Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2011


 Tornion kaupunginkirjasto  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Kirjastot.fi


Tässä muutama erityisen kiinnostava syksyn kirja:

Wright, Austin
: Tony & Susan.Avain.
bbbb

Atkinson, Kate: Ihan tavallisena päivänä.Schildts-
bbbb
Curran,John: Agatha Christien murhasuunnitelmat. Paasilinna.

Kirja on jatko-osa syksyllä 2010 ilmestyneelle
Agatha Christien salaiset muistikirjat kirjalle.

Bonnet, Jacques:
Kirjaston henget. Tammi. Hieno kirja!!


Kotimaiset

 

Koskinen, Juha-Pekka: Eilispäivän sankarit.
Arktinen Banaani 2011.
ISBN 978-952-270-003-2 (sid.)    29 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Taunus syöksyi soratiellä ojanvarren puita viistäen. Ratin takana on joku, jonka kasvoja hän ei pystynyt erottamaan. 3.8.1978. Pojat yrittävät päästä käsiksi isoihin rahoihin murtautumalla kesämökille. Alla on Ford Taunus GXL Coupe. Huonostihan siinä käy. Vuosi 2011. Jupe herää koomasta. Led Zeppelin on hajonnut ja maailma muuttunut. Vanha rikos vaivaa Jupen mieltä, ja hän haluaa selvittää, mitä tuona kohtalokkaana yönä vuonna 1978 tapahtui. Kuka ajoi. Ja kuka vei korut. Pikku hiljaa vanhat kaverit alkavat tuntua vain vanhoilta. Luottamus kavereihin rapisee, ja Jupe ei voi enää olla varma hengestään - eikä siitä, kuka lopulta puhuu totta. Eilispäivän sankarit kaappaa lukijan mukaan aikamatkalle, jonka nopeat käänteet riemastuttavat ja kauhistuttavat vauhdikkaiden rikosromaanien ystäviä
Juha-Pekka Koskiselta ilmestyy toinenkin romaani Paholaisen vasara Helsinki-kirjojen kustantamana loppukesästä 2011.
Juha-Pekka Koskinen DekkariNetissä.

Parkkari, Jukka: Vastarannan vakoilija.
Arktinen Banaani 2011.
ISBN 978-952-270-007-0 (sid.)  32 e.    Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Jukka Parkkarin viime vuonna huomiota herättänyt, realistinen sotilasvastavakoilun kuvaus Suoraan hevosen suusta saa itsenäistä jatkoa tutussa seurassa. Pääesikunnan tutkintaosaston päällikkö ja sektorinjohtaja saavat avukseen mutkattoman Sirkan, joka ei ole tule armeijan vaan poliisin riveistä. Tällä kertaa katseet kääntyvät länteen. Mitä asiaa maineikkaalla ruotsalaisella tiedustelumiehellä Stig Bergillä mahtaa pitkästä aikaa olla Suomeen? Miehistä keitosta Lapin sotaharjoituksineen ja vastentahtoisine kaksoisagentteineen sekoittaa Sirkan lisäksi salaperäinen Paula, kenen piikkiin hän sitten ikinä toimiikin. Valtion journalistipalkinnon vuonna 2010 saaneen Jukka Parkkarin romaanit Suomen sotilasvastavakoilusta perustuvat vuosien lehtimiestyöhön ja sen ohessa syntyneisiin ystävyyssuhteisiin. Paljonko Parkkari paljastaa, paljonko ei, sitä lukija ei voi tietää, mutta tarjolla on aina asiantuntevaa, todellisuuteen ankkuroituvaa kerrontaa neuvostoajan jälkeisestä tiedustelutoiminnasta. Vakavien asioiden kanssa ei tosikkomaisella asenteella pitkälle pötki, ei varsinkaan tositoimissa.
Jukka Parkkarin syksyllä 2010 ilmestyneen Suoraan hevosen suusta -kirjan itsenäinen jatko-osa.

Ulkomaiset

 

Bruen, Ken: London Boulevard.
Alkuteos:  London Boulevard, 2001.  Suom. Pasi Punnonen.
Arktinen banaani 2011.
ISBN 978-952-5768-73-2 (sid.) 29 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Huom!  Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2010.
Ensimmäinen suomennos.
Mitchell vapautuu vankilasta istuttuaan kolmen vuoden kakkua kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä, josta ei itse muista mitään. Häntä vastassa oleva Billy Norton työskentelee gangsteripomo Tommy Loganille ja yrittää saada kaverinsa mukaan hämäräbisneksiin tarjoamalla asunnon ja rahaa. Mitchell päättää kuitenkin yrittää pysyä erossa alamaailmasta ja päätyy kunnostamaan työkseen entisen näyttelijätähden, Lillian Palmerin taloa. Omalaatuinen Lillian asustelee erakkona suuressa talossa yllättävän monipuolisia taitoja omaavan hovimestarinsa kanssa. Mitchelliin silmänsä kiinni iskevä näyttelijätär kuvittelee olevansa yhä suuri tähti ja elättelee toiveita voitokkaasta paluusta näyttämölle. Pian Mitchell saa kutsun muuttaa asumaan Lillianin autotallin yläpuolella olevaan asuntoon, mikä tietenkin sopii rikollismaailmasta eroon haluavalle Mitchellille. Hetken Mitchellin elämä vaikuttaa rauhalliselta mutta gangsterit eivät niin vain jätä häntä rauhaan. Ihmisiä alkaa kuolla ja kun Mitchell alkaa pelätä mielenterveydeltään epävakaan sisarensa Brionyn turvallisuuden puolesta, hänen on pakko toimia. Mutta onko omituinen asetelma vielä omituisempi kuin miltä se näyttää?
London Boulevard on nerokas pastissi Billy Wilderin Sunset Boulevard -elokuvasta nykyaikaisin maustein. Bruen luo taidokkaasti tunnelmaa ja kehittää mielenkiintoisia henkilöhahmoja pienin elein. Kirjan pohjalta on tehty elokuva jonka on ohjannut William Monahan ja jota tähdittävät Colin Farrell ja Keira Knightley. London Boulevard -elokuva nähdään Suomessa keväällä 2011.
Ken Bruen (s. 1951) on Galwayssa asuva irlantilainen rikoskirjailija ja tämän hetken arvostetuimpia nimiä genressään. Varsinkin Iso-Britanniassa erittäin tuottelias Bruen on nopeimmin nousevien tähtien joukossa ja hänen romaaniensa asennetta ja katu-uskottavuutta pidetään korkeassa arvossa. London Boulevard on Ken Bruenin ensimmäinen suomeksi julkaistava romaani.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ken Bruen.
- www.kenbruen.com.

Swierzynski, Duane: Vaaleaverikkö.
Alkuteos: The Blonde, 2007.  Suom.  Juri Nummeli.
Arktinen Banaani 2011.
ISBN 978-952-5768-45-9  (sid.)  29 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
”Pistin myrkkyä juomaasi”, sanoo viehättävä blondi toimittaja Jack Eisleylle kirjan ensimmäisellä rivillä. Jack Eisley on matkalla Philadelphiaan tärkeään tapaamiseen, mutta suunnitelmat mutkistuvat lentokentän baarissa nautitun drinkin vuoksi. Eisley ei ole uskoa vaaleaverikön väitettä, mutta lähtee kuitenkin tämän matkaan. Käy ilmi, että vaaleaveriköllä on elimistössään loinen, joka tappaa, jos ihminen on parin sekunnin ajan yli kolmen metrin päässä muista ihmisistä. Selviää myös, että tappavan nerokasta keksintöä tavoittelevat muutkin, keinolla millä hyvänsä.
Duane Swierzynski (s. 1972) edustaa tuoretta amerikkalaista dekkarisukupolvea. Vauhdikkaiden romaaniensa lisäksi hän kirjoittaa sarjakuvakäsikirjoituksia Marvelille. Aikaisemmin Swierzynskin teoksista on suomennettu Keikkakuski (The Wheelman).
Duane Swierzynskin ensimmäinen suomeksi ilmestynyt dekkari Keikkakuski (The Wheelman, 2005) ilmestyi keväällä 2009.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Duane Swierzynski.Atena

Cedervall, Marianne: Ajattelen sinua kuolemaasi saakka.
Alkuteos: Svinhugg, 2009.  Suom. Ulla Lempinen.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-750-1 (sid.)  32 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Pienessä gotlantilaiskylässä on dramaattinen kesä: kolme miestä kuolee muutaman viikon välein. Kuoleman­tapaukset vaikuttavat luonnollisilta, mutta mitä jos ne eivät olekaan?  Vanhassa kappelissa juhlii kaksi naista samppanjaa juoden. Maanläheinen Mirjam on lääkäri ja palannut hiljattain kotisaarelleen vuosien jälkeen. Hänen ystävättärensä Hervor on Mirjamin täydellinen vastakohta. Elämä ei ole kohdellut Mirjamia silkkihansikkain, ja nyt hän on todellakin päättänyt antaa takaisin samalla mitalla. Aseinaan Hervorin salaiset kasviuutteet ja ripaus naisellista juonikkuutta Mirjam toteuttaa kostosuunnitelmansa.
Cedervall kertoo kirjan pohjautuvan naisten lukuisiin keskusteluihin miehistä – aina puheet eivät ole kovin mairittelevia. Kirjan pohjana on myös kiinnostus ajatusten voimaan. Mitä tapahtuu, kun ajatukset halua­vatkin jollekulle pahaa?
Ajattelen sinua kuolemaasi saakka on lämmin ja hauska kertomus kahden erilaisen naisen ystävyydestä ja sen mahdollistamasta kostosta. Teos on valloittanut lukijansa Ruotsissa ja Saksassa: Mirjamin ja Hervorin tarina jatkuu kahdessa seuraavassa kirjassa Svartvintern ja Spinnsidan. Toivottavasti nekin suomennetaan. 
Gotlantilaissyntyinen Marianne Cedervall (s. 1949) asuu Västeråsissa. Ajattelen sinua kuolemaasi saakka (2009) on hänen esikoisromaaninsa, joka herätti kiitoksia heti ilmestyessään.
Marianne Cedervall toimii kirkon henkilöstöhallinnossa Västeråsissa.
Huom!   Erinomainen esikoisdekkari jälleen Ruotsista.  Mukana myös tornionlaaksolaista väriä..
Marianne Cedervall DekkariNetissä.

Juul, Pia: Hallandin murha.
Alkuteos: Mordet på Halland, 2009.  Suom. Katriina Huttunen.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-758-7 (sid.)   32 e.   Ilm.  8/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Taitava tarina rikkoo perinteisen rikosromaanin kaavan.
Eräänä varhaisena aamuna Bess herää laukaukseen. Hänen miehensä makaa kuolleena torilla, lähellä kotia. Kukaan ei tiedä, miksi Halland on murhattu, kuka hänet on tappanut vai oliko kyseessä ehkä vahingonlaukaus.  Yhtä arvoitusta seuraa joukko muita: Bessin naapuri katoaa, hänen ovelleen saapuu tuntematon nainen ja Bess löytää avaimet Hallandin salaiseen kaupunkiasuntoon. Kun kaikki tuttu hajoaa, jäljelle jäävät suru ja loputtomat kysymykset. Mikä merkitys on sillä, ettei Bess ole nähnyt tytärtään kymmeneen vuoteen? Voiko mennä laiturille lukemaan, jos mies on juuri murhattu? Vai olisiko syytä vain keskittyä kuvaamaan Hallandin idyllisen talon ikkunoista näkyvää vuonoa?
Perinteisen rikosromaanin ”kuka sen teki” -kysymyksen sijaan Hallandin murha keskittyy kuvaamaan murhan seurauk­sia: surua ja äkillisen elämänmuutoksen aiheuttamaa hämmennystä. Hallandin murhaa on verrattu muun muassa Umberto Econ Ruusun nimeen. Teos on voittanut Tanskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Den Danske Banks literaturprisin, Sitä on myyty kotimaassaan kymmeniätuhansia kappaleita ja se on julkaistu jo kahdeksassa maassa.
Tanskalainen Pia Juul (s. 1962) on maansa arvostetuimpia nykykirjailijoita, ja hän on julkaissut sekä novelleja että romaaneja.
Huom!!  Loistava ja erilainen dekkari.  Upea lukuelämys. Syksyn parhaimmistoa kännöstulokkaiden joukossa.
Lisätietoa:
- Atena - Pia Juul.
- Wikipedia - Pia Juul.

Schirach, Ferdinand von: Rikoksia.
Alkuteos: Verbrechen, 2009.  Suom. Raija Nylander.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-773-0 (sid.)  29 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Arvostettu ja ystävällinen mies, lääketieteen tohtori, tappaa vaimonsa kirveellä neljänkymmenen avioliittovuoden jälkeen. Hän paloittelee ruumiin huolellisesti, ennen kuin soittaa poliisille. Tohtorin tunnustus on yhtä epätavallinen kuin hänen rangaistuksensa.
Mies ryöstää pankin, mutta hänellä on hyvät syynsä. Toisin kuin voisi odottaa, oikeuslaitos pelastaa sekä hänen henkensä että sielunsa. Nuori nainen tappaa veljensä. Rakkaudesta. Pikkurikolliset ryöstävät tukun käteistä ja nappaavat samalla mitättömän näköisen teemaljan. Ennen kuin he ehtivät edes ymmärtää mitä on tapahtunut, yakuza on heidän kimpussaan ja nilkit kahlaavat omassa veressään. Uskomattomia tarinoita, mutta niissä on vain totuus. Koko totuus. Ferdinand von Schirach kirjoittaa niin kirkkaasti, julman koskettavasti ja tarkkanäköisesti, että on vaikea uskoa kirjan olevan esikoisteos.
Ferdinand von Schirach (s. 1964) on toiminut vuodesta 1994 alkaen puolustusasianajajana rikosoikeudenkäynneissä.
Hänen päämiehinään ovat olleet niin DDR:n politbyroon jäsen Günter Schabowski, Saksan salaisen tiedustelun vakooja Norbert Juretzko, talouselämän ja julkisuuden näkyvät hahmot kuin alamaailman herrat. Von Schirachin Rikoksia on ollut kirjallinen ja kaupallinen tapaus, ja kirjan oikeudet on myyty 32 maahan. Saksassa kirjaa on myyty huikeat 450 000 kappaletta.
Ferdinand von Schirach DekkariNetissä.
 
Tietokirja

Forgione, Francesco: Mafia export.
Alkuteos: Mafia export, 2009.  Suom. Taru Nyström.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-753-2 (sid.)  33 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
Alaotsikko: Miten Cosa Nostra, Camorra ja 'Ndrangheta ovat valloittaneet maailman.
Made in Italy: Maailmanlaajuisesti järjestäytynyt rikollisuus.
 
Murhia, huume- ja asekauppaa, lahjontaa, kiristystä – mafian syntilista on vaikuttava. Nykymafia on kasvanut sisilialaisesta suojelubisneksestä maailmanlaajuiseksi organisaatioksi ja ulottanut lonkeronsa Välimereltä koko Eurooppaan ja Amerikkaan. Se on tehnyt itsensä näkymättömäksi piilottamalla liiketoimintansa laillisten yritysten taakse sekä kietomalla hallituksia ja oikeusjärjestelmiä pikkusormensa ympärille.
Mafia export luonnostelee kuvan maailmasta, jota mafia pyörittää. Cosa Nostran, Camorran ja ’Ndranghetan yhteinen liikevaihto on suurempi kuin Viron, Slovenian ja Kroatian yhteenlaskettu bruttokansantuote. Mafiaperheet pystyvät vaikuttamaan hallitusten valintoihin, rahoitusjärjestelmiin ja markkinoiden liikkeisiin. Mafia porskuttaa talouskriisistä huolimatta – tai sen ansiosta – ja huumekaupan likapyykki pestään ravintoloissa, hotelleissa ja rakennusfirmoissa ympäri maailman. Mafiaperheet haalivat valtaa saadakseen rahaa ja lisää valtaa. Rahaa liikkuu niin paljon, että sitä ei enää lasketa – se punnitaan.
Teos on ällistyttävä kurkistus rikollisjärjestön sisäpiiriin, jossa menneisyys ja nykypäivä elävät rinnakkain yhtä lailla kuin uskonnollisuus ja tehdyt synnit. Mafia export kertoo tunnetuista mafiatapauksista ja tuo nähtäville mafian rikollisen toiminnan lisäksi myös arkipäivän todellisuuden, perheen, ystävyyden, avioliiton ja suhteen lapsiin. Kirja antaa realistisen kuvan ilmiöstä, josta on huomaamatta tullut monissa maissa osa yhteiskuntarakennetta. Valaiseva kuvaus mafian leviämisestä antaa sanalle ”globalisaatio” uuden merkityksen.
Francesco Forgione (s. 1960) on Italian mafianvastaisen komission entinen johtaja, joka on elänyt viimeiset 15 vuotta turvamiesten vartioimana. Mafia Exportin oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.
Lisätietoa:
- Atena - Francesco Forgione.


Avain

Stott, Rebecca: Veden muisti.
Alkuteos: Ghostwalk, 2007.  Suom. Emma Murros.
Avain 2011.
ISBN 978-951-692-822-0 (sid.)   Ilm.  4/2011.   Kansikuva.
Kun Isaac Newtonin työhän perehtynyt historioitsija Elisabeth Vogelsang löydetään murhattuna, hänen poikansa Cameron haluaa löytää äitinsä elämäntyölleen jatkajan.  Hän pyytää entistä rakastettuaan Lydiaa saattamaan Elisabethin kirjan loppuun, ja tämä suostuukin.  Lydia muuttaa Elisabethin taloon ja asettuu työskentelemään tämän erikoiseen, kolmionmuotoiseen työhuoneeseen, jonka seinillä valo läikehtii levottomasti.  Lydia kaivautuu yhä syvemmälle Elisabethin tutkimuksiin, ja vähitellen alkaa näyttää siltä, että murhan jäljet kiertyvät vuosisatojen taakse Newtonin ja hänen tieteellisen uransa ympärille - erityisesti salaperäisiin alkemiakokeiluihin, joita kuuluisa tiedemies harjoitti.  Ja Lydia saa pian huomata, ettei Elisabeth ole ainoa uhri vähä vähältä avautuvassa murhemysteerissä.
Tiedemaailmaan sijoittuva esikoisromaani on ihastuttanut niin lukijoita kuin kriitikoitakin ympäri maailman. Hänen toinen menestysromaaninsa loistava Korallivaras ilmestyi suomeksi loppukesästä 2010.
Rebecca Stott vieraili Helsingissä elokuussa 2010 ja esiintyi muun muassa Akateemisessa Kirjakaupassa Taiteiden yönä. Hän osallistuu Lahden kirjailijakokoukseen kesäkuussa 2011. Stott asuu Cambridgessä ja toimii luovan kirjoittamisen professorina.
Rebecca Stott DekkariNetissä.

Wright, Austin: Tony & Susan.
Alkuteos: Tony & Susan, 1993. Suom. Mari Janatuinen.
Avain 2011.
ISBN 978-951-692-869-5 (sid.)          Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Nopeatempoinen trilleri petoksesta, rakkaudesta sekä lukemisesta ja kirjoittamisesta.
Tony & Susan on rakenteeltaan taidokas kaksoiskirja, kehystarinan sisään upotettu romaani.  Se on kertomus rikoksesta ja kostosta, mutta myös rakkaudesta ja himosta.  Susan on keski-ikäinen kirjoittamisen opettaja, joka saa nuoruudenaikaiselta aviomieheltään Edwardilta tämän laatiman käsikirjoituksen ja pyynnö: voisiko Susan tutustua romaaniin ja kommentoida sitä?  Matematiikan professori Tony on kovasti Edwardia muistuttava päähenkilö tarinassa, jota Susan ryhtyy lukemaan.
Trilleriksi kehittyvä kertomus palauttaa Susanin mieleen hänen avioliittonsa Edwardin kanssa.  Samalla Susan käy läpi suhdettaan nykyiseen aviomieheensä, itseensä ja suureen rakkauteensa, lukemiseen.  Niin Tony kuin Susankin kohtaavat suuria kysymyksiä: Mikä on viime kädessä oikein - ja kenellä on oikeus? Onko se, mitä me muistamme, totuus?
Amerikkalaisen Austin Wrightin (1922-2003) Tony & Susan julkaistaan postuumisti ensimmäisen kerran suomeksi.  Englanniksi teos julkaistiin ensimmäisen kerran 1993 ja uudestaan 2010. 
Tony & Susan on uudelleenjulkaisunsa myötä noussut arvostelu- ja myyntimenestykseksi, jonka oikeudet on myyty mm. Australiaan, Englantiin, Brasiliaan, Ranskaan, Italiaan, Saksaan, Ruotsiin ja Norjaan.  Teos on bestseller-listoilla esim. Isossa-Britanniassa ja sitä ovat kiittäneet mm. kirjailijat Ian McEwan, Ruth Rendell ja Donna Leon.
Austin McGiffert Wright (1922-2003) oli amerikkalainen kirjailija, kriitikko ja emeritusprofessori. Wright opetti englannin kieltä ja kirjallisuutta Cincinnatin yliopistossa. Hän kirjoitti elämänsä aikana seitsemän romaania ja neljä tietokirjaa.
Huom!  Loistava kirja!!!.  Syksyn parhaimmistoa ensimmäisten suomennosten joukossa!!!
Suuri kiitos Avain-kustantamolle kirjan julkaisemisesta.
Lisätietoa:
- Avain - Austin Wright.
- Wikipedia - Austin Wright.

 Bazar


Faletti, Giorgio: Minä olen Jumala.
Alkuteos: Io sono dio, 2009  Suom. Hannimari Heino.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-00-7 (sid.)  33 e.   Ilm. 10/2011.    Kansikuva.
Sota loppuu aikanaan. Viha on ikuista. New Yorkissa riehuu sarjamurhaaja, joka valitsee uhrinsa sattumanvaraisesti. Hän ei katso uhrejaan silmästä silmään, koska hänen silmistään ei ole paljon jäljellä. Vuosia sitten hän joutui lähtemään Vietnamin sotaan, ja siellä hän sai kasvoihinsa napalmista rujoja palovammoja. Murhaajaa yrittävät pysäyttää yksityiselämänsä demonien kanssa taisteleva nuori rikospoliisi Vivien Light sekä entinen lehtikuvaaja Russel Wade, joka etsii anteeksiantoa menneisyyden teoilleen. Pystyvätkö he pysäyttämään tappajan, joka ei edes halua kunniaa teoistaan? Heidän vastustajansa on kasvoton mies. Mies, joka väittää olevansa Jumala. Mies, joka päättää kuka elää ja kuka ei.
Kolmas suomennos Giorgio Falettilta.  Aiemmin suomeksi ovat ilmestyneet Minä tapan (2007) ja Viimeinen katse (2011).
Viimeinen katse oli erittäin jännittävä ja koukuttava dekkari.
Giorgio Faletti DekkariNetissä.

Hjorth, Michael-Rosenfeldt, Hans: Mies joka ei ollut murhaaja.
Alkuteos: Det fördolda, 2010. Suom. Jaana Nikula.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-37-3 (sid.)   34 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Mies joka ei ollut murhaaja aloittaa uuden ruotsalaisen rikosromaanisarjan. Sarjan pääosassa on psykologi Sebastian Bergman, joka on erikoistunut rikollisten profilointiin. Bergman on hankalan tyypin maineessa, sillä hän on älykäs ihminen, joka ei välitä sovinnaisuussäännöistä. Hän kantaa raskasta murhetta siitä, että on menettänyt perheensä Aasian tsunamissa, mutta hän ei osaa etsiä apua vaan yrittää selviytyä yksin. Bergman on moniulotteinen hahmo, joka käyttäytyy huonosti mutta osaa myös hurmata. Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun 16-vuotiaan Roger Erikssonin äiti ilmoittaa Västeråsin poliisille poikansa kadonneen. Etsinnät aloitetaan, ja parin päivän kuluttua pojan ruumis löytyy läheisestä metsästä sydän irti revittynä. Roger oli outo lintu, yksinäinen poika jolla ei ollut juurikaan kavereita. Kukaan ei tiedä tarkkaan, missä ja kenen kanssa hän vietti aikansa. Huhumylly käynnistyy, ja pian aletaan epäillä yhteyksiä saatananpalvontaan. Kaikki poliisin tutkintalinjat osoittavat Palmlövin yksityiskouluun. Se on rankattu maan parhaiden koulujen joukkoon. Sitä käyvät lahjakkaat ja motivoituneet opiskelijat, jotka tulevat rikkaista perheistä. Koululla on moitteeton maine, joka alkaa nyt rakoilla pahemman kerran.
Huom!   Erittäin hieno kirja.  Jälleen uusi upea ruotsalaisdekkari.  Syksyn parhaimmistoa!!!
Michael Hjorth&Hans Rosenfeldt DekkariNetissä.

Neville, Katherine: Tuli.
Alkuteos: The fire, 2008.  Suom. Hilkka Pakkanen.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-65-6 (sid.) 30 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Katherine Nevillen romaani Kahdeksan (Bazar 2010) on henkeäsalpaava jännitystarina, jonka juoni kietoutuu arvoituksellisen shakkipelin ympärille. Kirja ilmestyi 1980-luvulla, ja se sai nopeasti kulttimaineen, joka on pitänyt kirjan suosion korkealla jo parikymmentä vuotta. Nyt julkaistavassa Tuli-romaanissa jännitystarina jatkuu edellisestä kirjasta tuttujen henkilöhahmojen seurassa. Kirjan tapahtumat alkavat vuonna 1993, kun 12-vuotias Alexandra Solarin on osallistumassa kansainvälisen shakkiottelun tärkeään finaaliin. Hän saa venäjänkielisen viestin vanhalta naiselta: "Varo tulta". Sitten Alexandran isä Alexander Solarin näkee kilpailupaikalle tuodun vanhan shakkipelilaudan ja pelästyy. Ennen kuin hän ehtii viedä tyttärensä turvaan, kajahtaa laukaus. Vuonna 2003 Alexandra matkustaa Coloradoon juhlimaan äitinsä syntymäpäiviä, mutta huomaa perille päästyään, ettei äitiä löydy mistään. Vain tarkasti valittuihin paikkoihin asetellut shakkinappulat antavat vihjeitä siitä, missä äiti saattaisi olla. Kolmekymmentä vuotta aiemmin Alexandran vanhemmat olivat mukana piilottamassa pimeitä voimia kantavan shakkipelin nappuloita eri puolille maailmaa. Nyt osa nappuloista on löydetty piilostaan, ja vaarallinen peli alkaa uudelleen.
Toinen suomennos Katherine Nevilleltä.
Parikymmentä vuotta konsulttina ja it-asiantuntijana kansainvälisillä energia- ja rahoitusmarkkinoilla työskennelleen Nevillen esikoisromaani Kahdeksan (suom. 2010) julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1988.  Siitä tuli kulttikirja, joka hurmaa yhä edelleen uusia lukijoita.
Kahdeksan on julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi WSOY:n kustantamana vuonna 1989  nimellä Musta kuningatar.
Lisätietoa:
- Bazar - Katherine Neville.
- www.katherineneville.com.

Sardou, Romain: 24 ruumista.
Alkuteos: Personne n'y échappera, 2006.  Suom. Susanna Tuomi-Giddings.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5635-43-0 (sid.)   34 e.   Ilm.   9/2011.   Kansikuva.
Talvella 2007 New Hampshiressa löydetään 24 ruumista moottoritien penkalta. Jokaisella ruumiilla on sydämessään yksi luoti, eikä yhdessäkään näy jälkiä vastustelusta. Mikä vielä ihmeellisempää, kukaan ei kaipaa vainajia: yksikään aviopuoliso, äiti tai työtoveri ei ota yhteyttä poliisiin. Tapausta alkaa tutkia New Hampshiren osavaltion poliisipäällikkö Stuart Sheridan. Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, alkaa vaikuttaa siltä että kirjallisuudella on tärkeä merkitys murhaajalle. Sheridan värvää tutkintaan nuoren kirjallisuuden professorin Frank Franklinin. Vasta 29-vuotias Franklin on hiljattain aloittanut työt Durrisdeerin vauraassa yliopistossa, joka sijaitsee metsän keskellä synkässä linnassa. 24 ruumista on koukuttava trilleri, joka vie lukijan mukanaan. Se jatkaa samassa tyylilajissa kuin Sardoun edellinen suomeksi julkaistu romaani Kolmastoista kylä (Bazar 2010), joka sijoittuu keskiajalle. Sardou on mestari pahaenteisen tunnelman ja dramaattisen jännitteen luomisessa.
Romain Sardoulta on aiemmin suomennettu Kolmastoista kylä (2010).
Romain Sardou DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Falcones, Ildefonso: Fatiman käsi.
Alkuteos: La mano de Fatima, 2009. Suom. Satu Ekman ja Taina Helkamo.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-68-7 (nid.)  12 e.   Ilm. 9/2011.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Meltzer, Brad : Kohtalon kirja.
Alkuteos: The book of fate, 2006. Suom. Heikki Karjalainen.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5635-80-9 (nid.)  10 e.   Ilm. 8/2011.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Moriel, Enrique: Ajattoman kaupungin varjot.
Alkuteos: La ciudad sin tiempo, 2007.  Suom. Satu Ekman.
Bazar 201§.
ISBN 978-952-5635-78-6 (nid.)   10 e.   Ilm. 10/2011.
1. p. ilm. keväällä 2010.Blue Moon


Eriksson, Kjell: Julmien tähtien alla.
Alkuteos: Nattens grymma stjärnor, 2004.  Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410-66-2 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Laura Hindersten tulee poliisilaitokselle ja ilmoittaa isänsä kadonneen.  Isä on pyrkimyksissän pettynyt 70-vuotias kirjallisuuden dosentti, Petrarca-tutkija ja Italian ystävä.  Pian tapetaan kaksi saman ikäistä  entistä maanviljelijää läheisellä maaseudulla.  Ann Lindell ja muut Uppsalan rikospoliisit ovat ymmällään, sillä jokin yhdistävä tekijä uhrien iän lisäksi tapauksilla on.  Mutta mikä?  Laura käyttäytyy yhä oudommin.  Työtoveri Stig Franklin yrittää auttaa ja kietoutuu Lauran verkkoon avioliittonsa vaarantaen.  Tapahtuu kolmas yhtä arvoituksellinen murha, ja vanhan kollegan oivallus avaa uuden tutkintalinjan.  Ann Lindell seuraa omia aavistuksiaan, ja kun vyyhti alkaa purkautua, hänen henkensä on vaarassa.
Viides dekkari Kjell Erikssonilta.  Ruotsalaista dekkaria parhaasta päästä.
Kjell Eriksson DekkariNetissä.

Arnalður Indriðason: Jyrkänteen reunalla.
Alkuteos: Svörtuloft, 2009.   Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410-65-5 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Reykjavikin rikospoliisilla on kiireitä.  Erlendur on kotiseudullaan tietymättömissä.  Elinborg tutkii tyrmäystippojen avulla naisia hankkineen murhatun miehen tapausta.  Sigurður Ólia lähestyy ystävä, joka sanoo joutuneensa kiristetyksi, ja poliisi lähtee tapaamaan kiristäjiä, mutta joutuukin todistamaan kuolemaan johtavaa pahoinpitelyä. Yhteyttä ottaa  myös ennestään tuttu laitapuolen kulkija, ja Sigurður Óli alkaa kaivella tämän lapsuuden karuja kokemuksia.  Poliisin omaa elämää raskauttavat ero puolisosta ja isän sairastuminen. Kaiken taustalta alkavat nousta oireet siitä, että Islannin taloudellinen nousukausi onkin suuri kupla, joka vain odottaa puhkeamista.
Arnalður Indriðason on jälleen tehnyt koskettavan romaanin, jossa mennyt vaikuttaa nykyisyyteen ja nykyisyys avautuu kaikessa monimuotoisuudessaan.
Kahdeksas dekkari loistavaltaja palkitulta Arnalðurilta.  Kaikki tähän asti ilmestyneet ovat olleet ykköslaatua.
Arnalður Indriðason DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Henkiin herätettävät.
Alkuteos: Resurrection Men, 2002.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410-68-6 (sid.)   31 e.   Ilm.  9/2011.  Kansikuva.
Taidekauppiaan murhan tutkimus on aluillaan, ja John Rebus heittää teemukin sisälön päin rikosylitarkastaja Gill Templeriä. Rebus joutuu Skotlannin poliisikouluun "uudelleenkoulutukseen" - saa viimeisen mahdollisuuden. Hänelle annetaan ratkaisematta jäänyt vanha juttu, jotta hän ja muut kuriin palautettavat oppisivat ryhmätyötä. Joillakin ryhmän jäsenillä on salaisuuksia, ja Rebus joutuu jälleen tekemisiin perivihollisensa, gangsteri Iso Ger Caffertyn kanssa. Ylikonstaapeliksi ylennetty Siobhan Clarke tutkii taidekauppiaan murhaa ja päätyy sitä kautta kohti Caffertya... ja iso kuvio alkaa paljastua.
Kahdestoista dekkarisuomennos loistavalta Ian Rankinilta. 
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Outo juttu.
Alkuteos: Strange Affair, 2005.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410-67-9 (sid.)   30 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Ylikomisario Alan Banks saa huolestuttavan viestin veljeltään ja lähtee Lontooseen, mutta sillä välin veli katoaa jäljettömiin. Samaan aikaan komisario Annie Cabbot hälytetään maantielle Eastvalen lähelle. Nuori nainen on löytynyt kuolleena autostaan ja hänen taskussaan on lapulle kirjoitettuna Banksin nimi ja osoite. Banks majoittuu Lontoossa veljensä asuntoon ja alkaa kaivautua tämän elämän salaisuuksiin. Ikäviä yllätyksiä paljastuu, ja veljen katoamisella ja naisen kuolemalla osoittautuu olevan yhteyksiä.
Kuudes Alan Banks -dekkarisuomennos loistavalta Peter Robonsonilta. 
Peter Robinson DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Booth, Stephen : Henkäys vain.
Alkuteos: One last breath, 2004. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410-64-8 (nid.)  10 e.   Ilm. syksyllä 2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. suomeksi kesällä 2008.

Arnalður Indridason : Talvikaupunki.
Alkuteos: Vetrarborin, 2005. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410- 63-1 (nid.)   10 e.   Ilm. syksy 2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. suomeksi syksyllä 2008.

Rankin, Ian : Pakkosiirtoja.
Alkuteos: Let it Bleed, 1995. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2011.
ISBN 952-5410-62-4 (nid.)   10 e.    Ilm. syksyllä 2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. suomeksi syksyllä 2005.CrimeTime


Numminen, Juha: Räjähdyspiste.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-28-1  (sid.)   20,90 e.    Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Suomalaisen jännityskirjallisuuden tyyliniekka Juha Numminen iskee uutuudellaan Räjähdyspiste Suomen ja Venäjän keskinäisiin välienselvittelyihin. Räjähdyspiste jatkaa ainutlaatuisella tavalla vuonna 1985 julkaistun arvostelumenestyksen Susi-dekkarin tapahtumia. Suden aikoihin Neuvostoliitto oli vielä suuri ja mahtava, mutta nyt maan kunnianhimoinen sotilasjohto kokee armeijansa joutuneen Venäjän talousongelmien maksumieheksi. On tullut aika osoittaa, että vaikka kylmä sota on ohi, Venäjä tarvitsee yhä niin voimakkaan armeijan, ettei se joudu yhä laajenevan Naton ylikävelemäksi. Tätä varten käynnistetään salainen operaatio Venäjän kunnia. Rauhallinen länsinaapuri arvioidaan helpoksi harjoitusvastustajaksi näytösottelussa, joka palauttaa sotavoimien suuruuden päivät. Venäjän sotilastiedustelupalvelun kivikovaksi ja häikäilemättömäksi koulima likaisen työn tekijä, kapteeni Leo Rapp saa tehtävän, joka ajaa maiden suhteet räjähdyspisteeseen. Samalla kun Rapp operoi, GRU ruokkii taidokkaasti suuttumusta itärajan takana. Räjähdyspiste myös kietoo yhteen isän ja pojan tarinan. Leo Rapp on Suden päähenkilön, Neuvostoliitosta Suomeen loikanneen ja verisen vanan jättäneen palkkamurhaajan Theo Rappin poika.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Nuotio, Eppu & Anna: Tuplana kiitos.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-410  (sid.)  22,30 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
32-vuotiaat kaksoissiskot Elisa ja Alisa Viika asuvat taas samassa taloyhtiössä nyt kun Elisa on palannut monen vuoden ulkomailla työskentelyn jälkeen Suomeen. Tähän asti lähekkäin asuminen on ollut kummastakin yllättävän helppoa, mutta kaikki muuttuu kun Elisa löytää rappukäytävästä ruumiin ja soittaa sisarensa apuun. Kun ruumis sitten katoaa sisarusten menneisyydestä alkaa vyöryä esiin asioita, jotka he molemmat olisivat halunneet unohtaa ja asioita, joista heistä kummallakaan ei ollut aavistustakaan. Liki kolmenkymmenen vuoden ajan keskustan perinteikkään kaupunginhotellin ravintolassa on käynyt joka keskiviikko nainen, joka istuu aina samaan pöytään ja tilaa aina saman juoman, tuplaviskin. Eläkkeelle jäävää ravintolapäällikköä askarruttaa naisen kohtalo ja hän päättää ottaa siitä selvää. Anna ja Eppu Nuotion rikosromaani kulkee kahdessa eri aikatasossa ja kuljettaa lukijan keskelle aina vain oudommaksi muuttuvaa todellisuutta. Romaani ruumiinavaa paitsi sisarusten suhteen myös heidän kummia varjoja täynnä olevan elämänsä.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Pyhä toimitus.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-26-7 (sid.)  23,60 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Juutalainen Ariel Kafka on Suomen ainoa "etninen" dekkarikomisario. Neljännessä Ariel-dekkarissa Pyhä toimitus Kafka saa tutkittavakseen rikossarjan, joka vie oudon veljeskunnan jäljille. Töölöläisestä asunnosta löytyy naisen ruumis, jonka vartaloon on kirjoitettu uskonnollisia tekstejä. Naista ei kuitenkaan ole murhattu, vaan ruumis on anastettu oikeustieteen laitokselta ja kuljetettu asuntoon. Huoneiston omistajaksi paljastuu työtön muusikko Reijo "Reku" Lauren, joka on elänyt perintörahojensa turvin. Koska ruumiin varastaminen ei Kafkan mielestä kuulu väkivaltatoimistolle, vaan omaisuusrikospuolelle tai psykiatrille, hän haluaisi unohtaa koko jutun. Kafka saa kuitenkin postissa päiväkirjansivun, joka kytkee ruumisryöstön melkein kymmenen vuotta vanhaan, yhä selvittämättömään kuolemantapaukseen: Lunastuskirkon sisäoppilaitoksen rehtori oli palanut kuoliaaksi kirjastohuoneeseensa kootun kirja- ja arkistomateriaaliröykkiön mukana. Kuolema ei ollut onnettomuus, sillä uhrin kädet ja jalat oli sidottu rautalangalla. Yrityksistään huolimatta Kafka ei tavoita Laurenia, vaan mies ehtii livahtaa aina alta pois ja kuin kiusallaan lähettää takaa-ajajalleen uutta postia. Seuraava päiväkirjasivu kertoo, kuinka vaasalainen talonmies on löytynyt hukutettuna mökkinsä saostuskaivosta. Tämäkin jo yli viiden vuoden takainen rikos on yhä selvittämättä. Tutkiessaan taustoja Kafka saa selville, että talonmies on työskennellyt Lunastuskirkon sisäoppilaitoksessa 80-luvulla. Kun vielä selviää, että myös etsitty Lauren on ollut samoihin aikoihin saman oppilaitoksen oppilas, on selvää, että laitos on jutun yhteinen tekijä. Kafkalle selviää, että Lauren on kuulunut oppilaiden perustamaan Pyhän Holvin veljeskuntaan ja ollut jopa yksi veljeskunnan Kolmesta Suurviisauden valvojasta. Sen entiset jäsenet näyttävät pärjänneen hyvin elämässä. Joukosta on noussut tutkijoita, Oxfordissa opettavia professoreja ja suuryritysten johtajia. Kafka yllättyy, kun useimmat heistä eivät halua muistella opiskeluaikoja ja vielä vähemmän Veljeskuntaa. Kafka uskoo, että ratkaisu löytyy Veljeskunnasta. Lopulta Kafka saa tyhjän päiväkirjasivun. Hän ymmärtää vihjeen: joku kolmas surmataan aivan pian. Kafka tietää, että hänen on joko saatava murhaaja kiinni tai selvitettävä kuka on seuraava uhri. Kumpikaan ei ole helppo tehtävä.
Ariel Kafka uskonnollisissa merkeissä.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Sipilä, Jarkko: Muru.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-24-3  (sid.)   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Suomalaisen dekkarin eturiviin noussut komisario Takamäki jos kuka sen tietää: aina ei tärkeää ole se, miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät. Tässä uudessa Takamäki-romaanissa tarina kietoutuu rutiinitutkinnalta näyttävän surmajutun ympärille.
Todellisuudessa se on paljon monimutkaisempi vyyhti kuin miltä se alunperin päältä päin näytti. Kun edelliset Takamäen jutut ovat käsitelleet ammattimaista ja järjestäytynyttä rikollisuutta, tässä hän saa eteensä yksittäisen, melkein tavanomaiselta näyttävän henkirikoksen, jolla on yllättäviä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Pohjoishaagalaisesta kaupungin vuokratalosta löytyy kuolleena 26-vuotias Laura Vatanen. Vatasen oli määrä käydä naapurin rouvan puolesta Kannelmäen Alkosta ja kun Laura ei ovelle ilmaannu, rouva soittaa poliisit. Henkirikos on julma: lievästi kehitysvammaisen naisen kurkku on viilletty auki. Rikoskomisario Kari Takamäen näkemys on selvä. Jo poikkeuksellisen raaka tekotapa tekee henkirikoksesta murhan. Takamäki ja hänen alaisensa Joutsamo ja Suhonen ovat pian täysillä tappajan perässä.
Tapahtumat vievät poliisin tekijöiden jäljille Haagan ostoskeskuksen baariin. Suhonen tekeytyy rosvoksi ja pääsee rujoon piiriin. Vahvin tekijäehdokas on haagalaistalon huoltomies Jorma Saarikangas. Hänen sormenjälkensä löytyvät Vatasen kahvinkeittimestä. Saarikangas kiistää teon, mutta Joutsamo saa miehen osittain tunnustamaan varsinaisessa kuulustelussa. Juttu saa kuitenkin uuden käänteen, kun Saarikangas valitsee asianajajakseen 35-vuotiaan Nea Lindin. Hän on uusi tuttavuus Takamäki-kirjoissa, mukana ensimmäistä mutta ei viimeistä kertaa. Lind on ollut aiemmin isossa asianajotoimistossa, mutta painostettu eroamaan sieltä ja päätynyt rikosasianajaksi. Saarikangas ei valinnut Lindiä sattumalta, vaan he tuntevat nuoruudesta. Juttua selvittäessään Lind törmää toimittaja Sanna Römpöttiin. Vaikka poliisi pitää juttua jo ratkaistuna, tehokas naisparivaljakko saa selville seikkoja, jotka asettavat Takamäen teorian kyseenalaiseksi. Poliisin ja asianajajan välit kärjistyvät, eikä mediakaan ole osaton.
Takamäki-sarjan yhdestoista teos.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Tykki.
Toim. Tapani Bagge.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-42-7 (nid.)  Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Tykki on suomalaisten dekkaristien muodostaman CrimeTime-osuuskunnan yhteinen kirja. Kukin 12 huippukirjailijasta on luonut romaaniin yhden itsenäisen tarinan. Kertomuksia sitoo yhteen kuoleman viestikapula, Lahti-pistooli, jolla on merkittävä rooli jokaisessa luvussa. Tykki-kertomuskokoelma julkaistiin keväällä Elisan sähkökirjana.
Syksyllä 2011 teos ilmestyi lukijoiden saataville myös pokkaripainoksena. Tykkiä ovat olleet kirjoittamassa Tapani Bagge, Seppo Jokinen, Marko Kilpi, Tuomas Lius, Juha Numminen, Eppu Nuotio, Harri Nykänen, Outi Pakkanen, Markku Ropponen, Matti Rönkä, Jarkko Sipilä ja Antti Tuomainen.
Lisätietoa:
- www.tykkikirja.com.
- YouTube - Tykki.

Uusia painoksia

Nykänen, Harri & Sipilä, Jarkko : Paha paha tyttö.
CrimeTime 2010. 
ISBN 978-952-92-7216-7 (sid.)    Ilm. 10/2010.    Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2010.Edico


Laulajainen, Esko: Oopperakaupungin murhat.
Edico 2011.
ISBN 978-952-5708-69-1 (nid.)    10 e.   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
Bin-Ladenin kuoleman jälkeen Al-Qaida iskee missä tahansa aina, kun se suinkin on mahdollista. Suomessa merkittävin jokavuotinen kansainvälinen tapahtuma on Savonlinnan oopperajuhlat. Terroriuhkan lisäksi komisario Viinikkaa ja hänen "apuseriffejään" Jussi Saarnia ja Tanja Reposta työllistävät Savonlinnassa murhat ja ilkiteot, jotka kytkeytyvät luokkakokoustaan viettämään tulleiden entisten lyseolaisten kieroutuneisiin ihmissuhteisiin. Esko Laulajaisen kolmas dekkari on huikean jännittävä, äärimmäisen ajankohtainen rikosromaani.
Esko Laulajaisen kolmas dekkari.  Aiemmin ovat ilmestyneet Savua Ilomantsin yllä (kevät 2007) ja Itämafian kosto (kevät 2009).
Lisätietoa:
- Edico - Laulajainen, Esko.


 

Faros

Buchan, John: 39 askelta.
Alkuteos: The thirty-nine steps, 1915. Suom. ja esipuhe Anssi Hynynen.
Faros-kustannus 2011.
ISBN 978-952-5710-15-1 (sid.)    Ilm. 9/2011.   Kansikuva .
On vuosi 1914. Eteläafrikkalainen Richard Hannay pitää Lontoota ikävystyttävänä kaupunkina, kunnes eräänä iltana hän löytää asunnostaan kuolleen miehen. Hän pakenee Skotlannin nummille perässään niin koko saarivaltakunnan poliisit kuin häikäilemättömät saksalaisvakoojatkin. Katastrofi uhkaa, ja ainoastaan murhaajana pidetty mies voi pelastaa Englannin.
John Buchanin 39 askelta on kaikkien aikojen tunnetuimpia vakoiluromaaneja. Vauhdikkaasta, jännittävästä ja viihdyttävästä tarinasta on tehty lukuisia elokuvia, kuunnelmia ja näyttämösovituksia. Tunnetuin näistä on Alfred Hitchcockin 1935 ohjaama elokuva, jota pidetään hänen ensimmäisenä mestariteoksenaan.
Lisätietoa:
- The John Buchan Society.
- Wikipedia - John Buchan.
- Wikipedia - 39 askelta.


 

Gummerus


Kotimaiset


Hiltunen, Pekka: Vilpittömästi sinun.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8510-1 (sid.)   33 e. Ilm. 9/2011.    Kansikuva.
Esikoisdekkari. 
Lia on paennut keskinkertaisuutta Lontooseen. Elämä on yksinäistä, koska tämän suomalaisen naisen on vaikea päästää ihmisiä lähelleen. Päivisin hän työskentelee graafikkona laatulehdessä, illat lenkkeilee ja kulkee puistossa puhumassa patsaille. Mutta Lian elämään astuu vaara. Hän kohtaa raa'an rikoksen, joka ei jätä rauhaan. Kun hän pian sen jälkeen tapaa kiehtovan maannaisensa Marin, elämä muuttuu lopullisesti. Heistä tulee läheisiä ja Mari uskoutuu poikkeuksellisesta kyvystään. Mari osaa lukea ihmisiä, nähdä heistä enemmän kuin muut. Hänellä on myös epätavallinen työ. Hulppeassa Studiossa Banksidella työskentelee huippuammattilaisten tiimi, joka tarvittaessa ottaa oikeuden omiin käsiinsä taistellakseen kovaa poliitikkoa tai naisten hyväksikäyttöä vastaan. Lialle avautuu rikosten ja peiteltyjen operaatioiden vaarallinen maailma. Mutta Marin salaperäisyyttä on vaikea murtaa. Kuka tuo nainen oikeastaan on, ja mitä hän Liasta haluaa? Vilpittömästi sinun on psykologinen trilleri, jonka juoni vetää vastustamattomasti eteenpäin. Se kertoo suomalaisten naisten ystävyydestä ja taitavasti tehdyistä huijauksista. Tapahtumien näyttämönä on kaunis ja kylmä Lontoo.
Vilpittömästi sinun on psykologinen trilleri, jonka juoni vetää vastustamattomasti eteenpäin.  Se kertoo suomalaisten naisten ystävyydestä ja taitavasti tehdyistä huijauksista.  Tapahtumien näyttämönä on kaunis ja kylmä Lontoo. Kirja aloittaa Lontooseen sijoittuvan sarjan, joka kertoo, miksei suomalaisten naisten tielle kannata astua.
Pekka Hiltunen (s. 1966) on kotoisin Oulusta. Hän on työskennellyt toimittajana Helsingin Sanomissa ja Kuukausiliitteessä sekä esimiehenä Me Naisissa ja Kodin Kuvalehdessä. Viime vuodet hän on ollut Imagen toimituspäällikkö. Hiltunen harrastaa brittiläisiä lehtiä, yhteiskunnallista epäilyä ja yllätysjuhlia. Hän sai Aikakauslehtikilpailussa vuoden 2010 kirjoittavan toimittajan palkinnon.
Lisätietoa:
- Hs.fi 11.9.11 - Majander, Antti: Juoni maailman parantamiseksi.
- Gummerus - Pekka Hiltunen .

Karra, Petri: Kohtalonohjaaja.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8588-0 (sid.)  34 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Esikoisdekkari.
Peterin ja hänen vaimonsa elämä romahtaa, kun heidän teini-ikäinen poikansa katoaa kanoottiretkellä. Äsken kaikki oli hyvin, ja äkkiä kaikki on mennyttä. Peter vaeltaa talossaan, jonka jokainen esine huutaa pojan poissaoloa. Käydessään läpi pojan tavaroita hän löytää yllättäviä asioita. Käynnistyy hengästyttävä tapahtumasarja, joka vie Peterin täysin odottamattomiin tilanteisiin. Hän joutuu pohtimaan kuka hänen poikansa oli ja tajuaa lopulta ettei hänellä edes ole aavistusta kuka hän itse on. Kohtalonohjaaja on kirjallinen trilleri, psykologinen jännitysnäytelmä ja eksistentiaalinen toimintaseikkailu. Tarina yllättää niin henkilönsä kuin lukijansa kerran toisensa jälkeen. Se yhdistää taitavasti noir-estetiikkaa, korkeakirjallisuutta ja jännityskertomusta. Lopputuloksena on tummasävyinen romaani, joka on älyllinen kuin Paul Auster, alkuvoimainen kuin Jouko Turkka, surrealistinen kuin David Lynch ja piinaava kuin Alfred Hitchcock.
Petri Karran esikoisdekkari.  Karralta on aiemmin ilmestynyt romaani Haarautuvan rakkauden talo (2008).
Kohtalonohjaaja on kirjallinen trilleri, psykologinen jännitysnäytelmä ja eksistentiaalinen toimintaseikkailu.  Tarina yllättää niin henkilönsä ja lukijansa kerran toisensa jälkeen.  Se yhdistää taitavasti noir-estetiikkaa, korkeakirjallisuutta ja jännityskertomusta.

Laine, Matti: Eksytetty.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8585-9 (sid.)   31 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Sarjakuvapiirtäjä Ari Aalto palaa Japanista Suomeen rikostoimittaja Räsäsen houkuttelemana, ja ylikonstaapeli Klinga järjestää hänelle ikimuistoisen kotiinpaluun. Keskusrikospoliisin etsivä on tutkimassa outoa henkirikosta: uhrin taskusta ovat löytyneet Arin taitavasti väärennetyt henkilöllisyyspaperit. Ari Aalto on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi, mutta kuka on hänen papereitaan kantava kuollut mies? Klingan omalaatuiset metodit hyppäävät nopeasti silmille, ja Ari joutuu palloteltavaksi keskusrikospoliisin ja Helsingin murharyhmän etsivien välillä. Kotikulmilla moni asia on muuttunut. Edes entinen avovaimo Riitta Rautio ei siedä miestä silmissään. Ari huomaa, että hänen tilinsä on hänen tietämättään tyhjennetty. Ja kun ympärillä alkaa todella tapahtua, hän on varma, että joku ei ole mielissään hänen paluustaan. Mitä syvemmälle Ari ja Räsänen seuraavat varastetusta identiteetistä lähtevää polkua, sitä karummaksi maisema näyttää muuttuvan. Pian parivaljakon silmien eteen avautuu netissä toimivan lääkebisneksen pimeä puoli.
Neljäs dekkari Laineelta.
Matti Laine DekkariNetissä.

Rönkä, Matti: Väärän maan vainaja.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8584-2 (sid.)   33 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
"Pesumummon poika", Anastasia Putro hyväilee sanoillaan Viktor Kärppää, vanhan perheystävän lasta. Mutta Viktorilla on tuomisinaan suruviesti: Putrojen poika Roman on kuollut, tapettu. Roman ei ollut miehistä parhaita, mutta vainaja ansaitsisi kunniakkaan levon. Romanin iäisyysmatka on kuitenkin mutkikas, ja kuolleita kammoksuva Viktor joutuu saattajaksi. Mikä Roman Putro oli oikein miehiään, kuka hänet tappoi ja minne katosi ruumis? Nämä seikat Viktorin täytyy selvittää - kaupungissa joka tuntuu uppoavan lumeen. Väärän maan vainaja on sarjan kuudes romaani, jossa paluumuuttaja Viktor Kärppä tarkkailee elämän edellytyksiä Euroopan mallimaan vuokramurjuissa, teollisuushallien takapihoilla ja villeillä rakennustyömailla. Ataripoliisi Teppo Korhonen tarjoaa välttämätöntä sivustatukea myös verbaalisella tykityksellään. Matti Rönkä kuljettaa tarinaa ketterästi halki harmaan vyöhykkeen, missä helposti, melkein huomaamattaan voi luiskahtaa pimeän puolelle. Yhteiskunnallinen näkemys, osuva huumori ja kielen vivahteissa nautiskeleva kerronta tekevät hänen romaaneistaan inhimillisesti koskettavia ja mukaansatempaavia.
Kuudes Viktor Kärppä -dekkari.  Hienoja kirjoja.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Baldacci, David: Henkeen ja vereen.
Alkuteos: Tue blue, 2009.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8376-3 (sid.)   34 e.   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
Mace Perry on kova nainen. Hän oli menestyvä poliisi Washington DC:ssä, kunnes hänet kidnapattiin ja lavastettiin syylliseksi rikokseen. Hän menetti uransa ja vapautensa ja joutui kahdeksi vuodeksi vankilaan. Vapauduttuaan hän yrittää kasata elämänsä ja löytää ne, jotka tekivät hänestä syyllisen. Mutta vaikka hän saa sisarellista apua poliisikomentajalta, hän joutuu varomaan tekemisiään: kostonhimoinen syyttäjä seuraa hänen kannoillaan ja kyttää vain sopivaa syytä passittaa hänet takaisin kalterien taakse. Mace haluaa todistaa olevansa poliisi henkeen ja vereen. Roy Kingman on nuori lakimies ja vasta tottumassa korkeapalkkaiseen työhönsä asianajotoimistossa. Kun Roy löytää toimistolta kuolleen kollegansa ruumiin, hän ryhtyy selvittämään tapausta yhdessä Macen kanssa, ja heidän kohtalonsa kietoutuvat toisiinsa. Tutkimusten käynnistyttyä Roy ja Mace huomaavat joutuneensa vieraalle maaperälle. Synkkien salaisuuksien paljastuessa pääkaupungin hallintokoneisto ja alamaailma uhkaavat imaista heidät pyörteisiinsä, ja tavallinen murhatutkimus muuttuu joksikin paljon monimutkaisemmaksi. Ja kuolettavammaksi...
Baldaccilta 14. suomennettu dekkari.  Baldaccin kirjat ovat aina lukulistalla.
David Baldacci DekkariNetissä.

Child, Lincoln: Kuoleman algoritmi.
Alkuteos: Death match.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8557-6 (sid.)   34 e.   Ilm. 9/2011.
Lewis ja Lindsay Thorpe ovat sataprosenttisesti yhteen sopiva, täydellinen superpari. He löysivät toisensa deittipalvelu Edenin erehtymättömän, tekoälyyn pohjautuvan ohjelman avulla. Kun heidät löydetään kuolleina, mitä ilmeisimmin kaksoisitsemurhan tehneinä, entinen FBI-agentti Christopher Lash pyydetään selvittämään tapausta. Umpirakastuneen ja onnelliselta näyttäneen parin kuolema on täysi mysteeri - ainakin siihen asti kun toinen superpari löytyy kuolleena... Lincoln Childin neljännen suomennetun teknotrillerin aiheena on ikivanha kysymys - kuinka löytää täydellinen rakkaus - mutta vastauksen etsimisessä hyödynnetään taitavasti uusinta teknologiaa.
LIncoln Childiltä on aiemmin suomennettu trillerit: Uusi Atlantis (2008), Sulamispiste (2009) ja Utopia (syksy 2010). Douglas Prestonin kanssa kirjoitetut  jännärit ovat Ihmeiden kabinetti (kesäkuu 2009) ja Kuoleman asetelma (kesäkuu 2010).

Connelly, Michael: Täyskäännös.
Alkuteos: The reversal, 2010.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8396-1 (sid.)   34 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Mickey Haller on pitkän linjan puolustusasianajaja. Kun lapsenmurhasta 24 vuotta sitten tuomittu Jason Jessup pääsee vapaaksi uusien DNA-todisteiden ansiosta, hän vaihtaa hetkeksi puolta. Haller onvakuuttunut Jessupin syyllisyydestä ja lupautuu erityissyyttäjäksi sillä ehdolla, että saa valita rikostutkijaksi velipuolensa, Los Angelesin poliisilaitoksen etsivä Harry Boschin, ja avustajakseen ex-vaimonsa Maggie McPhersonin. Tapaus osoittautuu polttavan vaaralliseksi sekä henkilökohtaisella että poliittisella tasolla. Hallerilla ja Boschilla on vastassaan ehdonalaiseen päästetty Jessup, mediaa manipuloiva puolustusasianajaja sekävastahakoinen silminnäkijä, joka ei enää vuosien jälkeen haluaisi ryhtyä todistajaksi. Haller ja Bosch aikovat kuitenkin saada sadistisen murhaajan lopullisesti satimeen, sillä ainoa asia josta Bosch on varma on se, että Jessup aikoo tappaa vielä uudelleenkin.
KOlmas Mickey Haller -dekkari Connellyltä.  Myös velipuoli Harry Bosch on mukana kuvioissa. Loistavia kirjoja.
Ensimmäisestä v. 2009 suomeksi ilmestyneestä Mickey Haller -dekkarista Oikeuden palvelija tehty elokuva sai Suomen ensi-illan 29.4.11 nimellä The Lincoln lawyer - Oikeuden palvelija.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Kantasolu.
Alkuteos: Cure, 2010.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8457-9 (sid.)  33 e.   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
Kuolinsyyntutkija Laurie Montgomery-Stapleton palaa äitiyslomaltaan töihin. Hänen ensimmäinen tapauksensa on tuntematon japanilainen mies, jonka kuolemassa tuntuu lähemmin tarkasteltuna olevan jotain outoa. Laurie ei usko, että kyseessä on luonnollinen kuolema, ja ryhtyessään tutkimaan tapauksen taustoja tarkemmin hän huomaa pian sekaantuneensa kansainvälisten rikollisjärjestöjen hämäräperäisiin puuhiin. Kantasolututkimukseen liittyvään patenttikiistaan on sekoittunut niin New Yorkin mafia kuin Japanin yakuzajärjestöt. Pian Laurie saa henkilökohtaisen muistutuksen siitä, mitä voi seurata, kun uhmaa heidän käskyjään.
Kirja on 29. suomennettu trilleri. 
Robin Cook DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Kostoisku.
Alkuteos: The wolf at the door, 2010.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8406-7 (sid.)   32 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Tähtäimessä on nyt koko pääministerin yksityisarmeijana tunnettu eliittijoukko. Long Islandilla presidentin luottoagentti on kiinnittämässä venettään laituriin, kun sateesta kajahtaa laukaus. Lontoossa kenraali Charles Ferguson, pääministerin neuvonantaja, kävelee kohti sivukadulle parkkeerattua autoaan, kun se yhtäkkiä räjähtää ilmiliekkeihin. New Yorkissa entinen brittisotilas lähtee kävelylle, jonka keskeyttää asetta pitelevä mies. Sean Dillonin jahti on alkanut. Erittäin hyvin verkostoitunutvanha vastustaja on selvästi kyllästynyt siihen, että pääministerin yksityisarmeija sotkee hänen suunnitelmiaan. Sen todistamisesta tulee kuitenkin vaikea tehtävä - ja hengissä pysymisestä vielä vaikeampi...
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins.
- Wikipedia (suom.) - Jack Higgins.

Holt, Anne - Holt, Even: Kuoleman tahdissa.
Alkuteos: Flimmer, 2010.  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8542-2 (sid.)   33 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Norjalaisessa sairaalassa kaksi sydänpotilasta kuolee pian tahdistimen asennuksen jälkeen. Näyttää siltä, että markkinoiden johtavassa laitteessa on jotain vialla. Kukaan ei vain tiedä mitä. Norjan kuuluisin sydänkirurgi Sara Zuckerman onymmällään. Hän ryhtyy tutkimaan tapauksia lähemmin yhdessä kollegansa Ola Farmerin kanssa, ja he saavat selville, että laitteissa on tietokonevirus. Joku on ohjelmoinut laitteet elämän pelastamisen sijaan tappamaan. Viruksen levitessä alkaa syyllisen löytämiseksi kiivas ajojahti, joka ulottuu maailman joka kolkkaan jajossa panoksena ovat ihmishenget ja suuret rahat. Kuoleman tahdissa on ensimmäinen Anne Holtin saumattomassa yhteistyössä pikkuveljensä, kardiologi Even Holtin, kanssa kirjoittama jännitysromaani. Trilogian ensimmäinen osa on sekoitus norjalaista sairaalamiljöötä ja kansainvälistä lääkebisnestä. Sarjan uusi, särmikäs päähenkilö on Sara Zuckerman, joka kulkee Holtin muiden, vahvojen naispäähenkilöiden Hanne Wilhelmsenin ja Inger Johanne Vikin jalanjäljissä.
Kuoleman tahdissa on ensimmäinen Anne Holtin saumattomassa yhteistyössä pikkuveljensä, kardiologi Even Holtin, kanssa kirjoittama jännitysromaani.  Trilogian ensimmäinen osa on sekoitus norjalaista sairaalamiljöötä ja kansainvälistä lääkebisnestä. Sarjan uusi, särmikäs päähenkilö on Sara Zuckerman, joka kulkee Holtin muien ,vahvojen naispäähenkilöiden Hanne Wilhelsenin ja Inger Johanne Vikin jalanjäljissä.
Anne Holt DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Unissakävelijä.
Alkuteos: Drömmen förde dej vilse, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2011.
ISGN 978-951-20-8262-9 (sid.)  33,30 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Vanha gotlantilaismyytti kertoo hääyönään hukkuneesta morsiamesta, joka ilmestyy noutamaan syvyyksiin myös uuden onnen löytäneen miehensä. Myytti herää eloon, kun Visbyn kasvitieteellisestäpuutarhasta löydetään juhannusaamuna murhattu, morsiameksi puettu sairaanhoitaja. Epämääräiset havainnot lähistöllä öisin liikkuvasta mustakaapuisesta hahmosta saavat poliisit ymmälleen. Rikoskomisario Maria Wern saa jutun hoidettavakseen. Tehtävä osoittautuu odotettua vaikeammaksi, kun alkaa näyttää siltä, että veritöiden tekijä ennakoi poliisin jokaisen siirron. Murhaajan pirullinen suunnitelma toteutuu vääjäämättömästi, ja pahuus löytyy lähempää kuin kukaan olisi uskonut. Anna Janssonin kymmenes Maria Wern -dekkari vie lukijat kesäiseen Gotlantiin, josta idylli on kuitenkin kaukana.
Kymmenes suomennettu Maria Wern -dekkari Janssonilta.  Erinomaisia kirjoja.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Koontz, Dean: Pienempi paha.
Alkuteos: Velocity, 2005.  Suom. Katja Ruunaniemi.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8407-4 (sid.)   33 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Baarimikko Billy Wiles on aivan tavallinen mies, joka joutuu tahtomattaan mahdottomaan tilanteeseen. Hänelle jätetty viesti käskee hänen valita, kumpi kuolee: pidetty vaalea opettajatar vai hyväntekeväisyystyötä tekevä vanhempi nainen. Billy aikoo kuitata viestin huonona vitsinä, mutta hyvin pian käy ilmi, että sen kirjoittaja on tosissaan. Alkaa hurja ajojahti, jonka edetessä Billy joutuu tekemään monta kammottavaa päätöstä, joissa on kaikissa pelissä ihmishenki... Koontzin uusimmassa, nopeatempoisessa ja hengästyttävän tiivistunnelmaisessa trillerissä pelataan hengenvakavilla asioilla sekä tarkastellaan, mitä tapahtuu kun meille annetaan vastuu päättää toisen ihmisen elämästä tai kuolemasta.
Dean Koontzilta on suomennettu runsaasti jännitys/kauhukirjoja.
Lisätietoa:
- deankoontz.com.
- Gummerus - Dean Koontz.
- Wikipedia - Dean Koontz.
- Wikipedia (suom.) - Dean Koontz.

Lindqvist, John Ajvide: Kultatukka, tähtönen.
Alkuteos: Lilla strjärna, 2010.  Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2011.
978-951-20-8400-5 (sid.)  33 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Kultatukkainen tyttö löytyy parin viikon ikäisenä avoimesta haudasta metsässä. Hän kasvaa yksin kellariin teljettynä seuranaan vain kasettisoitin ja satunnaiset kasvattivanhempien vierailut. Tytöllä on ainutlaatuinen kyky laulaa täysin puhtaasti ja jäljitellä kaikkea musiikkia, mutta häneltä puuttuu kokonaan kyky tuntea. Samaan aikaa toinen, aivan tavallinen tyttö kasvaa tavallisessa perheessä. Hän on niin kuin kaikki muutkin, mutta tuntee olonsa ulkopuoliseksi ja yksinäiseksi. Kun tytöt kohtaavat 14-vuotiaina, heidän välilleen syntyy erikoinen ystävyys, josta kasvaa jotain täydellisen kauheaa. He eivät ole enää yksin, ja yhdessä he ovat voimakkaampia kuin kukaan muu. John Ajvide Lindqvistin neljäs suomennettu romaani on tarina ystävyydestä ja iästä, jolloin ei tunne kuuluvansa mihinkään ja jolloin mikään ei ole tärkeämpää kuin yhteys toiseen ihmiseen. Romaanin vahva tunnelma vie mukanaan aina sen kauhistuttavaan päätökseen, kesäiseen Allsång-tapahtumaan, asti.
Neljäs suomennettu dekkari/kauhu/fantasia -kirja.  Aikaisemmin on suomennettu romaanit Ystävät hämärän jälkeen (2008), Ihmissatama (2009) ja Kuinka kuolleita käsitellään (2010).
Vuonna 2008 Ajvide Lindqvist sai arvostetun Selma Lagerlöf -palkinnon "tuotannosta, jossa mestarillinen kerronta yhdistyy kauhun ja mielikuvituksen mahtavien voimien tajuun".
Lisätietoa:
- johnajvide.com.
- Wikipedia - John Ajvide Lindqvist.

Läckberg, Camilla: Merenneito.
Alkuteos: Sjöjungfrun, 2008.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8353-4 (sid.)   34 e.   Ilm. 8/2011.    Kansikuva.
Mies on kadonnut jäljettömiin pienessä Fjällbackan kylässä. Patrik Hedström poliisikollegoineen on tehnyt kaikkensa löytääkseen hänet, mutta ei tiedä edes onko hän elossa vai kuollut. Kolme kuukautta myöhemmin mies löydetäänmeren jään alta, pistohaavoja rinnassaan. Pian paljastuu, että kadonneen ystävä, esikoiskirjailijaChristian Thydell on jo yli vuoden ajan saanut nimettömiä, uhkaavia kirjeitä. Christian yrittää vähätelläniiden merkitystä, mutta hänen ystävänsä Erica Falck aavistaa pahaa. Ericalla on aikaa: hän odottaa kaksosia, eikä kirjaakaan ole työn alla. Uteliaisuus saa hänet tutkimaan tapausta itsekseen, rinnan miehensä Patrikin johtaman poliisitutkinnan kanssa. Joku vihaa Christiania syvästi eikä lainkaan epäröi toteuttaa uhkauksiaan. Poliisi oivaltaa pian, että kirjeet ja murha liittyvät toisiinsa. Ja jäljet johtavat kauas menneisyyteen...
Kuudes suomennos Läckbergiltä.  Taattua ruotsalaista tuotantoa.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Preston, Douglas: Rienaus.
Alkuteos:  Blasphemy, 2008.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8409-8 (sid.)  34 e.   Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
Arizonassa sijaitsevan vuoren sisään on rakennettu maailman suurin hiukkaskiihdytin, jonka avulla on tarkoitus selvittääalkuräjähdyksen salaisuuksia. Isabella on kallein ihmisen koskaan rakentama kone, ja sitäohjaa maailman tehokkain supertietokone. Se on Gregory North Hazeliuksen, Nobel-palkitun fyysikon, luomus ja jotkut toivovat sen paljastavan, mitä universumin syntyhetkellä tapahtui. Toiset pelkäävät, että se synnyttää mustan aukon, joka imaisee koko maapallon sisuksiinsa. Ja toiset uskovat, että kone on Saatanasta,yritys syrjäyttää Kaikkivaltias Jumala luomakunnan huipulta. Kun Hazeliuksen kahdentoista tiedemiehen ryhmä käynnistää kiihdyttimen, tapahtuu jotain odottamatonta - jotain, joka on hinnalla millä hyvänsä pidettävä salassa. Yhdysvaltain hallitus lähettää Wyman Fordin, entisen munkin ja entisen CIA-agentin, selvittämään totuuden siitä, mitä hiukkaskiihdyttimessä todella tapahtui. Tapahtuneen seuraukset joko tuhoavat maailman... tai pelastavat sen.
Douglas Prestonin yksinään kirjoittamia ja aiemmin suomennettuja trillereitä ovat Kirottu kuilu (1999) ja Isku (elokuu 2010).
Lincoln Childin kanssa kirjoitetut  jännärit ovat Ihmeiden kabinetti (kesäkuu 2009) ja Kuoleman asetelma (kesäkuu 2010).
Lisätietoa:
- Wikipedia - Douglas Preston.
- Gummerus - Douglas Preston.
- Douglas Preston and LincolnChild.

Preston, Douglas ja Child, Lincoln: Tulikivi.
Alkuteos: Brimstone, 2004.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8399-2 (sid.)   34 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Long Islandilla sijaitsevan kartanon jykevien porttien takana FBI:n erikoisagentti Pendergast kohtaa kammottavan verilöylyn jäljet. Lukitulta vintiltä,tulikiven tukahduttavan katkun keskeltä löytyy taidekriitikko Jeremy Groven maalliset, kytevät jäännökset, joiden vieressä on lattiaan painautunut sorkanjälki. Näkymä muistuttaa tarunomaisia kertomuksiakauheuksista, jotka lankesivat niiden ylle, jotka tekivät sopimuksen paholaisen kanssa. Pendergast ei voi vastustaa murhamysteeriä, jonka ainoa looginen selitys tuntuisi olevan yliluonnollinen. Tutkinta vie hänet ja hänen apurinsa Long Islandin ylellisistä kartanoista ja New York Cityn kattohuoneistoista Firenzen sokkeloiselle kujille ja sieltä kaupungin ulkopuolelle, romahduspisteessä olevaan linnaan, johon vuosikymmeniä sitten kokoontui neljä miestä loihtimaan jotain sanoinkuvaamatonta.
Uusi Pendergast -dekkari Prestonilta ja Childilta. Parivaljakolta aiemmin ilmestyneet jännärit ovat Ihmeiden kabinetti (kesäkuu 2009) ja Kuoleman asetelma (kesäkuu 2010). 
Lisätietoa:
- Wikipedia - Douglas Preston.
- Gummerus - Douglas Preston.
- Douglas Preston and LincolnChild.

Roberts, Nora: Pedon yö.
Alkuteos: Black hills, 2009.  Suom. Paula Herranen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8132-5 (sid.)   33,30 e.  Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Huom!  Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2010.
Lil Chance ja Cooper Sullivan tutustuivat jo lapsina Etelä-Dakotassa, missä Lil asui ja Coop vietti kesät. He ystävystyivät, ja vähitellen ystävyys kasvoi teinirakkaudeksi, mutta välimatka ajoi heidät erilleen. Vuosien päästä Lilin ja Coopin polut kohtaavat jälleen. Tarmokas Lil on toteuttanut suuren haaveensa, avannut villieläinalueen, mutta hänen työtään yritetään sabotoida. Hänen rakas puumansa tapetaan julmasti, ja pian käy ilmeiseksi, että vaarassa on myös Lil itse. Etelä-Dakotaan sairasta isoisäänsä hoitamaan tullut Coop, entinen etsivä, rientää vastahakoisen Lilin avuksi. Lil ja Coop tuntevat villin luonnon vaarat. Nyt entisten rakastavaisten on yhdistettävä voimansa pysäyttääkseen petomaisen tappajan, joka on valinnut heidät saaliikseen.
Lisätietoa:
- www.noraroberts.com.
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.
- Gummerus - Nora Roberts.

Uusia painoksia


Baldacci, David: Kaappaus.
Alkuteos: Firs family, 2009.  Suom. Antti Autio.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8521-7 (nid.)   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.

Child, Lincoln: Utopia
.
Alkuteos: Utopia, 2002.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8519-4 (nid.)   Ilm. 6/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Connelly, Michael: Lohikäärmeen merkki.
Alkuteos: Nine dragons, 2009.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8520-0 (nid.)   Ilm. 10/2011.   Kansikuva .

Cook, Robin: Perimä.
Alkuteos: Intervention, 2009.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8630-6 (nid.)  Ilm. 12/2011.

Higgins, Jack: Käärmeenpesä.
Alkuteos: A darker place, 2009.  suom. Pekkar Marjamäki.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8514-9 (nid.)   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Holt, Anne: Kasvoton tuomio.
Alkuteos: Pengemannen, 2009.  Suom. Sanna Manninen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8618-5 (nid.)   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.

Holt, Anne: Presidentin salaisuus.
Alkuteos: Presidents valg, 2006. Suom. Tuula Tuuva.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8627-6  (nid.)   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.

Kilpi, Marko : Jäätyneitä ruusuja.

Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8611-5 (sid.)  32,30 e.   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
Marko Kilven esikoisdekkari. 

Koontz, Dean: Pako.
Alkuteos: The good guy, 2007.  Suom. Katja  Ruunaniemi.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8632-0 (nid.)   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm.syksyllä 2010.

Lang, Maria: Pimeä elokuun yö.
Alkuteos: Mörkögda augustinatt, 1956. Suom. Kyllikki Holmquist.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8619-1 (nid.)   Ilm. 8/2011.    Kansikuva.
4. p., 1. p. 1957 (Salama-sarja), 2. p. 1989 (Salama-sarja), 3. p. Gummerus 1994.
Wikipedia - Maria Lang.

Laine, Matti: Ammattilainen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8525-5  (nid.)   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.

Mäki, Reijo: Vares ja kaidan tien kulkijat.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8817-1  (nid.) 9,00 e.   Ilm. 12/2011.  Kansikuva.
12. p.,  1. ilm. 1992.

Preston, Douglas: Isku.
Alkuteos: Impact, 2009.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8513-2 (nid.)   Ilm. 7/2011.    Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Preston, Douglas&Child, Lincoln: Kuoleman asetelma.
Alkuteos: Still life with crows, 2003.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8518-7 (nid.)   Ilm. 10/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Rönkä, Matti: Isä, poika ja paha henki.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8555-2 (nid.)   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.

Rönkä, Matti: Tuliaiset Moskovasta.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8556-9 (nid.)   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.

Rönkä, Matti: Ystävät kaukana.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8554-5 (nid.)   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.

Sariola, Mauri: Rikostarkastaja Susikosken tutkimuksia.
Gummerus 2011.
978-951-20-8417-3 (sid.) 32 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
"Harmaissa silmissä oli terävä tuike ja riuskoissa liikkeissä hillittyä, latautunutta voimaa."
Olavi Susikoski on suomalaisen dekkarin legendaarinen voimahahmo. Jykevä, rauhallinen herrasmiespoliisi astui esiin vuonna 1956 kirjassa Laukausten hinta ja on siitä lähtien ollut kotimaisen rikosromaanin suunnannäyttäjä.
Susikosken luoja Mauri Sariola on yksi dekkarikirjallisuuden suurista nimistä. Sariolan kirjoja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta ja julkaistu kahdessakymmenessä maassa.
Rikostarkastaja Susikosken tutkimuksia sisältää yksissä kansissa kolme kaikkien aikojen ensimmäistä Susikoski-dekkaria:  Laukausten hinta, Rotat pois laivasta ja Revontulet eivät kerro.

Sipilä, Jarkko: Katumurha.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8527-9 (nid.)   Ilm. 6/2011.   Kansikuva .

Sipilä, Jarkko: Murharyhmä : Takamäki 4-6.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8820-1 (nid.) 11.00 e.   Ilm. 12/2011.   Kansikuva.

Vargas, Fred: Jalattomat, elottomat.
Alkuteos: Un lie incertain, 2008.  Suom Marja Luoma.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8556-9 (nid.)   ILm. 8/2011.   Kansikuva .Helsinki-kirjat

Kotimaiset

Koskinen, Juha-Pekka: Paholaisen vasara.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-66-2 (sid.)  34 e.   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
Nuori suomalainen tutkija Matias Rakola saa kiinnostavan puhelun. Helsinkiläiseen mielisairaalaan on tullut potilas, joka sopisi loistavasti Matiaksen tekemään tutkimukseen. Mies väittää olevansa 1400-luvulla elänyt romanialainen prinssi Vladislaus, kuuluisan Draculan esikuva. Pian sairaalassa alkaa tapahtua asioita, joihin ei näytä olevan järjellä tai tieteellä selitettäviä vastauksia... Viattomasta tutkimuksesta alkaa matka kohti pimeää, jonka aikana selviää, ettei mikään ole sitä miltä päällepäin näyttää.
Juha-Pekka Koskinen yhdistää uudessa romaanissaan taidokkaasti trilleriä, historiallista romaania ja ihmiselämän suuria kysymyksiä. Hän pitää lukijan taidokkaasti pihdeissään ja onnistuu luomaan yhden huikaisevan lisäjuonteen kuuluisan kreivi Draculan tarinaan - tällä kertaa nykypäivän Helsingissä.
Juha-Pekka Koskisen seitsemäs romaani.
Juha-Pekka Koskiselta ilmestyy alkukesästä toinenkin romaani Eilispäivän sankarit Arktisen Banaanin kustantamana.
Juha-Pekka Koskinen DekkariNetissä.

Leinonen, Anne&Supinen, Miina: Rautasydän.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-78-5 (sid.)  31,90 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Nuori yksinhuoltajaäiti Sari Martikainen elää suomalaisessa pikkukaupungissa eräänlaisessa idyllissä. Sarin maailman keskipisteenä ovat hänen lapsensa Milla ja Mike, sydämellinen anoppi Maria, teollisuusvartijaystävä Koikkis ja maailman laiskin koira Rontti. Sari asuu perheineen ikivanhassa, ränsistyneessä makasiinissa, jonka takaa löytyy kirkontornimainen viljasiilo. Sari jatkaa Matti-miehensä perustaman rautakaupan pitämistä. Elämä on seesteistä, ja suurin huolenaihe Sarin elämässä on lähinnä sopivan miehen löytäminen. Eräänä päivänä Sari saa rautakauppaan erikoisia vieraita; seksikkään nuoren miehen, jonka salkku pursuaa alastonkuvia, ja liskonaamaisen miehen, jossa vastenmielistä ei ole vain ulkonäkö. Kun vielä näkyvä paikallinen kunnallispoliitikko tapetaan, huomaa Sari käärmeen todellakin luikerrelleen paratiisiin... Kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinosen sekä toimittaja-kirjailija Miina Supisen Rautasydän on viihdyttävä ja romanttinen romaani, joka kertoo rikoksesta, rakkauden löytämisestä ja tunteiden sokeudesta. Leinosen ja Supisen kerronta on vauhdikasta ja hauskaa, Ja kuten kunnon huvipuistoajelussa, mukana on myös jännitystä.
Kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinosen sekä toimittaja-kirjailija Miina Supisen Rautasydän on viiihdyttävä ja romanttinen romaani, joka kertoo rikoksesta, rakkauden löytämisestä ja tunteiden sokeudesta. 
Miina Supinen (s. 1976) on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja. Hän on kirjoittanut romaanin Liha tottelee kuria (2007) sekä lyhytproosakokoelman Apatosauruksen maa (2010), joka oli ehdolla Runeberg-palkinnon saajaksi.
Anne Leinonen (s. 1973) on ristiinalainen kirjailija ja kustannustoimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa useita nuortenromaaneja, novellikokoelman sekä osallistunut kokoomateoksiin. Leinonen on Usva-verkkolehden päätoimittaja.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat-Anne Leinonen ja Miina Supinen.
- Helsinki-kirjat - Anne Leinosen ja Miina Supisen haastattelu.

Tuomainen, Antti: Pahat miehet.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-50-1 (sid.) 31,90 e.   Ilm. 8/2011.
Antti Tuomainen on nopeassa tahdissa noussut suomalaisen rikoskirjallisuuden kirkkaimpaan kärkeen. Tuomaisen edellinen kirja Parantaja (2010) palkittiin arvostetulla Vuoden johtolanka -palkinnolla. Helsinkiläisen kirjailijan uusi teos Pahat miehet on taattua Tuomaista - tiheää juonenkuljetusta, koskettavia ihmisiä ja kielellistä taituruutta. Pahojen miesten päähenkilö Aleksi Kivi, 44-vuotias tunnollinen rikosylikonstaapeli, jonka juoksulenkit sujuvat kuin ajokoiralta. Kiven historiasta löytyy kuitenkin traaginen tapahtuma, joka vaivaa häntä edelleen - 18 vuotta tapahtuneen jälkeen. Kiven elämän valopilkku ja keskipiste on hänen 18-vuotias poikansa Petteri, tulevaksi NHLtähdeksi ennakoitu jääkiekon huippulupaus. Kiven elämä menee kuitenkin uusiksi, kun poliisi saa ilmoituksen helsinkiläisestä asunnosta löytyneestä henkirikoksen uhrista. Paljastuu, että raiskattu ja kuristettu nuori nainen on kuollut jääkiekkojoukkueen jatkoilla - joissa on juhlinut myös Kiven poika Petteri. Tapahtumaketju johtaa Aleksin selvittämään rikosta, jota hän ei koskaan halunnut kohdata. Samalla menneisyyden haamut ja nykypäivän hairahdukset piinaavat rikosylikonstaapeli Kiveä. Tuomainen pitää lukijan herkeämättömässä otteessa alusta loppuun. Pahat miehet on kirja, jota ei voi laskea käsistään.
Antti Tuomaien neljäs dekkari.  Tuomaisen edellinen kirja Parantaja (2010) palkittiin Vuoden johtolanka -palkinnolla.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Gage, Leighton: Kuoleman huokaus.
Alkuteos: Dying Gasp, 2010.  Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-52-5 (sid.)   36,50 e.   Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
Vaikutusvaltaisen ja rikkaan poliitikon tyttärentytär Maria on kadonnut. Ylikomisario Mario Silvan pomolle mikään muu juttu ei voisi olla tärkeämpi, kiitos poliittisen paineen. Niinpä Silva käsketään ryhmineen selvittämään selvältä karkulaisjutulta vaikuttavaa tapausta. Jäljet johtavat kuitenkin Recifen uimarannalta - jonne Maria ja hänen hieman vanhempi ystävättärensä oli houkuteltu lupauksilla mallinurasta - Manaukseen, viidakkohelvettiin keskelle Amazonasta. Maria on vankina bordellissa, jossa kukaan ei usko hänen väitteitään vaikutusvaltaisesta perhetaustasta. Toisin kuin paikan muut, kohtaloonsa alistuneet tytöt, Maria ei anna periksi. Hän ei suostu palvelemaan miehiä, ja häntä rangaistaan. Eniten Maria on huolissaan ystävättärestään, joka tuntuu kadonneen jäljettömiin. Brasilian liittovaltion poliisissa ja varsinkin paikallispoliisissa rehottavasta korruptiosta huolimatta Silva yrittää ryhmineen toteuttaa edes jotain, joka edes muistuttaisi oikeutta.
Toinen suomennos Leighton Gagen Mario Silva -sarjasta.  Ensimmäinen dekkari Haudatut muukalaiset ilmestyi
syksyllä 2010.
Leighton Gage vieraili Suomessa syyskuussa 2010!  Hieno juttu, että saadaan uusia kirjailijoita suomeksi.
Haudatut muukalaiset oli erittäin mielenkiintoinen ja vetävä dekkari.  Kirjojen tapahtumat sijoittuvat Brasiliaan.
Gage on kirjoittanut kaikkiaan viisi Mario Silva -dekkaria.
Leighton Gage DekkariNetissä.

Hiaasen, Carl:  Takaisin luontoon.
Alkuteos: Nature girl, 2006.  Suom. Maria Lyytinen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-54-9 (sid.)   36,50 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Törppö puhelinmyyjä Boyd Shreave ei olisi huonommin voinut valita loukattavaa asiakasta kuin yksinhuoltaja Honey Santanan. Intohimoisena, jopa maanisena tahtonaisena Honey punoo juonen, jossa hän houkuttelee Boydin ja tämän mukaansa ottaman, ei-niin-innokkaan rakastajatteren, Eugenien käytöstapojen opetusreissulle Evergladesin luonnonpuistoon - tuhansien saarien rämealueelle. Suolla odottaa paitsi alligaattoreita, käärmeitä ja itikoita, myös Honeyta pakkomielteisesti himoitseva ex-pomo Piejack sekä Honeyn äitiään suojeleva, 12-vuotias viisas Fry-poika. Pakkaa sekoittavat vielä puoliksi intiaani alligaattoripainija Sammy Tigertail ja Honeyn ex-mies Perry, entinen huumeiden salakuljettaja. Oppiiko läpiahne puhelinmyyjä ihmisten tavoille? Onnistuuko Fry suojelemaan äitiään Piejackilta - ja tältä itseltään? Pääseekö Eugenie hiekkarannalle? Selviääkö Everglades näistä villeistä ihmisistä? Hiaasenin uutuus on taattua, hillittömällä huumorilla ja villeillä juonenkäänteillä maustettua jännitystä, jossa on liiankin todentuntuiset henkilöhahmot saavat lukijan hykertelmään ääneen.
Carl Hiaasen (s. 1953) on kotoisin Floridasta.  Hän on aiemmin kirjoittanut kymmenen aikuisten rikosromaania, joista kuusi on julkaistu suomeksi Gummeruksen kustantamana. Hiaasenin aikaisemmin suomennetut dekkarit ovat: Strip tease (1994), Vihreä kuolema (1995), Myyräntyötä (1996), Pintaviiltoja (1997), Onnen koukussa (1998) ja Koirankuria (2001).
Hienoa, että Carl Hiaasenin Florida -dekkareita taas suomennetaan.  Hieno sarja loppui lyhyeen Hiaasenin ystävien harmiksi kymmenkunta vuotta sitten. Helsinki-kirjat ansaitsee kiitokset.
Carl Hiaasen DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Gage, Leighton : Haudatut muukalaiset.
Alkuteos:  Buried Strangers, 2009.  Suom.  Pasi Jääskeläinen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-89-1 (nid.)   12,60 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.

 

Johnny Kniga

 

Ulkomaiset

 
Brekke, Jørgen: Armon piiri.
Alkuteos: Nådens omskrets, 2011.  Suom. Katriina Huttunen.
Johnny Kniga 2011.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos!!
ISBN 978-951-0-38242-4 (sid.)  33 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Armon piiri ei mässäile väkivallan, tekniikan tai seksin kuvauksilla. Se liikkuu sujuvasti aikatasoissa - 1500-luvulla ja nykyajassa. Se esittelee lukijoille amerikkalaisen etsivä Felicia Stonen sekä norjalaisen komisario Odd Singsakerin, joka toipuu aivokasvainleikkauksesta. Kirjan prologissa pieni poika kokee murhaajan tulon ja äitinsä mestauksen, yrittää paeta, mutta ei pääse tappajalta karkuun. Tämän jälkeen kuvataan kerjäläismunkin paluuta kotikonnuilleen vuonna 1528, mukanaan viiksenleikkaajan veitsikokoelma. Felicia Stone tulee mukaan, kun elokuussa 2010 Virginian Richmondissa sijaitsevan Edgar Allan Poe -museon johtaja löytyy nyljettynä. Kun kuukautta myöhemmin Trondheimin Gunnerus-kirjastossa tapahtuu samanlainen murha, astuu Odd Singsaker mukaan kuvaan. Kirjaston suurin aarre on 1500-luvulta peräisin oleva Johanneksen kirja, eräänlainen anatomian oppikirja, jonka on laatinut uskonpuhdistuksen aikaan toiminut kerjäläismunkki. Varsin epäsovinnainen virginialainen keräilijä haluaisi ostaa kirjan, ja sitä tutkittaessa paljastuu, että sen pergamentit ovat ihmisen nahasta tehtyjä. Ihmisiä mestataan ja nyljetään vielä lisää...
Ilmestyttyään tammikuussa 2011 Jørgen Brekken esikoisteos nousi välittömästi Norjassa myyntilistojen kärkeen ja sen oikeudet myytiin jo ennen kirjan ilmestymistä kahdeksaan maahan.
Huom!!   Alun takkuilun jälkeen  kirja vei mennessään.  Hienoa, että Norjasta löytyy aina vaan uusia upeita dekkaristeja. Kirjaa lukiessa oli pakko käydä tuon tuostakin netissä hakemassa taustatietoa. Käännöstulokkaiden kärkeä.
Jørgen Brekke DekkariNetissä.

Carlsson, Christoffer: Tapaus Vincent Franke.
Alkuteos: Fallet Vincent Franke, 2010. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-37449-8 (sid.)  Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Huom!  Esikoisdekkari ja ensimmäinen suomennos.
Vincent Franke myy elannokseen lähinnä heroiinia. Hän on pikkudiileri, joka itse tarvitsee morfiinia säännöllisesti. Ja hän on vaikeuksissa. Vincentin vaikeudet pahenevat, kun hän saa säilytettäväkseen nuoren naisen, josta hän ei tiedä mitään. Selvää on vain, että Vincent vastaa naisesta hengellään. Vincentistä tulee Tukholman alamaailmassa isoja bisneksiä pyörittävän Pastorin eräänlainen panttivanki. Kun nainen katoaa, alkaa kujanjuoksu. Lopulta Vincent on Ruotsin etsityin mies, tapaus Vincent Franke.
Piratförlagetin kirjoituskilpailun voittanut Tapaus Vincent Franke on Christoffer Carlssonin esikoisromaani. Se yhdistelee sujuvasti film noiria, huumeromaania ja road movieta kokonaisuudeksi, joka jättää lukijalle pohdittavaa.
Syrjäytyneiden Jens Lapidukseksi kutsutun Christoffer Carlssonin (s. 1986) esikoisromaani on syväsukellus Tukholman alamaailmaan. Stockholm noirin tulevaisuus. Tämä romaani aloittaa Stockholm noirin 2010-luvun.
24-vuotias Christoffer Carlsson kirjoittaa kriminologian alaan liittyvää väitöskirjaa Tukholman yliopistossa. Hän osallistui 2009 Piratförlaget-kustantamon ja Aftonbladetin järjestämään kirjoituskilpailuun ja ylsi debyyttiromaanillaan Tapaus Vincent Frank finaaliin. Tässä kuussa Ruotsissa ilmestyy Carlssonin toinen romaani Den enögda kaninen. Tulevaisuudessa hän haaveilee voivansa jakaa aikansa rikostutkinnalle ja kirjoittamiselle tasapuolisesti.  Toista romaania odotetaan ilmestyväksi jo keväällä 2011.
Christoffer Carlsson kävi Helsingissä 15.–16.6.2011 kertomassa suomeksi ilmestyneestä 
Christoffer Carlsson DekkariNetissä.

Tasku-Kniga pokkarit (uusiai painoksia)

Nesbø, Jo: Panssarisydän.
Alkuteos: Panserhjerte, 2009.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-38188-5 (nid.)  12 e.    Ilm. 11/2011.  Kansikuva .
1. p. ilm. kesällä 2010.

Tietokirja

Wierup, Lasse - Larsson, Matti: Ruotsin mafia : prosentti,- vankila- ja siirtolaisjengit lahden takana.
Alkuteos: Svensk mafia, 2007.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-37805-2 (sid.)    Ilm. 6/2011.  Kansikuva.
Rikollisuus Pohjoismaissa on muuttunut. Uuteen rikosaaltoon kuuluvat kiristys, palkkamurhat, levottomuudet, todistajien vaientaminen ja lahjukset. Miten näin on käynyt ja miksi juuri nyt?
Ruotsalaistoimittajat Lasse Wierup ja Matti Larsson ovat vastauksia jäljittäessään kartoittaneet rikollisjengejä, niiden konnia ja heidän rikoksiaan. Kirjoittajakaksikko on tavannut maansa jengipomoja ja jengin jättäneitä, haastatellut poliiseja ja syyttäjiä, kuullut rikosten uhreja ja jututtanut lähteitä, jotka eivät aiemmin ole suostuneet haastatteluun. Näistä tarinoista kehkeytyy kauhistuttava kuva maailmasta, jota raha, aseet, väkivalta ja huumeet yhä enemmän hallitsevat – maailmasta, jossa ihmishengen arvo on olematon.
Lasse Wierup on Dagens Nyheterin järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut toimittaja.  HÄn on kirjoittanut ruotsalaisesta rikosmaarilmasta myös soluttautujan näkökulmasta teoksessa Infiltrarören: den smutsigaste härvan inom svensk polis sekä keskiluokan huumeongelmasta kirjassta Kokain.
Matti Larsson toimii uutistoimsto Sirenin päätoimittajana.  Vuonna 2011 hänelle myönnettiin Forening Grävande Journalisterin kunniamaininta toiminnastaan vuoden 2010 eduskuntavaalien aikana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Lasse Wierup.
- DN.se 12.11.2010 - Lasse Wierup, Matti Larsson: Svensk maffia.Karisto


Kotimaiset


Kanniainen, Esa-Pekka
: Pimeä korpi.
Karisto 2011.
ISBN 978-952-5429-0 (sid.)    Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Kolmekymppinen rikoskomisario Anna Kariluoto on juuri vaihtanut työ-paikkansa Espoosta Turkuun, kun hän saa uransa haastavimman tehtävän: nuori poika on löydetty surmattuna muinaiselta uhrikiveltä. Anna on tuskin aloittanut tutkimustaan, kun uudet kuolemantapaukset kyläyhteisössä muuttavat tilanteen. Ja tämä on vasta alkua. Anna tempautuu tapahtumaketjuun, jossa pahan voimat tuntuvat päässeen valloilleen. Rikosten selvittäminen, työpaikan ennakkoluulot ja ongelmat läheisissä ihmissuhteissa vievät Annan jaksamisensa äärirajoille, pimeään korpeen, jonka läpi on vain pakko löytää tie.
Huipputaitavasti punottu esikoisdekkari aloittaa trilogian, joka kuvaa suomalaista rikollisuutta realistisesti poliisin, uhrien ja tekijöiden näkökulmasta. Psykologisen jännärin piirteitä sisältävän kirjan päähenkilönä on nuori naispoliisi, jonka oma rosoinen elämä antaa kiinnostavan taustan tarinalle.
Esa-Pekka Kanniainen on syntynyt Kemijärvellä vuonna 1960 ja opiskellut teologiaa Åbo Akademissa. Nykyisin hän asuu Kaarinassa. Lähes kahdenkymmenenvuoden kokemus kriminaalityöstä on antanut hänelle ainutlaatuisen näköalapaikan suomalaiseen rikollisuuteen. Tällä hetkellä Kanniainen toimii musiikin ohjaajana Turun vankilassa ja opiskelee musiikkiterapeutin ammattiopintoja.

Ulkomaiset


Beckett, Simon
: Multiin kätketyt.
Alkuteos: The Calling of the Grave, 2011.  Suom. Kimmo Lilja.
Karisto 2011.
ISBN 978-952-23-5385-9 (sid.)  9/2011.   Ilm. 9/2011.   
Kansikuva.
"Ensi silmäyksellä sen olisi voinut luulla olevan mikä tahansa - kivi tai juuren-muhkura - kunnes lähempi tarkastelu paljasti sen olevan märästä maasta esiin pistävä käsi , josta lihanriekaleiden keskeltä erottuivat luut..."
Psykopaattinen raiskaaja ja sarja-murhaaja Jerome Monk tuomittiin aikoinaan lukuisien teinityttöjen murhasta, mutta kaksi nummille audattua ruumista jäi tuolloin löytymättä. Kun onk kahdeksan vuotta myöhemmin karkaa vankilasta, hänen kaunansa kohteena näyttävät levan kaikki taannoin tutkimuksiin sekaantuneet enkilöt. Epätoivoinen avunpyyntö houkuttelee kuolinsyytutkija David Hunterin takaisin nummille. Maanisen ja väkivaltaisen murhamiehen liikuskellessa yhä lähempänä Hunter tajuaa, että mennyt ei suinkaan ole kuollutta ja haudattua.
Simon Beckettillä oli takanaan monenkirjava työura, kunnes hän vuonna 1992 jäi freelance-toimittajaksi ja alkoi tehdä juttuja brittiläisiin sanoma- ja aikakauslehtiin. Käynti amerikkalaisella Body Farmilla antoi kimmokkeen jättimenestyksiksi nousseille David Hunter -trillereille, joita on julkaistu 27 eri kielellä ja myyty yhteensä yli 4 miljoonaa kappaletta. Ne kaikki — Kuoleman anatomia, Luihin kirjoitettu ja Kuolleiden kuiske – on julkaistu myös suomeksi. Simon Beckett on loistava kirjoittaja ja upeita kirjoja.
Simon Beckett DekkariNetissä.


Child, Lee
: Linnoitus.
Alkuteos: Die Trying, 1998.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2011.
ISBN 978-952-23-5457-3 (sid.)   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Jack Reacher auttaa nuorta naista Chicagon kadulla – ja molemmat kidnapataan. Piinaavan pitkä matka halki preerioiden pakettiautoon kahlittuna päättyy lopulta Montanaan autioituneeseen kaivoskaupunkiin, keskelle ei mitään. Linnoitukseksi muutettu aavekaupunki pitää sisällään kiihkorasistisen ja järeästi aseistautuneen lahkon, joka haluaa Amerikan vain valkoisille, keinoja kaihtamatta. Kiristyskeinona käytetään Reacherin mukana olevaa naista, joka paljastuu FBI-agentiksi. Massiivisen terrorin uhka on käsinkosketeltava, ja Reacher joutuu venyttämään veitsenterävän nokkeluutensa ja räjähtävän lihasvoimansa äärimmilleen.
Linnoitus on Lee Childin ainoa suomeksi julkaisematon Jack Reacher -romaani. Se ilmestyi alun perin vuonna 1998.
Englannissa syntynyt Lee Child! on tämän hetken kuumimpia nimiä toimintajännityksen saralla. Hänen teoksensa nousevat alati myyntilistojen kärkeen sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa, ja kirja kirjalta hänen suosionsa on kasvanut myös Suomessa. Lee Childilta on ilmestynyt 16 romaania, joiden sankarina on entinen sotilaspoliisi Jack Reacher. Childin teoksia on julkaistu yli 40 kielellä.
Lee Childin dekkarit ovat pahasti koukuttavia.  Jo viidestoista suomennos Childiltä, joten uusille ystävillekin riittää lukemista.
Huom!  Linnoitus (Die Trying)  on ilmestynyt alun perin vuonna 1998 ja on toinen Jack Reacher -romaani. Nyt sarjasta on suomennettu kaikki kirjat. Mutta onneksi lisää on tulossa, sillä seuraava Jack Reacher -dekkari The Affair ilmestyy  syys-lokakuussa 2011.  Sekin saadaan varmaan suomeksi jo keväällä 2012.
Lee Child DekkariNetissä.

Reading, Mario: Maya-ennustus.
Alkuteos: The Mayan Codex.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2011.
ISBN 978-952-23-5380-4 (sid.)   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Adam Sabirin matka Nostradamuksen ennustusten jäljillä jatkuu mayojen asuinsijoille Meksikoon. Maailmaa odottaa vuoden 2012 lopulla suuri käännekohta, johon valmistautumisessa merkittävä osuus on mayojen kadonneella käsikirjoituksella ja kristallikallolla. Apunaan Sabirilla on komisario Calque sekä salaseura Corpus Maleficuksesta karannut nuori nainen, Lamia – ja kintereillään loput raivoisat salaseuran jäsenet. Mutta kuka lopulta on kenenkin puolella? Aika kuluu ja ennustusten toteutuminen alkaa olla pelottavan lähellä. Trilogian toinen osa täyttää onnistuneesti huippusuositun Nostradamuksen aikakirjojen jättämät odotukset. Kiivas kilpajuoksu akselilla Yhdysvallat-Meksiko-Ranska tarjoaa sivu sivulta tihenevää jännitystä,ja salaseuran jäsenten – merkillisten ihmiskummajaisten – kolkko määrätietoisuus saa kylmänväreet kulkemaan lukijan selkäpiissä.
Keneen voi luottaa? Joutuuko salaisuus vääriin käsiin?
Mario Reading on brittiläinen tietokirjailija, jonka toinen romaani Nostradamuksen aikakirjat kohosi valtavaksi menestykseksi ympäri maailman. Sen käännösoikeudet myytiin 35 maahan. Trilogian päätösosa, The Third Antichrist, ilmestyy suurin odotuksin ja näyttävin markkinointikampanjoin Britannian markkinoilla tämän vuoden joulun alla.  Nostradamuksen aikakirjat ilmestyi
suomeksi syksyllä 2010.
Lisätietoa:
- www.marioreading.com.
- www.thenostradamusprophecies.co.uk.

Uusia painoksia

Beckett, Simon : Luihin kirjoitetttu.
Alkuteos: Written in bone, 2007.  Suom.  Kimmo Lilja.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5407-8 (nid.)    Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Cleeves, Ann : Punaista tomua.
Alkuteos: Red bones, 2009.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5408-5 (nid.)    Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.


 

Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko: Polku pimeään.
Kustannus-Mäkelä 2011.
ISBN 978-951-883-277-8 (sid.)  35 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Sara Harjula on nuori kaunis nainen, jolla on aikamoinen maine. Kaksi suuryrityksen toimitusjohtajaa on suistunut palliltaan hänen takiaan, kolme avioliittoa on hajonnut. Sittemmin hän on vetäytynyt julkisuudesta. Nyt Sara aikoo kirjoittaa kirjan. Hän kertoo kirjahankkeestaan Sysmän Kirjakaupan dekkaritilaisuudessa - paikkakunnalla, jolla vietti pikkutyttönä kesälomia. Sara on ottanut yhteyttä asianajaja Pauliina Kivikoskeen kirjan aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Tällä kertaa kyse ei ole seksiskandaalista, vaan 17 vuoden takaisesta tapauksesta. Saran lapsuudenystävä Milla katosi metsäpolulta, ja Saralla on asiasta uutta valaisevaa tietoa. Mutta hän tietää, miten vaarallista sen kertominen voi olla. Yleisön joukossa on sattumalta myös Pauliinan vanha tuttu, rikoskomisario Jyri Jokisalo. Viikonloppuloma muuttuu työtehtäväksi, kun Sara löydetään mökistään kuolleeksi tukehtuneena. Vaikka monet pitivät Sarasta, jollakulla saattoi olla riittävästi hampaankolossa häntä vastaan, jopa tappaakseen... Pirkko Arhipan uusimmassa dekkarissa selvitetään kahta surmaa, jotka tuntuvat liittyvän toisiinsa. Mutta miten? Voiko niiden tekijä olla yksi ja sama henkilö?
Huom!  Pirkko Arhipan 33. jännitysromaani.  Upea saavutus....
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.


 

LIKE

 

Kotimaiset

Lius, Tuomas
: Härkäjuoksu.
Like 2011.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0629-4 (sid.)   33,60 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Tohmajärveläinen yksityisetsivä Marko Pippurinen on elvyttänyt etsivätoimisto Hakan nuoren kumppaninsa Pyry Lehikoisen avustuksella. Hakasta ja Laittomista tutun parivaljakon toinen puolisko Julia Noussair on kadonnut kartalta. Yllättäen Marko saa toimeksiannon suojelupoliisilta: häntä pyydetään etsimään Julia, jotta entisen poliisikonstaapelin ryvettynyt maine voitaisiin puhdistaa. Marko tarttuu tarjoukseen innokkaasti - mutta tulee avanneeksi pelin, joka sekoittaa sekä Markon että Julian elämän pahemmin kuin koskaan ennen. Kaikki kulminoituu vauhdikkaaseen aarteenmetsästykseen Suomen ja Venäjän erämaissa. Tällä kertaa panoksena on paitsi Julian ja Markon henki, myös Venäjän poliittinen vakaus.
Kolmas dekkari Tuomas Liukselta. Ensikoisdekkari Haka ilmestyi syksyllä 2009 ja toinen dekkari Laittomat syksyllä 2010.
Tuomas Lius DekkariNetissä.

Pasanen, Eero: Kononen käyttää järkeään.
Like 2011.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0667-6 (sid.)    31 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Teokseen on koottu kahdeksantoista ennen julkaisematonta itsenäistä kertomusta Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Martti Konosen pitkän uran vähemmän tunnetuista vaiheista. Tapahtumat keskittyvät tuttuun tapaan Helsingin kantakaupunkiin. Myös Konosen uskollinen apuri, etsivä Sumanen, ja vanha kiistakumppani ylikomisario Torsti Hämäläinen ovat mukana kuvioissa. Oikeus, kohtuus ja lain kirjain eivät aina kulje käsi kädessä. Kononen ei juutu muotoseikkoihin vaan vetäisee tarpeen tullen mutkat suoriksi. Sen saavat karvaasti kokea poliisille kaunaa kantavat identtiset kaksoset, perhettään pahoinpitelevä uskovainen öykkäri, likaista rahaa pyykkäävä kapakoitsija, pikkunilkki Maltalta ja monet muut. Edes Kononen ei silti pysty joka hetki vastaamaan maailmankaikkeuden kenties kiperimpään kysymykseen. Onko tässä hässäkässä ylipäätään mitään tolkkua?
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Petäjä, Jukka: Hiidenhyrrä.
Like 2011.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0702-4 (sid.)   33,60 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Suden hetken hiipuessa aamuyöksi kolme vaarallista vankia pakenee mielentilatutkimuksesta Lapinlahden psykiatrisesta sairaalasta. Ryöstöstä ja poliisimurhasta tuomittu Liimatainen tappaa kylmäverisesti toisen rikostoverinsa sairaalan pihalla ja pakenee toisen karkurin, Kukkosen, kanssa Töölön läpi Ruskeasuon ratsastushalleille, missä heitä odottaa serbimafiassa toiminut Dragan. Helsingin rikospoliisi ei pääse rikollisten jäljille, vaan on jatkuvasti muutaman askeleen jäljessä. Alkoholismin raunioittama rikostarkastaja Pekka Suokko tajuaa hitaasti, millaista peliä rikolliset pelaavat. Alkaa kiivastahtinen kujanjuoksu, jonka panokset punnitaan elämässä ja kuolemassa. Kiivaasti hengittävä Hiidenhyrrä on yllätyksellinen rikosromaani. Sen tiheä kerronta kuvaa addiktioiden, itsekkyyden ja väkivallan maailmaa, jossa pahuus on tullut ihmisen toiseksi luonnoksi. Hiidenhyrrä aukeaa pirulliseksi suomalaisuuden panoraamaksi.
Jukka Petäjältä on ilmestynyt aiemmin dekkari Varjon metsästäjä (2000) ja kolme muuta romaania: Valkoinen perkele (1993), Musta kääpiö (1994) ja Sininen saatana, eli säädytön huvinäytelmä (1997). Odotan suurella mielenkiinnolla Petäjän toista dekkaria.
Lisätietoa:
- Hs.fi - Jukka Petäjä : Helsingin Sanomien kriitikot esittäytyvät.

Ulkomaiset

Edwardson, Åke: Joudu jo sieluni.
Alkuteos: Gå ut min själ, 1996.   Suom. Jonna Joskitt.
Like 2011.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0653-9 (sid.)   33,60 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Göteborgissa on myöhäinen syksy ja sade piiskaa ihmisiä kaduilta sisätiloihin. Maahanmuuttajiin ja pakolaisiin kohdistuu yhä ilmeisemmän mallin mukaisia vakavia päällekarkauksia, ja samalla kaupungissa kiertää murhaaja kuin villipeto. Murhien taustalla on jokin yhteys, jonka ääriviivat eivät suostu terävöitymään. Rasististen hyökkäysten motiivit ovat selvät, tekijät vain onnistuvat välttelemään kiinni jäämistä. Yksityisetsivä ja entinen rikospoliisi Jonathan Wide kohtaa ilmeisen sattumalta murhattujen omaisia ja tulee imaistuksi tapahtumien pyörteisiin. Hänen omat tutkimuksensa niveltyvät poliisityöhön ja pian hän etsii vimmatusti kadonnutta rikostutkijaa Kajsa Lagergreniä, joka joutuu viettämään kalsean joulun psykopaatin vankina.
Toinen Jonathan Wide -romaani Edwardsonilta. Tämän jälkeen hän kirjoitti kymmenen Erik Winteriltä kertovaa dekkaria.
Ensimmäinen Jonathan Wide -dekkari ja esikoisteos Sen kutsuu elohon ilmetyi suomeksi heinäkuussa 2010.
Joudu jo sieluni oli Ruotsin ehdokas parhaaksi pohjoismaiseksi rikosromaaniksi vuonna 1996. 
Edwardsonin esikoinen oli jo erinomainen kirja.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Lapidus, Jens: Luksuselämää.
Alkuteos:  Livet de luxe, 2011.  Suom. Jaana Nikula.
Stockholm Noir 3.
Like 2011.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0257-9 (sid.)  36,70 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Se siirtyy isältä tyttärelle, siskolta veljelle. Asenne. Kunnia. Valta. Verirahat - tulivatpa ne mistä hyvänsä - muuttuvat käyväksi valuutaksi oikean henkilön käsittelyssä: JW ei ole heittänyt vankilavuosiaan hukkaan. Hän suunnittelee mittavaa comebackiä. Jorge on kyllästynyt sekoittelemaan trendikahveja. Luksuselämä haaveissaan hän suunnittelee rahakasta keikkaa. Sitä viimeistä. Mutta syvälle Tukholman rikollisiin piireihin lähelle Jorgea ja JW:tä on soluttautunut peitetehtävissä oleva poliisi. Samaan aikaan joku pyrkii keinoja kaihtamatta pyyhkimään kummisetä Radovanin pois tieltään Tukholman alamaailman huipulta.
Jens Lapidus tiivistää tunnelman äärimmilleen ilmiömäisen suositun trilogiansa päätösosassa.
Kirja ilmestyy Ruotsissa kesäkuussa ja suomeksi saadaan jo elokuussa. Hieno juttu.  Tätä odotetaan.
Aikaisemman osat Rahalla saa ja Siisti kosto olivat loistavia kirjoja ja myös Rahalla saa -elokuva oli kerrassaan erinomainen.
Jens Lapidus DekkariNetissä.

Raud, Mihkel: Sininen on  sinun taivaasi.
Alkuteos: Sinine on sinu taevas, 2010.  Suom. Jouko Vanhanen.
Like 2011.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0652-2 (sid.)   33,60 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Virolainen tv-julkkis ja saksalainen toimittaja Ulrike tapaavat tallinalaisessa kahvilassa ja ajautuvat nopeasti inhohimoiseen suhteeseen. Samaan aikaan Viroa ravistelee maailmanluokan terrori-isku, kun Tallinnan Stockmannilla laukeaa useita räjähteitä ja yli neljäsataa ihmistä kuolee. Asetelmasta lähtee liikkeelle huikea tapahtumasarja, jossa liikutaan vauhdikkaasti Virossa ja Saksassa. Kytköksiä näyttää olevaan niin kotimaiseen kuin kansainväliseenkin terrorismiin ja tietenkin Venäjän tiedustelupalveluun. Ovelaan kudelmaan kytkeytyy vielä ihmissuhdesotkuja ja korkean tason korruptiota. Sivutarinatkaan eivät katkaise koko ajan etenevää juonta, jonka käänteet yllättävät viimeiselle sivulle asti. Kukaan ja mikään ei tunnu olevan se, miltä ensin näytti. Sininen on sinun taivaasi on ollut Virossa erittäin suosittu, ja sille on luvassa jatkoa. Kirjallisen suvun tuorein edustaja Mihkel Raud on monipuolinen kulttuurihenkilö.  Hänellä on oma televisio-ohjelma, ja hän on rockbändi Singer Vingerin laulaja. Raudin teokset ovat olleet Virossa todella suosittuja.  Odotan suurella mielenkiinnolla tätä ensimmäistä suomennosta.
Lisätietoa:
- www.mihkelraud.ee/index/Mihkel_Raud.html.
- Wikipedia - Mihkel Raud.

Sjögren, Annika: Mereltä käy myrsky.
Alkuteos: Ur havat stiger vågorna, 2010.  Suom. Ida Takala.
Like 2011.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0636-2 (sid.)  33,60 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva .
Louise Strandbergin elämä vaikuttaa melko täydelliseltä. Hän työskentelee rehtorina hyvässä koulussa ja asuu kauniissa talossa onnellisen perheensä kanssa. Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. Aviomies pettää, työ vie kaiken vapaa-ajan ja välit tyttäreen ovat lievästi sanottuna kireät. Oman elämänsä ristipaineessa Louise tekee kohtalokkaan virheen. Hän sivuuttaa eräässä tapaamisessa esiin nousseen perheväkivaltatapauksen. Mutta sitten hänen murrosikäinen tyttärensä katoaa perheelle tuntemattomaksi jääneen poikaystävän kanssa. Kuka poika oikeastaan on? Ja miksi tytär ei vastaa puhelimeensa? Mereltä käy myrsky on kolmas Annika Sjögreniltä suomennettu psykologinen trilleri. Se kietoutuu taitavasti kahden rikkinäisen perheen syvimpiin salaisuuksiin. Aviorikos, perheväkivalta ja syyllisyyden taakka piiloutuvat syvälle tarkasti puunattujen kulissien taakse. Kolmas dekkari Sjögreniltä.  Aiemmat suomennetut trillerit Ei liikahda lehtikään ja Kuin hiipuva hiillos olivat loistavia.
Annika Sjögren DekkariNetissä.

Like-Pokkari -sarja - uusia painoksia

Ellroy, James : Yön syli.
Alkuteos: Because the night, 1984. Suom. Juha Ahokas.
Like 2011.   (Like pokkari) .
ISBN 978-952-01-0679-9 (nid.)  10,50 e.   Ilm. 11/2011.
Yön syli on kolmiosaisen Lloyd Hopkins -sarjan toinen osa.
1. p. ilm. suomeksi keväällä 2008.

Lindsay, Jeff: Dexter vailla varjoaan.
Alkuteos: Dexter in the dark, 2007.  Suom. Pauliina Klemola.
Like 2011.    (Like pokkari) .
ISBN 978-952-01-0687-4 (nid.)   9,50 e.   Ilm. 6/2011.
1. p. ilm. suomeksi syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Jeff Lindsay.

Lius, Tuomas: Laittomat.
Like 2010.   (Like pokkari) .
ISBN 978-952-01-0676-8 (nid.)   10,50 e.   Ilm. 9/2011.
1. p. ilm. syksyllä 2010.
Toinen dekkari Tuomas Liukselta. Ensikoisdekkari Haka ilmestyi syksyllä 2009.

Paulow, Ari : Itämaista rakkautta.
Like 2011.  (Like pokkari).
ISBN  978-952-01-06805 (nid.)  10,50 e.   Ilm. 12/2011.
Jesse Hackman -sarjan kuudes dekkari.
1. p. ilm. kesällä 2009.Mediapinta

 

Karppi, Veikko: Kosta ennen kuin kuolen.
Mediapinta 2011.
ISBN 978-952-235-326-9 (nid.)   Ilm. syksyllä 2011.   Kansikuva.
Lapsena Henrik oli rukoillut muutosta. Hän olisi halunnut olla tyttö, mutta hän oli ja pysyi poikana. Tumppina, joka jätettiin aina viimeiseksi. Hänellä oli munat, siitä ei ollut epäilystäkään. Amurin pojat olivat näyttäneet ne välitunnilla koko koululle. Yksi oli pidellyt kiinni ja toinen kiskonut housut kinttuun. Selkänsä näytelmälle kääntäneet tytöt olivat tirskuneet. Tyttönä hänkin olisi saanut liittyä tirskujien joukkoon, kulkea sievissä vaatteissa, eikä hänen olisi tarvinnut kilpailla epätasaista ottelua toisten poikien kanssa.
Neljätoistavuotiaana Henrik oli lähtenyt. Meri ja laiva olivat tarjonneet uuden elämän, joka johdatti hänet tehtailemaan kuitteja ruotsalaisille rakennusliikkeille. Rikollinen bisnes vei vankilaan, mistä Selma-äiti hänet vuosikymmenien jälkeen tavoitti. Äiti vaati toisen poikansa, Saulin, kuoleman kostamista. Saulin ex-vaimon Mirjamin oli kuoltava. Sen vuoksi Henrikin täytyi palata Suomeen. Kosto oli odottanut liian kauan.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Veikko Karppi.

 


 

Minerva


Kotimaiset

Manner, Max: 13. huone.
Minerva 2011.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-513-6 (sid.)  27,90 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Vakava loukkaantuminen pitää Annika Malmin Norjassa, oslolaisen aivospesialistin hoidossa. Lääkäri ei kuitenkaan herätä Annikassa luottamusta, päinvastoin, miehessä on jotain outoa. Lisäksi Annikaa varjostavat tatuoidut miehet. Annikan vuokraisännän, rikosylikonstaapeli Stein Storesenin tytär on vuosia tutkinut yliopistossa salaliittoteorioita, edennyt liian pitkälle ja joutuu peloissaan piiloutumaan saadessaan uhkauksia. Hänen perässään olevaa tappoporukkaa ohjailee kaikkien salaliittojen äiti, petos petoksen sisällä, kansainvälinen "13. huone". Annika Malm -trilogian päätösosa on koukuttava pohjoismainen trilleri peitellystä totuudesta, taitavasti sommitellusta harhasta, jossa fakta ja fiktio vaihtavat jatkuvasti paikkaa.
Annika Malm -trilogian päätösosa.  Sarjan aikaisemmat osat ovat K18 (2009) ja 72h (2010).
Max Manner DekkariNetissä.

Viima, Hannaleena: Naisen vaisto.
Minerva 2011.  (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-548-8 (sid.)   27,90 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Eskoisdekkari!!
Asianajaja Johanna Stenin aviomies, komisario Riku Sten on kuollut hämärissä olosuhteissa. Hänet löydettiin paimiolaisen motellin nukkavierusta huoneesta, ainoana johtolankana tuhruinen kuvanauha, joka osoitti, että huoneesta oli kuolinhetken aikaan poistunut korkeisiin korkokenkiin ja lyhyeen hameeseen pukeutunut nainen. Poliisitutkinnassa päädyttiin siihen, että nainen oli ulkomaalainen prostituoitu, joka oli halunnut varastaa vain asiakkaansa lompakon, mutta huumasi tämän vahingossa kuolettavasti. Johanna Sten elää ristiriitaisten tunteiden vallassa. Hän ei voi mitenkään ymmärtää miehensä ajautumista prostituoidun syliin. Toisaalta hänen on pakko muistuttaa itseään miehensä taustasta. Riku Sten oli ollut katujen kasvatti, joka oli ponnistanut upealle poliisiuralle olosuhteista, joista hän ei halunnut puhua edes vaimolleen. Johanna Sten saa vihjeen, jonka mukaan hänen miehensä kuolema oli murha. Ja vain pari päivää myöhemmin hän joutuu selvittelemään avioeron johdosta tehtävää ositusta, jonka toisena osapuolena on Suomen ex-pääministeri. Kuolemansyyn selvittely saa aikaan tapahtumien vyöryn, jossa toisistaan ottavat mittaa rahanahneus, poliittinen vallanhimo ja ihmissuhteet. Johanna Sten sukeltaa bisneksen ja politiikan armottomaan maailmaan. Helsingin lisäksi Johanna Stenin tutkimusten tapahtumapaikkana on kesäinen Naantali, jonka viehättävät rantabulevardit ja kuutamoyöt kätkevät koko Suomea hätkähdyttäviä salaisuuksia.
Dekkari bisneksen ja politiikan armottomasta maailmasta.
Hannaleena Viima on nimimerkki, joka on tottunut liikkumaan vallan ja kirjallisuuden käytävillä.  Hän on seurannut hyvin läheltä suomalaista bisnesmaailmaa ja moni huippupoliitikko kuuluu hänen laajaan tuttavapiiriinsä.  Hannaleena Viima tietää mistä kirjoittaa. Mielenkiintoista....Ilmeisesti tämä on esikoisdekkari...(ainakin tällä nimellä).

Ulkomaiset


James, Peter
: Kuolema ei riitä.
Alkuteos: Not dead enough, 2007.  Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2011.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-521-1 (sid.)  27,90 e.   Ilm. 10/2011.  Kansikuva.
Samana yönä kun Brian Bishop tappaa vaimonsa Brightonin kodissaan, hän on todistettavasti Lontoossa. Ainakin siltä tilanne näyttää rikosylikomisario Roy Gracen ryhtyessä tutkimaan seurapiirirouva Katie Bishopin raakaa murhaa. Grace joutuu toteamaan, että Bishop on jotenkin onnistunut tekemään mahdottoman tempun; ollut kahdessa paikassa yhtä aikaa. Onko joku varastanut hänen henkilöllisyytensä vai onko Bishop yksinkertaisesti mestarivalehtelija? Kun vielä kaksi muutakin naista löytyy murhattuina, on Brightonin poliisilla kiire sada tilanne hallintaan, ennen kuin huhut sarjamurhaajasta aiheuttavat yleistä paniikkia. Mitä syvemmälle Bishopin perheen salaisuuksiin Roy Grace kaivautuu, sitä ilmeisemmäksi käy, ettei mikään ole sitä, miltä ensi silmäyksellä näyttää. Tutkimusten edetessä myös rikosylikomisarion oma elämä uhkaa suistua pahasti raiteiltaan. Kirja on rikosylikomisario Roy Grace -dekkarisarjan kolmas osa. Ja jälleen kerran Peter James onnistuu yllättämään lukijansa täydellisesti.
Peter Jamesin erinomaisen Roy Grace -sarjan kolmas osa.  Ensimmäinen dekkari Kuoleman kanssa ei kujeilla ilmestyi (2010) ja toinen dekkari Kuolema katsoo kohti ilmestyi kevällä 2011.  Hienoa, että saadaan sarjasta suomennoksia tiuhaan tahtiin.
Peter James DekkariNetissä.

Uusia painoksia

James, Peter : Kuoleman kanssa ei kujeilla.
Alkuteos:  Dead simple, 2005.  Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2011. 
ISBN 978-952-591-502-0 (nid.)   10 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.MM-kustannus

Konttikieltä ja pokerihuijareita.
G-mies Jerry Cotton 5/2011.
Toim. Timo Juntunen, suom. Timo Surkka.
MM kustannus 2011.
(nid.)   Ilm.     Kansikuva.

Kysynnän ja tarjonnan laki.

G-mies Jerry Cotton special 2/2011.
Toim. Timo Juntunen, suom. Timo Surkka.
MM-kustannus 2011.
(nid.) 8,10 e.   Ilm.   Moreeni

Carofiglio, Gianrico:  Todennäköinen syyllinen.
Alkuteos: Testimone inconsapevole, 2002.  Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-083-6 (sid.)  25 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Senegalilaista kulkukauppiasta Abdou Thiamia epäillään 9-vuotiaan pojan raa’asta surmasta. Hänen asunnostaan löydetään pojan valokuva, ja lisäksi eräs baarinpitäjä todistaa häntä vastaan. Guido Guerrieri tulee ryhtyneeksi Thiamin puolustusasianajajaksi, vaikka mahdollisuudet miehen vapauttamiseksi raskaasta syytöksestä vaikuttavat hyvin vähäisiltä.
Yksityiselämässään kriisiin joutunut Guerrieri saa muuta ajateltavaa selvitellessään todisteiden pitävyyttä. Onnistuuko hän estämään Abdou Thiamia uhkaavan elinkautistuomion? Avioliiton kariuduttua Guerrierista on tullut kirjojensa ja levyjensä parissa viihtyvä yksinäinen mies. Mutta sitten samaan taloon muuttaa viehättävä Margherita…
Tämän mukaansatempaavan oikeustrillerin tapahtumapaikkana on kesäisen kuuma Barin kaupunki Etelä-Italiassa. Todennäköinen syyllinen on puolustusasianajaja Guido Guerrierista kertovan sarjan ensimmäinen osa.
Huom!  Kirja oli kerrassaan loistava, melkein täydellinen kaikin tavoin...Jos pisteitä antaisin, niin tämä sais 10+.
Ja mikä parasta seuraava Guido Guerrieri -dekkari ilmestyy jo ensi keväänä, kerrottiin Moreenista.  Kirja on ilmestynyt jo 2002 ja nyt vasta saadaan sarjaa suomeksi. Suuri kiitos Moreenille.
Gianrico Carofiglio DekkariNetissä.

Hargla, Indrek: Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus, 2010. Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2011
ISBN 978-952-254-090-4 (sid.)   25 e.   Ilm. 10/2011.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Apteekkari Melchior -sarjan ensimmäinen osa.
Apteekkari Melchior -sarja sijoittuu 1400-luvun Tallinnaan. Vielä rakenteilla olevan kaupungin siluettia hallitsee Toompean linnoitus. Saksalainen ritarikunta on juuri karkottanut ryöstelevät vitaaliveljet Itämereltä, ja kasvavassa kaupungissa vilisee kauppiaita, sotilaita, kirkonrakentajia, dominikaanimunkkeja ja maallikkoveljiä, raatimiehiä ja maankiertäjiä.
Tarina alkaa, kun korkea-arvoinen saksalaisritari murhataan Toompealla. Uhrin pää on leikattu irti ruumiista, ja suusta löytyy gotlantilainen kolikko. Murhaaja ei tyydy yhteen uhriin vaan jatkaa hirmutöitään pitäen koko kaupunkia kauhun vallassa. Pian nuori ja nokkela apteekkari Melchior pyydetään voudin avuksi selvittämään tapausta. Arvoitusten labyrintti johtaa Melchiorin muinaisten balttilaislegendojen ja vitaaliveljien salaisuuksiin. Mysteerin polttopisteessä on rakenteilla oleva Olevisten eli Pyhän Olavin kirkko.  Hargla pitää jännityksen yllä loppuun saakka: tarinan odottamaton loppuratkaisu avautuu vasta viimeisillä sivuilla, jossa Melchior vihdoin paljastaa syyllisen.
Kirjailija Indrek Hargla (salanimi) on Viron tunnetuin scifi- ja fantasiakirjailija. Olevisten kirkon arvoitus on hänen ensimmäinen historiallinen rikosromaaninsa. Sarjan toinen osa, Rataskaivonkadun kummitus, ilmestyy keväällä 2012.
Upeata, että Moreeni tuo uusia dekkaristeja suomeksi.  Virolaiset dekkarit kiinnostavat erityisesti.
Huom!  Indrek Hargla vieraili Helsingin kirjamessuilla 28.-29.10.2011 Moreenin osastolla ja Dekkarilauantaissa..
Indrek Hargla DekkariNetissä.

Hewson, David: Kultainen leikkaus.
Alkuteos: The sacred cut, 2005.  Suom. Tuija Tuomaala.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-068-3 (sid.)   32 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Viisi päivää ennen joulua Rooma peittyy puhtaaseen lumeen. Poliisikaksikko Nic Costa ja Gianni Peroni ovat liikkeellä poliisin työtä dokumentoivan valokuvaajan Mauro Sandrin kanssa. He saavat hälytyksen Pantheoniin, jonka vartija ilmoittaa luvattomasta tunkeilijasta. Miesten astuessa sisään rakennukseen tuntematon henkilö ampuu heitä osuen kuolettavasti valokuvaajaan ennen kuin pakenee paikalta. Rakennuksesta löytyy naisen ruumis, jonka ihoon on viilletty matemaattisella tarkkuudella geometrinen kuvio.
Costa ja Peroni alkavat jahdata Sandrin ampujaa ja huomaavat joutuneensa kenties oudoimman koskaan kohtaamansa murhaajan jäljille. Myös FBI on kiinnostunut tapauksesta, jonka taustalla kummittelevat Persianlahden sodan tapahtumat. David Hewsonin Nic Costa -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Kuoleman vuodenaika ja Mysteerien huvila. Kultainen leikkaus on sarjan kolmas osa.
David Hewson DekkariNetissä.

May, Peter:  Poikkeuksellisia ihmisiä.
Alkuteos: Extraordinary people, 2006.  Suom. Nina Mäki-Kihniä.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-069-0 (sid.)  28 e.   Ilm. 10/2011.  Kansikuva .
Ensimmäinen suomennos!
Peter Mayn vauhdikkaan uuden jännärisarjan sankari on skotlantilais-italialainen yliopistoprofessori Enzo Macleod, joka on muuttanut Ranskaan jättäen taakseen rikospaikkatutkijan uransa ja hajonneen avioliittonsa. Vedonlyönnin seurauksena Enzon on selvitettävä nippu Ranskan poliisin ratkaisemattomaksi julistamia henkirikoksia. Aseenaan terävä älynsä hän käy työhön ja koettaa selviytyä samalla ranskalaisen byrokratian ja oman tunne-elämänsä mutkikkaista kiemuroista.
Selvittämättömillä murhilla on kuitenkin tekijänsä, jotka eivät halua jäädä kiinni, ja pian Enzo huomaakin, etteivät
laboratorioissa vietetyt vuodet ole valmentaneet häntä niihin tilanteisiin, joihin liian utelias murhatutkija saattaa joutua.
Yllättävät juonenkäänteet ja tihentyvä jännitys pitävät lukijan otteessaan loppuhuipennukseen saakka.
Enzo Macleod -sarjan ensimmäinen osa. 
Huom!   Erinomainen uusi avaus tämä Enzo Macleod -sarjan ensimmäinen osa Moreenilta.  Toivotaan, että sarjan suomentamista jatketaan. Jälleen kerran oli mahtava tutkia netistä taustoja kirjaa lukiessa.
Peter May DekkariNetissä.

McClure, Ken: Luovuttaja.
Alkuteos: Donor, 1998.  Suom. Lea Soikkonen.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-087-4 (sid.)  25 e.   Ilm.  10/2011.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Seitsenvuotias Amanda Chapman on hengenvaarassa. Hän tarvitsee kiireellisen munuaisensiirron, mutta sopivaa luovuttajaa ei ole löydetty. Ratkaisu näyttää löytyneen, kun maineikas ja kallis yksityissairaala Médic Ecosse hyväksyy Amandan potilaakseen. Tytön perhe ei kuitenkaan tiedä, että yksi sairaalan lääkäreistä, tohtori Steven Dunbar, työskentelee peitevirassa ja tutkii samaan aikaan väärinkäytöksiä, joista kaksi sairaalan entistä hoitajaa on tehnyt valituksen.
Dunbar huomaa pian, että uusinta teknologiaa edustava sairaala ja sen hymyilevä henkilökunta on vain kiiltävä julkisivu, jonka takaa paljastuu raadollinen salahanke. Aika alkaa käydä vähiin Dunbarin taistellessa totuuden ja pienen Amandan hengen puolesta. Ken McClure on kansainvälisesti tunnettu skotlantilainen kirjailija, jonka lääketieteellisiä trillereitä on käännetty yli 20 kielelle.
Tohtori Steven Dunbar on yksi hänen suosituimmista hahmoistaan.
Steven Dunbar -sarjan ensimmäinen osa.
Taas Moreenilta mielenkiintoinen sarjan avaus.
Ken McClure DekkariNetissä.

Nadel, Barbara: Arabeski.
Alkuteos: Arabesk, 2000.  Suom. Hilla Hautajoki.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-082-9 (sid.)   32 e.   Ilm.  12/2011.   Kansikuva.
Barbara Nadelin kolmannessa Istanbuliin sijoittuvassa dekkarissa komisario İkmen potee vatsahaavaansa pitkällä sairaslomalla ja hänen komisarioksi ylennetty apulaisensa Mehmet Suleyman ratkoo kuuluisan arabeskilaulajan Erol Urfan salassa pidetyn Ruya-vaimon murhaa ja pariskunnan lapsen katoamista. Epäilykset kohdistuvat Urfan naapurien jälkeenjääneeseen poikaan, jonka sormenjälkiä on kaikkialla asunnossa. Erol Urfan mustasukkaisella rakastajattarella kuitenkin näyttäisi olevan paljon selvempi motiivi tekoihin.
Monimutkaisten juonenkäänteiden sijaan Barbara Nadel tarjoaa jälleen juurevaa ihmiskuvausta ja vahvaa paikallisväriä, jolla maalaa väkevän kuvan Turkin yhteiskunnasta ja monikerroksisesta kulttuurista.
Barbara Nadelin Komisario Ikmen -sarjan aiemmat osat ovat Belsassarin tytär (2010) ja Kristallihäkki (kevät 2011) .  Arabeski on sarjan kolmas osa.  Loistavia ja kiehtovia dekkareita koko sarja. Suosittelen.
Barbara Nadel DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Hewson, David : Kuoleman vuodenaika.
Alkuteos: A Season for the Dead, 2004.  Suom.  Anna Jalonen.
Moreeni 2011.
ISBN  978-952-254-085-0 (nid.)    10 e.   Ilm. 7/2011.  Kansikuva.
2. p., 1. p. ilm. syksyllä 2010.
Nick Costa -sarjan 1. osa.

Nadel, Barbara: Belsassarin tytär.
Alkuteos: Belshazzar’s Daughter, 2000.  Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-086-7 (nid.)   10 e.   Ilm. 7/2011.  Kansikuva.
2. p. ,  1. p. ilm. syksyllä 2010.
Komisario Ikmen -sarjan ensimmäinen osa.Myllylahti
 


Gustafsson, Anja
: Uranaiset.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 57).
ISBN 978-952-202-329-2 (sid.)  28,80 e.   Ilm. 9/2011.    Kansikuva.
Paula Roos on antiikkikurssilla Mustion linnassa. Samaan aikaan Mustiossa on kurssilla myös joukko naisjohtajia. Itsevarmoja, näyttäviä ja tyylikkäitä naisia. Paula tekee havaintoja kurssilaisten käyttäytymisestä. Aistittavissa on vihaa, kateutta ja mustasukkaisuuttakin. Linnan museoon murtaudutaan ja joesta löytyy nuoren miehen ruumis. Tammisaaren poliisi ryhtyy tutkimaan tapausta. Kurssin jälkeen Paula saa tiedon Helsingissä kuristettuna löydetystä naisesta. Nainen on yksi Mustion kurssilaisista. Tammisaaren ja Helsingin poliisit yhdistävät voimansa. Paula pohtii omia havaintojaan ja ihmettelee, mikä rooli kauniilla miniatyyrimuotokuvalla on tapahtumien kulussa. Hän selvittää joitakin yksityiskohtia omin neuvoin ja niin tapahtumien kuvio kirkastuu hänelle ennen poliisia. Kirja on perinteinen arvoitusdekkari. Murhamysteerin lisäksi kirja tarjoaa nautinnollisia hetkiä antiikin ja hyvän ruoan parissa.
Anja Gustafssonin kolmas dekkari. Aiemmin ilmestyneet Antiikkilipasto (kevät 2008) ja Mansikkatyttö (syksy 2009)
Lisätietoa:
- Raasepori - Paikallisia kirjailijoita - Anja Gustafsson.

Kaarniranta, Sari:  Kadonnut vierelläni.
Myllylahti 2011.
ISBN 978-952-202-330-8 (sid.)   28,80 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva .
Esikoisdekkari!
Heta on kotiäiti, jonka elämä on pelkkää ruskeaa kastiketta ja parisuhdeterapiaa. Hänen naapurissaan asuva Kati on kaunis ja täydellinen äidinkielen opettaja, joka ei voi samoilla metsässäkään voittamatta piirinmestaruutta. On tavallinen toukokuinen päivä rauhallisella pientaloalueella. Heta saa puhelun, että Kati ei ole hakenut lastaan kerhosta, ei ole mennyt töihin eikä ole palannut kotiinsa. Mitään viestiäkään Kati ei ole jättänyt, kännykkä, astmapiippu ja lompakko löytyvät eteisen pöydältä, astianpesukone on käynnistynyt automaattisesti ja lämmin ruoka odottaa uunissa. Kaikki näyttää täydellisen normaalilta, paitsi Katin oveen ja terassille jääneet joulukoristeet. Muutaman kevätpäivän aikana Heta huomaa asioiden kasautuvan tiukaksi ahtojääksi. Kun palaset alkavat irtoilla, mikään ei näytä enää samalta. Lopulta Heta alkaa tuntea myös itsensä uhatuksi. - Kati, maanittelen kuin kissaa, - Kati kiltti, tule takaisin.

Koskinen, Pertti: Salaisuuksien kylä.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 54).
ISBN 978-952-202-326-1 (sid.)   29,20 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!
Neljätoistavuotias tyttö löytyy surmattuna. Koko Suomi seuraa uutisia järkyttyneenä. Kuluu viikkoja, uutiset vähenevät, mutta surmaajaa ei löydetä. Tytön äidin toimeksiannosta yksityisetsivä Maija Miilunkorpi lähtee tutkimaan tapausta. Hän pakkaa pyöränsä perävaunuun kaiken, mitä luulee tarvitsevansa tulevien viikkojen aikana. Hän saapuu pieneen, viehättävään kirkonkylään. Kylästä löytyy myös pimeä puoli; tiukat uskonnolliset mielipiteet ja tuomitseminen tuntuvat raskaana yhteisön ystävällisen ulkokuoren alla. Monenlaisten ihmisten kohtaamiset ja yksinäiset pohdiskelut vievät Maijan lähelle ratkaisua, mutta ilman väkivaltaa ei kaikki selviä. Pertti Koskisen esikoisdekkari on psykologinen jännitysromaani.
Pertti Koskinen DekkariNetissä.

Panteleimon, metropoliitta: Murha kirkonkylässä.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 55).
ISBN 978-952-202-327-8 (sid.)   28,80 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!
Nostalginen rikosromaani Karjalan siirtolainen, naisten hurmaaja ja elämän kolhima Valde Mikkinen löydetään niskat taittuneena kotikylänsä kosken pohjalta. Kuolemaa pidetään tapaturmana, mutta sitten löytyy myöhäinen kulkija ja murhatyötä edeltäneiden tapahtumien silminnäkijä. Murhatutkimus järkyttää Koskijärven rauhaisan kirkonkylän ja sen asukkaiden elämää. Tutkinta pitkittyy ja ratkaisun avain löytyy vasta, kun poliisinrouva Elisabet Urhonen liittyy mukaan ja "naisen vaistollaan" ryhtyy ratkomaan arvoitusta. Oulun metropoliitta Panteleimon on vuosien aikana julkaissut useita historia- ja kaunokirjallisia teoksia. Murha kirkonkylässä on hänen ensimmäinen rikosromaaninsa.
Lisätietoa:
- Metropoliitta Panteleimonin kotisivut.
- Wikipedia - Panteleimon.

Sarkola, Ritva: Suukkoja murhaajalle.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 56).
ISBN 978-952-202-328-5 (sid.)   29,20 e.    Ilm. 10/2011.    Kansikuva.
Vanhasta asemarakennuksesta löytyy kuollut mies. Seija Immonen ei ole nähnyt miestään yli kahteen viikkoon. Ylpeys estää häntä tekemästä katoamisilmoitusta, koska hän on varma, että puoliso on jättänyt hänet ja lähtenyt toisen naisen matkaan. Viimein toimittaja Helena Suikkari pakottaa Seija Immosen tekemään ilmoituksen kadonneesta miehestään poliisille. Tutkimuksissa juttu saa kummallisia piirteitä, eikä Heikkilä miehineen välillä tiedä, missä oikein mennään. Jokaisella meistä on omat perkeleemme, Heikkilä toteaa ja saa kuin saakin miehensä selvittämään erikoisimman murhatapauksen, joka koskaan on hänen eteensä sattunut.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ritva Sarkola.

 


 
Nordbooks


Alm, Katja: Keijuleikki.
Nordbooks 2011.  (Kripo ; 10).
ISBN 978-952-5908-34-3 (nid.)  28 e.   Kansikuva.

Mimosa Kopra, lapsena ja vähän myös aikuisenakin kaltoin kohdeltu nuori nainen, asuu pääkaupunkiseudulla ja on tukityöllistettynä kaupungin yhteispalvelupisteessä. Hän rakastuu komeaan poliisikonstaapeliin aivan silmittömästi ja on valmis auttamaan tätä eräässä murhatutkimuksessa. Hän innostuu salapoliisityöstään kuitenkin vähän liikaa, ja kun vielä toinenkin surmatyö sattuu, ovat ainekset todelliseen murhenäytelmään valmiit. Keijuleikki on kylmä tarina siitä, miten elämä voi muuttua nopeasti, ja kuinka irvokas lopputulos sitten voikaan olla.

Hanhisuanto, Kari: Kaksoset.
Nordbooks 2011.   (Kripo ; 11).
ISBN 978-952-5908-33-6 (sid.)   31,90 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva .
Jännitys- ja rikosromaani Kaksoset kertoo tarinan Granstedin suvusta ja suvun kaksosista Jaakosta ja Anterosta. Jaakko on rauhallinen ja tasainen ja opiskelee itselleen psykologin ammattia. Antero puolestaan on särmikäs ja pahansisuinen ja hairahtuu jo aikaisessa vaiheessa rikollisille teille. Jo nuorena Antero alistaa muita voimallaan ja hurjuudellaan. Kaksoset eivät voisi enää erilaisempia olla. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi myös pikkusisko Leena. Anteron häivyttyä rikollisille teilleen isä ja äiti menehtyvät hämärissä olosuhteissa. Jaakolla on vaikeuksia hyväksyä virkavallan selityksiä. Jaakko jää Leenan kanssa Turkuun jatkamaan opiskelua. Pian Jaakko saa outoja vihjeitä siitä, että Granstedin Turun Tiili Oy:n tiilitehtaalla tehdään muutakin kuin tiiliä. Selvittäessään asiaa hän huomaa pian olevansa niin poliisin kuin rikollistenkin takaa-ajama. Pakomatkalle Jaakko saa mukaansa suojelijan, viehättävän Annen. Kohta mikään ei ole enää sitä, miltä näyttää.
Kari Hanhisuanto DekkariNetissä.

Huuto yössä : rikosnovelleja.
Nordbooks 2011.
ISBN 978-952-5908-41-1 (nid.)   24 e.   Ilm. syksy/2011.  Kansikuva.
Huuto yössä teoksen novellit on koottu yhdentoista kirjailijan rikosnovelleista. Lue, miten erilaisia näkökulmia jokaisella kirjoittajalla on ollut samasta aiheesta. Tarinan pohjaksi annettiin kirjailijoille tapahtumapaikka ja viitteeksi otsikko Huuto yössä, josta kirjan nimikin tulee.
Kirjoittajat: Laine, Jarkko, Leino, Veijo, Mäkinen, Arto J., Mäntylä, Juha, Näsälä, Matti, Pynnönen, Aarne, Romakkaniemi, Marjo, Repo, Kimmo, Turunen, Timo, Välikangas, Leena, Välikangas, Teuvo.
 
Kettunen, Unto: Rikolliset menevät ansaan.
Nordbooks 2011.  (Kripo ; 9).
ISBN 978-952-5908-28-2 (nid.)   26,90 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Yksityisetsivä Seppo Karinen sai ensimmäisen hyvin palkatun tehtävänsä, kun joutui selvittelemään erään suuren elektroniikan maahantuontiyrityksen sisällä epäiltyä huijausta. Eikä siinä kaikki, sen lisäksi hänen tuli tutkia pääjohtaja Emil Westergårdin nuoren vaimon edesottamuksia. Karinen ei ehtinyt aloittaa työtään, kun firman varastossa tapahtui kuolemaan johtanut onnettomuus, vai oliko se sittenkään onnettomuus? Siitä tapahtumasta alkoivat heti ensimmäisenä työpäivänä hankaluudet, joiden voittamiseen eivät yhden vaivaisen yksityisetsivän voimat riittäneet. Onnekseen Karinen sai arvokasta apua parhaalta poliisimieheltä, jonka hän tunsi. Ylitarkastaja Veikko Siurula ja hänen ryhmänsä ryhtyi tutkimaan firmassa tapahtunutta kuolemaa. Karisen ja Siurulan yhteistyö sujui kitkattomasti ja Karinen sai tuekseen myös vanhan ystävänsä ikiteekkari Väinö Virkkusen, jonka ihmistuntemus ja muut taidot osoittautuivat verrattoman hyödyllisiksi ratkaisevissa tutkimusvaiheissa. Ylitarkastaja Veikko Siurula tunsi pääkaupungin alamaailman läpikotaisin ja kaivoi kriittisessä vaiheessa esiin yllätystodistajan, joka omalta osaltaan auttoi ongelmien ratkaisussa. Yksityisetsivä Seppo Karinen koki kuitenkin loppujen lopuksi sellaisen jättiyllätyksen, joka sai hänet haukkomaan henkeään.

Koskell, Nella: Kirouksen uhrit.
Nordbooks 2011.
ISBN 978-952-5908-37-4 (sid.)  

Mies tunsi eläimen hengityksen niskassaan ja kuuli hiljaisen nuuhkimisen. Eläin tutki hänen vartaloaan ja paljaalla iholla tuntuivat kuonokarvojen pyyhkäisyt ja haistelusta aiheutuvan lämpimän ilmavirran, joka nosti ihon kananlihalle. Aivot huusivat: ”Älä liiku! Älä edes hengitä!” Se jokin liikkui ja kulki miehen sivuitse, kosketti viileällä kuonollaan poskea, ja mies kuuli sen rintakehästä nousevan kuminan; se kohosi ylemmäksi, paisui ja voimistui etsiessään kaikupohjaa.  Ääni syöksyi nielun syvyyksistä työntyen kohti kitalakea ja purkaantui sitten ulos muuttuen karjunnaksi, joka salpasi hengityksen ja löi korvat lukkoon. Kun ääni vaimeni ja kuoli pois, oli eläin vain varjo, joka liukeni maahan ja sulautui siihen vuotaneeseen vereen, miehen vereen. Jeremias Mitwatte ymmärsi, että oli nähnyt enneunen. Se jokin jossakin syntyisi pian ja hänen pitäisi kiiruhtaa, mutta minne? Ihmiset olivat vähitellen palanneet normaaliin elämänrytmiin Pörhölän kylässä ja lähes unohtaneet hirveydet, jotka Peto oli tehnyt. Vain muutama ihminen tiesi uuden uhkan lähestyvän, mutta heillä ei ollut aavistustakaan, mitä tai ketä heidän tulisi pelätä… Kirja on itsenäinen jatko-osa aiemmin ilmestyneeseen teokseen Kiroukseen sidotut.


Matikka, Jani: Unelmatehdas.
Nordbooks 2011.
ISBN 978-952-5908-35-0 (nid.)  25 e.   Ilm. 10/2011.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Suosittu talk show-juontaja Teemu Lahti herää krapulaisena ja ilman muistikuvia pienestä motellihuoneesta, vieressään edellisillan ohjelmansa vieras väkivaltaisesti murhattuna. Hän pyytää ystäväänsä Mikaelia selvittämään mitä oikein on tapahtunut. Mikaelin alkaessa selvittää tapahtumia, hän syöksee itsensä maailmaan, josta ei ole enää paluuta. Kuka on oikea murhaaja ja miten hienostopiireihin levittäytynyt uusi huumausaine ja sitä valmistava "Unelmatehdas" liittyvät tapahtumiin? Matkatessaan kohti pimeyden ydintä Mikael oppii itsestään ja ympäröivästä maailmasta asioita, joita ei olisi koskaan voinut kuvitella edes pahimmissa painajaisissaan. Unelmatehdas on tiivistunnelmainen trilleri, joka on lukukokemuksena lähes elokuvamainen. Se sukeltaa ihmismielen pimeimpiin sopukoihin ja esittelee lukijalleen lohduttoman lähitulevaisuuden maailman, jossa unelmilla ja ihmishengillä on tarkoin määritellyt hintansa.
Lisätietoa:
- Forum24.fi - Jani toteutti lapsuuden haaveen.

Tapola, Jani: Roolipeli.
Nordbooks 2011.  (Kripo ; 12).
ISBN 978-952-5908-29-9 (nid.)   28,50 e.  Ilm. 10/2011.  Kansikuva.
Nainen löydetään häpäistynä ja raa'asti murhattuna omasta kodistaan Espoossa. Tappaja jättää jälkeensä viestin. Tutkinnan saa johdettavakseen KRP:n rikoskomisario Milka Mustonen. Pian löytyy uusi ruumis ja käy selväksi, että rikollinen tekeytyy eri ammattikuntien edustajaksi päästäkseen uhrinsa lähelle. Lehtien lööpit mässäilevät veriteoilla ja paniikki kasvaa ihmisten keskuudessa. Keneen voi enää luottaa. Uskaltaako kodin ovea avata pizzalähetille tai huoltomiehelle? Samaan aikaan yksityiselämässään Milka Mustonen yrittää selvittää nuorena menehtyneiden vanhempiansa historiaa ja auttaa kaksoissisartaan Jessicaa tämän elämän sotkuissa. Milka tekee tutkintaryhmänsä kanssa kaikkensa saadakseen murhaajan kiinni. Riittääkö se, sillä aika kuluu ja uhreja löytyy lisää?
Jani Tapolan toinen dekkari.  Ensimmäinen dekkari Punainen petos ilmestyi syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- janitapola.suntuubi.com.
- Länsiväylä 27.10.11 Murhaajan roolipeli on Tapolan kirjan ytimenä.


 

Otava

 

Kotimaiset

Mäki, Reijo
: Mustasiipi.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25495-9 (sid.)  35,10 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
”Pitkät päivät odotin vain yötä. Unen tuomaa helpotusta. Mutta pimeän myötä tuli aina se yksi ja sama: pelko.”
Jussi Vareksen kesä on täynnä ahdistavaa pimeyttä. Kuristusvaijerin arvet kaulalla, ruma vekki takaraivolla. Mitä helvettiä on tapahtunut? Vares ei muista mitään, ja kuka tahansa vastaantulija saattaa olla vihollinen.
Piesty mies pakenee tummaan saareen, ja toipilaan päivät vaihtuvat kohti syksyä. Sitten vastarannalle ilmestyy salaperäinen nainen – ja eräänä samettisena elokuun yönä Vares joutuu mustasiipisen kyytiin.
Kun Turusta löytyy vanha tuttu päättömänä, Vareksen päivät saaressa ovat ohi. Peli kovenee, ja jo toisen kerran saman kesän
aikana Jussi Vares on menettää henkensä.
Turkulaisen Reijo Mäen (s. 1958) luoma yksityisetsivä Jussi Vares on Suomen tunnetuimpia dekkarihahmoja. Vares on näyttävästi esillä myös valkokankailla. Mäen romaaneihin perustuvat elokuvat Pahan suudelma, Huhtikuun tytöt, Sukkanauhakäärme, Pimeyden tango, Uhkapelimerkki ja Kaidan tien kulkijat nähdään elokuvateattereissa 2011–2012, Vareksena Antti Reini.
Mustasiipi ilmestyy kesäkuussa e-kirjana ja elokuussa CD-äänikirjana ja ladattavana äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.


Soininvaara, Taavi: Punainen jättiläinen.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25421-8 (sid.)  35 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva .
Ranskan Guayanasta lähtenyt kantoraketti tuhoaa kolme amerikkalaista tieto liikennesatelliittia. Puhelimet, nettiyhteydet, lennonjohto ja sähkönjakelu lamaantuvat laajoilla alueilla, ja USA:n puolustusjärjestelmä on vaarassa luhistua. Katastrofi uhkaa koko mannerta. Samaan aikaan Suomessa joukko yhteiskunnan ja yrityselämän vaikuttajia katoaa tai kuolee hämärissä oloissa. Tapauksesta kiinnostuu YK:n huume- ja rikostoimiston erityisavustaja Leo Kara, joka huomaa pian jälkien johtavan nykyajan orjakauppaan. Rikollisjärjestöt käärivät rahaa pakkotyövoimabisneksen, laittoman adoption, lasten myynnin ja äitien orjuuttamisen kautta - eikä Suomi suinkaan ole mikään lintukoto. Karan yhteistyökumppani Kati Soisalo taas jatkaa taisteluaan pienen tyttärensä kaappauksen selvittämiseksi. Taas kerran Kara tajuaa päätyneensä julmuutta kaihtamattoman Mundus Novuksen jäljille. Onko järjestö viimein luhistumassa?
Leo Karasta kertovan trillerisarjan kolmas osa.  Aikaisemmin ilmestyneet osat ovat Kriittinen tiheys ja Pakonopeus.
Kirja ilmestyy Cd-äänikirjana/ladattavana äänikirjana syyskuussa 2011.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.


Ulkomaiset


Cornwell, Patricia
: Kuolleiden satama.
Alkuteos: Port mortuary, 2010.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25368-6 (sid.)   36 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Kay Scarpetta työskentelee ilmavoimien tukikohdassa Doverissa ja opettelee alan uutta keksintöä, virtuaalista ruumiinavausta. Eräänä päivänä eteen tulee tapaus, joka voi sulkea koko hänen uuden laitoksensa ja tuhota hänen uransa. Nuoren miehen ruumiista löytyy vihjeitä siitä, että mies oli elossa vielä silloin kun hänet suljettiin ruumispussiin ja lukittiin laboratorion kylmiöön. Tapausta tutkiessaan Scarpetta joutuu vastakkain oman menneisyytensä kanssa. Miten tapahtumiin kietoutuvat Scarpettan uran alkuvaiheet Etelä-Afrikassa kaksikymmentä vuotta sitten?
Kay Scarpetta -sarjan 18. osa paljastaa uutta tietoa kuolinsyyntutkijan uran alkutaipaleesta - ja sen kohtalokkaasta sivupolusta.
Cornwellin Kay Scarpetta -dekkarit ovat olleet Suomen bestsellerlistoilla jo yli 15 vuotta ja toivottavasti sama meno jatkuu.
Kirjat ovat pakollista luettavaa...ja viimeisimmät Scarpettat eli vuonna 2008 ilmestyneestä Kuolleiden kirjasta lähtien kirjat ovat parantuneet ja saaneet uutta puhtia ja draivia.  Siis muutaman vuoden tauko teki hyvää. 
Kuolleiden satama ilmestyy myös e-kirjana syyskuussa 2011.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Dahl, Arne
: Jälkijäristys.
Alkuteos: Efterskalv, 2006.  Suom. Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24836-1 (sid.)   35 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Kansainvälinen terrorismi näyttää saapuneen Tukholmaan. Yhdeksän kuolleen joukossa on itsemurhapommittaja. Mutta kuka oli metrotunnelista viime hetkellä paennut poliisi? Pommin ottaa nimiinsä ryhmä nimeltä "Siffi nin pyhät ratsastajat", mikä viittaa muslimiterroristeihin. A-ryhmä kuitenkin huomaa jälleen kerran, että tekeillä on enemmän kuin päälle päin voisi olettaa.
Arne Dahlin yhdeksäs suomennettu A-ryhmästä kertova dekkari. Parasta ruotsalaista A-sarjaa.
Dahlin A-ryhmästä kertovista romaaneista viiden ensimmäisen kirjan pohjalta on tekeillä kaksi tv-filmiä sekä  pitkä elokuva
teatterilevitykseen.  Saadaankohan koskaan Suomessa nähtäväksi....
Arne Dahl DekkariNetissä.

Enger, Thomas: Aavekipu.
Alkuteos: Fantomsmerte, 2011.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24743-2 (sid.)   34,60 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Dekkarisarjan toisessa osassa rikosreportteri Henning Juul löytää jälkiä, jotka liittävät kesken tv-lähetyksen kuolleen gangsterin hänen oman poikansa kuolemaan.
Murhasta tuomittu gangsteri Tore Pulli kaatuu kuolleena maahan tv-haastattelussa juuri ennen oikeuden eteen joutumistaan. Kaikki arvelevat hänen tehneen itsemurhan. Pulli on vakuutellut syyttömyyttään, vaikka häntä vastaan on vahvoja todisteita. Rikosreportteri Henning Juul uskoo Tore Pullin syyttömyyteen. Pian kuitenkin löytyy toinen ruumis, joka yhdistetään Pulliin. Selvittääkseen totuuden Juul kaivelee menneisyyttä ja löytää yhteyden, jonka takia oikean syyllisen löytämisestä tulee hänelle itselleen elintärkeä.
Thomas Enger (s. 1973) on ammatiltaan toimittaja.  Hän asuu Oslon Grünerløkkassa.  Henning Juul -sarja on ollut dekkarisensaatio: sen oikeudet on myyty 14 maahan, myös USA:han.  Myös myös sarjan kaikkien kuuden osan filmausoikeudet on jo ostettu.
Vaikuttaa lupaavalta.  Norjalaiset osaavat tehdä myös tv-sarjoja dekkareista.
Engerin esikoisdekkari ja Henning Juul -sarjan ensimmäinen dekkari Valekuollut ilmestyi suomeksi syksyllä 2010 Otavan kustantamana. Jälleen Norjasta on tullut uusi loistava dekkaristi.  Valekuollut oli erittäin hyvä ja vetävä dekkari. 
Valekuollut ilmestyy uutena pokkaripainoksena Otavan Seven-sarjassa kesäkuussa 2011.
Huom!  Thomas Enger vieraili Suomessa 28.9. Otavan kutsumana. 
Thomas Enger DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Hiljainen tyttö.
Alkuteos: The silent girl, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25718-9 (sid.)    35 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Hämärältä pikkukujalta Bostonin Chinatownissa löytyy ihmisen irtonainen käsi, sitten viereisen talon katolta naisen runneltu pää. Kun ruumis viimein löydetään lähistöltä, siinä on kiinni kaksi harmaata karvaa - eivätkä ne ole peräisin ihmisestä. Nämä ovat etsivä Jane Rizzolin ainoat johtolangat. Niiden avulla hän ja tohtori Maura Isles saavat selville, että naisen väkivaltainen kuolema ei ole sarjassaan ensimmäinen. Seitsemäntoista vuotta aikaisemmin bostonilaiseen ravintolaan tehtiin yllätyshyökkäys, jossa kuoli viisi ihmistä. Yksi silminnäkijä on vielä elossa: arvoituksellinen nainen, taistelulajien mestari. Hän tietää karmaisevan salaisuuden.
Yhdeksäs Maura Isles -dekkari ja 14. suomennos Gerritseniltä. Gerritsenin Maura Isles -sarja on hyytävää luettavaa.
Hiljainen tyttö ilmestyy myös e-kirjana syyskuussa 2011.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

James, P. D.: Murhaajan mieli.
Alkuteos: A mind to murder, 1963.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.
ISBN  978-951-1-24834-7 (sid.)  35,30 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Kuolevan naisen kirkaisu rikkoo psykiatrisen klinikan rauhan keskellä yötä, ja ylikomisario Dalgliesh kutsutaan murhatutkimuksiin suoraan kirjallisesta illanvietosta. Paikalle saavuttuaan Dalgliesh löytää klinikan työntekijän ruumiin retkottamassa pitkin kylmää kellarinlattiaa, sydän julmasti taltalla lävistettynä. Dalgliesh joutuu vaaralliseen psykologiseen kamppailuun julman ja älykkään tappajan kanssa, joka ei tunne sääliä tai katumusta.
Vuonna 2010 P. D. James palkittiin Suomen dekkariseuran kunniakirjalla elämäntyöstään alan uranuurtajana.  Murhaajan mieli on jo 90-vuotiaan paronittaren toinen Adam Dalgliesh -dekkari, joka täydentää hienosti hänen suomennettujen teostensa sarjaa. Vielä on suomentamatta neljäs Dalgliesh -dekkari Shroud for a Nightingale vuodelta 1971.  Sen jälkeen koko upea sarja on suomennettu.
Kukaties, paronittarelta ehkä saadaan vielä ihan uusia Dalgliesh -dekkareita, onhan hän vasta 90 vuotta.
P. D. Jamesilta on ilmestynyt myös dekkariaiheinen kirja Talking about detective fiction.  Olis loistavaa jos sekin  saatais suomeksi.  Kirjasta esittely: NYTimes.com - Books of Times - Talking about detective fiction.
P. D. James DekkariNetissä.

Kazinski, A. J.
: Viimeinen hyvä ihminen.
Alkuteos: Den sidste gode mand, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25721-9 (sid.)  36,40 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Muinaisen juutalaisen myytin mukaan maailmassa on aina 36 vanhurskasta ihmistä kerrallaan - ja ilman heitä ihmiskunta tuhoutuu.
Eri puolilta maailmaa alkaa löytyä surmattuna tunnettuja hyväntekijöitä. Heitä yhdistää väkivaltaisen kuoleman lisäksi selkään tatuoitu mystinen symboli. Onko asialla ikivanhan juutalaisen myytin innoittama sarjamurhaaja, vai jotain vieläkin pahempaa? Kööpenhaminassa poliisin neuvottelija Niels Benzon saa tehtäväkseen etsiä käsiinsä Tanskan hyvät ihmiset ja käskyn suojella heitä. Niels saa pian huomata, että niin sanotut hyväntekijät eivät aina ole niin hyviä kuin päällepäin vaikuttaa. Astrofyysikkko Hanna Lund kiinnostuu tapauksista ja uskoo näkevänsä uhrien selkään tatuoiduissa numeroissa lähes jumalallisen järjestelmän. Mutta ehtivätkö Benzon ja Lund löytää ajoissa seuraavan uhrin - ja kuka loppujen lopuksi on hyvä ihminen?
A. J. Kazinski on salanimi, jonka taakse kätkeytyy kaksi tanskalaista kulttuurin monitoimimiestä: elokuvaohjaaja Anders Rønnow Klarlund ja kirjailija-käsikirjoittaja Jacob Weinreich.  Kansainvälisen toimintatrillerin oikeudet on myyty jo yhteentoista maahan.
Hienoa, että lisää tanskalaisia dekkareita suomennetaan.
Keväällä 2011 ilmestyi Bazarin kustantamana tansakalaisten sisarusten Lotte&Søren Hammerin erinomainen dekkari Saastat.
Lisätietoa:
- Litteratursiden.dk - Den sidste gode mand af A. J. Kazinski.

Leon, Donna: Kasvot kuvassa.
Alkuteos: About face, 2009.   Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25010-4 (sid.)  35,10 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Eräillä illallisilla komisario Brunetti tapaa rikkaan venetsialaisen liikemiehen rouvan. Brunetti on lumoutunut naisen innostuksesta runouteen, mutta järkyttynyt tämän ulkonäöstä: naista on leikelty plastiikkakirurgilla niin, ettei hän pysty kunnolla liikuttamaan kasvojaan. Muutamaa päivää myöhemmin nuori poliisi Guarino läheisestä kaupungista pyytää Brunettilta apua murhatutkimuksessa. Brunetti epäilee, että Guarino ei kerro kaikkea vaan salaa todellisen tutkimuskohteen. Eikä mene kauan kun nuori poliisi löydetään kuolleena - ja Brunetti ajautuu askel askeleelta kohti vaaraa.
Donna Leonilta 18. Guido Brunetti -dekkari.  Pakollista luettavaa.
Donna Leon DekkariNetissä.

Van Lustbader, Eric : Robert Ludlumin Medusan valhe.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne deception, 2009.  Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24748-7 (sid.)  35 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Jason Bourne joutuu yllättäen salamurhaajan kohteeksi Balilla. Kuka haluaa hänen päänsä vadille? Selvittääkseen asian Bourne lavastaa oman kuolemansa ja ottaa itselleen uuden identiteetin. Samaan aikaan toisella puolen maapalloa iranilainen ohjus ampuu alas amerikkalaisen matkustaja koneen Egyptin yläpuolella. USA:n salainen palvelu lähtee paikan päälle selvittämään, onko kyseessä sattuma vai suunniteltu isku.
Eric Van Lustbader jatkaa vakuuttavasti Robert Ludlumin (1927-2001) luomaa supersuosittua Medusa-sarjaa. Robert Ludlumin Medusan valhe on neljäs Lustbaderin Jason Bourne -dekkari.  Aiemmin suomennettu Robert Ludlumin Medusan perintö (2008), Robert Ludlumin Medusan ansa 2009) ja  Robert Ludlumin Medusan petos (2010).
Lisätietoa:
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.

