Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2014


 
Tornion kaupunginkirjasto  
bbbb


DekkariNetti (tuusimaa) TwitterissäMuutama erityisen kiinnostava dekkari keväältä 2014.

Dicker, Joël: Totuus Harry Quebertin tapauksesta.Tammi. (Sveitsi).


Atkinson, Kate:  Elämä elämältä. Schildts&Söderströms.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/elamaelamalta.jpg

Tartt, Donna: Tikli. WSOY.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/tikli.jpg

Turow, Scott: Identtiset. Art House.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/identtiset.jpg

Erikson, Thomas: Pelonkylväjät. Minerva.
bbbb

Muutama erityisen kiinnostava romaani keväältä 2014:

- Ulitskaja, Ljudmila: Vihreän teltan alla. Siltala. 
- Ekman, Kerstin: Huijareiden paraati. Tammi.
- Baram, Nir: Hyviä ihmisiä. Otava.
- Auster, Paul : Mielen maisemissa. Tammi.
- Coetzee, J. M.: Jeesuksen lapsuus. Otava.
- Gaige, Amity: Schroder. Schildts&Söderströms.

- Catton, Eleanor: Valontuojat. Siltala.
- Hustvedt, Siri: Säihkyvä maailma. Otava.


 

Arktinen Banaani

Parkkari, Jukka: Putin, Vladimir Putin.
Arktinen Banaani 2014.
ISBN 978-952-270-140-4 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Venäjällä kuohuu jälleen: Vanhoiksi tovereiksi itseään kutsuva ”upseerikerho” on saanut Boris Jeltsinin arvaamattomuudesta tarpeekseen ja löytänyt mieleisensä, KGB:n everstiluutnanttina ansioituneen presidenttiehdokkaan.
Muuan Suomen komennuksellaan tunaroinut, Siperiaan passitettu sotilastiedustelu GRU:n majuri saa samoihin aikoihin nimensä puhdistetuksi ja vapautuu Krasnojarskin pakkotyöleiriltä. Uudet tehtävät vievät ex-rangaistusvangin takaisin Suomeen, nyt uudella henkilöllisyydellä ja kansallisuudella varustettuna.
Pian Suomen sotilasvastavakoilun eli pääesikunnan tutkimusosaston rauhaa häiritsevät itämafia, venäläinen turvallisuusbisnes ja – KGB:n maineikas ammattitappaja. Soppaa hämmentää myös mainetekojaan suurenteleva helsinkiläinen yksityisetsivä, joka joutuu kirjaimellisesti paneutumaan maan sisäisiin asioihin ilmavoimien maanalaisessa päämajassa Tikkakoskella.
Jukka Parkkarin (s.1945) Suomen sotilasvastavakoilua 1990-luvulla kuvaavan romaanisarjan neljäs osa perehdyttää lukijan itänaapurimme suunnitelmiin strategisesti tärkeiden suomalaisalueiden valtaamiseksi. Tällä kertaa rauhallisesti rahalla ja huomaamatta pala palalta. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt: Suoraan hevosen suusta (2010), Vastarannan vakoilija (2011) ja Kontrolli parempi (2013).
Lisätietoa:
- Arktinen Banaani - Jukka Parkkari.
- Hs.fi 3.7.2014 Veli-Pekka Leppänen : Suomi ja Venäjä vakoilun ja rakkauden peleissä.Art House

Turow, Scott: Identtiset.
Alkuteos: Identical, 2013.  Suom. Kaisa Ranta.
Art House 2013.
ISBN 978-951-884-521-1 (sid.)   Ilm.  1/2014.  Kansikuva.

