Sisällön alkuun
Menu

Tuomas Lius

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Toukokuussa 2021 ilmestyi Tuomas Liuksen viides
dekkari Sudenkorennon kesä.
bbbb


Kesäkuussa 2019 ilmestyi Tuomas Liuksen neljäs
Noussair & Pippurinen -sarjan dekkari Lanka palaa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjan ja äänikirjana.
bbbb

Lokakuussa 2015 ilmestyi Tuomas Liuksen viides jännitysromaani Magnum opus.
Kirja ilmestyi CrimeTimen kustantamana.


Yle-Kulttuuri 18.9.12: Rikosromaani "Keisari": Kovan luokan rikollisten taistelu Kolin maisemissa

Syyskuussa 2012 ilmestyi Tuomas Liuksen ja Kimmo Puustisen yhteistyönä jännityskirja Keisari.


Syksyllä 2011 ilmestyi Tuomas Liuksen kolmas amatöörietsivä Marko Pippurisen seikkauluista kertova dekkari Härkäjuoksu.

Sarjan ensimmäinen kirja Haka ilmestyi syksyllä 2009 ja toinen kirja Laittomat syksyllä 2011.

Laittomat ilmestyi uutena pokkaripainoksena
syksyllä 2011.

Haka ilmestyi uutena pokkaripainoksena syksyllä 2010.

Tuomas Liuksen ensimmäinen dekkari Kalle-Kustaa Korkin paluu ilmestyi Apalin kustantamana. Viides dekkari Magnum Opus on ilmestynyt CrimeTimeltä.
Kaikki muut  kirjat ovat ilmestyneet
Liken kustantamana.
Tuomas Lius - Facebook

Tuomas Lius - Like

Tuomas Lius - CrimeTime Tornion kaupunginkirjasto
 


Elämä

Tuomas Lius (s. 8. toukokuuta 1976 Joensuussa) on kirjailija, kuvittaja ja freelance-toimittaja.
Esikoisromaani Kalle-Kustaa Korkin paluu ja esikoissarjakuva-albumi Jadesoturi Sangfu ilmestyivät vuonna 2006. Jadesoturi Sangfu pohjautuu Jadesoturi-elokuvaan. Sarjakuva ilmestyi Liken kustantamana samoin kuin seuraavat jännitysromaanit.  Haka on jännityskertomus järven pohjassa lymyävästä salaisuudesta, joka paljastuessaan vaarantaisi koko ihmiskunnan. Jännittävästä kehystarinasta huolimatta siinä on kosolti huumoria. "Jos kirjastani tehtäisi elokuva, se olisi lähinnä Indiana Jones -tyyppinen,  mutta pääosassa olisi Chevy Chase", Lius itse kuvailee. Jännityskirjat Haka, Laittomat ja Härkäjuoksu kertovat suomalaisegyptiläisen rikosylikonstaapeli Julia Noussairin ja viinijärveläisen amatöörietsivä Marko Pippurisen seikkailuista. Tarinoiden tapahtumapaikat löytyvät suureksi osaksi Pohjois-Karjalasta.
Joensuulainen Tuomas Lius kuljettaa tarinaa mestarin ottein ja onnistuu rakentamaan omassa lajissaan harvinaisen sujuvan ja uskottavan jännitysromaanin,
joka viihdyttää lukijoita yli sukupuoli- ja ikärajojen. Kerronnan luonteva visuaalisuus kumpuaa työstä sarjakuvien ja elokuvien parissa ja asiantuntemus sukellus- ja lentoharrastuksesta. Like on julkaissut aiemmin Jadesoturi -elokuvaan pohjautuvan sarjakuvan Jadesoturi Sangfu.
Syyskuussa 2012 ilmestyi Kimmo Puustisen kanssa yhteistyöntä syntynyt jännitysromaani Keisari.

Teokset

Rikosromaanit


Kalle-Kustaa Korkin paluu.
Apali, 2006.
ISBN 978-952-5026-57-3 (sid.)  Ilm. 12/2006.

Outsiderin (oik. Aarne Haapakoski) luomat Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen
aloittivat seikkailunsa 1940-luvun puolivälissä. Suomalaisen populaarikirjallisuuden
kenties tunnetuin seikkailijakaksikko tuli tunnetuksi sekä suositussa kirjasarjassa että legendaarisen maineen saavuttaneissa radiokuunnelmissa. Neljäkymmentä vuotta parivaljakko on saanut olla piilossa julkisuudelta. Nyt aika on kypsä suuren
suomalaisen seikkailun paluulle.

Haka.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0326-2  (sid.)    29 e.   Ilm. 8/2009.  
Uusi Like-pokkaripainos ilm. syksyllä 2010.

Toisen maailmansodan aikainen joukkotuhoase. Järvi Pohjois-Karjalassa.
Peitetehtävissä ansioitunut naiskonstaapeli ja sydämiä särkevä maalaisrenttu. Näistä aineksista rakentuu Haka, kotimaisen jännärikentän kärkeen sinkoutuva hämmästyttävä pelinavaus. Se on suvereeni yhdistelmä omalaatuisia henkilöitä ja eri tahoille sijoittuvaa jännitystä, joka tiivistyy kilpajuoksuksi kohti saksalaisen tiedustelukoneen hylkyä pohjoiskarjalaisen järven pohjassa.
Joensuulainen Tuomas Lius (s. 1976) kuljettaa tarinaa mestarin ottein ja onnistuu rakentamaan omassa lajissaan harvinaisen sujuvan ja uskottavan jännitysromaanin, joka viihdyttää lukijoita yli sukupuoli- ja ikärajojen. Kerronnan luonteva visuaalisuus kumpuaa työstä sarjakuvien ja elokuvien parissa ja asiantuntemus sukellus- ja lentoharrastuksesta. Like on julkaissut aiemmin Jadesoturi -elokuvaan pohjautuvan sarjakuvan Jadesoturi Sangfu.

Laittomat.
Like 2010.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-010487-0 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2010.  
Uusi Like-pokkaripainos ilm. syksyllä 2011.
Noussair & Pippurinen -sarja 2

On kulunut kolme vuotta siitä, kun Julia Noussairin ja Marko Pippurisen muodostama epätodennäköinen kaksikko kohtasi Hakan merkeissä. Marko Pippurinen saa todeta, ettei maailman pelastaminen biologiselta aseelta takaa töitä lama-ajan Suomessa. Huikean seikkailun innoittamana mies karistelee autokorjaamon pölyt haalareistaan ja pistää pystyyn etsivätoimiston. Yritys hyytyy lähtöruutuun. Ulosottomiehen uhatessa Pippurinen ottaa vastaan taksikuskin pesti siskonmiehen firmassa Tohmajärvellä. Julia on jättänyt poliisin työt ja vetäytynyt Kainuun korpeen liimailemaan pirstoutuneen elämänsä palasia paikoilleen. Markon taksikuskin arkea hämmentä.


Härkäjuoksu.
Like 2011.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0629-4 (sid.)   33,60 e.   Ilm. 9/2011.  

Noussair & Pippurinen -sarja 3
Tohmajärveläinen yksityisetsivä Marko Pippurinen on elvyttänyt etsivätoimisto Hakan nuoren kumppaninsa Pyry Lehikoisen avustuksella. Hakasta ja Laittomista tutun parivaljakon toinen puolisko Julia Noussair on kadonnut kartalta. Yllättäen Marko saa toimeksiannon suojelupoliisilta: häntä pyydetään etsimään Julia, jotta entisen poliisikonstaapelin ryvettynyt maine voitaisiin puhdistaa. Marko tarttuu tarjoukseen innokkaasti - mutta tulee avanneeksi pelin, joka sekoittaa sekä Markon että Julian elämän pahemmin kuin koskaan ennen. Kaikki kulminoituu vauhdikkaaseen aarteenmetsästykseen Suomen ja Venäjän erämaissa. Tällä kertaa panoksena on paitsi Julian ja Markon henki, myös Venäjän poliittinen vakaus.
Kolmas dekkari Tuomas Liukselta. Ensikoisdekkari Haka ilmestyi syksyllä 2009 ja toinen dekkari Laittomat syksyllä 2010.

Magnum opus.
CrimeTime 2015.
ISBN 978-952-289-214-0  (sid.)  Ilm. 10/2015. 

Joku käyttää aseenaan ääninauhaa, jota ei ole tarkoitettu ihmiskorvan kuultavaksi ja joka sinetöi kuulijansa kohtalon raa'alla tavalla. Kun urallaan ja elämässään ränsistynyt kirjailija Jacob Lamberg saa sattumalta tallenteen käsiinsä, hänen elämänsä alkaa lähestyä pikavauhdilla vääjäämätöntä loppua.Mitä vanhalle ääninauhalle on tallentunut ja kuka on valmis tappamaan saadakseen sen? Mikä yhdistää rengasliikkeen omistajaa, stripparia ja taikasieniä kasvattavaa erakkoa? Ja miksi Lamberg haluaa akupunktioneulan aivoihinsa?
Viides jännityskirja Tuomas Liukselta..

Lanka palaa.
Like 2019.
ISBN 978-952-01-1630-9 (sid.)  Ilm. 6/2019.
bbbb
Noussair & Pippurinen -sarja 4.
Tuomas Liuksen neljäs Noussair & Pippurinen -trilleri jatkaa siitä mihin Härkäjuoksu päättyi ja vauhti vain kiihtyy. Laskuvarjoilla tuntemattomaan hypännyt tehokaksikko ehtii hädin tuskin koskettaa maaperää, kun joutuu seikkailuun, jollaista ei ole vielä koskaan nähnyt.Tiukoilta tilanteilta, toinen toistaan uskomattomilta tyypeiltä ja sydänsuruilta ei vältytä, kun Julia ja Marko tempautuvat keskelle pirullista salaliittoa, jonka ytimessä hohtaa sokaisevan
vallanhimon lisäksi myyttinen meripihkahuone: toisen maailmansodan myrskyissä jäljettömiin kadonnut legendaarinen aarre, jonka kirous on koitunut sen metsästäjien kohtaloksi vuosikymmenten ajan.
Tuomas Lius (s. 1976) on kirjailija ja sarjakuvataiteilija. Hän asuu Pohjois-Karjalan maaseudulla, mutta elää suurten seikkailujen eksoottisessa maailmassa. Hän käyttää aikansa täydellisen hampurilaisen metsästykseen sekä juonii uusia ja jännittäviä rikoksia, joista osa päätyy hänen kirjoihinsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
- Like - Tuomas Lius.

Sudenkorennon kesä.
Like 2021.
ISBN 9789511357391 (sid.) Ilm. 5/2021.
bbbb
Elokuvallinen trilleri asevarustelun ja vakoilun hallitsemasta 80-luvusta.
Kylmä sota kuumentaa uinuvan Joensuun katuja, kun 13-vuotiaan Jessen naapurustoon muuttaa kaksi hyvin erilaista miestä: venäläinen taiteilija Nikolai ja rento seikkailija Jukka. Kun mullistava aseteknologinen keksintö päätyy yllättäen Jessen haltuun, miesten todellinen tausta alkaa valjeta ja Jesse joutuu keskelle idän ja lännen taistelukenttää.
Toimintatrillerin taiturin teos on sekä rakkauskirje kultaiselle 80-luvulle että yhdistelmä Tom Clancya, Stephen Kingiä ja Stranger Things -tv-sarjaa. Se tuo myös uudenlaisia, syvempiä sävyjä Tuomas Liuksen kerrontaan.
Tuomas Lius (s. 1976) aloitti jännityskirjailijan uransa yhdeksänvuotiaana kirjoittamalla jatkokertomusta Karjalan Maa -sanomalehteen.  Hän asuu Pohjois-Karjalan maaseudulla. Luomistyön ohessa hän opettaa dekkarikirjoittamista kansalaisopistossa, kasvattaa tyttäristään soturiprinsessoja, katsoo elokuvia, keräilee sarjakuvia ja nauttii hyvästä hampurilaisesta.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
- Like - Tuomas Lius


Yhdessä Kimmo Puustisen kanssa

Lius, Tuomas-Puustinen, Kimmo: Keisari.
Like 2012.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0775-8 (sid.)  38.90 e.   Ilm. 9/2012.  

Jarmo Turunen on tavallinen joensuulainen konttorirotta. Hänen perheensä ei tiedä, että vielä vuosikymmen aiemmin hän oli ammattirikollinen, Pohjoismaiden kuumin keikkakuski, joka ei koskaan jäänyt kiinni. Rikollinen ura päättyi, kun Turunen selvisi ainoana hengissä tulipalosta, joka vei mukanaan kahden rikollisliigan johtoportaat. Sen jälkeen hän rakensi itselleen uuden henkilöllisyyden ja uuden elämän. Huolella vaalittu tasapaino horjahtaa varoittamatta, kun Turunen saa puhelinsoiton. Puhelun takana on Keisari, joka vaatii lupautumaan mukaan Sille Viimeiselle Keikalle. Turunen tietää, että Keisari on hahmo jota vain harva on uskaltanut uhmata, eikä kukaan ole jäänyt henkiin niin tehtyään. Lisäksi hän ainoana ihmisenä tietää jotain muutakin: että Keisaria ei ole oikeasti olemassa. Kuka on Keisari? Kuka käyttää legendaa hyväkseen? Ja miten korkea hinta Turusen täytyy lopulta maksaa, jotta menneisyys päästää hänet vapaaksi?
Tuomas Lius on joensuulainen kirjailija ja sarjakuvantekijä.  Like on julkaissut hänen aiemmin kolme toimintatrilleriä: Haka (2009), Laittomat (2010) ja Härkäjuoksu (2011).  Kimmo Puustinen on joensuulainen hopeaseppä, teologian maisteri ja esikoiskirjailija.  Hänen kirjailijasuosikkejaan ovat Jarkko Sipilä, Jens Lapidus, James Ellroy ja Terry Pratchett.
Huom!  Kirja ilmestyy myös Liken e-kirjana 10/2012.


Novelleja

Suden tunti -novelli Tykki -jatkodekkariin.
Crime Time, 2011.

Yön reunalla -novelli Taksi -jatkodekkariin.
Crime Time, 2012.

Sarjakuvat

Jadesoturi – Sangfu -sarjakuva-albumi.
Like, 2006.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja


Internet

- Like - Tuomas Lius.
- Tuomas Lius - CrimeTime.
- Tuomas Lius Facebookissa.
-
Wikipedia - Tuomas Lius.
- Pohjoiskarjalaisten nykykirjailijoiden matrikkeli - Tuomas Lius.
- Tuomas Lius Internet Movie Databasessa (IMDb.com) (englanniksi)