Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2022       
 
Ensimmäiset tiedot kevään 2022 dekkariuutuuksista.
Minerva pääsi aloittamaan ja upealla valikoimalla.   
Lisää on tulossa !!!

Jo valmiina:- WSOY 29.11.21 (kesken)
- Johnny Kniga 29.11.21
- CrimeTime 25.11.21    
- Like 23.11.21 
- Art House/Jalava 17.11.21  
- Karisto 17.11.21 
- Into Kustannus 15.11.21 .  
- Gummerus 12.11.2021.
- Bazar 11.11.2021. 
- Otava 10.11.2021.      
- Minerva  9.11.2021.  

.


 

Päivitetty 29.11.2021

Tornion kaupunginkirjasto


 bbbb

 bbbbKirjasampo


 
Kotimaisia
esikoisdekkareita:

 
.
.  


Käännöstulokkaita:
esikoinen ja/tai ensimmäinen suomennos:

.
.

Muita kiinnostavia tietokirjoja/romaaneja:

.

.

.

.

.

 Arktisen Banaanin kevään 2021 uutuuskirjat.  

Arktinen Banaani

 Art House

McCarthy, Erin & Love, Kathy: Murhadraamaa ja yksi laama.
Alkuteos: Murder Drama Whit Your Llama,  . Suom. Nana Sironen.
Art House/Jalava 2022.
ISBN 9789518876468 (sid.) Ilm. 6/2022.
Friendship Harborin mysteerit -sarja.
Cozy crimea ja äksy laama - täydellistä viihdettä!
Kun työtön näyttelijä Sophie saa kuulla perineensä sekä kartanon että pubin viehättävässä Friendship Harborin pikkukaupungissa, hän on innoissaan: juuri tätä hän kaipaa, uutta alkua.
Sen sijaan Sophie ei kaipaa ongelmia, joita aiheuttaa hänen perintönsä mukana tullut laama nimeltä Jack Kerouac. Ongelmat voi tiivistää kahteen sanaan: Kuollut. Mies.
Kaupungin uudesta tulokkaasta tulee pian kaikkien vihollinen numero 2. Vihollinen numero 1 on laama, joka sattuu olemaan kuolemantapauksessa pääepäilty. Onko kyseessä laamadraama - vai sittenkin murha?
Amerikkalaiset Erin McCarthy ja Kathy Love ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen kymmeniä New York Times- ja USA Today -bestsellerkirjoja.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- FantasticFiction - Friendship Harbor Mystery.

 Atenan kevään 2022 uutuuskirjat.

Atena


Tietokirjat

.

 


 

Atrain & Nord kevään 2021 uutuuskirjat    

Atrain & Nord 

.
Aula&Co - Kevään 2021 uutuuskirjat.

Aula&Co

.
.

Muita kiinnostavia kirjoja

.

Tietokirjat    


Uusia pokkaripainoksiaAviadorin kevään 2022 kirjauutuudet.

Aviador

.

Muut kirjat
Bazarin kevään 2022 uutuuskirjat.

Bazar


Kotimaiset

Laine, Matti: Kuolemanloukku.
Bazar 2022.
ISBN 9789523762183 (sid.)  Ilm.  6/2022.
Elias Vitikka -sarja 6!
Takuuvarmaa dekkariviihdettä palkitun Paratiisi-tv-sarjan käsikirjoittajalta.
Matti Laineen koukuttavan Vitikka-rikosromaanisarjan kuudes osa. Jännityksestä tinkimättä se antaa jälleen lukijalle myös pohdittavaa: kumpi on pienempi paha, tutuiksi tulleet uhat vai sokea sukellus tuntemattomaan?
Elias Vitikka istuu Suomenlinnan avovankilassa vuoden kakkua talousrikoksesta ja tuntee itsensä onnellisemmaksi kuin koskaan. Etäisyyden ottaminen on tehnyt hyvää, mutta syy istua kiven sisällä ei ole niinkään hyvä. Vitikan niskassa on Tukholman kartellin langettama tappotuomio. Majoitus Suomenlinnaan on siis huolellisesti järjestelty juttu, sillä vain vankilassa Vitikka voi olla turvassa, mutta lähellä perhettä.
Jo ennen kuin Vitikka raottaa ovea kyseenalaiseen vapauteen, hänen entinen suojattinsa, jääkiekkoilija Veeti Poranen löydetään kuolleena. Pitkä poissaolo kotoa ja Firmasta tietää lisää ikäviä yllätyksiä vapautuneelle miehelle, eikä Tukholman kartelli suinkaan ole unohtanut häntä vuodessa. Vapaudesta on tullut kuolemanloukku.
Matti Laineen Kuolemanloukku-dekkarissa Elias Vitikka seisoo pettävällä pohjalla, yksin. Nyt jos koskaan on aika tehdä hyppy tuntemattomaan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Matti Laine.
Matti Laine DekkariNetissä.

Puonti, Kale: Aribo.
Bazar 2022.
ISBN 9789523762701 (sid.) Ilm. 1/2022.
Pasilan Myrkky -sarja 4.
Huumekauppaa ja rakkauspetoksia.
Kale Puontin Pasilan Myrkky -dekkarisarjan neljännessä osassa Aribossa huumeita kauppaavat rikolliset myyvät myös petollista lempeyttä ja läheisyyttä, joista moni on valmis maksamaan mitä tahansa.
Nigerialainen rikollisjärjestö on joutunut Tukholmassa massapidätysten kohteeksi, mutta osa rikollisista on onnistunut pakenemaan lain kouraa Helsinkiin. Järjestöllä on kontollaan huume- ja ihmiskauppaa sekä nettipetoksia, ja Tukholman tuliaiset tietävätkin vain lisää harmaita hiuksia niin Pesoselle kuin muille Kaartamon ryhmän dekkareille Pasilassa.
Samuel Aribo on pieni tekijä kansainvälisen rikollisjärjestön rattaissa. Köyhyys ajoi nuoren nigerialaisen rakennusmiehen kotimaastaan, mutta rikollisen urasta tai kylmästä, harmaasta Suomesta hän ei ollut koskaan haaveillut saati niistä mitättömistä paskakeikoista, joissa petoksella huijataan rakkaudenkipeiden naisten rahat.
Kale Puontin Pasilan Myrkky -dekkarit huokuvat kirjailijan poliisityövuosista kertynyttä kokemusta. Aribossa jyrkät rajat jälleen hämärtyvät, sillä rikollisenkin vaatteiden alta voi pilkistää ihmiskaupan uhrin iho.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.  
Lisätietoa:
- Bazar - Kale Puonti.

Rönnbacka, Christian: Henna Björk: isku.
Bazar 2022.
ISBN 9789523765436 (sid.) Ilm. 5/2022.
Hanna Björk -sarja 1.
Uutta timanttista dekkariviihdettä suositun Antti Hautalehto -sarjan luojalta.
Christian Rönnbackan uuden dekkarisarjan avausosa Henna Björk: Isku lyö kansainvälisen rikollisjärjestön rumiin rattaisiin kovan kapulan, Henna Björkin. Abdul, Emmanuel ja Ismail olivat tuskin kymmenvuotiaita, kun he joutuivat pahamaineisen, TwoJayksi kutsutun komentajan lapsisotilaiksi Sierra Leonessa. Parikymmentä vuotta myöhemmin Abdul löytyy Suomesta tapettuna, ja poliisi poimii johtolangaksi viestin, jonka Abdul lähetti varoitukseksi Ruotsissa asuville sotatovereilleen tunnistettuaan TwoJayn. Entinen komentaja on valmis vaientamaan heidät lopullisesti.
Supon ylitarkastaja Rautiainen lähtee seuraamaan johtolankaa Göteborgiin ja rekrytoi avukseen paikallisen virkavallan riveistä nuoren irakilaissuomalaisen Henna Björkin. Hän on ongelmalähiöiden jengiväkivallan asiantuntija ja kovissa liemissä keitetty poliisi, joka tekee ensin ja kysyy sitten, jos kysyy.
Tiheätempoisen dekkarisarjan ensimmäisessä osassa Henna Björkin helpolta kuulostava tehtävä tuoda entinen lapsisotilas Suomeen kansanmurhan todistajaksi muuttuu hengästyttäväksi pakomatkaksi, jossa pakenevien kintereillä juoksevat sekä rikolliset että poliisit kuin verikoirat.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Christian Rönnbacka.
Christian Rönnbacka DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Clinton, Hillary Rodham & Penny, Louise: Terrorin valta.
Alkuteos:  State of Terror, 2021. Suom. Timo Korppo.
Bazar 2022.
ISBN 9789523763838 (sid.) Ilm. 2/2022.

Ensimmäinen suomennos!!
Poikkeuksellisen kirjailijakaksikon timantinkova trilleri.
Hillary Rodham Clintonin ja Louise Pennyn Terrorin valta vie kansainvälisen politiikan ytimeen taidolla, jonka vain politiikan sisäpiiriläinen ja ylistetty dekkarimestari osaavat.
Yhdysvaltojen poliittinen tilanne on kiehumassa yli. Kansasta piittaamaton presidentti on neljän vuoden jälkeen viimein jättänyt Valkoisen talon, ja uusi hallinto on astumassa virkaan. Tuore presidentti yllättää kansakunnan nimittämällä uudeksi ulkoministeriksi pahimman poliittisen kilpakumppaninsa. Nimitys ei ole täysin pyyteetön, sillä presidentti pääsee eroon kovimmasta kriitikostaan sysäämällä tämän yllättäen kansainväliseen valokeilaan.
Kongressin kokoontuessa ensimmäistä kertaa Pakistanin suhteista vastaava diplomaatti saa kännykkäänsä uhkaavan, nimettömän viestin. Hetkeä myöhemmin itsemurhapommittaja räjäyttää bussin Lontoon ydinkeskustan aamuruuhkassa. Tunnin päästä toinen pommi räjähtää Pariisissa ja heti perään kolmas Frankfurtissa.
Nimetön viesti paljastuu hätäisesti kirjoitetuksi varoitukseksi. Terrori-iskujen sarja on vasta alkusoittoa kansainväliset rajat ylittävälle takaa-ajolle, jonka ytimessä ovat ydinaseet ja nouseva terroristijärjestö. Tuore ulkoministeri joutuu tulikokeeseen: hänen tiiminsä tehtävänä on estää kansainvälinen ydintuho. Paineen kasvaessa hän joutuu kohtaamaan uhan myös
täysin toisesta suunnasta: ovatko kaikki hänen lähipiirissään rehellisin aikein liikkeellä?

Louise Penny (s. 1958) on kanadalainen menestyskirjailija, jonka Three Pines -dekkarisarja on käännetty yli 25 kielelle ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Sarjan dekkarit ovat niittäneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ensimmäisestä osasta lähtien. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Penny työskenteli toimittajana radiossa eri puolilla Kanadaa. Nykyisin hän asuu pienessä kylässä Montrealin eteläpuolella.
Hillary Rodham Clinton (s. 1947, kuvassa oikealla) on ensimmäinen nainen, joka on ollut suuren poliittisen puolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvalloissa. Hän toimi Yhdysvaltain 67. ulkoministerinä työskenneltyään lähes neljä vuosikymmentä julkisissa viroissa lasten ja naisten oikeuksien puolesta. Clinton on vaimo, äiti ja isoäiti sekä seitsemän romaania kirjoittanut kirjailija.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.louisepenny.com.
- Bazar - Hillary Rodham Clinton &
- Bazar - Penny Louise.
Louise Penny DekkariNetissä.

Fitzek, Sebastian: Terapia.
Alkuteos: Die Therapie, 2006.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Bazar 2022.
ISBN 9789523764705 (sid.) Ilm. 4/2022.
Esikoisdekkari!!

Särkyneen mielen sirpaleet viiltävät kuin veitsi.
Sebastian Fitzekin trillerissä Terapia traumatisoitunut psykiatri joutuu ottamaan epätoivoisen riskin löytääkseen kadonneen tyttärensä.
12-vuotiaalla Josylla on selittämätön sairaus, ja lääkärikäynnin aikana hän katoaa jäljettömiin vastaanotolta. Neljä vuotta myöhemmin Josyn isä, psykiatri Viktor Larentz, on vetäytynyt syrjäiselle Pohjanmeren saarelle käsitelläkseen kokemaansa traumaa.

Saarella Viktor saa kuitenkin ovelleen yllättävän vieraan. Kirjailija Anna Spiegel kärsii harvinaisesta skitsofrenian muodosta: hän uskoo kirjoittamiensa henkilöhahmojen tulevan todeksi. Annan viimeisin romaani kertoo tuntemattomasta sairaudesta kärsivästä nuoresta tytöstä, joka katoaa yhtäkkiä jäljettömiin.
Vastahakoinen Viktor suostuu ottamaan Annan potilaakseen epätoivoisena yrityksenä saada selville, mitä hänen tyttärelleen tapahtui. Terapiaistunnot saavat kuitenkin nopeasti erittäin synkän käänteen, kun menneisyyden aaveet nousevat haudoistaan karmivin seurauksin.

Sebastian Fitzekin Terapia on särkyneen mielen veitsenteräviä palasia ravisuttavasti kuvaava trilleri, joka pitää lukijan otteessaan kauhistuttavaan päätökseensä saakka.
Sebastian Fitzek (s. 1971) on Saksan kaikkien aikojen menestynein ja lukuisia kirjallisuuspalkintoja niittänyt jännityskirjailija. Hänen kirjansa löytyvät vuosi toisensa perään myydyimpien kirjojen listan kärkipäästä. Tammikuussa 2021 suomeksi julkaistu Potilas oli vuoden 2018 myydyin kirja Saksassa. Matkustaja 23 ilmestyi toukokuussa 2021, ja marraskuussa vuorossa on Ikkunapaikka 7A. Keväällä 2022 julkaistaan suomeksi Fitzekin esikoisteos Terapia vuodelta 2006.. Maailmanlaajuisesti Fitzekin kirjoja on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty peräti 35 kielelle. Niistä on tehty useita elokuvia, tv-sarjoja, näytelmiä ja kuunnelmia. Fitzekin kirjojen saamat lukijapalautteet ja kymmenet tuhannet arviot erilaisissa palveluissa ovat toinen toistaan ylistävämpiä.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- sebastianfitzek.de.
- Bazar - Sebastian Fitzek.