McCall Smith, Alexander
: Teetä ja sympatiaa.
Mma Ramotswe tutkii. 
Alkuteos: Tea time for the traditionally built, 2009.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-23954-3 (sid.)   35 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva .
On asioita, jotka miehet osaavat ja naiset eivät. Tämän joutuvat myöntämään jopa Naisten etsivätoimisto nro 1:n Mma Ramotswe ja hänen väittelynhaluinen apulaisensa Mma Makutsi. Kun Mma Ramotswe saa asiakkaakseen laskussa olevan jalkapallojoukkueen omistajan, hän ei voi kuin harmitella, ettei tiedä mitään jalkapallosta. Ongelmia aiheuttaa myös hehkeä Violet Sephotho, joka iskee kyntensä Mma Makutsin sinisilmäiseen sulhaseen. Yrittäessään luoda ymmärrystä sukupuolten välille ja paljastaa petturin jalkapallojoukkueesta Mma Ramotswe juo teetä vieraissa keittiöissä ja oppii luottamaan pikkupoikien huomiokykyyn. Ja kohtaa sen väistämättömän tosiasian, että kaikki päättyy aikanaan.
Mma Ramotswen kirjat ovat omaa luokkaansa ja aina odotettuja. 
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Likainen enkeli.
Alkuteos:  Minnet av en smutsig ängel, 2011.  Suom. Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24868-2 (sid.)   38,80 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
Helmikuu 1905. Anna Maria Lundmark seisoo reelingin laidalla Lovisa-laivan kannella samalla kun hänen aviomiehensä, perämies Lars Lundmarkin ruumis uppoaa mereen. Anna muistaa isänsä viimeiset sanat: "Köyhä enkeli, se sinä olet." Vuotta myöhemmin Anna omistaa Mosambikin portugalilaissiirtokunnan pääkaupungin suurimman bordellin. Sorretusta naisesta on tullut kaupungin voimahahmo, köyhästä enkelistä likainen enkeli. Kuka oli tämä nainen, joka päätyi Ruotsista Afrikkaan ja loi itselleen poikkeuksellisen valta-aseman? Ja mitä hänelle tapahtui? Henning Mankell kertoo Anna Lundmarkin kiehtovan tarinan.
Likainen enkeli on tositapahtumiin perustuva romaani salaperäisestä ruotsalaisnaisesta, joka piti ilotaloa 1900-luvun alun Afrikassa.
Huom!  Ei ilmeisesti ole dekkari, mutta varmasti mielenkiintoinen romaani kuitenkin.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Panttivanki.
Alkuteos: Du gamla, du fria, 2011.  Suom. Päivi Kivelä ja Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25911-4 (sid.)   Ilm. 11/2011.   Kansikuva.
Annika Bengtzon vedetään mukaan julmaan panttivankidraamaan, samalla kun nuorten naistn murhat piinaavat Tukholman lähiöitä.
Eteläisessä Tukholmassa löydetään päiväkodin takaa lumen peittämä ruumis.  Kyseessä on jo neljäs kerta lyhyen ajan sisään, kun pienen lapsen äiti on puukotettu kuoliaaksi.  Kvällspressenin toimituksessa puhutaan sarjamurhaajasta, mutta työnsä uudelleen aloittanut Annika Bengtzon penää todisteita.
Annika on myös palannut yhteen aviomiehensä Thomasin kanssa, mutta onni loppuu lyhyeen: konferenssimatkalla Afrikassa Thomas kidnapataan osana eurooppalaisten asiantuntijoiden delegaatiota.  Kun sieppaajien kohtuuttomat vaatimukset hylätään, panttivankeja eletaan teloittaa yksi kerrallaan.  Annika joutuu kauhistuttavan henkilökohtaisella tavalla mukaan kidnappausdraamaan, joka ravisuttaa niin Eurooppaa kuin Afrikkaakin.
Kauan odotettu yhdeksäs Annika Bengtzon -dekkari.  Edellinen  Paikka auringossa ilmestyi vuonna 2008.
Kirja ilmestyy Ruotsissa 30.11.2011 ja kirjan kustantaja on Piratförlaget
Lisätietoa:
- Piratförlaget - Liza Marklund.
Liza Marklund DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Matkan pää.
Alkuteos: Den döende detektiven, 2010.  Suom. Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-22509-6 (sid.)   36,40 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Eläkkeelle jäänyt keskusrikospoliisin päällikkö Lars Martin Johansson matkustaa kesäisenä päivänä maalta Tukholmaan hoitamaan asioitaan ja piipahtaa paluumatkalla Ruotsin parhaalla grillikioskilla. Kolme vuorokautta myöhemmin hän herää teho-osastolta. Entinen Johansson tuntuu olevan enää muisto vain. Kunnes hän kuulee lääkäriltään 25 vuotta sitten tapahtuneesta koulutytön murhasta, joka on edelleen selvittämättä. Tapaus on jo vanhentunut, mutta Johansson haluaa nähdä oikeuden toteutuvan. Hän myös aavistaa, että tämä saattaa olla hänen viimeinen juttunsa.
Matkan pää valittiin vuoden 2010 parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi.
Kriminologian professori ja Ruotsin johtava rikosasiantuntija Leif GW Persson kuvaa poliisintyön arkea ja ruotsalaista yhteiskuntaa sisäpiiriläisen näkökulmasta, analyyttisesti, kriittisesti ja pirullisen hauskasti.
Persson on ruotsalaisen dekkarin ykköskaartia. Hänen dekkarinsa ovat todellisia lukunautintoja ja aina odotettuja...ja omaa luokkaansa. 
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Smith, Wilbur: Vaaran vesillä.
Alkuteos: Those in peril, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25740-0  (sid.)  Ilm. 9/2011.   Kansikuv .
Afrikkalaiset muslimimerirosvot kaappaavat maailman suurimpiin kuuluvan öljy-yhtiön perijättären Hazel Bannockin laivan, kidnappaavat hänen 19-vuotiaan tyttärensä ja vaativat tähtitieteellisiä lunnaita. Poliittiset ja diplomaattiset syyt estävät kansainvälisiä tahoja puuttumasta asiaan. Hazel ottaa yhteyttä Hector Crossiin, joka on paitsi liikemies myös kovaksi koulittu taistelija. Yhdessä he päättävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä.
Seikkailukirjojen mestari yllättää modernilla toimintatrillerillä.
Willbur Smithin romaaneja on käännetty lähes 30  kielelle.  Seikkailukirjojen supertähdellä on laaja ja uskollinen lukijakunta myös Suomessa.
Lisätietoa:
- www.wilbursmithbooks.com.
- Wikipedia - Wilbur Smith.
- Otava - Wilbur Smith.

Tietokirjat

Leon, Donna-Pianaro, Roberta: Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan.
Alkuteos: A taste o Venice, at table eith Brunetti, 2010.   Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25350-1 (sid.)  30 e.     Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Ruoalla on keskeinen rooli Donna Leonin Guido Brunetti -dekkarisarjassa; komisarion vaimo Paola loihtii kirjoissa toinen toistaan herkullisempia aterioita. Nyt Leonin suosikkikokki Roberta Pianaro on kirjoittanut nämä herkkuruoat resepteiksi. Teoksessa ovat mukana sekä Brunettin suosikkipastan ohje ja Paolan kuuluisa omenakakku että isoäidin lasagneresepti. Reseptien avulla voi valmistaa niin juhlavan venetsialaisen aterian kuin pientä kevyempää syötävää. Penne rigate, risotto di zucca... buon appetito!
Donna Leonin kulinaristisia tekstejä sekä yli 90 ruokareseptiä Brunetti-dekkarien hengessä.
Nyt kokkaamaan Brunettien tapaan.
Donna Leon DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Cornwell, Patricia: Valokeilassa.
Kay Scarpetta tutkimuksia.
Alkuteos: The Scarpetta factor, 2009.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25736-3 (nid.)  ilm. 7/1011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Crichton, Michael: Kaapparien vesillä.
Alkuteos:  Pirate latitudes, 2009.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25762-2 (nid.)   ILm. 10/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Forsyth, Frederick: Kobra.
Alkuteos:  The Cobra, 2010.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25773-8 (nid.)   Ilm. 11/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Gerritsen, Tess: Jääkylmä.
Alkuteos:  Ice cold, 2010.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25777-6 (nid.)   Ilm. 12/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

James, P. D.: Todistajan kuolema.
Alkuteos: Death of an expert witness, 1977.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25739-4 (nid.)   Ilm.  11/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja rautahuone.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25755-4 (nid.)   Ilm. 9/2011.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Jungstedt, Mari : Kevään kalpeudessa.
Alkuteos: Den mörka ångeln, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-26035-6 (nid.)   Ilm. 12/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Leon, Donna: Unelmien tyttö.
Alkuteos: The girl of his dreams, 2008.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25735-6 (nid.)       Ilm. 7/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010.

Lustbader,  Eric Van: Robert Ludlumin Medusan petos.
Alkuteos:  Robert Ludlum's Bourne sanction, 2008.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25754-7 (nid.)      Ilm. 7/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

McCall Smith, Alexander : Onni ja siniset kengät.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: Blue shoes and hapiness, 2006. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25405-8 (nid.)   Ilm.  6/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. 2008.

Mankell, Henning: Tanssinopettajan paluu.
Alkuteos: Danslärarens återkomst, 2000. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2011.  (Seven).
ISBN 951-1-25406-5 (nid.) Ilm. 9/2002.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2002.

Marinina, Alexandra: Varastettu uni.
Alkuteos: Ukradennyi son, 1995.   Suom. Liisa Virtanen.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25746-2 (nid.)       Ilm. 7/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 8/2010.

Mäki, Reijo : Pitkä lounas.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25732-5 (nid.).   9,50 e.   Ilm. syksyllä 2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2002.

Mäki, Reijo : Sukkanauhakäärme.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25971-8 (nid.).   9,50 e.   Ilm. syksyllä 2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1989.

Pakkanen, Outi: Seuralainen.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25757-8 (nid.)   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Pakkanen, Outi: Kuolema käy jatkoilla.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25610-6 (nid.)   Ilm. 12/2011.   Kansikuva .
1. p. ilm. 1997.

Pakkanen, Outi: Talvimies.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25607-6 (nid.)   Ilm. 12/2011.   Kansikuva .
1. p. ilm. 2007

Pakkanen, Outi: Pelistä pois.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25608-3 (nid.)   Ilm. 12/2011.   Kansikuva .
1. p. ilm. 2001.

Pakkanen, Outi: Musta aurinko.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25609-0 (nid.)   Ilm. 12/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1991.

Persson, Leif GW: Possujuhla.
Alkuteos: Grisfesten, 1978.   Suom. Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-257486  (nid.)      Ilm.  7/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2010.

Äänikirjat

Mäki, Reijo: Mustasiipi.
Otavan äänikirja.
CD-äänikirja.
ISBN 978-951-1-25798-1
Ladattava äänikirja
ISBN 978-951-1-25799-8
Ilm. 8/2011.

Soininvaara, Taavi: Punainen jättiläinen.
Otavan äänikirja.
CD-äänikirja.
ISBN 978-951-1-25800-1
Ladattava äänikirja
ISBN 978-951-1-25801-8
Ilm.  9/2011.

 

 

Paasilinna

Freveletti, Jamie: Pimeyden läpi.
Alkuteos: Running dark.  Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2011.
ISBN 978-952-5856-23-1 (sid.)      Ilm. ?/2011.
Huom!  Kirja ilmestyy keväällä 2012.
Emma juoksee 56 km:n kohdalla 80 km:n Comrades Maratonia, kun tienvarsipommi räjähtää. Pökerryksissään hän havahtuu, kun tuntematon mies pistää lääkeruiskulla jotain ainetta häneen. Emma jatkaa kilpaansa vahvempana kuin aikaisemmin. Emma pyytää apuun parhaan tuntemansa auttajan, turvallisuusyhtiö Darkviewn Edward Bannerin. Mutta Bannerilla on kädet täynnä toista onnettomuutta, kun somalialaiset merirosvot ovat uhanneet kaapata risteilyaluksen Adenin lahdella Somalian rannikolla ja Darkview on palkannut hänet auttamaan pelastustöissä. Kuitenkin tiedustelutietojen mukaan risteilyalus kuljettaa kemiallisia aseita tuntemattomaan satamaan. Darkview on soluttanut Cameron Sumner alukselle, mutta Banner pyytää Emmaa soluttautumaan laivalle ja selvittää kemiallisen aineen alkuperän. Kun Emma tajuaa Sumnerin olevan tulilinjalla, miehen, joka aikaisemmin pelasti hänen henkensä, hän aloittaa toisen, this one into hell.
Toinen suomennos chicagolaiselta kirjailijalta Jamie Frevelettiltä.  Esikoisteos Pahaa pakoon ilmestyi suomeksi kesällä 2009.   Erittäin mielenkiintoinen ja vetävä dekkaari.  Hienoa, että saadaan uusi suomennos.
Jamie Freveletti on chicagolainen asianajaja, aikido-opettaja ja juoksija. Hän on edustanut asiakkaitaan vaihtelevissa oikeustapauksissa – salmonellan joukkomyrkytyksistä sijoituspetoksiin. Jamie Freveletti palkittiin kesällä 2010 USA:ssa Barry Award -dekkaripalkinnon vuoden parhaasta esikoistrilleristä Running from the devil, suom. Pahaa pakoon.
Lisätietoa:
- Paasilinna - Jamie Freveletti.
- www.jamiefreveletti.com.

Tietokirja

Curran, John: Agatha Christien murhasuunnitelmat.
Alkuteos: Agatha Christie's Murder in the Making, 2011.  Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2011.
ISBN 978-952-5856-42-2 (sid.)  42,80 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Tässä Agatha Christien salaisten muistikirjojen jatko-osassa Christie-asiantuntija John Curran johdattaa lukijan läpi Agathan kuusi vuosikymmentä kestäneen kirjailijauran.  Agatha Christien murhasuunnitelmat esittelee merkittäviä syitä Christien menestykseen ja tuo luettavaksemme monia aiemmin julkistamattomia tarinoita ja esimerkkejä kirjailijan arkistoista.
Curran tutkii ja vertailee Christien kerrontatapoja 1920-luvulta lähtien sekä tuo päivänvaloon sen, kuinka kustantaja taivutteli Agathan muuttamaan ensimmäisen romaaninsa Stylesin tapaus loppunäytöksen.  Tämä oli ratkaisevan onnekas käänne paitsi Christien uralle myös koko rikoskirjallisuuden lajityypin tulevalle kehitykselle.  Agatha Christien murhasuunnitelma sisältää tarinan alkuperäisen lopetuksen, joka on rekonstruoitu huolellisen arkistotyön tuloksena Agathan muistiinpanoista.
Vuonna 1930 perustettu Collins Crime Club -kirjasarja esitteli neiti Marplen ja hänen ensimmäisen murha-arvoituksensa.  1940-luvulla Christie jo valmisteli Hercule Poirot'n eliminoimista.  1950-luvulla hän kokeili uudenaikaisen jännityskirjallisuuden kerrontamuotoja.
Agatha Christien murhasuunnitelmat valottaa yli 20 Christie-romaanin yksityiskohtia ja ulottaa tarkastelun svengaavan 1960-luvun ja 1970-luvun vaikutteisiin asti.  Lopuksi Curran avaa Agathan viimeisen muistikirjan ja puntaroi, mitä lyhytsalaiset muistiinpanot kertovat Agathan mielessä pyörineen kirjoittamatta jääneen viimeisen kirjan tiimoilla.
Agatha Christien murhasuunnitelmat sisältää aiemmin julkaisemattomat novellit Mies joka tiesi ja varhaisen Miss Marple -tarinan luonnonksen Talonmiehenrouvan tapaus.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- http://agathachristie.com.
- www.johncurran.info.
- Paasilinna - John Curran.

 

 

Sammakko


Tusset, Pablo
:  Nauravat vainajat.
Alkuteos:  Sakamura, Corrales y los muertos rientes, 2009.    Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2010.
ISBN 978-952-483-163-5 (sid.)    24,70 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
Huom!   Kirjan piti ilmestyy syksyllä 2010.
Costabravalaisesta rannikkokylästä löytyy kolme ulkomaista vainajaa, jotka ovat punaisia kuin ravut ja joiden kasvoilla väikkyy selittämättömän autuas hymy.  Kansalliskaartin kersantti Rafael Corralesille jutussa ei ole mitään ihmeellistä: meduusojen tekosia, ulkkomaalaisten herkkä iho ei ole kestänyt myrkkyä, joille paikallisten paksu nahka on immuuni.  Mutta komisario Sakamura, Interpolin kylään lähettämä kunnianarvoisa japanilainen zenmestari epäilee, ttä jutussa piilee muutakin, ja hän on oikeassa.  Miksi muuten Katalonian paikallisjohtaja yrittäisi ilmavaivojensa lomassa häiritä Sakamuran ja Corralesin tutkimuksia? Hän jopa lähettää uhkein eroottisin asein varustetun agentti 69:n sekoittamaan terävän japanilaiskomisarion pasmoja.
Samaan aikaan Madrizin keskushallinnon johtaja pääministeri Paquito alkaa epäillä, että  "jokin tuoksahtaa Kataloniassa".  Baskimaan johtaja tietää, etä niin todellakin on, mutta pitää tiedon omanaan sillä seurauksella, että baskilaisten Nimettömien iskuryhmä saa aikaiseksi ennennäkemättömän kansallisen hätätilan ja jopa maan jatkuvasti kiihtyvä talouskriisi  jää taka-alalle.  Lopulta maan hallitus menettää sosialistiset hermonsa  ja luikkii hakemaan apua Espanjan sapekkaalta kuningattarelta Eusebia I:ltä, joka on saanut kansakunnan huomaansa sen jälkeen kun don Felipe luopui kruunusta antautuakseen laulaja-lauluntekijän uralle. Vain komisario Sakamura, kersantti Cabo ja agentti 69 pysyvät oikeilla jäljillä ja voivat palauttaa rauhan oireilevaan "olemattomaan Espanjaan".
Kolmas suomennettu dekkari espanjalaiselta kirjailijalta.  Aikaisemmin ovat ilmestyneet: Sian nimeen (syksy 2008 )  ja Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua (kevät 2006 ).  Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua  ilmestyi uutena painoksena syksyllä 2009.
Pablo Tusset DekkariNetissä.


 

Schildts


Atkinson, Kate:  Ihan tavallisena päivänä.
Alkuteos: Case Histories, 2004.  Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2112-0 (sid.)   35 e.    Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkarisuomennos!
Jackson Brodien, entisen sotilaan ja poliisitarkastajan ja nykyisen yksityisetsivän, maailmassa kadonneiden ja löydettyjen tilit eivät ole koskaan tasan. Cambridgessa on tukahduttava, poikkeuksellisen kuuma kesä. Jackson ei ole kotiutunut tähän komeaan ja yläluokkaiseen yliopistokaupunkiin. Siitä kertoo kariutunut avioliitto ja apea, epätyydyttävä ura ihmisten tragedioiden ja onnettomuuksien selvittelijänä. Mutta huolimatta kaikesta mitä on nähnyt ja tehnyt, Jacksonin sisällä elää vielä usko - heiveröinen ja murjottu pieni usko - oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että hänen työnsä on auttaa ihmisiä eikä rangaista heitä. Kuoleman, juonitteluiden ja musertavien sattumusten keskellä, oman parantumattoman lapsuudentraumansa varjossa, Jackson yrittää nyt selvittää kolmea täysin erillistä, jo vuosia sitten sattunutta katoamistapausta. Vähitellen hän alkaa ymmärtää, että asiat, joilla ei näytä olevan yhtään mitään tekemistä toistensa kanssa, ovat uskomattomalla tavalla toisiinsa kietoutuneet... Kate Atkinsonin
Ihan tavallisena päivänä on dekkari, joka on kirjallisuutta. Rikosromaani iskee nokkelasti silmää lajityyppinsä kulmakiville, mutta myös viihdyttää, naurattaa, itkettää, yllättää ja antaa ajattelemisen aihetta. Rakastettava uusi tuttavuus yksityisetsivien joukossa, karhumaisen karski mutta hellämielinen Jackson Brodie palaa lukijoiden iloksi myös Atkinsonin seuraavissa romaaneissa. Täydellinen kirjasarja paitsi dekkarien ystäville, myös niille, jotka luulivat inhoavansa dekkareita!
Kate Atkinson syntyi Yorkissa, Pohjois-Englannissa, ja asuu nyt Edinburghissa. Hänen esikoisromaaninsa Museon kulisseissa (suom. 1997) voitti arvostetun Whitebread-palkinnon. Kate Atkinsonilta on ilmestynyt suomeksi myös romaani  Ihmiskrokettia (1998).
Ihan tavallisena päivänä sai ilmestyessään palkintoja ja loistavan vastaanoton sekä lukevalta yleisöltä että kriitikoilta.
Huom!  Erinomainen ja erilainen dekkaritulokas.  Syksyn parhaimmistoa.
Kate Atkinson DekkariNetissä.

Eastland, Sam: Puna-arkku.
Komisario Pekkalan tutkimuksia.
Alkuteos: The Red Coffin, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2114-4 (sid.)   34 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
On vuosi 1939. Koko Eurooppa on sodan partaalla. Tsaarinvallan kukistumisen ja sisällissodan jälkeen Neuvostoliitto ei ole kunnolla varustautunut natsi-Saksan uhkaan. Sotavarustelun suurimmat toiveet kohdistuvat 30 tonnin painoiseen teräshirviöön, T-34-tankkiin. Sotilaiden keskuudessa se kulkee nimellä Puna-arkku, koska sen uumenista ei pääse pakenemaan. Voittamattoman panssarivaunun suunnittelu on yhä kesken, kun sen pääarkkitehti eversti Nagorski löytyy murhattuna. Komisario Pekkalan apua tarvitaan.Stalin epäilee, että murhan takana on Valkoinen kilta, ryhmä tsaarin entisiä sotilaita, jotka haluavat aiheuttaa rajaselkkauksen ja liikekannallepanon ennen kuin lähes tuhoamaton T-34 valmistuu. Kun neuvostoinsinöörit yrittävät saattaa passarivaunun suunnittelutyön päätökseen ilman Nagorskia, Pekkala lähtee jäljittämään salaperäistä kiltaa...
Uusi jännityskirjasarja Neuvostoliiton aikaisista kauhuista esittelee suomalaissyntyisen sankarin: Pekkala syntyi Lappeenrannassa Venäjän vallan aikana ja hänet koulutettiin keisarin erikoisjoukoissa.  Hänestä tuli tsaarin luotettu, Venäjän kuuluisin rikosetsivä, jonka huhuttiin olevan kuolematon.  Vallankumouksen jälkeen tsaarin mies lähetettiin Siperiaan. Kunnes Stalin tarvitsee häntä.  Kiristämällä Stalin saa Pekkalan uskollisuuden.  Pekkala voittaa puolelleen vainoharhaisen Stalinin luottamuksen ja saa tarunomaisen varjopassin, joka oikeuttaa liikkumaan missä tahansa  ja saamaan haltuun kaikki salaiset tiedot.  Illuusioton Pekkala nauttii työstään etsivänä, mutta menneisyys ja menetetyt mahdollisuuden painavat raskaana. Hänen ainoa lohtunsa o, että hänen rakastamansa nainen on turvassa maanpakolaisena.  Heidän tiensä tuskin enää koskaan kohtaavat.
Sam Eastlandilta on ilmestynyt v. 2010 ensimmäinen Inspector Pekkala -sarjan dekkari Eye of the Red Tsar.  Miksiköhän sarjan ensimmäistä osaa ei suomennettu ensiksi...!!!
Huom! Salaperäinen Sam Eastland asuu Yhdysvalloissa ja Englannissa. Hän on lontoolaisen komisarion pojanpoika.
Sam Eastland DekkariNetissä.

Kallentoft, Mons: Syyskalma.
Alkuteos: Höstoffer, 2009.  Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2116-8 (sid.)   35 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Sade piiskaa Skogsån linnaa Linköpingin ulkopuolella. Vallihaudassa viruu kuollut mies. Hän on asianajaja Jerry Petersson, uusi linnanherra. Häikäilemätön, puhutaan. Miten hän on vallihautaan päätynyt? Ylikonstaapeli Malin Fors epäilee linnan aiempia omistajia, aatelisperhe Fågelsjötä. Sukukartanon myyminen nousukkaalle oli kaikkea muuta kuin ilo. Vähemmästäkin on surmattu. Kuka Jerry Petersson loppujen lopuksi oikein oli IT-miljoonien, kalliiden pukujen ja taidekokoelman lisäksi? Peterssonin haamu kiusaa Malinia. Millainen elämä hänellä oli? Ja mitkä tapahtumat johtivat hänen väkivaltaiseen kuolemaansa? Taidokas Syyskalma on itsenäinen jatkoteos Sydäntalven uhrille ja Suvisurmille. Hyytävien rikostarinoiden ohessa seurataan alkoholille person päähahmon Malin Forsin kipuilua yksityiselämässä.
Syyskalma on itsenäinen jatko-osa Kallentoftin aikaisemmille dekkareille Sydänvalven uhri (2009) ja Suvisurma (2010).
Mons Kallenfoft (s. 1968) on kirjailija ja toimittaja, jota on tituleerattu Ruotsin dekkarikuninkaaksi.  Hänen romaanisarjansa Malin Forsista on myynyt yli puoli miljoonaa kappaletta.  Erinomaisia kirjoja.
Mons Kallentoft DekkariNetissä.

Ohlsson, Kristina: Tuhatkaunot.
Alkuteos: Tusenskönor, 2010.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2115-1 (sid.)  34 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva .
Ikääntynyt pappi puolisoineen löydetään kuolleena kotoaan Tukholman keskustasta. Tapaus vaikuttaa tyypilliseltä perhetragedialta: mies on ottanut hengen ensin vaimoltaan, sitten itseltään. Samaan aikaan Ali istuu pimeässä asunnossa lukkojen takana. Hän on paennut Irakin sekasortoa ja toivoo uuden elämän alkua Ruotsissa. Hänen hyväntekijänsä odottaa häneltä vain pientä vastapalvelusta. Fredrika Bergman tarttuu kollegoineen toimeen ja alkaa selvittää pariskunnan murhamysteeriä Alex Rechtin tiukassa valvonnassa. Tutkimusryhmälle valkenee varhaisessa vaiheessa, että kuolinsyy ei ole itsemurha vaan jotain paljon mutkikkaampaa. Tapaukseen tuntuu liittyvän löyhästi jos jotakin, ja se kiemurtelee tutkimusryhmän otteesta Ruotsin rajojen ulkopuolelle. Kello käy, mutta avainhenkilöt vaikenevat.
Tuhatkaunot on toinen kirja Fredrika Bergmanista ja hänen läheisimmästä työtoveristaan.  Se on itsenäinen jatko-osa Ohlssonin esikoisdekkarille Nukketalolle, joka ilmestyi suomeksi syksyllä 2010.  Ja oli loistava dekkari. 
Suosittelen lämpimästi,  jos on vielä lukematta.
Kristina Ohlsson DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Läckberg, Camilla : Saarnaaja.
Alkuteos: Predikanten, 2004. Suom. Outi Menna.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2130-4 (nid.)  9 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 9/2007.


 

Tammi


Kotimaiset

Isomäki, Risto: Con rit.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6277-1 (sid.)   33.50 e.  Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Vietnamin Ha Longin lahdella on ajautunut rantaan jättimäinen tunnistamaton merieläin. Paikallinen lehti raportoi eläimen näyttävän aivan muinaisten tarujen con rit -liskolta. Ennen kuin yksikään asiantuntija ehtii tutkia löytöä, taifuuni huuhtoo sen mereen. Kun meribiologi Martti Ritola kuulee vietnamilaisten löydöstä, hän ei aikaile. Kyseessä saattaa olla muinaishistoriallinen eläin, tieteellinen sensaatio, joka on tähän asti piileskellyt merten syvänteissä. Ritolan on päästävä tutkimaan liskoa, hinnalla millä hyvänsä.
Rahoituksen järjestää Ritolan entinen tyttöystävä Camilla Norrstrand. Camillan rahat ovat kytköksissä yhtiöön, jonka syntilistalla on suositus Indonesian sademetsien hakkauttamisesta, mutta nyt Ritola ei ehdi sitä pohtia.
Vietnamissa Ritola ja Camilla lähtevät innokkaasti vesille ja sukeltelevat eksoottisten kalojen ja hurjannäköisten valashaiden asuttamissa vesissä. Merkkiäkään liskosta ei näy. Sitten horisontista alkaa nousta taifuuni, ennustusten mukaan ennätysmäisen raju. Ehtisivätkö he ennen myrskyä tutkia kiehtovaa kalkkikiviluolastoa? ”– Suuri merikäärme! puuskahti Camilla. – Et kai sinä oikeasti halua minun uskovan… Suureen merikäärmeeseen?”
Uudessa romaanissaan Isomäki esittelee lukijoilleen kryptoeläintieteen, joka ei liene kaikille tuttu. Kryptoeläintieteen kohteena ovat eläimet, joista muinaiset myytit ja hirviömäiset kuvat kertovat. Osa historiallisissa lähteissä mainituista oudoista eläimistä on pystytty kiistatta todistamaan olemassa oleviksi, kuten jättiläiskalmari. Kryptoeläintieteilijät epäilevät, että jopa Loch Nessin hirviö on oikeasti olemassa. Kyse vain ei olisi yliluonnollisesta hirviöstä, vaan tavallista isommasta kalasta tai liskosta.
Isomäeltä on aiemmin ilmestynyt romaani Sarasvatin hiekkaa (2005) ja jännitysromaani Litium 6 (2007).
Lisätietoa:
- Wikipedia - Risto Isomäki.
- Sanojen aika - Risto Isomäki.

Kaarnakari, Ville: Operaatio Chevalier.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6284-9 (sid.)  35,20 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Kilpajuoksu aikaa vastaan – liikkeellä venäläisten erikoisjoukot ja suomalainen vastavakoilu.
Syyskuussa 1941 Suomi on täydessä sodassa Neuvostoliiton kanssa. Muutaman tunnin välein Suomen rannikolla räjähtää useita sota-aluksia. Suomen vastavakoilu lähtee etsimään attentaatin tekijöitä.
Samanaikaisesti Suomessa on liikkeellä venäläinen sabotaasiryhmä, jonka tehtäväksi paljastuu korkean luokan salamurhasuunnitelma. Kohteena on peräti marsalkka Mannerheim, mutta onko tähtäimessä myös marsalkan syntymäpäiville osallistuva Adolf Hitler? Ehtiikö vastavakoilu ajoissa? Mitä tekevät kaukopartio-osasto Marttinan miehet?
Tulilanka palaa – muuttuuko Mikkelissä koko II maailmansodan kulku?
Lisätietoa:
- Wikipedia - Juhan-Ville Kaarnakari.

Lehtolainen, Leena: Oikeuden jalopeura.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6219-1 (sid.)  35,20 e.   Ilm. 11.8.2011.  Kansikuva.
Henkivartija Hilja Ilveskero kuhertelee ja pakoilee rakkaansa David Stahlin kanssa italiassa. Äkillisesti David katoaa - ja hänen huoneestaan löytyy ammuttu mies.
Hilja palaa hämmentyneenä Suomeen, mutta vastausten sijaan alkavat kysymykset kasaantua. Onko David elossa? Miksi tämän kännykästä oli löytynyt poliisipääällikkö Rytkösen numero? Mistä David oli saanut aivan samanlaisen sormuksen kuin Hiljan äidillä? Miksi Davidin tavaroissa oli ollut Kopparnäsiin suunniteltavan lomakylän papereita? Onko David ollut rehellinen Hiljalle? Miksi hämärämies Trankov tuntuu yhtäkkiä kovin luotettavalta?
Vailla biologisia vanhempia kasvanut Hilja saa vihiä myös äitinsä surmaa koskevista yksityiskohdista.
Oikeuden jalopeura on käänteikäs ja yllättävä trilleri ihmisen identiteetin moninaisuudesta ja sen peittämisestä. Kuka on kenenkin puolella, kehen voi luottaa? Mikä on kunkin hinta, kenet kukin on valmis joko pettämään tai pelastamaan?

Toinen Hilja Ilveskero -dekkari. 
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Lönn, Pasi:  Viimeinen tili.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6278-8 (sid.)  31,90 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
On maanantai, rikosylikonstaapeli Lasse Flinkin viikko alkaa.  Presidentti on tulossa Jyväskylään perjantaina ja pankkilakko sekoittaa yritysten palkanmaksun.  Setelisalkut kulkevat ja poliisit seuraavat mukana.  Ison luokan rikokset huolettavat poliisipomoja, mutta Flink olisi mieluummin pienen ihmisen asialla.  Kello neljältä isää odottaa päiväkodissa tytär Sara.  Illalla isä saa nähdäkseen piirustuksia, joissa äiti vilkuttaa pilven päältä.  Flinkin kollega Riitta Mäkinen yrittää selvittää, kuka on raiskannut kotiinsa sammuneen naisen.   Aamulla nainen ei muista mitään.  Flinkin apuakin tarvitaan.
Matti Peltonen kiroaa järjestelmän, joka ei anna suomalaiselle miehellä työtä.  Veitsi kulkee miehen taskussa.  Osumatarkkuus on oiva. Viikko kulkee vääjäämättä kohti perjantaita.  Kaiken pitäisi olla kunnossa presidentin vierailua varten.  Mutta suljetun oven takana Lasse  Flinkiä odottaa yllätys, joka sekoittaa koko kuvion.  On aika Saran lähteä viikonlopuksi mummolaan.
Ensimmäinen aikuisten jännäri jyväskyläläiseltä rikoskonstaapelilta.  Hän on aikaisemmin julkaissut kaksi nuortenjännäriä.
Lisätietoa:
- Tammi - Pasi Lönn.

Remes, Matti: Pako.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6280-1 (sid.)   31,90 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Aurinkoinen Hanko näyttää varjoisamman puolensa uudessa Ruben Waara -dekkarissa. Vaikka vankilasta voi paeta ja auttaa toisen pakoon pelkkää hyvää hyvyyttään, lopputulos ei välttämättä ole sellainen kuin toivoisi...
Ruben Waara kaipaa elämäänsä naista. Sen sijaan hänen autonsa pysäyttää entinen vävypoika Janne Beck sellitoverinsa Mertsin kanssa. He ovat juuri karanneet Rönnin vankilasta ja haluavat kyydin turvallisempiin maisemiin. Pian Hangon rantoja huuhtelee rikosaalto, jossa Waarakin on kastella jalkansa.
Onneksi eteen tulee myös jotakin mukavaa, Rea Lemström, entinen työtoveri, jonka kanssa yhteinen sävel löytyy yllättävän vaivattomasti. Mutta treffit toisensa jälkeen siirtyvät kirotun vävypojan myötä. Eikä Waarankaan omatunto ole puhdas, koska vintillä oleva kassi palaa hänen painajaisiinsa.
Seitsemäs Ruben Waara -dekkari.  Erinomaisia kirjoja kaikki.
Lisätietoa:
- www.mattiremes.net.

Tuominen, Pirjo: Tuonelan joutsen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6218-4 (sid.)   33,50 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Huom!  Sukutarinoiden taitaja yllättää jännitysromaanilla.
Vanha paperikaupunki elää syvää murrosta biotekniikan uutena keskuksena. Kaupungin johtava vuorineuvosten suku, Wallasvuot, on menettämässä valtaansa. Kaiken lisäksi perheen tytär Ulla Wallasvuo katoaa marraskuun pimeyteen.
Wallasvuot yrittävät pitää kiinni asemastaan, vaikka maailma on murroksessa. Suvun viimeisestä vuorineuvoksesta ja suvun patriarkasta Harry Wallasvuosta on tekeillä elämänkerta ja muotokuva.
Vuorineuvoksen muotokuvaa on pyydetty tekemään suosittu muotokuvamaalari Mailis Sarka, joka on myös talousasioiden tuntija ja Harry Wallavuon uskottu. Hän ajautuu väistämättä outojen tapahtumien keskipisteeseen, jotka ovat koitua myös hänen kohtalokseen. Jotain salaperäistä ja vihamielistä näyttää olevan tekeillä.
Wallasvuot ovat menestyksellään tuoneet paikkakunnalle vaurautta ja työpaikkoja, mutta ovat myös toiminnallaan hankkineet vihamiehiä. Toteuttaako joku vuosikymmenten takaista kostoa?
Pirjo Tuominen kuvaa taitavasti sukupolvien ja elämäntavan murrosta. Hienostuneet salongit ja vanhat tavat joutuvat väistymään 2000-luvun hightech-Suomen tieltä.
Suomen suven järvet päilyvät kutsuvina houkutellen uimareita ja saunakansaa. Kesäelämä kuohuu huolettomana, mutta vesillä lipuu Tuonelan joutsen, vaitelias kuolema.
Lisätietoa:
- Tammi - Pirjo Tuominen.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Nopeita leikkauksia.
Alkuteos: Smash cut, 2009.  Suom. Aino Ahtiainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6140-8 (sid.)  33,60 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Miljonääri Paul Wheeler murhataan loistohotellissa. Lakimies Derek Mitchell palkataan puolustamaan uhrin veljenpoikaa Creightonia. Julie Rutledge, joka on yksi epäillyistä, uskoo Creightonin olevan murhaaja. Creightonilla on alibi, mutta mitä enemmän Derek perehtyy hänen pimeään puoleensa ja varsinkin hänen kiinnostukseensa elokuvamurhia kohtaan, sitä oikeammalta Julien näkemys alkaa tuntua.  Mutta uskoako naista, joka tuntuu itsepintaisesti salaavan jotain? Ja mitkä lopulta ovat hänen omat tunteensa Julie Rutledgea kohtaan? Parivaljakko tempautuu vaarallisten tapahtumien ketjuun, joka vie heitä vääjäämättömästi kohti vastausta: Onko Creighton todella alkanut panna toteuttaa elokuvien pelottavampia kohtauksia tosielämässä?
Henkeäsalpaavista juonenkäänteistä ja kiihkeästä erotiikasta tunnettu Sandra Brown vie ihailijansa nyt kauhuelokuviin. Piinaavan jännittävät kohtaukset saavat lukijan tarraamaan penkkinsä reunaan.
Lisätietoa:
- Tammi - Sandra Brown.
- Wikipedia - Sandra Brown.
- www.sandrabrown.net.

Khoury, Raymond
: Merkki.
Alkuteos: The sign, 2009.  Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5282-6 (sid.)  37,20 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
TV-toimittaja Gracie Loganin kuvausryhmä on Antarktiksella tekemässä juttua ilmastonmuutoksesta, kun selittämätön merkki ilmestyy taivaalle. Ryhmän ansiosta kuvat ilmiöstä leviävät hetkessä kaikkialle maailmaan. Wadi Natrunissa Egyptissä luolaan sulkeutunut pyhiinvaeltaja piirtelee samanlaisia merkkejä luolansa seiniin. Herää kysymys, ilmestyykö merkki tarkoituksella juuri ilmaston kannalta kriittisille alueille.Samaan aikaan Bostonissa Matt Sherwood saa selville, että hänen veljensä katoamisella on jotain tekemistä mystisen merkin kanssa. Matt alkaa selvittää, minkälaiset voimat oikein ovat ilmiön takana. Teos käsittelee ilmastonmuutosta ja uskonnon ja politiikan suhteita. Huikeat toimintakohtaukset ja uusin huipputekniikka kiihdyttävät vauhdikasta kerrontaa entisestään.
Bestseller-kirjailija Raymond Khoury vie jälleen lukijansa huimalle matkalle koston, ahneuden ja poliittisten pelien maailmaan, jossa ihmiskunnan tulevaisuus on hiuskarvan varassa.
Merkki on Raymond Khouryn kolmas suomennettu romaani.
Aiemmin ovat ilmestyneet Viimeinen temppeliherra (syksy 2006) ja Pyhien jäljillä (syksy 2008).
Lisätietoa:
- Raymond Khoury - Official Website.

Lantz, Åsa
: Kiinalainen tyttö.
Alkuteos: Vart tog den söta lilla flickan vägen, 2010.  Suom. Marja Kyrö.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5141-6 (sid.)  35,40 e.   Ilm.  10/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhri kostaa alistajilleen uuden ruotsalaisen dekkarisarjan avausosassa, jossa liikutaan Göteborgin kulttuuripiireissä mutta myös siinä toisenlaisessa, katseilta piiloon jäävässä Ruotsissa. Yi Young tuli Ruotsiin teini-ikäisenä Kiinasta. Hänelle lupailtiin koulutusta ja hyvää tulevaisuutta, mutta hän joutuikin hyväksikäytetyksi uudelleen ja uudelleen. Nyt hän kostaa: SVT aikoo esittää parhaaseen katseluaikaan hänen ohjaamansa rohkean ja raskauttavan kolmiosaisen dokumenttisarjan. Ensimmäinen osa päättyy shokeeraavaan kuvaan Yin silvotusta alapäästä. Ohjelman esittäminen saa ihmissalakuljettajat, viranomaiset ja jopa suuryritykset varpailleen. Ja kun Yin tuottaja Ingemar kuolee epäselvissä olosuhteissa ensi-illan jälkeisissä juhlissa, on Yin pakko kadota maan alle. Yin ystävän, näytelmäkirjailija Viggo Sjöströmin uusin näytelmä on juuri saanut murska-arviot, ja hän on epätoivoinen. Kun Yi pyytää lähettämässään viestissä häntä pitämään huolta Ingemarin teini-ikäisestä pojasta, Viggo paneutuu täysin Yin löytämiseen ja auttamiseen. Apuna hänellä on elämänkumppaninsa Mario Tumm, joka on poliisi. Teatterimaailman suljetuista piireistä esiin kaivautuva Viggo näkee ruotsalaisen yhteiskunnan tuorein silmin - ja järkyttyy näkemästään. Romaanin kolmas keskeinen henkilö on Carin Brask. Samaan aikaan kun Carin nimitetään maahanmuuttoministeriksi, hänen miehensä Anders ilmoittaa haluavansa erota. Eron syynä on miehen uusi rakas, dokumentaristi Yi Young.
Åsa Lantz on syntynyt vuonna 1966 ja asuu Göteborgissa.  HÄn on kirjailija, toimittaja ja dramaatikko, joka on tehnyt myös tv-sarjojen käsikirjoituksia.  Kiinalainen tyttö on hänen kolmas romaaninsa, joka ilmestyy samaan aikaan ainakin seitsemässä eri maassa.  Lantz on ahkera yhteiskunnallinen keskustelija joka sanoo, että kaikki hänen kertomansa on totta - jossakin päin maailmaa.
Åsa Lantz DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Sukujuhlat.
Alkuteos: Människa utan hund, 2006. Suom. Saara Villa.
Tammi 2011.
ISBN  978-951-31-5913-9 (sid.)  32,70 e.   Ilm. 6/2011.  Kansikuva.
Barbarotti on täällä!
On joulukuu Kymlingen pikkukaupungissa. Hermanssonin perhe kokoontuu viettämään 105-vuotisjuhlia – isä Karl-Erik täyttää 65 ja vanhin tytär Ebba 40. Mutta mikään ei suju niin kuin on ajateltu. Perheen poika Robert, tosi-tv-sarjassa itsensä munannut julkkis, katoaa iltakävelyllään. Ja seuraavana yönä katoaa Ebban poika Henrik, samalla lailla jälkiä jättämättä.
Gunnar Barbarotti saa katoamistapaukset tutkittavakseen. Voiko olla pelkkää sattumaa, että saman perheen kaksi jäsentä katoaa peräkkäisinä iltoina? Barbarottin on päästävä käsiksi ongelmaisen perheen synkimpiin salaisuuksiin.
Barbarotti on raikas tuttavuus: kerrankin kunnollinen poliisi, jolla ei ole alkoholiongelmaa eikä taipumusta väkivaltaisuuteen. Vaan on hänelläkin omat kipupisteensä, epäileväinen luonteenlaatu, italialainen isä joka on teillä tietymättömillä ja huolia aiheuttava teinitytär.
Jo vuonna 2005 uutisoitiin, että  Nesser on aloittanut uuden rikosromaanien sarjan ja  ensimmäinen osa Människa utan hund ilmestyi keväälllä 2006.  Sarjan päähenkilö on sympaattinen rikostutkija Gunnar Barbarotti.  Sarjan 1. osassa italialaissukuinen rikostarkastaja Gunnar Barbarotti selvittää kahta samassa perheessä sattunutta äkillistä katoamista. Nesser kutsuu uutta sarjaa "Barbarottikvartetiksi". Vihdoinkin saadaan sarjan aloitus suomeksi.  Kyllä tätä on odotettukin. Nesserin Van Veeteren -sarja on pohjoismaisen dekkarien kärkeä. Loistava sarja.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Slauhgter, Karin: Kivun jäljet.
Alkuteos:  Undone, 2009.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5568-5 (sid.) 32,70 e.   Ilm. 6/2011.    Kansikuva.
Ensimmäistä naista oli kidutettu. Toinen oli pelästytetty kuoliaaksi. Nyt sadistinen murhaaja metsästää kolmatta.
Kolme vuotta aiemmin Sara Linton, Grant Countyn kuolinsyyntutkija, muutti Atlantaan, jotta voisi jättää taakseen traagisen menneisyytensä. Nyt hän työskentelee Gradyn sairaalan ensiavussa ja on vihdoin saamassa elämänsä järjestykseen. Mutta kun sairaalaan tuodaan pahoin loukkaantunut nuori nainen, Sara joutuu uudelleen kasvokkain väkivallan ja kauhun kanssa. Nainen on jäänyt auton alle, mutta on selvää, että sitä ennen häntä on julmasti kidutettu.
Erikoisagentti Will Trent löytää rikospaikan läheltä maanalaisen kidutuskammion. Käy ilmi, että Saran potilas on vain sadistisen rikollisen ensimmäinen uhri. Will, hänen parinsa Faith Mitchell ja Sara Linton huomaavat olevansa keskellä karmivaa jahtia, jonka keskiössä näyttäisivät olevan aikuiset anorektikot. Kuten nämä naiset, myös Will, Sara ja Faith piilottelevat kukin omia salaisuuksiaan.
Tässä kirjassa kohtaavat Grant County -sarjan Sara Linton ja Atlanta -sarjan Will Trent. Upeata.
Will Tren -dekkareia on ilmestynyt kaksi: Triptyykki (2009) ja Pelon huone (2010). Grant County -sarjassa on ilmestynyt kuusi kirjaa.
Loistavia dekkareita.
Karin Slaughter DekkariNetissä.


Tietokirja

Bonnet, Jacques: Kirjaston henget.
Alkuteos: Des bibliothéques pleines de fantômes, 2008. Suom. Jyrki Kiiskinen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-4873-7 (sid.)   33,10 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Kiehtova kuvaus maailmasta jossa kirjat ovat kaikki kaikessa.
Viehättävä kertomus rakkaudesta kirjoihin ja niiden keräilemiseen. Kirjaston henget on korvaamaton kirja kirjojen rakastajille, keräilijöille ja kirjatoukille. Mitä luet, sellainen olet. Vilkaisu ihmisen kirjahyllyyn saattaa paljastaa hänestä jotain hyvin henkilökohtaista. Kirjat voivat olla ihmisen sisäisen todellisuuden eläviä labyrintteja. Näin uskoo kustantaja ja kirjailija Jacques Bonnet, jolla on hyllyissään kymmeniätuhansia kirjoja.  Bonnet on antanut omat hyllynsä myös ystäviensä kirjojen säilytyspaikaksi. Vaikka ollenkaan kaikki eivät ole luettuja, jokainen niistä voi jokin päivä tulla tarpeeseen.
Jacques Bonnetin Kirjaston henget on nautinnollinen sukellus lukemisen ja kirjojen omistamisen maailmaan. Se on kiehtova ja lukemaan innostava ristiretki joka ulottuu antiikin klassikoista moderneihin klassikoihin. Kirjaston henget on korvaamaton kirja kirjojen rakastajille, keräilijöille ja kirjatoukille.
Huom! Tässä varmaan upea kirja...

Uusia painoksia

Bagge, Tapani : Hämeen hurjat (yhteisnide).
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6502-4 (nid.)   31 e.   Ilm. syksyllä 2011.   Kansikuva.
Sisältää rikosromanit: Julma maa, Musta taivas ja Kummisedän hautajaiset.

Brown, Sandra: Savuverho.
Alkuteos: Smoke screen, 2008.  Suom. Aino Ahtiainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6333-4 (nid.)   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Clark, Mary H.: Murha sydämellä.
Alkuteos:  Just take my heart, 2009.  Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6346-4 (nid.)   Ilm. 12/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010.

Isomäki, Risto: Jumalan pikkusormi.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6334-1 (nid.)   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
1 .p. ilm. syksyllä 2009.

Khoyry, Raymond: Pyhien jäljillä.
Alkuteos: The Sanctuary, 2007.  Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6329-7 (nid.)   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2008 .

Lehtolainen, Leena: Ensimmäinen murhani.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-2422-9 (nid.)  10,20 e.   Ilm. 12/2011.   Kansikuva.
Marja Kallio 1.
13. p. ;  1. p. ilm. 1993.

Lehtolainen, Leena: Harmin paikka.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-2421-2 (nid.)  10,20 e.   Ilm. 12/2011.   Kansikuva.
Marja Kallio 2.
13. p. ; 1. p. ilm. 1994.

Lehtolainen, Leena : Minne tytöt kadonneet.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6325-9 (nid.)   ILm. 7/2011.   Kansikuva.
4. p. , 1. p. 8/2010.

Theorin, Johan: Yömyrsky.
Alkuteos: Nattfåk, 2008.  Suom. Outi Menna.
Tammi 20011.
ISBN 978-951-31-6345-7 (nid.)   Ilm.  12/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. kevääll 2009.Teos


 

WSOY


Kotimaiset
 
Heino, Marja-Liisa: Niemisen tyttövainaan tapaus.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38367-4 (sid.)   32 e.   Ilm. 9/2011.    Kansikuva.
Eletään joulukuuta 1941. Kyläläisten sanotaan joutuneen antamaan nälkäisille vangeille ruokaa. Vapaasti liikkuva ryssä onkin ilmeinen epäilty, kun Helvi-niminen lotta löytyy luoti rinnassaan. Uhrin perhe kuitenkin tunnetaan yleisesti punikkeina, joten tapaus ei liene näin ilmeinen. Rikosta ryhtyy tutkimaan nuori nokialaispoliisi Kustaa. Mukaansa Tampereelle hän ottaa Mimmin, mukamas viemään lottajärjestön surunvalitusta uhrin vanhemmille, vaikka todellisuudessa motiivi seuran valintaan on henkilökohtainen. Niemisen tyttövainaan tapaus on vaikuttava romaani pelosta, reiteistä joita myöten se leviää ja voimasta, jolla se saa ihmiset kääntymään toisiaan vastaan. Tajuamattaankin.
Kolmas dekkari Marja-Liisa Heinolta.  Aikaisemmin ilmestyneet: Enkelimies (2006) ja Suomen suuntaan (2008).
Marja-Liisa Heino DekkariNetissä.

Hämäläinen, Karo: Erottaja.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38362-9 (sid.)       Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Ja suurin niistä on raha. Lokakuu 2008. Vuosisadan finanssikriisi mylvii valtoimenaan. Raha etsii turvaa, pakkomyynnit vavisuttavat uhmakkaita markkinoita, elämäntyöt teurastetaan sekunneissa. Erottaja Altiuksen, Suomen legendaarisimman sijoitusrahaston, salkunhoitaja Rainer Olavi Oraspää taistelee häneen luottaneiden sijoittajien puolesta – omaa etuaan unohtamatta. Kun uusi omistaja panee Oraspään ja hänen kahden kumppaninsa 1990-luvulla perustaman Erottaja-varainhoitotalon myyntiin, perustajatroikka päättää ostaa kalliilla Ruotsiin myydyn firman takaisin halvalla. Samaan aikaan yhtiön controller katoaa ja menestysrahaston salkusta paljastuu hengenvaarallinen ilmakupla. Pääomamarkkinoiden dominopeli kiihtyy verilöylyksi. Samalla vanhojen lojaliteettien noteeraus putoaa alle nimellisarvon. Mitä jää lopulta viivan alle?
Rappion maisemaa tutkiva Erottaja on todenkarvas ja kärpännotkea finanssitrilleri, 2000-luvun pörssituhon turhuuksien rovio. Erottaja on Arvopaperi-lehden toimituspäällikkönä työskentelevä Karo Hämäläisen (s. 1976) kolmas aikuisten romaani. Hän seurasi finanssikriisin myllerrystä eturivin paikalta ja tuntee romaanin maailman läpikotaisin. “Epätoivon, ahneuden ja rappion käsittelyyn trillerimuoto tuntui soveltuvan erinomaisesti. Trillerille tunnusomainen nopeiden leikkausten ja nopeiden autojen kerronta on Erottajassa sijoitettu talouden maailmaan, jonka erityispiirteet korvaavat toimintatrillereille tyypilliset maailmanpoliittiset juonittelut ja salaliittoteoriat”, Hämäläinen kertoo.
Huom!  Erottaja ilmestyi cd-äänikirjana marraskuussa 2011.
Karo Hämäläinen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Teräsleijona.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38419-0 (sid.)  38 e.  Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
KRP:stä potkut saanut Riku Tanner on joutunut katkeraan huoltajuuskiistaan pojastaan Leosta. Hänen venäläinen exvaimonsa yrittää mustamaalata Rikun maineen ja kyseenalaistaa tämän kelvollisuuden isänä. Loppukesän helleaallon pimenevissä illoissa kytee uudenlaista uhkaa, kun Venäjän lapsiasiamies vaatii suomalaisviranomaisia päästämään Leon äitinsä kanssa asumaan Venäjälle. Moskova syyttää Suomea venäläisvähemmistön syrjinnästä yhä jyrkemmin äänenpainoin. Samaan aikaan venäläisten kiinteistökauppojen takaa paljastuu outoja piirteitä. Riku luulee joutuneensa poikansa kanssa häikäilemättömän propagandasodan pelinappulaksi, kunnes käsittää, että meneillään on jotain paljon vakavampaa. Joku lietsoo venäläisvastaisia asenteita - mutta ei ole ottanut huomioon, mikä roihahdus syntyy kipinöiden levitessä muihin maahanmuuttajaryhmiin. Lähiöiden hautovassa yössä kansallisuuksien välillä kyteneet jännitteet alkavat purkautua... Kun Riku löytää Kaakkois-Suomessa sijaitsevasta venäläisten omistamasta kiinteistöstä jotain odottamatonta, tilanne kuumenee vaarallisemmaksi kuin kukaan olisi osannut pelätä. Käsistä karannut informaatiosota ja vääjäämätön geopolitiikka työntävät kansakunnan äärimmäiselle rajalle.
Remeksen 15. trilleri. 
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Clancy, Tom ja Blackwood, Grant: Elävänä tai kuolleena.
Alkuteos: Dead of alive, 2010.  Suom. Kimmo Paukku ja Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38026-0 (sid.)   40 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Kampus. Maailmalta salassa perustettu järjestö, jonka ainoa tehtävä on löytää, paikallistaa ja tuhota terrorijärjestöt ympäri maailmaa. Vailla mitään virallisia yhteyksiä Yhdysvaltain hallitukseen sen on suojeltava ja puolustettava itse itseään. Järjestön keulahahmona toimii Jack Ryan jr., arvoituksellinen tiedusteluagentti, joka seuraa isänsä, järjestön perustajan ja edellisen Yhdysvaltain presidentinJack Ryanin jalanjäljissä uskoessaan oikeuteen ja kunniaan, hyvän voittoon pahasta. Mutta tällä kertaa vihollinen on vaarallisempi kuin koskaan ennen: Emir, sadistinen tappaja, joka on kerta toisensa jälkeen onnistunut pakenemaan viranomaisilta ja joka nyt suunnittelee viimeistä ja tuhoisinta iskuaan suoraan Amerikan sydämeen. Kampuksen on pysäytettävä hänet, elävänä tai kuolleena. Emirin jäljissä Jack ja hänen kumppaninsa matkaavat maailman ääriin ja takaisin, poliittisen valtapelin ja juonittelun hämärimpiin huoneisiin, kunnes viimeinen taistelu käynnistyy Yhdysvaltain maaperällä, vastaan vihollista, joka saattaa piileksiä kirkkaassa päivänvalossa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Tom Clancy.

Colfer, Eoin: Hiuskarvan varassa.
Alkuteos: Plugged, 2011.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38246-2 (sid.)   34 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Libanonissa karaistunut irlantilaissälli Dan elättää itsensä nuhruisen yökerhon ulosheittäjänä New Jerseyssä. Kun hänen sydänkäpysensä Connie tapetaan parkkipaikalla, Dan janoaa kostoa. Sen hintana hän sotkeutuu yhä syvemmälle murhien, kidnappausten ja korruptoituneiden kyttien vyyhteä. Ensin lääkäriystävä Zeb katoaa mystisesti, sitten partnerinsa surmanneesta naispoliisista tulee Danin ainoa liittolainen ja armottomasta huumediileristä Mike Maddenista vannoutunut vihamies. Eivätkä hommaa edistä yhtään yläkerran lemmenkipeä naapurinrouva, hämärät pilleritouhut saati yhä vaarallisemmaksi kehkeytyvä uhkapeli. Mutta kuka murhasikaan Connien? Hiuskarvan varassa on pirullisen nerokas rikosromaanidebyytti Irlannin omalta luonnonlahjakkuudelta.
Hiuskarvan varassa on  rikosromaanidebyytti irlantilaiselta Eoin Colferilta.  Colfer on  tähän mennessä menestynyt Artemis Fowl -fantasiaseikkailusarjallaan.
Lisätietoa:
- WSOY - Eoin Colfer.
- www.eoincolfer.com.

Cussler, Clive&Cussler, Dirk: Puolikuu nousee.
Alkuteos: Crescent dawn, 2010.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38093-2 (sid.)   37 e.  Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Vuonna 327 muuan roomalainen kaleeri onnistuu pääsemään pakoon merirosvojen hyökkäystä ja pelastamaan erityisen arvokkaan lastinsa. Vuonna 1916 brittiläinen sotaalus räjähtää salaperäisesti sirpaleiksi ensimmäisen maailmansodan kuohuissa Pohjanmerellä. Kuinka tapaukset liittyvät tämän päivän uutisointeihin arvokkaiden moskeijoiden tuhoisista räjähdyksistä Turkissa ja Egyptissä? Merentutkimuslaitos NUMA:n johtaja Dirk Pitt, jolla on parantumaton taipumus joutua huimapäisiin seikkailuihin, aikoo ratkaista historiallisen arvoituksen. Arkeologisissa kaivauksissa Turkista ja Israelista löydetyt roomalaisesineet yhdistyvät pelottavalla tavalla fundamentalistiseen ääriliikkeeseen, joka uhoaa palauttavansa Ottomaanien valtakunnan loiston. Ja mikäli ammoin kadonnut arvoituksellinen lastiluettelo näkee päivänvalon, maailmanhistoria mullistuu peruuttamattomasti... Dirk Pitt ei aikaile panna toimeksi. Yhdessä kovanyrkkisen partnerinsa Al Giordinon kanssa hän on alati valmis uusiin, mahdottomilta tuntuviin haasteisiin! Puolikuu nousee on klassinen seikkailuromaani, jossa kiehtovat historialliset ainekset sulautuvat luontevasti uskomattomiin juonenkäänteisiin.
Dirk Pitt  seikkailee jälleen.
Lisätietoa:
- WSOY - Clive Cussler.
- Wikipedia - Clive Cussler.

Evanovich, Janet: Herttaseiska.
Alkuteos: Seven up, 2001.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38099-4 (sid.)   31 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
Palkkionmetsästäjä Stephanien tuorein tehtävä kuulostaa hyvin, hyvin helpolta: oikeuden eteen on tuotava miltei eläköitynyt Eddie DeChooch. Mutta mies osoittautuu entiseksi mafiapomoksi, jonka puutarhasta löytyy luotien rumasti runtelema ruumis. Koska tehtävä vie yllättävän paljon aikaa, Stephanien äiti pääsee aivan liian rauhassa järjestämään häitä tyttärensä puolesta. Vanha tuttu Ranger tulee hätiin, mutta hänen avullaan on yksi ehto, joka ei tee hyvää Stephanien naima-aikeille: Stephanien täytyy viettää yksi yhteinen yö Rangerin kanssa...
Seitsemäs suomennos Evanovichilta.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Follett, Ken: Kun suuret sortuvat : Vuosisata -trilogia 1. osa.
Alkuteos: Fall of giants : The century trilogy, book 1, 2010.  Suom. Anu Niroma.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-37961-5 (sid.)  40 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Walesilainen Billy Williams täyttää 13 vuotta kesäkuussa 1911, astuu aikuisten maailmaan ja jatkaa isänsä työtä kaivoksessa. Muutaman vuoden kuluttua hän liittyy brittiarmeijaan katkaistakseen nuo perintönsä kahleet. Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä kaivosyhtiön omistava englantilainen Earl Fitzherbert rakastuu kauaskantoisin seurauksin taloudenhoitajaansa Etheliin, Billyn isosiskoon. Naisten kansalaisoikeuksia ajava Maud Fitzherbert, Earlin omapäinen sisar, puolestaan löytää sydänystävän sujuvasanaisesta Ethelistä ja uskoo tälle elämänsä salaisuuden. Maud on solminut hätäisesti avioliiton saksalaissyntyisen Walter von Ulrichin kanssa, ja jos salaisuus paljastuisi, se johtaisi sukujen välirikkoon ja kansainvälisen tason skandaaliin. Venäjällä pietarilainen tehdastyöläinen Grigori Peshkov pelastaa laittomuuksiin sortuneen nuoremman veljensä Levin. Lev pakenee Yhdysvaltoihin Grigorin passin turvin ja soluttautuu menestyneeseen mafiasukuun. Samaan aikaan Grigori taistelee hengestään Venäjän vallankumouksen kurimuksessa. Lev Peshkov huijaa amerikkalaisdiplomaattia Gus Dewaria, jolle tarjoutuu miellyttävä tilaisuus revanssiin, kun hän saa tilaisuuden toimia presidentin harmaana eminenssinä. Euroopassa taistelut jumiutuvat asemasotavaiheeseen ja sotilaat kahlaavat mudan valtaamissa juoksuhaudoissa. Kansakuntien ja pienten ihmisten unelmat sortuvat. Mutta miltä uusi "uljas" maailma näyttääkään, kun tykkien jylinä viimein vaikenee? Säilyttävätkö sydämet uskollisuutensa yli rintamalinjojen?
Ken Follettin eeppisen, häikäisevän intohimoisen draamatrilogian ensimmäisen osan ajallinen kaari ulottuu maailmansotaa edeltävistä vuosista aina 1920-luvun puoliväliin.  Viiden suvun kohtalosta kertova Kun suuret sortuvat on käännetty jo ainakin 15 kielelle.  Ilmestyttyään syyskuussa 2010 teos ponnahti välittömästi The New York Timesin listaykköseksi, ja kymmenen ensimmäisen viikon aikana sitä myytiin lähes kaksi  miljoonaa kappaletta.
Lisätietoa:
- WSOY - Ken Follett.
- www.ken-follett.com.
- Wikipedia - Ken Follett.


Grisham, John: Tunnustus.
Alkuteos: The confession, 2010.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38020-8 (sid.)   37 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Kun syytön mies odottaa teloitustaan, vain syyllinen voi hänet armahtaa. Mutta kuinka pysäyttää lakikoneiston armottomasti jylläävät rattaat? Kuinka vakuuttaa kaupungin lakimiehet, tuomarit ja poliitikot siitä, että ollaan tekemässä oikeusmurhaa? Travis Boyetten oli vaikea saada kaaliinsa mahtumaan, että poliisit nappasivat väärän miehen. Uskomattoman hyvää tuuriaan äimistelevä Travis istui tyytyväisenä yleisön joukossa oikeudenistunnossa, kun "syyllinen" sai langettavan tuomion pelkkien aihetodisteiden perusteella. Hänelle oli ihan se ja sama, päätyisikö tuo viaton piruparka loppuiäkseen lusimaan vaiko sähkötuoliin käristymään. Kuitenkin juuri Travis Boyette kidnappasi, raiskasi ja tappoi lukiota käyvän, suositun cheerleaderin pienessä Slonen kaupungissa Teksasissa. Ihme kyllä, hänen hautaamansa tytön ruumista ei koskaan löydetty ja selliin passitettiin kuolemantuomiota odottamaan paikallinen jalkapallotähti, Donté Drumm. Syvässä etelässä oikeutta voivat jakaa värisokeat tuomarit. Donté Drummin tapausta on puitu eri oikeusasteissa vuosikausia ja hänen teloitukseensa on enää neljä päivää. Travis Boyette on juuri päässyt ehdonalaiseen vapauteen Kansasissa tekemästään rötöksestä. Ensimmäisen kerran koko surkean elämänsä aikana Travis aikoo viimeinkin tehdä edes yhden hyvän teon. Parantumattomasta aivokasvaimesta kärsivä Travis päättää tunnustaa viattoman miehen taakaksi sälyttämänsä vanhan henkirikoksen. Taidokkaista lakitupatrillereistään parhaiten tunnetun John Grishamin Tunnustus on ajattelemaan herättävä kertomus erehtymättömän oikeususkon sokeista seurauksista.
John Grishamin kirjat ovat aina odotettuja.
John Grisham DekkariNetissä .

Hoag, Tami: Hautaa syvemmällä.
Alkuteos: Deeper than the Dead, 2009.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-37006-3 (sid.) 34 e.    Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Eletään vuotta 1985. Neljä koululaista törmää metsässä painajaismaiseen näkyyn. Puoliksi maahan haudattuna makaa nainen, jonka suu ja silmäluomet on liimattu umpeen. Lasten opettaja Anne Navarre on järkyttynyt ja hämmentynyt: kuka kykenee tekemään tällaista? Seuraavaksi katoaa nuori nainen ja Oak Knollin seriffinvirastossakin ymmärretään ajan käyvän vähiin. FBI:n etsivä Vince Leone ryhtyy tutkimaan tapausta uuden tekniikan, tekijäprofiloinnin avulla. Leone yrittää päästä sarjamurhaajan pään sisälle, ja päätyy epäilemään kaikkein epätodennäköisintä. Pitäviä todisteita ei kuitenkaan ole, joten poliisi voi vain odottaa seuraavaa uhria. Uneliaasta, turvalliseksi uskotusta yliopistokaupungista on tullut murhaajan pelikenttä. Hoag yhdistää jälleen taidokkaasti jännitystä ja psykologiaa. Tuloksena on jännitysromaani, joka vangitsee lukijan mukaansa viime sivuille asti.
Tami Hoag DekkariNetissä
.Patterson, James: Paha Mary.
Alkuteos: Mary, Mary, 2005.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-35839-0 (sid.)  33 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Huom!  Kirjan piti ilmestyä kesällä 2010.
Tunnettu näyttelijätär surmataan kylmäverisesti kotipihallaan Beverly Hillsissä. Kuusi päivää aiemmin elokuvateatterissa on ammuttu menestynyt naistuottaja. Molemmat uhrit ovat pienten lasten äitejä. Murhien tekijäksi ilmoittautuu ”Mary Smith”, jonka teot ajavat unelmien kaupungin paniikin partaalle: ovatko Hollywoodin A-listan kuuluisuudet nyt myös Maryn tappolistalla?
Kun tilanne uhkaa karata käsistä, apuun hälytetään kauan kaivattua perhelomaa lähistöllä viettävä Alex Cross. Armoton, kierros kierrokselta koveneva kilpajuoksu sarjamurhaajan kanssa vie samaan aikaan yksityiselämässään kamppailevan FBI-agentin uransa kuohuttavimpaan ajojahtiin.
Yhdestoista Alex Cross -romaani on taattua James Pattersonia: nopeatempoista, kylmäävää ja koukuttavaa jännitystä.
James Patterson DekkariNetissä.

Patterson, James & Paetro, Maxine: Kuudes kohde.
Alkuteos: The 6th target, 2007.  Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-35838-2 (sid.)  33 e.   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Huom!  Kirjan piti ilmestyä kesällä 2010.
Väkijoukossa sattuu raaka ampumavälikohtaus ja moni saa surmansa. Yksi pahoin loukkaantuneista on rikostutkija Lindsay Boxerin paras ystävä ja Naisten murhakerhon jäsen, oikeuspatologi Claire Washburn. Samaan aikaan San Franciscoa piinaa hämmentävä rikosaalto, kun vaikutusvaltaisen perheen pikkutyttö hoitajineen siepataan ilman lunnasvaatimuksia ja kolmannen murhakerholaisen asuintalossa tapahtuu outoja kuolemia.  Koko kaupunki kouristelee kasvavan pelon vallassa ja murhakerholaisilla on edessään yksi tiukimmista tapauksistaan. Naisten murharyhmänä televisiosarjassakin seikkailevan sitkeän naisjoukon on ponnisteltava äärimmilleen selvittääkseen tapahtumat, napatakseen syylliset ja saadakseen heidät vastuuseen järkyttävistä teoistaan.James Patterson tarjoaa jälleen parastaan: vetävää, tiivistä ja taidolla kudottua jännitystä, jota ei malta laskea käsistä.
Kuudes Naisten murhakerho -sarjan dekkari suomeksi.
James Patterson DekkariNetissä.

Reichs, Kathy: Luita ja tuhkaa.
Alkuteos: Bones to ashes, 2007.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-35556-5 (sid.)   Ilm.   6/2011.   Kansikuva.
Kanadan Acadiasta löytyy nuoren tytön luuranko, jonka tutkimukset tempaavat Tempe Brennanin mukaan rikosvyyhteen, joka on kaukana tavanomaisesta. Myös Tempen lapsuusajan paras ystävä katosi samallaalueella vuosikymmeniä sitten, eikä muistojen valtaan joutuva tutkija voi olla pohtimatta tapausten mahdollista yhteyttä. Entä miten kuvioon liittyvät luista löytyneet oudot vauriot? Samaan aikaan rikostutkija Andrew Ryanilla on selvitettävänään kinkkisten rikosten sarja, johon liittyy kaksi kuollutta ja kolme kadonnutta nuorta tyttöä. Ilmassa alkaa leijua kuristava epäilys sarjamurhaajasta... Kymmenes suomennos Kathy Reichsilta.
Kathy Reichs DekkariNetissä.

Roslund, Anders - Hellström, Börge: Kolme sekuntia.
Alkuteos: Tre sekunder, 2009.  Suom. Anna Manninen.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38040-6 (sid.)   36 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
Miehellä on kaksi elämää. Yksi rakastetun vaimon ja kahden pienen pojan kanssa, perheen jota hän suojelee hinnalla millä hyvänsä. Ja toinen, salainen elämä "Paulana", roolissa jossa hän joka ikinen päivä riskeeraa kaiken mitä rakastaa. Toimeksiantajinaan kaksi toisiaan vastustavaa tahoa hän aikoo vallata huippuvankilan sisäiset huumemarkkinat ja iskeä kansainvälisen rikollisuuden ytimeen. Entä jos peiterooli paljastuu? Paula tietää, että kuolemiseen menee kolme sekuntia. Roslund ja Hellström ovat jälleen kirjoittaneet sietämättömän nerokkaan ja jännittävän trillerin, jossa ihmiset yhteiskunnan kaikilla tasoilla pannaan testiin. Aikaisemmista teoksista tuttu särmikäs rikospoliisi Ewert Grens kollegoineen tähdittää myös kaksikon viidettä romaania. Pohjoismainen dekkarijärjestö Skandinaviska Kriminalsällskapet myönsi kirjalle arvostetun Glasnyckel- eli Lasiavainpalkinnon vuoden 2010 parhaasta pohjoismaisesta rikosromaanista. Teos valittiin myös Ruotsin parhaaksi dekkariksi, ja Fight Club- ja Heat-elokuvista vastannut New Regency tuottaa kirjasta version valkokankaalle.
Viides dekkari ruotsalaisilta.  Erinomaisia kaikki edelliset.
Roslund-Hellström DekkariNetissä.

Swann, Leonie: Ihmissutta ken pelkäisi.
Alkuteos: Garou, 2010.  Suom. Ilona Nykyri.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-37783-3 (sid.)   Ilm.  5/2011.   Kansikuva.
Glenkillin irkkulampaat pääsevät paimenensa Rebeccan johdolla Euroopan-matkalle. Tarkemmin sanottuna Ranskaan napsimaan ruohoa entisen linnamielisairaalan pihalle.Viereisessä aitauksessa keppostelevat kuuhullut vuohet suostuvat onneksi tulkkaamaan paikallisten mutinoita. Seudulla riehuva peto on kammottavasti raadellut peuroja, ja huhut ihmissudesta voimistuvat, kun tapausta tutkiva poliisi löytää linnan yleismiehen hopealuodilla ammuttuna. Älykkölammas neiti Maple tovereineen pelkää epäilyjen kohteeksi joutuvan Rebeccan puolesta, ja lauma alkaa selvittää tapausta omalakisella logiikallaan. Visusti lampaat uskovat löytävänsä murhaajan popsimalla tarot-kortteja. Kuka on salaperäinen mies nimeltä Garou? Vai onko kaikki vain laiduntajien vuolaana virtaavan mielikuvituksen luomaa illuusiota?
x§Leonie Swannin esikoisdekkari Murha laitumella ilmestyi suomeksi keväällä 2007.
Leonie Swann (s. 1975) vieraili kumppaninsa kanssa Pariisissa ja keksi aiheen romaaniinsa, kun äkillinen kaipuu maalaiselämää ja hänen Irlannin-matkalla taannoin tapaamiaan lampaita kohtaan valtasi hänen mielensä.
Berliinissä nykyään asuva Swann on opiskellut filosofiaa, psykologiaa ja englantilaista kirjallisuutta Münchenissä. Hänen esikoisromaanistaan Murha laitumella tuli ilmestyttyään vuonna 2005 välittömästi kansainvälinen menestys, joka voitti kotimaassaan Saksassa myös vuoden parhaalle debyyttidekkarille myönnettävän arvostetun Friedrich-Glauser-palkinnon.
Lisätietoa:
- WSOY - Leonien Swann.
- Krimi-Couch.de - Leonie Swann.
- Literaturschock - Interview mit Leonie Swann.

Uusia painoksia

WSOY pokkari -sarjan uusia painoksia


Christie, Agatha : Neiti Marplea ei petetä.
Alkuteos: They do it with mirrors, 1952.  Suom. Leena Jaskari. 
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37185-4 (nid.)  9,00 e.   Ilm. 5/2011.     Kansikuva.
1. p. ilm. 1969.

Clancy, Tom: Tiikerin hampaat.
Alkuteos: The teeth of the tiger, 2004. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-9510-33196-0 (nid.)   11 e.   Ilm. 11/2011.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2007.
Lisätietoa:
- Tom Clancy - FAG.
- Wikipedia - Tom Clancy (suomeksi).
- Wikipedia - Tom Clancy.

Cussler, Clive & Cussler, Dirk: Jäävirta.
Alkuteos: Arctic drift, 2008.  Suom. Ulla Selkälä.
WSOY 2011.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38179-3 (nid.)  11 e.   Ilm.  8/2011.    Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- www.cusslerbooks.com
- Wikipedia - Clive Cussler

Cussler, Clive: Lohikäärme.
Alkuteos: Dragon, 1990.  Suom. Pentti Kirstilä.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-0-38487-9 (nid.)     Ilm. 12/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1991. 
- www.cusslerbooks.com
- Wikipedia - Clive Cussler

Evanovich, Janet:  Neljäs kerta toden sanoo.
Alkuteos: Four to score, 1998.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-51-0-38186-1 (nid.)   10 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Grisham, John : Etelän lait.
Seitsemän kertomusta.
Alkuteos:  Ford county, stories, 2009.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38174-8 (nid.)   10 e.   Ilm. 8/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Howard, Linda: Liian kaunis kuolemaan.
Alkuteos:  Drop dead gorgeous, 2006. Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38728-3 (nid.)  9.00  Ilm. 12/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Knox, Tom: Pahan koodi.
Alkuteos: The genesis secret, 2009.  Suom. Jaana Kapari-Jatta. 
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38719-1 (nid.)    Ilm. 12/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Reichs, Kathy : Kuoleman kyydissä.
Alkuteos: Deadly Decisions, 2000. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 951-0-38181-6 (nid.)   10 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2001.

Roslund, Anders-Hellström, Börge: Edward Finniganin hyvitys.
Alkuteos: Edward Finnigans upprättelse, 2006. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2011.    (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38173-1 (nid.)  10 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2008.

Äänikirjat

Christie, Agatha : Herkuleen urotyöt.
Alkuteos: The labours of Hercules, 1947.  Suom. Tampereen kieli-instituutin työryhmä.
WSOY 2011.
Kertoja: Lars Svedberg.
CD-äänikirja. - 10 CD-levyä, 10 tuntia 40 min.
ISBN 978-951-0-38289-9   34 e.   Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38293-6   Ilm. 10/2011.
1. p. ilm. 1971. 

Christie, Agatha: Neiti Marplen viimeinen juttu.
Alkuteos: Sleeping murder, 1976. Suom. Anna-Liisa Laine.
Lukija:  Lars Svedberg. 
CD-äänikirja:  Ilm. 6/2011.
ISBN 978-951-0-37927-1    Kansikuva.
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-37937-0 
WSOY 2011. 

Christie, Agatha: Paddingtonista 16.50.
Alkuteos: 4.50 from Paddington, 1957. Suom. Anna-Liisa Laine.
Lukija:  Lars Svedberg. 
CD-äänikirja:  Ilm. 6/2011.
ISBN 978-951-0-37926-4    Kansikuva.
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-37936-3
WSOY 2011.

Christie, Agatha : Seitti.
Alkuteos: S spider's web, 1954.  Suom. Kiti Kattelus.
WSOY 2011.
Kertoja: Pekka Autiovuori.
CD-äänikirja. - 6 CD-levyä, n. 5 tuntia 10 min.
ISBN 978-951-0-38292-9   34 e.   Ilm. 10/2011.   Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38297-4   Ilm. 10/2011.
1.p. ilm. 2001.

Hämäläinen, Karo: Erottaja.
WSOY 2011.
Kertoja: Kari Ketonen.
CD-äänikirja.
14 cd-levyä, yhteensä noin 16 h 20 min.
ISBN 978-951-0-38911-9  34 e.  Ilm. 11/2011.   Kansikuva.
Kirja ilmestyi elokuussa 2011.

Larsson, Stieg : Miehet jotka vihaavat naisia.
Alkuteos: Män som hatar kvinnor, 2005. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2011.
Kertoja: Kari Ketonen.
CD-äänikirja.
ISBN 951-0-3291-2   38 e.   Ilm.  8/2011.   Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38295-0   Ilm. 11/2011.
1. p. kirjasta ilm. 8/2006.
26. p. ilm. syksyllä 2010 uutena painoksena WSOY pokkari -sarjassa.

Larsson, Stieg: Tyttö joka liekki tulella.
Alkuteos: Flickan som lekte med elden, 2006. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2011.
Kertoja: Kari Ketonen.
CD-äänikirja. - kesto noin 18 CD-levyä, kesto n. 22 tuntia 5 min.
ISBN 951-0-38415-2  38 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38416-9   Ilm. 11/2011.
1. p. kirjasta ilm. 8/2007.
21. p. ilm. syksyllä 2010 uutena painoksena WSOY pokkari -sarjassa.

Larsson, Stieg: Pilvilinna joka romahti.
Alkuteos: Luftslottet som sprängdes, 2007. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2011.
Kertoja: Kari Ketonen.
CD-äänikirja.  - 21 CD-levyä, kesto noin 25 tuntia 40 min.
ISBN 951-0-38414-5  38 e.   Ilm.  10/2011.      Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38413-8  Ilm. 11/2011.
1. p. kirjasta ilm.   6/2008.
19. p. ilm. syksyllä 2010 uutena painoksena WSOY pokkari -sarjassa.

Vuorinen, Juha: Painajainen piparitalossa.
WSOY 2011.
CD-äänikirja. - 10 CD-levyä, kesto noin 12 tuntia 15 min.
Kertoja: Tommi Korpela.
ISBN 978-951-0-38272-1  34 e.   Ilm.   10/2011.   Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38273-8   Ilm. 9/2011.

Thompson, Jim : Kylmä kuolema.
Alkuteos: Dead of winter, 2011. Suom. Tarja Lipponen.
WSOY 2011.
Lukija: Erja Manto.
CD-äänikirja.  9 CD-levyä.
ISBN 978-951-0-37934-9    Ilm. 6/2011.   Kansikuva.


 

Muut


Hyttinen, Veli-Matti
: Kadonneen sätkäkoneen arvoitus.
Kustannuskynnys 2011.
ISBN 978-952-67431-5-8 (nid.)  28,60 e.   Ilm. syksy/2011.  Kansikuva.
Pienessä pohjoissavolaisessa pitäjässä tapahtuu kummia. Liikemies Aaretti Pakarinen katoaa ja hänen vaimonsa palkkaa yksityisetsivä Paavo "Pieru" Varjosen tutkimaan miehensä katoamista. Jäljet johtavat Venäjän kautta läheiseen laskettelukeskukseen ja sieltä erään vanhan autiotalon riiheen...
Lisätietoa:
- Pohjoiskarjalaisten nykykirjailijiden matrikkeli - Veli-Matti Hyttinen.

Hyttinen, Veli-Matti: Kuolemaantuomittu.
Kustannuskynnys 2011.
ISBN 978-952-5975-03-1 (nid.)  26,30 e.   Ilm. syksy/2011.  Kansikuva.
Kertomus miehestä, joka saa kuulla lääkäriltään olevansa parantumattomasti sairas ja päättää viedä muutaman hänelle harmia aiheuttaneen ihmisen mukanaan tuonpuoleiseen.
"Heikkilä istui mökkinsä kuistilla ja katseli elokuista kuutamoa. Miehen sormien välissä savusi pikkusikari. Pöydällä, kahvikupin ja konjakkilasin vieressä lojui isokokoinen pistooli. Mies otti pistoolin käteensä ja tähtäsi kuuta. Äänenvaimentimella varustettu ase poksahti ja viimeisen lippaassa olleen panoksen luoti lähti matkaan. Hylsy lensi aseesta ja lukko jäi taakse. Ruudinhajuinen savu sekottui sikarin tuoksuun. Huomenna hän soutaisi kauas järvelle ja upottaisi aseen järven syvänteeseen. Se oli työnsä tehnyt. Kuten hänkin. Heikkilä joi kahvikupin ja konjakkilasin tyhjiksi, tumppasi sikarinsa ja meni nukkumaan..."
Lisätietoa:
- Pohjoiskarjalaisten nykykirjailijiden matrikkeli - Veli-Matti Hyttinen.

Korhonen, Wexi: Kujanjuoksu Keniassa : Escape from Hemingway's way.
WJK-Poetry 2011.
ISBN 978-952-67607-0-4 (sid.)  22 e.   Ilm. syksy 2011.   Kansikuva.
Kenian pääkaupunkia Nairobia pidetään yhtenä turistin kannalta vaarallisimpana paikkana maailmassa. Kirjan Wote Korpinen oli varuillaan, hankki jopa tukalassa tilanteessa itselleen aseistetut vartijat, mutta silti hän joutui elämänsä pahimpaan pyöritykseen. Ilman nuoren ja rohkean tummaihoisen naisystävänsä apua olisi Wote Korpisen maalliset jäännökset löydetty erään Nairobin Westlandissa sijaitsevan kiinalaisen ravintolan takapihalta. Ase kosketti jo takaraivoa ja Wote Korpinen rukoili itkien viimeistä rukoustaan.
Escape from Hemingway's way - Kujanjuoksu Keniassa perustuu todellisiin tapahtumiin. Wexi Korhosen matka Keniassa vuonna 2005-2006 muuttui oudolla tavalla painajaiseksi. Olen todella helpottunut saatuani viimein seikkailun kirjan muotoon.
Lisätietoa:
- www.wexikorhonen.fi.
- Kirjasampo - Wexi Korhonen.

Lehtinen, Raimo: Kohtalokas tehtävä.
Books on Demand 2011.
ISBN 978-952-498-588-8 (sid.)   49,40 e.  Ilm. syksy 2011.   Kansikuva.
Yöllinen vieras häipyy korurasia mukanaan. Frank Sullivan houkutellaan etsimään rasia. Tehtävään ei liity riskejä, on vain löydettävä rasian näpistänyt nainen ja saatava tältä rasia ennen kuin toimeksiantajan vaimo palaa lomalta. Frank epäröi ottaako tehtävä vai ei. Mies tarjoaa hyvän palkkion ja lupaa antaa vihjeen, jonka perusteella rasia löytyy. Frankilla sattuu olemaan tarvetta ylimääräiseen rahaan ja hän lupautuu palauttamaan rasian kahden viikon sisällä. Haaveet helposta rahasta haihtuvat nopeasti. Tehtävä muuttuu hengissäpysymiskamppailuksi, jossa Frank tuntee olevansa väärälle hiekkalaatikolle eksynyt lapsi. Frank epäilee onko kyseessä pelkän korurasian palauttaminen sillä kuolema alkaa kulkea hänen kannoillaan.

Maskula, Tapani: Naamioleikki.
Turbator 2011.
ISBN 978-952-5666-63-2 (nid.) 28,20 e.   Ilm. 11/2011.  Kansikuva.
Tapani Maskulan Suomen kohtalonvuosiin 1944-1948 sijoittuva rikosromaani kertoo tarinan turkulaisesta toimittajasta, joka palaa Äänislinnasta Aunuksen radion töistä Lapin sodan kautta kotikaupunkiinsa. Turkuun on piiloutunut myös Aunuksen radion suosittu esiintyjä Aunuksen Anjuska, mukanaan tappava sotasalaisuus. Vaaraan joutuvat kaikki Henry Varjoksen huvitoimiston kautta tähdiksi pyrkivät nuoret naisetkin. Verenpunaiseksi muuttunut Valpo metsästää Anjuskaa. Taustalla naruista vetelee toveri Stalin, joka ei hymyile. Hymy hyytyy myös rikospoliisilta, kun nuorten naisten ruumiita alkaa kertyä Aurajoen rannoille, eikä turkulaishotelliin majoittunut Valvontakomissio halua kertoa mitään... Romaani on osittaista jatkoa Maskulan viime vuotiselle teokselle Houkutuslintu, yhtaikaa runollinen ja raadollinen kuvaus todellisesta historiastamme, oikeine henkilöineen. Ja Surman Suudelma-iskelmä soi...
Toinen dekkari Tapani Maskulalta.  Esikoisdekkari Houkutuslintu ilmestyi syksyllä 2010.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Tapani Maskula.

Porma, Maija: Kuolema soittaa kelloa.
Averssi 2011.
ISBN 978-952-99658-4-7 (sid.)   Ilm. syksy 2011.   Kansikuva.
Tamperelainen yksityisetsivä Helena Nieminen saa erikoisen tehtävän. Korhosen kartanon omistaja Sointu Korhonen haluaa Helenan hakevan vankilasta ehdonalaiseen vapauteen pääsevän tyttärensä Pilvin. Pitkän harkinnan jälkeen Helena ottaa tehtävän vastaan. Oikukas ja temperamenttinen Pilvi pitää Helenan kiireisenä. Muutaman päivän kuluttua kartanon mailla olevasta ulkorakennuksesta löytyy nuoren tytön ruumis. Henkirikoksen kohteeksi joutunut on Laura Vierto - sama tyttö, jonka pahoinpitelystä Pilvi on saanut ehdottoman vankeusrangaistuksen. Poliisin tutkimukset polkevat paikallaan. Kuolleena löydetyn Lauran vanhemmat palkkaavat Helenan selvittämään, kuka surmasi heidän tyttären niin raa'alla tavalla. Pian Tampereella katoaa toinenkin tyttö. Uusi kuolemantapaus sekoittaa Helenan tutkimukset perin pohjin. Onko hän sarjamurhaajan jäljillä?
Lisätietoa:
- Wikipedia - Maija Porma.

Reiman, Koo: About isän tyttö.
Compania Comder 2011. 
ISBN 978-91-977534-8-7 (nid.) 19,70 e.   Ilm. syksy 2011.   Kansikuva.
Komisario Andersson palaa toipumislomaltaan huomatakseen saaneensa uuden päällikön. Intendentti Elisabeth Bondarow osoittautuu jo alkuun tiikeriksi, jolla on kynnet tallella, eikä hän epäröi käyttää niitä saadakseen tahtonsa läpi. Komisario Anderssonille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin mukautua. Katkeruus suositun pomon menettämisestä ei kuitenkaan hellitä otettaan ja se saa komisarion toimimaan tavalla, joka ei tiedä hyvää uralle. Sen lisäksi häntä kaivertaa tunne, ettei kaikki ole sitä miltä se näyttää.
Koo Reimanin seitsemäs romaani, About isän tyttö, on jälleen täynnä toimintaa ja yllättäviä tilanteita.
Lisätietoa:
- Koo Reimanin ikioma blogi.
- Länsi-Ruotsin Sisuradio - Koo Reiman.

Rikoksia ja rangaistuksia.
Kouvona dekkaripäivien novellikilpailun parhaat 2010.
Toim. Ritva Sorvali.
Kouvolan kaupunki 2011.
ISBN 978-952-67516-1-0 (nid.)   20,70 e.   Ilm. kesällä 2011.   Kansikuva.
Rikos ja rangaistus novellikilpailun voitti Pirkko Sammallahti Helsingistä novallillaan Ibykoksen kurjet. Toiseksi tuli Juha-Pekka Koskinen HÄmeenlinnasta novellillaan Kylmää käteistä ja kolmanneksi sijoittui Akseli Anttila Helsingistä novellillaan Komisario Lauristo ja hotelli Tornin tapaus. 
Lisätietoa:
- Kouvolan dekkaripäivät.
- Kouvolan sanomat 24.6.2011.

Uhlgren, Sauli: Asfaltti hehkuu.
Muruja-kustannus 2011.
ISBN 978-952-5907-04-9 (sid.)  31,50 e.   Ilm. syksy 2011.   Kansikuva.
Asfaltti hehkuu on Sauli uhlgrenin syksyllä 2011 ilmestynyt romaani psykologinen jännitystarina. Sauli Uhlgren on siilinjärveläinen kirjailija, joka on tullut tunnetuksi taitavana ihmissuhde- ja työnkuvaajana. Hänen henkilögalleriansa on laaja ja monipuolinen. Uhlgren lähestyy kuvattaviaan lämpimästi ja ymmärtäen, hienoista huumoriakaan unohtamatta. Uhlgren on julkaissut uransa aikana runo- ja novellikokoelmia sekä useita romaaneja, joita ovat vuosien varrella kustantaneet mm. Karisto (Tiilentekijät 1981, Marionetit 1984, Viimeinen laiva 1986) ja Myllylahti (Kulissit 2002 ja Narrit 2004). Viimeinen Laiva - romaani oli ehdolla vuoden 1986 Savonia -palkinnon saajaksi. Hänen kirjoitelmiaan on julkaistu myös useissa antologioissa. Kariston Erämaailmaan hän on kirjoittanut eräkertomuksia vuodesta 2004 alkaen. Viime vuosina Sauli Uhlgren on tehnyt selkeän määrätietoisesti uutta aluevaltausta rikoskirjallisuuden saralla. 2009 ja 2010 Uhlgrenilta on ilmestynyt kaksi rikosromaania Altaat (syksy 2009 Nordbooks )
ja Kuolema kulkee yöllä (syksy 2010 Nordbooks)  sekä sotakertomusteos Operaatio pohjoinen, jotka kustansi Nordbooks. Rikosromaanien kategoriaa edustaa myös Asfaltti hehkuu,joka on järjestyksessä Uhlgrenin neljästoista teos.
Lisätietoa:
- Sanojen aika - Sauli Uhlgren.
- Pohjoissavolaista kaunokirjallisuutta - Sauli Uhlgren.
- Kononen, Seppo: Kuopion nailonsukkamurhista rikosromaani. Savon Sanomat 3.9.2010.
 

 

Tietokirjoja  

Bonnet, Jacques: Kirjaston henget.
Alkuteos: Des bibliothéques pleines de fantômes. Suom. Jyrki Kiiskinen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-4873-7 (sid.)   33,10 e.   Ilm. 8/2011.  Kansikuva.
Kiehtova kuvaus maailmasta jossa kirjat ovat kaikki kaikessa.
Viehättävä kertomus rakkaudesta kirjoihin ja niiden keräilemiseen. Kirjaston henget on korvaamaton kirja kirjojen rakastajille, keräilijöille ja kirjatoukille. Mitä luet, sellainen olet. Vilkaisu ihmisen kirjahyllyyn saattaa paljastaa hänestä jotain hyvin henkilökohtaista. Kirjat voivat olla ihmisen sisäisen todellisuuden eläviä labyrintteja. Näin uskoo kustantaja ja kirjailija Jacques Bonnet, jolla on hyllyissään kymmeniätuhansia kirjoja.  Bonnet on antanut omat hyllynsä myös ystäviensä kirjojen säilytyspaikaksi. Vaikka ollenkaan kaikki eivät ole luettuja, jokainen niistä voi jokin päivä tulla tarpeeseen.
Jacques Bonnetin Kirjaston henget on nautinnollinen sukellus lukemisen ja kirjojen omistamisen maailmaan. Se on kiehtova ja lukemaan innostava ristiretki joka ulottuu antiikin klassikoista moderneihin klassikoihin. Kirjaston henget on korvaamaton kirja kirjojen rakastajille, keräilijöille ja kirjatoukille.

Curran, John: Agatha Christien murhasuunnitelmat.
Alkuteos: Agatha Christie's Murder in the Making, 2011.  Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2011.
ISBN 978-952-5856-42-2 (sid.)  42,80 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Tässä Agatha Christien salaisten muistikirjojen jatko-osassa Christie-asiantuntija John Curran johdattaa lukijan läpi Agathan kuusi vuosikymmentä kestäneen kirjailijauran.  Agatha Christien murhasuunnitelmat esittelee merkittäviä syitä Christien menestykseen ja tuo luettavaksemme monia aiemmin julkistamattomia tarinoita ja esimerkkejä kirjailijan arkistoista.
Curran tutkii ja vertailee Christien kerrontatapoja 1920-luvulta lähtien sekä tuo päivänvaloon sen, kuinka kustantaja taivutteli Agathan muuttamaan ensimmäisen romaaninsa Stylesin tapaus loppunäytöksen.  Tämä oli ratkaisevan onnekas käänne paitsi Christien uralle myös koko rikoskirjallisuuden lajityypin tulevalle kehitykselle.  Agatha Christien murhasuunnitelma sisältää tarinan alkuperäisen lopetuksen, joka on rekonstruoitu huolellisen arkistotyön tuloksena Agathan muistiinpanoista.
Vuonna 1930 perustettu Collins Crime Club -kirjasarja esitteli neiti Marplen ja hänen ensimmäisen murha-arvoituksensa.  1940-luvulla Christie jo valmisteli Hercule Poirot'n eliminoimista.  1950-luvulla hän kokeili uudenaikaisen jännityskirjallisuuden kerrontamuotoja.
Agatha Christien murhasuunnitelmat valottaa yli 20 Christie-romaanin yksityiskohtia ja ulottaa tarkastelun svengaavan 1960-luvun ja 1970-luvun vaikutteisiin asti.  Lopuksi Curran avaa Agathan viimeisen muistikirjan ja puntaroi, mitä lyhytsalaiset muistiinpanot kertovat Agathan mielessä pyörineen kirjoittamatta jääneen viimeisen kirjan tiimoilla.
Agatha Christien murhasuunnitelmat sisältää aiemmin julkaisemattomat novellit Mies joka tiesi ja varhaisen Miss Marple -tarinan luonnonksen Talonmiehenrouvan tapaus.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- http://agathachristie.com.
- www.johncurran.info.
- Paasilinna - John Curran.

Forgione, Francesco: Mafia export.
Alkuteos: Mafia export, 2009.  Suom. Taru Nyström.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-753-2 (sid.)  33 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
Alaotsikko: Miten Cosa Nostra, Camorra ja 'Ndrangheta ovat valloittaneet maailman.
Made in Italy: Maailmanlaajuisesti järjestäytynyt rikollisuus.
Murhia, huume- ja asekauppaa, lahjontaa, kiristystä – mafian syntilista on vaikuttava. Nykymafia on kasvanut sisilialaisesta suojelubisneksestä maailmanlaajuiseksi organisaatioksi ja ulottanut lonkeronsa Välimereltä koko Eurooppaan ja Amerikkaan. Se on tehnyt itsensä näkymättömäksi piilottamalla liiketoimintansa laillisten yritysten taakse sekä kietomalla hallituksia ja oikeusjärjestelmiä pikkusormensa ympärille. Mafia export luonnostelee kuvan maailmasta, jota mafia pyörittää. Cosa Nostran, Camorran ja ’Ndranghetan yhteinen liikevaihto on suurempi kuin Viron, Slovenian ja Kroatian yhteenlaskettu bruttokansantuote. Mafiaperheet pystyvät vaikuttamaan hallitusten valintoihin, rahoitusjärjestelmiin ja markkinoiden liikkeisiin. Mafia porskuttaa talouskriisistä huolimatta – tai sen ansiosta – ja huumekaupan likapyykki pestään ravintoloissa, hotelleissa ja rakennusfirmoissa ympäri maailman. Mafiaperheet haalivat valtaa saadakseen rahaa ja lisää valtaa. Rahaa liikkuu niin paljon, että sitä ei enää lasketa – se punnitaan. Teos on ällistyttävä kurkistus rikollisjärjestön sisäpiiriin, jossa menneisyys ja nykypäivä elävät rinnakkain yhtä lailla kuin uskonnollisuus ja tehdyt synnit. Mafia export kertoo tunnetuista mafiatapauksista ja tuo nähtäville mafian rikollisen toiminnan lisäksi myös arkipäivän todellisuuden, perheen, ystävyyden, avioliiton ja suhteen lapsiin. Kirja antaa realistisen kuvan ilmiöstä, josta on huomaamatta tullut monissa maissa osa yhteiskuntarakennetta. Valaiseva kuvaus mafian leviämisestä antaa sanalle ”globalisaatio” uuden merkityksen.
Francesco Forgione (s. 1960) on Italian mafianvastaisen komission entinen johtaja, joka on elänyt viimeiset 15 vuotta turvamiesten vartioimana. Mafia Exportin oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.
Lisätietoa:
- Atena - Francesco Forgione.

 
Leon, Donna-Pianaro, Roberta: Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan.
Alkuteos: A taste o Venice, at table eith Brunetti, 2010.   Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25350-1 (sid.)  30 e.     Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Ruoalla on keskeinen rooli Donna Leonin Guido Brunetti -dekkarisarjassa; komisarion vaimo Paola loihtii kirjoissa toinen toistaan herkullisempia aterioita. Nyt Leonin suosikkikokki Roberta Pianaro on kirjoittanut nämä herkkuruoat resepteiksi. Teoksessa ovat mukana sekä Brunettin suosikkipastan ohje ja Paolan kuuluisa omenakakku että isoäidin lasagneresepti. Reseptien avulla voi valmistaa niin juhlavan venetsialaisen aterian kuin pientä kevyempää syötävää. Penne rigate, risotto di zucca... buon appetito!
Nyt kokkaamaan Brunettien tapaan.
Donna Leon DekkariNetissä.


Wierup, Lasse - Larsson, Matti: Ruotsin mafia : prosentti,- vankila- ja siirtolaisjengit lahden takana.
Alkuteos: Svensk mafia, 2007.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-37805-2 (sid.)    Ilm. 6/2011.  Kansikuva.
Rikollisuus Pohjoismaissa on muuttunut. Uuteen rikosaaltoon kuuluvat kiristys, palkkamurhat, levottomuudet, todistajien vaientaminen ja lahjukset. Miten näin on käynyt ja miksi juuri nyt?
Ruotsalaistoimittajat Lasse Wierup ja Matti Larsson ovat vastauksia jäljittäessään kartoittaneet rikollisjengejä, niiden konnia ja heidän rikoksiaan. Kirjoittajakaksikko on tavannut maansa jengipomoja ja jengin jättäneitä, haastatellut poliiseja ja syyttäjiä, kuullut rikosten uhreja ja jututtanut lähteitä, jotka eivät aiemmin ole suostuneet haastatteluun. Näistä tarinoista kehkeytyy kauhistuttava kuva maailmasta, jota raha, aseet, väkivalta ja huumeet yhä enemmän hallitsevat – maailmasta, jossa ihmishengen arvo on olematon.
Lasse Wierup on Dagens Nyheterin järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut toimittaja.  HÄn on kirjoittanut ruotsalaisesta rikosmaarilmasta myös soluttautujan näkökulmasta teoksessa Infiltrarören: den smutsigaste härvan inom svensk polis sekä keskiluokan huumeongelmasta kirjassta Kokain.
Matti Larsson toimii uutistoimsto Sirenin päätoimittajana.  Vuonna 2011 hänelle myönnettiin Forening Grävande Journalisterin kunniamaininta toiminnastaan vuoden 2010 eduskuntavaalien aikana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Lasse Wierup.
- DN.se 12.11.2010 - Lasse Wierup, Matti Larsson: Svensk maffia.