Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - syksy 2006Aikamedia

Blackstock, Terri: Kesytön joki.
(Turvasatama ; 3).
Alkuteos: River's Edge, 2004. Suom. Eeva Saarimaa.
Aikamedia 2006.
ISBN 951-606-751-4 (sid.) 28,50 e. Ilm. 9/2006.
Cape Refugen pormestarinvaalitaisto on kuumimmillaan, kun ehdokas Ben Jacksonin perhettä kohtaa suru. Blair Owens käynnistää omat tutkimuksensa toimittajan otteella, mutta saako hän häivytettyä epäilyksen varjon rakkaittensa yltä?
Sarjassa on aikaisemmin ilmestyneet Aurinko laskee (2005) ja Myrskyn alla (2006).

Basam Books


Kozeljanko, Vasyl: Hopeinen hämähäkki.
Alkuteos: ?? Suom. Eero Balk.
Basam Books 2006.
ISBN 952-5534-56-1 (sid.) 25,00 e. Ilm. 10/2006.
Hopeinen hämähäkki on vauhdikas jännitystarina, jonka tapahtumat sijoittuvat myyttiseen Czernovitzin kaupunkiin, entisen Itävallan keisarikuntaan. Nykyään Czernovitz sijaitsee Ukrainassa, ja sieltä ovat kotoisin muun muassa runoilijat Paul Celan ja Rose Ausländer. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun kaupungin poliisin kahden etsivän, saksalaisen Helmutin ja ukrainalaisen Karolin elämään astuu kohtalokas nainen, sanskriittilaiseksi itseään sanova kuvankaunis Maria Vidatha. Hän on tullut valmistelemaan isoisänsä kultasepänliikkeen siirtoa Ateenasta Tšernivtsiin. Toverukset kilpailevat kaunottaren suosiosta, mutta huonolla menestyksellä. Pian heille kuitenkin tarjoutuu tilaisuus päästä lähelle Mariaa: tämän isän liikkeeseen on murtauduttu. Kaikki arvoesineet ovat paikallaan, vain makuuhuoneesta on viety eebenpuinen rasia, jossa on 30 hopearahaa. Ryöstäjä löytyy, samoin saalis, paitsi yksi kolikko. Rinnakkain tämän juonen kanssa etenee nykyajasta menneeseen ulottuva tarina, jossa nuo hopearahat ovat aina läsnä, ollaanpa venäläisessä salaseurassa, vapaamuurarien, ruusuristiläisten tai temppeliherrojen seurassa taikka Bagdadin torilla. Hopearahat ovat alun perin lähtöisin 2005 vuoden takaa: niillä maksettiin Juudaksen palkkio Jeesuksen kavaltamisesta.
Vasyl Koželjankon (s. 1957) humoristinen tyyli panee halvalla kaikenväristä nationalismia. Juoni on taidokkaasti rakennettu ja mieleen tulee etsimättä naapurimaan venäjän taidokas rinnakkaisten juonten yhteen nivoja Mihail Bulgakov ja aivan erityisesti hänen teoksensa Saatana saapuu Moskovaan.

Bazar


Eriksson, Maria: Mian salaisuus.
Alkuteos: Mias hemlighet, 2006. Suom. Laura Jänisniemi.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-93-2 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Huom! Ei dekkari.
Mian salaisuus on jatko-osa menstyskirjoille Uhatut ja Turvapaikka, jotka Maria Eriksson on kirjoittanut yhdessä
Liza Marklundin kanssa.
Mian salaisuus jatkaa Mian ja hänen perheensä traagista tarinaa. Tällä kertaa Maria Eriksson kertoo itse tarinansa. Miann salaisuus on koskettava tositarina pakomatkasta, pettymyksistä ja selviytymisestä. Kotimaastaan Ruotsista perheineen paennut Mia sai USA:sta turvapaikan vuonna 2003. Kolmentoista vuoden pakomatkan jälkeen perhe on henkisesti hajalla ja avioliito Andersin kanssa repeilee. Kauan sitten Mia joutui hylkäämään oman lapsensa. Lapsi on nyt aikuinen mies eikä tiedä miksi äiti hylkäsi hänet. Pystyykö hän antamaan äidilleen anteeksi? Pystyykö Mia antamaan anteeksi itselleen? Maria Eriksson asuu USA:ssa perheensä kanssa.
Kirja ei ole dekkari, mutta syytä kuitenkin esitellä tässä luettelossa.

Navarro, Julia: Vaiennut veljeskunta.
Alkuteos: La Hermandad de la Sábana Santa, 2002, Suom. Tommi Ingalsuo.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-45-2 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Huom! Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2005 nimellä Pyhän käärinliinan veljeskunta.
Vaiennut veljeskunta yhdistää viihteellisesti menneiden aikojen kristillistä mystiikkaa nykyajan tapahtumiin. Romaanin keskipisteenä on Torinon käärinliina, tunnettu pyhäinjäännös, johon on painautunut ristiinnaulitun miehen kuva. Tulipalo Torinon tuomiokirkossa ja tulipalossa kuollut mies laukaisevat liikkeelle jännittävän rikostutkimuksen, jota johtaa keskusrikospoliisin taideyksikön päällikkö, etsivä Marco Valoni. Yhdessä tarkkanäköisen historioitsijan Sofia Gallonin ja uteliaan toimittajan kanssa hän selvittää arvoitusta, joka juontaa juurensa temppeliherroihin asti. Tutkijat huomaavat, että Torinon katedraalin tapahtumat liittyvät pyhään käärinliinaan ja sen eri vaiheisiin aina Jeesuksen ajoista muinaiseen Bysantin valtakuntaan. Historia ja mielikuvitus lähtökohtinaan Julia Navarro on luonut henkeäsalpaavan romaanin, joka kuljettaa lukijan menneisyyden ja nykyhetken välillä ja paljastaa niiden väliset yllättävät yhteydet. Romaania on myyty jo yli 450 000 kappaletta kymmenessä maassa.
Julia Navarro (s. 1953) asuu Madridissa, Espanjassa. Navarro on aikaisemmin työskennellyt politiikan toimittajana lehdistössä, radiossa ja televisiossa. Hänen esikoisteoksensa Vaiennut veljeskunta nousi heti myyntimenestykseksi Espanjassa.
Lisätietoa: Krimi-Couch - Julia Navarro.

Ohlsson, Bengt: Gregorius.
Alkuteos: Gregorius, 2004. Suom. Laura Jänisniemi.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-47-9 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Bengt Ohlssonin August-palkinnolla vuonna 2004 palkittu Gregorius perustuu Hjalmar Söderbergin sata vuotta vanhaan klassikkoon Doktor Glas (1905), jonka suomenkielinen käännös Tohtori Glas julkaistiin vuonna 1965. Pastori Gregoriusta pidetään ruotsalaisen kirjallisuushistorian eräänä vastenmielisimpinä hahmoina.
Romaanissaan Bengt Ohlsson on päätynyt kuvaamaan Söderbergin klassikon tapahtumia juuri pastori Gregoriuksen perspektiivistä käsin. Gregorius on itsenäinen romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat Tukholmaan 1800-luvun loppuun, jossa pastori Gregorius asuu nuoren vaimonsa Helgan kanssa. Helga kieltäytyy aviollisista velvollisuuksistaan, minkä vuoksi Gregorius epäilee hänen tapaavan toista miestä. Tohtori Glas sekaantuu avioparin elämään ja yrittää pelastaa Helgan Gregoriuksen kynsistä.
Gregorius on 42-vuotiaan Bengt Ohlssonin kymmenes kirja. Ohlssonin esikoisteos Dö som en man, sa jag ilmestyi vuonna 1984. Ohlsson tunnetaan myös Dagens Nyheter -lehden toimittajana sekä dramaatikkona
Greogorius-romaania on myyty Ruotsissa tähän mennessä yli 50 000 kappaletta. Bazar Publisher -kustantamoryhmä julkaisee Gregorius-romaanin myös Norjassa ja Tanskassa.
Lisätietoa:
- Aftonbladet: Bengt Ohlssonin haastattelu.

Persson, Leif GW: Lindamurha.
Alkuteos: Linda - som i Lindamordet, 2005. Suom. Kari Koski.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-56-8 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva .
Nuori nainen löydetään murhattuna. Tekijästä ei ole tietoa, ja poliisi saa selvitettäväkseen murhajutun. Lindamurha kertoo juuri tästä - tavallisen murhajutun poliisitutkinnasta - ja työn seurauksista lähimmille asianosaisille. Juttu on mutkaton ja yksinkertainen rikoskomisario Jan Lewinille ja Anna Holtille sekä ylikonstaapeli Lisa Matteille. Mutta ei yhtä yksinkertainen surullisen kuuluisalle komisario Bäckströmille. Murhatutkintaan liittyy nimittäin kolme epätavallista seikkaa. Ensinnäkin poliisi löytää tekijän siitä huolimatta, että se etsii itse asiassa aivan toisentyyppistä murhaajaa. Toiseksi Anna Holt, joka kuulustelee tekijää, tietää jo ennalta, miten tämä vastaa kysymyksiin. Kolmanneksi Lisa Mattei on sitä mieltä, että kyse on oikeastaan aivan muusta kuin nuoren naisen murhasta. Lindamurha on Leif GW Perssonin kolmas suomennettu rikosromaani. Vuonna 2005 se oli Ruotsin myydyin dekkari. Aiemmin on suomenettu dekkarit Kesän kaipuusta hyiseen viimaan ja Toinen aika, toinen elämä. Molemmat loistavia dekkareita. Parhaasta päästä ruotsalaisdekkareita.
Leif GW Persson DekkariNetissä.

Tietokirjat ym.

Baigent, Michael & Leigh, Richard: Kiista Kuolleenmeren kääröistä.
Alkuteos: Dead sea scroll deception, 1991. Suom. Natasha Vilokkinen.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-78-9 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Huom! EI DEKKARI,
Kuolleenmeren kääröt löytyivät vuosina 1947-1956 Qumranin luolista 20 km Jerusalemista itään. Pyhä veri, pyhä Graal -menestyskirjan kirjoittajat Michael Baigent ja Richard Leigh tuovat teoksessaan esiin "1900-luvun akateemisen skandaalin": kuinka ja miksi 1900 vuotta sitten kätketyistä 800 muinaisesta heprean- ja armeniankielisestä käsikirjoituksesta vain osa on tutkittu. Haastattelujen, historiallisen analyysin sekä julkaistun ja julkaisemattoman aineiston huolellisen tutkimuksen avulla kirjoittajat paljastavat tutkijoiden välisen katkeran kiistan todelliset syyt. Kuolleenmeren kääröt tuovat päivänvaloon uuden puolen kristinuskon alkuperästä ja antavat vaihtoehtoisen ja erittäin merkittävän tulkinnan Uudesta testamentista. Suomenkielinen laitos sisältää vuonna 2005 kirjoitetut uudet loppusanat. Michael Baigent (s. 1948) on Uudessa-Seelannissa syntynyt psykologi ja valokuvajournalisti, joka asuu nykyään Englannissa. Richard Leigh (s. 1943) on vertailevasta kirjallisuustieteestä väitellyt kirjailija, joka on perehtynyt historiaan, filosofiaan, psykologiaan ja okkultismiin.
Da Vinci -koodin synnyttämä keskustelu jatkuu......

Bugge, Lars: Parhaat salaliittoteoriat.
Alkuteokset: Konspirationsteorier, 20003 ja Flere konspirationsteorier, 2004. Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-38-X (nid.) 9 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Huom! Ei dekkari.
Parhaat salaliittoteoriat on koottu Lars Buggen teoksista Konspirationsteorier (2003) ja Flere konspirationsteorier (2004).
Oliko Lady Dianan kuolonkolari järjestetty? Mitä salattavaa vapaamuurareilla on? Putosiko Roswelliin ufo vuonna 1947? Mitä Tsernobylissä tapahtui? Levittikö CIA 1960-luvulla LSD:tä? Mitä Nevadan salaisessa sotilastukikohdassa tapahtuu?
Tanskalainen Lars Bugge (s. 1969) on kirjoittanut useita kirjoja historiallisista ja kulttuurihistoriallisista aiheista kuten Temppeliritareista, John F. Kennedyn murhasta ja Tanskan sodista.


Blue Moon


Arnaldur Indriðason: Ääni kuin enkelin.
Alkuteos: Röddin, 2003. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-38-2 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Suuri Reykjavikin hotelli on täynnä ulkomaalaisia jouluturisteja, kun rikospoliisi Erlendur Sveinsson työtovereineen hälytetään sinne murhatapauksen vuoksi. Hotellin henkilökuntaan kuuluva keski-ikäinen mies on puukotettu hengiltä ja löydetty joulupukin puvussa housut kintussa. Kaivautuminen uhrin lapsuuteen avaa tarinan yksinäisyydestä ja menetyksestä ja ihmiskohtaloiden kummallisuuksista. Samalla Erlendur joutuu pohtimaan omaa elämäänsä ja suhdettaan niihin, jotka periaatteessa ovat hänen läheisiään.
Kolmas suomennos Arnaldurilta. Aikaisemmin ilmestyneet Räme (2003) ja Haudanhiljaista (2004).
Hienoja kirjoja molemmat.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Booth, Stephen: Ei metsää puilta.
Alkuteos: Blind to the Bones, 2003. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-36-6 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva .
Kaksi vuotta sitten Emma Renshaw lähti yliopistosta pääsiäislomalle, mutta vanhemmat odottivat turhaan. He elävät yhä kuin kadonnut tytär ilmaantuisi kotiin minä hetkenä hyvänsä. Sitten pimeällä nummella lyödään kuoliaaksi nuori mies samasta kylästä. Konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry huomaavat, että kylän salaisuuksia kaivellessa törmää yhden suurperheen muodostamaan hiljaisuuden muuriin. Syrjäkylässä on sukupolvien taakse ulottuvat varjonsa ja sisäiset suhteensa, joita ei ulkopuolisille paljasteta. Poliisien työyhteisö on toimiva, mutta Cooperin ja Fryn jännitteinen suhde kipinöi jälleen, kun myös Fryn menneisyys tulee läsnäolevaksi.
Stephen Boothin teoksille on ominaista Peak Districtin ja sen ihmisten vivahteikas kuvaus rakennemuutosten myllerryksessä.
Stephen Boothin neljäs romaani ja neljäs suomennos. Loistavia kirjoja kaikki.
Stephen Booth DekkariNetissä.

Eriksson, Kjell: Kiviarkku.
Alkuteos: Stenkistan, 2001. Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-37-4 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Nuori nainen ja hänen tyttärensä jäävät kesäiltapäivänä auton alle ja saavat surmansa. Yliajaja pakenee, ja alkaa näyttää että teko oli tahallinen. Samana aamuna perheen isä katoaa. Hän on lääketehtaan tutkimusjohtaja, ja yritys on lähellä läpimurtoa uuden lääkkeen kehittelyssä. Uppsalan rikospoliisin komisario Ann Lindell työyhteisöineen saa selville, että mies on hiljattain ostanut maata Dominikaanisesta tasavallasta - mutta miksi? Pian löytö metsätiellä vihjaa, että kaikki ei ehkä olekaan miltä näyttää. Uppsalan seudulla, Espanjassa ja Karibialla liikkuvan rikostutkinnan rinnalla kulkee Ann Lindellin yksityiselämä, joka saa odottamattoman käänteen.
Kiviarkku on Erikssonin toinen suomennos. Ensimmäinen suomennos Auetkoon maa (Jorden må rämna, 2000) ilmestyi keväällä 2005. Kirja oli loistava.
Kjell Eriksson DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Sinistä ja mustaa.
Alkuteos: Black and Blue, 1997. Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-39-0 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
John Rebus jahtaa 60-luvun sarjamaurhaajan Raamattu-Johnin jäljittelijää ja huomaa, ettei ole yksin... Raamattu-John on ehkä palannut. Rebusin oma menneisyyskin joutuu suurennuslasin alle.
"Mutta omasta mielestäni kirja enemmänkin oli vain paksumpi ja parempi kuin aikaisemmat työni: minusta tuntui, että olin päässyt oppipojan asemasta. Tuntui kuin kaikki aiemmat Rebus-romaanini olisivat olleet johdatusta tähän. En enää pitäisi etsivääni pelkästään Edinburgissa ja sen ympäristössä. Hän kävisi Glasgowissa, Aberdeenisa, Shetlannissa - jopa öljynporausslautalla satojen kilometrien päässä armottomalla Pohjanmerellä. Öljystä olisi vaikea puhua tuomatta kuvaan politiikkaa, joten kirja olisi myös poliittinen. Ja Rebusin hahmo kasvaisi. Panisin hänen maineensa, uransa ja elämänsä vaakalaudalle. Minulla olisi toisiinsa kietoutuvia kertomuksia, joiden monet sivujuonet putkahtelesivat päätarinaan ja siitä pois." Näin kertoo Ian Rankin uudessa esipuheessaan vuodelta 2005.
Sinistä ja mustaa oli Britanniassa Rankinin läpimurto, se sai alan pääpalkinnon Kultatikarin. Viime vuonna Rankin sai Rebus -sarjastaan alan päätunnustuksen, Timanttitikarin. Seitsemäs suomennos Rankinin John Rebus -sarjaa.
Sarja on laatukirjallisuutta.
Ian Rankin DekkariNetissä.Book Kari


Ahonen, Markus: Meduusa.
Book Kari 2006. ISBN 951-612-043-1 (sid.) 24,00 e. Ilm. 10/2006.
bbbb..
Helsingin seudulla tapahtuu lyhyen ajan sisällä monta hämärää, ikään kuin lavastetun tuntuista surmatyötä. Uhrit ovat viimeisinä päivinään joutuneet myös omituisten tapahtumien keskelle. Pikkukaupungista kasvulähiöönsä palannut rikoskonstaapeli Markku Isaksson on ymmällään. Tutkiiko hän täydellistä, näennäisesti järjetöntä murhapeliä, joka etenee vääjäämättä lopulliseen ratkaisuunsa.
Romaani sai Kouvolan Dekkariromaanikilpailun 3. palkinnon.
Markus Ahonen DekkariNetissä.

Kokkonen, Jussi: Kaksoisvirhe.
Book Kari 2006.
ISBN 951-612-042-3 (sid.) 24 e. Ilm. syksy 2006. Kansikuva.
Joensuun kaupungin uimarannalta löytyy surmattu nainen. Vanhempi konstaapeli Patrik Nora siirretään henkilöstöpulan vuoksi järjestyspoliisista tutkintaryhmään. Pian käy selville, että naisen kuolemalla on yhteys poliisille aiemmin lähetettyyn kirjeeseen. Kun poliisi saa toisen kirjeen, alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuka on nyt hengenvaarassa ja miksi? Jussi Kokkonen (s. 1958) on joensuulainen varatuomari ja toisen polven dekkaristi, sillä hänen isänsä Matti Kokkonen julkaisi 1970-luvulla kolme rikosromaania.
Romaani sai Kouvolan Dekkariromaanikilpailun 2. palkinnon.

Riikonen, Pate: Synnyimme lähtemään.
Book Karo 2006.
ISBN 951-612-041-5 (sid.) 24 e. Ilm. 11/2006. Kansikuva.
Kirjailijanimen Pate Riikonen taakse kätkeytyvä kirjailija on kirjoittanut tiukan onthe road -dekkarin. On vuoden 1985 juhannusaatto. Hevari Repa ja rokkari Toke törmäävät toisiinsa ja lähtevät matkalle, jolle ei ole päämäärää, eikä paluuta. Kirjailija haluaa pysyä pois julkisuudesta. Kyseessä on kuitenkin kirjailija, joka on aiemmin julkaissut teoksia omalla nimellään.?

Sariola, Mauri - Laukko, Esko: Rikoksen jäljillä.
Book Kari 2006.
ISBN 951-612-040-7 (sid.) 24 e. Ilm. syksy 2006. Kansikuva.
Tämä teos esittelee suomalaisen rikoskirjallisuuden vanhan mestarin kaksi kirjailijaminää. Mukana on sekä omalla nimellä että salanimellä Esko Laukko kirjoitettu romaani. Molemmat mukana olevat romaanit ilmestyvät nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa. Omalla nimellä kirjoitettu "Matka muuttaa kaiken", ilmestyi alunperin Pellervo-lehden jatkokertomuksena vuonna 1968. Nimellä Esko Laukko julkaistu "Liian monta sattumaa", oli Apu-lehden jatkokertomus vuonna 1971.
Mauri Sariola -seura.
Läntisen Uudenmaan kirjailijoita - Mauri Sariola.


 

Gummerus


Kotimaiset

Korhonen, Wexi: Murhakoodi.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6980-6 (sid.) 27,50 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Virkaheitto rikospoliisi Kari Salo on kerännyt sekä kolhuja että mainetta yksityisetsivänä. Tällä kertaa hoitoreitti kulkee suljetun osaston kautta, ennen kuin Salo nähdään kotinurkillaan tutun torin kahviossa.
Salon tuttava Maire Norrbacka välittää merkillisen toimeksiannon. Keskusrikospoliisi tutkii erään naisen katoamista, mutta tapausta ei julkisteta, vaikka omaiset niin vaativat. Kadonneen naisen kummipoika tunnetaan tietokonehakkerina. Salo tavoittaa pojan, jonka avulla hän hankkii tietoja kadonneen naisen työnantajasta. Seuraavana aamuna poliisi löytää lukiolaispojan murhattuna.
Poliisijohto ja luotettava joukko tietoturva-alan osaajia tietävät, miksi salaista projektia toteuttaneen naisen katoaminen on Suomen ja EU:n kannalta vakava kysymys. Salo kiristää poliisilta omia tietojaan vastaan tapauksen yksityiskohtia muttei löydä murhan ja katoamisen yhteyttä. Lopulta hän ymmärtää asioiden suhteet, mikä johdattaa hänet keskelle intohimon ja ahneuden alhaisinta temmellyskenttää. Kari Salo -sarjan seitsemäs dekkari Murhakoodi seuraa tuttua vetävän verevää linjaa. Seikkailun johtolangat vievät Brysseliin, mutta Salo pysyttelee Tampereen maisemissa.
Kari Salo -sarjan seitsemäs dekkari.
Lisätietoa:
- Wexi Korhonen.
- Wikipedia - Wexi Korhonen.

Rannikko, Tuuli: Veriura.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7249-1 (sid.) 27,90 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Vakuutusetsivä Jenni Talvi saa toimeksiannon Suomen talouselämän huippujohtajalta, joka pyytää tekemään riskikartoituksen telakkayhtiöstään. Mutta johtajalla on muitakin murheita kuin yhtiönsä riskit: mies saa raamatunlauseiden muotoon puettuja uhkauskirjeitä. Pian Jenni huomaa sotkeutuneensa murhavyyhteen.
Eri puolilla maata on sattunut henkirikoksia, joissa murhaaja on jättänyt jälkeensä samantyyppisen kirjeen. Uhreilla ei näytä olevan mitään yhteyttä toisiinsa.
Työpaikallaan Jenni joutuu vastakkain kiipijänaisen kanssa, joka ei kaihda keinoja raivatakseen kilpailijat tieltään. Jenni päättää kuitenkin katsoa kaikki kortit ja panee samalla urasuunnitelmansa uusiin uomiin. Myös tunne-elämän puolella Jennin arvot joutuvat koetukselle. Aiemmin itsestään selviltä tuntuneet asiat muuttuvat, kun kuvaan astuu kaunis ja petollinen italiatar. Arabisheikin laivatilausta suomalaistelakalta juhlitaan Turun linnassa. Jenni varmistaa turvajärjestelyt ja tutustuu linnan veriseen historiaan. Hän ei aavista, että linnan nykypäivä tarjoaa yhtä kammottavaa kerrottavaa. Lopulta Jennin tutkimukset vievät hänet yksin öiselle rannalle. Ja pimeässä vaanii saalistaja...
Tuuli Rannikon kymmenes rikosromaani ja neljäs Jenni Talvi -sarjan dekkari.
Tuuli Rannikko DekkariNetissä.

Sipilä, Jarkko: Mitään salaamatta.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7521-1 (sid.) 27,50 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Jarkko Sipilän uusin rikosromaani pureutuu ajankohtaiseen todistajansuojelun ongelmaan.
Alatason kokaiinikauppias on ammuttu asuntonsa eteiseen Helsingin Alppilassa. Tappaja on saatu kiinni, mutta murharyhmä on varma, että taustalta löytyy jotakin muuta. Kenen käskystä nuori mies sai luodin otsaansa? Kuka oli keikkakuskina? Tappaja ei puhu, mutta naapurissa asuva 12-vuotiaan tytön äiti Mari Lehtonen lukee murhasta lehden pikku-uutisesta, ja kuljettajan kuva on piirtynyt kristallinkirkkaasti hänen muistiinsa. Helsingin rikospoliisin murharyhmä on tyytyväinen, kun juttuun saadaan nivotuksi kovan luokan ammattirikollinen Jari Korpi. Mari Lehtosen osalta tilanne ei osoittaudu niin hyväksi.
Komisario Takamäki tulee syksyllä tv-ruutuun MTV3-kanavan kahdeksanosaisessa sarjassa Rikospoliisi ei laula.
Kuudes Takamäki -dekkari.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä .

Ulkomaiset

Baldacci, David: Sekuntipeliä.
Alkuteos: Hour game, 2004. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6763-3 (sid.) 33,00 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Ensimmäinen ruumis löytyy metsästä käsi kohotettuna kelmeää taivasta vasten. Seuraavat kaksi uhria - teinirakastavaiset - on ammuttu lähietäisyydeltä. Kummallakin on ranteessa kello, mutta ne näyttävät eri aikaa. Kun neljäs uhri löydetään, ei epäilykselle enää jää sijaa: jokaiseen uhriin liittyy kello ja jokainen tuo mieleen jonkun nimekkään sarjamurhaajan. Mutta miten nämä sattumanvaraisilta vaikuttavat murhat liittyvät toisiinsa? Ja kuka mahtaa olla asialla? Kenties kysymys on uudesta tulokkaasta, joka nauttii vanhojen konkareiden jäljittelystä.
Yksinkertaista murtovarkautta tutkiessaan etsiväkaksikko Michelle Maxwell ja Sean King huomaavat yhteyden,
jonka avulla Wrightsburgin pikkukaupunkia järkyttävä murhavyyhti alkaa aueta.
Kirjan piti ilmestyä jo syksyllä 2005.
Kahdeksan suomennos Baldaccilta.
David Baldacci DekkariNetissä.

Baldacci, David: Jouluksi kotiin.
Alkuteos: The Christmas train, 2002. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7186-X (sid.) 26,00 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Tom Langdonilla voisi mennä paremminkin. Saatuaan raivokohtauksen lentokentän turvatarkastuksessa entinen tähtireportteri joutuu turvautumaan junaan päästäkseen Washingtonista Los Angelesiin, jossa häntä odottaa tyttöystävä. Toivottavasti. Junamatkan ensimetreiltä lähtien Tom huomaa olevansa tekemisissä perin persoonallisten ihmisten kanssa. Matkatovereihin kuuluu muun muassa avioon paennut nuoripari, maaninen fi lmimoguli, maailman ahnein verojuristi sekä noin 200-kiloinen junaemäntä, joka laulaa kuin enkeli ja laittaa tuhmat matkustajat ojennukseen. Junan suurin yllätys on kuitenkin Eleanor, Tomin elämän suuri rakkaus. Jälleennäkeminen on kaikkea muuta kuin lämmin. Mutta kukapa osaa ennustaa, miten salaperäinen junarosvo, liikkuvassa junassa pidettävät hääjuhlat sekä hengenvaarallinen lumivyöry vaikuttavat ihmisen sielunliikkeisiin. Ennen kuin joulujuna on määränpäässään, monta salaisuutta ehtii paljastua ja elämänkohtaloa muuttua. Ehkäpä joulussa on edelleen ripaus taikaa.
Herkullisia hahmoja vilisevä humoristis-romanttis-jännärimäinen road-tarina Baldaccilta.
Baldaccilta ilmestyy myös ensimmäinen nuortenkirja Freddy ja ranskikset elokuussa 2006.
David Baldacci DekkariNetissä.

Connelly, Michael: Avoin ja ratkaisematon.
Alkuteos: The Closers, 2005. Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7023-5 (sid.) 30,00 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Etsivä Harry Bosch palaa Los Angelesin poliisilaitokselle kolmen eläkevuoden jälkeen. Harry ja hänen vanha parinsa Kiz Rider sijoitetaan uuteen yksikköön, joka tutkii ratkaisemattomaksi jääneitä henkirikoksia. Uuden osaston lisäksi laitoksella on myös uusi pomo, joka vakuuttaa puuttuvansa poliisin korruptioon.Harryn ja Kizin ensimmäinen tehtävä vie parin vaarallisille vesille. Melkein kaksi vuosikymmentä aiemmin 16-vuotias Rebecca Verloren katosi kotoaan ja löydettiin ammuttuna läheisestä metsästä. Rebeccan valkoinen äiti säilyttää tytön huonetta koskemattomana, ja musta isä on kadonnut kaupungin syrjäkujille. Harry ja Kiz epäilevät, että kyseessä on rasistinen rikos, mutta mikään ei ole niin yksinkertaista kuin aluksi vaikuttaa. Harry kohtaa myös yllättäviä vihamiehiä: joku tarkkailee häntä sivusta ja toivoo, että tämä tekisi kohtalokkaan virheen.
Uusi Harry Bosch -dekkari ja yhdestoista suomennos Connellyltä.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Merkityt.
Alkuteos: Marker, 2005. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7279-3 (sid.) 29,50 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Äkilliset kuolemantapaukset kiinnittävät työhönsä uppoutuneen tohtori Laurie Montgomeryn huomion. Vainajat ovat kaikki nuoria ja terveitä, ja he ovat vastikään liittyneet suuren sairausvakuutusyhtiön asiakkaiksi.Uhrien lukumäärän kasvaessa Laurie yrittää saada esimiehensä vakuuttuneeksi siitä, että kuolemantapaukset liittyvät toisiinsa, mutta hänen käsketään vaieta. Laurielle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa selvittää asiaa itse.Laurien ja tohtori Jack Stapletonin täytyy siirtää karille menneen suhteensa setviminen taka-alalle ja keskittyä pirullisen älykkään sarjamurhaajan pysäyttämiseen.
Merkityt on Robin Cookin 24. suomennettu jännäri. Edellinen kirja Soluhautomo ilmestyi 2004.
Robin Cook DekkariNetissä.

Grafton, Sue: R niin kuin raha.
Alkuteos: R is for ricochet, 2004. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6781-1 (sid.) 28,00 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Kinsey Millhone on pestattu lapsenlikaksi vankilasta vapautuvalle Reba Laffertylle. Nuori nainen on lusinut rahanpesusta syytettynä, ja tämän isä haluaa varmistaa, että kasinot eivät heti kutsu hänen pelihimosta kärsivää ainokaistaan. Rebaa piinaa toisenlainenkin himo, ja Kinsey päättää parantaa Reban taudin. Sokea rakkaus kun saattaa viedä jopa telkien taakse. Mutta niin paatunut kuin Kinsey onkin, hän huomaa Reban taudin olevan tarttuvaa laatua.
Sue Graftonin lukijat ovat tottuneet yllätyksiin, eikä suosikkikirjailija tuota pettymystä tälläkään kertaa. Talousrikollisten perässä juostaan Santa Teresasta Las Vegasiin, mutta matkan varrella poiketaan myös rakkauden risteileville poluille. Kinseyn sanoin: "Tämä on tarina rakkaudesta - siitä, kuinka kaikki voi sujua hyvin tai mennä myttyyn tai jotain siltä väliltä." R niin kuin raha - tai rakkaus.Vihdoinkin uusi aakkosdekkari Sue Graftonilta. Edellinen eli Q niin kuin Quinn ilmestyi keväällä 2003.
Sue Grafton DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Siperian pohatta.
Alkuteos: Without mercy. Suom. Pasi Jääskeläinen ja Päivi Liski.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6599-1 (sid.) 28,00 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Britannian salaisen palvelun agentti Sean Dillon kumppaneineen tekee Siperian pohatassa paluun, eikä hetkeäkään liian myöhään. Dillonin omakätisesti eliminoima venäläinen öljymiljardööri ja terroristi Josef Belov ilmestyy yllättäen julkisuuden valokeilaan. Onko kyseessä todellakin Belov? Mitä venäläiset juonivat? Dillonin ja venäläisten agenttien välille kehittyy hiuksia nostattava kissa ja hiiri -leikki, jossa luoteja, lentopetrolia ja vodkapaukkuja ei säästellä. Ja tällä kertaa pelissä ovat myös tunteet: Belov on murhauttanut Dillonin läheisen ystävän ja työtoverin Hannah Bernsteinin. Belovin ryhmän jäljet johtavat IRA:n tukikohtaan Irlantiin, Ibizalle, Algeriaan, Lontooseen... Ja lopulta Moskovaan. Läntisen maailman luisuminen itsensä Vladimir Putinin junaileman öljymonopolin ikeeseen vaikuttaa väistämättömältä. Dillonin tehtävää ei helpota se, että hänellä on vastassaan kaksi huippuammattilaista: kuvankaunis mutta murhaava majuri Greta Novikova sekä veitsenterävä venäläiskapteeni Igor Volkov. Onko voittamaton Sean Dillon vihdoin kohdannut vertaisensa?
Jack Higgins on maailman luetuimpia jännityskirjailijoita. Hänen romaanejaan on käännetty 55 kielelle, ja niiden pohjalta on tehty lukuisia menestyselokuvia. Siperian pohatta on kehdestoista Sean Dillon -seikkailu.
Lisätietoa: The Unofficial Jack Higgins Home-page.

Rendell, Ruth: Hepokatti.
Alkuteos: Grasshopper, 2000. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7178-9 (sid.) 32,00 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Clodagh Brownilla ei mene hyvin. Lontoo tuntuu turhan suurelta, korkeakoulu väärin valitulta ja kostea kellariasunto silkalta painajaiselta, sillä Clodagh kärsii ahtaan paikan kammosta. Menneisyyden painajaisetkaan eivät jätä häntä rauhaan. Onneksi kaikki muuttuu, kun Clodagh tutustuu naapurin opiskelijapoikaan. Hyväntahtoisella Silverillä ei ole hätäpäivää, sillä hän on perinyt isoäidiltään rutkasti rahaa. Hänen ullakkoasunnossaan majailee outo viiden nuoren kopla, jota yhdistää katoilla kiipeily. Jokaisella on omat syynsä karttaa katuja. Kuka pakenee poliisia kolaroituaan au pair -perheensä auton, kuka livahtaa ikkunasta putsaamaan kiinnostavan asunnon, kuka vain kaipaa kattojen avaruutta ja tähtikirkasta taivasta. Kun Clodagh rakastuu sekä Silveriin että Lontoon kattoihin, opinnot saavat jäädä. Aamuteekin maistuu auvoiselta räystäällä nautittuna. Päivät kuluvat yöllisten seikkailujen jälkeisessä suloisessa horteessa. Sitten arki nyrjähtää arvaamatta sijoiltaan ja kiipeilijöiden eteen repeää pyörryttävä kuilu.
Toinen Barbara Vine -dekkari suomeksi. Ensimmäinen Nokikolarin poika ilmestyi syksyllä 2005. Kirja oli viime syksyn parhaita dekkareita. Kaikkiaan 17. dekkarisuomennos Ruth Rendelliltä.
Ruth Rendell DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Baldacci, David: Aikapommi.
Alkuteos: Split Second. 2003. Suom. Tarmo Haarala.
Gummerus 2006. Uusi painos.
ISBN 951-20-7264-5 (nid.) 10 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
David Baldacci DekkariNetissä.

Palmer, Michael: Salaseura.
Alkuteos: The Society, 2004. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2006. Uusi p.
ISBN 951-7263-7 (nid.) 9,00 e. Ilm. 8/2006.
1. p. ilm. syksyllä 2005.

Sariola, Mauri: Laukausten hinta.
Gummerus 2006.
5. p.
ISBN 951-20-7277-6 (sid.) 22,80 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Kun komisario Susikoski ilmestyi kirjan sivuille ensimmäisen kerran 50 vuotta sitten, dekkarikirjallisuuteen syntyi legendaarinen etsivä, jonka suosiota ei osannut aavistaa edes kirjailija itse. Rikostarkastaja Olavi Susikoski viettää tänä vuonna 50-vuotispäiväänsä, ja sen kunniaksi julkaistaan näköispainos ensimmäisestä Susikoski-dekkarista Laukausten hinta.
Lisätietoa Sariolasta:
- Mauri Sariola-seuran kotisivu.
- www.kirjasto.sci.fi/msariola.htm
- Hannu Saraluodon Sariola -sivut

Tietokirjat Ajatus -kustannus

Cade, Jared: Agatha Christie katoaa.
Alkuteos: Agatha Christie and the eleven missing days, 1998. Suom. Kimmo Paukku.
Ajatus 2006.
ISBN 951-20-7166-5 (sid.) 29,90 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Maailman tunnetuimman ja rakastetuimman dekkaristin elämäkerta Agatha Christie katoaa selvittää ensimmäistä kertaa, mitä tapahtui niinä kohtalokkaina 11 päivänä, jolloin Christie katosi joulukuussa 1926. Kohtuullisen tutemattomasta rikoskirjailijasta tuli tuolloin hetkessä etusivun julkkis Britanniassa. Petollista aviomiestä epäiltiin jopa kirjailijan murhasta. Lopulta Christie löytyi täysissä voimissaan etäisestä matkakodista. Hän väitti kärsineensä muistinmenetyksestä. Vaikka episodi teki Christiestä kertarysäyksellä kuuluisan ja varmisti myyntimenestyksen hänen kirjoilleen, julkisuusmyllytys jätti kirjailijaan parantumattomat haavat. Edes postuumisti julkaistu Christien elämäkerta ei paljastanut sanaakaan noista 11 päivästä. Jared Cade antaa katoamiselle ensi kertaa selityksen ja kuvaa samalla kirjalijan elämän ja uran kehdosta hautaa.
Jared Cade (s. 1962) on harrastanut Agatha Christien kirjoja koko elämänsä. Hän asuu Lontoossa ja on toiminut asiantuntijana BBC:n dokumentissa, joka tutki Agatha Christien katoamista. Agatha Christie katoaa perustuu Caden kuusi vuotta kesätneeseen tutkimustyöhön.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Müller, Thomas: Ihmispeto.
Alkuteos: Bestie Mesch, 2004 . Suom. Tiina Hakala.
Ajatus 2006.
ISBN 951-7165-7 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Elokuvassa Uhrilampaat FBI-agentti haastattelee henkensä kaupalla hirviömäistä Hannibal Lecteriä saadakseen sarjamurhaajan kiinni. Itävaltalainen Thomas Müller, Euroopan johtava kriminaalipsykologi, tekee oikeasti samanlaista työtä kuin agentti Sterling.
Ihmispedossa Müller kertoo kokemuksistaan rikollisten ja sarjamurhaajien seurassa. Hän kertoo omasta tutkijantiestään rikollismielten parissa ja uransa aikana askarruttaneista kysymyksistä. Mitä me todella tiedämme surmaajista, jotka vallankäytön voimassaan kiduttavat ja tappavat muita? Müller myös oikoo profilointiin ja kriminaalipysykologiaan liittyviä harhakäsityksiä.
Rikostoimittaja ja -kirjailija Jarkko Sipilä on kirjoittanut kirjaan luvun suomalaisesta rikostutkinnasta.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Thomas Müller (Psychologe).Helmi


Slaughter, Karin: Merkitty.

Alkuteos: Indelible, 2004. Suom. Annukka Kolehmainen.
Helmi 2006.
ISBN 951-556-099-3 (sid.) Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Päivä alkaa kuin mikä tahansa arkiaamu Heartsdalen pikkukaupungissa, mutta ilmassa väreilee jännitys. Lena Adams palaa työhönsä etsiväksi pitkän poissaolon jälkeen. Samaan aikaan kaupungin patologi ja lastenlääkäri Sara Linton on päättänyt vihdoin kertoa tunteistaan poliisipäällikkö Jeffrey Tolliverille. HÄn saapuu poliisiasemalle, jossa konstaapeli Brad Stephens kierrättää meluisaa koululaisryhmää. Äkkiarvaamatta heidän ympärillään alka silmitön tulitus... Väkivallan kierre johtaa suoraan Saran ja Feffreyn menneisyyteen.
Merkitty on Karin Slaughterin menestyneen trillerisarjan neljäs osa, jossa Sara Linton joutuu imaistuksi mukaan Jeffreyn menneisyyteen liittyviin vaarallisiin tapahtumiin samalla kun Jeffrey kamppailee hengestään.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Joulutarinoita ja kylmiä väreitä.
Alkuteos: Die Spennendsten Skandinavische Weichnachtgesichten.
Helmi 2006.
ISBN 951-556-049-7 (sid.) Ilm. 10/2006.
Jouluantologia saa jatkoa. Aiemmin sarjassa julkaistu suosittu Joulutarinoita-kokoelma vuonna 2003.


 

Johnny Kniga


Edwardson, Åke: Läpikulkumatka.
Alkuteos: Genomresa, 1999. Suom. Arja Kantele.
Johnny Kniga 2006.
ISBN 951-0-29627-9 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Ei dekkari!!!
Miehet matkaavat loputtomia teitä - nuoret ja vanhat; eksyneet ja väkivaltaiset. Pysyvästi matkalla jonnekin, koskaan pääsemättä perille. Läpikulkumatkan toisiinsa liittyvät tarinat kertovat miehistä erilaisissa elämäntilanteissa. Niiden alakuloa valaisee musta huumori; 50- ja 60-lukulainen maalaismaisema voisi olla Aki Kaurismäen elokuvasta. Ne kertovat niin kaupuusta ja yhteeenkuuluvuudesta kuin kosketuksen pelosta. Naisista unelmana ja huumeena. Ja heti pinnan alla kytee suuttumus, välillä näkymättömänä väreilynä, toisinaan kouriintuntuvana vihana. Erik Winter -romaaneistaan tunnetun Edwardsonin palkittu teos on hänen tuotantonsa helmi.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Nesbø, Jo: Veritimantit.
Alkuteos: Marekors, 2003. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2006.
ISBN 951-0-29155-2 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Harry Holella jää ryyppy päälle ja putken seurauksena Harry saa potkut poliisivoimista. Asian vahvistava päällikkö on kuitenkin lomalla, eropaperi lojuu pöydällä ja Harrylla on kolme viikkoa armonaikaa. Harry menee töihin, missä yksittäisenä murhana alkanut juttu imaisee miehen syövereihinsä. Tapaus alkaa myös muistuttaa yhä enemmän sarjamurhaa. Murhatuilta on katkaistu sormi ja jokaiselta uhrilta lytyy 5-sakarainen veritimantti, paholaisen tähti, orjatyövoimalla louhittu. Mutta helpottavat johtolangat puuttuvat eikä Harrylla ole aikaa tuhlattavaksi. Taidokasta, hengästyttävää, ilmiömäistä kerrontaa, josta Jo Nesbø tuli viime vuonna Suomessakin tunnetuksi Harry Hole romaaneillaan Punarinta ja Suruton. Tämän tarinan myötä myös silmukka pahan poliisin, Tom Waalerin, kaulan ympärillä alkaa vihdoin kiristyä.
Loistava kirjoittaja. Nesbøltä on ilmestynyt Punarinnan ja Suruttoman lisäksi myös ensimmäinen Harry Hole -dekkari Lepakkomies vuonna 2001 Liken kustantamana. Upeata, että saadaan jo kesällä uusi Harry Hole.
Jo Nesbø DekkariNetissä.
 


 

Karisto

Kotimaiset


Jokinen, Seppo: Hiirileikki.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4774-1 (sid.) Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Arvi Maunukan elämästä ei puutu muuta kuin vaimo. Ja aivan arvaamatta hänen harmaa arkensa muuttuu saduksi, sillä siihen ilmestyy kaunotar, jollaisesta mies ei ole osannut uneksiakaan.
Komisario Sakari Koskisen työpöydällä ei taas onni kukoista. Rauhallista elämää viettänyttä poikamiestä on puukotettu asunnossaan Tampereella, ja mies vannoo, ettei tuntenut oven takana odottanutta hyökkääjää. Koskisen on vaikea uskoa uhrin kertomusta, ja pian hän löytää rikoksesta samanlaisia piirteitä kuin eräästä kuolemantapauksesta toisaalla Suomessa. Molempien taustalta alkaa hahmottua häikäilemätöntä hyväksikäyttöä ja huijaamista. Se on peliä, jonka välineinä ovat rakkaus ja kuolema - eivätkä pelaajat kaihda mitään keinoja.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Child, Lee: Tappaja.
Alkuteos: One Shot, 2005. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4784-9 (sid.) Ilm. 6/2006.  Kansikuva.
Yksinäinen pyssymies piiloutuu pysäköintitaloon ja ampuu väkijoukkoon kuusi laukausta. Seurauksena on viisi kuollutta. Surmaaja jättää kuitenkin jälkeensä runsaasti todistusaineistoa, ja poliisi jäljittää hänet nopeasti. Miehen nimi on James Barr, ja tapaus vaikuttaa selvitetyltä. Jack Reacher on yksinäinen susi. Hän ei pidä paikallaan olosta. Hän pyöri koneiston rattaissa kunnes koneisto alkoi yskiä ja sylkäisi hänet ulos. Siitä lähtien hän on kiertänyt maata, tarkkaillut Amerikan kaaosta linja-auton ikkunasta mukanaan vain hammasharja ja yllänsä olevat vaatteet.
Pidätyksen jälkeen James Barr kieltäytyy puhumasta. Hän sanoo asianajajalleen vain yhden asian: "Hakekaa Jack Reacher." Mutta mikä yhdistää psykopaatin entiseen sotilaspoliisiin?
Lee Child DekkariNetissä.

Goodwin, Jason: Janitsaaripuu.
Alkuteos: The Janissary Tree, 2006. Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4785-7 (sid.) 9/2006. Kansikuva.
Yashim Togalu ei ole kuka tahansa etsivä. Hän ei ole erityisen rohkea eikä hän harrasta ruoanlaittoa tai ranskalaista kirjallisuutta. Sekään ei ole erityisen merkillistä, että hänen lähipiiriinsä kuuluu sekä maaton puolalainen diplomaatti että transseksuaali köçek-tanssija. Yashimissa on erityistä se, että hän on eunukki.
Vuonna 1836 Eurooppa on muutosten kourissa ja Ottomaanien valtakunnan on muututtava myös. Vain muutamaa päivää ennen kuin sulttaani Mahmud II aikoo julkistaa muutosohjelmansa, yksi hänen jalkavaimoistaan löytyy murhattuna haaremista. Istanbulin kadulta puolestaan löytyy julmasti surmatun nuoren kadetin ruumis. Paneutuessaan valtakunnan menneisyyteen Yashimille selviää, että tietyt tahot ovat valmiita mihin tahansa säilyttääkseen perinteisen järjestyksen. Kymmenen vuotta aiemmin sulttaani on tuhonnut janitsaarit, armeijan eliittiyksikön, joiden valta oli kasvanut liian suureksi. Suunnittelevatko nämä nyt veristä paluuta?
Jason Goodwin on opiskellut Bysantin historiaa Cambridgessa ja kirjoittanut palkittuja tieto- ja matkakirjoja. Janitsaaripuu aloittaa Yashim Togalun tutkimuksista kertovan sarjan, joka avaa Istanbulin kiehtovan historian ennennäkemättömän mukaansatempaavalla tavalla. Kirjan käännösoikeudet on myyty yhdeksääntoista maahan.
Hienoa, että tulee uusia kirjoittajia suomeksi.
Jason Goodwinin Janitsaaripuu vuoden dekkari USA:ssa.
Lisätietoa: jasongoodwin.net

Kitakata, Kenzo: Tokion tuhkaa.
Alkuteos:Do no kanashimi (engl. Ashes, 2003). Suom. J. Pekka Mäkelä
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4787-3 (sid.) Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Tanakalla on lyhyet hiukset, harmaa puku ja hillitty kravatti. Hän on nelikymppinen, tupakkaa ketjussa polttava, uransa ja elämänsä päämäärättömyyteen turtunut keski-iän kriisiä poteva mies. Ensinäkemältä hän on kuin kuka tahansa Tokion kadut päivä toisensa jälkeen täyttävistä miljoonista työläisistä. Mutta Tanaka-san on yakuza, gangsteri, josta aiemmin povattiin klaanin ikääntyvän pomon seuraajaa, mutta joka on sittemmin ajautunut vain perheen yhden pienen sivuhaaran johtoon. Pomon lopulta kuollessa tämän uusi seuraaja ei saa pidettyä syndikaatin ohjia käsissään, ja Tanakalle avautuu mahdollisuus ottaa elämälleen uusi suunta.
Kenzo Kitakata, Japanin dekkariseuran entinen puheenjohtaja, on kotimaansa suosituimpia, tuotteliaimpia ja arvostetuimpia rikoskirjailijoita, jonka kirjat ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Tokion tuhkaa pidetään hänen parhaimpiinsa kuuluvana työnä, jossa hän on hionut minimalistisen tyylinsä äärimmilleen. Tokion tuhkaa on Spillanen ja Dostojevskin sekoitus - kuin Sopranos Japanin alamaailmassa. Kenzo Kitakata asuu Kawasakissa Japanissa. Tokion tuhkaa on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa.
Hienoa, että tulee uusia kirjoittajia suomeksi. Todella mielenkiintoinen tuttavuus, uskoisin!
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 5.11.2006 Keijo Kettunen.
Lisätietoa:
Ashes - Kitakata, Kenzo.

Parker, Jefferson T.: California Girl.
Alkuteos: California Girl, 2005. Suom. Risto Raitio.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4788-1 (sid.) Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Kalifornia ja 1960-luku: hipit, Richard Nixon, musiikki, Vietnamin sota, huumeet. Muutoksen tuulet puhaltavat, muta Beckerin veljeksille menneisyys on aina läsnä. Tällä kertaa vieläpä enemmän kuin koskaan, sillä veljesten lapsuuden naapuri Janette Vonn, salaperäinen ja kaunis kansikuvatyttö, löytyy murhattuna hylätyltä tehdasalueelta. Beckereilllä ja Vonneilla on nimittäin yhteinen menneisyys, joka alkoi jo kouluaikoina. Nyt yksi Beckerin veljeksistä on omasta kunnianhimostaan juopunut toimittaja, toinen on nuori poliisi ensimmäisen murhatutkimuksensa parissa ja kolmas uskonsa kanssa kamppaileva pappi. Kaikki kolme veljestä yrittävät tavoillaan selvittää murhan, mutta joutuvat yhtä lailla muuttumaan maailman mukana ja ratkomaan oman elämänsä ongelmmia.
Kalifornialainen T. Jefferson Parker palkittiin teoksestaan dekkarialan arvostetuimmalla tunnustuksella, Edgar Allan Poe -palkinnolla, vuoden parhaana rikosromaanina. Edellisen kerran Parker voitti vuonna 2002 romaanillaan Vaitelias Joe. California Girl on Parkerin neljäs suomennettu romaani.
T. Jefferson Parket on loistava kirjoittaja. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää hänen aikaisemmatkin dekkarinsa.
T. Jefferson Parker DekkariNetissä.Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko: Kyyn punainen maito.
Kustannus-Mäkelä 2006.
ISBN 951-882-649-8 (sid.) 30,00 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Saattojoukon viimeinen laskee keltaisen gerberan ystävänsä haudalle ja vannoo kostoa. Kirjakylässä eletään kiihkeissä tunnelmissa: kesän vetonaulana on Finlandia-ehdokkaaksi yltänyt Sampo West, jonka salskea olemus vetää puoleensa naisia kustannustoimittajasta korpirunoilijaan. Kirjakylään tulee tuttavaansa tapaamaan myös juristi Pauliina Kivikoski, joka joutuu juhlissa yllättävien tapahtumien keskelle. Sampo Westiin liittyvät jännitteet kärjistyvät ja purkautuvat. Aamulla paljastuvaa veritekoa saapuu tutkimaan ylikonstaapeli Jyri Jokisalo. Löytyykö kahden kuolemantapauksen väliltä yhteys?
Pirkko Arhipan 28. dekkari sijoittuu Sysmän Kirjakylään.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä


 

LIKE

Kotimaiset

Airaksinen, Jaana: Vailla varjoa.

Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-786-7 (sid.) 26 e. Ilm. 11/2006. Kansikuva .
Espanjan helteinen, idyllinen maaseutu tomaattiviljelmineen ja vieraanvaraisine isäntineen - mitä pahaa siellä voisi tapahtua?Airaksisen aiemmista dekkareista tuttu toimittaja Eva Raulo lähtee tällä kertaa tekemään juttua punaisen hedelmän reitistä suomalaisiin ruokakauppoihin. Tilallinen Alfonso Muñecar ottaa Evan ja tämän ystävän Raisan lämpimästi vastaan, mutta pian tiedonhaluisten naisten uteliaisuus hyydyttää herran hymyn. Salailun ilmapiiri vain tihenee, kun tilan työntekijöiden asuma-alueelta katoaa nuori nainen ja pieni tyttölapsi. Kaikki ei selvästikään ole niin kuin pitäisi. Airaksisen uusin dekkari liikkuu Euroopan sivukujilla, laittomien maahanmuuttajien jalanjäljillä. Päätoimijaksi nousee tällä kertaa haasteita ja vaaroja pelkäämätön, tunteella tapahtumiin heittäytyvä Raisa.
Jaana Airaksinen on Voima Kustannuksen toimitusjohtaja ja rohkea yhteiskunnallinen keskustelija. Kahden aiemman dekkarin lisäksi Like on julkaissut hänen teoksensa Kaikki kurveistani (2000, Niina Kapasen kanssa) sekä Maailmankauppaa kaikille (2003). Hänen esikoisdekkarinsa Lamerica (2003) oli Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Airaksinen on työskennellyt YK:n tehtävissä Malawissa ja Papua-Uudessa Guineassa vuosina 1989-1994.
Jaana Airaksisen kolmas dekkari. Aikaisemmin ilmestyneet Lamerica (2003) ja Kätköissä paratiisin (2004).
Jaana Airaksinen DekkariNetissä.

Juhani, Risto: Vastarannan kiiski.
Like 2006.
ISBN 952-471-896-0 (sid.) 22 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Kouvolan Dekkaripäivien 10-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn dekkariromaanikilpailun voittaja!
Sakari Kiiski, juristi, virastaan ulkoministeriöstä pois potkittu. Juoppo ja ikonien salakuljettaja - se on potkujen virallinen syy, mutta kyse on paljon suuremmista asioista. Niin suurista että meinaa henki mennä.
Kiiski pakenee tylyä kohtaloaan viinanhuuruihin. Todellinen painajainen on kuitenkin vasta edessä. Ennen potkuja silmiin ehti osua arkoja asioita, eivätkä ne jääneetkään Pietariin tai Petroskoihin tai Muurmanskiin, vaan tulivat perässä. Eikä se käy, ei varsinkaan nyt, kun viereen puistonpenkille istahtaa ihmeellinen nainen.
Risto Juhani (s. 1934) on lehti- ja teatterimies, keraamikko ja kirjailija. Hänen ensimmäinen rikosromaaninsa Peiponlento julkaistiin vuonna 1972, ja se oli vuosikymmenen parhaita kotimaisia dekkareita. Vuonna 2004 Juhani palasi rikoksen poluille, kun Like julkaisi kiitetyn Pesos-romaanin Hotellikuolema. Vuonna 2005 Pesonen jatkoi urakointiaan kirjassa Kolehti kuolemalle, ja kolmas koettelemus, Virta ottaa omansa, ilmestyy syyskuussa.
Risto Juhani DekkariNetissä.

Juhani, Risto: Virta ottaa omansa.
Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-472-862-6 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Paavo Iisakki Pesosen kolmas koettelemus!
Tuhon partaalla vaappuva pikkukaupungin hotelli saa uuden salaperäisen omistajan. Kuka hän on ja mistä tulee, sitä ei tunnu tietävän kukaan. Hotelli on upealla paikalla kaupunkia halkovan virran partaalla, mutta miksi joku haluaisi riesakseen yrityksen, joka jo vuosia on keikkunut protestilistoilla ja jatkuvan konkurssiuhan alla?
Kun huhumylly ehtii vähän laantua, vetää paikallislehti etusivulleen varsinaisen pommin: hotelli aiotaan pikavauhtia laajentaa nykyaikaiseksi täyden palvelun kylpyläksi. Hanketta vetämään ilmestyy kasvottomien edusmiesten joukko. Rahoittajaa ei vieläkään tiedetä.
Tässä kohtaa tapahtumat leikkaavat myös rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosen huonekuntaa. Aikuisella iällä luontaisterapeutiksi kouluttautunut Kaarina Pesonen innostuu kylpylän mahdollisuuksista ja perustaa lainarahalla sen yhteyteen hoitolan. Siinä on Pesosella nieleskelemistä, varsinkin kun uuden kylpylän ympärillä alkaa tapahtua kaikkea kummallista. Virtakin ottaa omansa...
Risto Juhani DekkariNetissä.

Paulow, Ari: Päästä meidät pahasta.
Like 2006 (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-789-1 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Riuskaotteinen lupakyttä uusissa tehtävissä!
Oululaisen monimiljonäärin tytär on siepattu autostaan. Hänet uhataan tappaa, ellei 250 000 euron lunnaita toimiteta määräaikaan mennessä. Myös poliisin puuttuminen asiaan tietää perijättärelle varmaa kuolemaa.
Epätoivoinen isä palkkaa yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimaan tapausta. Hackman vainuaa vaaran, mutta ottaa arkaluontoisen toimeksiannon vastaan. Pian hän huomaa astuneensa kansainvälisen rikosliigan varpaille, eikä hänen henkensä ole enää edes 9-millisen lyijyluodin arvoinen. Kovin vastus saattaa kuitenkin olla kaapatun naisen eksoottisen kaunis sisko, jonka tavoitteena on siepata Hackmanin sielu ja ruumis.
Paulowin kolmas tuleminen on tylyä tavaraa. Nyrkit puhuvat, huuli lentää ja aseet laulavat, kun Jesse jahtaa konnia maalla, merellä ja ilmassa - kuvia kumartamatta ja anteeksi pyytämättä.
Ari Paulow on oululainen kirjailija ja ravintoloitsija. Rikosromaanien lisäksi hänet tunnetaan useista Jerry Cottonin erikoisnumeroista.
Oululaisen Paulowin kolmas dekkari. Aikaisemmin ilmestyneet Viidakkojuoksu (2004) ja Kuolonkeinu (2005).
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Aylett, Steve: Atomi.
Alkuteos: Atom, 2000. Suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo.
Like 2006.
ISBN 952-471-708-5 (nid.) 21 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Film noir -henkinen scifi-dekkari, valon nopeudella kiitävä, kyyninen jännityskertomus mielikuvituksellisten ja naurettavien tapahtumien keskeltä, gangstereiden valloittamasta suurkaupungista. Etsinnän kohteena ovat aivot. Ne kuuluivat Tony Curtisille.
Jos sinulla on asiaa Eddie Thermidorille tai jollekin hänen pojistaan, sinun on parempi lähettää asialle oikea mies. Taffy Atomi on sellainen. Hän on kiillottanut kilpensä Beerlightissä, kaupungissa joka poreilee kuin syövyttävä happo, ja hänellä on todella murhanhimoinen kultakala. Ehkä hän voi valottaa, mitä tapahtui sinä iltana kun kaupungin aivovirasto posahti taivaisiin ja vei mennessään Tony Curtisin aivot...
Atomi vahvistaa Aylettin asemaa yhtenä nykykirjallisuuden innostavimmista ja omaperäisimmistä äänistä ja takaa Beerlightin pysyvän kaukana lomakaupunkien top tenistä. Steve Aylett syntyi vuonna 1967 ja asuu Englannissa. Hän on julkaissut neljä muuta romaania. Aylett vierailee Helsingin kirjamessuilla.
Kyllä tämä kirja ilmesesti on enemmän scifi-kirja kuin dekkari, mutta voi ihan hyvin olla myös tässä luettelossa.
Tornion kirjastossa kirja on kuitenkin sijoitettuna scifi-hyllyyn.
Kirjailijan kotisivu: www.steveaylett.com.

Dahl, Kjell Ola: Murha näyteikkunassa.
Alkuteos: Mannen i vinduet.2001. Suom. Outi Menna.
Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-785-7 (sid.) 28 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Rikostarina rakkaudesta, kostosta ja menneisyyden heittämistä varjoista. Omalaatuinen apulaispoliisipäällikkö Gunnarstrand joutuu jälleen menemään ajassa taaksepäin löytääkseen murhaajan.
Reidar Folke Jespersen, lähes kahdeksankymmentävuotias oslolainen antiikkikauppias, istuu eräänä päivänä kahvilassa ja näkee 25 vuotta nuoremman vaimonsa katoavan vastapäisen talon porraskäytävään. Talossa asuu vaimon rakastaja. Jespersen poistuu kahvilasta ja menee tapaamaan kahta veljeään. Seuraavana aamuna hänet löydetään murhattuna istumassa alastomana nojatuolissa antiikkikaupan näyteikkunassa.
Apulaispoliisipäällikkö Gunnarstranda saapuu löytöpaikalle yhdessä Frank Frølichin kanssa. Heillä ei ole muita johtolankoja kuin vainajan otsaan kirjoitettu numerosarja, muutama kadonnut sotamuisto sekä joukko miehen kuolemaan tyytyväisiä ihmisiä.
Murha näyteikkunassa on toinen suomennettu apulaispoliisipäällikkö Gunnarstrandasta sekä hänen työparistaan Frank Frølichistä kertova rikosromaani. Ensimmäinen dekkari Pieni kultainen sormus ilmestyi syksyllä 2005 ja oli yksi syksyn parhaista dekkareista.
Kjell Ola Dahl DekkariNetissä.

Ellroy, James: Erittäin salainen.
Alkuteos: Clandestine, 1982. Suom. Juha Ahokas.
Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-769-7 (sid.) 28 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Ellroyn 50-lukua henkivä romaani kertoo lahjakkaasta nuoresta poliisista, joka menettää virkamerkkinsä sarjamurhaajaa jäljittäessään.
Vuosi 1951 - Los Angelesin poliisilaitoksen passipoliisi Frederick Underhill on kunnianhimoinen keltanokka, joka haaveilee tulevansa aikakautensa kuuluisimmaksi etsiväksi. Hän harrastaa myös paljon irtosuhteita. Nämä pakkomielteet nivoutuvat yhteen Maggie Cadwalladerin murhassa, yksinäisen naisen, jonka kanssa Underhill makasi vähän ennen tämän kuolemaa.
Sisäpiirin tietämystään hyväksi käyttäen Underhill keksii todennäköisen syyllisen ja hankkiutuu mukaan juttuun, jota johtaa Los Angelesin pelottavin ja häikäilemättömin murhatutkija: komisario Dudley Smith. Pian Underhill on osallisena Smithin johtamissa puolirikollisissa, säälimättömissä kuulusteluissa. Mutta kaipaamansa kuuluisuuden sijaan Underhill huomaakin olevansa kuilun partaalla, kun hänen koko elämänsä ja tulevaisuutensa uhkaa tuhoutua.
Hienoa, että Ellroyta suomennetaan edelleenkin ja nyt jälleen vanhempaa tuotantoa. Clendestine on ilmestynyt jo 1982 ja on Ellroyn toinen dekkari. Esikoisteos Brownin sielunmessu (Brown's Requim, 1981) ilmestyi 2005.
Toivottavasti Ellroyn 1980-luvun tuotannon suomentamista jatketaan.
James Ellroy DekkariNetissä.

Long, Jeff: Seinämä.
Alkuteos: The Wall, 2006. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2006.
ISBN 952-471-790-5 (sid.) 26 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Adrenaliinin ja koston kyllästämä vapaapudotus El Capitanin, maailman mahtavimman monoliitin rinteiltä.
Kun Hugh Glass suuntaa El Capin villiin korkeuteen, hän sukeltaa menneisyyteensä ja joutuu huomaamattaan sen virittämään ansaan. Mitä korkeammalle hän kiipeää, sitä epätoivoisemmaksi hänen ahdistuksensa kasvaa.
Geologi Hugh ja hänen kiipeilykaverinsa Lewis lähtevät juhlistamaan 35 vuoden takaista ensikiipeämistään El Capille. Tuolloin heidän kohtalonsa tuntui olleen hakattu vuoren pystysuorille seinämille, sillä samalla Yosemiten-matkallaan he kohtasivat tulevat vaimonsa. Nyt Hughin vaimo on kadonnut ja Lewisin lähtenyt.
Tällä kertaa El Cap vaikuttaa kirotulta. Katastrofi iskee jo ennen kuin kokeneet kiipeilijät pääsevät matkaan perusleiristään. Hugh löytää metsästä ruumiin ja huomaa toisen roikkumassa kielekkeeltä. Lewis ja Hugh lähtevät mukaan vaaralliseen pelastusoperaatioon uhmaamaan tulta ja jäätä sekä sysimustia kuiluja. Pelastajista tulee pelastettavia kun he jäävät puristuksiin houkuttelevana siintävän huipun ja omien demoniensa väliin.
Jeff Long on kirjoittanut tehokkaat kauhuscifit Helvetin piirit, Vuosi nolla sekä Tilinteon hetki. Hän on kiivennyt Yosemitessa, Coloradossa, Alpeilla ja Himalajalla. Hän on työskennellyt muun muassa journalistina, historioitsijana sekä matkaoppaana.
Enpä oikein tiedä onko tämä nyt ilmestyvä Seinämä kauhua, scifiä, jännitystä, seikkailua vai kaikkea sitä, mutta varmaan jännittävä kirja.
Lisätietoa: Jeff Long Website.

Niemi, Mikael: Mies joka kuoli kuin kala.
Alkuteos: Mannen som dog som en lax, 2006. Suom. Outi Menna.
Like 2006.
ISBN 951-471-859-6 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Mielipuolisesti murhattu eläkeläismies Martin Udde löytyy kotoaan Pajalasta. Paikallinen poliisi pyytää hätiin apuvoimia Tukholmasta, josta saapuu Therese Fossner tutkimaan tapausta. Ehdoton pääepäilty on Udden vimmaisen vannoutunut vihamies Esaias Vanhakoski. Rikostutkinta alkaa kulkea omia outoja polkujaan ja kiteytyy lopulta Theresenja Esaiaksen väliseksi repiväksi rakkausdraamaksi. Suureksi kohtalon kysymykseksi nousee viime kädessä se, miten ihmisen käy kun häneltä riistetään oma kieli ja kulttuuri. Mies joka kuoli kuin kala on vakavalla tavalla hauska tarina ihmisen kielellisen identiteetin merkityksestä onnen oletusarvona. Se on tutun taattua aistivoimaista ja kouriintuntuvaa Mikael Niemen kerrontaa. Ruotsalainen Mikael Niemi (s. 1959) on poliisin poika Pajalasta ja asuu siellä edelleen perheineen. Mies joka kuoli kuin kala on hänen kolmas romaaninsa.
Mannen som dog som en lax julkaistaan syksyllä 2006 Göteborgin kirjamessuilla. Suomennos ilmestyy tuoreeltaan.
Vuonna 2000 ilmestyi August-palkittu esikoisromaani Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä, joka sinkosi välittömästi maailmanmaineeseen ja on käännetty 26 kielelle.
Elokuvan ensi-ilta oli viime syksynä, jolloin ilmestyi myös Nahkakolo, hulvaton tulevaisuusvisio.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 29.10.2006. Jaana Kantola.
Artikkeleita:
- NSD - Niemi tillbaka tiell Tornedalen. 18.8.2006.
- Pohjolan Sanomat 20.8.2006.
- Metro - Mikael Niemi vill inte bli en korva och potatisskivare. 2.8.2006.
Lisätietoa: Tornionlaakson kirjailijat - Mikael Niemi.

Pérez-Reverten, Arturo: Kuninkaan kulta : Alatriste IV.
Alkuteos: El oro del rey. Suom. Satu Ekman.
Like 2006.
ISBN 952-472-777-8 (sid.) 27 e. Ilm. 12/2006. Kansikuva.
Kapteeni Alatristen seikkailuista kertovan suositun sarjan neljäs osa.
Sevilla 1626. Palattuaan Flanderista piirittämästä Bredaa, joka viimeinkin antautui, kapteeni Alatriste ja nuori repunkantaja Íñigo Balboa värväävät joukon rikollisia ja miekkamiehiä vaaralliseen tehtävään, joka liittyy espanjalaisten galeonien Länsi-Intiasta salakuljettamaan kultaan. Uuden seikkailun näyttämönä on Andalusian Sevillan alamaailma, kaupungin kujat, kuninkaan tyrmä, Trianan kapakat ja Guadalquivirin rannat. Sankarimme sekä heidän vanhat ystävänsä ja vanhat vihollisensa joutuvat jälleen kerran keskelle petoksia, kaksintaisteluja ja terävääkin terävämpiä miekkoja.
Sarjan pohjalta on tehty suurtuotantoelokuva, jossa kapteeni Alatristenä seikkailee Viggo Mortensen.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.

Rabb, Jonathan: Rosa.
Alkuteos: Rosa, 2005. Suom. Lotta Toivanen.
Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-770-0 (sid.) 29 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Ensimmäinen maailmansota on ohi. Sosialistivallankumous on pyyhkäissyt Saksan yli ja tehnyt Berliinistä taistelutantereen. Kapinaa johtaneesta Rosa Luxemburgista on tullut rakastettu ja vihattu hahmo. Rosa ehtii nauttia voitostaan vain hetken, sillä kaupungin slummeissa vaaniva viiltäjä saa hänet saaliikseen.
Rikoskomisario Nikolai Hoffner ja hänen apulaisensa Hans Fichte ehtivät juuri aloittaa Rosan murhan tutkimukset, kun suojelupoliisi puuttuu asiaan. Hoffner alkaa ymmärtää, miten syvälle rikoksen lonkerot ulottuvat.
Rosan kohtalo jäi aikanaan arvoitukseksi, ja Jonathan Rabbin tiivis poliittinen trilleri esittää sille hätkähdyttävän todentuntuisen ratkaisun. Rabb kuvaa elävästi Berliiniä ja ihmisiä tasapainoilemassa ensimmäisen maailmansodan kaaoksen ja sitä seuranneen synkän kauden välissä aikana, jolloin vallasta taistelivat läpimädät poliitikot, pikkurikolliset ja karismaattiset johtajat.
Jonathan Rabb on aiemmin kirjoittanut romaanit Valvoja (Book Studio, 1999) ja The Book of Q (2001).
Hän asuu New Yorkissa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
Pitkästä aikaa Jonathan Rabbilta uusi suomennos. Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 29.7.2006 Harri Römpötti.

Sylvain, Dominique: Ääni.
Alkuteos: Vox. Suom. Ulla Ranta.
Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-609-7 (sid.) 26 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Kieroutunut psykopaatti kylvää pelkoa Pariisissa. Hän valikoi uhreikseen kaunisäänisiä naisia, jotka hän viettelee ensin kiihkeään leikkiin ja tappaa sitten kylmäverisesti. Murhia täydentävät ääninauhat, joille on talletettu naisten viimeiset sanat.
Raamikas komentaja Alex Bruce ei ole onnistunut nappaamaan murhaajaa kiinni ja saa nyt työparikseen aistikkaan Martine Lewinen. Naisen tehtävänä on houkutella tappaja ansaan. Tarvitaan Lewinen kung-fu-taitoja sekä Brucen hoksottimia, kun pakkomielteisen sarjamurhaajan tapaus liikkuu ihmisyyden tuolle puolen...
Dominique Sylvain (s. 1957) on ranskalainen bestseller-kirjailija. Hän on kirjoittanut 11 teosta, jotka ovat keränneet lukuisia palkintoja. Ennen Ääntä on suomennettu toinen Alex Bruce -dekkari Kobra (Like 2003).
Sylvainin kirjan piti ilmestyä jo viime vuonna. Hienoa, että ilmestyi kuitenkin nyt.
Lisätietoa:
- Dominique Sylvain.
- Interview Dominique Sylvain.Loki-Kirjat


Billingham, Mark: Vailla elämää.
Alkuteos: Lifeless, 2006. Suom. Kimmo Lilja.
Loki-Kirjat 2006.
ISBN 951-825-043-X (sid.) 27 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Sarjamurhaaja vaanii Lontoon asunnottomia! Tom Thorne on Lontoon rikospoliisin komisario, mutta isänsä kuoleman, mahdollisen murhan jälkeen hänet on siirretty toimistotöihin rauhoittumaan, lähinnä säännöistä piittaamattomien työtapojensa vuoksi. Kun joku alkaa potkia Lontoon kaduilla ja tunneleissa yöpyviä kuoliaaksi, poliisin on otettava käyttöön radikaalimpia keinoja, ja Thorne soluttautuu kaduille juoppojen ja nistien sekaan, ystäviensä ja välittömien esimiestensä vastustuksesta huolimatta. Murhien sarjan ratkaisu löytyy kuitenkin vain osin kaduilta, sen juuret juontavat lähes neljäntoista vuoden taakse, Persianlahden sodan aikaisiin tapahtumiin.
Vailla elämää on Englantilaisen rikoskirjallisuuden uuden tähden, Mark Billinghamin loistava uusi kirja. Billingham kuvaa lämmöllä päähenkilöään ja myös tämän oppaita Lontoon kylmillä kaduilla, asunnottomia heroinisteja Spikea ja Cazia, joiden suhteen lämpö on suorastaan liikuttavaa luettavaa. Kirja on täynnä uskoa oikeisiin asioihin, lämpöä ja tummaa huumoria, ja murhasarjan juoni on hiuksianostattavan jännittävä, mahdoton arvata ennakkoon.
Lisätietoa:
Mark Billingham - crime fiction writer.

Vázquez Montalbán, Manuel: Jumalten peli.
Alkuteos: El delantero centro fue asesinado al atardecer. 1988. Suom. Jyrki Lappi-Seppälä.
Loki-Kirjat 2006.
ISBN 951-825-041-3 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Barcelona liittyy ihmisten mielissä taiteeseen, kulinarismiin - ja jalkapalloon. Pepe Carvalho -sarjan uusin osa vie lukijan syvälle kaupungin ja sen ylpeyden, Barcelona FC:n sielunelämään. Barcelona FC yrittää parantaa huonoa liigamenestystään ostamalla englantilaisen keskushyökkääjän John Mortimerin, Vuoden Eurooppalaisen Jalkapalloilijan. Heti kun Mortimer on astunut työsuhdeporschensa rattiin, hänelle alkaa sataa tappouhkauksia. Ovatko ne huijausta, häiriintyneen yksittäisen ihmisen tekosia, vai liittyvätkö ne koko Barcelonaa ravisuttavaan kiinteistöskandaaliin?Ajat ovat levottomia, katalonialaiset sutenöörit ja pikkurikolliset väistyvät vauhdilla Lähi-Idästä johdetun järjestäytyneen rikollisuuden tieltä, ja Pepe Carvalho pohdiskelee jo eläkeiän lähestymistä. Hän suostuu kuitenkin ottamaan vastaan tarjotun uuden tehtävän, joka voi päättyä vain katastrofiin.
Hienoa, että saadaan uusi suomennos Pepe Carvalho -sarjaa.
Manuel Vázquez Montalbán DekkariNetissä.


 

Myllylahti


Jansson, Eija: Rekkamiehen morsian.

Myllylahti 2006.
ISBN 952-202-056-7 (sid.) 24 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Rekkakuskilla on kaupungin kaunein morsian. Tiina elää materiaalisessa maailmassa, ja täyttäessään morsiamensa mielihaluja Joonas sotkeutuu tahtomattaan hämäriin kuljetuspuuhiin.
Tiina kohtaa salaperäisen miehen, johon ihastuu. Riideltyään Joonaksen kanssa hän pakenee ystäviensä mökille ja Joonas lähtee seuraavana aamuna keikalle, josta on vähällä tulla hänen viimeisensä.
Rikospoliisi Palosaari saa selvitettäväkseen henkirikoksen, jossa Joonas on yksi pääepäillyistä. Palosaari tuskailee sekavan rikosvyyhdin ja toivottomalta tuntuvan laihdutuskuurinsa kanssa kesähelteisessä Kemissä tutustuen samalla uusiin työtovereihinsa. Kemiläisen Eija Janssonin kolmas jännitysromaani. Aikaisemmin ilmestynyt dekkarit Matkalippu pimeyteen (2003)
ja Kivisydän (2004).
Eija Jansson DekkariNetissä.

Koivula, Erkki: Petsamon verikoira.
Myllylahti 2006. (MurhaMylly ; 14).
ISBN 952-202-058-3 (sid.) 26,50 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Kaksi venäläistä autovarasta murtautuu vahingossa suojelupoliisin virka-autoon Helsingissä. Varkaat
vievät autosta Supon huippusalaista aineistoa. Pian tämän jälkeen löydetään Kemijärveltä ja Lohjalta surmattu mies. Kumpaakin uhria on ammuttu kaksi kertaa niskaan Tokarevilla. Tutkiessaan mystisiä murhia KRP:n rikoskomisario Kari Kairijoki saa selville, että Supon kadonnut aineisto ja murhat liittyvät toisiinsa. Lopulta Kairijoki kohtaa pahan kasvot ja joutuu itsekin tekemään tiliä oman menneisyytensä kanssa. Kaiken yllä leijailee partisaanisodan synkät varjot, jotka ulottuvat tähän päivään asti. Erkki Koivula on kotoisin Rovaniemeltä.
Artikkeli:
- Kainuun Sanomat 8.11.2006 Seppo Kämäräinen.
- Koillis-Lappi 23.10.2006 Erkki Hautala.
- Lapin Kansa 3.11.2006 Tapani Ranta.
- Pohjolan Sanomat (STT) 4.9.2006

Raivio, Jouko: Pimeä valo.
Myllylahti 2006. (MurhaMylly ; 13).
ISBN 952-202-055-9 (sid.) 25,40 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Jännitysromaani sairaalamaailmasta. Raivion ensimmäinen romaani Myllylahdelta.
Röntgenhoitaja Laura Aromaan rauhallinen iltavuoro muuttuu painajaiseksi, kun kuviin arkistoidut murhakoodit pääsevät irti tiedostoistaan. Pian koko sairaala on räjähtävän terrorin vallassa, eikä lääkäreistäkään löydy apua, sillä kuvantamisen uusilla tekniikoilla hukataan potilaiden aivot kokonaan. Lohtua ei tuo edes se, että kuolleet palaavat takaisin elämään.
Jännityskirjailija Jouko Raivion sairaalatrilogian kolmas osa johdattaa lukijansa ja kadonneiden potilaiden mysteeriä tutkivan vartija-vahtimestari Jari Viirilän perimmäisten kysymysten äärelle. Onko Vaahteran sairaalan loppu vihdoinkin koittanut vai sarastaako huomen maailman uudelle järjestykselle? Ja kuka meidät sitten parantaa?
Jouko Raivio on jännityksen ammattilainen, jolta on ilmestynyt yli 40 teosta Jerry Cotton -sarjaan sekä kuusi historiallista dekkaria yhdessä Kirsti Mannisen kanssa. Yövuoro -sairaalajännäristä on tehty TV-sarja v. 2005. Henkiin herätetty ilmestyi v. 2002.
Jouko Raivio DekkariNetissä.

Sarkola, Ritva: Kuoleman kirkko.
Myllylahti 2006. (MurhaMylly ; 12).
ISBN 952-202-054-0 (sid.) 25,40 e. Ilm. 09/2006. Kansikuva.
Helsingissä Poliisitalon naapurista löytyy kaunis, kalliisiin vaatteisiin puettu nuori nainen kuolleena.
Ossi Pehko, alamaailman oma evankelista, ei aina julista parannusta kaduilla ja asematunnelissa kovinkaan helläkätisesti. Hän on vilpitön ja omalla tavallaan hyväntahtoinen, jopa siinä määrin, että on valmis auttamaan poliisia siinä missä vastahakoista laumaansakin.
Rikoskomisario Matti Heikkilän vasikka Rikhard Allèn eli Riku on puolestaan akateeminen puolipultsari, jolla on aina suurten ajattelijoiden sitaatti valmiina oikeaan paikkaan ja aikaan. Hän kisaa Heikkilän kanssa kertoen tietonsa aforismeina ja ajatelmina, saattaen rikoskomisarion välillä epätoivon partaalle.
Heikkilä on varma, että kaupungissa tapahtuu jotain poikkeavaa, jotain pelottavan pahaa, eikä asiaa auta yhtään, että kansanedustaja Heini Jaakkola hämmentää juttua entistä sekavammaksi.
Ritva Sarkola on aikaisemmin kirjoittanut 16 dekkaria, jotka on julkaistu Tuula Sariolan nimellä.
Omalla nimellään Sarkolalta on ilmestynyt yhdessä Raimo Jokisalmen kanssa elämäkertaromaani
Mauri Sariola - Aika velikulta (Myllylahti 2005).
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 1.9.2006. Jukka Petäjä.
- Kaleva 4.9.06 Vesa Kärki.


 

Otava


Kotimaiset

Bruun, Staffan: Siperia opettaa.
Otava 2006.
ISBN 951-1-21307ä5 (sid.) 31,70 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva .
Maaliskuussa 2007 Burt Kobbat on äveriäs mies saatuaan miljoonia euroja satukirjansa Kille Kimalaisen elokuvaoikeuksista. Leveä elämä vaatii veronsa. Burt selvittelee hämärää kuolemantapausta ja yrittää torjua palveluksiaan tarjoavan sisustusarkkitehdin lähestymisiä. Kesken kaiken Burt joutuu rientämään Brysseliin Kille Kimalaista puolustamaan, jolloin hänet sekoitetaan Euroopan lentoliikenteen vaarantaneeseen jättiläismäiseen öljyn toimitus vajeeseen, jonka jäljet johtavat Siperiaan saakka. Tästäkään kriisistä ei selvitä ilman toimittaja Kobbatin
neuvokasta apua. Ja kun yksi arvoitus selviää, selviää usein toinenkin, sen on Burt ehtinyt elämässään oppia.
Siperia opettaa on toimittaja Staffan Bruunin (s.1955) kahdeksas Burt Kobbat -seikkailu. Edellinen,Pizza al-Qaida, ilmestyi vuonna 2004. Erinomaisia dekkareita kaikki Kobbat -kirjat.
Staffan Bruun DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Hard Luck Cafe.
Otava 2006.
ISBN 951-1-21157-9 (sid.) 32,90 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Iäkäs Jussi Vares kohtaa poikansa kylmänkovassa maailmassa, jossa versoavat kaveruus, rohkeus ja rakkaus
Salamurhaajan luoti tappaa Euroopan unionin kansleripresidentin Giovanni V.I.Tornatoren Sergelin torilla - ja
maanosan historia muuttuu. Läntistä maailmaa kuohuttaa Al-Mahdin masinoima sieppausdraama Välimeren lomakohteessa. Kaapattua nuorta perijätärtä ja hänen ystävätärtään jäljittämään lähtee huippuammattilaisten ryhmä.Pian kolkossa tyrmässä on useita kahlehdittuja, ja vapauttajien operaatio käynnistyy. Jussi Vares elelee vanhuudenpäiviään Turussa,joka on rapistunut pakolaisten kansoittamaksi turvattomaksi kaupungiksi. Hänellä on kurja työpaikka drive-in-bordellin yöportsarina,mutta sekin vaarantuu, kun vakavasti sairastunut ystävä pyytää häneltä palvelusta, josta ei voi kieltäytyä.
Hard Luck Cafe ilmestyy myös Otavan cd-äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Ruohonleikkaaja.
Otava 2006.
951-1-21156-0 (sid.) 32,70 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Joel ja Merja Itälä asuvat Helsingissä Runeberginkadulla lähellä Kauppakorkeakoulua. Mies on työssä ympäristöministeriössä,vaimo on terapeutti. Kun Merja saa tiedon miehensä äkillisestä kuolemasta, hänen miespotilaansa on juuri kertomassa vaimonsa väkivaltaisuudesta. Tilanne muuttuu silmänräpäyksessä, mutta jotain jää kytemään. Vähän ennen hautajaisia Merja huomaa lehdessä kuolinilmoituksen, jossa on hänen edesmenneen
miehensä nimi ja syntymäaika, runo ja allekirjoitus Rakkaasi. Onko miehellä ollut toinen, salainen elämä?
Eevamaria Jungman hoitaa uskollisesti pihan istutuksia, mutta hänen todellisesta elämästään tuskin kukaan
talossa tietää mitään,vaikka hänen hahmonsa on kaikille tuttu.
Oiskohan 16. dekkari Outi Pakkaselta. Vauhti vain paranee...Hienoja dekkareita syntyy yhä uudestaan.
Outi Pakkanen DekkariNetissä .

Tabet, Sirpa: Onnen kauppaa.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20489-0 (sid.) 32,70 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Nuori Kirsi Taistovuori on tyytyväinen elämäänsä - hänen käsissään on isoisän perustama menestyksekäs
asunnonvälitysfirma sekä suvun omistamia arvoasuntoja, ja kauppiksen kurssin komeimman pojan lisäksi
ystäväpiiriin kuuluu menevää mainosväkeä. Asetelma kuitenkin muuttuu dramaattisesti, kun kuvioihin ilmaantuu salaperäinen kaksoisolento,joka alkaa availla pankkitilejä ja esitellä asuntoja Kirsin nimissä. Kun työympyröissä vielä tapahtuu omituinen kuolemantapaus, Kirsin hermot ja firman maine ovat vaarassa romahtaa hetkenä minä hyvänsä.
Sirpa Tabet kuvaa uudessa dekkarissaan elävästi nykypäivän kiihkeää bisnesmaailmaa. Jännitys kasvaa outojen
tapahtumien myötä huipentuen viimein loogiseen loppuratkaisuun. Menestyksellä on ruma kääntöpuolensa ja menestyjillä kadehtijansa.
Kahdestoista dekkari Sirpa Tabetilta. Hieno juttu.
Sirpa Tabet DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Vaarassa.
Alkuteos: At risk, 2006. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2006.
ISBN 951-1-21213-3 (sid.) 32,20 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Kaunis ja älykäs piirisyyttäjä Monique Lamont on taitava
peluri lain ja politiikan kovassa pelissä.Hän on pannut
alulle hankkeen,jolla on tarkoitus kerätä varat uutta dna-
laboratoriota varten ja pönkittää samalla hänen nousujohteista uraansa. Vaarassa -hankkeen kansikuvapojaksi Lamont on valinnut rikostutkija Winston Garanon. Garano kieltäytyy jyrkästi.Julkisuus ei ole hänen heiniään,eikä se totisesti auta tavallisen rikostutkijan urakehitystä.Lamont ei ole kuitenkaan tottumaton suostuttelemaan,ja pian Garano huomaa olevansa pääsemättömissä hänen pelilaudallaan.
Vaarassa on uudenlaista Patricia Cornwellia. Rikostutkinnan taitava kuvaaja näyttää poliisityön laajemmassa ympäristössään,jossa määräävät politiikan suhdannevaihtelut,uutisia janoava media ja kaikkivaltias raha. Tarina on alun perin ilmestynyt jatkokertomuksena New York Times Magazinen sunnuntainumerossa,jolla on yli viisi miljoonaa lukijaa.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Crichton, Michael: Pelon ilmasto.
Alkuteos: State of fear, 2004. Suom. Tapani Kilpeläinen.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20588-9 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Peter Evans on osakkaana laki firmassa,jonka tärkein asiakas on oikukas monimiljonääri George Morton.
Morton tunnetaan ympäristön suojelijana ja avokätisenä hyväntekeväisyyden harjoittajana. Evans on tottunut Mortonin erikoisiin tempauksiin, mutta sitten miljonääri katoaa hämärissä olosuhteissa. Evans huomaa olevansa keskellä mutkikasta juonittelujen verkkoa,joka kiristyy uhkaavana myös hänen ympärilleen. Ratkaisun avaimet tuntuvat olevan Mortonin Evansille jättämissä vihjeissä.Ensin Evansin on kuitenkin selvitettävä ketkä ovat hänen ystäviään ja ketkä vihollisiaan pelissä,jonka panoksena on pahimmillaan tuhansien ihmisten henki.
Lukuisia ilmiöitä luonut menestyskirjailija Michael Crichton (s.1942) on synnyttänyt tälläkin kirjallaan kiihkeän keskustelun Yhdysvalloissa.
Michael Crichtonilta on suomennettu lukuisia kirjoja. Osa on tieteiskirjallisuutta ja osa trillereitä.
Lisätietoa:
- Michael Crichton.com.
- Wikipedia - Michael Crichton.

Dahl, Arne: Eurooppa blues.
Alkuteos: Europa blues, 2001. Suom. Kari Koski.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20605-2 (sid.) 31,80 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
A-ryhmä selvittää veristä rikosvyyhteä, jonka jäljet johtavat Euroopan julmaan historiaan
Skansenin eläintarhasta löytyy ruumis.Pikkutyttöä ammutaan. Kahdeksan itäeurooppalaista naista katoaa. Yhdeksänkymppinen professori ajelee metrolla edes takaisin kuolema seuranaan. Junaraiteella soi kännykkä katkaistussa kädessä. Ruotsin rikospoliisin kansainvälisiin rikoksiin erikoistunut A-ryhmä kamppailee ymmärtääkseen yhteyden tapausten välillä.Tutkimukset vievät maasta ja kaupungista toiseen, aina natsien kuolemanleirille Buchenwaldiin.
Arne Dahl -trillerisarjan aiemmat kirjat Verikyynel,Pudotuspeli ja Vuoren huipulle ovat nostaneet niiden kirjoittajan
Jan Arnaldin dekkaristien eturiviin.Hänelle on myönnetty muun muassa arvostettu Deutsche Krimi Preis -palkinto,
jonka on ruotsalaisista rikoskirjailijoista saanut aiemmin ainoastaan Henning Mankell.
Neljäs suomennos Arne Dahlin (Jan Arnald) A-ryhmä -dekkareista. Loistavia kirjoja, ruotsalaisdekkareita parhaimmillaan.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Dexter, Colin: Kolmannen virstan arvoitus.
Alkuteos: The Riddle of the Third Mile, 1983. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2006. (Crime Club).
ISBN 951-1-20747-4 (sid.) 29,40 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Oxfordin yliopiston vanha professori Brown-Smith katoaa.Kun Morse on vasta aloittelemassa tutkimuksiaan,
Oxford Canalista löytyy ruumis,jolta on irrotettu raajat ja pää.Vaikuttaa todennäköiseltä,että kyse on kadonneesta
professorista.Onko syyllinen Brown-Smithin työtoveri ja vihamies Westeby?Vai liittyykö murha professorin
menneisyyteen toisen maailmansodan taistelujoukoissa? Seuratessaan professori Brown-Smithin jälkiä Lontoon
alamaailman seksibaareihin ja hienoihin bordelleihin Morse löytää koko ajan lisää johtolankoja - ja ruumiita..
Hän havaitsee saaneensa nenänsä eteen arvoituksen,joka uhmaa kaikkia logiikan lakeja.
Kolmannen virstan arvoitus on rakastetun Morse-sarjan aikajärjestyksessä kuudes tutkimus ja kahdestoista suomennos.
Loistavaa, että Otava on ottanut hoitaakseen kaikkien Morse -dekkareiden suomennuttamisen. Vielä on suomentamatta sarjan seitsemäs dekkari The Secret of Annexe 3 vuodelta 1986. Varmaan saadaan se jo ensi vuonna. Kiitos Otava!!
Colin Dexter DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Katoaminen.
Alkuteos: Vanish, 2005. Suom. Mika Virva.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20784-9 (sid.) 33,20 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Kuolinsyyntutkija Maura Isles kokee järkytyksen,kun hukkuneeksi todettu nainen herää henkiin ruumishuoneella. Sairaalaan päästyään nainen kaappaa aseen ja ottaa panttivankeja. Sairaalaan ensiapuun tuotu tuntematon nainen tappaa vartijan ja kaappaa vangikseen sairaalan työntekijöitä ja potilaita. Heidän joukossaan on myös etsivä Jane Rizzoli, joka on juuri tullut sairaalaan synnyttämään. Sairaalan ulkopuolella Janen puolesta pelkää hänen aviomiehensä, FBI:n etsivä Gabriel Dean. Yhdessä kuolinsyyntutkija Maura Islesin kanssa Gabriel yrittää auttaa poliisia selvittämään kaappaajan henkilöllisyyttä. Kun paikalle ilmestyy liittovaltion agentteja, Maura ja Gabriel tajuavat olevansa tekemisissä tavallista monimutkaisemman jutun kanssa. Heidän mahdollisuutensa auttaa kaapattuja ovat kuitenkin rajatut. Vain aseisautuneen naisen armoilla oleva, synnytyspoltoista kärsivä Jane Rizzoli voi ratkaista tilenteen - jos hän selviää hengissä yön yli.
Yhdeksäs tiheätunnelmainen trilleri Tess Gerritseniltä. Edellinen Kaksoisolento ilmestyi kesällä 2005.
Päähenkilöinä jälleen kuolinsyyntutkija Maura Isles ja etsivä Jane Rizzoli.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

James, P.D.: Majakka.
Alkuteos: The Lighthouse, 2005. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2006. (Crime Club).
ISBN 951-1-20840-3 (sid.) 31,20 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Comben saarella on värikäs ja verinen historia merirosvolegendoineen,mutta nykyään se on varakkaiden ihmisten piilopaikka. Ylellinen rauha häiriintyy, kun muuan vierailija löydetään tapettuna. Usealla henkilöllä tuntuu olleen motiivi murhaan. Dalgliesh alaisineen kutsutaan selvittämään mysteeriä. Adam Dalgliesh alaisineen kutsutaan selvittämään murhaa, johon useammalla henkilöllä näyttää olleen motiivi. Rikostutkijat eivät ole parhaassa terässä, sillä he joutuvat rikoksen lisäksi selvittelemään oman tunne-elämänsä vyyhtejä. Kun tilanteen luulisi jo kärjistyneen äärimmilleen, Dalglieshin tielle osuu vielä kaikkia muita kohtalokkaampi vaara, ja se hänen on kohdattava yksin.
Majakka on Murhahuoneen hartaasti odotettu jatko ja 83-vuotiaan paronitar Jamesin kuudestoista romaani ja kolmastoista Dalgliesh-dekkari.
Loistavaa, että vielä saadaan uusia kirjoja P.D. Jamesilta.
P. D. James DekkariNetissä.

Jungersen, Christian: Poikkeus säännöstä.
Alkuteos: Undtagelsen, 2004. Suom. Sanna Manninen.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20268-5 (sid.) 36,90 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Iben tunnistaa tietokoneruudulle ilmestyneet sanat: ne mukailevat SS-upseerin uskollisuusvalaa. Jos uhkauksen lähettäjä on yksi maailman viidestätoista miljoonasta tuomitsemattomasta sotarikollisesta, Ibenillä on todella syytä pelätä. Mutta sähköpostit on voinut lähettää myös yksi heistä, yksi Kansanmurhien tutkimuskeskuksen neljästä naisesta. Kuinka hyvin he loppujen lopuksi tuntevat toisensa? Pieni ja rauhallinen toimisto muuttuu epäilysten ja vainoharhojen areenaksi. Pelon psykologiaa tutkinut Iben tietää, että toisenlaisissa olosuhteissa he kaikki voisivat olla murhaajia. Jungersen on rakentanut kirjansa taitavasti usean minä-kertojan ympärille. Hän vaikuttaa lukijan mieleen yhtä taitavasti kuin kuljettaa tarinaa eteenpäin.
Christian Jungersen on syntynyt vuonna 1962 Kööpenhaminassa. Yliopisto-opintojensa jälkeen hän työskenteli muun muassa copywriterina ja opetti elokuvatiedettä, kunnes julkaisi esikoisromaaninsa Krat vuonna 1999.
Poikkeus säännöstä sai Tanskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon ja nimettiin Vuoden 2004 romaaniksi. Se on myös Jungersenin kansainvälinen läpimurto; se julkaistaan vuonna 2006 Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 25.8.2006. Ville Seuri.
Lisätietoa:
- Forfatterweb - Christain Jungersen.
- Litteratursiden.dk - Christian Jungersen:

Jungstedt, Mari: Kesän kylmyydessä.
Alkuteos: Den du inte ser, 2003. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2006.
ISBN 951-1-121118-8 (sid.) 32,70 e. Ilm. 6/2006.  Kansikuva.
Gotlannin vehreillä rannoilla puhaltavat hyiset tuulet - kesävieraiden joukossa liikkuu murhaaja.
Kesä on tullut,ja Gotlanti varustautuu turistisesonkiin. Eräänä aamuna sumun hälvettyä rannalta löytyy naisen
ruumis.Poliisi jäljittää pian väkivaltaisen avomiehen ja vie hänet kuulusteltavaksi. Kun toinenkin ruumis löydetään,rikoskomisario Anders Knutas ryhmineen ymmärtää tilanteen vakavuuden. Pelkästä mustasukkaisuudesta ei ole nyt kysymys. Mediakohu on valtava.Ensimmäisten toimittajien joukossa paikalla on tukholmalainen Johan Berg,joka alkaa rinta rinnan poliisin kanssa ottaa selvää tapahtumista. Koko Ruotsi seuraa tilannetta henkeä pidätellen. Gotlantilaiset ovat peloissaan ja kesävieraat muuttavat lomasuunnitelmiaan.Valitseeko murhaaja uhrinsa
satunnaisesti vai onko hänellä jokin kaava?Ja ennen kaikkea:kuka on seuraava uhri?
Jälleen uusi ruotsalainen dekkaristi meidän suomalaisten iloksi. Loistavaaa!!
Ensimmäinen dekkari Jungstedtin Gotlanti -sarjassa. Tämä vuonna (2006) ilmestyi neljäs sarjan dekkari Den döende dandyn. Hyvä, että saadaan kirjat ilmestymisjärjestyksessä.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Larsson, Åsa: Sudentaival.
Alkuteos:Det blod som spillts. 2004. Suom. Katriina Savolainen.
Otava 2006.
ISBN 951-1-19882-3 (sid.) Ilmestyy kesäkuun alussa 2006. Kansikuva.
Sudentaival on jatkoa Aurinkomyrskyssä alkaneelle Rebecka Martinsonin tarinalle. Martinson palaa synnyinseuduilleen Kiirunaan tarkoituksenaan levätä ja toipua parin vuoden takaiseista dramaattisista tapahtumista, mutta pohjoisen uskonnollisissa piireissä kuohuu taas. Naispastori on murhattu. Paitsi pappi hän oi feministi ja luonnonsuojelija, joka ajoi susien asiaa ja puolusti kovia kokeneita naisia. Hänen kaltaisellaan ihmisellä on paljon vihamiehiä pohjoisessa pikkukaupungissa. Martinsson joutuu mukaan murhatutkimuksiin, joita johtaa äitiyslomalta palannut Anna-Maria Mella. Tapahtumien myötä Martinsson saa itsekin kokea, mitä on olla vahva, itsenäinen nainen ahdasmielisessä yhteisössä.
Sudentaival on toinen osa 6-osaiseksi suunnitellussa sarjassa ja ilmestyessään Ruotsissa teos voitti Ruotsin dekkariakatemian vuoden parhaan dekkarin palkinnon 2004.
Larsson vierailee Suomessa 8.-10.6. Hän esiintyy ainakin perjantaina 9.6. Oulun kirjamessuilla.
Sudentaival ilmestyy syyskuussa myös Otavan äänikirjana.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Leon, Donna: Seitsemän syntiä.
Alkuteos: Doctored evidence. 2004. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20554-4 (sid.) 34,60 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Varakas vanha rouva löydetään asunnostaan raa 'asti murhattuna ja poliisi epäilee hänen romanialaissyntyistä
kotiapulaistaan,joka on kadonnut.Nainen saadaan kiinni, mutta hän pakenee pelästyksissään suoraan junan alle ja
kuolee.Hänen hallustaan löydetään huomattava summa rahaa ja väärennetyt paperit.Juttu tuntuu selvältä.
Naapuri kuitenkin todistaa,ettei kotiapulaisella olisi ollut aikaa tappaa uhria ennen junalle lähtöä.Hänen hallustaan löytyneet rahat eivät myöskään olleet varastettuja. Tutkimusten edetessä komisario Brunetti alkaa yhä vahvemmin epäillä,ettei murhan motiivi olekaan ollut ahneus,vaan kokonaan toinen kuolemansynti.
Seitsemän kuolemansyntiä. Seitsemän motiivia murhaan. Kolmastoista dekkarisuomennos Donna Leonilta.
Aina yhtä odotettu.
Donna Leon DekkariNetissä.

Leoni, Giulio: Mosaiikkimurha.
Alkuteos: I delitti del mosaico, 2004.. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20626-5 (sid.) 34,50 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Dande-mysteeri. Murhamysteerin sankarina on runoilijaklassikko Dante Alighieri.
Firenze kesäkuussa 1300. Mosaiikkitaiteilija löydetään kuolleena kirkosta keskeneräisen taideteoksensa ääreltä. Tunnettu filosofi ja runoilija Dante Alighieri on juuri nimitetty kaupungin prioriksi, joten verityön selvittäminen lankeaa hänen harteilleen. Omistuisten tapahtumien ytimessä näyttää olevan oppineiden veljeskunta, joka on perustamassa kaupunkiin Italian viidettä yliopistoa. Luku viisi nousee muutenkin esiin joka käänteessä, ja viisikulmio, noituuden merkki, on piirretty sekä keskeneräiseen taideteokseen että taiteilijan ruumiiseen. Selvittääkseen tämän symbolisen avaimen merkityksen Dante joutuu käyttämään koko laajaa sivistystään aina tähtitieteen sfäärejä myöten.
Giulio Leoni on roomalainen professori, akateemikko ja historiantutkija. Mielenkiintoinen uutuus ja mukava, että saadaan uusia historiallisia dekkareita. Mosaiikkimurha näyttää olevan Dante Alighieri -trilogian keskimmäinen osa. Olis kyllä ollut mukava, että olis suomennettu aluksi ensimmäinen kirja Dante Alighieri e i delitti della Medusa vuodelta 2000.
Tänä keväänähän (2006) ilmestyi myös Steven Saylorilta uusi dekkari, jonka tapahtumat sijoittuvat antiikin Roomaan.
Lisätietoa:
- Giulio Leoni -kotisivu.
- Wikipedia - Giulio Leoni.

Ludlum, Robert: Merkitty mies.
Alkuteos: The Ambler Warning, 2005. Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20745-8 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Hal Ambler, entinen valtion agentti,makaa raskaasti lääkittynä psykiatrisessa sairaalassa, jonne hallitus siirtää mieleltään järkkyneet tiedustelupalvelun työntekijät. Amblerin mieli vain ei ole järkkynyt, pikemminkin
päinvastoin.Hänen onnistuu selvittää päänsä lääkehuuruista ja ryhtyä uskaliaaseen pako-operaatioon. Maailma,johon hän palaa,ei kuitenkaan ole entisensä. Vanhat ystävät eivät muista häntä,hänestä ei löydy virallisia tietoja eivätkä edes hänen kasvonsa ole hänen omansa. Yksin ja tuntemattomien vihollisten saartamana Ambler yrittää selvittää,mitä on tapahtunut ja miksi hänet halutaan vaientaa.Joka hetki hän on vain askeleen edellä takaa-ajajiaan,jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen hänet hengiltä.
Robert Ludlumin (1928 -2001) teoksia on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle ja niistä on tehty lukemattomia menestyselokuvia ja televisiosarjoja. Postuumi trilleri Merkitty mies on Ludlumin kahdeskymmeneskolmas suomennettu teos.
Lisätietoa:
- Ludlumbooks.com.
- Wikipedia - Robert Ludlum.

McCall Smith, Alexander: Elämän kirkas keskipäivä.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: The Full Cupboard of Life, 2003. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20278-2 (sid.) Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Mma Ramotswe on edelleen neiti ja ihmettelee,milloin hääpäivästä lopultakin päätetään.
Hän yrittää kuitenkin olla painostamatta liikaa sulhastaan J.L.B.Matekonia,jolla on muutakin ajattelemisen
aihetta.Mies on saanut pelottavan pyynnön Mma Potokwanilta,orpokodin tunkeilevaiselta johtajattarelta.
Mma Ramotswella itselläänkin on pohdiskeltavaa,kun hän auttaa palmikointisalongin omistajatarta selvittämään lukuisien kosijoidensa motiiveja.Varakkaalla naisella olisi ottajia,mutta rahako heitä vain houkuttelee?
Skotlantilainen oikeustieteen professori Alexander McCall Smith on levittänyt afrikkalaisen elämänilon sanomaa jo
viidessä Mma Ramotswe -kirjassa. Sarja on saanut oman fanclubinsa myös Suomessa.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Kennedyn aivot.
Alkuteos: Kennedys hjärna, 2005. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20783-0 (sid.) 36,20 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Ruotsalainen arkeologi Louise Cantor lähtee kaivauksiltaan Kreikasta Ruotsiin luennoimaan ja tapaamaan
poikaansa Henrikiä.Tukholmaan päästyään hän löytää Henrikin kuolleena.Kaikki merkit viittaavat itsemurhaan, mutta Louise on varma,että hänen poikansa on murhattu. Yhdessä entisen miehensä ja Henrikin isän Aronin kanssa Louise yrittää ottaa selvää poikansa elämän viimeisistä vaiheista.Vastausten etsintä vie hänet pitkälle matkalle Etelä-Australian takamaille,salaiseen asuntoon Barcelonassa ja aids-klinikalle Mosambikiin.
Mitä syvemmälle Louise kulkee,sitä läpitunkemattomammalta arvoitus tuntuu.Onko Henrik pyyhkäisty pois tieltä,koska hän on estänyt kyynistä oman edun tavoittelijaa hyötymästä Afrikan aids-kriisistä? Oliko Henrik itsekään viaton?Miksi hän halusi niin kiihkeästi saada selville,mitä tapahtui murhatun presidentti Kennedyn aivoille?
Henning Mankell on syntynyt Tukholmassa vuonna 1948. Hän on asunut jo vuosia suuren osan ajastaan Maputossa
Mosambikissa,missä hän kirjoittaa ja työskentelee Teatre Avenidan dramaturgina.
Wallander-dekkareillaan Suomen suosituimmaksi ulkomaiseksi kirjailijaksi noussut Mankell kirjoittaa yhteiskunnallisesti ja moraalisesti kantaa ottavia romaaneja ja puhuu väsymättä oikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen vastuun puolesta.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Nobelin testamentti.
Alkuteos: Nobels testamente, 2006. Suom. Outi Knuuttila.
Otava 2006.
ISBN 951-1-21229-X (sid.) 34,50 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Tukholman kaupungintalon Siniseen aulaan on kokoontunut joukko Ruotsin ja maailman silmäätekeviä
juhlimaan uusia Nobel-palkinnon voittajia. Israelilaista lääketieteen nobelistia ammutaan tanssilattialla.
Annika Bengtzon on tekemässä tilaisuudesta juttua Kvällspresseniin,mutta hän joutuukin poliisitutkinnan
avaintodistajaksi.Käy ilmi,että rikoksen ratkaisu piilee Alfred Nobelin salaisessa testamentissa.
Liza Marklundin kuudes odotettu Annika Bengtzon -trilleri. Onhan edellisestä suomennoksesta (Punainen susi) vierähtänyt jo kolme vuotta. Upeata!!!
Liza Marklund DekkariNetissä .

Mosse, Kate: Labyrintti.
Alkuteos: Labyrinth, 2005. Suom. Katariina Kaila.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20948-5 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Kirjallisuuden professori Alice Tanner viettää kesää ystävänsä apuna arkeologisilla kaivauksilla Pyreneiden
vuoristossa lähellä Carcassonnen keskiaikaista kaupunkia. Sattumalta hän löytää vuorelta ikivanhan hautaluolan,
jonka lattialla makaa kaksi murenevaa luurankoa toisiaan syleillen.Luurankojen välissä on kivisormus,johon on
kaiverrettu labyrinttikuvio. Alice kokee kummallisen tuttuuden tunteen - ikään kuin hän olisi ollut paikassa ennenkin.
800 vuotta aikaisemmin Carcassonnen kerettiläisiä vastaan suunnatun tuhoisan ristiretken aattona nuori
Alaïs saa isältään kirjan ja sormuksen, joita hänen on suojeltava henkensä uhalla. Kirja kätkee sisäänsä Graalin salaisuuden,ja labyrinttikuvioinen sormus on Graalin suojelijoiden tunnusmerkki. Alaïs ei voi aavistaa,millaisia uhrauksia vaatii kätkeä salaisuus,joka juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse aina muinaisen Egyptin
aavikoille ...
Brittikirjailija Kate Mossen (s.1961)Labyrintti on saanut loistavat arvostelut ja noussut Ison-Britannian bestseller-listojen ykköseksi.Kiehtova,intohimoinen ja älykäs seikkailuromaani valittiin suositussa Richard &Judy -kirjallisuusohjelmassa vuoden 2006 kirjaks. Sitä on myyty yhteensä jo yli puoli miljoonaa kappaletta ja käännetty 36 kielelle. Kate Mosse on julkaissut useita romaaneja ja tietokirjoja. Hänet tunnetaan myös BBC:n kirjallisuusohjelman Readers and Writers Roadshown juontajana sekä Saturday Review -radio-ohjelman vetäjänä.Hän on arvostetun Orange Prizen perustajia ja sai vuonna 2000 European Woman of Achievement -palkinnon työstään taiteen hyväksi.
Perheineen Länsi-Sussexissa ja Carcassonnessa asuva kirjailija Kate Mosse saapuu ensi lokakuussa Helsingin
kirjamessuille.
Lisätietoa:
- Mosse Labyrinth. - Kate's home page diary.
- Kate Mosse: author interview.
- Kate Mosse : Wikipedia.

Staalesen, Gunnar: Ruususen unta.
Alkuteos: Tornerose sov i huhdre år, 1980. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2006. (Crime Club).
ISBN 951-1-19972-2 (sid.) 29,40 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Toinen suomennos norjalaisen Staalesenin Varg Veum -dekkareista. Viime kesänä ilmestyi ensimmäinen dekkari Kuolemaan asti sinun. Varg Veum -dekkarit ovat onnistunut yhdistelmä yhteiskunnallista valveutuneisuutta, psykologista pohdintaa ja norjalaista paikallisväriä. Ensimmäinen dekkari oli erinomainen. Hienoa, että saadaan lisää suomennoksia. Ruususen unta on ilmestynyt alunperin vuonna 1980.
Varg Veum (norjaksi varg i veum - yksinäinen susi, henki­patto) on seikkaillut jo vuodesta 1977 ja on yhä niin suosittu, että Dagbladetin lukijat äänestivät hänet vuonna 2004 kaikkien aikojen suosituimmaksi norjalaiseksi dekkarisankariksi.
Bergenissä asuvan Gunnar Staalesenin ( s. 1947) sala­poliisiromaanit ovat olleet Norjassa myyntimenestyksiä, ja niitä on julkaistu 15 maassa.
Gunnar Staalesen DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Ruiz Zafón, Carlos: Tuulen varjo.
Alkuteos: La Sombra del Viento, 2001. Suom. Tarja Härkönen.
Otava 2006.
ISBN 951-1-21341-5 (sid.) 40,40 e. Ilmestyy 6/2006. Kansikuva.
Uusi kuvitettu laitos.
Upea kuvitus vie Barcelonan vanhan kaupungin kujille ja kaduille.
Carlos Ruiz Zafón DekkariNetissä.

Süskind, Patrick: Parfyymi.
Alkuteos: Das Parfym, 1985. Suom. Markku Mannila.
Otava 2006.
ISBN 951-1-08680-4 (sid.) 32,20 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
2. p. - 1. p. ilm. 1986 Otavan kustantamana.
Jean-Babtiste Grenoulle syntyi vuonna 1738 Pariisin kalatorille mätien kalanperkeiden ja tunkiokasojen keskelle. Itse hän on täysin hajuton, luonnonoikku vailla sitä yksilöllistä merkkiä, joka saa ihmisettuntemaan toisiinsa vetoa tai vastenmielisyyttä. Sen sijaan hänen hajuaistinsa on tarkka kuin eläimillä, jotka liikkuvat öisin. Grenouille tarratutuu kiinni elämään, sillä hän on jo varhain selvillä suuresta kutsumuksestaan: hänet on valittu hallitsemaan hajuja ja niiden kautta ihmisiä. Hän aikoo uuttaa parfyymin, jota kukaan kuolevainen ei voisi vastustaa, enkelin tuoksun. Mutta raaka-aineekseen hän tarvitsee täydellisen neitsyen tuoksuvan sielun.
Patrick Süskind on syntynyt vuonna 1949 Baijerissa. Hänen esikoisromaaninsa Parfyymi ilmestyi 1985 ja oli aikansa suuria merkkiteoksia. Se on käännetty 45 kielelle ja sitä on myyty 15 miljoonaa kappaletta. Romaaniin perustuva elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2006. Se on maailmanlaajuinen tapaus jo ennen ensi-iltaansa, sillä julkisuudesta vetäytynyt Patrick Süskind kieltäytyi pitkään antamasta elokuvaoikeuksia. Elokuvassa näyttelevät Dustin Hoffman, Ben Wishaw ja Alan Rickman, ja Suomessa se nähtään alkuvuodesta 2007.

Uusia painoksia Seven -pokkarisarjassa

Gerritsen, Tess : Kaksoisolento.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20685-0 (nid.) Ilm. 7/2006.
1. p. ilmestyi kesäkuussa 2005.

Harris, Robert : Pompeji.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20686-9 (nid.) Ilm. 6/2006.
1. p. ilmestyi syksyllä 2005.

Otavan äänikirjat

Larsson, Åsa : Sudentaival.
Alkuteos:Det blod som spillts. 2004. Suom. Katriina Savolainen.
Otavan äänikirja 2006.
ISBN 951-1-21006-8 (sid.) 34,80 e. Ilm. 9/2006.

Mankell, Henning : Kasvoton kuolema.
Alkuteos: Mördare utan ansikte. SUom. Markku Mannila.
Otavan äänikirja 2006.
10 cd-levyä, yhteens. n. 10,5 tuntia.
ISBN 951-1-21085-8

Mäki, Reijo : Hard Luck Cafe.
Otavan äänikirja 2006.
N. 12 cd-levyä, yhteensä noin 14 tuntia.
ISBN 951-1-21306-7 31,90 e. Ilm. 6/2006.Perhemediat


Link, Charlotte: Tuntematon vierailija.

Alkuteos: Der fremde Gast, 2005. Suom. Petra Kakko.
Perhemediat 2006.
ISBN 952-210-146-X (sid.) 28,00 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Eräänä heinäkuisena aamuna Rebecca Brandt päättää lopettaa elämänsä. Mikään ei auta nuorta leskeä toipumaan miehensä kuolemasta. Kuinka ollakaan, juuri tuona päivänä hän saa Etelä-Ranskassa sijaitsevaan huvilaansa odottamattomia vieraita: Maximilian Kemperin, hänen edesmenneen miehensä vanhan ystävän, jolla on mukanaan kaksi kyytiinsä liftannutta opiskelijaa, Inga ja Marius. Pian näiden saapumisen jälkeen Marius putoaa purjehdusreissulla myrskyssä veneestä ja katoaa jäljettömiin.
Samaan aikaan saksalaiset lehdet kertovat järkyttävästä rikoksesta: vanhempi pariskunta on murhattu raa'asti omassa talossaan. Ja poliisien vielä etsiessä kuumeisesti johtolankoja Rebecca tajuaa joutuneensa pääosaan petollisesti lavastetussa pelissä - ja samalla äärimmäiseen vaaraan.
Ensimmäinen suomennettu, psykologinen jännitysromaani bestsellerkirjailija Charlotte Linkiltä.
Charlotte Link (s. 1963) on yksi menestyneimmistä saksalaisista nykykirjailijoista. Hänen suosionsa slaisuutena on erityisesti hänen monialaisuutensa: hän on tullut tunnetuksi niin yhteiskunnallisista romaaneistaan kuin englantilaistyyppisistä psykologisista trillereistäänkin. Myös Charlotte Linkin romaaneihin perrustuvat TV-elokuvat ovat saavuttaneet suuren suosion. Näistä muun muassa Ruusutarhuri (Die Rosenzüchterin) on esitetty myös Suomessa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Hienoa, että uusia dekkarikustantajia ilmaantuu koko ajan lisää.
Se tietää uusia suomennoksia.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Charlotte Link.
- IMDb-Charlotte Linkin kirjoista tehtyjä TV-elokuvia.

Vandenberg, Philipp: Golgata-kansio.
Alkuteos: Die Akte Golgatha. Suom. Olli Eloranta.
Perhemediat 2006.

ISBN 952-210-153-2 (sid.) 28,00 e. Ilm. 11/2006.
Kansainvälinen trilleri rikollisesta elinkaupasta ja katolisen kirkon suurimmasta tabusta. Elimensiirron seurauksena potilas kuolee. Aluksi näyttää, että kyse on hoitovirheestä, mutta tapaus osoittautuu murhaksi. Kirurgian professori Gropiuksen epätoivoinen yritys päästä selville totuudesta saattaa hänet hengenvaaraan. Herkän rikosvainunsa ja sekavien tunteidensa ajamina Gropius päätyy kahden arvoituksellisen naisen syliin. Mutta vain toinen naisista vie hänet lähemmäksi ratkaisua. Sieltä, missä laitonta elinkauppaa pyörittävä mafia ja Vatikaani kohtaavat, löytyy myös kirjainyhdistelmä IND. Ja maailman vaarallisimmasta kansiosta nimi Golgata.


 

Pilot kustannus


Rosten, Henrik: Giza.
Pilot-kustannus 2006.
ISBN 952-464-481-9 (nid.) 25 e. Ilm. ???
Englannin sisäministeri on epävirallisella vierailulla Kairossa. Häntä vastaan tehdään murhayritys, hänen ollessa Gizan pyramidialueella. Englannin hallitus lähettää ulkoasiainministeriön tutkijan, Thomas Fosterin selvittämään välikohtausta. Hän saa avukseen kauniin egyptiläisen oikeustieteen opiskelijan, Seiba Hamidin.
Heillä on syytä epäillä, että murhayrityksen takana on kenraaleista, sekä poliisivoimien ylimmästä johdosta muodostettu ryhmä. Kun he vielä löytävät Kheopsin pyramidin pääoppaan murhattuna pyramidinsa uumenista, sekä hänen kotoaan papyruksen, jossa on tietoa faarao Kheopsin aavikolla olevasta haudasta, on soppa valmis. Tästä haudasta on kiinnostunut myös murhayrityksen tehnyt ryhmä. Foster ja Hamid tajuavat olevansa seuraavia tappolistalla.
Tästä alkaa seikkailu, joka vie päähenkilöt monien vaiheiden kautta pakomatkalle läntiseen autiomaahan polttavan auringon, sekä hiekkamyrskyjen armoille. Foster löytää itsestään piirteitä, joita hän ei uskonut itsessään olevankaan. Päähenkilöiden välille muodostuu luja riippuvuussuhde, joka ystävyyden kautta vaihtuu vähitellen rakkaudeksi.

Nurminen, Eino K.: Hääyön murha.
Pilot-kustannus 2006.
ISBN 952-464-505-X (nid.) 22 e. Ilm. syksy 2006.
Kuuntelin nimismiestä toisella korvalla ja tarkastelin kuolleen kasvoja sängyssä. Nuorehko mies. Luoti oli lävistänyt vasemman ohimon. Pää oli kääntynyt tärskystä, veri haavasta oli valunut vainajan silmään ja luikerrellut siitä miehen kaulaan ja valkoiselle lakanalle. Sytyttämätön savuke kädessään ammutun kasvoille oli jäänyt ällistynyt ilme. Kokemuksesta tiesin, kuolema oli tullut heti.
- Oikeakätinen ampuja, ja murhatun ilmeestä päätellen tälle nähtävästi tuttu, mutisin enemmän itselleni kuin nimismiehelle ja vedin lakanan kokonaan pois vainajan päältä. Mies oli alaston, vain verinen tunnuslevy kaulassa.
- Häävuode, sanoi nimismies..
Lisätietoa: Pilot-kustannus: Eino K. Nurminen.

Ojanen, Aimo: Eilispäivää ei ole.
Pilot-kustannus 2006.
ISBN 952-464-504-1 (nid.) 24 e. Kansikuva.
Aimo Ojanen oli poliisina 42 vuotta ja jäi äskettäin eläkkeelle. Hän aloitti monivaiheisen rikostutkintapainoitteisen uransa vuonna 1963 Helsingin poliisilaitoksessa, palveli sitten Keskusrikospoliisissa Jyväskylässä ja Lahden poliisilaitoksessa neljännesvuosisadan. Kaikkiaan hän oli päällystötehtävissä lähes 30 vuotta, joista pääosan väkivaltatutkinnan parissa. Viimeksi hän johti rikospoliisia apulaispoliisipäällikkönä.
Kirjoittaja on palkittu rikostutkimuksistaan mm. poliisin ansioristillä ja vuoden poliisin arvolla.
Komisariot Riku Karhumaa Lahdesta ja Kurt Dietel Koblenzista kietoutuvat keskikesällä 2003 tapahtumavyyhtiin, josta ei pääse lomallakaan irti. Rikolliset ovat monenkirjavaa joukkoa, joista kovaotteiset venäläiset ja helsinkiläiset huumekauppiaat tarjoavat tiukimman vastuksen. Suomalaisten ja saksalaisten poliisien tutkimukset etenevät vauhdikkaasti Moselin laaksosta ja Berliinistä monille suomalaisille paikkakunnille.
Lähihistoriasta nousee tutkimusten yhteydessä vielä DDR:n salaisen poliisin Stasin varjo, kun itä-berliiniläinen vanha mies kertoo tarinansa. Kertomus sivuaa myös suomalaisia opiskelijoita Itä-Berliinissä 1970- ja 1980-luvuilla.


 

Readme.fi


Cerasini, Marc: 24 - operaatio helvetin portti.
Alkuteos: 24 - Operation Hell Gate, 2006 Suom. Marko Niemi.
Readme.fi 2006.
ISBN 952-5592-78-2 (sid.) 24,50 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Kaksikymmentäneljä tuntia aikaa estää painajainen, joka voi tappaa miljoonia ihmisiä ja tuhota kokonaisen kansakunnan. Juonen takana on mitä epätodennäköisin ryhmittymä. Agentti Yhdysvaltain syvimmistä riveistä on salaa värvännyt joukkoihinsa rikollisia, joiden tekemiä rikoksia hän on tutkinut: entisiä IRA:n terroristeja, latino- ja aasialaisjengien jäseniä ja salamurhaajia Lähi-idästä. Näin hän on luonut yhden kaikkien aikojen petollisimmista terroristiverkostoista. Terroristien ja kuolettavan iskun välissä seisoo yksi mies: Jack Bauer, uuden terrorismin vastaisen yksikön, CTU:n, agentti. Mutta Bauer on tuhansien kilometrien päässä CTU:n päämajasta ilman apujoukkoja vieraassa kaupungissa, New Yorkissa. Hänet on lavastettu syylliseksi kahden FBIagentin
murhaan, ja FBI on hänen perässään. Aika on käymässä vähiin...
Ennennäkemätön kausi suosittuun tv-sarjaan.
Wikpedia - 24 (televisiosarja).

Collins, Max Allan: CSI : yhdistävä tekijä.
Alkuteos: CSI: Binding ties, 2006. Suom. Katriina Luotonen.
Readme.fi 2006.
ISBN 952-5592-88-X (sid.) 24,50 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Perustuu CBS:n suosittuun TV-sarjaan.
Kymmenen vuotta sitten Las Vegasia terrorisoi "Pomo", sadistinen sarjamurhaaja, joka murhasi brutaalisti puoli tusinaa uhria ja koetteli Las Vegasin poliisilaitoksen uuden päällikön, Jim Brassin ammattiylpeyttä. "Pomo" murhasi kaksi vuotta ja katosi, eikä hänestä kuultu mitään... ennen kuin nyt. Gil Grissom ja hänen
rikospaikkatutkijaryhmänsä kutsutaan tutkimaan murhaa, jonka tekotapa sopii täydellisesti pahamaineisen "Pomoon". Helvetti pääsee valloilleen kun alkuperäisistä rikoksista kirjoittanut ja mainetta niittänyt reportteri saa kirjeen, jonka kirjoittaja väittää olevansa "Pomo". Kirjeessä sanotaan, että "Pomolla" ei ole mitään tekemistä viimeisen murhan kanssa. CSI:n tulee pysäyttää mahdollinen kopiomurhaaja ennen kuin hän iskee
uudelleen... vaikka menneisyyden murhaajakin on vielä vapaana, eikä suhtaudu kilpailijaan kovin ystävällisesti.

Flynn, Vince: Lupa tappaa.
Alkuteos: Consent to Kill, 2006. Suom. Risto Latvala.
Readme.fi 2006.
ISBN 952-5592-84-7 (sid.) 33,00 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Vince Flynn yhdistää uusimman sotilasteknologian ja väkivaltaisen toiminnan Washingtonin politiikan tuntemukseensa ja luo trillerin, jonka pelottomana sankarina ja terrorisminvastaisena toimijana on mies nimeltä Mitch Rapp. Kirjan tarina kihisee sisäpiiritietoa, sotilaallista voimankäyttöä ja CIA:n salaisuuksia. Vince Flynn on New York Timesin myyvin kirjailija, joka on kirjoittanut seitsemän romaania.
www.vinceflynn.com.

Reilly, Matthew: 7 tappavaa ihmettä.
Alkuteos: 7 Deadly Wonders, 2006 Suom. Heli Salmenkangas.
Readme.fi 2006.
ISBN 952-5592-86-3 (sid.) 33,00 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Antiikin aikaan Gizan suuren pyramidin huipulle asetettiin kultainen lakikivi harvinaisen auringonilmiön aikana. Ilmiö oli nimeltään Tartaroksen kierto. 4 500 vuoden välein äärimmäisen kuuma auringonpilkku - Tartaroksen pilkku - osoittaa kohti maata ja saa aikaan maailmanlaajuisia tulvia ja kärventävää auringonpaistetta. Kerrotaan, että kun lakikivi oli suuren pyramidin huipulla, tulvia ja auringon aiheuttamia vaurioita ei ollut. Legendan mukaan se, joka
asettaa lakikiven pyramidin huipulle seuraavan Tartaroksen kierron aikana, hallitsee maailmaa 1 000 vuoden ajan.
Tartaroksen kierto tapahtuu seuraavan kerran vuonna 2006, mutta
kukaan ei tiedä, missä lakikivi on. Maailman herruuden ollessa vaakalaudalla lähes kaikki maailmanvallat lähettävät joukkojaan etsimään lakikiveä. Heidän joukossaan ovat Yhdysvallat, Euroopan unioni, Israel, armottomat terroristit ja
eräs epätavallisempi joukkio: seitsemän pienen valtion muodostama liittouma, jonka mielestä lakikivi on liian vaarallinen minkään valtion haltuun. Niinpä he vaikeuksistaan huolimatta lyöttäytyvät yhteen ja lähettävät matkaan kahdeksanhenkisen ryhmän kilpailemaan suurempiaan vastaan aarrejahdissa. Ryhmää johtaa australialainen huippusotilas Jack West Jr., ja ryhmään kuuluvat kanadalainen professori, kaksi ensiluokkaista irlantilaista kommandoa (joista toinen on nainen), espanjalainen laskuvarjojääkäri, jamaikalainen sotilas, arabikommando ja rämäpäinen uusiseelantilainen lentäjä. Heidän seurassaan on pieni tyttö nimeltä Lily, joka on Siwan oraakkelin 10-vuotias tytär - hän on toinen kahdesta ihmisestä koko maailmassa, joka osaa tulkita lakikiven luokse ohjaavan
muinaisen tekstin. Uskollinen ryhmä aloittaa maailmanlaajuisen matkansa, joka on täynnä ansoitettuja kaivoksia, ällistyttäviä muinaisen maailman ihmeitä, voimakkaita sotajoukkoja ja mielikuvituksen rajat ylittäviä seikkailuja. Rodoksen kolossilta Babylonin riippuville puutarhoille, Aleksandrian majakalta itse suurelle pyramidille. Kiinnitä turvavyösi ja pidä kiinni, kun Australian suosituimpiin kuuluva kirjailija johdattaa sinut elämäsi seikkailuun.Schildts


Läckberg, Camilla: Jääprinsessa.
Alkuteos: Isprinsessan, 2003. Suom. Outi Menna.
Schildts 2006.
ISBN 951-50-1615-0 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Camilla Läckberg sijoittaa Jääprinsessa-esikoisromaaninsa tapahtumat Ruotsin länsirannikolle talvenhyiseen pikkukaupunkiin, jossa jokainen tuntuu tietävän toisistaan kaiken. Murhenäytelmä syntyy idyllin hämärältä puolelta, suljetun yhteisön kaatuvien kulissien takaa. Vanhan kotikaupunkiinsa palaava ERica joutuu kohtaamaan lapsuutensa uudestaan, kun ystävä kahdenkymmenen vuoden takaa, säkenöivä Alexandra, löytyy kuolleena tyhjillään olevan talon kylpyammeesta. Vuodet ovat vieneet Ericaa ja Alexia eri suuntiin; toisesta on tullut tukholmalainen kirjallisuudentutkija ja toisesta tuli menestyksekäs göteborgilainen taidegalleristi. Kuinka kaikkia ihmisiä puoleensa vetänyt, valovoimainen kaunotar olisi voinut tehdä näin rivon itsemurhan? Kenties hänen elämässään oli sittenkin ollut jotakin pahasti pielessä. Erican vaistot vievät hänet keskelle salaisuuksien vyyhtiä. Tutussa ympäristössä kaikki onkin pian aivan vierasta ja outoa.
Nuori kirjailija (s. 1974) on tehnyt sensaatiomaisen nousun suoraan maansa rikoskirjailijoiden eturiviin. Eskoista on myyty jo 250 000 kappaletta, mutta viime syksynä Ruotsin bestseller-listalla oli peräti kolme Erica Falck -dekkaria. Kirjojen oikeudet on myyty laajalti ympäri Eurooppaa - ja tietenkin myös tv-sarja on tekeillä.
Camilla Läckberg vierailee Suomessa 26.-29.10.2006.
Läckbergiltä on ilmestynyt tämän esikoisdekkarin jälkeen kaksi muutakin Erica Falck -dekkaria Predikanten (2004) ja Stenhuggaren (2005).
Täytyy jälleen kerran ihmetellä, mistä ruotsalaiset löytävät aina vaan uusia erinomaisia dekkaristeja? Hienoa, että saadaan kuitenkin myös suomennoksia heiltä. Kiitos Schildts!1
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Peltomaa, Marianne: Tilinteon aika.
Alkuteos: Räkenskapens tid, 2006. Suom. Tarja Teva.
Shildts 2006.
ISBN 951-50-1616-9 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Cityaccount-tilitoimistossa Helsingin Uudenmaankadulla kiehuu ja kuohuu. Pienen toimiston porukan keskinäiset suhteet tuntuvat olevan pahasti tulehtuneet, eikä pomo ole koskaan paikalla. Toimisto on tehnyt huonoa tulosta jo pitkään, vaikka jokainen - ainakin ne jotka ymmärtävät että palkkaa maksetaan työntekemisestä eikä lorvimisesta - yrittää kantaa kortensa kekoon. Levottomuus ja pelko irtisanomisista alkavat purkautua oudolla tavalla: ensin toimistopäällikön erikoiskahvista nousee aimo myräkkä, mutta sittten joku lukitsee Saaran tuntikausiksi arkistoholviin. Jollakulla on oikeasti pahat mielessä.
Toisaalla kaupungissa komisario Heimo Partanen ja rikoskonstaapeli Vera Gröhn savat tutkiakseen todellisen mysteerin. Kotoaan Hermannin kaupunginosasta löytyy kuollut mies vailla minkäänlaisia henkilötietoja. Mistä hän on tullut ja kuka hän on? Ja ennen kaikkea: kuka on tappanut miehen tämän omaan sänkyyn? Niin epätodennäköiseltä kuin se aluksi vaikuttaakin, näillä kahdella tapahtumasarjalla on yhteys toisiinsa.
Tilinteon aika on Marianne Peltomaan toinen rikosromaani ja se ilmestyy samanaikaisesti myös ruotsiksi.
Peltomaan edellinen dekkari Ei valoa tunnelissa (2005) sai erinomaisen vastaanoton ja oli Suomen ehdokas pohjoismaisessa Lasiavain -dekkarikilpailussa.
Marianne Peltomaa DekkariNetissä.

Tursten, Helene: Lasipaholainen.
Alkuteos: Glasdjävulen, 2002. Suom. Mirja Itkonen.
Schildts 2006.
ISBN 951-50-1617-7 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Maailiskuisena yönä eräällä pienellä paikkakunnalla lähellä Göteborgia tapahtuu kammottava kolmoismurha. Kirkkoherra Sten Schyttelius, hänen vaimonsa Elsa sekä heidän poikansa Jacob löydetään kotoaan ammuttuina. Uhrien verellä on piirretty näyttöpäätteelle ylösalaisin oleva pentagrammi, joka symboloi paholaisen kasvoja. Kun ylikonstaapeli Irene Huss Göteborgin väkivaltarikosyksiköstä alkaa tutkia tapausta, paljastuu että kirkkoherra oli poikansa avulla päässyt seurakunnassa tuhojaan tehneiden saatananpalvojien jäljille. Mutta mitä pidemmälle Irene Huss tutkimuksissaan pääsee, sitä vakuuttuneempi hän on siitä, että avain rikoksen ratkaisuun on perheen ainoa eloonjäänyt, Schytteliusten salaperäinen tytär Rebecca.
Lasipaholainen on Helene Turstenin neljäs hyytävä romaani ju-jutsua harrastavasta eteläruotsalaisesta naiskylikonstaapeli Irene Hussista. Sarjan kolmannessa dekkarista Tatuoitu torso tehdään parhaillaan elokuvaa, ja viidestä muusta Irene Huss -romaanista tehdään televisiosarja. Parhaan pohjoismaisen rikosromaaniperinteen mukaisesti Turstenin dekkareissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta.
Helene Tursten DekkariNetissä.


Tammi


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Musta taivas.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3714-7 (sid.) 30.10 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Ruotsissa ryöstöporukka vie rahankuljetusautosta säkkikaupalla rahaa. Saalis kuitenkin haihtuu kirjaimellisesti taivaan tuuliin, kun trombi yllättää autoa vaihtavat ryöstäjät. Koplaan kuulunut Ernesto herää marketin katolla ja tajuaa, ettei rikollisliigan johtaja uskoisi tarinaa pyörremyrskystä hetkeäkään. Niinpä Ernesto eli tuttavallisemmin Erno lähtee pakomatkalle synnyinkaupunkiinsa Hämeenlinnaan. Ernon tilannetta tukaloittaa se, että Ruotsin poliisi on hänen jäljillään nuuskamällistä saadun DNA:n takia. Koukkujen lisäksi perässä ovat myös konnat, liigan pomon torpedot Rune ja Goran. Erno tarvitsee rahaa sekä omaan käyttöönsä että pomonsa lepyttämiseen ja hän rupeaa ideoimaan Hämeenlinnan konnien kanssa rahakasta keikkaa. Ernon keikka vaatii taustatukea. Allun veri vetää rikolliselle polulle, vaikka ihmissuhteen kunniallisempi puolisko, poliisi Leila, on viimeisillään raskaana.
Kaavailtu keikka kohdistuu vartiointiliikkeen varikolle, joten ryöstöön arvitaan mieluusti sellaisia aseita, jotka eivät hajoa käsiin kun niitä pitää käyttää. Hämeenlinnan laitapuolen ase- ja räjähde-ekspertti Paukku-Arska näkeekin eikassa elämänsä sauman. Kyllähän pyrotekniikka aina porilaisten myynnin voittaa. Paukku-Arskan asearsenaali nostaa ryöstön Hämeenlinnan mittakaavassa aivan uudelle, kansanvälisestikin hätkähdyttävälle tasolle. Ottajia saaliille ilmaantuu useampia, mutta viime kädessä ratkaisun avaimia taitaa pitää käsissään Ernon votkalle perso täti Henna.Tapani Baggen Musta taivas tempaisee lukijan mukaan mutkat suoriksi vetävään jännityskertomukseen. Bagge kutoo taitavasti monipolvisen ja rikkaan rikosvyyhdin ja kohtelee konnia yhtä suurella ymmärryksellä kuin koukkuja. Baggen tyyli tihkuu mustaa huumoria ja hersyviä yksityiskohtia.
Tapani Baggen viides hirtehinen rikosromaani.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Karpela, Totti: Juhli ja kuole.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3715-5 (sid.) 30,10 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Puhelinsoitto keskeyttää yksityisetsivä Allan Karven laiskan iltapäivän savunhuuruisessa toimistossa. Arvoituksellinen ja viehättävä neiti Paula Valentin tarvitsee pikaista apua liian innokkaan ihailijansa hillitsemiseksi. Karve ottaa tehtävän mielellään vastaan, ja Paulan myötä hän tempautuu mukaan turkulaisiin hienostopiireihin ja niiden öisiin juhliin Juhlinnan katkaisee kuitenkin raaka murha, ja pian Karve tajuaa olevansa keskellä - ei vain yhden vaan useamman - murhan tutkimuksia ja merkillisiä tapahtumia, jotka vyöryvät vauhdilla eteenpäin. Hän huomaa muutakin outoa olevan tekeillä, mutta silloin on jo melkein liian myöhäistä.
Totti Karpelan kunnon vanhanajan dekkari pitää otteessaan ja johdattelee lukijan vauhdikkaisiin tapahtumiin huumoriakaan unohtamatta. Tämä on neljäs dekkari, jonka päähenkilönä on sanavalmis ja kekseliäs Allan Karve.
Totti Karpela on syntynyt Turussa ja valmistunut oikeustieteen kandidaatiksi 1968 Turun yliopistosta. Hän on työskennellyt mm. poliisimestarina ja kaupunginviskaalina. Vuosina 1989-2003 hän johti Turun vankilaa. Karpelalta on ilmestynyt aikaisemmin dekkarit Sankarit älköön vaivautuko (1972ja uusi p. 2004), Hyvätkin on haudattava (1973 ja uusi p. 2005), Pyöveli harvoin kättelee (2003).
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat (Murha riippumatossa) 5.8.06. Keijo Kettunen.
Lisätietoa:
Sanojen aika - Totti Karpela.

Lehtolainen, Leena: Viimeinen kesäyö.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3709-0 (sid.) 31,00 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Suomalainen tutkija saa Liettuasta palatessaan uhkaavan puhelun, jossa häntä vaaditaan palauttamaan jotain minkä hän on tuonut mukanaan Suomeen. Mihin nainen on sekaantunut? Perheenäiti huomaa levyostoksilla hyväpeffaisen miehen ja joutuu elämänsä kyytiin. Vastaeronnut nainen vuokraa huoneiston kuukaudeksi vanhasta espanjalaisesta linnasta. Kun hän avaa linnan oven, ääni hänen sisällään sanoo: ""Täältä et lähde koskaan.""
Leena Lehtolaisen jännittävissä novelleissa kuvataan hetkiä, joiden jälkeen mikään ei ole entisensä. Ihmiset saattavat tehdä uteliaisuudesta päätöksiä joilla on kauaskantoisia, kenties loppuelämän kestäviä seurauksia. Monien tapahtumien taustalla on rakkaus, aito tai vääristynyt, ja paikoin rikoksen rajat venyvät aika tavalla.
Kokoelmassa on mukana kaksi Maria Kallio -tarinaa. Ensimmäisessä selvitetään Suomen ilkeimmän miehen mainetta kantavan kolumnistin kuolemaa. Vihamiehistä ei ole puutetta, sillä kolumnistin kirjoitukset ajoivat missejä sairauslomalle ja näyttelijöitä burn outiin. Toisessa kertomuksessa erotiikan papittareksi kutsuttu kirjailija joutuu väärän miehen hotellihuoneeseen.
Minäkertojana esiintyy myös Kallion työtoveri Koivu, joka joutuu vedetyksi mukaan Darfurista kotoisin olevan naapuriperheen tytärtä koskeviin ympärileikkaussuunnitelmiin. Lehtolaisen lukijoille myös ennestään tuttu hämeenlinnalaiskomisario Laura Sarkkinen puolestaan selvittää nuorten tyttöjen pornokuvien ahdistavaa vyyhtiä.
Rikokset eivät vanhene ainakaan uhrien mielissä. Vanha nainen päättää kohdata miehen joka on syypää häntä sotavuosista saakka vaivanneeseen piinaan. Naispappi joutuu miettimään kuuluuko murhaajallekin armo, kun riitaisa naapuriperhe päätyy tuhopolttoon. Entä kuka on kokoelman päätöstarinan jouluenkeli?
Syksyllä ilmestyy myös jo kolmas Lehtolaisen teos äänikirjana. Tällä kertaa Ensimmäinen murhani.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Ropponen, Markku: Kuhala ja takapihojen tuonenvarjo.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3713-9 (sid.) 30,10 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Yksityisetsivä Otto Kuhalalla on loppuun saattamatta kaksi toimeksiantoa ja huutava rahapula, kun hän saa tutkittavakseen Ilona Lostin kaksi vuotta vanhan murhan. Juuri ylioppilaaksi kirjoittanut ja elämästä suuressa Kesäkuu kaupungissa haaveileva Ilona on kohdannut tiensä pään työpaikallaan pahamaineisen lähiön sittemmin lopetetussa valintamyymälässä. Urhonkadun poliisin tutkimukset ovat tuottaneet todistusaineistoa vain yhden turvakamerakuvasta teetetyn tuhruisen valokopion verran, joten se on jättänyt jutun taka-alalle aika päiviä sitten.
Syyssateen piestessä Jyväskylää Kuhala tutustuu Sippilinnan betoniviidakon kirjavaan asukaskantaan, ja pian epäiltyjä alkaa olla liikaa yksityisetsivän tarpeisiin. Poikaystävä vai entinen poikaystävä, kauppias vai entinen kauppias, tappoiko heistä joku lähikaupan kaunottaren ja miksi? Entä minkä vuoksi automarketin parkkipaikkaa koristavan mainostaulun kevytlevitemannekiini joutuu haulisateen uhriksi? Vai oliko jättiläiskuti tarkoitettu sittenkin Kuhalalle? Tutkimuksia eivät helpota joka puolelle kaupunkia ilmestyvät julisteet, joita koristavat Kuhalan kasvot, ja Ilona Lostin tapauksen lisäksi yksityisetsivää pitävät kiireisenä paitsi tihentyneet toalettikäynnit myös huoli vanhasta ystävästä sairauseläkkeelle jääneestä rikosylikonstaapeli Heikki Raatikaisesta. Raatikaisen luona on vieraillut kutsumaton kaksikko, jonka toinen osapuoli, vikkelästi pinkova huppupäinen hahmo, on tappanut rikostoverinsa kylmäverisesti Kuhalan silmien edessä. Murhaajaa ei saada kiinni, ja kun Sippilinnan kellarissa majaileva kuningasrotta räjähtää seinälle pamauksen säestämänä, Kuhala tajuaa olevansa tulilinjalla.
Ropposen viides Otto Kuhala -dekkari.
Markku Ropposen Otto Kuhala -dekkareista tehdään tv-sarja. Ropponen on tehnyt sopimuksen Tuotantoyhtiö Visiokolmio Oy:n kanssa Kuhala -dekkareiden kuvaamisesta tv-sarjaksi. Ensimmäiset kuvaukset käynnistyvät kesällä 2007.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Marsalkan miekka.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3711-2 (sid.) 30,10 e. ilm. 8/2006. Kansikuva.
Kahdeksankymmentäkolmevuotiaan Otto Forsmanin jatkosota alkaa uudelleen kun hänen avustajansa murhataan. Forsman on löydetty yli kuudenkymmenen vuoden etsintöjen jälkeen, ja vain hän tietää totuuden Marsalkan miekasta, asiakirjasta joka pystyy muuttamaan historiaa. On aika paljastaa salaisuus...
Historian professori Eerik Sutela saa isältään Otto Forsmanilta kirjeen Lontooseen: Suomen vuonna 1947 Neuvostoliitolle luovuttamalle Inarin alueelle piilotettiin jatkosodan lopulla dokumentti, jonka avulla on aloitettu ja lopetettu sotia. Suomen historian salat avautuvat Sutelalle hänen seuratessaan isänsä jättämiä jälkiä: Kuinka viimeinen tsaari Nikolai II oikeasti kuoli, kuinka Leninin leski pelasti Suomen, miksi Neuvostoliitto suostui lopettamaan talvisodan maaliskuussa 1940, mitä Tallinnan edustalla vuonna 1940 alasammutun matkustajakone Kalevan lastina todella oli, miksi Porkkala palautettiin Suomelle kolmekymmentäkahdeksan vuotta etuajassa? Ja miksi Suomi oli ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut Manner-Euroopan maa, jota ei koskaan miehitetty?
Terveytensä kanssa tuskaileva Suojelupoliisin ylietsivä Arto Ratamo suostuu kesälomallaan Eerik Sutelan matkakumppaniksi Venäjän Lappiin. Eräretkenä alkava matka muuttuu pian tutkinnaksi, joka saattaa jäädä Ratamon viimeiseksi, kun Marsalkan miekan merkinnät johtavat suoraan suurvaltapolitiikan ytimeen.
Marsalkan miekka osoittaa kohti historiallisia joukkotuhoja, presidentti Vadim Bukinin Venäjän herruudesta juuri nyt käymää taistelua ja jotakin mikä uhkaa miljoonien ihmisten henkeä. Myös sinun.
Soininvaaran seitsemäs trilleri.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Hehkuvat tunteet.
Alkuteos: White hot, 2004. Suom. Turun yliopiston kääntäjäseminaari.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3670-1 (sid.) 31 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Tapahtumapaikka: kuvitteellinen Destinyn kaupunki Louisianan osavaltiossa USA:ssa. Tunnelma: hikinen, kuuma, painostava. Sandra Brown sijoittaa uuden bestsellerinsä värikkäät tapahtumat metalliteollisuudesta elävään pikkukaupunkiin, jota Hoyle Enterprises -metalliyhtiön omistaja hallitsee rautaisella otteella.
Ainoa ihminen, joka menestyksellä on vastustanut tuota miestä, on hänen tyttärensä Sayre. Oudot olosuhteet tuttavan kuolemantapauksen ympärillä tuovat Sayren takaisin kotikaupunkiinsa ja isän vaikutuspiiriin. Ilmapiiri latautuu entisestään, kun Sayre kohtaa hankalan veljensä ja tuntee vastustamatonta vetoa yhtiön lakimiestä Beck Merchantia kohtaan.
Lisätietoa:
- www.sandrabrown.net.

Clark, Mary Higgins: Kodin suojassa.
Alkuteos: No Place Like Home, 2005. Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3516-0 (sid.) Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Liza Barton oli vain 10-vuotias, kun hän ampuu vahingossa äitinsä yrittäessään suojella tätä isäpuolensa hyökkäykseltä. Vaikka Liza todetaan oikeudessa syyttömäksi, hänet leimataan tunteettomaksi tappajaksi. Jotta Liza pääsisi uuden elämän alkuun, hänet adoptoidaan toiselle paikkakunnalle ja hänelle annetaan uusi nimi, Celia. Ehdittyään 28 vuoden ikään Celia on menestynyt sisustussuunnittelija ja asuu New Yorkissa. Hän on naimisissa vanhemman leskimiehen kanssa, ja heillä on pieni Jack-poika. Traagisen menneisyytensä Celia pitää visusti salassa. Paria vuotta myöhemmin Celian aviomies on kuollut ja hän on löytänyt uuden kumppanin. Celian uusi aviomies Alex Nolanyllättää hänet ostamalla hänelle syntymäpäivälahjaksi talon New Jerseystä. Kun he menevät katsomaan uutta kotiaan, Celia kokee järkytyksen: hän huomaa seisovansa lapsuudenaikaisen kotitalonsa pihalla - saman talon, jossa hän tappoi äitinsä. Celia perheineen muuttaa taloon. Pikkuhiljaa alkaa ilmaantua merkkejä siitä, että joku tietään Celian sykän salaisuuden. Pian paikkakunnalla alkaa tapahtua murhia, ja Celia on yksi epäillyistä. Yrittäessään todistaa syyttömyyttään hän ei huomaa olevansa itsekin vaarassa.
Jännityksen kuningattarena tunnettu Mary Higgins Clark on julkaissut pitkän uransa aikana lukuisia jännitysromaaneja, kolme novellikokoelmaa, yhden historiallisen romaanin ja muistelmat. Hän on myös kirjoittanut kolme jännitysromaania yhdessä tyttärensä Carol Higgins Clarkin kanssa. Mary Higgins Clarkilta on viimeksi suomennettu romaanit Yö kuuluu minulle (2005), Jäävuoren huippu (2004) ja Isän tyttö (2003).
Lisätietoa:
Wikipedia - Mary Higgins Clark.
SimonSays.com - Mary Higgins Clark.

Khoury, Raymond: Viimeinen temppeliherra.
Alkuteos: The Last Templar, 2006. Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3496-2 (sid.) Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Jerusalem vuonna 1291. Merelle katoava laiva Falcon Temple vie mennessään tulipaloa pakenevat Temppeliherrain ritarikunnan ritarit ja heidän aarteensa. Onko tuo ristiretkeläisten salaisuus rahaa, kadonnut käsikirjoitus vai ehkä jokin salainen koodi? New York, nykypäivä. Neljä ritariksi pukeutunutta ratsumiestä miekkoineen syöksyy Metropolitan-museon upeisiin avajaisiin keskelle New Yorkin kermaa. Juhlitaan Vatikaanin aarteita esittelevän näyttelyn avajaisia, ja paikalla oleva arkeologi Tess Chaykin katselee kauhun vallassa ryöstäjiä.
FBI ryhtyy selvittämään tapahtumia. Tiimiä vetää katolinen Sean Reilly, ja myös tieteellisen maailmankuvan omaava Tess vedetään mukaan. Tutkimus johtaa heidät Välimeren rannoille ja uskontojen ytimeen, jossa alkaa häämöttää Temppeliherrain ritarikunnan salaisuus. Salaisuus, jonka voimaa ei kukaan osaa mitata, ja jota eräät korkeat tahot ovat valmiita viimeiseen saakka varjelemaan. Kiehtova jännitystarina, johon Khoury on taitavasti kutonut mukaan ajankohtaisia uskontoa, uskoa ja totuutta koettelevia kiemuroita.
Raymond Khoury on syntynyt Libanonissa, mutta kävi koulunsa USA:ssa. HÄn palasi Libanoniin arkkitehtiopintoihin, teki siellä työkseen myös mm. lastenkirjakuvitusta ja muutti levottomuuksia pakoon Lontooseen. ARkkitehtuuri vaihtui taloustieteen opintoihin Ranskassa, ja Lontooseen paluun jälkeen hän työskenteli rahoitusalalla. Kirjoittaminen vei hänet kuitenkin mukanaan, ja Khoury on tehnyt käsikirjoituksia Hollywoodiin mm. Robert DeNirolle. Nyt suomennettu esikoisromaani ilmestyi 2005 ja siitä tuli kansainvälinen läpimurto. Kirja on käännetty jo yli 30 kielelle.
Raymond Khoury - Official Website.

Äänikirjat

Lehtolainen, Leena : Ensimmäinen murhani.
Lukijana Erja Manto.
Tammi 2006.

Soininvaara, Taavi : Ebola-Helsinki.
LUkijana Jarmo Mäkinen.
Tammi 2006.


 

Teos

 

Poe, Edgar Allan: Kootut kertomukset.
Suom. Jaana Kapari.
Teos 2006.
ISBN 951-851-017-2 (sid.) 41,67 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Pölytöntä Poeta - vihdoin yksissä kansissa!
Edgar Allan Poe on yksi kauhukirjallisuuden tunnetuimmista hahmoista ja hänet onkin usein leimattu koko suuntauksen synnyttäjäksi. Hän kunnostautui ennen kaikkea lyhyen proosan, pienten kauhu-, rikos- ja tieteiskertomusten kirjoittajana, mutta myös hänen Byronin muotokieltä tapailevat runonsa, kuten Korppi ja Kellot, ovat tunnettuja ja arvostettuja kaikkialla maailmassa.
Kootut kertomukset on Poen koko proosatuotannon kattava kertomuskokoelma. Poen lukijat voivat vihdoin lukea myös hänen tuntemattomampia kertomuksiaan ylistettyjen novellien rinnalla yksissä kansissa. Jaana Kaparin ajan tasalla oleva ja monisärmäinen käännös tuo esiin Poen kielellisen taituruuden ja kyvyn luoda hyytävää tunnelmaa. Poe ei karta rujojakaan aiheita ja kirjoittaa laaja-alaisesti myyttisine hahmoineen ja kirjallisine viittauksineen.
Merkittävää Poen novelleissa on analyyttinen kertojanääni, joka tuo niihin psykologista syvyyttä ja tietopohjaa. Poe onkin innoittanut lukemattomia kirjailijoita ja teoreetikkoja Charles Baudelairesta Lacaniin. Poe on kauhu-, tieteis- ja rikoskirjallisuuden Shakespeare, loppumaton runsaudensarvi. Hänen juonikehittelynsä ja kirjalliset hahmonsa ovat yhä vertaansa vailla. Sir Arthur Conan Doyle lainasi Poen C. August Dupin -salapoliisikertomuksista kuuluisan hahmonsa Sherlock Holmesin olennaisimmat piirteet.
Edgar Allan Poe (1809-1849) on amerikkalaisen novellin ja kauhugenren kantaisä. On myös sanottu hänen luoneen tarinoissaan pohjan niin rikos- kuin tieteiskirjallisuudellekin. Kootut kertomukset sisältää koko Poen proosatuotannon. Vihdoin Poen lukijat voivat lukea myös hänen tuntemattomampia kertomuksiaan ylistettyjen novellien rinnalla yksissä kansissa. Jaana Kaparin ajan tasalla oleva ja monisärmäinen käännös tuo esiin Poen kielellisen taituruuden. Poe kirjoittaa laaja-alaisesti myyttisine hahmoineen ja kirjallisine viittauksineen.
Suomentaja Jaana Kapari (s. 1955) tunnetaan etenkin kekseliäistä J.K. Rowlingin Harry Potter -käännöksistä. Kapari on kääntänyt englannista suomeen muun muassa Roald Dahlin ja Edgar Allan Poen tuotantoa jo vuodesta 1988. Vuonna 2002 Kaparille myönnettiin Kääntäjien kansainvälisen järjestön FIT:n Astrid LIndgren -palkinto hänen ansioistaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden kääntäjänä.WSOY


Kotimaiset

Auer, Ursula: Murhia Maintenonissa.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31797-7 (sid.) 30 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Salapoliisitutkimuksia ranskalaisessa pikkukaupungissa
Menestyskirjailija Otso Linna järjestää suurelliset syntymäpäiväjuhlat suomalaisen kustantamon omistamassa kirjailijatalossa Maintenonissa. Kutsuttujen ja kutsumattomien vieraiden joukosta löytyy muun muassa pari kriitikkoa, lehtimiehenalku, kustannustoimittaja, kaksi entistä vaimoa, näissä oloissa välttämättömät yksi tai kaksi veljentytärtä tai sisarenpoikaa sekä Anna-täti, jolla on huonot jalat mutta terävä pää.
Juhlat eivät suju aivan niin kuin Otso on suunnitellut. Kun sukupuolten ja samansukuisten ihmissotkut puolivahingossa päätyvät selvitystilaan, alkaa vieraissa näkyä merkkejä arvaamattomasta käytöksestä. Viimeisen sivalluksen tai pari vetäisee viikatemies, jota Otso ei myöskään arvannut kutsuneensa. Draaman loppunäytös näytellään kotimaassa.
Maintenonin varhaisen syksyn näkymät ja uteliaitten pikkukaupunkilaisten ikkunoissa heilahtelevat pitsiverhot taustoittavat Ursula Auerin toista perinteistä salapoliisiromaania, jossa viljellään jälleen kirjallisia viittauksia ja lainauksia Murhia Maltalla -dekkarin tapaan.
Toinen dekkari Ursula Auerilta. Auerin esikoisteos Murhia Maltalla ilmestyi syksyllä 2005.
Huom! Kirjan kirjoittajiksi ovat ilmoittautuneet Anja Angel ja Pentti Kirstilä.
Anja Angel/Ursula Auer DekkariNetissä.

Numminen, Juha: Iskijä.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32047-1 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Petri Karu on entinen raskaan sarjan nyrkkeilijä, lempinimeltään Iskijä. Hän on kiltti mies, joka on iskenyt kehässä parhaan ystävänsä loppuiäksi pyörätuoliin, kauniin Marketan vaimokseen ja yhdellä lyönnillä MM-tason ratamoottoripyöräilijän kuoliaaksi. Kun Petri Karu vapautuu vankilasta, hän on tuore ylioppilas ja hyväksytty opiskelemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Kaksi työpaikkaakin järjestyy ystävien avulla. Urallaan edenneen vaimon tähti nousee julkkismaailmassa. Rakkaus kukoistaa. Lapsi on tulossa. Entisen tappajan elämä on
mallillaan - hetken. Tammikuisena yönä alkaa tapahtumasarja, jonka syövereissä Petri Karun maailma murenee pala palalta. Yhtäkkiä häntä ympäröivät vainoojat, murhat ja sensaatiouutisten vyöry. Vanhoista ystävistä paljastuu yllättäviä piirteitä, eivätkä uudetkaan ystävät ole sellaisia, miltä näyttävät. Iskijä voi luottaa enää vain itseensä -
vai voiko?
Juha Numminen DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Raid ja tappajat.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32151-6 (sid.) 31 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Odotettu uusi Raid! Alamaailman torpedo saa peräänsä ulkomaiset palkkatappajat
Raidin vanha tuttu, pornokauppias Sundman, on elämänsä kusessa. Hänen pari vuotta aiemmin junailemansa kassakaappikeikka muistuttaa ikävällä tavalla olemassaolostaan, kun bolivialainen huumeliiga alkaa kaivata asianajotoimistosta kadonneita papereita, joissa on tulenarkaa tietoa heidän rahanpesu-operaatiostaan.
Ruotsissa vaikuttava liiga haluaa paperit takaisin hinnalla millä hyvänsä - ja nyt se on päässyt kaappikeikan tekijöiden kannoille. Helsinkiin lähetetään parhaat tappajat siivoamaan jälkiä. Asia koskee myös Raidia, sillä hän oli kyseisellä keikalla Ukin apuna. Lisäksi Raid on jo ennestään liigan tappolistalla hoideltuaan kaksi sen jäsentä, jotka olivat tulleet Suomeen etsimään banaanilastin mukana seikkaillutta kokaiinierää.
Vastus on niin vakavasti otettava, että Raid hyväksyy Sundmanin ja Ukin avunantotarjouksen: Marabou-liigan kolme viimeistä elossaolevaa jäsentä lyöttäytyy jälleen kerran yhteen.
Toinen Raidin vanha tuttu, komisario Jansson, on puolestaan saanut uuden esimiehen ylikomisario Tuomelan kuoltua. Lisäksi hän saa tutkittavakseen rahanpesuun liittyvän tapauksen, kun helsinkiläinen asianajaja hirttäytyy Länsiväylän ylikulkusiltaan aamuruuhkan aikana. Nopeasti kuitenkin selviää, ettei teko ole itsemurha vaan murha.
Jansson ja Raid ovat törmäyskurssilla jälleen, mutta onneksi myös kemia pelaa entiseen malliin.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Johnny ja Bantzo.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32042-0 (sid.) 28 e. Ilm. 6/2006. Kansikuva.
Esiintymisvietin riivaama Johnny on häpäissyt itsensä pahanpäiväisesti Idols-kisassa. Neljän kuukauden jälkeen Bantzo on saanut hänet taas jaloilleen ja takaisin virantoimitukseen. Rikospoliisit ajelevat ympäri Helsinkiä päätehtävänään löytää poliisien pikkujouluihin bändi. Konnamaailma ei kuitenkaan anna kaksikolle työrauhaa. Vankilasta on juuri vapautunut huumepomo, jonka raha-asioihin ovat sekaantuneet erinäiset pikkurosvot. Juttu muuttuu nopeasti veriseksi ja lopullisesti sen perimmäiset kuviot valkenevat vasta Johnnyn stand up -session jälkeen pikkujouluriehassa, jossa bändikin on normaalista poikkeava.
Nopeatempoinen ja yllätyksellinen Johnny & Bantzo on uudenlaista Nykästä. Kirjan parissa viihtyvät myös perinteisen dekkarin ystävät, sillä Raidin ja Arielin luoja on juonenpunoja vailla vertaa.
Harri Nykänen on kovassa vedossa. Raidin lisäksi hän julkaisee letkeän poliisiromaanin kahdesta työ- ja lapsuuskaverista, jotka ratkovat muutamana marraskuisena päivänä pieniä ja vähän isompiakin lainrikkomuksia.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: 6/12.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32050-1 (sid.) 36 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Kuudes joulukuuta. Linnan juhlat. Suomi polvillaan.
Haagissa sotarikoksista tuomittu serbieversti istuu suomalaisessa vankilassa. Mutta ei kauaa. Hänen poikansa Vasa Jankovic on tehnyt Ruotsissa kolme arvokuljetusryöstöä - ja aikoo nyt vapauttaa isänsä.
Samalla Vasa tovereineen iskee koko Suomea vastaan - sitä Naton kumppanina veljeilevää eliittiä, joka hänen silmissään on ollut Balkanilla konfliktin osapuoli eikä sen rauhoittaja. Suomalaisille ei siis pitäisi tulla yllätyksenä, että isojen poikien hiekkalaatikolla pelataan isojen poikien panoksilla.
Itsenäisyyspäivän iltana Johanna Vahtera KRP:stä ja Antti Korpi TERAsta joutuvat uransa vaikeimman haasteen eteen. Valtakunnan kerma juhlii Presidentinlinnassa perinteisin menoin - kunnes kommandoasuiset serbit kääntävät uuden sivun Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan historiassa...
Kymmenes dekkari Remekseltä. Esikoisdekkari Pääkallokehrääjä ilmestyi elokuussa 1997. Kaikki kirjat ovat olleet myyntimenestyksiä ja lukijoiden suosikkeja. Kriitikot voidaan jättää omaan arvoonsa. Remekset ovat omaa luokkaansa kotimaisissa dekkareissa. Niin se vain on, että nytkin odotetaan uutuutta.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Kirottu koodi.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32087-0 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006.
Nuorten dekkari. Neljäs Aaro Korpi -tarina. Aikaisemmin ilmestyneet: Piraatit, Musta kobra ja Pimeän pyöveli.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Alvtegen, Karin: Häpeä.
Alkuteos: Skam, 2005. Suom. Jaana Nikula.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31384-X (sid.) 29 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
He ovat kaksi aivan erilaista ihmistä. Maj-Britt on pahasti ylipainoinen 55-vuotias erakko, joka on linnoittautunut asuntoonsa. Monika taas on 38-vuotias kunnianhimoinen lääkäri, joka pyrkii täyttämään elämänsä tyhjiön menestymällä työssään. Molemmilla on kuitenkin menneisyys, jonka he haluavat unohtaa.
Eräs kirje ja liikenneonnettomuus herättävät Maj-Brittin ja Monikan painajaismaiset muistot ja mullistavat heidän elämänsä. Kun he tutustuvat toisiinsa, kaikki kärjistyy. Pystyvätkö he tekemään sovinnon häpeällisen menneisyytensä kanssa? Minkälaisen uhrin se vaatii?
Häpeä on psykologisesti tarkka kuvaus pelosta, ankaran uskonnollisesta kasvatuksesta ja kielletystä seksuaalisuudesta.
Ruotsalainen Karin Alvtegen on Skandinavian jännityskirjallisuuden huippua. Psykologisen jännityksen mestarina hän kuvaa hienosti ihmisen sisäistä maailmaa. Alvtegen on syntynyt 1965 Tukholmassa, joka on myös hänen kotipaikkansa. Hän sai Lasiavain-palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista vuonna 2001 kirjallaan Tuntematon. Alvtegenin kirjoja on käännetty 23 kielelle. Niistä on parhaiten menestynyt Petos, jota on myyty yli 200 000 kappaletta ja joka on ollut listan kärkipäässä useissa maissa. Brittiläinen tuotantoyhtiö SMG on tehnyt televisiosarjan Tuntemattomasta ja aikoo filmata myös Petoksen.
Neljäs suomennos Alvtegeniltä. Aikaisemmin ilmestyneet Tuntematon (2003), Petos (2005) ja Syyllisyys (kevät 2006). Loistavia kirjoja kaikki.
Karin Alvtegen DekkariNetissä.

Chamberlain, Diane: Kuunvalon lahti.
Alkuteos: The Bay at Midnight, 2005. Suom. Ulla Selkälä.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31443-9 (sid.) 30 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Kaikki lapset tekevät virheitä. Useimmat niistä unohtuvat nopeasti. Entä jos virhe on peruuttamaton ja muuttaa koko elämän kulun? Julie on koko ikänsä yrittänyt unohtaa sisarensa murhan, kun hän saa yllättäen kirjeen menneisyydestä. Mitä oikeastaan tapahtui rannalla elokuun yönä neljäkymmentä vuotta sitten? Ja kuka todella on syyllinen? Kun totuus paljastuu, kolmen suvun elämä ei koskaan palaa ennalleen.
Nykyhetkestä 60-luvun joutilaisiin kesäpäiviin ulottuva jännäri ja sukudraama säilyttää salaisuutensa aivan loppusivuille asti.
Diane Chamberlain on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti. Hän on työskennellyt sekä sairaalassa että omalla yksityisvastaanotollaan ennen siirtymistään vapaa
En oikein ole varma onko tämä edes dekkari. Chamberlaininlta on ilmestynyt useita suomennoksia, jotka eivät ole ainakaan dekkareita.
Lisätietoa:
- Diane Chamberlain.

Coben, Harlan: Viaton.
Alkuteos: The Innocent, . Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31796-9 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Tahattomaan miestappoon nuoruudessaan syyllistyneen Matt Hunterin elämä on vihdoin palaamassa raiteilleen. Hän on aikeissa hankkia Livingstonin arvostetusta kaupunginosasta oman kodin, jossa asua rakastamansa naisen ja pian syntyvän esikoisensa kanssa. Yhtäkkiä Matt saa käsittämättömän viestin Bostonissa liikematkalla olevan vaimonsa kamerakännykästä, ja unelmien korttitalo tuntuu romahtavan. Mitä Olivia tekee hotellihuoneessaan - ylimielisesti virnistelevä vieras mies seuranaan? Henkirikostutkija Loren Muse syventyy sisar Mary Rosen arvoitukselliseen kuolemaan ja tämän todellisen henkilöllisyyden selvittämiseen. Newarkista löydetään haulikolla kuoliaaksi ammuttu eläkeläispoliisi housut nilkoissaan, ja FBI kiinnostuu tapauksista. Kun myös Matt Hunteria viestein vainonnut Charles Talley löytyy surmattuna, alkaa pahaenteisesti vaikuttaa siltä, että joku haluaa kiihkeästi entisen vankilakundin uudelleen telkien taakse... Kolmas suomennos Harlan Cobenilta. Aikaisemmin ilmestyneet Ei sanaakaan (2004) ja Sillä tiellään (2005).
Harlan Coben DekkariNetissä.

Cussler, Clive - Cussler, Dirk: Musta tuuli.
Alkuteos: Black Wind, 2004. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31237-1 (sid.) 33 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
19. Dirk Pitt -seikkailu Cusslerilta.
Joulukuussa 1944 kaksi japanilaisten sukellusvenettä lähetetään Tyynellemerelle hyökkäämään Yhdysvaltain länsirannikolle. Japanilaiset kuitenkin epäonnistuvat yrityksessään pakottaa amerikkalaiset aselepoon, sillä molemmat sukellusveneet upotetaan. Niiden lastina ollut tohtori Tanakan salainen ase hautautuu vuosikymmeniksi merten syvyyksiin. Toukokuussa 2007 Aleuttien saaristossa rannikkovartioston miehiä menehtyy mystisessä syanidikaasuturmassa. Japanissa sattuvat yhdysvaltalaisdiplomaattien murhat sekä tehtaan avajaisten sabotaasi herättävät pian epäilyn, että jo lakkautetuksi luultu Punainen armeijakunta on sittenkin voimissaan.
Dirk Pitt, merentutkimuslaitos NUMAn erikoisprojektien johtaja Dirk Pitt nuorempi ja tämän rämäpäinen kaksossisar Summer tempautuvat keskelle Operaatio Khimairan vehkeilyjä. Toteutuessaan terroristiryhmän kieroutunut hanke tietäisi paitsi G8-maiden johtajien kuolemaa myös miljoonien amerikkalaisten joukkosurmaa...
Musta tuuli on kansainvälisen bioterrorismin kauhunäkymiä väläyttelevä trilleri, isän ja pojan taidokkaasti virittämä seikkailupommi.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Clive Cussler.
- NUMA - Clive Cussler.

Evans, Nicholas: Kylmät vuoret.
Alkuteos: The Divide, 2005. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32008-0 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Lumisena talvipäivänä kaksi hiihtäjää löytää Montanan vuorilta jäätyneen nuoren naisen ruumiin. Vainaja on Abbie Cooper, kaksi vuotta sitten kadonnut hyvän perheen tytär, jonka kasvot ovat tutut etsintäkuulutuksista ympäri Yhdysvaltoja. Kuinka Abbie kuoli? Oliko kuolemalla jotain tekemistä murhaepäilyjen ja ympäristöterrorismin kanssa, joihin hänen nimensä liitettiin? Dramaattiset tapahtumat heittävät Abbien eronneet vanhemmat, Benin ja Sarahin, keskelle arvoitusta, jonka ratkaisemiseen tarvitaan paitsi seriffi Charlie Riggsiä myös kadotettua luottamusta ja valheita vahvempia perhesiteitä. Kylmät vuoret on Hevoskuiskaajan kirjoittajan neljäs suomennettu romaani, jännitysdraama onnellisesta perheestä, jonka kohtalo ja vaikeat valinnat jakavat kahtia.
Kylmät vuoret on Hevoskuiskaajan (1995) kirjoittajan neljäs suomennettu romaani, jännitysdraama onnellisesta perheestä, jonka kohtalo ja vaikeat valinnat jakavat kahtia.

Grange, Jean-Christophe: Sutten valtakunta.
Alkuteos: L'empire des loups. Suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32014-5 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Eräänä aamuna pariisitar Anna Heymes ei tunnista omaa miestään. Häntä alkavat piinata muistikatkokset ja kammottavat harhanäyt. Anna pelkää tulevansa hulluksi ja hakeutuu tunnetun psykiatrin Mathilde Wilcraun hoitoon.
Samaan aikaan poliisi Paul Nerteaux metsästää sarjamurhaajaa, jonka uhreiksi on joutunut jo kolme naista. Tutkimukset vievät Paulin Pariisin maahanmuuttajien kortteleihin, joissa kuohuu tyynen pinnan alla. Täällä vallitsevat mafian lait, ja kaikki keinot ovat sallitut. Oppaakseen Paul saa poliisikonkari Jean-Louis Schifferin, joka tuntee maahanmuuttajien paikat kuin omat taskunsa. Odottamattomat tapahtumat tuovat Annan ja poliisit yhteen, ja vähitellen Anna voi alkaa koota muistinsa palasia. Onko hänen kauhunäkyjensä ja murhien välillä jokin yhteys?
Sutten valtakunta on kuumeinen jännäri, joka vie lukijan matkalle kansainvälisen rikollisliigan toimintaan ja ihmismielen synkimpiin sopukoihin. Romaanista on valmistunut elokuva, jonka pääosassa nähdään Jean Reno. Myös Grangén Purppuravirrat on ollut suosittu elokuvaversiona.
Jean-Christophe Grange DekkariNetissä.

Hoag, Tami: Polkupyörälähetti.
Alkuteos: Kill the Messenger, 2004. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31471-4 (sid.) 30 e. Ilm. 7/2006. Kansikuva.
Pitkän päivän päätteeksi polkupyörälähetti Jace Damon saa viimeisen keikkansa. Lenny Lowell, Los Angelesin alhaisimpien nilkkien ja taparikollisten puolustusasianajaja tilaa pikatoimituksen LA:n syrjäkujille. Lähetys jää kuitenkin toimittamatta, kun Jace saa peräänsä hengenvaarallisen auton ja luotisateen. Jacella on jotain, mitä tappaja saalistaa ihmishenkiä säästämättä: totuus, joka pimeän rahan, korruption ja sensaatioiden kaupungissa voi olla kuolemaksi. Ja kun ruumiita alkaa tulla, lähetin kannoilla on pian myös LA:n poliisin murharyhmä ja salaperäinen rikostutkija Kev Parker.
Tappajalla ei ole mitään menetettävää, mutta Jacella pelissä on oma ja 10-vuotiaan pikkuveljen elämä, ja Parkerin panoksena vaiheikas poliisin ura. Kuka saa viimeisen siirron pelissä, jossa voittajia ei ole?
Neljäs dekkarisuomennos Tami Hoagilta. Edellinen Mustat vedet ilmestyi 2004.
Tami Hoag DekkariNetissä.

Howard, Linda: Tappavan tehokas.
Alkuteos: Dying to Please. Suom. Marja Helanen-Ahtola.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31363-7 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Sarah Stevens on tuplatehokas huippuammattilainen: samalla kertaa sekä täydellinen hovimestari että peloton henkivartija. Kun hänen työnantajansa, vanhan tuomari Robertsin taloon murtaudutaan eräänä yönä, Sarah hoitaa konnat lähes putkaan asti - ja huomaa olevansa julkkis, jonka perässä juoksevat niin televisio kuin sanomalehdetkin. Myös muuan komea etsivä kiinnostuu.
Sarahin hyvinjärjestetty maailma romahtaa, kun hänen arvostettu työnantajansa surmataan raa'alla tavalla. Epäiltyjen joukossa on tietysti myös hovimestari.
Eikä tässäkään vielä kaikki: tuntematon, vinksahtanut ihailija aikoo vallata Sarahin omakseen keinolla millä tahansa...
Neljäs suomennos Linda Howardilta. Aikaisemmin ilmestyneet Kasvot yössä (20001), Täydellinen mies (2004) ja Vapaata riistaa (2005).
Lisätietoa: Random House - Linda Howard.

Larsson, Stieg: Miehet jotka vihaavat naisia.
Alkuteos: Män som hatar kvinnor, 2005. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31435-8 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Mikael "Kalle" Blomkvist, taloudesta kirjoittavan Millennium-aikakauslehden vastaava toimittaja, on pulassa. Hänet tuomitaan kunnianloukkauksesta vankilaan. Mahtava paljastusjuttu teollisuuspohatta Wennerströmin hämäräbisneksistä kaatui riittämättömiin todisteisiin, ja Wennerström aikoo asianajajineen ajaa niin Blomkvistin kuin koko lehdenkin puille paljaille. Kaiken keskellä Blomkvist saa uransa erikoisimman tarjouksen, kun sukufirman entinen johtaja Henrik Vanger lähestyy häntä. Vanger haluaa Blomkvistin selvittävän mitä tapahtui hänen veljentyttärelleen Harrietille, joka katosi elokuisena iltapäivänä vuonna 1966. Tätä suljetun tilan mysteeriä ei kukaan ole koskaan onnistunut ratkaisemaan. Vangerin lupaama palkinto on mitä houkuttelevin: todisteet Wennerströmin rikoksista. Blomkvist voi vain suostua ehdotukseen. Hän saa avukseen nuoren, tunnehäiriöisen mutta nerokkaan Lisbeth Salanderin, joka on erikoistunut ihmisten yksityiselämän tonkimiseen. Tapaus vie heidät yhä syvemmälle kohti Vangerin perheen ja samalla kansankodin sisällä vellovaa mustaa menneisyyttä: rasismia, vihaa ja veritekoja.
Stieg Larsson (1954-2004) oli tukholmalainen toimittaja ja kirjailija.
Larsson tuli suurelle yleisölle tunnetuksi demokratian puolustajana ja pitkän linjan rasisminvastaisen työn tekijänä. Hän sekä luennoi aiheesta että kirjoitti siitä kirjoja ja artikkeleita.
Edesmenneen ruotsalaisen Stieg Larssonin romaani Män som hatar kvinnor on palkittu tämänvuotisella Lasiavain -dekkaripalkinnolla, joka myönnetään pohjoismainen parhaasta rikosromaanista. Skandinaviska Kriminalsällskapetin palkinto meni nyt ensi kertaa postuumille teokselle. Stig Larsson (1954-2004) oli journalisti ja Expo-lehden päätoimittaja. Hän kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen ja jätti jälkeensä kolme valmista rikosromaania, joista nyt palkittu teos on ensimmäinen.
Jälleen saadaan uusi ruotsalainen dekkaristi suomeksi. Hienoa.
Stieg Larsson DekkariNetissä.

Lindell, Unni: Yösisko.
Alkuteos: Nattsøsteren, 2002. Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2006. (SaPo).
ISBN 951-0-32020-X (sid.) 22 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
75-vuotias Brenda Elise Moen löydetään ammuttuna maaliskuiseen yöhön. Rikospaikan lähellä on nähty vanha nainen. Asetta ei kuitenkaan löydy eivätkä johtolangat osoita ketään syylliseksi. Sitten selviää, että kaksi viikkoa aiemmin kadonnut 14-vuotias teinityttö Kathrine on Moenin tyttärentytär. Rikospoliisi Cato Isaksenin on keskityttävä etsimään tapauksia yhdistävää tekijää. Millaisia salaisuuksia naiset ovat varjelleet? Norjalaisen Unni Lindellin vahvuus on hänen taidossaan luoda voimakas psykologinen jännite ja todentuntuisia henkilöhahmoja myös pimeine puolineen. Yösiskossa Lindell harhauttaa lukijaa hienovaraisin pelkoja ja ennakkoluuloja ruokkivin vihjauksin.
Neljäs Cato Isaksen -dekkari Unni Lindelliltä. Loistavia kirjoja.
Unni Lindell DekkariNetissä.

Noort, Saskia: Ruokakerho.
Alkuteos: De eetclub, 2004. Suom. Titia Schuurman.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31185-5 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Toimittaja-kirjailija Saskia Noort (s. 1967) on tehnyt nopean nousun hollintalaisen rikoskirjallisuuden kärkeen. Hänen toinen romaaninsa Ruokakerho myi kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 200 000 kappaletta. Teos keräsi kaksi kirjapalkintoehdokkuutta vuonna 2004 ja siitä on tekeillä elokuva.
Ruokakerho on vahva jännitysromaani ihmisistä, jotka ovat valmiita hyvän elämän eteen tekemään mitä tahansa - teeskentelemään, pettämään, tappamaan - ja pitämään kaiken salassa, jottei idyllinen harhakuva särkyisi.
Hienossa omakotitalossa mukavassa hollantilaiskylässä syttyy eräänä yönä tulipalo. Menestyksekäs liikemies Evert saa surmansa, mutta hänen lapsensa ja vaimonsa pääsevät turvaan liekkien keskeltä. Pari vuotta aiemmin yhteisen ruokakerhon perustanut viiden naisen ystäväpiiri on kauhuissaan: miten tällaista voi tapahtua heidän pienessä onnelassaan. Tulipalo on kuitenkin vain alkusoitto sille, mitä ruokakerhon jäsenistä ja heidän miehistään alkaa paljastua. Esiin nousee asioita ja tekoja, joiden seuraukset ovat kohtalokkaat yhdellä ruokakerhon jäsenistä.
Lisätietoa:
- Saskia Noort - boeken.

Roughan, Howard: Täydellinen valhe.
Alkuteos: The Promise of a Lie. Suom. Kaisa Luntinen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32018-8 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Manhattanilainen psykologi David Remler saa asiakkaakseen naisen, joka tahtoo päästä eroon aviomiehestään - lopullisesti. Mies yrittää kieroja keinoja kaihtamatta estää naista hakemasta avioeroa.Terapeutti ei saisi sukeltaa liian syvälle potilaan elämään, mutta epätoivoiseen tilanteeseen joutuneen naisen kohdalla David tekee kohtalokkaan erehdyksen. Lyhyt tapaaminen naisen kanssa johtaa pidemmälle kuin hän olisi koskaan aavistanut. Yhdessä vietetyn illan päätteeksi David saa puhelinsoiton, joka vahvistaa naisen toteuttaneen suunnitelmansa.
David huomaa pian joutuneensa pelinappulaksi nerokkaaseen juoneen, jonka seurauksena hän on vakavan rikoksen pääepäilty. Onko rikollisten mielenliikkeistä menestyskirjan kirjoittanut tähtipsykologi pussitettu ansaan omilla aseillaan? Onko täydellisen valheen takana täydellinen rikos?
Täydellinen valhe on tiivistunnelmainen jännitysromaani, jonka juonenkäänteet yllättävät.
Howard Roughanilta on aikaisemmin suomennettu yhdessä James Pattersonin kanssa kirjoittamansa Kuherruskuukausi (2005).

Walters, Minette: Paholaisen höyhen.
Alkuteos: The Devil's Feather, 2005. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31753-5 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2006. Kansikuva.
Tiheäksi kudottu jännitysromaani Englannin ykkösdekkaristilta
Sotakirjeenvaihtaja Connie Burns on vuosien varrella törmännyt hämäräperäiseen palkkasoturiin maailman eri kriisipesäkkeissä. Kaikkialta, missä mies on ollut komennuksella, on löytynyt raa'asti murhattuja naisia, jotka on ensin raiskattu ja sitten silvottu machete-veitsellä. Irakissa Connie pääsee peitenimillä esiintyvän pedon jäljille, mutta seuraukset ovat hänen kannaltaan kohtalokkaat. Psyykkisesti pirstaleina oleva Connie piiloutuu Englannin maaseudulle, jossa hän ystävystyy paikkakunnan outona lintuna pidetyn Jess Derbyshiren kanssa. Jess, jolla hänelläkin on takanaan traumaattisia kokemuksia, auttaa ja tukee Connieta, joka on kaikesta huolimatta päättänyt paljastaa sarjamurhaajan. Tappaja on kuitenkin jo Connien jäljillä ja on vain ajan kysymys, milloin hän iskee.
Suomen dekkariseura myönsi helmikuussa MInette Waltersille vuoden 2006 ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan. Minette Walters on dekkarikirjallisuuden aatelia. Loistavia kirjoja.
Walters vieraili Suomessa elokuussa 2005 kymmenennen suomeksi ilmestyneen romaaninsa Mielen häiriöitä kunniaksi.
Minette Walters DekkariNetissä.

Westlake, Donald E.: Huonompi juttu.
Alkuteos: Bad News, 2001. Suom. Irmeli Ruuska.
WSOY 2006. (SaPo).
ISBN 951-0-32019-6 (sid.) 22 e. Ilm. 10/2006. Kansikuva.
Ammatistaan ylpeä murtovaras John Dortmunder tulee pieleen menneen keikan takia suostuneeksi ystävänsä Andy Kelpin järjestämään puuhaan, jossa tarvitsee vain kaivaa arkku haudasta ja vaihtaa se toiseen. Ruumiillinen työ on homman haittapuolia, mutta onhan se sentään laitonta. Pian ystävykset ovat keskellä vauhdikasta pyöritystä, jossa arkut, haudat ja hautakivet vaihtuvat useampaankin kertaan, eikä lakituvaltakaan vältytä. Tavoitteena on todistaa Pikkusulka-nimeä käyttävä nainen viimeiseksi pottaknobbee-intiaaniksi - joskaan kukaan ei ole liikkeellä pelkästä sukurakkaudesta. Ja kun kaikki lopulta näyttää ratkeavan parhain päin, on Dortmunderin onnettarella takataskussaan vielä mojovia yllätyksiä. Hykerryttävän westlakemaista menoa!
Uusi Dortmunder -dekkari Westlakelta.
Donald E. Westlake DekkariNetissä.

Tietokirja

Nykänen, Harri: Rikoksen kuvat - Helsingin poliisin arkistokuvia 1910-1960.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31863-9 (sid.) 35 e. Ilm. 9/2006. Kansikuva.
Helsingin poliisi aloitti vankien kuvaamisen ja luetteloinnin 1880-luvulla. Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin etsivän osasto, Helsingin rikospoliisin edeltäjä, ryhtyi kuvaamaan myös rikos- ja onnettomuuspaikkoja. Työ oli ammattikuvaajien käsissä aina 1960-luvun alkuun asti ja vasta kinofilikamera syrjäytti kömpelön mustavalkokaluston. Samalla ammattilaisten tilalle tulivat tekniset tutkijat, joille rikospaikkakuvaus oli vain yksi tehtävä muiden joukossa. Viranomaisten työtä uudet teknologiat ovat helpottaneet, mutta kuvien laatu on niiden myötä laskenut. Helsingin rikospoliisin vanhat arkistokuvat ovat kuitenkin klassista mustavalkoista dokumentarismia New Yorkin alamaailmaa kuvanneen WeeGeen töiden hengessä. Viimeistelty sommittelu ja synkät aiheet luovat kuviin kontrastin, joka hätkähdyttää enemmä kuin viikkovärillistä uutisvirtaa.
"Ruumis maastossa Pasilassa", "liikenneonnettomuus Tehtaankadulla", "tappo asunnossa Pursimiehenkadulla", "Tattarisuon lähteen ruumislöytö". Rikoksen kuvat esittelee myös mennyttä Helsinkiä suunnasta, josta sitä ei ole aikaisemmin juuri nähty. Teoksen kaikki kuvat on valittu Keskusrikospoliisin rikosmuseosta.
Artikkeli:
- Helsingin Sanomat 20(?). 10.2006. Teuvo Arolainen.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Äänikirjat

Doyle, Arthur Conan: Sherlock Holmesin tutkimuksia 1.
Lukijana Lars Svedberg.
WSOY 2006.

Kasettikirjat

Nykänen, Harri: Raid ja tappajat.
Lukijana Lars Svedberg.
WSOY 2006.


 

Muut

Lius, Tuomas: Kalle-Kustaa Korkin paluu.
Apali, 2006.
ISBN 978-952-5026-57-3 (sid.)  Ilm. 12/2006.
Outsiderin (oik. Aarne Haapakoski) luomat Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen
aloittivat seikkailunsa 1940-luvun puolivälissä. Suomalaisen populaarikirjallisuuden
kenties tunnetuin seikkailijakaksikko tuli tunnetuksi sekä suositussa kirjasarjassa että legendaarisen maineen saavuttaneissa radiokuunnelmissa. Neljäkymmentä vuotta parivaljakko on saanut olla piilossa julkisuudelta. Nyt aika on kypsä suuren
suomalaisen seikkailun paluulle.
Tuomas Lius DekkariNetissä.

Lundin, Bo: Dekkarisankarit - kuka kukin on.
Ruots. alkuteos: Dexikon. Suom. Risto Hannula.
Suom. toimituskunta: Keijo Kettunen, Janne Mäkelä ja Pekka Turunen.
BTJ Kirjastopalvelu 2006.
ISBN 951-692-634-7 (sid.) 36 e.
Teos pohjautuu Bo Lundinin Ruotsissa julkaisemaan Dexikoniin. Suomalaista laitosta tehtäessä BTJ Kirjastopalvelun yhteistyökumppanina on ollut Suomen dekkariseura.
Bo Lundinin suostumuksella hänen teoksestaan on jätetty pois meillä niukasti tunnettuja ulkomaisia henkilöitä. Samalla teosta on täydennetty suomalaisella osuudella, 86 hakusanalla, jotka esittelevät kotimaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden sankareita. Näiden hakusanojen laatijoina on Dekkariseuran kokoama ryhmä alan asiantuntijoita, yhteensä 30 kirjoittajaa.
Ainutlaatuinen hakemisto rikos- ja jännityskirjallisuuden sankareista ilmestyy Helsingin kirjamessuilla 28.10.2006.
Arvio kirjasta:
Nummelin, Juri: Historiaton hakuteos. Ruumiin kulttuuri 4/2006, s. 50.

Saarinen,  E.: Jane Blond ja tohtori Maybe.
Jane Blond-kustannus 2008.
(nid.)   29 e.    Kansikuva.
Jane Blond ja tohtori Maybe on parodinen seikkaulu maailmassa, jossa lesbous on sääntö, joka vahvistaa poikkeuksen.
Jane Blond on kaikkien lsboagenttien esikuva.  Häikäisevä ulkonäkö, äly, lahjakkuus ja rohkeus saavat naiset hurmaantumaan, mutta viholliset kalpenemaan.  Jane Blond ja tohtori Maybe on sekä railakas parodia että jännittävä seikkailu, jossa Janen tehtävänä on pelastaa maailma salaperäisen rikollisen suunnitelmilta.  Selvittäessään kadonnen agentin arvoitusta Jane joutuu myös kohtaamaan menneisyytensä.  Romansseja syntyy ja arvoitukset ratkeavat.

Saarinen, Risto: Lahjan henki.
Kirjapaja 2006.
ISBN 951-607-341-7 (sid.) 23,90 e. Ilm. 7/2006.
Dekkari uskonnon maailmasta. On vuosi 1975, kun uneliaan Hämeenharjun paikallisen herätysliikkeen, lehtolaisuuden, johtaja löydetään kuolleena ojasta. Tapausta pidetään onnettomuutena, kunnes tapaus saa jatkoa muista oudoista kuolemista. Mitä tai kuka kuolemien takana on? Mikä on amerikkalaisperäisen lehtolaisuuden rooli? Onko kyseessä uskonnollinen valtataistelu? Saarinen on kirjoittanut mielenkiintoisen teoksen, josta käyvät ilmi sekä hänen dekkarituntemuksensa että suvereeni teologinen tietämyksensä. Tuloksena on uskontoa ja kirkkoa käsittelevä, sujuva dekkari, jonka taustatiedot ovat kohdallaan. Rikostarina nostaa esiin mielenkiintoisia teemoja kirkon ja herätysliikkeiden suhteista ja vaikutuksista yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen elämässä. Lehtolaisuus on vahva kuva amerikkalaisen hengellisyyden ja suomalaisen perinteen sekoittumisesta - ilmiöstä, joka on merkittävä tekijä näinäkin aikoina.
Risto Saarinen on Helsingin yliopiston ekumeniikan professori ja tuottelias kirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt teologisten kirjojen lisäksi kaunokirjallinen teos Jeesus Jokisen tapaus (Gummerus 1999).
Arvosteluja:
- Kuparinen, Marja: Kuolema käy seurakunnassa. Kirkko ja kaupunki 25.7.2006.