Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Syksy 2001Kevät 2001
- Vuosi 2001 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet


Blue Moon

Booth, Stephen: Musta koira.
Alkuteos: Black Dog, 2000. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon Kirjat 2001.
ISBN 952-5410-01-3 (sid.) 167,-. Ilmestyy 8/2001.
Pohjois-Englannin turistien suosimalla Peak Districtin vuoristoseudulla kuumana kesänä teinityttö katoaa. Laura Vernon kiinnosti miehiä ja miehet kiinnostivat Lauraa. Vanha Harry Dickinson mustine labradorinnoutajineen löysi ruumiin, mutta miksi hän on niin vastahakoinen auttamaan poliisia? Mitä kaikki tietävätkään Vernonin perheestä?
Nuori konstaapeli Ben Cooper on oman kylän poika, tuntee jokaisen mutta hänenkin aavistuksensa saattavat johtaa väärille jäljille. Kunnianhimoinen konstaapeli Diane Fry, suurkaupungin tyttö, siirretään juttua tutkimaan. Ben ja Diane huomaavat joutuvansa selvittelemään paitsi rikosta, omia ongelmiaan ja keskinäisiä suhteitaan.
Musta koira on Stephen Boothin esikoisromaani, joka on menestynyt
Britanniassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja tulossa käännöksenä useissa
Euroopan maissa ja Japanissa.
Stephen Booth DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Ristinolla.
Alkuteos: Knots and Crosses, 1987. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon Kirjat 2001.
ISBN 952-5410-02-X (sid.) 143,-. Ilmestyy 10/2001.
Ian Rankinin rikosromaanit havainnoivat ja kommentoivat Ediburgin ja koko Skotlannin muutosta 1980-luvun jälkipuolelta alkaen. Edinburgin rikospoliisin ylikonstaapeli John Rebus on keski-ikäinen eronnut mies, joka juo ja tupakoi liikaa ja suhtautuu esimiehiinsä omapäisesti. Suhde veljeen on ongelmallinen, ja oma tytärkin tuntuu äitinsä huostassa vieraantuvan isästään.
Ristinollassa Edinburgissa murhataan kaksi nuorta tyttöä. Yksi jutun tutkijoista on Rebus, joka alkaa samanaikaisesti saada työhön ja kotiin viesteinä solmittuja narunpätkiä ja ristiksi sidottuja tulitikkuja. Kuka lähettelee niitä? Mitä hän haluaa kertoa? Vastauksen löytäminen edellyttää sukellusta syvälle Rebusin oman menneisyyden synkimpiin hetkiin.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Westerberg, Sven: Jumalan kauhistuttava poissaolo.
Alkuteos: Guds fruktansvärda frånvaro, 1999. Suom. Laura Jänisniemi.
Blue Moon Kirjat 2001.
ISBN 952-5410-02-1 (sid.) 155,-. Ilmestyy 9/2001.
Robert Wahlström löytyy lumituiskuisena myöhäisiltana dosentti Malmströmin talosta pistooli kädessä ja mieli tyhjänä. On selvää, että nuorukainen on ampunut naapurinsa. Göteborgilainen oikeuspsykiatri Hanna Skogholm joutuu selvittelemään miksi Robert tappoi Malmströmin, miksi hän joutui psykoosiin ja miksi hänen todellisuutensa hajosi palasiksi. Menneisyys selittää nykyisyyttä, mutta mitä menneisyydestä palajstuu ja miten palaset jälleen yhdistyvät toisiinsa? Kirja on saanut Ruotsin dekkariakatemian palkinnon vuoden 1999 parhaana rikosromaanina, ja useat muut Westerbergin kirjat ovat olleet saman kisan loppusuoralla.
Sven Westerberg (s. 1945) on Ruotsin korkealaatuisen rikoskirjallisuuden omaleimaisimpia edustajia. Jumalan kauhistuttava poissaolo on Sven Westerbergin ensimmäinen suomennettu romaani. Hanna Skoglund -sarja jatkui teoksella Judinnans tystnad vuonna 2000 ja kolmas ilmestyy ensi vuonna. Westerberg on Göteborgin avoimen yliopiston virkamies, joka on julkaissut vuodesta 1987 lähtien kahdeksan rikosromaania.
Tunnelmiltaan Westerbergin teokset tuovat mieleen ne John Le Carrén vakoiluromaanit, joiden päähenkilö on vetäytyvä George Smiley.
Sven Westerberg DekkariNetissä.

 


 

Book Studio

Helismaa, Reino: ...ja reikärauta-Brown.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5968-1 (sid.) 146,-. Ilmestyy 9/2001.
Yllätyslukemiston ja Iskun vuosina 1936-41 julkaisemien 24 novellin antologia.
Toim. Juri Nummelin
Monena mies eläessään, nimellä ja nimimerkillä. Reino Helismaa on kaikkien suomalaisten tuntema ja rakastama sanaseppo: unohtumattomien laulutekstien isä, elokuva- ja näytelmäkirjailija, radion kulta-ajan sketsimestari... ja paljon muuta, siis koko kansan runoilija. Harva kuitenkaan tietää, että Reino Helismaa oli myös tuottelias ja mestarillinen jännityskirjailija.
Tässä kirjassa julkaistaan Helismaan parhaita 40-luvun alussa Seikkailujen
Maailma - ja Isku-lehtiin kirjoittamista jännitysnovelleista - nimellä ja nimimerkillä.
Ajan patina tuo tarinoihin oman syvyytensä, mutta yksi asia ei muutu: sanataiteen mestari on aina mestari.

Sipilä, Jarkko: Kosketuslaukaus.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5926-6 (sid.) 146,-. Ilmestyy 8/2001.
Syksy Mannerheimintiellä. Rutiiniratsiassa pakettiautosta löytyy ruumis. Alamaailman välienselvittely, arvelee yövuorosta paikalle hälytetty rikoskomisario Kari Takamäki. Tieto uhrin nimestä häkellyttää kokeneen murharyhmän komisarion. Surmattu on eduskunnan pääsihteeri Teuvo Hassinen - ja sen jälkeen helvetti pääseekin irti. Poliittinen murha Suomessa? Takamäki ei ole ainoa joka on ymmällään.
Jarkko Sipilä on työskennellyt rikostoimittajana Helsingin Sanomissa (1991-96) ja MTV3:n uutisissa (1996-), julkaissut kaksi kiitettyä kirjaa (Koukku, 1996 ja Kulmapubin koktaili, 1998) ja saanut myös porttikiellon eduskuntaan tehtyään jutun suuresta valiokukunnasta vuotaneista EU-asiakirjoista.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Adler-Olsen, Jussi: Aakkostalo.
Alkuteos: Alfabethuset, 1997. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5997-5 (sid.) 146,-. Ilmestyy elokuussa 2001.
Kaksi brittilentäjää tekee II maailmansodassa pakkolaskun Saksaan ja vngitaan
vakoojina. He saavat kuitenkin keploteltua itsensä sairaalaan josta onnistuvat
pakenemaan. Alka vaiherikas seikkailu vihollisen selustassa.
Adler-Olsen on tanskalainen ja hänen kirjaansa on käännetty useille kielille.
Just Betzer -yhtiö aloittaa kirjan filmauksen syksylä 2001 ja elokuvan pitäisi olla ensi-illassa viim. 11/2001.
Jussi Adler-Olsen DekkariNetissä.

Koontz, Dean: Salainen muisti.
Alkuteos: False Memory, 1999. Suom. Kari Salminen.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5919-3 (sid.). 174,-. Ilmestyy syyskuussa.
Martine ja Dustin Rhodes ovat nuoria, menestyviä ja elämäniloisia ihmisiä, jotka asuvat koiransa kanssa pienessä talossa keskellä kalifornialaista unelmaa.
Eräänä päivänä Martine huomaa kärsivänsä muistikatkoksista ja oudoista peloista. Dustinillakin on samanlaisia kokemuksia: silloin tällöin hänen päivistään katoaa ajanjaksoja, tietyt tunnit ovat mustia aukkoja hänen elämässään. Kun Dustinin veli ja Martinen pari ystävätärtä alkavat oirehtia samoin tavoin, he tulevat siihen tulokseen, että he kaikki kärsivät joko oudosta sairaudesta tai sitten heillä on yhteinen vihollinen: salaperäinen muistin herra, joka kykenee tunkeutumaan ihmismuistiin ja manipuloimaan sitä. Mutta jos jälkimmäinen vaihtoehto on totta, mitä he oikein tekevät ollessaan mustassa aukossa?

Lansdale, Joe R.: Kitkerää chiliä.
Alkuteos: Bad Chili, 1997. Suom. Matti Rosvall.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6038-8 (nid.). 59,-.
Hap Collins toipuu sairaalassa vesikauhuisen oravan puremasta ja miettii miksei hänen paras ystävänsä Leonard Pine käy häntä katsomassa. Leonard puolestaan on niin katkera seurustelusuhteensa päättymisestä että hän hakkaa motoristijengin jäsenen vain kuullakseen että myöhemmin samana iltana tämä löydetään kuolleena. Pian Hapilla ja Leonardilla onkin käsissään varsinainen sotku: korruptoitunut poliisilaitos, laitonta pornokauppaa ja toinen ruumis. Kitkerää chiliä on samalla sekä hulvattoman hauska sekkailu että hiuksia nostattava jännäri - se saa sydämen nousemaan kurkkuun ja vedet silmiin. Lansdalen Pine & Collins kirjat on ehdotonta luettavaa, kaikki loistavia.
Joe R. Lansdale DekkariNetissä.

MacDonald, Ross: Valheen pitkät jäljet.
Alkuteos: The Tree Roads, 1948. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 133).
ISBN 951-20-6024-8 (nid.) 59,-. Ilmestyy 1/2002.
Lorraine oli kaunotar - kaikkien miesten mielestä - ja sellaisena luutnantti Bret Taylor hänet halusin muistaa. Bret oli viinanhuuruisella lomallaan kosinut häntä, ja tyttö oli vastannut myöntävästi. Mutta nyt Lorraine oli kuollut, kuollut kuin kivi, eikä hänen kauneudestaan ollut mitään jäljellä. Bret päätti löytää murhaajan, vaatipa se mitä tahansa. Ase taskussaan hän lähtee epätoivoiselle kostoretkelleen...
Ross Macdonald on loistava kirjoittaja, ja on hienoa, että hänen vielä suomentamattomia kirjojaan saadaan suomeksi.
Kirja on alunperin ilmestynyt Kenneth Millarin nimellä vuonna 1948.
Ross MacDonald DekkariNetissä.

Svedelid, Olov: Nimeni on Eduard Braun Hitler.
Alkuteos: Mitt namn är Eduard Braun HItler, 2000. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5946-0 (sid.). 146,-. Ilmestyy elokuussa 2001.   Kansikuva .
Svedelid (s. 1932) on yksi tunnetuimmista ruotsalaisista jännityskirjailijoista.
Hänen kirjoistaan on kymmenen Roland Hassel -dekkaria myös filmattu.
Svedelid on kirjoittanut myös mm. nuortenromaaneja. Rikosromaaneja Svedelid
on julkaissut nelisenkymmentä, joista on joitakin suomennettu, kuten esim.
Malja kuolemalle v. 1975 (päähenkilö lehtimies Ralf Krook) ja Peli on palattu v. 1975,
Suojelusenkelit v. 1977 (päähenkilö rikosetsivä Roland Hassel).
Olov Svedelid DekkariNetissä.


 

FinnEpos

Kirsi, Mario: Yön pimeät silmät.
FinnEpos 2001.
ISBN 952-9523-42-4 (nid.)
Rikkaalla on rahaa. Metsätilan nuuka vanhaisäntä myy myös vapaana juoksevien iloisten kanojen munia kesäturisteille, käärii setelit rullalle ja vie piiloonsa. Niin pitää tehdäkin. Mutta jämptinä tunnetulle isännälle sattuu jotakin, mikä ei kuulu kesäillan idylliin...
Ei . Juttu onkin mutkikkaampi kuin miltä se alussa näyttää. Mario Kirsin viides rikosjuttu.
Mario Kirsi DekkariNetissä.

Liljeström, Erik: Taivaanrannan työmaa.
FinnEpos 2001.
ISBN 952-9523-41-6 (nid.). 85,-.
Moottoripyörällä liikkuva, kitaraa soittava nuori pastori on kirjoittanut Pohjanmaan lakeuksilta kiehtovan kirjan, jossa harmaata työvoimaa käyttävät kovan luokan pomot yrittävät niskaotetta alaisistaan. Joku yrittää pyristellä vastaan, mutta paha ja raha kuiskivat korvaan... Miten pienen ihmisen käy?


 

Gummerus

 

Korhonen, Vexi: Pahempi kuin murha.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5940-1 (sid.) 154,-. Ilmestyy 10/2001.
MItä on tapahtunut siivolle lukiolaistytölle, joka katoaa arkipäivän iltana jälkeä jättämättä? Monet pelkäävät pahinta. Potkut saanutn rikoskonstaapeli ja yksityisetsivä Kari Salo joutuu ensimmäisen toimeksiantonsa jäljiltä huonokuntoisena Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Myöhemmin osaston yöhoitajaa ammutaan hämärissä olosuhteissa. Tapauksen johdosta Saloa syytetään murhayrityksestä. Poliisin harmiksi Salo tunkee sairaalsta päästyään tutkimaan nuoren tytön tapausta. Rikospoliisi on ponnistellut merkillisen katoamisen kanssa kuukausia. Rikas yksityisetsivä Maire Norrbacka lupaa suuren rahasumman tytön löytäjälle. Salolla riittää ongelmia. Entiset kollegat rikospoliisissa kääntävät lopullisesti selkänsä. Saloa uhkaa linnatuomio. Kaikkien hylkäämänä Salo setvii omin neuvoin rikosta, joka on ovelampi ja häijympi kuin pahin mahdollinen murha.
Kolmas Kari Salo -dekkari. Aikaisemmin ilmestynyt Kiusaksi kuiskattu
murha (1999) ja Kuka pelkää kuolemaa (2000).
Wexi Korhosen kotisivu.

Rannikko, Tuuli: Raharuhtinas.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5943-6 (sid.) 164,-. Ilmestyy 10/2001.
Huippukonsultti Alex Manner viettää leppoisia vaapaherran päiviä Monacossa hoitaen muutaman toimeksiannon silloin tällöin, kun kansainvälisen rikollisuuden verkko uhkaa soluttautua liian lähelle kunniallisia kansalaisia ja varsinkin heidän rahojaan. Hienostopäviällisillä Monte Carlossa hän tapaa salaperäisen punatukkaisen kaunottaren, joka osoittautuu keskusrikospoliisin rikosylikomisarioksi nimeltään Olivia Raski.
Samaan aikaan mediakeisari ja sijoittajaguru ASko Haukka tarjoaa suomalaisille sijoittajille houkuttelevaa tilaisuutta osallistua Lontoosta vedettyyn Pelham Estar -projektiin. SE on huippuluokan kiinteistöbisnestä, jossa liikkuu mukana Euroopan rahaeliittiä. Alexin romanssi Olivian kanssa saa uuden käänteen, kun häntä pyydetään tutkimaan Venäjällä toimivan amerikkalaispankin epäiltyärahanpesua. Asiat nivoutuvat toisiinsa, ja ennen pitkää Alex ja Olivia huomaavat uivansa ylikansallisen finanssimaailman sameissa vesissä. Kansainvälisille sijoittamille koko maailma on käden ulottuvilla. Mutta myös riskit ovat suuria, niin suuria, ettei edesmurha ole liikaa sjoitusten turvaamiskei.
Tuuli Rannikolta on aikaisemmin ilmestynyt neljä dekkaria: Päivällisvieraat (1986),
Lumihotelli (1988), Pitkishuvila (1991) ja Valtapeli (2000).
Tuuli Ranniko DekkariNetissä.

Salo, Pekka: Vuokrattu nainen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5980-0 (sid.) 154,-. Ilmestyy 9/2001.
Finn-Proper Oyj havittelee öljyterminaalin rakennusurakkaa Saudi-Arabiasta. Miljardikaupan
varmistamiseksi yhtiö palkkaa Tanskasta naisen, jonka tehtävänä on pehmittää saudivaltuuskunnan johtaja Muhammed ibn Abd al-Wahhab. Suomalaissyntyinen
Moira on huippukallis puhelintyttö, jolla on erityinen taito kuljettaa liikemiehiä ja poliitikkoja kuin pässiä narussa. Mutta öljydollarit kiinnostavat muitakin. Tuntematon rahamies tarjoaa Moiralle työtä kaksoisagenttina. Sitten tapahtuu jotakin, mitä kukaan ei osaa odottaa:
Muhammed al-Wahhab heittää henkensä Moiran sänkyyn.
Pyristellessääm irti fiaskosta Moira turvautuu levottomaan kasinopeluriin, joka on lähtenyt
avovaimonsa kanssa huvittelemaan mutta eksyy vieraaseen sänkyyn hänkin. Vaikka kasinopelurilla ei ensin ole murheita ollenkaan ja hetkeä myöhemminkään
ei muuta kuin mustasukkainen avovaimo, on hänellä pian murheita kassin täyden. Kassi on nimittäin täynnä rahaa - ja se katoaa kuin tuhka tuuleen.
Mutta niin kuin aina, joku korjaa potin tälläkin kertaa. Ei kai vain Moira?
Pekka Salo on helsinkiläinen lehtimies, joka on kierrellyt kaikissa maanosissa.
Hän on toimittanut TV:lle ajankohtaisohjelmia ja kirjoittanut Radioteatterille lukuisia
kuunnelmia ja kuunnelmasarjoja. Vuokrattu nainen on Salon kuudes dekkari.
Edellinen kirja Tiikeripyton ilmestyi vuonna 2000. Muut Salon dekkarit:
Varjonainen (1977), Turkkilainen kytkentä (1982), Puoli tuntia Durbanista (1991) ja
Caracasin hiiret (1993).

Sariola, Tuula: Hirtetty hiljaisuudessa.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5977-0 (sid.). 154,-. Ilmestyy 10/2001.
Marjo Manninen on nähnyt miehensä Kai Mannisen viimeksi toukokuun viimeisellä
viikolla, eikä ole kuullut hänestä kesäkuun puoleenväliin mennessä. Hän arvelee
miehensä lähteneen toisen naisen perään Mäntyharjulle. Siksi hän ei ole ilmoittanut
asiasta poliisille. Mutta Kai Manninen ei ole lähtenyt kenenkään naisen perään. Tai
ainakaan hän ei enää ole huonoilla teillä kesäkuussa. Hän on kuollut. Kuka hänet on
hirttänyt ja sijoittanut mäntyharjulaisen antiikkikaupan barokkikaappiin, ei selviä
ihan vähällä.
Poliisi yhdistää tutkimuksissaan hänet huumekauppoihin. Mutta kun toinenkin ruumis
löytyy samalla tavoin hirtettynä, tällä kertaa Helsingistä Sepänpuistosta, tapaukset
annetaan Olavi Jääskeläisen ja Harto Koskisen tutkittaviksi. Onko kysessä pelkkä
huumekauppa, vai liittyykö asiaan muutakin? Mikä mahtaa yhdistää Kai Mannista ja
Heikki Astolaa? Miksi heidät on hirtetty hiljaisuudessa ja kuka sen on tehnyt? Olavi
Jääskeläinen selvittelee kahta murhaa Mäntyharjun kesäisissä maisemissa.
Mäntyharjuun sijoittuja dekkari.

Ulkomaiset

Adler, Elizabeth: Kaikki pelissä.
Alkuteos: All of Nothing. Suom. Anuirmeli Sallamo.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5807-3 (sid.) 165,-. Ilmestyy 8/2001.
Kaliforniassa sijaitseva pikkukaupunki nimeltään Laguna on tunnettu turvallisista kaduistaan, prameista kodeistaan ja houkuttelevista rannoistaan. Se on myös paikka, jossa
kiinteistövälittäjä Laurie Martin katosi. Poliisit epäilevät pahinta ja etsivät hänen ruumistaan. Epäilysten kohteena on Laurien viimeinen asiakas.
Asianajaja Marla Cwotowitz on kyllästynyt oikeussaleihin ja haluaa ryhtyä yksityisetsiväksi yhdessä poikaystävänsä Al Giraudin kanssa. Al on entinen poliisi, entinen ketjupolttaja - mutta yhä seksikäs. Marla kulkee pää pilvissä ja uskoo, että syytetty, kunniallinen
perheenisä, on viaton. Mutta Al Giraud on oppinut elämää kaduilla, eikä anna kauniin ulkokuoren hämätä itseään. Pian Marla ja Al löytävät johtolangan, joka kääntää asetelman nurinniskoin. Mitä lähempänä murhaajaa he ovat, sitä karmeammalta totuus alkaa näyttää. Parivaljakolla on nyt kaikki pelissä.

Connelly, Michael: Verivelka.
Alkuteos: Blood Work, 1998. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5733-6 (sid.). 162,-. Ilmestyy 8/2001.
Terry McCaleb on entinen FBI:n huippuagentti, jonka sydämensiirtoleikkaus on pakottanut varhaistetulle eläkkeelle. Nyt ex-agentti nauttii täysin rinnoin kiireettömästistä päivistä, "hoitaa" uutta sydäntään ja korjailee asuntonaan pitämäänsä kalastajavenettä Los Angelesin satamassa. Kun kaunis Graviela Rivers astuu Terryn veneeseen ja kertoo sisarensa mielivaltaisesta murhasta, Terry kieltäytyy ehdottomasti sotkeutumasta murhaajan jäljittäämiseen. Mutta Graciela ei anna periksi ja paljastaa lopulta, että Terryn rinnassa olevan haavan alla sykkii murhatun sisaren sydän. Terryn eläkepäivät on luetut. Verivelka pakottaa hänet sydämettömän rikollisen kintereille. Mutta samalla hän tietää, että hänelle ei enää anneta kolmatta mahdollisuutta. Clint Eastwood tekee romaanista elokuvaa.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Cook, Robin: Kaappaus.
Alkuteos: Abduction. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5881-2 (sid.) 162,-. Ilm. 8/2001.
Sairaalatrillereillä maailmanmaineensa luonut Robin Cook tekee uuden aluevaltauksen. Hänen uusin romaaninsa on huikea tarina neljän pelottoman miehen ja yhden vielä rohkeamman naisen henkeäsalpaavasta seikkailuta Atlantin syvyyksissä.
Atlantin keskiselänteeltä löytyy salaperäinen maanalainen vuori. Perry Bergman saapuu miehistöineen selvittämään mysteeriä, jonka edesssä paikalle lähetetty tutkimusalus asiantuntijoineen on neuvoton. Bergman lähtee sukellusveneen matkaan tutkimaan maanalaisen vuoren lakea. Merenalainen järistys kaappaa viisihenkisen joukon meren pohjassa olevaan kuiluun. Mutta mitä onkaloiden takaa löytyy? Ja miten meren alata pääse pois? Tiedemiesten tekemä löytö mullistaa käsityksemme maapallosta - ja pakottaa miehistön tunnustamaan, että tiedekään ei voi selittää kaikkea.
Robin Cook DekkariNetissä.

Hiaasen, Carl: Koirankuria.
Alkuteos: Sick Puppy, 1999. Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5841-3 (sid.). 174,-. Ilm. 9/2001.
Maata himoitsevia gryndereitä, poliittisen kähminnän salat hallitsevia lobbareita, vinksahtaneita konnia, hulvatonta seksiä, koviin keinoihin turvautuvia luontoaktivisteja, pari vanhaa tuttua Hiaasen hahmoa ja yksi uusi virkistävä tuttavuus, labradorinnoutaja - siinä ainekset Hiaasenin tuoreimpaan pyöritykseen.
Bisnesmiehet aikovat rakentaa uusimman raharikkaiden huvikeitaan pienelle Meksikonlahden saarelle. Suunnitelman toteuttaminen vaatii taitavaa poliittista lobbausta, ja tehtävähän sopii kuin nenä päähän alan salat taitavalle ammattilaiselle Palmer Stoatille. Näin hänen vaimonsakin, ylelliseen mutta tasapaksuun elämään kyllästynyt Desirata pääsee kaipaamaansa seikkailuun. Hän kohtaa puhdasverisen kovanlinjan ekoterroristin Twillyn, joka käy sitkeää sissisotaa luontoa tuhoavia gryndereitä vastaan. Mitä osaa Twilly näyttelee huikeassa loppunäytöksessä ja miten Palmer Stoatin labradorinnoutaja Boodle sotkee bisnesmiesten kuvioita?
Hiaasen on loistava kirjoittaja, jonka kirjat sijoittuvat Floridaan. Hänen viljelee
kirjoissaan mustaa huumoria, mutta huumorin takaa paljastuu terävä ja kantaaottava yhteiskuntakriitikko. Hiaasen ottaa kirjoissaan kantaa mm. luonnon puolesta. Häneltä on aikaisemmin suomennettu dekkarit: Strip Tease (1994), Vihreä kuolema (1995),
Myyräntyötä (1996), Pintaviiltoja (1997) ja Onnen koukussa (1998).
Carl Hiaasen DekkariNetissä.