Hankock, Anne Mette: Kasvojenkerääjä.
Alkuteos:  Mercedes-snittet, 2018.  Suom. Salla Korpela.
Bazar 2022.
ISBN 9789523763470 (sid.) Ilm. 6/2022.
Älä näytä kasvojasi.
Anne Mette Hancockin Kaldan & Schäfer -sarjan toinen osa on hermoja raastava trilleri mystisesti kadonneesta pojasta ja kaikkialla tarkkailevista kasvoista.
Nuori poika Lukas katoaa jäljettömiin matkalla kouluunsa. Toimittaja Heloise Kaldan kiinnostuu katoamistapauksesta ja haastatellessaan koulun henkilökuntaa törmää poliisiystäväänsä Erik Schäferiin, joka vastaa katoamisen tutkinnasta.
Lukasista ei ilmene havaintoja tutkinnan edetessä, mutta pojan puhelin löytyy. Sen valokuvagalleria paljastaa Lukasin olevan pakkomielteisen kiinnostunut pareidoliasta, ihmisen taipumuksesta nähdä kasvoja arkipäiväisissä esineissä ja asioissa. Yksi valokuva herättää Kaldanin ja Schäferin mielenkiinnon: kuva ladon ovesta, jossa hahmottuvat selkeät ihmiskasvot. Onko kuva vihje pojan olinpaikasta?
Kaldan joutuu hylkäämään keskeneräisen juttunsa post-traumaattisesta stressistä kärsivistä sotilaista voidakseen keskittyä kokonaan kadonneen pojan tapaukseen. Mutta kun Lukasin katoamisen johtolangat alkavat osoittaa näiden sotilaiden suuntaan, Kaldan ja Schäfer joutuvat keskelle jotain todella synkkää ja vaarallista. Minne Lukas on kadonnut? Ja kuka tai mikä on ”Omenamies”, josta seudun lapset varoittavat toisiaan pelokkain kuiskauksin?
Anne Mette Hancockin Kasvojenkerääjä on toinen osa piinaavan jännittävässä Kaldan & Schäfer -trillerisarjassa, joka jättää leimansa lukijan sisimpään. Esikoisdekkari Ruumiskukka ilmestyi 2021.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Anne Mette Hancock.

Jansson, Susanne: Talvivedet.
Alkuteos:  Vintervatten, 2020.  Suom. Tiina Sjelvgren.
Bazar 2022.
ISBN 9789523762299 (sid.)  Ilm. 2/2022.
Kylmien vesien kutsu. Susanne Janssonin mysteerissä Talvivedet valokuvaaja Maya Linde päätyy tutkimaan jäisiin vesiin kadonneiden lasten arvoitusta.
Martin ja Alexandra asuvat vanhassa kalastusmökissä Orustin kuvankauniilla saarella Ruotsin länsirannikolla. Heidän poikansa Adam on hieman alle kolmevuotias ja tämän pikkusisko Nellie vasta muutaman kuukauden ikäinen. Simpukoita kasvattava Martin on aina halunnut asua veden ääressä, ja perinnöksi saatu kalastusmökki on tarjonnut perheelle tilaisuuden asettua aloilleen unelmiensa maisemiin.
Eräänä päivänä Martin ja Adam viettävät kahdestaan päivää rannalla, kun poika katoaa jäljettömiin Martinin katsoessa hetkeksi muualle. Poliisi löytää pojan kumisaappaan vedestä, ja pojan epäillään hukkuneen. Vanhempien suru on mittaamaton, mutta Martin ei usko poikansa kuolleen.
Valokuvaaja Maya Linde on myös päätynyt asumaan Orustin saarelle, ja Adamin katoamisesta kuullessaan hän haluaa auttaa Martinia. He tekevät pian järkyttävän löydön: lapsia on vuosikymmenien saatossa kadonnut samasta paikasta useampia, kaikki samana tammikuun päivämääränä. Onko katoamisten sarja vain sattumaa vai kutsuuko jokin meressä lapsia aaltoihin?
Susanne Jansson johdattaa lukijan Talvivedet-kirjassa syvälle hyisiin vesiin ja kansanuskomusten värittämään maailmaan, jossa mysteerien juuret ulottuvat pitkälle
aaltojen alle.
Susanne Jansson (1972–2019) syntyi Åmålissa. Hän opiskeli New Yorkissa valokuvausta ja työskenteli Göteborgissa toimittajana, valokuvaajana ja kirjailijana.

Janssonin kirjoittamia rikosnovelleja on julkaistu aikakauslehdissä, ja Uhrisuo (2018) on hänen esikoisromaaninsa. Hänen viimeinen teoksensa ilmestyi postuumisti vuonna 2020.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Susanne Jansson.

Kayode, Femi: Pimeän jäljillä.
Alkuteos: Lightseekers, 2021. Suom. Katariina Kallio.
Bazar 2022.
ISBN 9789523762336 (sid.) Ilm. 6/2022.
Ensimmäinen suomennos!!
He tietävät jo, kuka murhaaja on. Nyt heidän täytyy saada selville, miksi miehet murhattiin..
Femi Kayoden dekkarissa Pimeän jäljillä psykologi matkaa Nigerian syrjäseudulle selvittämään syytä kolmen nuoren yliopisto-opiskelijan julmaan murhaan.
Kun kolme nuorta yliopisto-opiskelijaa murhataan julmasti nigerialaisessa yliopistokaupungissa, murhat ja niiden tekijät tallentuvat sosiaaliseen mediaan kuvina ja videoina. Koko maailma tietää, kuka opiskelijat murhasi, mutta kukaan ei tiedä miksi. Kun murhien oikeudenkäynti alkaa, pyytää yhden uhrin varakas isä psykologi Philip Taiwoa selvittämään, miksi nuoret miehet surmattiin.
Väkijoukkojen käyttäytymiseen erikoistunut Taiwo ei ole poliisi tai etsivä, mutta yliopistokaupunkiin saavuttuaan hän huomaa, että jokin taho ei halua hänen olevan paikalla eikä varsinkaan selvittävän murhien motiivia. Mutta pian tutkimus muuttuu kilpajuoksuksi kelloa vastaan, sillä kolme murhattua nuorta miestä eivät ole jäämässä tapahtumien ainoiksi uhreiksi.
Femi Kayoden Pimeän jäljillä on Nigerian syrjäseuduille sijoittuva trilleri, jonka syke kiihtyy vääjäämättä aina viimeiselle sivulle asti.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Femi Kayode.

Prose, Nita: Huonesiivooja.
Alkuteos: The Maid, 2021. Suom. Katariina Kallio.
Bazar 2022.
ISBN 9789523761797 (sid.) 1/2022.
Esikoisdekkari!!
Hän tietää sinusta kaiken. Tiedätkö sinä hänestä mitään?
Nita Prosen Huonesiivooja-romaanissa ihastuttavan omintakeisen huonesiivoojan maailma kääntyy ylösalaisin, kun hän päätyy selvittämään hotellissa tapahtunutta murhaa. Molly Gray ei ole kuin muut ihmiset. Hän kamppailee sosiaalisten taitojensa kanssa ja tulkitsee usein väärin muiden aikomukset. Mollyn isoäiti järjesteli ja tulkitsi Mollyn elämän hänen puolestaan, antaen Mollylle yksinkertaiset säännöt, joiden mukaan elää elämäänsä.
Siitä lähtien, kun isoäiti menehtyi muutama kuukausi sitten, on Molly joutunut kohtaamaan monimutkaisen maailman itsekseen. Hän heittäytyy täysillä työhönsä, jossa hän loistaa persoonallisuutensa, millimetrintarkan siivousjälkensä ja virheettömän etikettinsä vuoksi.
Mollyn järjestelmällinen elämä kääntyy kuitenkin yhtäkkiä ylösalaisin, kun hän astuu sisään pahamaineisen ja äveriään herra Blackin sviittiin. Hotellin vakiovieraan asumus on täysin romuna, ja itse herra Black makaa sängyssä menehtyneenä. Ennen kuin Molly ehtii kissaa sanoa, on hän eriskummallisen käytöksensä vuoksi poliisin pääepäilty. Salaperäisten sattumusten keskipisteeseen joutunut Molly saa apua yllättävältä taholta, ja apuriensa kanssa hänen on selvitettävä, mitä herra Blackille oikein tapahtui, ennen kuin on liian myöhäistä.
Nita Prosen Huonesiivooja on suljetun paikan murhamysteeri ja sydäntä lämmittävä tarina siitä, millaista on olla kuin kuka tahansa meistä mutta silti täysin erilainen.
Nita Prose on kirjailijanimi, jonka takana on Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö Nita Pronovost. Huonesiivooja on pitkän uran kirja-alalla tehneen Pronovostin ensimmäinen romaani, ja sen oikeudet myytiin ennen julkaisua yli kahteenkymmeneen eri maahan. Pronovost kirjoittaa parhaillaan toista romaaniaan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Nita Prose.
- Twitter - Nita Prose


Penny, Louise: Petollinen valo.
Alkuteos: A Trick of the Light, 2011. Suom. Timo Korppi.
Bazar 2022.
ISBN 9789523760264 (nid.) Ilm. 5/2022.
Three Pines -sarja 7!
Jotkut salaisuudet ovat liian vaarallisia päivänvaloon.
Louise Pennyn Three Pines -dekkarisarjan seitsemäs osa Petollinen valo vie lukijan ratkomaan taidemaailman sotkuisissa kiemuroissa tapahtuvaa murhaa.
”Sydämet on tehty särjettäviksi”, nuori taiteilija Lillian Dyson kirjoitti alleviivattuna kirjansa marginaaleihin. ”Suloiset suhteet ovat kaikki kuolleet.” Nyt Lillian on itse kuollut, ja hänen ruumiinsa löytyy Three Pinesin kylästä, keskeltä Morrow'n taiteilijapariskunnan kukkapenkkiä. Ensimmäistä omaa suurta näyttelyään edellisenä iltana juhlistanut Clara Morrow on shokissa, ja pian rikosta on uneliaassa kylässä selvittämässä Armand Gamache tiimeineen.
Murhaa tutkiessaan Gamache sukeltaa syvälle taidemaailmaan ja huomaa, ettei rikoksessa mikään ole sitä miltä näyttää. Varjojen ja valon välillä tasapainoilevien taiteilijoiden joukossa jokaisen hymyn takana on irvistys ja jokaisen hellän suhteen takana ainakin yksi särkynyt sydän. Kun murhan yksityiskohdat alkavat selkeytyä ja totuudet nousta päivänvaloon, täytyy Gamachen pohtia tarkemmin kuin koskaan aiemmin, mikä on totta ja mikä pelkkää
kangastusta.
Louise Penny jatkaa Petollinen valo -kirjassa Armand Gamachen ja omalaatuisen Three Pinesin kylän tarinaa omintakeisella ja koukuttavalla tavallaan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Louise Penny.
Louise Penny DekkariNetissä.

Smitherd, Luke: Kivimies.
Alkuteos:  The Stone Man, 2012.  Suom. Risto K. Träff.
Bazar 2022.
ISBN 9789523763869 (sid.)  Ilm. 3/2022.
Ensimmäinen suomennos!!
Kivimies -sarja osa 1.
Kukaan ei tiedä mistä se tuli. Kukaan ei tiedä miksi se on täällä.
Luke Smitherdin trilogian aloittavassa Kivimies-kirjassa maailma joutuu kaaokseen, kun valtava kivinen hahmo ilmestyy tyhjästä keskelle kaupunkia ja aloittaa tappavan vaelluksen kohti tuntematonta määränpäätä.
Kun kaksi ja puoli metriä korkea kivinen patsas ilmestyy yhtäkkiä keskelle Coventryn keskustoria eräänä aurinkoisena päivänä, luulee reportteri Andy Pointer kyseessä olevan jonkinlainen julkisuustempaus. Niin luulevat kaikki muutkin, kunnes kivinen mies lähtee liikkeelle, marssii läpi lähimmän talon julkisivun, murskaa sen sisällä olevat ihmiset ja jatkaa matkaansa.
Kun poliisin, hallituksen ja armeijan yritykset pysäyttää kivisen miehen järkähtämätön marssi osoittautuvat toivottomiksi, on maailman huulilla kolme kysymystä: Mistä kivinen mies tuli? Minne se on matkalla? Ja tärkeimpänä, mitä se haluaa?
Andy päättää löytää vastaukset kysymyksiin ja saada aikaan elämänsä uutisreportaasin. Halki Iso-Britannian ja toiselle puolen Atlanttia vievän takaa-ajon aikana hänelle alkaa kammottava pala kerrallaan valjeta totuus kivisestä miehestä, jonka määränpäässä odottaa jotakin veret seisauttavaa. Luke Smitherdin kauhua, jännitystä ja katastrofitarinaa yhdistelevä Kivimies vie lukijan eturivin paikalle seuraamaan kivisen miehen tuhoisaa marssia - ja tämä on vasta alkua.
Luke Smitherd on Isossa-Britanniassa syntynyt entinen solisti ja kitaristi, joka toimii nykyään päätoimisena kirjailijana. Coventryn yliopistosta teatteri pääaineenaan valmistunut Smitherd harjoittaa kirjoittamisen ohella intohimoisesti dartsia, sarjakuvanörtteilyä ja kamppailua työnarkomanian ja laiskottelun välillä. Smitherd on kirjoittanut seitsemän romaania, joista trilogian aloittava Kivimies on ensimmäinen suomennettu.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Bazar - Luke Smitherd.
- Luke Smitherd Facebookissa.


Muut kirjat

 Blue Moon

.Uusia painoksia
 


Halinen, Simo: Nainen joka katosi.
CrimeTime 2022.
ISBN 9789523822122 (sid.) Ilm. 3/2022.
Esikoisdekkari!!?
Mies poistuu äitinsä hautajaisista kesken kaiken sukulaistensa kysyvien katseiden saattamana. Vielä samana iltana hän kohtaa mystisen naisen, joka tuntuu kantavan salaisuutta. Syntyy intohimoinen suhde, joka on miltei liian täydellinen.
Yhtäkkiä kesken kaiken nainen katoaa. Mies epäilee, oliko häntä oikeasti ollut olemassakaan. Oli vain jotain muuta, pelkkä haavekuva. Nainen pakenee omasta syystään. Ei kuitenkaan miestä, jota ehti jo rakastaa, vaan jotain suurempaa ja tummempaa, joka nousee hänen menneisyydestään.
Mies ryhtyy etsimään naista ja pääsee tämän jäljille. Joskus kauan sitten on tapahtunut rikos, joka on jättänyt pysyvät jäljet. Mutta ehtiikö mies löytää naisen ennen kuin on liian myöhäistä? Ja mitä tapahtuu, kun nainen joutuu tilille pakomatkallaan tapahtuneista teoista?
Simo Halinen (s. 1963) on elokuvaohjaaja, joka on julkaissut aiemmin kolme kirjaa. Vuonna 2013 hän sai Vuoden elokuvaohjaaja -palkinnon.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- CrimeTime - Simo Halinen.
- Wikipedia - Simo Halinen.

Jokinen, Seppo: Pahasti tehty.
CrimeTime  2022.
ISBN 9789523822139 (sid.) Ilm. 4/2022.
Komisario Koskinen -sarja 27.
Jokavuotinen Koskis-dekkari on aina kevätkauden odotetuimpia uutuuksia.
Tampereen rikospoliisi saa tutkittavakseen henkirikoksen, joka tuntuu aluksi täydelliseltä mysteeriltä. Teolle ei näytä löytyvän yhtään tarpeeksi vahvan motiivin omaavaa epäiltyä, kunnes yllättävä nimi nousee esiin.
Komisario Sakari Koskisesta tuntuu kuin hän olisi saanut jälkiperintälaskun aikoinaan tekemistään virheistä ja laiminlyönneistä, kun hänelle selviää, kenestä on kyse. Nimi on tamperelaispoliiseille liiankin tuttu ja nostaa pintaan ristiriitaisia tunteita.
Koskinen päättää ryhmänsä kanssa tehdä kaikkensa saadakseen menneet hyvitettyä. Samalla hän joutuu panemaan alttiiksi koko uransa ja maineensa, jopa kaikkein lähimmän henkilösuhteensa. Eikä hänen työtään lainkaan helpota tavallisia tamperelaisia öisillä kaduilla häiriköivä miesjoukko.
Seppo Jokisen (s. 1949) Koskinen-sarja on edennyt jo 27. osaansa. Jokisen Tampereelle ja Pirkanmaalle sijoittuvia rikosromaaneja pidetään parhaana yhtäjaksoisena dekkarisarjana Pohjoismaissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
 - CrimeTime - Seppo Jokinen.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Mörttinen, Valtteri: Mutta suurin niistä on raha.
CrimeTime 2022.
ISBN 9789523821033 (sid.) Ilm. 3/2022.
Esikoisdekkari!!
Hirtehinen dystopia ja villi satiiri absurdista ajanjaksosta, jossa rosvoa ja poliisia ei enää erota toisistaan. Matti Virtanen on espoolainen taksiyrittäjä - nimeään myöten mies, jollaisia ei ole kuin sata tusinassa. Kun pandemia valtaa kaupungin ja yhteiskunta sulkeutuu, Matti turvautuu elinkeinoon, jonka kysyntä ei koskaan sammu, ja ajautuu osaksi kansainvälistä heroiinikauppaa..
Ailon Rajakari on suosiosta pudonnut ja ajastaan jäänyt Helsingin väkivaltarikosyksikön rikosylikonstaapeli. Kun pääkaupunkiseudun huumekauppa pudottaa hänen polulleen kuolleen pojan, jonka kohtalosta kukaan ei välitä, murhan ratkaisusta kehittyy Rajakarille pakkomielle..
Television kasvattamat sukupolvet yrittävät epätoivoisesti sopeutua internetaikaan ja uuteen normaaliin kyseenalaisin keinoin ja löytää kukin tiensä vapaan talouden häilyvään haavekäsitykseen - palkitsevaan pienyrittäjyyteen.
Valtteri Mörttinen (s. 1989) on toimittaja ja tietokirjailija, joka vie esikoisromaanissaan lukijan matkalle urbaaniin päihdehelvettiin ja pimeille markkinoille, joissa rosvon ja poliisin välinen rajaviiva on seitinohut - jos sitäkään. Hänen maaninen kiinnostuksensa rikoksen viehätykseen luo täysin uuden kotimaisen dekkarikentän, joka näyttää kuin James Ellroyn maailmankuva
olisi eksynyt nordic noirin tyyssijoille.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- CrimeTime - Valtteri Mörttinen.


Röyhkä, Kauko & Aunola, Anneli: Tanssipartneri.
CrimeTime 2022.
ISBN 9789523822023 (sid.) Ilm. 2/2022.
Kun rokkari ja rikospoliisi kohtasivat, syntyi jotain ainutlaatuista.
Helsingin poliisilaitoksella Alisa Aro joutuu selvittämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa: luksuselämää viettänyt ex-diplomaatinrouva katoaa, koulukodista karkaa hyväksikäytetty teinityttö, matkatoimistovirkailija raiskataan kotonaan ja väkivaltainen avioliitto kärjistyy murhapolton yritykseksi.
Kaupungin kulissien takana piilotellaan julmaa henkistä ja ruumiillista väkivaltaa. Yksin jäämisen pelko saa naiset sietämään karkeaa ja häikäilemätöntä, jopa hengenvaarallista kohtelua. Jutturuuhkan keskellä kamppailevan rikostutkija Alisan oma ihmissuhdekin alkaa saada huolestuttavia ja pelottavia piirteitä.
Työ on hektistä. Harva tapaus saa kunnollisen, perinpohjaisen käsittelyn.
Inhimillinen hätä ja tuska näyttäytyvät Alisalle kaikessa karuudessaan.
Alisa yrittää parhaansa, mutta tuntee riittämättömyyttä. Kärsivällisyydellä ja sinnikkyydellä hän puskee eteenpäin. Kova työ palkitaan. Pian hän alkaa saada kunnioitusta myös miespuolisten kollegoiden silmissä.
Kauko Röyhkän ja Anneli Aunolan ensimmäinen yhteinen dekkari Liian lempeä mies ilmestyi keväällä 2021. Erinomainen esikoinen!!
Kauko Röyhkä (s. 1959) on tunnettu rockmuusikko ja kirjailija, joka on ollut ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.
Anneli Aunola (s. 1949) työskenteli vuosia Helsingin rikospoliisissa, muun muassa Matti Yrjänä Joensuun työparina.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- CrimeTime - Kauko Röyhkä.
- CrimeTime - Anneli Aunola.
- Wikipedia - Kauko Röyhkä.
- Kirjasampo - Kauko Röyhkä.

Sipilä, Jarkko: Kahdesti tapettu.
CrimeTime 2022.
ISBN 9789523822146 (sid.) Ilm. 5/2022.
Takamäki -sarja 22!
Pitkän linjan rikostoimittaja Sipilän dekkarit ovat realistisia ja niiden henkilöiden
kohtalot jopa deterministisiä.
Helsingin rikospoliisi on vaativan mysteerin äärellä, kun kaupungista löytyy miehen ruumis, jollaista ei pitäisi enää olla olemassakaan. Paljastuu, että vainaja on jo aikoja sitten kirjattu kuolleiden kansioihin.
Juttu tulee rikoskomisario Takamäen ryhmälle. Pian selviää, että vainaja on kadonnut vuosia sitten ja julistettu jo kuolleeksi. Katoamista epäiltiin aikanaan henkirikokseksi.
Tapaus muuttuu entistä oudommaksi, kun poliiseille selviää, että uhri on elänyt Helsingissä jo pidempään uuden henkilöllisyyden turvin. Tapaus vetää Suhosen ja muut Takamäen ryhmästä taas alamaailman syvyyksiin.
Poliisiromaanin taitaja Jarkko Sipilä on toimittaja ja kirjailija. Hänen teoksiaan on julkaistu useilla kielillä. Hän raportoi rikoksista MTV:n uutisissa ja erikoisohjelmissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- CrimeTime - Jarkko Sipilä.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Wahlsten, Ari:  Kyynelten laakso.
CrimeTime 2022.
ISBN 9789523822115 (sid.) Ilm. 2/2022.
Kit Karisma -sarja 6!
Arvokuljetusryöstön kadonnut saalis saa monet sormet syyhyämään, ja pian kuolema korjaa satoa Helsingin kaduilla.
Yksityisetsivä Kit Karisma kulkee Helsingin kivikaduilla ja -kortteleissa amerikkalaisen kovaksikeitetyn dekkarin hengessä.
Kyynelten laaksossa Karisma joutuu selvittämään arvoryöstöä palauttaakseen vanhan ystävänsä kunnian. Pian hän saa huomata, että alamaailman lisäksi myös virkavalta on hänen kimpussaan. Vaikeuksia riittää mutta apuakin löytyy - yllättävältä taholta.
Ari Wahlsten on kulttuurin moniottelija: kirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Dekkarisarja Kit Karismasta on saanut runsaasti huomiota ja kiitosta kriitikoilta ja lukijoilta. Wahlsten asuu Helsingissä ja opettaa luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- CrimeTime - Ari Wahlsten.
Ari Wahlsten DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Herron, Mick: Todelliset tiikerit.
Alkuteos: Real Tigers, 2016. Suom. Ilkka Rekiaro.
CrimeTime 2022.
ISBN 9789523822047 (sid.) Ilm. 5/2022.
Jackson Lamb -sarja 3!
Brittien kotimaantiedustelun luupäät heräävät tositoimiin Jackson Lamb -sarjan kolmannessa osassa, jossa sivukonttorin olemassaolo on uhattuna.
Jackson Lambin sihteeri Catherine Standish törmää kadulla vanhaan kollegaansa. Pian hän huomaa olevansa panttivanki, mutta miksi: kuka ihmeessä voi saada päähänsä kaapata toisten hylkiöiden kanssa papereita pyörittelevän entisen alkoholistin ja ikäneidon?Henkilökohtaista se ei voi olla, joten sen täytyy jotenkin liittyä Slough Houseen ja Jackson Lambiin. Ja sanotaan Lambista mitä hyvänsä, omia vakoojiaan hän ei jätä pulaan..
Aikaisemmin julkaistuista kirjoista Luupäistä (kevät 2021)  ja Nukkuvista leijonista (syksy 2021) tuttu sekalainen seurakunta ryhtyy ryminällä toimeen, ja pian selviää, että kaappaus on vain jäävuoren huippu: pinnan alta paljastuu laaja juoniverkko, joka yltää tiedustelupalvelun huipulle saakka.
Mick Herron (s. 1963) on brittidekkaristien CWA Gold Daggerilla ja vakoilukirjallisuuden Ian Fleming Steel Daggerilla palkittu kirjailija. Herronin kirjat liikkuvat samassa maailmassa kuin John Le Carrén ja Len Deightonin tuotanto, mutta niissä on enemmän toimintaa ja hirtehistä huumoria. Herronia on tituleerattu brittiläisen dekkarikirjallisuuden parhaaksi humoristiksi, jonka taitavasti punottujen juonien taustalla on kova realismi. Joku on kutsunut häntä myös ”Le Carréksi piripäissään”. Apple TV+ on parhaillaan tuottamassa kirjoista tv-sarjaa, jonka pääosaa näyttelee Gary Oldman.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- mickherron.com/index.html.
- Wikipedia - Mick Herron.
- CrimeTime - Mick Herron.


Tietokirjat

.

 CrimeTime Facebookissa.

 Gummeruksen kevään 2022 uutuuskirjat.   

Gummerus


Kotimaiset
 

Nuotio, Eppu: Leinikkimekko.
Gummerus 2022.
ISBN 9789512422920 (sid.)  2/2022.
Raakel Oksa ratkaisee 1.
Raakel Oksa saa kunnostusprojektikseen kahden asunnon yhdistämisen Töölössä. Raakelin ja hänen luottoremontoijansa Dannen purkaessa väliseinää he löytävät rakenteista peltisen keksipaketin, johon on säilötty katkaistu letti ja leinikkimekko.
Kesällä 1960 lahjakas viulistityttö matkustaa Kainuusta Helsinkiin kesäkurssille saatuaan maakuntajuhlassa stipendin. Hilkka asettuu vanhapiikatätinsä asuntoon. Unelmien kesä, jolloin Hilkka omistautuu viulunsoitolle ja ensirakkaudelle, päättyy kuin saksilla leikaten.
Eppu Nuotion dekkarisarjan avaus esittelee intohimoisen käsityöläisen, Raakel Oksan, joka puusepän työnsä ohessa tempautuu selvittämään rikoksia eri kaupunginosissa. Raakel Oksan tähdittämä sarja sammuttaa janon, jonka Nuotion Ellen Lähde -sarja jätti lukijoihinsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Gummerus - Eppu Nuotio.
Eppu Nuotio DekkariNerissä.

Ulkomaiset

Grebe, Camilla & Träff, Åsa: Levoton mieli.
Alkuteos: Någon sorts frid, 2009.  Suom. Markus Myllyoja.
Gummerus 2022.
ISBN 9789512425020 (sid.)  Ilm. 2/2022.
Siri Bergman -sarja 1.

Hyytävä psykologinen trilleri harhauttaa kerta toisensa jälkeen.

Psykologi Siri Bergman menetti miehensä vuosi sitten sukellusonnettomuudessa. Sen
jälkeen kaunis merenrantatalo on tuntunut syrjäiseltä ja hiljaiselta, ja Sirin pimeänpelkoa
on lievittänyt ainoastaan viini.

Sirin aiemmin vankkumaton usko omaan ammattitaitoon alkaa rakoilla, kun yksi hänen potilaistaan tappaa itsensä. Siri miettii tapausta jatkuvasti, sillä jokin siinä ei käy järkeen. Palaset alkavat hitaasti loksahdella paikoilleen, kun hänen postilaatikkoonsa ilmestyy
uhkaavia valokuvia. Onko joku voinut lavastaa Sirin potilaan itsemurhan?
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Gummerus - Camilla Grebe.
Camilla Grebe DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Varjo kannoillasi.
Alkuteos: Skuggan bakom dig, 2020. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2022.
ISBN 9789512417551 (sid.) Ilm. 1/2022.
Kristoffer Bark -sarja 2.
Lukijat hurmannut rikoskomisario sarjamurhaajan kintereillä

Rikoskomisario Kristoffer Bark määrätään tutkimaan yli kymmenen vuotta aiemmin kadonneen opettaja Emelie Kartmanin tapausta. Emelien ruumis löytyi kolme vuotta katoamisen jälkeen tynnyristä järven pohjasta, mutta syyllistä ei koskaan saatu kiinni.
Kristoffer huomaa nopeasti, että aiempi rikostutkinta tehtiin hutiloiden. Kun hän jututtaa Emelien entistä kollegaa, selviää että nainen on hiljattain saanut samanlaisia uhkauksia kuin Emelie aikoinaan. Etsiikö murhaaja uutta uhria vuosikymmenen tauon jälkeen?
Rakastetun dekkaristi Anna Janssonin uutuussarja Kristoffer Bark valloitti lukijat välittömästi: sarjaa on myyty Ruotsissa yli 240 000 kappaletta, ja Suomessakin sarjan ensimmäistä osaa Katoavat jäljet on myyty yli 25 000 kappaletta. Toinen osa Varjo kannoillasi oli Ruotsissa Storytel Awards -palkintoehdokkaana.
 Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Gummerus - Anna Jansson.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Lowe, Katie: Graham Cattonin murha.
Alkuteos: The Murder of Graham Catton, 2021. Suom. Kristiina Vaara.
Gummerus 2022.
ISBN 9789512410194 (sid.) Ilm. 4/2022.
Sävähdyttävä trilleri kuolettavan vaarallisista salaisuuksista ja suosittujen true crime -podcastien vaikutusvallasta.
Kaikki sanovat, että Graham Catton oli täydellinen aviomies, kirjallisuuden professori ja isä.
Miksi kukaan murhaisi hänet?
Hänen vaimonsa, Hannah Catton, sanoo poliisille, ettei muista mitään murhayöstä.
Miksi hän valehtelisi? Todisteet syytettyä, Mike Philipsiä, vastaan olivat vähäiset, ja hän vakuutti syyttömyyttään koko oikeudenkäynnin ajan.
Miksi hänet tuomittiin?
Toimittaja Anna Byers on saanut kumottua monia vankilatuomioita suositun true crime -podcastinsa Tuomion avulla, ja hän uskoo, että nytkin telkien takana on väärä mies. Anna on myös vakuuttunut, että joku tietää murhasta enemmän kuin kertoo. Kuulijoista tulee tuomareita, valamiehiä ja pyöveleitä Tuomion uusimmalla tuotantokaudella.
Katie Lowe on englantilainen kirjailija. Hän valmistui Birminghamin yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi ja kirjoittaa nyt väitöskirjaansa naisten raivosta kirjallisuuden modernismissa ja naisten kirjoittamassa nykykirjallisuudessa
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Gummerus - Katie Lowe.

Preston, Douglas & Child, Lincoln: Purppurarannikko.
Alkuteos:  Crimson Shore, 2015.  Suom. Antti Autio.
Gummerus 2022.
ISBN 9789512427390 (sid.) Ilm. 4/2022.
Pendergast  -sarja 13.
Erikoisagentti Pendergast noitien ja demonien pauloissa.
Erikoisagentti Pendergast matkustaa selvittämään varastetun viinikokoelman tapausta Yhdysvaltain itärannikolle Exmouthiin. Tyhjästä viinikellarista löytyy kuitenkin luuranko, joka johdattaa Pendergastin 1800-luvulla haaksirikkoutuneen laivan - ja sen rubiinilastin - jäljille. Kun hylkyä tutkiva historioitsija murhataan rituaalinomaisin menoin, Pendergast ymmärtää olevansa vaarallisten kysymysten jäljillä. Harjoitetaanko alueella noituutta? Ja mikä yhteys demoneilla on rubiineihin?
Douglas Preston (s. 1956) ja Lincoln Child (s. 1957) ovat yhdysvaltalainen kirjailijakaksikko Pendergast-jännärien takana. He ovat niittäneet mainetta myös omilla trillereillään ja tietokirjoillaan, mutta heidät tunnetaan ennen muuta Pendergast-sarjastaan. Prestonin ja Childin 11. Pendergast -dekkari Valkoinen tuli ilmestyi suomeksi keväällä 2020 ja edellinen ja 12. Pendergast -dekkari Sininen labyrintti ilmestyi keväällä 2021.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Gummerus - Douglas Preston ja Lincoln Child.
- Wikipedia - Douglas Preston.
Muita kiinnostavia kirjoja

.

 HarperCollins Nordicin kevään 2020 uutuuskirjat.

HarperCollins Nordic   

.Innon kevään 2022 kirjauutuudet.

Into Kustannus

  
Kotimaiset.

Patrakka, Anu: Katumuksen kallio.
Into Kustannus 2022.
ISBN 9789523518278 (sid.) Ilm. 1/2022.
Rui Santos -sarja 6.
Katolinen pappi Nicolau ajelehtii kuolleena Dourojoessa, ja rikosetsivä Rui Santos saapuu selvittämään kuolemantapausta. Hyppäsikö padre läheiseltä jyrkänteeltä vai liittyykö kuolemaan rikos? Tutkimuksissa käy ilmi, että papin yksityiselämä oli pahasti ristiriidassa kirkon vaatimusten kanssa, ja ettei hänen uudismielinen suhtautumisensa pappilan asioihin miellyttänyt kaikkia. Sillä välin, kun poliisi penkoo sielunpaimenen menneisyyttä, synkkä tapahtumaketju jatkuu.
Portugaliin sijoittuva dekkari vie syvälle ihmismielen saloihin ja yhteisön jäsenten välisiin oikullisiin suhteisiin. Se kuljettaa lukijaa unelmien ja pettymysten, katumuksen ja sovituksen poluilla, joilla Rui Santosin on opittava itsekin omalla tahollaan suunnistamaan. Katolisten pappien salaperäistä maailmaa raottava dekkari punoo taitavasti yhteen modernin portugalilaisen yhteiskunnan ja ikivanhat perinteet.
Porvoolaislähtöinen Anu Patrakka on kymmenen Portugalissa viettämänsä vuoden aikana päässyt perehtymään niin portugalilaiseen yhteiskuntaan kuin mentaliteettiin. Hän tarkkailee näkemäänsä ulkopuolisen silmin ja pystyy poimimaan lukijan iloksi pieniä ja erikoisiakin yksityiskohtia. Tätä nykyä hän asuu maatilalla lähellä Portoa. 
Patrakan aiemmat Rui Santos -dekkarit ovat Huomenna sinä kuolet (Myllylahti 2017) ja 
Kuolet vainkahdesti (Myllylahti 2018), Syyllisyyden ranta (Into 2019), Totuuden portaat
(Into 2020) ja Häpeän aukio (Into 2021). Kirjailijan blogi löytyy osoitteesta normaali-irtiotto.blogspot.com.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
 Lisätietoa:
- Into Kustannus - Anu Patrakka.
- normaali-irtiotto.blogspot.fi.
- Myllylahti - Anu Patrakka.

 

Ulkomaiset.

Anna Karolina: Toinen meistä kuolee tänää
n.
Alkuteos: Försvararen, 2020. Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Into Kustannus 2022...
ISBN 9789523518308 (sid.) Ilm. 4/2022.
Ebba Tapper -sarja 1.
On jouluaatto, kun Jasmine Moretti lausuu kaksoisveljelleen kohtalokkaat sanat: ”Toinen meistä kuolee tänään.” Nicolasta tokaisu ei hetkauta, ja kaksoset päätyvät vetämään kokaiinia baarin wctiloihin. Illan päätteeksi he menettävät tajuntansa ja aamulla vain toinen heistä herää.
Poliisin tehtävistä hyllytetty Ebba Tapper herää ovelta kuuluvaan koputukseen. Rappukäytävässä seisoo paha maineinen puolustusasianajaja Angela Köhler, joka haluaa palkata Ebban avukseen Ruotsin puhutuimpaan murhatutkimukseen. Oikeustapauksesta kehkeytyy valtataistelu, jonka molemmat osapuolet tavoittelevat epätoivoisesti voittoa - mutta kuka haluaa sitä eniten?
Anna Karolina (s. 1974) on poliisi, josta tuli nopeasti yksi Ruotsin huomattavimmista rikoskirjailijoista. Hän kuvaa teoksissaan rikosten ja rangaistusten maailmaa niin vaikuttavasti ja tarkasti, että niistä on tullut erityisen suosittuja vankien keskuudessa. Toinen meistä kuolee tänään on ylistetyn rikoskirjailijan uuden dekkarisarjan avausosa, jota on myyty Ruotsissa
jo yli 55 000 kappaletta.
Huom! Anna Karolina Larssonilta on ilmestynyt suomeksi Minervan kustantamana dekkarit Paviaanivarkaus (2015) ja Sinulle ei jää ketään (2016). 

Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Into Kustannus - Anna Karolina.
- Anna Karolina Larsson Facebookissa .
- Minerva - Anna Karolina Larsson.
- Kirjasampo - Anna Karolina Larsson.

Dahl, Arne: Jäänlähtö.
Alkuteos: Islossing,   Suom. Kari Koski.
Into Kustannus 2022.
ISBN 789523518223 (sid.) Ilm. 3/2022.
Berger & Blom -sarja 5!
Kevättalvi on juuri taittunut varhaiskesäksi. Sam Berger ja Molly Blom sekä heidän luottohenkilönsä rikoskomisario Deer, joka opettelee kävelemään uudestaan elämänsä perin pohjin mullistaneen raa'an hyökkäyksen jäljiltä, selvittävät saaristosta löytyneiden ruumiiden kohtaloita. Ruumiiden väliltä löytyy yhteys ja pian murhia on luvassa lisää. Pys tyvätkö Sam, Molly ja Deer asettumaan murhaajan tielle? Vai onko totuus vielä ihmeellisempää kuin he pystyvät kuvittelemaan?
Jäänlähtö on itsenäinen viides osa arvostettua Berger & Blom -sarjaa. Teos on raivoisa ja mestarillisesti orkestroitu trilleri, jonka juoni kehittyy kappale kappaleelta kohti huipennusta - tavalla, jonka vain Arne Dahl osaa.
Arne Dahl (s. 1963) on yksi arvostetuimmista rikoskirjailijoista Pohjoismaissa. Dahlin kymmenosainen trilleri sarja A-ryhmä oli kirjailijan kansainvälinen läpimurto ja sarjasta on tehty suosittuja tv-filmatisointeja. Dahlin kirjoja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 32 kielelle. Hänelle on myönnetty rikoskirjallisuuden palkintoja Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Berger & Blom -sarjan edelliset osat ovat Rajamaat (2017), Sydänmaa (2018), Äkkisyvä (2019) ja Vapaus (2020). Kirjasarjasta on tulossa tv-sarja Killing Eve -tuotantoyhtiöltä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. 
Lisätietoa:
- Into Kustannus - Arne Dahl.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Engström, Thomas & Richert, Margit: Nattavaara.
Alkuteos: Nattavaara, 2020. Suom. Kari Koski.
Into Kustannus 2022.
ISBN 9789523518315 (sid.) Ilm. 1/2022.
Ensimmäinen suomennos!!!
Pohjoinen -trilogia osa 1.
Teini-ikäinen Erik löytää vanhempansa kuolleina saunasta. Luonnonkatastrofien, sotien ja pandemioiden romahduttamassa yhteiskunnassa kyläläiset pelkäävät Erikin vanhempien
olleen sairaita, ja he karkottavat pojan pikkusiskoineen erämaahan. Saadakseen kotinsa takaisin sisarukset lähtevät kohti Kiirunaa epätoivoisena aikeenaan hakea oikeutta Kansantuomioistuimelta. Sitä ja koko Nordmarkia, Ruotsista itsenäistynyttä tasavaltaa,
hallitsee addiktoitunut, suuruudenhullu jaarli. Taustalla omaa valtapeliään pelaa älykäs ja vallanhaluinen kakkosmies Daniel Hartmann, joka sattumalta kohtaa Erikin ja värvää pojan kätyrikseen.
Marja ja hänen miehensä Mårten elävät kädestä suuhun pienellä maatilallaan, jossa
polttopuun ja ravinnon hankkiminen on kokopäivätyötä, sillä sähköä ja bensiiniä riittää enää harvoille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tehneet arjesta taistelua. Kun Mårten ei koskaan palaa markkinareissultaan ja pyörillä liikkuvat maantierosvot tunkeutuvat taloon vieden kaiken, joutuu Marja valitsemaan elämän ja kuoleman välillä. Yksin hän ei selviä, joten hän liittyy maahanmuuttajista ja muista yhteiskunnan hylkiöiksi luokiteltavista koostuvaan rikollisjoukkoon.
Nattavaara avaa vangitsevasti Pohjoinen-trilogian. Kirja maalaa karun kuvan lähitulevaisuudesta, jossa tuntemamme maailma on tuhoutunut. Tarina on kihelmöivä yhdistelmä Margaret Atwoodia, Stephen Kingiä ja Ursula K. Le Guinia. Niin Erikin kuin Marjan kohtaloissa herää jatkuvasti kysymys siitä, kumpi voittaa, solidaarisuus vaiko tarve selviytyä hengissä.
Nattavaara on aviopari Thomas Engströmin ja Margit Richertin ensimmäinen yhteinen kirjaprojekti. Engströmiltä on aiemmin julkaistu kuusi romaania. Hänen kirjasarjansa kaksoisagentti Ludwig Lichtistä oli arvostelumenestys, josta on tehty kansainvälinen tvsarja. Nykyään hän kirjoittaa säännöllisesti Aftonbladetiin. Richert on puolestaan kulttuuritoimittaja ja kriitikko.
Huom! Toinen osa Pohjoinen trilogiasta Armasjärvi on ilmestynyt Ruotsissa 2021.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. 
Lisätietoa:
- Into Kustannus - Engström & Richert.
- Wikipedia- Thomas Engström.
- Wikipedia - Margit Richert.


Rudberg, Denise: Vieras joukossa.
Alkuteos:  Er tredje man, 2021.  Suom. Anu Koivunen.
Into Kustannus 2022.
ISBN : 9789523518414 (sid.) Ilm. 3/2022.
Liittolaiset -sarja 3!
Uusi sotasuunnitelma vaikuttaa Elisabethin, Signen ja Iriksen työhön tiedustelupalvelussa. On kesä 1941, ja Ruotsin puolueettomuus on vaarassa. Karlaplan-aukion reunamilla, talossa numero neljä, on työ täydessä vauhdissa. Naiskolmikko selvittää koodeja ja oman elämänsä kiemuroita sodan hiipiessä yhä lähemmäksi Ruotsin rajoja.
Vieras joukossa on Tukholmaan sijoittuva vakoojaromaani toisen maailmansodan tapahtumista. Tositapahtumiin ja paikkoihin perustuva Liittolaiset-sarja on kunnianosoitus viime vuosisadan teräville, vahvoille naisille. Elisabethin, Signen ja Iriksen henkilöhahmojen esikuvat ovat kirjailijan omassa suvussa. Teos on Denise Rudbergin historiallisen romaanisarjan kolmas itsenäinen osa.
Tukholmassa asuva Denise Rudberg (s. 1971) on yksi Ruotsin menestyneimmistä kirjailijoista. Rudbergin historiallinen romaanisarja Liittolaiset kertoo nuorten naisten tärkeästä roolista toisen maailmansodan aikaan koodinpurkajina. Aiemmin ilmestynyttä eleganttia jännitystä tarjoavaa Marianne Jidhoff sarjaa on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta, ja sarjan kymmenes osa oli marraskuussa 2020 Ruotsin myydyin kirja. Molemmista kirjasarjoista on tekeillä tv-sarjat.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. 
Lisätietoa:
- Into Kustannus - Denise Rudberg.
Denise Rudberg DekkariNetissä.

 


 
Raatikainen, Jari: Syndikaatti.
Johnny Kniga 2022.
ISBN 9789510470749 (sid.) Ilm. 6/2022.
Esikoisdekkari!!!
Kaikki perustuu petokseen.
Tosielämän rikosromaani järjestäytyneen rikollisuuden kaikkialle ulottuvista lonkeroista.
Entisen poliisin true crime -romaanissa rakkaus sokaisee ja helppo raha viettelee kenet tahansa. Tämän saavat huomata vakuutusyhtiön tutkijat, jotka alkavat selvittää epäilyttäviä vahinkokorjaustapauksia.
Jäljet johtavat oman yhtiön tarkastajiin ja heistä järjestäytyneen rikollisuuden maailmaan, missä veljeys on pelolla hankittu eikä ihmiselämä ole minkään arvoinen.
Jari Raatikaisen esikoisteos Syndikaatti on monikerroksinen tarina väkivallan kyllästämästä ammattirikollisuudesta ja sen tunkeutumisesta lailliseen liiketoimintaan. Romaanin rikokset perustuvat todellisiin tapahtumiin.
Jari Raatikainen on entinen poliisi ja nykyinen vakuutustutkija. Syndikaatti on hänen esikoisromaaninsa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. 
Lisätietoa:
- Jari Raatikainen - Johnny Kniga.

Ulkomaiset

 
Bjerre, Lisa & Casserfelt, Susan: Yksinäinen todistaja.
Alkuteos: Ensamt vittne, 2021. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2022.
ISBN 9789510480045 (sid.) Ilm. 7/2022.
Esikoisdekkari!!
Linjalla -sarja 1!
Jengisota repii lähiötä metroradan varrella.
Kun nuori nainen ammutaan, tapahtuman ainoa todistaja ei tiedä, ollako uskollinen itselleen vai jengille. Yksinäinen todistaja avaa Linjalla-dekkarisarjan.
Poliisit Lina Krause ja Jack Karlberg ovat rikospaikalla ensimmäisenä. Sieltä löytyy myös 13-vuotias Eddie, pahamaineisen jengijohtajan nuorempi veli. Krause ja Karlberg huomaavat pian, että ammunta on vasta alkua, kun taistelu lähiön huumemarkkinoista räjähtää käsiin.
Väkivallan lisääntyessä Eddien uskollisuus veljeään kohtaan joutuu koetukselle ja hänen henkensä on vaarassa jengien hallitsemassa Bagarmossenin lähiössä.
Bjerre & Casserfeltin esikoisdekkaria on verrattu muun muassa Langalla (The Wire) -tv-sarjaklassikkoon.
Susan Casserfelt on aiemmin julkaissut dekkarisarjan Höga kusten, josta on suomeksi saatavilla e- ja äänikirjoina osat Papin pikku tyttö sekä Tatuoitu ympyrä. Hänen romaanejaan on myyty Ruotsissa yli 250 000 kappaletta.
Lisa Bjerre on tunnettu toimittaja, ja myös innokas avantouimari, joten hyytävään kylmyyteen sukeltaminen on hänelle nautinto.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. 
Lisätietoa:
- Lisa Bjerre & Susan Casserfelt - Johnny Kniga.


Natt och Dag, Niklas: 1795.
Alkuteos: 1795, 2021   Suom. Maria Mitrunen.
JohnnyKniga 2022

ISBN : 9789510446867 (sid.) Ilm. 3/2022.
Tukholma -trilogia 3 !
Murhatut lapset huutavat kostoa 1700-luvun lopun Tukholmassa.
Niklas Natt och Dagin historiallisen trillerisarjan kolmas ja viimeinen osa jättää hyytävät jäähyväiset pohjattoman synkälle, mutta lumoavalle, Tukholmalle.

Orpokodin murhapoltossa on kuollut sata lasta. Köyhiä poikia ristiinnaulitaan eliitin naamiaisissa, tyttöjä myydään herrojen huviksi vallan linnakkeisiin.
1700-luvun lopun Tukholmassa vahvat voittavat ja vauraat tekevät mitä huvittaa, eivätkä piinatut lapset saa rauhaa ennen kuin heidän kuolemansa on kostettu. Koston enkelit, oman lapsensa menettänyt Anna Stina Knapp ja Ruotsinsalmen taistelun veteraani Mickel Cardell, eivät tiedä mitä tekevät mutta ovat varmoja siitä, että toimettomaksi ei voi jäädä.
Ja Tukholma, kaupunki siltojen välissä, on yhä korruptoitunut, sairas ja likainen.
Niklas Natt och Dag kirjoitti itsensä kansainväliseen tietoisuuteen heti ensi yrittämällä historiallisella trillerillään 1793. Hänen esikoisromaaniaan ja sen jatko-osaa 1794 - Elävien haudasta on myyty Ruotsissa yhteensä lähes miljoona kappaletta. Natt och Dag on Ruotsin vanhin elossa oleva aatelissuku.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana. 
Lisätietoa:
-Niklas Natt och Dag - Johnny Kniga.

 

 

 
Kotimaiset
 

Ulkomaiset

Cleeves, Ann: Lokin huuto.
Alkuteos: The Long Call, 2019. Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2022.
ISBN 9789511415725 (sid.) Ilm. 3/2022.
Two Rivers -sarja 1.
Vera Stanhope- ja Shetlanti-sarjojen tekijän kehutussa dekkarissa murha ravistelee uskonyhteisöä. Matthew Venn jätti lapsuutensa tiukan evankelisen yhteisön vuosia sitten, eikä hän ole enää tervetullut edes isänsä hautajaisiin. Kun Venn tiimeineen alkaa tutkia rannalta löytyneen miehen murhaa, hän joutuu kuitenkin uppoutumaan yhteisön myrkyllisiin salaisuuksiin perusteellisemmin kuin olisi ikinä uskonut.
Lokin huuto aloittaa uuden, englantilaiseen jokisatamakaupunkiin sijoittuvan dekkarisarjan.
Huom!  Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Karisto - Ann Cleeves.
Ann Cleeves DekkariNetissä.
.
 


Kosmoksen kevään 2021 uutuuskirjat
.


Kosmos 
 
. 
.
Kustantamo Huippu 

 Kustantamo S&S kevään 2021 uutuuskirjat.

Kustantamo S&S 

.

Tietokirjat 

.

Muita kiinnostavia kirjoja 
 Liken kevään 2022 uutuuskirjat.

LIKE


Kotimaiset


Hytönen, Ville: Johannes-Andreas.
Like 2022.
ISBN 9789511417071 (sid.) Ilm. 3/2022.
Tositapahtumiin perustuva romaani rakkauden synnistä ja verisestä rikoksesta.
Neuvosto-Viron viimeisiin vuosikymmeniin sijoittuva tarina kertoo kahdesta sortovallan alla kasvaneesta nuoresta aikuisesta. Pikkukylää hallitsevan baptistipapin poika ja vapautta etsivä uskovaisen perheen tytär tapaavat Viron maaseudulla 1970-luvulla. Vuosia myöhemmin Tallinnassa heidän rakkaustarinansa kääntyy painajaiseksi, kun papinpoika saapuu kotiin verisissä vaatteissa ja kertoo surmanneensa ihmisen.
Johannes-Andreas on hätkähdyttävä tarina sarjamurhaajaksi paljastuvasta papinpojasta, syyttömänä tuomitusta naisesta ja elämästä Viron sosialistisessa neuvostotasavallassa.
Ville Hytönen (s. 1982) on Virossa asuva, lukuisilla kirjallisuuspalkintoehdokkuuksilla huomioitu kirjailija. Hytösen tuotanto pitää sisällään romaaneja, lyriikkaa, tietokirjallisuutta, lastenkirjoja ja radioteoksia. Johannes-Andreas on hänen neljäs romaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Like - Ville Hytönen.

Multisilta, Jenni: Kuinka tähdet kuolevat.
LIke 2022.
ISBN 9789511420934 (sid.) Ilm. 1/2022.
Piinaava psykologinen trilleri ystävyydestä ja raa'asta vallankäytöstä.
Luokkakokous tuo musiikkiluokan yhteen viidentoista vuoden jälkeen, kun oppilaat tapaavat kipeitä muistoja herättävällä kesähuvilalla. Yhdeksännen luokan kevät päättyi traagisissa merkeissä, ja syvät traumat varjostavat jälleennäkemistä. Kaiken lisäksi vain Maija vaikuttaa huomaavan kuuluisaksi tulleessa Jessikassa jotakin karmivan outoa.
Veret seisauttava jännitysromaani käsittelee polttavan ajankohtaisia aiheita taidokkaasti. Mikä on Maijan painostava salaisuus menneisyydestä, jota hän haluaa varjella kaikin voimin? Entä kenelle totuus merkitsee niin paljon, että hän on valmis tappamaan - tai jopa kuolemaan?
Jenni Multisilta (s. 1992) on vaasalainen kauppatieteiden maisteri ja yrittäjä. Hän on ilma-akrobatia- ja tankotanssiohjaaja sekä joogaopettaja. Vapaa-ajallaan Multisilta joko kirjoittaa tai roikkuu pää alaspäin milloin mistäkin, sillä maailma on mielenkiintoisempi erilaisista perspektiiveistä katsottuna. Jenni Multisilta on ilmestynyt aiemmin dekkarit Yksi teistä kuolee (Like 2020) ja Mitä tapahtui merenneidolle (Like 2021).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätiedot:
- Like - Jenni Multisilta.


Ulkomaiset.


Bengtsson, Jonas T.: Ehdonalainen.
Alkuteos: Fra blokken,2020. Suom. Päivi Kivelä.
Like 2022.
ISBN 9789511395591 (sid.) Ilm. 1/2022.
Vangitseva murhenäytelmä Kööpenhaminan varjoisilta kujilta.
Danny, Christian ja Malik kasvoivat samassa lähiössä. Nyt entiset parhaat kaverit ovat kasvaneet erilleen. Malik opiskelee hammaslääkäriksi, kun taas Danny ja Christian valitsivat polkunsa lain eri laidoilta: Dannystä tuli rikollinen ja Christianista poliisi.
Danny istuu väkivaltarikoksesta, kun hänet yllättäen päästetään ehdonalaiseen. Hän haluaa tavata lapsuudenystävänsä, mutta kukaan ei ole nähnyt Malikia viikkokausiin. Christianin mahdollisuudet Malikin etsimiseksi rajoittuvat lakiin. Dannyä puolestaan laki ei ole koskaan estänyt. Hän aikoo löytää ystävänsä.
Jonas T. Bengtsson (s. 1976) on Kööpenhaminassa asuva kirjailija. Hän on julkaissut kolme kotimaansa kriitikoiden ylistämää romaania ja vakiinnuttanut asemansa yhtenä Tanskan nykykirjallisuuden omaperäisimmistä äänistä. Olipa kerran oli ensimmäinen hänen tuotannostaan suomennettu romaani, ja keväällä 2015 julkaistiin elokuvanakin nähty Submarino. Bengtssonille on ominaista kuvata ihmisiä yhteiskunnan laitamilla, jossa varjot ovat syviä mutta toivokin elää.
Like on julkaissut aiemmin kolme Bengtsonin teosta, Olipa kerran (2012) ja Submarino (kevät 2015) ja Sus (2018)
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Like - Jonas T. Bengtsson.
- Like ja Helsinki Lit 2015 - Jonas T. Bengtsson.
- Hs.fi 23.5.2015 Jukka Petäjä: "En osaa mennä poliisin nahkoihin" - Jonas T. Bengtsson.


Frennstedt, Tina: Palava kosto.
Alkuteos: Skärseld, 2021. Suom. Jonja Rajala.
Like 2022.
ISBN 9789511411697 (sid.)  Ilm. 1/2022.
Cold Case -sarja 3!!
Tuhopolttaja herättää kauhua Etelä-Ruotsissa Cold case -sarjan kolmannessa osassa.
Rikostutkija Tess Hjalmarsson selvittää nuoren naisen murhaa, jossa hän epäilee väärän miehen tulleen tuomituksi. Juttu on kiireellinen, sillä naisen äiti on kuolemaisillaan ja tuomittu vapautuu kohta vankilasta.
Samaan aikaan Tessin ryhmä heitetään keskelle tuhopolttovyyhtiä. Kun palosta selviytynyt nainen kertoo Tessille kuulleensa musiikkia tulen päästyä irti, Tess muistaa vanhan jutun uransa alusta. Yhtäkkiä on selvää, että uhrien välillä on yhteys. Miksi heidän oli kuoltava? Ja kuka on jonossa seuraava?
Tina Frennstedtin Cold Case -sarjan 1. kirja ja esikoisdekkari Lupaus ilmestyi suomeksi
syksyllä 2019. Sarjan toinen osa Epäilys ilmestyi 2020.
Tina Frennstedt on yksi Ruotsin tunnustetuimmista rikosreporttereista. Hän on työskennellyt Svenska Dagbladetissa ja Expressenissä sekä tv:n puolella Crime Centralenissa. Frennstedt on erikoistunut cold case -tapauksiin ja saanut kiitosta tavastaan kuvata poliisin työtä asiantuntevasti ja viihdyttävästi.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana. 
- Like - Tina Frennstedt.

Johnsrud, Ingar: Kummitäti.
Alkuteos: Gudmoren, 2020.   Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Like 2022.
ISBN 9789511414803 (sid.)  Ilm. 3/2022.
Kuin Lisbeth Salander kohtaisi Quentin Tarantinon Twin Peaksissa.
Kovia kokeneen perheen tytär Stella palaa lumihuippuisten vuorten keskelle kotikylään, jossa maanalainen huumeverkosto toimii kaupungista lähtevien kalarekkojen sisuksissa. Stella järkyttää tasapainoa yhteisössä, jonka kulisseja pitää pystyssä riitaantunut mahtisuku, hänen oma perheensä. Kaupankäynti vallalla ja tiedolla ajaa ihmisiä häikäilemättömiin ratkaisuihin, mutta Stella aikoo pelastaa oman nahkansa ja häneltä anastetun tulevaisuuden.
Ingar Johnsrud (s. 1974) on norjalainen kirjailija ja toimittaja. Like on julkaissut häneltä aiemmin menestystrillerit Wieniläisveljeskunta (2016), Metsästäjä (2017) ja Risti (2019) . Hieman epävakaan poliisikomisarion Fredrik Beierin ja lahjakkaan turvallisuuspalvelun tutkijan Kafa Iqbalin tähdittämän sarjan käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- ingarjohnsrud.com.
- Like - Ingar Johnsrud

Mo, Johanne:  Varjolilja.
Alkuteos: Skuggliljan, 2021. Suom. Kristiina Vaara.
Like 2022.
ISBN 9789511422426 (sid.) Ilm. 3/2022.
Saarimurhat -sarja 2.
Huippusuosittu Saarimurhat-sarja etenee piinaavaan toiseen osaan.
Kiinteistönvälittäjä Thomas Ahlström katoaa pienen poikansa kanssa. Kun Öölannin saaren asukkaat etsivät heitä, poliisipari Hanna Duncker ja Erik Lindgren syventyvät etsimään johtolankoja miehen taustasta. Poliisien paineet kasvavat, kun Thomas löytyy murhattuna, mutta lasta ei löydy mistään.
Samaan aikaan Hannalle paljastuu yllättäviä asioita hänen isänsä menneisyydestä. Oliko isä ottanut jonkun toisen teot niskoilleen joutuessaan vankilaan murhapoltosta? Mitä pidemmälle johtolangat vievät, sitä vahvemmin Hannasta tuntuu, että joku ei halua totuuden tulevan julki.
Mitä sinä olisit valmis tekemään suojellaksesi läheisiäsi?

Johanna Mo (s. 1976) on ruotsalainen kirjailija, kääntäjä ja kirjallisuuskriitikko. Yölaulaja
(Like 2021) aloittaa Öölannin saarelle sijoittuvan Saarimurhat-sarjan, jonka päähenkilönä vaikuttaa Hanna Duncker.

Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Like - Johanna Mo.

Muut kirjat

Koskinen, JP: Ristin ja raudan tie.
Like 2022.
ISBN 9789511421535 (sid.)  Ilm. 3/2022.
Ristiretki-saagan ensimmäinen kirja sukeltaa uskonsotien kuohuvaan aikakauteen.

Mikael Canmore, nuori aseenkantaja Skotlannin nummilta, matkaa ristin ritarien ja pyhiinvaeltajien joukossa kohti Pyhää maata. Kristikunnan sotajoukon tehtävänä on vapauttaa Jerusalem muslimien vallasta. Mikael, jolla on omat syynsä paeta menneisyyttä, etsii pyhiinvaeltajien joukosta kadonnutta rakastettuaan. Samaan aikaan hän kuulee huhun, että hänen veljensä, Skotlannin prinssi, on matkannut Pyhälle maalle pyhiinvaeltajien etujoukoissa. Tapaako Mikael enää läheisiään tässä maailmassa?

JP Koskisen esikoisromaanin uudistettu ja laajennettu laitos aloittaa neljän kirjan
historiallisen saagan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Like - JP Koskinen.
JP Koskinen DekkariNetissä.


Minervan kevään 2021 kirjauutuudet.  

Minerva 

Kotimaiset


Ulkomaiset

Craig, Amanda: Synkkä sopimus.
Alkuteos: The Golden Rule, 2020.    Suom. Sirpa Saari.
Minerva 2022.
ISBN 9789523754713 (sid.) Ilm. 6/2022.
Kaksi avioliitossaan katkeroitunutta naista tapaa sattumalta junassa. Syntyy sopimus, jonka on tarkoitus ratkaista molempien ongelmat.
Kun Hannah ja Jinni kohtaavat toisensa junassa, he huomaavat pian, että heillä on jotain yhteistä. Molemmilla on kerrottavanaan tarina petollisesta ja julmasta aviomiehestä. Matkan aikana he sopivat tappavansa toistensa miehet. Suunnitelma vaikuttaa täydelliseltä, molemmilla olisi murhan ajalle alibi, eikä kukaan osaisi yhdistää naisia toisiinsa.
Jinnin aviomiehen kotoa Hannah löytää Stanin, valtavan, karvaisen, likaisen juopon, jolla on kerrottavanaan aivan erilainen tarina. Stan väittää Jinnin olevan aivan erilainen ihminen kuin se tyylikäs ja ystävällinen nainen, joka sai Hannahin suostuteltua karmeaan rikokseen.
Kuka puhuu totta - ja kuka onkaan oikea uhri?
Synkkä sopimus oli ehdolla Women's Prize for Fiction 2021 -palkinnon saajaksi.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätiedot:
- www.amandacraig.com.
- Twitter - Amanda Craig.
- Wikipedia - Amanda Craig.

Gerhardsen, Carin: Unilaulu.
Alkuteos:  Vyssan lull, 2018.    Suom. Maija Ylönen.
Minerva 2022.
ISBN 9789523754461 (sid.) Ilm. 1/2022.
Hammarby -sarja 3.
Hammarby-sarjan kolmas osa on kertomus salaisuuksista ja syyllisyydestä, joka piinaa elämän loppuun saakka.
Filippiiniläisnainen ja hänen kaksi lastaan on surmattu raa'asti kotonaan. Hammarbyn poliisi on neuvoton järkyttävän veriteon edessä. Tekijästä ei ole jälkeäkään ja vastaamattomia kysymyksiä on paljon. Miksi lasten ruotsalainen isä elää ulkomaailmasta eristäytyneenä? Miten siivoojana itsensä elättänyt nainen on voinut asua lapsineen miljoonien arvoisessa asunnossa?
Tarinan juuret juontavat kauas menneisyyteen, aurinkoiseen toukokuun päivään, jolloin nuori pari pysähtyy ostamaan makeisia auton takapenkillä leikkiville pikkupojille.
Carin Gerhardsen on ruotsalainen matemaatikko, joka julkaisi ensimmäisen romaaninsa vuonna 1992. Kahdeksanosainen Hammarby-dekkarisarja on käännetty 25 kielelle ja myynyt yli 3 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Gerhardsenilta on aiemmin julkaistu suomeksi rikosromaani Musta jää sekä Hammarby-sarjan aloitusosa Piparkakkutalo ja Tuhkimotytöt.
Erinomainen sarja. Hienoa, että saadaan sarjaa suomeksi.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Lisätietoa:
- Minerva - Carin Gerhardsen.
- Wikipedia - Carin Gerhardsen.
- Facebook - Carin Gerhardsen.

James, Peter: Tiedän missä olet, tiedän mitä teet.
Alkuteos: I Follow You, 2020.  Suom. Maikki Soro.
Minerva 2022.
ISBN 9789523754157 (sid.) Ilm. 2/2022.
Kun ihastus muuttuu sairaalloiseksi pakkomielteeksi.
Hiuksia nostattava trilleri brittijännityksen mestarilta.
Kun tohtori Marcus Valentine näkee työmatkallaan nuoruudenrakkauttaan muistuttavan naisen, hän ei enää saa tätä mielestään. Vaikka Marcus on perheellinen mies, hän alkaa seurailla naista voidakseen soluttautua tämän elämään ja sydämeen. GPS-paikannin tarjoaa oivan välineen naisen liikkumisen seurantaan. Marcuksen pakkomielle vain vahvistuu vahvistumistaan, kunnes se uhkaa tuhota molempien elämän.
Mutta hän ei voi lopettaa. Yllättävien juonenkäänteiden myötä Peter James tarjoilee kylmäävän näkymän stalkkerin mielenliikeisiin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Peter James DekkariNetissä.

Lemaitre, Pierre: Kyykäärme.
Alkuteos: ???    Suom. Kaila Holma.
Minerva 2022.
ISBN 9789523754201 (sid.)  Ilm. 2/2022.
Kun palkkamurhaaja sairastuu dementiaan, asiat voivat mennä tappavasti pieleen.
Mathilde Perrin on 63-vuotias leski - ja palkkamurhaaja. Kolmekymmentä vuotta hän on kylmähermoisesti toteuttanut salaisin koodein saamiaan toimintakäskyjä. Johtolankoja jättämättä ja epäilyksiä herättämättä.
Viime aikoina Mathilden toiminta on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin ammattimaista. Hän sekoittaa ohjeet, unohtaa hävittää murha-aseen, tappaa väärän henkilön...
Väärinkäsitykset, virheet ja epäonnistumiset herättävät huolta Mathilden toimeksiantajissa. Pitäisikö hänestä hankkiutua eroon ennen kuin on liian myöhäistä?
Kyykäärme on samaan aikaan sekä julma että humoristinen rikosromaani Lemaitren herkullisen omintakeiseen tyyliin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Pierre Lemaitre DekkariNetissä.

Skördeman, Gustaf: Faust.
Alkuteos: Faust, 2021.  Suom. Katarina Luoma.
Minerva 2022.
ISBN 9789523754188 (sid.) Ilm. 2/2022.
Sara Nowak -sarja 2.
Menestystrilleri Geigeristä alkaneen Sara Nowak -sarjan itsenäinen jatko-osa
”Mitä Sara Nowak tietää?” Nämä ovat entisen Stasi-vakoojan Jürgen Stillerin viimeiset sanat ennen kuin koodinimeä Faust käyttävä terroristi teloittaa hänet.
Stillerin murhan jäljet johtavat Länsi-Saksaan ja siellä 70- ja 80-luvuilla toimineisiin terroristiryhmiin. Poliisi Sara Nowak ryhtyy selvittämään, mikä yhteys niillä on Ruotsiin. Ja kuka on Faust?Faustia jahdatessaan Sara sukeltaa yhä syvemmälle vanhojen salaliittojen ja väkivaltaisten terroristien sameaan maailmaan tietämättä, että hänestä itsestään on tullut saalistuksen kohde.
Faust on moniulotteinen vakoilutrilleri, jonka dramaturgia on juuri niin taidokas, kuin vain tv:n menestyssarjojen käsikirjoittajalta voi odottaa.
Gustaf Skördeman (s. 1965) on tukholmalainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja. Geiger on hänen esikoisromaaninsa. Se aloitti Sara Nowak -dekkarisarjan. Kirja ilmestyi suomeksi keväällä 2021.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Lisätietoa:
- skordeman.com.
- Minerva - Gustaf Skördeman.
- Bokförlagelt Polaris - Gustaf Skördeman.
- Wikipedia - Gustaf Skördeman

Reynolds, Amanda: Liian lähellä.
Alkuteos:  Close to Me, 2017.  Suom. Mila Lahdenpohja.

Minerva 2022.
ISBN 9789523754720 (sid.) Ilm. 5/2022.
Esikoisdekkari!!
Mestarillinen trilleri naisesta, joka ei koomasta herättyään muista miksi pelkää puolisoaan.
Jo Harding ei muista mitään kuluneesta vuodesta. Hänen miehensä mielestä se on hyvä asia.
Jo putoaa kotonaan portaista, herää sairaalassa ja huomaa kokonaisen vuoden pyyhkiytyneen muististaan. Hän ei kykene muistamaan, mitä on tehnyt tai mitä onnettomuusiltana tapahtui.
Kun Jo ryhtyy keräilemään kadonneen vuoden palasia, hän joutuu toteamaan, ettei ehkä ollutkaan niin hyvä vaimo ja äiti kuin uskoi olevansa. Oliko hänellä avioliiton ulkopuolinen suhde? Miksi hänen läheisensä haluavat pitää hänet pimennossa? Miksi hän pelkää miestään?
Mikään ei ole sitä, mitä lukija kuvittelee. Amanda Reynoldsin mestarillinen juonenkuljetus onnistuu yllättämään kerta toisensa jälkeen aina viimeiselle sivulle saakka.
Menestyskirjasta on tehty Viaplaylle tv-sarja Close to Me.
Amanda Reynolds on englantilainen kirjailija, joka teki läpimurtonsa vuonna 2017 ensimmäisellä teoksellaan Liian lähellä (Close To Me). Esikoisteoksen jälkeen Reynoldsilta on tähän mennessä ilmestynyt kaksi trilleriä Lying To You (2018) ja The Hidden Wife (2019).  
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Lisätietoa:
- www.amandareynoldsauthor.com.
- Twitter - Amanda Reynolds.
- Facebook - Amanda Reynolds.
- Amanda Reynolds - Minerva.

Wahlden, Christina: Älä puhu kuolleista.
Alkuteos: Nämn inte de döda, 2020. Suom. Jänis Louhivuori.
Minerva 2022.
ISBN 9789523754140 (sid.) Ilm. 4/2022.
Darwin -sarja 1.
Darwin-sarjan aloitusosassa Pohjois-Australiaan saapunut ruotsalainen Greta löytää Darwinin rannalta kuolleen naisen. Naisen ruumis on vaurioitunut tunnistamattomaksi, mutta pian selviää, että hän kuuluu alkuperäiskansaan.
Mitä rannalta löytyneelle naiselle tapahtui? Joutuiko hän krokotiilin uhriksi, kuten kaikki ensi alkuun uskovat, vai onko kuolemaan paljon synkempi syy? Tutkintaa johtava persoonallinen, Abbaa rakastava poliisi Bluey ja hänen kollegansa seuraavat johtolankoja yhteiskunnassa, jossa rasismi ja syrjintä ovat arkipäivää.
Älä puhu kuolleista oli Ruotsissa ehdolla vuoden parhaaksi rikosromaaniksi 2020
Kirjailija saanut mm. Ruotsin dekkariakatemian vuoden lasten- ja nuortendekkarin palkinnon 2018.  Darwin-sarjan seuraava osa Syklonivaroitus ilmestyy syksyllä 2022.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.
Lisätietoa: 
- Wikipedia - Christina Wahlden.
- Minerva - Christina Wahlden.

Weaver, Tim: He eivät palanneet.
Alkuteos: Never Coming Back, 2013. Suom. Maikki Soro.
Minerva 2022.
IISBN 9789523754690 (sid.)  Ilm. 5/2022.
David Raker -sarja 4.
Kun Emily Kane saapuu sovitusti sisarensa Carrien talolle, hän havaitsee hämmästyksekseen, että etuovi on auki eikä kukaan ole kotona. Illallinen porisee liedellä, pöytä on katettu, mutta Carrie perheineen on kadonnut.
Kun poliisista ei ole apua, Emily pyytää kadonneiden etsintään erikoistunutta David Rakeriä etsimään Carrien ja tämän perheen.
Rakerille alkaa paljastua pahaenteisiä salaisuuksia, joita on peitelty vuosikymmeniä ja joista moni on maksanut hengellään. Mikä pahinta, etsiessään kadonnutta perhettä Raker on hyvinkin saattanut tehdä itsestään seuraavan maalitaulun.
He eivät palanneet on David Raker -sarjan neljäs itsenäinen osa.
Tim Weaver on englantilainen kirjailija, joka työskenteli aiemmin toimittajana. Kirjoitustyönsä ohella Weaver tuottaa ja juontaa suosittua Missing-podcastia, jossa asiantuntijat keskustelevat katoamistapauksista ja niiden tutkinnasta.
Weaverin David Raker -sarjasta ovat aikaisemmin ilmestyneet suomeksi romaanit
Uhri (ilm. kevät 2019)Kadonneet jäljet (ilm. kevät 2020) ja Poispyyhkäisy (2021). 
Erinomaisia kirjoja David Raker -sarjan dekkarit.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
 Lisätietoa:
- Minerva - Tim Weaver.
- Twitter - Tim Weaver.
- www.timweaverbooks.com.
- Wikipedia - Tim Weaver...

Muut kirjat  

.Myllylahden kevään 2022 uutuuskirjat.


Myllylahti


.

 Otavan kevään 2022 uutuuskirjat.

Otava .

Kotimaiset 


Andersson, Laura: Kuolema Kulosaaressa.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-41724-8 (sid.) Ilm. 4/2022.
Hyvänmielen dekkarisarjan avaus huokuu perinteisen salapoliisiromaanin lumoa ja hurmaa terävyydellään.
Sotienjälkeinen Helsinki kuhisee uutta elämää rakentavia ihmisiä, ja heidän joukossaan on sotavuodet kotiapulaisena Yhdysvalloissa viettänyt Lili Loimola. Kodinhoito saa kuitenkin jäädä, kun aikansa naisen roolia haastava Lili ryhtyy yksityisetsiväksi ratkoakseen tapauksia, jotka eivät arkaluontoisuutensa takia päädy poliisille-
Ensimmäinen toimeksianto johdattaa äveriään kulosaarelaisen yrityssuvun syysjuhliin. Seurapiirien säihke on sokaista, kunnes tutkinta saa traagisen käänteen ja Lili ymmärtää olevansa paljon suuremman vyyhdin äärellä kuin osasi kuvitella.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietos:
- Otava - Laura Andersson.

Louko, Eeva: Onnellisten saari.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-40885-7 (sid.) Ilm. 1/2022.<

Uuden dekkarisarjan avaus on täydellinen yhdistelmä koukuttavia juonenkäänteitä ja herkullisia ihmissuhdesotkuja.<

Vuosia ulkomailla asunut kolmekymppinen Ronja palaa kotikulmilleen Lauttasaareen, kun hänen isänsä löytyy murhattuna Kasinonrannasta. Vastassa ovat nuoruudenystävät, joiden jälleennäkeminen on samaan aikaan lohdullista ja kipeää, sekä tapausta tutkiva nuori konstaapeli, joka ei tunnu tekevän työtään kunnolla. Toimittajataustainen Ronja ryhtyy itse selvittämään etäiseksi jääneen isänsä taustoja, ja samalla tiiviin yhteisön vaietut salaisuudet alkavat paljastua.<

Kun kaikki tuntevat kaikki, tulee jokaisesta vuorollaan epäilty.<

Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Eeva Louko.

Ulkomaiset 


Björk, Samuel: Susi.
Alkuteos: Ulven, 2021. Suom. Päivi Kivelä..
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-27407-0 (sid.) Ilm. 4/2022.
Maailman valloittanut jännityksen virtuoosi on palannut. Kauhistuttava jahti vieMia & Munch -sarjan alkuun.
Kahden 11-vuotiaan pojan ruumiit löydetään oslolaisesta lähiöstä, vieressä makaa kuollut kettu. Murha muistuttaa ratkaisematonta tapausta Ruotsissa: samanikäiset pojat ja valkoinen kani.Holger Munch on nimitetty uuden tutkintayksikön johtajaksi. Hän tapaa poikkeuksellisen lahjakkaan poliisiopiskelijan, nuoren Mia Krügerin, ja näyttää kuvia molemmista rikospaikoista. Mia huomaa heti seikkoja, joita kukaan ei ole ajatellutkaan. Munch palkkaa hänet välittömästi.
Sitten kaksi 11-vuotiasta katoaa. Alkaa kuumeinen takaa-ajo, joka sysää Mian yhä syvemmälle pahuuden sydämeen.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Samuel Björk.
Samuel Björk DekkariNetissä.

Horst, Jørn Lier: Avaintodistaja.
Alkuteos: Nøkkelvitnet, 2004. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-43151-0 (sid.) Ilm. 3/2022.
Wisting -sarja 1!
Wisting-sarjan hurja aloitus viimein suomeksi! Hyytävä rikosromaani perustuu tositapahtumiin.Mies on ollut kuolleena viikon. Hänen talonsa on sekaisin, jotakin on etsitty hirvittävän raivon vallassa, alaston ruumis on sidottu ja kidutettu hengettömäksi. Uhrilla ei ole sukulaisia tai ystäviä, hän ei juuri puhu naapureilleen. Mikä hänen salaisuutensa oli, miksi hänen täytyi kuolla?
Horstin ensimmäinen kirja William Wistingistä, norjalaisesta rikostutkijasta, on kylmäävä romaani raa’asta murhasta. Norjan rikoshistorian synkin arvoitus teki Jørn Lier Horst -nimisestä poliisista kansainvälisen kirjailijatähde.
Jørn Lier Horst (s. 1970) on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut koukuttavilla ja kantaaottavilla dekkareillaan useita palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden parhaalle dekkarille myönnettävän Lasiavaimen. Wisting-sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.jlhorst.com.

Hunter, Cara: Pimeyteen.
Alkuteos:  In the dark, 2018.  Suom. Sirpa Parviainen.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-39440-2 (sid.) Ilm. 1/2022.
Peru kaikki menosi: tämän jännärin haluat lukea yhdeltä istumalta.
Rauhallisen tien varrella sijaitsevan talon kellarista löydetään nainen ja lapsi, hädin tuskin elossa. Heitä ei pystytä tunnistamaan, eikä talossa asuva muistisairas vanhus myönnä nähneensä heitä aiemmin. Naapurusto on järkyttynyt. Miten tällaista voi tapahtua omalla kotikadulla?
Rikoskomisario Adam Fawley kuitenkin tietää, ettei mikään ole mahdotonta – eikä kukaan niin viaton kuin ensinäkemältä luulisi.
Pimeyteen on maailmalla huippusuosioon nousseen dekkarisarjan toinen osa, jonka hätkähdyttävät käänteet pitävät lukijan varpaillaan yllättävään loppuratkaisuun asti.
Sarjan ensimmäinen osa Jäljettömiin ilmestyi suomeksi syksyllä 2021.
Cara Hunter on noussut valtavaan menestykseen sarjallaan, jonka keskiössä rikoksia selvittää etsiväkomisario Adam Fawley. Hänen romaanejaan on myyty yksinomaan Iso-Britanniassa yli miljoona kappaletta, ja niiden käännösoikeudet on myyty 25 maahan.
Hunter asuu Oxfordissa alueella, joka muistuttaa kovasti hänen teostensa miljöitä.
Lisätietoa:
- Otava - Cara Hunter.

Larsson, Åsa: Isien pahat teot.
Alkuteos: Fädernas missgräningar, 2021. Suom. Kirsi Kokkonen.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-27407-0 (sid.) Ilm. 2/2022.
Pimeän pohjoisen jännärikuningatar Åsa Larsson on palannut!
Saari keskellä Tornionjokea ja saaressa rapistunut maatalo, jonka pakastimesta löytyy vuonna 1962 kadonneen miehen ruumis.
Oikeuslääkäri pyytää viimeisenä toiveenaan asianajaja Rebecka Martinssonia tutkimaan tapausta, sillä vainajan pojan täytyy saada tietää mitä isälle tapahtui. Työhönsä leipiintynyt Martinsson suostuu vastentahtoisesti. Mutta pian hän huomaa olevansa keskellä murhatutkimusta, jossa hänen on pakko kohdata myös oma itsensä: perheensä menneisyys ja painavat teot.
Larsson kuvaa kauan odotetussa kirjassaan mestarillisesti pohjoisen synkkää kirkkautta, sukupolvelta toiselle siirtyviä taakkoja.

Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:

- Otava - Åsa Larsson.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Leon, Donna: Pimeillä vesillä.
Alkuteos:  Trace elements, 2020. Suom. Kaijamari Sivill - Markku Päkkilä.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-37950-8 (sid.) Ilm. 2/2022.
Guide Brunetti -sarja!
Huippusuositun dekkarisarjan uusin osa näyttää tunnelmallisen Venetsian pimeän puolen.
Venetsialaisessa sairaalassa kuolemaisillaan oleva nainen osoittaa viimeiset sanansa komisario Guido Brunettille, joka lupaa ottaa naisen perhettä kohdanneen tragedian tutkittavakseen. Kuolinvuoteella saatu vihje johdattaa Brunettin monimutkaisen vyyhdin keskelle. Pian selviää, että koko Venetsia saattaa olla vaarassa.
Donna Leon on rakastettavien henkilöhahmojen ja vivahteikkaan kerronnan mestari, jonka uusin rikosromaani haastaa lukijan jälleen pohtimaan käsityksiään oikeudesta, kostosta ja syyllisyydestä.
Donna Leon, syntynyt New Jerseyssä 1942, on työskennellyt matkanjohtajana Roomassa ja mainostoimittajana Lontoossa. Hän on opettanut kirjallisuutta amerikkalaisissa kouluissa Sveitsissä, Iranissa, Kiinassa ja Saudi-Arabiassa. Guido Brunetti -rikoskirjat ovat tehneet hänestä maailmankuulun. Donna Leon asui monta vuotta Italiassa, mutta vaikka hän nykyisin asuu Sveitsissä, hän vierailee usein Venetsiassa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- groveatlantic.com/author/donna-leon.

- Otava - Donna Leon.
Donna Leon DekkariNetissä.

Osman, Richard: Mies joka kuoli kahdesti.
Alkuteos:  Man who died twice, 2021.  Suom. Antti Saarilahti.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-39223-1 (sid.) Ilm. 1/2022.
Viime vuosien suurimman rikoskirjailmiön käynnistäneen hyvänmielen dekkarisarjan odotettu toinen osa!
On taas torstai. Elizabeth on saanut kirjeen mieheltä, jonka kanssa hänellä on pitkä yhteinen historia. Tämä on tehnyt valtavan virheen ja tarvitsee nyt Elizabethin apua. Kuvioon liittyy niin varastettuja timantteja, väkivaltainen gangsteri kuin hyvin todellinen hengenvaara.
Ruumiita alkaa kasautua, ja Elizabeth, Joyce, Ibrahim ja Ron käyvät armottoman murhamiehen jäljille. Entä jos he sattuvat löytämään samalla ne timantit? No, sehän olisi mukava bonus.
Torstain murhakerholla on nyt vastassaan vihollinen, joka on valmis raivaamaan eläkeikäiset amatöörietsivät tieltään silmänräpäyksessä.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Richard Osman.


Stonex, Emma: Majakanvartijat.
Alkuteos: The Lamplighters, 2021 .  Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-42216-7 (sid.) Ilm. 2/2022.
Esikoisdekkari!!
Kukaan ei tiedä mitä heille tapahtui. Sanotaan että meri pitää salaisuutensa. Tosipohjainen mysteeriromaani soutaa lukijan syrjäiselle majakkasaarelle.
Cornwall, 1972. Kolme majakanvartijaa katoaa kilometrien päässä mantereesta. Ovi on lukittu sisäpuolelta. Kellot ovat pysähtyneet. Pöydälle on katettu syömättä jäänyt ateria. Säämerkinnöissä kuvataan rajua myrskyä, mutta taivas on ollut kirkas koko viikon. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin sinnikäs kirjailija päättää selvittää mitä miehille tapahtui.
Myyntilistojen kärkeen ampaisseessa, vahvatunnelmaisessa suljetun huoneen arvoituksessa tuoksuu suolainen, salaisuuksista tiheä rannikkoilma.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Emma Stonex.
- Twitter - Emma Stonex.
- The Guardian 6.3.21  Christobel Kent: The Lamplighters by Emma Stonex debut.


Yrsa Sigurðardóttir: Nukke.
Alkuteos: Brudán, 2018. Suom. Tuule Tuuva-Hietala.
Otava 2022.
ISBN 978-951-1-35344-7 (sid.) Ilm. 2/2022.
Hulda -sarja 5!
Se, joka löytää nuken, kohtaa kuoleman. Yrsa Sigurðardóttir on pohjoisen jännityksen virtuoosi. Äidin ja tyttären kalastusreissulla saaliin sijasta verkkoon tarttuu nukke, meren pohjassa uinunut, kulunut lelu, jonka tytär haluaa mukaansa. Äiti julkaisee kuvan nukesta, ja aamulla hän on kuollut, nukke kadonnut.
Vuosia myöhemmin rikostutkija Huldar selvittää merenpohjasta löytyneen luurangon salaisuutta. Lastensuojelussa työskentelevä psykologi Freyja puolestaan tutkii järkyttävää hyväksikäyttöepäilyä sijaishoitokodissa. Käy ilmi, että tapauksia yhdistää kadonnut todistaja: tyttö joka halusi nuken merensylistä.
Freyja & Huldar -sarjan karmivan koukuttava uutuus pitää otteessaan rajusti.

Yrsa Sigurðardóttir (s. Reykjavikissa 1963) on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjoja sekä maailmanlaajuiseen suosioon yltäneitä rikosromaaneja. Koulutukseltaan hän on insinööri. Yrsa asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa Reykjavikin lähistöllä.
Yrsa Sigurðardóttirin teoksia on käännetty yli 30 kielelle, ja häneltä on aiemmin suomennettu romaanit Kolmas merkki (2007) ja Joka toiselle kuoppaa kaivaa (2008).
Perimä (DNA) aloitti uuden dekkarisarjan, jossa Reykjavikin poliisi ja lastensuojelu yhdistävät voimansa selvittääkseen hyytäviä rikoksia. Britanniassa The Guardian nosti sen  vuoden 2017 parhaiden jännityskirjojen
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Yrsa Sigurðardóttir.
Yrsa Sigurðardóttir DekkariNetissä.Muita kiinnostavia kirjoja
.Punainen Silakka 

Reunan uutuudet vuosi 2021.

Reuna 

. 


SiniplaneettaSitruuna Kustannus 

Kotimaiset

.

Ulkomaiset 

.


Tammen kevään 2022 uutuuskirjat

TammiKotimaiset
 
.
Ulkomaiset

.

Muita kiinnostavia kirjoja 

Teoksen kevään 2020 kirjauutuudet.


Teos

Muita kiinnostavia kirjoja

. 

WSOY

WSOY kevään 2022 kirjauutuudet. 

Kotimaiset


Heikkilä, Akseli: Hiljainen vieras.
WSOY 2022.
ISBN 9789510477489 (sid.) Ilm. 4/2022.
Kaikki se, mille annat elämän, ei kuulu sinulle..
Akseli Heikkilän toinen romaani tuo kauhun suomalaiselle maaseudulle.
Kun Oonan ja Tuomaksen koti palaa asuinkelvottomaksi tuntemattomasta syystä, he joutuvat muuttamaan Oonan perheen vanhaan sukukartanoon maaseudulle. Ympärillä levittäytyy pohjoinen muuttotappiokunta, jossa kaikki poistumat eivät ole luonnollisia, näin kuiskitaan.
Varjoja täynnä olevassa sukukartanossa päivät ovat pitkiä kotona töitä tekevälle Oonalle, joka tuntee ettei ole talossa yksin. Pian hän huomaa olevansa raskaana, vaikka sen pitäisi olla hänelle mahdotonta.
Pian tontille ilmestyy mustapukuinen vanhempi nainen, Elisabet, joka väittää, ettei Oona ole lapsen äiti.
Akseli Heikkilä (s. 1984) on työskennellyt muun muassa freelancer-toimittajana, käsikirjoittajana, musiikkipäällikkönä ja verkkotuottajana. Heikkilä on kotoisin Torniojokilaaksosta Kukkolan kylästä ja asuu nykyisin Helsingissä. Hänen esikoisromaaninsa Veteen syntyneet (2019) oli Lappi-kirjallisuuspalkinnon ja Tiiliskivi-palkinnon ehdokkaana.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Akseli Heikkilä - WSOY.


Kaukonen, Martta: Sinun varjossasi.
WSOY 2022.
ISBN 9789510481011 (sid.) Ilm. 5/2022.
Minä kerroin totuuden. Sinä et pyytänyt anteeksi.
Naisten ahdistelusta ei saa enää vaieta, julistaa pieni aktivistiryhmä ja vaatii väärintekijöitä tilille. Mutta mikä hinta on oikeuden toteutumisell?
Kun #metoo-liike valtasi tiedotusvälineet ja sosiaalisen median, lukemattomissa ahdistelua kokeneissa heräsi toivo: nyt kokemuksista kerrotaan ääneen, tästä alkaa muutos. Kohu vaimeni, eivätkä asiat muuttuneet. Traumat eivät kadonneet, vielä vaadittiin oikeutta toteutuvaksi.
Lauttasaaressa kuusikymppisen Maarian luona kokoontuu ryhmä ihmisiä, jotka eivät enää suostu vaikenemaan. Palkittu näyttelijä Minna on kertonut julkisesti kokemastaan ahdistelusta, entisen kympin tytön Suvin on jokin saanut eristäytymään kotiinsa, ja performanssitaiteilija Roni tahtoo viedä feminisminsä sanoista tekoihin. Voivatko ryhmäläiset luottaa toisiinsa, ja ajaako heitä oikeudenmukaisuuden jano vai kostonhimo?
Martta Kaukonen (s. 1976) on helsinkiläinen elokuvakriitikko ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa, psykologinen trilleri Terapiassa (WSOY 2021) on sekä lukijoiden
että kriitikoiden kiittämä, ja sen käännösoikeudet on jo myyty mm. Saksaan ja Englantiin.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Martta Kaukonen - WSOY.


Mustaranta, Maria: Äidin tehtävä.
WSOY 2022.
ISBN 9789510477519 (sid.) Ilm. 1/2022.
Psykologinen trilleri vanhemman vastuusta. Mihin ikinä lapsi päätyykään, hän vetää sinne vanhempansa. Laura on tehnyt kaikkensa Pyryn eteen, mutta joskus lapset ovat vain kohtuuttomia. Yhdeksänvuotias poika ei osaa hallita tunteitaan eikä käyttäytymistään, joten hänellä on vaikeuksia saada kavereita. Siksi Rafael on kuin taivaan lahja. Varakkaan perheen lapsi, äiti ja isä mediasta tuttuja poliitikkoja. Mitä syvemmälle Laura ja Pyry ajautuvat julkkisperheen maailmaan, sitä enemmän Rafael alkaa arveluttaa Lauraa. Onko poika sittenkään hyväksi Pyrylle?
Sitten lapset tekevät jotain, mikä toteuttaa Lauran pahimmat pelot.
Maria Mustrannan toinen romaani kertoo ongelmalapsista ja epätoivoisista aikuisista. Se kysyy, kuinka paljon vanhemmat lopulta voivat muuttaa lapsiaan ja mitä kaikkea he ovat valmiita tekemään perheensä eteen.
Maria Mustranta (s. 1976) on opiskellut journalistiikkaa ja kehitysmaatutkimusta. Hän työskentelee vapaana toimittajana ja kirjoittaa säännöllisesti muun muassa Helsingin Sanomiin. Hänen esikoisromaaninsa Sokeita hetkiä ilmestyi 2017.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Maria Mustaranta - WSOY.


Repo, Niina: Anteeksianto.
WSOY 2022.
ISBN 9789510476734 (sid.) Ilm. 4/2022.
Ei tarvitse olla psykopaatti tehdäkseen pahoja asioita.
”Seisoin pihalla ja ihailin taloa. Sydämeni sykähteli villisti ja käteni hikosivat."
Rauhalan perhe ostaa paritalon puolikkaan Liimatoilta. Siitä alkaa helvetti.
Anteeksianto on romaani talon hankkimisesta ja sen langettamasta kirouksesta. Se on kuristavassa otteessaan pitävä tarina siitä, mitä varjoissa alkaa tapahtua.
Niina Repo kirjoittaa vetävästi ja lukijaansa luottaen petoksesta, vihasta, joka ottaa vallan sekä pimeydestä joka asuu meissä kaikissa.
Niina Repo (s. 1971) on kiitetty kirjailija ja kirjoittamisen yliopisto-opettaja. Anteeksianto on hänen kahdeksas romaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Niina Repo - WSOY.


Rämö, Satu: Hildur.
WSOY 2022.
ISBN 9789510479209 (sid.) Ilm. 6/2022.
Esikoisdekkari!
Hildur -sarja 1!
Satu Rämö vie lukijansa Islannin vuonojen hämärään - eikä ruumiilta vältytä.
Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan.
Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet.
Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään?
Hildur aloittaa päähenkilönsä nimeä kantavan, nordic noirin hengelle uskollisen dekkarisarjan, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa.
Satu Rämö (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Lukijat ovat rakastuneet hänen Islantiin sijoittuviin matkakirjoihinsa. Hildur on hänen ensimmäinen fiktiivinen teoksensa, ja se aloittaa Islannin mystisistä maisemista ja kesyttämättömästä luonnosta ammentavan dekkarisarjan. Päivätyönsä ohella Rämö höpöttelee minitarinoita vuonoilta omaan Instagramiinsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Satu Rämö - WSOY.

Suhonen, Pete: Tennisopettaja.
WSOY 2022.
ISBN 9789510480908 (sid.) Ilm. 6/2022.
Peleistä julmin on rakkaus. Toimittaja Mikael Kokkonen istuu viimeisiä kuukausiaan vankilassa, kun hän saa sellitoverikseen sympaattisen tennisopettaja Olli Aaltosen. Entinen tennistähti on tuomittu kauppaneuvos Kalle Strandin taposta.
Aaltonen näyttää suhtautuvan tuomioonsa tyynesti, kunnes eräänä yönä hän pyytää Kokkoselta apua. Hänen suuri rakkautensa, kauppaneuvoksen vaimo Gitta, on kadonnut.
Kokkosen tutkimukset vievät hänet Kalastajatorpan tenniskentille, dekadentteihin hienostopiireihin ja kokaiinipölyisiin yökerhoihin. Pala palalta hahmottuu myös Kalle Strandin henkirikoksen ällistyttävä käsikirjoitus.
Pete Suhosen uusi Postinumeromurhat-sarja pureutuu lähimenneisyyden Helsinkiin kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden ja film noirin hengessä. Helsingin Munkkiniemeen sijoittuva Tennisopettaja on sarjan toinen osa. Ensimmäinen osa, juonikuviostaan, kaupunkikuvauksestaan ja huumoristaan kiitetty Naiset kuin muuttolinnut, ilmestyi vuonna 2021.
Pete Suhonen on helsinkiläinen kirjailija ja päätoimittaja. Hän on julkaissut aiemmin kuusi romaania. Koira joka kävi coffee shopissa oli Nuori Aleksis -palkintoehdokas.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Pete Suhonen - WSOY. 

Viima, Mikael: Verijälki.
WSOY 2022.
ISBN 9789510474426 (sid.) Ilm. 2/2022.
Esikoisdekkari!
Aarni Susi  -sarja 1!
Ihminen on ihmiselle susi. Uusi dekkarisarja esittelee meille poliisin, jolle oma mieli on kaikista pimein kuja. Väkivaltarikostutkija Aarni Susi tulee tajuihinsa vieraan maan lentokentällä, kynsien alla tuoretta verta. Mutta mitä Susi on tehnyt? Hän ei muista.
Välähdyksinä rikostutkijan mieleen palaa sarja kuvia, josta sekä rikostapauksen että oman mielen palaset on koottava: Kasvoihin puukotettu rujo laiha ruumis rantavedessä. Työpöytä, jolla paksu, nippusiteillä kasassa pysyvä pino vanhaa paperia, jonka sivuilla säälimätöntä julmuutta. Yö hautausmaalla. Verijälki. Pimeys. Keskellä synkintä etelä-Suomen talvea alkaa jahti, jossa Susi on sekä metsästäjä että saalis. Hän on poliisi, joka hoitaa aina homman - mutta nyt käsillä on homma, joka aikoo hoitaa hänet.
Kirjoittaja, rikollisten profilointiin erikoistunut tutkija Mikael Viima keittää todellisista rikostapauksista ja fiktiivisistä henkilöistä tymäkän liemen. Hengästyttävä juoni kiskaisee lukijan hengenvaaralliselle huviajelulle. Jo Nesbøn ystävä ei pety.
Mikael Viima on sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori, joka on perehtynyt Suomen julmimpaan rikollisuuteen yli vuosikymmenen ajan.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Mikael Viima - WSOY.

 

Ulkomaiset

.  
.
Muita kiinnostavia kirjoja

.

 

 
Muut

Tietokirjoja

Avain

Avain Facebookissa - kirjaesittelyjä ym.

Tietokirjoja kirjasto- ja kirja-alalta