Sisällön alkuun
Menu

 

Jaana Lehtiö

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Heinäkuussa 2022 ilmestyi Jaana Lehtiön Juha Muhonen -sarjan yhdeksäs dekkari Aika pahentaa haavat.
bbbb


Elokuussa 2021 ilmestyi Jaana Lehtiön Juha Muhonen -sarjan kahdeksas dekkari Mitä mieleen jää
bbbb

Elokuussa 2020 ilmestyi Jaana Lehtiön Juha Muhonen -sarjan seitsemäs dekkari
Montako päivää vielä.
bbbb

Elokuussa 2019 ilmestyi Jaana Lehtiön kuudes Juha Muhonen -sarjan dekkari
Mitään ei tapahtunut

bbbb

Keväällä 2018 ilmestyi Jaana Lehtiön viides Juha Muhonen -sarjan dekkari
Kalliolla kukkulalla kuolema.
bbbb

Keväällä 2017 ilmestyi Jaana Lehtiön neljäs jännitysromaani Älä aivan vielä.
bbbb

Syksyllä 2015 ilmestyi Jaana Lehtiön kolmas dekkari
Kolmas oli ensimmäinen.


Jaana Lehtiön toinen Uutta auringon alla ilmestyi
syksyllä 2014.


Jaana Lehtiön esikoisdekkari Joka viisautta rakastaa
ilmestyi syksyllä 2013. Rikosia tutkii komisario
Juha Muhonen alaisineen.

Jaana Lehtiön kaikki dekkarit ovat ilmestynet Myllylahden MurhaMylly -sarjassa.
Kaikissa kirjoissa rikoksia selvittelee komisario Muhonen alaisineen.Jaana Lehtiö Facebookissa

Myllylahti - Jaana Lehtiö.

 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 
Tornion kaupunginkirjasto 

 
 

Elämä

Jaana Lehtiö (s. 1960 Turussa) on porvoolainen aineenopettaja ja kirjailija. Harrastuksina ovat lukeminen, elokuvat, matkailu ja kepeä ihmettely. Kiinnostuksen kohteita ovat ihmismielen liikkeet ja ihmisiin vaikuttaminen sekä yhteiskunnalliset asiat.
Kepeästä kirjoitusotteestaan huolimatta kirjoittaja ei kaihda elämän kipupisteiden käsittelyä.
Sympaattinen komisario Muhonen astui julkisuuteen ensimmäisen kerran Kouvolan dekkarinovelliantologiassa vuonna 2010.
Jaana Lehtiöltä on ilmestynyt vuoteen 2015 mennessä kolme dekkaria,joissa päähenkilö on Juha Muhonen. Esikioisdekkari Joka viisautta rakastaa ilmestyi v. 2013, toinen kirja Uutta auringon alla v. 2014 ja kolmas Kolmas oli ensimmäinen ilmestyi 2015.Teokset

Rikosromaanit


Joka viisautta rakastaa.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 92).
ISBN 978-952-202-459-6 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 9/2013.  

Esikoisdekkari!!!
Joka viisautta rakastaa on porvoolaisen Jaana Lehtiön raikkaan humoristinen, jännitystä ja juonenkäänteitä pullollaan oleva esikoisjännitysromaani. Keskuspuiston roskiksesta löytyy karvattoman miehen alaston ruumis. Murha on lähtölaukaus pienen kaupungin räjähdysmäisesti kasvavalle rikostilastolle, mutta komisario Juha Muhonen alaisineen ei löydä rikoksia yhdistävää punaista lankaa. Onko se noituus, Viron mafia vai herttainen eläkeläisrouva Hilkka Alitupa? Muhosen tutkiessa rikoksia tahollaan ja tuskaillessa pullanhimonsa ja nuoruuden rakkautensa pauloissa, kiinnostuu Hilkka Alitupa ystävättärensä naapurista. Keitä ovat rintamamiestalon salaperäiset vieraat? Pian Alitupa huomaa olevansa itse rikoksissa mukana, mutta syyllisenä vai uhrina, sitä hän ei tiedä itsekään. Jossain kaupungin kaduilla kulkee henkilö, joka haluaa Hilkan lasilintujen katsovan ikkunasta ulos, kohti murhaajaa.
Jaana Lehtiö on turkulaissyntyinen, vuonna 1987 porvoolaistunut opettaja. Kepeästä kirjoitusotteestaan huolimatta kirjoittaja ei kaihda elämän kipupisteiden käsittelyä.
Sympaattinen komisario Muhonen astui julkisuuteen ensimmäisen kerran Kouvolan dekkarinovelliantologiassa vuonna 2010.

Uutta auringon alla.
Myllylahti 2014.  (MurhaMylly ; 103).
ISBN 978-952-202-550-0 (sid.)   Ilm. 8/2014. 

Vanhuksia auttavan yhteisön kellarista löytyy talikolla lävistetty ruumis. Rikoskomisario Juha Muhonen alaisineen lähtee selvittämään Porvoon empirekorttelissa toimivan Valtakunnan toimintaa. Onko kyseessä pyyteetön ja lämminhenkinen karismaattisen johtajansa luotsaama hyväntekeväisyysjärjestö, vai haistaako poliisi ilmassa vääristyneiden ihmissuhteiden katkua? Pian käryää myös roskakatoksessa ja Muhonen huolestuu hiljaisuuden retriittiin saapuneiden kaupunkilaisten turvallisuudesta. Komisariolle kiusallisen tuttu Hilkka Alitupa puhaltaa omalta osaltaan tulta hiillokseen, kunnes poliisin on aika iskeä piikki yhteisön tiiviisiin riveihin.Valtakunnan perustusten säröillessä Muhosen oman talon kunnostus etenee, mutta remonttireiska Väänäsen lämpimät suhteet Elleniin saavat komisarion epäilysten valtaan.Kenen kohtaloksi norjanangervot vielä koituvat?
Uutta auringon alla on Jaana Lehtiön toinen jännitysromaani. Sen juonenkäänteet keskittyvät sekä kirjailijan että sympaattisen rikoskomisario Juha Muhosen kotikaupunkiin, Porvooseen. Ensimmäinen teos Joka viisautta rakastaa ilmestyi 2013 ja sai kaupungin rakastumaan omaan komisarioonsa. Tätä ennen Muhonen astui julkisuuteen Kouvolan dekkariantologiassa vuonna 2010.


Kolmas oli ensimmäinen.
Myllylahti 2015.  (MurhaMylly ; 130).
ISBN 978-952-202-659-0 (sid.)  Ilm. 8/2015.

Jokivarren jyrkästä mäenrinteestä löytyy ruumis. Onnettomuudelta vaikuttavassa tapauksessa ilmenee piirteitä, jotka saavat rikoskomisario Juha Muhosen alaisineen varpailleen. Kun Albert Edelfeltinkin maalauksiinsa ikuistaman Porvoon Vanhan kaupungin alueella tapahtuu lisää rikoksia, joutuu Muhonen miettimään kaupunkilaisten ja oman puolisonsa Ellenin turvallisuutta. Monelta suunnalta tulevien paineiden alla tutkinnan on edettävä rivakasti. Pahuuden lonkerot kiemurtelevat niin menneisyyteen ja kaupunginsairaalaan kuin koulumaailmaankin, jossa komisarion kanssa aiemminkin törmäyskurssille ajautunut Hilkka Alitupa hoitaa sijaisuuksia.Komisario Juha Muhonen törmää uudenlaiseen pedagogiikkaan, jaetaanko virheestä jälki-istunnon sijasta kuolemantuomio?
Kolmas oli ensimmäinen on Jaana Lehtiön tapahtumarikas jännitysromaani. Kirjan tapahtumat keskittyvät kirjailijan kotikaupunkiin Porvooseen, missä sympaattinen rikoskomisario Juha Muhonen ratkoo rikoksia jo kolmannen kerran. Ensimmäisen kerran komisarion vetämä poliisiryhmä selvitti niitä vuonna 2013 teoksessa Joka viisautta rakastaa. Se sai itsenäisen jatko-osan Uutta auringon alla vuonna 2014.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Älä aivan vielä.
Myllylahti 2017. ((MurhaMylly ; 149).
ISBN 978-952-202786-3 (sid.) Ilm. 5/2017.
bbbb
Älä aivan vielä on Jaana Lehtiön neljäs jännitysromaani. Sen juonenkäänteet keskittyvät kirjailijan ja päähenkilön, rikoskomisario Juha Muhosen, kotiseudulle Porvooseen. Kaupunki tunnetaan punaisista ranta-aitoistaan, runebergintortuista, Edelfeltin maalauksista ja nykyään myös Lehtiön jännäreistä, joissa lukuelämys syntyy kiehtovasta juonesta, herkullisista henkilöhahmoista, huumorista ja ripauksesta tunteita.Rikoskomisario Juha Muhosen uusi esimies passittaa alaisensa tutkimaan porvoolaisen hautausmaan rötöksiä - kadonneita kukkapuskia ja särjettyjä hautalyhtyjä. Tuhansia kilometrejä etelämpänä paavilta nimensä saanut mies on yhtä turhautunut työhönsä, mutta täysin eri syistä. Yhteistä heille on ajatukset sekoittava nainen.Kauniiksi puistoalueeksi mielletty, kulttuurihistoriallisesti arvokas hautausmaa vetää puoleensa kaikenlaisia kulkijoita. Pian tapahtumat paisuvat rönsyileväksi rikostutkinnaksi, eikä asiaa auta se, että poliisin toimista kiinnostuneet porvoolaiset, kuten komisariolle kiusallisen tuttu Hilkka Alitupa, haluavat sekaantua liiankin innokkaasti tutkintaan.Komisario on vaikeiden ratkaisujen edessä, mutta avautuvatko hänen silmänsä liian myöhään?
Ensimmäisen kerran sympaattisen komisarion vetämä poliisiryhmä selvitti rikoksia vuonna 2013 teoksessa Joka viisautta rakastaa. Sitä seurasivat itsenäiset jatko-osat Uutta auringon alla (2014) sekä Kolmas oli ensimmäinen (2015).

Kalliolla kukkulalla kuolema.
Myllylahti 2018. (MurhaMylly ; 169).
ISBN 978-952-202-888-4 (sid.) Ilm 4/2018.
bbbb
Juha Muhonen -sarja 5.
Kalliolta pudonneen naisen tapaus alkaa tavallisena onnettomuustutkintana, mutta pian
paljastuu seikkoja, jotka saavat rikoskomisario Juha Muhosen ryhmänsä kanssa valppaaksi.
Miten Porvoon mitta, keskiaikaharrastajat ja jo unohduksiin painunut rikos liittyvät
toisiinsa - tai naisen kuolemaan?Porvoon poliisiasemalla on vaihtunut taas johtaja, ja
uudet reippaat tuulet puhaltavat. Muhosen yli-innokas esimies kannustaa tutkijaryhmää
liiankin kanssa.Kukkulalta toiselle etenevä rikostutkinta kiinnostaa myös tavallista
kansalaista. Vanha valokuva saa komisariolle kiusallisella tavalla tutun Hilkka Alituvan mietteliääksi. Pian Hilkka tempautuu mukaan lennokkaisiin tapahtumiin. Rikoskomisarion
johtama tutkinta etenee tiiviisti, taloremontti nihkeästi. Muhonen hakeekin uutta sisältöä elämäänsä yllättävältä suunnalta.
Porvooseen sijoittuva sarja alkoi vuonna 2013 teoksella Joka viisautta rakastaa. Sitä
seurasivat itsenäiset jatko osat Uutta auringon alla 2014, Kolmas oli ensimmäinen 2015
sekä Älä aivan vielä 2017.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana. 

Mitään ei tapahtunut.
Myllylahti 2019. (MurhaMylly 189).
ISBN 978-952-356-020-8 Ilm. 8/2019.
bbbb
Juha Muhonen -sarja 6.
Mitään ei tapahtunut on Jaana Lehtiön kuudes jännitysromaani. Sen käänteet sijoittuvat kirjailijan kotikaupunkiin Porvooseen, missä rikoksia ratkoo sympaattinen rikoskomisario Juha Muhonen. Pittoreskin pikkukaupungin kaduilla kuljetaan nykyään paitsi Edelfeltin ja Runebergin pariskunnan matkassa niin myös Lehtiön kiehtovien rikoshahmojen jalanjäljillä. Tällä kertaa jäljet johtavat Himalajan rinteille asti.
Tuomiokirkon pihamaalta löytyy pahoin loukkaantunut ihminen. Samaan aikaan kaupungissa avautuu kiinalaisen kulttuurin näyttely, jonka Tiibet-kytkökset saavat aktivistit heräämään. Järjestyshäiriöiden ja kulttuuriselkkausten pelossa rikoskomisario Juha Muhonen tiimeineen kutsutaan apuun. Porvoon poliisiaseman johtajakuvio on asettunut vihdoin kohdalleen, mutta pian yhteistyö ulkoministeriön kanssa kangertelee ja syyttävä sormi osoittaa Muhosen suuntaan. Tutkintaa eivät juuri helpota yli-innokkaat kaupunkilaiset, jotka jälleen kerran henkilöityvät Hilkka Alitupaan. Tiibetinbuddhalaisen mandala-kuvion muodostuessa näyttelyssä hiekanjyvä kerrallaan huomaa Muhonen ratkovansa ongelmavyyhtiä, jota ei saisi olla olemassa. Miten toimia oikein, kun oma lähipiiri sotketaan tapahtumiin mukaan?
Porvooseen sijoittuva sarja alkoi vuonna 2013 teoksella Joka viisautta rakastaa. Sitä seurasivat itsenäiset jatko osat Uutta auringon alla (2014), Kolmas oli ensimmäinen (2015), Älä aivan vielä (2017) sekä Kalliolla kukkulalla kuolema (2018).
Jaana Lehtiö on porvoolainen kirjailija, joka kirjoittaa jännityskirjoja aikuisille ja lastenkirjoja kouluikäisille. Porvoolaisdekkareiden koukuttava juoni avautuu lukijalle vaiheittain. Kirjoissa kuljetaan niitä suoma-laisen ja pohjoismaalaisen jännityskirjallisuuden polkuja, joissa väkivalta ei korostu, mutta juoni sekä käsitellyt teemat jäävät kutkuttamaan lukijan mieltä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana. 

Montako päivää vielä.
Myllylahti 2020. (MurhaMylly 207).
ISBN 978-952-356-114-4 (sid.) Ilm. 8/2020.
bbbb
Juha Muhonen -sarja 7.
Mukaansatempaava jännitysromaani kuolemantapauksesta, joka saa salaisuuksien vyyhdit purkautumaan monisäikeiseksi rikostutkinnaksi. Tuleeko Porvoon moottoritietä pitkin kaupunkiin ikävyyksiä, vai pesiikö paha jo valmiina Vanhan Porvoon uumenissa? Rikoskomisario Juha Muhonen joutuu selvittelemään väärästä paikasta löytyvän vainajan arvoitusta. Tutkinta etenee kaupunginosasta toiseen, eivätkä kuolemaan liittyvät tapahtumat tahdo aueta todistajanlausunnoista huolimatta. Muhosen ryhmä saa tehdä pitkää päivää estääkseen uusien ongelmien syntymisen. Rikoskomisario luulee tuntevansa niin mukulakivikatujen sokkelot kuin uudempien lähiöiden kulmat, mutta riittäkö tietämys, kun alkaa näyttää siltä, että askeleita on syytä kiirehtiä? Entä ajautuuko Muhonen törmäyskurssille Porvoon oppaana toimiva Hilkka Alituvan kanssa, kun tämä jälleen kerran sivuaa tutkintaa? Montako päivää vielä on Jaana Lehtiön seitsemäs jännitysromaani. Sen tapahtumat sijoittuvat kirjailijan kotikaupunkiin Porvooseen, missä rikoksia ratkoo sympaattinen rikoskomisario Juha Muhonen ryhmineen. Pittoreskin pikkukaupungin kaduilla kuljetaan perinteisesti Edelfeltin ja Runebergin pariskunnan matkassa, nykyään yhä useammat kiertelevät porvoolaisia maisemia Lehtiön kiehtovien rikoshahmojen jäljillä.
Jaana Lehtiö on porvoolainen kirjailija, joka kirjoittaa jännityskirjoja aikuisille ja lastenkirjoja kouluikäisille. Lehtiön Porvooseen sijoittuva sarja alkoi vuonna 2013 teoksella Joka viisautta rakastaa. Sitä seurasivat itsenäiset jatko-osat Uutta auringon alla (2014), Kolmas oli ensimmäinen (2015), Älä aivan vielä (2017), Kalliolla kukkulalla kuolema (2018) ja Mitään ei tapahtunut (2019). Porvoolaisdekkareiden koukuttava juoni avautuu lukijalle vähitellen vaiheittain.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Mitä mieleen jää.
Myllylahti 2021. (MurhaMylly 222).
ISBN 978-952-356-220-2 (sid.) Ilm. 8/2021.
bbbb
Juha Muhonen -sarja 8.
Koukuttava jännitysromaani mullan alta paljastuvasta mysteeristä, joka saa vuosikymmenien salaisuuksien padon murtumaan.
Rikoskomisario Juha Muhonen pakenee turhauttavia virkavelvollisuuksia ja webinaareja vanhan onnettomuustutkinnan pariin, kunnes Porvoon vanhalla asuinalueella tehdään hätkähdyttävä löytö, jonka selvittäminen menee kaiken muun edelle.
Mikä on maahan kerran laitettu, se jääköön unholaan. Rikoskomisario haluaa tietää, mistä on kysymys, ja tapahtumien ryöpsähtäessä eteenpäin tulee menneisyyden penkomiselle ja oman kunnian puolustamiselle kiire.
Senioriporvoolaisten parissa vapaaehtoistyötä tekevän Hilkka Alituvan reitit risteävät vahvasti lähihistoriaan ulottuvan rikostutkinnan kanssa. Onko hänestä tällä kertaa poliisille kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä?
Muistaminen on taitolaji, mutta onko ihmisellä oikeus muuttaa menneisyys sellaiseksi, jonka haluaa muistaa?
Mitä mieleen jää on Jaana Lehtiön kahdeksas teos leppoisia murhia sisältävien jännityskirjojen jatkumossa. Dekkarin tapahtumat sijoittuvat kirjailijan kotikaupunkiin Porvooseen, missä rikoksia ratkoo sympaattinen rikoskomisario Juha Muhonen ryhmineen.
Jaana Lehtiö on porvoolainen kirjailija, joka kirjoittaa jännityskirjoja aikuisille ja lastenkirjoja kouluikäisille. Lehtiön Porvooseen sijoittuva sarja alkoi vuonna 2013 teoksella Joka viisautta rakastaa. Sitä seurasivat itsenäiset jatko-osat Uutta auringon alla (2014), Kolmas oli ensimmäinen (2015), Älä aivan vielä (2017), Kalliolla kukkulalla kuolema (2018) ja Mitään ei tapahtunut (2019). Porvoolaisdekkareiden koukuttava juoni avautuu lukijalle vähitellen vaiheittain.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Aika pahentaa haavat.
Myllylahti 2022. (MurhaMylly 235).
ISBN 9789523563230 (sid.) Ilm. 8/2022.
bbbb
Juha Muhonen -sarja 9!
Jaana Lehtiön kirjat kuuluvat rikos- ja jännityskirjallisuuden cozy crime -genreen eli leppoisiin dekkareihin, joita uskaltaa lukea illan hämärtyessä. Tällä kertaa rikoskomisario Muhonen joutuu koville, kun rankkasade piiskaa mukulakivikatuja ja paljastaa Vanhan Porvoon syvyyksissä piilevän salaisuuden. Rikoskomisario Juha Muhosen ryhmä kutsutaan aamuvarhain tutkimaan hätkähdyttävää ruumislöytöä, josta uutisoidaan näkyvästi eri medioissa. Tapahtumat polveilevat kujilta ja puistoista jopa museon hiljaisiin sokkeloihin, eikä poliisi tahdo pysyä käänteissä mukana. Kuulusteltavia riittää, mutta kertooko kukaan totuutta? Porvoon museon valmistautuessa viettämään 125-vuotisjuhlaansa tarvitaan asiakaspalveluun apuvoimia, joihin kuuluu myös Hilkka Alitupa. Poliiseille tuttu opas saattaa tuntea menneisyyden, mutta vaarantaako hän rikostutkimuksen kompastellessaan nykyisyyden vyyhtiin? Maltti on valttia poliisinkin työssä, mutta rikosten ryöpsähtäessä Muhonen joutuu valitsemaan, onko puskettava tiiviisti eteenpäin vai tuoko pullatauko tutkintaan tarvittavaa luovuutta. Vain yksi on varmaa: aika ei paranna vaan pahentaa maan alla muhineen rikoksen seurauksia.
Jaana Lehtiö on porvoolainen kirjailija, joka kirjoittaa jännityskirjoja aikuisille ja lastenkirjoja kouluikäisille. Lehtiön Porvooseen sijoittuva sarja alkoi vuonna 2013 teoksella Joka viisautta rakastaa. Sitä seurasivat itsenäiset jatko-osat Uutta auringon alla (2014), Kolmas oli ensimmäinen (2016), Älä aivan vielä (2017), Kalliolla kukkulalla kuolema (2018), Mitään ei tapahtunut (2019), Montako päivää vielä (2020) sekä Mitä mieleen jää (2021).
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Jaana Lehtiö.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Opettaja Jaana Lehtiö punoo taas juonia - Dekkareiden kirjoittamisen ohella tunnustusta lastenkirjjailijana. Uusimaa 8.8.2015.

Harva kirjailija elää pelkällä kirjoittamisella - opettaja tutkii dekkareissaan vallan väärinkäyttöä.
Yle Uutiset 30.8.2016.

Arvosteluja

Joka viisautta rakastaa. Myllylahti 2013.
- Dekkaripäivät - Ritva Sorvali 24.6.2014.
- Kirjavinkit 17.11.2013 .

Uutta auringon alla. Myllylahti 2014.
- Kirjallisia -blogi 23.10.2014.
- Täällä toisen tähden alla -blogi Luetut 2014.
- Kirjavinkit 8.10.2014.

Kolmas oli ensimmäinen. Myllylahti 2015.
- Suomi lukee -blogi 2015.
- Kirjavinkit 29.11.2015.
- Ullan kirjat -blogi 18.11.2015.


Internet

Myllylahti - Jaana Lehtiö.

Kirjasampo - Jaana Lehtiö.

Jaana Lehtiö Facebookissa.

Kirjailijahaastattelu kevät 2015.

Radiohaastattelu 8.10. 2013.Yle Radio Itä-Uusimaa. Toimittaja Anne Helenius haastattelee.