Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2009


 

Kevät 2009 - Vuosi 2009 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet

Tornion kaupunginkirjasto  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Kirjastot.fi
 
 
 

Arktinen Banaani

Phillips, Scott: Jäätävää satoa.
Alkuteos: The ice harvest.  Suom. Pasi Punnonen.
Arktinen  Banaani 2009.   (Banaanipokkari-sarja).
ISBN 978-952-5768-22-0 (nid.)   10 e.   Ilm. 11/2009.  Kansikuva.
Scott Phillips on yksi merkittävimmistä 2000-luvun alussa debytoineista amerikkalaisista dekkaristeista.  Hänen esikoisromaaninsa Jäätävää satoa on ironen, koukuttava kertomus strippibaarin kirjanpitäjästä, joka on kavaltanut työnantajaltaan miljoona dollaria, ja jolla on yhdeksän ja puoli tuntia aikaa häipyä kaupungista. Synkän humoristinen kirja sijoittuu aina kiinnostavan rähjäiselle 1970-luvulle.  Phillips osoitti merkittävää muodon hallintaa jo esikoisromaanillaan, joka ilmestyi vuonna 2000.  Teoksen kunnianhimoiset jatko-osat The Walkaway ja Cottonwood ilmestyivät vuosina 2002 ja 2003.  Jäätävää satoa voitti California Book Awardsin jakaman Silver Medalin, joka myönnetään parhaalle esikoisteokselle.  Lisäksi kirja on ehdolla Crime Writers Associationin  Gold Dagger -palkinnon saajaksi.  Kirjasta tehtiin vuonna 2005 elokuva, joka on jo kulttiklassikko, ja sen pääosissa esiintyvät John Cusack ja Billy Bob Thornton. 
Lisätietoa:
- Scott Phillips Author.com.

Sallis, James: Kylmä kyyti.
Alkuteos: Drive, 2005.  Suom. Mika Tiirinen.
Arktinen Banaani 2009.   (Banaanipokkari-sarja).
ISBN 978-952-5768-21-3 (nid.)  10 e.   Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Kirja kertoo nuoresta miehestä, joka elättää itseään keikkakuskina ja Hollywoodin stunttiajajana.  Kirja on lyhyydestään huolimatta mestarillisen kompleksinen.  James Sallis on uransa jo 1960-luvulla aloittanut prosaisti ja runoilija, joka on luonut itselleen kulttimaineen tinkimättömänä rikoskirjailijana.  Driven lisäksi hänet tunnetaan parhaiten pitkästä Lew Griffin -yksityisetsiväsarjasta.  Drive ilmestyi ensiksi pienkustantamon kirjana, josta iso kustantamo teki myöhemmin suurlevikkisen uusintapainoksen.  Entertainment Weekly nosti Driven yhdeksi vuoden 2005 parhaista kirjoita, Washington Post piti sitä ilmestymiscuotensa parhaana romaanina. 
Kirjasta tehdyn Drive -elokuvan Suomen ensi-ilta on 7.10.2011. Elokuvan on ohjannut tanskalainen Nicolas Winding Refn.
Lisätietoa:
- James Sallis Web Pages.
- Wikipedia - James Sallis.

Doyle, Arthur Conan: Neljän merkki. 
Alkuteos: The sign of four, 1890.  Suom. Jussi Korhonen.
Basam Books 2009.
ISBN 978-952-5734-42-3 (nid.)     Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Kirja on uusi painos ja  uusi suomennos.
Salapoliisi Sherlock Holmes kamppailee omien ongelmiensa keskellä, kun neiti Mary Morstan lähestyy häntä tehtävällä. Rakastunut tohtori Watson ja pahoille teille joutunut Holmes yhdistävät jälleen voimansa arvoituksen selvittämiseksi. Neljän merkki on kaunistelematon ja ristiriitaisiakin tunteita herättävä salapoliisitarina, jossa paljastetaan myös myyttisen sankarihahmon omat pimeät puolet. Teos ilmestyy Basam Booksin Klassikko-sarjassa.
Edellinen painos kirjasta ilmestyi Lea ja Timo Kukkolan suomentamana vuonna 1999.
Lisätietoa:
- Sir Atrhur Conan Doyle - His life, All His Works and More.
- Wikipedia - Arthur Conan Doyle .
- Wikipedia - Arthur Conan  Doyle. (suom.)
Bazar


Penney, Stef: Erämaan armo.
Alkuteos: The tenderness of wolves, 2006.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Bazar 2009.
ISBN 978-952-5635-60-7 (sid.)   32 e.  Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Kanada 1867. Talven kynnyksellä syrjäisessä Dove Riverin kylässä tapahtuu raaka murha, ja samaan aikaan seitsemäntoistavuotias poika katoaa. Kuolleen miehen talolta lähtevät jäljet vievät kohti asumatonta erämaata. Veriteko järkyttää pienen yhteisön rauhaa ja nostaa esiin vanhoja kaunoja ja huolella varjeltuja salaisuuksia. Tapaus houkuttelee kylään myös ulkopuolisia – toimittajia, Hudsoninlahden kauppakomppanian miehiä, turkispyytäjiä, kauppiaita – mutta haluavatko he ratkaista rikoksen vai hyötyä siitä? Yksi kerrallaan etsintäpartiot lähtevät seuraamaan jälkiä halki kesyttömän erämaan, jossa liikkuu vain villipetoja ja karkureita. Kaikki haluavat löytää etsimänsä ennen kuin lumi kätkee menneisyyden jäljet lopullisesti.
Stef Penneyn esikoisromaani on mestarillinen yhdistelmä seikkailukertomusta, murhamysteeriä ja mieleenpainuvia henkilöhahmoja. Kirja on voittanut monia palkintoja, mm. arvostetun Costa Book of the Year Awardin (ent. Whitbread Book Award). Kirjan julkaisuoikeudet on myyty 30 maahan.
Brittiläisen Stef Penneyn eikoisteos on Kanadaan sijoittuva murhamysteeri Twin Peaksin hengessä. 
Edinburghissa syntynyt Stef Penney onopiskellut elokuva- ja tv-tuotantoa ja käsikirjoittanut ja ohjannut useita tv-elokuvia.
Lisätietoa:
- Bazar - Stef Penney.Blue MoonArnaldur Indriðason: Hyytävä kylmyys.
Alkuteos: Harðskafi, 2007.  Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-54-9 (sid.)  29 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Koleana syysiltana löytyy nainen narun jatkona kesämökiltään syrjäisen järven rannalta. Äidin parin vuoden takaisen kuoleman jälkeen naista on vaivannut masennus, ja tapaus näyttää itsemurhalta.  Rikospoliisi Erlendur Sveinsson kuitenkin saa haltuunsa äänitteen, joka viittaa toiseenkin mahdollisuuteen.  Hän alkaa tutkia tapausta omin päin.  Samalla hän kaivelee kahta vanhaa katoamista - ja jälleen nousee pintaan myös Erlendurin oma lapsuudenkokemus, veljen menettäminen lumimyrskyssä.
Hyytävä kylmyys on Islannin tämän vuoden Lasiavainehdokas ja sarjan kuudes suomennos.  Loistavia kirjoja kaikki.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Booth, Stephen: Kuolon paikka.
Alkuteos: The dead place, 2005.  Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-53-2 (sid.)   30 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Poliisille tulee puheluita, joissa kerrotaan pian tapahtuvasta murhasta.  Kun nainen katoaa jäljettömiin pysäköintitalosta, ylikonstaapeli Diane Fry aavistaa, että soittaja on tosissaan.  Konstaapeli Ben Cooper hakee henkilöllisyyttä naiselle, jonka jäännökset on löydetty metsiköstä Edendalen ulkopuolella.  Mutta tunnistaminen avaa uusia kysymyksiä.  Kuka onkaan maannut kenen arkussa? Mitä hautaustoimistossa tapahtuu?  Fryn ja Cooperin tutkimat tapaukset alkavat kietoutua yhteen, eivätkä avoimet kysymykset siitä ainakaan vähene.  Mikä on tuntemattoman soittajan mainitsema kuolon paikka?  Mitä siellä on tapahtunut? Ja ennen kaikkea mitä tapahtuu, jos soittaja toteuttaa uhkauksensa.
Kuolon pakka on Stephen kuudes romaani ja kuudes suomennos.  Erinomaisia kirjoja.
Stephen Booth DekkariNetissä.

Eriksson, Kjell: Yökehrääjä.
Alkuteos: Nattskärran, 2004.   Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-541052-5 (sid.)   29 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Varhainen toukokuun aamu Uppsalassa.  Taksikuski on lopettelemassa yövuoroaan ja havaitse, että kaupungin keskustan erään kadun kaikki näyteikkunat on  rikottu ja katu on  täynnä lasinsirpaleita.  Media on oitis paikalla, ja kesken paikallisradion suoran lähetyksen kuuluu kirjakaupasta krikaisu.  kaupasta on löydetty nuori mies murhattuna.  Komisario Ann Lindell on palannut äitiyslomalta ja saa heti eteensä uransa vaikeimman jutun.  Kirja on myös kertomus viisitoistavuotiaasta Alista, pojasta joka on epäsovussa itsensä kanssa - ja jota murhaaja etsii, sillä hän tietää liikaa.
Yökehrääjä on  neljäs suomennos Ann Lindella tutkimuksista.  Hienoja kirjoja kaikki suomennokset.
Kjell Eriksson DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Pimeän sylissä.
Alkuteos:  Set in darkness, 2000.   Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-55-6 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Melkein kolmensadan vuoden jälkeen Skotlanti saa taas oman parlamentin.  Komisario John Rebusin tehtävänä on koordinoida poliisitointa alueella, jonne uudet parlamenttirakennukset nousevat täydentämään vanhaa Queensberry Housea, jossa tarinan mukaan  on satoja vuosia sitten grillattu mies vartaassa.  Oletettavasti samaisesta tulijasta löytyykin pajon tuoreemman uhrin jäännökset.  Pian murhataan uuden parlamentin jäsen, ja Rebus epäilee tapauksilla olevan yhteyttä.  Vallanpitäjät alkavat puhaltaa Rebusin niskaan tuloksia vaatien.  Komisario huomaa, että joku aikoo hankkia paljon rahaa Skotlannin itsenäisyydellä, ja sinnehän paha hakeutuu, missä suuret rahat ovat jaossa.
Pimeän sylissä on Rebus-sarjan kymmenes suomennos. Rankin on loistava kirjoittaja.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Robinson, Peter : Kylmääkin kylmempi.
Alkuteos: Cold is the grave. Suomentanut Tiina Ohinmaa.
Blue  Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-56-3 (nid.)  10 e.   Ilm. 5/2009.  Kansikuva.


Rankin,  Ian : Kalman asialla.
Alkuteos: Mortal causes, 1994.  Suomentanut Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-57-0  (nid.)  9 e.   Ilm. 5/2009.  Kansikuva.

 

Bookkari

Macdonald, Ross: Blue city : likainen kaupunki.
Alkuteos: Blue City, 1947.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Bookkari 2009.
ISBN 978-951-612-058-7 (sid.)   28 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Johnny Winter palaa armeijasta kotikaupunkiinsa, vain kuullakseen että hänen isänsä on kuollut, murhattu.  Isä on ollut läpeensä korruptoituneen kaupungin napa, ja murha on nopeasti siirretty ratkaisemattomien tapausten joukkoon.  Kun Johnny alkaa tutkia isänsä kuolemaa, hän huomaa, että likainen peli hallitsee koko kaupungin toimintaa ja että hänen isänsä kuoleman jälkeen kaikki jäljet johtavat yhteen hahmoon, mieheen, joka pitelee kaikkia lankoja käsissään kuin hämähäkki verkkonsa keskellä.
Ross Macdonaldin Blue City on ilmestynyt alunperin hänen oikealla nimellään Kenneth Millar ja on hänen kolmas romaaninsa.
Hienoa, että saadaan suomeksi vielä suomentamattomia Ross Macdonaldin dekkareita.
Ross Macdonald DekkariNetissä.

Leonard, Elmore: Valdez.
Alkuteos:   Valdez is coming , 1970.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Bookkari 2009.
ISBN 978-951-612-056-3  (nid.)  10,00  Ilm. 9/2009.   Kansikuva
Uusi suomennos arvostetulta rikoskirjalijalta muutaman vuoden tauon jälkeen.  "Valdez" on klassinen tarina miehestä, joka ei voi unohtaa viattoman ihmisen kärsimää vääryyttä, vaan päättää korjata tapahtuneen.  Romaani on kertomus periaatteista, päättäväisyydestä ja samalla tiukkaotteinen jännäri.
Elmore Leonard DekkariNetissä.

 


 

Gummerus

 

Kotimaiset

 

Laine, Matti: Sivukuja.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7990-2 (sid.)     Ilm. 8/2009.  Kansikuva.
Sarjakuvapiirtäjä Ari Aalto päätyy odottamattomasti rikollisten tulilinjalle. Hänen toimittajaystävänsä Eero Räsänen on hairahtunut uhkapeleihin ja velkaantunut pahasti. Moottoripyöräjengi MC Anthrax tulee perimään saataviaan, ja Aalto joutuu pelastamaan Räsäsen perheen väkivaltaiselta yhteenotolta.
Räsänen itse on kadonnut maan alle. Myös puolituttu rikospoliisi Palojärvi on hävinnyt kesken tutkimustensa – ja löytynyt myöhemmin henkirikoksen uhrina. Ari Aallosta alkaa tuntua, että hän on ajautunut keskelle rajua peliä. Samanaikaisesti parisuhteen näyttämöllä on tuulista ja työsuunnitelmat romuttuvat. Kujakissan tie vie yhä syvemmälle, kaupungin katujen varjoisille puolille.  Kun kaverukset Ari Aalto ja Eero Räsänen viimein kohtaavat, he huomaavat olevansa kaulaansa myöten mukana vyyhdissä, jonka takana on iso kansainvälinen tekijä. Liiga hankkii voittonsa järjestäytyneestä ympäristörikollisuudesta. Kamppailun tuoksinassa Ari Aalto saa huomata, että apua saattaa löytyä yllättävältä taholta.
Matti Laine on helsinkiläinen näyttelijä ja kirjailija.  Laineen esikoisdekkari Pudotus ilmestyi keväällä 2008.
Matti Laine DekkariNetissä.

Rönkä, Matti
: Tuliaiset Moskovasta.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7988-9 (sid.)     Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Viktor Kärppä sotkeutuu isoon salahankkeeseen. Paras agentti on sellainen, joka ei itse tiedä suorittavansa tehtävää. Vanha oppi palaa Viktor Kärpän mieleen kesken toimeliaan kesän. Viktor sovittaa bisneksiään alkavaan lamaan. Remontteja riittää ja Venäjällä varakkaita, jotka tahtovat kakkosasunnon järven rannalle Suomeen.
Petroskoin liikeneuvotteluissa Viktor tapaa vanhan armeijatuttunsa Vronskin, jonka kontakteista saattaisi olla hyötyä. Vronski kuitenkin sotkee Viktorin salahankkeeseen, johonkin liian suureen ja pelottavaan.
Viktor ei suostu Supon ja rikospoliisi Teppo Korhosen käskyläiseksi vaan yrittää itse päästä selville kuka juonittelun taustalla on. Samalla paljastuu, että myös lähimmät ihmiset voivat olla valmiita pettämään.
Tuliaiset Moskovasta jatkaa aiempien Viktor Kärppä -menestysromaanien tyylilajissa. Matti Röngän letkeä ja humoristinen kerronta tempaa mukaansa.
Kuudes Viktor Kärppä -dekkari.
Kirja ilmestyy syyskuussa 2009 myös CD-äänikirjana.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

Sipilä, Jarkko: Prikaatin kosto.
Gummerus 2009.

ISBN 978-951-20-7989-6 (sid.)    Ilm. 5/2009.  Kansikuva.
Pääkalloprikaatin kakkospomo Tapani Larsson vapautuu vankilasta ja panee nyrkit heilumaan järjestäessään miestensä rivejä. Päämääränä on saavuttaa maine jengeistä julmimpana. Prikaatin miehet vannovat uskollisuutta mottonaan: pettäjälle kostetaan ja kovaa.
Ataripoliisi Suhosen vanha ystävä Eero Salmela haluaa lopullisesti eläkkeelle rosvohommista. Hän yrittää päästä veloistaan, mutta ajautuu syvemmälle pohjamutiin ja päätyy prikaatin vessanpesijäksi. Suhonen tulee avuksi ja panee jälleen peliin kaikkensa ja vähän enemmän. Kuvio mutkistuu ja laajenee kansainväliseksi, ja rikoskomisario Kari Takamäen murharyhmä joutuu kääntymään keskusrikospoliisin puoleen. Yhteinen tavoite on nujertaa kaduilla jyräävä vaarallinen jengi.
Prikaatin kosto on Jarkko Sipilän yhdeksäs komisario Takamäestä kertova rikosromaani. Se lunastaa komeasti paikkansa suoraviivaisen poliisityön kuvauksen kärjessä. Luvassa on entistä synkempää ja rumempaa jälkeä, kun Sipilä iskevin lausein porautuu lukijansa selkäpiihin.
Kirja ilmestyy kesäkuussa 2009 myös CD-äänikirjana.
Jarko Sipilä DekkariNetissä.


Ulkomaiset


Baldacci, David: Koston enkelit.
Alkuteos: Stone cold, 2007.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7929-2 (sid.)    Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Salaperäisen Oliver Stonen luotsaama Kameliklubi pyrkii kaivamaan luurangot Washingtonin valtaapitävien kaapeista. Mutta nyt on Stonen omien salaisuuksien vuoro nousta pintaan. Ihmisiä hänen menneisyydestään alkaa ilmestyä päivänvaloon– kuolleina. Teurastuksen takana on kunnollisena perheenisänä esiintyvä palkkatappaja Harry Finn, jolla on nyt tähtäimessään Oliver Stone. Kameliklubi joutuu taistelemaan myös kauniin vahvistuksensa Annabelle Conroyn puolesta. Sekopäinen kasinokuningas Jerry Bagger vannoo kostoa huijarimestarille, joka puhalsi häneltä miljoonia. Kun revanssi on viimein saatu ja likaisimmatkin salaisuudet paljastettu, ei yksikään kameliklubilaisista ole enää entisensä. Kameliklubi on jälleen vauhdissa salaperäisen Oliver Stonen luotsaamana. Kolmas kirja Kameliklubi -sarjassa.
Aikaisemmat suomennokset: Kunnian vartijat (2007) ja Pelurit (2008).
David Baldacci DekkariNetissä.


Child, Lincoln: Sulamispiste.
Alkuteos: Terminal freeze, 2009.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-8020-5 (sid.)   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Ilmaston lämpenemistä pohjoisessa Alaskassa tutkiva tiedemiesryhmä kokee jäätikköä tutkiessaan elämänsä yllätyksen. Syvältä jään sisältä löytyy muinaisen kissaeläimen ruumis. Eläin vaikuttaa 10 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleelta sapelihammastiikeriltä. Tutkimusryhmää sponsoroinut filmiyhtiö haluaa puristaa kaiken hyödyn irti sensaatiomaisesta tiedeuutisesta, ja pian syrjäinen tukikohta vilisee elokuvaväkeä. Filmiryhmän vetäjä, pöyhkeilevä dokumentaristi Emilio Conti aikoo sulattaa eläimen jäävaipastaan suorassa lähetyksessä.  H-hetken koittaessa eläimen ruho on kuitenkin kadonnut lukitusta varastorakennuksesta. Varasta ja tämän saalista etsitään ympäri labyrinttimaista tukikohtaa – kunnes yksi filmiryhmän jäsenistä löytyy mitä verisimmällä tavalla surmattuna.
Tukikohdan kauhistuneet asukit joutuvat pohtimaan mahdottomalta tuntuvaa vaihtoehtoa: voisiko heidän muinaislöytönsä olla jollain ihmeen keinolla herännyt henkiin? Ja onko kyseessä sapelihammastiikeri laisinkaan – vai jotain paljon, paljon vaarallisempaa?
Lincoln Childilta ilmestyy kesäkuussa 2009 Douglas Prestonin kanssa kirjoitettu dekkari Ihmeiden kabinetti,
joka on ensimmäinen agentti Pendergast -dekkari.
Lisätietoa:
- Gummerus - Lincoln Child.
- www.prestonchild.com.


Connelly, Michael: Kova tuomio.
Alkuteos: The Brass Verdict,  2008.  Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7922-3 (sid.)    Ilm. 9/2009.   Kansikuva .
Mickey Haller, Oikeuden palvelijasta tuttu asianajaja, palaa ammattiinsa kahden tuskien ja kuntoutuksen täyttämän vuoden jälkeen. Uusi alku saa suorastaan räjähtävän lähdön. Kun kollega Jerry Vincent tapetaan, Haller perii elämänsä lupaavimman jutun. Hänen on määrä puolustaa kuuluisaa Hollywood-mogulia, jota syytetään nuoren vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta.  Haller ryhtyy voimansa tunnossa kokoamaan palapeliä, jonka hän uskoo kääntävän tuomarin ja valamiehet puolelleen. Sitten hän saa vihiä, että hänen henkensä on jälleen kerran vaarassa.
Kuvaan on astunut konkarietsivä Harry Bosch, yksinäinen susi, joka on päättänyt paljastaa Jerry Vincentin murhaajan, oli hinta miten korkea tahansa – vaikka käyttämällä Halleria syöttinä. Haller on hänen velipuolensa, mutta sitähän armoitettu asianajaja ei tiedä.
Toinen kirja Connellyn uudessa Mickey Haller - sarjassa.  Ensimmäinen kirja Oikeuden palvelija ilmestyi äskettäin, eli keväällä 2009. Tässä toisessa kirjassa Mickey Hallerin ja tämän velipuolen, lukuisista aiemmista kirjoista tutun etsivä Harry Boschin tiet risteävät. Oikeuden palvelija oli loistava kirja ja varmasti myös sarjan toinen kirja on erittäin mielenkiintoinen ja odotettu. Hienoa, että saadaan suomeksi jo syksyllä.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Äkkikuolema.
Alkuteos: Foreign body, 2008.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7933-9 (sid.)    Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Lääketieteen opiskelija Jennifer Hernandezin isoäiti matkustaa Intiaan halvemman lonkkaleikkauksen perässä mutta kuolee äkillisesti leikkauksen jälkeen. Murtunut Jennifer lentää välittömästi Intiaan selvittämään tapausta, sillä hän haistaa palaneen käryä. Paikan päällä selviää, että yhdysvaltalaisten terveysturistien kuolemia on sattunut enemmänkin ja ruumiit on pyritty polttamaan pikaisesti. Jenniferin on pakko saada tietää, mitä oikein on meneillään. Avukseen hän pyytää mentorinsa, kuolinsyyntutkija Laurie Montgomeryn. Kuolonuhrien määrän ohella kasvaa kysymysten määrä. Pian Laurie ja Jennifer huomaavat
räpiköivänsä syvällä globaalien vehkeilyjen suossa.
Robin Cookilta 27. suomennettu trilleri.  Aikamoinen saavutus.
Robin Cook DekkariNetissä.

Faulks, Sebastian: Engleby.
Alkuteos: Engleby, 2007.  Suom.  Raimo Salminen.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7875-2 (sid.)   Ilm.  8/2009.   Kansikuva.
Minun nimeni on Mike Engleby ja opiskelen toista vuotta ikivanhassa yliopistossa.
Kun tapaamme Mike Englebyn ensimmäisen kerran, eletään 1970-luvun alkua Isossa-Britanniassa. Hippiaate vetelee viimeisiään ja oikeistovoimat kaappaavat vallan Chilen demokraattisesti valitulta sosialistihallitukselta.
Avustuksen turvin Englannin kunnianarvoisimpaan yliopistoon päässyt Mike Engleby tarkkailee maailmanmenoa ja parempiosaisten opiskelutovereidensa edesottamuksia niin viiltävän ironisesti kuin vain köyhyyden ja koulukiusauksen kokenut työväenluokkainen älykkö voi. Poikkeuskohtelun Englebyn armottomassa katsannossa saa kaunis ja suosittu Jennifer Arkland, johon Englebyllä on ainakin omasta mielestään aivan erityisen läheinen suhde.
Kun Jennifer yllättäen katoaa, poliisi kohdistaa epäilynsä epäsiistiin ja epäsosiaaliseen Englebyyn. Tapaus jää kuitenkin ratkaisematta. Vuodet kuluvat, mutta Jenniferin katoaminen ei jätä toimittajanuralle ajautunutta, ulkopuolisuuden tunteen riivaamaa Englebyä rauhaan. Hän palaa opiskeluaikojensa maisemiin saadakseen selvyyden 15 vuoden takaisiin tapahtumiin – ja omaan sotkuiseen sieluunsa. Pala palalta valkeneva totuus on yhtä kauhistuttava kuin yllättäväkin, ennen kaikkea Mike Englebylle itselleen
Sebastian Faulksilta ilmestyi viime vuonna (2008) James Bond -romaani Piru perii omansa. Häneltä on myös suomennettu romaanit Charlotte Gray (suom. Kaarina Sonck, Otava, 2001) ja Mustarastas laulaa (suom. Kaarina Sonck, Otava, 2001).
Lisätietoa:
- Gummerus - Sebastian Faulks.

Higgins, Jack: Kovalla kädellä.
Alkuteos: Rough justice.  Suom. Ilkka Terho.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-8011-3 (sid.)    Ilm. 8/2009.
Blake Johnson, Yhdysvaltain presidentin oikea käsi, on lähetetty tarkkailemaan Kosovon räjähdysherkkää tilannetta. Hän tutustuu siellä brittiagentti Harry Milleriin, joka on Britannian pääministerin salainen asiamies. Kun venäläisten sotilaiden ryhmä lietsoo sekasortoa ja uhkaa polttaa moskeijan, miehet yhdistävät voimansa.
Miller panee venäläisten kahakoinnille pisteen ampumalla luodin liigan johtajan otsaan – arvaamatta, millaiseen pinteeseen hän itsensä, Johnsonin ja koko tiimiä johtavan Sean Dillonin samalla asettaa. Tämä luoti tulee käynnistäneeksi kosto- ja tappokierteen, joka vie Yhdysvallat, Venäjän ja Ison-Britannian uuden kylmän sodan partaalle.
31. suomennos Jack Higginsiltä. 
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins.
- The Unofficial Jack Higgins Homepage.
- Jack Higgins Blog.

Hill, Reginald: Beulahin kukkulalla.
Alkuteos: On Beulah height, 1998.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7978-0 (sid.)   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Ruokkoamaton rikosylitarkastaja Andy Dalziel ei siedä tomppeleita. Mutta kyllä Dalzielissakin on sietämistä – erityisesti hänen säyseällä alaisellaan, etsivä Peter Pascoella. Jotenkin kummasti töykeän, röyhkeän, viinaan menevän paksukaisen ja tämän sliipatun, sivistyneen työparin yhteistyö kuitenkin toimii. Kesän kuumimpana päivänä Dalziel ja Pascoe saavat käsiinsä tapauksen, joka koettelee heidän kykyjään. Seitsemänvuotias Lorraine Dacre on kadonnut jäljettömiin Danbyn pikkukylästä. Dalziel uumoilee pahinta, sillä 15 vuotta aiemmin samalla alueella, Dendalen sittemmin padotussa laaksossa, katosi kolme lasta. Tuolloin syylliseksi epäiltiin paikallista teini-ikäistä erakkoa, Benny Lightfootia, mutta tämäkin katosi ennen kuin Dalziel ehti suorittaa pidätystä. Nyt Danbyn rakennusten seiniin on alkanut ilmestyä töhryisiä graffiteja: BENNY ON PALANNUT! Oman lusikkansa soppaan laittavat myös Danbyn umpimieliset asukkaat, joista useammalla kuin yhdellä on jotain salattavaa. Jääkö kadonneiden lasten tapaus tälläkin kertaa ratkaisematta?
Huom! HIllin Dalzielin ja Pascoen hahmoihin perustuva suosittu TV-sarja Yorkshiren etsivät jatkuu uusintoina Suomessa TV1:llä heinäkuusta 2009 alkaen.
Reginald Hill DekkariNetissä.


Kino, Nuri & Nordberg, Jenny: Hyväntekijät.
Alkuteos: Välgörarna - Den motvillige journalisten, 2008. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7975-9 (sid.)    Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Maahanmuuttajasuvun ravintolakuviot ja verosotkut tuntuvat pian Ninos Melke Mirestä nappikaupalta. 35-vuotias Ninos saa vihiä, että kierrätysvaateketju BHH huijaa hyväuskoisia asiakkaita ja vapaaehtoistyöntekijöitä. BHH:n taustalla on uskonlahko, joka kavaltaa ketjun tuotot. Ninos ei voi välttyä sekaantumasta kuvioon. Sattuman kautta hänestä tulee Ruotsin suurimman lehden toimittaja, ja hän saa tilaisuuden jatkaa järjestön toiminnan penkomista.
Kollegansa Emilin, lahkosta eronneen Ingridin ja assyrialaisten sukulaisten avulla Ninos pääsee maailmanlaajuisen talousrikollisuuden jäljille. Hänelle valkenee, ettei lahkon johtaja karsasta keinoja hiljentääkseen ne, jotka pyrkivät paljastamaan totuuden.
Hyväntekijät on yhteiskunnallinen jännäri, jossa ovat törmäyskurssilla intohimoiset reportterit ja globalisaation ilmiöitä hyväksikäyttävät petkuttajat, jotka piilottelevat kauniiden sanojensa ja aatteidensa takana.
Uusi ruotsalaisdekkari. Kirja perustuu tositapahtumiin: vuonna 2001 Nuri Kino oli paljastamassa tanskalaisen lahkon kavaltavan UFF-vaateketjun tuottoja.
Nuri Kino (s. 1965) on vapaa toimittaja, joka tekee myös dokumenttielokuvia. Hän syntyi Turkissa, varttui Saksassa ja asuu tällä hetkellä Södertäljessä. Työkenttänään hänellä on koko maailma, ja hän on yksi Ruotsin palkituimmista toimittajista. Aikakauslehti Leva valitsi hänet sadan inspiroivimman ruotsalaisen joukkoon vuonna 2009.
Jenny Nordberg työskentelee toimittajana New Yorkissa ja Tukholmassa. Hän raportoi mm. New York Timesille ja Discovery Channelille ja on myös Svenska Dagbladetin kolumnisti. Hänet palkittiin vuonna 2005 Pulitzerilla New York Timesille tekemästään artikkelisarjasta.
Huom! Nuri Kino vierailee Helsingissä 23.-24.10.09.  Hän esiintyy Helsingin kirjamessujen dekkarilauantaissa 24.10.09, ja hänet voi tavata Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla samana päivänä klo 16.30.
Lisätietoa:
- Gummerus 14.10.2009.
- Gummerus: Nuri Kino ja Jenny Nordberg.
- www.nurikino.com.


Koontz, Dean: 60 tuntia.
Alkuteos: The husband, 2006.  Suom. Katja Ruunaniemi.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7876-9 (sid.)   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Meillä on sinun vaimosi. Saat hänet takaisin jos maksat kaksi miljoonaa dollaria.
Mitch ei uskoisi tuntemattoman soittajan olevan tosissaan, ellei hän näkisi kuinka kadun vastakkaisella puolella kävelevä viaton ohikulkija lyyhistyy maahan kuolleena, luodinreikä ohimossaan.  Me olemme pirun tosissamme.
Ongelma on se, että puutarhurin työtään rakastavalla Mitchillä on tilillään noin 11 000 dollaria eikä mitään keinoa haalia puuttuvaa summaa kasaan. Ei ainakaan 60 tunnissa, jotka hänelle on annettu. Mitch on kuitenkin valmis tekemään mitä tahansa pelastaakseen puolisonsa. Epäluuloiset poliisit kintereillään hän lähtee suorittamaan mahdottomalta tuntuvaa tehtävää. Mitchin kilpajuoksu vie hänet syvälle pirullisen salajuonen syövereihin – ja vastatusten ihmisten kanssa, joiden puutarhaa hän ei suostuisi suurin surminkaan hoitamaan.
Lisätietoa:
- Gummerus - Dean Koontz.
- www.deankoontz.com.
- Wikipedia - Dean Koontz.

Lindqvist, John Ajvide: Ihmissatama.
Alkuteos: Människohamn, 2008.  Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7936-0 (sid.)   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
On säteilevän kirkas helmikuun päivä Roslagenin saaristossa Itämerellä. Anders, Cecilia ja heidän kuusivuotias tyttärensä Maja hiihtävät kotoaan Domaröstä läheiselle Gåvastenin majakkasaarelle. Jokin jäällä kiinnittää Majan huomion, ja tyttö kiipeää alas majakkatornista tutkimaan asiaa. Sitten Maja onkin kadonnut kuin tuhka tuuleen. Lumiselta jäältä ei löydy edes jalanjälkiä.  Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Anders palaa yksin Domaröhön. Tyttären käsittämätön katoaminen ja sitä seurannut avioero ovat ajaneet hänet pullon pariin. Paluu vanhaan kotiin vain pahentaa Andersin epätoivoa, kunnes hän eräänä aamuna löytää tuvan pöytään kaiverretun tekstin: KANNA MINUT
Onko kyseessä julma pila vai viesti Majalta? Samaan aikaan kun viesti ilmestyy Domarössä alkaa tapahtua myös muuta merkillistä. Asukkaiden postilaatikoita tuhotaan, taloja palaa maan tasalle, ja joku tai jokin liikkuu äänekkäästi öisessä metsässä. Myös meri liikehtii levottomasti, kurkottaa kohti maata ikään kuin varoittaakseen domaröläisiä – tai ottaakseen omansa takaisin.  Ihmissatama on suuri tarina vihasta ja rakkaudesta, salaisuuksista, valheista ja magiasta. Se on kertomus meren mahdista ja ihmisen jatkuvasta kamppailusta itseään suurempia voimia vastaan.
John Aijvide Lindqvist (s. 1968) on  palkittu ruotsalainen kirjailija, joka yhdistää romaaneissaan realistista kerrontaa fantasia- ja kauhuelementteihin. Hänen esikoisromaaninsa, vampyyritarina Ystävät hämärän jälkeen ilmestyi suomeksi vuonna 2008.  Kirja on ollut maailmanlaajuinen hitti, ja siitä on tehty myös samanniminen menestyselokuva.  Kummitustarinan lajityypin kanssa flirttaileva Ihmissatama on Lindqvistin toinen suomennettu romaani. Vuonna 2008 Ajvide Lindqvist sai arvostetun Selma Lagerlof -palkinnon "tuotannosta, jossa mestarillinen kerronta yhdistyy kauhun ja mielikuvituksen suurten voimien tajuun".
Lisätietoa:
- Wikipedia - John Ajvide Lindqvist.
- www.johnajvide.se.

Preston, Douglas & Child, Lincoln: Ihmeiden kabinetti.
Alkuteos: Cabinet of curiosities.  Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7907-0 (sid.)   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla Manhattanilla tehdään säpsähdyttävä löytö. Työmaan alla sijaitsevassa kellarissa lepää 36 ihmisen silvotut jäännökset. Pikainen tutkimus paljastaa jokaisen uhrin selkärangassa samanlaiset leikkuujäljet.
Paikallisen poliisin mielestä yli sata vuotta sitten sattuneet surmatyöt kuuluisivat pikemminkin historiantutkijoille kuin lainvalvojille. FBI:n erikoisagentti Pendergast on kuitenkin eri mieltä. Hän rekrytoi puoliväkisin mukaan tutkimuksiinsa New Yorkin luonnontieteellisessä museossa työskentelevän paleontologi Nora Kellyn ja tämän yliuteliaan reportterisulhasen William Smithbackin. Kun Central Parkissa tapahtuu uusi murha, jonka tekotapa muistuttaa yli sadan vuoden takaisia surmia, agentti Pendergast ei vaikuta lainkaan yllättyneeltä. Mitä Pendergast oikein salaa poliisilta ja kollegoiltaan? Pyörryttävä sukellus Manhattanin muinaiseen alamaailman johdattaa Pendergastin kumppaneineen Harlemissa sijaitsevaan ränsistyneeseen herraskartanoon, joka on hylätty mutta kaikkea muuta kuin tyhjä. Astuessaan sisään tuttuun taloon agentti Pendergast tietää kohdanneensa pitkän uransa aikaisista vihollisista kauheimman.
Ensimmäinen agentti Pendergast -dekkari.  Gummerus aloittaa Ihmeiden kabinetilla Pendergast -mysteerien sarjan.
Douglas Prestonilta ja Lincoln Childilta on aikaisemmin suomennettu dekkari Kirottu kuilu (Otava 1999).
Lincoln Childilta ilmestyi edellinen oma jännäri Uusi Atlantis vuonna syksyllä 2008.
Uusi suomennos Sulamispiste ilmestyy syyskuussa 2009.
Listätietoa:
- www.prestonchild.com.

Roberts, Nora: Keskipäivän polte.
Alkuteos: High noon.  Suom.  Anna Salo.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-8021-2 (sid.)    Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Yksinhuoltajaäiti Phoebe MacNamara on Savannahin paras panttivankineuvottelija. Kutsumuksensa hän löysi jo varhain, kun hänen kotiinsa murtauduttiin ja perhettä piinattiin tuntikaupalla. Urhea Phoebe ei arkaile toimia, kun muiden henki on vaarassa. Oman henkensä uhalla hän hoitaa tulenarat tilanteet ja estää itsemurhakandidaatteja aikeissaan.
Sporttinen baarinomistaja ja lottomiljonääri Duncan Swift tapaa Phoeben tämän estäessä Duncanin entistä alaista hyppäämästä katolta. Duncan tajuaa saman tien, että tähän kiehtovaan naiseen on tutustuttava paremmin. Ääritilanteisiin tottuneen Phoeben on kuitenkin helpompi syöksyä hengenvaaraan kuin suin päin rakkaussuhteeseen. Työlleen omistautuneella, määrätietoisella naisella on huolenaan myös 7-vuotias tytär ja julkisten paikkojen kammosta kärsivä äiti.  Vihamiehiäkään Phoebelta ei puutu. Hänen kimppuunsa hyökätään, ja hän alkaa saada uhkailuviestejä. Joku aikoo tuhota hänen elämänsä. Duncanin avulla Phoeben on selvitettävä, kuka vainoaja on, ennen kuin on liian myöhäistä.  Keskipäivän poltteessa Nora Roberts tarjoaa perinteistä romantiikkaa mutta myös entistä voimakkaamman päähenkilön ja vahvasti maustettua jännitystä.
Lisätietoa:
- Website for Author Nora Roberts.
- Gummerus - Nora Roberts .
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.

Robb, J. D. (Roberts, Nora): Kuoleman enkeli.
Alkuteos: Vengeance in death.   Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7207-1 (sid.)    Ilm. 6/2009.  Kansikuva.
Eve Dallas on lähdössä töistä, kun tuntematon soittaja kertoo tehneensä kostomurhan. Jos Eve ratkaisee tappajan esittämän arvoituksen, hän pääsee uhrin jäljille heti. Kammottavasti kidutettu ruumis löytyy yhdestä New Yorkin ylellisimmistä taloista.  Kun seuraava puhelu tulee, Eve osaa jo odottaa pahinta. Uhri on vielä elossa, mutta arvoitus ei tahdo aueta. Neitsyt Marian patsas todistaa hurmeista näkymää.  Kuka on tämä mielipuoli, joka pitää Eveä pilkkanaan? Murhaaja sanoo suorittavansa pyhää tehtävää, mutta toimii kuin hullu kirurgi. Äkkiä Eve oivaltaa, että tähtäimessä on Roarke, joka on leikkinyt järjestyksenvalvojaa hämärässä nuoruudessaan.
Nyt on kiire lähteä Irlantiin lukemaan vanhoja syntejä ennen kuin veitsi välähtää.
Uusi kirja Eve Dallas -sarjassa.
Lisätietoa:
- Website for Author Nora Roberts.
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.
 


Äänikirjat

Rönkä, Matti : Tuliaiset Moskovasta.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7996-4   Kansikuva.
6 CD-levyä.
Lukija Jukka-Pekka Palo.
Ilm. 9/2009.

Sipilä, Jarkko : Prikaatin kosto.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7995-7   Kansikuva.
8 CD-levyä, kesto yht. n. 8 t.
Lukija Veikko Honkanen.
Ilm. 8/2009.


 

 

 

 

 

Johnny Kniga

 

 

Fossum, Karin:  Paha tahto.
Alkuteos: Den onde viljen, 2008. Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2009.
ISBN 978-951-0-35093-5 (sid.)   32 e.   Ilm. 6/2009.  Kansikuva.
Komisario Konrad Sejer ja hänen apulaisensa Jacob Skarre tulevat tarkastamaan onnettomuutta. He alkavat epäillä henkirikosta. Jokin on pielessä. Sejer on aistivinaan valheen Axel Frimannin ja Philip Reillyn kertomuksessa.
Jonkin ajan kuluttua löytyy toinenkin ruumis. Vaikka varmuutta ei ole, on syytä epäillä henkirikosta. On myös mahdollista, että tapaukset kytkeytyvät toisiinsa.
Evan Katse (1997) tutustutti suomalaisille lukijoille sittemmin monista kirjoista tutun, sympaattisen komisario Konrad Sejerin. Sejerin jykevä hahmo on edelleen läsnä, samoin on läsnä hänen luotettava apurinsa Jacob Skarre. Vain koira ja koiran rotu ovat vuosien saatossa vaihtuneet, mutta tavat eivät: myös Frankille maistuu olut.
Karin Fossum osaa kirjoittaa rikosromaanin, jossa tärkeintä ei ole itse rikos eikä välttämättä sen selvittäminenkään.
Yhdeksäs Konrad Sejer -romaani Karin Fossumilta.  Hieno sarja.
Karin Fossum DekkariNetissä.Nesbø, Jo: Kukkulan kuningas.
Alkuteos: Hodejegerne, 2008.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2009. 
ISBN 978-951-0-34705-8 (sid.)  32 e.   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Roger Brown ei ole mikään tavallinen headhunter, kykyjenetsijä. Hän on pääkallonmetsästäjä, Kukkulan kuningas isolla koolla.
Brownin löytämät ihmiset on aina valittu työhönsä. Hän on erehtymätön. Brownilla on kaupungin kaunein vaimo, loistelias talo paraatipaikalla ja vaimolla reilusti tappiollinen taidegalleria. Rahasta on huutava pula. GPS-yritys Pathfinder tarvitsee johtajan ja Brownin tehtävä on etsiä hänet. Vaimonsa gallerian näyttelynavajaisissa hän kohtaa Clas Greven, joka on miltei liian täydellinen Pathfinderin johtajaksi. Isoäitinsä vanhasta asunnosta Greve on löytänyt kadonneeksi kuvitellun Peter Paul Rubensin mittaamattoman arvokkaan maalauksen. Niin arvokkaan, että sen myymällä eläisi loppuelämänsä herroiksi. Alkaa tapahtumien vyöry, jossa metsästäjä voi muuttua saaliiksi ja vain yksi jäädä henkiin.
Harry Hole -romaaneillaan tutuksi tullut Jo Nesbø on kirjoittanut loistavan trillerin.
Kukkulan kuningas valittiin Nye Bøker -kirjakerhon lukijaäänestyksessä parhaaksi vuonna 2008 julkaistuksi romaaniksi Norjassa.
Seitsemäs suomennos Nesbøltä.  Loistavia kirjoja. 
Jo Nesbø DekkariNetissä.

 

Nesbø, Jo: Torakat.
Alkuteos: Kakerlakkene, 1998.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2009.
ISBN 978-951-0-34900-7 (sid.)  34 e.   Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Norjan Thaimaan-suurlähettiläs löytyy murhattuna bangkokilaisesta bordellista. Oslossa tehdään suunnitelma, jolla on tarkoitus välttää skandaali. Paikalle lähetetään Harry Hole. Jahdatessaan säälimätöntä murhaajaa Hole ajautuu Bangkokin syrjäkujien oopiumluoliin, bordelleihin, vedonlyöntipaikkoihin, strippibaareihin ja ottaa kosketusta pedofiilirinkeihin – hengenvaarallisesti.
Tässä Harry Hole -sarjan alkujaan 2. osassa – ja nyt jo 7. suomennoksessa – ovat läsnä sarjan muista kirjoista tutut elementit aina tarkan oikeellisesta miljöökuvauksesta lähtien. Äärimmäisen taidokas juonenkehittely ja sujuva kerronta saavat lukijan elämään Harryn sydämenlyöntien mukana loppua kohti kiihtyvällä matkalla pimeyden ytimeen.
Jo Nesbøn Harry Hole -romaanit ovat jo kansainvälinen käsite. Monien ulkomaisten palkintojen lisäksi hän on saanut vuonna 2007 Suomen Dekkariseuran Ulkomaisen kirjallisuuden kunniakirjan.
Tämä kirja on Nesbøn Harry Hole -sarjan alkujaan 2. osa ja kahdeksas suomennos.  Hienoa, että saadaan sarja täydellisenä suomeksi.
Jo Nesbø DekkariNetissä.


Thompson, Jim: Lumienkelit.
Alkuteos: Snow angels, 2009.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2009.
ISBN 978-951-0-35156-7 (sid.)  33 e.   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Syrjäinen kylä Suomen Lapissa sinnittelee arktisen talven loputtomassa yössä. Sitten kammottavien rikosten ketju katkaisee lumen ympäröimän rauhan. Kaunis somalialaistaustainen filmitähti, Sufia Elmi, on murhattu julmasti porotilan hankeen, hänen vatsaansa on viilletty sanat ”neekeri” ja ”huora”. Pian paikallisen poliisin teini-ikäinen poika hirttäytyy kotonaan, vierellään viesti: ”Hän sai minut tekemään sen.” Kun öisen järven jäältä löytyy vielä kuoliaaksi poltettu nainen palanut autonrengas ympärillään, helvetti alkaa olla irrallaan pakkasen keskellä.
Poliisijohto on syystä huolissaan mediakohusta, jonka Elmin murha tulee nostattamaan. Tutkintaa johtavalle ylikomisario Kari Vaaralle tarjotaan KRP:n apua Rovaniemeltä mutta Vaara haluaa selvittää tapauksen kittiläläisvoimin, vaikka asettaa niin tehdessään oman uransa vaakalaudalle. Onnistuessaan hänestä tulee sankari, epäonnistuessaan entinen poliisi. Vaaran on kuitenkin selvitettävä myös oma menneisyytensä saadakseen rikosten vyyhdin ratkaistua. Totuus saattaa repiä kappaleiksi niin hänet, hänen perheensä kuin koko pienen tuntureiden ympäröimän yhteisön.
Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Hänen esikoisteoksensa Jerusalemin veri ilmestyi suomeksi syksyllä 2008.  Lumienkelit ilmestyy Yhdysvalloissa vuonna 2010, sen jatko-osa Dead of Winter 2011.
Jim Thompson DekkariNetissä.Karisto


Kotimaiset

Jokinen, Seppo:  Lyöty mies.
Kolmetoista rikoskertomusta.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5130-5 (sid.)      Ilm. 6/2009.  Kansikuva.
Lyhyttä rikosproosaa komisario Koskisen luojalta.
Rikos, sovinto, oikeus, vääryys ja vääryyden seuraukset – Seppo Jokisen ennen julkaisemattomien tarinoiden rooleissa esiintyvät niin poliisit kuin heidän asiakkaansakin. Eivät ainoastaan rikolliset, vaan uhrit ja omaiset, sivulliset ja silminnäkijät. Ennen kaikkea niissä esiintyy elämä, jonka arvaamattomuutta poliisi joutuu jatkuvasti todistamaan.
Onko komisario Koskisen tapaamalla tuttavalla jokin synkkä salaisuus? Onko vankilasta vapautuneen miehen vaatima poliisisuojelu pelkkää julkisuudenkipeyttä? Ja miksi panttivankia pitävä aseistettu nainen ei kelpuuta neuvottelijaksi kuin Koskisen? Vanhemmiltaan kadonnut lapsi saa poliisivoimat varpailleen, ja raa’an rikoksen tehneen pojan äiti taistelee omatuntoaan vastaan. Mutta väkivaltajaoksen uusi päällikkö ajaa Koskisen epätoivon partaalle päättömillä ideoillaan...
Seppo Jokinen DekkariNetissä
.

Ulkomaiset

Beckett, Simon: Luihin kirjoitetttu.
Alkuteos: Written in bone, 2007.  Suom.  Kimmo Lilja.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5128-2 (sid.)      Ilm. 7/2009.   Kansikuva.
Kuolinsyytutkimuksen erikoislääkäri David Hunter saa kutsun Runa-nimiselle Hebridien saarelle. Vuorilla sijaitsevasta mökistä on löytynyt pahoin palanut ruumis, josta ovat palamattomina vain jalkaterät ja toinen käsi. Hunter oivaltaa melko pian, että kyseessä ei olekaan onnettomuus, mutta mantereelta ei saada paikalle tutkijaryhmää, koska sää muuttuu myrskyiseksi ja Runaan pääsee vain lautalla tai helikopterilla. Jäätyään loukkuun saarelle Hunter tutustuu paikalliseen väestöön ja runalaiseen virkavaltaan: nuoreen konstaapeli Duncaniin, viinaan menevään komisario Fraseriin ja eläkkeellä olevaan ylikomisario Brodyyn. Kun rajuilma Atlantilla vain pahenee niin että radioyhteydetkin lopulta katkeavat, myös saarella pääsee varsinainen helvetti valloilleen. Ruumiita tulee yhä lisää, ja jokainen niistä on sytytetty palamaan…
Simon Beckettin esikoisromaani Kuoleman anatomia oli myyntimenestys maailmalla ja sai Suomessakin innostuneen vastaanoton. Patricia Cornwelliin verratun kirjailijan toinen David Hunter -romaani puristaa kylmänhien lukijan niskaan useampaan otteeseen ennen kuin eristetyn saaren salaisuus ratkeaa.
Simon Beckettin esikoisromaani Kuoleman anatomia ilmestyi suomeksi kesällä 2008. 
Simon Beckett DekkariNetissä.

Child, Lee: Viides matkustaja.
Alkuteos: Gone tomorrow, 2009.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5163-3 (sid.)      Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
New Yorkin öisessä metrovaunussa istuu vain Jack Reacher ja viisi muuta matkustajaa – mutta yksi heistä kiinnittää välittömästi Reacherin huomion. Nainen täyttää kaikki kohdat listalta, jonka Reacher oppi jo kauan sitten entisessä elämässään: itsemurhapommittajan tuntomerkit.
Mutta miksi terroristi valmistautuisi iskuun puolityhjässä junassa keskellä yötä eikä aamun työmatkaruuhkassa? Ja kun Reacherin väliintulo aiheuttaa yllätyksen, jälkiselvittelyt saavat omituisia piirteitä. Miksi Reacheria kuulustelevat jos jonkinlaiset pukumiehet, jotka viittaavat Yhdysvaltain Kotimaan turvallisuuden viraston rajattomiin valtuuksiin? Ja kuka oli metrovaunun viides matkustaja, joka tuntuu haihtuneen yöhön? Totuus hautautuu salaisten pidätyssellien, poliittisen vallan käytävien ja kiillotettujen julkisivujen alle. Ja voimakkaat tahot tuntuvat päättäneen, että sen on parempi pysyäkin siellä…
Lee Childin yhdestoista Jack Reacher -dekkari suomeksi.
Lee Child DekkariNetissä.

Cleeves, Ann: Punaista tomua.
Alkuteos: Red bones, 2009.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5121-3 (sid.)    Ilm. 7/2009.   Kansikuva.
Saarella, missä kaikki tuntevat toisensa, on vaikea pitää salaisuuksia tai saada tietoa asioista, joista ei haluta puhua ulkopuolisille. Tämän huomaa myös komisario Jimmy Perez, joka jatkaa nyt tutkimuksiaan Whalseyn sumuisella saarella. Punaista tomua on palkitun Ann Cleevesin Shetlandinsaarille sijoittuvan dekkarisarjan kolmas osa.
Perezin kollegan Sandyn isoäidin tontilla tehdään arkeologisia kaivauksia. Tontilta löytyy ihmisen luita ja vanhoja kolikoita, ja pian tämän jälkeen kaksi ruumista. Molemmille kuolemille löytyy järkevä selitys, mutta Jimmy Perezin mielestä kaksi kuolemaa samassa kuussa ja samalla tontilla on liian outoa sattumaa. Perez aloittaa murhatutkimukset, joihin joutuu sukulaissiteistään huolimatta osallistumaan myös Sandy. Pian Sandy huomaa penkovansa sukusalaisuuksia, joista ei oikeastaan haluaisi tietää mitään. Tapahtumien takaa alkaa paljastua vanha ja monimutkainen mustasukkaisuuden, kateuden ja sotkuisten ihmissuhteiden vyyhti.
Kolmas kirja Ann Cleavesin loistavassa Shetlandinsaarille sijoittuvassa dekkarisarjassa.
Ann Cleaves DekkariNetissä.

Goodwin, Jason: Bellini-kortti.
Alkuteos: The Bellini card, 2008.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5122-0 (sid.)     Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Janitsaaripuusta ja Käärmekivestä tutut Istanbulin mausteentuoksuiset kujat vaihtuvat 1800-luvun Venetsian hiipuvaan loistoon, kun Yashim saa sulttaanilta oudon tehtävänannon: Yashimin tulee etsiä Venetsiasta Bellinin kadonnut mestariteos. Apunaan ystävänsä suurlähettiläs Palewski Yashim huomaa pian, että Venetsiassa taide on vakava asia. Taulua näyttävät etsivän monet muutkin, ja taulusta tietäviä ihmisiä murhataan salaperäisesti. Kaikkiin murhiin vaikuttaa liittyvän upea ja vaikutusvaltainen kreivitär d´Aspi d´Istria.
Tauluun liittyvän palapelin palaset loksahtavat paikoilleen yksi kerrallaan, ja lopulta paljastuva kuva on suurempi kuin Yashim osasi ikinä kuvitella. Yhden taideteoksen vuoksi voisivat kaatua kokonaiset valtakunnat.
1800-luvun rappioituva Venetsia on mystisyydessään ja teatraalisuudessaan täydellinen miljöö dekkarille.
Eunukkietsivä Yashim Togalu jatkaa tutkimuksiaan kiitetyssä historiallisessa dekkaririssa. 1800-luvun rappeutuva Venetsia on mystisyydessään ja teatraalisuudessaan täydellinen miljöö dekkarille.
Goodwinilta on aikaisemmin ilmestyneet dekkarit Jaanitsaaripuu (syksy 2006) ja Käärmekivi (kesällä 2008).
Lisätietoa:
- jasongoodwin.net.
- Karisto - James Goodwin.


Uusia painoksia

Child, Lee : Kovemman kautta.
Alkuteos: The hard way, 2006.  Suom. Tero Kuittinen.
4. painos.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5179-4 (nid.)  Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi syksyllä 2007.


Äänikirjoja


 

Kustannus HD

Kannisto, Päivi ja Santeri: Takaportti.
Kustannus HD 2009.
ISBN 978-952-5556-62-9 (sid.) Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Huom! Kirjassa on virheellisesti ilmestymisvuosi 2008. Kirja on ilmestynyt syyskuussa 2009.
Internetiä työkseen suodattavaa poliisia, Karri Luomaa, kiristetään verkon välityksellä. Juttua selvittäessään hän sekaantuu kansainväliseen lapsipornorinkiin ja verkkorikollisiin, jotka hääräilevät laeista ja maiden rajoista piittaamatta. Hyvän ja pahan rajat hämärtyvät eikä kukaan ole enää turvassa. Tapahtumat alkavat purkautua, kun Tampereella tapahtuu terrori-isku ja venäläinen ohjelmoija vuotaa julkisuuteen löytämänsä takaportin, jota kuka tahansa pystyy hyödyntämään.
Takaportin takana on aviopari Päivi ja Santeri Kannisto. Kannistot avioituivat vuonna 2004 ja lähtivät kiertämään maailmaa rinkat selässään. Päivi työskenteli aiemmin liikkeenjohdon konsulttina ja Santeri tunnetaan avoimen lähdekoodin pioneerina ja yrittäjänä.
Lisätietoa:
- Kirjatohtori Päivi Kannisto.
 


 

Kustannus-Makela


Arhippa, Pirkko
: On ruusu punainen.
Kustannus-Mäkelä 2009.
ISBN 978-951-882-900-6 (sid.)   33 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Puutarhaliike Heikintarhan johtaja Juhani Kukkula löytyy tuupertuneena ruusujen keskelle. Yhtiössä työskentelevä perhe on suunniltaan, eikä surmatyölle tunnu aluksi löytyvän motiivia. Firman kuuluisin tuote on tuoksuva Johanna-ruusu. Käy ilmi, että Juhani on kaikessa hiljaisuudessa kehitellyt kahta uutta ruusulajiketta. Niistä toisen hän on nimennyt nuoren vaimonsa, toisen vielä syntymättömän poikansa mukaan. Hän on myös antanut Johanna-ruusuja markettimyyntiin, mikä on ollut tuhoisaa monelle seudun pikkukaupalle. Jännitteet perheyhtiön ympärillä alkavat vähitellen avautua tapausta tutkivalle komisario Varpu Ahavalle. Onko tappaja tavoitellut Juhanin jalostustyön tuloksia? Vai onko kysymys jostain vieläkin henkilökohtaisemmasta? Pirkko Arhipan 31. dekkari sijoittuu Turkuun ja on taattu yhdistelmä jännitystä ja ihmissuhdekiemuroita.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.


 

LIKE


Kotimaiset

Juhani, Risto
: Salatuimpaan saakka.
Like 2009.
ISBN 978-952-01-01855-5 (sid.)  27 e.   Ilm. 11/2009.   Kansikuva.
Ministeri ostaa järven rannalla sijaitsevan vanhan kartanon, jolla on himoittua rantaviivaa ainakin kilometri. Kaupungilla iloitaan ikiomasta ministeristä, joka on muuttanut paikkakunnalle varta vasten toiselta puolelta maata. Hiljalleen kyselyt ja kuiskailut sikiävät: Miksi mies haluaa riesakseen lahoavan, hoitamattoman kartanorötiskön? Silputtaisiinko maat ja rannat mökkitonteiksi? Entä mihin on kadonnut kaupat tehnyt vanhapoika Tyyskälä rahoineen? Seurallinen torikahvilan vakioasiakas näyttää haihtuneen kuin haju kanervikkoon. Kaiken lisäksi poliitikon parikymppiset pojat työllistävät rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosta öykkäröinnillään.Risto Salatuimpaan saakka on viides Pesos-dekkari. Erinomaisen hyviä dekkareita kaikki.
Risto Juhani DekkariNetissä.

Lius, Tuomas
: Haka.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0326-2  (sid.)    29 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Toisen maailmansodan aikainen joukkotuhoase. Järvi Pohjois-Karjalassa.
Peitetehtävissä ansioitunut naiskonstaapeli ja sydämiä särkevä maalaisrenttu. Näistä aineksista rakentuu Haka, kotimaisen jännärikentän kärkeen sinkoutuva hämmästyttävä pelinavaus. Se on suvereeni yhdistelmä omalaatuisia henkilöitä ja eri tahoille sijoittuvaa jännitystä, joka tiivistyy kilpajuoksuksi kohti saksalaisen tiedustelukoneen hylkyä pohjoiskarjalaisen järven pohjassa.
Joensuulainen Tuomas Lius (s. 1976) kuljettaa tarinaa mestarin ottein ja onnistuu rakentamaan omassa lajissaan harvinaisen sujuvan ja uskottavan jännitysromaanin, joka viihdyttää lukijoita yli sukupuoli- ja ikärajojen. Kerronnan luonteva visuaalisuus kumpuaa työstä sarjakuvien ja elokuvien parissa ja asiantuntemus sukellus- ja lentoharrastuksesta. Like on julkaissut aiemmin Jadesoturi -elokuvaan pohjautuvan sarjakuvan Jadesoturi Sangfu.
Tuomas Lius DekkariNetissä.

Paulow, Ari: Itämaista rakkautta.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN  978-952-01-0344-6   (sid.)   28 e.    Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Viskiä, vauhtia ja vaarallisia kurveja oululaisittain. Kaksi venäjää puhuvaa miestä ryöstää thaihieromalaitoksen Oulussa. Paikkaa emännöivä kaunotar tahtoisi palkata Jesse Hackmanin tutkimaan tapausta, mutta vakiintuneessa parisuhteessa elävä yksityiskyttä torjuu toimeksiannon suorin sanoin. Kun nainen seuraavana päivänä katoa jäljettömiin ja hänen kollegansa pyytää Hackmania etsimään ystäväänsä, ei tällä enää ole kanttia kieltäytyä. Riuskaotteinen lupakyttä ryhtyy penkomaan juttua räväkkään tyyliinsä ja pian ovat sekä hänen henkensä että avoliittonsa uhattuina. Pohjanlahden tuulisella rannikolla sataa veden lisäksi luoteja rikollisjoukkojen käydessä armotonta kamppailua laittomien markkinoiden herruudesta. Itämaista rakkautta on yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovan sarjan kuudes romaani.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Edwardson, Åke
: Winterin viimeinen talvi.
Alkuteos: Den sista vintern, 2008.   Suom.  Jonna Joskitt.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0313-2 (sid.) 30 e. Ilm.  6/2009.   Kansikuva.
Kaksi kummallisella tavalla samankaltaista murhaa ja Winterin rantatontille huuhtoutuva miehen ruumis. Winterin viimeisen pelin palaset ovat kasassa. Kaksi nukkuvaa naista murhataan. Poikaystävät lojuvat vieressä sikeässä unessa ja joutuvatkin näin ykkösepäillyiksi. Mutta nuoren ja vielä kokemattoman konstaapelin Gerda Hoffnerin mielestä rikospaikoissa on jotain, joka ei soinnu yhteen miesten syyllisyyden kanssa. Lavastuksen ja kätkettyjen viestien tuntu ei jätä häntä rauhaan. Lopulta hän kertoo epäilyistään vaistostaan kuululle Winterille, joka ottaa ne tosissaan. Jäljet johtavat Espanjan Aurinkorannikolle. Kaivaessaan muiden ihmisten menneisyydestä synkkiä ja kiusallisia salaisuuksia Winter joutuu kohtaamaan myös omat riivaajansa, jotka vievät hänet lopulliselta tuntuvaan välienselvittelyyn eräälle uima-altaalle Marbellaan. Winterin viimeisessä talvessa Åke Edwardson päättää hienosti kymmenenteen osaansa ehtineen sarjan göteborgilaispoliisista, joka rakastaa pohtimista, jazzia ja mallasviskiä. Winteriä tulevat kaikki kaipaamaan.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Ellroy, James: Levoton veri.
Alkuteos: Blood’s a Rover, 2009.  Suom.  Juha Ahokas.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0318-7  (sid.)   32 e.   Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Vuosi on 1968. Bobby Kennedy ja Martin Luther King ovat kuolleet. Mafia, J. Edgar Hoover ja Howard Hughes taistelevat Amerikan sielusta. Gangstereiden, läpimätien lainvalvojien, vallankumouksellisten ainesten ja vilpittömyyden irvikuvien taustalla ponnistelee presidentti Nixon, joka ei suostu paljastamaan korttejaan. Tässä jumalattomassa sotkussa rämpivät Wayne Tedrow Jr. ja Don Crutchfield, puolta vaihtanut poliisi ja keltanokkainen yksityisetsivä, jotka tuskin tulevat selviämään hengissä. Ja tuskin selviää Amerikkakaan.
Kauan odotettu Levoton veri jäljittää elämää suurempia kissa ja hiiri -leikkejä poliittisesti epävakaassa Amerikassa aikana, jolloin vain totuus oli tarua ihmeellisempää.
Like julkaisee Levottoman veren yhtä aikaa alkuteoksen kanssa. päättää arvostetun Amerikan alamaailma –trilogian, jonka aiemmat osat Amerikan tabloidi (1999) ja Cold Six Thousand – Verirahat (2003) ovat saatavana 100% Like-pokkareina.
James Ellroy DekkariNetissä.

Guillou, Jan: Tyttäresi tähden.
Alkuteos: Men inte om det gäller din dotter, 2008.   Suom. Leena Peltomaa.
Like 2009.
ISBN 978-952-01-0288-3  (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Guillou ja Hamilton – tarvitseeko muuta sanoa?
Kolmentoista maanpaossa vietetyn vuoden jälkeen vara-amiraali Hamilton palaa Ruotsiin. Vanhan ystävänsä Erik Pontin kautta hän päätyy uusiin piireihin ja ystävystyy muukalaislegioonan entisen everstin Pierre Tanguyn. Sekä Hamilton että Tanguy ovat visusti päättäneet olla osallistumatta kansainvälisiin sotilasoperaatioihin tai tarttumasta aseeseen. Mutta koko ystäväpiirin lokoisa elämä kääntyy päälaelleen, kun Tanguyn perhettä kohtaa äärimmäinen katastrofi: heidän viisivuotias tyttärensä Nathalie kaapataan keskellä kirkasta päivää Tukholmassa.
Carl Hamilton ottaa käyttöön kaikki vanhat vakoilijantaitonsa ja kontaktinsa samalla kun Pierre kokoaa legioonalaisaikojensa kavereista lyömättömän iskujoukon. Ajojahdin kuvaus pursuaa miehisiä sankareita, rohkeutta ja voimaa – mutta myös rakkautta ja mustaa kaviaaria.
Like on aiemmin julkaissut lukuisia Jan Guilloun kirjoja, joista tuorein on Uinuva uhka (2008).
Lisätietoa:
- Like - Jan Guillou.
- Piratförlaget - Jan Guillou.
- Aftonbladet - Jan Guilloun kolumnit.
- Wikipedia - Jan Guillou.
- Wikipedia - Jan Guillou (suom.).
- Pegasos - Jan Guillou.


Lapidus, Jens: Siisti kosto.
Alkuteos: Aldrig fucka upp – Stockholm noir II, 2008.  Suom. Anu Koivunen.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0256-2 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Thomas on työhönsä ja elämäänsä kyllästynyt passipoliisi, joka käy hyökkäykseen koko koneistoa vastaan. Mahmud haluaa vankilasta vapauduttuaan ryhtyä oman elämänsä herraksi. Niklas on Irakista kotiutettu palkkasoturi, joka käy yksityistä sotaansa yhteiskuntaa vastaan. Kaikki kolme iskeytyvät Radovanin vaikutuspiiriin: Tukholman alamaailmaan. Siellä mikään ei ole mahdotonta ja kaikki on kaupan – kovaan hintaan.
Siisti kosto ilmestyi Ruotsissa toukokuussa 2008. Ensi painos oli huikeat 100 000 kappaletta ja se myytiin loppuun vajaassa viikossa. Lapiduksen esikoisteos Rahalla saa on myynyt Ruotsissa jo yli puoli miljoonaa kappaletta, ja sen oikeudet on kaupattu yli 20 maahan. Suomessakin kirja ylti parhaimmillaan bestsellerlistan kärkisijoille.  Toinen suomennos Lapidukselta.  Ensimmäinen dekkarisuomennos Rahalla saa ilmestyi 2008.
Kirja oli kerrassaan loistava.
Jens Lapidus DekkariNetissä.

Lindsay, Jeff: Dexter vailla varjoaan.
Alkuteos: Dexter in the dark, 2007.  Suom. Pauliina Klemola.
Like 2009.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0273-9 (sid.)   29 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
TV:stä tuttu sarjamurhaaja Dexter kohtaa perivihollisensa, niin kammottavan, että se ajaa pakosalle Dexterin sisällä asustavan Synkän kyytiläisen ja uhkaa kuivattaa hänen huumorintajunsakin. Dexter Morgan on tottunut kohtamaan työssään Miamin poliisin laboratoriossa pahuutta – eikä vähiten siksi että hän itse on niin viehtynyt aiheeseen. Vaikka hän kaikin puolin muistuttaakin unelmien poikamiestä, hän on sarjamurhaaja. Joka kuitenkin tappaa vain erittäin pahoja ihmisiä. Arki kulkee omalla painollaan Dexterin morsiamen Ritan suunnitellessa täydellistä häämatkaa ja Dexterin kierrellessä rikospaikkoja. Kunnes Dexter osuu karmivalle murhapaikalle, joka ajaa hänen Synkän kyytiläisensä pakosalle. Dexter joutuu venyttämään etsiväntaitonsa äärimmilleen paitsi ratkaistakseen visaisen rikoksen myös löytääkseen Synkän kyytiläisensä.
Suosittua Dexter-tv-sarjaa on esitetty myös Suomessa. Dexter-kirjat tarjoavat pääsyn kulissien taa, syvälle Dexterin kieroon mieleen ja synkkään psyykeeseen. Kirjat ja tv-sarja kertovat osin eri tapahtumista, joten toinen ei ole täydellinen ilman toista!
Dexter vailla varjoaan on kolmas Jeff Lindsaylta suomennettu romaani. Aikaisemmat ovat saatavana Loisto-pokkarina.
- Wikipedia - Jeff Lindsay.

Sjögren, Annika: Ei liikahda lehtikään.
Alkuteos: Där ingen vind blåser, 2007.  Suom. Nina Saikkonen.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0149-7  (sid.)   29 e.   ILm. 8/2009.   Kansikuva.
Mitä 12-vuotiaalle Sandralle on tapahtunut? Härnösandin pikkukupungissa, missä kaikki tuntevat toisensa, piti olla turvallista. Kukaan ei olisi uskonut, että lapsi voi kadota myydessään keksejä luokkaretken rahoittamiseksi.
Tyttö ei kuitenkaan ole kadonnut, hän on kuollut. Ja kun ruumis löydetään, alkavat kulissit sortua muuallakin kuin kyläkoulussa. Rivitalojen aitojen takana kaikki ei olekaan niin kuin pitäisi. Monilla kaupungin päällisin puolin tavallisilla asukkailla on salaisuuksia, joiden he haluaisivat pysyvän piilossa. Kuoliko Sandra sattumalta vai oliko hänet tarkoituskin murhata? Ei liikahda lehtikään on psykologinen rikosromaani Inger Frimanssonin ja Karin Fossumin tyyliin. Se viiltää kirurgimaisin viilloin auki koulumaailman, arvoituksellisen äidinrakkauden ja pikkukaupungin mätäpaiseet.
Ruotsalainen Annika Sjögren (s. 1951) on toiminut yli kolmekymmentä vuotta opettajana ala-asteella ja kirjoittanut pakinoita ja rikosnovelleja. Ei liikahda lehtikään on hänen ensimmäinen romaanimittainen teoksensa, jolle on Ruotsissa ilmestynyt jo jatkoa.
Annika Sjögren DekkariNetissä.Like-pokkari -dekkarit (uusia painoksia)Mediapinta

Jokela, Airikki: Viimeinen tahto.
Mediapinta 2009.
ISBN 978-952-235-105-0 (nid.)   20 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
”Tartte kysel, kyl joku ain jottain tiettä”, konstaapeli Jari Mehto totesi ja lähti Pub Wihtoriin selvittämään mystisen rouva Järvisen tapausta. Rouva oli kuollut liukastuttuaan omalla postilaatikollaan aamun Hesaria hakiessaan. Terveyskeskuslääkäri totesi rouvan kuolleeksi mutta ihmetteli hänen hiiltyneitä sormiaan. Salon poliisilaitokselle siirtoa odottava Mehto osasi yhdistää tapauksen oitis Lontoossa sattuneisiin kirjepommitapauksiin. Kansainvälinen rikosvyyhti selviäisi omassa kirkonkylässä, se tarvitsi vain ratkaista ja pian uusi pyörivä ja keinuva työtuoli odottaisi häntä juuri perustetun suur-Salon poliisilaitoksessa. Tutkiessaan rouva Järvisen kuolinsyytä konstaapeli Mehto tutustuu myös hänelle tuntemattomaan helsinkiläisperheeseen, jonka vanhin poika osoittautuu mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi. Mehto pääsee pojan mukana Normandiaan selvittämään rouvan myymän talon kohtaloa.
Rouva Kirsti Järvinen odotti eläkkeelle pääsyä ja haaveili kodista Pariisin Montmartrella mutta joutui pienen eläkkeensä vuoksi tavoittelemaan asuntoa Kallion Torkkelinmäeltä. Sinne hän ei kuitenkaan koskaan ehtinyt muuttaa miehensä kuoleman jälkeen. Pesää ryhtyi selvittämään heidän vanhin poikansa, joka heitti äitinsä tuhkauurnan suoraan Salon jokeen.
Kirjan kirjoittaja on työuran valtionhallinnossa ja tietotekniikka-alan yrittäjänä tehnyt kauppatieteiden maisteri, joka on muuttanut eläkepäivillään Helsingistä varsinaissuomalaiseen kirkonkylään. Kirja kertoo hajonneen perheen tarinan, johon sekoittuu sekä tunnettuja henkilöitä että talouselämän ja politiikan faktoja niin 70-luvun Suomesta kuin nykypäivästäkin.

Tapola, Jani:  Punainen petos.
Mediapinta 2009.
ISBN 978-952-235-096-1 (nid.)   27 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Tuomas Niva elää elämänsä parasta aikaa. Hän on juuri mennyt naimisiin kauniin venäläisen naisen, Natashan, kanssa. Tulevaisuus on turvattu perityillä miljoonilla. Kaikki muuttuu kuitenkin hetkessä, kun Natasha siepataan ja hänestä vaaditaan miljoonalunnaita.
Antero Jokinen, Krp:n rikoskomisario, saa johdettavakseen Natasha Nivan tapauksen tutkinnan. Rikos on Suomen oloissa ennennäkemätön, eikä tutkintaa helpota Jokisen oman elämän sotkut. Tutkinnan edetessä käy ilmi, etteivät sieppaajat kaihda keinoja saadakseen haluamansa. Jokinen huomaa kauhukseen omankin henkensä olevan uhattuna…
Memfis Books

Liang, Diane Wei: Paperiperhonen.
Alkuteos: Paper butterfly, 2008. Suom. Heikki Salojärvi.
Memfis books , 2009.
ISBN 978-952-67249-0-4 (sid.)   27,90 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Mei Wangin tutkimuksia.
Pekingiläinen naisyksityisetsivä Mei Wang on palkattu suuren levy-yhtiön toimesta selvittämään salaperäisesti kadonneen poptähti Kailin kohtaloa.Teräväpäinen Mei  kurvailee Kiinan pääkaupungin sokkeloissa punaisella Mitsubishillään mysteerin arvoitusta jäljittäen.
Paperiperhosessa kuvataan elävästi pekingiläistä elämänmenoa ja 1990-luvun nopeasti muuttuvaa yhteiskuntaa: vanhan kaupungin kujia ja asumuksia, ylellistä elämää pilvenpiirtäjissä, teehuoneita ja ravintoloita herkullisine ruokineen.
Mysteeriä ratkoessaan Mei Wang törmää Kiinan lähimenneisyyden kipukohtiin, mielivaltaisuuteen ja ihmisoikeusrikkomuksiin.
Kiinalaista arkea ja mielenmaisemaa monine jännitteineen avataan kiehtovasti pintaa syvemmältä.
Diane Wei Liang on syntynyt Pekingissä.Hän osallistui vuonna 1989 Taivaallisen rauhan aukion traagisiin tapahtumiin. Sittemmin hän työskenteli yli kymmenen vuotta taloustieteen professorina Yhdysvalloissa ja Englannissa.
Hän asuu ja kirjoittaa nykyisin päätyökseen englanniksi Lontoossa.
Paperiperhonen on Mei Wang -dekkarisarjan aloitus. Toinen Mei Wang -dekkari The Eye of Jade on jo  ilmestynyt ja sarjan kolmas teos ilmestyy englanniksi vuonna 2010. Mei Wang -dekkareista on käännetty jo yli 20 kielelle.
Erittäin kiinnostava kirja ja mukavasti kirjoitettu. Kiinalainen elämänmuoto kiinnostaa erityisesti aika monia tänä päivänä. Toivottavasti kustantaja Memfis jatkaa sarjan julkaisemista.
Lisätietoa:
- Diane Wei Liang.
- January Magazine: Author shnapshot: Diane Wei Liang.MM-kustannus


Rion kuuma asfaltti.
Jerry Cotton 2/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.) 9,40 e.    Ilm. ??

Cotton kuivilla, kelmit nesteessä.
Jerry Cotton 3/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.)  9,40 e.   Ilm. ??

Cotton hornan porteilla.
G-mies Jerry Cotton special 5/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.)  8,10 e.   Ilm. syksy 2009.

Lento 532 ei vastaa.
Toim. Timo Juntunen. Suom. Timo Surkka.
G-mies Jerry Cotton special 4/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.)  9,40 e.   Ilm. syksy 2009.

Pakkoa on vain kuolema ja pakkoloma.
Toim. Timo Juntunen. Suom. Timo Surkka.
G-mies Jerry Cotton special 6/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.) 8,10 e.  Ilm. syksy 2009.

Purhonen, Hannu: G-mies Jerry Cotton.
Sepänsällin kuolemattomat sutkautukset 1968 - 1979.
MM-kustannus 2009.
(nid.) 14,90 e.   Ilm. 11/2009.
Lisätietoa:
- Yle.fi Kouvola Uutiset: G-mies Jerry Cotton sutkauttelee suomeksi.


Surkka, Timo: Kukkonen virittää ansalangan.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut 1/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.)  6,80 e.     Ilm.  1/2009.

Surkka, T. J.: Räyhähenkiä, aamun paholaisia ja viranhaltijoita.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut 2/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.)  8,20 e.     Ilm.  2/2009.


Surkka, Timo: Kukkonen ja kostaja Kekkosen ajalta.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailuja 3/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.) 8,20 e.   Ilm.   ??

Surkka, Timo: Älkää ampuko pelimannia.

Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut 4/2009.
M-M kustannus 2009.
(nid.)  8,20 e.   Ilm. syksy 2009.

Surkka, Timo: Konkurssi hyvä, tuhopoltto parempi.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut 5/2009.
MM-kustannus 2009.
(nid.) 8,20 e.   Ilm. syksy 2009.

Surkka, Timo: Viimeisessä puvussa ei ole taskuja.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkaulut 6/2009.
MM-kustannus 2009.
(nid.) 8,20 e.   Ilm. syksyllä 2009.

Lisätietoa:
- Yle Oulu - Uutiset: Jerry Cotton - serenadi G-ruudussa. 

Myllylahti


Gustafsson, Anja: Mansikkatyttö.
Myllylahti 2009.  (MurhaMylly ; 38).
ISBN 978.952-202-129-8 (sid.)   28,20 e.   Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Perinteinen arvoitusdekkari pikkukaupungin taidepiirejä ravistelevista intohimoista.
Paula Roos viettää kesää mökillään Tammisaaren saaristossa. Ystävänsä välityksellä hän tutustuu kaupungin taidepiireihin. Ylellisessä huvilassa järjestetyillä kutsuilla paljastetaan upea sensuelli maalaus ”Mansikkatyttö”. Taulu nostaa pintaan ihmisten välisiä jännitteitä ja epäilyjä kansainvälisestä taideväärennösbisneksestä.
Paulan kesäinen idylli särkyy, kun merestä löytyy ruumis. Poliisin tutkimuksissa ratkaisevia todisteita ei tahdo löytyä ja epäiltyjä kalvaa rahanhimo ja intohimoinen mustasukkaisuus.
Paula saa tietää, että vuosi sitten oli seudulla tapahtunut hukkumiskuolema, joka todisteiden puutteessa todettiin onnettomuudeksi. Hän pohtii, voisivatko tapaukset liittyä yhteen. Kun hän oivaltaa vielä parin sattuman merkityksen, hän on valmis paljastamaan murhaajan. Mansikkatyttö on perinteinen dekkari niille, jotka pitävät arvoituksista, nauttivat taiteesta, kesästä ja hyvästä ruoasta.
Anja Gustafsson on aiemmin kirjoittanut dekkarin Antiikkilipasto (2008). Hän on myös tietokirjailija ja tietokirjailijaliiton jäsen.

Jääskeläinen, Seppo:  Aamulla oli toisin.
Myllylahti 2009.
ISBN 978.952-202-131-1 (sid.)   27,50 e.   Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Rikosromaani yrittäjänaisen selviytymisestä.
Koskettava aihe sijoittuu aikaan, jolloin huumeet olivat tulossa Suomeen. Päämiljöönä on Helsingin keskustan Bermudan kolmio.
Eira Krögeriä painavat monet menneisyyden asiat, tärkeimpänä piilotettu insesti. Kokemukset ovat muokanneet hänestä ulkoisesti kovan, kylmän ja kyynisen. Pettymykset avioliitoissa ja miessuhteissa sekä luopuminen omasta pojasta karkaisevat Eiraa lisää.
Kyseenalaisin keinoin saadun kahvilan omistajana Eira kietoutuu mukaan huumebisnekseen. Eiralla on aluksi suojelija, varakas vaatetusmoguli rampoine vaimoineen, mutta suojelu muuttuu hyväksikäytöksi. Eiran rehelliseltä pohjalta aloittaman liikkeen toiminta ohjautuu laittomuuksiin.  Rakkaus ja suojelunhalu on vaarallinen yhdistelmä hyväksikäytetylle.
Rampa rouva joutuu onnettomuuden uhriksi Eiran mukana ollessaan. Tutkimuksia seuraa käry, romahdus ja rangaistus, joka koskettaa vain suunsa kiinni pitävää Eiraa. Kirjassa on päähenkilöiden ohella monia värikkäitä yksilöitä. On myös tullut aika raottaa myös Helsingin keskustan Bermudan kolmion salaisuuksien verhoa.
Seppo Jääskeläiseltä on aikaisemmin ilmestynyt toistakymmentä romaania ja edellinen rikosromaani Sisko rakas ilmestyi keväällä 2006.

Matilainen, Jussi: Pakko pärjätä.
Myllylahti 2009.
ISBN 978-952-202-136-6 (sid.)   24,40 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Nuorten jännitysromaani.
Aikuiseenkin makuun sopiva nuorisodekkari, jonka tapahtumat sijoittuvat pääosin Seinäjoelle.
Rikoskomisarion 14-vuotias poika Kerkko pyrkii huipulle kestävyysjuoksijana, ja koululehden päätoimittajana hän jahtaa jymyjuttua kaverinsa Hiskin avustamana.  Pian kohujuttuun avautuvat todelliset ainekset, kun rinnakkaisluokan ampumahiihtäjälupaus Tarita katoaa. Tiedossa on, että samanikäiset Taru ja Tara ovat hiljattain kadonneet.
Matilainen on kirjoittanut aikaisemmin teokset Ringan askelmerkit (WSOY) ja nuorisoromaanin Cool vai ei (Myllylahti)


Nikulainen, Terhi: Pelasta mut.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 36).
ISBN 978-952-202-127-4 (sid.)   28,50 e.   Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Tiheätunnelmainen dekkari psykiatrisen sairaalan maailmasta.
Karismaattinen ihmissuhdekouluttaja Viola Verne kerää ryhmiinsä itsestään kohtalokkaalla tavalla riippuvaisia ihmisiä, joiden käyttäytymisessä mukaan lähteneellä kaupunginjuristi Anna Angerilla riittää ihmettelemistä. Tällä kertaa Portugaliin matkaava ryhmä päättyy katastrofiin yhden osallistujan löytyessä surmattuna.
Samoihin aikoihin kansanedustaja Juha Seesjärvi löytyy kuolleena Eiran kodistaan hänen tavattuaan ennen kuolemaansa tuntemattoman naisen.
Portugalin kuumuus saa kirjassa vastapainokseen sateisen Helsingin. Sen kantakaupunki, rannat ja Kumpulan seudun lenkkipolut ja kapakatkin tulevat tutuiksi juttua tutkivan komisario Salmisen hakiessa rentoutusta tutkimusten lomaan.
Pelasta mut käsittelee perinteisen arvoitusdekkarin keinoin modernia aihetta: rakkauteen sisältyvää tuhoavaa riippuvuutta. Terhi Nikulainen työskentelee aluekirjastonjohtajana Espoon kaupunginkirjastossa. Pelasta mut on hänen kolmas dekkarinsa.
Aikaisemmin ilmestyneet: Rakkausmurha (2007) ja Lyö hätärumpua (2008).

Ravilo, Hilkka: Muovikassimies.
Myllylahti 2009.
ISBN 978.952-202-130-4 (sid.)   29,40 e.   Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Rikosromaani naisten hyväksikäyttäjästä. Tarmoa ei opiskelu ja työnteko kiinnosta koska ympärillä vilisee naisia, jotka ilomielin elättävät häntä. Tarmo pitää runsasmuotoisista naisista, jotka ovat liikuttavan onnellisia saamastaan huomiosta.
Kun yksi nainen alkaa kyllästyttää, Tarmo pakkaa omaisuutensa, joka mahtuu­ muovikassiin, ja vaihtaa maisemaa. Hän elää mukavasti naisten kustannuksella ja keksii sattumalta laihdutuslääkkeen, jota alkaa myydä posti­lokero-osoitteesta.
Kirjan toiseksi päähenkilöksi nousee ylipainoinen Kata, joka haluaa tulla äidiksi. Hänen haaveensa murskautuvat peruuttamattomasti Tarmon toiminnan seurauksena. Vaikka Tarmo saalistaa naisia tekaistulla nimellä eikä paljasta osoitettaan, hänet löydetään - kostoksi kelpaa vain kuolema.
Hilkka Ravilon kahdeksas rikosromaani.
Lisätietoa:
- HS:fi Lukupiiri 4.11.09.
- Itä-Savo 19.9.09 Kati Myllys.

Sarkola, Ritva: Kuolon uni.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 35).
ISBN 978.952-202-126-7 (sid.)   28,50 e.   Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Jännitysromaani perhettä hajottavasta salaisuudesta.
Pirjo Lehtevä, rikas helsinkiläinen rouva etsii nuoria lahjakkaita taiteilijoita sijoittaakseen heidän töihinsä. Hän lähtee ystävänsä, toimittaja Helena Suikkarin kanssa Taidekeskus Salmelan avajaisiin Mäntyharjuun. Pankinjohtaja Tero Savimaa tulee myös paikalle. Lehtevällä on salkku täynnä rahaa, sillä hän uskoo, että selvä raha houkuttaa nuoria taiteilijoita tinkimään töittensä hinnoista.
Näyttelyssä Helena Suikkari jättää ystävättärensä hetkeksi. Kun hän palaa takaisin, tätä ei löydy mistään. Etsittyään aikansa hän saa Lehtevältä puhelun. Jokin tämän äänessä saa Helenan levottomaksi ja hän yrittää soittaa takaisin useamman kerran, mutta puhelin on suljettu. Pahat aavistukset eivät jätä Helenaa rauhaan ja hän lähtee Tero Savimaan kyydissä takaisin Helsinkiin. Matkalla he kuulevat uutisista, että Malmin hautausmaalta on löytynyt ruumis, jonka tuntomerkit sopivat Pirjo Lehtevään.
Hannu kertoi, että se johtui perheen salaisuudesta, se oli kuin syöpä joka söi perhettä sisältä.
Ritva Sarkolan viides dekkari.
Aikaisemmin ilmestyneet: Kuoleman kirkko (2006), Kuolonkukka (2007), Vaarallinen varjostaja (kevät 2008) ja Kullattu kuolema (syksy 2008).

Tuomola, Johanna: Tummissa vesissä.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 37).
ISBN 978.952-202-128-1 (sid.)   27,50 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Psykologinen nykydekkari, jossa useampi juonilinja kulkee lomittain.
Rikosylikonstaapeli Noora Nurkka joutuu jättämään keskusrikospoliisin työt henkilökohtaisten syiden takia. Hän muuttaa Lohjalle isänsä - hänelle tuntemattoman miehen - luo ja jatkaa poliisiuraansa pikkukaupungin poliisilaitoksella.
Kaupungin idylli murtuu heti kättelyssä, kun Lohjanjärven rannasta löytyy naisen ruumis. Rikoskomisario Pentti Litmanen ryhtyy uuden rikosylikonstaapelin ja muun ryhmänsä kanssa selvittämään, missä olosuhteissa nainen on kuolemansa kohdannut: omasta valinnastaanko, tapaturmaisesti vai henkirikoksen uhrina? Tutkinta johdattaa heidät kuolleen naisen lähipiiriin, ja vähitellen ihmismielen pimeille poluille.
Ensimmäinen dekkari Tuomolalta.  Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt nuortenkirjasarja.
Johanna Tuomola DekkariNetissä. 


Nemo


Adamson, Isaaac: Tokyo Suckerpunch : Billy Chakan seikkailuja.
Alkuteos: Tokyo Suckerpunch : A Billy Chaka Adventure, 2000. Suom. Lotta Heikkeri.
Nemo 2009.
ISBN 978-952-5613-89-6 (nid.) 25 e. Ilm. 10/2008.
Huom!  Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2008.
Billy Chaka, yhdysvaltalainen tähtireportteri, rakastaa yli kaiken geishoja ja vaaraa. Billy on ollut Tokiossa kolme tuntia, kun ongelmat alkavat. Hämyiseen kapakkaan ryntää Billyn unelmien geisha, yakuza kintereillään. Sitten Billyn ystävä, kyseenalaista mainetta nauttiva elokuvaohjaaja löydetään kuolleena kodistaan, ja geishalla tuntuu olevan tekemistä asian kanssa. Nimetön gangsteriorganisaatio pakottaa Billyn palkkalistoilleen. Alkaa villi geishajahti halki neonvalaistun Tokion. Tokyo Suckerpunch on yhdysvaltalaisen Isaac Adamsonin debyyttiromaani, jossa dekkariperinne kohtaa japanilaisen kulttuurin kaikkine kummallisuuksineen ja musta huumori törmää pää edellä hengästyttävään toimintaan Tokion kaduilla. Romaanista on tekeillä suuren budjetin elokuva, jonka on ilmoitettu valmistuvan vuonna 2009. Pääosaa esittää Hämähäkkimiehenä tutuksi tullut Tobey Maguire, ja sivurooleihin on huhuttu Reese Witherspoonia ja kahdeksankymmentäluvun muskeli-idoli Dolph Lundgrenia.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Isaac Adamson.
- Billy Chaka.
Nordbooks


Jansson, Eija: Menneisyyden varjot.
Nordbooks 2009.   (Kripo ; 2).
ISBN 978-952-5782-48-7 (nid.)  34 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Asianajaja Vehkamaan huvilalla vietetään taas kerran kosteita juhlia, joissa viihtyvät monet ns. piireihin kuuluvat henkilöt. Jarkko Saari ei juhlista piittaa ja päättää lähteä heti tilaisuuden tullen pois. Mukaansa hän saa kauniin Emilian ja isännöitsijä Blomsterin uuden heilansa kanssa. Myöhemmin Emilia löytyy surmattuna puistosta ja rikospoliisi Palosaari saa selvitettäväkseen jutun, josta ei tunnu saavan oikein otetta.
"Tummansininen Opel seisoi parkkipaikalla. Mies avasi takaluukun ja komensi Jarkon sinne.
- Sori vaan, mutta ei ole köysiä eikä käsirautoja, vino hymy virisi toiseen suupieleen. - Muutoin olisit voinut istua etupenkilläkin.
Jarkon teki mieli itkeä kiukusta ja pelosta. Isot miehet eivät vain itke. Sitähän äitikin aina hoki. Miehet eivät itke."
Eija Janssonin viides dekkari.
Eija Jansson  DekkariNetissä.

Katajisto, Janne: Savolaista rulettia.
Nordbooks 2009.  (Kripo ; 1).
ISBN 978-952-5782-37-0 (nid.)  28,50 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Pienen savolaisen maalaiskaupungin rauha järkkyy, kun nuorisojoukon viikonlopun vietto keskeytyy karmealla tavalla.
Tutkiessaan nuorten kuolemantapauksia pikkukaupungin nuorisotyöntekijä huomaa joutuvansa keskelle peliä, jossa panokset vain kovenevat. Savolaista rulettia pelataan säännöillä, joilla ihmishenki ei paljon paina. Lopulta pelissä on koko paikkakunnan tulevaisuus.
Savolaista rulettia on tekijänsä ensimmäinen rikosromaani ja aloittaa Nordbooksin Kripo-sarjan.

Salonen, Mike
: Murhan filosofia.
Nordbooks 2009.   (Kripo ; 3).
ISBN 978-952-5782-50-9 (nid.)  29,50 e.  Ilm.  11/2009.   Kansikuva.
Eletään 80-lukua. Kevät on saapunut Helsinkiin. Aurinko paistaa ja tuntemattomat ihmiset hymyilevät toisilleen niin leveästi, että suomalaisten vakavasta kansanluonteesta runoilevat taiteilijat joutuvat hämilleen. Mutta murha ei ole ollenkaan hauska juttu, sen saavat Murhakerhonkin herrasmiehet pian kokea, sillä jotain todella pahaa tulee tapahtumaan. Kuka sen teki? Kuka sen olisi voinut tehdä? Miten kukaan olisi voinut sen tehdä? Murhan filosofia on kunnianosoitus klassisille dekkareille. Se on höystetty hauskalla slapstick-komedialla ja Hitchcock-tyylisillä jännityselementeillä.

Uhlgren, Sauli: Altaat.
Nordbooks 2009.
ISBN 978-952-5782-42-4 (nid.)     Ilm. syksy 2009.   Kansikuva.
Altaat on kuvaus konfliktista savo-karjalaisen kyläyhteisön ja seudulle etelästä kalankasvattajaksi muuttaneen yrittäjän välillä. Paikallisten punalihaista vierastavien kalastajien pelko luonnontilaisen kalakannan puolesta kasvaa koko ajan. Yrittäjälle lähetettyjen nimettömien kirjeiden sävy käy yhä uhkaavammaksi, ja huhut myrkytysuhasta lisääntyvät -kunnes pahin tapahtuu. Aluksi uskotaan, että tuhotyön takana ovat laajemmatkin piirit. Lopussa kuitenkin paljastuu totuus - toisenlainen ja yllättävä. 

 

OtavaKotimaiset

Mäki, Reijo: Valkovenäläinen.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23834-8 (sid.)   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Hämärä huhtikuun ilta, varjoisa rantapolku ja verenhimoinen katse. Näin päättyy dekkarikirjailija Juhani Oxbackan elämä. Jussi Vares on mukana saattamassa miehen arkkua krematorioon. Mahdollisia murhamotiiveja on liikaakin. Onko taustalla Oxbackan kärjekäs kirjailijanura? Vai liian vauhdikas yksityiselämä? Millä asialla dekkaristi liikkui edellisenä syksynä itärajan takana, ja miten matkaan liittyy salaperäinen ”Valkovenäläinen”? Vyyhti on sotkuinen, ja juuri kun Vares on lähellä ratkaisua, roistojahti käy hengenvaaralliseksi. Ehtiikö Vares toimia, ennen kuin ruumiita tulee lisää?
Valkovenäläinen on jo kahdeskymmenes Reijo Mäen kirjoittama Vares-dekkari. Värikästä rikostarinaa maustavat pikantit yksityiskohdat dekkaristin elämästä – Vareksen naisseikkailuja unohtamatta.
Huom! Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös CD-äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Muistivirhe.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23844-7 (sid.)    Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Menneisyyden piinaamat kaksossisaret etsivät selitystä erilaisille muistikuvilleen.
”Me olemme yksi ja sama. Ja silti erilaiset kuin yö ja päivä. Systeri ja minä.” Helsingissä asuva Meri Aalto on alkoholiongelmaansa peittelevä, eronnut juristi ja Berliinissä asuva Tuuli Aalto-Werner leskeksi jäänyt kotirouva. Kaksosina Meri ja Tuuli ovat identtiset, mutta ihmisinä täydellisen erilaiset. Ja erilaiset ovat heidän muistonsakin.
Tuulin talvilomalla Suomessa vanhat asiat nousevat pintaan ja tilanne kärjistyy. Miten saman tapahtuman voi muistaa kahdella täysin vastakkaisella tavalla? Kun toinen naisista katoaa salaperäisesti, ei kukaan tiedä, onko kyseessä rikos, onnettomuus vai tahallinen katoamistemppu. Löytyykö vastaus menneisyydestä?
Ainakin ratkaisua miettiessä valmistuu maailman paras bataattikeitto. Sen takaa mysteeriä sivusta seuraava graafikko ja mainio kotikokki Anna Laine.
Outi Pakkaselta 19. dekkari.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia:  Scarpetta.
Alkuteos: Scarpetta, 2008.  Suom. Ilkka Rekiaho.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23753-2 (sid.)    Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Kun kääpiö Oscar Bane löydetään naisystävänsä ruumiin viereltä, vaikuttaa selvältä, että hän on syyllinen julmaan kidutusmurhaan. Bane kieltäytyy puhumasta muille kuin Kay Scarpettalle, johon hän on ihastunut nähtyään kuolinsyyntutkijan CNN:llä. Onko Bane sairas vainoaja vai voiko hänen harhainen tarinansa sittenkin olla totta?
Pian netistä löytyy sivusto, joka levittää perättömiä huhuja ja käsiteltyjä valokuvia Kay Scarpettasta. Jollakin on pelottava pakkomielle, ja Benton Wesley ja Lucy ovat syystäkin huolissaan. Jäljet alkavat johtaa lähelle – aivan liian lähelle – poliisin omia piirejä.
Patricia Cornwell (s. 1956) on modernin sarjamurhaajatrillerin kiintotähti. Hän kirjoitti ensimmäisen kuolinsyyntutkija Kay Scarpettasta kertovan romaaninsa Postmortem 20 vuotta sitten. Suomalaisten sydämissä italialaista ruokaa ja viinejä rakastavalla tohtorilla on erityinen paikka: kirjoja on myyty yli miljoona.
16. Scarpetta dekkari.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Davidsen, Leif: Kuubalaista verta.
Alkuteos: På udkig efter Hemingway, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23674-0 (sid.)    Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Suositun tanskalaiskirjailijan vauhdikas agenttitarina henkii Castron Kuuban pahaenteistä tunnelmaa.
Tanskalainen espanjanopettaja John tutustuu matkallaan Key Westissä kuubalaisiin pakolaisiin. Kun nämä pyytävät häntä toimimaan viestinviejänä vanhaan kotimaahansa päin, hän suostuu empimättä. Sitten eräästä kirjeestä löytyy salaperäinen kartta, joka johdattaa Hemingwayhin liittyvän salaisuuden jäljille. Keitä nuo uudet kuubalaistuttavat oikein ovat ja mitä he Johnista haluavat? John sotkeutuu monimutkaiseen agenttiselkkaukseen ja joutuu itsekin harrastajavakoojan rooliin. Mutta Kuuba ei olisi Kuuba, elleivät kuvaan kuuluisi myös tulisen tanssin viettelevät rytmit…
Kolmas suomennos tanskalaiselta Davidsenilta. Aikaisemman ilmestyneet suomennokset Jälkiä jättämättä ja Tähtäimessä olivat loistavia kirjoja.
Leif Davidsen DekkariNetissä.

Gardiner, Meg: Pahuuden piiri.
Alkuteos:  The dirty secrets club, 2008.  Suom. Natasha Vilokkinen. 
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-22941-4 (sid.)  Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Oikeuspsykiatri Jo Beckettin työnä on laatia kuolleista psykologisia profiileja auttaakseen kuolemansyyn selvittämisessä.  Kun San Franciscon sillalla takaa-ajossa romuttuneista autoista löytyy syyttäjä Callie hardingin ruumis, Jo kutsutaan apuun.  Nuhteettomana tunnetun syyttäjän reiteen on kirjoitettu "likainen".  Miksi Harding pakeni poliisia? Oliko kyseessä onnettomuus, itsemurha - vai murha?  San Franciscon jetset-piireissä tapaus ei ole ensimmäinen.  Näyttää siltä, että kuolemat liittyvät arvoitukselliseen Likaisen salaisuuksien klubiin, johon kuuluvilla rikkailla ja kuuluisilla on liikaa menetettävää.  Mutta haavoittuvaisella Jolla on myös oma salaisuutensa varjeltavana.
Meg Gardnerin ensimmäinen suomennos aloittaa kirjasarjan, jossa päähenkilö on oikeuspsykiatri Jo Beckett.
Meg Gardiner DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Voitonmerkki.
Alkuteos: The keepsake, 2008.   Suom. Mika Virva.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23632-0 (sid.)   Ilm. 6/2009.  Kansikuva.
Bostonin museon varastossa lojuneesta egyptiläisestä muumiosta halutaan museon uusi vetonaula, kunnes kuolinsyyntutkija Maura Isles tekee karmean löydön. Muumion sisällä on murhatun naisen ruumis.
Kun museoesineiden joukosta paljastuu toisenkin naisen jäänteet, Maura ja etsivä Jane Rizzoli tajuavat, että kyseessä on sarjamurhaaja, joka säilöö uhrinsa pysyviksi muistoesineiksi.
Kun nuori arkeologi katoaa, alkaa kilpajuoksu. Ehtiikö murhaaja saada uuden voitonmerkin kokoelmiinsa?
Kirja on seitsemäs Maura Isles -trilleri ja  12. dekkarisuomennos Gerritseniltä.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

James, P. D.: Yksityispotilas.
Alkuteos: The private patient, 2008.  Suom. Kristiina Savikurki.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23453-1 (sid.)  Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Adam Dalgliesh selvittää toimittajan murhaa jylhässä maalaiskartanossa.  Menestyvä journalisti Rhoda Gradwyn haluaa poistattaa kasvoistaan arven, joka on vaivannut häntä vuosikymmeniä.  Leikkaus sujuu ongelmitta, mutta seuraavana yönä yksityishuoneessaan toipuva Gradwyn kuristetaan kuoliaaksi.  Tapausta tutkiva Adam Dalgliesh huomaa, että epäiltyjä riittää, sillä Gradwyn on hankkinut liudan vihamiehiä paljastusjutuillaan.  Heistä yksi jos toinenkin löytyy klinikkana toimivan maaseutukartanon lähimaastosta.
Yksityispotilas on 88-vuotias paronittaren 14. Dalgliesh-dekkari.  Hienoa, että saadaan vielä uusia
kirjoja P. D. Jamesilta.
P. D. James DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Muurien kätköissä.
Alkuteos: Den döende dandyn, 2006.  Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23196-7 (sid.)  Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Taidekauppias Egon Wallin oli suunnitellut kaikessa hiljaisuudessa jättävänsä galleriansa, 20 vuotta kestäneen avioliittonsa ja koko Gotlannin taakseen. Hänen suunnitelmansa kariutuivat kuolemaan.
Kun Nils Dardelin maalaus ”Dandyn kuolema” katoaa taidemuseosta Tukholmassa, löytyy yhteys gotlantilaisen taidekauppiaan murhan ja tukholmalaisen taidemaailman välillä.
Murhatutkintaa johtaa Anders Knutas, mutta tv-toimittaja Johan Berg koettaa päästä totuudesta selville omin päin. Myös Johanin yksityiselämässä riittää pohtimista: uudessa tilanteessa Emman ja Johanin on päätettävä, mikä on heidän suhteensa tulevaisuus.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Leon, Donna: Ystävä sä lapsien.
Alkuteos: Suffer the little children, 2007.   Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23176-9 (sid.)   Ilm. 8/2009.  Kansikuva.
Kun komisario Brunetti kutsutaan sairaalaan tapaamaan brutaalin hyökkäyksen kohteeksi joutunutta lastenlääkäriä, ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kolme miestä on tunkeutunut yöllä lääkärin kotiin, mukiloinut hänet ja siepannut hänen puolitoistavuotiaan poikansa. Kuka tämänkaltaisen teon takana voi olla? Tutkimusten edetessä Brunettille alkaa paljastua kokonainen lapsettomuuden ja epätoivon maailma, jossa vauvat ovat kauppatavaraa. Mutta löytyykö taustalta jotain vielä pahempaa kuin rahanhimo? Ja ketkä kaikki oikein ovatkaan sekaantuneet asiaan?
Ystävä sä lapsien on Donna Leonin 16. Brunetti-kirja Venetsian, ruoan ja hyvän dekkarin ystäville.
Donna Leon DekkariNetissä.

Lustbader, Eric Van: Robert Ludlumin Medusan ansa.
Alkuteos: Robert Ludlum's the Bourne betrayal, 2007.  Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-22402-0 (sid.)   Ilm.  8/2009.   Kansikuva.
Jason Bournen ystävä tekee työtä ydinaseita janoavien terroristien nujertamiseksi. Kun ystävä katoaa, on Bournen pakko jatkaa aloitettua työtä. Ystävää ei jätetä yksin. Mutta vastustaja on vaarallisempi kuin Bourne pystyy ikinä kuvittelemaan. Huippuosaamisensa turvin terroristit voivat tehdä totta mitä villeimmistä suunnitelmista – jopa valjastaa avukseen itsensä Bournen...
Suositun Medusa-sarjan luojan Robert Ludlumin (1928–2001) perikunta valitsi Eric Van Lustbaderin jatkamaan Ludlumin työtä.
Lisätietoa:
- Eric Van Lustbader - Thrillers.
- Wikipedia - Eric Van Lustbader.
- Wikipedia - Robert Ludlum.

McCall Smith, Alexander: Oivallinen aviomies.
Alkuteos: The good husband of Zebra Drive, 2007.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1- 22351-1 (sid.)  Ilm.  6/2009.   Kansikuva.
Naisten etsivätoimisto nro 1:n Mma Ramotswella on kädet täynnä työtä.  Mochudin sairaalassa on tapahtunut merkillisiä kuolemantapauksia: voiko olla sattumaa, että puolen vuoden aikana kolme potilasta kuolee samassa sängyssä, samana viikonpäivänä, samaan aikaan?  Myös lähipiirissä kuohuu.  Mma Makutsi päättää lähteä Naisten etsivätoimisto nro 1:stä ja viedä täydellisyyttä hipovat sihteerintaitonsa mukanaan.  Oivallinen J.L.B. Matekoni puolestaan ryhtyy vaimonsa tavoin etsiväksi ja löytää tutkittavakseen hankalan uskottomuustapauksen.  Mutta pystyykö mies selvittämään arkaluontoista asiaa yhtä menestyksekkäästi kuin nainen.
Rooibos-teen maailmankartalle tuonut hyvän mielen sarja on hurmannut lukijat kaikkialla.  Naisten etsivätoimisto nro 1 nähdään kesällä 2009 Canal+:lla BBC:n HBO:n tuottamassa tv-sarjassa, jossa pääosaa  näyttelee Jill Scott.
Kahdeksas Mma Ramotswe McCall Smithiltä.
Alexander McCall Smith  DekkariNetissä.


Mankell, Henning: Rauhaton mies.
Alkuteos: Den oroliga mannen, 2009.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23971-0 (sid.)   Ilm. 10/2009.    Kansikuva.
Miten eläkkeelle jäänyt nuhteeton merivoimien upseeri voi kadota jäljettömiin joka-aamuisella kävelylenkillään? Kurt Wallanderia tapaus koskettaa henkilökohtaisesti, sillä upseeri on hänen tyttärensä Lindan appiukko ja hänen pienen lapsenlapsensa toinen isoisä. Pian myös upseerin vaimo katoaa mystisesti. Jäljet johtavat Ruotsin laivastossa kylmän sodan aikana vaikuttaneisiin oikeistoradikaaleihin ja Ruotsin aluevesille 1980-luvulla toistuvasti tunkeutuneiden neuvostoliittolaisten sukellusveneiden tapaukseen. Mitä syvemmälle Wallander tutkimuksissaan kaivautuu, sitä tummempia pilviä horisonttiin näyttää kasautuvan…
Henning Mankell (s. 1948 Tukholmassa) työskentelee osan vuotta Mosambikissa dramaturgina. Hänen Wallander-dekkarinsa ovat löytäneet tiensä lukijoiden sydämeen kaikkialla maailmassa.
Skoonelaispoliisi Kurt Wallender tekee näyttävän paluun.  Upeata, että saadaan vielä uusi Wallander.
Huom!  Henning Mankellin Wallander -sarja on ilmestynyt kesällä 2009 kokonaisuudessaan uusina Seven -pokkaripainoksina.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Ken lohikäärmeen surmaa.
Alkuteos: Den som dödar draken, 2008.  Suom. Kari Koski.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-22508-9 (sid.)   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Legendaarinen dekkarikirjailija marssittaa jälleen lukijan eteen unohtumattoman antisankarinsa Evert Bäckströmin.  Tapaus vaikuttaa ensin rutiinijutulta: juopporetku tappoi toisen juopporetkun. Kunnes rikoskomisario Evert Bäckströmille selviää, että uhri jätti jälkeensä valtavan omaisuuden ja runsaasti rahanpesuun viittaavia todisteita. Mutta miten Bäckström voisi ratkaista rikoksen aivoilla, jotka kärsivät lääkärin määräämän terveyskuurin aiheuttamasta nestevajauksesta? Ja mihin Ruotsin poliisi on menossa? Hänenkin yksikössään häärää kaiken maailman tanhupettereitä ja hameniekkoja. Sitten yksi epäillyistä katoaa, ja Bäckström päättää näyttää, kuka on oikea poliisi.
Kriminologian professori ja Ruotsin johtava rikosasiantuntija Leif GW Persson on saavuttanut kovaksikeitetyillä, yhteiskuntakriittisillä rikos­romaaneillaan myös suomalaisten lukijoiden suosion.
Loistava kirja!!!
Leif GW Persson DekkariNetissä.


Ruiz Zafón, Carlos: Enkelipeli.
Alkuteos: El juego del angel, 2008. Suom. Tarja Härkönen ja Anu Partanen.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23223-0 (sid.)    Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
1900-luvun alun levoton ja viettelevä Barcelona on täynnä kirjojen ja kirjallisuuden magiaa.
Sinettilakan vaakunassa on enkeli siivet levällään, ja kuoressa David Martínin nimi. Salaperäinen pariisilaiskustantaja Andreas Corelli toistaa kirjeessään vuosi sitten esittämänsä tarjouksen. Hän lupaa tehdä nuoresta kirjailijasta rikkaan ja kuolemattoman. Onnettomat olosuhteet ja epätoivoinen rakkaus saavat Davidin hyväksymään Corellin tarjouksen – mutta hinta on kovin mahdollinen. David johdatetaan Unohdettujen kirjojen hautausmaalle, joka kuiskii hänelle salaisuuksiaan. Myös lukija on vietelty. Lumoava kirjallinen mysteeri, ylistyslaulu Barcelonalle, rakkaustarina, kauhukertomus ja huima maailmanmenestys – tätä kaikkea on huikean Tuulen varjo -romaanin paha sisarpuoli.
Enkelipelin myötä kirjailijan maine on vain kasvanut.
Carlos Ruiz Zafón DekkariNetissä.

Smith, Wilbur: Keihästen sankarit.
Alkuteos: Assegai, 2009.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23779-2 (sid.)    Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Leon Courtney on ryhtynyt ammattimetsästäjäksi, joka vie rikkaita länsimaalaisia safarille brittiläisessä Itä-Afrikassa. On vuosi 1913. Eräs Leonin asiakkaista on kreivi Otto von Meerbach, saksalainen teollisuuspohatta, jolta Leonin setä Penrod Ballantyne, Britannian Itä-Afrikan joukkojen komentaja, haluaa Leonin urkkivan tietoja. Sen sijaan Leon rakastuu epätoivoisesti kreivin kauniiseen, arvoitukselliseen rakastajattareen, Eva von Wellbergiin. Juuri ensimmäisen maailmansodan aattona Leon tulee paljastaneeksi juonen, jonka tarkoitus on nostattaa kapina brittejä vastaan. Pian Leon ymmärtää, kuka Eva von Wellbergin naamion taakse kätkeytyy…
Keihästen sankarit on odotettua jatkoa romaanille Auringon voitto (2005), jossa Courtneyn ja Ballantynen suvut tuotiin yhteen. Mestarillisen kertojan historiallisia seikkailuromaaneja on myyty maailmalla yhteensä 70 miljoonaa ja niitä on käännetty ainakin 27 kielelle.
Keihästen sankarit on odotettua jatkoa romaanille Auringon voitto (2005), josssa Courtneyn ja Ballantynen suvut tuotiin yhteen.
Lisätietoa:
- Otava - Wilbur Smith.
- www.wilbursmithbooks.com.
 
 


Uusia painoksia

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Dexter, Colin : Viimeinen puhelu.
Alkuteos: Morse's greatest mystery and other stories, 1993. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2009.  (Seven)
ISBN 978-951-1-23610-8 (nid.)  Ilm. 8/2009.
1. p. ilm. 8/2008.

Larsson, Åsa : Kunnes vihasi asettuu.
Alkuteos: Till dess din vrede upphör, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Otava 2009.  (Seven)
ISBN 978-951-1-23892-8 (nid.)   Ilm. 10/2009.
1. p. ilm. 11/2008.

Mankell, Henning: Kasvoton kuolema.
Alkuteos: Mördare utan ansikte, 1991. Suom. Markku Mannila.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-1-24023-5 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 1993.

Mankell, Henning: Riian verikoirat.
Alkuteos: Hundarna i Riga, 1992.  Suom. Arja Gothoni.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-24022-8 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 1994.

Mankell, Henning: Hymyilevä mies.
Alkuteos: Mannen som log, 1994.  Suom. Markku Mannila.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-24027-3 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 1996.

Mankell, Henning: Väärillä jäljillä.
Alkuteos: Villospår, 1995. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-24027-3 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 1997.

Mankell, Henning: Viides nainen.
Alkuteos: Den femte kvinnan, 1996. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-1-24026-6 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 1998.

Mankell, Henning: Askeleen jäljessä.
Alkuteos: Steget efter, 1997.  Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-24021-1 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 1999.

Mankell, Henning: Palomuuri.
Alkuteos: Brandvägg, 1998. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-1-24025-9 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 2000.

Mankell, Henning: Valkoinen naarasleijona.
Alkuteos: Den vita leijoninnan, 1993. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009. (Seven).
ISBN 978-951-1-24028-0 (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 2001.

Mankell, Henning: Pyramidi.
Alkuteos: Pyramiden, 1999. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN  978-951-1-24024-2 (nid.)  Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 2002.

Mankell, Henning: Ennen routaa.
Alkuteos: Innan frosten, 2002. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.  (Seven).
ISBN 978-951-1-24030-3  (nid.)   Ilm. kesä 2009.
1. p. ilm. 2003.

Persson, Leif GW : Putoaa vapaasti kuin unessa.
Alkuteos: Faller fritt som i en dröm, 2007. Suom. Kari Koski.
Otava 2008.  (Seven)
ISBN 978-951-1-23891-1 (nid.)   Ilm. 10/2009.
1. p.  ilm. 6/2008.

Smith, Wilbur :  Auringon voitto.
Alkuteos The Triumph of the Sun, 2005.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2009.   (Seven)
ISBN 978-951-1-23900-0 (nid.)   Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
1. p. ilm. 10/2005.

Äänikirjat

Mäki, Reijo : Valkovenäläinen.
Otava 2009.
Lukija: Ville Tiihonen.
N. 14 CD-levyä, n. 14 tuntia.
ISBN 978-951-1-23870-6    Ilm. 6/2009.    Kansikuva.
Saatavana myös ladattavana äänikirjana.
ISBN 978-951-1-23871-3  

Otavan isotekstiset

McCall Smith, Alexander : Botswanan iloiset rouvat.
Alkuteos: In the company of cheerful ladies, 2004. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24231-4 (sid.)   28,70 e.   Ilm.
1. p. ilm. syksyllä 2007.


 


Sammakko


Bolaño, Roberto: Kesyttömät etsivät.
Alkuteos:   Los detectives salvajes, 1998.     Suom.  Einari Aaltonen.
Sammakko 2009.
ISBN 978-952-483-119-2 (sid.)   Ilm. syksy/2009.  Kansikuva.
Kesyttömät etsivät on hämmästyttävä romaani, joka teki Roberto Bolañosta kansainvälisesti tunnetun kirjailijan. Arturo Belano ja Ulises Lima ovat maanalaisen kirjallisuusliikkeen viimeiset edustajat, jotka lähtevät tragikoomiselle matkalle etsimään kirjallisuusliikkeensä innoittajaa, Sonoran autiomaahan kadonnutta runoilijatar Cesárea Tinajeroa. Taidokas ja uskalias romaani kertoo kahden modernin donquijoten harharetkistä vinksahtaneeseen todellisuuteen, joka tallentuu päiväkirjan sivuille ja matkalla kohdattujen ihmisten tarinoihin. Kesyttömät etsivät on rehevä latinalaisamerikkalainen lukuromaani ja samalla erikoislaatuinen salapoliisikertomus, jossa  päällisin puolin arkiset arvoitukset herättävät uteliaisuuden, joka saa ahmimaan sivuja.
Roberto Bolaño (1953 - 2003) on eräs arvostetuimmista latinalaisamerikkalaisista kirjailijoista sitten Gabriel García Márquezin. Bolaño, joka nelikymppisenä tiesi olevansa lähestymässä kuolemaa, kirjoitti kymmenessä vuodessa yhdeksän romaania sekä kolme novellikokoelmaa. Kirjailija kuoli vain 50-vuotiaana sairaalassa Barcelonassa odottaessaan maksansiirtoa. 1998 ilmestynyttä Kesyttömät etsivät -teosta pidetään hänen toisena päätyönään tiiliskiviromaanin 2666 ohella. Kesyttömät etsivät voitti ilmestymisvuonnaan arvostetut Herralde– ja Romulo Gallegos -kirjallisuuspalkinnot.
Roberto Bolaño DekkariNetiss.

Leonard, Peter: Ihmismetsällä.
Alkuteos:  Quiver, 2008.  Suom.  Sami Heino.
Sammakko 2009.
ISBN 978-952-483-125-3 (sid.)  Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!
Ihmismetsällä on iskevän dialogin ja nopeiden käänteiden kuljettama rikosdraama. Kate McCallin mies on kuollut metsästysretkellä heidän poikansa Luken harhalaukaukseen. Tapaturman jälkimaininkeja nostattaa entisestään mies Katen menneisyydestä, tuomionsa istunut Jack. Tapahtumat alkavat vyöryä Luken suunnatessa yksin perheen mökille pohjoisen Michiganin metsiin. Poikaa ei lähde seuraamaan ainoastaan Kate, vaan myös kuolleen miehen omaisuutta vainuava rikollisporukka.
Elmore Leonardin pojan esikoisdekkari.
Loistava dekkari. Syksyn parhaita käännöstulokkaita. 
Peter Leonard DekkariNetissä.


Uusia painoksia

Burroughs, William S.: Punaisen yön kaupungit.
Alkuteos: Cities of the red night, 1981.  Suom. Elina Koskelin.
Sammakko 2009.
ISBN 978-952-483-115-4 (nid.)  10 e.   Ilm. syksy 2009.  Kansikuva.
Uusi pokkaripainos.
1. p. ilmestyi 2007.
Humoristinen ja dekadentti salapoliisiromaani avaa Burroughsin myöhäiskauden ylistetyn trilogian. Outoja tauteja, radioaktiivisia viruksia, magiaa, riittejä, hahmoja menneiltä ja tulevilta vuosisadoilta, Maasta ja muilta planeetoilta. Ja kaiken ytimessä on kuusi myyttistä muinaista kaupunkia, joiden yötaivasta punainen loimu valaisee… 
Lisätietoa:
- Sammakko - William S. Burroughs.

Tusset, Pablo: Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua.
Alkuteos: Lomejorque le puede pasar a un crusán, 2001. Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2009.
ISBN 978-952-483-116-1 (nid.) 10 e.  Ilm.  syksy 2009.   Kasikuva.
Uusi pokkaripainos.
1. p. ilm. 2006.
Pablo ”Baloo” Miralles on 35-vuotias, ylipainoinen, laiska ja poliittisesti epäkorrekti. Hän on nimellisesti töissä ja osakkaana veljensä johtamassa Miralles & Mirallesissa. Nallemaisen rento mies elää varakkaiden vanhempiensa kustannuksella ja käyttää aikansa ja aina vähissä olevat rahansa juopotteluun, syömiseen, pilvenpoltteluun, prostituoituihin ja netissä filosofointiin. Isoveli ”The First” on Pablon vastakohta: menestyvä, perheellinen, tunnollinen ja kunnollinen. Tai niin kaikki luulevat, kunnes ”The First” katoaa ja Pablo ryhtyy etsimään veljeään kotikutoisen yksityisetsivän keinoin. Tästä alkaa antisankarimme viskin, mystisten punaisten kankaanpalojen, hyvän ruuan ja outojen onnettomuuksien ryydittämä seikkailu. Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua vie lukijansa öisen Barcelonan kaduille, hotelleihin ja baareihin. Se on yllättävä ja tuore veijariromaani; hauska, älykäs ja omaperäinen dekkarisatiiri.
Lisätietoa:
- Sammakko - Pablo Tusset.
- Literaturas.com - Pablo Tusset.

 


 

Schildts

 

Läckberg, Camilla: Pahanilmanlintu.
Alkuteos: Olycksfågeln, 2006.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2009.
ISBN 978-951-50-1855-7 (sid.)  30 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Rauhallisen talven jälkeen Tanumsheden poliisiasemalla alkaa jälleen tapahtua. Samana päivänä kuin Patrik Hedströmin uusi kollega Hanna Kruse aloittaa työt asemalla, tuntematon nainen kuolee auto-onnettomuudessa. Hän lemuaa voimakkaasti alkoholilta, ja tapaus aiotaan ohittaa rutiininomaisesti. Mutta Patrikin vaistot viestittävät muuta. Jokin ei täsmää. Omituisten tapahtumien vyyhdin kiertyessä auki naisen kuolema osoittautuukin murhaksi.
Pian murha yhdistyy kuolemantapauksiin muualla maassa. Patrik ja hänen kollegansa ovat pahan paikan edessä. Liikkuuko seudulla sarjamurhaaja? Mikä yhdistää uhreja? Miten murhaaja on heidät valinnut? Miten estää seuraava murha?
Pahanilmanlintu on Camilla Läckbergin neljäs rikosromaani, joka jatkaa sarjaa Erican ja hänen puolisonsa Patrikin elämästä pienessä Fjällbackan kylässä. Hienoja kirjoja.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Tursten, Helene: Tulitanssi.
Alkuteos: Eldsdansen.  Suom.  Mirja Hovila.
Schildts 2009.
ISBN 978-951-50-1855-7 (sid.)   30 e.  Ilm. 8/2009.
Huom!  Kirjan ilmestyminen siirtyy keväälle 2010.
Kuudes suomennettu Irene Huss - dekkari Turstenilta.
Helene Tursten DekkariNetissä.

 
Siltala

Bazell, Josh
: Niittaa noutaja.
Alkuteos: Beat the reaper, 2009.  Suom. Jukka Saarikivi.
Siltala 2009.
ISBN 978-952-234-011-5 (sid.)    38 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Tri Peter Brown harjoittelee lääkärin ammattia painajaismaisessa Manhattan Catholic -sairaalassa, jossa suurenosan lääkkeistä nappailee henkilökunta ja käytävillä välähtelee paljasta pintaa ja tylyä väkivaltaa.  Hygienia sairaalassa on viitteellistä, hoitovirheet arkea.  Tri Brown on kuitenkin hyväntuulinen.  Hänen aikaisempi karriäärinsä mafian tappajana on valmentanut hänet stressaaviin työolosuhteisiin.  Ajauduttuaan törmäyskurssille vanhojen työnantajiensa kanssa kolmekymppinen Brown - eli Pietro Brnwa eli Karhukämmen - on hypännyt todistajiensuojeluohjelmaan paetakseen mafiaa.  Sairaala toimii hyvänä piilopaikkana, kunnes Brown saa potilaakseen vanhan tuttunsa Nicholas LoBrutton. Alkaa hengästyttävä kilpajuoksu viikatemiehen kanssa. 
Josh Bazellin kirja on häikäilemättömän koominen, adrenaliinipitoinen, lääkehöyryissä eteenpäin sykkivä toimintatrilleri, jonka dialogi runtelee kuin luusaha.  Niittaa noutaja ei jätä kylmäksi - paitsi sivuillensa kaatuneet.
Josh Bazellilla on kandidaatin tutkinto Englanniin kirjallisuudessa ja luovassa kirjoittamisessa Brownin yliopistosta ja hän on valmistunut lääketieteen tohtoriksi Columbiasta.  Niittaa noutajan hän kirjoitti ollessaan lääkäriharjoittelijana sairaalassa, joka ei tietenkään ollut lainkaan sellainen kuin tässä kirjassa.
Loistava esikoinen ja ensimmäinen suomennos.  Heti ensi sivuilta tarina lähti vetämään.  Kerrassaan hykerryttävä kirja.  Syksyn parhaita käännöstulokkaita.
Josh Bazell DekkariNetissä.


 

 

Tammi


Kotimaiset

Hautala, Marko: Käärinliinat.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5023-5 (sid.)  Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Kun toukokuun alun heleänä päivänä juhlitaan jääkiekon MM-kultaa, betonilähiössä tapahtuu veriteko. Surmatyön tekijäksi paljastuu Olavi Finne, iäkäs yksinäinen mies, joka ei osaa selittää tapahtunutta. Hänet suljetaan mielisairaalaan.
Yli kymmenen vuotta myöhemmin kolmikymppinen Mikael nimetään Finnen omahoitajaksi. Mikaelin elämä on kriisissä:
puoiliso on sairastunut vakavasti, ja Mikael itse kärsii töissä kokemansa väkivaltaisen välikohtauksen traumoista. Kuolema ja pelkotilat leijuvat konkreettisina uhkina hänen elämänsä yllä.
Siirtymisen harmittomalta vaikuttavan Olavin omahoitajaksi on tarkoitus helpottaa Mikaelin arkea. Miesten hoitaja-potilassuhde alkaa muuttua nopeasti yhä tiiviimmäksi, kun Mikael kiinnostuu oudoista tarinoista, joita hänen kummallinen potilaansa kertoo.
Hiljalleen Mikael alkaa epäillä potilaskertomusta, jonka mukaan Olavi on vain skitsofreniaa sairastava vanhus. Miehen kertomukset ikuisen elämän mahdollisuudesta ja ajatusleikit kuoleman voittamisesta tuovat Mikaelin elämään uutta, outoa toivoa.
Käärinliinat kertoo ihmisen tarpeesta säilyttää niin kuolleet kuin elävät rakkaimpansa, mutta myös tarpeesta piilottaa heidän pahat tekonsa muiden katseilta. Se on samaan aikaan mustanpuhuva ja intensiivinen kertomus ihmismielen mahdista sekä armoton kuvaus mielisairaalaelämän karusta arjesta.
Ehkäpä tämä kirja ei kuulu dekkareihin, mutta aika näyttää.
Lisätietoa:
- Tammi Marko Hautala.

Isomäki, Risto: Jumalan pikkusormi.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4982-6 (sid.)   Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Lauri Nurmi vaihtaa Afrikkaan. Litium 6 -romaanista tuttu kylmäpää lähetetään turvaamaan uudenlaista energiahanketta, joka kuumentaa ympäristöä ja kilpailijoita. Egyptin Saharassa mahtava aurinkotuulimylly kurkottaa kohti taivasta. Sen ominaisuudet jättävät varjoonsa kaikki aiemman energiantuotannon ratkaisu; bonuksena se pystyy torjumaan aavikoitumista ja tarjoamaan ratkaisun ilmaston lämpenemiseen. Myllyn rakentaminen on tuonut Saharaan saksalaisen rahoittajan kokoaman kansainvälisen asiantuntija- ja työntekijäjoukon, jota ympäristö ei katso hyvällä silmällä.
Ydinvoimaloita rakentavat suuryhtiöt eivät aio jäädä soittamaan toista viulua ja seuraamaan vierestä myllyn valmistumista, eivät liioin öljystä elantonsa saava paikallinen väestö.  Rahoittaja aistii jännityksen ja hankkii aurinkotuulimyllyä suojaamaan parhaan mahdollisen miehen ja kokemuksen: Lauri Nurmen. Taistelukumppaninsa Katharine Henshaw’n kanssa Nurmi törmää Egypissä monikasvoiseen outoon kulttuuriin ja pysähtynyttä uhkaa viestivään Saharan autiomaahan –lähemmin ja toisin kuin olisi ikinä osannut aavistaa.
Jumalan pikkusormessa Risto Isomäki kehittelee edelleen fiktion keinoin energiaskenaarioitaan, polttopisteessä nyt aurinkoenergia. Hän punoo taitavasti tiedetoimmittajana hallitsemansa faktat kirjailijaminänsä kehittämään vauhtiin ja vaaratilanteisiin. Tällä kertaa Lauri Nurmi tarvitsee myrskyn silmässä paitsi pitkää kokemustaan myös tietoa Afrikan historiasta, kulttuuurista ja sen uskontojen väkivaltaisista kohtaamisista, kun hän yrittää löytää rauhanomaisen ratkaisun uhkaavaan konfliktiin.
Risto Isomäeltä ilmestyi syksyllä 2007 jännitysromaani Litium 6.
Lisätietoa:
- Tammi - Risto Isomäki.

Karppi, Mikko:  Sateen varjo.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5020-4 (sid.)  Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Tor on syvästi masentunut mies, eronnut, yhden lapsen isä, joka ahdistuu sateella. Hän ajautuu tekoihin, joiden oikeudenmukaisuudesta lukijakin joutuu käymään sisäistä keskusteluaan: kukapa ei haluaisi tehdä kuten hän, antaa pedofiileille ja muille pahantekijöille ansionsa mukaan. Sehän on hämmästyttävän helppoa. Riittää esiintyä netissä alaikäisenä tyttönä ja sopia tapaaminen aikuisen miehen kanssa, ja runkkari hoitaa itse itsensä paikalle, opastaa kotinsa ovelle ja tarjoaa Nissaninsa raaputettavaksi. Sen valkoinen pinta on kuin luotu kirjallisen työn alustaksi, ja kun mies itse ilmaantuu paikalle juuri pedofiili-sanan O:n kohdalla, on aika siirtyä auton käsittelystä ajajaan. Kun tästä ei jää kiinni, on hyvä jatkaa seuraavaan. Ja tämä on niitä rikoksia, joiden suhteen poliisi voi yhä olla ystävämme. Mutta kuka on varjo, joka Toria seuraa? Ja mikä hänen elämänsä on näin raiteiltaan saanut?
Lisätietoa:
- Tammi - Mikko Karppi.

Lehtolainen, Leena: Henkivartija.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4530-9 (sid.)   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Suomalainen liikenainen Anita Nuutinen surmataan Moskovassa hämärissä olosuhteissa. Hänen henkivartijansa Hilja Ilveskero on edellisenä päivänä pikaistuksissaan irtisanoutunut Anitan palveluksesta. Poliisi on kiinnostunut Hiljan liikkeistä Moskovassa, sillä työantajan jättäminen suojatta juuri ennen surmaa näyttää varsin epäilyttävältä.
Vastaajaan jätetty uhkausviesti sekä edesmenneen Anitan hätääntynyt avunpyyntö saavat Hiljan pelkäämään oman henkensä puolesta. Suomeen palattuaan Hilja päättää joksikin aikaa vetäytyä maan alle. Mutta poliisille on vastattava jo toimiluvan säilymisen takia.  New Yorkissa henkivartijakoulutuksen saanut Hilja epäilee Anitan surmasta tämän entistä yhteistyökumppania Valentin Paskevichia, yhtä Moskovan kiinteistökuninkaista, jota Anita on vedättänyt taitavasti. Hilja huomaa Paskevichin torpedon seuraavan itseään, mutta kuka arvoituksellinen David Stahl todella on? Hilja palkataan kansanedustajan turvahenkilöksi, eikä hänellä ole varaa tehdä toista virhettä. Uuden toimeksiannon myötä alkaa rikosvyyhdin kansainvälinen mittakaava paljastua. Tiukan paikan tullen Hilja näyttää että hänessä on enemmän petoa kuin pelkkä sukunimi…  Henkivartija on Leena Lehtolaisen uudenlainen rikosromaani, kansainvälisen trillerin piirteitä ammentava tiheä jännityskertomus, jossa kukkii myös ironia ja huumori.
Huom!   Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös CD-äänikirjana.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Leino, Marko: Ansa.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5021-1 (sid.)  Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Vesa Levola lähtee vastentahtoisesti mukaan isänsä hämäriin bisneksiin. Pian hänet pannaan vastaamaan isän veloista, myös rikoskumppaneille. Eikä velkojille riitä vain raha. Rikosylikonstaapeli Juha Viitasalo on vuosia sitten sortunut tekoon, jonka jälkiä yhä peittelee. Hän haluaa päättää piinansa ja tekee ratkaisevan siirron. Mutta vapauttaako se hänet, vai upottaako entistä syvemmälle? Leif Turunen on vahingoniloinen, kun rikoskumppani Reino Sundström joutuu telkien taa. Nyt hän voi näyttää, kuka on huumeliigan todellinen pomo. Eikä hänellä ole mitään hävittävää.
Marko Leino valottaa rikosmaailmaa sekä poliisin että rikollisten näkökulmasta. Ansa saa lukijan pohtimaan myös omaa suhdettaan oikeudenmukaisuuteen ja moraaliin: Kuinka pitkälle sinä olisit valmis menemään pelissä, jonka panoksena olisi rakkaimpiesi elämä?
Marko Leinon ensimmäinen rikosromaani Epäilys ilmestyi syksyllä 2004.
Lisätietoa:
- Tammi - Marko Leino.

Lång, Fredrik: Minä, Dosentti ja Jane.
Alkuteos:   Dick, Docenten och Jane, 2009.    Suom. Marja Kyrö.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4981-9 (sid.)    Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Tarinan päähenkilö Dick on päässyt yliopiston dosentin suosituksesta suuren päivälehden kulttuuriosaston toimittajaksi. Hänen erikoisalansa on – ei enempää eikä vähempää kuin Itävallan kirjallisuus ja Thomas Bernhard. Kun lehden levikki laskee, toimittajatkin joutuvat kuuntelemaan markkinavoimia ja kosiskelemaan suurta yleisöä.
Dick ei oikein sopeudu. Hän alkaa kuulla ääniä, herkistyy sähkömagneettislle säteilylle, ja ennen pitkää hänen on suojauduttava siltä jonkinlaisella Faradayn häkillä, alumiinifoliolla vuoratulla vanhalla pipolla.
Tilanne vain pahenee, ja lopulta jo vaimokin uhkaa lähteä. Hän syyttää Dickiä uskottomuudesta, että Dick olisi muhinoinut hänen kirjailijasisarensa kanssa. Tämä taas kuolee asuntopalossa sen jälkeen kun hänen uusinta romaaniaan ei ole arvosteltu maan suurimmassa päivälehdessä, Dickin lehdessä. Vaimon lähteekin, mutta kohta hänet löydetään murhattuna talon takapihalta – ja niin Dick joutuu epäiltyjen kirjoihin.
Minä, dosentti ja Jane kuvaa miehistä yksinäisyyttä ja oman paikan etsintää. Sen älykäs satiiri riemastuttaa mutta näyttää samalla ihmisen raadollisen puolen ja paljastaa markkinavoimien kuristusotteen, johon kaikki näyttävät voimattomina alistuvan tai jonka rajatonta valtaa käytetään verukkeena omien pyyteitten legitimoimisessa.
Lång piirtää terävän ajankuvan siitä, missä kirjallisilla kentillä ollaan menossa – voisi melkein sanoa, että hän puolustaa kirjailijan luovuttamatonta oikeutta sulkeutua omaan norsunluutorniinsa.
Lisätietoa:
- Schildts - Fredrik Lång.
- Tammi - Fredrik Lång.

Soininvaara, Taavi: Kriittinen tiheys.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5019-8 (sid.)  Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
YK:n Kenian päämajaan tehdään tuhoisa ohjusisku, jota seuraa uhkavaatimus: YK:n, Valuuttarahaston ja Maailmanpankin on annettava anteeksi maailman 50 köyhimmän valtion velat tai kahden viikon kuluttua seuraa uusi isku. Kun ohjuksen jäännöksistä löytyy suomalaisen Globeguide-ohjausjärjestelmän osia, YK:n työntekijä Leo Kara lähetetään Suomeen tutkimaan asiaa sillä välin kun länsimaiden tiedustelupalvelut työskentelevät kuumeisesti terroristien paikallistamiseksi.
Leo Kara ajautuu keskelle Globeguiden valmistajan, aseteollisuusyritys Fennican lahjusskandaalia. Omapäinen ja hurjaluontoinen mies hämmentää kuvioita ja kerää vihamiehiä kaikkialla missä liikkuu, tällä kertaa listan kärkeen kiilaa KRP:n pääosaston päällikkö Jukka Ukkola. Apua Kara saa yllättäen tyttärensä menetyksen kanssa taistelevalta juristilta Kati Soisalolta ja tämän hakkeri-poikaystävältä Jonnyltä.  Venäläisyhtiö Sibirtek ja suomalaisten vallanpitäjien yhteydet KGB:hen ja sen perillisiin kytkeytyvät useisiin maailmalla tehtyihin huippusalaisiin asekauppoihin, vahinko vain, että joku raivaa todistajat tieltä sitä mukaa kun Kara kaivaa heitä esiin. Ja kaiken aikaa kello tikittää, seuraava ohjusisku lähestyy…
Taavi Soininvaara on suomalaisen thrillerin ehdotonta kärkeä. Kriittinen tiheys, hänen uuden, neliosaisen romaanisarjansa avausteos, käsittelee kansainvälistä asekauppaa ja korruptiota hätkähdyttävän ajankohtaisesti.
Huom!  Kirja ilmestyy samanaikaisesti CD-äänikirjana.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Brown, Sandra: Likaista peliä.
Alkuteos: Play dirty, 2007.  Suom. Turun yliopiston kääntäjäseminaari.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4202-5 (sid.)  Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Murhasta epäilty, petoksesta viisi vuotta vankilassa istunut Griff Burkett oli ennen Dallas Cowboysien supertähti, juhlittu urheilusankari, jonka elämästä ei puuttunut mitään. Nyt hän on rahaton, maineeton ja hyljeksitty.
Mutta jotkut haluavat maksaa miljoonia Griffin palveluksista – nimittäin puhutuimman teksasilaisen lentoyhtiön toimitusjohtaja Foster Speakman ja tämän Laura-vaimo. Tarjous on häkellyttävän provokatiivinen ja niin houkutteleva, ettei Griff voi kieltäytyä. Häneltä vaaditaan ainoastaan täydellistä fysiikkaa ja asian ehdotonta salassapitoa. Tilanne muuttuu vaaralliseksi, kun Griff rakastuu Lauraan, eikä mafia suostu jättämään häntä rauhaan. Lopulta kaikki on yhden täydellisen pelin varassa.
Sandra Brownin romaaneja on ilmestynyt suomeksi aiemmin viisitoista, viimeksi Harhalaukaus syksyllä 2008.
Lisätietoa:
- Tammi - Sandra Brown.
- www.sandrabrown.net.

Clark, Mary Higgins: Missä olet nyt?
Alkuteos: Where are you now?, 2008.  Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4476-0 (sid.)  Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
On kulunut kymmenen vuotta siitä, kun Columbian yliopiston opiskelija Charles MacKenzie eli Mack katosi. Hän soittaa joka äitienpäivä lyhyen puhelun äidilleen, mutta muuten hän on poistunut täydellisesti läheistensä elämästä. Edes isän kuolema syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa ei tuo Mackia perheensä luo.  Mackin sisko Carolyn on 26-vuotias ja on joutunut kokemaan jo kaksi suurta perhetragediaa. Nyt hän päättää selvittää Mackin kohtalon, ja kun on Mackin vuosittaisen puhelun aika, hän tulee linjalle ja ilmoittaa aikovansa etsiä Mackin käsiinsä. Seuraavana aamuna heidän setänsä saa käsin kirjoitetun viestin, jossa lukee: “Devon-setä, sano Carolynille, ettei hän saa etsiä minua.” Viesti ei kuitenkaan saa Carolynia jättämään asiaa sikseen. Hän haluaa selvittää, mitä salattavaa on Mackin opiskelija-asuntolan talonmiehillä. Entä mitä asiasta tietävät Mackin silloiset kämppäkaverit? Ja pitääkö poliisi tosiaan mahdollisena, että Mack on sarjamurhaaja?
Clarkilta on ilmestynyt lukuisia jännäreitä suomeksi. Edellinen suomennos Unissakävelijä ilmestyi syksyllä 2008.
Lisätietoa:
- Tammi - Mary Higgins Clark.

Frobenius, Nikolaj: Pelon kasvot.
Alkuteos: Jag skal vise dere frykten.  Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen.
Tammi 2009.   (Tammen keltainen kirjasto 401).
ISBN 978-951-31-4919-2 (sid.)  Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Kirjailija Edgar Allan Poe (1809–1849) ja toimittaja Rufus Griswold (1812–1857) tutustuvat toisiinsa 1841, jolloin Poe ei ole vielä tehnyt suurta läpimurtoaan Yhdysvaltain kirjallisella kentällä. Arvostetussa asemassa oleva Griswold toisaalta ihailee Poen kirjallista tuotantoa, toisaalta pappiskoulutuksen saaneena paheksuu sitä ja pitää itseään Jumalan lähettiläänä, jonka tehtävänä on tuhota Poen maine ja ura. Mustasukkaisuus, pakkomielteisyys ja kateus leimaavat Poen ja Griswoldin mutkikasta suhdetta.
Samaan aikaan alkaa tapahtua kammottavia rikoksia, jotka muistuttavat Poen teosten veritekoja. Mies, joka on kalpea kuin kuolema, seuraa heidän kannoillaan ja haluaa näyttää, mitä pelko on.
Pelon kasvot on omaperäinen elämäkerrallinen romaani, syväsukellus erääseen ristiriitaiseen ihmiskohtaloon. Se on myös historiallinen romaani, joka herättää eloon 1800-luvun hengen ja kirjallisen ilmapiirin. Kaiken tämän lisäksi se on myös Poen omien kirjojen hengessä kirjoitettu jännittävä kauhukertomus.
Lisätietoa:
- Tammi - Nikolaj Frobenius.


Le Carré, John: Lainsuojaton.
Alkuteos: A most wanted man.  Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4644-3 (sid.)  Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Sekä Saksan, Britannian että Yhdysvaltain tiedustelupalvelut kääntävät katseensa Hampuriiin, jossa monet WTC-iskuun osallistuneet terroristit olivat asuneet. Mitä Issa Karpov, korkea-arvoisen venäläisen upseerin ja tsetseeninaisen avioton poika, hämärätaustainen pakolainen, etsii Hampurista?
Amerikkalaisia kiinnostavat Karpovin mahdolliset yhteydet islamilaisiin terroristeihin, brittejä siksi, että hänen isänsä oli tiedustelupalvelu MI6:n palkkalistalla. Saksalaiset eivät taas halua toistaa WTC-terroristien seurannassa tapahtuneita virheitä.
Tiedustelupalveluiden ja Issan välissä taiteilevat hampurilaisen pankin johtaja Tommy Brue ja humanitäärisistä syistä liikkeellä oleva juristi Annabel Richter, jonka Issa on palkannut penäämään Bruen pankista edesmenneen upseeri-isänsä hämäriä miljoonatalletuksia. Heillä on vastassaan kovaotteinen saksalaisagentti Günther Bachmann.
Le Carré on päivittänyt mestarillisesti hallitsemansa vakoiluromaanin uudelle vuosisadalle. Hän kuvaa kiehtovasti terrorismin sävyttämää uhkaa eurooppalaisessa suurkaupungissa. Lainsuojaton on tiheäjuoninen, arvoituksellinen ja mukaansatempaava kudelma tilanteesta, jossa liittolaista on vaikea erottaa vihollisesta.
Upeata, että Le Carrélta saadaan edelleen hienoja vakoiluromaaneja.
John Le Carré DekkariNetissä.

Slaughter, Karin: Triptyykki.
Alkuteos: Triptych, 2006. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5014-3 (sid.)  Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Triptyykki on rakkaudenosoitus Atlantalle, joka on värikäs, kultturelli ja suvaitsevainen. Valitettavasti se on myös USA:n kolmanneksi väkivaltaisin paikka. Atlantalainen etsivä Michael Ormewood saa tutkittavakseen murhatun ja raiskatun prostituoidun tapauksen. Poikkeuksellisen jutusta tekee se, että naiselta puuttuu kieli. Koska samanlaisia murhia on tapahtunut alueella enemmänkin, Michael saa avukseen osavaltion poliisista etsivä Will Trentin. Trent on varsin outo tapaus, puhumaton ja kauttaaltaan arpien peitossa. Mutta rikosten suhteen hänellä on ihmeellinen vainu. 36-vuotias John Shelley on juuri vapautunut vankilasta istuttuaan siellä 20 vuotta tuomittuna koulutoverinsa Mary Alicen raiskauksesta ja murhasta. John yrittää viettää tavallista aikuisen elämää ensi kertaa elämässään täysin muuttuneessa maailmassa. Tätä vaikeuttaa se, että joku on varastanut hänen identiteettinsä. Selvittäessään asiaa hän joutuu nuoria tyttöjä sieppaavan ja kiduttavan rikollisen jäljille. Mutta kuka kuuntelisi murhamiestä?
Slaughter alottaa uuden trillerisarjan, jossa päähenkilönä on rikostutkija Will Trent.
Karin Slaughter DekkariNetissä.


Uusia painoksia

Slaughter, Karin: Kadotettu.
Alkuteos: Faithless, 2005. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5506-6 (nid.) Ilm. 11/2009.   Kansikuva.
1. p. ilm. tammikuussa 2007.
Karin Slauhgter DekkariNetissä.

Theorin, Johan: Hämärän hetki.
Alkuteos:  Skumtimmen, 2007.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5106-5 (nid.)   Ilm. 10/2009.
2. p.
1. p. ilmestyi 2008.
Johan Theorin DekkariNetissä.


Äänikirjoja

Lehtolainen, Leena : Henkivartija.
Tammi 2009.
Lukija: Satu Paavola.
9 CD-äänilevyä, kokonaiskesto 10 t 30 min.
CD-äänikirja:
ISBN 978-951-31-5092-1 Ilm. 8/2009 samanaikaisesti kirjan kanssa.   Kansikuva.
Ladattava äänikirja:
ISBN 978-951-31-5131-7  


Soininvaara, Taavi : Kriittinen tiheys.
Tammi 2009.
Lukija: Taisto Oksanen.
14 CD-levyä, kokonaiskesto 16 h 30 min.
CD-äänikirja:
ISBN 978-951-5093-8   Ilm. 8/2009   samanaikaisesti kirjan kanssa.  Kansikuva.
ladattava äänikirja:
ISBN 978-951-31-5130-0  

Teos
Terra Cognita

Smullyan, Raymond: Neito ja tiikeri.
Alkkuteos:   The Lady or the Tiger, 1982.   Suom. Juha Pietiläinen.
Terra Cognita 2009.
ISBN 9789525202786    Ilm. 9/2009.
Tunnettu loogisten ongelmien tekijä johdattelee klassikossaan kohtaamaan ensimmäisen täysin logiikkaan perustuvan dekkarin. Testaa päättelytaitosi, kun kirjailija ei tarinan lopuksi keksikään tyhjästä yllättävää ratkaisua kaikkien ongelmien poistamiseksi. Neito ja tiikeri on jatkoa Smullyanin suositulle loogisten arvoitusten kokoelmalle Mikä tämän kirjan nimi on?
Lisätietoa:
- Wikipedia - Raymond Smullyan.

 


 

WSOY


Kotimaiset

Nykänen, Harri: Jumalan selän takana.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35618-0 (sid.)   32 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Murhatapaus Suomessa ulottaa lonkeronsa kolmeen maahan ja aiheuttaa tapahtumien vyöryn, joka vaatii sekä uhreja että uhrauksia – niin syyllisiltä kuin viattomiltakin.
Komisario Ariel Kafka on juuri palannut kesälomalta takaisin töihin, kun hän saa tutkittavakseen varakkaan yrittäjän murhan. Mies on Arielin entisen tyttöystävän isä, juutalaisseurakunnan arvostettu jäsen.
Tutkimukset ovat hyvässä vauhdissa, kun Arielille tarjotaan erikoiskomennusta Supoon. Ariel suostuu, koska murhan jäljet viittaavat Helsingin juutalaispiireihin, Israeliin sekä Tel Avivissa asuneeseen suomalaisrikolliseen, joka on Supon seurannassa. Tämä entinen palkkasoturi on palannut keväällä Helsinkiin ja perustanut auto- ja venekemikaalien maahantuontiliikkeen. Supo uskoo, että kyse on jostakin suuresta.
Israelissa jäljet johtavat suoraan yhteiskunnan huipulle ja tutkinnan edetessä Ariel joutuu tilanteeseen, jossa vastakkain ovat kansainvälisten asioiden lisäksi hänen oma moraalinsa ja läheistensä tulevaisuus.
Kolmas komisario Ariel Kafka -dekkari.
Kirja ilmestyy lokakuussa 2009 CD-äänikirjana ja MP3-äänikirjana.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Isku ytimeen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35615-9 (sid.)   36 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Patrik Vasama, ydinvoimayhtiölle selkänsä kääntänyt geologi ja Sandrine Denaux, Lääkärit ilman rajoja -järjestön palveluksessa työskentelevä globalisaation vastainen aktivisti, käsittävät pian miten karmaisevalla tavalla nämä kaksi tapahtumaa liittyvät toisiinsa.
Tikittäväksi aikapommiksi muuttuneen ydinjätelaivan suunnatessa kohti Helsinkiä maailma pidättää hengitystään.
Häikäilemätön kaappaus saa liikkeelle erään suurvallan tehokkaimmat erikoisjoukot, mutta Patrik ja Sandrine tietävät että tilanne on pahempi kuin kukaan osaa aavistaa – ja ratkaisun avaimet tuntuvat olevan vain heidän käsissään.
Remeksen kolmastoista trilleri.  Syyskuussa 2009 ilmestyy myös Remeksen Aaro Korpi -sarjan nuorten dekkari Operaatio Solaris.
Ilkka Remes DekkariNetissä

Vuorinen, Juha: Painajainen piparitalossa.
WSOY 2009.   (DikDek 4).
ISBN 978-951-0-34599-3 (sid.) 25,60 e.   Ilm. 11/2009.  Kansikuva.
Tapsa Mäkilä päätyy isännöimään maailman pienintä pilvenpiirtäjää, jonka omistaa legendaarinen elämäntapamiljonääri Mikael Wöller. Kaikki sujuisi varmasti ilman ongelmien häivääkään, ellei talon omistajalla olisi hieman arveluttava tapa valikoida vuokralaisiaan...
Eikä Vuorinen tälläkään kertaa säästä lukijoitaan klassisilta lomakohdekokemuksilta vaan porhaltaa Malagaan, tuonne Andalusian Costa del Crimeen, jossa pestään huumerahan lisäksi huoratalon lakanapyykkiä. Vanhus ei tule yksin...
Häkellyttävän monitaitoinen parivaljakko Händikäppers on tietysti taas menossa mukana. Käppers opastaa meitä länsiafrikkalaisen eebenpuisen persepuikon käytössä, kun taas Händi heittäytyy filosofiseksi: ”Mitä vittuu se mulle kuuluu, mitä mulle kuuluu.”
Mieslentoemäntä Herk Manningin mielestä ei kuulukaan. Uusina kasvoina pyörii kaksi aivan ihastuttavaa jupikkia. Jos et tiedä mitä ne ovat, niin katso vittu Googlesta. Tai Pyongyang Timesista. Sokerikuorrutuksena on hetkiä Annankin kanssa.
DikDek -sarjan neljäs osa. Aikaisemmin ilmestyneet Nokimusta seikkailu (2006), Veljekset Vaselin(2007) ja Kakkonen (2008).
Lisätietoa: Juha Vuorinen - Diktaattori.

Vuorio, Hannu: Hyvästi, Monika.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35614-5 (sid.)  24,90 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Nuori nainen löytyy kuolleena Kalliosta. Surmaaja on halunnut sekoittaa poliisien pakkaa, mutta kaupungilla puhutaan ilotyttöjä pahoinpitelevästä raivopäästä. Onko tässä hänen uhrinsa?
Toista virolaista naista houkuttavat Tallinnan yössä kuullut jutut summista, joita Helsingissä voi tienata. Suomen kamaralle saavuttuaan hänestä tulee Monika, suomalaismiesten himoama kauppatavara. Virolaiset ja venäläiset rikollisjengit ovat rakentaneet kaupunkiin kilpailevat tyttökarusellit, joissa liikkuva raha katoaa ylös pyramidin huipulle.
Kun Monika joutuu pahoinpitelijän uhriksi, hän yrittää karata kuviosta. Poliisi pääsee avaintodistajan avulla lähemmäksi sisäpiiriä, mutta samalla nainen joutuu suureen vaaraan. Tyttökaupan todellinen pyörittäjä pitää tiukasti kiinni bisneksestään, ja luottamuksen pettäjät saavat maksaa hengellään.
Hyvästi, Monika on Hannu Vuorion kymmenes romaani, joka kuvaa vakuuttavin ottein niin rikoksen houkutuksia kuin sen uhreiksi joutuneita – Suomenlahden molemmilla puolilla.
Hienoa, että saadaan Hannu Vuoriolta uusi rikosromaani. Vuorio on erinomainen kirjailija.
Hannu Vuorio DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Brown, Dan
: Kadonnut symboli.
Alkuteos: The Lost Symbol, 2009.  Suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-31919-2 (sid.)   38 e.   Ilm. 12/2009.  Kansikuva.
Professori Robert Langdon saa tavallisena sunnuntaina yllättävän kutsun Washingtoniin vanhalta ystävältään ja oppi-isältään Peter Solomonilta. Langdon halutaan pikaisesti juhlapuhujaksi pääkaupungissa pidettävään tilaisuuteen. Langdon suostuu äveriään historioitsijan pyyntöön ilomielin, mutta perille päästyään hän huomaa astuneensa keskelle järkyttävää painajaista. Tuntematon taho todistaa mahdollisimman raa'alla tavalla kaapanneensa Peter Solomonin. Solomonin vapauden hintana kaappaaja vaatii Langdonia auttajakseen ikiaikaisen salaisuuden selvittämisessä. Kukaan muu ei hänen mukaansa pysty ratkaisemaan arvoitusta, joka johdattaa Solomonin etsijät kohti kaappaajan tavoittelemaa päämäärää. Ikivanhaan symboliikkaan ja vapaamuurareiden ajatusmaailmaan syvällisesti perehtynyt Langdon on valmis pelastamaan ystävänsä oman henkensä uhalla. Pian salaperäiset esineet, maailman tunnetuimmat rakennukset ja maamerkit paljastavat Yhdysvaltojen pääkaupungin kätketyn puolen. Lopulta ne tuovat näkyviin ikuisen totuuden. Matka sen äärelle on vaaroja täynnä. Kadonnut symboli on odotettua jatkoa professori Robert Langdonin seikkailuille, jotka alkoivat Dan Brownin menestysteoksissa Enkelit ja demonit ja Da Vinci -koodi.
Kirja ilmestyy helmikuussa 2010 myös CD- ja MP3-äänikirjana.
Dan Brown DekkariNetissä.

Coben, Harlan: Kadonneet.
Alkuteos: The woods, 2007.  Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34203-9 (sid.)   31 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
Toivo on rakastajattarista julmin…
Neljän kesäleirillä kuhertelevan nuoren metsäseikkailu päättyy onnettomasti. Kaksi heistä löydetään surmattuina, mutta toiset kaksi tuntuvat kadonneen kuin maan nieleminä. Gil Perezin ja Camille Copelandin kohtalosta jää jäljelle vain omaisia raastava epätietoisuus.
Kaksi vuosikymmentä myöhemmin newarkilainen piirikunnansyyttäjä Paul Copeland, jolla on meneillään kiperä raiskausoikeudenkäynti, saa kutsun poliisikuulusteluun. Häntä pyydetään tunnistamaan Manhattanilla murhattu mies, jonka hallusta on löytynyt taannoisiin metsämurhiin liittyviä lehtileikkeitä.
Ruumishuoneella Copeland järkyttyy tajutessaan tarkastelevansa jo kauan sitten kuolleeksi uskomaansa miestä. Mutta jos Gil olikin onnistunut piilottelemaan jossain kaikki nämä vuodet, mikä mahtoi olla totuus Camille-siskon kuolemasta?  Nuoruudenrakastetun yllättävä yhteydenotto pakottaa Copelandin viimein paitsi tekemään tiliä haudatuista syyllisyydentunnoistaan myös kaivamaan oman menneisyytensä luurankoja.
Viides suomennos Cobenilta.  Aikaisemmin ilmestyneet: Ei sanaakaan (2004), Sillä tiellään (2005), Viaton (2006) ja Lupaus (2008).
Harlan Coben DekkariNetissä.

Cussler, Clive & Cussler, Dirk: Jäävirta.
Alkuteos: Arctic drift.  Suom. Ulla Selkälä.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35464-3 (sid.)  36 e.    Ilm. 10/2009.   Kansikuva.
Huhtikuussa 2011 Kanadan Brittiläisen Kolumbian vesialueella kolme kalastajaa saa surmansa oudosti tukehtumalla. Hetkistä myöhemmin Washingtonissa ilmakehän lämpenemisilmiöön ratkaisua etsivässä laboratoriossa räjähtää pommi. Kun jenkkilipulla varustettu sotalaiva pyyhkäisee pohjoisen naapurinsa miehitetyn jääntutkimusaseman mennessään, Kanada ja USA ajautuvat jo täysimittaisen sodan partaalle.
Parantumattoman utelias Dirk Pitt, merentutkimuslaitos NUMA:n johtaja, pääsee jättiomaisuutensa ympäristöteknologialla keinotelleen Mitchell Goyetten jäljille. Maailman harvinaisimpiin metalleihin kuuluvan ruteniumin alkulähteen selvittäminen on avain paitsi maailmanmarkkinoiden yksinvaltiuteen myös ilmastonmuutosten hallintaan. Kaikkien aikojen kilpajuoksu inuittien arktisille lakeuksille johdattaa Pittin miehistöineen 165 vuotta aiemmin ahtojäihin haaksirikkoutuneen retkikunnan kaamean testamentin äärelle…
Seikkailukertomusten suurmestari Clive Cussler hätkäyttää 20:nnellä Dirk Pitt -jännitysromaanillaan. Jäävirta velloo valtapoliittista juonittelua, kutkuttavia käänteitä ja hyytävän harkittuja yllätyspommeja.
Lisätietoa:
- www.numa.net
- www.cusslerbooks.com
- Wikipedia - Clive Cussler
- WSOY - Clive Cussler

Evanovich, Janet: Kolmas kovanokka.
Alkuteos:  Three to get deadly, 1997.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35284-7 (sid.)  30 e.   Ilm. 10/2009.  Kansikuva.
Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum saa taas rikolliset vapisemaan, äitinsä häpeämään silmät päästään ja seksikkään poliisin Joe Morellin haikailemaan peräänsä.  Pikkukaupungin rakastettu karkkikauppias Mo on jättänyt liikennesakkonsa maksamatta ja häipynyt maisemista. Miksi ihmeessä, kysehän on vain sakoista? Jäljittäessään Mota Stephanie saa sapiskaa kaupungin asukkailta. Mon kaltainen ihana ihminen ei ole voinut tehdä mitään väärää, kaikkihan hänet tuntevat. Vai tunteeko kukaan?
Hämärähommia alkaa paljastua. Mon kellarissa olevissa säkeissä ei olekaan pelkkiä makeisia, ja Stephanie törmää ruumiiseen. Avukseen hän saa entisen ilotytön Lulan, joka on iso ja vahva kuin sumopainija, sekä poliisituttunsa Joe Morellin. Surman selvittäminen olisi lasten leikkiä, ellei kampaajareissu päättyisi katastrofiin. Mutta Stephanie ei luovuta: pää punaisena konnajahtiin!
Kolmas suomennos Evanovichin Stephanie Plum -sarjasta.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Grangé, Jean-Christophe: Viattomien veljeskunta.
Alkuteos: Miserere, 2008.  Suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35387-5 (sid.)  36 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Kokenut ja karski Lionel Kasdan hälytetään paikalle, kun pariisilaisesta kirkosta löytyy ruumis. Poikakuoron johtaja Willy Goetz on murhattu hätkähdyttävän raa’asti. Ainoa johtolanka on verinen kengänjälki kokoa 36. Onko silminnäkijänä ollut lapsi – vai onko tappaja lapsi? Kasdan palaa halusta selvittää surman, vaikka on jo jättänyt poliisin työt.
Murhaa alkaa tutkia myös Cédric Volokine, nuori venäläissyntyinen poliisi. Volo on huumevieroituksessa käyvä, virastaan hyllytetty hurjapää, komea kuin rocklaulaja. Urkintataitonsa tämä tietokonevirtuoosi on hankkinut hakkerien opissa.
Kasdan ja Volo ovat luonteeltaan hyvin erilaiset, mutta molemmat ovat huippuälykkäitä ja sisukkaita. Väliäkö sillä, ettei kumpikaan ole virallisesti poliisin työssä – yhdessä he alkavat penkoa kuoronjohtajan taustaa. Vyyhti kätkee lasten katoamisia, tieteellisiä kokeita, kidutusta, kuolemaa – ja musiikkia. Miten painajaiseen liittyy Allegrin taivaallisen kaunis sävellys Miserere?
Neljäs suomennos ranskalaiselta Grangélta.
Jean-Christophe Grangé DekkariNetissä.

Grisham, John: Avustaja.
Alkuteos: The Associate, 2009.  Suom. Anu Niroma.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35461-2 (sid.)   36 e.   Ilm. 8/2009.   Kansikuva.
”Malttisi menettäminen voi maksaa sinulle elämäsi, Kyle.”
Mitään rikosta ei tapahtunut, Kyle McAvoy vakuuttaa häntä kovisteleville FBI:n agenteille. Viiden vuoden takainen kännisekoilu yliopiston bileissä oli todisteiden puutteessa johtanut Elaine Keenanin nostaman raiskaussyytteen raukeamiseen. Salamyhkäisesti esiin putkahtanut kännykkävideo kostean illan tapahtumista saattaisi kuitenkin todistaa muuta.
Kyle on varma, ettei koskenut tyttöön tuona iltana. Mutta jospa videota tarkasteleva valamiehistö päättäisikin toisin – hänen ja kolmen muun puolesta? Bennie Wrightiksi itsensä esittelevä etsivä painostaa Kyleä allekirjoittamaan sopimuksen maailman suurimpiin kuuluvan lakiasiaintoimiston kanssa ja hankkiutumaan jättioikeudenkäyntiin avustajaksi. Päällisin puolin pesti kuulostaa siltä, mistä Yalen entinen tähtioppilas on voinut vain uneksia. Satojen miljardien dollarien arvoisten liikesalaisuuksien vuotaminen kolmannelle osapuolelle sen sijaan vaikuttaa epäilyttävän riskialttiilta, vaikkakin onnistuessaan takaisi kiristysvideosta vapauttavan bonuksen.  Ehkä yritysvakoilu on rikos vain, jos siitä jää kiinni…
20. suomennettu romaani John Grishamilta.
John Grisham DekkariNetissä.

Gross, Andrew: Syvissä vesissä.
Alkuteos: The dark tide, 2008.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35244-1 (sid.)  32 e.   Ilm. 10/2009.   Kansikuva .
Rahamiehen kuolema johtaa salattujen miljoonien jäljille. Räjähdys New Yorkissa! Karen Friedman saa pian kuulla miehensä Charlesin olleen kohtalokkaalla hetkellä pommin tuhoamassa junassa. Varakas, riskirahastoa johtanut aviomies on kahdeksantoista yhteisen vuoden jälkeen poissa.  Etsivä Ty Hauck kertoo Karenille naapurustossa yliajetun miehen tapauksesta, jolla on outo kytkös Charlesin kuolemaan. Yksin jääneen Karenin kotiovelle saapuu myös kaksi tuntematonta miestä, jotka vihjailevat uhkaavasti rahastofirman pimeästä puolesta.  Minne on kadonnut satojen miljoonien dollarien omaisuus, josta Karenilla ei ollut tietoakaan? Toimiko Charlesin sijoitusbisnes vain ahneen salaliiton verhona?
Yhdessä Karen ja Ty ryhtyvät etsimään vastauksia Charlesin jälkeensä jättämään vyyhteen, joka osoittautuu kovan luokan puhallukseksi. Kaksikko hitsautuu vaaran hetkillä tiiviisti yhteen: niin huijarit kuin huijatut ovat valmiita tappamaan kaikki, jotka kyselevät liikaa.
Andrew Grossilta on aiemmin ilmestynyt suomeksi esikoisdekkari Sininen vyöhyke (2008).
Hän on kirjoittanut yhdessä James Pattersonin kanssa jo viisi romaania.
Lisätietos:
- www.andrewgrossbooks.com.

Howard, Linda: Henkensä kaupalla.
Alkuteos:  To die for, 2004.  Suo. Pirjo Ruti.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35460-5 (sid.)  32 e.   Ilm. 7/2008.   Kansikuva.
Blair Mallory on periamerikkalainen blondi, entinen cheerleader ja menestyvä kuntosaliyrittäjä. Lähtiessään eräänä iltana kotiin salilta Blair näkee parkkipaikalla murhan. Hänen onnistuu paeta paikalta ja soittaa poliisit. Kun virkapukuiset saapuvat paikalle, Blair kuvittelee kaiken olevan ohi, mutta mitä vielä. Ovesta saapastelee tutkintaa johtava Wyatt Bloodsworth, joka on kehdannut jättää hänet pari vuotta aikaisemmin vain muutaman tapaamisen jälkeen.  Wyatt on ärsyttävän itsevarma, mutta sietämättömän hyvännäköinen, ja saa Blairin harmiksi hänen sydämensä yhä tykyttämään. Mies on vakuuttunut, että Blair on murhan todistajana vaarassa ja yrittää ottaa ohjat käsiinsä paitsi jutun myös Blairin suhteen. Mies on tietysti oikeassa, mutta Blair ei aio antautua. Alkaa kuuma kissa ja hiiri -leikki, jossa mies väsyttää naista ja nainen miestä ja kaiken aikaa murhaajan verkko kiristyy.
Seitsemäs suomennos Linda Howardilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Kasvot yössä (2001), Täydellinen mies (2004), Vapaata riistaa (2005), Vapaata riistaa (2005), Tappavan tehokas (2006), Hetki lyö (2007) ja Yön sylissä (2008).
Kirja on Blair Mallory -sarjan ensimmäinen osa.
Lisätietoa:
- WSOY - Linda Howard.
- Random - House - Linda Howard .
- Wikipedia - Linda Howard.

Walters, Minette: Kameleontin varjo.
Alkuteos: The chameleon's shadow, 2007.  Suom. Irmeli Ruuska.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34300-5 (sid.)  33 e.   Ilm.  9/2009.  Kansikuva.
Irakissa haavoittunut luutnantti Charles Acland on saanut vakavia päävammoja ja kiusakseen ikäviä migreenikohtauksia. Psykiatrit ihmettelevät hänen aggressiivista käytöstään ja naisvihaansa.
Kun Acland pääsee sairaalasta, hän muuttaa Lontooseen, mutta ilman apua hänen on vaikeaa pitää elämä raiteillaan. Kapakkatappelussa ex-sotilas törmää Jackson-nimiseen kehonrakentajanaiseen, joka lääkärinä ottaa hänet siipiensä suojaan. Suojaa Acland tarvitseekin, sillä poliisi on alkanut epäillä häntä homomurhista, joihin liittyy raakaa väkivaltaa. Syrjäänvetäytyvä ja menneisyydestään vaikeneva Acland hämmentää sekä etsiviä että Jacksonia. Minkälaisia vaarallisia ja kenties kontrolloimattomia puolia hänen mielensä kätköissä piilee ja miksi hän hakee apua Jacksonilta, vaikka ei voi sietää naisia?
Minette Waltersin kahdestoista dekkari ja myös kahdestoista suomennos. Hienoa, että on saatu kaikki tähän mennessä
ilmestyneet kirjat suomeksi.
Minette Walters DekkariNetissä.Uusia painoksia

Birkegaard, Mikkel: Libri di Lucan arvoitus.

Alkuteos:  Libri di Luca, 2007.  Suom. Katriina Huttunen.
WSOY 2009.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-35985-3 (nid.)  9 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2009.

Äänikirjoja


Numminen, Juha : Naskali.
WSOY 2009.
Lukija: Lars Svedberg.
10 CD:tä.
ISBN 978-951-0-35570-1  32 e.  Ilm. 5/2009.
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-35702-6  24 e.
Naskali  on ilmestynyt kirjana syksyllä 2007.

Nykänen, Harri : Jumalan selän takana.
WSOY 2009.
Lukija: Lars Svedberg.
8 CD:tä.
ISBN 978-951-0-35563-3   32 e.   Ilm. 10/2009.
MP3-änikirja
ISBN 978-951-0-35695-1
Jumalan selän takana ilmestyy kirjana 9/2009.


 

Muut

 

Graves, Alfred M.: Yrityksiä hyviä.
Alkuteos: ???   Suom. Marko Lindeberg.
Marko Lindeberg 2009.
ISBN 978-952-92-4882-7 (nid.)    Ilm. ?/2009.
Maxwell Crosby saattaa olla maailmankaikkeuden epäonnisin rikollinen, mutta pikkuasioilla näpertelijä hän ei ole. Pankkiryöstö Lontoossa on vasta alkua. Crosbyn tavoitteet ovat puhtaan itsekkäät ja jyrkästi lain vastaiset, mutta näyttäisi siltä, että suurin voittaja hänen jäljiltään olisi sittenkin rehellinen yhteiskunta. Crosbyllä on mielikuvitusta ja psykologista älyä, uskottavuus on hänelle sivuseikka.  Vastineeksi hän tarjoaa jotain, jota tosikko ei voi sietää. 

Hakala, Rainer: Ruskee vasemman jalan kenkä.
Rainer Hakala 2009.
ISBN 978-952-5727-28-9 (sid.)  38 e.   Ilm.  ??
Tamperelaisen Rainer Hakalan salapoliisikirjassa seikkailee Daavid I. Vaula, jonka elämää valotetaan jo lapsuudestaan asti. Hakalan tekstissä tarinankerronnan ohella otetaan kantaa moneen jopa ajankohtaiseen asiaan ja kuljetaan Suomea pitkin aina Ruotsinlautalta Lapin perukoille asti.

Honka, Joel
: Sairas kylä.
Marek-tuotanto 2009.
ISBN 978-952-67140-1-1 (nid.)22,60 e.  Ilm.  syksy 2009.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Sami Starck, alias "Junttidekkari" saa tehtäväkseen tutkia pienessä kyläyhteisössä ilmenneitä sairaustapauksia joissa salaperäinen, tarttuva tauti johtaa vääjäämättä kuolemaan. Pohjanmaan rannikolla sijaitsevan kylän eläimistä epäillään löytyneen tappava virus, joka saattaa muuntautua nopeasti leviäväksi, ihmisiin tarttuvaksi pandemiaksi. Etsivän tutkiessa tapausta, hän huomaa mysteerin muuttuvan monimutkaisemmaksi kuin miltä aluksi näyttää. Sotkeutuessaan paikkakunnan häiriintyneeseen ihmissuhdeverkostoon, dekkari törmää toinen toistaan omituisimpiin ihmisiin, ja kirous joka näyttää vaivaavan kylää niin henkisten kuin fyysistenkin sairauksien muodossa, alkaa saada järjellisen käsityskyvyn ylittäviä piirteitä. Sami Starck löytääkin kaikkien outojen tapahtumien takaa mitä kauhistuttavimma hirviön...


Karand, Mati: Valopeli.
Alterna Consulting 2009.
ISBN 978-952-6726-1-0-6 (nid.)   21,50 e.   Ilm. syksy 2009.
Karlagolfin kentältä löytyy murhattuna kaunis perijätär. Ruuminavaus antaa mehukkaan aiheen iltapäivälehtien lööppeihin. Komisario Joonas Kuusimäki lähetetään tutkimaan asiaa, mutta astuu väärille varpaille kun kummastelee paikallisen poliisin toiminnan tehottomuutta ja saa yllättäen siirron pois rikostutkinnasta. Tapausta pidetään ratkaistuna Strömsbyn poliisin toimesta, kunnes ilmenee uutta tietoa, jonka selvittäjät päätyvät salaisen veljeskunnan tappolistalle. Valopeli on tarkoitettu jännitysviihteen ystäville.

Kirsi, Mario: Farmaks.
Magentum 2009.
ISBN 978-952-9523-6 (nid.)  18,50 e.   Ilm. 6/2009.
Farmaks,  on vuonna 2004 ilmestyneen jännärin Pahalla on kiire ammattitappaja, on nyt pääosassa tässä kirjassa.  Oliko hän oikeasti ammattitappaja vai kuka hän oli?
Mario Kirsi DekkariNetissä.

Kirsi, Mario: Suu auki, silmät kiinni.
Magentum 2009.
ISBN 978-952-9523-70-2 (nid.) 18,50 e.   Ilm. 8/2009.
Lapsena sanottiin herkkuja tarjottaessa: "Suu auki, silmät kiinni".  Antoiko joku kertojan lapsuudenystävälle Ristolle kuolettavia "herkkuja" ja liittyykö kertojan kotiin tehty ryöstöyritys jotenkin asiaan?
Mario Kirsi DekkariNetissä.

Kotkaslahti, Lauri: Huuto.
Lauri KOtkaslahti 2009.
ISBN 978-952-92-5348-7 (nid.)   20,70 e.
Lehtori Hannes Kotasalmi ja vahtimestari Pentti Majuri haaveilevat huvilasta Algarven auringossa ja taloudellisesti turvatusta tulevaisuudesta. Unelmansa toteuttamiseksi miehet ajautuvat rikoksen poluille ryöstämään jo kertaalleen varastetun Edvard Munchin mittaamattoman arvokkaan Huuto-taulun, joka on kulkeutunut Suomeen. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja pian kuumien seteleiden perässä juoksevat yhteispohjoismainen pankkiryöstäjien liiga, Silja Serenaden turvamies ja kolmen maan poliisivoimat.
Hyväntahtoisella huumorilla höystetty kertomus kuljettaa lukijaa vauhdikkaasti Tuusulan metsistä Helsingin ja Vantaan kautta Ruotsiin Skansenille ja Eskilstunaan. Huikea loppukohtaus näytellään syyslomamatkalla Portugalissa. Miesten huijaus tulee ilmi - vai tuleeko? Kuka lopulta kääntääkään pelin viimeisen kortin?
Lisätietoa:
- Vantaan Lauri 27.8.2009 - Opettajan mielikuvistuskapina.

Lauanne, Reino: Sysijärven poliisi.
Suomen maakuntakirjailijat 2009.
ISBN 978-951-95103-1-6 (nid.)  41 e.   Ilm. syksy 2009.  Kansikuva.
Ilmari Kainulainen on suomalainen mies, maalaispoliisi joka on sovinnossa itsensä ja ympäristönsä - sekä ihmisten että luonnon - kanssa. Elämä on opettanut hänet suhtautumaan asioihin tyynesti pohdiskellen mutta tarpeen tullen puuttumaan niihin varmalla kädellä. Joskus sitä myös tarvitaan! Reino Lauanne piirtää kolmiosaisessa romaanissaan tarkkaa kuvaa suomalaisen maaseudun elämästä ja muutoksista kolmelta vuosikymmeneltä.
Teos sisältää trilogian kolme jännitysromaania (Maan vangit, Kyltymättömät, Elämän eräpäivä). Laulutaiteilija ja kirjailija Reino Lauanne piirttää kolmiosaisessa romaanissaan tarkkaa kuvaa suomalaisen maaseudun elämästä ja muutoksista kolmelta vuosikymmeneltä.

Lönnroth, Heleena: Puolalainen kuurupiilo.
Zuppa di Porri 2009.
ISBN 978-952-67286-0-5 (sid.)  34 e.   Ilm. 11/2009.   Kansikuva.
Heleena Lönnrothin uudessa dekkarissa liikutaan sujuvasti Suomessa ja Euroopassa. Mervi ja Linda ovat kaksoissiskoksia. Isä on suomalainen rekkakuski ja äiti puolalainen Danuta. Toinen siskoksista on kasvanut Suomessa ja toinen Puolan Poznanissa. Mervillä on omat oikkunsa, hän on free lancer, joka asuu hinattavassa minitalossa. Lindalla on monta elämää Suomessa ja Euroopassa. Edullinen ulkomuoto ja helppo raha houkuttavat yhteistyöhön mafian kanssa. Sitten Linda katoaa. Alkaessaan penkoa sisarensa asioita Mervi törmää vihjeisiin useista keski-ikäisten miesten surmista. Koska Kotka on eräs Lindan kotikaupungeista, Kaakonetsivät, Valo ja Hakkarainen joutuvat kuvioihin kadonnutta jäljittämään. Alkaa jännittävä takaa-ajo Via Balticaa pitkin Puolaan ja Berliiniin. Puolalainen kuurupiilo on nykyaikainen rikosromaani siitä, mitä Euroopan Unionin alueella voi tapahtua. Ja miksi.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Nummelin, Juri: Outoa huminaa, Joe Novak.
Verikoirakirjat 2009.
ISBN ISBN 978-952-92-6294-6 (nid.)
Ensimmäinen Joe  Novak -dekkari.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Juri Nummelin.

Ojanen, Aimo: Ketä vaara vaanii.
Aimo Ojanen 2009.
ISBN 978-952-6338-7 (nid.)  34,20 e.   Ilm. syksy 2009.   Kansikuva.
Iso BMW pakenee kovalla vauhdilla Lahdesta eräänä syysiltana. Kaupunkiin kokoontuneen rikollisjoukkion neuvottelut katkeavat yllättäen, kun yksi sen jäsenistä puukotetaan ja suunnitelmat menevät sekaisin. Syntyneessä hässäkässä katoaa myös suunnattoman arvokas Pietarissa valmistettu koru, jonka taakse kätkeytyy romanttinen rakkaustarina.Juttuvyyhden saa selvitettäväkseen kokenut komisario Riku Karhumaa, joka nuorten tutkijoidensa kanssa yrittää päästä rikollisten jäljille. Tutkittavaa tulee koko ajan lisää ja tehtävä vaikuttaa ylivoimaiselta.Kallista korua jäljittää myös itärajan takaa tullut palkkionmetsästäjä.Jännittäviä hetkiä eletään niin Lahdessa, Helsingissä kuin Pietarissakin. Kuka voittaa kilpajuoksun?
Lisätietoa:
- ESS.fi 30.10.09 - Rikospoliisi Ojanen teki kolmannen dekkarinsa.

Parhaita Isku-jännityskertomuksia :
Isku-lehden rikosnovelleja 2004-2008.
Toim. Juri Nummelin.
Turbator 2009.
ISBN 978-952-5666-25-0 (nid.)   10,80 e.   Ilm.   ?/2009.
Isku, Suomen ainoa dekkarilukemisto, kunnioittaa vanhoja pulp-lehtien sellupaperilta haisevaa perinnettä ja tuo sen samalla uuteen aikaan: Iskun novellit ovat oman aikansa räjähtävää rikoskirjallisuutta.  Iskua on vuodesta 2004 asti toimittanut turkulainen Juri Nummelin.  Lehden kymmenennen numeron kunniaksi on koottu juhlakirja, jossa kirjoittajina ovat mm. Tapani Bagge, Helena Numminen, Teemu Paarlahti ja Tarja Sipiläinen.

Rauskanen, Paavo: Valeseinä.
Aikamedia 2009.
ISBN 978-951-606-873-5 (sid.)      Ilm. syksy 2009.   Kansikuva.
Valeseinä on Paavo Rauskasen uusi päänavaus kertomakirjallisuuden saralla. Aiemmin nuorisokirjoistaan tutuksi tullut Rauskanen kirjoittaa nyt otteessaan pitävää jännitystä aikuiseen makuun. Jatkosodan aikaiset asekätköt nousevat kirjaimellisesti pinnalle, kun Papua-Uuden Guinean lähetysasemalta kotimaahan palaava Rautavuoren lähettiperhe törmää niihin ystävänsä Pauli Tammisen kesämökillä. Samalla Rautavuoret joutuvat kasvotusten uusnatsien ja muinaisskandinaavisen mytologian kanssa, ja tarinan ainekset ovat kasassa.
Lisätietoa:
- Paavo Rauskasen blogi.


Salin, Petri: Jäätynyt Kokytos.
Turbator 2009.
ISBN 978-952-5666-35-9 (nid.)   21,50 e.   Ilm. 11/2009.    Kansikuva.
Jäätynyt Kokytos edustaa suomalaisissa rikosnovelleissa omaa erikoislaatuista linjaansa, spefi-rikostarinaa. Petri Salinin muutkin tämän kokoelman rikosnovellit kulkevat genren syrjäpolkuja. Kylmäävät tarinat tarjoavat sysimustalla huumorilla maustettuja murhaavia vaihtoehtoja, maailmassa joka on myös usein vaihtoehtoinen - maailma jossa ei enää vaihtoehtoja ole. Ja lämmintä on ainoastaan verisade...
Petri Salin on molemmilla kotimaisilla kielillä kirjoittava helsinkiläinen novellisti ja dramaatikko, ja rikos- ja scifikirjallisuuteen erikoistunut kriitikko. Hän on julkaissut kolme näytelmää, 14 kuunnelmaa ja kymmenittäin novelleja mm. Portti-, Isku-, FinnZine-, Usva- ja Enhörningen-lehdissä, ja myös monissa novelliantologioissa. Palkintoja on tullut paljon, merkittävimpinä Pohjoismainen radioteatteripalkinto v. 2000 ja Kouvolan dekkarinovellikilpailun voitto v. 2005.

Salin, Petri: Toinen nainen.
Turbator 2009.
ISBN 978-952-5666-40-3 (nid.)   19,50 e.   Ilm. 11/2009.    Kansikuva.
Petri Salin tarjoaa rikosromaanissaan hyytäviä selityksiä monille ns. luonnollisille kuolemille.  Kuinka moni itsemurha, hukkuminen, onnettomuus on todella ollut oikea, vaiko vain loistava lavastus? Romaanin murha-ammattilainen sotkee itsensä poliittisen tilaustyön yhteydessä turhien tappojen ketjuun. Se johtaa murhasta toiseen, ja lopulta kiinnijääminen on varmaa. Salinin pieni rikosromaani on kivikova sukellus suomalaisen todellisuuden pinnan alle. Jos palkkatappaja on psykopaatti, mitä ovat hänen asiakkaansa? Mitä ajattelee poliisi, jolle helppo selitys on aina helpoin ratkaisu?

Streng, Johan: Pastori katosi lomalennolla.
Books on Demand 2009.
ISBN 978-952498-197-2 (nid.)  23,50 e.   Ilm.   ?/2009.
Täydellinen rikos oli tutkijan kannalta helpompi siksi, että se edellytti vain loogista ajattelua. Se oli kuin taideteoksen luomista. Oli vain osattava piirtää musta, suora viiva vertikaalisesti ja sitä leikkaava horisontaalinen toinen suora viiva. Viiva ei saanut olla liioittelevan leveä eikä ohutkaan. Ohut viiva osoitti, ettei tekijässä ollut ainesta rikoksen täytäntöön panoon, vahva taas voimaa muttei älyä ja mielikuvitusta, jota täydellisen rikoksen suunnittelu ehdottomasti vaati. Viivan tuli osoittaa pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä.
Vaikeuksia tuotti lisäksi viivojen kohtauspisteen määrittely harmaalla pinnalla. Taustan harmaan värin skaala taas riippui teon synkkyyden asteesta ja sitä voitiin vaihdella tai se saattoi muuttua itsestäänkin. Täydellinen rikos ei koskaan ollut sym-metrinen vaan epäsymmetrisen harmoninen. Värisävyltään se oli alakuloisen harmaa mutta esteettinen. Eloa syntyi vasta, kun sattuma, erehdys tai unohdus, jokin pikkuinen tapahtuma astui kuvaan. Niillä voitiin elävöittää maalausta lisäämällä värejä. Värit voitiin sijoittaa pieniin ruutuihin ja niiden valinta oli vuorostaan suhteessa inhimillisiin tekijöihin, intohimon, vihan ja rakkauden kaltaisiin tunnetiloihin. Tärkeintä oli lopuksi pienen punaisen ympyrän sijoittaminen oikealle paikalleen.
Lisätietoa:
- BoD - Johan Streng.

Tammer, Jack: Sitä kuumempi hehku.
Pine & Sash Hardcover Paperbacks 2009.
ISBN 978-952-92-2307-7 (nid.)  35,30 e.   Ilm. ?
Afrikkaan sijoittuva jännitysromaani. Puusepän työnsä vaihtanut Sam Mesal vahtii kavereinsa Kebede Gamosin kanssa englantilaisten vieraiden jokilaivaa Garfaissa.  Kauniiden mallityttöjen vuoksi Sam ei malta mieltään, vaan tekee pahan virheen ja konekivääri nakuttaa sarjan.  Millainen mies oli seurapalvelun perustanut Alec Boyer, ja miksi hän oli Afrikassa?  Kiuruvedellä tutuissa maisemissa viihtyvän australialaisen lentävän  asianajajan Jack Tammerin seikkailujen syövereissä ovat suomalaiset mukana tuttuun tapaan.  Tässä afrikkalaisessa öljy-, vankila- ja naisseikkailuissa lähetyssaarnaaja Varanki tekee työtään kenttämiehenä Garfaissa.
Jack Tammerilta on ilmestynyt syksyllä 2005 dekkari Esperanza.


 

Tietokirjoja

Arvas, Paula: Rauta ja Ristilukki
: Vilho Helasen salapoliisiromaanit.
SKS 2009.   (SKS:n toimituksia 1227).
ISBN 978-952-222-105-6 (nid.)  28 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Filosofian tohtori Vilho Helanen (1899–1952) oli elinaikanaan suomalaisen yleisön hyvin tuntema, ristiriitaisiakin tunteita herättänyt mielipidevaikuttaja, joka toimi aktiivisesti Akateemisessa Karjala- Seurassa. Toisen maailmansodan päätyttyä oikeistolainen Helanen jäi sivuun poliittisesta elämästä, ja hänestä tuli 1940-luvun loppupuolella suosittu dekkarikirjailija.
Teos tarkastelee Vilho Helasen salapoliisiromaanisarjaa ja sen yhteyttä suomalaiseen yhteiskuntaan, kirjailijan elämänvaiheisiin sekä hänen aatteelliseen taustaansa. Helanen kirjoitti salapoliisiromaaneja lajin murrosaikana, jolloin suomalainen traditio oli vielä ohut. Tutkimuksessa kartoitetaan myös Helasen salapoliisiromaanien yhteyksiä lajin ominaispiirteisiin sekä sarjan eroja ja yhtäläisyyksiä ajan kotimaisen ja ulkomaisen rikoskirjallisuuden kanssa.  SKS on julkaissut Paula Arvaksen väitöskirjasta muokatun tietokirjan.
Huom! Paula Arvaksen väitöskirja Rauta ja Ristilukki on kenen tahansa luettavissa Helsingin yliopiston E-thesis -palvelussa, jossa julkaistaan opinnäytteitä ja sarjajulkaisuja.  Paula Arvas on väitellyt 4.9.09.  Onnittelut uudelle tohtorille.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Vilho Helanen.

Cox, Simon: Kadonneen symbolin aakkoset.
Alkuteos: Decoding the Lost Symbol, 2009.  Suom. Sirpa Vuento, Ilona Ruskoajo ja Marita Koskinen.
Readme.fi 2009.
ISBN 978-952-220-207-9 (sid.)   22,50 e.   Ilm. 12/2009.   Kansikuva.
Selkeään ja ytimekkääseen aakkoselliseen hakemistomuotoon kirjoitetu Kadonneen symbolin aakkeset on opas Dan Brownin jännittävään romaaniin nimeltä Kadonnut symboli, jossa jälleen kerran seikkailee Harvardin yliopiston uskonnollisen symbologian professori Robert Langdon. Kadonneen symbolin aakkoset vie lukijan tutkimusmatkalle Dan Brownin ja Robert Langdonin maailmaan ja selvittää Kadonneen symbolin taustalla piileviä todellisia arvoituksia ja historiallisia tosiasioita.
Vain 12 henkeäsalpaavan tunnin aikavälille keskittyvä Kadonnut symboli avaa oven juonittelun ja arvoitusten maailmaan, jonka tapahtumapaikkana on Washington DC. Kadonneen symbolin aakkoset on ehdoton ja ylivertainen käsikirja Dan Brownin romaaniin, sillä se paljastaa hämmästyttäviä totuuksia tarinan taustoista.
Dan Brown DekkariNetissä.

De Quincey, Thomas: Murha taiteenlajina.
Alkuteos: Murder as a fine art, 1827.  Suom. Asmo Koste.
Nastamuumio 2009.
ISBN 978-952-5083-25-5 (nid.)   20 e.   Ilm. syksy 2009.
Murha taiteenlajina on estetismin ylistys ja sen yhtäaikainen parodia. Teos kuljettaa esteettisyyden vaatimuksen oudolle elämän - tai pikemminkin kuoleman - alueelle, murhan pariin. De Quincey tutkii synkän riemukkaassa teknis-esteettisessä tekstissään murhaa nimenomaan taiteen eräänä muotona. Hän kohdistaa kirjan erilaisissa teksteissä tappamisen aktiin samoja muodollisia vaatimuksia kuin taiteeseen ja taideteoksiin ylipäänsä, ja esittää mustasti ilakoiden, että laadukasta murhaa voidaan arvostella "teoksena" samoin kuin mitä tahansa muutakin taidetta.
Tämä ei kuitenkaan vaadi moraalin unohtamista, päinvastoin. Murha on siitä erityinen taiteenlaji, että vaikka sitä on tietenkin tarkasteltava aluksi moraalisena kysymyksenä, on mahdollista myös jatkaa tutkimuksia. Moraalinen kanta ei näet vastoin yleistä käsitystä estä sitä, etteikö murhaa voitaisi siinä vaiheessa, kun asia on jo eettisyyden kannalta selvä ja loppuun käsitelty, tarkastela joltain muulta kannalta, vaikkapa esteettisesti.
Ehkäpä tämä kirja voisi kiinnostaa dekkarien harrastajia.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Thomas De Quincey.

Imperiumin perilliset: esseitä brittiläisestä nykykirjallisuudesta.
Toim. Päivi Kosonen, Päivi Mäkirinta & Eila Rantonen.
Avain 2009.   (Café Voltaire)
ISBN 978-952-5524-73-4 (sid.)  43,60 e.  Ilm. syksy 2009.   Kansikuva.
Kustannusosakeyhtiö Avain julkaisee eri maiden nykykirjallisuuksia esittelevää Café Voltaire -kirjasarjaa. Sarjan teoksissa julkaistaan suomalaisten asiantuntijoiden esseitä eri maiden kirjallisuuksista. Sarjan aloitti keväällä 2008 ilmestynyt teos Tarinoiden paluu - Esseitä ranskalaisesta nykykirjallisuudesta. Sarjan toisessa osassa tarkastellaan brittikirjallisuuden ja -kulttuurin nykytilaa. Teoksen jokainen essee esittelee yhden merkittävän brittiläisen nykykirjailijan. Kirjassa esiteltyjä tekijöitä ovat mm. Salman Rushdie, Doris Lessing, Ian McEwan, Zadie Smith, Martin Amis ja J.K. Rowling. Esseiden teemoja ovat Britannian menneisyys ja nyky-yhteiskunta, historia ja kirjallisuuden perintö, monikulttuurisuus ja populaarikulttuuri. Esseiden kirjoittajat ovat brittikirjallisuuden asiantuntijoita - yliopistoihmisiä, akateemisia ajattelijoita, kulttuurialan toimijoita, kriitikoita ja kirjailijoita - ja englantilaisen kulttuurin ystäviä. Teoksen ovat toimittaneet dosentti Päivi Kosonen, FL Päivi Mäkirinta ja FL Eila Rantonen. Imperiumin perilliset - Esseitä brittiläisestä nykykirjallisuudesta on yleistajuinen esseeteos, ja se on suunnattu kaikille brittikirjallisuudesta ja -kulttuurista kiinnostuneille.
Huom! Kirjassa esitellään myös brittiläiset dekkaristit:  Alexander McCall Smit ja Colin Dexter.
Lisätietoa:
- Kiiltomato.net - Imperiumin perilliset.
- K-blogi - Imperiumin perilliset.


Koskinen, Juha-Pekka: Harkittu murha : Kohti täydellistä rikosromaania.
BTJ Kustannus 2009.
ISBN 978-951-692-744-5 (nid.)  38 e.   Ilm. 11/2009.   Kansikuva.
Harkittu murha – kohti täydellistä rikosta on opas rikoskirjallisuuden historiaan ja tulevaisuuteen. Kirja esittelee rikoskirjallisuuden syntyä ja vaiheita maailmalla ja Suomessa sekä valottaa genren alalajeja palapeliarvoituksista kovaksi keitettyyn dekkariin.
2000-luvun osalta kirjaan on haastateltu neljää nykyrikoskirjailijaa: Tapani Bagge, Seppo Jokinen, Leena Lehtolainen ja Tuula Mai Salmela kertovat tuotantonsa syntytavoista ja taustoista. Kirjan lopussa opastetaan myös oman rikosromaanin suunnitteluun ja kirjoittamiseen.
Juha-Pekka Koskinen (s. 1968) on hämeenlinnalainen kirjailija, jonka palkittuun tuotantoon sisältyy monia lajityyppejä historiallisista romaaneista scifiin ja rikoskirjallisuuteen.
Juha-Pekka Koskinen DekkariNetissä.


Nuoret salapoliisit.
Vaijärvi, Kari (päätoim.).
Cultura 2009.
Lastenkulttuurijulkaisu Tyyris Tyllerö 1/2009, erikoisnumero. 12 e. 
Dekkareihin ja jännitykseen keskittyvässä Tyyris Tyllerö -erikoisnumerossa Anneli Nygren luotaa Enid Blytonin tuotantoa hänen elämänkokertansa taustoja vasten unohtamatta Suomen television Niksulan seikkailuja. Ismo Loivamaa katsastaa kotimaisen nuorten salapoliisigenren historiaa nykypäivään saakka, ja Kari Vaijärvi analysoi seikkaperäisesti viime vuosien tarjontaa ja paneutuu kadonneen huumorin etsimiseen. Niklas Bengtsson puolestaa selvittää mysteeridekkarikirjallisuuden trendiä ja seikkailee uudentyylisen lisuke- ja nettijatkoseikkailujen maailmassa.  Lisäksi haastatellaan kirjastonhoitaja Mervi Koskea JA Marja-Leena Mäkelää tämän hetken ideoista lasltankirjaston kentällä.

Vilkuna, Kustaa H. J.:  Neljä ruumista.
Teos 2009.
ISBN 978-951-851-260-1 (sid.) Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Historioitsija Kustaa H. J. Vilkunan uusi kirja kertoo neljä huikean jännittävää tarinaa neljästä 1600-luvulla tehdystä suomalaisesta henkirikoksesta ja niiden oikeuskäsittelyistä.
Kertomukset tuovat satojen vuosien takaisen historian elävänä lukijan eteen. Vilkuna nimittäin kirjoittaa tavalla, joka tähtää etäisen tutkija-kertojan unohtamiseen: tarinat kerrotaan preesensmuodossa dialogia hyväksi käyttäen. Niissä ei silti ole mitään keksittyä, vaan menneisyys kuvataan lähteitä tarkasti seuraten. Täten Vilkuna tulee itse asiassa rinnastaneeksi historian tutkijan ja kerrotuissa tarinoissa tärkeässä asemassa olevan tuomarin työn toisiinsa. Näin syntyy suomalaista historiankirjoitusta parhaimmillaan.  Vilkuna on laatinut kirjaan myös taustoituksen kerrottuihin tapauksiin ja 1600-luvun elämänmenoon yleisemminkin. Kirjan epilogissa hän lisäksi esittelee tutkimusmetodinsa, jonka voi odottaa  herättävän kiihkeääkin keskustelua siitä, miten historiaa on kirjoitettava ja miten  menneisyyttä ymmärrettävä.
Kirjan tarinat, ”Tervasta piesty”, ”Kaksintaistelu”, ”Paimenpoika” ja ”Vieras mieli”, sopivat erinomaisesti pimenevien syysiltojen  lukunautinnoksi. Historiankirjoituksen uutena kotimaisena perusteoksena Neljä ruumista tenhoaa kuitenkin paljon pidempäänkin.
Lisätietoa:
- Teos - Kustaa H. J. Vilkuna.