Sisällön alkuun
Menu

Danuta Reah

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Syksyllä 2004 ilmestyi Danuta Reahilta neljäs
suomennos Yön enkelit (Night angels, 2001).


Danuta Reah on kirjoittanut myös Carla Banksin nimellä pari psykologista jännitysromaania. Kirjoja ei ole suomennettu ainakaan toistaiseksi.


Danuta Reahin suomalainen kustantaja on
Gummerus.Danuta Reah, crime writer.

Carla Banks-writer of psychological thrillers.


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä


Danuta Reahilta asuu taiteilijamiehensä kanssa Sheffieldissä Englannissa. Hän opettaa yliopistossa englantia ja on julkaissut useita filologiaa käsitteleviä tieteellisiä teoksia. Lisäksi hän piirtää vapaa-ajallaan sarjakuvia. Psykologisen jännityksen ystäville uusi kirjoittaja ja uutta luettavaa.
Reahin valtteja ovat herkkä psykologinen silmä ja vivahteiden taju. Hän ei koskaan sorru helppoihin näköiskuviin. Hänen poliisinsa ovat toiveidensa ja halujensa ohjaamia tavallisia ihmisiä siinä kuin rikoksentekijätkin, molemmat yhtä koskettavia kaikessa raadollisuudessaan.
Danuta Reah on kirjoittanut myös Carla Banksin nimellä pari psykologista jännitysromaania.

Palkintoja

CWA: Danuta Reah wins the 2005 Short Story Dagger .


Teokset

Rikosromaanit

Danuta Reahin nimellä ilmestyneet

Only darkness. 1999. (suom. Pelkkää pimeyttä, 2002).
Silent Playgrounds, 2000. (suom. Hiljaiset puistot, 2002).
Night angels, 2001. (suom. Yön enkelit, 2004).
Bleak Water, 2002. (suom. Tummat vedet, 2003).

Carla Banksin nimellä ilmestyneet

The forest of soul.  2005.
Strangers.  2007.Suomennokset

Pelkkää pimeyttä.
Alkuteos: Only darkness, 1999. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-5896-0 (sid.) 25,90 e. Ilm. 1/2002.

Debbie Sykes kulkee päivittäin junalla töihin. Torstaisin hänellä on laulutunteja, ja ilta on myöhäinen kun hän saapuu asemalle odottamaan junaa. JOka torstai on vastapäisellä laiturilla samaan aikaan sama nainen - kunnes eräänä iltana hän ei olekaan siellä.
Näkikö Debbie murhaajan rautatiesillan katveessa? Epäilys kalvaa Debbien mieltä ja vahvistuu kun hänelle alkaa tapahtua selittämättömiä asioita. Joku varjostaa häntä, joku kulkee hänen kannoillaan - ja odottaa oikeaa hetkeä.

Hiljaiset puistot.
Alkuteos: Silent Playgrounds, 2000. Suom. Kaarina Sonck.
Gummerus 2002
ISBN 951-20-5897-9 (sid.) 25,90 e. Ilm. 8/2002.

"Äänet muuttuivat. Aikaisemmin oli kuulunut pehmeitä askelia, jotka kulkivat pensaikossa edestakaisin kuivien lehtien yli. Iris pysytteli niin hiljaa kuin ikinä. Rapaiselta tieltä kuului polkupyörän suhahdus, mutta hän ei katsonut. Hän oli paennut leikkikentältä, mutta metsässä oli hirviöitä." Viaton kepponen on kääntynyt painajaiseksi. Lapsenvahdilta karannut kuusivuotias kyyhöttää sydän pamppaillen pensaiden varjossa. Ohi juoksee naapurin Suzanne aamulenkillään, mutta pikku Iris ei uskalla liikahtaa, sillä hirviö voi kuulla. Rikoskomisario Steve McCarthy huomaa pian, että Iris tietää ikäisekseen kummallisia asioita. Lapsenvahdin murha johtaa komisarion yhä syvemmälle huumeiden välittämien salaisuuksien verkostoon.
Toinen suomennos englantilaiselta Danuta Reahilta. Ensimmäinen suomennettu dekkari Pelkkää pimeyttä ilmestyi keväällä 2002.

Tummat vedet.
Alkuteos: Bleak Water, 2002. Suom. Kaarina Sonck.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6295-X (sid.) 26,90 e. Ilm. 6/2003.

Eliza Eliot on saanut unelmiensa työpaikan pienestä taidegalleriasta Sheffi eldin kanavan varrelta. Innostuneena hän valmistelee nimekkään Daniel Flynnin näyttelyä, joka ammentaa aiheensa ja kuvastonsa keskiajan maalaustaiteesta. Juuri avajaisten alla kanavasta löytyy nuoren naisen ruumis. Uhri on Elizan naapuri gallerian yläkerrasta,
pienen vauvan äiti. Äkkiä Elizasta alkaa tuntua, että Daniel Flynnin synkät kuvat ovat karanneet kehyksistään ja muuttuneet arkitodellisuudeksi. Yön pimeydessä vesi huokuu kylmyyttä ja kosteutta, hämärät kujat johdattavat kulkijan harhaan kanavan halkomalla rappeutuneella teollisuusalueella, joka jää keskustan prameiden uudisrakennusten varjoon. Eikä Eliza voi olla muistamatta, että neljä vuotta aikaisemminkanavasta löydettiin murhattuna Elizan parhaan ystävättären pieni tytär Ellie. Liittyvätkö murhat toisiinsa?
Lymyileekökanavarannan ryteikössä painajaismaisen ovela psykopaatti?
Tummat vedet on Reahin kolmas suomennettu dekkari.

Yön enkelit.
Alkuteos: Night angels, 2001. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6601-7 (sid.) 27,90 e. Ilm. 8/2004.

Gemma Wishartin auto löytyy hylättynä tienpenkalta. Ajajasta ei näy jälkeäkään. Lähitienoilla sijaitsevasta nukkavierusta hotellista löytyy nuoren naisen ruumis. Nainen on piesty niin pahasti, että ainoa avain tämän henkilöllisyyteen on itäeurooppalaisten huorien välityksestä epäillyn seuralaispalvelun käyntikortti.
Lynne Jordanin mielestä kadonnen akateemikon ja murhan uhrin välillä on selvä yhteys. Jordanin johtaman poliisioperaation on määrä lakkauttaa alueella kukoistava laiton prostituutio, ja venäjän kieleen erikoistunut Wishart oli avustanut Jordania naisten haastattelussa. Muuan haastatelluista on myös löydetty kuolleena. Joku sytyttää lähikirkkoon kynttilöitä murhatuille. Lynnen vaisto sanoo, että pahan voimat ovat valloillaan.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Pelkkää pimeyttä. Gummerus 2002.
Savon Sanomat 12.12.02. Pentti Pesä.

Hiljaiset puistot. Gummerus 2002.
Kaleva 18.5.02. Mikko Määttä.
Keskisuomalainen 21.11.02. Anna-Leena Nissilä.
Ruumiin kulttuuri 3/2002. Johanna Matero.

Tummat vedet. Tammi 2003.
Ruumiin kulttuuri 3/2003. Outi Karemaa.
Helsingin Sanomat 27.12.03. Anne-Riitta Isohella.

Yön enkelit. Tammi 2004.
Ruumiin kulttuuri 3/2004. Janne Mäkelä.


Internet

Danuta Reah, crime writer.
Carla Banks-writer of psychological thrillers.

Mystery One Home Page - Interview with Danuta Reah.
Krimi couch - Danuta Reah.

Ladykillers.info - Danuta Reah .

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa