Sisällön alkuun
Menu

Michael Ridpath

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Helmikuussa 2015 ilmestyi suomeksi Michael Ridpathin toinen Islanti-dekkari 66° pohjoista leveyttä.
Odotettu kirja...


Keväällä 2013 ilmestyi Michael Ridpathilta pitkästä aikaa
uusi dekkarisuomennos Varjojen saartama.
Kirja on Ridpathin Fire & Ice -sarjan ensimmäinen kirja ja sarjassa on ilmestynyt jo kaksi lisää.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Islantiin ja kirjan keskiössä ovat J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta ja
islantilaiset saagat.
Erittäin mielenkiintoinen dekkari.
Jäädään odottamaan uusia suomennoksia..

Michael Ridpathin aiemmin suomennokset Tappava sijoitus ja Virtuaalimurha ovat Tammen kustantamia.

Varjojen saartama kirjan on kustantanut Schildts&Söderströms.

Michael Ridpathin aiemmin suomeksi ilmestyneitä trillereitä Tappava sijoitus (1995) ja Virtuaalimurha (1996) on edelleen kirjastoissa saatavissa.  Ainakin Tornion kaupunginkirjastost löytyy.
www.michaelridpath.com
 


 
DekkariNetti (tuusimaa) TwitterissäTornion kaupunginkirjasto 

Elämä

Brittiläinen Michael Ridpath (s. 1961) – Henning Mankellin ja Arnaldur Indridasonin hengenheimolainen – opiskeli historiaa mutta päätyi töihin pankkisektorille, arvopaperi- ja riskisijoituskauppaan. Ridpath on tunnettu juuri rahamaailmaan sijoittuvista trillereistään, joista ensimmäisen hän kirjoitti töiden ohessa iltaisin ja viikonloppuisin. Tämän kirjan
menestys mahdollisti heittäytymisen kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Varjojen saartamassa
Ridpath yhdistää Islannin luonnon ja historian, salamyhkäisyyden ja taikauskon kurkkuakuristavaan jännitykseen.
Michael Ridpathilta on suomennettu 1990-luvulla kaksi trilleriä: v. 1995 Tappava sijoitus (Free to trade, 1995) ja 1996 Virtuaalimurha (Trading reality, 1996).
Muistaakseni olen lukenut kirjat aikanaan.  Mielenkiintoista saada näin pitkän ajan jälkeen
Ridpathilta uusi suomennos ja aivan toisenlaisesta aihepiiristä kuin rahamaailmaan sijoittuvat aikaisemmat trillerit.
Varjojen saartama on  Ridpathin Fire & Ice -sarjan ensimmäinen kirja ja jatkoa on jo seurannut, eli sarjassa on ilmestynyt jo kaksi lisää.  Vuonna 2011 ilmestyi 66° North ja v. 2012 ilmestyi kolmas Meltwater. Toivottavasti nämäkin kirjat suomennetaan.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Islantiin.  Mainio kirja myös Tolkien faneille ja niille, jotka pitävät islantilaisista saagoista ja yleensä Islannista.  Kirjan päähenkilö on bostonilaisetsivä Magnus Jonsson, joka on syntynyt Islannissa mutta sittemmin bostonilaistunut.
Erittäin vetävä ja jännittävä dekkari...suosittelen lämpimästi.Teokset

Rikosromaanit


Finanssitrillerit

The Marketmaker, 1999.
Free to Trade, 1995.  (suom. Tappava sijoitus, 1995).
Trading Reality, 1996. (suom. Virtuaalimurha, 1996).
Final Venture, 2000.
The Predator, 2002.
Fatal Error, 2005.

Alex Calder -sarja

On The Edge, 2005.
See No Evil, 2007.

Fire & Ice -sarja (Islantiin sijoittuva sarja)

Where The Shadows Lie, 2010.  (suom. Varjojen saartama, 2013).
66° North, 2011.
Edge of Nowhere,  2011. (60-page s. novelli, saatavilla vain Kindlellä)
Meltwater, 2012.
66° North, 2011. (suom. 66° pohjoista leveyttä, 2015).

Suomennokset


Tappava sijoitus.
Alkuteos: Free to trade, 1995.   Suom. Tauno Peltola ja Renne Nikupaavola.
Tammi 1995.
ISBN 951-31-0460-5 (sid.)

Esikoiskirjailijan täysosumajännäri joka paljastaa miten markkinavoimat toimivat!
”Olin menettänyt puoli miljoonaa dollaria vajaassa puolessa tunnissa, eikä kahvikone toiminut. Päivästä oli tulossa paha.”
Tästä alkaa Paul Murrayn tarina. Entinen huippujuoksija, olympiakisojen pronssimitalisti, on tottunut voittamaan. Kun hän tajuaa, ettei urheilijana voi enää paremmaksi tulla, hän etsii uuden kilpakentän, kansainvälisen sijoitustoiminnan. Siellä peli on yhtä kovaa kuin juoksuradoilla, mutta säännöt ovat toiset, paljon monimutkaisemmat.
Kun Paulin läheisin työtoveri, eläväinen Debbie Chater, löytyy kuolleena Thamesista, hänen elämänsä kääntyy päälaelleen. Hän lähtee etsimään selitystä, mutta kohtaa yhä uudelleen petosta, huijausta ja väkivaltaa. Ja joka puolella nousee esiin uusia kysymyksiä.
Polttavin kysymys on tietenkin se, kuka toimitti Debbien Thamesiin. Entä minne katosi Greg Schoffman, joka oli kysellyt samoja arkaluonteisia asioita kuin Debbie? Koska Paul tietää itse tietävänsä niistä liikaa, hänen on pakko saada siihen vastaus, pakko iskeä ennen kuin hänen vuoronsa tulee…
Tämä kirja voisi olla myös hauska lukea uudestaan ja vertailla lähes 20 vuoden takaista finanssimaailmaa.  Sieltä voisi löytyä kiinnostavia yhtymäkohtia.


Virtuaalimurha.
Alkuteos: Trading reality, 1996.  Suom. Tarmo Haarala.
Tammi 1996.
ISBN 951-31-0826-0 (sid.)
2. p. ilm. 1997.

Mark Fairfax on nuori menestyvä pörssimeklari Lontoon cityssä. Isoveli on puolestaan tietokonenero, joka on luonut alan kehityksen kärjessä kulkevan virtuaalitodellisuusyhtiön, FairSystemsin. Kun Richard löytyy murhattuna kotoaan, skotlantilaisesta kalastajakylästä, on Markin astuttava hänen saappaisiinsa – ja samalla uuteen, jännittävään maailmaan.
Mark käsittää pian, että FairSystemsin kehittämät ohjelmat ovat miljardien dollarien arvoisia suurille tietokoneyhtiöille, jotka pystyvät niitä hyödyntämään. Mutta hän saa myös huomata, että firmalla on vihollisia kahdellakin rintamalla.
Kamppaillessaan FairSystemsin pelastamiseksi Mark on itsekin vähällä päästä hengestään. Meklarin nokkeluus ja kylmäpäisyys on totisest tarpeen – ja lopulta myös virtuaalitodellisuus tulee avuksi…
Huom!  Kirja on ilmestynyt suomeksi 1996 ja on varmaan kiinnostavaa lukea tämä kirja nyt tässä ajassa ja päästä vertaamaan kuinka virtuaalimaailma on muuttunut lähes parissakymmenessä vuodessa.

Fire & Ice -sarja (Islantiin sijoittuva sarja)

Varjojen saartama.
Alkuteos: Where the shadows lie, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-3078-2  (sid.)   36 e.   Ilm. 2/2013.  

Ikivanha saaga, nykyajan legenda ja salaisuus jonka vuoksi ollaan valmiita vaikka tappamaan...Islannin tuliperäisessä maisemassa kiirii huhu entisaikaisesta käsikirjoituksesta, kauan kadoksissa olleesta saagasta, joka kertoo mahtavia voimia omaavasta sormuksesta. Mikä hyvänsä muinainen, aiemmin tuntematon käsikirjoitus olisi mittaamattoman arvokas, mutta jos kuulopuheisiin on uskominen, tässä saagassa on jotain vielä arvokkaampaa - jotain joka maksaa professori Agnar Haraldssonille hänen henkensä.Myyttisiin mittoihin kasvavaa murhaa ryhtyy selvittämään Islannissa syntynyt mutta Bostonissa varttunut etsivä Magnus Jonson. Jonson on saanut väliaikaisen siirron Islantiin, sillä Amerikassa huumekartelli on luvannut hänen päästään palkkion. Hän paneutuukin vimmalla Haraldssonin tapaukseen, joka on Islannin mittakaavassa harvinainen. Hänen menetelmänsä ovat kuitenkin kyseenalaisia ja usein jopa sääntöjen vastaisia, ja ne ajavat hänet pian törmäyskurssille esimiestensä kanssa. Tämä hämmentää entisestään Magnuksen tunteita synnyinmaataan kohtaan, kun pakkaa sekoittavat vielä kahden vuosikymmenen jälkeenkin sotkuiset perhesiteet ja oman isän selvittämätön murha. Magnus oppii kovan kautta, että menneisyyden varjo on Islannissa pitkä.
Lukija jää kyllä odottamaan mielenkiinnolla miten Magnuksen elämä jatkuu mahdollisesti Islannissa. 

66° pohjoista leveyttä.
Alkuteos: 66° North, 2011.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2015.
ISBN 978-951-52-3416-2 (sid.)   Ilm. 2/2015. 

Mielenosoittajat kokoontuvat Reykjavikin keskustaan vaatimaan Islantiin uusia vaaleja. He eivät noin vain suostu finanssikriisin maksumiehiksi. Väkijoukosta erottuu pieni ryhmä, joka pitää kylttien kantamista ja iskulauseiden huutamista aivan liian kesynä toimintana. Humalanhuuruisen päivän päätteeksi he tulevat surmanneeksi pankkiirin. Kuolema lavastetaan itsemurhaksi.Kahdeksan kuukautta myöhemmin Lontoossa murhataan vanhempi islantilainen pankkiiri. Iso-Britannian poliisin kanssa yhteistyötä tekevä Magnus Jonson löytää kahden pankkimiehen kuoleman väliltä yhteyden - salaliiton niitä henkilöitä vastaan, joita pidetään suurimpina syyllisinä Islannin talouden romahtamiseen. Magnuksen tehtäväksi tulee löytää salaliittolaiset ennen kuin murhien sarja jatkuu.Surmaajia jäljittäessään Magnus tutkii myös erään islantilaisperheen vaiheita useita sukupolvia taaksepäin. Epämukavat paljastukset viittaavat seikkoihin, joilla saattaa olla tekemistä Magnuksen oman isän kuoleman kanssa.
Michael Ridpath (s. 1961) on brittiläinen jännityskirjailija.  Hän on opiskellut historiaa, mutta toiminut ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistä mm. arvopaperikaupan parissa.  Islanti ja islantilaistaustainen Magnus Jonson ovat keskeisessä osassa myös Ridpathin teoksesssa Varjojen saartamat, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2013.  Kirja oli kerrassaan erinomainen.
Voin suositella sitä vilpittömästi.
 

Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Internet

- Schildts&Söderströms - Michael Ridpath.
- www.michaelridpath.com
- Wikipedia - Michael Ridpath.

 


 

Tornion kaupunginkirjasto

©2015 Terttu Uusimaa