Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2016


 

Tornion kaupunginkirjasto  
bbbb


DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 

Kotimaisia esikoisdekkareita:

Davidkin, Samuel: Esikoisten lunastus. Johhny Kniga.
Erlandsson, Karin: Kuolonkielot. S&S.
Koivisto, Aura: Sivusaalista. Nordbooks.
Koskimaa, Joonas: Sankaripoliisin kuolema. Myllylahti.
Lehtomäki, Jussi: Kerrostalosusi. Myllylahti.
Repo, Niina: Kompleksi. Siltala.
Rusanen, Jari: Hitlerin hansikas. Kvaliti.
Sainio, Karita: Me emme elä samassa maailmassa kuin te. Aula&Co.
Tamminen, J. K.: Pasilan mies. Minerva.
Wahlsten, Ari: Kuka pelkää mustaa miestä? Kosmos.
With, Niina: Lähettäjä tuntematon. Myllylahti.

Käännöstulokkaita: esikoinen ja/tai ensimmäinen suomennos.

Bjørk, Samuel: Minä matkustan yksin. Otava.
Cameron, Graeme: Normaali. HarperCollinsNordic.
Grippando, James: Joskatoat. HarperCollinsNordic.
Hilton, Lisa: Maestra. Tammi.
Johansson, Tony: Kolmas matkustaja. Like.
Kerley, J. A.: Epäinhimillinen. HarperCollinsNordic.
Knight, Renée: Kenenkään ei pitänyt tietää. Otava.
Kubica, Mary: Good girl-Kunpa tietäisit. HarperCollinsNordic.
MacBride, Stuart: Pahan postia. HarperCollinsNordic.
Miller, Jax: Vettä sakeampaa. Like.
Neuhaus, Nele: Lumikin on kuoltava. WSOY.
Rogneby, Jenny: Leona - Kortit on jaettu. Bazar.
Tollström, Catrine: Kokeilu.HarperCollinsNordic.
Ullberg Westin, Gabriella: Yksinäinen perhonen.HarperCollinsNordic.

Muita kiinnostavia kirjoja

Archer, Jeffrey: Vain aikanäyttää. Sitruuna.
Vanhanen, Jussi: Vapaus, veljeys, ahneus. Kosmos.
Raud, Rein:Täydellisen lauseen kuolema. Like.
Rothmann, Ralf: Kuolema keväällä. Atena.
Williams, John:  Butcher's Crossing. Bazar.


Tietokirjoja (kirja- ja kirjastoala)

Christie, Agatha, Brawn, David (toim.):
  Pienet harmaat aivosolut. WSOY.
Nummelin, Juri: Wild West Finland. Avain.
Läckberg, Camilla&Hellberg, Christian:
 
Camilla Läckbergin suosikkireseptit.Gummerus.
Arvas, Paula & Ruohonen, Voitto: Alussa oli murha.
  Johtolankoja rikoskirjallisuuteen. Gaudeamus.
Soikkeli, Markku: Tieteiselokuvan käsikirja. Avain.Arktinen Banaani

Parkkari, Jukka: Rakkaani, terroristi.
Arktinen Banaani 2016.
ISBN 978-952-270255-5 (sid.)   Ilm. kevät 2016.

Lievestuore saa New Yorkin terrori-iskun syksynä 2001 ihmeteltävää, kun paikallisen neidon komea saudi-aviomies asettuu kylälle ja ryhtyy määrätietoisesti suomalaistumaan. Harjoituksiin kuuluvat esimerkiksi hiihtolenkit ja lintubongaus Suomen suurimman asevarikon ympäristössä.Suomalaistumista suunnittelee myös Helsingin CIA:n tiedusteluaseman juuri eläköitynyt, juuriltaan suomalainen päällikkö, mr Kaariainen. Sähäkkä ja maailmaa - joskaan ei uutta asemamaataan - tunteva uusi esimies ottaa sydämen asiakseen suomalaisviranomaisten aktivoimisen USA:n johdolla käytävään sotaan terrorismia vastaan. Siihen liittyvässä suunnitelmassa Kaariasellekin on tarjolla vauhdikas rooli.Samaan aikaan Venäjän sotilastiedustelu GRU ja Suomen pääesikunnan tutkintaosasto pelaavat kiihtyvää operatiivista peliään, josta molempien laitosten legendaariset pääpelurit suorastaan nauttivat. Kaksoisagenttien, harhautusten ja epäilysten täyttämässä maailmassa seuraavan siirron parhaiten aavistava pelaaja voittaa - ainakin yhden erän kerrallaan.
Jukka Parkkarin (s.1945) Suomen sotilasvastavakoilua 1990-luvulla kuvaavan romaanisarjan kahdeksas osa. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt: Suoraan hevosen suusta (2010), Vastarannan vakoilija (2011), Kontrolli parempi (2013), Putin, Vladimir Putin (ilm. kevät 2014), Veljemme Viro (syksy 2014), Käskystä, rouva ylipäällikkö (kevät 2015) ja Santahaminan salaisuudet (syksy 2015).Art House


 

Atena


Huom!  Atenan kevät 2016 - kaikki kirjauutuudet    

Ekholm, Kai: Tähtisilmä.
Atena 2016.
ISBN 978-952-300-193-0 (sid.)   Ilm. 3/2016.
bbbb

Suomenlinna 1995: Isä, äiti, isoisä ja kaksi lasta katsovat auringonnousua Kustaanmiekan valleilla. Äiti silittää lasten hiuksia. Lähestyvässä ruotsinlaivassa japanilaisturistin kamera tallentaa, kun koko perhe hyppää kuolemaansa.
Ratkaisemattomaksi jäänyt perhesurma päätyy vuosia myöhemmin Kaljun ja Kiharan etsivätoimiston tutkittavaksi. Etsiväpari yrittää avata menneisyyden arvoituksia, mutta joku on koko ajan heitä askeleen edellä. Ja miten tapaukseen liittyy se, että mielisairaalassa asuva vanha mies osaa piirtää yksityiskohtaisen kuvan kuolleesta perheestä? Jos miehen menneestä piirtämät kuvat ovat totta, ennustavatko nykyiset tuhon ja kuoleman kuvat tulevaa?
Kaljun ja Kiharan toisen tapauksen juuret ovat 1980-luvun talousbuumissa ja sen päättäneessä romahduksessa. Yhden perheen kohtalo avaa ikkunan aikakauteen, jolloin menestyväkin yritys kaadettiin, jos se toi häikäilemättömille pelureille suuret voitot.
FT Kai Ekholm on Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja. Tähtisilmä on itsenäinen jatko-osa Ekhomin esikoisrikosromaanille Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava (2013). Erittäin kiinnostavia kirjasto- ja kirjamaailmaan sijoittuvia dekkareita.
Lisätietoa:
- Atena - Kai Ekholm.

Rothmann, Ralf: Kuolema keväällä.
Alkuteos: Im Frühling sterben, 2015.  Suom. Raija Nylander.
Atena 2016.
ISBN 978-952-300-206-7 (sid.)   Ilm. 3/2016.
bbbb
Ei dekkari!!
17-vuotiaat Walter ja Fiete ovat karjanhoitajapoikia Pohjois- Saksassa. Helmikuussa 1945, kun sota on käytännössä jo hävitty, natsit värväävät kaikki liikenevät miehet rintamalle – ikään katsomatta. Walter määrätään autokuskiksi SS-huoltoyksikköön, mutta Fieten pitää lähteä eturintamaan.
Muutamaa viikkoa myöhemmin Walter on mukana teloitusryhmässä kivääri ampumavalmiina. Hänen kauhukseen teloitettavien joukossa seisoo hänen paras ystävänsä Fiete…
Kuolema keväällä kertoo mieltä järisyttävästi mutta viileän lakonisesti toisen maailmansodan viimeisistä viikoista etulinjassa, missä saksalaiset upseerit heittävät käsikranaatteja omien miestensä perään. Kevään koittaessa sotilaat viettävät epätoivoisia orgioita kuoleman edessä, eikä kukaan palaa kotiin ehjänä.
Ralf Rothmann (s. 1953) on Saksan palkituimpia nykykirjailijoita.Hänen tuotantonsa sisältää romaaneja, runokokoelmia, esseitä, näytelmän, kaksi kertomuskokoelmaa sekä kaksi novellia. Vuonna 2009 suomennettiin hänen romaaninsa Nuorta valoa. Se lukeutuu neljän romaanin sarjaan, joka kuvaa elämää kaivosteollisuusalueella 1950- ja 1960-luvuilla lapsen ja nuoren näkökulmasta
Kuolema keväällä on vasta ilmestynyt Saksassa valtavan julkisuuden ja kiittävien arvostelujen siivittämänä, ja se nousi heti myyntilistojen kärkisijoille. Romaanin oikeudet on myyty 18 kielialueelle.
Huom!  Tämä ei ole rikosromaani,mutta erityisen kiinnostava.
Lisätietoa:
- Atena - Ralf Rothmann.
- Wikipedia - Ralf Rothmann.
- Hs.fi 16.3.2016 Antti Majander:Tuhannet saksalaiset tekivät itsemurhan keväällä 1945....
- Kaleva 13.3.2016 Oivablogi (Oiva Lipponen): Kun sivistys romahtaa, jäljelle jää sadismi.
- Leena Lumi -blogi 17.3.2016.

 


Aula&Co

Sainio, Karita: Me emme elä samassa maailmassa kuin te.
Aula & Co 2016.
ISBN 978-952-7190-03-6 (sid.)  Ilm. 4/2016.

Esikoisdekkari!!!

Kuinka paljon sisarusten välinen lojaalius voi kestää, ennen kuin se murtuu kohtalokkain seurauksin? Me emme elä samassa maailmassa kuin te on mustansävyinen trilleri, joka kertoo veljen ja siskon välillä kytevästä aikapommista. Kun veli löytyy asunnostaan kuolleena, alkaa epätoivoinen kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuoleman taustalta paljastuu tarina huumekaupasta, laittomista aseista, lääkkeiden väärinkäytöstä ja armottomasta väkivallasta. Sisarusten synkkä menneisyys nousee pintaan ja valokeila kohdistuu karmivaan totuuteen.
Me emme elä samassa maailmassa kuin te on jännittävä ja koukuttava kuvaus Suomessa toimivasta järjestäytyneestä rikollisuudesta, jyrän lailla etenevistä päihderiippuvuuksista sekä peruuttamattomista, julmista ratkaisuista. Samalla se on koskettava kuvaus kahden ihmisen välisestä kipeästä rakkaudesta.
Karita Sainio on toimittaja, viestinnän ammattilainen sekä vastuullisiin lifestyle- tuotteisiin ja -palveluihin keskittyneen PR-toimisto Sugar Helsingin perustaja.
Lisätietoa:
- Aulakustannus - Facebookissa.
- Aula & Co - Karita Sainio.

Bazar


Huom! Bazar Kustannus 2016 - kevään kirjakatalogi.

Kotimaiset

Nuotio, Eppu - Soininen, Pirkko: Nainen parvekkeella.
Bazar 2016.
ISBN 978-952-279-313-3 (sid.)  Ilm. 3/2016.

Taulu, joka merkitsee enemmän kuin elämä. Mysteeri, jonka ylle menneisyys on jo heittänyt verhonsa. Berliinissä asuva dokumenttiohjaaja Salome Virta ottaa yhteyttä suomalaiseen taidekeräilijään, jonka arvelee omistavan Albert Edelfeltin taulun Nainen parvekkeella. Nuoren dokumentaristin ja iäkkään taiteenrakastajan välille kehkeytyy vilkas kirjeenvaihto, sillä molemmilla on hyvin henkilökohtainen side tauluun. Dokumenttiprojektia edistääkseen Salome Virta matkustaa Pariisiin mutta saakin huomata, että ranskalaiseen Edelfelt-tutkijaan ja taulun taustoihin liittyy lukemattomia arvoituksia. Pian alkaa tapahtua outoja, vaarallisia asioita.Pariisi keväällä 1884. Kaupungissa asuva kuuluisa suomalaismaalari Albert Edelfelt työstää maalausta, mutta hänen ajatuksensa ovat muualla, sillä äiti ja muu perhe painostavat häntä luopumaan elämänkumppanistaan ja mallistaan Virginiestä.Nainen parvekkeella on henkeäsalpaava taidemysteeri, joka yhdistelee kohtalon oikkuja ja ikävöi saavuttamatonta. Se pyrkii pääsemään menneisyyden salaverhon taakse, Pariisiin, kaupunkiin jonka valo paljastaa ja kätkee. Kuuluisa taulu saa pauloihinsa monet ihmiset, ja osalle heistä taulu saattaa olla elämää tärkeämpi.

Eppu Nuotio (s. 1962) on Berliinissä asuva palkittu kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli kuusikymmentä kirjaa, lukuisia tv-sarjoja, näytelmiä, kuunnelmia ja musikaaleja. Hän on toiminut Unicefin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 2002.
Pirkko Soininen (s. 1969) on työskennellyt toimittajana ja copywriterina. Hän voitti Runo-Kaarina-kilpailun vuonna 2013 teoksellaan Murretut päivät. Soininen asuu Turussa miehensä ja tyttärensä kanssa ja kirjoittaa blogia tuulennaapurina.blogspot.fi.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Bradley, Alan: Filminauha kohtalon käsissä.
Alkuteos: I am half-sick of shadows, 2011. Suom. Maija Heikinheimo.
Bazar 2016.
ISBN 978-952-279-1314-0 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Flavia de Luce -sarja 4.
Flavia de Lucen kotikartanossa valmistaudutaan joulunviettoon. 11-vuotias harrastelijasalapoliisi ja mestarimyrkyttäjä Flavia valmistautuu omalla tavallaan, keittelemällä laboratoriossaan lientä, jonka avulla hän aikoo pyydystää itsensä joulupukin. Mutta pian Flavia saa muuta ajateltavaa, kun kartanoon saapuu elokuvan kuvausryhmä, jolle Flavian isä on perheen rahavaikeuksien takia antanut luvan kuvata heidän kotonaan. Filmiryhmän mukana saapuu myös kuuluisa näyttelijätär Phyllis Wyvern.
Samalla kun sankka lumituisku yllättää Bishop’s Laceyn kylän, kaikki kyläläiset kokoontuvat kartanoon katsomaan suuren filmitähden esiintymistä. Kukaan heistä ei kuitenkaan ole valmistautunut illan dramaattiseen päätösnumeroon: yön pimeydessä yksi paikalla olleista löytyy murhattuna. Miten filminauha liittyy kuolemaan? Ja kuka on voinut lavastaa niin kylmäävän kohtauksen?
Kun lumimyrsky yltyy ja epäiltyjen määrä kasvaa, Flavian on löydettävä kartanon varjoissa piileskelevä tappaja. 
Hieno sarja, onneksi suomentaminen jatkuu.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alan Bradley DekkariNetissä.

Rogneby, Jenny: Leona - Kortit on jaettu.
Alkuteos: Leona - Tärningen är kastad, 2014. Suom. Anu Koivunen.
Bazar 20164.
ISBN 978-952-279-312-6 (sid.)   Ilm. 4/2016. 
bbbb
Leona -sarja.1.
Ensimmäinen suomennos!

Alaston ja verinen seitsemänvuotias tyttö tulee pankkiin keskellä päivää Tukholmassa ja onnistuu ryöstämään miljoonan. Epätavallinen rikos herättää nopeasti suurta huomiota, ja nuori rikostutkija Leona Lindberg saa tapauksen selvitettäväkseen. Tutkimuksessa ilmenee heti erikoisia piirteitä, ja jäljet vievät odottamattomaan suuntaan.Leona on arvostettu poliisi mutta hiukan outo lintu. Hänellä on idyllinen perhe ja pieni sairas poika - mutta myös pimeä puolensa. Hän on valmis menemään pitkällekin, jos tarkoitus pyhittää keinot.Leona - Kortit on jaettu on ensimmäinen kirja Leonasta, hyvin epätavallisesta rikostutkijasta. Röyhkeän rikoksen tutkinta vie hänet vaikeiden elämänvalintojen eteen ja pakottaa kysymään, miten paljon toisesta ihmisestä voi olla vastuussa.
Jenny Rogneby (s. 1974) työskentelee rikostutkijana Tukholman Citypolisenissa. Hän syntyi Etiopiassa mutta hänet adoptoitiin yksivuotiaana Ruotsiin. Rogneby kasvoi Bodenissa, missä molemmat vanhemmat työskentelivät puolustusvoimissa. Rogneby on myös laulaja ja mukana Cosmo4-yhtyeessä, jonka radiohitit tulivat ruotsalaisyleisölle tutuksi Eurovision-karsintojen myötä.
Rognebyn Leona-sarjan ensimmäinen kirja myi Ruotsissa huikeat 50 000 kappaletta, oli huhtikuussa 2015 Akademibokhandelnin pokkarimyyntilistan ykkösenä ja voitti parhaan äänikirjan palkinnon vuonna 2014. Kirjan oikeudet on myyty useille kielille. Sarja jatkuu myöhemmin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Erittäin kiinnostava
Lisätietoa:
- www.jennyrogneby.com.
- Bazar - Jenny Rogneby.

Wilson, Robert: Sevillan sokea mies.
Alkuteos: The Blind man of Seville, 2003. Suom. Seppo Raudaskoski.
Bazar 2016.
ISBN 978-952-279-102-3 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Javier Falcon -sarjan avaus.
Santa semana, hiljainen viikko, saa Sevillassa traagisen käänteen. Tunnettu ravintoloitsija löydetään kotoaan kuolleena, tuoliin sidottuna television edestä. Itseaiheutetut, kuolemaan johtaneet vammat kertovat epätoivoisesta taistelusta siteistä irti pääsemiseksi. Yleensä rauhallinen ja analyyttinen murharyhmän ylikomisario Javier Falcón on järkyttynyt näkemästään. Mitä niin kauheaa uhri on pakotettu katsomaan, että kuolemakin on ollut lopulta helpompi tie? Tutkiessaan ravintoloitsijan vaiherikasta elämää Falcón törmää toistuvasti yhdistäviin tekijöihin oman menneisyytensä kanssa. Hän saa käsiinsä edesmenneen isänsä, maailmankuulun taidemaalarin päiväkirjat. Liittyykö hänen isänsä jollain tavoin tähän karmeaan tapaukseen? Sevillan sokea mies on mestarillinen teos. Wilsonin luomat vahvat henkilöhahmot, autenttiset miljöökuvaukset ja koko ajan läsnä oleva jännitys tekevät kirjan lukemisesta suuren nautinnon.
Brittikirjailija Robert Wilson inspiroitui Sevillan hiljaisen viikon erityisestä tunnelmasta ja pääsiäisen jälkeen vietettävän Feria de Abril -juhlan markkinahumusta niin että päätti kirjoittaa kokonaisen Sevillaan sijoittuvan dekkarisarjan.  Kansainvälisesti menestyneen Javier Falcon -sarjan avausosassa jäyhä, tapoihinsa tottunut ylikomisario joutuu murhatutkimuksen myötä sukeltamaan syvälle myös oman mielensä syvyyksiin.
Robert Wilson (s. 1957) on Portugalissa nykyisin asuva brittiläinen kirjailija.  RAF-hävittäjälentäjän poikana Wilson muutti nuorena tukikohdasta toiseen ja asui useassa maassa.  Hän palasi Englantiin opiskelemaan ja suoritti Oxfordissa englannin kielen tutkinnon.  Wilson on kirjoittanut kolmetoista kirjaa ja saanut useita kirjallisuuspalkintoja, mm. CWA Gold Daggerin sekä Gumshoe -palkinnon.  Sevillan sokea mies on kansainvälisesti menestyneen Javier Falcon -sarjan avausosa ja samalla Wilsonin ensimmäinen suomennos.  Kaksi ensimmäisestä Javier Falcon kirjasta on tehty elokuva. Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta.
Huom! Robert Wilsonilta on aiemmin ilmestynyt suomeksi kaksi dekkaria WSOY:n kustantamana: Muukalaiset , WSOY syksy 2002 (The Company of Strangers, 2001),  ja
Mitätön murha Lissabonissa, WSOY syksy 2005. (A Small Death in Lisbon, 1999)). 
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.robert-wilson.eu/biog.html
- Bazar - Robert Wilson.
- Wikipedia - Robert Wilson.

Muita kirjoja

Williams, John: Butcher's Crossing.
Alkuteos:  Butcher's Crossing, 1960. Suom. Ilkka Rekiaro.
Bazar 2016.
ISBN 978-952-279-315-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Kansas, 1870. Nuori Will Andrews jättää yliopiston kesken ja saapuu pieneen Butcher’s Crossingin kaupunkiin keskelle ei mitään. Hän haluaa kokea Ralph Waldo Emersonin innoittamana alkuperäisen suhteen luontoon, mutta keskilännen kovapintaisten miesten kansoittama onnenonkijoiden kaupunki vaikuttaa tylyltä. Andrews tutustuu pian mieheen, joka saa hänet vakuuttuneeksi Coloradon vuoristossa majailevasta valtavasta biisonilaumasta, jota kukaan ei ole löytänyt.
Neljän miehen uhkarohkea retkikunta lähtee matkaan preerian halki. Raskas matka saa kuin saakin täyttymyksensä, kun miehet jäljittävät biisonilauman. Ajantaju unohtuu, ja talvi pääsee yllättämään miehet.
Butcher’s Crossing julkaistiin alun perin vuonna 1960. John Williamsin ylistetyn Stonerin tavoin se on löydetty ja saavuttanut menestyksen vasta nyt, vuosikymmeniä myöhemmin. Tarina kulkee Butcher’s Crossingissa toiseen suuntaan kuin Stonerissa, yliopistomaailma vaihtuu karkeaan, kovaan elämään lähellä luontoa. Williams kunnioittaa lännentarinan perinteitä ja tavoittaa jälleen paljaan ihmisyyden kuvauksen. Kirjan pelkistetty kerronta vavahduttaa lukijaa.
Erittäin kiinnostava kirja myös tämä toinen suomennos.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - John Williams.
- Hs.fi 26.3.2016 Antti Majander: Unohdettu John Williams palaa toistamiseen...
- Julian Barnes: Stoner: the-must-read novel of 2013.  The Guardian 13.12.2013.
- New York of Books - John Williams Stoner.
- Leena Lumi -blogi 28.2.2015 John Williams Stoner.  Hieno arvio ...

Uusia pokkaripainoksia

Bradley, Alan: Hopeisen hummerihaarukan tapaus.
Alkuteos: A Red Herring Without Mustard, 2011. Suom. Maija Heikinheimo.
Bazar 2016.
ISBN 978-952-279-318-8 (nid.) Ilm. 2/2016.   Kansikuva.
Flavia de Luce -sarja 3.

Tegenfalk, Stefan: Pahan kasvot.
Alkuteos: Den felande länken, 2011.  Suom. Laura Beck.
Bazar 2016.
ISBN 978-952-279-317-1 (nid.)  Ilm. 5/2016.   Kansikuva.


Blue Moon
CrimeTime

 
Kotimaiset


Jokinen, Seppo: Rahtari.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-277-5 (sid.)  Ilm. 4/2016.

Komisario Koskinen saa tutkittavakseen kaksi Tampereen Hervannassa tehtyä selittämättömän raakaa väkivaltarikosta. Samaan aikaan Lapista lähtee liikkeelle puoliperävaunullinen rekka salamyhkäisen kuorman kanssa. Pian Koskiselle alkaa valjeta, että rekalla ja sen kuljettajalla on yhteys toiseen Hervannan henkirikoksista. Rekka lähestyy Etelä-Suomea verkkaisella mutta vääjäämättömällä vauhdilla, ja tamperelaispoliiseilla herää kauhunsekainen kysymys, mitä tulee tapahtumaan ellei rekkaa löydetä ja sen matkantekoa saada seisautettua.
Työnsä ohessa komisario Koskinen elää ristiriitaista vaihetta omassa elämässään. Orastamaan lähtenyt suhde saa säröjä odottamattomalta taholta.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Seppo Jokisen 21. komisario Koskisen tutkimuksista kertova dekkari...Hienoja kirjoja kaikki.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänkirjana.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Koskinen, J. P.: Tammikuun pimeä syli.
CrimeTime  2016.
ISBN 978-952-289-272-0 (sid.)  Ilm. 2/2016.
bbbb
Murhan vuosi 1.
Tammikuun pimeä syli avaa JP Koskisen 12-osaisen rikosromaanisarjan Murhan vuosi.  Sarjan toinen osa Helmikuun kylmä kosketus ilmestyy syksyllä 2016 ja kolmas osa Maaliskuun mustat varjot alkuvuonna 2017.
Sarjassa seurataan poliisistya yksityisetsiväksi siirtyneen Kalevi Arosuon ja hänen vastahakoisen avustajansa sisarenpoika Juho Tulikosken tutkimuksia. Murhan vesi on aikamatka päähenkilön menneisyyteen. Tulikosken suvun salaisuuksiin sekä suomalaiseen rikoshistoriaan.
Tapahtumat alkavat, kun Juho Tulikosken isä, tunnettu taidemaalari, löydetään surmattuna.  Pitkien jäähyväisten jälkeen Tulikoski palaa vastentahtoisesti synnyinkaupunkiinsa Hämeenlinnaan. Liki pakotettuna hän joutuu auttamaan enoaan uusien ja vanhojen murhien tutkimuksissa sekä sukeltamaan rikostutkinnan synkkään maailmaan aina Bodominjärven mysteeriin saakka.
Isän surma selviää, mutta suvusta, jota ohjaa omat lakinsa, Juho ei pääse eroon.  Murhan vuosi -sarjasta alkaa kehittyä ainutlaatuinen ja ennennäkemätön saaga suomalaiseen jännityskirjallisuuteen.
JP Koskinen on monipuolinen kirjailija, joka ylittää kaikki genrerajat. Hän on julkaissut sekä romaaneja, novelleja että lasten- ja nuortenkirjoja.  Hänen romaaninsa Ystäväni Rasputin oli vuoden 2013 Finlandia-palkintoehdokas.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Juha-Pekka Koskinen DekkariNetissä

Manner, Max: Osiris.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-276-8 (sid.)  Ilm. 4/2016.

Stein Storesenin rutiinikeikka kansainvälisessä tiedekonferenssissa karkaa käsistä, kun kuuluisa turkulainen tähtitieteen professori löytyy hotellihuoneestaan kuolleena. Tapahtumien kulku viittaa itsemurhaan, mutta turvatehtävään komennetulle Steinille paikallispoliisin päätelmät eivät kelpaa. Storesenille totuuden selvittämisestä tulee kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys.
Yllätyksellisessä mantereet ylittävässä rikostarinassa mukana ovat myös aiemmista kirjoista tutut anna Mäki, ismo ”Munkki” Valamo, annika Malm sekä Meeri tarvainen.
Osiris on Max Mannerin kymmenes rikosromaani ja Stein Storesen -sarjan viides osa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Max Manner DekkariNetissä.

Numminen, Juha: Valta tappaa.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-275-1 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Omalaatuinen Toni Clas "Tonic" Nielsen saa sairaan idean. Hänellä on kaksi vanhaa ystävää, KRP:n rikoskomisario Sulo Naskali ja Iltalehden rikostoimittaja Make Sarkala, jotka eivät voi sietää toisiaan.
Jospa järjestäisi riiteleville ystäville puuhaa? Tehtailisi murhia, joita Naskali joutuisi tutkimaan ja Sarkala selostamaan. Itse saisi seurata aitiopaikalta kovien ammattilaisten työtä. Henkirikosten julma kierre kehittyy kolmen miehen irvokkaaksi kissa-hiiri-leikiksi.
Toimittaja ja dekkaristi Juha Numminen on erinomaisessa vedossa. Valta tappaa -uutuus jatkaa iltapäivälehtitoimittaja Make Sarkalan ja Krp:n komisarion Sulo Naskalin välistä kilpailua.
Juha Numminen DekkariNetissä.

Rikospaikka Tampere : 16 novellia.
Crime Time 2016.
ISBN 978-952-289-293-5 (nid.)   Ilm. 5/2016.
Miksi paha mies palaa Tampereelle vuosikymmenten jälkeen? Kuka on Sorin noita ja mitä tapahtuu ryöstäjälle, joka iskee Pieneen Pullapuotiin? Entä onko täydellinen keikka mahdollinen edes Tampereella?
Nämä ja monta muuta asiaa selviää Rikospaikka Tamperi -novellikokoelmasta.  Se sisältää16 Tamperetta tavalla tai toisella sivuavaa novellia. Kirjoittajina ovat maan parhaat dekkaristit CrimeTime-kirjailijaosuuskunnasta. CrimeTime, Tampereen kaupunki ja Solo Sokos Hotel järjestivät kirjoituskilpailun, jonka voittajan Jukka Vallin novelli Neiti Vaahtera  alkaa kissanmaalaisten koulupoikien mystisellä kuolemalla. Murha jää selvittämättä, kunnes pihapiirin nuoripari heittää henkensä.
Tampere Noir on yhtä synkkä ja kiero kuin mustamakkara.
Kirja julkistettiin Tampereella 13.5.2016.
Lisätietoa:
- CrimeTime Facebook - Rikospaikka Tampere.
- Aamulehti 14.5.2016. Kirjailijat kertovat miksi Tampere on hyvä paikka rikoksille.
- Radio Sun - Jukka Valli voitti rikosnovellikilpailun.


Sipilä, Jarkko: Valheen kasvot.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-278-2 (sid.) Ilm. 5/2016.

Takamäki -sarja 16.
Jarkko Sipilän luottopoliisit Suhonen ja Takamäki vedetään entistä syvemmälle poliisiorganisaatioiden väliseen sotaan, kun Krp:n kaiken nähnyt peitetoimintamies löytyy raa'asti tapettuna.
Prostituoitu puukotetaan asunnossa Helsingin Vuosaaressa. Kaksi miestä ammutaan autoon Vanhankaupunginlahden hiljaisella parkkipaikalla. Molemmat jutut lankeavat komisario Takamäen murharyhmälle. Tutkinta sähköistyy, kun yksi uhreista paljastuu Keskusrikospoliisin peitepoliisiksi.
Valheen kasvot on takuuvarma klassinen poliisiromaani. Rikostoimittaja ja -kirjailija Jarkko Sipilä kuvaa 16. Takamäki-dekkarissaan poliisin työtä arkisen tarkasti, uskottavalla ja realistisella tyylillään – vieläpä hämmästyttävän ajankohtaisesti.
Takamäki -kirjat ovat aina yhtä kiinnostavia.
Twitter: @sipilamtv3.
www.jarkkosipila.com/fi. - Uusi Takamäki -dekkari tulossa.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Muut kirjat

Lönnqvist, Marko: Elämäni gangsterina.
Toim. Jarkko Sipilä.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-282-9 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat, joka on ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta.
Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina on ainutkertainen kuvaus rikolliseksi määritellyn moottoripyöräkerhon sisältä. Lönnqvist oli MC Cannonballin jäsen kahdeksan vuotta. Järjestäytyneen rikollisuuden tutkijat nimesivät hänet yhdeksi maan vaarallisimmista rikollisista.
Lönnqvist pyrki eroon liivijengin jäsenyydestä ajauduttuaan erimielisyyksiin Cannonballin johdon kanssa. Kiistan kärjistyttyä hän puukotti kerhon asekersanttia ja joutui pian itse murhayrityksen kohteeksi. Elokuvatyylisessä välienselvittelyssä ammuttiin kymmeniä laukauksia. Väkivalta vei Lönnqvistiin vuosiksi Sörkan vankilaan, jossa rajut mutta samalla itseironiset jengimuistelmat on kirjoitettu. Käsikirjoitus valmistui Lönnqvistin vapautuessa loppuvuodesta 2015. Kirjan on toimittanut rikostoimittaja, kirjailija Jarkko Sipilä
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.GummerusHuom! Gummerus :  kevään  2016 -kirjaluettelo   

Kotimaiset

Oikkonen, Miikko & Raevaara, Tiina: Ihon alla.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0259-5 (sid.) Ilm. 4/2016.
bbbb
Lääkäriksi opiskeleva Sofia Sivenius joutuu todistamaan auto-onnettomuutta, jonka uhri kuljetetaan ensiapupoliklinikan sijasta tutkimussairaalaan. Tutkimussairaalan vetäjä on kuuluisa geenitutkija, Sofian isä Hannu Sivenius. Tämä ei halua selittää tyttärelleen syytä erikoiseen hoitoonohjauspäätökseen. Sofia alkaa epäillä, että hänen isänsä työssä on jotain hämärää, ja ryhtyy tutkimaan sairaalan sekä isänsä toimia. Pian Sofialle selviää, että salaisuus on jotain hänen pelkojaan pahempaa - ja Sofia itse on salaisuuden keskiössä.
Ihon alla on biotieteen maailmaan sijoittuva lääketieteellinen jännitystarina, jossa isä ja tytär joutuvat määrittelemään suhteensa uudelleen totuuksien paljastuessa. Romaanissa käsikirjoittaja-ohjaaja Oikkonen ja kirjailija, toimittaja ja perinnöllisyystieteen tohtori Raevaara yhdistävät voimansa. Tummanpuhuva jännitystarina on ihmissuhdedraama ja tarkka kuvaus biotekniikan vaaroista ja mahdollisuuksista, joiden toteutuminen on lähempänä kuin arvaammekaan.
Kirja ja vuonna 2016 Nelosella esitettävä samanniminen tv-sarja perustuvat Oikkosen Fisher King Oy:lle luomaan konseptiin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Miikko Oikkonen on helsinkiläinen käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja. Häneltä on aiemmin julkaistu Sari Luhtasen kanssa yhteistyössä kirjoitetut kirjat Nymfit: Montpellierin legenda (2012) ja Nymfit: Astarten solmu (2014)
Tiina Raevaara on kirjailija, Suomen Kuvalehden tiedekolumnisti ja tiedetoimittaja sekä perinnöllisyystieteen tohtori. Hän on voittanut Martti Joenpolven novellikilpailun 2006 ja Runeberg-palkinnon 2011. Häneltä on aiemmin julkaistu viisi romaania, viimeksi Laukaisu (2014) ja Yö ei saa tulla (kevät 2015). Hän Suomen Kuvalehden kolumnisti.
Huom! Tiina Raevaaran dekkari Korppinaiset ilmestyy Liken kustantamana maaliskuussa 2016.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Tiina Raevaara.
- Teos - Tiina Raevaara.
- Twitter - @raevaara

- Facebook - Tiina Raevaara.
- Like - Tiina Raevaara.


Ulkomaiset

Lupton, Rosamund: Hiljaisuuteen hävinneet.
Alkuteos: The Quality of Silence, 2015.  Suom. Outi Järvinen.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0193-2 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Alaskan talvessa päivät eivät erotu öistä, ja kylmyys tunkeutuu kaiken läpi. Kymmenvuotias kuuro Ruby matkustaa äitinsä Yasminin kanssa rekan kyydissä Alaskan halki. He etsivät Rubyn isää, luontokuvaajaa, joka on nähty viimeksi pienessä inuiittikylässä. Kylän uskotaan tuhoutuneen tulipalossa, mutta toivo isän löytymisestä ei ole vielä sammunut. Yasminin ja Rubyn matka etenee hitaasti jäisillä teillä lumimyrskyn yltyessä ja muuttuu yhä vaarallisemmaksi, kun rekan taustapeiliin ilmestyvät yhtäkkiä tuntemattoman auton etuvalot. Joku seuraa heitä pimeydessä.
Suositun englantilaisen kirjailijan Rosamund Luptonin jännitysromaani on hyytävän koukuttava. Rubyn hiljainen maailma täynnä värejä ja viittomia äänteiden sijaan, jännitteet perheen sisällä sekä Alaskan ankara talvi luovat puitteet huikealle lukuelämykselle.
Englantilainen Rosamund Lupton (s. 1964) on työskennellyt pitkään tv- ja elokuvakäsikirjoittajana. Hänen esikoisromaaninsa Sisar (kevät 2012) oli huikea menestys ympäri maailman. hänen toinen romaaninsa Mitä jäljelle jää julkaistiin  keväällä 2013. Lupton asuu Lontoossa miehensä ja kahden poikansa kanssa.
Loistavia trillereitä molemmat Sisar ja Mitä jäljelle jää. Hienoa, että saadaan Luptonia lisää.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Rosamund Lupton DekkariNetissä.

Massey, Sujata: Rei Shimura menetysten rannikolla.
Alkuteos: The Kizuna Coasta, 2014.  Suom. Terhi Leskinen.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0278-6 (sid.) Ilm. 5/2016.

Rei Shimura -sarja.
Maanjäristys ja sitä seuraava tsunami iskevät hirmuisella voimalla Japaniin maaliskuussa 2011. Havaijille asettunut japanilais-amerikkalainen Rei Shimura saa pian järistyksen jälkeen sekavan puhelun ystävältään herra Ishidalta, joka kertoo olevansa loukussa tsunamin runtelemalla Tohokun rannikolla. Rei matkustaa Tokion kautta Tohokuun ja ryhtyy etsimään ystäväänsä. Kun myös herra Ishidan apulainen katoaa ja joku vaikuttaa seuraavan Reitä joka paikkaan, hän ymmärtää, että kyse on muustakin kuin vain maanjäristyksen aiheuttamista tuhoista.
Japanin kiehtovan erilaiset tavat ja kulttuuri tuhansia vuosia vanhoine taidemuotoineen ja eksoottisine ruokineen tulevat tutuiksi rakastetun Rei Shimura -jännityssarjan uusimmassa, itsenäisessä osassa.
Huom!  Upeata, että saadaan kuuden vuoden tauon jälkeen Sujata Masseyltä uusi Rei Shimura.
Gummerus - Sujata Massey.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Redondo, Dolores: Luualttari.
Alkuteos: Legado en los huesos, 2013.  Suom. Sari Selander.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0094-2 (sid.) Ilm. 1/2016.

Baskimaan murhat 2.
Oikeudenkäynti murhatun teinitytön isäpuolta vastaan alkaa. Mukana on Amaia Salazar, murharyhmän nykyinen johtaja, joka vuosi sitten ratkaisi Baztanin laaksossa kauhua kylväneiden basajaun-murhien tapauksen. Isäpuolen syyllisyys on selvä, mutta yhtäkkiä tuomari ilmoittaa, että oikeudenkäynti täytyy perua: epäilty on löytynyt oikeustalon WC-tiloista kuolleena. Vanki on jättänyt Salazarille itsemurhaviestin, jossa on vain yksi sana: "Tarttalo". Baskimytologiassa kyklooppiin viittaava sana vie rikosylikonstaapelin uudelleen kotiseudulleen Baztaniin. Tällä kertaa murharyhmää työllistävät perheväkivalta sekä oudot ihmisluu-uhraukset pikkukylän kirkossa.
Baskimaan murhat -sarjan toinen osa käsittelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja äitiyden yhdistämistä vaativaan ammattiin. Menestyssarjastaan ylistetty Redondo oli ehdolla CWA Dagger Awardin saajaksi. Sarjan ensimmäinen dekkari ilmestyi suomeksi 5/2015.
Dolores Redondo (s. 1969) on uuden espanjalaisen rikoskirjallisuuden ykkösnimiä. Baskimaan murhat -sarja on yli 600 000 kappaleen kokonaismyynneillään valloittanut Espanjan myyntilistojen kärkipaikat, ja se julkaistaan yli 30 maassa. Oikeustiedettä opiskellut Redondo asuu Ribera de Navarrassa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Dolores Redondo DekkariNetissä.

Vargas, Fred: Hyisiä aikoja.
Alkuteos: Temps glaciaires, 2015.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0178-9 (sid.)  Ilm. 5/2016.

Adamsberg -sarja.
Fred Vargasin rakastettu Adamsberg-sarja kertoo pariisilaisesta murharyhmästä, jossa työskentelee joukko persoonallisia poliiseja. Murharyhmän sielu on karismaattinen komisario Adamsberg, jonka ajattelu on silkkaa tajunnanvirtaa. Hänen oikea kätensä on valkoviinille perso, kävelevä tietosanakirja Danglard ja vasen kätensä amatsonimainen Retancourt, joka tyrmää tarvittaessa isonkin miehen. Kaikki suojelevat toistensa pikku erikoisuuksia ja ratkaisevat Adamsbergin aina oikeaan osuvia harhailuja myötäillen murhan kuin murhan. Ja matkan varrella lukija nauttii.
Hyisiä aikoja vie lukijan 10 vuoden takaisiin, selittämättömiin tapahtumiin Islannissa ja Robespierre-fanaatikkojen salaseuraan Pariisissa. Kyseessä on itsemurhiksi lavastettujen murhatapausten sarja, jonka Adamsbergin tiimi saa tutkittavakseen. Pohjolan jäätiköiden hurjuus ja Ranskan vallankumouksen kauaskantoiset seuraukset hämärtävät murhavyyhtiä, jonka ratkaisun voi selvittää vain Adamsberg, joka ajattelee aivan toisin kuin kukaan muu…
Fred Vargas on Ranskan arvostetuin dekkarikirjailija ja eurodekkarin ykköstähti Fred Vargas (s. 1957) on koulutukseltaan kulkutauteihin ja keskiajan luihin erikoistunut arkeologi. Juuri arkeologia tutustutti kirjailijan vanhoihin legendoihin ja innoitti häntä kirjoittamaan dekkareita. Vargas onkin sitä mieltä, että taide syntyi alun perin siksi, että ihmiset saisivat nukuttua öisin. Tarinoissa paha saa palkkansa ja pelot pysyvät kurissa!
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
- Gummerus - Fred Vargas.
Fred Vargas DekkariNetissä.

Tietokirjat

Läckberg, Camilla&Hellberg, Christian:  Camilla Läckbergin suosikkireseptit.
Merellisiä makuja Fjällbackasta.
Alkuteos: Smaker från Fjällbacka,2008. Suom. Rita Oksanen.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0215-1 (sid.)  Ilm. 2/2016.
Merellinen keittokirja on syötävän hyvä aluevaltaus Camilla Läckbergiltä ja huippukokki Christian Hellbergiltä. Herkullisten ruokien ohella keittokirja tutustuttaa lähemmin Läckbergin dekkareista tutun Fjällbackan maisemiin Länsi-Götanmaan rannikolla.
Kirjassa on noin 60 reseptiä, laaja kattaus meren antimia, pientä piknik- ja lounasruokaa, grilliherkkuja ja juhlapyhien parhaita, talviajan päivällisiä ja marjaisia jälkiruokia – selkeitä makuja ja helposti toteutettavia ohjeita.
Rakkaus ruokaan ja Fjällbackaan maustaa jokaista kirjan reseptiä. Koko sivun kuulaat ruokakuvat herättävät nälän, ja lämminhenkiset miljöökuvat vievät viehättävään ruotsalaiseen kalastajakylään ja vesille Läckbergin kanssa.
Ruotsalainen Camilla Läckberg (s. 1974) on ekonomi, joka vaihtoi alaa ja nousi Euroopan dekkarikuningattareksi. Hänen romaanejaan on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta, yli 50 maassa, ja niistä on tehty myös elokuva- ja tv-sovituksia. Camilla on kotoisin Fjällbackan kylästä, jonne myös hänen rikosromaaninsa sijoittuvat. Nykyään hän asuu Tukholman lähistöllä.
Christian Hellberg on Camilla Läckbergin lapsuudenystävä ja kotoisin Fjällbackan kylästä Ruotsista. Hellberg valittiin vuoden kokiksi 2001 ja on sen jälkeen työskennellyt TV4:n ruokaohjelmissa ja keittiömestarina Tukholmassa.
Lisätietoa:
- Gummerus - Camilla Läckbergin suosikkireseptit.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

 
Uusia painoksia

Läckberg, Camilla: Kivenhakkaaja.
Alkuteos: Stenhuggaren, 2005. Suom. Outi Menna.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-20-9638-1 (sid.) Ilm. 2/2016.
1. p. ilm. 10/2008.

Uusia pokkaripainoksia

Läckberg, Camilla: Leijonankesyttäjä
Alkuteos: Lejontämjaren. 2014. Suom. Outi Menna.
Gummerus 2016.
ISBN 978-952-20-02724 (id.) Ilm. 2/2016.
1. p. ilm. 5/2015.

Adler-Olsen, Jussi: Tapaus 64.
Alkuteos: Journal 64, 2010. Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2016.
ISBN 978-952-24-0277-9 (nid.) Ilm. 5/2016.
1. p. ilm. 5/2015.

Hall, Tarquin: Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus.
Alkuteos: The Case of the Love Commandos, 2013. Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0249-6 (nid.) Ilm. 4/2016.
1. p. im. 3/2015.

Grebe, Camilla ja Leander-Engström, Paul: Pietarin kapellimestari.
Alkuteos: Dirigenten från Sank Petersburg, 2013. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0183-3 (nid.) Ilm. 1/2016. Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2015.

Lupton, Rosamund: Sisar.
Alkuteos: Sister, 2010. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0275-5 (nid.) Ilm. 1/2016.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Redondo, Dolores: Näkymätön vartija.
Alkuteos: El Guardian Invisible, 2013. Suom. Sari Selander.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0238-0 (nid.) Ilm. 1/2016. 
1. p. ilm. kesällä 2015. 

Rönkä, Matti: Tuliaiset Moskovasta.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0241-0 (nid.) Ilm. 8/2009.
1. p. ilm. 8/2009.

Sipilä, Jarkko: Henkirikos : Takamäki 9-10.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0251-9 (nid.) Ilm. 4/2016.
Yhteisnide: kaksi Takamäki-romaania: Prikaatin kosto ja Katumurha.
1. p ilm. 1/2015.

Söderberg, Alexander: Kolumbialainen liitto.
Alkuteos: Den andre sonen, 2014.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0244-1 (nid.)   Ilm. 3/2016.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2015. .


 

HarperCollinsNordic 

Baldwin, Carey: Labyrinttimies.
Alkuteos:     Suom. Meri Ala-Tauriala.
HarperCollinsNordic 2016. (HarperCrime).
ISBN 978-91-5090804-6 (nid.) Ilm. 4/2016.
bbbb
Caitlin Cassidyn isä tuomittiin kuolemaan tunnustamastaan brutaalista murhasta. Caitlin oli kuitenkin vakuuttunut isänsä syyttömyydestä.Kuluu useita vuosia. Menneisyys tekee paluun, kun oikeuspsykiatrina toimiva Caitlin saa tehtäväkseen laatia profiilin nuoren naisen surmaajalle. Tehtävä osoittautuu hengenvaaralliseksi, kun isän puolustusasianajaja, hänen vanha ystävänsä, ammutaan aivan Caitlinin nenän edessä, ja Caitlinista uhkaa tulla murhaajan seuraava uhri. Yhdessä FBI-agentti Atticus Spenserin kanssa Caitlin aloittaa tappajan, mahdollisen sarjamurhaajan - tai pikemminkin sarjamurhaajien - jahtaamisen. Jäljet johtavat salaiseen murhaklubiin. Pian kukaan ei ole turvassa.
Lisätietoa:
- www.careybaldwin.com.

Cameron, Graeme: Normaali.
Alkuteos:Normal, 2015.  Suom. Sanna Lönnfors.
HarperCollinsNordic 2016. (HarperCrime).
ISBN 978-91-5090804-6 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Hän asuu naapurustossasi, hienossa talossa, jossa on hyvin hoidettu puutarha. Hän käy ostoksilla samassa ruokakaupassa kuin sinä ja vilkuttaa sinulle iloisesti, kun käännyt pihaasi. Hän on täysin normaali.Se mitä et tiedä on että hän on rakentanut kellariinsa häkin, ja että hänen ostamansa ruoka on tarkoitettu häkissä vangittuna olevalle nuorelle naiselle. Tämä nainen on vain yksi monista miehen sieppaamista naisista eikä naisella ole aavistustakaan siitä, mikä häntä odottaa.Hän saa tyydytystä toisten kiduttamisesta, niin se on aina ollut. Se on aivan normaalia.Sitten hän tapaa kalatiskin myyjän ja yhtäkkiä kaikki muuttuu.
Graeme Cameron asuu perheensä kanssa Norfolkissa Englannissa. Hän ei ole koskaan työskennellyt poliisi, akuuttilääkärinä, rikostoimittajana tai oikeusantropologina. Normaali on hänen ensimmäinen romaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- HarperCollinsNordic - Graeme Cameron.
- www.graeme-gcameron.com.
- Twitter: @GNCameron.
- Facebook - Graeme Cameron.

Grippando, James: Jos katoat.
Alkuteos: Cane and Abe,2015.  Suom. Pasi Punnonen.
HarperCollinsNordic 2016.
ISBN 978-91-509-0685-1 (nid.)   Ilm. kevät 2016.
bbbb
Ensimmäinen suomennos!
Evergladesin rämealueelta löytyy naisen ruumis ja arvostettu syyttäjä Abe Beckham kutsutaan valvomaan tapauksen tutkintaa. Kun FBI:lle selviää, että Aben ja murhatun naisen välillä on yhteys, Abe joutuu epäilyksen kohteeksi. Kaikki tuntuvat pitävän häntä syyllisenä, mutta onko hänellä todellakin jotakin tekemistä murhan kanssa? Aben ensimmäinen vaimo oli kuollut nuorena ja toinen vaimo kadonnut yllättäen. Joten kaikkien huulilla on kysymys: Kuka tuo mies oikeastaan on?
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- jamesgrippando.com.
- Wikipedia - James Grippando.

Kellerman, Faye: Elämän ja kuoleman leikki.
Alkuteos: Hangman, 2010.    Suom. Anja Lindqvist.
HarperCollinsNordic 2016. (HarperCrime).
ISBN 978-91-5090691-2 (nid.) Ilm. 5/2016.
Decker & Lazarus -dekkari.
Komisario Deckerin on melkein mahdotonta yhdistää kuvat naiseen, joka istuu hänen edessään ja pyytää häneltä apua. Terry McLaughlin on joutunut psykopaattisen aviomiehensä pahoinpitelemäksi ja on nyt peloissaan. Pian heidän tapaamisensa jälkeen Terry katoaa jäljettömiin.
Samaan aikaan rakennustyömaalta löydetään kuollut nainen. Miten nuoren sairaanhoitajan ruumis on päätynyt sinne? Onko hänen kevytmielinen ja kuluttava elämäntyylinsä johtanut hänen ennenaikaiseen kuolemaansa vai onko hän mahdollisesti sarjamurhaajan uhri? Nämä kaksi tapausta aiheuttavat Deckerille päänvaivaa. Onko kadonnut nainen myös murhattu vai onko hän kadonnut vapaaehtoisesti? Jäljet johtavat eri suuntiin. Kun sitten tapahtuu lisää katoamisia, Decker ymmärtää, että tapausten selvityksellä on kiire – kukaan ei ole turvassa niin kauan kuin murhaaja on vapaalla jalalla.
Faye Kellerman DekkariNetissä.

Kerley, J. A.: Epäinhimillinen.
Alkuteos: Killing Game, 2013 ? Suom. Päivi Paju.
HarperCollinsNordic 2016.
ISBN 978-91-509-0604-2  (nid). Ilm. kevät 2016.
bbbb
Ensimmäinen suomennos.
Carson Ryder -sarja.

Kieroutuneiden mielien tekemiin rikoksiin erikoistunut etsivä Carson Ryder oli luullut nähneensä ihmisen turmeltuneisuuden alimman alhon. Hän on kuitenkin vasta aloittelemassa uutta työtään Miamissa, kun hänet kutsutaan kammottavalle rikospaikalle: betonipylvään luo, joka on rakennettu ihmisten ruumiista ja jossa kuolleiden tuska on jähmettynyt ikiajoiksi kiveen. Pylvään salaisuuden selvittäminen vie hänet ihmiskaupan likaiseen maailmaan, jossa yksi pelosta suunniltaan oleva tyttö pitelee käsissään avaimia tuskan, prostituution ja murhien verkoston purkamiseen. Mutta Ryder ei ole ainoa, joka jahtaa tyttöä – ja ne muut ovat valmiita tappamaan pitääkseen salaisuuden turvassa.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- www.jackkerley.com.
- Wikipedia - J.A. Kerley.


Kubica, Mary: Good Girl - Kunpa tietäisit.
Alkuteos: Good Girl, 2014. Suom. Meri Ala-Tauriala.
HarperCollinsNordic 2016.  (HarperCrime).
ISBN 978-91-5090803-9 (sid.)   Ilm. 1/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Olen seurannut naista nyt muutaman päivän. Tiedän, mistä hän ostaa ruokansa, missä hän pesettää vaatteensa ja missä hän on töissä. En tiedä hänen silmiensä väriä enkä sitä, miltä ne näyttävät, kun hän on peloissaan. Saan pian tietää sen.Mia Dennett on merkittävän chicagolaistuomarin ja tämän hiljaisen seurapiirivaimon nuorempi tytär, joka rikkoo rajoja opettamalla vaihtoehtokoulussa kuvaamataitoa. Eräänä iltana Mia menee baariin tavatakseen ailahtelevaisen poikaystävänsä. Kun tätä ei kuulu paikalle, Mia lähtee arvoituksellisen vieraan miehen matkaan. Sulavakäytöksinen ja älykkään oloinen Colin Thatcher vaikuttaa ensi alkuun turvalliselta yhden yön jutulta, mutta seuratessaan Colinia tämän kotiin Mia tekee elämänsä pahimman virheen.Colin on värvätty sieppaamaan Mia osana mieletöntä kiristysjuonta, mutta suunnitelma saa yllättävän käänteen, kun Colin päättää piiloutua, Mia vankinaan, syrjäiseen mökkiin Minnesotan erämaahan ja paeta poliisia ja murhanhimoista pomoaan ja tämän kätyreitä. Mian äiti, Eve, ja etsivä Gabe Hoffman tekevät kaikkensa löytääkseen kadonneet, mutta kukaan ei osaa ennustaa niitä tunnesiteitä, jotka viime vaiheessa saavat tämän perheen maailman romahtamaan.Koukuttavan jännittävä ja tiivistunnelmainen trilleri, Good Girl on kiehtova esikoisteos, joka paljastaa, että täydellisessä perheessä ei mikään ole sitä miltä näyttää...
Kubica käytti äskettäin julkaistun Good Girl -esikoisromaaninsa kirjoittamiseen neljä vuotta. Sen lisäksi kului ensin kaksi vuotta agentin ja sitten toiset kaksi vuotta kustantajan löytämiseen. Mutta sen jälkeen kaikki tapahtuikin nopeasti.  Sekä lukijat että kriitikot kirjan omakseen heti sen jälkeen kun se vuoden 2014 ilmestyi USA:ssa.
Mary Kubicalla on filosofian kandidaatin tutkinto historian ja amerikkalaisen kirjallisuuden alalta. Hän asuu Chicagon ulkopuolella miehensä ja kahden lapsensa kanssa.  Good Girl on hänen ensimmäinen teoksensa.  Tällä hetkellä hän kirjoittaa järjestyksessä toista romaaniaan, Pretty Baby, jossa nainen törmää kohtalokkaasti erääseen kodittomaan. Kirja on julkaistu USA:ssa kesällä 2015.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
- HarperCollinsNordic - Mary Kubica.
- Facebook - Mary Kubica.
- Twitter - @MaryKubica.
- Ullan luetut -blogi 14.3.2016.

Kubica, Mary: Pretty Baby.
Alkuteos: Pretty Baby, 2015. Suom. Virpi Kuusela..
HarperCollinsNordic 2016. (HarperCrime).
ISBN 978-91-509-0823-7 (sid.) Ilm. 4/2016.

Koditon teiniäiti. Hyväsydäminen kotirouva. Perhe, joka on hajoamisen partaalla.Hän näkee teinitytön seisomassa kaatosateessa juna aseman laiturilla. Tyttö pitää pientä lasta sylissään. Hän nousee lähtevään junaan ja katoaa sen mukana, muttei saa tyttöä pois ajatuksistaan...Heidi Wood on aina ollut hyväntahtoinen nainen. Hän on töissä voittoa tavoittelemattomassa järjestössä. Sen lisäksi hän ottaa huostaansa kulkukissoja. Kuitenkin kun hän tulee takaisin kotiin nuoren Willow nimisen naisen ja tämän neljän kuukauden ikäisen vauvan kanssa, ovat Heidin mies ja tytär kauhuissaan. Tämä kodittoman ja sotkuisen näköinen tyttö voisi hyvinkin olla rikollinen - tai pahempaa. Heidi kutsuu Willowin ja hänen vauvansa kotiinsa turvaan huolimatta perheensä vastusteluista.Heidi viettää seuraavat päivät auttaen Willowta pääsemään takaisin jaloilleen, mutta kun vihjeitä Willowin menneisyydestä alkaa ilmestyä, joutuu Heidi päättämään kuinka pitkälle hän on valmis menemään auttaakseen tätä tuntematonta tyttöä. Se mikä alkaa vain pelkästä hyvyyden osoituksesta osoittautuu paljon kieroutuneemmaksi tarinaksi kuin mitä olisi osannut odottaa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- HarperCollinsNordic - Mary Kubica.
- Facebook - Mary Kubica.
- Twitter - @MaryKubica.

MacBride, Stuart: Pahan postia.
Alkuteos: Birthdays for the Dead, 2012. Suom. Virpi Kuusela.
HarperCollinsNordic 2016.
ISBN 978-91-509-0610-3 (sid.)   Ilm. 1/2016.

Ensimmäinen suomennos!!
Ash Henderson -sarja 1.
Mediat ovat antaneet hänelle nimen "Syntymäpäiväsankari". Hän on siepannut tyttöjä vuosien ajan, aina 13-vuotissyntymäpäivän kynnyksellä. Hän lähettää tytön perheelle aina syntymäpäiväkortin, josta käy ilmi kuinka hän hitaasti kiduttaa tytön kuoliaaksi.Rikostarkastaja Ash Hendersonin Rebecka-tytär katosi viisi vuotta sitten. Vuosi katoamisen jälkeen tuli ensimmäinen kortti - polaroidkuva tuoliin sidotusta tytöstä. Sen jälkeen on tullut joka vuosi uusi, toinen toistaan pahempi kortti.Mutta Ash ei ole koskaan kertonut kenellekään syntymäpäiväkorteista. Sillä jos totuus tulisi julki, hänet siirrettäisiin pois rikostutkinnasta, ja silloin hän ei voisi pitää huolta siitä, että Rebeckan murhaaja saa ansionsa mukaan..
Stuart MacBride on syntynyt Skotlannissa, Glasgowin lähellä Dunbartonissa. Hän on voittanut kirjoillaan useita palkintoja, muun muassa CWA The Dagger Library -palkinnon vuonna 2007 ja ITV3 Crime Thiller Awardin 2008.  Tämä on ensimmäinen kirja rikostarkastaja Ash Hendersonista.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.stuartmacbride.com
- HarperCollinsNordic - Stuart MacBride.
- Wikipedia - Stuart MacBride.
- Twitter - @StuartMacBride.
- KrimiCouch.de - Stuart MacBride.

Slaughter, Karin: Kaunokaiset.
Alkuteos: Pretty Girls, 2015. Suom. Pirjo Ruti.
HarperCollinsNordic 2016.  (HarperCrime).
ISBN 978-91--090786-5 (sid.)  Ilm. 3/2016.
bbbb
Kaikilla on salaisuuksia. Eräät ovat vain brutaalimpia kuin toiset.Hänen miehensä murhataan kylmäverisesti.Hänen sisarensa on kadonnut jäljettömiin.Kun Claire alkaa kaivella menneitä, hän ymmärtää elämänsä valheellisuuden - että hänen miehensä olikin jotakin aivan muuta kuin hän oli luullut. Pian hänelle selviää, että totuus on julmempi kuin hän oli koskaan osannut kuvitellakaan.Karin Slaughter on kirjoittanut psykologisen trillerin, joka on niin jännittävä, että sen kesken jättäminen tekee suorastaan kipeää. Kaunokaiset on mestariteos: älykäs, taitavasti kirjoitettu ja täydellisen hyvä.
Ensimmäinen Karin Slaughterin suomeksi ilmestynyt dekkari HarperCollinsNordicin kustantamana. Huippudekkaristi....kaikki kirjat ovat loistavia...
Karin Slaughter vierailee Suomessa 7.-8.3.2016 Kirjailija tavattavissa Akateemisen kirjakaupan Kohtaamispaikalle tiistaina 8.3. klo 17 (osoite Keskuskatu 1/Pohjoisesplanadi 39, 00100 Helsinki)!
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- HarperCollinsNordic - Karin Slaughter.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Slaughter, Karin: Kultakutri, sinisilmä.
Alkuteos:Blonde hair, blue eyes, 2015. Suom. Anna Pertola
HarperCollinsNordic 2016. (HarperCrime).
ISBN 978-91-50756449 (vain E-kirja) Ilm. 1/2016.
bbbb
Psykologinen trillerinovelli ajasta ennen romaania Kaunokaiset!
Kaunis nuori tyttö oli vain matkalla kotiin, kun…
Julia Carroll tietää, että tämä on aivan liian tavanomainen alku jollekin kammottavalle. Kauniina ja älykkäänä 19-vuotiaana collegeopiskelijana hänellä ei pitäisi olla juurikaan mitään huolia. Mutta kyllä hänellä on. Hän tuntee sisällään pelkoa, koska tyttöjä on alkanut kadota. Julian opiskelutoveri, Beatrice Oliver, on kadonnut. Ja koditon nainen, joka tunnetaan nimellä Mona, on myös kadonnut. Molemmat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Julia päättää ottaa selville, miksi he ovat kadonneet; kuka tai mikä on katoamisten taustalla. Jottei hänestä itsestään tule seuraavaa uhria!
Novelli Kultakutri, sinisilmä toimii alkutahtina Karin Slaughterin psykologiselle trillerille Kaunokaiset, joka ilmestyy HarperCollins Nordicin julkaisemana maaliskuussa 2016.
Kaunokaiset on niin jännittävä romaani, että sen kesken jättäminen tekee suorastaan kipeää. Kaunokaiset on mestariteos: älykkäästi ja hienosti kirjoitettu, kerrassaan erinomainen. Kultakutri, sinisilmä on novelli, jota et voi jättää lukematta!
Huom! Kirjan voi ostaa täältä HarperCollinsNordicin nettisivulta.
Lisätietoa:
- HarperCollinsNordic - Karin Slaughter.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Tollström, Catrine: Kokeilu.
Alkuteos: Experimentet, 2015. Suom. Pirjo Lintuniemi.
HarperCollinsNordic 2016.  (HarperCrime).
ISBN 978-91-509-0789-6 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Kautta aikojen suurin tosi-tv-satsaus Ruotsissa. Projektin vetäjäksi valjastetun Åse Nordenskiöldin johdolla persoonallisuuksiltaan eri ääripäitä edustavien joukko saapuu syrjäiselle Palawun paratiisisaarelle. Kun yhteys mantereelle katkeaa jostakin selittämättömästä syystä, osallistujien välinen psykologinen peli lähtee käyntiin toden teolla. Synkkä tapahtumakulku saa alkunsa.Osallistujille valkenee pian todellisuus: tässä kuolettavassa pelissä ei voi luottaa keneenkään muuhun kuin itseensä.
Catrine Tollström on syntynyt vuonn 1968 ja asuu lähellä Västeråsia. Kirjailijan monivuotiset opinnot käyttäytymistieteiden alalta ovat toimineet apuna kirjan psykologisen pelin kuvauksen kehittelyssä.  Kokeilu on hänen ensimmäinen romaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana
Lisätietoa:
- catrinetollstrom.se.
- Facebook - Catrine Tollström.
- HarperCollinsNordic - Catrine Tollström.

Ullberg Westin, Gabriella: Yksinäinen perhonen.
Alkuteos: Ensamfjäril : Morden i Hudiksvall, 2015. Suom. Pirjo Lintuniemi.
HarperCollinsNordic 2016.  (HarperCrime).
ISBN 978-91-509-0805-3 (nid.)  Ilm. 1/2016.

Esikoisdekkari!!
Murha Hudiksvallissa 1
.
On jouluaatto ja raju lumimyrsky lamaannuttaa Hudiksvallin pikkukaupungin. Iltapäivällä poliisi saa hälytyksen; Henna Pedersen, Ruotsin parhaan jalkapalloilijan vaimo on löydetty murhattuna kodistaan.Kotiseudulleen palannut poliisi Johan Rokka alkaa murhaa. Sitten tapahtuu uusi kylmäverinen murha ja Johan joutuu huomaamaan kuinka vääjäämättömästi menneisyys ja hänen työnsä nivoutuvat toisiinsa. Mitä enemmän hän setvii tapahtunutta, sitä vakuuttuneemmaksi hän tulee siitä, että jalkapalloilijalla on jotakin salattavaa ja siitä ettei tämä oikeastaan tuntenut ollenkaan vaimoaan.
Yksinäinen perhonen on Murha Hudiksvallissa -sarjan ensimmäinen osa.
Gabriella Ullberg Westin (s. 1973) on kasvanut Hudiksvallissa. Hän asui aikaisemmin Italiassa, missä hän työskenteli valokuvamallina. Nykyään hän asuu perheineen Tukholmassa ja toimii viestinnän parissa.  Vapaa-aikanaan hän harrastaa juoksemista ja on osallistunut useisiin pitkänmatkanjuoksuihin.  Yksinäinen perhonen on hänen ensimmäinen romaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- HarperCollinsNordic - Gabriella Ullberg Westin.
- http://gabriellauw.se
- Facebook - Gabriella Ullberg Westin.Huom!
Into Kustannus - kevään 2016  kaikki uutuuskirjat

Into Kustannus

 

Rudberg, Denise: Toinen toista pahempi.
Alkuteos: Två gånger är en av vana, 2011.  Suom. Anu Koivunen.
Into Kustannus 2016.
ISBN 978-952-264-545-6 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Marianne Jidhoff -sarja 2.
Tukholma on käpertynyt joulun välipäivien rauhaan, kun tunnettu sijoitusyhtiö The Chinese Wall joutuu oudon ja raa'an hyökkäyksen kohteeksi. Vakavasti loukkaantunut uhri löydetään päivää myöhemmin. Vaikuttaa siltä, että tekijän aikomuksena oli tappaa.Rikos läpäisee uutiskynnyksen. Poliisi saa selville, että The Chinese Wallia suojaa vaikenemisen muuri, joka johtaa tutkimukset nopeasti umpikujaan. Tapaus määrätään keskusrikospoliisin uudelle tutkintayksikölle. 55-vuotias teräväpäinen syyttäjänsihteeri Marianne Jidhoff, parkkiintunut rikostutkija Torsten Ehn ja nuori konstaapeli Augustin Madrid saavat selville järkyttäviä tietoja yhtiöstä ja sen johdossa jylläävistä konservatiivisista voimista. Uudenvuoden rakettien jo räjähdellessä taivaalla paljettivaatteiden ja kristallilasien välkkeessä tapahtuu jälleen yksi synkkä teko.
Denise Rudberg (s. 1971) asuu Tukholmassa ja on yksi Ruotsin menestyneimmistä kirjailijoista.  Hän on opiskellut elokuvaa ja dramaturgiaa New Yorkissa ja juontanut kirjallisuusaiheista tv-ohjelmaa.
Supersuosittu Rudberg kirjoitti aiemmin chick-lit-romaaneja ja oli lukijoiden kruunaama Ruotsin epävirallinen chick-lit-kuningatar. Rudberg osallistui myös Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Rudbergin dekkareissa rikokset tapahtuvat komeissa puitteissa, samppanja virtaa ja jokaisella on jotain salattavaa. 
Marianne Jidhoff -kirjoja on myyty yli 280 000 kappaletta Ruotsissa, ja niiden elokuvaoikeudet on myyty ruotsalaiselle tuotantoyhteydelle. 
Sarjan ensimmäinen dekkari Yksi tappava syrjähyppy ilmestyi suomeksi syksyllä 2015.
Jälleen erinomainen ja hieman erinlainen dekkaristi Ruotsista.
Denise Rudberg DekkariNetissä.


 

Johnny Kniga


Huom!  Johnny Kniga kevään 2016 kaikki uutuuskirjat

Kotimaiset

Davidkin, Samuel: Esikoisten lunastus.
Johnny Kniga 2016.
ISBN 978-951-041260-2 (sid.)   Ilm. 3/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!

Tiheätunnelmainen trilleri Helsingin salatusta historiasta. Leo Asko työskentelee Poliisin rikoksentorjuntayksikössä. Hänen pitää tutkia eräs Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitseva tyhjä asunto. Kaikki ei tunnu olevan kunnossa vaikka siltä aluksi näyttääkin.
Askon havainnot yhyttävät hänet Daniel Janovskyn kanssa, kollegan, joka on siirretty syrjään kenttätutkimuksista. Tutkimukset viittaavat tiukan linjan juutalaisiin, kenties myös muihin yhtä kiihkeisiin tekijöihin.
Edelleen vaikuttaa kuitenkin siltä, että kyse ei ole rikoksesta, mutta kun todisteita alkaa ilmaantua, niistä on mahdoton erehtyä.
Samuel Davidkin (s. 1983) on opiskellut Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa ja on syntyperäinen helsinkiläinen.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.kirja.fi/kirja/samuel-davidkin/esikoisten-lunastus.

Ulkomaiset


Carlsson, Christoffer: Salaisuudet.
Alkuteos: Mästare, väktare, lägnare, vän, 2015.  Suom. Tarja Lipponen.
Johhny Kniga 2016.
ISBN 978-951-041657-0 (sid.)   Ilm. 5/2016.
bbbb
Leo Junker -sarja 3.

Salaisuudet on suuren luokan rikosdraama ystävyydestä, rakkaudesta ja petoksesta, tarina jossa True Detective ja Martin Beck kohtaavat. Pienessä Bruketin kylässä löytyy juhannusaattona ruumis. Mies on murhattu päähän ampumalla. Uhri on eläkkeellä oleva poliisi, Leo Junkerin tuttu. Tutkinnasta vastaa 33-vuotias Tove Waltersson, jonka poliisina toiminut veli ammuttiin kuoliaaksi väijytyksessä Visbyssä, Gotlannissa, vain vuotta aiemmin. Leo Junkeria on kehotettu lähtemään pitkälle kesälomalle, sillä joku on juorunnut Leon yhä jatkuvasta lääkkeiden väärinkäytöstä hänen päällikölleen. Kun uutinen murhasta tavoittaa Leon, hän murtuu.Leo ymmärtää kuitenkin kaksi asiaa: rikoksen tutkinta siirtyy hyvin pian keskusrikospoliisille ja hänen itsensä on autettava tutkintaa kaikin mahdollisin keinoin. Kukaan ei tuntenut uhria paremmin kuin hän. Niinpä Leo päättää saman tien lähteä Tukholmasta Bruketiin.
Juhannuspäivän iltana Leo tapaa ensi kerran Tove Walterssonin. Leolla ei ole aavistustakaan asioiden todellisesta tilasta, mutta Tove tietää täsmälleen, että Leo oli poliisi, joka ampui hänen veljensä hengiltä. Palataan vuoteen 1984. Kaksi poliisia näkee elämänsä tilaisuuden koittaneen, mutta samaan aikaan eräs nuori journalisti on päättänyt paljastaa heidän salaisuutensa. Miehet tapaavat marraskuisena yönä eikä paluuta entiseen ole. Nyt murhatulla poliisilla oli salaisuus, 42-vuotias vakavasti mielisairas tytär, joka ei ole puhunut kenellekään vuosiin. Niin luulevat kaikki, paitsi John Grimberg, Grim, jolle tyttö on kertonut salaisuutensa. Grim on Junkerin entinen paras ystävä, josta tuli hänen pahin vihollisensa.
Christoffer Carlsson (s. 1986) on ruotsalainen kriminologi ja sensaatioksi noussut rikoskirjailija. Ruotsin dekkariakatemia palkitsi Carlssonin Varjot vuoden parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi 2013. Carlsson on palkinnon monikymmenvuotisen historian nuorin palkittu. Vuotta aiemmin hänet valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi kriminologiksi. Carlsson yhdistääkin harvinaisella tavalla kriminologin tietonsa ja kirjailijan taitonsa nautittaviksi lukuelämyksiksi. Tästä alkaa rikosromaanin tulevaisuus.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Christoffer Carlsson DekkariNetissä.

Johhny Knigan pokkarit

Carlsson, Christoffer: Ääret. Johhny Kniga/WSOY. Ilm. 5/2016.Karisto

Huom!   Kaikki Kariston kirjauutuudet keväällä 2016.

Kotimaiset

Autere, Terttu: Kuolema Eedenissä.
Karisto 2016.
ISBN 978-951-23-6032-1 (sid.)  Ilm. 1/2016.

Täysihoitola Eedeniin on kokoontunut joukko lomanviettäjiä: kauppaneuvos Latikka rouvineen, kuherruskuukauttaan´viettävä herrasväki Sund, hammaslääkäri Ilmari Kärppä, kirjailija Armas Laeste, kampaamonomistaja Sylvi Ara, laulajatar Ilmi Bauer sekä neidit Leino ja Virrankoski. Eedenin keittiössä tätinsä apuna häärii vastikään maisteriksi valmistunut Onerva Ojala. Loikoilu rantahietikolla, tenniksenpeluu, kävelyretket, puistokonsertit ja tanssiillat kasinolla keskeytyvät kauhealla tavalla, kun yksi täysihoitolan vieraista löytyy kuolleena huoneestaan. Paikalle hälytetään kiireimmiten lääninetsivä Juhani Kuikka.
Terttu Autere esitteli lääninetsivä Kuikan jo edellisessä romaanissaan
Kuka murhasikaan rouva Holmin? Myös muutama muu kirjailijan aiemmista teoksista tuttu pikkukaupunkilainen on saapunut täysihoitola Eedeniin. Ja aivan entiseen tapaan Kuolema Eedenissäkin hurmaa tunnelmallaan ja oivalla aikakauden kuvauksellaan.
Terttu Autere on hämeenlinnalainen kirjailija, joka on julkaissut viisi viime vuosisadan alkuun sijoittunutta romaania, yksi niistä salapoliisiromaani. Asiantuntevuus ja mukaansa tempaava tunnelma ovat teosten vahvimpia tunnusmerkkejä.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Karisto - Terttu Autere.

Ulkomaiset


Child, Lee: Pakon edessä.
Alkuteos: Make Me, 2015.  Suom Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2016.
ISBN 978-951-23-6114-4 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Jack Reacher -sarja 20.
20. Jack Reacher -romaani ei petä lukijoitaan! Yksinäinen sankari pysähtyy pahaa aavistamatta pieneen radanvarsikaupunkiin, jonka umpimielinen tunnelma kätkee alleen painajaismaisen menneisyyden.
Matkalla ei minnekään Jack Reacher pysähtyy pieneen radanvarsikaupunkiin, joka uinuu vehnäpeltojen keskellä. Reacher törmää naiseen nimeltä Michelle Chang, joka luulee Reacheria erääksi kauan sitten kadonneeksi henkilöksi. Changin avulla Reacher joutuu pian huomaamaan, miten karmivan kaiun kaupungin omalaatuinen nimi Mother’s Rest saa, kun satojen ihmisten painajaismainen kohtalo alkaa paljastua. Mutta Jack Reacher ei peräänny – ei edes pakon edessä.
Lee Child syntyi Englannin Coventryssä vuonna 1954, ja hän opiskeli aikanaan oikeustiedettä ja toimi parikymmentä vuotta TV-käsikirjoittajana. Hänen ensimmäinen jännitysromaaninsa julkaistiin 1997. Jack Reacherin seikkailut ovat nousseet suursuosioon jo yli 40 maassa ja keränneet ylistäviä arvosteluja taitavilla juonilla, terävällä tekstillä ja räjähtävällä toiminnalla.
Jack Reacher tulee ryminällä vuonna 2016: Kaksi uutuusromaania suomeksi – toinen helmikuussa ja toinen syys-lokakuussa – ja Tom Cruisen tähdittämä uusi elokuva loppuvuodesta! Elokuva pohjautuu romaaniin Paluu päämajaan.
Huom! Ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.leechild.com.
Lee Child DekkariNetissä.

Cleeves, Ann: VERA - Yöperhoset.
Alkuteos: The Moth Catcher, 2015.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2016.
ISBN 978-951-23-6090-1 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Vera Stanhope -sarja.
TV-sarjasta tuttu Vera Stanhope kohtaa tähän asti kiperimmän murhatapauksensa. Uhreja yhdistää aluksi vain outo viehtymys hauraisiin ja säikkyihin yöperhosiin… mutta lopulta myös toinen asia, joka on äärettömän valonarka.
Kauniin maalaiskartanon omistajat ovat matkoilla, ja talonmieheksi on pestattu nuori Patrick Randle. Patrick löytyy kuolleena kylään johtavan tien varrelta, ja pian sen jälkeen ruumiita tulee karmivalla tavalla lisää. Uhreja näyttää yhdistävän aluksi vain intohimoinen yöperhosten keräily, mutta kun Vera kääntää kaikki kivet ja katsoo sinne minne muut eivät uskalla, hän pääsee korvaamattomien apulaistensa Joen ja Hollyn kanssa viimein ratkaisun jäljille. Sulkeutuneen kyläyhteisön kulissien takaa paljastuu asioita, jotka ovat yhtä valonarkoja kuin hauraat, salaperäiset yöperhoset.
Vera Stanhope on Ann Cleevesin vahvimpia ja vetovoimaisimpia romaanihahmoja. Pullea mutta piinkova naiskomisario piilottelee kaapissa omia luurankojaan, kuten alkoholiongelmaansa ja vaikeaa isäsuhdettaan, mutta kovat kokemukset irrottavat hänestä myös inhimillistä ymmärrystä elämän laitapuolen kulkijoita kohtaan. Uusimmassa VERA-romaanissa lukija pääsee ensi kertaa kurkistamaan tarkemmin myös Veran alaisen Holly Clarken elämään.
Ann Cleeves on palkittu brittikirjailija, joka kulkee harkitusti ja taiten Agatha Christien jalanjäljissä. Cleeves on kirjoittanut parikymmentä romaania, joista suomeksi on ilmestynyt neliosainen Shetlanti-sarja sekä neljä aiempaa Vera Stanhope -romaania.  Molemmat kirjasarjat on tehty tv-sarjoiksi, Vera Stanhope tutkii on nähty myös Suomessa YLE:llä ja nyt syksyllä 2015 Shetlanti -sarja on menossa YLE:llä. Hienoja sarjoja molemmat.
Huom! Ilmestyy myös sähkökirjana.
Ann Cleeves DekkariNetissä.

Reading, Mario: Salomonin perintö.
Alkuteos: The Templar Inhertance.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2016.
ISBN 978-951-23-6038-3 (sid.) Ilm. 3/2016.
Huipputrilleristi Mario Readingin uutuudessa kuvajournalisti John Hart jäljittää Lähi-idässä henkensä kaupalla temppeliherrojen arvokasta kuparikääröä, joka sisältää tiedon tarunomaisen kuningas Salomonin aarteen kätköpaikasta.
Vuonna 1198 temppeliherra Johannes von Hartelius kirjoittaa teloituksensa aattona salaisen viestin jälkimaailmalle. Satoja vuosia myöhemmin, nykypäivän Irakissa hänen jälkeläisensä kuvajournalisti John Hart saa yllättävää apua viestin tulkitsemisessa ja pääsee temppeliherrojen kalleimman aarteen, salaperäisen kuparikäärön jäljille. Mutta tie kuparikäärön kätköpaikkaan kulkee vaarallisten seutujen halki, ja aarteen perässä on muitakin…
Mario Reading on paljon maailmaan nähnyt brittikirjailija. Hänen edellinen, Nostradamuksen kadonneita ennustuksia trilogiansa on ollut valtava menestys ympäri maailman.  Salomonin perintö on itsenäinen jatko-osa Pyhälle keihäälle (2014).
Mario Reading syntyi Dorsetissa ja vietti lapsuutensa englantilaismaisemien lisäksi Saksassa ja Ranskassa. Hän opiskeli kirjallisuutta East Anglian yliopistossa, kunnes maailman tuulet alkoivat vetää ja rahtilaiva vei nuoren miehen Afrikkaan. Nuoruusvuodet kuljettivat tulevaa kirjailijaa Kapkaupungista Wieniin ja Dubaihin, aina Intiaan ja Meksikoon saakka. Reading on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja on kiistatta yksi tämän päivän arvostetuimpia Nostradamus-asiantuntijoita.
Huom! Ilmestyy myös sähkökirjana.

Uusia pokkaripainoksia

Child, Lee: Korkein panoksin.
Alkuteos: Personal, 2914. Suom Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2016.
ISBN 978-951-23-6122-9 (sid.) Ilm. 3/2016.
1. p. ilm. 6/2015.


 

Kosmos

Kosmoksen kevät 2016 - kirjauutuudet

Wahlsten, Ari: Kuka pelkää mustaa miestä?
Kosmos 2016.
ISBN 978-952-7144-06-0 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!!
Kit Karisma on miamilais-suomalainen yksityisetsivä, joka pitää nyrkkeilystä, kauniista naisista ja vanhoista iskelmäsavikiekoista. Eräänä päivänä hän saa toimeksiannon upporikkaalta yritysjohtajalta. Eipä aikaakaan kun etsivä on joutunut Kulosaaren hienostoalueilta syvälle alamaailman syövereihin. Tarkasta vainustaan huolimatta Karisma joutuu huomaamaan, ettei tiedä kehen todella voi luottaa. Kovaksikeitetyn dekkarin parhaille perinteille kumartavassa kirjassa on niin Raymond Chandleria kuin Komisario Palmua mainiona keitoksena, josta syntyy vetävää ja hauskaa rikosviihdettä.
Ari Wahlsten on helsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä, joka on ollut mm. Lapinlahden Lintujen jäsen. Hän opettaa kirjoittamista Kriittisessä Korkeakoulussa ja on julkaissut aiemmin kaksi romaania. Wahlstenin esikoiskirja Kosteiden mestojen balladi ilmestyi 2012  (Gummerus). Viime vuonna 2015 (Gujmerus) ilmestynyt Jobikirja tekee sille jatkoa. Kuka pelkää mustaa miestä on hänen esikoisdekkarinsa ja Kit Karisman tähdittämän sarjan avaus. Katso kirjatraileri täältä.
Huom! Ari Wahlstenin toinen Kit Karisma -dekkari Lumimies ilmestyy syksyllä 2016.  
Lisätietoa:
- CrimeTime - Ari Wahlsten.
- Kosmoskirjat - Ari Wahlsten.
Ari Wahlsten DekkariNetissä.


Vanhanen, Jussi: Vapaus, veljeys, ahneus.
Kosmos 2016.
ISBN 978-952-7144-02-2 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Esikoiskirja!!
Kun Jan, Santeri ja Mika lähtevät Kiteeltä Helsinkiin opiskelemaan, Suomea ravistelee kaikkien aikojen lama. Eletään 90-luvun alkua, valuuttalainojen ja devalvaation myrkyllinen yhdistelmä on kaatanut ennennäkemättömän määrän yrityksiä. Mutta kaikki eivät ole häviäjiä. Ne, jotka osaavat käyttää tilaisuuden hyväkseen, tienaavat konkurssipesillä hävyttömän paljon.Nopeasti pikkukaupungin pojat on vedetty mukaan peliin, jossa oikeaa ja väärää ei ole aina helppo erottaa toisistaan. Elämä heittää ystävykset eri puolille maailmaa johtamaan suuryrityksiä ja tekemään miljoonakauppoja, kunnes he joutuvat kysymään, mikä lopulta ratkaisee: vapaus, veljeys vai ahneus.
Jussi Vanhanen on 43-vuotias yritysjohtaja, joka on työuransa aikana vastannut miljardien eurojen liiketoimista niin Suomessa kuin ulkomailla. Vapaa-aikanaan Vanhanen harrastaa suunnistusta, pokeria, kestävyysjuoksua ja shakkia. Vapaus, veljeys, ahneus on hänen esikoisromaaninsa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Kosmos - Jussi Vanhanen.
Arvosteluja:
- Etelä-Saimaa (17.01.2016)
- Helsingin Sanomat (01.02.2016)
- Yle Puhe (01.02.2016)
- Aamu-tv (04.02.2016
- Etelä-Saimaa (02.02.2016) Kustannus-Makela 
Kvaliti

Koskinen, Pertti: Silloin ja sinä yönä.
Kvaliti 2016.
ISBN 978.-952-6606-84-2 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Kun toimittaja Juhani Kotkasuo toipui selkävammasta työkykyiseksi, kuoli vaimo. Sen jälkeen masennus otti vallan pitkäksi aikaa ja palattuaan toimitukseen, hän kuuli olevansa työtön. Hän kuitenkin toipui vähitellen. Metsässä oli sieniä ja marjoja poimittavaksi, ja ongellakin kannatti käydä, sillä ahvenfileet maksoivat kaupassa liikaa.Eräänä päivänä vanha kansakoulukaveri soittaa ja haluaa tavata. Hänellä on tehtävä: Kotkasuon on selvitettävä kaikki nuoresta miehestä, jonka kansakoulukaveri on ajanut autolla kuoliaaksi pari vuotta sitten. Koulukaveri väittää, että pojan kasvot olivat olleet veressä jo ennen kuin auto törmäsi häneen...
Silloin ja sinä yönä on Pertti Koskisen viides jännitysromaani, johon kirjailija on luonut täysin uuden päähenkilön: työttömän, leskeksi jääneen, jo eläkeikää lähestyvän toimittaja Juhani Kotkasuon. Pertti Koskinen tarkastelee kirjoissaan yhteiskuntaa ja sen epäkohtia psykologisella tasolla ja tuo esille asioita, joista on totuttu vaikenemaan. Hän on kuulunut Suomen Kirjailijaliittoon vuodesta 2013.
Pertti Koskinen DekkariNetissä

Rusanen, Jari: Hitlerin hansikas.
Kvaliti 2016.
ISBN 978.-952-6606-87-3 (sid.)   Ilm. 3/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Eletään kesäkuuta 1942. Adolf Hitlerin oikea käsi, marsalkka Wilhelm Keitel, on tulossa onnittelemaan 75 vuotta täyttävää Mannerheimia Kaukopäähän. Äkkiä tilanne sähköistyy, sillä vierailulle on tulossa myös Hitler itse, jolloin joukko suomalaisia vastarintakommunisteja näkee hyvän tilaisuuden diktaattorin murhaamiseen.Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan, ja hermostuneen vastaanottotuokion aikana Hitlerin toinen hansikas putoaa maahan. Pian tappajaryhmä Kuoro joutuu itsekin ajojahdin kohteeksi. Kaksi Kuoron jäsenistä pakenee henkilöllisyytensä vaihtaneina saksalaisten rintamavastuualueelle Kuusamoon, mutta muut palaavat päämajakaupunki Mikkeliin.Suurten tunteiden ja taustalla käytävän sodan vuoropuhelussa keskeisiksi nousevat Kuoron sisäiset suhteet, heidän kohtaamansa muut ihmiset sekä hyvän ja pahan ikuinen taistelu.Romaanin fiktiivinen juoni on sijoitettu todellisten historiallisten tapahtumien keskelle.
Jari Rusanen (s. 1950 Kajaanissa) on Savonlinnassa asuva vapaa toimittaja, ja Hitlerin hansikas on hänen esikoisromaaninsa. Varsinaisen ammattiuransa Rusanen on tehnyt koulumiehenä, ensin historian opettajana ja sen jälkeen yli neljännesvuosisadan ajan yläasteen rehtorina.
Lisätietoa:
- Kvaliti - Jari Rusanen.


 

LIKE


Huom!  Liken kevät 2016 - kaikki kirjauutuudet.


Kotimaiset

Raevaara, Tiina: Korppinaiset.
Like 2016.
ISBN 978-952-01-1388-9 (sid.)  Ilm. 4/2016.

Ei rakkaus koskaan kuole, ei edes surmaamalla.Parikymppinen Johannes on palannut isovanhempiensa rappeutuvaan taloon, jonka hän jätti taakseen jo lapsena isänsä yllättävän kuoleman jälkeen. Johannekselle on selvinnyt, että hänen rakastettunsa Aalo, jonka hän luuli surmanneensa kuusi vuotta aiemmin, onkin elossa. Hän etsii Aalon käsiinsä voittaakseen rakastettunsa takaisin, ja nainen paljastaa kammottavan seikan Johanneksen isän kuolemasta. Avain menneeseen piilee Johanneksen muistoissa ja jossain talon uumenissa, eikä nykyisyyttä voi olla ilman menneisyyttä.
Korppinaiset on noir-sävyissä hehkuva rikosromaani, joka hyödyntää omaperäisellä tavalla kauhuromantiikan perintöä.
Tiina Raevaara (s. 1979) on palkittu kirjailija, Suomen Kuvalehden tiedekolumnisti ja tiedetoimittaja sekä perinnöllisyystieteen tohtori. Hän on voittanut Martti Joenpolven novellikilpailun 2006 ja Runeberg-palkinnon 2011. Häneltä on aiemmin julkaistu viisi romaania, viimeksi Laukaisu (2014) ja Yö ei saa tulla (kevät 2015). Hän Suomen Kuvalehden kolumnisti.
Huom! Tiina Raevaaran ja Miikko Oikkosen dekkari Ihon alla ilmestyy Gummeruksen kustantamana huhtikuussa 2016.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana. .
Lisätietoa:
- Wikipedia - Tiina Raevaara.
- Teos - Tiina Raevaara.
- Twitter - @raevaara

- Facebook - Tiina Raevaara.
- Like - Tiina Raevaara.

Ulkomaiset

Johansson, Tony: Kolmas matkustaja.
Alkuteos: Den tredje passageraren, 2014.  Suom. Petri Stenman.
Like 2016.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1253-0 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Nopeatempoinen poliittinen jännäri.
Syyskuun alussa 2001 Landskronan kadulta löytyy paikallisen äärioikeistolaisen poliitikon ruumis. Poliisi uskoo, että kyseessä on liikennepako. Silminnäkijöitä ei ole, eikä epäiltyjä. Yhtäkkiä toimittaja Erik Larsson saa välikäden kautta yhteydenoton – laittomalta maahanmuuttajalta. Pian Erik ja toimittajaharjoittelija Karin huomaavat juoksevansa kilpaa sotilastiedustelun kanssa. Samalla todistajan nimi vuodetaan julki. Alkaa tapahtumasarja, joka selviää monien kutkuttavien käänteiden jälkeen vasta kymmenen vuoden päästä.
Tony Johansson (s. 1978) asuu Lundissa ja valmistelee väitöskirjaa taloushistorian alalta. Hän on myös Västerbottens folkbladin pääkirjoitustoimittaja ja kirjoittaa kolumneja useisiin lehtiin.Kolmas matkustaja on Tony Johanssonin esikoisromaani.
Huom!  Olen lukenut ja oli erittäin kiinnostava ruotsalaisesikoinen. Voin suositella!!
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana. .
Lisätietoa:
- Like - Tony Johansson.
- Tony Johansson Facebookissa.
- Lukulamppu - Tony Johansson.
. Mesta.net 19.2.2016  - Jussi Wahlgren Tony Johanssonin Kolmas matkustaja.
- Skånska Dagbladet 11.9.2014. Thriller blev ny skrivutmaning.

Miller, Jax: Vettä sakeampaa.
Alkuteos: Freedom's Child, 2015.  Suom. Elina Koskelin.
Like 2016.
ISBN 978-952-01-1172-4 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Esikoisromaani!!

Hänen nimensä on Freedom. Hän on ollut kahdeksantoista vuotta todistajansuojeluohjelmassa ja seurannut huostaan otettuja lapsiaan etäältä.
Kun uskonnollisen lahkon parissa kasvanut tytär katoaa, Freedom hyppää moottoripyörän selkään ja lähtee vimmaiselle etsintämatkalle. Samalla hän pakenee kuolleen ex-miehensä kostonhimoista, sekopäistä sukua.
Jax Miller (s. 1985) kasvoi New Yorkissa ja asuu nykyään Irlannin maaseudulla. Vettä sakeampaa on hänen esikoisromaaninsa.
Vettä sakeampaa nousi kansainväliseksi ilmiöksi, kun sen oikeudet myytiin ennätysajassa jättisummalla brittikustantamolle. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo viiteentoista maahan.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana. .
Lisätietoa:
- Like - Jax Miller.
- jaxmiller.com.
- Twitter - @jaxmillerauthor.
- GoodReads - Jax Miller: Freedom's Child  Reviews.
- Mummo matkalla -blogi 1.2.2016. Jax Miller - Vettä sakeampaa.
- Hs.fi 11.4.2016 Jukka Petäjä: Vieroitus teki kirjailijan.

Mina, Denise: Veri suola vesi.
Alkuteos: Blood Salt Walter, 2015.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2016.  (Rikos kannattaa). 
ISBN 978-952-01-1314-8 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Alex Morrow -sarja 5.
Idyllisen pikkukaupungin kulissit romahtavat. Glasgowlainen rikoskomisario Alex Morrow tutkii huume- ja rahanpesujuttua, kun sen yhteydessä epäilty liikenainen katoaa yllättäen. Helensburghin pikkukaupungin unelias ilmapiiri muuttuu äkisti, kun läheisestä Loch Lomondista löytyy naisen ruumis. Seudulla kaikki tuntevat toisensa ja ovat sukua toisilleen, mutta keneenkään ei voi enää luottaa. Tyynen pinnan alla kuplivat salaisuudet ja petokset alkavat paljastua.
Denise Mina (s. 1966) on skotlantilainen kirjailija. Veri suola vesi on suitsutetun Alex Morrow -sarjan viides osa. Alex Morrow -sarja on todella upea ja niin on kaikki Denise MInan kirjat.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Denise Mina DekkariNetissä.

Krefeld, Michael Katz: Lahko.
Alkuteos: Sekten, 2015. Suom. Päivi Kivelä.
Like 2016.
ISBN 978-952-01-1075-8 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Ravn -sarja 3.
Tanskan bisnesmaailma ja salaperäinen lahko liittyvät jollain tavalla hämärään tuhopolttoon. Tärkeän bisnesmiehen poika on perustanut lahkon ja sittemmin hävinnyt maanpäältä. Rikospoliisi Ravn saa tehtäväkseen selvittää, mitä pojalle on tapahtunut. Pian hän huomaa, että pelissä on paljon muutakin kuin kadonnut poika ja helvetin portit aukeavat kun Ravn astuu yhä syvemmälle lahkon synkkiin salaisuuksiin.
Lahko on itsenäinen kolmas osa Michael Katz Krefeldin Ravn-sarjassa.
Michael Katz Krefeld (s. 1966) on palkittu tanskalainen rikoskirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Häneltä on aiemmin julkaistu kaksi rikosjännäriä Langenneet (2014) ja Kadonneet (2015).
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana. .
Lisätietoa:
- www.michaelkatzkrefeld.dk.
DekkariNetti - Michael Katz Krefeld.


Raud, Rein: Täydellisen lauseen kuolema.
Alkuteos: Täiusliku lause surm, 2015.  Suom. Hannu Oittinen.
Like 2016.
ISBN 978-952-01-1370-4 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb

Hiljainen sota ilman rintamalinjaa.
Neuvostoliiton romahtamisen aikoina Tallinnaan, Helsinkiin, Leningradiin ja Tukholmaan sijoittuva tarina ratkoo ihmissuhdesotkuja epäluottamuksen, poliittisen jännityksen, toivojen ja pelkojen ilmapiirissä. Täydellisen lauseen kuolema on samanaikaisesti vakoilu- ja rakkaustarina, jonka henkilöt eivät itsekään aina ymmärrä selvästi, millä puolella he ovat ja mitä asiaa ajavat. Tai keneen voi luottaa, kenen seurassa ei kannata liikkua. Mutta tärkeät valinnat heidän on siitä huolimatta tehtävä.
Rein Raud (s. 1961) Japaniin erikoistunut kulttuurin ja kirjallisuuden tutkija ja kirjailija. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa, viisi romaania ja novelleja. Romaanit Hector ja Bernard (2005) ja Rekonstruktio (2013) ovat saaneet Finlandia-palkintoon verrattavan Viron Kulttuurirahaston vuosipalkinnon. Rekonstruktio ilmestyi suomeksi Liken kustantamana 2015.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Like - Rein Raud.
- www.reinraud.com.
- Wikipedia - Rein Raud.
- Twitter - Rein Raud.
- Hs.fi 17.4.2015 Antti Majander: Virolaiskirjailija Rein Raud Suomen tilanteesta ja Venäjän.
- Demokraatti.fi 30.4.2015  Sari Saloranta: Rein Raud - Kieli on kotini.

Uusia Like-pokkareita

Krefeld, Michael Katz: Kadonnet. Like. (K). Ilm. 3/2016.

Like Suur-pokkarit

Lapidus, Jens: STHLM Delete. Like. (K). Ilm. 2/2016.
Tuomainen, Antti: Kaivos. Like. (K). Ilm. 3/2016.


 

Minerva

 

Kotimaiset

Tamminen, J. K.: Pasilan mies.
Minerva 2016.
ISBN 978-952-312-277-2 (sid.)  5/2016.  Ilm. 5/2016.

Esikoisdekkari!!
Todenmukaisuudessaan pysäyttävä rikosromaani avaa karun näköalan poliisin erikoisyksikön toimintaan. Sen armottomalla pelikentällä valtaa pitää epärehellisten viranomaisten tahmainen verkosto, jossa häikäilemättä käytetään hyväksi ihmisiä, suhteita ja tilaisuuksia. Kentän toisella laidalla ovat ammattirikolliset, yksin ja ryhminä. Heillä on käytössä sama keinovalikoima suoraviivaisella väkivallalla täydennettynä. Romaani perustuu Helsingin huumepoliisin entisen päällikön tapaukseen. Pasilan mies -kirjan tausta-aineistoa on alettu kerätä alkuvuodesta 2008, jolloin kirjoittaja alkoi tutkia vangeilta ja huumekauppiailta saatua vinkkiä rikosten maailman sekoittuneesta poliisijengistä. Kirjassa kuvataan rikoksia, tekijöitä ja tapahtumia myös sellaisen aineiston ja tiedon avulla, jonka käyttö vaarantaa henkilöiden turvallisuuden. Osaa ilmiöön liittyvästä aineistosta ei saa lakien ja asetusten mukaan julkistaa. Tämä kirja ei noudata kieltoja, sääntöjä tai hyviä tapoja. Pasilan miehen keskushahmo on huumepoliisin päällikkö, joka käyttää valtaa ja mahdollisuuksia hyväkseen. Kiinni jäätyään hänen roolinsa on olla hymyilevä kilpimies - pysäyttäjä, joka takaa, että rikollinen toiminta jatkuu samaan aikaan, kun kaikki keskittyvät kilpimiehen kohtaloon. Loppusuoralla on turvallisempaa olla kilpimies kuin vasikka.Kilpimiehelle maksetaan rahalla ja palveluksilla - tai turvallisuudella, omalla ja läheisten. Nyt ja pitkään. Maksajina ovat jatkajat ja mukana olleet. Vankeus ei katkaise oikeutta jako-osuuteen, mutta velalliselle se antaa korollista maksuaikaa. Vuodet rikosten ja rikollisten parissa ovat tehneet alamaailman salaisuudet kirjoittajalle tutuiksi. Tammisen vahvat ja toverilliset suhteet kovanluokan rikollisten kanssa ovat avanneet poikkeuksellisen rankan tiedonlähteen, jossa luottamus ansaitaan teoilla, ei puheilla. Pasilan mies on J. K. Tammisen esikoisromaani.
J. K. Tamminen on Viron ja Latvian rajaseudulla asuva pitkän linjan rikostoimittaja. Ennen rikostoimittajaksi ryhtymistään kirjoittaja oli ammattirikollinen Suomessa ja Itä-Euroopassa.  Uriensa eri vaiheissa hän on kouluttautunut mm. rikostutkijaksi, lakimieheksi ja teologiksi. Nyt hän kirjoittaa väitöskirjaa johtamistieteistä. J. K. Tamminen toimi rikosasiantuntijana myös tapaus Aarniota käsitteleväsä elokuvassa.  Zones Picturesin tuottama ja Pekka Lehdon ohjaama elokuva tulee ensi-iltaan syksyllä 2016. Elokuvassa rikolliset kertovat tapahtumista, jotka johtivat Aarnion pidätykseen.

Ulkomaiset

James, Peter: Rikoksen merkit.
Roy Gracen ensimmäinen tapaus ja muita tarinoita.
Alkuteos: The Twist of the Knife, 2014. Suom. Maikki Soro.
Minerva 2016.  (Minerva Crime).
ISBN 978-952-312-249-9 (sid.)  3/2016.
bbbb
Kokoelma lyhyitä jännityskertomuksia Britannian ykkösdekkaristilta. Juonenpunonnan mestari Peter James todella tietää, miten jännitys rakennetaan. Lukija palkitaan kerta toisensa jälkeen odottamattomilla käänteillä. 30 tarinaa. 30 yllätystä.Niin ihmisten pimeä puoli, oudot yhteensattumat ja yliluonnolliset ilmiöt kuin musta huumorikin pääsevät valloilleen tiivistunnelmaisissa jännityspaloissa. Katastrofaaliselle lomalle suuntaava pariskunta, omintakeista kostoa hautova nainen, lukua 13 kammoava ravintolakriitikko, taidetta salakuljettava kreivitär ja moni muu henkilö saa kokea, miten arvaamatonta elämä on.
Huom! Kirja sisältää myös Peter Jamesin maailmankuulun poliisihahmon, Roy Gracen, ihka ensimmäisen tapauksen, jossa tämä ratkaisee suuren vakuutuspetoksen, sekä pari muuta, ennen julkaisematonta Roy Grace -tarinaa.
Tämä kokoelma on muistutus siitä, että Peter James on paljon enemmän kuin pelkkä rikoskirjailija. Mukana on kummitustarinoita, mustaa huumoria ja kauhukertomuksia.
Peter James on kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja yksi Ison-Britannian suosituimmista dekkaristeista Hänen teoksensa ovat olleet jatkuvasti Britannian bestseller-listojen kärjessä, ja niitä on käännetty j
jo 36 kielelle. Hänen huippusuositun Roy Grace -sarjansa kirjoja on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta.
Peter James DekkariNetissä.

Larsson, Anna Karolina: Sinulle ei jää ketään.
Alkuteos: Står dig ingen åter, 2015.  Suom. Jänis Louhivuori.
Minerva 2016.  (Minerva Crime).
ISBN 978-952-312-250-5 (sid.) 2/2016.

Amanda Paller -sarja 2.
Kuusivuotias tyttö murhataan kotonaan. Tekijäksi osoittautuu tytön äiti.Poliisi tulee tutkimuksissaan siihen tulokseen, että ainoa selitys äidin teolle on se, että hän on tahtomattaan ollut kannibaalihuumeeksikin kutsutun MDPV -aineen vaikutuksen alainen.Kun Tukholmassa tulee ilmi yhä uusia vastaavia tapauksia, on poliisin tärkein tehtävä löytää hengenvaarallisen MDPV -huumeen levittäjä, mafiapomo Milorad Kraljevic.Nuori rikospoliisi Amanda Paller soluttautuu vapaaehtoisesti Kraljevicia lähellä oleviin piireihin löytääk-seen todisteet tämän huumekaupoista. Ilmitulon vaara on kuitenkin suuri. Etenkin kun Amandan entinen poikaystävä, rikollisen taustan omaava Adnan Nasimi, ilmestyy takaisin Tukholmaan.Adnan on monta vuotta pakoillut oikeutta ulkomailla eikä tiedä olevansa Amandan kaksosten isä. Nyt hän haluaa tehdä vanhat tilit selviksi ja puhdistaa nimensä.
Sinulle ei jää ketään on itsenäinen jatko-osa Anna Karolinan kiitetylle esikoisdekkarille Paviaanivarkaus joka on myynyt Ruotsissa toistakymmentätuhatta kappaletta. Vauhdikas mutta todentuntuinen kerronta on saanut kriitikot nimeämään Anna Karolina Larssonin Liza Marklundin ja Jens Lapiduksen manttelinperijäksi.
Anna Karolina Larsson on työskennellyt poliisina vuodesta 2001, ensin Tukholmassa ja sitten Malmössä. Kirjoittamista hän ryhtyi opiskelemaan Lundin yliopistossa, koska halusi saattaa poliisityössä kerääntyneet kokemukset dekkarisarjaksi. Paviaanivarkaus on hänen esikoisdekkarinsa.
Sarjassa on aiemmin ilmestynyt kirja Paviaanivaras (kevät 2015), jonka julkaisuoikeudet on myyty Saksaan, Ranskaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.
Huom!  Uskomatonta, että jälleen ilmaantuu uusi ruotsalaisdekkaristi. 
Ehdottomasti kiinnostava dekkari myös tämä!!
Lisätietoa:
- annakarolina.nu
- Anna Karolina Larsson Facebookissa .
- Minerva - Anna Karolina Larsson.
- Sydsvenskan 16.5.2014 Emma Thörnkvist: Romandebud med händelser från polislivet.

Lemaitre, Pierre: Camille.
Alkuteos: Camille, 2015.  Suom. Sirkka Aulanko.
Minerva 2016. (Minerva Crime).
ISBN 978-952-312-270-3 (sid.) 3/2016.
bbbb
Verhoeven -sarja.
Anne Forestier osuu keskelle aseellista ryöstöä Champs-Elysees'n koruliikkeessä. Hänet ruhjotaan lähes hengiltä, mutta se on vasta alkua hänen koettelemuksilleen.  Sairaalasängyssä viruva Anne on hengenvaarassa, sillähänen pahoinpitelijänsä on edelleen vapaalla jalalla.  Annen ainoa turva on ylikomisario Camille Verhoeven, joka on valmis luopumaan kaikista periaatteistaan suojellakseen naista,johon hän on rakastunut.
Tilanne on niin tulenarka, ettei Camille voi paljastaa tutkimukseen liittyviä yksityiskohtia edes lähimmälle työtoverilleen.  Kaikkia mahdollisia säännöksiä rikkoen hän käy yksin kamppailuun pirullista vihollistaan vastaan. Vaan kuka on tuo nainen, jonka vuoksi Camille on valmis uhraamaan koko poliisiuransa?
Vuoden 2015 International Dagger -palkinnon voittaja! Kansainvälinen Crime Writers' Association palkitsi Pierre Lemaitren jo toistamiseen vuoden parhaasta rikosromaanista. Edellinen International Dagger -palkinto tuli Lemaitren mestarillisesta dekkarista Alex, joka on myynyt yksistään Ranskassa yli 175 000 kappaletta. Camille kuuluu samaan rikosromaanisarjaan kuin Alex, jossa särmikäs ja tunteellinen ylikomisario Ca-mille Verhoeven selvitti arvoituksellista sieppaustapausta.
Pierre Lemaitre (s. 1956) on Ranskan suosituin ja arvostetuin dekkarikirjailija, jonka rikosromaaneja on myyty yli 30 maahan. 
Ranskan suosituimman dekkaristin, Pierre Lemaitren, (s. 1956) ensimmäinen dekkarisuomennos (syksy 2015)  huikea trilleri Alex palkittiin ilmestymisvuonnaan 2013 The International Dagger -palkinnolla vuoden parhaana rikosromaanina. Palkinnon myöntää Crime Writers' Association. Kirjan oikeudet on ostettu yli 20 maahan, ja sitä on myyty yksin Ranskassa 250 000 kpl. Amerikkalainen tuotantoyhtiö Elberon Entertainment kuvaa teoksen pohjalta parhaillaan elokuvaa, jonka käsikirjoituksesta vastaa Pierre Lemaitre itse.
Syksyllä 2014 ilmestyi suomeksi Lemaîtren ensimmäinen historiallinen romaani.Näkemiin taivaassa (Au revoir la-haut), jota on myyty yksistään Ranskassa miljoona kappaletta. 
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Minerva - Pierre Lemaître.
- Wikipedia - Pierre Lemaître.
- Wikipedia - Pierre Lemaître (ransk.).
Pierre Lemaitre DekkariNetissä.

Lönnaeus, Olle: Pelivelka.
Alkuteos: Jonny Liljas skuld, 2014.Suom. Salla Korpela.
Minerva 2016.
ISBN 978-952-312-248-2 (sid.) 2/2016.
bbbb
Jonny Lilja on huumepoliisi. Ja peliaddikti. Yhdistelmä on mahdollisimman huono.Liian korkeilla panoksilla pelaamansa epäonnisen pokeri-illan jälkeen Jonny saa todeta olevansa jätti-mäisen summan velkaa jugoslavialaiselle mafiapomolle Ratko Jokovicille. Pelivelkaa hän lyhentää vuotamalla Jokovicille poliisin salaisia tietoja.Jonnyn elämä näyttää romahtaneen lopullisesti. Hän on pettänyt perheensä, kollegansa ja itsensä.Parin viinipullollisen turruttamana Jonny päättää tehdä lopun kaikesta. Itsemurha-aikeet raukeavat, kun Jonny rantametsikössä hirttoköyttä puun oksaan sovitellessaan huomaa kauempana puun juurella tytön, jonka ranteet on viilletty auki. Kuollut tyttö muistuttaa pelottavasti Jonnyn adoptiotytärtä Mariaa. Lisäksi Jonny tajuaa nähneensä tytön kohtalokkaana pokeri-iltanaan Jokovicin seurassa.Poliisi kirjaa tuntemattoman tytön kuoleman itsemurhaksi, mutta Ystadin poliisissa toimiva Eva Ström haluaa tutkia sitä tarkemmin. Myös Jonny haluaa paneutua tapaukseen, koska hän aavistaa, ettei tyttö kuollut oman käden kautta. Skånen rannoilla on kuollut muitakin nuoria naisia epäilyttävissä olosuhteissa. Eva ja Jonny toteavat jälkien johtavan Malmön alamaailmaan.
Olle Lönnaeus (s. 1957) on työskennellyt 20 vuotta toimittajana Sydsvenska Dagbladet -sanomalehdessä.  Hänelle on myönnetty lukuisia journalistipalkintoja syväluotaavista poliittisista ja yhteiskunnallisista reportaaseista.  Vuonna 2009 Lönnaeus tuli tunnetuksi kirjailijana,  kun hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa Menneisyyden hinta (Det som ska sonas). Meinneisyyden hinta ilmestyi suomeksi syksylä 2013.  Kirjasta tuli nopeasti myyti- ja arvostelumenestys ja voitti mm. Ruotsin Dekkariakatemian palkinnon.
Olle Lönnaeus DekkariNetissä.

Uusia  pokkaripainoksia

Coben, Harlan: Lupaa ja vaikene.
Alkuteos: Six Years, 2013. Suom. Salla-Maria Mölsä.
MInerva 2016.
ISBN 978-952-312-275-8 (nid.) Ilm. 3/2016.
1. p. ilm. keväällä 2014.

Petterson, Lars: Verijäljet lumessa.
Alkuteos: Slaktmånad, 2014. Suom. Salla Korpela.
Minerva 2016.
ISBN 978-952-312-276-5 (nid.) Ilm. 4/2016.
1. p. ilm,. syksyllä 2015.


Myllylahti

Huom!  Tässä Myllylahden kevään 2016 kaikki uutuuskirjat

Dahl, Hanne: Vaiettu velka.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 135).
ISBN 978-952-202-695-8 (sid.) Ilm. 5/2016.
Hauholle sijoittuvan dekkarisarjan kolmas osa pyöräyttää Hellevin Hovin sympaattisen henkilökunnan jälleen kerran rikosten ja vaiettujen salaisuuksien keskelle.Kirjailija Karla Mantere saa vinkin Hauholla olevasta majoitusyritys Hellevin Hovista ja päättää vetäytyä kesän ajaksi vuokramökin rauhaan viimeistelemään uutta kirjaansa. Samaan aikaan naapurissa sijaitsevaan uuteen, upeaan Koivulinnaan majoittuu helsinkiläisjohtaja Aarni Pajasalmi seurueineen. Pajasalmen uurteille vetäytyneet kasvot muistuttavat häntä itseään elämän rajallisuudesta - ja vuosikymmenien takaisesta laiminlyönnistä, jonka hyvittäminen nousee tärkeämmäksi kuin mikään muu.Mökkikylän varvikosta löytyvä nainen muuttaa idyllisen maalaismiljöön rikospaikaksi, jonka tutkintaa johtaa entiseen tapaan rikosylikonstaapeli Pirkka Juutilainen. Vyyhti vaikuttaa harvinaisen sekavalta, sillä siihen tuntuu liittyvän myös aiemmin Helsingissä sattunut rikos. Onneksi Hauholle kesätöihin tullut oikeustieteen ylioppilas Ilona Haapio on jälleen kerran nokkeluudellaan suureksi avuksi poliisille.
Hanne Dahl (Anne Syrjä, s. 1949) jatkaa Vaiettu velka -teoksellaan hauholaisen kyläyhteisön tapahtumista kertovaa dekkarisarjaansa, jonka ensimmäiset osat ovat Vaara vierailee kylässä (2013) sekä Kuka olisi uskonut (2015).  Anne Syrjä toimii Uudenmaan Kirjoittajien hallituksen puheenjohtajana.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Hanne Dahl.

Koskimaa, Joonas: Sankaripoliisin kuolema.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 134).
ISBN 978-952-202-691-0 (sid.) Ilm. 4/2016.
Esikoisdekkari!!
Vahva esikoisteos poliisilaitoksen korruptiosta ja valta-aseman väärinkäytöstä. Kenen totuus kestää, kun perinteisen sankarin muottiin sopimaton konstaapeli Aleksi Miettinen käy epätoivoiseen kamppailuun oikeudenmukaisuuden puolesta? Eläkkeelle jäänyt sankaripoliisi Kari "Kapu" Karhula löytyy asunnostaan kuolleena. Vanhempi konstaapeli Aleksi Miettinen saa tutkittavakseen itsemurhalta vaikuttavan tapauksen. Tutkimus johdattaa Aleksin vaiettuihin salaisuuksiin, kiillotetun sankarikilven taakse. Esiin nousee rikottuja ihmiskohtaloita, petoksia ja korruptiota, jotka saavat oikeudenmukaisen konstaapelin kyseenalaistamaan virallisen totuuden ja koko suomalaisen oikeusjärjestelmän.Niin vanhat kuin uudetkin haavat revitään auki ja lopulta Aleksin omat haavat jäävät kaikkein syvimmiksi.Kirjallisuutta, elokuvia ja musiikkia harrastava Joonas Koskimaa (s. 1987) asuu Heinolassa avovaimon, kahden lapsen ja mäyräkoiran kanssa. Ammatiltaan hän on tehdastyöntekijä, jota ei ole vielä korvattu robotilla.
Kirjallisuutta, elokuvia ja musiikkia harrastava Joonas Koskimaa (s. 1987) asuu Heinolassa avovaimon, kahden lapsen ja mäyräkoiran kanssa.  Ammatiltaan hän on tehdastyöntekijä,  jota ei ole vielä korvattu Robotilla.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Joonas Koskimaa .

Lehtomäki, Jussi: Kerrostalosusi.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 138).
ISBN 978-952-202-687-3 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Kerrostalosusi on psykologinen trilleri äidistä, jonka lapsi katoaa. Elokuvaohjaajana toimivan esikoiskirjailijan vahvan visuaalinen, monitasoinen kerronta leikittelee maagisen realismin piirteillä. Terävä jännite pureutuu syvälle lukijan mieleen ja sydämeen.Uuden kodin piti olla perheelle uusi alku, kunnes yhtenä aamuna esikoistytärtä ei löydy hänen huoneestaan. Kun 6-vuotiaan Idan etsinnät jatkuvat tuloksettomina, epäilyksen alaiseksi päätyy jokainen vuorollaan. Vernan ja Aaron tuska riuhtoo pitkin syksyisiä polkuja ja kyräileviä ihmisiä. Ja korkealla ikkunansa takana katsovat kaikkitietävät silmät.
Jussi Lehtomäki (s. 1982) asuu Helsingissä ja työskentelee dokumentaarisen elokuvan parissa ohjaajana ja tuottajana.  Kerrostalosusi on hänen esikoisromaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Jussi Lehtomäki .

Pietikäinen, Markku: Maan nielemät.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 137).
ISBN 978-952-202-688-0 (sid.) Ilm. 2/2016.

Kaksi kadonnutta miestä saa kolmannen pelkäämään henkensä edestä. Miksi? Mysteerin ratkettua tuskin yksikään lukija malttaa olla palaamatta tarinan alkuun. Kysymys vaihtuukin. Miten? Oulun rikospoliisi saa virka-apupyynnön keskusrikospoliisilta. Oululainen mies on syyllistynyt Itävallassa ja Italiassa petoksiin ja haihtunut sen jälkeen tietymättömiin. Outoa katoamisessa on se, että mies oli jättänyt tavaroitaan hotellihuoneeseen ja vuokraamaansa autoon.Samankaltaista tapausta oli tutkittu edellisenä syksynä. Sen selvittely oli jäänyt kuitenkin kesken, kun kadonneen miehen myöhemmistä liikkeistä ei ollut saatu minkäänlaista vihiä.Tutkimuksen edetessä käy ilmi, että etsityt olivat tuttuja keskenään. Mutta olivatko he myös suunnitelleet lähtönsä yhdessä?Tutkijoiden ajatuksia hämmentävät kadonneiden ystävän saamat valokuvat, joiden viesti on karu. Pian tämä ymmärtää, miksi kuvat on lähetetty hänelle. Hän on vuorossa seuraavana.
Markku Pietikäinen (s. 1948) on lähtöisin Kiuruvedeltä. Maan nielemät on hänen seitsemäs kirjansa. Tekniikan tohtori Pietikäinen on tehnyt pitkän uran VTT:n erikoistutkijana Oulussa. Nykyään hän asuu Helsingissä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti -Markku Pietikäinen.
- Kirjasampo - Markku Pietikäinen.

Somppi, Tero: Raivo.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 133).
ISBN 978-952-202-691-0 (sid.) Ilm. 3/2016.
 bbbb
Rikosromaani liikenteestä, piittaamattomista kuskeista ja omankädenoikeudesta. Tero Somppi kirjoittaa yhdeksännessä romaanissaan aiheesta, joka koskettaa meistä jokaista.Paluumuuttaja Ari Manner saa ensimmäisenä työpäivänään Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikössä pöydälleen tapauksen, joka on kaukana hänen urahaaveistaan. Mannerin mielessä pyöriikin enemmän tuore avioero ja sopeutuminen lähiöelämään, mutta lähdettyään tutkimaan mitättömältä vaikuttavaa rikosta hän huomaa päätyvänsä kiinnostaville jäljille.Opetellessaan itse selviytymään pääkaupunkiseudun piittaamattoman liikennekulttuurin virrassa Manner alkaa ymmärtää, että uhrikin voi olla syyllinen. Mutta mikä on syyllisen osa?
Helsinkiläisen Tero Sompin (s. 1972) pitkä kokemus turvallisuusalalta näkyy hänen kirjojensa vahvassa taustoituksessa ja sujuvassa juonen kuljettamisessa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Tero Somppi DekkariNetissä.

Tuominen, Arttu: Murtumispiste.
Myllylahti 2016. (MurhaMylly ; 132).
ISBN 978-952-202-689-7 (sid.) Ilm. 3/2016.
Huikean Labyrintti-dekkarisarjan odotettu toinen osa jatkaa Janne Rautakorven ja Liisa Sarasojan tarinaa. Murtumispiste on kertomus ihmismielen hauraudesta, epätoivosta ja äärimmäisistä teoista - sekä rakkaudesta, joka kestää halki aikojen.Rikosylikonstaapeli Janne Rautakorpi on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle Porin poliisista mielenterveysongelmien vuoksi. Vanhempi konstaapeli Liisa Sarasoja sekä muut väkivaltayksikön työntekijät tekevät pitkää päivää paikatakseen Rautakorven jättämän aukon. Erityisesti poliisia kuormittaa pääkaupunkiseudulta Poriin siirtynyt, itseään Veljeskunnaksi kutsuva uusi rikollisjärjestö sekä raiskausten sarja, jossa kaikki ei tunnu olevan kohdillaan. Henkilöstövaje näyttää helpottuvan hetkeksi, kun Rautakorven tilalle palkataan omalaatuinen ylikonstaapeli Ilari Strand.Yllättäen tapahtuu koko Suomea ravisuttava, ennennäkemättömän julma rikos, joka tempaa omaa toipumisprosessiaan läpikäyvän Rautakorven jälleen osaksi tutkintaa. Mutta seuraako rikollisten jäljillä joku muukin?Murtumispiste kertoo tarinaa kahdessa tasossa ja vie lukijan Porin kaduilta Atlantin valtamerelle, sieltä aavikon kuumuuteen ja aina viidakon kosteuteen Afrikan omituisten tähtien alle.
Arttu Tuominen (s. 1981) on porilainen ympäristöteknologian amk-insinööri.  Vapaa-aikanaan kalastusta, veneilyä ja kirjallisuutta harrastava Arttu painii päivätyönään ympäristönsuojelutehtävien parissa Satakunnassa. Hänen esikoisromaaninsa Muistilabyrintti ilmestyi 2015.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Arttu Tuominen DekkariNetissä.

Winter, Harri & Kuuskorpi, Taina: Paratiisin varjot.
Myllylahti 2016.  (MurhaMylly ; 131). 
ISBN 978-952-202-689-7 (sid.)  Ilm. 4/2016.
Paratiisin varjot jatkaa koukuttavaa More Justice -sarjaa, jonka aiemmat teokset Hyvät pahat pojat ja Pahan palkka sukelsivat omaa oikeuttaan toteuttavien nykypäivän robinhoodien maailmaan. Tällä kertaa liikutaan todellisuuden vahvasti viitoittamalla tiellä, maailmantaloutta ravistelevien veroparatiisien varjoissa.Leo Järnin elämä hakee jälleen uusia uomia, kun tervehdyskäynti Ahvenanmaalle poikii hänelle uuden työn laivanvarustamossa. Yhtiön johdon toimissa on kuitenkin outoa salakähmäisyyttä. Lontoossa peitehenkilöllisyyden suojissa elävä Mikko Juuti puolisoineen on päässyt talousrikollisuuden verisille jäljille, jotka veroparatiisien ohella johtavat syrjäiseen Maarianhaminaan.Pian Leoa ja Mikkoa vastassa on omaan kaikkivoipaisuuteensa tuudittautunut ryhmä valkokaulusrikollisia, joille likvidoinnit, korruptio tai terrorismin rahoitus eivät tuota tunnontuskia. Tapahtumat saavat lisäpotkua, kun Leo houkuttelee tutkimuksiin mukaan Britannian tiedustelupalvelussa työskennelleen ex-rakkaansa Suzie Wongin. Paratiisin varjot on tarina, jolla on enemmän todellisuuspohjaa kuin uskotkaan.
Harri Winter on turkulainen kirjailija, purjehtija ja yritysmaailman suolaisissa liemissä marinoita varustamokonkari.
Taina Kuuskorpi on raisiolainen psykologian tohtori ja kirjailija, joka on erikoistunut työ- ja organisaaatiopsykologiaan.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Harri Winter - Taina Kuuskorpi.

With, Niina: Lähettäjä tuntematon.
Myllylahti 2016.  (MurhaMylly ; 136). 
ISBN 978-952-202-693-4 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Tiivistunnelmainen jännityskirja väärinteon oikeutuksesta ja vanhemmuuden peloista, taustamiljöönä yhä kiristyvämmät vaatimukset niin kustannusmaailmassa kuin lehtityössäkin. Espoolainen kustannustoimittaja Laura Sirola saa sähköpostitse dekkarikäsikirjoituksen, jonka lähettäjä jää tuntemattomaksi. Mystisen kirjoittajan ohella häntä vaivaa tunne sanattomasta uhkasta, joka häilyy pihan varjoissa ja naapurin puheissa.Seinäjoella toimittaja Sami Vilén vastaanottaa pyynnön, johon tarttuminen toisi ainakin hetkellisen ratkaisun ahdistavaan elämäntilanteeseen, mutta sotii hänen ammattietiikkaansa vastaan. Kun vaimo Hannele vajoaa yhä syvemmälle vaietun traumansa syövereihin, on arveluttavatkin keinot otettava käyttöön. Kunnes eräänä päivänä toimituksen ovelle saapuu odottamaton vieras eikä tapahtumien kulkua voi enää estää.
Niina With (s. 1973 Suomussalmella) asuu Espoossa, kasvattaa hyötykasveja kahden itsekasvavan lapsen rinnalla ja luotsaa puolisonsa kanssa Myllylahti-kustantamoa.  Hänen aiempaa tuotantoonsa kuuluu matka- ja chick lit -kirjoja sekä lastenloruja.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Niina With.Nordbooks


Aho, Henry: Käytetyt kumit.
Nordbooks 2016.
ISBN 978-952-315193-2 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Teuvalla on sabotoitu roskiksia ja Moisio menee tietysti tutkimaan asiaa. Lehtonen on jo eläkkeellä, mutta asuu Teuvalla. Samaan aikaan Riipin entisellä kyläkoululla järjestetään tosi tv-ohjelmaa ja Petri Terävä, mies joka pääsi vuosi sitten karkuun, on sekaantunut asiaan. Tämä on (toistaiseksi) viimeinen ja ehdottomasti pane(tta)vin osa Teuva-(tri)logiaa. Sarjan aikaisemmat osat: Ruuvit löysällä (2014), Karvat pesuvadissa (2015).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana

Koivisto, Aura: Sivusaalista.
Nordbooks 2016.
ISBN 978-952-315202-1 (sid.)   Ilm. 3/2016.

Esikoisdekkari!!??
Eihän itäsuomalaisen syrjäkylän elämä voi olla muuta kuin rauhaisaa... Niin että kun naapurin rouva löytyy kuolleena kotoaan, ensimmäinen ajatus on sairauskohtaus.Vai voisiko se sittenkin olla itsemurha? Tai peräti murha?Saimin, kuusikymppisen kirjastonhoitajan, mielessä alkavat pyöriä piinalliset epäilyt. Etenkin sen jälkeen, kun naapurista löytyy vielä toinenkin ruumis. Ja tämän toisen ruumiin pää on sen verran kolhittu, ettei kyseessä voi enää olla sairauskohtaus.Saimi jatkaa arkeaan, käy kirjastossa, hoitaa kanojaan ja nostaa porkkanoita, mutta tunnelma on muuttunut jännittyneeksi. Myös Alpi-puoliso on hermostunut. Liikkuuko kylän takaisissa metsissä tuntematon, väkivaltainen mielipuoli? Vai olisiko tappaja sittenkin joku tuttu, peräti ystävä? Kävelyretket pienen terhakkaan Eero-koiran kanssa saattavat yhtäkkiä saada ikävän lopun.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Mäntylä, Juha: Kaikki nukkuvat kummun alla.
Nordbooks 2016.
ISBN 978-952-315187-1 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Teemu Jurkka on saanut tarpeekseen Porista ja yksityisetsivän työstä ja rakentaa uutta elämää Merikarvialla. Riikka, hänen uusi naisystävänsä kuolee ja Jurkka jää taas yksin. Jurkan paras ystävä Tero ja Riikan Laura-sisko tukevat Jurkkaa.Laura suunnittelee yhteistä matkaa Spoon River Antologian fanien, spunnareiden, tapaamiseen Lappajärvelle. Tero kuitenkin katoaa ja Jurkka lähtee yksin Lauran matkakumppaniksi. Jurkka pääsee selville Teron kaksoiselämästä ja joutuu vielä kerran yksityisetsivän töihin ja tutkimaan Teron katoamista. Myös spunnareiden palvoma Spoon River Antologia aiheuttaa harmaita hiuksia niin Jurkalle kuin Laurallekin. Onko joku jopa valmis tappamaan saadakseen harvinaisen alkuperäispainoksen haltuunsa?
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Juha Mäntylä on Lapualla asuva kirjailija, joka on julkaissut useita jännitysromaaneja.

Niskanen, Jukka: ...kuin lintu langalla.
Rikosnovelleja.
Nordbooks 2016.
ISBN 978-952-315188-8 (sid.)  Ilm. 2/2016.
bbbb
Oletko tuntenut miten viha kuohahtaa ja saa vallan, miten asioiden mittasuhteet karkaavat ulottumattomiin? Oletko tuntenut olevasi pahan välikätenä?...kuin lintu langalla -kokoelman tarinat kertovat näistä kokemuksista, ne ovat lähellä meitä kaikkia.Askel väkivaltaan on yllättävän lyhyt ja se voi tapahtua kenelle tahansa. Seksuaalisuus ja väkivalta nousevat suurempaan osaan kuin arkipäivänä, sillä ne ovat tunne-elämän lyömäaseita parhaasta päästä.Novellissa Komero lapsuuden kipeät traumat nousevat yllättäen vuosikymmenten jälkeen esiin. Sanansaattaja on koronkiskuri, joka ilmestyy aina huonoon aikaan. Ammatin valinta ja Naulakko -tarinoiden Lissu on esimerkki herkästä persoonasta, jolle arki on kuolemista ikävään.Näissä tarinoissa arjen sankarit nousevat esiin. He ovat selviytyjiä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana
Jukka Niskanen DekkariNetissä.

Rautiainen, Matti: Pyhän Yrjön varjo.
Nordbooks 2016.
ISBN 978-952-315186-4 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Berliinin tunnetuimman rannan, Wannseen, lippuluukulla on vihaisia ihmisiä, Ranta on suljettu siellä tapahtuneen murhan vuoksi. Uhri on Berliinissä asuva 45-vuotias ATK-insinööri Kari Hietikko. Eikä aikaakaan, kun Mannerheimitieltä löytyy toinen uhri, täsmälleen samanlaisesta surmaasennosta.Erikoisyksikön tutkija Lassi Lehtiön maatessa Jorvissa sairaalabakteerin nujertamana, Riitta Vanhanen lähetetään Berliiniin aloittamaan tutkimukset, jotka vievät hänet eri puolille Eurooppaa johtolankoinaan valokuva 25 vuoden takaa ja neljä lohikäärmesormusta.
Pyhän Yrjön varjo on järjestyksessä toinen Lasse Lehtiö -dekkari. Ensimmäinen, Lallin perintö, julkaistiin 2013.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjanaOtava

Huom!  Kaikki Otavan uutuuskirjat  kevät 2016 - hienoja kirjoja jälleen tulossa 

Kotimaiset

Hiekkapelto, Kati: Tumma.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-28603-5 (sid.)   Ilm. 4/2016.
bbbb
Anna Fekete -sarja 3.
Menneisyyden painama Anna Fekete matkustaa kotikaupunkiinsa Serbian unkarilaisalueille ja alkaa tutkia nuoren romanimiehen kuolemaa. Vähitellen Annalle paljastuu myös Euroopan pakolaiskriisin todellisuus.Kotikaupungin kesäisissä viinijuhlissa Annan käsilaukku varastetaan, mutta varas löytyy heti seuraavana päivänä - kuolleena joen rannasta. Paikalliset poliisit ovat haluttomia tutkimaan tapausta kovin tarkasti, joten Anna ottaa ohjat käsiinsä.Yllättäen Annan seuraamat johtolangat kietoutuvat hänen oman perheensä historiaan. Samalla tilanne kaupungissa kiristyy, kun seudulle alkaa virrata pakolaisia.
Kati Hiekkapelto (s. 1970) onkotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla perheensä kanssa. Anna Feketen tutkimuksista kertovan sarjan edellinen osa Suojattomat ja Vuoden johtolanka -palkinnon 2015.  Sarjaa on myyty jo seitsemälle kielelle. Tumma on sarjan kolmas kirja. Esikoisdekkari ja ensimmäinen Anna Fekete -dekkari Kolibri ilmestyi 2013. Hieno sarja!!
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Kati Hiekkapelto DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Slussen.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29183-1 (sid.) Ilm. 1/2016.

Sakari Roivas -trilogian päätös.
Sarjamurhaajan jäljillä kesäisessä Tukholmassa - Sakari Roivas -trilogian vakuuttava päätösKesällä 1995 kuningaskuntaa ravisuttaa veritekojen sarja. Kun murhaajan uhriksi joutuu suomalaistyttö, parikymppinen sairaalan kesätyöntekijä, rikosylikonstaapeli Sakari Roivas saa siirron tutkimusryhmään.Raaka murhaaja vainoaa vaaleatukkaisia naisia ja merkitsee heidät signeerauksellaan. Tukholmalaisten kauhuksi murhaaja iskee jälleen - jo viides nainen kohtaa väkivaltaisen loppunsa. Pelko leviää, onko poliisi täysin voimaton?Slussen vie aurinkoisilta terasseilta suurkaupungin pimeälle yöpuolelle. Trilogian aikaisemmat, itsenäiset osat ovat Liian kaunis tyttö (1992) ja Kruunun vasikka (1994).
Huom! Hienoa, että Reijo Mäki palaa jälleen pitkästä aikaa Tukholmaan ja Sakari Roivaksen tutkimuksiin.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Bjørk, Samuel: Minä matkustan yksin.
Alkuteos: Det henger en engel alene i skogen, 2013. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29690-4 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Esikoisdekkari!!
Holger Munch & Mia Krüger 1.
Metsästä löytyy kuolleena kuusivuotias tyttö puettuna nukenvaatteisiin ja kaulassaan lappu: "Minä matkustan yksin." Dekkarisensaatio Norjasta on kohonnut kansainväliseksi bestselleriksi.Hyytävää tapausta alkaa tutkia elämää nähnyt vanhan liiton poliisi Holger Munch. Hän saa työparikseen nuoren Mia Krügerin, joka on huippulahjakas mutta jota riivaa menneisyyden henkilökohtainen tragedia.Pian löytyy toinenkin kuollut tyttö. Tutkimus muuttuu karmivaksi, kun Munch saa murhaajalta viestin: hänen oma lapsenlapsensa tulisi olemaan viides uhri.
Samuel Bjørk on kirjailijanimi, jonka takana on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien. Hän on kirjoittanut viisi näytelmää ja julkaissut kaksi arvostelumenestykseksi noussutta romaania sekä kuusi musiikkialbumia. Minä matkustan yksin on hänen ensimmäinen trillerinsä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Samuel Bjørk DekkariNetissä.

Galbraith, Robert (J.K. Rowling): Pahan polku.
Alkuteos: Career of devil.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29169-5 (sid.) Ilm. 12/2015 tai 1/2016.

Cormoran Strike 3.
Pahan polku jatkaa lontoolaisen yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimuksista kertovaa sarjaa, jonka kaksi aiempaa osaa ovat saaneet ylistävän vastaanoton.Robin Ellacott saa salaperäisen paketin ja järkyttyy: sen sisällä on naisen irti leikattu jalka.Robinin pomo, yksityisetsivä Cormoran Strike, keksii menneisyydestään neljä ihmistä, jotka voisivat olla paketista vastuussa. Yksikään näistä neljästä ei kavahda sanoinkuvaamattomia julmuuksia.Poliisi ei näytä pääsevän oikeille jäljille, joten Strike ja Robin alkavat itse perehtyä tapaukseen. Kun sitten tapahtuu lisää hirmutöitä, alkaa aika käydä vähiin.
J.K. Rowlingin Käen kutsu oli ylistetty ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari. Tykkäsin myös siitä todella. Yksi parhaita syksyllä 2013. Odotän myös Silkkiäistoukkaa suurella mielenkiinnolla.
Täytyy sanoa, että J. K. Rowling on tuonut uutta näkökulmaa dekkareihin. Perinteinen ja samalla erittäin nykyaikainen...Ja pidän erityisesti Rowlingin terävästä analyysistä..suorastaan herkullista tekstiä.
Huom! J. K. Rowlingin ensimmäinen aikuisten romaani Paikka vapaana (Casual vacancy, 2012) ilmestyi marraskuussa 2012 Otava kustantamana. Loistava kirja...suorastaan hengästyttävä ja ajatuksia herättävä. Terävää yhteiskuntakritiikkiä...
Huom!  Lähiaikoina teen oman esittelysivun Galgraith/Rowlingista.Täyttää kaikki odotukset!!!!
Robert Galbraith on nimimerkki, jonka takana on menestyskirjailija J.K. Rowling.
Yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimuksista kertovan sarjan aiemmat osat Käen kutsu (syksy 2013) ja Silkkiäistoukka (syksy 2014). Loistavia kirjoja. Hienoa, että Rowling jatkaa sarjaa.
Robert Galbraith (J. K. Rowling DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess: Joka tulella leikkii.
Alkuteos: Playing With Fire, 2016.  Suom. Natasha Vilokkinen.
Otava 2016.
ISBN 978-951-129694-2 (sid.) Ilm. 3/2016.

Hyytävä trilleri sävellyksestä, jonka selittämätön voima saa äidin pelkäämään omaa lastaan.Viulisti Julia Ansdell löytää antikvariaatista ostamansa nuottivihkon välistä tuntemattoman säveltäjän käsinkirjoitetun kappaleen.Kun Julia soittaa sävellystä kotona, kolmevuotias Lily hyökkää yhtäkkiä väkivaltaisesti äitinsä kimppuun.Julia päätyy Venetsiaan selvittämään sävellyksen alkuperää. Jäljet johtavat toisen maailmansodan aikaiseen Italiaan, missä nuori musiikin huippulahjakkuus jäi juutalaisvainon jalkoihin.Pian Julia tajuaa olevansa itse hengenvaarassa.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.
Harris, Robert: Diktaattori : Rooma III.
Alkuteos: Dictator, 2015.  Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-21582-0 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Rooma -trilogian päätäsosa.
Poliittinen trilleri sijoittuu keskelle maailmanhistorian dramaattisimpia käänteitä: Rooman tasavallan murenemista, Pompeijin tuhoa ja Julius Caesarin salamurhaa.Marcus Tullius Cicero, aikakautensa suurin puhuja, on karkotettu itäiselle Välimerelle seuranaan vain uskollinen sihteerinsä Tiro.Cicero lupautuu poliittisen vihamiehensä Julius Caesarin tukijaksi, sillä hän on päättänyt taistella tiensä takaisin vallan kahvaan.
Robert Harris (s. 1957) on työskennellyt poliittisena toimittajana mm. BBC:llä, Observerissa ja Sunday Timesissa. Hänen romaaninsa ovat olleet kansainvälisiä bestsellereitä ja niitä on käännetty 37 kielelle ja niistä on tehty useita filmatisointeja.
Harrisin Antiikin Roomaan sijoittuvan romaanisarjan ensimmäinen osa Imperium ilmestyi vuonna 2007 ja toinen osa Salaliitto vuonna 2010. Häneltä on suomennettu myös romaanit Kolmannen valtakunnan salaisuus (1992), Enigma (1997), Arkkienkeli (2000), Pompeji ((2005), Haamukirjoittaja (2008), Pelkokerroin (2012) ja Upseeri ja vakooja (2014). Loistava kirjailija, ehdottomasti voi suositelle.
Diktaattori on Rooma-trilogian odotettu päätösosa.
Loistava kirjailija ja dekkaristi.  Eräs suosikeistani.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Robert Harris DekkariNetissä.

Hjorth, Michael - Rosenfeldt, Hans: Hylätyt.
Alkuteos: De underkända, 2015. Suom. Jaana Nikula.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29889-2 (sid.) Ilm. 5/2016.
bbbb
Sebastian Bergman 5.
Kriminaalipsykologi Sebastian Bergmanista ja Tukholman poliisin henkirikosyksiköstä kertova dekkarisarja on kansainvälinen megamenestys.Sarjan viidennessä osassa Bergman saa vastaansa sarjamurhaajan, joka valitsee uhrikseen julkisuuden henkilöitä.Tunnettu tosi-tv-tähti löytyy murhattuna hylätystä koulusta. Hän istuu sidottuna luokkahuoneen nurkassa narrinhattu päässään. Hänen selkäänsä on niitattu monisivuinen koepaperi, joka mittaa yleissivistystä. Uhri ei selkeästi ole läpäissyt koetta.Pian tulee lisää uhreja, kaikki samantyyppisiä julkkiksia. Poliisi on ymmällään, kunnes Sebastian Bergman pääsee lehtien ja keskustelupalstojen nimettömien kirjoitusten kautta murhaajan jäljille.
Michael Hjorth on käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän on käsikirjoittanut televisiolle useita sarjoja, mm. Wallanderia.
Hans Rosenfeldt on työskennellyt tv:ssä ja radiossa. Hän on toiminut käsikirjoittajana ja ohjelmapäällikkönä, ja vuosina 2003-2005 hän oli SVT:n viihdepäällikkö. Hän on ollut käsikirjoittamassa mm. Silta-televisiosarjaa.
Upea Sebastian Bergman -sarja. Aiemmin ovat ilmestyneet kirjat Mies joka ei ollut murhaaja (syksyllä 2011), Oppipoika (syksyllä 2012), Tunturihauta (2013) ja Mykkä tyttö (syksy 2015). Loistavia dekkareita koko Sebastian Bergman -sarja. Ruotsalaista parasta A-ryhmää.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Michael Hjort & Hans Rosenfeldt DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Kullan kallis.
Alkuteos: Den man älskar, 2014.  Suom. Emmi Jäkkö.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29125-1 (sid.) Ilm. 4/2016.

Gotlanti -dekkari 12.
Gotlannin murhakuningatar on iskussa! Huippusuositun dekkarisarjan kahdestoista murhamysteeri käynnistyy hylätyltä kivilouhokselta.Kiinteistövälittäjä Sanna Widding löytyy kuolleena kivilouhokselta Gotlannin pohjoiskärjessä. Hän on hiljattain kaupitellut louhoksen lähistöllä sijaitsevaa komeaa vanhaa maataloa, jonka myynti on nostanut omistajasuvussa pintaan vanhoja kaunoja ja salaisuuksia. Komisario Anders Knutas palaa sairaslomalta keskelle vaiheikasta murhatutkintaa ja tajuaa pian, ettei Sanna Widding ole jäämässä ainoaksi uhriksi.
Mari Jungstedtin dekkareita on myyty Ruotsissa yli kolme miljoonaa ja Suomessa yli 200000 kappaletta. Hän on lyönyt läpi yli 20 maassa, mm. Yhdysvalloissa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Knight, Renée: Kenenkään ei pitänyt tietää.
Alkuteos: Disclaimer, 2015. Suom. Arto Schroderus.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29533-4 (sid.) Ilm. 1/2016.

Esikoisdekkari!!
Entä jos kirja, jota olet lukemassa, kertookin sinusta?Kun dokumenttiohjaaja ja perheenäiti Catherine Ravencroft alkaa lukea yöpöydälleen ilmestynyttä salaperäistä kirjaa, hän tajuaa pian joutuneensa keskelle painajaista. Vaikka The Perfect Stranger -niminen romaani väittää olevansa fiktiota, se paljastaa piinallisen yksityiskohtaisesti Catherinen elämän kammottavimman salaisuuden. Salaisuuden, jonka yksi ainoa ihminen hänen lisäkseen tiesi - ja tuo ihminen on kuollut.
Gillian Flynn, Paula Hawkins... ja nyt Renée Knight. Mestarillinen psykologinen trilleri pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti.
Renée Knight on työskennellyt elokuvakäsikirjoittajana ja ohjannut taidedokumentteja BBC:lle. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa.
Erittäin kiinnostava uusi esikoisdekkaristi!!!
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Renee Knight: Kenenkään ei pitänyt tietää.
- Järjellä ja tunteella -blogi 5.1.2016.
- Lukutoukan kulttuuriblogi 7.1.2016.
- Lukuneuvoja -blogi  8.1.2016.
- Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi 5.1.2016.
- NYTimes 27.5.2015 Disclaimer by Renee Knight.
- The Telegraph 31.3.2015. Disclaimer by Renee Knight.

Leon, Donna: Ansionsa mukaan.
Alkuteos: By its cover, 2014.  Suom. Kaijamari Sivill.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-28753-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Guido Brunetti -sarja.
Kiristystä ja henkistä väkivaltaa - komisario Brunetti kirjavarkaan jäljilläVenetsialaisesta Biblioteca Merulasta on kadonnut mittaamattoman arvokkaita, satoja vuosia vanhoja kirjoja. Järkyttynyt henkilökunta epäilee amerikkalaista tutkijaa, joka on poistunut kaupungista kuin tuhka tuuleen, ja Brunetti kutsutaan paikalle.Onko varas voinut toimia yksin? Mitä salivahti on nähnyt? Entä mitä upporikas mesenaatti haluaa? Käy ilmi, ettei antikvaaristen teosten pimeillä markkinoilla kaihdeta raakoja, äärimmäisiäkään keinoja.Komisario Brunetti paneutuu häikäilemättömän rikollisen mielenliikkeisiin luotettavan tiiminsä, Vianellon ja Signorina Elettran avulla.
Donna Leonin menestysdekkarit ovat valloittaneet koko maailman.  Yksin Suomessa niitä on myyty huikeat 600 000 kappaletta. Donna Leonin dekkareihin ei kyllästy.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Donna Leon DekkariNetissä.

Sansom, C. J.: Ilmestys.
Alkuteos: Revelation, 2008.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29590-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Matthew Shardlake 4.
Veitsenterävä Matthew Shardlake kohtaa 1500-luvun Lontoossa Raamatun profetioihin mieltyneen sarjamurhaajanAsianajaja Matthew Shardlake on vannonut, ettei enää sekaannu valtion asioihin vaan keskittyy auttamaan köyhiä kansalaisia oikeuden edessä. Mutta kun hänen lakimieskollegansa murhataan, hän joutuu jälleen uhmaamaan kuningas Henrik VIII:tta kaikkialla vaanivine kätyreineen. Hovi nimittäin näyttää haluavan vaieta murhan kuoliaaksi. Shardlake ja hänen kiivas apurinsa Jack Barak ryhtyvät selvittämään tapausta ja tajuavat olevansa julman sarjamurhaajan jäljillä. Kammottavat teot noudattelevat Ilmestyskirjan profetioita, jotka on juuri saatu kaiken kansan luettaviin uskonpuhdistuksen myötä.
C. J. Sansom (s. 1952) toimi vähäosaisten lakimiehenä Sussexissa, kunnes ryhtyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi.  Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on historian tohtori.  Sansomilta on aikaisemmin julkaistu suomeksi dekkari Talvi Madridissa (2010) ja Matthew Shardlake -sarjan dekkarit Luostarin varjot (2011), Musta tuli (2012) ja Itsevaltias (kevät 2015).
C. J. Sansom DekkariNetissä
Lisätietoa:
- cjsansombooks.com.
- Wikipedia - C. J. Sansom.

Vallgren, Carl-Johan: Siat.
Alkuteos: Svinen,2015. Suom. Maija Kauhanen.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-28450-5 (sid.) Ilm. 1/2016.

Danny Katz 2.
Uusi pirullisen koukuttava trilleri Varjopojan tekijältä!
Tutkiessaan huumediilerin kuolemaa Danny Katz joutuu vedetyksi pornoteollisuuden ja ihmiskaupan armottomaan maailmaan.Kun huumediileri Ramón tekee itsemurhan, Dannyn epäilykset heräävät. Mitä Ramónille ja tämän tyttöystävälle Jennylle todellisuudessa tapahtui? Dannyn ystävä Jorma Hedlund aikoo puolestaan päättää rikollisen uransa - mutta vasta viimeisen arvokuljetusryöstön jälkeen. Kun ryöstö menee hirvittävällä tavalla pieleen ja rikosten vyyhti alkaa paljastua, Danny ja Jorma huomaavat tutkivansa samaa kammottavaa juttua.
Carl-Johan Vallgren (s. 1964) on Ruotsin arvostetuimpia nykykirjailijoita.  August-palkinnon romaanillaan Tarina merkillisestä rakkaudesta (2002) voittanut Vallgren on myös muusikko.  Hänen ensimmäinen Danny Katz -trillerinsä Varjopoika  oli kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Varjopoika ilmestyi suomeksi tammikuussa 2015.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- vallgren.nu
- Wikipedia - Carl-Johan Vallgren.
- Hs.fi 30.1.2015 Ruotsalaiset dekkarikirjailijat onnistuvat aina.
- Hs.fi 31.1.2015 Jukka Petäjä: HS-haastattelu: Carl-Johan Vallgren.

Wennstam, Katarina: Kivisydän.
Alkuteos: Stenhjärtat, 2012.  Suom. Anja Meripirtti.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29591-4 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Charlotta Lugn ja Shirin Sundin 2.
"Auttakaa! Teidän on pakko auttaa. Vauva ei enää hengitä!" - Kuka on tehnyt pahaa pikku Glorialle?Puolivuotias tyttövauva tuodaan solnalaiseen lastensairaalaan henkihieverissä - hänellä on vakavia aivovammoja. Vauvaa on ravisteltu niin rajusti että hän tuskin selviytyy. Kuka on voinut tehdä viattomalle lapselle sellaista? Glorian hyväosaiset vanhemmat joutuvat nopeasti epäilyksen valokeilaan.Tapausta selvittävät tahoillaan rikostarkastaja Charlotta Lugn ja oikeusavustaja Shirin Sundin. Huvila-alueen prameissa taloissa kytee murheita, joita nougatin väriseksi maalatut seinät eivät onnistu peittämään. Wennstam kirjoittaa kuristavasti tabuaiheesta: lapsiin kohdistuvasta väkivallasta.
Katrina Wenstam (s. 1973) on palkittu ruotsalainen journalisti, kirjailija ja näkyvä mediapersoona.  Hän on ottanut myös julkisuudessa kantaa kysymyksiin seksuaalisista väärinkäytöksistä.  Kivisydän on toinen, itsenäinen osa jännitystrilogiassa, jonka avasi Petturi (2014).  Katrina Wennstamin kirjat ovat ykkösluokkaa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Katrina Wennstam DekkariNetissä.

Muita kiinnostavaia kirjoja


Hustvedt, Siri: Elää, ajatella, katsoa:
Alkuteos: Living, thinking, looking.  Suom. Kaisa Sivenius.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-27657-9 (sid.) Ilm. 4/2016.
Viisaissa ja tarkkanäköisissä kirjoituksissaan lukijoiden rakastama kirjailija pohtii, mitä on olla ihminen.Siri Hustvedt ammentaa kiehtovissa esseissään sekä omista kokemuksistaan että eri tieteenalojen oivalluksista. Hän pohtii muistoihin, tunteisiin ja mielikuvitukseen liittyviä kysymyksiä, unien merkitystä sekä vuorovaikutusta ihmisten välillä. Aiheita lähestytään myös tunnettujen kuvataiteilijoiden teosten kautta. Eri tieteen- ja taiteenalojen välimaastossa liikkuessaan Hustvedt avaa yllättäviä ja valaisevia näkökulmia ihmisyyden peruskysymyksiin.
Siri Hustvedt (s. 1955) on kirjailija, taidekriitikko ja kirjallisuustieteen tohtori.  Hän on julkaissut kuusi romaania, runokokoelman, esseitä ja tietokirjoja.  Hustvedt asuu Brooklynissä New Yorkissa miehensä Paul Austerin ja tyttärensä kanssa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Uusia pokkaripainoksia Seven -sarjassa.

Dobbs, Michael: House of Cards -boksi: House of Cards, Kuninkaantekijä
  Viimeinen jako. Ilm. 2/2016. Otava.
Erra, Jyrki: Berliinin ajokoirat. Ilm. 4/2016. Otava.
French, Nicci: Pimeyden syli.Ilm. 6/2016. Otava.
Holmström, Johanna: Sulje silmäsi pienoinen. Ilm. 6/2016. Otava.
Hämeen-Anttila, Virpi: Käärmeitten kesä. Ilm. 6/2016. Otava.
Jungstedt, Mari: Viimeinen näytös.Ilm. 4/2016. Otava.
Leon, Donna: Kultamuna. Ilm. 5/2016. Otava.
Mankell, Henning :: Juoksuheikka.  Ilm. 3/2016. Otava. 
Mäki, Reijo:: Kruunun vasikka. Ilm. 1/2016. Otava.
Mäki, Reijo: : Liian kaunis tyttö. Ilm. 1/2016. Otava.
Mäki, Reijo: :Suomen länsi -trilogia:Sheriffi,Intiaani ja Cowboy.Ilm.5/2016.Otava
Mäki, Reijo:: Siivellä eläjä - Vares. Ilm. 5/2016. Otava.
Mäki, Reijo:: Tulivuori. Ilm. 5/2016. Otava.
Sansom, C.J.: Itsevaltias. Ilm. 2/2016. Otava.
Sund, Erik Axl:: Lasiruumiit. Ilm. 5/2016. Otava.
Vallgren, Carl-Johan: Varjopoika. Ilm. 1/2016. Otava.
Wennstam, Katarina: : Petturi. Ilm. 2/2016. Otava.
Otavan isokokoiset taskukirjat

Hawking, Paula: Nainen junassa. Otava. (K). ilm. 3/2016.
Marklund, Liza: Rautaveri. Otava. (K). Ilm. 3/2016.Reuna

Hanhisuanto, Kari: Pelkopeli.
Reuna 2016.
ISBN 978-952-7028-47-6 (nid.)   Ilm. 3/2016.
Pelkopeli kertoo sarjamurhaajasta, joka valitsee uhrinsa ensin sattumanvaraisesti ja myöhemmin kotikaupunkinsa asukkaista. Alkaa peli, jolla tekijä haluaa mahdollisimman paljon julkisuutta. Hän yrittää saada pikkukaupunkilaiset pelkäämään ja onnistuukin siinä. Teoksessa ei seurata pelkästään poliisin työskentelyä vaan mennään myös tekijän pään sisään. Suuri rooli on tsunamin koettelemalla nuorella Farahilla, joka löytää paikkansa pienestä kaupungista pohjoisessa Suomessa.
Kemiläinen Kari Hanhisuanto kirjoitti yhdeksännen kirjansa ja viidennen rikosromaaninsa poikkeuksellisella tavalla: hän kävi kirjoittamassa sitä julkisilla paikoilla ja ilmoitteli niistä aina ihmisille hyvissä ajoin. Jokainen halukas sai osallistua projektiin. Keräsin aineistoa puolisen vuotta ja kirjoituspaikkoja kertyi kolmetoista. Ehkä eksoottisin oli radion suorassa lähetyksessä. Aika paljon ihmisten nimiä ja tapahtumapaikkoja sain kerättyä osallistujilta, jotka kävivät jututtamassa kirjailijaa työssään. Kokemus oli pelottavan mahtava.
Kari Hanhisuanto DekkariNetissä.Kustantamo S&S

Huom! Kustantamo S&S - 2016 kaikki kirjauutuudet

Kotimaiset

Erlandsson, Karin: Kuolonkielot. .
Alkuteos: Missdåd, 2016. Suom. Taija Mård.
Kustantamo S&S 2016.
ISBN  978-951-52-3776-7 (sid.)  Ilm.  3/2016.

Esikoisdekkari!!
Pääkaupungissa toimittajaksi opiskellut Sara aloittaa kesätyöt pienessä paikallislehdessä. Työ sopii hänelle paitsi koska hän tarvitsee työkokemusta, myös koska hän tapailee paikkakunnalla hevostallia pitävää Robertia. Saran ensimmäinen työvuoro on tietenkin juhannusaattona kun muut ovat lomalla. Tarkoitus on tehdä jokavuotinen reportaasi paikkakunnan keskikesän juhlinnasta yhdessä leppoisan valokuvaajan, Oskarin, kanssa, mutta suunnitelmat muuttuvat: metsästä on löytynyt naisen ruumis.Sara uppoutuu yhä syvemmälle kuolemaa ympäröivien kertomusten vyyhtiin. Hän haastattelee kuolleen naisen puolisoa ja muita asianosaisia ja ryhtyy kuin huomaamattaan tekemään omaa murhatutkimustaan. Idyllisen pinnan alla on salaisuuksia ja eripuraa, eikä hänen omakaan elämänsä tunnu sujuvan aivan odotusten mukaan.
Erlandssonin esikoisromaani Minkkitarha (2014) oli vähäeleinen ja vaikuttava sukupolvitarina. Nyt hän on kirjoittanut tyylipuhtaan klassisen dekkarin, jossa suljetun yhteisön ihmissuhteiden kiemuroita tarkastellaan useasta näkökulmasta. Erlandsson kuvaa ihmisiä myötäeläen ja lämmöllä, mutta luo samalla piinaavan tunnelman, joka syntyy kun kaikki ei ole sitä miltä näyttää.
Karin Erlandsson (s. 1978) asuu Maarianhaminassa.  Hän työskentelee kulttuuritoimittajana Nya Åland -lehdessä ja kirjoittaa kaiken muun iltaisin kotona keittiönpöydän ääressä.  Erlandssonin Minkkitarha (2014) oli ehdolla Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2015.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Kustannus S&S - Karin Erlandsson.
- #Kirja - Karin Erlandsson Kuolonkielot.

Ulkomaiset

Atkinson, Kate: Hävityksen jumala.
Alkuteos: God in Ruins, 2015.  Suom. Kaisa Kattelus.
Kustantamo S&S 2016.
ISBN 978-951-52-3754-5 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Kate Atkinsonin hurmaava Elämä elämältä tutki loputtomien sattumien ja valintojen mahdollisuuksia, seuraten Ursula Toddia joka sai elää läpi 1900-luvun kuohujen yhä uudelleen.
Hävityksen jumala kertoo 2000-luvun dramaattisen tarinan Ursulan pikkuveljen Teddyn kautta. Rakastettu Teddy, joka oli lupaus: runoilijan alku ja sankarilentäjä, josta tuli uskollinen puoliso, hämmentynyt isä ja rakastava isoisä. Sotakokemuksien ja toisaalta sodanjälkeisen nopean kehityksen ja muutoksen välille kasvava kuilu tuovat Teddyn eteen hänen elämänsä suurimman haasteen: hänen on elettävä tulevaisuus, josta hän oli jo luopunut.
Koskettava ja omaleimainen tutkielma tavallisen miehen polusta halki poikkeuksellisten aikojen on samalla mukaansatempaava kertomus ja ravisuttava lukuelämys, jonka lopussa tapahtuva käänne vie jalat alta. Hävityksen jumala todistaa jälleen, että Kate Atkinson on aikamme merkittävimpiä kirjailijoita.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Loistava kirjailija ja upeita kirjoja. Suosikkejani.
Kate Atkinson DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Atkinson, Kate: Joka lapsia ja koiria rakastaa.
Alkuteos: Started Early, Took My Dog, 2010. Suom. Kaisa Kattelus.
Kustantamo S&S 2016.
ISBN 978-951-52-3789-7 (nid.) Ilm. 4/2016.
1. p. ilm. 4/2015.

O*Farrell, Maggie: Varoitus tukalasta helteestaä.
Alkuteos: Instructions for a heatwave, 2013. Suom. Maija Kauhanen.
Schildts&Söderströms 2016.
ISBN 978-951-52-3795-8 (nid.)   Ilm. 5/2016.
1. p. ilm. 6/2014.Siltala


Huom! Siltalan kevät 2016 -luettelo - hienoja kirjoja tulossa

Repo, Niina: Kompleksi.
Siltala 2016.
ISBN 978-952-234313-0 (sid.)  Ilm. 1/2016. 

Esikoisdekkari ???
Mitä tapahtuu, kun elämä ei maistu siltä miltä sen pitäisi? Mitä tapahtuu, kun niitä hetkiä jotka vaihtaisi pois on kalenterissa niin paljon, että ne putoilevat rivien yli? Töissä ja kotona parhaansa tekevä Niina taistelee löytääkseen sisältään uuden naisen ja oppiakseen sanomaan tärkeän pienen sanan: ei. Mutta ennen kuin sana löytyy, ehtii tapahtua kaikenlaista. Sekä työpaikalla että kotona jylläävät yt neuvottelut, mies katoaa, petettyjen ja pettäjien roolit vaihtuvat, kuulusteluhuoneessa esitetään hankalia kysymyksiä ja todellisuus kirskahtelee ikävänlaisesti raiteiltaan.Ei-sanan lisäksi Niina oppii, että teräväpäisesti käytetty kynä voi olla yhtä vaarallinen ase kuin terävä puutarhalapio - ja että mielenrauhan saavuttamiseksi voi joskus joutua tekemään hyvin rauhattomia asioita.Kompleksissa esiintyvän kaimansa tavoin kirjailija Niina Repo on teroittanut kynänsä. Tuloksena on villi romaani, joka muodostaa oudon ja ovelan kaleidoskoopin - kirjan sivuja kääntämällä kuvio heilahtaa kerta toisensa jälkeen uuteen asentoon. Mikä kuvioista on todellinen? Sen selvittäminen on lukijan herkullinen tehtävä.
Lisätietoa:
Niina Repo (s. 1971) on monipuolinen ja kiitetty kirjailija. Hän on myös kirjoittamisen maisteri ja töissä Turun yliopistossa luovan kirjoittamisen yliopisto-opettajana. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa, jossa tutkii sanojen voimaa.
Vuonna 2008 julkaistu Arpi nousi Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Vuonna 2012 Niina Revon, Mikko Koukin ja Aku Louhimiehen käsikirjoittama Vuosaari-elokuva sai useita kansainvälisiä tunnustuksia ja oli ehdolla kahdeksan Jussi-patsaan saajaksi. 
- Siltala - Niina Repo.Siniplaneetta

Russell, Craig: Glasgowilainen suudelma.
Alkuteos: The Long Glasgow Kiss, 2010. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Siniplaneetta 2016.
ISBN 978-952-565848-4 (sid.) Ilm. 5/2016.
bbbb
Yksityisetsivä Lennox -sarja 2.
Craig Russell toimi aikoinaan useita vuosia poliisina Skotlannissa.  Sen jälkeen hän työskenteli mainostoimistossa, kunnes ryhtyi vuonna 2004 päätoimiseksi rikoskirjailijaksi.  Hänen Hampuriin sijoittuvita Jan Fabel -romaaneistaan on tehty Saksassa tv-sarja.  Romaaneja on ilmestynyt kaikkiaan kuusi. 
Vuonna 2009 Russell toi julki uuden sarjan, joka kertoo 1950-luvun Glasgowin karskin alamaailman liepeillä toimivasta yksityisetsivä Lennoxista.  Lennoxin seikkailuja on saatu seurata neljän romaanin verran.  BBC on ostanut option Lennox-kirjojen sovittamisesta televisioon.  Kirja Yksityisetsivä Lenox on Russellin ensimmäinen suomennettu teos ja oli erittäin hieno dekkari. Mahtavaa, että saadaan lisää Lennox-dekkareita.
Hienoa, että pienet kustantamot tuovat hienoja uusia  dekkaristeja suomeksi.
Craig Russell DekkariNetissä.
- Siniplaneetta - Craig Russell.
- www.craigrussell.com.
Sitruuna

Archer, Jeffrey: Vain aika näyttää.
Alkuteos: Only Time Will Tell, 2011. Suom. Susanna Tuomi-Giddings.
Sitruuna 2016.
ISBN 978-952-570151-7  (sid.)   Ilm. 3/2016.
bbbb
Clifton-kronikka 1.
Ei dekkari!!!

Harry Clifton asuu Bristolin köyhässä kaupunginosassa yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Harryn isästä ei kukaan suostu kertomaan muuta kuin sen, että isä kuoli sodassa. Harryn suunnitelmissa on mennä töihin satamaan heti kun koulu on käyty, aivan kuten suvun miehet ovat tehneet häntä ennen. Harrylla on kuitenkin poikkeuksellinen lahja, jonka ansiosta hänelle tarjotaan stipendi poikakouluun. Ennen pitkää Harrylle paljastuu karmea totuus isän kuolemasta ja hän joutuu kyseenalaistamaan kaiken elämässään. Onko hän Arthur Cliftonin, Bristolin satamatyöläisen poika vai Barrington Shipping Linen perijän avioton esikoinen? Toisen maailmansodan kynnyksellä Harry joutuu myös valitsemaan, aloittaako opiskelut Oxfordin yliopistossa vai liittyäkö laivastoon ja lähteä taistelemaan Hitlerin Saksaa vastaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat ajanjaksolle 1920-1940 ensimmäisen maailmansodan tuhoista toisen maailmansodan puhkeamisen kynnykselle. The Times -lehti on verrannut kirjaa ja sen henkilöhahmoja Forsytein taruun.
Vain aika näyttää aloittaa Jeffrey Archerin uuden Cliftonin perheestä kertovan sukusaagan, jossa on tähän mennessä julkaistu viisi osaa.
Huom!  Tämä on erittäin kiinnostava kirja, joka on ehdottomasti luettava.
Jeffrey Archer on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisenä bestseller-kirjailijana, jonka teoksia on myyty yli 270 miljoonaa kappaletta. Hänen kirjojaan on julkaistu 97 maassa lähes 40 kielellä. Hän on ainoa kirjailija, joka on ollut myyntilistojen kärjessä niin kaunokirjoilla (17 kertaa), novelleilla (neljä kertaa) kuin tietokirjoilla (Vankilapäiväkirjat).  Archer on kirjoittanut yli 30 kirjaa ja novellia, näytelmiä ja televisiosarjoja.
Archer on edustanut viisi vuotta alahuoneessa ja 22 vuotta ylähuoneessa. Hän kerää taidetta ja harrastaa huutokauppojen meklarointia.
Jeffrey Archer (s. 15.5.1940) on brittiläinen kirjailija ja poliitikko. Hän on entinen parlamentin jäsen (1969-1974) ja Konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja, jolle myönnettiin vuonna 1992 elinikäinen päärinarvo.
Jeffrey Archer on ollut naimisissa pian 50 vuotta vaimonsa Dame Mary Archerin kanssa. Pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa ja he jakavat aikansa Lontoon ja Cambridgen kotien välillä.  
Jeffrey Archerilta ilmestyi suomeksi keväällä 2014 upea romaani Kane ja Abel.
Huom! 30 vuotta kirjan ensijulkaisun jälkeen Jeffrey Archer kirjoitti tämän menestyskirjansa uudelleen uudelle lukijasukupolvelle.
Huom! Kirja on ilmestynyt aiemmin v. 1983 WSOY:n kustantamana nimellä Leppymättömät.
Kane ja Abel mysteereitä on ilmestynyt kolme osaa: Shall We Tell the President? (1977), Kane & Abel (1979) ja The Prodigal Daughter (1982).
Sarja on ilmestynyt suomeksi: Kerrotaanko presidentille (1978), Leppymättömät (1983) ja Tuhlaajatytär (1984).
Jeffrey Archerilta on suomennettu myös kirjat: Valtataistelu (1985), Kunnian tähden (1986), Täydellinen murha : kaksitoista kertomusta (1989), Miljoonan dollarin petos (1989), Suuri unelma (1991), Varkaiden kunnia (1995) ja Jättiläiset (1997).
Lue lukunäyte »
Lisätietoa:
- Sitruuna - Jeffrey Archer.
- www.jeffreyarcher.com
- Wikipedia - Jeffrey Archer.
- Wikipedia (suom.) - Jeffrey Archer.
- Kirjasampo - Jeffrey Archer.
- Facebook: Jeffrey Archer Official
- Twitter: @Jeffrey_ArcherTammi

Huom!  #Kirja - Kaikki Tammen kirjauutuudet kevät 2016 .

Kotimaiset

Järvelä, Jari: Tyttö ja seinä.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8888-7 (sid.)  Ilm. 5/2016.

Metro-trilogian päätösosa.
Metro on nuori kotkalainen nainen. Toisin kuin ikätoverinsa hän ei tee itseään näkyväksi bloggamalla ja vloggaamalla vaan maalaamalla betoniseinään grafiitteja.
Mutta nyt Metro pakenee henkensä edestä sekä poikaystävänsä Rustin surmaajaa että venäläistä oligarkkia, jonka kotigalleriasta Metro on tuhonnut muutaman miljoonan euron edestä taidetta. Mutta tarjoaako kylmä Kymenlaakso piilopaikkaa tummahipiäiselle naiselle, jolla on enemmän vihollisia kuin ystäviä ja jolta on viety kaikki muu paitsi intohimo graffitiin ja kosto. Vai onko Metrolla edessä sama kohtalo kuin Rustilla ja monella muulla hänen rakastamallaan ihmisellä.
Jari Järvelä on kotkalainen kirjailija, jonka Metro-trilogian on saavuttanut suuren suosion sekä Suomessa että muualla maailmassa. Sarjan ensimmäisen osan Tyttö ja pommi (2014) käännösoikeudet on myyty Saksaan, Tšekkiin, Turkkiin sekä englanninkieliseen maailmaan. Sen englanninkielinen käännös The Girl and the Bomb oli syyskuussa 2015 Amazonin scandicrime-listan kakkonen. Tytöstä ja pommista on myös tekeillä myös elokuva, jonka ohjaa Samuli Valkama.
Järvelän toinen Metro -dekkari Tyttö ja rotta ilmestyi toukokuussa 2015.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- #Kirja - Jari Järvelä.
- Kirjasampo - Jari Järvelä.
- Wikipedia - Jari Järvelä.
- Jari Järvelä Twitterissä.
- Jari Järvelä Facebookissa .

Kesävuori, Saara: Keskeneräinen kuolema.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8734-7 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Erotiikalla ladattua, hunajaa tihkuvaa rikosta. Aistilliset leikit yhdistävät naista ja miestä. Kunnes nainen menee kiihkoissaan liian pitkälle ja haluaa jotain mihin mies ei voi suostua: vauvan.
Nea Berg rakastaa mehiläistarhaansa mutta haluaa eroon kymmenvuotiaasta pojastaan. Tämä joutaa perhekoti Kattilaan Tampereen Kissanmaalle, mutta kun Arttu saapuu poikaa sinne hakemaan, Jere on kadonnut. Panu Roiha himoitsee hunajanmakuista Neaa, mutta nainen alkaa mennä vaatimuksissaan liian pitkälle ja ansaitsee opetuksen. Omalla tahollaan Arttu kaipaa seksuaalista vaihtelua ja yllättäen löytääkin sitä tietämättä, että hänen kumppanillaan on yhteys houkuttelevaan Neaan.
Tapahtumat riistäytyvät käsistä. Miksi Hatanpään neurologiselle osastolle tuotu mies puhuu murhasta, joka on pakko tehdä? Kuntouttajaa sijaistava Anni Eloranta ei saa miehestä tolkkua, mutta Kalevankankaalta on vastikään löytynyt naisen ruumis. Anni ryhtyy selvittämään rikosta, eikä hän tällä kertaa luota Arttuun.
Saara Kesävuori on tamperelainen kirjailija, joka on julkaissut nuortenkirjoja ja kirjoittanut näytelmiä sekä väitöskirjan Eila Pennasen varhaistuotannosta. Kesävuoren tuotanto on monipuolinen ja kiitetty. Nuortenkirja Valkoinen ankka ilmestyi 1988 Saara Sarkkisen nimellä ja se sai valtion kirjallisuuspalkinnon. Sarkkisen esikoisnäytelmä Tämän jälkeen ylösnousemus kantaesitettiin 1990, ja se sai Kalle Kaiharin säätiön palkinnon vuoden paikallisesta kulttuuriteosta ja Teatterikesän kunniakirjan. Sarkkisen nuortenkirja Töitä mun faijalle! ilmestyi 1987, ja se oli Topelius-palkintoehdokkaana. Kesävuori on palkittu myös kolmesti Tampereen kaupungin palkinnolla. Vuonna 2010 Kesävuori voitti Kouvolan dekkarinovellikilpailun ensimmäisen palkinnon novellista Syntymäpäivän jälkeen. Novelli on ilmestynyt antologiassa Murhattu mieli.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Saara Kesävuori.
- Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita - Saara Kesävuori.

Ropponen, Markku: Kuhala ja isku Helsingissä.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8741-5 (sid.) Ilm. 1/2016.   Kansikuva.

Kuinka käy pikkukaupunkilaisetsivälle, kun hän joutuu tekemisiin Helsingin nilkkien kanssa? Helleaalto saa Kallion kadut hehkumaan polttavan kuumina, kun rakkaudessa pettynyt Kuhala saapuu Helsinkiin tapaamaan vanhaa ihastustaan Anastasia Maz-Abunzjahia. Naisen asunto löytyy tyhjänä, ja sen liepeiltä joukko mieluiten piilossa auringonvalolta pysytteleviä stadilaisia. Pian Kuhala saa kuulla, että pääkaupungissa on viime päivinä kuristettu hengiltä kaksi naista ja että seuraavaa uhria on lupa odotella lähiaikoina. Vaikka kyseessä on puhdas lomamatka ja Hippu-koirakin kaipaa jo kotiin, hän ei voi olla selvittämättä, mihin ihanainen Anastasia on kadonnut.
Markku Ropponen (s. 1955) on Jyväskylässä asuva kirjailija. Hänet tunnetaan eritoten kiitetyistä ja palkituista dekkareistaan. Dekkaristina Ropponen on mehevän kielen ja henkilökuvauksen mestari, jonka rujon kauniita henkilöitä ei voi olla rakastamatta. Vuonna 2009 ilmestynyt Kuhala ja hautausmaan risteys on Ropposen kahdeksas Otto Kuhala -romaani. Ropposen esikoisteos, vuonna 1990 ilmestynyt rikosromaani, Pronssijuhlat sai lukijoilta ja kriitikoilta lämpimän vastaanoton ja on esitetty neliosaisena kuunnelmadramatisointina. Vuonna 1991 ilmestynyt dekkari Kuolemanuni sai Vuoden johtolanka -palkinnon.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
- Tammi #Kirja - Markku Ropponen.
Markku Ropponen DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Crouch, Blake: Wayward Pines - Viimeinen kaupunki.
Alkuteos: The Last Town, 2015. Suom. Ilkka Rekiaro.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8525-1 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb

Mystisen menestystrilogian päätösosa!
Painajaiseksi muuttuneen unelmakaupungin asukkaat joutuvat punnitsemaan, onko makea valhe sittenkin parempi kuin katkera totuus.. Wayward Pines näyttää idylliseltä pikkukaupungilta, mutta todellisuudessa siellä eletään kaupungin perustajan, David Pilcherin, raudanlujassa komennossa. Pois ei voi lähteä, ellei mieli päästä hengestään. Mutta nyt Pilcher kätyreineen on mennyt liian pitkälle.Kaupungissa kolme viikkoa seriffinä ollut salaisen palvelun agentti Ethan Burke ei aio enää katsoa toimettomana vierestä. Mutta Pilcherin kosto on kauhea. Pystyykö Ethan pelastamaan Wayward Pinesin, viimeisen kaupungin?
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.blakecrouch.com.
- www.foxtv.fi/wayward-pines .
- Wikipedia - Wayward Pines.

Clarke, Mary Higgins: Laulun loppu.
Alkuteos: The Melody Lingers On, 2015.  Suom. Hilkka Pekkanen.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8862-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Kun totuus käy liian kalliiksiSkandaalinkäryinen liikemies, sisustussuunnittelijoiden kuningatar - ja petos, joka sai seurapiirit järkkymään. Tämän mehevämmäksi ei mysteeri muutu!Miljardeja kavaltanut liikemies katoaa Karibianmerellä. Kaksi vuotta myöhemmin skandaali on edelleen kaikkien huulilla: tekikö Parker Bennett itsemurhan vain lavastiko hän katoamisensa? Bennettin leski Anne on vakuuttunut miehensä syyttömyydestä, samoin hänen poikansa Eric. Kun rahavaikeuksiin joutunut Anne sitten päättää muuttaa pienempään asuntoon, hän palkkaa avukseen sisustussuunnittelija Glady Harperin. Ylellisiin toimeksiantoihin tottuneen Gladyn assistenttina toimii sisukas yksinhuoltaja Lane Harmon, joka ihastuu Ericiin. Lane ei kuitenkaan tiedä, että mitä lähemmäksi Bennettejä hän pääsee, sitä suurempaan vaaraan hän asettaa itsensä - ja nelivuotiaan tyttärensä.
Mary Higgins Clark (s. 1929) tunnetaan Amerikassa arvonimellä "Jännityksen kuningatar". Hän pitää kunnia-asianaan tarjoilla kauhua hyvin annosteltuna ja kauniisti katettuna. Kolmisenkymmentä vuotta jatkuneen kirjailijanuransa aikana hän on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania tai kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana
Lisätietoa:
- Mary Higgins Cark -kotisivu.
- Wikipedia - Mary Higgins Clark.
- Tammi - Mary Higgins Clark.

Hilton, Lisa: Maestra.
Alkuteos: Maestra, 2016.  Suom. Kristiina Vaara.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8863-4 (sid.) Ilm. 3/2016.
bbbb
Esikoistrilleri!!
Seksikäs psykologinen trilleri! Vuoden trilleritapaus: taideväärennöksiä, luksuselämää ja pitelemätön naispäähenkilö.Lontoolaisella huutokauppakamarilla työskentelevä Judith tajuaa pomonsa olevan osallisena taideväärennökseen. Ennen kuin ehtii paljastaa mitään, Judith saa potkut. Katkerana hän toteaa pystyvänsä itse paljon parempaan. Alkaa vaarallinen seikkailu escort-tyttöjen Nizzassa, rikkaiden huvijahdeilla, älykköpiirien Pariisissa ja Sveitsin pankkimaailmassa. Maestra on psykologisen trillerisarjan ensimmäinen osa. Kirjan pohjalta on tekeillä elokuva.
L. S. Hilton on lontoolainen kirjailija ja toimOittaja. Hän kasvoi Enlannissa ja on sen jälkeen asunut Key Westissä, New Yorkissa, Pariisissa ja Milanossa. Valmistuttuaan Oxfordista hän opiskeli taidehistoriaa Pariisissa ja Firenzessä. Hän on työskennellyt toimittajana, taidekriitikkona ja tv-juontajana. Tällä hetkellä on asuu Lontoossa. Kohuttu Maestra on hänen esikoisromaaninsa, ja sen aiheuttama kohu on yllättänyt kaikki. Maestrasta on tekeillä myös elokuva.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana
Lisätietoa:
- #Kirja - Tammi - L.S. Hilton.
- Facebook - Lisa Hilton.
- Guardian 6.3.2016 LS Hilton: Time to be grown up about female desire.
- DailyMail 19.3.2016 Jan Moir: Oxford historian Lisa Hilton...
- Mesta.net 7.3.2016 Jussi Wahlgrenin arvio Lisa Hiltonin Maestrasta.
- The Telegraph 27.2.2016 - Victoria Lambert: LS Hilton Is this "geeky" Oxford graduate...
- Ilta-Sanomat 3.4.16 Onko tässä uusi Fifty Shades of Grey?.

Kepler, Lars: Playground.
Alkuteos:  Playground, 2015.  Suom. Kari Koski.
Tammi 2016.
ISBN 978-951-31-8577-0 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Keplerin uusi aluevaltaus! Mihin joudumme kun kuolemme?
Yliluonnollinen trilleri vie tuonpuoleiseen, jossa pelataan julmaa peliä siitä, kuka saa palata elämään.
Jasmin Pascal-Anderson haavoittuu kuolettavasti ja huomaa päätyneensä outoon satamakaupunkiin, jossa vainajat odottavat tuonen laivaa tai paluuta elämään. Jokin on kuitenkin pahasti vialla. Sairaalassa henkiin virkoava Jasmin ei koskaan toivu kokemastaan. Kaikkea varjostaa tieto, että tuonpuoleisesta on tullut röyhkeyden pelikenttä, missä katalimmat juonivat itsensä takaisin elämään. Eikä kukaan usko häntä. Kun Jasminin pieni poika sitten joutuu hengenvaaraan, Jasmin on kahden tulen välissä. Ilman leikkausta poika kuolee, sydämen pysäyttämistä vaativa leikkaus taas vie hänet kaupunkiin, joka on koituva hänen kohtalokseen. On vain yksi vaihtoehto. Jasminin on seurattava perässä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana
Lars Kepler DekkariNetissä.

Zander, Joakim: Lähiö.
Alkuteos: Orten, 2015.  Suom. Maija Kauhanen.
Tammi 2016.

ISBN 978-951-31-8828-3 (sid.) Ilm. 4/2016.
Ajankohtainen trilleri terrorismista, Ruotsin lähiöistä ja kaiken takana vaikuttavasta rahasta.
Uimarin itsenäisessä jatko-osassa Klara Walldéen joutuu mukaan kansainväliseen vyyhteen, jossa sisar etsii veljeään, Tukholman lähiöissä kytee kapina ja terrorismia pyörittävä raha murentaa yhteiskunnan perustaa.
Yasmine ja Fadi pakenevat lapsina Syyriasta. Uusi elämä Ruotsissa on vaikeaa erityisesti Fadille, ja kun hän joutuu vaikeuksiin, ottaa Yasmine syyt niskoilleen ja muuttaa maasta. Yasmine pärjää New Yorkissa, mutta yksin jäänyt Fadi radikalisoituu. Klara Walldéen taas yrittää toipua Lontoossa Uimarin tapahtumista, kun outoja alkaa tapahtua: tietokone varastetaan ja kollega kuolee metrojunan alle. Jäljet johtavat Tukholmaan, jonka lähiöissä kytee kapina. Sinne palaa myös Yasmine etsimään kadonnutta veljeään.
Ruotsalainen Joakim Zander (s. 1975) on oikeustieteen tohtori, joka on työskennellyt mm. Euroopan parlamentissa. Uimari on hänen ensimmäinen romaaninsa, ja se on myyty 27 maahan.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- #Kirja - Joakim Zander.

Uusia painoksia Tammen Bon-pokkarit -sarjassa

Brown, Sandra: Matalapainetta.  Tammi. Ilm. 1/2016.  Kansikuva.
Järvelä, Jari: Tyttö ja rotta. Tammi. Ilm. 4/2016. Kansikuva.
Lehtolainen, Leena: Surunpotku. Tammi. Ilm. 1/2016. Kansikuva.
Kepler, Lars: Vainooja. Tammi. Ilm. 2/2016.  Kansikuva.
LeCarre, John: Hurmaava petturi. Tammi.  Ilm. 5/2016. Kansikuva.
Nesser, Håkan: Pikku-Burman teurastajatar. Tammi. Ilm.  5/2016.  Kansikuva.
Ropponen, Markku: Kuhala ja vapaa pudotus. Tammi.  Ilm. 3/2016 Kansikuva.
Slaughter, Karin: Näkymätön.Tammi. Ilm. 5/2016. Kansikuva.
Zander, Joakim: Uimari. Tammi. Ilm. 2/2016.  Kansikuva.Teos


Huom!  Teoksen kevään 2016 uutuuskirjat -luettelo  

Nyholm, Tuomas: Omiensa luo.
Teos 2016.
ISBN 978-951-851-460-5 (sid.)  Ilm. 4/2016.

On kauan sitten tuntemattomaan kadonnut isä. Ja on poika, joka etsii isänsä jälkiä - vain kadotakseen itsekin? Komisario Lazlo Kempin saattamana Marc matkaa mustankeltaisen kiviaavikon poikki kohti päämäärää, jonka saavuttamista hän odottaa ja pelkää enemmän kuin mitään. Tasangon laidalla Kemp ohjaa jeepin ahtaaseen solaan korkeiden kiviseinämien väliin. Loppumatka vuoren uumeniin on kuljettava jalan. Marc ei ole milloinkaan ollut näillä seuduilla, mutta hän tajuaa tuntevansa paikan.Toisessa romaanissaan Nyholm rakentaa taidokkaan ankaran maailman. Monikerroksinen, huimaavan jännittävä tarina etenee kauas outoihin, eksyttäviin maisemiin ja etäälle ajan päällekkäisiin kerroksiin. Omiensa luo kertoo oman elämänpolun etsimisen ohessa niin rakkaudesta kuin pökerryttävästä pahuudestakin. Taustalla kumisee suuren uhkan ukkonen, kun kaivosjätti saartaa pientä omalaatuista kylää ja sen viimeisiä, sinnikkäitä asukkaita.
Tuomas Nyholm (s. 1976) on helsinkiläinen toimittaja. Elämän keskeiset perusasiat hän
on oppinut jääkiekkojoukkueen pukuhuoneessa ja suurimmat elämykset hankkinut kirjojen ja musiikin avulla. 2000-luvun akustisina johtotähtinä ovat toimineet Edu Kettunen, The Czars ja Elbow. Keväällä 2010 ilmestynyt Sinun edestäsi vuodatettu on hänen esikoisromaaninsa.
Lisätietoa:
- Teos - Tuomas Nyholm.

Parkkinen, Leena:  Säädyllinen ainesosa.
Teos 2016.
ISBN 978-951-851-675-3 (sid.)  Ilm. 4/2016.

Vuosi 1956. Saara on muuttanut Helsinkiin miehensä työn takia. Opintonsa keskeyttäneellä kotiäidillä on aikaa lapselleen Eliakselle, ja Juhani tuntuu viihtyvän työssään. Kaikki on hyvin. Ainakin paremmin kuin silloin joskus.Saaran yläkerrassa asuva Elisabeth järjestää kulttuurikutsuja, rakastaa ruokaa ja kirjoittelee pitkiä kirjeitä ystävälleen Izzylle. Naisten ystävystyessä Saaralle aukeaa maailma, jollaisesta hän on lukenut vain jännityskirjoista. Elisabeth on kaikkea, mitä Saara ei ole: muodinmukainen, itsenäinen, maailmankansalainen. Ja vakooja.Leena Parkkisen kolmas romaani Säädyllinen ainesosa on huikea kuvaus elämästä porvarillisessa Töölössä. Ja ruoasta! Mitä kaikkea se Saaralle ja Elisabethille merkitseekään. Rakkautta, pelkoa - ja kätkettyjä viestejä.
Huom!  En ole varma onko tämä jännityskirjallisuutta...aika näyttää. 
Lisätietoa:
- Teos - Leena Parkkinen.

Uusia pookkaripainoksia

Häkämies, Kari: Erään yhtiön murha.
ISBN 978-951-851-714-9 (nid.) Ilm. 2/2016.
1. p. ilm. keväällä 2014

Lindgren, Minna: Ehtoolehdon tuho.
Teos 2016.
ISBN 978-951-851-719-4 (nid.) Ilm. 4/2016.
1. p. ilm. keväällä 2015.WSOY

Huom!
   Kaikki WSOY:n kevään 2016 kirjauutuudet

Kotimaiset

Ulkomaiset

Ahnhem, Stefan: Yhdeksäs hauta.
Alkuteos: Dennionde graven, 2015.  Suom. Outi Menna.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41515-3 (sid.)   Ilm. 3/2016.
bbbb

Rikostarkastaja Fabian Risk joutuu laittamaan koko uransa peliin ratkaistakseen Ruotsin oikeusministerin mystisen katoamisen.
Rikostarkastaja Fabian Risk tutkii oikeusministerin merkillistä katoamista Tukholman valtiopäiviltä: riitaisan istunnon jälkeen ministeri ei koskaan astu ulkopuolella odottavaan autoon. Risk joutuu mittavan sumutuksen kohteeksi, mutta samassa sumussa hapuilee Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo. Risk ajautuu yhä syvemmälle korkean tason salaliittoon, joka osoittautuu kylmäävämmäksi kuin kukaan osasi aavistaa.
Stefan Ahnhem (s. 1966) aloitti musiikkibisneksessä, mutta ryhtyi 25-vuotiaana opiskelemaan käsikirjoittamista. Tunnetuksi Ahnhem tuli Wallander- ja Irene Huss -televisiosarjojen käsikirjoittajana.Filmon tekemässä kirjoihin pohjautuvaa tv-sarjaa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- #Kirja - Stefan Ahnhem.
- Wikipedia - Stefan Ahnhem.
- Stefan Ahnhem Facebookissa.

Cussler, Clive & Brown, Graham-: Haamulaiva.
Alkuteos: Ghost Ship, 2014. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41516-0 (sid.) Ilm. 1/2016.

NUMA-sarja 4.
Kurt Austin kyberroistojen kintereillä.
Ihmiskauppaan erikoistuneet roistot hamuavat valtaa kybermaailmassa - Kurt Austinin erikoisryhmä iskee takaisin! Kurt Austin NUMAn erikoisprojekteista palaa tajuihinsa loukkaannuttuaan uppoavan huvijahdin pelastusyrityksessä. Muistikuvat ovat sekavat. Näkikö hän entisen rakastettunsa Sienna Westgaten hukkuvan? Kurtin on saatava selvyys asiaan. Nainen on tietokonealan gurujen guru, joka on joutunut kyberrikollisjengin kynsiin. Maailman koko tietoliikenne on uhattuna, kun Brévardin roistosuku hamuaa valtaa. Intian valtamereltä Pohjois-Koreaan ja sieltä Madagaskarille syöksyvät sankarit Austin ja Zavala joutuvat tekemään kaikkensa estääkseen koko maailmaa luisumasta häikäilemättömien rikollisten armoille.
Clive Cusslerin (s. 1931) menestysteoksilla on 125 miljoonaa lukijaa yli 100 maassa ja niitä on käännetty jo ainakin 40 kielelle. Jännitysromaanien lisäksi Cusslerilta on julkaistu mm. tietoteokset Sea Hunters (suom. Syvyyksien metsästäjät, 1999) ja Sea Hunters II, joissa hän kertoo perustamansa NUMAn (National Underwater and Marine Agency) todellisista seikkailuista, kauan sitten uponneiden laivojen huimista etsintäretkistä. Cussler ja hänen vapaaehtoinen miehistönsä ovat paikantaneet jo yli 60 historiallisesti merkittävää alusta, kuten maailman ensimmäisen taistelusukellusveneen, Yhdysvaltain sisällissodan aikana uponneen etelävaltiolaisen C.S.S. Hunleyn. Coloradon vuoristoseuduilla ja Arizonan erämaissa viihtyvä Clive Cussler on myös tunnettu vanhojen autojen keräilijä, jonka kokoelmissa on satakunta 1950-luvun autoharvinaisuutta.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- #Kirja - Clive Cussler.
- www.cusslerbooks.com.
- WSOY - Clive Cussler.
- www.numa.net.
- Wikipedia - Clive Cussler.

Kallentoft, Mons & Lutteman, Markus: Zack.
Alkuteos: Zack, 2014.  Suom. Sari Karhulahti.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-40682-3 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Zack Herry 1.
Kiihkeä toimintadekkari Tukholmasta. Zack Herry, poliisin erikoisyksikön nuori komeetta, joutuu poliisin sisäisen tutkinnan hampaisiin selvittäessään Ruotsin historian pahinta murha-aaltoa. Neljä aasialaista naista löytyy raa'asti surmattuna tukholmalaisesta asunnosta. Viides on jätetty henkitoreissaan sairaalan portille. Vammoista päätellen hän on joutunut koiralauman raatelemaksi. Onko kyse naisvihasta, rasismista vai ihmiskaupasta? Vain se on tiedossa, että ellei murhaajaa pian löydetä, naisia kuolee lisää. Zack Herry tekee päivät vimmaisesti töitä rikosten selvittämiseksi, mutta öisin hänen on paettava todellisuutta, ristiriitojaan - ja oman lapsuutensa verisiä muistoja.
Mons Kallentoft (s. 1968) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hän kasvoi Linköpingin lähistöllä ja asuu nykyään Mallorcalla.
Vuonna 2000 Kallentoftin romaani Pesetas voitti parhaalle ruotsalaiselle esikoisromaanille myönnettävän Katapult- palkinnon. Ensimmäisen Malin Fors -dekkarinsa hän julkaisi 2007. Hän on myös intohimoinen kokki ja on kirjoittanut palkitun ruokareportaasikirjan Food noir.
Markus Lutteman (s. 1973) debytoi asiaproosateoksella El Choko ja herätti laajasti huomiota Patrik Sjöbergin elämäkerralla De du inte såg.  Hänen teoksiaan on myyty yhteensä lähes 400 000 kappaletta. Myös toimittajana työskennellyt Lutteman asuu Örebrossa, Ruotsissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Mons Kallentoft DekkariNetissä.

Neuhaus, Nele: Lumikin on kuoltava.
Alkuteos: Schneewittchen muss sterben, 2010.  Suom. Veera Kaski.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41320-3 (sid.) Ilm. 4/2016.
bbbb
Bodenstein & Kirchhoff - sarja 4.
Ensimmäinen suomennos!!
Uusi dekkaritähti Saksasta kirjoittaa vuoristokylän synkästä salaisuudesta. Rikostarkastaja Pia Kirchhoff ja Oliver von Bodenstein joutuvat outoa liikenneonnettomuutta selvitellessän pikkukylään, jota painaa vuosien takaisen kammottavan rikoksen varjo. 17-vuotiaat Lumikki ja Laura katosivat silloin jäljettömiin. Kauhu hiipii kylään, kun jälleen katoaa nuori tyttö. Yksimielisiä paikalliset ovat vain siitä, että poliisille ei puhuta.
Nele Neuhaus on Saksan tämän hetken myydyin rikoskirjailija.
Erittäin kiinnostavalta vaikuttaa.  Onko aikakin saada myös saksalaisdekkareita.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
www.neleneuhaus.de.
Nele Neuhaus DekkkariNetissä.


Ohlsson, Kristina: Lotus Blues.
Alkuteos: Lotus Blues, 2014.  Suom. Antti Autio - Pekka Marjamäki.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41517-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Onko Sara Texas syytön vai syyllinen? Kovaksikeitetyn dekkarin lajityypillä leikittelevä mestarillinen murhamysteeri Ruotsin tämän hetken arvostetuimmalta jännityskirjailijalta. Menestyvän asianajaja Martin Bennerin luo saapuu epätoivoinen mies. Hän vaatii Benneriä todistamaan siskonsa syyttömyyden viiteen murhaan ja etsimään tämän pojan, Mion. Veli ei usko että hänen sisarensa, Texasiin au pairiksi tullut ruotsalaistyttö, olisi kuunaan tappanut ketään. Kunnianhimoinen Benner ottaa tapauksen tutkittavakseen, ja sotkeutuu vaaralliseen rikosvyyhteen.
Lotus blues on kehutun kaksiosaisen jännitystarinan ensimmäinen osa. Toinen osa, Mion blues, ilmestyy lokakuussa 2016.
Kristina Ohlsson (s. 1979) on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka on työskennellyt turvallisuuspoliittisena analyytikkona Ruotsin poliisihallituksessa sekä viimeksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ:n) analyytikkona Wienissä. Ohlsson aloitti ensimmäisen romaaninsa Nukketalon kirjoittamisen ollessaan työkomennuksella Bagdadissa. Vuodesta 2012 hän on ollut vapaa kirjailija. Kristina Ohlssonin dekkarit ovat ruotsalaista ykköslaatua...
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Kristina Ohlsson DekkariNetissä.

Sten, Viveca: Juhannusmurha.
Alkuteos: I stundens hetta, 2012.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41025-7 (sid.) Ilm. 1/2016.
bbbb
Sandhamn -sarja 5.
Viides Sandhamn-dekkari paljastaa kesän toiset kasvot. Mikä on ihanampaa kuin juhannusjuhla saaristossa? Meri tuoksuu, rannat ovat täynnä rentoja, hauskaa pitäviä ihmisiä. Mutta kun saaren nimi on Sandhamn, ei kuolema ole koskaan kaukana.
Iloisen joukon keskellä nuori tyttö lysähtää yhtäkkiä huumattuna hiekalle, ja aamulla rannalta löytyy ruumis. Perheisiin iskee kauhea huoli. Aikuiset alkavat tajuta, että nuorilla on salainen elämä, josta he eivät tiedä mitään. Juristi Nora Linde viettää saaressa ensimmäistä juhannustaan uuden rakkaansa Jonaksen kanssa. Pian katoaa Jonaksen tytär Wilma, ja alkaa kuumeinen etsintä. On aika kutsua Noran ystävä, Nackan poliisin Thomas Andreasson paikalle saaren kesäyöhön.
Viveca Sten (s. 1959) on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija.
Hän asuu talvet Tukholmassa ja kesät sukunsa huvilassa Sandhamnin saarella, minne hän rikostarinansakin sijoittaa. Stenin rikostarinoissa perheellä ja ihmissuhteilla on keskeinen rooli niin päähenkilöiden arjessa kuin rikosten motiivinakin, aivan kuin oikeassa elämässä. Stenin rakastetuista dekkareista on tehty Suomessakin nähty tv-sarja Murha Sandhamnissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Viveca Sten DekkariNetissä.


Tietokirjat

Christie, Agatha, Brawn, David (toim.) : Pienet harmaat aivosolut.
Poirotin parhaat mietelauseet.
Alkuteos: Little Grey Cells, 2015.  Suom. Terhi Vartia.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41760-7 (sid.) Ilm. 5/2016.

Maailma kuuluisan salapoliisin silmin. Herkullinen kokoelma maailman kuuluisimman salapoliisin, Hercule Poirotin, lausahduksia elämän eri aloilta. Toimittanut David Brawn.
Kokoelmaan sisältyvät Agatha Christien artikkelit vuodelta 1938 Poirotin hahmon synnystä ja heidän välisestään suhteesta.
"Jos pieniä harmaita aivosoluja ei harjoita, ne ruostuvat" - Aikataulukon arvoitus
"Jokainen murhaaja on todennäköisesti jonkun vanha ystävä. Mutta tunnetta ja järkeä ei voi sekoittaa." - Stylesin tapaus
"Voin ihailla täydellistä murhaa, voin ihailla myös tiikeriä - tuota loistavaa raidallista petoa. Mutta ihailen sitä häkin ulkopuolelta. En mene häkkiin sisälle." - Kortit pöydällä
-
WSOY #Kirja - Pienet harmaat aivosolut.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Uusia painoksia WSOY:n Bon-pokkari -sarjassa

Christie, Agatha: He tulivat Bagdadiin.
Alkuteos: They came to Bagdad, 1951. Suom Hilkka Pekkanen.
WSOY 2016.
ISBN 789510416204 (nid.) llm. 1/2016. 
Ilm. suom. 1987. Lisäpainokset 2.p. 1988 ja 3. p. 1998.
- WSOY - Agatha Christie: He tulivat Bagdadiin. .


Christie, Agatha: Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus.
Alkuteos: Hercule Poirot and the Greenshore Folly, 1920 (u.p. 2014).
Suom. Antti Autio ja Pekka Marjamäki.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41624-2 (nid.)  Ilm. 2/2016. 
1.p. 2015.
Huom! Ennen julkaisematon pienoisromaani. Johdanto: Tom Adams. Esipuhe: Mathew Prichard. Jälkisanat: John Curran.
- WSOY - Agatha Christie: Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus.
bbbb

Christie, Agatha: Lomahotellin murhat. WSOY. Ilm. 5/2016. 
Alkuteos: Caribbian Mystery, 1964. .Suom. Anna-Liisa Laine.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41632-7 (nid.)  Ilm. 4/2016. 
1.p. 1965, 2.p. 1966, 3.p. 1979, 4.p. 1985, 7.p. 1997,
- WSOY - Agatha Chriestie: Lomahotellin murhat.
bbbb

Ahnhem, Stefan: Pimeään jäänyt. WSOY. Ilm. 1/2016. Kansikuva.
Carlsson, Christoffer: Ääret. Johhny Kniga/WSOY. Ilm. 4/2016. Kansikuva.
Cussler, Clive: Rajumyrsky. WSOY. Ilm. 2/2016. Kansikuva.
Flynn, Gillian: Teräviä esineitä. WSOY. Ilm. 5/2016. Kansikuva.
Ohlsson, Kristina: Daavidintähdet. WSOY. Ilm. 4//2016. Kansikuva.
Remes, Ilkka: Horna. WSOY. Ilm. 7/2016. 
Remes, Ilkka: Omertan liitto.WSO udet. WSOY. Ilm. 3/2016. Kansikuva.
Sten, Viveca: Sotilaiden salaisuudet. WSOY. Ilm. 3/2016.  Kansikuva.Muut

Anttila-Halinen, Ursula: Laulu taivaansinisestä kukasta.
Kustannus HD 2016.
ISBN 978-952-706-643-0 (sid.)  Ilm. 3/20163

Aava Meri jatkaa seniorietsivän työtään. Hän menee sijaiseksi Metsäniitun kouluun Klaukkalaan ja joutuu keskelle omituista kukkatarhaa. Onko kyseessä kultti vai viaton harrastus?Opettaja kuolee oudosti, ja Aava saa uuden tehtävän. Puutarhoja, ruusuterapiaa ja pahan kukkia. Don Juaneja, epätoivoista rakkautta ja juhannusyön unia. Dionysos, Pan ja Hekate. Näitä kaikkia Aava Meri joutuu selvittelemään, kun hän ratkoo rikosta ja etsii sinistä kukkaa.

Kauppinen, Tero J.: Pahan arkkitehti.
VIA Group/VIA-kirjat 2016.
ISBN 9789526789255 (sid.)  Ilm. kevät 2016.
bbbb
PAHAN ARKKITEHTI on ajankohtaisiin tapahtumiin kytkeytyvä kiehtova jännitysromaani. Se on Tero J. Kauppisen toinen dekkari – jatkoa vuosi sitten ilmestyneelle KUOLEMAN TAKAPIRULLE.Historian opettaja Janne Vaara joutuu Lontoossa todistamaan läheltä, kun väärä mies verisesti murhataan. Todistajana hän joutuu mukaan vedetyksi. Kun kollega ja tuttava teloitetaan, ei Vaaralla ole muita vaihtoehtoja kuin lähteä mukaan.Miksi historian professorista tulee terroristien ensisijainen kohde?Vähitellen Vaara alkaa tajuta, mistä on kysymys. Panokset suurenevat miljardeiksi. Vaaralle ja hänen tukenaan toimivalle älykkäälle, pisamanaamaiselle Oxfordin professorille Sophie Jardinille haasteet kasvavat tilanteen edetessä, myös henkilökohtaisella tasolla.Globaali uudenlainen konflikti on syntynyt kulttuurien törmäyksestä. Taistelu eri rintamilla lisää merkittävästi ruumislukua. Rahan ja vallan epäpyhä liittouma uhkaa rauhaa kaikissa länsimaissa.Kun tämä ei ole uutta maailman historiassa, Vaara ja Jardin paljastavat historiantietojensa avulla toimintamallin, jonka Pahan Arkkitehti on suunnitellut, ja joka toteutuessaan johtaisi kärsimyksiin, tappioihin ja menetyksiin Suomessa ja maailmanlaajuisessa skaalassa.

Lönnroth, Heleena: Savikaupungin kauhu.
Zuppa di Porri 2016.
ISBN 978-952-68149-6-4 (sid.) Ilm kevät 2016.
bbbb
Savikaupungissa alkaa kuolla nuoria tyttöjä. Heidät löydetään aamulla tukehtuneina sängystään. Myös vanhempien naisten raiskaukset lisääntyvät, on kuin joku välittäisi tietoja raiskattavista naisista.Rikospoliisilla ei aluksi ole juuri muuta johtolankaa kuin savisten 43:n numeron lenkkareiden jäljet.Onko tapahtunut se, jota ei saisi sanoa tapahtuneeksi?
Lisätietoa:
- Facebook - Zuppa di Porri.
- Kirjasampo - Heleena Lönnroth.

Tietokirjoja 

Gaudeamus

Arvas, Paula & Ruohonen, Voitto: Alussa oli murha.
Johtolankoja rikoskirjallisuuteen.
Gaudeamus 2016.
ISBN 978-952-495380-1 (sid.) Ilm. 2/2016.

Kuka murhasi ja kenet? Yli 150-vuotisen historiansa aikana rikoskirjallisuus on koukuttanut yhä uusia salapoliiseja haastamaan älykkyytensä ja ratkaisemaan arvoituksen ennen etsivää. Viime vuosikymmeninä dekkarista on tullut merkittävä kaunokirjallinen ja kulttuurinen ilmiö, joka ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin.
Alussa oli murha tutkii rikoskirjallisuuden kehityskulkuja alun salapoliisi- ja arvoitusromaaneista nykyajan eko-, tekno- ja tieteistrillereihin. Mukana ovat tutut hahmot Sherlock Holmesista ja neiti Marplesta Harjunpäähän ja Harry Holeen. Nerokkaiden harrastelijasalapoliisien ja synkkien yksityisetsivien rinnalla rikoksia ratkaisevat niin kuolemansyyntutkijat, psykologit, toimittajat, hakkerit kuin "tekniikan pojatkin".
Teoksen punaisena lankana kulkee ajatus rikoskirjallisuuden jatkuvasta muutoksesta, kehityksestä ja sekoittumisesta omien alalajiensa kesken. Tämän päivän rikosromaanissa on samanaikaisesti tarjolla lukijan mielikuvitusta ja älyä kiihottavaa arvoituksellisuutta, poliisityön kuvausta, psykologisia elementtejä sekä suoraviivaista toimintaa parhaaseen trillerityyliin.

Kirjoittajat
Paula Arvas
(FT) ja dosentti, päätoimittaja Voitto Ruohonen (FT) ovat laaja-alaisia erityisesti suomalaisen rikoskirjallisuuden asiantuntijoita. Arvas on väitellyt Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta 1940-luvun suomalaisista salapoliisiromaaneista ja Ruohonen Joensuun yliopistossa Matti-Yrjänä Joensuun tuotannosta.
Lisätietoa:
Gaudeamus - Paula Arvas & Voitto Ruohonen.

Brawn, David (toim.) : Pienet harmaat aivosolut.
Poirotin parhaat mietelauseet.
Alkuteos: Little Grey Cells.  Suom. ???
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41760-7 (sid.) Ilm. 5/2016.
Maailma kuuluisan salapoliisin silmin. Herkullinen kokoelma maailman kuuluisimman salapoliisin, Hercule Poirotin, lausahduksia elämän eri aloilta. Toimittanut David Brawn.
Kokoelmaan sisältyvät Agatha Christien artikkelit vuodelta 1938 Poirotin hahmon synnystä ja heidän välisestään suhteesta.
"Jos pieniä harmaita aivosoluja ei harjoita, ne ruostuvat" - Aikataulukon arvoitus
"Jokainen murhaaja on todennäköisesti jonkun vanha ystävä. Mutta tunnetta ja järkeä ei voi sekoittaa." - Stylesin tapaus
"Voin ihailla täydellistä murhaa, voin ihailla myös tiikeriä - tuota loistavaa raidallista petoa. Mutta ihailen sitä häkin ulkopuolelta. En mene häkkiin sisälle." - Kortit pöydällä
Agatha Christie DekkariNetissä.
Avain   (julkaisee kirja- ja kirjastoalan kirjoja)

Avaimen kevätluettelo 2016 !!

Nummelin, Juri: Wild West Finland.
Avain 2016.
ISBN 978-952-304-095-3 (nid.)  Ilm. 5/2016.

Suomessa on aina rakastettu länkkäreitä, niin elokuvien, sarjakuvien kuin kirjojenkin muodossa. Täällä on myös tehty paljon omia lännentarinoita. Ensimmäisenä asialle ehti jo Fredrika Runeberg 1840-luvulla, mutta hänen jälkeensä on tullut kymmenittäin muitakin tekijöitä. Monet ovat kirjoittaneet suomalaisista siirtolaisista tai heidän jälkeläisistään. Juri Nummelinin teos kartoittaa suomalaisen lännenkirjallisuuden historiaa ja esittelee sekä tunnettuja että unohdettuja kirjailijoita. Tarkasteltavana on aikuisten viihderomaaneja menneiltä vuosikymmeniltä, kioskikirjallisuutta, klassisia poikakirjoja, matkakuvauksia ja parodioita. Kirjassa käydään lisäksi läpi suomalaisen lännensarjakuvan ja lännenelokuvan historiaa.

Soikkeli, Markku: Tieteiselokuvan käsikirja.
Avain 2016.
ISBN 978-952-304-085-4 (sid.?) Ilm. 2/2016.

Mikä tekee tieteiselokuvasta taidetta ja viihdettä? Miten avaruusmatkoista, ihmiskoneista ja muukalaishirviÖistä on tullut valkokankaan menestystuotteita?
Tieteiselokuvan osuus filmiteollisuudessa on kasvanut etenkin 2000-luvulla. Suosituimmat scifi-spektaakkelit, kuten Avatar ja Tähtien sota -trilogiat, ovat tehneet kerta toisensa jälkeen ennätyksiä lipputuloissa. Millaisen lajiperinteen varaan nämä elokuvat ovat syntyneet?
Tieteiselokuvan käsikirja esittelee lajityypin kehitystä mykkäkauden lyhytfilmeistä digiefekteillä rakennettuihin maailmoihin. Vähän tunnetut B-tuotannot esitellään yhtä merkittävinä kuin kuuluisat blockbuster-filmit. Kirjan tietolaatikoissa analysoidaan lähemmin lajikohtaisia merkkitapauksia, kuten 2001, Alien, Blade Runner ja Matrix.
Tieteiselokuvan käsikirja on lajinsa ensimmäinen suomenkielinen tietoteos. Teos on itsenäinen jatko-osa Tieteiskirjallisuuden käsikirjalle (2015).
Markku Soikkeli (FT) on tamperelainen opettaja, tutkija ja kirjailija.