Sisällön alkuun
Menu

Julie Parsons

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Julie Parsonsilta ilmestyi keväällä 2008 kolmas
suomennettu romaani Tiimalasi.
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Julie Parsons asuu perheineen Irlannissa, mutta hän on kotoisin Uudesta-Seelannista. Tehtyään erilaisia töitä laidasta laitaan hän on nyttemmin täyspäiväinen kirjoittaja. Hän on nopeasti noussut maailmansuosioon psykologisilla jännitysromaaneillaan. Suomeksi ovat ilmestyneet aiemmin kirjat Mielin kielin (2002) ja Kalvava syyllisyys (2003).

Julie Parsons syntyi Uudessa-Seelannissa, mutta on jo pitkään asunut Irlannissa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän ehti toimia mm. graafikkona, journalistina sekä radio- ja TV-tuottajana. Nykyisin hän asuu perheineen Dublinin ulkopuolella.
Parsonsin kaksi ensimmäistä romaania loivat hänelle vankan kansainvälisen maineen: nykyään jo toistakymmentä maata on ostanut käännösoikeudet hänen kirjoihinsa.

Teokset

Rikosromaanit

Michael McLoughlin - sarja

Mary Mary, 1998.

I Saw You, 2007.


Muut rikosromaanit

Courtship Gift, 1999.
Eager to Please, 2000. (suom. Mielin kielin, 2002).
The Guilty Heart, 2003. (suom. Kalvava syyllisyys, 2003).
The Smoking Room, 2004.
Hour glass, 2005. (suom. Tiimalasi, 2008).


Suomennokset


Mielin kielin.
Alkuteos: Eager to Please, 2000. Suom. Sari Karhulahti.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2333-2 (sid.) Ilm. 9/2002.

Onko hyvin suunniteltu kosto pahempi asia kuin alkuperäinen epäoikeudenmukaisuus? Tätä joutuu lukija miettimään Parsonsin jännitysromaania lukiessaan.
Kaksitoista vuotta sitten Rachel Beckett tuomittiin vankilaan aviomiehensä kylmäverisestä ampumisesta - rikoksesta, johon hän on syytön. Päästyään ehdonalaiseen hän elää hiljaiseloa ja saa töitä pesulasta. Hän koettaa saada yhteyden etääntyneeseen tyttäreensä, mutta eniten Rachelin ajatukset askartelevat kuitenkin siinä, kuinka kostaa Danielille, todelliselle syylliselle. Daniel on aviomiehen veli ja Rachelin entinen rakastaja.
Miten Rachel juonessaan etenee ja miten kaikki päättyy on hermoja kutkuttavaa. Onko kosto liian suloinen?


Kalvava syyllisyys.
Alkuteos: The Guilty Heart, 2003. Suom. Pirjo Leppänen.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2867-9 (sid.) Ilm. 10/2003.

Kun Cassidyn perheen ainoa lapsi, 8-vuotias poika Owen, katoaa salaperäisesti keskellä kirkasta päivää eikä poliisi koskaan saa ratkaistua tapausta, seuraa perheessä syvä kriisi. Semminkin kun perheen graafikkoisä Nick, jonka piti katsoa pojan perään, on
antanut hänet lapsenhoitajan ja tämän kaverien huostaan päästäkseen tapaamaan vastustamatonta naapurinrouvaa.
Pariskunta eroaa ja mies muuttaa Dublinista Amerikkaan saamatta kuitenkaan rauhaa. Kun pojan katoamisen 10-vuotispäivä lähestyy, Nick palaa Dubliniin: syyllisyys ja epätietoisuus eivät ota laantuakseen. Mikä on entisen vaimon tilanne, mitkä naapuruston
tunnelmat? Onko pojan kohtalona todellakin jäädä ikuisesti selvittämättömäksi tapaukseksi poliisin arkistoihin? Ja minkälaiseen maailmaan tutkimus Nickin johdattaakaan - onko totuus liian hurja?


Tiimalasi.
Alkuteos: Hour glass, 2005. Suom. Sirkka Aulanko.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-3635-2 (sid.) 28,90 e. Ilm. 2/2008.

Psykologisen jännitysviihteen laatunimi Julie Parsons esittelee salaperäisen kartanon Trawbawnin. Siellä asuu erakoituneena jo hauras ja vanha Lydia Beauchamp. Eräänä päivänä nuori mies nimeltä Adam ilmaantuu portin taakse, ja hänestä tulee nopeasti Lydian linkki ulkomaailmaan. Lydia ehdottaa miehelle tehtävää: kauan aikaa sitten äidiltään kadonnut tytär Crace pitäisi löytää Dublinista. Mutta mikä onkaan aikoinaan katkaissut äidin ja tyttären välit? Ovatko Adamin syyt auttamiseen täysin pyyteettömät? Alkaa tuntua siltä, että kartanon rauha on järkkymäisillään...


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Kalvava syyllisyys.
Ruumiin kulttuuri 4/2003. Outi Karemaa.


InternetTornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa