Sisällön alkuun
Menu

Vikas Swarup

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Syksyllä 2013 ilmestyi suomeksi Vikas Swarupin kolmas suomennettu kirja Nuoren naisen koetukset.
Kirja ei ilmeisesti ole dekkari, mutta muuten varmaan
yhtä hyvä kuin Syyllisten seuruekin oli.
En ole vielä ehtinyt lukemaan kirjaa, mutta on lukupinossa.

Vikas Swarupin ensimmäinen dekkari Syyllisten seurue ilmestyi suomeksi toukokuussa 2010.
Erittäin kiinnostava ja silmiäavaama kirja Intiasta.

Vikas Swarupin ensimmäinen suomennettu kirja Tyhjentävä vastaus, eli, Kuka voittaa miljardin?
ilmestyi 2005.
Kirja ilmestyi myöhemmin uusina pokkaripainoksina
2009 ja 2013 nimellä Slummien miljonääri

Vikas Swarupin suomalainen kustantaja on WSOY.

Huom!
Tänä vuonna 2013 on ilmestynyt kaksi muutakin Intiaan sijoittuvaa dekkaria:
- intialaislähtöisen Kishwar Desain toinen Simran Singh -dekkari Postimyyntilapset ja
- Syyskuussa 2013 ilmestyi Tarquin Hallilta toinen suomennettu Vish Puri -sarjan dekkari Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus. Hall on englantilainen,mutta asuu nykyään Intiassa.


 

www.vikasswarup.netDekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Vikas Swarup (s. 1963 Allahabad) on intialainen kirjailija-diplomaatti, joka on asunut muun muassa Turkissa, Washingtonissa, Addis Abebassa ja Lontoossa. Kirjailijaksi hän ryhtyi siinä vaiheessa, kun perhe tahtoi palata Intiaan etuajassa diplomaattikomennukselta ja Swarupille jäi pari kuukautta omaa vapaa-aikaa. Swarup nousi maailmanmaiseen esikoisromaanillaan Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin (2005), josta tehty elokuva Slummien miljonääri sai valtavan suosion ja se sai kahdeksan Oscar-palkintoa. Slummien miljonääri. Tyhjentävä vastaus ilmestyi suomeksi v. 2009 uutena Loisto-pokkaripainoksena nimellä Slummien miljonääri.

Slummien miljonääri elokuvan menestyksen aikoihin Swarup sai komennuksen Etelä-Afrikkaan, jossa syntyi hänen toinen teoksensa Syyllisten seurue (2010).
Intialaisen murhamysteerin elokuvaoikeudet on myös jo myyty BBC:lle.
Vikas Swarupin kolmas suomennettu kirja on ilmestyi suomeksi syksyllä 2013 nimellä Nuoren naisen koetukset.  Kirja ei ehkä ole ihan puhdas dekkari,mutta dekkarin aineksia siinä on kuitenkin ja varmasti myös kiinnostava kirja.
Syyllisten seuruen oli erinomainen dekkari. 

”En ole kirjailija, joka käyttää neljä sivua auringonlaskun kuvailemiseen. Innoittajiani ovat Alastair MacLean ja James Hadley Chase”, Swarup kuvailee kirjoitustyyliään.
Teokset

Q and A, 2005. (suom.  nimillä "Tyhjentävä vastaus, eli, Kuka voittaa miljardin?", 2005 ja "Slummien miljonääri", 2009)
Six suspects, 2009. (suom. Syyllisten seuruen, 2010).
The accident apprentice, 2013. (suom. Nuoren naisen koetukset, 2013).


Suomennokset


Tyhjentävä vastaus, eli ,Kuka voittaa miljardin?
.
Alkuteos: Q and A, 2005.  Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30699-1 (sid.)
Uusi Loistopokkaripainos v. 2009 ja Bon-pokkaripainos 2013
ilmestyivät nimellä Slummien miljonääri elokuvan mukaan,.
   
Kun 18-vuotias tarjoilija Ram Mohammad Thomas voittaa tv:n uuden tietokilpailun miljardin rupian päävoiton, hänet pidätetään. Tyhjentäessään ohjelman kassan hän tuhosi samalla tuottajien suunnitelmat uusista jaksoista.
Miljardin voittaminen ei ole mikään rikos, mutta köyhän tarjoilijan voitto herättää epäilyksiä. Poliisin kuulusteluissa Ram saa avukseen viehättävän asianajajan, joka ensi töikseen tahtoo kuulla vastauksen kaikkia askarruttavaan kysymykseen: kuinka kouluja käymätön poika, joka ei tiedä edes Yhdysvaltain presidentin nimeä, onnistui voittamaan jättipotin? Oliko voitto onnea, noituutta vai huijausta?
Siihen vastatakseen Ramin on kerrottava huikea, yhtä aikaa hauska ja liikuttava elämäntarinansa Delhin ja Mumbain vilkkailta kaduilta. Seuratessaan roistojen, sankareiden ja kuuluisten Bollywood-tähtien elämää Ram on oppinut paljon - eikä voitto ehkä ollutkaan pelkkää sattumaa.


Syyllisten seurue.

Alkuteos: Six suspects, 2009. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-036063-7 (sid.)   25,60 e.   Ilm. 5/2010.  

Murhamysteeri Intiassa Slummien miljonäärin tekijältä. Ministerin poika on murhattu! Intialaisessa osavaltiossa kuohuu, kun tunnetun playboyn Vicky Rain elämä päättyy ennen aikojaan. Kimurantiksi tapauksen tekee, että Vicky itse oli kaikkea muuta kuin puhdas pulmunen: vihamiehiä hänellä riitti. Intiassa murhillakin on kastijärjestelmänsä. Vain vähän aikaa sitten Vicky itse istui syytteessä tarjoilijan murhasta – ja oli juhlimassa saamaansa vapauttavaa tuomiota, kun hänet itsensä surmattiin. Oliko Vickyn murha kosto? Paikalta tavoitetaan kuusi vierasta, joista jokainen kantaa tappavaa asetta – ja kaikilla on ollut yhtä painava motiivi Vicky Rain surmaamiseen. Heidän tarinoidensa kautta avautuvasta salapoliisijuonesta kasvaa huikea, koomisiinkin sävyihin yltävä panoraama intialaisesta yhteiskunnasta, jossa harvoin mikään on sitä miltä aluksi näyttää.

Nuoren naisen koetukset.
Alkuteos: The accident apprentice, 2013.  Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39703-9 (sid.)   Ilm.10/2013. 

Fiksu ja tunnollinen Sapna Sinha myy kodinkoneita Delhissä elättääkseen sairaan äitinsä ja huikentelevaisen pikkusiskonsa. Sapnan kunnianhimo ja moraali joutuvat koetukselle, kun intialainen teollisuuspohatta tarjoaa tälle imperiuminsa johtajuutta. Sapnan täytyy vain läpäistä seitsemän testiä, ja miljardiomaisuus on hänen. Mutta tie todellisiin rikkauksiin on mutkittelevampi kuin Sapna Sinha saattaa kuvitellakaan.Nuoren naisen koetukset on sydämellään hymyilevä, kansansadun tapaan etenevä romaani ahneudesta ja turhamaisuudesta sekä vastavoimasta - ihmisen kyvystä hyvään.
Swarupilta on ilmestynyt aiemmin suomeksi dekkari Syyllisten seurue (kevät 2010).  Se oli erittäin vetävä ja kiinnostava dekkari nykypäivän Intiasta.  Tästä nyt ilmestyvästä kirjasta en saanut ennakkotietojen perusteella oikein selvää onko kyseessä dekkari. Varmaan kuitenkin kiinnostava kirja, mutta ei ilmeisesti dekkari...
Artikkeleita ja kirjallisuutta


- WSOY - Uutiset 10.5.10. Vikas Swarup vierailee Suomessa.
- Hs.fi - 9.5.2010. Petäjä, Jukka: Slummien miljonäärin kirjoittaja: Uudet kirjallisuulajit valtaavat Intiaa.Arvosteluja


Tyhjentävä vastaus.
WSOY 2005.
- HS.fi 16.2.2006 Koskelainen, Jukka : Intialaispojan tarina nollasta miljardiin. Diplomaatti sepitti vauhdikkaan romaanin maansa nurjista puolista.


Internet

- www.vikasswarup.net.
- WSOY - Vikas Swarup.
- Kirjasampo Vikas Swarup.
- Wikipedia (suom.) - Vikas Swarup.
- Wikipedia - Vikas Swarup.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2013 Terttu Uusimaa