Sisällön alkuun
Menu

Margaret Millar 1915 - 1994

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Huom!
Margaret Millarin syntymästä tulee 100 v. 5.2.2015.
Onnittelut loistavalle klassikkokirjailijalle!

Millarin dekkarit ovat erinomaisia ja kestävät kyllä lukemisen vieläkin. Eikä yksin sen vuoksi, että hän oli naimisissa Ross Macdonaldin kanssa.
Molemmat loistavia klassikokirjailijoita.

Nyt juhlavuotena kaikki Margaret Millarin teokset julkaistaan uudestaan Yhdysvalloissa sekä painettuina että e-kirjoina.

Margaret Millarin loistavia dekkareita löytyy edelleen runsaasti kirjastoista ja antikvariaateista.
Tornion kaupunginkirjastossa on lainattavissa
seuraavat kirjat
- Mirandan murha
- Lain seitit
- Rautaportti
- Kuin enkeli
- Pahan valta


Margaret Millarin rikosromaaneja on ilmestynyt
suomeksi useilta kustantajilta:

Ensimmäinen Margaret Millarin suomeksi ilmestynyt dekkari on Tappava ilma, joka ilmestyi WSOY:n
Korppi-sarjassa v. 1961. Sarjassa ilmestyi myös toinen dekkari Muukalainen haudassani v. 1962.

Kariston Punaiset dekkarit- sarjassa ilmestyi
Saalis näkyvissä v. 1964.

Weilin+Göösin  Musta kissa -sarjassa ilmestyi
Seinillä on korvat v. 1965.

WSOY SaPo -sarjassa ilmestyi:
- Kysykää minua huomenna, 1980 ja up. 2003.
- Mirandan murha, 1990.
- Lain seitit , 1995.

Book Studion Jännityksen mestarit -sarjassa ilmestyneet:
- Rautaportti, 1995.
- Kuin enkeli, 1996.
- Pahan valta, 1997.


Margaret Millarin syntymästä tuli 100 v. 5.2.2015.

 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 
Tornion kaupunginkirjasto

 



Deadline Torstaina -blogi 5.2.2015
Goethe, Runeberg, Millar





Elämä

Margaret Millar (os. Sturm) s. Kitchenerissä Kanadassa 5.2.1915 - k. Santa Barbarassa Yhdysvalloissa 26.3.1994. Margaret Millar opiskeli klassisia kieliä University of Torontossa, Kanadassa, missä tapasi tulevan miehensä Kenneth Millarin (myöh. rikoskirjailija
Ross Macdonald ). Hän avioitui 1938 ja julkaisi 1941 ensimmäisen rikosromaaninsa The Invisible Man. Toisen maailmansodan jälkeen Millar on asui miehensä kanssa Santa Barbarassa Kaliforniassa.
Margaret Millar on jäänyt usein miehensä ja myös loistavan dekkarikirjailijan Ross Macdonaldin (oik. Kenneth Millar) varjoon,
Millar on julkaissut kaikkiaan 21 dekkaria. Hänen jännitysromaaneilleen on tunnusomaista psykologinen ote ja tunteisiin vetoava kerrontatapa. Millerin kirjoille on myös tyypillistä intensiivinen kerronta, joka kuvaa tarkasti häiriintyneen ihmismielen liikkeitä. Jännitystä kehitetään tuomalla esiin outoja yksityiskohtia ja yhteensattumia, jotka saattavat aluksi tuntua lukijoista vähäpätöisiltä.

Valtaosa Millarin teoksista sijoittui hänen kotiseudulleen Kaliforniaan ja siellä erityisesti Santa Barbaraan. Kirjoissaan hän käyttää kotikaupungista nimeä Santa Felicia tai San Felice.
Vaikka Millar ei juurikaan harrastanut sarjahahmoja, hän kuitenkin loi ensimmäisessä kolmessa teoksessaan esiintyneen tohtori Paul Pryen lisäksi hispaanoasianajajan Tom Aragonin, joka esiintyy suomennetuissa teoksissa Kysykää minua huomenna (1980) ja Mirandan murha (1990). Kolmessa kirjassa esiintyy ylikomisario Sands, joka esiintyy suomennetussa dekkarissa Rautaportti (1995).

Kyösti Salovaara on blogissaa (Deadline Torstaina 5.2.2015) hienosti kuvaillut Margaret Millarin kirjailijalaatua."Millar oli aikaansa edellä; niin paljon, että viime vuosina hänet on melkein unohdettu. Millar unohtui siksi ettei hänen teoksiaan pysty lokeroimaan. Eikä Millarin kirjat aina ole "mukavia". Hän kirjoitti ennakkoluulottomasti naisista, transuista, rotuvähemmistöistä, hyväksikäytetyistä lapsista, hulluista ja mieleltään järkkyneistä ja yliopäänsä ihmisistä, jotka ovat arkielämän nurkkaan ahdistamia. Nykyhetken kauhut ovat perheiden menneisyydessä rakennettuja. Jotakin on kadonnut mutta mitä?
Rautaportti -teoksessa muuan henkilö sanoo: "Ajattelepa, ihmismieli on kuin viidakko, hämärä tiheikkö, jonka miljoonaan pikku polkuun valo ei koskaan ulotu.  Sinulla ei edes ole aavistusta niistä poluista ennen kuin yhdestä ponnahtaa jotain näkyville.  Sitten saatat yrittää etsiä polun   alkua seuraamalla sen mutkia ja kiemuroita ja pääsetkin pitkälle, mutta ainoastaan jonkin matkaa, sillä polku on liian kiemurainen, liian pimeä, äänetön, ajaton...".


Julian Symonsin mukaan kirjasta Saalis näkyvissä (Beast in View, 1955) alkava kuuden kirjan sarja osoittaa hänen koko taitavuutensa romaanikirjailijana, jolle luontevin aihe on lähes aina arvoitus, jonka juuret kätkeytyvät syvälle menneisyyteen. Symonsin mielestä tämä taitavuus on parhaimmillaan kirjassa Kuin enkeli (How Like an Angel, 1962).
Edelleen Symonsin mukaan parhaat Millarin muista kirjoista osoittavan hänen kykynsä luoda levottomuuden ja kauhun ilmapiiri, josta olisi muissa käsissä saattanut tulla pelkästään goottilainen,mutta hän käyttää sitä osoittamaan henkilöristiriitoihin perustuvia käsitteitä. Saalis näkyvissä, jossa koko tarinaa pitää koossa täysin sovelias määrä silmänkääntötemppuja, Tappava ilma,
Seinillä on korvat, jossa on todennäköinen kaksoishämäys ja loistava loppukäänne,  ja Muukalainen haudassani ovat kaikki erittäin hyviä.
Julian Symons Margaret Millarista: "Sodan jälkeen maineeseen kohonneiden rikoskirjailijoiden joukossa ei ole monta hänen veroistaan eikä häntä parempaa huiputuksen taidossa. Hän esittää lukijalle uskottavan rikostilanteen, kehittää sen jännittävään huippukohtaan ja sitten muutamalla viimeisellä sivulla ravistaa kaleidoskooppia ja näyttää meille täysin toisenlaisen kuvion kuin se jota olemme touhukkaasti yrittäneet tulkita." Symons halusi myöhemmin lisätä edelliseen varauksen "parhaimmillaan". 

Margaret Millarin teoksista on suomennettu kaikkiaan kymmenen teosta. Ensimmäinen suomennos Tappava ilma (An Air That Kills, 1957),  WSOY 1961 ja viimeinen Pahan valta (Do Evil in Return, 1950), Book Studio 1997.
Margaret Millat sai Mystery of American (MWA) Edgar Allan Poe -palkinnon vuonna 1956 parhaasta rikosromaanista kirjallaan Beast in View (1955) (suom. Saalis näkyvissä, 1964).
Vuonna 1964 ilmestynyt The Fiend oli Golden Dagger -palkintoehdokkaana 1964 ja Edgar-palkintoehdokkaana vuoden parhaaksi dekkariksi.
Grand Master -palkinto hänelle myönnettiin vuonna 1982.  Millar toimi myös MWA:n puheenjohtajana vuosina 1957-1958.
Crime Writers of Canadan Derrick Murdoch Award -palkinto 1986.

Maailmalla Margaret Millaria luetaan edelleenkin ja Internetistä löytyy runsaasti tuoreita juttuja Millarista. Hänen kirjojaan ei ole kuitenkaan ilmestynyt kovin paljoa edes uusina painoksina. Nyt tilanne korjautuu kun kustantamo Syndicate Books on tehnyt Millarin perikunnan kanssa sopimuksen, jonka nojalla se saa oikeuden julkaista kaikki Millarin teokset Pohjois-Amerikan markkinoilla. Margaret kirjoitti yhteensä 27 kirjaa, jotka kustantamo aikoo julkaista vuonna 2015 kymmenosaisena koottujen teosten sarjana.  Lisäksi kaikki 27 tuodaan markkinoille yksittäisinä e-kirjoina (Ruumiin kulttuuri 4/20149.


Teokset

Rikosromaanit

-
The Invisible Worm, 1941. (Dr. Paul Prye).
-
The Weak-Eyed Bat, 1942. (Dr. Paul Prye).
-
The Devil Loves Me, 1942. (Dr. Paul Prye, ylitarkastaja Sands).
-
Wall of Eyes, 1943. (ylitarkastaja Sands)
-
Fire Will Freeze, 1944.

-
The Iron Gates, 1945. (julk. Britanniassa myös nimellä Taste of Fear, 1950).
 (suom. Rautaportti, Books Studio, 1995). (ylitarkastaja Sands).

- Do Evil in Return, 1950.  (suom. Pahan valta, Books Studio 1997).

-
Rose's Last Summer, 1952. (julk. myöh. nimellä The Lively Corpse, 1956).

-
Vanish in an Instant, 1952.

-
Beast in View, 1955. (suom. Saalis näkyvissä, Karisto1964).

-
An Air That Kills, 1957. (Julk. Britanniassa myös nimellä The Soft Talkers, 1957).
  (suom. Tappava ilma, WSOY 1961).

-
The Listening Walls, 1959.  (suom. Seinillä on korvat, Weilin+Göös 1965).

- A Stranger in My Grave, 1960. (suom. Muukalainen haudassani, WSOY 1962.

-
How Like an Angel, 1962. (suom. Kuin enkeli, Book Studio 1996).

-
The Fiend, 1964.
-
Beyond This Point Are Monsters, 1970.

-
Ask for Me Tomorrow, 1976. (suom. Kysykää minua huomenna, WSOY 1980).
  (Tom Aragon).

-
The Murder of Miranda, 1979. (suom. Mirandan murha, WSOY 1990). (Tom Aragon).
-
Mermaid, 1982. (Tom Aragon).

-
Banshee, 1983.

-
Spider Webs, 1986. (suom. Lain seitit, WSOY 1995). 


Muut kuin dekkarit

-
Experiment in Springtime, 1947.
-
It’s All in the Family, 1948.
-
The Cannibal Heart, 1949.
-
Wives and Lovers, 1954.
-
The Birds and the Beasts Were There, 1968. (oma elämäkerta).

- Stop, You're Killing Me! - Margaret Millar.

Suomennokset


Tappava ilma.
Alkuteos: An Air That Kills, 1957. Suom. Eero Ahmavaara.
WSOY 1961.  (Korppi-sarja ; 12).



Muukalainen haudassani.
Alkuteos: A Stranger in My Grave, 1960).  Suom. Mikko Halijoki.
WSOY 1962.
(Korppi-sarja ; 15).

Muukalainen haudassani kertoo naisesta, joka toistuvasti näkee painajaisessaan oman hautansa. Painajaisesta tulee kuitenkin totta, kun hän eräänä päivänä törmää valveilla ollessaan tuohon hautaan... Tässä, kuten useassa muussakin Millarin teoksessa arvoituksen ratkaisu löytyy kaukaa menneisyydestä.
Muukalainen haudassani on yksi Millarin vaikuttavampia teoksia. Se on psykologisesti oivaltava ja tiivistunnelmainen.


Saalis näkyvissä.
Alkuteos: Beast in View, 1955.  Suom. Leena Sopenlehto.
Karisto 1964.  (Punaiset dekkarit ; 6).

"Saalis näkyvissä -teoksesta alkaen Millar siirtyi kerronnassaan huomattavasti innovatiivisempaan otteeseen. Samalla mukaan alkoi tulla myös psykologisia aspekteja. Saalis näkyvissä -teosta on joskus pidetty jopa yhtenä Millarin parhaista teoksista. Millar taitaa epävarmuuden ja kauhun tunteen kuvauksen.  Juonen tiiviys ja ennen muuta henkilöhahmojen ja henkilöristiriitojen kuvaus ovat Millarin tuotannolle tyypillisimpiä piirteitä.  Tarkkaavainen lukija voi löytää selkeitä vaikutteita jopa goottilaisesta perinteestä." (Ari Haasio, 2005).


Seinillä on korvat.
Alkuteos: The Listening Walls, 1959.  Suom.  Heidi Järvenpää.
Weilin+Göös 1965.  (Musta kissa ; 6)

Jos Amy ja Wilma olisivat tienneet, mihin heidän huvimatkansa Mexico Cityyn johtaa, he tuskin olisivat kaivanneet ympäristönvaihdosta kovin kiihkeästi.  Wilma ei palaa enää koskaan.  Entä Amy - onko hän kuollut vai ovatko salaperäiset kirjeet todella hänen käsialaansa, onko tai oliko hän sittenkään vain suojaa tarvitseva tarvitseva hento olento? Amyn aviomies, veli ja yksityisetsivä Dodd, harjastukkainen pikkumies, koettavat kukin tahollaan päästä selville vesille. Lukijan milloin Mexico Cityyn milloin San Franciscoon kuljettava juoni kärjistyy hermoja repivään näytökseen - seinillä on korvat, mutta paljastavatko ne kuulemansa?


Kysykää minua huomenna.
Alkuteos: Ask for Me Tomorrow, 1976.  Suom. Eila Pennanen ja Hanno Vammelvuo.
WSOY 1980.  (SaPo ; 249).
ISBN 951-0-09837-X (sid.)
Tom Aragon-sarja
2. p. 2003.
    
Gildan, rikkaan ja rakastuneen amerikkalaisrouvan aviosiippa B. J.  häipyi aikoinaan meksikolaistyttösen matkassa etelään ja sille tielle jäi.  Vuosien perästä jo toistamiseen leskeksi jäävä Gilda pistää sievoisen summan likoon, jotta löytäisi kadottamansa, tämä kun on kuulopuheiden mukaan rikastunutkin valtavastil  Nuori juristi Tom Aragon pestataan moskiittojen ja toisien lahjusten Meksikoon nuuskimaan karkurin jälkiä. Mutta tiet häipyvät hämärään niin kuin todistajat perä perää manan maille. Mitä on meneillään?
Margaret Millar, toisen laatutekijän Ross Macdonaldin vaimo, on kansainvälisesti arvostettu, mutta meillä vielä jokseenkin tuntematon. Hänen elämäntuntua ja nasevaa huumoria poreileva tyylinsä etenee loogisesti ja huipentuu yllättävään loppuun.


Mirandan murha.
Alkuteos: The Murder of Miranda, 1979. Suom. Tiina Ohinmaa. 
WSOY 1990.  
(SaPo ; 340).
ISBN 951-0-16298-1 (sid.)
Tom Aragon -sarja

Penguin Club oli pitkä sininen rakennus maantien ja meren välissä.  Ohikulkijoille se tarjosi ikkunattoman julkisivun.  Klubilla oli hyvin rikkaiden amerikkalaisten kokoontumispaikan maine, ja hyvin rikkaita se olikin täynnä. Osa heistä puolihulluja, kuten herra van Eyck, joka istui klubin terassilla ja kirjoitti päivästä päivään häijyjä, nimettömiä kirjeitä. Tai yhdeksänvuotias pikku Frederic, hienostokoulun karmea kasvatti, joka osasi rivouksia kaikilla kielillä. Tai amiraali Youngin kaksi kaunista ja ällöttävää tytärtä.  Miranda Shaw oli klubin valopilkku.  Vast'ikään leskeksi jäänyt rikas perijätär, hyvin säilynyt viisikymppinen naisihminen. Ei ollut mikään ihme, että Miranda iski silmänsä komeaan nuoreen hengenpelastajaan.  Eikä se, että pariskunta katosi yhdessä jäljettömiin.  Mutta se oli ihme, että Miranda murhattiin.  Kuka sen teki ja miksi? Nuori lakimies Tom Aragan on keskellä elämänsä suurinta arvoitusta.


Lain seitit.
Alkuteos: Spider Webs, 1987. Suom. Tiina Ohinmaa.
WSOY 1995.  
SaPo ; 382).
ISBN 951-0-20032-8 (sid.)

Cully Paul King, yksityisjahdin musta karibialainen kapteeni ja tunnettu naistenmies, on syytettynä ensimmäisen asteen murhasta. Eikä ihme: Madeline Pherson nähtiin Kingin purrella vain vähää ennen kuin hänet löydettiin kuolleena merestä ilman kallisarvoista jalokiviään.
Tapauksesta kehkeytyy mittava oikeudenkäynti, jonka kaikki osapuolet osoittavat syytettyä kohtaan muutakinkuin ammatillista mielenkiintoa.  Arvostettu dekkarikirjailija Margaret Millar laajentaa tarinansa oikeussalidraamasta monitasoiseksi romaaniksi eikä epäröi tarttua matkan varrella rasismin kaltaisiin tulenarkoihin aiheisiin.


Rautaportti.
Alkuteos: The Iron Gates, 1945.  Suom. Reijo Kalvas.
Book Studio 1995.  (Jännityksen mestarit ; 84)
ISBN 951-611-691-4 (nid.)
Ylitarkastaja Sands

Lucille Morrow oli harvinaisen onnellinen nainen: hän oli terve ja nuorekas vielä keski-ikässäkin ja eli onnellisessa avioliitossa.  Yksi päivä muutti kaiken. Tarvittiin vain yksi salaperäinen paketti ja Lucille oli valmis pakenemaan todellisuutta ja omaa tukahdutettavaa pelkoaan mihin tahansa, pelkoaan joka vähitellen tulisi tuhoamaan hänen mielenterveytensä. Ylitarkastaja Sandsilla oli edessään julma juttu.


Kuin enkeli.
Alkuteos: How Like an Angel, 1962.  Suom. Reijo Kalvas.
Book Studio 1996. 
(Jännityksen mestarit ; 89)
ISBN 951-611-739-2 (nid.)

Yksityisetsivä Joe Quinn

Joe Quinn ei todellakaan ollut mikään enkeli, päinvastoin.  Hän oli pelannut viimeiset lanttinsa Renossa ja oli valmis miltei minkälaiseen toimeksiantoon tahansa.  Joten kun keskellä-ei-mitään majailevan epämääräisen uskonlahkon sisar tarjoaa hänelle epämukavan yösijan ja satakunta taalaa etumaksua, hän on valmis kuin lukkari sotaan. Tehtäväkin on helppo: Joen tarvitsisi vain löytää kuollut mies...

Pahan valta.
Alkuteos: Do Evil in Return, 1950.  Suom.  Reijo Kalvas.
Book Studio. 1997. 
(Jännityksen mestarit ; 97)
ISBN 951-611-836-4 (nid.)

Charlotte Keating on menestyvä lääkäri, jonka elämä on kaikin puolin kunnossa.  Tilanne kääntyy kuitenkin päälaelleen, kun hänen vastaanotolleen ilmaantuu nuori Violet O'Gorman pyytämään apua epätoivotun raskauden suhteen.  Charlotte ei voi auttaa tyttöä, mutta tuntee olevansa moraalisesti vastuussa tästä. Kun Violet katoaa ja löydetään myöhemmin hukkuneena, koko totuus kaikessa karmeudessaan uhkaa tuhota sekä Charlotten että hänen läheistensä elämän.



Artikkeleita ja kirjallisuutta


Haasio, Ari: Ulkomaisia dekkariklassikoita 2. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.
Kukkola, Timo: Dekkaristin käsikirja, 2.uud.l. The Crime Corp./Suomen dekkariseura 1997.
Symons, Julian: Murha! Murha! WSOY SaPo -sarja 300. 1986.
  Symonsin kirja on upea johdatus rikoskirjallisuuden historiaan ja vaiheisiin.

The Mammoth Encyclopedia of Modern Crime Fiction : The authors, their works and their most famous creations / compiled by Mike AShley. London : Robinson, 2002. 780 s.
Mahtava tietopaketti dekkarin ystäville, mukavassa pokkariasuss.

Sharp, Kathleen: The Dangerous Housewife : Santa Barbara's Margaret Millar : A
forgotten genius of noir. Los Angeles Review of Books 28.11.2013.



Arvosteluja

Ruumiin kulttuurissa:

- Mirandan murha, 1990. WSOY. Ruumiin kulttuuri 4/1990. Liisa Koskinen.
- Lain seitit, 1995
. WSOY. Ruumiin kulttuuri 2/1995. Janne Mäkelä.
- Rautaportti, 1995. BookStudio. 
Ruumiin kulttuuri 2/1995. Kyösti Salovaaara.
- Kuin enkeli, 1996.
BookStudio. Ruumiin kulttuuri 2/1996. Pekka Turunen.
- Pahan valta, 1997.
BookStudio. Ruumiin kulttuuri 2/1997. Johanne Matero.




Internet

- Wikipedia - Margaret Millar .
- www.kirjasto.sci.fi/mmillar.htm .
- Stop, You're Killing Me! - Margaret Millar.
- DekkariNetti - Ross Macdonald .
-
Cozy Mystery List - Margaret Millar .
- Syndicate Books Acquires the Estare of Margaret Millar, MWA Grandmaster.





Tornion kaupunginkirjasto
©2015 Terttu Uusimaa