Sisällön alkuun
Menu

 

Vilmos Kondor

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Syyskuussa 2019 ilmestyi suomeksi loistavan Vilmos Kondorin Budapest Noir -sarjan viides osa Budapestin marraskuu  Tähti Schmidtin suomentamana. Upea sarja, myös oma suosikkini!!!
 bbbb


Vilmos Kondor palkittiin Suomen dekkariseuran Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla vuonna 2017 Kondorin BudapestNoir -sarjasta.
Loistavaa!  Upea kirjailija ja loistava sarja.
Dekkariseuran perustelut tulossa pian seuran nettisivuille.


Toukokuussa 2017 ilmestyi Vilmos Kondorin upean Budapest noir  -sarjan neljä kirja Budapestin raunioissa.
Huom! Ilmestyy myös mp3-äänikirjana, cd-äänikirjana ja e-kirjana.
bbbb
Arvostlu: Hs.fi 6.8.2017 Veli-Pekka Leppänen.

Syyskuussa 2014 ilmestyi Tammen kustantamana
Vilmos Kondorin Budapest noir -sarjan kolmas 
dekkari Budapestin vakooja.
Loistavaa...sitä on jo odotettukin!!
Ja lisää käännöksiä..kiitos!!


Lokakuussa 2013 ilmestyi suomeksi Vilmos Kondorin Budapest noir -sarjan toinen kirja Budapestin synnit.

Huom! Loistava myös tämä toinen Kondorin Budapest noir -sarja kirja. Koukuttava ja äärettömän kiinnostava sukellus Budapestiin vuonna 1939.
Toivotaan, että Tammi jatkaa sarjan julkaisemista.

Hyvä pari Budapestin synneille on syksyllä 2013 ilmestynyt ja yhtä kiinnostava
Philip Kerrin Kalpea rikollinen, Berlin Noir -sarjan kakkososa. Krjan tapahtumat sijoittuvat Berliiniin vuonna 1939. Eurooppa suursodan kynnyksellä....

Syyskuussa 2013 ilmestyi uutena Bon -pokkaripainoksena Vilmos Kondorin Budapest noir -sarjan ensimmäinen kirja Budapestin varjot.


Unkarilaisen Vilmos Kondorin ensimmäinen suomennos ja esikoisdekkari Budapestin varjot ilmestyi syksyllä 2012.
Kirja on suositun Budapest noir -sarjan ensimmäinen osa.

Viisiosainen sarja kertoo 30-40 -luvun Budapestistä.
Ensimmäinen kirja Budapestin varjot oli loistava ja avasi uudella tavalla Unkarin historiaa.

Vilmos Kondorin kirjojan suomalainen kustantaja on Tammi .


Tammi - Vilmos Kondor 
Tornion kaupunginkirjasto

 


 

Elämä

Vilmos Kondor (s. 1954) on salaperäinen kirjailijahahmo, Unkarin nousevan dekkarigenren tähti, Chandlerin ja Hammettin seuraaja.  Hän luo kiehtovan kuvan 30-luvun ja sotavuosien Budapestista. 
Vilmos Kondoria pidetään Unkarin ensimmäisenä todellisena dekkarikirjailijana ja jo esikoisellaan hän räjäytti potin. Budapest noir -sarja, jonka Budapestin varjot avaa, on Unkarissa suurmenestykseen noussut viisiosainen sarja 30–40-luvun Budapestista. Sarja on ollut suurmenestys Unkarissa, ja se on myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan. Vilmos Kondor on salanimi ja hänen väitetään olevan syrjäänvetäytyvä matematiikanopettaja unkarilaisesta pikkukaupungista. Häntä ei ole nähty julkisuudessa, ja kustantajan levittämät kuvatkin ovat kovin vanhoja ja rakeisia.

Syksyllä 2012 ilmestyi suomeksi Vilmos Kondorin Budapest Noir -sarjan ensimmäinen dekkari Budapestin varjot.
Budapest Noir -sarjan toinen kirja Budapestin synnit ilmestyi suomeksi syksyllä 2013 ja kolmas dekkari Budapestin vakooja ilmestyi syksyllä 2014. 
Upea sarja ja hienoa, että saadaan dekkareita uusilta kielialueilta ja varsinkin Unkarin  historia kiinnostaa.Toivotaan, että suomentamista jatketaan.

Teokset

Rikosromaanit

Budapest Noir -sarja

Budapest noir, 2008. (suom. Budapestin varjot, 2012).
Bùnös Budapest , 2009. (eng. Budapest Sin). (suom. Budapestin synnit, 2013).
A budapesti kém, 2010.  (eng. Budapest Spy). (suom. Budapestin vakooja, 2014).
Budapest romokban, 2011. (suom. Budapestin varjoissa, 2017).
Budapest novemberben, 2012. (suom. Buydapestin marraskuu, ilm. 9/2019).
Szélhámos Budapest, 2016. (suom. ilmeisesti. Budapestin huijari, ilmestyy ???).

Suomennokset

Budapestin varjot.
Alkuteos: Budapest noir, 2008.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6886-5 (sid.)  Ilm. 9/2012.  
Uusi Bon-pokkaripainos ilmestyi syyskuussa 2013.

Ensimmäinen suomennos!!!
Budapest 1936. Natsivalta nostaa päätään. Pääministerin hautajaisia valmistellaan, kun laitakaupungilta löytyy prostituoidun ruumis. Poliisi ei halua tarttua tapaukseen, mutta rikosreportteri Zsigmond Gordonin epäilykset heräävät, kun hän törmää kuolleen tytön kuvaan oudossa paikassa. 1930-luvun Budapest herää eloon Vilmos Kondorin tyylikkään dekkarisarjan avausosassa Budapestin varjot. Fasismin kurottava käsi ja kirjoituskoneen rätinä seuraavat rikosreportteri Zsigmond Gordonia, kun hän sekaantuu prostituoidun murhatutkimukseen Budapestin pahemmalla puolella. Ketään muuta ei murha tunnu kiinnostavan vähääkään, vaikka Gordonin mielessä herää yhä enemmän kysymyksiä: Miten paremman perheen juutalaistyttö joutui kadulle? Miksi poliisi ei tutki asiaa? ja ennen kaikkea: Miksi Gordonin poliisiystävän pöytälaatikossa on kuolleen tytön valokuva? Kun Gordonin tutkimukset etenevät, Budapest alkaa vaikuttaa yhä synkemmältä ja Gordonin henki yhä halvemmalta.
Vilmos Kondor on salaperäinen kirjailijahahmo, Unkarin nousevan dekkarigenren tähti, Chandlerin ja Hammettin seuraaja.  Hän luo kiehtovan kuvan 30-luvun ja sotavuosien Budapestista.  Budapest Noir -sarja, jonka ensimmäinen osa Budapestin varjot on ollut suurmenestys Unkarissa, ja se on myyty mm. Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan ja upeata, että saadaan sarjan aloitus nyt suomeksi. Sarjassa on ilmestynyt jo kolme osaa lisää.

Budapestin synnit.
Alkuteos: Bunos Budapest, 2009.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7323-4 (sid.)   Ilm. 9/2013.  

Syyskuu 1939. Sota on syttynyt, ja Unkariin virtaa pakolaisia Puolasta. Budapestissa nuori nainen surmataan kylpylässä, ja lehtimies Gordon saa oudon vihjeen: uhri haluaa tavata hänet.Samaan aikaan entinen poliisi Sándor Nemes saa erikoisen työtarjouksen: hänen pitää jäljittää kadonnut lääkelähetys. Nemes tuntee Budapestin synkän puolen, mutta vähä vähältä paljastuva totuus kammottaa häntäkin. Tutkimuksen kuluessa vastaan tulee Gordon, joka seuraa jälkiä toisesta suunnasta.
Budapestin synnit on tumma ja todentuntuinen matka Unkariin kohtalokkaalla hetkellä.  Sodan uhka on kaikkialla, mutta poliittisille pelureille ja rikollisille hetki on otollinen.
Vilmos Kondor on salaperäinen kirjailijahahmo, Unkarin nousevan dekkarigenren tähti, Chandlerin ja Hammettin seuraaja.  Hän luo kiehtovan kuvan 30-luvun ja sotavuosien Budapestista.  Budapest Noir -sarja, jonka ensimmäinen osa Syksyllä Syksyllä 2012 ilmestyi suomeksi Vilmos Kondorin Budapest Noir -sarjan ensimmäinen dekkari Budapestin varjot, joka on ollut suurmenestys Unkarissa, ja se on myyty mm. Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan ja upeata. Nyt ilmestyvä Budapestin synnit on sarjan toinen kirja.  Sarjassa on ilmestynyt jo kolme osaa lisää.
Budapestin varjot oli erinomainen ja jännittävä kirja. Todellinen lukuelämys ja onkin hienoa, että saadaan suomeksi eurooppalaista dekkaria.
Huom!  Unkari oli Helsingin kirjamessujen teemamaa syksyllä 2012.

Budapestin vakooja.
Alkuteos: A Budapest kém, 2010.  Suom. Tähti Pullinen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7776-8  (sid.)   Ilm.   9/2014. 

Budapest noir -sarja 3.
Budapest noir -sarjan kolmannessa osassa Zsigmond Gordon jäljittää vakoojaa ja törmää sodan partaalla roikkuvan Unkarin poliittisiin kiemuroihin.Budapest 1943. Eurooppa kiehuu, ja Unkarissakin sota näyttää väistämättömältä. Toimittaja Zsigmond Gordon on kansainvälisen vakoojan kintereillä, mutta yllättäen jäljet tuntuvatkin johtavan takaisin Budapestiin. Vilmos Kondorin hammettmaiseksi kehuttu tyyli ja taito kohottaa jännitys huippuunsa ilman turhaa väkivaltaa saavat toivottua jatkoa. 
Vilmos Kondoria pidetään Unkarin ensimmäisenä todellisena dekkarikirjailijana, ja jo esikoisellaan hän räjäytti potin. Budapest noir on Unkarissa suurmenestykseen noussut viisiosainen sarja 30–40-luvun Budapestista, ja se on myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan. Vilmos Kondor on salanimi, ja hänen väitetään olevan syrjäänvetäytyvä matematiikanopettaja unkarilaisesta pikkukaupungista. Häntä ei ole nähty julkisuudessa, ja kustantajan levittämät kuvatkin ovat kovin vanhoja ja rakeisia.
Kerrassaan upea sarja...hienoa, että saadaan lisää suomennoksia.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Huom! YouTube video - Kuka on Budapestin vakooja ?

Budapestin raunioissa.
Alkuteos: Budapest romokban, 2011. Suom. Tähti Schmidt..
Tammi 2017.
ISBN 978-951-31-8851-1 (sid.) Ilm. 5/2017.
bbbb
Budapest Noir -sarja 4.
Tyylikäs noir-dekkari 40-luvun Unkarista tarjoilee klassista jännitystä, sukkelaa dialogia ja huolellisesti hahmotellun ajankuvan, jonka yhtymäkohdat nykypäivään hätkähdyttävät. Heinäkuu 1946 on poikkeuksellisen kuuma. Raunioitunut Budapest on muuttunut pätsiksi, jossa rikollisuus rehottaa. Mutta kun Teresa Boulevardilla sijaitsevan kahvilan asiakkaat saavat todistaa kolmen sotilaan raa'an murhan, pyörähtää iso ratas liikkeelle. Niin sisäministeriö, poliisi kuin puna-armeijakin ryhtyvät ajojahtiin, jossa vaakalaudalla on koko kansakunnan tulevaisuus. Erityisen tarkkaan tapahtumia seuraa tinkimätön rikosreportteri Zsigmond Gordon. Koituvatko terävä kieli ja pöyhkeä asenne tällä kertaa hänen kohtalokseen?
Vilmos Kondoria pidetään Unkarin ensimmäisenä todellisena dekkarikirjailijana ja jo esikoisellaan hän räjäytti potin. Budapest noir -sarja on Unkarissa suurmenestykseen noussut viisiosainen sarja 30–40-luvun Budapestista. Sarja on myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan.
Vilmos Kondor on salanimi ja hänen väitetään olevan syrjäänvetäytyvä matematiikanopettaja unkarilaisesta pikkukaupungista. Häntä ei ole nähty julkisuudessa, ja kustantajan levittämät kuvatkin ovat kovin vanhoja ja rakeisia.
Vilmos Kondorin upean viisiosaisen BudapestNoir -sarjan neljäs kirja. Kerrassaan upea sarja.
Huom!  Loistavaa, että Tammi julkaisee sarjan kokonaisena.
Huom! Ilmestyy myös mp3-äänikirjana, cd-äänikirjana ja e-kirjana.


Budapestin marraskuu.
Alkuteos: Budapest novemberben, 2012.  Suom. Tähti Schmidt.
Tammi 2019.
ISBN 978-952-0-40804-6 (sid.) Ilm.  9/2019.
bbbb
Budapest noir –sarja 5.

Kuohuva Budapest vuonna 1956. Unkarin kohtalonhetkien ympärille rakentuva Budapest noir –sarja huipentuu vuoden 1956 kansannousun dramaattisiin viikkoihin, kun Zsigmond Gordon etsii kadonnutta tytärtään kuohuvassa kaupungissa.
Zsigmond Gordon saapuu Wieniin synkeissä merkeissä: hänet on kutsuttu tunnistamaan adoptiotyttärensä ruumis. Surmattu nuori nainen on onneksi tuntematon, ja Gordon lähtee kumppaninsa Krisztinan kanssa Unkariin löytääkseen teillä tietymättömillä olevan tyttären. Kun he astuvat junasta Pestin asemalla, kaupunki on leimahtamaisillaan liekkeihin: on lokakuun loppu vuonna 1956, ja pitkään kytenyt kapina on puhkeamassa. Taistelujen varjosta löytyy aina myös niitä, jotka ovat valmiita käyttämään kriisiä rikollisiin tarkoituksiin. Gordon haluaa vain löytää tyttärensä Emman, mutta hän joutuu vastakkain kansannousun pimeän puolen kanssa.
Vilmos Kondor (s. 1954) on Unkarin merkittävin rikoskirjailija. Hän on ammatiltaan matematiikan ja fysiikan opettaja ja välttelee julkisuutta. Hän kertoo sijoittaneensa suositun dekkarisarjansa 1930-1950-luvuille osoittaakseen, että menneisyys ei ole nykyhetkestä niin kaukana kuin uskomme.
Huom! Upea sarja - Vilmos Kondor on suosikkejani ja loistava kirjailija!!!
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänikirjana.
- Tammi - Vilmos Kondor.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Budapestin varjot. Tammi 2012.
 
Internet

- Tammi - Vilmos Kondor.
- Wikipedia - Vilmos Kondor (suom.).
- Wikipedia - Vilmos Kondor (eng.)
- enbudapestnoir.freeblog.hu.
- The Budapest Noir -serie.
- Krimi-Couch.de - Vilmos Kondor.