Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Syksy 2004
Bazar

Persson, Leif G.W.: Toinen aika, toinen elämä.
Alkuteos: En annan tid, ett annat liv, 2003. Suom. Laura JÄnisniemi.
Bazar 2004.
ISBN 951-9107-27-4 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2004.
Karl XII:n kuolinpäivänä torstaina 30. marraskuuta 1989 Tukholman keskustan valtaa väkivaltaiset mielenosoitukset. Samaan aikaan valtion palveluksessa oleva alempi virkamies murhataan kotonaan Östermalmilla. Rikosetsivä Anna Holtin saapuessa rikospaikalle rikollinen on ehtinyt häipyä jäljettömiin eikä raakaa tekoa onnistuta ratkaisemaan. Vuosia myöhemmin poliisin yli-intendentti Lars Martin Johanssonin johdolla löydetään todisteita, jotka yhdistävät tapahtuman Länsi-Saksan Ruotsin suurlähetystön miehitykseen vuonna 1975. Mutta keitä olivat lähetystön vallanneet saksalaisten terroristien ruotsalaiset avustajat ja mikä oli heidän kohtalonsa?
Persson on kriminologian professori, Ruotsin johtava rikostutkija, intohimoinen metsästäjä ja taustansa takia ainutlaatuinen rikoskirjailija. Hänen huikean myyntimenestyksen saavuttaneet rikosromaaninsa 20 vuoden takaa on sovitettu myös elokuviksi.
Perssonin ensimmäinen suomennos Kesän kaipuusta hyiseen viimaan ilmestyi syksyllä 2003. Kirja oli kerrassaan loistava. Vaikea löytää sanoja, joilla sitä voisi ylistää. Se on vain luettava. Upeata, että saadaan Perssonilta näin pian uusi dekkari suomeksi.
Leif G.W. Persson DekkariNetissä.Blue Moon

 

Rankin, Ian: Kalman asialla
Alkuteos: Mortal Causes, 1994. Suom. Heikki Salojärvi.
ISBN 952-5410-22-6. (sid.) 27 e. Ilm. 8/2004.
Edinburghin festivaalin aikaan elokuussa paljastuu murha, jonka tekotapa viittaa teloitukseen. Komisario John Rebus, konstaapeli Siobhan Clarke ja muut lähtevät seuraamaan jälkiä, jotka johtavat uskontokuntien väkivaltaisiin kiistoihin - Pohjois-Irlannin tilanteella on kytkentänsä Skotlantiin ja Atlantin taakse. Asiaa pahentaa se, että murhattu nuorukainen osoittautuu Rebusin telkien taakse toimittaman suurgangsterin Morris Gerald Caffertyn pojaksi. Vankilastakin Iso Ger pystyy käynnistämään omat operaationsa, mutta osaa Rebuskin käyttää hyväkseen gangsteria kohtaan tunnettua pelkoa. -
Ian Rankinin kirjojen yhä kiehtovammiksi verkoiksi punotut juonet ja hänen lakonisen tyylinsä vähäeleinen huumori tarjoavat lukuelämyksiä niin ostavalle yleisölle kuin palkintojen jakajille. Britannian myyvimpiin kuuluvan kirjailijan uusin kunnianosoitus on keväällä 2004 Yhdysvalloissa myönnetty "rikoskirjallisuuden Oscar", Edgar-palkinto.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Wilson, Laura: Vähempi veli.
Alkuteos: My Best Friend, 2001. Suom. Tiina Ohinmaa.
ISBN 952-5410-21-8 (sid.) 26 e. Ilm. 8/2004.
Murha englantilaisessa kylässä syksyllä 1944. Uhri on kuuluisan nuortenkirjailijan tytär Vera, ja syyllisenä hirtetään amerikkalainen sotilas. Ruumiin löytää kirjailijan syrjitty poika Gerald, joka ei täytä äidin kirjojen poikasankarin mittoja. Kun Vera on kuollut, Geraldille jää vain mielikuvitusystävä, kuolleena syntynyt kaksoisveli Jack, se josta olisi tullut jotakin. - Englanti valmistautuu toisen maailmansodan voiton 50-vuotisjuhliin keväällä 1995. Gerald on yli kuudenkymmenen ja työssä elokuviin ja tv-sarjoihin rekvisiittaa vuokraavassa yrityksessä. Työtoveri Jon kaksitoistavuotias tytär Melanie muistuttaa yksinäisen Geraldin mielestä Veraa, ja hän alkaa seurata tyttöä. Melanie katoaa... - Tarina kehittyy kahdella aikatasolla ja kolmen kertojan äänellä. Gerald ja hänen tätinsä Tilly, entinen kiertuenäyttelijä, kertaavat sota-ajan menneisyyttä ja elävät nykyisyyttä, ja Jo tuo kertomukseen tyttärestään huolehtivan äidin näkökulman.
Vähempi veli on Laura Wilsonin ensimmäinen suomennettu teos ja erinomainen kirja, joka oli luettava lähes yhdellä istumalla. Kerrassaan loistava!!! Jäädään odottamaan lisää suomennoksia.
Artikkeli Ruumiin kulttuurissa:
Arvas, Paula: Amerikan herkkuja Texasista - ei vaan brittejä (Michelle Spring ja
Laura Wilson). Ruumiin kulttuuri 1/2003.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2004. Janne Mäkelä.
The Unusual Suspects: Laura Wilson.

Arnaldur Indriðason: Haudanhiljaista
Alkuteos: Grafarþögn, 2001. Suom. Seija Holopainen.
ISBN 952-5410-23-4 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2004.
Reykjavikin laitamilta löytyy rakennuksen perustuksia kaivettaessa ihmisen luita. Ne ovat olleet maan sisässä vuosikymmeniä, ja vainaja vaikuttaa joutuneen rikoksen uhriksi. Poliisi alkaa jäljittää ihmisiä, jotka ovat kauan sitten asuneet alueella, jolle kaupunki nyttemmin on laajentunut. Rämeestä tutut poliisit Erlendur Sveinsson, Sigurður Óli ja Elínborg saavat eteensä vaikean tehtävän, ja Erlendur joutuu samaan aikaan yksityiselämässään murehtimaan tytärtään. Menneisyyttä kaivetaan maakerrostumista, vanhoista asiakirjoista ja muistin sopukoista, ja palasista muodostuu surullinen mutta samalla lohdullinen tarina. Poliisin tutkimukset ja menneisyyteen sijoittuva kehyskertomus kohtaavat, ja luut saavat nimen ja selityksen.
Arnaldur Indriðasonin Räme voitti vuonna 2002 pohjoismaisen rikoskirjallisuuden Lasiavain-palkinnon, ja 2003 saman palkinnon sai Haudanhiljaista.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä .


 

BookStudio

 

Kotimaiset

Bagge, Tapani: Kohtalon tähti.
Book Studio 2004.
ISBN 951-20-6690-4 (sid.) 24,50 e. Ilm. 8/2004.
Hämeenlinnan alamaailmalle koittaa kevät, kun joku tuo rautaa rajan takaa ja myy sitä polkuhintaan. Poliisi epäilee Leksa Miettistä, vaikka Leksalla on kerrankin puhtaat jauhot pussissa. Jarkka Nurminen puolestaan saa vieraita ulkomailta Turusta: Pastori on taas vapaana ja kaipaa vanhan keikkakuskinsa apua.
Rikospoliiseilla Nikkilä ja Pohjanen riittää muutenkin kiireitä. Vanha kollega pyytää kylään, ja kun he ehtivät perille, seinällä on korva. Pintaan pulpahtaa vanha rikos, josta on tuomittu viaton mies. Leila Pohjanen pelastaa sattumalta tiedottajansa Allu Nygrenin hengen. Allu näkee kohtalon tähden ja alkaa hankkia Leilalle tietoja tosissaan, keinoja kaihtamatta ja vaaroja väistämättä. Mutta pettääkö Allu rakkautensa vuoksi vanhan kaverinsa Jarkan? Saako Nikkilä lopultakin pidättää Leksan? Entä miten kävi viattoman vankilassa? Kohtalon tähti kertoo kaiken!
Tapani Bagge on letkeä kertoja, jonka kieli maistuu. Välistä vauhti on villiä, välistä viivähdetään herkkiin hetkiin. Baggen valtteja on viisto huumori, tragikomiikka, joka tekee tekstistä entistä nautittavampaa.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Koontz, Dean: Kuun valo.
Alkuteos: The light of the moon. Suom. Kari Salminen.
Book Studio 2004.
ISBN 951-20-6632-7 (sid.) 32,00 e. Ilm. 10/2004.
Kaikki alkaa Arizonasta. Nuori mutta jo mainetta saanut kuvataiteilija Dylan O'Connor, hänen kymmenvuotias tyttärensä ja autismista kärsivä veljensä Shep ovat matkalla Santa Fen taidetapahtumaan, kun he päättävät pitkän matkan uuvuttamina yöpyä pienessä motellissa.
Tästä painajainen käynnistyy: paikalle ilmaantuu salaperäinen, itseään tohtoriksi kutsuva mies, joka kertoo että Dylan on nyt matkalla ja joka tappaa hänet... tai muuttaa hänen elämänsä täydellisesti. Kukaan ei voi vaikuttaa Dylanin kohtaloon, ei hän itse, ei virkavalta, ei mikään mahti maailmassa, kaikki on suuren sattuman varassa, eikä mitään ole tehtävissä.
Kaikki huipentuu seuraavan kahdenkymmenenneljän tunnin aikana. Dylan joutuu pakenemaan henkensä edestä, vuorokausi sisältää kaiken mitä elämään voi sisältyä: uskon, toivon, epäuskon,epätoivon... ja ajatuksen siitä, ettei seuraava hetki ole viimeinen.Desura

 

Stone, Robert: Epäonnen soturit.
Alkuteos Dog Soldiers, 1974. Suomentanut Yasir Gaily.
Desura 2004
ISBN 952-5339-21-1 (nid.)
20 e. Ilm. 10/2004. Kansikuva.
Freelance-toimittaja John Converse päätyy Vietnamin sodan loppuvaiheessa
salakuljettamaan heroiinia Saigonista San Franciscoon. Yritys kuitenkin
epäonnistuu ja muuttuu henkeäsalpaavaksi takaa-ajoksi halki Kalifornian.
Tapahtumien kautta romaani peilaa Yhdysvaltain sielunmaisemaa Vietnamin
sodan ja Watergaten aikakaudella. 

Gummerus

 

Korhonen, Wexi: Kuoleman kuva.

Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6581-9 (sid.) 26,90 e. Ilm. 10/2004.
Rikospoliisista ennenaikaiselle eläkkeelle hyllytetty ja sen jälkeen yksityisetsivänä kovia kokenut Kari Salo saa merkillisen työtehtävän nuorelta naisasianajajalta. Tampereen poliisivankilassa viruu rikosylikonstaapeli Karri Pollari. Tämä entinen kollega on Salon mielestä virkahissikiipijä, jota hän ei missään tapauksessa haluaisi auttaa. Pollari väittää, että hänet on järjestetty tarkoin suunniteltuun ansaan. Salo ei tiedä mitä uskoisi.
Tehtävä työntää Salon liikkeelle, ja keskellä Tamperetta hän törmää murhaan. Sisäpiiriyhteyden vuoksi murhan tutkimukset päätyvät turkulaisille rikospoliiseille. Yhteenotto vieraassa kaupungissa häärivien kollegojen kanssa on väistämätön mutta ei vielä johda ratkaisun jäljille. Salo saa jälleen panna kaikkensa peliin paljastaakseen organisaation, jonka myyntiartikkeli on poliisin kannalta vihatuin mahdollinen: amfetamiini.
Kari Salo -sarjan kuudes dekkari Kuoleman kuva liikkuu jälleen tukevasti ja tutusti Tampereella mutta käväisee myös Euroopan sydämessä.
Wexi Korhosen kotisivu.

Rannikko, Tuuli: Murhasalonki.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6667-x (sid.) 27,90 e. Ilm. 9/2004.
Murhaaja iskee öisessä puistossa keskellä Helsinkiä. Uhri on korkea-arvoinen valtion virkamies. Onko hän satunnaisen väkivallan uhri vai liittyykö veriteko surmatun ammattiin?
Vakuutusetsivä Jenni Talvi tutkii Haukkalinnan kartanon mystistä tulipaloa ja kartanosta kadonneiden taideaarteiden arvoitusta. Hän törmää voimakastahtoiseen ja värikkääseen naiseen, joka pitää salonkia diplomaateille ja ministeritason poliitikoille. Kohta Jenni huomaa sotkeutuneensa salongin arveluttaviin salaisuuksiin.
Särmikäs mutta pidetty Jenni panee kaiken tarmonsa työhön miesasioitten kariuduttua. Vähitellen sinkkuelämä alkaa kuitenkin tuntua yksinäiseltä, ja Jenni huomaa uuden suhteen orastavan. Asiat saavat synkän käänteen, kun Jennin sähköpostiin ja kännykkään tulee viestejä, jotka saavat hänen verensä hyytymään. Viestit tulevat haudan takaa. Valtionhallinnon ylimmillä portailla käydään kamppailua nimityksestä huippuvirkaan. Kansainvälinen diplomaatti varoittaa Suomen talouselämää itärajan takaa uhkaavasta vaarasta, mutta häntä ei kuunnella. Jenni miettii, voisiko miehen puheissa olla perää. Hän ei tiedä, että systemaattinen toiminta Suomen valtaamiseksi elinkeinoelämän kautta on jo alkanut. Jossain vaanii murhaaja, joka on ehkä jo merkinnyt seuraavan uhrinsa.
Tuuli Rannikko Dekkarinetissä.

Sipilä, Jarkko: Todennäköisin syin.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6672-6 (sid.) Ilm. 6/2004.
Lokakuisen sunnuntain aamupäivä Helsingin Töölössä. 17-vuotias arabipoika hakataan kuoliaaksi puolimetrisellä rautaputkella kivisen kerrostalon porttikongissa. Sattumalta paikalle osunut silminnäkijä kuvailee syyllisen sellaiseksi "arabin näköiseksi" mieheksi. Arabin näköinen katoaa. Lähtökohdat raa'an veriteon selvittämiselle eivät ole häävit. Rikoskomisario Kari Takamäen sinnikäs ryhmä ei halua antaa periksi, vaan juttua painetaan yötä myöten. Oudot käänteet kuitenkin askarruttavat, eikä mikään oikein enää olekaan niin kuin poliisit alussa olettivat. Todennäköisin syin" vie Takamäen ja hänen murharyhmänsä poliisit pelon, rasismin ja terrorismin maailmaan.
Todennäköisin syin" on Jarkko Sipilän neljäs Takamäki-romaani. Se jatkaa aiempien Takamäki-kirjojen tapaan tiukan arkisella ja realismiin pyrkivällä linjalla.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Baldacci, David: Aikapommi.
Alkuteos: Split second, 2003. Suom. Tarmo Haarala.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6366-2 (sid.) 32,00 e. Ilm. 9/2004.
Michelle Maxwellin loistavasti alkanut ura salaisen palvelun agenttina tuhoutuu yhdessä yössä. Vanhempi kollega Sean King on samassa jamassa. Maxwell kiinnostuu pakkomielteenomaisesti Sean Kingin kahdeksan vuoden takaisista potkuista. Miksi King joutui pihalle? Kuka asettui heidän tielleen? Kuka vangitsi heidän katseensa kohtalokkaalla hetkellä väärään suuntaan?
Pellolle potkitut agentit lyöttäytyvät yhteen ja huomaavat pian olevansa korviansa myöten pulassa. Michellen ja Seanin kohtalot ovat risteytyneet jo paljon aiemmin kuin he kuvittelivat. Petosten ja väkivallan aika ei ole ohi. Huomio ei saa herpaantua hetkeksikään.
David Baldacci DekkariNetissä.

Connelly, Michael: Kadonnut valo.
Alkuteos: Lost light, 2003. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6461-8 (sid.) 29,50 e. Ilm. 6/2004.
Byrokratiaan suivaantunut Harry Bosch on jäänyt eläkkeelle Los Angelesin poliisista 25 työvuoden jälkeen, mutta aika tuppaa käymään pitkäksi. Niinpä Bosch ryhtyy tutkimaan selvittämätöntä juttua, joka ei jätä häntä rauhaan. Kuka murhasi, ryösti ja häpäisi Angella Bentonin hänen 24-vuotispäivänään? Miksi punttisalia harrastanut elokuvayhtiön nuori tuotantoapulainen ei taistellut vastaan? Bosch epäilee, että murhaaja halusi harhauttaa tutkijat seksuaalirikollisen jäljille, vaikka kysymys oli aivan muusta. Ilman poliisin virkamerkkiä hänen on kuitenkin vaikeaa päästä oikeille lähteille. Mutta jokainen keskustelunpätkä ja johtolanka saa hänet tuntemaan, että taustalla piilottelee kokonainen järjestö, mahtavampi ja menetelmiltään raaempi kuin kukaan poliisivoimissa aavistaa.
Kahdeksas suomennos Michael Connellyltä.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Soluhautomo.
Alkuteos: Seizure, 2003. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6561-4 (sid.) 28,50 e. Ilm. 6/2004.
Senaattori Ashley Butler on pesunkestävä etelävaltiolainen konservatiivi, vaikka edustaakin demokraattista puoluetta. Vastustajien mielestä hän on tympeä kansankiihottaja, joka kerää pisteitä tunteisiin vetoavilla aiheilla. Sellainen on ihmisalkioiden käyttö biotieteessä.
Kun Butler nimitetään klooniterapiaa ja kantasoluteknologiaa käsittelevän alakomitean puheenjohtajaksi, hän saa vastaansa miehen, jota koko pidetään lääketieteen ihmelapsena. Tohtori Daniel Lowell on myös piinkova liikemies, jota mammonan lisäksi kiinnostaa maine ihmiskunnan pelastajana.
Sitten Butler saa tietää sairastavansa nopeasti etenevää Parkinsonin tautia. Kuolemanpelossaan hän tarjoutuu Lowellin koekaniiniksi. Wingateklinikalla käynnistyy salainen operaatio, johon tarvitaan sekä munasoluja että palanen Torinon käärinliinaa.
Soluhautomo on itsenäinen jatko-osa romaanille Shokki (2002).
Robin Cook Dekkarinetissä.

Higgins, Jack: Huonoa seuraa.
Alkuteos: Bad company, 2003. Suom. Tuomas Tiusanen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6531-2 (sid.) 29,50 e. Ilm. 8/2004.
Koko Berliini palaa. Toisen maailmansodan viimeiset hetket ovat käsillä ja kaupunki on kuin maanpäällinen helvetti. Hitler uskoo kaikessa hiljaisuudessa päiväkirjansa nuorelle avustajalleen paroni Max von Bergerille. Berger käyttää vuosien ajan päiväkirjaa salaisena aseenaan. Hänestä tulee rikas ja vaikutusvaltainen - ja maailman rikkaimman naisen, lady Kate Rashidin, äänetön yhtiömies.
Lady Rashid syöksyy mereen Englannin rannikolla ohjatessaan omaa lentokonettaan. Tapahtumat seuraavat toisiaan: Hitlerin päiväkirjasta tulee yllättävästi ajankohtainen. Päiväkirjassa on huippusalaista tietoa Hitlerin ja Rooseveltin rauhanneuvotteluista ja suunnitelmista hyökätä yhdessä Venäjälle. Räjähdysalttiit tiedot voivat tuhota Yhdysvaltain presidentin Jake Cazaletin... ellei Sean Dillon ehdi paikalle ensiksi.
Jack Higgins on maailman tunntetuimpia ja luetuimpia jännityskirjailijoita. HÄn vietti elämänsä ensimmäiset kaksitoista vuotta Belfastissa Pohjois-Irlannissa, missä ammuskelu ja pommi-iskut olivat arkipäivää. Kolmivuotisen asapalveluksen jälkeen hän työskenteli muun muassa sirkuksen apumiehenä ja rekkakuskina, kunnes pääsi 27-vuotiaana yliopistoon ja suoritti tutkinnon sosiologiassa ja sosiaalipsykologiassa. Higginsin jännitysromaaneja on käännetty 55 kielelle ja niidne pohjalta on tehty useita menestyselokuvia. Huonoa seuraa on yhdestoista Sean Dillon -tarina ja kirjailijan 28. suomennettu teos.???
Unofficial Jack Higgins Homepage.

Holt, Anne: Totuuden tuolla puolen.
Alkuteos: Sannheten bortenfor, 2003. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6652-1 (sid.) 27,90 e. Ilm. 10/2004.
Oslolaisessa hienostokorttelissa tehdään raaka murha: laivanvarustaja Stahlberg, hänen vaimonsa, poikansa sekä perheen tuttu kustannustoimittaja löydetään ammuttuina. Oslon poliisin mielestä rikos on ratkaistu alta aikayksikön: kyseessä on ilmiselvä perintöriita, ja syyllisinä pidetään perheen nuorinta poikaa vaimoineen. Hanne Wilhelmsen kuitenkin aavistaa, ettei tapaus ole niin yksinkertainen kuin miltä näyttää Rikostutkinnan vauhdissa kukaan ei tunnu muistavan, että rikoksella on myös neljäs uhri, tuntematon kustannustoimittaja Sidensvans.
Anne Holtin seitsemäs Hanne Wilhelmsen -romaani avaa uusia ulottuvuuksia suosittujen dekkareiden sankarittaren persoonaan, sillä Hanne kertoo ensimmäistä kertaa enemmän itsestään ja lapsuudestaan.
Anne Holt DekkariNetissä.

Kanon, Joseph: Vakoojaksi leimattu.
Alkuteos: The prodigal spy, 1998. Suom. Raimo Salminen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6458-8 (sid.) 32,00 e. Ilm. 6/2004.
Nick Kotlarin lapsuus loppuu kuin seinään: isä pakenee Yhdysvalloista vakoojan leima otsassaan. Eletään vuotta 1950, ja ilma on sakeana syytöksistä ja vääristä valoista. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Nick saa salaisen viestin miehitetystä Prahasta. Hänen isänsä on elossa ja haluaa palata kotiin. Hän tietää, että voisi nyt lopettaa oman kylmän sotansa. Vaatiiko hän pojaltaan mahdottomia?
Joseph Kanon aloitti uransa kirjamaailmassa kustannustoimittajana. Hän eteni urallaan merkittäviin johtotehtäviin ennen kuin päätti siirtyä kustantajasta kirjailijaksi. Kanonin esikoisromaani Los Alamos (1997) anasti heti arvostetut Edgar -palkinnon ja sittemmin Kanon on tehnyt itsensä tunnetuksi vetävien ja yksilön asemaa sodan pelikentällä pohtivien romaanien tekijänä. Vakoojaksi leimattu on Kanonilta toinen suomennos, ensimmäinen suomennos Jaettu Berliini ilmestyi syksyllä 2003.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2004. Kyösti Salovaara.
Joseph Kanonin kotisivu.

Reah, Danuta: Yön enkelit.
Alkuteos: Night angels, 2001. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6601-7 (sid.) 27,90 e. Ilm. 8/2004. Kansikuva.
Gemma Wishartin auto löytyy hylättynä tienpenkalta. Ajajasta ei näy jälkeäkään. Lähitienoilla sijaitsevasta nukkavierusta hotellista löytyy nuoren naisen ruumis. Nainen on piesty niin pahasti, että ainoa avain tämän henkilöllisyyteen on itäeurooppalaisten huorien välityksestä epäillyn seuralaispalvelun käyntikortti.
Lynne Jordanin mielestä kadonnen akateemikon ja murhan uhrin välillä on selvä yhteys. Jordanin johtaman poliisioperaation on määrä lakkauttaa alueella kukoistava laiton prostituutio, ja venäjän kieleen erikoistunut Wishart oli avustanut Jordania naisten haastattelussa. Muuan haastatelluista on myös löydetty kuolleena. Joku sytyttää lähikirkkoon kynttilöitä murhatuille. Lynnen vaisto sanoo, että pahan voimat ovat valloillaan.
Neljäs suomennos brittiläiseltä dekkaristilta. Aikaisemmin ilmestynyt Pelkkää pimeyttä (2001), HIljaiset puistot (2002) ja Tummat vedet (2003).
Danuta Reah DekkariNetissä.


Robb, J. D. (Roberts, Nora) : Alaston kuolema.
Alkuteos: Naked in death, 1995. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6598-3 (sid.) 27,90 e. Ilm. 10/2004.
Miltä näyttää maailma vuonna 2058?
Kotiasi hoitaa robotti. Ruokasi on synteettistä. Nautinnoistasi hivelevin on pala aitoa suklaata.
Komisario Eve Dallas selvittää nuoren naisen kylmäveristä murhaa, joka tempaisee hänet syvälle prostituution, poliittisten juonittelujen ja kiristyksen rämeikköön. Kymmenen vuotta New Yorkin poliisivoimissa on opettanut Evelle, että hengissä voi pysyä vain luottamalla vaistoonsa. Nyt vaisto kertoo Evelle, että hänen olisi parasta pitää näppinsä erossa miehestä, jota hän epäilee murhaajaksi.
Irlantilaissyntyinen Rourke on upporikas ja komea, liikemies universumin huipulta. Hän on myös huumorintajuinen ja viettelevän särmikäs. Vaikka hälytyskellot soivat, Eve sulkee korvansa. Hän on tavannut vertaisensa eikä jaksa enää odottaa. Viis säännöistä!Onhan intohimolla omat kuolemattomat sääntönsä, ainakin planeetalla nimeltä Maa.
Nora Robertsin salanimellä J.D. Robb kirjoittaman sarjan avaus. Tulossa myöhemmin myös seuraavat teokset Maineikas kuolemassa ja Kuoleman ikuistama.
Nora Roberts on kirjoittanut yli sata romaania, näistä seitsemäntoista kirjailijanimellä
J. D. Robb. HÄnen kirjojaan on pelkästään kovakantisina painettu yli 200 miljoonaa kappaletta. Eve Dallasista kertova futuristinen dekkarisarja nousi Robertsin viihderomaanien tavoin heti tuoreeltaan New York Timesin bestsellerlistalle. Se kertoo kolmekymppisestä, yksin elävästä newyorkilaispoliisista, jolle työ on henki ja elämä. Ja työtä Evellä riittää, vaikka tuliaseet on tavalliselta kansalta kielletty uudessa uljaassa maailmassa. Miehiä Ei Even elämään mahdu, tai niin hän uskoo, kunnes kuvaan astuu monimiljänääri Rourke. Näyttelijä Mel Gibsonin yhtiö Icon Productions on ostanut elokuvaoikeudet Nora Robertsin dekkarisarjaan.
Website for Author Nora Roberts.


Helmi

Marani, Diego: Viimeinen vostjakki.
Alkuteos: L'ultimo dei vostiachi, 2002. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä
Helmi 2004.
ISBN 951-556-038-1 (sid.) 24,50 e. Ilm. 8/2004.
Synkeän koominen jännitystarina yliopistomaailmasta ja hyytävästä. Kielentutkija Olga Pavlovna löytää Ivanin tutkimusmatkaltaan Siperiasta ja tuo Suomeen. Ivan on kovia kokenut rajaseutujen turkismetsästäjä, jonka uskotaan olevan heimonsa viimeinen "mohikaani" - elävä ihmisfossiili aikojen takaa. Olga tuo tämän kadonneen vostjakkiheimon edustajan Helsinkiin fennougristien kansainväliseen konferenssiin. Ivanin avulla Olga pyrkii todistamaan oman teoriansa suomensukuisten kielten alkuperästä.
Ivanin olemassaolo sotkee tarinan konnan, professori Jarmo Aurtovan, tutkimuksia, ja johtaa hänet petoksen ja murhan tielle. Tragikoominen ihmissuhdevyyhti sisältää uskottomuutta, murheita, yksinäisyyttä ja hulluutta - arktista hysteriaa italialaisin silmin. Tarinaa kehystää alati hyytävän kylmä, jäinen ja pimeä Helsinki; yhtä synkkä kuin professori Aurtovan sydän.
Italialainen Diego Marani on luonut lumoavan ja huumorilla höystetyn jännityskertomuksen suomalaisuuden synnyinsijoilta. Kiitetyn Sotilas ilman menneisyyttä -romaanin tavoin tämäkin teos kuvaa kutkuttavalla tavalla suomalaisuutta ja vierauden tunnetta.
Italialainen Diego Marani (s. 1959) on kielenkääntäjä ja kirjailija, joka asuu Brysselissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Hänet tunnetaan kehittelemästään parodisesta keinokielestä, europantosta. Häneltä on julkaistu aiemmin europantoksi kirjoitettu kertomuskokoelma. Sotilas ilman menneisyyttä on Maranin esikoisromaani, jota kriitikot ovat ylistäneet kaikkialla Euroopassa. Teos on voittanut lukuisia kirjallisuuspalkin-toja. Viimeinen vostjakki on hänen toinen Suomeen sijoittuva romaaninsa. Erittäin kiinnostava uutuus tulossa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Janne Mäkelä.

Slaughter, Karin: Riistetyt.
Alkuteos: Kisscut, 2002. Suom. Inka Parpola.
Helmi 2004.
ISBN 951-556-025-X (sid.) 26,20 e. Ilm. 8/2004.
On kesälauantai Heartsdalen pikkukaupungissa. Rauhallinen ilta saa dramaattisen käänteen, kun kahden teini-ikäisen riita päättyy toisen kuolemaan. Nuoren tytön ruumiinavaus paljastaa järkyttäviä asioita, joille tytön lääkäri ja kaupungin patologi Sara Linton on ollut täysin sokea.
Sitten katoaa uhrin teini-ikäinen ystävä. Tutkimusten edetessä uhrien perheet ja ystävät kääntävät selkänsä ja vaikenevat. Kaupunki kätkee hirvittäviä salaisuuksia, jotka koskevat useita perheitä. Kun poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver löytää kadonneen tytön, karmea totuus paljastuu kokonaisuudessaan.
Uusi vaikuttava trilleri Sokaistun kirjoittajalta. Riistetyt jatkaa Sara Lintonin ja Jeffrey Tolliverin jännittävää tarinaa Heartsdalen kaupungissa.
Karin Slaughterin (s. 1971) menestys maailmalla jatkuu. Esikoisteos Sokaistu nosti hänet merkittävimpien uusien jännityskirjailijoiden joukkoon Yhdysvalloissa. Kirjailijan toinen teos Riistetyt (Kisscut) on saanut erinomaiset arvostelut kotimaassaan ja Englannissa. Kirjan julkaisuoikeudet on myyty jo yli kymmeneen maahan. Slaughter on kotoisin Georgiasta ja asuu Atlantassa kahden kissansa kanssa.
Karin Slaughter DekkariNetissä.Jalava

Benson, Raymond: Korkea paikka tappaa.
Alkuteos: High time to kill, 1999. Suom. Veli-Pekka Ketola.
Jalava 2004.
isbn 951-887-328-3 (sid.) 24 e. Ilm. 9/2004.
Ennen julkaisematon 007 -sekkailu vuodelta 1999. James Bond kohtaa uuden ja pelottavan vastustajan, Unioni-nimisen rikollisjärjestön, joka on murhannut Bahaman kuvernöörin. Kaksi viikkoa myöhemmin järjestö varastaa brittien huipputärkeän sotasalaisuuden ja Bond lähtee heidän jäljilleen. Jäljitys huipentuu Nepaliin, jonka mahtavilla vuorilla näytellään hurja takaa-ajodraama, josta ei puutu henkeäsalpaavaa jännitystä eikä romantiikkaa.
Raymond Benson's Official Website.

 

 

Johnny Kniga

Edwardson, Åke: Jukeboksi.
Alkuteos: Jukebox, 2003. suom. Jaana Nikula.
Johnny Kniga 2004.
ISBN 951-0-29545-0 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2004.
Tämä kirja ei ole dekkari,mutta varmasti kiinnostaa Edwardsonin dekkarien ystäviä.
Kirja kertoo Johnny Bergmanista, joka omistaa ja huoltaa työkseen jukeboxeja, saarnaa Elviksestä ja rock'n'rollista ja yöpyy motelleissa. Juurettomuus on leimannut Bergmanin elämää, mutta hiljalleen elämä on alkanut tuntua ahdistavan tyhjältä. Huoltokierroksillaan hän on kuitenkin tutustunut yksinhuoltajaäiti Elisabethiin, jonka kanssa hän kuvittelee voivansa ja vakiintua. Tarina sijoittuu 1960-luvun Ruotsiin ja huokuun uskoa parempaan huomiseen. Kerronta on korutonta mutta taidokkaan runollista. Edwardson sai romaanistaa Årets författare -palkinnon.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Fossum, Karin: Jonas Eckel.
Alkuteos: Jonas Eckel, 2002. Suom. Katriina Savolainen.
Johnny Kniga 2004.
ISBN 951-0-28290-1 (sid.) 28 e. Ilm. 7/2004.
Kirja ei ole dekkari, mutta ansaitsee tulla esitellyksi Fossumin ystäville.
Jonas Eckel on vannoutunut poikamiesx, kunnes eräänä päivänä hänen elämäänsä kirjaimellisesti kävelee nainen, pyöreä, pehmeä, herttainen ja kahvintuoksuinen, aavistuksen yksinkertainen ja avuton Lillian Ask. Jonaksesta ja Lillianista tulee avipari, koska muu ei tulisi kysymykseenkään. Pian alun auvomuuttuu kasvavaksi ahdistukseksi. Jonas saa houkuteltua Lillianin matkalle Portugaliin pelastaakseen murenemassa olevan liiton. Epäilys kasvaa, ettei kaikki voi päättyö hyvin....
Jonas Eckel on erinomainen ihmismielen kuvaus ja hyytävä trilleri, joka vie lukijan mennessään. Fossum kuvaa tavallisen oloisia ihmissuhdeongelmia hämmentävällä tarkkuudessa.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Gold, Glen David: Carter peittoaa paholaisen.
Alkuteos: Carter Beats the Devil, 2001. Suom. Jarkko Laine.
Johnny Kniga 2004.
ISBN 951-0-29531-0 (sid.)
1900-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa toimi lukuisia yleisön ihailemia silmänkääntäjiä. Carter peittoaa paholaisessakin vilahtavan Harry Houdinin ohessa yksi heistä oli Charles Carter - Carter Suuri - historiallinen hahmo, jonka elämä on ollut Goldin romaanin esikuvana. Glen David Goldin esikosiromaani alkaa 20-luvun alun San Franciscosta, missä Carter tekee uransa vaikeinta esitystä. Hänen kanssaan lavalla on Yhdysvaltain silloinen presidentti Warren G. Harding, jonka Carter yleisön läsnäollessa sekä mestaa että syöttää leijonille. Harding selviää luonnollisesti molemmista tilanteista vahingoittumattomana mutta kuolee mystisesti vain pari tuntia esityksen jälkeen. Koko kansakunta arvuuttelee mitä Carter heidän presidentilleen teki ja myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on kiinnostunut silmänkääntäjän taidoista ja osuudesta presidentin kuolemaan. Carter Suuri on vaikeuksissa. Gold seuraa eeppisessä tarinassaan Charlesin Carterin elämää hänen 9-vuotiaana perheen palvelijalle pitämästään ensiesityksestä "paholaisen peittoamiseksi" kutsuttuun silmänkääntönumeroon, joka saattoi osoittautua myös presidentti Hardingille kohtalokkaaksi. Gold tavoittaa aikakauden silmänkääntäjien ja vaudeville-ryhmien hengen, hän kansoittaa tarinansa merirosvoilla, salakuljettajilla, helppoheikeillä, salaperäisillä sokeilla naisilla ja eriskummallisiilla miljonääreillä. Fiktio sekoittuu faktaan ja viime vuosisadan alun Yhdysvallat herää henkiin uskottavasti kuin Charles Carterin yksinäinen ja syrjäänvetäytyvä hahmo.
Goldia itseään on verrattu silmänkääntäjään, joka saa lukijan ensin tarttumaan, sitten jäämään kiinni ja viimein uskomaan fiktioonsa.Carter Beats The Devil onkin kertomus, jossa viihdyttävä muoto ja sisältö kohtaavat, tai kuten kirjailija itse sanoo: "Ihmiset kysyvät minulta 'onko se kaupallisuutta vai kirjallisuutta?' Luoja paratkoon mikä kysymys, minä tuumin. Missä kohtaa nuo kaksi tarkalleen ottaen eroavat?"
Carter peittoaa paholaisen käännösoikeudet on myyty Suomen lisäksi Saksaan, Ranskaan, Alankomaihin, Japaniin, Portugaliin, Brasiliaan, Venäjälle, Koreaan ja Italiaan ja Espanjaan sekä muualle espanjaa puhuvaan maailmaan. Paramount on optioinut elokuvan filmausoikeudet Tom Cruisen Cruise-Wagner Productionsin toimesta. Gold on naimisissa Alice Seboldin kanssa, jonka Oma taivas -romaani käännettiin suomeksi viime syksynä.
Arvostelu kirjasta:
Ruumiin kullttuuri 1/2005. Asko Alanen.Karisto


Kotimaiset

Jokinen, Seppo: Suurta pahaa.
Karisto 2004.
ISBN 951-23-4530-7 (sid.) Ilm. 7/2004.
Komisario Sakari Koskinen viettää kerrankin rauhallista talvea väkivaltajaoksen johdossa. Yksi vaivainen katoamisilmoitus päivässä ei kuormita paljoakaan hänen tutkijaryhmäänsä, ja kaiken lisäksi tapaus kuulostaa rutiinijutulta. Hätääntynyt aviovaimo ilmoittaa miehensä kadonneen, ja kovin usein sellaiset katoamiset ovat selvinneet sankarin omatoimisen kotiinpaluun myötä. Juttu saa kuitenkin omituisen ja kammottavan käänteen, sillä kirjaston hyllystä, Ranskan historiaa käsittelvien teosten kohdalta, löytyy ihmisen sormi - jota koristaa kadonneeksi ilmoitetun miehen vihkisormus. Koskinen tajuaa nopeasti, että hänellä on käsissään kenties kovempi juttu kuin koskaan ennen. Ja samaan aikaanhänen jaokseensa on saapunut tutkija, joka tuo tullessaan uusia kuvioita henkilösuhteisiin. Seppo Jokisen yhdeksäs dekkari.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Child, Lee: Kaukolaukaus.
Alkuteos: Without Fail, 2002. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2004.
ISBN 951-23-4527-7 (sid.) Ilm. 7/2004.  Kansikuva.
Jack Reacher kulkee yksin. Hänellä ei ole työpaikkaa, henkilöllisyystodistusta eikä kotia, mutta hän ei koskaan kieltäydy auttamasta, jos joku tarvitsee häntä. Nyt hänet etsii käsiinsä eräs nainen, joka tarvitsee apua uuden työnsä hoitamisessa. Naisen tehtävänä on suojella Yhdysvaltain varapresidenttiä, jonka joku on uhannut tappaa. Niinpä Reacher, jolla ei ole mukanaan muuta kuin hammasharja ja yllään olevat vaatteet, pääsee erittäin eksklusiiviseen ryhmään: Yhdysvaltain Salaiseen palveluun. Uudessa tehtävässään hänen täytyy asettua kirjaimellisesti tulilinjalla. Hän joutuu käyttämään luontaista neuvokkuuttaan, karua viehätysvoimaansa ja vaistomaista mutta hallittua väkivaltaa, kun hän joutuu tekemisiin viekkaiden byrokraattien, oman menneisyytensä haamujen ja arvoituksellisen, tavattoman häikäilemättömän salamurhaajan kanssa.
Lee Childiltä neljäs suomennettu Jack Reacher -dekkari.
Lee Child DekkariNetissä.

Parker, T. Jefferson.: Kylmää kyytiä.
Alkuteos: Cold Pursuit, 2003. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2004.
ISBN 951-23-4547-1 (sid.) Ilm. 9/2004.
Murharyhmän etsivä Tom McMichael on työvuorossa, kun San Diegon voimahahmona tunnettu Pete Braga löydetään kotoaan surmattuna. McMichael alkaa tutkia iäkkään miljonäärin murhaa, mutta tilannetta hankaloittaa se, että irlantilaiset McMichaelit ja portugalilaiset Bragat ovat olleet napit vastakkain jo kolmen sukupolven ajan, ja sukujen välinen vihanpito jatkuu edelleen. Vuosia sitten Braga ampui McMichaelin isoisän erään palkkakiistan yhteydessä; pian sen jälkeen Bragan poika hakattiin henkihieveriin. Huhu kertoo, että kyseessä oli McMichaelin isän kosto. Ja nyt Tom McMichael tutkii sukunsa vihamiehen murhaa ja pohtii sen todennäköistä motiivia. Vainajan muhkealla omaisuudella olisi runsaasti ottajia, rahanahneista sukulaisista hämäriin liikekumppaneihin. Oliko murhan syynä raha vai jokin aivan muu? Erinomaisesti rakennettu murhatarina säilyttää jännityksen ja jaksaa yllättää vielä viime sivuilla.
T. Jefferson Parkerilta ilmestyi syksyllä 2003 suomeksi dekkari Vaitelias Joe, joka on hänen läpimurtoteoksensa. Teos sai ilmestyessään Edgar -palkinnon vuoden parhaana dekkarina. Kirja oli erinomaisen hyvä. Voin suositella lämpimästi. Toivottavasti nyt suomennettu dekkari on yhtä hyvä. Parkerilta on aikaisemmin suomennettu dekkari Valheiden verkko (1987) ja siitä on ilmestynyt uusi painos vuonna 2000.
T. Jefferson Parker DekkariNetissä.


 

Kustannus-Makela

Arhippa, Pirkko: Unet ansaa asettaa.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-440-1 (sid.) Ilm. 8/2004.
Naantalissa järjestetään kesäkurssi harrastaja-argeologeille. Kurssille osallistuu kymmenkunta eri-ikäistä asiaan innostunutta, miehiä ja naisia. Heidän joukossaan on myös komisario Varpu Ahavan ystävätär Helena Aronen. Kaivauksien löydöt jäävät vähäisiksi. Kurssin vanhin, 73-vuotias Ossi Katara sentään löytää kahden äyrin kolikon, joka on peräisin Juhana III:n ajoilta. Kurssin päätteeksi pidetään juhlat Kataran talossa Kustavissa. Vieraat poistuvat puolenyön maissa. Isäntä jää taloon, mutta naapurit ihmettelevät seuraavana päivänä talon hiljaisuutta.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä .

Matintupa, Tuula T.: Piippo ja kaupan naiset.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-441-X (sid.) Ilm.
Vanhassa vihreässä talossa lähellä pohjalaisen kylän keskustaa asuu kolme naista; joskus talossa on ollut myös kauppa. Talon kellarista löytyy 17-vuotias naapurinpoika Jonne kuolleena. Jonnen kaveripiirillä on ollut pientä rikollista puuhaa: he mm. kähveltävät kännyköitä, soittelevat seksilinjoille ja palauttavat puhelimet. Kuolemantapausta tutkivalle Aleksanteri Piipolle paljastuu nopeasti, että yllättävän monella on ollut kaunaa Jonnea kohtaan. Työn edetessä alkaa näyttää siltä, ettei mikään eikä kukaan ole oikein sitä, miltä näyttää.
Tuula Matintuvan kahdeksas jännitysromaani. Edellinen Piippo ja piiloleikki ilmestyi syksyllä 2003.
Pohjalaisia nykykirjailijoita: Tuula Matintupa.

Palmgren, Eila: Lyyra soittaa salat.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-442-8 (sid.) Ilm. 8/2004.
Katariinan ja Joonaksen yhteinen taival alkaa kivisen kauniissa Töölössä. Kaupunginosa on arvokas, mutta paremmissakin osoitteissa on vihaa, rakkautta, himoa ja salaisuuksia. Valpas leskirouva seuraa tarkoin muitten elämää, mutta on poissa juuri silloin, kun kaikkien rakastama pikku Pete päätyy jätesäkissä Mika Waltarin patsaalle. Kukaan ei tiedä mitään myöskään kylpyammeeseen menehtyneestä amerikkalaisesta. Katariina Metsälän Sisiliassa oppimat astronomian tiedot paljastavat ensimmäisen murhan. Sen jälkeen ylikomisario Joonas Auervan on helpompi solmia irrallisia langanpäitä yhteen ja selvittää toinen tapaus.
Eila Palmgrenin toinen dekkari. Esikoisdekkari Verenpunaiset ravut ilmestyi syksyllä 2003.
Eila Palmgren DekkariNetissä.
 

 

LIKE

Kotimaiset

Airaksinen, Jaana: Kätköissä paratiisin.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-380-2 (sid.) 25 e. Ilm. 8/2004.
Sowetolaiselta hautausmaalta Etelä-Afrikasta löytyy suomalaisen liikemiehen ruumis. Nostureita valmistavan Idström-yhtiön osakekurssi kipuaa samaan aikaan Helsingin pörssissä kohti taivaita. Tapahtumat alkavat limittyä toisiinsa. Rikostoimittaja Eva Raulo on siirtynyt suuren päivälehden taloustoimitukseen ja käy selvittämään häntä hipaissutta tapahtumaketjua. Kaikkivoipaisen rahan jäljet johtavat talouteen ja politiikkaan. Lopputulos ravistaa sekä Suomen että Ruotsin talouselämää.
Jaana Airaksisen toinen Eva Raulo -dekkari kuvaa vallan ja pelon piilotanssia kipeän tarkasti. Osuvaan yhteiskunnalliseen analyysiin ja jännitykseen yhdistyy huumori. Airaksisen dekkarissa ihmiset kaikkine ristiriitoineen ovat kovin inhimillisiä. Epävarmuuksien ja pelon keskelläkin he välittävät itsestään ja toisistaan.
Airaksisen toinen dekkari. Esikoisdekkari Lamerica ilmestyi keväällä 2003.
Jaana Airaksinen DekkariNetissä.

Cray, Frank: Kielletty ajosuunta.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-381-0 (nid.) 18 e. Ilm. 9/2004.
Jatkoa parodiselle Yksityisalue -dekkarille.
Yhdyvalloissa ja Suomessa suurta kohua herättänyt Yksityisalue -dekkari saa nyt ansaitsemansa jatkon. Rikosetsivä Zen-Eddie Buddy-koirineen on jälleen sarjamurhaajan kintereillä. Tällä kertaa naisen. Tapahtumat vyöryvät edelleen New Yorkin pimeillä ja karuilla kaduilla. Raivoraitis Ally Wilson - kolmikymppinen ujo siivooja - alkaa murhata miehiä, jotka käyttävät prostituoituja omien itsekkäiden halujensa tyydyttämiseen. Yllytyshullu kun on, hän saa inspiraationsa murhiin New Yorkin runoja rustaavalta sarjamurhaaja Jim Forrestilta, josta on lukenut lehdistä. Hän päättää ryhtyä naispuoliseksi sarjamurhaajaksi ja pakottaa miehet kirjoittamaan runoja ennen kuin surmaa nämä. Dekkarinharrastajien keskuudessa arvuuttelu pseudonyymin taakse kätkeytyvän kirjailijan oikeasta henkilöllisyydestä käy vilkkaana.

Paulow, Ari: Viidakkojuoksu.
Like 2004.
ISBN 951-471-387-X (nid.) 24 e. Ilm. 9/2004.
Kovaksikeitetty kotimainen esikoisdekkari. Amerikansuomalainen yksityiskyttä Jesse Hackman palaa entiseen kotimaahansa jouduttuaan ikävyyksiin New Yorkissa. Hän ostaa pubin Oulusta ja pyörittää sen ohessa etsiväntoimistoa tarkoituksenaan keskittyä yritysvarkauksiin. Eräänä iltana Hackman saa viattomalta kuulostavan tehtävän etsiä kadonnutta nuorta naista mutta ajautuu nopeasti petosten ja väkivallan pyörteisiin. Ari Paulow on kirjoittanut iskevän pulp fiction -tyylisen jännärin, jollaista Suomessa on pitkään kaivattu. Tässä esikoisdekkarissa pahat ovat pahoja, eivätkä hyvätkään ole puhtoisia. Ari Paulowin käsialaa ovat muun muassa Jerry Cotton Specialit: Luoteja kaikilla mausteilla, Agenttiralli enkelten kaupungissa, Sarjatulta San Franciscossa ja Toimintaloma Torontossa.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Edwardson, Åke: Kivinen purje.
Alkuteos: Segel av sten, 2002. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2004. (Rikos kannattaa.
ISBN 951-471-328-9 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2004.
Nainen menneisyydstä ilmestyy yllättäen komisario Erik Winterin puheille. Naisen isä on matkustanut Skotlantiin ja kadonnut jäljettömiin. Kuusikymmentä vuotta aiemmin isoisä puolestaan katosi Skotlannin rannikolla. Onko meri koitunut molempien miesten kohtaloksi? Winter kulke arvoituksen perässä Göteborgin saaristosta Skotlannin rannikolle asti. Myös vanha yhteistyökumppani Steve Macdonald tempautuu mukaan tutkimuksiin. Piintynyt kaupunkilainen Winter alkaa tuntea meren vastustamattoman kutsun... Winterin kollega Aneta Djanali tutkii naisen pahlinpitelyä Göteborgissa. Tyypilliseltä vaikuttava tapaus paljastuu solmuisemmaksi vyydiksi kuin kukaan olisi uskonut. Myös tämän jutun jäljet johdattavat meren rantaan.
Kiviset purjeet on kuudes Edwardson-suomennos. Koossa ovat jälleen kerran ainekset huikeaan lukunautintoon: tarkka yhteiskunnallinen havainnointi kietoutuu rankan realistiseen rikostarinaan tavalla, johon muiden rikoskirjailijoiden on vaikea yltää.
Åke Edwardson vierailee Helsingissä Taiteiden yössä syksyllä 2004.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Fossum, Karin: Mustat sekunnit.
Alkuteos: Svarte sekunder, 2002. Suom. Arvi Tamminen.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-384-5 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2004.
Helga Jonerin yhdeksänvuotias tytär oli vain menossa kioskille ostamaan uusinta hevoslehteä ja purukumia. Lähdöstä kuluu minuutteja ja tuntema, mutta Idaa ei kuulu takaisin. Helgan maailma romahtaa. Konrad Sejer aloittaa etsinnät , joissa kiveäkään ei jätetä kääntämättä, mutta tuloksessa: Ida on kadonnut jäljettömiin. Toivo työn löytymisestä elossa heikkenee päivä päivältä. Kaktoamiselle ei ole järjellistä selitystä, murhalle ei ole motiivia. Vain synkkä aavistus. Fossumin kuudes suomennos osoittaa jälleen kirjailijan loistavan kyvyn piinata lukijoitaan ja pureutuu ihmismieleen. Oman mausteensa tarinaan tuo Sejerin rakas ystävä, Kollberg-koira, joka alkaa olla jo aika vanha.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Kallifatides, Theodor: Yksinkertainen rikos.
Alkuteos: Ett enkelt brott, 2000. Suom. Petri Stenman.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-385-3 (sid.) 26 e. Ilm. 10/2004.
Musta muovisäkki kulkeutuu järven rantaan Tukholman eteläpuolella. Muoviin on kiedottu raa'asti tapettu kaunis nainen. Kuka hän on ja miksi hänet on murhattu? Tapauksen saa selvitettäväkseen Kuudennesta matkustajasta tuttu komisario Kristina Vendel työröyhmineen. Vihjeitä ja johtolankoja tulvii joka puolelta, mutta nuori komisario ei ole vakuuttunut. Kaikki vaikuttaa liian yksinkertaiselta. Pinnan alta paljastuukin kipeitä kysymyksiä, ja pian Kristinalla on edessään monimutkainen vyyhti epätoivoisia tekoja ja raastavaa intohimoa. Kristina joutuu huomaamaan, etteivät omankaan elämän langat ole täysin järjestyksessä.
Theodor Kallifatides DekkariNetissä.

Mann, Patrick: Hikinen iltapäivä.
Alkuteos: Dog day afternoon, 1974. Suom. Terhi Teittinen.
Like 2004. (Rikos kannattaaa).
ISBN 951-471-011-0 (sid.) 26 e. Ilm. 8/2004.
Kulttiklassikko. Hirtehinen ja piinaavan jännittävä 1970-luvun perusteos.
Kirja sai alkunsa kun Patrick Mann (pseudonyymi) syventyi eräänä kuumana aamuna newyorkilaisen sanomalehden pikku-uutiseen. Siinä kerrottin uskomattomalta tuntuvaa tarinaa miesparista, joka yritti ryöstää pankin ja aiheutti valtaisan kaaoksen panttivankidraamoineen. Lopulta hellyttävän raadolliseksi motiiviksi paljastui kiihkeä tarve saada rahaa pariskunnan toisen osapuolen sukupuolenvaihdosleikkaukseen.
Tähän kirjaan perustuvaa Sidney Lumetin ohjaamaa kulttielokuvaa katsotaan edelleen, ja sitä pidetään yhtenä alan merkkipaaluista ja 1970-luvun tärkeimmistä elokuvateoksista. Siitä sai alkunsa nuoren Al Pacinon ja Ben Gazzalen tähtiura.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2004. Asko Alanen.

Mina, Denise: Pako.
Alkuteos: Exile, 2000. Suom. Juha Ahokas.
Like 2004. (Rikos kannattaaa).
ISBN 952-471-386-1 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2004.
Ylistetyn Glawgow-trilogian toinen osa. Maureen O'Donnel joutuu taas keskelle rumaa rikosvyyhtiä: Glasgow'sta katoaa pahoinpidelty nainen, Ann. Ilmiselvä syyllinen, Annin aviomies Jimmy, ei vaikuta kykenevältä murhaan, saati sitten ruumiin piilottamiseen Thamesin liejuun. Maureen tuntee sympatiaa Jimmyä kohtaan, ja hänen etsivänvaistonsa heräävät. Maureen joutuu lähtemään Lontooseen. Häijy suurkaupunki pyristelee vastaan, eikä tahdo luovuttaa salaisuuksiaan. Mutta Maureen on päättänyt ratkaista Annin kohtalon, vaikka totuuden löytäminen osoittautuu hankalammaksi ja vaarallisemmaksi kuin hän aluksi kuvittelikaan. Garnethill-kirjasta tutut henkilöt ovat palanneet taas lukijoiden riemuksi. Parannuksen tehnyt Liam-veli ja paras kaveri Leslie antavat Maureenille korvaamattoman arvokasta apuaan. Myös Winnie kaipaa Maureenia, mutta tämän viinanhuuruisesta tuesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Apua Maureen tosiaan tarvitsee, sillä häntä uhkaavat vaarat monelta suunnalta... Denise Minan ensimmäinen suomennos Garnethill ilmestyi syksyllä 2003.
Denise Mina vierailee Suomessa Helsingin Kirjamessujen aikaan 28.-31.10.04.
Denise Mina DekkariNetissä .

Pérez-Reverte, Arturo: Kapteeni Alatriste.
Alkuteos: El capitan Alatriste, 1996. Suom. Satu Ekman.
Like 2004.
ISBN 951-471-359-4 (sid.) 27 e. Ilm.
Kirja täynnä toimintaa, historiaa ja seikkailua. Kapteeni Alatriste on Flanderin jalkaväkirykmentissä kunnostautunut sotilas, joka ansaitsee miekallaan leipänsä 1600-luvun Madridissa. Suurtuotantoelokuva saa ensi-iltansa 2005, nimiosassa Viggo Mortensen.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.

Somoza, Jose Carlos: Clara ja varjot.
Alkuteos: Clara y la penembra, 2001. Suom. Satu Ekman.
Like 2004 (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-388-8 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2004.
Vuosi 2006. Hyperdramaattinen taide ja interaktiiviset taideshokit niittävät suosiota kansainvälisissä taidepiireissä. Maalauspohjina käytetään ihmisiä, joita pohjustetaan, muokataan ja maalataan taiteilijan näkemysten mukaisesti.
Kun Defloraatio-nimisenä teoksena työskennellyt neljätoistavuotias Annek murhataan, Wienin poliisi ja Itävallan sisäasiainministeriö valahtavat voimattomiksi. Mahtava Van Tysch -säätiö painostaa niitä pitämään rikoksen salassa, jottei uutinen herättäisi malleissa paniikkia ja HD-taiteen ostajissa epäluottamusta.
Samaan aikaan madridilaisessa galleriassa poseeraava Clara Reyes houkutellaan mukaan vaativaan taideteokseen. Clara astuu pelon ja lumon pyörteeseen, joka imaisee hänet ehdoitta mukaansa Amsterdamin Rembrandt-näyttelyn avajaisten lähestyessä.
Kuubalaissyntyinen, Madridissa asuva José Carlos Somoza (s. -59) on Espanjan nykykirjallisuuden palkittuja kärkinimiä. Julkaistuaan esikoisromaaninsa vuonna -94 hän jätti psykiatrin uransa. Somoza on kirjoittanut tähän mennessä yhdeksän romaania, ja hänen teoksiaan on käännetty 20 kielelle.
Somoza sulauttaa dekkarin ja fantasian tyylikkäästi toisiinsa. Clara ja varjot heijastaa nykypäivän turmeltuneisuutta - rahan, materian ja ulkonäön ylivaltaa - ja herättää olennaisia kysymyksiä taiteen ja ihmiselämän perimmäisestä arvosta.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2004. Outi Mäkinen.

Trosell, Aino: Älä katso heitä silmiin.
Alkuteos: Se dem inte i ögonen, 2002. Suom. Anu Tukala.
Like 2004. (Rikos kannattaa ) .
ISBN 951-471-183-4 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2004. Kansikuva.
Jos sydän vielä sykkii-dekkarista tuttu Siv Dahl on pestautunut siivoojaksi Själenin tunturihotelliin, jossa järjestetään vuotuinen maanpuolustuskonfrerenssi. Turvatoimet ovat huipussaan, sillä paikalle odotetaan myös arvovaltaisia ulkomaisia vieraita. Siv Dahlin on hotellissa siivoojana, mutta tulee yllättäen vedetyksi tapahtumien keskipisteeseen, kun hänet ylennetään hotelliemännän sijaiseksi. Hän saa komennettavakseen kirjavan siivooja-armeijan, joka tuntuu kätkevän monia tarinoita. Tapahtumat kehittyvät dramaattisiksi, kun puolustusvoimien komentajaa ammutaan ja eräs vieraista katoaa jäljettömiin. Myös aiemmin onnettomuudeksi tulkitut oudot kuolemantapaukset nivoutuvat kiihtyviin tapahtumiin. Ennen niin rauhallinen hotelli on nyt täynnä toimittajia ja poliiseja, ja tunnelma kaoottinen. Mutta kukaan ei huomaa hotellin henkilökuntaa: hiljaista ja näkymätöntä väkeä, jonka velvollisuutena on tehdä jokaisen asiakkaan vierailusta ikimuistoinen.
Ruotsalaiselta Aino Trosellilta ilmestyi ensimmäinen suomennos ja hieno dekkari
Jos sydän vielä sykkii syksyllä 2002 Kääntöpiirin kustantamana.
Aino Trosell DekkariNetissä.

Like-pokkari -sarja (uusia painoksia)

Bunker, Edward: Verikoirat.
Alkuteos: Dog eat dog. Suom. Suomennos Juha Ahokas.
Like 2004.
ISBN 952-471-473-6 (nid.) 8,00 e. Ilm. 10/2004.

Bugakova, Inna: Moskovan kirvesmurhat.
Ven.kiel. alkuteos. Suom. Heli Niemi.
2. p. 2004.
ISBN 952-471-467-1 (nid.) Ilm. 9/2004.

Fossum, Karin : Rakas Poona.
Alkuteos: Elskede Poona, 2000. Suom. Tarja Teva.
Like 2004.
ISBN 952-471-111-7 (nid.). Ilm. 7/2004.

Juhani, Risto : Peiponlento.
Like 2004.
ISBN 952-471-474-4 (nid.) 9,00 e. Ilm. syksy 2004.

Paju, Juhan: Haapsalun saunamurhat.
Alkuteos: Haapsalu detektiiv. Suom. Samuli Juvonen.
Like 2004.
ISBN 952-471-472-8 (nid.) 8,00 e. Ilm. syksy 2004.

Pérez-Reverte, Arturo : Merikartta.
Alkuteos: La carta esferica, 2001. Suom. Mirja Halonen.
Like 2004.
ISBN 952-471-458-2 (nid.) 10,00 e. Ilm. 10/2004.


 

Loki-Kirjat


Collins, Michael: Kadotetut sielut.
Alkuteos: Lost Souls, 2003. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2004.
ISBN 951-825-023-5 (sid.) 27 e. Ilm. 10/2004.
Pieni amerikkalainen kaupunki, aamuyö Halloweenin jälkeen: pienen, enkelipukuisen tytön ruumis löytyy keskeltä isoa lehtikasaa. Vain tunteja aikaisemmin kadut olivat olleet täynnä lapsia noidiksi ja enkeleiksi naamioituneena, mutta miten heppoisesti pukeutunut kolmivuotias oli päätynyt yksinään piileskelemään hiljaisen kadun varteen? Ja miksi tyttö oli paljain jaloin? Epäilyksen varjo lankeaa kaupungin sankarin, koulun jalkapallojoukkueen pelinrakentajan ylle. Kammottava murha, tökeröitä peittely-yrityksiä, häpeällisiä salaisuuksia ja tärveltyä viattomuutta eristyneessä yhteisössä, jossa häiriintyneet ihmiset vaeltavat lakeuksien keskellä, jännittävä, hiljalleen paljastuva juoni ja Michael Collinsin omaperäinen, tyylikäs ja tumman humoristinen kerronta tekevät Kadotetuista sieluista vangitsevan lukukokemuksen. Ihmiset ja maisemat on kuvattu collinsmaisen värikkäästi, ja koko kirja on täynnä unohtumattoman vahvoja mielikuvia karmivan kauniista alusta aina loistokkaaseen loppuhuipennukseen saakka.
Michael Collins on irlantilainen, Yhdysvalloissa asuva kirjailija ja extreme-urheilija. Hänen aiemmasta tuotannostaan on suomennettu romaanit Totuuden vartijat (2001) ja Haudanryöstäjät (2002). Hänen teoksiaan on julkaistu lähes kaikkialla Euroopassa. Hänen teostensa vastaanotto niin Suomessa kuin muuallakin on ollut innostuneen myönteistä, ja Totuuden vartijat oli mm. Booker-palkintoehdokkaana.
Michael Collins DekkariNetissä.


MM-kustannus


Hop hautaan, pahat pojat.
Vast. toim. Timo Juntunen. Käännös Pedro Peseta.
Jerry Cotton Special 1, 2004.
M-M kustannus 2004.

Kellä tonni on, se tonnin kätkeköön.
Vast. toim. Timo Juntunen. Käännös Timo Surkka.
Jerry Cotton Special 2, 2004.
M-M kustannus 2004.
Tässä numerossa on kaksi jännityskertomusta. Cotton-tarinan lisäksi lehdessä on Asko Kukkos -tarina Kiero kuin korkkiruuvi.

Peseta, Pedro: Viikatemiehen laatuaikaa.
Vast. toim. Timo Juntunen.
M-M kustannus 2004.
G-mies Jerry Cotton 4, 2004.
G-mies Jerry Cottonin seikkailut jatkuvat.

Surkka, Timo: Kapakkakuolemia ja Kukkosenjohdatin.
M-M kustannus 2004.
Asko Kukkosen seikkailut 1, 2004.
(nid.) 6 e.
Persoonallinen "elämäntapasalapoliisi" Kukkonen ratkoo tarinoissaan juuri ne visaiset tehtävät, joihin virkavalta ei ole saanut otetta. Tässä numerossa Kukkonen liikkuu Raahen seudulla.

Surkka, Timo: Kuolema kuittaa univelat.
M-M kustannus 2004.
G-mies Jerry Cotton 2, 2004.
(nid.) 6 e.
G-mies Jerry Cottonin seikkailut jatkuvat.

Surkka, Timo: Luotien liverrystä gangsterisodassa.
M-M kustannus 2004.
G-MIES Jerry Cotton 5, 2004.
(nid.) 6 e.
G-mies Jerry Cottonin seikkailut jatkuvat.


 

Myllylahti


Parkkonen, Seppo: Manhattanin solmio.

