8/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.


Blue Moon


Arnaldur Indriðason: Mestaruusottelu.
Alkuteos: Einvigið, 2011.  Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2013.
ISBN 978-952-5410-77-8 (sid.)   Ilm. 11/2013.   Kansikuva.
Kesällä 1972 pelattiin Reykjavikissa shakin maailmanmestaruudesta. Vastakkain olivat hallitseva mestari Boris Spasski Neuvostoliitosta ja haastaja Bobby Fischer Yhdysvalloista. Kylmä sota oli täydessä käynnissä, pelaajat edustivat itää ja länttä, maailmanpolitiikan vastapooleja, ja heidän vanavedessään kaupunkiin tuli joukoittain amerikkalaisia ja venäläisiä. Ottelusarja työllistää Reykjavikin poliisia, kun heidän eteensä tulee teinipojan puukotus elokuvateatterissa. Tutkimusta johtava Marion Briem, aiemmissa kirjoissa äreä eläkeläinen, haluaa paljastaa pojan murhaajan kaupungissa, jossa mikään ei juuri sinä kesänä ole niin kuin tavallisesti. Todellinen historia, mestaruusottelu, luo taustan tarinalle, johon Arnaldur Indrioason jälleen luo traagisia ihmiskohtaloita.
Kymmenes dekkarisuomennos Arnaldurilta. Lokakuussa 2012 ilmestyi Arnaldur Indriðasonilta edellinen ja yhdeksäs suomennettu dekkari Menneet ja kadonneet.  Upea sarja....
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Booth, Stephen: Kadonnut joki.
Alkuteos: Lost River, 2010.  Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2013.
ISBN 978-952-541075-4 (sid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Peak District -sarja jatkuu.
Konstaapeli Ben Cooper sattuu olemaan paikalla, kun pikkutyttö hukkuu jokeen turistien suosimassa luonnonkauniissa Dovedalessa. Ylikonstaapeli Diane Fry taas joutuu kohtaamaan menneisyytensä kipeän asian, kun hänen vuosien takaisesta raiskauksestaan on löytynyt uusi DNA-osuma. Fry saa vapaata mennäkseen Birminghamiin, jossa hän tapaa monia vanhoja tuttuja: kasvatusvanhempansa Jimin ja Alicen, näiden adoptiopojan Vincen - ja sisarensa Angien, joka silloin kauan sitten lähti Jimin ja Alicen luota ja oli vuosikaudet teillä tietymättömillä. Fryn entisellä työparilla, eläköityneellä ja salamyhkäisyyteen taipuvaisella Andy Kewleyllä on tietoa, jota hän paljastaa vain vähin erin. Miksi Fry raiskattiin? - Cooper tutustuu hukkuneen Emily Nieldin perheeseen: supermarketin johtajana työskentelevään isään, maailmansa tiukassa järjestyksessä pitävään äitiin, tietokonepelin virtuaalimaailmaan uppoutuneeseen Alex-veljeen - ja pois lähteneeseen isoonsiskoon. Mitä Cooper voi päätellä pienistä vihjeistä? Oliko Emilyn kuolema sittenkään onnettomuus? Jos ei, mitä taustalta löytyy?
Stephen Boothin romaanit sijoittuvat Peak Districtin kansallispuiston alueelle ja ympäristöön, tällä kertaa luonnonkauniiseen jokilaaksoon ja huokoiselle karstimaalle.  Dian Fryn paluu Birminghamin suurkaupunkiin tuon mukaan uuden miljöön, jota Booth kuvaa samalla instensiteetillä kuin maaseutua ja pikkukaupunkeja.
Loistavia kirjoja....
Stephen Booth DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Turvaa vailla.
Alkuteos: Fleshmarket Close, 2004.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2013.
ISBN 978-952-5410-56-1 (sid.)   Ilm. 11/2013.  Kansikuva.
Laiton siirtolainen puukotetaan hengiltä Edinburghin lähiössä.  John Rebusin entisen poliisiaseman rikososasto on lakkautettu, ja uudella asemalla hänellä ei ole edes omaa työpöytää, minkä omapäinen komisario aivan oikein tulkitsee viestiksi johdolta.  Mielihyvin se lainaa Rebusin toiselle asemalle osallistumaan puukotuksen tutkimiseen.  Samaan aikaan löytyy kaksi luurankoa haudattuna kellariin pienellä Fleshmarket Close -kujalla.  Ja toisaalla Rebusin läheisin työtoveri ja liittolainen, ylikonstaapeli Siobhan Clarke, joutuu kotoaan kadonneen teinitytön tapaukseen hieman liian syvälle.  - Jälleen Ian Rankin kutoo monimutkaisen, ravistelevan ja jännittävän juonikuvion tavalla, jonka vain hän osaa.
Neljästoista Rebus -dekkari Rankinilta. Edellinen ja 13. suomennettu dekkari Verisiteet ilmestyi syksyllä 2012. Hienoja kirjoja.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Paholaisen ystävä.
Alkuteos: Friend of the Devil, 2007.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2013.
ISBN 978-952-5410-74-7 (sid.)   Ilm. 10/2013. Kansikuva.
Pyörätuolissa istuva nainen löytyy murhattuna meren ääreltä, ja komisario Annie Cabbot saa jutun tutkittavakseen. Samaan aikaan löytyy Eastvalen sokkelokortteleista raiskattu ja tapettu nuori nainen. Ylikomisario Alan Banks ryhmineen saa visaisen tehtävän. Kun Banks ja Cabbot saavat keskinäiset jännitteensä työnnetyksi syrjään, tutkimukset alkavat edetä yhteiseen suuntaan. Menneisyys osoittautuu monella tavalla merkitykselliseksi ja johdattaa yllättäville, järkyttävillekin jäljille, eikä väkivallan uhka ole ohi, ennen kuin tapaukset on selvitetty.
Alan Banks -sarjan uusi kirja. Hieno juttu.  Loistavia kirjoja koko sarja.
Peter Robinson DekkariNetissä.



CrimeTime


Kotimaiset

Manner, Max: Räsynukke.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-045-0 (sid.)  Ilm.  6/2013.   Kansikuva.
Räsynukke kuljettaa Max Mannerin päähenkilön Stein Storesenin jatkosodan kauhujen kautta kevääseen 2013. Turkuun kotiutunut norjalainen rikosylikonstaapeli kamppailee pikkurikosten lisäksi oman elämänsä haamujen kanssa, kun Suomen historian vaietut tabut kaappaavat hänet mukaansa. Kun vielä oma tytär Nina tarjoilee kaikkein suurimman yllätyksen, Stein ajautuu taitekohtaan. Hänen valittavakseen jää kaksi polkua, oikea ja väärä, eikä pohjaan palaneen miehen päätös ole helppo.
Räsynukke on rikosromaani mutta samalla myös keski-ikäisen miehen kasvutarina. Se kysyy, onko oikeutettua pahuutta olemassa?
Räsynukke on Max Mannerin seitsemäs dekkari. Kirja on norjalaisesta Sten Storensenistä kertovan sarjan toinen osa. Ensimmäinen osa Vapauttaja ilmestyi elokuussa 2012.
Max Manner DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Leijonakuningas.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-106-8 (sid.)  Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Komisario Ariel Kafka saa tutkittavakseen kuolemantapauksen. Voimamieskisojen kaksinkertainen maailmanmestari Jukka Aro, paremmin tunnettu Jimmy-Boynä, löytyy ammuttuna kotoaan. Jimmy-Boy on monien vihaama mutta vielä useampien ihailema ja siksi media on seurannut hänen jokaista liikettään:
Jimmylle syyte vihapuheesta
Jimmy nai mustan kaunottaren
Jimmylle pikaero
Jimmy sairaalaan yliannostuksesta
Jimmylle oma tositeeveeohjelma

Ja nämä olivat vain murto-osa Jimmy-Boyn tuottamista otsikoista.
Motiiveja ja epäiltyjä löytyy liikaakin. Oikean seulominen ei ole helppoa, varsinkin kun maan ykkösjulkkiksen tuttavapiiri on pitkästä alamäestä huolimatta ollut laaja ja kirjava. Jopa juutalaisen seurakunnan uusi, nuori rabbi kuuluu tähän joukkoon. Arielin keskittymistä sekoittaa hänen entisen naisystävänsä paluu Kööpenhaminasta Suomeen pitkän poissaolon jälkeen. Se sotkee Arielin vakiintuneen, joskin hieman innottoman suhteen juutalaisnaiseen, josta jo melkein toivonsa menettäneet sukulaiset ja suuri osa seurakuntaa toivoi hänen vaimoaan.
Harri Nykäsen hienon Ariel Kafka -sarjan viides kirja.
Lisätietoa:
- CrimeTime Blogi: Harri Nykänen: Uuden kirjan valmistuminen ja odotukset.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Sipilä, Jarkko: Valepoliisi.
CrimeTime2013.
ISBN 978-952-289-048-0  (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.

Komisario Takamäki on uuden edessä. Silmitön kostoisku on tuhonnut hänen kotinsa, hyvä ystävä surmattu ja lähin työtoveri loukkaantunut. Edessä on pakkomuutto Espoosta Helsingin keskustaan. Mutta pysähtyäkään ei auta, kun väkivaltatoimiston arki repii väkisin mukaansa. Aution Kalasataman tuuliselta kadulta löytyy henkihieveriin piesty mies, joka ei suostu puhumaan poliisille. Kun samaan aikaan Itäkeskuksen Citymarketin parkkipaikan lumipenkasta paljastuu tuntemattoman miehen ruumis, Takamäki huomaa sotkeutuneensa kummalliseen rikosvyyhteen, joka tuntuu kiinnostavan yllättävän monia.Rikostoimittajan ja -kirjailijan Jarkko Sipilän 13. Takamäki-romaani Valepoliisi tempaa lukijansa mukaan kansainvälisen terrorismin harmaalle vyöhykkeelle. Kun peruspoliisityö törmää tiedustelupalvelujen käytäntöihin, mikään ei olekaan enää sitä, miltä se aluksi näytti. Sen saa myös alamaailmaan soluttautunut peitepoliisi Suhonenkin nahoissaan tuntea.
Jarkko Sipilän Takamäki -sarjan kolmastoista dekkari. Komea sarja ja aina yhtä kiinnostava.
Huom!  Kirja ilmestyy myös mp3/cd-äänikirjana.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä
.

Tabet, Sirpa: Kaikki kaupan.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-109-9 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Eläinlääkäri Meri Tähtisen yhtiökumppani Risto Koivu kuolee törmättyään autolla siltapilariin. Onnettomuustutkinta muuttuu murhan selvittelyksi kun vainajan verestä löydetään unilääkettä. Ihmetystä herättää auton tavaratilasta löytynyt kultaisen noutajan ruumis.Meri saa vastuulleen kollegaltaan jääneet työt. Ensitöikseen hänen pitää hoitaa uuden koirien allergialääkkeen kauppa. Hän ihmettelee Koivulle osoitettuja salaperäisiä sähköpostiviestejä ja vastaa pilapäiten yhteen. Vastauksella on arvaamattomat seuraukset. Klinikalle murtaudutaan, Meri piiloutuu ja kuulee murtomiesten etsivän jotain. Meri epäilee yhtiökumppaninsa sotkeutuneen johonkin laittomaan, ehkä uuden allergialääkkeen tutkimusraporttien väärentämiseen. Kun miehen asunnosta löytyy iso summa rahaa, epäily vahvistuu. Pian Meri huomaa jonkun olevan perässään. Yhtiökumppani on selvästikin jättänyt jälkeensä jotain, jonka saadakseen joku on valmis vaikka tappamaan.
Seitsemän vuoden tauon jälkeen kirjan julkaiseva Sirpa Tabet osoittaa jälleen kiitellyn taitonsa harhauttaa lukijaa viime sivuille asti. Upeaa, että saadaan vihdoin viimein erinomaiselta Sirpa Tabetilta uusi dekkari.
Sirpa Tabet DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Astahov, Pavel: Valtaajat.
Alkuteos: Rejder, 2008.  Suom. Katja Steinby.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-107-5 (sid.) Ilm.  10/2013.   Kansikuva.
Raider eli valtaaja on nyky-Venäjän yrityselämän kavahdettu vitsaus. Raider valikoi yhdessä virkavallan kanssa yrityksen, iskee kiinni kuin loinen ja lopulta lannistaa ja valtaa kohteensa. Kivikovassa kapitalismissa ei keinoja kaihdeta, kun yritysten omistajuudesta käydään veristä kamppailua. Valtaajat on kytlmäävä kuvaus nyky-Venäjästä. Korruptoituneen virkavallan suojissa terveitä yrityksiä vallataan, tyhjennetään ja myydään. Keinoja kaihtamatta.
Valtaajat on venäläisen juristin ja kirjailijan Pavel Astahovin ensimmäinen dekkari. Kotimaassaan jättiläismäisen suosion rikoskirjailijana saavuttanut Astahov tunnetaan Suomessa toistaiseksi paremmin kovia lausuntoja julistaneena Venäjän lapsiasiamiehenä. Juristin tausta ja hyvät suhteet Kremliin antavat hänelle kuitenkin poikkeuksellisen hyvät eväät nyky-Venäjän kuvaukselle.
CrimeTime on sopinut kaikkien Astahovin seitsemän dekkarin suomennoksista.
Astahovin tähän mennessä (2012) Venäjällä ilmestyneet dekkarit: Valtaajat (2008), Pormestari (2008), Vakooja (2009), Asunto (2010), Tuottaja (2010), Valtaajat 2 (2011) ja Morsian (2012).  Toivotaan, että CrimeTime jatkaa Astahovin mielenkiintoisten dekkarien suomentamista.
Erittäin mielenkiintoinen käännöstulokas.  Venäläisdekkaristeja ei ole viime aikoina saatu suomeksi. Se on harmittavaa. Viimeksi on ilmestynyt erinomaiselta Alexandra Marininalta kahdeksas  Kamenskaja tutkii -sarjan dekkari nimellä Varastettu uni. Näyttää siltä, että suomennoksia ei saada lisää...Otavalta.
Pavel Astahov on syntynyt 8.9.1966 Moskovassa.  Hän on venäläinen juristi ja kirjailija, joka on isännöinyt suosittua tositelevisiosarjaa ja ainakin kahta radio-ohjelmaa.  Hän on julkaissut kansantajuisten oikeustieteellisten kirjojen lisäksi seitsemän dekkaria, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä kotimaassaan.  Niitä on käännetty mm. ranskaksi.  Astahov valmistui KGB:n korkeakoulusta 1991 ja hän suoritti maisteritutukimuksen Pittsburghin yliopistossa 2002. Vuonna 2006 hän suoritti venäläisen korkeamman tohtoritutkinnon. Astahov on työskennellyt asianajajana Moskovassa vuodesta 1991 lähtien. Vuoden 2010 alusta hänet nimitettiin Venäjän federaation presidentin lapsiasiamieheksi. Suomessa Pavel Astahov tunnetaan suorasanaisena lapsi-asiamiehenä, Venäjällä taas valtaapitäviä ja pelkäämättömänä kirjailijana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Pavel Asahov.
- Wikipedia (engl.) - Pavel Astahov.
- Hs.fi 22.10.13 Nummelin, Juri: Venäjän lapsiasiamies kirjoittaa menestysjännäreitä.

 

Tietokirjat

Jalutsi, Jan: Tarinoita matkasellistä II.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-110-5 (nid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Suomen kuuluisin vankikarkuri, sittemmin kirjailijaksi ryhtynyt Jan Jalutsi (s. 1962) on kirjoittanut jatko-osan vuonna 2011 CrimeTime Fakta -sarjassa julkaistuun Tarinoita matkasellistä -kirjaansa. Myös kirjan kakkososassa Jalutsi kertoo erikoisia, jopa uskomattomia tositarinoita rikollisuuden ja lainkäytön ihmeellisestä maailmasta.. Kirjassa hän mm. kertoo miten lontoolainen pyromaani kuumensi suomalaisen vankeinhoitolaitoksen ja kuinka sokea petosmies pärjäsi Helsingin keskusvankilan tikanheittomestaruuskilpailussa ja miksi Riihimäen vankilan johtaja myöhästyi tärkeästä tiedotustilaisuudesta.
Pari vuotta sitten vapauteen päässeen Jalutsin kirjoitustyyli on humoristinen ja täysin omintakeinen. Hänen ensimmäisestä kirjastaan Ammattina vankikarkuri ollaan tekemässä elokuvaa.
Lisätietoa:
- Yle Aamu-tv: Vieraana vankilapaoista tunnettu Jan Jalutsi.
- Wikipedia - Jan Jalutsi.


Uusia pokkaripainoksia

Tenhunen, Eeva: Mustat kalat.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-039-9 (nid.)  Ilm. syksy 2013.  Kansikuva.
Tenhusen kiitetty esikoisteos vuodelta 1964 aloittaa itseoikeutetusti CrimeTime-kustantamon Nostalgia-sarjan , jossa esitellään suomalaisen jännityskirjallisuuden helmiä. Luvassa on unohtumattomia lukuhetkiä vuosikymmenten varrelta.
Eeva Tenhunen DekkariNetissä.

Nevalainen, Liisa: Ruusunpunaiset silmälasit.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-105-1 (nid.)  Ilm. syksy 2013.  Kansikuva.
Kun alkoholisoitunut näyttelijä Jaakko Reima putoaa tv-sarjan harjoitusten jälkeen portaissa ja kuolee, tietää se työtä komisario Antti Karpalolle.Vuonna 1977 julkaistu Ruusunpunaiset silmälasit on Liisa Nevalaisen toinen jännitysromaani. Nevalainen (1916-1987) oli tunnettu näyttelijä joten hän jos kuka tunsi kulissien takaisen elämän.
CrimeTime julkaisee Nostalgia-sarjassaan eri vuosikymmenien klassikkodekkareita. Ensimmäisenä ilmestyi Eeva Tenhusen Mustat kalat vuodelta 1964.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Liisa Nevalainen


 

Gummerus


Kotimaiset

Kilpi, Marko: Kuolematon.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9307-6 (sid.)   Il. 9/2013.   Kansikuva.
Pikkurikollinen tekee itsemurhan ja vanhempi konstaapeli Olli Repo todistaa työparinsa Elias Kasken kanssa avuttomana vierestä. Kuolleen miehen asunnon jääkaapin pakastelokerosta löytyy pusseja, joissa on epäilyttäviä kappaleita. Kesken kotietsinnän puinen kerrostalo syttyy palamaan. Onko kyseessä tuhopoltto?
Samaan aikaan pienen pojan isää epäillään pahoinpitelystä, mutta tapaus paljastuu joksikin paljon vakavammaksi. Vähitellen poliisit tajuavat, että rikokset liittyvät toisiinsa ja monimutkainen vyyhti ulottuu vuosikymmenien taakse. He joutuvat kohtaamaan sellaisen pahan, jonka eivät halunneet tietää olevan olemassa.
Romaanin hyytävään maailmaan tuo inhimillisyyttä Olli Revon yritys ymmärtää ja auttaa umpikujaan päätyneitä ihmisiä. Tarina ei pelkästään kuvaa rikollisten tekoja, vaan uppoutuu syihin. Miksi joku päätyy tekemään tekoja, jotka ovat epäinhimillisiä ja joita ei voi käsittää? Kuolematon on yhden yhteiskuntamme järkyttävimmän ongelman ruumiinavaus.
Marko Kilpi on kuopiolainen kirjailija, joka on noussut nopeasti suomalaisen rikoskirjallisuuden kärkikaartiin. Hänellä on poliisintyönsä ansiosta ainutlaatuinen ymmärrys rikokseen johtavista syistä.
Neljäs rikosromaani Marko Kilveltä.  Hienoja kirjoja kaikki...
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Marko Kilpi DekkariNetissä.

Rönkä, Matti: Levantin kyy.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9310-6 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Kesä on nupullaan ja puutarhassa vietetään lastenjuhlia.
Viktor Kärppä, inkeriläinen moniosaaja, on kotoutunut kymmenessä vuodessa suomalaiseen elämään. Perhe-elämä on auvoista ja bisneskin sujuu. Rakennuksilla on miehille töitä ja Karjalassa kiehtova metsäpalsta, josta voisi myydä puuta Ikean liimapuulevyiksi. Menneisyys ei kuitenkaan jätä Kärppää rauhaan. Viktor on tappajan näköinen mies, ja häneltä pyydetään milloin suojeluapua, milloin valaistusta hämäriin puuhiin. Kärpän omassa naapurustossakin liikkuu mamu-nuorten jengi, joka levittää piittaamatonta uhkaansa. Helsinkiin saapuu myös Darja. Tyttö, jossa on vaaran maku.
Levantin kyy täydentää Matti Röngän kiitetyn ja palkitun Viktor Kärppä -sarjan. Sarjan dramaattisessa päätösosassa Kärppä kulkee läpi melankolian kaikki huoneet ja löytää lopulta pihamaaltaan kyyn, jonka pistos on tappavan myrkyllinen.
Upeita kirjoja koko Viktor Kärppä -sarja, mutta harmi, että tämä tuleva kirja on sarjan päätösosas. Viktor Kärppää tullaan kaipaamaan.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

Vala, Vera: Kosto ikuisessa kaupungissa.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9310-6 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Arianna de Bellis saa toimeksiannon parlamentaarikko Anna Lucarellilta, joka epäilee sisarpuolensa olevan vaarassa. Kun Laura löytyy kuolleena, Arianna potee syyllisyyttä ja alkaa selvittää tapausta, vaikka Lucarelli kieltää. Laura oli sisarensa vastakohta: hymyilevä ja herkkä assyriologian professori. Hän oli myös ympäristöaktivisti ja kuului Italian ja Ranskan välistä luotijunaratatunnelia vastustavaan liikkeeseen.
Puhuttaessaan Lauran kollegoita Assyriologian laitoksella Arianna huomaa pian tiiviin yhteisön jännitteet. Pinnan alla hiertävät kateus, kostonhimo ja salatut halut. Selvittäessään Lauran yhteyksiä anarkistipiireihin Arianna pääsee myös pahamaineisen, jalkaansa ontuvan Marcon jäljille. Arianna huomaa joutuneensa keskelle vaarallista tapahtumaketjua, sillä kovilla panoksilla pelaava Marco suunnittelee jotain arvaamatonta.
Kosto ikuisessa kaupungissa on itsenäinen jatko-osa romaanille Kuolema sypressin varjossa (syksy 2012), joka aloitti aistikkaan Arianna de Bellis tutkii -sarjan. Luvassa on tiivistyvää jännitystä ja sensuellia romantiikkaa tällä kertaa helteisenä hehkuvan Rooman kaduilla ja piazzoilla. Silmiä hivelevä maisema tuoksuineen ja kihisevine juonenkäänteineen avaa lukijan eteen nautinnollisen maailman, johon voi uppoutua.  Vera Valan esikoinen oli erittäin vetävä ja kiinnostava avaus.  Vera Vala on asunut Italiassa 15 vuotta. Hän on opiskellut kieliä ja kirjallisuutta sekä Helsingissä että Roomassa. Opintojen ohella hän on työskennellyt lentoemäntänä, kielten opettajana ja kääntäjänä.
Nykyisin Vera Vala asuu Torinon seudulla italialaisen miehensä ja tyttärensä kanssa. Hän on intohimoinen ruoanlaittaja, innokas kestävyysjuoksija ja laiskanpulskea laitesukeltaja. Ammatikseen Vera bongailee murhaajaehdokkaita piazzoilta ja kääntää Aku Ankan taskukirjoja
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Vera Vala DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Alsterdal, Tove: Haudattu hiljaisuudessa.
Alkuteos: Tystnaden begravd, 2012.  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9106-5 (sid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Erakoitunut hiihtäjälegenda Lapp-Erik Svanberg murhataan Kivikankaan kylässä Tornionjokilaaksossa. Pietarilaisessa rappukäytävässä venäläinen mafiapomo ampuu lähimmän ystävänsä ja pakenee maasta.
Työtön toimittaja Katrine Hedstrand palaa Lontoosta Tukholmaan hoitamaan dementoituneen äitinsä asioita ja saa kuulla, että äiti on perinyt talon Kivikankaalla. Kaukana pohjoisessa paljastuu totuuksia, joista on vaiettu sukupolvien ajan.
Keskitalvi kietoo Pohjoiskalotin rautaiseen otteeseensa, ja tarinat lomittuvat toisiinsa yhä tiukemmin. Viimein ne viimein yhdistyvät Rauhalan tilan kylmien rakennusten keskellä Kivikankaalla, jossa kuolema kurkottaa vuosikymmenien takaa korjaamaan satonsa.
Haudattu hiljaisuudessa on Tove Alsterdalin toinen trilleri kehutun esikoisen, Kadonneiden, jälkeen. Kirja on tummasävyinen sukukronikka, joka kattaa koko levottoman 1900-luvun. Se ulottuu Tornionjokilaaksosta myyttiseen Karjalaan ja kaatuneeseen Neuvostoliittoon ja kertoo ihmisen halusta elää ihmisarvoista elämää.
Huom!  Erittäin kiinnostava ruotsalaisdekkaristi.  Ja vielä kiinnostava yhteys jälleen Pohjois-Ruotsiin ja Tornionlaaksoon. 
Viime kesänä ilmestynyt Alsterhdalin esikoisdekkari Kadonneet oli loistava kirja.  Suosittelen,jos ei ole tuttu. Hienoa, että saadaan näin pian tämä toinen kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Tove Alsterdal DekkariNetissä.

Baldacci, David: Räjähdyspiste.
Alkuteos: Hell's corner, 2010.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8664-1 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Kameliklubi 5.
Oliver Stonea ja muita Kameliklubin jäseniä tarvitaan taas. Avunpyyntö tulee itse Amerikan presidentiltä, mutta tehtävänkuva ehtii muuttua jo ennen kuin se on alkanutkaan, kun Valkoisen talon lähellä Lafayette-puistossa räjähtää pommi. Presidenttiä ja Britannian pääministeriä vastaan suunnattu terroristihyökkäys on kuitenkin vasta alkusoittoa jollekin paljon suuremmalle. Stonella joukkoineen on ehkä edessään uransa vaarallisin tehtävä. Yhdessä brittiläisen MI6-agentin Mary Chapmanin kanssa Stonen ja kameliklubilaisten on löydettävä räjähdykseen syypäät. Mutta voiko Oliver Stone luottaa täysin edes kaikkein lähimpiinsä? Kirja on Kameliklubi -sarjan viides kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
David Baldacci DekkariNetissä.

Connelly, Michael: Luottamuksen hinta.
Alkuteos: The drop, 2011.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9250-5 (sid.)   Ilm. 7/2013.  Kansikuva.
Uusi Harry Bosch -dekkari.
Harry Bosch on saanut luvan lykätä eläkkeelle siirtymistään vielä kolme vuotta, ja enemmän kuin koskaan ennen hän haluaa tapauksia ratkaistavakseen. Yhtenä aamuna hän saa kaksi.
Vuonna 1989 tapahtuneen seksuaalimurhan todistusaineisto tutkitaan rutiininomaisesti uudestaan nykyteknisin menetelmin. Löytynyt verijälki osoittaa tuomittuun seksuaalirikolliseen, mutta tämä on ollut tapahtuma-aikaan vasta kahdeksanvuotias. Onko teknisissä tutkimuksissa siis tehty virhe, jolloin iso joukko uusien todisteiden nojalla tuomittuja rikollisia vapautuisi tuomioistaan?
Samaan aikaan vaikutusvaltaisen ja korruptoituneen kaupunginvaltuutetun Irvin Irvingin poika löytyy kuolleena, ja Irving vaatii, että Harryn on johdettava kuolemantapauksen tutkimuksia. Harrylla ei ole muita vaihtoehtoja kuin noudattaa vanhan arkkivihollisensa vaatimusta. Jäljet näyttävät johtavan kolme vuosikymmentä toimineen seksuaalirikollisen jäljille ja Los Angelesin poliisilaitoksen synkkään menneisyyteen ja poliittiseen nykyisyyteen.
Michael Connelly on amerikkalaisdekkaristien ykköskaartia.  Loistavia kirjoja kaikki... Hienoa, että saadaan uusi Harry Bosch -dekkari.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Hall, Tarquin: Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus.
Alkuteos: The case of the man who died laughing, 2010.  Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8938-3 (sid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Vish Puri 2.
Tohtori Suresh Jha on Delhin rationalismi- ja koulutuslaitoksen perustaja, Intian oma James Rand, joka tunnetaan nimellä "gurunmurtaja". Hänen kuolemakseen koituu kuitenkin tuhon nelikätisen jumalattaren Kalin miekka keskellä puistoa, Jhan naurupiirin aamuharjoitusten aikaan.
Tapauksesta nousevan kohun keskellä poliisi pyytää apua Intian mitä yksityisimmältä etsivältä, Vish Purilta, joka uskoo aivan toisenlaisiin ihmeisiin. Yksi kerrallaan Puri ratkoo pulmia, jotka pitävät lukijan tiukasti otteessaan. Tutkimukset vievät Purin apureineen Delhin slummeista Gangesin varren pyhään kaupunkiin, usean ruokakojun kautta, ja lopulta hänen onnistuu paljastaa henkisyyden, tieteen ja paheellisuuden vyyhti, joka hakee vertaistaan Intian historiassa - ja Vish Purin tapausarkistoissa.
Samaan aikaan Purin äiti selvittää kaikessa hiljaisuudessa, varsinkaan pojalleen mitään kertomatta, kuka varasti hyväntekeväisyystilaisuuden varat.
Tarquin Hall (s. 1969) on englantilainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän lähti Lontoosta 18-vuotiaana Teksasiin karjapaimeneksi ja päätyi monen mutkan kautta mm. The Timesin, Guardianin ja BBC:n kirjeenvaihtajaksi Aasiaan ja Afrikkaan. Hänen vaimonsa on puoliksi intialaissyntyinen toimittaja, ja pariskunta asuu nykyään nuoren poikansa kanssa New Delhissä.
Tarquin Hallin ensimmäinen suomeksi ilmestynyt dekkari Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus ilmestyi keväällä 2013.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Tarquin Hall DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Paholainen ottaa omansa.
Alkuteos: A devil is waiting, 2012. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9280-2 (sid.)   Ilm. 10/2013.  Kansikuva.
Yhdysvaltain presidentti on tulossa Lontooseen, mutta kaikki eivät toivota häntä tervetulleeksi. Fanaattinen mullah Ali Selim on antanut siunauksensa presidentin salamurhalle, ja niinpä hätiin kutsutaan Sean Dillon, kenraali Charles Ferguson ja muut pääministerin yksityis armeijan jäsenet.Lisävahvistukseksi joukkoon tulee älykäs kapteeni ja Afganistanin sodan sankari Sara Gideon. Etsintä laajenee Lontoosta Pakistaniin ja Persianlahdelle, missä pahat pojat kidnappaavat Gideonin. Terrorismin torjunnassa panokset ovat kovat, ja jos presidentin salamurhahanke onnistutaan estämään, mullah ei jätä kostamatta sitä presidentin yksityisarmeijan jäsenille.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins.
- Wikipedia (suom.) - Jack Higgins.

Holt, Anne: Kuollut kulma.
Alkuteos: Skyggedød, 2012.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9271-0 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
22. heinäkuuta 2011. Kriminologi Inger Johanne Vik on tullut auttamaan ystävättärensä Ellen Mohrin kesäjuhlien järjestämisessä, mutta perheessä on sattunut vakava onnettomuus. Kahdeksanvuotias poika Sander on pudonnut tikkailta ja kuollut. Vanhemmat ovat hysteerisiä. Hätäkeskus ei vastaa, sillä samaan aikaan Oslossa on räjähtänyt pommi.
  Tapausta tutkimaan irrotetaan vain juuri poliisikoulusta valmistunut Henrik Holme. Pikkupojan kuolema paisuukin Utøyan terrori-iskun varjossa rikostutkinnaksi, jota tosin jarruttaa se, että Ellen ja Jon Mohr ovat hyvätuloinen keskiluokkainen pariskunta. Ei sellaisessa perheessä ole voitu pahoinpidellä lasta. Nuori mutta peräänantamaton Henrik Holme vetää Vikin mukaan tutkimuksiin, joissa selviää, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää.
Kuollut kulma on viides Inger Johanne Vik -dekkari.  Upea norjalaisdekkaristi ja upeita kirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Anne Holt DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Haudan takaa.
Alkuteos: När skönheten kommtilll bro, 2012. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9121-8 (sid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva .
Elokuisessa Gotlannissa vietetään keskiaikaviikkoa. Roolipelejä harrastava ryhmä tapaa öisin kirkon raunioilla, ja esityksen keskiössä on 1100-luvulta peräisin oleva kaksoishauta: murhattujen vanhan miehen ja nuoren naisen lepopaikka. Nuorta naista esittävän kauniin 16-vuotiaan Malvan on vietettävä yö haudassa ja noustava sieltä omin voimin ylös.
Kun Malva katoaa salaperäisesti, Maria Wern saa jutun tutkittavakseen. Tytön isä on huolissaan. Näytelmäryhmää johtaa opiskelija Botel Hellsten, joka on lumoutunut Malvan kauneudesta ja haudan salaisuudesta. Onko Botelilla jotain tekemistä Malvan katoamisen kanssa, vai löytyykö syyllinen jostain ihan muualta kuin näytelmäryhmästä?
Kun rannalta löydetään kuollut nainen, mysteeri mutkistuu entisestään. Naisen kuolema voi olla onnettomuus, tai sitten se on jotain ihan muuta. Maria Wernin on selvitettävä langat historian, nykyajan ja fantasian yhä tiukemmaksi käyvästä vyyhdistä.
Haudan takaa on jo kahdestoista Maria Wern -dekkari.  Hieno sarja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Läckberg, Camilla: Enkelintekijä.
Alkuteos: Änglamakerskan, 2011.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9030-3 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Pääsiäinen vuonna 1974 Valön saaressa Fjällbackan liepeillä. Ruokasaliin on katettu hieno pääsiäisateria, mutta kaikki paitsi perheen yksivuotias tytär Ebba ovat poissa. Oliko kyseessä rikos vai katosiko perhe omasta halustaan? Arvoitus ei koskaan ratkea. Vuosikymmenien päästä Ebba palaa Valön saareen. Hän ja hänen aviomiehensä Mårten ovat hiljattain menettäneet kolmevuotiaan poikansa, ja yrittäessään selvitä surustaan he ovat päättäneet avata majatalon vanhaan sisäoppilaitokseen, jota Ebban isä aikanaan johti ankaralla kädellä. Ebba ja Mårten ovat hädin tuskin ehtineet asettua aloilleen, kun he joutuvat tuhopolttoyrityksen kohteeksi. Ja kun he taloa remontoidessaan ryhtyvät poistamaan ruokasalin lattialautoja, löytyy niiden alta kuivunutta verta… Mitä Ebban perheessä oikein tapahtui – ja tapahtuu?
Kirjailija Erica Falck tuntee tapauksen taustat ja suvun naisten traagisen historian. Hän päättää hakeutua Ebban puheille ja selvittää viimein mysteerin.
Kahdeksas Fjällbacka-sarjan dekkari Camilla Läckbergiltä.  Hieno sarja..
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Meyer, Deon: Kuolema päivänkoitteessa.
Alkuteos: Dead at daybreak, 2000. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8777-8 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Huom! Kirja ilmestynyt alunperin Etelä-Afrikassa nimellä Orion.
Ensimmäinen suomennos!!!
Antiikkikauppias Johannes Smit löydetään toimistostaan murhattuna. Häntä on kidutettu hitsipillillä ja sitten teloitettu niskalaukauksella. Kassakaappi on tyhjennetty, ja ainoat johtolangat ovat kasa valkoista paperia ja epätavallinen murha-ase: M16-kivääri - palkkasoturin eikä murtovarkaan ase. Syrjäytyneellä entisellä poliisilla Zatopek van Heerdenillä on seitsemän päivää aikaa ratkaista arvoitus - mikä on sitäkin hankalampaa, kun käy ilmi, että joitakin vuosia sitten uhria ei virallisesti ollut olemassakaan… Kuolema päivänkotteessa on loistava ja ajatuksia herättävä trilleri hapuilevasta yhteiskunnasta, joka opettelee tulemaan toimeen tuoreiden vapauksien, vanhojen syntien ja uusien vaarojen kanssa.
Deon Meyer (s. 1958) on afrikaansiksi kirjoittava eteläafrikkalainen jännityskirjailija, jonka teoksia on käännetty yli 20 kielelle.  Nykyään Meyer on Etelä-Afrikan suosituin kirjailija.  Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Meyer opiskeli Englannin kirjallisuutta ja historiaa ja työskenteli mainos- ja viestintätoimistoissa - viimeksi omassa yrityksessään, joka edusti mm. BMW:n moottoripyörien maahantuontia.  Hän harrastaa Etelä-Afrikan kiertelyä moottoripyörällä.
Kuolema päivänkoitteessa on Meyerin toinen jännitysromaani.  Hienoa, että saadaan dekkareita eri kielialueilta.
Huom! Erittäin kiinnostava kirja. En ole aiemmin törmännyt eteläafrikkalaiseen kirjailijaan.  Ja kuinkas ollakaan - syksyllä ilmestyy myös toinen eteläafrikkalaisen kirjailijan kirja. Schildts&Söderströms'iltä ilmestyy Lauren Beukesin  Säkenöivät tytöt.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Deon Meyer DekkariNetissä.

Preston, Douglas&Child, Lincoln: Kuolleiden kirja.
Alkuteos: The book of the dead, 2006.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9247-5 (sid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Pendergast 5.
FBI:n erikoisagentti Pendergast viruu huipputurvallisessa vankilassa syytettynä useista murhista. Samaan aikaan New Yorkin luonnonhistoriallinen museo on avaamassa hienossa gaalatilaisuudessa uudelleen muinaisen egyptiläisen hautakammion, johon huhujen mukaan liittyy kirous. Varmaa on, että jotain karmeaa on pääsemässä irti. Ennen avajaisia hautakammiosta löytyy ruumis, joka on kaikkea muuta kuin muumioitunut. Sitten museon egyptologi sekoaa päästään ja hyökkää kollegan kimppuun kohtalokkain seurauksin. Tilalle värvätään uusi Egyptin-asiantuntija, ja kun selviää, että kyseessä on sama nainen, johon Pendergast on rakastunut, heräävät kaikkien epäilykset. Eivätkä ne ole aiheettomia...
Viides Pendergast -dekkari Prestonilta ja Childilta. Parivaljakolta aiemmin ilmestyneet jännärit ovat Ihmeiden kabinetti (kesäkuu 2009) ja Kuoleman asetelma (kesäkuu 2010), Tulikivi (2011) ja Veljensä vartija (2011). 
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Douglas Preston.
- Gummerus - Douglas Preston.
- Douglas Preston and LincolnChild.

Robb, J. D.: Kuolema ovella.
Alkuteos: Holiday in death, 1998.  Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9282-6 (nid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Eve Dallas 7.
Kukaan ei halua olla yksin juhlapyhien aikaan. Yhdelle New Yorkin tyylikkäimmistä deittipalveluista, Personally Yours, se onkin oivallista aikaa yhdistää yksinäiset sydämet. Komisario Eve Dallas on kuitenkin ritualistista sarjamurhaajaa jäljittäessään tehnyt karmaisevan havainnon: kaikki surmatut naiset linkittyvät deittipalveluun. Kun ruumiita tulee lisää, Eve astuu tosirakkauttaan etsivän eliitin maailmaan, jossa tappaja etsii seuraavaa uhriaan ja rakkauden voima vie äärimmäisiin tekoihin.Eve Dallas -sarja on Nora Robertsin nimellä J. D. Robb julkaisema vauhdikas jännityssarja, joka on kivunnut kirja toisensa jälkeen New York Timesin bestseller-listan kärkeen. 2050-luvun lopun New Yorkissa hyytäviä rikoksia ratkoo säpäkkä komisario Eve Dallas tukenaan hurmaava miljonääriaviomiehensä Roarke.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Website for Author Nora Roberts.
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.

 

Robb, J. D.: Kuoleman salaliitto.
Alkuteos: Conspiracy in death, 1999.  Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9283-3 (sid.)   Ilm. 11/2013.
Eve Dallas 8.
Huom!  Kirja ilmestyy keväällä 2014.
Eve Dallasin täytyy sukeltaa syvälle New Yorkin sisuksiin, kun hänet kutsutaan tutkimaan kadulla nukkuneen miehen kuolemaa. Yllätyksekseen Eve löytää laserintarkan reiän sieltä, missä miehen sydän ennen oli – erittäin taitavan kirurgin työtä. Pian selviää, että vastaavia, kummallisia tapauksia on sattunut ympäri Amerikkaa ja Eurooppaa.
Eve saa lääketieteellisen yhteisön takajaloilleen etsies sään vastauksia, ja kun hänen oma uransa joutuu vaakalaudalle, panokset kovenevat entisestään. Hänen on sekä puhdistettava nimensä että jäljitettävä järjestelmällinen tappaja, joka on tarpeeksi julma käydäkseen yhteiskunnan heikko-osaisimpien kimppuun ja tarpeeksi vaikutusvaltainen peittääkseen jälkensä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Website for Author Nora Roberts.
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.

Verdon, John: Murhakierre.
Alkuteos: The devil sleep, 2012.  Suom. Marja Luoma..
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9195-9 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
David Gurney -sarjan kolmas kirja.
Vanhan ystävän pyynnöstä Dave Gurney suostuu auttamaan nuorta toimittajaopiskelijaa, joka haluaa tehdä tv-sarjan 90-luvun kuuluisimman sarjamurhaajan, ”Hyvän paimenen”, uhrien perheistä. "Hyvästä paimenesta", jota ei koskaan saatu kiinni, ja tapauksen analyysistä on kymmenessä vuodessa tullut kriminologisen tutkimuksen malliesimerkki, josta kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä. Ja väärässä, toteaa Gurney perehtyessään aineistoon.
Huomio herättää Hyvän paimenen henkiin. Gurney paneutuu murhiin ja huomaa pian, että ainoa tapa saada ovela murhaaja kiinni on asettua itse syötiksi. Yrittäessään selvitä hengissä ja ratkaista arvoituksen, Gurneyn on turvauduttava kolmen ihmisen apuun: intuitiivisesti viisaan vaimonsa Madeleinen, kaikkia auktoriteetteja halveksivan mutta viekkaan etsivän Jack Hardwickin ja poikansa Kylen, joka on vahvasti palannut Gurneyn elämään lämmöllä ja tunteella.
John Verdonin kaksi ensimmäistä suomennosta Numeropeli (kevät 2011) ja Sokkoleikki (kesä 2012) olivat loistavia ja kouluttavia dekkareita ja toivottavasti myös tämä kolmas David Gurney -dekkari.
John Verdon DekkariNetissä
.


Uusia pokkaripainoksia


Alsterdal, Tove: Kadonneet.
Alkuteos: Kvinnorna på stranden, 2009.  Suom. Katariina Huttunen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9330-4 (nid.)   Ilm. 7/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- www.tovealsterdal.se.
- Wikipedia - Tove Alsterdal.

Baldacci, David: Oikeuden vaalijat.
Alkuteos: Divine justice, 2008.  Suom. Pekka Marjamäki ja Antti Autio.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9332-8 (nid.)    Ilm. 8/2013.
1. p. ilmestyi kesällä 2012.

Connelly, Michael: Viides todistaja.
Alkuteos: The fifth witness, 2011. Suom. Heikki Salojärvi.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9335-9 (nid.)   Ilm. 9/2013.

Hall, Tarquin: Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus.
Vish Puri ratkaisee 1.
Alkuteos: The case of the missing servant, 2009. Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9333-5 (nid.)   Ilm. 6/2013.
1. p. ilm. tammikuussa 2013.
- Gummerus - Tarquin Hall.
- vishpuri.com.

Higgins, Jack: Tappava petos.
Alkuteos: The judas gate, 2010.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9324-3 (nid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
2. p. ; 1. p. ilm. kesällä 2012.
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins.
- Wikipedia (suom.) - Jack Higgins.

Jansson, Anna : Vaitelias jumala & Kalpeat ja kuolleet.
Alkuteokset: Stum sitter guden (2000)  ja Kalpeat ja kuolleet (2001). Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9281-9 (nid.)   Ilm. 7/2013.
Yhteisnide: 1. p. ilmestyneet 2002 ja 2003.

Jansson, Anna : Murhan alkemia.
Alkuteos: Alkemins eviga eld, 2011.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9343-4 (nid.) Ilm. 10/2013.

Laine, Matti: Pahojen miesten seura.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9327-4 (nid.9   Ilm. 972013.
1. p. ilmestyi syksyllä 2012.

Preston, Douglas ja Child, Lincoln: Veljensä vartija.
Alkuteos: Dance of death, 2005.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9342-7 (nid.)   Ilm. 10/2013.
1. p. ilmestyi syksylllä 2012.
- Wikipedia - Douglas Preston.
- Wikipedia - Lincoln Child .
- Gummerus - Douglas Preston.
- Gummerus - Lincoln Child .
- Douglas Preston and LincolnChild.
- www.lincolnchild.com.

Robb, J. D.: Alaston kuolema & Maineikas kuollessaan.
Alkuteokset: Naked in death, 1995 ;  Glory in Death, 1995. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9321-3 (nid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Yhteisnide.
1. painokset ilmestyivät syksyllä 2004 ja syksyllä 2005.
- Website for Author Nora Roberts.

Rönkä, Matti: Mies rajan takaa.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9367-0 (nid.)  Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Yhteisnide: Viktor Kärppä 1-3.

Rönkä, Matti: Kahden maan kulkija.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9368-7 (nid.)  Ilm. 8/2013.
Yhteisnide: Viktor Kärppä 4-6.

Vala, Vera: Kuolema sypressien varjossa.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9329-8 (nid.)   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
2.p. ; 1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Vera(n) Italia -blogi.
- Gummerus - Vera Vala.

 


 
Into Kustannus


Musharbash, Yassin: Radikaali.
Alkuteos: Radikal, 2011.  Suom. Mari Janatuinen.
Into Kustannus 2013.
ISBN 978-952-264-234-9 (nid.)   32 e.  Ilm. 10/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Terroriasiantuntija, joka tekee tutkimustaan maan alla. Äärimmäisen päättäväinen palestiinalainen opiskelijatyttö. Valtiosihteeri, joka pyörii salamyhkäisissä salongeissa. Ja pommi-isku - keskellä Berliiniä.Radikaali on pelottavan realistinen poliittinen trilleri yhteiskunnasta hälytystilassa - ja radikaaleista eri vaatteissa. Terrori-isku johtaa päähenkilöt vaaralliseen tutkimukseen, sillä totuutta etsiessä heidän on mentävä pitkälle - ehkä liian pitkälle. Ja mikä on loppujen lopuksi totuus?
Yassin Musharbash (s. 1975) on saksalaista ja jordanialaista sukua. Hän on Spiegel Onlinen toimittaja ja erikoistunut terrorismista ja arabimaailmasta uutisointiin. Musharbash on kirjoittanut al-Qaidaa käsittelevän tietokirjan Die neue Al-Qaida (2006). Radikaali on hänen ensimmäinen romaaninsa.
Yassin Musharbash tunnustaa tärkeäksi taustavaikuttajakseen brittiläisen vakoiluromaanin mestarin John le Carrén.  Musharbash työskenteli vuosina 2007-08 le Carren avustajana ja tutkijana tämän kirjoittaessa Saksaan sijoittuvaa romaaniaan Lainsuojaton.
Musharbashilla on tekeillä toinen trilleri. Tässä vaiheessa hän paljastaa kirjasta vain sen, että teos sijoittuu edeltäjänsä tapaan Berliiniin ja yksi Radikaalin päähenkilöistä on myös tulevan kirjan päähenkilö.  Kiinnostavaa...Toivotaan, että sekin kirja aikanaan saadaan suomeksi.
Yassin Musharbash vieraili Helsingin Kirjamessuilla 25.-27.10.2013.
Huom! Erittäin jännittävä ja koukuttava trilleri. Suosittelen!!!
Lisätietoa:
- Into Yassin Musharbash.
- Twitter - Yassin Musharbash.
- Krimi-Couch.de - Yassin Musharbashin haastattelu.
- Ruumiin kulttuuri 4/2014 juttu Kirjamessuilta "Musharbash, Breivik ja John le Carre".

 


 

Johnny Kniga


Kotimaiset

Jaatinen, Pekka: Torpedo.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39949-1 (sid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.

Rajuotteisen kaunistelematon romaani ammattilaisnyrkkeilyn pimeistä puolista. Suomalais-nicaragualainen amatöörinyrkkeilijä José värvätään ammattilaiskehiin torpedoksi. Hänen tulee esittää tasoistaan huonompaa nyrkkeilijää ja tärvellä kilpailevan ottelijan lupaava ura. José oppii nopeasti ja tekee vastustajistaan selvää jälkeä. Hän kuitenkin kyllästyy elämään valheessa ja päättää kokeilla, kuinka pitkälle rahkeet oikeasti riittävät. Ratkaisevassa ottelussa José saa vastaansa toisen torpedon. Alkaa tyly lähtölaskenta kohti kanveesia.
Pitkän linjan amatöörinyrkkeilijänä Pekka Jaatinen (s. 1966) tuntee tarkoin nyrkkeilykehien karun koreografian. Aiheeseen hän syventyi jo esikoisromaanissaan Tilkkutäkkiplanetaario (2000).
Huom! Tämä kirja ei ehkä ole puhtaasti dekkari, mutta dekkarin aineksia varmaan löytyy.
Uskon, että on erittäin mielenkiintoinen kirja.  Pekka Jaatinen on erittäin suosittu ja tuottoisa kirjailija.  Kirjoittanut mm. Lapin historiasta ja myös Tornion historiasta hienoja romaaneja.
Lisätietoa:
- Pekka Jaatisen kotisivut.
- Johnny Kniga - Pekka Jaatinen.
- Wikipedia - Pekka Jaatinen.


Paulow, Ari: Väärä nainen.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39774-9 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Marraskuisen kolea aamu Oulussa vuonna 2011. Naamioituneet asemiehet sieppaavat useita presidenttiehdokkaita näiden matkalla kohti pohjoista vaalikiertuetta. Pakomatkan päätteeksi rikolliset huomaavat, että uhrien joukkoon on päätynyt myös sattumalta paikalle osunut nainen.Huippupoliitikkojen kidnappaus keskellä kaupunkia hämmentää niin valtioneuvostoa kuin poliisijohtoa. Pohjoismaisittain ennenkuulumattoman röyhkeää rikosta tutkimaan komennetaan ylikomisario Matti Määttä. Kun käy ilmi, että siepattu sivullinen on Määtän tunteman yksityisetsivä Jesse Hackmanin kihlattu, alkaa kaikkien aikojen kissa ja hiiri -leikki, jossa koko kansakunnan tulevaisuus on vaakalaudalla.Väärä nainen on hyytävän hirtehinen rikostarina, jossa nyrkit puhuvat ja aseet laulavat.
Ari Paulow (s. 1954 Kajaanissa) on Kempeleellä asustava kirjailija ja kolumnisti, joka tunnetaan erityisesti Jesse Hackman -dekkareistaan.  Sarjassa on aiemmin ilmestynyt kuusi teosta.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Nesbø, Jo
: Poliisi.
Alkuteos: Politi, 2013. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-399943-9 (sid.)  Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Jo Nesbø osaa totisesti kääntää voitokseen spekulaatiot Harry Holen kuolemaa ennakoivista huhuista. Aaveen loppuratkaisusta saattoi moni luulla sankarin päässeen päiviltä. Huoli pois, sillä Harrya tarvitaan, kun joku alkaa teurastaa Oslon poliiseja hengiltä. Selviää yksi asia: jokainen uhri on ollut tutkijana henkirikoksessa, joka on jäänyt selvittämättä. Ja toinenkin: murhaaja on yksi poliiseista.Syksyllä 2012 Yhdysvalloissa julkaistu Aave valloittaa Nesbolle aina vain uusia ihailijoita.
Myyntilistojen kärkisijoja hallitsevan dekkarikuninkaan kymmenennessä Harry Hole -jännärissä Oslon poliisi etsii sarjamurhaajaa omiensa joukosta.  Loistavaa... ilouutinen ihailijoille: Hary Hole ei olekaan kuollut. Helpotuksen huokaus... Tervetuloa kehiin.  Tätä kannattaa odottaa.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana ja cd-kirjana.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Tietokirjat

Adali, Anders: Rahaa, rahaa, rahaa : arvokuljetusryöstön perusteet.
Alkuteos: Pengar, pengar, pengar, 2011  Suom. Tarja Lipponen ; alkusanat: Jens Lapidus ; loppusanat: Björn Hurtig.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39281-2 (sid.)  Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Arvokuljetusryöstön lyhyt oppimäärä! Kuinka oli mahdollista tehtailla vuosia keikkoja - jäämättä kiinni? Maukkaalla dialogilla ryyditetty tosikertomus.Anders Adali teki vuosia arvokuljetusryöstöjä kotimaassaan Ruotsissa ja haali miljoonia ilman että kukaan epäili mitään. Adalilla oli säännöllinen päivätyö, hän ei sortunut tuhlailuun eikä myöskään hengaillut rikollispiireissä. Adali vietti mieluummin hiljaista laatuaikaa perheensä kanssa, kun uutisissa raportoitiin hänen tekosistaan.Suomen Pankin ryöstöön osallistunut Adali jäi lopulta kiinni Turussa tehtyään toisen suurkeikkansa, jonka miljoonasaalis on tiettävästi yhä kateissa. Rahaa, rahaa, rahaa! on arvokuljetusryöstön todistusvoimainen perusoppimäärä.

Råstam, Hannes: Kuinka tehtiin sarjamurhaaja : Thomas Quickin tapaus.
Alkuteos: Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare, 2012. Suom. Tarja Lipponen,
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39868-5 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva .
Toimittaja Hannes Råstam tapasi keväällä 2008 Thomas Quickin, Säterin sairaalaan teljetyn Ruotsin pahimman sarjamurhaajan. Tapaaminen mullisti kummankin elämän. Råstam tutki jokaikisen dokumentin, puntaroi kuulusteluja ja analysoi kaiken, mitä Thomas Quick kertoi. Vähitellen Råstamille valkeni, miksi patologisen huomiohakuinen Quick sai tuomion kahdeksasta murhasta, joihin hän ei ollut syyllistynyt. Kuinka oikeusvaltio nukkuu yönsä, kun todelliset murhaajat kulkevat yhä vapaina?

Äänikirjat

Nesbø, Jo: Poliisi.
Alkuteos: Politi, 2013. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2013.
CD-äänikirja. Kesto n. 19 h 56 min. Laajuus 17 levyä.
Kertoja: Jarmo Mäkinen.
ISBN 978-951-0-40146-0 Ilm. 8/2013.  
MP3-äänikirja
ISBN 978-951-0-40147-7   


Tasku-Kniga pokkarit (uusia painoksia)


Karisto


Kotimaiset

Ulkomaiset


Bauer, Belinda
: Kadonneet lapset.
Alkuteos: Finders keepers, 2012.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5620-1 (sid.)   Ilm. 7/2013.  Kansikuva.
Teini-ikäinen Jess Took jää vain hetkeksi yksin autoon, mutta se riittää sieppaajalle. Jäljelle jää vain käsin kirjoitettu lappu: ”Te ette rakasta häntä.” Sama teksti löytyy yhä uudelleen, kun lisää lapsia katoaa. Ei selityksiä, ei lunnasvaatimuksia. Keskellä pelon ilmapiiriä Jessin ikätoveri ja Bauerin aiemmista romaaneista tuttu Stephen rakastuu ensi kertaa elämässään, ja hetkeksi kaikki muu kaikkoaa – kunnes uhmakas pikkuveli asettuu sieppaajan syötiksi ja kauhun hetket alkavat.
Belinda Bauer ponnahti rikoskirjallisuuden kärkijoukkoon teoksellaan Hautanummi, joka voitti maineikkaan CWA Gold Dagger -palkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä esikoiskirjana. Teos myytiin yli 20 maahan ja oli arvostelumenestys kaikkialla. Viime vuonna sama taho palkitsi Bauerin hänen koko tähänastisesta tuotannostaan. Bauer osaa kasvattaa mestarillisesti jännitystä, kauhua hipoen, ja vedota lukijan tunteisiin hienovireisin, harkituin keinoin.
Kadonneet lapset on Hautanummesta alkaneen Exmoor-trilogian piinaavan jännittävä päätösosa. Sarjan toinen kirja Tappajan katse ilmestyi suomeksi keväällä 2012.
Upeita ja jännittäviä kirjoja.  Hienoa, että saadaan uusi kirja Bauerilta.
Belinda Bauer DekkariNetissä.

 

Child, Lee: Etsintäkuulutettu.
Alkuteos: A wanted man, 2012.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5677-5 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva .
Jack Reacher liftaa Nebraskassa keskellä yötä autoon, jossa matkustaa kaksi miestä ja yksi nainen. Auton tunnelma osoittautuu kuitenkin pian oudoksi: etupenkillä toinen miehistä valehtelee läpinäkyvästi ja takapenkin nainen on hyvin vaitonainen. Sitten vastaan tulee poliisin tiesulku. Pääseekö seurue läpi, koska kolmikko on viaton? Vai siksi, että autossa istuukin neljä ihmistä? Otettiinko Reacher mukaan hämäykseksi?
Lee Child on kirjoittanut 17 Jack Reacher -romaania, joita on julkaistu yli 50 kielellä.  Kirjat ovat tuttu näky bestsellerlistojen kärjessä, myös Suomessa.  Childin tähti on huimassa nousussa: brittiläisten rikoskirjailijoiden yhdistys CWA myönsi hänelle alkuvuodesta 2013 arvostetun Diamond Dagger -palkinnon poikkeuksellisista ansioista rikoskirjallisuuden saralla, ja vuodenvaihetteessa sai ensi-iltansa ensimmäinen Rack Reacher -elokuva Tappajan jäljillä, pääosassa Tom Cruise.  Etsintäkuulutettu on jatkoa vuonna 2011 julkaistulle romaanille Henkensä kaupalla.  Loistava kirjailija ja pahasti koukuttavia kirjoja.
Lee Child DekkariNetissä.

