Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Syksy 2002
Kevät 2002
- Vuosi 2002 Tekijä A-Ö - DekkarivuodetArt House


Uusia painoksia

Rendell, Ruth: Kova kuin kivi.
Alkuteos: A Judgement in Stone, 1977. suom. Marja Luoma.
Art House 2002. U. p.
ISBN 951-884-357-0 (nid.) 8,00 e.
1.p. ilmestynyt Art Housen kustantamana 1990.
Ruth Rendell DekkariNetissä.


 

Blue Moon

 

Airth, Rennie: Pimeyden virta.
Alkuteos: River of Darkness, 1999. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Blue Moon 2002.
ISBN 952-5410-07-2 (sid.) Ilm. 8/2002.
Kesä 1921 oli sodanjälkeisistä kaunein. Kartanosta Surreyn maaseudulta löydetään isäntäväen ja kahden palvelijan ruumiit. Paikallinen poliisi pitää tapausta väkivaltaisena ryöstönä, mutta Scotland Yardin komisario John Madden, länsirintaman liejuisten tappotantereiden kauhut kokenut arpinen veteraani, päättelee tappajan sodassa tasapainosta suistuneeksi psykopaatiksi. Ja että uhrit eivät olleet ensimmäiset eivätkä viimeiset. Pimeyden virta on psykologisesti vakuuttava kertomus kahdesta sodan satuttamasta miehestä: tappajasta joka vaanii uhrejaan ja komisariosta joka koettaa ehtiä hänen edelleen. Airth kuvaa uskottavasti, miten kovat kokemukset sisäänsä koteloinut Madden alkaa palata "normaaliin" elämään, jopa rohkenee kiintyä paikkakunnan naislääkäriin. Synkän menneisyyden, lempeän maalaismiljöön ja uuden elämän valonkajastuksen varaan kiristyvä jännitys huipentuu huimaan loppuratkaisuun, jossa Maddenin tulevaisuus joutuu vaakalaudalle.
Rennie Airth on syntynyt Etelä-Afrikassa ja asuu nykyään Italiassa. Hän on toiminut pitkään uutistoimisto Reutersin ulkomaankirjeenvaihtajana. Ensimmäinen suomennos Airthilta. Kiitos Blue Moon.

Rankin, Ian: Paljas poliitikko.
Alkuteos: Strip Jack, 1992. Suom. Osmo Saarinen.
Blue Moon 2002.
ISBN 952-5410-09-9 (sid.) Ilm. 9/2002.
Riippumaton kansanedustaja Gregor Jack on suosittu ja hyvässä maineessa. Mutta kun Edinburghin poliisi tekee ratsian ilotaloon, hän on siellä. Lehdistö on paikalla ja skandaali saa julkisuutta. Komisario John Rebus suhtautuu politiikkaan välinpitämättömästi, mutta Jackista hänellä on myönteinen käsitys. Se joutuu koetukselle, kun kansanedustajan vaimo katoaa ja kun perheen lähipiirin jauhot alkavat muutenkin näyttää vähemmän puhtailta. On kuin jotkut haluaisivat poliitikon paljaaksi, ja jRebus haluaa tietää miksi. Tietoa etsiessään hän päätyyn seurustelemaan vallanpitäjien ja varakkaiden kanssa enemmän kuin välittäisi ja myös penkomaan heidän roskalaatikoitaan. Samalla Rebus saa viskimailla liikkuessaan tilaisuuden havainnoida Skotlannin maiseman, ihmisten ja puheenparren vaihtelua. Kolmas suomennos Ian Rankinilta. Aikaisemmin ovat ilmestyneet: Ristinolla (2001) ja Kuurupiilo (kevät 2002). Hieno kirjoittaja ja upeita kirjoja.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Westerberg, Sven: Vaikeneva nainen.
Alkuteos: Judinnans tystnad, 2000. Suom. Laura Jänisniemi.
Blue Moon 2002.
ISBN 952-5410-08-0 (sid.) Ilm. 8/2002.
Ester on yli kahdeksankymmenen, Tomas nuori. Eräänä sunnuntaiaamupäivänä he sattuvat vastakkain Göteborgin kadulla. Ester ottaa käsilaukustaan vanhan saksalaisen sotilaspistoolin ja ampuu nuorukaisen hengiltä. Ester vaikenee kaikesta tapaukseen liittyvästä, vaikka muuten suostuu keskustelemaan. Oikeuspsykiatri Hanna Skogholmin tehtävä on selvittää miksi Ester tappoi miehen, johon hänellä ei näyttänyt olleen mitään aikaisempaa yhteyttä. Hann Skogholm lähtee seuraamaan Esterin elämää taaksepäin ja saa tietää, että vanha juutalaisnainen on kotoisin Puolasta, päässyt sieltä pakenemaan Juutinrauman yli Ruotsiin vuonna 1934. Esterin kokemukset Kööpenhaminasta sodan aikana kietoutuvat nykyaikaan. Äärioikeistolaisuus ei ole kuollut, ja myös Hanna Skogholm joutuu kohtaamaan uusien ja vanhojen natsien uhkan. Toinen suomennos Westerbergiltä. Ensimmäinen suomennettu dekkari Jumalan kauhistuttava poissaolo ilmestyi syksyllä 2001.
Sven Westerberg DekkariNetissä.


 

Book Studio

Kotimaiset

Intohimosta rikokseen : antolgia.
Book Studio 2002.
ISBN 951-20-6121-X (sid.) 25,90 e. Ilm. 8/2002.
Mitä saadaan aikaiseksi kun kymmenen suomalaista eturivin kirjailijaa käy saman aiheen kimppuun: kirjoittaa novellin jonka teemana on "rikos ja rakkaus" jota jokainen saa käsitellä juuri sillä tavoin kun haluaa. Tuloksena on kokoelma jonka jokainen dekkarin ystävä haluaa omistaa. Intohimosta rikokseen kokoelman kirjoittajat ovat Raija Oranen, Pekka Salo, Johanna Sinisalo, Reijo Mäki, Leena Lehtolainen, Jarkko Sipilä, Tuula Sariola, Wexi Korhonen, Tuuli Rannikko ja Tapani Bagge.

Sipilä, Jarkko: Tappokäsky.
Book Studio 2002.
ISBN 951-20-6138-0 (sid.) 25,90 e. Ilm. 8/2002.
Selvä tappokäsky, mutta poliisilla on ongelma. Poliisi ei tiedä, kuka on kuiskaaja, kuka on kerubi ja kenet pitää tappaa. Espoosta alkanut visainen juttu päätyy Helsingin murharyhmän rikoskomisario Kari Takamäen eteen. Kokenut väkivaltatutkija on ihmeissään. Kyllä poliisi murhan selvittä, mutta ei tätä organisaatiota ole luotu estämään henkirikosta.
Sipilän edellisessä kirjassa, Kosketuslaukaus (2001), rikoskomisario Takamäki joutui selvittämään eduskunnan pääsihteerin murhaa. Nyt lähtökohta on paljon hankalampi. Ruumiskin puuttuu.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Koontz, Dean: Pimeyden enkeli.
Alkuteos: From the Corner of his Eye. Suom. Kari Salminen.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6131-7 (sid.). 31,00 e. Ilm. 9/2002.
Bartholomew Lampion syntyy Bright Beachissa, Kaliforniassa. Päivä tulee mullistamaan monen ihmisen elämän - ja hän on kaiken keskipisteenä. Kaiken lähtökohtana ovat hänen silmänsä, ne lumoavat kaikki ihmiset. On sääli että hän sokeutuu kolmivuotiaana, vain saadakseen näkönsä takaisin kymmenen vuotta myöhemmin. Samaan aikaan kuin "Barty" syntyy, satojen kilometrien päässä mies havahtuu ajatukseen, että hänellä on maailmassa yksi ainoa vihollinen: Bartholomew Lampion. Tämä on tuhottava hinnalla millä hyvänsä, siitä tulee hänen elämäntehtävänsä. San Franciscossa väkivaltaisen raiskauksen seurauksena näkee päivänvalon tyttö, jonka elämää Barty tulee hallitsemaan halusipa hän sitä tai ei. Näiden kolmen ihmisen välille kehittyy monimutkainen vyyhti - ja lopulta on vain yksi kysymys: kuka onkaan pimeän, kuka taas valon enkeli?

Salama -sarja

Chase, James Hadley: Lähtöjuhlat, neiti Blandish.
Alkuteos: The flesh of an orchid, 1948. Suom. Arto Tuovinen.
Book Studio 2002. Salama-sarja. 2. p.
ISBN 951-20-6192-9 (nid.) 9,90 e. Ilm. 6/2002.
1. p. Gummerus Salama -sarja ; 147 v. 1966.
Carol Blandish on ollut kolme vuotta mielisairaalassa vaaralliseksi potilaaksi luokiteltuna. Saatuaan tietää perivänsä kuusi miljoonaa dollaria hän pakenee sairaalasta. Asianajaja Simon Hartman on huolissaan, ei suinkaan Carolista vaan itsestän; hän nimittäin on jo ehtinyt pimittää itselleen osan tämän perinnöstä - tyttö on siis saatava kiinni ennen kuin petos paljastuu. Elämän ja kuoleman leikkiin yhtyvät myös Sullivanin veljekset, kksi ammattitappajaa, jotka luulevat Carolia helpoksi saaliiksi mutta tulevat pettymään katkerasti.

MacDonald, Ross: Harriet on iso tyttö.
Alkuteos: The zebra-striped hearse, 1962. Suom. Risto Ahti.
Book Studio 2002. Salama -sarja. 2. p.
ISBN 951-20-6190-2 (nid.) 9,90 e. Ilm. 6/2002.   Kansikuva.
1. p. ilmestynyt Gummerus 1968.
Rikas tyttö Harriet Blackwell, palaa Meksikosta takaisin USA:han, tuo sulhaskandidaatin mukanaan. Isä, eversti Blackwell vastustaa raivokkaasti koko ajatusta: mies on paitsi epämiellyttävä myös epäilyttävä taustaltaan. Kn pari sitten katoaa, eversti palkkaa yksityisetsivä Lew Archerin tutkimaan juttua. Hän joutuukin pohtimaan monesti, mistä oikein on kysymys ja onko miehen puheissa alun alkaenkaan mitään perää. Sulhasmies on käyttänyt ainakin kahta eri nimeä ja muitakin epäselvyyksiä löytyy,mutta kun matkan varrelta alkaa löytyä myös murhia, pei käy vakavaksi.
Ross MacDonald DekkariNetissä.

Queen, Ellery: Murhaaja on kettu.
Alkuteos: The murderer is a fox case, 1954. Suom. Hedvig Järvenpää-Lehtonen.
Book Studio 2002. Salama -sarja. 3. p.
ISBN 951-20-6193-7 (nid.) 9.90 e. Ilm. 6/2002.
1. p. ilm. Gummeruksen Salama -sarjassa; n:o 62 v. 1959.
2. p. ilm. 1992.
Wrighsvillen pikkukaupunki on jo melkein unohtanut Jessica Foxin kaksitoista vuotta sitten tapahtuneen salaperäisen kuoleman, kun hänen poikansa palaa juhlittuna lentäjäsankarina Tyynenmeren rintamalta. Kapteeni Dave Fox ei kuitenkaan ole unohtanut- ja hänen paluunsa saa vanhan rikoksen setvimiseen uuden puhdin.

Wheeler, Hugh: Rikoksien Capri.
Alkuteos: The cripped muse, 1951. Suom. Kyllikki Holmquist.
Book Studio 2002. Salama -sarja. 2. p.
ISBN 951-20-6191-0 (nid.) 9.90 e. Ilm. 6/2002.
1. p. Gummeruksen Salama -sarjassa ; n:o 18 v. 1955
"Vuosien takainen vaikutelma tästä dekkarista oli tyrmistys ja lapsellinen ihastus sen kuvaaman paatuneen kansainvälisen ilmapiirin piristävän turmeltuneesta tunnelmasta, touhuilusta Caprilla. - Hauska dekkari täytyy sanoa." Näin luonnehtii Kirjailijaliiton sihteeri Pirkko Pesola valitessaan tämän teoksen "Salamaksi minun makuuni". Vuodet eivät dekkarin lumoa ole vähentäneet. Ei ihme sillä Hugh Wheeler on toinen nimimerkki Quentin Patrickin luoneista serkuksista.


 

Gummerus

 

Kotimaiset

Korhonen, Vexi: Tunnustus tai kuolema.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6184-8 (sid.) 25,90 e. Ilm. 10/2002.
Ratkaistuaan Tamperetta yli puoli vuotta kiusanneen rikoksen Kari Salo ehtii nauttia helposta elämästä varttitunnin verran. Kesken vappujuhlien hänet siepataan. Yksityisetsivä saa Pispalan kovakouraiseen tapaan muistutuksen puolitiehen jääneestä työstä. Poliisi selvittää sieppaajien henkilöllisyydet, mutta vähin vammoin selvinnyt ei halua tehdä rikosilmoitusta asiasta. Salo tapaa Alina Räsäsen, joka on kahden viikon ajan patistanut viranomaisia tutkimaan ulkomailla työskentelevän miehensä murhaa. Poliisi ei ota naisen rikosilmoitusta vakavasti. Kari Salo alkaa tutkia insinööri Toivo Räsäsen tapausta. Salo saa käsiinsä Suojelupoliisin ylitarkastajalle osoitetun salakielelle koodatun kirjeen. Salon asuntoon murtaudutaan ja aineisto varastetaan. Salo pidätetään. Yksityisetsivä ottaa rajusti yhteen entisten työtovereidensa lisäksi myös Supon etsivien kanssa. Kuulustelujen aikana Salolle alkaa selvitä, kuinka suuren verkon silmiin hän on sotkeutunut. Murha on senpelin panoksista pienin. Salo saa Supon ylitarkastajan uskomaan itseensä. Hän pääsee vapaaksi. Riskeistä välittämättä sitkeä yksityisetsivä penkoo Toivo Räsäsen jäljet Eurooppasta Pietariin. Todisteita ei löydy, mutta Salo ei anna periksi. Jäljelle jää vain yksi vaihtoehto: tunnustus tai kuolema. Wexi Korhosen neljäs Kari Salo -dekkari tapahtuu tutusti Tampereen maisemissa. Persoonallinen yksityisetsivä kokee kovia myös Belgiassa ja Venäjällä.
Wexi Korhosen kotisivu.

Rannikko, Tuuli: Umpikuja.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6175-9 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2002.
Englannin salaisen palvelun huippuagentti Harri Kaskela on rakastunut. Hänen tyttöystävänsä on menestyvän kiinteistövälitystoimiston omistaja, suomalaissyntyinen Emma Bradley. Harri järjestää kotonaan viihtyisällä Lontoon esikaupunkialueella upeat puutarhakutsut, joita emännöi Emma ja jonne on kutsuttu suomalainen ministeri, englantilainen lordi, kaksi kansanedustajaa ja merkittäviä talous- ja kulttuurielämän vaikuttajia niin Suomesta kuin Englannista. Puutarhajuhlan jälkeen Emma katoaa ja hänet löydetään murhattuna Thamesista. Poliisit epäilevät ammattirikollisten olleen asialla. Harri ryhtyy tutkimaan asiaa poliisien rinnalla. Apunaan hänellä on utelias ja räväkkä naistenlehden toimittaja Jutta, joka ammattinsa vuoksi tapaa helposti silmäätekeviä. Talouselämän ja politiikan valtarakenteet paljastuvat, ja vähän myöhemmin suomalainen poliitikko joutuu henkirikoksen kohteeksi. Samaan aikaan kansainvälinen terroristijärjestö, jonka kanssa Harri on joutunut napit vastakkain Amerikassa, soluttautuu Englantiin ja Harrin elämään. Britannian valtion tiedusteluorganisaatio rakentaa uutta valvonta-asemaa Länsi-Englantiin, ja Harri toimii projektin turvallisuusneuvonantajana. Harri miettii, onko siinä syy Emman murhaan vai onko se Emman omissa liiketoimissa. Tapahtumat saavat uutta vauhtia, kun terroristit ryhtyvät suoraan toimintaan. Asiat nivoutuvat toisiinsa, ja Harri huomaa pian uivansa politiikan, kasinopelin ja huumekaupan sameissa kansainvälisissä vesissä. Mutta langat näyttävät johtavat lopulta sittenkin Suomeen.
Tuuli Ranniko DekkariNetissä.

Sariola, Tuula: ...ja kolmas kerta.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6214-3 (sid.) 25,90 e. Ilm. 9/2002.
Mäntyharjun poliisien kauan odotettu kalastus- ja patikkamatka Lappiin päättyy yllättävästi. MIkander huomaa kauppareissullaan ilmoituksen huutokaupasta, jonka meklarina toimii tuttu mies. Poliisit lähtevät kolmen miehen voimalla huutokauppaan, kun päiväkin on tuulinen eikä houkuta järvelle kuuntelemaan Joopin tarinoita noidista ja Unarinjärven synnystä. Kun meklari paukauttaa kolmannen kopautuksen amerikanarkusta, on kaaos pian valmis: arkusta löytyy kuollut nuorin nainen. Nainen on kaksi vuotta takaperin Mäntyharjulle naitu venäläinen Jelena, koko pitäjää puhuttanut naisihminen. Meklari Hämäläisen pelastaa pidätykseltä vain hänet sairaalaan vienyt astmakohtaus ja kolmen tutun poliisin apu. Ruumis löytyi Sodankylästä, mutta jäljet johtavat Mäntyharjulle. Juttu siirtyy keskusrikospoliisille ja Olavi Jääskeläiselle, joka ensi kertaa elämässään joutuun tekemisiin venäläisen mafian kanssa. Kuolleen naisen kainaloon teipattu avain on lopulta avain koko vyyden selviämiseen varsin yllättävällä tavalla.
Tuula Sariola aloitti dekkarien kirjoittamisen vuonna 1989 julkaisemalla dekkarin Murha Sammatissa. Sitä luultiin aluksi Mauri Sariolan kirjoittamaksi, kuten myöhempiäkin dekkareita, koska Tuula Sariola ol kirjoittajana vaiennut miehensä eläessä. Mutta Tuula Sariola on julkaissut siitä lähtien romaanin vuosittain. Useimmat niistä sijoittuvat Mäntyharjun seudulle. Hänen romaaneistaan kolme on Susikoski-aiheista ja kaksi rakkausromaaneja.

Ulkomaiset

Buffa, D. W. : Viimeinen tahto.
Alkuteos: The Legacy. Suom. Heikki Salojärvi.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6126-0 (sid.) 28,00 e. Ilm. 10/2002.
Joseph Antonellin muistoissa San Francisco yhdistyy lapsuuden kesiin. Mutta nyt hän ei vietäkään lomaa sukulaisten hoivissa, vaan puolustaa Jamaal Washingtonia, jota syytetään Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän senttaatorin murhasta. Juttua tutkiessaan Antonelli kohtaa maan poliittisen eliitin mädännäisyyden. Hän uskoo vakaasti Jamaalin
syyttömyyteen, muta häviää oikeudenkäynnin. Kun musta nuorukainen saa kuolemantuomion, Antonelli katoaa neljän päivän ryyppyreissulle. Voittaako vääryys oikeuden? Herkkävainuinen Antonelli haistaa aina vain palaneen käryä. Voimansa koottuaan hän lähtee itse jäljittämään murhaajaa.
Neljäs suomennettu lakidekkari Buffalta.
D. W. Buffa DekkariNetissä .

Connelly, Michael: Mustempi kuin yö.
Alkuteos: A Darkness More Than Night, 2001. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6148-1 (sid.) 28,00 e. Ilm. 9/2002.
Harry Bosch ja Terry McCaleb kohtaavat. Hollywood kuohuu: kuuluisaa ohjaajaa epäillään filmitähden murhasta. Uhri on kuristettu kesken seksin, mutta kuolema on lavastettu itsemurhaksi. Kun Harry Bosch kutsutaan päätodistajaksi, tiedotusvälineet ovat revetä. Samaan aikaan Terry McCaleb auttaa entistä työtoveriaan arvoituksellisen murhan selvittämisessä. Liikkeellä on tappaja, jota riivaa kostonhimon lisäksi mieltymys kammottaviin rituaaleihin. McCaleb huomaa, että nämä kaksi murhaa nivoutuvat toisiinsa. Hän epäilee, että kieroutunut tappaja on - Harry Bosch! Mutta kun Harryn ja Terryn polut risteävät, kummankin henki on hiuskarvan varassa. Neljäs suomennettu dekkari Connellyltä.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Shokki.
Alkuteos: Shock. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6132.5 (sid.) 28,00 e. Ilm. 8/2002.
Tohtori Spencer Wingate kuulee hälyttäviä uutisia omistamastaan hedelmällisyysklinikasta. Uusi johtaja haalii munasolun luovuttajiksi Harvardin yliopiston naisopiskelijoita. Hän maksaa tämän kuuluisan opinahjon älypäille peräti 45 000 dollaria luovutuksesta. Se on huikea summa köyhälle opiskelijalle. Kämppäkaverukset Deborah Cochrane ja Joanne Meissner ostavat ensin asunnon Bostonin keskustasta ja lähtevät sitten vuoden löhölomalle Venetsiaan. Mutta päättäväinen naiskaksikko ei tyydykään pelkkään rahaan. Lomalta palattuaan he haluavat tietää, minne heidän munasolunsa ovat päätyneet. Kun he pestautuvat sairaalaan väärän henkilöllisyyden turvin, he huomaavat kauhukseen, että klinikalle pääsee helposti hengestään - ja vartijat pitävät huolen, ettei todisteita jää.
Robin Cook DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Kaksintaistelu.
Alkuteos: Edge of Danger. Suom. Ilkka Rekiaro.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6050-7 (sid.) 25,90 e. Ilm. 9/2002.
Paul Rashid on maailman rikkaimpia englantilaisia ja vanhaa aatelissukua. Hän on myös puoleksi arabi. Kumpikin verenperintö on hänelle yhtä tärkeä. Yhdessä ne ovat synnyttäneet tulisuuden ja tuottaneet menneinä vuosisatoina loistavia sotureita, jotka ovat palvelleet uskollisesti niin brittejä kuin Omaninlahden arabeja. Parhain esimerkki on Paul Rashid itse. Mutta nyt Paulin arabiveri kiehuu. Se vaatii kostoa. Hänen äitinsä on murhattu rashidbeduiinien omistaman öljykentän vuoksi. Paulin tappolistalle joutuvat kaikki juonittelevat osapuolet. Yhdysvaltain presidentti etunenässä. Brittikenraali Ferguson kutsuu välittömästi avukseen vanhan ystävänsä Sean Dillonin. Hlytyksen saa myös Bill Johnson, Valkoisen talon taiturimainen "kellarimies". Kun maailman mahtavimman miehen henki on vaarassa, hätiin on ehdittävä ajoissa.

Holt, Anne & Reiss-Andersen, Berit: Kahdesti kuollut.
Alkuteos: Utten ekko, 2000. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6127-9 (sid.) 27,50 e. Ilm. 10/2002.
Norjan kuuluisin kokki, Brede Ziegler, löytyy murhattuna Oslon poliisiaseman takapihalta. Hanne Wilhelmsen on paennut elämänkumppaninsa kuoleman jälkeen Italiaan nuolemaan haavojaan, mutta Zieglerin murha saa hänet palaamaan takaisin Osloon Billy T:n avuksi. Kuuluisan kokin murhan selvittäminenon varsinainen soppa, johon raahataan todistajia Zieglerin kustannustoimittajaa myöten. Hannen on palattava takaisin elämään ja selvitettvä murha, jonka taustalla väilyy välinpitämättömyys ja kykenemättömyys rakkauteen.
Anne Holt DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Vaitelias jumala.
Alkuteos: Stum sitter guden, 2000. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-5986-X (sid.) 29.50 e. Ilm. 7/2002.
Lumihiutaleet putoavat hiljalleen juoksuköysi kaulassaan puusta roikkuvan miehen hiuksille. Konstaapeli Maria Wern seisoo mykistyneenä näyn edessä. Hänellä on edessään elämänsä haaste. Pian Maria oivaltaa, että kyseessä on rituaalimurha, joka jäljittelee elämänpuussa yhdeksän päivää roikkuneen Odinin kärsimystarinaa. Maria päättää selvittää hinnalla millä hyvänsä murhamysteerin, joka on karata käsistä muinaisten jumaltarujen verhoon. Yhtälö kodin ja työn välillä ei kuitenkaan ole helppo. Marialla on kotirintamalla kädet täynnä hankalan anopin, kahden lapsen ja siipan kanssa. Töissä esimies on lievää törkeämpi sovinistisika. Jouluvalmistelut painavat päälle, mutta Maria ei saa hetken rauhaa. Tietämättään hän kiiruhtaa kohti pahinta painajaistaan.
Jo toinen uusi ruotsalainen naisdekkaristi esittäytyy meille suomalaisille syksyllä 2002.
Kääntöpiiri julkaisee Aino Trosellilta myös ensimmäinen suomennoksen.
Anna Jansson on syntynyt Visbyssä 1958. Hän asuu nykyään miehensä ja kolmen lapsensa kanssa Örebrossa ja työskentelee sairaanhoitajana. Kun kirjoittamisen himo iski Anna Janssoniin toden teolla joitakin vuosia sitten, hän hankki tietokoneen ja alkoi kirjoittaa vapaa-aikanaan. Sittemmin Jansson on kirjoittanut neljä Maria Wernistä kertovaa dekkaria, joille kaikille on ominaista juureva pohjoismaisuus ja taitava ihmismielen kuvaus. Vaitelias jumala on Janssonin ensimmäinen suomennettu dekkari.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Reah, Danuta: Hiljaiset puistot.
Alkuteos: Silent Playgrounds, 2000. Suom. Kaarina Sonck.
Gummerus 2002
ISBN 951-20-5897-9 (sid.) 25,90 e. Ilm. 8/2002.
"Äänet muuttuivat. Aikaisemmin oli kuulunut pehmeitä askelia, jotka kulkivat pensaikossa edestakaisin kuivien lehtien yli. Iris pysytteli niin hiljaa kuin ikinä. Rapaiselta tieltä kuului polkupyörän suhahdus, mutta hän ei katsonut. Hän oli paennut leikkikentältä, mutta metsässä oli hirviöitä." Viaton kepponen on kääntynyt painajaiseksi. Lapsenvahdilta karannut kuusivuotias kyyhöttää sydän pamppaillen pensaiden varjossa. Ohi juoksee naapurin Suzanne aamulenkillään, mutta pikku Iris ei uskalla liikahtaa, sillä hirviö voi kuulla. Rikoskomisario Steve McCarthy huomaa pian, että Iris tietää ikäisekseen kummallisia asioita. Lapsenvahdin murha johtaa komisarion yhä syvemmälle huumeiden välittämien salaisuuksien verkostoon.
Toinen suomennos englantilaiselta Danuta Reahilta. Ensimmäinen suomennettu dekkari Pelkkää pimeyttä ilmestyi keväällä 2002.
Danuta Reah DekkariNetissä .

Uusia painoksia

Harris, Thomas: Punainen lohikäärme.
Alkuteos: Red Dragon. Suom. Risto S. Valassaari.
Gummerus 2002. 7. p.
ISBN 951-20-6208-9 (sid.) 29,50 e. Ilm. 8/2002


 

Jalava

Uusia painoksia

Gardner, Erle Stanley: Perry Mason ja utelias morsian.
Alkuteos: The Case of the Curious Bride, 1934. Suom. Riku Perälä.
Jalava 2002. U. p.
ISBN 951-887-282-1 (nid.)
Uusi painos Perry Mason klassikosta vuodelta 1934. Ed. painos Jalava 1988
Jännityksen mestarit n:o 15.

Gardner, James: Koston hetki, James Bond.
Alkuteos: For Special Services, 1982. Suom. Leena Vallinsaari.
Jalava 2002. U. p.
ISBN 951-887-283-X (nid.) 10,00 e. Ilm. 7/2002
Kirja on aiemmin ilmestynyt Gummeruksen kustamana: 1-2. p. 1982 ja 3. p. 1988.

Gardner, James: Tehtävä Suomessa, James Bond.
Alkuteos: The Icebreaker, 1983. Suom. Leena Vallinsaari.
Jalava 2002. U. p.
ISBN 951-887-284-8 (nid.) 10,00 e. Ilm. 7/2002.
Kirja on aiemmin ilmestynyt Gummeruksen kustamana: 1-2 p. 1983 ja 3. p. 1988.