Holt, Anne: Kuollut jokeri.
Alkuteos: Død Joke, 1999r. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5722-0 (sid.). 154,-. Ilmestyy 10/2001.
Sigurd Halvorsrudsin vaimo löytyy kaula samuraimiekalla katkaistuna olohuoneen takan edestä. Vaimonsa vieressä lamantuneena ja yltä päältä veressä oleva Halvorsruds käyttää koko valtionsyyttäjän arvovaltansa ja hälyttää poliisin paikalle, mutta joutuu itse syytetyksi vaimonsa murhasta. Pian eräs Oslon merkijttävimmän päivälehden toimittaja löytyy kaula katkaistuna vaatimattoman vuokra-asuntonsa lattialta. Sotkuinen rikosvyyhti odottaa paljatumistaan. Rikoskomisario Hanne Wilhelmsen johtaa etsintöjä yhdessä vanhan työtoverinsa Billy T:n kanssa. Hannen työuran vaativin tehtävä osuu hänen kohdalleen samaan aikaan kun hänen elämänkumppaninsa Cecilie sairastuu. Hänne on voimaton kahdella rintamalla: mieli muualla ja tehtävä toisaalla hän yrittää vakuuttaa syytetyn viattomuutta.
Anne Holt DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Koston hetki.
Alkuteos: Day of Reckoning. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5808-1 (sid.). 154,-. Ilmestyy 9/2001.
Katherine Johnson teki virheen tonkiessaan liian perusteellisesti kansainvälisen mafiapomon, Jack Foxin, toimia. Mutta Jack Fox teki virheen tappaessaan naisen. Katherinen aviomies Blake Johnson sattuu olemaan Valkoisen talon salaisen siiven pomo ja entinen FBI:n
agentti, joka alkaa presidentin luvalla jahdata vaimonsa murhaajaa. Rahan jäljet johtavat New Yorkista Englantiin, Irlantiin ja Keski-Asiaan. Johnson ja hänen irlantilainen kollegansa Sean Dillon päättävät iskeä sinne missä se satuttaa eniten, ja romuttaa Foxin laittomat puuhat
kertaheitolla.
Mutta Fox ei saavuttanut valtaansa antamalla vihollisen tulla liian liki. Jos Johnson ja Dillon haluavat kostaa, on heidän kohdattava Fox silmästä silmään. Ja Foxin kostonsuunnitelma on vähintään yhtä verinen kuin kumppanusten. On koittava koston hetki.

Uudet painokset

Sariola, Mauri: Susikoski ratkaisee.
Sisältää teokset: Minä, Olavi Susikoski (1963), Pyykki on pantu ja pysyy (1965),
Sininen lyhty (1978) ja Ison kalan katiska (1981).
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5945-2 (sid.). 184,-. Ilmestyy 8/2001.Karisto


Kotimaiset

Jokinen, Seppo: Hukan enkelit.
Karisto 2001.
ISBN 951-23-4229-4 (sid.). 167,-. Ilm. 8/2001.
Komisario Koskisen öisen juoksulenkin aikana ehtii tapahtua paljon. Pakenevan moottoripyörän takaa-ajo päättyy kohtalokkaasti Hervannassa, ja Peltolammilta löytyy surmattuna liikuntavammainen mies.
Tutkimukset johtavat pian Hukantupa-nimiseen palvelutaloon, uhrin viimeiseen asuinpaikkaan. Sen hiljaisesta väestä erottuvat Hukan enkeleiksi kutsutut vammautuneet miehet, jotka purkavat kohtalonsa tuomaa vihaa ja katkeruutta riidanhaluiseen ryypiskelyyn. Joukon keulahahmo on murhattu, ja pian eräs vakavasti sairas ja kivuista kärsivä mies joutuu hyökkäyksen kohteeksi kotitalonsa pihalla. Riehuuko kaupungilla mielipuoli murhaaja, joka uskoo vapahtavansa kärsivät kohtalostaan? Vai onko kyse talon väen sisäisitä kaunoista? Samalla komisario yrittää hölkätä avioeroaan unholaan, vaikka muutakin sisältöä olisi elämään löydyttävä...
Seppo Jokinen DekkariNetissä.
Ulkomaiset

Carson, Paul: Lääkärin kunnia.
Alkuteos: Final Duty, 2000. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2001.
ISBN 951-23-4235-9 (sid.). 167,-.
Sydänkirurgi Jack Hunt nousee ennätyksellisen nuorena osastonsa johtoon chicagolaisessa sairaalassa. Hän aloittaa sairaalassa mittavat uudistukset, joista tärkein on se, että veljeily lääketehtaiden kanssa kielletään. Samaan aikaan suuri sveitsiläinen lääketehdas on tuomassa markkinoille uutta sydänlääkettä, jolle kaivataan tukea juuri Jackin johtamalta sairaalalta. Nuoren lääkärin painajainen alkaa. Pala palalta Jackin ja hänen perheensä elämä tuhotaan, mutta mikä lopulta on järjestelmällisen vainon takana - siitä jack päättää ottaa selvää.
Carsonilta ilmestynyt aikaisemmin suomeksi kirjat Viilto (1998) ja Kirurgin
painajainen (2000).

Child, Lee: Tulilanka.
Alkuteos: Tripwire, 1999. Suom. Osmo Ryytty.
Karisto 2001.
ISBN 951-23-4238-3 (sid.) 177,-. Ilm. 10/2001.  Kansikuva.
Jack Reacher on USA:n armeijan palveluksesta jättäytynyt sotilaspoliisimajuri. Hänellä on takanaan palkittu sotilasura suurvallan tukikohdissa ympäri maailmaa, eikä hän osaa asettua aloilleen siviilinäkään. Hän viihtyy hanttihommissa Floridassa - kun eräs yksityisetsivä saapuu etsiskelemään häntä. Reacher ei todellakaan halua tulla löydetyksi. Siksi hän harhauttaa etsivää, mutta kun tämä löytyy myöhemmin julmasti tapettuna, asiat muuttuvat. Kuka on miehen toimeksiantaja, rouva Jacob? Ja kuka on Hook Hobie, sadistinen koronkiskuri ja kiristäjä, joka ei toimi New Yorkin slummikaduilla, vaan suuren rahan piireissä Wall Streetillä? Ja mitä oikein tapahtui lentäjäsankarille, joka katosi kolme vuosikymmentä sitten Vietnamin viidakoissa?
Lee Child DekkariNetissä.

Nichol, John: Isku vuorille.
Alkuteos: Stinger, 1999. Suom. Tero Kuosmanen.
Karisto 2001.
ISBN 951-23-4237-5 (sid.). 177,-. Ilmestyy 10/2001. 
Hälytystilasta tuttu sotilaslentäjä Sean Riever on vaihtanut niin maisemaa, työkalua kuin työnantajaakin, jotta voisi unohtaa tuskalliset kokemuksensa Falklandin saarilla. Hän lentää Afganistaniin perustetun, miinojen raivaamiseen erikoistuneen kehitysapujärjestön helikopteria.
Toinen suomennos Nicholsilta. Ensimmäinen Hälytystila ilmestyi syksyllä 2000.


 

Kustannus-Mäkelä

Arhippa, Pirkko: Veressä virran vesi.
Kustannus-Mäkelä 2001.
ISBN 951-882-186-0 (sid.).
Lintuja ruokkiva 75-vuotias mummu löydetään surmattuna sillan luota Naantalissa, ja vieressä on joutsen pää murskattuna. Komisario Varpu Ahava selvittää sairauslomalta palattuaan toistakin tapausta: Aurajoesta pelastettu pikkupoika väittää, että hänet työnnettiin veteen. Varpu joutuu vielä jäljittämään kadonnutta miestä. Miksi kuolemantapauksiin liittyy runneltu eläin? Kun motiivit paljastuvat, kuvion osaset asettuvat paikoilleen. Pirkko Arhippa täyttää laatudekkareista nauttivan lukijan odotukset tälläkin kertaa - nyt ilmestyy hänen 23:s jännitysromaaninsa. Yllätyksellinen juoni ja terävä ironia sekoittuvat herkulliseksi keitokseksi.
Pirkko Arhippa DekkariNetissä.

Lönnroth, Heleena: Murhaaja tulee netistä.
Kustannus-Mäkelä 2001.
ISBN 951-882-187-9 (sid.).
Pienellä palkallaan kituuttava kirjastovirkailija Elina deittailee netissä ja päättää
kahdeksan-vuotiaan poikansa innostamana tavata miehiä, joita löytää verkosta. Todellisuus ja valheet on liian helppo sekoittaa, kun tutustuminen käy netissä. Elinan serkku, toimittaja Johanna Saure joutuu jälleen tekemisiin kuolemantapausten kanssa. Heleena Lönnrothin kuudes jännitysromaani kuvaa tyypillistä nykyilmiötä: yksinäiset ihmiset etsivät seuraa ja lohtua lähes epätoivoisina. Lönnroth ei kaihda ihmisten raadollisuuden paljastamista.

Matintupa, Tuula T.: Piippo ja kotoinen mafia.
Kustannus-Mäkelä 2001.
ISBN 951-882-188-7 (sid.).
Pohjalaiskaupungin pinnalta katsoen siistissä lähiössä kihisee pinnan alla monenlaista hämärää touhua - myymälävarkauksia, väkivaltaa kodeissa, lavastettu murto. Rikosten ketju ja pelko johtavat väkivaltaiseen kuolemaan. Rikosylikonstaapeli Aleksanteri Piipolla on huolia työssä ja kotona. Verevä työtoveri Leija tahtoisi naimisiin vakiintuneen poikamiehen kanssa, ja Piipon vanha isä sairastaa. Uskottava, vivahteikas ihmiskuvaus ja jännittävä juonikuvio tekevät Matintuvan dekkarista lukemisen arvoisen elämyksen. Nykyihmisen pyrkimys helppoihin "pikavoittoihin" vie harhateille.


LIKE

Kotimaiset

Hiilamo, Heikki: Neitsytsaarten salaisuus.
Like 2001.
ISBN 951-578-877-3 (nid.). 127,-. Ilm. 8/2001.
Alussa oli rahaa, valheita ja paratiisisaaria. Sitten tuli toimittaja, jolle
jutunaihe muuttui pakkomielteeksi. Hän yritti kääntää jokaisen kiven saadakseen
kiinni ne, jotka olivat kadottaneet satoja miljoonia Neitsytsaarille. Apuna oli kollegoita Suomesta ja Yhdysvalloista, rikospoliisi ja FBI, lakimiehiä ja yksityisetsiviä. Ratkaisun avaimet antoi korkein hallinto-oikeus. Pelissä ei ollut vain mainetta ja kunniaa,
vaan satoja miljoonia markkoja suomalaisten veronmaksajien rahoja.
36-vuotias tv-tuotantoyhtiö Tarinatalo Oy:n toimitusjohtaja. Hän perusti sen Kari Tervon ja Jukka Heinosen kanssa. Hiilamo on aikaisemmin kirjoittanut Horneteista, tupakkayhtiöistä ja pankkikriisistä.

Ulkomaiset

Bunker, Edward: Konnakoulu - rikolliset muistelmat.
Alkuteos: Education of a felon. Suom. Juha Ahokas.
Like 2001.
ISBN 951-578-887-0 (nid.). 157,-. Ilm. 9/2001.
Edward Bunker joutui San Quentin-vankilaan ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. Sen jälkeen hän on ollut yhteensä 18 vuotta kiven sisässä. Bunker on viettänyt puolet elämästään rankkaa elämää ja käyttänyt toisen puolen siitä kirjoittamiseen.
Vanha konna - ja poliisin vanha tuttu -Edward Bunker yllättää omaelämäkerrallisella muistelollaan. Lukija saa huomata, että totuus on tarua karumpaa! Konnakoulu on palkittu Britanniassa vuonna 2000 parhaana ei-fiktiivisenä kirjana.
Bunker nähtiin Tarantinon Reservoir Dogs -leffassa Mr. Bluen roolissa. Bunkerilta on aikaisemmin suomennettu kirjat: Verikoirat (1997) ja Elukkatehdas (2000).

Ellroy, James: White Jazz - musiikkia pimeästä
Alkuteos: White Jazz, 1992. Suom. Juha Ahokas.
Like 2001.
ISBN 951-578-886-2 (sid.). 157,-. Ilm. 9/2001.
White Jazz - Musiikkia pimeästä sijoittuu vuoden 1958 Los Angelesiin: korruption, kiiman ja väkivallan mekkaan. Verenhimoisten juonittelujen ja valtataistelujen keskiössä on musta enkeli David Klein, jonka toimenkuva on pyörryttävä yhdistelmä huoltopoliisin, asianajajan, lakonmurtajan ja palkkatappajan rooleista. Klein joutuu selvittelemään mielipuolista asuntomurtoa, joka kietoutuu pian toisen perheen raakaan murhaan. Tutkimukset sekoittuvat kilpailevien poliisipäälliköiden häikäilemättömään valtapeliin, oudon kauhufilmin kuvauksiin, eksentrisen miljonäärin Howard Hughesin liiketoimiin ja mystisen filmikaunottaren Glendan kohtaloihin. Ellroy viiltelee amerikkalaista yhteiskuntaruumista ja korruptoituneita sieluja auki mestarin ottein, kirurgin tarkkuudella ja verikoiran vimmalla.
White Jazz on Ellroyn LA-kvartetin neljäs ja viimeinen osa. Aikaisemmat ovat Musta Dahlia, Hollywood - Suuri tyhjyys ja L .A. - langennut kaupunki.
White Jazz -kirjasta on tekeillä Hollywoodin suurtuotantoelokuva. Senpääosissa ovat
mm. Nick Nolte ja John Cusack.
James Ellroy DekkariNetissä.

Fossum, Karin: Rakas Poona.
Alkuteos: Elskede Poona, 2000. Suom. Tarja Teva.
Like 2001.
ISBN 951-578-885-4 (sid.). 147,-. Ilm. 9/2001.
Pienessä kylässä kaikki tuntevat toisensa, eikä kylän rauhaa uhkaa muu kuin nuorison kaupunkilaistuva käytös. Eräänä päivänä niityltä löytyy ulkomaalaisen naisen ruumis.
Kylä järkyttyy, eikä kukaan tunnusta nähneensä eikä kuulleensa mitään. Komisario
Konrad Sejer saa murhan tutkittavakseen, ja iloisen pinnan alta alkaa löytyä monenlaisia tragedioita. Upeata, että saadaan uusi suomennos Fossumilta.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Willeford, Charles: Sivuraide.
Alkuteos: Sideswipe. Suom. Hannu Tervaharju.
ISBN 951-578-781-5 (nid.) 97,-. 97,-. Ilm. 8/2001.
Hoke Mosley ratsastaa jälleen, kymmenen vuoden odotuksen jälkeen! Hoke ei ole tällä välin juurikaan vanhentunut, mutta työpaine murhamiesten, nistien ja huijareiden kiinnisaamiseksi alkaa olla jo ylivoimaista. Kun Hoken työpöydälle pudotetaan kansiot Miamin kaikista ratkaisemattomista murhista, hän päättää vaihtaa maisemaa, lopettaa poliisintyöt ja ryhtyä ränsistyneen El Pelicano-hotellin talonmieheksi.
Vaikeudet eivät kuitenkaan jätä Hokea rauhaan. Kaupunkiin on ilmestynyt jälleen
uusi lipevä konna, joka epäonnekseen ärsyttää väärää miestä. Sivuraide on kolmas suomennettu Willeford-dekkari. Edelliset Hoke Mosley -kirjat Miami Blues ja Uutta toivoa kuolleille ovat jo kulttimaineessa

Uusia painoksia

Pasanen, Eero: Kolmen Koon Kononen.
Like 2001.
ISBN 951-578-868-4 (nid.).
Kolme aikaisemmin ilmestynyttä Konosta yksissä kansissa:
Kunnes tuli Kononen, Kononen vaihtaa kapakkaa ja Kononen käy kuumana.
Eero Pasanen DekkariNetissä.

 


 

Loki-Kirjat

Collins, Michael: Totuuden vartijat.
Alkuteos The Keepers of Truth, 2000. Suom. Leila Uosukainen
Loki-Kirjat 2001.
ISBN 952-9646-23-2 (sid.) 157,-. Ilm. 9/2001.
Taisteltuaan tsaarin joukoissa Venäjällä ja buurisodassa Billin isoisä päätyi Yhdysvaltojen keskilänteen, joka on kuusi kuukautta vuodesta lumen ja jään peitossa. Hän ryhtyi myymään jäätä niiden kolmen kuukauden aikana, kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Kiertelevästä jääkauppiaasta tuli jääkaappitehtailija, jonka pojanpoika asuu nyt yksin sukukartanossa ja pohtii amerikkalaisen industrialismin rappiota.
Bill työskentelee toimittajana Totuus-nimisessä paikallislehdessä autioituvassa pikkukaupungissa, jonka tehtaat on suljettu. Vapaapalokunnan tukimyyjäisten ja koulun urheilutulosten raportoimisen keskelle tulee säpinää, kun ukko Lawton ilmoitetaan kadonneeksi ja epäilykset kohdistuvat paha poika Ronny Lawtoniin. Unelias pikkukaupunki herää eloon, kun siitä tulee tiedotusvälineiden huomion kohde. Isänmurhasta kehittyy koko seutukunnan pakkomielle ja Ronny Lawtonista epätodennäköinen teini-idoli.
Bill sekaantuu tapaukseen syvemmälle kuin olisi terveellistä - hänelle se edustaa amerikkalaisen yhteiskunnan sielunmessua. Mustan komedian sävyissä Collins tutkii, mitä tapahtuu yhteisöllisyyden kudokselle pienessä teollisuuskaupungissa, kun kaikki tehtaat on suljettu. Tulokset ovat ajatuksia herättäviä ja makaaberin viihdyttäviä.
Michael Collins DekkariNetissä.

Mosley, Walter: Pieni keltainen koira.
Alkuteos: Little Yellow Dog,1996. Suomentanut Niko Aula.
Loki-Kirjat 2001.
ISBN 952-9646-41-0 sid. 145 mk.
1960-luvun alussa John F. Kennedy on USA:n presidentti ja keski-ikäistynyt Easy Rawlins on asettunut aloilleen hankittuaan vakituisen työpaikan koulun vahtimestarina. Seesteinen elämä nyrjähtää raiteiltaan, kun koulun kaunein opettajatar viettelee Easyn, ja tämä joutuu keskelle alamaailman välienselvittelyä. Ennen kuin päivä on ehtinyt iltaan Easyllä on käsissään kiukkuinen pieni koira nimeltä Farao ja koulun puutarhasta löytyy mitä komein ruumis.
Viides Easy Rawlins-romaani. Hienoa, että myös Mosleyn Easy -sarjan suomentamista jatketaan.
Walter Mosley DekkariNetissä.


MC-Pilot

Järvi, Matti: Kultamitalijahti.
MC-Pilot 2001.
ISBN 952-5452-74-3 (nid.) 120,-.
Mäkihyppääjä Vesa Takkinen ryhtyy mitalijahtiin tavoitteenaan uusia ison mäen kultamitali olympiakisoissa. Poliitikko Jorma Tuomola jahtaa poliitikon korkeinta kultamitalia, tasavallan presidentin virkaa. Pultsariksi vajonnut Kari Tamminen saa tilaisuuden tavoitella kultamitalia elämästään. Kaikki eivät kuitenkaan käytä rehellisiä keinoja. Doping astuu kuvaan mukaan. Käry käy. Seurauksena on koko maata kuohuttanut tapahtumasarja, joka johtaa poliisitutkintaan. Lahtelainen komisario Seppo Heinonen saa tehtäväkseen selvittää tapauksen. Monien kiemuroiden jälkeen Heinonen onnistuu paljastamaan armottoman pelin, jossa ihmishenkiäkään ei ole säästetty.


Otava


Kotimaiset

Mäki, Reijo: Kolmastoista yö.
Otava 2001.
ISBN 951-1- 17595--5 (sid.) 168,-. Ilm. 7/2001.
Jussi Vares tutkii ystävänsä Moilasen pyynnöstä, mahtaako Moilasen ikivanhan isäukon nuori kaunis morsio olla menossa ukon kanssa naimisiin vain rahan takia. Matkan varrella Vares kohtaa kaksoisolentonsa, irlantilaisen fyysikon, joka yllättäen katoaa. Miehen laukku kuitenkin jää Varekselle, ja sen myötä hän joutuu isojen poikien kansainvälisiin leikkeihin, joissa ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Vares saa myös huomata, että hänen kapakkakaverinsa Jaska "Kanada" Noro ei olekaan aivan niin viaton osakesäätäjä kuin Vares luuli.
Kolmastoista Vares -dekkari.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Pelistä pois.
Otava 2001.
ISBN 951-1-17593-9 (sid.) 165,-. Ilm. 9/2001.
Ilona Mäkelä, nelikymppinen saneerattu pankkivirkailija ja nykyinen puhelinmyyjä, on harmiton itsekseen eläjä, joka mielellään iltaisin tekee kuppeja ja ihailee ikkunastaan juhlavalaistua stadionin tornia. Itsetunnonkohotuskurssien vetäjä Atte Söderberg naapurissa taas viettää hyvinkin meuhkaavaa elämää. Ja vanha ystävämme Anna Laine tekee Aten firmalle mainosgrafiikkaa. Eräänä iltana talon pihalta löydetään ruumis. Pudonnut parvekkeelta vai tuupattu? Samaan aikaan huomataan erään talon asukkaan painuneen maan alle. Liittyykö katoaminen outoon kuolemaan? Asiat saavat yllättävän ratkaisunsa muutaman helmikuisen päivän aikana.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Tabet, Sirpa: Varjomies.
Otava 2001.
ISBN 951-1-17594-7 (sid.). 165,-. Ilm. 8/2001.
Kukapa pystyisi vastustamaan helpon ja ison rahan houkutusta. Saati jos on työtön yksinhuoltajaäiti ja asuu hoitokotiin joutuneen tätinsä ränsistyneessä omakotitalossa niin kuin Leeni Ruohonen. Eräänä päivänä Leeni saa vieraan. Asianajaja Forsman tekee ehdotuksen. Leenin tulisi lähteä tyttärineen lomalle, ja kun hän kahden viikon kuluttua palaisi, taloa ei enää olisi. Vaivan palkkana hän saisi paljon rahaa eikä mitään riskiä olisi. Leeni tuntee rahan huumaavan tuoksun - ja vaientaa omantuntonsa äänen. Outo sopimus syntyy, ja Leeni Ruohosen painajainen alkaa.
Sirpa Tabet DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Viimeinen piiri.
Alkuteos: The Last Precinct, 2000. Suom. Erkki Jukarainen.
Otava 2001.
ISBN 951-1-16945-9 (sid.) 170,-. Ilm. 8/2001.
Yhdesteoista Carpetta -dekkari.
Murhayrityksen uhriksi joutunut Kay Scarpetta ei ehdi toipua kokemuksistaan vaan hänen tielleen kasataan uusia ongelmia. Ihmissusi-sarjamurhaajan oikeusjuttu lähestyy, Kayta syytetään Diane Brayn murhasta, ja newyorkilainen piirisyyttäjä tuntuu tietävän Scarpettasta liikaa. Kahdella väkivaltaisesti kuolleella on jokin outo yhteys, ja pian on jälleen uusi sarjamurhaaja karkuteillä.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

French, Nicci: Pimeyden syli.
Alkuteos: Killing Me Softly, 1999. Suom. Sari Karhulahti.
Otava 2001.
ISBN 951-1-17425-8 (sid.)
Alice Loudonilla on kaikki mitä onneen tarvitaan: mukavasti etenevä ura, hauska, kunnollinen ja sitoutunut aviomies, hyviä ystäviä. Eräänä päivänä Alice katsoo kadulla tuntemattoman miehen silmiin. Samana iltana mies odottaa Alicea työpaikan ulkopuolella. Mitään kysymättä, edes miehen nimeä tietämättä, Alice lähtee hänen mukaansa. "Seksi ei ollut ikinä tuntunut siltä kuin hänen kanssaan. Minulla oli kokemusta yhdentekevästä, nolostuttavasta, epämiellyttävästä, hyvästä ja hienosta seksistä. Hänen kanssaan se oli lähinnä kaikkinielevää".
VAsta myöhemmin Alice saa tietää, että mies on sankarivuosikiipeilijä Adam Tallis, joka on pelastanut useiden ihmisten hengen Chungawatin kiipeilyonnettomuudessa. Rakkautensa ja mustasukkaisuutensa ajamana Alice alkaa tutkia Adamin menneisyyttä. Pian hän joutuu myöntämään elävänsä muukalaisen kanssa.
Nicci French nimi kätkee taakseen brittiläiset toimittajat Nicci Gerrardin ja Sean Frenchin. Kymmenen vuotta yhdessä elänyt nelikymppinen kirjailijapariskunta ei paljasta keskinäistä työnjakoaan: "Me vajoamme tai uimme yhdessä."
Pimeyden syli on kaksikon kolmas romaani ja todellinen läpimurto: kirjan julkaisuoikeudet on myyty useisiin maihin ja siitä on tekeillä myös elokuva.
Nicci French Dekkarinetissä.

Gerritsen, Tess: Painoton tila.
Alkuteos: Gravity, 1999. Suom. Annika Eräpuro.
Otava 2001.
ISBN 951-1-16703-0 (sid.) 168,-. Ilm. 7/2001.
Kansainvälisellä avaruusasemalla riehuu outo sairaus, joka tappaa astronautin toisensa jälkeen. Evakuointi on mahdotonta, koska maassa pelätään ihmiskunnalle tuhoisaa epidemiaa. Viimein asemalla on elossa enää lääkäri Emma Watson, joka yrittää taltuttaa tappajaviruksen ennen kuin se tappaa hänet. Mutta tuntemattoman aineen DNA paljastuu hyvin hämmentäväksi.... Onko pelastuminen enää edes mahdollista?
Gerritsenin neljäs dekkarisuomennos. Aikaisemmin ilmestynyt: Lapsen sydän,
Elämän lähde ja Henkeen ja vereen. Painoton tila -kirjan elokuvaoikeudet on myyty
New Line Cinemalle.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

James, P. D.: Usko ja epäilys.
Alkuteos: Death in Holy Orders, 2001. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2001. (Crime Club).
ISBN 951-1-17485-1 (sid.) 142,-. Ilm. 10/2001.
Vieraillessaan nuoruutensa maisemissa East-Anglian rannikolla Adam Dalgliesh pistäytyy syrjäisessä pappisseminaarissa ja lupaa epävirallisesti perehtyä siellä sattuneisiin epäilyttäviin kuolintapauksiin. Seminaarin oppilas on menehtynyt ja hänen ruumiinsa löytänyt palvelija kuollut sydänkohtaukseen. Paljastuu, että useammallakin on ollut syytä vihata arkkidiakoni Cramptonia. Eivätkä kuolemat tähän pääty.
P.D. James DekkariNetissä .

Leon, Donna: Ajasta ikuisuuteen.
Alkuteos: Quietly in their Sleep, 1997. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2001. (Crime Club ).
ISBN 951-1-17142-9 (sid.). 142,-. Ilm. 9/2001.
Kaunis nuori nainen saapuu tapaamaan Guido Brunettia. Kestää hetken ennen kuin Brunetti tajuaa, missä on tavannut hänet: vanhainkodissa nunnanpuvussa äitinsä hoitajana. Entinen nunn Maria Testa epäilee, että kirkon vanhainkodissa avitetaan vanhusten poismenoa. Brunetti saa käsiinsä uhrien testamentit ja alkaa vierailla perijöiden luona. Sitten Maria Testaa kohtaa "onnettomuus", ja muuan perijä löytyy kuolleena. Kirkon varainhankinnassa on ilmeisesti paljonkin hämärää.
Kuudes suomennettu Guido Brunetti -dekkari.
Donna Leon DekkariNetissä.

Ludlum, Robert: Valonkantaja.
Alkuteos: Deception. Suom. Kari Salminen.
Otava 2001.
ISBN 951-1-16954-8 (sid.). 184,-. Ilm. 9/2001.
Valonkantajat on Ludlumin viidestoista suomennettu romaani ja jäi viimeiseksi
teokseksi, jonka Ludlum kirjoitti itse kokonaan valmiiksi. Ludlum kuoli 73 vuotiaana
Floridassa tämän vuoden maaliskuussa.

Mankell, Henning: Valkoinen naarasleijona.
Alkuteos: Den vita leijoninnan. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2001. (Crime Club).
ISBN 951-1-16716-2 (sid.). 158,-. Ilm. 7/2001.
Kadonnut nainen, mustan miehen sormi, harvinainen eteläafrikkalainen pistooli, venäläinen radiolähetin - Kurt Wallander rakentaa kuvaa paloista, jotka eivät mitenkään tunnu loksahtavan paikoilleen. Kun rikoksen kansainvälisyys ja kokoluokka alkavat paljastua, WAllenderin riittämättömyyden tunne kasvaa. Hän joutuu sitoutumaan tutkintaan kaiken sen hinnalla, mikä on hänelle tärkeää. Kahdeksas suomennettu Wallnder -dekkari. Romaanin pohjalta on tehty vuonna 1996 elokuva, joka on esitetty televisiossa myös Suomessa.
Mankellilta ilmestyy suomeksi Otavan kustantamana toinenkin kirja Tuulten poika
(Vindens son), joka ei ole dekkari.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Paratiisi.
Alkuteos: Paradiset, 2000. Suom. Outi Knuuttila.
Otava 2001.
ISBN 951-1-17395-2 154,-. Ilm. 8/2001.
Tukholman satamasta katoaa kymmenien miljoonien kruunujen savukelasti. Laiturilla makaa kaksi tapettua miestä, nuori nainen pakenee henkensä edestä. Epäillään Jugoslavian mafiaa, ja Kvällspressen kamppailee parhaista lööpeistä. Annika Bergtzon on palannut Studio Sexin tapahtumien jälkeen toimittajaksi. HÄn saa vihjeen uhanalaisia ihmisiä piilottavasta salaisesta Paratiisisäätiöstä, ja setviessään henkensäkin kaupalla säätiön salaisuuksia hän tapaa myös tulevan miehensä.
Liza Marklund DekkariNetissä.

McDermid, Val: Piinapenkki.
Alkuteos: The Mermaids Singing, 1995. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2001.
ISBN 951-1-17065-1 (sid.) Ilm. 8/2001.
Keskiaikaisiin kidutusmenetelmiin viehtynyt sarjamurhaaja riehuu Englannissa. Rikollisen luonnekuvauksia laativa psykologi Tony Hill palkataan astumaan sarjamurhaajan nahkoihin. Alkaa hyytävä matka kieroutuneen pedon ihon alla.
Ensimmäinen kolmesta Tony Hill -kirjasta, joiden päähenkilö on rikollisten luonnekuviin
eli profilointiin erikoistunut psykologi. Piinapenkki on McDermidin rajumpien, mestarillisina pidettyjen jännitysromaanien odotettu avaussuomennos. Sarjamurhaajana mieltä hyytävästi analysoiva Piinapenkki palkittiin Iso-Britanniassa Kultaisella tikarilla ilmestymisvuotensa parhaana rikoskirjana.
Val McDermid DekkariNetissä.

Smith, Wilbur: Niilin noita.
Alkuteos: The Warlock. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2001.
ISBN 951-1-17487-6 (sid.) 196,-. Ilm. 10/2001.
Romaanista Joen jumala tuttu entinen orja Taita kuuluu nyt ylhäisöön. Hän suree rakkaan kuningattarensa Lostriksen kuolemaa ja on viettänyt viime ajat autiomaan yksinäisyydessä opiskelemassa salatietoa ja maagisia taitoja. Näyssä Taitalle ilmestyy jumalattareksi kohonnut Lostris, joka ilmoittaa tärkeän tehtävän. Taitan on palattava ihmisten pariin, sillä Egyptiä ja erityisesti Lostriksen omaa hallitsijasukua uhkaa suuri v aara.


 

Tammi


Kotimaiset


Lehtolainen, Leena: Sukkanauhatyttö ja muita kertomuksia.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-2158-5 (sid.) Ilmestyy 8/2001.
Uudessa kertomuskokoelmassa Lehtolainen tarjoaa lajin ystäville mehukkaita
mysteerejä ja uusia tuttavuuksia, mutta myös katsauksen päähenkilön Maria
Kallion uran varhaisvaiheisiin. Mikä sai Marian ryhtymään poliisiksi? Mistä juontaa
Marian ja Pertti Strömin vihanpito. Sukkanauhatyttö ja muita kertomuksia vastaa mm. näihin kysymyksiin. Lehtolaisen yhdeksäs rikoskirja sisältää sekä aiemmin lehdissä ilmestyneitä tarinoita sekä joukon ennen julkaisemattomia novelleja. Pääosissa on rikoskomisario Maria Kallion lisäksi muitakin päättäväisiä naisia. Rikosylikomisario Laura Sarkkinen ja nuorempi rikoskonstaapeli Anna Harmaja seikkailevat kolmessa kertomuksessa. Tehokaksikko kohtaa ensimmäisen kerran tutkiessaan poikkeuksellisen julmaa naistenhuijausjuttua. Toisen kerran naiset joutuvat yhdistämään voimansa uhkaavan ryöstömurhasarjan yhteydessä. Heidän kolmannessa yhteisessä jutussaan panokset ovat valtakunnanpolitiikan ylimmällä tasolla. Kokoelman niminovellin kertoja ei kestä seurata ystävättärensä elämää miesöykkärin armoilla. Juoppo rähinöitsijä on saatava hengiltä, ja kertoja päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Asetelma kuitenkin mutkistuu: kuka loppujen lopuksi on tarinan hyväksikäyttäjä ja kuka uhri?
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Soininvaara, Taavi: Inferno.fi.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-2150-X (sid.). Ilmestyy 8/2001.
Soininvaaran uutuusdekkari tarttuu polttavaan aiheeseen: tietotekniikkarikollisuuteen. Suuren kansainvälisen pankin suomalaiseen Inferno-tietoturvaohjelmistoon on piilotettu takaportti, josta pääsee käsiksi miljoonien asiakkaiden tileihin. TEkeillä on yksi rikoshistorian suurimmista ryöstöistä. Supolla riittää töitä, kun Miamissa kuolee mies, jonka vartalooon on teipattu Data North -tietotekniikkayrityksen dokumentteja. Data Northin olemassaolo ja suomalaisen tietoteollisuuden uskottavuus on vaakalaudalla. Murhatutkinta ulottuu Kiinan turvallisuusministeriöstä venäläiseen mafiaan. Onko Supon omassa joukossa petturi?
Ebola-Helsinki -trilleristä tutuksi tullut utkija Arto Ratamo on siirtynyt Supon riveihin ja saa tulikasteensa sietämättömän jännittävässä jutussa, jossa tietotekniikkarikosten lyhyt historia kirjoitetaan uudelleen. Kaiken lisäksi yksinhuoltajaisän yksityiselämä on yhtä mutkikasta kuin pirullisen rikoksen tutkinta.
Toinen dekkari Taavi Soininvaaralta. Viime syksynä 2000 ilmestyi esikoisteos
Ebola-Helsinki, jota kriitikot ja lukijat kiittivät.
Taavi Soininvaara DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Clark, Mary Higgins: Ennen jäähyväisiä.
Alkuteos: Before I Say Boodbye. Suom. Lea Karvonen.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-2145-3 (sid.). Ilmestyy 9/2001.
Mary Higgins Clark on romanttisen jännitysviihteen grand old lady, jonka
pettämätön resepti on tuottanut jo 22 menestysteosta.
New Yorkin satamassa tapahtuu järkyttävä onnettomuus: arkkitehti Adam Cauliffin moottorijahti räjähtää ja vie mukanaan syvyyksiin Adamin, hänen sihteerinsä ja joukon
liiketuttavia. Adamin vaimo Nell McDermott tuntee syyllisyyttä, sillä hän oli juuri riidellyt Adamin kanssa. Nell haluaa mennä mukaan politiikkaan, mutta Adam oli jyrkästi sitä vastaan. Sittemmin Nell saa tyrmistyksekseen kuulla, että onnettomuus olikin tahallisesti aiheutettu. Käy myös ilmi, että Adam oli hankkinut rakennusmaata, jonka arvo oli noussut moninkertaiseksi hankkeen johdosta, jossa hän itse oli osallisena. Oliko räjäyttäjä halunnut
tehdä selvää Adamista? Vai oliko kohteena joku hänen liikekumppaneistaan? Vai oliko asialla velkaantunut rakennusmestari, jonka kotoa löytyy onnettomuuden jälkeen iso
kasa rahaa?
Nell on kiinnostunut parapsykologiasta ja hän suostuu tapaamaan meediota, joka väittää olevansa yhteydessä Adamiin. Nelliä painaa yhä se että hän ja Adam erosivat epäsovussa. Samalla hän toivoo saavansa tietoa räjähdyksen taustoista. Hän ei osaa aavistaakaan,
että hänelle on viritetty ovela ansa: mitä lähemmäs ratkaisua hän pääsee, sitä todennäköisemmin hänet halutaan raivata pois tieltä.
Mary Higgins Clarkilta on suomennettu jo parikymmentä teosta, ja viimeksi ilmestyneet ovat Valheen vanki (1998), Kuulut minulle (1999) ja Menneisyyden pirstaleet (2000).

