Sisällön alkuun
Menu

Laurie R. King

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Laurie R. Kingiltä ilmestyi tammikuussa 2004
ensimmäinen suomennettu Mary Russell/Sherlock Holmes -sarjan dekkari Oikeuden talo.
Kirja ei kylläkään ole ensimmäinen sarjasta.

Harmi, että Laurie R. Kingin kirjoja ei ole enää suomennettu. Nyt vois kyllä ottaa Gummerukseen yhteyttä asian tiimoilta.
Gummerus on ostanut Book Studion, jonka   julkaisuohjelmassa King oli.

Kate Martinelli -sarjasta on ilmestynyt uusi kirja v. 2006 ja Mary Russell/Sherlock Holmes -sarjasta on suomennettu vain yksi kirja Oikeuden talo.


Laurie R. King, mystery writer.

Twitter - Laurie R. King.


 

 

Päivitetty 6.5.2021


 

Elämä

Amerikkalainen rikoskirjailija Laurie R. King on syntynyt Oaklandissa, Kaliforniassa 19.9.1952. Hän on kertonut olevansa kolmatta polvea San Franciscon alueen asukkaita. Avioiduttuaan anglo-intialaisen professorin Noel Kingin kanssa vuonna 1977, hän on kuitenkin asunut lähes kahdessakymmenessä maassa ja viidessä maanosassa. Nykyään perhe asustaa enimmäkseen Kaliforniassa, mutta heillä on myös Oxfordissa asunto. Kingeillä on kaksi teini-ikäistä lasta, poika ja tyttö. Laurie King on opiskellut teologiaa ja uskontotieteitä Kalifornian yliopistossa, jossa hän suoritti loppututkinnon vuonna 1984.
King on kertonut aloittaneensa kirjoittamisen jo vuonna 1987, kun hänen nuorempi lapsensa aloitti esikoulun. Hänellä oli silloin kokonaista kolme vapaata aamupäivää kirjoittamiseen. Jo silloin hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa Beekeeper's Apperentic, Mary Russellista, Sherlock Holmesin apulaisesta ja vielä toisenkin samasta päähenkilöstä. Nämä kirjat ilmestyivät kuitenkin vasta vuosina 1994 ja 1995. Vasta kun King kirjoitti ensimmäisen kirjansa A Grave Talent, jossa päähenkilönä on Kate Martinelli, San Franciscon poliisilaitoksessa työskentelevä etsivä, hän sai kirjasta julkaistua. Kirja ilmestyi vuonna 1993 ja se sai heti vuoden parhaalle esikoidekkarille myönnettävän Edgar -palkinnon. Suomeksi kirja ilmestyi jo vuonna 1995 nimellä Pyhimys vai paholainen. Kate Martinellin parina työskentelee etsivä Alonzo (Al) Hawkin kaikissa kirjoissa. Kaikkiaan Martinelli/Hawkin -dekkareita on ilmestynyt neljä kappaletta ja kaikki on suomennettu. Viimeksi on ilmestynyt Night Work vuoden 2000 alussa ja suomeksi se on ilmestynyt kesällä 2000 nimellä Yön suojissa.

Mary Russell -sarjassa on ilmestynyt viisi kirjaa, viimeinen O Jerusalem vuonna 1999. Russell -sarjan päähenkilö on nuori, älykäs ja nykyaikainen nainen, joka tulee Sherlock Holmesin apulaiseksi vuosisadan alun Lontoossa. Sarjan edetessä hän jopa menee naimisiin Holmesin kanssa. Tätä sarjaa ei ole suomennettu ollenkaan, ja oliskin mainiota, jos niiitäkin saatais suomeksi. Uskon, että kirjoilla olisi kysntyy myös Suomessa, varsinkin nuoremman lukijapolven parissa. Netissä tuntuu olevan runsaasti Mary Russellille omistettuja kotisivuja. King on luonut myös kolmannen päähenkilön, Anne Waverlyn. Hän on teologi ja uskontotieten professori, joka on erikoistunut lahkoihin ja uusiin uskontoihin, hän työskentelee myös FBI:n asiantuntijana. Anne Waverlyn on esiintynyt vasta yhdessä kirjassa A Darker Night (suom. Nousevan kuun lapset, 1999) joka ilmestyi vuonna 1999. Toivotaan, että King jatkaa myös tämän päähenkilön kirjoittamista.
Laurie R. King on eriomainen kirjoittaja ja onkin hienoa, että suomeksi on saatu Book Studion toimesta suomennoksia hänen kirjoistaan nopeaan tahtiin. King kirjoitaa upeasti naisista, naisyhteisöistä ja naisten välisestä ystävyydestä. Kingin kirjoja voi suositella lämpimästi jokaiselle, joka ei vielä ole niitä löytänyt.

Palkintoja

Esikoisdekkari A Grave Talent (1993) sai vuoden parhaalle esikoisdekkarille myönnettävän Edgar -palkinnon USA:ssa ja Isossa-Britanniassa se sai CWA:n
John Creasey -palkinnon, joka myönnetään vuoden parhaalle rikosromaanille.


Teokset

Rikosromaanit

Kate Martinelli -sarja

A Grave Talent. 1993. (suom. Pyhimys vai paholainen, 1995).
To Play the Fool. 1995. (suom. Narrin toimi, 1996).
With Child. 1996. (suom. Kadonnut kaitsettava, 1997.
Night Work. 2000. (suom. Yön suojissa, 2000).
The Art of Detection. 2006.

Anne Waverly -kirja

A Darker Place. 1999. (suom. Nousevan kuun lapset, 1999).

Mary Russell/Sherlock Holmes -sarja

The Beekeeper's Apprentice, or On the Segregation of the Queen. 1994.
A Monstrous Regiment of Women. 1995.
A Letter of Mary. 1996.
The Moor. 1998.
O Jerusalem. 1999.
Justice Hall. 2002. (suom. Oikeuden talo, 2004).
The Game.  2004.
Locked Rooms.  2005.

Muut romaanit

Folly. 2001.
Keeping Watch. 2003.
Touchstone.  2007.


Suomennokset


Pyhimys vai paholainen.
Alkuteos: A Grave Talent, 1993. Suom. Pertti Koskela.
Book Studio 1995. - (Jännityksen mestarit ; 83).
ISBN 951-611-709-0 (nid.)

Seitsemäntoista vuotta sitten valamiehistö tuomitsi Vaun Adamsin syylliseksi pikkutytön murhaan. Vuosi sitten hänet valittiin vuosisadan taidemaalariksi. Ja jälleen hänen kultturellisessa ympäristössään tapahtuu outoja kuolemantapauksia: pikkulapsia löydetään surmattuina. Poliisi on ymmällään: onko Adams syyllinen vai uhri itsekin? Kingin esikoisteos ja ensimmäinen Kate Martinelli -dekkari.

Narrin toimi.
Alkuteos: To Play the Fool, 1995. Suom. Heikki Kaskimies.
Book Studio 1996. - (Jännityksen mestarit ; 90).
ISBN 951-611-767-8 (nid.).

Veli Erasmus on yksi San Franciscon kodittomista, entinen yliopiston opettaja ja pappi, joka on luisunut mieron tien kulkuriksi. Kun Golden Gate-puistossa järjestetään kotikutoinen tuhkaamistilaisuus erään hengiltä kalautetun poloisen maallisille jäännöksille, poliisi haluaa kuulla surmatyöstä satunnaissaarnaajaa Erasmusta. Tämä tuntuu tietävän asiasta kaiken - mutta suostuu puhumaan vain lainauksin ja Raamatun kappalein. Jutun tutkija Kate Martinelli on ymmällään mutta entistä päättäväisempi - syyllinen on saatava kiinni. Toinen Kate Martinelli -dekkari.

Kadonnut kaitsettava.
Alkuteos: With Child, 1996. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 1997. - (Jännityksen mestarit ; 96).

Sanfranciscolainen naisetsivä Kate Martinelli kokee elämänsä järkytyksen, kun hänen huostaansa uskottu kaksitoistavuotias Jules katoaa kesken matkan Washingtoniin. Ja katoamisalueella liikkuu vapaana sarjamurhaaja, joka ahdistelee varhaisnuoria...
Kolmas Kate Martinelli -dekkari.

Nousevan kuun lapset.
Alkuteos: A Darker Place, 1999. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 1999. - (Jännityksen mestarit ; 96).

Laurie R. King esittelee tässä kirjassa uuden, tuoreen naissankarin , Anne Waverlyn, teologin joka työskentelee FBI:n palveluksessa erikoisalanaan kulttiuskonnot ja saatananpalvonta. Kun Anne tutkii autiomaassa majaansa pitävää eristäytynyttä uskonlahkoa, hän törmää kahteen hyvin eriskummalliseen lapseen: tyttöön, joka muistuttaa hämmästyttävästi hänen omaa kuollutta tytärtään ja poikaan joka on huomattavasti ikäistään kypsempi. Anne riskeeraa oman turvallisuutensa suojatakseen lapsia, mutta samalla joutuu pohtimaan omaa menneisyyttään, aikaa jolloin hän itsekin oli uskonlahkon jäsen.. ja uhri.

Yön suojissa.
Alkuteos: Night Work, 2000. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 2000. - (Jännityksen mestarit ; 123).

Miesvaltaan kyllästynyt naisryhmä ryhtyy tuumasta toimeen. Vaimonsa ja lastensa pieksäjät, raiskaajat ja ryöstäjät saavat omakohtaisesti tuta millaista on olla uhri.. Tarkoituksena on antaa miehille vain opetus, kunnes tappahtuu ensimmäinen murha, ja sitten toinen, kolmas...
Rikosetsivä Kate Martinelli häilyy kahden vaiheilla: toki miehet ovat käyttäytyneet hävyttömästi ja naisia loukkaavasti, mutta tappojahti on jo liikaa. Kate yrittää muistuttaa itseään olevansa virkavallan edustaja, poliisi, ja ryhtyy tutkimaan juttua. Mutta pystyykö Katekaan pitämään tunteitaan kurissa?
Neljäs Kate Martinelli -kirja.

Oikeuden talo.
Alkuteos: Justice Hall, 2002. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6302-6 (sid.) 29,50 e. Ilm. 1/2004.

Vain muutama tunti sen jälkeen kun Sherlock Holmes ja Mary Russell palaavat kotiinsa ratkaistuaan Skotlannin ylämailla tapahtuneen rikoksen, heidän ovelleen saapuu verissä päin mies joka anelee apua. Toivuttuaan tovin pariskunnan kotona, mies kertoo heille tarinan salaperäisestä Marsh Hughenfortista, joka palasi Englantiin vuosien jälkeen kuultuaan veljensä, Beauvillen herttuan, kuolemasta. Russell ja Holmes matkustavat pieneen Arley Holtin kylään ottamaan selvää paitsi Hughenfortista, myös siitä kuinka
Beauvillen herttua äkillisesti kuoli. Salaisuus vie työparia yhä syvemmälle historian pyörteisiin - menneisyyden haamut Englannissa johtavat pariskunnan Ranskaan ja sieltä Amerikan preerioille. Loppuselvittelyssä molemmat,niin Russell kuin Holmeskin,
joutuvat vastakkain harvinaisen kovapintaisen vastustajankanssa.

Artikkeleita ja kirjallisuutta


Hapuli, Ritva ja Matero, Johanna: Läheisyyttä, turvaa ja kipua : naisten välisiä ystävyyssuhteita naisdekkareissa. Teoksessa: Murha pukee naista. s. 179-1980 ja 184-1985.


Arvosteluja

Pyhimys vai paholainen?. Book Studio 1995.
Ruumiin kulttuuri 1995:2. Outi Karemaa.

Narrin toimi. Book Studio 1996.
Ruumiin kulttuuri 1996:2. Outi Karemaa.

King, Laurie R.: Kadonnut kaitsettava. Book Studio 1997.
Ruumiin kulttuuri 1997:2. Leena Lehtolainen.
Nuori voima 1997, nro 4, sivu 41. Putte Wilhelmsson.

Nousevan kuun lapset. Book Studio 1999.
HS 28.8.99. Maria Säntti.
Kaleva 31.7.99. Juha K. Tapio.
LK 15.9.99. Tapio Nevala.
Ruumiin kulttuuri 2/99. Heikki Kaskimies.

Yön suojissa. Book Studio 2000.
Keskisuomalainen 19.8.00. Ulla Ekman-Salokangas.
Suomen dekkariseuran kotisivu - Risto Raitio
Ruumiin kulttuuri 2000:3. Risto Raitio.

Oikeuden talo. Book Studio 2003.
Ruumiin kulttuuri 1/2004, Elisa Paavola.


Internet

Laurie R. King, mystery writer.

Wikipedia - Laurie R. King.
©2008 Terttu Uusimaa