Sisällön alkuun
Menu

 

Mikko Porvali

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Lokakuussa ilmesty palkitun Mikko Porvalin kolmas Karelia Noir -dekkari
Kadonneen kaupungin varjo. Hieno sarja!
bbbb

Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto 2017 edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta on myönnetty Mikko Porvalille romaanista Veri ei vaikene
Kirja on Karelia Noir -sarjan toinen romaani.
Onnittelut Mikko Porvali!!!

Syksyllä 2016 ilmestyi Mikko Porvalin Karelia Noir -sarjan toinen dekkari Veri ei vaikene.
Hienoo sarja.


Syksyllä 2016 ilmestyi uutena pokkaripainoksena
Mikko Porvalin esikoisdekkari Sinisen kuoleman kuva.Mikko Porvalin erinomainen esikoisdekkari
Sinisen kuoleman kuva ilmestyi syksyllä 2015.
Kirja on Porvalin rikosromaanisarjan Karelian Noirin
ensimmäinen kirja.bbbb

Facebook - Mikko Porvali
.

www.mikkoporvali.fi.

Atena - Mikko Porvali.


Wikipedia - Mikko Porvali. 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 
Tornion kaupunginkirjasto- Yle Areena -  Puheen iltapäivä 28.10.2016 : Vieraana Mikko Porvali.


 

Elämä

OTM Mikko Porvali on työskennellyt poliisivoimissa sekä puolustusvoimissa. 

Koulutukseltaan Porvali (s. 1980) on poliisin rikostutkija ja oikeustieteen maisteri. Tällä hetkellä Porvali työskentelee rikoskomisariona. Poliisityön lisäksi hän on palvellut puolustusvoimien kansainvälisissä tehtävissä sekä avustanut useita lehtiä.

Porvalin kolmas teos Operaatio Hokki oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana vuonna 2011. Aiemmin häneltä on ilmestynyt jatkosodan tiedustelukoulutuksesta kertova, kiitetty ja keskustelua herättänyt Vakoojakoulu sekä suomalaispojan matkasta Ranskan rannikon taisteluihin kertova Kaatunut Normandiassa.

Syksyllä 2012 ilmestynyt Salainen tiedustelija syvensi entisestään lukijoiden tietämystä sodanaikaisesta vakoilutoiminnasta. Keväällä 2013 ilmestynyt Rautasormus vie kiitetyn historioitsijan sota-ajan rakkaustarinoiden äärelle.

Syksyllä 2015 Porvali aloitti historiallisen Karelia Noir -romaanitrilogian, josta on tähän mennessä ilmestyneet teokset Sinisen kuolelman kuva ja Veri ei vaikene.
(Tiedot Atena -sivuilta).

Rikosromaanit


Sinisen kuoleman kuva.
Atena 2015.
ISBN 978-952-300-158-9 (sid.)   Ilm. 10/2015.
Uusi pokkaripainos ilm. syksyllä 2016.

Ensimmäinen dekkari!!
Karelia Noir 1.

Viipuri, 1920. Kaupunki vilisee kieltolain esiin houkuttelemia salakuljettajia, venäläisemigrantteja, kommunistien kuriireja ja sisällissodan orpoja, jotka elättävät itsensä pikkurikoksilla. Kaaoksen keskipisteessä ovat Viipurin Etsivän Osaston komisariot Jussi Kähönen ja Salomon Eckert.Poliisipari saa selvitettäväkseen kollegan surman, mutta pian kujalta löytyy toinen lainvalvojan ruumis. Käy ilmi, että Kähösellä ja Eckertillä on vastassaan yksittäistä salakuljettajaa suurempi vastustaja. Salakuljetuksesta on tullut itäisen Suomenlahden merkittävin elinkeino, jonka moni poliitikko haluaa säilyttää. Kaksikko käy sotaan trokareita vastaan ylevin päämäärin mutta kyseenalaisin keinoin.Sinisen kuoleman kuva perustuu poliisisurmien osalta tositapahtumiin. Teos kertoo Karjalasta, joka ei ole muistojen kultaama vaan idän ja lännen törmäyspaikka, pirtusodan taistelukenttä ja poliittisten ristiriitojen näyttämö.
Rikoskomisario Mikko Porvali (s. 1980) on tullut tunnetuksi sujuvasti kirjoitetuista sotahistoriakirjoistaan, joita on myyty yhteensä kymmeniätuhansia kappaleita. Kirjoista Operaatio Hokki ylsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.  Hänen tietokirjojaan on kiitetty ansiokkaasta aineistonhallinnasta ja eritäin vetävästä kerronnasta. 
Sinisen kuoleman kuva on hänen ensimmäinen romaani ja Karelia Noir -rikosromaanisarjan ensimmäinen osa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Veri ei vaikene
.
Atena 2016.
ISBN 978-952-300-244-9 (sid.)  Ilm. 10/2016.

Karelia Noir -sarja 2.
Karelia Noir -sarjan toinen osa kuvaa äärioikeiston nousua 1930-luvulla
Viipuri 1931. Lapualaisten mustat umpiautot nostattavat pölyä Kannaksen hiekkateillä, viinan salakuljettajat ampuvat läpi tiesulkujen eivätkä kommunistit sääli kohdalleen osuvia poliiseja. Etsiväkomisariot Salomon Eckert ja Jussi Kähönen tutkivat rikoksia nuoressa tasavallassa, jota ääriliikkeet uhkaavat oikealta ja vasemmalta.
Kieltolain kumoaminen lopettaa pirtusodan, mutta rikospoliisien vastapelureiksi nousevat maanalainen kommunistipuolue ja poliitikkojen tukema lapuanliike. Oikeusvaltion puolustajat ovat harvassa vallanpitäjien tasapainotellessa kansansuosion ja ääriliikkeiden välillä. Sitten alkaa talvisota, ja Eckert ja Kähönen joutuvat uuden tilanteen eteen, kun poliisin ja sotilaan tehtävät sekoittuvat puna-armeijan saartamassa kaupungissa.
Karelia noir -trilogian toinen osa avaa lukijalle Karjalan historiaa rikospoliisien näkökulmasta. Poliisikuolemat, monet rikostapauksista sekä teoksissa kuvattu rikostutkimustaidon kehitys perustuvat tositapahtumiin. Karelia noir -sarjan ensimmäinen kirja Sinisen kuoleman kuva ilmestyi 2015. Erittäin kiinnostava kirja.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Kadonneen kaupungin varjo.
Atena 2018.
ISBN 978-952-300-448-1 (sid.) Ilm. 10/2018.
bbbb
Karelia Noir 3.
Moskovan rauhan rajalinja, huhtikuu 1940. Rajalta kaapataan Neuvostoliiton puolelle Päämajan valvontaosaston kapteeni, ja etsiväkomisariot Salomon Eckert ja Jussi Kähönen määrätään selvittämään työtoverinsa kohtaloa. Mies löytyy, mutta venäläiset ovat perillä hänen menneisyydestään eivätkä luovuta häntä takaisin. Poliisit joutuvat tekemään
tiukan valinnan: on uhrattava työtoverin henki tai vaarannettava tulenarka rauha.
Karelia Noir -trilogian päätösosassa liikutaan sodan kuohuista vaaran vuosiin. Jatkosodan alussa poliisit palaavat Viipurin kaduille, mutta selittämättömät räjähdykset pitävät heidät varuillaan. Lopulta Viipuri menetetään lähes taistelutta, ja edessä on kaoottinen lähtö länteen. Rauhan solmiminen ei tuo mukanaan vakautta - punainen Valpo kidnappaa suomalaisia Neuvostoliittoon, ja neuvostosotavangit yrittävät välttyä palautukselta kotimaahansa. Karanneet ovat suojattomia, kunnes poliisit jakaantuvat kahteen leiriin: uuden politiikan kannattajiin ja vastustajiin, jotka Kähösen ja Eckertin tavoin salakuljettavat pakolaisia maasta. Autojonojen valokeilat pyyhkivät yötä, kun vaiteliaita miehiä kuljetetaan Pohjanlahden satamiin ja Tornioon.
Kadonneen kaupungin varjo kuvaa sodanjälkeistä sekasortoista todellisuutta poliisin näkökulmasta. Paenneen sotavangin henkilöllisyyttä on yhtä vaikea selvittää kuin sitä, kenen puolella kollega on. Aito identiteetti on lopulta yhdentekevää: se ratkaisee, kuka voi todistaa olevansa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Muut teokset

Vakoojakoulu.
Päämajan asiamieskoulutus jatkosodassa.
Atena, 2010.

Kaatunut Normandiassa.
Suomalaissotilaan tarina.
Atena, 2011.

Operaatio Hokki.
Päämajan vaiettu kaukopartio.
Atena, 2011.

Salainen tiedustelija.
Suomalaisen vakoojaupseerin kirjeet 1940–44,
Atena, 2012.

Rautasormus ja muita sota-ajan rakkaustarinoita,
Atena, 2013

Hyökkäyksen edellä.
Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941,
Atena, 2013.

Vanki, vakooja, sissi, Matti Putkinen
(toim. Mikko Porvali)
Atena, 2015.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


- Yle Areena -  Puheen iltapäivä 28.10.2016 : Vieraana Mikko Porvali.


Arvosteluja

Sinisen kuoleman kuva. Atena 2015.
- Ruumiin kulttuuri 4/2015 Risto Raitio.
- Kirsin kirjanurkka -blogi 27.9.2016.
- Hs.fi 7.11.2015 Jukka Petäjä: Vanhasta Viipurista tuli oivan dekkarin murhamiljöö.
- Savon Sanomat 11.12.2015. Pekka Jäntti : Sinisen kuoleman kuva.
- Hemulin kirjahylly -blogi 9.2.2016.

Veri ei vaikene. Atena 2016.
- Ruumiin kulttuuri 4/2016 Ari-Matti Auvinen.
- HS.fi 26.11.2016 Hannu Marttila: Historialliset dekkarit koukuttavat... Mikko Porvali ja Virpi Hämeen-Anttila.
- Kirjavuori -blogi 4.11.2016.
- Lukuneuvoja -blogi 21.11.2016.


Internet

- www.mikkoporvali.fi.
- Wikipedia - Mikko Porvali.
Atena - Mikko Porvali.
- Facebook - Mikko Porvali.