DeMille, Nelson: Leijonan isku.
Alkuteos: The Lion's Game. Suom. Kustaa Saksi.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-1987-4 (sid.) Ilmestyy 9/2001.
USA:n liittovaltion terrorisminvastainen iskuryhmä, mukana kovia kokenut erikoisagentti John Corey, odottaa Kennedyn lentokentällä Pariisin-konetta, jonka pitäisi tuoda
heidän hoiviinsa libyalainen terroristi Asad Khalil, lempinimeltään Leijona. Kone on aikataulussa, mutta kun se laskeutuu, siinä ei ole yhtään elävää olentoa - eikä myöskään
Khalilia.
Tästä alkaa sietämättömän jännittävä takaa-ajo. Corey ja hänen kumppaninsa joutuvat huomaamaan, että mies jota he ajavat takaa ei ole tavallinen ihminen. Hänellä on villieläimen vaistot, hän on verenhimoinen kuin peto ja peloton ja nopea kuin saalistava kissa. Sellaista oveluutta ja häikäilemättömyyttä Corey ei ole kohdannut koskaan ennen. Tähän asti hänellä on ollut onnea välttää tappava luoti, muttaa uudessa pelissä, joka ei noudata mitään sääntöjä, hänen on kehitettävä uusi strategia, jossa onnella ei ole sijaa.
Nelson DeMille tunnetaan "älykkään jännärin mestarina". Hän on kirjoittanut jo kymmenen hyvän vastaanoton saanutta romaania, joista neljä viimeistä on noussut bestsellerlistoille.
Columbia Pictures on hankkinut elokuvaoption sekä Leijonan iskuun että DeMillen edelliseen romaaniin, Luumusaareen, tarkoituksenaan lanseerata uusi James Bond -tyylinen elokuvasarja. DeMillen seuraava romaani, Up Country, ilmestyy Yhdysvalloissa ensi lokakuussa. DeMille on kirjoittanut kymmenisen jännitysromaania, joista on suomennettu:Rahaa kuin rannan hiekkaa (1991), Kenraalin tytär (1993, 2.p. 1998), Katedraali (1994), Kovan miehen paluu (1996), Mayday (1997) ja Luumusaari (1998).

Konstantinov, Andrei: Tappava troikka.
Alkuteos: Advokat 1-2, 2000. Suom. Kari Klemelä.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-1985-8 (sid.) Ilmestyy 9/2001.
Tappava troikka kuvaa 1990-luvun alkua Pietarissa. Neuvostovallan raunioille kohoaa Venäjä; korruptio ja rikollisuus valtaavat ideologiselta ohjailulta ja pakkovallalta jääneen tilan. Syyttäjä Sergei Tselitstsevin vanhemmat on murahattu. HÄn epäilee, että kollegat salaavan surmatyön todellisen syyn ja eroaa virastaan. Totuutta etsiessään hän vajoaa yhä syvemmälle alamaailmaan. Siellä hän tapaa nuoruudenystävänsä Olegin ja Katjan. Oleg on palannut Afganistanin sodasta pettyneenä, Katja puolestaan on tutustunut kriminalisoituneen neuvostoeliitin kyynisyyteen. Heidän välilleen kehkeytyy monimutkainen kolmiodraama. He liittyvät rikollisliigaan, jota johtaa Antina tunnettu Viktor Palyts. JOkainen rikos liigan etuja vastaan rangaistaan kuolemalla. Anti käyttää ihmisiä säälimättä hyväkseen ja on kiristämällä värvännyt agenteikseen henkilöitä yhteiskunnan ylimmiltä askelmilta. Lopulta kolmikko yhdistää voimansa Antia vastaan; seuraa välienselvittely, jossa taistellaan elämästä ja kuolemasta.
Pietarilainen Andrei Konstantinov (s. 1963) on tutkiva journalisti ja johtaa toimistoa,
joka on ollut ottamassa kiinni rikollisia. Neuvostoaikana hän toimi sotilastulkkina
mm. arabimaissa; hän myös judomestari. Konstantinov on julkaissut kymmenisen
teosta, joita on myyty miljoonia kappaleita. Kaksi niistä on julkaistu ruotsiksi, samoin
kaksi faktateosta, jotka hän on kirjoittanut yhdessä ruotsalaisen tv-toimittajan ja
kirjailijan kanssa. Tornion kirjastossa on Konstantinovilta kaksi dekkaria venäjäksi;
nyt suomennettu Advokat ja So'initel' vuodelta 1997. Hienoa, että viimeinkin
aletaan suomentaa myös venäläisiä nykydekkareita.

Macdonald, Hector: Pelin hinta.
Alkuteos: The Mind Game, 2000. Suom. Tarmo Haarala.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-1876-2 (sid.) Ilmestyy 8/2001.
Pelin hinnan päähenkilö Ben Ashurst tutustuu ja rakastuu opiskelijabileissä Oxfordissa kauniiseen Caraan. Kun neurologian professori hiukan myöhemmin tarjoaa tilaisuutta lähteä
koehenkilöksi ihmisaivojen tunnetiloja mittavaan testiin Afrikkaan, Ben ei epäröi. Cara lähtee mukaan, sillä testi sujuu ylellisen loman merkeissä hotelliparatiisissa Kenian rannikolla. Äkilliset tapahtumat syöksevät kuitenkin Benin raiteiltaan ja hän löytää itsensä afrikkalaisesta tyrmästä, syytettynä laittomasta huumeiden hallussapidosta. Mutta kuka kaiken takana on - ja onko tieteellisen testin suorittajalla tai tyttöystävällä osuutta asiaan?
Lahjakkaan, laajan asiantuntemuksen omaavan nuoren kirjailijan esikoistrilleri oli välitön kansainvälinen läpimurto. Ajankohtaisesta aiheestaan hän kehittelee taidolla sekä hyytävän jännittävän, uusia näkökulmia avaavan että psykologisesti kiinnostavan tarinan, joka
vangitsee lukijan. Jännitysromaanin uudistajana hän on todellinen löytö, jonka kerronta tehoaa niin miehiin kuin naisiin.
Hector Macdonald on kasvanut Itä-Afrikassa ja opiskellut Oxfordissa biologiaa.
Uran konsulttina hän hylkäsi sen jälkeen kun esikoistrilleri Pelin henki löi tien
läpi maailmalla. Kirjan käännösoikeudet on myyty lähes kahteenkymmeneen maahan.
Nykyään Macdonald on täysipäiväinen kirjoittaja.

Nesser, Håkan: Kotiinpaluu.
Alkuteos: Återkomsten, 1995. Suom. Saara Villa.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-2128-3 (sid.) Ilmestyy 10/2001.
Hiljaisena elokuun aamuna palaa Leopold Verhaven vankilasta, jossa hän on istunut kaksitoista vuotta naisen murhasta - toistamiseen. SEuraavassa huhtikuussa, eräänä sateisena päivänä löytyy silvottu ihmisruumis. Onko näillä asioilla jotain yhteiyttä?
Komisario Van Veetereniä kiinnostaa suuresti Verhavenin kohtalo: tämä oli maan paras keskimatkojen juoksija - kunnes jäi kiinni dopingista. Murhatuomionsa hän sai pelkästään aihetodisteiden nojalla - painoiko vaakakupissa tärveltynyt urheilumaine? Komisariolla on edessään tapaus, jossa kaikki langat johtavat taaksepäin ja kaikki kysymykset oikeudenmukaisuusta näyttävät vanhentuneilta.
Kolmas suomennos Nesseriltä ja kolmas kirja Van Veeteren -sarjaa.
Håkan Nesser DekkariNetissä.Voimapaja

Simonen, Leila: Lapsitappajat.
Voimapaja 2000.
ISBN 951-97991-3-3 (nid.) 10/2001.
Leila Simosen kolmas dekkari ja kolmas Teräsvuo-kirja.Helsinkiläisen ökyperheen omakotitalon pihalta löytyy ruumis. Tapaus hätkähdyttää teknologiaosakkeiden kasvun huumassa eläneen naapuruston. Ikävä tapaus, täytyy myöntää. Raaka surma on myös tyylirike, joka uhkaa alueen mainetta ja menestykselle rakennettua lifestylea. Sitten kun syyllinen on saatu vankilaan, koko asia on pois päiväjärjestyksestä, uskotaan.
Kesken oman surunsa suremisen rikosylikonstaapeli Susanna "Susi" Teräsvuo joutuu penkomaan unelmaelämän kulisseja. Hän kohtaa ikuista nuoruuttaan elävät nelikymppiset cityvanhemmat ja lyhyeksi leikatun lapsuuden kovettamat murrosikäiset. Onko murhaaja alueen ainoa ongelmanuori, salainen saatananpalvoja vai yksi anorektikko-kilpavoimistelijatytöistä? Vai olisivatko sittenkin liikkeellä sosiaaliperheiden nörtti-ikäiset vesat?Leila Simosen kolmannessa dekkarissa Lapsitappajat yhteiskuntatutkijan asiantuntemus leikkaa kirkkaan valokiilan suomalaisen nuorisokulttuurin pimeään puoleen. Kuka oikein maksaakaan laskua Suomen vaurastumisesta? Millainen on kahden sukupolven kaupunkilaisperheen salainen sopimus? Kuka voi huonosti, kun kännykkätaloudelle perustuvalla isänmaalla ei ole hätäpäivää? Dekkarin monipolvisen juonen avulla Simonen kuljettaa lukijaa tyttökulttuurin ihmissuhteiden vatvomiseen, läpi ikilaihduttajien raejuustosalaattien aina äitivihaan ja koko tasa-arvon takapihalle saakka. Naiseus on valmiiksi vankila. Anoreksia tappaa. Mutta pojat eivät jää huonommiksi: raveista raiskaukseen on matka lyhyt, eivätkä tuhon ja itsetuhon hätämerkit erotu miehisen pakotetun pärjäämisen maailmassa. Miten käy, kun kultaisen nuoruuden kaikki unelmat ovat kuolleet? Teräsvuo hellyttää sydämensä, sitten hyllyttää sen ja alkaa seurata lapsitappajan jälkiä löytääkseen raa´an surmatyön tekijän.
Leila Simonen DekkariNetissä.


 

WSOY


Kirstilä, Pentti: Hanhivaara ja saalistajat.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26160-2 (sid.) 165,-. Ilmestyy 9/2001.
Uusi Hanhivaara - dekkari. Hanhivaara on palannut Irlannissa viettämältään
virkavapaalta ja uudet työt odottaa kuumassa ja kesäisessä Helsingissä.
Kesän ja kuumuuden hyvistä puolista nauttimista rajoittavat työt. Tällä kertaa työt vievät Hanhivaaran poikkeuksellisen murhajutun ääreen.
Hanhivaara on tottunut siihen, että suomalaiset murhat ovat kotitekoisia. Nyt hän tutustuu parempiosaisten saalistajien maailmaan, jossa murha ei ole jokapäiväistä käyttötavaraa. Hän kohtaa ihmisiä, jotka elävät kauniin turhuuden keskellä käsittämättä turhuuden kauneutta. Muodikkuus on heille tärkeätä, ja he elävät odotusten ehdoilla. Jos odotukset eivät toteudu, intohimot saavat vallan. Kauniidenkin on joskus kuoltava. Eikä kauneus sulje pois raadollisuutta, ja siihen Hanhivaara on kyllä tottunut. Murhan kylmä ja laskelmallinen tekotapa jopa ilahduttaa Hanhivaaraa, ja murhan motiivin selvittäminen tuottaa hänelle suorastaan sairasta mielihyvää.
Pentti Kirstilä DekkariNetissä.

Nykänen, Harri: Raid ja pelkääjät.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26152-1 (sid.) 160,-. Ilmestyy 8/2001.
Raid tulee Ruotsista Suomeen ja järjestää ensi töikseen itsensä tutkintavankeuteen, missä hakeutuu pelkääjien puolelle. Pelkääjiksi kutsutaan vankeja, jotka ovat eristyksessä siksi, etteivät syystä tai toisesta uskalla liikkua vankilassa.
Pelkääjien osastolla on Raidin lisäksi varttihullu "Tikku" Johansson. HÄn pakoilee toimeksiantajaansa, pitkän linjan talousrikollista Raines Luotolaa. JOhanssonin viimeiseen toimeksiantoon kuului verotoimiston polttaminen, jotteivät Luotolan hämäräbisnekset paljastuisi. Reino Ekholm on pelkääjänä, koska on vasikoinut yhden Helsingin kovimmista huumepomoista ja on jutun ykköstodistaja. Osastolla on myös ammattipeluri ja talousrikollinen Voitto Grön. Kiivaaseen uskoon tullut, Jumalaan luottava Grön ei pelkää mitään, mutta omasta ravintolasta haaveileva vankilan johtaja Ilpo Hartikka ei ole uskossa yhtä luja, ja siksi Grön on määrätty pelkääjien osastolle. Komisario Jansson saa kuulla Raidin olinpaikasta ja tajuaa, että Raid on vankilassa keikalla. Jansson ei osaa päätellä kuitenkaan sitä, onko RAid vankilassa tappopuuhissa vai suojelusenkelin roolissa. Niin tai näin, joka tapauksessa Jansson on varma siitä, että kohde on yksi pelkääjistä. Myös tyttöystävä Merja saa kuulla Raidin olinpaikasta ja tulee tapaamaan Raidia vankilaan. Rakkaus kytee yhä...
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Remes, Ilkka: Uhrilento.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25163-X (sid.) 185,-. Ilmestyy 9/2001.
Matkustajakone katoaa. Antti Kairan morsian on koneessa matkalla häihin. Hylky löytyy - ja samalla jotakin selittämätöntä. Antti lähtee onnettomuuspaikalle itäiselle Välimerelle. Hänen haltuunsa päätyy hylynkappaleiden seasta löytynyt videokasetti, jonka morsian on kuvannut lennon aikana. Onnettomuustutkijat haluvat käsiinsä kasetin - tuhotakseen sen. Ja Antin - tappaakseen hänet. Remeksen kirjat ovat suomalaisen dekkarin kärkeä.
Ilkka Remes DekkariNetissä.

Vuorio, Hannu: Heil!
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26161-0 (sid.)
Hannu Vuorion kuudennen romaanin henkilökaarti on katu-uskottavan kirjailijan tapaan rosoisten kundien kokoelma:
Ranne - kaksinaamainen kytänretale, joka on tottunut toimimaan myös lain tuolla puolen. Hämärät sivuansiot katoavat rulettipöytiin ja maksullisiin naisiin.
Heino - uusfasistien toimintaan perehtyvä kriittinen toimittaja, joka saa kuuman vihjeen natsipiirien kavalista hankkeista. Mutta miten lähestytään mustana kiehuvaa ampiaispesää?
Jartsa - nahkapäiden taistelukärki, joka kokoaa rotuvihan huumaamia joutomiehiä yhteiseen voimannäyttöön. Kuinka ulkomaan opit uppoavat kotimaiseen peruskallioon?
Tarinan taustana on uuden vuosituhannen alku, jolloin Eurooppa herää boikotoimaan Itävallan äänestäjien suosimaa äärioikeistoa. Kun pohjoinen lintukoto nimeltä Suomi valmistautuu valitsemaan uutta presidenttiä, vaaran aate aloittaa maihinnousun.
Vuorion kirjat ovat loistavia.
Hannu Vuorio DekkariNetissä .

Ulkomaiset

Akunin, Boris: Asaselin salaliitto.
Alkuteos: Azazel, 1998. Suom. Anton Nikkilä.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-260004-5 (sid.) 145,-. Ilmestyy 8/2001. Kansikuva .
Moskova vuonna 1876. Nuori mies lähestyy puiston penkillä istuvaa kaunista naista, pyytäen lupaa suudella tätä poskelle. Nainen kieltäytyy, ja opiskelija ampuu itsensä kuoliaaksi. Rikosetsivän apulainen Erast Petrovits Fandorin alkaa tutkia tapausta. Nuori mies paljastuu rikkaan suvun orvoksi jääneeksi vesaksi, joka on testamentannut omaisuutensa mystiselle paronittarelle. Jäljet johtavat itsekin orvon Fandorinin paperitöiden parista Lontooseen asti. Hän rakastuu puiston nuoreen naiseen, ja pääsee salaliiton jäljille. Asaselin salaliitto on samalla klassinen salapoliisitarina ja tyylitietoinen lukuromaani. Bakuninin kerronta on mozartmaisen leikkisää, ja Erast Fandorin Maigret'n tai Poirot'n veroinen hahmo, erehtyvä, kehittyvä persoona. Hänen kaartaan seurataan Bakuninin muissakin kirjoissa, jotka ovat saaneet maailmalla suurta huomiota. Asaselin salaliitto piirtää myös tarkan kuvan 1800-luvun Venäjästä, jonka kulisseissa kummittelevat terrorismi ja poliittiset juonet. Ensimmäinen suomennos Akuninilta.
Oli erittäin hyvä kirja. Voin suositella lämpimästi. Odotellaan uusia suomennoksia.
Boris Akunin DekkariNetissä.


Clancy, Tom: Leijona ja hyeenat osa 1.
Alkuteos: Executive Orders. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26006-1 (sid.) 180,-. Ilmestyy 8/2001.
Tom Clancyn romaani Kunniavelka (1995) loppuu sokeeravasti. Yhdysvaltain kongressirakennukseen Capitoliin tehdään isku, jonka tarkoituksena on tuhota maan koko hallintojärjestelmä. Iskussa saa surmansa muun muassa Yhdysvaltain presidentti. Hetkeä aikaisemmin varapresidentiksi nimitetty Jack Ryan on nyt yllättäen Yhdysvaltain presidentti John Patrick Ryan.
Tästä alkaa Leijona ja hyeenat -romaani. Velvollisuudet vyöryvät Ryanin päälle. Hänen olisi kyettävä rauhoittamaan levotonta ja surevaa kansaa, hälventämään maailman johtajien ennakkoluuloja, hoitamaan pikaisesti murhenäytelmän tutkimukset ja järjestämään valtavat viralliset hautajaiset - kaikki samalla kun on saatava kokoon uusi hallitus ja kongressi.
Maailman joka kolkassa on Ryanin toimien tarkkailijoita. Heidän joukossaan on myös vihamiehiä, niitä joiden kauna kohdistuu Yhdysvaltoihin ja niitä, jotka hautovat katkeria ajatuksia itseään Ryania, uutta presidenttiä kohtaan. He aikovat järjestää Jack Ryanille niin suuren kriisin, ettei hän moista osaa edes kuvitella.

Clancy, Tom: Leijona ja hyeenat osa 2.
Alkuteos: Executive Orders. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26463-6 (sid.) 180,-. Ilmestyy 12/2001.
Jatkoa elokuussa ilmestyneeseen 1. osaan.

Crais, Robert: Pommien enkeli.
Alkuteos: Demolition Angel, 2000. Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25903-9 (sid.) 155,-. Ilmestyy 9/2001.
Carol Starkey joutui jättämään Los Angelesin poliisin pommiryhmän epäonnistuneen purkutehtävän jälkeen. Suunnaton räjähdys surmasi hänen rakastamansa kollegan ja sirpaleet jättivät Caroliin syvät , tuskalliset arvet. Kolme vuotta myöhemmin ikävät muistot palaavat uuden pommin surmatessa jälleen yhden pommiryhmän jäsenen. Tähän asti Carol on yrittänyt tukahduttaa kivun ja surun lääkkeillä ja ginillä, mutta suuren vaaran uhka pakottaa hänet paneutumaan tapaukseen tarkemmin. Satunnaisten räjähdysten sarja eri puolella Los Angelesia alkaa vaikuttaa suunnitelmalliseslta yritykseltä räjäyttää kaikki pommiryhmän jäsenet. Viimeisenä heistä on elossa enää Carol. HÄnen tehtävänään on tavoittaa pommi-iskujen arkkitehti - ja yrittää säilyä hengissä.
Robert Crais kuuluu jännityskirjailijoiden uuteen sukupolveen, joka on aiemmin
käsikirjoittanut suosittuja tv-sarjoja (mm. Hill Street Blues, Miami Vice ja L.A. Law).
Kirjat elokuvaoikeudet on jo varattu.

Follet, Ken: Vaarallinen muisti.
Alkuteos: Code to Zero. Suom. Heikki Karjalainen.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25906-3 (sid.) 162,-. Ilmestyy 9/2001.
Ken Folletin romaani tapahtuu vuonna 1958. Yhdysvaltain ensimmäisen avaruussatelliitin Explorer I:n lähtöä valmistellaan. Samaan aikaan Washingtonin rautatieasemalla herää mies, jolta muisti on totaalisesti kadonnut. Ulkoasusta päätellen "Luke" on alimman luokan pummi, mutta päätellen siitä, kuinka hänen aivonsa alkavat välittömästi raksuttaa, hän voisi olla vaikka huipputiedemies ja huippurikollinen. Tästä alkukuviosta Ken Follettin romaani laajenee käsittämättömän ovelaksi petoksen ja sumutuksen verkoksi.

Grangé, Jean-Christophe: Haikaroiden arvoitus.
Alkuteos: Le vol des cigognes, 1994. Suom. Ville Keynäs.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26007-X (sid.). 162,-. Ilmestyy 9/2001.
Lintuharrastaja Max Böhm tarkkailee haikaroiden muuttoa ja huomaa, ettei osa linnuista enää palaakaan Afrikasta Eurooppaan. Mihin ne katoavat? Max palkkaa avustajakseen nuoren Louisin, mutta kun Louis menee tapaamaan Maxia, hän löytää tämän kuolleena. Ruumiinavaus paljastaa odottamattoman seikan: Maxille on tehty sydämensiirto 1970-luvulla, jolloin hän työskenteli Afrikassa hirmuvaltias Bokassan neuvonantajana.
Tutkimukset vievät Louisin Bulgarian mustalaisten pariin, Israeliin ja Keski-Afrikkaan, jossa Bokassan diktatuurin tuhot vieläkin näkyvät. Joka paikassa hän törmää kammottaviin rikoksiin, joilla on yhteys haikaroiden muuttoreittiin. Samalla hänen on pakko kohdata oma torjuttu menneisyytensä ja ihmisen pimeä puoli.
Toinen suomennos Grangélta. Purrppuravirrat -jännäri ilmestyi suomeksi 1999
ja kirjasta tehty elokuva saapuu Suomeen toukokuussa 2001.
Jean-Christophe Grangé DekkariNetissä.

Grisham, John: Veljet.
Alkuteos: The Brethren, 2000. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-24369-8 (sid.) 175,-. Ilmestyy 8/2001.
Joe Roy Spicer, Finn Yarber ja Hatlee Beech istuvat tuomioitaan Trumblessa, liittovaltion vankilassa Floridassa. Spicer on entinen rauhantuomari, Yarbee ja Beech entisiä tuomareita, vankilassa kolmikko tunnetaan nimellä VEljet. Trumblen vangit on luokiteltu vaarattomiksi ja he käyttäytyvät yleensä hyvin, turvatoimet ovat minimissä, eikä vankila-alueen ympärillä ole edes aitaa.
Veljet viettävät tavanomaisina päivinä tuntikausia vankilan lakikirjastossa ja sen takan olevassa pienessä kokoushuoneessa. Siellä he hoiteleat muiden vankien lainopillisia ongelmia ja omaa hienosäädettyä kirjeenvaihtoaan. Veljet ovat julkaisseet homolehdessä henkilökohtaisen ilmoituksen, joka on poikinut jo kymmeniä vastauksia. Nyt he oat päässeet tositoimiin ja seulovat joukosta rikkaita kohteita. Ulkopuolisena apurina heillä on olutta kittaava nukkavieru asianajaja, joka ohjaa kiristyksen tuotot varmaan talteen. Veljet jo uskovat huijauksensa voittamattoman ovelaksi, kun vaurastuminen kohtaa yllättävän takaiskun. Vastassa on heille täysin tuntematon tekijä, jolla on käytettävissään rajattomasti rahaa, valtaa ja ihmisiä kääntämään jopa maailmanpolitiikan suunnan. Hänelle on pikku juttu tarvittaessa myös järjestellä salaisina pidettyjä pankkitilejä ja aukoa tai sulkea vankilan ovia.
Veljet -romaanissa vankilasta pyöritetään laajaa ja rahakasta kiristysbisnestä ja CIA:n päämajan uumenista vedellään lankoja Yhdysvaltojen politiikan huipulla. Pilke silmäkulmassaan ja pettämättömästi John Grisham pitää jännitystä yllä tarinan alusta loppuun.
John Grisham DekkariNetissä.

Hoag, Tami: Maaksi jälleen.
Alkuteos: Dust to Dust, 2000. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25896-2 (sid.) 155,-. Ilmestyy 8/2001.
Maaksi jälleen -romaanissa jo Haluttomassa todistajassa esiintyneet etsivät Sam Kovac ja Nikki Liska saavat tutkittavakseen Andy Fallon -nimisen poliisin oudon kuoleman. Fallon on löydetty kylpyhuoneestaan alastomana ja hirttäytyneenä. Mutta onko kyseessä vahinko, itsemurha vai murha? Fallon on erikoistutkija, jonka piti selvittää väärinkäytöksiä poliisin sisällä, joten jokin jutussa haisee ja vastenmielinen katku tuntuu johtavan ylimpiin poliisivoimiin saakka. Toinen suomennos Tami Hoagilta. Ensimmäinen Haluton todistaja ilmestyi suomeksi keväällä 2000. Kiinnostava kirjoittaja.
Tami Hoag DekkariNetissä .

Howard, Linda: Kasvot yössä.
Alkuteos: Now You See Her, 1998. Suom. Päivi Paappanen.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25581-5 (sid.) 150,-. Ilmestyy 9/2001.
Sweeney on muotokuvamaalari, joka elelee työlleen omistautuneena, kunnes alkaa tapahtua merkillisiä: hänestä tulee selvännäkijä. Hänen maalaustyylinsä muuttuu, ja galleristi Candra lupaa suurta menestystä. Candra taistelee miehensä Richardin kanssa avioerosta. Sweeney yrittää pysytellä syrjässä, mutta yllättävä rakkaus Richardiin vie hänet keskelle puolisoiden välistä draamaa. Eräänä aamuna Sweeneyn maalaustelineellä on työ, joka esittää murhaa. Sweeney ei muista tehneensä sitä, mutta hän tuntee uhrin. Osoittautuu, että murha on todella tapahtunut edellisenä iltana. Eikä aikaakaan, kun Sweeneyllä on edessään uusi maalaus, jossa näkyvät murhaajan ja uhrin kengät. Maalaus valmistuu vähitellen ja paljastaa salaisuutensa...liian myöhäänkö?
Ilmeisesti Howardilta ei ole aikaisemmin suomennettu mitään.
Ei toistaiseksi mitään tietoa kirjailijasta.

Lindell, Unni: Käärmeenkantaja.
Alkuteos: Slangebaereren, 1996. Suom. Tarja Teva.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26189-0 (sid.) 160,-. Ilmestyy 10/2001.
Rikoskomisario Cato Isaksen nukkuu huonosti ja näkee usein painajaisia, mutta tämä ei ole unta: hän juoksee pimeässä metsässä ajamassa takaa naista, jolla on sylissään Isaksenin lapsi... Cato Isaksen on väsynyt. Häntä painavat 43 vuotta ja kaksi perhettä, joiden yhteensovittaminen ei tahdo sujua. Rakastaako hän edes Sigridiä? Sigrid on muuttunut, hänellä on uusia omituisia ystäviä. Mitä hänen elämässään oikein on tapahtumassa? Kuinka hän saattoikaan läimäyttää Sigridia? Töissä Isaksen saa selvitettäväkseen melkoisen vyyden. Sarjamurhaaja on liikkeellä Oslossa. Jokaisen ruumiin alta löytyy viesti. Kuin lapsen kirjoittama... Käärmeenkantaja on norjalaisen kirjailijan, kääntäjän ja journalistin Unni Lindellin
ensimmäinen dekkari, ja se on käännetty useille kielille.
Upeata, että saadaan lisää uusia pohjoismaisia dekkaristeja suomeksi.
Unni Lindell DekkariNetissä .

McNab, Andy: Viikingin kosto.
Alkuteos: Firewall, 2000. Suom. Arto Häilä.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25941-1 (sid.) 170,-. Ilmestyy 9/2001.
Entinen SAS-rykmentin upseeri Nick Stone suorittaa Britannian tiedustelupalvelun laskuun äärimmäisen salaisia tehtäviä, joiden täytyy sujua tehokkaasti ja jälkiä jättämättä. Vähäisetkin virheet käyvät kalliiksi, sillä epäonnistujalla ei ole tukenaan minkäänlaista turvaverkkoa. Tällä kertaa Stone saa komennuksen Suomeen. Britannian viranomaiset uskovat, että Venäjä on ryhtynyt laajamittaiseen vakoiluoperatioon, ja Stone määrätään suojelijaksi tietokonevakoilun asiantuntijalle Helsinkiin. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, ja Stone löytyy itsensä aseettomana ja rahattomana Virosta sotkeutuneena suuren luokan välienselvittelyyn, jossa hän on pelkkä pelinappula.
McNabilta on aikaisemmin suomennettu hänen omista palvelusvuosistaan Britannian
ilmavoimien erikoisjoukoisa kertova Bravo Kaksi Nolla (1994) ja jännitysromaanit
Kaukolaukaisin (1998) ja Takaa-ajo (2000).
Mielenkiintoista, että kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomeen.

Reichs, Kathy: Kuoleman kyydissä.
Alkuteos: Deadly Decisions, 2000. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25583-1 (sid.) 160,-. Ilmestyy 9/2001.
Kathy Reichsin uusi trillei sijoittuu Hell's Angels -tyyppisten moottoripyötäjengien maailmaan. Antropologian professori TEmpe Brennanilla on käsissään kolme pahaa ongelmaa. Pieni tyttö on saanut surmansa jengien välisissä kahakoissa Montrealin kaduilla. Jostain löytyy pääkallo, joka viittaa Pohjois-Carolinaan ja nuoren naisen katoamiseen - nainen on nähty viimeksi liftaamassa motoristin kyytiin. Kolmas kauhun paikka syntyy siitä, kun Tempen oma sisarenpoika sotkeutuu prätkäjengien puuhiin.
Reichsilta on aikaisemmin suomennetty kirjat Jänen pelko ja Pyhimyksen hauta.
Reichs kirjoittaa antropologisia trillereita.
Kathy Reichs DekkariNetissä.

Walters, Minette: Häpeänaamio.
Alkuteos: The Scold's Bridle, 1994. Suom. Tiina Ohinmaa.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-26191-2 (sid.) 160,-. Ilmestyy 10/2001.
Varakas Mathilda Gillespie löydetään kuolleena ammeestaan ranteet viillettyinä ja irvokas keskiaikainen häpeänaamio päänsä ympärillelukittuna. Itsemurhalta näyttävä tapaus varmistuu pian murhaksi ja pääepäillyisi nousevat Mathildan äitiään vihannut tytär ja levoton teini-ikäinen tyttärentytär. Mutta virkavallan kiinnostuksen kohde vaihtuu, kun selviää, että Mathilda on jättänyt koko omaisuutensa lääkärilleen Sarah Blakeneylle. Onnettomassa avioliitossa elävä Sarah alkaa maineensa pelastaakseen tutkia rikosta, jonka taustalta paljastuu vihaa, rakkautta, heikkoutta ja epätoivoa. Häpeänaamio on saanut Englannin tärkeimmän rikoskirjapalkinnon Kultaisen tikarin. Kirjasta tehty tv-sarja on nähty myös Suomess. Mukava, että saadaan tämäkin Waltersin kirja viimein suomeksi.
Minette Walters DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Numminen, Juha : Tulikoura.
WSOY 2001.

Numminen, Juha: Osta elämä, myy kuolema.
WSOY 2001.


 

Muut


Eronen, Uula: Kuolleet eivät valita.
Taifuuni 2001. (Myrskyn merkki -sarja).
ISBN 951-581-079-5 (nid.) 132,-.
Uula Erosen Helsinkiin sijoittuva dekkari on rakkauden, vihan, syyllisyyden ja koston tarina. Murhatun liikemiehen lähipiirissä on liikkunut niin laulajattaria kuin erotiikkamessujen kunigattaria. Rikostutkijoiden vaivalla rakentamat murhateoriat murenevat yksi toisensa jälkeen - totuudella on monet kasvot.
Helsinki kauneimmillaan ja karuimmillaan, kaupungin merkilliset asujat ovat pääosassa Uula Erosen dekkarin sivuilla. Uula Eronen on useita romaaneja julkaissut kirjailija ja entinen kunnallispoliitiikkaan erioistunut Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Lauanne, Reino: Maan vangit.
Keski-Suomen kirjailijatalo, 2001.
ISBN 951-98203-3-7 (nid.)

Ravilo, Hilkka: Yö yllä viljan.
Atena 2001.
ISBN 951-796-246-0 (sid.)
Verivirta on tullut tutuksi Vapulle paikkana, jossa kuolema ei kunnioita ikäjärjestystä. Melkein kaksikymmentä vuotta aiemmin Vappu on saatellut siellä hautaan oman poikansa. Nyt on muiden, myös rakkauden vuoro.
Hilkka Ravilo pureutuun kirjassaan jännityksen ja lemmen paulojen lisäksi kirjallisuudessamme harvinaiseen aiheeseen: kuusikymppisen työläisnaisen asemaan.


Särkkä, Matti: Ota tai jätä.

Enostone 2001.
ISBN 951-9036-17-2 (nid.). 18,50 e.
Ota tai jätä on Matti Särkän rikosromaani kaidalle tielle eksyneiden liikemiesten armottomasta pelistä, jossa vain rahalla ja voitolla on merkitystä. Liikemies
Valkonen saa organisoitavakseen keikan, jossa salakuljetetaan miljoonia markkoja ulkomaille. Pian Valkonen saa kuitenkin huomata, että peli on koventunut entisestään. Silmukka kiristyy Valkosen kaulan ympärillä, kun vanhat liikemiestuttavat
pyrkivät apajille, keinoja kaihtamatta. Raha on ainut ystävä, huomaa Valkonen ja yrittää selvitä hengissä pyörityksestä, jossa kehenkään ei voi luottaa. Matti Särkän jännitysromaanin tunnelmaviritys on kuin Jean-Pierre Melvillen elokuvissa. Särkän kerronta on lakonista, tiukkaa tulitusta, joka tempaa lukijan mukaansa ja pitää otteessaan aivan loppusivuille asti. Ota tai jätä on Särkän esikoisromaani. Aikaisemmin hän on julkaissut runoja ja novelleja.