Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2010


 Tässä muutama hieno kirja-alaan liityvä tietokirja:


Rakkaudesta kirjaan:

Ekholm, Kai&Repo,Yrjö: Kirja tienhaarassa vuonna 2020.


Hieno kirja Agatha Christiestä:
Curran, John: Agatha Christien salainen muistikirja.

  

Tässä kulttuuriteko:
Doyle, Atrhur Conan: Sherlock Holmes - kootut kertomukset.

Jaakko Anhavan loistava uusi suomennos. Hän on laatinut kirjaan taustoittavan johdannon sekä selitysosion.Upea kirja.


Stott, Rebecca: Korallivaras. Avain.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/korallivaras.jpg
Erityisen hieno dekkari, suosittelen!!Bagge, Tapani-Mäki, Harri Istvan: Paha paikka.
Arktinen banaani 2010.
ISBN 978-952-5768-71-8 (sid.) 23 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Ronald Reagan ja Richard Nixon – tai siltä miehet ainakin näyttävät – ryöstävät pankin jossain kyläpahasessa keskellä Pohjanmaata ja karkaavat kälyisellä Datsun 100 A:lla. Perään lähtevät salaperäinen toinen auto, paikkakunnan rehtori, väkivaltaisuudestaan tuttu tamperelainen poliisi sekä monta muuta. Ongelmia aiheuttaa myös pankkiholvista löytynyt tuntemattoman miehen ruumis.
Mustan huumorin sävyttämistä ja toiminnallisista dekkareistaan tunnettu Tapani Bagge (Puhaltaja, Musta taivas, Valkoinen hehku) ja lasten- ja nuortenkirjoistaan aiemmin tunnettu Harri István Mäki ovat iskeneet voimansa yhteen ja kirjoittaneet yhden viime vuosien hauskimmista ja toiminnallisimmista kotimaisista rikosromaaneista. Veijariromaani ei ole koskaan ollut näin verinen ja synkeänhauska.
Tapani Bagge DekkariNetti.

 

Bruen, Ken: London Boulevard.
Alkuteos:  London Boulevard, 2001.  Suom. Pasi Punnonen.
Arktinen banaani 2010.
ISBN 978-952-5768-73-2 (sid.) 23 e.   Ilm. 10/2010.
Huom!  Kirja ilmestyy kesäkuussa 2011.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ken Bruen.
- www.kenbruen.com.

Parkkari, Jukka: Suoraan hevosen suusta.
Arktinen banaani 2010.
ISBN 978-952-5768-770-0 (sid.) 25 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1990-luvun alussa suuri ja mahtava valtiokokeilu Neuvostoliitto oli tullut tiensä päähän. Se ei tietenkään tarkoittanut Venäjän poliittisten ja sotilaallisten intressien vähenemistä Suomessa. Sotilastiedustelupalvelu GRU teki vakoilijoineen parhaansa ottaessaan mittaa suomalaisesta vastavakoilusta. Helsinki tunnettiin kylmän sodan aikana vilkkaana vakoilukeskuksena, mutta keskustan alla kulkevat sokkeloiset kauppatunnelit eivät ole menettäneet merkitystään varjostajien eksytystoimissa sen jälkeenkään. Tämä ei ole poikien seikkailukertomusta, vaan diplomatian varjoisamman puolen arkipäivää.
Vuosikymmen puolivälissä Suomeen saapuu uusi sotilasasiamies. Nuori ja fiksunoloinen majuri ohjataan perheineen Töölöön mukavasti asustelemaan. Tehtaankadulla kokenut ja sympaattinen esimies ymmärtää vakoilutehtäviin saapuneen, vielä hämmentyneen tulokkaan epävarmuutta uusien läntisten haasteiden edessä. Kaiken takana leijuu vanhan tutun, Viktor Vladimirovin isällinen, mutta oman synkän historiansa kanssa elävä hahmo. Majurin pasmat kuitenkin
sekaantuvat nuoruudenrakkauden ilmestyessä mukaan kuvaan, ja onpa suomalaisilla kollegoillakin yllättävä strategiansa majuriparan ja hänen maanmiestensä pään sekoittamiseksi.
Jukka Parkkarin romaanimuotoon laatiman lähihistorian vakoilukuvauksen nimi Suoraan hevosen suusta tarkoittaa ilman välikäsiä saatua korkean tason tietoa. Tietoa Parkkarilla itselläänkin on. Kansan Uutisten journalistisesti arvostetun Viikkolehden pitkäaikainen toimituspäällikkö ja päätoimittaja hämmentää poikkeuksellisella yhdistelmällä: johtavan vasemmistolehden sotilasansiomitalilla palkittu toimittaja ja yli puoluerajojen arvostettu lähihistorioitsija. Parkkari on julkaissut Juha RuusuvuorenTimo Mäkelän kanssa myös parodisia romaaneja suojelupoliisin etsivä Usko Kyykän seikkailuista sekä tehnyt käsikirjoituksia sarjakuviin.
Lisätietoa:
- Hs.fi 20.10.2010 - Totuus olkoon aseemme.

Schatz, Roman: Parturi.
Arktinen banaani 2010.
ISBN 978-952-5768-74-9 (sid.) 23 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Helteinen Helsinki heinäkuussa Tukholma-syndrooman näyttämönä. Rikosylikonstaapeli Elina Havumäki on panttivankitilanteiden purkamiseen hiljattain koulutettu neuvottelija, joka jo havittelee ylennystä rikoskomisarioksi. Pian Elinalla käykin tuuri. Kuin tilauksesta Helsingin keskustassa sijaitsevaan jalokiviliikkeeseen tehdään epäonninen ryöstö, jonka seurauksena ryöstäjät kaappaavat viereisen parturiliikkeen partureineen ja asiakkaineen panttivangeikseen. Ryöstäjät yrittävät keksiä keinon jolla selvitä tilanteesta. Heidän pitäisi esittää vaatimuksia, mutta mitä? Pian koko parturiliike panttivankeja myöten yrittää keksiä, mitä ryöstäjät voisivat vaatia, äänekkäimpinä toimittajaveteraani Laamanen sekä sosiaalisen median erityisosaaja Solasvuo. Elina haluaa näyttää osaamisensa ja selvittää tilanteen puhumalla, mutta vanhan koulun komisario Mäntylä haluaa jo paikalle Karhu-ryhmän. Roman Schatz on kirjoittanut tähän asti kirjallisimman teoksensa. Parturi on tiivis ja railakas satiiri yhteis- ja ehkä koko ihmiskunnankin nykytilasta. Samalla se parodioi omaa kerrontatapaansa, pohjoismaista poliisiromaania.
Schatz syntyi vuonna 1960 kauniin alppijärven rannalla Saksan ja Sveitsin rajalla. Luettuaan itsensä katolisessa Etelä-Saksassa ylioppilaaksi ja toimittuaan ilmavoimien ylikersanttina hän muutti Länsi-Berliiniin. Siellä hän oli opiskelevinaan germaanista ja romaanista filologiaa, kunnes 1980-luvun puolivälissä eksyi hormonaalisista syistä Helsinkiin. Schatz on esiintynyt televisiossa ja valkokankaalla sekä kirjoittanut oppi-, tieto- ja kaunokirjoja. Tähän mennessä hän on julkaissut yhteensä kolmisenkymmentä kirjallista teosta Suomessa ja saksankielisissä maissa. Suomen virallisena valtakunnansaksalaisena tunnettu Roman Schatz esiintyy yhdessä Juha Vuorisen kanssa viikoittaisessa radio- ja tv-ohjelmassa syksystä 2010 alkaen.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Roman Schatz.

Wignal, Kevin: Lipun varjo.
Alkuteos: The dark flag, 2010.  Suom. Mika Tiirinen.
Arktinen banaani 2010.
ISBN 978-952-5768-72-5 (sid.) 23 e.   Ilm. 10/2010.    Kansikuva.
Kuka on Conrad Hirst? -romaanillaan säväyttänyt englantilainen Kevin Wignall astuu jälleen kansainvälisen vakoilun moraalisesti hämärälle alueelle uudessa romaanissaan Lipun varjo . Sam Webster on nuori englantilainen mies, joka on mukana epämääräisissä Lähi-idän operaatioissa. Mukana ovat Kuka on Conrad Hirst? -romaanista tutut tyylikeinot: lyhyt, toteava lause, melankolinen perustunnelma, nopeasti mutta rajusti ohi vilahtava väkivalta. Kirja tarjoaa uskottavimman selityksen salaliittoteoreetikoita piinaavalle ongelmalle: miksi World Trade Center -tornit romahtivat? Samalla kirja on koskettava kuvaus elämän pituisesta valheesta ja siitä, kun ihminen pyrkii turhaan valheesta eroon ja yrittää aloittaa uuden elämän. Tämän romaanin kohdalla vertaukset Graham Greeneen ovat enemmän kuin paikallaan. Wignall on yksi tärkeimpiä uusia englantilaisia rikoskirjailijoita.
Kevin Wignallilta toinen suomennettu dekkari. Kesäkuussa 2009 ilmestyi suomeksi Wignallin ensimmäinen suomennos Kuka on Conrad Hirst?
Kevin Wignall (s. 1966) on nouseva brittikirjailija, joka yhdistää napakkaan kovaksikeitettyyn tyyliin älyllistä otetta.  Kirjailija vieraili Suomessa 5.-6.6.09 Arktisen Banaanin kutsumana.  Hän esiintyy mm. Kouvolan dekkaripäivillä 6.6.09.
Lisätietoa:
- Arktinen Banaani - Kevin Wignall.
- Kevin Wignall - Home Page.
- Contemporary Nomad.


Avain

Stott, Rebecca: Korallivaras.
Alkuteos: The coral thief, 2009.  Suom. Arto Schroderus. 
Avain 2010.
ISBN 978-951-692-804-6 (sid.) 33 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Pariisiin anatomiaa opiskelemaan pyrkivä Daniel Connor hukkaa heti kaupunkiin saapuessaan harvinaiset matkatavaransa, joiden varaan hänen tulevaisuudensuunnitelmansa on rakennettu. Siitä alkaa romanttinen trilleri, jonka näyttämönä on Napoleonin kukistumisen jälkeinen Pariisi, joka kuhisee maailmalta haalittuja aarteita, rintamalta palanneita sotilaita, taiteilijoita, tiedemiehiä ja rikollisia. Tavaroitaan jäljittävä Daniel joutuu yhä syvemmälle filosofi-varkaiden ja pakolaisten maanalaiseen verkostoon – eikä hän pian enää tiedä, kummalla puolella lakia hän itse on. Korallivaras näyttää vieneen myös anatomian opiskelijan sydämen.
Korallivaras on tieteenhistoriallinen trilleri, joka johdattaa lukijansa evoluutioteorian ensiaskelille Pariisin Jardin des Plantesiin George Cuvierin ja Jean-Baptiste Lamarckin kiihkeisiin kiistoihin. Myös korallivarasta jäljittävällä poliisipäälliköllä Henri Jagot'lla on todellinen esikuva, legendaarinen mestarivaras Francois-Eugene Vidocq, joka nostettiin Ranskan turvallisuuspalvelun ensimmäiseksi päälliköksi vuonna 1811. Rebecca Stott tarjoaa valistavan, viihdyttävän ja eroottisesti latautuneen oppitunnin Euroopan historiasta ja modernin maailmankatsomuksen muotoutumisesta.
Rebecca Stott vieraili Helsingissä elokuussa 2010 ja esiintyy muun muassa Akateemisessa Kirjakaupassa Taiteiden yönä.  Stott asuu Cambridgessä ja toimii luovan kirjoittamisen professorina.
Rebecca Stottin vuonna 2007 ilmestynyt Ghostwalk on tulossa suomeksi jo ensi keväänä 2011. Upeata.  Sitä kannattaa odottaa.
Tieteenhistoria, trilleri ja kaunis kieli on upea sekoitus!!!
Erinomainen kirja ja upea lukuelämys. Suosittelen.
Rebecca Stott DekkariNetissä.

 Bazar


Alten, Steve: Mayojen testamentti.
Alkuteos: Domain, 2001. Suom. Laura Beck.
Bazar 2010.
ISBN 978-952-5635-89-8 (sid.)   Ilm. syksy 2010.
Muinaiset mayat olivat kiinnostuneita ajanlaskusta, ja he pystyivät ennustamaan taivaankappaleiden liikkeitä tuhansien vuosien päähän. Heidän 2000 vuotta vanhassa kalenterissaan ennustetaan ihmiskunnan tuhoutuvan, kun viides ja viimeinen Suuri sykli päättyy talvipäivänseisauksena 21. joulukuuta 2012. Arkeologi Julius Gabriel on uhrannut koko elämänsä mayojen ennustuksen tutkimiseen. Hän on saanut selville, että maapallolle on jätetty ohjeet ihmiskunnan tuhon estämiseksi. Tässä palapelissä yhdistyvät Kukulcánin pyramidi, Stonehenge, Gizan pyramidit, Angkor Watin temppeli, Nazcan autiomaan piirrokset ja Piri Reisin kartta. Julius Gabriel kuitenkin kuolee pilkattuna ja halveksittuna ennen kuin ehtii ratkaista arvoituksen. Hänen poikansa Mick Gabriel yrittää jatkaa isänsä tutkimuksia tuomiopäivän vääjäämättä lähestyessä.  Vuonna 2012 tumma latinokaunotar, psykiatri Dominique Vazquez aloittaa harjoittelujaksonsa Miamissa sijaitsevassa vankimielisairaalassa. Hänen vastuulleen määrätään Mick Gabriel, paranoidi skitsofreenikko, jolla on harvinaisen korkea älykkyysosamäärä. Sairaalan johtajan mukaan Mickillä ei ole toivoa vapautumisesta. Vastoin tahtoaankin Dominique kiinnostuu miehestä, jolle hän on viimeinen toivo ihmiskunnan pelastamiseksi. Talvipäivänseisaus on vain muutaman kuukauden päässä...
Lisätietoa:
- Bazar - Steve Alten.
- www.stevealten.com.

Falcones, Ildefonso: Fatiman käsi.
Alkuteos: La mano de Fatima, 2009. Suom. Satu Ekman ja Taina Helkamo.
Bazar 2010.
ISBN 978-952-5637-02-1 (sid.)   35 e.   Ilm. 10/2010.
Huikea historiallinen seikkailu 1500-luvun Andalusiassa.   Kansikuva.
Granada, 1568. Islaminuskoiset maurit nousevat kapinaan heitä sortaneita ja nöyryyttäneitä kristittyjä vastaan. Sierra Nevadan rinteillä virtaa veri, ja viikkojen kuluessa taistelut maurien ja kuningas Filip II:n sotajoukkojen välillä kiihtyvät ja leviävät laajemmalle. Viikot muuttuvat kuukausiksi ja kuukaudet vuosiksi, mutta lopulta kapinalliset joutuvat taipumaan ylivoiman edessä. Kuninkaan joukot lyövät mauritaistelijat, ja kymmenien tuhansien maurien yhteisö karkotetaan Granadasta ja hajotetaan eri puolille Espanjaa.
Yksi kapinallisista on nuori Hernando, poikkeuksellisen taitava muulien käsittelijä, jolle itse maurien kuningas on antanut tehtäväksi huolehtia kapinallisten ryöstelemien aarteiden kuljetuksesta. Muut maurit karttavat Hernandoa, koska hän on vain puoliksi muslimi: hän sai alkunsa, kun katolilainen pappi raiskasi hänen äitinsä.
Hernandon kohtalo on elää iäti kahden uskonnon välissä, ja hänen on vaikea löytää paikkaansa mauriyhteisössä. Kapinan kuohuessa kiivaimmillaan Hernando löytää vihdoin kiinnekohdan elämäänsä. Se on tummasilmäinen Fatima, nuori leskiäiti, jonka rinnalla hän tuntee viimeinkin olevansa kokonainen. Fatiman kauneus on kuitenkin lumonnut myös Brahimin, Hernandon isäpuolen, ja tämä on valmis äärimmäisiin tekoihin pitääkseen nuoret erossa toisistaan.
Fatiman käsi on historiallinen seikkailuromaani vailla vertaa. Kahden kulttuurin ja lopulta myös kahden rakkauden välissä painiskelevan Hernandon kertomus kietoutuu tiiviisti Espanjan maurivähemmistön traagiseen kohtaloon, jota Ildefonso Falcones kuvaa Meren katedraalista tutulla historiallisella tarkkuudella.
Ildefonso Falconesiltä on ilmestynyt v. 2008 suomeksi historiallinen romaani Meren katedraali Bazarin kustantamana. Kirjasta on ilmestynyt pokkaripainos v. 2010.
Lisätietoa:
- Bazar - Ildefonso Falcones.

Faletti, Giorgio: Viimeinen katse.
Alkuteos: Niente di vero tranne gli occhi, 2004.  Suom. Laura Lahdensuu.
Bazar 2010.
ISBN 978-952-9107-94-3 (sid.)    33 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
New Yorkissa liikkuva sarjamurhaaja valitsee uhrinsa varakkaiden ja etuoikeutettujen perheiden lapsista, jotka ovat suistuneet turmeltuneeseen elämään. Uhrit on puettu Tenavat-sarjakuvan hahmoiksi. Siinä kaikki, mitä poliisi murhaajasta tietää. Samaan aikaan Roomassa poliisi Maureen Martini menettää väkivaltaisesti näkönsä. Hänen silmiinsä siirretään verkkokalvot, joiden avulla näkö palautuu. Uudet verkkokalvot tuovat myös outoja näkyjä tapahtumista ja ihmisistä, jotka Maureen pian yhdistää New Yorkin murhiin.  Viimeinen katse on murhamysteeri ja monitasoinen dekkari, joka vie lukijan Rooman ja New Yorkin maisemiin. Kirjaa on myyty yli 2 500 000 kappaletta ja sen käännösoikeudet on myyty 15 maahan.
Faletti on kirjoittanut kuusi romaania, joista aiemmin on suomennettu esikoisteos Minä tapan (Bazar 2007).
Giorgio Faletti DekkariNetissä.

Gelinek, Joseph: Kymmenes sinfonia.
Alkuteos: La decima sinfonia, 2007.   Suom. Terttu Virta.
Bazar 2010.
ISBN 978-951-5635-85-0 (sid.)   32 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Esikoinen ja ensimmäinen suomennos.
Nuori musiikkitieteen lehtori Daniel Paniagua saa esimieheltään lipun ainutkertaiseen konserttiin: arvostettu englantilainen kapellimestari ja Beethoven-asiantuntija Roland Thomas esittää Madridissa tarkoin valitulle yleisölle rekonstruktionsa Beethovenin myyttisestä kymmenennestä sinfoniasta. Daniel lähtee konsertista ihastuneena mutta hämmentyneenä; musiikki todellakin oli kuin itse Beethovenin säveltämää. Kaikkia esitys ei kuitenkaan näytä miellyttäneen, sillä Thomas katoaa ja löytyy pian raa'alla tavalla surmattuna. Danielin on saatava tietää, mistä konsertissa esitetty sävellys on peräisin, ja hän ryhtyy selvittelemään teoksen taustoja. Hän yhdistää voimansa Thomasin murhaa tutkivan komisario Aguilarin kanssa, ja heitä avustaa myös peloton nuori tuomari Susana Rodríquez Lanchas. He ajautuvat mukaan kiihkeätempoiseen seikkailuun, joka on täynnä hengenvaarallisia käänteitä ja yllättäviä kohtaamisia. Arvoituksellista sävellystä ympäröi tiheä vaarojen verkko, jossa vaanii häikäilemättömiä, vaikutusvaltaisia miehiä ja naisia.  Mitä merkitsee Thomasin ruumiiseen tatuoitu numerosarja? Entä tietääkö kukaan, mitä tapahtui Wienissä vuonna 1826, kun Beethoven tapasi espanjalaisen ratsastuskoulun johtajan tyttären?
Joseph Gelinek on espanjalaisen musiikkitieteilijän salanimi. Nimi on peräisin pianovirtuoosilta, joka 1700-luvun lopussa hävisi Beethovenin kanssa pianoilla käymänsä musiikillisen kaksintaistelun.  Esikuvansa tavoin kirjailija-Gelinek soittaa pianoa ja säveltää.  Lisäksi hän on perehtynyt syvällisesti Beethovenin elämään ja sävellyksiin, etenkin tämän vähemmän tunnettuihin teoksiin.  Hän suhtautuu intohimoisesti myös kirjallisuuteen ja elokuviin.  Kymmenes sinfonia on Gelinekin esikoisteos ja se synnytti valtavan kohun jo ennen ilmestymistään.Blue Moon


Arnaldur Indriðason: Sameissa vesissä.
Alkuteos: Myrká, 2008.   Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2010.
ISBN 978-952-5410-59-4 (sid.)   29 e.    Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Mies etsiytyy naisen seuraan baarissa, panee tyrmäystippoja hänen juomaansa ja vie  hänet asuuntonsa.  Sitten mies löydetään kotoaan kurkku auki viillettynä, ja naisen läsnäolosta on jälkiä.  Rikospoliisi Erlendur on lomalla tietymättömissä, ja kollega Elínborg saa tapauksen tutkittavakseen.  Mikä vainaja on miehiään?  Vastauksen etsiminen vie Elínborgin Reykjavikin hämäriin piireihin ja miehen kotiseudulle, ja jälleen menneisyys on nykyajassa.
Arnaldur on loistava kirjoittaja.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

McGilloway, Brian: Rajamailla.
Alkuteos: Borderlands, 2007.   Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2010.
ISBN 978-952-5410-60-0 (sid.)   29 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos ja esikoisteos.
Nuoren naisen ruumis löytyy Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajalinjalta.  Tasavallan poliisin, Gardan, komisario Benedict Devlin saa tehtävän, jonka hoitaminen vaatii yhteityötä rajan yli ja joka tuo vastaan myös vanhoja tuttuja.  Devlin on nuori, kunnollinen, kirkossa käyvä, raitis pienten lasten isä, mutta särönsä on hänessäkin, eikä murhan selvittäminen suju tasaisesti.
Brian McGilloway on syntynyt Pohjois-Irlannin Derryssä 1974 ja opettaa äidinkieltä kotikaupunkinsa St. Columb's Collegessa. Hän asuu vaimonsa ja kahden poikansa kanssa lähellä Irlannin taasavallan ja Pohjois-Irlannin niin kutsuttua rajamaata. Romaaninsa McGilloway sijoittaa tasavallan puolelle, mutta antaa päähenkilönsä liikkua nyt jo rauhoittuneen rajan molemmin puolin ja tehdä yhteistyötä rajan poikki.
Rajamailla on Brian McGillowayn kiitetty esikoisteos.
Brian McGilloway DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Lankeemuksia.
Alkuteos: The falls, 2001.  Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2010.
ISBN 978-952-5410-61-7 (sid.)    31 e.   Ilm. 10/2010.    Kansikuva.
Opiskelija katoaa Edinburghissa.  Juttuun liittyy pienessä ruumisarkussa oleva nukke.  Ja roolipeli verkossa.  Komisario John Rebus tarttuu arkkuun, joka tuo hänen mieleensä vastaavat tapaukset kaukaa 1830-luvulta.  Rikoskonstaapeli Siobhan Clarke jää koukkuun salaperäisen Quizmasterin verkossa antamiin arvoituksellisiin vihjeisiin.  Apulaispoliisipäällikkö ei ole tapahtumien kulusta mielissään, ja sekä Rebusin että Clarken ura joutuu katkolle, eikä henkikään ole turvassa...
Hienoa, että saadaan Rankinilta uusia suomennoksia.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Arnaldur Indriðason : Mies järvessä.
Alkuteos: Kleifarvatn, 2004. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2010.
ISBN 978-952-5410-58-7 (nid.)   9,00 e.   Ilm.   8/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2007.Conranic

Hammet, Dashiell: Kylmät jäähyväiset.
Alkuteos: The Big Knockover and other stories, 1966.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Conranic 2010.  (Sormenjälki-sarja).
ISBN 978-951-612-064-8 (sid.)    Kansikuva.
Dashiel Hammettin lyhyt, pyylevä, viiksekäs ja fyysisestä kivusta piittaamaton Continental-toimiston yksityisetsivä loi prototyypin yhä uusille kovanaamaisten etsivien sukupolvelle. Hän on myös tämän novellikokoelman tarinoiden sankari. Etsivän ainoa intohimo on hänen työnsä, ja tämän teoksen kertomuksissa työ vie hänet selvittelemään kokonaisen saariyhteisön rosvousta, yhden kadonneen ja toisen kidnapatun tyttären tapauksia sekä pankkiryöstöä, jonka on määrä lyödä laudalta kaikki aiemmat. Tapahtumien pyörteessä etsivä kohtaa vallankumousta paenneita venäläisiä aatelisia, röyhkeitä ja määräileviä bisnespomoja sekä muun muassa sellaisia roistoja kuin Babe McCloor, Bluepoint Vance, Meksikolais-Paddy ja Aakkos-Shorty McCoy. Itsekin aikoinaan yksityisetsivänä toiminut Dashiell Hammett on lakonisen ilmaisun mestari, ja hän käytännöllisesti katsoen loi kovaksikeitetyn rikosromaaniperinteen.
Sisältö:  Lillian Helllmanin johdanto.  Kertomukset: Couffignalin ryöväys, Kärpäspaperi, Gatewoodin tapaus, Suuri pankkikeikka ja
106 000 dollaria verirahoja.  Suomennos sisältää vain noin puolet laajan alkuteoksen The Big Knockover novelleista.
Dashiell Hammett DekkariNetissä.
 

 

FinnEpos

Kirsi, Mario: Farmaks-juttu.
FinnEpos 2010.
ISBN 978-952-9523-69-6 (nid.)  18,70 e.   Ilm. 11/2010.   Kansikuva.
Leo kumartui koettamaan vanhan miehen pulssia. Sitä ei ollut. Boris oli kuollut myös heti. Laukaus oli osunut selän vasemman lapaluun alta jonnekin sydämen lähelle. Pumppu oli lakannut toimimasta. Päänahassa näkyi leveä arpi. Se oli jäänyt aikanaan ompelematta kunnollisesti kiinni ja arpeutunut rättiin sidottuna. Punertavat silmälasit olivat lentäneet päästä ja menneet rikki. Mies ei enää niitäkään tarvinnut kuten ei peruukkiakaan.
Pirita astui eteenpäin varovasti kuin peläten kuolleitten heräämistä, kumartui Boriksen ylle ja työnsi kätensä tämän puvun rintataskuun, otti sieltä kaiken minkä sai ja nosti pöydälle. Hän aukaisi lompakon ja kävi läpi sen sisällön, mutta ei ottanut pois muuta kuin pienen, nähjäisen valokuvan…
Kirsin edellisen vuonna 2004 ilmestyneen jännärin "Pahalla on kiire " ammattitappaja Farmaks on nyt pääosassa tässä kirjassa. Oliko hän oikeasti ammattitappaja vai  kuka hän oli?  Ja miten hänestä tuli se mikä hän oli? Kirsimäistä, leppeää jännitystä, tapahtumien vyyhtejä ja ihmissuhdekiemuroita.
Mario Kirsi DekkariNetissä.

 


 

Gummerus


Kotimaiset


Kilpi, Marko: Elävien kirjoihin.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8358-9 (sid.)         Ilm. 10/2010.
Huom!   Kirja ilmestyy keväällä 2011.
Finlandia-ehdokkaan uusi romaani poliisin työn järkyttävästä arjesta. Marko Kilven kolmannessa rikosromaanissa Elävien kirjoihin seurataan näköalapaikalta poliisin taistelua mutkistuvaa huumekauppaa vastaan. Vanhempi konstaapeli Olli Repo saa kumppanikseen kokeneen poliisin, joka käyttää epätavanomaisia metodeja ja toimii liiankin itsenäisesti. Sisäisiltä hankauksilta ei voida välttyä. Kilpi eläytyy myös paatuneen rikollisen nahkoihin. Pike on kulmakunnan huumekaupan kuningatar, joka vankilassa synnyttää pojan. Vapauduttuaan äiti haluaa tavallisen arjen. Hän opettelee kaupassakäyntiä ja päiväkävelyä lastenvaunujen kanssa. Kaikki on kuitenkin vaikeaa. Eikä pojan isää, Lallia, pääse pakoon. Onko mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä, kun menneisyys on tahrattu?
Marko Kilpi on omintakeisen lähestymistapansa ja eläytymiskykynsä ansiosta poikkeuksellinen rikoskirjailija. Poliisin työn kuvaus ei jää vain näyttämisen tasolle, sillä Kilpi panee lukijansa pohtimaan syviä moraalisia kysymyksiä. Hän nostaa rohkeasti esiin arvoja, joita pidetään itsestäänselvyyksinä, ja tarttuu ilmiöihin, jotka ovat yhteiskuntamme polttavimpia ongelmia.
Kolmas dekkari palkitulta kirjailijalta.
Marko Kilpi DekkariNetissä.

Paasilinna, Mauri: Ivan Petrov ja Helsingin henki.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8298-8 (sid.)    Ilm. 8/2010.    Kansikuva
Agenttijännäri ohjustiedustelusta ETY-kokouksen kulisseissa.
Kesällä 1975 Suomesta tulee idän ja lännen kohtaamispaikka ainutlaatuisella tavalla. Presidentti Urho Kekkosen unelma ja vuosikausien työ puolueettomuuspolitiikan hyväksi toteutuvat Ety-kokouksena, joka saa 35 maan johtajat saman pöydän ääreen.
Liennytyksen vastavoimat kuitenkin tekevät työtään kokouksen kulisseissa. Neuvostoliiton uusien mannertenvälisten ohjusten piirustukset putkahtavat esiin helteisessä Helsingissä ja niitä kaupataan CIA:lle. Lännen agentit koettavat saada tilanteesta selvyyttä. Venäläiset ehkä pelaavat maailmanpolitiikkaa kaksilla korteilla, tai sitten kysymyksessä on disinformaatio, jonka tarkoituksena on harhauttaa lännen tiedustelu, ellei jopa tuhota kokouksen tulokset.
Tapahtumien keskiössä toimii KGB:n agentti Ivan Petrov, joka liikkuu niin vilkkaasti, että hän katoaa myös maanmiehiltään. Hän on päättänyt ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja vetää välistä jotain itselleen uuden elämän aloittamiseksi.
Mauri Paasilinnan agenttiromaani Ivan Petrov ja Helsingin henki on nostalginen ja jännittävä kertomus ajalta, jolloin maailmassa vielä saattoi valita hyvän ja pahan väliltä. Ongelmana oli vain erottaa ne toisistaan.
Lisätietoa:
- Gummerus - Mauri Paasilinna.
- Wikipedia - Mauri Paasilinna.

Ulkomaiset

Baldacci, David: Kaappaus.
Alkuteos: Firs family, 2009.  Suom. Antti Autio.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8095-3 (sid.)    Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
Ne vaikuttivat ihan tavallisilta lasten syntymäpäiväkutsuilta. Oli ilmapalloja ja kakku, leikkejä ja lahjoja, ystäviä ja sukulaisia. Juhlat olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin tavalliset. Ne pidettiin presidentin huvila-alueella, Camp Davidilla, ja ilta päättyi presidenttiperheen sukulaistytön kidnappaukseen ja tämän äidin murhaan. Rikospaikalle osuneiden Sean Kingin ja MichelleMaxwellin ei ole tarkoitus sotkeutua tapaukseen, eikä FBI:kään haluaisi yksityisetsiväkaksikkoa reviirilleen. Mutta vuosia sitten Sean King pelasti nykyisen presidentin, silloisen senaattorin, poliittiselta katastrofilta ja on ainoa henkilö, johon presidentin vaimo Jane Cox luottaa. Jane painostaa Seanin ja Michellen epätoivoiseen etsintäoperaatioon kidnapatun veljentyttönsä pelastamiseksi. Omituiset yksityiskohdat ja salailuyritykset herättävät kaksikossa epäilyksiä. Miksi osa kuolleen naisen verestä oli viety rikospaikalta? Miksi Jane Cox valehtelee? Kuka petti ja ketä? Entä jos kaappareiden motiivit ovatkin aivan jotain muuta kuin suurvallan massiivinen turvallisuuskoneisto olettaa?
David Baldacci DekkariNetissä.

Child, Lincoln: Utopia.
Alkuteos: Utopia, 2002.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8219-3 (sid.)    Ilm. 9/2010.    Kansikuva.
Nevadan autiomaassa kangastuksen lailla väikkyvä Utopia on maailman kahdeksas ihme. Valtavan lasikuvun alle rakennetun huippumodernin huvipuiston laitteet avaruusasemasta hologrammihalliin ovat niin aidon tuntuisia, että ne voisivat olla taikuutta.
Aivan omanlaistaan taikuutta suunnittelee myös John Doe -niminen mestaririkollinen; taikuutta jonka suuri huipentuma on oleva Utopian lasikupuun sijoitettujen muoviräjähteiden yhtäaikainen laukaiseminen alapuolella tietämättöminä liikkuvien 20 000 kävijän niskaan. Huvipuiston laitteita ja uloskäyntejä ohjaavan tietokonejärjestelmän kaapannut Doe vaikuttaa täysin pysäyttämättömältä – ellei huvipuiston laitteet aikanaan ohjelmoinut tohtori Andrew Warne saa uutta neronleimausta seuraavan kolmen tunnin sisällä.
Lisätietoa:
- Gummerus - Lincoln Child.

Connelly, Michael: Lohikäärmeen merkki.
Alkuteos: Nine dragons, 2009.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8236-0 (sid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Los Angelesin poliisilaitoksen konkarietsivä Harry Bosch saa tutkittavakseen kiinalaisen kulmapuodinpitäjän murhan. Rikos vaikuttaa tyypilliseltä jengiläisten iskulta, mutta jokin tekotavassa jää vaivaamaan perinpohjaisuudestaan tunnettua etsivää.
Johtolanka johtolangalta Bosch ajautuu lähemmäksi mahtavia ja pelättyjä triadeja, kiinalaisten rikollisliigoja. Triadien ympärillä pyörivistä villeistä tarinoista huolimatta Bosch ei kallista korvaansa, kun nimettömät tahot kehottavat häntä luopumaan jutun penkomisesta vakavien seuraamusten uhalla. Vasta videoviesti, jossa näytetään Boschin Hongkongissa asuvaa tytärtä Madeleinea tuoliin sidottuna, saa Boschin ymmärtämään miten vaarallisen vastustajan kanssa hän on astunut kehään.
Tyttären kaappaus on kuin suoraan veteraanietsivän pahimmasta painajaisesta, mutta Bosch ei olisi Bosch ellei hän päättäisi kukistaa ja rangaista tyttärensä kidnappaajia korkeimman omakätisesti. 
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Perimä.
Alkuteos: Intervention, 2009.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8169-1 (sid.)    Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Mikä saa ihmiset hakemaan apua itämaisten hoitomuotojen harjoittajilta tai jopa henkiparantajilta? Tehdäänkö epätoivolla rahaa? Kuolinsyyntutkija Jack Stapleton alkaa perehtyä vaihtoehtolääkinnän maailmaan suoritettuaan ruumiinavauksen nuorelle opiskelijalle, joka menehtyi pian kiropraktikolla käynnin jälkeen. Jackin entinen opiskelukaveri, arkeologi Shawn Daughtry tekee löydön luvattomissa kaivauksissa Pietarinkirkon alla. Hän saa vihiä salaisuudesta, jonka paljastumisella olisi valtaisat kirkolliset ja lääketieteelliset seuraamukset. Tapaukseen tahtomattaan sotkettu kardinaali James O’Rourke, Jackin ja Shawnin ystävä hänkin, kääntyy Jackin puoleen salatakseen tutkimukset, jotka voisivat murentaa koko paavi-instituution.
Robin Cook DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Käärmeenpesä.
Alkuteos: A darker place, 2009.  suom. Pekkar Marjamäki.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8223-0 (sid.)    Ilm. 8/2010.    Kansikuva.
Putinin hallintoon pettynyt venäläinen menestyskirjailija, entinen laskuvarjosotilas Alexander Kurbsky päättää loikata Länteen. Hän on kuitenkin nähnyt liian monen samaa yrittäneen joutuneen GRU:n väkivaltaisiin kouriin, joten hän tekee monimutkaisen pakosuunnitelman uusien liittolaistensa, Sean Dillonin joukkion kanssa. Se on onnistunut siirto Isolle-Britannialle... lukuun ottamatta yhtä seikkaa. Kurbsky työskentelee edelleen venäläisille. Suunnitelmana on soluttautua tiedustelupalvelun korkeimmille tasoille, ja Kurbskyllä on omat syynsä tehdä tehokkainta mahdollista työtä. Hänelle on sama, mitä hän joutuu tekemään tai minne menemään... tai kenet hän joutuu tappamaan.
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.

Holt, Anne: Kasvoton tuomio.
Alkuteos: Pengemannen, 2009.  Suom. Sanna Manninen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8170-7 (sid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Joulukuu 2008. Norjan talvi on luminen, ja uuden vuosituhannen ensimmäinen talouskriisi ravistelee jouluun valmistautuvaa kansaa. Kesken joulunvieton kriminologi Inger Johanne Vikin rikostutkijamies Yngvar Stubø kutsutaan Bergeniin murhatutkimuksiin.Bjørgvinin pidetty naispiispa on löydetty puukotettuna jouluaattoyönä keskeltä pientaloalueen katua. Murha-aalto käynnistyy myös Oslossa, ja Inger Johanne Vik alkaa selvittää mahdollista yhteyttä piispan, turvapaikanhakijan ja monien muiden murhien välillä. Vaikka tekotavat eroavat, murhien taustalta hahmottuu yhteinen motiivi - viha - eikä tekijää pidä etsiä ainoastaan Norjan rajojen sisäpuolelta.
Anne Holt DekkariNetissä.

Koontz, Dean: Pako.
Alkuteos: The good guy, 2007.  Suom. Katja  Ruunaniemi.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8246-9 (sid.)    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Kun kivenhakkaaja Tim Carrier istuu oluella ystävänsä baarissa pitkän työpäivän päätteeksi, hänen puheilleen tulee pieni, hermostunut mies. Tämä ojentaa Timille ruskean kirjekuoren, jossa on iso tukku käteistä ja valokuva kauniista nuoresta naisesta. ”Kymmenentuhatta nyt. Loput sitten kun häntä ei enää ole”, mies sanoo ja poistuu baarista. Ennen kuin Tim ehtii toipua hämmästyksestään, hänen viereensä änkeää jo uusi muukalainen – Kray-niminen palkkatappaja, joka luulee Timiä toimeksiantajakseen.  Hengenvaaralliseen seuraan joutuneen Timin on paitsi pelastettava oma nahkansa myös löydettävä valokuvan kaunis nainen ennen Kraytä. Mutta pako paatuneen tappajan kynsistä on hämmästyttävän vaativa laji – varsinkin jos tappaja sattuu olemaan myös poliisi…
Lisätietoa:
- www.deankoontz.com.
- Gummerus - Dean Koontz.

Preston, Douglas: Isku.
Alkuteos: Impact, 2009.  Suom. Heidi Valtonen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8243-8 (sid.)    Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Amatööritähtitieteilijä Abbey Straw ei ole uskoa onneaan. Katsellessaan uudella teleskoopillaan tähtikirkasta taivasta hän näkee kirkkaan tulipallon, joka rysähtää valtavan jyminän saattelemana jollekin Mainen rannikon syrjäisistä saarista. Abbey vohkii isänsä kalastusaluksen ja lähtee meteoriittijahtiin parhaan ystävänsä Jackien kanssa – puistattavin seurauksin.
Muutamaa päivää myöhemmin CIA:n entinen agentti Wyman Ford taivaltaa syvällä Kambodžan viidakossa, tehtävänään selvittää maailmanmarkkinoille ilmaantuneiden, äärimmäisen radioaktiivisten jalokivien alkuperä. Viidakon syvyyksissä Fordia odottaa näky, jota hän ei tule koskaan unohtamaan.  Samaan aikaan Kaliforniassa Nasan Mars-laboratorion huippututkija Jason Freeman löytyy kotoaan murhattuna. Ennen kuolemaansa Freeman oli koettanut selvittää Marsista tulevan radioaktiivisen säteilyn lähdettä.
Wyman Fordille alkaa valjeta, että kaikki kolme tapausta liittyvät toisiinsa. Ja mikä kauhistuttavinta, meteoriitin osuma Mainen rannikolle vaikuttaisi olevan vasta alkusoittoa.
Lisätietoa:
- Gummerus - Douglas Preston.
- Douglas Preston and LincolnChild.

Preston,  Douglas ja Child, Lincoln: Kuoleman asetelma.
Alkuteos: Still life with crows.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8082-3 (sid.)    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Kuolema kulkee Medicine Creekin elokuisilla maissipelloilla. Kansasilaisen pikkukaupungin šeriffi Dent Hazen löytää ensimmäisen ruumiin. Nenätön, huuleton ja korvaton nainen on aseteltu maissikasvuston keskelle raivattuun kehään, ja ruumista ympäröi intiaaninuoliin seivästettyjen varisten vartio. Kun Hazenin pakeille ilmestyy mustapukuinen, kalmankalpea, syvän etelän murretta puhuva herrasmies, joka esittäytyy FBI:n erikoisagentti Pendergastiksi, kelpo šeriffillä on epäilyksensä. Niinpä Pendergast värvää avukseen kylän toisen kummajaisen, mustiin pukeutuvan teinitytön nimeltä Corrie Swanson. Kaksikon tutkimukset vievät heidät syvälle paikkakunnan menneisyyteen, intiaanien ja valkoisten välillä käytyyn veriseen taisteluun – ja takaisin 2000-luvulle, geenimuunteluun erikoistuneen elintarvikeyrityksen tarkoin varjeltujen salaisuuksien äärelle.
Mutta pelloilla ääneti kulkeva viikatemies ei lepää. Maissintähkien keskeltä löytyy yhä uusia lakoon tallattuja kehiä ja niiden keskeltä sama, kammottava kuoleman asetelma.
Kirjailijaparin Douglas Preston ja Lincoln Child luoma agentti Pendergast -sarja on noussut vaivihkaa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, ei vähiten salaperäisen päähenkilönsä ansiosta. Kuoleman asetelma on järjestyksessä toinen Suomessa julkaistu agentti Pendergast -mysteeri. Ensimmäinen Pendergast-tarina, Ihmeiden kabinetti, ilmestyi syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- Gummerus - Douglas Preston.
- Gummerus - Lincoln Child.
- Douglas Preston and LincolnChild.

Vargas, Fred: Jalattomat, elottomat.
Alkuteos: Un lie incertain, 2008.  Suom Marja Luoma.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8114-1 (sid.)    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Komisario Adamsberg matkustaa kollegoineen maahanmuuttoasioita käsittelevään konferenssiin Lontooseen. Kaikki sujuu huolettoman pitkäveteisesti, kunnes hän saa kuulla, että Highgaten hautausmaan liepeiltä on löytynyt parinkymmenen vanhan kengän röykkiö. Ja mitäpä muuta kenkiin laitettaisiin kuin jalat – huolimatta siitä, että jalkojen omistaja on
kuollut aika päiviä sitten… Sikäläinen poliisi alkaa tutkia makaaberia löytöä, ja ranskalaiset palaavat takaisin kotimaahansa vain joutuakseen todistamaan kauhistuttavan verilöylyn jälkiä Garchesissa, Pariisin esikaupungissa. Ruumiin palaset on ripoteltu ympäriinsä niin kuin koko mysteerin ratkaisemiseen johtavat vihjeetkin. Lontoon ja Garchesin tapauksilla tuntuisi kuitenkin olevan jokin omituinen yhteys. Sitä selvittäessään Adamsberg päätyy pieneen serbialaiseen kylään syrjäiselle haudalle. Mikä oikein saa kyläläiset pelkäämään niin? Ja mitä tekemistä vanhalla vampyyritarinalla on tämän kaiken kanssa?
Jalattomat, elottomat on viides suomennettu Adamsberg-dekkari. Jean-Baptiste Adamsberg on Pariisin omaperäisin komisario, joka etenee tutkimuksissaan sumean logiikkansa, vaistojensa ja hämärien assosiaatioidensa varassa.
Loistava kirjoittaja ja upeita kirjoja.
Fred Vargas DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Baldacci, David : Koston enkelit.
Alkuteos:     Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8312-1 (nid.)   Ilm. 11/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Child, Lincoln: Sulamispiste.
Alkuteos: Terminal freeze, 2009.    Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8311-4 (nid.)   Ilm. 11/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Cook, Robin : Äkkikuolema.

Alkuteos: Foreign Body, 2008.    Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8314-5 (nid.)   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Higgins, Jack: Kovalla kädellä.
Alkuteos: Rough justice.     Suom. Ilkka Terho.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8310-7 (nid.)   Ilm. 12/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Hill, Reginald : Beulahin kukkulalla.
Alkuteos: On Beulah Hight, 1998.    Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8324-4 (nid.)   Ilm. 7/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Holt, Anne : Julkkismurhat.
Alkuteos: Det som aldri skjer. 2004.     Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8334-3 (nid.)   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. vuonna 2005.

Holt, Anne: Minkä taakseen jättää.
Alkuteos: Det som er mitt, 2001.  Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8476-0 (nid.)   9,10 e.    Ilm. 12/2010.
1. p. ilm. syksyllä 2003.

Jansson,  Anna : Loputon uni.
Alkuteos:  Må döden sova, 2002.    Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8278-0 (nid.)   Ilm. 6/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. vuonna 2004.

Jansson,  Anna : Haudankaivaja.
Alkuteos:  Först när givaren är död, 2009.    Suom. Arja Gothoni.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8434-0 (nid.)   Ilm. 12/2010.  Kansikuva .
1. p. ilm. keväällä 2010.

Kilpi, Marko: Kadotetut.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8317-6 (nid.)   Ilm. 9/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Koontz, Dean: 60 tuntia.
Alkuteos:  The husband, 2006.    Suom. Katja Ruunaniemi.
2. p.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8326-8 (nid.)   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Laine, Matti : Sivukuja.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8319-0 (nid.)   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.
- Gummerus - Matti Laine.

Lang, Maria: Meitä oli kolmetoista.
Alkuteos: Vi var tretton i klassen, 1973.  Suom. Aarne Valpola.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-6955-2 (nid.)     Kansikuva.
4. p.
1.- 2. p. ilm. 1974., [3] p. ilm.  2005.

Preston, Douglas ja Child, Lincoln: Ihmeiden kabinetti.
Alkuteos:  Cabinet of curiosities, 2002.    Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2010.
3. p.
ISBN 978-951-20-8323-7 (nid.)   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.
- www.prestonchild.com.

Rönkä, Matti : Tuliaiset Moskovasta.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8320-6 (nid.)   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Sariola, Mauri: Minä, Olavi Susikoski.
Gummerus 2010.
5. p.
ISBN 978-951-20-8222-0 (nid.)   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
Keskusrikospoliisin tarkastaja Olavi Susikoski on maaseudulla jänisjahdissa tuttavansa nimismiehen luona, kun paikalle kiiruhtava ylikonstaapeli rikkoo yllättävällä tavalla syksyisen pyhäaamun rauhan. Vanha kunnanlääkäri Harlampi on löydetty kuolleena. Nimismies epäilee itsemurhaa, mutta Susikoski oivaltaa pian, että kyseessä on tökerö lavastus - lääkäri on joutunut raa'an rikoksen kohteeksi. Murhaajan jäljillä Susikoskella on apunaan lääninrikospoliisin ylikonstaapeli Toivakka, rauhallinen ja lupsakka poliisimies. Rikoksen tekijää ei kuitenkaan löydetä helposti. Susikoski joutuu tekemään kiireisen lentomatkan Mallorcalle - ja matkan jälkeen tapahtumat alkavat vyöryä toden teolla.
Minä, Olavi Susikoski -kirjan 1. p. ilmestyi 1963.
Lisätietoa:
- Hannu Saraluoto - Mauri Sariola.
- Mauri Sariola -seura.
- Wikipedia - Mauri Sariola.

Sipilä, Jarkko: Elinkautinen : Takamäki 1-3.
Takamäki 1-3.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8477-7 (nid.)   11,10 e.   Ilm. 2/2010.
Kolme ensimmäistä Takamäki -dekkaria yksissä kansissa: Kosketuslaukaus, Tappokäsky ja Karu keikka.

Sipilä, Jarkko: Prikaatin kosto.
Gummerus 2010.   
3. p.
ISBN 978-951-20-8325-1 (nid.)   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2009.

Äänikirjat

Kilpi, Marko : Kadotetut : äänikirja.
Gummerus 2010.
Lukija Niko Saarela.
11 CD:tä.
ISBN 978-951-20-8295-7   Ilm.12/2010.      Kansikuva.

Sipilä, Jarkko : Katumurha.
Gummerus 2010.
Lukija Veikko Honkanen
Sisältää 7 CD-levyä.  Kesto yhteensä n. 7 tuntia 21 min.
ISBN 978-951-20-8328-2   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
Ilmestyy kirjana kesällä 2010.
Helsinki-kirjat

Gage, Leighton
: Haudatut muukalaiset.
Alkuteos:  Buried Strangers, 2009.  Suom.  Pasi Jääskeläinen.
Helsinki-kirjat 2010.
ISBN 978-952-5874-11-2 (sid.)   36,10 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suom. Mario Silva -dekkari.
Puistosta, läheltä eteläisen pallonpuoliskon suurinta kaupunkia São Paoloa löytyy salainen hautausmaa. Tunnistamattomien ruumiiden joukossa on 24 lasta, jopa vauvoja. Ja mikä pahempaa, 36 ruumiista puuttuu osia. Brasiliassa katoaa vuosittain 32000 ihmistä, mutta harvemmin kokonaisia perheitä. Nyt sellainen on kadoksissa. Ministeri ja poliisijohto pelkäävät, että silpomismurhista leviäisi huhuja satanistikultista, joka voisi haitata turismia. Tapaus yritetään painaa villaisella. Tutkimukseen johtoon aluksi määrätty poliisipäällikkö Tanaka yrittää kiristää itselleen tapauksella rahaa, mutta lopulta tutkinta päätyy poliisikomissaari Mario Silvalle. Toisin kuin monet työtoverinsa, komissaario Silva on rehellinen mies. Häntä raivostuttaa kaikkialla rehottava rikollisuus. Toisaalta Silva ei itsekään epäröi rikkoa lakia, jos sen avulla korruptoituneessa maassa oikeus lopulta voittaa. Brasiliassa ero köyhien ja rikkaiden välillä on ehkäpä maailman räikein. Samaan aikaan, kun kukaan ei huomaa kadonneita slummien asukkeja, rikkaat lentävät koteihinsa kaupungin yli helikoptereilla, jotteivät tulisi kidnapatuiksi maan pinnalla. Gagen jännitystarina vangitsee lukijansa heti ensimmäiseltä sivulta. Samalla hän ujuttaa tarinaan huomaamattomasti mukaan myös tietoutta nyky-Brasiliasta ja sen historiasta. Hän kuvaa maata, jossa henki on halpa, korruptio on elämäntapa ja kaikilla - melkein kaikilla - on hintansa.
Gage on suuri Suomen ystävä.  Hän on aiemmin, ollessaan mainosalalla, vieraillut täällä useasti ja ihastui muun muassa saunaan ikihyviksi.  Gage rakennuttikin suomalaisen löylyhuoneen omaan Amerikan-kotiinsa.  Osan vuodesta Gage asuu vaimonsa Eiden synnyinmaassa Brasiliassa, joka on myös hänen synkkien dekkariensa tapahtumapaikka.  Gage puhuu usean muun kielen ohella myös portugalia.
Leighton Gage vieraili Suomessa syyskuussa 2010! Hieno juttu, että saadaan uusia kirjailijoita suomeksi.
Leighton Gage DekkariNetissä.


Tuomainen, Antti: Parantaja.
Helsinki-kirjat 2010.
ISBN 978-952-5874-09-9  (sid.)    31,60 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Tapani Lehtinen on varma siitä, että hänen toimittajavaimonsa on kadonnut. Ilmastonmuutoksen kourissa kamppailevassa Helsingissä yhden naisen vuorokauden mittainen puhelinhiljaisuus ei tietenkään kiinnosta ketään. Niinpä Tapani Lehtisen on itse löydettävä vaimonsa - ja seurattava jälkiä, jotka vievät hetki hetkeltä syvemmälle särkyvän maailman pimeään sydämeen. Parantaja on kivikova rikosromaani ja sydäntä särkevä rakkauskertomus. Se on tarina siitä mihin me parhaimmillamme kykenemme ja mihin me pahimmillamme syyllistymme - ja kuinka pitkälle me olemme valmiit menemään toistemme puolesta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat apokalyptiseen maisemaan, mutta sen viesti on optimistinen: toivoa on aina ja rakkaus on voimista suurin.
Antti Tuomainen (s. 1971) on vapaa kirjailija ja toimittaja.  Hän on aiemmin toiminut mainosalalla.
Antti Tuomainen kaksi aikaisempaa dekkaria Tappaja, toivoakseni (kevät 2006 ) ja Veljeni vartija (kevät 2009 ) ovat ilmestyneet  Myllylahden kustantamana. Hänen kolmas  dekkarinsa Parantajan ilmestyy Helsinki-kirjojen kustantamana.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.


 

Johnny Kniga


Kotimaiset

Palviainen, Jukka-Pekka: Mitä ikinä keksitkin pelätä.
Johnny Kniga 2010.
ISBN 978-951-0-36622-6 (sid.)  24,90 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
”Nainen putoaa istualleen kylmälle asvaltille. Pitkät jalat sojottavat eri suuntiin kuin hänet olisi aseteltu Kiasmaan näytille. Nainen tärisee. Minä juoksen.”
Vanhojen koulukaverien kohtaaminen ei suju puhtaan auvoisesti. Mutta Katariinan avuksi juoksevasta Mikosta tulee naisen tuki ja turva. Sitä Mikko on toivonutkin, kouluvuosista asti. Muutaman päivän ajan Mikko ja Katariina kietoutuvat yhä tiukemmin toisiinsa ja omiin muistoihinsa. Heti alussa kylvetty pelon siemen ei jää iduksi, vaan siitä kasvaa täysiverinen tragedia. Mitä ikinä keksitkin pelätä on kirja, jota on vaikea laskea käsistään.
Lisätietoa:
- WSOY - Jukka-Pekka Palviainen .
- Raumalaisia kirjailijoita - Jukka-Pekka Palviainen.
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Jukka-Pekka Palviainen.


Ulkomaiset

Nesbø, Jo: Panssarisydän.
Alkuteos: Panserhjerte, 2009.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2010.
ISBN 978-951-0-36254-9 (sid.)   35 e.   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Kaksi naista on tapettu Oslossa. He ovat kuolleet tukehtumalla omaan vereensä. Poliisia askarruttaa, miten on mahdollista, että kasvojen vammat on aiheutettu sisältä päin. Rikoksien tekijäksi epäillään sarjamurhaajaa.
Oslon poliisin ainoa sarjamurhaajiin erikoistunut tutkija on paennut painajaisiaan Hongkongin oopiumluoliin. Kaja Solnessin tehtävänä on tuoda mies Norjaan. Saapuessaan kotimaahansa tutkija joutuu lentokentän tullissa täydelliseen ruumintarkastukseen epäiltynä huumeiden salakuljetuksesta. Tämä mies on Harry Hole. Pian ihmisiä alkaa kuolla lisää. On selvitettävä, mikä yhdistää julmien murhien uhreja. Tappaminen on saatava loppumaan.
Jo Nesbø on kirjoittanut huikean, harhautusten ja yllättävien käänteiden maustaman rikostarinan, joka saa lukijan heti pauloihinsa ja ravistelee tuokioittain rajustikin. Eikä päästä helpolla irti. Panssarisydän kamppailee sarjassaan maailmanluokassa – se on kuin kirjoittamalla sytytetty takkatuli: yhtä aikaa kaunis ja polttava.
Kahdeksas Harry Hole -dekkari suomeksi Jo Nesbøltä.  Loistavaa... . Aika käy pitkäksi odottaessa.
Jo Nesbø vierailee Suomessa perjantaina 11.6. ja on lukijoiden tavattavissa
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Tasku-Kniga pokkarit (uusiai painoksia)

Thompson, Jim: Lumienkelit.
Alkuteos: Snow angels, 2009.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2009.   (Tasku-Kniga).
ISBN 978-951-0-35156-7 (sid.)  33 e.   Ilm. 7/2009.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2009.
- www.jimthompson.fi.

Nesbø, Jo: Pelastaja.
Alkuteos: Frelseren, 2005. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2010.  (Tasku-Kniga 017).
ISBN  978-951-0-37190-9 (nid.)   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 7/2007.

Nesbø, Jo: Suruton.
Alkuteos: Sorgenfri, 2002. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2010.  (Tasku-Kniga 015).
ISBN 978-951-0-37148-0 (nid.)   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 10/2005.

Nesbø, Jo: Veritimantit.
Alkuteos: Marekors, 2003. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2010.  (Tasku-Kniga 016).
ISBN 978-951-0-37149-7  (nid.)   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 8/2006.

Fossum, Karin: Jonas Eckel/Marraskuun neljännen  vastainen yö.
Alkuteokset: Jonas Eckel/Natt till Fjerde november.  Suom. Katriina Savolainen.
Johnny Kniga 2010.   (Tasku-Kniga 021).
ISBN 978-951-0-37228-9 (nid.)   10 e.   Ilm.  12/2010.  
Uusi painos.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Tietokirja

Nykänen, Harri - Tervo, Jouni: Nokka : kiven sisällä.
Johnny Kniga 2010.
ISBN 978-951-0-36426-0 (sid.)  33 e.  Ilm. 11/2010.  Kansikuva.
Vuosina 1837–2002 toiminut Helsingin lääninvankila Katajanokalla tunnettiin paremmin nimellä Nokka. Paikka oli niin sanottu tutkintavankila eli sen kautta kierrettiin muihin vankiloihin viimeistään silloin kun tuomio oli luettu. Jopa neljäkymmentä prosenttia vangeista kulki Nokan kautta. Nokka – Kiven sisällä paljastaa, kuinka legendaarisessa vankilassa lusittiin, elettiin ja työskenneltiin. Se kertaa vankilan historiaa ja kertoo sen kiinnostavimmat tarinat röyhkeistä paoista surkuhupaisiin pakoyrityksiin.
Nykänen ja Tervo ovat haastatelleet Nokkaa varten niin kiven sisällä lusineita rikollisia kuin siellä työskennelleitä miehiä papista vankilanjohtajaan. Myös laitoksen kanssa muuten asioineet, kuten poliisit ja asianajajat, saavat tarinansa kerrotuksi. Nokka lakkautettiin vuonna 2002, kun Vantaan vankila valmistui ja otti sen paikan. Nykyisin Nokan tiloissa toimii hotelli. Harri Nykänen ja Jouni Tervo ovat entisiä Helsingin Sanomien rikostoimittajia. Nykäsen Rööperi – rikoksen vuodet 1955–2005 -haastatteluromaanista muokattu menestyselokuva Rööperi sai ensi-iltansa tammikuussa 2009.
Harri Nykänen DekkariNetissä.Karisto


Kotimaiset

Jokinen, Seppo: Räätälöity ratkaisu.
Karisto 2010.
ISBN
978-951-23-5305-7 (sid.)       Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Huippusuosittu komisario palaa poliisilaitokselle…
Kaksi vauhdikasta konsulttia pyörittää toimistoa, joka tekee likaisen työn. He sorvaavat halutut sopimukset ja laativat laskelmat, joiden mukaan kuntien veromarkat vaihtavat omistajaa ja työntekijät isäntää. Heiltä löytyy räätälöity ratkaisu kaikille, jotka maksavat tarpeeksi. Mutta miten käy, kun valonarkojen bisnesten ammattilaiset riitautuvat keskenään? Ja miksi murrosikäinen poika makaa kuolleena ratapihan kiskoilla? Seppo Jokisen uusi rikosromaani vie komisario Koskisen takaisin töihin – sairasloman ja toipumisen jälkeen. Luvassa on intensiivinen tarina, jossa vuorottelevat rikollisten viha, uhrien ja omaisten kärsimys sekä yksin jääneiden nuorten hätä.
Ajankohtaisin mahdollinen aihe – kuntatalouden pimeä puoli. Rikosromaani nyky-Suomen kaksista kasvoista; mitä enemmän raha puhuu, sitä kauemmas jää muista välittäminen.
Seppo Jokisen  dekkarit ovat aina yhtä odotettuja.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Beckett, Simon: Kuolleiden kuiske.
Alkuteos:   Whispers of the dead, 2009.   Suom. Kimmo Lilja.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5193-0 (sid.)       Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Oikeuslääketieteen huippuasiantuntija David Hunter saa vierailukutsun vanhaan opinahjoonsa Yhdysvaltoihin. Kun eräästä vapaa-ajan mökistä löytyy pöydän päälle sidottu, puistattavassa kunnossa oleva ruumis, Hunter suostuu auttamaan kuolinsyytutkinnassa. Mutta tämä on vasta alkua, kun henkisesti häiriintyneen sarjamurhaajan uhreja alkaa löytyä yhä lisää. Vaarassa tuntuvat olevan myös laitoksen työntekijät ja heidän perheenjäsenensä.
Kilpajuoksu murhaajan kanssa johtaa tutkijat lopulta uskomattomaan kauhujen pesään, joka paljastaa vastentahtoisesti kammottavan salaisuutensa. Eikä murhien selvittelyä ainakaan helpota se, että etevän brittitutkijan osallistuminen tutkimuksiin aiheuttaa närää joidenkin amerikkalaiskollegojen keskuudessa.
Kuolleiden kuiske on kolmas David Hunter -trilleri, ja se jatkaa väkevästi Kuoleman anatomian ja Luihin kirjoitetun aloittamaa kansainvälistä menestystä: kolmea David Hunter -romaania on myyty yhteensä 3 miljoonaa kappaletta ja kirjoja on käännetty 27 kielelle. Myös Suomessa romaanit ovat saaneet innokkaan vastaanoton.
Hienoja kirjoja.
Simon Beckett DekkariNetissä.

Child, Lee: 61 tuntia.
Alkuteos:  61 hours, 2010.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5262-3 (sid.)     Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Reacher kylmällä preerialla – ja murhaaja pikkukaupungissa…
Jack Reacherilla on aiempaakin kokemusta salaisuuksia hautovista pikkukaupungeista. Mutta tällä kertaa tiedetään, että kaupunki on preerian talvimyrskyn saartama, ja tiedetään, että murhaaja on jo tullut kaupunkiin eliminoimaan ratkaisevaa todistajaa. Mutta sitä ei tiedetä, kuka tappaja on – eikä sitä, että Reacher on jäänyt sattumalta jumiin samaan kaupunkiin... Kun Jack Reacher ratkoo ”suljetun huoneen mysteeriä”, vauhtia löytyy taatusti enemmän kuin englantilaisten kartanoiden käytäviltä. Ja miten on mahdollista, että raakaotteinen moottoripyöräjengi tuntuu taikovan amfetamiinilasteja tyhjästä? Sitä selvittäessään Reacher joutuu vastatusten sekä huumekonnien että pakkasviiman kanssa.
Uusi odotettu Jack Reacher -dekkari.
Lee Child DekkariNetissä.

Cleeves, Ann: Sininen sarastus.
Alkuteos:   Blue lightning, 2010.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5188-6 (sid.)    Ilm. 7/2010.   Kansikuva.
Komisario Jimmy Perez on vierailulla kotisaarellaan morsiamensa kanssa, kun nainen löytyy kuolleena linnunhöyheniä hiuksissaan. Uhri on kuuluisa ornitologi ja saaren lintuaseman emäntä. Perez ryhtyy tutkimaan murhaa – yksin, sillä syysmyrskyt eristävät saaren muusta maailmasta.  Veneet pysyvät laiturissa. Koneet eivät nouse ilmaan. Kun tapahtuu toinen murha, ilmapiiri lintusaarella alkaa muuttua pahaenteiseksi. Sininen sarastus on laadukas perinteinen murhamysteeri, jossa pahaenteinen tunnelma kasvaa asteittain kohti täysin odottamatonta loppuratkaisua. Kirja on pakollista luettavaa kypsän ja ajatuksia herättävän rikosromaanin ystäville.
Uusi ja odotettu Jimmy Perez -dekkari Ann Cleevesiltä. Kirja on Shetlandinsaarille sijoittuvan dekkarisarjan huima päätösosa.
Ann Cleeves DekkariNetissä.

Reading, Mario: Nostradamuksen aikakirjat.
Alkuteos: The Nostradamus propphecies, 2009.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5225-8 (sid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Nykypäivän Ranskaan sijoittuva tiheätunnelmainen jännäri tempaa mukaansa ensi sivuilta lähtien! Lukija saa seurata hengästyttävää ajojahtia, jossa amerikkalainen tietokirjailija Adam Sabir ja mustalaisserkukset Alexi ja Yola jahtaavat Nostradamuksen kateissa olleita ennustuksia – vastapelurinaan pimeyden voimia palvovan salaseuran Corpus Maleficuksen jäsen, Achor Bale, kylmäverinen ja keinoja kaihtamaton tappaja… Kiivastahtinen trilleri ei päästä otteestaan! Kirjan käännösoikeudet on myyty peräti 35 maahan. Ja mikä parasta, kutkuttavasti päättyvälle tarinalle on jo luvassa jatkoa…
Mario Reading syntyi Dorsetissa ja vietti lapsuutensa englantilaismaisemien lisäksi Saksassa ja Ranskassa.  Hän opiskeli kirjallisuutta East Anglian yliopistossa, kunnes maailman tuulet alkoivat vetää ja rahtilaiva vei nuoren miehen Afrikkaan.  Nuoruusvuodet kuljettivat tulevaa kirjailijaa Kapkaupungista Wieniin ja Dubaihin, aina Intiaan ja Meksikoon saakka.  Reading on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja on kiistatta yksi tämän päivän arvostetuimpia Nostradamus-asiantuntijoita.
Lisätietoa:
- www.marioreading.com.
- www.thenostradamusprophecies.co.uk.

Strachan, Mari: Hiljaisuus soi H-mollissa.
Alkuteos: The Earth Hums In B-Flat, 2009.  Suom. Kirsi Ohrankämmen.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5286-9 (sid.)      Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Lupaus-sarjan avaus! 1950-luvun Walesiin sijoittuva perhekuvaus ja murhamysteeri, jossa on ripaus kutkuttavaa maagisuutta
12-vuotias Gwenni rakastaa lukemista ja eläimiä – ja osaa lentää! Tosin vain unissaan… Eräällä reissullaan uinuvan kylän yllä Gwenni löytää kauhukseen naapurin miehen hukkuneena. Koko tuttu arki nyrjähtää paikaltaan ja vähä vähältä vuosia peitellyt salaisuudet pulpahtavat pintaan. Gwennin vilpitön yritys ymmärtää läheistensä ratkaisut ja löytää oma paikkansa kovassa maailmassa on kuvattu poikkeuksellisen hienovireisesti ja hellästi. Hiljaisuus soi h-mollissa on kaunis, hyvin omalaatuinen kasvutarina, joka on kerännyt ylistäviä arvosteluja ja palkintoehdokkuuksia. Kirjan käännösoikeudet on heti ilmestymisen jälkeen myyty 10 maahan.
Kariston uudessa Lupaus-sarjassa julkaistaan ansiokkaita ulkomaisia esikoisromaaneja – kunnon tarinankerronnan tuoreimpia, kansainvälisiä tuulahduksia. Nimiä joista toivon mukaan kuulemme vielä.
Huom! Ei ehkä ole ihan tavanomainen dekkari, mutta se selviää lukemalla.
Lisätietoa:
- Mari Straachan and The Earth Hums in B-Flat.


Uusia painoksia

Child, Lee : Viides matkustaja.
Alkuteos: Gone tomorrow.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
3. p.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5311-8 (nid.)    Ilm.  6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Cleeves, Ann : Valoisat illat.
Alkuteos: White nights.   Suom. Annukka Kolehmainen.
2. p.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5312-5 (nid.)    Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2008.


Jokinen, Seppo
: Lyöty mies.

2. p.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5309-5 (nid.)   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. 2009 

Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko:  Kipunuora.
Kustannus-Mäkelä 2010.
ISBN 978-951-883-138-2 (sid.)    34 e.    Ilm. 11/2010.   Kansikuva.
Opiskelijat ovat kerta toisensa jälkeen valinneet intiaanikulttuurien tutkijan Marko Korpelan Turun yliopiston seksikkäimmäksi professoriksi. Graduaan valmisteleva aikuisopiskelija Sanna Mäntylä ei kuulu Korpelan palvojiin, mutta järkyttyy löytäessään tämän kuristettuna työhuoneestaan. Komisario Varpu Ahava on lähtenyt Ranskaan juhlimaan 50-vuotispäiviään. Korpelan murhan tutkinnan aloittaa Varpun nuori työtoveri, ylikonstaapeli Tiia Vuoristo. Varpun palatessa lomaltaan Tiia on jo ehtinyt selvittää Korpelan julkisivun takaisia salaisuuksia. Mies on vuosien ajan nöyryyttänyt läheisiään ja työtovereitaan ja käyttänyt hyväkseen saamaansa sokeaa ihailua.
Pirkko Arhipan 32. jännitysromaani pitää lukijan pihtiotteessa viimeiselle sivulle asti.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Katajamäki, Unto:  Vainajana verkossa.
Kustannus-Mäkelä 2010.
ISBN 978-951-883-139-9 (sid.)    34 e.    Ilm. 11/2010.   Kansikuva.
Sivistystoimenjohtaja Martti Piha menettää virkansa kuntaliitosten seurauksena ja asustelee mökillään Tampereen lähellä – naapurinaan entinen alaisensa Mauno Joenpää. Paikkakunnan rauhaa uhkaa riita jätevesien käsittelyyn liittyvästä miljoonahankkeesta, jonka kiihkeänä vastustajana Mauno tunnetaan. Kun Mauno löytyy kuolleena Martin kalaverkkoon ajautuneena, panokset tapauksen ympärillä kasvavat. Miten tihutyö vesilaitoksella ja surma liittyvät toisiinsa? Vai olisiko murhan motiivia etsittävä pihapiiristä? Martti Piha alkaa penkoa isokenkäisten salaisuuksia komisario Jaana Alalammen kanssa ja joutuu itsekin hengenvaaraan. Unto Katajamäki on valinnut kolmannen jännitysromaaninsa tapahtumapaikaksi Pirkanmaan. Ajankohtainen ympäristönsuojelu kytkeytyy poliittiseen kähmintään ja solmuisiin ihmissuhteisiin.


 

LIKE

 

Kotimaiset

Lius, Tuomas
: Laittomat.
Like 2010.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-010487-0 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
On kulunut kolme vuotta siitä, kun Julia Noussairin ja Marko Pippurisen muodostama epätodennäköinen kaksikko kohtasi Hakan merkeissä. Marko Pippurinen saa todeta, ettei maailman pelastaminen biologiselta aseelta takaa töitä lama-ajan Suomessa. Huikean seikkailun innoittamana mies karistelee autokorjaamon pölyt haalareistaan ja pistää pystyyn etsivätoimiston. Yritys hyytyy lähtöruutuun. Ulosottomiehen uhatessa Pippurinen ottaa vastaan taksikuskin pesti siskonmiehen firmassa Tohmajärvellä. Julia on jättänyt poliisin työt ja vetäytynyt Kainuun korpeen liimailemaan pirstoutuneen elämänsä palasia paikoilleen. Markon taksikuskin arkea hämmentä.
Toinen dekkari Tuomas Liukselta. Ensikoisdekkari Haka ilmestyi syksyllä 2009.
Tuomas Lius DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Bunker, Edward: Kovan onnen poika.
Alkuteos: Little boy blue, 1981.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2010.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0417-7 (sid.)  30 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Alex Hamilton on älykäs, tervejärkinen ja omillaan toimeentuleva nuorimies - joka ei pysty pidättelemään raivonpuuskiaan.  Hän on kapinoinut vanhempiensa erosta saakka.  Sijoituskotien ja erilaisten laitosten vilinässä Alex kaipaa isäänsä, murtunutta miestä, joka ei pysty huolehtimaan itsestäänkään saati tarjoamaan pojalleen kotia.  Hyvää tarkoittavien mutta lopen uupuneiden sosiaalityöntekijöiden ja julmien auktoriteettien ristipaine jättää Alexiin jälkensä.   Elämä vyöryttää uusia muutoksia sarjatulella, mutta yksi asia säilyy muuttumattomana: Alexin rappioromanttiset ja rikollisuudesta viehtyneet toverit ovat alati valmiita istuttamaan rikoksen siemenen nuoreen mieleen, joka jo tallaa yhteiskunnan syrjäpolkuja.  Kovan onnen poika tarjoaa eturivin paikat tielle tuhoon. Bunker kuvaa elävästi, mitä pieleen menneestä lapsuudesta voi pahimmillaan seurata.
Edward Bunker (1933-2005) aloitti laitoskierteensä viisivuotiaana.  Seitsemäntoistavuotiaana hän päätyi pahanmaiseen San Quentinin vankilaan ja viettikin puolet elämästään Amerikan kovimmissa vankiloissa.  Hän käytti aikansa kirjoittamiseen, ja hänestä tuli vankilavuorsien jälkeen arvostettu kirjailija.  Kovan onnen poika on viides Bunker-suomennos.
Lisätietoa:
- Like Edward Bunker.
- Wikipedia - Edward Bunker.
- Wikipedia (suom.) - Edward Bunker.

Desai, Kishwar: Pimeyden lapset.
Alkuteos: Witness the Night, 2010.  Suom. Terhi Kuusisto.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-500-6 (sid.)  29 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Esikoisromaani.
Kun sosiaalityöntekijä Simran Singh kutsutaan punjabilaiseen kotikyläänsä auttamaan 14-vuotiaan Durgan tapauksessa, hän ei osaa aavistaakaan, miten järkyttäviin tapahtumiin hän vielä törmää. Durgan koko perhe on tapettu yhdessä yössä, ja tyttö on tutkintavankeudessa murhista epäiltynä.
Simrania ihmetyttää, onko nuori tyttö tosiaankin voinut tappaa kolmetoista ihmistä. Durga on selvästikin raiskattu, mutta miksei hän suostu puhumaan yön tapahtumista? Simran alkaa tutkia tapausta. Jäljet johtavat karismaattisen kotiopettajan kotiin, mielisairaalaan ja yksityiselle klinikalle, jossa ei-haluttuja tyttösikiöitä abortoidaan laittomasti. Kun Simran saavuttaa pikkuhiljaa Durgan luottamuksen, hän kuulee tytön perheen synkistä salaisuuksista enemmän kuin haluaisikaan.
Kishwar Desai on osin Lontoossa asuva intialainen lehti- ja televisiotoimittaja. Pimeyden lapset on hänen esikoisromaaninsa.
Kishwar Desai DekkariNetissä.

Edwardson, Åke: Sen kutsuu elohon.
Alkuteos: Till allt som varit dödd, 1995.  Suom. Jonna Joskitt. 
Like 2010.   (Rikos kannattaa).
ISBN -978-952-01-0381-1 (sid.)   31 e.   Ilm.   6/2010.   Kansikuva.
Åke Edwardsonin vuonna 1995 ilmestynyt esikoisteos saadaan viimein suomeksi.  Ennen viime vuonna päättynyttä Winter-sarjaa Åke Edwardson, yksi Ruotsin palkituimmista dekkarikirjailijoista, kirjoitti kaksi rikosromaania.  Niiden päähenkilö on Jonathan Wide, yksityisetsiväksi ryhtynyt entinen poliisi. Eronnut, viinaan menevä ja oikeamielinen, kykenevä edelleen yhteistyöhön entisten kollegojensa kanssa.  Ja tapahtumien näyttämönä on tietenkin Göteborg.
Suvivirsi aloittaa kuuman kesän niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisesti. Puistonpenkiltä löytyy kuollut mies, jonka selkärankaan on iksetty veitsi. Mutkan kautta kotiovellaan pahoinpidelty Jonathan Wide joutuu mukaan tutkintaan.  Pian jutun lonkerot alkavat kietoutua syvälle raakaan huumebisnekseen, Tanskaan ja ajassa taaksepäin aina toiseen maailmansotaan asti.
Edwardson sai vuonna 1995 ilmestyneestä kirjastaan Ruotsin dekkariakatemian esikoiskirjapalkinnon.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Ellroy, James: Hillikerin kirous : elämäni naiset.
Alkuteos: Hilliker's Curse, 2009.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-0490-0 (sid.)   30 e.   Ilm. 10/2010.    Kansikuva.
Omaelämäkerta!
Vuosi on 1958. James Ellroy on 10-vuotias ja vihainen äidilleen. Hän toivoo että äiti kuolisi. Kolme kuukautta myöhemmin äiti murhataan. Syyllisyys äidin kuolemasta, Hillikerin kirous, jäytää ja jalostuu iän myötä yhä pakkomielteisemmäksi. Kun Ellroy alkaa kirjoittaa rikoskirjallisuuden huipulle nousevia romaanejaan, hän etsii yhä uudelleen nuoren naisen murhaajaa.
Murha erittää pimeyttään myös Ellroyn rakkaussuhteisiin, jotka paitsi valaisevat myös tuhoavat. Hillikerin kirouson suorasukainen ja peittelemätön omaelämäkerta, jossa Ellroy tutustuttaa lukijan rakkauksiinsa ja itseensä. Sivuilta on luettavissa naismanian lisäksi työnarkomaniaa ja
Ellroyn omaelämäkerrallisten muistelmien jatko-osa.  Hilliker on kirjailijan murhatun äidin sukunimi. Tässä muistelmiensa jatko-osassa hän keskittyy kuvaamaan elämäänsä naisten kanssa.
James Ellroy DekkariNetissä.

Lapidus, Jens - Bergting, Peter: Jengisota 145.
Alkuteos: Gängkrig.  Suom. Anu Koivunen.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-0447-4 (nid.)   25 e.    Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Sarjakuvaromaani!
Jivan al-Askori osallistuu rajuille jatkoille huuruisen ravintolaillan päätteeksi. Parhaan ystävän veli raiskaa hänet. Aamulla Jivan soittaa veljelleen Mahmudille, joka käskee siskon heti poliisin puheille. Mahmud ei kuitenkaan aio tyytyä odottamaan viranomaisten toimia vaan päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä, onhan kyseessä hänen sukunsa kunnia. Tämä on lähtölaukaus julmalle jengisodalle eteläisessä Tukholmassa, alueella jonka postinumero on 145.
Rikoskirjailija Jens Lapidus siirtyy sarjakuvamaailmaan komeasti. Kuvittaja Peter Bergting on piirtänyt Lapiduksen käsikirjoituksesta dramaattisen sarjakuva-romaanin. Tukholman julmaan ja ehdottomaan  alamaailmaan on päässyt tutustumaan Lapiduksen ilmiömäisen suosion saavuttaneessa Stockholm noir -trilogiassa, josta on julkaistu romaanit Rahalla saaja Siisti kosto.Katsoja-ennätyksiä rikkonut Rahalla saa -elokuva on valloittanut Suomenkin valkokankailla.
Jens Lapidus siirtyy sarjakuvamaailmaan komeasti.  Kuvittaja Peter Bergting on piirtänyt Lapiduksen käsikirjoituksesta dramaattisen sarjakuvaromaanin. 
Jens Lapidus DekkariNetissä.

Sjögren, Annika: Kuin hiipuva hiillos.
Alkuteos: Som glöd blir till aska, 2008.  Suom. Ida Takala.
Like 2010.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0398-9 (sid.)   29 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Kuvaus keskiluokkaisen avioparin kulissien takaisesta piinasta.  Staffan Walter on hiljainen mies.  Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, että hänen vaimonsa lyö häntä.  Ahdistuksissaan Staffan toivoo vaimonsa kuolemaa ja kirjoittaa synkistä ajatuksistaan salaa muistivihkoon.  Sattuma puuttuu peliin ja toteuttaa Staffanin toiveen.  Elämä ei kuitenkaan muutu helpommaksi, kuten hän oli olettanut, vaan piina pahenee.  Kun Staffan saa selville uusia asioita lapsuudestaan, hän alkaa ajatella olevansa kirottu.
Ruotsalainen Annika Sjögren (s. 1951) on toiminut yli kolmekymmentä vuotta opettajana ala-asteella ja kirjoittanut pakinoita ja rikosnovelleja. Sjögren osoittaa jo toistamiseen hallitsevansa psykologisen jännityksen.  Hänen esikoiskirjansa Ei liikahda lehtikään (ilmestyi syksyllä 2009) asetti koulumaailman raakuuden paljaana lukijan silmien eteen.  Nyt hän viiltää auki ulkopuolisten silmissä onnellisen avioliiton mätäpaiseet.  Ihmisten kyvyttömyys ymmärtää itseään, saati toisiaan, kärjistyy painajaismaisella tavalla.
Esikoisteos Ei liikahda lehtikään oli loistava kirja. 
Annika Sjögren DekkariNetissä.

Like-Pokkari -sarja - uusia painoksia

Dahl, Kjell Ola : Murha näyteikkunassa.
Alkuteos: Mannen i vinduet, 2001. Suom. Outi Menna.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-0480-1 (nid.)  9,00 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2006.

Edwardson, Åke : Winterin viimeinen talvi.
Alkuteos: Den sista vintern, 2008.   Suom.  Jonna Joskitt.
Like 2010. 
ISBN 978-952-01-0476-4 (nid.)   10,00 e.   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2009.

Ellroy, James : Erittäin salainen.
Alkuteos: Clandestine, 1982. Suom. Juha Ahokas.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-0483-2 (nid.)    10,00 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2006.

Guillou, Jan: Uinuva uhka.
Alkuteos: Fienden inom oss, 2008. Suom. Salla Simukka.
Like 2010.
ISBN: 978-952-01-0415-3 (nid.)  10 e.   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2008.

Lapidus, Jens : Siisti kosto.
Alkuteos: Aldrig fucka upp – Stockholm noir II, 2008.  Suom. Anu Koivunen.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-04878-8 (nid.)    10,00 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Lius, Tuomas: Haka.
Like 2010.
ISBN 978-952-01-0481-8 (nid.)   9,00 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.Mediapinta

 

Kaaranen, Heikki: eID.
Mediapinta 2010.
ISBN 978-952-235-248-4 (nid.)  26,30 e.   Ilm. syksy 2010.    Kansikuva.
Sen piti olla rutiinikeikka. Supossa työskentelevän Johanna Castrénin toimeksiantona on seurata Verifica Oy:n tietohallintopäällikköä Jarno Rautiaista. Rutiini muuttuu painajaiseksi, kun Johannasta tulee murhan silminnäkijä. Pääministeri Pertti Kytömaa on huolissaan tulevista vaaleista. Nokian pääkonttorin muutto pois Suomesta aiheuttaa budjettiin hirmuisen loven, puhumattakaan maan maineesta. Pelastajaksi Kytömaa valjastaa eID:n, sähköisen henkilötunnistuksen ja maksamisen yhdistävän suurisuuntaisen projektin. Poliittisen menestyksen eteen kaikki ovat valmiita tekemään mitä tahansa. Kasvoton poliittinen koneisto jauhaa eteenpäin polttoaineenaan petos ja aseenaan manipuloitu julkisuus. Joku on sitä mieltä, että Johanna Castrén on nähnyt liikaa. Äkkiä Johanna huomaa olevansa yksin. Hyvin yksin. Ja joku haluaa päästä hänestä eroon. Keinoja kaihtamatta.


Urponen, Outi
: Nyblomin tapauksen vaiheet.
Mediapinta 2010.
ISBN 978-952-235-198-2 (nid.)    27 e.   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Yövartija löytää johtaja Nyblomin kuolleena huoneestaan pöydän takaa ja ilmoittaa siitä poliisille. Tämän jälkeen siirrytään 8 kk ennen Nyblomin kuolemaa edeltävään aikaan. Näinä kuukausina sattuu kaikenlaisia kehityskulkuja sekä yrityksessä, että johtajan lähipiirissä olevien henkilöiden elämässä. Eräs näistä tapahtumasarjoista johtaa lopulta Nyblomin väkivaltaiseen kuolemaan. Sen jälkeen kun palataan kuolinhetkeen, poliisi alkaa tutkia Nyblomin tapausta. Elämä läheisten piirissä jatkuu ilman Nyblomia. Motiiveja riittää ja alibeja kaatuu. Syylliseksi epäiltyjen määrä kasvaa ja vaihtelee, kunnes oikea syyllinen lopulta paljastuu. Kyseessä huumorilla ja yllättävillä käänteillä höystetty perinteinen rikosromaani.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Outi Urponen.

 


 

Minerva


James, Peter: Kuoleman kanssa ei kujeilla.
Alkuteos:  Dead simple, 2005.  Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2010.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-387-3 (sid.)   27.90 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suom. ja ensimmäinen Roy Grace -sarjan dekkari.
Sen piti olla vain hauska polttaripila. Kavereilleen lukemattomia kujeita tehtaillut Michael Harrison saisi viimein maistaa omaa lääkettään. Makaaberi hauskanpito loppuu lyhyeen, kun kaikki menee karmealla tavalla pieleen. Neljä ihmistä saa surmansa ja sulhanen katoaa mystisesti. Johtolankoja on vähän tai ei ollenkaan.
Jutun saa tutkittavakseen rikostarkastaja Roy Grace, joka huomaa pian, että kaikki ei ole aivan kohdallaan. Kadonneen sulhasen lähipiirissä on joku, joka salaa selvästi jotakin. Mutta Gracelle 19 vuoden poliisiura on opettanut, että kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää…
Kuoleman kanssa ei kujeilla on rikostarkastaja Roy Gracen tutkimuksista kertovan dekkarisarjan ensimmäinen osa. Peter Jamesin tarkka, elokuvamainen kerrontatyyli ja kirjan yllätyksellinen juoni vangitsevat lukijan ja pitävät tämän otteessaan loppuun saakka.
Huom!  Erittäin kiinnostava avaus Roy Grace -sarjaan. Jäädään odottamaan lisää.
Peter James DekkariNetissä.

Manner, Max: 72 h.
Minerva 2010.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-371-2 (sid.)   27,90 e.   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Ruotsissa syntynyt kiinalais-suomalainen Annika Malm saapuu Arlandan lentokentälle ja jää odottamaan Turkuun lähtevää konetta. Vieressä istunut mies unohtaa puhelimensa pöydälle. Puhelin soi. Annika vastaa. Maailma pysähtyy. Ajojahti alkaa.
Vain kolmeen jäätävän kylmään tammikuun vuorokauteen keskittyvä tarina etenee lähes tunti tunnilta ja huipentuu pieneen norjalaiseen kylään – ja todelliseen infernoon. Annika Malm -trilogian toinen osa rikkoo kaikki perinteisen kotimaisen dekkariviihteen totutut rajat. Se kiristää toimintaruuvin äärimmilleen ja murtautuu vastustamattomasti pohjoismaisen trillerigenren kuumimpaan ytimeen.
Max Mannerilta on aiemmin ilmestynyt dekkarit: Revanssi, Demi-Sec ja K18.
Lisätietoa:
- www.maxmanner.com.

 MM-kustannus


Reilun ihmiskaupan taantuma.
G-mies Jerry Cotton Special 3/2010.
Toim. Timo Juntunen. Suom. Jussi Piiroinen.
MM-kustannus 2010.
(nid.) 8,10 e.    Ilm.   syksy 2010.

Akateemisen varttihullun kosto.
G-mies Jerry Cotton Special 4/2010.
Toim. Timo Juntunen. Suom. Timo Surkka.
MM-kustannus 2010.
(nid.) 8,20 e.   Ilm. syksy 2010.

Ei ainakaan missään jengissä...
G-mies Jerry Cotton Special 5/2010.
Toim. Timo Juntunen. Suom. Jussi Piiroinen.
(nid.)  8,10 e.  Ilm. syksy 2010.    Kansikuva.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Timo Surkka.
- www.jcotton.com/netticotton.html.Moreeni

Hewson, David: Kuoleman vuodenaika.
Alkuteos: A Season for the Dead, 2004.  Suom.  Anna Jalonen.
Moreeni 2010.
ISBN  978-952-254-030-0 (sid.)    31,70 e.   Ilm. 9/2010.    Kansikuva.
Toinen suomennos ja ensimmäinen Nic Costa -sarjan dekkari.
David Hewsonin jo kymmenen bestseller-listalle kivunnutta dekkaria tuottanut Nic Costa -sarja sijoittuu ikuisesti kiehtovaan Roomaan. Sarjan päähenkilö on Caravaggion taidetta harrastava kommunisti-isän älykköpoika, 27-vuotias poliisi Nic Costa. Sarjan avausosassa Costa ratkoo arvoituksellista murhamysteeriä, joka alkaa Vatikaanin muurien sisällä ja johtaa juurensa yhä syvemmälle varhaiskristilliseen marttyyrikulttiin sekä kirkkovaltion tarkoin varjelemiin salaisuuksiin. Tapaus saattaa hänet yhteen myös viehättävän mutta salaperäisen tutkijan Sara Farnesen kanssa. Keskellä Rooman paahteisen kesän armottominta helleaaltoa Sara Farnese on tahtomattaan joutunut todistajaksi kahden ihmisen päältäpäin katsoen suunnitellulle mutta mielettömällä tavalla toteutetulle murhalle. Murhaaja on Saran tuttava ja kollega, jonka elämästä alkaa tutkimusten myötä paljastua yllättäviä piirteitä. Puolivahingossa tapausta selvittämään joutuva Nic Costa huomaa ratkovansa samanaikaisesti kahta mysteeriä, joista toisen ytimessä on hämäräperäinen uskonnollisten motiivien sävyttämä mutta pian talousrikosten jäljille johtava murhien sarja ja toisessa arvoituksellinen Sara Farnese. Teos aloittaa suomennetun Nic Costa -sarjan ja avaa samalla Moreenin kaunokirjallisen tuotannon. 
Upea juttu, että julkaistaan uusia hienoja kirjoittajia.  David Hewsonilta on ilmestynyt kaikkiaan kahdeksan Nic Costa -kirjaa.  Sarjan toinen osa The Villa of Mysteries (2004) ilmestyy suomeksi keväällä 2011.
Huom!   David Hewson vieraili Helsingin kirjamessuilla 30.- 31.10.2010.
David Hewson DekkariNetissä.

Nadel, Barbara: Belsassarin tytär.
Alkuteos: Belshazzar’s Daughter, 2000.  Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2010.
ISBN 978-952-254-031-7 (sid.)   31,70 e.   Ilm. 10/2010.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Englantilaisen Barbara Nadelin kirjoittama tarkastaja Ikmenin tutkimuksista kertova dekkarisarja sijoittuu eksoottiseen Istanbuliin. Sarjan ensimmäisessä osassa juopotteleva ja ketjussa sauhutteleva suurperheen isä Cetin Ikmen ratkoo kaupungin juutalaiskortteleissa tapahtunutta raakaa murhaa. Surmatyön motiivit vaikuttavat ensi silmäyksellä rasistisilta, mutta jutun edetessä ja uusien osallisten ilmaantuessa Ikmen joutuu muuttamaan käsitystään useamman kerran. Nuoren apulaisensa Suleimanin avulla Ikmen koettaa selvittää, kuka murhasi rutiköyhän juutalaismiehen ja miten tarinaan liittyvät eurooppalaisen kielikoulun englanninopettaja, venäläinen emigranttiperhe ja natsimenneisyyttään salaileva liikemies. Kiehtova tarina sitoo menneisyyden ja nykyhetken monitasoiseksi kimpuksi, jossa yhdistyvät Venäjän vallankumouksen jälkimainingit, natsismin nousu ja tuho sekä nykypäivän monikulttuurinen Eurooppa. Barbara Nadel on alkuperäiseltä ammatiltaan näyttelijä ja sittemmin työskennellyt mielenterveysalalla ja opettanut psykologiaa. Hänen vahvuutensa on monitasoisten juonikuvioiden ja moniulotteisten roolihahmojen kuvaamisessa. Kahdenkymmenen vuoden Turkin-innostus on tarjonnut luontevan tapahtumaympäristön sarjalle, jonka Belsassarin tytär aloittaa intensiivisellä tavalla. Barbara Nadelia ei suotta ole luonnehdittu Istanbulin Donna Leoniksi.
Hienoa, että saadaan Barbara Nadelin kirjoja suomeksi.  Kaikkiaan tarkastaja Ikmenin tutkimuksista kertovia dekkareita on ilmestynyt jo toistakymmentä, eli suomennettavaa riittää.  Kiitos Moreenille, että julkaisevat kahden runsaasti julkaisseen uuden kirjoittajan teoksia suomeksi. 
Lisätietoa:
- Wikipedia - Barbara Nadel.
- Tangled Web - Barbara Nadel .Myllylahti
 


Kuikka, Juha
: Kuolemen shakkia Shangaissa.
Myllylahti 2010.    (MurhaMylly ; 46).
ISBN 978-952-202-208-0 (sid.)   27.80 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Shanghailainen komisario Cao joutuu keskelle länsimaisten liikemiesten ylellistä elämää tutkiessaan raakaa murhaa.  Tutkinnan haasteiksi muodostuvat niin murhaajan virittämät ansat kuin omien kollegoidenkin epäilyt hänen kyvykkyydestään.  Loogisella päättelyllään sekä kokemuksen mukanaan tuomalla intuitiollaan  Cao jäljittää vihjeiden alkuperää.  Kärsimättömälle esimiehelle taas toisi mainetta, kunhan edes joku epäillyistä pidätettäisiin murhaajana.  Kovasta painostukseta huolimatta, periksi antamttoman rauhallisella tyylillään Cao etenee tutkinnassan kuitenkin  vääjäämäättä oikeille jäljille. Tässä klassisen salapoliisiromaanin rakennetta noudattavassa kertomuksessa yhdistyvät helppolukuisuus, nopeat käänteet, nerokas juonen rakenne sekä jännityksen säilyminen loppuun asti.  Lisäksi se kuvaa kaukomaille lähetettyjen ekspatriaattiperheiden arkitodellisuutta draamoineen.

Leinonen, Tarja: Rakkaat pojat.
Myllylahti 2010.
ISBN 978-952-202-210-3 (sid.)  26,40 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Road movie -henkinen rikosromaani, jossa kolme kuusikymmenvuotiasta veljestä pakenee tekemiään rikoksia halki Suomen Norjaan asti.  Miehet päätyvät Jäämeressä sijaitsevalle salaperäiselle haavoittuneiden naisten asuttamalle saarelle.  Veljesten mukana reissaa harmittomalta vaikuttava kahdeksankymppinen äiti, joka vapautti vuosikymmeniä sitten perheensä väkivallasta parhaaksi katsomallaan tavalla.
Tarja Leinonen on kuululunut Suomen kirjailijaliittoon vuodesta 2008 ja on julkaissut aiemmin useita kaunokirjallisia teoksia.  Rakkaat ojat -romaanin kirjoittamiseen hän sai Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahaston apurahan keväällä 2009.
Lisätietoa:
- Kainuulaisia nykykirjailijoita - Tarja Leinonen.

Sarkola, Ritva:  Erehdyksen hinta.
Myllylahti 2010.    (MurhaMylly ; 45).
ISBN 978-952-202-207-3 (sid.)  28,60 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Perttusen kesämökki tukikohtanaan Helena Suikkari nauttii syksystä ja sienestämisestä.  Puhelimen soidessa hiljaisessa metsässä kovana ja vaativana Helena oli pudottaa sienikorinsa.  Juuso Lind soitti ja pyysy päätoimittajaa apuun, sillä hänen vaimonsa oli linnoittautunut makuuhuoneeseen ja uhkasi ampua itsensä.  Harriet Lind oli retkahtanut ryyppäämään pitkän raittiuden jälkeen. Helena Suikkari oli aiemmin yrittänyt varovasti kysyä, mikä aiheutti Harrietille ahdistusta ja voisiko hän olla avuksi.  Harriet oli vakuuttanut kaiken olevan hyvin.  Kiirehtiessään metsätietä Lindien huvilalle Helenan auto juuttui pohjastaan kiinni kiveen.  Hän jatkoi matkaa jalan, mutta soitti samalla lehtensä toimitukseen, missä Maria Mela hoito viikonloppupäivystystä, ja pyysi tätä hakemaan hänet.  - Se on sellainen venäjänsininen huvila.  Kyllä sinä sinne löydät, Perttunen sanoi, kun Maria Helenan kehotuksesta kysyi tältä ajo-ohjeita.  Ja löysihän Maria sinisen talon...
Ritva Sarkola on julkaissut aiemmin omalla nimellä neljä dekkaria: Kuoleman kirkko (2006), Kuolonkukka (2007), Vaarallinen varjostaja (2008) ja Haamukirjailijan kuolema (2009).
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ritva Sarkola.

Tähtinen, Rake: Arvottomat.
Myllylahti 2010.   (MurhaMylly ; 47).
ISBN 97-952-202-209ä7 (sid.)   28,80 e.   Ilm. 11/2010.  Kansikuva.
Kultasepän ryöstömurha ja perhepiiriin kiirivä suru-uutinen vievät rikoskomisario Petäjämäen arvokysymysten äärelle. Samaan aikaan uusikaupunkilaisen nuoren itsemurha paljastuu murhaksi.  Poliisit joutuvat tapauksen kautta paneutumaan myös yhteiskunnan nurjimpaan puoleen lastensuojeluviranomaisten kautta. Petäjämäki ajautuu siviilielämässään vaikean, kauaskantoisen valinnan eteen.  Rake Tähtisen aiemmat dekkarit ovat Musta Joulu (2008) ja Hiljaisuuteen haudattu (kevät 2010).


Nemo

Fister, Barbara:  Pyhimysmurha.
Alkuteos:  In the wind, 2008.       Suom. Pekka Makkonen.
Nemo 2010.
ISBN 978-952-240-023-9 (sid.)    29,00 e.    Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos ja ensimmäinen Anni Koskinen ratkaisee -dekkari.
Barbara Fister on yhdysvaltalainen jännityskirjailija, joka rakastaa pohjoismaisia dekkareita.  Hän on tutustunut suomalaiseen kulttuuriin ja pitää erityisesti Toven Janssonin romaaneista.  Ei siis ihme, että hänen kiitetyn dekkarisarjansa päähenkilö onkin suomensukuinen chicagolaisetsivä Anni Koskinen.  Murha tuulisessa kaupungissa jatkaa vahvojen naisdekkaristien ja mielenkiintoisten naisetsivien perinnettä. 
Kirjan päähenkilö, periksiantamaton mutta inhimillinen Anni Koskinen, joutuu pois poliisivirastaan rehellisyytensä vuoksi ja alkaa ystävänsä pyynnöstä selvittää vanhaa murhaa.  Pian hän huomaa omankin elämänsä kietoutuvan mysteerin ympärille.  Murha tuulisessa kaupungissa on jännittävä ja  mukaansatempaava rikosromaani, joka ei kaihda yhteiskunnallisia kannanottoja.
Loistavaa, että saadaan uusia naisetsiviä ja vielä suomensukuinen....
Lisätietoa:
- www.barbarafister.com.
- Barbara Fisherin blogi.

 


 
Nordbooks

Hanhisuanto, Kari: Ilman manittavaa motiivia.
Nordbooks 2010.   (Kripo ; 6).
ISBN 978-952-5782-81-3 (sid.)    Ilm. 10/2010.     Kansikuva.
Sanomalehdet lietsoivat hysteriaa. Suuret otsikot suorastaan kirkuivat verenpunaisia kysymyksiä. Oliko kyseessä sama ampuja, vai olivatko tapaukset toisistaan irrallisia veritekoja? Suomessa oli ennennäkemätöntä, että vajaan kolmen vuorokauden aikana oli sattunut kolme lähes samanlaista surmatyötä. Poliisi oli vaitonainen tutkimusten etenemisestä. Iltapäivälehdet haastattelivat omaisia saadakseen kaivettua esiin kaiken uhrien elämästä tähän asti. Juorulehdet pistivät vielä paremmaksi. Haastattelematta ne keksivät toinen toistaan hurjempia juttuja ja variaatioita tapahtumista.
Viranomaiset olivat ymmällään. Meni monta päivää, ennen kuin saatiin selkeä käsitys siitä, miten asiassa piti edetä. Kaikki päätökset ja käskyvalta annettiin Keskusrikospoliisin väkivaltayksikölle. Jutturuuhkien takia Keskusrikospoliisilla oli vaikeuksia ottaa tilanne haltuunsa. Siksi paikkakuntien omat rikososastot tutkivat tapauksia. Kemin, Vaasan ja Tampereen yksiköt tekivät ympäripyöreitä päiviä kerätessään tietoa.
Romaani on Kari Hanhisuannon neljäs kirja ja jatkaa Nordbooksin Kripo-sarjaa. Hanhisuannon aikaisemmat teokset ovat ilmestyneet . Kari Hanhisuannolta on ilmestynyt aikaisemmin romaanit Isä meidän (2007),  Hiekkalinna (2010) ja dekkari Käen laulu (2009). Kaikki kolme aikaisempaa ovat ilmestyneet Myllylahden kustantamana.
Kari Hanhisuanto DekkariNetissä.
 

Koskell, Nella: Kiroukseen sidotut.
Nordbooks 2010.
ISBN 978-952-57882-57-8 (nid.)  28,50 e. 
Peto oli silmiähivelevän kaunis ja sen turkki kuin sulaa hopeaa. Suuren tassun painallus oli kevyt ja täysin äänetön eläimen hiipiessä kohti uhriaan. Pedon vahva sydän sykki yhä nopeammin ja sen suonissa veri huusi kostoa.
Pörhölän kylän väki tuskin osasi aavistaa mitä satoja vuosia sitten, kaukana menneisyydessä, kaukana tästä ajasta ja paikasta oli tapahtunut. Haapalehdon kartanon suvun esi-isä ei tiennyt, minkä kirouksen toi mukanaan Haapalehtoon naidessaan sukuun tumman kaunottaren.

 
Uhlgren, Sauli: Kuolema kulkee yöllä.
Nordbooks 2010.   (Kripo ; 5).
ISBN 978-952-5782-71-4 (sid.)  37 e.   Ilm.  8/2010.   Kansikuva.
"Etiäiset ovat antaneet hänen olla rauhassa jo päiviä. Mutta hän on yksinäinen susi ja hän sekä ikävöi että kammoaa niitä. Jokainen päivä on erilainen. Eilen hän jopa hymyili itselleen ja kaikelle mitä elämäksi sanovat. Mutta tänään hänen tunteensa ovat täysin rikki, hajallaan, kuolleet, hän tajuaa vain sen, että tuomiotaan ei kannata jäädä odottamaan, sillä peto hänen sisällään etsii taas kohdettaan, ulos pääsyään. Ne tulevat jos tulevat, sitten kun tulevat. Hän ei voi eikä halua enää perääntyä. Kaikesta huolimatta."
Se on tositapahtumiin perustuva tarina nöyryytyksestä, mielen järkkymisestä ja kostosta.
Sauli Uhlgrenin aiempia teoksia Nordbooksilla ovat rikosromaani Altaat sekä Operaatio Pohjoinen. Kuolema kulkee yöllä -romaani on Kripo-sarjan viides kirja.
Lisätietoa:
- Sanojen aika - Sauli Uhlgren.
- Pohjoissavolaista kaunokirjallisuutta - Sauli Uhlgren.
- Kononen, Seppo: Kuopion nailonsukkamurhista rikosromaani. Savon Sanomat 3.9.2010.


 

Otava

 

Kotimaiset

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja rautahuone.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24742-5 (sid.)       Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Mestarin odotetussa uutuudessa Harjunpää kohtaa suljettujen huoneiden salaisuudet.
Rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää on ollut heleänä alkukesän päivänä keikoista vaikeimmalla, selvittämässä pienen lapsen kuolemaa, kun hän saa hälytyksen Töölöön. Kauniissa arvoasunnossa on muutaman päivän kuolleena olleen naisen ruumis. Mitään epäilyttävää ei näy, kunnes poliisit huomaavat vainajan käsissä sitomisen jäljet. Kolmikymppisellä Orvolla on monta roolia. Työssään hierojana hän parantaa ihmisten vaivat, kotona isoisän ja äidin luona hän on surkimus ja nöyrä käskyläinen. Jotkut varakkaat naiset tuntevat hänet vain herra H:na, rakkauden ammattilaisena. Orvo on saanut ensimmäisen keikkansa sattumalta tapaamaltaan Kurrelta, mutta hän ei tiedä minne kaikkialle Kurren verkot ulottuvat. Seksuaalinen väkivalta on kulissien takaista todellisuutta, myös naiset voivat tehdä julmia tekoja.
Matti Yrjänä Joensuu (s. 1948) kuvaa ihmismielen pimeimpiä puolia psykologisen tarkasti ja pelottavan realistisesti. Valoa synkän maailman keskelle tuo Orvon ja hänen pyörätuoliin sidotun nuoren asiakkaansa Neean pakahduttavan kaunis rakkaustarina.
Harjunpää ja rautahuone ilmestyy heti tuoreeltaan sekä ladattavana että CD-äänikirjana.
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Kolmijalkainen mies.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24360-1 (sid.)       Ilm. 6/2010.   Kansikuva .
Pornobisneksen tähti Esa Jalkanen katoaa jälkiä jättämättä. Järkyttynyt puoliso palkkaa Vareksen selvittämään tapausta. Samaan aikaan menestyvä toimitusjohtaja Martti Lundberg löydetään varastohallista teräsvaijeriin hirttäytyneenä. Mitä piilee onnellisen miehen äkkilähdön taustalla? Vareksen päätä vaivaa myös novellikirjailija Luusalmi, jonka viina vie Kupittaalle kuivumaan. Sairaalassa Luusalmi sekaantuu hämäräbisneksiin, ja maalaus nimeltä ”Kolmijalkainen mies” vaihtaa omistajaa. Tutkimukset kuljettavat Vareksen aikuisviihteen varjoisille kujille ja K-18-studiolle. Hän saa käsiinsä niin kuumaa aineistoa, ettei se kestä edes punaisten lyhtyjen valoa. Monen viattomalta näyttäneen asian takaa alkaa paljastua likaista peliä ja yllättäviä yhteyksiä.
Kolmijalkainen mies on jo 21. Reijo Mäen kirjoittama Vares-dekkari. Rikostarinan rinnalla kulkevat tälläkin kerralla yksityisetsivän seikkailut omassa elämässään – naishuolineen ja oluttuoppeineen.
Kolmijalkainen mies ilmestyy heti tuoreeltaan myös CD-äänikirjana sekä ladattavana äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Seuralainen.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24571-1 (sid.)  Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
It-fi rmasta saneerattu Ritva Koivisto kääntää potkut voitokseen, muuttaa nimensä Rebeccaksi ja perustaa seuralaispalvelu Daylightin aikuisille naisille. Kuntosaliltaan hän poimii miesgalleriaansa raamikkaan personal trainer Sampo Nygrenin. Samposta tulee Sebastian, ja jo ensimmäisellä seuralaiskeikallaan hän oivaltaa, että toimenkuvaa laajentamalla voisi lyödä kunnolla rahoiksi ja päästä peliveloista. Nuori mies on innoissaan, mutta mitä uudesta työstä ajattelee esimerkiksi mustasukkainen ex-tyttöystävä Peppi tai uskollinen aisapari ja paras kaveri Henri? Ennen pitkää poliisi saa selvitettäväkseen kuolemantapauksen, jonka syyt saattavat olla paljon syvemmällä kuin miltä ensisilmäyksellä näyttää. Lokakuinen Helsinki elää ja hengittää tarinassa vuoroin ruskaisen aurinkoisena, vuoroin vuosikymmenen rankkasateen piiskaamana – ja Anna Laine mäyräkoirineen vilahtelee jossain liepeillä...
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Pakonopeus.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24577-3 (sid.)       Ilm. 8/2010. m  Kansikuva.
YK:n huume- ja rikostoimiston erikoisavustaja Leo Kara tekee kaikkensa päästäkseen ohjusiskun takana olleen Mundus Novuksen jäljille. Samaan aikaan juristi Kati Soisalo yrittää selvittää vuonna 1997 Dubrovnikissa siepatun tyttärensä kohtaloa. Belgradissa tehty silminnäkijähavainto herättää Soisalon toivon: Voisiko Vilma olla elossa. Mitä pidemmälle Kara ja Soisalo ovat valmiit menemään, sitä selvemmäksi käy, miten vaarallinen Mundus Novus on. Vaikutusvaltaisen salajärjestön lonkerot ulottuvat paitsi laittomaan aseteknologiaan myös kansainväliseen ihmiskauppaan, jonka raadollisuuden Kara ja Soisalo joutuvat kohtaamaan silmästä silmään. ”Marat Krylov kantoi huumekassit toimiston ovelle ja palasi halliin, jossa nuoret seisoivat rivissä seinänvierustalla. Luotaantyöntävä näky, surkeannäköistä kauppatavaraa, mutta suihku ja pari hyvää ateriaa tekisivät ihmeitä ainakin niille, jotka eivät olleet syntyjään rumia. Oli ruletin aika.”
Taavi Soininvaara (s. 1966) on oikeustieteen kandidaatti. Hän työskenteli rahoituslaitosten ja teollisuuden johtotehtävissä, kunnes jäi vapaaksi kirjailijaksi. Soininvaara sai vuonna 2003 vuoden johtolanka -palkinnon, ja hänen trillerinsä ovat menestyneet hyvin myös Saksassa. Koukuttavan ja lujaiskuisen trillerisarjan avausromaani Kriittinen tiheys ilmestyi 2009.
Pakonopeus ilmestyy ilmestyy n myös CD-äänikirjana sekä ladattavana äänikirjana.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Cornwell, Patricia
: Valokeilassa.
Kay Scarpetta tutkimuksia.
Alkuteos: The Scarpetta factor, 2009.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24529-2 (sid.)      Ilm. 9/2010.  Kansikuva.
Kay Scarpetta saa New Yorkin poliisilta tutkittavakseen Keskuspuistosta löytyneen nuoren naisen ruumiin. Ruumishuoneelta Scarpetta kiirehtii suoraan tv-lähetykseen, jossa show’n juontaja yhdistää naisen murhan miljoonaperijätär Hannah Starrin katoamiseen. Kotona Scarpettaa odottaa paketti, joka vaikuttaa epäilyttävästi pommilta. Hän tajuaa olevansa hengenvaarassa, mutta ei tiedä miksi. CNN:n ehdotus omasta tv-show’sta tuntuu joka tapauksessa tulevan mahdollisimman huonoon aikaan.
Verkko tiivistyy, kun murhatutkinnassa paljastuu epäily kuuluisan näyttelijän kammottavista seksuaalirikoksista. Ja pian selviää, että Lucylla on yhteinen menneisyys kadonneen perijättären kanssa…
Patricia Cornwell on 17 Scarpetta-trillerin jälkeen edelleen iskussa: hänen kirjojaan on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta ja Suomessakin yli miljoona.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Crichton, Michael:  Kaappareiden vesillä.
Alkuteos:  Pirate latitudes, 2009.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24309-0 (sid.)     Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Karibia vuonna 1665. Jamaikan brittikolonia kamppailee espanjalaisten ylivaltaa vastaan. Kurkunleikkaajien ja ilotalojen Port Royalissa huimapäinen voittamattomaan linnakkeeseen, jota hallitsee verenhimoinen ja julma komentaja Cazalla.
Palkintona on nimi historiankirjoihin sekä laiva, joka huhujen mukaan on lastattu täyteen kultaa. Epäonnistuminen puolestaan tietäisi varmaa ja tuskallista kuolemaa. Hunter punoo juonen, jonka veroisen vain Cazalla itse olisi voinut keksiä. Mutta petos vaanii lähempänä kuin Hunter ikinä voi kuvitella.
Kaappareiden merellä -romaanin käsikirjoitus löytyi Michael Crichtonin (1942-2008) papereiden joukosta vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Enger, Thomas: Valekuollut.
Alkuteos: Skinndød, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24740-1 (sid.)       Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen  suomennos.
Kun nuori nainen löytyy kuoliaaksi kivitettynä pellolta, kääntyvät poliisin epäilykset pakistanilaiseen poikaystävään. Onko kyse kunniamurhasta? Nettilehden rikosreportteri Henning Juul ryhtyy kirjoittamaan tapauksesta. Hän on palannut töihin pitkältä sairauslomalta ja toipuu edelleen kaksi vuotta aiemmin tulipalossa kuolleen poikansa menetyksestä. Tutkiessaan murhaa Henning ei usko helppoon ratkaisuun. Pian kuvioita mutkistavatkin Oslon alamaailman pakistanilaismafia ja outo elokuva, jota uhri oli tekemässä. Kun tapahtuu uusi murha, Henning tajuaa, että pelissä on myös hänen oma henkensä.
Thomas Enger on uusi tekijä pohjoismaisten huippudekkaristien kaartiin. Valekuollut aloittaa sarjan, jonka jokainen osa on itsenäinen jännäri. Läpi sarjan Henning Juul hakee ratkaisua myös synkkään henkilökohtaiseen kysymykseen: surmasiko joku hänen kuusivuotiaan poikansa?
Kiitetty oslolainen esikoiskirjailija Thomas Enger (s. 1973) on ammatiltaan toimittaja. Valekuollut on hänen ensimmäinen rikosromaaninsa, ja sarjan seuraavia osia odotetaan innolla. Enger mainitsee esikuvikseen mm. Henning Mankellin ja Jo Nesbøn.
Huom! Oli erittäin mielenkiintoinen avaus Thomas Engeriltä.
Thomas Enger DekkariNetissä.

Forsyth, Frederick: Kobra.
Alkuteos:  The Cobra, 2010.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24826-2 (sid.)        Ilm.    10/2010.    Kansikuva.
Vuosi 2011. Valkoisessa talossa pidetään salainen kokous, jossa maailmanlaajuinen kokaiiniteollisuus julistetaan tuhottavaksi.
Operaation johtoon valitaan CIA:n erikoisoperaatioiden entinen päällikkö Paul Devereaux, lempinimeltään Kobra. Oikeaksi kädekseen hän haluaa ainoan miehen, joka on koskaan onnistunut harhauttamaan häntä: Cal Dexterin.
Frederick Forsyth (s. 1938) on julkaissut 13 menestysromaania.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Frederick Forsyth.
- www.booksattransworld.co.uk/FrederickForsyth.

Gardiner, Meg: Muistojenkerääjä.
Alkuteos:  The memory collector, 2009.   Suom. Natasha Vilkkonen.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-23945-1  (sid.)     Ilm. 8/2010.    Kansikuva.
Kuolleiden kallonkutistaja Jo Beckett kaivautuu muistinmenetyksestä kärsivän miehen mieleen.
Vastustamattoman särmikäs Jo Beckett on alkanut vihdoin toipua miehensä Danielin kuolemasta, ja suurin syy siihen on 129. pelastuslentueen lääkintämies Gabe Quintana. Jo joutuu uransa suurimman haasteen eteen, kun hänet kutsutaan San Franciscon lentokentälle, missä eräs matkustaja käyttäytyy arvaamattomasti. Ian Kanan kärsii muistinmenetyksestä, jossa uudet muistot eivät tallennu pitkäaikaismuistiin. Mutta jokin muukin on pahasti pielessä. Jäljet johtavat eteläafrikkalaisessa laboratoriossa kehiteltyyn vaaralliseen aineeseen. Vain Jo voi pelastaa kotikaupunkinsa San Franciscon tuholta – tunkeutumalla Ianin unohtuneisiin muistoihin.
Nuori huipputrilleristi Meg Gardiner esitteli valovoimaisen sankarittarensa Jo Beckettin koukuttavan sarjan avausosassa Pahuuden piiri (2009).
Meg Gardiner DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Jääkylmä.
Alkuteos:  Ice cold, 2010.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24520-9 (sid.)      Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Jotain outoa on tapahtunut Taivasten valtakunnan kylässä.  Kaksitoista kylmäävän samanlaista taloa seisoo pimeänä ja autiona. Ruoka on katettu päivällispöytiin, autot odottavat autotalleissa, mutta asukkaat ovat kadonneet kuin savuna ilmaan.  Tähän levottomuutta herättävään paikkaan bostonilainen kuolinsyyntutkija Maura Isles jää vangiksi kesken lumimyrskyn - eikä hänestä sen jälkeen kuulla mitään.  Joitakin päiviä myöhemmin etsivä Jane Rizzoli lentää Wyömingiin etsimään kadonnutta ystäväänsä.  Poliisi on löytänyt pahoin vaurioituneen auton, jonka sisällä on neljä palanutta ruumista. Viranomaiset uskovat, että yksi neisita on Maura, mutta ovatko he oikeassa?  Saadakseen vastauksen Jane Rizzoli matkustaa Taivasten valtakuntaan, jossa järkyttävä salaisuus odottaa paljastumista.
Yhdysvaltalainen Tess Gerritsen (s. 1953) on jännityskirjailijoiden kansainvälistä huippua. Hänen trillereitään on julkaistu yli 30 kielellä.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

James, P. D.: Todistajan kuolema.
Alkuteos: Death of an expert witness, 1977.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24144-7 (sid.)     Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Itä-Englannin suoseudulla sijaitsevan rikostutkimuslaboratorion osastopäällikkö tohtori Lorrimer löydetään murhattuna työpaikaltaan. Asiaa selvittämään kutsutaan Scotland Yardista komentaja Dalgliesh. Ankarana esimiehenä tunnettu Lorrimer ei elinaikanaan kerännyt ystäviä, ja lähes kaikilla hänen työtovereillaan ja läheisillään oli syytä vihata häntä. Dalglieshilla riittää mahdollisia murhamotiiveja ja epäilyksenalaisia.
90 vuotta täyttävä paronitar P. D. James sai tänä vuonna Suomen dekkariseuran kunniakirjan elämäntyöstään alan uranuurtajana. Todistajan kuolema on varhainen Dalgliesh-dekkari, joka täydentää hänen suomennettujen teostensa sarjaa.
Loistavaa, että P. D. Jamesin vielä suomentamattomia kirjoja saadaan suomeksi. Vielä jää pari alkupään Dalgliesh -dekkaria odottamaan suomentamista.
Suurkiitos Otava.
P.  D. James  DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari:  Aamun  hämärissä.
Alkuteos: I denna ljuva sommartid, 2007.   Suom. Sanna Manninen.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-23941-3 (sid.)      Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Gotlantilainen rakennusfirman omistaja ja tunnollinen perheenis on lähtenyt aikaiselle aamulenkille Fårön saaren leirintäalueella.
Vähän myöhemmin hänet löydetään rauhalliselta hiekkarannalta kuolleena. Miestä on ammuttu kylmäverisesti päähän.
Kun poliisi alkaa selvittää käsittämätöntä ja raakaa murhaa, Karin Jacobsson saa elämänsä tilaisuuden: hän pääsee johtamaan ensimmäistä isoa juttuaan, sillä komisario Anders Knutas on lomalla. Myös toimittaja Johan Berg etsii sinnikkäästi totuutta, samalla kun yrittää voittaa takaisin elämänsä rakkauden, Emma Winarven.
Tukholmassa asuva Mari Jungstedt (s. 1962) on rikoskirjallisuuden supertähti, jonka dekkareita rakastetaan myös Suomessa.
Erinomaisia dekkareita.
Mari Jungstedt DekkkariNetissä.

Leon, Donna: Unelmien tyttö.
Alkuteos: The girl of his dreams, 2008.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24050-1 (sid.)       Ilm. 7/2010.   Kansikuva.
Eräänä sateisena aamuna komisario Brunetti ja ispettore Vianello hälytetään Canal Grandelle, josta he löytävät pienen tytön hukkuneena. Tapaus mutkistuu heti alkuunsa, sillä kukaan ei ole ilmoittanut lasta kadonneeksi, eikä kukaan ole kaivannut niitä arvokkaita kultakoruja, jotka löytyvät hukkuneen lapsen hallusta. Brunettin tutkimukset johtavat Venetsian kanaaleista mustalaisleiriin kaupungin ulkopuolelle. Siellä hän kohtaa sekä ennakkoluuloja että syvään juurtunutta rikollisuutta. Ratkaistakseen hukkuneen tytön kohtalon on Brunettin pengottava yhteisön salaisuudet pohjia myöten.
Donna  Leon DekkariNetissä.

Lustbader, Eric Van: Robert Ludlumin Medusan petos.
Alkuteos:  Robert Ludlum's Bourne sanction, 2008.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-23929-1 (sid.)      Ilm. 9/2010.  Kansikuva.
Jason Bourne on luopunut agentin urastaan ja palannut Georgetownin yliopistoon alter egonsa David Webbin verkkaiseen akateemikon elämään. Luopuminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja kun kaivattu adrenaliinipiikki tulee, ei Bourne epäröi lähteä selvittämään uutta vyyhteä. Hän päätyy jahtaamaan salaista terroristijärjestöä tavoitteenaan estää väistämättömältä vaikuttava isku Yhdysvaltoihin. Bourne ei kuitenkaan tiedä, että myös hän itse on tähtäimessä...
Eric Van Lustbader jatkaa Medusa-sarjan luojan Robert Ludlumin (1927-2001) työtä.
Lisätietoa:
- Eric Van Lustbader - Thrillers .

McCall Smith, Alexander: Pieniä ihmeitä autokorjaamolla.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: The miracle at speedy motors, 2008.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-23955-0 (sid.)     Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Mma Ramotswe on aina säilyttänyt järkkymättömän uskonsa maailman hyvyyteen ja hyväsydämisiin naapureihin, tapahtuipa mitä hyvänsä. Mutta kun Naisten etsivätoimisto nro alkaa saada nimettömiä uhkauskirjeitä, uusi asiakas etsii juuriaan ja uskollinen J. L. B. Matekoni haluaa saada aikaan ihmeen, joutuu Mma Ramotswe katsomaan ympäristöään uusin silmin. Totuus saattaa joskus olla hyvinkin monimutkainen – ja toisinaan olisi ehkä parasta vain ummistaa siltä silmänsä…
Huom!  Koko maailman hurmannut Naisten etsivätoimisto nro I nähdään kesäkuussa 2010 Ylen TV1:llä BBC:n ja HBO:n tuottamassa tv-sarjassa, jossa pääosaa näyttelee Jill Scott.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning:  Likainen enkeli.
Alkuteos:  Minnet av en smutsig engel, 2010.   Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24868-2 (sid.)      Ilm. 9/2010.
Ei dekkari!!
Huom!! Ilmestyminen on siirtynyt.  Ilmoitellaan myöhemmin uusi ilmestymisaika.
Helmikuu 1905. Anna Maria Lundmark seisoo reelingin laidalla Lovisa-laivan kannella samalla kun hänen kuolleen puolisonsa, perämies Lars Johan Antonius Lundmarkin, ruumis uppoaa mereen. Hän muistaa isänsä viimeiset sanat: ”Köyhä enkeli, se sinä olet.” Vuotta myöhemmin Anna omistaa Mosambikin pääkaupungin suurimman bordellin. Sorretusta naisesta on tullut kaupungin voimahahmo, köyhästä enkelistä likainen enkeli. Kuka oli tämä nainen, joka ilmestyi aikalaisdokumentteihin kuin tyhjästä ja katosi yhtä mystisesti muutamaa vuotta myöhemmin? Keriessään auki Anna Lundmarkin tarinaa Mankell maalaa elävän
kuvan bordellielämästä valta-asetelmineen ja ihmiskohtaloineen.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Varastettu uni.
Alkuteos: Ukradennyi son, 1995.   Suom. Liisa Virtanen.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-23555-2 (sid.)       Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Luksusilotytön murhan tutkimukset vievät Anastasia Kamenskajan mafiaa pyörittävien korkeiden neuvostovirkamiesten jäljille.
Murhatun ilotytön poikaystävä kertoo kuulusteluissa, että ennen
kuolemaansa Vika oli kuullut radiosta selostettavan häntä lapsesta asti vaivannutta unta ja väittänyt, että hänen unensa on varastettu. Poikaystävä on taiteilija, ja hän on piirtänyt unesta kuvan: viisi veripunaista raitaa ja niiden päällä vihreä nuottiavain. ”Varastetun unen” arvoitus johtaa Anastasia Kamenskajan Moskovan organisoidun alamaailman vaaralliseen ytimeen, jota Neuvostoliiton romahdettua pyörittävät korkea-arvoiset politrukit ja vanhat KGB:n agentit.
Venäjän dekkarikuningattaren Alexandra Marininan (s. 1957) teoksia julkaistaan yli 20 maassa. Varastettu uni on Kamenskaja-sarjan alkupään kirjoja. Dekkarien pohjalta on tehty myös televisiosarja.
Alexandra Marinina DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Halkovaras.
Alkuteos: Vedtjuven, 1999.  Suom. Katriina Huttunen.
Otava 2010.
IDBN 978-951-1-24739-5 (sid.)    40 s.     Ilm. 10/2010.
Annika Bengtzon on tullut isoäitinsä luokse Södermanlandiin joulunviettoon. Kun hän poikkeaa vanhan Gunnar-setänsä luokse,
hän kohtaa tuvan pimeydessä kiväärinpiipun. Gunnar-setä kertoo, että joku on käynyt varkaisilla hänen halkovajassaan. Pienessä kotikylässä epäiltyjen lista on lyhyt ja se on täynnä vain tuttuja nimiä. Joulupäivän aamun hämärissä Annika varjostaa ovelaa varasta ja miettii: mikä ihme pakottaa ihmisen naapurinsa halkovajaan?
Pienessä, kepeässä joulutarinassa Annika Bengtzon selvittää kotikylässään tapahtunutta halkovarkautta.
Huom!   Kertomus on aiemmin ilmestynyt kokoelmassa Joulutarinoita (Helmi Kustannus 2003).
Liza Marklund DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Possujuhla.
Alkuteos: Grisfesten, 1978.   Suom. Kari Koski.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24379-3 (sid.)      Ilm.  6/2010.   Kansikuva.
Legendaarisen ruotsalaisdekkaristin esikoisromaanissa pikkurikollisia kärrätään linnaan ja isot konnat paistattelevat yhteiskunnan tukipilareina.
Dalagatan 13:n posti ryöstetään Tukholmassa toukokuussa 1977. Myöhemmin ryöstäjä murhaa silminnäkijöistä kaksi. Kumpikin on
osallistunut vuoden 1970 Mallorcan-matkalla samaan possujuhlaan. Postiryöstäjä tunnistetaan poliisin henkivartiostoyksikön jäseneksi, mutta miehellä on ministeritason alibi. Kun ryöstäjää ja bordellikäyntiään peittelevää ministeriä vastaan alkaa kertyä raskauttavaa todistus aineistoa, Säpon toimistopäällikkö tekee päätöksen. Tärkeintä on pitää ministerin törttöilyt salassa. Leif GW Persson on kriminologian professori ja Ruotsin johtava rikosasian tuntija. Tuotannosta on suomennettu trilogia Kesän kaipuusta hyiseen viimaan, Toinen aika, toinen elämä ja Putoaa vapaasti kuin unessa sekä romaanit Lindamurha ja Ken lohikäärmeen surmaa.
Leif GW Persson DekkariNetiissä.


Uusia painoksia

Carpelan, Bo: Kulkeva varjo.
Alkuteos: Vandrande skugga, 1978.  Suom. Kyllikki Villa.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24625-1 (sid.)        Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
Maineeltaan arveluttavan nuoren naisen väkivaltainen kuolema murtaa 1800-luvun lopun pienen merenrantakaupungin idyllin. Poliisimestarin tutkimuksissa paljastuu, että naisen kanssa ovat olleet tekemisissä kaupungin mahtimiehet mutta myös poliisimestarin oma poika. Kuka heistä on murhaaja? Vai onko se joku onneton työläiskorttelista? Perinteisen dekkarin tyyliin rikos ratkeaa psykologisin päättelyin, ja vähä vähältä paljastuvat ihmisluonnon salatuimmat pyyteet: itsekkyys, vallanhimo, kasvojen menettämisen pelko.
Bo Carpelan (s. 1926) on saanut mm. Finlandia-palkinnon kahdesti sekä merkittävän eurooppalaisen kirjallisuuspalkinnon Le Prix Européen.
Uusi painos. Ilmestynyt alunperin vuonna 1978.
Lisätietoa:
- Sanojen aika - Bo Carpelan.
- Wikipedia - Bo Carpelan.

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Cornwell, Patricia :  Scarpetta.
Alkuteos: Scarpetta, 2008.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24661-9 (nid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
1. p ilm. syksyllä 2009.

Davidsen, Leif : Kuubalaista verta.
Alkuteos: På udkig efter Hemingway, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24650-3 (nid.)      Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
1. p ilm. syksyllä 2009.

Gardiner, Meg: Pahuuden piiri.
Alkuteos:  The dirty secrets club, 2008.  Suom. Natasha Vilokkinen. 
Otava  2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24655-8 (nid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
1. p ilm. syksyllä 2009.

James, P. D. : Majakka.
Alkuteos: The lighthouse, 2005.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24963-4 (nid.)  Ilm. 10/2010.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2006.

James, P. D. : Pahuuden palkka.
Alkuteos: Original Sin, 1994. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24966-5 (nid.)   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1995.

James, P. D. : Yksityispotilas
.
Alkuteos: The private patient, 2008.  Suom. Kristiina Savikurki.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-224656-5 (nid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää -sarja
Kymmenen Harjunpää -romaania on ilmestynyt Seven -sarjassa 6/2010.
- Harjunpää ja ahdistelija
- Harjunpää ja heimolaiset
- Harjunpää ja kapteeni Karhu
- Harjunpää ja kiusantekijät
- Harjunpää ja pahan pappi
- Harjunpää ja poliisin poika
- Harjunpää ja pyromaani
- Harjunpää ja rakkauden lait
- Harjunpää ja rakkauden nälkä
- Harjunpää - Väkivallan virkamies

Jungstedt, Mari : Muurien kätköissä.
Alkuteos: Den döende dandyn, 2006.  Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24657-2 (nid.)     Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Leon, Donna: Oman käden oikeus.
Alkuteos: Uniform justice, 2005.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24923-8 (nid.) 8,40 e.  Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2005.

Leon, Donna: Ylimpiä ystäviä.
Alkuteos: Friends in high places,2003 .  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24925-2 (nid.) 8,40 e.  Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2003.

Leon, Donna: Ylimyksen kuolema.
Alkuteos: A noble radiance, 2002.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24924-5 (nid.) 8,40 e.  Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2002.

Leon, Donna : Ystävä sä lapsien.
Alkuteos: Suffer the little children, 2007.   Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24664-0 (nid.)     Ilm. 9/2010.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Lustbader, Eric Van: Robert Ludlumin Medusan ansa.
Alkuteos: Robert Ludlum's the Bourne betrayal, 2007.  Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24652-7 (nid.)   Ilm. 8/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.  

McCall Smith, Alexander: Naisten etsivätoimisto nro 1.
Alkuteos: The No. 1 Ladies' Detective Agency, 1998. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.  (Seven).
ISBN 978-951-1- 24753-1 (nid.) 8,00 e.    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2003.

McCall Smith, Alexander : Kalaharin konekirjoituskoulu miehille.
Alkuteos: The Kalahari Typing School for Men, 2002.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.  (Seven).
ISBN 978-951-1- 24754-8 (nid.) 8,00 e.    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2005.

McCall Smith, Alexander: Naisten etsivätoimisto nro 1.
Alkuteos: The No. 1 Ladies' Detective Agency, 1998. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.  (Seven).
ISBN 978-951-1- 24753-1 (nid.) 8,00 e.    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2003.

McCall Smith, Alexander: Siveysoppia kauniille tytöille.
Alkuteos: Morality for beautiful girls, 2001.Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.  (Seven).
ISBN 978-951-1- 24755-5 (nid.) 8,00 e.    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2004.

Mankell, Henning : Rauhaton mies.
Alkuteos: Den oroliga mannen, 2009.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24695-4 (nid.)    Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Mäki, Reijo : Pahan suudelma.
Otava 2010.    (Seven).
ISBN 978-951-1-24934-4 (nid.)    Kansikuva .
1. p. ilm. 1998.

Pakkanen, Outi
: Muistivirhe.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24654-1 (nid.)    Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Pakkanen, Outi : Kissa kuussa.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-125190-3 (nid.)    Ilm. 12/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1990.

Ruiz Zafón, Carlos : Enkelipeli.
Alkuteos: El juego del angel, 2008. Suom. Tarja Härkönen ja Anu Partanen.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24649-7 (nid.)    Ilm. 8/2010.    Kansikuva.

Smith, Wilbur: Keihästen sankarit.
Alkuteos: Assegai, 2009.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2010.   (Seven).
ISBN 978-951-1-24511-7 (nid.) Ilm. 7/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009 .

Äänikirjat

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja pahan pappi.
Otava 2010.
CD-äänikirja
Sisältää 8 CD-levyä yht. n. 9 t 40 min.
Lukija: Riku J. Korhonen.
ISBN 978-951-1-24819-4   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Ladattava äänikirja
ISBN 978-951-1-24825-5  Ilm. 9/2010.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja rautahuone.
Otava 2010.
CD-äänikirja.
Sisältää 7 CD-levyä, yht. noin 8 t 40 min.
Lukija: Riku J. Korhonen.
ISBN 978-951-1-24818-7   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Ladattava äänikirja
ISBN 978-951-1-24818-7   Ilm. 9/2010.

Mäki, Reijo : Kolmijalkainen mies.
Otava 2010.
CD-äänikirja, 10 CD-levyä, noin 11 tuntia. 
Lukija: Ville Tiihonen.
ISBN 978-951-1-24502-5   Il.  6/2010.     Kansikuva.
Ladattava äänikirja
ISBN 978-951-1-24503-2    Ilm. 6/2010.

Soininvaara, Taavi : Pakonopeus.
Otava 2010.
CD-äänikirja, 12 CD-levyä, yhteensä n. 13 t 30 min.
ISBN 978-951-1-24813-2    Ilm. 8/2010.     Kansikuva.
Ladattava äänikirja
ISBN 978-951-1-24824-8    Ilm. 9/2010.

Isotekstiset

Nuotio, Eppu: Paine.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24947-4 (sid.)      Ilm. 8/2010.
Kirja ja CD-äänikirja ovat ilmestyneet keväällä 2010 ja isotekstinen kirja heinäkuussa 2010.Curran, John: Agatha Christien salaiset  muistikirjat.
Alkuteos: Agatha Christie's secret notebooks, 2009.   Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2010.
ISBN 978-952-5856-11-8 (sid.)      Ilm. 10/2010.
Kaksi ennenjulkaisematonta Poirot -novellia ilmestyy suomeksi syksyllä.   Kansikuva.
John Curran löysi dekkarikirjailijan kodin ullakolta Greenwaysta muutama vuosi sitten kauan kadoksissa olleet muistikirjat, joiden kätköissä olivat kaksi ennen julkaisematonta Poirot-novellia. Koiran pallon tapaus (Incident of the Dog’s Ball) ja The Capture of Cerberus (The Labour of Hercules XII) ovat huikeita lukukokemuksia jokaiselle Agatha-fanille, toteaa kustantaja Petteri Paasilinna. John Curranin teos tuo lukijoiden ulottuville uutta yllätyksellistä tietoa myös moniin muihin Agathan Christien klassikoihin: miten hänen itse kirjoittamansa muistiinpanot, listat ja luonnokset johtivat hänen moniin menestyksellisiin kirjoihin, näytelmiin ja novelleihin. Kirjasta selviää, mitkä olivat vaihtoehtoiset juonet, nimet ja roolihahmot, poistetut kohtaukset ja jopa suunnitelmat kirjoittamattomista teoksista. 
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta Agatha Christien syntymästä.
Lisätietoa:
- Guardianin ennakkojuttu John Curranin kirjasta kesällä 2009.
- Kuuntele tästä Guardian-lehden Agatha Christien salaiset muistikirjat -kirjoittajan John Curranin  haastattelu.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Paasilinna - Agatha Christie.

Freveletti, Jamie: Pahaa pakoon.
Alkuteos: Running from the devil, 2009. Suom. Ulla Lempinen.
Paasilinna 2010.
ISBN 978-952-5856-06-4 (sid.)   32 e.   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Kosmetiikkayhtiön kemisti Emma Caldridge on matkalla Miamista Bogotaán, kun lentokone kaapataan ja se putoaa vuoristoon Venezuelan rajan lähistölle. Emma selviytyy onnettomuudesta ehjin nahoin, mutta joutuu katselemaan vierestä, kun sissit ottavat muut matkustajat panttivangeiksi.
Maratoonarin sinnikkyydellä Emma lähtee seuraamaan sissejä ja heidän vankejaan ja pysyttelee hengissä viidakossa urheilutaitojensa ja tieteellisen tietämyksensä turvin. Niitä tarvitaankin, kun Emma löytää loukkaantuneen matkustajan, salaisen agentin Cameron Sumnerin. Yhdessä he jatkavat panttivankien jäljittämistä pysytellen sissien tuntumassa seuraamalla heidän jokaista liikettään. Kun uutinen kaappauksesta kiirii Washingtoniin, puolustusministeriö pyytää apuun Edward Bannerin, joka on entinen upseeri ja nykyinen yksityisen turvallisuusyhtiön johtaja. Banner lähettääkin onnettomuuspaikalle erikoisryhmän etsimään eloonjääneitä ennen kuin on liian myöhäistä. Emman ja Sumnerin löytäminen on kuitenkin vasta alkua, sillä Banner tajuaa, että Emma oli toteuttamassa omaa tehtäväänsä koneen pudotessa. Kauniilla, lahjakkaalla biokemistillä on salaisuus, jota kukaan ei osaisi arvata: hänen hallussaan on nerokkaasti naamioitu vaarallinen biologinen ase, josta Emman uhkaajat ovat saaneet vihiä.
Pahaa pakoon –trillerissä yhdistyvät Lee Childin ja Daniel Silvan toiminnantäyteinen juoni ja Kathy Reichsin ja Tess Gerritsenin runsaat tieteelliset yksityiskohdat.
Huom!   Tämä Frevelettin kirja voitti lokakuussa 2010 Barry Award -dekkaripalkinnon Paras trilleri -sarjan.
Jamie Freveletti DekkariNetissä.