Crais, Robert: Vartija.
Alkuteos: The Sentry, 2011.  Suom. Marja Mutru.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5574-7 (sid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.

Dru Rayne ja hänen setänsä Wilson Smith ovat jättäneet taakseen hirmumyrsky Katrinan runteleman New Orleansin ja aloittaneet uuden elämän voileipäpuodin pitäjinä Los Angelesin Venicessa, italialaisen kaimansa loistoa jäljittelevällä rantakaistaleella, jossa luksusasunnot vaihtuvat vain muutaman korttelin päässä latinoiden hallitsemiin rähjäisiin kujiin. Entinen palkkasotilas ja poliisi Joe Pike sattuu paikalle, kun nuoret latinot uhkailevat Smithiä. Drun sydäntäsärkevä tarina – ja kauniit silmät – saavat Piken lupautumaan kaksikon henkivartijaksi. Pian ilmaantuu kuitenkin merkkejä, jotka pakottavat Piken epäilemään Drun tarinaa. Onko Pike vain vainoharhainen? Millaiseen peliin hän onkaan sekaantunut, kun paljastuu, että panokset ovat miljoonaluokkaa? Toimintajännityksen kansainvälistä, varmaotteista huippua.
Vartija on bestsellerkirjailija Robert Craisin toinen suomennettu Joe Pike -romaani. Ensimmäinen, Varkaiden laki, ilmestyi syksyllä 2012. Kirjailija on alansa kovimpia nimiä, jonka teoksia on julkaistu yli 40 kielellä.
Craisin teoksista on suomennettu aiemmin myös Pommien enkeli (WSOY syksy 2001) ja Panttivangit (WSOY syksy 2005).
Lisätietoa:
- www.robertcrais.com.
- Wikipedia - Robert Crais.
- Karisto - Robert Crais.


Waite, Urban: Haaskalinnut.
Alkuteos: The carriot birds, 2013. Suom. Marja Mutru.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5675-1 (sid.)   Ilm. 10/2013.  Kansikuva.
Ray Lamar on maksanut kovan hinnan rahakkaasta mutta säälimättömästä työstään Coronadon kovimman huumepomon palkollisena: vaimo on kuollut ja ainoa poika vammautunut ja elänyt isoisänsä hoivissa viimeiset kymmenen vuotta. Ray päättää tehdä vielä viimeisen keikan palatakseen kotikylään ja
aloittaakseen uuden elämän poikansa kanssa. Uskalias huumeryöstö kilpailevan kartellin kimppuun sujuu hyvin, kunnes ylimielinen ja kokematon rikostoveri tyrii pahan kerran. Lain toisella puolella oleva Rayn serkku, entinen sheriffi Tom Herrera, asettaa henkensä alttiiksi auttaakseen sukulaistaan, mutta liikkeelle lähtee vääjäämätön koston vyöry, jossa tyhjenevät alta aikayksikön sekä vallitsevat moraalikäsitykset että haulikon piiput.
Edeltäjänsä tavoin Haaskalinnut on hengästyttävä trilleri lännenmaisemissa tulisilla nykyajan mausteilla.

Hiostava kostotarina USA-Meksiko-rajalla. Urban Waiten esikoisromaani Pelon rajalla (ilm. syksyllä 2012) herätti kriitikoiden kiinnostuksen ympäri maailmaa, ja uutta romaania on odotettu kuumeisesti. Pelon rajalla oli syksyn 2012 parhaita käännöstulokkaita.
Hienoa, että saadaan Urban Waitelta uusi dekkari. Pelon rajalla oli erittäin jännittävä ja koskettava kirja.
Urban Waite on opiskellut luovaa kirjoittamista Western Washington Universityssä ja Emerson Collegessa. Ennen kirjailijan ammattia kokemusta on kertynyt myös mm. tarjoilijan ja polkupyöräkorjaajan työstä. Pelon rajalla on Waiten esikoisteos, jota kirjoittaessaan hän oli 28-vuotias. Urban Waite asuu Seattlessa.
Urban Waite DekkariNetissä.


Uusia painoksia

Jokinen, Seppo: Komisario Koskinen äärirajoilla.
Yhteisnide teoksista Hukan enkelit, Vilpittömässä mielessä ja Hiirileikki.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5745-1 (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Komisario Koskisen kiperimmät tapaukset on nyt koottu yksiin kansiin.

Uusia pokkaripainoksia

Child, Lee : Henkensä kaupalla.
Alkuteos: Worth Dying for, 2010.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5748-2 (nid.)  Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Reading, Mario: Kolmas antikristus.
Alkuteos: The third antichrist, 2011.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5651-5 (nid.)  Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Sandberg, Timo: Kalmankolo.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5747-5 (nid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

 



Kustannuskynnys


Hyttinen, Päivi: Jahti.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 978-952-5975-39-0 (nid.)  Ilm. 11/2013/1/2014.
"Kolmas kuva sai minut hätkähtämään. Siinä miehen hartioille oli puettu sudennahka. Kaulaan oli laitettu panta, joka luultavammin oli tapetulta naarassudelta, kuten myös turkki. Uhrin rintakehä oli leikattu auki, samoin vatsa aina nivusiin asti."Petotutkijan raaka rituaalimurha saa nuoren, menneisyyttään pakenevan poliisin Ylva Vallion palaamaan kotimaisemiinsa pohjoiseen Suomeen, missä hän murhatutkimusten lomassa joutuu kohtaamaan omat salatut riivaajansa...

Hyttinen, Veli-Matti: Varjonen ja isäntä Holopaisen tapaus
.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 978-952-5975-35-2 (nid.)   Ilm. syksyllä 2013.
Yksityisetsivä Paavo "Pieru" Varjonen saa jälleen uuden toimeksiannon, joka vie hänet tällä kertaa Tukholman risteilylle. Kuningaskunnan pääkaupungissa häntä odottavat vanhat vainolaiset. Kuinka nokkela etsivä selvittää kiperät tilanteet...? Lisäksi Varjonen lupaa tehdä naisestaan kunniallisen ja Maarianvaaran lomakeskuksessa juhlitaan juhannushäitä.

Karppi, Marcus: Pyöräkellarin surma
.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 978-952-5975-25-3 (nid.)   Ilm.  6/2013.  Kasikuva.
Tavallinen perheenisä Toni Nummi on tapettu kalastajansiimalla pyöräkellarissa. Enkelinkasvoinen Veli Munck makaa putkassa taposta epäiltynä.Äänilevyliikettä ja yksityisetsivätoimintaa pyörittävä entinen panssariupseeri Jonna Teräsvirta on vapautunut vankilasta ja ryhtyy selvittämään tapausta.Samaan aikaa Suomi futaa ensimmäisissä arvokisoissaan ja Teräsvirta organisoi kostoa vankilassa saamalleen kohtelulle.
Seitsemäs dekkari Marcus Karpilta. Aiemmin ovat ilmestyneet: Enkelit eivät lue lööppejä (2002), Lahdessa soi blues (2003), Suruvaippa (2005), Murha meripäivillä (2009), Lahdessa soi Zamboni (2011) ja Kekkosen Cadillac (2012).
Marcus Karppi DekkariNetissä.

Leinonen, Pekka: Kaupunginjohtaja Larvosen lykätty kuolema.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 978-952-5975-34-5 (nid.)   Ilm. syksy 2013.

Eurokriisin alkuvaiheessa lehdet kirjoittelivat Välimeren maiden holtittomasta taloudenpidosta. Yksittäisten henkilöiden ja perheiden tasolla kerrottiin tavoista, joilla valtiolta vietiin miljoonia. Eräs keino huijata oli käyttää omien varojen kartuttamiseen ns. kuolleita sieluja. Yksinkertaisesti unohdettiin ilmoittaa viranomaisille, että eläkettä nauttinut perheenjäsen oli siirtynyt manan majoille.Mitä kummaa voisikaan sattua meillä täällä, lainkuuliaisessa Suomessa, jos joku keksisi ottaa käyttöön saman menetelmän oman elämänsä rahoittamisessa? Tästä inhasta ideasta alkaa mutkitellen etenevä, mutta empaattisen ymmärtävä kuvaus kaupunginjohtaja Larvosen ruumiin ympärillä.

 


 

Kustannus-Makela


Arhippa, Pirkko: Tii taa Taneli.
Kustannus-Mäkelä 2013.
ISBN 978-951-883-529-8 (sid.)  Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Komisario Varpu Ahava ei ole tähänastisen elämänsä aikana jalallaan astunut golfkentälle. Hän hädin tuskin tietää, mikä on tii. Tilanne muuttuu, kun elokuisena aamuna Merigolfin vesiesteeltä löytyy nuoren miehen ruumis. Uhri on omistajaperheen poika, kohtelias ja hyvännäköinen vielä vainajanakin. Hänestä ovat pitäneet kaikki, erityisesti kaikki naiset.Mutta kovin syvältä Jani Nuutisen elämää ei tarvitse penkoa, kun siloisen ulkokuoren alta alkaa paljastua seikkoja, joista jokainen voisi olla motiivi murhaan.
Pirkko Arhippa (s. 1935) julkaisi ensimmäisen jännitysromaaninsa Murha on sydämen asia vuonna 1968, ja hän on siitä lähtien työskennellyt vapaana kirjailijana.  Arhipan kirjailijanura on yksi Suomen pisimpiä.  Tii taa Taneli on hänen 35. dekkarinsa. Upea saavutus. 
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Katajamäki, Unto: Viides vieras.
Kustannus-Mäkelä 2013.
ISBN 978-951-883-530-4 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Martti Piha saa kutsun opiskeluaikaisen ystävänsä luo. Antti Sormunen on kutsunut Etelä-Suomessa sijaitsevaan kartanoonsa Martin lisäksi kolme liiketuttavaansa. Pian käy ilmi, että vierailun syy ei ole tavallinen kyläily. Martti seuraa hämmentyneenä, kuinka merkittävissä asemissa olevat vieraat nielevät kiltisti Antin loukkaukset. Mikä ote tällä oikein on heistä? Sitten Antti ilmoittaa kutsuneensa vain henkilöitä, joiden tietää tehneen rikoksen, ja hän uhkaa paljastaa ne illan mittaan. Kartanoon on tulossa vielä yksi vieras, mutta sitä ennen talon uima-altaasta löytyy ruumis...Kuka on tuo salaperäinen viides vieras? Saapuuko hän koskaan paikalle? Martti löytää itsensä keskeltä hoitovirhe-epäilyjen, veroparatiisipankkien talletussotkujen ja monimutkaisten ihmissuhteiden viidakkoa.
Unto Katajamäki on tamperelainen kirjailija, joka on toiminut aiemmin lukion rehtorina ja opetustoimenjohtajana sekä oppi- ja tietokirjojen tekijänä.  Viides vieras on hänen Antti Piha -sarjan neljäs jännitysromaani.  Aiemmin ilmestyneet ovat Petos ja paljastus (2007), Väärät valinnat (2008) ja Vainaja verkossa (2010).
Lisätietoa:
- Kustannus-Mäkelä - Unto Katajamäki.
- Kirjasampo - Unto Katajamäki.

Peura, Nina: Yöpakkasia.
Kustannus-Mäkelä 2013.
ISBN 978-ö951-883-532-8 (sid.)  Ilm.  11/2013.   Kansikuva.
Hanna Hankimo on historianopettajan sijaisena perinteikkäässä kaupunkikoulussa. Lukuvuoden alussa kaikki sujuu hyvin ja Hannalla on jopa lyhyt romanssi kollegansa kanssa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun kollega löytyy kuolleena koulun jäiseltä takapihalta. Vaikka romanssi oli ohi, oudolta vaikuttava kuolema vaivaa Hannaa. Mitä mies teki koulun pihalla yöaikaan? Hän ryhtyy selvittämään asioita poliisin tehdessä omia tutkimuksiaan, mutta huomaa pian, ettei kukaan tai mikään ole aivan sitä, miltä vielä syksyllä näytti...Hanna joutuu miettimään, haluaako hän edes tietää kaikkea sitä, mitä koulussa puuhataan. Myös hänen naiivi uskonsa oikeudenmukaisuuteen ja ihmisten hyvyyteen saa rajun kolauksen.
Nina Peura (s. 1965) on espoolainen kirjoittaja ja viestinnän kouluttaja, joka vapaa-aikanaan nauttii liikkumisesta, mökkeilystä ja matkustamisesta.  Nina Peuran toinen dekkari. Esikoisdekkari Kuolemankukkia ilmestyi keväällä 2012.
Lisätietoa:
- Kustannus-Mäkelä - Nina Peura.


 

LIKE


Kotimaiset

Liimatta, Tommi: Rautanaula.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0872-4 (sid.)  Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!!
Kai Malmirinne on kadehdittava mies. Hän menestyy sekä liike- että naismaailmassa. Hän on tien päällä viihtyvä hurmaava puhuja ja loistava myyjä, jolla on varaa elättää kotirouva.
Kunnianhimolla ja reissutyöllä on hintansa. Yhtiö myöntää hänelle ylennyksen ja tunnustuspalkinnon hetkellä, jolloin Kain yksityiselämä on sekaisin.
Kain tullessa työmatkalta Raisa-vaimo on hylännyt kotirouvan elämän, karannut ja pysyy kadoksissa. Poliisi ei osaa auttaa. Sitten postilaatikkoon ilmestyy Raisan arvoituksellisia kirjeitä. Tietääkö Raisan Raili-sisko enemmän kuin myöntää?
Trillerimäinen Rautanaula on muusikkonakin tunnetun Tommi Liimatan (s. 1976) neljäs romaani. Hän on julkaissut lisäksi sarjakuvia ja runoja ja toimittanut mm. kolme kirjaa Veikko Ennalan tuotannosta.
Lisätietoa:
- Savon sanomat 22.10.2013 Eija Komu.
- Hs.fi 7.9.13 Matti Mäkelä.
- Aamulehti 27.8.13 Ville Hänninen.
- Turun sanomat 22.9.13 Matti Komulainen.


Ollikainen, Milla: Veripailakat.
Like 2013.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0935-6 (sid.)  Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Milla Ollikainen yhdistää Lappiin, Ylläkselle sijoittuvassa rikosromaanissaan klassisen ”kuka-sen-teki”-dekkarin kiehtovaan suomalaiseen kansanperinteeseen ja vaiettuun lähihistoriaamme. Lopputulos on vahvan visuaalista. Taitava miljöön kuvaus ja kadehdittavan elävät hahmot istuvat onnistuneesti rikostarinaan, jossa jännitys säilyy herkeämättä loppuun asti. Veripailakat on raikas ja vaarallinen kuin talvinen pakkasyö. Dekkarikisan voittaja lunastaa odotukset.
Milla Ollikainen (s. 1974) voitti Like Kustannuksen ja Suomen dekkariseuran Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun 2012. Ollikainen on asunut vuosina 2001−2012 Kolarissa, jossa hän työskenteli Luoteis-Lappi-lehden päätoimittajana.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Milla Ollikainen DekkariNetissä.

Tuomainen, Antti: Synkkä niin kuin sydämeni.
Like 2013.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0841-0 (sid.)  Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Aleksi Kivi menettää äitinsä lokakuisena iltapäivänä vuonna 1993. Yhtenä hetkenä äiti istuu työpöytänsä ääressä tekemässä kirjanpitäjän töitään, toisena häntä ei enää ole. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin, 33-vuotiaana, Aleksi uskoo tietävänsä kuka on katoamisen takana. Kaikki viittaa rikkaaseen mieheen nimeltä Henrik Saarinen. Poliisi ei ole samaa mieltä. Aleksille jää vain yksi vaihtoehto: hankkiutua Henrik Saarisen lähelle ja selvittää asia itse. Synkkä niin kuin sydämeni kertoo äidin ja pojan tarinan. Se on kertomus elämän mittaisesta yksinäisyydestä, lupauksien pitämisestä, pakkomielteiden seurauksista, koston oikeutuksesta ja rakkauden voimasta. Menneisyys on usein siinä mitä erehdymme luulemaan täksi päiväksi.
Antti Tuomainen (s. 1971) on kirjoittanut täysiverisen rikosromaanin, jonka sydän lyö kiivaana ja täynnä kaipausta. Tuomaisen edellinen teos, 26 maassa ilmestynyt Parantaja, on ollut arvostelumenestys ympäri maailman.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Edwardson, Åke: Talo maailman laidalla.
Alkuteos: Hus vid världens ände, 2012. Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Like 2013.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0867-0 (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Winterin viimeisessä talvessa göteborgilainen rikoskomisario oli hukkumaisillaan uima-altaaseen Espanjan Aurinkorannikolla, eikä kahden vuoden lepokaan ole sammuttanut tuon koettelemuksen aiheuttamaa sitkeää tinnitusta. Nyt melkein kuolleen miehen on aika palata töihin Ruotsiin, ja perhe saa jäädä Espanjaan. Uusi alku ei ole helpoimmasta päästä, kun hyytävän kylmä kaupunki toivottaa hänet tervetulleeksi kolmoismurhalla. Esikaupungin omakotitalosta löytyy surmattuna äiti ja kaksi lasta. Asunnossa on myös sylivauva, joka on hädin tuskin hengissä. Erik Winterin on löydettävä vastaukset useisiin kysymyksiin. Miksi hälytyksen tekoon meni päiviä ja miksi vauva säästyi muiden kohtalolta? Entä miksi perheen isä ei ollut soittanut vaimolleen moneen päivään? Missä mystinen valokuva vaimosta on otettu? Lisäksi murhatalon naapuri seuraa jatkuvasti poliisien edesottamuksia turhia puhumatta eikä hämäräperäisen rasistin hiippailu alueella voi olla herättämättä huomiota. Winter työtovereineen aloittaa hellittämättömän jahdin. Ikäväänsä ja ahdistustaan komisario on keksinyt ryhtyä lääkitsemään viskillä, mikä tuo oman lisänsä kirjasarjan myötä syventyneeseen henkilökuvaan.
Åke Edwardson (s. 1953) on göteborgilainen rikoskirjailija. Like on julkaissut suomeksi kaikki hänen Erik Winter -sarjansa kymmenen aiempaa kirjaa vuonna 1999 ilmestyneestä Enkelitanssista vuonna 2009 päivänvalon nähneeseen kirjaan Winterin viimeinen talvi. Hienoa, että Erik Winter palaa takaisin...tervetuloa, tätä on odotettukin.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Hand, Elizabeth: Katoava valo.
Alkuteos: Generation Loss, 2008.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2013.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0941-7 (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva .
Omalaatuinen trilleri Patti Smithin ja Patricia Highsmithin hengessä. Cassandra ”Skitso” Neary on entinen huippuvalokuvaaja, joka nousi 70-luvulla kulttimaineeseen valokuvaamalla New Yorkin kasvavaa punkskeneä. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Cass on moniongelmainen unohdettu suuruus, joka rypee pohjamudissa. Cass saa kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden nousta takaisin pinnalle: hän saa tehtäväkseen kuvata ja haastatella erakoitunutta valokuvaajaa Aphrodite Kamestosta, joka koki uransa huippuhetket 60-luvulla. Cass matkustaa Mainen syrjäisimpään kolkkaan, ahdasmieliseen pikkukaupunkiin, jonka asukkaat ovat toinen toistaan sulkeutuneempia. Cass tavoittaa puolihullun Aphroditen ränsistyneestä ja jo tyhjentyneestä kommuunista. Pian Cass havaitsee kaupungissa jotain muutakin outoa kuin sen vihamielisen ilmapiirin: ihmisiä tuntuu katoavan harva se päivä. Katoamisten takaa paljastuu vuosikymmeniä vanha salaisuus. Katoava valo yhdistelee taitavasti mytologiaa arkipäivään, punkasennetta unohtamatta.
Elizabeth Hand (s. 1957) on palkittu yhdysvaltalainen kirjailija. Handilta on aiemmin suomennettu teos Pimeää kohti (ilm. syksyllä 2012), jossa tavataan ensimmäisen kerran rosoinen päähenkilö Cass Neary.
Elizabeth Hand DekkariNetissä.

Pérez-Reverte, Arturo: Kohtalon tango.
Alkuteos: El tango de la Guardia Vieja, 2012.  Suom. Sari Selander.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0938-7 (sid.)  Ilm. syksy 2013.
  Kansikuva.
Ei dekkari!!!
Mahdotonta rakkautta läpi Euroopan kuohuvien vuosikymmentenSorrento, Italia vuonna 1966. Entinen herrasmiesvaras, nykyinen autonkuljettaja Max Costa kuljettaa sveitsiläistä työnantajaansa pitkin Sorrenton kapeita vuoristoteitä. Paluumatkallaan hän huomaa tutunoloisen naisen. Nainen on Mecha Inzunza de Troye. Max antautuu muistojensa vietäväksi. Maxilla ja Mechalla on yhteinen menneisyys, jota värittävät intohimo, poliittiset myllerrykset ja erilaiset luokkataustat.
Laivamatka Buenos Airesiin vuonna 1928. Max ja Mecha tapaavat ensi kerran tanssin pyörteissä. Max on herrasmiesvaras, salonkitanssija ja gigolo, Mecha nuori ja kaunis seurapiirirouva. Heidän välillään kipinöi heti. Siitä huolimatta heidän tiensä eroavat lähes kymmeneksi vuodeksi.
Nizza vuonna 1937. Max ja Mecha kohtaavat jälleen. Espanjaa repii sisällissota ja Eurooppa on syöksymässä kohti toista maailmansotaa. Tämä kohtaaminen sinetöi heidän kohtalonsa yhteen lopullisesti.
Romaanissa kuljetaan läpi räiskyvien 20-, 30- ja 60-lukujen kahden rakastavaisen kohtaamisten kautta. Espanjan suosituimman kirjailijan uusin romaani on täynnä intohimoa ja seikkailuja.
Kirja julkaistiin Espanjassa marraskuun lopussa ja se on ollut siitä lähtien bestsellerlistojen kärjessä. Tähän mennessä sitä on myyty 170 000 kappaletta.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.


Winslow, Don: Kuolleiden päivät.
Alkuteos: The Power of the Dog, 2005.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2013.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0942-4 (sid.)  Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Vimmainen huumekauppatrilleri johdattaa pimeyden sydämeen. Art Keller on pakkomielteinen huumepoliisi, joka turvautuu tarvittaessa oman käden oikeuteen. Adán Barrera on karismaattinen mutta brutaali huumediileri. Nora Hayden on luksushuora, jolla on sydän paikallaan. Sean Callan on kivenkova palkkamurhaaja, jolle elämä on kuoleman odotushuone. Neljän säätäjän tiet kohtaavat tarinassa, joka kertoo huumekaupan kiemuroista kolmella eri vuosikymmenellä.
Pelottavan taitavasti huumeiden, rahan ja politiikan epäpyhää kolminaisuutta kuvaava Don Winslow (s. 1953) on entinen yksityisetsivä, jonka perusteellinen tuntemus rajaseudun huumekaupasta antaa hänen teoksilleen autenttista särmää. Oliver Stonen elokuva Raakalaiset pohjautuu Winslowin samannimiseen kirjaan.
Don Winslowilta on aiemmin ilmestynyt suomeksi dekkarit Raakalaiset (kevät 2011) ja Pilviparonit (syksy 2012).
Don Winslow DekkariNetissä.

 

Miki-kirjat - Like

Lapidus, Jens : Siisti kosto.
Alkuteos: Aldrig fucka upp – Stockholm noir I. Suom. Anu Koivinen.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0983-7 (Miki-kirja) Ilm. 9/2013.
1. p. ilmestyi syksyllä 2009.
Huom!

Lapidus, Jens : Luksuselämää.
Alkuteos:  Livet de luxe, 2011.  Suom. Jaana Nikula.
Stockholm Noir 3.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0984-4 (nid.) Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 8/2011



Mediapinta

Kahlos, Ilkka: Valkean kaupungin kirous.
Mediapinta 2013.
ISBN 978-952-235-748-9 (nid.)   Ilm. syksyllä 2013.   Kansikuva.
Valkean kaupungin kirous on lähimenneisyyteen sijoittuva rikoskertomus, joka tempaisee lukijansa mukaan jännittävään juoneen ja samalla kertoo elävästi nuorison elämästä Oulussa. Kaverukset Iivari ja Hessu elävät nuoren miehen elämää, johon kuuluvat autot, tytöt ja alkoholi. Heidän arkensa kuitenkin rikkoutuu, kun he tapaavat karismaattisen mutta vaarallisen uskonnollisen johtajan Oton, joka tuntuu suunnittelevan jotain rikollista. Saavatko he selville Oton aikeet ennen kuin on liian myöhäistä?

Leivo, Arto: Murha Elämänmäellä.
Mediapinta 2013.
ISBN 978-952-235-715-1 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Tohtori Edward Lybeckin luontaishoitoparantola Vilppulan Elämänmäellä. Kuolemankorven kanto keskellä synkkää metsää. Ja vanha valokuva, jossa nuori tyttö näyttää nukkuvalta, tai kuolleelta. Kun kesämökkiläinen Eeva Rantala löytää kuvan kannon päältä ja vie sen mökilleen, siinä ei vielä ole mitään ihmeellistä. Mutta kun kuva katoaa löytäjänsä pöydältä päätyäkseen takaisin Kuolemakorven kannolle, alkaa selkäpiitä karmia. Mutta tästä huolimatta Eeva Rantala, jonka aviomies on tehnyt vastikään itsemurhan, päättää selvittää valokuvan tytön arvoituksen. Tästä käynnistyy hyytävä kertomus rakkauden raadollisuudesta ja kuoleman ainaisen pelottavasta läheisyydestä.
Kirjallisuuden Mickey Rourke, kirjailija Arto Leivo on ollut Like Kustannuksen kotimaisen kirjallisuuden legendaarinen kustannusjohtaja. Hän kertoo osittain tositapahtumiin perustuvan kirjansa kirjoittamisprosessista vain, että “kirja valitsi minut – minä en kirjaa”.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Arto Leivo.

 

Minerva

 
James, Peter: Kuoleman koura on kylmä.
Alkuteos: Dead Man's Grip. 2011. Suom. Maikki Soro.
Minerva 2013.   (Minerva Crime).
ISBN 978-ö952-492-775-8 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.

Carly Chase joutuu työmatkallaan vakavaan auto-onnettomuuteen, jossa nuori amerikkalainen opiskelijapoika saa surmansa. Tapahtuma saa Carlyn pois tolaltaan, mutta sitä hän ei osaa aavistaa, että onnettomuuden seurauksena hänen elämänsä muuttuu kohta painajaiseksi. Kun kahden muun onnettomuudessa osallisena olleen ajoneuvon kuljettajat löydetään kidutettuina ja murhattuina, rikosylikomisario Roy Grace varoittaa Carlya, että tämä saattaa olla seuraava. Kuolleen opiskelijapojan taustalta löytyy kuolettavan vaarallisia yhteyksiä. Joku on vannonut kostoa, eikä lepää ennen kuin jokainen onnettomuuteen osallinen on kuollut.  Poliisin mukaan Carlyn ainoa vaihtoehto on piiloutua ja vaihtaa henkilöllisyyttään. Carly kuitenkin tietää, että kuka hänen vainoajansa sitten onkin, tämä löytää hänet lopulta. Jos poliisilla ei ole keinoja suojella häntä, Carlyn on tavalla tai toisella selvittävä omin avuin. Tappaja on kuitenkin jo askeleen edellä. Tarkkaillen, odottaen ja vaLue mlmiina…
Kuoleman koura on kylmä on Peter Jamesin huippusuositun Roy Grace -sarjan seitsemäs osa. Tuttuun tyyliinsä James pakottaa lukijan kääntämään sivun toisensa jälkeen, kunnes Roy Grace on ratkaissut jälleen uuden hiuksia nostattavan tapauksen. Peter Jamesin dekkarit ovat pakollista luettavaa....
Peter James DekkariNetissä.


