Sisällön alkuun
Menu

Jouko Raivio

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Yle Uutiset 2.4.2012
"Serenadi G-ruudissa". Jouko Raivio väitteli viikonloppuna tohtoriksi. Aiheena suomalaisen kioskikirjallisuuden ehkä suosituin hahmo Jerry Cotton.
Onnittelut Joukolle!!!

Yle Uutiset 27.11.2009.
Jerry Cotton: Serenadi G-ruudussa.

Jouko Raivion kolmas Vaahteran sairaalasta kertova
jännitysromaani Pimeä valo ilmestyi elokuussa 2006.

Raivion kirjasta Yövuoro on ilmestynyt uusi painos Loisto-pokkarisarjassa vuoden 2004 lopulla.

Jouko Ravion Yövuoro tv-sarjana
Tammikuussa 2005 alkoi Jouko Raivion dekkariin Yövuoro perustuva kolmiosainen tv-sarja YLEn TV2:ssa. Sarjan pääosissa nätiin Petra Karjalainen ja Ville Haapasalo. Sarjan oli Jouko Raivion romaanin pohjalta kirjoittanut Atro Lahtela sarjan ohjasi Saara Saarela.

Raivion kirjojen kustantaja on  OTAVA.
Viimeksi ilmestyneen kirjan Pimeä valo on kustantanut  Myllylahti.www.joukoraivio.com

joukoraivio@hotmail.com


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Jouko Raivio on syntynyt 1939 Porissa. Hän on kirjastonhoitaja, tutkija ja jännitysviihteen ammattilainen, joka on kirjoittanut muun muassa puolen tusinaa historiallista dekkaria yhdessä Kirsti Mannisen kanssa. Hän on kirjoittanut myös yli 40 Jerry Cottonin seikkailua. Raivion ensimmäinen Vaahteran sairaalasta kertova jännitysromaani Yövuoro ilmestyi vuonna 2001 ja syksyllä 2002 ilmestyi sairaalatrilleri Henkiin herätetty, joka kertoo myös samasta Vaahteran sariaalasta ja on jatkoa Yövuoro -dekkarille.  Mannisen ja Raivion historiallisten dekkarien tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Helsinkiin.  Teosten päähenkilöt ovat opettajaneiti Matilda Ehrström ja hänen serkkunsa lainopin ylioppilas Johannes Calonius.  Manninen ja Raivio käyttävät kirjoissaan kahden kertojan tekniikkaa. Kertojina toimivat vuoronperään Matilda Ehrström ja Johannes Calonius.  Kirjailijat ovat kirjoittaneet teokset niin, että  Raivio teki Caloniuksen ja Manninen taas Ehrströmin osuudet. Teosten parasta antia sanotaan olevan tarkka ja historiallisesti paikkansapitävä ajankuva.  Vaikka Manninen ja Raivio kuvaavat viime vuosisadan tapahtumia, he eivät romantisoi vaan kertovat ajan ilmiöistä realistisesti.Teokset

Rikosromaanit

Historialliset dekkarit yhdessä Kirsti Mannisen kanssa

Punavuoren keisarinna : salapoliisiseikkailu 1880-luvun Helsingissä.
Otava 1990.
ISBN 951-1-11552-9 (sid.)

Rautatie on avattu Helsingistä HÄmeenlinnaan!  Valtiopäivät kokoontuvat jälleen!   Kaivohuoneella soittaa sokea saksalainen klarinetisti ja Esplanadin puistoon rakennetaan uutta, uljasta Kappelia.  Punavuorilta Pitkänsillan taakse ulottuu toisenlainen Helsinki.  Gehennassa, Vihreässä Villassa ja pahamaineisissa Antipoffin vuokrakasarmeissa juodaan, naidaan ja pelataan elämän korteilla suurin panoksin. 
Tarkkasilmäinen opettajaneiti Matilda Ehrström ja hänen vilpitön mutta kovaonninen sekkupoikansa, lainopin ylioppilas Johannes Calonius, joutuvat 1860-luvun Suomessa keskelle seikkailua, kahden erilaisen Helsingin välimaastoon, missä murhaaja liikkuu kuin kotonaan.  Miksi kauniin ilotytön täytyi kuolla?  Mitä tapahtui Järvenpään asemalla?  Kuka on Punavuoren keisarinna?

Jumalan ruoska : salapoliisiseikkailu suurten nälkävuosien ajoilta.
Otava 1991.
ISBN 951-1-11971-0 (sid.)

Johannes Calonius, tuo lavealle tielle kovin helposti lipsahteleva ylioppilas, ja opettajaneiti Matilda Ehrström selvittävät elämän ja kuoleman kysymyksiä pienessä keskisuomalaisessa maalaispitäjässä.  Nälkätalvena 1868 kuolema tyhjentää sisä-Suomen torpat ja kylät.  Kerjäläisten, teutien ja kaikenlaisen hädän kintereillä liikkuvat myös murhamiehet ja keinottelijat.  Armottomissa oloissa kamppailevaa Pirttisalmen pitäjää kohtaa uusi vastoinkäyminen, kun seurakunnan nuori kappalainen katoaa salamyhkäisesti eikä Venäjältä ostettua hätäviljaa kuulu.   Onko kaiken takana Jumalan ruoska? Mikä on synnin palkka, joka viattomilla maksetaan?

Ruumisvaunut Bulevardilla : salapoliisiseikkailu vuoden 1869 Suomessa.
Otava 1992.
ISBN 951-1-12397-1 (sid.)

Vanha tuttavamme lainopin ylioppilas Johannes Calonius on saanut tilapäistoimen prokuristina Stenforsin paperiruukin konttorissa.  Mutta miten onnistuu kirjanpito, kun lukuun on otettava ylimääräinen ruumis - ja murhaajaksi epäillään Johannesta?   Eletään vuotta 1869, jolloin Suomen metsistä vuollaan vihreää kultaa keinoja kaihtamatta.  Minkälainen keitos kiehuu STenforsin ruukin paperitehtaalla?   Kuka kulkee kuivin silmin ruumisvaunujen jäljessä?  Johanneksen on turvauduttava taas serkkuunsa, opettajaneiti Matilda Ehrstömiin, ennen kuin mutkikas rikosvyyhti on selvitetty.

Murha Monrepoossa : salapoliisiseikkailu Viipurissa heinäkuussa 1871.
Otava 1993.
ISBN 951-1-12793-4 (sid.)

Kuka tahansa voi kadota laivamatkalla, mutta professori Morettin oopperaseurueen jäsen ei ole kuka tahansa.  Vanha tuttavamme, lainopin ylioppilas JOhannes Calonius, on jälleen pahemmassa kjin pulassa.  Hänet temmataan keskelle dramaattisia tapahtumia Suomenlahden myrskyisillä vesillä, ja tapahtumat huipentuvat Monrepoon puistossa Väinämöisen patsaan juurella. Mitä salaisuuksia vanha herraskartano kätkee mahtavan julkisivunsa taakse?  Kuka on Monrepoon huvimajoissa vaaniva murhaaja, jonka paljastaminen tuottaa vaikeuksia jopa nokkeluudestaan tunnetulle opettajaneiti Matilda Ehrstömille.

Kuolema ylioppilastalolla : salapoliisiseikkailu Helsingissä syystalvella 1872.
Otava 1994.
ISBN 951-1-134409-4 (sid.)

Ystävämme Johannes Calonius on saanut palata juridiikan opintojensa pariin Keisarilliseen Aleksanterin Yliopistoon.  Ilmassa on mielenosoituksen tuntua, kun osakunnat kokoontuvat Ylioppilastaloon viettämään Runebergin, Snellmanin ja Lönnrotin yliopistoon tulon 50-vuotisjuhlia.  Pohjalaisten joukossa istuva Calonius vilkuilee ahkerasti nuorta kaunotarta, joka Matilda Ehrströmin vieressä nojailee lehterin kaiteeseen.  Neiti Åströmin tiedetään valmistautuvan akateemisiin opintoihin yksityisesti.  Naiset poistuvat yhdeltätoista, ja hillittömiksi äityvissä juomingeissa myös fennomaanit ja ruotsinmieliset ottavat yhteen.  Kohtalokkaaksi tilanne muuttuu seuraavana aamuna, kun pohmeloinen Johannes  löytää vierestään kiivaan ruotsinmielisen  dosentin ruumiin....

Stenvallin tapaus : salapoliisiseikkailu vuoden 1873 Helsingissä.
Otava 1995.
ISBN 951-1-13845-6 (sid.)

TAmmikuussa 1873 siunataan Tuusulassa haudan lepoon entinen ylioppilas Aleksis Stenvall.   Myös Johannes Calonius haluaa olla saattamassa opiskelutoveriaan.  Matilda Ehrström lähtee orpanansa mukaan enemmän uteliaisuudesta kuin arvonannosta.   Aleksis Kiven nimellä kynäillyt tunnetaan lähinnä ruokottamasta romaanistaan, jossa seitsemän miestä vain ryyppää ja kiroilee.  Johannes ja Matilda joutuvat ratkaiseviin rooleihin murhapelissä, jota käydään Arkadiateatterin kulisseissa ja Helsingin seurapiireissä.

Muut rikosromaanit

Yövuoro
Otava 2001.  
ISBN 951-1-17303-0 (sid.)
2. p. ilm. syksyllä 2004 Loisto -pokkarina.

Yöhoitaja Marja Riihinen pitää työstään Vaahteran sairaalassa.  Häntä eivät yövuorot lannista tai pelota.  Mutta sitten eräs hoitaja katoaa jäljettömiin kesken vuoron.  Siitä alkaa epäilyn, pelon ja kasvavan painajaisen kierre, joka imaisee myös Marjan mukaansa.
Nuori vartija-vahtimestari Jari Viirilä joutuu myös elämänsä haasteen eteen.   Mikä Vaahteran sairaalaa riivaa?  Hiiviskeleekö suursairaalan sokkeloissa vaarallinen psykopaatti? Ja ennen kaikkea, kuka hän on - ulkopuolinen vai henkilökuntaan kuuluva.

Henkiin herätetty.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18277-3 (sid.)  Ilm. 9/2002.

Paha kulkee jälleen suuren Vaahteran sairaalan sokkeloissa
Tilanne riistäytyy käsistä ja kaikki paholaiset tuntuvat päässeen irti hurjilla Halloween-juhlilla.  Iso sairaala on pelottava työympäristö, päivät ja varsinkin yöt arvaamattomia.  Lisäksi Vaahtera tiedetään kirotuksi paikaksi, siellä tapahtuu selittämättömiä asioita.  Sairaanhoitajaopiskelija Sanna ja nuori vartija Jari joutuvat mukaan outojen tapahtumien pyörteeseen.
Jouko Raivion ensimmäinen Vaahteran sairaalasta kertova jännitysromaani Yövuoro ilmestyi vuonna 2001.

Pimeä valo.
Myllylahti 2006.  (MurhaMylly ; 13).
ISBN 952-202-055-9 (sid.)  25,40 e.   Ilm. 9/2006.

Jännitysromaani sairaalamaailmasta. Raivion ensimmäinen romaani Myllylahdelta.
Röntgenhoitaja Laura Aromaan rauhallinen iltavuoro muuttuu painajaiseksi, kun kuviin arkistoidut murhakoodit pääsevät irti tiedostoistaan. Pian koko sairaala on räjähtävän terrorin vallassa, eikä lääkäreistäkään löydy apua, sillä kuvantamisen uusilla tekniikoilla hukataan potilaiden aivot kokonaan. Lohtua ei tuo edes se, että kuolleet palaavat takaisin elämään.
Jännityskirjailija Jouko Raivion sairaalatrilogian kolmas osa johdattaa lukijansa ja kadonneiden potilaiden mysteeriä tutkivan vartija-vahtimestari Jari Viirilän perimmäisten kysymysten äärelle. Onko Vaahteran sairaalan loppu vihdoinkin koittanut vai sarastaako huomen maailman uudelle järjestykselle? Ja kuka meidät sitten parantaa?
Jouko Raivio on jännityksen ammattilainen, jolta on ilmestynyt yli 40 teosta Jerry Cotton -sarjaan sekä kuusi historiallista dekkaria yhdessä Kirsti Mannisen kanssa. Yövuoro -sairaalajännäristä on tehty TV-sarja v. 2005. Henkiin herätetty ilmestyi v. 2002.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Haasio, Ari: Kotimaisia dekkarikirjailijoita. 
BTJ Kirjastopalvelu 2001.

Lehtolainen, Leena: G-mies ja B-julkkis tekevät lajitietoista yhteistyötä.
(Kirsti Manninen ja Jouko Raivio).
Ruumiin kulttuuri 1991:1.

Raivio, Jouko: Cottonin nyrkkisäännöt (Jerry Cotton -sarja Suomessa)
Ruumiin kulttuuri  1990:1, s. 26-30, 51

Arvosteluja

Henkiin herätetty.  Otava 2002.
Helsingin Sanomat 17.11.02  Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 4/2002.  Heikki Ollikainen.
Satakunnan Kansa 17.12.02.  Harri Aalto.

Yövuoro. Otava 2001.
Helsingin Sanomat 1.6.01. Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 2/2001. Antti Turunen.
Savonmaa - kuukausiliite 28.3. 2001. Marja Kuosmanen.
TEHY 9/2001.   Risto Kormilainen

Punavuoren keisarinna, 1990.
Ruumiin kulttuur 1991:1 Risto Raitio

Jumalan ruoska, 1991.
Ruumiin kulttuuri 1991:4.  Leena Lehtolainen

Ruumisvaunut Bulevardilla, 1992.
Ruumiin kulttuur 1993:1  Heikki Kaskimies

Murha Monrepoossa, 1993.
Ruumiin kulttuur 1993:4  Janne Mäkelä

Kuolema Ylioppilastalolla, 1994.
Ruumiin kulttuuri1994:4 Outi Karemaa

Stenvallin tapaus, 1995.
Ruumiin kulttuuri 1995:4 Risto Raitio


Internet

www.joukoraivio.com

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa