Sisällön alkuun
Menu

Tuuli Rannikko

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Tuuli Rannikolta ilmestyi syyskuussa kaikkiaan yhdestoista dekkari ja viides Jenni Talvi -sarjan kirja Surmakierre.

Tuuli Rannikon kustantaja on
Gummerus.


Tuuli Rannikon kotisivu:
tuuli.rannikko.monsite.orange.fr


Tuuli Rannikko Helsingin
Kirjamessuilla 2002.
Kuva: T. Uusimaa.Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Tuuli Rannikko (oikealta nimeltään Lindberg) on kotoisin Turusta. Hän on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti ja tehnyt näyttävän uran pankkialan johtotehtävissä Suomessa, Ruotsissa ja Lontoon Cityssä. Nykyisin Rannikko toimii vapaana kirjailijana. Tuuli Rannikko on nähnyt pankkimaailman pohjia myöten. Hän aloitti 1974 edesmenneessä Helsingin Osakepankissa. Pian hän onnistui puhumaan itsensä HOP:n edustajaksi Lontooseen, jonne hän muutti 1984, mutta palasi taas Suomeen 1989 ja asui Tukholmassa 1993-94 ja palasi taas Lontooseen. Kaikki vuodet hän työskenteli pankissa, sittemmin myös finanssialan konsulttina. Vuoden 2000 alussa hän jättäytyi päivätyöstä saadakseen kirjoittaa päätoimisesti ja samana vuonna ilmestyi kirja Valtapeli ja vuonna 2001 ilmestyi jo seuraava rahamaailmaan sijoittuva dekkari Raharuhtinas. Syksyllä 2002 ilmestyi uusin kirja Umpikuja. Tuuli Rannikko on naimisissa autoalalla uransa luoneen ja niistä nykyisin kirjoittavan Håkan Lindbergin kanssa. Pariskunta asuu Lontoon lisäksi myös Etelä-Ranskassa ja he käyvät Suomessa monta kertaa vuodessa.Teokset

Rikosromaanit

Päivällisvieraat.
Weilin+Göös 1986.
ISBN 951-35-3894-X (sid.)

Harvinainen juhlatilaisuus saa turkulaiset seurapiirit yhteen: Hovioikeus on entistetty, ja tapauksen kunniaksi järjestetään päivälliset talouselämän johdolle, virkamiehille, yliopiston ja lehdistön edustajille. Esittelijä Laura Mattson on kutsunut myös Helsinkiin muuttaneen ystävänsä, asianajaja Jaakko Isosaaren. Päivälliset onnistuvat hyvin - vaikka Lauran omassa pöytäseurueessa näytelläänkin piinallinen perhedraama...
Seuraavan päivän uutinen iskee kuin salama: Hovioikeudesta on löydetty aamulla tunnetun liikemiehen ruumis. Rikospoliisin päällikkö Karri Korpela hälytetään paikalle lounasvieraittensa Lauran, Jaakon ja Anun seurasta. Onko murhatun vaimo saanut tarpeekseen miehestään? Mitä tietää asiasta omituinen koreileva kulttuuritoimittaja Esko Tölli? Entä Anu, vauhdikas lehtinainen ja Lauran ja Karrin hyvä ystävä? Liittyykö murhaan talousrikoksia? Karri Korpela ja hänen lakimiesystävänsä saavat liiankin läheltä nähdä, mikä voi olla pankkimiesten, professorien ja johtajien julkisivun ja elämän hinta. Mitä se merkitsee Lauralle ja Jaakolle, menestyville juristeille, jotka huomaavat löytäneensä toisensa uudelleen?

Lumihotelli.
Gummerus 1988.
ISBN 951-20-3284-8 (sid.

Esikoisromaanissan Päivällisvieraat Tuuli Rannikko kertoi kahdesta menestyvästä juristista Laura Mattsonista ja Jaakko Isosaaresta, jotka löysivät toisensa murhaselvittelyn yhteydessä. Tällä kertaa Jaakko ja Laura tekevät yhteisen lomamatkan Ranskan Alpeille, viehättävään hotelliin, jhon on majoittunut joukko meneviä ja menestyviä suomalaislomailijoita. Loma saa uuden käänteen, kun yksi seurueen jäsenistä, kaunis ja menestyksenhaluinen nainen, murhataan. Jaakko ja Laura joutuvat mukaan murhan selvittelyihin, joiden yhteydessä alkaa tapahtumien vyöry: lopulta jokainen pelkää. Kuka lopulta jää jäljelle? Kuka oikein on kaiken takana? Murha-arvoiatusken selvittelyn lomassa Laura ja Jaakko selvittelevät myös keskinäistä suhdettaan, joka alppiauringon loisteessa näyttää toisenlaiselta kuin koto-Suomessa.

Pitsihuvila.
Gummerus 1991.
ISBN 951-20-3785-8 (sid.)

Turkulainen juristi Laura Mattson on tuttu Tuuli Rannikon edellisistä dekkareista Päivällisvieraat ja Lumihotelli. Nyt Laura joutuu todistamaan murhaa, joka tapahtuu Ruissalon romanttisessa pitsihuvilassa. Murhan selvittämisen myötä Laura ja hänen elämänkumppaninsa Jaakko Isosaari päätyvät vanhaan milanolaiseen palatsiin, jonka sokkeloihin on kätketty monta salaisuutta.

Valtapeli.
Gummerus 2000.
ISBN 951-20-5743-3 (sid.)

Suomalainen Alexandra Martin, jonka vanhemmilla on kansainvälinen tausta, on
pyrkimässä englantilaisen investointipankin Hudson Corbinin johtokuntaa.
Taistelu on kova hänen ja hänen ruotsalaisen kollegansa Jacob Josephsonin
välillä: vain yksi paikka on jaossa. Xandra on kaunis ja kyvykäs tyttö,
vanhempien tausta on heittänyt hänet Lontoon Cityyn, Euroopan rahamaailman
mekkaan. Siellä ei armoa anneta eikä myöskään pyydetä.
Xandra pyrkii päämääräänsä kovalla työllä. Hänen kilpakumppaninsa on
toimitusjohtajan suosikki, ja Xandra pelkää mahdollisuuksiensa olevan heikot.
Hän tietää kuitenkin Jacobin olevan kevyt, kun asiantuntemusta ryhdytään
punnitsemaan. Hudson Corbinin omistus on monissa käsissä, ja kaikilla
tahoilla on sormensa pelissä, kun valtataistelu pankissa ratkaistaan.
Toisaalla Cityssä joukko venäläisiä pankkimiehiä suunnittelee omaa
strategiaansa. Venäläisen pankin toimitusjohtaja Sergei Petrov lähestyy
Hudson Corbinia kansanedustaja Rupert Parker-Jonesin kautta. KUn
Parker-Jones murhataan Helsingissä, monet suunnitelmat kariutuvat. Mutta
pankin omistuskamppailussa tapahtuu yllättäviä käänteitä, Xandralla on
syytä juhlia monenlaista menetystään, sekä yksityiselämässä että liike-elämässä.
Tuula Rannikko on työskennellyt vuosia pankki- ja finanssimaailman
johtotehtävissä niin Helsingissä, Tukholmassa kuin Lontoon Cityssä ja tuntee
hyvin kuvaamansa aihepiirin. Kirjailija on myös asunut pitkiä aikoja ja
Tukholmassa ja Lontoossakin, joten paikallisväriä ja todenmukaisuutta on
kerronnassa.

Raharuhtinas.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5943-6 (sid.)

Huippukonsultti Alex Manner viettää leppoisia vaapaherran päiviä Monacossa hoitaen muutaman toimeksiannon silloin tällöin, kun kansainvälisen rikollisuuden verkko uhkaa soluttautua liian lähelle kunniallisia kansalaisia ja varsinkin heidän rahojaan. Hienostopäviällisillä Monte Carlossa hän tapaa salaperäisen punatukkaisen kaunottaren, joka osoittautuu keskusrikospoliisin rikosylikomisarioksi nimeltään Olivia Raski.
Samaan aikaan mediakeisari ja sijoittajaguru Asko Haukka tarjoaa suomalaisille sijoittajille houkuttelevaa tilaisuutta osallistua Lontoosta vedettyyn Pelham Estar -projektiin. SE on huippuluokan kiinteistöbisnestä, jossa liikkuu mukana Euroopan rahaeliittiä. Alexin romanssi Olivian kanssa saa uuden käänteen, kun häntä pyydetään tutkimaan Venäjällä toimivan amerikkalaispankin epäiltyärahanpesua. Asiat nivoutuvat toisiinsa, ja ennen pitkää Alex ja Olivia huomaavat uivansa ylikansallisen finanssimaailman sameissa vesissä. Kansainvälisille sijoittamille koko maailma on käden ulottuvilla. Mutta myös riskit ovat suuria, niin suuria, ettei edesmurha ole liikaa sjoitusten turvaamiskei.

Umpikuja.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6175-9 (sid.) Ilm. 9/2002.

Englannin salaisen palvelun huippuagentti Harri Kaskela on rakastunut. Hänen tyttöystävänsä on menestyvän kiinteistövälitystoimiston omistaja, suomalaissyntyinen Emma Bradley. Harri järjestää kotonaan viihtyisällä Lontoon esikaupunkialueella upeat puutarhakutsut, joita emännöi Emma ja jonne on kutsuttu suomalainen ministeri, englantilainen lordi, kaksi kansanedustajaa ja merkittäviä talous- ja kulttuurielämän vaikuttajia niin Suomesta kuin Englannista. Puutarhajuhlan jälkeen Emma katoaa ja hänet löydetään murhattuna Thamesista. Poliisit epäilevät ammattirikollisten olleen asialla. Harri ryhtyy tutkimaan asiaa poliisien rinnalla. Apunaan hänellä on utelias ja räväkkä naistenlehden toimittaja Jutta, joka ammattinsa vuoksi tapaa helposti silmäätekeviä. Talouselämän ja politiikan valtarakenteet paljastuvat, ja vähän myöhemmin suomalainen poliitikko joutuu henkirikoksen kohteeksi. Samaan aikaan kansainvälinen terroristijärjestö, jonka kanssa Harri on joutunut napit vastakkain Amerikassa, soluttautuu Englantiin ja Harrin elämään. Britannian valtion tiedusteluorganisaatio rakentaa uutta valvonta-asemaa Länsi-Englantiin, ja Harri toimii projektin turvallisuusneuvonantajana. Harri miettii, onko siinä syy Emman murhaan vai onko se Emman omissa liiketoimissa. Tapahtumat saavat uutta vauhtia, kun terroristit ryhtyvät suoraan toimintaan. Asiat nivoutuvat toisiinsa, ja Harri huomaa pian uivansa politiikan, kasinopelin ja huumekaupan sameissa kansainvälisissä vesissä. Mutta langat näyttävät johtavat lopulta sittenkin Suomeen.

Jenni Talvi -sarja

Vauhtisokeat.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6439-7 (sid.) 27,90 e. Ilm. 9/2003.

Vakavailmeinen porukka Vakuutusyhtiö Ilveksen työntekijöitä istuu helsinkiläisessä
ravintolassa pohtimassa juuri saapunutta viestiä: yhtiö on joutunut ranskalaisomistukseen.
Pelko työpaikan puolesta ja ostajan aikeista kalvaa kaikkien mieltä. Uudesta isännästä ei
tiedetä muuta kuin nimi: Assurance Etoile. Särmikäs mutta pidetty Ilveksen etsiväosaston
päällikkö Jenni Talvi saa mielenkiintoisen toimeksiannon osallistua Cannesin
filmifestivaalien turvajärjestelyihin. Cannesissa hän tapaa suomalaisen filmiohjaajan Toni
Rusakan, jonka kallis auto on ryöstetty pimeällä vuoristotiellä. Euroopan uusin vitsaus on
carjacking, autojen kaappaaminen väkivalloin.
Joukko vaitonaisia liikemiehiä eri puolilta Eurooppaa kokoontuu Pariisissa. "Kenraali" on
kutsunut alaisensa komentajat salaiseen kokoukseen. Tämä kansainvälinen rikollisliiga
suunnittelee suuren luokan rikossarjaa, jonka lonkerot ulottuvat Pohjois-Eurooppaan asti.
Kun Suomessa tapahtuu selittämätön veriteko, Jenni Talvi huomaa äkkiä olevansa
vaarallisten tapahtumien keskipisteessä, tahtoipa hän tai ei. Kansainvälisen luokan
rikolliset liikkuvat nopeasti halki Euroopan ja pakottavat Jennin panemaan henkensä peliin
sekä kotimaassa että Baltian arvaamattomissa maisemissa.

Murhasalonki.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6667-x (sid.) 27,90 e. Ilm. 9/2004.

Murhaaja iskee öisessä puistossa keskellä Helsinkiä. Uhri on korkea-arvoinen valtion virkamies. Onko hän satunnaisen väkivallan uhri vai liittyykö veriteko surmatun ammattiin?
Vakuutusetsivä Jenni Talvi tutkii Haukkalinnan kartanon mystistä tulipaloa ja kartanosta kadonneiden taideaarteiden arvoitusta. Hän törmää voimakastahtoiseen ja värikkääseen naiseen, joka pitää salonkia diplomaateille ja ministeritason poliitikoille. Kohta Jenni huomaa sotkeutuneensa salongin arveluttaviin salaisuuksiin.
Särmikäs mutta pidetty Jenni panee kaiken tarmonsa työhön miesasioitten kariuduttua. Vähitellen sinkkuelämä alkaa kuitenkin tuntua yksinäiseltä, ja Jenni huomaa uuden suhteen orastavan. Asiat saavat synkän käänteen, kun Jennin sähköpostiin ja kännykkään tulee viestejä, jotka saavat hänen verensä hyytymään. Viestit tulevat haudan takaa. Valtionhallinnon ylimmillä portailla käydään kamppailua nimityksestä huippuvirkaan. Kansainvälinen diplomaatti varoittaa Suomen talouselämää itärajan takaa uhkaavasta vaarasta, mutta häntä ei kuunnella. Jenni miettii, voisiko miehen puheissa olla perää. Hän ei tiedä, että systemaattinen toiminta Suomen valtaamiseksi elinkeinoelämän kautta on jo alkanut. Jossain vaanii murhaaja, joka on ehkä jo merkinnyt seuraavan uhrinsa.

Savuverho.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6964-4 (sid.) 27,90 e. Ilm. 6/2005.

Vakuutusetsivä Jenni Talvi herää voimakkaaseen räjähdykseen. Kirkas, valkoinen valo tuntuu repivän pimeän yön kappaleiksi. Räjähdystä seuraa pelottava hiljaisuus.
Jenni on ollut luennoimassa naistenlehti Amandan toimittajille turvallisuudesta Kemiössä sijaitsevassa koulutuskeskuksessa. Tärkeä tilaisuus muuttuu murhatutkimukseksi, kun lehtikustantamon omistajan loistoauto lentää pommin räjäyttämänä ilmaan. Tapausta saapuu tutkimaan värikäs rikosylikomisario Rinne Turusta, mutta lehtikeisari Tarmo Merimaa taivuttelee Jennin selvittämään vyyhteä hänen lukuunsa. Merimaa epäilee, että pommi oli tarkoitettu hänelle eikä hänen räjähdyksessä kuolleelle alaiselleen.
Naistenlehtien värikäs maailma johdattaa Jennin vallanhaluisten ja juonitteluun taipuvaisten ihmisten syvimpiin salaisuuksiin. Sekä voittajat että häviäjät pelaavat peliään armottomasti, he osaavat juonittelun ja koston taidon. Jenni on yksin ja ilman minkäänlaista turvaverkkoa, kun hän kohtaa elämänsä tähän asti vaikeimman asian. Ja sitten tapahtuu toinen murha.
Savuverho on Jenni Talvi -sarjan kolmas dekkari. Tuuli Rannikko on työskennellyt ennen kirjailijanuraansa pankki- ja fi nanssimaailman johtotehtävissä Helsingissä, Tukholmassa ja Lontoon Cityssä. Nykyään hän asuu Lontoossa ja Cannesissa.

Veriura.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7249-1 (sid.) 27,90 e. Ilm. 6/2006.

Vakuutusetsivä Jenni Talvi saa toimeksiannon Suomen talouselämän huippujohtajalta, joka pyytää tekemään riskikartoituksen telakkayhtiöstään. Mutta johtajalla on muitakin murheita kuin yhtiönsä riskit: mies saa raamatunlauseiden muotoon puettuja uhkauskirjeitä. Pian Jenni huomaa sotkeutuneensa murhavyyhteen.
Eri puolilla maata on sattunut henkirikoksia, joissa murhaaja on jättänyt jälkeensä samantyyppisen kirjeen. Uhreilla ei näytä olevan mitään yhteyttä toisiinsa.
Työpaikallaan Jenni joutuu vastakkain kiipijänaisen kanssa, joka ei kaihda keinoja raivatakseen kilpailijat tieltään. Jenni päättää kuitenkin katsoa kaikki kortit ja panee samalla urasuunnitelmansa uusiin uomiin. Myös tunne-elämän puolella Jennin arvot joutuvat koetukselle. Aiemmin itsestään selviltä tuntuneet asiat muuttuvat, kun kuvaan astuu kaunis ja petollinen italiatar. Arabisheikin laivatilausta suomalaistelakalta juhlitaan Turun linnassa. Jenni varmistaa turvajärjestelyt ja tutustuu linnan veriseen historiaan. Hän ei aavista, että linnan nykypäivä tarjoaa yhtä kammottavaa kerrottavaa. Lopulta Jennin tutkimukset vievät hänet yksin öiselle rannalle. Ja pimeässä vaanii saalistaja...
Tuuli Rannikon kymmenes rikosromaani ja neljäs Jenni Talvi -sarjan dekkari.

Surmakierre.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7525-6 (sid.) 28,90 e. Ilm. 9/2007.
Viides Jenni Talvi -dekkari.

Selittämättömät yövartijoiden teloitusmurhat vavisuttavat kylmäverisyydellään. Kolme murhaa, kolme identtistä toimintamallia. Nuori opiskelijapoika, keski-ikäinen perheenisä ja naisvartija surmataan yön hiljaisina tunteina.
Samaa kaavaa noudattavat verityöt Helsingin Ruoholahdessa, Lontoossa ja Tukholmassa järkyttävät niin ison tietoturvayhtiön työntekijöitä kuin suurta yleisöä. Poliisi yrittää epätoivoisesti löytää johtolankoja.
Jenni joutuu selvittämään Tekacorpin riskejä ja pohtii samalla, nivoutuvatko yövartijoiden murhat yhtiön toimintaan. Monet seikat surmatöiden tiimoilla viittaavat
vahvasti tähän. Yritysjohdon keskinäiset suhteet paljastuvat kireiksi, salaisuuksia urkitaan ja toisia peitellään.
Kuka on salaperäinen hahmo, joka vilahtaa niin Lontoossa järjestetyssä sijoittajatilaisuudessa kuin muissakin yhteyksissä? Mies, joka vaihtaa nimeä ja maata.
Jenni Talven ja Kalle Viiman vastaperustettu yhtiö tutkii Tekacorpin lähipiiriä, yövartijat ovat olleet ulkopuolisen yhtiön palkkalistoilla. Löytyisikö ratkaisu sieltä?Tapahtumat kehittyvät vauhdilla, ja kaikki näyttää vievän murhapyörteeseen, jolla ei ole loppua. Salaisuuksien verho avautuu lopulta Jennille Suomen salomailla.

Novellit

Rakkaudesta taiteeseen.
Teoksessa: Intohimosta rikokseen. Book Studio 2002.

Omantunnon hinta.
Novellikokoelmassa: Pikkujuttu (Intohimosta rikokseen 2),
Gummerus, 2005.

Elämän varas.
Novellikokoelmassa: Naisen rikos, Gummerus 2006.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Nieminen, Tuula: Valtapeliä pankkimaailmassa : Tuuli Rannikko tietää mistä kirjoittaa.
Iltalehti 30.10.2000.

Rissanen, Salla: "Voin tuijotella vuorille ja katsella auringonlaskua" : Tuuli Rannikko
vaihtoi pankkiirista kirjailijaksi.
Eeva 3/2002.

Vehkaoja, Helena: Nainen vain vapaa-aikanaan.
Hämeen Sanomat 2.9.2000.

Ylänen, Päivi: Power games with Tuuli Lindberg.
Finn-Niche 3/2000.

Ylänen, Päivi: Tuuli Rannikko tuntee korean ja armottoman bisneksen.
Anna 37/2000.

Arvosteluja


Päivällisvieraat. Weilin+Göös 1986.
Ruumiin kulttuuri 4/1986. Huhtala, Liisi.

Lumihotelli. Gummerus 1988.
Ruumiin kulttuuri 2/1989. Huhtala, Liisi.

Pitsihuvila. Gummerus 1991.
Ruumiin kulttuuri 2/1991. Lehtolainen, Päivi.

Valtapeli. Gummerus 2000.
Ruumiin kulttuuri 4/2000. Satu Heikkinen.

Raharuhtinas. Gummerus 2001.
Ilkka 22.11.01. Sirpa Katainen.
Kalajokilaakso 13.8.2002. Marja Kuosmanen.
Kaleva 30.12.01 Jukka Ukkola.

Umpikuja. Gummerus 2002.
Helsingin Sanomat 17.11.02 Keijo Kettunen.
Kaleva 9.11.02. Jaakko Puolimatka.
Lapin Kansa 5.4.2003. Tapio Nevala.
Ruumiin kulttuuri 4/2002. Kirsi Luukkanen.

Vauhtisokeat. Gummerus 2003.
Ruumiin kulttuuri 4/2003. Kyösti Salovaara.

Murhasanonki. Gummerus 2004.
Ruumiin kulttuuri 3/2004. Elisa Paavola.

Savuverho. Gummerus 2005.
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Tommi Aitio.

Veriura. Gummerus 2006.
Pohjolan Sanomat 2.10.2006. Sari Pelttari-Heikka.Internet

Tuuli Rannikon kotisivu:
tuuli.rannikko.monsite.orange.fr


Gummerus - Tuuli Rannikko .
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa