Sisällön alkuun
Menu

Tuula Mai Salmela

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Tuula Mai Salmelan neljäs dekkari Lampi ilmestyi kesäkuussa 2014.
Edellinen kirja Uhrihärkä ilmestyi 2007.
Kirja on ensimmäinen ntamon kustantamana.



Tuula Mai Salmelan kolmas dekkari Uhrihärkä ilmestyi
maaliskuussa 2007.

Syvyyden avaimet ilmestyy maaliskuussa 2007
pokkarina.

Tuula Mai Salmelan kolme ensimmäistä dekkaria
ilmestyivät Tammen kustantamana.

Tuula Mai Salmelan neljäs dekkari Lampi ilmestyi
ntamon kustantamana.







Tornion kaupunginkirjasto


Elämä


Tuula Mai Salmela on syntynyt 15.11.1951 Kajaanissa. Helsinkiläinen Salmela on valtiotieteiden maisteri, joka toimii sosiaali- ja terveysalan tutkijana. Romaaneissaan Tuula Mai Salmela hyödyntää monia mielenkiinnon kohteitaan, kuten kasvitiedettä, nykytaidetta ja musiikkia. Erityisesti Salmelaa kiinnostavat kasvien geneettinen muuntelu sekä sen tuottamat moninaiset mahdollisuudet ja riskit.
Salmelan romaanien päähenkilö Maana Santanen on yliopistolla työskentelevä kolmekymppinen biologi ja geenitutkija, joka ei tiedeyhteisönsä tavoin jaa aivan kritiikittömästi tieteenalansa kehitysuskoa. Salmela on halunnut tietoisesti rikkoa dekkarille tyypillisiä piirteitä päähenkilöhahmollaan ja henkilöiden psykologisten motiivien pohdinnalla.
Salmelan esikoisdekkari Katajanokka kello kymmenen ilmestyi 2004 Tammen kustantamana ja toinen dekkari Syvyyden avaimet vuonna 2005. Kolmas dekkari Uhrihärkä ilmestyi maaliskuussa 2007.
Jo esikoisdekkari sai erittäin hyvän vastaanoton ja kirja pääsikin ehdokkaaksi Helsingin Sanomien esikoisteoskilpailuun.
Salmelalle miljöökuvaus on tärkeä osa kirjoja ja hän onkin onnistunut erinomaisesti kuvaamaan Helsinkiä.
Romaanien lisäksi Tuula Mai Salmela on julkaissut runoja ja proosarunoja antologiassa Elävien runoilijoiden seura (toim. Kosti Sironen 1993) ja antologiassa Taivaalle lentää kirjoittajapiiri (toim. Kosti Sironen 1994) sekä useita kymmeniä julkaisuja mm. sosiaali- ja terveydenhuollon alalta.
Tuula Mai Salmelta ilmestyi neljäs dekkari Lampi seitsemän vuoden tauon jälkeen.
Hieno juttu!!



Teokset


Katajanokka kello kymmenen.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3097 (sid.) Ilm. 8/2004.

Kun biologi Maana Santanen liittyy kotikaupunginosansa Katajanokan orkideayhdistykseen, hän kirjaimellisesti törmää kuolemantapaukseen, hän löytää ruumiin. Kuolema on koskettanut Maanaa läheltä aiemminkin: hän on julkaissut yhden dekkarin ja jäänyt yllättäen leskeksi. Murhattu on Mirva Granqvist, seurapiiripalstoilta tuttu, erikoinen ja syrjäänvetäytyvä nainen. Mirvan kauhistuttava kohtalo ei jätä Maanaa rauhaan. Hän on dekkarikirjailijana kiinnostunut rikoksen mysteereistä, mutta kokee myös Mirvan ja hänen kohtalonsa läheiseksi. Avatessaan Mirvan murhan saloja Maana lähestyy myös oman elämänsä kipupisteitä.
Tuula Mai Salmela esittelee rikosromaanissaan kiinnostavan ja raikkaan uuden sankarittaren. Maana Santanen on akateeminen köyhä; miehensä konkurssipesän veloissa, yliopistollisen tulosvastuullisuuden ja sinkkuuden paineissa elävä kaupunkilaisnainen, joka ei rohkeudestaan huolimatta ole pelkkää terästä. Maana on mielenkiintoinen yhdistelmä herkkyyttä, vahvuutta ja erehtyväisyyttä - hän on nainen, jonka elämään on helppo eläytyä.
Katajanokka kello kymmenen on rikosromaanin lisäksi Maanan kehityskertomus. Se on kertomus suuresta, lähes ylitsepääsemättömästä menetyksestä, siitä toipumisesta sekä yrityksistä saavuttaa niin sisäinen kuin ulkoinenkin rauha.

Syvyyden avaimet.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3389-3 (sid.) 29,20 e. Ilm. 8/2005.

Maana Santanen on saanut valmiiksi geeniteknologiaa käsittelevän väitöskirjansa ja viettää lokoisia kesäpäiviä sateisessa Helsingissä. Työuupumuksen takia sairauslomalle passitettu huippututkija keskittyy hoitamaan ystävänsä koiranpentua ja etsimään miesseuraa internetin deittipalstoilta. Kun tutkijakollega Rauli Renberg löydetään surmattuna Vanhankaupunginlahdelta, Maana ajautuu tahtomattaan keskelle murhatutkimuksia. Kilpailu apurahoista ja paikoista tutkimusprojekteissa on kovaa, mutta silti murhalle on vaikea löytää motiivia. Samaan aikaan Maana ja hänen espanjalainen kollegansa Antonio Bustamente saavat rahakkaan tarjouksen: kansainvälinen yritys haluaa ostaa option heidän muuntogeenisiä papuja käsittelevään tutkimukseensa. Salaperäinen oferta tulee kuin taivaan lahjana taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailevalle Maanalle. Hän joutuu kuitenkin eettisen ongelman eteen: Voiko hän ottaa vastaan rahoja, jotka kuuluvat tutkimusryhmälle?

Uhrihärkä.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3857-8 (sid.) Ilm. 3/2007.

Kun molekyylibiologian tohtori Maana Santanen lähtee palmusunnuntaina Espanjan Aurinkorannikolle ottamaan vastaan arvostettua tiedepalkintoa, Helsingissä vihmoo taivaalta hyytävää tihkua. Luvassa on muhkean palkintosekin lisäksi viikko huoletonta oleskelua etelän auringossa: herkullisia tapasaterioita bodegoissa, hauskanpitoa Fuengirolan suomalaisyhteisössä asustavan Even kanssa ja verkkaisia kävelyretkiä Välimeren keväässä
Päästyään perille Maana saa kuitenkin pian huomata, että hänen varalleen on suunniteltu jotain aivan muuta. Maanan ja hänen tutkijakollegansa Antonio Bustamenten muuntogeenistä papua koskeva tutkimus on nostattanut tunnemyrskyn: innokkaimmat lehtikuvaajat yhyttävät Maanan heti tulopäivänä hotellin aulassa, ja mediamylläkän todelliset mittasuhteet paljastuvat viimeistään, kun kaksikko joutuu pakenemaan aggressiivisia toimittajia ja tomaatteja heitteleviä mielenosoittajia kesken palkintojenjakojuhlallisuuksien.
Löytäessään hotellihuoneensa pengottuna Maana alkaa epäillä, että joku haluaa häneltä muutakin kuin haastattelun. Mutta kuka? Mustiin nahka-asuihin sonnustautuneet motoristit, jotka seuraavat Maanaa pitkin Los Bolichen ja Malagan kapeita kujia? Rastatukkainen geeniruoanvastustaja? Vai sittenkin PDRD, monikansallinen yritys, joka on jo aiemmin yrittänyt ostaa option heidän papututkimukseensa ja jonka tarjouksen he ovat Antonion kanssa yksimielisesti torjuneet.
Piinaviikon kuluessa Maana saa huomata, että Aurinkorannikon suomalaisyhteisöstä löytyy niin ystäviä kuin vihollisia. Kilpajuoksu tuntemattoman vihollisen kanssa huipentuu pitkänperjantain hiljaiseen kulkueeseen, jossa ristiinnaulittua ja madonnaa esittävät patsaat soljuvat pitkin katuja mustahuppuisten katujien saatteleminina.


Lampi.
ntamo 2014.
ISBN 978-952-215-486-6 (nid.)   Ilm.  6/2014.  

Biologian tohtori Maana Santanen tutkimusryhmineen viettää kesää EU-Suomen maaseudulla. Pienessä Vaarangan kylässä Kanta-Hämeen takamailla moni asia on kuin ennen, mutta ei kaikki. Tutkimusryhmän viljelytoimet – geeniperunaa? – nostattavat tunteita varsinkin lähistölle majoittuneiden Planeetan ystävien leiriläisten keskuudessa. Vanhakartanon omistajasukua repivät sovittamattomat perimysriidat. Mitä Maanan tutkijoineen tulisi ajatella polulle viritetystä poikittaisesta haravasta, jonka toisessa päässä tasapainoilee peuran pääkallo? Ja sitten, usvaisessa aamussa suolammella kajahtaa laukaus kohtalokkain seurauksin.
Lampi on Tuula Mai Salmelan suositun Maana Santanen -sarjan neljäs dekkari. Se on edeltäjiensä tapaan hallittu, psykologisesti tarkkanäköinen, yhteiskunnallisesti tietoinen ja hiljaisen lämpimän huumorin värittämä. Myös sankarittaren henkilökuva värittyy ja saa uusia piirteitä.
Aiemmat Maana Santanen -dekkarit ovat Katajanokka kello kymmenen (Tammi 2004), Syvyyden avaimet (Tammi 2005) ja Uhrihärkä (Tammi 2007). Tuula Mai Salmela on koulutukseltaan yhteiskuntatieteilijä ja toiminut sosiaali- ja terveysalan tutkijana.
Huom!  Hienoa, että Tuula Mai Salmelan Maana Santanen -dekkareita saadaan pitkästä aikaa lisää.  Edellisestä on seitsemän vuotta. Tervetuloa kehiin!!!!


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Kotimaisia nykykertojia 5. Toim. Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu 2006.
ISBN 951-692-619-3

Oksanen, Kimmo: Tutkija kirjoitti muhan Katajanokalla (haastattelu).
Helsingin Sanomat 25.9.2004.

Arvosteluja

Katajanokka kello kymmenen. 2004.
Helsingin Sanomat 25.9.2004 Antti Majander.
Pohjalainen 3.10.2004. Anssi Lehtimäki.
Ruumiin kulttuuri 4/2004. Janne Mäkelä.

Syvyyden avaimet. 2005.
Helsingin Sanomat 2.2.2006. Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 4/2005. Elisa Paavola.

Uhrihärkä. 2007.
Helsingin Sanomat 22.4.2007. Keijo Kettunen.



Internet


ntamo - Tuula Mai Salmela.
Kirjasampo - Tuula Mai Salmela.
Tammi - Tuula Mai Salmela .





Tornion kaupunginkirjasto

©2014 Terttu Uusimaa