Lovecraft, H.P.: Charles Dexter Wardin tapaus.
Alkuteos: The Case of Charles Dexter Ward. Suom. Ilkka Äärelä.
Jalava 2002. U.p.
ISBN 951-887-281-3 (nid.). Ilm. 7/2002.
Ilm. aikaisemmin Jalavan kustantamana v. 1992.KaristoKotimaiset

Jokinen, Seppo: Piripolkka.
Karisto 2002.
ISBN 951-23-4320-7 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2002.
Mies pahoinpidellään henkihieveriin Tampereen Nekalassa, ja Hervannassa tapahtuu silmitön tuhopoltto. Tekijöiksi epäillään jengiä, jonka nuorin jäsen on vasta 15-vuotias tyttö. Pian yksi joukon jäsenistä löytyy surmattuna, ja syyllinen näyttää löytyvän jengin keskuudesta.
Komisario Koskinen tutkijaryhmineen joutuu selvittelemään järjettömältä tuntuvaa rikossarjaa. Tehtävä ei ole niitä helpoimpia, ja tuskissaan ovat myös tapahtumien pyörteisiin ajautuneet nuoret. Helpotusta he löytävät pienistä, possunpunaisista pillereistä, jotka ainakin siirtävät pelon ja tuskan seuraavaan päivään. Vaientaako nuoret kuulusteltavat syyllisyys vai pelko? Kaiken ohessa Koskinen yrittää hoivata uutta, orastavaa ihmissuhdettaan ja pitää asoissa työpaikalla liikkuvia huhuja.
Seppo Jokinen DekkariNetissä .

Sandberg, Timo: Kihokki.
Karisto 2002.
ISBN 951-23-4322-3 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2002.   Kansikuva.
Orvokki ja Anita ovat ystäviä ja työtovereita - Orvokki miestennielijä, jonka viimeisin valloitus on sisäministeri. Anita vasta eronnut, teini-ikäisen tytön viikonloppuäiti. Naiset lähtevät miesseuralaisineen risteilylle, jolla Orvokki katoaa. Poliisitutkinta on tuloksetonta, mutta Anita ei saa asialta rauhaa, vaikka omassa elämässäkin on huolia: suhde Jonna-tyttäreen takkuilee ja uuden miesystävän ura on pahassa umpikujassa. Samaan aikaan paikallista poliisia työllistää kaupungin kasvava huumerikollisuus, jonka lonkerot ulottuvat yllättävän pitkälle. Anita löytää pahan lähempää kuin arvaakaan. Timo Sandber on julkaissut yhdeksän romaania, joista kolme rikosromaaneja: Unta ei voi tunnustaa (1990), Kyyhkysen veri (1996) ja Rautapääsky (2000).
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Child, Lee: Viimeinen vieras.
Alkuteos: The Visitor, 2000. Suom. Pasi Punnonen.
Karisto 2002.
ISBN 951-23-4356-8 (sid.) 30 e. ILm. 10/2002.   Kansikuva.
Kaksi USA:n armeijassa palvellutta naista on surmattu omituisin rituaalimenoin, eikä tekijä ole jättänyt minkäänlaisia jälkiä itsestään. Uhreilla on ainakin yksi yhteinen piirre: molemmat ovat tunteneet Jack Reacherin, entisen sotilaspoliisimajurin. Reacher pidätetään New Yorkin kadulta sikäli ikävissä olosuhteissa, että hän on juuri ratkaissut erään suojeluraha- ja uhkailutapauksen omalla, tehokkaalla tavallaan. Ainakin FBI:n psykologin mielestä hän sopii kiusallisen hyvin murhaajasta laadittuun psykologiseen profiiliin. Mutta saako Liittovaltion poliisi Reacherista epäillyn vai konsultin. Lee Childiltä on suomennettu aiemmin jännäri Tulilanka (2001).
Lee Child DekkariNetissä.

Nichol, John: Timanttiarmeija.
Alkuteos: Decisive Measures, 2000. Suom. Tero Kuosmanen.
Karisto 2002.
ISBN 951-23-4339-8 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2002
Jack Griffiths on joutunut jättämään työnsä Britannian armeijassa ja taisteluhelikopterin ohjaimissa. Hänen traaginen erehdyksensä on maksanut viattomien siviilien hengen Kosovossa, ja jäljelle jäävä uravaihtoehto löytyy vapailta markkinoilta: hän lähtee lentämään Sierra Leonessa toimivan "turvallisuusyhtiön" helikopteria. Sierra Leone on keskenään taistelevien armeijoiden, osiaan kärkkyvien napurimaiden ja länsimaisten kaivosyhtiöiden - sekä heidän pestaamiensa palkkasoturien - avoin temmellyskenttä. Kaikkia kiinnostaa vain yksi asia, sisämaan timanttikaivosten hallinta. Erään avustusjärjestön naislääkärin evästämänä Griffiths huomaa, ettei voi teeskennellä puolueetonta. Kun brutaali sota kiihtyy uhkaamaan kaivoksia, hänen on valittava puolensa. Onko hän osa ongelmaa vai osa ratkaisua? John Nicholsilta on suomennettu aiemmin kaksi jännäriä: Hälytystila (2000) ja Isku vuorille (2001).

Zweigberg, Helena von: Kun jumala sulki silmänsä.
Alkuteos: Det Gud inte såg, 2001. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2002.
ISBN 951-23-4341-X (sid.) 28 e. Ilm. 9/2002.
Gun Johanssonin kohtalo järkyttää vankilapappina toimivaa Ingrid Carlbergia sitä enemmän mitä selkeämmin tapahtumien todellinen laita alkaa paljastua hänelle. Sisäinen pakko ajaa häntä ottamaan selkoa, mikä on saanut aran pikkutyötn kasvamaan julmaksi murhaajaksi, sillä hän on ainoa, johon Gun suostuu luottamaan ja jolle Gun herkeämättä väittää olevansa syytön. Selvittäessään Gunin kohtaloa Ingrid joutuu kohtaamaan myös oman epävarmuutensa työssä, uskossa ja ihmissuhteissa, ei vähiten yrittäessään luoda haparoivaa ystävyyttä pizzeriaa pitävän Mikin kanssa ja tutustuessaan Gunin nuoreen, maskuliisistä vetovoimaa uhkuvaan narkkariveljeen. Kirja on Helena von Zweigbergin esikoisteos.
Helena von Zweigberg DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Sammalkorpi, Virve: Paula ja Klaus.
Karisto 2002. 2. p.
ISBN 951-23.4333-9 (nid.) 10 e. Ilm. 7/2002.
1. p. ilmestyi v. 2000 Kariston kustantamana.

Saraspää, Seppo: Aarniometsä.
Karisto 2002. 2. p.
ISBN 951-23-4332-0 (nid.) 10 e. Ilm. 7/2002.
1. p. ilmestyi v. 1999 ilmestyi Kariston kustantamana.


 

Kustannus-Mäkelä

Arhippa, Pirkko: Pimeän piiri.
Kustannus-Mäkelä 2002.
ISBN 951-882-284-0 (sid.). 28 e.
Pinja ei viihdy kotona eikä koulussa. Syysiltana hän lähtee työttökaveriensa luo yökylään eikä palaa. Komisario Varpu Ahava jäljittää hänet vanhassa koulussa majailevaaan yhteisöön. Jonkin ajan kuluttua Varpun kännykkään tulee Pinjalta hätäinen viesti, ja Varpu joutuu selvittämään kahtakin kuolemantapausta. Tarina on sijoitettu Turun ympäristöön.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä .


Kääntöpiiri

Trosell, Aino: Jos sydän vielä sykkii.
Alkuteos: Om hjärtat ännu slår, 2000. Suom. Anu Tukala.
Kääntöpiiri 2002.
ISBN 951-8989-66-4 (sid.) 26 e. Ilm. 8/2002.
Keski-ikäinen göteborgilainen Siv muuttaa avioliittonsa kariuduttua lapsuutensa maisemiin, äkillisesti kuolleen tätinsä mökkiin lähelle NOrjan rajaa. Rauhallisen maalaiselämän vaikutelma on kuitenkin pettävä, sillä tylsä pikkukaupunki tuntuu vilisevän vanhoja norjalaisia natseja ja uuden polven äärioikeistolaisia. Kaupunkgissa tapahtuu myös omituisen paljon katoamisia ja onnettomuuksia. Pian vaarassa on myös hyväuskoinen Siv, joka on sattumalta löytänyt toisen maailmansodan aikaisen luettelon Ruotsin juutalaisista eikä pysty pitämään epäilyksiä omana tietonaan.
Ensimmäinen suomennos ruotsalaiselta Trosellilta. Kirja valittiin Ruotsissa vuoden 2000 parhaaksi dekkariksi. Hienoa, että saadaan jälleen uuden ruotsalaisdekkaristin kirja suomeksi.
Aino Trosell DekkariNetissä.


 

LIKE

Pasanen, Eero: Kononen ja contract killer.
Like 2002. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-045-5 (nid.) 19 e. Ilm. 9/2002.
Rikostarkastaja Martti Kononen tekee pelätyn paluun rikosten, lyhyiden lauseiden ja pitkien tuoppien ääreen. Helsingin henkirikokset eivät kuulu keskusrikospoliisille. Silti Kononen sotkeutuu kruununhakalaisessa kapakassa vyyhtiin, jonka päästä löytyy kotimainen palkkamurhaaja. Neljäs Konos-dekkari Pasaselta.
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Ellroy, James: The Cold Six Thousand - Verirahat.
Alkuteos: The Cold Six Thousand, 2001. Suom. Juha Ahokas.
Like 2002. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-036-6 (sid.) 29 e. Ilm. 9/2002.
Dallas, marraskuun 22. vuonna 1963. Wayne Tedrow Jr. saapuu tappamaan miehen.
Palkkio on 6000 dollaria. Alkaa helvetillinen matka roistojen ja poliisien ahneeseen ja likaiseen maailmaan. Samalla väkivaltaa rakastava tohtori Seuss kertoo tarinansa...
Kennedyn murhan jälkeen Yhdysvaltoja ei johda presidentti, vaan tämän gangstereiden, huumeiden ja prostituution kyllästämän jättiläisnukketeatterin lankoja vetelee J. Edgar Hoover. James Ellroy on yksi maailman arvostetuimmista rikoskirjailijoista. The Cold Six Thousand - Verirahat, on toinen osa USA:n alamaailma -trilogiasta. Sen ensimmäinen osa Amerikan tabloidi ilmestyi suomeksi v. 1999 Liken kustantamana.
James Ellroy DekkariNetissä.

Pérez-Reverte, Arturo: Merikartta.
Alkuteos: La carta esferica, 2000. Suom. Mirja Halonen.
Like 2002. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-578-883-8 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2002. .
Haaksirikkoutuneiden laivojen metsästäjät etsivät Välimerelle kadonneen laivan aavetta. Pituus- ja leveyspiirit tuottavat ongelmia, joiden salaisuuksien avain on vanhoissa merikartoissa. Jännittävän tarinan päähenkilö on kuivalle maalle joutunut laivaton merimies, joka tapaa merellisten esineiden huutokaupassa salaperäisen naisen. Naisella on vastaukset jo vuosisatojen ajan esitettyihin kysymyksiin, vaikka hän itse ei ehkä sitä tiedäkään. Merimies tempautuu mukaan hurjaan juoneen, josta ei puutu rikoksiakaan. Tässä kirjassa Pérez-Reverte palaa lapsuutensa merellisiin maisemiin.
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.

Vachss, Andrew: Kivun hallinta.
Alkuteos: Pain Management, 2001 . Suom. Juha Ahokas.
Like 2002. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-578-928-1 (sid.), 25 e. Ilm. 9/2002. Kansikuva.
Yksityisetsivä Burke seikkailee jälleen. Aluksi hän etsii kadonnutta teiniä, pian hän kamppailee valheiden ja juonitteluiden verkossa, jossa on yhtä paljon pelejä kuin pelaajia. Burke tutustuu myös kipuun: joukko fanaattisia Samarialaisiksi itseään nimittäviä höyrypäitä vaittää hallitsevansa kipua, sen tuottamista ja sietämistä. Onneksi - tai
epäonneksi - kipu on tuttu juttu myös Burkelle.
Amerikkalainen kirjailija ja asianajaja Andrew Vachss on työskennellyt mm. sosiaalityöntekiJänä ja erityisvankilan johtajana. Nyt hän pitää yksityistä asianajotoimistoa New Yorkissa. Vachss, kuten Burkekin, tuntee tarkkaan synkät ja vaaralliset kadut sekä niiden huumehuuruisen todellisuuden. Like on aikaisemmin julkaissut Vachssin teokset Shella (1993), Flood (1996) ja Strega (1997). Vachssin uusia suomennoksia on jo ehditty odottaakin, ihailijoita on paljon.
Andrew Vachss DekkariNetissä.

Willeford, Charles: Kuoleman valttikortit.
Alkuteos: The Way We Die Now. Suom. Hannu Tervaharju.
Like 2002. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-048-X (nid.) 20 e. Ilm. 9/2002.
Kolmen vuoden takaisen murhan tutkimusket etenevät hienosti. Hoken aikoinaan kiven sisään toimittama tappaja muuttaa asumaan vastapäiseen taloon. Ja Hoken tyttären tukka on sininen. Mutta nyt Hoken on jätettävä entinen elämänsä taakseen ja tekeydyttävä pummiksi. Käy ilmi, että se ei ole kovinkaan hankalaa. Hoke luopuu tekohampaistaan, lompakostaan ja aseestaan hiostavalla Tamiani Traililla - valtatiellä, joka yhdistää Miamin ja Naplesin alligaattoreita vilisevän Evergladesin. Hoken pomo, apulaispoliisipäällikkö Willie Brownley, on järjestänyt tämän pikku seikkailun valepuvussa. Ja mikä seikkailu siitä syntyykään.

Uusia painoksia

Edwardson, Åke : Etäisiä huutoja.
Alkuteos: Rop från långt avstand. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2002.
ISBN 952-471-061-7 (nid.) 10 e.

Edwardson, Åke: Varjoa ja aurinkoa.
Alkuteos: Sol och skugga. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2002.
ISBN 952-471-061-7 (nid.) 10 e.


 

Loki-KirjatCollins, Michael: Haudanryöstäjät.

Alkuteos: The Resurrections, 2002. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2002.
ISBN 952-9646-07-0 (sid.) 27 e. Ilm.10/2002.
Michael Collinsin romaani kertoo Frankista, joka palaa lapsuutensa maisemiin nähtyään lehdessä pienen uutisen setänsä kuolemasta. Frank lähtee selvittämään setänsä murhaa ja sitä, miksi ihmiset yhä kavahtavat tämän nimen kuullessaan. Samaan vyyhteen kietoutuu Frankin hämärä muistikuva hänen vanhempansa tuhonneesta onnettomuudesta sekä Frankin avovaimon entinen mies, joka odottaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa georgialaisessa vankilassa.
Collinsilta on ilmestynyt vuonna 2001 Loki-Kirjojen kustantamana kirja Totuuden vartijat, joka on valittu Irlannissa vuoden kirjaksi ja pääsi ilmestyessään Booker -ehdokkaaksi. Kirja oli keväällä 2002 yksi seitsemästä ehdokkaasta IMPACin, maailman rahakkaimman ja kansainvälisimmän kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Collins tulee Suomeen markkinoimaan kirjaansa 2.-8.12.2002.
Michael Collins DekkariNetissä .
MC-Pilot


Lempiäinen, Pekka: Peltikattomurha.
MC-Pilot 2002.
ISBN 952-464-044-9 (nid.) 20,80 e
Kirkkonummen Veikkolassa koko ikänsä eläneen Pekka Lempiäisen viides kirja on dekkari. Kuuma ja aurinkoinen kesä vaihtuu synkäksi ja sateiseksi syksyksi. Äkillinen kuolema ravistelee yhteisöä. Talven tullessa tapahtuu sitten murha. Aiemmin Lempiäinen on kirjoittanut kirjat Kanavarkaat, Rottajahti, Mies halusi nukkua ja Katajankaataja. Yleisradiolle hän on kirjoittanut kuunnelman Joulukinkku.

Luik, Hans: Komisarion kiusaukset.
Alkuteos: Mõrvarühma inspektor, 2001. Suom. Matti Paunula-Ontto.
MC-Pilot 2002.
ISBN 952-464-036-8 (nid.) 22,00 e.
"Kaupunginsairaalasta soitettiin," Webster jatkoi. "Muuan vanha asiakkaamme on
joutunut sinne. Hänestä, vanhasta syntisäkistä, tuntuu siltä, että hänen
viimeiset hetkensä alkavat olla käsillä. Mutta miksi hän ei kutsu rippi-isää, vaan
murharyhmän komiasarion. Mokoma veijari. Eikä hyväksy ketä tahansa, vaan
vaatii juuri Frank Maxwellin." "Minut?" ihmettelin. "Kuka?" Ylikomisario nautti hämmennyksestäni. "Muistatko Varjon?" hän kyyi viimein. Nytkähdin kuin olisin saanut sähköiskun. Elinaikansa rikoksia uusinutta miestä, jota kutsuttiin Varjoksi, olimme etsineet jo vuosia.
Hans Luik on syntynyt 1927 Tartossa. Luik on kirjoittanut kolme romaania ja kymmenen näytelmää. Romaaneista nyt ilmestynyt Komisarion kiusaukset on ainoa suomennettu. Hänen näytelmiään on esitetty eri teattereissa yhdeksällä eri kielellä. Luik on myös kääntänyt viroksi n. 200 englannin- ja venäjänkielistä teosta, niin maailmakirjallisuuden klassikoita kuin nykykirjallisuuttakin.

Osmanen, Timo: Malesian blues.
MC-Pilot 2002.
ISBN 952-464-041-4 (nid.).
Maailma on kaukana, saari kaunis ja ihana. Olen yhden hihhuliperheen vieraana. Nytkin ne istuvat tuossa vieressä ja höpöttävät bahasaa. Fini keinuu riippumatossa, ja silläkin on huntu, vaikka on vasta neljän vanha. Olin koko päivän rannalla, kävin uimassa, katselin merta ja luin romaania Timbuktu. Täällä ollaan vähän kuin mielisairaalassa, samanlaista touhua näyttää olevan. Ajattelen Sinua usein, koska Sinun ansiostasi voin olla täällä. M on liiterissään kirjoittamassa. Näkisitpä mikä murju sillä on....
Malesian blues on Timo Osmasen kolmas romaani.M-M-kustannus


Paulow, Ari: Sepänsällin spesiaali.
G-mies Jerry Cotton.
M-M kustannus 2002.
ISBN 951-9315-00-4 (sid.) 27,00 e.
Kirja sisältää kolme Jerry Cotton -seikkailua. Tarinat ovat Sarjatulta San Franciscossa, Luoteja kaikilla mausteilla, Agenttiralli enkelten kaupungeissa. Ensimmäinen kovakantinen.
Arvostelu: Kaleva 11/2002. Jukka Ukkola.
Lue Hesarista 8.12.02 Anne-Riitta Isohellan hieno artikkeli Jerry Cotton tulee Oulusta

Paulow, Ari: Sarjatulta San Franciscossa.
G-mies Jerry Cotton Special 2002/3.
M-M kustannus 2002.
(nid.) 6,00 e.

Surkka, Timo: Asko Kukkosen seikkailut 1/2002 :
jollei Siperia opeta, niin sitten Kukkonen.
M-M kustannus 2002.
(nid.) 6,30 e.
Salapoliisi Kukkonen on Jerry Cotton -kirjailija Timo Surkan uusi luomus, joka on saanut uskollisilta Jerry Cottonin lukijoilta hyvää palautetta. Persoonallinen ja hauska "elämäntapasalapoliisi" Kukkonen ratkoo tarinoissaan juuri ne visaiset tehtävät, joihin virkavalta ei ole saanut otetta. Virkavalta on hämillään ja hyvillään! Kukkonen kalastaa sekä kalat että konnat.
Timo Surkalta on ilmestynyt fantasianovellikokoelma Coctail Party vuonna 1998 Book Studion kustantamana.

Surkka, Timo: Asko Kukkosen seikkailut 2/2002 :
Irtopirut ja Tuonelan lautturit.
M-M kustannus 2002.
(nid.) 5,80 e.

Surkka, Timo: Asko Kukkonen : Viina, terva, sauna - sitten Kukkonen.
Asko Kukkosen seikkailut 3, 2002.
M-M kustannus 2002.
(nid.) 5,80 e.


 

Myllylahti


Moilanen, Mauno: Kurjet lähtevät.
Myllylahti 2002.
ISBN 952-5269-59-0 (sid.) 25 e. Ilm. 10/2002.
Uoti Mertanen, tietokoneajan kynnyksellä orpona kasvanut nuorukainen pettyy rakkaudessa ja ryöstää Pietarissa itämafian rahat. Uotin työnantaja liikemies P Robertsson, jää panttivangiksi. Uoti kätkee osan rahoistaan rajan takana ja onnistuu pääsemään haavoittuneena Suomeen. Poliisi, mafian vainoojat ja miehen omatunto ovat
alituiseen kannoilla ja sammumaton rakkauden nälkä ahdistaa. Pitkällä pakomatkalla menneisyyden kirot palaavat. Uotin mieleen. Hän kokee tuskissaan yleismaailmallisen rahan vallan seuraukset, joiden kanssa olisi opittava elämään, jos saa elää?

Parkkonen, Seppo: Bestsellerin salaisuus.
Myllylahti 2002.
ISBN 952-5269-57-4 (sid.) 26,50 e. ILm. 9/2002.
Kustannusvirkailija Pertti Lehtonen saa surmansa ahvenanmaalaisen lomamökin tuhopoltossa. Muutamia kuukausia myöhemmin kauppoihin ilmestyy Arto Hallaksen esikoisromaani. Kaksi vuotta myöhemmin Lehtosen kuolema on yhä selvittämättä. Hallaksen romaanista on sinä aikana tullut myyntimenestys. Oskar Vuoren, Lehtosen entisen työtoverin, mitta on täysi. Hän lähtee kirjailijan asuinpaikkakunnalle.
Lepokoti, johon Vuori majoittuu, joutuu kiihkeiden tapahtumien keskipisteeksi.
Myös keskusrikospoliisissa tehdään päätös uudesta tutkintalinjasta ja Leevi Neva saa toimeksiannon jutun tutkimiseksi.
Dekkari Bestsellerin salaisuus on Tampereella asuvan Seppo Parkkosen esikoisteos

 Otava

Ulkomaiset


Bruun, Staffan: Kiinalainen ruletti..
Alkuteos: Kinesisk rulett, 2002. Suom. Seppo Hyrkäs.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18265-x (sid.) Ilm. 9/2002.
Burt Kobbat on palannut! Ja heti rempseä journalistimme törmää mellakoihin, dopingiin, murhaan ja hehkeään naisaktivistiin, jonka kanssa kemiat pelaavat
Eletään vuotta 2005. Kestävyysjuoksija, olympiavoittaja ja koko Suomen sankari Emmanuel Takki aiheuttaa kaikkien aikojen skandaalin jäämällä ensin kiinni dopingista ja tulemalla sitten murhatuksi. Burt Kobbat lähtee tutkimaan tapausta, tapaa nuoren aktivistin Fredrikan ja huomaa, ettei tässä doping-tapauksessa ole totisesti kysymys mistään harrastelijoiden puuhastelusta, vaan hyvinkin järjestäytyneestä toiminnasta, jonka lonkerot ulottuvat pitkälle.
Staffan Bruun DekkariNetissä.


Mäki, Reijo: Pitkä lounas.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18274-9 (sid.). Ilm. 7 / 2002.
Vertti Hietanen tunnetaan komisario Malmista kertovista dekkareistaan. Suosio on kuitenkin ollut laskemaan päin, perhe-elämä ei suju, vaimolla on rakastaja eikä teini-ikäinen tytärkään ole oma. Eräs pitkä lounas muuttaa tapahtumien kulun. Hietasen luokkatoveri, melkein entinen rakastajatar, missi ja julkkiskaunotar murhataan, jakirjailija joutuu pääepäillyksi. Hietanen joutuu selvittämään, mitä tapahtui päivänä ja yönä, jotka ovat kadonneet hänen muististaan kuin albanialainen pimeä taksi Turun yöhön.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Yön yli.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18276-5 (sid.) Ilm. 10/2002.
Järjestäessään äitinsä hautajaisia Antero Lehtonen yllättyy: huomiota herättävän kaunis
ja huoliteltu pastori Saara Henriksson ei vastaa mielikuvaa kirkonpalvelijoista. Vielä suuremman yllätyksen Antero kokee löytäessään äitinsä jäämistöstä oudon päiväkirjan.
Se saa hänet kokonaan tolaltaan. Ihmiset menneisyydestä nousevat esiin. Näyttää siltä, että Lauttasaaren kirkon seutu ja kaunis naispappi kiinnostavat muitakin kuin Anteroa.
Anna Laine ei aavista, mihin hän joutuu mukaan, kun melkein huomaamattaan lupaa suunnitella julisteen seurakunnan nuorisotapahtumaan.
Outi Pakkasen helsinkiläisdekkarissa Lauttasaaren idyllinen kaupunginosa kätkee salattuja tarinoita, joiden muistaminen koituu joillekin kohtalokkaaksi.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Raivio, Jouko: Henkiin herätetty.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18277-3 (sid.) Ilm. 9/2002.
Paha kulkee jälleen suuren Vaahteran sairaalan sokkeloissa
Tilanne riistäytyy käsistä ja kaikki paholaiset tuntuvat päässeen irti hurjilla Halloween-juhlilla. Iso sairaala on pelottava työympäristö, päivät ja varsinkin yöt arvaamattomia. Lisäksi Vaahtera tiedetään kirotuksi paikaksi, siellä tapahtuu selittämättömiä asioita. Yöhoitaja Sanna ja nuori vartija Jari joutuvat mukaan outojen tapahtumien pyörteeseen.
Jouko Raivion ensimmäinen Vaahteran sairaalasta kertova jännitysromaani Yövuoro ilmestyi vuonna 2001.
Jouko Raivio DekkariNetissä.

Tabet, Sirpa: Lohikäärmetalvi.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18222-6 (sid.) 8/2002.
Pankkivirkailija Sini-Marja Varho saa odottamattoman vieraan viidentoista vuoden takaa. Hänen menestyvä, huoliteltu ja itsevarma sisarpuolensa Mikaela on tullut esittämään houkuttelevan tarjouksen. Pian Sini-Marja huomaa ajavansa tavaroineen kohti Kauniaista, jossa odottavat uusi työ ja elämä. Hän ehtii katua päätöstään monta kertaa huomattuaan, millaiseen salailun ja salaisuuksien verkkoon on ajautunut. Välillä hän joutuu epäilemään omia aistejaankin. Ennen kaikkea hän huomaa joutuneensa hengenvaaraan. Mitä sellaista hän tietää, että joku on ottanut tappaakseen hänet?
Lohikäärmetalvi on sekä historiallisia jännitysromaaneja että arvoitusdekkareita kirjoittaneen Sirpa Tabetin yhdestoista kirja.
Sirpa Tabet DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Carter, Stephen L.: Suljettujen ovien takana.
Alkuteos The Emperor of Ocean Park, 2002. Suomentanut Erkki Jukarainen.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17768-0 (sid.) 895 s. Ilm. 10/2002.
Lakiprofessori Talcott Garland on Tuomariksi kutsutun suuren isän ja menestyvän vaimon varjoon jäänyt mies. Kun Tuomari kuolee, hän jättää pojalleen talon Martha's Vineyardista sekä viestin heidän ainoalla yhteisellä kielellään, shakkitermein.
Viestiä seuratessaan Talcott päätyy siirto kerrallaan yhä syvemmälle menneisyyteen. Samalla hän joutuu ottamaan paikkansa perheessään ja avioliitossaan, määrittelemään suhteensa rotuunsa ja juuriinsa. Oikeustieteen professorin Stephen L. Carterin (s.1947) kohuttu esikoisromaani tarkastelee Yhdysvaltoja mustan yläluokan näkökulmasta. Se on suuri amerikkalainen romaani yksityisistä ja yhteiskunnallisista valtakuvioista, joihin nerokas, trillerimäinen juoni kietoo lukijan.
Stephen L. Carter (s. 1947 Washington D.C:ssä) on toiminut oikeustieteen professorina Yalen yliopistossa vuodesta 1982. Hän on julkaissut teoksia Yhdysvaltain oikeuslaitoksesta ja yhteiskuntaetiikasta, ja The New York Times on nimennyt hänet yhdeksi maan johtavista älyköistä. Kirjan ensipainos Yhdysvalloissa oli 500 000 kappaletta ja sen oikeudet on myyty ympäri maailman. Kirjan elokuvaoikeudet on ostanut Warner Brothers. Mahtavan paksu romaani, toivottavasti on mielenkiintoinen. En osaa vielä sanoa varmasti onko tämä trilleri vai jännäri vai mikä, mutta
kiinnostavalta kyllä vaikuttaa.

French, Nicci: Ihon alla.
Alkuteos: Beneath the Skin, 2000. Suom. Kristiina Savikurki.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17765-6 (sid.) Ilm. 10/2002.
Lähemmäksi murhaa et edes halua päästä! Kolmella naisella ei ole muuta yhteistä kuin helteinen Lontoo ja mies, joka rakastaa heitä. Kuolettavasti.
Perheetön opettaja Zoë, varakas perheenäiti Jenny ja klovnina työskentelevä Nadia alkavat saada outo- ja kirjeitä tuntemattomalta mieheltä. Tämä tuntee heidät kuin rakastaja, tunkeutuu heidän maailmaansa ja ihonsa alle - ja uhkaa heidän henkeään.
Poliisi on neuvoton. Ainoa keino selvitä hengissä on oppia tuntemaan uhkaaja yhtä hyvin kuin hän tuntee uhrinsa. Pystyykö kukaan naisista ymmärtämään miehen ajatuksia ja astumaan askelen edelle?
Kirjailijapariskunta Nicci Gerrard ja Sean French on julkaissut nimellä Nicci French viisi romaania. Viime vuonna suomennettu Pimeyden syli oli kaksikon läpimurto: se myytiin yhteentoista maahan, ja sen pohjalta on Yhdysvalloissa tehty myös elokuva.
Nicci French Dekkarinetissä.

Gerritsen, Tess: Kirurgi.
Alkuteos: The Surgeon, 2001. Suom. Annika Eräpuro.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18014-2 (sid.) Ilm. 8/2002.
Pilgrimin sairaalan hillitty ja etäinen lääkäri Catherine Cordell oli kaksi vuotta sitten vähällä päätyä naisia silponeen sarjamurhaajan uhriksi. Hän pelastui viime hetkellä ampumalla kiduttajansa, samassa sairaalassa erikoistumassa olleen nuoren kollegansa Andrew Capran. Kun rikosetsivät kävelevät Cordellin työhuoneeseen, hän ei osaa aavistaa, että painajainen jatkuisi. Kammottavinta on, että lehdistön Kirurgiksi ristimä murhaaja toimii kaikissa yksityiskohdissa kuten Capra - ja tuntee myös Pilgrimin sairaalan kuin omat taskunsa. Turvassa eivät ole sen paremmin Catherine Cordell kuin hänen potilaansakaan.
Yhdysvaltainkiinalaisen lääkärin Tess Gerritsenin viides sairaalatrilleri. Gerritseniltä on aikaisemmin ilmestynyt suomeksi dekkarit: Lapsen sydän (1996), Elämän lähde (1998), Henkeen ja vereen (2000) ja Painoton tila (2001).
Tess Gerritsen DekkariNetissä

Leon, Donna: Kohtalokkaat lääkkeet.
Alkuteos: Fatal Remedies, 1999. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2002. (Crime Clubb).
ISBN 951-1-17766-4 (sid.) Ilm. 8/2002.
Venetsialaiskomisario Guido Brunetti selvittää seksimatkabisneksen hämäriä kuvioita - ja myös tuliluontoisella Paola Brunettilla on jutussa yllättävä osuutensa
Kaiken kokenut Guido Brunettikin hätkähtää, kun poliisiasemalta soitetaan keskellä yötä, että hänen vaimonsa on pidätetty. Kun Paolan sakoista päästään, selvitettäväksi tulee liikemiehen murha. Eivätkä tiukkasävyiset perheriidat ainakaan helpota poikkeuksellisen hankalan jutun tutkimuksia.
Suomessa vuoden 2001 syyskuussa vieraillut Donna Leon kuvaa poliisin työtä ja
Brunettien perhe-elämää yhtä nautittavan tarkasti kuin ennenkin.
Kahdeksas Guido Brunetti -dekkari.
Donna Leon DekkariNetissä.

Ludlum, Robert: Sigma - Pahan perilliset.
Alkuteos The Sigma Protocol, 2001. Suom. Kari Salminen.
Otava 2002.
ISBN 951-1-16955-6 (sid. ) Ilm. 10/2002.
Totuus kasvottomasta Sigma-järjestöstä mullistaa käsitykset historiasta, kun trillerimestari vie lukijaa hengästyttävällä vauhdilla mantereelta toiselle. Investointipankkiiri Ben Hartman selviytyy täpärästi murhayrityksestä Sveitsissä ja ajautuu penkomaan oman
perheensä salaisuuksia. Erikoisagentti Anna Navarro määrätään tahollaan selvittämään ympäri maailmaa tehtyjä murhia, joihin liittyy koodisana Sigma. Anna ja Ben yhdistävät voimansa. Mutta on hengenvaarallista tietää liikaa salaperäisestä Sigma-järjestöstä, jonka juuret ovat natsiajassa ja lonkerot CIA:ssa, mafiassa ja finanssipiireissä.
Robert Ludlumin (1928-2001) kuudennentoista suomennetun toimintatrillerin huikea tarina tuo vanhan kunnon vakoilujännityksen nykyaikaan.

McDermid, Val: Kahlekuningas.
Alkuteos: The wire in the blood, 1997. suom. Ilkka Terho.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17077-5 (sid.) Ilm. 10/2002.
Psykologi Tony Hill johtaa kurssia, jolla ryhmä poliiseja vihitään rikollisten profiloinnin saloihin. Harjoitustehtävänä on tutkia, onko joukolla kadonneita teinityttöjä muuta yhteistä kuin halu karata kotoa. Kunnianhimoisimmalla profilointioppilaalla on hurja teoria: hänen mukaansa kaikki tytöt ovat ennen katoamistaan tavanneet Jacko Vancen, rakastetun televisiojuontajan ja ex-urheilijan. Voisiko kaikkien tuntema mediapersoona olla kieroutunut sarjamurhaaja?
Skotlantilaisen Val McDermidin 2001 suomennettu Piinapenkki keräsi runsaasti kauhun sekaista kiitosta. Toinen Tony Hill -kirja rikkoo konventioita paljastamalla syyllisen heti alussa, mutta kiduttaa lukijaansa nerokkaan hyytävästi loppuun asti.
Val McDermid DekkariNetissä .

Mankell, Henning: Tanssinopettajan paluu.
Alkuteos: Danslärarens återkomst, 2000. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17471-1 (sid.) Ilm. 9/2002.
Eläkkeellä oleva poliisi Herbert Molin löydetään lokakuussa 1999 kuoliaaksi kidutettuna. Murhapaikan verijäljet muodostavat lattiaan oudon kuvion, joka näyttää tangon askeljäljiltä.
37-vuotias rikospoliisi Stefan Lindman lähtee selvittämään arvostamansa ex-kollegan murhaa ja saa pian huomata, ettei natsien ideologia ole suinkaan hautautunut historian hämäriin.
Henning Mankellin ensimmäisen Wallander-sarjan jälkeisen rikosromaanin valtteja ovat kirjailijan taattuun tapaan eleetön kerronta, moniulotteiset henkilöt sekä kiinnostavat ongelmanasettelut.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Prime time.
Alkuteos: Prime time, 2000. Suom. Outi Knuuttila.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18096-7 (sid.) Ilm. 10/2002.
Annika Bengtzon palaa äitiyslomalta Kvällspresseniin ja joutuu selvittämään televisiotähti Michelle Carlssonin murhaa keskellä oman perhe-elämänsä kriisiä ja lehden toimituksen valtataistelua. Michellen taustalta löytyy kaikkea muuta kuin onnea ja menestystä.
Hän on joutunut maksamaan kuuluisuudestaan hirveän hinnan.
Prime time on Liza Marklundin neljäs Annika Bengtzon -dekkari ja niin uunituore, että se ilmestyy Ruotsissakin vasta kesällä 2002. Uutispommi-elokuva pyörii parastaikaa suomalaisissa teattereissa, ja Paratiisi-elokuvan ensi-ilta on keväällä 2003. Marklundilta
on ilmestynyt keväällä 2002 dokumenttiromaani Uhatut.
Liza Marklund DekkariNetissä.

Nilsonne, Åsa: Pisara punaista verta.
Alkuteos: Tunnare än blod, 1991. Suom. Leena Peltomäki.
Otava 2002. (Crime Club).
ISBN 951-1-17823-7 (sid.) Ilm. 10/2002.
Fiksu nuori poliisi Monika Pedersen saa kokeilla siipiään oikeassa murhajutussa.
Tukholman yliopistosairaalan patologisella klinikalla vieraileva huippututkija havaitsee
ruumiinavausnäytöksessä, ettei laitapuolen kulkija olekaan kuollut luonnollista kuolemaa vaan hänet on myrkytetty. Monika Pedersen on oikeastaan järjestyspoliisi, mutta kun flunssa kaataa sänkyyn koko kaupungin, pohdiskeleva ja sympaattinen nuori nainen pääsee mukaan murhatutkimuksiin.
Ruotsalainen psykiatri Åsa Nilsonne kirjoittaa jo neljättä Monika Pedersen -dekkariaan. Nilsonne sai sarjastaan Poloni-palkinnon vuonna 2000, ja hänen kirjojaan on julkaistu myös Saksassa. Pisara punaista verta herättää huomiota harvinaisen uskottavalla poliisityön ja naispoliisin arjen kuvauksella. Perinteinen laatudekkari ottaa myös hienovireisesti kantaa yhteiskunnan ongelmiin.
Upeata, että saadaan taas uusi ruotsalainen dekkaristi suomeksi.
Otava jatkaa Nilsonnen dekkarien julkaisemista. Ensi syksynä (2003) ilmestyy suomeksi romaani I det tysta. Mahdollisesti saamme tulevina vuosina lisää Åsa Nilsonnen kirjoja.
Hieno juttu, kirja oli erittäin hyvä. Voin suositella lämpimästi.
Åsa Nilsonne DekkariNetissä.

Porter, Henry: Muistopäivä.
Alkuteos: Remembrance Day, 1999. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2002.
ISBN 951-1-16034-6 (sid.) Ilm. 8/2002.
Irlantilaissyntyinen molekyylibiologi Constantine Lindow odottelee veljeään Eamonnia lontoolaisella metroasemalla, kun paikalle saapuva bussi räjähtää. Kauhukseen Con saa kuulla, että Eamonn oli bussin menehtyneiden matkustajien joukossa ja että poliisi pitää veljeksiä IRA:n terroristeina. Con ryhtyy tutkimaan asiaa ja löytää veljensä asunnosta passin, jossa on Eamonnin kuva mutta Conin nimi. Miksi ihmeessä veli on matkustanut useita kertoja Amerikkaan Conina esiintyen? Con ja poliisi yhdistävät voimansa ja huomaavat, että kasvottomia vihollisia löytyy myös omien joukosta.
Pelottavan ajankohtainen Muistopäivä on brittitoimittaja Henry Porterin kiitelty esikoistrilleri.

Uusi painoksia Seven -sarjassa .


 

Revontuli

Aho, Jonni: Musta sade.
Revontuli 2002.
ISBN 952-5170-31-4 (sid.) 24,90 e. Ilm. 10/2002.
Mukana CD-levy tunnussävelmästä.
Suomalaissyntyinen Riku Laine palaa Yhdysvalloista takaisin Suomeen pakon edessä. Hän tietää liikaa asioista, joista molempien maiden viranomaiset haluavat vaieta.
Paluumuuttajan tarkoituksena on ottaa rennosti ja tutustua rauhassa entiseen kotikaupunkiinsa Helsinkiin, mutta eräänä päivänä ovesta astuu sisään nuori vaalea nainen,
suomalaisen kansanedustajan vaimo, joka pelkää henkensä edestä. Kuvia kumartamaton Riku Laine löytää pian itsensä rahan, vallan, ahneuden ja intohimon viidakosta, jossa on
osattava iskeä oikeaan aikaan muutakin kuin pajatsoa.
Täynnä yllätyksiä olevan tarinan taustalla kulkee Helsingin unohdettu Iso Roobertinkatu pornokauppoineen, panttilainaamoineen, kapakoineen, kirkkoineen ja elämää
maistaneine ihmishahmoineen. Suurkaupungin yö on joskus pehmeä ja suloinen kuin rakastetun ensi suudelma, joskus raaka ja alaston kuin vasta teurastettu vasikka.
Jonni Aho on vapaa kirjailija ja toimittaja, joka on asunut ja työskennellyt kymmenen vuotta San Franciscossa, Los Angelesissa ja Las Vegasissa. Musta sade on kokeneen
kirjoittajan ensimmäinen dekkari. Se on herättänyt elokuvantekijöiden kiinnostuksen jo ennen ilmestymistään. Kirjan teeman pohjalta tehty samanniminen tunnussävelmä
on myynyt kultaa.
Lisätietoa kirjailijasta ja kirjasta: www.revontuli.net .
Musta sade aloittaa myös Revontulen uuden jännitysromaanien kirjasarjan,
joka esittelee myös komisario Palmun uuden tulemisen.


