Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kesä ja syksy 2008
Kevät 2008
- Vuosi 2008  Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet


Tornion kaupunginkirjasto  DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

 


Bazar


Meltzer, Brad: Kohtalon kirja.
Alkuteos: The book of fate, 2006. Suom. Heikki Karjalainen.
Bazar 2008.
ISBN 978-952-5635-36-2 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Trilleri Yhdysvaltain presidenttipelistä, vallanjanosta ja sen seurauksista. Wes Holloway, Valkoisen talon nuori työntekijä, seuraa avuttomana vierestä, kun Yhdysvaltain presidentin Manningin ystävä ja avustaja Boyle saa surmansa presidenttiin kohdistuvassa murhaiskussa. Kahdeksan vuotta myöhemmin Wes on yhä ex-presidentti Manningin avustaja, ja eräällä valtiovierailulla Malesiassa Wes törmää haamuun menneisyydestä – hän näkee Boylen ilmielävänä… Näky piinaa häntä, ja hänen on pakko selvittää, mitä tuona järkyttävänä päivänä vuosia sitten todella tapahtui.Kuka tai ketkä olivat murhayrityksen takana? Miksi kuolleeksi luultu avustaja katosi maan alle? Salaako presidentin vaimo jotain? Wes tempautuu keskelle sekavaa vyyhtiä, jossa sekoittuvat vuosikymmenen takainen presidenttipeli, oudot väitteet vapaamuurareiden historiasta ja 200 vuotta vanha Thomas Jeffersonin laatima salakirjoitus.
Brad Meltzer teki Kohtalon kirjaa varten perusteellista tutkimustyötä ja sai apua Bill Clintonilta ja George Bush vanhemmalta. Kohtalon kirja nousi heti ilmestymisensä jälkeen New York Timesin bestsellerlistalle.
Brad Meltzer (s. 1970) on asianajaja ja monipuolinen kirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt tähän mennessä kuusi jännitysromaania, kolme sarjakuvakirjaa, useita novelleja ja artikkeleita. Brad Meltzer kasvoi Brooklynissä ja Miamissa. Hän opiskeli Michiganin yliopistossa ja Columbian oikeustieteellisessä. Meltzer asuu Floridassa asianajajavaimonsa kanssa.
Melzeriltä on ilmestynyt aiemmin suomeksi Kymmenes tuomari (1998), Miljonäärit (2003) ja Nollapeli (2005). Kaikki kolme aiempaa ovat ilmestyneet WSOY:n kustantamana.
Lisätietoa:
- Brad Meltzer.

Fawer, Adam: Uhkapeliä.
Alkuteos: Improbable, 2005. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Bazar 2008.
ISBN 978-951-9107-86-8 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
David Caine kiertää vimmaisesti Manhattanin pokeriluolia ja pelaa yö toisensa jälkeen. Yksi ylittämätön avu erottaa hänet kuitenkin muista tusinapelaajista: hän osaa laskea todennäköisyyksiä ilmiömäisen nopeasti. Epäonnekseen Caine kärsii epilepsiasta, ja yhden vaikean kohtauksen aikana hän menettää kontrollin ja häviää kohtalokkaasti. Korjatakseen elämänsä pahimman virheen hän suostuu kokeilemaan lääkettä, jonka sivuvaikutukset ovat ennalta-arvaamattomia: hän alkaa nähdä menneisyyteen ja tulevaisuuteen ja pystyy ennustamaan tapahtumien seuraukset – sekä hyvät että pahat. Kun hänen erikoinen kykynsä paljastuu, alkaa hengenvaarallinen takaa-ajo, jossa Cainen kaksoisveljellä on tärkeä rooli…
Uhkapeliä on New Yorkissa syntyneen Adam Fawerin (s. 1970) eskoisromaani. Se sai kansainvälisen jännityskirjailijoiden palkinnon (International Thriller Writer's Award) parhaasta romaanista vuonna 2006. Kirjan käännösoikeudet on myyty 16 maahan.
Lisätietoa:
- Bazar - Adam Fawer.
- www.improbable.com.Blue Moon

Arnaldur Indriðason: Talvikaupunki.
Alkuteos: Vetrarborin, 2005. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-48-8 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Tammikuun viima lennättää lunta kuoliaaksi puukotetun kymmenvuotiaan pojan ylle vuokrakerrostalon pimeällä pihalla Reykjavikissa. Lapsen äiti on Thaimaasta, joten syntyy epäilyjä teon rasistisista motiiveista. Rikospoliisit Erlendur, Elínborg ja Sigurður Óli saavat ajatuksia herättävän tehtävän talvisessa kaupungissa, joka voi olla kova ja kylmä.
Viides suomennettu dekkari Arnaldurilta. Loistavia kaikki.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Booth, Stephen: Henkäys vain.
Alkuteos: One last breath, 2004. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-47-1 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Peak District -sarjan viidennessä osassa kaivaudutaan syvälle monessa mielessä. Mansell Quinn vapautuu vankilasta kärsittyään murhasta maksimirangaistuksen. Quinn katoaa, hänen vankilavuosien aikana etääntynyt perheensä ja entinen lähipiirinsä huomaavat olevansa vaarassa. Stephen Boothin aiemmista kirjoista tuttu eriparinen kaksikko, konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry, tutkivat tapausta, ja puolentoista vuosikymmenen takaisen aluperäisen jutun papereihin tutustuva Cooper havaitsee voivansa itsekin olla Quinnin listalla. Mutta oliko ja onko Quinn todella syyllinen? Ja missä hän piileksii? Ehkä valtavassa luolastossa, joka ulottuu syvälle vuoren uumeniin ja jonka menneisyydestä paikkakunnalla elää karmivia tarinoita.
Boothilta Peak District -sarjan viides teos. Aivan loistavia kirjoja.
Stephen Booht DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Kuolleita sieluja.
Alkuteos: Dead souls, 1999. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-50-1 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
TV-sarja Rebus antoi uudet kasvot Edinburghin rikospoliisin komisario John Rebusille. Kuolleita sieluja käynnistyy, kun Rebus havaitsee tutun pedofiilin ja ryntää jahtiin, joka saattaa vaikeuksiin niin jahdattavan kuin Rebusin itsensä. Oikeudenkäynti kahta pedofiiliä vastaan on käynnissä, muuan komisario on heittäytynyt kalliolta, Rebus auttaa nuoruudenystäviä, joiden poika on kadonnut. Ja kaiken päälle: Edinburghiin palaa Yhdysvalloissa vapautettu sarjamurhaaja, joka ottaa Rebusin silmätikukseen. Mutta liittyvätkö nämä asiat mitenkään toisiinsa? Jälleen Ian Rankin kieputtaa rikostapauksia ja John Rebusin elämää tavalla, joka vie mukanaan.
Yhdeksäs suomennos Rankinilta. Upea tuotanto Rankinilla ja onneksi saadaan lisää suomennoksia.
Kiitos Blue Moon.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Savua ja tulta.
Alkuteos: Playing with fire, 2004. Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-51-8 (sid.) 29 e.
Viides suomennos Peter Robinsonilta. Kaikki loistavia kirjoja.
Huom!  Robinsonin kirja ilmestyy vasta keväällä 2009.
Peter Robinson DekkariNetissä.

Westerberg, Sven: Lieskoja yössä.
Alkuteos: Andras väg har rastpaltser i solen, 2003. Suom. Laura Jänisniemi.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-49-5 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Rutiinijuttu oikeuspsykiatri Hanna Skogholmille. Mielisairas englantilainen on tappanut Göteborgin lähellä asuvan maanmiehensä. Mutta keskustelut tappajan kanssa ja vanhat paperit avaavat pelottavia näkymiä vuosikymmenten takaiseen historiaan. Mitä tappaja on nähnyt ja kuullut nuorena Afrikassa? Mikä uhri on ollut miehiään? Toisaalla tiedustelupalvelusta eläkkeellä oleva Lennart Brask saa vaivihkaa toimeksiannon kaivella menneitä. Mitä tapahtui Pohjois-Rhodesiassa syksyllä 1961, ja saammeko koskaan tietää totuutta.
Viides suomennos Westerbergilta. Westerbergin kirjat ovat ruotsalaista huippua.
Sven Westerberg DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia


Arnaldur Indriðason: Ääni kuin enkelin.
Alkuteos: Röddin, 2003. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2008.
ISBN 952-5410-45-7 (nid.) 9 e. Ilm. ?/2006.
Uusi painos.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Booth, Stephen: Ei metsää puilta.
Alkuteos: Blind to the Bones, 2003. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2008.
ISBN 952-5410-46-4 (nid.) 10 e. Ilm. ?/2008.
Stephen Booht DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Musta kirja.
Alkuteos:The Black Book, 1993. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2008.
ISBN 952-5410-44-0 (nid.) 10? e. Ilm. ?/2008.
Ian Rankin DekkariNetissä.

 


 

Gummerus

 

Kotimaiset

Paasilinna, Mauri: Kylmän sodan kauppamiehet.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7801-1 (sid.) 32,90 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Vakoilujännäri vaaran vuosien Suomesta
1950-luvun taitteessa Suomi on kylmän sodan näyttämöä. Länsivaltojen agentit toimivat uutterasti Helsingissä ja virittelevät verkostoaan muuallekin maahan. NATO, Norjan tiedustelupalvelu ja CIA pestaavat suomalaisia vakoilutoimintaan mukaan.
Uskaliaita miehiä tarvitaan tiedustelijoiksi Neuvostoliiton rajan tuolle puolen. Kun viikon reissusta palkkioksi luvataan miljoona markkaa, entiset kaukopartiomiehet Taneli Törmänen ja Pentti Peura lähtevät syksyiselle retkelle rautaesiripun taakse.
Mutta kuka oikein on porukan kolmas lähtijä, joka väittää olevansa virolainen heimosoturi Lennart Tamme? Kovin on herran oloinen, liian siloposkinen Vienan Karjalan ja Murmanskin korpiin. Lihaksia tällä kyllä on, mutta taitavat olla punnuksilla hankittuja.

Tiedusteluryhmä suuntaa kohti Kantalahtea ja Alakurttiin rakennettavaa uutta sotilastukikohtaa. Partiolla on edessä vaarallisempi tehtävä kuin kukaan heistä osaa aavistaa.
Historiallisesti tosipohjainen romaani Kylmän sodan kauppamiehet tarjoaa kihelmöivää jännitystä ja siekailematonta toimintaa.
Mielenkiintoiselta vaikuttaa..
Lisätietoa:
- Gummerus - Mauri Paasilinna.


Sipilä, Jarkko: Seinää vasten.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7810-3 (sid.) 32 e. Ilm. 5/2008. Kansikuva.
Ataripoliisi Suhonen astuu harmaalle vyöhykkeelle
Asumaton talo Pohjois-Helsingissä, autotallin lattialla tuntematon ruumis. Komisario Takamäen murharyhmä saa käsiinsä tapauksen, joka vaikuttaa ammattirikollisten keskinäiseltä välienselvittelyltä.
Takamäen luottopoliisi Suhonen soluttautuu alamaailmaan ja muuntautuu Suikkaseksi, aliakseksi, joka tunnetaan jo kulmakuppiloissa. Tämä Suikkanen on lahtelainen gangsteri, kouluja käymätön toiminnan mies, joka ei turhia kysele vaan ottaa vastaan keikan kuin keikan, kunhan tarpeeksi maksetaan. Työnantajana hämäräkeikoilla toimii kylmäverinen väkivaltarikollinen, ”Mörkö” Kylmäkoski, joka kamppailee perhevelvollisuuksien ja työvaatimusten ristipaineessa. Suhonen pääsee askel askelelta lähemmäs rikollisketjun ylintä porrasta, jopa niin lähelle, että silmukka kiristyy hänen omalla kaulallaan.
Seinää vasten on rikoskirjallisuuden hyytävä taidonnäyte. Jarkko Sipilä tavoittaa realistisissa rikosromaaneissaan yksityiskohtaisen karusti poliisin työn arjen. Seinää vasten on komisario Takamäki -sarjan kahdeksas osa. Se kertoo kaunistelematonta tarinaa rikospoliisista, joka liikkuu epäilyttävillä poluilla ja joutuu työssään pohtimaan, missä menevät laillisuuden rajat.
Takamäki -sarjan kahdeksas osa. Sipilä kuuluu kotimaisen dekkarin ykkösryhmään.
Kirja ilmestyi elokuussa 2008 myös CD-äänikirjana.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Baldacci, David: Pelurit.
Alkuteos: The collectors,  2006. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7600-0 (sid.) 34 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Murharuletti Valkoisen talon varjossa. Poliittisella salamurhalla on vuosituhantiset perinteet. Nyt noita perinteitä vaalii CIA-mies Roger Seagraves. Hän ampuu kongressin puhemiehen Robert Bradleyn kesken juhlamenojen ja pakenee paikalta. Kameliklubin vanhat herrat Oliver Stone, Milton, Reuben ja Caleb sekaantuvat tietämättään tapaukseen tutkiessaan Calebille testamentattua harvinaisten kirjojen kokoelmaa. Testamentin on jättänyt Calebin pomo, kongressin kirjaston harvinaisten kirjojen osaston johtaja – ja Roger Seagravesin naapuri. Samaan aikaan Long Islandilla kaunis mutta kavala korttihuijari Annabelle Conroy valmistautuu putsaamaan ultrarikollisen kasinopomo Jerry Baggerin. Ei aikaakaan, kun Annabellen ja Kameliklubin polut risteävät, ja viisikko huomaa kamppailevansa sekä CIA:n että mafian salamurhaajia vastaan. Mutta kuka haluaa tappaa kenet?
11. suomennos Baldaccilta. Edellinen Kunnian vartijat ilmestyi syksyllä 2007.
David Baldacci DekkariNetissä .

Child, Lincoln: Uusi Atlantis.
Alkuteos: Deep storm, 2007. Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7449-5 (sid.) 34 e. Ilm. 5/2008. Kansikuva .
Pohjois-Atlantilla tapahtuu kummia. Syrjäisen öljynporauslautta Storm Kingin miehistö löytää syvältä merenpohjan alta rakennelman, joka ei ole luonnon muovaama. Vaikuttaa siltä, että Atlantiksen kadonnut manner on viimein löytynyt.
Kaksi vuotta myöhemmin entinen laivaston lääkäri Peter Crane lennätetään porauslautalle hoitamaan painetaudista kärsiviä sukeltajia. Tai niin hänelle uskotellaan. Cranen todellisia potilaita ovat yli kolmen kilometrin syvyyteen rakennetun jättimäisen merenalaisen tutkimuslaitoksen työntekijät. Heidän tehtävänään on porautua merenpohjan läpi maan uumeniin ja selvittää oudon sähköisen signaalin alkuperä.
Crane tajuaa pian, että henkilökunnan alati pahenevat psykoottiset kohtaukset eivät johdu sukeltajantaudista. Eikö kaivutyöt kannattaisi keskeyttää, kunnes signaalin alkulähteestä tiedetään enemmän? Tarujen Atlantis alkaa paljastua paljon vaarallisemmaksi paikaksi kuin ihmiskunta on konsanaan uskaltanut kuvitellakaan.
Lincoln Child (s.1957) on amerikkalainen kirjailija. Childin yhdessä Douglas Prestonin kirjoittamat agentti Pendergast -jännärit ovat olleet maailmanlaajuisia bestsellereitä. Yhdysvalloissa 2007 julkaistu Uusi Atlantis nosti Childin modernien jännityskirjailijoiden kärkikaartiin. New Jerseyssä asuva Child harrastaa muun muassa tietokonenörtteilyä, banjon soittoa ja arkeologiaa.
Lincoln Childilta on ilmestynyt 1999 Otavan kustantamana yhdessä Douglas Prestonin kanssa jännäri Kirottu kuilu.
Lisätietos:
- www.lincolnchild.com.
- Douglas Preston and Lincoln Child - The Official Web Site.
- Wikipedia - Lincoln Child.

Connelly, Michael: Musta kaupunki.
Alkuteos: The overlook, 2007. Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7723-6 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Pirullista peliä enkelten kaupungissa
Kuka on tilannut fyysikko Stanley Kentin teloitustyylisen murhan? Etsivä Harry Bosch ehtii tuskin muotoilla näitä kysymyksiä, kun FBI on jo kampeamassa Los Angelesin poliisia pois tapauksen kimpusta. Kansallisen turvallisuuden nimissä.
Salailuyritykset saavat Boschin pureutumaan tapaukseen tavallistakin sinnikkäämmin. Ja on Boschilla henkilökohtaisempikin syy: FBI:n koppavaa tutkimusryhmää johtaa hänen entinen heilansa Rachel Walling.
Johtolangat viittaavat siihen, että Kentin kuolemalla ja paikallisesta sairaalasta kadonneella radioaktiivisella cesiumilla on jokin yhteys. Millaiseen aamuun enkelten kaupunki herää, riippuu Harry Boschin ja hänen keltanokkaparinsa Iggy Ferrasin onnesta ja sitkeydestä.
Uusi Harry Bosch -dekkari ja kolmastoista suomennos Connellyltä. Erinomaisia kirjoja.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Romahdus.
Alkuteos: Critical, 2007. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7724-3 (sid.) 31 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Sairaala, johon et halua joutua...  Angela Dawsonin tarkkaan rakennettu maailma alkaa luhistua. Ärhäkkä sairaalabakteeri leviää hänen johtamansa firman, Angels Healthcaren, yksityissairaaloissa ja tappaa rutiinitoimenpiteisiin tulleita, aiemmin täysin terveitä potilaita. Angels Healthcare on pörssiin listautumisen kynnyksellä, ja tulenarka tilanne on pakko salata. Rahoitusongelmien kanssa kamppailevalla yhtiöllä ei todellakaan ole varaa skandaaliin.  Angelan ahdinkoa syventää terävä kuolinsyytutkija Laurie Montgomery. Laurie ei malta pysytellä omalla reviirillään ruumiinavauspöytien äärellä, sillä tässä infektiokuolemien sarjassa on hänen mielestään jotain todella outoa. Ei aikaakaan, kun Laurie tietämättään päätyy kuolinsyiden lisäksi selvittämään hämärien yritysvehkeilyjen vyyhtiä. Vyyhtiä, joka uhkaa lopulta myös hänen aviomiehensä Jack Stapletonin henkeä. Kun taustalta vielä paljastuu yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, alkaa olla selvää, että tässä operaatiossa on kyse jonkun muun kuin potilaan parhaasta.
Robin Cook DekkariNetissä.

Faulks, Sebastian: Piru perii omansa.
Alkuteos: Devil may care. 2008. Suom. Ilkka Terho.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7757-1 (sid.) 31 e. Ilm. 5/2008. Kansikuva.
Uusi Bond-seikkailu.
James Bondin luojan, Ian Flemingin satavuotissyntymäpäivää juhlistetaan ympäri maailman 28.5.2008. Juhlapäivän kunniaksi julkaistaan tismalleen samaan aikaan yli 20 maassa uusi Bond-seikkailu, Piru perii omansa (Gummerus). Arvostettu brittikirjailija Sebastian Faulks on kirjoittanut romaanin Flemingin hengessä. Fleming kirjoitti ensimmäisen teoksensa Casino Royale vuonna 1952 - ja esitteli James Bondin koko maailmalle. Seuraavien kahdentoista vuoden aikana Fleming julkaisi joka vuosi romaanin, jossa tämä aikakauden kuuluisin vakoilija esiintyy. Daniel Craigin tähdittämä uusi James Bond -elokuva ilmestyy marraskuussa 2008. Elokuva jatkaa Casino Royalen tarinaa.
Piru perii omansa on klassinen Bond-seikkailu. Se sijoittuu kylmän sodan ja Beatles-hysterian kuumimpiin vuosiin ja eksoottisiin maailmankolkkiin. Kirjan tapahtumat jatkavat siitä, mihin Flemingin Bond-seikkailut jäivät. 007 on ainut mies, joka pystyy pelastamaan länsimaailman järjestäytyneen rikollisuuden ja kommunismin kaksoiskiroukselta.
Flemingin perikunta kutsui Sebastian Faulksin kirjoittamaan juhlavuoden kunniaksi julkaistavan romaanin.
Brittiläinen Sebastian Faulks työskenteli toimittajana ennen kuin ryhtyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi 1991. Häneltä on julkaistu kymmenen kirjaa ja hänet valittiin vuoden 1993 brittiläiseksi kirjailijaksi roaanistaan Birdsong (suom. Mustarastas laulaa).
Lisätietoa juhlavuodesta ja Sebastian Faulksista:
- www.ianflemingcentenary.com/
- Wikipedia - Sebastian Faulks.
- Devil May Care By Sebastian Faulks.

Grafton, Sue: T niin kuin tappaja.
Alkuteos: T is for trespass, 2007. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7666-6 (sid.) 30,00 e. Ilm. 5/2008. Kansikuva
Solana Rojas on saanut elämässä kehnot kortit. Jo pienestä pitäen hän on oppinut luovimaan kameleonttina halveksimiensa ihmisten joukossa. 52-vuotiaana Solana päättää, että on aika jättää mennyt taakse. Hän ottaa nyt elämältä sen, mikä hänelle kuuluu – syöpäsairaalta naiselta varastamansa identiteetin turvin.
Samalla kun Solana järjestelee uutta elämäänsä, yksityisetsivä Kinsey Millhone tutkii vakuutuspetostapausta ja toimittaa haasteita perille. Kinseyn rutiineihin tulee keskeytys, kun naapurissa asuva yksinäinen vanhus loukkaa itsensä. Koska tämän sukulaisista ei ole auttamaan, joutuu Kinsey tahtomattaan sotkeutumaan äreän naapurinsa asioihin. Miehelle päätetään pestata kotisairaanhoitaja, ja vihdoin löytyy sopivanoloinen hakija: lähihoitaja nimeltä Solana Rojas. Hyytävässä dekkarissaan Sue Grafton pistää Kinsey Millhonelle kovan vastuksen: heikkoja kaltoin kohtelevan, häikäilemättömän sosiopaatin. Lukija kulkee muutaman askelen Kinseyä edellä, aavistellen maailman näennäisen rauhallisen ulkokuoren vääjäämätöntä romuttumista. Tajuaako Kinsey ajoissa, mitä on tapahtumassa?
Upeata, että aakkossarja jatkuu....
Sue Grafton DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Tappotanner.
Alkuteos: The killing ground, 2007. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7724-3 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2008.  Kansikuva.
Jumalan vasara iskee kovaa ja korkealta
Voiko normaali turvatarkastus Heathrow’n lentokentällä käynnistää sodan? Kyllä voi, jos turvatarkastaja on erikoisagentti Sean Dillon ja tarkastettavan 13-vuotias tytär on menossa Irakissa pakkoavioliittoon Jumalan vasara -nimisen terroristin kanssa.
Dillon näkee tilaisuuden auttaa epätoivoista isää ja maksaa samalla takaisin vanhoja kalavelkoja – korkojen kera.
Vähänpä Dillon aavistaa, millaiseen kansainvälisen juonittelun ja terrorismin käärmeenpesään hän on puoliautomaattiaseensa tökännyt. Monta miestä on lakoava tappotantereelle ennen kuin Dillon pääsee seisomaan vastatusten Jumalan vasaran kanssa. Olettaen tietenkin, että hän itse selviää hengissä räjähdysten ja luotien rajumyrskystä.
30. suomennos Jack Higginsiltä. 
Lisätietoa:
- Gummerus - Jack Higgins.
- Wikipedia - Jack Higgins .
- The Unofficial Jack Higgins Homepage .

Holt, Anne: 1222.
Alkuteos: 1222, 2007. Suom. Sanna Manninen.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7725-0 (sid.) 33 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Kymmenen pientä neekeripoikaa lumimyrskyssä
Norjan historian rajuin lumimyrsky suistaa matkustajajunan raiteiltaan syrjäisessä tunturinkolkassa. Henkiinjääneet hakevat suojaa läheisestä tunturihotellista, joka on suljettu talveksi. Aamun valjetessa yksi matkalaisista, julkkispappi Cato Hammer, löydetään kuristettuna. Henkiinjääneideen sekalaisessa seurakunnassa lymyää tappaja.
Eläköitynyt – ja katkeroitunut – oslolaispoliisi Hanne Wilhelmsen joutuu tahtomattaan tutkimaan tapausta. Onhan hän matkustajista ainoa, joka voi kutsua itseään esivallan edustajaksi.
Mutta ei aikaakaan kun tappaja iskee uudestaan. Ja uudestaan. Ennen kuin Wilhemsen pystyy vastaamaan kysymykseen Kuka?, hänen on ratkaistava paljon kinkkisempi arvoitus: Miksi?
Liittyvätkö näennäisesti täysin irralliset surmatyöt junassa olleeseen panssaroituun vaunuun, johon kenelläkään ei ole avainta?
1222 on tuore, ovela ja särmikäs kunnianosoitus klassiselle rikosromaanille á la Agatha Christie.
Uusi Hanne Wilhelmsen -dekkari. 11. suomennos Anne Holtilta.
Anne Holt DekkariNetissä.

Lindqvist, John Ajvide: Ystävät hämärän jälkeen.
Alkuteos: Låt den rätte komma in, 2004. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7607-9 (sid.) 33 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Oskar on 12-vuotias nörtti, joka pakenee koulukiusaajiaan ja neuroottista äitiään herkullisen väkivaltaisiin kostofantasioihin. Oskarin päiväunet näyttävät käyvän toteen, kun Blackebergin lähiön takaisesta metsästä löytyy teinipojan ruumis, joka on imetty kuiviin verestä. Murhatapaus kuitenkin haihtuu Oskarin mielestä, kun naapurirappuun muuttaa Eli-niminen tyttö. Eli vaikuttaa oudolta ellei peräti sairaalta: hän näyttäytyy vain iltaisin, tuoksuu härskiltä voilta eikä suostu syömään edes irtokarkkeja. Oskarin vilkkaassa mielikuvituksessa alkaa hahmottua mahdoton ajatus: entä jos hänen uusi ystävänsä ei olekaan ihminen vaan… jotain muuta?
Ystävät hämärän jälkeen on täysiverinen kauhutarina sankareineen, roistoineen ja kellarissa lymyilevine hirviöineen. Se on myös rakkaustarina, kasvukertomus, koskettava kuvaus erään lapsuuden lopusta Blackebergin lähiössä Tukholmassa vuonna 1981.
Ystävät hämärän jälkeen oli vuoden 2004 myydyimpiä esikoisromaaneja Ruotsissa, ja se valittiin Norjassa vuoden 2005 merkittävimmäksi romaaniksi.
Romaanin elokuvasovitus, jonka Ajvide Lindqvist itse käsikirjoitti, voitti Göteborgin elokuvafestivaalien pääpalkinnon 2008. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa Espoo Ciné -festivaaleilla elokuussa.
Jälleen uusi ruotsalainen kirjoittaja. Jäädään odottamaan suurella mielenkiinnolla.
John Ajvide Lindqvistille myönnettiin tänä vuonna Ruotsin arvostetuimpiin kirjallisuuspalkintoihin kuuluva Selma Lagerlöf -palkinto. Lindqvist saapuu Suomeen julkistamaan esikoisromaaniaan.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 22.8.2008.  Esa Mäkinen ja Ahlroth.
- Lisätietoa vierailusta: Gummerus 13.8.2008.
- Gummerus - John Ajvide Lindqvist.
- Wikipedia - John Ajvide Lindqvist.

Rendell, Ruth: Veden lumo.
Alkuteos: The water's lovely, 2006. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7726-7 (sid.) 33 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Kun totuus pulpahtaa pintaan.  Sealandin siskokset Ismay ja Heather ovat läheisiä toisilleen, ovat aina olleet. He tukevat toisiaan eivätkä koskaan puhu siitä, mitä yhdeksän vuotta sitten tapahtui.
Lapsuudenkoti on yhä heidän tukensa ja turvansa, vaikka tytöt ovat nyt aikuisia. Kaunis Ismay palvoo rikasta julkkismiestään. Hiljainen Heather on löytänyt ikäisensä sulhasen vanhusten palvelutalosta, jossa hän toimii keittäjänä.
Ulkoa Sealandien talo aivan entisellään. Sisältä kaikki on muuttunut yhdellä iskulla. Alakertaan on rakennettu omat huoneistot molemmille siskoksille. Yläkertaa asuttaa tyttöjen äiti, joka on järkkynyt mieleltään: hän istuu korva kiinni radiossa ja kuuntelee eetteristä saamiaan salaisia sanomia. Potilasta hoitaa äidin sisar, joka hänkin asuu talossa.
Entinen kylpyhuone, se josta isäpuoli löydettiin hukkuneena, on hävinnyt taivaan tuuliin…
Hienoa, että saadaan Rendelliltä taas uusi dekkari. Loistava kirjoittaja.
Ruth Rendell DekkariNetissä.

Vargas, Fred: Ikimetsän sydän.
Alkuteos: Dans les bois éternels, 2006. Suom. Sampsa Voutilainen.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7512-6 (sid.) 31 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Hämmentynyt Adamsberg palaa lomalta Pariisiin: hänestä on tullut pienen poikavauvan isä, mutta suhde rakastettuun on jälleen kerran katkolla. Vanha talonrotisko, jonka komisario on ostanut perheelleen kaupungin laidalta, tuntuu surullisen tyhjältä.
Tunteet kuohuvat murharyhmässäkin. Huumepoliisi yrittää omia itselleen kiinnostavan jutun. Närästystä herättää myös Adamsbergin uusi ylikonstaapeli, herkkä mies, joka haluaa ilmaista mielipiteensä runomitassa. Se on nimittäin sukuvika. Kaiken lisäksi tulokas ymmärtää täydellisesti esimiehensä sumeaa logiikkaa. Mustasukkainen Danglard ei voi käsittää, miten tämä mullistava vahdinvaihto on päässyt tapahtumaan.
Kohta konstaapelit jo mittelevät voimiaan keskenään eivätkä huomaa, että sarjamurhaaja vaanii seuraavaa uhriaan. Hän tarvitsee vielä yhden neitsyen hengen juomaan, joka takaa hänelle ikuisen elämän.
Neljäs Adamsberg -dekkarisuomennos Vargasilta ja kuudes suomennos yhteensä. Hienoja kirjoja kaikkia.
Vargas sai Suomen dekkariseuran Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan vuonna 2008.
Fred Vargas DekkariNetissä.

Äänikirjat

Sipilä, Jarkko: Seinää vasten.
Lukija Veikko Honkanen.
6 CD-äänilevyä.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7792-2 39 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Kirja ilmestyi kesäkuussa 2008.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.
 

 

Johnny Kniga

Fossum, Karin: Toisenlainen rakkaus.
Alkuteos: Den som elsker noe annet, 2007. Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2008.
ISBN 978-951-0-34088-2 (sid.) 32 e . Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Reinhardt ja Kristine Ris ovat lähteneet tavanmukaiselle metsäkävelylleen. On sunnuntai, 4. syyskuuta, ja päivä on kaunis. Heitä vastaan kävelee erikoisen näköinen mies, joka vaikuttaa kenties säikähtäneeltä. Kävelytyylikin on outo, on aivan kuin hän ontuisi. Eikä metsässä yleensä liiku muita kuin Reinhardt ja Kristine.
Kävelyllään pariskunta löytää jotain pientä, hentoa ja hyvin kuolutta: hyväksikäytetyn pikkupojan ruumiin.
Pariskunnan ja koko paikkakunnan elämänmeno muuttuu kerralla.
Tilannetta ei yhtään helpota se, että jopa komisario Konrad Sejer ja hänen työparinsa Jacob Skarre tuntuvat olevan enemmän eksyksissä kuin jäljillä. Sitten katoaa toinen pikkupoika jäljettömiin...
Karin Fossum hallitsee psykologisen kuvauksen ja luo mestarillisen jännitteen – jälleen kerran.
Uusi Konrad Sejer -dekkari. Upeita kirjoja koko sarja.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Henriksen, Levi: Lunta sataa lumen päälle joka on jo satanut.
Alkuteos: Snø vil falle over snø som har falt. Suom, 2004. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2008.
ISBN 978-951-0-31943-0 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008.  Kansikuva .
Ensimmäinen suomennos.
Dan Kaspersen on juuri vapautunut vankilasta.. Hänet tuomittiin huumausaineiden salakuljetuksesta.
Hänen veljensä on tehnyt itsemurhan. Vanhemmat ovat kuolleet aiemmin. Kaspersen aikoo myydä kotitalonsa ja muuttaa Tanskaan. Myyntiaikeisiin tulee mutkia, kun rikollinen menneisyys ei jätä rauhaan. Pienellä paikkakunnalla ei voi pakoilla sen enempää vanhoja rikostovereita kuin virkavaltaakaan. Kuvaan astuu myös viehättävä nainen, ja rakkauden mahdollisuus.
Oliko veljen kuolema sittenkään itsemurha?
Lunta sataa lumen päälle joka on jo satanut kiihdyttää vauhtinsa trillerimäisille kierroksille hukkaamatta hiutalettakaan kirjallisista ansioistaan.
Lisätietoa: Wikipedia - Levi Henriksen.
Artikkeleita ym.:
- Oksanen, Jaana: Veljesrakkautta ja suomalaismetsien mystiikkaa. Pohjolan Sanomat (STT) 5.10.2008.

 

Nesbø,Jo: Lumiukko.
Alkuteos: Snømannen, 2007. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2008.
ISBN: 978-951-0-33769-1 (sid.) Ilm. 6/2008. Kansikuva .
Kun ensilumi sataa Osloon, Birte Becker katoaa. Beckerin perheen talon pihalla on lumiukko, joka tuijottaa suoraan keittiön ikkunaan. Lumiukolle ilmestyy Birte-rouvan kaulahuivi.
Harry Hole on saanut oudon kirjeen, jonka on allekirjoittanut Lumiukko. Lumiukoksi ruvetaan kutsumaan miestä, jota etsitään. Sillä ainakin Sylvia Ottersen on tämän Lumiukon uhri.
Holella on uusi apulainen, Katrine Bratt. Bratt on työlleen omistautuva, ja hän jahtaa Lumiukkoa oudonkin kiihkeästi.
Bratt on tullut Holen osastolle Bergenin siveelisyyspoliisista. Käy ilmi, että vuosia sitten Bergenissä on murhattu kaksi naista ja asiaa tutkinut poliisi on kadonnut. Poliisia pidetään jopa syyllisenä naisten murhiin.
Toiselta rikospaikalta löytyi aikanaan lumiukko.
Hole, Bratt ja skeptinen Magnus Skarre jahtaavat sarjamurhaajaa, johon kaikki eivät edes usko. Ehkä olisi syytä...
Kuudes suomennettu Harry Hole -dekkari tulossa. Loistavaa. Tätä odotetaan malttamattomana.
Huom! WSOY - Uutiset. Nesbøltä jättilahjoitus hyväntekeväisyyteen.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Thompson, Jim: Jerusalemin veri.
Alkuteos: Green line, 2008. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2008.
ISBN 978-951-1-34111-7 (sid.)    Kansikuva.
Esikoisteos.
Jerusalemin veri on nopeatempoinen ja taitavasti rakennettu poliittinen trilleri, joka tapahtuu kristityn, juutalaisen ja islamilaisen maailman pyhässä kaupungissa.
Kristitty palkkasotilas Léon de Payen tappaa Mossadin laskuun palestiinalaisia itsemurhapommittajia ennen kuin nämä ehtivät iskeä Jerusalemin kaduilla. De Payen saa vihiä kristittyjen uskonkiihkoilijoiden järjestöstä, La Milice du Christistä, jonka jäsenet suunnittelevat räjäyttävänsä Temppelivuoren, kun tuhannet juutalaiset ja muslimit ovat juhlapyhiensä vuoksi paikalla. Jos suunnitelma onnistuu, joukkomurha ajaa juutalaiset ja arabit ennennäkemättömään vihan kierteeseen.
Moraalista jaakopinpainia työnsä oikeutuksesta käyvä de Payen yrittää estää Temppelivuoren tuhon, mutta niin poliittisten, uskonnollisten kuin henkilökohtaistenkin intressiensä ajamat juutalais- ja arabijohtajat tekevät hänen yrityksestään vaikean. Panoksena on de Payenin ja koko Lähi-idän tulevaisuus.
Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Jerusalemin veri on hänen esikoisteoksensa.
Jim Thompson DekkariNetissä.Karisto


Kotimaiset

Jokinen, Seppo: Kuka sellaista tekisi.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5000-1 (sid.) 33,50 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Ketäpä sellainen tapaus kiinnostaisi, että vilkkaan pyörätien kupeessa makaa joku rappioalkoholisti – vaikka tämä makaisi siinä tuntikausia. Vasta sitten kutsutaan poliisi, ja vasta sitten selviää, että mies on kuollut.
Mutta komisario Koskinen saa huomata, että tapahtuma ei siltikään monia hetkauta. Poliisit ovat nähneet aivan liian monta vastaavaa tapausta, eikä sekään ketään kummastuta, että mies saa pian kohtalotoverin. Vainajien elimistö on alkoholin runtelema, muttei niin pahasti, että kuolema olisi vielä kolkuttanut ovelle. Ovatko uhrit silti vain uusia satunnaislukuja viinakuolemien tilastoihin? Koskinen on pian hyytävän varma asiastaan: joku on ryhtynyt ottamaan Hervannan rappioalkoholisteja hengiltä. Ja komisario voi vain kysellä itseltään, kuka sellaista tekisi.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Beckett, Simon: Kuoleman anatomia.
Alkuteos: The chemistry of death, 2006. Suom. Kimmo Lilja.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5008-7 (sid.) 35,00 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Kolme vuotta sitten oikeuslääketieteen huippuasiantuntija David Hunter hylkäsi entisen elämänsä kohdattuaan suuren tragedian. Nyt hän elelee maalaislääkärinä pienessä Manhamin kylässä valmiina jättämään menneisyytensä lopullisesti taakseen…
Kunnes Sally Palmerin pahoin runneltu ruumis löytyy.
Paikallispoliisi tarvitsee Hunterin erikoisosaamista, mutta tämä tekee parhaansa ettei joutuisi vedetyksi tutkimuksiin. Kun toinen nainen katoaa, pieni yhteisö joutuu pelon ja epäluulon valtaan ja syyttävä sormi osoittaa myös Hunteria. Enää ei voi piiloutua…
Kuoleman anatomia on brittiläiseksi Patricia Cornwelliksi nimetty Simon Beckettin ensimmäinen psykologinen trilleri. Kirja on maailmanlaajuinen myyntimenestys, ja sen käännösoikeudet on myyty 18:aan maahan.
Simon Beckett on freelance-toimittaja, joka kirjoittaa mm. Timesiin, Observeriin, Independentiin ja muihin englantilaisiin sanomalehtiin. Ennen kirjailijanuraansa hän on työskennellyt myös opettajana ja remonttimiehenä. Esikoisromaaniinsa Kuoleman anatomia hän sai innoituksen kirjoittaessaan lehtiartikkelia oikeuslääketieteestä. Simon Beckett asuu Sheffieldissä, Englannissa.
Lisätietos:
Simon Beckett DekkariNetissä.
- Karisto: Simon Beckett.
- www.simonbeckett.com.

Cleeves, Ann: Valoisat illat.
Alkuteos: White nights, 2008. Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5009-4 (sid.) 33,50 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Shetlandinsaarilla eletään keskikesää – yöttömien öiden aikaa, jolloin aurinko ei laske ja linnut laulavat keskiyölläkin. Kuulaassa yössä kulkee myös murhaaja, jota komisario Jimmy Perez jäljittää…
Komisarion uusin juttu käynnistyy taiteilija Bella Sinclairin näyttelyn avajaisissa, jotka keskeytyvät ikävästi, kun muuan vieraista saa hysteerisen kohtauksen. Kukaan ei tunne itkevää miestä, joka kärsii muistinmenetyksestä eikä tiedä edes nimeään. Seuraavana aamuna samainen mies löytyy kuolleena, klovnin naamio kasvoillaan.
Komisario Jimmy Perez aavistaa, että kuolema on kytköksissä saareen ja saarelaisiin, vaikka kukaan ei myönnäkään tunteneensa vainajaa. Komisarion aavistus vain vahvistuu, kun Bella Sinclairin lähipiirissä tapahtuu vielä toinen surmatyö, jota sitäkin Perez alkaa selvittää.
Valoisat illat on jo toinen suomennettu dekkari komisario Jimmy Perezin tutkimuksista. Ensimmäinen Perezistä kertova teos, Musta kuin yö, palkittiin Englannissa vuoden parhaana rikosromaanina. Neliosaiseksi kasvavasta, Shetlandinsaarille sijoittuvasta rikosromaanisarjasta tuli heti ensimmäisen osan myötä Ann Cleevesin kansainvälinen läpimurto.
Ensimmäinen suomennos Musta kuin yö ilmestyi kariston kustantamana syksyllä 2007 ja jäi aivan liian vähälle huomiolle täällä Suomessa. Ruotsissa kirja oli Martin Beck -palkintoehdokkaana vuonna 2007. Suosittelen luettevaksi. Kirja oli erinomainen.
Ann Cleeves DekkariNetissä

Child, Lee: Tilinteko.
Alkuteos: Bad luck and trouble, 2007. Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5010-0 (sid.) 35 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Jack Reacherin vanha tiimi kokoontuu jälleen.
Jack Reacheria on mahdoton jäljittää – mutta joku tuntuu tietävän, miten etsiä. Hänen tililleen tupsahtaa 1030 dollarin summa, ja numerot kertovat vanhan sotilaspoliisin radiokoodin: aseveli tarvitsee apua.
Pian Reacher tapaa Los Angelesin lähiöviidakossa vanhan huippuyksikkönsä veteraanit, parhaista parhaat, kaikki jo asevoimien palveluksesta jättäytyneinä. Tai pikemminkin ne, jotka heistä ovat jäljellä. Yksi heistä on löytynyt aavikolta kuolleena ja ruhjottuna, mitä ilmeisimmin helikopterista pudotettuna. Kolme muuta on kateissa. Kaikki tietävät, että vanhoja kavereita ei jätetä – ja jos heidän auttamisensa on myöhäistä, heidän puolestaan täytyy kostaa.
Yhdeksäs suomennettu dekkari Lee Childiltä.
Lee Child DekkariNetissä.

Goodwin, Jason: Käärmekivi.
Alkuteos: The snake stone, 2007. Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5011-7 (sid.) 35,00 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Käärmekivi on Jason Goodwinin toinen historiallinen dekkari, jossa on päähenkilönä Janitsaaripuussa debytoinut eunukkietsivä Yashim Togalu.
Istanbul vuonna 1838: Sulttaani Mahmud II makaa kuolemaisillaan palatsissaan, ja huhut kiertävät kaupungilla. Bysantin kadonneita aarteita jäljittävä ranskalainen arkeologi saapuu odottamatta paikalle ja järkyttää kaupungin kreikkalaisen yhteisön rauhaa. Yashim Togalu, sulttaanin luottoeunukki, värvätään tekemään tutkimuksia. Mutta kun arkeologin silvottu ruumis löytyy Ranskan suurlähetystön ulkopuolelta, epäiltyjä onkin vain yksi: Yashim itse.
Kun ruumiita alkaa löytyä lisää, Yashim joutuu kilpajuoksuun aikaa vastaan paljastaakseen hämmästyttävän totuuden salaperäisestä järjestöstä, joka on omistautunut Bysantin keisarikunnan palauttamiseen. Silmukan kiristyessä kuvioihin sotkeentuu liuta erikoisia henkilöitä, kuten lordi Byronin lääkäri ja sulttaanin Länsi-Intiassa syntynyt äiti, validé.
Jason Goodwin vie lukijan terävä-älyisesti ja pettämättömän tyylikkäästi maailmaan, jossa panokset ovat korkeita, petoksen palkka on kuolema - ja lukijan nautinto suunnaton.
Käärmekivi on toinen historiallinen dekkari , jossa on päähenkilönä Janitsaaripuussa (ilm. suom. syksyllä 2006) debytoinut eunukkietsivä Yashim Togalu.
Jason Goodwinin Janitsaaripuu vuoden dekkari USA:ssa.
Lisätietoa: jasongoodwin.net.

Picoult, Jodi: Yhdeksäntoista minuuttia.
Alkuteos: Nineteen minutes, 2007. Suom. Tytti Träff.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-4964-7 (sid.) 35,00 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva .
Yhdeksässätoista minuutissa ehtii leikata nurmikon, värjätä hiukset tai viikata pyykit. Sterlingin pikkukaupungista ajaa Vermontin rajalle yhdeksäsässätoista minuutissa. Samassa ajassa voi pysäyttää maailman. Yhdeksässätoista minuutissa ehtii myös kostaa, ja juuri niin teini-ikäinen Peter Houghton päättää tehdä. Kukaan Sterlingissä ei tiedä miksi, mutta rajusti purkautuneen väkivallan jälkeen mikään ei ole entisellään.
Kaupunkilaisten elämä ja monimutkaiset ihmissuhteet paljastuvat vähän kerrassaan Peterin oikeudenkäynnin aikana. Kuka on syyllinen, kuka syytön? Miksi läheisimmätkään eivät nähneet lapsen hätää jo vuosia sitten?
Jodi Picoultin Yhdeksäntoista minuuttia on äärimmäisen jännittävä ja koskettava lukuromaani, joka ilmestyessään nousi suoraan USA:n myyntilistojen ykköseksi.
Toinen oikeussalidraama Jodi Picoultilta. Keväällä 2007 ilmestyi ensimmäinen suomennos Koruton totuus.
Lisätietoa: www.jodipicoult.com.

Uusia painoksia

Sandberg, Timo: Pahan morsian.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5046-9 (nid.) Ilm. 7/2008.
Toinen komisario Heittola -romaani pokkarina.
2. p.

Child, Lee: Vihollinen.
Alkuteos: The Enemy, 2004. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-5052-0 (nid.) 10,00 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
3. p.
1. p. ilmestyi syksyllä 2007.

Goodwin, Jason: Janitsaaripuu.
Alkuteos: The Janissary Tree, 2006. Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2008.
ISBN 951-23-5043-8 (nid.) 10,00 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva .
2. p.
1. p. ilm. syksyllä 2007.


Kustannus HD


Pajunen, Simo
: Jäppinen ja sala-ampuja.
Kustannus HD 2008.
ISBN 978-952-5556-45-2 Ilm. syksy 2008.  Kansikuva.
Ennen oli Saviseudun alavilla mailla hallanvaara, pohjosten tuulien tuoma, suurimpia uhkia. Mutta kun rautatie valmistui, myös uhkakuvat muuttuivat. Suuri kaupunki, Turku, hyvine sekä pahoine asioineen ja rikoksentekijöineen tuli lähemmäksi.
Vaikka suurin osa tämän rikosromaanin henkilöistä ja tapahtumista on fiktiota, kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta, konstaapeli Jäppinen, kuten myös monet muut oikeilla nimellään tarinassa esiintyvät, ovat totta. He ovat kerran vaikuttaneet Saviseudulla.
Tutuille paikoille, kirjoittajankin lapsuuden maisemiin, sijoittuvat tapahtumat kertovat 1930-luvusta, jolloin autot olivat harvinaisia Petäjoen tiellä, junat pysähtyivät jopa Piltolassa ja Turussa kulkivat vielä raitiovaunut.
Simo Pajunen on Loimaalla syntynyt, nykyisin Tampereella asuva sisätautilääkäri.
Simo Pajusen toinen dekkari. Esikoisdekkari Murha menneiltä ajoilta ilmestyi v. 2006 Oolin kustantamana. Kirja on 4. kirja Oolin Piikki-sarjassa. 

Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko: Mustat nuotit.
Kustannus-Mäkelä 2008.
ISBN 978-951-882-885-6 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Kaitalahden kartanon perinteiset kesäjuhlat saavat karmean huipennuksen: nuori, lahjakas säveltäjä löytyy surmattuna suihkulähteen reunalta. Yleisön joukossa seissyt komisario Varpu Ahava joutuu nopeasti siirtymään juhlatunnelmista työn pariin. Säveltäjä Mika Vehmaksen elämä on näyttänyt ulospäin täydelliseltä: nousukiidossa oleva ura, sopuisat perhesuhteet, ihastuttava morsian. Jokin tuntematon, pimeä puoli on kuitenkin täytynyt olla hänen elämässään. Liittyykö Vehmaksen murha vuotta aikaisemmin vain 17-vuotiaana itsemurhan tehneeseen harrastajasäveltäjä Hetaan?
Pirkko Arhipalta 40 vuodessa 30 dekkaria. Esikoisteos Murha on sydämen asia ilmestyi 40 vuotta sitten ja syksyllä 2008 ilmestyvä Mustat nuotit on hänen 30. dekkarinsa.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Katajamäki, Unto: Väärät valinnat.
Kustannus-Mäkelä 2008.
ISBN 978-951-882-887-0 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Hämäriä liiketoimia hoidellaan teollisuushalleissa kaupungin laidalla. Rekkakuski löydetään ammuttuna, ja halleille bileisiin mennyt abityttö katoaa. Mitä tekemistä kahden naapurikaupungin yhdistämisestä kiistelevillä päättäjillä on hallien tapahtumien kanssa? Sivistystoimenjohtaja Martti Piha uskaltautuu vaaralle alttiiksi jäljittäessään kadonnutta tyttöä. Unto Katajamäki palaa toisessa jännitysromaanissaan radanvarren kaupunkiin, jossa taistellaan rahasta ja asemasta likaisia keinoja kaihtamatta. Kunnalliselämää tunteva kirjailija kuvaa terävästi ihmisiä, joista monet joutuvat salailemaan menneisyyttään ja ajautuvat vääriin valintoihin valtataistelun ja perhekriisien pyörteissä.
Katajamäen toinen dekkari. Esikoisteos Petos ja paljastus ilmestyi 2007.

Lönnroth, Heleena: Raha ratkaisee.
Kustannus-Mäkelä 2008.
ISBN 978-951-882-886-3 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Pieni ystäväporukka lähtee Lappiin juhlimaan Jallen ja Pupin hääpäivää. Rikas ja omapäinen kauppaneuvos joutuu hengenvaaraan. Isännän vanhojen ystävien Hakkaraisen ja Valon eli Kaakonetsivien loma muuttuu suojelukeikaksi, mutta armottomassa pelissä ei vältytä uhreilta. ”Pösö” on menneisyydessään jättänyt taakseen pettyneitä liikekumppaneita, hyljättyjä naisia ja unohdettuja lapsia. Kostonhalu voi yltyä murhan-himoksi. Kirjailija näyttää kirkkaassa valossa, kuinka pahaa jälkeä voi syntyä, kun toisiaan yllyttävien ihmisten heikkoudet, vaikeudet ja pahantahtoisuus yhdistyvät vaaralliseksi sekoitukseksi. Vaihtoa ja värikkäitä henkilöitä riittää, ja tapahtumien näyttämö vaihtuu tiuhaan.
Lönnrothin 12. dekkari. Edellinen Kuoleman portti ilmestyi 2007.
Lisätietoa:
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Matintupa, Tuula T.: Piippo ja verhotut totuudet.
Kustannus-Mäkelä 2008.
ISBN 978-951-882-888-7 (sid.) 32 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Lepolinnan palvelukodin naapurissa sijaitsevassa Käenkulman asuntolassa majailee omalaatuinen yhteisö. Seniorikansalaisilla on kirjavia taustoja ja keskinäisiä jännitteitä. Käenkulmalle harjoittelijaksi saapunut opiskelijapoika Harto Mäkinen puolestaan on paossa oman elämänsä pimeitä hetkiä. Kun yksi asukas löytyy surmattuna, on rikosylikonstaapeli Aleksanteri Piipon joukkoineen astuttava remmiin. Kahdeksas Piippo-dekkari on vahvasti elämänmakuinen jännitysromaani. Tuula T. Matintuvan kerrontaa ryydittävät tuttuun tapaan pistämätön henkilökuvaus ja hersyvä huumori.
Kahdeksas Piippo -dekkari Matintuvalta.
Lisätietoa:
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Tuula T. Matintupa.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Tuula T. Matintupa .
- Sanojen aika - Tuula T. Matintupa .

 


 

LIKE

Kotimaiset

Juhani, Risto: Maahan painettu.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0185-5 (sid.) 27 e. Ilm. 10/2009.
Huom!  Kirjan ilmestyminen siirtyy ensi keväälle 2009.
Ministeri ostaa rojautti Tyyskälän kartanon Päijänteeseen antavan pikkujärven rannalta, viitisen kilometriä kaupungista pohjoiseen, himoittua rantaviivaa ainakin kilometri. Rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosta työllistivät ministerin parikymppiset öykkäripojat, vaikka kaupungilla iloittiinkin ikiomasta ministeristä, joka toiselta puolelta maata muutti varta vasten juuri tänne. Mutta miksi ministeri halusi riesakseen lahoavan, hoitamattoman kartanorötiskön? Silputtaisiinko maat ja rannat mökkitonteiksi? Hiljalleen sikisivät kyselyt ja kuiskailutkin: Mihin oli kadonnut kaupat tehnyt vanhapoika Tyyskälä rahoineen? Seurallinen torikahvilan vakioasiakas näytti haihtuneen kuin haju kanervikkoon.
Viides Pesos -dekkari.
Risto Juhani DekkariNetissä .

Pasanen, Eero: Kononen ja keltainen ruusu.
Like 2008.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-9952-01-0274-6 (sid.)  26 e.   Ilm.  11/2008.  Kansikuva.
Rikostarkastaja Martti Konosen vanhastaan tuttu kansalaisaktivisti murhataan Helsingin Meilahdessa. Tutkimusten edistyessä nousee epäiltyjen listalle värikästä väkeä pääesikunnan tiedusteluosaston upseerista homopoliisiin ja karjumaiseen suursikalan omistajaan.
Poliisin tutkimusmenetelmät asetetaan outoon valoon. Keskusrikospoliisin Kononenkaan ei selviydy ryöpytyksestä ilman takaiskuja, onhan ylikomisario Torsti Hämäläinen taas kerran kantona kaskessa. Kononen polttaa päreensä ja ajautuu Kaukoitään. Kotiuduttuaan rikostarkastaja jatkaa tutkimuksia uskollisen aisaparinsa etsivä Sumasen avustuksella. Komentokeskuksena on ylellinen kruununhakalainen sikariklubi, mutta veri vetää vanhan ketun aina välillä myös aitoon kapakkaympäristöön.
Eero Pasasen yhdeksäs Kononen. 
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Paulow, Ari: Viimeinen vartiomies.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0186-2 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2009. Kansikuva.
Viimeinen vartiomies on yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovan sarjan viides romaani. Tällä kertaa sanavalmis ja kovaotteinen oululaiskyttä saa henkilösuojelutoimeksiannon superrikkaalta yritysjohtajalta, jonka henkeä on uhattu. Mutta onko noiden tappouhkausten takana juutalaisia vihaava uusnatsijengi, osakekaupoissa pettynyt sijoittaja vai rikollisia murhaava salaperäinen Konsuli?Ennen lopullista välienselvittelyä Hackmania piirittävät verenhimoiset rikolliset ja kohtalokkaat kaunottaret sekä alati laajeneva petosten ja valheiden verkko. Sängyssä, satamassa ja viskinhuuruisilla baaritiskeillä armo on tuntematon käsite.
Jesse Hackman -sarjan viides romaani.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Edwardson, Åke: Melkein kuollut mies.
Alkuteos: Nästan död man, 2007. Suom. Jonna Joskitt.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0145-9 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2009. Kansikuva.
Gangsteri, kirjailija, poliitikko ja tavallinen kaduntallaaja – sekä rikoskomisario, jota kalvavat epäilys ja lamauttava päänsärky. Göteborgissa on uskomattoman kaunis syksy, mutta raaka murha pysäyttää heistä jokaisen.Yli kolme vuosikymmentä sitten kadonnut tyttö kietoo miesten kohtalot yhteen. He katsovat kuolemaa silmästä silmään, ja kuolema heidät myös yhdistää.Melkein kuollut mies on göteborgilaiskomisario Erik Winteristä ja hänen kollegoistaan kertovan romaanisarjan yhdeksäs ja toiseksi viimeinen osa.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Guillou, Jan: Uinuva uhka.
Alkuteos: Fienden inom oss, 2008. Suom. Salla Simukka.
Like 2008.
ISBN: 978-952-01-068-8 (sid.) 29 e. Ilm. 10/2008.  Kansikuva.
Nopeatempoinen trilleri terrorismin uhkaamasta Tukholmasta. Kolmelta aamulla Ruotsin poliisin erikoisjoukot iskevät useiden perheiden asuntoihin Tukholman esikaupungissa. Viitisenkymmentä ihmistä otetaan kiinni ja siirretään tuntemattomaan paikkaan. Pidätetyille ei kerrota, mistä heitä epäillään. Mutta seuraavana päivänä leviää kohu-uutinen, jonka mukaan ”Ruotsin al-Qaida” on tehty vaarattomaksi ja maa pelastettu kaikkien aikojen suurimmalta katastrofilta. Yhdeksän ihmistä vangitaan terroristeina – minkä jälkeen asiasta ei tiedoteta enää mitään. Varkaiden markkinoista tuttu Eva Johnsén-Tanguy siirretään hänen yllätyksekseen tämän jutun pariin. Hänen elämänsä mullistuu, ja ystävyys niin ikään Guilloun aiemmista kirjoista tutun toimittaja Erik Pontin kanssa joutuu koetukselle, kun kaksikko ajautuu terrorismin vastaisen sodan eri puolille.
Uinuva uhka on taattua nopeatempoista Guillouta, eikä hänen kritiikkinsä säästä tälläkään kertaa sen enempää turvallisuuspoliisia ja poliitikkoja kuin tiedotusvälineitäkään. Ehkä yhteiskuntarauhaa uhkaa pikemmin ihmisten ennakkoluulot kuin joka ikinen maahanmuuttaja.
Jan Guillou (s. 1944) on ruotsalainen bestsellerkirjailija. Hän on maansa rakastetuimpia ja kiistellyimpiä kulttuuripersoonia, jolta on aiemmin suomennettu kymmenkunta romaania. Jan Guillou on kutsuttu Helsingin kirjamessuille 2008.
Jan Guillouilta ilmestyi syksyllä 2007 erinomaisen hyvä dekkari Madame Terror Bazarin kustantamana.
Lisätietoa:
- Like - Jan Guillou .
- Wikipedia - Jan Guillou (suomeksi).
- Wikipedia - Jan Guillou (på svenska).

Lapidus, Jens: Rahalla saa.
Alkuteos: Snabba cash, 2006. Suom. Anu Koivunen.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0079-7 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2009. Kansikuva.
Stockholm noir 1.
Ensimmäinen suomennos.
Jorge on diileri, joka ei viihdy telkien takana – hän on päättänyt karata kostaakseen niille, jotka hommasivat hänet sisään. Mrado on sekopäinen pilleristi, joka katkoo ihmisten sormia yhdellä kädellä ja silittää hellästi tyttärensä poskea toisella. JW on maalaispoika, joka on valmis painelemaan pimeälle puolelle rahoittaakseen yläluokkaiset bileensä. He kaikki ovat päätyneet helpon rahan toivossa kokaiinipiireihin. Pian heitä yhdistää rahaakin kovempi motivaatio: on löydettävä mies, joka on kohdellut heitä huonosti. Rahalla saa on sanottu olevan todenperäisin Tukholman alamaailmasta koskaan kirjoitettu kirja. Se on herättänyt enemmän huomiota kuin mikään muu esikoinen Ruotsissa vuosikymmeneen. Myyntiluvut ovat jo ylittäneet 300.000 kappaleen, elokuvaoikeudet on myyty. Kirja aloittaa kolmiosaiseksi suunnitellun Stockholm noir -sarjan, jonka toisen osan Like julkaisee vuoden kuluttua.
Jens Lapidus (s. 1974) on menestynyt puolustusasianajaja, joka on edustanut Ruotsin pahamaineisimpia rikollisia. Kokemukset siirtyvät kirjan sivuille sujuvasti ja kuuluvat kielessä: hän sijoittaa sanat yhtä luontevasti Armanin pukuun pukeutuneen snobin kuin rähjäisen kulmadiilerinkin suuhun. Lapidus asuu Tukholmassa vaimonsa kanssa.
Jens Lapidus vieraili Suomessa keskiviikkona 10.9.2008.
Uusi ruotsalaisdekkaristi. Erittäin mielenkiintoista....
Jens Lapidus DekkariNetissä.

Lindsay, Jeff: Dexterin kolkko kohtalo.
Alkuteos: Dearly dovoted Dexter, 2005. Suom. Pauliina Klemola.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-971-1 (sid.) 28 e. Ilm. 6/2009. Kansikuva.
Tv:stä tuttu hyväntahtoinen sarjamurhaaja on palannut! Dexter Morganilla on paineita. Ei ole helppoa yrittää karistaa kannoiltaan epäileväistä etsivää, joka aavistelee Dexterin olevan täysi murhahullu. Niinpä Dexter uppoaa yhä syvemmälle idioottivarmaan hämäyssuunnitelmaansa ja on kovaa vauhtia muuttumassa pitkäpinnaiseksi perheenisäksi. Mutta kuinka kauan Herra Moitteettoman rooli pysyy kasassa, milloin Synkkä Kyytiläinen alkaa taas kuiskia korvaan?
Dexterin pimeät unet esitteli rakastettavan painajaisen, sarjamurhaajan joka tappaa vain pahoja ihmisiä. Vapaa-aikanaan Dexter työskentelee Miamin poliisilaitoksen laboratoriossa, mutta kun Synkkä Kyytiläinen kutsuu, miehen on voitettava verikammonsa ja lähdettävä murhaamaan.
Jeff Lindsay on luonut viime vuosien makaabereimman hahmon. Erityisen herkullisen näistä seikkailuista tekee hänen kielellisesti oivaltava kerrontatyylinsä ja mustaakin mustempi huumorintajunsa. Kirja ilmestyy parahultaisesti Nelosella pyörivän tv-sarjan toisen tuotantokauden alkuun.
Lindseyn ensimmäinen suomennos Dexterin pimeät unet ilmestyi 2005.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Jeff Lindsay.

Nadelson, Reggie: Järkkynyt maa.
Alkuteos: Disturbed earth, 2004. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0070-4 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2009.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Kiitetty dekkarisarja kuvaa terrorismin halvaannuttamaa Manhattania ja esittelee mieliinpainuvan etsivän.
New York kärsii edelleen World Trade Centerin terrori-iskujen seurauksista: ihmiset kyräilevät toisiaan, säikkyvät pieniäkin hälyääniä ja tuntuvat menettäneen uskonsa tulevaisuuteen. Manhattania kaikki tuo kohtaa uudestaan pienoiskoossa, kun lenkkeilijä löytää Brooklynin rannalta kasan verisiä lapsen vaatteita. Yksi tyttö on murhattu, toinen on kateissa. Sarjamurhaajaa pelkäävä, hysteerinen kaupunki on jälleen sotilaiden ja poliisien valtaama.
Tapauksen saa tutkittavakseen NYPD:n etsivä Artie Cohen, amerikanvenäläinen erikoistehtävissä toimiva poliisimies, melankolikko, joka liikkuu sukulaissuhteidensa vuoksi sujuvasti myös New Yorkin italialaisyhteisössä. Pian yksi hänen sukulaisistaan kuitenkin kytkeytyy selvitettävään tapaukseen liiankin läheisesti.
Reggie Nadelson on osittain New Yorkissa, osittain Lontoossa asuva toimittaja ja dokumenttifilmien tekijä. Hän on kirjoittanut kaikkiaan jo seitsemän Artie Cohen –dekkaria. Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta...
Lisätietoa:
- reggienadelson.com.
- Wikipedia Reggie Nadelson.

Like-pokkari -dekkarit

Edwardson, Åke: Armahin maa.
Alkuteos: Vänaste land, 2006. Suom. Jonna Joskitt ja Nina Saikkonen.
Like 2008. (Like-pokkari).
2. p.
ISBN 978-952-01-0176-3 (nid.) 10 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva .
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Niemi, Mikael: Mies joka kuoli kuin lohi.
Alkuteos: Mannen som dog som en lax, 2006.  Suom. Outi Menna.
Like 2008.   (Like-pokkari).
Uusi painos.  1. p. ilm. 2006.
ISBN 978-952-01-0181-7 (nid.)  Kansikuva.
Tornionlaakson kirjailijat - Mikael Niemi.


 

Minerva

Manner, Max: Demi-Sec.
Komisario Anna Mäen tutkimuksia.
Minerva 2008. (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-183-1 (sid.) 26,90 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Kun virolais-venäläinen rikollisryhmä ja keskieurooppalainen sijoituspankki sekaantuvat kansainväliseen huumebisnekseen, on sotku valmis ja panokset tappavia. Turun poliisi joutuu keskelle armotonta kiirastulta, josta ei näytä olevan pakotietä.Komisario Anna Mäen elämä täyttyy myös ikävistä yllätyksistä: kollegan kuolema, läheisen vakava sairastuminen ja langon työpaikalla ilmenevät hämäryydet kaatuvat niskaan juuri kesäloman alkaessa.Luxemburgissa lomaileva Mäki päätyy sattumalta suuren kuljetuksen jäljille ja huomaa tulleensa temmatuksi keskelle painajaista ja jäävänsä rikollisten armoille. Mikä neuvoksi, kun paikalliseen poliisiinkaan ei voi luottaa?
Hyvän vastaanoton saanut Anna Mäki -sarja ei petä lukijoitaan. Uusi Anna Mäki -dekkari. Syksyllä 2007 ilmestynyt Revanssi aloitti komisario Anna Mäen tutkimuksiin perustuvat dekkarisarjan.Max Manner on turkulainen Luxenburgissa nykyään asuva kirjailija. Toinen Anna Mäki -dekkari Revontulet ilmestyi internetdekkarina tammi-huhtikuussa 2008. Revontulet alkaa ilmestyä Helsingin Sanomien verkkosivuilla www.hs.fi toukokuun puolesta välistä alkaen aina juhannukselle saakka.
Max Manner DekkariNetissä.

 


 

Myllylahti

Ahonen, Markus: Palava sydän.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 31).
ISBN 978-952- 202-105-2 (sid.) 28,50 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Töölänlahden ympäristöön sijoittuva katoamisten ja rikosten sarja.  Toukokuisena iltana Helsinki peittyy savuun tsaarin makasiinien palaessa. Samana yönä nuori nainen kuolee väkivaltaisesti Töölönlahden rannassa. Myöhemmin löytyy junan alle ruhjoutunut mies Linnunlaulun solasta ja kansanedustaja katoaa. Töölönlahden mökissä asuu lähes sokea Ilpo, jonka vanha isä potkitaan ulos hoitolaitoksesta. Ilpolta pelataan alta työ ja pian tulee pikapostissa häätölappu. Koska Ilpolla ei ole mitään menetettävää, hän päättää kostaa.Pystyykö kansanedustaja Janna palauttamaan Ilpon uskoa ihmisiin ja elämään?
Juttua tutkii kantakaupunkiin muuttanut vanhempi rikoskonstaapeli Markku Isaksson ryhmineen. Isaksson itse on sydämensä valinnan edessä. On valittava salaperäisen Maaretin tai kollega Nina Markkasen välillä.
Ahosen toinen dekkari. Esikoisteos Meduusa ilmestyi syksyllä 2006 Book Karin kustantamana.
Markus Ahonen DekkariNetissä.

Kokkola, Ritva: Kaupunginjohtajan kuolema.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 29).
ISBN 978-952- 202-103-8 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2008.    Kansikuva.
Pikkukaupungin johtohenkilöiden kohtalokkaat ihmissuhteet,
Valtuuston kokous jatkui myöhään. Seuraavana aamuna kaupunginjohtaja Olavi Pintamo löytyy kuolleena henkilöstöravintolan alatasanteelta. Rikosylikonstaapeli Matias Laitakari ja vanhempi konstaapeli Mikko Länsman kutsutaan paikalle. Kuolema vaikuttaa luonnolliselta. Mutta miksi ja kenen kanssa Pintamo palasi kaupungintalolle?
Kitkaa, kyräilyä ja epäluuloa kaupungissa ovat aiheuttaneet kuntayhtymät ja mahdolliset kuntaliitokset. Asukkaiden tunteita kuumentavat rantojen kaavoitukset ja ydinvoimalasuunnitelmat. Murhatutkimusten ohessa virkavaltaa työllistää myös kummallinen kaappaus. Onko kansainvälinen ympäristöaktivismi rantautunut kaupunkiin?
Romaani sopii myös niille lukijoille, jotka vierastavat nykydekkareiden kovuutta ja raakuutta.
Kemiläisen Ritva Kokkolan toinen dekkari. Esikoisteos Lukukauden loppu ilmestyi 2005.
Ritva Kokkola DekkariNetissä.

Nikulainen, Terhi: Lyö hätärumpua.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 26).
ISBN 978-952- 202-100-7 (sid.) 26,80 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Kaupungin it-ammattilaisten keskuudessa kuohuu työpaikkojen ollessa uhattuna niin kirjastossa, koulupuolella kuin sosiaali- ja terveysvirastossakin. Kohta löytyy ensimmäinen ruumis vierellään teksti ”Myrskykello on soinut, lyö hätärumpua”.
Juttua tutkivalle komisario Markku Salmiselle paljastuu, miten kohtalokkaasti kaupungin työntekijöiden työ- ja rakkaussuhteet kytkeytyvät toisiinsa.”Rakkausmurhasta” tuttu kaupunginjuristi Anna Anger joutuu tapahtumien pyörteeseen, kun hänen ystävänsä miestä kiristetään. Lisäväriä tarinaan antaa raumalaistaustainen yli yhdeksänkymppinen Esteri Herraila, joka ei voi unohtaa vuoden 1918 tapahtumia. Terhi Nikulaisen toinen jännitysromaani on ihmissuhde- ja arvoitusdekkari, jota ajankohtaiset yhteiskunnalliset teemat taustoittavat
Toinen dekkari Nikulaiselta. Esikoisdekkari Rakkausmurha ilmestyi 2007.

Sarkola, Ritva: Kullattu kuolema.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 27).
ISBN 978-952- 202-101-4 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Kaupunkilehden päätoimittaja jällleen mukana murhaturkimuksissa.
Lukion kolmannelle menevä Teemu Tuhkavuori oli keksinyt itselleen mainion kesätyön; nurmikon leikkuuta lähitaloissa Helsingin Munkkiniemessä.  Sateinen kesäaamu tuo Teemulle järkytyksen, jota hän ei tulisi koskaan unohtamaan. Sisälle taloon kurkistaessaan hän huomaa kuvataiteilija Valter Varjolehdon makaamassa ammuttuna olohuoneen upealla matolla.
Komisario Matti Heikkilä tietää, että uhrin kuuluisuus tulisi olemaan lisätaakka tutkijoille. Selviää, että kaikki murhaan jollakin tavalla liittyvät ovat luokkatovereita parinkymmenen vuoden takaa. Toimittaja Tapani Puronniemi tietää poliisien olevan pian ovensa takana, jolloin hän soittaa ystävälleen, toimittaja Helena Suikkarille ja pyytää tämän apua.
Jännittävän tapahtumasarjan viimeinen näytös näytellään kolera-altaan reunalla aikaisin kauniina kesäaamuna.
Kullattu kuolema on Ritva Sarkolan neljäs dekkari.
Aikaisemmin ilmestyneet: Kuoleman kirkko (2006), Kuolonkukka (2007) ja Vaarallinen varjostaja (kevät 2008).

Somppi, Tero: Hyvä paha maailma.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 28).
ISBN 978-952- 202-102-1 (sid.) 28,00 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva
Neljän pienoisromaanin kokoelma, jossa jännitys- ja matkakertomukset yhdistyvät.
Neljän pienoisromaanin kokoelma on tekijältään mainio oivallus yhdistää matka- ja jännityskertomukset yhdeksi kokonaisuudeksi.
Turvallisuusalan erikoistiedoillaan suosittujen jännityskirjojensa sisältöä rikastuttanut Tero Somppi vie viidennessä teoksessaan lukijansa rikospoliisi Mikko Vuoren mukana maailmalle aitoihin maisemiin. Jännitystarinoiden kautta tutustutaan Espanjan lomarannikkoon, Ranskan Champagnen maakuntaan, Bosnia Hertzegovinan Sarajevoon ja Yhdysvalloissa mm. FBI:n päämajaan Washingtonissa.
Tero Somppi DekkariNetissä.

Tähtinen, Rake: Musta joulu.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 30).
ISBN 978-952- 202-104-5 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Esikoisteos.
Sarjamurhaan liittyviä poliisitutkimuksia
”Hän toimi rauhallisesti, arkisesti, kuin olisi ostamassa kolmea maitolitraa lähikaupasta. Kuitenkin hänen sisällään aaltoili jännitys joka lupaili nautinnon huippua. Varovasti hän raotti autonsa etuovea ja sujautti itsensä penkille. Muutaman minuutin ajan hän teki erilaisia solmuja ennen kuin onnistui yrityksessään saada oikeaoppinen hirttosilmukka. Kaiken piti olla täydellistä.”
Uusikaupunkilainen lumeton ja vesisateinen jouluaatto saa entistä synkempiä piirteitä, kun kerrostaloasunnosta löytyy surmattuna nuori nainen. Yhteinen joulu kuusivuotiaan tyttären kanssa on rikoskomisario Petäjämäelle enää kaukainen muisto, kun surman tutkinta käynnistyy täydellä teholla.Hämmennystä tutkijoille aiheuttaa epäiltyjen puuttuminen ja rituaalimurhan mahdollisuus. Surmaaja iskee kaupungissa toisen kerran ja rikoskomisario huomaa jahtaavansa kollegoineen uransa ensimmäistä seksuaalimurhaajaa. Kuinka monta uhria tarvitaan ennen kuin painajainen loppuu?
Petäjämäellä on pelissä lopulta myös läheiseksi tulleita ihmisiä.
Onko musta joulu myös loputon?


 

Otava

 

Kotimaiset

Bruun, Staffan: Kadonnut Beatles-nauha.
Suom. Seppo Hyrkäs.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23062-5 (sid.) 33,90 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva .
Sankaritoimittaja Burt Kobbat jäljittää kaikkien himoitsemaa Beatles-nauhaa. Paul McCartney ja Ringo Starr risteilivät 60-luvulla tyttöystävineen Karibialla. Bailaamisen lomassa oli tarkoitus säveltää myös muutama hitti. Muistatko kappaleen Struggling love?
Ei ihme, sillä sitä ei koskaan levytetty. Haparoivat soinnut kuitenkin taltioituivat BASF-nauhalle, joka putkahtaa nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, monen tahon intohimon kohteeksi. Seikkailu Beatles-nauhan jäljillä johdattaa Kobbatin ja hänen
uuden ystävättärensä Lontooseen ja aina Alabamaan saakka.
Burt Kobbat -sarjan yhdeksäs romaani.
Staffan Bruun DekkariNetissä.

Mäki, Reijo
: Lännen mies.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23036-6 (sid.) 33,90 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Kolmen murhan sarja järkyttää Martin kaupunginosassa, ja paikallinen pizzamiljonääri palkkaa Jussi Vareksen yksityisiin murhatutkimuksiin. Varekselle toimi sopii kuin kuoha kolpakkoon, sillä hän on muuttanut kesäksi murhapaikkojen lähistölle putkiremonttia pakoon. Samaan aikaan Saksassa entinen punaisen armeijakunnan terroristi Karlheinz Mensch vapautuu vankilasta ja suuntaa kohti Suomea. Ja Turussa joukko 70-luvun vasemmistoradikaaleja kokoontuu
muistelemaan menneitä kunnian päiviä.
Mikä merkitys on lännenleffajulisteella, jonka Vares löytää kortteerinsa seinästä? Ja mistä Vareksen ämppäkaveriksi kytkykaupattu papukaija Lenin on oppinut rääkymään ihmisille: ”Fasisti, fasisti!”? Mäen ikimuistettavien roistojen raskaaseen sarjaan liittyy uusi jäsen, surullisen hahmon moottoripyöräritari Taco Puuntaka. Yksityisetsivän puntit taas saa tutisemaan muuan viehättävä
pariutumisälytutkija...
19. Varis -dekkari. Reijo Mäki on omaa luokkaansa kotimaisena dekkaristeissa.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti kesäkuussa myös CD-äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Yöpuisto.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23008-3 (sid.) 33,40 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Mikael Niemistö on nelikymppinen juristi, jolla on kaikki hyvin: koti
hienossa jugendtalossa Helsingin Ullanlinnassa ja uusi vaimo Hannele, joka tulee hyvin toimeen Mikaelin 12-vuotiaan pojan Rasmuksen kanssa. Isän ja Rasmuksen välit eivät ole yhtä hyvät, isä kiusaantuu nähdessään pikkuvanhan pullean poikansa istuvan tietokoneen ääressä eikä loistavan jalkapallokentällä. Mutta Rasmus näkee ja tietää enemmän kuin muut, silloinkin kun herkkukaupan omistaja Virpi Saari ilmestyy isän elämään. Taksien valot pyyhkivät syksyisen kaupungin katuja, paksujen seinien ja suljettujen ovien takana paljastuu menneisyydestä asioita, jotka jotkut haluaisivat kiihkeästi unohtaa. Yksinäinen pieni poika tekee aikuisten maailmasta omia päätelmiään...
18. dekkari Outi Pakkaselta. Kirjat vain paranevat koko ajan.
Outi Pakkanen DekkariNetissä .
 


Ulkomaiset

Bodström, Thomas: Pakenija.
Alkuteos: Rymmaren, 2008. Suom. Kari Koski.
Otava 2008.
ISBN 978-951-22815-8 (sid.) 35,30 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Oikeusministeri Gerd Lundin kutsuu hallituksen koolle ajaakseen läpi lakiesityksensä pornolehtien kieltämisestä vankiloissa. Samaan aikaan yhdessä maan kovimmista rangaistuslaitoksista tapahtuu murha. Lääninpoliisimestari Christian Pedersen ja ylikonstaapeli Susanne Dahlgren ryhtyvät selvittämään tapausta yhdessä, mutta pian käy ilmi, että Christian ei kaihda sääntöjen venyttämistä etsiessään murhalle todistajia. Yhteistyö käy yhä vaikeammaksi, kun Susanne ihastuu murhasta syytetyn vangin oikeusavustajaan. Sillä välin oikeusministeri Lundin on saattanut itsensä hankalaan tilanteeseen sotkeutumalla oikeudenkäyntiin tavalla, joka ei kestä päivänvaloa. Ministerinpalli hänen allaan tuntuu yhä huterammalta. Selvää on, että päiden on pudottava vallan portailla. Kulissien takana alkaa verinen peli, kun jokainen pyrkii varmistamaan, ettei pölkyllä tule olemaan ainakaan hänen päänsä.
Thomas Bodström (s. 1962) on kovan luokan ruotsalainen poliitikko, entinen ammattijalkapalloilija ja juristi. Ministerivuoriensa jälkeen on jatkanut kansanedustajana. Entisen oikeusministerin poliittinen trilleri on herättänyt Ruotsissa kohua jo ennen ilmestymistään. Mielenkiintoista.... Jälleen ruotsalainen dekkaristi...
Huom!  Thomas Bodström Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa 22.10.
Lisätietoa:
- Otava - Thomas Bodström.
- Wikipedia - Thomas Bodström.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 19.7.2008. Timo Hämäläinen .
- Pohjolan  Sanomat (STT) 23.10.2008. Sanna Nikula.

Davidsen, Leif: Tähtäimessä.
Alkuteos: Lime's billede, 1998. Suom. Sanna Manninen.
Otava 2008.
ISBN 978-951-21732-9 (sid.) 34,10 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Tanskan trillerikuninkaan palkituin teos – dramaattinen poliittinen dekkari paparazzosta terrorismin verkossa  Espanjaan muuttanut tanskalainen paparazzo Peter Lime on luonut huippu-uran kuvaamalla rikkaita ja kuuluisia näiden haavoittuvimmilla hetkillä. Rutiinikeikka, joka vie hänet kuvaamaan huvipurrella rakastajattarensa kanssa pelehtivää poliitikkoa muuttaa kaiken. Tällä kertaa poliitikon turvamiehet jäljittävät Limen, eikä siinä kaikki. Mies päätyy vankilaan syytettynä terrorismiepäilyistä, ja pahempaa on tulossa. Hän menettää tulipalossa kotinsa, vaimonsa ja tyttärensä. Järkyttynyt Lime saa selville, että perhe on murhattu ennen talon polttamista. Mutta miksi? Vastauksen etsiminen vie hänet syvälle kansainvälisen terrorismin väkivaltaiseen maailmaan.
Toinen suomennos tanskalaiselta Leif Davidsenilta. Ensimmäinen dekkari Jälkiä jättämättä (2007 ) oli erittäin hieno kirja.
Leif Davidsen DekkariNetissä.

Dexter, Colin: Viimeinen puhelu.
Alkuteos: Morse's greatest mystery and other stories, 1993. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2008. (Crime Club).
ISBN 978-951-1-22328-3 (sid.) 30,10 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Klassikon aseman saavuttanut Komisario Morse -sarja jatkuu terävällä novellikokoelmalla, jossa Morse jahtaa pahantekijöitä kärsivällisenä kuin hiirtä vaaniva kissa. Tapaamme muun muassa Maldoonin, yksijalkaisen pommittajan, jolla on yksi kohtalokas heikkous sekä neljä rakastavaista, joiden monimutkaiset keskinäiset kuviot Morse tajuaa vasta kun nuori nainen on murhattu. Kertomuksissa esiintyy niin uusia henkilöitä kuin vanhoja, hyvinkin tuttuja – joukossa vilahtaa muun muassa etsivälegenda Sherlock Holmes.
Komisario Morse -sarja jatkuu terävällä novellikokoelmalla, jossa Morse jahtaa pahantekijöitä kärsivällisesti kuin hiirtä vaaniva kissa.
Colin Dexter DekkariNetissä.

Doyle, Atrhur Conan: Baskervillen koira.
Alkuteos: The hound of the Baskervilles, 1901-02. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2008. (Keskiyön kirjasto).
ISBN 978-951-1-22851-6 25,20 e. Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Dekkariklassikko uutena suomennoksena.
Kauhistuttava hornan hurtta uhkaa Baskervillen perijää. Yli sata vuotta vanha dekkariklassikko alkuvoimaista kauhua ja Sherlock Holmesin säkenöivää salapoliisityötä.
Lisätietoa:
- Sir Arthur Conan Doyle Home Page.
- Wikipedia - Arthur Conan Doyle .

Gerritsen, Tess: Luutarha.
Alkuteos: The bone garden, 2007. Suom. Mika Virva.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22595-9 (sid.) 33,80 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Julia Hamill tekee kotinsa puutarhassa karmaisevan löydön: hänen lapionsa kalahtaa naisen pääkalloon. Vauriot viittaavat kuolinsyyntutkija Maura Islesin mukaan selvästi murhaan. 1830-luvun Bostonissa lahjakas mutta varaton Norris Marshall rahoittaa lääketieteenopintojaan kaivamalla hautausmaalta tuoreita ruumiita opettajansa leikkauspöydälle. Tämä kalmankatkuinen liiketoiminta kuitenkin kalpenee verrattuna tapahtumaketjuun, joka käynnistyy yliopistosairaalan liepeillä. Pian Norris huomaa itse joutuneensa murhan pääepäillyksi...
11. dekkarisuomennos Gerritseniltä. Tess Gerritsen vierailee Suomessa elokuussa.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Saaren varjoissa.
Alkuteos: Den inre kretsen, 2005. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-21120-4 (sid.) 33,20 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Kaksitoistavuotias Agnes ja pikkusisko Sofie löytävät aurinkoisella uintiretkellään päättömän hevosen ruumiin. Karmiva löytö saa komisario Anders Knutasin ymmälleen. Samaan aikaan saarella murhataan hollantilainen opiskelija, jonka ruumiissa on merkkejä kammottavista rituaaleista. Kun hevosen pää löytyy myöhemmin seivästettynä, Knutas on varma, että joku on mennyt uskonnonharjoittamisessaan liian pitkälle. Juttua kaivelee myös toimittaja Johan Berg, joka on muuttanut saarelle Emman perässä. Vaikka suhde näyttää lupaavalta, itsenäisyydestään Emma ei Johanin kiusaksi ole valmis noin vain luopumaan.
Jungstedtin Goltlanti -dekkareita on ilmestynyt ennestään Kesän kylmyydessä (2006 ) ja Meren hiljaisuudessa (2007 ).
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Larsson, Åsa: Kunnes vihasi asettuu.
Alkuteos: Till dess din vrede upphör, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23122-6 (sid.)  34,60 e.   Ilm. 11/2008.  Kansikuva.
Silloin oli yhdeksäs lokakuuta. Ilma oli kylmä. Taivas hyvin sininen. Sellainen päivä tekisi mieli kaataa lasiin ja juoda. Meillä ei ollut aavistustakaan että kuolisimme. Että minä huutaisin suu täynnä vettä. Että meillä oli jäljellä enää viisi tuntia. Huhtikuun puolivälissä Tornionjoesta löytyy nuoren tytön ruumis. Isoisoäitinsä luona asunut Wilma ja hänen poikaystävänsä Simon ovat olleet kadoksissa jo kuukausia. Ruumiinavauksessa selviää, että Wilman ruumista on siirretty. Kiirunan poliisit alkavat rikoskomisario Anna-Maria Mellan ja syyttäjä Rebecka Martinssonin johdolla kysellä kylillä nuorten liikkeistä. Epäilyjä herättävät erityisesti uhmakkaat Krekulan veljekset, joiden Anna-Maria vaistoaa sekaantuneen katoamiseen. Pienessä kyläyhteisössä äärimmäisetkin keinot otetaan käyttöön, jotta menneisyyden salaisuudet säilyisivät salaisuuksina. Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden tähti on vakiinnuttanut asemansa myös Suomessa. Kunnes vihasi asettuu on neljäs romaani suuren suosion saavuttaneessa, Ruotsin Lapin karuihin maisemiin sijoittuvassa sarjassa. Loistavia kirjoja.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Leon, Donna: Haurasta lasia.
Alkuteos: Through a glass, darkly, 2006. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22452-5 (sid.) 34,60 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Brunetti selvittää murhaa Muranon lasisaarella. Venetsiassa on ensimmäinen kevätpäivä, ja komisario Brunetti päättää lintsata töistä auttaakseen ympäristöaktivisti Marco Ribettiä, joka on pidätetty mielenosoituksessa. Palatessaan toimistolle hän törmää riidanhaluiseen lasitehtaan omistajaan De Caliin, jonka on kuultu uhkailevan vävynsä Ribettin henkeä Muranon baareissa. Onko mies valmis toteuttamaan uhkauksensa? Muranon lasisaari vetää Brunettia puoleensa. Vakaviksi tutkimukset muuttuvat, kun tehtaan yövartiomies löytyy kuolleena lasinpolttouunin edestä. Mitä tarkoittaa ruumiin vierestä löytyvä Danten Helvetin laitos, joka on täynnä käsinkirjoitettuja kommentteja?
15. Guido Brunetti-dekkari Donna Leonilta. Erinomainen sarja kaiken kaikkiaan.
Donna Leon DekkariNetissä.

McCall Smith, Alexander: Onni ja siniset kengät.
Alkuteos: Blue shoes and hapiness, 2006. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22350-4 (sid.) 33,40 e. Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Seitsemäs Mma Ramotswe tutkii -dekkari. Aivan loistavia kirjoja.
Mma Ramotswe on vihdoin onnellisesti naimisissa Rra Matekonin kanssa ja valmistautuu viettämään rauhaisaa avioelämää. Naisten etsivätoimisto numero 1:llä on kuitenkin kädet täynnä töitä. Paikallisen luonnonsuojelualueen johtaja pyytää Mma Ramotswea tutkimaan työntekijöiden keskuudessa vallitsevaa ikävää ilmapiiriä. Syyksi epäillään noituutta – tai jotain vieläkin pahempaa. Kiireiden keskellä rouvaa mietityttävät myös filosofiset kysymykset. Onko oikein kokea onnea niin pienistä asioista kuin uusista sinisistä kengistä, palasta hyvää kakkua tai Kalaharin yllä hehkuvasta punaisesta auringonlaskusta? Onni ja siniset kengät on seitsemäs osa valloittavassa hyvän mielen sarjassa, joka on hurmannut lukijat kaikkialla maailmassa.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning
: Kiinalainen.
Alkuteos: Kinesen, 2008. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2008.
ISBN 978-951-2225-4 (sid.) 38, 10 e. Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Eräänä kylmänä tammikuun päivänä vuonna 2006 Hudiksvallin poliisi tekee karmean löydön. Pienessä Hesjövallenin kylässä on tapettu 18 ihmistä kammottavalla tavalla. Poliisi on varma, että vain täydellinen mielipuoli on voinut tehdä jotain niin hirvittävää. Mutta kun Helsingborgissa asuva tuomari Birgitta Roslin lukee tapauksesta, hän tajuaa kauhukseen, ettei ole sukua ainoastaan yhdelle murhan uhreista, vaan peräti kaikille. Poliisi on täysin ymmällään, joten Birgitta Roslin päättää yrittää itse selvittää, mitä on tapahtunut. Tutkimukset vievät hänet matkalle kauas ajassa taaksepäin, toiselle mantereelle, ja lopuksi idän uuteen ylpeään suurvaltaan, joka on juuri ottamassa oikeutettua paikkaansa maailmanpolitiikan näyttämöllä.
Kauan odotettu trilleri Mankellilta! Pienessä ruotsalaiskylässä tapahtuu joukkomurha, jonka jäljet johtavat itään, uuteen ylpeään suurvaltaan. Henning Mankellin uusi trilleri kertoo häikäilemättömästä imperialismista ja vihasta, jota sorto synnyttää. Pekingin olympialaisten lähestyessä aihe on polttavan ajankohtainen. Tervetuloa Mankell!!!
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Kuoleman käsikirjoitus.
Alkuteos: Nezapertaja dvier, 2001. Suom. Liisa Viitanen.
Otava 2008. (Crime Club).
ISBN 978-951-1-22780-9 (sid.) 30,10 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Sosiaalinen eriarvoisuus, sananvapauden ongelmat, mafia – Venäjän dekkarikuningatar kuvaa kaunistelematta kotimaansa nykytilaa.
Televisiosarjan kuvausten aikana Sokolnikin puistossa tapetaan kuvausryhmän autonkuljettaja, ja käsikirjoittajan vaimo katoaa. Aluksi vaikuttaa siltä, että kyseessä on taas kerran rikollisryhmien välienselvittely, sillä kuljettajalla on yhteyksiä huume- ja vedonlyöntibisnekseen. Mutta ehkä syyllinen onkin joku joka haluaa estää kuvausten etenemisen? Ongelmat uuden esimiehen kanssa saavat tapausta tutkivan Anastasia Kamenskajan harkitsemaan alanvaihtoa. 
Seitsemäs Anastasia Kamenskaja -dekkari Marininalta. Loistavia kirjoja kaikki.
Alexandra Marinina DekkariNetissä
.

Marklund, Liza: Paikka auringossa.
Alkuteos: En plats i solen, 2008. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23015-1 (sid.) 36,40 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Kansainvälisten huumekauppiaiden jäljet vievät Annika Bengtzonin kauas kotoa Aurinkorannikon varjoiselle puolelle. Yksi huumesalakuljettajien suosimista reiteistä kulkee Espanjan kautta Ruotsiin, ja Annika Bengtzon lähetetään skandinaavien suosimaan turistiparatiisiin selvittämään, miten huumekuriirien lasti päätyy sieltä kylmään Pohjolaan. Annika joutuu hankalalla keikallaan tekemään tiliä myös menneisyytensä kanssa – ikään kuin kansainvälisten huumekauppiaiden sotkuissa ei olisi tarpeeksi. Hänen ex-miehensä sattuu saamaan työkomennuksen samoihin maisemiin, ja vähitellen sekä työ- että tunne-elämän solmut alkavat kiristyä.
Kahdeksas Annika Bengtzon -dekkari. Marklund on ehdotonta luettavaa.
Liza Marklund DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Putoaa vapaasti kuin unessa.
Alkuteos: Faller fritt som i en dröm, 2007. Suom. Kari Koski.
Otava 2008.
ISBN 978-951-22507-2 (sid.) 35,50 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Ruotsalainen kirjailijalegenda kaivautuu menestystrillerissään maansa rikoshistorian tunnetuimman murhatapauksen suljettuihin poliisitutkimuksiin.
Yksinäinen mielipuoli, joka täysin sattumalta törmää vartioimattomaan pääministeriin keskellä yötä keskellä kaupunkia, taskussaan pikkuporsaan kokoinen revolveri. Miten tavallista sellainen on? Keskusrikospoliisin päällikkö Lars Martin Johansson on mies, joka ei usko sattumiin. Eikä Christer Petterssonin syyllisyyteen. Hän uskoo, että pääministeri Olof Palmen murhan tutkimus on ollut 21 vuotta väärällä pohjalla. Arvausleikkien aika on ohi. Johansson päättää koota terävimmistä tutkijoistaan salaisen ryhmän, jonka tehtävänä on tarkastella valtavaa materiaalia tuoreesta näkökulmasta. Kun uusi tutkimuslinja alkaa hahmottua, poliisit joutuvat vaikean kysymyksen eteen: jos heidän epäilyksensä on oikea, voivatko he sittenkään paljastaa totuutta?
Romaani päättää trilogian, jonka edelliset osat ovat Kesän kaipuusta hyiseen viimaan (2003) ja Toinen aika, toinen elämä (2004). Perssonilta on ilmestynyt myös dekkari Lindamurha (2006). Kaikki edelliset ovat ilmestyneet Bazarin kustantamana. Loistavia kirjoja, parasta ruotsalaista laatua.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös CD-äänikirjana.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Shelley, Mary: Frankenstein.
Alkuteos: Frankenstein or the modern Prometheus, 1818. Suom. Paavo Lehtonen.
Otava 2008. (Keskiyön kirjasto).
ISBN 978-951-1-23031-1 25,20 e. Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös Otavan CD-äänikirjana.
Kauhukirjallisuuden kulmakivi vuodelta 1818.
Tiedemies Frankenstein kokoaa ihmisen ruumiinosista hirviön, joka herää henkiin.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Mary Shelley.

Van Lustbader, Eric: Robert Ludlumin Medusan perintö.
Alkuteos: Robert Ludlum's Bourne legacy, 2004. Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2008.
ISBN 978-951-22300-9 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Ludlumin tunnetuin hahmo Jason Bourne seikkailee jälleen. David Webb, alias Jason Bourne, entinen CIA:n salaisissa peiteoperaatioissa tunnetuksi tullut tappaja, on vetäytynyt Georgetowniin viettämään hiljaiseloa ja opettamaan yliopistolla. Menneisyys palaa kuitenkin vainoamaan Bournea, kun salamurhaajan luoti lähes tappaa hänet. Alkaa pitkä pakomatka, jossa hänen mahdollisuutensa säilyä hengissä tuntuvat pienenevän hetki hetkeltä. Ja tuntematon tappaja hänen kannoillaan osaa oudosti aavistaa ennalta hänen jokaisen liikkeensä…
Robert Ludlumin Medusan perintö jatkaa suosittua Medusa-sarjaa, jonka elokuvaversiota tähdittää Matt Damon.
Eric Van Lustbaderin tuotantoon kuuluu yli 20 romaania, joita on käännetty monelle kielelle. Suomeksikin on ilmestynyt useita kirjoja, viimeksi on ilmestynyt Valkoinen ninja (1992).
Lisätietoa:
- Wikipedia - Robert Ludlum.
- Eric Van Lustbader - Thrillers.

Yrsa Sigurðardóttir: Joka toiselle kuoppaa kaivaa.
Alkuteos: Sér grefur gröf, 2006. Suom. Juha Peura.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22036-7 (sid.) 35,00 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Toisen Thóra Guðmundsdóttir -trillerin miljöönä on kummitustarinoiden ja mahtavan luonnon Islanti.
Jääkylmänä talvipäivänä vuonna 1945 mies sulkee nelivuotiaan tytön maakellariin ja lupaa, että äiti odottaa – luojan luona. Vuonna 2006 naisarkkitehti löytyy murhattuna hotellin rannasta Reykjavikin liepeiltä. New age -henkinen terveyskylpylä on rakennettu vanhaan maalaistaloon, jossa kertoman mukaan kummittelee. Asianajaja Thóra Guðmundsdóttir saapuu auttamaan murhasta epäiltyä hotellinomistajaa. Entinen maalaistalo kätkee myös synkkiä perhesalaisuuksia, joita kaikki eivät haluaisi päivänvaloon. Kulkeeko hotellin huoneissa vieras tuonpuoleisesta vai onko jonkun sairas mieli kaiken takana? Toinen Thóra Guδmundsdóttir -dekkari islantilaiselta Yrsa Sigurðardóttirilta. Ensimmäinen suomennos Kolmas merkki ilmestyi syksyllä 2007.
Yrsa Sigurðardóttir DekkarNerissä.

Uusia painoksia Seven -sarjassa

Dexter, Colin: Huone numero 3.
Alkuteos: The secret of Annexe 3, 1986. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22894-3 (nid.) Ilm. 8/2008. Kansikuva .
1. p. ilmestyi syksyllä 2007.
Colin Dexter DekkariNetissä .

Gerritsen, Tess: Mefisto-klubi.
Alkuteos: Mefisto club, 2006. Suom. Kari Koski.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-21580-1-23155-4 (nid.) Ilm. 7/2008.
1. p. ilmestyi syksyllä 2007.
Tess Gerritsen DekkariNetissä .

Harris, Robert: Imperium.
Rooma I.
Alkuteos: Imperium, 2006. Suom. Natasha Vilokkinen.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23184-4 (nid.) Ilm. 10/2008.  Kansikuva .
1. p. ilmestyi syksyllä 2007.
Robert Harris DekkariNetissä.

Larsson, Åsa: Musta polku.
Alkuteos: Svart stig, 2006. Suom. Katriina Savolainen.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23152-3 (nid.) Ilm. 12/2008.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2007.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Toinen aika, toinen elämä.
Alkuteos: En annan tid, ett annat liv, 2003. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23163-9 (nid.) Ilm. 6/2008. Kansikuva.
1. p. ilmestyi syksyllä 2004 Bazarin kustantamana.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Kesän kaipuusta hyiseen viimaan.
Alkuteos: Mellan sommarens längtan och vinterns köld, 2002. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23163-9 (nid.) Ilm. 6/2008. Kansikuva .
1. p. ilmestyi syksyllä 2003 Bazarin kustantamana.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Smith, Willbur: Niilin valtias.
Alkuteos: The Quest, 2007. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23149-3 (nid.) Ilm. 11/2008.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi syksyllä 2007 .

Yrsa Sigurðardóttir: Kolmas merkki.
Alkuteos: Priðja taknið, 2005. Suom. Tuomas Kauko.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23161-5 (nid.) . Ilm. 8/2008.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi syksyllä 2007 .

Äänikirjat

Mäki, Reijo: Lännen mies.
Lukijana Ville Tiihonen.
N. 11 CD-levyä, kesto n. 13,5 tuntia.
ISBN 978-9511-23102-8 Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Persson, Leif GW: Putoaa vapaasti kuin unessa.
Alkuteos: Faller fritt som i en dröm, 2007. Suom. Kari Koski.
Lukijana Jussi Lampi.
N. 21 CD-levyä.
ISBN 978-951-22859-2 Ilm. 6/2008. Kansikuva .
Suomennos ilmestyy samanaikaisesti CD-äänikirjan kanssa.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Shelley, Mary: Frankenstein.

Alkuteos: Frankenstein or the modern Prometheus, 1818. Suom. Paavo Lehtonen.
Lukijana Eero Saarinen.
N. 7 CD-levyä, yhteensä n. 8,5 tuntia.
ISBN 978-951-1-23101-1 Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti CD-äänikirjan kanssa uutena painoksena.


 

Pilot-kustannus

Pilot-kustannuksen toiminta on päättynyt. Kustannusliike Mediapinta jatkaa kirjojen
tekemistä omakustanteina, palvelukustanteina ja täysin kustannettuina.

 

Lausmaa, Lauri: Äänettömät laukaukset.
Pilot-kustannus 2008.
ISBN 978-952-464-768-7 (nid.) 36 e. Ilm.   syksy/2008.   Kansikuva.
Helsingin poliisilaitoksen väkivaltatoimiston rikoskomisario Kari Noras saa tehtäväkseen toimia tutkinnanjohtajana sarjasurmassa, jossa uhreina ovat keski-ikäiset mieshenkilöt. Surmat ovat tapahtuneet Helsingin kaupungin alueella, sekä läntisellä Uudellamaalla pimeän tai hämärän aikana, kiväärillä ampumalla, laukauksen kuulumatta. Vaikka teoissa onkin yhtäläisyyksiä, niiden selvittäminen osoittautuu varsin ongelmalliseksi.
Surmat selvisivät lopulta varsin yllättävällä tavalla niiden tekijän tutkinnanjohtaja Kari Norakselle osoittamalla kirjallisella tunnustuksella. Siinä hän kertoi yksityiskohtaisesti jokaisen tehdyn surman vaiheet ja tekojen yhteisen motiivin.

Pennanen, Oiva: Pakastettu kuolema.
Pilot-kustannus 2008.
ISBN 978-952-464-828-8 (nid.)  27 e.   Ilm.  9/2008.    Kansikuva.
Kaunissalon pikkukaupunki on saanut elää rauhaisaa ja turvallista elämää. Poliisia on tarvittu lähinnä pikkutappeluiden ja varkauksien selvittelemiseen.
Äkkiarvaamatta rauhallisen kaupungin idylli särkyy kun poliisi saa tutkittavakseen murhan, rikoksista pahimman! Rikoskomisario Monni ei pitkän virkauransa aikana ole vielä sellaista joutunut kokemaan ja on nyt uuden hankalan paikan edessä. Kun naisruumiita alkaa löytyä enemmänkin, on Kaunissalo sekaisin. Kaiken tämän keskellä Monni yrittää pitää päänsä kylmänä.
Tottumattomien poliisien möhläilyt ja väärät valinnat aiheuttavat monia sotkuja, vaikka ylikonstaapeli Tuire Pesälä pyrkiikin ohjailemaan asiat siten, että paha lopulta saisi palkkansa...

Pönniö, Risto: American dream.
Pilot-kustannus 2008. (Pilot dekkari 4).
ISBN 978-952-464-834-9 (nid.) Kansikuva.
Esikoisteos.
Kari on tavallinen suomalainen perheenisä ja ammatiltaan konsultti. Hän on jenkkilän ihmemaassa samana päivänä, kun terroristit iskevät World Trade Centerin taivaita hipovien tornien kimppuun. Kari ei ole onnekseen tuhoutuvissa koneissa, mutta hän joutuu tutkintavankilaan epäiltynä terrorismista. Tästä alkaa jännittävä odysseia amerikkalaiseen todellisuuteen, varsinkin kun Karin toimeksianto philadelphialaiseen lakkatehtaaseen muuttuu sattuman oikusta joutumiseksi ison heroiiniketjun yhdeksi rattaaksi. Kaikki mihin hän tarttuu kääntyy häntä vastaan. Hän on aina uskonut sankaruuteen ja oikeuden voittoon, nyt kaikki tuntuu kuitenkin murenevan, hänen kohtalonsa on kasvottoman järjestelmän käsissä. Karia kaduttaa jo koko Amerikkaan lähtö. Häneltä katoaa tukiverkko ympäriltä, ja hän on omillaan. Hänestä tulee pelinappula, tahdoton sotilas heroiinishakkilaudan ruudukoille.
Kirjassa kohdataan amerikkalainen yhteiskunta monella tasolla: liike-elämän, suurvaltapolitiikan, urheilun, rikollisuuden, mutta erityisesti henkilökohtaisella tasolla. Vasta aiheuttamalla koko yhteiskunnalle, yksittäiselle bisnekselle tai henkilökohtaiselle elämälle järkytyksiä ja kriisejä, päästään sisään niihin maailmoihin, jotka ulospäin näyttävät kovinkin seesteisiltä.
Esikoiskirjailija Risto Pönniö on kansainvälisen projektibisneksen ammattilainen. Hän on palvellut useita suomalaisia vientiyrityksiä niin Euroopan, Aasian kuin Amerikoidenkin markkinoilla jo 80-luvun puolivälistä
Lisätietoa:
- Pilot-kustannus - Risto Pönniö.


 

Sammakko

Tusset, Pablo: Sian nimeen.
Alkuteos: En el nombre del cerdo, 2006. Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2008.
ISBN 978-952-483-076-8 (nid.) 24,90 e. Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Vuoristokylän teurastamossa tapahtuu raaka murha, johon liittyy kummallisia piirteitä. Eläkkeen kynnyksellä oleva komisario Pujol saa tapauksen selvitettäväkseen. Dekkarijuoni taustanaan Sian nimeen punoo yhteen kolme tarinaa. Yksi kertoo komisariosta, ihmisestä kylmän ammattilaisen takana; kuinka mies vanhoilla päivillään innostuu uudesta pop-musiikista, nopeista autoista, kukkakuvioisista paidoista ja rakkaasta vaimostaan, jolle hän eläkkeellä aikoo omistautua. Toisessa komisarion ”ottopoika”, poliisi T tapaa virkavapaalla New Yorkissa elämänsä naisen. Kolmannessa T soluttautuu vuoristokylään tutkimaan murhaa, ja saa tuta suljetun pikkuyhteisön kaikessa hupaisuudessaan ja karmivuudessaan. Espanjalaisen Pablo Tussetin taiten kerrotussa romaanissa jää lukijan tulkittavaksi, mikä on hyvän ja pahan raja. Teos on yhtä aikaa dekkari, rakkauskertomus ja tarina ihmisluonnon oikullisuudesta.
Toinen suomennos Tussetilta. Aikaisemmin ilmestynyt suomeksi Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua (2006).
Pablo Tusset DekkariNetissä.

Karpela, Totti: Sudet, lampaat ja paimenet.
Sammakko 2008.
ISBN 978-952-438-086-7 (sid.)    Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Juttukokoelmassa Sudet, lampaat ja paimenet tulee kerrotuksia monta rikollisen, uhrin ja "paimenen" tarinaa Kakolan muurien kummaltakin puolelta.  Dekkaristina ja vankilanjohtajana tunnettu Totti Karpela esittäytyy ensi kertaa kokonaisen kirjan verran lyhytproosan kirjoittajana. 
Lisätietoa:
- Sammakko - Totti Karpela.
- VASKI - varsinaissuomalaisia kirjailijoita - Totti Karpela.
- Sanojen aika - Totti Karpela.


 

Schildts

Kallentoft, Mons: Sydäntalven uhri.
Alkuteos: Midvinterblod, 2007. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2008.
ISBN 978-951-50-1778-9 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2008.
Huom!! Kirjan ilmestyminen siirtyy kevääseen 2009.
Ensimmäinen suomennos.
Jälleen uusi ruotsalainen dekkaristi suomeksi. Mons Kallentoft on kirjoittanut useita dekkareita, ja Sydäntalven uhri on hänen ensimmäinen suomennoksensa.
Lisätietoa:
- Mons Kallentoft.

Yliluoma, Sanna: Levikkijuhlat.
Sammakko 2008.
ISBN 978-952-483-072-0 (nid.) 24,90 e. Ilm. 8/2008.
Sanna Yliluoma työskentelee rikos- ja uutistoimittajana Iltalehdessä. Hän on kotoisin Kortesjärveltä ja asuu nykyisin Tampereen lähellä. Hänen esikoisromaaninsa oli Pinkki hartauskirja (2006).
Huom!! Kirjan ilmestyminen siirtyy kevääseen 2009.

 

Läckberg, Camilla: Kivenhakkaaja.
Alkuteos: Stenhuggaren, 2005. Suom. Outi Menna.
Schildts 2008.
ISBN 978-951-50-1779-6 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Fjällbackalainen hummerinkalastaja löytää merrastaan hukkuneen pikkutytön ruumiin, ja tapausta pidetään ensin onnettomuutena. Ruumiinavauksessa käy kuitenkin ilmi, että tytön suussa on jälkiä makeasta vedestä ja saippuasta. Joku on hukuttanut tytön sisä-tiloissa, riisunut ruumiin ja heittänyt sen lopuksi mereen. Kuka on tappanut 7-vuotiaan Saran näin julmasti? Miksi?  Patrik Hedström ja hänen kollegansa Tanumsheden poliisilaitoksella joutuvat jälleen keskelle monimutkaista murhatutkimusta. Patrikin tyttöystävä Erica on juuri saanut heidän ensimmäisen lapsensa, ja suurena apuna raskaiden ensimmäisten viikkojen aikana on ollut juuri pienen Saran äiti. Fjällbackan idyllisen ulkokuoren alla piilee toinen todellisuus – naapurivihaa, sukujen välisiä konflikteja ja jotakin vielä synkempää. Tarinan varhaisimmat jäljet vievät 90-luvulle: joskus menneisyys ei vain päästä otteestaan.
Kivenhakkaaja on Camilla Läckbergin kolmas suomennettu rikosromaani. Aikaisemmin ilmestyneet: Jääprinsessa (2006) ja Saarnaaja (2007). Läckbergin kirjat ovat taattua ruotsalaista dekkarituotantoa.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

 


 

Tammi


Kotimaiset

Karppi, Mikko: Unkarilainen taulu.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4290-2 (sid.) Ilm. 9/2008.  Kansikuva.
Keskiaikaisen Unkarin varjelluimmat salaisuudet ovat pysyneet pinnan alla, kunnes kesäisenä aamuna Porin asukkaiden mielenrauhaa järkyttää verettömänä löytyvä nuori nainen. Paikalle kutsutaan Väinämöisen vyö -rikosromaanista tuttu rikoskomisario Ylipää, joka ottaa mukaansa oikean kätensä Eskolan, sekä Juha Hannukaisen, joka alkaa jälleen kärsiä selittämättömistä näyistä ja painajaisista.
Helteiseen Poriin saapuu myös mies, joka jäljittää unkarilaisesta sukukryptasta ryöstettyä arvokasta kirjaa. Legendan mukaan kirjan arvoitus liittyy muotokuvaan, joka löytyy yllättäen porilaisen naisen asunnosta. Lisää naisia katoaa. Ainoa epäilty löytyy kuolleena. Pian poliisilla on käsissään enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ja jazzkaupungista alkaa löytyä muitakin antiikkiesineistä kiinnostuneita.
Rikosten syiden selvittämiseksi Ylipään ryhmä joutuu loppujen lopuksi päivittämään tietonsa eräästä keskiaikaisesta tarinasta. Siitä kaikkein verisimmästä. Lopulta selviää myös kirjan ja taulun sisältämä salakirjoituksen arvoitus – ja se miksi niiden takia niin moni on hengenvaarassa.
Mikko Karppi on tuonut suomalaiseen jännityskirjallisuuteen mystiikkaa ja yliluonnollisia asioita tavalla, joka on tullut tutuksi X-Filesin ja Lostin kaltaisista televisiosarjoista. Unkarilainen taulu on hänen toinen romaaninsa.
Toinen rikosromaani Karpilta. Esikoisdekkari Väinämöisen vyö ilmestyi syksyllä 2007 .

Koskelainen, Jukka: Tukaanin juoni.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4293-3 (sid.) Ilm. 9/2008.
Jukka Koskelainen on palkittu runoilija, esseisti ja arvostelija, joka on viettänyt pitkiä aikoja Etelä-Amerikassa. Tukaanin juoni on hänen ensimmäinen romaaninsa. Kirja on romaani John Le Carren ja Graham Greenin hengessä.
Enpä tiedä kuuluuko tämä jännityskirjaosastoon, mutta ehkäpä.... aika näyttää. Vaikuttaa kuintenkin kiinnostavalta avaukselta Koskelaiselta.

Lehtolainen, Leena: Väärän jäljillä.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4288-9 (sid.) Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Maria Kallio on jättänyt Espoon poliisin taakseen. Suunnitelmat vähäosaisia auttavasta lakiasiaintoimistosta kuitenkin kariutuvat, kun kumppaniksi aiottu opiskelutoveri Leena vammautuu pysyvästi auto-onnettomuudessa. Maria aloittaa työt sisäasianministeriön alaisessa perheväkivallan tutkimusprojektissa, turvallisesti työpöydän takana.
Leenan kautta Maria tutustuu toimittaja Jutta Särkikoskeen, joka on paljastanut kahden kiekonheittäjän dopinginkäytön. Särkikoski on loukkaantunut hämärissä olosuhteissa: hänen autonsa on suistettu tieltä, kun hän on ollut haastattelemassa yllätysläpimurron 800 metrin juoksussa tehnyttä Toni Väärää. Myös kyydissä ollut Väärä vammautuu niin pahasti, että seuraava kausi jää väliin. Särkikoski on saanut tappouhkauksia jo ennen kolaria, eikä niille näy loppua.
Irtiotto menneestä ei ole Marialle helppoa, mistä kertovat häntä toistuvasti piinaavat painajaiset. Kun Juttaan kohdistuneet uhkaukset pannaan täytäntöön, Maria joutuu yllättäen kohtaamaan vanhan työpaikkansa ja sen tutun yhteisön. Muistot lähes katastrofiin päättyneestä edellisestä henkirikostutkimuksesta eivät päästä rauhaan, mutta kilpajuoksussa murhaajan kanssa ei auta jäädä lepäämään takasuoralle.
Ennen kuin maalinauha katkeaa, on urheilumaailman skandaalissa poliiseja ehtinyt johtaa väärän jäljille aivan liian moni.
Vihdoinkin uusi ja kymmenes Maria Kallio -dekkari Lehtolaiselta. Edellinen Rivo Satakieli ilmestyi 2005. Toivotaan, että kirja lunastaa isot odotukset.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Rikollisen kaunis.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4289-6 (sid.) Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Trillereitä, huumoria, jännitystä, erikoisia rikoksia, kauhua ja kummallisia kohtaloita.
Kuinka Niccoló Paganinin 40 miljoonasta dollarista vakuutettu Guarnieri del Gesù -viulu varastetaan oopperassa? Miksi kuolemaobligaatioita kauppaava salkunhoitaja hankkii australialaisen meduusan? Uhraako lammasfarmariksi ryhtynyt insinööri ihmisiä Fiskarsissa?
Taavi Soininvaara tunnetaan kansainvälisille uhkakuville rakentuvista vetävistä trillereistään. Rikollisen kaunis laajentaa Soininvaaran kirjailijakuvaa. Kokoelman kertomukset ovat kaikki tiheän jännittäviä mutta myös leppoisan humoristisia, kauhuromantiikalla tunnelmoivia tai musiikillisen svengaavia. Hengästyttävän jännityksen taitaja avaa uuden puolen itsestään – ja säilyttää suvereenisti entiset vahvuutensa.
Tuleeko Guillain–Barré-syndrooman halvaannuttama perheenäiti tajuihinsa ajoissa pelastaakseen miljoonien arvoisen yrityskaupan? Suomalaisnuori matkaa Kanarialle lentäen gintonic huulillaan, mutta nigerialainen nuori nainen saapuu saarelle laholla paatilla äyskäri kädessään. Ja mistä meille on iskostunut käsitys, että itse- murhapommittajan täytyy olla muslimi?
Kahdessatoista kertomuksessa ovat mukana myös Soininvaaran romaaneista tutut hahmot, suojelupoliisin ylietsivä Arto Ratamo sekä Supon entinen päällikkö Jussi Ketonen, joka saa tuli- kasteensa etsivänä Etyk-huippukokouksen aikaan Helsingissä vuonna 1975.
Yhdeksäs kirja Soininvaaralta. Tällä kertaa kirja on kertomuskokoelma.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Harhalaukaus.
Alkuteos: Ricochet. Suom. Turun yliopiston kääntäjäseminaari.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4126-4 (sid.) Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Ylikonstaapeli Duncan Hatcher kutsutaan tuomari Cato Lairdin kotiin keskellä yötä. Talossa on tapahtunut kuolemaan johtanut ammuskelu. Selvittäessään määrätietoisesti kuolleen miehen yhteyttä Lairdeihin ja tutkiessaan juttua pidemmälle Duncan huomaa pian vaarantavansa uransa. Vaakalaudalle joutuu myös hänen ammattietiikkansa, kun hän tajuaa tuntevansa yhä vahvempaa vetoa Elise Lairdiin, joka on naimisissa, todistettavasti valehtelija ja murhatutkimuksen pääepäilty.
Kun Elise etsii Duncanin käsiinsä ja väittää, että hänen miehensä yrittää tappaa hänet, Duncan hylkää sen silkkana valheena. Mutta entä jos väite onkin totta? Eikä Duncanin pahoja aavistuksia helpota Elisen yllättävä katoaminen…
Sandra Brownin romaaneja on ilmestynyt suomeksi aiemmin neljätoista, viimeksi Kylmän kosketus syksyllä 2007.
Lisätietoa:
- www.sandrabrown.net.

Clark, Mary Higgins: Unissakävelijä.
Alkuteos: I heard that song before, 2007. Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-3518-8 (sid.) Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Kay Lansing on kasvanut New Jerseyssä rikkaan ja vaikutusvaltaisen Carringtonin perheen palkollisen lapsena. Eräänä päivänä ollessaan isänsä mukana tämän työssä kuusivuotias Kay hiipii perheen kartanossa sijaitsevaan salaiseen kappeliin ja kuulee miehen ja naisen riitelevän rahasta. Samana iltana Carringtonit pitävät illallistanssiaiset, joiden jälkeen Princetonissa opiskeleva Peter Carrington tarjoaa 18-vuotiaalle naapurintytölle kyydin kotiin. Tyttö katoaa salaperäisesti.
Parikymmentä vuotta myöhemmin Kay rakastuu Peter Carringtoniin ja päätyy tämän kanssa naimisiin. Vuosien kuluessa epäilyksen varjo ei ole väistynyt Peterin yltä. Vielä 42-vuotiaana perheyhtymän johtohahmonakin hän on edelleen poliisin mielenkiinnon kohde, varsinkin kun hänen raskaana ollut ensimmäinen vaimonsa on hukkunut heidän kotinsa uima-altaaseen. Rakastuneen Kayn kauhuksi Peter osoittautuu unissakävelijäksi, jonka öiset vaeltelut johtavat aina samaan paikkaan, uima-altaalle. Kay on vakuuttunut, että avain Peterin syyllisyyteen tai syyttömyyteen piilee keskustelussa, jonka hän sattui todistamaan lapsena kappelissa. Kay ei kuitenkaan osaa aavistaa, että näiden salaisuuksien paljastaminen saattaa maksaa hänen oman henkensä.
Clarkilta on ilmestynyt lukuisia jännäreitä suomeksi. Edellinen suomennos Kaksoset ilmestyi syksyllä 2007.
Lisätietoa:
- Tammi - Mary Higgins Clark.

Khoury, Raymond: Pyhien jäljillä.
Alkuteos: The Sanctuary, 2007. Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4154-7 (sid.) Ilm. 8/2008. Kansikuva.
Napoli vuonna 1750. Keskellä yötä kolme miestä hyökkää San Severon prinssin johdolla Montferratin palatsiin ja syyttää markiisia petoksesta. Miehet tivaavat markiisilta tämän suurta, ikivanhaa salaisuutta. Onko mies petturi ja kuka hän oikeasti on?
Bagdad vuonna 2003. Rutiinitarkastusta suorittava joukko-osasto tekee karmean löydön: salaisessa laboratoriossa on kuolleita ihmisiä, joita on käytetty tieteellisissä kokeissa. Salaperäinen biokemistinä pidetty tohtori pakenee ja jättää jälkeensä vain ikiaikaisen symbolin, omaa häntäänsä syövän käärmeen.
Beirutissa asuva arkeologi Evelyn Bishop, tämän tytär, perintötieteilijä Mia sekä CIA ovat keskellä suurta salaisuuksien vyyhtiä, joka tuntuu koskevan kiehtovaa arvoitusta, ihmiselämän jatkumista ja ikuista elämää.
Raymond Khouryn uutuustrilleri tarjoilee yhtä piinaavaa jännitystä, kiperiä tilanteita ja kiinnostavia historiallisia tapahtumapaikkoja kuin esikoismenestys Viimeinen temppeliherra vuonna 2006.
Toinen suomennos Khourilta. Esikoisromaani ja maailmanmenestys Viimeinen temppeliherra ilmestyi suomeksi syksyllä 2006.
Lisätieto:
Raymond Khoury - Official Website.

Äänikirjat

Lehtolainen, Leena : Luminainen.

7 CD-levyä.
Lukija Erja Manto.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4400-5 Ilm. 9/2008.

Muuta

Wiren, Veijo: Tammen dekkariristikko.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4368-8 (nid.) 5,500 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Tammen dekkariristikko on hoksottimet haastava kunnianosoitus kustantamon dekkarikirjailijoille ja heidän hyytävän jännittäville tarinoilleen. Ristikon vihjeet perustuvat Tammen julkaisemien rikosromaanien ympäristöihin ja aihepiireihin. Tasoltaan ne ovat lähinnä keskivaikeita, mutta vaativat syvällisen rikollisen mielen tuntemuksen....Teos

Nyman, Stefan: Anna online.
Alkuteos: Anna är online, 2008. Suom. Laura Beck.
Teos 2008.
ISBN 978-951-851-178-9 (nid.) 32 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Esikoisteos.
Anna online kertoo kolmesta ystävyksestä: Samuelista, Annasta ja Pentistä. Samuel ja Pentti ovat lapsuudentovereita, Annaan he tutustuvat opiskellessaan Åbo Akademissa. Anna on nainen, jonka kaltaista Samuel ei ole voinut kuvitella tapaavansakaan: salaperäinen, nauravainen, kuvankaunis. Samuel ja Anna rakastuvat päätä pahkaa, ja heistä tulee erottamaton pari.
Rakastavaisten idylliin hiipii varjoja, kun Pentti ennustaa Samuelille onnettomuuksia unien kirjasta.
Pian Annan asunnossa alkaa tapahtua outoja: lamput rikkoutuvat itsestään, ja joku käyttää Annan tietokonetta, vaikka tämä ei ole lähimaillakaan. Kuka taloon on tunkeutunut? Kohta paljastuu, ettei Anna ole kertonut kaikkea menneisyydestään.
Stefan Nyman on kirjoittanut kihelmöivän jännittävän tarinan kauhun mestareiden henkeen. Anna online (Anna är on-line) on hänen esikoisromaaninsa. Se voitti Söderströmsin järjestämän dekkarikilpailun. Suomennos ilmestyy samaan aikaan kuin Söderströmsin kustantama alkuteos Anna är online.
Lisätietoa:
- Teos - Stefan Nyman.


 

WSOY

 

Kotimaiset

Numminen, Juha: Kyyhkynen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34505-4 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Nuori rikostoimittaja Make Sarkala keksii loistavan idean. Julkkistaivaalle syttyy uusi tähti, hurmaava Mr CeeCee.
Samalla pääsee Paha irti. Idea riistäytyy keksijänsä käsistä. Monikasvoinen tv-suosikki kohoaa ällistyttävän nopeasti menestyväksi liikemieheksi ja multimiljonääriksi, jonka lähipiirissä hyörivät hänen herkkä, taiteellinen veljensä Ville Kyyhkynen ja hyväuskoinen ystävänsä ja neuvonantajansa Make Sarkala. Kehittyy 17 vuoden pituinen, hyytävä ja monitasoinen rikostarina ystävyydestä, veljeydestä, julmuudesta, rakkaudesta ja ahneudesta. Kyyhkynen on kertomus tämän päivän Suomesta.
21. dekkari Nummiselta.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Nykänen, Harri:: Operaatio Banana Split.
(Johnny & Bantzo 2).
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34463-7 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Johnny ja Bantzo saavat vaativan poliisitehtävän vähälti poikkeuksellisten poliisiominaisuuksiensa ja paljolti epäpoliisimaisen säteilynsä takia. Heidän on perustettava peiteyritys, jota käytetään Pietarin mafian rahanpesurahojen kaappaamiseen yhteistyössä Pietarin poliisin kanssa. Ylimmän poliisijohdon mielestä Johnny ja Bantzo ovat oikeat miehet junailemaan lain harmaalla vyöhykkeellä liikkuvan operaation, varsinkin kun he ovat samalla otollisia syntipukkeja, mikäli hanke epäonnistuu.
Etsiväkaksikko saa avukseen Suomen ainoan tummaihoisen poliisin ja uskottavuuden vuoksi mukaan otetaan vielä takuumies, jonka synnynnäinen ketkumaisuus haihduttaa itärikollisten viimeisetkin epäilyt. Operaatio Banana split on valmis käynnistymään, mutta sen lopputulos on yllätys sekä poliisijohdolle, veroviranomaisille että Johnnylle ja Bantzolle.
Nykäseltä toinen Johnny & Banzo -dekkari.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Pyörre.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33067-8 (sid.) 38 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Tero Airaksen elämä romahtaa. Hänen F1-tallipaikkaa kärkkyvää poikaansa Ronia epäillään 17-vuotiaan tytön surmasta. Tytön isä vannoo omakätistä kostoa. Tero, entinen poliisi ja turva-alan yrittäjä, päätyy itsesyytösten vallassa ratkaisuihin, jotka sysäävät hänet yhä tukalampaan valehtelun ja petosten kierteeseen. Yllättäen surmaan näyttävät liittyvän myös kansainvälistä asekauppaa Espoosta käsin harjoittava venäläinen sekä Ronin rahoittaja, Espanjassa asuva liikemies, joka on aikoinaan työskennellyt Ruotsin sotilastiedustelun palveluksessa. Liian myöhään Tero tajuaa, että hän on saattanut itsensä ja poikansa myrskynsilmään. He ovat sekaantuneet Skandinavian historian röyhkeimpään valtiollisen tason salailuoperaatioon. Mitä syksyllä 1994 oikeasti tapahtui Itämerellä? Traaginen virhe. Peittely-yritys… Mihin kaikkeen pohjoismainen hyvinvointivaltio voi ryhtyä suojellakseen etujaan?
Ilkka Remeksen 12. trilleri.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Heino, Marja-Liisa: Suomen suuntaan.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34503-0 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008.  Kansikuva.
Krasa on keski-ikäinen, Pietarissa asuva entinen KGB:n upseeri. Edes vuosien vankileirikokemukset saati Gorbatšov eivät ole onnistuneet kitkemään hänen epäluuloaan Länttä kohtaan, niin tutuksi kuin Suomi hänelle kultaisina työvuosina tulikin.
Mutta länteen on käytävä: Pietariin kulkee tieto, että Krasan Suomessa asuva isä on kadonnut.
Suomalaiset eivät enää kiipeile toistensa ylitse päästäkseen Krasan seuraan istumaan. Vanha Supon tuttavuus haistaa tilaisuuden, ja ihan pientä palvelusta vastaan kyseenalaista apuaan tarjoaa myös isän vaarallinen lapsuudenystävä. Kovia otteita ei kaihdeta, kun panoksena on tieto siitä, minkä arvoinen isä on pelin molemmille osapuolille.
Marja-Liisa Heinon tekstissä kaikella leikkivä kirjailijanluonne saa seurakseen jäljittelemättömän kuivan huumorin. Krasan mieleen astuva lukija kohtaa tahraisen oven ja nuhjuisen ovimaton, mutta astuu peremmälle luottaen, että Krasa vain vanhasta muistista näyttelee vaikeasti tavoiteltavaa.  Dekkariparodia.
Toinen romaani Heinolta. Esikoisromaani Enkelimies ilmestyi v. 2006.
Marja-Liisa Heino DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cain, Chelsea: Suoraan sydämeen.
Alkuteos: Sweetheart, 2008. Suom. Kristiina Savikurki.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-32965-8 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2008.   Kansikuva.
Pirullisen jännittävä sarjamurhatrilleri!  Kiduttavan kaunis tappaja on yhtä vaarallinen kuin Hannibal Lecter
Gretchen Lowell on häikäisevä kaunotar – ja 200 ihmisen hyytävä teloittaja. Hänen julmuutensa ja kauneutensa eivät ole kärsineet yhtään siitä, että hän on viime aikoina viettänyt aikaansa kaltereiden takana. Etsivä Archie Sheridanilla, jota Gretchen on pitänyt vankinaan, on outo side tappajaan eikä tällä ole aikomustakaan päästää häntä otteestaan.
Archie, joka on lähellä fyysistä ja psyykkistä romahdustilaa, saa tutkittavakseen puistosta löytyneen kuolleen naisen tapauksen. Murhalla näyttää olevan yhteys senaattoriin, josta toimittaja Susan Ward on ollut tekemässä juttua. Archie ja Susan yhdistävät voimansa ja alkavat selvittää rikoksen taustoja. Gretchenillä on kuitenkin Archien varalle muita suunnitelmia ja sarjamurhaaja on myös päättänyt toteuttaa ne.
Syksyllä 2007 ilmestynyt Sydänverellä aloitti trillerisarjan, jonka pääkonna on yhtä vertahyytävä kuin Hannibal Lecter.
Cain (s. 1972) asuu Portlandissa, jossa hän on työskennellyt pr-toimistossa sekä freelance-kirjoittajana.
Lisätietoa:
- www.chelseacain.com.

Cussler, Clive: Takaa-ajo.
Alkuteos: The chase, 2006. Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34337-1 (sid.) 34 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Vuonna 1906 Yhdysvaltojen läntisiä osavaltioita on jo pitkään terrorisoinut kylmäverinen pankkiryöstäjä. Pankkipyöveliksi ristitty tunteeton tappaja surmaa poikkeuksetta tekojensa onnettomat todistajat ja pääsee aina livahtamaan – minkäänlaisia johtolankoja jättämättä.
Vaikka Isaac Bell, Van Dornin etsivätoimiston paras agentti, selvittää tuota pikaa maan kaikkien aikojen nerokkaimman rikollisen henkilöllisyyden, totuus vaikuttaa uskomattomalta. Kukapa olisi osannut epäillä San Franciscon seurapiirien upporikasta hyväntekijää? Kiristäessään silmukkaa psykopaattisen tappajan ympärillä Isaac Bell tajuaa ryhtyneensä uransa vaarallisimpaan ajojahtiin. Takaa-ajo jatkuu San Franciscon maanjäristyksen kaaoksesta halki mantereen, kauas pohjoiseen, kunnes rautatiekiskot viimein loppuvat Kanadan ja Yhdysvaltain välisen rajajärven rantaan…
Takaa-ajo on Dirk Pitt -seikkailuillaan kultaa huuhtoneen Clive Cusslerin uusi aluevaltaus, veteraaniviihdyttäjän verraton taidonnäyte.
Lisätietoa: Wikipedia - Clive Cussler.

Evanovich, Janet: Ensin rahat.
Alkuteos: One for the money, 1994. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33993-0 (sid.) 29 e. Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Työpaikkansa menettänyt Stephanie Plum on pinteessä. Hän tarvitsee rahaa, mutta ajat ovat kovat. Niinpä hänen on pakko pyytää apua sukulaisilta. Hän keplottelee Vinnie-serkkunsa firmasta itselleen työn palkkionmetsästäjänä, pakoilevien takuuvelallisten jahtaajana. Stephaniella ei ole alan kokemusta, mutta vähät siitä. Vähät siitäkin, että ensimmäinen etsittävä on poliisi Joseph Morelli. Siitä lähtien kun seksikäs Morelli vuosia sitten käytti Stephanien sinisilmäisyyttä hyväkseen, Morelli-sana on merkinnyt ongelmia. Nyt miestä syytetään murhasta. Paha kyllä Stephanie raivostuttaa tutkimuksillaan nyrkkeilijä Beniton ja joutuu hengenvaaraan. Jos hän onnistuu nappaamaan Morellin viikossa, hänen tililleen rapsahtaa kymmenentuhatta dollaria. Hänen on vain opeteltava palkkionmetsästäjän homma yhdessä yössä – ja pysyteltävä hengissä, kunnes löytää Morellin.
Janet Evanovichilta on ilmestynyt aikaisemmin kaksi dekkaria suomeksi: Vainko rahasta Stephanie? (1995) ja Ei millään pahalla, Stephanie (1996) Tammen kustantamana.
Huom! Tämä Evanovichin kirja on ilmestynyt 1995 suomeksi Tammen kustantamana ja Kristiina Drewsin suomentamana nimelllä Vainko rahasta, Stephanie?
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Follett, Ken: Maailma vailla loppua.
Alkuteos: World without end, 2007. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33804-9 (sid.)   34,30 e.  Ilm. 10./2008.   Kansikuva.
Taivaan pilareitten kauan odotettu jatko-osa! Uusi aika lähestyy, mutta Englantia uhkaa sota Ranskaa vastaan ja Mustaksi surmaksi kutsuttu paiserutto.
Pyhäinmiestenpäivänä vuonna 1327 neljä lasta pujahtaa Kingsbridgen katedraalikaupungista lainsuojattomia kuhisevaan metsään. Kesken villin jousipyssyleikin he joutuvat todistamaan, kuinka nuori takaa-ajettu ritari valmistautuu kohtaamaan kuolemansa. Ritari Thomas Langley uskoo lapsille salaisuuden, joka yhdistää aatelisveljesten, villakauppiaan tyttären ja nälkiintyneen näpistelijän kohtalonlangat ainiaaksi – verivalan voimalla.  1300-luvun Englanti ajautuu väistämättömästi sotaan mahtavaa Ranskaa vastaan. Lääketiede, kaupankäynti, arkkitehtuuri ja oikeuslaitos ottavat ennakkoluulottomia edistysaskeleita uuden ajan kynnyksellä, mutta vauras luostarilaitos vastustaa kiivaasti kaikkia muutoksia. Kohta saarivaltakuntaa uhkaa sotaakin hirveämpi onnettomuus, Mustaksi surmaksi kutsuttu paiserutto…
Taivaan pilareista tuttu, valtavin inhimillisin uhrauksin syntynyt Kingsbridgen tuomiokirkko on jälleen kaupungin asukkaiden rakkauden ja vihan, ahneuden ja ylpeyden, kunnianhimon ja koston keskipisteenä.
Taivaan pilarien (1. p. 1990) itsenäinen jatko-osa.
Ken Follettin muut suomennetut teokset: Neulansilmä (1979), Piraatti (1980), Aavikkoleijona (1981), Mies Pietarista (1982), Teheran (1983), Leijonien laakso (1986), Kaikki langat käsissä (1988), Taivaan pilarit (1990), Pimeää meren yllä (1991), Vaarallainen omaisuus (1993), Piakka nimeltä Vapaus (1996), Kolmas kaksonen (1997), Eedenin vasara (1999), Vaarallinen muisti (2001), Naakat (2002), Haamulento (2004), Valkeuden vangit (2006).
Lisätietoa:
- www.ken-follett.com.
- Wikipedia - Ken Follett.

Grisham, John: Vetoomus.
Alkuteos: Appeal, 2008. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34336-4 (sid.) 35 e. Ilm. 8/2008.   Kansikuva.
Jännitys lakipisteessään!
Jeannette Bakerin pitkä painajainen oli siltä erää ohi. Valamiehistö oli tuominnut Krane Chemicalin maksamaan kymmenien miljoonien dollarien korvaukset pitkään jatkuneista ympäristörikoksista, maaperän ja pohjavesien saastuttamisesta. Miehensä ja poikansa hiljattain haudanneelle Bakerille muhkea korvaussumma olisi laiha lohtu, mutta muille sairauksiensa kanssa sinnitteleville bowmorelaisille ennakkotapauksen ratkeaminen lesken hyväksi antoi uutta puhtia.
Kranen pääosakas Carl Trudeau oli hävinnyt vasta taistelun, ei vielä sotaa. Pörssiyhtiönsä osakekursseja varjeleva Trudeau aikoo huolehtia siitä, että vetoomuksen nojalla järjestettävä uusi oikeudenkäynti Mississippin ylimmässä oikeusasteessa sujuisi aivan eri malliin.  Aikaa on reilu vuosi soluttaa yhdeksän tuomarin joukkoon joku suopeamielinen lainoppinut tai peräti yhtiön koulima luottomies. Ja rahahan tasoittaa tien myös tuomioistuimeen…
Vetoomus on oikeussalijännäreihin palanneen Grishamin tuorein taidonnäyte, järkyttävä ja todenkaltainen kuvaus poliittisen vallan ja lakimiesten keskinäisistä kähminnöistä.
Uusi ja 16. trilleri John Grishamilta suomeksi.
John Grisham DekkariNetissä.

Gross, Andrew: Sininen vyöhyke.
Alkuteos: The blue zone, 2007. Suom. Päivi Holmberg.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-333506-2 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2008.  Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Kultakauppias Benjamin Raabin pidätys tulee yllätyksenä kaikille, mutta ennen muuta hänen läheisilleen. Kun FBI syyttää Raabin liiketoimien edistäneen kolumbialaisen huumekartellin rahanpesua, koko perhe on yhtäkkiä hengenvaarassa. Suostuminen yhteistyöhön liittovaltion poliisin kanssa tietäisi pahamaineisen Mercadon huumekartellin kostoa, mutta todellisia vaihtoehtoja Benjaminilla ei enää ole. FBI on valmis ottamaan Raabin perheineen todistajansuojeluohjelman piiriin, mutta hänen aikuinen tyttärensä Kate päättää jatkaa entistä elämäänsä – pysyvästi erossa omasta perheestään.
Vuotta myöhemmin vaara palaa Raabien elämään: isä katoaa todistajansuojeluohjelman ”siniselle vyöhykkeelle” – myös FBI:n tavoittamattomiin. Pahinta pelkäävä Kate päättää selvittää perheensä salaisen olinpaikan vastoin poliisin määräyksiä. Samalla avautuu ovi huumekartellin sisäiseen valtapeliin, jota varjostavat kylmät ja kovat lait.
Sininen vyöhyke on riipaisevan jännittävä trilleri kansainvälisen huumekaupan maailmasta, jossa ihmishenki on halvinta valuuttaa.
Andrew Grossin esikoisteos. Hän on kirjoittanut yhdessä James Pattersonin kanssa jo viisi romaania.

Krol, Torsten: Pitkä matka Callistoon.
Alkuteos: Callisto, 2007. Suom. Leena Tamminen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33458-4 (sid.) 33 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Odell Deefus on parikymppinen hyväsydäminen, suurikokoinen ja pitkäpiuhainen maalaistollo. Lyhyiden duunarikeikkojen jälkeen hän kaipaa kipeästi merkityksellistä työtä - armeijaan siis, taistelemaan hulluja muslimeja vastaan. Onneksi Yhdysvallat tarvitsee sotilaita niin kovasti, että vähä-älyisempiin kelpaa.
Odell Deefus saattaa olla vähän hidas, mutta kun hän löytää vastikään kaivetun haudan Dean Lowryn pihalta, hän ymmärtää että hauta on häntä varten. Kun hän löytää pakastimesta vanhan naisen ruumiin, hän ymmärtää että nainen on murhattu. Kun hänen autonsa räjähtää, hän löytää itsensä hautaamasta terroristia tai hoippuu pussi päässä kuulustelupaikalle, jopa Odell Deefus ymmärtää että jotain on pielessä.
Pitkä matka Callistoon tarjoaa menolipun vapauden ja demokratian kehtoon eräänä erittäin huonona päivänä - nykypäivänä. Se nostattaa hymyn ja hien, mutta kylmentää molemmat.
Torsten Kroll on salanimi. Tiedetään, että hän asuu Australiassa ja kommunikoi kustantajansa kanssa vain sähköpostilla eikä anna haastatteluja. Ennen tätä romaania hän on julkaissut teoksen The Dolpihin people.
Enpä tiedä onko tämä kirja oikeassa paikassa tässä luettelossa, eli onko lainkaan dekkarilajityyppiin sopiva, mutta ei kait se haittaa, varmaan mielenkiintoinen kirja kuitenkin. Joten lukekaa....

Howard, Linda: Yön sylissä.
Alkuteos: Cover och night, 2006. Suom. Aila Herronen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33839-1 (sid.) 31 e. Ilm. 7/2008. Kansikkuva.
Leskeksi jäänyt Cate Nightingale pitää majataloa pikkukaupungissa Idahon vuoriseudulla. Kaksospoikiensa ohella hänen elämänsä täyttää työ satunnaisine asiakkaineen sekä korjausmies Calvin Harris, jolle tuntuu vanhassa rakennuksessa riittävän jatkuvasti tehtävää. Eräänä aamuna yksi majatalon asukkaista katoaa. Muutaman päivän kuluttua aseistetut miehet saapuvat kyselemään hänen tavaroitaan. Uhkaava tilanne raukeaa, kun Caten ujoksi luulema, mutta selvästikin tiukoissa paikoissa toimimaan tottunut Calvin karkottaa häiritsijät tiehensä. Painajainen on kuitenkin vasta alussa, ja pian se iskee täysillä koko yhteisöön. Catella ja Calvinilla ei ole vaihtoehtoja – nuorina ja kyvykkäinä heidän on katsottava vaaraa silmästä silmään ja ryhdyttävä taistelemaan sitä vastaan niin päivänvalossa kuin yön sylissäkin.
Kuudes suomennos Linda Howardilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Kasvot yössä (2001), Täydellinen mies (2004), Vapaata riistaa (2005), Vapaata riistaa (2005), Tappavan tehokas (2006) ja Hetki lyö (2007).
Lisätietoa:
- WSOY - Linda Howard.
- Random - House - Linda Howard .
- Wikipedia - Linda Howard .

Larsson, Stieg: Pilvilinna joka romahti.
Alkuteos: Luftslottet som sprängdes, 2007. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-31437-1 (sid.) 35 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva.
Dekkarikuninkaan kolmannessa vauhtijännärissä palkkamurhaaja metsästää tietokonenero Lisbethiä. Puhdistuuko Lisbethin maine toimittaja Mikaelin avulla?
Kaksi vakavasti loukkaantunutta henkilöä kiidätetään sairaalaan. Toinen heistä on tietokonenero ja hakkeri Lisbeth Salander, jota syytetään kahdesta murhasta. Hänen päässään oleva ampumahaava leikataan heti. Toinen on Alexander Zalatšenko, vanhahko mies, jota on isketty kirveellä. Tätä ennen Lisbeth on jo haudattu elävältä ja pelastunut täpärästi, mutta hänen ongelmansa eivät suinkaan lopu. Zalatšenko on entisen Neuvostoliiton aikainen palkkamurhaaja, ja nyt hänen tähtäimessään on Lisbeth. Vaikutusvaltaiset voimat haluavat nimittäin vaientaa nuoren naisen ikiajoiksi.
Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist penkoo sillä aikaa Lisbethin salattua menneisyyttä ja pääsee totuuden jäljille. Hän alkaa kirjoittaa paljastusreportaasia, jonka on määrä puhdistaa Lisbethin maine ja ravistella turvallisuuspoliisia sekä hallitusta. Vihdoinkin Lisbethillä on mahdollisuus käydä käsiksi menneisyytensä tapahtumiin.
Kolmas osa Larssonin Millenium -sarjaa tulee suomeksi. Loistavaa!! Tätä odottaa moni Stieg Larssonin dekkarien ystävä. Edelliset osat Miehet jotka vihaavat naisia (2006) ja Tyttö joka leikki tulella (2007) ovat kerrassaan upeita kirjoja. Jos joku ei ole vielä lukenut em. kirjoja, niin suosittelen lämpimästi!!!
Stieg Larsson DekkariNetissä.

Roslund, Anders-Hellström, Börge: Edward Finniganin hyvitys.
Alkuteos: Edward Finnigans upprättelse, 2006. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34287-9 (sid.)   27,30 e.   Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Ruotsinlaivalla pahoinpidellään mies, ja syyllinen, John Schwarz, pidätetään Tukholmassa. Kuka hän oikein on? Mies vailla henkilöllisyyttä? Poliisin tutkimuksissa paljastuu, että hänen pitäisi olla kuollut. Yhdysvalloissa Edward Finnigan kiroaa kohtaloaan. Vuosien jälkeenkään hän ei saa rauhaa, koska ei ole saanut hyvitystä tyttärensä murhasta. Oikeuden päätös, josta hän oli jo varma, tuotti pettymyksen. Komisario Ewert Grens ei arvaa mitä tuleman pitää alkaessaan kuulustella Schwarzia. Rikosvyyhdestä paljastuu poliittista peliä, tulehtuneita ihmissuhteita ja pakkomielteen kaltaisia vakaumuksia. Edward Finniganin hyvitys on jäätävä kuvaus siitä, mitä kostonhimo saa aikaan. Kuka on uhri ja kuka rikollinen? Ennen kaikkea kirja on ajatuksia herättävä romaani, jonka loppu yllättää täydellisesti.
Kolmas suomennos Roslundilta ja Hellströmiltä. Aikaisemmin ilmestyneet: Peto (syksy 2004) ja Lokero 21 (kevät 2007).
Anders Roslund&Börge Hellström DekkariNetissä.

Weiner, Jennifer: Rikoksia ja hiekkakakkuja.
Alkuteos: Goodnight nobody, 2005. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33505-5 (sid.) 31 e. Ilm. 7/2008. Kansikuva.
Kate Klein, kolmen lapsen kotiäiti, ikävystyy Upchurchin nukkumalähiössä, jossa talot maksavat vähintään miljoonan, kaikki on aina tiptop ja kuolettavan tylsää. Leikkipuiston sileiksi suitut superäidit karsastavat häntä, ja hänen miehensä käy kotona vain kääntymässä. Paikalliset ajelevat pienen kasvihuoneen kokoisilla maastureilla, mutta niistä ei ole suojaa, kun murha tahrii kiusallisesti pastellisävyisen idyllin.
Katen mielestä murha on kiinnostavinta mitä kaupungissa on sattunut sitten naapurin likakaivon hajoamisen, ja hän ryhtyy tutkimaan juttua. Avukseen hän saa boheemin ystävänsä, mattoimperiumin perijän Janie Segalin sekä entisen ihastuksensa Evan McKennan. Mitä pidemmälle he tutkimuksissaan etenevät, sitä enemmän salaisuuksia paljastuu ja sitä ikävämmältä alkaa näyttää onnellisuusmuurin taakse piilotettu maailma.
Weinerilta on ilmestynyt aikaisemmin kolme romaania, jotka eivät ole dekkareita: Hyvä sängyssä (2002), Lainakengissä (2003) ja Pieniä maanjäristyksiä (2005).
Lisätietoa:
- www.jenniferweiner.com.
- Wikipedia - Jennifer Weiner.

Äänikirjat

Numminen, Juha: Kyyhkynen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35151-2   Kansikuva.
10 CD-levyä.
Lukija: Lars Svedberg.
Uusi julkkis on syntynyt: Mr CeeCee hurmaa kaikki! Mutta idea riistäytyykin käsistä ja Paha pääsee irti. Monitasoinen rikosromaani nyky-Suomesta.   Kirja ilmestynyt keväällä 2008.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Follett, Ken: Taivaan pilarit.
Alkuteos: The Pillars of the Earth, 1989. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33965-7 (sid.)  25,80 e.   Ilm. syksy/2008.  Kansikuva.
4. p. 
1100-luvun Englannissa raivoaa verinen sisällissota. Kirkko ja maallinen valta jakavat ahneesti etupiirejään, ja mielivaltaiset lordit tyrannisoivat, ryöstävät ja raiskaavat kansaa. Vainon kohteeksi joutuu myös kuljeskelevaan elämään kyllästynyt, rauhaa rakastava Tom Rakentaja perheineen. Taitavalla muurarilla on suuri unelma ja täytettävänään lupaus, joka velvoittaa olemaan rohkea ja periksiantamaton.  Neljän vuosikymmenen ajan rakennetaan Kingsbridgen katedraalia. Sen henkeäsalpaavat pilarit kohoavat uhmakkaasti kohti taivaallisia korkeuksia, kun ihminen taistelee tiensä primitiivisten elinolojen, sotien ja henkisen pimeyden yläpuolelle luodakseen jotain kestävää.
Taivaan pilarit on väkevä kuvaus keskiajan oloista, kirkonrakentajien intohimoista, epätoivosta ja horjumattomasta uskosta.
Taivaan pilarien itsenäinen jatko-osa Maailma vailla loppua ilmestyi lokakuussa 2008.
Lisätietoa:
- www.ken-follett.com.
- Wikipedia - Ken Follett.


 

Muut


Bagge, Tapani: Ammattimies.
Turbator 2008.
ISBN 978-952-5666199 (nid.)   syksy 2008.   Kansikuva .
Tapani Baggen tylynkarheat rikosnovellit vuosilta 1988-2008 ovat parasta suomalaista kovaksi keitettyä novellistiikkaa. Novellien huumori on sysimustaa. Bagge tunnetaan nykyisin parhaiten romaaneistaan, Ammattimies-kirjan novellit osoittavat että hän hallitsee loistavasti myös lyhyen muodon. Tiukkaa tekstiä, joka kolahtaa rajusti. Alan keräilijoille kirja on aarre: näitä novelleja ei enää muualta löydä. vaikka ne valtaosin onkin jo julkaistu, pienilevikkisissä lehdissä ja antologioissa.
Tapani Bagge DekkariNetissä.


Ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan.

Käänn. Timo Surkka ja toim. Timo Juntunen.
Musiikki-Mainos Juntunen 2008.
G-mies Jerry Cotton Special 2, 2008.
4,90 e. Ilm. ???/2008.

Epäpyhä salaliitto.
Käänn. Timo Surkka ja toim. Timo Juntunen.
Musiikki-Mainos Juntunen 2008.
G-mies Jerry Cotton Special 1, 2008.
4,90 e. Ilm. ???/2008.

Gröhn, Juhani: Murha mielissä.
Ilias 2008.
ISBN 978-952-5679-29-8 (nid.) 22 e.  Ilm. syksy 2008.   Kansikuva.
On kirkkovenesoutua harrastavan kirjailijan vuoden kohokohta – Karelia-soutu on alkamassa. Kirjailija haluaa kerätä soututapahtuman tunnelmia, kesäisten vesistöjen kauneutta ja soutajien mietteitä kaikkien luettavaksi ja ottaa nauhurin reissuun mukaan. Kun kaunis nuori nainen katoaa soutuporukasta jäljettömiin, alkaa nauhurille kiertyvä tarina muotoutua dekkariksi. Kaikilla on oma näkemyksensä tapahtuneesta ja huhut alkavat paisua ja elää omaa elämäänsä. Tapahtuma liittää soutuporukan jäsenet uudella tavalla yhteen. Mutta mitä vaalealle naiselle todella tapahtui?

Musta hevonen murharaveissa.
Käänn. Timo Surkka ja toim. Timo Juntunen.
Musiikki-Mainos Juntunen 2008.
G-mies Jerry Cotton Special 3, 2008.
9,40 e. Ilm. 10/2008.

Numminen, Helena: Murhaavasti.
Turbator 2008.
ISBN 978-952-5666-22-9 (nid.)  24,60 e.
Kotkalainen psykologi Helena Numminen on julkaissut aikaisemmin romaanin Manzesen madonnat (2002).
Tässä toisessa teoksessa hän syventyy naisten tekemiin väkivaltarikoksiin, mutta välttää aiheesta höuolimatta osoittelevan feminismin.

Palkkamurhaajan palkkakuoppa.
Käänn. Timo Surkka ja toim. Timo Juntunen.
Musiikki-Mainos Juntunen  2008.
G-mies Jerry Cotton Special 4, 2008.
8,40 e.   Ilm. ??/2008.

Pennanen, Oiva: Kopra iskee kolmesti.
Books on Demand GmbH 2008.
ISBN 978-952-498-123-1 (sid.)  44,70 e.   Ilm.   syksy 2008.  Kansikuva.
Turhalan nimismies Kyösti Kopra on turhautunut, kun ei tapahdu mitään. Tylsää papereiden selailua, päivästä toiseen. Yht´äkkiä sitten alkaakin tapahtua, tapahtuu murha! Se ei hätkäytä kunnon nimismiestä. Luottaen omiin ilmiömäisiin lahjoihin, hän käy soitellen sotaan. Toinen murha, kolmas murha, se saa jo Kopran välillä epätoivonpartaalle. Nuorisojengi lisäksi hämää tutkimuksia ja aiheuttaa päänvaivaa poliiseille. Kopran isku on lopuksi tehokas ja maaseudunrauhaa hämmentänyt rikossarja tulee ratkaistuksi.
Oiva Pennanen on aiemmin julkaissut kolme romaania Pilot -kustantamon kautta: Sisulla ja sydämellä, Nyrkin ja hetekan välissä ja Pakastettu kuolema.

Peters, Elizabeth: Krokotiili hiekkasärkällä.
Alkuteos: Crocodile on the Sandbank, 1975. Suom. Mervi Hämäläinen.
Myrskykustannus 2008.
ISBN 978-952-67148-0-6 (nid.)  Ilm. 11/2008.   Kansikuva.
Amelia Peabody on viktoriaaninen nuori nainen, joka on aina ollut kiinnostunut muinaisista kulttuureista. Isänsä kuoltua Amelia havaitsee odottamatta olevansa varakas ja päättää käyttää uutta riippumattomuuttaan matkusteluun. Varustautuneena tukevalla päivänvarjolla, reilulla annoksella brittiläistä itseluottamusta sekä päiväkirjalla hän suuntaa Egyptiin. Matkalla Kairoon hän saa odottamatta matkaseurakseen Evelyn Barton-Forbesin, jonka elämää varjostaa synkkä salaisuus.
Egyptissä ystävykset kohtaavat pyramideja, mielenkiintoisia herrasmiehiä sekä odottamattoman ilmestyksen suoraan muinaisesta Egyptistä. Outojen tapahtumien ja hämmentävien yllätysvierailujen jälkeen voimakastahtoinen Amelia katsoo velvollisuudekseen selvittää perin pohjin mistä on kyse, vaaroja kaihtamatta.
Elizabeth Peters on yksi Barbara Mertzin kirjailijanimistä. Mertz on hyvin tuottelias kirjailija ja hän on kirjoittanut monia suosittuja sarjoja. Amelia Peabody-sarja on kenties hänen kirjoistaan tunnetuin ja suosituin, koska siitä julkaistiin vuonna 2006 18. osa. Sarjan jokainen kirja toimii itsenäisenä teoksena, mutta koska hahmot kasvavat ja muuttuvat kirjojen myötä, uskollinen lukija saa niistä todennäköisesti irti enemmän.
Mertz on kirjoittanut kaksi tietokirjaa muinaisesta Egyptistä, mutta hänen muu tuotantonsa on kaunokirjallista. Hän väitteli tohtoriksi egyptologiasta Chigagon yliopistossa ollessaan 23-vuotias. Muinainen Egypti onkin hänen suuri intohimonsa, mikä näkyy hyvin Peabody-sarjan arkeologeista. Hänen kirjojaan on aiemmin suomennettu Barbara Michaelsin nimellä, suomennoksia on ilmestynyt toistakymmentä.
Kirja ilmestyy 5.12.2008.
Lisätietoa:
- Myrskykustannus.fi.
- The Amelia Peabody series.
- The official website of Elizabeth Peters.
- Wikipedia - Barbara Mertz/Elizabeth Peters/Barbara Michaels.

Pohjanen, Bengt: Murhaballaadi.
Barents Publisher 2008.
ISBN 978-91-89144-46-0 (sid.)  15 e.   Ilm. 10/2008.  Kansikuva.
Meänkielinen Murhaballaadi kertoo salaperäisestä murhasta, josta on ollut olemassa vanha laulu, jota ei ole saanut laulaa.  Kirja kertoo tyttörievun itkusta sekä Kassan Salkosta, Meänmaan suuresta noidasta ja tietäjästä, joka on kotoisin Bengt Pohjasen kotikylästä.  Kassan Salkko ilmestyy aikakirjurille ja antaa tehtäväksi lohduttaa itkevää tytärtä ja kertoa kielletty tarina.  Murhaballaadi paljastaa tummia alavirtoja, tositapahtumia ennen ja nyt.  Bengt Pohjanen on Tornionlaakson kolmikielinen kirjailija.
Lisätietoa:
- Sirillus - Bengt Pohjanen .
- Bengt Pohjanen - Blogi - Norrbotten Kuriren.
- Barents - Bengt Pohjanen.
- Tornionlaakson kirjailijat - Bengt Pohjanen.
Artikkeleita:
- Kenttä, Hannele: Pohjasen Murhaballaadi ei ole aivan tavallinen dekkari. Pohjolan Sanomat 27.10.2008.  

Rikos rautateillä : Kouvolan dekkaritapahtuman novellikilpailun parhaat 2008.
Toim. Ritva Sorvali ja Maritta Naumanen.
Kouvolan kaupunki 2008.
ISBN 978-952-99663-5-6 (nid.)  16,40 e.   Ilm.  ?/2008.

Saarinen, E.: Jane Blond ja Casino Royalities.
Jane Blond-kustannus 2008.
ISBN 978-952-92-4193-4 (nid.)    Ilm. syksy 2008.   Kansikuva.
Huumorilla höystetty kansainvälinen trilleri. Jane Blond ja Venus Vulcanus ovat kunnianhimoisia naisia: tällä kertaa kumpikin tavoittelee salaperäistä esinettä, joka voi muuttaa sekä kirjoitetun historian että kirjoittamattoman tulevaisuuden.  Minkä historiallisen jymyuutisen suojelinana toimii salaperäinen Opus Night -järjestö? Entä mitä tapahtuu, kun naisagenttien säkenöivä ykkönen kohtaa kerrankin hurmurin, johon hänen viehätysvoimansa ei purekaan toivotulla tavalla?
Pelikasinon kulmilta alkaa hurja takaa-ajo, joka kiidättää lukijaa pitkin Brittein saarten vihreiden nummien reunustamia maalaisteitä.  Tarina rahapelien kiehtovasta maailmasta kietoutuu mielikuvituksellisesti erääseen aikamme tunnetuimmista myyteistä.  Pyöreän pöydän ritarien historiaa kirjoitetaan uudelleen, kun taistelu ja rakkaus roihuavat kuumimmillaan.
Jane Blond -sarjan toinen osa on mukaansa tempaava yhdistelmä sankarimaista seikkailua, fiksua fantasiaa, hurttia huumoria ja riemukasta romantiikkaa.

Salmi, Osmo
: Tapaus Rohtla : rikosromaani.
Osmo Salmi 2008.
ISBN 978-9525727-17-3 (nid.) 30,80 e.     Kansikuva.
Tapaus Rohtla on Osmo Salmen tositapahtumiin pohjautuva rikosromaani Neuvosto-Virosta.  Vuonna 1949 Tartossa ryöstettiin pankin rahankuljetusauto ja rikoksen tutkimukset kestivät kokonaisen vuoden.  Osmo Salmen aiemmat kirjat Lapsuuteni Neuvosto-Karjalassa, Miehitetty Aunus ja Ihmiset usvassa ovat elämäkerrallisia teoksia, jotka kertovat hänen värikkäästä elämästään sodanaikaisessa Neuvostoliitossa ja Virossa.

Sarlinn, Johan: Verdunin puutarhuri.
Books on Demand 2008.
ISBN 978-952-498-133-0 (nid.)  21,10 e.  Ilm. 12/2008.   Kansikuva .
Kirja kertoo kersantista, jonka armeija unohti Verdunin hautausmaalle neljäksikymmeneksi vuodeksi. Pentagonissa ei kuitenkaan oltu unohdettu kersantti O'Sullivania. Armeijan määrärahoissa oli kiinteä erä hautausmaan hoitoa ja kersantin palkkaa varten. Tilastollisesti kersantti oli olemassa, mutta ihmisenä unohdettu. Kohtalon oikusta kersantin tasainen elämä sai omituisen käänteen johtaen lopulta traagiseen murhenäytelmään, jonka selvittämiseen ei komisario Giscardin neuvokkuuskaan riittänyt. Kirjan tekijä käyttää pseudonyymiä. Kirjoittaja on aikaisemmin laatinut virallisia selvityksiä ja tutkimuksia yhteiskunnallisista aiheista.
Lisätietoa:
- BoD - Johan Sarlinn.

Surkka, Timo: Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut :
tee testamenttisi, Kukkonen!
M-M kustannus 2008.
Asko Kukkosen seikkailut 1/2008.
(nid.)  6.70 e.   Ilm.    10/2008.

Surkka Timo: Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut :
julman uhkapelin pirulliset panokset.
M-M kustannus 2008.
Asko Kukkosen seikkailut 2/2008.
(nid.)  6,80 e.   Ilm.   10/2008.

Surkka, Timo: Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut :
Kukkonen ja kuolon klinikka.
M-M kustannus 2008.
Asko Kukkosen seikkailut 3/2008.
(nid.) 6,80 e.  Ilm. syksy 2008.

Surkka, Timo: Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut :
keino pyhittää tarkoituksen, Kukkonen.
M-M kustannus 2008.
Asko Kukkosen seikkailut 4/2008.
(nid.) 6,80 e.   Ilm. syksy 2008.

Urponen, Outi: Toiseen polveen.
Mediapinta 2008.
ISBN 978-952-464-754-0 (nid.)  Ilm. syksy 2008.   Kansikuva.
Abityttö Anna tapaa sattumalta vanhemman miehen, jolla on oikeassa käsivarressaan kipsi. Hän ryhtyy auttelemaan miestä ja joutuu omituiseen vallankäyttösuhteeseen miehen kanssa. Pari kuukautta myöhemmin Anna löytyy katuviereltä kuolleena ja paleltuneena.
Rikoskonstaapeli Kärki ryhtyy tutkimaan työparinsa Viitalan kanssa tätä yliajona ja heitteillejättönä. Kyseessä saattaakin olla tappo, jota seuraa toinen kuolemantapaus, kenties kosto. Ne liittyvät ainakin jollain tavoin toisiinsa.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Outi Urponen.

Å, Emma: Samuelin kirja.
Sunkirja 2008.
ISBN 978-952-99842-4-4 (nid.)   16,00 e.   Ilm.  7/2008.   Kansikuva.
Murha on tehty, mutta kuka on syyllinen?
Emma Å:n uusi rikosromaani ilmestyy heinäkuussa. Mysteeri ratkeaa, kun poliisi ryhtyy työhön ja pöyhii perinpohjaisesti sotkuiset sukulaisuussuhteet. Samuelin kirja vie lukijansa meren rannan taloon, jossa vauraan vanhuksen syntymäpäiväjuhlaa vietettäessä tapahtumat alkavat luisua omille teilleen. Emma Ån edellinen romaani, Musta, mustempi, punainen (2007)   oli useita viikkoja Helsingin kaupunginkirjaston sadan halutuimman listalla.


 

Tietokirjoja

Ackroyd, Peter: Edgar Allan Poe : lyhyt elämä.
Alkuteos: Poe : a life cut short, 2008. Suom. Helene Bützow.
Atena 2008.
ISBN 978-951-796-534-7 (sid.) 31 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva .
Kukaan ei tiedä, mitä Edgar Allan Poelle (1809-1849) tapahtui hänen elämänsä kuutena viimeisenä päivänä. 40-vuotias kirjailija kuoli samanlaisessa salaperäisyydessä kuin mitä hänen klassikkokertomukensa henkivät. Poen koko elämää värittivät suru ja traagisuus. Hän jäi orvoksi vain muutaman vuoden ikäisenä ja menetti elämänsä varrella monia rakkaita ihmisiä. Vähät rahansa hän ansaitsi kirjoittamalla lehtiin, mutta kaikki jäi aina kesken, kun rauhaton Poe vaihtoi asuin- ja työpaikkaa. Hänen elämäänsä leimasivat äärimmäinen köyhyys, alkoholi, keuhkotautiin kuollut vaimo - ja tietenkin kertomukset ja runot, joita luetaan yhä henkeä pidätellen. Ackroydin elämäkerrassa Poen tekstit punoutuvat kiinnostavalla tavalla kirjailijan kohtaloon ja Poen kuolemankin mysteeri alkaa avautua. Edgar Allan Poe kertoo suuresta kirjailijasta, joka kirjoitti psykologista draamaa ennen Freudin ajatuksia, tieteiskirjallisuutta ennen Jules Verneä ja salapoliisikertomuksia ennen Arthur Conan Doylea. Ilman perheen tukea ja rakkautta kasvanut Poe löysi lopulta oikean kotinsa - kirjallisuudesta.
Edgar Allan Poe - Lyhyt elämä on ensimmäinen kirjailijasta suomeksi julkaistu elämäkerta. Peter Ackroyd on aiemmin julkaissut muun muassa T.S. Eliotin, Charles Dickensin ja William Shakespearen elämäkerrat.
Lisätietoa: Atena kustannus.

Bayard, Pierre:  Miten puhua kirjoista joita ei ole lukenut.
Alkuteos: Comment parler des livres que l'on n'a pas lus? Suom. Pirjo Thorel.
Atena 2008.
ISBN 978-951796-535-4 (sid.)  26 e.  Ilm. 9/2008.
Vaikka lukemista pidetään yksityisenä puuhana, on se oikeastaan hyvin yhteisöllistä: usein joku toinen kertoo, mitkä kirjat ovat hyviä tai mitkä kirjat pitäisi lukea. Pierre Bayard kuitenkin esittää, ettei meidän tarvitse lukea kaikkia kirjoja, ei edes suomalaisittain Volter Kilven Alastalon salissa -kirjaa, ja silti voimme keskustella lempipuuhastamme fiksusti ja tunteella.
Ai mitenkö? Pierre Bayard jakaa kirjahyllynsä kirjat neljään kategoriaan: tuntemattomiin kirjoihin, silmäillen luettuihin kirjoihin, unohdettuihin kirjoihin sekä kirjoihin, joista on kuullut puhuttavan mutta joita ei ole itse lukenut. Tänä lukemattoman kirjallisuuden aikakautena todellinen kulttuuripersoona onkin Bayardin mukaan se, joka osaa sijoittaa kirjan ketjuun muiden kirjojen kanssa.
Kirjallisuuden professori Bayard on kirjassaan niin vekkulimainen, niin lukenut ja lukematon sekä niin salliva ja tavalliselle lukijalle armollinen kuin vain kuvitella saattaa. Miten puhua kirjoista joita ei ole lukenut -kirja auttaa kirjojenystävää painajaismaisissa tilanteisissa, joissa pitäisi keskustella älykkäästi, ehkä jopa kirjan kirjoittajan itsensä kanssa!
Teosta on myyty kotimaassaan Ranskassa yli 50 000 kappaletta ja sitä käännetään usealle kielelle. Päätellen siitä, miten vilkkaasti tästä kirjasta keskustellaan, aika moni on kirjan jopa lukenut...
Loistava kirja. Todellinen lukuelämys jokaiselle, joka lukee kirjoja ja rakastaa kirjoja. Tämä kirja kannattaa kuitenkin lukea kokonaan..
Suosittelen sydämellisesti.  Suomeksi ei ilmesty kovin paljon lukemisesta kertovia kirjoja.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Pierre Bayard.
- WordPress.com - Pierre Bayard.

 

Gresh Lois H. & Weinberg Robert: James Bondin pelit ja vehkeet.
Alkuteos:   ??.   Suom. ??
Edita Publishing 2008.
ISBN 978-951-37-5280-4 (sid.)  29 e.   Ilm. syksy 2008.
Tieteelliset totuudet maailman tunnetuimman agentin laitteiden takana
Sulavalinjainen Aston Martin sylkee napin painalluksella luoteja, nauloja ja matkustajia; pieni suihkukone tekee täyskäännöksen väistellessään lämpöohjautuvia ohjuksia; tupakalla voi ampua raketteja James Bond -elokuvien tekniset vempaimet ovat hämmästyttäneet miljoonia elokuvafaneja jo kymmeniä vuosia. Voiko tuollaisia temppuja oikeasti tehdä? Onko noita laitteita todella olemassa?
James Bondin pelit ja vehkeet - toimivia laitteita vai mahdottomia keksintöjä? vie kiehtovalle matkalle tieteeseen, Bondin varusteiden takana oleviin tieteellisiin tosiasioihin sekä lennokkaan mielikuvituksen maailmaan. Kirjoittajat tutkivat satoja osasto Q:n tekemiä nerokkaita keksintöjä, ja he analysoivat Bondin huimia taisteluja maalla, merellä ja ilmassa. He myös esittävät kiehtovia kysymyksiä, jotka herättävät keskustelun tieteen rajoista, luonnonlaeista ja teknologian tulevaisuudesta.
Bond-elokuvista tuttujen anekdoottien siivittämä ja Bond-elokuvien tekniikka-arvioiden täyttämä kirja erottelee tieteelliset tosiasiat elokuvan fantasiasta - joskus hyvin yllättävin tuloksin.
Lois H. Greis ja Robert Weinberg ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen lukuisia tietokirjoja, romaaneja sekä jännitys- ja scifitarinoita.

Keskisarja, Teemu:
Suomen ainoa sarjamurhaaja :
Juhani Adaminpojan rikos ja rangaistus.
Atena 2008.
ISBN 978-951-796-538-5 (sid.) 32 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Heinolan pitäjän kirkonmäellä tungeksi kansaa pakkasaamuna vuonna 1853. Ensimmäistä kertaa miespolveen Suomessa oli pystytetty mestauslava. Vaaleatukkainen 26-vuotias mies ojensi kaulaansa pölkylle, ja pyöveli kohotti kirveensä. Mies oli lukutaidoton renki Juhani Adaminpoika, joka oli murhannut 12 ihmistä - enemmän kuin kukaan aiempi tai myöhempi suomalainen rikollinen.
Suomen ainoa sarjamurhaaja
kertoo kerjäläispojasta, josta varttui irtolainen ja varas. Juhani päätyi päähänpistosta vankikarkuriksi ja jatkoi uraansa ryöstömurhaamalla keski-ikäisen pariskunnan muutaman kolikon takia - ja sitten neljä lähisukulaistaan.
Juhani Adaminpoika eli 1800-luvun Suomessa, missä rikollisuus versoi yhteiskunnan eriarvoisuudesta. Rutiköyhissä mökeissä Juhania syötettiin ja juotettiin kuin sankaria, mutta virkavalta ja vauraat maalaiset toimivat tarmokkaasti. Juhani jäi kiinni, koska harvaanastutussa maassa häneltä puuttui modernien sarjamurhaajien luontevin turva: suurkaupunkien ihmisvilinä.
Yleisön pettymykseksi pyöveli pysäytti kirveensä tuuman päähän Juhanin kaulasta, koska keisari Nikolai I perui teloituksen viime hetkellä. Mestaustuomio muuttui elinkautiseksi Viaporin linnoituksen metrin levyisessä kolossa, johon Juhani »muurattiin elävältä».
FT Teemu Keskisarja luo kirjassaan kiinnostavan näkökulman niin sarjamurhaajien mentaalihistoriaan kuin Suomen menneisyyteen.
Lisätietoa: Atena kustannus.

Ruohonen, Voitto: Kadun varjoisalla puolella :
rikoskirjallisuuden ja yhteiskuntatutkimuksen dialogeja.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2008.
ISBN 978-952-222-025-7 (nid.) 29 e.   Ilm.  10/2008.   Kansikuva.
Rikoskirjallisuus on kirjallisuuden lajeista eniten omaa aikaansa ja yhteiskuntaansa peilaavaa. Voitto Ruohosen tutkimus avaa rikoskirjallisuudesta kiinnostuneille lukijoille näkökulmia omaan aikaan ja yhteiskuntaan sekä näyttää miten monin tavoin rikoskirjallisuus ja ajankohtainen yhteiskuntatutkimus ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Suomalaisesta lähimenneisyydestä nousevat kirjallisuuden välityksellä esiin muun muassa 1990-luvun alun lamavuodet sitä seuranneen uusliberalismin pinnalle nostamat uhkakuvat. Teoksessa pohditaan myös pahuuden tematiikkaa ja esitellään tuoretta pohjoismaista rikoskirjallisuutta ja sen kehityslinjoja.