Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Syksy 2005Bazar


Egeland, Tom: Ympyrän pää.

Alkuteos: Cirkelens ende, 2005. Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2005.
ISBN 951-9107-37-1 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2005.
Norjan suosituimpiin kuuluvan dekkaristin romaani Ympyrän pää kertoo jännittävän tarinan albiino Björn Beltöstä, joka työskentelee arkeologisten kaivauksien valvojana Norjassa. Kaivauksissa löytyy yllättäen yli 2000 vuotta vanha salaperäinen kultainen lipas, jonka sisällä on ikiaikainen kirjoitus. Kirjoitus kyseenalaistaa täysin nykyaikaiset käsitykset kristinuskon perustasta. Selvittäessään mystisen lippaan salaisuutta, Björn ajautuu Keski-Eurooppaan salaperäisten voimien ja hämärien organisaatioiden lähteille. Egelandin jännitysromaanissa yhdistyvät myyttien maailma, teologia ja historia omaperäisellä ja kiehtovalla tavalla.
Lisätietoa: Aschehoug - Tom Egeland.

Koodin salaisuudet : epävirallinen opas Da Vinci -koodin mysteereihin.
Toim. Dan Burstein.
Alkuteos: Secrets of the Code, 2004. Suom. Laura Jänisniemi.
Bazar 2005.
ISBN 951-9107-33-9 (sid.) 32 e. Ilm. 3/2006.
Koodin salaisuudet on markkinoiden kattavin opas Da Vinci -koodin herättämiin kysymyksiin. Koodin salaisuudet -kirjan on toimittanut Dan Burstein. Kirjassa etsitään vastauksia romaanin mysteereihin eri alojen asiantuntijoilta, kuten historioitsijoilta, teologeilta, arkeologeilta, filosofeilta ja taidehistorian asiantuntijoilta.
Bursteinen innostus ja tiedonhalu heräsi miljoonien muiden Da Vinci -koodin lukijoiden tavoin romaania lukiessa. Hän halusi saada vastaukset mieltään askarruttaviin kysymyksiin: Oliko Jeesus todella naimisissa Maria Magdalenan kanssa? Oliko Jeesuksella ja Maria Magdaleenalla yhteinen lapsi? Oliko Maria Jeesuksen opetuslapsi? Mitä tekemistä Leonardo da Vincillä ja Isaac Newtonilla oli salatieteiden kanssa?
Koodin salaisuudet alkaa siitä, mihin Da Vinci -koodi päättyy. Teos antaa uusia näkökulmia länsimaisen kulttuuriperinnön mysteereihin. Asiantuntijoiden haastattelut ja artikkelit tarjoavat lukijalle toimivan avaimen kirjan mysteereihin helppolukuisessa muodossa.
Koodin salaisuudet on todellinen jalokivi Da Vinci -koodin innoittamien oppaiden joukossa. Se on ainoa suomenkielinen teos, joka todella kaivautuu romaanin mysteereihin pintaa syvemmälle ja kertoo, mikä nykytiedon valossa on totta, mikä tarua.
Dan Brown DekkariNetissä.Blue Moon


Durling, Ulf: Vanha juusto.

Alkuteos: Gammal ost, 1971. Suom. Laura Jänisniemi.
Blue Moon 2005.
ISBN 952-5410-31-5 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2005.
Blue Moon juhlistaa tuotantonsa kasvua julkaisemalla 25:ntenä nimekkeenään klassikon. Ulf Durlingin Vanha juusto ilmestyi jo 1971 ja siitä on tullut yksi niistä dekkareista, jotka mainitaan kun Ruotsissa laaditaan "parhaiden" tai "merkittävimpien" listoja. Vanha juusto on hyvin tietoinen lajityypistään, suljetun huoneen arvoitus jossa nimen ruoalla näyttää olevan keskeinen rooli, ja matkustajakotiin kuolleen miehen tapauksesta ovat kiinnostuneet niin amatöörit kuin oikea poliisi. Ja mikä merkitys onkaan roskakoriin joutuneella hyvin kypsytetyn juuston kannikalla?
Vanha juusto on ovelalla tavalla hauska, ja Durling on myös kielen mestari. Kirja jakaantuu kolmeen osaan, kukin eri henkilön näkökulmasta ja tämän omalla äänellä. Osien kertojat ovat pikkukaupungin kolmen ikääntyneen herrasmiehen muodostaman dekkaripiirin kaksi jäsentä sekä pappojen puuhille naureskeleva kolmannen poika, joka sattuu olemaan nuorempi konstaapeli. Näkyvin sivuhenkilö on kaupungin virallinen juoppo. He kaikki vievät eteen, takse ja sivulle tarinaa, jossa lopulta, ehkä, paljastuu miksi ja miten mies heitti henkensä. Vanha juusto on psykiatri Ulf Durlingin esikoisteos, ja viidestoista ilmestyy vielä tänä vuonna.
Ulf Durling on koko työikänsä toiminut psykiatrina Tukholmassa, viimeksi liikkuvan akuuttiryhmän ylilääkärinä. Vapaa-aikoinaan hän on kirjoittanut rikosromaaneja, joita on vuodesta 1971 ilmestynyt viisitoista, uusin Vägs ände samoihin aikoihin kuin tämä ensimmäinen suomennos. Vanha juusto on Durlingin esikoisteos ja se sai Ruotsin dekkariakatemian vastaperustetun esikoispalkinnon. Lugnet efter stormen (1983) palkittiin vuoden parhaana ruotsalaisena rikosromaanina. Rikoskirjallisuuden perinpohjaisesti tunteva Durling on myös hyvä lavaesiintyjä ja puhuu mielellään harrastuksestaan.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 24.9.2005. Hannu Marttila.
Lisätietoa:
- Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm - Ulf Durling.

Rankin, Ian: Pakkosiirtoja.
Alkuteos: Let it Bleed, 1995. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2005.
ISBN 952-5410-29.3 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2005.
Pormestarin tytär katoaa, ehkä siepattuna. Kahden nuorukaisen kaahaus poliisiautoa karkuun päättyy Forthinvuonon sillalle traagisesti. Vankilasta vapautunut mies tulee tapaamaan kaupunginvaltuutettua haulikon kanssa. Valtuutettu työntää silpuriin vanhoja asiakirjoja. Edinburghin rikospoliisin komisario John Rebus sekä konstaapelit Siobhan Clarke ja Brian Holmes eivät jää ihmettelemään, vaan kaivautuvat tapauksiin, joilla osoittautuu olevan yhteyksiä. Rebus pääsee korkean virkamiehen maatilalle ampumaan savikiekkoja vaikutusvaltaisessa seurassa. On kyse alueellisesta kehittämisestä ja amerikkalaisesta rahasta. Vallan ja rahan myllyyn astunut Rebus huomaa tallanneensa isoille varpeille.
Pakkosiirtoja on kuudes suomennos sarjassa, jonka päähenkilö on omapäinen rikoskomisario John Rebus. Sarjan edetessä tärkeimmäksi sivuhenkilöksi alkaa nousta naiskonstaapeli Siobhan Clarke. Elimellisenä osana Rankinin teoksissa on Edinburghin historian ja nykyisyyden kohtaaminen sekä väkiluvultaan Suomen kokoisen Skotlannin kehitys valoineen ja varjoineen. Ian Rankin on Britannian luetuin rikoskirjailija ja suosittu myös muissa englanninkielisissä maissa sekä manner-Euroopassa. Hän on saanut Isossa-Britanniassa rikoskirjallisuuden pääpalkinnot, viimeksi Timanttitikarin, alan arvokkaimman amerikkalaisen palkinnon sekä mm. Suomen dekkariseuran kunniakirjan. Pakkosiirtoja on Rebus -sarjan kuudes suomennos.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Booth, Stephen: Neitseiden tanssi.
Alkuteos: Dancing With the Virgins, 2001. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2005.
1. p. ilmestyi 2003.
ISBN 952-5410-27-7 (nid.) 10 e. Ilm. 8/2005.
Stpehen Booth DekkariNetissä.

Arnaldur Indridason: Räme.
Alkuteos: Myrin, 2000. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2005.
1. p. ilmestyi 2003.
ISBN 952-5410-26-9 (nid.) 8 e. Ilm. 8/2005.
Arnaldur Indridason DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Kuurupiilo.
Alkuteos: Hide & Seek, 1990. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2005.
1. p. ilmestyi 2002.
ISBN 952-5410-28-5 (nid.) 8 e. Ilm. 8/2005.
Ian Rankin DekkariNetissä.Gummerus


Kotimaiset

Korhonen, Wexi: Murhakoodi.

Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6980-6 (sid.) 27,50 e.
Korhosen Kari Salo -sarjan seitsemäs dekkari.
Ilmestyminen siirtynyt. Ei tietoa milloin ilmestyy.
Virkaheitto rikospoliisi Kari Salo on kerännyt sekä kolhuja että mainetta yksityisetsivänä. Tällä kertaa hoitoreitti kulkee suljetun osaston kautta, ennen kuin Salo nähdään kotinurkillaan tutun torin kahviossa. Salon tuttava Maire Norrbacka välittää merkillisen toimeksiannon. Keskusrikospoliisi tutkii erään naisen katoamista, mutta tapausta ei julkisteta, vaikka omaiset niin vaativat. Kadonneen naisen kummipoika tunnetaan tietokkonehakkerina. Salo tavoittaa pojan, jonka avulla hän hankkii tietoja kadonneen naisen työnantajasta. Seuraavana aamuna poliisi löytää lukiolaispojan murhattuna. Poliisijohto ja luotettava joukko tietoturva-alan osaajia tietävät, miksi salaista projektia toteuttaneen naisen katoaminen on Suomen ja EU:n kannalta vakava kysymys. Salo kiristää poliisilta omia tietojaan vastaan tapauksen yksityiskohtia muttei löydä murhan ja katoamisen yhteyttä. Lopulta hän ymmärtää asioiden suhteet, mika johdattaa hänet keskelle intohimon ja ahneuden alhaisinta temmellyskenttää.
Internet: Wexi Korhonen.

Rannikko, Tuuli: Savuverho.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6964-4 (sid.) 27,90 e. Ilm. 6/2005.
Vakuutusetsivä Jenni Talvi herää voimakkaaseen räjähdykseen. Kirkas, valkoinen valo tuntuu repivän pimeän yön kappaleiksi. Räjähdystä seuraa pelottava hiljaisuus.
Jenni on ollut luennoimassa naistenlehti Amandan toimittajille turvallisuudesta Kemiössä sijaitsevassa koulutuskeskuksessa. Tärkeä tilaisuus muuttuu murhatutkimukseksi, kun lehtikustantamon omistajan loistoauto lentää pommin räjäyttämänä ilmaan. Tapausta saapuu tutkimaan värikäs rikosylikomisario Rinne Turusta, mutta lehtikeisari Tarmo Merimaa taivuttelee Jennin selvittämään vyyhteä hänen lukuunsa. Merimaa epäilee, että pommi oli tarkoitettu hänelle eikä hänen räjähdyksessä kuolleelle alaiselleen.
Naistenlehtien värikäs maailma johdattaa Jennin vallanhaluisten ja juonitteluun taipuvaisten ihmisten syvimpiin salaisuuksiin. Sekä voittajat että häviäjät pelaavat peliään armottomasti, he osaavat juonittelun ja koston taidon. Jenni on yksin ja ilman minkäänlaista turvaverkkoa, kun hän kohtaa elämänsä tähän asti vaikeimman asian. Ja sitten tapahtuu toinen murha.
Savuverho on Jenni Talvi -sarjan kolmas dekkari. Tuuli Rannikko on työskennellyt ennen kirjailijanuraansa pankki- ja fi nanssimaailman johtotehtävissä Helsingissä, Tukholmassa ja Lontoon Cityssä. Nykyään hän asuu Lontoossa ja Cannesissa
Tuuli Rannikko DekkariNetissä.

Rönkä, Matti: Ystävät kaukana.
Gummerus 2005.
ISBN 951-206981-4 (sid.) 26,90 e. Ilm. 9/2005.
Kolmas Viktor Kärppä -dekkari.
Pidä ystävät lähellä ja hanki viholliset kaukaa, sanoo vanha ulkopoliittinen viisaus. Neuvoa yrittää noudattaa myös Viktor Kärppä, paluumuuttaja-bisnesmies. Hän on tehnyt liiketoimistaan entistäkin laillisempia ja kannattavampia ja jättänyt pimeät puuhat kauas taakse. Rakennushommat pyörivät mainiosta, vientihankkeissa tarvitaan konsulttia ja oma idänkaupan vetää. Puna-armeijan erikoiskouluttamasta inkerinsuomalaisesta on hyvää vauhtia tulossa keski-ikäinen, melkein laillinen, melkein suomalainen yrittäjä. Mutta kaikki muuttuu, kun menneisyyden haamut palaavat lihana ja verenä. Kärpän toimistoon ilmestyy kaksi modernia venäläistä liikemiestä, jotka vastaansanomattomasti vaativat hänen bisneksiään. Viktor lähtee Venäjälle ottamaan selvä, kuka häntä jahtaa. Siellä hän tapaa niin ystäviä kuin vihollisia ja joutuu päätämään millainen ihminen haluaa olla.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

Sariola, Tuula: ...Ja viimeisenä tulee kuolema.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6973-3 (sid.) 26,90 e. Ilm. 10/2005.
Rikostarkastaja Olavi Jääskeläinen on antanut itselleen luvan haaveilla eläkkeelle pääsyä, vaikka siihen on aikaa vielä parisen vuotta ja kauemminkin, mikäli hän jatkaisi työskentelyä lain salliman ajan. Eläkkeellä ollessaan hän haluaisi paneutua puutarhan hoitoon ja kalastukseen, mutta vain veneestä käsin ja mato-ongella, kenties joskus virvelilläkin. Kesken unelmoinnin hänet vetäistään tylysti arkeen: hän saa hoidettavakseen elämänsä kenties kummallisimman jutun. Aluksi on vaikea tietää mistä oikein on kysymys. Nuori mies on potkaistu hengiltä Helsingissä, Mannerheimintiellä. Ilmeistä on, etteivät uhri ja tekijä tunteneet toisiaan. Jonkin ajan kuluttua samanlainen kuolemantapaus sattuu Lahdessa, sitten Mäntsälässä ja viimein Mäntyharjussa. Onko kyseessä sarjamurhaaja vai joukkomurhaaja? Näissä tapauksissa yhdistävänä tekijänä näyttää olevan vain tekotapa. Rikostarkastaja Olavi Jääskeläinen, rikosylikonstaapeli Harto Koskinen, komisario Kaarlo Häkkinen ja muut poliisit taistelevat aikaa vastaa: minä hetkenä tahansa saattaisi tulla ilmoitus uudesta murhasta.

Sipilä, Jarkko: Likainen kaupunki.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-69431-1 (sid.) 26,90 e. Ilm. 6/ 2005.
Lämmin heinäkuinen kesäyö Helsingissä. Rikospoliisin murharyhmää tarvitaan palopaikalla, kun rekasta löytyy hiiltynyt ruumis. Lomaa odotteleva rikoskomisario Kari Takamäki toivoo, että kyse olisi onnettomuudesta, mutta Takamäen toive ei toteudu. Tuntematon mies on murhattu heroiinilla. Tuli on tuhonnut tekniset todisteet, mutta rekka selviää virolaiseksi. Takamäen tutkijat ovat taas visaisen jutun keskellä, kun heidän pitää selvittää kuka on halunnut tappaa virolaisen rekkakuskin ja miksi. Ja onko surmattu edes se, joksi häntä luullaan. Poliisit törmäävät salaisuuksien ja valheiden maailmaan. Väkivallan vaara kasvaa, kun juttuun nivoutuu Pääkalloprikaati -liivijengin miehiä. Likainen kaupunki on Jarkko Sipilän viides Takamäki -romaani.
Oli loistava ja mielenkiintoinen dekkari. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kesään 2005 eli eletään tiukasti tämän hetken Suomessa ja Helsingin Yleisurheilun MM-kisat lähestyvät. Sipilä parantaa otettaan koko ajan.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Baldacci, David: Sekuntipeliä.
Alkuteos: Hour Game. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6763-3 (sid.) 29,50 e. Ilm. 9/2005.
Huom! Ei ilmesty tänä syksynä. Ei ole tietoa milloin saadaan, mahdollisesti syksyllä 2006.
Ensimmäinen ruumis löytyy metästä käsi osoittavasti kohotettuna kelmeää taivasta vasten. Seuraavat kaksi uhria - teinirakastavaiset - on ammuttu lähietäisyydeltä. Kummallakin on ranteessa kello, mutta ne näyttävät eri aikaa. Neljännen murhatun kohdalla ei epäilykselle enää jää sijaa: jokaiseen uhriin liittyy kello jajokainen tuo mieleen jonkun nimekkään sarjamurhaajan. Mmiten miten nämä sattumanvaraisilta vaikuttavat murhat liittyvät toisiinsa? Ja kuka mahtaa olla asialla? Kenties kysymys onkin uudesta tulokkaasta, joka nauttii vanhojen konkareiden jäljittelystä. Yksinkertaista ryöstöä tutkiessaan etsiväkaksikko Michelle Maxwell ja Sean King huomaavat yhteyden, jonka avulla Wrightsburgin pikkukaupunkia järisyttävä verinen arvoitus aalkaa ratketa.
Sekuntipeliä on itsenäinen jatko-osa viime vuonna (2004) ilmestyneelle romaanille Aikapommi, joka tutustutti lukijat Michelle Maxwelliin ja Sean Kingiin. Nämä pellolle potkitut salaisen palvelun agentit ovat nyt ryhtyneet yksityisetsiviksi ja perustaneet oman yhtiön. Töitä riittää,mutta onneksi pikkukaupungissa aikaa jää muullekin: pehmomies Sean harrastaa viininvaistelua, Michelle potkunyrkkeilee pysyäkseen timminä tätsynä...
David Baldacci DekkariNetissä.

Caldwell, Ian & Thomason, Dustin: Neljäs siirto.
Alkuteos: The rule of four, 2004. Suom. Markku Päkkilä.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6777-3 (sid.) 29,50 e. Ilm. 9/2005.
Tom Sullivanin opinnot Princetonissa lähestyvät loppuaan. Kohta on aika heittää hyvästit iloiselle opiskelijaelämälle. Mutta Tom ei saa mielestään vuonna 1499 kirjoitettua kirjaa, jonka tutkimiselle hänen isänsä monien muiden tiedemiesten tavoin uhrasi elämänsä - ja perheensä. Nyt tämän arvoituksellisen kirjan pauloissa on Paul Harris, yksi Tomille tärkeän kaveriporukan neljästä jäsenestä ja hänen läheisin ystävänsä. Myös Tomin tyttöystävä Katie on kiinnostunut salaperäisestä teoksesta nimeltä Hypnerotomachia Poliphili. Miten kirjaa punottua rakkaustarinaa pitäisi tulkita? Pystyykö Paul ratkaisemaan matemaattisen arvoituksen, joka on koodattu kirjaan peräti seitsemällä eri kielellä? Ja jos hän onnistuu murtamaan koodin, minne lopputulos mahtaa johdattaa malttamattomat nuoret?
Läpimurto näyttää varmalta, kun kauan kateissa ollut muinainen päiväkirja löytyy odottamatta. Mutta kauhukseen Tom ja Paul huomaavat olevansa kuolemanvaarassa. Yksi tutkijakollega on jo ehtinyt menettää henkensä, ja lisää murhia on luvassa. Kaksikko päättää yhdistää voimansa. Pala palalta he murtavat koodin, jonka takaa paljastuu intohimoinen ja karmiva rakkaustarina, sinetöity krypta ja satoja vuosia vanha salaisuus, jonka puolesta kannattaa murhata vielä vuonna 1999. Hupnerotomachia Poliphili, kirjan keskeinen teos, on aivan oikeasti olemassa. Se on varhaisen kirjapainotaidon suurimpia ja salaperäisimpiä aarteita ja Gutenbergin Raamattuakin harvinaisempi kirja.
Ian Caldwell on opiskellut historiaa Princetonin yliopistossa. Dustin Thomason on valmistunut Harvardin yliopistosta. Caldwell ja Thomason ovat lapsuudenystäviä, jotka ovat tunteneet toisensa kahdeksanvuotiaasta. He aloittivat esikoisromaaninsa kirjoittamisen valmistuttuaan vuonna 1998. Tämän mennessä käännösoikeudet on myyty yli 30 maahan.
Lisätietoa: www.theruleoffour.com.

Connelly, Michael: Kuilun partaalla.
Alkuteos: The Narrows. Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6747-1 (sid.) 29,50 e. Ilm. 7/2005.
FBI-agentti Rachel Walling saa tiedon, että Runoilijaksi kutsuttu sarjamurhaaja on jälleen liikkeellä. Vuosia sitten Rachel jäljitti sarjamurhaajaa, joka jätti Edgar Allan Poen runojen säkeitä murhapaikoille ja joka lopulta paljastui Rachelin omaksi pomoksi.
Harry Bosch saa samoihin aikoihin puhelun Terry McCalebin vaimolta. Boschin ystävä, ex-agentti McCaleb on löytynyt kuolleena veneestään. Vaimo pyytää eläkkeelle jäänyttä LAPD:n etsivää tutkimaan miehensä epäilyttävää kuolemaa. Pian Harrylle selviää, että edesmennyt kaveri oli sekaantunut Runoilijan etsintään. Harryn ja Rachelin polut yhtyvät. Jahdatessaan murhaajaa he kulkevat Nevadan autiomaista Los Angelesin pimeille kujille ja sadevesikanavien hylätyille rannoille, joille kukaan ei halua astua öiseen aikaan.
Michael Connellya jäi vaivaamaan Runoilijaksi kutsutun sarjamurhaajan kohtalo samannimisestä romaanista ja hän päätti kirjoittaa sille jatko-osan Kuilun partaalla. Pääosassa on useista Connellyn jännäreistä tuttu kovaksikeitetty Harry Bosch. Connellyn ura alkoi komeasti, sillä esikoisteos Tunnelirotta sai arvostetun Edgar-palkinnon. Michael Connelly on voittanut teoksillaan USA:ssa myös Anthony-, Macavity-, Nero-, Barry- ja Ridleypalkinnot, Japanissa Maltese Falcon -palkinnon, Ranskassa .38 Caliber- ja Grand Prix -palkinnot sekä Italiassa Premio Bancarella -palkinnon. Amerikkalainen GQ-lehti nimesi Connellyn viime vuonna maailman parhaaksi dekkarikirjailijaksi.
Jatko-osa tammikuussa suomeksi ilmestyneelle Runoilija -dekkarille (The Poet, 1996) . Michael Connellyä jäi vaivaamaan Runoilijaksi kutsutun sarjamurhaajan kohtalo samannimisestä romaanista ja hän päätti kirjoittaa sille jatko-osan Kuilun partaalla. Pääosassa jälleen Harry Bosch.
Michael Connelly DekkariNetissä .

Dibdin, Michael: Ja sitten kuolet.
Alkuteos: And then you die, 2002. Suom. Seppo Loponen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6713-7 (sid.) 27,90 e. Ilm. 6/2005. Kansikuva .
Mafian pommi-iskusta hengissä selvinnyt Aurelio Zen saa huvilan käyttöönsä Pohjois-Toscanasta ja maastoutuu hiekkarantaa kansoittavien auringonpalvojien joukkoon. Se ei olekaan hullumpi diili!
Päivät kuluvat lomaillessa, ja vieressä kellottaa hemaiseva Gemma, jolla on silmää raavaille miehille. Juuri kun Zen on päässyt lupaavaan lähikosketukseen, hänen aurinkotuolistaan löytyy murhattu muukalainen. Kuka on päässyt Zenin jäljille? Nyt on pantava hösseliksi, sillä Zen on värvätty avaintodistajaksi mafian vastaiseen oikeudenkäyntiin. Gemman avulla koko jutusta tuleekin silkka rakastavaisten piknikki.
Michael Dibdin on kiertänyt maailmaa kuin päähenkilönsä Zen Italiaa. Vuonna 1947 syntynyt kirjailija kävi koulunsa Skotlannissa ja Irlannissa, asettui useiksi vuosiksi Perugiaan Italiaan, mutta käväisi kotimaassaan ennen kuin muutti Yhdysvaltoihin. Hänen työnsä on palkittu mm. Kultaisella tikarilla. Dibdin on aikamme rikoskirjailijoiden ehdotonta parhaimmistoa.
Ja sitten kuolet on jo kahdeksas Aurelio Zen -dekkari.
Michael Dibdin DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Mustaa oikeutta.
Alkuteos: Dark Justice. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6868-0 (sid.) 28,50 e. Ilm. 8/2005.
Yhdysvaltain presidentti yritetään murhata. Vaikka sala-ampuja saadaan kaadettua, vaara ei ole ohi. Joku tarpeeksi mahtava, varakas ja ahne on salaa rakentamassa omaa iskujoukkoaan, jonka avulla suistaa maailma raiteiltaan - ja raivata samalla tietään järjestyksen jalain vankimmatkin tukipylväät. Britannian puolustusministeriön kenraali Ferguson saa alaistensa Hannah Bernsteinin ja Sean Dillonin kanssas tehtäväkseen etsiä ja kitkeä pahan alkujuuret. Alkaa kilpajuoksu kuoleman kanssa. Taistelukenttänä toimii Lontoo, Irak ja Irlanti. Dillon ja hänen apurinsa, nuoren lontoolaisgangsteri Billy Salterin, tie vie kohti heidän elämänsä vaarallisinta haastetta: vastassa ovat säälimätön venäläisagentti Yuri Ashimov, kuolettavan kaunis Greta Novikova sekä Dillonin entiset asetoverit. Mutta osoittaako tähtäin koko ajan itse Dillonia?
Jack Higgins Bibliography.

Holt, Anne: Julkkismurhat.
Alkuteos: Det som aldri skjer, 2005. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6874-5 (sid.) 27,90 e. Ilm. 8/2005. Kansikuva.
Suosittu televisiotähti Fiona Helle löydetään kotoaan raa'asti murhattuna. Rikollinen on tehnyt murhapaikasta näyttämön, jossa jokaisella yksityiskohdalla on merkityksensä. Raamatulliset viestit eivät jätä tulkinnanvaraa. Murhaajalla on asiaa, ja hän haluaa sanansa kuuluville. Fionan tapaus on kuitenkin vasta alkua. Julkkis toisensa jälkeen saa pian surmansa.
Inger Johanne Vik on äitiyslomalla kun hänen miehensä, rikostutkija Yngvar Stubo pyytää häntä avukseen sarjamurhaajan jäljittämisessä. Valvotut yöt ja tuore äitiys ovat saaneet Inger Johannen hermoromahduksen partaalle. Hän epäröi pitkään, huolehtii vauvastaan ja pelkää. Kuinka hän uskaltaa jättää pienokaisen yksin?
Inger Johannen koulutus FBI:n profiloijana ei ole mennyt hukkaan. Tahtomattaankin hän tunnistaa paholaismaisen kaavan, jota murhaaja noudattaa. Inger Johanne kuulee pelottavia kaikuja menneisyydestään FBI:n palveluksessa ja ymmärtää murhaajan viestin. Pahin on vasta edessä.
Anne Holt luo uusimmassa romaanissaan jännittäviä yhteyksiä rikoskirjallisuuden ja rikosten maailman välille. Samalla hän pohtii ihmisten julkisuudentavoittelun kauaskantoisia seurauksia. Voiko ikävystyminen olla löytöretkeilijöiden, vuoristokiipeilijöiden, extreme-hurjastelijoiden ja viime kädessä jopa sarjamurhaajien perimmäinen motiivi?
Anne Holt on Pohjoismaiden johtava naisdekkaristi, jonka kirjoja on myyty maailmalla yli kolme miljoonaa kappaletta. Holtin menneisyys toimittajana, juristina ja Norjan oikeusministerinä ovat tarjonneet hänelle loistavan taustan kirjailijan työhön. Julkkismurhat on Anne Holtin kahdeksas suomennettu romaani ja toinen teos, jossa Yngvar Stubo ja Inger Johanne Vik esiintyvät päähenkilöinä. Sarjan ensimmäinen romaani Minkä taakseen jättää ilmestyi 2003.
Anne Holt tulee vierailulle Suomeen uuden kirjansa julkaisun aikaan eli 10.-11.8.2005.
Anne Holt DekkariNetissä.

Kanon, Joseph: Los Alamos.
Alkuteos: Los Alamos. Suom. Raimo Salminen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6543-6 (sid.) 30,00 e. Ilm. 10/2005.
Huom! Ei ilmesty tänä syksynä. Ei ole tietoa milloin saadaan, mahdollisesti syksyllä 2006.
Eletään vuotta 1945 Los Alamosissa Uudessa Meksikossa. Joukko maailman nerokkaimpia tiedemiehiä on kokoontunut keskelle autiomaata. Heidän tehtävänsä on atomipommin kehittäminen ja sodan lopettaminen. Robert Oppenheimerin "lumotulla kampuksella" asuu tutkijoiden lisäksi hämmentyneitä vartijoita ja levottomia vaimoja - ja mies, joka etsii murhaajaa. Michael Connolly on lähtetetty Los Alamosiin tutkimaan salaisen pommiprojektin kanssa tekemisissä olleen miehen murhaa. Murhatutkimus kaupungissa, jota virallisesti ei ole edes olemassa, on vailla vertaa. Connolly kulkee kimaltelevilla cocktail-kutsuilla ja seurustelee hajamielisten tutkijoiden kanssa. Pian hän huomaa nukkuvansa kuolleen miehen sängyssä ja rakastelevansa toisen miehen vaimon kanssa. Connolly käy varjoissa sotaa tappajan kanssa samalla kun maailma on astumassa uuteen aikaan. Kanon sekoittaa palkitussa esikoisromaanissaan luontovasti faktaa sekä fiktiota ja piirtää elävän kuvan miehistä, joiden työn hedelmä muutti maailman. Los Alamosissa on kyse fuusiosta siinä missä atomipommin tekemisessäkin. Kun uskollisuus, petturuus, idealismi ja syyllisyys kohtaavat, voivat seuraukset olla kuolettavia.
Kanonilta on aiemmin suomennettu romaanit Jaettu Berliini (2003) ja Vakoojaksi leimattu (2004).
Los Alamos on Kanonin esikoisdekkari, ja se voitti ilmestyessään arvostetun Edgar-palkinnon.

Palmer, Michael: Salaseura.
Alkuteos: The Society, 2004. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-6885-0 (sid.) 28,50 e. Ilm. 6/ 2005.
Säälimätön sarjamurhaaja niittää satoa Bostonissa. Uhreja yhdistää yksi asia: he ovat kaikki sairausvakuutusyhtiöiden toimitusjohtajia, jotka ovat häikäilemättömästi käyttäneet asemaansa väärin. Työlleen omistautuneesta tohtori Will Grantista tulee samalla sekä epäilty että ajojahdin uhri. Kun Will savustetaan tekaistuilla huumesyytöksillä työpaikastaan, joutuu nuori ja innokas poliisietsivä Patty Moriarity vaikean ongelman eteen: voiko hän liittoutua mahdollisen murhaajan kanssa? Patricia ja Will joutuvat nappuloiksi kuolettavaan peliin, jossa selviää että murhaaja ei ehkä toimikaan yksin. Uhrien viereen jätetyistä vihjeistä alkaa muodostua salaperäinen viesti, joka täytyisi selvittää jotta tappaminen saataisiin loppumaan. Mutta joku on päättänyt pyyhkäistä myös Patrician ja Willin pois pelilaudalta....
Michael Palmer on Robin Cookin ohella Yhdysvaltojen johtavia lääketieteellisten jännärien tekijöitä. HÄnen kirjojaan on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle. Palmerin teosten hätkähdyttävä aitous ja yksityiskohtien tarkkuus kumpuavat hänen kokemuksistaan ensiapuklinikan lääkärinä. Kirjailijanuransa ohella Palmer työskentelee erilaisissa terveydenhuollon virkatehtävissä. Hän asuu Massachusettsissa, Yhdysvalloissa.
Kymmenen suomennos Palmerilta. Aikaisemmin ilmestynyt suomeksi: Armon enkelit (1988), Salainen koe (1989), Kauhukuvat (1989), Äänetön kuolema (1996), Äärirajat (1997), Ratkaisun edessä (1998), Ihmelääke (1999), Potilas (2000), Sivuvaikutuksia (2002).
MichaelPalmer.Books.com.

Rendell, Ruth: Nokikolarin poika.
Alkuteos: The Chimney Sweeper's Boy, 1998. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6889-9 (sid.) 28,50 e. Ilm. 9/2005.
Gerald Candless on suuren yleisön ja kriitikkojen rakastama kirjailija. Candlessin haveisa ei kuitenkaan ole koskaan siintänyt maine ja kunnia, vaan oma perhe ja omat lapset. Sekin unelma on toteutunut: Candlessin huvilassa meren rannalla näytellään perheidylliä, jonka osallisia ovat kaksi kaunista tytärtä ja isä. Äiti on tässä näytelmässä statisti. Eräänä iltana Candless palaa kotiin kuin aaveen nähneenä ja kuolee parin tunnin kuluttua sydänkohtaukseen. Tyttärien maailma romahtaa. Palvottu isä on poissa. Candlessin kustantaja ottaa tyttäristä vanhempaan yhteyttä ja pyytää tätä kirjoittamaan isänsä elämäkerran. Sarah epäröi hetken, mutta päättää pian jättää yliopisto-opintonsa ja tarttuu tarmokkaasti työhön. Ehkä kirjoittaminen helpottaa surutyötä. Sarah huomaa, että isän elämästä on miltei mahdotonta kirjoittaa, koska kukaan ei tiedä siitä mitään. Kaikki mitä isä on kertonut, paljastuu huiputukseksi. Gerald Candless ei ollut isän oikea nimi, hänen perhetaustansakin on tuulesta temmattu. Kuka isä oli? Sarah aloittaa salapoliisin työn jonka myötä perheen naiset joutuvat tekemään ankaran matkan myös omaan itseensä. Sarahin löydöt valaisevat oudosti myös vuosikymmenten takaista murhaa Lontoossa. Mikään ei ole sitä miltä näyttää.
Kirja on ilmestynyt alunperin Rendellin toisella kirjailijanimellä Barbara Vine.
Mahtavaa, että saadaan taas pitkästä aikaa Rendelliä suomeksi.
Ruth Rendell DekkariNetissä.

Robb, J.J. (Roberts, Nora): Maineikas kuollessaan.
Alkuteos: Glory in Death, 1995. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6882-6 (sid.) 27,90 e. Ilm. 6/2005.
On sateinen loppukevään ilta New Yorkissa vuonna 2058. Kurjalta kujalta löydetään kaunis ja paljon julkisuudessa esiintynyt yleinen syyttäjä kurkku auki viillettynä. Pian murhataan toinenkin julkkisnainen, nuori filmitähti, jonka ura on lähtenyt hyvään nousuun. Rikoskomisario Eve Dallas epäilee, että murhaaja on mies, joka kadehtii TV:stä tuttuja, voimakkaita ja työssään menestyneitä naisia. Estääkseen uudet murhat Eve päättää asettua itse syötiksi, vaikka inhoaa esiintymistä. Hän seurustelee yhä monimiljonääri roarken kanssa, mutta hänen on vaikea sitoutua. Hän ottaa yhteyttä ystäväänsä Nadine Furstiin, TV-toimittajaan, joka metsästää suurta juttua. Eve lupaa Nadinelle yksinoikeuden murhatutkimuksen selostamiseen, mikälitämä pitää Even mahdollisimman paljon esillä televisiossa. Even suunnitelma on kuitenkin johtamassa katastrofiin, sillä murhaaja tarttuu väärään syöttiin. Eve rientää hätiin suoraan Roarken järjestämiltä kutsuilta, mutta ei selviä sylipainista murhaajan kanssa ilman miesystävänsä apua.
Nora Roberts on kirjoittanut yli sata romaania, näistä kahdeksantoista kirjailijanimellä J.D. Robb. Eve Dallasista kertova futuristinen dekkarisarja nousi Robertsin aikaisempien viihderomaanien tavoin heti tuoreeltaan New Yorki Timesin bestsellerlistalle. Lukijat ihastuivat sarjan omaperäisiin henkilöihin, umpirehelliseen ja särmikkääseen Eveen, hänen pähkinöitä napostelevaan kilttiin esimieheensä ja kapakkalaulajatar Mavisiin, Even parhaaseen ystävättäreen. Oman värinsä kerrontaan antavat kuvaukset New Yorkista, sen kaoottisesta liikenteestä ja alamaailman asuttamista rähjäisistä kortteleista, joissa baareja hoitavat robotit. NÄyttelijä Mel Gibsonin yhtiö Icon Productions on ostanut oikeudet Nora Robertsin dekkarisarjaan.
Maineikas kuollessaan on Nora Robertsin J.J. Robb -nimellä kirjoittama toinen suomennettu Eve Dallas -dekkari. Ensimmäinen osa Alaston kuolema (Naked in death, 1995) ilmestyi suomeksi syksyllä 2004.
Website for Author Nora Roberts.

Uusia painoksia

Holt, Anne : Sokea jumalatar.
Alkuteos: Blind gudinne, 1993. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-7036-7 (nid.)
Uusi pokkaripainos. Ilm. 8/2005.

Holt, Anne: Vereen kirjoitettu.
Alkuteos: Salige er de som tørster... 1994. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-7037-5 (nid.)
Uusi pokkaripainos. Ilm. 8/2005.


Lang, Maria: Arsenikkia aamuisin.
Alkuteos: Anjvänd aldrik arsenik, 1984. Suom. Inkeri Pitkänen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6954-7 (nid.) Ilm. 7/2005.
Uusi p.

Lang, Maria: Meitä oli kolmetoista.
Alkuteos: Vi var tretton i klassen, 1973. Suom. Aarne Valpola.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6955-5 (nid.) Ilm. 7/2005.
Uusi p.

Sariola, Mauri: Kutsutaan Susikoski.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6966-0 (sid.) 34,90 e. Ilm. 6/2005.
Mauri Sariolan lukuisten romaanien sankari ja Suomen tunnetuin poliisimies on rikostarkastaja Olavi Susikoski. Suuren suosion ja jatkuvan kysynnän vuoksi on jälleen pantu yksiin kansiin neljä uutta Susikoski-romaania: Rotat pois laivasta (1956), Leivätön pöytä on katettu (1958), Aina roiskuu kun rapataan (1964) ja Koltan uni (1975).
Kuten aiemmissakin kokoomateoksissa, myös tässä kirjassa on tarjolla loppuunmyytyjä ja lukijoiden kaipaamia harvinaisuuksia. Kaikki ne ovat jännittäviä ja kiehtovia Susikoski-seikkailuja, ehtaa Mauri Sariolaa.
Mauri Sariola (1924-1985) syntyi Helsingissä ja julistettiin ylioppilaaksi jatkosodan aikana 1943. Hän osallistui sotaan ja teki sekalaisia töitä, kunnes julkaisi esikoisromaaninsa keväällä 1956. Siitä alkoi hänen kirjailijanuransa, joka kesti lähes 30 vuotta. Sariola julkaisi yli 80 romaania omalla nimellään ja nimimerkillä Esko Laukko. Suomessa hänen kirjojaan on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta ja suosituinta romaania Lavean tien laki n. 100 000 kappaletta. Mauri Sariolan romaaneja on julkaistu lähes kahdessakymmenessä maassa. Ranskassa hän sai Prix du Roman d'Adventure -palkinnon 1969.
Arvosteluja:
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Jari Jokisuu.
- Mauri Sariola -seuran kotisivu.
- Hannu Saraluodon Sariola -sivut.

Murha a la carte - 27 herkullista murhaa talon tapaan.
Alkuteos: Murder on the Menu, 1991. Toim. Peter Haining. Suom. Kari Salminen, Marja Sinkkonen ja Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2005. 3. p.
ISBN 951-20-6925-3 (sid.) 28,90 e. Ilm. 6/2005.
1. p. ilm. Book Studion kustantamana 1996 ja 2.p. 1998.
Murha à la carte tarjoilee 27 suussa sulavaa murhaa, kirjoittajina lajin ylittämätön kärkikaarti. Käykää pöytään ja nauttikaa. Ruokapöydässä on tehty murhia ikimuistoisista ajoista lähtien. Myrkkyjen gastronomia on oma taiteenlajinsa, jolla dekkarikirjailijat ovat herkutelleet mehukkaimmissa tarinoissaan. Arsenikki aamukahvissa, tappavat kasvit ja syanidikaakao ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia parhaillekin yksityisetsiville. Mutta pöytän voi kuolla myös ilman myrkkyä: iltalaukkuun kätketyt aseet ja ruokapöydän veitset ovat päättäneet monta viimeistä atriaa.
Kirja ilmestyy uutena kauniina kovakantisena laitoksena.


Helmi

Slaughter, Karin: Piinattu.

Alkuteos: A faint cold fear, 2003. Suom. Annukka Kolehmainen.
Helmi 2005.
ISBN 951-556-068-3 (sid.) 24,30 e. Ilm. 8/2005.
Heartsdalen pikkukaupungin patologi ja lastenlääkäri Sara Linton hälytetään tutkimaan itsemurhaa yliopiston kampukselle. Sillalta hypänneen pojan pahasti vahingoittunut ruumis ei tarjoa paljoa vihjeitä -- ja yliopistoväki haluaa välttää skandaaleita -- mutta Sara ja poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver ovat vakuuttuneita, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kampuksella tapahtuu vielä kaksi muuta epäilyttävää itsemurhaa, ja väkivalta koskettaa Saraakin aivan liian läheltä. Jeffrey jäljittää sadistista murhaajaa ja havaitsee, että hänen entisellä alaisellaan, etsivä Lena Adamsilla, saattaa olla ratkaisevaa tietoa. Kampuksella vartijana toimiva Lena on kuitenkin yhä pahasti poissa tolaltaan kokemiensa traumaattisten tapahtumien jälkeen. Hän on hädin tuskin kykenevä puolustamaan itseään, saati pelastamaan seuraavan uhrin.
Karin Slaughter DekkariNetissä.


Hipputeos

Dontsova, Darja: Mieheni seitsemäs vaimo
:
murhamysteeri Moskovasta.
Alkuteos: Zhena moego muzha, 2004. Suom. Kari Uotinen.
Hipputeos 2005.
ISBN 952-5617-02-5 (sid.) 19,80 e. On jo ilmestynyt.
Maksim Poljanski on pidätettynä syytettynä seitsemännen vaimonsa murhasta. Harrastajaetsivä Darja Vasiljevna on vakuuttunut, ettei hänen entinen miehensä ole voinut ampua nukkuvaa naista kasvoihin. Hän päättää löytää todellisen tappajan. Osapuolet eivät kuitenkaan ole voimiltaan tasaväkisiä. Salaperäinen tappaja on koko ajan hänen edellään jättäen jälkeensä uusia ruumiita. Takaa-ajon tuoksinassa Darja unohtaa varovaisuuden ja on lähellä joutua maksamaan tämän virheenhengellään. Tappaja vain ei tiedä, kenen kanssa hän on tekemisissä. Darjalta ei vielä ole yksikään rikollinen päässyt pakoon...
Tämä salapoliisiromaani tarjoaa oivan ikkunan tämän päivän venäläiseen elämänpiiriin Moskovassa. Kirja kertoo elämästä nyky-Moskovassa, venäläisistä liikemiehistä, mafiasta ja viranomaisista. Murhamysteeriä ratkaistaessa lukija pääsee mukaan venäläisen elämän pyörteisiin; kuvaukset ovat todenmukaisia niin vankilan sisäpuolella kuin uusvenäläisten rikkaissa kodeissa tai kerrostaloyhteisössä.
Darja Dontsova on Venäjän suosituimpia dekkarikirjailijoita. Hänet tuntee koko kansa ja nauttii Darjan terävästä yhteiskuntakuvauksesta. Hän on syntynyt 1952 ja hän on erittäin suosittu dekkarikirjailija Venäjällä. Hän on julkaissut 46 kirjaa, joiden painosmäärä on yhteensä 42 miljoonaa. Hänen tuotantoaan on käännetty monille kielille Euroopassa.
Arvostelu:
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Kirsi Luukkanen.

Dontsova, Darja: Talven henkäys.
Murhamysteeri Moskovassa.
Alkuteos: Nesekretnye matrialy, 2004. Suom. Kari Uotinen.
Hipputeos 2005.
ISBN 952-5617-04-1 (sid.) 19,80 e. Ilm. syksyllä 2005. Kansikuva.
Darja Vasiljevnan ranskalaisen ystävän katomainen Moskovassa vie Darjan jälleen uskomattomiin seikkailuihin Venäjän rikkaiden ja rikollisten joukossa ja johtaa lopulta uudenlaisen rikollisliigan paljastumiseen.
Talven henkäys on toinen suomenkielinen dekkari venäläisen dekkaristin Darja Dontsovan tuotannosta.

Dontsova, Darja: Demonin vallassa.
Murhamysteeri Moskovassa.
Alkuteos: Söjat ustalye igrushki, 2004? Suom. Kari Uotinen.
Hipputeos 2005.
ISBN 952-5617-05-X (sid.) 19,80 e. Ilm.syksyllä 2005. Kansikuva.
Harrastelijayksityisetsivä Dasha Vasiljeva ei voi lähteä kotoaan kohtaamatta erikoisia tapauksia. Tällä kertaa hän joutui todistajaksi, kun nuori nainen heittäytyi ikkunasta. Miliisiä tapaus ei kiinnostanut, mutta Darja halusi tietää syyn noin epätoivoiselle käyttäytymiselle. Hän alkoi etsiä ihmisiä, jotka olivat tunteneet itsemurhan tehneen. Tällöin kävi ilmi, että neljä kuolleen naisen ystävää oli äskettäin kuollut samalla tavalla. Dasha oli sataprosenttisesti varma, että sellaisia sattumia ei ole...
Darja Dontsovan kirjoissa kaikki on totta! Hänen sankarinsa on usein samanlainen kuin hän itse: kissat, koirat, lapset, aviomies... Hänen harrastuksensa on kutoa ja paistaa piirakoita - ja töiden välissä keksiä uusia rikoksia.


Johnny Kniga


Fossum, Karin: Marraskuun neljännen vastainen yö.

Alkuteos: Natt til fjerde november, 2003. Suom. Katriina Savolainen.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-29962-6 (sid.) 27 e. Ilm. 6/2005.
On marraskuun neljännen vastainen yö. 17-vuotias Jonna Moe katoaa jäljettömiin. HÄnen vanhempiensa, Jonin ja Magnhildin painajainen alkaa. heidän ainoa lapsensa on poissa. Ei viestejä, ei ruumista, ei jälkiä - ei m itään, vain suuri tyhjyys ja ahdistava epätietoisuus.
Uudessa romaanissaan Karin Fossum rakentaa paitsi piinaavaa jännitystä, myös mikroskooppisen tarkkaa ihmiskuvaa. Kaiken murheen keskellä saattaa myös lopulta kyteä pieni toivon kipinä. Marraskuun neljännen vastainen yö on mielenmatka uuden elämän alkupisteeseen - armon mahdollisuuteen.
Karin Fossumilta ilmestyy tänä vuonna (2005) suomeksi myös toinen kirja Hullujenhuone Liken kustantamana.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Nesbø, Jo: Suruton.
Alkuteos: Sorgenfri, 2002. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-28534-X (sid.) 32 e. Ilm. 10/2005.
Oslolaisessa pankin haarakonttorissa johtajalla on 25 sekuntia aikaa tyhjentää seteliautomaatti. Aikaa kuluu 31 sekuntia. Ryöstäjä nostaa kuusi sormea valvontakameralle ja ampuun kylmäverisesti panttivangiksi ottamansa naisen. Voiko pahuus olla niin yksinkertaista? Apulaispoliisipäällikkö Harry Hole saa avukseen vastavalmistuneen naispoliisin Beate Lønnin. Kun ryöstöä seuraa toinen samanmoinen, saavat tutkijat lisää vapauksia ja resursseja. Lopulta mahdottomalta vaikuttanut tapaus selviää.
Upeata, että saadaan jo kolmas Harry Hole -dekkari suomeksi. Ensimmäinen Lepakkomies, 1996 (suom. 2001) ilmestyi Liken kustantamana ja sarjan toinen kirja Punarinta ilmestyi keväällä 2005 Johnny Knigan kustantamana. Nyt tulossa on kolmas Harry Hole -sarjan kirja. Punarinta oli loistava trilleri.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Nunn, Kem: Tijuanan aallot.
Alkuteos: Tijuana Straits, 2004. Suom. Mika Tiirinen.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-30937-0 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2005.
Entinen lainelautailija ja linnakundi, nykyinen matofarmari Sam Fahey löytää pahoin hakatun meksikolaisnaisen hiekkasärkiltä lähellä Tijuanan salmen legendaarista surfauspaikkaa. Fahey auttaa naista ja huomaa pian ajautuvansa keskelle ongelmia, jonka kaltaisista hän on jo vuosikaudet yrittänyt pysyä poissa. Tapahtumien näyttämönä on Yhdysvaltain ja Meksikon raja-alueen armoton ei-kenenkään maa. Tarina kietoutuu Faheyn, hänen hiekkasärkiltä pelastamansa nuoren ympäristöaktivistin, Magdalena Riveran, sekä lapsensa ympäristömyrkyille ja itsensä sokealle raivolle menettäneen Armando Santoyan kohtaloihin. Tijuanan aallot on romaani ympäristöongelmista, laittomasta siirtolaisuudesta ja menetetystä viattomuudesta. Se on traaginen ja loistavasti kirjoitettu trilleri, jossa ei kertojien näkökulmat, Tijuanan jokilaakson alakuloiset maisemat ja lyhyet tarantinomaiset väkivallan ryöpsähdykset seuraavat toisiaan. Se on myös tarina mystisestä suuresta aallosta, jonka vain harva lainelautailija onnistuu Tijuanan salmessa kokemaan.
Kem Nunnin edellinen romaani Tapping the Source oli ehdolla National Book Awatdin saajaksi vuonna 1998.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 27.11.2005. Harri Römpötti.
- Kirjasta ja kirjailijasta netissä : Tijuana Straits by Kem Nunn.

Roberts, A.R.R.R.: Va Dincin viimeinen turskahdus, eli, Eda Vinci kolja, eli, Kolja-Kola.
Alkuteos: The Va Dinci Cod, 2005. Kirjoittanut A.R.R.R. Roberts (Kirjailijanimellä Ahti Vaahtopää).
Suom. Anneli Silli.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-31139-1 (nid.) 23 e. Ilm. 9/2005.
Tekeillä on jotakin varsin limaista...
Kuoleva mies oli kirjoittanut verellä seinään yhden ainokaisen roiskuvakirjaimisen lauseen. Katsojat totisesti näkivät punaista: Katolinen kirkko murhautti minut!
Va Dincin viimeinen turskahdus paljastaa viisi mitä hämmentävintä seikkaa, jotka tulevat ravistelemaan maailmankuvaasi. Ja kalankuvaasi. Sekä mielipidettäsi siitä, onko viisasta lukea enää ainoatakaan kirjaa.
* Vaikutusvaltainen ja maineikas taidemuseon intendenssi makaa kuolleena museossaan. Hänen kurkkuunsa on tungettu lähes metrinen kolja....
* Älykäs, maineikas ja päälle päätteeksi hyvännäköinen anagrammitutkija tapaa laumoittain naisia, mutta einäytä löytävän sitä oikeaa...
* Kaunis ja maineikas ranskatar, poliisin kryptologi, opiskeli kryptologiaa Lontoon yliopistoon kuuluvassa Royal Hollowayssa, jossa ei ole ensinkään kryptologian laitosta...
* Kirja on pullollaan uudelleen lämmitettyä juonittelua ja salaliittoteoriaa ja koljan (Luoja paratkoon!) juonikasta mätkähtelyä.
* Kirja, joka olisi pitänyt nimetä Eda Vinci -koljakoodiksi nimittiin Va Dincin viimeiseksi turskahdukseksi. Onko kyseessä anagrammi? Vai harhamagrammi?
Dan Brown ja Da Vinci -koodi DekkariNetissä.


Karisto


Kotimaiset


Jokinen, Seppo: Sana sanaa vastaan.

Karisto 2005.
ISBN 951-23-4669-9 (sid.) 32,50 e. Ilm. 8/2005.
Vappu Ilmi Inkeri Nurminen on ehtinyt täyttää kahdeksankymmentä vuotta juuri ennen kuolemaansa - mutta hänet löydetään asunnostaan vasta kaksi kuukautta myöhemmin. Vaikka kuolemantapaus todetaan luonnolliseksi, Koskinen vainuaa yksinäisen ja unohdettuna kuolleen vanhuksen taustalta vuosikymmenien takaisen murhenäytelmän, joka odottaa vieläkin selvittämistään. Samaan aikaan kaupungissa käydään kiistaa vanhan talon purkamisesta. Juuri kyseisen rakennuksen pihasta löytyy miehen ruumis, ja suojelua vaativat aktivistit vaikuttavat tavalla tai toisella osallisilta tekoon. Koskisen on vaikea uskoa sitä, ja hän päättää selvittää molemmat tapaukset perin pohjin. Tuore ja yllättäen syntynyt ystävyys antaa hänen työhönsä aivan uutta voimaa.
Jokisen kymmenes Koskis -dekkari.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Zweigbergk, Helena von: Joka häpeää kantaa.
Alkuteos: Hon som bar skammen, 2004. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2005.
ISBN 951-23-4667-2 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2005.
Laura, viisikymppinen entinen prostituoitu, istuu vankilassa jäätyään kiinni huumeiden välittämisestä. Hän on kirjoittanut muistelmansa ja kääntyy hyväuskoisen ja avuliaan vankilapappi Ingrid Carlbergin puoleen saadaakseen ne julkaistuiksi. Lukiessa Ingridille selviää, että niiden julkaiseminen kirjana olisi skandaali, siksi monia julkisuuden henkilöitä tekstissä vilahtelee. Käsikirjoituksen kopio joutuu kuitenkin erään vankitoverin käsiin ja sitä tietä TV-toimittajille, jotka ryhtyvät puuhaamaan aiheesta paljastusohjelmaa. Dramaattiseksi muuttuneen tilanteen keskellä Ingrid yrittää selvitellä sotkuista suhdettaan esimieheensä ja rakastettuunsa Andersiin; hääpäivä on lyöty lukkoon, mutta kaksi ongelmaihmistä eivät näytä pystyvän antamaan anteeksi toistensa heikkouksia.
Joka häpeää kantaa on itsenäinen jatko-osa hienoille rikosromaaneille Kun Jumala sulki silmänsä ja Rakkaus viiltää syvältä.
Helena von Zweigbergl DekkariNetissä.

Child, Lee: Painostaja.
Alkuteos: Persuader, 2003. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2005.
ISBN 951-23-4615-X (sid.) 35 e. Ilm. 7/2005.   Kansikuva .
Jack Reacher toimii nopeasti estäessään raakaotteisen kidnappauksen, mutta hänen taakseen jää tulituksessa kuollut poliisi. Sieppausyrityksestä kauhistunut nuorukainen johdattaa Reacherin turvaan isänsä luksustaloon. Ja juuri sinne tämän onkin ollut tarkoitus soluttautua USA:n huumevalvontaviraston leivissä. Talon isäntää nimittäin epäillään suuren luokan salakuljettajaksi, mutta linnoitusmaisessa talossa ei mikään ole sitä, miltä näyttää. Taas tarvitaan Reacherin nopeaa älyä, taistelutaitoja ja hellittämätöntä asennetta.
Lee Child DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Sjöwall, Maj & Wahlöö, Per: Komisario Beck -sarja.

Komisario Beck tähtäimessä.
Alkuteos: Den vedervärdige mannen från Säffle, 1971. Suom. Marja-Riitta Ritanoro ja Kari Jalonen.
Karisto 2005. 4. p.
ISBN 951-23-4700-8 (sid.) 23,90 e.

Missä viipyy poliisi.
Alkuteos Polis, polis, potatismos. Suom. Marja-Riitta Ritanoro ja Jari Jalonen.
Karisto 2005. 3. p.
ISBN 951-23-4701-6 (sid.) 23,90 e.

Poliisimurha.
Alkuteos: Polismördaren, 1974. Suom. Kari Jalonen.
Karisto 2005. 4. p.
ISBN 951-23-4702-4 (sid.) 23,90 e.

Roseanna.
Alkuteos: Roseanna, 1965. Suom. Kari Jalonen.
Karisto 2005. 5. p.
ISBN 951-23-4703-2 (sid.) 23,90 e.

Suljettu huone.
Alkuteos: Det slutna rummet, 1972. Suom. Kari Jalonen.
Karisto 2005. 4. p.
ISBN 951-23-4704-0 (sid.) 23,90 e.
Sjöwall & Wahlöö DekkariNetissä.Kustannus-MakelaArhippa, Pirkko: Valkealla varsalla, ruskealla ruunalla
.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-545-9 (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2005.
Mari pelastaa roskalaatikosta kuluneen keinuhevosen aavistamatta, että se herättää lapsuudenystävässä kohtalokkaita muistoja yhteisistä leikeistä. Kun sairaudesta toipunut Sari pian löydetään kuolleena, Mari ei usko tapaturmaan eikä itsemurhaan, vaan pyytää apua naapuriltaan komisario Varpu Ahavalta. Hyväuskoinen Mari joutuu pian karvaasti kokemaan, että kaikilla hänen läheisillään niin kotiseudulla kuin opískelukaupungissa Turussa on vaaralliset salaisuutensa.
Legendaarisen murharouvan, suomalaisen naisdekkarin edelläkävijän 27. jännitysromaani.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Matintupa, Tuula T.: Piippo ja häpeän kasvot.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-546-7 (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2005.
Joku on hukuttanut vanhan opettajan avantoon. Kenellä oli eniten syytä pelätä ja vihata ankaraa, vaikkutusvaltaista mahtimiestä? Uupumuksen takia sairaslomaa saanut rikosylikonstaapeli Aleksanteri Piippo on vetäytynyt maalle lepäämään, mutta joutuukin johtamaan murhatutkimusta. Pian selviää, että kylässä on sattunut toinenkin hämärä hukkumistapaus. Onko opettajan surmalla yhteys viidentoista vuoden takaiseen, pontikan vauhdittamaan juhannukseen, jolloin nuori tyttö raiskattiin?
Tuula T. Matintuvan kuudes Piippo -dekkari.
Lisätietoa:
- Pohjalaisia nykykirjailijoita: Tuula T. Matintupa.

Palmgren, Eila: Paellaa ja piruja.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-547-5 (sid.) 29,50 e. Ilm. 8/2005.
Luokkakokouksessa paljastuu, että vanhat kaunat eivät ole kadonneet 30 vuodessa. Muisteluillan hälinä paellapöydän ympärillä katkeaa äkkikuolemaan. Toimittaja Kati Metsälä ja hänen avomiehensä, rikosylikomisario Joonas Auerva saavat selville, että monilla on uusiakin syitä vihata ja pelätä vanhoja tovereitaan. Remontti Katin ja Joonaksen uudessa kodissa saa outoja piirteitä.
Eila Palmgrenin kolmannen dekkarin näyttämönä on keväinen Helsinki. Aikaisemmin ilmestynyt Verenpunaiset ravut (2003) ja Lyyra soittaa salat (2004).
Eila Palmgren DekkariNetissä.

Saukkola, Mirva: Murha on muotia.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-548-3 (sid.) 29,50 e. Ilm. 8/2005.
Menestyvän muotikuvaajan ylelliset uudenvuodenjuhlat päättyvät karmivasti: huippumalli putoaa huoneiston parvekkeelta. Poliisi epäilee tapahtunutta onnettomuudeksi, mutta toimittaja Noora Hankasuo uskoo, että kyseessä on murha. Penkoessaan muotimaailman kauniiden ja rohkeiden kaappeja hän löytää lukuisia luurankoja. Murhatutkimusten ohessa kolmikymppinen sinkku törmäilee kohtalokkaasti myös karismaattisiin miehiin.
Mirva Saukkolan Helsingin muotimaailmaan sijoittuva esikoisdekkari on parodinen sukellus muodin, glamourin ja intohimon maailmaan.
Arvosteluja:
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Outi Mäkinen.

Vuoristo, Aira: Vastoin vainajan tahtoa.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-549-1 (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2005.
Nuoren miehen luuranko löytyy kainuulaisen purkutalon perustuksista. Vainajan henkilöllisyys saadaan selville DNA-tutkimusten avulla, vaikka katoamisesta on lähes puoli vuosisataa. Rikoskomisario Pietari Päre ponnistelee uransa omituisimman tehtävän kimpussa. Kuka murhasi nuorukaisen, missä murha tapahtui ja miten uhri kätkettiin syrjäiselle rakennustyömaalle satojen kilometrien päässä katoamispaikasta? Poliisien on vaikea saada luotettavia lausuntoja vanhoista asioista - varsinkin kun jotkut pelkäävät totuuden paljastumista.
Aira Vuoriston viides Pietari Päre -dekkari.
Aira Vuoristo DekkariNetissä.LIKE


Kotimaiset

Juhani, Risto: Kolehti kuolemalle.
Like 2005. (Rikos kannattaa ) .
ISBN 952-471-605-4 (sid.) 27 e. Ilm. 6/2005.
Hotellikuolemassa seikkaillut sympaattinen komisario Paavo Iisakki Pesonen joutuu tällä kertaa selvittämään pikkukaupungin seurakunnan riitoja ja sotkuja. Teos julkistettiin Kouvolan dekkaripäivillä 11.5.2005.
Sympaattinen komisario Paavo Iisakki Pesonen saa tällä kertaa määräyksen selvittää pikkukaupungin seurakunnan sotkuja. Mitä pidemmälle tutkinta etenee, sitä uhkaavammaksi tilanne kiristyy. Vatimukset hienotunteisuudesta saavat unohtua, kun komisario pureutuu armotta ulkokultaisuuden taakse, totuuden ytimeen. Kiusallisen työtehtävän lisäksi Pesosella on ristinään terveysintoiluun hurahtanut vaimo, silmäätekeviä pokkuroiva päällikkö ja pohjalaisittain murtava konstaapelitulokas. Kirkollisten piirien kohutut väärinkäytökset peilautuvat Risto Juhanin uusimmassa dekkarissa todentuntuisina. Herran kukkarossakin on kiusauksia, ja monelta pojalta on isä hukassa.
Juhani julkaisi esikoisromaaninsa Peiponlennon vuonna 1972. Siinä työsiirtolan kansanomainen järjestyspoliisi Paavo Hassinen ratkaisi siirtotyömaalla tapahtuvan ryöstön ja henkirikoksen. Peiponlento on ilmestynyt Liken kustantamana uutena pokkaripainoksena 2004.
Kolmen vuosikymmenen jälkeen ilmestynyt Hotellikuolema ilmestyi myös Liken kustantamana keväällä 2004.
Risto Juhani DekkariNetissä.

Paulow, Ari: Kuolonkeinu.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-632-1 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2005.
Oululainen yksityisetsivä Jesse Hackman palaa entistä vetreämpänä. Tällä kertaa hän saa omituisen toimeksiannon: erityiskoulun opettaja epäilee olevansa moninkertainen murhaaja. Miehen piinaavat mielikuvat johdattavat Hackmanin vielä suuremman ja vaarallisemman kuvion jäljille, jonka lonkerot ulottuvat aina ulkomaille asti. Taustalta paljastuu hengästyttävän häikäilemätön maailmanlaajuinen valtapeli.
Nasevan sanailun ja Austin Mailerin soundtrack-musiikin saattelema tarina ryskyy eteenpäin kuin raiteiltaan syöksynyt pikajuna. Lopussa rysähtää ja kunnolla. Vetävä ja väkevä lukupommi ­ taattua Paulowia!
Huom! Sisältää soundtrack-levyn!
Oululaisen jerrycottonhenkisen taiturin uutuus, jossa kovat jätkät ovat kovia jätkiä ja paha saa palkkansa. Ari Paulowilta ilmestyi syksyllä 2004 Liken kustantamana dekkari Viidakkojuoksu.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Dahl, Kjell Ola: Pieni kultainen sormus.
Alkuteos: En liten gyllen ring, 2000. Suom. Outi Menna.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-602-X (sid.) 28 e. Ilm. 9/2005.
Katrine on toipuva narkomaani. Hänen menneisyyteensä kuuluu huumeiden lisäksi prostutuutiota ja surullinen lapsuus. Kun Katrine tapetaan, komisario Gunnerstrada ja hänen apulaisensa Frølich sukeltaat pettymysten, tukehdutettujen tunteiden ja elämänmittaisten valheiden maailmaan. Etsiväkaksikko huomaa pian, että narkomaanien itsepetos kalpenee heitä hoitavien keskiluokkaisten itsepetoksen rinnalla.
Kjell Ola Dahl (s. 1958) on Norjan suosituimpia rikoskirjailijoita. Psykologian ja lain tuntemus tuovat hänen tarinoihinsa syvyyttä ja kuivakka musta huumori pikantin lisän. Hän asuu maatilalla Oslon lähellä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Pieni kultainen sormus on hänen viides kirjansa ja läpimurtoteoksensa. Se sai vuonna 2000 Riverton - palkinnon parhaana norjalaisena rikosromaanina. Dahlin kirjojen pohjalta on tekeillä tv-sarja. Hänen dekkareitaan on myyty satojatuhansia kappaleita ympäri Eurooppaa, Pohjoismaiden lisäksi myös mm. Saksassa ja Espanjassa.
Kirja oli kertakaikkiaan loistava. Yksi syksyn parhaista käännösdekkareista. Toivottavasti Dahlilta saadaan lisää suomennoksia. Hienoa, että jälleen saadaan uusi norjalainen dekkaristi suomeksi. Kyllä täytyy sanoa, että pohjoismainen dekkari on voimissaan.
Kjell Ola Dahl DekkariNetissä.

Edwardson, Åke: Winterland.
Alkuteos: Winterland, 2003. Suom. Martti Puukko.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-603-8 (sid.) Ilm. 9/2005.
Yksi pienoisromaani sekä kymmenen kertomusta Erik Winterin visaisista tapauksista. Tapaamme Winterin lisäksi hänen tuttuja kollegoitaan Göteborgin poliisista, mutta myös uusia tuttavuuksia. Rikokset vaihtelevat, kuten sankaritkin, mutta teoksen läpi kulkeva punainen lanka on vahva ja vääjäämätön: historia toistaa itseään.
Åke Edwardson on ansainnut paikkansa yhtenä Ruotsin menestyneimmistä dekkaristeista. Erik Winter -jännäreiden lisäksi hän on kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia, draamaa, novelleja ja romaaneita.
Like on aiemmin julkaissut seitsemän Winter-kirjaa: Enkelitanssi, Etäisiä huutoja, Varjoja ja aurinkoa, Se ei päättyä saa, Maanpäällinen taivas ja Kivinen purje, myös pokkareina.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Fossum, Karin: Hullujenhuone.
Alkuteos: De gales hus, 1999. Suom. Arvi Tamminen.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-127-3 (sid.) 27 e. Ilm. 7/2005.
Nuori Hajna-tyttö on juossut päin näyteikkunaa ja joutunut mielisairaalan suljetulle osastolle. Vartalon 160 haavaa paranevat ajan myötä, mutta mielessän hän hautoo edelleen itsemurhaa. Syrjäänvetäytyvä tyttö tutustuu pikkuhiljaa osaston muihin potilaisiin, kuulee traagisia elämäntarinoita, mutta ennen kaikkea oppii arvostamaan potilasyhteisön lahjomatonta rehellisyyttä.
Romaani on tuttuun Fossum-tyyliin täynnä dramaattisia tapahtumia, mutta myös humoristisesti ja lämmöllä kuvattuja episodeja ja ihmisiä. Kyseessä ei ole Sejer -dekkari, mutta silti takuuvarma Fossum, hyytävän jännittävä romaani.
Tämä kirjan piti ilmestyä jo kauan sitten, mutta onneksi nyt kuitenkin saadaan tämäkin Fossumin kirja suomeksi.
Fossumilta ilmestyy kesäkuussa 2005 suomeksi myös toinen kirja Marraskuun neljännen vastainen yö Johnny Knigan kustantamana.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Guillou, Jan: Varkaiden markkinat.
Alkuteos: Tjuvarnas marknad, 2004. Suom. Tuula Tuuva.
Like 2005.
ISBN 9512-471-649-6 (sid.) 29 e. Ilm. 7/2005.
Tukholman yli pyyhkäisee ennennäkemätön rikosaalto. VArkaat suuntaavat systemaattisesti mielenkiintonsa vain vauraimpiin koteihin ja vievät viileän asiantuntevasti mukanaan vain arvokkaimman. Poliisin uurastaessa varkaiden jäljillä tapahtuu myös paremmassa kaupunginosassa. Henrik Gundell, arvostetun vakuutusyhtiön toimitusjohtaja, viettää aina vain enemmän aikaa suljettujen ovien takana. Hän hamuaa yritysasiakkaiden miljoonia itselleen. Johtoryhmän palavereissa pohditaan, miten rikastua mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä vaivalla. Korkealla pallillaan Gundell uskoo olevansa koskematon, mutta varkaiden markkinoilla ei armahdeta ketään. Varkaiden markkinat on osuva kuvaus talosrikollisuudesta, aikamme ilmiöstä. Se kertoo ihmisistä, joista saamme lukea päivittäin lehdistä - rikkaista ja menestyvistä, kauniista ja rohkeista. Heitä vauraus suojelee lain kouralta yhteiskunnassa, jossa vain pikkurikolliset pannaan vankilaan. Mielenkiintoista.
Pitkästä aikaa Jan Guilloulta jotain rikokseen viittaavaa...
- Jan Guillou.
- Piratförlaget - Jan Guillou.
- Aftonbladet - kolumnister - Jan Guillou.

Lindsay, Jeff: Dexterin pimeät unet.
Alkuteos: Darkly dreaming Dexter, 2004. Suom. Pauliina Klemola.
LIke 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-607-0 (sid.) 27 e. Ilm. 7/2008.
Dexter Morgan työskentelee rikospaikkatutkijana Miamin poliisin laboratoriosa, vaikka hän ei kestäkään nähdä verta. Täydenkuun aikaan hän muuttuu murhaajaksi, joka jakaa oikeutta tavalla, mihin rikoslaitos ei pysty. Mutta hän tappaa vain pahoja ihmisiä. Vähäisenä vapaa-aikanaan hän on täydellinen herrasmies, joka huolehtii siskostaan ja deittailee mukavaa naista. Tämän rakastettavan hirviön hyvin järjestetty sarjamurhaajan elämä häiriintyy pahoin, kun Miamiin ilmaantuu häntä matkiva murhaaja. Nousukas tuntuu myös tietävän Dexteristä enemmän kuin Dexter itsekään ymmärtää. Ja pian tulokas heittää Dexterille vastustamattoman ja kalmanhajuisen haasteen...
Jeff Lindsay elää Etelä-Floridassa vaimonsa ja kolmen tytätrensä kanssa. Hän on jo kirjoittanut jatkoa ensimmäiselle Dexter-dekkarille.
Lisätietoa:
- Book Reviews - Darkly Dreaming Dexter by Jeff Lindsay.

Mina, Denise: Päätös.
Alkuteos: Resolution, 2001. Suom. Juha Ahokas.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-608-9 (sid.) 28 e. Ilm. 7/2005.
Maureen O'Donnell kaipaa lepoa ja rauhaa, mutta elämä on taas kerran liiankin jännittävää: poikaystävän murhaaja on joutumassa oikeuden eteen. Outo kirpputorimummu tarvitsee Maureenin apua kiistellessään poikansa kanssa. Ja pelottavimmista pelottavin, Michael, on yhä lähellä. Kun tutuissa Glasgow'n ympyröissä tapahtuu uusi murha, Maureen ei voi pysyä syrjässä. Poliisit eivät lainkaan oivalla, mistä todella on kyse ja Maureenin on välttämättä sekaannuttava vaarallisiin kuvioihin. Oikeuden on tapahduttava, ja nyt vapaalla jalalla on pahimman luokan hyväksikäyttäjä. Onneksi apuna ovat paras kaveri Leslie, ihana ja hulttiomainen Liam-veli sekä muutama uusi ystävä. Tällä kertaa Maureen tarvitsee toisten apua enemmän kuin koskaan...
Denise Minan erinomaisen ja mukaansatempaavan Garnethill-trilogian päätösosa punoo kahden aiemman osan juonet yhteen. Aikaisemmin ilmestynyt Garnethill (2003) ja Pako (2004). Loistavia kirjoja.
Denise Mina DekkariNetissä .

Pérez-Reverte, Arturo: Vääräuskoisten veri : Alatriste 2.
Alkuteos: Limpieza de sangre, 1997. Suom. Satu Ekman.
Like 2005.
ISBN 952-471-590-2 (sid.) 27 e. Ilm. 7/2005. Kansikuva.
Toinen osa kapteeni Alatristen seikkailuista kertovasta huippusuositusta sarjasta. Syksyllä 2004 ilmestyi
sarjan 1. osa. Kapteeni Alatristelle kerrotaan Pyhän Genesiuksen kirkon eteen kantotuolissa ilmestyneestä naisen ruumiista. Pian runoilija Francisco de Quevedo pyytää Alatristeä pelastamaan ystävänsä tyttären benediktiiniluostarista, jossa nuoret nunnakokelaat ovat pahassa vaarassa. Käy ilmi, että kuollut nainen ja luostarin salaisuudet liittyvät toisiinsa yllättävällä tavalla. Uhkarohkea pelastusoperaatio saattaa hengenvaaraan niin kapteeni Alatristen itsensä kuin hänen lähimmän apulaisensa Ìñigonkin. Sarjan pohjalta filmataan parhaillaan suurtuotantoelokuvaa, jossa kapteeni Alatristenä seikkailee Viggo Mortensen! Like on kustantanut myös useita Pérez-Reverten jännitysromaaneja.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.

Sylvain, Dominique: Ääni.
Alkuteos: Vox. Suom. Ulla Ranta.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-609-7 (sid.)
Huom! Ei ilmesty vielä!!
Jo kolmen vuoden ajan pariisilainen rikoskomisario Alex Bruce on jahdannut murhaajaa. Tuloksetta. Uhrit ovat kaikki naisia, ja heitä on jo monta. Seitsemän. Bruce on antanut murhaajalle nimenkin. Se on ääni. Mutta Bruce eiole yksin, hänellä on apunaan naispuolinen etsivä Louise Morvan.
Dominique Sylvainilta on aikaisemmin ilmestynyt suomeksi dekkari Kobra (Like 2003). Kirja oli erinomainen.
Dominique Sylvain on syntynyt vuonna 1957 Thionvillessä, Ranskassa. Madame Sylvain on hyvin suosittu Ranskassa, jossa hänen kirjoistaan on otettu useita painoksia, edellisen pokkarin ensipainos oli 170 000.
Lisätietoa kirjailijasta:
- Mauvais Genres Dominique Sylvain.

Like-pokkari -sarja (uusia painoksia)

Potter, Dennis: Laulava salapoliisi.
Alkuteos: The singing detective, 1986. Suom. Mika Tiirinen.
Like 2005. 4. p. (Like-pokkari ; 115).
ISBN 952-471-567-8 (nid.).
1. p. ilmestynyt 1989, 3. p. ilm. 1998.
Neljäkymmentäluvun iskelmämusiikin tahdittama sairaskertomuksen ja trillerin sekoitus. Psoriasiksen runteleman, voimakkaassa lääkityksessä sairaalassa viruvan Philip E. Marlown hallusinoivan ja kärsivän mielen tuottama monikerroksinen rakennelma: tekeillä oleva dekkari, takaumat ja sairaalan todellisuus lomittuvat toisiinsa ratketen tavan takaa lauluksi ja tanssiksi, riemuksi, jossa kuolema on kuitenkin aina läsnä.
Englantilainen eksentrikko Dennis Potter valitsi ilmaisuvälineekseen television. Hänen käsikirjoittamansa sarjat - kuten Pennejä taivaasta, Laulava salapoliisi ja Kylmä Lasarus - uudistivat visuaalista kerrontaa ja tarinan rakenteita enemmän kuin useimmat modernit elokuvaohjaajat ja kirjailijat yhteensä. Monen mielestä Potterin kirjoittamat sarjat ovat parasta, mitä television fiktiossa on kyetty tarjoamaan.
Arvosteluja:
Ruumiin kulttuuri 3/2005.Heikki Ollikainen.Loki-Kirjat


Mosley, Walter: Pikku Scarlet.

Alkuteos: Little Scarlet, 2004. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2005.
ISBN 951-825-032-4 (sid.) Ilm. 10/2005. Kansikuva.
Vuonna 1965 rotumellakat järisyttävät Los Angelesia - niin kuin melkein 30 vuotta myöhemminkin. Pelko ja viha hallitsevat helteistä kaupunkia, kun poliisit koputtavat Easy Rawlinsin oveen. Mellakoiva väkijoukko on tempaissut valkoisen miehen autostaan, ja tämä on paennut henkensä edestä läheisen kerrostalon rappukäytävään. Mellakoiden laannuttua Pikku Scarletina tunnettu punatukkainen nainen löydetään kuolleena asunnostaan, ja pakolainen on ilmiselvä epäilty. Uusien mellakoiden pelossa poliisit eivät uskalla toimia Wattsissa, mustien kaupunginosassa, ja niinpä he tarvitsevat jälleen Easyn apua. Hän löytää epäillyn, mutta murhan ratkaisuun on vielä matkaa, ja vyyhden pohjalta paljastuva totuus on karmeampi kuin kukaan osasi odottaa. Samaan aikaan rotumellakat muuttavat kaupunkia syvällisesti, ja Easy, Hiiri, Jackson Blue ja Jewelle luovat itselleen uutta elämää uudessa Los Angelesissa.
Walter Mosley DekkariNetissä.Myllylahti


Kokkola, Ritva: Lukukauden loppu.

Myllylahti 2005. (MurhaMylly ; 07).
ISBN 952-202-029-X 25,60 e. Ilm. 10/2005.   Kansikuva.
Talonmies-vahtimestari Veikko Voipion aamu muuttuu painajaiseksi, kun hän lumitöitä tehdessään törmää ruumiiseen. Rikosylikonstaapeli Matias Laitakari ja vanhempi konstaapeli Mikko Länsman ryhtyvät tutkimaan tapausta, jonka yhteydessä paljastuu tulehtuneita ihmissuhteita, vallanhimoa, monenlaisia väärinkäytöksiä ja jopa vuosikymmenten takaisia rikoksia. Ritva Kokkola on sijoittanut rikostarinansa kouluyhteisöön.
Ritva Kokkola on syntynyt ja käynyt koulunsa Kemissä. Opiskeltuaan Turun yliopistossa mm. englantilaista filologiaa ja kirjallisuustiedettä hän palasi kotikaupunkiinsa kieltenopettajaksi. Tällä hetkellä on toimii englannin kielen lehtorina Kemi-Tornion ammattiopistossa. Kirjoittamista Ritva Kokkola on opiskellut Lapin Kirjallisuusseuran ja Kemin työväenopiston kursseilla. Lukukauden loppu on Kokkolan esikoisteos.
Ritva Kokkola DekkariNetissä.

Somppi, Tero: Kuka murhasi Asikaisen.
Myllylahti 2005. (MurhaMylly; 06).
ISBN 952-202-030-3 25,80 e. Ilm. 9/2005. Kansikuva.
Kesäisestä Kaivopuistosta löytyy kuollut mies. Rikospoliisilla on kiireiset ajat ja nuori tulokas, Mikko Vuori saa tilaisuuden osoittaa kykynsä. Alkaa piinallinen selvitystyö, joka vie Mikon mukanaan hänen perhe-elämänsä kustannuksella. Kun tapaturmatkin alkavat Mikosta vaikuttaa henkirikoksilta, työtovereiden epäluulo häntä kohtaan kasvaa. Onko Mikko liian innokas aloittelija vai ainoa, joka näkee tapahtumien yhteydet?
Kuka murhasi Asikaisen on nykyaikainen romaani, joka kunnioittaa kotimaisten dekkariklassikoiden henkeä.
Helsinkiin sijoittuva dekkari, jossa tutkitaan pahoinpitelysurmaa. Merkit viittaavat sarjamurhaan ja seuraa kilpajuoksu poliisin ja murhaajan välillä.
Tero Somppi DekkariNetissä.

Sarkola, Ritva & Jokisalmi, Raimo: Mauri Sariola : aika velikulta.
Myllylahti 2005.
ISBN 952-202-027-7 (sid.) 26,70 e. Ilm. 11/2005.
Hengitys höyrysi kylmässä junavaunussa, johon hän oli tullut Tuure Vartion kanssa yötä viettämään. Mauri Sariola totesi, että tässä ollaan deekiksellä, me kaksi pientä likaista huijaria. Tutuiksi olivat tulleet talojen kellarit ja vintit sekä rappukäytävien ylätasanteet. Päivisin pantiin jalkaa toisen eteen ja mitattiin katuja. Opinnot takkuilivat alusta asti, mutta pelaaminen ja viinanjuonti onnistuivat sitäkin paremmin.
Ennen ensimmäisen kirjan ilmestymistä Maurin elämään mahtui intohimoinen rakkaus, voittamaton pelihimo, viina ja laittomuudet sekä kuolema, joka vieraili hänen elämässään eri tavoin.
Sariola oli saanut jo nimeä kirjailijana, kun hän solmi avioliiton ja sai kolme lasta. Anja-vaimo taisteli miehensä elämäntapaa vastaan, joka ei ollut paljonkaan muuttunut avioliiton myötä. Vaimon aatokset ymmärsi, joskin syytä oli selkeästi kummassakin. Myöhemmin, Anjan puuhatessa jo eroa, Mauri tapasi Tuulan. Siitä alkoi hänen uusi elämänsä.
Romaani kertoo Mauri Sariolan elämän tarkkaan ja totuudenmukaisesti vuoteen l968. Kuva on kuitenkin häkellyttävän erilainen kuin mihin on totuttu.
Ritva Sarkola, s. 1941, on ammatiltaan toimittaja. Mauri Sariolan hän on tuntenut vuodesta 1964.
Raimo Jokisalmi on toimittaja ja muusikko. Hän toimii Mauri Sariola-seurassa aktiivisesti mm. tiedotuslehden päätoimittajana.
Arvosteluja:
- Pohjolan Sanomat 20.11.2005. Veikko Lindroos.
- Simola, Seppo: Sariolan rankat vaellusvuodet. Ruumiin kulttuuri 2/2006, s. 11-13.
Lisätietoa:
- Mauri Sariola -seura.
- Hannu Saraluodon Sariola -sivut.
- Books and Writers - Mauri Sariola.


Otava


Kotimaiset


Mäki, Reijo: Nuoruustango.

Otava 2005.
ISBN 951-1-204486-6 (sid.) 32,50 e. Ilm.6/2005.
Huom! Kirja ilmestyy syyskuussa 2005 myös äänikirjana. Lukijana Juha Veijonen.
Nuori Jussi Vares maleksii 1970-luvulla haisaappaissa Merikarvialla, kuuntelee Ziggy Stardustia ja haaveilee meijerin kauniista Emiliasta. Eräänä kesäyönä pahaa-aavistamaton Jussi lähtee kuskaamaan Morris Marinallaan humalaisia tovereitaan levytansseihin taka-Satakunnan rämemaille. Tansseissa on tunnelmaa ja antautuvaisia naisia, mutta valitettavasti siellä on myös isoja mustasukkaisia miehiä. Ja pian Vares huomaa todistavansa tapahtumia, joilla on peruuttamattomat seuraukset.
Vuosikymmenten kuluttua Vares kohtaa yllättävässä yhteydessä yhden noista vanhoista ystävistään. Kaverit ovat päätyneet varsin epätavallisiin ammatteihin, ja tapahtumien pyörteessä Jussi joutuu pohtimaan, kuinka paljon vaakakupissa painaa vanha ystävyys, kun toisella puolella ovat asiakkaan etu ja Suomen laki.
Odotettu Vares -dekkari.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Hinnalla millä hyvänsä.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20488-2 (sid.) 32,50 e. Ilm. 9/2005.
Viisitoistavuotiaat Piritta ja Hannamai pohtivat monien ikätoveriensa tapaan, miten päästä loistelemaan lehtien palstoille. Pitäisikö lähettää juorulehteen seksikäs kuva itsestään vai ilmoittautua seuraavalle Idols-kierrokselle?
Piritta haluaa myös päästä eroon inhottavasta, äidin hurmanneesta opettajasta. Sitten Hannamai väittää, että sama opettaja on ahdistellut häntä. Onko syytteissä mitään perää? Rehtorille tilanne on kauhea, koska hänelle on tärkeintä pitää niin oma kuin koulun fasadi kiiltävänä. Outo kuolemantapaus muuttaa kaiken vielä kauheammaksi.
Outi Pakkanen tarttuu uudessa elegantissa dekkarissaan ajankohtaiseen aiheeseen, lööppi- ja juorupalstajulkisuuteen, johon jotkut nuoret pyrkivät hinnalla millä hyvänsä. Lukijat saavat jälleen nauttia Helsingin tunnelmista Lauttasaaressa, Ruoholahdessa ja Kruununhaassa - sekä uskottavista ja mielenkiintoisista henkilöhahmoista. Heihin kuuluu myös Anna Laine, joka valmistaa eräälle tarvitsevalle lohdu­tukseksi parmankinkkurullia ja kreikkalaista kanapataa.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Pedon leima.
Alkuteos: Predator, 2005. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19961-7 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2005.
Benton Wesley tekee Massachusettsissa tutkimusta siitä, mikä tekee ihmisestä sarjamurhaajan. Kesken murhaajan haastattelun Benton saa puhelun paikallisen murharyhmän komisariolta: läheltä on löytynyt naisen ruumis, johon on maalattu punaisia kämmenenjälkiä. Kaukana Floridassa, Lucyn perustaman Rikosakatemian leivissä, Scarpettalla ja Marinolla on kädet täynnä työtä erään lääkärin ammuttua itsensä ja nelihenkisen perheen kadottua jäljettömiin. Marinon saaman vihjepuhelun mukaan kaikki ei ole miltä näyttää, ja oudoilla tapauksilla on jokin yhteinen nimittäjä. Lucylla on raskas salaisuus, jota hän ei tahdo kertoa tädilleen. Hän purkaa ahdistustaan yhden yön suhteisiin, joita hän katuu jälkeenpäin. Kuten yötä viimeisimmän valloituksensa kanssa, kauniin nuoren naisen, jolla on punaisia kämmenjälkiä vartalossaan.
Neljännessätoista Scarpetta-trillerissä Kay Scarpetta on ottanut vastaan uuden haasteen: hän opettaa sisarentyttärensä perustamassa Rikosakatemiassa, jossa annetaan rikosteknisen tutkimuksen intensiivikoulutustal Hän toimii edelleen kuolinsyyntutkijana. Lääkräi Johnny Swiftin niin kutsuttu itsemurha on vasta alkua hyytäville veriteoille, jotka tuovat taas kerran yhteen Scarpettan, Marinon, Lucyn ja Bentonin eri puolilta maata.
Neljästoista Scarpetta ilmestyy Yhdysvalloissa alkusyksystä ja julkaistaan tuoreeltaan suomeksi.
Patricia Cornwell DekkariNetissä .

Dahl, Arne: Vuoren huipulle.
Alkuteos: Upp till toppen av berget, 2000. Suom. Kari Koski.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19865-3 (sid.) 31,70 e. Ilm. 8/2005.
Kolmas Arne Dahl -dekkari suomeksi.
Mies saa jalkapallo-ottelun jälkeen tukholmalaisessa kapakassa oluttuopista päähänsä ja kuolee. Vankisellissä räjähtää, teollisuusalueelta löydetään viiden miehen ruumiit, ja netistä paljastuu pedofiilirengas.
Tavallisen kappakkatappelun selvittelyt johtavat verisen rikosvyyhden jäljille. Pian eläkkeelle jäänyt komisario Hultin saa kesämökilleen tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä: Ruotsin rikospoliisin A-ryhmää tarvitaan jälleen.
Kirjallisuustieteilijä ja kriitikko Jan Arnald on valtaamassa Arne Dahl -trillereillään ykkössijaa ruotsalaisten dekkaristien joukossa. Sarjan aiemmat jännärit Verikyynel (ilm. keväällä 2004) ja Pudotuspeli (ilm. syksyllä 2004) ovat saaneet hyvän vastaanoton Suomessakin. Molemmat kirjat olivat erittäin mielenkiintoisia.
Arne Dahl DekkariNetissä .

Dexter, Colin: Nicholas Quinnin hiljainen maailma.
Alkuteos: The Silent World of Nicholas Quinn, 1977. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2005. (Crime Club).
ISBN 951-1-19533-6 (sid.) 28,70 e. Ilm. 8/2005.
Huippusuositun Morse-sarjan alku­peräisjärjestyksessä kolmannessa kirjassa (ilm. 1977) ylikomisario tutkii nuoren yliopisto­miehen murhaa Oxfordissa. Vasta virkaansa valittu Nicholas Quinn, Oxfordin ulkomaalaisten opiskelijoiden tutkintolautakunnan jäsen, löydetään kotoaan kuolleena. Syy on selvä: Quinn on surmattu syanidilla. Epäiltyjä on yhtä monta kuin motiivejakin. Quinnin kuurous ei haitannut hänen työtään tutkijana. Koituiko huuliltalukutaito lopulta hänen kohtalokseen? Morselta vaaditaan loputtomasti kärsivällisyyttä ennen kuin hän alkaa saada selvää akateemista yhteisöä kalvavasta petosvyyhdestä. Ja sitten löytyy toinen murhattu.
Loistavaa, että Otava julkaisee vielä suomentamattomia Morse -kirjoja. Ensimmäinen Morse -dekkari Last Bus to Woodstock vuodelta 1975 ilmestyi suomeksi 2003 nimellä Viimeinen bussi Woodstockiin ja toinen Morse -dekkari Last Seen Wearing vuodelta 1976 ilmestyi suomeksi nimellä Kadonneella oli yllään, 2004. Vielä jää odottamaan suomentamista kaksi Morsea The Riddle of the Third Mile (1983) ja The Secret of Annexe 3 (1986).
Colin Dexter DekkariNetissä.

Finder, Joseph: Paranoia.
Alkuteos: Paranoia, 2004. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19753-3 (sid.) 34,60 e. Ilm. 10/2005.
Turhautuneen 26-vuotiaan it-työläisen Adam Cassidyn siisti sisäpesti muuttuu matkaksi helvettiin, kun häikäilemätön pomo kiristää hänet tiedustelijaksi kilpailevaan tietotekniikkayritykseen. Adam on jäänyt kiinni ystävänpalveluksena tekemästään tietomurrosta ja kukapa 26-vuotias ei valitsisi vankeusrangaistuken sijasta hommaa, josta on tiedossa tähtitieteellinen palkkio. Adam trimmataan sapelinterävän huippukonsultin ja vakoojan kaksoisrooliin. Hän selviytyy kahden rintaman sodasta yöuniaan ja aivonystyröitään säästelemättä. Kaivautuminen salaisen projektin ytimeen käy leikiten teknologian viimeisimpien saavutusten avulla. Kun tiukasti kryptattu data uudesta innovaatiosta päätyy viimein kilpailijan käsiin, Adam ei ole enää varma, kuka on hänen oikea työantajansa ja kenelle hänen tulisi olla uskollinen.
Joseph Finder (s. 1958) on bostonilainen kirjailija, politiikan toimittaja ja tutkija. Hänen viidennestä romaanistaan Paranoia ollaan tekemässä myös Hollywood-elokuvaa.
Finderiltä on aiemmin suomennettu jännärit: Punainen tori klo 11.00 (1991), Operaatio oraakkeli (1994) ja Nollahetki (1997).
Internet: www.josephfinder.com.

Gerritsen, Tess: Kaksoisolento.
Alkuteos: Body Double, 2004. Suom. Mika Virva.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20274-x (sid.) 32,90 e. Ilm. 6/2005.
Kun kuolinsyyntutkija Maura Isles palaa konferenssimatkalta Pariisista, hän kokee elämänsä järkkytyksen: joku on tappanut hänen kotipihallaan naisen joka on hänen täydellinen kaksoisolentonsa. Uhri osoittautuu Mauran kaksoissisareksi, jonka olemassaolosta hän ei ollut tiennyt mitään. Seuratessaan kuolleen sisarensa jalanjälkiä Maura huomaa pian olevansa keskellä painajaista, joka asettaa kyseenalaiseksi hänen koko elämänsä: Kuka on kaksoismurhasta vankilaan tuomittu nainen, joka väittää olevansa hänen äitinsä? Ja kuka on naisen mainitsema Peto, sairaan mielen luoma houre vai julma sarjamurhaaja, joka on edelleen vapaalla jalalla?
Maura ja kahdeksannella kuulla raskaana oleva etsivä Jane Rizzoli työskentelevät kuumeisesti ratkaistakseen arvoituksen. Kun menneisyydestä paljastuu yhä kasvava joukko kadonneita, raskaana olleita naisia, he tajuavat itsekin olevansa murhaajan tähtäimessä.
Amerikankiinalainen Tess Gerritsen on jännityskirjallisuuden kansainvälistä kärkeä. Hänen kaikki seitsemän aikaisemmin suomennettua romaaniaan ovat olleet huimia menestyksiä myös Suomessa.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

Harris, Robert: Pompeji.
Alkuteos: Pompeii, 2003. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19371-6 (sid.) 34,60 e. Ilm. 10/2005.
Kaunis kaupunki Napolinlahdella ajanlaskumme alussa. Rooman ylimykset nauttivat kesän viimeisistä helteistä ylellisissä Pompejin huviloissaan.
Vain insinööri Marcus Attilius on huolissaan. Hän on juuri ottanut hoitoonsa Aqua Augustan, valtavan akve­duk­tin­, joka tuo puhdasta vettä lahtea ympäröi­vien kau­pun­kien­ asukkaille. Nyt akveduktin päälinjassa on vuoto jossain kohtaa Pompejista pohjoiseen Vesuvius­vuoren rinteillä.
Päättäväinen Attilius lähtee kohti Vesuviusta tietämättä, että on olemassa voimia, joita edes maailman mahtavin supervalta ei voi hallita.
Brittikirjailijan ja politiikan toimittajan Robert Harrisin trillereistä on aiemmin suomennettu Kolmannen valta­kunnan salaisuus
(1992) , Enigma (1996) ja Arkkienkeli (2000).
Robert Harris DekkariNetissä.

Hoffman, Jilliane: Morfeus.
Alkuteos: Last Witness, 2005. Suom. Helene Bützow.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20275-8 (sid.) 36 e. Ilm. 10/2005.
Syyttäjä CJ Towsend on löytänyt vihdoin onnen Miamin poliisin erikoisagentin Dominick Falconettin kanssa. Kolmen vuoden takainen Cupido-sarjamurhaajan aiheuttama painajainen alkaa unohtua. Onnellisen arjen katkaisee kuitenkin poliisimurhien sarja. Dominick määrätään johtamaan rituaalinomaisten raakojen murhien tutkimusia. Morfeukseksi nimetty murhaaja on jättänyt rikospaikalle julman allekirjoituksensa, joka saa tutkimukset kohdistumaan huumemaailmaan. CJ:tä kalvaa kuitenkin epäilys, että poliisimurhien sairas viesti on tarkoitettu hänelle: Älä kuule pahaa. Älä näe pahaa. Älä puhu pahaa. CJ tietää jotain mitä muut eivät tiedä - hänellä ja kuolleilla poliiseilla oli yhteinen salaisuus. Kuka tietää CJ:n salaisuudesta ja kiusaa häntä nyt? Odottaako kuolemansellissä teloitusta väärä mies? Ovatko Cupido ja Morfeus sama ihminen? Onko raaka sarjamurhaaja yhä vapaana? Poliisien kuoltua CJ on salaisuuden viimeinen todistaja - ja mahdollisesti myös Morfeuksen seuraava uhri.
Floridassa perheineen asuva Jilliane Hoffman ehti tehdä näyttävän uran lakimaailmassa ennen kirjailijaksi ryhtymistään. Esikoisteos Cupido herätti suuren kohun, sen käännösoikeudet myytiin nopeasti lukuisiin maihin ja Warner Brothers voitti kisan kirjan elokuva­oikeuksista. Cupido ilmestyi suomeksi syksyllä 2004.
Lisätietoa:
- www.jillianehoffman.com
- Bookreporter.com - Author Profile: Jilliane Hoffman.

Larsson, Åsa: Aurinkomyrsky.
Alkuteos: Solstorm, 2003. Suom. Katriina Savolainen.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19881-5 (sid.) 33,80 e. Ilm. 8/2005. Kansikuva.
Huom! Aurinkomyrsky ilmestyy yhtä aikaa kirjana ja äänikirjana. Lukijana Sara Paavolainen.
Auringossa myrskyää. Revontulet räiskyvät lumisen ja jäätävän kylmän Kiirunan yllä. Vastarakennetussa Kristalli­kirkossa taistelevat valo ja pimeys, ja keskellä alttari­käytävää makaa murhattuna "Paratiisipojaksi" kutsuttu­ seurakunnan karismaattinen johtohahmo. Tapaus pakottaa Tukholmassa työskentelevän nuoren juristin Rebecka Martinssonin palaamaan synnyinkaupunkiinsa ja kohtaamaan menneisyyden pimeät voimat.
Lapsuutensa Kiirunassa viettänyt Åsa Larsson (s. 1966) on koulutukseltaan juristi. Aurinkomyrsky sai Ruotsin dekkari­akatemian esikoispalkinnon 2003 ja sen jatko-osa vuoden parhaan dekkarin palkinnon 2004. Sarja on ollut Ruotsissa arvostelu- ja myynti­menestys. Sen käännösoikeudet on myyty lukuisiin maihin, ja Sandrew Metronome on ostanut kolmen kirjan filmioikeudet.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Leon, Donna: Oman käden oikeus.
Alkuteos: Uniform Justice, 2003. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19698-7 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2005.
Perinteikkään sotilasakatemian kylpyhuoneesta löytyy kuollut poika. Onko hän tehnyt itsemurhan? Miksi pojan isä, moitteettomuudestaan kuulu ex-parlamentaarikko, on niin vastahakoinen auttamaan tutkimuksissa?
Komisario Brunetti eläytyy juttuun tavallistakin vahvemmin, olihan Ernesto Moro kuollessaan samanikäinen kuin Brunettin oma poika. Brunetti joutuu pohtimaan myös armeijainhoaan, puhumattakaan yhteiskuntaa läpäi­sevästä korruptiosta ja eliitin häikäilemättömyydestä.
Lisähuolta aiheuttavat Questuran sisäiset vihanpidot ja signorina Elettran mielialat. Onneksi Paola-vaimo kuuntelee kärsivällisesti­ ja laittaa taivaallista ruokaa.
Oman käden oikeus on Donna Leonin suositun Brunetti-sarjan kahdestoista suomennos.
Donna Leon DekkariNetissä.

Ludlum, Robert: Tristanin petos.
Alkuteos: The Tristan Betrayal, 2003. Suom. Kari Salminen.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19834-3 (sid.) 34,60 e. Ilm. 9/2005.
Vuonna 1940 Stephen Metcalfe esiintyy miehitetyssä Pariisissa joutilaana playboyna, mutta todellisuudessa hän on ranskalaisen vastarintaliikkeen kanssa työskentelevä Yhdysvaltain agentti. Gestapon verkon kiristyttyä hän pakenee henkensä kaupalla Moskovaan - vain ryhtyäkseen entistä huimempaan tehtävään. Metcalfen käsissä on koko sodan ratkaisu. Onnistuakseen yrityksessään hänen on kuitenkin kohdattava vastustamaton ja äärimmäisen vaarallinen nainen menneisyydestä. Eläkeläisdiplomaatti Stephen Metcalfe palaa Moskovaan vuonna 1991, kun kommunismi on romahtamassa ja vallan­kaappaus suunnitteilla. Vielä kerran hänen on puututtava­ maailman kohtaloon - ja omaansa.
Robert Ludlumin (1928-2001) oli todellinen bestselleristi: nuorempana myös näyttelijä ja teatterituottajana työskennelleen jännityksen mestarin teoksia on myyty yli 30 kielellä runsaat kaksisataa miljoonaa kappaletta ja niiden pohjalta on tehty lukuisia menestyselokuvia ja televisiosarjoja. Uusin hanke on kirjasta Vastaisku valmistuva elokuva, jonka pääosaan on valittu Leonardo DiCaprio.
Postuumi trilleri Tristanin petos on Ludlumin 22. suomennettu teos.
Internet: Ludlumbooks.com.

McCall Smith, Alexander: Kalaharin konekirjoituskoulu miehille.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: The Kalahari Typing School for Men, 2002. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20277-4 (sid.) 32,40 e. Ilm. 8/2005.
Mma Ramotswen harmiksi Gaboroneen on ilmaantunut kilpaileva­ etsivätoimisto, joka mainostaa itseään lauseella "Uskokaa tutkimukset MIEHELLE!" Naisten etsivätoimisto nro 1:llä riittää kuitenkin vielä asiakkaita.
Toimiston sihteeri Mma Makutsi puolestaan keksii, miten voi lievittää rahapulaansa ja hyödyntää poikkeuksellisen hyvää päästötodistustaan Botswanan sihteeri­opistosta, ja perustaa konekirjoituskoulun miehille.
Skotlantilainen oikeustieteen professori Alexander McCall Smith valittiin Isossa-Britanniassa kolminkertaiseksi vuoden kirjailijaksi 2004. "Botswanan neiti Marplen" rehevää elämän­iloa pursuavan menestyssarjan kolme aiempaa osaa ovat löytäneet faninsa myös Suomessa. Nyt ilmestyy jo neljäs Mma Ramotswe tutkii -dekkari.
Kertakaikkiaan eriomaisia dekkareita. Näitä kirjoja lukemalla tulee hyvälle tuulelle. Omaa luokkaansa dekkari-lajityypissä.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Syvyys.
Alkuteos: Djup, 2004. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20165-4 (sid.) 36,20 e. Ilm. 9/2005.
Ei dekkari!!
On vuosi 1914, ja sodan pelko ulottuu Pohjolaan asti. Lars Tobiasson-Svartman on saanut salaisen tehtävän mitata saaristovedet uudelleen, jotta laivasto voisi ottaa uusia reittejä käyttöönsä.
Tobiasson-Svartman haluaisi hallita niin tunteensa kuin meren, jonka syvyyksiä hän luotaa, mutta oman sielunsa­ syvyyksiä hän ei tunne alkeiden vertaa. Mittausmatkoillaan hän löytää eräältä karulta saarelta naisen, joka alkaa kiehtoa ja vetää puoleensa, vaikka hänellä on vaimo Tukholmassa. Suhde syttyy, ja kiristyvä valheiden ja itsepetoksen verkko alkaa kutoutua.
Hyytävästi kohti klassista tragediaa etenevän romaanin ihmiset ovat kuin laivoja, jotka yrittävät mahtua sivuuttamaan toisensa kapeikoissa.
Henning Mankell DekkariNetissä .

Mills, Mark: Kuolema Long Islandilla.
Alkuteos: Amagansett, 2004. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2005.
ISBN 951-1-18888-7 (sid.) 35,30 e. Ilm. 9/2005.
Long Island New Yorkin edustalla vuonna 1947. Amagansettin pikkukaupungissa sukupolvi toisensa jälkeen on elänyt kalastamalla Atlantin vaarallisissa vesissä.
Rauha kuitenkin järkkyy, kun kalastajat vetävät verkkojensa mukana rantaan nuoren newyorkilaiskaunottaren ruumiin.
Ensisilmäyksellä kuolema näyttää onnettomuudelta, mutta apulaispoliisipäällikkö Tom Hollisilla on epäilyksensä. Hän saa kuitenkin huomata, että rikkaat kesä­asukkaat muodostavat oman suljetun piirinsä, jota suojelevat­ perhesuhteet ja hiljaiset sopimukset.
Brittikirjailija Mark Millsin palkittu esikoisromaani on lumoava, kirjallinen murhamysteeri, joka huokuu vahvaa tunnelmaa ja film noirin henkeä.
Mielenkiintoista....

Smith, Wilbur: Auringon voitto.
Alkuteos: The Triumph of the Sun, 2005. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20282-0 (sid.) 37,40 e. Ilm. 10/2005.
1800-luvun Sudanissa kuohuu. Liiketoimistaan tunnettu Ryder Courtney on satojen muiden tavoin ansassa levottomuuksien keskellä maan pääkaupungissa Khartumissa. Siellä hän kohtaa myös kapteeni Penrod Ballantynen ja brittikonsuli David Benbrookin viehkeine tyttärineen. Kun taistelu kaupungin herruudesta käy brittiläisen imperiumin edustajille vaaralliseksi, nuo kolme rohkeaa miestä tarttuvat itse kohtalonsa ohjaimiin.
Wilbur Smith on eksoottiseen, historialliseen Afrikkaan sijoittuvien seikkailuromaanien veteraani. Hänellä on laaja ja uskollinen lukijakunta myös Suomessa. Myös Auringon voitossa Smithin loistokas hisotriantuntemus näkyy yksityiskohtien runsautena ja väkevinä ajan- ja luonnonkuvina. Hän vyöryttää lukijan eteen yli vuosikymmenen kattavan tapahtumasarjan, jossa Courtneyt ja Ballantynet tapaavat ensi kertaa ja jossa hyvä ja paha, rakkaus ja viha ottavat mittaa toisistaan Afrikan armottoman auringon alla.
Mestarikertojan kahdeskymmenesviides suomennettu seikkailuromaani vie Afrikan armottomaan aurinkoon

Staalesen, Gunnar: Kuolemaan asti sinun.
Alkuteos: Din, til døden, 1979. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2005. (Crime Club).
ISBN 951-1-19971-4 (sid.) 28,70 e. Ilm. 8/2005.
Yksityisetsivä Varg Veum on Bergenin Philip Marlowe: nukkavieru, viinaanmenevä ja naissuhteissaan epäonnistunut. Viskin sijasta hän juo akvaviittia. Veum saa asiakkaakseen pikkupojan, jonka pyörän nuoriso­jengi on varastanut. Samalla hän tutustuu pojan hehkeään äitiin ja ottaa tehtäväkseen periä naisen saatavia tämän entiseltä mieheltä Jonakselta. Veum tapaa Jonaksen ja pitää miehestä. Seuraavana päivänä Jonas löytyy mur­hattuna­ vaimonsa luota. Veum yrittää kaikin keinoin todistaa naisen syyttömäksi, ja tulee sitkeällä totuuden etsinnällään epäsuorasti aiheuttaneeksi uuden murhan.
Varg Veum (norjaksi varg i veum - yksinäinen susi, henki­patto) on seikkaillut jo vuodesta 1977 ja on yhä niin suosittu, että Dagbladetin lukijat äänestivät hänet vuonna 2004 kaikkien aikojen suosituimmaksi norjalaiseksi dekkarisankariksi.
Bergenissä asuvan Gunnar Staalesenin ( s. 1947) sala­poliisiromaanit ovat olleet Norjassa myyntimenestyksiä, ja niitä on julkaistu 15 maassa.
Loistavaa, että Suomessa käännetään erittäin paljon pohjoismaisia dekkareita ja laatutavaraa...
Toivottavasti Varg Veum -dekkareita käännetään jatkossakin.
Gunnar Staalessen DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Mankell, Henning: Wallander -sarja jatkuu:
Ed. osat ilmestyivät keväällä 2005.

Viides nainen.
Alkuteos: Den femte kvinnan, 1996. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20122-0 (sid.) Ilm. 6/2005.

Askeleen jäljessä.
Alkuteos: Steget efter, 1997. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20124-7 (sid.) Ilm. 7/2005.

Palomuuri.
Alkuteos: Brandvägg, 1998. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20125-5 (sid.) Ilm. 8/2005.

Pyramidi.
Akuteos: Pyramiden, 1999. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20126-3 (sid.) Ilm. 9/2005.

Kaikki komisario Kurt Wallanderin tutkimukset ilmestyvät uutena yhtenäisenä sarjana alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä kerran kuussa tammi-syyskuun aikana.
Henning Mankell DekkariNetissä .

Uusia painoksia Seven -pokkarisarjassa

Dahl, Arne: Pudotuspeli.
Alkuteos: Misterioso, 1999. Suom. Kari Koski.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20181-6 (nid.) 8 e. Ilm. 7/2005.

Dexter, Colin: Kadonneella oli yllään.
Alkuteos: Laste Seen Wearing. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19938-2 (nid.) 8 e. Ilm. 6/2005.

Ekman, Kerstin: Tapahtui veden äärellä.
Alkuteos: Händelser vid vatten, 1993. Suom. Oili Suominen.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20470-X (nid.) 8 e. Ilm. 7/2005.
1. p. ilm. 1994.

Forsyth, Frederick: Kostaja.
Alkuteos: Avenger, 2003. Suom. Mika Virva ja Ilkka Rekiaro.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20405-X (nid.) Ilm. 11/2005.

Gerritsen, Tess: Kirurgi.
Alkuteos: The Surgeon.. Suom. Annika Eräpuro..
Otava 2005.
ISBN 951-1-20567-6 (nid.) 8 e. Ilm. 6/2005.

Gerritsen, Tess: Taidonnäyte.
Alkuteos: The Apprentice. Suom. Mika Virva.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20568-4 (nid.) 8 e. Ilm. 6/2005.

Harris, Robert: Kolmannen valtakunnan salaisuus.
Alkuteos: Fatherland. Suom. Juhani Lindholm.
Otava 2005.
1. p. ilm. 1992.
ISBN 951-1-20473-4 (nid.) 8 e. Ilm. 10/2005.


Pilot kustannusVainikka, Sakari: Sardes.

Pilot-kustannus 2005.
ISBN 952-464-413-4 (nid.)
"Sardeksen seurakunnan enkelille kirjoita: Minä tiedän sinun tekosi. Sinä olet elävien kirjoissa, mutta sinä olet kuollut" Johanneksen ilmestys 3:1.
Ilmestyskirjan tyly tuomio Sardeksen seurakunnalle sopii myös pastori Johan Rothin elämän otsikoksi. Tämä oman aikamme Job menettää kaiken, minkä vuoksi hän on elänyt. Jäljelle jää synkkä tummasvävyinen vapaus. Komisario Mikael Koski, jota kollegat kutsuvat arkkienkeliksi, saa ratkaistavakseen elämänsä rikosvyyhden. Pitkän linjan rikoskomisarion logiikka pannaan koetukselle, kun yhä merkillisemmät tapahtumasarjat seuraavat toinen toistaan.
Vainikan ensimmäinen dekkari.
Pilot-kustananus - Sakari Vainikka.SchildtsMazetti, Katarina: Hiljaa! Sinä olet kuollut!

Alkuteos: Tyst! Du är död!, 2001. Suom. Liisa Laaksonen.
Schildts 2005.
ISBN 951-50-1523-5 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2005.
Suosittu toimittaja (just joo) murhataan kirveellä kesken suoran radiolähetyksen. Motiiveista ei ole pulaa, sillä monella on syynsä toivoa hänen kuolemaansa. Mutta kuka pystyy kulkemaan näkymättömänä suljettujen studion ovien läpi keskelle radio-ohjelman tekoa? Ja päästä vielä livahtamaan pakoon. Onko murhaaja entinen rakastajatar, kaksikymmentäviisi vuotta ja yhtä monta kiloa myöhemmin? Vai mystinen musiikkituottaja, joka osaalukea toisten ajatuksia? Vai kenties radioaseman oma doku, vai onko murhaaja sittenkin aseman päällikkö jolla on kiusallinen salaisuus?
Katarina Mazetti kirjoittaa klassisesta suljetun huoneen murhasta omalla, vastustamattoman kiltillä ja ilkeällä tavallaan. Nauraminen on sallittua, vaikka kirves heiluukin!
Katarina Mazetti tulee Helsingin kirjamessuille lauantaina 29.10.2005.
Lisätietoa:
- www.mazetti.info/press.html
- Schildts : Katarina Mazetti.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 24.9.2005. Hannu Marttila.

Peltomaa, Marianne: Ei valoa tunnelissa.
Alkuteos: Inget ljus i tunnel, 2004. Suom. Tarja Teva.
Schildts 2005.
ISBN 951-50-1525-1 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2005.
Eräänä varhaisena elokuun aamuna aivan Helsingin keskustasta löytyy murhatun naisen ruumis. Kaupunkia on kiusannut helleaalto, ja linja-autoaseman kohdalla on vain Kampin ammottava kuilu. Johtolankoja on vähän, ja poliisivoimat kamppailevat aikaa vastaan. Iskeekö murhaaja uudestaan? Oliko uhri sattumanvaraisesti valittu vai sarjan ensimmäinen? Miksi nainen murhattiin? Löytyykö selitys Helsingistä, Vantaalta vai pienestä pohjanmalaisesta Purmon kunnasta?
Ensimmäisessä dekkarissaan Ei valoa tunnelissa Marianne Peltomaa esittelee lukijalle komisario Heimo Partasen ja vanhemman rikoskonstaapeli Vera Gröhnin. Kun kuolleen naisen taustat selviävät, jännitys tiivistyy ja oikeat kysymykset alkavat erottua: Mikä rooli on uhrin sisarella ja opiskelutovereilla? Kuka on PK ja kenen sandaalit Ella Svahn näki linja-autoasemalla?
Marianne Peltomaa on rakentanut jännityksellä ladatun rikosromaanin siitä,mitä voi tapahtua lämpinänä elokuun iltana, joka alkaa persikkasiiderillä ja kevyellä flirtillä. Ei valoa tunnelissa on myös romaani naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja naisten pelosta. Teos oli Suomen ehdokas pohjoismaisessa Lasiavain -dekkarikilpailussa vuonna 2005.
Marianne Peltomaa DekkariNetissä.

Tursten, Helene: Tatuoitu torso.
Alkuteos: Tatuerad torso, 2000. Suom. Mirja Itkonen.
Schildts 2005.
ISBN 951-50-1521-9 (sid.) 31 e. Ilm. 9/2005.
Kivikkoiselta rannalta löytyy ihmisruumiin kappaleita. Ainoa poliisin löytämä johtolanka on ruumiin ylävartalossa, torsossa oleva erikoinen tatuointi. Tatuointi vie ylikonstaapeli Irene Hussin Kööpenhaminaan. Rikostutkinnan kanssa samanaikaisesti Irene etsii ystävättärensä tytärtä, joka on kadonnut jäljettömiin matkustettuaan Kööpenhaminaan työskentelemään mallina. Häväistyn ruumiin löytyminen on vain johdantoa inhottavien murhien sarjalle. Irene on varma siitä, että murhaaja on jossain hyvin lähellä, ja tuo tunne kasvaa koko ajan. Kiihkeä tarve ratkaista tapaus johtaa harkitsemattomaan riskinottoon.
Helene Turstenin kolmas romaani eteläruotsalaisen rikospoliisin väkivaltayksikön ja ju-jutsua harrastavasta ylikonstaapeli Iren Hussista. Parhaan pohjoismaisen poliisiromaanitradition mukaisesti Irene Huss -kirjoissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta. Tatuoidusta torsosta on valmisteilla myös televisiosarja.
Helene Tursten DekkariNetissä.Tammi


Kotimaiset


Bagge, Tapani: Julma maa
.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3358-3 (sid.) 29,20 e. Ilm. 6/2005.
alvisessa Hämeenlinnassa alkaa tapahtua, kun vauhdilla kulkeva, kostoreissulla oleva Musta enkeli Izzy erehtyy henkilöstä ja kärähtää. Vanhempi rikoskonstaapeli Leila Pohjanen taas huomaa olevansa raskaana. Isä on tiedossa, mutta se vain lisää tuskaa. Leilan vakitiedottaja ja vasikka Allu Nygren saa vihiä suuresta kaappauksesta. Ikävä kyllä Allulla on vanijengi Mustat enkelit perässään. Izzyn veli Ozzy joutuu useammankin rikoksen kohteeksi ja panee oikean kätensä Hurmeen hoitamaan asiaa. Mutta tietääkö vasen käsi mitä oikea tekee? Viekö paha Musta enkeli päivänsankarin? Kannattaako tähän julmaan maahan hankkia koira tai synnyttää lapsi? Viimeinen sana saattaa olla sotaveteraanin asekätköllä, josta löytyy tuliluikkuja reilusti yli tarpeen. Yhä useampi ihminen löytää kohtalonsa järven syvyydestä.
Julma maa on Tapani Baggen neljäs hirtehinen rikosromaani Hämeenlinnan tienoon konnista ja koukuista ja vähän muistakin ihmisistä, joille harvoin tarjotaan pitkää kortta. Synkkiä tekoja sydäntalven kourissa, mustan huumorin surureunaista riemujuhlaa.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Haataja, Paul-Erik: Urakan loppu.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3465-2 (sid.) 31 e. Ilm. 9/2005.
Paul-Erik Haatajan uudessa romaanissa jo legendan mittasuhteet saanut komisario Tammelin selvittää 70-vuotiaan rakennusmestarin Aarno Soinin surmaa. Miksi vakavaa syöpää sairastanut yrittäjä on murhattu? Soini työnsi kyllä nenäänsä asioihin jotka eivät hänelle kuuluneet, mutta yhtiössä kaikki tehtiin viimeisen päälle lain mukaan. Mitä avo-Buickilla liikkuvat hämärämiehet tekivät hänen luonaan surmailtana? Onko yhtiökumppanin Pietarin-suunnitelmilla jotain tekemistä kuoleman kanssa? Avoimia kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Komisario Tammelin huomaa rikostutkinnan tekniikan edenneen sellaisella vauhdilla että on jo mukava olla osa-aikaeläkkeellä. Kun surma-ase paljastuu samaksi kuin Tammelinin neljä vuotta sitten selvittämässä kaksoissurmassa käytetty, alkaa vyyhdissä olla haastetta jo kokeneellekin poliisimiehelle.
Haataja tunnetaan notkeana sanankäyttäjänä ja taitavana tarinan kuljettajana eikä uusin Tammelin-romaani Urakan loppu petä korkealla olevia odotuksia.
Hienoa, että Haatajalta saadaan viiden vuoden tauon jälkeen uusi ja 11. dekkari.
Paul-Erik Haataja DekkariNetissä.

Lehtolainen, Leena: Rivo Satakieli.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3386-9 (sid.) 31 e. Kirja ilmestyy näillä näkymin 3.8.2005.
Jorvin sairaalaan tuodaan pahasti viillelty vähäpukeinen nainen. Maria Kallion epäilykset kytköksestä maksullisen seksin maailmaan heräävät kunnolla seuraavana päivänä, kun tunnettu prostituoitu murhataan suorassa televisiolähetyksessä. Julkkisprostituoitu Lulu Nightingale on tarjonnut seksipalveluja Rivo Satakieli -studiossaan, jonka asiakkaisiin lukeutuu myös yhteiskunnan nokkahenkilöitä. Murhatun prostituoidun ovat tavanneet hämärissä merkeissä myös vaikutusvaltainen televisiojuontaja Ilari Länsimies ja KRP:n komisario Lasse Nordström.
Maria Kallion ja hänen alaistensa tutkimuksia haittaa reviiritaistelu keskusrikospoliisin alamaailmaoperaation kanssa. Kaiken lisäksi henkirikoksia tulee lisää. Maria Kallion elämää ei tee helpommaksi myöskään se että hänen aviomiehensä Antti viihtyy niin hyvin työpaikallaan Vaasassa.
Rivo Satakieli on vastustamattomasti mukaansa imaiseva jännityskertomus ajankohtaisista ja poliittisesti arkaluonteisista kysymyksistä. Se on myös dramaattinen ja uskalias tarina ihmisen yöpuolesta ja maksullisen seksin maailmasta, jossa Maria Kalliokin joutuu elämänsä pinteeseen.
Lehtolaisen yhdeksäs Maria Kallio -dekkari. Tervetuloa Maria Kallio takaisin. Onkin jo odotettu.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Ropponen, Markku: Linnut vaikenevat, Kuhala.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3388-5 (sid.) 29,20 e. Ilm. 6/2005.
Yksityisetsivä Otto Kuhalan kesä alkaa työntäyteisenä: ensin katoaa varatuomari Eero Jokelan Helena-vaimo sitten ylikonstaapeli Sakari Antikainen, ja Kuhala saa molemmat tapaukset tutkittavakseen. Helpolta ansionlisältä vaikuttaneet toimeksiannot mutkistuvat, kun epäiltyjen määrä kasvaa päivä päivältä ja tutkimusten edetessä myös ruumiita syntyy kiihtyvään tahtiin. Joutuiko Helena Jokela rakastajansa surmaamaksi vai tappoiko hänet kenties mustasukkainen aviomies? Mitä Antikaisen auto tekee Silja Linen parkkipaikalla Helsingissä? Mikä on syynä edesmenneen ylikonstaapelin äkkirikastumiseen? Liittyvätkö tapahtumat jotenkin toisiinsa?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Kuhala yrittää löytää vastausta trooppisen ilmamassan saartamassa Jyväskylässä. Helpotusta ammatinvalinnan aiheuttamaan yksinäisyyteen tuo paitsi rikoskomisario Annukka Maaheimo, myös uusi tuttavuus, lurppakorvainen Jeri-koira.
Neljäs Otto Kuhala -dekkari Ropposelta.
Markku Ropponen DekkariNetissä .

Salmela, Tuula Mai: Syvyyden avaimet.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3389-3 (sid.) 29,20 e. Ilm. 8/2005.
Maana Santanen on saanut valmiiksi geeniteknologiaa käsittelevän väitöskirjansa ja viettää lokoisia kesäpäiviä sateisessa Helsingissä. Työuupumuksen takia sairauslomalle passitettu huippututkija keskittyy hoitamaan ystävänsä koiranpentua ja etsimään miesseuraa internetin deittipalstoilta. Kun tutkijakollega Rauli Renberg löydetään surmattuna Vanhankaupunginlahdelta, Maana ajautuu tahtomattaan keskelle murhatutkimuksia. Kilpailu apurahoista ja paikoista tutkimusprojekteissa on kovaa, mutta silti murhalle on vaikea löytää motiivia. Samaan aikaan Maana ja hänen espanjalainen kollegansa Antonio Bustamente saavat rahakkaan tarjouksen: kansainvälinen yritys haluaa ostaa option heidän muuntogeenisiä papuja käsittelevään tutkimukseensa. Salaperäinen oferta tulee kuin taivaan lahjana taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailevalle Maanalle. Hän joutuu kuitenkin eettisen ongelman eteen: Voiko hän ottaa vastaan rahoja, jotka kuuluvat tutkimusryhmälle?
Salmelan toinen dekkari. Esikoisteos Katajanokka kello kaksitoista ilmestyi 2004.
Tuula Mai Salmela DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Pimeyden ydin.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3387-7 (sid.) 31 e. Kirja ilmestyy 4.8.2005.
Pietarilaisen oligarkin liikkeelle sysäämä heroiinivyöry peittää Euroopan alleen. Huumeiden toimittaja terroristijärjestö Takfir wal Hijra suunnittelee rahojen avulla ennen näkemättömän rajua iskua. Mutta Camp Buccan vankileirillä Irakissa kutsumuksensa löytänyt Adel al-Moteiri aikoo tehdä jotakin vielä suurempaa - historiaa.
Yliopiston lehtori Eeva Hallamaan maailma muuttuu, kun hän astuu kotiinsa Helsingin Punavuoressa ja joutuu ensin murhan todistajaksi, sitten kiristyksen uhriksi. Mihin terroristit tarvitsevat suomalaisnaisen hämmästyttävää numeromuistia? Pystyykö huumeriippuvuudesta kärsinyt Eeva pitämään elämänsä ohjat käsissään painajaisen keskellä, vai menettääkö hän uransa, miehensä ja tyttärensä?
Pietarilaisrikollisen ruumiin löytyminen Hernesaaresta kytkee ylietsivä Arto Ratamon rikosvyyhtiin, jonka pääepäilty on hänen tuttavansa. Omapäisen Ratamon vaistot vihjaavat eri suuntiin kuin tosiasiat, joten hän joutuu tekemään uhkarohkean valinnan. Eläkkeelle siirtyneen Supon ex-päällikön Jussi Ketosen tuki tulee tarpeeseen.
Miksi terroristijärjestöjen edustajat tapaavat Damaskoksessa? Tuhoutuuko brittiläinen risteilyalus Helsingissä tuhansine matkustajineen? Joku aikoo herättää miljardin muslimin vihan Irakissa. Kuka? Miten? Ja ehditäänkö se estää?
Kuudes trilleri Soininvaaralta. Soininvaara parantaa tahtia kirja kirjalta.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Hämärän sylissä.
Alkuteos: Hello, Darkness, 2003. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3187-4 (sid.) 31 e. Ilm. 9/2005.
Radiotoimittaja Paris Gibsonin myöhäisillan ohjelma on tavattoman suosittu. Se on myös hänen ainoa yhteytensä ulkomaailmaan; muuten hän viettää miltei erakon elämää jouduttuaan kärsimään menneisyytensä erehdyksistä. Kuulijoilleen hän on luotettu ystävä, joka toteuttaa heidän musiikkitoiveensa ja antaa arvokkaita neuvoja ongelmissa.
Parisin yksinäisyyden linnake järkkyy, kun yksi kuulijoista, "Valentino", syyttää häntä neuvosta, joka on saanut miehen tyttöystävän hylkäämään tämän. Hän uhkaa tappaa Parisin. Mutta ensin - kolmen päivän kuluessa - hän tappaisi tyttöystävänsä, jonka on siepannut.
Yhdessä poliisin kanssa Paris lähtee jäljittämään Valentinoa. Mutta kauhukseen hän joutuu tekemään yhteistyötä rikospsykologi Dean Malloyn kanssa, miehen johon häntä yhdistää onneton menneisyys. Eikä siinä kyllin - kun Valentinon antama armonaika lähestyy loppuaan, Paris saa havaita päätyneensä kasvokkain murhaajan kanssa, jonka hän tunteekin ennestään.
Lisätietoa: Home - Sandra Brown.

Clark, Mary Higgins: Yö kuuluu minulle.
Alkuteos: Nighttime is my time, 2004. Suom. Tommi Nupponen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3428-8 (sid.) 31,50 e. Ilm. 6/2005.
"Minä olen Pöllö, ja yö kuuluu minulle..."
Jean Sheridan, arvostettu historioitsija ja kirjailija, on kutsuttu Stonecroft Academyn entisten opiskelijoiden tapaamiseen. Hän ja kuusi muuta samalta vuosikurssilta on valittu kokouksen kunniavieraiksi. Tunnelmaa varjostaa se, että yksi kutsuvieraista, Hollywood-agentti Alison Kendall, on löydetty kuolleena uima-altaastaan vain vähän ennen kokousta. Häntä ennen on neljä muuta luokkatoveria saanut surmansa äkillisesti, kaikki samasta kouluaikaisesta tyttöjen lounasseurueesta. Lisäksi Jean saa uhkaavia fakseja, jotka liittyvät hänen tyttäreensä Lilyyn: Jean on antanut vastasyntyneen lapsensa adoptoitavaksi kaksikymmentä vuotta aiemmin eikä ole kertonut asiasta kenellekään. Yrittääkö joku nyt kiristää tiedolla rahaa vai onko Lily vaarassa?
Kaikki kunniavieraat ovat menestyneet elämässään hyvin, mutta kaikilla on myös salaiset, kipeät kokemuksensa. Heidän joukossaan on yksi, joka aikoo kostaa kouluaikana kokemansa pilkan ja nöyryytyksen tappamalla kaikki lounasseurueen tytöt. Jäljellä on enää kaksi: Laura Wilcox ja Jean Sheridan....
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2005. Elisa Paavola.

Lagercrantz, David: Tähdenlento.
Alkuteos: Stjärnfall, 2001. Suom. Laura Jänisniemi.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-2332-4 (nid.) 17,90 e. Ilm. 8/2005.
Kun pörssi romahtaa tammikuun 26. päivän iltana, leviää huhu että Tukholmassa on murhattu kaksi ihmistä, nuori analyytikko Elin Friman ja kuuluisa keksijä André Borg. Näyttää siltä että murhat on tehty aivan peräkkäin, tunnin sisällä siitä kun kurssien putoaminen New Yorkissa alkoi. Mutta kuinka teoista oltiin niin pian selvillä pörssissä - kuin markkinat olisivat notkahtaneet sillä hetkellä kun laukaus kajahti? Kuinka monet meklarit saattoivat tietää murhien yksityiskohdista jo ennen kuin ruumiit oli löydetty? Entinen osakeanalyytikko Daniel Mill joutuu juttuun mukaan ja pääsee myös uuden rikoksen jäljille, jossa ihmisten uskolla ja epätoivolla ansaitaan isot rahat. Hän oivaltaa myös, että hänen rakkautensa Eliniin rakentui valheelle, jonka vain hän itse voi selvittää.
Ruotsalainen David Lagercrantz on journalisti, kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän työskenteli aiemmin Expressenin rikosreportterina mutta on kymmenkunta vuonna ollut vapaa kirjailija. Hän kirjoitti mm. suomalaisille kiusallisista Åmselen murhista. Tähdenlento on Lagercrantzin ensimmäinen romaani. Sen päähenkilö Daniel Mill on mukana myös Lagercrantzin kahdessa muussa romaanissa. Jälleen uusi ruotsalainen dekkaristi.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 24.9.2005. Koskelainen, Jukka: Kuka murhasi kansankodin?.

Lasdun, James: Sarvipää.
Alkuteos: The Horned Man. Suom. Seppo Loponen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-2604-8 (sid.) 28,90 e. Ilm. 8/2005.
Sarvipää kertoo brittiläisestä kirjallisuuden professorista, joka on äskettäin saanut viran amerikkalaisesta yliopistosta. Vaimo on jättänyt hänet, ja hän käy tapaamassa terapeuttia selvitäkseen siitä. Mutta tapahtuuko jotain muutakin? Eräänä päivänä hän vetää kirjan hyllystä ja toteaa, että kirjanmerkki on vaihtanut paikkaa. Onko hän voinut unohtaa siirtäneensä sen itse? Sitten hänen tietokoneestaan häviää tiedostoja. Onko hän poistanut ne vahingossa? Seuraavaksi hän lukee lehdestä, että Central Parkissa on kaksi naista hakattu hengiltä. Kun hänen työhuoneeseensa pian sen jälkeen ilmestyy rautatanko, hänen maailmansa romahtaa. Lawrence Miller on melkein varma, että jos hän olisi tappanut jonkun, hän muistaisi kyllä - mutta jos sittenkin...
James Lasdun syntyi Lontoossa, mutta asuu nyt Yhdysvalloissa. Hän on julkaissut aiemmin kaksi novellikokoelmaa ja kolme runoteosta. Bernardo Bertolucci ohjasi elokuvansa Besieged Lasdunin novellin pohjalta, ja hänen novelliinsa perustuu myös palkittu elokuva Sunday, jonka käsikirjoittamiseen hän osallistui.
En tiedä kuuluuko tämä tähän dekkariluetteloon, mutta ei kait siitä haitaakaan ole. Varmaan mielenkiintoinen kirja.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 12.9.2005. Hannu Marttila.

Marshall, Michael: Olkimiehet.
Alkuteos: The Straw Men. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-2861-X (sid.) 29,60 e. Ilm. 10/2005.
Sarah Becker on jo viides siepattu tyttö. Mikäli hullu sarjamurhaaja käyttäytyy samoin kuin ennenkin, on Sarahilla odotettavissa viikon verran elinaikaa. Tapausta tutkii FBI:n agentti Nina Baynam, joka pyytää avukseen entisen Los Angelesin poliisin murharyhmän etsivän John Zandtin. Zandt tutki tapausta aiemmin, aina siihen asti, kunnes hänen oma tyttärensä siepattiin. Murhaajan jäljille etsivät johdattaa Ward Hopkins, mies jolla on niin salainen menneisyys, ettei hän tunne sitä itsekään. Hopkinsin vanhemmat ovat juuri kuolleet auto-onnettomuudessa, mutta heidän talostaan löytyy pojalle osoitettu viesti, jonka sisältö on hyvin omituinen. Hopkins ryhtyy selvittämään vanhempiensa salattua elämää CIA:ssa työskentelevän ystävänsä kanssa ja joutuu tutustumaan Olkimiesten salaliittoon, pimeään ja veren tahrimaan maailmaan. Heillä on mahdollisuus estää Sarah Beckerin kuolema, mutta aikaa on vähän...
Michael Marshallin romaani on piinaavan jännittävä ja karmiva rikosromaani, harvinainen helmi omassa mustanpuhuvassa lajissaan.
Michael Marshall (s. 1965) on kirjoittanut kauhu- ja scifikirjoja aiemmin nimellä Michael Marshall Smith. Hänen teoksiaan on käännetty 15 kielelle.

Nesser, Håkan: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä.
Alkuteos: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 1998. Suom. Saara Villa.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3227-7 (sid.) Ilm. 9/2005. 30,60 e.
Huom! Kirja ei ole dekkari,mutta siinä on dekkarin aineksia ja varmasti mielenkiintoinen kirja.
Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä on voimakastunnelmainen romaani kesästä, jolloin tapahtuu "se kauhea". Sinä kesänä, 1960-luvun alussa, 14-vuotiaan Erikin äiti joutuu sairaalaan ja Erik lähtee viettämään kesää jo aikuisen Henry-veljensä sekä koulutoverinsa Edmundin kanssa perheen kesäpaikalle, jota kutsutaan Genesaretiksi. Vaikka äidin sairaus painaa mieltä, luvassa on myös kaikkien aikojen loma - saavathan he viettää kesää ilman vanhempien valvontaa! Lähistöllä lomaansa viettää myös Ewa Kaludis, joka on ollut Erikin ja Edmundin koulussa sijaisena ja joka on heidän mielestään ilmetty Kim Novak. Ewan kihlattu on tunnettu käsipalloilija ja tappelupukari Berra Albertsson. Isoveli Henrykin iskee silmänsä kauniiseen Ewaan ja pojat aavistavat, että siitä ei hyvää seuraa...
Håkan Nesser luo nostalgisen kesäidyllin ylle tummanpuhuvia pilviä. Rikoskin tapahtuu, mutta romaani ei keskity syyllisen selvittämiseen, vaan siihen, miten tapahtumat vaikuttavat osallisten elämään, minkälaisen jäljen kokemus jättää. Kirjasta on tekeillä elokuva, jonka ensi-ilta Ruotsissa on 11.2.2005.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Nicholson, William: Toisten maassa.
Alkuteos: The Society of Others, 2004. Suom. Arto Schroderus.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-2906-3 (sid.) 29,20 e. Ilm. 9/2005.
Toisten maassa on vangitseva yhdistelmä jännittävää trilleriä ja pohdiskelevaa filosofista romaania. Se onnistuu olemaan vuoroin hillittömän hauska, vuoroin järkyttävä.
Kirjan kertoja on juuri opintonsa päättänyt nuori mies, joka ei paljasta nimeään. Hän saa isältään valmistujaislahjaksi rahaa ja päättää lähteä matkalle. Hän liftaa rekkaan, joka on matkalla nimettömään itäeurooppalaiseen poliisivaltioon. Rajalla kertoja oivaltaa, että rekan kyydissä on jotain kiellettyä. Pian rajanylityksen jälkeen he joutuvat väijytykseen. Kuski surmataan ja rekka sytytetään tuleen, mutta kertoja pääsee pakenemaan. Myöhemmin mies saa selville, että rekka oli täynnä kirjoja, joiden kirjoittaja on Leon Vicino, kielletyn vastarintaliikkeen johtaja.Tästä alkaa osittain absurdeja piirteitä saava vaellus vieraassa maassa. Vähitellen ajelehtivasta sivullisesta tuleekin hurjasti vyöryvien tapahtumien keskipiste.
Englantilainen William Nicholson tunnetaan Suomessa nuorten fantasiakirjoistaan. Hän on myös elokuvakäsikirjoittaja, jonka tuotantoon kuuluvat mm. elokuvat Gladiaattori ja Varjojen maat.
'Tämä ei ehkä ole puhtaasti dekkarilajityyppiin kuuluva, mutta ilmeisesti siinä on dekkarin aineksia. Ja varmaan erittäin mielenkiintoinen kirja.Teos


Mantila, Auli: Varpunen.

Teos 2005.
ISBN 951-851-050-4 (sid.) 31,50 e. Ilm. 8.8.2005.
Inkeri Aho on 42-vuotias vakuutusvirkailija, perheetön ja kohtuullisessa fyysisessä kunnossa. Hän on huolehtinut itsestään ja siskostaan Elinasta siitä asti kun täytti 17 vuotta. Hän elää suojaisaa, tavallista elämää työn, kaupan ja kodin välissä eikä kaipaa muutoksia.
Aho ei kärsi miellyttämisen pakosta, pikemminkin päinvastoin. Hänen ihmispelkonsa kiteytyy vakuutusetsivän ammatissa: onnettomuuksia voi ennaltaehkäistä parhaiten olemalla yksin, koska vakuutus ei korvaa kumppanin tai sukulaisen aiheuttamia vahinkoja.
Mutta kohtalo ei jaa hänen näkemystään. Elina kuolee onnettomuudessa, jonka aiheuttajaa poliisi alkaa etsiä. Myös Inkeri Aho yrittää surun seassa tehdä työtään, selvittää autovarkautta ja vahingontekoa joita epäilee tilaustyöksi. Ja sitten valkenee se päivä, jolloin Aho tajuaa tutkimansa tapauksen liittyvän läheisesti onnettomuuteen, joka vei hänen rakkaimpansa - ja käsittää, ettei elämä anna vakuuksia vaaraa vastaan.
Auli Mantila kuvaa kuolemaa, surua ja menetystä poikkeuksellisen kouraisevasti. Hän kirjoittaa iskevää ja elinvoimaista kieltä ja hallitsee myös nasevan ja uskottavan dialogin kouliintuneen käsikirjoittajan taidolla. Kirjan tunnelmissa on tiheyttä ja hyytävyyttä - kuten hyvässä jännitysromaanissa kuuluukin olla. Alakuloisen perusvireen Mantila maustaa pikimustalla huumorilla ja kirpeällä ironialla.
Romaanissa pohditaan, mitä tapahtuu, kun suojattu ihminen joutuu uhatuksi ja miten me yhteisönä kannamme vastuuta toisistamme. Tarina tarttuu lukijaan tiukalla otteella ja pitää kiinni vielä sittenkin, kun lukija on jo laskenut kirjan käsistään.
Auli Mantila (s. 1964) on elokuvaohjaaja, jonka keskustelua herättäneitä töitä ovat muun muassa Neitoperho (1997), Pelon Maantiede (2000) ja Ystäväni Henry (2004). Mantila on käsikirjoittanut elokuviaan ja tv-sarjoja. Varpunen on hänen esikoisromaaninsa.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 8.8.2005, Antti Majander.
- Snellman, Saska: Kameran edessä (artikkeli Auli Mantilasta).
Helsingin Sanomat/Kuukausiliite, elokuu 2005. s. 31-32.
- Pohjolan Sanomat 4.9.05 Leena Rauhala.
- Ruumiin kulttuuri 372005. Tero Koistinen.WSOY


Kotimaiset

Auer, Ursula: Murhia Maltalla.

WSOY 2005.
ISBN 951-0-31155-3 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2005.
Maltan saarelle, keskelle Välimerta, on kokoontunut sekalainen joukko suomalaisia viettämään talvikautta. Suurin osa heistä on eläkeläisiä, kuten esimerkiksi Hämäläiset, Virrat ja outo Jurvasen pariskunta, mutta mukana on myös nuorempaa väkeä, esimerkiksi toimittaja Tero Järvinen ja kirjallisuudentutkija Sari Vaarala. Värikkäin lomailijoista lienee dekkarikirjailija Maija Kokko, joka etsii uuteen kirjaansa aihetta etelän auringon alta. Turistien leppoisan oleilun keskeyttää kuolemantapaus, jota on syytä epäillä murhaksi. Siitä alkavat samaan hotelliin majoittuneiden ihmisten keskinäinen kyräily, epäilyjen vyyhti ja yllättävät paljastukset... Kenellä oli tilaisuus ja motiivi verityöhön? Ja kuka pystyy saamaan vielä toisen lomailijan hengiltä? Murhia Maltalla on perinteitä kunnioittava salapoliisiromaani Agatha Christien hengessä. Se on myös täynnä nokkelia kirjallisia viittauksia samoin kuin teräviä huomioita suomalaisturisteista korvapuusteineen ja tuulipukuineen. Lisäksi Ursula Auerin esikoisteos tarjoaa reilun annoksen matkailutitoutta suositusta lomasaaresta.
Anja Angel/Ursula Auer DekkariNetissä .

Numminen, Juha: Henkipatto.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30803-X (sid.) 30 e. Ilm. 10/2005.
Henkipatto kertoo tarinan miehestä, joka haaveilee kirjoittavansa dekkarin, kunnes huomaa elävänsä sitä. Kun freelance-toimittaja Henrik Lahtinen surmaa ystävänsä, vartija Isto Rantalan, lokakuisena aamuyönä, se ei ole mikään tavanomainen miestappo. Veriteko tapahtuu Henrik Lahtisen harrastaessa syventäviä opintoja, joilla hän tähtää kirjamarkkinoiden bestseller-listojen kärkeen. Isto Rantalan murha on siis alun perin kaunokirjallinen suoritus. Juoni kuitenkin riistäytyy Henrik Lahtisen käsistä ja imaisee hänet keskelle sensaatiomaista, kuolemanvaarallista rikosvyyhteä.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Ariel ja hämähäkkinainen.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30783-1 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2005.
Komisario Kafkan toinen juttu.
Helsingin vakivaltatoimiston komisario Ariel Kafka on päivystysvuorossa, kun poliisille tulee nimetön soitto kahdesta vainajasta Kumpulassa. Hän lähtee paikalle alaistensa Arja Stenmanin ja Mika Simolinin kanssa. Vanhasta omakotitalosta löytyy sekä miehen että naisen ruumis. Yllätyksekseen Kafka tunnistaa toisen vainajista Maija Erkkiläksi, joka rikollispiireissä tunnettiin nimellä Hämähäkkinainen. Toinen vainaja tuottaa vielä suuremman yllätyksen. Hän on Helsingin rikospoliisin entinen apulaispoliisipäällikkö Aimo Ikonen. Molemmat on surmattu puukottamalla. Aluksi näyttää siltä, että kyse on tavanomaisesta juoppojen välienselvittelystä, johon Ikonen on huono-onnisesti sekaantunut. Mitä syvemmälle Ariel Kafka alaistensa kanssa jutussa kaivautuu, sitä mutkikkaammalta se alkaa kuitenkin tuntua. Selviää, että Ikosen vanhampi tytär on kuollut vain kuukautta aikaisemmin huumeiden yliannostukseen. Myös kaksoissurmalle löytyy uusia motiiveja, kun paljastuu ettei Ikonen olekaan aivan sellainen poliisi, joksi häntä on luultu. Juttua tutkiessaan Ariel tapaa Maija Erkkilääkin kohtalokkaamman naisen, apulaispoliisipäällikkö Ikosen taiteiijatyttären Saaran, joka jättää häneen lähtemättömän jäljen.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Nykänen, Harri - Sjöberg, Tom (toim.): Rööperi : rikoksen vuodet 1955-2005
WSOY 2005.
ISBN 951-0-29300-8 27 e. Ilm. 9/2005.
Rööperi on suorapuheinen haastatteluromaani Helsingin alamaailmasta ja sen sankareista viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Kirja on myös nostalginen kuvaus Rööperista, kaupunginosasta joka on opettanut asukkaansa selviytymään, tavalla tai toisella. Poliisit, konnat ja gangsterit kertovat pikkupoikien lestinheitosta ja suuren luokan salakuljetuksesta, murtovarkauksista ja pornobisneksestä, huumekaupasta ja nyrkkeilystä. Väkivalta ja ennenaikainen kuolema ovat näissä tositarinoissa yhtä tuttuja kuin yhteiskunnan taloudellinen ja poliittinen kerma, jonka toimet tuntuvat kerran toisensa jälkeen liikkuvan rikollisuuden rajamailla.
Harri Nykänen, Raid-kirjojen kirjoittaja on vuonna 1953 syntynyt dekkaristi ja vanhan liiton rikostoimittaja. Tom Sjöberg on Rööperin katujen kasvatti. Hän heitti ensimmäisen pimeän lestinsä 12-vuotiaana, ja on nykyään yksi Helsingin alamaailman legendoista. Nykänen on haastatellut teosta varten useaa kymmentä poliisia ja alamaailman tekijää.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remers, Ilkka: Nimessä ja veressä.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30786-6 (sid.) 35 e. Ilm. 9/2005.
Nuori lestadiolainen naisopettaja löydetään surmattuna Pudasjärvellä. Pian saman kohtalon kokee hänen ystävättärensä. Kansakunta kohahtaa keskellä marraskuun pimeyttä. Lööpit kirkuvat Suomen ensimmäistä sarjamurhaajaa. Jutun tutkinnan aloittaa Johanna Vahtera, profilointiin erikoistunut Krp:n rikoskomisario. Samaan aikaan suomalainen raamatuntutkija siepataan työmatkallaan Irakin ja Jordanian rajaseudulla. Siepatun naisen puoliso, itsepäinen ja varakas diplomi-insinööri, ottaa ulkoministeriön kauhuksi ohjat omiin käsiinsä - ja saa yllättäen vieraakseen Israelin turvallisuuspalvelun agentin. Vahteran murhatutkimukset paisuvat ja kansainvälistyvät tunti tunnilta. Brysselistä apuun tulee Antti Korpi, TERAn virkailija, joka pian löytää itsensä Irakista 500 000 dollaria käteistä mukanaan. Epäiltyjen joukko Pudasjärvellä kasvaa, vaikka sen pitäisi kutistua - ja seuraava uhri odottaa kohtaloaan. Kun Vahteralle selviää totuus surmatöiden takaa, on uhattuna paljon enemmän kuin hänen oma henkensä...
Remeksen kirja on aina yhtä odotettu. Tällä kertaa aihe on todella mielenkiintoinen.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Vuorio, Hannu: Aviorikosromaani.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30791-2 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2005.
Ei dekkari!!
Kun mitta tulee täyteen, on pakko lähteä. Mies ottaa hatkat riidan päätteeksi työpaikaltaan ja lähtee kesämökille Parikkalaan. Seurana on vain koira, perhe jää Helsinkiin. Kun kitkerä tilanne hälvenee, hän ottaa esille nuoruutensa tutut työvälineet ja alkaa maalata tauluja. Kevät ja kesä vanhoissa kotimaisemissa heittää lukkiutuneet ihmissuhteet suurennuslasin alle, tutustuttaa pienen paikkakunnan kuvioihin ja vetää väkisin mieleen kohtauksia, jotka jäivät aikoinaan selvittämättä. Taiteilijanura ei lähtenyt koskaan käyntiin, vaan sattum heitti miehen porvalliseen ammattiin kirjapainossa. Irtiotto kaikesta entisestä on työn takana, ja parissakymmenessä vuodessa on muuttunut paljon niin Suomessa kuin pienoiskoossa yhdessä perheessä. Nuoruuteen ei ole paluuta, mutta sinne ei kukaan kaipaakaan. Hannu Vuorio tekee siirron, jota on jo odotettu. Komeiden rikosromaanien sarja saa seurakseen kypsän ja intensiivisen romaanin miehestä, joka etsii omaa paikkaansa elämässä. Toisille sitä on liian vaarallista luovuttaa.
Hannu Vuorio on kirjoittanut kirjan, joka ei ole dekkari vaan kypsä ja intensiivinen romaani miehestä, joka etsii omaa paikkaansa elämässä. Toisille sitä on vaarallista luovuttaa.
Hannu Vuorio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Dan: Enkelit ja demonit.
Alkuteos: Angels & Demons, 2000. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30685-1 (sid.) 35 e. Ilm. 6/2005.
Professori Robert Langdon saa pikaisen kutsun tulla tutkimaan Cernin ydinfysiikan tutkimuslaitoksessa Genevessä tapahtunutta murhaa. Uhrin rintaan on poltettu pahaenteinen merkki, jonka perusteella katolisen kirkon päävihollisekseen nimennyt salaseura on jälleen herännyt henkiin. Samalla se on hankkinut käsiinsä uudenaikaisen aseen, joka tuhoaa tieltään kaiken.
Tieteen nimeen vannova salaseura on valinnut kohteekseen uuden paavin valintaan Vatikaanissa valmistautuvat kardinaalit. Tuhannet ihmiset kerääntyvät Pietarinkirkon tuntumaan huolissaan uhkaavasta tuhosta. Katolisen kirkon pyhin paikka on vaarassa kadota silmänräpäyksessä.
Salaseuran historiaan perehtyneen professori Langdonin apuna on kaunis fyysikko Vittoria Vetra. Kaksikon tehtävänä on estää kostoa janoavan salaseuran mestarillinen hanke, jonka kulku on käsikirjoitettu vuosisatoja sitten Rooman kirkkoihin, muistomerkkeihin ja kaduille. Jokainen hetki tuo uhan entistä lähemmäksi. Häikäilemätön vastustaja on valmis suojelemaan salaisuuttaan viimeiseen veripisaraan saakka.
Toinen suomennos Da Vinci -koodin tekijältä.
Dan Brown DekkariNetissä.

Brown, Dan: Enkelit ja demonit : kuvitettu laitos.
Alkuteos: Angels & Demons, Special Illustrated Edition, 2000. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-31419-6 (sid.) 45 e. Ilm. 9/2005.
Kuvitettu laitos Dan Brownin toisesta suomennetusta romaanista.
Upeassa nelivärisessä teoksessa esitellään juonen yhteydessä romaanin keskeisiä tpahtumapaikkoja Pietarinkirkon aukiosta Pyhän sikstuksen kappeliin ja perehdytään muun muassa Piazza del Popolon, Pantheonin ja lukuisten muiden roomalaisten nähtävyyksien salaperäisiin yksityiskohtiin.
Dan Brown DekkariNetissä.

Coben, Harlan: Sillä tiellään.
Alkuteos: Gone for Good, 2002. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30703-3 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2005.
Äitinsä hautajaisten jälkeen Will Klein saa tietää, että hänen veljensä Ken on ehkä elossa. Yksitoista vuotta aiemmin naapussa asuva Julie Miller, Willin taannoinen ensirakkaus, oli raiskattu ja murhattu kotitalonsa kellarissa.
Vaikka Ken oli samanaikaisesti kadonnut jäljettömiin, ei isoveli sentään mikään murhamies ollut. Siitä Will on edelleen vuorenvarma. Will on pian vaikeuksissa FBI:n kuulusteltavana. Hänen tyttöystävänsä Sheila Rogers oli jokin yö sitten poistunut heidän yhteisestä asunnostaan ja sotkeutunut kahden tuntemattoman miehen murhaan. Myös menneisyyden aaveet ottavat yhteyttä Williin ja tarjoavat hanakasti apuaan Kenin etsinnässä. Kun Sheila lopulta löydetään, Willin sydän särkyy toistamiseen. Kuka haluaa murhata kaikki hänelle rakkaat naiset?
Harlan Cobanilta ilmestyi viime vuonna 2004 ensimmäinen suomennettu trilleri Ei sanaakaan.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 27.11.2005. Pertti Avola.
Harlan Coben DekkariNetissä.

Crais, Robert: Panttivanki.
Alkuteos: The Hostage. Suom. Ilkka Terho.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30686-X (sid.) 29 e. Ilm. 6/2005.
Kumman turvallisuus asettaa etusijalle, oman perheen vai tuntemattomien panttivankien?
Poliisipäällikkö Jeff Talley on jättänyt taakseen stressaavan työn Los Angelesin kriisineuvottelijana. Letkeät päivät pikkukaupungin lainvartijana päättyvät kuitenkin yllättäen, kun kolme nuorta miestä ottaa tilintarkastajan perheen panttivangikseen. Talleyn neuvottelijantaitoja tarvitaan jälleen.
Ennen kuin vuorokausi on kulunut, luodit vinkuvat, mafia lähettää käskyläisensä paikalle ja Talley kokee elämänsä järkytyksen. Hän muistaa taas karvaasti, miksi erosi kriisitehtävistä.
Robert Crais on maineikas jännityskirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut yli 10 romaania sekä muun muassa Hill Street Blues ja L.A. Lalw -televisiosarjoja.Kirjan pohjalta on tehty vauhdikas elokuva, jota tähdittää Bruce Willis. Craisin teoksista on suomennettu aiemmin Pommien enkeli (2001).
www.robertcrais.com.

Grisham, John: Armahdus.
Alkuteos: The Broke, 2005. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30694-0 (sid.) 33 e. Ilm. 8/2005.
Presidentti Arthur Morganin päivät Valkoisessa talossa ovat pian ohitse. Mutta ennen kuin urallaan sarjan nöyryyttäviä tappioita kokenut presidentti pääsee eläkepäivilleen Barbadoksen lämpöön, hänellä on yksi tehtävä. CIA:n johtajan painostuksesta Morganin on siunattava kansalliseksi turvallisuusriskiksi luokitellun huippuliikemiesjuristin armahdus. CIA puolestaan toteuttaisi houkutuslintuna käytettävän Joel Backmanin salakuljetuksen maasta tuntemattomaan kohteeseen. Joel Backmanille vapautumisen ehdot ovat ankarat. Kun lehdistö saa vihiä armahduksesta, myös Backmanin entiset yhtiökumppanit aprikoivat, kuinka vararikkoon ajautunut emmattilobbari onnistui hankkimaan vapautensa - ja mihin hintaan? CIA puolestaan tarkkailee, kauanko kujanjuoksua kestää ja ketkä nappaavat maailmalle tihkuvat vihjeet miehen uudesta olinpaikasta, sillä Backmanin pakistanilaisilta aikoinaan hankkiman JAM-satelliittivalvontajärjestelmän ohjauslevykkeet ovat edelleen kiusallisesti kateissa. Teknisesti ylivoimaisen keksinnön omistajuus kiinnostaa tiettävästi ainakin venäläisiä, israelilaisia, kiinalaisia ja saudiarabeja. Siitä CIA on täysin vakuuttunut. Suuressa maailmassa piiloutuminen ei ole mikään ongelma, mutta vain vieraan kielen virheetön omaksuminen ja jatkuva valppaus ovat avaimia hengissäsäilymiseen. Yksinäisten vankilavuosien jälkeen Joel Backman on kovassa iskussa ja valmistautuu yhden miehen sotaansa karistaakseen menneisyytensä painolastin....
Armahdus on oikeussalitrillereillään maineensa luoneen Grishamin tuotannossa mielenkiintoinen poikkeus: hiljalleen tiivistyvän vakoiluromaanin ja Bolognan pittoreskeissa kortteleissa viipyilevän matkakertomuksen ainekset yhdistyvät piinaavan herkulliseksi kokonaisuudeksi.
John Grishamin kahdeksastoista menestysromaani.
John Grisham DekkariNetissä.

Henschen, Helena: Rikoksen varjossa.
Alkuteos: I skuggan av ett brott, 2004. Suom. Jouko Vanhanen.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30811-0 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2005. Huom! Ei dekkari
Yksi Ruotsin traagisimmista rikoksista tapahtui Tukholmassa vuonna 1932. Tunnettu poliitikko ja vaikuttaja Hjalmar von Sydow sekä hänen kaksi palvelijatartaan surmattiin rautatangolla. Tappaja oli von Sydowin 23-vuotias poika Fredrik, joka hieman myöhemmin ampui nuoren vaimonsa Sofien ja lopuksi itsensä hotellin aulassa. Isänmurhan motiivi ei koskaan selvinnyt. Helena Henschenin äiti, Hjalmar von Sydowin nuorin tytär, jäi murhan seurauksena kokonaan orvoksi 15-vuotiaana. Suku vaikeni tapahtuneesta täysin, vaikka murhenäytelmä herätti yhtä suurta kohua kuin myöhemmin Olof Palmen ja Anna Lindhin murhat. Vaienneen äidin kuoleman jälkeen Henschen ryhtyi tutkimaan rikoksen taustaa ja kirjoitti vaikuttavan dokumenttiromaanin siitä, mikä johti katastrofiin. Taustalta paljastui muun muassa alkoholin ja huumeiden käyttöä, mielenterveysongelmia, pettämistä ja hylkäämistä. Mieleenpainuvasti Henschen kuvaa rikosta, elämää sen varjossa sekä salaisuuden purkamisen ja vaikenemisen ketjun murtamisen välttämättömyyttä.
Helena Henschen on syntynyt ja kasvanut Tukholmassa ja toimii siellä graafisena muotoilijana. Hänellä on takanaan monipuolinen ura taiteen alalla mm. aikakauslehti Moderna Tiderissä. Tukholman Kaupunginmuseossa hän työskenteli kolmiosaisessa projektissa, jonka aiheena olivat Tukholman lapset, koululaiset ja nuoret ja josta syntyi sekä näyttelyitä että kirjoja. Henschen on myös kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja. Rikoksen varjossa on herättänyt suurta huomiota ja ollut sekä myynti- että arvostelumenestys Ruotsissa.

Jolowicz, Philip: Vaiteliaisuuden muurit.
Alkuteos: Walls of Silence, 2002. Suom. Jorma-Veikko Sappinen:
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30709-2 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2005.
Mikä ajoi Wall Streetin tähtipankkiirin kaahaamaan miljoonan dollarin McLarenillaan Manhattanin aamuruuhkassa ja aiheuttamaan viidentoista ihmisen kuoleman - itsensä lisäksi?
Asianajotoimisto Clay & Westminsterin osakkuudesta haaveileva Fin Border sattui tuona aamuna olemaan väärässä paikassa ja väärään aikaan. Fin oli paitsi surmansa saaneen pankkiirin henkilökohtainen ystävä myös onnettomuuden mykkä todistaja, joka unohti ilmoittaa näkemästään poliisille. Yllätyksekseen hän löytää nimikirjoituksensa velaksi hanitun onnettomuusauton omistuspapereista, ja ystäviä alkaa kuolla hänen ympäriltään. Fin saa toimeksiannon selvittää intialaisen pörssivälitysyhtiön taloudellista kisakuntoa Bombayssa. Bombay tosin on vihonviimeinen paikka jonne Finiä huvittaisi matkustaa, mutta siellä hänelle suodaan tilaisuus jatkaa ystävänsä alullepanemaa työtä ja tutkia isänsä vuosien takaista häpellistä kuolemaa. Samalla hänen on antauduttava peliin, jossa panoksena on koko joukko ihmishenkiä. Mutta kuka on Finille niin äkeissään, että haluaa muuttaa hänen elämänsä maanpäälliseksi helveltiksi.
Philip Jolowicz työskenteli lakiasiaintoimistossa Lontoon Cityssä ennen ryhtymistään yritysrahoittajaksi ja sijoituspankkiiriksi. Ison-Britannian Buckinghamshiressä asuva Jolowicz on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Vaiteliaisuuden muuri on hänen esikoisteoksensa.

Leonard, Elmore: Tishomingon blues.
Alkuteos: Tishomingo Blues, 2002. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30704-1 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2005. Kansikuva.
Dennis Lenahan hyppää työkseen korkeilta paikoilta veteen. Tänä kesänä Tishomingo Lounge & Casinon omistaja lupasi uimahyppääjälle kahdeksan viikon pestin Tunican kaupungissa Mississipissä. Työ kuulostaa helpolta, mutta se on kaikkea muuta. Kahdenkymmenenviiden metrin korkeudesta kuuri metriä leveä uima-allas näyttää pieneltä kuin kolikko. Kun Dennis todistaa korkeuksista mafiatyyliin tehdyn murhan, pikkukaupungin kovat kuviot tulevat pian tutuiksi. Uhkapelaajien, pikkugangstereiden ja uhkeiden naisten joukosta hän tutustuu Detroitista saakka paikkakunnalle tulleeseen Robert Tayloriin. Dennis on päättänyt vaieta näkemästään, mutta pian selviää, että Robertin lailla myös monet muut tietävät hänen nähneen tylyn teloituksen. Dennisin onneksi Robert on saapunut kasinolle suuret suunnitelmat mielessään: paikallinen mafia pyörittää houkuttelevan tuottavaa huumebisnestä. Siihen käsiksi päästäkseen Taylor värvää uimahyppääjästä itselleen apurin.
Elmore Leonardin 37. romaani on jälleen kerran jännityksen, huumorin ja iskevän dialogin tyylikäs taidonnäyttö.
Elmore Leonard DekkariNetissä.

Lindell, Unni: Suruvaippa.
Alkuteos: Sørgeskpen, 2000. Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2005. (SaPo -sarja).
ISBN 951-0-30711-4 (sid.) 19 e. Ilm. 10/2005.
Kaksikymmentä vuotta sitten otetussa valokuvassa poseraa viisi ystävystä. Nyt yksi heistä on kuollut ja kaksi kateissa. 31-vuotias Ester Synnove Lønn on löydetty kuolleena asunnostaan. Murhasta epäillään hänen väkivaltaista entistä aviomiestään. Juttua pidetään jo selvitettynä, mutta rikospoliisi Cato Isaksen jää epäilemään. Todisteet tuntuvat käntyvän itseään vastaan. Uhrin koulutoverien ja heidän vanhempiensa menneisyys näyttää liian kipeältä ohitettavaksi. Vasta kun ystävien valtalsuhteet lopulta selviävät, paljastuu näytelmän takaa totuus, lähempää kuin Isaksen olisi halunnutkaan.
Suruvaippa on norjalaisen Unni Lindellin kolmas rikospoliisi Cato Isaksenia seuraava kirja.
Loistavaa, että saadaan Lindelliltä uusi suomennos. Aikaisemmin suomeksi ilmestyneet: Käärmeenkantaja (2001) ja Unenvartija (2003).
Unni Lindell DekkariNetissä.

Meltzer, Brad: Nollapeli.
Alkuteos: The Zero Game, 2004. Suom. Outi Knuuttila.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30684-3 (sid.) 32 e. Ilm. 6/2005.
Kaverukset Matthew Mercer ja Harris Sandler työskentelevät Yhdysvaltain poliittisen elämän keskuksessa. Capitolin kukkula on täynnä heidän kaltaisiaan nuoria, nöyriä ja nousevia kykyjä, työn yksitoikkoisuus kyllästyttää.
Vaihtelua arkeen tuo Nollapeli, salainen vedonlyönti, jonka kohteena ovat senaatin ja edustajainhuoneen lakiesitykset. Kabinettipeli ja poliittiset lehmänkaupat ovat joka tapauksessa arkipäivää - miksei pikkuvirkamieskin voisi hyötyä niistä?
Vedonlyönnin kohteeksi tulee hylätyn kaivoksen ujuttaminen budjettiesitykseen. Panosten kasvaessa ennennäkemättömiksi alkaa paljastua peliin kätkeytyvä vaara. Harris joutuu elämänsä kilpajuoksuun tunteettoman ammattitappajan kanssa ainoana tukenaan senaatin lähettityttö Viv.
Meltzerin kirjoista on aikaisemmin suomennettu Kymmenes tuomari (1998) ja Miljonäärit (2003). Hän kirjoittaa erittäin mielenkiitoisia dekkareita lakimaailmasta. Viimeistään syksyllä Meltzer saa oman sivun DekkariNettiin.
Brad Meltzer DekkariNetissä.

Rimington, Stella: Riskirajoilla.
Alkuteos: At Risk, 2004. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2005. (SaPo -sarja).
ISBN 951-0-30712-2 (sid.) 19 e. Ilm. 10/2005.
MI5:n tiedusteluvirkailija Liz Carlyle sa huonoja uutisi: maahan on saapunut "näkymätön terroristi". Tällainen viattomalta vaikuttava britti pystyy iskemään kohteeseen huomiota herättämättä. Samoihin aikoihin syrjäisen huoltamon käymälästä löytyy mies ammattitappajien suosima luoti kallossaan. Liz uskoo, että asiat liittyvät toisiinsa. Kuka näkymätön terroristi on? Ja mikä on hänen yhteytensä äärimuslimeihin? Jäljet johtavat Lizin tuuliseen Norfolkiin, jossa tiukka ajojahti alkaa. Apunaan hänellä on ryhmä päteviä työkavereita, innokas vasikka sekä pistämätön vainunsa. Mutta riittävätkö nekään?
Stella Rimington työskenteli 30 vuoden ajan Britannian tiedustelupalvelussa MI5:ssä. 90-luvulla hän kohosi osaston ensimmäiseksi naispuoliseksi pääjohtajaksi. Nopeatempoinen Riskirajoilla on Rimingtonin vakuuttava debyytti jännityskirjailijana. Teosta on kiitetty erityisesti todenmakuisesta, inhimillisestä otteestaan salaisen palvelun arkeen.
Lisätietoa:
BBC News Stella Rimington: Spying Dame.
Book Page Interview Feb. 2005: Stella Rimington.

Rovin, Jeff: Tehtävä vuoristossa.
Alkuteos: Tom Clancy's Op-Center: Line of Control, 2001. Suom. Jukka Sirola.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30708-4 (sid.) 28 e. Ilm. 10/2005.
Tolm Clancyn ja Steve Piecznikin idean pohjalta kirjoittanut Jeff Rovin.
Operatiivisen keskuksen johtaja Paul Hood erikoisjoukkoineen on ennenkokemattoman uhan edessä. Joukon on määrä vangita Intian hallitusta vastaan kapinaa lietsova aktivisti samalla kun Intia harkitsee vastatoimia ydinasetta raktntavaa Pakistania vastaan. Kun Intian ja Pakistanin rajalla lopulta räjähtää, erikoisjoukot jäävät loukkuun keskelle täysimittaista sotaa. Heidän kohtalonsa lepää nyt käsissä, jotka voivat yhtä hyvin pelastaa heidät kuin myydä vihollisten syliin...
Tom Clancyn ja Steve Pieczenikin yhteistyössä ideoimassa Operatiivisen keskuksen toiminnasta kertovassa sarjassa on ilmestynyt maailmalla jo 10 kirjaa.
The Tom Clancy FAQ.

Walters, Minette: Mielen häiriöitä.
Alkuteos: Disordered Minds, 2003. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30697-5 (sid.) 30 e. ILm. 8/2005.
Minette Waltersin kymmenennen suomeksi ilmestyvän dekkarin juoni kiertyy 1970-luvulla tapahtuneen vanhan naisen murhan ympärille. Antropologi Jonathan Hughes on julkaissut kirjan, jossa epäilee teosta tuomitun Howard Stampin joutuneen syyttömänä vankilaan. Stampin puolustajiin kuuluu myös kaupunginvaltuutettu George Gardener, joka on päättänyt Hughesin avulla löytää todellisen syyllisen - 30 vuoten jälkeen. Mielen häiriöissä Walters maalaa vahvoin vedoin, elämän raadollisimpia puolia kaihtamatta. Hän palaa jälleen juurilleen ja käyttää kirjeitä, muistioita ja muuta kirjallista "lähdemateriaalia" teostensa tukirankana.
Minette Walters on kolmentoista vuoden ajan kuulunut eurooppalaisen rikoskirjallisuuden kärkinimiin. Hänen debyyttiteoksensa Ruumis jääkellarissa (1992) palkittiin Britanniassa vuoden esikoisjännärinä ja 1993 julkaistu Kuvanveistäjä Yhdysvalloissa parhaana rikosromaanina. Englannin parhaalle rikoskirjalle myönnettävän Kultaisen rikarin Walters on saanut kahdesti: 1994 romaanista Häpeänaamio, 2003 teoksesta Pirunkettu.
Walters saapuu vierailulle Suomeen 23.-26.8.2005 kymmenennen suomeksi ilmestyvän romaaninsa kunniaksi.
Upeata, että saadaan Waltersia taas suomeksi. Hänen kirjansa ovat aivan omaa luokkaansa.
Minette Walters DekkariNetissä.

Wilson, Robert: Mitätön murha Lissabonissa.
Alkuteos: A Small Death in Lisbon, 1999. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30701-7 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2005.
Wilson kuljettaa kahta rinnakkaista, mutta päinvastaisiin suuntiin kulkevaa tarinaa. Toinen lähtee liikkeelle sotavuosien Berliinistä 1941, toinen 90-luvun lopun Lissabonista, jossa eräänä kesäaamuna löytyy rannalta nuoren tytön ruumis. Vähitellen kertomukset kietoutuvat karmaisevalla tavalla yhteen. Klaus Felsen saa tehtäväkseen matkustaa Lissaboniin hankkimaan Saksan sotakoneiston tarvitsemaa volframia. Samaan paikkaan salakuljetetaan myös natsien kultavarat. Tästä käynnistyy tapahtumien ketju, joka vaikuttaa jpitkälle tulevaisuuteen tuhoten monta elämää. Rikoskomisario Ze Coelho törmää tytön murhaa tutkiessaan samoihin menneisyyden varjoihin, petoksen, ahneuden ja koston kierteeseen. Ja kun juttu jo näyttää ratkenneen, se saa vielä uuden yllättävän käänteen. Myös vuosisadan lopun levoton historia ja Portugalin neilikkavallankumous ovat avaimia kirjan tapahtumiin.
Trilleri Euroopan lähihistoriasta ja nykyisyydestä.
Robert Wilson on syntynyt Englannissa vuonna 1957. Valmistuttuaan yliopistosta hän työskenteli kuljetuksen, mainonnan ja kaupankäynnin aloilla ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hän on paitsi matkustellut laajasti Aasiassa ja Afrikassa myös asunut Kreikassa, Länsi-Afrikassa, Espanjassa ja Portugalissa. Tapahtumapaikkojen autenttinen ja elävä kuvaus onkin keskeisellä sijalla kaikissa hänen jännitysromaaneissaan, joista on aikaisemmin suomennettu Portugaliin sijoittuva Muukalaiset (2002).
Lisätietoa: Tangled Web - Robert Wilson.

Uusia painoksia

Nykänen, Harri: Pahat paimenet.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30967-2 (nid.) 19 e. Ilm. 6/2005.
Harri Nykäsen varhaistuotannosta julkaistaan yhteisniteenä kaksi rikosromaania Joku pelkää kirjettäsi (1988) ja
Paha paimen (1990).
Joku pelkää kirjettäsi -dekkarissa konstaapeli Kai Pehkonen jäljittää herjakirjoittelijaa, joka kohtelee tasapuolisen hävyttömästi niin poliitikkoja, julkkiksia kuin tavallisia kansalaisiakin. Häirikön terveisistä on kuitenkin tehtävä loppu, kun ministeri Hämäläinen suivaantuu saamastaan huomionosoituksesta ihan oikeasti.
Pahassa paimenessa rakennusmestariksi opiskeleva, vartijana toimiva Timo Syrjä ryhtyy peukaloimaan sementtitehtaan kassakaappia. Syrjä saa yöseurakseen eläkkeellä olevan Åke Tuurin, Espanjan sisällissodan veteraanin. Mitä tapahtuu, kun suurpiirteinen opiskelija ja vanha seikkailija lyöttäytyvät yhteen?
Harri Nykänen DekkariNetissä.

WSOY:n äänikirjat

Brown, Dan : Da Vinci -koodi.
Lukija: Lars Svedberg.
17 CD:tä. 37 e.
ISBN 951-0-30839
Ilm. 5/2005.

Remes, Ilkka : Nimessä ja veressä.
Lukija: Lars Svedberg.
13 CD:tä. 37 e.
ISBN 951-0-30986-9 Ilm. 11/2005.MuutBlackstock, Terri: Aurinko laskee.
(Turvasatama).
Alkuteos: Cape Refuge, 2002. Suom. Eeva Kallinen.
Aikamedia 2005.
ISBN 951-606-706-9 (sid.) 26,50 e. Ilm. 10/2005.
Cape Refugen rantakaupungissa löydetään raa'asti murhattu pariskunta. Thelma ja Wayne Owens palvelivat yhteiskunnasta syrjäytyneitä perustamassaan kasvukodissa, kunnes kohtasivat kuolemansa. Kuinka pieni yhteisö kestää kaikkia kohahduttavan murhenäytelmän? Kun Blair Cleary ryhtyy tutkimaan tapahtumien taustaa, miten hänen oman sydämensä käy poliisipäällikön tutkivan katseen alla? Aurinko laskee aloittaa arvostetun jännityskirjailijan Terri Blackstockin Turvasatama -sarjan. Toinen osa, Myrskyn alla, ilmestyy keväällä 2006.

Elovaara, Klaus: Väärää rahaa.
Pilot-kustannus 2005.
ISBN 952-464-346-4 (nid.) 20,00 e.
Klaus Elovaaran omakustanteinen toimintajännäri vie lukijan ahneuden, petoksen, valheen, murhaamisen ja rikollisesti hankitun rahan maailmaan. Laivanvarustaja, kasinonomistaja ja Lübeckin pursiseuran kunniakommodori Konrad Eicke saa yllättävän puhelun. Uhkaako entistä SS-Standartenfüreriä menneisyyden paljastuminen? Vaara jonka oli pitänyt häipyä Sachsenhauseninkrematorion piipusta sodan viimeisinä päivinä, vuoden 1945 huhtikuun lopussa kolmannen valtakunnan romahtaessa. Soitto haudan takaa vaatii osansa rikoksesta saadusta omaisuudesta.

Kallionpää, Tiina: DonnaMaDonna : murha muotitalossa.
Kesuura 2005.
ISBN 951-812-109-5 (nid.) 26 e. Ilm. syksy/2005.
Veikko Vuolanko, Muotitalo Donna MaDonnan toimitusjohtaja, kuvittelee elävänsä jokaisen miehen unelmaa: työtä ja seksiä sopivassa suhteessa, taipuisan ja suvaitsevaisen vaimonsa Margaretan hiljaisen hyväksynnän siunaamana. Mutta Veikon elämä muuttuu kertaheitolla, kun raikas maalaistyttö Saara aloittaa kesäapulaisena. Muotitalon myyjätär Niina Niiranen yrittää sinnitellä päivästä toiseen yksinhuoltajana. Hän ei kaipaa enää mitään sekoittamaan eron jälkeistä elämäänsä. Donna MaDonnan koko henkilökunnan elämä kuitenkin mullistuu, kun johtaja löydetään murhattuna huoneestaan. Kenellä on ollut syytä raivata Veikko Vuolanko tieltään? Tätä tutkimaan saapuu ylikonstaapeli Onni Valkeala, jonka silmiin Niina huomaa uppoavansa syvemmälle kuin tahtoisikaan..
Tiina Kallionpään esikoisdekkari.

Leipäjono ruumishuoneelle.
Käänn. Timo Surkka, toim. Timo Juntunen.
Jerry Cotton Special 1, 2005.
M-M kustannus 2005. 6,90 e.

Lyijynen, Reijo: Kuollut enkeli.
Kirjaviihde 2005.
ISBN 952-99116-4-5 (nid.) 17,50 e.
Nokian Murhasaaresta löytyy harmaaseen huopaan kätketty kuollut nainen. Vainajan henkilöllisyys selviää nopeasti. Mutta kuka tappoi Karita Eklund-Björkbackan ja miksi? Ylietsivä Tapani Kuikka saa tietoonsa jo muutaman päivän kuluessa monia asioita. Kaikki on kuitenkin vasta pelkkää alkusoittoa. Koko kuviossa on jotain perin merkillistä, jotakin luonnotonta. Kun sattuu vielä toinenkin yllättävä kuolemantapaus, mutkistuvat asiat entisestään. Pian Kuikka huomaakin joutuneensa mukaan hyvin erikoiseen peliin. Onko joku hänen kannoillaan? Onko tämä tuntematon ja vaarallinen vihollinen päättänyt, ettei ylietsivä Tapani Kuikka koskaan pääse maaliin - ei edes loppusuoralle asti. Kuollut enkeli on Reijo Lyijysen neljäs jännitysromaani. Aikaisemmin ilmestyneet ovat Kuun pimeä puoli (2002), Vain taivas tietää (2003) ja Mies tähtien takaa (2004).

Manner, Paul: Paul Nokela ja pahan merkki.
P. Manner 2005.
ISBN 9s52-91-8858-7 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2005.
Kirjan sankarij, yrittäjä Paul Nokela, pääsee selville rahavallan salaisuuksista. Nokelan tiedot muodostavat uhan "Isolle Rahalle"! Paul Nokelasta muodostuu valtakunnan vihollisen symboli, jonka toiminta on estettävä...hintaan mihin tahansa. Salainen palvelu antaa tehtävän miehilleen... hänen on häivyttävä kuvioista "luonnollisella" tavalla.
www.nettiaukea.com/pahanmerkki.

Martens, Paul von: Nemesis,eli, Verta verrasta.
Alkuteos: Nemesis eller lika för lika, 2004. Suom. Torsti Lehtinen.
Sahlgrens 2005.
ISBN 951.9016-48-1 (sid.) 26,90 e. Ilm. 10/2005. Kansikuva.
Toimittaja Stenbrott kirjoitti lehtensä pjääkirjoituksessa että "USA:n maailmanpolitiikan toimintaperiaatteita ei voi ymmärtää ottamatta huomioon sitä pimeän koston pelkoa, joka tekee suurvallan rauhattomaksi, pitää sen alati varuillaan, aina valmiina iskemään kaikin voimin. Ennalta ehkäisevästi, kuten sanotaan, uhkakuvat ennakoiden Se on kauhun lihasrefleksi, lyödä ensin ja kysyä sitten, hoitaa asiat niin, ettei ole ketään, joka uskaltaa kysyä".
Saako näin kirjoittaa rankaisematta edes pienen maan vähämerkityksisessä sanomalehdessä kaukana tapahtumien keskipisteestä? Epämääräinen uhka pakottaa Stenbrottin jättämään työnsä lehdessä ja pakenemaan mökilleen saaristossa. Rauhattomuus ajaa hänet etsimään turvaa pitäjän pappilasta. Siellä kuvioihin ilmaantuu yllättäen mies, jolla on rikollinen tausta, ja nimeää itsensä vainotun lehtimiehen henkivartijaksi. Kenen puolella pappi on, jää sitä vastoin epäselväksi. Nemesis - Paul von Martensin kymmenes romaani on metafyysinen trilleri. Se on äärimmäisen ajankohtainen päivänpoliittisessa tilanteessa, jossa johtavat valtiomiehet, joilla on silmää apokalyptisille näyille, pyrkivät vahvistamaan valtaasemiaan.

Porma, Maija: Viimeinen kosto.
Averssi 2005.
ISBN 952-99658-0-X (sid.) 25 e.
Maija Porman viides romaani vie yksityisetsivä Reija Ranteen Etelä-Pohjanmaalle. Ranne Aloittaa tutkimuksensa koskein kolmen nuoren tytön raiskausta. j Yksi heistä on kadonnut kotimatkalla. Hänen ruumiinsa löytyy hylätyn talon öljysäiliön hoitokuilusta. Paikallinen poliisi ei ole löytänyt jälkeäkään syyllisestä. Takavainiossa naiset kulkevat pelon vallassa. Raiskaaja kiristää otettaan. Reija Ranteen elämä muuttuu painajaiseksi. Hän tietää olevansa raiskaajan seuraava uhri.
Maija Porman toinen dekkari. Ensimmäinen Pohjalainen pankkiryöstö ilmestyi vuonna 2004.

Poukka, Anneli: Ikuinen talo.
Ooli 2005.
ISBN 952-5278-62X (nid.) 15 e.
Anneli Poukka, ammatiltaan käräjätuomari, voitti Oolin dekkarinkirjoituskilpailun tällä tekstillä. Aiemmin hän on voittanut historiallisten romaanien kirjoituskilpailun. Ikuinen talo -romaanin päähenkilö Signe Juonaala asuu vanhaa arvokasta taloa. Sen seinät kätkevät salaisuuksia, kostoa ja pelkoa. Signe tietää tulevansa murhatuksi jonkun sukunsa edustajan kädestä. Odotus on piinaava. Sukulaisia käy kylässä ja joku tapon lopulta tekeekin.

Reiman, Koo: Tamara.
Compania Comder Förlag 2005.
ISBN 91-974730-3-0 (nid.) 17,10 e.
Koo Reimanin toinen romaani on itsenäinen jatko hänen esikoisromaanilleen Synkkä yö julma meri, joka ilmestyi syksyllä 2003 suomenkielisenä ja syksyllä 2004 ruotsinkielisenä nimellä Mörk natt djupt hav. Kaipuu saa John Greyn palaamaan Pietariin, mutta Tamara on kadonnut. Johnille valehdellaan, eikä hän uskalla täysin luottaa edes uusiin ystäviinsä Moskovassa. Kulisseissa salaperäinen kenraali Vasiljev Gaurilov ohjailee tapahtumia. Tahtomattaan John joutuu sekaantumaan asioihin, jotka eivät ainoastaan aseta hänen omaansa, vaan myös kaikkien hänen läheisyydessään olevien hengen vaaraan.

Sartola, Pekka: Scorpion-suunnitelma.
Ajanteos 2005.
ISBN 951-98817-9-4 (sid.) 27 e.
Kirja on vakoilutrilleri jossa pelinappuloina ovat ydinfyysikko ja hänen perheensä, Lybyan ydinasehanke ja ohjusisku Dimonaan, Israelin ydinaselaboratorioon. Syvälle erämaahan kaakkoiseen Libyaan, Kufran keidasalueelle, on rakennettu hämmästyttävästi skorpionia muistuttavaan mutoon sarja keinokastelualtaita. Tarkimmatkaan satelliitit eivät ole kyenneet kuvaamaan, mitä niiden alle on kätketty. Israelin salaisten erikoisjoukkojen, huipputekniikan ja vakoilusatelliittien yhteistyö paljastaa Lähi-idän vaarallisimpien terroristien SCORPION-suunnitelman, jonka toteutuminen merkitsisi joukkotuhoa ja koko Lähi-idän suistumista sotaan. Pekka Sarkola on eräs arvostetuimmista Lähi-idän, Israelin ja terrorismin asiantuntijoista ja luennoitsijoista maassamme. SCORPION-suunnitelma on hänen kirjallisen tuotantonsa kahdeksas teos. Kirjailijan tyyliin ja aiheen käsittelytapaan ovat vaikuttaneet merkittävästi eräät hänen esikuvistaan, Frederik Forsyth ja Tom Clancy varhaisemman tuotannon osalta. Sartolalta ilmestyi viime vuonna (2004) myös Lähi-itään liittyvä jännäri Al Aqsa.

Surkka, Timo: Operaatio pakkopaita.
Toim. Timo Juntunen.
M-M kustannus 2005.
G-mies Jerry Cotton 2, 2005.

Syyllinen, syyllisempi.
Kouvolan dekkaritapahtuman novellikilpailun parhaat 2005.
Toim. Ritva Sorvali, Maritta Naumanen ja Kaj Niemi.
Kouvolan kaupunki 2005.
ISBN 951-98877-8-4 (nid.) Ilm. 6/2005.
Arvosteluja:
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Tommi Aitio.
Lisätietoa: Kouvolan dekkaripäivät.

Tammer, Jack: Esperanza.
Jack Tammer 2005
ISBN 952-91-8498-0 (nid.) 16,40 e. Ilm. ??
Esperanza on Australiaan 1960-luvulle sijoittuva jännitysromaani. Se kertoo Australiaan muuttaneen suomalaisen autonkuljettajan ja opaalinkaivajan tarinan. Päähenkilö, Kalle Veikko Tammerinen, myöhemmin Tammer, sekaantuu taikurina toimiessaan outoon ja erikoiseen tapahtumien sarjaan. Kertojana toimiii hänen poikansa Jack Tammer. Lukijalle osuudessa kirjoittaja kertoo tapahtumien perustuvan tositapahtumiin: "Kirja perustuu kaikkien asianosaisten kertomaan ja haastatteluihin, myös keskusteluihin viranomaisten kanssa Sydneyssä ja Länsi-Australiassa. Olen yrittänyt löytää oikeat reitit kaduilta, saarilta, Nullarborin hiekoilta ja ihmisten mielten sokkeloista".

Tasan ei käy konnan lahjat.
Suom. Timo Surkka. Toim. Timo Juntunen.
M-M kustannus 2005.
G-mies Jerry Cotton 4, 2005.

Wasenius, Johanna: Sivubisnes.
Kustannuskaarre 2005.
ISBN 952-99534-0-2 (nid.) 23,80 e. Ilm. 9/2005.
Johanna Waseniuksen dekkari alkaa, kun päähenkilö Tellervo joutuu yllättäen kummalliselle työmatkalle Espanjaan. Hänen on ohjeiden mukaan vaihdettava paketti toiseen, mutta muutkin haluavat paketin. Yritteliäs Gamez lähettää asialle miehensä, jotka onnistuvat aikeissaan. He eivät vain tulleet ajatelleeksi, että astuvatkin isompien varpaille, jotka rankaisevat yksityisyritteliäisyyttä ankarasti. Matkalla Tellervolle on selvinnyt, mitä hänen työnantajansa todellisuudessa puuhasivat ja hän päätti sanoutua irti työstään. Kun hän maanantaiaamuna menee työpaikalleen, voi hän vain todeta, että lopputilin ottaminen on turhaa. Hänen on soitettava paikalle poliisi.

West, Veronica: Puhelin.
Airin kirja 2005.
ISBN 952-91-8770-X (nid.) 12,40 e.
Vaasalaisen Veronica Westin (salanimi) esikoiskirja on tositapahtumiin perustuva psykologinen dekkari. Romaanin kirjoittamalla West kävi läpi itse kokemiaan traumaattisia tapahtumia. Romaani kertoo nuoresta naisesta, joka joutuu tuntemattoman miehen ahdistelun kohteeksi. Näkökulma on koko ajan päähenkilön, eikä juoneen sisälly esimerkiksi poliisityön kuvausta.