Sisällön alkuun
Menu

Sebastian Lindell

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Huhtikuussa 2017 ilmestyi Sebastian Lindellin viides
Markus Edelmann & Sonja Friberg -dekkari Hukutettu mieli.
Komea sarja...
bbbb

Hukutettu mieli on ensimmäinen Sebastian Lindellin/Timo Liukkosen perustaman kustantamon Halti Median julkaisema dekkari.
Upea juttu... toivotaan Liukkosen Timolle onnea ja mestystä kirjoittamisessa ja kustantamon pyörittämisessä.
Lindellin dekkarit ovat aitoa LaplandNoiria/NordicNoiria, joilla tulee olemaan varmaan menestystä myös ulkomailla. Käännöksiä saksaksi ja englanniksi on tulossa. 

Lokakuussa 2015 ilmestyi Sebastian Lindellin
(Timo Liukkosen) neljäs Markus Edelmann&Sonja Friberg -dekkari Rajatapaus.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Tornion ja Haaparantaan ja Suomen ja Ruotsin rajaseudulle.
Hienoa ja erittäin mielenkiintoista...
Sebastian Lindellin dekkarit ovat mielestäni aitoa Lappland Noiria ja/tai Nordic Noiria.Syksyllä 2014 ilmestyi Sebastian Lindellin kiinnostava kolmas dekkari Kun varjot pitenevät.

Lukulistalla ehdottomasti!

Syksyllä 2013 ilmestyi Sebastian Lindellin toinen dekkari
Kun kesä ei tullutkaan.

Rikoskomisario Markus Edelmann ja rikosylikonstaapeli Sonja Friberg jatkavat tutkimuksia.
Erinomainen kotimainen dekkari myös tämä toinen.

Kirja on ilmestynyt myös sähkökirjana.

Syksyllä 2012 ilmestyi lappilaislähtöisen
Sebastian Lindellin esikoisdekkari
Kun pimeys peittää valkeat yöt.
Kirja on ilmestynyt myös sähkökirjana.


Kirja oli kaikin tavoin yllätys. Erittäin valmis esikoisdekkari.
Mielestäni syksyn 2012 kiinnostavin kotimainen esikoinen.
Tarina on kiinnostava ja taitavasti rakennettu. 
Koukuttaa heti alkuvaiheessa.
Harmi vain, että kirjoittaja piiloutuu salanimen taakse.
Kirja ansaitsee suuren dekkariyleisön huomion...
Jäämme odottamaan tietoa siitä kuka on salanimen takana...Halti Media - Sebastian Lindell.

Myllylahti - Sebastian LindellSebastian Lindell on salanimi, mutta lokakuussa 2015 hän paljasti oikean nimensä salolaiseksi Timo Liukkoseksi. Tekniikan tohtori Timo Liukkonen on lopettelemassa uraansa kännykkäbisneksessä. Hän työskenteli ensin Nokian ja nyt Microsoftin palveluksessa. Hän on alunpitäen lähtöisin Tervolasta ja tuli Saloon nuorena diplomi-insinööriopiskelijana 1987.
Timo Liukkonen tuli ensimmäisen kerran ulos salanimen takaa Helsingin kirjamessuilla 2015.- Salon Seudun Sanomat 23.10.2015 Salolaiskirjailija Sebastian Lindell tuli ulos kaapista.

- Hs.fi 16.10.2015 Kännykkäinsinööri kirjoittaa dekkareita salanimellä.


On ilo esitellä erinomainen
uusi dekkaristi, jonka kirjat sijoittuvat Pohjois-Suomeen.

 DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
 Sebastian Lindellin
kustantaja on Myllylahti.
Tornion kaupunginkirjasto


 

Elämä

Sebastian Lindell on salanimi, eikä hänellä ole tarkoitusta paljastaa oikeaa nimeään. Hän on syntyjään lappilainen,  mutta muuttanut etelään työn perässä aikanaan.
Kyllä täytyy sanoa, että kiinnostaa suuresti kuka Sebastian Lindellin nimen taakse kätkeytyy. Ehkäpä sekin joskus paljastuu.
No, nyt salanimen takana olevan nimi sitten on paljastunut (lokakuu 2015).
Nimen takana on salolainen ja Tervolasta lähtöisin oleva kännykkäinsinööri ja tekniikan tohtori
Timo Liukkonen. Siis pohjoisen poikia. Hienoa.
Upeata, että löytyy dekkaristeja, jotka sijoittavat tapahtumat pohjoiseen...ja vielä, että tarina on uskottava ja kiinnostava. Kirjoissa on tehty erinomaisesti taustatyöt. Hienoa Sebastian Lindell.
Ja vielä hieno juttu, että Lindellin kirjoilla on kauniit nimet: Kun pimeys peittää valkeat yöt (2012),  Kun kesä ei tullutkaan (2013), Kun varjot pitenevät (2014) ja Rajatapaus (2015).
Vähän samaan tyyliin kuin Leif GW Perssonin kirjoissa. Minusta myös tärkeä osa kirjan kokonaisuutta.

Sebastian Lindellin kiitetty esikoisdekkari Kun pimeys peittää valkeat yöt oli mielestäni
syksyn 2012 kiinnostavin kotimainen esikoisdekkari. 
Tapahtumat sijoittuvat pohjoiseen eli Rovaniemi-Tervola-Keminmaa- Kemi -akselille. 
Kirja on hienosti rakennettu ja jännitys kestää loppuun saakka.  Jo kirjan alussa herää uteliaisuus, mistä oikein on kysymys ja vastauksia saadaan vähitellen.  Päähenkilöt eli KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann,  saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Frimberg ovat uskottavia ja kiinnostavia persoonia ja jäädäänkin odottamaan ilmaantuuko parivaljakon tutkimuksista lisää kirjoja.... Toivottavasti.  Suosittelen kirjaa pohjoisen ihmisille ja muillekin.  Varmasti etelästäkin löytyy täältä muuttaneita, jotka tunnistavat maisemia ja paikkoja Kemijokivarresta.  

Sebastian Lindellin toinen dekkari Kun kesä ei tullutkaan ilmestyi syksyllä 2013.
Kirjassa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat jälleen lappilaisia rikoksia.
Kolmas dekkari Kun varjot pitenevät (2013) jatkoi samaa hienoa työtä. Jälleen oikeata Lappland Noiria ja tai vaikkapa Nordic Noiria.
Uusin kirja Rajatapaus ilmestyi lokakuussa 2015. Ja samalla selvisi Sebastian Lindellin oikea henkilöllisyys. Hieno juttu. Kiinnostava kirja jälleen ja nyt tapahtumat sijoittuvat Tornioon, Haaparannalle ja Suomen ja Ruotsin rajalle.
Lindellin viides Friberg & Edelmann -dekkari Hukutettu mieli ilmestyi huhtikuussa 2017 ja on ensimmäinen Lindellin oman kustantamon Halti Median kustantama dekkari.

Tässä kirjailijan kuvaus itsestään:
"Olen syntyjäni lappilainen, mutta muuttanut jo vuosia sitten etelään työn perässä, kuten moni muu pohjoisen asukas aikanaan. Olen akateemisesti koulutettu ja julkaissut aikaisemmin omalla nimelläni ei-kaunokirjallista tuotantoa. Henkilönä en halua olla mitenkään framilla, vaan toivon, että kohdallani kirjat puhuvat puolestaan, ei kirjailija.

Olen ollut dekkareiden suurkuluttaja jo vuosia. Kotimaisista rikosromaaneista suosikkini on Waltarin Palmu-sarja. Runsaasta ruotsalaistarjonnasta haluan korostaa vain kahta teosta: Åsa Larssonin Uhrilahjaa, jossa päänäyttämönä on Ruotsin Lappi, sekä
Stieg Larssonin Millenium-trilogian 1-osaa.

Pyrin kirjoittamaan sen tyyppisiä tarinoita, jollaisia itsekin haluaisin lukea. Dekkarin päätehtävä on mielestäni viihdyttää lukijaa, ja sen ehdottomasti tärkein ominaisuus on vetävä rikosjuoni. Kaikki muu, niin henkilö- ja miljöökuvaus kuin mahdollinen aiheen ajankohtaisuus tai kantaaottavuus, tulee vasta toissijaisena. Niinpä olen mm. Christien Poirot- ja Marple -elokuvien suuri ystävä. Englantilaisista rikossarjoista nostan suursuosikeikseni myös Midsomerin Murhat (vanhimmat kaudet) (Caroline Graham - ilmestynyt suomeksi kirjat: Kämmekkä kukkii kuolemaa, 1991 ja Marionetin kuolema, 1999),
Yorkshiren Etsivät (Reginald Hill) , ja komisariot Morse, Lewis (Colin Dexter
ja Lynley (Elizabeth George).

Esikoiskirjani "Kun pimeys peittää valkeat yöt" lähti liikkeelle uteliaisuudesta, innostuksesta ja halusta oman rikostarinan luomiseen. Rehellisesti sanoen olin myös hämmentynyt ja pettynyt useampaan, jopa huomattavaa kansainvälistä nimeä hankkineen, rikoskirjailijan tuotoksiin. Se lisäsi edelleen intoani yrittää itse. Jo tehdessäni ensimmäisiä varovaisia suunnitelmia kirjoittamisesta vuonna 2009 oli selvää, että kertomuksen tapahtumat tulisivat sijoittumaan Lappiin. Vaikka olenkin nykyään etelän varis, tulen aina olemaan sielultani lappilainen. Murrekin soljuu edelleen mallikkaasti, vaikka en sitä kirjoituksessani korostakaan.

Kutkuttavan jännityksen luomisen ohessa toivon pystyväni tuomaan kertomuksillani ehkä paremmin Lappia esille, sen maisemia, ihmisiä, historiaa, kohtaloita jopa elämänmuotoa, joka onneksi on vielä ruuhka-Suomea verkkaisempaa. Pohjan perukoilla on edelleen aikaa jäädä raataamaan vaikka vastaantulevan ventovieraan kanssa. Ja jos joku lukijani innostuu matkustamaan ja kokeilemaan lättykahveja, kampanisua tai poropitsaa, olen enemmän kuin tyytyväinen. Viime kesänä ne maistuivat itselleni paikan päällä taas kerran yhtä ruhtinaallisen herkullisilta kuin aina ennenkin."Teokset

Rikosromaanit

Kun pimeys peittää valkeat yöt.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 69).
ISBN 978-952-202-379-7 (sid.)   29,30 e.   Ilm. 10/2012. 

Markus Edelmann & Sonja Friberg -sarja 1.
Esikoisdekkari!!
Eletään kesää 2000. Eläkeläispariskunnan marjametsästä Tervolassa löytämä vanha kaulakoru saa komisario Edelmannin ja ylikonstaapeli Fribergin kiinnostumaan, sillä samassa metsikössä on 40 vuotta aikaisemmin murhattu tunnistamattomaksi jäänyt nainen. Pian tapahtuu teloituksenomainen murha keskellä kirkasta päivää, ja ymmällään oleva poliisi hälyttää paikalle Edelmannin ryhmän Rovaniemeltä. Ovatko tapaukset kytköksissä toisiinsa? Salaisuuksien penkominen halki Suomen johdattaa tutkimukset ennen pitkää Etelä-Ruotsiin saakka. Paluu Lappiin vie lopulta etsivät hengenvaaraan syyllisten yrittäessä suojella itseään. Yllättävässä ratkaisussa paljastuu niin pimeimpiä salaisuuksia ihmisestä itsestään kuin synkkiä hetkiä koko kansakunnan lähihistoriastakin. Ensimmäinen kirja, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia.
Huom!  Tämän syksyn 2012 kiinnostavin kotimainen esikoisdekkari.  Tapahtumat sijoittuvat tänne pohjoiseen eli Rovaniemi-Tervola-Keminmaa- Kemi -akselille.  Kirjan kirjan kirjoittaja Sebastian Lindell on salanimi, eikä hänellä ole tarkoitusta paljastaa oikeaa nimeään. Hän on syntyjään lappilainen,  mutta muuttanut etelään työn perässä aikanaan. Kirja on hienosti rakennettu ja jännitys kestää loppuun saakka.  Jo kirjan alussa herää uteliaisuus, mistä oikein on kysymys ja vastauksia saadaan vähitellen.  Päähenkilöt eli rikoskomisario Markus Edelmann ja rikosylikonstaapeli Sonja Frimberg ovat uskottavia ja kiinnostavia persoonia ja jäädäänkin odottamaan ilmaantuuko parivaljakon tutkimuksista lisää kirjoja.... Toivottavasti.  Suosittelen kirjaa pohjoisen ihmisille ja muillekin.  Varmasti etelästäkin löytyy täältä muuttaneita, jotka tunnistavat maisemia ja paikkoja Kemijokivarresta. 

Kun kesä ei tullutkaan.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 89).
ISBN 978-952-202-441-1 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 9/2013.  

Markus Edelmann & Sonja Friberg -sarja 2.
Iltalenkillä ollut nuori nainen katoaa mystisesti Rovaniemellä keväällä 2001. Poliisi pyytää KRP:n apua, sillä tapaus on jo kolmas selvittämätön katoaminen Lapin pääkaupungissa parin vuoden sisällä. Rikoskomisario Edelmann ryhmineen on tuskaisen tehtävän edessä. Naiset tuntuvat kadonneen jälkiä jättämättä. Kovan paineen alla työskentelevä ryhmä saa pian vastuulleen myös henkirikoksen uhrina löytyneen naisen murhatutkimukset. Vyyhti tuntuu mutkistuvan sitä pahemmin, mitä pitemmälle tutkimus etenee. Tapaukset eivät näytä olevan kytköksissä toisiinsa, ja haparoivat johtolangat tuntuvat ajavan poliisin umpikujaan kerta toisensa jälkeen. Komisario Edelmannille kevät muodostuu synkimmäksi vuosikausiin. Mutta yhä pahempaa on tulossa. Kun suvivirsi kajahtaa, syyllisten metsästys muuttuu kilpajuoksuksi aikaa ja kuolemaa vastaan. Salaisuudet alkavat lopulta paljastua kaikessa järkyttävyydessään.
Kun kesä ei tullutkaan on Sebastian Lindellin toinen romaani, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia.
Kiitetty esikoisteos "Kun pimeys peittää valkeat yöt" ilmestyi syksyllä 2012 . Kirja oli erittäin vetävä ja kiinnostava myös siitä syystä, että tapahtumat sijoittuvat pohjoiseen kotiseudulleni...

Kun varjot pitenevät.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 104).
ISBN 978-952-202-554-8 (sid.)   Ilm. 8/2014. 

Markus Edelmann & Sonja Friberg -sarja 3.
Joulupukin Pajakylän kesä 2001 lähenee loppuaan Napapiirillä. Kansainvälistä turistivirtaa värittää samaan aikaan pidettävän matkailuseminaarin kirjava osallistujajoukko. Kun yksi pääpuhujista löydetään kuolleena, on rikoskomisario Markus Edelmannin johtama KRP:n väkivaltarikosten tutkintaryhmä ymmällään. Kuka halusi hengiltä yrittäjän, joka oli johtanut vuosia yhtä Pajakylän menestyksekkäimmistä kauppaliikkeistä? Tutkimuksissaan Markus Edelmann ja Sonja Friberg törmäävät toistuvasti yllättäviin vaikeuksiin. Tummat pilvet näyttävät asettuneen Suomen suosituimpiin kuuluvan matkailukohteen päälle pysyvästi, ja poliisijohdon painostuksesta Edelmann joutuu laajentamaan tutkinnan Suomen rajojen ulkopuolelle.Kansakunnan lähihistorian penkominen pohjan perukoilla alkaa lopulta paljastaa yllättäviä salaisuuksia, joista on ollut tapana vaieta. Kylmät kädet kurkottavat vuosikymmenten takaa peittelemään vanhoja syntejä. Komisario Edelmannin murharyhmä onnistuu pitämään lukijan piinaavassa jännityksessä aivan kirjan viimeisille sivuille saakka. KUN VARJOT PITENEVÄT on kolmas romaani, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia. Sarjan aiemmat teokset ovat Kun pimeys peittää valkeat yöt (2012) sekä Kun kesä ei tullutkaan (2013).

Rajatapaus.

Myllylahti 2015.  (MurhaMylly ; 125).
ISBN 978-952-202-653-8 (sid.)  Ilm. 10/2015.  

Markus Edelmann ja Sorja Friberg -sarja 4
.
Synkkänä joulukuun iltana löytyy ruumis hyisestä Tornionjoesta. Käynnistyy ajojahti, johon osallistuvat niin pohjoisen Suomen kuin Ruotsinkin poliisivoimat. Kuolleena löydetyn kaivosprofessorin viimeiset teot ovat sijoittuneet pahaksi onneksi molemmin puolin valtakunnanrajaa. Tutkinnan helpottamiseksi KRP:n ylikonstaapeli Sonja Friberg siirtyy konsultiksi Luulajan lääninrikospoliisiin, ja komisario Edelmann saa tukea ryhmäänsä Rovaniemelle Haaparannan rikospoliisilta. Mitä pitemmälle poikkeuksellisen laaja ja paljon julkisuutta saava juttu etenee, sitä syvemmälle valheiden ja peittelyn verkkoon poliisit joutuvat. Joulu lomineen painaa päälle, ja Edelmannin ryhmän tilannetta vaikeuttaa vielä lähipiirissä sattunut yllättävä kuolemantapaus. Alakulo valtaa mieliä pohjoisen kaamoksessa, jossa kahden pimeän välissä on vain hetki hämärää. Jo unhoon painuneet tornionjokilaaksolaiset häpeätahrat nostavat päätään, ja rikostutkijoille tulee valitettavan tutuksi niin pohjoismaisen yliopistomaailman kuin elintärkeän kaivosteollisuudenkin raadollisuus ja armoton kilpailuhenki. Tarvitaan saumatonta lappilaisten poliisien yhteistyötä, ennen kuin rajatapausta koskeva rikostutkinta voidaan lopullisesti sulkea.
Rajatapaus on Sebastian Lindellin neljäs romaani, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikos-ylikonstaapeli Sonja Friberg ratkovat lappilaisia rikoksia. Sarjan aiemmat teokset ovat Kun pimeys peittää valkeat yöt (2012), Kun kesä ei tullutkaan (2013) sekä Kun varjot pitenevät (2014).
Huom! Erityisen kiinnostava dekkari, liikutaanhan siinä Torniossa ja Ruotsin ja Suomen rajaseudulla.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Hukutettu mieli.
Halti Media 2017.
ISBN 978-952-686380-1 (sid.)  Ilm. 4/2017.
bbbb
Markus Edelmann & Sonja Friberg -sarja 5.
Mökkiesittelyreissu Sodankylään muuttuu surmatutkimukseksi, kun entinen kunnanlääkäri
löydetään kuolleena Lokan tekojärvestä. Pian komisario Edelmannin murharyhmä tarpoo varuskuntapaikkakunnalla lukuisten tutkintalinjojen suossa. Kunnanlääkärin kuolema ei jää
viimeiseksi. KRP:n painetta lisää Sodankylän kuntajohto, joka haluaa katkaista villeiltä huhuilta
siivet ennen kansainvälisten elokuvajuhlien alkamista. Sitkeä rikostutkinta ajaa ennen pitkää Sonja Fribergin ensimmäistä kertaa pohtimaan omia vaikuttimiaan jatkaa rikospoliisina.Kuohuvan
1960-luvun mullistukset Keski-Lapissa tuntuvat kummittelevan edelleen vahvasti paikkakuntalaisten elämässä ja mielissä Sinä syksynä halla hiipi ihmisen sieluunkin.
Sebastian Lindell on luonut tihentyvää jännitystä takaavan monisyisen lappilaismysteerin, jonka ratkaisu yllättää kokeneenkin dekkarilukijan.
Hukutettu mieli on viides romaani, jossa keskusrikospoliisin Rovaniemen yksikön komisario Markus Edelmann ja ylikonstaapeli Sonja Friberg kaivautuvat lappilaisten rikosten syövereihin.Lindellin kirjat ovat aitoa LaplandNoiria ja NordicNoiria.
Sebastian Lindelliltä aikaisemmin ilmestyneet Lappi-dekkarit: Kun pimeys
peittää valkeat yöt (2012), Kun kesä ei tullutkaan (2013), Kun varjot pitenevät (2014) ja
Rajatapaus (2015).
Sebastian Lindell/Timo Liukkonen on perustanut oman kustantamon Halti Median joka tulee julkaisemaan Lindellin omien dekkarien lisäksi myön muita dekkareita. Hieno juttu.Onnea uudelle kustantamolle.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


- Salon Seudun Sanomat 23.10.2015 Salolaiskirjailija Sebastian Lindell tuli ulos kaapista.

- Hs.fi 16.10.2015 Kännykkäinsinööri kirjoittaa dekkareita salanimellä.

Arvosteluja

Kun pimeys peittää valkeat yöt. Myllylahti 2012.
- Ruumiin kulttuuri 4/2012 Tuula Okkonen.

- Pohjolan Sanomat 29.4.2013 - Sari Pelttari-Heikan artikkeli Julma surma ei jätä rauhaan.
- Kirjakaapin avain -blogi 26.5.2013 .


Kun kesä ei tullutkaan. Myllylahti 2013.
- Lapin kansa 2.10.13 Rikollinen mieli ei näy arkielämässä (Kun kesä ei tullutkaan).

Internet


- Halti Media - Sebastian Lindell.
- Myllylahti  - Sebastian Lindell.
- Kirjasampo - Sebastian Lindell.
- Goodreads - Sebastian Lindell.

 


 

Tornion kaupunginkirjasto

©2017 Terttu Uusimaa