Sisällön alkuun
Menu

 

Herman Koch

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2022 ilmestyi upealta Herman Kochilta pitkän odotuksen jälkeen uusi
kiinnostava kirja Pääosassa Sophia.
bbbb

Maaliskuussa 2020 ilmestyi Herman Kochilta uusi erittäin kiinnostava kirja Suomen päivät. Hieno kirjailija ja upeita kirjoja!!
bbbb
Uusia artikkeleita:
- Yle/Uutiset 20.9.2017 Yli miljoona kirjaa myynyt Herman Koch lypsi nuorena lehmiä Pohjois-Karjalassa.

Huom!  Herman Koch vieraili Suomessa syyskuussa 2017.

Herman Kochin neljäs suomennos Pormestari  ilmestyi  syyskuussa 2017. Loistavaa..
bbbb
Uusia artikkeleita:
- Yle/Uutiset 20.9.2017 Yli miljoona kirjaa Herman Koch lypsi nuorena lehmiä Pohjois-Karjalassa.

Heinäkuussa 2015 ilmestyi suomeksi Herman Kochin kolmas jännitysromaani Naapuri.
Loistavia kirjoja aikaisemmat...


Heinäkuussa 2013 ilmestyi suomeksi Herman Kochin toinen jännitysromaani Lääkäri.

Menestysromaani Illallisen  lailla Koch onnistuu jälleen yhdistämään psykologisesti tarkan ihmiskuvauksen ja purevan huumorin arvoitukselliseen tarinaan, jonka moraaliset kysymykset antavat aihetta pohdiskeluun vielä pitkään kirjan sulkemisen jälkeenkin.
Illallinen ja Lääkräi ovat molemmat huikeita ja huimaavia kirjoja. Ne oli luettava melkein yhdellä istumalla.
Loistava kirjoittaja.

Vuonna 2012 ilmestynyt Illallinen ilmestyyi keväällä 2013 uutena pokkaripainoksena.

Herman Kochin ensimmäinen suomennettu dekkari Illallinen ilmestyi kesällä 2012.
Upea ja järisyttävä kirja...


Herman Kochin suomalainen kustantaja on Siltala.


Siltala - Herman Koch. 

 


 

Elämä

Herman Koch (s. 1953) on hollantilainen kirjailija, kolumnisti ja näyttelijä. 
Vuonna 2012 suomeksi ilmestynyt Illallinen voitti kotimaassaan arvostetun Publieks-palkinnon, ja sitä on Hollannissa myyty melkein puoli miljoonaa kappaletta.
Illallinen on hänen kuudes romaaninsa.   Romaanista ollaan myös tekemässä elokuvaa.  Illallinen on myös ensimmäinen hollantilaiskirja New York Timesin bestseller-listalla. Herman Kochin toinen dekkarisuomennos Lääkäri ilmestyi kesällä 2013 ja kolmas suomennos Naapuri ilmestyi heinäkuussa 2015. Herman Kochin neljäs rikosromaani Pormestari ilmestyi syksyllä 2017.
Upeita kirjoja kaikki.

Teokset

Rikosromaanit

Het diner, 2009. (suom. Illallinen, 2012).
Zomerhuis met zwembad, 2011. (suom. Lääkäri, 2013).
Geachte heer M. 2014. (suom. Naapuri).
De greppel, 2016. (suom. Pormestari, 2017).
Een film met Sophia, 2020. (suom. Pääosassa Sophia, 2022).

Muut romaanit

Red ons, Maria Montanelli, 1989.
Eindelijk oorlog, 1996.
Eten met Emma, 2000.
Odessa Star, 2003.
Denken aan Bruce Kennedy, 2005.
Finse dagen, 2020. (suom. Suomen päivät, 2020).


Suomennokset

Illallinen.
Alkuteos: Het diner, 2009.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Silta 2012.
ISBN 978-952-234-090-0 (sid.)  Ilm. 6/2012. 
Uusi pokkaripainos ilm. kevät 2013.

Ensimmäinen suomennos!!
Neljä ihmistä. Yksi illallinen. Päätös, joka muuttaa kaiken.Kesäinen ilta hienossa amsterdamilaisessa ravintolassa.
Menestyvä poliitikko ja tuleva pääministeri Serge Lohman vaimoineen on kutsunut veljensä Paulin ja tämän vaimon illalliselle. Tarkoitus on keskustella kummankin pariskunnan teini-ikäisistä lapsista. Hetkeä aikaisemmin historianopettaja Paul Lohman on löytänyt poikansa kännykästä videon, joka muuttaa peruuttamattomasti kaiken. Illallisen aikana jokaisen pakotetun hymyn
ja tyhjän sanan taakse verhoutuu kammottava totuus, joka uhkaa perheonnea, ja jokaisen ruokalajin jälkeen tunnelma on yhä kireämpi ja veitset yhä terävämpiä.
Hollantilainen bestsellerkirjailija Herman Koch kuvaa psykologisella tarkkuudella miten  vanhemmat reagoivat, kun heidän suhteensa lapsiin joutuu koetukselle. Kuinka pitkälle me olemme valmiita venyttämään oikeudentajun ja sovinnaisuuden rajoja läheistemme tähden?Illallinen annostelee lukijan lautaselle synkän ja jännittävän perhedraaman. Vähitellen paljastuu, millaisia lopulta ovat kaikki onnelliset perheet ja mikä hinta on maksettava rehellisyydestä - tai vaikenemisesta. 
Lääkäri.
Alkuteos: Zomerhuis met zwembad, 2011.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-171-6 (sid.)   Ilm. 7/2013. 

Yleislääkäri Marc Schlosser on tehnyt hoitovirheen, jonka vuoksi yksi hänen potilaistaan, kuuluisa näyttelijä Ralph Meier, on kuollut. Marc joutuu vastaamaan hoitovirheestään valvontalautakunnalle, mutta ei ole asiasta ollenkaan huolissaan, sillä lääkäripiireissä kaikki tuntevat toisensa. Luvassa on varoitus tai korkeintaan hyllytys pariksi kuukaudeksi.Mutta oliko se sittenkään hoitovirhe? Olihan Marcilla kana kynittävänä potilaansa kanssa, sillä Ralph oli osoittanut hiukan liikaa mielenkiintoa Marcin Caroline-vaimoa kohtaan. Vai liittyikö hoitovirhe tapahtumiin Meierin pariskunnan kesähuvilalla, jonne Schlosserin perhe oli kutsuttu viettämään lomaa? Romaanissa päähenkilö kertoo rehellisesti - mitään ja ketään säästämättä - kuinka on päätynyt elämässään tähän pisteeseen.Lääkäri on jännittävä kertomus koston oikeutuksesta ja rajojen ylittämisestä silloin, kun oikeutta ei voida käydä tavanomaiseen tapaan.
Menestysromaani Illallisen (suom.kesällä 2012) lailla Koch onnistuu jälleen yhdistämään psykologisesti tarkan ihmiskuvauksen ja purevan huumorin arvoitukselliseen tarinaan, jonka moraaliset kysymykset antavat aihetta pohdiskeluun vielä pitkään kirjan sulkemisen jälkeenkin. Illallinen oli huikea ja huimaava kirja.Se oli luettava yhdessä istumalla.

Naapuri.
Alkuteos: Geachte heer M., 2014.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Siltala 2015.
ISBN 978-952-234-283-6 (sid.) Ilm. 7/2015.

Herra M. on arvostettu ja kansainvälisesti menestynyt kirjailija, jonka uran kirkkain tähti on kuitenkin jo pahasti hiipumassa. Uudemmat sotaromaanit eivät herätä samanlaista kiinnostusta kuin läpimurtoromaani, mysteeritarina historianopettaja Jan Landzaatista, joka katosi sen jälkeen, kun hänellä oli ollut lyhyt suhde oppilaansa kanssa. Viimeisen kerran opettaja oli nähty eräällä mökillä, paikalla oli ollut myös kyseinen opiskelijatyttö ja tämän uusi poikaystävä. Mutta nyt kirjailija M.:n ura ja samalla Landzaatin katoamismysteeri ovat kumpikin painumassa unohduksiin. Eivät kuitenkaan salaperäiseltä alakerran naapurilta, joka pitää M.:ää tarkasti silmällä. Mitä tekemistä naapurilla on katoamistapauksen kanssa? Naapuri on hyytävä ja älykäs romaani heikentyvästä kirjailijasta, kahdesta rakastuneesta nuoresta ja kadonneesta opettajasta - ja kirjasta, joka kietoo kaikkien kohtalot ikuisesti yhteen.
Menestysromaaniensa Illallinen ja Lääkäri tapaan Koch onnistuu jälleen yllättämään lukijan. Hän osaa rakentaa taitavasti erilaisia harhautuksia ja vaihtoehtoisen tulkinnan mahdollisuuksia. Salakavala tarina pitää loppuun asti otteessaan, ja kirjan moraaliset kysymykset jäävät vaivaamaan pitkään.

Pormestari.
Alkuteos: De greppel, 2016.  Suom. Mari Janatuinen.
Siltala 2017.
ISBN 978-952-234-476-2 (sid.)  Ilm. 9/2017.
bbbb
Ihmismielen petollisten syövereiden kuvaaja yllättää jälleen. Kun Robert Walter, Amsterdamin pormestari, näkee vaimonsa nauravan juhlissa kaupunginvaltuutetun kanssa, hän epäilee heti pahinta. Pitkästä ja onnellisesta avioliitosta huolimatta Robert on varma Sylvian petollisuudesta - ja vielä kaiken lisäksi miehen kanssa, joka on ympäristöintoilija ja haluaa pilata Amsterdamin horisontin rakentamalla sen täyteen tuulivoimaloita.Pian juhlien jälkeen esiin putkahtaa valokuva, jossa kolme mielenosoittajaa pahoinpitelee poliisia Vietnamin sodan vastaisessa mielenosoituksessa - kuvan löytäneen toimittajan mukaan Robert on yksi pahoinpitelijöistä. Heti perään Robertin 94-vuotias isä ilmoittaa, että hän haluaa kuolla vaimonsa kanssa yhdessä, heidän itse päättämällään hetkellä. Onko päätös todella yhteinen, vai yrittääkö toinen Robertin vanhemmista päästä toisesta eroon?Pormestari-romaanissaan Koch näyttää, miten näennäisesti tasapainoinen ihminen voi yhtäkkiä sotkeutua täysin omien pelkojensa ja epäilystensä verkkoon. Vai onko sittenkin niin, että kaikki pelot ja epäilyt ovat totta, ja Robert Walter näkee elämänsä nyt ensimmäistä kertaa sellaisena kuin se on.
Loistavan kirjailijan Herman Kochin neljäs romaani/dekkari. Aiemmin ilmestyneet Illallinen (2012), Lääkäri (2013) ja Naapuri (2015) ovat kaikki loistavia, jännittäviä ja koukuttavia. Odotan tätä
uutta malttamattomana.

Suomen päivät.
Alkuteos: Finse dagen, 2020.  Suom. Antero Helasvuo.
Siltala 2020.
ISBN 9789522346797 (sid.) Ilm. 3/2020.
bbbb
Kun Herman Koch on 19-vuotias, pitkä ja kömpelö nuorukainen, hän päättää lähteä mahdollisimman kauas kotoaan Amsterdamista ja valitsee määränpääkseen kaukaisen Pohjoi-Karjalan. Tämä saattaa kuulostaa romanttiselta - mutta totuus lähtöpäätöksen takana on kaikkea muuta. Kochin äiti on hiljattain kuollut, ja poika haluaa paeta isäänsä ja tämän uutta naisystävää - sekä päästä eroon vanhoista, mieltä yhä vaivaavista asioista. Myöhemmin, kun Hermannilta kysellään hänen ajastaan Suomessa, hän yrittää lyödä uskomattomat kokemukset leikiksi.
Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Herman on taas Suomessa ja törmää kirjakaupassa sattumalta runokokoelmaan, jossa kuvaillaan täsmällisesti hänen päiviään Pohjois-Karjalassa. Enää häntä ei naurata. Hän päättää ottaa menneisyytensä lähempään tarkasteluun, tutkii muistojaan ja pohtii, miten kertoa kaikesta tosioita vääristelemättä.
Suomalaiset päivät on syvältä viiltävä romaani surusta, kasvamisesta ja siitä, mistä on helpottavaa puhua - ja myös siitä, mistä olisi parempi vaieta.
Herman Koch (s. 1953) on hollantilainen kirjailija, kolumnisti ja näyttelijä. Hänen läpimurtoteoksensa Illallinen (2012) menestyi hyvin myös Suomessa, ja sen käännösoikeudet on myyty noin 30 maahan. Lääkäri ilmestyi suomeksi 2013, ja teosta on myyty maailmanlaajuisesti yli 250 000 kappaletta. Viimeisimmät Kochilta suomennetut romaanit ova Naapuri (2015) ja Pormestari (2017). 
Huom!  Loistava kirjailija ja upeita kirjoja!!! Yksi suosikeistani.

Pääosassa Sophia.
Alkuteos: Een film met Sophia, 2020. Suom. Mari Janatuinen.
Siltala 2022.
ISBN 9789523880030 (sid.) Ilm. 8/2022.
bbbb
Uudenvuodenaatto Amsterdamissa. Elokuvaohjaaja Stanley Forbes maleksii kotonaan ja yrittää keksiä tekosyytä, jonka varjolla jättäytyä pois juhlaillalliselta. Hän saa tekstiviestin ystävältään, joka on huolissaan tyttärestään: Tiedätkö, missä Sophia on?
Forbes on tunnettu hollantilainen ohjaaja, joka on tehnyt pitkän uran
Yhdysvalloissa. Comebackina Hollannin elokuvamaailmaan ohjaaja on tekemässä uutta elokuvaa, jonka pääosaan hän ehdottomasti haluaa ystävänsä alaikäisen tyttären.
Forbes esiintyy Sophian ”isähahmona”, mutta kuvausten edetessä hänen motiivinsa käyvät yhä epäselvemmiksi. Kun Forbesille selviää raskauttava yksityiskohta Sophian ja toisen näyttelijän välisestä suhteesta, on hän vaikean päätöksen edessä. Jäädäkö vai paeta tilannetta, jonka on itse keittänyt kokoon? Mistä hänen pakkomielteensä nuoreen näyttelijättäreen juontuu, ja mitä hän todella elokuvalta haluaa?
Kochin lukijat huomaavat jälleen kerran, ettei mikään ole sitä miltä näyttää.
Herman Koch (s. 1953) on hollantilainen kirjailija, kolumnisti ja näyttelijä. Hänen läpimurtoteoksensa Illallinen (2012) menestyi hyvin myös Suomessa, ja sen käännösoikeudet on myyty noin 30 maahan. Lääkäri ilmestyi suomeksi 2013, ja teosta on myyty maailmanlaajuisesti yli 250 000 kappaletta. Viimeisimmät Kochilta suomennetut romaanit ova Naapuri (2015). Pormestari (2017) ja Suomen päivät (2020).
Huom!  Loistava kirjailija ja upeita kirjoja!!! Yksi suosikeistani.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.hermankoch.com.
- Siltala - Herman Koch.
- Wikipedia - Herman  Koch


Artikkeleita ja kirjallisuutta


- Yle/Uutiset 20.9.2017 Yli miljoona kirjaa myynyt Herman Koch lypsi nuorena lehmiä Pohjois-Karjalassa.
- Ilta-Sanomat 1.10.2017 Suvi Kerttula: Hollantilainen menestyskirjailija asui nuorena Suomessa Pohjois-Karjalan maaseudulla. 

Arvosteluja

Illallinen. Siltala 2012.
- Luettua -blogi 9.12.2012.
- Hs.fi 18.11.2012 - Sanna Kangasniemi.
- Amman lukuhetki  -blogi 18.6.2012.
- Lumiomena -blogi 14.6.2012.
- Järjellä ja tunteella -blogi 8.6.2012.
- P.S. Rakastan kirjoja -blogi 5.8.2013.

Lääkäri. Siltala 2013.
- Turun sanomat 10.8.13 Kanerva, Erkki: Irvikuva kutsumusammatista.
- Anna minun lukea enemmän -blogi 7.8.2013.
- Lillin kirjataivas -blogi 18.8.2013.
- Leena Lumi -blogi 14.7.2013.
- Mari A:n kirjablogi 25.8.2013.


Internet

- Siltala - Herman Koch.
- Wikipedia - Herman Koch.
- Herman Koch - IMDb .
- NYTimes.com - Messud, Claire: Nasty Bits "The Dinner" by Herman Koch.