Myllylahti 2004. (MurhaMylly ; 02).
ISBN 952-202-006-0 s(sid.) 26.50 e. Ilm. 9/2004.
Murha, dekkari, poliisitutkimus, rikos, Tampere, Kangasala, Helsinki, Bryssel, pankki, musiikki, säveltäminen, soittaminen, taiteilija, kuvataide.Rikostoimittaja ja kirjailija tutkivat vanhaa kaksoismurhaa Tampereen seudulla.
Pariskunta nähtiin viimeisen kerran Tampereella Koulukatu kuudentoista porttikäytävässä. Rikostoimittaja Janhunen kiinnostuu asiasta. Hän houkuttelee jatkojuttukirjailija Valtteri Aution mukaansa selvittämään lähes neljäkymmentä vuotta vanhaa katoamistapausta.
Suomalainen pankkimies saa huonoja uutisia Brysseliin. Kangasalla hänen taidemaalarivaimonsa lähtee ostamaan sämpylöitä leipomosta. Kirjastonhoitaja kadottaa lukulasinsa. Niiden löytyminen muuttaa hänen elämänsä helvetiksi.
Tampere-talon ovimiehen pukeutumisessa on jotakin outoa. Miten Sibeliukselle kävi kerran Berliinissä keväällä 1890? Säveltäjä yrittää palauttaa mieleen tapausta.
Parkkosen kolmas dekkari.
Aikaisemmin iovat ilmestyneet Bestsellerin salaisuus (2002) ja Peltilelu (2003).

Jansson, Eija: Kivisydän.
Myllylahti 2004. (MurhaMylly ; 01).
ISBN 952-202-004-4 (sid.) 24.50 e. Ilm. 9/2004.
Juhlat, kauna, kostonhimo, pankkimaailma, kuolema, murha, poliisitutkimus, rikos, rangaistus. Kostajien kilpajuoksu vasta avatun lomakeskuksen joulujuhlissa.
Markus Kivimäen syyksi voi lukea paljon - tuhottuja yrityksiä, hylättyjä rakastajattaria, itsekkyyttä, oman edun tavoittelua. Toimillaan hän on koonnut ympärilleen joukon kostonhimoisia vihamiehiä. Kun Kivimäki saapuu vaimonsa kanssa pieneen, romanttiseen korpihotelliin joulun viettoon, häntä odottaa epämiellyttävä yllätys toisensa jälkeen. Välit vaimoon kiristyvät, vaikka ontuva suhde oli tarkoitus saada täällä uuteen kukoistukseen.
Rikospoliisi Palosaari kollegoineen tulee tutkimaan jäätyneen naisen arvoitusta, mutta he joutuvat keskelle kummallisia tapahtumia, eikä uusilta kuolemantapauksiltakaan vältytä.
Kosto olisi monen mielestä suloinen, mutta ajatuksista tekoihin on pitkä matka. Onko voittaja se, joka osaa luopua ja antaa anteeksi vai se, joka itkee katkeruuttaan yön hiljaisuudessa?
Eija Jansson DekkariNetissä.

Tuomainen, Jukka: Mies joka poltti parvekkeella.
Myllylahti 2004.
ISBN 952-202-002-8 (nid.) 18,90 e. Ilm. 8/2004.
Taneli Vainio, nuori huoltomies, asuu ja työskentelee Helsingissä, Kampin kaupunginosassa. Hän on tutustunut reipasotteiseen Venlaan, jonka kanssa elämä maistuu. Joulun alla työkeikallaan Taneli törmää epäselvään kuolemantapaukseen ja alkaa jäljittää tyyppiä, jonka uskoo syyllistyneen murhaan. Hän tapaa myös kauniin venäläisen prostituoidun, josta näkee päiväunia. Pian Taneli huomaa, että tutut kotikulmat eivät olekaan yhtä turvallisia kuin ennen.
Salmi ja Vallinoja ovat rikosetsiviä, jotka tekevät henkilökohtaisten ongelmiensa varjossa vuoden viimeisinä viikkoina turhauttavaa poliisityötä, josta joulumieli on kaukana.
Mies joka poltti parvekkeella, on myös kertomus isistä, pojista ja isättömistä pojista. Siitä, mitä heistä on tullut ja miten heille käy tässä kylmässä maailmassa. Huumorin helpottavaa pilkettäkään unohtamatta.
Jukka Tuomainen on helsinkiläisen freelace-kirjoittaja. hän on työskennellyt copywriterinä mainostoimistossa, tehnyt suomennoksia, sanoituksia ja muita tekstitöitä. Mies joka poltti parvekkeella on hänen toinen dekkarinsa. Esikoisdekkari Saunavieras ilmestyi vuonna 1999 Yliopistopainon kustantamana.
Arvosteluja:
Helsingin Sanomat 9.10.04. Hannu Marttila.


 

Otava


Kotimaiset


Bruun,Staffan: Pizza al-Qaida.
Alkuteos: Pizza al-Qaida. Suom. Seppo Hyrkäs.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19745-2 (sid.) Ilm. 10/2004.
Perinteinen Burt Kobbat -trilleri. Kuinka profeetalliseksi Bruunin kutkuttava visio tällä kertaa osoittautuu? Syksy 2005. Suomalaisen, neljäkymmentä vuotta sitten huipulla olleen The Players -yhtyeen rumpali Renttu Rewell löydetään murhattuna Ruotsista. Tunisialainen pizzanpaistaja Abdel el-Haddam katoaa jäljettömiin helsinkiläisestä ravintolastaan. Naton lentokone tekee pakkolaskun Skooneen. Terroristiryhmä jää kiinni Saksassa. Ja asioihin uutterasti sotkeutuva lehtimies Burt Kobbat huomaa jälleen joutuneensa hankalaan saumaan. Seitsemäs Burt Cobbat -jännäri Bruunilta.
Staffan Bruun DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Huhtikuun tytöt.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19760-6 (sid.) Ilm. 6/2004.
Aino Aaltonen, Teresa Sundin ja Kikka Valasranta katosivat Turussa huhtikuussa 1983 jälkiä jättämättä. Tapaus on noussut KYllikki Saaren ja Bodom-järven veroiseksi mysteeriksi, ja teorioita riittää. Vares tekee toimittaja Ruuhiolle juttua kansallisesta murhenäytelmästä ja ajattelee keikan olevan uransa helpoin: vähän arkistojen kaivelua eikä mitään paineita selvittää arvoitusta. Usein on Vares ollut väärässä, mutta harvoin näin väärässä.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Punainen pallotuoli.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19763-0 (sid.) Ilm. 9/2004.
Helsingin keskustassa väistellään Kampin rakennustyömaata ja ihmetellään Eduskunnan lisärakennusta tai myrskyn runtelemaa piilipuuta Lasipalatsin kulmalla.
Yksinäinen, lapsen hoitamisen uuvuttama Noora asuu vauvansa kanssa Fredrikinkadun varrella. Mutta sitten talossa asuva Eila astuu hänen elämäänsä, ja pian ystävätär Jonnakin toteaa, että Noora on naisen talutushihnassa.
Eila tuntee kotikatunsa ja ihmisten menemiset. Hän tarkkailee ikkunaverhojensa takaa erityisen tiiviisti vastapäistä sisustusliikettä ja sen omistajapariskuntaa. Eilan silmät ovat kaikkialla, mutta kukaan tuskin muistaisi häntä nähneensäkään. Ja sitten muuan henkilö katoaa...
Outi Pakkanen luotaa ihmismielen syvimpiä kerroksia yhtä mieleenpainuvalla tavalla kuin edellisessä kiitetyssä dekkarissaan Yön yli.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Pahan jäljillä.
Alkuteos: Trace, 2004. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19603-0 (sid.) Ilm. 10/2004.
Kay Scarpettan ja Benton Wesleyn suunnittelema yhteinen loma Kalliovuorilla peruuntuu Bentonin Scarpetan sisarentyttäreltä Lucylta saaman salaisen tehtävän takia, johon liittyy Floridassa murhayrityksen kohteeksi joutunut kaunis nuori näyttelijätär. Samaan aikaan Scarpetta kutsutaan Virginiaan konsultoimaan kuolinsyyntutkijan viraston nuoren tytön salaperäisen kuoleman selvittämisessä. Perillä hän saa höuomata, että hänen entinen työpaikkansa on monella tavoin muuttunut, eikä suinkaan parempaan suuntaan. Mikään ei ensin viittaa siihen, että Floridan ja Virginian tapaukset liittyisivät toisiinsa, ja Scarpetta etsii totuutta ilman Bentonin ja Lucyn apua, mikroskooppisen pienten todistehiukkasten nojalla. Kolkko tehtävä vie hänet ja hänen työparinsa Pete Marinon oudolla tavalla kavokkain menneisyyden kanssa.
Kolmastoista Scarpetta, tuoreeltaan suomeksi. Welcome Scarpetta!!
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Dahl, Arne: Pudotuspeli.
Alkuteos: Misterioso, 1999. Suom. Kari Koski.
Otava 2004.
ISBN 951-1-18018-5 (sid.) Ilm. 9/2004.
Kaksi ruotsalaista huippujohtajaa on murhattu kotonaan täsmälleen samalla tavalla, ja kaikki viittaa siihen, että murhat tulevat jatkumaan.
Tapausta ratkaisemaan perustettu rikospoliisin erikoisyksikkö A-ryhmä joutuu heti tulikokeeseen. Mitä median Valtamurhaajaksi nimeämä tekijä oikein haluaa? Löytyykö vastaus kenties korkean tason salaseurojen kahnauksista? Kun jäljet näyttävät johtavan venäläiseen mafiaan, tilanne muuttuu kriittiseksi. Onnistuuko Paul Hjelm kumppaneineen pysäyttämään julman pudotuspelin?
Jan Arnaldin toisessa Arne Dahl -trillerissä selviää, mitä A-ryhmässä tapahtui ennen Verikyyneltä. Miten erikoisyksikön poliisit valittiin, miten Paul Hjelm sai potkut ylöspäin, miksi Arto Söderstedt vaihtoi lakimiehen uransa poliisin ammattiin, miten kaunis Kerstin pärjää äijälauman kanssa?
Tiheätunnelmainen rikosromaani leikkaa syvälle ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja sen talous-, siirtolais- ja turvallisuuspolitiikkaan
Arne Dahlin nimellä kirjoittavan Jan Arnaldin toisessa trillerissä selviää, mitä A-ryhmässä tapahtui ennen Verikyynel -dekkaria (Ont blod, 1998), joka ilmestyi suomeksi alkuvuodesta 2004. Kirjasta selviää miten erikoisyksikön poliisit valittiin, miten Paul Hjelm sai potkut ylöspääin, miksi ArtoSöderstedt vaihtoi lakimiehen uransa poliisin ammattiin, miten kaunis Kerstin pärjää äijälauman kanssa. Verikyynel oli erittäin hyvä kirja.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Forsyth, Frederick: Kostaja.
Alkuteos: Avenger, 2003. Suom. Mika Virva ja Ilkka Rekiaro..
Otava 2004.
ISBN 951-1-19459-3 (sid.) Ilm. 10/2004.
Jännityskirjallisuuden mestarin odotettu uutuus seitsemän vuoden tauon jälkeen!
Nuori yhdysvaltalainen avustustyöntekijä on kuollut Bosnian sodassa. Uhrin miljonääri-isoisä käynnistää tutkimukset. Mutta raha ei riitä syyllisen kiinni saamiseen - siihen tarvitaan Kostaja.
Calvin Dexter on siviilissä lain kirjainta noudattava lakimies. Kostajana hän ei epäröi ottaa oikeutta omiin käsiinsä, jos vääryyksien korjaaminen sitä vaatii. Vietnamin sodan kouliman tappokoneen tehtävänä on puolustaa oikeutta keinolla millä hyvänsä. Verityön jäljet johtavat Dexterin Bosniasta arabimaiden kautta Keski-Amerikkaan. Ja pelin panokset nousevat askel askeleelta.
Shakaalin kirjoittajan uusi trilleri maailmasta New Yorkin terrori-iskujen jälkeen Huikea tarina vie lukijan Kostajan matkassa niin 60-luvun Vietnamiin ja 90-luvun Bosniaan kuin 2000-luvun terroristijahtiinkin.
Odotettu uutuus seitsemän vuoden tauon jälkeen.
Frederick Forsythin aiemmin suomennetut teokset: Biafran tarina (1970), Shakaali (1972) Odessan miehet (1973), Luotsi : joulukertomus (1975), Paholaisen ruletti (1979), Zangaro (1974), Tunnollinen tappaja (1982), Neljäs sopimus (1984), Sodan koirat (1986), Paholaisen pelilauta (1989), Petkuttajan testamentti (1991), Jumalan nyrkki (1994), Musta manifesti (1997).
The Unofficial Frederick Forsyth Homepage.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 24.11.04. Hannu Marttila.
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Keijo Kettunen.

French, Nicci: Pedon hymy.
Alkuteos: Secret smile, 2003. Suom. Helene Bützow.
Otava 2004.
ISBN 951-1.19304-X (sid.) Ilm. 9/2004.
Kun itsellinen ja omillaan toimeen tuleva Miranda tapaa Brendanin, kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Suhde loppuu kuitenkin lyhyeen. Brendan loukkaa Mirandan yksityisyyttä tunkeutumalla hänen kotiinsa ja penkomalla hänen tavaroitaan, ja Miranda heittää hänet ulos elämästään. Miehestä ei kuitenkaan niin vain pääsekään eroon. Brendan luikertelee takaisin perheeseen ja kääntää läheisimmätkin ihmiset Mirandaa vastaan.
Onko Mirandan katsottava sivusta, kun hänen entinen miesystävänsä tuhoaa hänen elämänsä pala palalta? Eikö tätä karismaattista psykopaattia pysäytä mikään?
Toimittaja-kirjailijapariskunta Nicci Gerrardin ja Sean Frenchin kirjoittamista Nicci French -trillereistä on aiemmin suomennettu Pimeyden syli (2001) , Ihon alla (2002) ja Kylmän kosketus (2003).
Nicci French DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Synnintekijä.
Alkuteos: The Sinner, 2003. Suom. Mika Virva.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19307-4 (sid.) Ilm. 7/2004.
Bostonilaisen luostarin kirkossa tehdään joulunalusaikaan kauhea löytö. Kappelin kivilattialla makaa verilammikoiden keskellä kaksi luostarin sisarta. Toinen on kuollut ja toinen henkihieverissä. Millainen mielipuoli on syyllistynyt näin silmittömään rikokseen? Verityö tuntuu olevan täysin vailla motiivia, kunnes kuolinsyyntutkija Maura Isles tekee hämmentävän huomion: kuollut nuori nunna on vastikään synnyttänyt lapsen. Juttu mutkistuu, kun hylätystä vanhasta ravintolasta löytyy uusi uhri, tunnistamattomaksi silvottu nainen. Voiko tapauksilla olla jotain tekemistä keskenään? Yhdessä etsivä Jane Rizzolin kanssa Isles saattaa vähitellen päivänvaloon vanhanhirmutyön, joka yhdistää nämä irrallisilta vaikuttavat kuolemat toisiinsa. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää verenvuodatusta ennen kuin palaset loksahtavat paikoilleen. Ja kun murhaajan henkilöllisyys lopulta alkaa selvitä, jäljet johtavat lähemmäs kuin Isles on osannut kuvitellakaan.
Seitsemäs suomennos Gerritseniltä. Aikaisemmat suomennokset: Lapsen sydän (1996), Elämän lähde (1998), Henkeen ja vereen (2000), Painoton tila (2001), Kirurgi (2002) ja Taidonnäyte (2003).
Gess Gerritsen DekkariNetissä.

Hoffman, Jilliane: Cupido.
Alkuteos: Retribution, 2004. Suom. Helene Bützow.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19153-5 (sid.) Ilm. 9/2004.
Chloe Larson on kaunis ja kunnianhimoinen nuori nainen, jonka lakitieteen opinnot ovat lopuillaan. Hän odottaa innolla työeläämän alkamista ja menestyvän miesystävänsä kosintaa. Sitten koittaa ilta joka muuttaa kaiken. Naamioitunut mies raiskaa ja melkein tappaa Chloen. Kukaan ei joudu teosta vastuuseen. Aika ei paranna kaikkia haavoja. Chloesta tulee kivenkova, täydellisesti työlleen omistautunut juristi CJ Towsend, ihminen vailla menneisyyttä. Kaksitoista vuotta kohtalokkaiden tapahtumien jälkeen Towsend toimii syyttäjänä William Bantlingin jutussa. Miestä epäillään Cupidoksi, sadistiseksi sarjamurhaajaksi, joka riistää sydämen uhriensa rinnasta. CJ tunnistaa raiskaajansa, ja menneidyyden demonit nousevat kätköistään. CJ saa tilaisuuden, jossa hänen on valittava, tapahtuuko oikeus vai oikeutettu kosto.
Floridassa asuva Jilliane Hoffman on luonut näyttävän uran lakimaailmassa ennen kirjailijaksi ryhtymistään. HÄn on työskennellyt mm. yleisenä syyttäjänä Miamissa työsarkanaan henkirikokset, huumausainerikokset, talousrikokset ja perheväkivalta. Hänen esikoistrillerinsä Cupido julkaistiin USA:ssa ja Englannissa vuonna 2004 suuren kohun saattelemana, kirjan käännösoikeudet myytiin nopeasti lukuisiin maihin ja Warner Brothers voitti kisan kirjan elokuvaoikeuksista.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Pertti Vuorinen.

Harvey, John: Kalavelkoja.
Alkuteos: Wasted Years, 1993. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2004. (Crime Club ).
ISBN 951-1-19460-7 (sid.) Ilm. 7/2004.
Viides romaani nottinghamilaisen rikoskomisarion Charlie Resnickin tutkimuksista
Charlie Resnick tutkii tiiminsä kanssa aseellista ryöstösarjaa. Tapaus vie hänen ajatuksensa kymmenen vuoden taakse, aikaan jota hän ei muistele mielellään.
Silloin hän oli tuore ylikonstaapeli, ja hyvin samanlainen rikossarja johti hänet yhteenottoon arvaamattoman tappajan kanssa. Samoihin aikoihin hän sai sattumalta selville vaimonsa uskottomuuden.
Tavoilleen uskollisena Resnick herkistelee vanhojen jazzhelmien äärellä, improvisoi herkkuvoileipiään ja johtaa jurottavaan tyyliinsä rikososaston työtä kravatti majoneesissa. Eikä tarinan jouheasti svengaava rytmi sekoa hetkeksikään.
Mutta ketä pelionni tällä kertaa suosii?
John Harveyn (s. 1938) kiitetystä Nottinghamin kaupunkiin sijoittuvasta Charlie Resnick -sarjasta on aiemmin suomennettu poliisiromaanit Yksinäisiä sydämiä, Rumaa jälkeä, Hyvässä terässä ja Nuotin vierestä.
John Harvey DekkariNetissä.

James, P. D. : Murhahuone.
Alkuteos: Murder Room, 2003. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2004. (Crime Club ).
ISBN 951-1-19106-3 (sid.) Ilm. 10/2004.
Museon murhat työllistävät ylikomisario Dalglieshia ja hänen alaisiaan. Yksityinen Dupayne-museo on keskittynyt maailmansotien välisen ajan historiaan. Yksi museon vetonauloista on Murhahuone, jossa esitellään ajan kuuluisia murhatapauksia. Käydessään tutustumassa näyttelyyn Dalgliesh ei aavista, että hänet pian kutsutaan paikalle tutkimaan museosäätiön osakkaan väkivaltaista kuolemaa. Yllättävän monella näyttää olleen syyt hankkiutua eroon tohtori Neville Dupaynestä. Kun toinenkin ruumis löytyy, juttu mutkistuu entisestään, ja Dalglieshin on yhä vaikeampi löytää aika tuoreelle suhteelleen Emma Lavenhamin kanssa.
Yli 80-vuotias paronitar P. D. James on Britannian suosituimpia jdekkarikirjailijoita. Hänen vahvuuksiaan ovat miljöön ja yhteiskunnan kuvaus, mutta hän hallitsee myös jännityskirjallisuuden perinteiset keinot. Murhahuone on herkkua klassisen englantilaisen dekkarin ystäville. Paronitar Jamesin kuudestoista romaani ja kahdestoista Dalgliesh-dekkari. Tätä on kannattanut odottaa. Loistavaa! P.D. Jamesin kirjat ovat dekkarien aatelia!!
P. D. James DekkariNetissä.

Leon, Donna: Sokea rakkaus.
Alkuteos: Willful Behavior, 2002. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2004.
ISBN 951-1-18981-6 (sid.) Ilm. 6/2004.
Komisario Guido Brunetti saa vieraakseen vaimonsa Paolan oppilaan, kauniin ja lahjakkaan Claudia Leonardon, joka pyytää apua sotarikoksista tuomitun isoisänsä maineen puhdistamisessa. Pian nuori nainen löytyy kuitenkin murhattuna. Brunettin tutkimukset johtavat Italian fasistiseen menneisyyteen, jolloin perheitä ajettiin maanpakoon ja taideaarteet vaihtoivat omistajaa hämärissäolosuhteissa. Myös Claudian isoisän rakastajattaren seinillä roikkuu epäilyttävän arvokas taidekokoelma. Oliko isoisä sittenkään niin viaton?
Yhdestoista dekkari Donna Leonin Brunetti -sarjassa. Hienoa!!
Donna Leon DekkariNetissä.

Ludlum, Robert & Lynds, Gayle: Operaatio Haades.
Alkuteos: The Hades Factor, 2000, . Suom. Kari Salminen.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19186-1 (sid.). Ilm. 10/2004.
Everstiluutnantti ja lääkäri Jonathan Smith Yhdysvaltain armeijan tarttuvien tautien tutkimusinstituutista törmää salaperäiseen virukseen, joka on tappanut jo useita ihmisiä. Yrittäessään pysäyttää tuntemattoman tappajaviruksen hän joutuu itsekin murhayrityksen kohteeksi. Tietämättä kehen luottaa Smith kokoaa yksityisen tiimin ja alkaa tutkia viruksen taustoja. Jäljet johtavat Irakiin ja sieltä jälleen kotimaahan, aina vallan ylimmälle huipulle. Smith tajuaa olevansa vastakkain määrätietoisen hullun neron kanssa pelissä, jonka panoksena on koko maailman kohtalo. Eikä aikaa ole paljon.
Robert Ludlum (1928-2001) on todellinen bestselleristi: nuorempana myös näyttelijänä ja teatterituottajana työskennelleen kirjailijan teoksia on myyty yli 30 kielellä runsaat kaksisataa miljoonaa kappaletta ja niidenpohjalta on tehty lukuisia menestyselokuvia ja televisiosarjoja.
Postuumi trilleri Operaatio Haades on Ludlumin kahdeskymmenesensimmäinen suomennettu teos. Operaatio Haades on Robert Ludlumin ja Gayle Lyndsin yhteistyönä syntyneen Iskuryhmä-sarjan ensimmäinen osa.
Robert Ludlumin aiemmein suomennetut teokset: Omertan laki (1974), Scarlatti (1975), Pahan kauppamiehet (1977), Mataresen merkki (1980), Medusan verkko (1981), Paholaisen mosaiikki (1982), Verirahat (1983), Salaliitto (1984), Verinen viikonloppu (1984), Vastaisku (1986), Medusan isku (1987), Salainen Ikaros (1988), Medusan sinetti (1990), Marssi Roomaan ja Omahaan (1992), Skorpioiden seitti (1993), Tuhon veljeskunta (1995), Mataresen tuho (1998), Valonkantaja (2001), Sigma (2002), Imperiumi (2003).
IMDb - Robert Ludlum filmografia.
Robert Ludlum - Bibliography.
Ludlumbooks.com.


McCall Smith, Alexander: Siveysoppia kauniille tytöille.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: Morality for beautiful girls, 2001. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19111-X (sid.) 28,20 e. Ilm. 8/2004.
Naisten etsivätoimisto nro 1:n topakka ja oikeamielinen johtajatar Mma Ramotswe päättää siirtää toimistonsa sulhasensa Rra Matekonin autokorjaamon yhteyteen.
Kun Rra Matekoni sairastuu vakavasti, Mma Makutsi, etsivätoimiston sihteeri ja apulaissalapoliisi, saa tilaisuuden näyttää olevansa pätevä myös autokorjaamon johtajana.
Etsivätoimistoa työllistävät mm. poliitikko, joka epäilee veljensä vaimon yrittävän myrkyttää tämän, ja kysymys kauneuskilpailuun osallistuvien tyttöjen moraalista.
Skotlantilaisen oikeustieteen professorin Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -romaanit ovat nousseet kansainväliseksi menestykseksi. Sarjalla on useita fanikerhoja ja siitä on tekeillä Hollywood-elokuva.
Kolmas Mma Ramotswe -suomennos. Loistavia kirjoja.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.


Mankell, Henning: Leopardin silmä.
Alkuteos: Leopardens öga, 1990. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19372-4 (sid.) Ilm. 6/2004.
Kylmässä Norlannissa kasvaneen Hans Olofsonin kohtaloksi koituu nuoruusvuosien läheisimmän ystävän Janinen unelman toteuttaminen. Hän lähtee tutustumaan juuri itsenäistyneeseen, levottomaan Sambiaan. Lyhyeksi sunniteltu vierailu venähtää kahdeksaksitoista rankaksi vuodeksi. Olofsonin idealismi törmää afrikkalaiseen todellisuuteen, jossa rasismi ja eriväristen ihmisten viha toisiaan kohtaan yhä rehottavat. Kun niin valkoiset kuin mustatkin ajavat omia itsekkäitä etujaan, Afrikka ei todellakaan palkitse hyväntekijäänsä. Julmat iskut rikkaita valkoisia vastaan herättävät pelkoa ja epävarmuutta. Väkivaltaisuuksien uuvuttamana ja kykenemättömänä ymmärätmään vierasta elämänmuiotoa Hans Olofson joutuu lopulta henkilökohtaisen tilinteon eteen. Henning Mankell tuntee syvällisesti afrikkalaista kultturia. Leopardin silmä on trillerin intensiteetillä kirjoitettu romaani maanosasta, jossa länsimainen ajattelutapa kohtaa oman rajallisuutensa.
Tämä ei ole dekkari, mutta varmasti siitä huolimatta loistava kirja. Mankellin kirja kertoo tarinan Afrikasta ja eurooppalaisesta ihmisestä keskellä vierasta kulttuuria. Romaani sisältää monia tekijänsä elämään ja taustaan liittyviä omakohtaisia piirteitä.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Turvapaikka.
Alkuteos: Asyl, 2004. Suom.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19754-1 (sid.) Ilm. 10/2004.
Tositapahtumiin perustuva romaani jatkaa Uhatut -kirjan tarinaa - ja pudottaa todellisen uutispommin. On kulunut melkein kymmenen vuotta siitä, kun Maria Eriksson ja hänen perheensä lähtivät Ruotsista. Nyt on vihdoin mahdollista kertoa, mitä heille on tapahtunut. Perhe elää viimeisen vuoden kotimaassa piiloutuneena ja yhä epätoivoisempana. Syksyllä 1994 kamarioikeus päättää, että heidän on lähdettävä maasta, ja seuraavana keväänä he jättävät Ruotsin lopullisesti. Etelä-amerikassa uuden elämän aloittaminen näyttää aluksi mahdolliselta, mutta pian asiat mutkistuvat niin, että taas on lähdettävä, tällä kertaa Yhdysvaltoihin. Mia aloittaa taistelun oikeudesta jäädä maahan. Viisi vuotta kestävä huima matka läpi amerikkalaisen yhteiskunnan päättyy ainutkertaisella ja dramaattisella tavalla.
Liza Marklund DekkariNetissä.

Ruiz Zafón, Carlos: Tuulen varjo.
Alkuteos: La Sombra del Viento, 2001. Suom. Tarja Häkönen.
Otava 2004.
ISBN 951-1-18712-0 (sid.)
Kiehtova kirjojen ystävän trilleri on lähes kaikkea mitä kirjalta voi odottaa: jännäri, rakkausromaani, kauhutarina
Barcelonan vanhan kaupungin sydämessä on salaperäinen "Kadonneiden kirjojen hautausmaa". Sinne kirjakauppiasisä vie kymmenvuotiaan poikansa Danielin ja antaa hänen valita itselleen kirjan. Käsiin osuu Tuulen varjo, jonka kirjoittaja on kadonnut mystisesti, kenties murhattu. Yli vuosikymmenen ajan Daniel seuraa kirjailijan jälkiä läpi rakkauden, väkivallan, ystävyyden ja petoksen labyrintin. Sitten Caraxin salaperäinen tarina alkaa toistua Danielin omassa elämässä: eräs Tuulen varjo -romaanin henkilöistä ryhtyy vakoilemaan ja uhkailemaan häntä.
Espanjalainen Carlos Ruiz Zafón (s. 1964) työskentelee elo-kuvakäsikirjoittajana Los Angelesissa. Econ Ruusun nimeen verrattu Tuulen varjo on ollut huikea menestys: Saksan ulkoministeri Joschka Fischer esimerkiksi kehotti television kirjallisuusohjelmassa ihmisiä jättämään työnsä puoleksitoista päiväksi ja lukemaan kirjan.
Carlos Ruiz Zafón DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Mäki, Reijo : Keltainen leski.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19863-7 (sid.)
Isotekstinen laitos.

Uusia painoksia Seven -sarjassa

Dahl, Arne : Verikyynel.
Alkuteos: Ont Blod, 1998. Suom. Kari Koski.
Otava 2004. (Seven).
ISBN 951-1-19772-X (nid.) 8 e. Ilm. 9/2004
1. p. ilm. keväällä 2004 Otavan kustantamana.

Dexter, Colin : Viimeinen bussi Woodstockiin.
Alkuteos: Last bus to Woodstock, 1975. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2004. (Seven).
ISBN 951-1-19507-7 (nid.) 8 e. Ilm. 8/2004.
1. p. ilm. keväällä 2003 Otavan Crime Club -sarjassa.


Forsyth, Frederik: Shakaali.
Alkuteos: The day of the jackal. Suom. Sakari Ahlbäck.
Otava 2004. (Seven).
ISBN 951-1-19775-4 (nid.) 8 e. Ilm. 10/2004.
1. p. ilm. 1972 Otavan kustantamana.

Harvey, John : Rumaa jälkeä.
Alkuteos: Rough treatment, 1990. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2004. (Seven).
ISBN 951-1-19776-2 (nid.) 8 e. Ilm. 11/2004.
1. p. ilm. 1999 Otavan Crime Club -sarjassa.


 

Pilot kustannus

Elovaara, Klaus: Eisenreich : jännitysromaani Berliinistä.
Pilot-kustannus 2004.
ISBN 952-464-228-X (nid.) 21,90 e.
1500-luvulla saa luostarijärjestö erikoisen tehtävän Paavi Klemens VII:n toimesta: on etsittävä Niccoló Macchiavellin apulaisen, munkki Eisenreichin laatima maailmanvalloitussuunnitelma. Se löytyy mutta katoaa jälleen vuosisadoiksi päätyäkseen kolmannen valtakunnan johtajalle, Adolf Hitlerille. Berliiinin -45 sekasortoisina päivinä se taas katoaa. Häikäilemätön miljonääripoliitikko ja mediamoguli Eduard Rabb haluaa dokumentin hinnalla millä hyvänsä luodakseen sen avulla EU:sta Rautavaltion ja itsestään sen presidentin. Vatikaanillakin on tavoitteensa Eisenreichin saamiseksi pyhän istuimen haltuun ja jesuiittaisä Michael Wildfeuer lähtee Berliiniin suorittamaan omia tutkimuksiaan. Kaikkein vaarallisin koskaan kirjoitettu dokumentti on löydettävä ja aika on loppumassa....
Arvostelu:
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Tero Koistinen.

Kaaranen, Heikki: Operaatio punainen.
Pilot-kustannus 2004.
ISBN 952-464-219-0 (nid.) 16.00 e.
Parikkala 1946. Eversti Kaarlo Töyryllä on saunavieraana viisi merkittävää suomalaista vaikuttajaa. Asekätkentäjutun mainingit ovat laantumassa, mutta tässä saunaillassa saa alkunsa suunnitelma, jonka tuloksia läsänolijat voivat vain aavistella: Operaatio Punainen on käynnistetty. Bryssel 20XX. Neuvottelut EU:n ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta on juuttuneet paikoilleen. Vaakalaudalla on venäläisten lupaama öljyputki Kaukasukselta Eurooppaan ja siinä samalla mahdollisuus irtautua räjähdysherkästä Lähi-Idästä. Operaatio Punaista ei pysäytä enää mikään, ellei Oskar Töyry, keskusrikospoliisin tutkija, onnistu hurjassa yksinäisessä yrityksessään. Operaatio Punainen on Tuusulan Jokelassa asuvan Kaarasen esikoiskirja.

Kanniainen, Timo: Lammas, paimen ja susi.
Pilot-kustannus 2004.
ISBN 952-464-246-8 (nid.). 23 e. Ilm. syksy 2004.
Kari Aittonen odottelee puolisoansa Merja Lahtea kotiin Ivalon lennolta.
Puolison sijasta kotiovelle ilmaantuu kaksi siviiliasuista poliisia ja Karin maailma mullistuu. Alkaa armoton sukellus menneisyyteen, syihin ja seurauksiin, rikoksen ja huumeiden maailmaan.
Raimo Korpi ja Pentti Korppi kuuluivat 1990-luvun alussa huumepoliisin
yksikköön, joka oli tutkinut huumeiden salakuljetusta Venäjältä Suomeen. Jo silloin he tiesivät Risto Laineen ohjailevan isoja rahoja huumebusineksessa, mutta todisteet puuttuivat.
Tapahtumat karkaavat niin Aittosen kuin poliisinkin käsistä ja vyöryvät
kohti vääjäämätöntä tuhoa ... mutta kenen?
Timo Kanniainen on syntyisin oululainen (1965), nykyisin Lohjalla asuva sähköteknikko, muusikko ja perheenisä. Lammas, paimen ja susi on hänen esikoiskirjansa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Heikki Ollikainen.
Kirjailijan kotisivu: http://personal.inet.fi/koti/timo.kanniainen/

Lotila, Sami: Tallinnan kuningas.
Pilot-kustannus 2004.
ISBN 952-464-239-5 (nid.) 16 e. Ilm. syksy/2004.
Tästä puhutaan! Tätä kirjaa pitivät suuret suomalaiskustantajat liian synkkänä ja liian rienaavana. Sami Lotilan esikoisromaani on kovapintainen dekkari ja huikea parodia Virosta vuonna 1998. Viron EU-jäsenyyteen on aikaa vielä kuusi vuotta, maata hallitsevat häikäilemättömät poliitikot ja kierot liikemiehet. Ei ole ketään, johon voisi luottaa, eikä mikään ole sitä, miltä se näyttää. Suomalaisen iltapäivälehden kirjeenvaihtaja Aleks Kalm osuu keskelle murhamysteeriä, jonka langat vievät yhteiskunnan huipulle saakka...
Toimittaja-kirjailija Sami Lotila, s. 1965, tunnetaan usean suomalaislehden Tallinnan kirjeenvaihtajana. Hän on asunut Virossa vuodesta 1994. Tallinnan kuningas perustuu osittain Lotilan omiin kokemuksiin.

Ylitalo, Eero: Suviteuraat.
Pilot-kustannus 2004.
ISBN 952-464-257-3 (nid.) 24 e. Ilm. 12/2004.
Suviteuraat on rikosromaaniksi puettu kertomus suvaitsemattomuudesta, ennakkoluuloista, rasismista ja terrorismin tuntomerkit täyttäviin rikoksiin johtavasta syrjäytymisestä. Tapahtumien keskiössä on oululainen ryhmä kieroon kasvaneita nuorukaisia, jotka ovat suuntautuneet uusnatsismiin. Parin maahanmuuttajiin suunnatun sabotaasiyrityksen jälkeen ja oikeiden juutalaisten puuttuessa ryhmän johtaja saa omaperäisen ajatuksen, jonka mukaan Suomen juutalaisia ovatkin lestadiolaiset. Ryhdytään suunnittelemaan Suomen rikoshistorian tuhoisinta joukkomurhaa: suviseuroihin kokoontuneet 80 000 lestadiolaista päätetään surmata kerralla.
Suviteuraat on oulunsalolaisen tietopalvelupäällikkö Eero Ylitalon esikoisromaani. Aikaisemmin Ylitalo on kirjoittanut artikkeleita ja pakinoita lähinnä Oulun seudun lehtiin ja julkaissut pari omia laulelmiaan sisältänyttä äänitettä.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Sankala, Kari: Ylitalon Eero räväytti rikosromaanin. Kaleva 12.12.2004.
- Ukkola, Jukka: Toisen polven Oulun poijjaat. Kaleva 14.12.2004. (Arvostelu).
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Teemu Oinonen.


 

Schildts

Tursten, Helene: Yökierto.
Alkuteos: Nattrond, 1999. Suom. Mirja Itkonen.
Schildts 2004.
ISBN 951-50-1426-3 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2004.
Kylmänä helmikuun yönä Löwanderin yksityissairaala Göteborgissa pimenee kokonaan. Tohtori Sverker Löwander kuulee hengityskoneen hälytyksen ja kiiruhtaa teho-osastolle. Hän saapuu kuitenkin liian myöhään, eikä potilasta voi enää pelastaa. Päivystävä sairaanhoitaja, jonka vastuulla potilas oli löytyy pian murhattuna sabotoidun sähköaggregaatin päältä. Toinen sairaanhoitaja on kadonnut jäljettömiin. Yökierto on Helene Turstenin toinen romaani eteläruotsalaisesta rikospoliisin väkivaltayksiköstä ja ju-jutsua harrastavasta ylikonstaapeli Irene Hussista. Kotimaassaan Turstenilla on laaja lukijakunta, ja häne romaanejaan on käännetty usealle kielelle.
Helene Tursten DekkariNetissä.


 

 

Tammi


Kotimaiset

Lehtolainen, Leena: Jonakin onnellisena päivänä.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3089-4 (sid.) Ilm. 8/2004.
Tämä ei ole dekkari, mutta sopii hyvin esitellä tässä luettelossa.
Marjukan elämän lähtökohdat eivät ole kaksiset: äiti alkoholisoituu pikku hiljaa, isä on häipynyt Marjukan kotikaupungista Outokummusta pian tytön syntymän jälkeen. Marjukka joutuu pitämään huolta myös äidin uudesta liitosta syntyneistä pikkusisaruksista. Pakotien arjesta tarjoavat kirjojen toisenlaiset maailmat ja mielikuvitusystävät.
Marjukan elämä mullistuu äidin tultua uskoon. Onneksi Marjukka löytää myös ensimmäisen todellisen ystävän, Tainan. Naimisiinmeno suoraan koulun penkiltä tuntuu hyvältä pakokeinolta ahtaasta kotielämästä, eikä Marjukka koe olevansa enää mitään vailla, kunnes hän ensimmäistä kertaa rakastuu. Rakkaus antaa elämälle aivan uuden suunnan, mutta yhden onnellisen päivän seuraukset ovat katastrofaaliset.
Vaikka Marjukka pakenee Outokummusta pääkaupunkiseudulle ja muuttaa nimensä, demonit seuraavat häntä sinnekin. Elämän pirstaleita pitää koossa ystävyys, ylpeys omasta työstä ja kaikkein syvin rakkaus - rakkaus omaan lapseen. Mutta onko muunlainen rakkaus enää mahdollista? Mitä tapahtuu, kun Marjukka kohtaa Jarkon, jonka kanssa hän voi jakaa niin aistillisuuden kuin syyllisyyden?
Leena Lehtolaisen Jonakin onnellisena päivänä on romaani aikuistumisesta ja itsensä löytämisestä. Se näyttää rakkauden voiman ja suurten tunteiden tuhoisuuden. Se on myös kuohuttava tarina menneisyyden haamujen kohtaamisesta ja uudesta alusta sekä kertomus tilanteesta, jossa on äärimmäisen vaikea erottaa syyllistä ja uhria toisistaan.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Leino, Marko: Epäilys.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3096-7 (sid.) Ilm. 9/2004.
Lauttasaaren rannalta löytyy lenkkeilijän ruumis, jolla on kehossaan 23 veitseniskua. Poikkeuksellisen raaka ja raivokas surmaamistapa ihmetyttää rikoskomisario Markus Falckia. Tapaus näyttää seksuaaliväkivaltarikokselta, paitsi että siinä ei näy kiihkoa eikä kiimaa. Kuka on surmannut naisen ja miksi?
Yksityisetsivä Arto Vaara saa komennuksen naiselta, joka epäilee miehensä pettävän häntä. Vaara saakin miehen verekseltään kiinni ja todisteet filmille. Molempiin tapauksiin liittyy yhä keskeisemmin arvoituksellista uskonnollista saarnaajaa Haaloa totteleva hahmo. Kumpi ehtii ensin, uhria etsivä murhaaja vai murhaajaa etsivä poliisi?
Monipuolinen kirjailija Marko Leino on uudistunut kirjoittamalla väkevästi ja värikkäästi Helsingin kaduilla liikkuvan dekkarin. Kiihkeärytminen jännityskertomus limittää lomaansa myös kipeitä henkilökohtaisia teemoja kuten syyllisyyden, sairastumisen, parisuhteen kriisin ja henkilökohtaisen vastuun. Epäilyksessä herkkyys kohtaa karskiuden persoonallisella tavalla.
Marko Leinon ensimmäinen dekkari. Leinolta on aikaisemmin ilmestynyt kaksi romaania Miehen tehtävä (1999) ja Syytön (2001), jossa oli jo rikosromaanin aineksia.
Marko Leinon Epäilys siirtyy valkokankaalle. Kirjan elokuvaoikeudet on hankkinut itselleen Solar Films. Elokuvan käsikirjoituksen tekee Marko Leino itse.
Arvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 17.12.2004. Tommi Aitio.
- Ruumiin kulttuuri 4/2004. Heikki Ollikainen.

