Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Syksy 2003




Kevät 2003
- Vuosi 2003 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet


Bazar

Persson, Leif G.W.: Kesän kaipuusta hyiseen viimaan.
Alkuteos: Mellan sommarens längtan och vinterns köld, 2002. Suom. Laura Jänisniemi.
Bazar 2003. 
ISBN 951-9107-15-0 (sid.) Ilm. 8/2003.
Amerikkalainen toimittaja putoaa marraskuisena perjantai-iltana Tukholmassa opiskelija-asuntolan viidennestätoista kerroksesta. Tapaus on miltei ihanteellinen itsemurha, eikä Tukholman poliisin tarvitse kuin vilkaista sitä päätyäkseen siihen loogiseen ja itsestään selvään tulokseen, että juttu on loppuun käsitelty. Asia on jopa paperilla, koska vainaja on ymmärtänyt jättää huoneeseensa itsemurhakirjeen. Kirje on
hieman kummallinen, tilannetta ajatellen hämmästyttävän hyvin kirjoitettu ja sävyltään melkein runollinen: Olen elänyt elämääni kesän kaipuun ja talven viiman välissä.
Syksyllä 2002 Ruotsissa ilmestynyt Kesän kaipuusta hyiseen viimaan yhdistää taidokkaasti fiktiota ja todellisuutta, keksittyjä ja todellisia henkilöitä, ja jännitystä
riittää viimeiselle sivulle asti. Kriitikot ylistävät Perssonin terävää henkilökuvausta, nautinnollisen purevaa kielenkäyttöä sekä kirjan pelottavan uskottavaa juonta. Kirjaa on myyty Ruotsissa yli 120.000 kappaletta kovakantisena, ja sen julkaisuoikeudet on ostettu 12 maahan.
Leif G.W. Persson DekkariNetissä.



Blue Moon

 

Rankin, Ian: Musta kirja.
Alkuteos:The Black Book. 1993. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-13-7 (sid.) 27 e. Ilm. 8/203
Komisario John Rebusin läheinen työtoveri ylikonstaapeli Brian Holmes on saanut lähtöpassit naisystävältään. Hän viettää paljon aikaa Elvis-teemaisessa ravintolassa ja saa kovan iskun päähänsä sen takapihalla. Holmesin mustasta muistikirjasta löytyy merkintöjä, jotka paljastavat hänen kaivelleen pahamaineisen hotellin vuosien takaista tulipaloa ja raunioista löytyneen ammutun ruumiin arvoitusta.
Rebus ja uusi naiskonstaapeli Siobhan Clarke selvittelevät Holmesin pahoinpitelyä sen minkä muilta töiltä ehtivät. Tutkittavana on koronkiskontaa ja muita Edinburghin gangstereiden puuhia - ja lisää paljastuu. Kuvaan tulee myös kaupungin johtava rikollispomo Morris Gerald Cafferty. Eri tutkimuslinjat alkavat liittyä toisiinsa ja muodostaa kiristyvän verkon, jonka kutomisessa Ian Rankin on niin taitava.
Musta kirja on Ian Rankinin neljäs suomennettu teos. Hän on Britannian luetuin rikoskirjailija ja sai syksyllä 2002 kuningattarelta korkean Order of the British Empire (OBE) -kunniamerkin palveluksistaan kirjallisuudelle. Suomen Dekkariseura palkitsi talvella 2003 hänen Rebus-sarjansa ulkomaisen rikoskirjallisuuden kunniakirjalla.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Kylmääkin kylmempi.
Alkuteos: Cold is the Grave, 2000. Suom. Tiina Ohinmaa.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-15-3 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2003.
Poliisipäällikkö Jeremiah "Jimmy" Riddlen tytär Emily on kadonnut, mutta hänen kuviaan ilmaantuu internetin pornosivulle. Riddle inhoaa ylikomisario Alan Banksia ja on vuosikaudet heitellyt kapuloita tämän uran rattaisiin. Kuitenkin hän arvioi, että juuri Banks varmimmin löytäisi Emilyn. Näin käykin, ja Banks tuo tytön kotiin Lontoosta varakkaan musiikkibisnesmiehen luota. Jimmy Riddlellä on poliittista kunnianhimoa, eikä hän halua skandaaleja perheeseensä. Ne eivät kuitenkaan ole vältettävissä, henkirikoskin tapahtuu, ja Riddlen perheen salaisuudet alkavat vääjäämättä kiertyä esiin. Banksin työtoverina on jälleen nuori ylikonstaapeli Annie Cabbot, ja rikoksen selvittelyyn lomittuu näiden kahden yksityinen suhde. Kylmääkin kylmempi on Peter Robinsonin toinen suomennettu teos. Kuiva kuuma kesä (2002) keräsi rikoskirjallisuuspalkintoja useassa maassa ja sai Suomessakin hyvän arvostelumenestyksen. Peter Robinson asuu Kanadassa, mutta sijoittaa romaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen, jossa hän yhä viettää aikaa joka vuosi. Robinsonin ensimmäinen suomennos Kuiva kuuma kesä oli vuoden 2002 käännösdekkareiden parhammistoa ja kerrassaan loistava kirja, jota voi suositella lämpimästi, jos kirja ei ole vielä tuttu.
Peter Robinson DekkariNetissä.

Scott, Manda: Ristitulessa.
Alkuteos: No Good Deed, 2002. Suom. Osmo Saarinen.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-14-5 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2003.
Erikoisosaston komisario Orla McLeod on ammatissaan taitava kovapintainen nainen, mutta suorittaessaan salaista tehtävää Glasgowissa hän joutuu tilanteeseen, jossa siitäkään ei ole apua. Orla ja yhdeksänvuotias Jamie Buchanan pelastuvat, mutta Orlan miesystävä ja Jamien äiti saavat surmansa. Tehtävä on paljastunut, eikä Orla McLeod tiedä keneen voi luottaa. Orla ja toinen agentti Murdo vievät Jamien turvaan Skotlannin Ylämaiden pieneen kylään Orlan äidin luokse. Miten saada kovia kokenut Jamie luottamaan ihmisiin edes vähän on yksi ongelmista ja Orlan oman perhehistorian kohtaaminen toinen - mutta liioin taistelu pahoja voimia vastaan ei ole lopussa, ja siitä selviämiseen ovat tarpeen myös Suomen talvessa harjoitellut taidot.
Ristitulessa vie Manda Scottin trillerin lajityyppiin onnistuneesti, sillä teos pääsi Yhdysvalloissa arvostetuimman rikoskirjallisuuspalkinnon Edgarin viiden ehdokkaan listalle. Skotlannin Glasgowista kotoisin oleva Manda Scott on aiemmin kirjoittanut kolme rikosromaania, joiden aiheet ovat hänen eläinlääkärikoulutuksensa parista.
Upeata, että saadaan taas uusi kiinnostava dekkaristi suomeksi. Odottelen suurella mielenkiinnolla.
Arvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 20.12.03. Maarit Piipponen.
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Janne Mäkelä.
Lisätietoa kirjailijasta:
- Manda Scott -kotisivu.
- The unusual suspects: Manda Scott.
- Tangled Web - Manda Scott.


 

Book Studio

(Gummerus)

Kotimaiset

Oranen, Raija: Etusivun enkeli.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6444-8 (sid.) 26,90 e. Ilm. 7/2003.
Tunnettu näyttelijätär tipahtaa Marilyn-peruukki päässään ilkialastomana katuun entisen
tähtireportteri Tapani Holopaisen kantakapakan eteen. Holopainen löytää kadulta naisen päiväkirjan, jossa tämä paljastaa koko seksuaalisen historiansa - milloin, missä ja kenen kanssa... ja millaista on olla kauneutensa vanki kuuluisten miesten pelinappulana.
Jäljelle jää vain yksi kysymys: yrittikö näyttelijätär itsemurhaa vai työnnettiinkö hänet kaiteen yli? Joka tapauksessa Holopaisella on käsissään vuosikymmenen skuuppi, todellista lööppitavaraa: mitä etusivun enkelille oikein tapahtui? Hän päättää
ottaa asiasta selvän.
Etusivun enkeli on erilaista Raija Orasta; jännittävä, eroottinen ja hauska kirja, joka antaa aivan uuden ulottuvuuden hänen kirjailijakuvaansa. Kirja on julkaistu aiemmin nimellä Isorintainen nainen (Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1992).

Sariola, Mauri: Seitsemän kertaa Susikoski.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6470-7 (sid.) 29,50 e. Ilm. 8/2003.
Seitsemän ennen kirjana julkaisematonta pienoisromaania Mauri Sariolan unohtumattomasta rikostarkastaja Susikoskesta - nyt yksissä kansissa!
Kertomukset on kirjoitettu kirjailijan parhaalla luomiskaudella 1970-luvulla , ja ne on alunperin julkaistu jatkokertomuksina Ilta-Sanomissa. Näissä tarinoissa murhamysteeri suomalaisessa maisemassa ja aitosuomalainen rikostarkastaja Susikoski kohtaavat tavalla, jonka kuvaamisen ainoastaan Sariola osasi. Keräilykirja, oikea helmi jokaisen Sariola-fanin kokoelmiin!
Kirjan pienoisromaanit
· Kuudesti kukkui käki
· Ikävä välikohtaus Puolassa
· Tikari
· Hurmurikuninkaan nuuskarasia
· Vain puoli kilometriä kotiin
· Rendez-vous
· Maailmanmiehen lopputili.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Heikki Ollikainen.

Sipilä, Jarkko: Karu keikka.
Book Studio 2003.
951-20- 6466-9 (sid.) 26,90 e. Ilm. 8/2003.
Rikoskomisario Kari Takamäen vanhaa kurssikaveria on puukotettu. Sisäministeriön virkamiehen Juha Grönbergin alaston ruumis löytyy Lauttasaaresta. Ruumis on täysin alaston, jaloissa ei ole edes sukkia. Siisti pistohaava rintalastan alapuolella. Siistin oloinen tappo ei tunnu ensin aukeavan millään, mutta naisen sormenjälki vessan pöntön
alakannesta vie väkivaltatoimiston poliisit seksiravintoloista huumekämppiin, poliisijohdon avarista toimistoista median eteen myllytettäväksi. Kuka lopulta on uhri ja kuka syyllinen? Kuka pelkää pikkuvirkamiestä? Kuka vaikenee oman talon sisällä? Voiko Takamäki luottaa edes omaan tiimiinsä?
Karu keikka on rikostoimittaja Jarkko Sipilän kolmas Takamäki-romaani.
Kosketuslaukauksessa Takamäki joutui keskelle poliittista peliä kun eduskunnan pääsihteeri surmattiin. Tappokäskyssä poliisi saa puhelinkuuntelussa selville, että joku aiotaan surmata. Ikävä kyllä poliisit eivät tiedä kenet aiotaan tappaa, missä, miksi tai kuka käskyn antaa.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Baldacci, David: Viimeiseen mieheen.
Alkuteos: Last Man Standing, 2001. Suom. Jari Niittylä.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6298-4 (sid.) 32,00 e. Ilm. 8/2003.
Kymmenessä sekunnissa Web London menetti kaiken: ystävänsä, tiiminsä, maineensa. Keneltä pyydät apua kun ketään ei enää ole? FBI:n huippuyksikön ykkösmiehenä Web London johdatti joukkonsa syrjäiselle kujalle hoitamaan pois tieltä paikallisen huumekuninkaan - rutiinikeikka, mutta kaikki menikin pieleen. Tiimi käveli suoraan
tappavaan ansaan eikä Webin miehistä yksikään selvinnyt hengissä konekivääreiden rumputulesta. Web joutuu kohtaamaan syyttävät katseet ja epäileväiset esimiehet, mutta yrittää kaikesta huolimatta saada vastauksia. Hänen on saatava tietää, miksi hänen miehensä tapettiin - ja vielä polttavammin saatava selville, kuka oli se pieni
poika, jonka hän luuli kujalla nähneensä. Tutkinta heittelee Webiä paikasta toiseen, mutta
joku on aina askeleen edellä... Pian Web tajuaa että tappaja iskee uudelleen, mutta siitä iskusta hän ei ehkä selviä enää hengissä.
David Baldacci DekkariNetissä.


Block, Lawrence: Kuoleman kutsu.
Alkuteos: Hope to Die, 2001. Suom. Mika Tiirinen.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20- 6433-2 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2003.
Koko kaupunki pidätteli henkeään kun yläluokkainen Hollanderin pariskunta murhattiin brutaalisti kotonaan. Vain pari päivää myöhemmin tappajat löydetään kuolleina brooklynilaisestaläävästä - he ovat mitä ilmeisimmin tappaneet toisensa. Matt Scudder ei osaa selittää miksi tapaus kiinnostaa häntä niin kovasti; poliisit pitävät juttua selvitettynä. Scudder ei kuitenkaan voi olla ajattelematta että jossain on mahdollisesti kolmas mies: säälimätön elämän teatterin tirehtööri joka tanssittaa kanssakumppaneitaan kunnes
kyllästyttyään surmaa heidät. Kukaan ei usko kolmannen miehen olemassa oloon - mutta Scudder pelkää että tappaja on vasta listansa alkupäässä.
Lawrence Block DekkariNetissä.

Chavarria, Daniel: Adios Muchachos.
Alkuteos: Adios Muchachos, 2001. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6436-7 (sid.) 27,50 e. Ilm. 8/2003.
Adios Muchachos on tumma, vahvasti eroottinen ja brutaalin hauska matka läpi kylmän sodan jälkeisen Kuuban alamaailman. Alicia on huora joka ei pelkää esitellä sulojaan
ajellessaan polkupyörällään kaupungin kaduilla. Victor King on epätoivoinen kanadalainen "liikemies", jolla on jatkuva seksin himo - ja Mel Gibsonin ulkonäkö. Tämä toisiaan täydentävä pari tapaa intohimon merkeissä, mutta Victorilla on muitakin suunnitelmia Alician varalle. Victor palkkaa Alician houkuttelemaan komeita rakastajia makuuhuoneeseen petipuuhiin joita puolestaan Victorin vaimo, Elizabeth, voisi katsella
omaksi ilokseen. Kuulostaa jokaista osapuolta tyydyttäväksi suunnitelmaksi, mutta kuten arvata saattaa, suunnitelmat usein romuttuvat. Kun Victorin varakas liikekumppani Rieks Groote kuolee tapaturmaisesti viinanhuuruisen illan päätteeksi, menevät sekä Alician että Victorin haaveet ja toiveet paremmasta tulevaisuudesta täysin reisille. Mutta yrittänyttä ei laiteta. Alicia ja Victor päättävät kääntää vaikeudet voitoksi ja kehittävät umpikieron
ja monimutkaisen kidnappausjuonen, jolla he voivat kiristää kuolleen Grooten perheeltä miljoonia dollareita. Mutta kuka loppujen lopuksi huijaa ja ketä - ja kenellä on varaa sanoa adios muchachos Kuuballe?
Daniel Chavarria on uruguaylainen kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, novelleja, kirjallisuuskritiikkiä ja käsikirjoituksia. Chavarria on voittanut useita kirjallisuupalkintoja, mm. Dashiell Hammet Awardin ja Edgar -palkinnon. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän toimi antiikin kirjallisuuden professorina ja asuu vieläkin osan vuodesta Italiassa.
Lisätietoa kirjailijasta: Interview de Daniel Chavarria par Claude Mesplède.
Arvosteluja: Ruumiin kulttuuri 3/2003. Asko Alanen.

Johnson, E. Richard: Juudas.
Alkuteos: Judas, 1971. Suom. Tapani Bagge.
Book Studio 2003. (Jännityksen mestarit ; 143).
ISBN 951-20- 6301-8 (sid.) 20,50 e. Ilm. 9/2003.
Jericho Jones tappaa ihmisiä elääkseen. Hän on mafian käyttämä palkkamurhaaja, jota kutsutaan Juudakseksi. Syövän vaivaama vanha mafioso haluaa palkata hänet etsimään poikansa - tai pojan tappajat. Jericho on juuri istunut viisi vuotta Missourin osavaltion vankilassa ja oikeastaan hän haluaisi vain lämpimän aterian, kylmää juotavaa ja kuuman
naisen. Mutta kun Jericho kuulee, että samat tappajat ovat ehkä vastuussa hänen oman lapsuustoverinsa murhasta, hän tarttuu toimeen tosissaan. Ja ruumiita alkaa kertyä.
E. Richard Johnson (1937-1997) tiesi mistä kirjoitti. HÄn vietti 35 vuotta elämästään Minnesotan osavaltion vankilassa, jonne hänet oli tuomittu murhasta ja aseellisesta ryöstöstä. Kaikkiaan Johnson kirjoitti yksitoista armottoman kovaa rikosromaania, joita värittää sysimusta huumori. Suomeksi Johnsonilta on aikaisemmin Armoton katu (1970) ja Tappaja palaa kaupunkii (1971). Molemmat ovat ilmestyneet WSOY:n SaPo -sarjassa .
Lisätietoa kirjailijasta: E. Richard Johnson: The Inside Man by Sue Feder..

Koontz, Dean: Taivaan porteilla.
Alkuteos: One Door Away from Heaven. Suom. Kari Salminen.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6375-1 (sid.) 32,00 e. Ilm. 9/2003.
Michelle Bellsong miettii elämänsä vaikeita valintoja amerikkalaisen unelman reunalla. Hän on 28-vuotias ja haluaa muuttaa hankalan elämänsä suuntaa, mutta ei tiedä minne, kunnes naapuriin muuttaa perhe jonka pieni tytär johtaa Mickeyn uskomattomalle matkalle. Leilani Klonk on iästään ja jalkatuestaan huolimatta todellinen ilopilleri ja
päättäväisyyden maamerkki. Yhdeksän ikäisenä hänestä löytyy viisautta ja vakautta joita ei monilla tapaa. Mickey huomaa kuiitenkin nopeasti että pinnan alla kuplii epätoivon tunteita joita Leilani ei uskalla ilmaista. Hänen äitinsä on kuollut huumeisiin, hänen isäpuolensa Preston Maddoc on koulutettu mutta sekaisin; uhkaava ufofriikki joka on varma että Leilania tullaan hakemaan avaruudesta tämän 10. syntymäpäivänä. Mickey ei tiedä mitä ajatella kun Leilani kertoo vammautuneesta isoveljestään joka katosi ja on Leilanin mukaan "tähtien luona". Leilanin kymmenes syntymäpäivä lähestyy ja pian perhe onkin poissa pölyiseltä asuntovaunualueelta. Mickey lähtee Leilanin perään, etsii ympäri mantereen, peläten että on jo liian myöhäistä. Leilani voi olla jo tähtien luona, taivaan porteilla.
Lisätietoa:
- www.deankoontz.com/.

Pahan palkka - vuosisadan parhaat jännityskertomukset.
Toim. JeffreyDeaver.
Alkuteos: A Century of Great Suspense Stories. Suom. Aimo Harjuja.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6305-0 (sid.) 32,00 e. Ilm. 9/2003.
Arvostettu rikoskirjailija Jeffery Deaveri sai kadehdittavan tehtävän: etsiä vuosisadan parhaat rikosnovellit. Tähän kirjaan hän on kerännyt 34 rikoskirjallisuuden helmeä todellisilta alan mestareilta.
Mukana ovat:
*Robert Bernard * Robert Bloch * Lawrence Block * Anthony Boucher * Frederic Brown * James M.Cain * Max Allan Collins * Jeffery Deaver * Stanley Ellin * Harlan Ellison * Erle
Stanley Gardner * Ed Gorman * Anna Katharine Green * Jeremiah Healy * Patricia Highsmith * Reginald Hill * Tony Hillerman * Evan Hunter * John Lutz * John D. MacDonald * Ross MacDonald * Michael Malone * Steve Martini * Sharyn McCrumb * Margaret Millar * Marcia Muller * Sara Paretsky * Bill Pronzini * Ellery Queen * Ruth Rendell * Lisa Scottoline * Mickey Spillane * Rex Stout * Janwillem van de Wetering * Donald E. Westlake
Kirjan toimittaja Jeffery Deaver on kirjoittanut useita rikosromaaneja, jotka ovat olleet myyntimenestyksiä ympäri maailman. Hän on ollut kolmasti ehdolla Edgar-voittajaksi ja on kahdesti saanut arvostetun Ellery Queen Readers Awardin.
ARvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Asko Alanen.

Wallace, Edgar: Herra Reederin rikollinen mieli.
Alkuteos: The Talented Mr Reeder, 1925. Suom. Tapani Bagge.
Book Studio 2003. (Jännityksen mestarit ; 142).
ISBN 951-20-6306-9 (sid.) 20,50 e. Ilm. 9/2003.
Herra J.G. Reeder on vaatimattoman näköinen pikkumies, joka on kuitenkin järjestänyt telkien taakse enemmän roistoja kuin yksikään Scotland Yardin poliisimies. Hän väittää sen johtuvan siitä, että hänellä on rikollinen mieli. Tarinoissa sukelletaan 1920-luvun Lontoon värikkääseen alamaailmaan, jossa riittää jännitystä, toimintaa ja huumoria.
Edgar Wallace (1875-1932) oli trillerien kuningas, joka on kirjoittanut kaikkiaan 173 kirjaa. Suomennoksiakin on melkoinen määrä. Mukava, että klassikkojakin suomennetaan.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Teemu Oinonen.
Lisätietoa kirjailijasta:
- www.kirjasto.sci.fi/ewallace.htm
- Edgar Wallace Site.



Gummerus

Kotimaiset

Korhonen, Wexi: Perintönä murha.

Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6410-3 (sid.) 26,90 e. Ilm. 10/2003.
Kari Salo viettää kesälomaa Pyhäjärven rannalla Vesilahden Narvassa. Ukkosmyrsky kaataa hänen veneensä ja rauhallinen uistelumatka muuttuu taisteluksi elämästä. Salo pelastautuu naisystävänsä kanssa rantaan, jossa hän törmää entisen kyläsepän tarinaan.
Vanhan oikeusjutun osapuolista toinen on haudassa ja toinen makaa kuoleman kynnyksellä paikkakuntaa hallitsevan kartanon kätköissä. Salo saa sattumalta kuulla, että tamperelainen pastori käy tapaamassa kuolevaa. Tämän jälkeen pastori löydetään
hukkuneena. Salo jää täysin yksin epäillessään rikosta. Hän ei anna periksi, vaikka jäljet vievät vaarallisen korkealle Tampereen kihlakunnan poliisi- ja oikeuslaitoksen portailla. Pirullisen ovela ratkaisu yllättää Kari Salon kuin ukkosmyrsky.
Wexi Korhosen viides Salo-dekkari jatkaa tutuksi käyneellä vetävän verevällä linjalla. Tällä kertaa entinen rikoskonstaapeli ja nykyinen yksityisetsivä seikkailee Tampereen lisäksi kaupungin eteläpuolella sijaitsevien lähipitäjien kiehtovissa sopukoissa.
Wexi Korhosen viides Salo-dekkari.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 14.11.2003. Pertti Avola.
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Heikki Ollikainen.
Wexi Korhosen kotisivu.

Rannikko, Tuuli: Vauhtisokeat.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6439-7 (sid.) 27,90 e. Ilm. 9/2003.
Vakavailmeinen porukka Vakuutusyhtiö Ilveksen työntekijöitä istuu helsinkiläisessä ravintolassa pohtimassa juuri saapunutta viestiä: yhtiö on joutunut ranskalaisomistukseen. Pelko työpaikan puolesta ja ostajan aikeista kalvaa kaikkien mieltä. Uudesta isännästä ei tiedetä muuta kuin nimi: Assurance Etoile. Särmikäs mutta pidetty Ilveksen etsiväosaston päällikkö Jenni Talvi saa mielenkiintoisen toimeksiannon osallistua Cannesin filmifestivaalien turvajärjestelyihin. Cannesissa hän tapaa suomalaisen filmiohjaajan Toni
Rusakan, jonka kallis auto on ryöstetty pimeällä vuoristotiellä. Euroopan uusin vitsaus on carjacking, autojen kaappaaminen väkivalloin.
Joukko vaitonaisia liikemiehiä eri puolilta Eurooppaa kokoontuu Pariisissa. "Kenraali" on kutsunut alaisensa komentajat salaiseen kokoukseen. Tämä kansainvälinen rikollisliiga suunnittelee suuren luokan rikossarjaa, jonka lonkerot ulottuvat Pohjois-Eurooppaan asti. Kun Suomessa tapahtuu selittämätön veriteko, Jenni Talvi huomaa äkkiä olevansa vaarallisten tapahtumien keskipisteessä, tahtoipa hän tai ei. Kansainvälisen luokan rikolliset liikkuvat nopeasti halki Euroopan ja pakottavat Jennin panemaan henkensä peliin sekä kotimaassa että Baltian arvaamattomissa maisemissa.
Tuuli Rannikko DekkariNetissä.

Rönkä, Matti: Hyvä veli, paha veli.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6440-3 (sid.) 26,90 e. Ilm. 8/2003.
Viktor Kärppä, paluumuuttaja Sortavalasta, on raivannut itselleen paikan Suomesta. Hän keikkuu rakennustelineillä ja pääosin laillisen puolella urakkaporukkansa mukana, tekee pientä harmaata kodinkonekauppaa itään ja pitää täysmustaa laajan palvelun kioskia moottoritien levähdyspaikalla. Hän on löytänyt kolonsa, vaikka kaipaakin Amerikkaan kaikonnutta Marjaa. Sähköpostin päässä rakkaus tuntuu hiipuvan.
Mutta menneisyys puna-armeijan erikoiskoulutuksessa, Leningradin urheilukorkeakoulussa ja rikollispomo Ryshkovin apurina palaavat muuallekin kuin uniin. Kuka toimittaa superheroiinia Helsinkiin, sen kaikki haluavat tietää ja kysyvät Kärpältä. Pietarissa huhutaan, että asialla ovat suomalaiset. Sillä ikävästi yhtäaikaa tappavan huumeen kanssa Suomeen on tullut Aleksei Kärppä. Voi hyvä veli!
Toinen dekkari Viktor Kärpästä. Röngän esikoisteos Tappajan näköinen mies ilmestyi keväällä 2002 ja aloitti Viktor Kärpästä kertovien dekkarien sarjan. Sukujaan savolainen Matti Rönkä on syntynyt 1959 Outokummussa Pohjois-Karjalassa. Hän on valmistunut toimittajaksi Sanoma Oy:n toimittajakoulusta ja valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän on tehnyt työtä niin sanomalehdissä, radiossa kuin televisiossa. Tällä hetkellä hän toimii Ylen TV-uutisten uutispäällikkönä.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

Sariola, Tuula: Ahneus kasvaa, kuolema tasaa.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6465-6 (sid.) 26,90 e. Ilm. 9/2003.
Kun Suvi Linnainen palaa Mäntyharjuun kymmenen vuoden poissa olon jälkeen, hän ei osaa aavistaa, millainen kesä hänellä on edessään. Juhannuskokolla hän tapaa Jorma Tuulen, entisen rakastettunsa, joka edelleen herättää hänessä lämpimiä tunteita. Mutta kaikki kääntyy kauhuksi ja peloksi, kun kokolla tapahtuu uutakin: liekeissä palaa mies. Selviää, että hän on Suvin veli Timo Linnainen. Jorma Tuuli ottaa yhteyttä rikostarkastarkastaja Kalevi Jääskeläiseen, joka viettää kesälomaansa Mäntyharjussa. Jääskeläinen ottaa epävirallisesti yhteyttä juhannusmurhaa tutkivaan Kalevi Häkkiseen. Kun sairaalassa kuolee pahoinpidelty Risto Hieta, joka on ollut Timo Linnaisen kaveri, käsissä on kaksi murhaa, ja Jääskeläinen tulee virallisestikin jutun tutkijaksi.
Suvi Linnaista seurataan, hänen päälleen yritetään ajaa, hänen asuntoonsa koettaa joku tunkeutua sisään. Hän kuulee, että kevään aikana kylästä on kadonnut nuori tyttö Anna Himanen, jonka epäillään saaneen surmansa väkivaltaisesti. Onko tässä kyseessä jokin kauhistuttava rikosketju? Olavi Jääskeläisellä on selvitettävänään hankala tapaus. Kylällä liikkuvat jutut vain pahentavat asiaa. Suvi Linnaista olisi suojeltava, sillä hän saattaa
olla avain kaikkeen, vaikkei itse sitä tiedäkään.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Asko Alanen.

Ulkomaiset

Connelly, Michael: Luukaupunki.
Alkuteos: City of Bones, 2002. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-66149-5 (sid.) 29,50 e. Ilm. 9/2003.
Los Angelesin poliisi löytää metsiköstä 12-vuotiaan pojan maatuneet luut. Tutkimuksissa selviää, että poikaa on julmasti hakattu pienestä taaperosta asti. Harry Boschin sydän muljahtaa, kun hän ryhtyy selvittämään kahden vuosikymmenen takaista murhaa. Synkät muistot pyörivät hänen päässään, sillä hänkin on äitinsä hylkäämä orpopoika ja
sijaiskotien kasvatti. Lohtua tuo sentään Julia Brasher, tyrmäävän kaunis vastavalmistunut
naiskonstaapeli, jota Bosch ei sääntöjen mukaan saisi tapailla...Mutta Juliaa on vaikea vastustaa, sillä hän ei piittaa säännöistä. Hänelle vaara on nautinnollinen kiihoke. Se selviää Boschille liian myöhään. Romanssi karkaa kauhistuttavalla tavalla käsistä, ja Bosch huomaa olevansa kaulaansa myöten lirissä. Jenkkimedian yksimielisesti ylistämä Luukaupunki ampaisi ilmestyttyään New York Timesin bestsellerlistan kärkeen, pysyi siellä pitkään ja löi kaikki kirjailijan saavuttamat edelliset ennätykset. Luukaupungin menestys on ollut omiaan vahvistamaan Michael Connellyn asemaa Raymond
Chandlerin ja Dashiell Hammettin manttelinperijänä, oman aikamme dekkariklassikkona.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Koston kierre.
Alkuteos: Midnight Runner, 2002. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6245-3 (sid.) 29,50 e. Ilm. 8/2003.
Nainen oli kaunis, upporikas ja kuolettavan vaarallinen. Lady Kate Rashid, Loch Dhun kreivitär ja puoleksi arabi, on nähnyt veljiensä kuolevan eikä voi sitä unohtaa. Tämän tietävät kreivittären arkkiviholliset, Britannian puolustusministeriön kenraali Ferguson, entinen IRA:n tappaja Sean Dillon ja Valkoisen talon turvallisuuspäällikkö Blake Johnson.
Rahoittamiensa arabijärjestöjen kautta lady Kate ulottaa vaikutusvaltansa laajalle yhteiskunnassa, herättää luottamusta ja raivaa tiensä salaisiin kabinetteihin. Hänen oikeana kätenään toimii Rupert Dauncey, amerikanserkku, monin mitalein palkittu
sotilas ja tappokone. Yhdessä he ovat komea pari, komea mutta vaarallinen.
Onko tappolistalla ensimmäisenä sittenkin Yhdysvaltain presidentti? Sitä miettii senaattori Richard Quinn, legendaarinen Vietnam-veteraani ja kolmannen polven ulsterilainen. Vietnamissa hankitut taidot ovat taas arvossaan, kun hän astuu palvelukseen
itsensä presidentin määräyksestä.
Koston kierre on itsenäinen jatko-osa vuonna 2002 ilmestyneelle teokselle Kaksintaistelu ja kymmenes Sean Dillon -tarina. Kirja on kirjailijan 27. suomennettu teos.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Jack Higgins .

Holt, Anne: Minkä taakseen jättää.
Alkuteos: Det som er mitt, 2001. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6308-5 (sid.) 27,90 e. Ilm. 10/2003.
Anne Holt on päästänyt Hanne Wilhelmsenin hetkeksi lomalle ja esittelee lukijoilleen uuden sankarittaren, Inger Johanne Vikin. Emilie, yhdeksän vuotta, katoaa matkalla koulusta kotiin. Jäljelle jäävät vain reppu ja kimppu leskenlehtiä. Kuusi päivää myöhemmin kidnapataan pikku Kim. Hän löytyy nopeasti. Kuolleena, ruumiissaan lappu SIINÄ SAIT MITÄ ANSAITSIT. Inger Johanne Vik, tutkija ja pienen lapsen äiti, on yhtä järkyttynyt kuin
muutkin maamiehensä. Kun Norjan Keskusrikospoliisi pyytää häneltä apua jutun ratkaisemisessa, hän kieltäytyy, vaikka hänellä on tausta FBI:ssa ja hän on juristi ja psykologi. Mutta sitten katoaa jälleen yksi lapsi. Oslon bussista numero 20, keskellä
ruuhka-aikaa. Inger Johanne ei enää voi kieltäytyä tehtävästä...
Anne Holt DekkariNetissä.

Kanon, Joseph: Jaettu Berliini.
Alkuteos: The Good German, 2001. Suom. Ilkka Rekiaro.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6034-5 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2003.
Kolmannen valtakunnan raunioilla kartoitetaan tulevaisuuden maailmankarttaa. Entinen sotakirjeenvaihtaja Jake Geismar etsii Potsdamista jymyjuttua, joka oikeuttaisi hänet jäämään Berliiniin. Lehtimiehen kunnianhimo on Jakelle kuitenkin vain naamio joka
kätkee taakseen rakastettuaan raunioituneesta kaupungista etsivän miehen.
Amerikkalaisen sotilaan ruumiin löytyminen huippukokouksen tulenaralta alueelta on Jaken tarvitsema jutunjuuri. Pian hän ajautuu selvittämään sotkuista korruption ja poliittisten kähmintöjen vyyhtiä. Berliinissä mikään ole sitä miltä näyttää. Jokainen ihminen on joutunut valitsemaan leirinsä ja maistamaan hyvän ja pahan tiedon puusta. Kuka siis enää jaksaa välittää yhdestä murhasta miljoonien joukossa?
Warner Brothers ja Steven Soderbergh tekevät kirjasta elokuvaa, jonka pääosassa nähdään George Clooney.
Joseph Kanon aloitti uransa kirjamaailmassa kustannustoimittajana. Hän eteni urallaan merkittäviin johtotehtäviin ennen kuin päätti siirtyä kustantajasta kirjailijaksi. Kanonin esikoisromaani Los Alamos (1997) anasti heti arvostetut Edgar -palkinnon ja sittemmin Kanon on tehnyt itsensä tunnetuksi vetävien ja yksilön asemaa sodan pelikentällä pohtivien romaanien tekijänä. Jaettu Berliini on Kanonin ensimmäinen suomennettu teos.
Lisätietoa:
- www.josephkanon.com/.

Reah, Danuta: Tummat vedet.
Alkuteos: Bleak Water, 2002. Suom. Kaarina Sonck.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6295-X (sid.) 26,90 e. Ilm. 6/2003.
Eliza Eliot on saanut unelmiensa työpaikan pienestä taidegalleriasta Sheffi eldin kanavan varrelta. Innostuneena hän valmistelee nimekkään Daniel Flynnin näyttelyä, joka ammentaa aiheensa ja kuvastonsa keskiajan maalaustaiteesta. Juuri avajaisten alla kanavasta löytyy nuoren naisen ruumis. Uhri on Elizan naapuri gallerian yläkerrasta,
pienen vauvan äiti. Äkkiä Elizasta alkaa tuntua, että Daniel Flynnin synkät kuvat ovat karanneet kehyksistään ja muuttuneet arkitodellisuudeksi. Yön pimeydessä vesi huokuu kylmyyttä ja kosteutta, hämärät kujat johdattavat kulkijan harhaan kanavan halkomalla rappeutuneella teollisuusalueella, joka jää keskustan prameiden uudisrakennusten varjoon. Eikä Eliza voi olla muistamatta, että neljä vuotta aikaisemminkanavasta löydettiin murhattuna Elizan parhaan ystävättären pieni tytär Ellie. Liittyvätkö murhat toisiinsa?
Lymyileekökanavarannan ryteikössä painajaismaisen ovela psykopaatti?
Tummat vedet on Reahin kolmas suomennettu dekkari. Aikaisemmin on ilmestynyt Pelkkää pimeyttä (2001) ja Hiljaiset puistot (2002).
Danuta Reah DekkariNetissä.

Vargas, Fred: Ei takkaa, ei tupaa.
Alkuteos: San feu ni lieu, 1997. Suom. Marja Luoma.
Gummerus. 2003.
ISBN 951-20-5993-2 (sid.) 29,50 e. Ilm. 7/2003.
Louis Kehweiler on levoton. Heinäkuun helle kiusaa, ja uutinen pariisilaisnaisten outojen surmien ketjusta vie ajatukset harhapoluille. Kun kulmakunnan vanhin huora Marthe kolkuttaa ovelle ja pyytää apua, entinen rikostutkija ei enää jahkaile. Murhaaja on pysäytettävä. Mutta ei ilman lemmikkirupikonnaa ja rue Chaslen talorähjän nuoria miehiä.
Kehweilerin ei tarvitse pyytää Marc Vandooslerilta ja tämän tovereilta apua kahdesti. Tutkijakolmikon kommuuni elää säästöbudjetilla, vaikka Marc siivoaa ja silittää henkensä pitimiksi naapurin rouvien pyykkejä. Pieni rikostutkinta arkistojen penkomisen lomassa tekee terää. Mutta miksi historiantutkijat alkavat piilotella talorähjässään vajaaälyistä
haitarinsoittajaa, joka on kaikkien todisteiden valossa ilmiselvä syyllinen?
Ranskalaiselta Vargasilta on ilmestynyt v. 2002 Gummeruksen kustantamana suomeksi ensimmäinen dekkari Pystyyn, kuolleet!
Fred Vargas DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Higgins, Jack: Paholaisen malja.
Alkuteos: Drink with the devil. Suom. Heikki Salojärvi.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6499-5 (nid.)
1. p. ilmestynyt Gummeruksen kustantamana 1997.

Holt, Anne : Vereen kirjoitettu.
Alkuteos: Salige er de som tørster, 1994. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6046-9 (nid.)
3. ja 4. p. 2001., 5. p. 2002.


 

Helmi

Joulutarinoita.
Leena Lehtolainen, Liza Marklund, Henning Mankell ja muita kertojia.
Suom. Katriina Savolainen ja Juha Peura.
Helmi 2003.
ISBN 951-556-009-8 (sid.) 32,20 e.
Pohjolan suosituimmat dekkarikirjailijat ja muut kertojat vievät meidät joulun ajan tunnelmiin ja raottavat samalla sen salaisuuksia. Mukana on 13 jännittävää tarinaa: Leena Lehtolainen: Pimeän valon päivä, Liza Marklund: Polttopuuvaras, Henning Mankell ja Håkan Nesser: Epätodennäköinen kohtaaminen, Åke Edwardson: Aatonaatto, Aino Trosell: Rukous vainajan puolesta, Willy Josefsson: Kuin jää veden päällä, Leena Lander: Omenat, Anna Jansson: Sormus, Benn Q Holm: Mies esikaupungista, Karen Fastrup: Talvipäivänseisaus, Unni Lindell: Kilpajuoksu.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Sirpa Bitter-Helve.

Slaughter, Karin: Sokaistu.
Alkuteos: Blindsihgted, 2001, Suom. Inka Parpola.
Helmi 2003.
ISBN 951-556-021-7 (sid.) 32,20 e. Ilm. 9/2003.
Kirjasta ilmestyi 3. p. Loisto -pokkarina lokuussa 2005.
Sara Linton, rauhallisen Heartsdalen pikkukaupungin lastenlääkäri ja patologi, löytää Sybil Adamsin vakavasti haavoitettuna lounasravintolan vessasta. Saran pelastusyritykset ovat turhia. Kahden syvän viillon muodostava risti on kuolettava. Se, että Sybil on sokea, tekee tapauksesta vieläkin karmeamman. Tämä on sadistisen psykopaattiraiskaajan ensimmäinen näytös. Hän huumaa uhrinsa sokaisevalla belladonna-kasvin myrkyllä ja viljelee raamatun lauseita rikoksissaan. Sadistisiin tekoihin liittyy outoja yhteensattumia, jotka viittaavat tapausta tutkivaan Sara Lintoniin. Yhtäkkiä kirjan henkilöt joutuvat kohtaamaan menneisyytensä painajaiset ja epäilemään lopulta jokaista vastaantulijaa. Karin Slaughter (s.1971) on jännityskirjallisuuden kuuma nimi maailmalla. Esikoisteos Sokaistu nosti hänet Yhdysvalloissa uusien rikoskirjailijoiden eturiviin. Kirjan julkaisuoikeudet on myyty 17 maahan. Slaughter on kotoisin Georgiasta ja asuu nykyään Atlantassa kahden kissansa kanssa.
Kirja on ensimmäinen osa Karin Slaughterin Sara Linton -sarjaa. Sarjan toinen osa Kisscut on ilmestynyt 2002 ja kolmas osa A Faint Cold Fear syksyllä 2003.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

 


Karisto


Kotimaiset

Jokinen, Seppo: Vilpittömässä mielessä.
Karisto 2003.
ISBN 951-23-4424-6 (sid.) 28,90 e. Ilm. 8/2003.
Kosmisario Koskisen kahdeksas tutkimus.
Tammerkoskesta nostetaan hukkuneen miehen ruumis, ja Koskinen saa taas töitä. Uhri on joutunut veteen vain hetkeä aikaisemmin - toisen havainnon mukaan itse hypänneenä, toisen mukaan työnnettynä.
Samaan aikaan kaupunkia järkyttää maahanmuuttajanaiseen kohdistunut veriteko. Lööpit mässäilevät jo kunniamurhalla, ja poliisin paineet kohoavat nopeasti kriittisiksi. Lähellä tapahtumien keskipistettä sijaitsee muuan asunto, jossa yksinäisyysteen tuomittu mies kirjoittelee sähköposteja. Hän on valmis mihin tahansa saavuttaakseen kaipaamansa ... Viikko koituu rankaksi Koskisen johtamalle väkivaltajaokselle. Ja miksi komisarion ex-vaimo haluaa tavata Koskisen monen vuoden jälkeen?
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Child, Lee: Teksas palaa.
Alkuteos: Echo Burning, 2001. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2003.
ISBN 951-23-4439-4 (sid.) 29,90 e. Ilm. 10/2003.  Kansikuva .
Teksasin helle on paahtava, ja tienposkessa liftaavalle Jack Reacherille on yhdentekevää, kuka hänet poimii kytiinsä. Silti hän yllättyy noustessaan ilmastoituun Cadillaciin, jonka ratissa on häikäisevän kaunis nainen. Tämä kertoo, että hänen miehensä on vankilassa ja mukiloi hänet taatusti ulos päästyään. Reacher ei jää välinpitämättömäksi naisen vetoomukselle vaan järjestää itsensä töihin Carmenin jättifarmille ottaakseen selkoa ongelmista. Niitä riittääkin: paikka tihkuu valheita ja ennakkoluuloja, vihaa ja murhanhimoa. Reacherilla tuntuu olevan seinä vastassa. Carmenin perhe suhteutuu häneen vihamielisesti. Poliisiin ei voi luottaa. Lakimiehet eivät suostu auttamaan. Reacherille ei jää muuta keinoa kuin ryhtyä suoraan toimintaan....
Lee Childiltä kolmas suomennettu Jack Reacher -dekkari. Aikaisemmin ilmestynyt Tulilanka (2001) ja Viimeinen vieras (2002).
Lee Child DekkariNetissä.

Parker, T. Jefferson.: Vaitelias Joe.
Alkuteos: Silent Joe, 2001. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2003.
ISBN 951-23-4439-4 (sid.) 29,90 e. Ilm. 10/2003.
Apulaissheriffi Joe Trona on kalifornialaisen huippupoliitikon ottopoika ja epävirallinen henkivartija, joka ei kuitenkaan pysty suojelemaan isäänsä tappajalta. Will Trona ammutaan Joen silmien edessä, ja poika päättää selvittää surmatyön tekijän. Joe kokee olevansa sen velkaa Tronan perheelle, jonne hänet adoptoitiin lastenkodista. Isävainaja oli merkillinen sekoitus Machiavellia ja Robon Hoodia. HÄnellä oli kytköksiä rikollispiireihin mutta hän oli myös paikallisen orpokodin hyväntekijä. Kaksikymmentäneljävuotias Joe ei hänkään ole tavallinen nuori mies. Hän on kasvoiltaan epämuodostunut onnettomuudessa ja kärsii pahoista fyysisistä ja henkisistä arvista. Joen eleettömästi kertoman tarinan taustana on Kalifornian varakas Orange County, missä latino- ja vietnamilaisjengit taistelevat keskenään.
Vaitelias Joe on t. Jefferson Parkerin läpimurtoteos, joka sai Edgar -palkinnon vuoden parhaana dekkarina. Parkerilta on aikaisemmin suomennettu dekkari Valheiden verkko (1987) ja siitä on ilm. uusi painos vuonna 2000.
T. Jefferson Parker DekkariNetissä.

Zweigbergk, Helena von: Rakkaus viiltää syvältä.
Alkuteos: Kärleken skär djupa sår, 2003. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2003.
ISBN 951-23-4436-x (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2003.
Naisvankilassa istuu tuomiotaan kaunis Tanja, joka on jäänyt kiinni suuren heroiinierän salakuljetuksesta. Syyttömyyttään vakuuttava nuori nainen takertuu vankilapappi Ingridiin ja anelee tätä ottamaan yhteyttä poikaystäväänsä, joka on pannut välit poikki tapahtuneen vuoksi. Ingrid aavistelee Tanjan viattoman pinnan alla jotain vaarallisempaa,mutta suostuu naiivisti palvelustehtäväänsä uskoen auttamaan tyttöä. Hän tulee siten vedetyksi mukaan painajaismaisiin tapahtumiin, joissa on pohjimmiltaan kyse toisiaan sekä rakastavien että vihaavien ihmisten välisestä psykologisesta pelistä. Yhä uhkaavammksi muuttuvien tilanteiden lomassa Ingrid yrittää selvittää omaa haparoivaa ihmissuhdettaan, niin että romaanista kasvaa paitsi jännittävä psykologinen trilleri myös monitasoinen, koskettava rakkauskertomus.
Toinen suomennos Helena von Zweigbergkilta. Vuonna 2002 ilmestyi suomeksi kirjailijan esikoisteos Kun Jumala sulki silmänsä, joka sai runsaasti kiittäviä arvosteluja niin Suomessa kuin Ruotsissakin.
Helena von Zweigberg DekkariNetissä.


 
Kustannus-Makela

 

Arhippa, Pirkko: Yön syli armoton.
Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-369-3 (sid.)
Kaija Puistola on vähän alle viisikymppinen, menestyvä ja tyylikäs kiinteistövälittäjä. Hän on saavuttanut elämässään lähes kaiken mitä on tavoitellut. Nyt Kaija haluaa tyttärensä Annen kansanedustajaksi. Vain tyttären eduskuntapaikka veisi Kaijan tasoihin anopin kanssa. Tämä on kannustanut miehensä ministeriksi. Kaija on menossa kuntosalin kautta tyttärensä vaalitilaisuuteen. Kutsutut ovat tärkeitä vaikuttajanaisia, joita tosin on vaikea saada lämpenemään Annen vihreille aatteille. Kaija ei saavu tilaisuuteen, eikä vastaa kännykkäänsä. Komisario Varpu Ahava ryhtyy etsimään raivon vallassa toiminutta surmaajaa.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Matintupa, Tuula T.: Piippo ja piiloleikki.
Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-370-7 (sid.)
Lastenlääkäri Maria Lycke väittää, ettei tiedä, miten ja minne hänen insinöörimiehensä katosi. Miehen yrityksestä on kuitenkin putsattu viimeinenkin euro, ja poliisikolmikko Piippo, Säkkinen ja Härkönen sekä Piipon morsian, konstaapeli Särkijärvi joutuvat visaisen talousrikoksen selvittäjäksi. Sitten Lycken kaunis sihteeri menehtyy tulipalossa. Tuula T. Matintupa tempaa lukijan pohjalaiseen pikkukaupunkiin, jossa ahneus, rakkaus, mustasukkaisuus ja kostonhimo johtavat kohtalokkaisiin seurauksiin. Aleksanteri Piippo on tuttu jo Matintuvan kolmesta aiemmasta dekkarista. Hehkeä Leija johdattelee pinttynyttä poikamiestä kohti alttaria.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Heikki Kaskimies.

Palmgren, Eila: Verenpunaiset ravut.
Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-371-5 (sid.)
Katariina on riemuissaan päästyään toimittajaksi viestintätoimistoon. Työpaikalla on tosin outo ilmapiiri. Johtaja August Kurki urkkii alaistensa salaisuuksia ja käyttää niitä kierosti hyväkseen. Rapukesteissä omistajapariskunnan huvilalla ristiriidat puhkeavat veriteoksi. Tutkimuksia johtava ylikomisario on mies Katariinan menneisyydestä.
Eila Palmgren kuvaa esikoisdekkarissaan kiemuraisia ihmissuhteita ja menneisyyden painolastin aiheuttamaa ahdistusta. Helsingin kesä- ja syystunnelma muodostaa tapahtumille eloisan taustan. Jännitysjuoni pitää lukijan otteessaan, ja huumorin sävyttämä kerronta lisää lukunautintoa.
Eila Palmgren DekkariNetissä.



LIKE


Kotimaiset

Cray, Frank: Yksityisalue.

Alkuteos: Private Line. Suom. Arto Leivo.
Like 2003. (Rikos kannattaa)
ISBN 952-471-180-X (sid.) 25,00 e. Ilm. 8/2003.
New York pidättää hengitystään. World Trade Centerin tornit kaatuilevat kun runoja rustaava sarjamurhaaja Jim Forrest on liikenteessä. Hän saa sairaalloista tyydytystä brutaalista tappamisesta. Mutta hän ei tyydy vain tappamaan epäinhimillisesti, vaan jättää jälkeensä myös lähes julkaisukelpoista tekstiä murhaamiensa naisten roskakoreihin. Onko niissä tarpeeksi vihjeitä, jotta hänen perässään roikkuva rikosetsivä Zen-Eddie, lähes kaksisataakiloinen entinen jalkapalloilija Buddy-koirineen, saisi hänet käpälälautaan? Mustaa huumoria viljelevä Frank Cray on 22-vuotias jengiläinen New Yorkin Brooklynistä. Yksityisalue on hänen esikoisromaaninsa.
Huom! Kirja on saamani tiedon mukaan kotimaista tuotantoa eli salanimellä kirjoitettu.
Jos jollakin oh parempaa tietoa, niin .......
Arvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 26.9.2003. Tommi Aitio.
- Ruumiin kulttuuri 3/2003. Janne Mäkelä.

Pasanen, Eero: Kononen ja kiväärimurhaaja.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471- (sid.) 22 e. Ilm. 11/2003.
Kolme ihmistä tapetaan .308-kaliiberin kiikarikiväärillä viikon välein eri puolilla Suomea. Uhreja ei tunnu yhdistävän mikään. Edellisen syksyn kiväärimurhat Washingtonin esikaupunkialueilla ovat vielä muistissa.
Rikostarkastaja Martti Kononen paljastaa murhien motiivin. Pian murhamies kertoo lehdistön välityksellä ovat tavoitteensa. Mies haastaa todellisuudesta vieraantuneen valtakunnan lainsäädäntökoneiston ottamaan järjen käteen. Muussa tapauksessa teloitukset jatkuvat.
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cook, Thomas H.: Kuulustelu.
Alkuteos: The Interrogation, 2002. Suom.
Like 2003. (Rikos kannattaa)
ISBN 952-471-177-X (sid.) 27,00 e. Ilm. 9/2003.   Kansikuva .
On vuosi 1941. Kaksi kovaksi keitettyä murharyhmän poliisia, Norman Cohen ja Jack Pierce, saavat kiristetyksi murhaajalta tunnustuksen huijaamalla ja maailma on hetken aikaa turvallisempi. Cohenia painaa tuoreet muistot keskitysleiriltä ja Pierce on onnellinen päivän vanhan tyttövauvan isä. On vuosi 1952. Pierve yrittää toipua tyttärensä murhasta, jota ei ole saatu selvitettyä, vaikka se on tapahtunut jo seitsemän vuotta sitten. Ja taas kerran Cohen ja Pierce ovat kuulusteluhuoneessa. Pieni tyttö, Cathy Lake, on murhattu ja poliisit ovat napanneet epäillyn, 26 vuotiaan pummin Arbert Jay Smallsin. Smalls kiistää kaiken osallisuutensa pikkutytön murhaan, mutta Pierve päättää saada tunnustuksen puristettua epäillyltä melkein hinnalla millä hyvänsä. Aikaa on vain 12 tuntia, sen jälkeen Smalls on päästettävä vapaaksi, jos tunnustusta ei heru. Lukija ei tiedä, kuten eivät tiedä Pierce ja Cohenkaan, onko Smalls syyllinen vai ei, kunnes lopussa kaikki paljastuu pienimpiä ja raadollisimpiakin yksityiskohtia myöten.
Thomas H. Cook DekkariNetissä.

Ellroy, James: Muistoja pimeästä.
Alkuteos: My Dark Places, 1996. Suom. Juha Ahokas.
Like 2003. (Rikos kannattaa)
ISBN 952-471-178-8 (sid.) 28,00 e. Ilm. 10/2003.
My Dark Places ei ole Ellroyn romaanien tapaan virkinhuuruista proosavirtaa, vaan hän kirjoittaa muistelmiaan kuolemansyytutkijan viileydellä ja verikoiran herkkyydellä. James Ellroyn vanhemmat erosivat kun hän oli neljävuotias, minkä jälkeen hän asui äitinsä kanssa. Hänen äitinsä tapettiin raa'asti vuonna 1958. Seksuaalimurhaa ei koskaan selvitetty. Ellroyn isä kuoli pojan ollessa 17-vuotias. Seuraavat parikymmentä vuotta Ellroy eli laitapuolen elämää, varasteli, syyllistyi murtoihin, sekosi viinaan ja huumeisiin. Tänä aikana hän ahmi rikosromaaneja, ja vuonna 1977 hän alkoi kirjoittaa niitä itse. Pankin hän räjäytti kymmenen vuotta myöhemmin Mustalla Dahlialla. Nykyään Ellroy toimii päätoimisena kirjailijana.
James Ellroy DekkariNetissä.

Frimansson, Inger: Alastomien naisten saari.
Alkuteos: De nakna kvinnornas ö, 2002. Suom. Petri Stenman.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-179-6 (sid.) 27,00 e. Ilm. 10/2003.
Frimanssonin uusi dekkari kertoo kirjailija Tobias Elmqvististä, joka on vaihtelevalla menestyksellä kirjoittanut lyriikkaa, mutta hiljalleen siirtynyt kirjoittamaan dekkareita. Hänen isänsä on loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuudessa ja makaa työkyvyttömänä maatilallaan pojan saapuessa auttamaan häntä. Paikalla ovat hänen lisäkseen myös ammattiauttaja ja isän nuori asuinkumppani Sabina. Yhteiselo maalaistalossa sytyttää kahden ihmisen välisen intohimon, mutta rakkaus muuttuu katastrofiksi, jota seuraa kärsimys, syyllisyys ja kurjuus. Moderni psykologinen trilleri, jonka pääosassa on tällä kertaa rikollinen - ei poliisi.
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Mina, Denise: Garnethill.
Alkuteos: Garnethill, 1999. Suom. Mervi Hangasmäki.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-181-8 (sid.) 27,00 e. Ilm. 11/2003.
Minan Gralgow -trilogia alkaa shokeeraavasti: nuoren Maureen O'Donnelin poikaystävä Douglas on surmattu raa'asti. Ruumis löytyy Maureenin olohuoneesta. Maureen on tullut yöllä kotiin humalassa eikä muista tapahtuneesta mitään. Oliko murhaaja hänen asunnossaan jo kun tuli kotiin? Vai onko hän kenties itse murhaaja? Maureen kärsii masennuksesta ja ahdistuksesta ja on ollut psykiatrisessa sairaalassakin hoidossa. Hänen perheensä on omituinen - äiti alkoholisti, veli huumediileri, sisarukset omahyväisiä ja ilkeitä. Pahin kaikista on Maureenin isä, ja Maureen toivoo, ettei tämä ihmishirviö tule koskaan takaisin hänen elämäänsä. Murhaaja on vapaalla jalalla, eikä Douglas jääkään viimeiseksi uhriksi. Tapahtumat kiihtyvät kohti hurjaa loppuratkaisua. Palkitun dekkaristin ensimmäinen suomennettu teos.
Denise Mina DekkariNetissä.

Pérez-Reverte, Arturo: Etelän kuningatar.
Alkuteos: La Reina del Sur, 2002. Suom. Satu Ekman.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-182-6 (sid.) 29,00 e. Ilm. 8/2003.
Todellisuuteen pohjautuvan romaanin tapahtumat sijoittuvat järjestäytyneen rikollisuuden säälimättömään ja korruptoituneeseen maailmaan. Teoksen kuningatar on Teresa Mendoza alias Etelän kuningatar, joka huumekartellia johtavan miehensä kuoltua joutuu pakenemaan henkensä edestä Meksikosta Espanjaan. Siellä hän kipuaa vähitellen huumemafian huipulle ja palaa kahdentoista vuoden jälkeen takaisin kotiin kostamaan miehensä surman. Terese Mendozan elämänvaiheiden paljastamisen myötä tunkeudutaan myös hänen päänsä sisäiseen kovaan taisteluun, ankaraan yksinäisyyteen ja toistuviin pettymyksiin. Myrskyn jälkeen tulee tyyni - huumemaailmassa kovettunut nainen seuraa vaistoaan ja aloittaa uuden elämän, uudella nimellä, tuntemattomassa paikassa.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.

Sylvain, Dominique: Kobra.
Alkuteos: Cobra, 2002. Suom. Ulla Ranta.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-132-X (sid.) 27 e. Ilm. 8/2003.
Huippukirjailijan uutuus. Ranskalaistrilleri, josta ei puutu hyytävää jännitystä eikä yllättäviä käänteitäkään. Rikosylikonstaapeli Alex Brucen ystävä ja työtoveri Victor Cheffert
makaa sairaalassa hyvin pahasti haavoittuneena, luodinreikä rinnassaan. Huonosta kunnostaan huolimatta Cheffert aistii kammottavan vaaran. Mutta jotta hän toipuisi, lääkärit vaivuttavat hänet keinotekoiseen koomaan. Pian tieteellisen laboratorion
johtaja Paul Dark murhataan tuskallisesti tequilaan sekoitetulla strykniinillä. Murhaaja on jättänyt rikospaikalle ruumiin verellä kirjoittaman nimensä: Kobra!
Brucen kaunis entinen rakastettu Martine Lewine sotkeutuu myös mysteeriin. Onhan Lewine paitsi Brucen entinen rakastajatar myös kung fun salat taitava poliisietsivä. Eikä pääparin välinen eroottinen vetovoima olekaan ihan vielä kaikonnut.
Mutta... miksi murhaaja sanoo olevansa käärmeistä vaarallisin? Miksi Kobra halusi kostaa tiedemiehelle? Entä iskeekö Kobra uudestaan? Kuka on Kobra? Ajojahti on alkanut, eikä
jännityksestä jää osattomaksi kukaan, kaikkein vähiten lukija. Poliisien ponnisteluista huolimatta ruumiita tulee vielä lisää ennen kuin koko sotku selviää.
Dominique Sylvain on syntynyt vuonna 1957 Thionvillessä, Ranskassa. Tämä on hänen seitsemäs dekkarinsa. Madame Sylvain on hyvin suosittu Ranskassa, jossa hänen kirjoistaan on otettu useita painoksia, edellisen pokkarin ensipainos oli 170 000
kappaletta. Erittäin kiinnostava uutuus Ranskasta.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Jarkko Karppinen.
Lisätietoa kirjailijasta: Mauvais Genres Dominique Sylvain.

Uusia pokkaripainoksia

Ellroy, James : L.A. - langennut kaupunki.
Alkuteos: L. A. Confidential, 1990. Suom. Juha Ahokas.
Like 2003.
ISBN 952-471-063-3 (nid.) 10,00 e.
1. p. 1997.

Fossum, Karin : Älä katso taaksesi!
Alkuteos: Se deg ikke tilbake! Suom. Tarja Teva.
Like 2003.
ISBN 951-471-112-5 (nid.)
1. p. 1998, 2. p. 2001.

Fossum, Karin: Piru valoa kantaa.
Alkuteos: Djevelen holder lyset, 1998. Suom. Tarja Teva.
Like 2003.
ISBN 952-471-110-9 (nid.) 10,00 e.
1. p. 2000.

Thompson, Jim: Pottsville 1280.
Alkuteos: Population 1280. Suom. Mika Tiirinen.
Like 2003.
ISBN 952-471-233-4 (nid.) 8,00 e.
1. p. 1993.


 

Loki-Kirjat


Mosley, Walter: Brawly Brownin koettelemukset.
Alkuteos: Bad Boy Brawly Brown, 2002. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2003.
ISBN 951-825-015-4 (sid.) 27 e. Ilm. 10/2003.
Easy Rawlins auttaa vanhaa ystäväänsä Johnia, kun tämän poikapuoli Brawly Brown näyttää ajautuvan rotumellakoiden kurimukseen. Keriytyessään auki vyyhti paljastaa, miten tämänkin liikkeen taustalla raha ja valta vetävät toisiaan puoleen eikä lopputulos säästä ihmishenkiä. Tällä kertaa Easy joutuu selviytymään asfalttiviidakossa ilman
kuolettavaa henkiystäväänsä Hiirtä, joka kuoli joitakin vuosia aikaisemmin,
pienen keltaisen koiran ilmaantumisesta alkaneen tapahtumasarjan
loppuselvittelyssä. Mutta hänen haamunsa kulkee Easyn olan takana.
Walter Mosley DekkariNetissä.


 

Myllylahti

Jansson, Eija: Matkalippu pimeyteen.
Myllylahti 2003.
ISBN 952-5269-80-9 (sid.) 24 e. Ilm. 9/2003.
Metsästä löytyy silvottu ruumis. Vähäisten johtolankojen ja nimettömän puhelinsoiton perusteella rikoskomisario Maijalan olisi löydettävä tekoon syyllinen. Jaska on psykopaatti ja himoitsee valtaa. Hän välittää huumeita ja kuvittelee saavansa toisten kunnioituksen harrastamalla outoja rituaaleja.Yksinäinen ja kokematon Raija saa yllättäen ystäviä koulukavereistaan Mariannasta ja Päivistä, jotka houkuttelevat hänet mukaan salaperäisiin menoihinsa. Eräänä viikonloppuna tapahtumat riistäytyvät käsistä, jonka
seurauksena Raijan elämä muuttuu kaaokseksi. Kemiläisen Eija Janssonin esikoisromaani kertoo nuorten välillä epätoivoisestakin yrityksestä irrottautua jengistä ja palata takaisin entiseen elämään.
Eija Jansson DekkariNetissä.

Parkkonen, Seppo: Peltilelu.
Myllylahti 2003.
ISBN 952-5269-83-3 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2003.
Saksalaisen sotamuiston ympärille kietoutuva murhamysteeri. Viisikymmenvuotispäivänään toimitusjohtaja Sofia Tammilehto saa yllättävän tiedon, joka järisyttää hänen elämänsä perustuksia. Tarina-lehteen jatkojuttuja kyhäilevä maisteri Valtteri Autio ostaa vanhan Billnäs-lipaston. Sen uumenista putkahtaa esiin jotakin, joka nostattaa hänelle katkerat muistot pintaan. Rikostoimittaja Hannu Janhunen järjestää ystävälleen Valtterille harmittoman pilan, mutta siihen koukkuun käykin ensimmäiseksi Sofia Tammilehto. Siimaa takaisin kelaillessaan Janhunen huomaakin äkkiä olevansa
ratkaisemattoman murhan jäljillä. Pastori Juhani Maakorven monitahoisten maallisten harrastusten eräs hedelmä houkuttelee itämafiaa, mutta tiheimmän verkon veteen laskee sittenkin sattuma.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Teemu Oinonen.


 

Otava


Kotimaiset


Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja pahan pappi.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18750-3 (sid.) Ilm. 8/2003.
Harjunpää tutkii salaperäisiä metro-onnettomuuksia ja joutuu Helsingin maanalaiseen maailmaan.
"Jos joku olisi väittänyt, että keskellä Helsinkiä kohosi lähes autio vuori ja että kuka hyvänsä saattoi kävellä sen läpi ilman sen ihmeellisempiä taikavoimia, outonahan häntä olisi pidetty." Metroasemilla sattuvat onnettomuudet saavat poliisit ymmälleen; kukaan ei ole nähnyt mitään, valvontakameroiden nauhat eivät tue sitä, mikä näyttää ilmeiseltä: kysymys on kylmäverisestä, suunnitelmallisesta, toistuvasta rikoksesta.
Rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää on pitkällä poliisinurallaan nähnyt ihmiselämän lohduttomimmat puolet, mutta näin murskaavana eivät pahat voimat ole vielä hänen tielleen osuneet. Vastassa on pelottava vihollinen, jolla on oma uskonto ja oma maanalainen valtakunta. Harjunpää joutuu omassa elämässään yhdistämään työpaikan paineet ja perheen vaatimukset. Mutta vielä enemmän ristiriitaiset tunteet kiusaavat kirjailija Mikko Moisiota. Avioero ja perhe-elämän raunioituminen ovat johtaneet hänet kirjoittamisessaan umpikujaan. Huoli lapsista ja toisaalta oman työrauhan varjeleminen tuntuvat yhteensovittamattomilta, omasta lapsuudesta nousevat toistuvasti esiin häpeä ja
syyllisyys.
Suomalaisen rikoskirjallisuuden ylivoimainen mestari Matti Yrjänä Joensuu on aina ollut poliisin työn asiantunteva ja realistinen kuvaaja, ja kaikissa romaaneissaan hän on nähnyt syvälle rikoksen taakse, yhteiskuntaan. Kymmenen vuoden tauon jälkeen ilmestyvän uuden Harjunpää-romaanin keskipisteessä on monella tavalla
lapsi: ne elinikäiset vammat, jotka juontuvat lapsuudesta aikuisten välinpitämättömyyden ja julmuuden seurauksena ja vaikuttavat uhriensa kautta koko yhteisön elämään.
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Black Jack.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18882-8 (sid.) Ilm. 6/2003.
Rento turkulainen yksityiskyttä Jussi Vares palaa kehiin! Vares kuluttaa Turun kevättä tavalliseen tapaan kyttäämällä uskottomia aviomiehiä ja istumalla kapakassa. Kevätrutiinit keskeytyvät, kun Varesta pyydetään etsimään kadonnut kettutyttö. Jäljet johtavat tytön
aktivistipoikaystävään, joka on perinyt miljoonaomaisuuden. Tutkimusten edetessä Vares toteaa, että tämä roskisdyykkari-miljonääri ei suinkaan aio ostaa koko rahalla suojelualuetta liito-oraville vaan suunnittelee tempausta, joka järkyttäisi koko riistokapitalismin mädättämää läntistä maailmaa.
Kirja ilmestyy cd-äänikirjana lokakuussa 2003. Lukijana Eero Saarinen.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Tabet, Sirpa: Syyttäjä, poliisi, tuomari.
Otava 2003.
ISBN 951-1-19064-4 (sid.) Ilm. 9/2003.
Eikö mikään hinta himoitusta arvoesineestä ole liian korkea?
Eläkkeellä oleva tuomari Heikki Kantola ja hänen ystävänsä Ossi Sulamäki, kaksi leskimiestä ja antiikin harrastajaa, ovat vuosikausia kuuluneet samaan canastaporukkaan ja kierrelleet huutokauppoja. Sulamäki on nyt kuitenkin joutunut oudon kiihkon valtaan. Lisäksi hän aikoo kihlata itseään paljon nuoremman naisen. Onko nainen onnenonkija?
Seuraavaa canastailtaa ei tule, ja Kantola joutuu ikävien tapahtumien todistajaksi.
Mitä ystävän kodissa oikein sattui? Ja minne katosivat Thesleffin maalaus ja hopeinen hedelmäkori? Sirpa Tabetin klassinen arvoitusdekkari antiikin keräilijöiden kiehtovasta maailmasta on hänen yhdestoista kirjansa..
Sirpa Tabet DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Raatokärpänen.
Akuteos: Blowfly, 2003. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2003.
ISBN 951-1-16946-7 (sid.) Ilm. 11/2003.
Odotettu kahdestoista Scarpetta -trilleri. Viimeinen piiri avasi uusi näkökulmia poliisiylilääkäri Kay Scarpettan elämään, työhön ja persoonaan. Raatokärpäsessä hän on jättänyt ahdistavaksi käyneen Virginian virkansa ja aloittamassa uutta elämää yksityisenä kuolinsyyntutkimuksen konsulttina. Lousianalaiset kollegat kutsuvat Kayn tutkimaan kuolleena löydetyn naisen tapausta. Ilmenee myös että seudulla on kadonnut useita kauniita vaaleita naisia jälkeä jättämättä. Sitten Scarpetta saa kylmäävän viestin: Ihmissusi Jean-Babtiste Chandonne lähettää kuolemansellistään tapaamispyynnön. Kay pohtii sisarentyttärensä Lucyn ja kollegansa Pete Marinon kanssa, minkälainen loppunäytös tällä väkivaltaisella psykopaatilla voi olla mielessään. Voisiko se liittyä Lousianan tapahtumiin. Scarpetta joutuu setvimään monimutkaista kansainvälisten juonittelujen vyyhteä. Lisäksi hän kokee sellaisen järkytyksen, että hänen on pakko pohtia jopa rakkaiden ystävien uskollisuutta ja luotettavuutta.
Kirja ilmestyy suomeksi lähes yhtä aikaa alkuteoksen kanssa.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Cornwell, Patricia: Murhamiehen muotokuva : Viiltäjä-Jack - tapaus selvitetty.star2.gif (190 bytes)
Alkuteos: Portrait of a Killer : Jack the Ripper Case Closed, 2002. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18854-2 (sid.) 30,60 e. Ilm. 6/2003.
Lontoon Whitechapel vuonna 1888. Ainakin seitsemän naista murhataan raa'asti. Paniikki leviää koko East Endiin. Murhaajaa aletaan kutsua Viiltäjä-Jackiksi, mutta häntä ei koskaan saada kiinni. Satakolmetoista vuonna myöhemmin rikoskirjailija Patricia Cornwell alkaa tutkia maailman kuuluisimman sarjamurhaajan arvoitusta. Hän soveltaa todistusaineistoon ensimmäistä kertaa nykyaikaisen rikostekniikan menetelmiä - ja esittää vakuuttavia todisteita siitä, kuka todella oli Viiltäjä-Jack: maaimankuulu taiteilija Walter Sickert.
Erittäin mielenkiintoista päästä lukemaan mitä Cornwell on saanut aikaan tutkimuksissaan. Tämä kirja on herättänyt valtavasti huomiota ja varmasti kiinnostaa myös suomalaisia dekkarien ja Cornwellin ystäviä.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Crichton, Michael: Saalistaja.
Alkuteos: Prey, 2002. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18819-4 (sid.) Ilm. 10/2003.
Nanoteknologian piti kääntää evoluution kulkua, mutta ihmiskunnan pelastuksesta tulikin peto, jonka saaliita ovat ihmiset itse Jack Forman, entinen huipputiedemies ja nykyinen koti-isä, kutsutaan yllättäen Nevadan autiomaassa sijaitsevaan laboratorioon. Hänen vaimonsa kuuluu tutkimusryhmään, jonka projekti on mennyt hengenvaarallisesti vikaan.
Molekyylikokoisten robottien parvet ovat riistäytyneet kehittäjiensä käsistä. Ne elävät vapaina erämaassa ja kehittyvät - ja lopulta myös lisääntyvät. Niiden tuhoamiseksi ei näytä olevan keinoja. Menestyskirjailija, trendien kehittäjä ja elokuva-ohjaaja Michael Crichton (s. 1942) on varsinaiselta koulutukseltaan antropologi ja lääkäri. Hänen kirjojaan on painettu kaikkiaan jo sata miljoonaa kappaletta ja monet on nähty myös elokuvina.
Arvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 20.12.03. Toni Jerrman.
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Kyösti Salovaara.

French, Nicci: Kylmän kosketus.
Alkuteos: The Land of the Living, 2002. Suom. Helen Bützow.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18733-3 (sid.) Ilm. 9/2003.
Hiuksianostattava tarina murhaajan ja uhrin välisestä valtapelistä, joka vääristää kaiken tutun niin ettei mikään ole enää varmaa. Nainen herää tuntemattoman miehen vankina, huppu päänsä ympärillä, kädet ja jalat sidottuina. Piinaaja lupaa pitää hänet hengissä toistaiseksi. Vähitellen naisen muisti palailee. Ensin hän muistaa nimensä, sitten pieniä arkisia asioita jokapäiväisestä elämästään. Sen elämän hän päättää saada vielä takaisin.
Mutta voiko äärimmäisestä painajaisesta selvitä? Onko elämän mahdollista palata entiselleen? Voiko pelko koskaan väistyä?
Toimittaja-kirjailijapari Nicci Gerrardin ja Sean Frenchin nimellä Nicci French julkaisemista jännityskirjoista on aiemmin suomennettu Pimeyden syli ja Ihon alla.
Nicci French DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Taidonnäyte.
Alkuteos: The Apprentice, 2002. Suom. Mika Virva.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18643-4 (sid.) Ilm. 7/2003.
Menestyskirjailijan kuudes selkäpiitä karmiva trilleri. Auki viilletty kurkku. Ilmastointiteippisiteet. Etsivä Jane Rizzoli tietää, miksi hänet on kutsuttu paikalle.
Tilanne on karmivan tuttu. Tämä ei voi kuitenkaan olla lehdistön Kirurgiksi kutsuman sarjamurhaajan työtä, sillä Warren Hoyt on visusti telkien takana. Kirurgin innokkaan ihailijan kammottavia taidonnäytteitä alkaa löytyä eri puolilta Bostonia. Sitten, kesken murhatutkimusten, Hoyt pääsee kuin ihmeen kaupalla pakenemaan vankilasta ja liittoutuu
oppipoikansa kanssa. Mutta mitä salailtavaa on poliisivoimilla? Ja miksi FBI on yhtäkkiä kiinnostunut murhista?
Tess Gerritsen on noussut jännityskirjailijoiden kärkeen sairaalatrillereillään Lapsen sydän, Elämän lähde, Henkeen ja vereen, Painoton tila ja Kirurgi.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

Harvey, John: Nuotin vierestä.
Alkuteos: Off Minor, 1991. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2003. (Crime Club).
ISBN 951-1-18492-X (sid.) 7/2003.
Rikoskomisario Charles Resnick tutkii kadonneen pikkutytön tapausta. Päivä päivältä on epätodennäköisempää, että leikkipuistosta kaksi kuukautta sitten kadonnut Gloria
Summers löydetään elossa. Lopulta pahat aavistukset käyvät toteen: tytön ruumis paljastuu hylätystä varastosta. Sitten katoaa toinenkin pikkutyttö. Resnick on yhtä järkyttynyt kuin lapsen vanhemmat ja mediakin. Epäiltyjä on tarjolla, mutta Resnick on vuosien saatossa oppinut, että hätäisimpien johtopäätösten tekijä selvittää rikoksen yleensä viimeisenä.
Nuotin vierestä on John Harveyn Resnick-dekkarien neljäs suomennos.
John Harvey DekkariNetissä.

Leon, Donna: Myrskyjen meri.
Alkuteos: The Sea of Troubles, 2001. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2003. (Crime Club).
ISBN 951-1-18799-6 (sid.) Ilm. 9/2003.
Komisario Guido Brunetti altistaa tahtomattaan signorina Elettran luonnonvoimien ja häikäilemättömän murhaajan armoille. Kahden kalastajan surma Venetsian edustan saarella johdattaa komisario Guido Brunettin Pellestrinan sulkeutuneeseen kalastajayhteisöön. Monitaitoinen signorina Elettra soluttautuu Pellestrinalle, missä hän on viettänyt lomiaan sukulaisten luona. Pian hän saa huomata, ettei merenelävien kalastus olekaan vain riuskojen miesten reilua hommaa. Äyriäisten ystävän ei aina ole hyvä tietää, mistä ravut ja simpukat pöytään tulevat. Myrskyjen meri, Venetsiassa asuvan Donna Leonin kymmenes Brunetti-kirja, on aiempia tarinoita dramaattisempi.
Donna Leon DekkariNetissä.

Ludlum, Robert: Imperiumi.
Alkuteos. The Janson Directive, 2002. Suom. Kari Salminen.
Otava 2003.
ISBN 951-1-16956-4 (sid.) Ilm. 9/2002.
Piinaava trilleri entisen agentin kamppailusta mittavaa salaliittoa vastaan.
Pahamaineisen uransa USA:n hallituksen salaisena operaattorina ja salamurhaajana jättänyt Paul Janson menettää ystävänsä yrittäessään pelastaa tämän ääri-islamilaisten terroristien kynsistä. Selvittäessään katastrofin syitä Janson huomaa olevansa itse entisen yksikkönsä tappolistalla. Hänen ajojahtiaan halki Euroopan johtaa agentti Jessica Kincaid, joka Jansonin vanhana oppilaana aavistaa ennalta hänen jokaisen liikkeensä.
Pelastuakseen Jansonin on paljastettava totuus tapahtumien taustalla - ja se on hätkähdyttävämpi kuin kukaan saattaa kuvitella.
Kansainvälisen vakoilukirjallisuuden kruunaamattoman kuninkaan Robert Ludlumin (1928-2001) postuumi trilleri näyttää jälleen veteraanin taidot juonen-punonnan ja jännityksen mestarina. Imperiumi on Ludlumin seitsemästoista suomennettu teos.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Jarkko Karppinen.
Lisätietoa: Wikipedia - Robert Ludlum .

McCall Smith, Alexander: Naisten etsivätoimisto nro 1 :
Mma Precious Ramotswen tutkimuksia.
Alkuteos: The No. 1 Ladies' Detective Agency. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18509-8 (sid.) Ilm. 7/2003.
Mma Precious Ramotswe on keski-ikää lähestyvä, aikaansa seuraava ja perinteitä kunnioittava afrikkalainen nainen, joka myy isältään perimänsä karjan, perustaa etsivätoimiston ja ryhtyy ratkomaan ihmisten ongelmia. Aseinaan hänellä on pieni valkoinen pakettiauto, Botswanan Sihteeeriopistossa loppututkinnon suorittanut Mma Makutsi, rauhallinen harkinta ja lukuisat kupilliset rooibos-teetä.
Skotlantilainen oikeustieteen professori Alexander McCall Smith kuvaa Afrikkaa poikkeuksellisen värikkäästi ja valoisasti. Viisiosainen, menestystarinaksi noussut sarja on todellinen hyvän mielen lukuelämys.
Alexander MacCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Ennen routaa.
Alkuteos: Innan frosten, 2002. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18507-1 (sid.) Ilm. 6/2003.
Linda Wallanderin ensimmäinen juttu vie lukijan Ystadin järviseudulta Guayanan viidakkoon. Eräänä elokuun iltana vuonna 2001 Ystadin poliisi saa merkillisen puhelun. Joku väittää nähneensä palavia joutsenia Marebojärven yllä. Komisario Kurt Wallander ja hänen pian poliisin palvelukseen astuva tyttärensä Linda tutkivat yhdessä tapausta, joka johtaa vaarallisen tuomiopäivänlahkon jäljille. Lindan ura poliisina on vähällä joutua
vaakalaudalle jo ennen kuin on alkanutkaan. Isän ja tyttären yhteiset tutkimukset eivät myöskään suju kitkattomasti, mutta lopulta isä-Wallander joutuu myöntämään, että tyttärestä on kasvanut aikuinen, jolla kaiken lisäksi on kykyä rikosten selvittelyyn.
Viime syksynä ilmestyneessä Tanssinopettajan paluu -rikosromaanissa päähenkilönä oli rikospoliisi Stefan Lindman, joka esiintyy myös Ennen routaa -romaanissa.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Punainen susi.
Alkuteos: Den röda vargen, 2003. Suom. Outin Knuuttila.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18644-2 (sid.) Ilm. 10/2003.
Lehtimies löytyy murhattuna Pohjois-Ruotsista, ja terrorismia erikoisalueenaan tuktiva Annika Bengtzon lentää napapiirille perehtymään tapaukseen. Hän löytää yhtäläisyyden itsensä ja murhatun väliltä: molemmat ovat kirjoittaneet laajoja artikkeleita kansainvälisestä terrorismista. Pian selviää, että vuonna 1970 Luulajassa tapahtuneen lehtotukikohdan tuhopolton pääepäilty, legendaarinen Rangwald, on palannut Ruotsiin vietettyään kolmekymmentä vuotta ulkomailla pahamaineisena palkkamurhaajana. Koodinimeä Keltainen lohikäärme käyttävä Rangwald aikoo koota yhteen alkuperäisen Pedot-terroristiryhmänsä. Kipeimmin Keltainen käärme on kaivannut rakastettuaan Punaista sutta, joka on onnistunut soluttautumaan yhteiskunnan rakenteisiin paremmin kuin kukaan muu. Annikan yksityiselämä ja työ sekoittuvat jälleen kerran. Eivätkä toimintamallit Annikan omassa ja rikollisten maailmassa poikkea aina suurestikaan toisistaan. Kirpaisevan kylmänä talvipäivänä napapiirin tuntumassa Annika joutuu panemaan yhden kortin varaan niin uransa kuin avioliittonsa.
Kirja on Marklundin viides Annika Bengtzon -dekkari ja kirjan tapahtumat sijoittuvat Uutispommin tapahtumien jälkeiseen aikaan ja ilmestyy yhtäaikaa ruotsinkielisen alkuteoksen kanssa.
Liza Marklund DekkariNetissä.

Moore, Susanna: Kuka pelkää pimeää.
Alkuteos: In the cut. Suom. Annika Eräpuro.
Otava 2003.
ISBN 951-1-16848-7 (sid.) Ilm. 12/2003.
Frannie osuu baarin takahuoneeseen keskelle eroottista kohtausta. Miehen kasvot ovat varjossa, mutta ranteen tatuointi erottuu selvästi. Näisella on punaiset hiukset. Kun mies muutaman päivän kuluttua ilmestyy Frannien ovelle, hän on jo alkanut elää tämän salatuissa fantasioissa. Mutta Jimmy Malloy on tullut tutkimaan punahiuksisen naisen murhaa. Rikosetsivä Malloyn koko olemus henkii viettelevää vaaraa. Frannielle hän on juuri se äärimmäinen kokemus, jota hän on suurkaupungin yössä etsinyt. Heidän intohimoista, tummasävyistä seksiään sävyttävät molemminpuoliset salaisuudet - kunnes Frannie ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä ei.
Susanna Mooren romaanin pohjalta tammikuussa 2004 valmistuvan elokuvan pääosassa on Meg Ryan.
Lisätietoa:
- www.susannamoore.com/.

Smith, Wilbur: Siintävä horisontti.
Alkuteos: Blue horizon. Suom. Aslak Breck.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18825-7 (sid.) Ilm. 10/2003.
Afrikan vaarat ja viettelykset ovat koetelleet Courtneyn merenkävijäsukua jo monessa sukupolvessa. 1700-luvulle tultaessa Tom Courtneyn ja hänen veljensä Dorianin pojat ovat varttuneet aikuisiksi. Jim rakastuu kauniiseen vankityttöön ja joutuu pakenemaan Kapkaupungista kohti tuntematonta, Mansur on sekaantunut poliittisiin juonitteluihin. MOnenlaiset vaikeudet vaanivat sekä Courtneyn suvun isiä että poikia heidän etsiessään turvallista asuinpaikkaa. Ihmisen raadollisuus ja ahneus ovat lyömässä maahan rakkauden ja rohkeuden. Onnistuvatko Courtneyt löytämään itselleen turvasataman rakastamastaan Afrikasta? Siintävä horisontti on Wilbur Smithin 23. suomennettu teos ja itsenäistä jatkoa Monsuunille (2000).
Lisätietoa:
- www.wilbursmithbooks.com/.

Uusia painoksia Seven -sarjassa

Cornwell, Patricia : Ansaittu kuolema.
Alkuteos: Cause of death. Suom. Erkki Jukarainen.
Otava 2003. (Seven).
ISBN 951-1-16806-1 (nid.) 8 e. Ilmestyy 7/2003.

Harvey, John : Yksinäisiä sydämiä.
Alkuteos: Lonely Harts. Suom. Osmo Saarinen.
Otava 2003. ISBN 951-1-19014-8 (nid.) 8 e. Ilm. 10/203.

Mäki, Reijo : Liian kaunis tyttö.
Otava 2003. (Seven)
ISBN 951-1-19012-1 (nid.) 8 e. Ilm. 9/21003.

Smith, Wilbur: Monsuuni.
Alkuteos: Monsoon. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2003. ISBN 951-1-19011-3 (nid.) 8 e. Ilm. 9/2003.


 

Pilot kustannus

Korhonen, Wexi: Sky divers : tappajat taivaalta.
Pilot 2003.
ISBN 952-464-113-5 (nid.) 16,30 e.
Wexi Korhosen korjaama laitos.
1. ja 2.p. ilmestyneet 1984 WSOY:n kustantamana.
Loppukesän -68 helteisenä päivänä hikoilevat presidentin työhuoneessa Suomen sotilaallisen vallankäytön tärkeimmät miehet presidentistä pääesikunnan päällikköön. Kokoontumisen syy on vakava: tiedusteluosaston varapäällikkö, everstiluutnantti Inero on kadonnut ja lisäksi paljastunut maanpetturiksi. Tapaus Inero on siis hoidettava. Työhön ryhtyy Utin laskuvarjojääkärikoulun Sky Diver-ryhmä, kahdeksan piinkovaa miestä. Edessä on vaativa ja vaarallinen operaatio.
Wexi Korhosen korjaama laitos -84 ensimmäisen kerran ilmestyneestä menestyskirjasta. Ensimmäinen suomalainen teos, josta on tehty myös Korkeajännitys-sarjakuva
Wexi Korhosen kotisivu.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Heikki Kaskimies.

Särkelä, Pentti: Tappava autoilu.star2.gif (190 bytes)
Pilot kustannus
2003.
ISBN 952-464-100-3 (nid.) 12,20 e.
Kirja tarjoaa jännitystä 1950-luvun tyyliin, aikana ennen kännyköitä ja sähköpostia. Pääjärven pikkukylän poliisiaseman unelias rauha on mennyttä, kun satunnainen ohikulkija löytää savuavan auton ja ruumiin jäännökset. Pääjärven poliisin komisario Eino Alakoski ja Oulun rikospoliisin komisario Pekka Koponen joutuvat keskeyttämään miellyttävän eräreissunsa kun ensimmäinen ruumis osoittautuu murhatuksi. Kirjan kirjoittaja Pentti Särkelä on syntynyt 1938 Pudasjärven Syötekylässä. Hän on aikaisemmin julkaissut omaelämäkertateokset Mikaelin viides elämä ja Kaikesta huolimatta - eteenpäin Mikael.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Heikki Ollikainen.


 

Revontuli

Rinne, Teemu: Palmu, murharyhmä : kuvat kertovat
Revontuli 2003.
ISBN 952-5170-35-7 (sid.) 24,90 e. Ilm. 9/2003.
Kuvat kertovat on kuva-arvoitus. Tarina alkaa vanhan komisarion hautajaisista, ja hautausmaalle se myös päättyy. Matkalla opimme tuntemaan kuka on Palmu, murharyhmä. Tarinaan liittyy joukko henkilöitä, joukko epähenkilöitä. 1980-luvulle sijoittuva tapahtumavyyhti tempaa mukaansa, nokkelasti rakennettu juonenkäsittely ja ihmisten sielunmaisemaa kuvaava ote ovat sopivasti sekä nostalgisia että tuoreita. Tarinan henkilöt limittyvät yhteen ja erikseen. Varsinkin naiset, jotka muuttavat muotoaan. Oivallus syntyy parista valokuvasta, kissasta ja sattumasta. Ärähtelevän, karun oloisen Johan Mikael Palmun looginen mietiskely vie hänet rikoksentekijän ajatusmaailmaan. Ratkaisu löytyy ja siihen löytyy myös syy. Lähimmät työkaverit yrittävät parhaansa mukaan pysyä hänen ajatus- ja päättelykykynsä kannoilla, joskus onnistuen, joskus hämmästellen. Hyvä henki lähipiirin kanssa on Palmulle myös rentouttavaa, kyllä he osaavat irrotellakin. Palmu, Hirvi ja Närhi muodostavat komediallisen kolmikon, ja kyllä he osaavat irrotellakin. Mutta se lopullinen syyllinen löytyy syvällisen painiskelun tuloksena. Tai sikarin rauhoittamalla mielialalla, yksin. Sedältä peritty knalli päässä ja keppi kädessä.
Kirjailija Teemu Rinne kuuluu tunnettuun Rinteen teatterisukuun. Hänen isosetänsä Joel Rinne teki Mika Waltarin luomasta Komisario Palmun hahmosta unohtumattoman tulkinnan valkokankaalle. Teemu Rinne esiintyi myös itse viimeisessä filmatisoinnissa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Outi Karemaa.


Sanasilta

Conant, Susan: Hihna kiristyy.
Alkuteos: A new leash on death, 1989. Suom. Katriina Mähönen.
Sanasilta 2003.
ISBN 951-97686-5-3 (nid.) 15,80 e. Ilm. 5/2003.
Koiran elämää -lehden kolumnisti Holly Winter on väliaikaisesti koiraton, mutta käy silti uskollisesti Cambridgen koiraharrastajien koulutusilloissa. Harrastus saa ikävän käänteen, kun yksi kouluttajista kuristetaan koulutuspaikan viereisessä puistossa. Holly suostuu ottamaan murhatun lääkäri Stantonin nuoren alaskanmalamuuttiuroksen Rowdyn hitoonsa. Pettämättömällä vainullaan hän alkaa selvittää, miksi Rowdylla ei ole virallisia papereita ja miksi Stantonin nuori sukulainen on hankkinut itselleen newfoulandinkoiran vaikkei edes pidä koirista. Samalla hän tulee työntäneeksi nenänsä vaaralllisen syvälle paikallisten koiraihmisten väliseen kilpailuun.
Susan Conant on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu miehensä, kahden kissansa ja kahden alaskanmalamuuttinsa kanssa Massachusettsin osavaltiossa. Hän on saanut kolme kertaa American Dog Writers Associationin vuoden parhaalle koira-aiheiselle kaunokirjalliselle teokselle myöntämän Maxwell Award -palkinnon. Vuonna 2003 ilmestyi hänen viidestoista koiraihmisten maailmaan sitoutuva dekkarinsa. Sanasilta julkaisee keväällä ja kesällä sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa.
Arvosteluja: Ruumiin kulttuuri 3/2003. Elisa Paavola.
Luettelo Holly Winter -dekkareista.

Conant, Susan: Karvan varassa.
Alkuteos: Dead and Doggone, 1990. Suom. Tiina Ohinmaa.
Sanasilta 2003.
ISBN 951-97686-a6-1 (nid.) 15,80 e. Ilm. 8/2003.
Holly Winterin ja hänen koiransa Rowdyn arkea varjostavat vain pikkuhuolet: Rowdy joutuu tappeluun rohdoskaupan omistajan pintterin kanssa ja Hollylla tulee kitkaa miesystävänsä kanssa. Kuin tilauksesta Hollyn yläkertaan muuttaa uusi komea vuokralainen kauniin setterinarttunsa kanssa. Holly saa lisäksi suorituspaineita, kun koirasusia kasvattava Buck-isä on tulossa samaan näyttelyyn, jossa Hollyn on tarkoitus osallistua Rowdyn kanssa tottelevaisuuskokeeseen. Pieleenhän se menee - mutta ei Holly ehdi asiaa harmitella, sillä rohdoskaupan pitäjä kokee näyttelyssä paljon karumman kohtalon: hänet löydetään kuolleena trimmaussakset rinnassaan. Holly joutuu jälleen sekaantumaan hämärään kuolemantapaukseen. Myös katoilevista koirista koituu huolta.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Paula Arvas.



Schildts

Tursten, Helene: Murskattu tang-hevonen.
Alkuteos: Den krossade tanghästen. Suom. Mirja Itkonen.
Schildt 2003.
ISBN 951-50-1325-9 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2003.
Kukaan ei nähnyt, kun mies putosi halki pimeän, marraskuisen yön. Richard von Knecht osui raskaasti tömähtäen sateesta märkään mukulakiviseen jalkakäytävään. Tapaus vaikuttaa aluksi itsemurhalta, mutta rikostarkastaja Irene Huss joutuu pian keskelle Göteborgin varakkaan yläluokan mutkikkaita ihmissuhteita ja pääsee lopulta ovelan, lisää verta vaativan murhaajan jäljille. Palkittu, lukijoiden ja kriitikoiden yhtä lailla kehuma Turstenin esikoisteos aloittaa rikostarkastaja Irene Hussin tutkimuksista kertovan kirjasarjan. Parhaan pohjoismaisen rikosromaanitradition mukaan Irene Huss -kirjoissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta. Göteborgilainen kirjailija Helene Tursten on jo jättänyt hammaslääkärin työn ja siirtynyt kokopäiväiseksi rikoskirjailijaksi.
Helene Tursten DekkariNetissä.


 

Tammi


Kotimaiset

Karpela, Totti: Pyöveli harvoin kättelee.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2508-4 (sid.) Ilm. 8/2003.
Rauhallisena alkusyksyn sunnuntaina yksityisetsivä Allan Karve saa kummallisen puhelun: kollega haluaa palkata hänet avukseen eräässä varjostustehtävässä. Mutta kun Karve löytää kollegansa autoonsa surmattuna raviradan pysäköintialueelta alkaa
purkautua vyyhti, joka koettelee karaistuneemmankin dekkarin hermoja ja sydäntä.
Karve ryhtyy tutkimaan virkaveljensä murhaa. Pian hän saa tuta, mitä kaikkea kuplii turkulaisen aristokratian julkisivun takana: huumeita, kaunaa, kuolettavaa rakkautta, murhanhimoa. Eikä tehtävä toden totta ole helppo. Yhtäällä painetta aiheuttavat murhaaja tai murhaajat, toisaalla poliisi, joka ei katso hyvällä murhatutkimukseen sekaantuvaa
yksityisnuuskijaa.
Mitä sellaista Karven virkaveli sai tietoonsa, että joutui maksamaan siitä hengellään? Entä kuka on salaperäinen nainen, jota Karve alun perin palkattiin varjostamaan? Ja mikä osuus kaikessa on Kakolassa istuvalla pahamaineisella gangsteripomolla Robert Isolla, joka näyttää siirtelevän pelinappuloita vaivattomasti vaikka vankilan muurien sisäpuolelta? Vain yksi asia näyttää epämiellyttävän varmalta: ruumiita tulee lisää. Ja mitä syvemmälle juttuun Karve sekaantuu, sitä varmemmin myös hän ajautuu ennen pitkää tulilinjalle.
Totti Karpela (s. 1940) on oikeustieteen kandidaatti. Hän on toiminut mm. Naantalin poliisimestarina ja kaupunginviskaalina. Vuodesta 1989 lähtien hän on johtanut Turun keskusvankilaa. Karpelalta on julkaistu jännitysromaanit Sankarit älkööt vaivautuko
(W+G, 1972) ja Hyvätkin on haudattava (W+G, 1973).
Arvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 10.8.2003. Keijo Kettunen.
- Ruumiin kulttuuri 3/2003. Risto Raitio.
Internet: Sanojen aika - Totti Karpela.

Lehtolainen, Leena: Veren vimma.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2776-1 (sid.) Ilm. 8/2003.
Uusi, loistava Maria Kallio -dekkari! Tätä odotetaan! Maria Kallio on palannut äitiyslomaltaan töihin Espoon poliisin rikososastolle. Paljon on muuttunut: Maria on saanut naispuolisen kuvankauniin alaisen, Antti ja Maria ovat joutuneet muuttamaan
kerrostaloasuntoon mikä raastaa heidän suhdettaan, eikä asiaa suinkaan helpota
että Maria joutuu keskelle murhatutkimuksia. Toimittaja Annukka Hackman löytyy ammuttuna Kirkkonummelta, Humaljärven rannalta märkäpuku päällä.
Pikkuhiljaa Marialle alkaa valjeta, että Annukan murhaamiseen oli monellakin ihmisellä syynsä. Annukka oli kunnianhimoinen ja häikäilemätön toimittaja joka oli kirjoittamassa
paljastuskirjaa suomalaisesta huippurallikuskista Sasha Smedsistä, eivätkä hänen toimitus- ja tiedonhankintametodinsa varsinaisesti kestäneet päivänvaloa. Lisäksi asiaan on sotkeutunut Marian kollega Raato-Kervinen, ja joku vuotaa poliisilaitoksen tutkimuksista salaista tietoa lehdistölle...
Veren vimma on kahdeksas Maria Kallio -dekkari. Loistavaa, tervetuloa Maria Kallio.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Ropponen, Markku: Kuhala ja musta juhannus.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2857-1 (sid.) Ilm. 8/2003.
Kun huolestuneet vanhemmat palkkaavat yksityisetsivä Otto Kuhalan etsimään
pyöräreissulla kadonnutta teinityttöä, Kuhala uskoo pääsevänsä helpolla. Mutta kun tyttö kesäfestarihumun asemesta löytyykin kuolleena syrjäiseltä hiekkakuopalta yhdessä toisen ruumiin kanssa, kariutuvat Kuhalan toiveet leppoisista lomapäivistä. Etenkin kun
samaan aikaan Jyväskylän rikkain mies ja superjulkkis Viktor Bister heittää henkensä puukko munuaisissa vain hetkisen Kuhalan vierailun jälkeen.
Vähä vähältä nämä kaksi toisilleen mahdollisimman etäistä tapausta kietoutuvat yhteen. Seuraava ruumis synkistääkin sitten yksityisetsivän keskikesän mustanpuhuvaksi.
Helle koettelee, juhannustanssin askelkuviot sekoavat, Kuhala on ymmällään. Pian kiirii Puistokadun vanhalta hautausmaalta "Paint it black" ja Päijänne-risteilyn haitarinsäveliin eksyy riitasointuja. Rikoskomisario Annukka Maaheimon tutkintamenetelmät lumoavat Kuhalan niin, että hetken hänkin jo uskoo murhaajien jääneen kiinni. Mutta vain hetken.
Markku Ropposen toinen Otto Kuhala -kirja lunastaa odotukset.
Yksityisetsivä Otto Kuhalaan suomalaiset dekkarinystävät saivat ensi kerran tutustua
syksyllä 2002 romaanissa Puhelu kiusaajalta.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Ikuisesti paha.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2777-X (sid.) Ilm. 8/2003.
Kansainvälisen rikostutkinnan panokset kasvavat. Ihmisen geenikartta on selvitetty, täydellinen ase on syntynyt, ja joku haluaa lopettaa Lähi-idän kriisin. Lopullisesti.
Taavi Soininvaara vahvistaa uudella trillerillään nousuaan lajin suomalaiseen kärkeen!
Opettaja Laura Rossin maailma pirstoutuu, kun tuore aviomies tuo kotiin salkullisen rahaa ja hänet pidätetään diplomaatin murhasta. Yritys auttaa vie Lauran painajaismaiseen kujanjuoksuun Krakovan juutalaiskortteleissa, historiaa tihkuvassa Veronassa ja Frankfurtin pilvenpiirtäjien puristuksessa. Kestääkö Lauran rakkaus, kun taistelu
saksalaisen geeniteknologiayrityksen omistuksesta muuttuu sarjaksi murhia?
Laura saa käsiinsä ratkaisun avaimet, mutta tunnistaako hän hyvän ja pahan naamioiden takaa. Kumpaa edustavat lintuhuoneeseensa linnoittautuva kuolemansairas nainen, Helene Schjerfbeckin taiteen maailmoissa elävä taidehistorioitsija, Lähi-idän tehokkaimman bioasetutkimuslaitoksen johtaja tai Etelä-Afrikan apartheidkoneiston
kouluttama tappaja? Kuka suunnittelee ihmisrodun geneettistä jalostamista ja täydellistä joukkotuhoasetta? Etsivä Arto Ratamo saa ensimmäisen oman tutkinnan johdettavakseen hetkellä, jolloin vain omaperäinen elämänasenne ja loman odotus pitävät ongelmien rasittaman yksinhuoltajan kasassa. Edes eläkepäiviään odottava Supon päällikkö Jussi Ketonen ei voi auttaa impulsiivista alaistaan kaikessa.
Soininvaaran kolmas teos, Koston komissio, toi tekijälleen Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon keväällä 2003.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Kateuden polte.
Alkuteos: Envy. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2868-7 (sid.) Ilm. 8/2003.
Suuren kustantamon omistajan tytär ja kustannustoimittaja, menestyskirjailijan vaimo Maris Matherly-Reed saa eräänä päivänä romaanikäsikirjoituksen, jonka tekijä ilmoittaa itsestään vain nimikirjaimet P.M.E. Romaani tekee suuren vaikutuksen Marisiin ja
hän etsii kirjailijan käsiinsä. Pienellä saarella Georgian rannikolla asuu Parker Evans, rullatuolilla liikkuva salaperäinen mies. Hänen romaaninsa kertoo pelottavan tarinan: kaksi poikaa ja tyttö lähtevät veneretkelle Floridan alligaattoreita kuhiseville vesille ja vain yksi heistä palaa. Vähitellen Maris ja Parker tutustuvat ja alkavat tuntea vetoa toisiaan
kohtaan. Maris myös oivaltaa, ettei Parkerin romaani ole mielikuvituksen tuotetta. Mutta kestää kauan ennen kuin hän käsittää, että sekä romaani että hän ovat koston välikappaleita..
Sandra Brown on kirjoittanut yli 60 romaania, joita on käännetty 30 kielelle ja painettu yli 60 miljoonaa kappaletta. Brownin romaaneista on suomennettu yhdeksän, viimeksi Alibi, Kuuma uutinen ja Sinä vai sisaresi?
Arvosteluja: Ruumiin kulttuuri 3/2003. Kati Särkelä.
Lisätietoa:
- www.sandrabrown.net/.

Clark, Mary Higgins: Isän tyttö.
Alkuteos: Daddy's Little Girl. Suom. Pirjo Leppänen.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2677-3 (sid.) Ilm. 9/2003.
Ellie Cavanaugh oli seitsemänvuotias, kun hänen 15-vuotias sisarensa Andrea ei palannut yöksi kotiin. Ellie arvasi, missä hän voisi olla: salaisessa piilopaikassa, jossa hän tapaili
poikaystäväänsä. Ja sieltä Ellie myös löysi sisarensa ruumiin seuraavana aamuna.
Epäiltyjä oli kolme, ja pienen Ellien todistus lähetti yhden heistä vankilaan. 22 vuotta myöhemmin mies vakuuttaa yhä syyttömyyttään ja hänet päästetään ehdonalaiseen. Ellie, josta on tällä välin tullut tutkiva reportteri, yrittää yhä saada hänen syyllisyytensä todistetuksi - ja joutuu vastatusten ovelan, vaarallisen vihollisen kanssa.
Mary Higgins Clarkille on Amerikassa annettu arvonimi "Jännityksen kuningatar". Hän pitää kunnia-asianaan tarjoilla kauhua hyvin annosteltuna ja kauniisti katettuna. Tuoreimpia suomennoksia ovat Kuulut minulle, Menneisyyden pirstaleet, Ennen jäähyväisiä ja Kotikadullasi.
Lisätietoa: Wikipedia - Mary Higgins Clark .

Nesser, Håkan: Komisario ja hiljaisuus.
Alkuteos: Kommissarien och tystnaden, 1997. Suom. Saara Villa.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2632-3 (sid.) Ilm. 8/2003.
Nainen, joka ei ilmoita nimeään, kertoo että Puhdas elämä -nimisen hämäräperäisen uskonlahkon kesäleiriltä katoaa tyttöjä. Puhuuko hän totta? Kuka hän on? Ja mihin tähtää lahkon johtajan fanaattisuus? Nesserin romaanisarjan viides osa kertoo tapauksesta, jossa Van Veeteren saa kaikkiin kysymyksiinsä vastaukseksi hiljaisuuden. Tällä
kertaa hänen on edettävä pelkästään oman intuitionsa varassa.
Håkan Nesser on kiitetty ja moneen kertaan palkittu kirjailija, jonka teokset kasvattavat suosiotaan hitaasti mutta varmasti. Parhaiten Nesserin tuotannosta tunnetaan rikosromaanisarja, jonka pääosassa on komisario Van Veeteren ja joka sijoittuu kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jonnekin läntiseen Eurooppaan.
Nesseriltä on tähän mennessä suomennettu neljä Van Veeteren -sarjan kirjaa: Toden ja ilveen verkko (1999), Kaalbringenin kurkunleikkaaja (2000), Kotiinpaluu (2001) ja Syntymämerkki (2002). Håkan Nesser palkittiin myös Suomen dekkariseuran ulkomaisen
dekkarikirjallisuuden kunniakirjalla vuonna 2002 siihen mennessä suomennetusta tuotannostaan.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Parsons, Julie: Kalvava syyllisyys.
Alkuteos: The Guilty Heart, 2003. Suom. Pirjo Leppänen.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2867-9 (sid.) Ilm. 10/2003.
Kun Cassidyn perheen ainoa lapsi, 8-vuotias poika Owen, katoaa salaperäisesti keskellä kirkasta päivää eikä poliisi koskaan saa ratkaistua tapausta, seuraa perheessä syvä kriisi. Semminkin kun perheen graafikkoisä Nick, jonka piti katsoa pojan perään, on
antanut hänet lapsenhoitajan ja tämän kaverien huostaan päästäkseen tapaamaan vastustamatonta naapurinrouvaa.
Pariskunta eroaa ja mies muuttaa Dublinista Amerikkaan saamatta kuitenkaan rauhaa. Kun pojan katoamisen 10-vuotispäivä lähestyy, Nick palaa Dubliniin: syyllisyys ja epätietoisuus eivät ota laantuakseen. Mikä on entisen vaimon tilanne, mitkä naapuruston
tunnelmat? Onko pojan kohtalona todellakin jäädä ikuisesti selvittämättömäksi tapaukseksi poliisin arkistoihin? Ja minkälaiseen maailmaan tutkimus Nickin johdattaakaan - onko totuus liian hurja?
Julie Parsons asuu perheineen Irlannissa, mutta hän on kotoisin Uudesta-Seelannista. Hän on nopeasti noussut maailmansuosioon psykologisilla jännitysromaaneillaan. Suomeksi on ilmestynyt Mielin kielin (2002).
Julie Parsons DekkariNetissä.

Turow, Scott: Kumottu tuomio.
Alkuteos: Reversible Errors, 2002. Suom. Tero Valkonen.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2634-X (sid.) Ilm. 9/2003. Kansikuva.
Turowin uusin romaani vie lukijan jo tuttuun Kindlen piirikuntaan. Rommy "Squirrel" Gandolph on tuomittu kuolemaan 1991 tehdystä kolmoismurhasta ja odottaa tuomion täytäntöönpanoa vankilassa. Hänen hetkensä ovat jo luetut, kun hänen asianajajansa Arthur Raven saa uutta todistusaineistoa, joka puhuu Rommyn syyttömyyden puolesta.
Ravenin vastapelureina ovat kunnianhimoinen piirisyyttäjä Muriel Wynn sekä poliisi Larry Starczek, joka aikoinaan nappasi Rommyn: kumpikaan ei monestakaan syystä halua tätä vapaalle jalalle. Asiaa ei tee helpommaksi myöskään se, että Rommyn aikoinaan
kuolemaan tuominnut tuomari Gillian Sullivan on itse juuri vapautunut kärsittyään vankilatuomion - lahjustenotosta.
Amerikkalainen Scott Turow on valmistunut Harvardin lakikoulusta ja toiminut mm. liittovaltion syyttäjänä ja rikosasianajajana. Hänen oikeudenkäyntiromaanejaan on käännetty yli 20 kielelle ja myyty yhteensä yli 22 miljoonaa kappaletta. Viimeisimmät suomennokset ovat Isiemme lait (1998) ja Keinoja kaihtamatta (2000).
Scott Turow DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Manner, Eeva-Liisa: Oliko murhaaja enkeli?
Mannerin salanimellä Anna September 1963 julkaisema dekkari ilmestyy
yhteisniteessä Kävelymusiikkia : proosateokset, joka sisältää myös teokset Tyttö taivaan laiturilla (1951) ja Varokaa, voittajat (1972).
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2629-3 (sid.) Ilm. 8/2003..


 

WSOY


Kotimaiset

Kirstilä, Pentti: Varo, kulta, varo : pieniä sovinnollisia tarinoita.

Novellikokoelma.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28376-2 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2003. ew Wyethin maalaus Christinan maailma, josta tuntuu näkyvän kaipuu johonkin saavuttamattomaan ja johon lukija voi perehtyä kirjan kannessa julkaistavana jäljennösenä. Taustalla saattaa vaania Ambrose Biercen maailma, johon kirjailija sanoo kovasti kiintyneensä jo nuoruudessaan. Kolmen osaan jakautuvan kokoelman yhden sikermän taustalla on Kirstilän yhteensä noin puolen vuoden oleskelu Ateenassa ja sen ympäristössä. Kreikkalaiset tarinat ovat perusteiltaan rakkaustarinoita, joita leimaa ajatus siitä, että rakkaus on ikuista vain tiettyyn rajaan saakka. Samat henkilöt kulkevat eri tarinoissa joko kohtaamatta toistensa ohi tai kohtaavat ankarin ja rikollisin tuloksin. Osa tarinoista on karkeita, säälimättömiä ja makaabereja rikostarinoita, joissa armo tunnetaan vain - niin ikään - makaaberin huumorin muodossa. Yhdessä tarinassa sattuman osuutta ei ole mitenkään vähätelty; sattuma tuntuu pikemminkin jonkinlaiselta logiikan muodolta. Myös ylikonstaapeli Hanhivaara käväisee tarkastelemassa tilannetta kerran tai pari.
Pentti Kirstilä DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Raid ja poika.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28249-9 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2003.
Raid lomailee perinnöksi saamassaan maalaistalossa Itä-Savossa, muttei pääse idyllinkään keskellä rikoksista eroon. Kyläkauppiaan päähänpotkittu pika haikailee ammattirikollisen uralle ja saa elämänsä tilaisuuden, kun kauppaan eksyy banaanilastiin kätketty 15 kilon kokaiinierä. Nuorukaisen lahjakkuus ei kuitenkaan viittaa rikollisen kovaan ammattiin, eikä ura etene toivotusti. Kokaiinierän oikeat omistajat pääsevät harhautuneen lastin jäljille, ja Raid joutuu pelastamaan nuorukaisen, jossa näkee välähdyksen kahdenkymmenen vuoden takaisesta itsestään. Samaan aikaan komisario Jansson tutkii alaistensa Huuskon ja Susisaaren kanssa kaksoismurhaa. Pakilailaisessa omakotitalosta on löytynyt tapettuna bolivialaissyntyinen mies ja suomalainen lentoemäntä. Pian Janssonille selviää, että juttu liittyy tavalla tai toisella kokaiinin salakuljetukseen. Lopulta jäljet johtavat itäsavolaiseen maalaiskylään, jossa Jansson törmää vanhaan tuttavaansa. Kaksoismurhatutkimus tarjoaa Janssonille myös uuden uskollisen kumppanin. Murhatun naisen asunnosta löytyy hieman siiliä kookkaampi terrieri, jonka Jansson hellämielisenä adoptoi. Molemminpuolinen luottamus syntyy nopeasti ja syvenee pian ystävyydeksi. Sopivan nimen keksiminen Janssonin nelijalkaiselle ystävälle tuottaa ongelmia, mutta lopulta sekin onnistuu. Eteläamerikkalaisten ja venäläisten ammattirikollisten kokaiinipeli on kovaa. Kyläkauppiaan pojalle on onneksi, että Raid tietää kuinka sitä pelataan.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Ikiyö.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28380-0 (sid.).
Arvokuljetusauto ryöstetään Haminassa poikkeuksellisen röyhkeällä tavalla. Ryöstön tutkintaan osallistuu Antti Korpi, joka työskentelee Suomen edustajana EU:n rikostiedusteluyksikössä Brysselissä.
Antti kollegoineen huomaa pian, että ryöstö on vain pieni osa laajempaa hanketta, joka rämäyttää turvallisuusviranomaisten hälytyskellot soimaan niin Helsingissä, Washingtonissa kuin Vatikaanissakin. Aikaa on vähän, uhka ennenkokematon.
Pahimmatkaan pelot eivät vedä vertoja todellisuudelle, jonka keskelle Antti joutuu pimeimmän Afrikan sydämessä, ihmiskunnan kehtona pidetyllä alueelta.
Antti Korpi ja hänen 12-vuotias poikansa Aaro esiintyvät myös Ilkka Remeksen nuortenromaanissa Piraatit, joka ilmestyy lokakuussa 2003.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Vuorio, Hannu: Miami.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28381-9 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2003.
On kaunis syyspäivä Malmin kansakoulun ala-asteella. Kolmatta luokkaa käyvä Omar päättää uhmata vanhempiensa kieltoa ja lähteä Malmintorille ostamaan muutaman irtokarkin. Kun hän kääntyy väärästä kulmasta liian nopeasti, hän törmää kolmeen nahatakkiin, jotka eivät päästä poikaa käsistään ilman pientä pelottelua. Pienstä välikohtauksesta käynnistyy tapahtumasarja, jossa sivullisen rooleja ei ole tarjolla. Mukaan joutuvat varastettuja tietokoneita eteenpäin myyvä SAmi, omasta kapakasta haaveileva entinen linnakundi Jarkka, kohtalokkaalla hetkellä tarkkaavaisuutensa unohtava bussikuski Peltonen, autonasentajaksi tähtäävä Abdi sekä poliittista historiaa opiskeleva mutta siirtolaisuuden kovanyrkkiseksi opettama Felicien. Malmin savuisissa baareissa ja nuhjuisissa kerrostaloissa kytee. Rikoskomisarion paikasta kilpailevilla Parviaisella ja Vaaralla on edessään elämänsä pahin työviikko.
Hannu Vuorio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Akunin, Boris: Patasotilas
Alkuteos: Osobye Porutshenija, 1999. Suom. Anton Nikkilä.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-26003-7 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2003. Kansikuva.
Nuori Anisi Tjulpanov on varsin onneton. Hänet on alennettu moskovalaisen poliisiaseman lähetiksi, eikä rakkauselämäkään kukoista. Juuri silloin Anisi saa vietäväkseen kirjeen itse Erast Fandorinille. Anisi seuraa Fandorinia Moskovan kuvernöörin palatlsiin selvittämään hämäräperäistä kauppakirjaa, jonka allekirjoituksena on "Patasotilas". Fandorinin vihollisena häärii tällä kertaa häikäilemätön Momus. Tämä kasvoton hahmo tuskin muistaa omaa nimeään, niin monta kertaa hän on sen vaihtanut. Fandorin joutuu Anisin ja japanilaisen Masa-palvelijansa kanss kilpailemaan mestarihuijarin kanssa tämän omassa lajissa. Vaikka Fandorin on jo edennyt pitkälle urallaan, Anisi osoittaa, kuinka nuoruus voi tulla kokemuksen avuksi. Akukinin romaani on taidokkaiden käänteiden leikkiä. Erast Petrovits Fandorinin tutkimukset jatkuvat sarjan viidennessä osassa.
Boris Akunin DekkariNetissä.

George, Elizabeth: Petturin muisti.
Alkuteos: A Traitor to Memory, 2001. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-281956 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2003. Kansikuva .
Huippumuusikko, viulun ihmelapsi Gideon Davies menettää yhtäkkiä kykynsä soittaa. Kesken Beethoven-esityksen tapahtuu se, mitä jokainen taiteilija eniten pelkää, luomiskyky ehtyy eikä Gideon pysty soittamaan nuottiakaan. Kaikki mitä hän on oppinut ja osannut tuntuu kadonneen muistista. Gideonin on löydettävä mennyt uudestaan, matkattava muistoihin ja selvitettävä itselleen, mitä tapahtui 20 vuotta sitten perheessä, joka silloin vielä oli olemassa. Vanha rikos limittyy uusiin: Lontoossa riehuu murhaaja, joka surmaa ajamalla autolla uhriensa päälle. Thomas Lynley, Barbara Havers ja Winston Nkata, mestarikirjailijan aiemmista romaaneista tutut rikostutkijat joutuvat murhaajaa takaa-ajaessaan palaamaan henkirikokseen, josta kukaan ei ole halunnut puhua vuosikymmeniin ja josta tuomittukin on jo kärsinyt rangaistuksensa
Elizabeth George DekkariNetissä.

Grisham, John: Kanteiden kuningas.
Alkuteos: The Kin g of Torts, 2003. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28359-2 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2003.
Washington D.C:n yleisen oikeusavun virasto ei ole mikään tuoreimpien ja terävimpien oikeudenpuolustajien harjoituskenttä. Clay Carter on jo pitkään uneksinut kollegoidensa lailla paremmasta työpaikasta jossain oikeassa lakitoimistossa. Suostuttuaan vastahakoisesti hoitamaan satunnaisen uhrin valinneen huumesekoilijan tapausta Carter olettaa, että kyseessä on jälleen yksi kaupungin jokaviikkoisista järjettömistä murhajutuista. Tutustuessaan asiakkaansa taustoihin Clay Carter löytää sattumalta salaliiton, joka on aivan liian kammottava ollakseen totta. Yksi maailman suurimmista lääkealan yrityksistä on kehittänyt lääkkeen, jonka kiusallisena sivuoireena muutama prosentti sen käyttäjistä muuttuu tappajiksi. Carterille tarjotaan ylellistä elämää omantunnon hiljentämisen vastapainoksi; hänen on kyettävä sopimaan korvauksista lääketehtaan ja murhien uhrien omaisten välillä ilman kiusallista julkisuutta. Pian Clayn lakimiehen taitoja tarvitaan enemmän kuin koskaan - ja mikä ironisinta, salaliiton paljastuminen tekisi hänestä yhdessä yössä lehtilööppien tuoreimman kanteiden kuninkaan.
John Grisham DekkariNetissä.

Lindell, Unni: Unenvartija.
Alkuteos: Drømmefangeren, 1999. Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2003. (SaPo ; 425).
ISBN 951-0-282215-4 (sid.) 19 e. Ilm. 11/2003.
Yhdeksäntoistavuotias Therese löydetään kuolleena. Pian samalta alueelta katoaa viisivuotias tyttö. Rikoskomisario Cato Isaksenin on irtauduttava elämästään kahdessa perheessä ja paneuduttava löytämään murhaaja, joka ei tunnu jättävään itsestään mitään jälkiä. Norjan dekkarikuningatar Unni Lindell vakuutti jännityksen ystävät jo edellisellä romaanillaan Käärmeenkantaja. Sittemmin hän on hauskuuttanut kutkuttavalla lastentokaisukokoelmallaan Vanhat tädit eivät muni. Myös Unenvartija on on ollut kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Unenvartija palkittiin Norjassa Riverton -palkinnolla vuoden 1999 parhaana rikosromaanina.
Unni Lindell DekkariNetissä.

Leonard, Elmore: Pakanamaan lapset.
Alkuteos: Pagan Babies, 2000. Suom. Arto Häilä.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28211-1 (sid.) 28 e. Ilm. 10/2003.
Terry Dunn pakeni Ruandaan veropetoksesta saamaansa syytettä, mutta kohtasi toisen todellisuuden, jota kukaan ei pääse pakoon. Hutujen ja tutsien väliset taistelut jättivät jälkeensä tuhansia orpoja, joista kukaan ei huolehti. Afrikassa pastorinliperit hankkinut Dunn palaa kotikaupunkiinsa Detroitiin jouduttuaan itse kostonhimoisen hutu-joukkion jahtaamaksi. Vaikka hänellä on vaikeuksia täyttää kaikkia kirkonmiehen velvollisuuksia, ammatti on edelleen kelpo peiterooli uuden tulonlähteen etsinnässä. Kun Dunn kohtaa vankilasta vapautuneen Debbie Deweyn, pastori paljastaa uudelle kumppanilleen nerokkaat suunnitelmansa. Koomikon urasta haaveilevalle Debbielle tarjous tulee kuin tilauksesta, sillä hänellä on edelleen 67 000 dollarin arvoinen kana kynittävänä entisen rakastajansa kanssa. Kaikki alkaa Ruandan orpojen hyväksi järjestetystä keräyksestä, johon ihmiskunnan julmuudesta järkyttynyt mafiapomo kantaa runsaat roponsa. Pian hänellekin selviää, ettei kaikkiin mustiin pukeutuneisiin miehiin voi luottaa.
Elmore Leonard DekkariNetissä.

McNab, Andy: Panaman hämärä.
Alkuteos: Last Light,2001 . Suom. Arto Häilä.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28212-x (sid.) 29 e. Ilm. 11/2003.
Kun salaisen palvelun huippuagentti Nick Stone oivaltaa, kuka on hänen virallisesti siunatun salamurhaoperaationsa kohde, hän luopuu leikistä. Tehtävän toimeksiantajat sallivat kuitenkin hyytävän hyvitysmahdollisuuden: Nickin on lennettävä Panamaan paikkaamaan möhläyksensä tai muuten hänet surmataan yhdessä 11-vuotiaan orpoholhokkinsa Kellyn kanssa. Keski-Amerikan läkähdyttävissä viidakoissa tehtäväänsä valmistautuva Stone huomaa pian olevansa heikoin lenkki pelissä, johon Kolumbian sissit, Yhdysvaltain hallitus ja kiinalaiset suurliikemiehet ovat asettaneet kovimmat panoksensa. Stonen on paitsi pelasltettava vaikeasti loukkaantunut ystävänsä kartoittamattomien sademetsien keskeltä, myös torjuttava läntistä maailmaa uhkaava kriisi. Pelin loppunäytös huipentuu Panaman kanavalla, ja Nick Stonen on tehtävä elämänsä vaikein päätös....
Andy McNabin aikaisemmin suomennetut Nick Stone -jännärit ovat Kaukolaukaisin (1998), Takaa-ajo (2000) ja Viikingin kosto (2001).
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Pekka Turunen.
Lisätietoa:
- www.andymcnab.co.uk/.

