Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet : Syksy 2007Bazar

Berry, Steve: Kolmas salaisuus.
Alkuteos: The Third Secret, 2005. Suom. Anni Jääskeläinen.
Bazar 2007.
ISBN 978-951-9107-85-1 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2007.
Samoihin aikoihin paavi Klemens XV:n sihteeri, isä Colin Michener, on huolissaan. Paavi istuu ilta toisensa perään Vatikaanin salaisen arkiston huoneessa, jonne vain hänellä on oikeus mennä. Michener ei tunne yksityiskohtia, mutta hän uumoilee asian liittyvän Fatiman arvoitukseen. Pian paavi lähettää Michenerin Romaniaan etsimään kunnianarvoisaa pappia, joka on luultavasti viimeinen elossa oleva ihminen, joka tuntee Neitsyt Marian todellisen viestin. Silloin alkaa tapahtua: murha, epäluuloja, itsemurha, petos, kiellettyjä tunteita… Kaiken lisäksi hän saa tietää, että Fatiman kolmas salaisuus saattaa olla ratkaiseva kirkon kohtalon kannalta – ja Michener itse voi määrätä tuon kohtalon suunnan.

Guilloui, Jan: Madame Terror.
Alkuteos: Madame Terror, 2006. Suom. Kari Koski.
Bazar 2007.
ISBN 978-952-5635-35-5 (sid.) 29,50 e. Ilm. 7/2007.
Jos Ridley Jones olisi nukkunut kymmenen minuuttia pidempään tai päättänyt matkustaa taksin sijaan metrolla, hän eläisi edelleen täydellistä valhetta, jota luuli elämäkseen. Hän olisi edelleen kolmikymppinen nainen, jolla on rakastavat vanhemmat ja ihana elämä. Mutta kohtalo on päättänyt toisin. Omituisen sattuman kautta hänen postilaatikkoonsa ilmestyy arvoituksellinen kirje. Kirje paljastaa, että hänen koko hänen siihenastinen elämänsä on ollut yhtä suurta valhetta. Yhtäkkiä Ridley joutuu kyseenalaistamaan itsensä ja perheensä, ja ajautuu samalla pimeyteen, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut aikaisemmin aavistustakaan. Ridley ei voi tietää, ketkä ovat hänen kanssaan samalla puolella ja keillä on jotain salattavaa.
Upeata, että Hamilton palaa jälleen kehiin.
Lisätietoa:
- Passagen - Jan Guillou.
- Aftonbladet - Jan Guilloun kolumnit.
- Wikipedia - Jan Guillou (suomeksi).
- Wikipedia - Jan Guillou (på svenska).

Schätzing, Frank: Pedot.
Alkuteos: Der Schwarm, 2004. Suom. Heli Naski.
Bazar 2007.
ISBN 978-951-910757-8 (sid.) 900 s. 35 e. Ilm. 9/2007.
Kalastaja katoaa jäljettömiin Perun edustalla. Erittäin myrkylliset meduusat piirittävät Australian rannikkoa valtavina petoparvina. Valaat saapuvat Kanadan edustalle epätavallisen myöhään ja käyttäytyvät oudon aggressiivisesti. Samaan aikaan öljynporaajat löytävät Norjanmeren pohjasta miljoonittain outoja matoja, joilla on valtavat pihtileuat. Tapahtumilla ei näytä olevan yhteyttä toisiinsa, mutta Sigur Johanson, biologi ja kaunosielu, ei usko sattumaan. Myös valastutkija Leon Anawak tekee pelottavia johtopäätöksiä ja pian tiedemiehet joutuvat kohtaamaan pahimmat painajaisensa. Jokin on kääntänyt meressä elävät olennot ihmistä vastaan. Yhdysvaltain armeija pitää huolen siitä, että tapahtumista vaietaan julkisuudessa. Edessä häämöttävä katastrofi saattaa vaarantaa ihmisrodun tulevaisuuden. Mutta kuka tai mikä on katastrofin käynnistäjä?
Pedot julkaistiin saksaksi vuonna 2004. Jännitysromaanista tuli heti bestseller, jota on myyty Euroopassa jo yli 4 miljoonaa kappaletta. Kirjan käännösoikeudet on myyty 18 maahan, ja Uma Thurman ja saksalaiset tuottajat Ica ja Michael Souvignier ovat ostaneet elokuvaoikeudet (The Swarm). Saksan bestsellerlistoilla Pedot on ollut jo 2 vuotta.
Frank Schätzingiltä on vuonna 2001 ilmestynyt suomeksi dekkari Sudennälkä Book Studion kustantamana.
Nyt vois lukea kirjan, jos on vielä lukematta. Oli jännittävä kirja.
Lisätietoa:
- Frank Schätzing - Der Schwarm.
- Krimi-Couch.de - Frank Schätzing.

Unger, Lisa: Kauniita valheita.
Alkuteos: Beautiful lies, 2006. Suom. Tiina Sjelvgren.
Bazar 2007.
ISBN 978-9107-81-3 (sid.) 28 e Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Jos Ridley Jones olisi nukkunut kymmenen minuuttia pidempään tai päättänyt matkustaa taksin sijaan metrolla, hän eläisi edelleen täydellistä valhetta, jota luuli elämäkseen. Hän olisi edelleen kolmikymppinen nainen, jolla on rakastavat vanhemmat ja ihana elämä.
Mutta kohtalo on päättänyt toisin. Omituisen sattuman kautta hänen postilaatikkoonsa ilmestyy arvoituksellinen kirje. Kirje paljastaa, että hänen koko hänen siihenastinen elämänsä on ollut yhtä suurta valhetta. Yhtäkkiä Ridley joutuu kyseenalaistamaan itsensä ja perheensä, ja ajautuu samalla pimeyteen, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut aikaisemmin aavistustakaan. Ridley ei voi tietää, ketkä ovat hänen kanssaan samalla puolella ja keillä on jotain salattavaa.
Lisätietoa:
- Lisa Unger - Author's Official Site.Blue Moon

Arnaldur Indriðason: Mies järvessä.
Alkuteos: Kleifarvatn, 2004. Suom. Seija Holopainen.Blue Moon 2007.

ISBN 978-952-5410-41-9 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2007.
Mies järvessä on moninkertaisesti palkitun, kansainvälisesti nousussa olevan islantilaiskirjailijan neljäs suomennos.
Kleifarvatn-järven pinta laskee ja pohjalta paljastuu luuranko, johon on sidottu venäläinen radiolaite. Löytö viittaa kylmän sodan aikaan. Arnaldur Indriðasonin aiemmista romaaneista tutut Erlendur Sveinsson ja hänen työtoverinsa Reykjavikin rikospoliisista joutuvat jälleen kaivautumaan menneisyyteen. Kirjan toisella aikatasolla kehittyy tarina, joka alkaa islantilaisen opiskelijan elämästä 1950-luvun Itä-Saksassa ja kehittyy kohti nykypäivää. Aikatasot kietoutuvat jännittäväksi kertomukseksi islantilaisista nuorista DDR:n kaikenkattavan ilmiantojärjestelmän otteessa.
Neljäs suomennos islantilaiselta Arnaldurilta. Loistava kirjoittaja.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä .

Eriksson, Kjell: Burundin prinsessa.
Alkuteos: Prinsessan av Burundi, 2002. Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2007.
ISBN 978-952-5410-40-2 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Hölkkääjä löytää aamulenkillään joulukuisen Uppsalan lumikinoksesta kuolleen miehen. Poliisi tunnistaa vainajan entiseksi ongelmalapseksi ja pikkurikolliseksi, josta oli sittemmin kehittynyt yksi kaupungin johtavista akvaariokalojen tuntijoista. Yksi hänen kalalajeistaan on Burundin prinsessa. Miestä oli kidutettu ennen tappamista - ja sitten hänet oli julmasti teloitettu. Murhatun veli haluaa kostaa pikkuveljen kuoleman, eikä hän kaihda keinoja. Veli ja poliisit jäljittävät murhaajaa kilpaa, ja komisario Ann Lindell joutuu mukaan tutkimuksiin, vaikka onkin äitiyslomalla.
Uppsalassa asuvan puutarhuri-kirjailijan kolmas suomennos, Burundin prinsessa, sai Ruotsin dekkariakatemian vuoden parhaan rikosromaanin palkinnon.
Aikaisemmin ilmestynyt Auetkoon maa (2005) ja Kiviarkku (2006).
Kjell Eriksson DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Riippuva puutarha
Alkuteos: The hanging garden, 1998. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2007.
ISBN 978-952-5410-42-6 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2007.
Edinburghin rikospoliisin komisario John Rebus jäljittää toisen maailmansodan sotarikollista, kun joutuu selvittelemään gangstereiden jengisotaa. Glasgowilainen nousukas Tommy Telford harjoittaa naistuontia sodan tuntelemasta Bosniasta ja tunkeutuu Edinburghiin paikallisen rikollispomon Iso Ger Caffertyn reviirille. Kun Rebusin tytär joutuu yliajon uhriksi ja pääepäilty on Telford, Rebus ei kaihda keinoja saadakseen tämän kärsimään. Rebus on valmis vaikka liittoutumaan paholaisen kanssa belsebuubia vastaan, seurauksista välittämättä. Samalla toisen maailmansodan julmuudet ja ajankohtaiset Jugoslavian hajoamissodat rinnastuvat - ei paha mihinkään katoa.
Rankinin Rebus -sarjan kahdeksas suomennos. Hienoa, että sarjan suomentaminen jatkuu.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Suvi saapunut ei.
Alkuteos: The summer that never was, 2003. Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2007.
ISBN 978-952-5410-43-3 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2007.
Suvi saapunut ei on neljäs suomennos sarjassa, jonka pääosassa on ylikomisario Alan Banks. Jo aiemmissa kirjoissa Banks on viitannut kouluvuosiensa ystävään Graham Marshalliin, joka katosi neljätoistavuotiaana 1965. Nyt löytyy luuranko, joka osoittautuu Grahamiksi - ja Banks saa kokea miltä tuntuu istua kuulustelupöydän väärällä puolella. Banks palaa kotikaupunkiinsa, vanhempiensa kotiin, omaan vanhaan huoneeseensa, 60-luvun muistoihin, musiikkiin ja syyllisyyden tuntoihin. Samaan aikaan komisario Annie Cabbotilla on tutkittavana tuore teini-ikäisen katoamistapaus omassa poliisipiirissä Yorkshiressä, ja tapauksissa alkaa ilmetä yhteisiä piirteitä.
Neljäs Alan Banks -dekkari Robinsonilta. Loistavia kirjoja kaikki.
Peter Robinson DekkariNetissä.Book Kari

Sormenjälki.
Book Kari 2007.
ISBN 978-951-612-052-5 (nid.)
Kymmenen rikosnovellia kymmeneltä jännityksen mestarilta. Mukana kolme kotimaista, joista kaksi Tapani Bagge ja Pirkko Arhippa, ovat Johtolankapalkittuja sekä Dekkarikilpailussa toiseksi sijoittunut Jussi Kokkonen. Ulkomaiset kirjoittajat: Patricia Highsmith, Ed McBain. Lawrence Block, Donaltd E. Westlake, Mary Higgins Clark, Dorothy L.Sayers, Edgar Wallace.

Tietokirjat

Arvas, Paula: Murhaavan herkullista - Ruumiin kultturin koekeittiö.
Book Kari 2007.
ISBN ??
Ruumiin kulttuurissa on yli kymmenen vuoden ajan julkaistu Koekeittiö-palstaa. Palstan emäntä Paula Arvas on nyt koonnut parhaat palat vuosien varrelta Murhaavan herkillasta -keittökirjaan.

 


Gummerus

Kotimaiset

Rannikko, Tuuli: Surmakierre.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7525-6 (sid.) 28,90 e. Ilm. 8/2007.
Viides Jenni Talvi -dekkari.
Selittämättömät yövartijoiden teloitusmurhat vavisuttavat kylmäverisyydellään. Kolme murhaa, kolme identtistä toimintamallia. Nuori opiskelijapoika, keski-ikäinen perheenisä ja naisvartija surmataan yön hiljaisina tunteina.
Samaa kaavaa noudattavat verityöt Helsingin Ruoholahdessa, Lontoossa ja Tukholmassa järkyttävät niin ison tietoturvayhtiön työntekijöitä kuin suurta yleisöä. Poliisi yrittää epätoivoisesti löytää johtolankoja.
Jenni joutuu selvittämään Tekacorpin riskejä ja pohtii samalla, nivoutuvatko yövartijoiden murhat yhtiön toimintaan. Monet seikat surmatöiden tiimoilla viittaavat
vahvasti tähän. Yritysjohdon keskinäiset suhteet paljastuvat kireiksi, salaisuuksia urkitaan ja toisia peitellään.
Kuka on salaperäinen hahmo, joka vilahtaa niin Lontoossa järjestetyssä sijoittajatilaisuudessa kuin muissakin yhteyksissä? Mies, joka vaihtaa nimeä ja maata.
Jenni Talven ja Kalle Viiman vastaperustettu yhtiö tutkii Tekacorpin lähipiiriä, yövartijat ovat olleet ulkopuolisen yhtiön palkkalistoilla. Löytyisikö ratkaisu sieltä?Tapahtumat kehittyvät vauhdilla, ja kaikki näyttää vievän murhapyörteeseen, jolla ei ole loppua. Salaisuuksien verho avautuu lopulta Jennille Suomen salomailla.
Tuuli Rannikko DekkariNetissä.

Rönkä, Matti: Isä, poika ja paha henki.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7525-6 (sid.) 28,90 e. Ilm. 8/2007.
Kuukauden työ ja vuoden palkka. Se houkutti Pavel Vadajevia. Suomen euroilla saisi monta hyvää: uuden perämoottorin kalareissuille, kaunista vaatetta Ksenja-vaimolle ja jotain mukavaa Serjozha-pojallekin.
Mutta Pavel Vadajev eli Paavo Vatanen katoaa pimeällä työmatkallaan Suomessa. Perhe seuraa perässä etsimään isää, ja onneksi Helsingissä asuu myös sukulaismies Viktor Kärppä. Monialayrittäjä Viktor Kärppä on tottunut ja pystyvä auttamaan. Mutta nyt Kärpän omankin perheen hoitamisessa ja bisneksissä olisi huolehdittavaa tarpeeksi. Lailliset urakat ovat tiukassa, ja lähin liikekumppani piilottelee Kärpän asunnoissa huumelastia.
Painetta lisää myös virkavalta, joka on ottanut harmaan talouden tutkinnan tosissaan. Vanha tuttu, ataripoliisi Teppo Korhonen seuraa turhan likeltä Kärpän puuhia - ja tyrkyttää neuvoja isänä ja miehenä olemisesta, kysymättä ja pyytämättä. Isä, poika ja paha henki -romaanin letkeä ja humoristinen kerronta tempaa mukaansa.
Neljäs Viktor Kärppä -dekkari. Loistavia dekkareita kaikki.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

Sipilä, Jarkko: Kylmä jälki.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7527-0 (sid.) 29,90 e. Ilm. 6/2007.
Komisario Takamäki jäljittää vankikarkuria.
Jäätävä syyssade piiskaa Helsinkiä. Elinkautisvanki Timo Ruoste on saatettu vartioituna isänsä hautajaisiin. Kesken kaiken Ruoste harhauttaa yllättäen vartijan ja juoksee karkuun. Komisario Takamäen ryhmä saa tehtäväkseen palauttaa karkurin takaisin linnaan. Ruoste ei ole ammattirikollinen vaan tuomittu vuosia sitten vaimonsa murhasta, joten hän vaikuttaa vaarattomalta ja tutkimukset etenevät raukeasti. Pian tapauksesta alkaa kuitenkin paljastua yllättäviä asioita, ja äkkiä rutiinijuttu on sähköistynyt kilpajuoksuksi kuoleman kanssa.
Kylmä jälki on Jarkko Sipilän seitsemäs komisario Kari Takamäestä kertova rikosromaani. Koko sarjan ajan Sipilä on pyrkinyt karuun realismiin kuvatessaan poliisien työskentelyä. Äärimmäisen todenmukaista poliisin arkea edustaa myös Kylmä jälki.
Kirja ilmestyy elokuussa 2007 myös Gummeruksen äänikirjana.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Baldacci, David: Kunnian vartijat.
Alkuteos: The Camel Club, 2005. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummmerus 2007.
ISBN 978-951-20-7184-5 (sid.) 32,50 e. Ilm. 9/2007.
Kameliklubin yöllinen kokous Valkoisen talon lähistöllä keskeytyy, kun klubilaiset joutuvat murhan silminnäkijöiksi. Vallanpitäjien edesottamuksia vuosikausia tarkkaillut neljän miehen salaseura imeytyy keskelle poliittista peliä, joka ylittää heidän hurjimmatkin salaliittoteoriansa. Hallituksen työntekijän murha on vain jäävuoren huippu. Pinnan alla operoi maailmanpoliittisen tasapainon horjuttamiseen tähtääväverkosto. Salajuoneen ovat kietoutuneet niin tiedusteluviranomaiset, kansainväliset terroristit kuin Yhdysvaltain presidentti.
Oliver Stone -nimisen arvoituksellisen miehen johtama Kameliklubi ryhtyy yhteistyöhön Salaisen palvelun veteraaniagentin Alex Fordin kanssa. Yhdessä he ovat osallisina tapahtumissa, jotka jäävät pysyvästi historiankirjoihin - olettaen, että ihmiskunta selviää hengissä pelin päätepisteessä häämöttävältä kolmannelta maailmansodalta.
Kymmenes suomennos Baldaccilta.
Kirja ilmestyy myös Gummeruksen äänikirjana elokuussa 2007.
David Baldacci DekkariNetissä.

Connelly, Michael: Sokkelokuja.
Alkuteos: Echo Park, 2006. Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7337-5 (sid.) 30,00 e. Ilm. 9/2007.
Lähes 15 vuoden takainen nuoren naisen murha ei ole koskaan jättänyt etsivä Harry Boschia rauhaan. Nyt sarjamurhaaja Raynard Waits on tunnustanut teon. Vaikuttaa siltä, että Waitsin pitkä ura tappajana alkoi Boschin huolimattomasti tutkimasta tapauksesta. Syyllisyyttä ja vihaa uhkuva Bosch janoaa kostoa. Poliittista uraansa rakentava syyttäjä aikoo tehdä Waitsin kanssa sopimuksen, joka takaisi tälle lokoisat eläkepäivät luksusvankilassa. Asetelma muuttuu, kun Waits pakenee väkivalloin poliisin valvonnasta. Välikohtauksesta selvinnyt Harry on poliisilaitoksen ainut henkilö, jolla on minkäänlaisia mahdollisuuksia jäljittää Waits ennen kuin tämä murhaa uudestaan.
Sokkelokuja on hyytävä dekkari kokeneen poliisin ja viekkaan rikollisen välisestä kissa ja hiiri -leikistä.
Uusi Harry Bosch -dekkari.
Michael Connelly DekkariNetissä .

Cook, Robin: Hoitovirhe.
Alkuteos: Crisis, 2006. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7331-3 (sid.) 30,00 e. Ilm. 10/2007.
Paljonko olisit valmis maksamaan terveydestäsi?
Lääkäri Craig Bowman on tehnyt elämänsä virheen. Niin ainakin väittävät Bowmanin käsiin kuolleen naisen aviomies ja tämän asianajaja. Tapaus on kieltämättä kummallinen: sydänkohtaukseen kuollut nainen oli kärsinyt viimeisten elinvuosiensa aikana lähinnä luulosairaudesta. Hoitovirhetuomiolta välttyäkseen Bowman kutsuu apuun lankomiehensä, kuolinsyyntutkija Jack Stapletonin. Tapausta penkovalle Stapletonille paljastuu epämiellyttäviä totuuksia vainajan omaisista ja Bowmanin työpaikasta, luksusklinikasta, jossa potilaat asetetaan tärkeysjärjestykseen maksukyvyn perusteella. Pian myös Stapletonin oma henki on uhattuna. Joku on valmis turvautumaan äärimmäisiinkin keinoihin peittääkseen totuuden Craig Bowmanin potilaan kuolemasta.
Hoitovirhe nostaa esiin päivänpolttavan aiheen, kaupallisten terveyspalveluiden yleistymisen ja potilaiden eriarvoistumisen.
25. suomennos Robin Cookilta.
Robin Cook DekkariNetissä.

Grafton, Sue: S niin kuin synti.
Alkuteos: S is for silence, 2005. Suom. Laura Haavisto.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7438-9 (sid.) 29,00 e. Ilm. 9/2007.
Pikkukaupungin suuri murhamysteeri
Nuori ja villi Violet Sullivan katoaa kalifornialaisesta Serena Stationin pikkukaupungista 4. heinäkuuta 1953. Yli 30 vuotta myöhemminVioletin tytär Daisy palkkaa yksityisetsivä Kinsey Millhonen selvittämään, mitä hänen äidilleen on käynyt. Kinsey tarttuu tehtävään vastahankaisesti, sillä onnistumisen mahdollisuudet näin vanhassa tapauksessa ovat vähäiset. Serena Stationin asukkaiden muisti on kuitenkin pitkä, etenkinkun kyse on Violet Sullivanista. Melkein jokaisella kaupunkilaisella onmielipide Violetista: kevytkenkäinen miestennielijä, hyväntahtoinen sielu,naispaholainen. On myös niitä, jotka tietävät Violetista paljon enemmän kuinhaluavat paljastaa.
Uusin Kinsey Millhone -dekkari tarjoaa kurkistuksen syvälle amerikkalaisen pikkukaupungin sydämeen, jossa valo ja varjot elävät rinnakkain.Se on myös kertomus naisten välisestä ystävyydestä - sekä vuoden 1953 Chevrolet Bel Air -henkilöautosta, jonka kyydissä Violet lähti kukaties viimeiselle matkalleen.
Loistavaa, että akkosdekkareita saadaan lisää.
Sue Grafton DekkariNetissä .

Holt, Anne: Presidentin salaisuus.
Alkuteos: Presidents valg, 2006. Suom. Tuula Tuuva.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7452-5 (sid.) 32,00 e. Ilm. 9/2007.
Kuinka joku voi kadota oslolaisesta hotellihuoneesta ilman että ovia tai ikkunoita on avattu? Eritoten, kun kyseessä oleva henkilö on Helen Bentley, Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti.
Koko maailman pidättää hengitystään Norjan poliisin etsiessä kadonnutta presidenttiä yhdessä amerikkalaisten kollegojensa kanssa. Myös Inger Johanne Vik, FBI:n kouluttama psykologi, siirtyy äitiyslomaltaan presidenttijahtiin miehensä komisario Yngvar Stubøn rinnalle. Tutkimuksia mutkistaa se, että Yhdysvaltain poliisijoukkoja johtaa Inger Johannen entinen heila Warren Scifford. Kolmikon selvittäessä tulehtuneita välejään presidentti Bentleyn aika alkaa käydä vähiin. Trillerijuonen rinnalla Holt piirtää moniulotteista henkilökuvaa synkkää salaisuutta hautovasta naispresidentistä, kaappauksen suunnitelleista henkilöistä sekä tavallisista poliisimiehistä ja -naisista.Tarinan loppuratkaisu on juuri niin hätkäyttävä kuin Pohjoismaiden dekkarikuningattarelta voi odottaakin.
Anne Holt vierailee Helsingin kirjamessuilla 25.-28.10.2007.
Hienoa, että saadaan Anne Holtilta uusi Inger Johanne Vik -dekkari.
Anne Holt DekkariNetissä.

Rendell, Ruth: Kerro, kerro kuvastin.
Alkuteos: Sight for sore eyes, 1998. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7303-0 (sid.) 32,50 e. Ilm. 10/2007.
Satujen maailmassa komea prinssi pelastaa kauniin prinsessan ilkeän äitipuolen kynsistä ja vie hänet linnaansa. Siellä he elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. Mutta todellisuudessa haaveet saattavat muuttua kammottaviksi painajaisiksi. Teddy Grex on elänyt ankean lapsuuden vailla hellyyttä ja hoivaa. Hänestä kasvaa yksinäinen nuorimies, joka janoaa kauneutta. Koulunsa kevätnäyttelyssä hän törmää elämänsä naiseen. Suloinen Francine Hill on hänelle ilmielävä satujen prinsessa. Teddy haluaa Francinen omakseen. Mutta Francinella on äitipuoli, joka ei aio irrottaa otettaan tytöstä. Vain hänellä on avain Francinen lapsuuden saloihin. Ennen kuin prinssi ehtii ahdinkoon joutuneen prinsessansa avuksi, hän on jo tappanut kaksi ihmistä...
Kerro, kerro kuvastin on hyytävä psykologinen trilleri kahden rakkautta vaille jääneen nuoren elämästä. Ruth Rendell näyttää kyntensä goottilaisten kauhutunnelmien luojana ja pyörittää nerokkaan pääjuonen ohella lukuisia nautittavia sivujuonia, joista ei puutu hiuksia nostattavia käänteitä. Lontoo elää ja hengittää aistivoimaisena romaanin jokaisella sivulla.
Loistavaa, että saadaan uusi suomennos Rendelliltä.
Ruth Rendell DekkariNetissä.

Roberts, Nora: Savuhuntu.
Alkuteos: Blue smoke, 2005. Suom. Anna Salo.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7179-1 (sid.) 32,00 Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Catarina Halen lapsuus loppuu eräänä kuumana kesäyönä, kun hän näkee liekkien lyövän perheensä omistamasta pizzeriasta. Baltimoren pikku-Italian rakastetuin ravintola palaa poroiksi. Reenan perhe kunnostaa ravintolan uuteen uskoon ystävien ja italialaisen suvun avustuksella. Tulipalo jättää Reenaan kuitenkin niin syvät jäljet, että hän päättää ryhtyä poliisiksi ja erikoistua tuhopolttojen tutkijaksi.
Tulipalot vainoavat Reenaa. Aina kun hän rakastuu, jossakin palaa. Hänen ensimmäinen poikaystävänsä kuolee kotinsa tulipalossa, ja kahta muutakin miesystävää kohtaa onnettomuus, joissa tulella on osuutensa. Reena pysyy sinkkuna, tekee tarmokkaasti työtään ja iloitsee perheensä yhteisistä hetkistä italialaisten herkkujen äärellä. Kun Reena vihdoinkin tapaa miehen, johon hän toden teolla ihastuu, alkaa vaara hiipiä yhä lähemmäksi. Salaperäinen soittaja uhkailee Reenaa, ja hänelle alkaa valjeta karmiva totuus. Liekit ovat aina kutsuneet häntä puoleensa, mutta nyt ne ajavat häntä takaa.
Nora Robertsilla on tapana omistaa kirjansa läheisilleen. Tällä kertaa Roberts on omistanut teoksensa ikiomalle timpurilleen. Savuhunnun sankarittaren lailla Norakin tapasi aikanaan puusepän, jonka kanssa hän yhä asuu Marylandissa. Nora Roberts on kirjoittanut yli 150 teosta, ja hän ilahduttaa fanejaan vuosittain usealla uutuusteoksella, joista osa julkaistaan nimellä J.D. Robb.
- Website for Author Nora Roberts.
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.


Vargas, Fred: Sinisten ympyröiden mies.
Alkuteos: L'homme aux cercles bleus, 1992. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7288-0 (sid.) 29,50 e. Ilm. 6/2007.
Pariisilaisia huvittaa. Yön pimeydessä joku piirtää jalkakäytävälle suuria sinisiä ympyröitä. Ympyrän keskelle hän asettaa sattumanvaraisen esineen: papiljotin, lankakerän, uimalakin. Sinistä kehää kiertää kauniilla käsialalla kirjoitettu outo viesti. Komisario Adamsberg huolestuu. Hän pyytää ylikonstaapeli Danglardia tutkimaan ympyröitä. Vastahakoinen työtoveri nurkuu: "Koska tämä papiljottien kumartelu loppuu?"
Mutta Adamsbergin vaisto on tälläkin kertaa pistämätön. Kohta ympyrästä löytyy kuollut kissa, sitten murhattu ihminen, lopulta toinen ja kolmaskin.
Pariisilaisten hymy hyytyy. Katuja mittailee murhaaja, josta hullukaan ei ota selvää.
Sinisten ympyröiden mies on Fred Vargasin ensimmäinen Adamsberg-dekkari. Rikoskomisario Adamsberg tutustuu Pariisin latinalaiskortteleihin kulkemalla työmatkansa jalkaisin, ottaa mittaa ylikonstaapeli Danglardista, joka ei ymmärrä uuden esimiehensä sumeaa logikkaa, ja tutustuu suuren rakkautensa äitiin. Tarjolla on taas runsain mitoin meheviä henkilökuvia, rosoista lämpöä ja huumoria sekä välähdyksiä maailmasta, jossa mikään ei ole muodikkaaksi stailattua.
Kirja on ensimmäinen Adamsberg -dekkari. Aikaisemmin on suomennettu kaksi myöhempää kirjaa Adamsberg-sarjasta, eli Painu tiehesi ja pysy poissa (2004) ja Kuriton mies nurin (2006).
Fred Vargas DekkariNetissä.

 

Uusia painoksia

Pakkanen, Outi: Murhan jälkeen mainoskatko.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7571-3 (sid.) 34,90 e. Ilm. 6/200.
Outi Pakkasen kolme ensimmäistä dekkari yksissä kansissa.
Sisältää dekkarit: Murhan jälkeen mainoskatko (1973), Maanantaihin on paljon matkaa (1975) ja Kiinalainen aamutakki (1982).
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Gummeruksen äänikirjat

Baldacci, David: Kunnian vartijat.
Alkuteos: The Camel Club, 2005. Suom. Pekka Marjamäki.
Lukija Pertti Sveholm.
Gummmerus 2007.
ISBN 978-951-20-7540-9 Ilm. elokuussa 2007.

Sipilä, Jarkko: Kylmä jälki.
Gummerus 2007.
Lukija Veikko Honkanen.
ISBN 978-951-20-7541-6 Ilm. elokuussa 2007.
7 cd-levyä, kokonaiskesto noin 7,5 tuntia.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.Johnny Kniga

Fossum, Karin: Murtuma.
Alkuteos: Brudd, 2006. Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2007.
ISBN 978-951-032643-5 (sid.) 32 e. Ilm. 6/2007.
Mies on tunkeutunut kirjailijan taloon. Hänellä on huutava tarve tulla kerrotuksi, saada elämä. Hän työskentelee taidegalleriassa ja on kaikin puolin kunnollinen, mutta yksityiselämäsään hän on eristäytynyt ja yksinäinen, täydellisesti suojautunut ihminen. Kirjailija ottaa tehtävän vastaan ja miehenö elämään ilmaantuu kaksi kohtalokkaasti vaikuttavaa asiaa: nuori heroinisti-tyttö ja voimakas maalaus, Murtuma. Keski-ikäinen päähenkilömme ajautuu kuilun partaalle, on kirjaimellisesti syöksyä perikatoon. Voiko häntä enää pelastaa - ainakaan kukaan muu kuin hän itse?
Karin Fossum kirjoittaa taitavasti elämänpelosta sekä kirjailijan motiiveista ja punoo kiehtovan, jännittävän ja vähän pelottavankin tarinan.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Nesbø, Jo: Pelastaja.
Alkuteos: Frelseren, 2005. Suom. Outi Menna.
Like 2007.
ISBN 978-951-0-31892-8 (sid.) 34 e. Ilm. 7/2007.
Ei edes pelastusarmeijalaisten elämä ole nuhteetonta. Sen saa Harry Hole oppia jahdatessaan nimetöntä palkkamurhaajaa. Eikä auta sekään, vaikka palkkamurhaajalle keksii nimen. Miehen kasvoja ei kykene tunnistamaan. Ainoa tuntomerkki tuntuu olevan punainen huivi. Tapahtumien taustalla kummittelee ainakin vuosien takainen raiskaustapaus, mutta saattaa olla muutakin. Varmaa on vain, ettei kukaan eikä mikään ole turvassa, kun Pieni Pelastaja suorittaa tehtävää, jonka toimeksiantaja tuntuu olevan mahdoton jäljittää. Pelastaja on jälleen sellainen Harry Hole -romaani, jota ei raaskisi millään laskea käsistään ennen kuin kaikki selviää. Yllätyksiä on luvassa loppuun asti - niin Harry Holelle kuin lukijallekin. Kiritiikki ylisti kirjaa sen ilmestyessä Norjassa ja kirja puolestaan ylitti kaikki aikaisemmat myyntiennätykset.
Uusi js viides Harry Hole -dekkari. Loistavaa!!!
Jo Nesbø DekkariNetissä .KaristoKotimaiset

Aro, Essi: Pimeässä kasvaneet.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4889-3 (sid.) 32,50 e. Ilm.10/2007. Kansikuva.
Tiheätunnelmainen tarina vie lukijan suomalaiseen pikkukylään ja Unholahti-nimiselle vanhalle tilalle, jonka rantakaislikosta löytyy kaikkien kyläläisten tunteman naisen ruumis. Tapausta pidetään itsemurhana, mutta kirjastonhoitaja Immi vaistoaa, että jutussa on jotain mätää.
Pala palalta outo kuvio alkaa hahmottua, mutta samalla Immi tajuaa sekaantuneensa arkaakin arempaan asiaan, perhetragediaan, joka ei hänelle kuulu. Paitsi että hänen henkensä on uhattuna, tapahtuma repii auki hänen omat lapsuutensa haavat, joiden hän luuli jo arpeutuneen. Vuosien takaiset asiat palaavat piinaavina painajaisina takaisin. Onneksi isä seisoo edelleen Immin tukena - ja etääntymässä ja kovasti eksyksissä ollut oma poikakin ottaa askeleen jälleen kotiin päin.
Psykologisesti tarkka, tiivistunnelmainen, ravisuttavalla tavalla koskettava esikoisromaani perheväkivallasta ja syvään juurtuneesta vihan kierteestä, mutta myös selviytymisestä, anteeksiannosta ja uudesta mahdollisuudesta.
Uuden kotimaisen tekijän tummanpuhuva dekkari. Haagissa Hollannissa asuva Essi Aro on syntynyt Kuopiossa vuonna 1973. Hän on kahden lapsen äiti, sosiaalipsykologi ja suomenkielenopettaja. Muun työnsä ohella Essi Aro kirjoittaa, tekee käännöstöitä ja opettaa suomen kieltä.
Esikoisteos.

Jokinen, Seppo: Viha on paha vieras.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4885-5 (sid.) 33,50 e. Ilm. 8/2007.
Tavallisessa tamperelaislähiön kerrostalossa alkaa tapahtua pelottavia asioita, jotka ylittävät selvästi perisuomalaisen pikkuriitelyn ja jurnutuksen. Ihmisten asunnoissa käy kutsumaton vieras, joka siirtelee tavaroita ja jättää jälkeensä uhkaavia viestejä. Komisario Koskisen on vaikea päätellä, onko kyseessä sairas häiriköinti vai hiljaa kytevä vaara.
Sitten naapureitaan terrorisoinut talokyttääjä löytyy asunnostaan surmattuna. Motiivi on jokaisella talon asukkaalla, joten epäiltyjä ei Koskiselta ja tämän tutkijaryhmältä puutu - mutta siitä kerrostalon kauhunhetket vasta alkavat. Yksi asukas joutuu murhayrityksen uhriksi kotonaan, toinen silmittömän väkivallan kohteeksi kotimatkalla. Ja pian Koskinen huomaa tutkivansa rikossarjaa, joka vetää toinen toistaan kirkuvampien lööppien huomion.
Kahdestoista komisario Sakari Koskisen tutkimuksista kertova dekkari.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Sandberg, Timo: Pöllön huuto.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4892-3 (sid.) 33,50 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Komisario Heittolalla on valtakunnan tason sensaatio tutkittavanaan: kaupungin vierasmajalla on ammuttu Järvenpään kaupunginjohtaja Risto Törmänen ja tämän rakastajatar, pastori Hertta Rämö. Epäiltyjen listalle nousevat kaupunginvaltuuston istunnoissa riehunut, Törmäselle uhkauskirjeitä lähetellyt häirikkö, joukko paikkakunnalla pyöriviä venäläisiä - ja Hertta Rämön aviomies, jolla tuntuu itselläänkin olevan jotakin salattavaa. Kyseisen salaisuuden paljastuminen onkin Heittolalle varsinainen henkilökohtainen uutispommi! Samaan aikaan Heittolan omassakin rakkauselämässä on entistä enemmän säpinää, mutta aivan ongelmitta ei silläkään rintamalla edetä. Ja työpaikkaromanssi tarjoaa luonnollisesti herkullisia naljailunaiheita kollegoille...
Timo Sandberg tökkii kolmannessa Komisario Heittola -romaanissaan Järvenpään kaupungin kipupisteitä, jollaisia on jokaisessa suomalaisessa pikkukaupungissa. Huonosti voivan yhteiskunnan mannekiineiksi nousevat huumeidenkäyttäjät ja muut elämän kolhimat. Sandbergin uuden romaanin roolivalikoima on jälleen kerran värikäs ja herkullinen, koskettavakin.
Kolmas Järvenpäästä kertova komisario Heittola -romaani. Aikaisemmin ilmestyneet Heittola -dekkarit:
Kihokki (2003), Pahan morsian (2006). Muita dekkarieita: Unta ei voi tunnustaa (1990), Kyyhkysen veri (1996) ja Rautapääsky (2000).
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Child, Lee: Kovemman kautta.
Alkuteos: The hard way, 2006 . Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4894-7 (sid.) 35,00 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Suurkaupungin katuvilinässä voi erottaa monenlaista, jos tottunut silmä tarkkailee. Jack Reacher vain sattuu huomaamaan, kuinka lunnasmiljoona vaihtaa omistajaa loistoauton mukana. Hämäräperäiseltä vaikuttavan palkkasoturifirman pomolta on siepattu nuori edustusvaimo, ja poliisia ei kutsuta - ehkä firman valonarkojen bisneksien vuoksi, ehkä siksi, että vuosia aiemmin vastaava tilanne päättyi silloisen vaimon kuolemaan.
Reacher palkataan etsimään sieppaajat, jotta kosto voisi elää. Mutta pian hän epäilee hypänneensä murhaajien kyytiin. Lavastiko palkkasoturipomo sieppauksen edellisellä kerralla, ja kuinka likainen salaisuus löytyy pomon isojen rahojen taustalta? Sen selvittämiseksi Reacherin täytyy toimia kuin entisellä urallaan sotilaspoliisissa: lähteä nollasta, tutkia vihjeitä, tehdä päätelmiä - ja käyttää mielipuolista väkivaltaa vastaan vielä tehokkaampaa väkivaltaa. Täytyy tutkia kovemman kautta.
Kahdeksas suomennettu Jack Reacher -dekkari.
Lee Child DekkariNetissä.

Cleeves, Ann: Musta kuin yö.
Alkuteos: Raven black, 2006. Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4894-7 (sid.) 33,50 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
On hyytävän kylmä tammikuinen aamu Ravenswickin kylässä Shetlannin saarilla. Nuori yksinhuoltajaäiti palaa kotiin saatettuaan lapsensa kouluun, kun hän huomaa vastasataneessa lumessa jotain punaista, joka kiinnostaa yläpuolella kierteleviä korppeja. Nainen lähtee katsomaan sitä lähempää ja löytää lumen puolittain peittämän ruumiin. Siinä on naapurin teini-ikäinen tyttö, joka on kuristettu omalla punaisella kaulahuivillaan.
Pikkukaupungin poliisi saa lisävoimia Skotlannista selvittämään surmatyötä. Paikallisten asukkaiden mielestä se on turhaa, he uskovat tietävänsä syyllisen. Sen täytyy olla erakkomainen, vähän yksinkertainen vanhus, joka on naapureidensa pahansuopaisten juorujen kohde. Murhaa tutkiva ja itsekin saarelaisiin kuuluva komisario Jimmy Perez ei kuitenkaan usko vanhan miehen syyllisyyteen. Shetlannin karu luonto ja suljettu kyläyhteisö ovat oiva tausta vahvalle ja intensiiviselle murhatarinalle, joka vakuuttaa henkilökuvauksellaan. Komisario Jimmy Perezin lisäksi mukana on monta hienosti kuvattua saarelaista - opettajia, pois haikailevia nuoria, paikallisia mahtimiehiä.
Musta kuin yö on ensimmäinen osa neliosaiseksi kasvavaa dekkarisarjaa, jossa Ann Cleeves kuvaa
Shetlandinsaaria eri vuodenaikoina. Kirjojen keskushenkilö on sympaattinen komisario Jimmy Perez.
Musta kuin yö on palkittu Englannissa vuoden 2006 parhaana dekkarina. Ann Cleeves toimii pohjoisenglantilaisessa Murder Squad -kirjoittajakollektiivissa, johon kuuluu yhteensä seitsemän eturivin rikoskirjailijaa.
Ann Cleeves DekkariNetissä.

Zweigberk, Helena von: Kuka jäljelle jää.
Alkuteos: Fly för livet, 2006. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4899-2 (sid.) 33,50 e. Ilm. 10/2007.
Neljä vaarallista rikollista karkaa vankilasta ja ottaa panttivangikseen vankilapastori Ingrid Carlbergin. Pako suuntautuu ensin syrjäiselle, kuuromykän vanhuksen asuttamalla tilalle, missä joukkoon liittyy kaksi venäläissyntyistä nuorta naista. Pako etenee, autoja vaihdetaan, piilopaikat muuttuvat ahtaista vuokrakasarmeista autioiksi huviloiksi. Panttivanki-draaman edetessä rikollisten ja heidän naistensa keskinäiset välit käyvät yhä tulehtuneemmiksi ja uhkaavammiksi, kun asiat eivät etenekään suunnitelmien mukaan. Kiristynyt ilmapiiri koettelee entistä enemmän myös Ingridiä, jonka pelko omasta kohtalosta ja huoli aviomiehestä ja vuoden ikäisestä tyttärestä jo muutenkin tekevät milloin turraksi, milloin raivopäiseksi. Ja kun ratkaisu lähestyy, on epävarmaa, moniko selviää draamasta hengissä...
Kuka jäljelle jää on neljäs vankilapastori Ingrid Carlbergista kertova rikosromaani. Kurkkua kuristavan jännityksen lomassa von Zweigbergk käsittelee uskomattoman taitavasti teemaa myös psykologiselta kannalta.
Suomessakin hyviä arvosteluja saaneen kirjailijan uusin romaani oli Ruotsissa ehdolla Vuoden 2006 rikosromaaniksi.
Helena von Zweigberk DekkariNetissä.

Äänikirjoja

Jokinen, Seppo: Koskinen ja siimamies.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4929-6 38,50 e. Ilm. 5/2007.
Lukija Ola Tuominen.
Laajuus 6 CD-levyä.Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko: Lukinmerkki.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-757-6 (sid.) 31 e. Ilm. 8/2007.
Nuori kulttuurihistorian opiskelija Kati Leino surmataan matkalla graduseminaariin. Samassa ryhmässä hänen kanssaan on lopputyötään valmistellut komisario Varpu Ahavan ystävä Helena Aronen. Surmatutkimus edistyy hitaasti. Varpu Ahavan ainut johtolanka on Kati Leinon ex libriksistä innostunut entinen poikaystävä, jota hän ei onnistu löytämään. Asiakkaansa salaperäistä testamenttia selvittävä juristi Pauliina Kivikoski tutustuu Kuuban-matkallaan Varpu Ahavaan. Naiset vertaavat tietojaan ja tajuavat, että testamentin edunsaaja saattaa olla hengenvaarassa. Tapahtumat kärjistyvät sokeriruokopellolla Castron kotitilan liepeillä.
Pirkko Arhipan 29. dekkari.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Katajamäki, Unto: Petos ja paljastus.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-759-0 (sid.) 31 e. Ilm. 8/2007.
Rahaa, valtaa ja miehiä ahnehtiva talousjohtaja uhkaa paljastaa kaavoitukseen liittyvät hämäryydet, joiden takana on ryhmä kaupungin isokenkäisiä. Pian nainen löydetään surmattuna. Sivistystoimenjohtaja Martti Piha osallistuu tapahtumasarjan selvittämiseen oman henkensä kaupalla, sillä hän uskoo murhasta epäillyn kauniin taidemuseonjohtajan syyttömyyteen. Ensimmäisen rikosromaaninsa kirjoittanut Unto Katajamäki on virkaurallaan perehtynyt kunnallisen vallankäytön kiemuroihin. Jännittävä ja vauhdikas rikosjuoni on niin todenmakuinen, että jotain vastaavaa saattaisi sattuakin jossakin suomalaisessa kaupungissa.
Unto Katajamäen ensimmäinen rikosromaani.

Lönnroth, Heleena: Kuoleman portti.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-758-3 (sid.) 31 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Eläkkeelle jäänyt rikoskomisario Hakkarainen perustaa ystävänsä Valon kanssa etsivätoimiston. Toimeksiantoja alkaa tipahdella nopeasti. Kaakonetsivät pestataan etsimään kaksi kadonnutta naista, venäläissyntyinen Zanna ja lukiolaistyttö Marja. Zannan ja Marjan kohtalot kietoutuvat yhteen, kun kumpikin tutustuu komeaan ja varakkaaseen Pärreen. Hankenin ekonomi Pärren elämässä on kuitenkin paljon pimeitä puolia. Kotkan ja Haminan seudun merellinen ilmapiiri ja vilkkaat rajantakaiset yhteydet antavat leimansa tälle vauhdikkaalle dekkarille. Heleena Lönnroth tutkii viiltävästi nykymenoa ja ihmisten kykyä elää haaveiden ja itsepetoksen vallassa.
Heleena Lönnrothin 11. dekkari.
Lisätietoa: Pohjalaisia nykykirjailijoita: Heleena Lönnroth.LIKE


Kotimaiset

Juhani, Risto: Paatuneet.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471- (sid.) 27 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva .
Eräänä aivan tavallisena arkiaamuna rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosen työhuoneen ovi ei olekaan entisessä paikassa eikä tuoli pöydän takana ole hänen tuolinsa, vaikka narahtaakin tutusti. Mikään muukaan ei ole entisellään. Virta on ottanut omansa, ja tapahtumilla on seurauksensa. Pesosesta on tehty rikososaston vt. päällikkö hyllytetyn Hugo Alfred Nyrösen tilalle. Kaupungilla kuulostelemaan ja kyselemään tottunut kenttätyöläinen joutuu jättämään nuhjaantuneen ulkotakkinsa naulaan ja katselemaan ikkunasta, kun Oljemark jatkaa keskeneräisiä tutkimuksia. Vanha karhu ei malta pitää näppejään erossa asioista, ja työtoverusten välit kiristyvät. Sitten tapahtuu pahin mitä ajatella saattaa. Ja Pesonen kokee olevansa syyllinen.
Risto Juhani (s. 1934) on kirjailija, keraamikko ja pitkän linjan teatterimies. Paatuneet on neljäs Pesos-dekkari.
Risto Juhani DekkariNetissä.

Pasanen, Eero: Kononen ja kidnappaajat.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0078-0 (sid.) 25 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Rikostarkastaja Konosen kesä on takkuinen. Ravintolatupakointi loppuu ja entisen formulatähden morsian kidnapataan. Onneksi kruunuhakalainen sikariklubi tarjoaa komeat puitteet molempien ongelmien käsittelyyn. Kollegoidensa avulla Kononen pääsee pian Meilahden kallioilla majailevien metsäveljien kannoille. Vyyhdi alkaa kiristyä, kun Kononen ajautuu Viron Haapsaluun houkutuslinnuksi lapsiprostituutiota pyörittäville gangstereille. Surullisen tapahtumien ketju saa lopulta suomalaisen rikoshistorian paskamaisimman lopun.
Kahdeksa Konos-dekkari.
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Paulow, Ari: Kahden tulen välissä.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-992-6 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2007.
Herkkähipiäiset kaunosielut älkööt vaivautuko: Oulun riuskaotteinen lupakyttä Jesse Hackman ei säästele sanoja eikä tekoja. Tällä kertaa hän joutuu leikkimään tulella, kun poliisi ja vakuutustarkastaja eivät saa outoa tuhopolttojen sarjaa selvitettyä. Polttaako uhkarohkea Jesse näppinsä lopullisesti? Tarjolla on neljäs kattaus raakaa seksiä ja tarpeetonta väkivaltaa Paulowin tapaan. Paketin niittaa tiukka sanailu, joka iskee kuin nyrkkirauta ohimoon.
Ari Paulow on oululainen ravintoloitsija ja rikoskirjailija. Jesse Hackman on oululainen yksityisetsivä ja skottilaisen viskin ystävä.
Kahden tulen välissä on neljäs Jesse Hackman -dekkari.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Bunker, Edward: Julmin peto.
Alkuteos: No Beast so Fierce, 1973. Suom. Juha Ahokas.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-883-7 (sid.) 28 e. Ilm. 7/2007. Kansikuva.
Max Dembo pääsee vankilasta kahdeksan vuoden istumisen jälkeen ja vannoo olevansa muuttunut mies. Vapauden kovuus iskee kuitenkin hyvin pian suoraan päin naamaa, ja entistä kiivaampi noidankehä pyörähtää käyntiin.
Bunker vie lukijan suoraan alamaailmaan. Hän saa tuntemaan vapauden ja vastuun aiheuttamat kauhunväristykset, nopean voiton tuomat kiksit ja raivoavan vihan, joka kouristaa sormen liipaisimelle.
Edward Bunker (1933-2005) vietti puolet elämästään Amerikan kovimmissa vankiloissa ja oli FBI:n kymmenen etsityimmän rikollisen joukossa. Vankilavuosien jälkeen hänestä tuli arvostettu kirjailija, jonka rikoskirjoista alamaailman tuntemus näkyy.
Like on aiemmin julkaissut Bunkerin kirjat Verikoirat (2000), Elukkatehdas (2000) ja Konnakoulu (2001).
Lisätietoa: Wikipedia - Edward Bunker.

Edwardson, Åke: Armahin maa.
Alkuteos: Vänaste land, 2006. Suom. Nina Saukkonen.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-918-6 (sid.) 29 e. Ilm. 7/2007. Kansikuva.
Viikko juhannukseen. Kolme miestä löydetään murhattuina lähikaupasta aamun varhaisina tunteina. Kaksi miehistä oli kaupassa töissä, kolmas asiakkaana. Laukaukset on ammuttu läheltä. Teloitus. Kassa on kuitenkin koskematon. Tunsivatko uhrit murhaajansa?
Rikoskomisario Erik Winter alkaa kysellä, mutta kukaan ei vastaa. Kukaan ei ole kuullut laukauksia, ei nähnyt kenenkään pakenevan. Kukaan ei tiedä onko kaupassa myyty jotain muuta ruuan ja savukkeiden lisäksi. Onko kyse huumeista? Mustan pörssin kaupasta? Ihmissalakuljetuksesta? Vai jostain vielä pahemmasta?
Kahdeksas Erik Winteristä ja hänen kollegoistaan kertova romaani käsittelee sitä Ruotsia, joka ei näy eikä kuulu muualla kuin anonyymeissä tilastoissa.
Åke Edwardson on Ruotsin luetuimpia kirjailijoita, jonka kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle ja sovitettu televisioon. Like on aiemmin julkaissut hänen teoksensa Enkelitanssi, Etäisiä huutoja, Varjoa ja aurinkoa, Se ei päättyä saa, Maanpäällinen taivas, Kivinen purje, Winterland - rikostarinoita sekä Huone numero 10.
Edwardson vierailee syksyllä 2007 Helsingin kirjamessuilla.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Pérez-Reverte, Arturo: Taistelumaalari.
Alkuteos: El pintor de batallas, 2006. Suom. Satu Ekman.
Like 2007.
ISBN 978-952-471-974-2 (sid.) 29 e. Ilm. 7/2007. Kansikuva.
Ei dekkari!!
Entinen sotavalokuvaaja Andrés Faulques on linnoittautunut Välimeren rannalla sijaitsevaan vanhaan vartiotorniin. Hän maalaa tornin seinille omaa näkemystään sodasta, kiteytystä siitä mitä ei ole valokuviin pystynyt tallentamaan. Sodassa rakkaansa menettänyt erakkotaiteilija ei kaipaa seuraa, mutta eräänä päivänä rauha rikkoutuu. Hänen yksityisalueelleen tunkeutuu kroaatti, josta hän on aikanaan ottanut kansainvälisesti palkitun valokuvan ja joka on kuvan vuoksi joutunut kidutetuksi. Kaksikon välille virittyy äärimmäisen ladattu keskustelu sodan olemuksesta, kaaoksen julmasta logiikasta, ihmisen ratkaisuista ääritilanteissa sekä tieteen, taiteen ja rakkauden mahdollisuuksista. Kumpikin odottaa maalauksen valmistumista: taiteilija tahtoo saada elämäntyönsä valmiiksi ja kroaatti aikoo kostaa kärsimyksensä tappamalla tämän. Nykyajan kaaoksen geometriaa kartoittava Taistelumaalari on Arturo Pérez-Reverten vahvin ja vaikuttavin romaani, äärimmäisen kypsä taiteellinen voimannäyttö. Arturo Pérez-Reverte (s. 1951) on tunnetuin espanjalainen nykykirjailija ja entinen sotareportteri. Hänen romaanejaan on julkaistu yli 50 maassa ja niiden pohjalta on tehty lukuisia elokuvia. Vuonna 2003 hänet valittiin Espanjan kuninkaalliseen taideakatemiaan sen kaikkien aikojen nuorimpana jäsenenä.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.Minerva

Manner, Max: Revanssi.
Komisario Anna Mäen tutkimuksia.
Minerva 2007.
ISBN 978-952-492-083-4 (sid.) 26,90 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Sateinen yö Turun moottoritiellä. Kansanedustajaehdokas, juristi Mikko Murtovuori tekee elämänsä suurimman virheen. Tiellä makaa ruumis ja Mikko temmataan syvälle järjettömään rikossarjaan. Mutta onko hän vain sairaan rikollisen tahdoton pelinappula vai osa tarkkaan suunniteltua pirullista juonta? Painajainen ei pääty vaan vie ihmismielen ja rikoksen pimeisiin syövereihin. Komisario Anna Mäki aavistaa pian, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kylmäverisillä murhilla ei näytä olevan mitään loogista yhteyttä. Miksi pääepäilty ei vakuuta Mäkeä? Mikä saa hänet kaivautumaan selvittämättömiltä näyttävien tapahtumien taakse? Tarina on fiktiota, onneksi. Mutta se saattaisi olla pelottavan totta ja lähempänä meitä kuin kukaan uskoisi. Se voisi olla osa suomalaista arkippäivää.
Revanssi aloittaa komisario Anna Mäen tutkimuksiin perustuvat dekkarisarjan.
Esikoisdekkaristi Max Manner on turkulainen Luxenburgissa nykyään asuva kirjailija.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Aamuset, Turku 18.8.2007. Heli Mäki-Laurila.
- Helsingin Sanomat 5.10.2007. Pertti Avola.
- Turun Sanomat 10.10.2007. Kimmo Rantanen.
- Ruumiin kulttuuri 3/2007. Outi Mäkinen.
- Anna-lehti 15.11.2007. Ulla Janhonen.
Lisätietoa:
Rakkaudesta rikokseen - Max Manner.

Markkula, Hannes: Petollinen saarnamies ja muita murhatarinoita.
Minerva 2007.
ISBN 978-952-492-098-8 (sid.) 25,90 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
"Talonmies löytää töölöläisen postimerkkiliikkeen omistajan kuolleena kaupastaan. Verilammikkoon on pudonnut arvokas viiden kopeekan postimerkki. Mitään ei ole kuitenkaan varastettu, eikä murhalle näytä löytyvän motiivia, kunnes rikoskomisario tekee odottamattoman havainnon." Petollinen saarnamies on mukaansatempaava kokoelma pienoisdekkareita suomalaisen rikoksen läpikotaisin tuntevalta rikostoimittajalta. Toistakymmentä jännittävää tarinaa tempaa lukijan mukaansa henkirikosten maailmaan.
Petollinen saarnamies on kokoelma pienoisdekkareita suomalsien rikoksen läpikotaisin tuntevalta rikostoimittajalta. Uutispäällikkö Hannes Markkula on työskennellyt jo 40 vuotta ILta-Sanomien rikostoimittajana. Hän on julkaissut 14 teosta mm. Bodomin murhat ja dekkarit Kasinopelurin kuolema, Väärä mies vastasi ja Saarnamies on surmattu.
Keväällä 2007 ilmestyi Markkulalta kirja Murha rikostoimittajan silmin : suomalaisia rikoksia Kyllikki Saaresta Bodomiin.
Lisätietoa: Wikipedia - Hannes Markkula.Myllylahti

Nikulainen, Terhi: Rakkausmurha.
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 19).
ISBN 978-952-202-081-9 (sid.) 26,90 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Teatteriohjaaja Serena Lummetta epäillään lapsensa hyväksikäytöstä. Hän palkkaa juristi Anna Angerin selvittämään tapausta. Yllättävän monelta Serenan tuntevalta löytyy syy tuhota skandaalinkäryinen ohjaaja perättömillä huhuilla. Vai ovatko ne vain huhuja?
Kesken tutkimuksen paljastuu murha. Ennen kuin kaikki selviää, myös Anna Anger joutuu kohtaamaan menneisyytensä.
Myrskyisen tarinan miljöönä on marraskuinen Helsinki - Katajanokka, Kallio, Munkkiniemi ja Töölö. Paitsi psykologinen jännitysromaani "Rakkausmurha" on perinteinen arvoitusdekkari, jossa lukija saa odottaa ratkaisua aivan teoksen viimeisille sivuille asti.
Terhi Nikulainen on helsinkiläinen kirjastonhoitaja. "Rakkausmurha" on hänen esikoisteoksensa.

Ravilo, Hilkka: Kylmät kädet.
Myllylahti 2007.
ISBN 978-952-202-083-3 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Meeri on vaatimaton nainen, joka elää elämäänsä hiljaa ja huomaamatta. Hän tekee työtään, jonka saaminen ei ollut viisikymppiselle saneeratulle itsestään selvää ja uppoutuu vapaa-aikanaan kirjoihin.
Kun pimeänä myöhäissyksyn aamuna löytyy lähiöstä ruumis, huojahtaa Meerin elämä raiteitaan ja epäilykset ja pelot vievät hänet marraskuiselle pakomatkalle, jolla hän kertaa elämäänsä: avioliittoaan, miehensä sairautta ja suhdettaan eksoottiseen kasvattityttäreensä. Pitkän matkan aikana hän miettii, miten hänestä on tullut se mikä hän on ja onko hänellä elämisen oikeutta.
Kylmät kädet on rakkausromaani, kertomus siitä, miten jotain, josta voisi syntyä rakkaus, alkaa arasti kasvaa. Se viriää pienestä liekistä, kahden kolhiutuneen ihmisen arkisesta tutustumisesta. Toivo ja ilo ovat olemassa, aistillinen hellyys löydettävissä.
Hilkka Ravilo on kirjoittanut yksiin kansiin useamman kirjan. Kylmät kädet on todentuntuinen, yllättävä ja välillä hyytävä romaani. Sen musta huumori ja vahvat henkilöt jäävät elämään. Aina ei tiedä, itkisikö vai nauraisiko, mutta kirja pitää otteessaan ja kestää monta lukukertaa.
Hilkka Ravilon seitsemäs rikosromaani.
Lisätietoa: Kirjailijoita Läntisellä Uudellamaalla - Hilkka Ravilo.

Sarkola, Ritva: Kuolonkukka.
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 20).
ISBN 978-952-202-082-6 (sid.) 27,20 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Kun helsinkiläinen komisario Heikkilä palaa lomaltaan, hän joutuu keskelle mystistä murhatutkimusta. Teollisuusneuvos Erik Lehto on löytynyt alastomana lakanaan kiedottuna kotinsa pihalta Vuosaaresta. Hänen varsin mittavaan mahaansa on veitsellä piirretty iso K-kirjain. Perttusen ja Karisalmen tutkiessa murhaa löytyy toinenkin ruumis, joka saattaa hyvinkin liittyä teollisuusneuvos Lehdon kuolemaan.
Kaupunkilehden päätoimittaja, raskaasti alkoholisoitunut Helena Suikkari, piilottelee pulloja ja painiskelee samalla menneisyytensä kanssa. Hän tietää jotain asiasta, vaan ei kerro, ei edes hyvälle ystävälleen rikosylikonstaapeli Perttuselle kunnon uutisen vastapalvelukseksi, ja asia sen kun mutkistuu.
Tässä kirjassaan Ritva Sarkola laittaa vahvasti likoon myös itsensä. Teoksen juonen kulussa on mukana hänen omakohtaisia kokemuksiaan mm. alkoholismisesta.
Ritva Sarkola on aikaisemmin kirjoittanut seitsemäntoista dekkaria ja mm Mauri Sariolan elämänkertaromaanit. Mauri Sariola - Aika velikulta ja Mauri Sariola ja maksetut viulut.Nemo

Kilpi, Marko: Jäätyneitä ruusuja.
Nemo 2007.
ISBN 978-952-5613-48-3 (sid.) 32,00 e. Ilm. 9/2007.
Olli Repo on entinen mainosmies, joka on vaihtanut menestyksekkään uransa poliisin ammattiin. Työharjoittelu vie hänet takaisin kipeiden muistojen äärelle kotikaupunkiinsa, jolle hän oli vannonut jättäneensä ikuiset hyvästit. Työparikseen Olli saa vanhan ja väsyneen Tossavaisen, joka edustaa kaikkea sitä, mitä hän poliisissa halveksii.
Pommiuhkaus tavaratalossa ja kerrostalon räjäytys herättävät poliisin huomaamaan, että pienikään paikka ei ole enää turvassa maailman pahuudelta. Tapahtumien keskellä Ollin menneisyydestä alkaa paljastua yllättäviä, pelottaviakin asioita. Miksi Ollin vihaama isä tietää niin paljon pommiuhkauksesta? Miksei kukaan tunnista valvontakameran tallentamaa miestä? Ehtivätkö Olli ja Tossavainen löytää syyllisen ennen kuin on liian myöhäistä?
Marko Kilpi on kuopiolainen vanhempi konstaapeli. Poliisin työn ohella hän on tehnyt dokumenttielokuvat Viimeinen kaahaus, Piispaa kyydissä, Miekka ja Leijona, Kotona syntynyt ja Maisemagalleria. Jäätyneitä ruusuja on hänen esikoisromaaninsa.
Marko Kilven esikoisdekkarista tehdään elokuva. Asko Apajalahden elokuvayhtiö Rainbow Productions on ostanut filmatisointioikeudet kirjaan.
Marko Kilpi DekkariNetissä .Ooli

Hulkko, Kaisu: Punainen piirileikki.
Ooli 2007. (Piikki -sarja).
ISBN 978-952-5278-71-2 (nid.) 15 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Punainen piirileikki on hitchcockmaista hiipivää jännitystä taitavasti käyttävä tarina, joka on osittain kerrottu lapsen näkökulmasta. Kauhutilanteiden hidas kehittely kutkuttaa varmasti nuoria sekä myös varttuneempia lukijoita. Samalla kirjoittaja rakentaa tarinalle yhteiskunnallisen taustan, nykyajan lasten maailman, jossa paljolti joudutaan pärjäämään yksin aikuisten ollessa poissa.
Oolin dekkarikilpailun satoa. Kirja sijoittui jaetulle 2. tilalle.

Keisala, Markku: Aika ei anna anteeksi.
Ooli 2007. (Piikki -sarja).
ISBN 978-952-5278-70-5 (ndi.) 15 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Korppoon kirkon jalkapuista löytyy ruumis.
Tästä lähtee liikkeelle Markku Keisalan esikoisteos, jossa perinteisen dekkarin keinoja ja rakenteita käytetään osuvasti hyväksi tarinassa, jonka tapahtumien juuret ulottuvat Lapin sotaan asti.. Kirjoittaja on hankkinut hyvää taustaväriä osuvasti kuvatusta saaristomiljööstä. Dialogi on uskottavaa ja sujuvaa, totesi Oolin dekkarikilpailun tuomaristo Keisalan teoksesta.
Oolin dekkarikilpailun satoa. Kirja sijoittui jaetulle 2. tilalle.
Lisätietoa:
vkf.libvantaa.fi/kir/keimark.htm.

Laurila, Heikki-Antero: Paketti.
Ooli 2007. (Piikki -sarja).
ISBN 978-952-5278-72-9 (nid.) 15 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Täysiveristä trilleriä kohti kurottuva suljetun talon draama, jossa keskeisenä teemana on pakkomielteenomainen kosto ja sen toteuttaminen. Jännittävä tarina ottaa voimakkaasti kantaa uraihmisten piittaamattomuuteen kanssaihmisistä. Oolin dekkarikilpailun voittajaksi valikoitunut teos on kilpailun tuomariston mukaan teos on yhtä suurta, dramaattista loppuhuipennusta ja asioiden syyt on taitavasti nivottu mukaan takaumina.
Oolin dekkarikilpailun voittajakirja.Otava


Kotimaiset

Hämeen-Anttila, Virpi: -Sokkopeli.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22086-2 (sid.) Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Kai Rautio tapaa yllättäen nuoruudenihastuksensa, mutta yhteistä yötä seuraavana aamuna Pauliina löytyy hukkuneena. Kuolema näyttää onnettomuudelta, mutta tapaukseen liittyy hämäriä piirteitä. Pauliinan laukusta löytyy tarotkortteja, ja niihin raapustettu uhkaava viesti viittaa salaseuraan, johon Kai ja Pauliina kumpikin 70-luvun lopulla kuuluivat. Kai alkaa etsiä käsiinsä muita seuran jäseniä. Entiset ystävät ovat päätyneet kuka minnekin: yksi johtaa geenitutkimusryhmää, toinen on tietoturvainsinööri, kolmas työskentelee toimittajana, neljäs pappina ja viides pitää kirjakauppaa nuhruisessa lähiössä.
Elämässään he ovat tavoitelleet kuka rahaa, kuka valtaa, mainetta, uskoa, hyvyyttä tai henkistä tasapainoa - mutta kukaan ei ole selvinnyt ongelmitta. Kaikki ovat myös saaneet viestejä henkilöltä, joka kutsuu itseään Puusepäksi.
Nuoruuden roolileikit heräävät eloon, mutta kuka johtaa peliä? Kuka lopulta voi sanoa saavuttaneensa onnen, ja millainen hinta siitä on pitänyt maksaa?
Kirja on varmaan mielenkiintoinen joka tapauksessa....
Lisätietoa: Otava - Virpi Hämeen-Anttila.
Arvosteluja: Helsingin Sanomat 11.9.2007 - Suvi Ahola.

Lönnqvist, Christian: Oilgate.
Alkuteos: Oilgate, 2007. Suom. ruotsinkielisestä käsikirjoituksesta Seppo Hyrkäs.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22006-4 (sid.) 31,70 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Esikoistrilleri.
Öljytankkeri ajautuu oudosti kurssiltaan Alaskan vesillä ja haaksirikkoutuu elokuussa 2001. Ympäristökatastrofin seuraukset ovat kauaskantoiset myös poliittisesti, sillä onnettomuus paljastuu attentaatiksi. Syyskuun 11. päivän jälkeen maailman huomio kuitenkin kohdistuu kansainväliseen terrorismiin.
Amerikan Yhdysvallat muuttuu sotilasdiktatuuriksi, ja likaista peliä pelannut ex-senaattori Larry Hill vetäytyy valenimen turvin viettämään makeaa elämää luksusjahdin sikarinhajuun.
Myöhään syksyllä laivan vakuutuksista vastanneen AlpInsurancen toimitiloihin Genevessä murtaudutaan. Entinen johtoryhmän jäsen on haistanut palaneen käryn ja tahtoo yhtiön kovaotteisen toimitusjohtajan käpälälautaan.
Mutta vastapuolen panokset ovat kovat.
Christian Lönnqvist luottaa lukijan oivalluskykyyn. Jännittävä tarina liikkuu sulavasti öljytankkerin paniikin värittämältä komentosillalta geneveläiseen loistoravintolaan ja teksasilaiselta parkkipaikalta piskuiseen alaskalaiskuppilaan.
Kauppatieteiden maisteri Christian Lönnqvist on syntynyt Helsingissä vuonna 1962. Hän asuu nykyisin Sveitsissä ja työskentelee telekommunikaatioalalla. Oilgate ilmestyy yhtä aikaa ruotsiksi ja suomeksi.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi.

Mäki, Reijo: Uhkapelimerkki.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22088-6 (sid.) 33,40 e. Ilm. 6/2007.
Jussi Vares rakastuu salaperäiseen tummaan kaunottareen Sole Sulaveteen - vain menettääkseen tämän kammottavalla tavalla. Pian Solen ruumis löytyy ruissalolaisesta lintutornista. Murhan tutkimukset polkevat paikallaan, kunnes Vares erehtyy ottamaan selvitettäväkseen tutun toimittajanretkun saamien sekavien ilmiantokirjeiden taustoja. Hän törmää suuren luokan rikokseen.
Kahdeksannessatoista Vares-jännärissä rosoista juonta ryydittää aimo annos intohimoa ynnä kierros jos toinenkin seurusteluravintola Uuden Apteekin tiskillä.
Kahdeksastoista Vares -dekkari.
Ilmestyy syyskuussa 2007 Otavan äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Talvimies.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22087-9 (sid.) 33,10 e. Ilm. 9/2007.
Anna Laine on saanut kuvittaakseen naistenlehden jatkiksen. Etsiessään sopivaa kuvaa hän päätyy Niklas Södermanin taiteilijatarvikeliikkeen nettisivulle, jonne kauppias on pannut myös oman kuvansa. Kesän viimeisenä helteisenä iltana Storyvillen terassilla Anna tunnistaa Niklaksen - ja on mennyttä ensi silmäyksellä.
Tapaaminen johtaa kiihkeään suhteeseen. Anna kokkaa rakkaalleen herkkuja ilta illan jälkeen, ja jos ei kokkaa, suunnittelee uusia reseptejä ja ihanaa tulevaisuutta. Jossain sisimmässään hän tietää, että kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää - kunnes eräänä päivänä Niklas löytyy murhattuna asunnostaan uudessa Kampissa.
Kaikenlaista alkaa paljastua niin Niklaksen elämästä kuin muistakin ihmisistä Annan ympärillä.
Miten liittyvät toisiinsa vaatesuunnittelija Luna Sateenkaari, stailisti Kim Holma, muuan viimeisillään raskaana oleva Marimekon myyjä ja tämän aviomies tai Niklaksen kaksi entistä vaimoa? Puhumattakaan kypsaviini.com-deittipalvelussa chattailevista Roi Soleilista ja Miausta, joiden viestit jatkuvat, vaikka toinen on mitä ilmeisimmin kuollut.
Tyylikkäiden kaupunkidekkarien mestari Outi Pakkanen tarjoaa uudessa romaanissaan arvoituksellisten tapahtumien ja henkilöiden lisäksi myös tukun mainioita ruokaohjeita - lukijoiden toivomuksesta.
Outi Pakkasen 17. dekkari.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Crichton, Michael: Nyt.
Alkuteos: Next, 2006. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22035-0 (sid.) 35,20 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Syövästä toipunut Frank Burnet saa tietää, että hänen solunäytteillään on tehty bisnestä, koska ne tuottavat mutaation oikusta tehokasta syövän vasta-ainetta. Kun näyte tuhoutuu, biotekniikkayritys vaatii saada ottaa Burnetista lisää soluja - vaikka väkisin. Sandiegolainen tiedemies Henry Kendall yhdistää omia geenejään simpanssin alkioon voidakseen tutkia näin syntyvää sikiötä. Asiat eivät kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaan. Biotekniikkayrityksen työntekijä yrittää parantaa veljensä huumeriippuvuuden geeniterapialla. Kokeilu toimii, mutta lääkkeellä on odottamattomia sivuvaikutuksia.
Antropologin ja lääkärin koulutuksen saanut menestyskirjailija Michael Crichton vie piinaavassa trillerissään lukijansa geeniteknologian kulissien taakse, missä ihmisen soluja ja geenejä käytetään häikäilemättä hyväksi, laista ja etiikasta piittaamatta.
Lisätietoa:
- www.michaelcrichton.net/.
- Wikipedia - Michael Crichton.

Dahl, Arne: Maan alla.
Alkuteos: De störste vatten, 2002. Suom. Kari Koski.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21163-1 (sid.) 32 e. Ilm. 7/2007.
Tukholmassa ammutaan afrikkalainen siirtolainen poliisi­väli­koh­tauk­sessa. Kerrostaloasunnosta löydetään kansainväliseksi sarjamurhaajaksi väitetyn miehen ruumis ja kirje, jonka perusteella Skånesta Etelä-Ruotsista kaivetaan esiin kahden ihmisen ruumiit.
Rikospoliisin kansainvälisiin rikoksiin erikoistuneen A-ryhmän rikostarkastaja Kerstin Holm saa huomata, että jäljet johtavat yllättävän lähelle kotia. Vähitellen hän ajautuu yhä syvemmälle tapausten ytimeen, kohti oman menneisyytensä sokeita pisteitä.
Uusi dekkari kansainvälisiin rikoksiin erikoistuneesta A-ryhmästä. Erinomaista!!
Arne Dahl DekkariNetissä.

Davidsen, Leif: Jälkiä jättämättä.
Alkuteos: Den ukendte hustru, 2006. Suom. Sanna Manninen.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22014-5 (sid.) 33,80 e. Ilm. 7/2007.  Kansikuva.
Jälkiä jättämättä ilmestyy lokakuussa 2007 myös äänikirjana.
Tanskalaisen liikemiehen vaimo katoaa Venäjällä kesken jokiristeilyloman.
Koko kymmenenvuotisen avioliittonsa ajan Nathalie on tehnyt kaikkensa unohtaakseen vanhan kotimaansa ja siellä kokemansa pahan. Kun hän ehdottaa tanskalaiselle miehelleen lomamatkaa Venäjälle, Marcuksella ei ole sydäntä kieltäytyä. Kesken jokiristeilyloman Nathalie kuitenkin yllättäen katoaa. Huoli vaimosta vie järkyttyneen Marcuksen pitkälle ja vaaralliselle matkalle. Hänen on pakko saada tietää, mitä on tapahtunut - ja kuka hänen venäläinen vaimonsa oikein on. Mikään ei viittaa rikokseen. Mutta Venäjällä mikään ei ole koskaan sitä miltä päältäpäin näyttää.
Tanskan trillerikuningas Leif Davidsen kuljettaa lukijaa Kööpenhaminasta ja Nizzasta moskovalaisten katupoikien piiloihin, Venäjän uusrikkaiden asuinalueille ja japanilaisten liikemiesten kabinetteihin. Vauhdikkaassa trillerissään hän kuvaa poliittisen toimittajan asiantuntemuksella Putinin Venäjää ja sen kulissien takaisia vallan verkostoja.
Ensimmäinen suomennos tanskalaiselta Leif Davidsenilta, joka on kirjoittanut useita kansainvälisiä trillereitä ja voittanut arvostetun pohjoismaisen Lasiavain -rikosromaanipalkinnon.
Davidsen on toimittaja, kirjailija ja kansainvälisen politiikan asiantuntija, jonka erityisaluetta ovat Venäjän sekä Itä- ja Keski-Euroopan asiat. Hän on työskennellyt useita vuosia Tanskan radion kirjeenvaihtajana Moskovassa sekä televisiossa ohjelmapäällikkönä ja ulkomaantoimittajana.
Leif Davidsen DekkariNetissä.

Dexter, Colin: Huone numero 3.
Alkuteos: The secret of Annexe 3, 1986. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2007. (Crime Club ).
ISBN 978-951-21601-8 (sid.) 29,40 e. 8/2007.
Äkäinen ylikomisario Morse kutsutaan aivan liian aikaisin vuoden ensimmäisen päivän aamuna tutkimaan murhaa Haworth Hoteliin. Uhrilla on edelleen yllään rastafariasu, jolla hän voitti ensimmäisen palkinnon hotellin järjestämissä uudenvuoden juhlissa. Miehen naisseuralainen ja muut lisärakennuksessa majailleet vieraat sen sijaan ovat kokonaan kadonneet.
Jopa Morse joutuu pinnistelemään ratkaistakseen jutun, joka paljastuu sekä kylmäveriseksi murhaksi että intohimorikokseksi.
Huone numero 3 on Morse -sarjan seitsemäs kirja. Nyt on kaikki 13 Morse -dekkaria suomennettu. Loistavaa!
Kiitos Otavalle!!
Colin Dexter DekkariNetissä .

Forsyth, Frederick: Afgaani.
Alkuteos: The Afgan, 2006. Suom. Kari Koski.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21580-1-21580-6 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
USA:n ja Ison-Britannian sotilastiedustelut saavat vihiä suunnitteilla olevasta terrori-iskusta. Kaiken takana on al-Qaida, mutta tässä tilanteessa järjestöön on mahdotonta soluttautua. Elleivät he löydä jotakuta, joka käy arabista. Sotilastiedustelut ryhtyvät uhkarohkeaan operaatioon. Irakissa koulunsa käyneen eversti Mike Martinin uskotellaan olevan Guantanamosta vapautunut afgaani Izmat Khan, johon Taliban luottaa kuin vuoreen.
Shakaalin kirjoittajan uusi jännäri.
Lisätietoa:
- The Unofficial Frederick Forsyth Homepage.
- Wikipedia - Frederick Forsyth.

Gerritsen, Tess: Mefisto-klubi.
Alkuteos: Mefisto club, 2006. Suom. Kari Koski.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21580-1-21640-7 (sid.) 33,60 Ilm. 7/2007. Kansikuva.
PECCAVI. Latinankielinen sana on kirjoitettu murhatun nuoren naisen verellä kuin joulutervehdykseksi kuolinsyyntutkija Maura Islesille ja etsivä Jane Rizzolille. "Olen tehnyt syntiä."
Rizzoli yhdistää nopeasti uhrin erääseen julkkispsykiatriin - hän kuuluu salaiseen Mefisto-klubiin, joka on päättänyt näyttää toteen, että saatana demoneineen elää keskuudessamme.
Mutta sitten Mefisto-klubi alkaa pelätä herättäneensä henkiin jotain, mitä kukaan ei pysty hallitsemaan. Rizzoli ja Isles joutuvat myöntämään, että heidän vastustajansa on vaarallisempi kuin koskaan - ja se on vasta alkanut toteuttaa suunnitelmaansa.
Tess Gerritsen (s. 1953) on ollut Suomen bestsellerlistojen kärjessä jo yli 10 vuotta, ja hänen trillereitään julkaistaan yli 20 maassa.
Viides Maura Isles -trilleri Gerritseniltä.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

Harris, Robert: Imperium.
Rooma I.
Alkuteos: Imperium, 2006. Suom. Natasha Vilokkinen.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21564-6 (sid.) 35 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Kunnianhimoinen nuori lainoppinut Cicero tahtoo vallan huipulle, Rooman konsuliksi. Cicero ei kuitenkaan ole sotilas, ei aristokraatti eikä karismaattinen naistenmies. Hänellä ei ole vaikutusvaltaa eikä omaisuuksia, ja hänenlaiseensa nousukkaaseen suhtaudutaan poliittisissa piireissä varauksin.
Cicero opettelee eroon änkytyksestään ja harjoittaa väsymättä puhetekniikkaansa. Hän on päättänyt raivata tiensä vallan ytimeen - aseenaan sanat.
Marcus Tullius Cicero (106 eaa - 43 eaa) oli valtiomies, lainoppinut ja filosofi. Hän on yksi tärkeimmistä latinankielisistä puhujista ja kirjoittajista kautta aikojen, ja häntä pidetään myös ensimmäisenä ammattipoliitikkona.
Brittikirjailija Robert Harris (s. 1957) on myös Observeriin ja Sunday Timesiin kirjoittava poliitiikan toimittaja. Hän on erikoistunut toisen maailmansodan aikaiseen Saksan politiikkaan ja on romaanien lisäksi kirjoittanut aiheesta viisi tietokirjaa. Harrisin kaikki aikaisemmat romaanit on suomennettu: Kolmannen valtakunnan salaisuus (1992), Enigma (1997), Arkkienkeli (2000) ja Pompeji (2005).
Antiikin Rooma. Taistelu vallasta. Romaanisarja Euroopan syntyvaiheista alkaa vangitsevalla muotokuvalla Cicerosta.
Robert Harris DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Meren hiljaisuudessa.
Alkuteos: I denna sitlla natt, 2004 Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21119-8 (sid.) 32,90 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Gotlannin syksy on vaihtunut talveksi ja ensilumi peittänyt maan. Neljätoistavuotias Fanny katoaa ratsastustallilta palatessaan.
Rikoskomisario Anders Knutasille ja hänen kollegoilleen Visbyn poliisissa muodostuu kuva yksinäisestä tytöstä, joka on joutunut kantamaan aivan liian suurta vastuuta. Ystäviä hänellä ei tunnu olevan, mutta jotakuta hän on tapaillut salaa.
Knutas yrittää kuumeisesti päästä jäljille estääkseen uudet kauheudet. Paikalle ryntäävien toimittajien joukossa on myös Johan Berg, joka on turhaan yrittänyt karistaa ajatuksistaan Gotlannin rannat ja Emma Winarven.
Toinen suomennos Jungstedtilta. Ensimmäinen suomennos Kesän kylmyydessä ilmestyi syksyllä 2006 ja oli loistava kirja.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Larsson, Åsa: Musta polku.
Alkuteos: Svart stig, 2006. Suom. Katriina Savolainen.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21542-4 (sid.) 34,50 e. Ilm. 6/2007.
Talvinen päivä viimaisella Torniojärvellä saa tylyn käänteen, kun pilkkijä löytää kalastajan mökistä naisen ruumiin.
Mutta kuka nainen on? Poliisit ovat ymmällään ja pyytävät avuksi murhatutkimuksiin Rebecka Martinssonin, joka on palannut pitkän sairausloman jälkeen Kiirunaan syyttäjäksi.
Jäätynyt nainen ei jää murhaajan ainoaksi uhriksi. Yllättäen jäljet johtavat Ugandassa toimivaan kansainväliseen kaivosyhtiöön ja sen kiirunalaissyntyiseen ökypomoon Mauri Kallikseen.
Rebecka Martinsson seuraa pahan jälkiä paikallisen kaivosyhtiön kautta Afrikan suurkaupunkeihin - ja joutuu keskelle kansainvälisen rikollisuuden armotonta pelikenttää. Maailmaan, johon ei olisi koskaan halunnut päätyä.
Kolmas Rebecka Martinsson -jännäri, kovaksikeitetty tarina kansainvälisestä ase- ja huumekaupasta.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Leon, Donna: Verikivet.
Alkuteos: Blood from a stone, 2005. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-20563-0 (sid.) 34,60 e. Ilm. 7/2007.
Afrikkalainen katukauppias kuolee ampumavälikohtauksessa Campo Santo Stefanolla. Virallisesti kyse on siirtolaisten keskinäisestä kahinoinnista, mutta murha on toteutettu epäilyttävän ammattimaisesti.
Komisario Brunettin vaimo Paola yrittää ymmärtää tyttärensä ennakkoluuloja afrikkalaisia maahanmuuttajia kohtaan, ja komisario saa huomata, että samat asenteet vallitsevat myös poliisilaitoksella. Kun Brunettin esimies kieltää Brunettia tukimasta tapausta pidemmälle, hän alkaa epäillä, että asenteen takana on enemmän kuin pelkkiä ennakkoluuloja. Vähitellen alkaa näyttää siltä, että siirtolaisten alamaailma ja hänen oman maailmansa ovat lähempänä toisiaan kuin hän on luullutkaan.
14. Guido Brunetti -dekkari.
Donna Leon DekkariNetissä.

Leoni, Giulio: Valon salaisuus.
Alkuteos: I delitti della luce, 2005. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.
ISBN 978-951-1-20627-9 (sid.) 34,50 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Firenze vuonna 1300. Arnojoelta kuuluu pahaenteisiä uutisia: yläjuoksulla seisoo mutaan juuttunut sotalaiva, jonka sisältä on löytynyt kuollut miehistö ja jonkin oudon kojeen jäänteet. Dante Alighieri kirjoittaa parhaillaan Jumalaisen näytelmän viimeistä ja vaikeinta osaa, joka sijoittuu Paratiisiin. Hän ei ilahdu kun hänet haetaan johtamaan tutkimuksia. Pahaenteiset tapahtumat aiheuttavat kuitenkin Firenzessä sellaisen rikosaallon, että tilanne on äityä sisällissodaksi. Runous saa odottaa. Mysteerin öytimessä on Valon valtakaunta. Löytääkseen ratkaisun Danten täytyy seurata kaikkia johtolankoja ja käyttää ylivertaista luovuutta: millainen onkaan Paratiisin kartta?
Dante -mysteerisarja jatkuu. Sankarina runoilijaklassikko Dante Alighieri.
Ensimmäinen suomennos Mosaiikkimurha ilmestyi syksyllä 2006.
- Giulio Leoni -kotisivu.
- Wikipedia - Giulio Leoni.

Ludlum, Robert: Vihollinen.
Alkuteos: The bancroft strategy, 2006. Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21637-7 (sid.) 34,60 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Legendaarinen kenttäagentti Todd Belknap irtisanotaan palveluksesta pieleen menneen operaation vuoksi. Pahamaineinen sotilasryhmä kidnappaa hänen parhaan ystävänsä ja hallitus kieltäytyy puuttumasta asiaan, joten Belknap ottaa ohjat omiin käsiinsä.
Ennen pitkää hän joutuu vastakkain salaperäisen, miljoonia ihmishenkiä uhkaavan Genesis-ryhmän kanssa.
Robert Ludlum (1928-2001) on jännityksen menestysmerkki, jonka trillereitä ahmivat sadat miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa. Vihollinen on kahdeskymmenesneljäs suomennettu trilleri.
Lisätietoa:
- Ludlumbooks.com.
- Wikipedia - Robert Ludlum.

McCall Smith, Alexander: Botswanan iloiset rouvat.
Alkuteos: The company of cheerfull ladies, 2004. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-20279-0 (sid.) 32,90 e. Ilm. 9/2007.
Naisten etsivätoimisto numero 1:ssä on tavallista kiireisempää. Ongelmia aiheuttavat Mma Makutsin kömpelö tanssipartneri sekä Hra Matekonin oppipoika, joka karkaa rikkaan naisen matkaan.
Mma Ramotswe puolestaan joutuu kohtaamaan kiusallisen salaisuuden menneisyydestä, kun hänen entinen miehensä Note ryhtyy kiristämään häntä kaksinnaimisesta. Mutta Precious Ramotswea ei niin vain lannisteta!
Botswanan iloiset rouvat on kuudes osa kaikkialla maailmassa huikeaan suosioon nousseessa Mma Ramotswe -sarjassa, joka julistaa afrikkalaisen elämänilon sanomaa. Menestyksekkäällä kirjailijalla on myös omat, fanien suosimat kotisivut osoitteessa www.randomhouse.com/features/maccallsmith.
Skotlantilainen oikeustieteen professori Alexander McCall Smith on syntynyt ja asunut vuosia Afrikassa. Hän on kirjoittanut ja toimittanut yli viisikymmentä kirjaa, joiden aihepiirit vaihtelevat Botswanan rikoslaista lääketieteen etiikkaan ja lastenkirjoihin.
Kuudes suomennos Mma Ramotswen tutkimuksista. Loistavaa!
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Italialaiset kengät.
Alkuteos: Italienska skor, 2006. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21705-3 (sid.) 36,40 e. Ilm. 9/2007.
Ei ilmeisesti ole dekkari???
Ulkosaariston yksinäisyyteen vetäytynyt entinen kirurgi Frederik Welin kohtaa keskellä talvea yllättävän näyn: jäällä hänen talonsa edessä rollaattoriin nojaa vanha nainen.
Nainen on Frederikin entinen rakastettu Harriet, jonka mies jätti neljäkymmentä vuotta sitten sanomatta sanaakaan. Harriet on kuolemassa syöpään, ja hän on tullut pyytämään Frederikiltä viimeistä palvelusta: että tämä täyttäisi kauan sitten antamansa lupauksen ja veisi hänet eräälle tietylle pohjoiselle metsälammelle.
Suostuessaan pyyntöön Frederik ei voi aavistaa, mikä häntä odottaa. Matka läpi talvisen Ruotsin on myös matka Frederikin omaan menneisyyteen. Se pakottaa hänet vihdoin kohtaamaan haamut, jotka ovat saaneet hänet eristäytymään maailmasta, ja ottamaan vastuun hirveästä virheestä, joka kerran muutti hänen elämänsä.
Henning Mankellin uusi teos pohtii rakkautta ja intohimoa vanhenemisen näkökulmasta. Se jatkaa ajatuksia herättävästi samoja teemoja kuin romaanit Syvyys ja Kennedyn aivot.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Seitsemäs uhri.
Alkuteos: Sedmaja zvertva, 1999. Suom. Liisa Viitanen.
Otava 2007. (Crime Club).
ISBN 978-951-20709-2 (sid.) 29,40 e. Ilm. 7/2007.
Anastasia Kamenskaja istuu Naisia epätavallisissa ammateissa -ohjelman suorassa televisiolähetyksessä, kun ruutuun ilmestyy teksti: "Jos kerran olet niin viisas, selvitä missä kohtaat kuolemasi."
Pian löytyy ensimmäinen ruumis, sitten seuraava. Jokaisen uhrin luo murhaaja on jättänyt arvoituksellisen viestin, aivan kuin ottaakseen mittaa älykkääksi tiedetystä rikoskomisariosta. Pian on ilmiselvää, että seitsemännen uhrin on määrä olla joku Kamenskajan läheisistä - tai hän itse.
Kamenskaja tutkii -sarjan kuudes suomennos. Erinomaisia dekkareita kaikki.
Alexandra Marinina DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Elinkautinen.
Alkuteos: Livstid, 2007. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22219-4 (sid.) 35 e. Ilm. 10/2007.
Poliisi ammutaan sänkyynsä, ja hänen vaimonsa, niin ikään poliisi, pidätetään. Todisteet ovat vedenpitävät, mutta vaimo väittää olevansa syytön. Hänen mukaansa tuntematon nainen ampui hänen miehensä ja vei mukanaan heidän kolmivuotiaan poikansa. Lapsi on kadonnut jäljettömiin.
Oikeudenkäynti on lyhyt ja vimmainen. Nainen julistetaan syylliseksi sekä miehensä että poikansa murhaan ja tuomitaan elinkautiseen.
Annika tunnistaa naisen muutaman vuoden takaa. Hänen on vaikea uskoa että hänen tuntemansa tuleva äiti olisi voinut tehdä näitä sanoinkuvaamattomia rikoksia.
Annikan oma elämä on todellisessa kaaoksessa: mies on jättänyt, talo palanut ja ura vaakalaudalla. Säilyttääkseen järkensä Annika paneutuu tuomitun naisen tapaukseen. Nyt on tärkeintä löytää pieni poika, joka on edelleen kateissa.
Liza Marklundin kirjoja on myyty Suomessa jo puoli miljoonaa kappaletta. Hän nostaa seitsemännessä Annika Bengtzon -jännärissä esiin monta päivänpolttavaa kysymystä työstä, avioliitosta, vanhemmuudesta, velvollisuuksista, vihasta ja väkivallasta. Kirjailija oli Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2007.
Uusi ja seitsemäs Annika Bergtzon -dekkari. Loistavaa!! Hyvä Ruotsi!!
Liza Marklund DekkariNetissä.

Smith, Willbur: Niilin valtias.
Alkuteos: The Quest, 2007. Suom. Ilkka Rekiaro.
ISBN 978-951-1-212013-8 (sid.) 35,20 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Vitsausten sarja koettelee mahtavaa Egyptiä. Kun Niili kuivuu, faraon on kutsuttava apuun suuri tietäjä Taita, ainoa joka voi pelastaa valtakunnan uhkaavalta tuholta. Mutta edes Taita ei voi aavistaa, millainen vihollinen häntä väijyy tunnetun maailman rajojen takana...
Wilbur Smithin Afrikkaan ja historialliseen Egyptiin sijoittuvilla seikkailuromaaneilla on laaja ja uskollinen lukijakunta myös Suomessa. Egypti-saagasta on suomennettu aiemmin romaanit Joen jumala, Kätketyn haudan arvoitus ja Niilin noita.
Lisätietoa:
- www.wilbursmithbooks.com/.
- Wikipedia - Wilbur Smith.

Staalesen, Gunnar: Nainen jääkaapissa.
Alkuteos: Kjøleskapet, 1981. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2007. (Crime Club).
ISBN 978-951-1-19973-1 (sid.) 29,40 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Rouva Samuelsen pyytää yksityisetsivän apua: hän epäilee 28-vuotiaan poikansa kadonneen. Arne on ollut töissä öljynporauslautalla, mutta hänestä ei ole aikoihin kuulunut mitään. Kun Varg Veum lähtee kulkemaan Arnen jälkiä, häntä kohdellaan torjuvasti joka paikassa, ja lopulta hänet kolkataan Arnen asunnolla. Toivuttuaan hän löytää jääkaapista päättömän naisenruumiin. Murhat eivät jää tähän, mutta täydelliseen umpikujaan Veum päätyy vasta kuultuaan, ettei rouva Samuelsenilla ole koskaan poikaa ollutkaan.
Gunnar Staalesen (s. 1947) on monipuolinen ja useaan kertaan palkittu norjalaiskirjailija. Hänen Varg Veum -dekkareistaan on suomennettu myös Kuolemaan asti sinun ja Ruususen unta. Molemmat olivat loistavia kirjoja ja niin on varmaan tämäkin.
Gunnar Staalesen DekkariNetissä.

Yrsa Sigurðardóttir: Kolmas merkki.
Alkuteos: Priðja taknið, 2005. Suom. Tuomas Kauko.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21105-1 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Thora Gudmundsdottir, lakinainen ja yksinhuoltajaäiti, saa puhelun saksalaiselta naiselta, joka lupaa järjettömän suuren palkkion poikansa murhan selvittämisestä. Opiskelijanuoren ruumis on löytynyt kammottavalla tavalla runneltuna yliopistolta. Tutkimuksissa Thoralle muodostuu kuva omalaatuisesta nuorukai- nuorukaisesta, joka oli pakkomielteisen kiinnostunut noituudesta, salame- sesta, salamenoista, keskiaikaisista kidutusvälineistä ja inkvisitiosta - ja joka oli noista, löytänyt Reykjavikin yliopistolta lukuisia kaltaisiaan. Kaiken keskiössä näyttää olevan Malleus Malefi carum eli Noita- Noitavasara vasara, vuonna 1486 ilmestynyt inkvisition opaskirja.
Esikoistrilleri islantilaiselta Yrsa Sigurðardóttirilta. Kirja nousi Islannissa ykkösbestselleriksi ja sen oikeudet on myyty 26 maahan. Hän on aiemmin julkaissut viisi palkittua lasten- ja nuortenkirjaa. Myös toinen Thora Gudmundsdottir -trilleri nousi myyntilistoille heti ilmestyttyään syksyllä 2006.
Upeata, että saadaan uusi islantilaisdekkari suomeksi.
Yrsa Sigurðardóttir DekkarNerissä.

Uusia painoksia

Forsyht, Frederic: Shakaali.
Alkuteos: The day of the Jackal, 1971. Suom. Sakari Ahlbäck.
ISBN 978-951-1-22246-0 (sid.) 22,60 e. Ilm. ??
Shakaali on jännityskirjallisuuden mestarin Frederick Forsythin läpimurtoteos vuodelta 1971.
Ilmestyin ensimmäisen kerran suomeksi 1972.
Edellinen painos ilm. 2004 Otavan Seven -sarjassa.

Joensuu, Matti Yrjänä : Harjunpää.
Joensuun yhdeksän Harjunpää -dekkaria ilmestyy uutena yhtenäisenä sarjana.
Harjunpää -dekkarit ovat ilmestyneet alun perin vuosina 1978-2003.
Kirjat ovat ilmestyneet tammikuusta lähtien kirja kuukaudessa. Viisi ensimmäistä
ilmestyivät tammi-toukokuussa ja nyt kesäkuusta lähtien loput:

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja rakkauden lait
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21713-8 (sid.) Ilm. 6/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja kiusantekijät.
Otava 2007.
ISBN 951-1-21714-5 (sid.) Ilm. 7/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja rakkauden nälkä.
Otava 2007.
ISBN 951-1-21715-2 (sid.) Ilm. 8/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja pahan pappi.
Otava 2007.
ISBN 951-1-21716-9 (sid.) Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Uusi painos.

Uusia painoksia Seven -sarjassa 2007.

Äänikirjat

Mäki, Reijo: Uhkapelimerkki.
Lukija: Ville Tiihonen.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-22267-5 40 e. Ilm. 9/2007.
N. 11 cd-levyä, n. 13 tuntia.

Davidsen, Leif: Jälkiä jättämättä.
Lukija: Eero Saarinen.
ISBN 978-951-1-22014-5 38,30 e. Ilm. 7/2007.
N. 10 cd-levyä.
Ilmestyy samanaikaisesti kirjan kanssa.Pilot kustannus


Kaaranen, Heikki: Daavidin aamunkoitto.

Pilot-kustannus 2007. (Pilot-dekkari ; 2).
ISBN 978-952-464-706-9 25 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Epämääräisissä piireissä pyörineen Matti Melkkiön teloitus Kaivopuistossa on komisario Markus Nietvaaran uran ensimmäinen selvittämättä jäänyt murha. Markuksella ei ole aavistustakaan, että se liittyy hänen morsiamensa, Israelista Suomeen muuttaneen biokemisti Natasha Baumannin elämään.
Genetics Creation Ltd:n palveluksessa työskentelevä Natasha tekee vallankumouksellisen bioteknisen keksinnön. Se kiinnostaa myös Israelin tiedustelupalvelu Mossadia. Keksinnön tuoma riemu vaihtuu epätoivoksi, kun Natasha saa Tel Avivista puhelinsoiton. Menneisyyden painajaiset palaavat piinaamaan Natashaa tämän kuullessa ensimmäisen kerran mystiset sanat: Daavidin Aamunkoitto.
Palestiinalainen ääriryhmittymä Allahin pojat aktivoituu ja Israelissa tapahtuu sarja terroritekoja. Kiihkojuutalaiset haluavat ratkaista Palestiinan kysymyksen lopullisesti. Natashan keksinnölle on heidän suunnitelmissaan varattu tärkeä rooli. Natashan hyvässä järjestyksessä ollut elämä romahtaa, kun kuolema kulkee kantapäillä. Komisario Matkus Nietvaara joutuu toteamaan, että hänen rakkaimpansa on tunnoton murhaaja. Vai onko sittenkään?
Lisätietoa: Pilot-kustannus - Heikki Kaaranen.

Knuuti, Jenna: Opas täydelliseen murhaan.
Pilot-kustannus 2007. (Pilot-dekkari ; 3).
ISBN 978-952-464-730-4 (sid.) 22 e. Ilm. 11/2007. Kansikuva.
Adagarin kaupunki oli melko tavallinen paikka. Se oli syrjäisen, pienen aurinkokunnan hallinnon keskittymä vailla suuria nähtävyyksiä tai mitään muutakaan ihmeellistä. Sana kaupungin tapahtumista ei yleensä levinnyt kovin kauas. Tähän oli kuitenkin nyt tullut poikkeus. Kaupunkia kohdannut valtaisa murha-aalto herätti keskustelua aina planeetan toisella puolella saakka. "Mitä ihmettä kaupungissa oikein oli tapahtumassa?" he kysyivät toisiltaan. Rikosten alettua selvitä he saivat kuitenkin vastattavakseen tärkeämmänkin kysymyksen: kumpi oikein olikaan pahempi, murhaaja vaiko poliisi? Pian adagarilaiset joutuivat päättämään kantansa.
Kirjoittaja on 23-vuotias helsinkiläinen yliopisto-opiskelija, joka lukee poliittista historiaa, yleistä kirjallisuustiedettä sekä käytännöllistä filosofiaa.
Kirja on Knuutin esikoisteos.

Korhonen, Antti: Väänäsen rysäys.
Pilot-kustannus 2007. (Pilot-dekkari ; 1).
ISBN 978-952-464-633-8 (nid.) 25 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Johannes Väänänen, alkonolisoitunut entinen kyttä tempaistaan keskelle vaarallista ajojahtia, kun tuttu prostituoitu heitetään kerrostalon ikkunan läpi Väänäsen Skodan konepellille. Antti Korhosen kovaksikeitetyssä ja kaunistelemattomassa esikoisdekkarissa syöksytään Väänäsen mukana syvälle Helsingin alamaailman raadolliseen todellisuuteen. Kiihkeä kujanjuoksu kuljettaa Väänäsen kansainvälisen pornoteollisuuden syövereihin ja hän joutuu kohtaamaan omat taka-alalle jääneet demoninsa.
Antti Korhonen on hallintotieteiden maisteri ja käsikirjoittanut, ohjannut sekä näytellyt useissa elokuvissa, mm. käsikirjoittanut elokuvan Pesänselvittäjät. Urheilun saralla Antti Korhosen mittavin meriitti on amerikkalaisen jalkapallon SM-hopea vuodelta -90.
Antti Korhosen kirjalla tamperelainen Pilot-kustannus aloittaa tänä syksynä uuden Pilot-dekkarisarjan.Readme.fi

Collins, Max Allan: CSI : Haudanvakavaa.
Alkuteos: CSI : Grave Matters, 2007. Suom. Riitta Santala-Köykkä.
readme.fi, 2007
ISBN 978-952-5655-24-7 (sid.) 24,50 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Hän vaatii sinnikkäästi, että Las Vegasin poliisi aloittaa uudelleen Rita-äidin murhaa koskevat tutkimukset -- Rebecca väittää, että ahneella isäpuolella oli sittenkin näppinsä Rita Bennettin ennenaikaisessa kuolemassa.
Kukaan ei osaa odottaa, mitä CSI:n Gil Grissom, Sara Sidle ja Nick Stokes löytävät -- tutkimus on keskeneräinen ... koska haudasta kaivettu vainaja ei olekaan Rita Bennett. Sillä välin Catherine Willows ja Warrick Brown joutuvat tutkimaan paikallisessa hoitokodissa Vivian Elliotin äkillistä poismenoa -- potilaan kuolema ei ehkä olekaan.
luonnollinen ..
Perustuu CBS:n suosittuun TV-sarjaan.
Lisätietoa: Wikipedia - 24 (televisiosarja).Schildts

Läckberg, Camilla: Saarnaaja.
Alkuteos: Predikanten, 2004. Suom. Outi Menna.
Schildts 2007.
ISBN 978-951-50-1705-5 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva .
Varhaisena kesäaamuna pikkupoika livahtaa ulos leikkimään ritaria. Leikki saa äkillisen lopun, kun poika näkee edessään maassa makaavan alastoman naisen, joka tuijottaa suoraan häneen...Poliisi kutsutaan paikalle, ja käy ilmi että nuori nainen on murhattu. Rikos käy entistäkin merkillisemmäksi, kun ruumiin alta pian löydetään kahden 1970-luvun lopussa jäljettömiin kadonneen naisen luurangot. Johannes Hultin, kuuluisan Saarnaajana tunnetun vapaakirkon pastorin pojan, epäiltiin tuolloin sekaantuneen katoamisiin, mutta hän teki itsemurhan pian tapahtumien jälkeen. Hultia ei siis voida kuulustella. Tanumsheden poliisiasemalla ollaan ratkaisemattoman mysteerin edessä. Ehkä Hult oli syyllinen, tai ehkä he etsivät nyt murhaajaa joka on odottanut kaksikymmentä vuotta murhatakseen uudelleen. Tai ehkä he ovat tekemisissä aiemmista murhista inspiroituneen hullun kanssa.
Camilla Läckberg vie toisessa dekkarissaan lukijat jälleen Fjällbackan idylliseen pikkukaupunkiin. Tapaamme taas Erica Falckin, viimesyksyisen Jääprinsessa-kirjan keskushenkilön. Nyt pääroolin ottaa Erican avopuoliso, konstaapeli Patrik Hedström, joka saa mutkikkaan tutkinnan johdettavakseen, ja pian tapaus vaivaa häntä päivin öin. Erica tuntee omasta puolestaan murhia kohtaan varsin vähän mielenkiintoa, sillä hän on jo kahdeksannella kuulla raskaana. Saarnaajassa liikutaan taitavasti kahden eri aikatason välillä, mikä tuo kerrontaan aivan uudenlaista jännitettä, arvoituksellisuutta ja syvyyttä.
Saarnaaja on myynyt Ruotsissa yli 80 000 yksin pokkarina. Läckbergin kirjoja on myyty Ruotsissa yhteensä lähes miljoona kappaletta. Kirjojen käännösoikeuksia on myyty moneen maahan - viimeksi myös Isoon-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Ruotsin televisio SVT alkaa tehdä tv-sarjaa kahdesta ensimmäisestä kirjasta talvella 2006/2007.
Hienoa, että saadaan uusi suomennos Läckbergilta. Ruotsalaisdekkarit ovat taattua tavaraa..
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Peltomaa, Marianne: Ihon alla.
Alkuteos: Färgen under huden. Suom. Salla Simukka.
Schildts 2007.
ISBN 978-951-50-1703-1 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Huom! EI DEKKARI.
Nora ja Pablo Enberg ovat syntyneet Kolumbiassa mutta asuneet jo vuosia Suomessa adoptioäitinsä Annan kanssa. Noran paras ystävä Maria on syntynyt Intiassa mutta adoptoitu niin pienenä, että hänellä ei ole minkäänlaisia muistoja ensimmäisestä kotimaastaan. Hän yrittää luoda yhteyden Intiaan rakentamalla omaan huoneseensa s alaisen maailman intialaisista kankaista, esineistä ja musiikista, mutta tuo maailma alkaa pian hallita hänen elämäänsä. Maria muuttuu, suhde vanhempiin ja parhaaseen kaveriin Noraan muuttuu.
Nora on vahvempi: hän on löytänyt oman elämänsä, hän riitelee ja huolehtii pikkuveljestään, hän kyseenalaistaa äitinsä päätöksiä ja silti osa tukeakin tätä. Lisäksi Nora saattaa olla ainut, joka ymmärtää miltä Mariasta tuntuu
Ihon alla käsittelee asioita, jotka voivat koskettaa jokaista perhettä. Se käsittelee ystävyyttä ja uskollisuutta, asioita jotka eivät riipu iästä vaan sisäisestä kypsyydestä ja voimasta. Se käsittelee jokaisen oikeutta löytää itsensä.
Marianne Peltomaalta on ilmestynyt aikaisemmin kaksi rikosromaania:
Ei valoa tunnelissa (2005) ja Tilinteon aika (2006).
Lisätietoa:
- Schildts - Marianne Peltomaa.

Tursten, Helene: Kultainen vasikka.
Alkuteos: Guldkalven, 2004. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2007.
ISBN 978-951-50-1706-2 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva .
Kun IT-kupla puhkeaa 2000-luvun alussa, kuolee muutakin kuin unelma isoista rahoista. Kolme miestä löydetään raa'asti teloitettuina vaurailta asuinalueilta. Kaikkia kolmea on ammuttu kahdesti päähän pienikaliiperisella aseella, joka on laukaistu lähietäisyydeltä. Siihen yhteydet loppuvatkin. Tapahtumien selvittely vie Irene Hussin kollegoineen kalliiden autojen, prameiden omakotitalojen ja komeiden pilvilinnojen maailmaan.
Kultainen vasikka on Helene Turstenin viides rikosromaani ju-jutsua harrastavasta eteläruotsalaisesta ylikonstaapeli Irene Hussista. Sarjan kolmannesta dekkarista Tatuoitu torso tehdään parhaillaan elokuvaa, joka tulee Ruotsissa ensi-iltaan syksyllä 2007. Viidestä muusta Irene Huss -romaanista tehdään televisiosarja. Parhaan pohjoismaisen rikosromaaniperinteen mukaisesti Turstenin dekkareissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta.
Viides Irene Huss -dekkari Helene Turstenilta.
Helene Tursten DekkariNetissä.Tammi

Kotimaiset


Bagge, Tapani: Kasvot betonissa.
Rikosnovelleja.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3640-6 (sid.) 29,70 e. Ilm. 6/2007.
Tuoreesta betonivalusta löytyy ruumis. Pankkiryöstö menee pieleen. Puolialaston mies hyökkää Siwaan sairaalasänky selässään. Isoveli haluaa kouluttaa pikkuveljen rosvoksi. Mies kaapataan oman autonsa takakonttiin.
Maahanmuuttajanainen haluaa ostaa laittoman aseen tappaakseen pojan, joka on tehnyt vääryyttä hänen tyttärelleen. Nuori kesänimismies kohtaa uneliaan maalaiskylän raadollisuuden.
Tapani Baggen räväkän ja jännittävän rikosnovellikokoelman novellit liikkuvat ympäri Suomea, pääkohteinaan Kerava ja Hämeenlinna. Ne liikkuvat myös ajassa: yksi sijoittuu 1930-luvulle, toinen 1960-luvulle. Pääpaino on kuitenkin nykyajassa. Henkilöinä on asianajaja, siivoustyönjohtaja, trukkikuski, putkimies - ja tietenkin rosvoja ja poliiseja. Kaikenlaisia ihmisiä, joita Bagge kuvaa tutulla taidollaan, mustan huumorin ryydittämänä.
Kasvot betonissa näyttää kuinka helppoa on sortua rikoksen polulle - ja kuinka vaikea sieltä on enää palata. Novellit myös kertovat niistä kamppailuista, joita ihminen käy omantuntonsa kanssa, paatuineinkin konna. Se myös esittää kiperiä tilanteita, joissa mikään ei ole enää pyhää. Perhesuhteet eivät toimi esteenä houkutteleville mahdollisuuksille vaikkapa rikastua tai päästä sänkyyn.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Isomäki, Risto: Litium 6.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3871-4 (sid.) 30,10 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Maaliskuu 1954: Yhdysvallat tekee Bikinillä uudenlaisen ydinkokeen, jota seuraava radioaktiivinen laskeuma on tappavampi kuin koskaan aikaisemmin: japanilainen kalastusalus jää radioaktiivisen tuhkapilven alle ja viidensadan kilometrin päässä sijaitsevan korallisaaren asukkaat sairastuvat.
Lähitulevaisuus: Japanilaisen toimistorakennuksen kellarissa sijaitsevan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän modulit varastetaan. Samaan aikaan ranskalainen ydinvoimayhtiö näyttää hukanneen satakahdeksankymmentä grammaa plutoniumia. Hälytysvalot syttyvät Yhdysvaltain ydinterrorismin vastaisessa erikoisyksikössä, sillä kahdeksan vuotta aiemmin soitetut puhelut yhdistävät tapaukset toisiinsa. Vähitellen yksikköä johtaville eversti Kenneth Andrewsille ja suomalaista syntyperää olevalle Lauri Nurmelle kertyy todistusaineistoa, joka viestii että Yhdysvaltoja saattaa uhata ydinasehyökkäys, että terroristit rakentavat suurta tuomiopäivän asetta, joka synnyttäisi mantereen laajuista tuhoa kylvävän radioaktiivisen pilven. Iranilaissyntyistä Julia Noruzia tämän palapelin osat kuitenkin vaivaavat. Miksi ne eivät tunnu sopivan yhteen millään tavalla?
Litium 6 on ekologinen trilleri, joka nostaa keskusteluun tulevaisuuden kannalta olennaisen kysymyksen: Mitä tapahtuu, jos maailma alkaa yhtenä miehenä torjua ilmaston lämpenemistä ydinvoiman suurisuuntaisen lisärakentamisen avulla? Miten puhdasta fuusioreaktorien tuottama energia todellisuudessa olisi? Entä olisiko fuusiovoimaloiden polttoaineena käytetty litium 6 sittenkään aivan niin harmiton isotooppi kuin julkisuudessa aina on esitetty? Teos yhdistelee fiktioon faktaa - erityisesti niitä ydinteknologiaan liittyviä tietoja, jotka vielä vähän aikaa sitten oli luokiteltu tiukasti salaisiksi.
Risto Isomäki on bromarvilainen yhteiskuntatieteilijä ja keskustelija, tiedetoimittaja ja kansalaisjärjestöaktivisti, joka on työskennellyt vuosien varrella monissa KEPAn ja YK:n kehitysprojekteissa mm. Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa. Hän edustaa suomalaisessa kirjallisuudessa harvinaista suuntausta, kovaan tieteeseen pohjautuvaa tulevaisuuden ennakointia.
Isomäen ilmaston lämpenemisen vaikutuksia kuvaava teos Sarasvatin hiekkaa (2005) nousi Finlandia-palkintoehdokkaaksi, kirjakauppa- ja kirjastoväki myönsi siitä Isomäelle Kiitos kirjasta -mitalin (2006) ja se palkittiin myös Tähtivaeltajapalkinnolla (2006). Teosta käännetään parhaillaan usealle kielelle.
Litium 6 on Risto Isomäen kuudes fiktiivinen teos. Siihen sisältyy ensimmäinen loppuun asti ajateltu malli siitä, mitä vaikutuksia nykyaikaisessa suurkaupungissa räjähtävällä ydinpommilla todellisuudessa olisi.