Ropponen, Markku: Kuhala ja viimeinen kesävieras.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3095-9 (sid.) Ilm. 8/2004.
Yksityisetsivä Otto Kuhalan intiaanikesä katkeaa toimeksiantoon, joka vie hänet henkirikoksen äärelle Puulaveden idyllisiin maisemiin. Huvilalleen murhatun kultasepän tapaus on arvoitus, ja pian Kuhala törmää toiseen ruumiiseen. Tutut keinot eivät näytä auttavan. Edessä on hakauksia poliisin ja hullun puukkomiehen kanssa, edessä on syksyn hämärään pakeneva syyllinen. Viimein Kuhala ajautuu hengenvaarallisiin reiveihin Petroskoin laitamille. Lohtua ja myös tutkimuksellista apua antaa hänen rakastettunsa rikoskomisario Annukka Maaheimo, mutta kun taustalla alkaa väikkyä mittasuhteiltaan hieman liian laajakantoinen rikos, Kuhala huomaa olevansa yksin.
Markku Ropponen lastaa entisen poliisin, yksityisetsivä Kuhalan rentoon kerrontaan jälleen kerran aimo tujauksen lurjusmaista mustaa huumoria ja teräviä mutta hilpeyttä herättäviä huomioita aikamme ilmiöistä. Järjestyksessä kolmannessa Otto Kuhala -tarinassa kieli rullaa, ote pitää ja juoni kulkee kuin ainakin alansa palkitulla taitajalla.
Kolmas Otto Kuhala -dekkari.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Salmela, Tuula Mai: Katajanokka kello kymmenen.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3097 (sid.) Ilm. 8/2004.
Kun biologi Maana Santanen liittyy kotikaupunginosansa Katajanokan orkideayhdistykseen, hän kirjaimellisesti törmää kuolemantapaukseen, hän löytää ruumiin. Kuolema on koskettanut Maanaa läheltä aiemminkin: hän on julkaissut yhden dekkarin ja jäänyt yllättäen leskeksi. Murhattu on Mirva Granqvist, seurapiiripalstoilta tuttu, erikoinen ja syrjäänvetäytyvä nainen. Mirvan kauhistuttava kohtalo ei jätä Maanaa rauhaan. Hän on dekkarikirjailijana kiinnostunut rikoksen mysteereistä, mutta kokee myös Mirvan ja hänen kohtalonsa läheiseksi. Avatessaan Mirvan murhan saloja Maana lähestyy myös oman elämänsä kipupisteitä.
Tuula Mai Salmela esittelee rikosromaanissaan kiinnostavan ja raikkaan uuden sankarittaren. Maana Santanen on akateeminen köyhä; miehensä konkurssipesän veloissa, yliopistollisen tulosvastuullisuuden ja sinkkuuden paineissa elävä kaupunkilaisnainen, joka ei rohkeudestaan huolimatta ole pelkkää terästä. Maana on mielenkiintoinen yhdistelmä herkkyyttä, vahvuutta ja erehtyväisyyttä - hän on nainen, jonka elämään on helppo eläytyä.
Katajanokka kello kymmenen on rikosromaanin lisäksi Maanan kehityskertomus. Se on kertomus suuresta, lähes ylitsepääsemättömästä menetyksestä, siitä toipumisesta sekä yrityksistä saavuttaa niin sisäinen kuin ulkoinenkin rauha.
Tuula Mai Salmela on helsinkiläinen sosiaali- ja terveysalan tutkija, ja Katajanokka kello kymmenen on hänen esikoisromaaninsa.
Tuula Mai Salmela DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Vihan enkeli.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3092-4 (sid.) Ilm. 8/2004.
Terrori-isku monikansalliseen öljy-yhtiöön Hollannissa paiskaa kunnianhimoisen suomalaisupseerin Lasse Nordmanin ja itävaltalaisidealisti Ulrike Bergerin keskelle painajaista. Virkavallan sijasta heitä vainoaa jokin määrättömästi vahvempi: suuryritysten konsortio, joka aikoo jakaa maapallon energiavarat niin kuin suurvaltapolitiikka sanelee. Konsortion tavoite vaatii verta toteutuakseen, ja sitä vuodattaa fanaattisella antaumuksella kamelinkarvaviittaan pukeutuva psykopaatti, joka hyväksyy vain nimen Vihan enkeli Ezrael. Ehdoton hyvä ja paha kohtaavat Ulriken ja Ezraelin muodossa, eivätkä molemmat voi säilyä puhtaina. Kaikki keinot sallitaan oikeutetun päämäärän saavuttamiseksi, mutta kuka päättää mikä se on: meritaisteluasetelmia ihaileva öljykeisari Jaap van der Velde, Belfastin tytär Mary Cash, USA:n energiaministeriö vai joku muu?
Kun suomalaisfyysikko murhataan Helsingissä vappupäivän pyörteissä, suojelupoliisin päällikkö Jussi Ketonen astuu joukkojensa eteen viimeistä kertaa. Supon ylietsiväksi nimitetty Arto Ratamo joutuu psykopaatin jäljille ja omalaatuinen yksinhuoltaja tajuaa aiempien tutkintojen ja omien ongelmiensa tumman taakan pienuuden, kun hirviön tarina ja menneisyys hahmottuvat hänen silmiensä eteen ensin Haagissa, sitten Washington DC:ssä. Terrorisminvastaisesta taistelusta on tullut ulkopoliittista peliä, jota joku pelaa ilman sääntöjä. Seuraava hyökkäyssota voi alkaa... nyt.
Taavi Soininvaaran viides trilleri.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Brown, Sandra: Mieletön ihastus.
Alkuteos: The Crush, 2002. Suom. Turun yliopiston suomentajaseminaari Hilkka Pekkasen johdolla..
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2946-2 (sid.) Ilm. 9/2004.
Rennie Newton on yksityiselämässään yhtä pikkutarkka ja järjestelmällinen kuin työssään huippukirurgina. HÄnen säntillinen elämänsä alkaa kuitenkin järkkyä, kun hän joutuu valamiehistön puheenjohtajaksi Ricky Roy Lozadan oikeudenkäynnissä. Vaikka valamiehistö tietää Lozadan syylliseksi murhaan, sen on vapautettava hänet riittämättömän näytön takia. Istuntojen aikana Lozada iskee silmänsä Rennieen. Pian oikeudenkäynnin jälkeen Rennien kollega Lee Howell murhataan, ja Renniestä tulee yllättäen pääepäilty. Poliisi uskoo hänen toimineen yhteistyössä Lozadan kanssa. Samaan aikaan Lozadan pakkomielteenomainen kiinnostus Rennietä kohtaan vain kasvaa ja hänen huomionosoituksensa käyvät yhä pelottavammaksi. Rennie huomaakin pian olevansa mahdottomassa tilanteessa - toisaalla häntä ahdistelevat poliisit, toisaalla Lozada. Avuksi murhaa selvittämään on kutsuttu myös virkavapaalle passitettu kuumaverinen etsivä Wick Threadgill, joka kantaa Lozadalle kaunaa henkilökohtaisista syistä. Hän ei kaihda keinoja saadakseen selville totuuden ja ajautuu näin tutkimuksissaan yhä lähemmäs Rennietä ja yhä syvemmälle tämän menneisyyteen. Mikä on totuus hillitystä naiskirurgista? Tutkimuksien edetessä Wick huomaa olevansa kiinnostunut Renniestä muutenkin kuin epäiltynä. Lozada ei kuitenkaan siedä kilpailijoita....

Clark, Mary Higgins: Jäävuoren huippu.
Alkuteos: The second time around, 2003. Suom. Riikka Toivanen.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2947-0 (sid.) Ilm. 9/2004.
Amerikan jännärikuningatar tarjoaa jälleen siistin paketin kauhua, joka sijoittuu tällä kertaa lääketeollisuuden maailmaan. Nicholas Spencer, tutkimusfirma Gen-stonen ihailtu johtaja ja syöpärokotteen kehittäjä, katoaa odottamatta. Hänen pienkoneensa on syöksynyt maahan matkalla Puerto Ricoon, mutta hänen ruumistaan ei ole löydetty. Samaan aikaan leviää uutinen, että USA:n lääkevirasto ei olekaan hyväksynyt lupaavaa syöpärokotetta käyttöön ja että Spencer on kavaltanut suuren summan Gen-stonen rahoja, siinä sivussa monen ihmisen elinikäiset säästöt.
Wall Street Weeklyn kolumnisti "Carley" De Carlo määrätään tekemään asiasta juttu. Carley on Spencerin vaimon sisarpuoli, ja tämän pyynnöstä hän ryhtyy penkomaan asiaa perusteellisesti. Onko Spencer kuollut vai piiloutunut? Onko hänet ehkä lavastettu syylliseksi? Mistä johtui lääkeviraston kielteinen päätös? Kysymykset johtavat Carleyn kavalan ja vaarallisen suunnitelman jäljille, ja on selvää, ettei hän itsekään ole sen jälkeen turvassa.

LeCarré, John: Ylimmät ystävät.
Alkuteos: Absolute firends, 2003. Suom. Erkki Jukarinen.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3061-4 (sid.) Ilm. 10/2004.
Ylimmät ystävät on yli puoli vuosisataa kattava poliittinen aikamatka, joka alkaa 1940-luvun vasta itsenäistyseestä Pakistanista ja päättyy kansainvälisen terrorismin ja Irakin sodan varjostamaan nykyhetkeen. Romaanin ystävät ovat Ted Mundy ja Sasha, molemmat idealisteja omalla tavallaan. Englantilainen Ted ja saksalainen Sasha tutustuvat toisiinsa 1960-luvun lopun Länsi-Berliinissä, mellakoiden ja mielenosoitusten pyörteissä. Kylmän sodan aikana he toimivat kaksoisagentteina, mutta Neuvostoliiton romahdettua heidän palveluksiaan ei enää tarvita ja yhteys heidän välillään katkeaa. Uuden vuosituhannen alussa Ted elää turkkilaissyntyisen Zaran ja tämän Mustafa-pojan kanssa ja toimii oppaana Baijerin kuninkaan Ludwig II:n linnassa Linderhofissa. Silloin hän kuulee Sashasta jälleen. Sasha ehdottaa TEdille vielä yhtä tehtävää vanhan ystävyyden ja kuolemattomien ihanteiden nimissä. Ystävysten välinen luottamus joutuu kuitenkin koetukselle, kun he saavat huomata olevansa pikku nappuloita häikäilemättömässä poliittisessa pelissä, jossa ei noudateta sääntöjä.
Jälleen kerran le Carré tarjoaa lukijalle jännittävän tarinan, joka sekä kiehtoo että varoittaa. Tämän vuoden alussa ilmestynyt alkuteos on saanut innostuneen vastaanoton.
John le Carré toimi aikoinaan Britannian tiedustelupalvelussa, ja hänet tunnettiin legendaarisena vakoilukirjailijana. Tuon ajan teoksista muistetaan mm. Puhelu vainajalle ja Mies kylmästä. Kylmän sodan päätyttyä le Carrén tuotanto on entisestään monipuolistunut. Daily Telegraphin mukaan hän on "ajallemme välttämätön ääni". Le Carrén 19 romaanista on suomennettu viimeksi Panaman räätäli, Single ja poika sekä Uskollinen puutarhuri.
John LeCarré DekkariNetissä.

Lehane, Dennis: Suljettu saari.
Alkuteos: Shutter Island, 2003. Suom. Heikki Koskimies.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2964-0 (sid.) Ilm. 10/2004.
Eletään kesää 1954. Liittovaltion poliisi Teddy Daniels ja hänen työparinsa Chuck Aule saapuvat Shutter Islandille tutkimaan murhasta tuomitun Rachel Solandon tapausta. Solando on karannut saarella sijaitsevasta Ashecliffen vankimielisairaalasta, josta pitäisi olla mahdoton karata. Silti hänestä ei näy jälkeäkään. Mutta onko Teddy Daniels tullut saarelle etsimään karannutta potilasta? Vai onko hänet lähetetty tutkimaan Ashecliffen radikaaleja hoitomenelmiä, joihin kuuluvat niin lääkkeiden kukin kirurgisten toimenpiteiden kokeellinen käyttö. Käy ilmi, että Teddy Danielsilla on henkilökohtainenkin motiivi tutkimuksille: potilaiden joukossa on pyromaani, joka on tappanut hänen vaimonsa. Sitä mukaa kuin tutkimukset etenevät kysymykset vain lisääntyvät: Kuka jättää etsiville salakielisiä vihjeitä? Miksi sairaalassa ei ole merkintää potilaasta, joka on lähetetty sairaalaan vain vuotta aikaisemmin? Mitä tapahtuu osastolla C? Miksi aution majakan ymärillä on sähköaita ja aseistetut vartijat? Mitä lähemmäksi totuutta Teddy ja Chuck pääsevät, sitä vaikeampi sitä on hahmottaa. Pikkuhiljaa he alkavat epäillä, etteivät pääse saarelta koskaan pois, sillä joku yrittää tehdä heistäkin mielipuolia...
Dennis Lehane on syntyjään amerikanirlantilainen ja kotoisin Bostonin tienoilta. Hänellä on maine todella kovien dekkaristien, Chandlerin ja Hammettin manttelinperijänä; se perustuu viisiosaiseen sarjaan, jossa juttuja ratkoo etsiväpari Patrick Kenzie ja Angela Gennaro. Sarjan ensimmäinen kirja Täyttä sotaa ilmestyi keväällä 2003. Dennis Lehanen Menneisyyden ote -romaanin (suom. 2002) pohjalta on tehty Clint Eastwoodin samanniminen menestyselokuva.
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Münsterin juttu.
Alkuteos: Münsters fall, 1998. Suom. Saara Villa.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3033-9 (sid.) Ilm. 10/2004.
"Tuntematon henkilö oli tuntemattomasta syystä murhannut harmittoman eläkeläisen - mitä raaimmalla tavalla. Teosta oli kulunut neljä vuorokautta eikä ratkaisua vielä näkynyt lähelläkään. Jälleen kerran hänen mieleensä juolahtivat eräät Van Veeterenin sanat.
Poliisin työ on kuin elämä, komisario oli todennut perjantaioluen ääressä Adenaar'sissa muutama vuosi sitten.Yhdeksänkymmentäviisi prosenttia siitä on hukkaan heitettyä.
Eikö pian jo olisi aika päästä niihin loppuihin viiteen prosenttiin? intendentti Münster mietti. Eikö läpimurron pitäisi pian tapahtua?
Vai olivatko nämä Van Veeterenin synkät kuningassanat jonkinlainen vihje siitä, että hänen pitäisi poiketa Krantzen antikvariaattiin? Etsiä komisario käsiinsä?"
Komisario Van Veeteren on vetäytynyt kirjakauppiaaksi ja haastavan murhajutun parissa työskentelee intendentti Münster. Nesserin dekkarituotannolle ominaiseen tapaan romaanissa pureudutaan syyllisen etsimistä syvemmälle. Mitä väkivallan taakse kätkeytyy?
Håkan Nesser DekkariNetissä.


 

WSOY

Kotimaiset

Angel, Anja: Marokkolainen makeinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29651-1 (sid.) 28 e. Ilm. 10/2004.
Yksityisetsivä Laitinen palaa asiaan.
Tykinkuula muotoinen, nahkiaisia rakastava, ärhäkkä Laitinen on erikoistunut uskottomaksi epäiltyjen aviopuolisoiden seuraamiseen. Jalkatyö alkaa kuitenkin tympäistä liikuntaan nihkeästi suhtautuvaa naista siinä määrin, että hän päättää palkata itselleen apulaisen. Sopiva ja kehityskelpoinen nuori mies löytyy ravintolan baaritiskin takaa Margaritoja sekoittamasta. Laitisen ja Marcon yhteistyö ei suju ongelmitta. Särmiä hiotaan puolin ja toisin, mutta jatkuvan nahistelun lomassa parivaljakko onnistuu myös paneutumaan asiakkaitensa ongelmiin hyvällä menestyksellä. Kunnes eräänä päivänä ovesta astuu sisään Aurora Järvinen, ja tavanomainen kyttäyskeikka karkaa käsistä. Miksi Aurora Järvinen ei halua lopettaa tutkimuksia, vaikka hänen marokkolainen aviomiehensä on todistettavasti uskollinen? Miten hyvätapaiselta vaikuttavan ja syntisen komean Ahmedin islamilaisuus liittyy kuvioon? Ja ennen kaikkea: miksi Munkkiniemen rannasta löytyy tuttu ruumis? Ennen kuin juttu selviää, joutuvat Marco ja Laitinen törmäyskurssille niin itsensä, toistensa kuin asiakkaittensakin kanssa. Yksityisetsivä Laitinen on aiemmin esiintynyt Anja Angelin vuonna 2002 ilmestyneessä romaanissa Kuoleman sokea piste.
Anja Angel DekkariNetissä.

Numminen, Juha: Täydessä ymmärryksessä.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-24483-X (sid.) 30 e. Ilm. 8/2004.
Juha Numminen tuo rikoskomisario Mauri Kippo Kemppaisen jälleen dekkarien maailmaan. Kippo tekee elämänsä virheen. Virkaveljiä kuolee Turussa huumediilerin luoteihin. Kippo kiehuu syytösten ja itsesyytösten keskipisteessä. Pienemmässä kaupungissa murhataan Anne Helle, joka ei ole vain kaunis vaan myös kolmiloikan Suomen mestari ja yksi Samuel Helteen kolmesta urheilijatyttärestä. Samuel Helle ei ole vain menestyvän rakennusyrityksen omistaja vaan myös kovaotteinen mies, joka vannoo tappavansa tyttärensä murhaajan. Samueliakin kovempi on hänen isänsä, rakennusneuvos Aki Helle, 83-vuotias sotasankari, jonka raaka menneisyys painaa rikkaan perheen elämää. Toimittaja Make Sarkalalta tilataan kirjallinen työ, joka tempaa hänet keskelle Helteen perheen painajasta. Ilmeiseltä näyttää, ettei murhaaja tyydy yhteen uhriin. Kippo ja rikosylikonstaapeli Sami Salakka ponnistelevat löytääkseen murhaajan pelon saastuttamasta kaupungista.
Vuosina 1983-98 Juha Numminen julkaisi rikosromaanin vuodessa, joten nyt - viiden vuoden tauon jälkeen ilmestyvä Täydessä ymmärryksessä on hänen 17. rikosromaaninsa. Edellinen dekkari Osta elämä, myy kuolema ilmestyi 1998.
Juha Numminen DekkariNetissä..

Nykänen, Harri: Ariel.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29383-0 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2004.
Seitsemän Raid-jännärin jälkeen Harri Nykänen on siirtänyt alamaailman torpedonsa hetkeksi syrjään ja luonut uuden kirjallisen hahmon. Ariel Kafka on Helsingin rikospoliisin väkivaltatoimiston komisario. Hän saa tutkittavakseen jutun, jossa Linnunlaulun ylikulkusillan luota lytyy kaksi ruumista. Molemmat vainajat ovat ulkomaalaisia, ilmeisesti arabeja. Tutkinta vie Arielin irakilaispakolaisen omistamaan autokorjaamoon. Sieltä löytyy kaksi surmattua lisää. Mihin kaikki liittyy? Onko kyse rikollisliigojen välisestä sodasta vai terrorismista? Juttu kiinnostaa suojelupoliisia, mutta Ariel päättää pysyä pari askelta Supon edellä. Se ei ole helppoa, sillä Supo pelaa selvästi omaa peliään, omilla säännöillään. Yllättäen Ariel huomaa myös seuraavansa jälkiä, joista vie säie hänen omaan nuoruuteensa. Arielin päätapahtumat sijoittuvat juutatalaiseen uuteen vuoteen, päiviin joita kutsutaan pelkoa herättäviksi päiviksi. Päivät ovat nimensä veroisia. Uusi vuosi, kuten Arielin uran vaikein juttukin, päättyy katumuspäivään, jom kippuriin, jonka lopuksi synagogapalvelija puhaltaa oinaansarvesta tehtyy shofariin. Sen valittava nuotti tuo mieleen tuomiopäivänpasuunan.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Hiroshiman portti.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29390-3 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2004.
Olkiluoto 3:n rakennustyömaalla tapahtuu attentaatti, joka syöksee suomalaiset ydinvoimaviranomaiset päättymättömään painajaiseen. Samaan aikaan Brysselissä EU:n rikostiedusteluyksikössä työskentelevä Antti Korpi törmää KGB:n arkistolevykkeeseen, jolla on myös Suomea koskevaa aineistoa. Hän tajuaa, että tietojen todentaminen johtaisi Suomessa kaikkien aikojen poliittiseen skandaaliin - ja presidentin eroon. Antti jatkaa yhä laajemmalle leviäviä tutkimuksia huolimatta kiellosta, joiden syy ja asettaja selviävät hänelle liian myöhään. Yllätyksekseen hän joutuu keskelle paleontologisten fossiilien, keskiaikaisten karttojen ja kylmän sodan kaikujen labyrinttia, jonka sokkeloissa saalistajasta tuleekin saalis. Suurvaltojen salaisimmat operatiiviset yksiköt väärinkäyttävät terroririsminvastaisia pakkokeinoja ja ryhtyvät äärimmäisiin toimiin saadakseen haltuunsa jotakin, jota ei pitänyt olla olemassa...
Kahdeksas dekkari Remekseltä. Nyt jälleen päähenkilönä Antti Korpi.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Musta kobra.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29376-8 (sid.) 27 e. Ilm. 10/2004.
Remes jatkaa myös nuortenkirjapuolella Antti Korven pojan Aaro Korven seikkailuja. Ensimmäinen Aaro Korpi -nuorten dekkari Piraatit ilmestyi syksyllä 2003.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Varis, Tuula-Liina: Vaimoni.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29396-2 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2004.
4. p. ilm. syksyllä 2005 Loisto -p okkarina.
Mies on menestyvä journalisti, jonka elämässä sujuu kaikki muu paitsi avioliitto. Valtavan lihava vaimo on miehen elämän salattu häpeä. Avioliiton lyhyen onnen on katkaissut vammaisena syntynyt, varhain kuollut lapsi. Mies pakenee tragediaa uraelämään, vaimo hukuttaa surunsa syömiseen. Vaikka suhde on kuollut, mies ei pysty irrottautumaan avioliitosta. Hän elättelee haavetta, että vaimo vain yksinkertaisesti katoaisi, olisi poissa, kun mies tulee töistä kotiin. Eräänä päivänä haave toteutuu kirjaimellisesti. Mutta seuraukset ovat arvaamattomat.
Vaimoni on miehen suulla kerrottu satiirinen tarina onnen tavoittelusta, elämän tosiasioista ja harhaluuloista.
Tuula-Lina Varis on monipuolinen ja ansioitunut kirjailija ja toimittaja. Sujuva kerronta ja onnistunut sisäisen puheen kuvaus ovat hänen kirjallisuutensa tyypillisiä elementtejä. Elämisen arvoja ja ehtoja, valtaa ja rakkautta, hän pohtii usein läheisen ihmissuhteen kautta, lukijan ennakkoasenteilla leikitellen.
Tuula-Liina Variksen julkaisemia muita kirjoja:
Esiäiti kellarissa ja muita juttuja (WSOY 1993), Kilpikonna ja olkimarsalkka (WSOY 1994), Peili ja ikkuna (WSOY 1996), Maan päällä paikka yksi on (WSOY 1999), Tippaleipä kaalipadassa ja muita ilmiöitä (Art House 1999), Pikku naisia (WSOY 2000), Rakas (WSOY 2002), Kaksi kesää kaksi kirjaa (WSOY 2003).
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Tuula-Liina Varis sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon 2005.
- WSOY Uutiset: Tuula-Liina Varis sai Vuoden johtolanka -palkinnon.
- Luukkanen, Kirsi: Vaimoni vei Johtolangan mennessään. Ruumiin kulttuuri 1/2005, s. 4-8.