 

Tammi


Kotimaiset

Lehtolainen, Leena: Kun luulit unohtaneesi..
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2498-3 (sid.) Ilm. 7/2002.
Lehtolaisen lukuisien romaanien päähenkilöstä, etsivä Maria Kalliosta on
tullut lukijoiden suosikki. Viimeksi kertomuskokoelman julkaisseen
Lehtolaisen uutuus yllättää: kyseessä on perhetragedia, jonka menneisyyden
kipeät muistot nousevat esiin selviteltäessä uudelleen kahdenkymmenenviiden vuoden takaista isänmurhaa.
"Kaikki on mahdollista. Olin epäillyt jo vuosikausia, ettei Rane tappanut pappaa, vaan sen oli tehnyt joku muu." Näin pohtii Katja, jonka eno Rane hirttäytyi lopulta vankilassa syyllisyyden taakan kestämättömän painon alla - tai niin ainakin luultiin. Mummon hautajaiset saavat papan kuoleman niin muusikonurasta haaveilevan Katjan kuin tilapäistyössä taksikuskina ajelehtivan Kaitsu-veljen mieleen. Mitä asiasta tietää heidän äitinsä Sirkka, mitä lapsuuteen kiinni jäänyt Sara-täti tai yksinäinen kirjailijaeno Veikko?
Kun luulit unohtaneesi on romaani menneen ja nykyisen kohtaamisesta, harhoista ja totuuksista. Se on tarina pelkojensa kanssa elävistä ihmisistä, mutta myös rockista ja rakkaudesta. Lehtolainen pitää lukijan otteessaan loppuun saakka. Hän ei kerro
pelkkää rikostarinaa, vaan hän pureutuu ihmisten mieliin ja kuvaa traumaattisiakin ihmissuhteita valottaen perhesiteiden mutkikasta logiikkaa.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Ropponen, Markku: Puhelu kiusaajalta.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2522-X (sid.) Ilm. 9/2002.
Puhelu kiusaajalta esittelee Otto Kuhalan, entisen poliisin, joka työläännyttyään poliisinarkeen perustaa yksityisetsiväntoimiston. Pääasiallisesti toimeksiannot koostuvat avioliitto-ongelmiensetvimisistä. Mutta kun Kuhala riisuu housunsa ja loikkaa syyskylmiin vaahtopäihin, hän ei aavistakaan millaisiin vaikeuksiin sukeltaa. Vanhan laukauksen ääni kirii Jyväskylän kattojen yllä, vuosien takainen henkirikos saa seurakseen pari uutta. Paitsi 70-luvulla tapahtuneeseen lääkärinmurhaan Kuhala sotkeentuu dementoituneeseen koulunrehtoriin, rikkaaseen ja yksinäiseen leskeen, partajeesukseen joka ansaitsee tulonsa omatekoisella versiolla kristinuskosta sekä muutamaan pikkurikolliseen. Tuovatko terraarionsirpaleet onnea, miksi entiset koulututtavuudet sopivat jälleentapaamisesta hautausmaalla ja miksi Kuhalan poika ehdottaa isälleen alan vaihtoa?
Otto Kuhalan kadunmiehen karisma tuo uutta särmää suomalaiseen yksityisetsiväkuvastoon. Tiheätunnelmaisen ja hirtehisen romaanin juonelliset koukut on hiottu pitäviksi. Dekkaristina Ropponen on mehevän kielen ja henkilökuvauksen mestari, jonka rujon kauniita henkilöitä ei voi olla rakastamatta.
Markku Ropponen tunnetaan eritoten kiitetyistä ja palkituista dekkareistaan. Hän asuu Jyväskylässä ja on ammatiltaan kirjastonhoitaja. Hän sai vuonna 1991 Vuoden johtolanka -palkinnon teoksestaan Kuolemanuni.
Samaan aikaa uuden romaanisarjan aloituksen kanssa ilmestyy pokkaripainos Ropposen varhaisemmista dekkareista Mies katoaa sateeseen ja Pronssijuhlat.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Koston komissio.
Tammi 2002.
ISBN-31-2499-1 (sid.) Ilm. 7/2002.
EU:n laajentumisesta vastaava saksalainen komissaari murhataan kauniina syysaamuna Helsingissä. Heti perään väkivalta leimahtaa Sevillassa ja sitten Caprilla. EU:n mahti kasvaa, mutta se ei sovi kaikille. Kuka vainoaa unionin laajentumisneuvotteluja kuumeisesti
käyvää komissiota? Onko rikosten takana terrorismi, nationalismi, raha, vai ne kaikki yhdessä? Euroopan kohistessa komissaarimurhasta Suomen Suojelupoliisi pääsee mukaan historiansa vaativimpaan tutkintaan. Rikospaikoilta löytyy vihjeitä suomalaisiin yhteyksiin. Joku haluaa muistuttaa, että vierasta valloittajaa on myös Suomessa vastustettu Lallin ja Jaakko Ilkan ajoista lähtien. Kuka on Pastori, Euroopan Unionia ja
poliitikkoja sokeasti vihaava fanaatikko? Onko kansainvälinen Global Block -ääriliike siirtynyt Genovan ja Barcelonan iskujen jälkeen avoimeen väkivaltaan? Miten rikoksiin kytkeytyy EU:n jäsenyyttä tavoittelevan Unkarin pahamaineisin rikollisjärjestö ja sen johtaja
Attila Horvát?
Suojelupoliisin päällikkö Jussi Ketonen unohtaa eläkesuunnitelmansa ja paneutuu tutkintaan henkselit paukkuen. Omapäinen Supon etsivä Arto Ratamo lähetetään ympäri Eurooppaa ulottuvan tutkinnan yhteysmieheksi. Kahden anopin loukkuun jääneen Ratamonkin huumori on kuivua, kun viha räjähtää ilmoille ensin Budapestissä, sitten Kööpenhaminassa.. Soininvaaran kolmas trilleri. Hänen toisesta teoksestaan,
tietosuojarikollisuutta käsittelevästä romaanista Inferno.fi (2001) on tekeillä
Solar Filmsin tuottama elokuva.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Brown, Sandra: Sinä vai sisaresi?
Alkuteos: The Switch, 2000. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2002.
ISBN 951-31- 2215-8 (sid.). Ilm. 8/2002.
Brownin uusimman romaanin aihe on kuin suoraan uutisotsikoista, ja se tempaa lukijansa heti mukaan. Melina ja Gillian Lloyd ovat identtiset kaksoset, kuin kaksi marjaa. Molemmat ovat menestyviä liikenaisia, molemmat ovat sinkkuja. Mutta on heissä jotain eroakin,
mm. se että Gillian haluaa äidiksi. Kirja alkaa siitä päivästä kun hän käy keinohedelmöityksessä.
Miespuolinen päähenkilö on Christopher "Chief" Hart, Yhdysvaltain ensimmäinen intiaaniastronautti, NASAn kansikuvapoika, kansallissankari. Hän saapuu sisarusten kotikaupunkiin Dallasiin ja saa siellä seuralaisekseen Melina Lloydin - vai saako?
Kaksoset ovat ajatelleet toistaa lapsuudenkujeensa, osien vaihdon, mutta sillä onkin järkyttävät seuraukset. Chief joutuu mukaan murhatutkimukseen, joka lopulta johtaa salaperäiseen linnoitukseen New Mexicon vuorille. Siellä asustava mielipuoli kaavailee uutta maailmanjärjestystä, joka merkitsisi todellista katastrofia koko maapallolle.
Brownin kirjoja on käännetty 30 kielelle ja myyty lähes 60 miljoonaa kappaletta.
Suomeksi on ilmestynyt tätä enneNn kahdeksan Sandra Brownin kirjaa, viimeksi Alibi ja Kuuma uutinen.

Clark, Mary Higgins: Kotikadullasi.
Alkuteos: On the Street Where you Live, 2001. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2525-4 (sid.) Ilm. 9/2002.
Emily Graham, New Yorkissa toimiva nuori rikosasianajaja, on juuri käynyt läpi repivän avioeron. Vaihtaakseen maisemaa hän päättää ostaa isoisoäitinsä lapsuudenkodin, vanhan viktoriaanisen talon, Spring Lakesta, suositusta lomakeskuksesta New Jerseyn rannikolta.
Perhe oli myynyt talon kun Emilyn isotäti, silloin vielä nuori tyttö, oli kadonnut.
Kun talon pihalle ryhdytään kaivamaan uima-allasta, sieltä löytyy ruumis. Se tunnistetaan 18-vuotiaaksi Martha Lawrenceksi, joka oli kadonnut kotoaan Spring Lakesta runsaat neljä vuotta aiemmin. Mutta hänen kädessään on ylimääräinen sormi - ja siinä sormus,
joka oli kuulunut Emilyn suvun perhekalleuksiin.
Etsiessään yhteyttä perheensä menneisyyden ja Marthan murhan välillä Emily päätyy ovelan sarjamurhaajan jäljille. Kohta hänelle paljastuu, että hänet on valittu seuraavaksi uhriksi...
Mary Higgins Clark käy jo kahdeksatta kymmentään - tosin syntymävuosi on tarkoin varjeltu salaisuus - ja on 26 vuoden aikana julkaissut 22 romaania ja 3 novellikokoelmaa, mutta yhä uudelleen hän onnistuu tunkeutumaan ihmismielen pimeimpiin sokkeloihin ja
rakentamaan selkäpiitä karmivan kauhun ilmapiirin. Suomeksi Mary Higgins Clarkilta on julkaistu 21 teosta, viimeksi Kuulut minulle, Menneisyyden pirstaleet ja Ennen jäähyväisiä.

DeMille, Nelson: Syvälle viidakkoon.
Alkuteos: Up County, 2002. Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2460-6 (sid.) Ilm. 10/2002.
Kirjan sankarina on Kenraalin tyttärestä tuttu puolustusvoimain tutkija Paul Brenner. Hän saa odottamatta tehtäväkseen tutkia erään Vietnamissa kaatuneen luutnantin kuolemaa - epäillään ettei tämä olekaan saanut surmaansa taistelussa vaan on murhattu. Ainoa
todiste on kuitenkin vasta löytynyt pohjoisvietnamilaisen sotilaan kirje, jossa kuvataan järkyttävää väkivallantekoa. Brenner, joka itse on Vietnamin veteraani, lähtee vastahakoisesti tutkimaan 30 vuotta vanhaa tapausta. Hänelle vakuutetaan, että tehtävä on Yhdysvaltain armeijalle erittäin tärkeä. Brenner ei kuitenkaan saa tietää, mistä siinä oikeastaan on kysymys - ehkä onnekseen.
Tutkimusretkellään Brenner joutuu kulkemaan yhtä vaarallisia polkuja kuin aikoinaan jalkaväkisotilaana ja kipeät sotamuistot heräävät eloon. Retki vie syvälle sisämaan viidakoihin, valheiden, petoksen ja murhan jäljille, ja lopulta sinne missä valonarka
salaisuus odottaa paljastumistaan...
Nelson DeMille on yhdysvaltalainen bestsellerkirjailija, joka on onnistuneesti yhdistänyt poliittisen aiheen, vauhdikkaasti etenevän jännärijuonen ja sympaattiset henkilöhahmot, joista ei huumoriakaan puutu. Häneltä on aikaisemmin julkaistu yksitoista romaania, joista on suomennettu seitsemän. DeMillen teoksia luetaan lähes 30 maassa. Niiden iskevyys on vedonnut myös elokuvatuottajiin, sillä DeMillen romaaneista Kenraalin tytär on elokuvattu, kolmesta muusta kirjasta, mm. vuonna 2001 ilmestyneestä Leijonan iskusta, on tekeillä elokuva, ja Paramount Pictures on varannut Syvälle viidakkoon -romaanin filmausoikeudet.
Suomeksi ilmestyneet DeMillen jännärit: Rahaa kuin rannan hiekkaa (Otava 1991), Kenraalin tytär (Book Studio 1992), Katedraali (Book Studio 1994), Kovan miehen paluu (Otava 1996), Mayday (Otava 1997), Luumusaari (Book Studio 1998) ja Leijonan isku (Tammi 2001), joka ilmestyi lokakuussa 2002 Loisto-pokkarina.

LeCarré, John: Uskollinen puutarhuri.
Alkuteos: The Constant Gardener, 2001. Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2058-9 (sid.) Ilm. 8/2002.
Uskollinen puutarhuri lähtee liikkeelle Keniasta. Britannian lähetystön virkailijan vaimo Tessa Quayle on toiminut aktiivisesti avustusjärjestöissä ja tutustunut myös paikalliseen
terveydenhuoltoon. Hän on saanut selville, että kansainvälinen lääkeyhtiö kokeilee ei aivan turvallista lääkettä salaa paikalliseen väestöön. Hänet löydetään kuolleena autosta Turkanajärven rannalta.
Poliisit epäilevät, että Tessan aviomies, vanhan koulun diplomaatti, olisi itse syyllistynyt murhaan kostaakseen vaimonsa uskottomuuden. Tämä saa Justinin lähtemään liikkeelle, jäljittämään Tessan murhaajaa. Etsintäretkellään hän päätyy laajan ja ahnaan, etujaan häikäilemättä puolustavan salaliiton jäljille. Hän seuraa näitä jälkiä Italiaan, Saksaan, Kanadaan ja Sudaniin, missä tapahtuu yhteenotto tarinan konnan kanssa.
John le Carré, oikealta nimeltään David Cornwell, kirjoittaa salanimellä, sillä hän toimi aikoinaan Britannian tiedustelupalvelussa. Hänet tunnetaan legendaarisena vakoilukirjailijana. Kylmän sodan päätyttyä le Carrén tuotanto ei kuitenkaan ole ehtynyt vaan pikemminkin monipuolistunut. Tarkalla vainullaan hän löytää yhä uusia tarinanaiheita eri puolilta maailmaa. Le Carrén 18 romaaneista on suomennettu viimeksi Panaman räätäli (1997) ja Single ja poika (1999).
John LeCarré DekkariNetissä.

Lehane, Dennis: Menneisyyden ote.
Alkuteos: Mystic River, 2001. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2014-7 (sid.) Ilm. 9/2002.
Psykologinen trilleri Menneisyyden ote ei jatka Gennaro-Kenzie -sarjaa. "Päähenkilöt tarvisivat tauon. Kyllästyin pyssynpaukkeeseen ja takaa-ajoihin", sanoo kirjailija, joka mainitsee Dostojevskin yhdeksi esikuvakseen. Menneisyyden ote oli ilmestyessään New York Timesin bestsellerlistalla yhdeksän viikkoa. Clint Eastwood tuottaa ja
ohjaa sen valkokankaalle. JElokuvan pitäisi valmistua v. 2003.
Jimmy Marcus, Sean Devine ja Dave Boyle viettivät nuorina aikaa yhdessä kasvaessaan Bostonin kaduilla, tosin enemmän pakosta kuin suuresta ystävyydestä. Sittemmin tiet erosivat. 25 vuotta myöhemmin Jimmy on parannuksen tehnyt varas, Sean poliisi ja
Davea painaa edelleen lapsuuden trauma, josta hän vaikenee.
Kaverusten tiet kohtaavat uudelleen, kun Jimmyn 19-vuotias tytär löytyy kuolleena; Sean tutkii tapausta ja Dave joutuu epäiltyjen listan kärkeen. Sean joutuu palaamaan maailmaan jonka kuvitteli jättäneensä taakseen. Jimmy huomaa vanhojen rikollisten impulssien kuljettavan itseään ja Daven vaimo Celeste nukkuu samassa sängyssä miehen kanssa, jonka oikea luonto on kaikille salaisuus.
Romaanin jännite kasvaa yhtä paljon juonesta kuin henkilöiden välisistä erilaisista näkökulmista. Taakse jätetty löytyy edestä - ja kuka onkaan syyllinen mihinkin?.
36-vuotias bostonilaiskirjailija Dennis Lehane on aiemmin kirjoittanut viisi romaania, joissa kaikissa esiintyy etsiväpari Angela Gennaro ja Patrick Kenzie ja jotka ovat vakiinnuttaneet hänen maineensa yhtenä tämän päivän taitavimmista rikoskirjailijoista. Myös hänen uusin
teoksensa Menneisyyden ote on saanut hyvän vastaanoton, ja Lehane on nimetty Chandlerin ja Hammettin manttelinperijäksi.
Tässä on taas uusi dekkaristi suomeksi.
Olipa loistava kirja. Suosittelen lämpimästi.
Arvostelu: Ruumiin kulttuuri 4/2002. Kyösti Salovaara.
Dennis Lehane DekkaariNetissä.

Nesser, Håkan: Syntymämerkki.
Alkuteos: Kvinna med födelsemärke, 1996. Suom. Saara Villa.
ISBN 951-31-2451-7 (sid.) Ilm. 8/2002.
"Van Veeteren asetteli valokuvat syliinsä ja alkoi tutkia niitä. 35 nuorta miestä. Kolme heistä saanut surmansa tämän naisen kädestä. Tämän hienoisesti hymyilevän naisen jolla on yllään tumma baskeri ja vaalea takki. Vasemmassa poskessa pieni syntymämerkki... Minkähän ikäinen sinä mahdat olla? pohti komisario. Ja kuinka monta sinun listassasi on?"
Mies toisensa jälkeen on ammuttu; murhaaja ei epäröi eikä erehdy. Mikä oikein on syynä näihin säälimättömiin rikoksiin? Mitä tarkoittaa musiikki, joka kuuluu uhrien puhelimista? Komisario Van Veeteren kaivautuu vastahakoisesti yhä syvemmälle tapaukseen, jonka juuret ulottuvat kauas menneisyyteen, kokonaista ihmisikää kauemmas.
Neljäs kirja upeasta Van Veeteren -sarjasta.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Parsons, Julie: Mielin kielin.
Alkuteos: Eager to Please, 2000. Suom. Sari Karhulahti.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2333-2 (sid.) Ilm. 9/2002.
Onko hyvin suunniteltu kosto pahempi asia kuin alkuperäinen epäoikeudenmukaisuus? Tätä joutuu lukija miettimään Parsonsin jännitysromaania lukiessaan.
Kaksitoista vuotta sitten Rachel Beckett tuomittiin vankilaan aviomiehensä kylmäverisestä ampumisesta - rikoksesta, johon hän on syytön. Päästyään ehdonalaiseen hän elää hiljaiseloa ja saa töitä pesulasta. Hän koettaa saada yhteyden etääntyneeseen tyttäreensä, mutta eniten Rachelin ajatukset askartelevat kuitenkin siinä, kuinka kostaa Danielille, todelliselle syylliselle. Daniel on aviomiehen veli ja Rachelin entinen rakastaja.
Miten Rachel juonessaan etenee ja miten kaikki päättyy on hermoja kutkuttavaa. Onko kosto liian suloinen?
Julie Parsons syntyi Uudessa-Seelannissa, mutta on jo pitkään asunut Irlannissa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän ehti toimia mm. graafikkona, journalistina sekä radio- ja TV-tuottajana. Nykyisin hän asuu perheineen Dublinin ulkopuolella.
Parsonsin kaksi ensimmäistä romaania loivat hänelle vankan kansainvälisen maineen: nykyään jo toistakymmentä maata on ostanut käännösoikeudet hänen kirjoihinsa. Hänen kolmas romaaninsa Mielin kielin (Eager to Please) esittelee suomalaisille lukijoille uuden, taidokkaan psykologisen jännityskirjallisuuden edustajan.
Julia Parsons DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Ropponen, Markku: Mies katoaa sateeseen.
Tammi 2002.
2.p.
ISBN 951-31-2602-1 (nid.) Ilm. 10/2002.
1. p. ilmestyi v. 1992.


 

WSOY


Haahti, Taina: Puhdas kertomus.

WSOY 2002.
ISBN ISBN:951-0-27255-8 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2002.
Puhdas kertomus on tarkkanäköinen rakkaustarina ja psykologinen jännitysnäytelmä
rahan maailmasta, jossa tilinpäätökset ovat pelkkiä naamioita.
Mari tapasi Joen ensimmäistä kertaa Leningradissa, jossa he viettivät yhdessä neljä unohtumatonta yötä ja päivää. Viisitoista vuotta myöhemmin Mari saa Joelta sähköpostiviestin: "July in Leningrad, how about April in Paris?" Pariisissa he tapaavat ja
rakastuvat uudestaan, mutta Marin on palattava Suomeen.
Kaksi kuukautta myöhemmin Marin kollega löydetään hukkuneena, ja Marista tulee Forssius-nimisen pörssiyhtiön tilintarkastaja. Leningrad-muistojensa joukosta Mari löytää
valokuvan, jossa Forssiuksen ostaman it-firman perustaja hymyilee käsivarsi Joen olkapäällä. Oliko Joen yhteydenoton ajoitus sittenkään sattumaa? Millä tavoin Joe liittyy hetki hetkeltä yhä röyhkeämmäksi käyvään kuvioon? On eri asia tunnistaa rikos kuin todistaa se tapahtuneeksi.
KTM, VTK Taina Haahti (ent. Hyytiäinen) on aiemmin julkaissut romaanit Kunnian kauppiaat (1996), Näkymättömän nimissä (1997) ja Sankaripeluri (1999).

Kirstilä, Pentti: Hanhivaara ja mies joka murhasi vaimonsa
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27316-3 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2002.
On Hanhivaaralla ennenkin ollut selviä tapauksia: muuan mies ampui kerran itsensä Hanhivaaran työhuoneessa. Kun liikemiehenä itseään pitävä huijari Syvärinta muka löytää
vaimonsa kuolleena, ei Hanhivaaran mielestä kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Syvärinta itse tuntuu olevan asiasta eri mieltä. Voisiko tekijä olla vaikka hänen oma lakimiehensä Hurttanen? Tai voisiko se olla joku Syvärinnan kymmenistä
vihamiehistä? Kuka tahansa heistä olisi saattanut lavastaa Syvärinnan murhaajaksi? Ja kuka on Osmo, jonka Syvärinta mitä ilmeisimmin on hankkinut apurikseen? Mikä on
Syvärinnan kuolleen vaimon Liisan tausta?
Pentti Kirstilän uudessa dekkarissa on outo kaksoisvalaistus: rinnan etenevät poliisin murhatutkimus ja Syvärinnan monologi, jossa hän selostaa tapahtumien kulkua omasta
kaikkea ja kaikkia halveksivasta näkökulmastaan. Voisiko Hanhivaara olla väärässä?
Se ei oikein sovi hänen luonteelleen. Mutta todistamisen taakka saattaa osoittautua
ylivoimaiseksi.
Pentti Kirstilä DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Raid ja legioonalainen
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27259-0 (sid.) 27 e. Ilm. 7/2002.
Eläkeikäinen ammattirikollinen Usko "Hermo" Kivioja löydetään kuolleena ja alastomana asuntonsa lattialta. Oikeuslääkärin lausunnon mukaan Kiviojaa on pahoinpidelty, häneltä on
murtunut useita kylkiluita. Kuolinsyy on kuitenkin keuhkokuume.
Komisario Jansson saa jutun tutkittavakseen. Poliisi kuulee naapurilta, että juuri ennen laskettua pahoinpitelyhetkeä surmatun luona kävi legioonalaiseksi kutsuttu rosvo. Nyt
legioonalainen näyttää kadonneen. Myös Raid saa toimeksiannon ja alkaa etsiä miestä, jota pidetään nykyisessä mielentilassaan arvaamattomana. Legioonalainen tietää liikaa liian monesta ja saattaa pahimmassa tapauksessa nirhaista jonkun vanhoista
työnantajistaan hengiltä. Raid on tehnyt joskus hommia Kiviojan kanssa ja tuntee myös
legioonalaisen. Hänelle selviää pian, että hänen ja poliisin lisäksi joku kolmaskin etsii samaa miestä. Raidilla on omat epäilyksensä, ja siksi hän aikoo löytää legioonalaisen
ensimmäisenä. Vasta sen jälkeen hän päättäisi kenet ottaa tähtäimeen.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Itäveri
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27275-2 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2002.
Juho Nortamo saa tietää olevansa ottolapsi. Hän alkaa kiihkeän kamppailun taustansa selvittämiseksi, vaikka hänen isänsä ja Suomen ulkoministerinä toimiva äitinsä painostavat
häntä luopumaan aikeistaan. Juho löytää pian syyn vanhempiensa salailuun: hänet on vauvana adoptoitu laittomasti. Vasemmistolaiset vanhemmat pakottivat Juhon aikoinaan venäjänkieliseen kouluun ja pioneerileireille, mutta tahtomattaan saivat hänet vihaamaan punaista väriä. Nyt Juho löytää juurensa sieltä, mistä olisi vähiten halunnut - Venäjältä.
Juho etsii Moskovassa vanhan ihastuksensa Sonjan avulla biologisen isänsä, entisen kommunistibyrokraatin ja nykyisen liikemiehen Maksim Popovin. Sonjan ja Maksimin kautta venäläisyys avautuu Juholle uudesta näkökulmasta ja sisäinen ristiriita kärjistyy. Siperian ja Kaspianmeren energiavaroilla rikastunut Maksim kuuluu Kremliä ympäröivään rahan ja vallan epäpyhään liittoon. Juhon rakkaus Sonjaan syvenee sitä mukaa kun välit Maksimin kanssa kiristyvät. Venäjän presidentin murhayritys epäonnistuu samaan aikaan
kun suurvaltojen edut törmäävät geopoliittisesti räjähdysherkällä Transkaukasian öljyalueella, kahden sivilisaation rajalla. Juholle selviää, ettei tilanteen tulehtuminen
ole sattumaa. Ydinasevallan huipulla tapahtuu asioita, joiden salassa pitämiseksi
mikään ei näytä olevan Kremlille mahdotonta.
Juho joutuu Maksimin kartanossa todistamaan tapahtumia, jotka avaavat hänelle mahdollisuuden korjata historian vääryydet ja luoda parempi tulevaisuus. Kerran Moskova piti Suomea kuristusotteessaan. Nyt ote on Juholla ja Kreml polvillaan. Kansainvälinen selkkaus leimahtaa, ja yltyvien lieskojen loimussa vastakkain joutuvat isä ja poika, rakkaus ja kunnia, verijuuret ja isänmaa.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Adams, Douglas: Sielun pitkä pimeä teehetki
Alkuteos: Alkuteos the Long dark tea-time of the Soul, 1988. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27247-7 (sid.) 26 e. Ilm. 7/2002.
"Hän näytti ylipäätään rauhalliselta ja rentoutuneelta ristittyine jalkoineen ja puolityhjä kahvikuppi vieressään pikkupöydällä.Silti, häiritsevää kyllä, hänen päänsä lepäsi levysoittimessa pyörivän äänilevyn päällä, niin että äänivarsi painoi niskaa ja pomppasi jatkuvasti takaisin samaan uraan. Pyöriessään pää näytti aina suurin piirtein 1.8 sekunnin välein luovan Dirkiin moittivan katseen, kuin sanoakseen: 'Näetkö nyt miten käy jos
et saavu paikalle ajoissa kuten sanoin...'"
Matkustajien lähtöselvitystiski Lontoon Heathrown lentokentällä katoaa räjähdyksessä oranssiin tulipalloon. Kaikki tavanomaiset tahot yrittävät ottaa vastuun tapahtumasta: IRA,
PLO sekä kaasulaitos. Lopulta tapahtuma selitetään Jumalan väliintuloksi. Mutta minkä jumalan? Sitä pohtii holistinen yksityisetsivä Dirk Gently. Kuka jumalista pyörisi Heathrown
kulmilla aikoen nousta kello 15:37 lennolle Osloon?
Jäljet vihjaavat aasan olleen asialla. Mutta kuinka tämä liittyy Dirkin viimeisimpään - ja valitettavasti edesmenneeseen - asiakkaaseen, jonka pää löytyi samana aamuna pyörimästä "Hot Potato"-hittilevyn päältä? Törkyisen jääkaapin traumasta kärsivä vainukoira lähtee kuitenkin selvittämään mysteeriä. Hän päätyy keskelle kosmista keitosta, jonka syövereissä kohtaavat ihmiset ja jumalatkin.
Douglas Adams kirjoitti kuuluisan Linnunrata-"trilogiansa" ohella myös dekkareita. Nämä romaanit ovat huumorin, parodian, hiipivän kauhun ja uskomattomien käänteiden taidetta, ja Dirk Gently on Linnunrata-sarjasta tutun Arthur Dentin veroinen päähenkilö keskellä maailmankaikkeuden sattumia ja välttämättömyyksiä.

Akunin, Boris: Leviatanin purjehdus
Alkuteos Leviafan, 1998. Suom. Anton Nikkilä.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-26001-0 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2002. Kansikuva.
Koko Pariisia kuohuttaa salaperäinen murha. Lordi Littlebyn asunnosta rue de Grenelleltä on löytynyt kymmenen ruumista, lordi itse ja koko hänen palveluskuntansa, mukaan luettuna kaksi lasta. Eletään vuotta 1878 ja tutkimuksien johdossa on komisario Gustave Gauche. Ainoa johtolanka on asuntoon jäänyt kultainen medaljonki. Se viittaa Leviatan-höyryalukseen, jonka neitsytmatkan osanottajille on etukäteen jaettu samanlaiset medaljongit. Komisario Gauche liittyy matkustajien joukkoon ja laiva lähtee kohti Intiaa. Laivalla Gauche tutustuu sattumoisin myös Erast Fandoriniin, jolla on matkustamiseen omat syynsä. Ja kuten tämä omalaatuinen diplomaatti pistävällä logiikallaan
päättelee: jos murhaaja on laivalla, ruumiita saattaa tulla lisääkin...
Tapahtumia aluksella seurataan myös matkustajien päiväkirjojen kautta. Niissä esittävät versionsa tapausten kulusta mm. herra Reginald Milford-Stokes sekä japanilainen
aatelismies Kintaro Aono - kumpikin Gauchen epäiltyjen listan kärkipäästä.
Akuninin dekkarisarja on nähnyt salaliittomysteerin ja vakoojaromaanin. Se on vienyt lukijansa sotatantereille, joen pohjaan, juonitteluihin ja kansainvälisen politiikan intrigeihin.
Nyt on vuorossa Agatha Christie -tyyppinen suljetun tilan murhamysteeri. Enempää ei tarvitse sanoa - sen verran voimme paljastaa, että hovimestari ei sitä tehnyt.
Kolmas suomennos Akuninilta. Aikaisemmat on ilmestynyt: Asaselin salaliitto (2001) ja
Turkkilainen gambiitti (kevät 2002).
Boris Akunin DekkariNetissä.

Cannell, Stephen J.: Merkkimiehet
Alkuteos The Tin Collectors, 2001. Suom. Tero Valkonen.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-25582-3 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2002.
Los Angelesissa työskentelevä ylikonstaapeli Shane Scully saa yöllisen puhelinsoiton entiseltä rakastetultaan Barbaralta, joka on naimisissa hänen entisen työparinsa, poliisikonkari Ray Molarin kanssa. Raylla on väkivaltainen menneisyys, ja nyt hän
uhkaa vaimonsa henkeä. Shane rientää apuun ja joutuu ampumaan Rayn itsepuolustukseksi. Hän arvelee pääsevänsä pälkähästä rutiinitutkimuksen jälkeen, mutta huomaakin yllätyksekseen, että hänen epäillään murhanneen poliisipiireissä suositun ja ihaillun Rayn ja varastaneen tämän työhön liittyneen arkaluonteisen aineiston.
Jutun sisäistä tutkintaa ryhtyy johtamaan Shanen vanha vastustaja, tiukkaotteinen Alexa Hamilton. Yrittäessään todistaa syyttömyyttään Shane pääsee salajuonen jäljille, johon
kytkeytyy sekä politiikkaa että korkean tason lahjontaa.
Bestsellerkirjailija Stephen Cannellin Merkkimiehet on vetävä ja rennosti kirjoitettu poliisijännäri.

Cussler, Clive: Valhalla nousee
Alkuteos Valhalla Rising. Suom. Aulis Rantanen.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27252-3 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2002.
Eletään joulukuuta 2003. Maailman suurin luksusristeilijä Emerald Dolphin syttyy neitsytmatkallaan tuleen ja alkaa vajota syvyyksiin. Laivan uumenissa sammuu aluksen
vallankumouksellinen voimanlähde, täysin uudenlaiseen tekniikkaan perustuva moottori. Kaksituhatta matkustajaa on odottamatta suuressa vaarassa.
Hätäkutsun kuulee lähettyvillä oleva NUMA:n tutkimusalus, mukanaan Dirk Pitt. Hän tempautuu mukaan pelastustoimiin tehden parhaansa ihmishenkien pelastamiseksi.
Menehtyneisiin kuuluu moottorin keksijä tohtori Egan, mutta eloonjääneiden joukossa on hänen kaunis tyttärensä Kelly. Dirk joutuu ymmälle etsiessään selitystä onnettomuudelle.
Onko merivettä polttoaineenaan käyttävällä moottorilla häikäilemättömiä vastustajia, jotka tekevät mitä tahansa säilyttääkseen maailman riippuvaisena öljystä? Vauhdikkaat
juonenkäänteet vievät Dirkin lähemmäksi totuutta, ja sukellusretket meren pohjaan
raottavat hänelle merenkäynnin salaisuuksia aina viikinkien ajoilta asti.
Cusslerin seitsemästoista Dirk Pitt -seikkailu!

Follett, Ken: Naakat
Alkuteos Jackdaws. Suom. Heikki Karjalainen.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27248-5 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2002.
Toukokuussa 1944 Ranskan vastarintaliike yrittää vallata linnan, johon saksalaiset miehittäjät ovat perustaneet elintärkeän puhelinkeskuksensa. Raskaan vartioinnin takia
hyökkäys epäonnistuu. Silloin Flick Clairet, brittien nuori salainen agentti, jonka mies Michel on vastarintaliikkeen jäsen, kokoaa naisista erikoisjoukon. Naakoiksi sanottu ryhmä
tunkeutuu linnaan erittäin ovelissa valepuvuissa. Pahaksi onneksi Rommel saa vihiä suunnitelmasta. Hän kutsuu luokseen pätevimmän tiedustelijansa, eversti Dieter Franckin. Ei aikaakaan, kun Franck on päässyt Flick Clairetin ja hänen naisarmeijansa jäljille.

George, Elizabeth: Syntisen jäljillä
Alkuteos In Pursuit of the Proper Sinner, 1999. Suom.Pirkko Biström.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27240-X (sid.) 30 e. Ilm. 7/2002. .
Calder Moor on karu ja pelottava paikka, jossa moni on jäänyt loukkuun tai loukannut itsensä. Nyt löydetään miehen ja naisen ruumiit muinaisen kivikehän varjosta. He ovat kuolleet eri tavalla, mutta molemmat väkivaltaisesti. Rikoskomisario Thomas Lynley kutsutaan tutkimaan hirvittävää tapausta. Naisuhri, Nicola Maiden, sattuu kaiken lisäksi olemaan erään salaisen yksikön eliittiin kuuluneen virkamiehen tytär, miehen joka on ollut Lynleyn opettaja. Oliko tappaja Nicolan vai hänen isänsä vihamies?
Barbara Havers on Lontoossa ja etsii tietoja toisesta murhan uhrista. Samalla hän yrittää myös palauttaa luottamuksensa pitkäaikaisen työparinsa Lynleyn silmissä, sillä Havers toimi omavaltaisesti edellisessä jutussaan ja joutui epäsuosioon.
Lynley ja Havers saavat selville synkkiä salaisuuksia. He oppivat entistä paremmin, että niin uhrit kuin epäillyt saattavat paljastua täysin erilaisiksi kuin näyttävät olleen. Jälleen kerran tutkijapari joutuu vastatusten sen tosiasian kanssa, että ihmissuhteet ovat usein hengenvaarallisia - ja että veri joka yhdistää voi myös tappaa.
Elizabeth George DekkariNetissä.

Grisham, John: Kutsu
Alkuteos The Summons, 2002. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-24370-1 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2002.
Sairas ja vanha Ruben Atlee asuu yksin talossaan Missisippissä, Clantonissa. Kaikki kaupunkilaiset tuntevat rakastetun ja vaikutusvaltaisen paikallisen tuomarin ja
poliitikon. Hävittyään viimeiset vaalinsa tuomari on vetäytynyt taloonsa ja erakoitunut. Kuolemaa tekevä Ruben Atlee haluaa keskustella omaisuutensa yksityiskohdista poikiensa Rayn ja Forrestin kanssa ja kutsuu heidät luokseen.
Ray Atlee, Virginian yliopiston oikeustieteen professori, on 43-vuotiaana jälleen poikamies. Hänen onnelliselta näyttänyt avioliittonsa päättyi yllättäen, kun hänen vaimonsa sai
paremman tarjouksen rikkaalta Wall Streetin pörssikeinottelijalta. Forrest Atlee, Rayn nuorempi veli, on perheen musta lammas ja on omistautunut huumeille, alkoholille ja ikävyyksille.
Ray suunnistaa vastahakoisesti lapsuutensa kotikaupunkiin Clantoniin. Perhekokouksesta ei kuitenkaan tule mitään, sillä Ray löytää isänsä kuolleena. Isänsä ruumiin lisäksi Ray löytää talosta 27 pahvilaatikkoa, joihin on pakattu yli 3 milj. dollaria käteisenä. Ruben Atleen testamentti määrää Rayn jakamaan isän omaisuuden veljensä kanssa ja toimimaan testamentin toimeenpanijana.
Mistä rahat ovat peräisin? Onko Ray ainoa joka tietää niistä? Mitä hän aikoo tehdä? Pitää rahat itse vai toimia isävainajansa tahdon mukaisesti? John Grisham näyttää aidosti
kiinnostuneen omantunnon kysymyksistä, joiden parissa Ray joutuu painiskelemaan. Grisham saa lukijankin pohtimaan mitä tekisi Rayn tilanteessa.
John Grisham DekkariNetissä.

Walters, Minette: Umpikuja.
Alkuteos The Acid Row, 2001. Suom. Tiina Ohinmaa.
WSOY 2002.
ISBN:951-0-27251-5 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2002.
Acid Row on pahamaineinen kaupunginosa, jota asuttavat yksinhuoltajaäidit ja isättömät lapset, ja jossa vihaiset, syrjäytyneet nuoret hallitsevat katuja. Tälle ankealle ja
toivottomalle slummialueelle saapuu sairaskäynnille nuori lääkäri Sophie Morrison. Sophiella ei ole aavistustakaan, että Acid Rowilla majailee vaarallinen pedofiili ja että asukkaat epäilevät hänen siepanneen 10-vuotiaan Amy-tytön. Sophie joutuu keskelle mellakoita, kun väkijoukko alkaa vaatia Amyn kaappaajaa käsiinsä. Köyhien ja vähosaisten väkivallaksi purkautuva raivo on suunnattu niin virkavaltaa, lakia kuin epäiltyä pervertikkoakin vastaan. Amya suojellakseen kansanjoukko on valmis vaikka tappamaan. Mutta onko väkivalta oikeutettua ja onko Amy todellakin kadonnut?
Minette Waltersin seitsemäs suomeksi ilmestyvä romaani on otteessaan pitävä psykologinen jännäri, jossa hirviöiksi ja sankareiksi nousevat yllättävät ihmiset.
Minette Walters DekkariNetissä.

Wilson, Robert: Muukalaiset.
Alkuteos: The Company of Strangers, 2001. Suom. Arto Häilä.
WSOY 2002.
ISBN 951-0-26329-x (sid.). 28 e. Ilm. 9/2002.
Jännitystä ja romantiikkaa toisen maailmansodan kuohuista Berliinin muurin romahtamiseen. Vuonna 1944 Englannin salainen palvelu värvää vakoojakseen
Andrea Aspinallin, matemaattisen ihmelapsen, jonka poikkeuksellisia kykyjä tarvitaan atomivakoilun yhtälöiden ratkaisemiseen. Andrea muuttaa Lissaboniin uuden
henkilöllisyyden turvin ja tapaa elämänsä miehen, natseja vastaan vehkeilevän kaksoisagentti Karl Vossin. Karlin yritykset pelastaa Kolmannen valtakunnan hallitsema kotimaansa täydelliseltä tuholta epäonnistuvat, kun hänet vangitaan ja viedään Berliiniin. Andrea nai portugalilaisen kenraalin, mutta perheonnesta huolimatta hän ei saa ajatuksistaan hänelle annettua tehtävää eikä kuolleeksi raportoitua Karl Vossia.
Vuosikymmeniä myöhemmin leskeksi jäänyt Andrea palkataan uuteen vakoilutehtävään, jonka seuraukset ovat ennalta-aavistamattoman kohtalokkaat...
Muukalaisia, Robert Wilsonin kuudetta romaania, on kerrontatyyliltään verrattu jännityskirjallisuuden mestareiden John Le Carrén, Eric Amblerin ja Len Deightonin


 

MuutBiri, Pertti: Pakettimatka.
Pertti Piirinen 2002.
ISBN 952-91-5473-9 (nid.) 19,40 e.
Pakettimatka on 1990-luvun puoliväliin sijoittuva dekkari. Päähenkilö on helsinkiläinen rikoskomisario Veli Karhu. Karhu ja häne tiiminsä, jota kutsutaan Karhu veljiksi, saavat yleensä väkivaltajaoksen vaikeimmat tehtävät. Karhu saa kertomuksen alussa tiedon, että Siljan laivalta on löytynyt kuollut mies ja aloittaa tutkimukset. Dekkarissa kuvataan myös komisario Karhun perhe-elämää, johon kuuluvat vaimo Anneli ja tytär Sari. Tapahtumat liikkuvat pääosin Helsingissä.

Huhtamella, K. A.: Unohduksen ääni.
Sanasato 2002.
ISBN 952-5986-50-X (nid.).

Kajander, Tauno: Sari.
Omakustanne 2002.
ISBN 952-91-4169-6 (nid.) 28,50.
Tauno Kajanderin esikoisteos on dekkarimuotoinen tarina. Vaihto-oppilaaksi Australiaan lähtenyt Sari kidnapataan. Kidnappaus kuitenkin osoittautuu erehdykseksi, oikea uhri onkin hänen kaksoisolentonsa Janet, teollisuusneuvoksen tytär. Rikostarinan ohella romaani kuvaa päähenkilöiden ongelmallisia perhesuhteita. Romaani sijoittuu 1970-luvulle.

Lauanne, Reino: Elämän eräpäivä.
Kopijyvä 2002.
ISBN 952-5478-00-9 (nid..)

Lyijynen, Reijo: Kuun piemä puoli.
Kirjaviihde 2002.
ISBN 952-91-4270-6 (nid.) 27 e.
Risto Lyijysen rikosromaanin pähenkilö on Rosvoposti -nimisen lehden rikosroimittaja. Risto Rautajoki on päättänyt pitää ensimmäisen lomansa koko lehtimiesuransa aikana. Hän majoittuu pieneen merenrantahotelliin. Loma näyttää alkavan lupaavasti, kun hän tapaa hotellissa saksalaisen tumman kaunottaren. Mutta rikokset eivät jätä Rautajokea rauhaan lomallakaan. Paikkakunnalla alkaa outo tapahtumasarja, johon Rautajoki joutuu osalliseksi.

Mäkinen, Esko: Pahojen peliä.
Omakustanne 2002.
ISBN 951-91-4362-1 (sid.) 38 e. Ilm. 8/2002.
Kirja kertoo päähenkilön Pertti Niinistön ponnisteluista yhden kuorma-auton autoilijasta lähes kahdenkymmenen auton kuljetusliikkeen omistajaksi. Tarina ajoittuu kahdeksankymmentäluvun loppupuolelta yhdeksänkymmentäluvun alkuvuosiin. Yrityksen johtaminen tuo toiminnan laajentuessa esiin ongelmia, jotka eivät pysy Niinistön hallinnassa. Kylmä liikemiesten kolmikko huomaa tilaisuutensa tulleen, kun näkevät Kuljetusliike Niiistön lehti-ilmoituksen, jolla yritys hakee talouspäällikköä. He ujuttavat oman miehensä yrityksen palvelukseen. Siitä alkaa raaka keinoja kaihtamaton rahastus, "Pahojen peli". Niinistö ei itse huomaa koukkuun joutumistaan ennenkuin se on liian myöhäistä. Tapahtumat etenevät "kolmen koplan" etukäteen laatimien suunnitemien mukaisesti. Kirjan tapahtumat ovat kuviteltuja, mutta ne perustuvat kirjoittajan omiin kokemuksiin.