 


 

Sammakko


Burroughs, William S
. - Kerouac, Jack: Ja virtahevot kiehuivat altaissaan.
Alkuteos: And the Hippos Were Boiled in Their Tanks, 1945.  Suom.   Sami Heino (Kerouac) ja Elina Koskelin (Burroughs+jälkisanat).
Sammakko 2010.
ISBN 978-952-483-152-9 (sid.)    24,70 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Vasta vuonna 2008 julkaistu rikosromaani valottaa ainutkertaisesti kahden beat-liikkeen johtohahmon elämää ja kirjallista kehitystä. Vuonna 1944 Jack Kerouac ja William S. Burroughs vietiin poliisikuulusteluihin murhan jälkeen.  Eräs heidän ystävänsä, Lucien  Carr, oli puukottanut toisen, Daavid Kammererin, jonka huomionosoituksiin Carr oli kyllästynyt.  Carr oli tullut verentahrimissa vaatteissaan moelmpien kirjailijoiden luo ja tunnustanut tekonsa.  Kumpikaan ei kertonut poliisille, siksi heidätkin pidätettiin.  Kuukausia myöhemmin kirjoittajat, joilta ei siihen mennessä ollut julkaistu yhtään teosta, kirjoittivat yhteistyönä ja Ja hipot kiehuivat altaissaan -romaanin, fiktiomuotoisen kuvauksen tappoa edeltävästä viikosta.  Hirjoittivat lukuja vuorotellen,  Burroughs nimellä Will Dennison, Kerouac Mike Rykona.  Hyvin henkilökohtaisesta materiaalista he loivat kiehtovan ajankuvan 1940-luvun New Yorkista, ryhmästä ystäviä jotka oleilevalt toistensa asunnoissa, tappavat aikaa juomalla, kaulailemalla, keskustelemalla ja ottamalla huumeita, ja ajautumalla sattumanvaraisesti kohti veristä rikosta.  Kirja näyttää, miten vanhempi Ramsay Allen (Kammerer) jahtasi kaunista Phillip Touriania (Carr), raivostuttaen tämän jatkuvilla miellyttämisyrityksillään.
Lisätietoa:
- Sammakko - William S. Burroughs.
- Wikipedia - William S. Burroughs.

Leonard, Peter: Luota minuun.
Alkuteos:  Trast me, 2009.      Suom. Onerva Ollila.
Sammakko 2010.
ISBN 978-952-483-155-0 (sid.)  24,70 e.   Ilm. 10/2010.    Kansikuva.
Nopeatempoinen ja koukuttava jännityskertomus kovaksikeitettyjen dekkarien uudelta mestarilta.
Kehen kannattaa luottaa? Karen Delaneyn ensimmäinen virhe on luottaa 300 000 dollaria poikaystävänsä, laittomasta vedonlyönnistä vastaavan  Samirin käsiin. Toisen virheen Karen tekee erotessaan  Samirista, jolla on paljon pelissä.  Kun kaksi varasta murtautuu Karenin kotiin, hän huomaa tilaisuutensa tulleen saada rahansa takaisin.  Hän punoo juonen ryöstääkseen rahansa takaisin, mutta huomaa pian olevansa korviaan myöten pulassa kun asiat alkavat luisua hallinnasta.
Peter Leonardin esikoisdekkari Ihmismetsällä ilmestyi syksyllä 2009. Kirja oli syksyn parhaita käännöstulokkaita.
Hienoa, että saadaan tämä toinenkin suomeksi.
Peter Leonard DekkariNetissä.

Tusset, Pablo:  Nauravat vainajat.
Alkuteos:  Sakamura, Corrales y los muertos rientes, 2009.    Suom. ??
Sammakko 2010.
ISBN 978-952-483-163-5 (sid.)    24,70 e.   Ilm.  10/2010.
Huom!   Kirja ilmestyy keväällä 2011.
Lisätietoa:
- Sammakko - Pablo Tusset.
- Literaturas.com - Pablo Tusset.


 

Schildts


Bruun, Staffan: Kohtalokas kapsäkki.
Shildts 2010.
ISBN 978-951-50-2022-2 (sid.)  30 e.  Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Antonio Sallinen ottaa vahingossa lentokentältä mukaansa väärän laukun. Hän ei kuitenkaan valita, sillä laukusta löytyy peräti miljoona euroa seteleinä. Eikä hän voi vastustaa kiusausta pitää rahoja itsellään. Ainoa ongelma on, että ei vain yksi vaan useampi omistaja yrittää saada laukun itselleen. Ja tämän saaliin pyytämisessä ei keinoja kaihdeta. Antonio Sallisen lipsahdus on saamassa katastrofaaliset seuraukset, joista kärsii sekä hän itse että hänen perheensä.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös ruotsiksi.
Staffan Bruun on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka tunnetaan muun muassa vauhdikkaista Burt Kobbat -dekkareista. Uudessa kirjassa päähenkilönä on mainosmies Antonio Sallinen. Hänen elämänsä on ulkoisin puolin kunnossa, hänellä on kaunis vaimo ja hyvä työpaikka, mutta kohtalolla tuntuu aina olevan joitakin temppuja takataskussa Sallisen varalle.
Staffan Bruun DekkariNetissä.

Kallentoft, Mons: Suvisurmat.
Alkuteos: Sommandöden, 2008. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2010.
ISBN 978-951-50-1954-7 (sid.)  32 e.   Ilm. 7/2010.   Kansikuva.
On kuumin kesä miesmuistiin. Lämpöaalto pitää Linköpingin kaupunkia otteessaan, ja metsäpalot raivoavat ympäröivissä metsissä. Eräänä aamuna löytyy 14-vuotias tyttö alasti ja verisenä kaupungin suurimmasta puistosta. Tyttö itse ei muista tapahtuneesta mitään ja paikalta ei löydy ainuttakaan johtolankaa, johon ylikonstaapeli Malin Fors ja hänen kollegansa Zeke voisivat tarttua. Mutta tyttö löytyi nimettömän vihjeen avulla. Kuka poliisiasemalle oli soittanut?
Tapaus järkyttää Malinia syvästi, varsinkin kun hänen oma tyttärensä on samanikäinen. Kun poliisi saa ilmoituksen että toinenkin tyttö on kadonnut, epätoivo ei ole kaukana. Kuoleman kesä on saapunut Linköpingiin, ja unelma kauniista kesälomasta muuttuu muutamien hellepäivien aikana hirvittäväksi painajaiseksi. Kuoleman kesä on Mons Kallentoftin Malin Fors -trilogian toinen osa. Ensimmäinen osa, Sydäntalven uhri, ilmestyi keväällä 2009.  Kirja oli loistava.  Hienoa, että saadaan sarjan toinen osa suomeksi. 
Mons Kallentoft DekkariNetissä.

Läckberg, Camilla: Perillinen.
Alkuteos: Tyskungen, 2007.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2010.
ISBN 978-951-50-1990-5 (sid.) 31 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Erica käy läpi edesmenneen äitinsä jäämistöä ja löytää vanhan
natsien kunniamerkin. Miksi äidillä oli sellainen? Mitalin alkuperän selvittämiseksi hän vierailee seudun sotatuntijan, eläkkeellä olevan historianopettajan luona. Kahden päivän päästä mies on kuollut. Tapettu. Uutinen kylmää Ericaa. Onko hänen käynnillään jotain tekemistä murhan kanssa? Kun Erica vielä saa selville, että äiti tunsi murhatun miehen toisen maailmansodan aikana, hän ei voi olla sekaantumatta rikostutkintaan. Myös isyyslomansa aloittanut Patrik vedetään mukaan tutkimuksiin. Kuka on valmis tappamaan pitääkseen menneet salassa?
Camilla Läckberg vie jälleen lukijansa idylliseen mutta synkkien rikosten Fjällbackaan Ruotsin länsirannikolle. Tällä kertaa pintaan nuosevat Erica Falckin oman lapsuudenperheen kipeät ja tarkoin varjellut salaisuudet. Läckberg kutoo taiturimaisesti nykytarinan riipaisevaan kertomukseen nuorten elämästä 1940-luvun Ruotsissa.
Viides kirja Erica Falk -sarjassa.  Hienoja kirjoja.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Ohlsson, Kristina: Nukketalo.
Alkuteos: Askungar, 2009.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2010.
ISBN 978-951-0-1991-2 (sid.)    30.72 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Pisamainen pikkutyttö katoaa täpötäydestä junasta keskellä kirkasta päivää. Mahdollisia silminnäkijöitä on junallinen, mutta kukaan ei tunnu huomanneen, milloin tyttö on hävinnyt. Kaappaus vaikuttaa huoltajuuskiistalta, ja epäilyt kohdistuvat tytön isään. Samaan aikaan toisella puolella Ruotsia eräs nuori nainen piileskelee entistä elämänsä prinssiä. Hän tietää paremmin kuin hyvin, miksi tyttö on kadonnut.
Poliisitutkintaa ryhtyy johtamaan maineikas komisario Alex Recht oikeana kätenään kärkäs ylikonstaapeli Peter Rydh. Heille kullanarvoinen on analyytikko Fredrika Bergman, poliisiin töihin päätynyt lahjakas viulisti. Bergman joutuu tekemään hartiavoimin töitä, jotta tutkinta saadaan oikeille urille. Sitä ennen menetetään ihmishenki. Alkaa painajainen. Alkaa murhaajan takaa-ajo. Murhaajan, joka on häkellyttävän taitava. Murhaajan, joka ei tunne armoa.
Nukketalo on nuoren Kristina Ohlssonin (s. 1979) esikoisromaani. 
Mielenkiintoista, jälleen erinomainen ruotsalainen dekkaristi esittelyssä.
Kristina Ohlsson DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Läckberg, Camilla : Mantelintuoksia lumimyrskyssä.
Alkuteos: Snöstorm och mandeldoft.   Suom. Jaana Nikula.
Schildts 2010.   ((Atschi!-pokkari).
ISBN 978-951-50-1928-8 (nid.)  5,94 e.   Ilm. 9/2010.

Peltomaa, Marianne : Tilinteon aika.
Schildts 2010.   (Atschi!-pokkari).
ISBN 978-951-50-2024-6 (nid.)   8,92 e.   Ilm. 9/2010.
Uusi painos Marianne Peltomaan erinomaisesta toisesta rikosromaanist.


 

Tammi


Kotimaiset

Lehtolainen, Leena: Minne tytöt kadonneet.
Tammi 2010.
ISBN 078-951-31-5625-1 (sid.)   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Maria Kallio -sarjan uutuus kertoo vieraan ja toiseuden pelosta – ja vihasta.  EU:n projektissa työskentelevä Maria Kallio on ollut kouluttamassa afganistanilaisia poliiseja ja matkustaa maahan poliisikoulun avajaisiin, tuhoisin seurauksin. Palattuaan kotimaahan Maria aloittaa työt epätyypillisten rikosten solussa ja saa selvitettäväkseen kolmen maahanmuuttajatytön katoamistapaukset. Tytöt ovat käyneet samassa Tyttökerhossa kuin Marian tytär Iida. Sitten hangesta löytyy neljäs muslimityttö, omalla päähuivillaan kuristettuna. Onko tapauksilla tekemistä toistensa kanssa? Onko liikkeellä sarjamurhaaja? Vai onko tyttöjen perheillä jotain tekemistä katoamisten kanssa?
Leena Lehtolaisen Minne tytöt kadonneet on mukaansa tempaava kuvaus tämän ajan monikulttuurisesta Suomesta ja perinteiden törmäyksestä. Se on matka arkeen jota määrittävät vanhat uskomukset ja ihmismieleen juurtuneet tapakäsitykset. Kuka on oikeassa tilanteessa, jossa on kaksi totuutta?  Tervetuloa Maria Kallio.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Luntiala, Hannu: Petri Vallin toinen elämä.
Tammi 2010.
ISBN 978-951-31-5635-0 (sid.)     Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Kirjattua kirjettä viedessään Sami Ljud astuu suoraan Bergerin elokuvaan Uusi elämä. Tietokoneen ääreen kuollut mies, Petri Vall, muistuttaa hämmästyttävästi Samia itseään. Miehen sähköpostin ja pankkitilin koodit aukeavat vaivatta, ja kun Sami tajuaa, ettei Petri Vall ole tavannut edes sihteeriään, kiusaus on liian suuri. Joten pää kaljuksi, mustasankaiset pokat päähän, ja varakas seksuaaliterapeutti Petri Vall on syntynyt jälleen. Lentoaseman aulan ruma veistos, Kohtaamisia, on nähnyt paljon. Myös Samin vaimo Lila on sille tuttu. Nyt kiinnostuu veistoksesta vihreää aatetta ajava Tuukka Grahn. Ja uudesta Petri Vallista kaukainen Maria...
Luntialan uusin aluevaltaus on lukijan koukuttava rikosmysteeri, tarina siitä, miten helppoa on ryhtyä valelääkäriksi.
Lisätietoa:
- Tammi - Hannu Luntiala.

Ulkomaiset


Brown, Sandra
: Savuverho.
Alkuteos: Smoke screen, 2008.  Suom. Aino Ahtiainen.
Tammi 2010.
ISBN 978-951-31-5667-1 (sid.)    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Jännityksen mestari Sandra Brown tarjoilee keitoksen korruptiota, petosta ja äärimmäistä vallan väärinkäyttöä.
Kun toimittaja Britt Shelley herää Jay Burgessin, Charlestonin poliisivoimien etsivän sängystä, hänellä ei ole aavistustakaan, kuinka hän on sinne päätynyt. Tai kuinka komea Jay on päätynyt hengettömäksi... Jay nousi sankariksi viisi vuotta aiemmin poliisilaitoksen tulipalossa pelastettuaan usean ihmisen hengen. Jayn ystävä, palomies Raley Gannon, epäilee Jayn kuoleman liittyvän tuohon paloon. Henkensä kaupalla ja Brittin avulla hän päättää selvittää murhan ja siihen liittyvän rikosvyyhdin.
Sandra Brownin romaaneja on ilmestynyt suomeksi aiemmin kuusitoista, viimeksi Likaista peliä syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- Tammi - Sandra Brown.
- www.sandrabrown.net.

Clark, Mary Higgins: Murha sydämellä.
Alkuteos:  Just take my heart, 2009.  Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2010.
ISBN 978-951-31-4528-6 (sid.)    Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Rainesin murhasta epäillään hänen agenttiaan ja aviomiestään Gregg Aldrichia. Syytteitä ei kuitenkaan nosteta ennen kuin Jimmy Easton -niminen ammattirikollinen kertoo, että Aldrich oli aikoinaan yrittänyt palkata hänet murhaamaan Rainesin.
Jutun syyttäjänä toimii Emily Wallace, joka on nuoreen ikäänsä nähden kokenut kovia. Hän on jäänyt nuorena leskeksi ja hänelle on tehty sydämensiirto. Kun työpäivät jutun parissa venyvät yhä pidemmiksi, Emilyn naapuri tarjoutuu huolehtimaan hänen koirastaan. Antaessaan avaimen miehelle hän saattaa itsensä suureen vaaraan.
Clarkilta on ilmestynyt lukuisia jännäreitä suomeksi. Edellinen suomennos Missä olet nyt? ilmestyi syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- Tammi - Mary Higgins Clark.


Slaughter, Karin
: Pelon huone.
Alkuteos: Fractured, 2008. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2010.
ISBN 978-951-31-5187-4 (sid.)    Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Etsivä Will Trent selvittää teinitytön kidnappausta ja murhaa Karin Slaughterin uusimmassa jännärissä.
Abigail Campano saapuu iltapäivän tennistunnilta kotiinsa Atlantan varakkaalle esikaupunkialueelle ja kohtaa painajaismaisen näyn. Ikkuna on rikki, matossa on verisiä jalanjälkiä ja porrastasanteella makaa hänen tyttärensä, jonka ylle on kumartunut mies veitsi kädessään. Järkyttynyt äiti joutuu hirvittävään kamppailuun, joka muuttaa hänen elämänsä ikiajoiksi.
Kun paikallinen poliisi tekee tutkimuksissa kohtalokkaan virheen ja asettaa vaaraan toisenkin teinitytön, erikoisagentti Will Trent kutsutaan apuun. Hän saa parikseen etsivä Faith Mitchellin, joka tuntee epäluuloa Williä kohtaan ensihetkestä alkaen. Näiden kahden on kuitenkin löydettävä keino tulla toimeen, jotta koulumaailmaa varjostava inhottava rikosvyyhti saadaan selvitettyä.
Toinen Will  Trent -dekkari.  Ensimmäinen suomennos Triptyykki ilmestyi syksyllä 2009.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Uusia painoksia


Leino, Marko
: Syytön.

Tammi 2010.
ISBN 978-951-31-6060-9  (nid.)   Kansikuva.
2. p., 1. p. ilm. 2001.

Äänikirjat

Lehtolainen, Leena : Minne tytöt kadonneet?
Tammi 2010.
Lukijaj: Henna Hyttinen.
9 CD-levyä
ISBN 978951-31-6098-2   Kansikuva.
MP3
ISBN 978-951-31-6090-6
Ilm. 31.12.2010.Teos

Leino, Marko: Kotirauha.
Teos 2010.
ISBN  978-951-851-340-0  (sid.)  34,90 e.    Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Marko Leinon uusin teos on Kotirauha. Se on tarina Sami Luodosta, nelikymppisestä perheenisästä, jolla on unelma: hän haluaa menestyä isänsä lailla. Sami perustaa yrityksen, jonka liikeideana on rakennuttaa omakotitaloja ja myydä niitä eteenpäin. Talousnäkymät ovat loistavat, eikä mikään voi mennä pieleen. Maailmantalous ajautuu kuitenkin syöksykierteeseen ja velkarahalla rakennetut talot jäävät seisomaan tyhjillään. Sami joutuu antamaan rakennusmiehille lähtöpassit, laskupinot kasvavat vuoriksi eikä pankilta löydy empatiaa pienyrittäjää kohtaan.Eräänä aamuna työmaalta löytyy seinälle maalattu viesti "Kuole paska!". Kun tuntematon mies kaiken kukkuraksi tunkeutuu Samin kotiin ja pahoinpitelee tämän perheen silmien edessä, ei Sami voi enää peitellä ongelmiaan vaimoltaan Sarilta. Pelastaakseen perheensä ja palauttaakseen kunniansa Sami päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä - kohtalokkain seurauksin. Kotirauha on yhden miehen syöksykierre, trilleri, joka porautuu ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin syvyyksiin kasvaviin ihmiskohtaloihin: Mikä on rakkauden ja menestyksen mitta? Saako ihminen epäonnistua ja yrittää uudestaan? Rankasta aiheesta huolimatta kirja sisältää rutkasti huumoria ja tarinan loppu on toivoa täynnä. Kotirauha-elokuva ilmestyy elokuvateattereihin alkuvuonna 2011. Sen ohjaa Aleksi Mäkelä ja tuottajana on Solar Films.
Marko Leino DekkariNetissä.

Gadda, Carlo Emilio: Via Merulanan sotkuinen tapaus.
Alkuteos:  Quer pasticciaccio brutto de via Merulana.  1957.  Suom.  Laura Lahdensuu.
Teos 2010.
ISBN 978-951-851-226-7 (sid.)  41,40 e.  Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Suuressa kerrostalossa keskellä Roomaa tapahtuu kaksi rikosta muutaman päivän sisällä toisistaan. Murtovarkaudessa katoaa aimo summa rahaa ja 
jalokiviä, ja nuori nainen murhataan julmasti tämän miehen ollessa matkoilla. Rikoksia alkaa tutkia melankolinen etsivä Ingravallo, joka sattuu myös olemaan murhatun naisen salainen ihailija ja tämän aviomiehen ystävä. Lähes jokainen kerrostalossa on jollakin tapaa sekaantunut tapahtumavyyhteen. Jokainen uusi käänne kasvattaa ja syventää mysteeriä.
Gaddan suurenmoisen erilainen salapoliisikertomus – tai parodia salapoliisikertomuksesta –  sijoittuu vuoteen 1927. Se on terävä kuva fasistisen vallan alla elävästä Italiasta ja loistava esitys totuuden saavuttamattomuudesta. Romaani tutkii totuuden ja todisteiden mahdottomuutta sekä kohtalon loputtoman kompleksisia teitä – sitä miten kohtalo aina törmää oikeuden ja rakkauden vaateisiin. Italo Calvinon, Pier Paolo Pasolinin ja Alberto Moravian mukaan Via Merulanan sotkuinen tapaus
 on yksi italialaisen kirjallisuuden suurimpia ja tärkeimpiä romaaneja. Se on moderni klassikko, rikas kuvaus yhteiskunnallisesta tilasta, koominen ooppera, poliittisen vastarinnan ilmaisu, huikaiseva barokkinen sanaleikki sekä unohtumaton tarina elämästä ja kuolemasta.
Carlo Emilio Gadda (1893-1973) oli italialainen kirjailija. Hän kirjoitti romaaneja, novelleja ja esseitä. Alun perin insinöörin koulutuksen saanut Gadda tunnetaan rohkeana ja kokeilevana kirjailijana, jota on verrattu niin Joyceen, Proustiin kuin Musiliinkin. Via Merulanan sotkuinen tapaus ilmestyi vuonna 1957 ja sitä pidetään Gaddan mestarillisena pääteoksena. Nyt tämä moderni klassikko saadaan viimein suomeksi Laura Lahdensuun käännöksenä. Gaddan suurenmoisen erilainen salapoliisikertomus - tai parodia salapoliisikertomuksesta - sijoittuu vuoteen 1927. Se on terävä kuva fasistisen vallan alla elävästä Italiasta ja loistava esitys totuuden saavuttamattomuudesta. 
Erittäin mielenkiintoinen ja dekkarien valtavirrasta poikkeava kirja.
Lisätietoa:
Huom! 
Jukka Petäjän hienot artikkelit Hs.fi 26.1.2011.
- Todellisuus pakenee murhaajaa.
- Ihmisvihaaja keskellä ihmisvilinää.
- Wikipedia - Carlo Emilio Gadda.

Doyle, Atrhur Conan: Sherlock Holmes - kootut kertomukset.
Alkuteos:       Suom.  Jaakko Anhava.
Teos 2010.
ISBN  978-951-851-246-5  (sid.)  45 e.     Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
No Watson, mitä tuumit?
Sherlock Holmes on maailman tunnetuin ja luultavasti nerokkain salapoliisi. Holmesin ja hänen kumppaninsa, tohtori Watsonin, seikkailuista on tullut klassikoita reilun vuosisadan mittaan. Alkuperäisestä julkaisuyhteydestään Strand-lehdestä ne ovat levinneet maailmalle lukuisina kokoelmina, käännöksinä, elokuvina ja televisiosarjoina.
Holmesin värikäs persoona ja hänen legendaarinen päättelymenetelmänsä takaavat hänelle kuolemattomuuden maailmankirjallisuuden historiassa.
Tähän niteeseen on koottu sekä kaikki 56 varsinaiseen Holmes-kaanoniin kuuluvaa kertomusta että joukko sellaisia kertomuksia, jotka eivät koskaan päätyneet virallisiin kokoelmiin. Pois on jätetty vain neljä romaanimuodossa ilmestynyttä pidempää tarinaa.
   Loisteliaan uuden suomennoksen lisäksi Jaakko Anhava on laatinut kirjaan taustoittavan johdannon sekä selitysosion. Sherlock Holmes – kootut kertomukset on herkullinen paketti kaikille jännityksen ja älyllisen viihteen ystäville.
Sir Arhur Conan  Doyle (1859--1930) oli skotlantilainen kirjailija. Hänen tunnetuin luomuksensa on maailman kuuluisin salapoliisi Sherlock Holmes. Holmesin ja hänen kumppaninsa, tohtori Watsonin, seikkailuista on tullut klassikoita reilun vuosisadan mittaan. Sherlock Holmes -- kootut kertomukset -kirjaan on koottu sekä kaikki 56 varsinaiseen Holmes-kaanoniin kuuluvaa kertomusta että joukko sellaisia kertomuksia, jotka eivät koskaan päätyneet virallisiin kokoelmiin. Pois on jätetty vain neljä romaanimuodossa ilmestynyttä pidempää tarinaa. Loisteliaan uuden suomennoksen lisäksi Jaakko Anhava on laatinut kirjaan taustoittavan johdannon sekä selitysosion.
Lisätietoa:
- Sir Atrhur Conan Doyle Home Page.
- Wikipedia - Arthur Conan Doyle (suom.).
- Teos - Arthur Conan Doyle .


 

WSOY


Kotimaiset
 
Manninen, Pekka: Peili.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-37028-5 (sid.)    Ilm. 1/2011.    Kansikuva.
Helteissä kylpenyt pohjanmaalainen Kokkolan kaupunki odottaa loppukesän suurta Venetsialaisjuhlaa. Ihmiset ovat riehakkaita ja juhlatuulella. Paitsi Mirjam, joka on tehnyt päätöksen erakoitua, aloittaa askeettisen elämän ja selibaatin. Mirjamilla on takanaan pieleen mennyt liitto miehen kanssa, joka pakotti hänet vastoin uskoaan ja tahtoaan tekemään abortin. Miehen, jolle "taloudelliset afäärit ovat ensisijaisia" ja ilonpito sekä vapaus kaiken sotkevaa lasta tärkeämpiä. Miehen, joka ivaa Jumalaa, jonka idioottimaiset käskyt ovat tuhansia vuosia vanhoja paimentolaiskansan typeryyksiä. Mirjam löytää pakopaikakseen Trullögrundetin majakkasaaren, sen alastomat karit ja ankarat olosuhteet. Seuranaan Mirjamilla on vain lampaita, jotka laiduntavat karussa maastossa. Idylli rikkoutuu kuitenkin nopeasti, kun yksi lauman jäsenistä katoaa ja rantaan ajautuu karmea muistutus elämän julmuudesta. Mirjamia lohduttaa ajatus majakassa olevasta pienestä peilistä, koska peilikuva näyttää aina totuuden - mutta myös vääristymän. Kuvajainen voi muuttua vieraaksi, unohtua, muuttua vastakohdakseen ja olla silti piinallisen rehellinen. Mannisen romaani on taidokas kuvaus siitä, kuinka uskonnollisen ihmisen arvot törmäävät nyky-yhteiskunnan kovuuteen. Kertomus ihmisten hyväksikäytöstä ja siitä, kuinka nopeasti ihmisten roolit voivat vaihtua. Ja maailmasta, jossa Jumalan siunaus tarkoittaa aineellista hyvinvointia, kilvoittelu treenattua vartaloa. Teos etenee tiivistunnelmaisesti, lähes jännityskertomuksen tavoin ja näennäisen seisovan tunnelman takana on aina aavistus tulevasta.
Pekka Mannisen esikoisteos Kiimakangas ilmestyi keväällä 2010 ja sai kiittävät arvostelu.  Kirja oli mm. vuoden 2010
Runeberg-palkintoehdokkaana.
Arvostelu:
- Savon Sanomat 26.1.2011 Eija Komu.

Nykänen, Harri: Virginialainen.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36457-4 (sid.)  32 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Virginialainen on sekoitus villiä fiktiota ja vielä villimpää faktaa. Se kertoo amerikkalaisen näyttelijän James Druryn, alias Virginialaisen, Suomen-vierailusta juhannuksena 1971. Tuolloin ohjelmajärjestäjä kyyditsi häntä tanssipaikasta toiseen suuren maailman tyyliin helikopterilla. Vierailunsa aikaan Drury oli 37-vuotias, Nixonin vaalikampanjaa tukenut poliittisesti aktiivi republikaani. Hän paheksui hippejä, epäisänmaallisia sodanvastustajia ja taiteilijoita. Itse hän näytteli ja hoiti hevostilaa Utahissa. Suomessa Drurya odottaa vastaanottokomitea: kuusikymppinen manageri Eino Tappinen, joka ei selvää päivää näe, tulkkina ja juontajana toimiva nuori kunnianhimoinentoimittaja Timo. T. Timola ja kolmikon täydentävä helikopterilentäjä-henkivartija Leo Arhola. Juhannuskiertueen viimeinen esiintyminen on kaikille yllätys, sillä sen on junaillut Tappinen muille mitään kertomatta. Tapahtumapaikkana on salaperäisen ja lähes erakoituneen miljonäärin Elis Vainion lännenhenkinen huvila. Näkymättömät haavat ja toteutumattomat haaveet nostetaan esiin - ja nuotion ääressä tehdään riipaiseva tarjous, lännenmieheltä toiselle.
Ei ilmeisesti ole dekkari.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Shokkiaalto.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36724-7 (sid.)  38 e.   Ilm. 9/2010.  Kansikuva.
Kremlin arvostelijana tunnettu toimittaja Vera Dobrina murhataan Helsingissä. Ilmapiiri Suomessa sähköistyy, mutta valtiojohdon helpotukseksi kaikki viittaa surman liittyvän huumerikollisuuteen. Tutkintaryhmään nimetään itärikollisuuden asiantuntija Jere Nortamo, joka on vastikään saanut huomautuksen huumepoliisien virkarikosoikeudenkäynnissä.
Pian myös surmatun ystävä, suomettuneisuuden aikaa tutkiva nuori historioitsija joutuu murhayrityksen kohteeksi. Nortamo käsittää, että tekeillä on jotain poikkeuksellista. Venäläistoimittaja oli ehtinyt kertoa ystävälleen tietävänsä, kuka presidentti Koiviston lähipiiristä vuoti KGB:lle äärimmäisen salassa pidetyn kirjeenvaihdon Koiviston ja USA:n presidentin välillä. Nyt Kremlin hallinnassa oleva energiajätti on palkannut salaiseksi tietolähteekseen saman suomalaispoliitikon, joka on ymmärtänyt, ettei voi kieltäytyä tehtävästä.
Nortamon asema tutkinnassa vaikeutuu, kun hän ampuu kiinniottotilanteessa itsepuolustukseksi venäläisen rikollisen. Mies osoittautuu entiseksi Tehtaankadun KGB-virkailijaksi. Nortamo vaatii murhatutkinnan nimissä pääsyä Rosenholz-aineistoon, jota CIA luovutti useisiin maihin kansallisia jatkotutkimuksia varten - ja jonka Suomi ainoana maana on salannut. Salaamisen syy selviää Nortamolle, joka halutaan pois tutkinnasta. Virkarikosepäilyt otetaan uudelleen esiin. Hänen väitetään vuotavan tietoja itärikollisille - ja siltä asia todella näyttää. Nortamo käsittää joutuneensa hengenvaaralliseen ansaan, jossa uhattuina ovat myös hänen läheisensä. Kun venäläistoimittajan murhan motiivi alkaa selvitä, yhdistyvät menneisyys ja nykyisyys hämmästyttävällä ja vaarallisella tavalla.
Kylmän sodan loputtua paljastui, kuinka tiiviisti Stasi oli avustanut lännessä toimineita terroristeja - ja kuinka laajasti CIA oli toiminut Länsi-Euroopassa kommunistien kurissa pitämiseksi... myös Suomessa. Paine idästä ja lännestä pakottaa Nortamon äärimmäisiin ratkaisuihin. Totuus ja sen tunnustaminen joutuvat koetukselle, kun esiin nousee yksi kylmän sodan selvittämättömistä mysteereistä, joka uhkaa Suomea ja Eurooppaa pahemmin kuin kukaan olisi osannut kuvitella.
Ilkka Remekseltä neljästoista trilleri ja aina yhtä odotettu.
Ilkka Remes DekkariNetissä.
 

Ulkomaiset

Cronin, Justin: Ensimmäinen siirtokunta.
Alkuteos: The passage, 2010.  Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-34200-8 (sid.)  40 e.   Ilm. 6/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Yhdysvaltain armeija aloittaa 2010-luvulla vaarallisen kokeen. Joukko kuolemanrangaistuksen saaneita vankeja viedään huippusalaiseen tutkimuskeskukseen Coloradossa, missä tutkijat tartuttavat vankeihin uuden viruksen. Vangit saavat pian odotetut oireet: viruksenkantajasta tulee räjähtävällä nopeudella liikkuva olento. Vangit tulevat valonaroiksi ja elimistön toiminta hidastuu tavalla, joka viittaa eliniän radikaaliin pidentymiseen. Kokeen tulokset herättävät ansaittua levottomuutta. Tartunnan saaneet vangit ovat äärimmäisen vaarallisia, sillä mitään inhimillistä kontaktia heihin ei saada. ”Vampyyreistä” puhumista kuitenkin vältellään: virus antaa kantajalleen useita kiinnostavia ominaisuuksia, ja tuloksia pidetään tärkeinä edistysaskeleina. Lääketieteellisen läpimurron sijasta tutkimuskeskuksessa tapahtuu kuitenkin järkyttävä erehdys. Viruksenkantajat karkaavat ulkomaailmaan, eikä vastalääkettä virukselle ei ole. Apokalyptinen taistelu ylivoimaisten olentojen ja alakynteen joutuvien ihmisten välillä on alkanut. Amy Bellafonte, kuusivuotiaana tutkimuskeskukseen tuotu orpotyttö, on ihmiskunnan ainoa toivo. Jos viimeinenkin toivo kuihtuu, maailma kuuluu pedoille
Justin Croninin Ensimmäinen siirtokunta aloittaa kolmiosaiseksi laajenevan teossarjan. Filmioikeudet sarjaan on hankkinut Ridley Scottin tuotantoyhtiö.
Lisätietoa:
- WSOY - Justin Cronin.
- enterthepassage.com.

Cussler, Clieve ja Scott Justin: Hävitys.
Alkuteos: The wrecker, 2009r.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36490-1 (sid.)   36 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Herrasmiesetsivä Isaac Bell iskee jälleen!
Vuonna 1907 Oregonissa sijaitsevassa junatunnelissa räjähtää pommi ja kolme miestä saa surmansa. Muutamaa päivää myöhemmin Los Angelesiin matkaava höyryjuna syöksyy joenuomaan jonkun rusikoitua ratakiskoja. Southern Pacificin pääjohtaja Osgood Hennessy on raivoissaan, sillä jatkuva sabotointi uhkaa jo hänen yhtiönsä laajenemishankkeen rahoitusta. Onko mystinen Tuhooja katkeroitunut entinen rautatieläinen vaiko yhteiskunnan etuoikeutettuja vihaava anarkisti? Ja missä hän aikoo iskeä seuraavaksi?
Isaac Bell, Van Dornin etsivätoimiston pystyvin mies, palkataan pelastamaan Amerikan rautateiden tulevaisuus. Eri puolilla maata jatkuvat täsmäiskut johdattavat Bellin uhrejaan säälimättömän sabotöörin jäljille. Näyttää siltä, että tämä havittelee paitsi Hennessyn kuvankaunista silmäterää myös valtakunnan ykkösmiehen paikkaa…
Clive Cussler yllätti Dirk Pitt -jännäreihin tottuneet ystävänsä esittelemällä uuden sankarihahmon romaanissaan Takaa-ajo (2008). Justin Scottin kanssa yhteistyönä kirjoitettu Hävitys on häpeämättömän näppärää jatkoa Isaac Bellin vauhdikkaille seikkailuille.
Toinen Isaac Bell -dekkari.  Edellinen Takaa-ajo ilmesty suomeksi syksyllä 2008.
Lisätietoa: Wikipedia - Clive Cussler.

Evanovich, Janet:  Luuvitonen.
Alkuteos: High five, 1999. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36278-5 (sid.)   31 e.  Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Palkkionmetsästäjä Stephanie Plumin Fred-setä on kadonnut. 72-vuotiaan häntäheikin ainoa harrastus on nuukailu - mihin se olisi voinut miehen kuljettaa? Plumille ei ole tarjolla kunnon keikkoja, joten hän suostuu Ranger-nimisen silmänilon apulaiseksi. Mutta millaisissa sisustustöissä tarvitaan luotiliivejä? Janet Evanovichin rempseän naishahmon seurassa ei totisesti käy aika pitkäksi: luvassa on jälleen hengästyttävää toimintaa, nokkelaa huulenheittoa, ikimuistoisia hahmoja ja pureksittuja kynsiä. Stephanie tekee hartiavoimin töitä pitääkseen näppinsä irti vanhasta suolasta, Joe Morellista. Vaihtoehtoja pukkaakin ovista ja ikkunoista, mutta yllättäen ja pyytämättä, ja monilla on ase kädessään. Onneksi Stephaniella on apunaan neuvokas entinen prostituoitu Lula ja itärannikon nopein tainnutusase.
Janet Evanovich on saanut myyntilistojen ykkössijoja Plum-kirjoillaan.  Vuonna 2009 Kolmas kovanokka toi hänelle arvostetun Kultainen tikari -dekkaripalkinnon.
Janet Evanovich DekkkariNetissä.

Fielding, Joy: Pakoon et pääse.
Alkuteos: Mad River Road, 2006.  Suom. Kristiina Savikurki.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-35717-0 (sid.)  32 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Lily ja Emma ovat molemmat pienen pojan äitejä, jotka yrittävät rakentaa uutta elämää Daytonin pikkukaupungissa Ohiossa. Floridassa taas asuu 29-vuotias Jamie, työhönsä tympääntynyt sinkku, jolla on suhde naimisissa olevaan mieheen.
Eräänä iltana Jamie iskee baarista komean muukalaisen. Seksikäs mies panee hänen päänsä niin pyörälle, että ennen kuin huomaakaan Jamie on ottanut lopputilin ja lähtenyt tämän kanssa automatkalle kohti Ohiota.  Iloisesta reissusta tulee kuitenkin pelottava ajomatka läpi Yhdysvaltojen eteläosan. Yhtäkkiä Jamie on keskellä painajaista, ja matkan päässä odottavat poika ja nainen, jolle mies haluaa kostaa.
Joy Fielding näyttää taas kyntensä hiipivän jännityksen rakentajana. Kirjan hitchcockmainen juoni pitää imussaan ja yllätyskäänne toisensa jälkeen saa värisemään kauhusta.
Joy Fieldingiltä on suomennettu lähes kymmenen jännitysromaania ja muutama muukin romaani. Viimeksi ilmestyneet: Pikku nukkeni (2008, Missä olet? (2007), Valheita ja kuiskauksia (2004), Puistokadun naiset (2003) ja Syrjähyppy (2001).
Lisätietoa:
- www.joyfielding.com.
- Wikipedia - Joy Fielding.
- WSOY - Joy Fielding.

Grisham, John: Etelän lait.
Seitsemän kertomusta.
Alkuteos:  Ford county, stories, 2009.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36598-4 (sid.)   36 e.  Ilm. 9/2010.  Kansikuva.
Huom!  Ei dekkari.
Kolmen nuoren verenluovutusreissu Memphisiin mutkistuu strippibaarien alkaessa houkutella kaljanhuuruisia matkalaisia... Kasinon perustaminen intiaanireservaattiin tekee avioliitossaan jätetystä nuhjakkeesta hetkeksi paikallisen sankarin... Lakimies Stanley Wade päätyy uransa väkivaltaisimpaan sopimukseen kohdatessaan vuosia sitten oikeudessa voittamansa jutun hävinneet osapuolet... Etelän lait on täynnä unohtumattomia ihmiskohtaloita, sydämensä särkeneitä onnenonkijoita, joiden on hankala pysytellä kaidalla polulla. Kertomukset sijoittuvat syvään etelään, Mississippin Clantoniin, joka on tuttua seutua jo Grishamin esikoisteoksesta On aika tappaa (suom. 1994).
Lakitupatrillereistään parhaiten tunnettu Grisham vakuuttaa myös uransa ensimmäisellä lyhytproosakokoelma.  Teos nousi USA:n bestsellerlistan kärkeen heti ilmestyttyään marraskuussa 2009 ja pysytteli siellä yli kaksi kuukautta.
John Grisham DekkariNetissä.

Howard, Linda: Liian kaunis kuolemaan.
Alkuteos:  Drop dead gorgeous, 2006. Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-35259-5 (sid.)   32 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Kuntosaliyrittäjä Blair Mallory on suunnittelemassa häitä määräilevän mutta komean poliisi Wyatt Bloodsworthin kanssa. Hääkakun  ja -puvun valinta vain saavat ikävän lisämausteen, kun morsian on jäädä auton alle parkkipaikalla. Blair uumoilee tekoa tahalliseksi, mutta yleensä niin valpas Wyatt pitää tapahtumaa vahinkona, vaikka on jo kerran pelastanut Blairin murhaajan kynsistä. Toinen läheltä piti -tilanne saa Blairin epäilemään pahinta, mutta kiukuttavinta on, ettei Wyatt vieläkään usko hänen olevan vaarassa. Tällä kerralla kukaan ei siis ole hänen tukenaan, kun hän yrittää napata murhaajan ennen kuin tämä nappaa hänet.
Kahdeksas suomennos Linda Howardilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Kasvot yössä (2001), Täydellinen mies (2004), Vapaata riistaa (2005), Vapaata riistaa (2005), Tappavan tehokas (2006), Hetki lyö (2007), Yön sylissä (2008) ja Henkensä kaupalla (2009).
Henkensä kaupalla kirja oli Blair Mallory -sarjan ensimmäinen osa ja nyt ilmestyvä Liian kaunis kuolemaan on sarjan toinen osa.
Lisätietoa:
- WSOY - Linda Howard.
- Random - House - Linda Howard.
- Wikipedia - Linda Howard..

Knox, Tom: Pahan koodi.
Alkuteos: The genesis secret, 2009.  Suom. Jaana Kapari-Jatta. 
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-35296-0 (sid.)   33 e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Bagdadin itsemurhaiskusta toipuva Rob Luttrell haaveilee vain kotiinpaluusta Lontooseen, kun päätoimittaja määrää hänet pikaisesti Kaakkois-Turkin Kurdistaniin. Saksalaisen arkeologin Franz Breitnerin löytämä Göbekli Tepen temppelin raunio on tuhansia vuosia vanhempi kuin mikään muu historian merkkipaalu, Stonehenge tai Egyptin pyramidit. Robin lupaavasti alkanut juttukeikka kaikkien aikojen merkittävimmästä muinaislöydöstä muuttuu kohtalokkaasti, kun Breitner löydetään seivästettynä. Kryptiset muistiinpanot johdattavat ranskalaisantropologi Christine Meyerin ja häneen ihastuneen Robin temppelin arvoituksen jäljille. Mutta mikä sai ihmiskunnan ensimmäiset maanviljelijät kätkemään Eedenin salaisen puutarhan massiivisten maakerrosten alle?  Samaan aikaan Brittein saarilla Scotland Yardin rikoskomisario Forrester ja hänen suomalaisapurinsa Boijer tutkivat raakoja rituaalirikoksia. Sadistisille julmuuksille tuntuu yhteistä olevan vain uhrien kehoon kaiverretut Daavidin tähtikuviot. Ovatko tekijät olleet huumepäissään? Vai onko asialla jokin satanistinen äärijärjestö?  Kun pahan koodin ratkaisijat viimein löytävät jezidien Mustan kirjan, Moolokin kita uhkaa nielaista kaiken, mitä nykymaailma on tottunut pitämään sivistyksensä peruspilareina…
Pahan koodi on nopeatempoinen jännitysromaani, joka tihkuu historiaa, tiedettä ja mystiikkaa Dan Brownin legendaarisen Da Vinci -koodin tapaan.
Tom Knox on Lontoossa asuvan Sean Thomasin (s. 1963) kirjallinen pseudonyymi.  Thomas on aiemmin julkaissut kolme romaania ja yhden tietokirjan ja kirjoittaa säännöllisesti lehtiartikkeleita taiteesta, politiikasta ja muinaishistoriasta.
Lisätietoa:
- www.tomknoxbooks.com.

Patterson, James: Paha Mary.
Alkuteos: Mary, Mary.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-35839-0 (sid.)  33 e.   Ilm. 6/2010.
Tunnettu näyttelijätär surmataan kylmäverisesti kotipihallaan Beverly Hillsissä. Kuusi päivää aiemmin elokuvateatterissa on ammuttu menestynyt naistuottaja. Molemmat uhrit ovat pienten lasten äitejä. Murhien tekijäksi ilmoittautuu ”Mary Smith”, jonka teot ajavat unelmien kaupungin paniikin partaalle: ovatko Hollywoodin A-listan kuuluisuudet nyt myös Maryn tappolistalla?
Kun tilanne uhkaa karata käsistä, apuun hälytetään kauan kaivattua perhelomaa lähistöllä viettävä Alex Cross. Armoton, kierros kierrokselta koveneva kilpajuoksu sarjamurhaajan kanssa vie samaan aikaan yksityiselämässään kamppailevan FBI-agentin uransa kuohuttavimpaan ajojahtiin.
Yhdestoista Alex Cross -romaani on taattua James Pattersonia: nopeatempoista, kylmäävää ja koukuttavaa jännitystä.
James Patterson DekkariNetissä.

Patterson, James & Paetro, Maxine: Kuudes kohde.
Alkuteos: The sixth target.  Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-35838-2 (sid.)  33 e.   Ilm. 6/2010.
Väkijoukossa sattuu raaka ampumavälikohtaus ja moni saa surmansa. Yksi pahoin loukkaantuneista on rikostutkija Lindsay Boxerin paras ystävä ja Naisten murhakerhon jäsen, oikeuspatologi Claire Washburn. Samaan aikaan San Franciscoa piinaa hämmentävä rikosaalto, kun vaikutusvaltaisen perheen pikkutyttö hoitajineen siepataan ilman lunnasvaatimuksia ja kolmannen murhakerholaisen asuintalossa tapahtuu outoja kuolemia.  Koko kaupunki kouristelee kasvavan pelon vallassa ja murhakerholaisilla on edessään yksi tiukimmista tapauksistaan. Naisten murharyhmänä televisiosarjassakin seikkailevan sitkeän naisjoukon on ponnisteltava äärimmilleen selvittääkseen tapahtumat, napatakseen syylliset ja saadakseen heidät vastuuseen järkyttävistä teoistaan.James Patterson tarjoaa jälleen parastaan: vetävää, tiivistä ja taidolla kudottua jännitystä, jota ei malta laskea käsistä.
Kuudes Naisten murhakerho -sarjan dekkari suomeksi.
James Patterson DekkariNetissä.

Reichs, Kathy: Luiden viesti.
Alkuteos: Break no bones, 2006.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36271-6 (sid.)   32 e.   Ilm. 6/2010.    Kansikuva.
Tohtori Temperance Brennan on ylipuhuttu vetämään Columbian yliopiston opetuskaivausta Deweesin saarella Etelä-Carolinassa. Muutama viikko rannalla makaamista ja tuplapalkka – mitä muuta ihminen voisi haluta? Kurssi on juuri lopuillaan, kun vanhasta intiaanihaudasta löytyy ruumis. Eikä mies tosiaan ole sewee-intiaani. Tästä tutkinnasta ei Temperance voi kieltäytyä. Ei vaikka hän keskellä murhajuttua joutuu taiteilemaan entisen miehensä ja nykyisen miesystävänsä välillä.
Antropologi-kirjailija Kathy Reichs tunnetaan Suomessa myös hänen kirjoihinsa perustuvasta Bones-televisiosarjasta. Luiden viest on hänen yhdeksäs suomennettu teoksensa. Reichs on käyttänyt kirjoissaan omaa ainutlaatuista asiantuntemustaan ja kokemuksiaan poliisin luututkijana.
Kathy Reichs DekkariNetissä
.

Roslund, Anders & Hellström, Börge: Tyttö katujen alta.
Alkuteos: Flickan under gatan, 2007.  Suom. Sanna Manninen.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-34288-6 (sid.)   32 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
On kalsean hyinen talvi ja komisario Ewert Grensillä on vino pino keskeneräisiä tapauksia pöydällään. Lisäksi hänen vaimonsa Anni on vakavasti sairas. Kaikki tämä on kuitenkin jätettävä odottamaan, kun Sankt Göranin sairaalan alikulkukäytävästä löytyy naisen silvottu ruumis. Ja samanaikaisesti, kuin kirottuna, ilmestyy poliisiaseman ovelle tyhjästä 43 huumattua, pelokasta vieraskielistä lasta. Poliisilla on ratkaistavanaan kaksi perin outoa tapausta. Tutkinnan edetessä Grens ja hänen kollegansa huomaavat seuraavansa rikollista sananmukaisesti maan alle: Tukholman tunnelisokkeloissa eletään elämää, jollaista he eivät ole osanneet tai edes halunneet kuvitella.
Tyttö katujen alka on Roslundin ja Hellstörmin neljäs rikosromaani ja neljäs suomennos, joka oli edeltäjiensä Lokero 21:n ja Edward Finneganin hyvityksen lailla ehdolla Ruotsin parhaaksi dekkariksi.  Jo esikoinen voitti arvostetun Lasiavain -palkinnon. Vielä suomentamaton Tre sekunder, on sekin ehditty palkita vuoden 2009 parhaana dekkkari. Kirjojen käännösoikeudet on myyty kahdeksaantoista maahan, ne ovat olleet arvostelumenestyksiä sekä Ruotsissa että ulkomailla.  Erinomaisia dekkareita.
Anders Roslund ja Börge Hellström DekkariNetissä.


Uusia painoksia

WSOY pokkari -sarjan uusia painoksia

Brown, Dan : Da Vinci -koodi.
Alkuteos: Da Vinchi Code, 2003.  Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2010.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36019-4 (nid.)  10 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
24. p. , 1. p. ilm. 2004.

Christie, Agatha : Askel tyhjyyteen.
Alkuteos: Why didn’t they ask Evans?, 1934.   Suom. Kirsti Kattelus.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36601-1 (sid.)   Kansikuva .

Christie, Agatha : Hänet täytyy tappaa.
Alkuteos:   Appointment with Death. Suom. Helsingin yliopiston suomentajakurssin työryhmä:
Inkeri Ahto ... [al.].
WSOY 2010.    (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36730-8 (nid.)    Ilm. 11/2010.   Kansikuva.
6. p.,  1. p. ilm. 1971.

Christie, Agatha : Neiti Lemon erehtyy.
Alkuteos: Hickory dickory dock, 1955.  Suom. Eila Pennanen.
WSOY 2010.
8. tark. p.
ISBN 978-951-0-36602-8 (sid.)  Kansikuva.

Christie, Agatha: Murha Mesopotamiassa.
Alkuteos: Murder in Mesopotamia, 1936. Suom. Eero Ahmavaara.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36604-2 (sid.)   Kansikuva.
6. tark. p.

Christie, Agatha : Syyttömyyden taakka.
Alkuteos:   Ordeal by Innocence, 1958. Suom. Anna-Liisa Laine.
WSOY 2010.    (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36670-7 (nid.)  Kansikuva.
6. p.  

Christie, Agatha: Syyttävä sormi.
Alkuteos: The moving finger, 1943. Suom.[Sorella Soverin].
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36606-6 (sid.)    Kansikuva.
Jatkokertomuksena vuosina 1947-1950 ilmestyneen suomennoksen tarkistanut Eva Siikarla.
7. p.

Christie, Agatha: Totuus Hallavan hevosen majatalosta.
Alkuteos: The pale horse, 1961. Suom. Antti Nuuttila.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36603-5 (sid.)     Kansikuva.
6. tark. p.

Christie, Agatha : Vaarallinen talo.
Alkuteos: Peril ad Eng House, 1932.   Suom. O. A. Joutsen [suomennoksen tark. Kirsti Kattelus].
WSOY 2010.
ISBN: 978-951-0-36605-9 (sid.).  Kansikuva.
12. tark. p.

Christie, Agatha: Vanha hyvä aikani.
Alkuteos: An autobiography, 1977. Suom.  Antti Nuuttila.
WSOY  2010.   
ISBN 978-951-0-36838-1 (nid.)   Kansikuva.
6. p.

Coben, Harlan : Kadonneet.
Alkuteos: Tho Woods, 2007. Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2010.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36676-9 (nid.) 10,00 e.  Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
2. p. , 1. p. ilm. 2009.

Evanovich, Janet: Kahta kovemmin.
Alkuteos: Two for the dough, 1997.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2010.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36367-6 (nid.)  9  e.   Ilm. 8/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1996 Kristiina Drewin suomentamana.

Evanovich, Janet: Kolmas kovanokka.
Alkuteos: Three to get deadly, 1997.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2010.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37214-2 (nid.)  9  e.   Ilm. 12/2010.  Kansikuva.
1. p.  ilm. 2009.

Grisham, John: Avustaja.
Alkuteos: The associate, 2009. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36362-1 (nid.)   10 e.   Ilm. 7/2010.   Kansikuva.
1. p. ilm. 8/2009.

Larsson, Stieg : Miehet jotka vihaavat naisia.
Alkuteos: Mannen som hatar kvinnor, 2005.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36749-0 (nid.)   11 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
26. p. , 1. p. ilm. 2006. 

Larsson, Stieg :Tyttö joka leikki tulella.
Alkuteos: Flickan som lekte med elden, 2006.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36750-6 (nid.)   11 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
21. p. , 1. p. ilm. 2007. 

Larsson, Stieg : Pilvilinna joka romahti.
Alkuteos: Luftslottet som sprängdes, 2007.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36751-3 (nid.)   11 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
19. p. , 1. p. ilm. 2008. 

Nykänen, Harri: Jumalan selän takana.
WSOY 2010.    (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37210-4 (nid.)  Ilm. 12/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Patterson, James: Heinäkuun neljäs.
Alkuteos: 4th july, 2005.  suom. Heikki Karjalainen.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36365-2 (nid.)  9 e.   Ilm. 7/2010.
1. p. ilm. keväällä 2008.

Reichs, Kathy : Pyhimyksen hauta.
Alkuteos: Death du Jour, 1999.   Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36679-0 (nid.)   10 e.  Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
2. p.,  1. p. ilm. 1999.

Remes, Ilkka : Pedon syleily.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37033-9 (nid. 11 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
11. p.,  1. p. 1999.

Roslund, Anders&Hellström, Börge : Lokero 21.
Alkuteos: Box 21, 2005.  Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-36680-6 (nid.) 10 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
2. p.,  1. p. ilm. 2007.

Sheldon, Sidney: Kuoleman enkeli.
Alkuteos: Windmills of the gods, 1987.  Suom. Paula Herranen.
WSOY 2010.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36948-7 (nid.)   Ilm. 10/2010.    Kansikuva.
1. p. ilm. 1987.

Stout, Rex : Kadonnut ääni.
Alkuteos: The silent speaker, 1946.  Suom. Eero Ahmavaara.
WSOY 2010.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36689-9 (nid.)   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
4. p.. 1. p. ilm. 1954 (SaPo ; 14).

Vuorinen, Juha: Painajainen Piparitalossa.
WSOY 2010.  
ISBN 978-951-0-36360-7 (nid.)  12 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
7. p.,  1. p. ilm. 2009.

CD- ja MP3-äänikirjat

Christie, Agatha : Aikataulukon arvoitus.
Lukija:  Lars Svedberg.
CD: 8 CD:tä.  
ISBN 978-951-0-35933-4    26,30 e.    Kansikuva
MP3:
ISBN 978-951-0-35932-7   24 e.  
WSOY 2010. 
Molemmat ilm. 6/2010.

Christie, Agatha : Askel tyhjyyteen.
Lukija: Lars Svedberg.
6 CD-levyä, yhteiskesto 7 tuntia 36 min.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36636-3   22,90 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.

Christie, Agatha : Murha Mesopotamiassa.
Lukija: Pekka Autiovuori.
7 CD-levyä, yhteiskesto 8 tuntia 13 min.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36638-7    22,90 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.

Christie, Agatha : Syyttävä sormi.
Lukija: Lars Svedberg.
7 CD-levyä, yhteiskesto 7 tuntia 46 min.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36640-0    22,90 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.


 

Muut

Aapa, Aslak: Lapissa kuolleetkin puhuvat.
Amanita 2010.
ISBN 978-952-5330-34-2 (sid.)  22,40 e.   Ilm. 6/2010.  Kansikuva.
Hukkuneeksi julistettu liikemies kohtaa erämaassa saksalaisen sotilaan luurangon ja venäläisen koiran. Alkaa mieletön seikkailu, johon osallistuvat lappilaiset sisupussit, pohjalaiset yrittäjät, virolaiset palkkamurhaajat ja saksalaiset eläkeläiset. Helikopterit, moottorikelkat ja konetuliaseiden pauhu rikkovat Lapin luonnonrauhan.
Aslak Aapa on uusi tekijä lappilaisen kirjallisuuden tekijänä. Aapa kirjoittaa Inarin maisemista, sen luonnosta ja ihmisistä. Aapa on vauhdikas jännityskirjailija, jolla on verissä kertojan lahjakkuus, tarinaniskijän letkeä, huumorin täyteinen taito. Aapa on eränkävijä, joka vie romaanillaan lukijan hiljaiseen erämaahan mutta myös Saariselän kotoisiin kapakoihin. Aapa on kuin matkaopas, joka lisää tietoa kotipitäjästään.
Lapissa kuolleetkin puhuvat on perinteellinen jännitysromaani, jossa yhdistyvät seikkailu, jännitys, romantiikka ja Inarijärven ja Inarin alueen luonnon lumo.
Arvostelu:
- Lapin Kansa 12.7.2010 - Nevala, Tapio: Inarin taikaa.

Bagge, Tapani: Kasvot tuulilasissa.
Turbator 2010.
ISBN 978-952-5666-44-1 (nid.)   Ilm. 6/2010.     Kansikuva.
Tapani Baggen pieni, reilu satasivuinen rikosromaani Kasvot tuulilasissa on aito suomalainen road story, jossa konnat ovat konnia, koukut kovia ja yllätykset seuraavat toisiaan. Tarinan sankari, nurkkatoimiston asianajaja, saa rikollispomolta toimeksiannon: pitäisi löytää pomon kadonnut tytär. Työkaluiksi asianajaja saa setelikäärön, prepaid-kännykän ja avo-Cadillacin.
Etsittävänä on myös iso kokaiinilasti – sitä uhriksi suunniteltu asianajaja ei tosin tiedä. Ruumiita syntyy matkan varrella. Matkaan tuppautuvat myös asianajajan juoppo isäukko, ja naistoimittaja joka etsii muutakin kuin skuuppia…ja kadonnut tytärkin lopulta löytyy. Ase kädessään – hänelläkin kun on isäukolle asiaa…
Kirja on Turbatorin r-sarjan neljäs teos.
Lisätietoa:
- tapanibagge.blogspot.com.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Kokkonen, Jussi: Tiebreak - katkaisupeli.
Rikosnovelleja.
Art Square 2010.
ISBN 978-952-6747507  (nid.)  27,40 e.   Ilm. 12/2010.   Kansikuva.
"Tiebreak - katkaisupeli" koostuu kahdestatoista Jussi Kokkosen tyylikkäästä rikosnovellista, jotka vievät lukijan Joensuusta Pariisiin, savolaisesta järvimaisemasta Niilin jokiristeilylle ja Santorinin paratiisisaarelle. Tarinoissa tapaat myös nuoren poliisimiehen Patrik Noran ja hänen hemaisevan kauniin tyttöystävänsä Mariannen. Patrik Nora on tuttu Kokkosen esikoisromaanista "Kaksoisvirhe", joka voitti toisen palkinnon Kouvolan dekkaripäivien rikosromaanikilpailussa vuonna 2006.
Lisätietoa:
- Karjalainen 19.1.2011 Eija Komu.

Kotkaslahti, Lauri: Huuto.
Lauri Kotkaslahti 2010.
ISBN 978-952-92-5348-7 (nid.)  20,70 e.   Kansikuva.
Lehtori Hannes Kotasalmi ja vahtimestari Pentti Majuri haaveilevat huvilasta Algarven auringossa ja taloudellisesti turvatusta tulevaisuudesta. Unelmansa toteuttamiseksi miehet ajautuvat rikoksen poluille ryöstämään jo kertaalleen varastetun Edvard Munchin mittaamattoman arvokkaan Huuto-taulun, joka on kulkeutunut Suomeen. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja pian kuumien seteleiden perässä juoksevat yhteispohjoismainen pankkiryöstäjien liiga, Silja Serenaden turvamies ja kolmen maan poliisivoimat. Hyväntahtoisella huumorilla höystetty kertomus kuljettaa lukijaa vauhdikkaasti Tuusulan metsistä Helsingin ja Vantaan kautta Ruotsiin Skansenille ja Eskilstunaan. Huikea loppukohtaus näytellään syyslomamatkalla Portugalissa. Miesten huijaus tulee ilmi - vai tuleeko? Kuka lopulta kääntääkään pelin viimeisen kortin?
- Omakustanne.fi.

Kotkaslahti, Lauri: Raplamaa.
Lauri Kotkaslahti 2010.
ISBN 978-952-92-72-86-0 (nid.)  20,70 e.   Kansikuva.
Elämän kolhima entinen sijaisopettaja Martti Raplamaa erakoituu perintöhuoneistoonsa Helsingin kantakaupungissa. Yllättävä kirje Portugalista mullistaa miehen maailman ja hän lähtee Algarveen tekemään tiliä menneisyytensä kanssa. Matka päättyy katastrofiin ja pian käsillä ovatkin perinteisen murhamysteerion ainekset: ruumis kylpyammeessa ja joukko epäiltyjä.
Miehen viimeinen ystävä lehtori Hannes Kotasalmi lähtee selvittelemään tilannetta, mutta löytääkin itsensä pian epäiltyjen listan kärkipäästä. Murhaaja esittelee itsensä lukijalle jo varhaisessa vaiheessa, mutta kuka hän on ja mikä on hänen motiivinsa? Juuri kun kaikki näyttää selvältä, on luvassa viimeinen käänne ja sen jälkeen mikään ei olekaan enää sitä, miltä näytti. Tarina etenee surumielisen fado-musiikin tahdittamana pääkaupunkiseudulta Portugalin ja Viron kautta Pohjois-Karjalaan. Kyynelten takana loistaa kuitenkin hyväntahtoisen huumorin tahdittama hymy.
Kirja on itsenäinen jatko-osa 2009 ilmestyneelle Huuto-dekkarille.
Lisätietoa:
- Omakustanne.fi .

Maskula, Tapani: Houkutuslintu.
Turbator 2010.
ISBN 978-952-5666-49-6 (nid.)    Kansikuva.
Kieltolain loppu pistää Algot Niskankin organisoimaan bisneksiään uudelleen. Tallinnasta Turkuun siirtyy myös Niskan ykkösnyrkki Holger Haavi. Salakapakka Ankkurilyhdyssä homma pelaa. Turun poliisi pistäisi pelin poikki, mutta Valpo ei jahtaa pimeää viinaa eikä iloluontoisia tyttöjä, vaan kommunistiagitaattoreita…
Sodan lähestyessä tilanne kiristyy. Saksalaiset vyöryvät kaupunkiin. Aurajoen rannoilla alkaa armoton ajojahti. Poliisi joutuu katselemaan sivusta kun tilanne karkaa Valpon ja Saksan agenttien käsistä. Ruumiita syntyy…
Lisätietoa:
- Pelipeitto.fi - Turbator.
 
Murhattu mieli.
Kouvolan dekkarinovellikilpailun parhaat 2010.
Toim. Ritva Sorvali.
Kouvolan kaupunki 2010.
ISBN 978-952-99663-8-7 (nid.) 20,70 e.   Ilm.   /2010.   Kansikuva.
Lisätietoa:
- Kouvolan dekkaripäivät.

Nykänen, Harri & Sipilä, Jarkko: Paha paha tyttö.
CrimeTime 2010. 
ISBN 978-952-92-7216-7 (sid.)    Ilm. 10/2010.    Kansikuva.
Paha paha tyttö -rikosromaani on Harri Nykäsen ja Jarkko Sipilän laatutyötä. Siinä seikkailevat Nykäsen luomat hahmot alamaalman torpedo Raid, pornokauppias Sundman ja komisario Jansson.  Jarkko Sipilä puolestaan marssittaa kirjan sivuille komisario Takamäen, ylikonstaapeli Suhosen ja tämän lapsuudenkaverin, rikolliseksi ajautuneen Salmelan. 
Tarina alkaa kun Raid saapuu Suomeen ja sekaantuu ensitöikseen Sundmanin ja kahden tutun ruotsinsuomalaisen rosvon Revon ja Axelssonin välisiin erimielisyyksiin.
Sundman on järjestänyt liikemiesten juhliin maksettuja seuralaisia. Eräs naisista ottaa kännykkäkaverillaan salaa ja alkaa kiristää tapahtuman isäntää, huippuliikemiestä, joka on juuri nousemassa kansainvälisen konsernin johtoon. Tämä palkkaa konnat naisen ja Sundmanin perään.  Juttua mutkistaa, että kameraansa käytellyt nainen on alamaailmassa hyvin tunnetun Salmelan tytär.  Vaikka isä ja tytär ovat pitäneet etäisyyttä toisiinsa, vaaran edessä suhteet tiivistyvät.  Yksi isän kontakteista vie Raidin ja toinen peitetoimintaan erikoistuneen ylikonstaapeli Suhosen puheille. Entistä vaarallisemmiksi kuviot käyvät, kun tieto kokoiinikuvista kulkeutuu moottoripyöräjengi Pääkalloprikaatille.  Kun panokset ovat kovia ja pelaajat vielä kovempia, voi lopputulokselta odottaa melkein mitä tahansa.  Janssonilla ja Takamäellä onkin uransa vaarallisin juttu ratkottavana.
Harri Nykänen ja Jarkko Sipilä ovat molemmat pitkän linjan rikostoimittajia. He työskentelivät useita vuosia yhdessä Helsingin Sanomien rikostoimituksessa. Sipilä on nykyään Kympin Uutisten rikostoimittaja. CrimeTimen Paha paha tyttö-dekkarissa yhdistyvät molempien kirjoilijoiden osaminen.
Kirjan kustantaa Pulitzer Oy omistamansa CrimeTime-tuotemerkin alla. Pulitzer tuotta myös Barrikadi-sarjaa WSOY:lle.
Lisätietoa:
- www.barrikadi.fi.
- Iltalehti 30.8.2010 - Raid kohtaa komisario Takamäen.
Harri Nykänen DekkariNetissä.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Porma, Maija: Kuolema kesäyössä.
Averssi kustannus 2010.
ISBN 978-952-99658-3-0 (sid.)   22,60 e.   Ilm. 12/2010.   Kansikuva.
Iskelmätähti Nicole oli keikalla Parkanon Käenkosken lavalla. Täältä hän ei palannut kotiinsa Tampereelle. Nicole oli todella viehättävä, hurmaava ja kaunis nainen. Hänessä oli tyyliä, näyttävyyttä ja aikuisen naisen karismaa. Iskelmätähti löytyi kuolleena Teiskon huvila-alueelta. Poliisin mukaan kuolemantapausta oli syytä epäillä henkirikokseksi. parin viikon kuluttua Helena Nieminen, entinen rikospaikkatutkija, sai Nicolen vanhemmilta toimeksiannaon selvittää kuka oli surmannut heidän tyttärensä. helena aloitti työn pohtimalla kenellä oli ollut tilaisuus ja motiivi verityöhön? Ja kuka oli surmannut vielä melkein peräjälkeen kaksi henkilöä.

Saarinen, Saana: Kuolema sanoo irti.
Luovinet osk 2010.
ISBN 978-952-92-7635-6 (nid.)  30,90 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Kuolema sanoo irti tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen, YT-neuvottelujen herättämiin ajatuksiin ja tunteisiin. “Utelias ja sähäkkä”  toimittaja Viola Glas joutuu jälleen tapahtumien pyörteisiin, kun lehtitalon varatoimitusjohtaja Birgit Kara surmataan. Mitä tapahtuu, kun lehtitalon väki joutuu epäilyksenalaiseksi inhotun Birgitin surmasta? Viola tutustuu Laatulehtien henkilökuntaan ja heidän mahdollisiin motiiveihinsa. Kiireisten viikkojen aikana Violan pään saa pyörälle myös hurmaava nuorimies. Kuolema sanoo irti tarjoaa jännityksellä maustettuja juonenkäänteitä, joista lumoutuvat muutkin kuin dekkarien ystävät. Ahneuden ja idealismin yhteentörmäys säväyttää.
Ensimmäinen Viola Glas -dekkari Siirtolapuutarhan varjossa ilmestyi keväällä 2010.

Sartola, Pekka: Siionin kyynel.
Ajanteos Kustannus 2010.
ISBN 978-952-99597-5-4 (sid.)  28 e.   Ilm. 11/2010.   Kansikuva.
Eräs Lähi-Idän ja maailman vaarallisimmista ja etsityimmistä terroristeista sai surmansa autopommiräjähdyksessä Syyrian Damaskossa. Libanonissa päämajaansa pitävä Hitzbollah-järjestö syyttää Israelin Ulkomaan tiedustelupalvelua Mossadia ja vannoo hirmuista kostoa. Salaisesta joukkotuhoaselaboratoriosta katoaa erä äärimmäisen vaarallista VX-hermokaasua, joka vapautuessaa ilmaan voisi surmata joukoittain ihmisiä. Hanke paljastuu mutta samalla alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, jossa panoksena on estää tuhansien viattomien ihmisten kuolema.
Maaliskuun puolivälissä 2010 Jerusalemissa vihittiin uudelleen käyttöön jo kahdesti aikaisemmin tuhottu vanha Hurvan synagoga. Myös se liittyy terroristien suunnitelmiin ja joukkotuhoaseen käyttämiseen ja tuo mukaan voimakkaan uskonnollis-poliittisen latauksen. Tapahtumat liikkuvat huimaa vauhtia niin Syyriassa, Libanonissa, Sveitsissä, Dubaissa, Sudanissa kuin myös beduiinien parissa Siinailla. Ne huipentuivat Jerusalemissa Temppelivuorella käytävään huikeaan loppunäytökseen.

Sherlock Holmes Suomessa.
Toim. Juri Nummelin.
Turbator 2010.
ISBN 978-952-5666-45-8 (nid.)                 Ilm. 6/2010.    Kansikuva .
Juri Nummelinin toimittamassa novelliantologiassa seikkailee SHERLOCK HOLMES SUOMESSA. Nummelin on koonnut antologiaan niin viime vuosisadan puolella ilmestyneitä suomalaisia Sherlock Holmes-tarinoita Outsiderista alkaen, kuin myös tilannut suomalaisilta kirjailijoilta uusia Holmes-novelleja. Näin on syntynyt viidentoista Sherlock Holmes-novellin kokoelma, jota täydentävät Nummelinin ja Petri Salinin asiantuntevat Holmes-esseet. Kirja edustaa kokoelmana siis suomalaista näkemystä Sherlock Holmesista – kaikki tarinat myös joko tapahtuvat Suomessa tai liittyvät tavalla tai toisella Suomeen. Sherlock Holmes Suomessa – kesän dekkaritarinaa huikeimmillaan…
Kirja on Turbatorin m-genrenovellisarjan 18. osa.
Lisätietoa:
- jurintekstit: Sherlock Holmes Suomessa .
- tapanibagge.blogspot.com.

Suomalainen, Kari: Tarkastaja Wilson ja muita DekKAREIta. 
Recallmed 2010.
ISBN 978-951-847-085-7 (sid.)  32 e.    Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Kansainvälisestikin tunnettu pilapiirrostaiteen nero, professori Kari Suomalainen oli terävä todellisuuden analysoija, mutta yllättävää kyllä hän on kunnostautunut myös fiktiivisen proosan tuottajana.  Hän kirjoitti 1930- ja 1940-luvuilla useita rikosnovelleja sekä salanimellä Jasper Yhdeksästoista askelma -nuortenkirjan.  Nämä tarinat on nyt koottu kirjaksi,jota ryydittävät Karin alkuperäiskuvitukset.  Kirja on varsinainen helmi dekkarien ystäville ja keräilyharvinaisuus kaikille Karista kiinnostuneille. 
Lisätietoa:
- www.recallmed.fi.
- Juri Nummelin - Jurintekstit.
- Wikipedia - Kari Suomalainen.
- Visavuori - Kari Suomalainen.
- Yle - Elävä arkisto - Kari Suomalainen.

Tykki, Ivan: Tarantellaa! : Kuoleman karnevaalit.
Books on Demand 2010.
ISBN 978-952-498-791-2 (nid.)   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Kepeä kulttuurimatka Venetsian karnevaaleihin muuttuu jännittäväksi, kun jokainen valvomaan lähtenyt opettaja tai vanhempien edustaja Aune paljastavat itsestään omituisia piirteitä, vaarallisia suhteita ja outoja hankkeita. Kulttuurit kohtaavat.
Komisario Claudia Zanetti saa riesakseen koululaisryhmän Suomesta, kun samaan aikaan junista Veronan ja Venetsian väliltä löytyy tapettuja ihmisiä. Onko kyseessä sarjamurhaaja? Mitä murhaaja kertoo elämästään? Liittyvätkö murhat mafiaan? Miten murhaaja pysäytetään ennen kuin uhreja tulee lisää? Suomalaiset opettajat ja Aune tyttärensä Susannen kanssa näyttävät sotkevan tilannetta ja aiheuttavat poliiseille entistä enemmän päänvaivaa. Ivan Tykki julkaisi kirjansa Ripaskaa! vuonna 2008.
Ivan Tykki, s. 8.1.1987 Sveitsin Wolleraussa, suomalaisen opettajan ja venäläisen liikemiehen poika, harrastaa kirjoittamista.
- Lisätietoa:
- Umami - Ivan Tykki: Tarantellaa!.

Uusitalo, Arja: Vainajat nauravat kuorossa.
Arja Uusitalo 2010.
ISBN 978-91-970762-9-6 (sid.)  33,70 e.   Ilm. 11/2010.   Kansikuva .
Ruotsissa asuva kirjailija Arja Uusitalo kertoo ensimmäisessä  dekkarissaan, kuinka kuolema yllättää Mälarin rannalla sijaitsevaan Tärnasundin linnaan kokoontuneen Ruotsin  dekkaristikerman.  Suosituksi tulleen Murhaviikonlopun murhaleikki vakavoittaa osanottajat, kun leikki muuttuu todeksi, vainajat nauravat kuorossa ja dekkaristit joutuvat kasvokkain vakavan kysymyksen kanssa. Ratkaisua miettimään jää myös lukija.
Lisätietoa:
- arja.uusitalo@yahoo.com
- Wikipedia - Arja Uusitalo .
- Sisuradio - Sverige.

 


 

Tietokirjoja  

Curran, John: Agatha Christien salaiset  muistikirjat.
Alkuteos: Agatha Christie's secret notebooks, 2009.   Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2010.
ISBN 978-952-5856-11-8 (sid.)      Ilm. 10/2010.
Kaksi ennenjulkaisematonta Poirot -novellia ilmestyy suomeksi syksyllä.   Kansikuva.
John Curran löysi dekkarikirjailijan kodin ullakolta Greenwaysta muutama vuosi sitten kauan kadoksissa olleet muistikirjat, joiden kätköissä olivat kaksi ennen julkaisematonta Poirot-novellia. Koiran pallon tapaus (Incident of the Dog’s Ball) ja The Capture of Cerberus (The Labour of Hercules XII) ovat huikeita lukukokemuksia jokaiselle Agatha-fanille, toteaa kustantaja Petteri Paasilinna. John Curranin teos tuo lukijoiden ulottuville uutta yllätyksellistä tietoa myös moniin muihin Agathan Christien klassikoihin: miten hänen itse kirjoittamansa muistiinpanot, listat ja luonnokset johtivat hänen moniin menestyksellisiin kirjoihin, näytelmiin ja novelleihin. Kirjasta selviää, mitkä olivat vaihtoehtoiset juonet, nimet ja roolihahmot, poistetut kohtaukset ja jopa suunnitelmat kirjoittamattomista teoksista. 
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta Agatha Christien syntymästä.
Lisätietoa:
- Guardianin ennakkojuttu John Curranin kirjasta kesällä 2009.
- Kuuntele tästä Guardian-lehden Agatha Christien salaiset muistikirjat -kirjoittajan John Curranin  haastattelu.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Paasilinna - Agatha Christie.

Ekholm, Kai & Repo, Yrjö: Kirja tienhaarassa vuonna 2020.
Gaudeamus 2010.
ISBN 978-952-495-158-6 (nid.) 33 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Kirja-alalla tapahtuu. Kustantamot tehostavat ja karsivat toimintaansa ja kirjapainot kaatuvat, mutta silti syntyy uusia yrittäjiä. Verkon ilmaispalvelut ovat haaste kirja-alalle, ja nuoret sukupolvet luovat omat lukutapansa.
Perinteisen kirjan varmana tappajana on pidetty sähköistä kirjaa, mutta lukulaitteet ja e-kirjat yleistyvät odotettua hitaammin. Kirjat luetaan edelleen mieluiten painettuina. Silti monen mielessä on kysymys: missä muodossa luemme kirjoja tulevaisuudessa?
Kirja tienhaarassa on avoin ja suorapuheinen ajankuva, joka taustoittaa laajasti kirjan ja kustantamisen nykytilaa sekä puhuu estottomasti kirjallisuuden ja lukemisen tulevaisuudesta. Siitä jokaisen on helppo tunnistaa oma roolinsa – olipa hän kirjan kirjoittaja, kustantaja, kauppias tai lukija. Professori Kai Ekholm on Kansalliskirjaston johtaja ja monen tietokirjan tekijä. Yrjö Repo on kirja-alan tunnettu tilastoija ja asiantuntija.
Erittäin mielenkiintoinen kirja. Suosittelen luettavaksi jokaiselle kirja-alalla työskentelevälle ja muutoinkin kirjoista kiinnostuneille.
Lisätietoa:
- Gaudeamus - Kirja tienhaarassa vuonna 2020.
- Kansalliskirjasto .
Arvioita kirjasta:
- Klaava.
- Kirjamielelllä.
- Parnasso - Karri Kokko 10.10.2010.
- Turun sanomat8.9.2010 - Tuomo Karhu .


Muistijälkiä : esseitä saksankielisestä nykykirjallisuudesta.
Avain 2010.   (Café Voltaire).
ISBN 978-951-692-810-7 (sid.)  51,30 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
Muistijälkiä jatkaa Café Voltaire -sarjaa, jossa käsitellään nykykirjallisuuden merkittäviä alueita kirjailijoiden kautta. Sarjan kolmas osa käsittelee saksalaista nykykirjallisuutta, jota edustavat muun muassa kirjailijat Thomas Bernhard, Julia Franck, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller ja W. G. Sebald. Muistin, identiteetin ja historian uudelleen tulkinnan kysymykset ovat keskeisiä saksankielisessä nykykirjallisuudessa. Kysymys siitä, miten kirjoittaa Auschwitzin jälkeen, ei ole menettänyt merkitystään, mutta se näyttäytyy erilaisena saksalaiselle sukupolvelle, joka ei ole itse kokenut sotaa.
KIrjassa ei ole dekkaristeja, mutta muuten upea kirja.
Lisätietoa:
- Avain kustannus.
- Goethe-Institut - Muistijälkiä.
- Turun yliopisto - Hanna Meretoja.

Mölsä, Mika: Operaatio Ullakko : miten poliisi selvitti miljoonaperijättären sieppauksen.
CrimeTime 2010.
ISBN 978-952-5918-00-7 (nid.)  13,35 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Kun Suomen rikkaimpaan sukuun kuuluva henkilö siepataan jättimäisten lunnaiden toivossa, on kyse yhdestä Suomen rikoshistorian poikkeuksellisimmista teoista. Operaatio Ullakko, nimi jolla poliisi kidnappausta selvitti, käynnisti Suomessa ennennäkemättömät rikostutkimukset.
Poliisi piti aluksi sieppausta ulkomaalaisten huippurikollisten työnä. Monenlaiset oudot yhteensattumat tukivat tätä teoriaa. Totuus oli vielä ihmeellisempi. Kaappauksen suunnitteli ja toteutti yksi mies, turkulainen juristi Juha Turunen.
Operaatio Ullakon on kirjoittanut Ilta-Sanomien rikostoimittaja Mika Mölsä kymmenien haastattelujen ja laajojen selvitysten perusteella. Kirja etenee kuin jännitysromaani paljastaen kuinka poliisi pääsi tunti tunnilta lähemmäksi TUrusta ja rikoksen selviämistä. Mölsä myös haastatteli yhdeksän vuoden vankeustuomion saanutta tekijää vuosi tapahtumien jälkeen.
Lisätietoa:
- Hs.fi 9.11.10 - Sieppauskirja ei anna syytä poruun.
- Havaintoja digimaailmasta - Petteri Järvinen.

Nykänen, Harri - Tervo, Jouni: Nokka : kiven sisällä.
Johnny Kniga 2010.
ISBN 978-951-0-36426-0 (sid.)  33 e.  Ilm. 11/2010.  Kansikuva.
Vuosina 1837–2002 toiminut Helsingin lääninvankila Katajanokalla tunnettiin paremmin nimellä Nokka. Paikka oli niin sanottu tutkintavankila eli sen kautta kierrettiin muihin vankiloihin viimeistään silloin kun tuomio oli luettu. Jopa neljäkymmentä prosenttia vangeista kulki Nokan kautta. Nokka – Kiven sisällä paljastaa, kuinka legendaarisessa vankilassa lusittiin, elettiin ja työskenneltiin. Se kertaa vankilan historiaa ja kertoo sen kiinnostavimmat tarinat röyhkeistä paoista surkuhupaisiin pakoyrityksiin.
Nykänen ja Tervo ovat haastatelleet Nokkaa varten niin kiven sisällä lusineita rikollisia kuin siellä työskennelleitä miehiä papista vankilanjohtajaan. Myös laitoksen kanssa muuten asioineet, kuten poliisit ja asianajajat, saavat tarinansa kerrotuksi. Nokka lakkautettiin vuonna 2002, kun Vantaan vankila valmistui ja otti sen paikan. Nykyisin Nokan tiloissa toimii hotelli. Harri Nykänen ja Jouni Tervo ovat entisiä Helsingin Sanomien rikostoimittajia. Nykäsen Rööperi – rikoksen vuodet 1955–2005 -haastatteluromaanista muokattu menestyselokuva Rööperi sai ensi-iltansa tammikuussa 2009.
Harri Nykänen DekkariNetissä.