Sisällön alkuun
Menu

Andrea Maria Schenkel

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Andrea Maria Schenkeliltä on ilmestynyt Saksassa kaksi uutta dekkaria , mutta näyttää siltä, että suomennoksia ei taida tulla. Valitettavasti....

Schenkelin kolmas dekkari Bunkkeri (Bunker, 2009) ilmestyi suomeksi maaliskuussa 2011.

Andrea Maria Schenkeliltä ilmestyi maaliskuussa 2010 toinen suomennettu dekkari Tapaus Kalteis (Kalteis, 2007).

Andrea Maria Schenkelin ensimmäinen suomennettu rikosromaani Hiljainen kylä ilmestyi maaliskuussa 2009.

Loistava kirja!! Intensiivinen lukuelämys!
Hienoa, että saadaan saksalaiselta kielialueelta uusia suomennoksia.

Gummerukselta saamani tiedon mukaan Schenkelin
toinen dekkari Kalteis (2007) ilmestyy suomeksi ensi
keväänä 2010.


Schenkelin kirja on Gummeruksen kustantama.

Huom!
Hesari 23.3.09 : Keijo Kettusen erinomainen arvio
Schenkelin kirjasta.


Kuva: Petteri Lappalainen

Andrea Maria Schenkel


Tornion kaupunginkirjasto


 


Elämä

Andrea Maria Schenkel (s. 1962) on saksalainen kirjailija, entinen kotiäiti, joka asuu perheensä kanssa Regensburgissa, Baijerissa. Schenkel on kaksinkertainen Deutscher Krimi Preis -voittaja. Vuonna 2007 palkittiin esikoisromaani Hiljainen kylä (Tannöd) ja vuonna 2008 toinen romaani Kalteis. Hiljainen kylä -kirjan käännösoikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan, ja kirjasta on tekeillä myös elokuva. Schenkelin kolmas rikosromaani Bunker ilmestyi kevällä 2009.
Andrea Maria Schenkelin rikosromaanit ovat menestyneet saksalaisella kielialueella erinomaisesti. Kirjat ovat olleet kriitikoiden, palkintoraatien ja lukijoiden suosikkeja. Esikoiskirjaa Hiljainen kylä (Tannöd) on myyty Saksassa yli 800 000 kappaletta. Ruotsissa teoksen käännös Mordby palkittiin syksyllä 2008 vuoden parhaana dekkarina.
Andrea Maria Schenkel vieraili Suomessa maaliskuussa 2009 juhlistamassa esikoisdekkarinsa suomennoksen ilmestymistä.
Hiljainen kylä ei ole aivan tavanomainen dekkari. Schenkel rakentaa taitavasti pienistä vihjeistä ja yksityiskohdista sekä todistajien lausunnoista tiiviin ja intensiivisen tarinan, joka pitää otteessaan alusta loppuun saakka.


Teokset

Rikosromaanit

Tannöd. 2006.   (suom. Hiljainen kylä, 2009).
Kalteis. 2007.  (suom. Tapaus Kalteis, 2010).
Bunker. 2009.  (suom. Bunkkeri, 2011).
Finsterau. 2012.
Täuscher. 2013.Suomennokset


Hiljainen kylä.
Alkuteos:  Tannöd, 2006.  Suom. Leena Vallisaari.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7776-2 (sid.)  23.20 e.   Ilm. 3/2009. 

Syrjäiseltä Tannödin maatilalta löydetään kokonainen perhe raa’asti murhattuna. Vuoden 1955 hyinen talvi on taittumassa kevääksi, ja sodan arvet ovat vasta umpeutuneet. Nyt verta on taas vuodatettu ja pienen Einhausenin kyläyhteisön asukkaiden turvallisuudentunne on murskattu.
Todistajanlausunnoissaan kyläläiset eivät peittele tunteitaan. He puhuvat suoraan ja armotta murhatusta perheestä, josta kukaan ei oikeastaan pitänyt. Jotain omituisen kieroa heissä oli. Jotain kieroa on myös pikkukylän asukkaissa. Puheenvuoron saavat tutut ja ohikulkijat – murhatun kahdeksanvuotiaan Mariannen opettaja, kylän postinkantaja, maatilan entiset työntekijät. Pappilan keittäjätär on nähnyt itsensä Luciferin seisomassa metsänlaidassa murhapäivänä.
Todentuntuisia todistajankuvauksia rytmittävät pahaenteiset rukoukset. Taustalla kuiskii tuntemattoman kertojan ääni. Schenkel on kehittänyt oivaltavan kerrontamuodon ja jättää lukijan pääteltäväksi, kuka on murhaaja.
Hiljainen kylä oli Saksan myydyin esikoisromaani vuonna 2006. Kirja pohjautuu 20-luvun ratkaisemattomaan murhatapaukseen.  Deutscher Krimi Preis 2007 -voittaja.

Tapaus Kalteis.
Alkuteos: Kalteis, 2007. Suom. Leena Vallisaari.
Gummerus 2010.
ISBN 978-951-20-8034-2 (sid.)   Ilm. 3/2010.

Münchenissä 1930-luvulla riehunutta sarjamurhaajaa ja -raiskaajaa etsittiin aikoinaan 10 vuotta. Lopulta toisen maailmansodan sytyttyä Johann Eichhorn tuomittiin rikoksista teloitettavaksi. Rikosromaanissa Tapaus Kalteis saksalainen Andrea Maria Schenkel palaa tähän unohtuneeseen tapaukseen. Fiktiivisistä kuulustelupöytäkirjoista ja todisteista rakentuva, tositapahtumiin perustuva tarina palkittiin Deutscher Krimi Preisilla vuonna 2008.
Pienen saksalaiskylän tyttö Kathie haaveksii elämästä suurkaupungissa ja matkaa kansallissosialismin valtaamaan Müncheniin. Naiivi Kathie huumaantuu vapaudentunteesta ja ravintolailloista, joissa ruoka ja yösija ansaitaan keimailulla. Myös itse paholainen liikkuu öisin pitkin suurkaupungin katuja. Nuoria naisia löydetään pahoinpideltyinä ja surmattuina. Teoista epäillään perheellistä Joseph Kalteisia. Helmojen alle hän on kyllä kurkistellut ja sian teurastanut, mutta rikolliseksi hän ei tunnustaudu.

”Mitäkö teen mieluiten? Mieluiten ajelen pyörällä. Katselen maisemia ja tietysti naisia. […] Kun sillä tavalla ajelee ympäriinsä, ja kaikki ne naiset tulevat vastaan. Hame nousee pyörällä ajaessa aina ylös. Silloin näkee niiden alusvaatteet. Siitä minä tykkään, eihän siinä mitään pahaa ole. Naisethan tekevät sen ihan vasiten. Ne pukeutuvat pyöräilemään lähtiessä vasiten sillä tavalla, että hameet nousevat ylös ja kuka tahansa voi nähdä niiden alusvaatteet. Alusvaatteet ja reidet, miten ne hinkkaavat, siitä minä tulen aina ihan hurjaksi. Mutta sitähän ne juuri haluavat, ne haluavat sitä.”

Münchenin murhaajaa etsittiin 10 vuotta. Loppujen lopuksi epäilty tunnusti viisi murhaa ja 90 raiskausta. ”Tavallisissa oloissa, kun eteen ei tullut sopivaa uhria, hän kuuluu olleen todella miellyttävä ihminen. Mutta kun hän ’metsästi’ ja tielle osui sopiva uhri, hän oli oikea peto”, Schenkel kertoo. Hän löysi tapauksen selatessaan Münchenin rikospoliisin näyttelyluetteloa. ”Ensin järkytyin, mutta tapaus ei jättänyt minua rauhaan. Halusin tietää enemmän. Aloin tutkia jutun asiakirjoja. Luin sarjamurhaajista kaiken mitä vain sain käsiini.”

Bunkkeri.
Alkuteos: Bunker, 2009.  Suom. Leena Vallinsaari.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8397-8 (sid.)  29 e.  Ilm. 3/2011.  

Metsän keskellä sijaitsee vanha bunkkeri. Bunkkerissa viruu Monika-niminen nainen. Hänen kidnappaajansa on häijy ja väkivaltainen, muttei vaikuta olevan kiinnostunut sen enempää seksistä kuin rahasta. Lisäksi kaappaaja muistuttaa hämmästyttävällä tavalla miestä, jonka elämän Monika vuosia aikaisemmin tuhosi. Nimetön kidnappaaja ja Monika ajautuvat piinaavaan psykologiseen kissa ja hiiri -leikkiin, jonka edetessä molempien synkät salaisuudet tulevat pala palalta päivänvaloon. Kuka on lopulta uhri ja kuka pyöveli? Bunkkeri on intensiivisen vähäeleisestä kerronnastaan tunnetun Andrea Maria Schenkelin kolmas rikosromaani. Myös Bunkkerissa Schenkel annostelee lukijalle tiedonsirpaleita suoraviivaisen tarinan sijaan, ja lukijan tehtäväksi jää päätellä kuka puhuu totta ja kuka valehtelee.
Andrea Maria Schenkelin kolmas rikosromaani. Artikkeleita ja kirjallisuutta


Paaso, Johanna: Andrea Maria Schenkelin taidokas romaani haastaa perinteisen salapoliisiromaanin - Gummerus - Uutiset 23.3.09.

Andrea Maria Schenkel kirjoittaa Saksan vanhasta murhamysteeristä.
Suomen kuvalehti 5.4.2009.

Arvosteluja

Hämäläinen, Karo. Suomen kuvalehti 2.4.2009 .

Järvi, Antti: Murha panee hiljaiseksi. Ylioppilaslehti 3.4.2009.

Kettunen, Keijo: Karu kertomus murhista maatilalla. Helsingin Sanomat 23.3.2009 ja
taustaa kirjalle: Schenkeliä vastaan nostettu plagiointisyyte meni nurin.

Lakkala, Heidi: Helvetti sydämessä. Lapin Kansa 9.4.2009.

Nikkilä-Kiipula, Eeva: Schenkelilta kirja murhamysteeristä. Itä-Savo 31.3.2009 .

Saksan kuuluisimman surmatapauksen ruumiinavaus. Turun Sanomat 1.4.2009.


Internet

Andrea Maria Schenkel.

Krimi-Couch - Andrea Maria Schenkel.

Gummerus - Andrea Maria Schenkel.

Wikipedia - Andrea Maria Schenkel.

Tornion kaupunginkirjasto

©2014 Terttu Uusimaa