Lönnaeus, Olle: Menneisyyden hinta.
Alkuteos: Det som ska sonas, 2009.  Suom. Salla Korpela.
Minerva 2013.  (Minerva Crime).
ISBN 978-952-765-9 (sid.)   Kirja ilmestyy 6/2013.   Kansikuva.
Esikoisteos!!
Kidnappausdraama, jossa kollega saa surmansa, suistaa toimittaja Konrad Jonssonin raiteiltaan.  Hän ei kykene hoitamaan enää sen paremmin ihmissuhteitaan kuin työtäänkään.  Vähäiset säästöt, joiden varassa hän joutuu elämään, on pian syöty.
Konradin elämä on saavuttamassa pohjakosketuksen, kun hänen adoptiovanhempansa Herman ja Signe murhataan.  Hänen on vastoin tahtoaan palattava takaisin lapsuuteensa ja nuoruutensa maisemiin Skooneen.  Tomelillan pikkukaupungissa Konrad alkaa miettiä elämäänsä ja sitä, mitä tapahtui hänen Agnes-äidilleen.  Yhteisössään hyljeksitty puolalaissyntyinen Agnes katosi jälkiä jättämättä ennen kuin Konrad ehti kouluikään.  Konrad sijoitettiin perheeseen, jossa äidistä ei saanut puhua sanaakaan.
Nyt Konrad saa järkytyksekseen huomata, että häntä itseään epäillään adoptiovanhempiensa murhasta.  Kun sitten kaksi albanialaisnuorukaista yhdistetään tapaukseen löyhin perustein, hän on aluksi helpottunut.  Mutta kaikki ei täsmää.  Miksi nämä olisivat tappaneet syvästi uskonnollisen, aran pariskunnan? Ilmapiiri kylässä muuttuu yhä rasistisemmaksi, ja Konrad saa todeta, että tapahtumien jäljet johtavat kauas menneisyyteen - aina Agnesin katoamiseen saakka.
Olle Lönnaeus (s. 1957) on työskennellyt 20 vuotta toimittajana Sydsvenska Dagbladet -sanomalehdessä.  Hänelle on myönnetty lukuisia journalistipalkintoja syväluotaavista poliittisista ja yhteiskunnallisista reportaaseista.  Vuonna 2009 Lönnaeus tuli tunnetuksi kirjailijana,  kun hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa Menneisyyden hinta (Det som ska sonas).  Kirjasta tuli nopeasti myyti- ja arvostelumenestys ja voitti mm. Ruotsin Dekkariakatemian esikoiskirjapalkinnon.  Lönnaeus on sittemmin julkaissut vielä kaksi kiitettyä romaania, Mike Larssons rymliga hjärta sekä En enda sanning, ja hänen kirjojaan on käännetty jo yhdeksälle kielelle.  Mm. Italiassa Menneisyyden hinta nlusi heti ilmestyttyään bestsellerlistojen kärkipäähän.
Olle Lönnaeus DekkariNetissä.

Rodrigues dos Santos, José: Einstein-koodi.
Alkuteos: A Fórmula de Deus, 2006.  Suom Tarja Sipola.
Minerva 2013.
ISBN 978-952-492-772-7 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!

Onko Jumalan olemassaolo mahdollista todistaa tieteellisesti? Einstein-koodi vie lukijan huimaan seikkailuun tieteen, filosofian ja mystiikan maailmaan ja pitää tiukasti otteessaan aina fantastiseen loppuratkaisuun saakka. Vuonna 1951 Albert Einstein ja Israelin pääministeri David Ben-Gurion tapaavat New Jerseyssä keskustellakseen Jumalasta, ydinaseista ja nuoren Israelin valtion tulevaisuudesta. CIA seuraa tapaamista salaa ja nauhoittaa yksityiseksi tarkoitetun keskustelun.  Viisikymmentä vuotta myöhemmin maailmankuulu kryptoanalyytikko Thomas Noronha tapaa Egyptissä tumman kaunottaren, Ariana Pakravanin. Tämä värvää Thomasin Teheraniin tulkitsemaan hiljattain Iranista löydettyä dokumenttia. Kyseessä on Einsteinin laatima käsikirjoitus, jonka otsikkona on ytimekkäästi Die Gottesformel – Jumalan kaava.  Siitä alkaa huikea tarina rakkaudesta ja petoksesta. Einstein-koodi on kiehtova yhdistelmä uskontoja ja tiedettä, mielikuvituksen rajoja koetteleva löytöretki maailmankaikkeuden alkulähteille ja elämän tarkoitukseen.
Portugalilaisen José Rodrigues dos Santos maailmanmenestysteos on julkaistu jo 18 kielellä. Mestarillinen sekoitus henkeäsalpaavan jännittävää fiktiota ja kovaa tieteellistä faktaa on nostanut Einstein-koodin myyntilistojen kärkeen kaikissa ilmestymismaissa. Portugalissa ja Ranskassa se oli vuoden myydyin kirja. Teosta on kirja-arvosteluissa verrattu niin Dan Brownin Da Vinci -koodiin kuin Umberto Econ Focault’n heiluriinkin – paitsi, että se on parempi, älykkäämpi, syvällisempi ja uskottavampi.
Lisätietoa:
- www.joserodriguesdossantos.com.
- Minerva - José Rodrigues dos Santos.
- Wikipedia - José Rodrigues dos Santos.

Viitanen, Johanna: Hiekkaan kadonneet jäljet.
Minerva 2013.
ISBN 978-952-492-766-6 (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Esikoisromaani!!!
Musiikintutkija Seppo Salo lentää Mongoliaan tutkimaan muinaista hevosenpääviulua, morin huuria.  Samassa jurttakylässä Rhys Davies, walesilainen eläinlääkäri, etsii kaviokuumeen aiheuttajaa mongolialaisten hevosten perimästä.
Oudot tapahtumat ja sattumat saavat miehet epäilemään, että jokin on vialla.  Jurttakylän tunnelma kiristyy, kun molemmat tutkijat ovat oivallusten kynnyksellä.  Kuka haluaa heidät hengiltä ja miksi? Entä miksi Sepon perhettä vainotaan Suomessa?  Mitä salaisia kokeita Gobin autiomaassa on suoritettu?  Ennen kuin kysymykset saavat vastauksensa, miehet päätyvät epäilemään kaikkkia ja kaikkea.  Epäilyiltä eivät säästy edes vanha hevonsenpääviulun mestari eikä nuori naistulkki, joka näyttää järjestäneen asiansa rutkasti paremmin kuin leirin muut nuoret. 
Hiekkaan kadonneet jäljet kertoo jännittävästi, miten tutkijantyö vaihtuu pelkoon, salailuun ja vaaralliseen vaellukseen armottomassa hiekkaerämaassa. Romaanissa soi hevosenpääviulu ja taivaskaareutuu kirkkaan sinisenä.  Se on tarina kätketystä historiasta sekä rakkaudesta, jota kukaan ei osaa odottaa.
Johanna Viitanen  (s. 1975) on tietokirjailija ja kustannustoimittaja.  Hän on työskennellyt aikakauslehdissä toimittajana, toimitussihteerinä ja päätoimittajana.  Asiateksteissään Viitanen käsittelee useimmiten luontoa, luonnontieteitä , eläinlääkintää ja hevostaloutta, mutta hän on kirjoittanut myös kirjallisuus- ja musiikkikritiikkiä.  Viitanen valokuvaa ja on kuvittanut useimmat tietokirjansa itse.  Morin huur on Johanna Viitasen esikoisromaani,  Parhaillaan hän työstää seuraavaa romaaniaan ja kahta tietokirjaa.  Hän asuu hevosineen pientilalla Hämeen järviylängöllä kumppaninsa kanssa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Johanna Viitasen kotisivu.
- Minerva - Johanna Viitanen.
- Wikipedia - Johanna Viitanen.
- Kirjaseuranta - Johanna Viitanen.


Uusia painoksia

James, Peter: Kuolema ei riitä.
Alkuteos: Not dead enough, 2007.  Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2013. 
ISBN 978-952-492-807-6 (nid.)  Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
1. p.  ilmestyi syksyllä 2011.

James, Peter: Kuolema kulkee kannoilla.
Alkuteos: Dead Like You. 2010. Suom. Maikki  Soro.
Minerva 2013.
ISBN 978-952-492824-3 (nid.)  Ilm. syksy 2013. 
1. p. ilm. keväällä 2013.

 



Hargla, Indrek: Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja timuka tütar, 2011.  Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2013.
ISBN 978-952-254-157-4 (sid.)   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa Apteekkari Melchior -sarjan kolmannessa osassa on keskushenkilönä kaupungin pyövelin nuori tytär, joka epäonnekseen sattuu markkinatohinassa näkemään, kuinka nuoren miehen kimppuun hyökätään. Pahoinpidelty nuorukainen jää henkiin, mutta on ilmeisesti menettänyt muistinsa saamansa kolhun takia.
Indrek Harglan erinomaisen Apteekkari Melchior -sarjan kolmas dekkari. Aiemmin ovat ilmestyneet Apteekkari Melchior ja OIevisten kirkon arvoitus (syksy 2011) ja Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkaudun kummitus (syksy 2012).
Indrek Hargla DekkariNetissä.

 



Myllylahti


Hautamäki, Ata: Kohtalona Rauhaniemi.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 90).
ISBN 978-952-202-442-8 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Tuntemattoman vainajan löytyminen Rauhaniemen rannan läheisyydestä aiheuttaa huolta muillekin kuin juttua tutkiville poliiseille. Ata Hautamäen Käpylä-trilogiasta tuttu rikosetsivä Kari Väänänen on vaihtanut ammattia ja asuinpaikkaa, sillä hänen vaimonsa menneisyys ei saa paljastua. Kari joutuu valitsemaan puolensa ja unohtamaan menneisyytensä murharyhmässä. Ruumiin löytäjänä hän on kuitenkin tamperelaiskollegojen kiinnostuksen kohteena. Samaan aikaan Valma ottaa hoiviinsa kaltoin kohdellun lapsen. Tampere, tehtaiden kaupunki, joutuu uuden eteen korkeakouluopiskelijoiden saapuessa. 60-luku tuo tullessaan myös uusia arvoja ja ajatusmalleja sekä elintason nousun. Ihmiset matkustelevat, lomailevat ja liikkuvat enemmän kuin ennen. Kesä -68 Tampereella on tapahtumien kehyksenä. Ata Hautamäki rakentaa jälleen varmaa ajan kuvausta todentuntuiseen tarinaansa.
Ata Hautamäki DekkariNetissä.

Kokkola, Ritva: Kolmas mies.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 85).
ISBN 978-952-202-444-2 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Ritva Kokkolan Kolmas mies on romaani rikoksesta, jonka lähtökohta on yllättävä ja tapahtumien kulku ennalta arvaamaton. Armi saa tarpeekseen. Hänet on torjuttu, häntä on petetty ja hänen sinisilmäisyyttään on käytetty hyväksi. Hän päättää toimia. Onko nyt koston aika? Armin päässä takoi, mutta hän oli liian onnellinen siitä uudesta. Hän ei vielä halunnut ilkkua, että oli uuden saanut. Että oli jo joku, joka hänet huoli ja halusi. Armi ei halunnut sanoa äidille, että hän oli halunnut rakastua. Että hän antamalla antoi itsensä rakastua siihen mieheen, jolla oli rahaakin. Hän rakastui rakkauteen ja ulkona syömiseen. Hän rakastui halauksiin ja ulkomaanmatkoihin. Hän rakastui veneilyyn ja siihen, ettei joka penniä tarvinnut venyttää.
Kolmas mies on kemiläisen Ritva Kokkolan neljäs rikosromaani. Vuonna 2008 ilmestyneestä kirjasta Kaupunginjohtajan kuolema Thalia-palkittu Taava Hakala sovitti ja ohjasi Henki pois! -nimisen näytelmän.
Ritva Kokkola DekkariNetissä.


Kähkönen, Mika: Pimeimmät tunnit.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 87).
ISBN 978-952-202-442-8 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Kaikkea ei tarvitse muistaa. Jotkut asiat kannattaisi vain jättää taakseen. Salla Helmeri luulee saaneensa vihdoin elämänsä järjestykseen, kun hän alkaa saada outoja sähköposteja tuntemattomalta. Viestit ovat liian henkilökohtaisia ja uhkaavia, jotta ne voisi jättää vain huomiotta. Omituisinta on lähetysaika, joka osuu ajankohtaan jolloin Salla synnytti, erosi miehestään ja oli sairastua vakavasti. Häirikkö syyttää Sallaa jostain anteeksiantamattomasta rikoksesta. Ajatus piinaa Sallaa ja muodostuu hänelle pakkomielteeksi. Hänen on saatava selville kuka häntä syyttää ja mihin syytökset perustuvat. Eivätkö toistuvat painajaiset olekaan vain harmitonta unta? Varmistaakseen sen hänen on vielä kerran kohdattava elämänsä pimeimmät tunnit. Psykologisesti latautunut Pimeimmät tunnit on koukuttava, älyllinen ja puhdasoppinen jännitystarina ihmissuhteista sekä ihmismielen ja muistin hauraudesta. Samalla se on tiivis elämäkertaepisodi nuoresta naisesta, hänen peloistaan ja syyllisyyden tunnosta.
Joensuulainen kirjailija Mika Kähkönen tekee päivätyötään sairaalan päivystyspoliklinikalla lääkintävahtimestarina. Pitkäaikainen työskentely elämän ja kuolemankin näköalapaikalla, kolme tytärtä sekä avovaimo ovat kirjoittamisen lisäksi hänen tärkeintä pääomaansa.
Lisätietoa:
- http://www.mikakahkonen.fi.
- Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita - Mika Kähkönen.
- Myllylahti - Mika Kähkönen.

Lindell, Sebastian: Kun kesä ei tullutkaan.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 89).
ISBN 978-952-202-441-1 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Iltalenkillä ollut nuori nainen katoaa mystisesti Rovaniemellä keväällä 2001. Poliisi pyytää KRP:n apua, sillä tapaus on jo kolmas selvittämätön katoaminen Lapin pääkaupungissa parin vuoden sisällä. Rikoskomisario Edelmann ryhmineen on tuskaisen tehtävän edessä. Naiset tuntuvat kadonneen jälkiä jättämättä. Kovan paineen alla työskentelevä ryhmä saa pian vastuulleen myös henkirikoksen uhrina löytyneen naisen murhatutkimukset. Vyyhti tuntuu mutkistuvan sitä pahemmin, mitä pitemmälle tutkimus etenee. Tapaukset eivät näytä olevan kytköksissä toisiinsa, ja haparoivat johtolangat tuntuvat ajavan poliisin umpikujaan kerta toisensa jälkeen. Komisario Edelmannille kevät muodostuu synkimmäksi vuosikausiin. Mutta yhä pahempaa on tulossa. Kun suvivirsi kajahtaa, syyllisten metsästys muuttuu kilpajuoksuksi aikaa ja kuolemaa vastaan. Salaisuudet alkavat lopulta paljastua kaikessa järkyttävyydessään.
Kun kesä ei tullutkaan on Sebastian Lindellin toinen romaani, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia. Kiitetty esikoisteos "Kun pimeys peittää valkeat yöt" ilmestyi syksyllä 2012 . Kirja oli erittäin vetävä ja kiinnostava myös siitä syystä, että tapahtumat sijoittuvat kotiseudulleni...
Toivotaan, että tämä toinen dekkari on yhtä hyvä, ja varmaan on..
Sebastian Lindell DekkariNetissä.

Lehtiö, Jaana: Joka viisautta rakastaa.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 92).
ISBN 978-952-202-459-6 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Joka viisautta rakastaa on porvoolaisen Jaana Lehtiön raikkaan humoristinen, jännitystä ja juonenkäänteitä pullollaan oleva esikoisjännitysromaani. Keskuspuiston roskiksesta löytyy karvattoman miehen alaston ruumis. Murha on lähtölaukaus pienen kaupungin räjähdysmäisesti kasvavalle rikostilastolle, mutta komisario Juha Muhonen alaisineen ei löydä rikoksia yhdistävää punaista lankaa. Onko se noituus, Viron mafia vai herttainen eläkeläisrouva Hilkka Alitupa? Muhosen tutkiessa rikoksia tahollaan ja tuskaillessa pullanhimonsa ja nuoruuden rakkautensa pauloissa, kiinnostuu Hilkka Alitupa ystävättärensä naapurista. Keitä ovat rintamamiestalon salaperäiset vieraat? Pian Alitupa huomaa olevansa itse rikoksissa mukana, mutta syyllisenä vai uhrina, sitä hän ei tiedä itsekään. Jossain kaupungin kaduilla kulkee henkilö, joka haluaa Hilkan lasilintujen katsovan ikkunasta ulos, kohti murhaajaa.
Jaana Lehtiö on turkulaissyntyinen, vuonna 1987 porvoolaistunut opettaja. Kepeästä kirjoitusotteestaan huolimatta kirjoittaja ei kaihda elämän kipupisteiden käsittelyä. Sympaattinen komisario Muhonen astui julkisuuteen ensimmäisen kerran Kouvolan dekkarinovelliantologiassa vuonna 2010.
Jaana Lehtiö DekkariNetissä.

Pajunen, Simo: Varjot menneisyydestä.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 91).
ISBN 978-952-202-456-5 (sid.)  29,70 e.   Ilm. 11/2013.   Kansikuva.
Irma ja Pirtu-Virtanen viettävät häitä, mutta juhlapäivän päälle heittää synkän varjon kuokkavieraiksi saapunut pariskunta morsiamen menneisyydestä. Häikäilemättömällä konnaporukalla on kiikarissa iso keikka, jonka onnistumiseen he tarvitsevat myös Irman apua. Vanhojen kaunojen ja päivänvaloa karttavien salaisuuksien avulla nuori rouva pakotetaan mukaan eikä aviomieskään välty roistojen kovilta otteilta. Saviseudun isojen isäntien kovalla työllä kerätyt ja nuukuudella vaalitut rahat ovat vaarassa. 1930-luvun jälkipuoliskolle ajoittuva kertomus on elävä ja mukaansa tempaava ajan- ja tapahtumapaikkojen kuvaus, mutta samalla jännittävä, paikoin karmaisevakin rikostarina. Kuvioissa mukana on tietysti myös vanha tuttu konstaapeli Jäppinen.
Varjot menneisyydestä on Simo Pajusen neljäs dekkari.  Pajunen on Loimaalla syntynyt ja Tampereella asuva sisätautilääkäri.


Piekkari, Eija: Kaislikon kätkössä.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 84).
ISBN 978-952-202-460-2 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Lahdesta löytyy ruumis vedestä keskeltä kesän kukkaloistoa. Rikosylikonstaapeli Kristiina Krisse Elo on muutenkin voimiensa äärirajoilla ja jatkuva kuumuus kiristää hänen hermonsa äärimmilleen. Auringon paahde hauduttaa ihmisiä, eikä sen viilenemisestä ole merkkejä. Krisse odottaa lomaa, mutta joutuu selvittämään kummallista tapahtumavyyhteä, johon liittyy useampi rikos ja jossa väkivallalla ei näytä olevan mitään syytä, minkään langan päästä hän ei kollegoineen tunnu saavan otetta. Jossain taustalla häilyy kuva naisesta, jota kuvataan Krissen näköiseksi. Naista vaan ei löydy mistään. Avioliittokin näyttää olevan uhattuna eikä hämmentynyt Krisse enää tiedä, mitä ajatella ja mitä uskoa. Riikka, tutkintasihteeri, joka on juuri ylittänyt neljänkymmenen ikävuoden kynnyksen, onkin yhtäkkiä kuin uhmaikäinen ja hänenkin kanssaan poliisit joutuvat luovimaan, ettei räjähdysherkkä aika muutu ongelmallisemmaksi.
Kaislikon kätkössä on jo kuudes Eija Piekkarin kirjoittama Kristiina Elo -dekkari.
Kaislikon kätköissä on Eija Piekkarin kuudes Kristiina Elo -dekkari.  Aikaisemmin ilmestyneet dekkarit ovat Haamupari (2009). Sivuaskel (2010), Pako portin alta (kevät 2011), Kylmä kättely (kevät 2012) ja Risteys (kevät 2013).
Lisätietoa:
- www.eijapiekkari.com.

Pyy, Mari:  Kadonnut.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 82).
ISBN 978-952-202-452-7 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Kadonnut tempaa mukaansa perinteisiä kulttuurikäsityksiä rikkovalle matkalle, jonka pääteasema saa lukijan seisahtumaan lapsen hädän äärelle. Sosiaalityöntekijä Inka Uusimaan palatessa kesälomaltaan Sudanista alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokotiin, hän kuulee järkyttävän uutisen. Nuori turvapaikanhakijatyttö Nasim Moha on kadonnut jäljettömiin viikkoa aiemmin. Inka haluaa selvittää suojattinsa kohtalon, mutta kollegat ja poliisi suhtautuvat katoamiseen omituisen välinpitämättömästi. Yhtä aikaa Nasimin katoamisen kanssa vastaanottokodin elämään ilmestyvät uusina lasten edustajina aloittelevat Rami Khan ja Janne Kivi. Molemmat vaikuttavat tehtävästään ja lasten edusta aidosti kiinnostuneelta, mutta kyteekö pinnan alla jotain muuta? Inkan oma menneisyys paiskautuu hänen silmilleen repien rikki vanhoja haavoja. Liian myöhään Inka tajuaa joutuneensa mukaan itseään suurempaan kuvioon, jossa keneenkään ei voi luottaa.
Kadonnut on espoolaisen Mari Pyyn vahvasti elämänmakuinen ja kantaa ottava esikoisjännityskirja. Pyy on työskennellyt alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottotyössä ja saanut näin eturivin paikan tarkasteltaessa suomalaista turvapaikanhakijasysteemiä alaikäisten lasten osalta.
Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta tulokkaalta....


Ravilo, Hilkka: Terhi.
Myllylahti 2013.
ISBN 978-952-202-443-5 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 11/2013.   Kansikuva.
Jo 16-vuotiaana on Terhin palkallaan osallistuttava vanhempiensa asuntolainan maksuun. Haaveet kampaajakoulusta vaihtuvat työläisen arkeen. On 1970-luku ja yliopisto-opiskelijat puuhaavat taistolaista vallankumousta laulamalla työn orjista ja uhoamalla uudesta uljaasta maailmasta, joka koittaa kommunismin myötä. Ensirakkaus päättyy murhenäytelmään, kotikylää järkyttää Terhin työtoverin murha, vanhemmat kuolevat liikenneonnettomuudessa ja Terhistä tulee pikkusisarensa Annen yksinhuoltaja. Hän kokee kasvatustehtävänsä niin tärkeäksi, että nuoruus jää melkein kokematta ja elämä lähes elämättä, vaikka naapurissa asuu rikkaan talon perijä Juhana, joka on rakastanut Terhiä hiekkalaatikkoiästä lähtien. Vasta Annen aikuistuessa Terhi huomaa tämän merkinneen hänelle enemmän kuin hän Annelle, ja alkaa vihdoin ottaa kiinni elämästä. Sitten Anne tuo kotiin Terhin nuoruuden murhenäytelmän aiheuttajan, eikä mikään ole enää kuten ennen. Terhi on Hilkka Ravilon kymmenes teos. Hänen tekstinsä ovat omaperäisiä ja niillä on laaja lukijakuntansa. Ravilo on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 1997 teoksellaan Mesimarjani, pulmuni, pääskyni.
Terhi on Hilkka Ravilon kymmenes teos.

Sarkola, Ritva: Katkerat muistot.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 88).
ISBN 978-952-202-457-2 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 11/2013.   Kansikuva.
Kesäinen kulkija löytää siltaa kannattelevaan paaluun tarttuneen ruumiin. Asiaa tutkittaessa käy ilmi, että kyseessä on murha, ja vainaja on Henrik Palokoski, joka asuu talvet Italiassa ja kesät kotitilalla veljensä luona Mäntyharjussa. Rikoskomisario Matti Heikkilä huomaa Palokosken murhan olevan pirullisen taitavasti suunniteltu. Käy ilmi, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä Palokoski on murhattu Helsingissä. Heikkilä saa taas kerran huomata, miten raadollinen ihmismieli on. Ritva Sarkola on luonut jännitystä lukijoilleen jo yli 25 kirjan verran. Kuten usein aiemminkin, myös tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat Mäntyharjun maisemiin, kirjailijan omalle kotiseudulle.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ritva Sarkola.
- Mikkelin kaupunginkirjasto - Ritva Sarkola.

Somppi, Tero: Leijonan varjo.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 83).
ISBN 978-952-202-462-6 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Katujen varsilla liehuvat Suomi-puolueen liput. Nuoriso-osastot partioivat kaduilla. Isänmaallisen poliisin ilmiantajia on kaikkialla ja toisinajattelijoita katoaa järjestelmän syövereihin. Kaisaniemen puistosta löytyy nuoren naisen ruumis. Jutun saa tutkittavakseen äärioikeistolaiseen diktatuuriin kyllästynyt rikosylikonstaapeli Pekka Gerber. Murhatutkimukset vievät hänet törmäyskurssille virallisen totuuden kanssa ja osaksi hengenvaarallista salaliittoa. Tero Somppi työskentelee turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa. Hänen realistisiksi kiitellyissä kirjoissaan Helsinki on kokenut monenlaista; Santahaminassa on ollut amerikkalaisia Nato-joukkoja, terroristit ovat kaapanneet Areenan ja kaupungissa on jahdattu venäläistä ammattitappajaa. Viimeisessä linjassa koko kaupunki eristettiin bioterrori-iskun näyttämönä. Uutuuskirjassaan Somppi vie lukijan tutustumaan tulevaisuuden Helsinkiin. Maailmanlaajuinen talouskriisi, ja hallituksen kyvyttömyys sen hoitamisessa, ovat avanneet ovet vaarallisille voimille. Valtaan astunut äärioikeistolainen diktatuuri pitää koko maata tiukassa otteessaan. Tekijän kahdeksannen jännitysromaanin maailma on kiehtovan erilainen, mutta pelottavan todentuntuinen.
Tero Somppi DekkariNetissä.

Tähtinen, Rake: Sidotut kohtalot.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 86).
ISBN 978-952-202-447-3 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Lenkkeilijä joutuu seksuaalirikollisen uhriksi. Juuri parisuhteensa päättänyt nuori nainen katoaa muutamaa päivää myöhemmin. Häirikön maineessa oleva kaupunginvaltuutettu penää kuukausia aiemmin tekemänsä tutkintapyynnön tilaa. Kaatopaikalta löytyy ruumis. Palapeli alkaa valmistua. Mutta minkälainen kuva siinä loppujen lopuksi on?
Sidotut kohtalot on kuudes romaani suositusta Petäjämäki -sarjasta. Rainer Tähtiseltä on Myllylahti Oy:n julkaisemana ilmestyneet rikosromaanit Musta Joulu (syksy 2008), Hiljaisuuteen haudattu (kevät 2010), Arvottomat (syksy 2010), Tapettu illuusio (kevät 2012) sekä Kylmä käsi (syksy 2012).
Lisätietoa:
- www.raketahtinen.com
- Kirjasampo.fi - Rake Tähtinen.
- Myllylahtivideot - Rake Tähtinen.



 

 


Nordbooks

Alm, Katja: Ansiosidonnainen kuolema.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-63-2 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
"Sen piti olla ihan läpihuutojuttu, opiskelujeni vaatima työharjoittelu. Olin ajatellut, että työvoimatoimisto olisi helppo paikka siihen tarkoitukseen. Olin yleensäkin yrittänyt aina mennä siitä, missä aita on matalin. Mutta sitten tapahtui jotakin kauheaa, ja minusta alkoi tuntua, että kaikki omat asianikin alkavat mennä aina vain huonompaan suuntaan." Monella saattaa olla syy murhata työvoimatoimiston johtaja, eikä epäillyistä ole aluksi puutetta. Mutta pian murhataan toinenkin saman viraston työntekijä. Liittyvätkö väkivallanteot toisiinsa? Kirjan päähenkilön, nuoren elämässään hapuilevan naisen kertoma unenomainen tarina tihentää mysteerin ja pitää lukijan otteessaan aina yllättävään ratkaisuun saakka. Kuinka hulluja normaaleilta vaikuttavat ihmiset voivat olla? Ja mitä salaisuuksia heillä on taustallaan? Katja Almin uusin rikosromaani on hyytävä tutkimusmatka syvälle ihmismielen pimeään puoleen.  Katja Almin kolmas dekkari. Aiemmin ilmestynyt: Keijuleikki (2011) ja Unessa näkyy kuolema (2012).
 

Kettunen, Unto: Pimeyden ruhtinaat.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-45-8 (nid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Pimeyden Ruhtinaat kertoo ikävästä tapauksesta, jossa tuntematon autoilija ajoi nuoren pyöräilevän tytön kumoon ja pakeni kolaripaikalta. Tytön vanhemmat eivät hyväksyneet sitä, että poliisi lopetti tutkinnan tuloksettomana. Heidän onnekseen heidän tuttavansa tapasi Kajaanissa lomailevan yksityisetsivä Seppo Karisen ja sai viekoiteltua hänet selvittämään tapausta.
Tutkinta jumiutui useampaan otteeseen ja Karinen oli toivottomassa tilanteessa, kun ei päässyt eteenpäin. Työnsä aikana hän havaitsi paikallisen poliisin keskuudessa ristiriitoja, jotka haittasivat hänen tutkintaansa. Lopulta hän joutui kutsumaan apuun keskusrikospoliisin Veikko "Veksi" Siurulan. Selvältä näyttäneet ratkaisut murenivat yksi toisensa jälkeen. Oliko tämä ensimmäinen tehtävä Karisen yksityisetsivän historiassa, joka päättyisi ratkaisemattomana?
Unto Kettunen on syntyjään kajaanilainen pitkän linjan ammattijärjestömies. Vasta kypsällä iällä hän päätti ryhtyä kirjoittamaan dekkareita, joista tämä on kolmas sarjassaan. Kirjoittamisen lisäksi hän on harrastanut musiikkia soittajana ja laulujen tekijänä. Nuoruudessaan hän pelasi aktiivisesti jalkapalloa ja pelikentät jätettyään siirtynyt kevyempiin lajeihin kuten bridgen ja shakin pelaamiseen, joissa on saavuttanut merkittäviä tuloksia.
Lisätietoa:
- Nordbooks - Unto Kettunen.

Kaikkonen, Piia: Rakkaat lapset.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-48-9 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Äidin sairastuminen on saanut Hessu Laineen palaamaan vanhaan kotikaupunkiinsa kymmenen vuoden poissaolon ja hiljaisuuden jälkeen. Hän löytää paikallislehdestä jutun kadonneesta serkuntyttärestään.

Kun menneisyys saa otteen Hessusta, se ei jätä miestä rauhaan. Hessu haluaa yhdistää rikkirevityn perheen ja päättää etsiä tytön käsiinsä. Hän ei halua tytön toistavan omaa virhettään ja katuvan valintaansa. Mutta onko tyttö lähtenyt vapaaehtoisesti vai onko katoamisen taustalla rikos?
Rakkaat lapset on rikosromaani, mutta se on myös sukellus ihmissuhteiden vaikeaan maailmaan. Kirjan päähenkilö, Hessu Laine, joutuu tunnustamaan, että menneisyyden haamuja ei voi paeta vaan ne on kohdattava silmästä silmään.
Rakkaat lapset on järjestyksessään toinen Hessu Laine-seikkailu. ”Kuoleman varjo” ilmestyi Nordbooksin kustantamana 2012.
Lisätietoa:
www.facebook.com/kaikkonenpiia.


Krogerus, Timo:  Kuolema kulkee kaamoksessa.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-51-9 (nid.)      Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Lapin Mulukku Oy valmistaa ja myy potenssijauhetta. Sen henkilökunta koostuu syrjäytyneistä 'etelän variksista'. Yhtiö toimii vanhassa kansakoulussa laskettelukeskuksen lähettyvillä. Sattuu tulipalo, jossa kuolee kaksi yhtiön työntekijää. Työuupumuksesta kärsivä vanhempi konstaapeli Jalmari Korpineva saa jutun tutkittavakseen. Käy ilmi, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi. Helsingistä apuun tulee rikospoliisin tutkija Sirpa Kakkonen, ja rutiinitutkimukseen tulee uutta vauhtia Kun huumekauppiaat lähettävät miehet hakemaan omansa pois, tapahtumat muuttuvat veriseksi ajojahdiksi. Jäljet johtavat tuntureilta Tallinnaan asti. Päätyvätkö huumerahat lopulta oikeaan osoitteeseen?
Kuolema kulkee kaamoksessa on Timo Krogeruksen esikoisdekkari. Hän on julkaissut aikaisemmin romaanit Russakkamies (Nordbooks 2010) ja Jaakopin tie (Nordbooks 2011). Krogerus on toiminut lukion ja peruskoulun rehtorina ja asuu Otanmäen Vuolijoella.
Lisätietoa:
- Kainuun sanomat 12.9.2013 Tiirikkala, Aino: Timo Krogerus kirjoitti dekkarin.

Mäntylä, Juha: Alä ryhdy vieraan leikkiin.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-67-0    Ilm. 12/2013.  Kansikuva.
On perjantai 13. päivä ja yksityisetsivä Jahnukainen viettää vapaapäivää porilaisessa vaatetusliikkeessä. Kun hän poistuu liikkeestä, soi takin taskussa puhelin. Soittoääni on outo, ja pian Jahnukaiselle selviää, että hänellä on vieras takki päällään. Kun matkan varrella mukaan liittäytyy toinen porilainen yksityisetsivä, Teemu Jurkka, on varma, ettei elämästä tule helppoa - tai ainakaan yksinkertaista. Kahden yksityisetsivän omaperäiset seikkailut tuovat porilaiselle rikospoliisille Raimo Rautiolle harmaita hiuksia. Loppujen lopuksi ei voi olla varma, kehen voi enää luottaa. Mutta koskaan ei saisi ryhtyä vieraan leikkiin tai ainakaan jäädä häviölle siinä.
Älä ryhdy vieraan leikkiin on Juha Mäntylän toinen Nordbooksin julkaisema kirja ja samalla itsenäinen jatko-osa yksityisetsivä Teemu Jurkan tutkimuksissa.

Rautiainen, Matti: Lallin perintö.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-34-2 (sid.)     Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Tutkiessaan Italiassa murhatun suomalaisopiskelijan tapausta rikostutkija Lassi Lehtiö sotkeutuu monimutkaiseen salajuoneen, josta hän ei selviä ilman neuvokasta ystävätärtään, historian lehtori Riitta Vanhasta. Murhat jatkuvat ja niitä tuntuu yhdistävän suomalais-kansallinen fanatismi. Mutta ovatko asiat lopulta niin kuin ne näyttävät olevan, vai onko taustalla suurempi salajuoni? Tutkinnan edetessä Lehtiö ja Vanhanen huomaavat osien kääntyneen ja joutuneensa itse ajojahdin kohteeksi. Onneksi ystävät ovat lähellä, kun heitä tarvitaan. Matti Rautiaisen esikoisdekkari yhdistelee yliopistojen, talouselämän, lehdistön ja poliisin maailmat hyvin nautittavaksi keitokseksi.

Saarijärvi, Aulis: Kumeliuksen asialla.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-65-6 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikukuva.
Minä häärin Kumeliuksen asioilla. Kumelius ei ole aivan mikä tahansa juristi, vaan Suomen johtava juridiikan auktoriteetti, jolla toimipaikkoja suurimmissa kaupungeissa. Lisäksi hän pyörittää liiketaloudellisesti kannattavaa asunto-, sijoitus-, ja liiketilabisnestä ja etupiirinsä lobbausta, jos niin saa sanoa hänen vaikutusvallastaan. Etupäässä häärään nykyään Kumeliuksen asioilla. Äibyli on roskalehti, joka kirjoittaa mitä haluaa! Se on joka viikkoinen hovien ja alioikeuksien istuja, kun "loukatut" ja "rehelliset" kansanedustajat, konnat ja virkamiehet hakee oikeutta. Aina ne häviää ja viisaammat haluaakin olla Äibylin kanssa hyvissä väleissä. Minä häärään välillä Äibylin päätoimittajankin asioilla maailmalla. Minä olen vittumainen mies! Minä en ole mikään rikosromaanin romanttinen sankari. En ole pois lähtenyt poliisi, tai yliluonnollisia kykyjä omaava superihminen. Olen pahimmanlaatuinen konna itsekin. Voisin ilman eeppisyyttä, tai sellaista haitallista eettisyyttä muutamasta tonnista repiä kynsiä irti tuntemattomalta. Olen istunut tuomioita tekemisistäni, mutta myös ylimääräisistä tekemättömistä. Olen se tarpeellinen kasvamaton puu, jonka juurella jo kirves odottaa ja saha soi, mutta aina minut annetaan kasvaa ja kukoistaa. Olen myös jo vanha ja ilkeä mies!




 

 

Otava

 


Kotimaiset

Heikkilä, Pia: Operaaatio Lipstick.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27722-4 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva,
Esikoisdekkari!!

Anna, 32 vuotta, sotakirjeenvaihtaja, asemapaikka Kabul. Skuuppien ohella Anna metsästää rakkautta, mutta sotilasoperaatioiden ja räjähdysten keskellä sen oikean löytäminen on tavallistakin haastavampaa. Seksiä sen sijaan riittää - rauhanturvajoukot ja avustusjärjestöt aivan vilisevät sinkkumiehiä, jotka ovat aina valmiina riisumaan luotiliivinsä. Kun paljastuu, että Annan ystävää Kellyä kaltoin kohdelleella miehellä on yhteyksiä laittomiin asekauppoihin, naiset päättävät nostaa tämän hämärät puuhat päivänvaloon: he aloittavat Operaatio Lipstickin, joka vie heidät entistäkin vaarallisempien tilanteiden keskelle - ja monessakin mielessä kuumempiin paikkoihin.
Pia Heikkilä on toimittaja, jolla on yli viidentoista vuoden kokemus kansainvälisestä mediasta.  Hän  on työskennellyt Al Jazeeralle, CNN:lle, CNBC:lle, Nationalille ja Guardianille.  Hän on asunut Etelä-Aasiassa vuodesta 2008 ja raportoinut monista konflikteista, muun muassa Libanonissa, Afganistanissa ja Palestiinassa.  Nykyään Heikkilä asuu ja työskentelee Mumbaissa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Mäki, Reijo: Intiaani.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27390-5 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Koko kansaa puhuttaa veriteko Airistolla. Outo rikos crow-intiaanien reservaatissa Amerikan Montanassa.  Mikä on yhteinen nimittäjä?
Turun saariston merisumussa ajelehtii yhteysalus ilman ruorimiestä. Jussi Vares ja hänen naisseuralaisensa veneilevät paikalle ensimmäisinä - ja ovat yhtäkkiä keskellä elämänsä pahinta painajaista.
Seuraavina viikkoina laiva on jatkuvasti lööpeissä. Samaan aikaan kaukana Montanassa, crow-intiaanien territoriossa, eräs Turusta pakomatkalleen lähtenyt nainen joutuu katsomaan kaikkein julminta pahuutta silmästä silmään.
Uusi Apteekki on paikka, jossa Jussi Vares ja kaukaa tullut Mister Crow ensimmäisen kerran kohtaavat. Ja Vares saa tehtävän...
Reijo Mäki ei esittelyjä kaipaa.  Hän on kotimaisen jännityskirjallisuuden kirkkainta kärkeä.  Hänen suositut Vares-dekkarinsa ovat viihdyttäneet suomalaisia kohta kolmen vuosikymmenen ajan.  Vuonna 2012 ilmestynyt Sheriffi sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolankapalkinnon.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Rakastaja.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27363-9 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Vanhempansa perinyt Veera Halme asuu funkistalossa Bulevardilla. Vannoutunut sinkku hoitelee harrastusluonteisesti sisustustavaroiden agentuuriaan, suunnittelee aivan uudenlaista blogia ja haaveilee kirjoittavansa rakkausromaanin.
Kun Veera vielä oli espoolainen, samassa rivitaloyhtiössä asui toinen yksinäinen nainen ja kaksi pariskuntaa. Yhdessä pidettiin grillibileitä, illanistujaisia ja talkoita. Kun ihmiset muuttivat muualle, yhteisö hajosi.
Nyt vanhat tutut päättävät perustaa ruokapiirin. Suunnitteilla on juusto- ja viinimatkojakin. Mutta sitten kahden henkilön välillä alkaa kipinöidä ja syntyy salasuhde. Vai oliko jotain vireillä jo vuosia sitten?
Kevään herätessä tilanne kärjistyy ja koittaa koston hetki. Huhtikuu osoittaa jälleen julmuutensa.
Outi Pakkanen tunnetaan uraania elämää ja muuttuvaa Helsinkiä kuvaavista tyylikkäistä dekkareistaan, joissa poliisin apuna rikoksia ratkoo usein graafikko ja mestarillinen kotikokki Anna Laine.  Ensimmäinen dekkari Murhan jälkeen mainoskatko ilmestyi vuonna 1973.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Toinen peto.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27378-3 (sid.)   Ilm. 7/2013.   Kansikuva.
Kun Arto Ratamo palaa pitkältä sairaslomalta, ei Suojelupoliisi ole entisensä. Pian hän kuitenkin saa muuta ajateltavaa kuin uransa hyytymisen, kun tielle osuu kaksi vahvatahtoista naista: paperittomana siirtolaisena Suomessa elävä perheenäiti ja erittäin sinnikäs nuori toimittaja. Samaan aikaan maailmalta kantautuu uutisia huippufyysikkojen salamurhista. Vyyhti ulottuu Suomeen asti: joku pyrkii katkaisemaan Lähi-idän ydinvarustelukierteen hinnalla millä hyvänsä. Ratamo tajuaa sekaantuneensa suuren luokan salaliittoon, ja Supon pomojen reaktio kummastuttaa häntä. Satelliittipuhelin rätisee syrjäisessä erämaamökissä Pohjois-Karjalassa. Vuosia piileskellyt USA:n armeijan tarkka-ampuja, "Fallujan saatana" John Jarvi saa käskyn esimieheltään. On aika kostaa.
Hienoa, että Arto Ratamo on taas mukana tutkimuksissa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

 

 

Ulkomaiset


Cornwell, Patricia: Paljaat luut.
Alkuteos: The bone bed, 2012.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27348-6 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva .
Elävät ja kuolleet muinaisjäänteet johdattavat Kay Scarpettan sairaan mielen jäljille.
Kay Scarpetta saa kammottavan viestin, joka liittyy arvostetun paleontologin katoamiseen Kanadassa sijaitsevilta argeologisilta kaivauksilta.  Kun Bostonin edustalta löytyy mereen upotettu ruumis, tapahtumat käynnistyvät vauhdilla.
Scarpettan FBI:lle työskentelevä mies tuntuu etäiseltä ja Marinollakin on salaisuuksia.  Lucy epäilee, että joku Scarpettan omasta väestä yrittää häiritä tämän työtä. Keneen Scarpetta voi luottaa?
Bestseller-listojen kärkinimen 20. Kay Scarpetta -romaani on taattua Cornwellia.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Galbraith, Robert (Rowling, J.K.): Käen kutsu.
Alkuteos: The Cuckoo's Calling, 2013.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-28011-8 (sid.)  Ilm. 10/2013.  Kansikuva .
Esikoisdekkari !!!
Kun kaunis, ongelmien piinaama mallityttö putoaa lumen peittämältä parvekkeelta Mayfairissa, kaikki viittaa itsemurhaan. Veljellä on kuitenkin epäilyksensä, ja hän palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimaan tapausta. Strike on Afganistanin sodan sekä ruumiillisesti että henkisesti rampauttama veteraani, joka kamppailee saadakseen otteen elämästään. Uusi tapaus turvaa hänen taloudellisen toimeentulonsa, mutta vaatii myös veronsa: mitä syvemmälle Strike sukeltaa nuoren mallin mutkikkaaseen maailmaan, sitä synkemmäksi se paljastuu - ja sitä lähemmäs vaaraa hän itse joutuu…

Kiehtova, hienostunut mysteeri, jonka taustana on Lontoo, Mayfairin hiljaisilta kaduilta East Endin pimeisiin pubeihin ja Sohon vilinään.
Käen kutsu on J.K. Rowlingin ylistetty, ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari.
Odotän tätä suurella mielenkiinnolla.
Huom! J. K. Rowlingin ensimmäinen aikuisten romaani Paikka vapaana (Casual vacancy, 2012) ilmestyi marraskuussa 2012 Otava kustantamana.
Loistava kirja...suorastaan hengästyttävä ja ajatuksia herättävä.
Huom! Kirja ilmestyi 18.10.2013.
Robert Galbraith (J. K. Rowling DekkariNetissä.

James, P. D.: Valepotilas.
Alkuteos: Shroud for a nightingale, 1971. Suom. Kristiina Savikuru.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-25934-3 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Adam Dalgliesh selvittää mystisiä murhia sairaanhoitajakoulussa, joka kätkee sisäänsä salaisuuksien verkoston.  Nightingale Housen sairaanhoitajakoulun rauha järkkyy, kun harjoitustehtävässä potilasta esittävä oppilas murhataan julmalla tavalla.  Pian toinenkin oppilas kuolee epäilyttävissä olosuhteissa.  Tapauksia selvittämään kutsutaan Adam Dalgliesh, jonka tehtäväksi jää uppoutua Nightingale Housen asukkaiden välisiin kiemuraisiin suhteisiin.
Tiiviissä yhteisössä mikään ei ole täysin yksityisiä.  Siitä huolimatta salaisuuksia yritetään suojella viimeiseen saakka.  Dalgliesh saa huomata, että Nightingale Housen viattomien seinien sisältä paljastuu asioita, joiden salaamiseksi ollaan valmiita tekemään mitä tahansa.
Huom!  Valepotilas on varhainen Dalgliesh-dekkari, joka ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi. Nyt on sitten P. D. Jamesin Dalgliesh -sarja suomennettu kokonaan.  Kiitos Otava!!!
P. D. James (s. 1920) on Britannian suosituimpia ja arvostetuimpia rikoskirjailijoita.  Suomen dekkariseura myönsi hänelle vuonna 2010 ulkomaisen kirjallisuuden kunniakirjan elämäntyöstä. Lady Jamesilla on myös paikka Ison-Britannian parlamentin ylähuoneessä.
Loistavia kirjoja koko tuotanto.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
P. D. James DekkariNetissä.

McCall Smith, Alexander: Häähuumaa lauantaina.
Alkuteos: The saturday big tent wedding party, 2011.  Suom. Päivi Pouttu-Delière.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26228-2 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Mma Ramotswe tutkii.
Mma Makutsin suuri päivä on vihdoin käsillä, mutta häiden toteutuminen on vaakalaudalla, kun täydellisiä juhlakenkiä ei meinaa löytyä.
Mma Ramotswe selvittää kuolleiden lehmien mysteeriä, Charlie pakoilee tärkeää vastuuta, ja Violet Sephotostakin on jälleen vain harmia - nyt hän on päättänyt asettua ehdolle parlamenttivaaleissa.
Skotlantilaisen oikeustieteen professorin Alexander McCall Smithin (s. 1948) Mma Ramotswe -dekkarisarja on ollut huima kansainvälinen menestys. Hienoja kirjoja..
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alexsander McCall Smith DekkariNetti.

Mankell, Henning: Haudattu.
Alkuteos: Handen, 2013.  Suom. Kari Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27763-7 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Wallander etsii rauhaisaa paikkaa, johon vetäytyä eläkepäivikseen. Hän lähtee katsomaan taloa, joka on myynnissä hänen lapsuuden maisemissaan ja ihastuu siihen, mutta viime hetkellä jokin kiinnittää hänen huomionsa: puutarhassa pistää maasta esiin ihmisen käsi. Nykyhetken rauhaisan pinnan rikkoo talon synkkä menneisyys ja selvittämättä jäänyt rikos.
Viimeinen Wallander-tarina.  Mankellin aiemmin julkaisematon pienoisromaani.
Mukava saada vielä yksi Wallander-tarina.
Henning Mankell DekkariNetti.

Marklund, Liza: Ajojahti.
Alkuteos: Lyckliga gatan, 2013. Suom. Kari Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26142-1 (sid.)   Ilm. 10/2013.  Kansikuva.

Solsidanin hienostoalueella asuva liikemies ja entinen kristillisdemokraattinen poliitikko Torsten Lerberg löydetään kotoaan tajuttomana. Hän on joutunut raa'an kidutuksen uhriksi, ja hänen vaimonsa Nora on kadonnut jäljettömiin.
Annika Bengtzon saa toimeksiannon kirjoittaa tapauksesta. Samaan aikaan Kvällspressenin päätoimittaja Anders Schyman ajautuu myrskyn silmään, kun hänen kahdeksantoista vuotta sitten tekemäänsä dokumenttielokuvaa aletaan riepotella julkisuudessa.
Annika on haasteiden edessä myös pyörittäessään uusperheen arkea.
Samalla kun pahoinpidelty Torsten Lerberg vajoaa yhä syvemmälle koomaan ja hyökkäykset Anders Schymania kohtaan käyvät kiihkeämmiksi, Solsidanin kauniin ulkokuoren alta alkaa paljastua syvälle haudattuja, järkyttäviä salaisuuksia.
Hienoa, että saadaan taas pitkästä aikaa Liza Marklundilta uusi kirja.
Lisätietoa:
Liza Marklund DekkariNetissä.

 
Pessl, Marisha: Yönäytös.
Alkuteos: Night film, 2013.  Suom. Laura Beck.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27297-7 (sid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Julkisuudesta kadonnut elokuvaohjaaja Stanislas Cordova tunnetaan väkivaltaisista, tummasävyisistä elokuvista, jotka ovat saavuttaneet kulttimaineen. Fanaattisimmat Cordovan ihailijat järjestävät niistä yöllisiä erikoisnäytöksiä katakombeissa ja kellareissa.
Kun Cordovan 24-vuotias tytär löydetään kuolleena hissikuilun pohjalta, maineensa menettänyt toimittaja Scott McGrath alkaa tutkia uudelleen ohjaajaan liittyviä salaisuuksia.
Cordovan hahmo ja hänen elokuvansa johdattavat McGrathia ja lukijaa kiihtyvällä tahdilla kohti ihmismielen pimeimpiä kerroksia. Osin lehtileikkeiden, poliisiraporttien ja nettikeskustelujen kautta etenevä vahvan elokuvallinen kerronta kutsuu esiin kuvia, jotka jäävät kummittelemaan lukijan mieleen.
Yhdysvaltalainen Marisha Pessl (s. 1977) asuu New Yorkissa.  Hän esikoisromaaninsa Sjpecial Topics in Calamity Physics (2006) oli kansainvälinen arvostelu- ja myyntimenestys, jonka The New York Times valitsi vuoden 10 parhaan kirjan joukkoon.  Pesslin toinen romaani Yönäytös on taidokkaasti rakennettu trilleri, jonka arvoituksellinen tunnelma tuo mieleen kulttiklassikko Twin Peaksin.
Huom!  Ruumiin kulttuuri 4/2013 Torppa, Tiina: Marisha Pessl luo tummansävyisiä tarinoita.
Lisätietoa:
- www.marishapessl.com.
- Wikipedia - Marisha Pessl.

Ruiz Zafón, Carlos: Marina.
Alkuteos: Marina, 1999.  Suom. Antero Tiittula.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26475-0 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Tarina kahden nuoren välisestä ystävyydestä, menetyksestä ja menneisyyden aaveista henkii Zafónmaista mystiikkaa.
Kuljeskellessaan Barcelonan kadulla Oscar kuulee lumoavan aarian hylätyltä näyttävästä huvilasta.  Hän pujahtaa sisään ja tutustuu Marinaan, joka asuu talossa yhdessä surun murtaman leski-isänsä kanssa.  Marinasta ja tämän isästä tulee Oscarille kuin uusi perhe, mutta Marina kantaa salattua surua.
Nuoret alkavat seurata läheisellä hautausmaalla käyvää salaperäistä mustaan harsoon verhoutunutta naista.  Naisen kautta he pääsevät tulipalossa kuolleen liikemiehen ja hänen vaimonsa vuosikymmenten takaisen mysteerin jäljille.  Seikkailu muuttuu vaaralliseksi, kun Marinan ja Oscarin ymäriltä alkaa kuolla.
Neljäs kirja Carlos Ruiz Zafónilta. Aiemmin ilmestyneet hienot kirjat ovat Tuulen varjo, Enkelipeli ja Taivasten vanki.
Carlos Ruiz Zafón DekkariNetissä.

Smith, Wilbur: Noidankehä.
Alkuteos: Vicious circle, 2013.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27767-5 (sid.)  Ilm. 9/2013. Kansikuva.
Hector Cross ja Hazel Bannock ovat perustaneet perheen, jonka onnea saapuvat uhkaamaan kostonhimoiset muslimimerirosvot Afrikasta. Seikkailukirjojen mestarin tiivistahtinen toimintaromaani on odotettua jatkoa kirjalle Vaaran vesillä.
Wilbur Smithin (s. 1933) tavaramerkkejä ovat Afrikan luonnon vaikuttava kuvaus, jännitys ja seikkailu.  Smith on julkaissut yli kolmekymmentä menestysromaania, joita on myyty noin 120 miljoonaa kappaletta ja käännetty lähes kolmellekymmenelle kielelle.
Lisätietoa:
- www.wilbursmithbooks.com.
- Wikipedia - Wilbur Smith.
- Otava - Wilbur Smith.

Van Lustbader, Eric : Robert Ludlumin Medusan hyökkäys.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne dominion, 2011.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26945-8 (sid.)  Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Jason Bourne jäljittää terroristien ydinjoukkoa, jonka isku uhkaa Amerikan merkittävimpiä luonnonvaroja. Avukseen hän tarvitsee pitkäaikaisen ystävänsä kenraali Boris Karpovin, joka on juuri nimetty Venäjän pelätyimmän tiedustelujärjestön johtoon. FSB-2:n johdossa pysyäkseen Karpovin on tuhottava Bourne.  Kello tikittää kohti tuhoa, joka toteutuessaan vie mukanaan Amerikan taloudellisen ja sotilaallisen valta-aseman.  Jos Bourne ja Karpov tuhoavat toisensa, pelastumisen mahdollisuutta ei ole.
Robert Ludlumin (1928-2001) teoksia on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.  Vuonna 2004 Ludlumin perikunta valitsi Eric Van Lustbaderin jatkaan hänen suosittua Medusa-sarjaansa.
Aiemmin suomennettu Robert Ludlumin Medusan perintö (2008), Robert Ludlumin Medusan ansa 2009), Robert Ludlumin Medusanpetos (2010), Robert Ludlumin Medusan valhe (2011) ja Robert Ludlumin Medusan tähtäin (2012).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.

Muut julkaisut

Granta 1 : Ruoka : uuden kirjallisuuden areena.
Otava 2013.
ISBN 978-951-127693-7 (nid.)  Ilm. 9/2013.

Toimittaja: Emma Alftan, Antti Arnkil, Minna ym.

Ruoka on elinehto, ruoka on nautinto. Samalla ruoka on aihe, josta on aina kiistelty poikkeuksellisen paljon: mitä saa tai ei saa syödä, mitä kannattaa syödä tai olla syömättä. Sanonnassa “olet mitä syöt” on perää monellakin tasolla. Grantan teksteissä avataan tuoreilla ja odottamattomillakin tavoilla intohimoja, arvoja ja asenteita, joita ruokaan liittyy. Vaikka teksteissä luonnollisesti syödään paljon, luvassa ei ole pelkkää makujen ja tuoksujen sinfoniaa: Granta ylistää kulinaarisia nautintoja, muttei unohda ruoan groteskia ruumiillisuutta.
Numeron kotimaiset kirjoittajat ovat Riikka Ala-Harja, Pirjo Hassinen, Juha Itkonen, Meri Kuusisto, Rosa Liksom, Miki Liukkonen, Leena Parkkinen, Anu Silfverberg, Miina Supinen, Philip Teir, Antti Tuuri ja Merja Virolainen.
Ulkomaisista kirjoittajat ovat Roberto Bolaño, Kazuo Ishiguro, Karin Johannisson, Ryszard Kapuscinski, Doris Lessing, Nicole Krauss,  Georges  Perec, Taiye Selasi, Olga Tokarczuk
ja Mo Yan.
Lisätietoa:
- Otava - Granta 1.
- Suomenkuvalehti.fi 11.9.2013 : Lisää kirjallisuuslehtiä - Suomen Granta näkipäivänvalon.
- Hs.fi 12.9.2013 - Petäjä, Jukka : Suomi oman kirjallisen aikakauskirjan.


Miki-kirjat - Otava

Huom!! Lisätietoa Miki-kirjoista.

Cornwell, Patricia: Punainen usva.
Alkuteos: Red mist, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-27801-6 (Miki-pokkari)  Ilm. 7/2013.   
1. p. ilmestyi syksyllä 2012.


Hiekkapelto, Kati: Kolibri.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27939-6 (Miki-pokkari).   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilmestyi keväällä 2013 .

Persson, Leif GW: Matkan pää.
Alkuteos: Den döende detektiven, 2010.  Suom. Kari Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27806-2 (Miki-pokkari)  Ilm. 9/2013.
1. p. ilmestyi kesällä 2011.

Uusia pokkaripainoksia Seven -sarjassa.


Cornwell, Patricia : Punainen usva.
Alkuteos: Red mist, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-27688-3 (nid.)   Ilm. 9/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Crichton, Michael - Preston, Richard: Mikro.
Alkuteos: Micro, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27697-5 (nid.)   Ilm. 11/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Wikipedia - Michael Crichton.
- www.michaelcrichton.net.

Dahl, Arne : Pudotuspeli.
Alkuteos: Misterioso, 1999. Suom. Kari Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27787-3 (nid.)  ILm. syksy 2013.
1. p. ilm. syksyllä 2004.

Gerritsen, Tess: Eloonjäänyt.
Alkuteos: Last to die, 2012.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27700-2 (nid.)   Ilm. 12/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Gerritsen, Tess: Katoaminen
Alkuteos: Vanish, 2005. Suom. Mika Virva.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-21636-0 (nid.)  Ilm. syksy 2013.
1. p. ilmestyi 8/2006.

James, P. D.: Syystanssiaiset.
Alkuteos: Death Comes to Pemberley, 2011.  Suom. Maija Kauhanen.
Otava 2013.
ISBN 978-951-27690-6 (nid.)   Ilm. 11/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

James, P. D.: Oikeus on sokea.
Alkuteos: A Certain Justice, 1997. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27201-4 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 1998.

McCall Smith, Alexander: Siveysoppeja kauniille tytöille.
Alkuteos: Morality for beautiful girls, 2001. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2013.
ISBN978-951-1-24755-5 (nid.)  Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 2004.

Mankell, Henning: Hymyilevä mies.
Alkuteos: Mannen som log, 1994. Suom. Markku Mannila.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-24027-3 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 1996.

Mankell, Henning: Riian verikoirat.
Alkuteos: Hundarna i Riga, 1992. Suom. Arja Gothoni.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-24022-8 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 1994.

Mankell, Henning: Palomuuri.
Alkuteos: Brandvägg, 1998. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-24025-9 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 2000.

Mäki, Reijo: Keltainen leski. 
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-24938-2 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 1999.

Pakkanen, Outi: Korttelin kuningatar.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27782-8 (nid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva .
1. p. ilm. vuonna 1995.

Pakkanen, Outi: Toinen kerros.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27686-9 (nid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2012. 

Persson, Leif GW: Edunsaajat.
Alkuteos: Profitörerna, 1979.  Suom. Kari Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27678-4 (nid.)   Ilm. 7/2013.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Soininvaara, Taavi: Koston komissio.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-275610-4 (nid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm.  syksyllä 2002.
Taavi Soininvaaran kolmas dekkari.

Soininvaara, Taavi Ikuisesti paha.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-27611-1 (nid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2003.
Taavi Soininvaaran neljäs dekkari.

Soininvaara, Taavi Inferno.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-27652-4 (nid.)   Ilm. syksy 2013. 
1. p. ilm. syksyllä 2001.
Taavi Soininvaaran toinen dekkari.

Tamminen, Petri: Rikosromaani.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27682-1 (nid.)   Ilm. 7/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Otava - Petri Tamminen.
- Wikipedia - Petri Tamminen.
- Kirjasampo - Petri Tamminen.

Van Lustbader, Eric : Robert Ludlumin Medusan tähtäin.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne objective, 2010.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27689-0 (nid.)  Ilm.  9/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.

Van Lustbader, Eric : Robert Ludlumin Medusan perintö.
Alkuteos: Robert Ludlum's Bourne legacy, 2004. Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26897-0 (nid.)  Ilm.  syksy 2013.
1. p. ilm. syksyllä 2008.
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.



 

Sammakko

Bolaño, Roberto: Amuletti.
Alkuteos:  Amuleto, 1999. Suom. ??
Sammakko 2013.
ISBN 978-952-483-247-7 (sid.)   Ilm. syksy 2013.
Huom!   Kirja ilmestyy keväällä 2014.
Mexico Cityssä eletään syyskuuta 1968 kun armeija tekee invaasion yliopistolle puhdistaakseen sen radikaalista aineksesta. Auxilio Lacouture piiloutuu viidennen kerroksen naistenvessaan, ja on seuraavat 12 päivää kampuksen ainoa ihminen. "Meksikolaisen runouden äiti" Auxilio muistelee boheemielämää nuorten meksikolaisten runoilijapoikien kanssa. Hän puhuu lämmöllä myös ikäisistään eteläamerikkalaista taiteilijanaisista, Che Guevaran rakastajattaresta Lilianista, melankolisesta filosofista Elenasta ja katalaanimaalari Remedioksesta. Muistelot saavat hallusinatorisia ja ennustuksellisia sävyjä. Roberto Bolanon tyyliin tämäkin romaani, mitenkään liikaa alleviivaamatta, nostaa erääksi tärkeäksi aiheekseen Etelä-Amerikan kohtalon ja ihmisoikeudet.
Huom!  Ei ilmeisesti ole dekkari, mutta mukava kuitenkin esitellä tämäkin kirja.
Bolañolta on aiemmin ilmestynyt suomeksi kaksi rikosromaania Jääkenttä (2012) ja Kesyttömät etsivät (2009) ja myös Chileläinen yösoitto, 2007.
Roberto Bolaño DekkariNetissä.

Fante, Dan: Point Doom [mysteeriromaani].
Alkuteos: Point Doom, 2013.  Suom. Kari Aartomaa.
ISBN 978-952-483-249-6 (sid.)  Ilm. syksy 2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Rentturomaaneistaan tutun losangelesilaisen Dan Fanten teos on tekijältään uusi aluevaltaus, tiivistunnelmainen jännitysdekkari Point Doom. Tuittupäinen oman tiensä kulkija JD Fiorella on entinen yksityisetsivä, joka alkaa tutkia automyyjäystävänsä Woodyn brutaalia murhaa. New Yorkista Los Angelesiin muuttanut Fiorella kärsii menneisyytensä painajaisista ja sähläämisestä päihteiden ja vaarallisten naisten kanssa. Tutkimukset sysäävät Fiorellan tapahtumien karuselliin, natsien kouliman psykopaatin jäljille, jolla tuntuu olevan outoja yhteyksiä Fiorellan menneisyyteen. Kompromissiton kirja ei taatusti ole pettymys Fanten faneille ja toivon mukaan kirjailija saa nyt myös uusia lukijoita kovaksikeitetyn dekkarin ystävistä.
Dan Fanten sanat ovat suoria ja lauseet iskevät lujaa. Tyylinsä hän on saanut verenperintönä. Hänen isänsä John Fante oli Charles Bukowskin suuria kirjallisia sankareita.
Dan Fante (s. 1944) varttui Los Angelesissa. Parikymppisenä hän lähti tien päälle, päätyen pitkäksi aikaa New Yorkiin. Fante on työskennellyt kymmenissä hanttihommissa mm. kulkukauppiaana, taksikuskina, ikkunanpesijänä, puhelinmyyjänä, yksityisetsivänä, yöportieerina, autonkuljettajana, postittajana, torimyyjänä, treffipalvelu-konsulttina, näytelmäkirjailijana, huonekalu-myyjänä ja parkkikoppimiehenä. Hän on muuttanut takaisin Los Angelesiin. Vanhemmat: John Fante, Joyce H. Smart.
Dan Fantelta on suomennettu useita kirjoja Sammakon kustantamana: Aasin vaihteet (2003), Unohda Guggenheim (2004), Pönttö (2004), Pilvien pesijä (2005), Korkinimijä (2007), Moottorisahasäkeita (2009) ja Aasin kaviot (2012).
Lisätietoa:
- Sammakko - Dan Fante.
- www.danfante.net/home.htm.
- Wikipedia - Dan Fante (suom.).
- Wikipedia - Dan Fante.


 

Schildts&Söderströms


Atkinson, Kate: Eikö vieläkään hyviä uutisia?
Alkuteos: When will there be good news, 2008. Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-3243-4 (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Devonilaisessa maalaiskylässä tapahtuu hirvittävä murha. Yhdeksänvuotias Joanna Mason on rikok­sen ainoa silminnäkijä. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin hänestä on tullut menestynyt lääkä­ri, joka pitää yksityispraktiikkaa Edinburghissa, on naimisissa ja pienen lapsen äiti. Kun rikokses­ta tuomittu Andrew Decker vapautuu vankilasta, Joanna katoaa. Rikosylikomisario Louise Monroe joutuu pohtimaan käynnistetäänkö etsinnät Jo­annan aviomiehen vastustuksesta huolimatta. 
Toisaalla entinen rikoskomisario Jackson Brodie on uppoutunut henkilökohtaisempiin tutkimuk­siin. Hän on hankkinut haltuunsa hiussuortuvan, joka pitäisi viedä DNA-laboratorioon Lontooseen. Matkasta tulee odotettua mutkikkaampi. Sattuman kaupasta juna, johon hän on noussut, joutuu onnettomuuteen – Edinburghissa. 
Mestarillinen Kate Atkinson (s. 1951) maalaa jälleen vahvalla siveltimellä maailman, jossa kaik­ki on terävää, kirkasta ja hieman sijoiltaan. Sattu­makaan ei ole pelkkä juonenkuljetuskikka vaan sen avulla valotetaan suurempia kysymyksiä ihmiskohtaloiden monimutkaisesta verkosta. Kaik­ki teot ovat kytköksissä toisiinsa, eikä kukaan ole turvassa elämältä. Psykologisesti terävä rikos­romaani jatkaa sarjaa ex-poliisi Jackson Brodiesta, josta kerrottiin teoksissa Ihan tavallisena päivänä (2011)  ja Kaikkein vähäpätöisin asia (2012).
Kate Atkinsonin kirjat ovat kerrassaan loistavia, ykkösluokkaa!!
Kate Atkinson vierailee Helsingin kirjamessuilla 25.-27.10.2013.  Hieno juttu.  Sinne täytyy mennä.
Kate Atkinson DekkariNetissä.

Beukes, Lauren: Säkenöivät tytöt.
Alkuteos: The shining girls, 2013.  Suom. Virpi Vainikainen.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-3245-8 (sid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Harper Curtis löytää avaimen mystiseen taloon Chicagossa, vuonna 1931. Talossa on merkillisiä muistoesineitä ja ovi, joka avautuu eri aikoihin. Kummallisen talon avulla siihen saakka tietään etsinyt mies saa elämälleen tarkoituksen: hän alkaa metsästää säkenöiviä tyttöjä, jotka loistavat ja sädehtivät hänen silmissään kukin omina aikoinaan kirkkaammin kuin muut. Harper vahtii uhrejaan läpi näiden elämän ja murhaa nämä lopulta hirvittävällä tavalla - kunnes vuonna 1989 eräs heistä, Kirby Mazrachi, jää kuin ihmeen kaupalla eloon. Henkisesti ja fyysisesti pahoin arpeutunut Kirby etsiytyy harjoittelijaksi sanomalehteen ja tapaa siellä entisen rikostoimittajan, kyynisen Danin. Tämä ryhtyy, tosin alkuun vastentahtoisesti, auttamaan lähes pakkomielteisestä Kirbyä ratkomaan mysteeriä ja jäljittämään murhaajaa, jonka jäljittäminen on käytännössä mahdotonta. Parivaljakko onnistuu kuitenkin löytämään vihjeitä, joiden avulla he pääsevät Harperin jäljille. Ja lopulta kohtaaminen on väistämätön...Hyytävän pelottava Säkenöivät tytöt on genrerajat rikkova sarjamurhaajatrilleri, jonka vahva ja omalaatuinen sankaritar tuo mieleen Lisbeth Salanderin. Näkökulmatekniikkaa taiturimaisesti hyödyntävä kerronta pitää lukijan otteessaan, ja uskomaton tarina saa haukkomaan henkeä.
Lauren Beukes (s. 1976) on eteläafrikkalainen kirjailija, joka opiskeli luovaa kirjoittamista Kapkaupungin yliopistossa. Säkenöivät tytöt on hänen kolmas romaaninsa ja ensimmäinen suomennettu teos. Kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan ja elokuvaakin suunnitellaan. Hänen toinen romaaninsa Zoo City sai loistavat kritiikit ja se palkittiin sci-fi-maailman tärkeimmällä kirjallisuuspalkinnolla Arthur C. Clarke-palkinnolla vuonna 2011.
Huom! Kesäkuussa ilmestyi myös toinen eteläafrikkalaisen kirjailijan kirja: Deon Meyerin Kuolema aamunkoitteessa Gummeruksen kustantaman.
Huom!   Lauren Beukesin ensimmäinen suomennos yllätti.  Hienosti kirjoitettu, jännittävä ja koskettava trilleri. SciFi -ainekset eivät häirinneet. Päinvastoin ne toi romaaniin hienoja, uusia näkökumia. Jäädään odottamaan tuleeko Beukesilta uusia suomennoksia. Toivottavasti.
Lisätietoa:
- laurenbeukes.com.
- Wikipedia - Lauren Beukes.
- Schildts&Söderströms - Lauren Beukes.
- The Shining Girls'Acquired by MRC, DiCaprio's Appian Way
- The sensational full length UK trailer.
- Lauren Beukes Twitterissä.

Börjlind, Cilla & Rolf: Nousuvesi.
Alkuteos: Springfloden, 2012.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-3246-5 (sid.)  Ilm. 10/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!!
Olivia Rönning, Poliisikorkeakoulun opiskelija, kirjoittaa oppilastyötä selvittämättömäksi jäänees­tä tapauksesta yli kahdenkymmenen vuoden takaa. 
Rikos on vastenmielinen: raskaana olevan nai­sen sadistinen murha vuonna 1987 Ruotsin länsi­rannikolla. Teolla oli silminnäkijä, nuori poika, jonka mukaan tekijöitä oli kolme. Tapausta tutki Tom Stilton, jonka työ oli pelkkää vastamäkeä: uhrin henkilöllisy ys jäi tunnista matta, motiivi löytymättä ja murhamiehet jäljittämättä. Tutkin­ta lakkautettiin. 
Noheva Rönning kaivelee sinnikkäästi vanhoja tietolähteitä. Työläimmäksi osoittautuu vanhan tutkinnanjohtajan jäljittäminen; Tom Stilton on maan nielemä. Se ei tarkoita, etteikö historian pohjamudista nousisi pintaan yhtä jos toista yllät­tävää… 
Nousuvesi sukeltaa maailmaan, jossa on tilaa upporikkaille, kodittomille ja prostituoiduille. Se on Olivia Rönningistä ja Tom Stiltonista ker­tova n jännityssarjan ensimmäinen osa. Jokaiselle pohjoismaisen jännit yskirja llisuuden ystävälle kirja on ehdoton tapaus.
Cilla ja Rolf Börjlind ovat Ruotsin tunnetuimpia ja ylistetyimpiä käsikirjoittajia.  Pariskunta on osoittanut kynänsä terävyyden Varustamossa, yli 20:ssä Beck-tv-elokuvassa ja viimeisimmäksi filmiversiossa Arne Dahlin A-ryhmästä.  Nousuvesi herätti jo ennen sen julkaisua laajaa kansainvälistä huomiota, ja  sen oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.
Jälleen uusia ruotsalaisia kirjoittajia...Hyvä meille lukijoille...Jäädään odottamaan...
Cilla & Rolf Börjlind DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Atkinson, Kate: Kaikkein vähäpätöisin asia.
Alkuteos: One good turn, 2006.  Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-3238-0  (nid.)    Ilm. 9/2013.  
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Kallentoft, Mons: Syyskalma.
Alkuteos: Höstoffer, 2009.  Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-3239-7 (nid.)    Ilm. 9/2013.
1. p. ilmestyi syksyllä 2011.


Siltala

Bazell, Josh: Villipeto.
Alkuteos: Wild Thing, 2012. Suom. Markku Päkkilä.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-147-1 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Lionel Azimuth (ent. tohtori Brown ja palkkamurhaaja Pietro Brnwa) pakoilee mafiaa ja haaskaa elämäänsä laivalekurina risteilyaluksella. Surkeutensa alhossa hän ottaa vastaan omalaatuisen miljardöörin Ujo-Billin tarjoaman keikan, ja löytää itsensä etsimästä legendaarista järvihirviötä minnesotalaisesta pikkukaupungista.Tutkimusmatka pakottaa Lionelin samaan kanoottiin katastrofeihin erikoistuneen paleontologin Violet Hurstin kanssa, joka on kuuma pakkaus, muttei ihmisenä ihan niitä elämänmyönteisimpiä. Kumpi mahtaa löytää Lionelin ensin - järvihirviö vai mafia?Esikoisromaanillaan Niittaa noutaja mainetta niittänyt Josh Bazell on kirjoittanut tarinan, joka pitää otteessaan ensimmäiseltä sivulta alkaen. Mustalla huumorilla ja terävällä yhteiskuntakritiikillä höystetty jännäri käyttää hävyttömästi hyväkseen hirviötarinoiden kliseitä. Bazellin herkullinen dialogi ja ällistyttävät juonenkäänteet saavat lukijan tarraamaan tuoliinsa ja nauramaan ääneen.
Toinen suomennos Josh Bazellilta.  Esikoisdekkari Niittaa noutaja ilmestyi syksyllä 2009. Kirja oli erinomainen ja mielestäni syksyn 2009 parhaita käännöstulokkaita. Niittaa noutajan Bazell kirjoitti ollessaan lääkäriharjoittelijana sairaalassa, joka ei tietenkään ollut lainkaan sellainen kuin tässä kirjassa.
Hienoa, että saadaan Bazellilta uusi dekkari.  Hyvää kannattaa odottaa....
Josh Bazell DekkariNetissä.

Kaaberbøl, Lene & Friis, Agnete: Poika matkalaukussa.
Alkuteos: Drengen i kufferte, 2008.    Suom. Aino Ahonen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-1570-0 (sid.)   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Punaisen Ristin sairaanhoitajana työskennellyt Nina Borg on tottunut näkemään ympärillään kurjuutta ja kuolemaa. Myös hänen nykyisessä kotikaupungissaan Kööpenhaminassa elää suuri joukko laittomia maahanmuuttajia, joille hygieeniset asuintilat, fyysinen turvallisuus ja perusterveydenhuolto ovat saavuttamatonta ylellisyyttä. Tässä alamaailmassa lasten katoaminen on arkipäivää, eikä ole ketään joka välittäisi heidän kohtalostaan edes sen verran, että kyselisi heidän peräänsä. Paitsi Nina, joka ei ole rankoista kokemuksistaan huolimatta muuttunut välinpitämättömäksi - jokaisella lapsella on väliä.Kun Nina päätyy vastahakoisesti tekemään palveluksen ystävättärelleen ja löytää rautatieaseman matkatavarasäilöstä pienen pojan henkihieverissä, matkalaukkuun sullottuna, hän ei voi jättää asiaa sikseen. Alkaa hengenvaarallinen kissa ja hiiri -leikki, jonka tuoksinassa Nina ja nimetön poika joutuvat kohtaamaan yhteiskunnan eliittiin kuuluvien ihmisten kulissientakaisen armottomuuden ja julmuuden.
Kaaberbølen ja Friisin Poika Matkalaukussa voitti vuonna 2008 maineikkaan Harald Mogensen -palkinnon, joka myönnetään Tanskan parhaalle rikosromaanille. Se oli ehdolla myös parhaan pohjoismaisen rikosromaanin Lasiavain-palkinnon saajaksi.
Lene Kaaberbøl (s. 1960 Kööpenhamina) on Tanskan ulkopuolellakin tunnettu nuorten- ja lastenkirjailija.  Hän on kirjoittanut muun muassa W.I.T.C.H.- ja Näkijä -sarjaa sekä aikuisten fantasiakirjoja. 
Agnete Friis (s. 1974 Kööpenhamina) on hänkin ollut lastenkirjailija ennen Nina Borg -sarjaa.  Hän on myös ekologiasta kiinnostunut journalisti.  Naisten yhdessä kirjoittamassa Nina Borg -dekkarisarjassa on tähän mennessä ilmestynyt neljä kirjaa.  Niitä on käännetty kymmenelle kielelle ja myyty yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Mielenkiintoista...Tanskasta tulee huippudekkaristeja...Loistava kirja. Suosittelen lämpimästi.
Lene Kaaberbøl ja Friia DekkariNetissä.

Koch, Herman: Lääkäri.
Alkuteos: Zomerhuis met zwembad, 2011.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-171-6 (sid.)   Ilm. 7/2013.   Kansikuva.
Yleislääkäri Marc Schlosser on tehnyt hoitovirheen, jonka vuoksi yksi hänen potilaistaan, kuuluisa näyttelijä Ralph Meier, on kuollut. Marc joutuu vastaamaan hoitovirheestään valvontalautakunnalle, mutta ei ole asiasta ollenkaan huolissaan, sillä lääkäripiireissä kaikki tuntevat toisensa. Luvassa on varoitus tai korkeintaan hyllytys pariksi kuukaudeksi.Mutta oliko se sittenkään hoitovirhe? Olihan Marcilla kana kynittävänä potilaansa kanssa, sillä Ralph oli osoittanut hiukan liikaa mielenkiintoa Marcin Caroline-vaimoa kohtaan. Vai liittyikö hoitovirhe tapahtumiin Meierin pariskunnan kesähuvilalla, jonne Schlosserin perhe oli kutsuttu viettämään lomaa? Romaanissa päähenkilö kertoo rehellisesti - mitään ja ketään säästämättä - kuinka on päätynyt elämässään tähän pisteeseen.Lääkäri on jännittävä kertomus koston oikeutuksesta ja rajojen ylittämisestä silloin, kun oikeutta ei voida käydä tavanomaiseen tapaan.
Menestysromaani Illallisen (2012) lailla Koch onnistuu jälleen yhdistämään psykologisesti tarkan ihmiskuvauksen ja purevan huumorin arvoitukselliseen tarinaan, jonka moraaliset kysymykset antavat aihetta pohdiskeluun vielä pitkään kirjan sulkemisen jälkeenkin. Illallinen oli huikea ja huimaava kirja.Se oli luettava yhdessä istumalla. Niin oli myös tämä Lääkäri, oli vaikea päästää käsistään edes hetkeksi.
Herman Koch DekkariNetissä.

Truc, Olivier: Viimeinen saamelainen.
Alkuteos: Le dernier Lapon, 2012. Suom. Lotta Toivanen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-169-3 (sid.)   Ilm. 10/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!

On poikkeuksellisen kylmä talvi. Kautokeinossa, Norjan Lapissa, odotetaan että paikallinen museo saa viimein kokoelmiinsa vuosisatoja kadoksissa olleen lapinrummun. Juuri ennen näytteille asettamista arvokas rumpu varastetaan, ja poliisien epäilykset kohdistuvat sekä kiihkomieliseen lestadiolaisryhmään että paikallisiin nationalisteihin, joilla on ollut kiistaa saamelaisten kanssa maanomistusoikeuksista. Kun tunnettu poronkasvattaja löytyy kuolleena, korvat väkivaltaisesti leikeltynä, rauhallinen paikkakunta täyttyy vihasta, ristiriidoista ja synkistä salaisuuksista. Klemet Nango, saamelainen poropoliisi, on työkaverinsa Nina Nansenin kanssa varma, että tapaukset liittyvät toisiinsa, mutta Kautokeinossa kukaan ei halua puhua ääneen mistään asiaan liittyvästä. Miksi poronkasvattaja murhattiin ja miksi tuntuu siltä, että vanhan rummun ympärillä leijuu vaara?Viimeinen saamelainen on mystinen rikosromaani, joka sijoittuu ympäristöön, jossa vanhat uskomukset ja perinteet ovat yhä ristiriidassa modernin elämänmenon kanssa.
Olivier Truc on kuvannut saamelaisia useissa lehtiartikkeleissa ja dokumenteissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Romaanissaan hän onnistuu yhtä aikaa kuvaamaan uskottavasti ja kiinnostavasti saamelaisyhteisöä sekä rakentamaan kaiken keskelle kiehtovan mysteerin.
Olivier Truc (s. 1964) on ranskalainen kirjailija, journalisti ja tv-dokumentaristi.  Vuodesta 1994 alkaen hän on asunut Tukholmassa, missä hän toimii ranskalaisten Le Monde- ja Le Point -lehtien Pohjoismaiden ja Baltian kirjeenvaihtajana. Keväällä ranskalaiskriitikot valitsivat Viimeisen saamelaisen vuoden 2012 parhaaksi ranskalaiseksi dekkariksi. Viimeinen saamelainen on Trucin esikoisteos. 
Huom!  Eittäin hieno ja koukuttava dekkari ja kiinnostava aiheeltaan.  Sijoittuuhan kirjan tapahtumat niinkin lähelle kuin Norjan Lappiin. Kirjan parissa todella viihtyi.
Artikkeli:  Ruumiin kulttuuri 4/13 Riitta Saarisen hieno juttu Olivier Trucista:  Poropoliisin kannoilla tunturissa. Juttu ei valitettavasti ole luettavissa netissä. Kirjastoissa ainakin pääsee lukemaan lehden.
Tässä tuore uutinen Sagat - Samisk avis 22.1.2014.
Lisätietoa:
- Siltala - Olivier Truc.
- Olivier Truc Twitterissä.
- Olivier Truc Turun kirjamessuilla 2013. Turun sanomat 23.9.2013.
Arvosteluja:
- Hs.fi 28.12.2013 Juhani Karila.


 

Tammi


Kotimaiset


Kaarnakari, Ville: Operaatio Para Bellum OPB.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7430-9 (sid.)   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Mitä Suomessa tapahtui syksyllä 1944 rauhanteon jälkeen? Luopuiko Saksa Suomesta, mitkä olivat Neuvostoliiton lopulliset aikeet? Romaani paljastaa yhden historiamme vaietuimmista salaisuuksista.
Teheranin konferenssissa Suomi on luovutettu Neuvostoliiton etupiiriin. Elokuussa Suomessa alkaa aseiden salainen hajasijoittaminen. Tiedustelukoneisto siirretään Ruotsiin operaationimellä Stella Polaris. Kaukopartiot jatkavat tiedustelua venäläisten selustassa. Saksalaiset käynnistävät salaisen Sonderkommando Nord -operaationsa. Tilanne huipentuu kenttäarmeijan kotiuttamisen jälkeisiin tapahtumiin, joista kerrotaan nyt ensi kertaa.Syksyllä 1944 omat suunnitelmansa Suomen varalle on niin Saksalla, Neuvostoliitolla kuin Yhdysvalloillakin. Mikä pelasti Suomen?
Operaatio Para Bellum on Operaatio-sarjan neljäs teos.  Aiemmat sarjan kirjat ovat  Operaatio Übung -42 (2010), Operaatio Chevalier (2011) ja Operaatio Finljandija (2012).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Ville Kaarnakari.
- Wikipedia - Juhan-Ville Kaarnakari.

Kesävuori, Saara: Tarkasti vartioitu.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7424-8 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Keskellä korpea sijaitsevassa yksityissairaalassa hoidetaan väkivaltarikollisia ja muistisairaita vanhuksia. Mahdollisimman tehokkaaseen hoitoon pyrkivässä laitoksessa ei ulkopuolisia kaivata.Hoidettaviin kuuluu Kaarlo Karemaa, joka on alaikäisenä puukottanut pikkuveljensä ja myöhemmin aiheuttanut tuskaa ja murhetta monelle. Osin Karemaan toiminnan tuloksena joukko ihmisiä päätyy Ateenaan. Omista syistään siellä on majuri Holma, joka tuntee Karemaan lähipiirin kärsimykset.Tapahtumiin kytkeytyvät Kreikan sekava tilanne ja laittomien pakolaisten ahdinko, mutta ennen kaikkea kyse on onnettomista yhteensattumista ja ihmisten häikäilemättömästä itsekkyydestä.
Dekkarien aatelia! Kesävuoren uutuudessa kostonhimo ja ahneus pitävät huolen siitä, että väkivaltainen kuolema voi kohdata ihmisen niin aurinkoisessa turistikohteessa kuin omassa vuoteessakin. Kukaan ei ole turvassa.
Saara Kesävuori on tamperelainen kirjailija ja kirjallisuusarvostelija, joka on aikaisemmin kirjoittanut romaaneja niin aikuisille kuin nuorille.  Vuonna 2011 ilmestynyt romaani Äidin rakkaus käsitteli omalla tavallaan kysymystä pahuuden alkuperästä. Saara Kesävuori debytoi jännityskirjailijana vuonna 2010 voittamalla Kouvolan dekkarinovellikilpailun.  Tarkasti vartioitu on itsenäinen jatko-osa Kesävuoren ensimmäiselle Holma -dekkarilla Saarroksissa, joka ilmestyi v. 2012.
Lisätietoa:
- Tammi - Saara Kesävuori.
- Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita - Saara Kesävuori.

Lehtolainen, Leena: Rautakolmio.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7423-1 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva .
Kiihkeätunnelmainen jännitysnäytelmä saariston kupeessa: kaksi ruumista, menneisyyden aaveita ja sairaalakuntoon pahoinpidelty nainen. Ja nenänsä Maria Kallion tapaukseen tuuppaava paikallispoliisi.
Maria Kallion epätyypillisten rikosten solu saa tutkittavakseen kaksi pienen Brändön saaren rannasta löydettyä, muoviin käärittyä ruumista. Naispuolinen uhri on köyhtynyt entinen malli ja kiivas ruotsin kielen puolustaja Saila Lind, jolla on runsaasti vihollisia. Lähistöllä on kuuluisan jääkiekkoilijan huvila, jossa Lind on viettänyt paljon aikaa.Nenänsä tapaukseen työntää myös paikallispoliisi Jon Berg, jonka vetovoimaa Marian silmissä edistää se, että hänen muu perheensä on purjehtimassa ulkomailla. Toisen uhrin henkilöyden selvitessä nousee pintaan hälyttäviä asioita Marian menneisyydestä. Jääkiekkoilijan perheessä tapahtuva vakava pahoinpitely sotkee kuviota entisestään.
Kahdestoista Maria Kallio -dekkari.  Ensimmäinen Maria Kallio -dekkari Ensimmäinen murhani ilmestyi 1993.
Odotetaan jännityksellä vieläkö Maria Kallio on iskussa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja cd-äänikirjana.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Lönn, Pasi: Lunastaja.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7425-5 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Jyväskylässä liikkuu taivaallinen kostaja, jolla on synkkiä suunnitelmia koko kaupungin varalle.  Sympaattisen rikosylikonstaapeli Lasse Flinkin panosta tarvittaisiin kipeästi, mutta hänen polttavin huolensa on kadonnut kuusivuotias Sara-tytär.
Flink ja hänen kollegansa Riitta Mäkinen saavat selvitettäväksi harmittoman eläkeläispariskunnan murhan. Samaan aikaan liikkeellä on Marjukka, avohoitopotilas, joka uskoo päätyneensä taivaaseen. Salaperäisellä Tutorilla on hänelle tehtävä.Pia Vaahtera etsii edesmenneen isänsä ryöstösaalista Katajanokan vankilahotellissa. Poliisin korviin kulkeutuu huhu aarteenetsinnästä, johon sotkeutuvat isä-tytär-suhteen monimutkaiset kuviot.Lopulta Flink päätyy pakon edessä Kuokkalan vesitornille, jossa hän joutuu mahdottoman valinnan eteen.
Toinen aikuisten dekkari jyväskyläläiseltä rikoskonstaapelilta.  Hän on aikaisemmin julkaissut kaksi nuortenjännäriä.
Esikoisdekkari Viimeinen tili ilmestyi syksyllä 2011.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Pasi Lönn.
- Wikipedia - Pasi Lönn.

Remes, Matti: Tappaja.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7131-5 (sid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Ruben Waaran kesälomaan tulee vauhtia, kun mustaihoinen amerikkalainen Neil Kärki ilmestyy Hankoon suorittamaan adoptioisoisänsä antamaa varsin omalaatuista tehtävää.Neil on ollut onnekas. Hurskasta lahkoa johtava perhe adoptoi pojan ja on yrittänyt istuttaa entiseen nuorisorikolliseen jumalanpelkoa, ja melkein onnistunutkin. Mutta aikuisena Neil horjuu yhä useammin eikä osaa totella. Nytkin hän on etsinyt Hangosta sukulaisensa Maxin, mutta on varsin haluton tekemään sen mitä on pyydetty: murhan.
Matti Remekseltä kahdeksas Ruben Waara -dekkari. Erinomainen sarja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.mattiremes.net.

Simukka, Salla: Valkea kuin lumi.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7124-7 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Olipa kerran tyttö jolla oli salaisuus. Lumikki-trilleritrilogian piinaavan jännittävä toinen osa. Lumikki Andersson matkustaa kesällä paahtavan helteiseen Prahaan. Kauan kaivattu yksinolo katkeaa alkuunsa, kun Lumikkia lähestyy nuori nainen, joka väittää olevansa hänen sisarensa. Nainen, Zelenka, vaikuttaa yhtä aikaa vilpittömältä ja salailevalta.
Perheensä salaisuutta selvittäessään Lumikki joutuu tekemisiin kummallisen uskonlahkon kanssa, joka paljastuu vähin erin vaarallisemmaksi kuin hän olisi voinut koskaan kuvitella. Kohta lahkoa uhkaa suuri tragedia - ja joku aikoo vieläpä kääriä siitä suuret rahat. Zelenka on hengenvaarassa, mutta niin on Lumikkikin. Prahan vanhat kadut ja hautausmaat tulevat Lumikille tutuiksi lomasuunnitelmista poikkeavalla tavalla, kun hän joutuu juoksemaan henkensä edestä estääkseen tuhoisat suunnitelmat. Armoton helle pitää kaupunkia otteessaan, ja Lumikin täytyy miettiä kerran toisensa jälkeen, kehen hän voi luottaa, kun kenenkään aikeet eivät tunnu olevan puhtaita ja valkeita kuin lumi.
Nuortendekkari, mutta sopii hyvin aikuiselle lukijallekin. Hienoa, että nuorillekin kirjoitetaan vetäviä dekkareita. Näin saadaan nuoret pysymään kirjojen parissa.
Simukan kirjoissa on hyytävää kylmyyttä. Salla Simukan Lumikki-trilogia avaa uuden polun nuortenkirjallisuudessa-kotimainen nuorten aikuisten trilleri on syntynyt!Topelius-palkinnon juuri saanut kirjailija ei päästä Lumikki Anderssonia eikä lukijaa helpolla trilleritrilogian toisessa osassa, jossa liikutaan helteisessä ja hengenvaarallisessa Prahassa.
Huom!  Lumikki Andersson nähdään pian valkokankaallakin.
Trilogian ensimmäinen kirja Punainen kuin veri oli erinomainen. Kirja sai runsaasti huomiota ja kiitoksia lukijoilta ja kriitikoilta. Myös omassa lähipiirissäni nuoret ovat innostuneet Lumikista.
Lisätietoa:
- Tammi - Salla Simukka.
- lumikkitrilogia.wordpress.com.

Tuominen, Pirjo
: Muistatko Marjatan?
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7364-7 (sid.)   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Uudessa Mailis Sarka -kirjassa palataan 1950-luvulle, hulmuaviin helmoihin ja kesäheiloihin.  Aurinkoisia muistoja varjostavat Mailisin nuoruudenystävän Marjatan hukkuminen sekä nykyajassa tapahtuvat oudot kuolemat.
Mailis Sarka, virkeä eläkeläinen ja taiteilija, saa tehtäväkseen suunnitella lavasteet ja puvut vanhan ystävänsä diiva Nina Bergin ohjaamaan näytelmään. Samoihin aikoihin tulee ilmi kuolemantapauksia, joille tuntuu löytyvän luonnollinen selitys. Ne kaikki kiertyvät Mailisin lähipiirin ympärille, ja tarkkasilmäinen Mailis alkaa havaita merkkejä siitä, että tapaukset ovatkin luultua monimutkaisempia.Tapahtumat vievät Mailisin menneisyyden maisemiin Saimaalle, jossa Marjatan kohtalo nousee taas päivänvaloon. Tietääkö Mailis lopulta jo liikaa?
Pirjo Tuominen on kirjoittanut yli 40 teosta, romaaneja ja tietokirjoja. Muistatko Marjatan? on suositun kirjailijan kolmas Mailis Sarka -jännitysromaani. Aiemmin ilmestyneet ovat Tuonelan joutsen (syksy 2011) ja Silkkipunos (syksy 2012 ).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Pirjo Tuominen.
- Eteläkarjalaisia kirjailijoita - Pirjo Tuominen.
Ulkomaiset


Halldén, Kåre: Samppanjaruhtinas.
Alkuteos: Champagnefürern, 2011.  Suom.  Sirkka-Liisa Sjöblom.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7004-2 (sid.)   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Perheensä menettänyt Harald Poppe löytää itsensä yllättäen viinimatkalta Ranskasta. Kun seurue vierailee Cloet-Décleauxin samppanjatalossa, Poppe tapaa legendaarisen kellarimestarin Anselme Guidotin kuoleman kielistä. Viime sanoikseen Guidot vannottaa Poppea pelastamaan lapsenlapsensa Isabellan uhkaavasta vaarasta. Murhaksi paljastuva kuolema sitoo Poppen Isabellaan - ja juttuun, jonka juuret ulottuvat kauas Champagnen maakunnan veriseen historiaan.
Vuoden omaperäisin dekkari yhdistää perinteisen saslapoliisiromaanin trendikkääseen viinimatkailuun.  Ranskalaisessa viinikellarissa tapahtuvasta murhasta alkusysäyksensä saava rikostarina sopii niin vaatimaan makuun kuin kepeään seurusteluun - aivan kuten samppanjakin!
Wine Crime -sarjan avaus.  Sarjan toinen kirja Cava kungen ilmestyi 2012.
Mielenkiintoinen aihe ja kiinnostava ruotsalaisdekkari jälleen.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Kåre Halldén - Wine Crime author.
- www.winecrime.org/eng.
- www.damm.se/Forfattare/Forfattarpresentationssida.

Kepler, Lars: Nukkumatti.
Alkuteos: Sandmannen, 2012. Suom. Anu Koivunen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7270-1 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Lumiselta rautatiesillalta löytyy sekava, pahasti kylmettynyt nuori mies. Hän paljastuu kolmetoista vuotta sitten kadonneeksi Mikael Kohler-Frostiksi, sarjamurhaaja Jurek Walterin oletetuksi viimeiseksi uhriksi. Joku on pitänyt Mikaelia vankina, mutta kuka? Walter se ei ole voinut olla, sillä hän on istunut rikoskomisario Joona Linnan ansiosta koko tämän ajan oikeuspsykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla. Mikael itse on vakuuttunut, että vangitsija on Nukkumatti. Hän ei muista muuta kuin unettavan hiekan ja pimeässä kilisevät posliiniset sormenpäät.
Huikeaan maailmanmenestykseen nousseen Joona Linna -sarjan neljäs, itsenäinen osa lunastaa kovat odotukset.  Kiihkeätempoisessa, nerokkaasti punotussa juonessa uni on kuoleman veli ja Nukkumatti joka lapsen pahin painajainen.
Lars Kepler -nimimerkillä kirjoittavat Ahndorilin pariskunnan vauhti ei osoita hiipumisen merkkejä.  Myyntilistat kautta maailman valloittanut Joona Linna kohtaa tähän asti kovimman vastustuksensa - ja todistaa, ettei Kepler ole kupla.
Erittäin jännittäviä ja koukuttavia kirjoja kaikki tähän mennessä ilmestyneet, eli Hypnotisoija (kevät 2010), Paganini ja paholainen (kevät 2011) ja Tulitodistaja (syksy 2012).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lars Kepler DekkariNetissä.

Kondor, Vilmos: Budapestin synnit.
Alkuteos: Bunos Budapest, 2009.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7323-4 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Syyskuu 1939. Sota on syttynyt, ja Unkariin virtaa pakolaisia Puolasta. Budapestissa nuori nainen surmataan kylpylässä, ja lehtimies Gordon saa oudon vihjeen: uhri haluaa tavata hänet.Samaan aikaan entinen poliisi Sándor Nemes saa erikoisen työtarjouksen: hänen pitää jäljittää kadonnut lääkelähetys. Nemes tuntee Budapestin synkän puolen, mutta vähä vähältä paljastuva totuus kammottaa häntäkin. Tutkimuksen kuluessa vastaan tulee Gordon, joka seuraa jälkiä toisesta suunnasta.
Budapestin synnit on tumma ja todentuntuinen matka Unkariin kohtalokkaalla hetkellä.  Sodan uhka on kaikkialla, mutta poliittisille pelureille ja rikollisille hetki on otollinen.
Vilmos Kondor on salaperäinen kirjailijahahmo, Unkarin nousevan dekkarigenren tähti, Chandlerin ja Hammettin seuraaja.  Hän luo kiehtovan kuvan 30-luvun ja sotavuosien Budapestista.  Budapest Noir -sarja, jonka ensimmäinen osa Syksyllä Syksyllä 2012 ilmestyi suomeksi Vilmos Kondorin Budapest Noir -sarjan ensimmäinen dekkari Budapestin varjot, joka on ollut suurmenestys Unkarissa, ja se on myyty mm. Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan ja upeata. Nyt ilmestyvä Budapestin synnit on sarjan toinen kirja.  Sarjassa on ilmestynyt jo kolme osaa lisää.
Budapestin varjot oli erinomainen ja jännittävä kirja. Todellinen lukuelämys ja onkin hienoa, että saadaan suomeksi eurooppalaista dekkaria.
Huom!  Unkari oli Helsingin kirjamessujen teemamaa syksyllä 2012.
Vilmos Kondor DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Herra Roosin tarina.
Alkuteos: Berättelsen om herr Roos, 2008.  Suom. Päivi Kivelä.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7110-0 (sid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva,
Valdemar Roosin elämää leimaa rutinoituminen. Sitten vuosikausia jatkunut veikkaaminen tuottaa tulosta. Hän lopettaa työt vaimolleen kertomatta ja toteuttaa suurimman haaveensa: hankkii pienen punaisen mökin keskeltä metsää.Parikymppinen Anna Gambowska karkaa huumevieroituksesta vain kitara mukanaan. Yösijaa etsiessään hän päätyy herra Roosin mökille.Jalkansa katkaissut rikoskonstaapeli Gunnar Barbarotti kuulee sairaalassa, että Valdemar Roos on kadonnut. Samoihin aikoihin kollega Eva Backmanin dementoitunut isä kertoo ehkä nähneensä murhan metsämökin luona. Liittyvätkö nämä asiat toisiinsa, ja missä on herra Roos?
Nesserin Barbarotti-sarjan kolmas osa on taattua Nesseriä: julmanhauska kertomus tavallisista ihmisistä, jotka joutuvat oudoissa tilanteissa tekemään mullistavia ratkaisuja.  Håkan Nesser on loistava kirjailija.  Hänen jokainen kirjansa on pohjoismaista huippulaatua.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Slaughter, Karin: Yli rajan.
Alkuteos: Fallen, 2011.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-6915-2 (sid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Agentti Will Trentin työpari Faith Mitchell menee hakemaan lastaan äitinsä Evelynin luota - mutta talon ovi on selällään, sisällä makaa surmattu mies, ja yläkerrassa on panttivankitilanne. Evelyn on kadonnut, lapsi itkee lukitussa vajassa. Panttivanki kuolee, ja Faith joutuu ampumaan tappajan.Faith on yhtä aikaa poliisi, epäilty ja omainen. Mutta mikä on kadonneen äidin rooli? Jäljet johtavat 70-luvulle, jolloin Evelyn Mitchell oli yksi poliisivoimien ensimmäisistä johtavassa asemassa olevista naisista. Vuosien takainen lahjusjuttu nostaa päätään, ja Faith joutuu luottamaan Williin, joka tutki hänen äitinsä osuutta jupakassa.
Will Trent ja Sara Linton tutkivat rumaa juttua menneisyydestä.  Slaughterin dekkarit ovat hengästyttävää luettavaa ja dekkarien huippua.  Kaikkiaan yhdestoista suomeksi ilmestyvä Slaughterin dekkari.  Kaikki aikaisemmat ovat ehdotonta luettavaa...
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Theorin, Johan: Sankta Psykon kasvatit.
Alkuteos: Sankta Psyko, 2011.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7322-7 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Lastentarhanopettaja Jan Haugerilla on uusi työpaikka: Sankta Patrician oikeuspsykiatrisen sairaalan päiväkoti. "Sankta Psyko" ja sen potilaiden lapsille tarkoitettu päiväkoti on erotettu toisistaan muurilla, mutta vierailupäivinä lapset pääsevät maanalaista tunnelia pitkin tapaamaan vanhempiaan. Janin tehtäviin kuuluu saattaa heidät tunnelin läpi. Työskentely raaoista väkivaltarikoksista tuomittujen potilaiden läheisyydessä ei ole helppoa, varsinkin kun syyt Janin päiväkotiin pestautumiselle paljastuvat kaikkea muuta kuin pedagogisiksi. Menneisyydessä kummittelevat Janin työvuoron aikana kadonnut pikkupoika ja pakkohoitoon määrätty ystävä Alice Rami.
Öölanti-sarjallaan lukijat ja kriitikot valloittanut Theorin osoittaa, kuinka matka ihmismielen syvyyksiin voi olla yhtä pimeä kuin tunneli Sankta Psykon sairaalan alla.
Neljäs dekkari Johan Theorinilta.  Aiemmin ovat ilmestyneet Hämärän hetki (kevät 2008), Yömyrsky (syksy 2009) ja Verikallio (kevät 2011). Upeita kirjoja kaikki. Ruotsalaisdekkareita parhaimmillaan....
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Johan Theorin DekkariNetissä.

Äänikirjoja

Lehtolainen, Leena: Rautakolmio.
Tammi 2013.
Lukija: näyttelijä Krista Putkonen-Örn.
CD-äänikirja
ISBN 978-951-31-7509-2
MP3-äänikirja
ISBN 978-951-31-7510-8

Uusia painoksia Tammen Bon-pokkarit -sarjassa

Huom!  Tammenn pokkarit ovat tammikuusta 2013 lähtien Bon-pokkareita.  Bon-pokkareiksi valitaan Tammen parhaat uutuuskirjat ja rakastetuimmat klassikot.  Keltaiset pokkarit ilmestyvät jatkossakin omana, Bon-pokkareista erillisenä sarjana.
Lisätietoa:
- Markkinointi&Mainonta 9.11.2012 : Bonnierilta uusi Bon-pokkaribrändi.


Brown, Sandra: Kova luu.
Alkuteos: Tough customer. 2010.  Suom. Eevaliina Rusanen.
Tammi 2013.
ISBN 978-952-31-7384-5 (nid.)   Ilm. 11/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Tammi - Sandra Brown.
- Wikipedia - Sandra Brown.
- www.sandrabrown.net.

Kaarnakari, Ville: Operaato Finljandija.
Tammi 2013.
ISBN 978-952-31-7387-6 (nid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Wikipedia - Juhan-Ville Kaarnakari.

Kepler, Lars: Tulitodistaja.
Alkuteos: Eldvittnet, 2011.  Suom. Elina Uotila.
Tammi 2013.
ISBN 978-952-31-7091-2 (nid.)   Ilm. 7/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Kondor, Vilmos: Budapestin varjot.
Alkuteos: Budapest noir, 2008.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7374-6 (nid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Tammi - Vilmos Kondor.
- Wikipedia - Vilmos Kondor.
- enbudapestnoir.freeblog.hu.

Lehtolainen, Leena: Jonakin onnellisena päivänä.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7388-3 (nid.)   Ilm. 11/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. elokuussa 2004.

Lehtolainen, Leena: Ennen lähtöä.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7732-4 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. v. 2000.

Lehtolainen, Leena: Kuolemanspiraali.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7730-0 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. v. 1997.

Lehtolainen, Leena: Rivo satakieli.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7734-8 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. v. 2005.

Lehtolainen, Leena: Tuulen puolella.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7731-7 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. v. 1998.

Lehtolainen, Leena: Veren vimma.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7733-1 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. v. 2003.

Lehtolainen, Leena: Väärän jäljillä.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7735-5 (nid.)   Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. v. 2008.

Theorin, Johan: Verikallio.
Alkuteos: Blodläge, 2010.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7373-9 (nid.)  Ilm. 11/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011. 

Tuominen, Pirjo: Silkkipunos.
Tammi 2013.
ISBN 978-952-31-7089-9 (nid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- Tammi - Pirjo Tuominen.


Teos


Leino, Marko: Saasta.
Teos 2013.
ISBN 978-951-851-556-5 (sid.)   Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Hurja kertomus nykyeurooppalaisista ihmiskohtaloista. Pääosassa on aviopari Mikko ja Tiina, jonka teini-ikäinen tytär Saana on kadonnut ja löydetään surmattuna. Mikko ja Tiina koettavat jatkaa elämäänsä ja avioliittoaan, mutta lapsen kuolema muuttaa kaiken. Mikko alkaa tutkia muidenkin tyttöjen katoamisia. Hän uskoo, että he kaikki ovat jääneet saman sarjamurhaajan satimeen. Koska poliisi ei usko häntä, päättää hän ratkaista asian itse...
Marko Leino on kirjoittanut parhaimman pohjoismaisen perinteen mukaan karmaisevan huikean tutkielman ihmisen pimeästä puolesta ja nyky-yhteiskunnasta, jossa ongelmat ovat globaaleja. Mitä tapahtuu kun kaikilla on enää vain välinearvoa ja aikuisista oikeamielisimmälläkin synkeä salaisuus peitettävänään?
Marko Leinon Saasta on jatkoa Epäilykselle (Tammi, 2004) ja Ansalle (Tammi, 2009). Se on loistavan trilogian viimeinen osa.
Tätä kirjaa ei pysty laskemaan käsistään vaikka lukiessa pelottaa.
Marko Leino DekkariNetissä.

Parkkinen, Leena: Galtbystä länteen.
Teos 2013.
ISBN 978-951-851-510-7 (sid.)  Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Vuonna 1947 Fetknoppenin saari Korppoon länsipuolella elää sodan jälkeistä todellisuutta. Seuraintalolla järjestetään taas tansseja ja kahdeksantoistavuotias Karen tunkee sanomalehteä äitinsä vanhoihin kenkiin, kun uusia ei saa kiristämälläkään. Kengät hölskyvät, mutta hän ei välitä. Uusi elämä on alkamassa. Veli Sebastiakin on taas palannut kotiin. Mutta tanssien jälkeisenä aamuna rantaan ajautuu nuoren tytön ruumis. Koko saari tietää syyllisen, se on Sebastian. Ennen oikeudenkäyntiä veli menehtyy, hänet löydetään sellistään hirttäytyneenä sukkiinsa. Kuusikymmentäviisi vuotta myöhemmin Karen pakkaa tavaransa autoon, vuoden 1956 Plymounth Furyyn ja päättää lähteä poikansa talosta. Kesken pakomatkan Karen osuu keskelle huoltoasemaryöstöä ja poimii mukaansa toisen ryöstäjistä, 17-vuotiaan Azarin, iranilaistytön, joka on paksusti raskaana. Naisten välille syntyy ohut liitto, välttämätön, sillä kumpikaan ei pärjää ilman toista. Ja Karenilla on vain vähän aikaa. Hänen on todistettava ettei Sebastian ollut murhaaja. Romaani on tarina sivullisuudesta, sisaruudesta ja elämästä ulkosaaristossa sodan jälkeen.
Leena Parkkinen (s. 1979) on opiskellut Turun Taideakatemiassa elokuvakäsikirjoittamista ja mainonnan suunnittelua sekä Kriittisessä Korkeakoulussa kirjoittamista. Hän on työskennellyt kustantamoissa, mainostoimistoissa ja baarimikkona. Esikoisromaanillaan Sinun jälkeesi, Max Leena Parkkinen voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon vuonna 2009.
Hänen lastenkirjansa Miss Milky Ray ilmestyi vuonna 2011.
Huom! Ei ihan puhtaasti dekkari, mutta kiinnostava teemoiltaan ja varmasti miellyttää myös dekkarien harrastajia.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Teos - Leena Parkkinen.
Arvosteluja:
- Hs.fi 14.9.2013 - Kantokorpi, Mervi: Leena Parkkisen toinen romaani onkin jännityskertomus.
- Koko lailla kirjalliseti -blogi 16.9.2013.
- Turun sanomat 14.9.2013: Siltanen, Elina : Ulkopuolisuuden ulottuvuudet.
- Kirjainten virrassa -blogi 16.9.2013.


 

WSOY


Kotimaiset
 
Hltunen, Pekka: Iso.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39964-7 (sid.)  Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Ei dekkari!!!
"Muistan tarkasti jokaisen ulkonäöstä saamani kohteliaisuuden. Niitä on kuusi."Annilla on kaksi korkeakoulututkintoa muttei työtä. Anni ei ihaile itseään peilistä eikä kanna painoaan ylpeydellä. Mutta että häntä saisi solvata, työntää syrjään tai paheksua? Se ei taida nyt käydä päinsä.Anni ryhtyy taistoon. Hän on hyvä puhumaan ja hänen yleisönsä on rajaton, sillä hän keksii sen itse, sängyssään tai Painonhallinta 1 -ryhmän tapaamiseen kävellen.ISO on väkevä romaani lihavuudesta, häpeästä ja terveystiedosta. Elääkö Anni kuplassa vai onko hän harvinaisen tervejärkinen ihminen?
Pekka Hiltuselta on aiemmin ilmestynyt upeat dekkarit Vilpittömästi sinun (2011) ja Sysipimeä (2012).
Pekka Hiltuselta erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä kirja.
Pekka Hiltunen DekkariNetissä.

Hämäläinen, Karo: Ilta on julma.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40135-4 (sid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
Robert, äkkirikas nelikymppinen, on osannut rikastua muiden rahoilla ja päästä pelistä pois niin, että varallisuuden sijasta kärsii vain maine.Mikko on hänen vanha koulukaverinsa, menestynyt ja korkeamoraalinen toimittaja, jota osaavat pelätä kaikki, jotka ovat salaa käyneet firman tai veronmaksajan lompakolla.Veera on Mikon vaimo, ronskipuheinen pragmaatikko, jolla on ollut Robertin kanssa salasuhde, joka on jo ohi. Jos nyt mikään koskaan on.Elise on Robertin pokaalivaimo mutta samalla jokeri pakassa ja tikari sukkanauhassa.On kynimättömiä kanoja, salaisia aikeita, luurankoja kaapissa, pramea shampanjamiekka, syanidikapseli, hyppysellinen myrkkyä ja ruisleipä jota ei kuka tahansa saa syödä.Pöytä on katettu. Jälkiruoka tarjoillaan eloonjääneille.
Hämäläiseltä on aiemmin ilmestynyt finanssitrillerit Erottaja (2011) ja Kolmikulma (2012).
Erittäin kiinnostvaa kolmas kirja Karo Hämäläiseltä. 
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana.
Karo Hämäläinen DekkariNetissä.

Hänninen, Vepe: Hämärämies
.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39929-3 (sid.)   Ilm. 10/2013.  Kansikuva.
Vakuutusyhtiöt eivät enää kaipaa vakuutusetsivä Laulumaan palveluksia, sen sijaan verojohtaja palkkaa hänet hankkimaan todisteita urakoitsijoiden harmaista työmaista - pimeästi.Reko pestautuu sekatyömieheksi, mutta todellisiin verokavalluksiin ja tekaistujen kuittien kauppaan on hankala yltää, ja Reko huomaa, että talous rikolliset ovat aina askeleen viranomaisia edellä. Lisäksi asioiden penkominen vaarantaa Rekon Sulo-vauvan tulevaisuuden. Suurbisneksien taustalla kummittelee kaunainen mies: entinen vakuutusjohtaja Sunila...
Toinen dekkari Hänniseltä. Esikoinen Minä, vakuutusetsivä ilmestyi syksyllä 2012.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- WSOY - Vepe Hänninen.

Närhi, Harri: Viimeinen vuoro.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39972-9 (sid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Tiina asuu piparkakkutalon lempeässä rauhassa, huoltaa vammaista siskoaan ja auttaa poliisia luonnearvioiden tekemisessä. Eräänä iltana hän saa materiaalia ryöstäjästä, jolla on tapana jättää röyhkeä loru rikospaikalle. Lopulta Runoilija esittää vaatimuksen, joka uhkaa suistaa raiteiltaan koko yhteiskunnan.On rosvo ja poliisi, on profiloija ja sen sisko. On mies, joka osallistui armeijan kokeiluun eikä koskaan palannut takaisin.Tarina kiitää kohti vääjäämätöntä päätepistettään, eikä sinne päästäessä mikään ole enää kuin ennen luultiin.
Seitsemäs romaani ja toinen dekkari Harri Närheltä. Esikoisdekkari Vartija ilmestyi 1988.
Muut romaanit romaanit: Luutnantti Bernerin revolveri (1995), Palava pensas (1997), Toisten tähtien tähden (2006), Apinamorsian (2008) ja Isättömät (2011).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- WSOY - Harri Närhi.
- Wikipedia - Harri Närhi.

Remes, Ilkka: Omertan liitto.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39874-6 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Sijoitusasiantuntija Tuomo Saari joutuu hyödyntämään EU-virkailijana työskentelevällä vaimollaan Katrilla olevaa arvopaperikaupan sisäpiiritietoa. Tieto osoittautuu vääräksi, ja Tuomolla on neljä päivää aikaa hankkia 50 miljoonaa euroa.Hänen ainoa oljenkortensa on selvittää totuus Katrin italialaisen esimiehen toiminnasta. Se johtaa hänet EU:n rakennerahaston eurovirtojen perässä Välimerelle, autioon tuulivoimapuistoon, mafian sydänmaille.Tuomon ja Katrin kujanjuoksu kiihtyy, kun heille selviää, miten satoja miljoonia katoaa EU:n tileiltä.Todelliseen kuolemanvaaraan he joutuvat tajutessaan, miksi kukaan Brysselissä ei puutu asiaan.Varsinainen helvetti repeää, kun heille valkenee tukihuijausten olevan vain nappikauppaa verrattuna siihen peliin, jota vallan kabineteissa käydään veronmaksajien rahoista.
Ilkka Remekseltä jälleen odotettu trilleri. Toivotaan, että Remes onnistuu jälleen yllättämään ajankohtaisuudellaan.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Cronin, Justin: Linnake.
Alkuteos: The Twelve, 2012.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-34201-5 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Vuosi nolla. Luhistuvan Amerikan raunioissa kourallinen henkiinjääneitä kohtaa toisensa. Yhdessä he pyrkivät kohti turvaa vastassaan ylivoimaiset viraalit, vampyyrinkaltaiset elävät kuolleet.Vuosi 97 jv. Ihmisten vastarintaliikkeen on murtauduttava Iowan jäisille lakeuksille rakennettuun linnakekaupunkiin ja tuhottava elävien kuolleiden kaksitoista kauhistuttavaa johtajaa. Pystyykö edes salaperäinen Amy-tyttö - puoliksi viraali ja puoliksi ihminen - auttamaan viimeisiä eloonjääneitä heidän itsemurhatehtävässään?
Justin Cronin on kirjailijantyönsä ohella toiminut Teksasin Houstonissa Rice Universityn englannin kielen professorina. Ennen Ensimmäistä siirtokuntaa hän on julkaissut kaksi palkittua romaania.
Justin Croninin Ensimmäinen siirtokunta  (syksy 2010 ) aloitti kolmiosaiseksi laajenevan teossarjan.
Filmioikeudet sarjaan on hankkinut Ridley Scottin tuotantoyhtiö.
Lisätietoa:
- WSOY - Justin Cronin.
- enterthepassage.com.

Cussler, Clive&Cussler, Dirk: Poseidonin nuoli.
Alkuteos: Poseidon's arrow, 2012.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-39667-4 (sid.)    Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
Vuonna 2014 Yhdysvallat uhkaa jäädä jälkeen Kiinan, Venäjän ja Iranin sotalaivateollisuudesta. Vastalääke löytyy salaa kehitellystä vedenalaisesta aluksesta. Etumatka kuitenkin katkeaa, kun koekäytössä olleen aluksen suunnittelija saa surmansa ja prototyypin moottori varastetaan.Joku haluaa hallita korvaamattoman asetekniikan ja harvinaisten maametallien maailmanmarkkinoita. Merentutkimuslaitos NUMA:n johtaja Dirk Pitt miehistöineen sotkeutuu painajaismaiseen vyyhteen, joka ulottuu Meksikosta Panamaan.  Poseidonin nuoli on 22. suomennettu Dirk Pitt -seikkailu.
Lisätietoa:
- WSOY - Clive Cussler.
- Wikipedia - Clive Cussler.

Follett, Ken: Maailman talvi.
Alkuteos: Winter of the world, 2012.  Suom. Anu Niroma.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39428-1 (sid.)   Ilm.10/2013.  Kansikuva.
Viihteen mestarin Vuosisata-trilogian toisessa osassa edetään Saksan kansallissosialismin noususta aina atomipommien laukaisemiin kylmän sodan vuosiin.Ken Follettin vuonna 2011 ilmestynyt Kun suuret sortuvat (ilm. syksyllä 2011) oli Taivaan pilarien (1990) kaltainen suurmenestys. Maailman talvi jatkaa huolelliseen taustatyöhön, vetäviin juonenkäänteisiin ja psykologisesti moniulotteisiin henkilöhahmoihin perustuvan romaanin eeppistä kaarta. Viiden perheen, yhdysvaltalaisen, saksalaisen, neuvostoliittolaisen, englantilaisen ja walesilaisen kohtalot sivuavat toisiaan, kun Eurooppa joutuu ennennäkemättömän poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen murroksen kurimukseen.
Lisätietoa:
- WSOY - Ken Follett.
- www.ken-follett.com.
- Wikipedia - Ken Follett.

Grisham, John: Puhallus.
Alkuteos: The Racketee, 2012.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39778-7 (sid.)    Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
Huom! Kustantajan ennakkotiedoissa kirjan nimi on Tuomari.
Ottaen huomioon, kuinka tärkeätä työtä he tekevät, mihin kiistoihin heidät kiskotaan ja millaisiin väkivaltaisiin tyyppeihin he törmäävät, on suorastaan ihme, että kautta maan historian vain neljä liittovaltion vaikutusvaltaista tuomaria on murhattu.Kunnes Raymond Fogletreestä tulee uhri numero viisi...Kun tuomari Fogletree ei maanantaiaamuna ilmestykään oikeudenkäyntiin, panikoivat lakitoimistotyöntekijät hälyttävät FBI:n, jotka tuota pikaa etsiytyvät järvenrantamökille. Rikospaikan todistusaineisto ei viittaa murtokeikkaan saati käytyyn kamppailuun. Kellarista löytyy ainoastaan Raymond Fogletreen ja hänen nuoren sihteerinsä ruumiit."Minä en tuntenut tuomari Fogletreetä, mutta tiedän kuka hänet tappoi, ja miksi. Olen juristi, ja olen vankilassa."
John Grisham DekkariNetissä.

Ohlsson, Kristina: Varjelijat.
Alkuteos: Änglavakter, 2011.  Suom. Outi Menna.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39428-1 (sid.)   Ilm.9/2013.  Kansikuva.
Metsästä löydetään nuoren naisen paloiteltu ruumis. Hänet tunnistetaan kaksi vuotta aiemmin kadonneeksi opiskelija Rebecca Trolleksi. Komisario Alex Rechtin tutkiessa tapausta metsästä tehdään lisää karmaisevia löytöjä. Rechtin kollega Fredrika Bergman epäilee, että avain mysteeriin on vanhainkodissa asuva lastenkirjailija, joka ei ole puhunut sanaakaan lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Kirjailija, joka on kauan sitten kuulunut samaan salamyhkäiseen Varjelijat-nimiseen elokuvakerhoon kuin Bergmanin nykyinen avomies, kirjallisuudenprofessori Spencer Lagergren...
Varjelijat on kansainvälisesti menestyneet ruotsalaisdekkaristin Kristina Ohlssonin kolmas Fredrika Bergman -dekkari.  Aikaisemat suomennokset Nukketalo (2010) ja Tuhatkauno (2011) ovat ilmestyneet Schildtsin kustantamana. Loistavia ruotsalaisdekkareita.
Kristina Ohlsson DekkariNetissä.

Steinhauer, Olen: Amerikkalainen vakooja.
Alkuteos: An American Spy, 2012.  Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39107-5 (sid.)   Ilm.9/2013.   Kansikuva.
CIA:n kouluttamia palkkamurhaajia - turisteja - on jäljellä enää kourallinen. "Turistin" epäkiitolliseen työhön turtunut Milo Weaver haluaisi keskittyä vain perhe-elämäänsä. Milon entinen pomo Alan Drummond on asiasta kuitenkin eri mieltä. Kun Alan alkaa käyttää Milon peitenimeä omiin tarkoituksiinsa ja tekee katoamistempun Lontoossa, vedettyään sitä ennen koko maailman huomion kiusallisesti itseensä, Milo viheltää pelin poikki. Pahempaa on kuitenkin vielä luvassa, sillä turistien kansainväliset viholliset alkavat koota rivejään antaakseen kuoliniskun koko osastolle.
Olen Steinhauerin vakoilutrilogian päätösosa on hyytävän todeksi maksimoitua jännitystä John le Carrén hengessä.
Eri puolilla Yhdysvaltoja sekä myös Kroatiassa, Tsekissä ja Italiassa asunut Olen Steinhauer (s. 1970) elää nykyään Unkarissa vaimonsa ja tyttärensä kanssa.
Olen Steinhauer DekkariNetissä.

Steel, Danielle: Etelän valot.
Alkuteos: Southern lights.  Suom. Ulla Selkälä.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39708-4 (sid.)   Ilm.8/2013.
Etelän valoissa viihdekirjallisuuden johtotähti Danielle Steel ottaa paikan oikeussalidraaman romanttisempana kuninkaallisena. Seuraamme syyttäjänä työskentelevää Alexa Hamiltonia, joka on kipeän avioeron jälkeen omistautunut 17-vuotiaalle tyttärelleen Savannahille. Alexan tuore työtapaus on ruma raiskausten ja murhien sarja, jonka uhrit ovat nuoria ja vaaleita naapurintyttöjä - juuri sellaisia kuin Savannah... Kun tytär lähetetään isän ja tämän uuden perheen luo turvaan, herättää muutto kipeitä muistoja menneestä petoksesta...
Danielle Steelin (s. 1947) 80 romaania ovat myyneet maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa kappaletta, ja hänen huikean suositut kirjansa ovat nousseet parhaiten myyvien listoille jo yli 30 vuoden ajan.  Steel asuu Kaliforniassa ja Pariisissa.
Lisätietoa:
- Wikpedia - Danielle Steel.
- daniellesteel.com.
- WSOY - Danielle Steel.
- Kirjaseuranta - Danielle Steel.

Swarup, Vikas: Nuoren naisen koetukset.
Alkuteos: The accident apprentice, 2013.  Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39703-9 (sid.)   Ilm.10/2013.  Kansikuva.
Fiksu ja tunnollinen Sapna Sinha myy kodinkoneita Delhissä elättääkseen sairaan äitinsä ja huikentelevaisen pikkusiskonsa. Sapnan kunnianhimo ja moraali joutuvat koetukselle, kun intialainen teollisuuspohatta tarjoaa tälle imperiuminsa johtajuutta. Sapnan täytyy vain läpäistä seitsemän testiä, ja miljardiomaisuus on hänen. Mutta tie todellisiin rikkauksiin on mutkittelevampi kuin Sapna Sinha saattaa kuvitellakaan.Nuoren naisen koetukset on sydämellään hymyilevä, kansansadun tapaan etenevä romaani ahneudesta ja turhamaisuudesta sekä vastavoimasta - ihmisen kyvystä hyvään.
Vikas Swarup on intialainen kirjailija-diplomaatti, joka nousi maailmanmaineeseen esikoisromaanillaan Tyhjentävä vastaus, eli, Kuka voittaa miljardin? (suom. 2005). Kirjasta on  tehty elokuva Slummien miljonääri, joka sai valtavan suosion.
Swarupilta on ilmestynyt aiemmin suomeksi dekkari Syyllisten seurue (kevät 2010).  Se oli erittäin vetävä ja kiinnostava dekkari nykypäivän Intiasta.  Tästä nyt ilmestyvästä kirjasta en saanut ennakkotietojen perusteella oikein selvää onko kyseessä dekkari. Varmaan kuitenkin kiinnostava kirja, mutta ei ilmeisesti dekkari...
Vikas Swarup DekkariNetissä.

Nuorten dekkari

Nesbø, Jo: Tohtori Proktori ja suuri kultaryöstö.
Alkuteos: doktor Proktor og det store gullrøveriet,2012.  Kuv.  Per Dybvig ; suom. Kati Valli.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39863-0 (sid. )  Ilm. kesä 2013.   Kansikuva.
Pohjoismaiden dekkarikuningas Jo Nesbo virittää jännityksen verkkoja myös nuorelle lukijakunnalle ja kutsuu heidät nauruhermoja kutkuttavaan vauhtirymistelyyn Lontoon syövereihin. Tehtävänä on pelastaa brittikelmien käsiin joutunut norjalainen kultaharkko ja palauttaa se kotiin ennen Maailmanpankin tarkastajien saapumista. Tehtävä ei ole helppo. Kuinka jekuttaa rosvojengiä, jota jopa Scotland Yardin poliisit pelkäävät? Tarvitaanko peliin pierupulveria kovempia kikkoja? Ja miten kaikki liittyy Englannin Valioliigaan ja venäjän rikkaimpaan mieheen?
Hienoa, että hyvät kirjoittajat kirjoittavat dekkareita myös nuorille. Käännösdekkareista olisi kyllä kysyntää fantasiakirjatulvan jälkeen.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Äänikirjat

Brown, Dan: Inferno.
Alkuteos: Inferno, 2013. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2013.
CD-äänikirja.
ISBN 978-951-0-40127-9   Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
MP3-äänikirja
ISBN 978-951-0-40146-0

Uusia painoksia

Uusia painoksia WSOY:n Bon-pokkari -sarjassa

Huom!  WSOY:n pokkarit ovat tammikuusta 2013 lähtien Bon-pokkareita.  Bon-pokkareiksi valitaan WSOY:n parhaat uutuuskirjat ja rakastetuimmat klassikot. 
- Markkinointi&Mainonta 9.11.2012 : Bonnierilta uusi Bon-pokkaribrändi.


Christie, Agatha: Salainen vastustaja.
Alkuteos: The secret adversary, 1922.  Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2013.   (nid.)   Kansikuva .
1. p. ilm. 1974, 2. p. 1993.

Brown, Dan: Da Vinci -koodi..
Alkuteos: The Da Vinci Code, 2003.  Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39824-1 (sid.)    Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 2004.

Brown, Dan: Kadonnut symboli.
Alkuteos: The Lost Symbol, 2009.  Suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40317-4 (nid.)    Ilm. syksy 2013.
1. p. ilm. 2009.

Cronin, Justin: Ensimmäinen siirtokunta.
Alkuteos: The passage, 2010.  Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40020-3 (nid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010.
- WSOY - Justin Cronin.
- enterthepassage.com.

Follett, Ken: Kun suuret sortuvat : Vuosisata -trilogia 1. osa.
Alkuteos: Fall of giants : The century trilogy, book 1, 2010.  Suom. Anu Niroma.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40027-2 (nid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.
- WSOY - Ken Follett.
- www.ken-follett.com.
- Wikipedia - Ken Follett.

Grisham, John: Lakimiehet.
Alkuteos: The Litigators, 2011.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39455-7 (nid.)   Ilm. 7/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Hiltunen, Pekka: Sysipimeä.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39638-4 (nid.)   Ilm. 8/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Hämäläinen, Karo : Kolmikulma.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40029-6 (nid.) j  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Hänninen, Vepe: Minä, vakuutusetsivä.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40101-9 (nid.)  Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- WSOY - Katso traileri Vepe Hännisen 13.8. ilmestyvästä romaanista Minä, vakuutusetsivä.

Remes, Ilkka: Shokkiaalto.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40102-6 (nid.)   Ilm. 8/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Stevens, Taylor: Soluttautuja.
Alkuteos: The Informationist, 2011.  Suom. Ulla Selkälä.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40026-5 (nid.)  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- WSOY - Taylor Stevens.
- www.taylorstevensbooks.com.

Ullmann, Linn: Aarteemme kallis.
Alkuteos: Det dyrebare, 2011.  Suom. Tarja Teva.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40041-8 (nid.)   Ilm. 11/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.
- www.linnullmann.no/en.
- WSOY - Linn Ullmann.
- MTV3 Katsomo.fi - Linn Ullmanin haastattelu 14.11.12.


 

Muut

Aalto, Marja-Sisko: Murha tuomiokapitulissa.
Icasos 2019.
ISBN 978-952-67896-2-0 (sid.)   Ilm. 9/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Nuorempi konstaapeli Annette Savolainen saa selvitettäväkseen merkillisen murhan: tuomiokapitulin aamuhartauden on keskeyttänyt tunnistamaton ruumis. Jäljet johtavat Amanda Partasen matkustajakotiin, josta löytyy uhrin muistikirja sekä nippu tekaistuja passeja. Miten juutalainen sotilaslääkäri, Partasen omenapuut, Kuopion hiippakunnan piispa ja saksalaissotilaan pojanpoika liittyvät toisiinsa? Arvoituksen osat hahmottuvat pala palalta, ja lopulta Annette Savolainen huomaa olevansa taitavasti kätketyn aarteen jäljillä. Samaan aikaan hän joutuu kohtaamaan sukuhistoriansa vaietut salaisuudet ja sisällään orastavat oudot tuntemukset. Marja-Sisko Aallon esikoisromaani tempaa lukijansa keskelle kansainvälisiin mittasuhteisiin kiristyvää juonikudelmaa.

Bagge, Tapani: Hukkareissu.
Turbator 2013.
ISBN 978-952-7012-05-5 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Ei dekkari!!
Tapani Baggen 36 pimeää absurdistista tarinaa yksissä kansissa on kumma kokoelma kirjailijan kaikkein oudoimmista teksteistä. Pieni absurdinovellien kokoelma on hurja sukellus 30-vuotisen uran luoneen kirjailijan surrealistisiin näkemyksiin maailmasta ja elämästä. "Hukkareissu" on raju matka järjettömän arjen kääntöpuolelle pimeyden ytimeen, synkkien ohimolohkojen hiilenmustaan maailmaan, jota ajoittain valaisevat vain kuolemanvakavan huumorin nopeasti välähtelevät led-lamput.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Flykt, Maritta: Martta Jokinen ja vanhusmurhat.
Turkuseura 2013.
ISBN 978-952-7025-00-0 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Maritta Flyktin kirjoittama ja Harri Raittiin toimittama romaani kertoo Sofiankatu kolmosessa asuvasta eläkeläismummo Martta Jokisesta. Martta joutuu kaiken kamalan välttelystään huolimatta todistamaan hirveitä asioita Turussa. Suuri rakkaus kotikaupunkiin saa hänet ponnistelemaan kaiken pahan juurimiseksi Aurajoen kauniilta rannoilta. Poliisikin panee merkille Martan toiminnan. Maritta Flykt on luonut Martta Jokisessa hauskan hahmon, joka oli mukana jo Flyktin vuonna 2000 ilmestyneessä novellikokoelmassa "Voi sinun säihkyviä silmiäsi" (Kirja-Aurora). Uutuusjulkaisun kannet on kuvittanut Magdalena Seppälä.

Helismaa, Reino: Kolme luurankoa ja muita jännitysnovelleja.
Toim. Juri Nummelin.
Turbator 2013.
ISBN 978-952-5666-96-0 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Reino Helismaa oli paljon muutakin kuin rillumareinikkari Repe. 30-40-lukujen vaihteessa hän julkaisi erilaisissa lukemistolehdissä kymmenittäin seikkailu-, rikos- ja jännitysnovelleja eri aiheista. Parhaimmillaan hän ylsi iskevällä tyylillään parempaan kuin alan suurmestari Marton Taiga. Repen syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi turbator on koonnut yksiin kansiin Helismaan parhaat tarinat: ilmasotaa, gangstereita, länkkäreitä, seikkailuja... hyvää vanhan ajan jännäriviihdettä!Ainutlaatuista kokoelmaa täydentää Juri Nummelinin kartoittava esipuhe.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Reino Helismaa .

Highsmith, Patricia: Edithin päiväkirja.
Alkuteos: Edith's Diary, 1977.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Siniplaneetta 2013.
ISBN 978-952-5658-28-6 (sid.)   29 e.   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
Edith muuttaa miehensä, poikansa ja kissansa kanssa New Yorkista maaseutukaupunkiin. Siellä odottavat uudet ystävät ja työ pienen mutta pippurisen paikallislehden toimittajana ja julkaisijana. Siistissä, miellyttävässä talossa asumisen ilo hieman sumenee, kun taloon muuttaa myös hänen miehensä vanha George-setä, jonka hoito jää käytännössä hänen vastuulleen. Arkielämän kuristusote pidätyskyvyttömän Georgen ja epäluotettavan Cliffie-pojan seurassa kiristyy kaiken aikaa. Vähitellen, väistämättä Edith pakenee päiväkirjaansa, jossa hän luo täydelisen kuvitelman erilaisesta elämästä. Murha saattaa olla ratkaisu, mutta lopputulos on sitäkin kiihkeämpi ja karmivampi.
Edithin päiväkirja on Patricia Highsmithin (1921-1995) pääteoksia. Muita hänen tunnetuimpia ja myös suomennettuja teoksiaan ovat rakastettavasta murhaajasta kertova Tom Ripley -kirjasarja sekä Muukalaisia junassa -romaani, joista on tehty myös menestyselokuvia.
Huom!  Loistavaa, että vielä löytyy suomennettavaa Higsmithiltä.  Hieno kirjailijaklassikko.
Patricia Highsmith DekkariNetissä.

Juntunen, Pauli: Hiljaa yössä.
Karpalokirja 2013.
ISBN 9789526738161 (nid.)  Kansikuva.
Pauli Juntunen on dekkarinsa Hiljaa yössä tapahtumat sijoittanut Keravalle, joka näin on saanut jokseenkin harvinaisen kunnian, jos sitä sellaiseksi voi sanoa, joutua rikosten tapahtumapaikaksi. Lieneekö niistä totta edes toinen puoli, sillä vilkas mielikuvitus saa usein vallan, vie mennessään ja tuotullessaan yhtä ja toista, vallankin sitä toista. Se joka härillä kyntää, se häristä haastaa. Kirjoittaja on sijoittanut osan tapahtumista karaokebaariin, jossa musiikki soi ja laulu raikaa. Onkohan siinä kirjoittajalla oma lehmä ojassa? Se on kuitenkin vain sivuseikka, sillä päähuomio on nuoren naisrikospoliisin toimissa hänen tutkiessaan tapahtunutta henkirikosta. Kuvioissa on myös radikaali pienpuolue, joita näyttää syntyvän myös reaalimaailmassa. Kirjan loppupuolen tapahtumat saavat l ukijan sukat pyörimään jalassa, niin yllättäviä käänteitä tapahtuu ennen kirjan loppua. Ja onko se loppu? Vai tuleeko jatkoa? Jatkaahan Keravakin, jos ei omalla, niin toisella nimellä.

 

Karpela, Totti: Syyttäjän murhapäiväkirja.
Turbator 2013.
ISBN 978-952-5666-94-6 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Totti Karpelan kesädekkarin tapahtumat sijoittuvat kesäiseen 80-luvun Naantaliin. Ensimmäistä kertaa Karpelan rikosromaanin päähenkilö on yleinen syyttäjä, joka sattumalta joutuu mukaan murhatutkimukseen. Hellekesästä tulee tavanomaista helteisempi, kun tapahtuu julma murha. Murhan tutkimukset mutkistuvat, kun todennäköisimmillä epäillyillä on vahvat alibit. Ja sitten tehdäänkin jo toinen murha. Alkamassa on naantalilaisia kauhistuttava murhien sarja... Totti Karpela on kirjoittanut perinteisen poliisi- ja rikosromaanin, jonka parissa viihtyvät muutkin kuin naantalilaiset lukijat - kaikki laadukkaan rikostarinan ystävät tulevat tästä teoksesta pitämään.

Lahtinen, Mika & Salonen, Jerry: John Lemonn Carter : sateinen tuska.
Mika Lahtinen 2013.
ISBN 978-952-93-2363-0 (nid.)  Ilm. syksy 2013.  Kansikuva.
Tytär on kuollut, tyttöystävä makaa kuoleman kielissä ja ystävät ovat kääntäneet selkänsä. Itsepäisen päättäväisyyden voimalla Carter jaksaa eteenpäin. Yksityisetsivä nimeltä John Lemonn Carter on kokenut kovia. Hän on kovaotteinen mies, joka ei välitä säännöistä, ja on nyt elämänsä haasteen edessä. Carterin tehtävänä on pelastaa ainoan rakkautensa harvinaisen myrkyn kourista ja samalla vetää New York pois rikollisaallon alaisuudesta, jollaista se ei ole ennen joutunut kokemaan. Red Factory on hitaasti noussut pelätyimmäksi rikollisorganisaatioksi. Heidän salaperäinen mafiapomo johtaa syvällä alamaailmassa. Pian jengin toiminta laajenee ympäri maailmaa, jonka seurauksena terrorismi kasvaa ratkaisevasti. Pystyykö Carter selvittämään uransa vaikeinta haastetta ja saada elämänsä kuntoon?

Lönnroth, Heleena: Diverssikauppiaan kuolema ja muita murhia.

Zuppa di Porri 2013.
ISBN 978-952-67286-8-1 (sid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Liikemies Erik Strömforsista on elämänsä aikana ollut moneksi. Lopulta hän on onnistunut luomaan kannattavan bisneksen perustamalla Pyhtäälle vanhan tehtaan tiloihin basaarimaisen diverssikaupan. Kaupan tuotevalikoima perustuu siihen, että ihmisillä on varaa somistaa ja kalustaa kotiaan mitä ihmeellisimmillä tavaroilla. Outo, ajallisesti tai maantieteellisesti kaukainen alkuperä on erityisen chic. Venäläisistä on tulossa uusi asiakasryhmä. Strömfors tuo liikkeeseensä tavaraa eri puolilta maailmaa, mutta tärkeä yhteistyökumppani on Italian mafia. Mafia välittää erityisesti Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta tulevaa tavaraa. Kaikki sujuu hyvin, kunnes Strömforsin seitsemänkymmentävuotisjuhlissa käy ilmi, että homopojalla onkin musta morsian. Yhtäkkiä liiketoiminnan jatkaja ei olekaan itsestään selvää. Neuvos katoaa Italian matkallaan. Kaakonetsivät, jotka samaan aikaan ovat lottovoittoaan tuhlaamassa Venetsiassa, Napolissa ja Roomassa, hälytetään etsintöihin. Shakespearelaisttain ruumiita alkaa syntyä, tässä karibialaisella voodoolla, erityisesti mustalla magialla on sijansa.
- Wikipedia - Heleena Lönnroth.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Monk, Samuel: Tuhon avaimet.
Reuna 2013.
ISBN 978-952-702802-5 (nid.)   Ilm. syksyllä 2013.

Työt keskeytyvät yllättäen Syntisten Veljien viinitilalla Etelä-Ranskassa. Simon Sinnerin 12-vuotias sukulaistyttö on kaapattu. Jäljet johtavat eurooppalaisten suurjohtajien pedofiilirinkiin, mutta Simon aavistaa, että tämä on vasta alkua. Kaappauksen takaa paljastuu monimutkainen juonittelu, jossa pääosaa esittää menneisyydestä tuttu kardinaali Vermont.
Vallanhimoinen kardinaali ajaa surutta suunnitelmaansa läpi kirkollisen koneiston. Tahtomattaan osallisiksi joutuvat myös virkavalta ja järjestäytynyt rikollisuus. Eikä kukaan välty tuholta.
Samuel Monkin toisen trillerin henkilögalleriassa on ensimmäisestä kirjasta tuttuja hahmoja. Suomalaissyntyinen Temudzin on selvinnyt huumeriippuvuudestaan, mutta Syntisten Veljien veljeskunnan tehtävät alkavat ottaa henkisesti lujille. Hän alkaa elää uudelleen vaarinsa tarinaa jatkosodasta.
Monk-trillerit ovat viihdyttävää matkalukemista lentomatkalle tai rantalomalle. Kirjoissa liikutaan eri puolilla maailmaa, manner-Euroopassa, Kanarialla, Thaimaassa ja Australiassa.


Nieminen, Antero: Taksimies.
Bookhouse 2013.  
ISBN 978-952-67947-2-3 (nid.)   Ilm. 9/2013. Kansikuva.
Jaken hermot ja mielenterveys ovat kärsineet vankilassa. Kiltistä miehestä on tullut kova rikollinen, joka ei kaihda käyttää koviakaan keinoja saavuttaakseen haluamansa päämäärän. Miksi Jake Salmela karkaa Riihimäen vankilasta? Mikä saa miehen palaamaan kotiseuduilleen Hollolaan? Miestä epäillään törkeästä ryöstöstä ja vakavasta rikoksesta, jonka selvittämisessä poliisi ei tunnu onnistuvan. Epäiltynä on väärä mies, jonka hulluus koituu hänen kohtalokseen. Jake sotkee isänsäkin vaaralliseksi käyvään peliin, jossa isä joutuu taksimiehen kiristyksen kohteeksi. Miten neljä vuotta aiemmin tapahtunut asuntomurto liittyy Jakeen? Kuka tappoi Nikkarinkadulla naisen? Taksimies ei ole pelkkä taksia ajava mies, kuka hän oikeasti on? Selvittääkö poliisi vyyhdin ennen kuin on liian myöhäistä?

Rinneoja, Jasu: Myrkyttäjä.
Reuna 2013.
ISBN 978-952-7028-01-8 (sid.)  Ilm. syksy 2013.  Kansikuva.
Renqvist Investin toimitusjohtaja joutuu auto-onnettomuuteen, loukkaantuu vakavasti ja vajoaa koomaan. Kun potilaan tila on pysynyt samanlaisena vuoden, vaimo alkaa ehdotella hoidon lopettamista. Hänen taidegalleriansa vuokrat ovat jääneet maksamatta, joten perinnönjako ratkaisisi rahahuolet. Tytär Paula järkyttyy äidin ehdotuksesta, mutta perheen poikaa, isän firmaa väliaikaisesti johtavaa Pasia, asia ei näytä kiinnostavan. Hän ei ole vuoden aikana käynyt kertaakaan sairaalassa katsomassa isäänsä. Kun koomapotilas osoittaa yllättäen elonmerkkejä, perheessä ja yrityksessä alkaa tapahtua outoja asioita. Kirjailija rakentaa taitavan juonikuvion, jossa synkät salaisuudet paljastuvat, juonittelut tulevat päivänvaloon ja ihmissuhteet punnitaan uudelleen. Rinneojan dekkareista tuttu komisario Kylmäkorpikin vilahtaa kirjan sivuilla.
Rinneojan ensimmäinen dekkari Kylmäkorpi ilmestyi keväällä 2013. Rinneojalta on aiemmin ilmestynyt myös romaani Varjossa kasvaneet (Kustannus HD 2011).
Lisätietoa:
- Jasu Rinneojan kotisivut.

Tuomaala, Tapio: Runomurhat.
Parakustannus 2013.
ISBN 978-952-68046-0-6 (nid.)   Ilm. syksy 2013.   Kansikuva.
Taiteilija, joka on jättänyt poliisin hommat, vedetään mukaan murhatutkimuksiin. Murhaaja jättää jälkeensä arvoituksia, jotka on kätketty runoihin. Ovatko runot murhaajan tekemiä vai lainauksia? Mitä murhaaja tahtoo kertoa persoonastaan sekä motiiveistaan runojen kautta? Entä onnistuuko murhaaja käymään tappolistansa lävitse? Loppuratkaisu vastaa kysymyksiin perinteisen dekkarin tyylikeinoin.
Suomalaisessa oikeussysteemissä Damokleen miekka saattaa kuitenkin jäädä roikkumaan uhrien pään päälle, vaikka syyllinen löydetään ja tuomitaan.
Tapio Tuomaalaalta on aiemmin ilmestynyt kirja Luonnonmukaista v. 2011 Nordbooksin kustantamana.
Lisätietoa:
www.tapiotuomaala.com.



Tietokirjoja
 


Jalutsi, Jan: Tarinoita matkasellistä II.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-110-5 (nid.)  Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Suomen kuuluisin vankikarkuri, sittemmin kirjailijaksi ryhtynyt Jan Jalutsi (s. 1962) on kirjoittanut jatko-osan vuonna 2011 CrimeTime Fakta -sarjassa julkaistuun Tarinoita matkasellistä -kirjaansa. Myös kirjan kakkososassa Jalutsi kertoo erikoisia, jopa uskomattomia tositarinoita rikollisuuden ja lainkäytön ihmeellisestä maailmasta.. Kirjassa hän mm. kertoo miten lontoolainen pyromaani kuumensi suomalaisen vankeinhoitolaitoksen ja kuinka sokea petosmies pärjäsi Helsingin keskusvankilan tikanheittomestaruuskilpailussa ja miksi Riihimäen vankilan johtaja myöhästyi tärkeästä tiedotustilaisuudesta.
Pari vuotta sitten vapauteen päässeen Jalutsin kirjoitustyyli on humoristinen ja täysin omintakeinen. Hänen ensimmäisestä kirjastaan Ammattina vankikarkuri ollaan tekemässä elokuvaa