Ulkomaiset

Brown, Dan: Da Vinci -koodi.
Alkuteos: The Da Vinci Code, 2003. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29468-3 (sid.) 30 e. Ilm. 6/2004.
Mikä on salaisuus, jonka paljastumista mahtava Vatikaani pelkää eniten? Sitä on varjellut vuosisatojen ajan salaseura, jonka jäseniä ovat olleet Leonardo da Vincin, Botticellin, Isaac Newtonin ja Jean Cocteaun kaltaiset suuret taiteilijat ja tiedemiehet. Miksi he kätkivät töihinsä monia hienovaraisia vihjeitä, mutta eivät uskaltaneet paljastaa tietämästään enempää? Professori Robert Langdon tutkii työkseen taidehistoriaa ja uskonnolisia symboleita, mutta työmatka Pariisiin mullistaa kaiken. Ranskalainen poliisi herättää hänet hotellista ja pyytää saapumaan nopeasti Louvreen. Maailman kuuluisimman museon johtava kuraattori Jacques Saunière on murhattu. Ennen kuolemaansa hän ehti jättää jälkeensä monimutkaisen, salakirjoitetun viestin, jonka avaamiseen tarvitaan Langdonin asiantuntemusta. Arvoitusta tulkitsemaan kutsutaan myös viehättävä Sophie Neveu, joka kuuluu Ranskan tiedustelupalvelun taitavimpiin kryptologeihin. Kun Neveu ja Langdon näkevät Louvren seinille ripustettujen mestariteosten edessä viestin ensimmäiset rivit, molemmille valkenee, etteivät he pysty selvittämään Saunièren kohtaloa yksin. Tästä alkaa aina kanaalin yli Lontooseen saakka johtava takaa-ajo, jonka kuluessa Langdon ja Neveu tekevät kaikkensa mysteerin selvittämiseksi. Murhapaikan johtolangat kiertyvät vain harvojen ja valittujen tunteman Siionin luostarin ympärille. Sen jäsenet kamppailevat katolisen kirkon mustimman lahkon Opus Dein kanssa kristillisen maailman tarkimmin vaalitusta salaisuudesta, jonka edestä ollaan valmiita kuolemaan - ja murhaamaan.
Dan Brownin neljäs jännitysromaani ja ensimmäinen suomennos. Yhdysvalloissa Brownia pidetään John Grishamin veroisena tähtenä ja hänen dekkarinsa Da Vinci -koodi on pysytellyt myyntitilastojen kärkikirjojen joukossa jo yli vuoden ajan.
Dan Brown DekkariNetissä.

Clancy, Tom: Karhu ja lohikäärme.
Alkuteos: The bear and the dragon, 2000. Suom. Raimo Salminen ja Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29493-4 (sid.) 38 e. Ilm. 10/2004.
Tom Clancy marssittaa jälleen areenalle suositun sankarinsa Jack Ryanin, CIA:n entisen huippuagentin ja Venäjänasiantuntijan, joka on nyt toista kauttaan Yhdysvaltain presidenttinä. Jack joutuu vastakkain koko maailmaa uhkaavan kriisin kanssa: Moskovassa tehdään kranaatti-isku SVR:n esli entisen KGB:n johtajaa vastaan, mutta on epävarmaa, oliko hän oikea kohde. Keitä salamurhaajat ovat? Poliittisia vastustajia, Venäjän mafiosoja vai syrjäytettyjä KGB:läisiä? Vai onko taustalla jotain vielä vaarallisempaa? Samaan aikaan Kiinassa on suunnitteilla ennennäkemättömän uhkarohkea operaatio. Jos se toteutuu, maailma ei enää ole entisensä. Jos se taas epäonnistuu, seuraukset voivat olla sanoinkuvaamattomat. Presidentti Jack Ryanilla on näytön paikka katastrofin estäjänä. Tom Clancya on kiitetty erityisesti maailmanpoliittisten kriisien asiantuntemuksesta sekä taidosta luoda pelottavan todentuntuisia tilanteita.
Tom Clancyltä on suomennettu teokset: Punaisen lokakuun metsästys (1985), Myrsky nousee (1987), Näkymätön vihollinen (1988), Kremlin kardinaali (1989), Isku Kolumbiaan (1990), Peloista pahin (1991), Armoa tuntematta (1994), Kunniavelka (1995), Operatiivinen keskus (1996) yhdessä Steve Pieczenikin kanssa, Kaaoksen päivät (1997), Tom Clancyn valtapelit: Politika (1998) yhdessä Martin Greenbergin kanssa, Iskuryhmä Rainbow (1999), Pelon tasapaino (2000) Steve Pieczenikin kanssa, Hajota ja hallitse (2001) yhdessä Steve Pieczenikin ja Jeff Rovinin kanssa, Leijona ja hyeenat, osat 1-2 (2001).
The Tom Clancy FAQ.

Coben, Harlan: Ei sanaakaan.
Alkuteos: Tell no one, 2001. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29485-3 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2004.
Lääkäri David Beck menetti vaimonsa kahdeksan vuotta sitten. KOhtalokkaan illan jälkeen David ei ole nähnyt kouluvuosista saakka tuntemastaan Elizabethistä vilaustakaan. Poliisin tutkimuksissa kaikki merkit viittasivat seudulla liikkuneeseen sarjamurhaajaan. Uudet todisteet saavat FBI:n tutkimaan myös muita mahdollisuuksia. Yllättäen David saa ensisuudelman vuosipäivänä sähköpostiinsa merkillisen viestin, joka herättää epäuskon ohella uutta toivoa. Mitä Elizabethille todella tapahtui? Ainoa keino Elizabethin kohtalon selvittämiseksi on palata kahdeksan vuoden takaisiin tapahtumiin. Kerran päätökseen saadun murhatutkimuksen avaaminen ei miellytä kaikkia, ja epäilyt kiristyvät Davidin ympärillä. David kamppailee kavalaa vihollista vastaan, joka totuutta suojellakseen ei kaihda käyttää raakojakaan keinoja.
Ensimmäinen suomennos kirjailijalta, jonka tuotantoa on käännetty yli 15 kielelle. Ei sanaakaan on jo 11 romaania kirjoittaneen Harlan Cobenin parhainen menestynyt trilleri.
Harlan Coben DekkariNetissä.

Cussler, Clive: Hurrikaanin silmässä.
Alkuteos: Trojan Odyssey, 2003. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29494-2 (sid.) 32 e. Ilm. 10/2004.
Hurrikaanin silmässä on Clive Cussleria rohkeimmillaan. Seikkailuromaanin kuningas jatkaa hämmästyttävien tapahtumasarjojen ja mutkikkaiden salajuonien parissa. Seitsemästoista Dirk Pitt -romaani tarjoaa jälleen kerran hengästyttävää toimintaa ja jännitystä. Romaanissa Valhalla nousee Dirk Pitt sai tietää, että hänellä on kaksi aikuista lasta, kaksoset Dirk ja Summer. Molemmat ovat perineet isänsä rakkauden mereen: kaksoset työskentelevät Kansallisessa merentutkimuslaitoksessa, Summer tutkijana ja Dirk asiantuntijana. Mutta nyt heidän tehtävänsä on auttaa isäänsä kaikkien aikojen seikkailussa. Nicaraguan rannikkovesiä uhkaa ennennäkemättömän laajalle levinnyt myrkyllinen liete. Sen alkuperää selvitettäessään Summer löytää tuhansia vuosia sitten veden alle vajonneen rakennukset. Löytämisen ilo jää lyhyeksi, sillä tutkimusjoukolle tulee kiire paeta vuosikymmenen pahinta hurrikaania. Myrkkylietteen jälkiä seuratessaan Dirk Pitt taas törmää pirulliseen suunnitelmaan, jonka toteutuessa maailma ei koskaan enää ole ensisensä....
Kirjailija Clive Cussler elää kylmähermoisen sankarinsa Dirk Pittin tavoin vauhdikasta elämää. NUMA-tutkimusryhmänsä avulla hän on löytänyt yli 60 historiallista hylkyä. Cusslerin autokokoelmaan puolestaan kuuluu yli 80 arvokasta luksusautoa. Vuoroin Coloradon vuorilla ja Arizonan aavikoilla asuva Cussler on kirjoittanut yksin tai yhteistyössä jo yli 20 teosta, joita on myyty eri puolilla maailmaa noin 120 miljoonaa kappaletta.
Clive Cusslerin suomennetut teokset: Nostakaa Titanic! (1977), Jäinen hauta (1978), Vixen 03 (1979), Konnankoukku (1980), Aavejuna (1981), Syvyyksien saalistajat (1982), Aavelaiva (1984), Kyklooppi (1986), Aleksandrian aarre (1988), Lohikäärme (1991), Sahara, 1994), Inkojen kulta (1995), Kadonneen saaren timantit (1996), Hyökyaalto (1998), Andrea Dorian salaisuus (1999), Syvyyksien metsästäjät (1999), Atlantis (2000), Valhalla nousee (2002).
Clive Cussler - About the Author.
NUMA - National Underwater and Marine Agency founded by Dr. Clive Cussler.

Fielding, Joy: Valheita ja kuiskauksia.
Alkuteos: Whispers and Lies, 2002. Suom. Kristiina Savikurki.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29478-0 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2004.
Kuinka hyvin tunnet parhaan ystäväsi? Tätä kysymystä joutuu miettimään Terry, nelikymppinen sairaanhoitaja ja sinkku, jonka elämä kulkee tylsää, totuttua rataa työn ja yksinäisten koti-iltojen välillä. Kaiken mullistaa uusi tuttavuus. Terry ottaa vuokralaisekseen nuoren ja menevän Alisonin, ja naisista tulee heti parhaat ystävät. Alison tuo Terryn arkeen hohtoa: shoppailua, illanviettoja, uutta tyyliä ja itsevarmuutta. Terry uskaltaa jopa flirttailla erään potilaansa komean pohjan kanssa. Mutta sitten menneisyydestä alkaa paljastua salaisuus toisensa jälkeen. Alison onkin aivan muuta kuin aluksi näytti. Terry alkaa epäillä, että koko ystävyys perustuu valheeseen. Järkytyksekseen hän saa kintereilleen tuntemattoman vainoojan ja joutuu pian taistelemaan henkensä puolesta. Mitä kaiken takana oikein piilee?

Follett, Ken: Haamulento.
Alkuteos: Hornet flight, 2002. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29492-6 (sid.) 32 e. Ilm. 10/2004.
Keväällä 1941 Hitler on saamassa voiton toisessa maailmansodassa. Lufwaffen pimeä yöjahti, Dunkle Nachtjagd, ampuu alas englantilaisia pommikoneita sitä mukaa kuin niitä lentää Kanaalin yli. Brittien sotasairaaloissa ja Churchillin päämajassa etsitään kuumeisesti syitä vihollisen ylivoimalle. Samaan aikaan miehitetyssä Tanskassa Sanden saarella Harald-niminen koulupoika hiipii syrjäiseen sotilastukikohtaan ja näkee siellä osia ennen tuntemattomasta laitteistosta. Hän ei kuitenkaan uskalla kertoa asiasta kenellekään. Brittien tiedustelupalvelu pääsee yllättäen käsiksi sakalaisten salakieliseen viestiin, jossa esiintyy koodinimi Freya. MItä tekemistä skandinaavien muinaisella Freya-jumalatterella on nykyaikaisessa sodankäynnissä? Näistä aluista kehkeytyy yhä jännittävämmäksi käyvä tarina, jolla Ken Follett, tuttu jo legendaarisesta Neulansilmästä alkaen, vahvistaa edelleen asemiaan sotatrillereiden valtiaana.
Haamulento on kuudestoista suomennos Ken Follettilta. Aikaisemmat suomennokset: Neulansilmä (1979), Piraatti (1980), Aavikkoleijona (1981), Mies Pietarista (1982), Teheran (1983), Leijonien laakso (1986), Kaikki langat käsissä (1988), Taivaan pilarit (1990), Pimeää meren yllä (1991), Vaarallinen omaisuus (1993), Paikka nimeltä vapaus (1996), Kolmas kaksonen (1997), Eedenin vasara (1999), Vaarallinen muisti (2001), Naakat (2002).
Lisätietoa kirjailijastat: www.ken-follett.com/.

Grisham, John: Viimeinen valamies.
Alkuteos: The last juror, 2004. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29499-3 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2004.
Willie Traynor oli vuonna 1970 reportterina Mimssissipissä, Clantonin pikkukaupungin lehdessä. Kun lehti sitten joutui konkurssiin, 23-vuotias Willie näki tilaisuutensa tulleen. Hän lainasi rahaa isoäidiltään ja osti lehden omakseen. Tulevaisuus ei näyttänyt ovin lupaavalta, mutta pian Willie sai elämänsä jutunaiheen: nuori leski ja kahden lapsen äiti Rhoda Kassellaw joutui seksuaalimurhan uhriksi Clantonissa. Willie raportoi tapauksen kaikkia kammottavia yksityiskohtia myöten, ja lehti alkoi menestyä. Tappaja Danny Padgitt joutui vastaamaan teostaan täpötäydessä oikeussalissa ja uhkasi kostaa valamiehille, mikäli hänet tuomittaisiin. Siitä huolimatta valamiehet totesivat hänet syylliseksi, ja hän sai elinkautisen tuomion. Yhdeksän vuotta myöhemmin Willie sai kauhukseen tietää, että Danny oli onnistunut anomaan itselleen armahduksen. Tilinteon hetki oli koittanut.
Grihamin dekkari ilmestyi alkuvuodesta Yhdysvalloissa ja ponkaisi heti bestseller-listan ykköseksi. Grisham on oma lukunsa dekkareissa ja ehdottomasti luettava.
Grishamilta tulee myös kirja Lapsuuden talo (A Painted House, 2002),
John Grisham DekkariNetissä.

Grisham, John: Lapsuuden talo.
Alkuteos: A Painted House, 2002. Suom. Irmeli Ruuska.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-26552-7 (sid.) 32 e. Ilm. 6/2004.
Tämä kirja ei ole dekkari, mutta ansaitsee tulla esitellyksi ja tiedoksi Grishamin ystäville.
Eletään vuoden 1952 syksyä Yhdysvaltain Arkansasin Black Oakissa. Seitsenvuotias Luke Chandler asuu vanhempineen ja isovanhempineen puuvillapellon laidalla auringon haalistamassa, maalaamattomassa talorähjässä. Sadon kypsyessä Chandlerit palkaavat kuorma-autolllisen väkeä avukseen kuuden viikon uuvuttavaan taisteluun puuvillapelloilla. Meksikosta ja vuorilta tulleiden sadonkorjaajien välinen yhteentörmäys on väistämätön ja seurauksiltaan kohtalos. Lapsilta kielletyjen näkyjen todistajana Luke huomee pian säilytävänsä salaisuuksia, jotka eivät uhkaa ainostaan elintärkeää satoa vaan myös perheen loppuelämän kulkua. Lapsuuden talo on karu maalaiselämän kuvaus Korean sodan vuosilta; elämää suurempien baseball-otteluien ja kohisevien putkiradioiden aikakaudelta.
John Grisham DekkariNetissä.

Hammett, Dashiell: Painajaiskaupunki.
Alkuteos: Nightmare, 1925. Suom. Kalevi Nyytäjä.
WSOY 2004. (SaPo ; 431).
ISBN 951-0-29483-7 (sid.) 19 e. Ilm. 9/2004. Kansikuva.
Amerikkalainen kirjailija Dashiell Hammett (1894-1961) oli realistisen, mustan huumorin sävyttämien rikostarinoiden luoja ja dekkariperinteiden rohkea uudistaja niin muodon kuin kielenkin osalta. Hänen kuuluisin hahmonsa oli salapoliisi Sam Spade, mutta dekkarifanit tuntevat hyvin myös muut mestarin tuotannon keskeiset elementit: lyhytsanaiset poliisit, alamaailman miehet ja salaperäiset naiset, viskin kirpeän puraisun ja sikarin tuoksun, juonet jotka lyövät lopussa ällikällä sekä kaiken kokeneen yksityisetsivän että henkeään pidättävän lukijan. Hammettin jäljittelemätöntä kynänjälkeä ei ole ollut saatavissa aikoihin.
Nyt ilmestyvä novellikokoelma Painajaiskaupunki tuo lukijoiden ulottuville harvinaiset herkut: kaikkiaan 15 novellia, joista yksikään ei ole aikaisemmin ilmestynyt suomeksi. Alkuteos on vuodelta 1925, ja lukijalle on luvassa löytämisen iloa.
Dashiell Hammett DekkariNetissä.

Hoag, Tami: Mustat vedet.
Alkuteos: Still waters, 1992. Suom. Kaisa Luntinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29472-1 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2004.
Kun Elizabeth Stuart muuttaa ikävän avioeronsa jälkeen minnesotalaiseen pikkukaupunkiin, hän luulee vihdoinkin saavansa olla poikansa kanssa rauhassa. Amishiseudulla vieraisiin suhtaudutaan kuitenkin epäluuloisesti ekä Elizabethin sopeutumista helpota se, että hän lähes ensi töikseen löytää rakennuttaja Jarold Jarvisin ruumiin ja joutuu sekoitetuksi murhatutkimuksiin. Kaupungin sheriffi Dane Jantzen arvelee, että teon takana on satunnainen kulkija. Paikallisen lehden omistajana Elizabeth taas epäilee lähes kaikkia, sillä Jarvis oli pitänyt velallisistaan salaista luetteloa. Elizabeth haistaa hyvän uutisen ja ryhtyy seuraamaan tapausta tiiviisti. Sheriffi Jantzenia ei julkisuus kiinnosta, mutta sitäkin enemmän Elizabeth. Väistämättä vaikkakin vastentahtoisesti toisiaan lähentyvä pari joutuu kohtaamaan niin orastavan rakkauden vaarat kuin pikkupaikkakunnan idyllisen pinnan alla piilevän pahuuden ja kostonhimon.
Kolmas suomennos Tami Hoagilta. Vuonna 2000 ilmestyi Haluton todistaja (Ashes to ashes, 1999) ja vuonna 2001 Maaksi jälleen (Dust to dust, 2000). Tämä kolmes suomennos on vuodelta 1992.
Tami Hoag DekkariNetissä.

Kanger, Thomas: Laula kuin lintu.
Alkuteos: Sjung som en fågel, 2002. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2004. (SaPo ; 430).
ISBN 951-0-29482-9 (sid.) 19 e. Ilm. 9/2004.
Suomalaissukuinen poliisi Elina Wiik ratkoo rikoksia Västeråsissa. Elinaa sanotaan IT-poliisiksi, koska hän on ensimmäisenä Ruotsin rikoshistoriassa selvittänyt murhan sähköpostin avulla. Uusi juttu taas on siitä erikoinen, että sen dokumentit ovat joko kadonneita, salaisia tai vähintään lukukelvottomiksi haalistuneita. Kaksi iäkästä miestä, poliitikko ja yritysjohtaja, on murhattu. Surmat on tehty eri aikaan ja eri paikkakunnilla mutta samalla aseella. Miehet eivät ole tiettävästi tunteneet toisiaan. Sitten Elina Wiik saa käsiinsä vanhan valokuvan. Lähtiessään retkeilemään aikaa taaksepäin hän joutuu kylmän sodan ja vakoilun, vainojen ja ilmiantojen pahaenteiseen ilmapiiriin. Elina tekee sieltä niin järkyttäviä löytöjä, että ne ravistelevat hänen omaakin elämäänsä.
Taas uusi ruotsalainen dekkaristi. Hieno juttu, mutta miksi ei suomennettu ensiksi ensimmäistä Elina Wiik -dekkaria Första stenen, joka ilmestyi vuonna 2001. Harmi....
Thomas Kanger DekkariNetissä.

Leonard, Elmore: Pakanamaan lapset.
Alkuteos: Pagan babies, 2000. Suom. Arto Häilä.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-28211-1 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2004.
Terry Dunn pakeni Ruandaan veropetoksesta saamaansa syytettä, mutta kohtasi toisen todellisuuden, jota kukaan ei pääse pakoon. Hutujen ja tutsien väliset taistelut jättivät jälkeensä tuhansia orpoja, joista kukaan ei huolehti. Afrikassa pastorinliperit hankkinut Dunn palaa kotikaupunkiinsa Detroitiin jouduttuaan itse kostonhimoisen hutu-joukkion jahtaamaksi. Vaikka hänellä on vaikeuksia täyttää kaikkia kirkonmiehen velvollisuuksia, ammatti on edelleen kelpo peiterooli uuden tulonlähteen etsinnässä. Kun Dunn kohtaa vankilasta vapautuneen Debbie Deweyn, pastori paljastaa uudelle kumppanilleen nerokkaat suunnitelmansa. Koomikon urasta haaveilevalle Debbielle tarjous tulee kuin tilauksesta, sillä hänellä on edelleen 67 000 dollarin arvoinen kana kynittävänä entisen rakastajansa kanssa. Kaikki alkaa Ruandan orpojen hyväksi järjestetystä keräyksestä, johon ihmiskunnan julmuudesta järkyttynyt mafiapomo kantaa runsaat roponsa. Pian hänellekin selviää, ettei kaikkiin mustiin pukeutuneisiin miehiin voi luottaa.
Elmore Leonard Dekkarinetissä.

