Sisällön alkuun
Menu

Juha Numminen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2020 ilmestyi Juha Nummisen kuudes Sulo Naskali -dekkari Pietarin varjo.
bbbb

Elokuussa 2019 ilmestyi Juha Nummiselta uusi Sulo Naskali -dekkari Suljettu sydän.
Vaikuttava tuotanto!!!
bbbb

Syyskuussa 2018 ilmestyi Juha Nummisen 28. dekkari Karman laki.
Huikea saavutus ja hienoja kirjoja mestarilta.
bbbb

Toukokuussa 2017 ilmestyi Juha Nummiseslta uusi
dekkari Tappajan valinta.
Komea ura ja hienoja kirjoja....
bbbb

Huhtikuussa 2016 ilmestyi Juha Nummiselta jälleen
kiinnostava dekkari Valta tappaa.
Make Sarkala ja Sulo Naskali jälleen työn touhussa.
bbbb

Huhtikuussa 2015 ilmestyi Juha Nummiselta uusi
dekkari Ystävä sä lapsien.
bbbb

Kesäkuussa 2013 ilmestyi uutena WSOY:n Bon -pokkaripainoksena Juha Nummien ja Mauno Saaren yhdessä kirjoittama dekkari Musta höyhen.

Hhtikuussa 2013 ilmestyi Juha Nummiselta uusi trilleri Vaikenemisen hinta.
Erittäin kiinnostava dekkari jälleen.

Huom!
Mesta.net 4.10.2012:
- Juha Numminen haluaa kirjoittaa loppuun saakka.

- Arvostelut 20.9.12: Musta höyhen.

Elokuussa 2012 ilmestyi Juhan Nummisen ja Mauno Saaren yhteistyönä syntynyt trilleri Musta höyhen.
Tämä kirja ilmestyi WSOY:n kustantamana.
Huippuluokan tekijät Juha Numminen ja Mauno Saari ovat tunnettuje journalisteja ja kirjailijoita. Molempien takana on värikäs ura toimittajana ja päätoimittajana sanoma- ja aikakauslehdistössä.  Saari on toiminut myös johtavassa asemassa mainos- ja kustannusmaailmassa. Numminen on kirjfoittanut 10 journalistista haastattelukirjaa ja henkilökuvaa sekä 22 rikosromaania.  Saari on julkaissut yli 20 teosta: romaaneja, runokokoelmia, henkilökuvia mm. Paavo Haavikosta ja Niilo Yli-Vainiosta, talouselämän vaikuttajista ja huippu-urheilijoista sekä pankkikriisiä käsitteleviä reportaasikirjoja.

Juha Nummisen 22. dekkari Räjähdyspiste ilmestyi lokakuussa 2011.
Räjähdyspiste on ensimmäinen Nummisen kirja,
joka ilmestyi CrimeTimen kustantamana.

Keväällä 2009 ovat ilmestyneet CD-äänikirjana Juha Nummisen kirjat Kyyhkynen ja Naskali.
Molemmissa kirjoissa lukijana Lars Svedberg.

Juhan Nummisen 21. dekkari Kyykynen ilmestyi syyskuussa 2008 syntymäpäivän kunniaksi.

Vuodesta 2011 lähtien Juha Nummisen kustantaja on CrimeTimen.

Nummisen kirjojen kustantaja on ollut WSOY.

Juha Numminen 70 v.
10.9.2008.  
Sydämelliset onnittelut erinomaiselle kirjailijalle!

 

CrimeTime Juha Numminen.
Tornion kaupunginkirjasto
 

Elämä

Toimittaja ja kirjailija Juha Numminen on syntynyt Helsingissä 10.9.1938 ja asuu
Raumalla, jossa hän on kirjoittanut vuodesta 1984 lähtien kaikki teoksensa torpassaan Vanhassa Raumassa.
Hän on työskennellyt pitkään toimittajana useissa lehdissä, kuten Avussa, Ilta-Sanomissa, Suomen kuvalehdessä, Seurassa ja Uudessa Suomessa. Rikosromaanien lisäksi Numminen on kirjoittanut elämäntapateoksia, ihmissuhdekirjoja, pakinoita ja reportaaseja eri aloilta. Nykyisin Numminen kirjoittaa freelance-toimittajana etupäässä Apu-lehteen.
Rikoskirjailijana Numminen aloitti 1983 yhdessä Eero J. Tikan kanssa kirjoittamalla salanimellä Sulevi Manner neljä dekkaria. Ensimmäinen Sulevi Mannerin nimellä ilmestynyt dekkari oli Isä, mitä tapahtui? Kirja ilmestyi vuonna 1983 ja viimeinen Tervetuloa tuomiolle vuodelta 1986. Ensimmäinen Nummisen omalla nimellä kirjoitettu dekkari Viimeiseen pisaraan ilmestyi 1987.
Vuosina 1983-98 Juha Numminen julkaisi rikosromaanin vuodessa, joten nyt - viiden vuoden tauon jälkeen ilmestyvä Täydessä ymmärryksessä on hänen 17. rikosromaaninsa. Edellinen dekkari Osta elämä, myy kuolema ilmestyi 1998.
Nummisen dekkareille ominaista ovat toiminnallisuus, vauhdikkuus ja teknisten yksityiskohtien tarkka kuvaus. Kirjojen maailmankuva on lohduton. Nummisen teosten teemat liikkuvat uusnatsismista skandaalilehdistöön ja poliittisesta valtapelistä naistenmurhaajiin. Kirjailija kirjoittaa moraalin rappiosta ja häikäilemättömyydestä, joka vallitsee yhteiskunnassa. Hänen kirjoissaan kritiikki kohdistuu kohdistuu koko yhteiskuntaan aina poliittisia päättäjiä ja poliisin ylintä johto myöten. Nummisen kirjojen vakiohenkilöitä ovat rikoskomisario Mauri "Kippo" Kemppainen ja iltapäivälehden toimittaja Make Sarkala, jotka esiintyvät useissa kirjoissa.
Nummisella on oma tärkeä paikkansa suomalaisessa dekkarikentässä.

Palkintoja

Suomen Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto Sulevi Mannerille
(Juha Numminen & Eero J. Tikka) 1986
Uudet Kirjat -kerhon tunnustuspalkinto 1995
Valtion 1-vuotinen kirjailija-apuraha 1998
Aikakauslehtien päätoimittajat r.y.:n Julius-palkinto 2003.Teokset

Rikosromaanit

Isä, mitä tapahtui?
WSOY 1983.
ISBN 951-0-12003-0 (sid.)
(yhdessä Eero J. Tikan kanssa nimellä Sulevi Manner).

Ristilukki.
WSOY 1984.
ISBN 951-0-12632-2 (sid.)
(yhdessä Eero J. Tikan kanssa nimellä Sulevi Manner).

Aluksi tapaus näyttää tavanomaiselta seksuaalimurhalta - uhrina tosin tavallista kauniimpi nainen. Mutta yhtäkkiä murharyhmällä onkin hyppysissään kuohuttava sensaatio... Ja oudolla tavalla tutkimuksiin kytketään suojelupoliisi. Supon etsivä Markus Puronen luulee saanensa rutiinitehtävän, kunnes aavistaa pahaa. Lopulta Puronen on itse mukana vaarallisessa kierteessä. Hänkin on Ristilukin kohde, takaa-ajettu.

Susi.
WSOY 1985.
ISBN 951-0-13268-3 (sid.).
2. p. (Best seller)
ISBN 951-0-14540-8 (nid.).
(yhdessä Eero J. Tikan kanssa nimellä Sulevi Manner).

Rajavartijat löytävät Ilomantsin korvesta uupuneen loikkarin. Hän ei aio jäädä Suomeen vain odottamaan luovutusta Neuvostoliittoon. Hän on kansainvälinen palkkamurhaaja, jollaista vastaan tässä maassa ei ole varauduttu taistelemaan. Elokuun helteessä hikoavaan Suomeen syntyy verinen polku kohti Helsinkiä ja vapautta. S. Mannerin kolmas jännitysromaani on kiihkeä välähdys nykymaailmasta, gangsteritarina, jollaista Suomessa ei ole ennen kirjoitettu.

Tervetuloa tuomiolle.
WSOY 1986.
ISBN 951-0-13794-4 (sid.)
(yhdessä Eero J. Tikan kanssa nimellä Sulevi Manner).

Terroristit riehuvat hotelli Hesperian yökerhossa! Kostaja iskee yli 40 vuoden takaa, nykyhetken ja menneisyyden painajaiset nivoutuvat yhteen terrorin kuohuttamassa Helsingissä. Komisario Pekka Yli-Mattilan rajuin juttu.

Viimeiseen pisaraan.
WSOY 1987.
ISBN 951-0-14522-X (sid.).
2. p. 1989.
ISBN 951-0-15941-7 (nid.)

Tämä on Reiskan viimeinen keikka. Hän on varma, että tästä tulee lottopotti, joka selvittää kaikki ongelmat ja toteuttaa Sadun unelmat. Mutta tapettu mies sotkee loistavan kuvion ja viimeisestä keikasta alkavatkin Reiskan painajaiset. Tuntemattomat voimat takertuvat häneen, hiertavät ja pusertavat kaikilta suunnilta. Hyväuskoinen, kiltti mies ahdistetaan järjestelmällisessti umpikujaan, josta ainoan ulospääsyn tarjoaa 9 millin pistooli. Juha Numminen on kirjoittanut Pitkänsillan pohjoispuolen ja Kehä III:n maisemiin sijoittuvan tarinan siitä, mitä voi tapahtua, kun rakkaus muuttuu lopullisesti riistoksi... Kun hellyyden ja turvallisuuden ainoina takeina ovat luottokortit.

Toinen kuolema.
WSOY 1988.
ISBN 951-0-15169-6 (sid.).
2. p. 1990.
ISBN 951-0-16363-5 (nid.)

Miksi Suomen ulkoministeri surmasi vaimonsa? Oliko teko traaginen vahinko vai harkittu murha? Oliko syynä mustasukkaisuus vai olkoholin aiheuttama harha? Vai piileekö taustalla jotain aivan muuta?

Ristiretki.
WSOY 1989.
ISBN 951-0-15848-8 (sid.).
2. -3. p. 1990.

Kaksi vankia. Kaksi menneisyyttä. Kaksi katkaistua haulikkoa. Kaksi syytä paeta. Pelle on vanhempi ja voimakkaampi, Sepi kuuluisampi ja yksinäisempi. Pelleä ajaa pakoon toivo, Sepiä epätoivo. Yhteistä heille on vain tämä pako ja poliisin määritelmä: "Äärimmäisen vaarallisia."

Sininen rotta.
WSOY 1990.
ISBN 951-0-16511-5 (sid.).
2. p. 1990.

Tyhmä murhaa rahasta. Yksityisetsivä Simo Vainio rahastaa murhasta.

Pahan tekijä.
WSOY 1991.
ISBN 951-0-17353-3 (sid.).
2. p. 1991.

Eko on siisti ja harmaasilmäinen, avulias ja vaarallinen. HÄnen kiltti, hiljainen olemuksensa kiehtoo naisia, eikä hän tarkoita mitään pahaa, mutta... Kun neljännen surmatun naisen ruumis löydetään pääkaupunkiseudulta, yleistä hysteriaa ei pidättele mikään. Koska ja missä surmataan viides nainen? Kuka on kuudes uhri? Rikoskomisario Mauri "Kippo" Kemppaisen johtama tutkimuskeskus työskentelee ankarassa paineessa, ja iltapäivälehden reportteri Make Sarkala metsästää murhien varjossa omaa sensaatiotaan.

Painajainen Pietarista.
WSOY 1992.
ISBN 951-0-18152-8 (sid.).
2. p. 1992.

Pietarilainen mafia ryöstää pankin rahankuljetusauton verisesti keskellä Helsinkiä - ja kaikkien aikojen suurin saalis katoaa jäljettömiin. Helsinkiläinen poliisi surmataan tikarilla öisellä puistotiellä Haagassa - ja hänen nuori työtoverinsa jää yksin salaisuutensa vangiksi. Eläkkeellä oleva rikoskomisario Herbert Mustonen maksaa velkaansa pelastajalleen - ja sekaantuu vaaralliseen ilotyttövyyhteen. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Mauri "Kippo" Kemppainen tutkii poliisimurhaa - ja huomaa, miten ankarasti ammatti voi miestä koulia.

Kuningas Kärpänen.
WSOY 1993.
ISBN 951-0-18831-X (sid.).

Rikoskomisario Mauri "Kippo" Kemppaisen johtamat rikostutkijat etsivät fanaattista Kuningas Kärpästä, jossa yhdistyvät Suomen historian ja nykypäivän pimeät voimat. Hän on 26-vuotias, hiljainen ja haaveellinen mies, jolla on vain yksi ystävä. Mutta hänellä on aate, ja hän on voimakastahtoinen ja kunnianhimoinen. Hänen isoisänsä oli vapaussodan valkoisia sankareita ja myöhemmin suomalaisten kansallissosialistien omalaatuinen ideologi. Hänen isänsä taisteli talvisodassa Raatteen tiellä ja palkittiin Mannerheim-ristillä. Rituaalimurhaaja vai terroristi? Tappajaa jäljittäville poliiseille se on arvoitus.

Kuollut ei kukkia kaipaa.
WSOY 1994.
ISBN 951-0-19638-X (sid.).

Finnyardsin telakalla räjähtää pommi, joka tuhoaa Saksan puolustusministeriön tilaamia ohjusveneitä. Rikoskomisario Mauri "Kippo" Kemppainen yritetään potkia hengiltä. Kauppa- ja teollisuusministeri Sakari Airisto juhlii venäläisen huippupoliitikon kanssa Vaakunan saunassa ja löydetään raakalaismaisesti surmattuna pensaikosta. Ministerimurhan tutkimuksissa paljastuu Zaporozskojen sotilaskyläprojektiin liittyvä mafiakuvio. Tappaja vaanii iltapäivälehden sensaatiotoimittajaa, ja kaunis, pistäväkynäinen seurapiiritoimittaja kamppailee kahden miehen loukussa ekä pysty välttämään vaaraa. Eduskuntavaaleihin on aikaa puoli vuotta. Kukapa näin tulenarassa tilanteessa kaipaisi mehukasta poliittista skandaalia? Kaikkihan sitä kaipaavat!

Se huutaa joka pelkää.
WSOY 1995.
ISBN 951-0-20574-5 (sid.).

Juha Nummisen trilleri murha-arvoituksesta pikkukaupungissa. Tarjolla on tukuttain sopivia murhaajia ja yltäkyllin mainioita ratkaisuja. Mutta pitävistä alibeista on huutava pula.
Helteinen idylli särkyy julmaan tapahtumasarjaan. Kaunis ja suosittu kaupunginvaltuutettu Laura Majuri (kok) löydetään raiskattuna ja surmattuna läheltä upporikkaan raumalaisen tehtailijan taloa, jossa kaupungin kerma viettää jokavuotisia riehakkaita rapujuhlia. Vahvin epäilty on Inkkari, vankilasta karannut seksuaalimurhaaja, mutta myös monella kunniallisella kaupunkilaisella on ollut surmantyöhön mahdollisuus ja aihetta. Tutkimuksia johtaa epäonnen vainoama krp:n rikoskomisario Mauri "Kippo" Kemppainen. Hyviä vastauksia tulee tulvimalla, ja Kippo kärsii, koska hänelle kelpaa vain oikea.

Tulikoura.
WSOY 1996.
ISBN 951-0-21309-8 (sid.).
2. p. 2001.
ISBN 951-0-26241-2 (sid.).

Tulikouralla on pettävä naamio. Matti Kukkonen on komea, pitkä ja voimakas mies, moitteettomati käyttäytyvä, sukkelapuiheinen, huumorintajuinen ja ystävällisesti hymyilevä. Hän on entinen poliisi ja teollisuusvartija, joka toimii suositun tanssiravintolan eteisvahtimestarina ja tunnetaan pätevänä ammattimiehenä. Naamionsa suojaamana Tulikoura hakee hyvistystä henkilökohtaisille kärsimyksilleen kylväen tuhoa, tuskaa jakuolemaa keskellä marraskuista Helsinkiä. Tavoittaako Kippo murhaajan vai ehtiikö Tulikoura ensin?

Älä usko unelmiin.
WSOY 1997.
ISBN 951-0-22226-7 (sid.).
2. p. 1997.

Kaunis viestintä- ja imagokonsultti Sonja Mikkola aloittaa elämänmuutoksen suunnittelun omista hautajaisistaan. Tavoitteisiinsa hän kirjaa muun muassa bisnesmenestyksen ja avioeron rikkasta ja öykkäröivästä kohuliikemiehestä. Siihen itsensäkehittämiskurssi jääkin - kunnianhimoinen rouva löytyy raa'asti surmattuna rantasaunan verannalta Karjalohjalta. Krp:n paras henkirikostutkija Mauri Kippo Kemppainen johtaa tutkimuksia ja huomaa äkkiä olevana tilanteessa, josta on hyvää vauhtia kasvamassa Kemppaisen ja krp:n skandaalijuttu. Juha Nummisen taidokkaassa trillerissä rikoskomisario Kippo Kemppaisen piinaviikon aikana poliisiorganisaatiossa käydään sisäistä juonittelua ja valtataistelua.

Osta elämä, myy kuolema.
WSOY 1998.
ISBN 951-0-23000-6 (sid.).
2. p. 2001.
ISBN 951-0-26242-0 (nid.).

Jali Valle on pelätty ja vihattu toimittaja, joka on kirjoittanut myyvimmät jutut maan suurimpaan juorulehteen sen kaksi vuotta kestäneen ilmestymisen aikana. Valle on journalistisen härskiyden keulakuva ja on tuhonnut monien ihmisten uran ja elämän. Tunnuslauseenaan "Osta elämä, myy kuolema" hän on iskelmälaulajista, poliitikoista ja muista julkisuuden henkilöistä tekemillään sensaatioilla ja paljastuksilla kohonnut itsekin kansalliseksi kuuluisuudeksi. Jali Valle murhataan syysyönä Helsingin Töölössä. Juorulehti julistaa hänet sananvapauden sankarivainajaksi - ja myy jälleen hyvin. Rikoskomisario Kippo Kemppainen ja toimittaja Make Sarkala perehtyvät kumpikin tahollaan sensaatioreportterin elämään, taustoihin ja salaisuuksiin. Kippo huomaa, että myös Myrkylän kidutusmurha nivoutuu merkilliseti Jali Vallen kuolemaan. Juorulehden omistaja ja kustantaja järjestää 40-vuotispäivänsä kunniaksi suurelliset juhlat ja vihjailee siellä tapahtumista paljastuksista. Kullalla painettu kustukortti mukanaan Kippo kumppaneineen astuu ruusuportin läpi juhla-alueelle, vaikka hänellä on kiusallinen aavistus siitä, että hän on tekemässä elämänsä suurimman ammatillisen munauksen.

Täydessä ymmärryksessä.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-24483-X (sid.) 30 e. Ilm. 8/2004.

Juha Numminen tuo rikoskomisario Mauri Kippo Kemppaisen jälleen dekkarien maailmaan. Kippo tekee elämänsä virheen. Virkaveljiä kuolee Turussa huumediilerin luoteihin. Kippo kiehuu syytösten ja itsesyytösten keskipisteessä. Pienemmässä kaupungissa murhataan Anne Helle, joka ei ole vain kaunis vaan myös kolmiloikan Suomen mestari ja yksi Samuel Helteen kolmesta urheilijatyttärestä. Samuel Helle ei ole vain menestyvän rakennusyrityksen omistaja vaan myös kovaotteinen mies, joka vannoo tappavansa tyttärensä murhaajan. Samueliakin kovempi on hänen isänsä, rakennusneuvos Aki Helle, 83-vuotias sotasankari, jonka raaka menneisyys painaa rikkaan perheen elämää. Toimittaja Make Sarkalalta tilataan kirjallinen työ, joka tempaa hänet keskelle Helteen perheen painajasta. Ilmeiseltä näyttää, ettei murhaaja tyydy yhteen uhriin. Kippo ja rikosylikonstaapeli Sami Salakka ponnistelevat löytääkseen murhaajan pelon saastuttamasta kaupungista.

Henkipatto.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30803-X (sid.) 30 e. Ilm. 10/2005.

Henkipatto kertoo tarinan miehestä, joka haaveilee kirjoittavansa dekkarin, kunnes huomaa elävänsä sitä. Kun freelance-toimittaja Henrik Lahtinen surmaa ystävänsä, vartija Isto Rantalan, lokakuisena aamuyönä, se ei ole mikään tavanomainen miestappo. Veriteko tapahtuu Henrik Lahtisen harrastaessa syventäviä opintoja, joilla hän tähtää kirjamarkkinoiden bestseller-listojen kärkeen. Isto Rantalan murha on siis alun perin kaunokirjallinen suoritus. Juoni kuitenkin riistäytyy Henrik Lahtisen käsistä ja imaisee hänet keskelle sensaatiomaista, kuolemanvaarallista rikosvyyhteä.

Iskijä.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32047-1 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2006.

Petri Karu on entinen raskaan sarjan nyrkkeilijä, lempinimeltään Iskijä. Hän on kiltti mies, joka on iskenyt kehässä parhaan ystävänsä loppuiäksi pyörätuoliin, kauniin Marketan vaimokseen ja yhdellä lyönnillä MM-tason ratamoottoripyöräilijän kuoliaaksi. Kun Petri Karu vapautuu vankilasta, hän on tuore ylioppilas ja hyväksytty opiskelemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Kaksi työpaikkaakin järjestyy ystävien avulla. Urallaan edenneen vaimon tähti nousee julkkismaailmassa. Rakkaus kukoistaa. Lapsi on tulossa. Entisen tappajan elämä on
mallillaan - hetken. Tammikuisena yönä alkaa tapahtumasarja, jonka syövereissä Petri Karun maailma murenee pala palalta. Yhtäkkiä häntä ympäröivät vainoojat, murhat ja sensaatiouutisten vyöry. Vanhoista ystävistä paljastuu yllättäviä piirteitä, eivätkä uudetkaan ystävät ole sellaisia, miltä näyttävät. Iskijä voi luottaa enää vain itseensä -
vai voiko?

Naskali.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33123-1 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2007.

Naskali näyttää laiskanpulskalta kokilta, joka on menettänyt työnsä ahmittuaan ruokavaraston tyhjäksi: pituutta yli 190, painoa ainakin 115, kasvot pyöreät ja lapsenomaiset. Hän herättää ristiriitaisia tunteita niin esimiehissään kuin rikollisissakin: sympatiaa, antipatiaa, luottamusta, epäluuloja, suojelunhalua ja pelkoa - eikä aiheetta.
Naskali on luunkova, itsenäinen ja itsepäinen ammattilainen, joka vetää puoleensa vaarallisia suhteita kuin magneetti nuppineuloja, eikä hän häikäile käyttää sitä hyödykseen. Hänen ystäväpiirissään on enemmän rikollisia kuin kunniallisia kansalaisia. Helteinen loppukesä on tiukkaa aikaa. Naskalin vaimo ja poika ovat kuolla tuhopoltossa. Entinen rakastettu murhataan. Ystävä epäilee Naskalia murhaajaksi - ja hän ystävää.
Selvittämätön murha nousee esiin. Tangoprinssin katoaminen muuttuu yhä mystisemmäksi. Vinkkimies murhataan prostituoidun viereen. Lehdistö repii Kohu-Naskalin maineen riekaleiksi. Esimies kiehuu seksiskandaalin kierteessä. Erilliset tapahtumat näyttävät punoutuvan yhteen. Onko murhasarjan takana sarjamurhaaja?
Naskali on Juha Nummisen 20. rikosromaani.

Kyyhkynen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34505-4 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2008.

Nuori rikostoimittaja Make Sarkala keksii loistavan idean.
Julkkistaivaalle syttyy uusi tähti, hurmaava Mr CeeCee.
Samalla pääsee Paha irti. Idea riistäytyy keksijänsä käsistä.
Monikasvoinen tv-suosikki kohoaa ällistyttävän nopeasti menestyväksi liikemieheksi ja multimiljonääriksi, jonka lähipiirissä hyörivät hänen herkkä, taiteellinen veljensä Ville Kyyhkynen ja hyväuskoinen ystävänsä ja neuvonantajansa Make Sarkala.
Kehittyy 17 vuoden pituinen, hyytävä ja monitasoinen rikostarina ystävyydestä, veljeydestä, julmuudesta, rakkaudesta ja ahneudesta.
Kyyhkynen on kertomus tämän päivän Suomesta.
21. dekkari Nummiselta.

Räjähdyspiste.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-28-1  (sid.)   20,90 e.    Ilm. 9/2011.  

Suomalaisen jännityskirjallisuuden tyyliniekka Juha Numminen iskee uutuudellaan Räjähdyspiste Suomen ja Venäjän keskinäisiin välienselvittelyihin. Räjähdyspiste jatkaa ainutlaatuisella tavalla vuonna 1985 julkaistun arvostelumenestyksen Susi-dekkarin tapahtumia. Suden aikoihin Neuvostoliitto oli vielä suuri ja mahtava, mutta nyt maan kunnianhimoinen sotilasjohto kokee armeijansa joutuneen Venäjän talousongelmien maksumieheksi. On tullut aika osoittaa, että vaikka kylmä sota on ohi, Venäjä tarvitsee yhä niin voimakkaan armeijan, ettei se joudu yhä laajenevan Naton ylikävelemäksi. Tätä varten käynnistetään salainen operaatio Venäjän kunnia. Rauhallinen länsinaapuri arvioidaan helpoksi harjoitusvastustajaksi näytösottelussa, joka palauttaa sotavoimien suuruuden päivät. Venäjän sotilastiedustelupalvelun kivikovaksi ja häikäilemättömäksi koulima likaisen työn tekijä, kapteeni Leo Rapp saa tehtävän, joka ajaa maiden suhteet räjähdyspisteeseen. Samalla kun Rapp operoi, GRU ruokkii taidokkaasti suuttumusta itärajan takana. Räjähdyspiste myös kietoo yhteen isän ja pojan tarinan. Leo Rapp on Suden päähenkilön, Neuvostoliitosta Suomeen loikanneen ja verisen vanan jättäneen palkkamurhaajan Theo Rappin poika.

Saari, Mauno & Numminen, Juha: Musta höyhen.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39274-4 (sid.)   Ilm. 8/2012.   
Uusi pokkaripainos ilmestyi 6/2013.

M/s Nordlandian piti tehdä kahden viikon helppo keikka - noutaa Lähi-idästä 1800 pakolaista ja jakaa lasti Tanskaan, Ruotsiin ja Suomeen. Mutta kun kapteeni Sten Bremer jättää taakseen Syyrian verilöylyn ja Lampedusan kaaoksen, hänen laivallaan on 5000 pakolaisen sekalainen lauma. Kukaan ei halua näitä ihmisiä. Satama toisensa jälkeen sulkeutuu. Äärioikeiston myrsky on noussut Euroopan ylle ja silmitön väkivalta leviää myös Suomeen - ja pian m/s Nordlandialle. Kylmähermoinen Bremer jyrää alustaan pohjoiseen tietämättä, että maallisen paratiisin sijasta sen matkustajille on varattu merihelvetti ja tuho. Aluksella kaunis somalityttö Baal Madow ja peloton naislääkäri Sara Kantola joutuvat kohtaamaan pahuuden silmästä silmään. Juha Nummisen ja Mauno Saaren seikkailu- ja rikosromaani tarttuu lukijaan terävin kynsin eikä päästä irti. Kertomus ravistelee, se on totta kuin pahin painajainen.
Huippuluokan tekijät Juha Numminen ja Mauno Saari ovat tunnettuje journalisteja ja kirjailijoita. Molempien takana on värikäs ura toimittajana ja päätoimittajana sanoma- ja aikakauslehdistössä.  Saari on toiminut myös johtavassa asemassa mainos- ja kustannusmaailmassa. Numminen on kirjfoittanut 10 journalistista haastattelukirjaa ja henkilökuvaa sekä 22 rikosromaania.  Saari on julkaissut yli 20 teosta: romaaneja, runokokoelmia, henkilökuvia mm. Paavo Haavikosta ja Niilo Yli-Vainiosta, talouselämän vaikuttajista ja huippu-urheilijoista sekä pankkikriisiä käsitteleviä reportaasikirjoja.
Todella mielenkiintoinen kirja....
Lisätietoa:
- Wikipedia - Mauno Saari.

Vaikenemisen hinta.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-044-3  (sid.) Ilm. 4/2013.  

Kostosta on tuleva tyylikäs. Hienovarainen. Pirullinen. Ennen kaikkea väkivallaton.
Paljastusromaanin kirjoittanutta kirjailijaa painostetaan tunnustamaan nuoruutensa henkirikos ja astumaan vihdoin tuomioistuimen eteen. Miehet, joiden uran ja elämän sensaatiokirja on tuhonnut, saavat hyvityksen. Syyttömänä taposta tuomitun maine puhdistuu.
Mutta…
Noudattaako todellisuus kostajien suunnitelmia? Voiko kukaan estää vyöryä kohti veristä umpikujaa? Miten suureksi paisuu vaikenemisen ja salailun hinta? Pystyykö viha sittenkään nujertamaan syvää ystävyyttä?
Mestarikertoja Juha Nummisen uutuus on Vaikenemisen hinta on hyytävä psykologinen trilleri.


Ystävä sä lapsien.
CrimeTime 2015.
ISBN 978-952-289-233-1 (sid.) Ilm. 3/2015.
bbbb
Krp:n rikoskomisario Sulo Naskali löytää isoisänsä palaneen talon raunioista parhaat lapsuudenystävänsä ruumiit. Traaginen murhamysteeri pakottaa komisarion nuoruutensa maisemiin ja silmätysten menneisyytensä kanssa.

Valta tappaa.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-275-1 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Toimittaja ja dekkaristi Juha Numminen on erinomaisessa vedossa. Valta tappaa -uutuus jatkaa iltapäivälehtitoimittaja Make Sarkalan ja Krp:n komisarion Sulo Naskalin välistä kilpailua.

Tappajan valinta.
CrimeTime 2017.
ISBN 978-952-289-331-4 (sid.) Ilm. 5/2017
bbbb
Mestarikertoja Juha Numminen jatkaa yhteiskunnallisen dekkarin perinnettä uutuusjännärissään Tappajan valta.Se on itsenäinen teos, joka alkaa siitä mihin edellinen kiitetty romaani, Valta tappaa, päättyi. Narsistinen sarjamurhaaja Toni Tonic Nielsen on päätynyt vankilaan. Vantaalaisella huoltoasemalla surmataan seitsemän ihmistä ja koira. Onko mielipuoli irti vai kyse kansainvälisestä terrorismista? Tonic Nielsen tuntuu muurien sisällä tietävän asioista yllättävän paljon.
Kiinnostava dekkari jälleen Juha Nummiselta.

Karman laki.
CrimeTime 2018.
ISBN 978-952-289-455-7 (sid.) Ilm. 8/2018.
bbbb
Sulo Naskali - sarja
Aineen nimi on karfentaniili. Se on 10 000 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini ja 100 kertaa väkevämpää kuin fetanyyli. Sitä käytetään suurten eläinten kuten norsujen tainnuttamiseen. Rikollisliiga lyö rahoiksi kaupittelemalla myrkkyä Suomen huumemarkkinoilla heroiinina,
kokaiinina, amfetamiinina tai muuna tavanomaisena huumeena. Toistakymmentä käyttäjää ehtii kuolla poliisin varoituksista huolimatta. Kyyninen huumemaailma antaa aineelle lempinimen
karma. Vantaalla löytyy mutaisesta ojasta alastoman miehen ruumis, jonka kasvot on murskattu tunnistamattomiksi. Helsingissä arvostettu graafikko surmataan omakotitalonsa ruusupensaaseen
ja kadonnut opiskelijanainen löytyy merestä. Laihdutuskuurissa kituva Krp:n rikoskomisario Sulo Naskali tutkii näitä julmia murhia ja sydämetöntä huumebisnestä eikä voi luottaa edes lähimpään alaiseensa. Tapetun graafikkoystävän vihje tempaa rikostoimittaja Make Sarkalan huume- ja murhaketjun syövereihin samalla kun yhteistyö pitkäaikaisen poliisivasikan kanssa johtaa dramaattisiin tapahtumiin.
Karma on mestarikertoja Juha Nummisen kirjailijauran 28 dekkari. Upea saavutus.

Suljettu sydän.
CrimeTime 2019.
ISBN 978-952-289-554-7 (sid.) Ilm. 8/2019.
bbbb
Sulo Naskali -sarja.
Ydinfyysikko Yrjö-Henrik Korpi, 29, katosi 12 vuotta sitten Helsingissä samana päivänä, jolloin hänen piti matkustaa stipendiaatiksi Yhdysvaltain kansalliseen ydinturvallisuusvirastoon. Tiedotusvälineissä kidnappauksesta epäiltiin aluksi Venäjää, Kiinaa tai Pohjois-Koreaa, jotka kamppailivat pysyäkseen ydinasevarustelussa USA:n kyydissä. Viimein pääteltiin, että Korpi oli joko tehnyt itsemurhan, hukkunut tai murhattu ja ruumis sen jälkeen hävitetty tuntemattomassa paikassa. Kun Korven jäännökset hellekesänä 2018 sattumalta löydetään autiotalon lietekaivosta päijäthämäläisessä kylässä, tutkinnan johto siirtyy rikoskomisario Sulo Naskalille. Pian tapahtuu uusi murha, joka ei jää viimeiseksi. Naskalin tutkimukset laajenevat ja mutkistuvat. Liittyvätkö uudet veriteot Korven tapaukseen? Vai ovatko ne erillisiä rikoksia? Löytyykö niihin järjellistä motiivia? Ratkaisu on yhtä yllättävä kuin kauhistuttava.
Juha Nummisen Suljettu sydän jatkaa komisario Sulo Naskalin tutkimuksia -sarjaa. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneen Naskali (2007), Ystävä sä lapsien (2015), Valta tappaa (2016) ja Tappajan valta (2017). 

Pietarin varjo.
CrimeTime 2020.
ISBN 978-952-291-856-7 (sid.) Ilm. 8/2020.
bbbb
Sulo Naskali -sarja 6.
Liivijengin johtaja ammutaan kotitalonsa pihalle Helsingin Kontulassa ja kolmoismurhan uhrit löydetään puistokäytävältä Kauniaisissa.
Onko teoilla joku yhteys? Vai ovatko ne erillisiä tapahtumia?
Vastausta ei anna neljäskään murha Lohjanjärven rannalla. Naskali johtuu pohtimaan, miten irrallisilta vaikuttaviin surmiin voisi liittyä myös venäläisen liikemiehen väkivaltainen kuolema Pietarissa.
Tapauksia vainukoiran ottein seuraava Iltalehden rikostoimittaja Make Sarkala tuntee juttuja kirjoittaessaan itsensä samaan aikaan sekä sananvapauden sankariksi että pahimman luokan mätämunaksi.
Pietarin varjo jatkaa suomalaisen dekkarin grand old manin Juha Nummisen
Sulo Naskali -sarjaa.
Mestarikertoja Juha Numminen tutkii ajankohtaisesti suomalaisen yhteiskunnan,
rikollisuuden ja median muutoksen herkkää ydintä.
Komisario Sulo Naskalista ilmestyneessä dekkarisarjassa on aiemmin julkaistu viisi teosta: Naskali, Ystävä sä lapsien, Valta tappaa, Tappajan valta ja Vaikenemisen hinta.


Äänikirjat

Naskali.
WSOY 2009.
Lukija: Lars Svedberg.
10 CD:tä.
ISBN 978-951-0-35570-1  32 e.  Ilm. 5/2009.
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-35702-6  24 e.
Naskali  on ilmestynyt kirjana syksyllä 2007.

Kyyhkynen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35151-2   Ilm. keväällä 2009.
10 CD-levyä.
Lukija: Lars Svedberg.

Uusi julkkis on syntynyt: Mr CeeCee hurmaa kaikki! Mutta idea riistäytyykin käsistä ja Paha pääsee irti. Monitasoinen rikosromaani nyky-Suomesta.   Kirja ilmestynyt keväällä 2008.

Muut teokset

Rahasta kiinni, kirja siitä, miten Suomessa rikastutaan, haastattelukirja, Tammi, 1970
En päivääkään vaihtaisi pois, Tapio Rautavaaran muistelmat, Kirjayhtymä, 1978
Johtaja Suomessa, haastattelukirja, Kirjayhtymä, 1978
Minä, keski-ikäinen mies, haastattelukirja, WSOY 1979
Sinä, kypsä nainen, haastattelukirja, WSOY 1980
Julkisuuden kipeys, kirja siitä, millaista on olla kuuluisa Suomessa, haastattelukirja, WSOY 1981
Ihana mies, haastattelukirja, WSOY 1982.
Menevää elämää, pakinoita, WSOY 1983.
Raskas sarja, haastattelukirja, Insinöörilehdet Oy, 1986.
Tähti etsii taivasta, Rainer Frimanin tarina, WSOY 1995.
Kova peli, Kaupunkilehti Uuden Rauman tarina, Länsirannikon Viestintä Oy 2002
Tarina A-lehtitalosta, A-lehdet Oy 1933 - 2003, A-lehdet Oy 2003.

Näytelmä

Viimeinen heitto, jännitysnäytelmä urheilun ja dopingin maailmasta, ensi-ilta Rauman Kaupunginteatterissa 31.1.1997, ohjaus Juha Hurme

Elokuvakäsikirjoitukset

Pohjatyö elokuvaan Yö meren rannalla, ohjaus Erkko Kivikoski, 1980
Käsikirjoitus elokuvaan Kulkuri ja Joutsen yhdessä Timo Koivusalon kanssa, ohjaus Timo Koivusalo, 1998.

Muuta

Vuonna 1998 on ilmestynyt Juha Nummisen kirjallisesta toiminnasta Outi Kecskemétin toimittama bibliografia.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Alftan, Maija: Ruumiita keskellä idylliä : kun Nummiset korjauttivat vanhan raumalaisen merimiestalon, saatiin lapsiperheelle koti ja dekkarikirjailijalle kunnon työtilat.
Helsingin Sanomat 15.10.2004.

Haasio, Ari: Kotimaisia dekkarikirjailijoita.
BTJ Kirjastopalvelu 2001.

Kukkola, Timo: Suomalaisia rikoskirjailijoita.
2. uud. ja laaj. painos 1998.

Lehtolainen, Leena: Kamalan ahkera mies (Juha Numminen).
Ruumiin kulttuuri 1997:1.

Lilja, Kimmo: Ihminen tekee rikoksen - ja rikollisen : Juha Numminen kirjoittaa yhteiskunnallisia jännäreitä. Turun Sanomat 5.1.1997.
Haastattelu. - Kokonaisuudessa bibliografia Juha Nummisen tuotannosta.

Meillä on vain kaksi mahdollisuutta : Juha Numminen ja Eero J. Tikka Sulevi Mannerin haastattelussa.
Ruumiin kulttuuri 1986:1.

Raitio, Risto: Vuoden johtolangan saivat Susi ja Manner.
Ruumiin kulttuuri 1986:1.
Vuoden johtolanka -palkinto annettiin kirjalle "Susi", jonka kirjoittajasalanimen Sulevi Manner takana ovat Juha Numminen ja Eero J. Tikka.

Arvosteluja

Ristilukki. 1984.
Ruumiin kulttuuri 1984:2. Kai Ekholm.

Susi, 1985.
Ruumiin kulttuuri 1985:4. Kai Ekholm.

Viimeiseen pisaraan, 1987.
Ruumiin kullttuuri 1987:4. Kristina Carlson.

Toinen kuolema, 1988.
Ruumiin kullttuuri 1988:4. Liisi Huhtala.

Ristiretki, 1989.
Ruumiin kullttuuri 1990:1. Jukka Parkkinen.

Sininen rotta, 1990.
Ruumiin kullttuuri 1990:4. Heikki Kaskimies.

Pahan tekijä, 1991.
Ruumiin kullttuuri 1991:3. Risto Raitio.

Painajainen Pietarista, 1992.
Ruumiin kullttuuri 1992:4. Juha Koskisuu.

Kuningas Kärpänen, 1993.
Ruumiin kullttuuri 1993:3. Heikki Kaskimies.

Kuollut ei kukkia kaipaa, 1994.
Ruumiin kullttuuri 1994:3. Risto Raitio.

Se huutaa joka pelkää, 1995.
Ruumiin kullttuuri 1996:1. Jari Hanski.

Tulikoura, 1996.
Ruumiin kullttuuri 1996:4. Juha Koskisuu.


Älä usko unelmiin, 1997.
Ruumiin kullttuuri 1997:4. AskoAlanen.

Täydessä ymmärryksessä. WSOY 2004.
Helsingin Sanomat 30.10.2004. Pertti Avola.

Iskijä. WSOY 2006.
Pohjolan Sanomat 2.10.2006. Sari Pelttari-Heikka.

Internet

WSOY - Kirjailijat - Juha Numminen.
Raumalaisia kirjailijoita - Juha Numminen.