Karppi, Mikko: Väinämöisen vyö.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3870-7 (sid.) 30,30 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Juha Hannukainen on nuori poliisimies, joka on hiljattain saanut toivomansa työpaikan kotipaikkakuntansa väkivaltarikosten tutkintaryhmästä. Elämä on rauhallista tasaisine rutiineineen ja juttuineen, jotka eivät juuri uutiskynnystä ylitä. Kaikki kuitenkin muuttuu kuuraisena loppusyksyn aamuna. Jäisestä lammesta kaupungin laidalta löytyy nuoren naisen alaston ja sidottu ruumis, johon tekijä on jättänyt outoja merkkejä.
Tapaus pakottaa Juhan tutkimaan vanhoja suomalaisia taruja ja sitä, minkälaisia voimia ikimetsissämme asuu. Hän huomaa vanhojen sotien olevan yhä käynnissä tässä maailmassa ja ajassa, ja on itsekin tappajan listalla. Uni ja todellisuus, elämä ja kuolema, myyttiset kansantarut ja oudoista tapahtumista kirkuvat uutisotsikot alkavat sekoittua keskenään pelottavalla tavalla.
Kirja vie lukijansa ja Juha Hannukaisen kylmäävän murhamysteerin ääreltä pohtimaan pohjoisten kansojen ikivanhoja arvoituksia. Se myös näyttää tien maailmaan, joka on meille kaikille tuttu mutta nyt kätketty Suomen mytologian kiistellyimmän legendan taakse.
Mikko Karppi on syntynyt 1978 ja kotoisin Vähästäkyröstä Etelä-Pohjanmaalta. Hän työskentelee poliisina Pirkanmaalla. Ennen kirjailijanuraa Karppi on tullut tunnetuksi urheilijana: hän voitti 400 metrin juoksun Suomen mestaruuden vuonna 2001. Väinämöisen vyö on hänen esikoisromaaninsa.
Väinämöisen vyö on Mikko Karpin esikoisdekkari.
Lisätietoa: Tammi - Mikko Karppi.

Lehtolainen, Leena: Luonas en ollutkaan.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3861-5 (sid.) 31 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva .
Ei ole dekkari!!
Kun nelikymppinen lääkeainetutkija Riku Rämesuo katoaa uintiretkellään, on niin poliisi kuin hänen vaimonsa Jaana ihmeissään. Onko Riku joutunut onnettomuuden uhriksi vai tappanut itsensä? Onko Rikun tekemillä eläinkokeilla osuutta katoamiseen, onhan hän joutunut muun muassa eläinaktivistien uhkailujen kohteeksi. Vai onko syy Jaanassa, joka on huomannut Rikun lukevan salaa hänen päiväkirjojaan?
Saadakseen selville, mitä tapahtui ja miksi, Jaana ottaa yhteyttä entiseen opiskelutoveriinsa, tunnettuun kirjailijaan, jolle hän tarjoaa materiaaliksi omia ja Rikun päiväkirjoja. Kirjailija kieltäytyy ensin, mutta muuttaa myöhemmin mielensä - syistä, joita hän ei kerro Jaanalle.
Jaanan ja Rikun elämästä alkaa hiljalleen muodostua kirjailijan selvitystyön avulla kokonaiskuva. Eräs tärkeä henkilö on Jaanan serkku, runoilija ja muusikko Henri Hukkasaari. Tietääkö hän katoamisesta enemmän kuin haluaa Jaanalle kertoa?
Mutta ovatko kirjailijan saamat päiväkirjat sittenkään aitoja? Kun Jaana huomaa, että Riku lukee hänen päiväkirjaansa, hän alkaa pitää kahta päiväkirjaa, toista itselleen ja toista Rikun luettavaksi. Voivatko päiväkirjat olla eräänlainen lavastus? Jos niin miksi?
Leena Lehtolaisen kiehtovasti rakennettu ja jännittävästi etenevä monipolvinen romaani Luonas en ollutkaan kysyy monia vaikeita kysymyksiä. Miten paljon toisesta ihmisestä voi ottaa vastuuta? Miten hyvin läheistäkään ihmistä voi tuntea? Voiko läheisiä pettää ja esiintyä aivan toisena kuin oikeasti on?
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Remes, Matti: Vain muutaman neliön tähden.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3805-9 (sid.) 29,70 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Ruben Waara on palannut Hankoon, ehkä pysyvästi, ehkä väliaikaisesti. Joka tapauksessa elämä näyttäisi olevan mallillaan. Hänellä on työ kuljetusfirman ajojärjestelijänä sekä selvitettävänä oma rikostapauskin: hän on saanut toimeksi tutkia hämärissä olosuhteissa tapahtunutta rekkaonnettomuutta, jonka seurauksena miljoonien turkit ovat kadonneet teille tietymättömille.
Suomen eteläisimpään pussinpohjaan saapuu myös keskusrikospoliisin väkivaltayksikön rikoskomisario Arttu Lampi, Waaran uusin vävykokelas. Villa Agnesista on löytynyt miehen torso. Huvilan omistaa Erik Wikholm, helsinkiläinen liikemies joka on kahden kumppaninsa kanssa hieronut Hangossa kiinteistökauppoja saadakseen haltuunsa kaupungin halutuimmat tontit. Pian paljastuu myös toinen kuolemantapaus. Rannassa makaavalla miehellä on taskussaan Waaran ex-vävyn ajokortti, muuta tietoa hänestä ei ole.
Arttu Lammen tutkimukset seisovat, eikä miehen oleskelua Hangossa tee yhtään helpommaksi appiukon töppäilyt puhumattakaan Hanne Saldenista, kollegasta jonka mielestä heidän suhteensa voisi olla muutakin kuin ammatillinen. Waarakaan ei malta pitää näppejään erossa tutkimuksesta, etenkään kun kuvaan astuu kaksi jumalaista naista.
Matti Remeksen viides Ruben Waara -dekkari vie harrastelijaetsivän keskelle suuren luokan kiinteistökeinottelua, jossa vaarassa on jo kansallisomaisuus. Seuraako tonttikaupoista vielä lisää verenvuodatusta?
www.mattiremes.net.

Ropponen, Markku: Kuhala ja kuoleman hipaisu.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3866-0 (sid.) 30,10 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Puhe oli ollut helposta keikasta, helposta rahasta. Mutta seistessään joutsalaisen motelli Lokosen pihassa kädessään rahasalkku jyväskyläläinen yksityisetsivä Otto Kuhala saa huomata, ettei nyt olla joutopäivillä. Pumppuhaulikon ensimmäinen piipullinen lennättää ilmaan 80 000 euroa, toisen ropistessa oksistossa Kuhala viilettää jo hevoskyydillä pitkin keväisiä hankia.
Asioiden on tapana pitkistyessään mutkistua. Niin nytkin: kun Kuhala seuraavana päivänä menee lunastamaan kuudentuhannen euron palkkiotaan jonka turvin myös yksityisyrittäjä saattaisi viettää muutamia lokoisia kesäloma-päiviä, hänelle kerrotaan, etteivät puoliksi palanut seteli ja irti repeytynyt salkunkahva täytä onnistuneen toimeksiannon tunnusmerkistöä. Liikemies Aito Hammare vaatii Kuhalaa etsimään käsiinsä Toni Visakankaan, miehen jolle hän on pokeripöydän ääressä jäänyt tuhoutuneen salkun sisällön verran velkaa. Kuhala itse löytäisi mielellään haulikkomiehen jonka räiskintä motellin pihalla paitsi vaaransi hänen viisikymmentävuotispäivänsä myös siirsi palkkionmaksu-päivää kauas tulevaisuuteen. Ja pian Kuhalan etsiväntaidoille alkaa olla yhä enemmän käyttöä: Anneli Ketomaa haluaa Kuhalan selvittävän kadonneen miehensä kohtalon vaikka ei tätä suoranaisesti tunnu ikävöivänkään. Omistajaansa kaipaa myös joutsalaisen omakotitalon alta löytynyt pää.
Pitenevät päivät saavat räystäät tippumaan ja Kuhalan löytämään pitkästä aikaa kevään sydämestään. Sulavan lumen alta paljastuvien aarteiden myötä esiin putkahtaa myös kirjava joukko epäiltyjä, joista kukaan ei varmasti olisi pannut pahakseen kymmenientuhansien eurojen äkkirikastumista. Mutta kun Pohjolassa ollaan, takatalvelta ei aina voida välttyä: yllättävät takaiskut - ja aivan tavalliset iskutkin - alkavat pian vahingoittaa sekä Kuhalan työ- että yksityis-elämää pahemmin kuin koskaan aiemmin.
Kuhala ja kuoleman hipaisu on Markku Ropposen kuudes Otto Kuhala -dekkari.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Jumalten sota.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3864-6 (sid.) 31,00 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Ristiretkien ajan synkin salaisuus nostetaan esiin historian yöstä kun ranskalaisen Valencen kaupungin katedraaliin vuonna 1799 piilotettu asiakirjakokoelma Periculum Islamicum, Islamin tuho, löytyy. Vuosisatojen kuluessa islamin tukahduttamiseksi tehdyt sopimukset sytyttävät muslimien vihan kautta maailman.
Britannian ulkoministeriön virkamiehen Aamer Malikin elämä järkkyy hänen arkeologipoikansa tekemän asiakirjalöydön vuoksi, ja Malik päättää luovuttaa tiedotusvälineille jotakin vielä Periculum Islamicumiakin vaarallisempaa: -Washingtonin pöytäkirjan, valtiosopimuksen joka tulee ajamaan maailman sodan partaalle.
Toimittaja Elina Laine saa pöytäkirjan käsiinsä ja huomaa ajautuvansa tappavaan leikkiin, jota pelataan äärimmäisillä panoksilla. Hän kohtaa länsivaltojen syyskuun 11. päivän jälkeisessä koston huumassa tekemät päätökset, islamilaisen ydinasevaltion hyökkäysstrategian, muslimi-järjestöjen seitsemän vaiheen suunnitelman länsimaiden alistamiseksi, suurvaltapolitiikan kylmät realiteetit, isoveljen jota kukaan ei valvo, sekä kasvottoman terrorismin. Eikä keneenkään voi luottaa.
Suomi, suojelupoliisi ja Supon ylitarkastajaksi nimitetty Arto Ratamo vedetään mukaan suurvaltapolitiikan syövereihin rajummin kuin koskaan ennen. Suomi on EU:n perustuslain nojalla velvollinen avustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneita EU-valtioita, ja Paukkajanvaarasta 1960-luvun alussa louhittu suomalainen uraani on päätynyt vääriin käsiin. Suomi on lähempänä sotaa kuin kertaakaan sitten Moskovan väli-rauhan, ja Arto Ratamon elämä saa synkemmän käänteen kuin koskaan aiemmin.
Sivilisaatioiden sota on alkanut, lupa ydinaseiden käyttöön on annettu ja Suomi on sodan partaalla.
Soininvaaralta kahdeksas trilleri.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Kylmän kosketus.
Alkuteos: Chill factor, 2005. Suom. Turun yliopiston suomentajaseminaari.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3671-0 (sid.) 31,00 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Pohjois-Carolinan vuoristoseutujen une-liaassa pikkukaupungissa poliisipäällikkö Dutch Burton miehineen jahtaa sarjamurhaajaa, jolle he ovat antaneet nimen Blue. Viisi naista on kadonnut, ja jokaisen katoamispaikan lähistöltä on löytynyt sininen nauha.
Dutch Burtonin ex-vaimo Lilly Martin on palannut kaupunkiin hoitaakseen loppuun pariskunnan yhteisen mökin kaupat. Lilly on juuri lähdössä pois, kun hänen autonsa joutuu sivuluisuun ja törmää mieheen, joka ilmestyy yllättäen metsästä ajoradalle. Lumimyrskyn keskellä heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vetäytyä mökkiin odottamaan sään selkenemistä. Tuntien kuluessa Lilly alkaa epäillä, että lumimyrskyä suurempi uhka onkin muukalainen hänen vierellään, Ben Tierney. Samaan aikaan mustasukkaisuuden riivaama Dutch kamppailee pelastaakseen Lillyn ja voittaakseen hänet takaisin itselleen. Mutta ehtiikö hän ennen kuin Blue iskee jälleen?
Sandra Brownin romaaneja on aiemmin ilmestynyt kolmetoista, viimeksi Hehkuvat tunteet (2006).
Lisätietoa:
- www.sandrabrown.net.

Clark, Mary Higgins: Kaksoset.
Alkuteos: Two little girsl in blue, 2006. Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3517-1 (sid.) 31,00 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Jännityksen kuningatar kirjoittaa kaksosten telepaattisesta yhteydestä uutuuskirjassaan, joka alkaa kolmivuotiaiden Kelly ja Kathy Frawleyn dramaattisella kidnappauksella. Kun lunnasrahat on maksettu Pillipiipariksi itseään nimittävälle kidnappaajalle ja tyttöjen olinpaikka saatu selville, vain Kelly löytyy autosta. Sieltä löytyy myös viesti, jonka mukaan Kathy on vahingossa tapettu ja ruumis heitetty mereen.
Kelly kuitenkin kertoo edelleen äidilleen Kathyn toiveita ja kuulumisia. Pian FBI:kin vakuuttuu siitä, että tyttö on elossa ja johtolankoja on syytä seurata. Alkaa kilpajuoksu Pillipiiparin ja tämän kumppaneiden perässä, sillä Kathyn henki roikkuu jo hiuskarvan varassa.
Lisätietoa:
- Tammi - Mary Higgins Clark.

Lehane, Dennis: Muisto vain.
Alkuteos: Gone, baby, gone, 1998. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3960-5 (sid.) 31,50 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Nelivuotias Amanda McCready siepataan keskellä lämmintä kesäyötä omasta vuoteestaan. Suuresta julkisesta kohusta ja sitkeästä poliisityöstä huolimatta tutkimukset ajautuvat kerran toisensa jälkeen umpikujaan. Amandan eno ja enon vaimo saavat houkuteltua yksityisetsivät Patrick Kenzien ja Angela Gennaron etsimään tyttöä, jonka äiti suhtautuu asiaan oudon välinpitämättömästi. Työ vie Kenzien ja Gennaron huumekuriirien, lasten hyväksikäyttäjien ja murhaajien synkkään maailmaan. Kesä etenee mutta Amanda pysyy kateissa. Ja sitten katoaa toinenkin lapsi...
Jännityksen mestari Dennis Lehane punoo koukuttavaan juoneen tummanpuhuvia sävyjä ja kaikuja Bostonin kaduilta. Kirjasta on tehty elokuva, jonka ensi-ilta Suomessa on 16.11.
Kuudes suomennos loistavalta kirjalijalta Dennis Lehanelta ja neljäs Kenszie-Gennaro -romaani.
Dennis Lehane DekkariNetissä.

McCall-Smith, Alexander: Unien Angus.
Myytti kelttiläisestä unijumalasta.
Alkuteos: Dream Angus, 2006. Suom. Hilkka Pekkanen.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3892-9 (sid.) Ilm. 10/2007.
Kirja ei ole dekkari!!
Angus on hahmo Irlannin ja Skotlannin kelttimytologiassa. Hahmo on hyväntahtoinen - komea ja iloitteleva - ja edustaa unia ja nuoruutta. Kelttiläisen mytologian mukaan jumalat ja ihmiset asuttavat osittain samoja paikkoja, ja siksi McCall Smith on mm. kuvitellut kirjassaan, minkälaisia olivat Anguksen kuolevaiset vanhemmat.
Alexander McCall Smith tunnetaan parhaiten suositusta Mma Ramotswe -dekkareistaan.
Tämä kyseinen kirja ei ole dekkari. Kirja ilmestyy Tammen Myytti-sarjassa, joka on laajin koskaan toteutettu yhteinen kustannushanke: 37 kustantajaa eri puolilta maailmaa julkaisee yhtä aikaa uudelleen kirjoitettuja tarinoita myyteistä. Kymmeniä kirjailijoita on kutsuttu valitsemaan oma myyttinsä ja kirjoittamaan se uusiksi.
Alexandr McCall Smith DekkariNetissä.

Rayner, Richard: Paholaisen tuuli.
Alkuteos: The devil's wind, 2005. Suom. Tero Valkonen.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3423-5 (sid.) 29,00 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Maurice Valentine on menestynyt ja kunnianhimoinen losangelesilainen arkkitehti. Houkuttelevat työt tuovat hänet kasvavaan Las Vegasiin ja tutustuttavat hänet gangstereiden, poliitikkojen ja muiden vallanpitäjien maailmaan. Valentinen elämä suistuu raiteiltaan, kun rikkaana perijättärenä esittäytyvä kaunis Mallory Walker astuu kuvaan ja hurmaa hänet. Vaikutusvallastaan ja kyynisyydestään huolimatta Valentine huomaa pian olevansa pelkkä nappula pelissä, jossa hän saattaa menettää kaiken, mikä on hänelle tärkeää.
Richard Raynerin tyylikäs noir-henkinen romaani kertoo rakkaudesta, murhasta ja kostosta. Se sijoittuu 1950-luvulle sekä Los Angelesiin että Las Vegasiin, jonka lähistöllä organisoidaan huippusalaisia atomipommikokeita.
Richard Rayner on Englannissa syntynyt kirjailija ja journalisti, joka asuu nykyisin Los Angelesissa. Paholaisen tuuli on hänen kolmas suomennettu romaaninsa. Aiemmin on julkaistu romaanit Avioliitto L.A.:n tapaan ja Pilvien piirtäjät.
Lisätietoa: Richard Rayner - An interview with author.

Uusia painoksia

Haataja, Paul-Erik: Hyrrä.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-4022-9 (nid.) Ilm. 6/2007.
2. p.

Haataja, Paul-Erik: Viimeinen juoksu.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-4024-3 (nid.) Ilm. 6/2007.
3. p.

Haataja, Paul-Erik: Häkkilinnut.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-4023-6 (nid.) Ilm. 6/2007.
4. p.


Äänikirjoja

Lehtolainen, Leena: Kuparisydän.
Lukija: Erja Manto.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-4015
7 CD-levyä. Ilm. 9/2007.WSOY


Kotimaiset

Auer, Ursula: Murhia Mankalassa.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-33193-4 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2007.
Olavi Ström, Brysselissä tulkkina toimiva EU:n virkamies, saa perinnöksi maatilan Iitin Mankalantien varrelta. Hän ei tiedä miksi tai keneltä. Testamenttaaja Anna Amanda Peltonen, kuollessaan 92-vuotias, on Olaville täysin tuntematon ihminen. Olavi lähtee Iittiin tarkistamaan tiluksiaan. Hän löytää aitan ylisiltä vanhan romaanikäsikirjoituksen. Siinä tuntuu olevan outoa taikaa. Olavi ihastuu tekstiin ja päättää osallistua silläja omalla nimellään Kouvolan dekkaripäivien romaanikilpailuun. Hän voittaa kilpailun: Olavin ympärillä alkaa tapahtua epämiellyttäviä asioita: kaksi ihmistä pääsee hengestään, eikä ilmeisesti luonnollisista syistä. Olavi itsekin alkaa pelätä henkensä puolesta.
Ursula Auer, joka aikaisemmin liikuskellut murha mielessä Maltalla ja Ranskan Maintenonissa, on palannut kotikonnuilleen Suomeen. Mankalankosket, jossa on tehty koko mokoma suomalaisia tukkilaiselokuvia, Kouvolan dekkaripäivät, Iitin musiikkijuhlat ja Hiidenvuoren jyrkänteet ovat tällä kertaa maisemana. Ja hyvin se tuntuu istuvan murha hämäläiseenkin ympäristöön.
Ursula Auer (Anja Angel) DekkariNetissä.

Numminen, Juha: Naskali.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33123-1 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Naskali näyttää laiskanpulskalta kokilta, joka on menettänyt työnsä ahmittuaan ruokavaraston tyhjäksi: pituutta yli 190, painoa ainakin 115, kasvot pyöreät ja lapsenomaiset. Hän herättää ristiriitaisia tunteita niin esimiehissään kuin rikollisissakin: sympatiaa, antipatiaa, luottamusta, epäluuloja, suojelunhalua ja pelkoa - eikä aiheetta.
Naskali on luunkova, itsenäinen ja itsepäinen ammattilainen, joka vetää puoleensa vaarallisia suhteita kuin magneetti nuppineuloja, eikä hän häikäile käyttää sitä hyödykseen. Hänen ystäväpiirissään on enemmän rikollisia kuin kunniallisia kansalaisia. Helteinen loppukesä on tiukkaa aikaa. Naskalin vaimo ja poika ovat kuolla tuhopoltossa. Entinen rakastettu murhataan. Ystävä epäilee Naskalia murhaajaksi - ja hän ystävää.
Selvittämätön murha nousee esiin. Tangoprinssin katoaminen muuttuu yhä mystisemmäksi. Vinkkimies murhataan prostituoidun viereen. Lehdistö repii Kohu-Naskalin maineen riekaleiksi. Esimies kiehuu seksiskandaalin kierteessä. Erilliset tapahtumat näyttävät punoutuvan yhteen. Onko murhasarjan takana sarjamurhaaja?
Naskali on Juha Nummisen 20. rikosromaani.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Valhe.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33190-3 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2007.
Rikosromaani Mannerin suvusta, joka on syntynyt valheesta, elää valheessa ja tulee valheessa kuolemaan.
Kevät koettelee asianajaja Kai Mannerta. Hänet erotetaan Asianajajaliitosta, vaimo ottaa hatkat ja äiti kuolee.
Äidin jäämistöä setviessään Manner löytää vanhan poliisitutkintapöytäkirjan vuodelta 1959. Sen mukaan hänen enonsa Elias on tappanut itsensä ampumalla, vaikka Manner on luullut tämän kuolleen sairauskohtaukseen. Samana vuonna katosi myös Mannerin isä. Enon kuolema ja isän katoaminen olivat niin arkoja asioita, ettei Mannerin äiti halunnut keskustella niistä edes poikansa kanssa. Yhtä vaitelias on ollut hänen isoisänsä, sotasankari ja ministeri Emil Manner. Enon kuolema herättää Mannerin kiinnostuksen, ja hän aloittaa tutkimukset selvitellen samalla isänsä katoamista. Apunaan hänellä on naisiinmenevä komisario Jari Ritvanen. Penkoessaan vuosikymmenien takaisia asioita miehet huomaavat, että heidän lähettyvillään on joku, joka haluaa salaisuuksien säilyvän salaisuuksina. Yksi niistä on vuonna 1945 Mannerin kotitalon vintillä tapahtunut pikkupojan surma, johon liittyy paljon muutakin kuin poliisi on aikanaan uskonut. Manner seuraa äitinsä jättämiä johtolankoja ja sukeltaa pikkuhiljaa yhä syvemmälle sukunsa salaisuuksiin - niin syvälle, että lopulta ympärillä on vain pimeyttä.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Pahan perimä.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33065-4 (sid.) 37 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Erik ja Katja Narvan perhe-elämä muuttuu peruuttamattomasti, kun Erikin iäkäs isä katoaa Berliinin-matkallaan. Mitä salailtavaa liittyy USA:ssa tieteellisen uran tehneiden Erikin vanhempien menneisyyteen? Mitä tekemistä toisen maailmansodan aikaisella natsi-Saksalla on isän katoamisen kanssa? Geenit ja perimä ovat tähän asti olleet Erikille työtä, mutta nyt niistä tulee jotain paljon henkilökohtaisempaa.
Natsi-Saksan johto valjasti tieteen palvelukseensa voittaakseen toisen maailmansodan. Nyt, yli 60 vuotta sodan päättymisen jälkeen, osa Hitlerin pelottavimmasta perinnöstä päätyy hämärissä olosuhteissa Helsinkiin.
Erik ja Katja ajautuvat perheensä synkkää salaisuutta selvittäessään yhä järkyttävämpien asioiden keskelle, sillä suurvaltapolitiikka on tänään raadollisempaa kuin koskaan...
Remeksen 11. aikuisten romaani.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Hermes.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-33066-1 (sid.) Ilm. 9/2007.
Nuorten dekkari.
14-vuotias Aaro Korpi ja hänen kaverinsa Niko yrittävät epätoivoisesti kaupata Saksasta tuomaansa Mersua. Yllättäen he joutuvat mukaan klassiseen vakoiluoperaatioon...
Syrjäisen Suomen metsissä testataan salaista eurooppalaista high tech -sotilaskalustoa, joka on tiedustelupiirien kuuman mielenkiinnon kohteena niin Venäjällä, Yhdysvalloissa kuin Kiinassakin.
Aaro saa vastaansa tosielämän James Bondin ja huomaa liian myöhään, ettei kansainvälisen sotilastiedustelun pimeään maailmaan pitäisi eksyä edes puolivahingossa.
Viides Aaro Korpi -dekkari.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Vuorio, Hannu: Syvä matala.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33116-3 (sid.) 31 e. Ilm. 9/2007.
Ei ole dekkari!!!
Yhdeksäs romaani Vuoriolta. Tämä ei ole dekkari, eikä ollut edellinenkään kirja Aviorikosromaani, joka ilmestyi 2006. Harmi, että Vuorio ei kirjoita enää dekkareita.
Hannu Vuorio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cain, Chelsea: Sydänverellä.
Alkuteos: Heartsich, 2007. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32963-4 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2007. Kansikuva.
Etsivä Archie Sheridan on jäljittänyt 10 vuotta kaunista sarjamurhaajaa Gretchen Lowellia. Takaa-ajo päättyy, kun Gretchen kidnappaa Archien ja kiduttaa tätä päiväkausia. Heidän välilleen syntyy outo side, joka ei katkea edes Gretchenin antauduttua poliisille ja jouduttua vankilaan.
Archie on sieppauksen jäljiltä henkisesti pirstaleina, mutta palaa etsiväntöihin, kun uusi sarjamurhaaja alkaa raiskata ja kuristaa Portlandin koulutyttöjä. Pinkkitukkainen toimittaja Susan Ward on tekemässä Archiesta lehtijuttua ja pääsee seuramaan poliisin toimia. Tutkinta ei kuitenkaan edisty ennen kuin Archie ja Susan vierailevat Gretchenin luona. Älykäs ja pirullisen tarkkanäköinen tappaja saa henkisen otteen myös nuoresta toimittajasta, ja Archie ja Susan joutuvat huomaamaan, että mestarimanipuloija pystyy vielä kaltereidenkin takaa ohjailemaan ihmisiä vaarallisella tavalla. Sydänverellä aloittaa kolmiosaisen, Gretchen Lowellin ympärille rakentuvan trillerisarjan. Vaaleatukkainen psykopaatti on matkalla veriseen maineeseen...
Amerikkalaisen Chelsea Cainin esikoistrilleri. Cain (s. 1972) asuu Portlandissa, jossa hän on työskennellyt pr-toimistossa sekä freelance-kirjoittajana. Cainin aiempiin teoksiin kuuluvat mm. humoristiset kirjat Confessions of a Ten Sleuth ja The Hippie Handbook.

Clancy, Tom: Tiikerin hampaat.
Alkuteos: The teeth of the tiger. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32963-4 (sid.) 35 e. Ilm. 8/2007. Kansikuva.
Wieniläisessä kahvilassa istuu Mohammed, joka ehdottaa yhteistyötä kolumbialaiselle miehelle. Jos Mohammedin verkosto Lähi-idässä ja kolumbialaisten huumeverkosto Amerikassa yhdistettäisiin, saataisiin huimasti lisää hyötyä - ja mahdollisuus kylvää maailmaan uskomatonta tuhoa.
Yhdysvalloissa huippulahjakas nuori mies saa tilaisuuden näyttää taitonsa hakiessaan työpaikkaa. Hänen oppi-isinään ovat olleet maailman parhaat agentit, poliitikot ja salaisen palvelun miehet. Nyt hän tähtää Kampukseen, salaiseen tiedustelupalveluun, jonka tehtävänä on jäljittää terroristeja ja estää heidän aikeensa. Mies on Jack Ryan nuorempi - Yhdysvaltain presidentin poika, joka jatkaa isänsä työtä terrorismin torjumiseksi. Hän joutuukin heti tulikokeeseen, jossa hänen kykynsä punnitaan.
Todentuntuisen jännityksen mestari Tom Clancy marssittaa areenalle uuden sukupolven sankarin. Isänsä tavoin Jack Ryan nuorempi ei kaihda koviakaan otteita, kun kysymyksessä on kansakunnan ja koko maailman turvallisuus.
Tom Clancyltä on suomennettu teokset: Punaisen lokakuun metsästys (1985), Myrsky nousee (1987), Näkymätön vihollinen (1988), Kremlin kardinaali (1989), Isku Kolumbiaan (1990), Peloista pahin (1991), Armoa tuntematta (1994), Kunniavelka (1995), Operatiivinen keskus (1996) yhdessä Steve Pieczenikin kanssa, Kaaoksen päivät (1997), Tom Clancyn valtapelit: Politika (1998) yhdessä Martin Greenbergin kanssa, Iskuryhmä Rainbow (1999), Pelon tasapaino (2000) Steve Pieczenikin kanssa, Hajota ja hallitse (2001) yhdessä Steve Pieczenikin, Jeff Rovinin kanssa, Leijona ja hyeenat, osat 1-2 (2001) ja Karhu ja lohikäärme (2004).
Lisätietoa:
- Tom Clancy - FAG.
- Wikipedia - Tom Clancy (suomeksi).
- Wikipedia - Tom Clancy.

Cussler, Clive - Cussler, Dirk: Kaanin aarre.
Alkuteos: Treasure of Khan, 2006. Suom. Ilkka Terho.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33096-8 (sid.) 29 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Kublai-kaanin laivaston tuhoutuminen 1200-luvun lopulla rikkoi myytin mongoliarmeijan voittamattomuudesta. 700 vuotta myöhemmin muuan brittiarkeologi saa kaivausten tuloksena kohtalokkaan vihjeen maailman suurimman valloittajan Tšingis-kaanin salaisesta hautapaikasta. Kesällä 2007 maanjäristyksen aiheuttama jättiläisaalto Siperian Baikal-järvellä huuhtelee rantakyliä, ja selittämättömän voimakkaat järistykset Persianlahdella tuhoavat kolmanneksen Saudi-Arabian öljynvientikapasiteetista. Rutiinitehtäviinsä kyllästyneet Dirk Pitt ja hänen apurinsa Al Giordino antautuvat hengenvaaraan, kun he yrittävät pelastaa Avarga Oil -yhtiön tutkimusaluksen kidnapattua miehistöä. Ikävyyksiä kaihtamaton kovanyrkkinen voimakaksikko päätyy lopulta Mongoliaan, Xanadun loisteliaaseen palatsiin, jonka omapäinen valtias Tölgöi Borjin käy kiivasta kamppailua uusien öljykenttien hallinnasta. Ennennäkemättömän röyhkeä uhkapeli kiinalaisten omalla maaperällä viittaa siihen, että mongolien 2000-luvun maailmanvalloitusyritys on vasta aluillaan!
Kaanin aarre on kevyesti laukkaava yhdistelmä historian hämyä, uskomattomia juonenkäänteitä ja kansainvälisten vehkeilyjen dramatiikkaa.

Fielding, Joy: Missä olet?
Alkuteos: Lost, 2003. Suom. Leena Tamminen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-31472-2 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Näyttelijänalku Julia Carver on käynyt äitinsä Cindyn hermoille koko ikänsä eli 21 vuotta. Pahinta on Julian katoamistaipumus. Viisivuotiaana Julia häipyi leikkikentältä ja sai äitinsä pelästymään perin pohjin. Se teki Cindystä lähes vainoharhaisen. Neljätoistavuotiaana Julia muutti isänsä luo eikä ilmoittanut äidilleen. Se särki Cindyn sydämen. Nyt hän lähtee koekuvaukseen eikä palaa.
Julian katoamisesta paisuu etusivun juttu. Lehdistö ja poliisi ahdistavat Cindyä, joka haluaa kääntää jokaisen kiven löytääkseen tyttärensä. Epäiltyjen piiri laajenee, naapurit käyttäytyvät oudosti, yhä uusia ja uusia salaisuuksia paljastuu... Voiko tätä kauhujen karusellia enää pysäyttää?
Psykotrillerin mestari on kirjoittanut vetävän tarinan painajaisesta, joka iskee omalla kotikadulla, ja tutkii samalla uhrautuvan äidin ja suloisen mutta itsekkään lapsen suhdetta.
Lisätietoa: Joy Fielding.

Grisham, John: Syytön.
Alkuteos: The Innocent Man, Murder and Injustice in a Small Town, 2006. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-33127-9 (sid.) 35 e. Ilm. 9/2007.
Kirja ei ole dekkari!
Ron Williamson on hyvän, mutta vähävaraisen perheen poika, joka haaveilee baseball-tähden urasta. Hänet värvätään ammattilaiseksi, mutta ura kariutuu loukkaantumiseen, päihteisiin ja naisjuttuihin. Niinpä Ron palaa takaisin kotikaupunkiinsa Adaan.
Muutaman vuoden kuluttua Adassa raiskataan ja murhataan 21-vuotias tarjoilijatyttö Debra Sue Carter. Viiteen vuoteen poliisi ei löydä syyllistä, sitten he jostain syystä ottavat pääepäillyiksi Ron Williamsonin ja tämän ystävän Dennis Fritzin. Miehet asetetaan syytteeseen murhasta. Pitävää näyttöä heidän syyllisyydestään ei ole, mutta silti Ronilla ja Dennisillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Tapahtumat etenevät vääjäämättömällä logiikalla kohti kammottavaa päätepistettään, vaikka koko oikeusjuttu perustuu hatariin asiantuntijalausuntoihin ja valheellisiin todistuksiin.
Tositarinaan perustuva hyytävä lakitrilleri. Valheiden ja hatarien todisteiden vuoksi kaksi miestä joutuu kuolemanselliin tarjoilijatytön murhasta.
Syytön on tositapahtumiin pohjautuva, selkäpiitä karmiva tarina kahden puolustuskyvyttömän miehen joutumisesta oikeussysteemin kouriin. Poliisien epäpätevyys riistää heiltä vapauden, ja asianajajien ja tuomarien virheet silaavat tien kuolemanselleihin.
John Grisham DekkariNetissä.

Hall, Steven: Haiteksti.
Alkuteos: The raw shark texts, 2007. Suom. Kaijamari Sivill.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32561-2 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Eric Sanderson on hädissään: hän on menettänyt täysin muistinsa. Psykiatri kertoo, että sen on aiheuttanut rakkaan ihmisen järkyttävä poismeno, ja vakuuttaa, että hoito auttaa.
Eric saa salaperäisiä kirjeitä, joita psykiatri kieltää avaamasta. Kiellosta huolimatta hän lukee kirjeitä, joissa väitetään, ettei psykiatri voi auttaa häntä jäljittämään menneisyyttään. Kirjeiden neuvoilla hän sen sijaan pystyisi voittamaan vaarat, joihin pian joutuisi. Eric saa tietää salakirjoitetuista teksteistä, jotka hänen on selvitettävä, ja muistia ahmivasta haista, jota vastaan hänen on taisteltava. Hänen tarkoin hallittu elämänsä muuttuu hurjaksi pakomatkaksi, joka ylittää arkitodellisuuden rajat.
Brittiläisen esikoiskirjailijan Steven Hallin vauhtijännäri on uskomaton kansainvälinen menestys - se oli Lontoon kirjamessujen kuumin puheenaihe 2006, sen oikeudet on myyty 30 maahan, ja siitä on suunnitteilla elokuva. Mestarin ottein kirjoitettu trilleri tuo mieleen unohtumattomia jännärielämyksiä David Lynchistä William Gibsoniin, Matrixiin, Tappajahaihin ja Da Vinci -koodiin.
Steven Hall (s. 1975 Derbyshiressä) on opiskellut kuvataidetta Sheffield Hallam Universityssä. Tämä näkyy Haitekstin omaperäisessä ja mielikuvitusta ruokkivassa "kuvituksessa".
Brittiläisen esikoiskirjailijan Steven Hallin jännäri on kansainvälinen menestys - se oli Lontoon kirjamessujen kuumin puheenaiha 2006, se julkaistaan 30 maassa ja elokuva on suunnitteilla. Tekijä saapuu Lahden kirjailijakokoukseen kesäkuussa 2007.
Lisätietoa:
- www.myspace.com-stevenhallbooks.

Harris, Thomas: Nuori Hannibal.
Alkuteos: Hannibal rising, 2006. Suom. Raimo Salminen ja Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33095 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Kun Hitler avaa itärintaman kesäkuussa 1944, liettualainen Lecterin perhe päättää jättää kotilinnansa paetakseen sotaa. Suojaisasta turvapaikasta tulee kuitenkin kauhujen näyttämö, joka jättää perheen nuoreen poikaan lähtemättömän jäljen. Kahdeksanvuotias Hannibal Lecter joutuu todistamaan tapahtumia, jotka kääntävät hänen elämänsä peruuttamattomasti pahuuden poluille. Nuori Hannibal sulkee kivun sisälleen ja alkaa toipua vasta päästessään muuttamaan sodan jälkeen setänsä luo Ranskaan.
Muisto raakalaismaisten sotilaiden teoista on vaientanut pojan, mutta hän saa sedän elämänkumppanista Lady Murasakista luotetun ystävän. Itämaisen tyyni nainen tukee Hannibalin toipumista, ja älykäs nuorukainen on valmis puolustamaan hänen kunniaansa äärimmäisin keinoin.
Kun Hannibal pääsee viimein etsimiensä sotarikollisten jäljille, sisällä kytenyt kostonhimo riistäytyy valloilleen. Sen jälkeen Hannibalilla on edessään tulevaisuus, jonka jo tunnemme: hirviö on syntynyt.
Hannibal Lecterin tuntemattomat vaiheet.
Lisätietoa:
- Thomas Harris.com.
- Wikipedia - Thomas Harris.

Hoag, Tami: Minkä taakseen jättää.
Alkuteos: Prior bad acts, 2006. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33093-7 (sid.) 31 e. Ilm. 6/2007.
Äiti ja kaksi kasvattilasta löydetään raa'asti murhattuina kotoaan. Teko on niin järkyttävä ja brutaali, että se jättää pitkäksi aikaa jälkeensä pelon ilmapiirin. Marlene Haasia ja lapsia jäävät suremaan perheen isä Wayne ja 17-vuotias kasvattipoika Bobby. Murhatyön ainoa epäilty on Karl Dahl - mies, joka on tuntenut uhrit ja jolla on rikollinen tausta.
Tuomari Carey Moore päättää kuitenkin, ettei Dahlin aiempi rikosrekisteri kelpaa todisteeksi. Ratkaisulla on pelottavat seuraukset: Moore saa lukuisia vihamiehiä ja joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tämän jälkeen rikosta selvittämään hälytetään kaksi kovan luokan etsivää, Sam Kovac ja Nikki Liska.
Tapahtumat saavat uuden pelottavan käänteen, kun Karl Dahl pääsee pakenemaan. Ja kun tuomari Moore kidnapataan kotoaan, vaikka häntä vartioidaan vuorokauden ympäri, kierrokset kovenevat entisestään ja epäiltyjen kaarti kasvaa. Miten asiaan sekaantuneiden ihmisten aiemmat pahat teot lopulta liittyvät raakaan rikosvyyhteen?
Viides dekkarisuomennos Tami Hoagilta. Erinomaisia dekkareita kaikki.
Tami Hoag DekkariNetissä.

Howard, Linda: Hetki lyö.
Alkuteos: Killing Time, 2005. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32561-2 (sid.) 31 e. Ilm. 6/2007. Kansikuva.
Vuonna 1985 Kentuckyn Pekesvillessä haudataan maahan suurin juhlamenoin aikakapseli, jonne on suljettu kolmetoista esinettä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin joku kaivaa kapselin ylös ja varastaa sen. Heti sen jälkeen tapetaan yksi ja vähitellen useampia kapseliin esineitä laittaneista.
Pikkukaupungin poliisi, pitkään yksin asunut Knox Davis on ymmällään henkirikoksista. Johtolangat eivät viittaa paikallisiin, joten ainoaksi epäillyksi jää yhtäkkiä paikkakunnalle ilmestynyt, liittovaltion agentiksi esittäytyvä Nikita Stover. Nainen ei selvästikään ole murhaaja, silti jotain outoa hänessä on. Nikita puhuu erikoisella tavalla, mutta on toisaalta nopea ja fiksu - ja lisäksi vastustamattoman seksikäs. Myös Nikita huomaa Knoxin hyvät puolet ja komean ulkonäön. Parin välille virittyykin kiintoisa kissa ja hiiri -leikki, kun Knox ja Nikita jäljittävät surmatöiden tekijää ja yrittävät samalla taistella välillään kipinöivää vetovoimaa vastaan.
Linda Howard yhdistää kirjassaan pikkukaupungissa tapahtuviin murhatutkimuksiin aikamatkailun, jonka seurauksena paikalle saapuu FBI-agentti tulevaisuudesta.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Linda Howard.

Larsson, Stieg: Tyttö joka leikki tulella.
Alkuteos: Flickan som lekte med elden, 2006. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-31436-4 (sid.) 33 e. Ilm. 8/2007.
Tietokonenero ja pistämätön hakkeri Lisbeth Salander palaa pitkältä ulkomaanmatkalta. Hän on päässyt käsiksi suureen rahasummaan ja on nyt varoissaan ensi kerran elämässään. Hänellä ei kuitenkaan ole perhettä eikä ystäviä, joten hän tuntee itsensä yksinäiseksi. Millenium-lehden tutkiva toimittaja Mikael Blomqvist saa kuuman uutisvihjeen. Toimittaja Dag Svensson ja hänen avovaimonsa Mia Bergman ovat paljastaneet seksibisneksen Itä-Euroopan ja Ruotsin välillä. Monet ihmiskauppaan sekaantuneista ovat yhteiskunnan silmäätekeviä. Lisbethin synkän menneisyyden tapahtumat nousevat pintaan. Kun Dag ja Mia sitten surmataan, epäilykset kohdistuvat Lisbethiin, ja poliisi käynnistää ajojahdin. Lisbeth päättää selvittää välit menneisyytensä kanssa ja rangaista niitä, jotka ovat rangaistuksen ansainneet. Mikael puolestaan tarvitsee Lisbethin hakkerintaitoja.
Jännitysromaanin päähenkilöt ovat tutut Stieg Larssonin edellisestä teoksesta Miehet jotka vihaavat naisia, joka sai Lasiavain -palkinnon 2005 Pohjoismaiden parhaana dekkarina. Tyttö joka leikki tulella palkittiin puolestaan Ruotsin parhaana rikosromaanina 2006.
Stieg Larsson (1954-2004) oli tukholmalainen toimittaja ja kirjailija.
Larsson tuli suurelle yleisölle tunnetuksi demokratian puolustajana ja pitkän linjan rasisminvastaisen työn tekijänä. Hän sekä luennoi aiheesta että kirjoitti siitä kirjoja ja artikkeleita.
Ensimmäinen suomennos Miehet jotka vihaavat naisia oli loistava dekkari ja varmaan on tämä toinenkin suomennos.
Stieg Larsson DekkariNetissä.

Lindell, Unni: Orkesterimonttu.
Alkuteos: Orkestergraven, 2005. Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2007. (SaPo -sarja : 445).
ISBN 978-9510-32988-7 (sid.) 22 e. Ilm.10/2007.
"Nainen makasi hiljaa maassa. Hänen yllään kaareutui taivas, jota muutama kalpea tähti harsi kokoon."
Komisario Cato Isaksenin avioliiton uusi yritys tuntuu viimein vakiintuneen tyydyttäville urille. Avioparin luottamuksesta otetaankin mittaa, kun uusi murhatyö sotkee perheen rauhaa konkreettisemmin kuin mikään aiemmin. Metrokiskojen vierestä löytyy kuollut nainen, postivirkailija Siv Ellen Blad. Ylelliseen elämään tottunut Siv Ellen on joutunut avioeron jälkeen taloudelliseen ahdinkoon. Epäiltyjen piiri on laaja ja tutkimus mutkistuu entisestään, kun Siv Ellenin lipastosta löytyy kylmiä väreitä aikaansaapa rakkauskirje. Aivan uudenlaista pelkoa Isaksenissa aiheuttaa murhaaja, joka sotkee kissa ja hiiri -leikkiinsä myös Caton kuopuksen, Georgin.
Unni Lindellillä on mestarillinen taito päästää lukija murhaajan nahkoihin paljastaen hänen kasvonsa vasta huimaavan lopun hetkellä.
Viides suomennettu Cato Isaksen -dekkari Lindelliltä. Hienoja kirjoja kaikki.
Unni Lindell DekkariNetissä.

Martínez, Guillermo: Oxfordin murhat.
Alkuteos: Crímenes imperceptibles, 2003. Suom. Anu Partanen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-31380-0 (sid.) 29 e. Ilm.10/2007.
Nuori argentiinalainen mies saapuu Oxfordiin opiskelemaan matematiikkaa. Hän saa asunnon vanhan rouvan luota, joka on sodan aikana ollut mukana murtamassa natsien kuuluisaa Enigma-salakirjoituskoodia. Jonkin ajan kuluttua vanha rouva löydetään surmattuna kotoaan. Samaan aikaan matematiikan professori Arthur Seldom saa arvoituksellisen paperilapun, johon on raapustettu "Sarjan ensimmäinen" ja matemaattinen symboli. Pian tapahtuu toinenkin murha, ja Seldom saa taas samantapaisen viestin. Murhaaja haluaa nähtävästi heittää haasteen Seldomille, joka pyytää apua lahjakkalta argentiinalaiselta. Onko olemassa yhtälö, jonka ratkaiseminen voi paljastaa murhaajan? Guillermo Martínez tempaa lukijan mukaansa älylliseen ajatusleikkiin.
Tyylikäs, parhaita dekkariperinteitä kunnioittava romaani on kansainvälinen menestys. Espanjassa se on saanut arvostetun Planeta-palkinnon, ja siitä on tekeillä elokuva, jonka pääosissa nähdän Elijah Wood ja John Hurt. Argentiinalainen matemaatikko ja kirjailija Guillermo Martinez (s. 1962) haastaa lukijan älylliseen ajatusleikkiin ratkaisemaan murhien arvoituksen.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Guillermo Martinez.
- Unofficial biography of Guillermo Martinez.

Patterson, James: Neljä sokeaa hiirtä.
Alkuteos: Four blind mice, 2002. Suom. Päivi Paappanen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32799-9 (sid.) 30 e. Ilm.6/2007.
Rikoskomsario Alex Cross aikoo jättää työpaikkansa Washingtonin väkivaltaryhmässä. Kollega John Sampson pyytää häntä kuitenkin vielä yhteen juttuun mukaan. Sampsonin ystävä kersantti Ellis Cooper on tuomittu sotaoikeudessa kuolemaan kolmen naisen murhasta, vaikka mies vannoo syyttömyyttään. Cross ja Sampson matkaavat Pohjois-Carolinaan tutkimaan tapausta, ja armeijan vaikenemisen linjasta huolimatta heille selviää, ettei Cooper ole ainoa, joka on lavastettu syylliseksi. Sitten Cross alkaa saada viestejä salaperäiseltä "Jalkaväkimieheltä". Kuka hän on, ja miten hän kytkeytyy raakalaismaisiin murhiinJJJ? Voiko hänen tietoihinsa luottaa tapauksessa, johon liittyy niin armeijan salamurhaajia kuin Vietnamin sodan julmuuksia? Edetessään yhä lähemmäs veristä totuutta Cross ja Sampson joutuvat itsekin tappajien tulilinjalle.
Kahdeksas suomennettu Alex Cross -dekkari. Edellinen sarjan dekkari Pahan kidassa ilmestyi keväällä 2006.
James Patterson DekkariNetissä.

Patterson, James - Gross, Andrew: Kolmas aste.
Naisten murhakerho 3.
Alkuteos: 3rd Degree, 2004. Suom. Heikki Karjalainen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32988-7 (sid.) 30 e. Ilm.6/2007.
Rikostarkastaja Lindsay Boxer ystävineen joutuu kovimman juttunsa eteen, kun idyllinen San Francisco muuttuu kuolettavien terroritekojen näyttämöksi. Raju rikossarja alkaa pommi-iskulla nettimiljonäärin kotitaloon. Seuraavaksi surmataan nimekäs liikemies, ja lopulta tekijät uhkaavat iskeä kolmen päivän välein. Lindsay, syyttäjä Jill Bernhardt, toimittaja Cindy Thomas ja kuolinsyyntutkija Claire Washburn yrittävät yhä kasvavan kauhun keskellä löytää joukkomurhaankin valmiit tappajat ennen kuin panikki valtaa koko kaupungin. Samalla ystävyksiä ravistelee myös henkilökohtainen tragedia - väkivalta tulee tällä kertaa lähemmäksi heitä kuin koskaan.
Kolmas Lindsay Boxer -dekkari. Mukavia jännäreitä.
James Patterson DekkariNetissä.

Sussman, Paul: Temppelin salaisuus.
Alkuteos: The last secret of the temple, 2005. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32297-0 (sid.) 32 e. Ilm.6/2007. Kansikuva.
Poliittinen ja historiallinen trilleri, kiehtova arkeologinen palapeli!
Minne katosi juutalaisten suurin aarre vuonna 70? Kuka sen vei ja keiden hallussa se on ollut eri vuosisadoilla?
Egyptiläinen komisario Yusuf Khalifa pääsee salaperäisen aarteen jäljille ryhtyessään tutkimaan Luxorista löydetyn kuolleen hotellinomistajan tapausta. Jutulla näyttää olevan yhteys viisitoista vuotta aiemmin tehtyyn raakaan jerusalemilaisnaisen murhaan. Khalifa pyytää tutkinta-apua etsivä Ben-Roilta Israelista, mutta yhteistyö takkuilee muslimien ja juutalaisten välisten kaunojen vuoksi. Samaan aikaan palestiinalaistoimittaja Layla al-Madani saa haltuunsa keskiaikaista salakirjoitusta sisältävän kirjeen, jossa on lisätietoa aarteesta.
Palapelin osat loksahtavat hitaasti paikoilleen samalla, kun Pyhän maan tulehtunut tilanne kärjistyy entisestään. Aarteesta ovat kiinnostuneet myös rauhaa alueella vastustavat ääriryhmät, jotka eivät häikäile käyttää väkivaltaa saavuttaakseen haluamansa. Tutkimukset kuljettavat Laylan Englantiin ja Ranskaan, mutta Khalifan ja Ben-Roin löytämät johtolangat viittaavat 1940-luvun Saksaan. Onko juutalaisten aarre päätynyt natsien haltuun?
Toinen suomennos Sussmanilta. Ensimmäinen ja Sussmanin esikoisromaani Kadonnut armeija ilmestyi suomeksi syksyllä 2003.
Tällä kertaa Sussmanin dekkari liikkuu Da Vinci -koodin jalanjäljissä. Romaanin spiraalimainen juoni kiertyy vuonna 70 kadonneen juutalaisten aarteen ympärille seuraten sen vaiheita halki vuosisatojen.
Paul Sussman on brittiläinen freelancetoimittaja, jonka intohimona on arkeologia. Joka vuosi hän viettää kaksi kuukautta kaivauksilla Egyptin aavikolla. Hänen romaaneissaan yhdistyvät jännittävä juoni, menneet aikakaudet ja eksoottiset paikat. 35-vuotias Sussman asuu Lontoossa vaimonsa kanssa.
- Krimi Couch.de - Paul Sussman.

Todde, Giorgio: Donna Milenan kuolema.
Alkuteos: Lo stato della anime, 2002. Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-32134-8 (sid.) 32 e. Ilm.8/2007. Kansikuva.
Paholainen piilee yksityiskohdissa
Mikään ei tunnu horjuttavan Monte Idòlon rinteeseen kasvaneen Abinein vuoristokylän takapajuista tasapainoa. Kirkon Sielujen kirjaan merkittyjen kuolleiden lukumääräkin vastaa aina kylässä syntyneiden määrää. Katkeroitunut notaarinleski Milena Arras kuolee yllättäen. Donna Milenan rippi-isä don Càvili on kauhuissaan, sillä ruumiinavauksessa lesken kuolinsyyksi paljastuu myrkytetty ehtoollisleipä. Kylän asujaimisto ehtii olla vain hetken tolaltaan vastasyntyneiden kaksospoikien vuoksi, kunnes Milena Arraksen murhasta epäilty, tämän ainoa perijä ja "liian kaunis" Graziana Bidotti löydetään kuoliaaksi runneltuna.
Jos vanha ja varakas donna Milena murhattiinkin perintönsä tähden, mikä oli nuoren Grazianan surman motiivina?
Kuolinsyytä tutkiva terävä-älyinen Efisio Marini joutuu turvautumaan vaistoihinsa järjen sijaan. Pian vaikuttaa ilmeiseltä, että Marinin kuuluisan palsamointitekniikan hienoudet kiinnostavat muitakin kuin Grazianan muistoa intohimoisesti vaalivaa kauneudenpalvojaa...
Donna Milenan kuolema on ironisen älykäs, 1800-luvun lopun Sardiniaan sijoittuva rikosromaani, jonka päähenkilö Efisio Marini on todellinen aikalaishahmo, vuosina 1835-1900 elänyt lääkäri.
Giorgio Todde (s. 1951) voitti esikoisromaanillaan Donna Milenan kuolema (Lo stato delle anime) Premio Berto- ja Premio Rhegium Julii -kirjallisuuspalkinnot kotimaassaan Italiassa vuonna 2002. Seitsemän teosta julkaissut Todde - porvarilliselta ammatiltaan silmälääkäri - on Sardinian merkittävimpiä nykykirjailijoita. Hän asuu ja työskentelee Cagliarin kaupungissa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Giorgio Todde.

Westlake, Donald E.: Turmion tiellä.
Alkuteos: The road to ruin, 2005. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2007. (SaPo -sarja : 444).
ISBN 978-9510-33094-4 (sid.) 22 e. Ilm.10/2007.
Monimiljönääri Monroe Hall istuu maatilallaan tiukkojen turvatoimien takana, koska on bisneksillään saattanut monet puille paljaille. Pari sijoittajaa ja kolme työttömäksi jäänyttä duunaria aikoo puristaa häneltä näissä kupruissa menettämänsä rahat takaisin korkojen kera. John Dortmunder ystävineen puolestaan suunnittelee kähveltävänsä Hallin mittavasta antiikkiautokokoelmasta parhaat päältä. Turmion tiellä riittää tungosta, eikä sen kulkijoilla ole sen mutkista karttaa.
John Dortmunder -dekkari. Hienoa.
Donald E. Westlake DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Nykänen, Harri: Raid-kolmoisnide.
Sisältää uusimmat Raid-dekkarit: Raid ja legioonalainen (2002), Raid ja poika (2003) ja Raid ja tappaja (2006).
Nyt on kaikki kahdeksan Raid-teosta ilmestyneet yhteispakettina lukijoiden ulottuville.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33068-5 (sid.) 22 e. Ilm. 5/2007.
Harri Nykänen DekkariNetissä.Muut

Bagge, Tapani - Rasi, Jari: Kovanen ja Chicagon ruutituulet.
Käsikirjoitus Tapani Bagge. Piirrostyö Jari Rasi.
Egmont Kustannus 2007
Sarjakuva ilmestyy 8/2007.
Sarjakuva on jatkoa viimevuotiselle Kieltolain Korkejännitys - Kovanen -sarjakuva-albumille.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Block, Kassandra: Rakkauden puukottamat
My.book 2007.
ISBN 978-952-99933-0-7 (nid.) 9,50 e. Ilm. 10/2007. Kansikuva.
Frankfurtissa riehuu sarjamurhaaja, jonka kohteena ovat yksin asuvat lepakkonaiset. Poliisi ei etene tutkimuksissa. Apuun kutsutaan yksityisetsivä Renate Kress. Renate joutuu penkomaan kanssasisartensa yksityiselämää ja tulee pahasti sotketuksi ihmissuhteiden ja punaisten lyhtyjen bisneksen verkkoihin.
Kassandra Block on Saksassa asuva suomalaiskirjailija.
Lisätietoa: my.book -kustannus.

Elovaara, Klaus: Tsaarin kultajuna.
Klaus Elovaara 2007.
ISBN 978-951-98897-3-3 (sid.) 26,60 e. Ilm. 10/2007.
Venäjän valtionpankin kulta ja mittaamattoman arvokas Romanovien aarre katosivat sisällissodan riehuessa Venäjällä vuosina 1918-1922. Venäjän tsaatin keisarikunta oli tuolloin pinta-alaltaan maailman laajin valtakunta. Se käsitti tuolloin kuudenneksen maailman pinta-alasta. Tsaarin hallinnon kallalta elintärkeä oli 9 438 kilometriä pitkä kaksoisraiteista koostuva Siperian rata, joka alkaa Moskovasta ja päättyy Habarovskiin Tyynenmeren lahteen Vladivostokissa. Tämän radan hallinnosta kamppailivat punaisten ja valkoisten armeijat sekä Siperiassa karaistunut hyvin aseistettu tsekkilegioona. Atamaani Semjonovin kasakat etsivät tsaarin kultajunaa Siperian radan varrelta. Samaan aikaan pitkin tätä Siperian rataa vaelsi 125 000 miestä, naista ja lasta, jotka pakenivat punaisia ja sotaa. Tämä romaani kuvaa tuota sekasortoista aikaa. Lukija, astu junaan...
Lisätietoa:
- Klaus Elovaara.

Isku : jännityskertomuksia.
Kesä 2007, no 6.
Toim. Juri Nummelin.
Kioskikirjallisuusyhdistys 2007. 3,10 E.
Tässä numerossa on mukana novelleja mm. seuraavilta kirjailijoilta: Seppo Jokinen, James Reanoner, Laura Apell, Tapani Bagge, Elina Mäenpää, David Terrenoire ja Juri Nummerlin.

Lyijynen, Reijo: Ansa.
Kirjaviihde 2007.
ISBN 978-952-5744-00-2 (nid.) 15 e.
Reijo Lyijysen seitsemäs teos on Ansa, mukaansatempaava, psykologinen jännitysromaani. kertomus painajaisesta, seksuaalisesta pakkomielteestä ja murhasta - kansanedustaja ERik Jortikan ja Ansan tarina. Tarina porautuu ihmismieleen ja liikkuu mystiikan ja paratieteiden alueella syveten satuttavaksi, inhimilliseksi draamaksi.

Luuvitoskuuri ja moukantuuri.
G-mies Jerry Cotton Special 2, 2007.
Käänn. Timo Surkka, toim. Timo Juntunen.
Musiikki-Mainos Juntunen 2007.
6,90 e. Ilm.

Onni potkii G-miestä rautasaappaalla.
Käänn. Timo Surkka. Toim. Timo Juntunen.
Musiikki-Mainos Jutunen 2007.
G-mies Jerry Cotton Sjpecial 4, 2007.

Porma, Maija: Murhamuistio.
Averssi 2007.
ISBN 978-952-99658-2-3 (nid.) 25 e. Ilm. 9/2007.
Tamperelaisen yksityisetsivä Reija Ranteen kesä muuttuu vauhdikkaaksi ja työntäyteiseksi, kun kartanonomistaja Markus Svarts palkkaa Raijan selvittämään Markuksen vaimon petollisuutta. Markus katoaa ja hänen vaimonsa puolestaan pyytää Reijaa selvittämään Markuksen outoa katoamista. Kesän edetessä kokenut Reija Rannekin joutuu ymmälleen ja vedetyksi syvemmälle tapahtumien kulkuun.
Maija Pormalta on aikaisemmin ilmestynyt dekkarit: Pohjalainen pankkiryöstö (2004), Viimeinen kosto (2005) ja Murha alttarilla (2006).

Reiman, Koo: Joka viimeksi nauraa.
Compania Comder Förlag 2007.
ISBN 978-91-974730-7-1 (nid.) 20,90 e. Ilm. ??
Koo Reimanin neljäs teos ja samalla kolmas romaani jännitystrilogiassa, jonka ensimmäinen osa,
Synkkä ja julma meri ilmestyi 2003 ja seuraava, Tamara, 2005. Joka viimeksi nauraa on edeltäjiensä tavoin toimintaromaani, vauhtia ja jännitystä riittää aina viimeisille riveille saakka. John Greyn rakastetun, Tamaran, väkivaltainen kuolema on syössyt hänet masennukseen, josta ei tunnu olevan ulospääsyä. Moskovan muistot kummittelevat edelleen, ja Grigori Malevin ja Aleksej Gorkin saapuminen Yhdysvaltoihin sysää liikkeelle tapahtumat, jotka johtavat New Yorkista Dallasin kautta aina Meksikon lahdelle saakka. CIA on mukana, kuinkas muuten, mutta kenen hyväksi järjestö työskentelee?
Lisätietoa:
Compania Comder Förlag.

Seikkailukertomuksia 1/2007.
Toim. Juri Nummelin.
Kioskikirjallisuusyhdistys 2007.
5,10 e.
Seikkailukertomuksia -lehti julkaisee sekä vanhoja tarinoita uusintoina että uusien kirjoittajien tarinoita. Kyse on vanhan seikkailukirjallisuuden päivittämisestä 2000-luvulle. Nostalgisia ja seikkailukertomuksia ovat lehteen kirjoitaneet Petri Salin, Hugh B. Cave, Heikki Jylhä, Molly Brown, Harri Erkki, Piia Tirronen, Stanley Weyman, Jussi Katajala, Juri Nummelin.

Surkka, Timo: Kalmankoura, Kukkonen tai käsiraudat.
Asko Kukkosen seikkailut 2007.
M-M kustannus 2007.
6,90 e. Ilm. ?

Tikkanen, Jouko: Sipoon ryöstö.
Tietoverkosto Eksakti 2007.
ISBN 978-952-92-3074-7 (sid.) 25,60 e.
Ajankohtainen trilleri Sipoon ja Helsingin välisestä "rajakahakasta".
Lisätietoa: Sipoon ryöstö.

Å, Emma: Musta, mustempi, punainen.
Sunkirja 2007.
ISBN 978-952-99842-1-3 (nid.)    Kansikuva.
Syyskuussa 2007 SUNKIRJA julkaisee rikosromaanin: "Musta, mustempi, punainen". Kirjoittanut Emma Å.
"Et saa mennä hänen kanssaan naimisiin!" Kuulen äitini äänen. Miksi hän puhuu sellaista. Minähän olen jo naimisissa.
Sitä paitsi, äitini on kuollut. En minä voi kuulla häntä...."
Näin alkaa "MUSTA, MUSTEMPI, PUNAINEN". Nuori Hanna Wiklund on ollut liikenneonnettomuuden jälkeen koomassa, mutta nyt hän alkaa heräillä. Mitä on tapahtunut? Muistot ovat sekasortoisina hänen mielessään.

Trilleri.
Toim. James Patterson.
Alkuteos: Triller, 2006. Suom. Eeva Koskimies ja Virpi Kuusela.
Harlequin/Mira 2007.
Viime vuoden loppupuolella marketteihin ja kioskeihin iskeytyi pehmeäkantinen kirja, jollaista ei ole kuluneina vuosina useinkaan nähty: tiiliskivikokoinen jännitysnovellien kokoelma. Teoksen on toimittanut James Patterson.
Teos sisältää 30 jännitysnovellia mm. seuraavilta tunnetuilta tekijöiltä kuin Lee Child,
Eric Van Lustbader ja Michael Palmer. Kustantaja on Harlequin.
Artikkeli kirjasta: Nummelin, Juri: Trillerin paluu. Ruumiin kulttuuri 1/2008.


Tietokirja

Jokisalmi, Raimo: Outsiderin kirja : Aarne Haapakosken elämä.
Ajpali Oy 2007.
ISBN 978-952-5026-68-9 (sid.)
Lisätietoa: Apali Oy: n kotisivu .