Sisällön alkuun
Menu

Ari Paulow

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syksyllä 2019 ilmestyi Ari Paulowin 12. Jesse Hackman -dekkari Väärintekijät.
bbbb

Syksyllä 2017 ilmestyi Ari Paulowin 11. Jesse Hackman -dekkari Taisteluhaukka.
bbbb

Elokuussa 2016 ilmestyi Ari Paulowin 10. 
Jesse Hackman -dekkari Sininen enkeli.
bbbb

Elokuussa 2015 ilmestyi Ari Paulowin 9. Jesse Hackman -dekkari Kultainen kotka.
Kirja ilmestyi Mistake Median kustantamana.


Toukokuussa 2014 ilmestyi Ari Paulowin kahdeksas
Jesse Hackman -dekkari Musta mamba.


Kesäkuussa 2013 ilmestyi Ari Paulowin seitsemäs Jesse Hackman -dekkari Väärä nainen.


Ari Paulowin seitsemäs dekkari
Khilafa! Valtakunta ilmestyi uutena pokkaripainoksena heinäkuussa 2012.

Aamulehti.fi 6.7.11 - Dekkariäänestys: Ari Paulow voitti parhaan kotimaisen dekkarin tittelin

Toukokuusa 2011 ilmestyi Ari Paulowin seitsemäs dekkari Khilafa! Valtakunta.
Hyytävä romaani lähitulevaisuuden islamistisesta Suomesta.  Kirja ilmestyy Johnny Knigan kustantamana.

Ari Paulowin 2007 ilmestynyt kirja
Kahden tulen välissä ilmestyi uutena
Like pokkari -painoksena maaliskuussa 2010.

Kesäkuussa 2009 ilmestyi Ari Paulowilta yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovan sarjan kuudes romaani
Itämaista rakkautta.

Ari Paulowilta ilmestyi
elokuussa 2008 viides Jesse Hackman -dekkari
Viimeinen vartiomies.

Ari Paulowin Jesse Hackman -dekkarit ovat
Liken kustantamia.

Keväällä 2011 ilmestynyt Khilafa! Valtakunta on ensimmäinen Johnny Knigan kustantama Paulowin dekkari.


Kuva: Anu Takalo.
Kuva otettu legendaarisessa
O'Donoghue's Pubissa Dublinissa heinäkuussa 2006.

Ari Paulowin kotisivuDekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


Tornion kaupunginkirjasto
 

 

Elämä

Ari Paulow on oululainen dekkarikirjailija, ravintolapäällikkö ja free lance lehtimies
(juttuja mm. sanomalehti Kalevaan ).
Paulow on kirjoittanut Jerry Cotton Specialeja vuodesta 2001. Mm. Luoteja kaikilla mausteilla ( Jerryn 40v-
juhlanumero ), Agettiralli enkelten kaupungissa, Sarjatulta San Franciscossa, Toimintaloma Torontossa sekä Sepänsalli spesiaali ( Cotton-kokoelma ). Kaikki Jerry Cottonit ovat MM-kustannuksen julkaisemia.
Ari Paulowin esikoisdekkari Viidakkojuoksu ilmestyi vuonna 2004 ja toinen dekkari Kuolokeinu ilmestyi syksyllä 2005.
Molemmat ovat Liken kustantamia. Yksityisetsivä Hackmanin tutkimuksista kertovat kirjat perustuvat löyhästi tositapahtumiin. Paulow sanooo kirjoittavansa katutason rikollisuudesta, jonka hän parhaiten tuntee. Hänen mielestään suurimmat uhat länsimaiselle yhteiskunnallemme ovat laittomat huumeet ja suvaitsemattomien aatteiden leviäminen ulko- ja sisäpuolelta. Edellä mainitut. uhat ovat myös kahden ensimmäisen julkaisemien dekkarien aiheina.
Ari Paulowin harrastuksia ovat elokuvat, kirjallisuus, musiikki, voimailu ja perhe, uuden maailman punaviinit, mallasviskit, konjakit ja hyvät sikarit sekä ulkomaanmatkailu.

Teokset

Jesse Hackman -sarja

Viidakkojuoksu.
Like 2004.
ISBN 951-471-387-X (nid.) 24 e. Ilm. 9/2004.

Kovaksikeitetty kotimainen esikoisdekkari. Amerikansuomalainen yksityiskyttä Jesse Hackman palaa entiseen kotimaahansa jouduttuaan ikävyyksiin New Yorkissa. Hän ostaa pubin Oulusta ja pyörittää sen ohessa etsiväntoimistoa tarkoituksenaan keskittyä yritysvarkauksiin. Eräänä iltana Hackman saa viattomalta kuulostavan tehtävän etsiä kadonnutta nuorta naista mutta ajautuu nopeasti petosten ja väkivallan pyörteisiin. Ari Paulow on kirjoittanut iskevän pulp fiction -tyylisen jännärin, jollaista Suomessa on pitkään kaivattu. Tässä esikoisdekkarissa pahat ovat pahoja, eivätkä hyvätkään ole puhtoisia. Ari Paulowin käsialaa ovat muun muassa Jerry Cotton Specialit: Luoteja kaikilla mausteilla, Agenttiralli enkelten kaupungissa, Sarjatulta San Franciscossa ja Toimintaloma Torontossa.

Kuolonkeinu.
Like 2005. (Rikos kannattaa ).
ISBN 952-471-632-1 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2005.

Oululainen yksityisetsivä Jesse Hackman palaa entistä vetreämpänä. Tällä kertaa hän saa omituisen toimeksiannon: erityiskoulun opettaja epäilee olevansa moninkertainen murhaaja. Miehen piinaavat mielikuvat johdattavat Hackmanin vielä suuremman ja vaarallisemman kuvion jäljille, jonka lonkerot ulottuvat aina ulkomaille asti. Taustalta paljastuu hengästyttävän häikäilemätön maailmanlaajuinen valtapeli.
Nasevan sanailun ja Austin Mailerin soundtrack-musiikin saattelema tarina ryskyy eteenpäin kuin raiteiltaan syöksynyt pikajuna. Lopussa rysähtää ja kunnolla. Vetävä ja väkevä lukupommi ­ taattua Paulowia!
Huom! Sisältää soundtrack-levyn!

Päästä meidät pahasta.
Like 2006 (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-789-1 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2006.

Riuskaotteinen lupakyttä uusissa tehtävissä!
Oululaisen monimiljonäärin tytär on siepattu autostaan. Hänet uhataan tappaa, ellei 250 000 euron lunnaita toimiteta määräaikaan mennessä. Myös poliisin puuttuminen asiaan tietää perijättärelle varmaa kuolemaa.
Epätoivoinen isä palkkaa yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimaan tapausta. Hackman vainuaa vaaran, mutta ottaa arkaluontoisen toimeksiannon vastaan. Pian hän huomaa astuneensa kansainvälisen rikosliigan varpaille, eikä hänen henkensä ole enää edes 9-millisen lyijyluodin arvoinen. Kovin vastus saattaa kuitenkin olla kaapatun naisen eksoottisen kaunis sisko, jonka tavoitteena on siepata Hackmanin sielu ja ruumis.
Paulowin kolmas tuleminen on tylyä tavaraa. Nyrkit puhuvat, huuli lentää ja aseet laulavat, kun Jesse jahtaa konnia maalla, merellä ja ilmassa - kuvia kumartamatta ja anteeksi pyytämättä.
Ari Paulow on oululainen kirjailija ja ravintoloitsija. Rikosromaanien lisäksi hänet tunnetaan useista Jerry Cottonin erikoisnumeroista.

Kahden tulen välissä.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-992-6 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2007.
3. p. ilm. Like-pokkarina 3/2010.

Herkkähipiäiset kaunosielut älkööt vaivautuko: Oulun riuskaotteinen lupakyttä Jesse Hackman ei säästele sanoja eikä tekoja. Tällä kertaa hän joutuu leikkimään tulella, kun poliisi ja vakuutustarkastaja eivät saa outoa tuhopolttojen sarjaa selvitettyä. Polttaako uhkarohkea Jesse näppinsä lopullisesti? Tarjolla on neljäs kattaus raakaa seksiä ja tarpeetonta väkivaltaa Paulowin tapaan. Paketin niittaa tiukka sanailu, joka iskee kuin nyrkkirauta ohimoon.
Ari Paulow on oululainen ravintoloitsija ja rikoskirjailija. Jesse Hackman on oululainen yksityisetsivä ja skottilaisen viskin ystävä.
Kahden tulen välissä on neljäs Jesse Hackman -dekkari.


Viimeinen vartiomies.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0186-2 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2009.

Viimeinen vartiomies on yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovan sarjan viides romaani. Tällä kertaa sanavalmis ja kovaotteinen oululaiskyttä saa henkilösuojelutoimeksiannon superrikkaalta yritysjohtajalta, jonka henkeä on uhattu. Mutta onko noiden tappouhkausten takana juutalaisia vihaava uusnatsijengi, osakekaupoissa pettynyt sijoittaja vai rikollisia murhaava salaperäinen Konsuli?Ennen lopullista välienselvittelyä Hackmania piirittävät verenhimoiset rikolliset ja kohtalokkaat kaunottaret sekä alati laajeneva petosten ja valheiden verkko. Sängyssä, satamassa ja viskinhuuruisilla baaritiskeillä armo on tuntematon käsite.
Jesse Hackman -sarjan viides romaani.

Itämaista rakkautta.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN  978-952-01-0344-6   (sid.)   28 e.    Ilm. 6/2009.  

Viskiä, vauhtia ja vaarallisia kurveja oululaisittain. Kaksi venäjää puhuvaa miestä ryöstää thaihieromalaitoksen Oulussa. Paikkaa emännöivä kaunotar tahtoisi palkata Jesse Hackmanin tutkimaan tapausta, mutta vakiintuneessa parisuhteessa elävä yksityiskyttä torjuu toimeksiannon suorin sanoin. Kun nainen seuraavana päivänä katoa jäljettömiin ja hänen kollegansa pyytää Hackmania etsimään ystäväänsä, ei tällä enää ole kanttia kieltäytyä. Riuskaotteinen lupakyttä ryhtyy penkomaan juttua räväkkään tyyliinsä ja pian ovat sekä hänen henkensä että avoliittonsa uhattuina. Pohjanlahden tuulisella rannikolla sataa veden lisäksi luoteja rikollisjoukkojen käydessä armotonta kamppailua laittomien markkinoiden herruudesta. Itämaista rakkautta on yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovan sarjan kuudes romaani.

Väärä nainen.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39774-9 (sid.)   Ilm. 6/2013.  

Marraskuisen kolea aamu Oulussa vuonna 2011. Naamioituneet asemiehet sieppaavat useita presidenttiehdokkaita näiden matkalla kohti pohjoista vaalikiertuetta. Pakomatkan päätteeksi rikolliset huomaavat, että uhrien joukkoon on päätynyt myös sattumalta paikalle osunut nainen.Huippupoliitikkojen kidnappaus keskellä kaupunkia hämmentää niin valtioneuvostoa kuin poliisijohtoa. Pohjoismaisittain ennenkuulumattoman röyhkeää rikosta tutkimaan komennetaan ylikomisario Matti Määttä. Kun käy ilmi, että siepattu sivullinen on Määtän tunteman yksityisetsivä Jesse Hackmanin kihlattu, alkaa kaikkien aikojen kissa ja hiiri -leikki, jossa koko kansakunnan tulevaisuus on vaakalaudalla.Väärä nainen on hyytävän hirtehinen rikostarina, jossa nyrkit puhuvat ja aseet laulavat.
Ari Paulow (s. 1954 Kajaanissa) on Kempeleellä asustava kirjailija ja kolumnisti, joka tunnetaan erityisesti Jesse Hackman -dekkareistaan.  Sarjassa on aiemmin ilmestynyt kuusi teosta.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Musta mamba.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40525-3 (sid.)  Ilm. 5/2014. 

Paulowin uutuusromaani laittaa surutta samaan keitokseen kurdimafian, uusnatsit ja pedofiilirenkaan. Soppakauhana kaikkea hämmentää Jesse Hackman.
Väkivallan vuoksi potkut saanut erityisopettaja pyytää Hackmanilta apua. Hackman vakuuttuu siitä, että erottaminen on aiheeton ja aloittaa tutkimukset. Esiin tulee mielenkiintoisia kytköksiä ja kaikenlaista sotkua. Ja kohta jo ensimmäinen ruumis.
Musta mamba on juonikuvioltaan mielikuvituksellinen, mutta kytkeytyy usein tuttuihin tapahtumiin -- Alppilan koulun tapaus ilmeisimpänä -- jotka niittaa yhteen Paulowin kynä tai viimeistään Hackmanin nyrkki. Keitos on hyvä, maukas ja sopivan pippurinen.
Ari Paulow on kempeleläinen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti suositusta Jesse Hackman -sarjastaan.  Ennen ammattikirjailijaksi ryhtymistään hän on toiminut mm. ravintoloitsijana ja Jerry Cotton Spesiaalien senttarina.
Ari Paulowin kahdeksas Jesse Hackman -dekkari.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Kultainen kotka.
Mistake Media 2015.
ISBN 978-952-681656-2   (sid.)   Ilm. 8/2015. 

Jesse Hackman -sarja 9.
Kylmänhyytävässä jännitystarinassa kovaotteinen dekkari on mahdottomassa paikassa. Jesse Hackmania vastassa ovat kivikovat ammattirikolliset ja poliisiviranomaiset itärajan molemminpuolin.Kultainen kotka, 34-paikkainen reittilentokone häviää tutkista Vienan Karjalan ilmatilassa. Venäjän federaation liikenneministeriö ilmoittaa suomalaisviranomaisille, ettei tiedä mitään sen kohtalosta. Eletään joulunalusaikaa vuonna 2014.Kahden pilotin ja stuertin lisäksi koneessa on ollut katoamishetkellä 14 matkustajaa. Näistä neljä on Oulun Kärppien jääkiekkoammattilaisia. Seuraavana päivänä käynnistyy Suomen hallituksen salainen operaatio eloon jääneiden pelastamiseksi.Rajan yli lähetettävää retkikuntaa johtamaan pakkovärvätään monissa liemissä marinoitu yksityisetsivä Jesse Hackman. Aluksi helpolta vaikuttava toimeksianto muuttuu hetkessäpainajaismaiseksi.Alkaa kylmä ja raskas marssi umpihangessa kohti Suomea. Eikä mukana matkaava tappaja ole heidän ainoa ongelmansa. Nyt heidän kintereillään ovat myös miliisi, Venäjän rajavalvontaviranomaiset ja ammattirikolliset.Yhdeksäs, ajankohtainen Jesse Hackman-dekkari ei petä lukijoitaan. Kultainen kotka pursuaa iskevää jännitystä, toimintaa ja huumoria. Aitoon Paulow-tyylin se jättää kylmäksi vain sivuilla syntyvät vainajat. Armoa ei pyydetä, mutta ei sitä myöskään anneta.

Sininen enkeli.
Mistake Media 2016.
ISBN 978-952-718800-2 (sid.)  Ilm. 8/2016.
bbbb
Jesse Hackman -sarja 10.
Liv Annelie Söder on varakas arvotaiteen kerääjä. Hän asuu Bertel-miehensä kanssa isossa kaupunkitalossa Eirassa. Eräänä elokuun iltana kuolema vierailee talossa. Paria päivää myöhemmin Liv löydetään kotoaan niska murtuneena. Yksin ja aamutakissaan. Yläkerran portaiden juurelta eteishallista.Seinältä on kadonnut Livin lahjaksi saama arvoton taidekopio. Sininen enkeli. Kaikki kalliit alkuperäisteokset ovat tallella.Poliisin mielestä kyse on tapaturmasta. Jo varsin iäkkään naisen harha-askeleesta. Vainajan sureva leski on vakaasti eri mieltä. Hänestä kyse on henkirikoksesta. Julmasta ja raa'asta ryöstömurhasta. Bertel Söder palkkaa tapausta setvimään yksityisetsivän. Oulussa asuvan tyttärensä nykyisen seurustelukumppanin. Monissa tuimissa liemissä keitetyn Jesse Hackmanin. Hackman jakaa aluksi poliisin kannan. Ei motiivia. Ei varastettuja arvotauluja. Ei merkkejä kutsumattomista vieraista.Ainoa outo juttu on Sininen enkeli. Talosta kuin savuna ilmaan hävinnyt tauluväärennös.Jo ensimmäinen päivä tapauksen kimpussa muuttaa Hackmanin ajatukset. Pian käy ilmi, että pelissä on todella paljon. Useita miljoonia euroja. Isoja, pimeitä kauppoja. Petosta, kuolemaa ja ihmishenkiä.
Kymmenes Hackman-dekkari iskee lukijaan moukarin lailla. Se pursuaa tihenevää jännitystä, toimintaa ja huumoria. Oulusta Helsingin ja Tallinnan hämäräbisneksiin. Sivu sivulta järeisiin loppuyllätyksiin saakka. Niin kuin kovaksi keitetyn dekkarikirjallisuuden mestarilta sopii odottaa.

Taisteluhaukka.
Mistake Media 2017.
ISBN 978-952-7188088 (sid.) Ilm. syksy 2017.
bbbb
Jesse Hackman -sarja 11.
Suomen ilmavoimien huippusalainen maantiekuljetus joutuu yllätyshyökkäyksen kohteeksi. Oulu-Jyväskylä-välillä tehty röyhkeä ryöstö onnistuu kaikista varotoimista huolimatta. Siviilifirmalta vuokrattu jättiläisrekka ja rekan kuljettama miljoonalasti siepataan. Samalla katoaa kaksi pätevää ammattiupseeria. Tapausta selvittämään perustetaan erikoistutkintaryhmä. Se kootaan Ilmavoimien esikunnan, Supon ja Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen sisältä. Katutason toimijaksi pestataan yksityisetsivä Jesse Hackman. Kovista kolhuista toipuva tunnettu oululaisdekkari. Alkaa rankka ja nopeatempoinen taistelu häikäilemätöntä rikollisjoukkiota vastaan. Pelissä on panoksena kymmenien sivullisten miesten, naisten ja lasten henki. Hackman ei kuitenkaan ole nyt yksin pahoja voimia vastassa. Hän saa apua naiselta, jolta sitä vähiten olisi odottanut. Paulowin yhdestoista Hackman-dekkari ei petä. Se iskee tarkasti ja lujaa kuin täsmäohjus. Avainsanoina toiminta, huumori, tihenevä jännitys ja lukijan yllättävät juonenkäänteet. Niin kuin kovaksikeitettyjen yksityisetsivätarinoiden taitajalta sopii odottaa.
www.aripaulow.fi.


Väärintekijät.
Mistake Media 2019.
ISBN 9789527188125 (sid.) Ilm. syksy 2019.
bbbb
Jesse Hackman ; 12.
Nuori, aranoloinen nainen palkkaa veteraanidekkari Jesse Hackmanin etsimään hulttioisäänsä. Mies on ex-linnakundi, joka vaimonsa kuoltua on hylännyt ala-asteikäiset lapsensa. Isästä ei ole kuulunut mitään 12 vuoteen. Mutta nyt hänet on yllättäen nähty. Havaittu Oulussa vanhoilla tutuilla kulmilla. Kiihkeän uuden rakkauden löytänyt Hackman aloittaa rutiinitutkinnan. ”Easy money”, hän olettaa ja erehtyy jälleen. Etsintäkeikasta ei tule helppo. Päinvastoin. Se on taas kerran vaikea: rankka, sotkuinen - ja lopulta - hengenvaarallinen. Tämä käy ilmi jo tutkimusten alkuvaiheessa. Ensimmäisen karmean ruumislöydön jälkeen. Heti kun selviää, ettei murha ole yksittäistapaus.Muut dekkarit

Khilafa! Valtakunta.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-36703-2 (sid.)    Ilm. 5/2011.  
Uusi pokkaripainos ilm. heinäkuussa 2012.

Khilafa! Valtakunta on hyytävä yhteiskunnallinen jännitysromaani lähitulevaisuuden islamistisesta Suomesta. Pohjoismaisen oikeusvaltion raunioilla liikkuva tarina kertoo rapistuvan vastarintaliikkeen viimeisestä mahdollisuudesta kukistaa miehittäjän uskonnollinen hirmuvalta ja rakentaa uusi kansalaisyhteiskunta sortuneen tilalle. Vaelluskertomuksen muotoon puettu sotaromaanin, rakkaustarinan ja poliittisen trillerin ainutkertainen yhdistelmä on kaikessa vauhdikkuudessaan lohduttoman iskevä kuvaus toisen luokan kansalaisena elävien vääräuskoisten elämästä teokraattisen muslimivaltion alamaisina. Samalla se kertoo, kuinka romaanissa kuvattu maailma pantiin alkuun jo meidän aikanamme. Siinä maailmassa naisilla ei ole juurikaan oikeuksia eikä vääräuskoisilla tai uskonnottomillakaan. Eikä luonnollisesti seksuaalisilla vähemmistöillä. Kuolemantuomio hirttämällä tai kivittämällä on yleisessä käytössä. Paulow pitää lukijan otteessaan ja faktat järjestyksessä rakentaessaan kuvitteellisen maailman, jonka esikuvat on haettu nykypäivästä ja historiasta. Vaellustarinan jännitettä pitävät yllä jatkuvat ja muuttuvat uhkatekijät, joista pahin ja tuhoisin voi lopulta olla kertomuksen ydinryhmän sisäinen uhka, petos. Ydinryhmän henkilöistä keskeiseksi nousee Lalli - vastarintaliikkeen majuri - jonka tehtävänä on johtaa lopulta New Yorkiin pyrkivää retkikuntaa. Lallissa yhdistyvät määrätietoinen johtaja, kova ja erinomainen taistelija sekä salaperäinen henkilö tavalla, mistä sankarit syntyvät. Khilafa! Valtakunta on kirja, joka ei suhtaudu totalitarismiin suopeasti. Sen maalaama kuva maailmasta - ja Suomesta - on paitsi kauhistuttava myös mahdollinen.
Kirja on oululaisen kirjailijan ja kolumnistin Ari Paulowin seitsemäs dekkari.  Aikaisemmin on ilmestynyt kuusi Jesse Hackman -dekkaria.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Kilponen, Anna: Oulu-dekkariin taiottiin tahdit. Soudtrack täydentää Ari Paulowin etsivähahmon mielenmaisemaa.
Kaleva 21.6.2005.

Veikkolainen, Laura: Dekkarissa Oulu maistuu elämältä : Ari Paulow saa kirjojensa ideat tositapahtumista
ja osan henkilöistä alamaailmasta.
Kaleva 1.9.2006.


Arvosteluja


Viidakkojuoksu. Like 2005.
Ruumiin kulttuuri 3/2004. Juri Nummelin.
Helsingin Sanomat 7.1.2005. Pertti Avola.
Kirjainfo.com - Paulow, Ari: Viidakkojuoksu.

Päästä meidät pahasta. Like 2006.
Kaleva 1.9.2006. Jaakko Puolimatka.

Internet


Ari Paulowin kotisivu

Like - Ari Paulow.