Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2012


 
Tässä muutama kiinnostava tietokirja/dekkari:

Christie, Agatha
: Grand Tour-
Matkalla maailman ympäri.Paasilinna.


Miten rikoskirjani ovat syntyneet:
suomalaiset dekkaristit kertovat. CrimeTime.


Hänninen, Jera&Jyri:
Haluatko todella kirjailijaksi? Helsinki-kirjat.


Moore, Graham: Kuolema Sherlock-seurassa.
Atena.Tämä on myös dekkari.... Erinomainen!!


Jacobsen, Kirsten: Mankell. Otava.

Atena


Kerr, Philip: Liekit Berliinissä.
Alkuteos: The March Violets (The Berlin noir 1.), 1989.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-871-3 (sid.)  33,01 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Haluatko tavata Bernie Guntherin? Hän on kyyninen. Hänellä on karkea huumorintaju ja sitäkin karkeampi käsitys oikeasta ja väärästä. Osaksi se johtuu siitä, että hän on aito berliiniläinen, osaksi siitä, mitä Guntherille on viime vuosina tapahtunut. Hän haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa, ja hänen vaimonsa menehtyi espanjantautiin. Sen jälkeen hän työskenteli Saksan rikospoliisi Kripossa, missä hän näki kaikki kuviteltavissa olevat julmuudet. Mutta sitten kansallissosialistit nousivat valtaan...
On Berliinin olympialaisten kesä vuonna 1936. Bernie Gunther työskentelee yksityisetsivänä, jolla riittää töitä, sillä Kolmannessa valtakunnassa ihmisten katoaminen on arkipäivää. Kun vaikutusvaltaisen teollisuuspohatan tytär katoaa, Bernie Gunther huomaa kuitenkin astuvansa liian kiiltäville saappaille. Jutun jäljet johtavat suoraan puolueen huipulle.
Liekit Berliinissä aloittaa kulttimaineessa olevan historiallisten rikosromaanien Berlin Noir -trilogian, joka on paitsi jännittävä ja brutaalin humoristinen, myös tarkka ajankuva elämästä natsi-Saksassa.  Skotlantilainen Philip Kerr on kirjoittanut parisenkymmentä kirjaa, joita on käännetty yli 30 kielelle.  Hänen tunnetuin luomuksensa Bernie Gunther on saanut maailmalla rikoskirjallisuuden merkittävimpiä palkintoja.
Philp Kerriltä on aiemmin  ilmestynyt suomeksi dekkari Sarjamurhan filosofia. Kirja ilmestyi Nemon kustantamana 1999. Hieno kirja.
On mahtavaa, että vihdoinkin saadaan Philip Kerriltä Bernie Gunther -sarjaa suomeksi. Atenalle suuri kiitos!!
Philip Kerr DekkariNetissä.

Moore, Graham: Kuolema Sherlock-seurassa.
Alkuteos: The Holmes Affair, 2010.  Suom. Taina Wallin.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-844-7 (sid.) 32,90 e.   Ilm. 7/2012.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Lontoo, 1893. Arthur Conan Doyle valmistautuu täyskäännökseen urallaan. Kirjailija on kyllästynyt kaikkitietävään, naurettavaa hattua käyttävään Sherlock Holmesiin. Vaihtoehdot ovat vähissä: hänen on murhattava salapoliisinsa. Lukijat raivostuvat suositun salapoliisin kuolemasta, ja Conan Doyle on itse vähällä päästä hengestään, kun kirjepommi räjäyttää hänen työpöytänsä kappaleiksi. Lisäksi kirjekuoresta löytyy nuoren naisen surmasta kertova lehtileike, ja epäilykset heräävät: voisiko pommin lähettäjä olla myös naisen murhaaja?
New York, 2010. Harold White on juuri hyväksytty arvostetun Sherlockian-seuran jäseneksi. Seurassa kohistaan hurjasta löydöstä - yksi jäsenistä on saanut käsiinsä Arthur Conan Doylen kadonneen päiväkirjan. Sherlock-harrastajat odottavat kuumeisesti miestä esittelemään löytöään, mutta tätä ei kuulu. Viimein hän löytyy kuolleena hotellihuoneestaan. Päiväkirja on kadonnut, ja seinälle on kirjoitettu verellä: "Elementary."
Kuolema Sherlock-seurassa on kutkuttava mysteeri-romaani, joka liikkuu viktoriaanisen Lontoon ja nykypäivän välillä. Rikostarina kiertyy kaikkien tunteman kirjailijan elämän todellisten tapahtumien ympärille. Ei tarvitse olla Sherlock Holmes päätelläkseen, että näin syntyy kirja, joka pitää lukijan otteessaan.
Graham Moore (s. 1982) on opiskellut uskontohistoriaa, ja tällä hetkellä hän työskentelee elokuvakäsikirjoittajana Los Angelesissa.  Moore luki ensimmäisen Agatha Christiensä kahdeksan-vuotiaana.  Kirjan oikeudet on myyty 15 maahan.
Jälleen kerran löytyy erittäin kiinnostavia uusia käännöstulokkaita.
Huom!  Erittäin mielenkiintoinen ja loistava kirja.  Todella kutkuttava tarina. 
Lisätietoa:
- Atena - Graham Moore.
- www.thesherlockian.com/about-graham-moore.

Torday, Paul: Ventovieras.
Alkuteos: The Girl on the Landing, 2009.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-853-9 (sid.)  32,90 e.   Ilm. 32,90 e.   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Michaelin ja Elizabethin avioliitto on lattea, täynnä rutiineja ja kinastelua. Tyhjänpäiväisellä vierailulla puolituttujen kartanossa Michael unohtuu katsomaan pientä taulua, jossa näyttää olevan vihreäpukuinen nuori nainen. Maalaus jää vaivaamaan Michaelia, mutta kun hän palaa katsomaan sitä, taulussa onkin naisen sijaan vain epämääräinen tahra. Michael huomaa kuitenkin pian, ettei kaikki ole kuin ennen: aamujunassa vastakkaiselle penkille istahtaa nuori nainen, jolla on tummat silmät ja vihreä mekko. Itsevarma seuralainen saa Michaelin avautumaan henkilökohtaisista asioistaan, mutta kun Michael hetkeä myöhemmin palaa paikalleen, nainen on poissa. Samaan aikaan Elizabeth huomaa puolisonsa muuttuneen: hänen miehensä on kuin herännyt pitkästä unesta hurmaavana, seksikkäänä ja seikkailunhaluisena. Muutos herättää kuitenkin kysymyksiä: Mitä Michaelin menneisyydessä on tapahtunut? Pitääkö häntä pelätä? Entä kuka on tuo nainen, joka ei päästä Michaelia otteestaan? Ventovieras on englantilaiskirjailija Paul Tordayn taidonnäyte. Torday kuljettaa hyytäväksi muuttuvaa tarinaa vuorotellen Michaelin ja Elizabethin näkökulmista ja lataa heidän puheenvuorojensa väliin karmivia jännitteitä.
Kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä Taul Torday (s. 1946) julkaisi esikoisteoksensa 59 vuotiaana.  Ventovieras on Paul Tordayn kolmas romaani.
Tordayn esikoisromaaniin  perustuva Salmon Fishing in the Yemen  elokuva sai Suomen ensi-iltansa toukokuussa 2012.
Lisätietoa:
- Atena - Paul Torday.
- Weidenfeld&Nicolson - Paul Torday.
- Wikipedia - Paul Torday.

Tietokirjat

Dahlén, Micael: Ihmispedot.
Alkuteos: Monster, 2011.  Suom. Tuija Tuomaala.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-835-5 (sid.)  30 e.  Ilm. 9/2012.  Kansikuva.

Charles Mansonin ja neljän muun ihmispedon pään sisällä. Viisi murhaajaa. Viisi ihmispetoa. Ja professori, joka on tavannut heidät. Ihmispedot kertoo viiden maailmankuulun murhaajan tarinan: Charles Manson kokosi ympärilleen ”Perheen” ja johti brutaaleja teurastuksia. Dorothea Puente murhasi vanhuksia ja hautasi heidät pihansa ”luutarhaan”. Issei Sagawa järjesti kannibaali-illallisen Pariisissa. Wayne Lo hyökkäsi kouluun Massachusettsissa, ja tanskalainen Peter Lundin katkaisi äitinsä niskan paljain käsin. Dahlén on haastatellut jokaista heistä. Murhaajien tarinat ovat erilaisia, mutta ne ovat johtaneet samaan lopputulokseen: tuntemattomista tuli superjulkkisia, houkuttelevia aviopuolisoehdokkaita ja rahantekokoneita. Mitä jos murhaaminen onkin helpoin tie menestykseen? Miksi väkivalta kiehtoo meitä loputtomasti? Keistä ylipäätään tulee ihmispetoja? Kirja avaa Dahlénin ja murhaajien väliset keskustelut, ja kuvaa samalla murhaajan kohtaamista silmästä silmään.
Lisätietoa:
- Atena - Micael Dahlén.
- micaeldahlen.com.

Grasso, Pietro & Bellavia, Enrico: Mafian rahat ja miten ne pestään.
Alkuteos: Solfi sporchi. Come le mafie riciclano miliardi e inquinano l'economia mondiale, 2011.  Suom. Taru Nyström.
Atena 2012.
ISBN 978-952-951-796-837-9 (sid.)    Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
Italiassa pestään mafian rahaa 410 miljoonaa euroa - joka päivä. Määrä vastaa kymmentä prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Vaikka on yleisesti tiedossa, että mafia sekaantuu maailmanlaajuisesti pankkien ja yrittäjien toimintaan, mafian ytimeen on ollut vaikea päästä käsiksi - siitä ovat pitäneet huolen lainsäädäntö ja epämääräisiksi kirjatut oikeus-käsittelyjen tulokset.
Kirjassa Mafian rahat Italian antimafia-komission syyttäjä Pietro Grasso ja mafiaan erikoistunut toimittaja Enrico Bellavia paljastavat, miten rahanpesukoneisto toimii. Mafian rahat eivät ole verestä värjäytyneitä ruttuisia seteleitä vaan puhdasta, nopeaa ja ikuisesti liikkeessä olevaa pääomaa. Mafian rahat eivät myöskään ole näkymättömiä vaan ne pesivät uraputkissa, suurliikemiesten nousukierteissä, ne turvaavat kravattijohdon pääomia ja pilkistävät yhä useammin myös pörssissä.
Mafian rahat kertoo rahanpesun, veroparatiisien ja rahaliikenteen toiminnasta ja toimijoista aina pankkiireista vähäpätöisiin välikäsiin. Grasso ja Bellavia vyöryttävät eteemme kuvan todellisuudesta, jossa rikoskumppanuuden rajat ovat häilyviä ja taistelu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan miltei toivotonta. Tekijöillä on kuitenkin myös näkemys siitä, miten mafian lonkeroiden leviäminen voidaan estää.
Lisätietoa:
- Atena - Pietro Grasso ja Enrico Bellavia.
- Wikipedia - Pietro Grasso.
- Wikipedia - Enrico Bellavia.

Uusia painoksia

Cedervall, Marianne: Ajattelen sinua kuolemaasi saakka.
Alkuteos: Svinhugg, 2009.  Suom. Ulla Lempinen.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-858-4 (nid.)  9 e.   Ilm. 6/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2011.

Schirach, Ferdinand von: Rikoksia.
Alkuteos: Verbrechen, 2009.  Suom. Raija Nylander.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-861-4 (nid.)  9,00 e.   Ilm.10/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.
 


Bazar


Ulkomaiset

Alten, Steve: Ylösnousemus.
Alkuteos: Resurrection, 2004.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-76-2 (sid.)   34 e.  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Mayojen testamentti 2.

Ylösnousemus jatkaa siitä mihin Mayojen testamentti jäi. Michael Gabriel pelasti ihmiskunnan tuhoutumiselta talvipäivänseisauksen aikaan 2012 ja katosi. Mutta kuten 500 vuotta sitten mayojen Popol Vuhissa ennustettiin, Michaelille syntyi kaksi poikaa: vaaleatukkainen, sinisilmäinen Jacob, joka on saanut lahjakseen epäinhimilliset fyysiset kyvyt, huikean älykkyyden ja kyvyn oivaltaa maailmankaikkeutta, sekä tummatukkainen Immanuel, joka torjuu geneettisen kutsumuksensa ja haluaa vain elää normaalia elämää. Ainoastaan yhdistämällä voimansa Gabrielin kaksoset voivat saada isänsä takaisin ja estää ihmiskuntaa toistamasta itsetuhoista käytöstä.  Mutta sinä kohtalokkaana päivänä kun kaksoset syntyvät, syntyy myös kaunis ja skitsofreeninen Lilith. Hänen kutsumuksensa on synkempi ja se johdattelee häntä kohti mayojen helvettiä Xibalbaa – ja kohti mahtavaa taistelua hyvän ja pahan välillä.
Steve Alten on opiskellut urheilulääketiedettä ja urheiluhallintoa Pennsylvanian ja Delawaren yliopistoissa ja väitellyt tohtoriksi Temple Universitysta Philadelphiasta. Hänen esikoisromaaninsa Meg ilmestyi vuonna 1997 (suom. Meg: syvyyksien kauhu, Otava 1998). Sen jälkeen hän on kirjoittanut kahdeksan muuta kirjaa. Mayojen testamentti on Altenin toinen suomennettu teos. Sen käännösoikeudet on myyty 17 maahan. Kirja on ollut suuri menestys maailmalla, erityisesti Espanjassa.  Alten haluaa pitää aktiivisesti yhteyttä lukijoidensa kanssa, ja erityisen tärkeänä hän pitää sitä, että nuoret lukevat paljon. Hän onkin perustanut Yhdysvaltoihin opettajille suunnatun verkoston, jonka tarkoituksena on edistää koululaisten lukuharrastusta.
Steve Altenin aiemmin ilmestynyt kirja Mayojen testamentti ilmestyi suomeksi syksyllä 2010.
Lisätietoa:
- Bazar - Steve Alten.
- www.stevealten.com .

 

Christer, Sam: Stonehengen perintö.
Alkuteos: The Stonehenge lagacy, 2010.  Suom. Seppo Raudaskoski.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-60-1 (sid.)  24,10 e.   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos!!
Kahdeksan päivää ennen keskipäiväntasausta mies uhrataan raa'asti Stonehengessä salaisen kultin, Vanhan Taidon kehittäjien uhrijuhlassa. Muutaman tunnin kuluttua yksi maailman tunnetuimmista aarteenetsijöistä, rikas ja vaikutusvaltainen Nathaniel Chase ampuu itsensä kartanossaan. Hän jättää kryptisen viestin pojalleen arkeologi Gideon Chaselle, jota ei ole tavannut vuosikausiin. Gideon alkaa tutkia isänsä menneisyyttä ja törmää salaiseen kulttiin, jonka jäsenet ovat Stonehengen rakentajien jälkeläisiä ja jotka uhraavat edelleen viattomia ihmisiä jumalilleen uusi ja karismaattinen johtaja keulakuvanaan. Gideon tempautuu mukaan maailmaan, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut aavistustakaan.
Tähän mennessä lukijat ovat päässeet nauttimaan Da Vincistä, Atlantiksesta, mayoista ja pyramideista - ja nyt vihdoin Stonehengestä. 36 maahan myyty Sam Christerin esikoisteos on todella koukuttava tarina täynnä koodeja, symboliikkaa, piinaavaa jännitystä ja kiehtovia yksityiskohtia yhdestä maailmanhistorian salaperäisimmistä paikoista.
Englantilainen Sam Christer on syntynyt Manchesterissa. Hän jäi heti syntymässään orvoksi ja kasvoi sijaiskodeissa 9-vuotiaaksi asti, jolloin hänet adoptoitiin. Ennen kirjailijaksi ryhtymistä Christer työskenteli monilla suurilla tv- ja radiokanavilla johtajana, ohjaajana, tuottajana, juontajana ja toimittajana. Sam Christerillä on kolme poikaa ja hän asuu nykyisen vaimonsa kanssa maatilalla Derbyshiressä. Stonehengen perintö on hänen viides kirjansa.
Lisätietoa:
- Bazar - Sam Christer.
- YouTube - Interview with Sam Christer.

Hjort, Michael & Rosenfeldt, Hans: Oppipoika.
Alkuteos: Lårjungen, 2011.  Suom. Jaana Nikula.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-38-0 (sid.)   34 e.  Ilm. 9/2012.    Kansikuva.
Sebastianin vanha ryhmä keskusrikospoliisissa tutkii brutaaleja naisten murhia. Tutkimuksia johtava poliisipäällikkö Torkel Höglund ei pääse puusta pitkälle. Murhat muistuttavat pienintä yksityiskohtaa myöten sarjamurhaaja Edward Hinden aikoinaan tekemiä murhia – miehen, jonka Sebastian Bergman pisti telkien taakse 15 vuotta sitten ja joka edelleen istuu tuomiotaan. Alan parhaana rikollisten profiloijana tunnettu Sebastian joutuu jälleen mukaan tutkimuksiin. Pian Sebastian huomaa että murhilla on enemmän yhteyksiä häneen itseensä kuin hän koskaan olisi voinut kuvitellakaan.  Sebastian Bergmanista tuli heti lukijoiden suosikki. Nyt julkaistava Oppipoika on vähintäänkin yhtä tyylikäs, jännittävä ja älykäs kuin sarjan aloitusosa Mies joka ei ollut murhaaja (Bazar 2011).
Sebastian Bergman -sarja on myyty 19 maahan. Maailmanlaajuisesti näitä kahta kirjaa on myyty 400 000 kappaletta.
Michael Hjorth on käsikirjoittaja ja yksi tuotantoyhtö Tre Vännerin perustajista. Hän on käsikirjoittanut televisiolle useita sarjoja, mm. Suomessakin nähtyä Wallanderia.
Hans Rosenfeldt on työskennellyt monipuolisesti tv:ssä ja radiossa. Hän on toiminut käsikirjoittajana ja ohjelmapäällikkönä, ja vuosina 2003–2005 hän oli SVT:n viihdepäällikkönä. Hän on ollut käsikirjoittamassa mm.
Varustamo-televisiosarjaa ja Wallanderia.
Huom!   Syksyllä 2011 ilmestynyt Mies joka ei ollut murhaaja oli loistava dekkari. 
Michael Hjorth&Hans Rosenfeldt DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Morton, Kate: Paluu Rivertoniin.
Alkuteos: The House of Riverton, 2006.  Suom. Helinä Kangas.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-279-025-5 (nid.)    Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Neville, Katherine: Kahdeksan.
Alkuteos: The Eight, 1988.  Suom. Seppo Loponen.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-279-030-9 (nid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi WSOY:n kustantamana vuonna 1989  nimellä Musta kuningatar.
Uusi laitos ilm. nimellä Kahdeksan keväällä 2010.

Sardou, Romain : 24 ruumista.
Alkuteos: Personne n'y échappera, 2006.  Suom. Susanna Tuomi-Giddings.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-279-035-4 (nid.)  10/2012.     Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.


Blue Moon


Arnaldur Indriðason: Menneet ja kadonneet.
Alkuteos: Furðustrandir, 2010.  Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2012.
ISBN 978-952-5410-72-3 (sid.)  30 e.  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Erlendur on kotipuolessaan jylhässä Itä-Islannissa, josta on lähtenyt 12-vuotiaana. Hän asettuu ränsistyneeseen kotitaloonsa ja näkee unessaan kulkumiehen, joka kävi heillä taannoin ja ennusti, että Erlendurin veljelle Bergurille sattuisi jotain. Veljen katoaminen lumimyrskyssä painaa Erlenduria, joka alkaa tutkia myös erään naisen katoamista 1940-luvulla. Naisenkaan jäännöksiä ei löydetty, mutta huhuttiin itsemurhasta ja aviomiehen salaisuudesta. Erlendur joutuu toteamaan että naisellakin on salaisuutensa.
Yhdeksäs dekkari loistavaltaja palkitulta Arnaldurilta.  Kaikki tähän asti ilmestyneet ovat olleet ykköslaatua.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

McGilloway, Brian: Hirsipuukuja.
Alkuteos:  Gallows Lane, 2008.  Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2012.
ISBN 978-952-5410-73-0 (sid.)  30 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajamailla tapahtuu kesälämpimillä murhien sarja. Komisario Benedict Devlinin tutkimusten polttopisteeseen osuus paikallinen kehonrakentaja, mutta kun uskonnollisen herätyksen kokenut entinen rikollinen ilmaantuu kuvaan, Devlin toteaa, että tapaus on mutkallisempi ja synkempi kuin hän oli aavistanutkaan. Hän yrittää paljastaa tappajan ennen kuin tämä iskee jälleen, ja vaara lähestyy myös hänen omaa perhettään.
Brian McGilloway on syntynyt Pohjois-Irlannin Derryssä 1974 ja opettaa äidinkieltä kotikaupunkinsa St. Columb's Collegessa. Hän asuu vaimonsa ja kahden poikansa kanssa lähellä Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin niin kutsuttua rajamaata. Romaaninsa McGilloway sijoittaa tasavallan puolelle, mutta antaa päähenkilönsä liikkua nyt jo rauhoittuneen rajan molemmin puolin ja tehdä yhteistyötä rajan poikki.
Toinen dekkari suomeksi. McGallowayn esikoisteos Rajamailla ilmestyi suomeksi syksyllä 2010.
Rajamailla oli erinomainen dekkari ja varmaan myös tämä toinen.
Brian McGilloway DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Verisiteet.
Alkuteos: A Question of Blood, 2003.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2012.
ISBN 978-952-5410-71-6 (sid.)  31 e.  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Entinen sotilas tulee yksityiskouluuun Edinburghissa, ampuu kuoliaaksi kaksi oppilasta, haavoittaa kolmatta ja lopuksi ampuu itsensä. Miksi? Pikkugangsteri vainoaa komisario John Rebusin alaista ja liittolaista ylikonstaapeli Siobhab Clarkea ja miehelle käy huonosti olosuhteissa, jotka johtavat Rebusin hyllytykseen. Toinen kuolleista koululaisista on Rebusin sukulainen, ja kouluammuskelun syyn selvittämisestä tulee komisariolle miltei pakkomielle. Mikä tappaja oli miehiään? Ainakin hänellä oli ystäviä ja vihamiehiä poliitikoista goottinuorisoon ja ympärilläään salaisuuksien ja valheiden verkko.
Loistavan Ian Rankinin 13. suomennettu dekkari. 
Ian Rankin DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Arnaldur Indriðason: Hyytävä kylmyys.
Alkuteos: Harðskafi, 2007.  Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2012.
ISBN 978-952-5410-70-9 (nid.)  9 e.   Ilm. kesällä 2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Arnaldur Indriðason: Räme.
Alkuteos: Myrin, 2000.  Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2012.
ISBN 978-952-541069-3 (nid.)  9 e.   Ilm. kesällä 2012.    Kansikuva.
Pitkään loppuunmyytynä ollut Erlendur-sarjan ensimmäinen teos nyt pokkarina.
1. p. ilm. keväällä 2003.CrimeTime


Kotimaiset

Manner, Max: Vapauttaja.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-73-1 (sid.)  27,00 e.   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Vapauttaja aloittaa norjalaisesta rikosylikonstaapeli Stein Storensenista kertovan sarjan. Mukana ovat Mannerin vanhat tutut Anna Mäki ja Ismo “Munkki” Eronen.  Islannissa lomaillut Stein Storesen palaa Suomeen tapaamaan psykiatrisessa hoidossa olevaa tytärtään – vain todetakseen, että tämä on kadonnut sairaalasta jälkiä jättämättä. Sitkeä peliriippuvuus, raha- ja naisongelmat sekä päämäärätön tyttären etsintä johdattavat Steinin keskelle perhetragediaa, jonka juuret ulottuvat 60-luvulle. Tapahtumien pimeimmässä keskiössä vaanii Vapauttajaksi itseään kutsuva murhaaja, jonka veitseltä ei kukaan tunnu olevan turvassa.
Max Mannerin kuudes dekkari ja ensimmäinen CrimeTime kustantamolta. Erittäin mielenkiintoinen avaus Mannerilta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Max Manner DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Susiraja.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-92-2 (sid.)  31,40 e.   ILm. 10/2012.   Kanskuva.
Alamaailman torpedo Raid iskee täydellä teholla monen vuoden odottelun jälkeen. Raid tulee Suomeen, kun pohjoisesta alkaa kantautua huolestuttavia uutisia. Raidin edesmenneen enon Nygrenin (Raid ja mustempi lammas) rosvokaveri Hiltunen on pyytänyt Raidia apuun. Hän omistaa menestyvän huoltoaseman Rovaniemellä ja kuvittelee jo päässeensä eroon rikollisesta menneisyydestään. Kaikki muuttuu, kun Hiltusen poika Tomi sekaantuu saksalaisen turistibussikuskin Sepp Mayerin salakuljetusbisnekseen. Venäjältä hankittu väärennetty Viagra siirtyy Tomin rakentamassa kätkössä Saksaan. Pian rikollista rahaa alkaa virrata Napapiirille saakka.Mayer erehtyy kehumaan tuottavasta bisneksestään Saksassa väärille henkilöille ja katoaa. Isot pojat kaappaavat salakuljetuksen, ja bussin alla alkaa kulkea muutakin kuin Viagraa. Isä ja poika ovat pulassa. He eivät voi puhua poliisille, mutta eivät voi myöskään lopettaa salakuljetusta, koska vain rikollisia avustamalla he voivat säilyä hengissä.Ruotsissa paikallisen rikollispomon päiviltä päästänyt Raid lupautuu apuun. Keikka pohjoisessa tarjoaa tilaisuuden paeta murhan aiheuttamaa hälyä: sekä rosvot, poliisit että media käyvät kuumana. Kun bussikuski Mayerin ruumis löytyy lumenkaatopaikalta Helsingistä, myös komisario Janssonin tie vie kohti pohjoista. Kolmantena Lapissa häärää pornokauppias Sundman, joka on tekemässä kansainvälistä aikuiselokuvaa joulupukin seksielämästä.Kolmikon tiet risteävät Susirajan takana. He huomaavat taas kerran, kuinka ihminen on ihmiselle susi.
Hienoa - Raid palaa jälleen.  Toivotamme tervetulleeksi....
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Ropponen, Markku: Pimento.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-91-5 (sid.)  27.50 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.

Ensimmäinen toimeksianto johdattaa yksityisetsivä Turmasen ja hänen lemmikkipossunsa Pimenton hiipuvaan kylään Lounais-Suomeen. Outo ampumistapaus paljastuu sekavaksi rikosvyyhdiksi, jollaista hän ei uransa alkajaisiksi olisi oikeastaan kaivannut.
Kuka varrasti taiteilija Mannalan puuhun, kuka ampui katapulttimiehen?  Kylän  vähäpuheisilta kulkijoilta ei apua irtoa, sen paremmin kuin läheisen kartanon väeltäkään. Tuoko lakkautetun ajoneuvovarikon kadonnut kivääri ratkaisun murhamysteeriin? Kevät ennättää vaihtua kesäksi, ennen kuin Turmasen firman tilille kilahtaa ensimmäinen tulosbonus.
Yksityisetsivä Otto Kuhalan luojana tunnettu Markku Ropponen marssittaa uudessa rikosromaanissaan lukijoiden iloksi päähenkilön, jonka hirtehinen asenne tarinan hyytävissä käänteissä yllättää ja valaa uskoa sankarillisuuden moniin muotoihin.
Mielenkiintoinen uutuus Markku Ropposelta...
Markku Ropponen DekkariNetissä
.


Sipilä, Jarkko: Suljetuin ovin.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-75-5 (sid.)  30,60 e.   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Laki ei oikeuta kostoa, eikä rikollisia tuomita vankilaan yhteiskunnan koston himossa. Mutta entä jos oikeusjärjestelmä ei toimikaan niin kuin kansalaiset uskovat? Mitä tapahtuu, jos joku ottaa lain omin käsiinsä?
Jarkko Sipilän kahdennessatoista Takamäki-dekkarissa Suljetuin ovin poliisit joutuvat keskelle katkeraa koston kierrettä, johon viranomaisetkin näyttävät sekaantuneen.
Komisario Takamäenkin elämä muuttuu, kun hänen kotinsa poltetaan. Poliisi ei olekaan enää vain asioita selvittävä puolueeton virkamies vaan osapuoli yhä kovemmaksi käyvässä taistelussa rikollisuutta vastaan.
Jälleen odotettu Takamäki-dekkari ja sarjan kahdestoista teos.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Sipilä, Jarkko: Ei vasikka käskien laula.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-69-4 (nid.) 10,80 e.   Ilm. 12/2012.     Kansikuva.
Ataripoliisi Suhonen Lontoossa, Kirjailija Kajasteen uskomaton esikoisteos. Talousrikollinen Svanströmin kotiinpaluu. Komisario Takamäki pankkiryöstäjän perässä jouluaattona. Siinä tämän rikosnovellikokoelman tarinoiden aiheita. Kaikissa novelleissa näkyy Sipilän tavaramerkki, realistinen ja tarkka alamaailman kuvaus loppukoukkua, yllättävää loppuratkaisua unohtamatta.
Osa tarinoista on ilmestynyt useamman kirjailijan novelliantologioissa, osa lehdissä. Sipilä on kirjoittanut toistakymmentä Takamäki-dekkaria, tv-sarjoja ja radiokuunnelmia. Sipilän kirjoja on käännetty englanniksi, saksaksi ja italiaksi. Sipilän edellinen novellikokoelma Kulmapubin koktaili ilmestyi 1999.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Taksi : 14 dekkaria kumijalasta.
Toim. Tapani Bagge.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-289-042-9 (nid.)   Ilm. 12/2012.   Kansikuva.

14 suomalaista rikoskirjailijaa asettuu lukijoiden iloksi taksin takapenkille kertomaan huimia tarinoita. Hyppää kyytiin, mutta muista kiinnittää turvavyö, sillä nyt mennään lujaa.Tiedossa on ennenkuulemattomia, jännittäviä, pelottavia ja humoristisia seikkailuja kiiltävän asvaltin, kumin käryn, dieselin katkun ja nakuttavien taksamittarien maailmasta.
Sisältää tarinat: Taksi 1: Renki, Markku Ropponen, Taksi 2: Yövuoro, Tapani Bagge, Taksi 3: Miljoonatippi, Seppo Jokinen, Taksi 4: Katoamistemppu, Harri Nykänen, Taksi 5: Tolppapoka, Jarkko Sipilä, Taksi 6: Siipimersu, Matti Rönkä, Taksi 7: Mustat Volvot, Juha Numminen, Taksi 8: Yön reunalla, Tuomas Lius, Taksi 9: Paketti, Eppu Nuotio, Taksi 10: Velka, Antti Tuomainen, Taksi 11: Kylmä kyyti, Marko Kilpi, Taksi 12: Tasaraha, Max Manner, Taksi 13: Herrasmies, Kari Häkämies, Taksi 14: Raide 5, Henry Aho


Tietokirjat

Miten rikoskirjani ovat syntyneet : suomalaiset dekkaristit kertovat.
Toim. Paula Arvas ja Kirsi Luukkanen.
CrimeTime 2012.   (CrimeTime Fakta).
ISBN 978-952-5918-94-6 (nid.)  9,30 e.   Ilm. 9/2012.    Kansikuva.
Suomen dekkariseura järjesti Helsingin yliopistolla talvella 2010-2011 luentosarjan Miten rikoskirjani ovat syntyneet, jossa 20 kotimaista rikoskirjailijaa kertoi romaaniensa synnystä. Luentosarjan suosio innoitti kokoamaan kirjailijoiden esitelmät myös kansien väliin. Miten rikoskirjani ovat syntyneet -kokoelmaan ovat kirjoittaneet Tapani Bagge, Staffan Bruun, Seppo Jokinen, Marko Kilpi,
Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Heleena Lönnroth, Juha Numminen, Eppu Nuotio, Harri Nykänen, Outi Pakkanen,
Marianne Peltomaa
, Markku Ropponen, Matti Rönkä, Tuula Mai Salmela, Jarkko Sipilä, Tero Somppi, Antti Tuomainen,
Johanna Tuomola ja Hannu Vuorio. Kirjailijat kertovat artikkeleissaan niistä virikkeistä, aineksista ja rakenteista, jotka ovat innoittaneet heidät kirjoittamaan rikosromaaninsa ja käsittelevät sitä miten omat luku- tai elämänkokemukset ovat vaikuttaneet teksteihin.

Lisätietoa:
- Miten rikoskirjani ovat syntyneet -luentosarja 2.11.2010-1.2.2011.

Sillanpää, Seppo: Skoudena Stadissa.
CrimeTime 2012.   (CrimeTime Fakta).
ISBN 978-952-5918-    (nid.)  9,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Tillanderin ja Westerbackan kultasepänliikkeiden ryöstöllä, Venäjän lähetystön paritusjutulla, Juppi- ja Honda-liigoilla on kaikilla yksi yhteinen tekijä. Kaikissa jutuissa on tutkinnanjohtajana ollut komisario Seppo Sillanpää Helsingin ryöstöjaoksesta. 38 vuotta Helsingin poliisissa työskennellyt Seppo Sillanpää näki kuinka Helsingin rikollisuus kasvoi ja kansainvälistyi. Sillanpään uran loppuvaiheessa hänen jaoksensa sai myös paritusrikollisuuden tutkinnan, joka vei hänet tiiviiseen yhteistyöhön Viron poliisin kanssa. Sillanpää on yksi Suomen tunnetuimmista poliiseista. Hän oli pitkälti vaikuttamassa siihen, että 80-luvulla alkanut ja 90-luvulla räjähtänyt pankkiryöstöaalto saatiin nujerrettua. Ainutlaatuisessa kirjassa Sillanpää avaa kaikki uransa kovimmat jutut ennen julkaisemattomia yksityiskohtia myöten. Hän kertoo myös poliisityön arjesta ja työn muuttumisesta vuosien varrella, eikä säästele poliisiesimiehiään kritiikiltä.
Lisätietoa:
- CrimeTime - Seppo Sillanpää.

 


 

Gummerus


Kotimaiset


Karra, Petri: Pakenevat unet.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8962-8 (sid.)   Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
Suurin on rakkaus, kun tornitalon vintillä piilotteleva 14-vuotias Nasta hoitaa 6-vuotiasta Nadja-siskoaan ja elättää perhettään myymällä varastamaansa tavaraa. Suurin on rakkaus, kun Nasta valehtelee narkomaaniäitinsä puolesta viranomaisille ja väistelee koulun kovanaamoja. Suurin on rakkaus, kun poika viettää kauniin ja kohtalokkaan illan ihastuksensa kohteen Veeran kanssa. Suurin on rakkaus, kun Veeran poliisi-äiti piilottaa karkulaiset, jotka pakenevat huostaanottoa. Suurin on rakkaus, kun Nasta väkivalloin puolustaa rakkaitaan ja pakenee siskonsa kanssa poliisia. Suurin on rakkaus, kun kuolema... Pakenevat unet kertoo ryövätystä lapsuudesta ja maailmasta joka pakottaa lapsensa aikuistumaan liian varhain. Se kuvaa pahoinvointiyhteiskuntaa ja lasten syrjäytymistä hyvinvointivaltiossa. Vaikka tarina tapahtuu synkän taivaan alla, sen sankarit pyydystävät unelmia ja suojelevat heikompiaan. Häkellyttävän raju romaani on Petri Karran tähänastisista teoksista henkilökohtaisin. Se on vereslihalla kirjoitettu tulkinta kirjailijan kasvuympäristöstä, mutta kielen runollisuus sulattaa tarinan kovan ytimen. Petri Kotwica ohjaa syksyllä 2012 Pakenevista unista elokuvan, joka on jo käsikirjoitusvaiheessa saanut kansainvälistä huomiota. Elokuvan tuottaa Vuosaari-elokuvasta kiitetty Pauli Pentti.
Kolmas romaani Petri Karralta ja toinen rikosromaani. Esikoisteos Haarautuvan rakkauden talo ilmestyi 2008 ja toinen kirja Kohtalonohjaaja v. 2011. 
Lsätietoa:
- Gummerus - Petri Karra.
- Wikipedia - Petri Karra.

Laine, Matti: Pahojen miesten seura.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8982-6 (sid.)   Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
Elias Vitikan NHL-veskarin ura tyssäsi alkuunsa. Kanadan-reissun jälkeen hän vietti kaksi vuotta sekavissa oloissa Malagassa ja palasi Helsinkiin taksikuskiksi. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Elias elää yksinäistä elämäänsä ratin ja penkin välissä. Sisko ja tyttöystävä pitävät häntä epäonnistujana. Eräänä iltana taksin kyytiin nousee nuoria lätkäkarjuja ja vanha pelikaveri, joka tunnistaa entisen huippulupauksen. Elias palkataan varjostamaan nuorta hyökkääjätähteä. Jäähallin varjoista Elias päätyy täysin toisenlaiseen seuraan, löytää uuden henkisen kodin järjestäytyneen rikollisuuden parista ja saa elämänsyrjästä kiinni. Samalla hän saa todeta, ettei yksinäisen miehen tie elämän toiseen aaltoon ole välttämättä kaita. Matti Laineen uusin on irtiotto kohti raadollisempaa kerrontaa. Se on verenmakuinen kuvaus kaiken menettäneen miehen uudesta noususta ja harmaasta pelikentästä, jossa minkään ei voi olettaa olevan sitä miltä näyttää.
Viides dekkari Matti Laineelta. 
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Matti Laine DekkariNetissä.

Vala, Vera: Kuolema sypressin varjossa.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9036-5 (sid.)   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Esikoidekkari!!!
Etsivätoimiston osakas, italialais-suomalainen Arianna de Bellis elää ylellistä mutta yksinäistä elämää Roomassa. Nuori, leskeksi jäänyt punapää on miehensä Giovannin kuoleman jälkeen ryhtynyt ratkomaan rikoksia. Tolfan on surmattu vaalea amerikkalaiskaunotar. Lily Montgomery pani eläessään kylän miesten päät pyörälle, ja Arianna huomaa pian, että viettelijättäreksi leimatulla naisella on riittänyt vihamiehiä. Hänen ruumiinsa löytyy kosteasta mullasta muinaiselta etruskien palvontapaikalta. Lilyn lanko, Realen hotellisuvun hurmuri Luciano pyytää Ariannaa etsimään murhaajan. Jäljittäessään kylmäveristä tappajaa Arianna huomaa, että Tolfan kylä kuhisee kateutta, menetettyä rakkautta ja kostonjanoa. Tutkimusten edetessä ja salaisuuksien paljastuessa Arianna saa huomata joutuneensa seuraavaksi tappolistalle. Eikä kukaan pääse pakenemaan taustalla häälyvän mafian synkkää varjoa.  Vera Valan esikoisromaani aloittaa aistikkaan Arianna de Bellis tutkii -sarjan. Italiaan sijoittuvan dekkarisarjan ensimmäinen osa on auringonpaahteinen ja rehevästi tuoksuva tarina, jonka tihenevä juonikuvio pitää otteessaan ja joka kohottaa lukijansa arjen yläpuolelle.
Vera Vala on asunut Italiassa 15 vuotta.  Hän on opiskellut kieliä ja kirjallisuutta sekä Helsingissä että Roomassa.  Opintojen ohella hän on työskennellyt lentoemäntänä, kielten opettajana ja kääntänä.  Nykyisin hän asuu Torinon seudulla italialaisen miehensä ja tyttärensä kanssa.  Hän on intohimoinen ruoanlaittaja, innokas kestävyysjuoksija ja laiskanpulskea laitesukeltaja.  Ammatikseen Vera bongailee murhaajaehdokkaita piazzoilta ja kääntää Aku Ankan taskukirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana:
Vera Vala DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Alsterdal, Tove: Kadonneet.
Alkuteos: Kvinnorna på stranden, 2009.  Suom. Katariina Huttunen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8881-2 (sid.)   Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Kadonneet kertoo tarinan kolmesta naisesta, joiden elämä järkkyy raa'asti, kolmesta polusta, jotka tulevat risteämään siellä, minne lain käsi ei ylety. Pahuus väijyy kauniin julkisivun takana - siellä ihminen voidaan ostaa ja myydä ja siellä hän voi vaihtaa nimeään tai kuolla. Ruotsalainen Teresa herää hiekkarannalla Espanjassa ja astuu vedenrajassa kelluvan mustan miehen ruumiin päälle. Samaan aikaan samassa paikassa toinen nainen, jonka nimi vielä hetken on Mary, hiipii pimeän turvin maihin ja yrittää pysyä piilossa sekä salakuljettajilta että viranomaisilta. New Yorkissa lavastaja Ally odottaa turhaan toimittajamiestään Patrickia takaisin Pariisista, jossa tämä on ollut keräämässä aineistoa kansainvälistä ihmiskauppaa käsittelevään artikkeliin. Kun hän lähtee etsimään miestä postissa tulleen muistikirjan avulla, seuraa matka pimeimpään Eurooppaan ja hänen omaan menneisyyteensä. Kun kulissit murenevat ja Patrick tuntuu lipuvan yhä kauemmas, ei oikeus toteudu ennen kuin Ally ottaa sen omiin käsiinsä.
Tove Alsterdal (s. 1960) on toimittaja, dramaturgi, käsikirjoittaja, oopperalibretisti ja kustannustoimittaja, joka on mm. toimittanut kaikki Liza Marklundin romaanit.  Kadonneet on hänen esikoisteoksensa, toinen, Hiljaisuudessa haudattu (I tystnaden begravd, 2012), jonka tapahtumat sijoittuvat Tornionlaaksoon, Karjalaan ja Venäjälle, ilmestyy suomeksi vuonna 2013.  Alsterdalilla on kolme lasta ja hän asuu Tukholmassa.
Huom!  Erittäin kiinnostava ruotsalaisdekkaristi.  Ja vielä kiinnostava yhteys jälleen Pohjois-Ruotsiin ja Tornionlaaksoon.  Alsterdalin äiti on lähtöisin Ruotsin Karungista, eli toist puol Tornionjokea vähän matkaa ( n. 25 km) Tornio-Haaparannasta pohjoiseen. Tove Alsterdal on asunut muutaman vuoden Ruotsin Luulajassa ja on opiskellut Liza Marklundin kanssa samaan aikaan Kalixin kansankorkeakoulussa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Tove Alsterdal DekkariNetissä.

Baldacci, David: Oikeuden vaalijat.
Alkuteos: Divine justice, 2008.  Suom. Pekka Marjamäki ja Antti Autio.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8806-5 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Oliver Stonen uran vaativin tehtävä on ohi, samoin kuin kahden häntä jahdanneen, erittäin vaikutusvaltaisen miehen elämä. Kokenut agentti Joe Knox johtaa Stonen etsintää ja yrittää turhaan onkia tietoja tämän piilopaikasta muilta kameli klubilaisilta - hekään kun eivät sitä tiedä. Knoxin taustalla toimivat kuitenkin vielä isommat voimat, jotka janoavat kostoa Stonelle eivätkä lopeta ennen kuin hän on kuollut. Stone piiloutuu Virginiassa sijaitsevaan kaivoskaupunkiin nimeltä Divine. Pian hän kuitenkin huomaa, että edes tuossa näennäisen rauhallisessa pikkukaupungissa hän ei ole turvassa. Ovatko Stonen Divinessa kohtaamat ongelmat yhtään sen vaarattomampia kuin päätyminen häntä jahtaavien tahojen käsiin? Oikeuden vaalijat on Baldaccin huippusuositun Kameliklubi-sarjan neljäs osa. Oliver Stonen luotsaama Kameliklubi pyrkii kaivamaan luurangot Washingtonin valtaa pitävien kaapeista ja joutuu mitä vaarallisimpiin tilanteisiin yhä uudelleen ja uudelleen. BAldaccin Kameliklubi -sarja jatkuu... hieno juttu. Tämä on neljäs osa. SArjassa on aiemmin ilmestynyt romaanit Kunnian vartijat (2007), Pelurit (2008) ja Koston enkelit (2009).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
David Baldacci DekkariNetissä.

Connelly, Michael: Viides todistaja.
Alkuteos: The fifth witness, 2011. Suom. Heikki Salojärvi.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8876-8 (sid.)   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
Vaikeina aikoina vain rikos kannattaa, mutta jopa ne jotka kaipaavat oikeusapua vankilalta välttyäkseen joutuvat tekemään budjettileikkauksia. Tällä hetkellä Mickey Hallerin päätyö ei olekaan asiakkaiden pitäminen poissa vankilasta vaan katon varmistaminen heidän päittensä päälle. Taantuman iskiessä pankit ulosmittaavat nousukaudella myönnettyjä holtittoman suuria asuntolainoja, ja tuhannet ihmiset ovat vaarassa menettää kotinsa. Haller neuvoo heitä liikkuvasta toimistostaan panssaroidun Lincoln Town Carin takapenkillä, ja toiminta kukoistaa. Lisa Trammel on Mickeyn ulosmittausasiakas. Lisa johtaa ulosmittausten vastaista kansanliikettä ja sen järjestämiä mielenosoituksia, minkä johdosta pankki on hiljattain saanut hänelle voimaan lähestymiskiellon. Nyt saman pankin johtaja löytyy murhattuna parkkihallista, ja Lisaa uhkaa murhasyyte. Mickey pääsee loistamaan siinä, mitä tekee parhaiten, mutta puolustus on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Hän joutuu tutustumaan paremmin paitsi asiakkaaseensa myös itseensä, ja kun tuomio viimein julistetaan, Mickeyn maailma on kääntynyt ylösalaisin.
Odotettu ja kolmas Mickey Haller -dekkari. Ensimmäinen Oikeuden palvelija ilmestyi keväällä 2009 ja toinen Kova tuomio syksyllä 2009.  Michael Connelly on ykkösluokan dekkaristi kaikilla mittareilla mitattuna.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Henkivakuutus.
Alkuteos: Death benefit, 2011.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8813-3 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Kaksi entistä Wall Streetin ihmelasta uskoo löytäneensä keinon äkkirikastua hyödyntämällä Yhdysvaltain biljoonaluokan henkivakuutusbisnestä. Samaan aikaan poikkeuksellisen lahjakas mutta varautunut lääketieteen opiskelija Pia Grazdani tekee huippuluokan keinoelintutkimusta. Pialle tämä on tilaisuus toteuttaa kunnianhimoinen haaveensa olla edistämässä mullistavaa lääketieteellistä läpimurtoa - ja myös keino työntää lopullisesti syrjään muistot rankasta lapsuudesta. Kun sairaalan bioturvallisuuslaboratoriossa tapahtuu odottamaton tragedia, Pia ryhtyy tutkimaan tapausta. Pian hän törmää kauhistuttavaan mahdollisuuteen: yrittääkö joku peukaloida vakuutustietoja saadakseen sijoittajat hyötymään toisten kuolemasta?
Kirja on 30. suomennettu trilleri Robin Cookilta. Uskomattoman tuottelias kirjoittaja ja lukijoita riittää aina vaan.  Ei ihme, sillä lääketieteellisiä trillereita ei juurikaan suomenneta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Robin Cook DekkariNetissä.

Deaver, Jeffery:  Carte blanche - Avoin valtakirja.
Alkuteos: Carte blanche, 2011.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8759-4 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
James Bond -romaani.
James Bond, kolmekymppinen Afganistanin sodan veteraani, on värvätty Britannian tiedustelupalvelun uuden organisaation palvelukseen. Salainen operatiivinen yksikkö toimii erillään perinteisistä turvallisuus- ja tiedustelupalveluista, ja vastassaan sillä on New Yorkin terrori-iskujen jälkeisen maailman haasteet. Sen tehtävä on suojella kuningaskuntaa, keinolla millä hyvänsä. Yötoimintahälytys keskeyttää Bondin illallisen kauniin naisen kanssa. Tiedustelupalvelu on purkanut sähköisen kuiskauksen iskusta, jonka on määrä tapahtua seuraavan viikon lopulla: arvioitu uhriluku välittömästi tuhansia, vaikutukset Britannian eduille kielteisiä. Nyt 007:lle on annettu carte blanche - avoin valtakirja tehdä mitä tahansa mitä tehtävän loppuun saattaminen vaatii.
Jeffery Deaver (s. 1950) on palkittu amerikkalainen menestyskirjailija.  Kertoessaan vuonna 2004 pitämässään kiitospuheessa elämänmittaisesta ihailustaan Ian Flemingin kirjoitustyötä kohtaan hän ei voinut aavistaa, että sen seurauksena häntä pyydettäisiin kirjoittamaan tämä Ian Fleming Publicationsin auktorisoima James Bond -romaani.  Carte blanchen lisäksi Deaveria ja Bondia yhdistää rakkaus nopeisiin autoihin, lasketteluun ja viskiin. Jeffery Deaverilta on suomennettu seuraavat dekkarit: Tikapuita pitkin taivaaseen (1996), Luunkerääjä (1997) ja Arkullatanssija (1998).  Kaikki suomennokset ovat erinomaisia jännäreitä. Jostakin ihmeen syystä Deaverin suomentaminen loppui kuin seinään.  Nyt olisikin syytä tarkistaa, olisiko jotakin suomentamisen arvoista...uskoisin että olisi.
Deaverin 1990-luvun lopun suomennoksia löytyy kirjastoista.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.jefferydeaver.com.
- Wikipedia - Jeffery Deaver.
- www.ianfleming.com
- Hs.fi 30.5.2010 Seuraava Bond-romaani on Project X.
- Wikipedia - Ian Fleming (suom.)
- Wikipedia - Ian Fleming (eng.)

Higgins, Jack: Tappava petos.
Alkuteos: The judas gate, 2010.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8862-1 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Massiivinen tienvarsipommi ja väijytys tuhoaa amerikkalaisen joukko-osaston ja apuun rientäneet brittiläiset lääkintäjoukot. Hyökkäys on paha jo itsessään, mutta vielä pahempaa on, että tallentuneista taustaäänistä moni on brittiläinen ja joukon johtaja, "Neliapila", selvästi irlantilainen. Sean Dillon ja pääministerin yksityisarmeija pannaan jäljittämään petturia ja torjumaan uudet terroriteot, mutta Dillonin lähtiessä sotaan, sota saapuu hänen kotiportilleen: tällä kertaa juudaksella on al-Qaida tukenaan...
Tämä on ilmeisesti 33. suomennos Jack Higginsiltä ja jatkoa suositulle Sean Dillon -sarjalle.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins.
- Wikipedia (suom.) - Jack Higgins.

Jansson, Anna: Murhan alkemia.
Alkuteos: Alkemins eviga eld, 2011.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8783-9 (sid.)   Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
Kuuluisa lasitaiteilija Justus Hartman katoaa mystisesti sairaalasta, ja hänen veljenpoikansa, rikoskomisario Maria Wernin pomo Tomas Hartman, ryhtyy etsimään vanhaa setäänsä. Justus Hartmanin menneisyys alkemistina viitoittaa etsintöjen suuntaa: hän oli kiinnostunut ikuisen elämän mahdollisuudesta, ei niinkään kullasta ja rikkauksista. Kun hotellin uima-altaan pohjalla makaavasta lasi-arkusta löytyy tuntemattoman miehen ruumis, Maria ymmärtää, että murhalla ja Tomasin sedän katoamisella on jokin yhteys. Menneisyydestä nousevat haamut sotkevat tutkimuksia, ja pian on selvää, että myös Tomas kantaa mukanaan salaisuuksia 40 vuoden takaa. Justus Hartmanin katoaminen alkaa pikkuhiljaa selvitä, mutta mikään ei valmista kohtaamaan kauhistuttavaa murhaajaa, joka näyttää seuraavan tarkasti alkemian periaatteita.
Kahdestoista Maria Wern -dekkari.  Taattua ruotsalaista laatua.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Läckberg, Camilla: Majakanvartija.
Alkuteos: Fyrvaktaren, 2012.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8808-9 (sid.)   Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
On valoisa alkukesän ilta. Nainen hyppää autoonsa ja puristaa rattia verisin käsin. Pikkuinen poika takapenkillä hän pakenee ainoaan turvalliseen paikkaan jonka tietää: Gråskärin saarelle Fjällbackan liepeillä. Patrik Hedström on juuri palannut pitkältä sairauslomalta poliisin työhönsä. Hän on yrittänyt levätä ja pitää huolta vaimostaan Erica Falckista ja heidän keskosina syntyneistä kaksosistaan. Patrik ehtii hädin tuskin astua toimiston ovesta, kun hänet heitetään uuden tutkinnan kimppuun. Mats Sverin, lapsuutensa Fjällbackaan vuosien jälkeen palannut Tanumin kunnan talousjohtaja, on löydetty murhattuna asunnostaan. Kenelläkään ei ole ystävällisestä ja pidetystä miehestä pahaa sanaa sanottavana, mutta kun poliisi alkaa kartoittaa hänen elämäänsä, pintaan nousee enemmän salai suuksia kuin kukaan olisi voinut arvata. Vaikuttaa siltä, että Sverin vieraili Gråskärissä ennen kuin kuoli. Kansan suussa saarta kutsutaan Gastholmeniksi, aavesaareksi, ja sitä ovat aina ympäröineet pahaenteiset huhut. Sanotaan, etteivät kuolleet koskaan jätä saarta ja että heillä on eläville jotain kerrottavaa...
Seitsemäs suomennettu dekkari Camilla Läckbergiltä.  Hienoja kirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Preston, Douglas ja Child, Lincoln: Veljensä vartija.
Alkuteos: Dance of death, 2005.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8774-7 (sid.)   Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
FBI:n erikoisagentti Aloysius Pendergastin pahin vihollinen on vaaninut häntä koko hänen ikänsä. Jo vuosikymmeniä tämä on suunnitellut täydellistä rikosta, ja nyt hetki on koittanut. Pendergastilla on vastassaan vihollisista kauhein -pirullisen ovela, häiriintynyt ja huippuälykäs veljensä Diogenes, joka asettaa veljelleen äärimmäisen haasteen: pysäytä minut jos voit... Pendergast seuraa voimattomana, kuinka hänelle läheisiä ihmisiä murhataan kauhistuttavilla tavoilla, joihin kätkeytyy viittaus suvun historiaan. Kaiken huipuksi johtolangat viittaavat häneen itseensä. Apunaan taistossa mielipuolista veljeään vastaan Pendergastilla on vain vanha ystävänsä, New Yorkin poliisin komisario Vincent D'Agosta - joka on todennäköisesti itsekin tulevien uhrien listalla.
Uusi Pendergast -dekkari Prestonilta ja Childilta. Parivaljakolta aiemmin ilmestyneet jännärit ovat Ihmeiden kabinetti (kesäkuu 2009), Kuoleman asetelma (kesäkuu 2010) ja Tulikivi (2011). 
Douglas Preston (s. §956) on yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija.  Pendergast-kirjojen lisäksi hän on kirjoittanut niin tietokirjoja kuin bestsellerlistojen kärkeen kivunneita trillereitä, joista on suomennettu Isku (2010) ja Rienaus (2011). Ennen kirjailijanuraansa Preston työskenteli Amerikan luonnontieteellisessä museossa New Yorkissa.  Preston kirjoittaa säännöllisesti mm. New Yorker -lehteen.
Lincoln Child (s. 1957) työskenteli kustannustoimittajana ennen kirjailijaksi ryhtymistään. Pendergast-kirjojen lisäksi Child on kirjoittanut neljä kansainvälisesti menestynyttä teknotrilleriä: Uusi Atlantis (2008), Sulamispiste (2009), Utopia (2010) ja Kuoleman algoritmi (2011).
Lisätietoa:
- Wikipedia - Douglas Preston.
- Wikipedia - Lincoln Child .
- Gummerus - Douglas Preston.
- Gummerus - Lincoln Child .
- Douglas Preston and LincolnChild.
- www.lincolnchild.com.

Verdon, John: Sokkoleikki.
Alkuteos: Shut your eyes tight, 2011.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8234-6 (sid.)   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Kun Dave Gurney oli vielä New Yorkin poliisin johtava murhatutkija, lehdistö kutsui häntä "superetsiväksi". Se ärsytti häntä, samoin kuin rikolliset, jotka uskoivat voivansa tappaa jonkun jälkeäkään jättämättä. Aina jäi jälkiä, Gurney uskoi. Entäpä jos ei jäänytkään? Gurney on palannut varhaisten eläkepäiviensä rauhaan, yrittää kasvattaa parsaa ja mukautua luonnon rytmiin, kun käsittämättömän kummallinen ja raaka tapaus houkuttelee hänet jälleen kentälle. Arvostetun psykiatrin vaimo löytyy lukitusta pihavajasta päättömänä vain muutama minuutti häämaljojen jälkeen. Poliisi uskoo, että murhaaja on kadonnut meksikolainen puutarhuri, mutta murhatun naisen äiti, kylmäkiskoinen seurapiirikaunotar, on toista mieltä. Gurneyn tutkimukset etenevät haparoiden, umpikujasta toiseen, ja nopeasti eriskummallisen kammottavasta tapauksesta muodostuukin kammottavan eriskummallinen sokkoleikki. Paljastuva suunnitelma on pirullinen ja uhkaa lopulta paitsi Gurneyä myös hänen vaimoaan, ja yrittäessään suojella tätä hän huomaa, että murhaaja on kuin onkin jättänyt jäljen. Havainto vain tulee niin myöhään, että se ei ehkä enää ehdi pelastaa hänen omaa henkeään.
John Verdon teki pitkän uran New Yorkin mainosmaailmassa.  Jäätyään eläkkeelle hän päätti ajankulukseen kirjoittaa mahdollisimman jännittävän murhamysteerin.  Syntyi Numeropeli (suom. kevät 2011 ), josta tuli myynti- ja arvostelumenestys Suomen lisäksi mm. Isossa-Britanniassa, Tanskassa ja Espanjassa.  Sokkoleikki on Verdonin toinen rikosromaani.
Verdonilta  keväällä  2011 suomeksi ilmestynyt Numeropeli oli loistava dekkari.  Kevään kärkeä vaikka juuri keväällä 2011 ilmestyi monia loistavia uusia dekkaritulokkaita. VArmasti tämä toinen kirja on vahva jatko esikoiselle.  Teen esittelysivun Verdonista lähiaikoina.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
John Verdon DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia


Baldacci, David: Henkeen ja vereen.
Alkuteos: Tue blue, 2009.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9003-7 (nid.)   Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Child, Lincoln: Kuoleman algoritmi. 
Alkuteos: Death match, 2004.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-89008-2   Ilm. 8/20112   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Connelly, Michael : Täyskäännös.
Alkuteos: The reversal, 2010.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9021-1 (nid.)   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Cook, Robin: Kantasolu.
Alkuteos: Cure, 2010.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8996-3 (nid.)   Ilm. 7/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Fleming, Ian: Casino Royale.
Alkuteos: Casino Royale, 1953.  Suom. Matti Karjalainen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8989-5 (nid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p ilm. 1963.
- Wikipedia - Ian Fleming (suom.)
- Wikipedia - Ian Fleming (eng.)
- www.ianfleming.com.

Fleming, Ian: Elä ja anna toisten kuolla.
Alkuteos: Live and let die, 1954.   Suom. Arto Tuovinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8877-5 (nid.)  Ilm. 8/2012.  Kansikuva .
1. p ilm. 1966.
- Wikipedia - Ian Fleming (suom.)
- Wikipedia - Ian Fleming (eng.)
- www.ianfleming.com.

Fleming, Ian: Timantit ovat ikuisia.
Alkuteos: Diamond are foreve, 1956r.  Suom. Arto Tuovinen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8988-8 (nid.)   Ilm. 12/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1966.
- Wikipedia - Ian Fleming (suom.)
- Wikipedia - Ian Fleming (eng.)
- www.ianfleming.com.

Higgins, Jack: Kostoisku.
Alkuteos: The wolf at the door, 2010.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 202.
ISBN 978-951-20-8994-9 (nid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Hiltunen, Pekka : Vilpittömästi sinun.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9000-6 (nid.)   Ilm. 8/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Holt, Anne - Holt, Even: Kuoleman tahdissa.
Alkuteos: Flimmer, 2010.  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9011-2 (nid.)  Ilm. 10/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Holt, Anne: 1222.
Alkuteos: 1222, 2007. Suom. Sanna Manninen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9022-8 Ilm. 11/2012. 
1. p. ilm. syksyllä 2008.

Jansson, Anna: Unissakävelijä.
Alkuteos: Drömmen förde dej vilse, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8995-6 (nid.)   Ilm. 7/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Karra, Petri: Kohtalonohjaaja.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9004-4 (nid.)   Ilm. 8/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Kilpi, Marko : Jäätyneitä ruusuja.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9006-8 (nid.)   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
Marko Kilven esikoisdekkari ilm. 2007.

Koontz, Dean: Pienempi paha.
Alkuteos: Velocity, 2005.  Suom. Katja Ruunaniemi.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9018-1   Ilm. 12/2012. 
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Lang, Maria: Ei paluulippua.
Alkuteos: Ingen returbiljett.  Suom. Liisa Vihko.
ISBN 978-951-20-8999-4 (nid.)   Ilm. 7/2012.
1. p. ilm. 1969.

Laine, Matti: Eksytetty.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9034-1 (nid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Läckberg, Camilla:  Merenneito.
Alkuteos: Sjöjungfrun, 2008.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8990-1 (nid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. syksy 2011.

Pakkanen, Outi : Murhan jälkeen mainoskatko.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8998-7 (nid.)   Ilm. 7/2012.
1. p. ilm. 1973.

Pakkanen, Outi : Maanantaihin on paljon matka.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9019-8 (nid.)   Ilm. 12/2012.
1. p. ilm. 1975.

Preston, Douglas: Rienaus.
Alkuteos:  Blasphemy, 2008.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9015-0.   Ilm. 10/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Preston, Douglas ja Child, Lincoln: Tulikivi.
Alkuteos:  Blasphemy, 2008.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9002-0 (nid.)   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Rönkä, Matti : Väärän maan vainaja.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8880-5 (nid.)   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Sariola, Mauri: Komisario Susikosken tutkimuksia 2.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8786-0 (sid.)  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Yhteisnide sisältää teokset: Leivätön pöytä on katettu, Susikoski ottaa omansa ja Kohtalokas Itämeren-risteily.

 


 
Helsinki-kirjat

Tietokirja

Hänninen, Jera
& Hänninen, Jyri: Haluatko todella kirjailijaksi?
Matkaopas kirjamaailmaan.
Helsinki-kirjat 2012.
ISBN 978-952-5989-07-6 (nid.) 20,90 e.  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Suomen pohjoisen taivaan alla asuu outo kansa, joka haluaa vimmaisesti kirjoittaa ja lukea. Kirjailijoita arvostetaan ja kirjailijaksi halutaan. Mutta tietävätkö ihmiset mistä he uneksivat? Onko unelma itse asiassa painajainen?
Haluatko todella kirjailijaksi? on suora, rehellinen ja rohkea opas kirjailijaksi halajaville ja kirja-alasta kiinnostuneille. Kirja käy läpi kirja-alan myllerrykset ja selittää, mistä niissä oikeasti on kyse. Kokeneille konkareille kirja sisältää anekdootteja ja sisäpiiritietoa kustantamoiden toiminnasta. Kirjassa on ison kirjailijajoukon kokemuksia, neuvoja ja tarinoita kirjamaailman ihmeellisyyksistä.
Kirjan tekijät ovat kustannusalaa aidan kummaltakin puolelta nähneitä ihmisiä. Jera Hänninen on kirjailija ja Jyri Hänninen on työskennellyt kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä.
Huom! Teoksessa on mukana myös kirjailija Sofi Oksasen Huoneentaulut aloitteleville kirjailijoille s. 320-322).
"Tällaisen kirjan olisin halunnut, kun olin aloitteleva kirjailija." Sofi Oksanen.
Huom!!  Loistava ja tuhti tietopaketti jokaiselle kirjan ystävälle, aloittelevalle kirjailijalle ja myös kirjailijoille yleensä, kirjastoihmisille, kustantamoille, medialle.  Tällaista olisi tarvittu jo kauan sitten, mutta hyvä kun kirja on nyt olemassa. 
Myös jokaiselle kirja-alaa seuraavalle riittää iloa pitkäksi aikaa. Siis todellinen käsikirja, joka kuluu käytössä.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat - Haluatko todella kirjailijaksi?
- Wikipedia - Jera Hänninen.
- Wikipedia - Jyri Hänninen. 
Into Kustannus

Kadare, Ismail: Seuraaja.
Alkuteos: Le successeur, 2003. Suom. Tuula Nevala.
Into Kustannus 2012.
ISBN 978-952-264-137-3 (sid.)  Ilm. kesä 2012.    Kansikuva.
Ensimmäinen dekkari!!!
Trilleri, joka kuvaa suljetun järjestelmän paranoiaa ja absurdiutta puhuttelevasti ja elämyksellisesti.
Diktaattorin nimetty seuraaja löydetään kuolleena makuuhuoneestaan. Onko kyseessä murha vai itsemurha? Miksi miehen unettomuudesta kärsivä vaimo nukkui niin sikeästi? Miksi arkkitehti tunsi salakäytävän kuolleen miehen kellariin? Tiedetään vain, että joku astui taloon keskiyöllä. Sateessa ja sumussa oli vaikea nähdä muuta. Seuraaja on tragikoominen kuvaus Albanian 1980-luvun paranoideista vuosista, kun diktaattori Enver Hoxhan terveys heikentyi ja hänen seuraajastaan alettiin spekuloida. Virtuoosimaisesti kirjoitettu romaani jäljittelee trillerimuotoa mutta perustuu tositapahtumiin.
Kadare kuvaa henkilöhahmojaan sisäisten monologien kautta. Kirjan aikana kuullaan seuraajan tytärtä, poikaa, kilpakumppania, Opasta ja lopulta myös itse seuraajaa haudasta. Kaikki elävät pohtivat kuolinyötä ja sitä, mitä he tekivät silloin - ja mitä muut ehkä tekivät. He syyllistävät itseään ja muita. Vain seuraajan vaimon ajatukset jäävät lukijalle tuntemattomiksi syistä, jotka kerrotaan kirjan lopussa.
Ismail Kadare on Albanian merkittävin nykykirjailija ja yksi maailmankirjallisuuden suurista nimistä. Hänet on palkittu Booker-palkinnolla 2005 ja Asturian ruhtinaan kirjallisuuspalkinnolla 2009 ja hän on moninkertainen kirjallisuuden Nobel-ehdokas. Ismail Kadare syntyi vuonna 1936 Gjirokastërissa, Etelä-Albaniassa. Hänen ensimmäinen romaaninsa "Kuolleen armeijan kenraali julkaistiin" vuonna 1963. Enver Hoxhan diktatuurissa Ismail Kadare läpäisi sensuurin verhoamalla kritiikkinsä vertauksiin ja taruihin. Vuonna 1990 Kadare lähti maanpakoon Pariisiin noin vuotta ennen Albanian kommunistivallan kukistumista. Hän on kirjoittanut yli 20 romaania, jotka on julkaistu yli 40 maassa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ismail Kadare.
- Into - Ismail Kadare.
- MTV3 - Kirjat - Arvio - Janne Hopsu.


Laitinen, Jaakko: Kuolema Ulan Batorissa.
Into Kustannus 2012.
ISBN 978-952-264-147-2 (sid.)  32 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Suomalainen lääkäri Jack matkustaa tutkimusstipendiaatiksi Ulan Batoriin Mongoliaan keväällä 1989. Jack etsii tietoa vaihtoehtoisen lääketieteen vanhasta hoitomuodosta, kohtaa byrokratiaa, välttelyä ja välinpitämättömyyttä. Hän tutustuu tavallisten mongolien elämään ja surkeaan kohtaloon: neuvostoliittolaiset sortavat mongoleja, rasismi ja korruptio rehottavat. Ruokaa ei ole saatavana, kaupat lähes tyhjiä. Silti maassa elää vielä toivo uudesta vapaudesta. Jackin oma tutkimusmatka muuttuu jännittäväksi peliksi salaisen poliisin kanssa. Jännitysromaani, matkakirja ja pamfletti Mongoliasta kasvaa loppuaan kohden lohdulliseksi pohdinnaksi ihmisyydestä, ystävyydestä ja yhteisöllisyydestä. Tiheätunnelmainen tarina piirtää äärimmäisen aidon ja sisuksia kouraisevan kuvan yhdestä maasta ja kansasta murrosvaiheessa, pohtii elämää, olemassaoloa ylipäätään, sekä sen vastavoimaa.
Jaakko Laitinen on eläkkeellä oleva kuntoutusylilääkäri.  Hän on aiemmin julkaissut niin romaaneja, näytelmiä kuin lääketieteellistä kirjallisuutta.  Laitinen on osallistunut Lääkärit ydinsotaa vastaan -toimintaan ja kirjoittanut aiheesta romaanin Kuoleman kellarit (Tammi 1983).

 


 

Johnny Kniga

 

Ulkomaiset


Edwardson, Åke
: Tapaaminen Esteponassa.
Alkuteos: Möt mig i Estepona, 2011. Suom. Jaana Nikula.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39010-8 (sid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Peter Mattéus on menestyvä mainosmies. Kaikki on päällisin puolin hyvin, kunnes Peterin postiluukusta kolahtaa kirje, jossa on tuoreita kuvia hänen perheestään ja säilytyslokeron avain. Hänen on lähdettävä Espanjan Aurinkorannikolle, tehtävä valintoja, valittava elämä tai kuolema. Peter ymmärtää ajan juosseen hänet kiinni. Vaikka menneisyys on Peterin suurin vihollinen, vain menneisyys voi pelastaa hänet ja hänen vaimonsa Ritan. Edwardson taitaa psykologisen jännityksen. Tapaaminen Esteponassa on vangitseva trilleri nurkkaan ajetun ihmisen harhaisista mielenliikkeistä, kuvitellusta rikoksesta, muistoista, unista ja petoksesta. Åke Edwardsonilta on aiemmin suomennettu loistava 10-osainen Erik Winter -dekkarisarja sekä vastikään ilmestynyt koskettava ihmissuhderomaani Niin korkealla, ettei niitä nähdä voi.
Uutta kirjaa on jo odotettukin.  Edwardson on ruotsalaisdekkaristien kärkeä.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Tasku-Kniga pokkarit (uusia painoksia)

Paulow, Ari: Khilafa! Valtakunta.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39056-6 (nid.)  9.00 e.  Ilm. 7/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.


Karisto


Kotimaiset

Maasalo, Paulus: Elinehto.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5626-3 (sid.)     Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Aurinkoinen keskikesä muuttuu painajaiseksi, kun terroristit iskevät pohjavesilähteisiin ympäri maailmaa ja saastuttavat juomaveden tappavaksi myrkyksi. Satojentuhansien ihmisten sairastuessa paniikki leviää ja puhtaasta vedestä tulee kiihkeästi haviteltu resurssi. Yhdysvalloissa luonnostellaan jo uutta maailmanjärjestystä, jossa Suomen tuhansien järvien vesivarat jaetaan voimakkaimpien kesken. Supon ylikomisario Vesa Kaitele haluaa kuitenkin mieluummin viettääaikaa perheensä kanssa kuin palata tulilinjalle. Mutta kun käy ilmi, että Vesan veli on sekaantunut iskuihin, on Vesan pakko toimia. Elinehto on kiivastahtinen toimintajännäri ajankohtaisesta aiheesta: puhtaasta juomavedestä käytävästä kamppailusta ja kansainvälisestä terrorismista. Teos valottaa myös Vesan, Roudan alla -trilleristä tutun kovan ja omapäisen Supon miehen menneisyyttä ja perhesuhteita.
Paulus Maasalo (s. 1978) on espoolainen valtiotieteen maisteri. Hän on opiskellut kansainvälistä politiikkaa ja työskennelly  Maanpuolustuskorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän toimii liikkeenjohdon konsulttina. Elinehto on toinen dekkari Maasalolta.
Esikoisdekkari Roudan alla ilmestyi keväällä 2011   ja kirja sijoittui toiseksi Kariston 110-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä kirjoituskilpailussa.
Lisätietoa:
- Karisto - Paulus Maasalo.
- paulusmaasalo.wordpress.com.

Ulkomaiset


Child, Lee: Epäilty.
Alkuteos: The affair, 2011. Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5542-6 (sid.)   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.

Jack Reacherin uran käännekohta - sankarihahmon synty. On vuosi 1997. Jack Reacher on edelleen sotilaspoliisina. Radanvarsikylän baarin takapihalta löytyy raa’asti murhatun nuoren naisen ruumis, ja jäljet näyttävät johtavan viereiseen armeijan tukikohtaan. Reacher lähetetään peiteroolissa selvittämään asiaa. Kuvankaunis kylän sheriffi, entinen merijalkaväen sotilas, tuntuu olevan eri linjoilla kuin Reacher. Siitä huolimatta heillä on hyvin pian muutakin yhteistä kuin sotilastausta… Totuuden vähitellen valjetessa koko Reacherin ura on vaakalaudalla: Jos hän tekee kuten armeija sanoo, voiko hän elää itsensä kanssa? Jos hän tekee kuten sydän sanoo, voiko armeija elää hänen kanssaan?
Odotettu uutuus vastaa vihdoin lukijoita kutkuttaneeseen kysymykseen: Miksi Reacher lähti armeijasta? Romaanin juoni etenee jälleen voimalla kuin veturi: yhtäällä seurataan häikäilemätöntä vehkeilyä Pentagonissa, toisaalla painostavaa tunnelmaa pikkukaupungissa.
Jack Reacher tulossa vihdoin valkokankaalle! Tappaja-romaaniin (suom.  2006) perustuvan elokuvan ensi-ilta on USA:ssa joulukuussa 2012. Pääosaa esittää Tom Cruise.
Lee Childin kirjat ovat dekkareiden parasta A-sarjaa. Loistavia lukuromaaneja.
Lee Child DekkariNetissä.

Crais, Robert: Varkaiden laki.
Alkuteos: The first rule, 2010.  Suom. Marja Mutru.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5540-2 (sid.)    Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
Frank Meyerin perhe on jo kahdeksas, joka murhataan kylmäverisesti Los Angelesissa. Joe Pike, Meyerin vanha ystävä ja kollega sotilasajoilta, ihmettelee miten kummassa serbialainen lastenhoitaja on ainoa joka jäi eloon. Henkensä kaupalla nuori nainen johdattaa Piken jutun juurille: keskelle kahden itäeurooppalaisen rikollisliigan valtataistelua ja massiivisen aselastin hankintaa – pelinappulanaan vanhemman rikollispomon kymmenen kuukauden ikäinen lapsi. Varkaiden laki on tyly: Hylkää isäsi, äitisi, sisaresi, veljesi. Sinulla ei pidä olla vaimoa, ei lasta. Me olemme perheesi. Rangaistus säännön rikkomisesta on kuolema. Joe Pike ei pelkää uhmata vuosisatoja vanhaa lakia – eikä nykyistäkään – oikeudenmukaisuuden nimissä.
Varkaiden laki on järjestyksessään toinen Joe Pike -romaani, joka ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 2010. Joe Pike on kovaotteinen entinen ammattisotilas, jonka luottoparina toimii etsivä Elvis Cole. Bestsellerlistoille alati kipuava Crais kirjoittaa äärimmäisen ammattitaitoista toimintaviihdettä, jossa on aina mukana inhimillisiä intressejä ja sopiva ripaus realismia.
Robert Crais on kirjoittanut 18 teosta, joita on käännetty 42 kielelle.  Crais on ennen kirjailijan uraansa toiminut käsikirjoittajana huippusarjoissa kuten Hill Street Blues, Miami Vice, Cagney & Lacey ja L.A. Law.  Craisin romaanista Hostage tehtiin myös elokuva Panttivanki, jonka pääosassa oli Bruce Willis.  Crais asuu kirjojensa tapahtumapaikoilla Kaliforniassa.
Craisin teoksista on suomennettu aiemmin Pommien enkeli (WSOY syksy 2001) ja Panttivangit (WSOY syksy 2005).
Lisätietoa:
- www.robertcrais.com.
- Wikipedia - Robert Crais.

Reading, Mario: Kolmas antikristus.
Alkuteos: The third antichrist, 2011.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5511-2 (sid.)   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Kiehtovan trilleritrilogian päätösosa. Nostradamuksen ennustama kolmas Antikristus on noussut valtaan itäisessä Euroopassa. Ainoastaan vielä syntymätön Toinen tuleminen voi suojella ihmiskuntaa Antikristukselta, ja lapsen äitiä jahtaa Antikristuksen joukkojen lisäksi verenhimoinen salaseura Corpus Maleficus. Halki lumisen Itä-Euroopan pakeneva tietokirjailija Adam Sabir kumppaneineen joutuu panemaan kaiken peliin suojellakseen syntymätöntä lasta ja selvittääkseen loput ennustuksen salat ajoissa, ennen ihmiskunnan kohtalokasta käännekohtaa vuoden 2012 lopussa.
Kolmas Antikristus päättää upeasti Nostradamuksen aikakirjojen (ilm. syksy 2010 )  ja Maya-ennustuksen (ilm. kesäkuu 2011 ) tarinan. Langat punoutuvat yhteen ja ennustukset täyttyvät odottamattomalla tavalla. Trilleri kuvaa hyytävästi diktaattorin valtaannousua ja pienen joukon epätoivoista kamppailua pahaa vastaan, unohtamatta kuitenkaan rakkautta ja ihmiskunnan viimeistä hentoa toivonkipinää.
Mario Reading on paljon maailmaa nähnyt brittikirjailija ja yksi tämän hetken arvostetuimpia Nostradamus-asiantuntijoita.  Nostradamuksen kadonneita ennustuksia käsittelevä trilogia on käännetty 38 kielelle ja se on myynyt maailmalla yli miljoona kappaletta.
Lisätietoa:
- www.marioreading.com.


Waite, Urban: Pelon rajalla.
Alkuteos: The terros of living, 2011.  Suom. Päivi Pouttu-Delière.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5463-4 (sid.)   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Viisikymppinen Phil Hunt viettää hiljaiseloa ja kasvattaa vaimonsa kanssa hevosia USA:n ja Kanadan rajalla. Parikymmentä vuotta sitten saatu tuomio ryöstön yhteydessä tehdystä taposta ei silti jätä rauhaan. Hunt ei ole tappaja – vaikka ei kaidan tien kulkijakaan. Silloin tällöin hän yhä salakuljettaa hevosillaan huumeita rajan yli, läpi vuoristoisten metsien. Eräänä yönä jättimäinen keikka menee pieleen. Alkaa henkeäsalpaava takaaajo, jossa Huntin kintereillä on paitsi vanhoja kalavelkoja karhuava tuttu sheriffi, myös huumepomojen lähettämä psykopaattinen palkkamurhaaja. Villi pakomatka pakottaa Huntin tekemään tiliä menneisyytensä kanssa ja paljastaa huumebisneksen koko karuuden. Henkihieverissä Hunt vaihtaa piilopaikkaa – kunnes kohtaa yhtä periksi antamattomat vainoajansa silmästä silmään.
Urban Waiten esikoisteos on saanut huikean vastaanoton ja sen käännösoikeudet on myyty kymmeneen maahan. Romaani on selkeä ja huippujännittävä, ja sen ajan ja paikan tuntu on elokuvallisen intensiivinen. Se ei ole perinteinen hyvän ja pahan taistelu, vaan kuvaa lain tuolla puolen eläviä ihmisiä. Kirjaa on syystä verrattu Cormac McCarthyn Menetetty maa -romaaniin ja -elokuvaan sekä Daniel Woodrellin Winter’s Boneen, josta Suomessakin nähtiin neljän Oscar-ehdokkuuden elokuvaversio.
Urban White on opiskellut luovaa kirjoittamista Western Washington Universityssa ja Emerson Collegessa.  Ennen kirjailijan ammattia kokemusta on kertynyt myös mm. tarjoilijan ja polkupyörän korjaajan työstä.  Urban Waite asuu Seattlessa.
Pelon rajalla on Waiten esikoisteos, jota kirjoittaessaan hän oli 28-vuotias. 
Toinen romaani sijoittuu Meksikon rajalle ja julkaistaan vuonna 2013. Toivotaan, että sekin saadaan suomeksi aikanaan.
Huom! Todella jännittävä kirja ja vetävästi kerrottu tarina.  Hieman valtavirrasta poikkeva aihepiiriltään ja näkökulmaltaan.  Suosittelen lämpimästi.
Urban Waite DekkariNetissä.

Uusia painoksia


Child, Lee: Tappaja.
Alkuteos: One Shot, 2005. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2012.
ISBN 9788-951-23-5649-2 (nid.)  Ilm. 12/2012.  .
1. p. ilm. kesällä 2006.
7. p. ilm. 12/2012 uutena leffapokkaripainoksena.

Child, Lee: 61 tuntia.
Alkuteos:  61 hours, 2010.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5553-2    Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Cleeves, Ann: Sininen sarastus.
Alkuteos:   Blue lightning, 2010.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5616-4   Ilm. 7/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Maasalo, Paulus: Roudan alla.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-55518 (sid.)  Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011. 

Kustannus-Makela


Arhippa, Pirkko: Kihlaava kuolema.
Kustannus-Mäkelä 2012.
ISBN 978-951-883-407-9 (sid.)   36 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Kesä lähestyy loppuaan, samoin Turun vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Komisario Varpu Ahava ja hänen nuori työtoverinsa Tiia nauttivat hekin kulttuuririennoista. Tiia on löytänyt Oripäästä jännittävän tutustumiskohteen. Ateljeekoti Villa Ville on täynnä tauluja, tarinoita, portaita ja salaperäisiä ovia. Ateljeen keskellä komeilee isännän kuuluisin maalaus Kihlaus. Varpun ja Tiian ihastellessa Venlan ja Juhanin onnea utelias näyttelyvieras pyytää opasta avaamaan ateljeen nurkkaan sijoitetun oven. Kukaan ei kuitenkaan ole varautunut kohtaamaan sitä, mitä sen takaa paljastuu... Vainaja on eläkkeellä oleva historian lehtori, joka on valmistellut Villa Villen isännän elämäkertaa. Pian Varpun ja Tiian käynnistettyä tutkimukset alkaa nuhteettomana ja kunnniallisena pidetyn miehen elämästä paljastua salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita. Ja pian tappaja iskee uudelleen.
Jälleen odotettu Varpu Ahava -dekkari ja Pirkko Arhipan 34. dekkari. Upea saavutus.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.


 

LIKE


Kotimaiset

Juhani, Risto: Ei tikkua ristiin.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0576-1 (sid.)    Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Komisario Pesonen ja vanha vainooja Kapu Kapanen jälleen vastakkain – tällä kertaa samalla puolella. Komisario Paavo Iisakki Pesonen istuu aamukahvilla kaupungin torilla. Sitä ei tiedetä aiemmin tapahtuneen. Vaimo on Hankasalmella auttamassa tyttären lapsensaannissa, ja kepin kanssa klenkkaava lonkkaleikkaustoipilas on jätetty oman onnensa nojaan. Toripöytään seuraksi änkeytyy yllättävä henkilö: vanha vainooja, taparikollinen Kapu Kapanen. Kapun asiakin on yllättävä. Hän pyytää Pesoselta apua. Näin käynnistyy epätavallisten tapahtumien sarja: Pesonen alkaa kauko-ohjata tutkintaa kaupungilta käsin – pelastaakseen ikikiusansa pulasta. Apuna laitoksella hänellä on viehättävä kollega. Olisikohan Kaarina Pesosen kannattanut harkita kahdesti, ennen kuin lähti reissullensa?
Risto Juhani (s. 1934) on Heinolassa asuva kirjailija ja keraamikko. Hänen sankarinsa rikos­komisario Pesonen seikkailee tässä kirjassa kuudetta kertaa.  Risto Juhanin dekkarit ovat kotimaisen dekkarin kärkeä. 
Risto Juhani DekkariNetissä.

Lius, Tuomas-Puustinen, Kimmo: Keisari.
Like 2012.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0775-8 (sid.)  38.90 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva .
Jarmo Turunen on tavallinen joensuulainen konttorirotta. Hänen perheensä ei tiedä, että vielä vuosikymmen aiemmin hän oli ammattirikollinen, Pohjoismaiden kuumin keikkakuski, joka ei koskaan jäänyt kiinni. Rikollinen ura päättyi, kun Turunen selvisi ainoana hengissä tulipalosta, joka vei mukanaan kahden rikollisliigan johtoportaat. Sen jälkeen hän rakensi itselleen uuden henkilöllisyyden ja uuden elämän. Huolella vaalittu tasapaino horjahtaa varoittamatta, kun Turunen saa puhelinsoiton. Puhelun takana on Keisari, joka vaatii lupautumaan mukaan Sille Viimeiselle Keikalle. Turunen tietää, että Keisari on hahmo jota vain harva on uskaltanut uhmata, eikä kukaan ole jäänyt henkiin niin tehtyään. Lisäksi hän ainoana ihmisenä tietää jotain muutakin: että Keisaria ei ole oikeasti olemassa. Kuka on Keisari? Kuka käyttää legendaa hyväkseen? Ja miten korkea hinta Turusen täytyy lopulta maksaa, jotta menneisyys päästää hänet vapaaksi?
Tuomas Lius on joensuulainen kirjailija ja sarjakuvantekijä.  Like on julkaissut hänen aiemmin kolme toimintatrilleriä: Haka (2009), Laittomat (2010) ja Härkäjuoksu (2011).  Kimmo Puustinen on joensuulainen hopeaseppä, teologian maisteri ja esikoiskirjailija.  Hänen kirjailijasuosikkejaan ovat Jarkko Sipilä, Jens Lapidus, James Ellroy ja Terry Pratchett.
Huom!  Kirja ilmestyy myös Liken e-kirjana 10/2012.
Tuomas Lius DekkariNetissä.


Vuorio, Hannu: Isän poika.
Like 2012.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0807-6 (sid.)  28,00 e.   Ilm. 6/2012.   Kansikuva .
Kun Habib Ray on palaamassa töistä kotiinsa Oulunkylään, hänestä tuntuu että häntä seurataan. Habib haaveilee oman ravintolan perustamisesta. Haaveet eivät toteudu, Habib surmataan. Kohta hengestään pääsee myös Abdi, Koskelassa asuva somalialainen poika. Surmia puivat niin komisario Riutta kuin Karjalatalolla Käpylässä lounastava eläkeläisremmi. Isän poika on yhteiskunnallisista teemoistaan tunnetun Hannu Vuorion vakuuttava kuvaus arkipäivän rasismista ja väkivallan perimästä. Se on rikosromaani jo siksi, että se on romaani maasta, jossa rikokseksi tuntuu riittävän se jos joku on muualla syntynyt, sieltä horjuvaan lintukotoon ja sen ilottomaan arkeen lentänyt.
Hannu Vuorio on vahvasti helsinkiläinen kirjailija: Kallion, Käpylän ja Koskelan kulmien, katsomusten ja kielen sekä yhteiskunnallisen muutoksen uskottava kuvaaja.  Hän voitti Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon esikoisteoksellaan Nyman (1995).
Hieno juttu, että Hannu Vuoriolta saadaan taas uusi dekkari.  Aikaisempi tuotanto on erinomainen. Hannu Vuoriolla on omanlaisensa paikka suomalaisessa dekkarikentässä.
Hannu Vuorio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Hand, Elizabeth: Pimeää kohti.
Alkuteos: Available dark, 2012.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2012.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0803-8 (sid.)  36,90 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Viisikymppinen newyorkilainen Cassandra Neary olisi voinut menestyä valokuvauksen saralla, mutta päätyikin elämäntapojensa murjomaksi narkkariksi ja juopoksi. Parikymppisenä julkaistu Dead Girls -valokuvateos saavutti kuitenkin jonkinlaisen kulttimaineen, jonka ansiosta satunnaisia työkeikkoja on vuosien varrella ilmaantunut. Kun lain koura alkaa kolkutella Cassin ovea edellisen keikan jäljiltä, hän ottaa vastaan hämärän työtarjouksen, joka vie hänet ensin Helsinkiin ja sitten Reykjavikin kautta Islannin hyytävään erämaahan blackmetalkultin jalanjäljissä. Cassin tapaamat, toinen toistaan hämärämmät hahmot päätyvät vainajiksi, eikä aikaakaan kun murhaaja on myös Cassin jäljillä. Pimeää kohti on omaperäinen sekoitus rikoskirjallisuutta, skandinaavista jumaltarustoa, blackmetallin höyrypäisimpiä myyttejä ja tempauksia sekä kuolemanpalvontaa. Kirja vie lukijan kirkonpolttajien ja kuolemaa kuvaavien valokuvataitelijoiden sielunmaisemiin vastustamattomin juonenkääntein.
Huom!  Kirja ilmestyy myös Liken e-kirjana .
Elizabeth Hand DekkariNetissä.

Hermanson, Marie: Laakso.
Alkuteos: Himmelsdalen, 2011. Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Like 2012.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0778-9 (sid.)  38,90 e.  Ilm. 6/2012. Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Suojainen yksityisklinikka syvällä Alppien kainalossa on kuin maanpäällinen paratiisi stressin halvaannuttamille asiakkailleen. Puhdas vuoristoilma, reippaat aktiviteetit ja huippupsykologien ammattitaito näyttävät tuottavan hyviä tuloksia.
Kun Daniel tulee hoitolaan tapaamaan kaksoisveljeään Maxia, Maxilla on yllättävä ehdotus. Hän haluaa Danielin jäävän tilalleen laaksoon muutamaksi päiväksi voidakseen käydä hoitamassa raha-asioitaan.
Päivät kuluvat, ja jo alun perin hullulta kuulostanut ajatus muuttuu Danielin painajaiseksi. Miksi laaksosta on niin vaikea päästä pois? Ovatko klinikan asiakkaat sittenkin jotain muuta kuin työuupumuksen nujertamia yritysjohtajia? 
Lisätietoa:
- Like - Marie Hermanson.
- www.mariehermanson.se.
- Wikipedia - Marie Hermanson.

Winslow, Don: Pilviparonit - Raakalaisten esinäytös
Alkuteos:  The kings of cool - A Prequel to Savages, 2012.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2012.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0802-1 (sid.)  40,80 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
James Ellroyn manttelinperijäksi ylistetyn Don Winslown romaani Raakalaiset  kertoi parikymppisistä ystävyksistä Benistä ja Chonista sekä heidän yrityksistään pelastaa yhteinen rakastettunsa O. Uutuusromaani puolestaan paljastaa, kuinka tästä kolmikosta tuli mitä tuli ja kuinka he löysivät toisensa. Tarina alkaa 60-luvun Etelä-Kaliforniasta ja kertoo monenlaisista perheistä: biologisista perheistä, hengenheimolaisista ja bisneskumppanuksista. Kamppaillessaan huumediilerien ja kierojen poliisien kanssa nuori polvi saa huomata, että vanhempien historia sanelee myös heidän kohtaloaan. Odottamattomat tapahtumat syöksevät kaksi sukupolvea törmäyskurssille, ja lopulta Benin, Chonin ja O:n on valittava biologisten perheidensä ja toistensa väliltä. Romaanin juonenkäänteet ovat niin odottamattomia, hahmot niin yltiöcooleja, kerronta niin vimmaista ja huumori niin kuolettavaa, että lukijalta lähtee läskit silmistä. Winslowin ensimmäinen suomennettu dekkari Raakalaiset ilmestyi Liken kustantamana keväällä 2011.
Don Winslown Raakalaiset on Barry Awards 2011 -dekkaripalkintoehdokkaana vuoden parasta dekkaria valittaessa samoin ehdokkaana myös Dilys Award 2010 palkinnon saajaksi.
Don Winslow DekkariNetissä.

Tietokirjat

Moore, Roger-Owen, Gareth: Bond on Bond : 50 vuotta Bond-elokuvia.
Alkuteos: Bond on Bond. The Ultimate Book on 50 Years of Bond Movies, 2012. Suom. Petri Stenman.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0793-2 (sid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Kaikki mitä olet halunnut tietää  Bond-elokuvista – nyt yksissä kansissa. Roger Moore on elävä legenda, maailman ehkä tunnetuimman elokuvasarjan keulahahmo ja monien mielestä ainoa oikea James Bond. Kirjassa Bond on Bond hän esittelee kaikki koskaan tehdyt Bond-elokuvat tutulla tyylillään: nopeat sutkaukset ja viileä charmi purevat. Kirjan muita päähenkilöitä ovat muun muassa hehkeät Bond-tytöt ja kierot roistot, joista kirjassa on omat lukunsa. Lukijalle paljastetaan myös salaisen agentin hämäräperäisimpien apuvälineiden ja muiden teknisten vempaimien salat sekä esitellään yksityiskohtaisesti kuvauspaikat ja Bondin kulkuneuvot luksusautoista rakettireppuun. Tätä elokuvahistorian ja camp-huumorin klassikkoa ei voi ohittaa!
Kirjassa on yli 400 upeaa värikuvaa elokuvista ja kulissien takaa. Mukana on runsaasti ennen julkaisematonta arkistomateriaalia niin tuotantoyhtiön arkistosta kuin yksityisistä kokoelmistakin.
Vuonna 2012 maailman pisin edelleen tuotannossa oleva elokuvasarja täyttää 50 vuotta. Saman vuoden marraskuussa saa ensi-iltansa uusin Bond-elokuva Skyfall.
Sir Roger Moore
(s. 1927) aloitti näyttelijänuransa jo 1940-luvulla ja nousi supertähdeksi 1960-luvulla Pyhimys-tv-sarjan Simon Templairina. Moorea kosiskeltiin ensimmäiseen Bond-elokuvaan, mutta Pyhimys-sarjan takia hän joutui kieltäytymään. Mooren ensimmäinen Bond-elokuva on Elä ja anna toisten kuolla (1973). Viileän komea Agentti 007 tuli Mooren näyttelemänä lähemmäksi kirjailija Ian Flemingin hahmoa, hienostunutta brittiläisen yläluokan edustajaa, mutta rikastutti safariasuineen ja älyttömine keksintöineen elokuvahistoriaa myös camp-huumorin klassikkona. Kirjoittajana Moore on suomalaisille tuttu myös bestselleriksi nousseesta elämäkerrasta Nimeni on Moore, Roger Moore (2009). Hän vieraili Suomessa  Liken vieraana puolisoineen toukokuussa 2009.
Lisätietoa:
- Wikipedia - James Bond.
- The Official James Bond 007 Website.
- Wikipedia - Ian Fleming.
- Yle uutiset 5.10.12 Nimeni on Bond - 50 vuotias Bond.
- Yle uutiset 5.10.12 Bond-elokuva täyttää 50 vuotta.

 

Like-Pokkarit -sarja - uusia painoksia

Bunker, Edward: Kovan onnen poika.
Alkuteos: Little boy blue, 1981.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2012. 
ISBN 978-952-01-0815-1 (nid.)   11,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Guillou, Jan: Tyttäresi tähden.
Alkuteos: Men inte om det gäller din dotter, 2008.  Suom. Leena Peltomaa.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0817-5 (nid.)   11,30 e.   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Winslow, Don: Raakalaiset.
Alkuteos:  Savages, 2010.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2012. 
ISBN 978-952-01-0816-8 (nid.)   Ilm. 10/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.Mediapinta

Lehtinen, Maaria: Veka ja muita rikosnovelleja.
Mediapinta 2012.
ISBN 978-952-235-483-9 (nid.)  19 e.  Ilm. syksy 2012.   Kansikuva.
Maaria Lehtinen kirjoittaa rikosnovelleissaan vahvasti, johdonmukaisesti ja elävästi. Raju ja moniulotteinen niminovelli "Veka" vie lukijan seuraamaan yhden miehen traagista elämänkaarta. "Helvi-täti" on astetta kevyempi kertomus, jossa kahden pojanviikarin mielikuvitus muuttuu hätkähdyttävästi todellisuudeksi. Kolmas novelli, yhtä aikaa sekä lämminhenkinen että karmaiseva "Rekku", on etenkin koiraihmisille miellyttävää luettavaa.
Maaria Lehtinen on tehnyt onnistuneen aluevaltauksen novellien maailmaan; lyyrikon kieli taipuu notkeasti myös proosaan. Lehtinen ymmärtää, ettei elämästä selviä liian vakavalla asenteella, vaan mukaan tarvitaan reipas annos huumoria. Hänellä on taito nähdä kaikessa elämän pelottavuudessa ja kurjuudessa myös jotain hauskaa. Nämä dekkarit hän on kirjoittanut pilke silmäkulmassa.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Maaria Lehtinen.

Lihavainen, Veli-Matti: Viimeinen palvelus.
Mediapinta 2012.
ISBN 978-952-235-456-3 (nid.) 26,50 e.  Ilm. kesä/syksy 2012.   Kansikuva.
Ylikonstaapeli Leena Sallinen viettää hääpäiväänsä Lappeenrannan varuskunta-alueen upseerikerholla. Kesken juhlan vastaanottaa rikoskomisario Jouni Vainio kutsun murhapaikalle. Vanha mies on joutunut yliajon uhriksi. Muutaman viikon sisällä löytää poliisi kaksi muutakin uhria. Syyllinen lähettää jokaisen tekonsa jälkeen poliisille kirjeen, jossa myöntää tehneensä uhreille viimeisen palveluksen. Lehdistö alkaa kirkua sarjamurhaajaa.  Vainio tutkijaryhmineen haravoi johtolankoja ja osuu useasti harhaan. Varastettu auto, 20 vuotta vanha lottovoitto, kadonnut lakimies ja sokea kitaransoittaja sekoittavat kuviota. Näyttää siltä, että joku yrittää sotkea peliä tahallaan.  Lopulta saa rikoskonstaapeli Olli Suomalainen vieraan menneisyydestä.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Veli-Matti Laihvainen.


 

Minerva

 
James, Peter: Kuolema ei käy kauppaa.
Alkuteos: Dead Tomorrow. 2009. Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2012.
ISBN 978-952-492-641-6 (sid.)  27,90 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.

Sussexin edustalla työskentelevä ruoppausaluksen miehistö nostaa merestä teini-ikäisen pojan ruumiin, jolta on poistettu sisäelimet. Pian samanlaisia ruumiita löytyy vielä kaksi lisää…
15-vuotias brightonilainen Caitlin Beckett kärsii tappavasta sairaudesta. Vain maksansiirtoleikkaus voi pelastaa hänet, mutta aika on käymässä vähiin. Elinsiirtojonot ovat pitkiä, eikä Caitlinille sopivaa luovuttajaa tahdo löytyä. Kun terveydenhoitojärjestelmä uhkaa pettää Caitlinin, hänen äitinsä kääntyy paniikissaan internetistä löytämänsä yksityisen elinten välittäjän puoleen. Pimeiltä markkinoilta Caitlinille luvataankin löytyvän nopeasti uusi maksa – kovaan hintaan. Ryhtyessään  tutkimaan merestä nostettujen ruumiiden kohtaloa rikosylikomisario Roy Grace joutuu Itä-Euroopasta käytävän lapsikaupan jäljille. Pian Grace joutuu tutkimusryhmineen kiivaaseen kilpajuoksuun aikaa vastaan pelastaakseen romanialaisen katulapsen hengen. Samaan aikaan epätoivoinen äiti tekee mitä tahansa pelastaakseen tyttärensä.  
Kuolema ei käy kauppaa on Peter Jamesin huippusuositun Roy Grace -sarjan viides osa. Juonenkuljetuksen mestari vain tiukentaa otettaan kirja kirjalta. James on jälleen kirjoittanut dekkarin, jota on vaikea laskea käsistään. Kutkuttavan jännittäviä kirjoja...
Peter James DekkariNetissä.


Uusia painoksia


Manner, Max: 13. huone.
Minerva 2012.
ISBN ISBN: 978-952-492-634-8  (nid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2011.

Manner, Max: Revanssi & Demi-sec.
Minerva 2012.
ISBN ISBN: 978-952-492-635-5 (nid.)   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Revanssi  1. p.  ilm. 2007 ja Demisec 1. p. ilm. 2008.MM-kustannus


Ihmishirviön metsästys.
G-mies Jerry Cotton special 2/2012.    
Toim. Timo Juntunen, suom. Timo Surkka.
MM-kustannus 2012.   (nid.)   Ilm. syksy 2012.

 


 
Carofiglio, Gianrico: Perusteltuja epäilyksiä.
Alkuteos: Ragionevoli dubbi, 2006.  Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-121-5 (sid.)  25 e. Ilm.  8/2012.   Kansikuva.
Fabio Paolicelli jää tullissa kiinni palatessaan lomalta Montenegrosta vaimonsa ja pikku tyttärensä kanssa, koska perheen autosta löytyy suuri määrä kokaiinia. Oudosti käyttäytyvä lakimies ottaa jutun hoitaakseen. Saatuaan kuudentoista vuoden vankeustuomion syyttömyyttään vakuuttava Paolicelli vaihtaa asianajajaa. Pitkään epäröityään asianajaja Guido Guerrieri lupautuu - jälleen kerran - puolustamaan oikeudessa henkilöä, jonka tilanne vaikuttaa jokseenkin toivottomalta. Lisäongelmia aiheuttaa Paolicellin äärioikeistolainen menneisyys, varsinkin kun Guerrieri on joutunut nuorena poikana fasistien hakkaamaksi. Lisäksi hän epäilee Paolicellin syyllistyneen erään vasemmistoaktivistin murhaan. Ei ole yksinkertaista eikä kenties oikeinkaan ryhtyä entisen vihamiehensä puolustusasianajajaksi. Samoihin aikoihin Margherita lähtee ulkomaille työnsä vuoksi, ja Guerrieri tuntee olonsa hyvin yksinäiseksi. Paolicellilla sen sijaan on mitä viehättävin vaimo... Perusteltuja epäilyksiä on kolmas teos asianajaja Guido Guerrierista kertovassa sarjassa.
Sarjan ensimmäinen kirja Todennäköinen syyllinen ilmestyi syksyllä 2011 ja toinen kirja Silmät ummessa keväällä 2012. Molemmat kirjat olivat loistavia.
Gianrico Carofiglio DekkariNetissä.

Hargla, Indrek: Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus, 2010. Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-126-0 (sid.)  25 e.   Ilm. 10/2012.  Kansikuva.
Tallinna vuonna 1419. Kolme ihmistä on nähnyt Rataskaivonkadulla aaveen - ja heidät on pian sen jälkeen löydetty surmattuina. Mikä yhteys näillä kolmella on samalla kadulla sijaitsevaan taloon, jossa kuuluu kummittelevan vuosikymmenten takaisten hirmutekojen tähden? Kun pahamaineisen Unterrainerin talon edestä löytyy tuntemattoman kulkurin silvottu ruumis, alkaa apteekkari Melchior selvittää, mitä talossa oikein on tapahtunut ja miksi näyttää siltä kuin menneisyyden haamut haluaisivat kostaa kärsimyksensä eläville ihmisille. Melchiorin tie käy Piritan luostarin ja ilotalon kautta vanhan virolaisen noitasuvun jälkeläisten luo ennen kuin hän kohtaa Rataskaivonkadun kummituksen silmästä silmään. Rataskaivonkadun kummitus on toinen osa Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa apteekkari Melchiorista kertovassa sarjassa.
Rataskaivonkadun kummitus on toinen osa Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa apteekkari Melchiorista kertovassa sarjassa. Ensimmäinen osa Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus ilmestyi syksyllä 2011.
Indrek Hargla DekkariNetissä.

McClure, Ken: Taudinkantaja.
Alkuteos: Wildcard, 2002.  Suom. Leila Soikkonen.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-099-7 (sid.)  25 e.   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Afrikasta Lontooseen matkustava mies sairastuu lennon aikana vakavasti. Oireet muistuttavat ebolaviruksen aiheuttamaa verenvuotokuumetta. Virus leviää tehokkaasti, ja pian moni kanssamatkustaja saa samoja oireita. Yllättäen samaan tautiin kuolee Englannissa nainen, jolla ei ole mitään yhteyttä kohtalokkaaseen lentoon.
Tohtori Steven Dunbar saa tehtäväkseen jäljittää taudinkantajat ja viruksen alkuperäisen lähteen. Kamppaillessaan aikaa vastaan hän tietää, että epäonnistuminen voi johtaa maailmanlaajuiseen pandemiaan.
McCluren todentuntuinen ja ajankohtainen tarina pitää lukijan jännityksessä loppuun saakka.
Ken McClure on kansainvälisesti tunnettu skotlantilainen kirjailija, jonka lääketieteellisiä trillereitä on käännetty yli 20 kielelle.
Tohtori Steven Dunbar on yksi hänen suosituimmista hahmoistaan.  Steven Dunbar -sarjan toinen osa.
Sarjan aiempi osa Luovuttaja ilmestyi joulukuussa  2011. Hienoa, että saadaan uusia kiinnostavia kirjoittajia.
Taas Moreenilta mielenkiintoinen sarjan avaus.
Ken McClure DekkariNetissä.


May, Peter: Kriitikko.
Alkuteos: The Critic, 2007.  Suom. Nina Mäki-Kihniä.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-123-9 (sid.)  25 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Entinen rikospaikkatutkija, nykyinen yliopistoprofessori Enzo Macleod on lyönyt vetoa, että onnistuu selvittämään jälleen yhden Ranskan poliisille liian mutkikkaaksi osoittautuneen murhan. Hän lähtee Ranskan Gaillacin seudulle tutkimaan, kuka surmasi arvostetun viinikriitikon Gil Pettyn, jonka viinissä marinoitu ruumis löytyi paikallisesta viinitarhasta vuosi katoamisen jälkeen. Hankalana tunnetun miehen vaikutusvalta viinimarkkinoilla tarjosi motiivin monelle viinistä elantonsa saavalle gaillacilaiselle. Enzo saa viranomaisten luvalla perehtyä Pettyn tapauksen tutkimusaineistoon ja miehen salakirjoituksella laatimiin muistiinpanoihin seudun viineistä. Kuinka ollakaan, viinitarhoihin tutustumista, viininvalmistuksen salojen selvittämistä ja viinien maistelua seuraavat ennen pitkää uudet mystiset katoamiset, ja ennen kuin syyllinen selviää, Enzo huomaa taas joutuneensa itsekin vaaraan.
Peter Mayn Enzo Macleod -sarjan toinen osa.  Syksyllä 2011 ilmestyi ensimmäinen suomennos Poikkeuksellisia ihmisiä.  Kirja oli erinomainen. 
Peter May DekkariNetissä.

Nadel, Barbara: Veren syvyys.
Alkuteos: Deep waters, 2002. Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-129-1 (sid.)  32 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Bosporin rannalta löytyy nuoren miehen ruumis, jonka kurkku on viilletty kylmäverisesti auki. Henkilöpapereiden perusteella tunnistetun miehen albanialainen perhe kieltäytyy auttamasta tutkimuksissa. On ilmeistä, että poliisilla on hyvin vähän sanomista siihen, millä lailla albaanisuvut ratkovat keskinäisiä kiistojaan. Komisario Çetin Ikmen, joka on itsekin albanialaista sukua äitinsä puolelta, alkaa selvittää tuon eristyneen kansan omalaatuisia verikostoperinteitä ja huomaa joutuvansa pahaan välikäteen oman syntyperänsä takia. Samaan aikaan komisario Suleymanin naisystävä, psykiatri Zelfa Halman hoitaa nuorta miespotilasta, joka uskoo olevansa vampyyri. Nuorukaisen sisar on ilmeisesti tuntenut murhatun albaanin, mutta suhteeseen liittyy hyvin erikoisia piirteitä. Tohtori Halmanin ja toisen lääkärin, patologi Arto Sarkissianin apu on jälleen kerran tarpeen, kun Ikmen ratkoo merkillistä tapausta, joka paljastaa myös hätkähdyttäviä asioita komisarion omasta menneisyydestä.
Barbara Nadelin hienon Istanbuliin sijoittuvan komisario Ikmen -sarjan neljäs osa.
Barbara Nadel DekkariNetissä.

Simoni, Marcello: Kirottujen kirjojen kauppias.
Alkuteos: Il mercante di libri maledetti, 2011. Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-127-7 (sid.)  28 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos !!???
Tuhkakeskiviikkona armon vuonna 1205 isä Vivïen de Narbonne pakenee henkensä edestä kannoillaan pelottavan salaseuran Saint-Vehmen lähettämät ritarit. Vivïenillä on hallussaan Saint-Vehmen himoitsema vanhaa itämaista viisautta sisältävä teos, Uter ventorum. Kolmetoista vuotta myöhemmin Vivïenin vanha ystävä, pyhäinjäännöksiä ja kirjoja kauppaava Ignazio da Toledo saa venetsialaiselta aatelismieheltä tehtäväkseen lähteä etsimään tuota monien tavoittelemaa teosta. Uskotaan, että sen opit takaavat maailman hallinnan sille, joka saa sen haltuunsa. Vivïen lähtee matkaan kahden toverinsa, Villalmen ja Uberton kanssa. Etsintä vie heidät pitkälle, henkeäsalpaavalle seikkailulle Italiasta Etelä-Ranskan kautta Espanjaan. Kirja on nimittäin varmuuden vuoksi jaettu neljään osaan, joista jokainen on piilotettu eri paikkaan. Kutakin osaa suojelee arvoitus, joka etsijöiden on ensin selvitettävä. Vivïen kumppaneineen ei kuitenkaan ole ainoa, jolla on vihiä kirjan osien sijainnista. Kirottujen kirjojen kauppias on voittanut Italiassa useita kirjallisuuspalkintoja, ja teosta on myyty jo yli 200 000 kappaletta.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Marcello Simoni.
- blog.newtoncompton.com/il-mercante-di-libri-maledetti.Myllylahti


Brysselin Esso.
Myllylahti 2012.
ISBN 978-952-202-387-2 (sid.)  29.30 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva .
Kirjoittajat: Manner, Max, Paulow, Ari, Yliluoma, Susanna, Somppi, Tero, Tähtinen, Rake.
Syksy 2011: Suomalaisten rikoskirjailijoiden esiintymismatka Keski-Eurooppaan. Sattuman sanelema pysähdys Brysselin Essolla synnytti idean. Syksy 2012: Novellikokoelma rikoskertomuksista. Viisi kirjailijaa, kymmenen tarinaa. Brysselin Esso on kymmenen novellin mittainen, EU:n pääkaupungin innoittama matka rikosten maailmaan. Eturivin suomalaiset dekkarikirjailijat Ari Paulow, Max Manner, Susanna Yliluoma, Rake Tähtinen ja Tero Somppi ovat kirjoittaneet tarinansa yhteensä 27 julkaistun romaanin kokemuksella.

Hautamäki, Ata: Kadonneet muistot.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 71).
ISBN 978-952-202-376-6 (sid.) 29,50 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva
Erakoituneesta entisestä kellosepästä tulee etsivä oman elämänsä suhteen. Jouni tajuaa pitävänsä sisällään myös kahdelle muulle ihmiselle kuuluvia muistoja ja hänen on palattava Ruotsiin. On löydettävä vuosikymmeniä sitten kadonnut lapsi ja sovitettava omat pahat teot. Jounin dekkaritaidot vievät hänet vaikeuksiin ja hänestä tulee takaa-ajettu. Hänellä on paljon korjattavaa. Ja vain vähän aikaa. Ata Hautamäki on jälleen kerran herättänyt menneisyyden henkiin.  Kirja on täynnä Pohjoismaiseen kehykseen sijoittuvaa ajankuvausta kuusikymmenluvulta ja 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.  Maailma on muuttuvat, mutta on toisaalta sama.
Huom! Tässä Ata Hautamäen haastattelu ja myös videona.
Ata Hautamäki DekkariNetissä.

Koskinen, Pertti: Kaunis mies katoaa.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 67).
ISBN 978-952-202-377-3 (sid.)  29,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Maija Miilunkorpi on rakastunut. Hän on tavannut hyvän ja komean miehen, jonka kanssa haluaa viettää loppuelämänsä. Mies kuitenkin katoaa. Maija Miilunkorpi peittää surunsa ja hämmennyksen alkaen tutkia tapausta. Hän menee kylään, jossa hänen rakkaansa katosi ja huomaa pian joidenkin ihmisten kateuden ja katkeruuden sellaisesta, mitä itsellä ei ole tai mitä joskus oli jäänyt elämältä saamatta. Onko se tuhonnut myös hänen rakkaimpansa? Voitaisiinko ihminen tappaa kauneutensa tähden?
Toinen Maija Miilukorpi -sarjan dekkari.  Ensimmäinen eli Salaisuuksien kylä ilmestyi syksyllä 2011.
Pertti Koskinen DekkariNetissä

Lindell, Sebastian: Kun pimeys peittää valkeat yöt.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 69).
ISBN 978-952-202-379-7 (sid.)   29,30 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkari!!!???
Eletään kesää 2000. Eläkeläispariskunnan marjametsästä Tervolassa löytämä vanha kaulakoru saa komisario Edelmannin ja ylikonstaapeli Fribergin kiinnostumaan, sillä samassa metsikössä on 40 vuotta aikaisemmin murhattu tunnistamattomaksi jäänyt nainen. Pian tapahtuu teloituksenomainen murha keskellä kirkasta päivää, ja ymmällään oleva poliisi hälyttää paikalle Edelmannin ryhmän Rovaniemeltä. Ovatko tapaukset kytköksissä toisiinsa? Salaisuuksien penkominen halki Suomen johdattaa tutkimukset ennen pitkää Etelä-Ruotsiin saakka. Paluu Lappiin vie lopulta etsivät hengenvaaraan syyllisten yrittäessä suojella itseään. Yllättävässä ratkaisussa paljastuu niin pimeimpiä salaisuuksia ihmisestä itsestään kuin synkkiä hetkiä koko kansakunnan lähihistoriastakin. Ensimmäinen kirja, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia.
Huom!  Tämän syksyn 2012 kiinnostavin kotimainen esikoisdekkari.  Tapahtumat sijoittuvat tänne pohjoiseen eli Rovaniemi-Tervola-Keminmaa- Kemi -akselille.  Kirjan kirjan kirjoittaja Sebastian Lindell on salanimi, eikä hänellä ole tarkoitusta paljastaa oikeaa nimeään. Hän on syntyjään lappilainen,  mutta muuttanut etelään työn perässä aikanaan. Kirja on hienosti rakennettu ja jännitys kestää loppuun saakka.  Jo kirjan alussa herää uteliaisuus, mistä oikein on kysymys ja vastauksia saadaan vähitellen.  Päähenkilöt eli rikoskomisario Markus Edelmann ja rikosylikonstaapeli Sonja Frimberg ovat uskottavia ja kiinnostavia persoonia ja jäädäänkin odottamaan ilmaantuuko parivaljakon tutkimuksista lisää kirjoja.... Toivottavasti. 
Sebastian Lindell DekkariNetissä.

Pettersson, Torsten: Aakkosmurhaaja.
Alkuteos: Ge mig dina ögon, 2008.  Suom. Kari Koski.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 70).
ISBN 978-952-202-380-3 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 10/2012.      Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Nuori alaston nainen löytyy kuristettuna uneliaan pikkukaupungin vehreästä puistosta. Uhrin silmät on kaivettu ulos ja hänen vatsaansa on viilletty A-kirjain. Pian tapahtuu uusi murha eikä poliisilla ole ensimmäistäkään johtolankaa. Riivaako sarjamurhaaja pientä idyllistä kylää? Poliisi Harald Lindmark ryhtyy selvittämään mysteeriä. Hän on äskettäin leskeksi jäänyt työnarkomaani, joka uppoutuu rikostapauksiin vahvalla intensiteetillä. Tutkinnan edetessä kohti loppuratkaisua Lindmark tajuaa tuntevansa rikolliset paremmin kuin edesmenneen vaimonsa. Tekstin dramaattinen tunnelma välittyy lukijalle väkevästi ja moniulotteinen juoni pitää tiukasti kynsissään loppuun asti.
Torsten Pettersson on kotoisin Turusta.  Hän työskentelee kirjallisuuden professorina Uppsalan yliopistossa.  Petterssonin esikoisdekkari on vakuuttava taidonnäyte.  Erityistä huomiota kirjailija on saanut taiturimaisesta kielenkäytöstään, huolella luoduista henkilöhahmoistaan sekä kyvystään porautua tarinassaan syvälle ihmismielen sopukoihin.  Aakkosmurhaaja on poliisi Harald Lindmarkista kertovan sarjan ensimmäinen osa.  Kiitetyn teoksen käännösoikeudet on myyty jo kahdeksaan maahan.  Italiassa Aakkosmurhaaja nousi välittömästi myydyimpien kirjojen listalle.  Teoksen kääntää Kari Koski, joka on aiemmin tullut tunnetuksi esimerkiksi Henning Mankellin sekä Leif GW Perssonin kirjojen käännöksistä. 
Huom!  Mielenkiintoinen avaus.  Toivottavasti Petterssonin toinenkin Harald Lindmark -dekkari Göm mig i ditt hjärta (2010) suomennetaan.
Lisätietoa:
- Lue Torsten Petterssonin haastattelu 9.10.2012.
- Wikipedia - Torsten Pettersson.
- Schildts&Söderströms - Torsten Pettersson.
- Myllylahti - Lehdistötiedote 15.10.2012.

Poukka, Anneli: Nuku nuku nurmilintu.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 68).
ISBN 978-952-202-378-0 (sid.)  29,30 e.   Ilm. 10/2012.    Kansikuva.
Ylikonstaapeli Hannula saapuu pieneen maaseudun kylään. Puolustuskyvyttömän tappaminen ravistelee Hannulan lisäksi kyläläisiä, jotka luulivat tuntevansa toisensa. Hannula kulkee talosta toiseen, kuulee tarinoita ja joutuu toteamaan ihmisen raadollisuuden sielläkin, missä ulkoisesti kaikki on kauniisti. Kirja tempaisee mukaansa ja pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti, mutta ilman väkivallalla mässäilyä.
Anneli Poukka toimii käräjätuomarina Vakka-Suomen käräjäoikeudessa.  Hänen ensimmäinen Hannula-dekkarinsa Syyllinen, syyllisempi, syyttäjä sijoittui Kouvolan dekkaripäivien kirjoituskilpailussa kuuden parhaan joukkoon vuonna 2006.  Hän on myös voittanut useita kirjoituskilpailuja.

Salonen, Aimo: Leivättömän pöydän hovimestari.
Myllylahti 2012.    (MurhaMylly ; 64).
ISBN 978-952-202-373-5 (sid.)  29,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ylikomisario Pekkala joukkoineen joutuu ihmeen eteen, kun Lahdessa katoaa kolme yksinäistä naista kuin savuna ilmaan. Naiset eivät tunne toisiaan, mutta jokin heitä ilmeisesti yhdistää? Syntyy ilmiö nimeltä Lahden mysteeri. Esimiehet ja media painostavat tutkijoita, jotka kokoavat tiedonmurusia ja sovittelevat niitä yhteen. Neljäs katoaminen koskettaa läheisesti koko yksikköä ja tutkintavastuu siirretään Krp:lle, joka aloittaa työnsä puhtaalta pöydältä. Pekkala eroaa virastaan ja lähtee omille teilleen, mutta jatkaa edelleen tutkimuksiaan ja kilpajuoksu alkaa. Mysteeri ratkeaa, mutta sitten ruumiita tuleekin yllättäen lisää. Pekkalan tuska kasvaa, sillä viimeinen henkirikos on liipannut liian läheltä, eikä anna rauhaa. Viimein leivätön pöytä saadaan katetuksi. Mutta kenelle häkki heiluu ja kuka toimii hovimestarina? Koskettavaan rikostarinaan sisältyy aimoannos elämäntuskaa, romantiikkaakaan unohtamatta. Kirja on Aimo Salosen kirjoittaman Pekkala-trilogian ensimmäinen osa.

Sarkola, Ritva: Kuoleman musta kirja.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 65).
ISBN 978-952-202-374-2 (sid.)  29,70 e.   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
Kun mäntyharjulaisessa juhannusjuhlassa tapahtuu murha, tulee rikosylikomisario Matti Heikkilä miehineen sotketuksi mukaan yllättävän käänteen kautta. Rikoskonstaapeli Repe Ruotsalainen alkaa hämmästellä asiaa, joka ei näytä mitenkään liittyvän murhaan, mutta ohjaa tutkinnan johdon kuitenkin Helsinkiin ja tuo Heikkilän ja Perttusen Mäntyharjuun. Luonto on kauneimmillaan ja vihreyttä pehmentää kaikkialla näkyvä vesi. Heikkilä ei voi käsittää, että näin kauniissa ympäristössä sikiää sellaista pahuutta.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ritva Sarkola.
- Mikkelin kaupunginkirjasto - Ritva Sarkola.

Tähtinen, Rake: Kylmä käsi.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 66).
ISBN 978-952-202-375-9 (sid.)   29,30 e.  Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
Valokuvausharrastaja tekee karmaisevan löydön. Jäällä on irtonainen käsi. Rikoskomisario Petri Petäjämäki yhdessä kollegoineen huomaa varsin pian, että käden omistajan etsiminen osoittautuu visaiseksi pulmaksi. Onko jossain elossa kätensä menettänyt elävä henkilö, vai makaako talvisessa Uudessakaupungissa ruumis jossain lumivaipan alla? Yksinäisen käden mysteerin selvittely kokee Petäjämäen kohdalla merkittävän ja järkyttävän hidasteen, kun yllättävä puhelinsoitto kotoa muuttaa äkisti asioiden tärkeysjärjestystä. Kylmä käsi on Rainer Tähtisen viides teos kiitellystä Petäjämäki -romaanisarjasta. Se vie lukijat jälleen syvälle uusikaupunkilaismaisemiin, sen tummimpiin saarekkeisiin ja liikkuu elämän ja kuoleman rajamailla. Häilyvässä, mutta todellisessa.
Rake Tähtisen viides rikoskomisario Petäjämäki-dekkari.  Aikaisemmat ovat Musta Joulu (2008), Hiljaisuuteen haudattu
(kevät 2010 ), Arvottomat (syksy 2010 ) ja Tapettu illuusio (kevät 2012).

Uusia pokkaripainoksia

Gustafsson, Anja: Uranaiset.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 57).
ISBN 978-952-202-412-1 (nid.)   Ilm. syksy 2012.
1. p. ilm. syksylä 2011.

Somppi, Tero: Tukikohta : Helsinki.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 17).
ISBN 978-952-202-411-4  (nid.)   Ilm. syksy 2012.
1. p. ilm. 2007.

Tähtinen, Rake: Hiljaisuuteen haudattu.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 40).
ISBN 978-952-202-410-7  (nid.)   Ilm. syksy 2012.
1. p. ilm. 2010.


 
Nordbooks

Alm, Katja: Unessa näkyy kuolema.
Nordbooks 2012.   (Kripo ; 16).
ISBN 978-952-5908-69-5  (nid.)  28,50 e.  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Usva-Lilja Storkivi, itäisessä Helsingissä asuva nuori nainen, on avomiehestään Samuelista erottuaan ostanut oman asunnon ja perustanut etsivätoimiston. Ensimmäiseksi asiakkaakseen hän saa ex-avomiehensä äidin, joka kertoo, että Samuel on kadonnut. Vastahakoisesti Usva-Lilja suostuu jäljittämään miestä, ja tehtävä osoittautuukin työlääksi. Hänen elämäänsä alkaa hankaloittaa myös eräs kuntoutussäätiö asukasvalinnoillaan. Lapsena usein näkemänsä painajaisunikin alkaa ahdistaa häntä taas. Ja sitten eräänä aamuna hän löytää naapurinrouvan surmattuna ja tulee huomaamaan, että taloyhtiössä asuukin todella omituista väkeä. Lisäksi hänen päätään sekoittaa tumma komistus nimeltä Juho Hirvimäki, jolla kuitenkin tuntuu pyörivän mielessä vain Mimosa-niminen tyttö. Valloittaakseen Juhon Usva-Lilja alkaa tutkia myös tuon tytön tapausta, mutta saa siitäkin vain harmeja itselleen.
Unessa näkyy kuolema on itsenäinen jatko-osa Katja Almilta keväällä 2012  ilmestyneelle Keijuleikki-dekkarille.

 

Hanhisuanto, Kari: Isien pojat.
Nordbooks 2012.   (Kripo ; 17).
ISBN 978-952-782875      (sid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.

Yksitoistavuotiaana Sanna näkee viiden ystävänsä suorittavan järkyttävän teon. Mukana on myös hänen isoveljensä Ville, joka on jo nuorena porukan kiistaton johtaja. Ville pystyy manipuloimaan ystävänsä tekemään lähes mitä haluaa. Sanna ei anna niin helposti viedä itseään ja heidän suhteensa muuttuu vaikeammaksi varsinkin, kun Sanna ymmärtää Villen käyttävän valtaansa väärin.
Ystävien tiet eroavat ja Sannan tie johtaa Brysseliin. Ville jää Suomeen luomaan yrittäjän ja liikemiehen menestyksekästä uraa. Samalla kun Ville tekee uraa ja rahaa, hän ystävystyy matkoillaan venäläisen oligarkin Valerin kanssa. Yhdessä he suunnittelevat kammottavan sarjan väkivallan tekoja ympäri Eurooppaa, jonka tarkoituksena on suistaa vanha valta pois ja luoda oma järjestelmä tilalle. Villellä on oma projektinsa Suomessa. Sen vuoksi hän ottaa yhteyttä nuoruuden ystäviinsä ja kokoaa heidät Helsinkiin.
Pystyvätkö rikostutkijat Janne Laakso ja Tomi Gulsten sekä Sanna pysäyttämään Isien pojat ajoissa. Pelko on todellinen, sillä venäläisiltä kadoksissa oleva ydinlataus tikittää jossain.
Kari Hanhisuanto DekkariNetissä.

Kaikkonen, Piia: Kuoleman varjo.
Nordboks 2012.
ISBN   978-952-5908-73-2 (nid.)  Ilm. 10/2012.  Kansikuva.
Esikoisdekkari !!!
Hessu Laine on tyytymätön työhönsä ja firman toimitusjohtajan vaimon kanssa pitkään jatkunut salasuhdekin mietityttää. Hessun elämältä tuntuu puuttuvan sekä suunta että sisältö. Tavallistakin tavallisempi arki saa kuitenkin äkkimuutoksen, kun Hessun työkaveri, ja paras ystävä, Kari Kallio saa kesken työpäivän sairaskohtauksen ja kuolee. Mutta oliko kuolema sittenkään luonnollinen? Syyllisyyden painama Hessu päättää seurata johtolankoja, jotka sattuman kautta ohjaavat hänen tiensä Espanjaan. Matkan aikana Hessu joutuu laittamaan kaikkensa peliin paljastaakseen totuuden ystävänsä kuolemasta. Palatessaan Suomeen Hessu saa huomata, että pahan lonkerot yltävät pitkälle ja on valittava tarkkaan keneen voi luottaa.Kuoleman varjo on salapoliisiromaani, mutta myös kertomus omaan itseensä tutustumisesta. Päähenkilö, Hessu Laine, on tavallinen suomalainen mies, joka pohtii elämänsä suuntaa ja oppii virheistään. Hän joutuu tahtomattaan keskelle vaarallista seikkailua ja samalla löytää elämänilonsa uudestaan. Ratkaisua etsiessään hänellä on apunaan kohtalon sormi sekä joukko hyviä ystäviä.
- www.nordbooks.net/kirjatjaverkkokauppa.
- www.facebook.com/kaikkonenpiia.

 

Kettunen, Unto: Minäkö väärä sankari?
Nordbooks 2012.  (Kripo : 15).
ISBN 978-952-5908-68-6 (nid.)   28 e.   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Seppo Karinen palkattiin suunnittelemaan rationalisointia Tartossa toimivaan suomalaisyritykseen. Kuten arvata saattaa se oli vain peitetehtävä. Markkinoilla oli havaittu kilpailevan yrityksen tuotteissa käytettävän täsmälleen samanlaisia, erittäin arvokkaita osia kuin tämän Olof Nordenswan -konsernin työstökoneissa. Siitä oli syntynyt epäilys teollisuusvakoilusta tai jopa mahdollisesti teollisuusvarkaudesta. Seppo Karisen varsinaiseksi tehtäväksi tuli ottaa selvää näistä epäillyistä väärinkäytöksistä. Kauan ei Karisen tarvinnut Tartossa olla, kun jo hänen tavaransa varastettiin. Karinen itse joutui rikosepäilyistä telkkien taakse ja joutui turvautumaan vanhan hyvän ystävänsä, rikostarkastaja Veikko "Veksi" Siurulan apuun. Vähäiseksi ei jäänyt myöskään tohtori K. V. Mikkosen osuus epäilyttävän rikoksen selvittämisessä. Monivaiheinen tapahtumasarja polveili yllättävästi ja Seppo Karinen yritettiin saattaa ovelasti sivuraiteille tutkimuksissaan johdattamalla paikallinen poliisi hänen kimppuunsa. Rikolliset yrittivät olla nerokkaita, mutta kokeneiden ystäviensä avulla Karinen sai hänen toimintaansa kahlinneista syytöksistä itsensä lopulta vapaaksi. Monien välivaiheiden jälkeen koettiin lopulta todellinen yllätys, joka johti useiden henkilöiden "rationalisointiin" yrityksestä. Tarton poliisi osoittautui omassa roolissaan päteväksi rikosten selvittäjäksi. Sillä oli tärkeä merkitys myös Karisen tehtävän lopullisen ratkaisun löytymiselle. Jälkiselvittelyissä innostuivat kaikki tavalla tai toisella tapahtumaketjussa mukana olleet pukemaan sankarin viittaa hartioilleen. Yksityisetsivä Seppo Karinen alkoi jo lopulta epäillä oliko hän todellakin rikosvyyhdin selvityksessä aivan väärä sankari. Etenkin kun rakas Riitta-vaimo tuntui asettavan miehensä hyviä ominaisuuksia tärkeämmäksi tämän henkivakuutuksen suuruuden.
Unto Kettuselta on ilmestynyt aiemmin dekkari Rikolliset menevät ansaan (2011).

Koskell, Nella: Lihan hinta.
Nordbooks 2012.
ISBN 978-952-5782-97-4  (sid.)  31,90 e.   Kansikuva.

Elena on meedio, jonka ihmeellisiä kykyjä poliisikin käyttää hyväkseen tutkimuksissaan. Nyt tapahtunut kuolemantapaus saa hänet ymmälleen, mutta yhdessä tutkivan rikospoliisin kanssa hän pääsee yhä lähemmäs tekijää, kunnes on vaarassa itsekin.
Itsekäs isä haluaa lapselleen parasta mitä voi toivoa ja se on uusi sydän. Mutta sydämensiirron myötä lapsi saa myös outoja aistimuksia, joita ei ymmärrä ja joita yrittää selvittää. Miten liittyvät yhteen kadonneet kirurgit, sydänsiirtopotilas ja kummalliset viestit? 
Lisätietoa:
- Nordbooks - Nella Koskell.

Kuosma, Tapio: Helvetinjärven tapaus.
Nordbooks 2012.   (Kripo : 18).
ISBN 978ö-952-6643-29-8 (nid.)  Ilm. 12/2012.   Kansikuva .
Poliisiammattikorkeakoulun opiskelija Jori Tarkinpuro saa harjoitustehtävän, joka sijoittuu Ruoveden Helvetinjärven kansallispuiston jylhiin maisemiin. Harmittomalta vaikuttava harjoitus saa yllättävän käänteen Tarkinpuron törmätessä makaaberiin ruumislöytöön. Onko kysymyksessä henkirikos, jonka juuret ulottuvat vuoden 1918 sisällissotaan? Tarkinpuro joutuu tutkimaan tapausta Helsingin poliisilaitokselta Pirkanmaan poliisin avuksi lainatun rikoskomisario Matti Petäjäviidan apulaisena. Petäjäviita turvautuu puolestaan vanhaan ystäväänsä, KRP:stä savustettuun tutkijaan, yksityisetsivä Roi Marrakseen.Ruumislöydön arvoitus pakottaa tutkijat perehtymään lähemmin oman valtiomme kivuliaisiin synnytystuskiin. Rikoskomisario Petäjäviita joutuu moraalis-eettisen ongelman eteen. Kertoako selvityksensä yllättävä tulos Jori Tarkinpurolle heti vai odottaako hänen mahdollista valmistumistaan poliisiammattikorkeakoulusta?
Tapio Kuosmalta ilmestyi keväällä 2012 jännityskirja Tehtävä Guantanamossa Livres Belles-Lettresin kustantamana.
Lisätietoa:
- Espoon kirjailijat - Tapio Kuosma.

 

 


 

Otava

 

Kotimaiset


Erra, Jyrki: Kaunasin sivut.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26207-7 (sid.)   Ilm. 6/2012.   
bbbb
Esikoistrilleri!!!

Kansainvälisen luokan mysteeritrilleri Ruusun nimen hengessä! Suomalaistutkijan käsiin joutuu tarkoin varjeltu keskiaikainen käsikirjoitus, jonka vuoksi moni on valmis jopa tappamaan. Nuori suomalainen Johan matkustaa Roomaan tekemään väitöskirjaa
Ruotsi–Suomen kuningattaren Kristiinan kirjaston kokoelmista. Vatikaanin arkistoissa Johanin eteen tuodaan kuin salaa mystinen käsikirjoitus, jonka on laatinut suomen kielellä pappi 1500-luvun Kumlingessa. Käsikirjoitukseen liittyy jotakin arkaluontoista, mistä
virkailijat vaikenevat visusti. Johan vedetään vaarojen ja petosten verkkoon, jonka takana ovat paitsi katolisen kirkon varjelemat salaisuudet myös suurvaltojen väliset jännitteet. Löytääkseen Vatikaanin käsikirjoituksesta puuttuvat ratkaisevat sivut hänen on lopulta matkustettava Liettuan Kaunasiin, Pazaislisin luostariin, joka niiden salaisuutta vartioi. Matka on täynnä odottamattomia vaaroja.
Jyrki Erra (s. 1950) on helsinkiläinen arkkitehti. Kaunasin sivut on hänen esikoisromaaninsa. Menneisyyden salaisuuksiin sukeltava trilleri liikkuu keskiajan tunnelmissa pitkin katolisen kirkon salaperäisiä käytäviä, kirjastoja ja luostareita ja linkittyy kiehtovalla tavalla myös Suomen historiaan.
Jyrki Erra DekkariNetissä.


Mäki, Reijo:  Sheriffi.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26321-0 (sid.)    Ilm. 6/2012.   Kansikuva.

Alaston ruumis pihakeinussa. Toinen raato reikä päässä keittiössä. Jussi Vares palkataan selvittämään mysteeriä, joka ei ole selvinnyt koko talven jatkuneissa tutkimuksissa. Rintamamiestalon pihalla valittaa ruosteinen vaijerikeinu, jossa istuu alaston ja raadeltu ruumis. Lehdet aloittavat armottoman lööppitulvan, jota jatkuu läpi talven. Seuraavana keväänä Jussi Vares palkataan tutkimaan yhä selvittämätöntä murhaa. Työ vie yksityisetsivän jälleen Turun alamaailman armottoman ja arvaamattoman aateliston pitkiin pöytiin ja hämäriin huoneisiin. Alkaa hämäysten ja toinen toistaan seuraavien juonenkäänteiden omituinen naamioleikki, jonka säännöt eivät tunnu aukeavan Varekselle. Ja sitten Jussia vastaan astelee nainen nimeltä Harriet, joka jättää mieheen ikuisen jäljen.
Samaan aikaan novellikirjailija Luusalmi valmistautuu elämänsä ensimmäiseen runonlausuntatilaisuuteen odottamattomin seurauksin.
Jossakin tapahtumia tarkkailee herkeämättä kasvoton Sheriffi. Hän on yhtä aikaa kaikkialla, mutta ei missään...
Turkulaisen Reijo Mäen (s. 1958) luoma yksityisetsivä Jussi Vares, suomalaisen dekkarigenren tunnetuin renttu, on viihdyttänyt lukijoita jo kohta kolmen vuosikymmenen ajan. Sheriffi vie Vareksen jälleen Turun alamaailmaan, joka näyttäytyy nyt arvaamattomampana kuin koskaan ennen.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja CD-äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.


Pakkanen, Outi: Toinen kerros.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26585-6 (sid.)  Ilm. 9/2012.    Kansikuva .

Seinillä on korvat, uskoo Anna Laineen levoton naapuri.  Anna Laine on palannut sapattivapaalta Helsinkiin. Samaan taloon on muuttanut kolmikymppinen Vilma Saario, joka pyörittää kukkakauppaa Hietalahdentorin tuntumassa. Tapaninpäivän iltana nainen soittaa Annan ovikelloa, käyttäytyy poukkoilevasti ja väittää kuulevansa ääniä. Vilma alkaa ujuttautua Annan seuraan, ja Anna tutustuu vähitellen naisen erikoiseen perheeseen, jossa tunteet risteilevät jääkylminä ja tulikuumina. Vilman isä, eversti evp Erkka Saario on uusissa naimisissa Vilman entisen luokkatoverin Mirellan kanssa. Äiti on pappi, joka on eronnut kirkosta eikä aio liittyä takaisin ennen kuin homoliitot sallitaan. Kuvioissa ovat myös Mirellan ex-mies sekä vuoroviikoin äitinsä luona asuva tytär. Ennestäänkin monimutkaiset ihmissuhteet saavat tylyn käänteen, kun yksi perheenjäsenistä kuolee.
Outi Pakkanen (s. 1946) on helsinkiläinen kirjailija. Hänet tunnetaan urbaania elämää ja muuttuvaa Helsinkiä kuvaavista tyylikkäistä dekkareistaan, joissa poliisin apuna rikoksia ratkoo usein graafikko ja mestarillinen kotikokki Anna Laine. Pakkanen on myös julkaissut elämäkerrat Emmi Jurkasta ja Aino Acktésta. Outi Pakkasen 22. dekkari. Loistava saavutus.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja isotekstisenä kirjana.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Valkoinen kääpio.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26781-4 (sid.)   Ilm. 9/2012.    Kansikuva.
Kiitetyn trillerisarjan päätösosassa Leo Kara pääsee globaalin rikollisuuden ja Mundus Novus -säätiön ytimeen.
YK:n huume- ja rikostoimiston erityisavustaja Leo Kara seuraa yhä vaikutusvaltaisemmaksi osoittautuvan Mundus Novuksen jälkiä itään. Säätiön lonkerot ulottuvat myös Suomen poliittiseen lähihistoriaan. Kuviot laajenevat Kiinaan ja Afrikkaan – maailman seuraava supervalta on se, joka onnistuu ottamaan avaruuden hallintaansa. Säätiön salaisuutta selvittäessään Kara pääsee entistä lähemmäksi totuutta omasta isästään. Päätöksensä saavat myös kaapattua tytärtään jäljittävän Kati Soisalon sekä kirgiisitappaja Manasin tarinat.
Taavi Soininvaara (s. 1966) on oikeustieteen kandidaatti ja kirjailija. Hän kirjoittaa myös kolumneja talouslehtiin. Soininvaaran kolmastoista teos Valkoinen kääpiö päättää Leo Kara -trillerisarjan, jossa ovat ilmestyneet myös Kriittinen tiheys, Pakonopeus ja Punainen jättiläinen.  Hieno sarja!!!
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja CD-äänikirjana.
Taavi Soininvaara Dekkarinetissä.

Tamminen, Petri: Rikosromaani.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26464-4 (sid.)   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen rikosromaani!!!??
Malmin musertaja, Hämeenlinnan häpäisijä Hermann Ångström on iskenyt jälleen. Alttarille jätetty morsian, sairauslomalle masennettu valtioneuvos, tylyn lääkärinlausunnon tai kuntokartoitusraportin masentamia kansalaisia. Nöyryytettyjä, lannistettuja sieluja, huolia ja häpeää. Aineettomaan pahantekoon syyllistynyt Hermann Ångström liitelee aamuyön pimeydessä ja langettaa ihmisten ylle sarjan sosiaalisia häpeitä ja hahmotonta murhetta. Hänen iskujensa kohteita ja tekotapoja on mahdoton ennakoida, ja vain poikkeuksellisesti hän havittelee rahallista hyötyä. Kuka Ångström on, ja mitä hän kostaa? Tapauksen saa hoidettavakseen elämää nähnyt komisario Vehmas, jonka mielestä ihmiset sairastavat tulevaisuutta ja poliisin työ on kansanrunoutta. Ylivoimaisesta Ångströmistä ei rikoksiin kyllästynyt Vehmaskaan saa otetta ennen kuin sattuma puuttuu peliin.
Petri Tamminen (s. 1966) on kirjailija ja vapaa toimittaja. Hänen tuotantoaan on käännetty useille kielille. Tälläkään kertaa lakonisen huumorin mestari ei petä lukijoitaan. Rikosromaani tarjoaa meille oivan mahdollisuuden nauraa oman elämämme kipukohdille.
Lisätietoa:
- Otava - Petri Tamminen.
- Wikipedia - Petri Tamminen.
- Kirjasampo - Petri Tammi.

 

Ulkomaiset


Cornwell, Patricia: Punainen usva.
Alkuteos: Red mist, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-25430-0 (sid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.

Vierailu naisvankilassa vie Kay Scarpettan tutkimaan raakaa perhesurmaa ja omituista vankikuolemien sarjaa.
Vastoin miehensä toivetta Scarpetta lähtee Georgian naisvankilaan haastattelemaan tuomittua seksuaalirikollista, jonka tytär murhasi puoli vuotta aikaisemmin hänen entisen työtoverinsa. Tapaaminen ei suju odotetusti, ja muutenkin Scarpettasta tuntuu, että jokin on hullusti. Tahtomattaan hän sotkeutuu sadistisen tappajan seittiin. Tutkimukset johtavat laajemmalle kuin Scarpetta olisi koskaan kuvitellut. Ehtiikö hän estää kammottavan terrori-iskun?
Patricia Cornwellin (s. 1956) dekkareita on ilmestynyt yli 35 maassa. Hänen Kay Scarpetta -hahmonsa palkittiin vuonna 1999 Sherlock Awardilla parhaana yhdysvaltalaisen kirjailijan luomana salapoliisina. Erityisen rakastettu Cornwell on Suomessa: yli viisitoista vuotta bestsellerlistojen kärjessä, reilusti yli miljoona myytyä kirjaa. Kay Scarpetta on aina yhtä tervetullut.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.


Crichton, Michael - Preston, Richard: Mikro.
Alkuteos: Micro, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26558-0 (sid.)   Ilm. 8/2012.    Kansikuva.

Herkkua Jurassic Park -faneille! Päihittääkö tieteellinen keksintö luonnonvoimat?
Seitsemän Cambridgen jatko-opiskelijaa kutsutaan Havaijille Nanigenin tutkimuskeskukseen tutustumaan uuteen mullistavaan teknologiaan. Laitos kehittää uusia lääkeaineita hyönteisiä tutkimalla. Johtajalla ei ole puhtaat jauhot pussissaan, ja hän huijaa opiskelijat kutistushuoneeseen. He päätyvät keskelle hyönteisten maailmaa, missä ihmisäly joutuu vastakkain luonnon mittaamattomien voimien kanssa.
Tieteisjännäreistään maailmankuulun Michael Crichtonin (1942–2008) keskeneräiseksi jääneen trillerin viimeisteli kirjailija Richard Preston.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Michael Crichton.
- Hs.fi - Michael Crichtonin muistokirjoitus.
- www.michaelcrichton.net.

Gerritsen, Tess: Eloonjäänyt.
Alkuteos: Last to die, 2012.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26784-3 (sid.)   Ilm. 10/2012.
Bostonin poliisin kovapintaisen etsivän Jane Rizzolin ja hänen työparinsa, faktoihin luottavan kuolinsyyntutkijan Maura Islesin rautaista ammattitaitoa tarvitaan taas.  Perhe murhataan raa'asti ja vain yksi lapsista jää henkiin.  Lasta tuntuu vainoavan kammottava kirous: myös hänet hoiviinsa ottanut perhe murhataan, ja hän jää toistamiseen orvoksi. Jane Rizzoli ja Maura Isles eivät usko näin kaameaan sattumaan.  Kolme lasta kohtaa toisensa sisäoppilaitoksessa, jonka tehtävänä on auttaa ja suojella nuoria väkivallan uhreja.  Traagiset kohtalot yhdistävät orpoja, jotka eivät näytä olevan turvassa edes tarkkaan valvotun koulukodin muurien suojassa.
Kymmenes Maura Isles ja Jane Rizzoli -trilleri pitää pihdeissään yllättävään loppuun saakka
.
Kirja saadaan tuoreeltaan suomeksi.  Se on ilmestynyt USA:ssa kesällä 2012.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.


James, P. D.: Syystanssiaiset.
Alkuteos: Death Comes to Pemberley, 2011.  Suom. Maija Kauhanen.
Otava 2012.
ISBN 978-951-26352-4(sid.)  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Brittidekkarin grand old lady yllättää.  On kulunut kuusi vuotta Jane Austenin klassikkoromaanin Ylpeys ja ennakkoluulo tapahtumista, ja Elisabeth ja Mr. Darcy elävät onnellisina Pemberleyssa kaksospoikiensa kanssa. Jokavuotiset syystanssiaiset saavat kuitenkin kauhistuttavan lopun, kun kartanon pihaan pyyhältävät vaunut mukanaan kutsumaton vieras, Elisabethin sisar Lydia. Lydia ulvoo hysteerisenä, että hänen miehensä Mr. Wickham on murhattu. Kun asiaa lähdetään selvittämään, Mr. Wickham löydetäänkin hengissä, mutta yltä päältä veressä parhaan ystävänsä ruumiin ääreltä.
P. D. James (s. 1920) tunnetaan rikostarkastaja Adam Dalglieshista kertovista dekkareistaan.
Upeata, että saadaan P. D. Jamesilta vielä uusia kirjoja.... Loistava kirjoittaja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
P. D. James DekkariNetissä.

Leon, Donna: Uskon asia.
Alkuteos: A Question Of Belief, 2010.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-25935-0 (sid.)  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Lämpöaallon koettelemassa Venetsiassa komisario Brunetti saa selvitettäväkseen oikeudenpalvelijan murhan.
Kesäisessä Venetsiassa kihisee. Paikallisen oikeustalon toimintaa häiritsee ristiriitatilanne virkamiesten välillä. Kun oikeudenpalvelija löydetään murhattuna, mysteerin ratkaisijaksi kaivataan komisario Brunettia. Samaan aikaan Vianello joutuu tarkkailemaan tätinsä hämäriä puuhia, sillä tämä on nostanut suuria summia perheyrityksen tililtä.
Amerikkalaissyntyinen Donna Leon on työskennellyt opettajana useissa maissa ennen asettumistaan Venetsiaan.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Donna Leon DekkariNetissä.

 
McCall Smith, Alexander: Harhapolkuja savannilla.
Alkuteos: The Double Comfort Safari Club, 2010.  Suom. Päivi Pouttu-Delière.
Otava 2012.
ISBN 978-951-26227-5 (sid.)  Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Rakastetun, lämminhenkisen dekkarisarjan yhdennessätoista osassa Mma Precious Ramotswe saa erikoisen toimeksiannon.
Varakas amerikkalainen turisti on Botswanan-matkallaan mieltynyt safarioppaaseensa niin, että on merkinnyt tämän edunsaajaksi testamenttiinsa. Nyt amerikkalainen on kuollut, ja Mma Ramotswen pitäisi etsiä käsiinsä opas ja kertoa tälle yllätysperinnöstä. Samaan aikaan Naisten etsivätoimisto selvittelee tapausta, jossa vaimo on kertonut epäilevänsä miestään aviorikoksesta mutta alkaakin pian itse vaikuttaa epäilyttävältä.
Alexander McCall Smith (s. 1948) on skotlantilainen oikeustieteen professori, joka on asunut vuosia Afrikassa ja kerännyt muun muassa Botswanan rikoslain kansien väliin. Hänen Mma Ramotswe -dekkarinsa ovat lisänneet miljoonien lukijoiden tietämystä afrikkalaisuudesta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Edunsaajat.
Alkuteos: Profitörerna, 1979.  Suom. Kari Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26224-4 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Ruotsalaisessa kansankodissa rehottaa tyttökauppa. 14. syyskuuta 1978 puolalaissyntyinen prostituoitu murhataan raa’asti Roslagsgatan 40:ssä. Tapausta ryhtyy tutkimaan ahdistunut 32-vuotias rikosylikonstaapeli Jan Lewin. Sekä uhrin entinen poikaystävä että vuokranantaja näyttävät kadonneen jäljettömiin. Samaan aikaan komisario Gösta Melander painii kaupungissa rehottavaa prostituutiota koskevan tutkinnan kimpussa. Löytyykö ratkaisu ilotytön murhaan tutkimuksissa esiin nousseesta bordellikuninkaasta? Kriminologian professori Leif GW Persson kuvaa vuonna 1979 ilmestyneessä romaanissaan ruotsalaista yhteiskuntaa pirullisen tarkasti.  Hienoa, että saadaan Perssonin toinen vuonna 1979 ilmestynyt dekkari suomeksi. Vielä on suomentamatta v. 1982 ilmestynyt Samhällsbärarna. Toivottavasti sekin saadaan vielä joskus suomeksi.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Rowling, J. K.: Paikka vapaana.
Alkuteos: The Casual Vacancy,  2012.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26954-0 (sid.)   Ilm. 11/2012.  Kansikuva.
Kun nelikymppinen Barry Fairbrother kuolee äkillisesti, Pagfordin pikkukaupunki menee sekaisin. Päältä katsoen kaupunki
toreineen ja keskiaikaisine kirkkoineen on mitä idyllisin, mutta Pagford ei ole sitä miltä näyttää. Kauniiden kulissien takana kaupunkilaiset ovat suorastaan sodassa keskenään. Rikkaat ja köyhät, lapset ja vanhemmat, opettajat ja oppilaat ovat
nousseet toisiaan vastaan.  Ja kun Barryn paikka kunnanvaltuustossa jää vapaaksi, ristiriidat kärjistyvät.
Seuraajan valinta nostattaa suuria intohimoja ja johtaa odottamattomiin paljastuksiin.
J. K. Rowlingilta ensimmäinen aikuisille kirjoitettu romaani.  Tätä on odotettu. Erittäin kiinnostava kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
J. K. Rowling DekkariNetissä.

Lisätietoa ja arvosteluja:
- www.jkrowling.co.uk.
- Wikipedia - J. K. Rowling .

Ruiz Zafón, Carlos: Taivasten vanki.
Alkuteos: Prisionero del cielo, 2011.  Suom. Antero Tiittula.
Otava 2012.  
ISBN 978-951-26474-3 (sid.)  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.

Vuosi Tuulen varjon tapahtumien jälkeen salaperäinen muukalainen saapuu Semperen ja pojan kirjakauppaan, jossa työskentelee myös heidän ystävänsä Fermín Romero de Torres. Uhkaava vieras tuntuu tietävän Fermínin henkilöllisyyden. Fasistien tyrmästä paennut Fermín toipuu kammottavista vankilakokemuksista ja suunnittelee häitään, mutta pysyäkseen turvassa ja voidakseen avioitua hän tarvitsee uuden identiteetin. Tästä alkaa mysteerejä pursuava tarina rakkaudesta, ystävyydestä, kateudesta ja kostonhimosta. Se vie lukijan syvälle Francon sotilasdiktatuurin ajan Espanjaan, Barcelonan hämärille kujille ja Unohdettujen kirjojen hautausmaan uumeniin.
Espanjalaiskirjailijan maaginen uutuus punoo Tuulen varjon ja Enkelipelin tarinoiden säikeet uudeksi lumoavaksi arvoitukseksi.
Carlos Ruiz Zafón DekkariNetissä.

Van Lustbader, Eric : Robert Ludlumin Medusan tähtäin.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne objective, 2010.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25474-4 (sid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Elokuvistakin tuttu supervakooja Jason Bourne joutuu kohtaamaan vertaisensa. Jason Bourne todistaa Afrikassa taidevälittäjän murhan. Mieleen muistuu toisen nuoren naisen murha Balilla. Tämä oli uskonut Bournen vastuulle erikoisen sormuksen, jonka takia moni oli valmis tappamaan. Sormuksen salaisuutta selvittäessään Bourne pääsee venäläisen palkkasoturin jäljille. Mies on koulutettu säälimättömäksi palkkatappajaksi kuten hänetkin. Mutta joku tarkkailee ja manipuloi heitä molempia.
Eric Van Lustbader jatkaa Robert Ludlumin(1927–2001) suosittua Medusa-sarjaa. Myös elokuvatrilogia on saamassa jatkoa.
Aiemmin suomennettu Robert Ludlumin Medusan perintö (2008), Robert Ludlumin Medusan ansa 2009), Robert Ludlumin Medusan
petos (2010) ja Robert Ludlumin Medusan valhe (2011).
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.

Tietokirjoja

Jacobsen, Kirsten: Mankell.
Alkuteos: Mankell om Mankell, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-26474-3 (sid.)  Ilm. 9/2012.    Kansikuva .
Ruotsalaisen Henning Mankellin matka äitinsä hylkäämästä kaksivuotiaasta Pohjoismaiden ehkä suosituimmaksi kirjailijaksi on ollut värikäs. Elämäkerrassaan kirjailija muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan, uraansa teatterin parissa ja kirjailijana, ensimmäisiä käyntejään Afrikassa. Esitellyiksi tulevat myös nykyinen vaimo Eva Bergman ja edesmennyt appi Ingmar Bergman. Tärkeässä osassa ovat hyväntekeväisyystyö ja globaali poliittinen toiminta.
Kirsten Jacobsenin ja Mankellin kahdenkeskisistä keskusteluista pääosin rakentuvassa kirjassa ääneen pääsevät myös kirjailijan läheiset ja työtoverit. Tekstiä värittävät Mankellin tuotannosta poimitut sitaatit, ja Wallander-fanienkin nälkä tyydytetään, kun kirjailija valottaa maailmankuulun rikoskomisarionsa syntytaustoja ja kehitystä.
Kirsten Jacobsen (s. 1942) on kirjoittanut elämäkerrat mm. elokuvaohjaaja Lars von Trieristä ja kirjailija Klaus Rifbjergistä.
Menestyskirjailija raottaa nyt ensi kertaa ovea yksityiselämäänsä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia Seven -sarjassa.

 
Cornwell, Patricia: Kuolleiden satama.
Alkuteos: Port mortuary, 2010.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26637-2 (nid.).     Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Dahl, Arne: Jälkijäristys.
Alkuteos: Efterskalv, 2006.  Suom. Kari Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26643-3 (nid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Enger, Thomas : Aavekipu.
Alkuteos: Fantomsmerte, 2011.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26628-0 (nid.)    Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Follett, Ken: Taivaan pilarit.
Alkuteos: The pillars of the earth. 
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-33965-7 (sid.)   24 e.   Ilm.  syksy 2012.
1. p. ilm. 1999. 

Gerritsen, Tess: Hiljainen tyttö.
Alkuteos: The silent girl, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26661-7 (nid.)   Ilm.   11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Harris, Robert: Arkkienkeli.
Alkuteos: Archangel, 1998. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26262-6 (nid.)   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2000.

James, P. D.:  Murhaajan mieli.
Alkuteos: A mind to murder, 1963.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2012.
ISBN  978-951-1-26668-6 (nid.)  Ilm. 12/2012.      Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

James, P. D.: Kalman naamiot.
Alkuteos: The Skull Beneath the Skin, 1982. Suom. Osmo Saarinen.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26998-4 (nid.)   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1993.

James, P. D.: Dalgliesh ja kuolema.
Alkuteos: The black tower., 1975  Suom. Kirsti Kattelus.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-39050-4  (nid.)   Ilm. 11/2012.  
1. p. ilm. 1986.

Jungstedt, Mari: Kesän kylmyydessä.
Alkuteos: Den du inte ser, 2003. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2012.
ISBN 951-1-1-26683-9 (nid.)  Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2006.

Kazinski, A. J.: Viimeinen hyvä ihminen.
Alkuteos: Den sidste gode mand, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26642-6 (nid.)   Ilm. 11/2012. Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Leon, Donna: Haurasta lasia.
Alkuteos: Through a glass, darkly, 2006. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012
ISBN 978-951-1-26894-9 (nid.)   9,50 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
1. p.  ilm. 2008.


Leon, Donna : Kasvot kuvassa.
Alkuteos: About face, 2009.   Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26193-3 (nid.).     Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2011.

Leon, Donna: Kohtalokkaat lääkkeet.
Alkuteos: Fatal Remedies, 1999. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-27000-3 (nid.)   Ilm. 11/2012.
1.  p. ilm. v. 2002.

Leon, Donna : Kuolema oopperassa.
Alkuteos: Death at La Fenice, 1992. Suom. Titia Schuurman.
Otava 2012.
ISBN 951-1-26893-2 (nid.)   9,50 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1997. 

Leon, Donna: Kuolema väärissä vaatteissa
Alkuteos: Dressed for Death, 1994. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 951-1-26891-8 (nid.)  9,50 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1999.

Leon, Donna: Kuolema tekee tiliä
Alkuteos: Death and Judgment, 1995. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 951-1-26892-5 (nid.)  9,50 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm.  2000.

Leon, Donna: Kuolema tulvan aikaan.
Alkuteos: Acqua Alta, 1996. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 951-1-26895-6 (nid.)  9,50 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2001.

Leon, Donna: Kuolema vieraalla maalla.
Alkuteos: Death in a strange country, 1993. Suom. Titia Schuurman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25926-8 (nid.)   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1998.

Leon, Donna: Ajasta ikuisuuteen.
Alkuteos: Quietly in their Sleep, 1997. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26999-1 (nid.)  Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2001.

Van Lustbader, Eric: Robert Ludlumin Medusan valhe.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne deception, 2009.  Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26666-2 (ndi.)  Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Mäki, Reijo: Jussi Vareksen drinkkiopas.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26620-4 (nid.)  Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
1. p. keväällä 2003.

Marklund, Liza : Panttivanki.
Alkuteos: Du gamla, du fria, 2011.  Suom. Päivi Kivelä ja Kari Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26664-8 (nid.)   Ilm. 12/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Mäki, Reijo: Pimeyden tango.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26205-3 (nid.)  Im. 9/2012.   Kansikuva.
1. p ilm. 1997.

Pakkanen, Outi: Porosta parmesaaniin : Anna Laineen keittokirja.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26659-4 (nid.)   9,50 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
1. p ilm. 2003.

Persson, Leif GW: Matkan pää.
Alkuteos: Den döende detektiven, 2010.  Suom. Kari Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-2622-8 (nid.)   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
1. p. kesällä 2011.

Qiu Xialong : Punaisen sankarittaren kuolema.
Alkuteos: Death of a Red Heroine, 2000. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2012
ISBN 978-951-1-25910-7 (nid.)   Ilm. syksyllä 10/2012.   Kansikuva.
1. p. keväällä 2005.

Smith, Wilbur: Ukkosen kumu.
Alkuteos: The sound of thunder, 1966.  Suom. Pirkko Lokka.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26624-2 (nid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi 1967.

Smith, Wilbur: Vaaran vesillä.
Alkuteos: Those in peril, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26647-1 (nid.)   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Äänikirjat

Mäki, Reijo: Sheriffi
.
Otava 2012.
Lukija: Ville Tiihonen.
CD-äänikirja.  Sisältää: 10 CD-levyä.
ISBN 978-951-1-26731-7   Ilm.  7/2012.  Kansikuva.

Soininvaara, Taavi : Valkoinen kääpiö.
Otava 2012.
Lukija: Kari Ketonen.
CD-äänikirja.  11 CD-levyä yht. 13 h 1 min.
ISBN 978-951-1-26758-4   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.

 Paasilinna


Christie, Agatha: Hiirenloukku : näytemä.
Alkuteos: Mousetrap. Suom.  
Paasilinna 2012.
ISBN78-952-5856-69-9 (sid.)   19,60 e.   Ilm. 9/2012.
Huom!  Kirja ilmestyy ilmeisesti vasta vuonna 2014.

Christie, Agatha: Grand Tour - Matkalla maailman ympäri.
Toim. Mathew Prichard.
Alkuteos: Grand Tour - Letters and Photographs from the British Empire Expedition 1922, 2012. Suom. Tuija Tuomaala.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-75-0 (sid.)    Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Agatha Christie (1890-1976) lähti vuonna 1922 maailmanympärysmatkalle miehensä kanssa. Matka tuli kestämään lähes vuoden päivät ja tältä reissulta Agatha ammensi tuleviin romaaneihinsa niin henkilöhahmoja, paikkoja kuin keskeisiä teemoja. matkakohteina olivat mm. Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti ja Havaji.
Agatha Christien tyttärenpoika on koonnut tämän ainutlaatuisen matkakuvauksen, joka paljastaa Agathasta aivan uuden puolen, osoittaen kuinka hänen intohimonsa eksoottisiin juonikuvioihin ja paikkoihin alkoi tällä silmät avaavalla matkalla.
Nämä laajat ja aiemmin julkaisemattomat kirjeet sekä sadat valokuvat, jotka Christie on itse ottanut (kannettavalla kamerallaan!), kertovat meille mielenkiintoisia tarinoita menneestä, useiden vuosikymmenten takaisesta maailmasta. Kirjeiden ja Agathan valokuvien tukena toimii myös laaja kuvasto matkamuistoista, joita Agatha matkan varrelta keräsi.
Hom!   Agatha Christien tyttärenpoika Mathew Prichard vierailee Helsingissä joulukuun alussa 4.-5.12.2012.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Paasilinna -Grand Tour.

 


 

Schildts&Söderströms


Heino, Jyrki: Kellari,
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-2968-7 (sid.)   35 e.   Ilm. 7/2012.  Kansikuva .
Esikoisteos!!!
eli kertomus poikkeuksellisista ja järkyttävistä tapahtumista, jotka aikanaan herättivät suurta huomiota Ruotsin kuningaskunnan Turun kaupungissa.
Luutnantti Carl Wennehielm on matkalla raatihuoneelle saatuaan edellisenä iltana salaperäisen viestin. On alkukesä Turussa vuonna 1796. Wennehielm väistelee mukulakivikujalla hevoskärryjä ja hevosten kakkaroita. Torilla on aina kuhinaa, vaikka suuret markkinat ovat vasta tulossa. Tunnollisena miehenä Wennehielm haluaa olla ajoissa paikalla, sillä hänet on selvästi kutsuttu tapaamiseen tärkeässä asiassa. Ranskan vallankumous ja monet sodat ovat suistaneet Euroopan sijoiltaan. Poliittiset intohimot vellovat, sivistyselämään vaikuttavat uudet virtaukset, kaupankäynti etsii muotojaan. Ja kun Ruotsin kuningaskunnan Turun kaupungin liepeiltä löydetään ruumis, eivät löydön taustalla ole sellaiset syyt, joihin on totuttu. Tarvitaan luutnantti Carl Wennehielmin kokemusta ja tarkkaa silmää selvittämään tapahtumien kulkua. Yhdessä kaupunginviskaali John Appengrenin kanssa Wennehielm paneutuu setvimään ruumiin mysteeriä. Tehtävä osoittautuu vähintään niin haastavaksi kuin Turun maistraatissa on alun alkaen ounasteltu. Tutkimusten edetessä Wennehielm joutuu myös oman elämänhistoriansa äärelle tavalla, joka ei aina ole kovin mieluisa. Kun työ on jo käymässä yli luutnantin voimien, emännöitsijä mamselli Mannelinin määrätietoinen huolenpito ja kaupungin väen tuntemus nousevat arvoonsa.  Jyrki Heinon komea esikoisteos on otteessaan pitävä rikosromaani dekkarin ystäville, kiehtova ajankuvaus historian harrastajille ja huikea lukuromaani kaikille, jotka viihtyvät hyvän kirjan parissa.
Jyrki Heino on syntynyt Raumalla 1958. Historia on ollut hänen harrastuksensa pienestä pitäen – samoin kirjallisuus. Historiasta ei kuitenkaan tullut ammattia, vaan Heino opiskeli lääkäriksi. Hän työskentelee biokemian professorina Turun yliopistossa.
Lisätietoa:
- Schildts&Söderströms - Jyrki Heino.

Atkinson, Kate: Kaikkein vähäpätöisin asia.
Alkuteos: One good turn, 2006.  Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-2970-0  (sid.)   35 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
On kesä ja Edinburghin festivaalit. Teatterin matineaesitykseen jonottava ihmisjoukko joutuu todistamaan keskellä liikennettä tapahtuvaa hämmentävää raivokohtausta, joka on vähällä johtaa veritekoon.
Martin Canning huitaisee raivokasta kuumakallea laukullaan, mikä on hänelle täysin poikkeuksellista käytöstä. Viisikymppinen vetäytyvä ja harmittomanoloinen poikamies kirjoittaa salanimellä hampaattomia rikosromaaneja. Hän asuu viktoriaanisessa talossaan ja viettää kuvitelmissaan idyllistä perhe-elämää. Mutta mitä jos Martin on aiheuttanut epähuomiossa venäläisen prostituoidun kuoleman – saisiko hän synninpäästön koska on juuri estänyt henkirikoksen?
Sivustaseuraajien joukossa on kyyninen Gloria, joka suhtautuu hämäräperäisiin kiinteistöbisneksiin erikoistuneen aviomiehensä sydänkohtaukseen huolestuttavan tyynesti ja yhtä välinpitämättömästi kuin ystäviinsä, lapsiinsa ja lapsenlapseensakin, sekä Archie, Louise Monroen, yksinhuoltajan ja ylityöllistetyn poliisitarkastajan teini-ikäinen ongelmiin ajautunut poika. Tilanteen todistaja on myös Jackson Brodie, expoliisi ja ex-yksityisetsivä, joka ei halua enää sekaantua minkäänlaisiin ikävyyksiin – hän nauttii uudesta vauraudestaan ja Juliasta, joka on saanut roolin Edinburghin festivaaliesityksessä. Julia vain on kumman kiireinen ja etäinen, ja Jacksonilla on aikaa pyöritellä peukaloitaan – kunnes hän tulee löytäneeksi hukkuneen naisen ruumiin ja kunnes häntä itseään epäillään murhasta. Sitten onkin pakko sekaantua …
Kovaksikeitetty mutta kiltti Jackson Brodie on esiintynyt jo neljässä romaanissa, ja niihin perustuvassa
BBC:n tv-sarjassa Jackson Brodiena nähdään Harry Potter -filmatisoinneista tuttu Jason Isaacs. Edinburghissa kuvatun sarjan ensi-ilta oli Isossa-Britanniassa keväällä 2011. 
Kate Atkinsonin viime syksynä 2011 ilmestynyt dekkari Ihan tavallisena päivänä oli viime yksi viime vuoden parhaita käännösdekkareista.
Kate Atkinson DekkariNetissä.

Eastland, Sam: Tsaarin silmä.
Alkuteos: Eye of the Red Tsar.  Suom. Risto Raitio.
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-2971-7  (sid.)   35 e.   Ilm. 9/2012.
Huom! Kirja ilmestyy helmikuussa 2013.
Tarkastaja Pekkala oli kerran Venäjän kuuluisin rikosetsivä, tsaarin luotettu mies. Osat kääntyivät ja saalistajasta tuli saalis: nyt Pekkala viruu vankileirillä, keskellä korpea. Miljoonien kohtalotovereiden tavoin hänet on lähetetty Siperiaan, ja ulkomaailman silmissä hän on yhtä kuin kuollut. Mutta varma kuolemaantuomio vaihtuu armonajaksi, kun hänet haetaan ratkomaan varsin tunnettua tapausta. Käsky tulee Stalinilta. Pekkalan on selvitettävä, ketkä olivat tsaariperheen murhan arkkitehdit, ja etsittävä käsiinsä mittaamattoman arvokkaat keisarin kalleudet. Jos Pekkala suoriutuu tehtävästä, häntä odottaa vapaus ja hän saa kohdata elämänsä rakkauden, vallankumouksen tuoksinassa kadottamansa naisen. Epäonnistuneen yrityksen palkka on kuolema.
Voiko yksi mies ratkaista Romanovien mysteerin? Stalinin vallanhimosta syntynyt, vainoharhoista ja raakalaismaisuudesta elävä Neuvostoliitto luo puitteet Tsaarin silmälle.
Hienoa, että saadaan suomeksi tämä vuonna 2010 ilmestynyt ensimmäinen Inspector Pekkala -sarjan dekkari.
Huom! Salaperäinen Sam Eastland asuu Yhdysvalloissa ja Englannissa. Hän on lontoolaisen komisarion pojanpoika.
Hänen jännityskirjasarjansa esittelee suomalaissyntyisen sankarin, komisario Pekkalan, joka toimii etsivänä Stalinin ajan Neuvostoliitossa.
Lisätietoa:
- Schildts - Sam Eastland.
- www.inspectorpekkala.com.
- Euro Crime's Review of The Red Coffin by Sam Eastland.

Åsbacka, Robert: Keräilijä.
Alkuteos: Samlaren, 2012. Suom. Katriina Huttunen.
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-2969-4  (sid.)   35 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkari!!!!
Keräilijä on vuoteen 1970 sijoittuva tarina ruotsalaisesta pikkukaupungista asukkaineen, ja sen kertoo omasta näkökulmastaan tuolloin varhaisteiniikäinen Tom. Tom on keräilijä: häntä viehättävät monet pikkuesineet, kuten vanhanmalliset limsapullonkorkit, joista saa taivutettua hassunnäköiset pitkät kynnet. Tom asuu kotona äitinsä ja isosiskonsa kanssa ja odottaa, että isosisko muuttaisi kotoa pois, niin että hän saisi oman huoneen. Hän ihailee naapurin karskia automiestä Bo Englundia ja tämän hehkeää avovaimoa Violaa.
Mutta kertomuksen nykyhetkessä Tom lukee vanhoista mikrofilmeistä, miten Bo Englund jäi kiinni avovaimonsa surmasta ja nuorten naisten sieppaamisen suunnittelusta. Naiset ovat olleet miehen kirjeenvaihtoystäviä. Käy ilmi, että Bokin on keräilijä: hän keräili paitsi autoja myös naisten pitkiä kynsiä. Aikuisen miehen ja nuoren pojan keräilymaniat sekoittuvat niin ettei lukija enää tiedä kumpi on kumpi. Tunnelma on yhtä aikaa salaperäinen, hyytävä ja arkinen.
Kirjan joka toinen luku koostuu autenttisista poliisiraporteista ja oikeudenkäyntipöytäkirjoista.
Robert Åsbacka on syntynyt Teerijärvellä ja asuu nykyään Ruotsissa. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1997 ja on nykyään vapaa kirjailija. Åsbackalta on tähän mennessä julkaistu ruotsiksi seitsemän kaunokirjallista teosta. Suomeksi on käännetty hänen kolme uusinta romaaniaan Urkujenrakentaja , Torin laita ja Putoamisia. Kirjat on suomentanut Katriina Huttunen. Åsbacka on saanut FST:n kirjallisuuspalkinnon vuosina 2004 ja 2008 sekä Svenska litteratursällskapetin kirjallisuuspalkinnon vuosina 2001, 2007 ja 2009. Lisäksi hänen teoksensa ovat olleet Runeberg-palkintoehdokkaana vuosina 2005 ja 2008, Finlandia-ehdokkaana vuonna 2006 ja Pohjoismaiden neuvoston palkintoehdokkaana vuonna 2008. Hänen uusin romaaninsa Urkujenrakentaja on käännetty myös saksaksi. Teokset: Putoamisia (2010), Urkujenrakentaja (2008) ja Torin laita (2007).
Lisätietoa:
- Schildts&Söderströms - Robert Åsbacka.

Uusia painoksia

Atkinson, Kate
:  Ihan tavallisena päivänä.
Alkuteos: Case Histories, 2004.  Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-3031-7 (nid.)   9,00 e.   Ilm. 8/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Eastland, Sam: Puna-arkku.
Komisario Pekkalan tutkimuksia.
Alkuteos: The Red Coffin, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-2949-6 (nid.)  9,00 e.   Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Kallentoft, Mons: Suvisurmat.
Alkuteos: Sommandöden, 2008. Suom. Mirja Hovila.
Schildts&Söderströms 2012.  (Atschi!-pokkari).
ISBN 978-951-52-2996-0  (sid.)   9 e.   Ilm. kesä/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010. 

Koch, Herman: Illallinen.
Alkuteos: Het diner, 2009.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Silta 2012.
ISBN 978-952-234-090-0 (sid.)  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Neljä ihmistä. Yksi illallinen. Päätös, joka muuttaa kaiken.Kesäinen ilta hienossa amsterdamilaisessa ravintolassa.
Menestyvä poliitikko ja tuleva pääministeri Serge Lohman vaimoineen on kutsunut veljensä Paulin ja tämän vaimon illalliselle. Tarkoitus on keskustella kummankin pariskunnan teini-ikäisistä lapsista. Hetkeä aikaisemmin historianopettaja Paul Lohman on löytänyt poikansa kännykästä videon, joka muuttaa peruuttamattomasti kaiken. Illallisen aikana jokaisen pakotetun hymyn
ja tyhjän sanan taakse verhoutuu kammottava totuus, joka uhkaa perheonnea, ja jokaisen ruokalajin jälkeen tunnelma on yhä kireämpi ja veitset yhä terävämpiä.
Hollantilainen bestsellerkirjailija Herman Koch kuvaa psykologisella tarkkuudella miten  vanhemmat reagoivat, kun heidän suhteensa lapsiin joutuu koetukselle. Kuinka pitkälle me olemme valmiita venyttämään oikeudentajun ja sovinnaisuuden rajoja läheistemme tähden?Illallinen annostelee lukijan lautaselle synkän ja jännittävän perhedraaman. Vähitellen paljastuu, millaisia lopulta ovat kaikki onnelliset perheet ja mikä hinta on maksettava rehellisyydestä - tai vaikenemisesta. 
Herman Koch (s. 1953) on hollantilainen kirjailija,  kolumnisti ja näyttelijä.  Illallinen on hänen kuudes romaaninsa.  Se voitti arvostetun Publieksprijs -palkinnon ja sitä myytiin Hollannissa yli 450 000 kappaletta.
Huom!  Kirja ilmestyy keväällä 2013 uutena pokkaripainoksena.
Herman Koch DekkariNetissä.


 

Tammi


Kotimaiset

Hautala, Marko: Unikoira.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6853-7 (sid.)    Ilm. 9/2012.    Kansikuva.
Raastava ero on ajanut Joonaksen epätoivoon. Hänellä on kaksi vaihtoehtoa: löytää elämälle merkitys tai tappaa itsensä. Edes hypnoosi ei tunnu missään, hän ei löydä sisimmästään paljon puhuttuja tervehdyttäviä voimia. Viimein jotain alkaa kuitenkin tapahtua, muttei lainkaan sitä mitä Joonas odotti. Eidolon-terapian vetäjä Aliisa kiinnostuu Joonaksesta ja rakkaussuhde alkaa orastaa. Tähän asti mies on nähnyt hypnoositilassa pelkkiä yliopiston käytäviä, mutta nyt ilmestyy elävä olento. Omituinen koira, joka haluaa johdattaa hänet jonnekin. Pian rutiinien kyllästämä elämä alkaa järkkyä. Työpaikalla tapahtuu ilkivaltaa ja Joonaksen paras ystävä, Thaimaassa asuva Jyri, alkaa käyttäytyä uhkaavasti. Onko unikoira pelkkää mielikuvitusta vai jotain muuta, vierasta ja vaarallista? Joonas alkaa tutkia hypnoositerapiaa, jonka jäljet johtavat kauas Tsernobylin onnettomuuden tyhjentämille seuduille. Ja lopulta vastaukset ovat pelottavampia ja lähempänä kuin hän osaa kuvitellakaan. Unikoira on taattua Hautalaa: monitasoinen psykologinen trilleri, jossa arjesta tulee kauhutarina eikä mikään ole sitä, miltä näyttää.
Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut romaanit Itsevalaisevat (2008),  Käärinliinat (2009) ja Torajyvät.
Lisätietoa:
- markohautala.com.
- Tammi - Marko Hautala.
- Wikipedia - Marko Hautala.

Kaarnakari, Ville: Operaato Finljandija.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6851-3 (sid.)    Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Helmikuussa 1942 suomalaiset tuhoavat Petrovskij Jamin huoltotukikohdan. Mikä salainen tehtävä tähän liittyi? Joulukuussa 1943 liittoutuneet solmivat Teheranissa tähän asti tuntemattoman Baltic Protocol -sopimuksen. Sen huippusalainen lisäpöytäkirja sisälsi Operaatio Finljandijasuunnitelman. Alkukeväällä 1944 Suomi käy salaisia rauhantunnusteluja Neuvostoliiton kanssa. Saksan etu olisi, että Suomi jatkaisi kanssasotijana. Monimutkaisessa tilanteessa suomalainen tiedustelu tekee kaikkensa saadakseen selvyyden venäläisten aikeista. Alkaa henkeäsalpaavan vauhdikas ja yllätyksellinen taistelu oikeasta tiedosta. Ville Kaarnakarin kolmas Operaatio-kirja vie lukijan keskelle salaista sotaa, jossa radiotiedustelu ja kaukopartiot yrittävät hankkia Päämajan operaatiojohdolle ja rauhanneuvotteluja käyvälle valtiojohdolle päätöksentekoa varten tarvittavat tiedot tulevista tapahtumista.
Ville Kaarnakarin kolmas Operaatio-kirja.  Ensimmäinen Operaatio Übung -42 ilmestyi v. 2010 ja toinen Operaatio Chevalier v. 2011.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Juhan-Ville Kaarnakari.

Kesävuori, Saara: Saarroksissa.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6852-0 (sid.)    Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Nuori mies vapautuu sairaalasta, jossa hän on ollut hoidossa tehtyään alaikäisenä julman rikoksen. Toisaalla seitsemän ihmistä kerääntyy hiljentymään ulkosaaristossa sijaitsevalle saarelle. Kohta saarelta löytyy ensimmäinen ruumis. Kun myrsky nousee, kukaan ei enää pääse saarelta pois. Saara Kesävuoren psykologisessa jännitysromaanissa tavataan kirjava joukko henkilöitä, joilla jokaisella on oma syynsä lähteä katolisen kirkon ylläpitämään mietiskelykeskukseen. Yksi heistä, majuri Holma, on saanut tehtäväkseen tutkia epäilyä saareen liittyvästä ihmiskaupasta. Saarella ovat myös sisarukset Senta ja Tyyne. Senta tietää veljensä päässeen vapaaksi mutta ei kerro sitä sisarelleen. Oliko se hänen kohtalokas erehdyksensä?
Saara Kesävuori on tamperelainen kirjailija ja kirjallisuusarvostelija, joka on aikaisemmin kirjoittanut romaaneja niin aikuisille kuin nuorille.  Edellinen romaani Äidin rakkaus (2011) käsitteli omalla tavallaan kysymystä pahuuden alkuperästä.
Kesävuori on Kouvolan dekkarinovellikilpailun voittaja 2010.
Lisätietoa:
- Tammi - Saara Kesävuori.
- Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita - Saara Kesävuori.

Lehtolainen, Leena: Paholaisen pennut.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6827-8 (sid.)  37,90 e.   Ilm.9.8.2012.  Kansikuva.
Hilja Ilveskero on pestautunut liikemies Usko Syrjäsen venäläisen morsiamen Julia Gerboltin henkivartijaksi. Työ on alusta asti täynnä yllätyksiä, ja niiden myötä Hiljan oudosti kadonnut rakastettu, entinen Eupolin agentti David Stahl ilmestyy takaisin Hiljan elämään.
Myös Syrjäsen apuri Juri Trankov tahtoo Hiljan rikoskumppanikseen, mutta kenen pussiin hän todella pelaa? Entä Davidin lapsuudenystävä Jaan Rand, joka palaa luostarista Italiasta toimittamaan Davidin antamaa tehtävää?Hiljan luottopoliisi Teppo Laitio on ottanut niskoilleen  murhasyytteen ja pyytää Hiljan apua. Kun Hiljan vankimielisairaalaan suljettu isä aiotaan päästää koevapauteen, on aika varustautua pahimpaan. Hilja pelkää sekä oman henkensä että vasta löytämänsä pikkusisaren, Vanamon, puolesta.
Syrjäsen ja Julian häiden valmistelu vie Hiljan New Yorkiin, jossa Hilja tapaa oppi-isänsä Mike Virtuen. Onko kaikki se, mille Hilja on ammattitaitonsa perustanut, ollutkin pelkkää huijausta?
Kehen voi lopulta turvata tässä pelissä, jossa ihmishenki on pikkuseikka ja harva paljastaa todellisen karvansa. Kuka lopulta on ilves kotikissan vaatteissa?
Henkivartija -trilogian kolmas osa. 
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Tuominen, Pirjo: Silkkipunos.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6849-0 (sid.)  37,90 e.   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Tuonelan joutsen -romaanista tuttu Mailis Sarka, eläkepäivillään kuvataiteilijaksi ryhtynyt ekonomi, saa hienon työtarjouksen: häneltä tilataan kuvitus antiikin ajan orjuutta esittelevään teokseen. Se edellyttää matkaa Turkin rannikolle, missä Mailis tutustuu vilkkaaseen suomalaisyhteisöön ja nauttii täysin siemauksin tuoksuvista puutarhoista ja kauppakujien vilinästä - eikä vähiten kahden charmantin englantilaisen herrasmiehen seurasta. Luova työ inspiroi, ja uusi rakkaus heräilee. Mutta mitalilla on toinen puoli: Kuvitustyö avaa Mailisin silmät paitsi antiikin ajan orjuudelle myös sille tosiasialle, että orjuus ei ole kadonnut maailmasta minnekään. Kun Mailis löytää Pimeän talon, kauniit kulissit romahtavat. 
Huom! Toinen dekkari Pirjo Tuomiselta. Ensimmäinen dekkari Tuonelan joutsen ilmestyi elokuussa 2011.
Lisätietoa:
- Tammi - Pirjo Tuominen.

 

Ulkomaiset


Brown, Sandra: Kova luu.
Alkuteos: Tough customer. 2010.  Suom. Eevaliina Rusanen.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6654-0 (sid.)     Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Kollegat, ystävät ja rakastetut tuntevat Dodge Hanleyn yksityisetsivänä joka ei anna sääntöjen rajoittaa elämäänsä. Jos hänen on särjettävä sydän tai kierrettävä lakia saadakseen rikollinen kiikkiin, hän tekee sen epäröimättä. Juuri siksi Caroline King ottaa häneen yhteyttä 30 vuoden jälkeen ja pyytää apua. Heidän tyttärensä Berry - jota Dodge ei ole koskaan nähnyt - on joutunut murhayrityksen kohteeksi. Dodge on ainoa, joka voisi päihittää pakkomielteisen, kieroutuneen vaanijan.
Sandra Brown on syntynyt ja kasvanut Texasissa, ja toiminut nuoruudessaan mm. näyttelijänä ja valokuvamallina. Hän on kirjoittanut yli 70 romaania, joista 56 on yltänyt New York Timesin bestsellerlistalle, parhaimmillaan kolme yhtä aikaa.  Brownin menestysresepti on taattu: häikäilemättömiä rikoksia, hengästyttäviä juonenkäänteitä ja kiihkeitä tunteita.  Suomeksi Sandra Brownin romaaneja on ilmestynyt kuusijtoista, viimeksi Nopeita leikkauksia (syksy 2011).
Lisätietoa:
- Tammi - Sandra Brown.
- Wikipedia - Sandra Brown.
- www.sandrabrown.net.

Kepler, Lars: Tulitodistaja.
Alkuteos: Eldvittnet, 2011.  Suom. Elina Uotila.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6651-9 (sid.)     Ilm. 9/2012. Kansikuva.
Tulitodistaja on kolmas, itsenäinen osa Lars Keplerin huikeaan menestykseen nousseessa rikosromaanisarjassa, jonka keskushahmo on suomalaistaustainen Joona Linna. Tyttöjen nuorisokodista löytyy raa'asti surmattu teini, mutta todistajia ei ole ja kukaan ei puhu poliisille. Voiko syyllinen olla toinen tyttö? Kun poliisin vihjepuhelimeen alkaa tulla omituisia, epätoivoisia soittoja, Joona Linna matkustaa syrjäiseen Birgittagårdenin tyttökotiin tutkimaan mysteeriä, jonka takaa paljastuva totuus roihuaa julmana kuin tulinen järvi. Tulitodistaja on Kepleriä parhaimmillaan: pohjoismainen dekkari, jossa on hengästyttävä juoni ja kiinnostava keskushahmo.
Ensimmäinen Kepler-romaani Hypnotisoija on saavuttanut suunnattoman suosion: Ruotsissa kirjaa on myyty yli 400 000 kpl ja sen oikeudet on myyty 35 maahan.Paganini ja paholainen ja Tulitodistaja jatkavat Hypnotisoijan menestyksen viitoittamalla tiellä.. Hypnotisoija-elokuva saapuu valkokankaille loppuvuodesta 2012, ja Joona Linnan roolissa on suomalainen Tobias Zilliacus. Hypnotisoija ja Paganini ja paholainen olivat loistavia ruotsalaisdekkareita. Hienoa,että saadaan lisää Joona Linna -dekkareita.
Lars Kepler DekkariNetissä.

Kondor, Vilmos: Budapestin varjot.
Alkuteos: Budapest noir, 2008.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6886-5 (sid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Budapest 1936. Natsivalta nostaa päätään. Pääministerin hautajaisia valmistellaan, kun laitakaupungilta löytyy prostituoidun ruumis. Poliisi ei halua tarttua tapaukseen, mutta rikosreportteri Zsigmond Gordonin epäilykset heräävät, kun hän törmää kuolleen tytön kuvaan oudossa paikassa. 1930-luvun Budapest herää eloon Vilmos Kondorin tyylikkään dekkarisarjan avausosassa Budapestin varjot. Fasismin kurottava käsi ja kirjoituskoneen rätinä seuraavat rikosreportteri Zsigmond Gordonia, kun hän sekaantuu prostituoidun murhatutkimukseen Budapestin pahemmalla puolella. Ketään muuta ei murha tunnu kiinnostavan vähääkään, vaikka Gordonin mielessä herää yhä enemmän kysymyksiä: Miten paremman perheen juutalaistyttö joutui kadulle? Miksi poliisi ei tutki asiaa? ja ennen kaikkea: Miksi Gordonin poliisiystävän pöytälaatikossa on kuolleen tytön valokuva? Kun Gordonin tutkimukset etenevät, Budapest alkaa vaikuttaa yhä synkemmältä ja Gordonin henki yhä halvemmalta.
Vilmos Kondor on salaperäinen kirjailijahahmo, Unkarin nousevan dekkarigenren tähti, Chandlerin ja Hammettin seuraaja.  Hän luo kiehtovan kuvan 30-luvun ja sotavuosien Budapestista.  Budapest Noir -sarja, jonka ensimmäinen osa Budapestin varjot on ollut suurmenestys Unkarissa, ja se on myyty mm. Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan ja upeata, että saadaan sarjan aloitus nyt suomeksi. Sarjassa on ilmestynyt jo kolme osaa lisää.
Huom!  Unkari on Helsingin kirjamessujen teemamaa syksyllä 2012.
Vilmos Kondor DekkariNetissä.

Le Carré, John: Hurmaava petturi.
Alkuteos: Our kind of traitor, 2010.  Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6291-7 (sid.)  Ilm. 9/2012.    Kansikuva.
Hurmaava petturi kertoo nykyhetken Britanniasta, jossa venäläiset oligarkit ja Hänen Majesteettinsa tiedustelupalvelu käyvät kulissientakaista taistoa. Viattomat sivulliset, nuori professori Perry ja tämän menestyvä juristivaimo Gail, kohtaavat Karibian-lomalla kiehtovan venäläisen liikemiehen Diman, joka pyytää heidän apuaan turvapaikan hankkimisessa. Mikä on Perryn ja Gailin kohtalo suurten voimien ristiaallokossa, kun sekä brittivakoojat että oligarkki pitävät heitä pelinappuloinaan? Le Carrén maailmassa vakoojat ovat yhtä piinattuja ja monisyisiä kuin kylmän sodan aikaan, mutta viholliset ovat täysin tätä päivää.
Upeata, että Le Carrélta saadaan edelleen hienoja vakoiluromaaneja. Edellinen suomennos Lainsuojaton ilmestyi syksyllä 2009. Kirja oli  loistava.  Le Carrén on edelleen täydessä iskussa.
John Le Carré DekkariNetissä.

Lehane, Dennis: Kuutamomaili.
Alkuteos: Moonlight mile, 2010.  Suom. Arto Schroderus.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6485-0 (sid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Kenzie ja Gennaro palaavat Bostonin kaduille! Toistamiseen kadonneen Amanda McCreadyn tapaus johtaa etsiväparin umpikujasta hengenvaaraan ja takaisin, mutta 16-vuotias Amanda pysyy teillä tietymättömillä. Patrick ja Angie raivaavat tietään rikollisten verkostossa kohti ällistyttävää totuutta. Neljävuotias Amanda McCready katosi Muisto vain -kirjassa, josta tehtiin myös menestynyt elokuva Gone, Baby, Gone. Tapaus jätti lähtemättömät jäljet Patrick Kenzieen ja Angie Gennaroon ja repi heidän suhteensa hajalle. Kaksitoista vuotta myöhemmin Patrick ja Angie ovat taas yhdessä, kun maa kamppailee laman kourissa ja yksityisetsivänkin on mietittävä säännöllisiä tuloja. Kumpikaan ei ole voinut unohtaa pientä Amandaa, jonka he palauttivat kelvottomalle äidille, ja kun Amanda kuusitoistavuotiaana katoaa jälleen, kenties omasta tahdostaan, on heidän ryhdyttävä tutkimaan tapausta. Kenzie ja Gennaro oivaltavat, että menneisyys määrittää Amandan elämää, eikä tässä tarinassa ole syyttömiä. Upeata, että saadaan pitkästä aikaa uusi Lehane.  Edellinen suomennos Paahtavan taivaan alla ilmestyi v. 2010.
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Kokonaan toinen juttu.
Alkuteos: En helt annan historia, 2007.  Suom. Saara Villa.
Tammi 2012.
ISBN 978-952-31-6122-4 (sid.)  35,20 e.   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Barbarotti-sarjan toinen osa on taitavasti koukuttava rikosromaani, jossa elämän karikoissa jalostunut rikoskonstaapeli Gunnar Barbarotti jäljittää kirjeitä lähettävää sarjamurhaajaa. Se, miten Nesser vedättää lukijaa, onkin kokonaan toinen juttu. Kuusi kolmekymppistä ruotsalaista viettää lomaansa Bretagnessa 2000-luvun alussa. Kaksi pariskuntaa ja kaksi sinkkumiestä syövät hyvin, istuskelevat rantatalojen terasseilla, juovat viiniä ja flirttailevat keskenään. Lomasta jää muistoksi muutamia valokuvia, akvarellimaalaus ja anonyymi päiväkirja, jossa seurueen seikkailuja kuvataan. Viisi vuotta myöhemmin joku alkaa murhata heitä yksi kerrallaan. Rikoskonstaapeli Gunnar Barbarotti joutuu keskeyttämään lomansa Visbyn lähellä, kun hänelle tulee nimetön murhasta varoittava kirje. Poikkeuksellinen tapaus saa laajaa huomiota mediassa, ja Barbarotti joutuu vakavasti miettimään uravalintansa järkevyyttä. Myös naisrintamalla hänellä on kutkuttavien ratkaisujen aika.
Håkan Nesserin upean Barbarotti-sarjan toinen osa.  Ensimmäinen osa Sukujuhlat ilmestyi suomeksi kesällä 2011.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Brown, Sandra: Nopeita leikkauksia.
Alkuteos: Smash cut, 2009.  Suom. Aino Ahtiainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6892-6 (nid.)    Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
2. p. - 1. p. ilm. syksyllä 2011.

Hautala, Marko: Torajyvät.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6903-9 (nid.)      Ilm. 9/2012.    Kansikuva.
2. p. - 1. p. keväällä 2011.

Isomäki, Risto: Con rit.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6905-3 (nid.)  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
2. p. - 1. p. ilm. syksyllä 2011.

Kaarnakari, Ville: Operaatio Chevalier.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6900-8 (nid.)     Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
2. p. - 1. ilm. syksyllä 2011.

Kepler, Lars: Hypnotisoija.
Alkuteos: Hypnotisören, 2009. Suom. Saara Villa.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-7036-5 (nid.)   10,20 e.   Ilm. 9/2012.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Laurie, Hugh: Järein asein.
Alkuteos: The Gun Seller, 1996.  Suom. Aleksi Milonoff.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6909-1 (nid.)   Ilm. 7/201.   Kansikuva.
2. p. - 1. p. ilm. keväällä 2011.

Le Carré, John : Sota ilman sankareita.
Alkuteos: The Honourable Schoolboy, 1977. Suom. Jussi Nousiainen ja Aarne T.K. Lahtinen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6924-4 (nid.)   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
2. p. - 1. p. ilm. 1979.

Lehane, Denni : Muisto vain.
Alkuteos: Gone, baby, gone, 1998. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6899-5 (nid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
3. p. - 1. p. ilm. 2007.

Leholainen, Leena: Oikeuden jalopeura.

Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6894-0 (nid.)  Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
2. p.  - 1. p. ilm. syksllä 2011.

Theorin, Johan: Yömyrsky.
Alkuteos: Nattfåk, 2008.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-6345-7 (nid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva .
1. p. ilm. 2009.

Tuominen, Pirjo: Tuonelan joutsen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6895-7 (nid.)    Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
3. p. - 1. p. ilm. syksyllä 2011.Teos

 

Fagerholm, Monika: Lola ylösalaisin.
Teos 2012.
ISBN 978-951-851-480-3 (sid.)   37,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkari!!!

Jana Marton palaa kotikaupunkiinsa. On kulunut seitsemäntoista vuotta siitä, kun hän viimeksi siellä kävi. Nyt hän joutuu kohtaamaan tapahtuman, jonka vuoksi aikoinaan kaupungista lähti: Flemming Pettersonin selvittämättömän murhan. Juuri Jana löysi aikoinaan ruumiin. Murhaajaa ei koskaan löydetty. Jana on palannut osallistuakseen Minnie Petterssonin järjestämille kutsuille: on tarkoitus että vanha ystäväpiiri kokoontuisi syysillallisille. Kutsut saavat kuitenkin yllättävän käänteen, kun puhe käntyy Flemmingin murhaan.
Monika Fagerholmin trilleri on vavahduttava kuvaus ihmiskohtaloista pienessä rannikkokaupungissa, jossa kaikki poliisesista pikkurikollisiin ja kauppiaista taskuvarkaisiin tuntevat toisensa. Fagerholmin kirjan maailman on samaan aikaan arkinen ja myyttinen, kaunis ja kohtalokas, villi, jännittävä ja täynnä huumoria. Hänen kielensä on kuin laulu vuosikymmenten takaa, yhtä aikaa hypnoottinen ja surumielinen. Se jää soimaan lukijan mieleen.
Erittäin mielenkiintoinen avaus jännityskirjallisuuteen Monika Fagerholmilta.
Lisätietoa:
- Teos - Monika Fagerholm.
- Wikipedia - Monika Fagerholm.
- Yle Aamun kirja 13.10.2009 Monika Fagerholm.
- Hs.fi 21.9.12 Kangasniemi, Sanna: Kohdevalaistu ihmistarha.
- MTV3 - Katsomo.fi - Monika Fagerholmin haastattelu 14.11.12.


Korkea-aho, Kaj: Tummempaa tuolla puolen.
Alkuteos: Gräset är mörkare på andra sidan, 2012. Suom. Laura Beck.
Teos 2012.
ISBN 978-951-851-482-7 (sid.)  34,22 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkari!!!
Kaj Korkea-ahon uusi romaani Tummempaa tuolla puolen on nerokas ja pelottava kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Turkuun ja Helsinkiin. Juoksukilpailussa tapahtuu yllättävä katoaminen tai huijaus, jokin vieras uhkaa eikä metsiin ole luottamista. Yksi päähenkilöistä, Christoffer, miettii yhä uudelleen lapsuuden kotipaikkakunnallaan tapahtuneita pikkulasten kuolemia ja tuskailee vanhempiaan, jotka eivät millään hyväksy hänen parisuhdettaan miehen kanssa vaan kutsuvat Christofferin puolisoa edelleen kaveriksi. Toinen päähenkilö, Looke, kärsii änkytyksestä ja yrittää silti saada töitä puheammattilaisena. Christoffer kerää tietoja muinaisesta legendasta, oliosta nimeltä Raamt, ja hiljalleen eri henkilöiden kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Nauru ja kauhu juuttuvat vuoronperään kurkkuun, Pimeämpää tuolla puolen on syksyn tapaus. Kirjan ahmii yhdeltä istumalta: sen lukuisat henkilöhahmot ovat hauskoja ja monipuolisia, ja samaan aikaan taustalla häämöttää jotakin kammottavaa.
Kaj Korkea-aho (s. 1983) on tuttu radiosta, tv:stä ja musiikkimaailmasta.  Opiskellessaan maisteriksi Turussa hän elätti itsensä radiokoomikkona sekä tv-juontajana ja -käsikirjoittajana.  Nyt Korkea-aho on toimitusjohtaja pienessä lystikkäässä yhtiössä, joka tuottaa tiedotusvälineille hullutuksia.  Katso minuun pienehen (Se mig som liten är), Korkea-ahon esikoisromaani palkittiin Söderströmin kirjoituskilpailussa ja se ilmestyi sekä ruotsiksi että suomeksi syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- Teos - Kaj Korkea-aho.

Leblanc, Maurice: Arsene Lupin : mestarivarkaan kootut kertomukset.
Alkutekset.   Suom. Kaisa Sivenius.
Teos 2012.
ISBN 978-951-851438-4 (sid.)   37,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva .
Kaikkien aikojen herrasmiesvaras on palannut! Arsène Lupin (1874-), tuo kirjoista, elokuvista ja tv-sarjoista tuttu veijari, on riemastuttanut ja ihastuttanut charmikkaan jännityksen ja suuren maailman tyylin ystäviä jo yli sadan vuoden ajan. Nerokkaana varkaana Lupin ei koskaan surmaa ketään, vaan hän hurmaa ne, jotka asettuvat hänen ja hänen saaliinsa väliin. Yleensä tuo saalis koostuu timanteista, jotka - tietenkin naisten ohella - ovat Lupinin suuri intohimo. Mutta hän ei unohda vähäosaisiakaan seikkaillessaan lain väärällä puolella. Maurice Leblanc (1864 - 1941) loi ranskalaisen vastineensa mestarietsivä Sherlock Holmesille alkujaan Je sais tout -lehdessä 1905. Nyt julkaistava uusi suomennoskokoelma sisältää kaikki Leblancin 19 kertomusta, joissa Lupin itse esiintyy pääosassa. 
Huom!  Luettelo alkuteoksista kirjan sivuilla 553-554.
Lisätietoa:
- Teos - Maurice Leblanc.
- Kirjasampo - Maurice Leblanc.
- Pegasos - Maurice Leblanc.

Uusia painoksia

Häkämies, Kari: Rehelliseksi tunnettu.
Teos 2012.
ISBN 978-951-851-479-7 (nid.)  7.90 e.   Ilm. 2012.
1. p. ilm. keväällä 2010.
 

Turbator

Mannerheimin seikkailuja.
Toim. Juri Nummelin.
Turbator 2012.
ISBN 978-952-5666-74-8 (nid.)  24,90 e.  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Pulpspesialisti Juri Nummelin on toimittanut hurjan novelliantologian, joka paljastaa suomalaissankarimme Mannerheimin salaisen elämän. Yhdeksän nuoren polven suomalaiskirjailijaa on kirjoittanut seikkailutarinoita, joissa Mannerheim kohtaa niin tohtori Jekyllin kuin marsilaiset, Josif Dzugasvilin kuin Siperian mustat jumalat. Ja seikkailuihin tunkevat mukaan myös Axel Gallén, farao Tutankhamon ja Sigurd-Wettenhovi-Aspa... Reippaan viihteellisiä tarinoita ovat kirjoittaneet mm. Anne Leinonen, Harri István Mäki, Heikki Nevala, Jussi K. Niemelä ja Vesa Sisättö. Esipuhetta ei kirja tarvitse, vaan oitis syöksytään suomalaisen supersankarimme huimiin seikkailuihin, aidossa vanhan ajan jännärihengessä.
Lisätietoa:
- Juri Nummelinin blogi.

Maskula, Tapani: Musta kansio.
Turbator 2012.
ISBN 978-952-5666-789-6 (nid.)  26,90 e.   Ilm. syksy 2012.   Kansikuva.
Itäharjun Kolerahautausmaalta löytyvä lapsen ruumis käynnistää sotavuosien kauhistavan tapahtumavyöryn. Alkaa Valpon kiihkeä kilpajuoksu vaarallisen vakoojattaren vangitsemiseksi. Hurmurihuijari Ruben Oskar Auervaarakin usutetaan naisen jäljille.Ajojahtia vaikeuttavat salaperäinen ajatustenlukija Isabella ja armoton saksalalaisparoni, viimein myös tasavallan presidentti. Ja kun ruumiita alkaa kertyä Aurajoen rannoille, kaupungissa kiertää öisin salaperäinen ruumisauto. Ja varjoissa vaanii säälimätön tappaja...Tapani Maskulan hurja rikosromaani sodan vuosilta rakentuu Valpon kätkemän Mustan Kansion salaisiin dokumentteihin...
Lisätietoa:
- Wikipedia - Tapani Maskula.

Mäki, Harri István: Pyhä klaani.
Turbator 2012.
ISBN 978-952-5666-85-4 (nid.)  26,90 e.   Ilm. 12/2012.   Kansikuva.
Kun arkeologisetä Matias murhataan kylmäverisesti, ja sedän projekti, Nooan arkin kirjasto, on avattu, lähtee egyptiläinen Muumio kostoretkelle. Varsinainen darratrio, Melinda, Öky ja Kafka joutuvat keskelle huimaa seikkailua, jossa tarvitaan nyrkkejä ja alkoholia, historiatietoutta ja Rättisitikkaa ennen kuin Pyhän klaanin mysteerit selviävät, ja kalavelat maksetaan.. Harri István Mäki on kirjoittanut jännärin, jossa työnnytään niin vuoteen 1918 Tampereelle kuin Jerusalemin arkeologisiin kaivauksiin 60-luvulle, ja kauemmaksikin, aina uskontojemme alkulähteille. Huima ja letkeä tarina koukuttaa alusta alkaen, kirjaa ei laske käsistään ennen kuin ryhtyy lukemaan sitä - tarkemmin - toisen kerran.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Harri István Mäki.

Nummelin, Juri: Pakastetun poliisin tapaus : ja muita Joe Novak-tarinoita.
Turbator 2012.
978-952-5666-81-6 (nid.) 24,90 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Juri Nummelinin Joe Novak-dekkarinovellit ovat alan harrastajien piirissä jo legendaarisia. Nummelin on kirjoittanut hykerryttäviä pulp-henkisiä tarinoita useiden vuosien ajan, ja julkaissut niitä monissa harvinaisiksi jo käyneissä pienlehdissä. Joe Novak on friscolainen etsivä, ja luultavasti maailman köyhin ja epäonnisin sellainen - mutta selviytyy kuitenkin kuin ihmeen kaupalla kaikesta mahdollisesta. Kieli poskella kirjoitettujen tarinoiden kokoelmaan on esipuheen kirjoittanut Tapani Bagge. "Joe Novakissa on rajua imua, siksi luen näitä tarinoita mieluummin kuin pohjoismaisia kansankodin kaameuksia esitteleviä dekkareita", sanoo Bagge.Samaa mieltä ovat muutkin lukijat, Nummelinin huimia tarinoita luettuaan.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Juri Nummelin.
- Julkaisemattomia -blogi.WSOY


Kotimaiset
 
Hiltunen, Pekka: Sysipimeä.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39383-3 (sid.)   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Alussa on pimeys. Joku on murtautunut usean brittinuoren YouTube-tileille vain ladatakseen niille minuuttikaupalla mustaa ruutua. Sitten tulevat murhat. Videoklippejä, joissa puolustuskyvyttömiä ihmisiä potkitaan hengiltä. Kun muu Lontoo jähmettyy pelkoonsa, suomalainen graafikko Lia saa nähdä kuinka hänen ystävänsä Marin johtaman salaperäisen Studio-yksikön ammattilaiset tarttuvat toimeen. Vasta sitten he tajuavat kuka heillä on vastassa. Joku, joka ei kaihda keinoja raahatakseen heidät kaikki sinne minne ei valo yllä - ja Marin menneisyyteen. Sysipimeä on omaperäinen trilleri, jossa netti-ilmiöt ja kuuluisuuden palvonta kietoutuvat kiihkeään jännitykseen. Pekka Hiltusen Studio-sarjan aloitus Vilpittömästi sinun (2011) keräsi kiittäviä arvosteluita, voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, pääsi Helsingin Sanomien esikoispalkinnon ehdokkaaksi ja ilmestyy pian kolmella kielellä.
Huom! viime vuonna ilmestynyt Vilpittömästi sinun oli kerrassaan loistava aloitus dekkariuralla. Tätä kirjaa myös odotetaan....
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Pekka Hiltunen DekkariNetissä.

Hämäläinen, Karo: Kolmikulma.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39390-1 (sid.)   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Voitontahtoinen varainhoidon markkinamies Ilari Rautavaara on päättänyt näyttää erinomaisuutensa pääomamarkkinoiden Einsteinille ja kohota sijoitustaivaan seuraavaksi supernovaksi... Arvaamaton eteläeurooppalainen oppositiopoliitikko Conrado Iliades olisi ylihuomenna vapaa mies. Sitä ennen pitää vain kloussata diili: puoltaa pakettia, jolla säästökuuriin suostuva isänmaa palkittaisiin valtionvelkojen anteeksiannolla... Saksalainen korkean tason toimeksiantoihin erikoistunut Irene Adler heittäytyy elämänsä suurimpaan projektiin - ja järjestää poliitikon kidnappauksen Helsingin huippukokouksen alla. Kaikkien panokset pelissä ovat korkeimmat mahdolliset, mutta kuka räjäyttää potin pelissä, jossa prosentin osatkin lasketaan miljardeissa? Kolmikulma on korkeasykkeinen, eurokriisin ytimeen pureutuva finanssitrilleri, jolle ei hevin löydy haastajia.
Karo Hämäläisen viime vuonna 2011 ilmestynyt esikoisdekkari Erottaja oli ensimmäinen rahoitusmaailman kuvaus ja mielestäni viime vuoden kotimaisen dekkarituotannon kärkeä.
Kirjassa oli myös erittäin paljon Johtolanka-ainesta.  Erottaja oli myös Savonia-palkintoehdokkaana.  Odotan tätä toista dekkaria suurella mielenkiinnolla.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja cd-äänikirjana.
Karo Hämäläinen DekkariNetissä.

Hänninen, Vepe: Minä, vakuutusetsivä.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38809-9 (sid.)   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos!!
Vakuutusetsivä Reko Laulumaa laskee kiikarit. Miten on mahdollista, että 90 % invalidi Pentti Ylikoiso kiipeilee talonsa katolla kuin orava? Kun Ylikoiso kohta putoaa toistamiseen katolta, riita on valmis: pitääkö alaruumiistaan halvaantuneelle miehelle maksaa uudelleen muhkeat korvaukset? Vakuutusyhtiön kylmä korvauspolitiikka saa Reko Laulumaan yhä useammin kallistumaan onnettomuuksien uhrien puolelle. Kun vielä paljastuu, että suuryhtiön uusien omistajien liikeideassa on kupruja, Reko aloittaa yhden miehen sodan jättiläistä vastaan. Laulumaan omassakin balladissa tosin riittäisi ongelmia. Rakkauden ilmaveivit eivät ota onnistuakseen ja magneettikuvauksissa paljastuu biologisia suunnitelmia nakertava kivessyöpä. Vepe Hännisen esikoisromaani on tragikoominen kertomus esteiden voittamisesta, niiden, joita elämällä on tapana kasata omien lupaustensa eteen.
Vepe Hännisen kynästä on syntynyt taattua kotimaista draamaa mm. TV-sarjoihin Kylmäverisesti sinun, Suojelijat, Kotikatu ja Helppo elämä.  Hänen kirjoittamansa TV-elokuva Pieni pyhiinvaellus voitti lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja ja se on saanut jo lähes vakiintuneen aseman Ylen pääsiäisohjelmistossa.  Samankaltaista juhlapyhäkertomuksen asemaa on lähestynyt myös elokuva Joulukuusivarkaat.  Hännisen töitä on nähdy oopperalavalla ja valkokankaallakin.  Loppuvuodesta 2011 ensi-iltansa sai Arto Salmisen Varasto-romaaniin perustuva, Hännisen käsikirjoittama menestyselokuva.
Lisätietoa:
- WSOY - Katso traileri Vepe Hännisen 13.8. ilmestyvästä romaanista Minä, vakuutusetsivä.

Remes, Ilkka: Ylösnousemus.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39388-8 (sid.)   Ilm. 4.10.2012.      Kansikuva.
1987. Rauma-Repolan telakalta valmistuu kaksi suomalaisen insinööriosaamisen taidonnäytettä, sukellusalukset Mir 1 ja Mir 2, jotka toimitetaan Neuvostoliiton tiedeakatemialle. CIA painostaa kuitenkin Rauma-Repolaa luopumaan huippukannattavasta uudesta liiketoiminnasta. Sukellusalukset ovat strateginen uhka USA:lle, jolla vastaavia ei ole. Presidentti Koivisto neuvottelee tuloksetta Valkoisen talon kanssa. Suomen suhteita länteen ei voida uhrata, sukellusalusten valmistus lopetetaan. Näin kuuluu virallinen totuus. Tänään. Lääkäri Sara Malmin 23-vuotias tytär katoaa. Sara on menossa oudon vihjeen ohjaamana tapaamaan suojelupoliisin virkailijaa, joka löytyy kuolleena. Suposta annetaan ymmärtää, että työpaikkakiusattu virkailija on tehnyt itsemurhan. Samaan aikaan suomalaissyntyisen, maasta paenneen insinööri Harri Dahlin elämä romahtaa: hänen tarkoin varjeltu menneisyytensä paljastuu. Rauma-Repola koulutti hänet aikoinaan sukellusaluksen pilotiksi. Työ vei hänet Neuvostoliittoon - ja syvälle kylmän sodan salaisuuksiin. Nyt menneisyyden haamut saavat hänestä kuristusotteen, kun maailman häikäilemättömimmät tahot kilpailevat pohjoisten jäätiköiden alla olevista valtavista energiavaroista. Tai siltä ainakin näyttää...
Ilkka Remeksen omaa luokkaansa kotimaisissa dekkareissa vuodesta toiseen ja aina ehdotonta luettavaa. Erittäin mielenkiintoinen aihe jälleen...
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Saari, Mauno & Numminen, Juha: Musta höyhen.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39274-4 (sid.)   Ilm. 8/2012.    Kansikuva.
M/s Nordlandian piti tehdä kahden viikon helppo keikka - noutaa Lähi-idästä 1800 pakolaista ja jakaa lasti Tanskaan, Ruotsiin ja Suomeen. Mutta kun kapteeni Sten Bremer jättää taakseen Syyrian verilöylyn ja Lampedusan kaaoksen, hänen laivallaan on 5000 pakolaisen sekalainen lauma. Kukaan ei halua näitä ihmisiä. Satama toisensa jälkeen sulkeutuu. Äärioikeiston myrsky on noussut Euroopan ylle ja silmitön väkivalta leviää myös Suomeen - ja pian m/s Nordlandialle. Kylmähermoinen Bremer jyrää alustaan pohjoiseen tietämättä, että maallisen paratiisin sijasta sen matkustajille on varattu merihelvetti ja tuho. Aluksella kaunis somalityttö Baal Madow ja peloton naislääkäri Sara Kantola joutuvat kohtaamaan pahuuden silmästä silmään. Juha Nummisen ja Mauno Saaren seikkailu- ja rikosromaani tarttuu lukijaan terävin kynsin eikä päästä irti. Kertomus ravistelee, se on totta kuin pahin painajainen.
Huippuluokan tekijät Juha Numminen ja Mauno Saari ovat tunnettuje journalisteja ja kirjailijoita. Molempien takana on värikäs ura toimittajana ja päätoimittajana sanoma- ja aikakauslehdistössä.  Saari on toiminut myös johtavassa asemassa mainos- ja kustannusmaailmassa. Numminen on kirjfoittanut 10 journalistista haastattelukirjaa ja henkilökuvaa sekä 22 rikosromaania.  Saari on julkaissut yli 20 teosta: romaaneja, runokokoelmia, henkilökuvia mm. Paavo Haavikosta ja Niilo Yli-Vainiosta, talouselämän vaikuttajista ja huippu-urheilijoista sekä pankkikriisiä käsitteleviä reportaasikirjoja.
Todella mielenkiintoinen kirja tulossa kaveruksilta...
Lisätietoa:
- Wikipedia - Mauno Saari.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Cussler, Clive - Scott, Justin: Vakooja.
Alkuteos: The spy, 2010.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38872-3 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuv.
Vuonna 1908 kansainvälisen politiikan jännitteet ajavat maailman sodan partaalle. Kun Yhdysvaltain etevin taistelualusten asesuunnittelija tekee itsemurhan, surun murtama tytär epäilee petosta. Hän kääntyy legendaarisen Van Dornin etsivätoimiston puoleen, eikä aikaakaan kun asiaa tutkiva Isaac Bell haistaa jälkiä murhasta. Seuraa muitakin epäilyttäviä kuolintapauksia, kunnes Bell oivaltaa, että taitavasti kätkeytynyt vakoilija operoi tuhotakseen Yhdysvaltain teknologisen eliitin. Kaikki tuntuu liittyvän huippusalaiseen projektiin, joka tunnetaan nimellä Hull 44. Konflikti paisuu entisestään, kun Bell pääsee lähemmäksi totuutta ja joutuu mittelemään voimiaan paitsi salamyhkäisen Vakoojan myös Saksan, Japanin ja Britannian pahimpien kieroilijoiden kanssa. Uhattuna ei ole ainoastaan Yhdysvaltain laivasto vaan kokonaisten kansakuntien kohtalo! Vakooja on mestarijännäristi Clive Cusslerin (s. 1931) kolmas Isaac Bell -seikkailu - tuima keitos historiaa, säpinää ja romantiikkaa.
Vakooja on Clive Cusslerin kolmas Isaac Bell -seikkailu.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Clive Cussler.

Evanovich, Janet: Yhdeksän hyvää.
Alkuteos: To the nines, 2003.  Suom. Helena Bützow.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38875-4 (sid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum saa pomoltaan Vinnieltä komennon jäljittää Samuel Singh, intialaismies, josta on tullut laiton maahanmuuttaja Vinnien takaaman oleskeluluvan päätyttyä. Juttuun kytkeytyy myös mystinen Ranger, mies, joka on ennenkin pistänyt Stephanien sekaisin. Hän ilmaantuu hankalalla hetkellä: Stephanie ja hänen poliisipoikaystävänsä Joe Morelli ovat juuri muuttaneet yhteen. Hulvaton juoni huipentuu Las Vegasissa, jossa pelipanokset ovat korkeita eli henki herkässä.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Grisham, John: Lakimiehet.
Alkuteos: The Litigators, 2011.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39106-8 (sid.)   Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
Finley & Figg on pieni kahden miehen lakitoimisto ja uhkaa sellaiseksi jäädäkin. Paikallisten pika-avioerojen ja rattijuopumusten hoitelu ei tee toimistosta varsinaista rahasampoa. Kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeen Oscar Finley ja Wally Figg kinastelevat jo kuin vanha aviopari, mutta onnistuvat aina jotenkin raapimaan elantonsa kasaan. Eräänä päivä se sitten tapahtuu: suuri muutos. David Zinc, nuori mutta karrelle palanut huippuasianajaja, ryssii asiansa pahemman kerran. Työttömäksi jäänyt Zinc ottaa ilomielin pestin pienestäkin toimistosta, ja Finley & Figg on kohta täydessä iskussa jahdatakseen isompaa saalista. Wally Figg haistaa rutkasti riihikuivaa, kun vastaan purjehtii mahdollisuus ryhmäkanteeseen jättimäistä lääkefirmaa vastaan. Kenties liiankin hyvää ollakseen totta? Lakimiehet on äärimmilleen viritetty oikeussalijännäri maineen ja mammonan tavoittelusta sekä siitä maksettavasta hinnasta.
John Grishamin kirjat ovat pakollista luettavaa.
John Grisham DekkariNetissä.

Howard, Linda: Yön huntu.
Alkuteos: Veil of night, 2010.  Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2012.
ISBN 978-952-0-38921-8 (sid.)   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
Hääsuunnittelija Jaclyn Wilde pyörittää äitinsä kanssa yhtä Atlantan parhaista tapahtumatoimistoista ja nauttii työstään ja elämästään. Jaclynin stressitaso kuitenkin lähenee punaista, kiitos asiakkaana olevan harvinaisen hankalan morsiamen. Epämiellyttävä työtehtävä kääntyy todelliseksi painajaiseksi, kun morsian löytyy raa'asti murhattuna. Vaikka kaikilla hääsuunnitteluun osallistuneilla näyttää olevan motiivi murhaan, Jaclyn tajuaa pian olevansa itse epäiltyjen listan kärjessä. Tilannetta ei helpota se, että tutkinnasta vastaa rikosetsivä Eric Wilder, jonka kanssa Jaclyn tapojensa vastaisesti vietti kiihkeän yön juuri ennen tragediaa. Murhaaja ei kuitenkaan ole vielä lopettanut, vaan lähestyy pahaa-aavistamatonta Jaclynia...
Yhä uudestaan New York Timesin bestseller-listalle nousseen Linda Howardin Yön huntu on taattu lukuelämys jännitysviihteen ystäville.
Yhdeksäs suomennos Linda Howardilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Kasvot yössä (2001), Täydellinen mies (2004), Vapaata riistaa (2005), Vapaata riistaa (2005), Tappavan tehokas (2006), Hetki lyö (2007), Yön sylissä (2008), Henkensä kaupalla (2009) ja Liian kaunis kuolemaan (2010).
Lisätietoa:
- WSOY - Linda Howard.
- Random - House - Linda Howard.
- Wikipedia - Linda Howard..

Kanger, Thomas: Lohikäärmeen vuosi.
Alkuteos: Drakens år, 2011.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38862-4 (sid.)   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
Kun maailmanlaajuisen asevalmistajan asianajaja menettää poikansa Afganistanin sodassa, hän alkaa tehdä tiliä omasta menneisyydestään ja työnantajansa toimista. Äkkiä hän katoaa tutkasta, ja hätiin kutsutaan Espen Krogh. Tehtävä vie viinaanmenevää entistä poliisia Ruotsista Amerikan kautta Vietnamiin, ja pian Krogh huomaa olevansa pelkkä nappula isommassa pelissä. Samaan aikaan suomalaissyntyinen Elina Wiik Västeråsin poliisista saa selvitettäväkseen Ikean yövartijan murhan. Millaiset säikeet yhdistävät näitä tapauksia? Kanger osaa annostella jännitystä ja pitää lukijan otteessaan. Taitavasti rakennettu juoni polveilee neljällä mantereella kansainvälisen politiikan kuvioista arkisiin draamoihin. Se kartoittaa sotien repimää maailmaa, jossa yksi luoti voi muuttaa monen ihmisen kohtalon ympäri maapallon.
Thomas Kanger (s. 1951) on palkittu jännityskirjailija ja journalisti, jonka teoksia on käännetty noin kymmenelle kielelle. Tämä on ensimmäinen osa trilogiasta, jossa päähenkilönä on Espen Krogh. Kangerilta on suomennettu aiemmin kolme hienoa Elina Wiik -dekkaria WSOY:n SaPo -sarjassa.  Elina on suomalaissyntyinen poliisi.
Thomas Kanger DekkariNetissä.

Quirk, Matthew: Viidensadan lista.
Alkuteos: The five hundred, 2012. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38871-6 (sid.)   Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
Esikoiskirja!!!
Mike Ford on nykyinen lakiopiskelija, entinen huijari ja nilkki. Suoraan luennolta hänet kapsaistaan Washingtonin maineikkaimpaan lobbausfirmaan. Yrityksen perustaja on Henry Davies, mies joka tuntee maan tärkeimmät vaikuttajat poliitikoista pankkiireihin ja miehiin heidän takanaan. Mikä tärkeintä, hän tietää minne nämä ovat piilottaneet salaisuutensa. Nuoressa Mike Fordissa Davies näkee kaipaamaansa jouston tajua. Liian myöhään Mike ymmärtää työnantajansa tietävän enemmän kuin on turvallista. Viidensadan lista on nokkela ja yllätyksekäs trilleri, jossa on vietillistä vetoa ja maanista energiaa sekä asetelma, joka teki Firmasta menestyksen.
Esikoiskirjailija Matthew Quirk on tutkinut likaista liiketoimintaa myös aiemmassa työssään journalistina. Mathew Quirkin esikoisesta on tehty elokuvasopimus.
Erittäin mielenkiintoinen esikoinen...
Lisätietoa:
- www.matthewquirk.com.
- Facebook - The 500.

Staun, Susanne: Punainen merkki.
Alkuteos: Døderummet. Suom. Saara Villa.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-388-63-1 (sid.)   Ilm. 7/2012.
Ensimmäinen suomennos!!
Huom!!!! Ilmestyminen siirtynyt.  Mahdollisesti ensi vuonna 2013. 
Kesä on kauneimmillaan, kun Funenin saarelta löytyy 19-vuotiaan tytön ruumis. Oikeuslääkäri Maria Krause huomaa raa'asti murhatun tytön kaulalla omituisen jäljen, jollaista hän ei ole nähnyt koko uransa aikana. Se liittyy sairauteen, jonka piti jo olla kadonnut maailmasta. Tapauksesta tulee Krauselle yllättävän henkilökohtainen - ja hengenvaarallinen. Staunin hyytävää kurkistusta sarjamurhaajan mieleen keventää elegantin sujuva tyyli ja jäljittelemätön hirtehishuumori.
Pohjoismaisen jännityksen ystäviä hemmotellaan nyt aivan uudella tuttavuudella.
Susanne Staun on yksi Tanskan suosituimpia kirjailijoita. Punainen merkki sai Harald Mogensen -palkinnon vuoden 2010 parhaasta rikosromaanista ja oli pohjoismaisen Lasiavain-rikoskirjallisuuspalkinnon ehdokkaana vuonna 2011.
Hienoa, että tanskalaisia uusia ja vanhoja tuttuja dekkaristeja saadaan suomeksi. Punainen merkki on ensimmäinen Maria Krause -dekkari. Toinen sarjan dekkari Hilsen fra Hexville on ilmestynyt 2011.  Toivottavasti sekin saadaan suomeksi aikanaan.
Lisätietoa:
- http://www.susannestaun.com.

Stevens, Taylor: Soluttautuja.
Alkuteos: The Informationist, 2011.  Suom. Ulla Selkälä.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-389a69-0 (sid.)   Ilm. 6/2012Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos!!
Hänen nimensä on Vanessa, mutta kutsumme häntä Michaeliksi. Hän näyttää upealta ja puhuu meidät ympäri 22 kielellä. Hän on häpeämätön ja kostonhimoinen, eikä hän pelkää lahjontaa, kiskontaa eikä väkivaltaa. Hänen käsissään olevat arvet eivät kieli itsetuhosta vaan halusta jäädä henkiin. Hän on soluttautumisen mestari ja paras lajissaan tulkitsemaan näkymätöntä tietoa ja poliittisia hierarkioita. Tehtävä, jonka myötä Michaeliin tutustumme, vie hänet lapsuutensa maisemiin Afrikkaan, Kameruniin ja Päiväntasaajan Guineaan etsimään öljypohatta Richard Burbankin adoptiotytärtä Emilyä. Tuskin on Michael kävellyt koneesta mantereelle, kun hän tajuaa jonkun olevan häntä askelen edellä. Vain yksi ihminen voi arvata hänen tulonsa, ja tuo sama henkilö on ainoa, joka häntä voi auttaa. Kesän tuulisin trilleriuutuus yhdistää eksoottiset tapahtumapaikat, kiehtovan, traagisen sankarittaren, vauhdilla vetävän juonen ja vallankäytön koukerot.
Taylor Stevens syntyi Children of God -nimiseen, Kalifornian hippiyhteisöltä vaikutteita saaneeseen apokalyptiseen lahkoon. Hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa eristettyä, liikkuvaa elämää liki kahdessakymmenessä maassa. Lahkon johtaja kielsi lähes kaiken kirjallisuuden lukemisen; koulun sijaan Stevens kerjäsi kaduilla ja 12-vuotiaana hänet ”vieroitettiin” vanhemmistaan. Vietettyään neljä vuotta Afrikassa hän alkoi suunnitella karkaamista perheensä kanssa. Nykyään hän asuu lastensa kanssa Dallasissa ja ihailee Robert Ludlumin jännäreitä. Stevensin sankarittareen on ujuttautunut osa kirjailijan omista hylätyksi tulemisen ja kodittomuuden tunteista.
Ensimmäinen Vanessa Michael Munroe -dekkari. Tämä kirja saattaa viehättää esim. Lee Childin dekkareista innostuneita.
Taylor Stevensiltä on ilmestynyt tänä vuonna (2012) toinen Vanessa Michael Munroe -dekkari The Innocent.
Huom!  Vaikuttaa erittäin  mielenkiintoiselta trilleriltä.
Lisätietoa:
- WSOY - Taylor Stevens.
- www.taylorstevensbooks.com.

Ullmann, Linn: Aarteemme kallis.
Alkuteos: Det dyrebare, 2011.  Suom. Tarja Teva.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39282-9 (sid.)   Ilm.10/2012.   Kansikuva.
Jenny ei ollenkaan halunnut näitä juhlia. Kuin kostoksi hän juo itsensä juovuksiin, ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Jennyn tytär Siri ei ole koskaan pitänyt tavasta, jolla hänen massiivista kirjahanketta työstävä miehensä flirttailee heidän lastenlikkansa kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin lapsenvahdin ruumis löydetään haudattuna. Sirin mies ei ole vieläkään saanut kirjaansa valmiiksi, ei liioin Jenny kiertänyt 75-vuotisjuhliltaan korkkia kiinni. Vähä vähältä raa'an rikoksen takaa paljastuu tarina perheenjäsenten välisistä salaisuuksista. Aarteemme kallis on jännittävä, pikimusta ja humoristinen romaani, joka etenee vaivatta mutta sattuu.
Yllättävä rikosromaani Linn Ullmannilta, joka on Pohjoismaiden ylistetyimpiä nykykirjailijoita.  Hänen aiempia teoksiaan Armo, Ennen unta, Kun olen luonasi ja Siunattu lapsi on käännetty yli 30 kielelle.
Huom! Mielenkiintoinen kirja, mutta ei oikein ole dekkari....joten kirja löytyy kirjastossa romaanihyllystä.
Lisätietoa:
- www.linnullmann.no/en.
- WSOY - Linn Ullmann.
- MTV3 Katsomo.fi - Linn Ullmanin haastattelu 14.11.12.

Varenne, Antonin: Fakiirit.
Alkuteos: Fakirs, 2009.  Suom. Saara Pääkkönen.
WSOY 2012.  (SaPo -sarja)
ISBN 978-951-0-38704-7 (sid.)   Ilm. 10/2012.    Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Nuori mies juoksee alastomana keskelle kehätietä. Autojen jarrut kirskuvat ja skootterit törmäilevät turva-aitaan. Lopulta kiihdyttävä rekka näyttelee surmaajan roolin. Luonnonhistorian museossa mies hyppää kaskelotin luurangon päälle ja lävistyy kaksi metriä pitkään luuhun. Verenvuototaudista kärsivä fakiiri antaa itsensä vuotaa kuiviin kesken näytöksen. Poliisipäällikkö Guérin johtaa Ranskan poliisin itsemurhayksikköä Pariisissa, ja hänen tehtävänsä on liimailla eriskummallisten itsemurhien yksityiskohtia yhteen. Toisinaan tapahtumat eivät olekaan niin spontaaneja kuin ne alkuun vaikuttavat. Fakiirit on häiritsevä, kiehtova rikosromaani, 2000-luvun novel noiria kauneimmillaan.
Ranskalainen Antonin Varenne (s. 1973) on dekkarinystäville puoleensavetävä ja ääneltään tuore uusi tuttavuus, jota verrataan usein ranskalaisten suosikkidekkaristiin Fred Vargasiin. Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Islannissa asunut Varenne on kirjoittanut neljä rikosromaania, joista Fakiirit on kolmas. Varenne sanoo pyrkivänsä kirjoittamaan kirjoja, ”joita ihmiset haluavat lukea, ei tarinoita, joita ihmiset haluavat itselleen kertoa”. Hän on saanut romaaneistaan useita palkintoja.
Lisätietoa:
- antoninvarenne.over-blog.com.

Sarjakuvat

Mina, Denise - [Stieg Larsson]: Miehet jotka vihaavat naisia, osa 1.
Alkuteos: The girls with dragoon tattoo, book 1, 2012. Suom. Ville Viitanen.
Sarjakuvasovitus: Denise Mina : piirrokset: Leonardo Manco ja Andrea Mutti.
Pohjautuu Stieg Larssonin samannimiseen romaaniin Män som hatar kvinnor (2005),  (suom. Miehet jotka vihaavat naisia, 1986)
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39536-3 (nid.) 25 e.   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
Ruotsalaisen Stieg Larssonin (1954-2004) postuumi Millenium-sarja on ollut kansainvälinen arvostelu- ja yleisömenestys niin romaanina kuin elokuvasovituksenakin.  Murhamysteeriä, perhesaagaa, rakkaustarinaa ja yhteiskuntakritiikkiä sopivasti annosteleva romaanisarja on kuin luotu visuaalisesti näyttäväksi kokonaisuudeksi.  Supersankarisarjakuvien ja sarjakuvaromaanien amerikkalainen ykköskustantamn DC Comicsin sarjakuvaversio hurmaa grafiikallaan.  Millenium-romaanien kuusiosaisesta sarjakuvasovituksesta vastaa skotlantilaisdekkaristi Denise Mina, jonka tuorein teossuomennos on Ampiaispesä (Like 2012).  Kuvitus on synkkäsävyisistä Hellblazer-sarakuvistaan tunnetun argentiinalaissyntyisen kuvittajan Leonardo Mancon ja italialaisen , scifi-henkisiä Hammer- ja Marvel-sarjoja piirtäneen Andrea Muttin yhteistyötä.

Huom!  Koko Millennium-trilogia julkaistaan yhteensä kuutena sarjakuvaromaanina, joista tämä on ensimmäinen.
Stieg Larsson DekkariNetissä.
Denise Mina DekkariNetissä
.


Uusia painoksia


Brown, Dan: Kadonnut symboli : kuvitettu laitos.
Alkuteos: The Lost Symbol, 2009.  Suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39741-1 (sid.)   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi joulukuussa 2009.
Dan Brown DekkariNetissä .

Uusia painoksia WSOY pokkari -sarjassa

Christie, Agatha : Eikä yksikään pelastunut.
Alkuteos: Ten Little Niggers, 1939.   Suom. Helka Varho.
(USA: And Then There Were None, Eikä yksikään pelastunut, 1940, Kymmenen pientä neekeripoikaa, 1968).
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38864-8 (nid.)   9.00 e.   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.

Christie, Agatha : Sininen juna.
Alkuteos: The mystery of the blue train. Suom. Aarre Pipinen.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-39363-5 (nid.)   Ilm. 11/2012.   Kansikuva.

Clancy, Tom ja Blackwood, Grant: Elävänä tai kuolleena.
Alkuteos: Dead of alive, 2010.  Suom. Kimmo Paukku ja Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2012
ISBN 978-951-0-39359-8 (nid.)  Ilm. 12/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Grisham, John: Tunnustus.
Alkuteos: The confession, 2010.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-90645-8 (nid.)   10,00 e.   Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Hämäläinen, Karo: Erottaja.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39385-7 (nid.)   Ilm. 8/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Jonasson, Jonas: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi.
Alkuteos: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009.  Suom. Raija Rintamäki.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-39063-4 (nid.) 9,00 e.   Ilm. 7/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

CD- ja MP3-äänikirjat

Hämäläinen, Karo: Kolmikulma.
Kertoja: Toni Kamula.
WSOY 2012.
CD-äänikirja, 11 levyä, kesto 12.45.
ISBN 978-951-0-39401-4  Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
MP3-äänikirja
ISBN 978-951-0-39407-6 Ilm. 9/2012.

Nesbø, Jo: Kukkulan kuningas.
Kertoja: Jarmo Mäkinen.
WSOY 2012.
CD-äänikirja.
ISBN 978-951-0-39142-6  34 e.   Ilm. ?/2012.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-39151-8  Ilm. 6/2012.


 

Muut

Ahonen, Markus: Meduusa.
Meduusa 2012.
Vuonna 2006 Kouvolan Dekkaripäivien 10-vuotisjuhlavuoden dekkariromaanikilpailussa kolmannen sijan saavuttanut Meduusa on nyt ilmestynyt e-kirjana. Asiassa on pieni erikoisuus, sillä uusi Meduusa on tietyiltä osin uudelleenmuokattu versio. Lienee harvinaista syventää esimerkiksi kirjojen hahmoja jne uuteen versioon.
Kirja eri e-versioina löytyy täältä: http://www.smashwords.com/books/view/179140
Lisätietoa:
Meduusa ilmestyi alunperin syksyllä 2006 Book Karin kustantamana ja romaani sai Kouvolan Dekkariromaanikilpailun 3. palkinnon.
Lisätietoa:
- Smashwords - Markus Ahonenn.
- Irish Umbrella - Markus Ahosen blogi.

Ahonen, Markus: Palava sydän.
Smashwords 2012.
Vuonna 2008 Myllylahden kustantamana ilmestynyt Markus Ahosen toinen dekkari Palava sydän on ilmestynyt päivitettynä e-kirjana.
Kirjan e-kirjaversio löytyy täältä:  http://www.smashwords.com/books/view/248286.
Lisätietoa:
- Smashwords - Markus Ahonenn.
- Irish Umbrella - Markus Ahosen blogi.

Honkanen, Kari: Uhka mennieisyydestä.
Aikamedia 2012.
ISBN 978-951-606-988-6 (sid.)  43,40  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Idyllisen itäsuomalaisen pikkukaupungin seurakunnan luulisi viettävän seesteistä ja rauhaisaa elämää. Yllättäen koko pieni yhteisö löytää itsensä vastakkain elämän raadollisen puolen kanssa; seurakuntalaisten välit kiristyvät ja pastoria ja hänen perhettään kohtaa vaikeuksien koko kirjo sairauksien ja rikosepäilyjen muodossa. Kaiken kukkuraksi seurakunnan kirkkorakennus joutuu tuhopolton kohteeksi… Teos kulkee pohjoismaisten dekkaristien jalanjäljissä ja on mielenkiintoinen aluevaltaus Kari Honkaselta.

Lönnroth, Heleena: Noitapussista kurkistaa kuolema.
Näköispainos.
Zuppa di Porri 2012.
ISBN 978-952-67286-2-9 (sid.)  35 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Kovaan kyytiin pääkaupungissa väsynyt Johanna hakeutuu ystävänsä vinkkaamana Keski-Pohjanmaalle paikallislehden päätoimittajaksi. Pian hän saa kuitenkin huomata olevansa keskellä mystisiä tapahtumia ja outoa henkilögalleriaa. Yöllinen asuntoon tunkeutuminen pelottaa, pohakat ja tietäjät kantavat magian ja noituuden pitkää perinnettä verenseisottamisessa, parantamisessa ja loitsimisessa. Pahuus ei asu ainoastaan Sin Cityissä vaan myös näennäisesti idyllisissä kirkonkylissä.
Huom! Heleena Lönnrothin ensimmäinen, loppuunmyyty dekkari ilmestyy nyt näköispainoksena. Toimittaja Johanna Saure johdattaa taas lukijansa keskelle puistattavaa maaseutumystiikkaa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Heleena Lönnroth.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Lönnroth, Heleena: Silmä silmästä.
Zuppa di Porri 2012.
ISBN 978-952-67286-1-2 (sid.) 35.00 e.  Ilm. 8/2012.    Kansikuva.
Heleena Lönnrothin uusimmassa dekkarissa palvelutaloon "unohdetun" ja avioliitostaan erotetun Ellin kuolema käynnistää vuosisataisen vendettan. Kirja kertoo Mooseksen lain mukaisesta kostosta, jolla vääryyttä kärsineen läheisistä tulee koston enkeleitä.Kirjan tapahtumiin vaikuttaa olennaisesti Ellin haamu. Tämä ilmestyy pojantyttärelleen paljastaen kätketyt päiväkirjat. Mukaan nivoutuu myös viipurilainen Natalia Ivanova, joka etsii Suomessa kadonnutta siskoaan. Rikostorjuntayksikön päällikkövirkaan ylenneen Benjami Korpaksen ohella mukana häärii dekkaritoimisto Kaakonetsivät, eläkkeellä oleva rikoskomisario Unto Hakkarainen ja hänen kumppaninsa ylikonemestari Asseri Valo.Tapahtumapaikkana on poikkeuksellisesti Pohjanmaan ja Kotkan seudun ohella myös Ylä-Savo, jossa kirjan konna pitää pesäpaikkaansa.Loppuratkaisu on yllättävyydessään karmaiseva.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Heleena Lönnroth.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Monk, Samuel: Palkkatappajan päiväkirja.
Reuna 2012.
ISBN 978-952-6762-58-6  (nid.)  Ilm. 12/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen Samuel Monk -trilleri"Nimimerkkini oli Temudzin. Suuren Tsingis-kaanin mukaan. Pelitavassani ei tosin ollut muuta suurta kuin häviöt." Palkkatappajan päiväkirja aloittaa Temudzinin, entisen pelurin ja huumemuulin tarinan. Hän oli pelannut omaisuutensa ja ihmissuhteensa, ja viimeinen keikka Amsterdamiin oli viedä häneltä hengen.Päiväkirja alkaa sairaalasta, josta espanjalaisen munkkiveljeskunnan jäsen saapuu pelastamaan Temudzinia kuoleman porteilta. Tarjoukseen on helppo suostua, koska vaihtoehtoja ei enää ole. Munkkiveljien lujassa otteessa alkaa kuntoutusjakso, loputtoman pitkältä tuntuva Musta kuukausi, jonka toisessa päässä odottaa Punaisen kuukauden ensimmäinen tehtävä. Kun Temudzin viimein on valmis, veljeskunnan todellinen luonne alkaa paljastua hänelle, mutta perääntymistietä ei ole. Toisaalta hän nauttii muodonmuutoksestaan ja uusista taidoistaan, ja onnistuminen tehtävissä ruokkii hyvänolontunnetta. Se, että juuri hänet valittiin, ei ollut sattumaa...

Nurminen, Eino K.: Tukholman kesä.
Sysmän kirjakylä 2012.
ISBN 978-952-5720-09-9 (sid.)   25,00 e.   Ilm. 8/2012.   Kansikuva.
Nuori suomalainen Pertti Kotamäki lähtee Ruotsin pääkaupunkiin saatuaan kokin paikan kuuluisassa Oopperakellarissa. Oppimishaluisena hän etenee sekä ammatissa että kielitaidossa ja ihastuu salaperäiseen virolaisneito Katriinaan. Yhtäkkiä Pertti huomaa olevansa keskellä pirullista peliä. Vauhdikas romaani vie lukijan keskelle monitahoista seikkailua. Tarina sisältää uskomattomia käänteitä, kihelmöivää jännitystä ja rakkautta. Kovakantinen 302-sivuinen teos on Eino K. Nurmisen neljäs kirja.

O'Donnell, Peter: Modesty Blaise ja operaatio Aamutähti.
Alkuteos: The Night of Morningstar, 1982.  Suom. Veli-Pekka Ketola.
Jalava 2012.
ISBN 978-952-887-468-6 (sid.)  27,50 e.  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.

Modesty Blaise ja Willie Garvin joutuvat vastakkain Vartijat-nimisen salaperäisen terroristiryhmän kanssa. Mikä on sen täysin satunnaisilta vaikuttavien iskujen takana? Entä mikä yhdistää toisiinsa Modestyyn Lontoossa kohdistetun murhayrityksen ja San Franciscon Golden Gaten räjäytysyrityksen? Etsiessään vastauksia näihin kysymyksiin Modesty ja Willie päätyvät vangeiksi porauslautalle Desertassaarten luo. Siellä heidän neuvokkuutensa johtaa yllättävään loppu­tulokseen.
Modesty Blaise ja operaatio Aamutähti on ennen suomentamaton, järjestyksessään yhdestoista Modesty-romaani.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Peter O'Donnell.
- The Modesty Blaise Book Covers Homepage.
- www.modestyblaiseltd.com.

Ojanen, Aimo: Komisario ja Fuengirolan varas.
Aimo Ojanen 2012.
ISBN 978-952-931-2467  (nid.)   26 e.   Ilm. 10/2012.  Kansikuva.
Lahden rikospoliisin päällikön evp. Aimo Ojasen uutuuskirja vie lukijan Espanjan Aurinkorannikolle Fuengirolaan, jossa lahtelaiskomisario Riku Karhumaa joutuu lomallaan puuttumaan tuttavansa lompakkovarkauteen.Tutkimukset johtavat huimaan tapahtumasarjaan, jossa komisario on helisemässä varkaiden ja huumekauppiaiden kanssa. Loma ei ole löhöilyä, vaan muuttuu painajaismaiseksi työksi. Nuori helsinkiläistyttö joutuu paitsi varkaiden uhriksi, myös huumepoikien pyöritykseen. Varaskoplaan kuuluva virolaismies kuolee hämärissä olosuhteissa Torremolinoksessa. Asian saa hoitaakseen kokenut rikostutkija José Garcia, joka ystävystyy Riku Karhumaan kanssa. Jopa lähtöpäivä Malagan lentoasemalla on yllätyksiä täynnä.

Porma, Maija: Kuvajainen peilissä.
Averssi Kustannus  2012.
ISBN 978-952-99-658-5-4 (sid.)   Ilm. 12/2012.   Kansikuva.
Tamperelainen fysioterapeutti Aino Tasanko on kokenut kovia. Hänen avioliittonsa on kariutunut ja vanhempansa kuolleet liikenneonnettomuudessa.  Pienyrittäjän arki ei sekään ole ruusuista.  Uutta kumppania etsiessään Aino retkahtaa venäläistaustaiseen roistoon.  Aino saa tutustua raakaan hyväksikäytön maailmaan, jossa pelataan isoilla panoksilla. Siinä maailmassa hänen lievästi kehitysvammainen mutta viehättävä siskonsa Veerankin on kovaa valuuttaa.  Eräänä päivänä kotiin saapuvaa Ainoa odottaa kauhistuttava näky.  Hän joutuu keskelle merkillisiä tapahtumia, joissa omin voimin pärjääminen tuntuu mahdottomalta.  Onneksi kuitenkin Ainolla on asiakkaanaan yksityisetsivä Helena Nieminen.  Helena ja hänen aisaparinsa Simo Suomela saavat monta kovaa pähkinää purtavakseen, ennen kuin seksi- ja huumebisneksen liepeillä tehty murha selviää. 
Kuvajainen peilissä on kolmas Helena Niemisen tutkimuksista kertova rikosromaani.  Aikaisemmin ovat ilmestyneet romaanit Kuolema kesäyössä  (2010) ja Kuolema soittaa kelloa (2011).

Reiman, Koo: Raha ei tunne armoa.
Compania Comder 2012.
ISBN 978-91-87185-10-6 (nid.)  23,80 e.   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Vasten tahtoaan Olle Sillanpää joutuu oppaaksi ja huoltajaksi neljälle sisieteettinuorelle näiden hiihtolomalla Ruotsin tuntureilla. Jo alkumatka osoittaa, että hänen ennakkoaavistuksensa saattaa käydä toteen. Mikään ei suju niin kuin Olle toivoo, ja yhteinen hiihtomatka viidentoista kilometrin päässä sijaitsevalle tunturimökille joutuu vaikeuksiin. Lumimyrsky yllättää, ja perillä he joutuvat keskelle rikollisten välienselvittelyä. Kun Olle Sillanpää olettaa heidän selvinneen pahimmasta osoittautuu, että todellinen katastrofi odottaa aivan yllättävältä taholta.  Koo Reimanin yhdeksäs romaani tarjoaa tälläkin kertaa räväkkää menoa ja äkkikäänteitä. Raha ei tunne armoa, ei edes Ruotsin tuntureilla.
Lisätietoa:
- Koo Reiman - ikioma blogi.

 


Saarinen, E.: Jane Blond : elä ja anna toisten kuolata.
Jane Blond -kustannus 2012.
ISBN 978-952-93-1382-2 (nid.)   28,80 e.   Ilm. 12/2012.
Hartaasti odotettu romaani, Jane Blond -sarjan kolmas osa, on ilmestymässä!
Lesboagenttien kuningatar vie jälleen jalat alta!
Kun agenttijärjestön päällikkö L katoaa, Jane Blond soluttautuu ranskalaiseen linnaan, jossa rikollisjoukko puuhaa salaperäistä muotinäytöstä. Rikollisjärjestön johtaja La Salle Spektre on palkannut kaikkien aikojen mestarihuijarin anastamaan kruununjalokiviä. Agenttijärjestö saa panna kaikki naisensa ja taitonsa peliin, kun suurempi suunnitelma muotinäytöksen takaa alkaa paljastua. Kuinka käy, kun maailman viehättävin rikollinen Edinays Modles saa Janen pään pyörälle? Jännitystä, seksiä ja parodiaa vailla vertaa!

Salovaara, Kyösti: 2112.
Antiutopia. 226 sivua.
Verkkojulkaisu.
Samalla kun Kyösti Salovaaran romaani 2112 on scifikirja ja dekkarimainen antiutopia siitä mitä Suomelle saattaa tapahtua yhteiskunnan keskittyessä pelkästään hiilijäljen pienentämiseen, se on Jules Vernemäinen seikkailu suomalaiseen maisemaan.
Tässä romaanissa ei matkusteta maan keskipisteeseen eikä valtamerten syvyyksiin vaan metropoli-Helsingistä syvälle Savoon, kun pieni tutkimusryhmä lähetetään selvittämään miksi neljämiljoonaisessa Helsingissä koululaiset pärjäävät huonommin kuin Kuopiossa. Romaanin päähenkilönä ja tarinan kertojana on helsinkiläinen poliittisen historian tutkija Gustav Hjort.
Tulevaisuus syntyy nykyhetkestä, joten 2112 on referenssi moderniin elämään ja aatteisiin. Se avautuu aikamme kirjallisuuteen ja kotiutuu Platonin, Marxin ja Stephen Hawkingin älylliseen perinteeseen. Se tunnustaa riemuiten velkansa Jack Londonin, Aldous Huxleyn, George Orwellin ja Ray Bradburyn suurenmoisille dystopioille.
Salovaaran 2112 on ehkä ensimmäinen suomalainen nykyromaani, joka hyväksyy modernin elämäntapamme. Voit lukea sen tieteisromaanina, vaellustarinana, dekkarina tai jopa pamflettina. Voit lukea mietiskellen tai seuraten miten ahvenia ongitaan, ja pohtia onko tämä tarina eräänlainen samizdat-romaani yhden ajatuksen Suomessa.
Romaani kysyy onko meillä varaa hylätä demokratia ja kansalaisvapaudet, jos tuloksena on totalitaarinen yhden asian yhteiskunta. Mitä tapahtuu, kun Suomi ahdetaan Helsinkiin?
Romaanin voit ladata Kyösti Salovaaran kotisivulta osoitteesta: www.toviadesign.fi/salovaara.
Sieltä löytyy myös triviaa kirjoittajan taustasta.

Sorola, Kaisa: Yksityisetsivä Jenny Cotton ja Kepponen.
BoD 2012.
ISBN 978-952-286515-1 (nid.) Ilm. syksy 2012.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
"Ruumiita, romantiikkaa ja riemukasta menoa" Mitä olisi yksityisetsivä ilman koiraa? Kuin talo ilman kaivoa. Kuin hampaaton hai. Niinpä dekkari Jenny Cottonilla on apurinaan maanmainio mäyräkoira, Kepponen. Kirja koostuu seitsämästä seikkailusta, joissa Jenny Cotton selvittää murhia ja ottaa kiinni konnia. Joukossa vilistää kissoja ja koiria eikä unohdeta puutarhanhoitoakaan. Kirja on iloinen ja jännittävä sekametelisoppa, joka kannattaa nauttia villasukat jalassa sohvalle käpertyneenä. Arvioita: letkeä, romanttinen, perinteinen, hilpeä, etenee sujuvasti ja lukijalle tuli hyvä mieli.
Kaisa Sorola (s. 1955) on harrastajakirjoittaja, jolla on savolaisen vänkyrä mielikuvitus, maustettuna marttamaisella napakalla elämänasenteella.
Jenny Cotton ja Kepponen on hänen ensimmäinen dekkarinovellikokoelmansa.
Lisätietoa:
- Nettimartan pihapiiri -blogi.
- Books on Demand - Kaisa Sorola.
- kirjan luin...-blogi 12.11.2012.

Tuuli, Arna: Ystäväpiiri.
Kvaliti 2012.
ISBN 978-952-6606-03-3 (sid.)   16,90 e.   Ilm. 8/2012.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Rikos- ja ihmissuhdetarinoiden ystäville oivallinen esikoisromaani. Tapahtumat sijoittuvat 90-luvun lama-aikaan ja sivuavat kevyesti silloista tietotekniikan kehitystä. Auli ei ole tyytyväinen parisuhteeseensa. Siksi hän hankkii yksitoikkoiseen elämäänsä muutoksen. Yllättäen muutos sotkee hänet raa’asti tapettujen nuorten naisten murhien selvittelyyn. Samalla Aulilla on hoidettavanaan pieni poika. Kirjan leikkisyys ympäröi jännittävää juonta ja loppu on epätavallinen, joten sitä ei kannata lukea etukäteen.
Kirja julkaistiin ensin vuonna 2011 e-kirjana ja se on saanut erittäin hyvän vastaanoton lukijoiltaan ollen mm. Akateemisen Kirjakaupan myydyimpien e-kirjojen listalla kolmantena ja Ellibs e-kirjakaupan myydyimpien kaunokirjallisuusteosten listalla toisena.
Kirjoittaja Arna Tuuli on eläkkeellä oleva diplomi-insinööri ja kahden aikuisen tyttären äiti. Hän on julkaissut aikaisemmin yhdessä tyttärensä Hanna Salmen kanssa hevosaiheisen nuortenkirjan Tuhkimotamma.
Kirja on saatavana myös e-kirjana. E-kirjojen myyntipaikat löydät täältä.
Voit lukea PDF-muodossa painetun kirjan kolme ensimmäistä lukua ilmaiseksi täältä.

Valta houkuttaa ja koukuttaa
: Kouvolan dekkaripäivien novellikilpailun parhaat 2012.
Toim. Ritvali.
Kouvolan kaupunki 2012.
ISBN 978-952-67516-3-4 (nid. )  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
Lisätietoa:
- Kouvolan dekkaripäivät .Tietokirjoja
 


Christie, Agatha: Grand Tour - Matkalla maailman ympäri.
Toim. Mathew Prichard.
Alkuteos: Grand Tour - Letters and Photographs from the British Empire Expedition 1922, 2012. Suom. Tuija Tuomaala.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-75-0 (sid.)    Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Agatha Christie (1890-1976) lähti vuonna 1922 maailmanympärysmatkalle miehensä kanssa. Matka tuli kestämään lähes vuoden päivät ja tältä reissulta Agatha ammensi tuleviin romaaneihinsa niin henkilöhahmoja, paikkoja kuin keskeisiä teemoja. matkakohteina olivat mm. Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti ja Havaji.
Agatha Christien tyttärenpoika on koonnut tämän ainutlaatuisen matkakuvauksen, joka paljastaa Agathasta aivan uuden puolen, osoittaen kuinka hänen intohimonsa eksoottisiin juonikuvioihin ja paikkoihin alkoi tällä silmät avaavalla matkalla.
Nämä laajat ja aiemmin julkaisemattomat kirjeet sekä sadat valokuvat, jotka Christie on itse ottanut (kannettavalla kamerallaan!), kertovat meille mielenkiintoisia tarinoita menneestä, useiden vuosikymmenten takaisesta maailmasta. Kirjeiden ja Agathan valokuvien tukena toimii myös laaja kuvasto matkamuistoista, joita Agatha matkan varrelta keräsi.
Hom!   Agatha Christien tyttärenpoika Mathew Prichard vierailee Helsingissä joulukuun alussa 4.-5.12.2012.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Paasilinna -Grand Tour.

Dahlén, Micael: Ihmispedot.
Alkuteos: Monster, 2011.  Suom. Tuija Tuomaala.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-835-5 (sid.)  30 e.  Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
Charles Mansonin ja neljän muun ihmispedon pään sisällä. Viisi murhaajaa. Viisi ihmispetoa. Ja professori, joka on tavannut heidät. Ihmispedot kertoo viiden maailmankuulun murhaajan tarinan: Charles Manson kokosi ympärilleen ”Perheen” ja johti brutaaleja teurastuksia. Dorothea Puente murhasi vanhuksia ja hautasi heidät pihansa ”luutarhaan”. Issei Sagawa järjesti kannibaali-illallisen Pariisissa. Wayne Lo hyökkäsi kouluun Massachusettsissa, ja tanskalainen Peter Lundin katkaisi äitinsä niskan paljain käsin. Dahlén on haastatellut jokaista heistä. Murhaajien tarinat ovat erilaisia, mutta ne ovat johtaneet samaan lopputulokseen: tuntemattomista tuli superjulkkisia, houkuttelevia aviopuolisoehdokkaita ja rahantekokoneita. Mitä jos murhaaminen onkin helpoin tie menestykseen? Miksi väkivalta kiehtoo meitä loputtomasti? Keistä ylipäätään tulee ihmispetoja? Kirja avaa Dahlénin ja murhaajien väliset keskustelut, ja kuvaa samalla murhaajan kohtaamista silmästä silmään.
Lisätietoa:
- Atena - Micael Dahlén.

Hänninen, Jera & Hänninen, Jyri: Haluatko todella kirjailijaksi?
Matkaopas kirjamaailmaan.
Helsinki-kirjat 2012.
ISBN 978-952-5989-07-6 (nid.) 20,90 e.  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Suomen pohjoisen taivaan alla asuu outo kansa, joka haluaa vimmaisesti kirjoittaa ja lukea. Kirjailijoita arvostetaan ja kirjailijaksi halutaan. Mutta tietävätkö ihmiset mistä he uneksivat? Onko unelma itse asiassa painajainen?
Haluatko todella kirjailijaksi? on suora, rehellinen ja rohkea opas kirjailijaksi halajaville ja kirja-alasta kiinnostuneille. Kirja käy läpi kirja-alan myllerrykset ja selittää, mistä niissä oikeasti on kyse. Kokeneille konkareille kirja sisältää anekdootteja ja sisäpiiritietoa kustantamoiden toiminnasta. Kirjassa on ison kirjailijajoukon kokemuksia, neuvoja ja tarinoita kirjamaailman ihmeellisyyksistä.
Kirjan tekijät ovat kustannusalaa aidan kummaltakin puolelta nähneitä ihmisiä. Jera Hänninen on kirjailija ja Jyri Hänninen on työskennellyt kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä.
Huom! Teoksessa on mukana myös kirjailija Sofi Oksasen Huoneentaulut aloitteleville kirjailijoille s. 320-322).
"Tällaisen kirjan olisin halunnut, kun olin aloitteleva kirjailija." Sofi Oksanen.
Huom!!  Loistava ja tuhti tietopaketti jokaiselle kirjan ystävälle, aloittelevalle kirjailijalle ja myös kirjailijoille yleensä, kirjastoihmisille, kustantamoille, medialle.  Tällaista olisi tarvittu jo kauan sitten, mutta hyvä kun kirja on nyt olemassa. 
Myös jokaiselle kirja-alaa seuraavalle riittää iloa pitkäksi aikaa. Siis todellinen käsikirja, joka kuluu käytössä.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat - Haluatko todella kirjailijaksi?

Jacobsen, Kirsten:  Mankell.
Alkuteos: Mankell om Mankell, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-26474-3 (sid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ruotsalaisen Henning Mankellin matka äitinsä hylkäämästä kaksivuotiaasta Pohjoismaiden ehkä suosituimmaksi kirjailijaksi on ollut värikäs. Elämäkerrassaan kirjailija muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan, uraansa teatterin parissa ja kirjailijana, ensimmäisiä käyntejään Afrikassa. Esitellyiksi tulevat myös nykyinen vaimo Eva Bergman ja edesmennyt appi Ingmar Bergman. Tärkeässä osassa ovat hyväntekeväisyystyö ja globaali poliittinen toiminta.
Kirsten Jacobsenin ja Mankellin kahdenkeskisistä keskusteluista pääosin rakentuvassa kirjassa ääneen pääsevät myös kirjailijan läheiset ja työtoverit. Tekstiä värittävät Mankellin tuotannosta poimitut sitaatit, ja Wallander-fanienkin nälkä tyydytetään, kun kirjailija valottaa maailmankuulun rikoskomisarionsa syntytaustoja ja kehitystä.
Kirsten Jacobsen (s. 1942) on kirjoittanut elämäkerrat mm. elokuvaohjaaja Lars von Trieristä ja kirjailija Klaus Rifbjergistä.
Menestyskirjailija raottaa nyt ensi kertaa ovea yksityiselämäänsä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Miten rikoskirjani ovat syntyneet : suomalaiset dekkaristit kertovat.
Toim. Paula Arvas ja Kirsi Luukkanen.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-94-6 (nid.)  9,30 e.   Ilm. 9/2012.
uomen dekkariseura järjesti Helsingin yliopistolla talvella 2010-2011 luentosarjan Miten rikoskirjani ovat syntyneet, jossa 20 kotimaista rikoskirjailijaa kertoi romaaniensa synnystä. Luentosarjan suosio innoitti kokoamaan kirjailijoiden esitelmät myös kansien väliin. Miten rikoskirjani ovat syntyneet -kokoelmaan ovat kirjoittaneet Tapani Bagge, Staffan Bruun, Seppo Jokinen, Marko Kilpi,
Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Heleena Lönnroth, Juha Numminen, Eppu Nuotio, Harri Nykänen, Outi Pakkanen,
Marianne Peltomaa
, Markku Ropponen, Matti Rönkä, Tuula Mai Salmela, Jarkko Sipilä, Tero Somppi, Antti Tuomainen,
Johanna Tuomola ja Hannu Vuorio.

Kirjailijat kertovat artikkeleissaan niistä virikkeistä, aineksista ja rakenteista, jotka ovat innoittaneet heidät kirjoittamaan rikosromaaninsa ja käsittelevät sitä miten omat luku- tai elämänkokemukset ovat vaikuttaneet teksteihin.
Lisätietoa:
- Miten rikoskirjani ovat syntyneet -luentosarja 2.11.2010-1.2.2011.

Moore, Roger-Owen, Gareth: Bond on Bon: 50 vuotta Bond-elokuvia.
Alkuteos: Bond on Bond. The Ultimate Book on 50 Years of Bond Movies, 2012. Suom. Petri Stenman.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0793-2 (sid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Kaikki mitä olet halunnut tietää  Bond-elokuvista – nyt yksissä kansissa. Roger Moore on elävä legenda, maailman ehkä tunnetuimman elokuvasarjan keulahahmo ja monien mielestä ainoa oikea James Bond. Kirjassa Bond on Bond hän esittelee kaikki koskaan tehdyt Bond-elokuvat tutulla tyylillään: nopeat sutkaukset ja viileä charmi purevat. Kirjan muita päähenkilöitä ovat muun muassa hehkeät Bond-tytöt ja kierot roistot, joista kirjassa on omat lukunsa. Lukijalle paljastetaan myös salaisen agentin hämäräperäisimpien apuvälineiden ja muiden teknisten vempaimien salat sekä esitellään yksityiskohtaisesti kuvauspaikat ja Bondin kulkuneuvot luksusautoista rakettireppuun. Tätä elokuvahistorian ja camp-huumorin klassikkoa ei voi ohittaa!
Kirjassa on yli 400 upeaa värikuvaa elokuvista ja kulissien takaa. Mukana on runsaasti ennen julkaisematonta arkistomateriaalia niin tuotantoyhtiön arkistosta kuin yksityisistä kokoelmistakin.
Vuonna 2012 maailman pisin edelleen tuotannossa oleva elokuvasarja täyttää 50 vuotta. Saman vuoden marraskuussa saa ensi-iltansa uusin Bond-elokuva Skyfall.
Sir Roger Moore
(s. 1927) aloitti näyttelijänuransa jo 1940-luvulla ja nousi supertähdeksi 1960-luvulla Pyhimys-tv-sarjan Simon Templairina. Moorea kosiskeltiin ensimmäiseen Bond-elokuvaan, mutta Pyhimys-sarjan takia hän joutui kieltäytymään. Mooren ensimmäinen Bond-elokuva on Elä ja anna toisten kuolla (1973). Viileän komea Agentti 007 tuli Mooren näyttelemänä lähemmäksi kirjailija Ian Flemingin hahmoa, hienostunutta brittiläisen yläluokan edustajaa, mutta rikastutti safariasuineen ja älyttömine keksintöineen elokuvahistoriaa myös camp-huumorin klassikkona. Kirjoittajana Moore on suomalaisille tuttu myös bestselleriksi nousseesta elämäkerrasta Nimeni on Moore, Roger Moore (2009). Hän vieraili Suomessa  Liken vieraana puolisoineen toukokuussa 2009.
Lisätietoa:
- Wikipedia - James Bond.
- The Official James Bond 007 Website.
- Wikipedia - Ian Fleming.
- Yle uutiset 5.10.12 Nimeni on Bond - 50 vuotias Bond.
- Yle uutiset 5.10.12 Bond-elokuva täyttää 50 vuotta.

Sillanpää, Seppo: Skoudena Stadissa.
CrimeTime 2012.   (CrimeTime Fakta).
ISBN 978-952-5918-    (nid.)  9,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
illanderin ja Westerbackan kultasepänliikkeiden ryöstöllä, Venäjän lähetystön paritusjutulla, Juppi- ja Honda-liigoilla on kaikilla yksi yhteinen tekijä. Kaikissa jutuissa on tutkinnanjohtajana ollut komisario Seppo Sillanpää Helsingin ryöstöjaoksesta. 38 vuotta Helsingin poliisissa työskennellyt Seppo Sillanpää näki kuinka Helsingin rikollisuus kasvoi ja kansainvälistyi. Sillanpään uran loppuvaiheessa hänen jaoksensa sai myös paritusrikollisuuden tutkinnan, joka vei hänet tiiviiseen yhteistyöhön Viron poliisin kanssa. Sillanpää on yksi Suomen tunnetuimmista poliiseista. Hän oli pitkälti vaikuttamassa siihen, että 80-luvulla alkanut ja 90-luvulla räjähtänyt pankkiryöstöaalto saatiin nujerrettua. Ainutlaatuisessa kirjassa Sillanpää avaa kaikki uransa kovimmat jutut ennen julkaisemattomia yksityiskohtia myöten. Hän kertoo myös poliisityön arjesta ja työn muuttumisesta vuosien varrella, eikä säästele poliisiesimiehiään kritiikiltä.