Sisällön alkuun
Menu

Marko Leino

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Marko Leinon uusi rikosromaai Saasta
ilmestyy 22.9.2013.
Kirja on jatkoa Epäilykselle (Tammi, 2004) ja Ansalle (Tammi, 2009). Se on loistavan trilogian viimeinen osa.


Marko Leinon Ansa tavoittelee Lasiavain-palkintoa.
Palkinto jaetaan juhannuksen aikoihin.
Kirja voitti vuoden 2009 Vuoden johtolanka -palkinnon.
HS.fi 20.4.2011.
Wikipedia - Glass Key Award.

Marko Leinon v. 2001 ilmestynyt romaani Syytön ilmestyi uutena pokkaripainoksena joulukuussa 2010.

Marko Leinon uusin dekkari Kotirauha ilmestyi
syyskuussa 2010.

HS.fi 10.2.2010
Marko Leino siirtyy Teokseen.
Marko Leino siirtyy Tammelta Teokseen. Hänen syksyllä ilmestyvä romaani Kotirauha kertoo miehestä, joka ajautuu ongelmiin rakennusbisneksessä. Romaanin elokuvaoikeudet on varannut Solar Films. Marko Leino sai helmikuussa Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon romaanistaan Ansa. Marko Leinon Ansan saksankieliset käännösoikeudet on myyty Hanser Verlag -kustantamoryhmälle, joka tunnetaan muun muassa Henning Mankellin kustantajana.
Lisätietoa:
- Teos 10.3.2010.
- Tammi - Marko Leino.

Marko Leinon dekkarille Ansa on myönnetty Vuoden johtolanka -palkinto vuoden 2009 merkittävästä dekkariteosta. Ansa ilmestyi Tammen kustantamana syksyllä 2009.
Suomen dekkariseura jakaa palkinnon vuosittain edellisvuoden merkittävästä dekkariteosta.
Lisätietoa palkinnosta ja palkintoraadin perusteista
löytyy Suomen dekkariseura sivuilta.

Marko Leinon esikoisdekkari Epäilys ilmestyi vuonna 2004 myös Tammen kustantamana.
Kuva: Jussi Puikkonen, 2007.

Teos - Marko Leino


 DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


Tornion kaupunginkirjasto

Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Marko Leino (s. 1967) on kirjoittanut proosaa, näytelmiä, runoja, lastenkirjoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on vapaa kirjailija ja asuu Espoossa vaimonsa kanssa.
Leinon tuotantoa on käännetty ranskaksi, saksaksi, englanniksi ja unkariksi.
Marko Leino on myös maamme tunnetuimpia ja kysytyimpiä elokuvakäsikirjoittajia. Hän on käsikirjoittanut mm. elokuvan Rööperi, Leena Landerin romaaniin Tummien perhosten koti pohjautuvan elokuvan, Reijo Mäen romaaniin Jäätynyt enkeli perustuvan elokuvan V2, Matti Nykäsen elämään perustuvan Matti-elokuvan sekä Kata Kärkkäisen romaaniin Minä ja Morrison perustuvan elokuvan. Leinoa pidetäänkin suomalaisen elokuvan kultasormena.
Marko Leinolta on ilmestynyt kaksi rikosromaania.  Esikoisteos Epäilys ilmestyi Tammen kustantamana vuonna 2004 ja Ansa ilmestyi 2009.
Lisää tietoa Marko Leinon runsaasta tuotannosta löytyy Tammen nettisivuilta.
Leinon novellikokoelma Miehen tehtävä (Tammi 1999) palkittiin nuorille kirjailijoille myönnettävällä Kalevi Jäntin palkinnolla.


Teokset

Syytön.
Tammi 2001.
ISBN ISBN 951-31-2234-4
2. p. ilm. 2010.
Ulkopuolisen silmin Henrik Häkkisen elämä on melko masentavaa: kolmikymppinen mies vailla ammattia ja asuntoa. Omaisuuskin mahtuu ketterästi käsivarsille. Eräänä iltana Häkkinen löytää itsensä odottamattomasta tilanteesta: hänet on jätetty. Ei siinä mitään. Hän onkin kyllästynyt leikkimään kotia. Tuosta illasta käynnistyy synkkä tapahtumasarja, joka ajaa Häkkisen ja monien muidenkin elämän kohti kaaosta. Lopulta Häkkisen on kohdattava totuus, oli se sitten millainen tahansa. Mikä on tuomio? Syyllinen vai syytön? Marko Leino hallitsee sysimustan huumorin ja veijarimaisen letkeä kerronnan. Henrik Häkkisen hahmossa hän on luonut supisuomalaisen psykopaatin, joka herättää lukijassa sekä kauhua että sympatiaa.

Rikosromaanit

Epäilys.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3096-7 (sid.) Ilm. 9/2004.

Lauttasaaren rannalta löytyy lenkkeilijän ruumis, jolla on kehossaan 23 veitseniskua. Poikkeuksellisen raaka ja raivokas surmaamistapa ihmetyttää rikoskomisario Markus Falckia. Tapaus näyttää seksuaaliväkivaltarikokselta, paitsi että siinä ei näy kiihkoa eikä kiimaa. Kuka on surmannut naisen ja miksi?
Yksityisetsivä Arto Vaara saa komennuksen naiselta, joka epäilee miehensä pettävän häntä. Vaara saakin miehen verekseltään kiinni ja todisteet filmille. Molempiin tapauksiin liittyy yhä keskeisemmin arvoituksellista uskonnollista saarnaajaa Haaloa totteleva hahmo. Kumpi ehtii ensin, uhria etsivä murhaaja vai murhaajaa etsivä poliisi?
Monipuolinen kirjailija Marko Leino on uudistunut kirjoittamalla väkevästi ja värikkäästi Helsingin kaduilla liikkuvan dekkarin. Kiihkeärytminen jännityskertomus limittää lomaansa myös kipeitä henkilökohtaisia teemoja kuten syyllisyyden, sairastumisen, parisuhteen kriisin ja henkilökohtaisen vastuun. Epäilyksessä herkkyys kohtaa karskiuden persoonallisella tavalla.
Marko Leinon ensimmäinen dekkari.

Ansa.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-5021-1 (sid.)  Ilm. 9/2009.  

Vesa Levola lähtee vastentahtoisesti mukaan isänsä hämäriin bisneksiin. Pian hänet pannaan vastaamaan isän veloista, myös rikoskumppaneille. Eikä velkojille riitä vain raha. Rikosylikonstaapeli Juha Viitasalo on vuosia sitten sortunut tekoon, jonka jälkiä yhä peittelee. Hän haluaa päättää piinansa ja tekee ratkaisevan siirron. Mutta vapauttaako se hänet, vai upottaako entistä syvemmälle? Leif Turunen on vahingoniloinen, kun rikoskumppani Reino Sundström joutuu telkien taa. Nyt hän voi näyttää, kuka on huumeliigan todellinen pomo. Eikä hänellä ole mitään hävittävää.
Marko Leino valottaa rikosmaailmaa sekä poliisin että rikollisten näkökulmasta. Ansa saa lukijan pohtimaan myös omaa suhdettaan oikeudenmukaisuuteen ja moraaliin: Kuinka pitkälle sinä olisit valmis menemään pelissä, jonka panoksena olisi rakkaimpiesi elämä?
Marko Leinon ensimmäinen rikosromaani Epäilys ilmestyi syksyllä 2004.

Kotirauha.
Teos 2010.
ISBN  978-951-851-340-0  (sid.)  34,90 e.    Ilm. 9/2010.  

Marko Leinon uusin teos on Kotirauha. Se on tarina Sami Luodosta, nelikymppisestä perheenisästä, jolla on unelma: hän haluaa menestyä isänsä lailla. Sami perustaa yrityksen, jonka liikeideana on rakennuttaa omakotitaloja ja myydä niitä eteenpäin. Talousnäkymät ovat loistavat, eikä mikään voi mennä pieleen. Maailmantalous ajautuu kuitenkin syöksykierteeseen ja velkarahalla rakennetut talot jäävät seisomaan tyhjillään. Sami joutuu antamaan rakennusmiehille lähtöpassit, laskupinot kasvavat vuoriksi eikä pankilta löydy empatiaa pienyrittäjää kohtaan.Eräänä aamuna työmaalta löytyy seinälle maalattu viesti "Kuole paska!". Kun tuntematon mies kaiken kukkuraksi tunkeutuu Samin kotiin ja pahoinpitelee tämän perheen silmien edessä, ei Sami voi enää peitellä ongelmiaan vaimoltaan Sarilta. Pelastaakseen perheensä ja palauttaakseen kunniansa Sami päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä - kohtalokkain seurauksin. Kotirauha on yhden miehen syöksykierre, trilleri, joka porautuu ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin syvyyksiin kasvaviin ihmiskohtaloihin: Mikä on rakkauden ja menestyksen mitta? Saako ihminen epäonnistua ja yrittää uudestaan? Rankasta aiheesta huolimatta kirja sisältää rutkasti huumoria ja tarinan loppu on toivoa täynnä. Kotirauha-elokuva ilmestyy elokuvateattereihin alkuvuonna 2011. Sen ohjaa Aleksi Mäkelä ja tuottajana on Solar Films.

Saasta.
Teos 2013.
ISBN 978-951-851-556-5 (sid.)   Ilm. 9/2013. 

Hurja kertomus nykyeurooppalaisista ihmiskohtaloista. Pääosassa on aviopari Mikko ja Tiina, jonka teini-ikäinen tytär Saana on kadonnut ja löydetään surmattuna. Mikko ja Tiina koettavat jatkaa elämäänsä ja avioliittoaan, mutta lapsen kuolema muuttaa kaiken. Mikko alkaa tutkia muidenkin tyttöjen katoamisia. Hän uskoo, että he kaikki ovat jääneet saman sarjamurhaajan satimeen. Koska poliisi ei usko häntä, päättää hän ratkaista asian itse...
Marko Leino on kirjoittanut parhaimman pohjoismaisen perinteen mukaan karmaisevan huikean tutkielman ihmisen pimeästä puolesta ja nyky-yhteiskunnasta, jossa ongelmat ovat globaaleja. Mitä tapahtuu kun kaikilla on enää vain välinearvoa ja aikuisista oikeamielisimmälläkin synkeä salaisuus peitettävänään?
Marko Leinon Saasta on jatkoa Epäilykselle (Tammi, 2004) ja Ansalle (Tammi, 2009). Se on loistavan trilogian viimeinen osa.

 Muuta tuotanta

Miehen tehtävä (novellikokoelma). Tammi 1999.
Syytön (romaani). Tammi 2001.
Isiltä pojille. (yhdessä Atik Ismailin kanssa) (romaani). Tammi 2007.
Joulutarina (romaani), Gummerus 2007.
Lisää tietoa Marko Leinon runsaasta tuotannosta löytyy Tammen nettisivuilta.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Epäilys. Tammi 2004.
Helsingin Sanomat 17.12.2004.  Tommi Aitio.
Ruumiin kulttuuri 4/2004. Heikki Ollikainen.
Ritvan dekkarinurkka  13.5.2008 - Marko Leino: Epäilys.

Ansa. Tammi 2009.
Ruumiin kulttuuri 4/2009.  Katriina Harviainen.
HS.fi - 27.12.09 - Kettunen Keijo: Poliisit ja rikolliset ansoissaan .
HS.fi - 29.12.09 - Keijo Kettunen. Leinon Ansa-romaani lukeutuu kotimaisiin kärkidekkareihin.
Kirjavinkit.fi - 10.2.10 Marko Leino: Ansa.
Turun Sanomat 6.12.09 Kimmo Rantanen.
Ritvan dekkarinurkka 6.1.2010 - Marko Leinon Ansa.Internet

- Teos - Marko Leino.
- Tammi - Marko Leino.
- Risingshadow.net - Marko Leino.
- Wikipedia - Marko Leino


Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2013 Terttu Uusimaa