Meltzer, Brad: Miljonäärit.
Alkuteos: The Millionaires, 2002. Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28197-2 (sid.) Iml 8/2003.
Tilaisuus täydelliseen rikokseen koittaa yleensä sattumalta - ja katoaa, kun sitä vähiten odottaa. Veljekset Charlie ja Oliver Caruso työskentelevät vauraassa yksityispankissa, jonka asiakkaaksi pääseminen vaatii miljoonien dollarien omaisuuden. Pankki tekee päivittäin useitä jättimäisiä tilisiirtoja, joiden onnistumisesta henkilökunta vastaa selkänahallaan. Mahtavista puitteista ja turvajärjestelyistä huolimatta Charlie ja Oliver löytävät pankin järjestelmistä pienen, mutta tuottoisalta vaikuttavan virheen. Eräällä unohdetulla pankkitilillä lojuu kolme miljoonaa dollaria. Kukaan ei tiedä tilin omistajaa. Saalis odottaa noutajaansa. Kun veljekset putsaavat rahat itselleen, unelma vaihtuu pian painajaiseksi. Tilillä on hämäriä kytköksiä, joiden purkautuessa tulilinjalle joutuvat Charlien ja Oliver. He saavat kannoilleen pankin, salaisen palvelun agentit ja yksityisetsivän, joiden mielestä selitykset kuunnellaan vasta tuomion jälkeen. Brad Meltzerin neljästä menestysromaanista on aiemmin suomennettu teos Kymmenes tuomari (WSOY 1998).
Brad Meltzer DekkariNetissä.

Reichs, Kathy: Kohtalokas lento.
Alkuteos: Fatal Voyage, 2001.. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28205-7 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2003.
Kanadalaisen antropologikirjailijan mainio sankaritar ja alter ego Temperance Brennan hälytetään tutkimaan lento-onnettomuutta. Matkustajakoneen syöksy Pohjois-Carolinan takamertsiin on vaatinut 88 uhria. Nuoria opiskelijoita matkalla urheiluotteluun - Tempen tyttären ikäluokkaa, ehkä tovereitakin. Tästä alkaa painajainen: miksei Kathy vastaa puhelimeen, missä hän on? Turma on aiheuttanut hirvittävää jälkeä laajalle alueelle. Jäänteitä lajitteleva Tempe joutuu kysymään itseltään, kuuluuko kojootin suussaan kanniskelema ihmisen jalka samaan järkyttävään todistusaineistoon. Tempe ei olisi Tempe, ellei hän salaisi löytöään ja lähtisi viemään tutkimuksiaan omille salaperäisille ja vaarallisille teilleen. Ammattikunniansa menettämisen uhalla ja henkensä kaupalla...
Kathy Reichs DekkariNetissä.

Sussman, Paul: Kadonnut armeija.
Alkuteos: The Lost Army of Cambyses, 2003. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28196-4 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2003.
Vuonna 523 eaa. Persian kuningas Kambyses lähetti sotajoukon taistelemaan Amonin oraakkelia vastaan. Ylittäessän suurta Läntistä aavikkoa sotilaat katosivat, ja jättivät jälkeensä arkeologisen arvoituksen. Kambyseen sotilaisiin oli tutustunut myös brittiläinen professori Mullray, jonka hänen Egyptiin saapunut tyttärensä Tara löytää kuolleena. Isän jättämiin tavaroihin kuuluu hieroglyfein koristeltu palanen muinaisen hautakammion seinämaalauksesta. Yhdessä entisen rakastajansa kanssa Tara selvittää merkkien salaisuuden, joka antaa vihjeen Kambyseen armeijan sijainnista. Heidän tietämättään kivestä on kiinnostunut vaarallinen terroristi Sayf al-tha'ar, joka haluaa käyttää arkeologista aarretta omiin tarkoitusperiinsä. Pian Kambyseen armeijan etsiöistä kiinnostuu myös kolme kovaotteista tiedustelupavelua.
Kadonnut armeija on brittiläisen Paul Sussmanin ensimmäinen jännitysromaani, jota on kuvailtu Indiana Jonesin ja arkeologisen dekkarin vauhdikkaaksi yhdistelmäksi. Teoksen toiseksi sankariksi kohoaa persoonallinen egyptiläinen poliisi Yusuf Khalifa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Kyösti Salovaara.
Lisätietoa:
- www.paulsussman.nl/.

Tartt, Donna: Pieni ystävä.
Alkuteos: The Little Friend, 2002. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28209-x (sid.) 30 e. Ilm. 10/2003.
Pienen ystävän näyttämönä on 1970-luvun Mississippi. 12-vuotiaan Harriet Dufresnesin koko lapsuutta on varjostanut veljen selvittämättömäksi jäänyt murha. Lapsuutensa viimeisenä kesänä Harriet haluaa herättää henkiin onnellisen perheen, jonka hän tuntee vain vanhoista valokuvista. Hän päättää selvittää veljen kuoleman ja paljastaa murhaajan. Ilman sen pitävämpiä todisteita kuin perheen piirissä kiertävät tarinat ja kuulopuheet hän valitsee syyllisen naapuruston perheestä. Hyvitystä tavoitteleva Harriet joutuu ystävineen itse vaaraan. Tartt kuvaa maalailevan laajasti Yhdysvaltojen syvän etelän pikkukaupungin tukahduttavaa ilmapiiriä ja kahta erilaista perhettä: "roskaväkeen" ja keskiluokkaan kuuluvaa. Kirjailija on itse luonnehtinut teoksiaan sanomalla, että jos edellinen kirja oli kirjoitettu yhdelle soittimelle, tämä on kirjoitettu koko orkesterille. Teoksen kieli on tiheä ja tarkkaa, hekilökuvaus psykologisesti osuvaa. ERityisen hieno on Harrietin kuvaus: hän on aidosti ja elämysvoimaisesti lapsi, ei mikään lapseksi naamioitunut aikuinen. Hän on fiksu mutta ei viisas, naiivi mutta ei viaton. Itsepintaisesti hän haluaa oikeutta miettimättä omien tekojensa seurauksia.
Amerikkalaisen Donna Tarttin toista romaania on odotettu kymmenen vuotta. Hänen esikoisteoksensa Jumalat juhlivat öisin (1993) oli valtava kansainvälinen menestys, joka myi miljoonia kappaleita ja käännettiin 23 kielelle. Siinä klassisten kielten opiskelijat murhaavat opiskelutoverinsa pakanallisen riitin huipennukseksi.
Huom! Tommi Aition artikkeli Rikos, rangaistus ja viattomuuden viimeinen kesä.
Helsingin Sanomat 15.11.2003.
Donna Tartt DekkariNetissä.


Walters, Minette: Kaiku.
Alkuteos: The Echo, 1997. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2003. (SaPo).
ISBN 951-0-28214-6 (sid.) 19 e. Ilm. 10/2003.
Erittäin kalliin lontoolaistalon autotallista löytyy nälkään nääntyneen miehen ruumis. Billy Blake, koditon alkoholisti, on päättänyt päivänsä arkkitehti Amanda Powellin täpötäyden pakastimen vieressä. Juttu kohahduttaa iltapäivälehdissä, kunnes uudet uutisaiheet hautaavat sen alleen. Puoli vuotta myöhemmin toimittaja Michael Deaconia alkaa kuitenkin kiinnostaa, miksi Powell on maksanut Blaken tuhkaamisen. Mikä yhteys pummilla oli naiseen, jonka aviomies on kadonnut kuusi vuotta aikaisemmin mukanaan 10 miljoonaa puntaa? Kaiussa Walters käyttää tuttuun tapaansa lehtiartikkeleita, kirjeitä ja muistioita vahvan kerrontansa mausteena. Omaperäiseen ja yllättävään tarinaan punoutuu niin Lontoon ylä- kuin alaluokkaakin miljonääreistä syrjäytyneisiin. Kirjan pohjalta tehty tv-sarja on nähty Suomessa vuonna 2000.
Minette Walters DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Tartt, Donna: Jumalat juhlivat öisin.
Alkuteos: The Secret History, 1992. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2003. 7. p. (Best seller).
ISBN 951-0-20551-6 (nid.)
1. p. ilmestyi 1993.

SaPo -sarjassa uusia painoksia


Chandler, Raymond: Helmistä on vain harmia.
Suom. Eero Huhtala. - (SaPo 119).
WSOY 2003. (SaPo ; 119).
ISBN 951-0-01270-x 7 e.
1. p. ilmestyi 1971.
Sisältää kolme kertomusta ja esseen.

Chandler, Raymond: Vanha kultaraha.
Alkuteos: The high window, 1942. Suom. Kalevi Nyytäjä.
WSOY 2003. (SaPo ; 13).
ISBN 951-0-28852-7 7 e.
1. p. suom. Kirsti Jaantila. (SaPo ; 13).
2. laitos 1984 suom. Kalevi Nyytäjä (ei ilm. SaPo:ssa).

Chandler, Raymond: Vuosien varjo.
Alkuteos: Playback, 1958. Suom. Kalevi Nyytäjä.
WSOY 2003. (SaPo ; 54).
ISBN 951-0-28853-5 7 e.
1. p. suom. Eero Ahmavaara. - 1961. - (SaPo 54).
2. p. julk. Salamanteri-sarjassa 1983 ;
2. laitos 1989 suom. Kalevi Nyytäjä. (ei ilm. SaPo:ssa).

Chandler, Raymond: Tappaja sateessa :
kymmenen rikoskertomusta
Alkuteos: Killer in the rain, 1964. Suom. Rauno Ekholm.
WSOY 2003. (SaPo ; 426).
ISBN 951-0-28854-3 7 .
Ilmestyy ensimmäistä kertaa SaPo-sarjassa.
1.-2. p. ilm. 1988.


 

Muut

Herra Corpwieth : herrasmiessalapoliisi : hänen ensimmäiset seikkailunsa kolmen herran selostamina sekä neljännen suomenkieliseen asuun saattamina.
Kaksoisolennon arvoitus.
Kirjoittanut Mr. C. ja suomentanut hra H.
Alkuteos: Herr Corpwieth : gentleman-detektiv : hans första äventyr
Den gåtfulle dubbelgångaren. Suomentanut ja toimittanut Heikki Kaukoranta.
Helsingin yliopiston kirjasto, 2003.
ISBN 952-10-1363-X (nid.)
Kolme herraa = Emil Hasselblatt, Olaf Homén, Henning Söderhjelm. - Neljäs herra = Heikki Kaukoranta. - Mr. C. = Holger Nohrström. - Hra H. = Heikki Kaukoranta
Sisältö: S. 251-311: Kertomusten taustaa.
Helsingin yliopiston kirjaston julkaisusarjassa on ilmestynyt merkittävä suomennos salapoliisikirjallisuuden alalla: Herra Corpwieth ja kaksoisolennon arvoitus. (Helsingin yliopiston kirjaston julkaisuja 72)Keisarillisen Aleksanterin yliopiston kirjaston kunniakkaassa ympäristössä ei 1910 -luvulla edistetty ainoastaan tieteellisiä pyrkimyksiä. Kolme kirjaston työntekijöistä: Emil Hasselblatt, Olaf Homén ja Henning Söderhjelm olivat saaneet dekkarikärpäsen pureman. Yhdessä herrat kirjoittivat sarjan novelleja, jotka ilmestyivät yhtenä niteenä jouluksi 1914. Kirja sai nimekseen: Herr Corpwieth, gentleman-detektiv: hans första äventyr framställda af Tre Herrar. Kirja, salapoliisiromaani, herätti siinä määrin pahennusta kirjaston johdossa, etteivät kolme herraa enää jatkaneet aiheesta. Mutta silti kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi salaperäisen Mr. C:n (sittemmin kirjastoamanuenssi Holger Nohrströmiksi paljastuneen) kirjoittama Den gåtfulle dubbelgångaren, jolla oli lukuisia yhtymäkohtia Herra Corpwiethin kanssa.Suomentaja Heikki Kaukoranta, Helsingin yliopiston kirjaston virkailija hänkin, on selvittänyt kirjoihin liittyviä arvoituksia. Hänen selvitystyönsä valaisee kiinnostavalla tavalla niin herra Corpwiethin, Helsingin yliopiston kirjaston kuin vanhan Helsinginkin vaiheita. Tekstiä täydentää aikakautta elävöittävä kuvitus. Koko teos novelleineen on tapaus suomalaisessa salapoliisikirjallisuudessa. Kirja on bibliofiilinen harvinaisuus, joka avaa ainutlaatuiset näkymät Helsingin yliopiston kirjaston historiaan ja elämään 1900-luvun alun Helsingissä. Mutta ennen kaikkea se tarjoaa jännittävää luettavaa dekkarien ystäville.
Huom! Anne-Riitta Isohellan artikkeli Herra Corpwieth, otaksun?
Helsingin Sanomat 12.11.2003.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 4/2003. Janne Mäkelä.

Fleming, Ian: Anna toisten kukkien kuolla.
James Bond 007.
Alkuteos: Live and let die, 1954. Suom. Risto Raitio.
Jalava 2003.
ISBN 951-887-304-6 (sid.)
Uusi painos ja uusi suomennos, ilm. aik. nimellä Elä ja anna toisten kuolla.
Arvostelu kirjsta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Tero Koistinen.

Paulow, Ari: Toimintaloma Torontossa.
G-mies Jerry Cotton special 2003.
Musiikki-Mainos ky Juntunen 2003.
64 s. 6 e.

Surkka, Timo: Laskut maksetaan verellä.
G-mies Jerry Cotton 2, 2003.
Musiikki-Mainos ky Juntunen 2003.
(nid.). 6,00 e.

Surkka, Timo: Käry ennen kuolemaa.
G-mies Jerry Cotton 3, 2003.
Musiikki-Mainos ky Juntunen 2003.

Surkka, Timo: Vieläkö omatunto kestää Kukkonen?
Musiikki-Mainos ky Juntunen 2003.
(nid.) 6 e.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut 1/2003.
Tässä numerossa Kukkonen selvittelee luottokorttipetostelijan tapausta.

Surkka, Timo: Pakkoa ei sanele kuin kuolema tai Kukkonen.
Musiikki-mainos ky Juntunen 2003.
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut 2,2003. 5,80 e.

Surkka, Timo: Asko Kukkosen seikkailut.
Musiikki-Mainos ky Juntunen 2003.
ISBN 951-9315-01-2
Salapoliisi Asko Kukkosen seikkailut.
Sisältö: Retorinen ryöstö ; Tavallista villimpi Pohjola ; Erämää on täyttä murhaa ;
Vain motiivi puuttuu.

Lyijynen, Reijo: Vain taivas tietää.
Kirjaviihde 2003.
ISBN 952-91-5006-7 (nid.)
Reijo Lyijysen toinen dekkari. Ensimmäinen dekkari Kuun pimeä puoli ilmestyi 2002.
Arvostelu:
- Ruumiin kulttuuri 2/2004. Keijo Kettunen.

Orne, Pekka: Punainen keinuhevonen.
Master Rex 2003.
ISBN 952-99095-0-0 (nid.)
Kirjailija on turkulaisia ja lisätietoa löytyykin Turun kaupunginkirjaston ylläpitämästä
Vaski - varsinaissuomalaisia kirjailijoita -tietokannasta.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Antti Turunen.

Reiman, Koo: Synkkä yö, julma meri.
Compania Comder 2003.
Kahden uudentyyppisen atomiaseen katominen kyseenalaistaa murenevan suurvallan kunnian. Eversti Grigori Malev lähetetään selvittämään tapausta, mutta varsin pian hän huomaa olevansa pelkkä marionetti. Juoksupoika, jonka oletetaan tottelevan ylempiensä pienempiäkin viittauksia. Eversti Malev tekee parhaansa. Siitä huolimatta tapahtumat johtavat katastrofiin, joka ravistelee Itämeren ympärysmaita. Synkkä yö, julma meri on fiktiota, joka rakentuu M/S Estonian uppoamisen ja erään samoihin aikoihin julkisuuteen ilmestyneen salaperäisen aineen ympärille. Estonian uppoaminen on järkyttävä tosiasia. Haaverin jälkiseuraukset, ennen kaikkea syiden selvittelyssä tapahtuneet monet kömmähdykset, suovat edelleen tilaa erilaisille spekulaatioille.
Koo Reiman on salanimi.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Kyösti Salovaara.

Kuosma, T.: Vallankaappaus.
Omakirja 2003.

Rikos pikukaupungissa :
Kouvolan dekkaritapahtuman novellikilpailun parhaat 2003.
Toim. Venla Sainio, Ritva Sorvali, Maritta Naumanen.
Kouvolan kaupunki 2003.
ISBN 951-98877-3-3 (nid.) 18,00 e.
Kouvolan Dekkaritapahtuman 2. novellikilpailun parhaista on valittu 16 novellia, joissa tapahtumat sijoittuvat joko todelliseen tai keksittyyn pikkukaupunkimaiseen miljööseen. Novellit heijastelevat pikkukaupungin ilmapiiriä, henkilöitä, ihmissuhteita. Rikokset ovat murhia, tietokonerikoksia, ideaväärennöksiä. Kirjoittajat tulevat seuraavilta paikkakukunnilta: Espoo, Hamina, Heinola, Helsinki, Hämeenkyrö, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Lahti Mikkeli, Porvoo.
Kouvolan Sanomat julkaisee verkkosivuillaan vuoden 2003 dekkarinovellikilpailun satoa.

Savela, Joni: Tutkimuksia.
TaideLaboratorio 2003.
ISBN 952-91-6476-9 (nid.).
...Joseph menetti tajuntansa, silmien mustat tunnelit jäivät tuijottamaan ylös mustiin myrskypilviin mitään näkemättä. Sydän tuskin sykähteli, se oli kuin avuton varpunen, jota jättiläismäinen koura puristeli myrkissään. Minuuttien kuluttua Joseph havahtui liikkeeseen itsekseen. Jokin oli tulossa siitä ulos. Joseph räväytti silmänsä auki ja näki kuinka toinen olento nousi hänestä itsestään, kuoriutui ulos hänen omasta rumiistaan. Ensin kädet, hartiat ja pää. Se nousi ylös hänen ruumiinsa huokosista, astui asfaltille hänen viereensä ja jäi hiljaa seisomaan paikoilleen...
Tutkimuksia on dekkarin kummajainen. Kirja, joka naulaa lukijansa tiukasti paikoilleen ja kuljettaa läpi mielikuvituksellisen vuoristoradan.
Arvosteluja kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Heikki Kaskimies.
- Tähtivaeltaja nro 1/2004. Toni Jerrman.