Sisällön alkuun
Menu

Leila Simonen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Toukokuussa 2011 ilmestyi Leila Simoselta pitkän odotuksen jälkeen uusi ja viides Susi Teräsvuo -dekkari
Loistava lähtö
Aihe on jälleen erittäin ajankohtainen. Upea viiden dekkarin sarja. 

Huhtikuussa 2007 Leila Simoselta ilmestyi kuuden vuoden tauon jälkeen  uusi ja neljäs Susi Teräsvuo -dekkari Suska.

 

Yle Elävä arkisto 11.1.2009 - Leila Simonen Nybergin vieraana. Naiset ja raha .





Tornion kaupunginkirjasto


Elämä

Leila Simonen on syntynyt 1951 Kalajoella ja kaynyt siella ylioppilaaksi.
Hän on:
- yhteiskuntatieteiden tohtori
- Kuopion yliopiston dosentti
- voimakouluttaja - käyttää nlp:n metodeja
- valmentaa yritysjohtajia ja asiantuntijoita
- kouluttaa Suomessa ja ulkomailla
- dekkarikirjailija
- kolumnisti

Simonen on opiskellut yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopistossa ja väitellyt tohtoriksi vuonna 1990. Hän on opiskellut myös mm. Yhdysvalloissa ja Englannissa. Tutkijana Simonen on julkaissut väitöskirjansa lisäksi noin 300 tieteellistä tekstiä. Hän on kirjoittanut myös kirjan Kiltin tytön kapina ja toimittanut kirjan Elämä ja Kuolema. Dekkareita Leila Simonen on julkaissut kaksi: Naisen kosto, 1998 ja Mustaa samettia, 1999.

Simonen harrastaa liikuntaa kuten bodaus, kuntonyrkkeily, lenkkeily, melonta, urheilusukellus, laskettelu. Hän luomuviljelee omat vihannekset ja yrtit.

Leila Simonen on tutkinut teemoja: hyvinvointivaltion muutos, naisten hoivatyö, sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys, maaseudun hyvinvointipalvelut ja verkostotalous, hyvä kuolema ja saattohoito ja hän on toiminut Euroopan Unionissa hyvinvointivaltion sosiaalipalvelujen, hoivayrittäjyyden ja kolmannen sektorin asiantuntijana. Nyt hän toimii Voimapajan kouluttajana ja sisällöntuottajana.



Teokset


Susi Teräsvuo -dekkarit

Naisen kosto.
Voimapaja 1998.
ISBN 951-97991-0-9 (nid.) 126 mk

Kansi: Pirjo Rauhala
Kansanedustaja Irma Kekki saa uhkauskirjeen. "Piikalaki" kiristää naiskansanedustajien välejä. Kun rikosylikonstaapeli Susanna Teräsvuo palaa Pasilanraitiolle virkavapaaltaan, hän joutuu heti selvittämään raakaa naissurmaa. Lisäksi hänen oma tunne-elämänsä on sekaisin ja ystävättären avioliitto romahtaa. Naisen kosto on dekkari ystävyydestä ja yhteistyöstä, kilpailusta ja kateudesta. Kirja maalaa hyväksikäytön, väkivallan, sisäisen tyhjyyden ja piilovihan sielunmaisemaa unohtamatta huumoria, erotiikkaa ja rakkautta. Jännitteisen kerronnan kudosta ovat naispoliisin työ murhatutkinnassa, hänen yksityiselämänsä ja naisen verkostot.Kirja erittelee kirpeästi ihmisten pahuutta ja suhteita toisiinsa.Oman moraalin kehittäminen antaa oikeutuksen vaikka murhaan.
-----
Omasta puolestani voin sanoa, että harvinaisen kypsä ja jännittävä esikoisdekkari. Pärjää parhaille suomalaisille ja ulkomaisillekin dekkareille. Suosittelen luettavaksi jos on vielä lukematta. Simonen kuljettaa juonta taitavasti, mitään ei sanota liian aikaisin, lukija nauttii yllätetyksi tulemisesta. Erittäin mielenkiintoista oli naisten elämän kuvaus ihmissuhdekuvioineen. Susanna Teräsvuon jutuista lukisi mielellään lisääkin. Lukekaa ja ihastukaa!!
1. Teräsvuo -dekkari.

Mustaa samettia
Voimapaja 1999. Ilm. 12.10.99.
ISBN 951-97991-1-7

Kansi: Pirjo Rauhala
Leila Simosen julkaisema Naisen kosto vuonna 1998 sai hyvän vastaanoton. Nyt ilmestyvässä uudessa naisdekkarissa esikoisteoksesta tuttu rikosylikonstaapeli Susanna "Susi" Teräsvuo kollegoineen joutuu fetisismin, sadomasokismin ja kaupallisen seksin maailmaan. Helsingin Sörnäisistä löytyy seksiklubi ja klubin kellarista kuollut mies kahleissa ja kumipuvussa. Onko kyseessä sydänkohtaus, raaka henkirikos vai dominan turvasanan unohdus? Uhrin henkilöllisyys selviää pian: kyseessä on entinen
kauppa- ja teollisuusministeri Thorvald Löfhjelm, neuvostokaupan asiantuntija. Jäikö kauppaneuvokselta pesemättä ministeriaikojen idänkaupan likapyykkiä? Onko surmaaja prostituoitu, rakastajatar tai nykyinen liikekumppani? Fiktiivisen juonen joukossa vilahtaa todellisia ajankuvia, tuttuja katuja. Susi Teräsvuo saa hikoilla henkirikoksen selvittämiseksi muutoinkin kuin harvinaisen helteisen sään vuoksi..
2. Teräsvuo -dekkari.

Lapsitappajat.
Voimapaja 2000.
ISBN 951-97991-3-3. Ilmestyy 17.10.2001.

Leila Simosen kolmas dekkari ja kolmas Teräsvuo-kirja.Helsinkiläisen ökyperheen omakotitalon pihalta löytyy ruumis. Tapaus hätkähdyttää teknologiaosakkeiden kasvun huumassa eläneen naapuruston. Ikävä tapaus, täytyy myöntää. Raaka surma on myös tyylirike, joka uhkaa alueen mainetta ja menestykselle rakennettua lifestylea. Sitten kun syyllinen on saatu vankilaan, koko asia on pois päiväjärjestyksestä, uskotaan.
Kesken oman surunsa suremisen rikosylikonstaapeli Susanna "Susi" Teräsvuo joutuu penkomaan unelmaelämän kulisseja. Hän kohtaa ikuista nuoruuttaan elävät nelikymppiset cityvanhemmat ja lyhyeksi leikatun lapsuuden kovettamat murrosikäiset. Onko murhaaja alueen ainoa ongelmanuori, salainen saatananpalvoja vai yksi anorektikko-kilpavoimistelijatytöistä? Vai olisivatko sittenkin liikkeellä sosiaaliperheiden nörtti-ikäiset vesat?Leila Simosen kolmannessa dekkarissa Lapsitappajat yhteiskuntatutkijan asiantuntemus leikkaa kirkkaan valokiilan suomalaisen nuorisokulttuurin pimeään puoleen. Kuka oikein maksaakaan laskua Suomen vaurastumisesta? Millainen on kahden sukupolven kaupunkilaisperheen salainen sopimus? Kuka voi huonosti, kun kännykkätaloudelle perustuvalla isänmaalla ei ole hätäpäivää? Dekkarin monipolvisen juonen avulla Simonen kuljettaa lukijaa tyttökulttuurin ihmissuhteiden vatvomiseen, läpi ikilaihduttajien raejuustosalaattien aina äitivihaan ja koko tasa-arvon takapihalle saakka. Naiseus on valmiiksi vankila. Anoreksia tappaa. Mutta pojat eivät jää huonommiksi: raveista raiskaukseen on matka lyhyt, eivätkä tuhon ja itsetuhon hätämerkit erotu miehisen pakotetun pärjäämisen maailmassa. Miten käy, kun kultaisen nuoruuden kaikki unelmat ovat kuolleet? Teräsvuo hellyttää sydämensä, sitten hyllyttää sen ja alkaa seurata lapsitappajan jälkiä löytääkseen raa´an surmatyön tekijän.
3. Teräsvuo -dekkari.

Suska.
Voimapaja 2007.
ISBN 978-951-97991-5-5 (nid.) 19,00 e. Ilm. 4/2007.
4. Teräsvuo -dekkari.

Lyhyt seksisuhde osoittautuu kohtalokkaaksi hairahdukseksi. Naisen elämä muuttuu painajaiseksi, jossa vainoaja tulee väkivalloin kotiin ja hallitsee pelolla. Narsistimies mullistaa sisukkaan naispoliisin elämän, kun hän yksinhuoltajana palaa virkauralle. "Susin" uskottavuus työssä, yksityisyys ja henkinen tila häiriintyvät, kun tavallisessa arjessa alkaa kasvaa kauhu.
Rikospoliisina Susanna "Susi" Teräsvuolle tulee selvitettäväksi kadonneen it-pomon tapaus, josta ei puutu kansainvälisen mafian tunnuspiirteitä. Opintovapaalta palannut rikostutkija voi todeta, että Suomi ei ole enää lintukoto. Mikään ei riitä, kun isot pojat haluavat pelata. Onko hyvyydellä ja armolla mitään sijaa kvartaalitaloudessa? Kirja on kannanotto pärjäämiseen ja putoamiseen unohtamatta toivoa ja rakkautta.
Tapahtumat ovat Helsingistä, mutta merkittävimmät matkat lukija tekee mielensä sisällä., Mitä tapahtuu, kun elämä on liian vaativaa? Miten vainoajaa pääsee pakoon, kun hän hivuttautunut mieleen? Rujo tarina pureutuu luonnehäiriöisen kierouteen ja vääristyneisiin tunnesuhteisiin. Suska on ajankohtainen puheenvuoro narsismista dekkarien keinoin.
Kirjailija sosiologitausta näkyy kerronnassa ja aiheen asiantuntijuudessa. Dekkarin keinoin sosiologi antaa uutta tietoa ajankohtaisesta ongelmasta. Simosen aikaisemmat Teräsvuo-dekkarit ovat Naisen kosto (1998), Mustaa samettia (1999) ja Lapsitappajat (2001).
4. Teräsvuo -dekkari.


Loistava lähtö.
Voimapaja 2011.
ISBN 978-951-97991-7-9 (nid.)    28 e.   Ilm.  5/2011.  

Rikospoliisi Susanna "Susi" Teräsvuo tutustuu luksusvanhuutta elävien naisten maailmaan.  Unelmaa villistä vanhuudesta eletään todeksi  naistentalo Seniorassa Helsingin keskustassa.  Miten käy, kun mummo hurahtaa mustaan poikaan? Kuka uhkaa vaurastuneiden tasa-arvonaisten oikeutta onneen ja nautintoon+
Onnela on yksityinen hoivakoti, josta alkaa kuulua kummia.  Mikä on hyvän kuoleman hinta? Näkymätön käsi puuttuu vanhuudenpäivien kulkuun niin, että Teräsvuon joululoma on uhattuna.  Lumisessa Helsingissä tapahtuvassa dekkarissa kiristyy pakkasen lisäksi poliisin hermo.  Onneksi Susin yksinhuoltajan arkea sävyttää kuuma romanssi.
Suora puhe yhteisöllisestä ja yksinäisestä vanhuudesta koskettaa ja kirpaisee.  Simosen viides Teräsvuo-dekkari kertoo hallitun ikääntymisen harhakuvista ja elämän epäoikeudenmukaisuudesta.  Jännitysromaanin keinoin Simonen ruotii vanhuspolitiikkaa, hoivamarkkinoita, dementiaa ja eutanasiaa unohtamatta huumoria ja iloa.
Leila Simonen on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti.  Tiedenaisen uralta hänellä on satoja julkaisuja. Hän suosii tyylikästä köyhäilyä ja harrastaa luomuviljelyä, salsaa ja maratonjuoksua.  Simonen on suosittu kouluttaja.  Kirjan sankari Susi Teräsvuo on tuttu dekkareista Naisen kosto (1998), Mustaa samettia (1999), Lapsitappajat (2001) ja Suska (2007).  Simosen tietokirjoita viimeisin on Naiset ja raha - matkalla arjen vaurauteen (2008).
Hienoa, että saadaan Leila Simoselta uusi dekkari, edellisestä on aivan liian pitkä aika...
5. Teräsvuo -dekkari.



Muu kirjallinen tuotanto

Tutkimusjulkaisut

Väitöskirja Tampereen yliopistossa:
Contradictions of the welfare state, women and caring / Leila Simonen. -
Tampere : University of Tampere, 1990. - 218, [3] s. -
(Acta Universitatis Tamperensis. Ser. A, ISSN 0496-7909 ; vol. 295 ).
- Diss. Tampereen yliopisto.
ISBN: 951-44-2680-0 (nid.)

- Lisäksi noin kolmesataa julkaisua yhteiskuntatutkijana

Muut kirjat

Naiset ja raha : matkalla arjen vaurauteen.
Voimapaja 2013.
Leila Simonen on kouluttanut satoja naisia vaurastumiseen ja oman elämän suunnitteluun. Hän on tarinankertoja, joka kietoo naisten kokemukset ajankohtaiseen tietoon. Kirja opastaa vaurastumiseen, kuluttamisen harkintaan, työn ja eläkkeelle siirtymisen tasapainoon, nuorten velkaantumisen estämiseen. Kirja sisältää harjoituksia, joiden avulla lukija voi tehdä omaa raha-analyysiään. Kirja on naisille, nuorille ja heidän vanhemmilleen. Kirja sopii aikuiskoulutukseen ja työväenopiston kurssien pohjamateriaaliksi. Leila Simonen on kouluttaja ja elämysohjaaja, joka tunnetaan myös dekkarisitina. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti.

Polulta poikkeamisen taito.
Voimapaja 2012.
Leila Simonen hyppäsi pois palkkatyön oravanpyörästä ja erosi tutkimusvirasta 50-vuotiaana. Millaista oli senioryrittäjän ja läppärikulkurin elämä? Kymmenen vuoden downshiftauskokemus paljastaa, etteivät raha ja kulutus ole avain onneen. Uutta vaurautta ovat aika, vapaus ja taidot. Haluatko enemmän aikaa itsellesi ja läheisillesi, askarruttavatko eläkepäivät tai ahdistavatko yt-neuvottelut? Harjoitukset oivalluttavat lukijaa oman elämän muutostiellä. Miten siirtyä tavarariippuvuudesta yksinkertaiseen elämään? Dosentti Simonen on myös dekkaristi, ja Loistava lähtö, 2011, on ajankohtainen vanhuspolitiikan täsmäase. Simosen tietokirja Naiset ja raha - matkalla arjen vaurauteen, 2008, on auttanut lukuisia suomalaisia nauttimaan oman elämänsä rahoista.


Loisto.
Voimapaja 2000.
ISBN 951-97991-2-5 (nid.9

Leila Simosen uusi kirja Loisto osoittaa uusia mahdollisuuksia, opastaa työnilon ja aidon elämäntehtävän luo. Kirja on tulkinta ajasta, jossa kaikki näyttää muuttuvan.
Sosiologi Leila Simonen kuvaa työelämän muutosta, luovuutta ja sisäistä voimaa kuvittaen niitä omilla kokemuksillaan. Loistoa voi lukea majakkana uuden talouden mahdollisuuksien maastoon tai eväänä henkisen kasvun nälkään. Kirjaa varten on haastateltu yhdeksää eri alan ihmistä, joiden ajatuksia teoksessa siteerataan: nyt jo edesmennyt Anne Fried, Liisa Joronen, Tuuli Matinsalo, Isä Mitro, Sari Näre, Jaakko Luomahaara, Esa Riippa, Aino Suhola ja Carl-Erik Vaenerberg.


Kiltin tytön kapina : Muistot, ruumis ja naiseus.
Naistieto 1995.
ISBN 952-90-6817-4 (nid.)
Yliopisto -lehti 4/96

Elämä ja kuolema. Suomalaisten kirjoituksia kuoleman kohtaamisesta. (toim.)
Kirjayhtymä 1994):


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Naisen kosto. Voimapaja 1998.

- Vartti 13.8.1998
- Iltasanomat 24.9.1998 (artikkeli ja arvostelu)
- Kouvolan Sanomat 26.9.1998 (artikkeli + arvostelu)
- Iltalehti 29.9.1998.
- Me Naiset 2.10.1998
- Aikalainen 7/98
- Kymen Sanomat 17.10.1998
- Kymen Sanomat/Verkkolehti 15.2.99
- NaisEnergiaa loka-/marraskuu 1998
- Kotiliesi 23.10.1998
- Keskisuomalainen 31.10.1998
- Satakunnan Kansa 8.11.1998 (artikkeli + arvostelu)
- Kallio 8.11.1998
- Keskipohjanmaa 12.11.1998
- Kalajokilaakso 13.11.1998
- Aamulehti 20.11.1998
- Alavieska 19.11.1998
- Pirkka 12/98
- Uusi nainen 2/99 (artikkeli + arvostelu)
- Kymen Sanomat 15.2.1999
- AIMA aikuiskoulutuksen maailma 2/99
- Etelä-Suomen Sanomat 26.2.1999
- Etelä-Suomen Sanomat 16.4.1999
- Ilkka 26.3.1999
- Käsi kädessä 2/1999
- Kymppi - Terv.-Sos. päivälehti 26.6.1999
- Oululehti 22.5.1999
- Secretarius 2/1999
- Sana-lehti/Kansan Raamattuseura
- Kuopion yliopiston tiedotuslehti

Uusia artikkeleita:

Riestola, Minna-Liisa: Loisto-koulutus lupaa työpaikalle uutta energiaa.
Länsi-Savo 20.2.2001.
Viitanen, Kaisa: Elä väkevästi ja ... Me Naiset nr 45 3.11.2000.
Kallio-lehti 17.12.2000.
Isohella, Anne-Riitta: Tutkija kirjoittaa dekkareita. (Tapasimme Leila Simosen).
Helsingin Sanomat 10.10.2000.
Aamulehti 19.5.2000.
Yliopistouutiset 21/2000 Promootio 2000
Aikalainen 9/2000. Promootiosivut 7-10.
Dekkaristi ja tutkija Leila Simonen on tiedon salakuljettaja.Iltalehti 27.11.99
Palmu, Irmeli: Leila Simonen tekee dekkaareita ja tiedettä. Puntari 19/1999.
Telkki, Pertti: Mistä alaikäiset tappajat tulevat? (Leila Simonen).
Pohjolan Sanomat 10.3.02.
Leila Simosen haastattelu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 7.9.2001.
Onko downshiftaus etuoikeutettujen elämää . Talouselämä 9.3.2013.


Arvosteluja

Naiset kosto. Voimapaja 1998.
- Image 8/1998
- Ilkka 20.10.1998
- Warkauden lehti 28.10.1998
- Aikalainen 8/98
- Helsingin Sanomat 7.11.1998
- Nice House weppisivut 26.4.1999
- Keskipohjanmaa 29.11.1998
- Kirjastolehti - Ari Haasio
- Aviisi 9.12.1998
- Me Naiset 18.12.1998
- Ladyfitness 6/98
- Ruumiin kulttuuri 4/98 (Johanna Materon hieno arvostelu)
- Naistutkimustiedote 3-4/1998
- Yhteishyvä 2/99
- Kalajokilaakso 20.2.1999
- Tiimi 1/1999
- Muoti plus 4/99
- Esikko 4/98
Naisen kostosta oli vuoden aikana 52 kirja-arvostelua tai lehtijuttua, 30 radio-ohjelmaa ja Leila Simonen oli viidessä tv-ohjelmassa. Esikoisdekkari sai aika mukavasti julkisuutta. Palaute lukijoilta on ollut oikein kannustava.

Mustaa samettia. Voimapaja 1999.
Aikalainen (TaY). 3/2000. Timo Malmi.
Esikko 4/99. Marita Vannemaa.
HS 7.1.2000. Suvi Ahola.
Ilta-Sanomat 9.12.99. Tuomas Nyholm.
Kaleva 16.12.99. Jaakko Puolimatka.
Kallio ja ympäristönr nr 9. 14.5.2000. Hannu Hirvikoski.
Keskisuomalainen 29.3.00. Ulla Ekman-Salokangas.
Kunta ja Me 21-22/99. BK.
Kymen Sanomat 30.11.99. Päivi Taussi.
Länsiväylä. 29.12.99. Paula Arvas.
Ruumiin kulttuuri 1999:4. Outi Karemaa.
Sosiaalityöntekijä 9/99. Marika Hyvärinen.
Z 1/2000. KN.

Lapsitappajat. Voimapaja 2001.
Kansan Uutiset 9.11.01. Kai Hirvasnoro.
Ruumiin kulttuuri 4/2001. Johanna Matero.



Internet





Tornion kaupunginkirjasto

©2015 Terttu Uusimaa