Sisällön alkuun
Menu

Åsa Nilsonne

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Åsa Nilsonnelta ilmestyi maaliskuussa 2006 neljäs
suomennettu Monika Pedersen dekkari Pimeään peitetty
(Bakom ljuset, 2003).

Nilsonnnen Loisto -pokkareina ilmestyneet kirjat:
- Pisara punaista verta.   2003.
- Kaikessa hiljaisuudessa .  2005.
- Siveysvyö.   2006.
- Pimeään peitetty.   2007.

Lokakuussa 2005 Åsa Nilsonnelta ilmestyi suomeksi tietokirjapuolella kirja Kuka ohjaa elämääsi :
tietoisuustaidot arjen apuna.

Ensimmäinen suomennos  Pisara punaista verta ilmestyi syksyllä 2002 ja toinen Kaikessa hiljaisuudessa 2004.
Kaikki kirjat ovat ilmestyneet
Otavan Crime Club -sarjassa.

Åsa Nilsonne vieraili Helsingin kirjamessuilla 29.10.2005
Nilsonne vieraili messuilla sekä dekkarikirjailijana että tietokirjailijana. Hän esiintyy Dekkarilauantainssa 29.10.05.


www.nilsonne.se
Tornion kaupunginkirjasto

Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Åsa Nilsonne (s. 1949) on ruotsalainen dekkarikirjailija.   Hän on varsinaiselta ammatiltaan psykiatri ja hän työskentelee Tukholman Karolinska institutetissa. Hän kirjoittaa dekkareita ja jännitysnovelleja aina kun opetustyöltään ehtii.
Nilsonne esikoiskirjansa Tunnare än blod ( suom. Pisara punaista verta, 2002) ilmestyi 1991. Siinä päähenkilönä on Monika Pedersen, nuori nainen ja poliisi.  Sen jälkeen Monika Pedersen -dekkareita on ilmestynyt kolme lisää, I det tysta (suom. Kaikessa hiljaisuudessa, 2004) ilmestyi vuonna 1992, Kyskhätsbältet  vuonna   2000 ja Bakom ljuset vuonna 2003. Vuonna 2002 ilmestyi kirja Smärtbararen, joka ei ole dekkari.  Nilsonne voitti parhaalle naisdekkaristille myönnettävän Poloni -palkinnon vuonna 2000 kirjallaan Kyskhätsbältet.  Hänen kirjansa ovat saaneet innostuneen vastaanoton myös Saksassa. 
Nilsonne asuu Tukholmassa, on naimisissa ja kolmen pojan äiti.
Kun psykiatri alkaa kirjoittaa dekkareita, liikutaan maailmassa, jonka kirjailija tuntee perinpohjin.  Nilsonnen mielestä lääketiede, kuolema ja dekkarit muodostavat kiehtovan kolminaisuuden:   lääkärin tehtävänä on ponnistella pitääkseen yllä elämää, joku toinen taas ponnistelee lyhentääkseen sitä.   Dekkarissa voimat kohtaavat arvaamattomalla tavalla. Monika Pedersen, nuori nainen ja poliisi.  Nilsonne pohtiikin kirjoissaan, miten rankka, miesvaltainen työ muuttaa ja muokkaa fiksua, sympaattisen pohdiskelevaa naista.  Kepeän tyylikkäät dekkarit pitävät koukussaan harvinaisen todenmakuisella rikospoliisin tutkimustyön ja naispoliisin arjen kuvauksella sekä ottavat hienovaraisesti kantaa ruotsalaisen yhteiskunnan ongemiin.
Åsa Nilsonne dekkarit poikkeavat mukavasti perinteisestä ruotsalaisesta dekkarista.  Tyyli on kepeää ja teksti sujuvaa, mutta ei tyhjänpäiväistä.   Niinpä Nilsonnen kirjat tuovat  uutta näköalaa ruotsalaiseen yhteiskuntaan.   Nilsonnella on aivan omanlaisensa tapa kirjoittaa ja hänen dekkareitaan voi suositella lämpimästi.


Teokset

Monika Pedersen -sarja

Tunnare än blod.  1991.    (suom. Pisara punaista verta, 2002).
I det tysta.  1992.      (suom. Kaikessa hiljaisuudessa, 2004).
Kyskshätsbältet. 2000.  (suom. Siveysvyö, 2005).
Bakom ljuset.  2003.  (suom. Pimeään peitetty, kevät 2006).
Ett liv att dö för. 2006.

Muut romaanit

Smärtbararen. 2002.


Suomennokset


Rikosromaanit

Pisara punaista verta.
Alkuteos: Tunnare än blod, 1991. Suom. Leena Peltomäki.
Otava 2002.   (Crime Club).
ISBN 951-1-17823-7 (sid.) Ilm. 10/2002.
2. p. Loisto -sarjassa 2003.

Fiksu nuori poliisi Monika Pedersen saa kokeilla siipiään oikeassa murhajutussa.
Tukholman yliopistosairaalan patologisella klinikalla vieraileva huippututkija havaitsee
ruumiinavausnäytöksessä, ettei laitapuolen kulkija olekaan kuollut luonnollista kuolemaa vaan hänet on myrkytetty. Monika Pedersen on oikeastaan järjestyspoliisi, mutta kun flunssa kaataa sänkyyn koko kaupungin, pohdiskeleva ja sympaattinen nuori nainen pääsee mukaan murhatutkimuksiin.

Kaikessa hiljaisuudessa.
Alkuteos:  I det tysta, 1992.  Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2004.  (Crime Club).
ISBN 951-1-17822-9 (sid.)   27,50 e.   Ilm. 1/2004.
U.p. ilm. Loisto -pokkarina 2005.

Nuoren tukholmalaispoliisin Monika Pedersenin toinen murhajuttu
Kotoaan murhattuna löytynyt Hermine Gyldenklou on epätodennäköinen uhri: työlleen omistautunut ja rauhallista elämää viettävä lääketieteen jatko-opiskelija. Järjestyspoliisi Monika Pedersen on saanut rikospuolelta pidemmän sijaisuuden ja on innokas todistamaan kyvykkyytensä jutun tutkinnassa.
Kuka oli tämä hiljainen, nuori nainen, joka oli poikkeuksellisen kiinnostunut ekologisista kysymyksistä ja joka loistavasta tutkinnostaan huolimatta ei tuntunut edistyvän väitöskirjassaan? Matkasta Herminen menneisyyteen tulee sekä vaativampi että vaarallisempi kuin Monika tai hänen kollegansa Mikael olisivat osanneet aavistaa.

Nilsonne, Åsa:  Siveysvyö. 
Alkuteos:  Kyskhetsbältet, 2000.  Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2005.   (Crime Club).
ISBN 951-1-17824-5 (sid.)      Ilm. 2/2005.
U.p. ilm. Loisto -pokkarina 2006.

Tukholmalaispoliisi Monika Pedersen ratkoo kuuluisan näyttelijättären murhaa. Kun seurapiirien kauneusleikattuun kermakerrokseen kuuluva näyttelijätär Lottie Hagman löytyy kallo tylpällä esineellä murskattuna, rikostarkastajaksi edennyt Monika Pedersen toivoo, että juttu olisi nopeasti ratkaistu.  Käy kuitenkin päinvastoin: näyttelijättären skandaalinkäryinen elämä tarjoaa mahdollisia motiiveja ja murhaajia yllin kyllin, ja vyyhti muuttuu yhä sekavammaksi.
Työpaineiden ja uupumuksen kuristusotteessa kamppaileva Monika saa huomata, ettei ehkä itse ole kovinkaan erilainen kuin epätoivoiseen tekoon ajautunut murhaaja...
Kolmas suomennos ruotsalaiselta loistavalta kirjailija-psykiatrilta Åsa Nilsonnelta.  Aikaisemmin ilmestyneet Pisara punaista verta (2002) ja Kaikessa hiljaisuudessa (2004) olivat loistavia kirjoja ja niin on varmaan myös tämä uutuus.
Ruotsissa riittää näitä erinomaisia dekkaristeja.

Pimeään peitetty.
Alkuteos:  Bakom ljuset, 2003.  Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2006.   (Crime Club).
ISBN 951-1-20623-0 (sid.)  29,70 e.   Ilm. 3/2006.
2. p. ilm. Loisto -pokkarina 2/2007.

Tukholman rikospoliisin murhatutkija Monika Pedersen saa sairaslomalla käsiinsä erään psykoterapeutin muistelmateoksen. Yksi siinä kuvattu potilas muistuttaa aavemaisen paljon hänen äitiään - ja kaiken lisäksi kirjassa väitetään, että kyseinen potilas murhattiin.
Kun Monika alkaa tutkia asiaa, äidin kuolema tuntuu oudolla tavalla kytkeytyvän myös hänen isoäitiinsä, joka oli kansainvälisen uran YK:ssa luonut diplomaatti.
Epävirallisissa murhatutkimuksissaan Monika sukeltaa yhä syvemmälle sukunsa naisten kohtaloihin. Ne vievät hänet aina Etiopiaan saakka penkomaan hyväntekeväisyysjärjestön epäilyttävää toimintaa.
Ruotsalaisen psykiatrin Åsa Nilsonnen dekkareista on aiemmin suomennettu Pisara punaista verta, Kaikessa hiljaisuudessa ja Poloni-palkittu Siveysvyö.

Muut kirjat

Kuka ohjaa elämääsi? : tietoisuustaidot arjen apuna.
Alkuteos:  Vem är det som bestämmer i ditt liv? : Om medveten närvaro, 2004.  Suom. Riitta Bergroth.
Edita 2005.
ISBN 951-37-4413-2 (nid.)
Jokaisella meillä on sisäinen näyttämö, jonka tapahtumia voimme oppia ohjailemaan.  Tietoisuustaitoja eli tietoista läsnäoloa harjoittamalla opimme elämään valppaina joka hetki, havainnoimaan ympäristömme tapahtumia ja niiden vaikutusta sisäiseen maailmaamme.Ruotsin bestseller-lisitoilla pitkään ollut kirja opastaa ohjaamaan keskittymistä ja tarkkaavuutta käytännön vinkkien, esimerkkien ja harjoitusten avulla.  Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat olla syvemmin läsnä omassa elämässään.  Se on suositeltavaa jatkolukemista myös psykiatrian ammattilaisille. 


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Ravi, Reetta: Dekkarikirjailijalle aiheista ei tule nykymaailmassa pulaa : ruotsalainen Åsa Nilsonne vieraili Helsingin kirjamessuilla (2005).
Pohjolan Sanomat (STT)   30.10.2005.

Arvosteluja

Pisara punaista verta. Otava 2002.
Aamulehti 28.12.02. Marjaana Karhunkorpi.
Keskisuomalainen 16.12.02. Pirkko Toivonen.
Ruumiin kulttuuri 4/2002. Pertti Vuorinen.

Kaikessa hiljaisuudessa.  Otava 2004.
Ruumiin kulttuuri 1/2004, Kirsi Luukkanen.

Siveysvyö.  Otava 2005.
Helsingin Sanomat 12.4.05.   Pertti Avola.

Internet

www.nilsonne.se.

Wikipedia - Åsa Nilsonne .

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa