Sisällön alkuun
Menu

Olle Lönnaeus

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Keväällä 2017 ilmestyi suomeksi Olle Lönnaeuksen toinen Jonny Lilja & Eva Ström -sarjan dekkari Maksun hetki.
Sarjan ensimmäinen kirja Pelivelka oli erinomainen.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Keväällä 2016 ilmestyi suomeksi Olle Lönnaeuksen toinen dekkari Pelivelka.
Kirja aloittaa uuden Jonny Lilja & Eva Ström -sarjan.
Erittäin kiinnostava ja jännittävä myös tämä toinen suomennos.
bbbb


Olle Lönnaeuksen palkittu esikoisdekkari
Menneisyyden hinta ilmestyi suomeksi kesällä 2013.
Erinomainen uusi ruotsalainen dekkaristi.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/meinneisyydhinta.jpgollelonnaeus.se.

Olle Lönnaeus Facebookissa

Olle Lönnaeus Twitterissä 


- Minerva - Olle Lönnaeus.

Olle Lönnaeuksen suomelainen kustanja on Minerva


 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjastoLapin uusi verkkokirjasto


 

Elämä

Olle Lönnaeus (s. 1957) on työskennellyt 20 vuotta toimittajana Sydsvenska Dagbladet -sanomalehdessä. Hänelle on myönnetty lukuisia journalistipalkintoja syväluotaavista poliittisista ja yhteiskunnallisista reportaaseista.
Olle Lönnaeus nousi heti ensimmäisellä kirjallaan Menneisyyden hinta ( Det som ska sonas, 2009) Ruotsin dekkarikirjailijoiden kärkikaartiin. Kirja sai mm. Ruotsin dekkariakatemian esikoiskirjapalkinnon, ja se ampaisi heti ilmestyttyään myynti- ja arvostelumenestykseksi. Menneisyyden hinta ilmestyi suomeksi syksylä 2013.
Lönnaeus on sittemmin julkaissut vielä kaksi kiitettyä romaania, Mike Larssons rymliga hjärta sekä En enda sanning, ja hänen kirjojaan on käännetty jo yhdeksälle kielelle. Mm. Italiassa Menneisyyden hinta nlusi heti ilmestyttyään bestsellerlistojen kärkipäähän.
Uuden Jonny Lilja & Eva Ström -rikosromaanisarjan aloittava Pelivelka (Jonny Liljas skuld, 2014) oli niin ikään viiden parhaimman rikosromaanin joukossa ehdokkaana Ruotsin dekkariakatemian palkinnon saajaksi vuonna 2014.
Toinen Jonny Lilja & Eva Ström -dekkari Marias tårar on ilmestynyt keväällä 2016. Kirja ilmestyi suomeksi keväällä 2017 nimellä Maksun hetki. 
Erinomainen ruotsalaisdekkaristi.Teokset

Mike Larssons rymliga hjärta, 2011?.
En enda sanning, 2012.


Rikosromaanit

Det som ska sonas, 2009. (suom. Menneisyyden hinta, 2013).

Jonny Lilja & Eva Ström -sarja

Jonny Liljas skuld, 2014. (suom. Pelivelka, 2016).
Marias tårar, 2016. (suom. Maksun hetki, 2017).


Suomennokset

Menneisyyden hinta.
Alkuteos: Det som ska sonas, 2009.  Suom. Salla Korpela.
Minerva 2013.  (Minerva Crime).
ISBN 978-952-765-9 (sid.)   Kirja ilmestyy 6/2013.  
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/meinneisyydhinta.jpg
Esikoisteos!!
Kidnappausdraama, jossa kollega saa surmansa, suistaa toimittaja Konrad Jonssonin raiteiltaan.  Hän ei kykene hoitamaan enää sen paremmin ihmissuhteitaan kuin työtäänkään.  Vähäiset säästöt, joiden varassa hän joutuu elämään, on pian syöty.
Konradin elämä on saavuttamassa pohjakosketuksen, kun hänen adoptiovanhempansa Herman ja Signe murhataan.  Hänen on vastoin tahtoaan palattava takaisin lapsuuteensa ja nuoruutensa maisemiin Skooneen.  Tomelillan pikkukaupungissa Konrad alkaa miettiä elämäänsä ja sitä, mitä tapahtui hänen Agnes-äidilleen.  Yhteisössään hyljeksitty puolalaissyntyinen Agnes katosi jälkiä jättämättä ennen kuin Konrad ehti kouluikään.  Konrad sijoitettiin perheeseen, jossa äidistä ei saanut puhua sanaakaan.
Nyt Konrad saa järkytyksekseen huomata, että häntä itseään epäillään adoptiovanhempiensa murhasta.  Kun sitten kaksi albanialaisnuorukaista yhdistetään tapaukseen löyhin perustein, hän on aluksi helpottunut.  Mutta kaikki ei täsmää.  Miksi nämä olisivat tappaneet syvästi uskonnollisen, aran pariskunnan? Ilmapiiri kylässä muuttuu yhä rasistisemmaksi, ja Konrad saa todeta, että tapahtumien jäljet johtavat kauas menneisyyteen - aina Agnesin katoamiseen saakka.