Roslund, Anders & Hellström, Börge: Peto.
Alkuteos: Odjuret, 2004. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29550-7 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2004.  Kansikuva.
Kaksi pikkutyttöä löydetään kuolleina kellarikomerosta. Neljä vuotta myöhemmin heidän murhaajansa Bernt Lund hyökkää vanginvartijoiden kimppuun ja pakenee, kun häntä ollaan siirtämässä vankilasta toiseen. Poliisi on varma siitä, että Lund uusii rikoksensa. Pikkukaupungissa kirjailija Fredrik Stefansson vie viisivuotiaan tyttärensä Marien päiväkotiin. Vain muutamaa tuntia myöhemmin tyttö löytyy lähimaastosta raiskattuna ja kuolleena. Miten tämä saattoi tapahtua? Kun poliisi eilöydä surmaajaa, tytön isä ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Yhtäkkiä ei olekaan enää kysmys pelkästään pedofiilin etsimisestä vaanrikoksesta, joka kuohuttaa jokaista. Tyttärensä kuoleman kostanut isä saa murhasyytteen ja joutuu oikeuteen. Kaksi rikospoliisia, kokenut Ewert Grens ja nuorempi Sven Sundkvist, ovat keskellä elämänsä vaikeinta juttua. Oikeudenkäynti nostaa pintaan kiivaita tunteita koko maassa. Mielenosoittajat vaativat tytön isän vapauttamista, ja monella paikkakunnalla ihmiset toimivat lynkkausmielialan vallassa. Kysymykset kärjistyvät: Kenen on kuotava ensin? Kenen henki on arvokkain? Kirja on järkyttävän ajankohtainen ja todentuntuinen. SE herättää monelaisia ajatuksia lain noudattamisesta ja oikeudenmukaisuudesta.
Anders Roslund ja Börge Hellström ovat Pohjoismaiden kuumin tekijäkaksikko Sjöwallin & Wahlöön jälkeen. Roslund (s. 1961) on Ruotsin television kulttuuriuutisten päällikkö. Hän on ollut kymmenen vuotta television uutisreportterina, reportaasitoimittajana ja uutispäällikkönä. Hellström (s. 1957), entinen rikollinen, työskentelee nykyisin nuorisorikollisten ja huumeiden käyttäjien kuntouttajana. Hän kuuluu rikoksia ehkäisevän järjestön KRISin (Kriminellas Revansch I Samhället) perustajiin..
Kirja ilmestyi Ruotsissa maaliskuussa 2004 Piratfölagetin kustantamana..
Kirjan julkaisuoikeudet on ostettu jo eri puolille maailmaa, mm. suuret kustantamot Time Warner ja saksalainen Fischer ovat ostaneet oikeudet.
Anders Roslund&Börge Hellström DekkariNetissä.


Sheldon, Sidney: Pelkäätkö pimeää?
Alkuteos: Are you afraid of the dark?, 1004. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-28213-8 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2004.
Pariisissa työnnetään tutkija Mark Harris alas Eiffel-tornin huipulta. New Yorkissa löydetään tiedemies Richard Stevens rantaveteen hukkuneena. Denverissä joutuu pienkonetta ohjaava fyysikko lento-onnettomuuteen. Poliisitutkinnassa selviää, että kaikkia uhreja yhdisti toisiinsa työpaikka, ideahautomo nimeltä Kingsley International Group, jota johtaa piinkova liikemies Tanner Kingsley. Leskeksi jäämisestään järkyttynyt Kelly Harris ja Diane Stevens tapaavat toisensa Kingsley Internationalin käytävillä. Ranskassa työskentelevä huippumalli ja newyorkilainen taidemaalari huomaavat pian jakavansa yhteisen kohtalon. Kumpikin heistä epäilee, että aviopuolison kuolemaan liittyy jotain hämärää. Epäilyt vahvistuvat entisetään, kun molemmat joutuvat murhayrityksen kohteeksi. Toisiaan karsastavat naiset liittoutuvat pakon edessä ja huomaavat pian, että heillä on vastassaan mahtava vihollinen.
Vuonna 1969 julkaistun esikoisteoksensa jälkeen Sidney Sheldon on kirjoittanut lukuisia menestysromaaneja, joista suomeksikin on ilmestynyt lähes pariykymmentä teosta. Hänen teoksiaan on painettu yli 300 miljoonaa kappaletta 51 kielellä 181 maassa. Pelkäätkö pimeää -romaani ilmestyy vasta marraskuussa 2004 USA:ssa, joten kirja saadaan uunituoreena suomeksi. Lisätietoa: SidneySheldon.com.
Arvostelu:
- Ruumiin kulttuuri 1/2005. Jaana Kivipelto.

Walters, Minette: Pirunkettu.
Alkuteos: Fox Evil, 2003. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29484-5 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2004.
Pirunketun tapahtumat sijoittuvat englantilaiseen pikkukylään. Paikallisen kartanon iäkäs omistaja eversti James Lockyer-Fox joutuu epäillyksi murhasta, kun hänen vaimonsa kuolee pelkkä yöpuku päällään talon puutarhassa. Poliisitutkimuksissa Ailsan kuolemassa ei havaita mitään hämärää, mutta silti Jamesiin kohdistuu parjauskampanja. ASianajajansa ja vuosia sitten adoptoitavaksi annetun tyttärentyttärensä kanssa James ryhtyy taistelemaan kunniansa puolesta ja selvittämään, ketkä ovat hänet tuhotakseen valmiit jopa tappamaan.
Minette Walters on kirjoittanut kymmenen upeata rikosromaania. Kahdeksan niistä on suomennettu ja Pirunkettu on yhdeksäs suomennos. Edellinen suomennos Umpikuja (Acid Row, 2001) ilmestyi v. 2002. Se oli loistava. Hienoa, että saadaan uusi kirja suomeksi. Nyt jäädään odottamaan myös kymmenettä dekkaria Disordered minds vuodelta 2003.
Minette Walters DekkariNetissä.


 

Muut


Boswell, Simon: The Seven Symphonies : A Finnish Murder Mystery.
Finnish Evolutuinary Enterprises 2004.
ISBN 951-91-6878-0 (nid.)
Suomeen kotiutunut Simon Boswell on kirjoittanut musiikkimaailmasta kertovan dekkarin. Kirjan nimi on The Seven Symponies. A Finnish Murder Mystery.
Simon Boswellin romaaniin voi tutustua nettisivulla: www.sevensymphonies.com.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Lehtonen, Matti: Suomeen kotiutunut Simon Boswell kirjoitti musiikkimaailmasta dekkari. Turun Sanomat 8.11.2005.
- Ruumiin kulttuuri 3/2003. Heikki Ollikainen.
- Kettunen, Keijo: Sibeliuksen ja sarjamurhaajan jäljillä (Tapasimme Simon Boswellin).
Helsingin Sanomat 14.11.2004.
- Kettunen, Keijo: Sarjamurhaaja Helsingissä. (Arvostelu). Helsingin Sanomat 3.1.2005.

Eltonen, Marja: Laura Sarasto ja kuoleman aavistus.
Ooli 2004.
Piikki -sarja 1.
ISBN 952-5278-45-X (nid.).
Laura Sarasto on rikospoliisi, jolla on tutkinnassaan oma logiikka ja naisen itsetuntemus. Hän joutuu miehisessä työyhteisössä olemaan aina parempi muita. Perhehuolet ja ihmisushteet sotkeutuvat välillä työhön, jossa ei ole kuitenkaan tilaa hempeydelle. Laura Sarasto ja kuoleman aavistus on rakenteeltaan monikerrostarina. Siinä liikutaan keskiluokkaisessa maailmassa, jossa ei kaikki olekaan ulkokuoren mukaista onnea ja harmoniaa. On perheen sisäistä jännitettä moneen suuntaan ja poikien oma salainen maailmansa, jossa ovat huumeet, rikollisuus ja veljesviha. Perhe ei ole kaikille turvan ja välittämisen paikka. Se on myös valheen ympärille koottu painajainen. Siellä ei saa olla erilaisuutta. Ajatusmaailmat törmäävät ja kipeitä valintoja tapahtuu perheen sisällä. Laura Saraston pitää ensin opetella juristiperheen sisäinen ja salainenkin maailma. Sitten vasta hän voi aloittaa murhatutkimukset. Niiden keskellä kehittyvät poliisilaitoksen omat henkilösuhteet ja ongelmat. Laura Sarasto on kotimaisen dekkarituotannon uusin lisä. Älykäs naispoliisi kykenee taidoillaan sellaisiin saavutuksiin, joita on pidetty miehiseen maailmaan kuuluvina ominaisuuksina.
Arvosteluja:
- Kettunen, Keijo: Huumeita ja perhetraumoja esikoisdekkarissa. (Arvostelu). Helsingin Sanomat 24.1.2005.
Piikki -sarja aloittaa Ooli Oy:n kotimaisen dekkarisarjan.

Hirvonen, Pasi: Joenneidon kuolema.
Ilias 2004.
ISBN 952-5309-67-3 (nid.) 20 e.
Nuori nainen löytyy hukkuneena joen rannasta. Keski-ikäisellä miehellä riittää tapauksesta paljon paljastettavaa.
Taiteilijatrilogiastaan tutuksi tullut Pasi Hirvonen on yllättänyt kirjoittamalla rikosromaanin. Samalla hän pureutuu ajan ilmiöihin, kuten mediaraakuuteen ja huumeorjuuteen. Entä mitkä ovat kirjailijan kymmenen käskyä tässä päivässä ja tulevissa eläville selviytyjille?
Joenneidon kuolema vie lukijan nuoruuden ja kauneuden lähteille. Samalla on läsnä vihollisista lopullisin.
Internet: Ilias - Pasi Hirvonen.

Isku : jännityskertomuksia.
Toim. Juri Nummelin.
Kioskikirjallisuusyhdistys 2004.
3,20 e.
Isku on yritys julkaista Suomessa pienellä mittakaavalla vanhanaikaista lukemisto-lehteä, jossa on iskeviä toiminta- ja jännitysnovelleja. Isku ilmestyy jatkossa kaksi kertaa vuodessa. Jokaisessa numerossa on tarkoitus julkaista uusia tekstejä, mutta myös uusia ja vanhoja käännösnovelleja sekä kotimaisia vuorikertatekstejä.

Katajanvarsi oli musta.
Kouvolan dekkarinovellikilpailujen jäkisatoa vuosilta 2000 ja 20002.
Toimittajat: Ritva Sorvali ja Pirkko Virén.
Kouvolan kaupunki 2004.
ISBN 951-98877-7-6 (nid.)
Tiedustelut: www.kouvola.fi/kirjasto.
Arvostelu kirjasta: Helsingin Sanomat 9.1.2005, Keijo Kettunen.


Kirsi, Mario (Bärman, Annikki): Pahalla on kiire.
FinnEpos 2004.
ISBN 952-9523-48-3 (sid.) 19,50 e. Ilm. syksyllä 2004.
"Ministeriehdokas murhattu! " "Terrorismi tullut Suomeen! " kiljuvat otsikot. Nopeasti kasvavan taajaman ja lähellä sijaitsevan kylän hiljaiselo on vaihtunut pelon, uskottomuuden ja ahneuden taistelukentäksi.
Mario Kirsi on kiinni nykyhetkessä ja kuljettaa lukijaa henkilöiden ja tapahtumien muodostamassa monimutkaisessa verkostossa. Kirsi haluaa edelleen tarjota kiinnostavan pikkuilkeää jännitystä ja innostuu aina, kun pystyy tempaamaan lukijansa mukaan tapahtumiin. Mario Kirsin hlauaa kuudennessa jännityskirjassaan tarjota entisille lukijoilleen tuttuun tapaan pikkuilkeää ja kiinostavaa jännitystä. Tässä kirjassa intohimo, uskottomuus ja ahneus sotkevat uinuvan maalaiskylän harmonia. Häikäilemättömyys alkaa valjeta ja pelko on peruuttamattomasti läsnä.
Kirsiltä on aikaisemmin ilmestynyt dekkarit: Peijakaiset (1990), Musta ruuru (1991), Julma pisara (1991), Pieni kiero yösoitto (1995) ja Yön pimeät silmät (2001).
Mario Kirsi DekkariNetissä.

Kultainen peura.
Toim. Risto Raitio.
Suomen dekkariseura 2004.
ISBN 951-98602-1 (nid.)
2. p. Loisto -pokkarina, kevät 2005. Kultainen peura
Ruumiin kulttuuri
-lehden erikoisjulkaisu 3b. - Dekkariseuran rikoskirjailijain 15-lenkkinen ketjujulkaisu.
Kirjoittajat: Anja Angel, Tapani Bagge, Paul-Erik Haataja, Seppo Jokinen, Marcus Karppi, Pentti Kirstilä, Wexi Korhonen, Leena Lehtolainen, Harri Nykänen, Outi Pakkanen, Jouko Raivio, Matti Rönkä, Jarkko Sipilä,
Taavi Soininvaara ja Sirpa Tabet.
Arvosteluja:
- Avola, Pertti: Suomalaisdekkaristien ketjujännäri. (Arvostelu). Helsingin Sanomat 9.1.2005.
Lisätietoa ja tilaukset: Suomen dekkariseura.

Lockmere, Eric: Operaatio Pontus.
Enostone 2004.
ISBN 951-9036-38-5 (nid.) 28 e. Ilm. syksyllä 2004.
Raiskaaja iskee kolmeny ystävyksen lähipiiriin, mutta hänen löytämisensä ja rankaisemisensa on liian monimutkaista suomalaiselle yhteiskunnalle. Uhri nuolkoon haavansa. Eki, Pekka ja Pete eivät jätä asiaa siihen. Miehet käynnistävät Operaatio Pontuksen ja järjestävät raiskaajalle julman mutta oikeudenmukaisen tuomion. Eric Lockmerin on Hondurasin konsuli Suomessa ja maailmanmatkaaja. Esikoisromaanin näyttämöitä ovat Suomi, Ruotsi, Kuuba ja Haiti.

Lyijynen, Reijo: Mies tähtien takaa.
Kirjaviihde 2004.
ISBN 952-99116-2-9 (nis.) 17,50 e.
Varatuomari Tauno Palo on aika lailla ymmällään, kun hänen asianajotoimistoonsa ilmestyy yllättäen outo nainen. Tämä kertoo vallan merkillisen tarinan. Naisen aviomies, metsäteknikko Elias Grönberg, on kadonnut mystisesti, ihmisälylle täysin käsittämättömällä tavalla. Nainen väittää omin silmin nähneensä, kuinka ulkoavaruuden oliot ilmestyivät lentävällä lautasella heidän kartanonsa eteen, järven päälle, ja sieppasivat hänen miehensä. Pienessä maaseutupitäjässäkulkevat tuollaiset huhut tuulen siivin. Sarkolan kylä NOkialla nousee unohduksesta valtakunnan otsikoihin. Kadonneen metsäteknikon mysteeri saa myös Tauno Palon mielenkiinnon heräämään ja hän tempautuu mukaan juttuun. Aluksi hän uskooo naisen kertomuksen todeksi,mutta pian häntä alkaa vaivata outo tunne, epäilys; yrittääkö joku sittenkin jymäyttää häntä oikein olan takaa. Pilaileeko joku hänen kustannuksellaan - vai eikö sittenkään? Tauno Palo ajautuu yhä syvemmälle naisen vaaralliseen maailmaan. Kolmannessa kirjassaan Reijo Lyijynen kerii taitajan ottein mutkikasta vyyhtiä, ehkä Suomen ainoassa ufo-aiheisessa jännitysromaanissa (takakansiteksti).
Reijo Lyijyseltä on aikaisemmin ilmestynyt dekkarit Kuun pimeä puoli (200)2 ja Vain taivas tietää (2003).

Rinnekangas, Rax: Terrori.
Lurra Editions 2004.
ISBN 952-99442-0-9 (sid.) 22 e. Ilm. 10/2004.
Mies tekee hirvittävän erehdyksen, jonka seurauksena hänen perheensä kuolee. Romaani kuvaa poliittisen terrorismin arkea eräässä eurooppalaisessa maassa. Rax Rinnekankaan uutuusromaani on kuin kirjallinen uni, psykologinen trilleri tai pelottavan kaunis elokuva aikakautemme yä yleisemmäksi muuttuvasta painajaisesta.
En tiedä onko tämä kirja lainaan sopiva tähän dekkariluetteloon, mutta kuitenkin laitan tiedoksi, että tällainen kirja on tulossa.
Arvostelu: Helsingin Sanomat 2.4.05. Antti Majander.

Sartola, Pekka: Al Aqsa : toimintaromaani Lähi-Idästä.
Ajanteos 2004.
ISBN 951-98817-3-5 (sid.) 24,50 e.
Saddam Husseinin epätoivoiset suunnitelmat, yritys suistaa maailma kriisiin ja välttää edessä oleva sota ja Irakin miehitys! Mitä tapahtuu kun maailman vaarallisimmat terroristit saavat tehtäväkseen räjäyttää Al Aqsan moskeijan ja vierittää syyn siitä Israelin niskoille? Huikea kilpajuoksu aikaa vastaan alkaa, kun öljytankkeriin sijoitettu pommi aiotaan laukaista Suezin kanavassa, ja samalla suistaa maailma uuteen öljykriisiin.
Tapahtumat liikkuvat vauhdikkaasti ja asiantuntevasti niin Irakissa, Libanonissa, Israelissa, Siinailla kuin Euroopassakin. Kirjailija vyöryttää - tunnusomaiseen tyyliinsä - jälleen esiin pimennossa olleita asioita, fiktioita ja taustatietoja.
- Keitä ovat Imad Mughniyeh - Jemal Sema Dana ja Abu Nidal?
- Mitä ovat Rafahin tunnelit? - Temppelivuoreen kätketty salaisuus?
- Miksi Libanonin vaarallisin mies, Elie Hobeika kuoli?
- Kuka on David Ronin? Vastaukset tulevat yllättämään.
Israelin tiedustelupalvelun salaiset agentit asetetaan mahdottomalta näyttävien haasteiden eteen. Vain muutama tunti erottaa Lähi-Idän uudesta sodasta ja maailmanlaajuisesta kriisistä.
Al Aqsa on kirjailijan uusin aluevaltaus. Toimintaa, fiktiota ja faktaa. Hän laittaa peliin kaiken asiantuntemuksensa Lähi-idästä, ja tuloksena on vertaistaan hakeva lukuelämys. Todellisuuden ja mielikuvituksen raja tuodaan sellaiselle tasolle, että lukija joutuu väistämättä kysymään itseltään
- onko se sittenkin voinut olla totta?

Siimes, Kari: Infonator.
Mielikirjat Kustannus Shop 2004.
ISBN 951-98548-9-4 (sid.)
Rutiininomainen suuryrityksen tiedotustilaisuus käynnistää kidnappausdraaman, jossa persoonallisen ironinen yksityisetsivä Hannu Hartikainen joutuu tahtomattaan
keskeiseen rooliin. Missä on pääjohtaja Olavi Jormalainen? Mikä on Infonator ja ketkä ovat kaiken takana?
Kirjan julkistamistilaisuus on 13.10.2004 Kuopion kaupunginkirjastossa klo 14.00.
Infonator on Siimeksen esikoisdekkari. Hän on julkaissut aikaisemmin kaksi romaania: Siivettömät enkelit (2000) ja Monopeli (2001) ja lisäksi neljä tietokirjaa.
Lisätietoa kirjailijasta: http://koti.mbnet.fi/kasii/.

Smullyan, Raymond: Neito ja tiikeri.
Alkuteos: ?? Suom. Juha Pietiläinen.
Terra Cognita 2004.
ISBN 952-5202-78-X (nid.) 25 e. Ilm. 11/2004.
Tunnettu loogisten ongelmien tekijä johdattelee klassikossaan kohtaamaan ensimmäisen täysin logiikkaan perustuvan dekkarin. Testaa päättelytaitosi, kun kirjailija ei tarinan lopuksi keksikään tyhjästä yllättävää ratkaisua kaikkien ongelmien poistamiseksi. Neito ja tiikeri on jatkoa Smullyanin suositulle loogisten arvoitusten kokoelmalle Mikä tämän kirjan nimi on?

Stephany, Olli: Viileä ilta.
Kesuura 2004.
ISBN 951-812-108-7 (nid.) 25,50 e.
Viileä ilta on itsenäinen jatko-osa vuonna 2000 ilmestyneelle romaanille City Cafe Europe. Elämää kuhisevalle kaivoskylän tapahtumien keskipiste, baari, on muuttanut nimensä suomalaiseksi Muona ja Lyhyttavaraksi, mutta muuten jatkanut kansainvälistymistään: baariapulainen on Tallinnasta, toinen Aasiasta, netillä hankittu Lapin miehelle vaimoksi, ja pizzapoikakin ruotsinkielinen turkkilainen. Takahuoneessa hakkeroi edelleen suomalaissaksalainen it-nero Schubert pappamopoväen miettiessä konnuksia EU:lle. Värittömiä eivät ole murhaa tutkivat poliisit Smedjebacka ja Silvennoinenkaan. Tapahtumat alkavat, kun muustakin kuin politikoinnista tunnettu kansanedustaja Leif Kynnösmaa ammutaan - jos ammutaan - luxusväen lomakeitaan vesijettikilpailujen lähtölaukauksella. Vanhalla kotiseudullaan kesää viettävä, vahingossa yksityisetsiväksi joutunut Tuomas Epäileväinen pohtii omaa ja yhteiskunnan tilaa ottaen kantaa asioihin siinä määrin, että joutuu itsekin epäiltyjenlistalle. Mutta Epäileväinen ei jätä asiakasta kylmäksi. Olli Stephany ottaa raikkaasti kantaa yhteiskuntaamme lomautuksineen, EU-tukineen ja hutkii samalla reippaasti dekkariperinnettä.