Pelivelka.
Alkuteos: Jonny Liljas skuld, 2014.Suom. Salla Korpela.
Minerva 2016.
ISBN 978-952-312-248-2 (sid.) 2/2016.
bbbb
Jonny Lilja on huumepoliisi. Ja peliaddikti. Yhdistelmä on mahdollisimman huono.Liian korkeilla panoksilla pelaamansa epäonnisen pokeri-illan jälkeen Jonny saa todeta olevansa jätti-mäisen summan velkaa jugoslavialaiselle mafiapomolle Ratko Jokovicille. Pelivelkaa hän lyhentää vuotamalla Jokovicille poliisin salaisia tietoja.Jonnyn elämä näyttää romahtaneen lopullisesti. Hän on pettänyt perheensä, kollegansa ja itsensä.Parin viinipullollisen turruttamana Jonny päättää tehdä lopun kaikesta. Itsemurha-aikeet raukeavat, kun Jonny rantametsikössä hirttoköyttä puun oksaan sovitellessaan huomaa kauempana puun juurella tytön, jonka ranteet on viilletty auki. Kuollut tyttö muistuttaa pelottavasti Jonnyn adoptiotytärtä Mariaa. Lisäksi Jonny tajuaa nähneensä tytön kohtalokkaana pokeri-iltanaan Jokovicin seurassa.Poliisi kirjaa tuntemattoman tytön kuoleman itsemurhaksi, mutta Ystadin poliisissa toimiva Eva Ström haluaa tutkia sitä tarkemmin. Myös Jonny haluaa paneutua tapaukseen, koska hän aavistaa, ettei tyttö kuollut oman käden kautta. Skånen rannoilla on kuollut muitakin nuoria naisia epäilyttävissä olosuhteissa. Eva ja Jonny toteavat jälkien johtavan Malmön alamaailmaan.

Maksun hetki.
Alkuteos: Marias tårar, 2016. Suom. Salla Korpela.
Minerva 2017.
ISBN 978-952-312-417-2 (sid.)   Ilm. 3/2017.
bbbb
Jonny Lilja & Eva Ström -sarja 2.
Kylmänä, tuulenpieksämänä päivänä Malmön meriuimalan edustalta löytyy jäätynyt mies, jota on julmasti pahoinpidelty ja kidutettu. Jonny Lilja tunnistaa jäästä irrotetun uhrin jugoslavialaisen mafiapomon Ratko Jokovicin lähimmäksi mieheksi.
Vanhalla pelivelalla uhkaillen Jokovic määrää Jonnyn ottamaan selvää, mitä hänen henkivartijalleen on tapahtunut ja kuka on vastuussa. Pian Jonnya kuitenkin kohtaa vielä suurempi tragedia. Hänen entinen vaimonsa murhataan, ja Jonnysta tulee pääepäilty. Jälleen kerran Jonny joutuu pakoilemaan henkensä kaupalla niin Malmön poliisia kuin toisiaan vastaan sotaa käyviä rikollisliigoja. Hän voi selvitä vain selvittämällä itse oikean syyllisen.
Poliiseista ainoastaan Eva Ström uskoo Jonnyn syyttömyyteen. Vastoin esimiestensä määräyksiä hän alkaa kaikessa hiljaisuudessa tutkia näitä murhia löytääkseen syyllisen Jonny Liljan ahdinkoon.
Malmöläispoliiseista Jonny Liljasta ja Eva Strömistä kertovan kirjasarjan toinen, itsenäinen osa vahvistaa lopullisesti Olle Lönnaeuksen kuuluvan ruotsalaisten nykydekkaristien ehdottomaan kärkeen.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja

Menneisyyden hinta. Minerva 2013.
- Leena Lumi -blogi 29.5.13.
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi 7.5.13.
- Kirjastolehti 28.3.13.


Internet

- ollelonnaeus.se.
- Minerva - Olle Lönnaeus.
- Krimi-Couch - Olle Lönnaeus


 


 

Tornion kaupunginkirjasto
©2016 Terttu Uusimaa