Kaksi vaikutusvaltaista perhettä. Kaksi veljestä.  Yksi nainen.  Rikos, joka muuttaa kaiken.
Senaattori Paul Gianis on ehdolla kotikaupun­kinsa pormestariksi. Samaan aikaan hänen identtinen kaksoisveljensä Cass vapautuu van­kilasta istuttuaan kaksikymmentäviisi vuotta tyttöystävänsä Dita Krononin murhasta.
Kun Krononin perheen turvallisuuspääl­likkö, entinen FBI­-agentti Evon Miller ja yksi­tyisetsivä Tim Brodie alkavat tutkia uudelleen Ditan kuolemaa, vanha intohimon, valheiden ja petoksen vyyhti lähtee purkautumaan ja kylmäävä totuus paljastuu...
Identtiset nousi heti ilmestyttyään lokakuussa 2013 New York Timesin ja Barnes & Nobelin bestsellerlistojen kakkoseksi.
Scott Turow
on jännityskirjailija ja asianajaja. Hänen teoksiaan on kään­netty yli 25 kielelle ja myyty yli 30 mil­joonaa kappaletta, ja ne ovat New York Timesin bestsellerlistan kärkeä. Suosi­tuimpia hänen kirjoistaan on ollut myös elokuvana tunnettu Kunnes toisin to­ distetaan (Presumed Innocent). Turow on myös Yhdysvaltain kirjailijain liiton Authors Guildin puheenjohtaja ja muun muassa New York Timesin, Washington Postin, Vanity Fairin ja The New Yorkerin avustaja.
Huom! Turowilta on aikaisemmin suomen­nettu teokset Todistamisen taakka (1990), Uhreja ei ole (1993), Kunnes toisin todistetaan(1994), Isiemme lait (1998), Keinoja kaihtamatta (2000) ja Kumottu tuomio (2003). Loistavia kirjojoja kaikki aikaisemmat.  Olenkin ihmetellyt, miksi Turowin kirjojen suomentaminen lopetettiin kymmenen vuotta sitten. Upeata Arthouse.Kiitos.
- Hs.fi 1.2.14  Pertti Avolan hieno artikkeli Mies joka loi oman maailman.
Scott Turow DekkariNetissä.


 

Atena


Schirach, Ferdinand von: Syyllisyys.
Alkuteos: Schuld, 2010. Suom. Raija Nylander.
Atena 2014.
ISBN 978-952-300-036-0 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
"Yhdeksästä muusikosta syyllisiä oli kahdeksan, mutta kuka tahansa saattoi olla se syytön."Koulupoika kidutetaan illuminaattien nimissä lähes kuoliaaksi. Yhdeksän tavallista puhallinorkesterin muusikkoa tuhoaa tytön elämän, eikä yhdenkään heistä tarvitse sovittaa tekoaan. Muuan mies saa jouluksi vankeustuomion sijasta uudet hampaat. Ferdinand von Schirach on luonut todellisista rikostapauksista komeaa kirjallisuutta. Ainutlaatuisen ytimekkäällä kielellään hän esittää hiljaisen mutta päättäväisen kysymyksen hyvästä ja pahasta, syyllisyydestä ja syyttömyydestä ja meidän jokaisen moraalisesta vastuustamme.
Kolmas dekkari erinomaiselta Ferdinand von Schirachilta. Aiemmin ilmestyneet Rikoksia (2012) ja Collinin tapaus (2013).
Ferdinand von Schirach DekkariNetissä.

Tietokirjat

Abbate, Lirio: Mafian naiset.
Alkuteos: Fimmine ribelli. 2013. Suom. Taru Nyström.
Atena 2014.
ISBN 978-952-300-015-5 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva .
Naiset ovat mafian ensimmäinen uhriGiuseppina Pesce ei kestänyt enää. Aviomies löi, ei antanut talousrahaa ja istui vähän väliä vankilassa. Onneton Giuseppina löysi uuden rakastetun. Ongelma vain oli, että aviomies kuului Italian pahamaineisimpaan mafiajärjestöön, 'Ndranghetaan. Mafian miehille vaimon lähteminen toisen matkaan merkitsee kasvojen menetystä - ja vaimolle kuolemantuomiota.Mafian naiset on järkyttävä reportaasi, jonka kuvaamat tarinat alistamisesta, kunniamurhista ja kotiin eristämisestä sijoittuvat tämän päivän Eurooppaan. Italian saappaankärjen Calabriaa hallitsee 'Ndrangheta, jonka rikoslonkerot ulottuvat maailman bisneskeskuksiin, mutta jonka toimintaa säätelee ikiaikainen kunniakoodi.Giuseppina Pesce pelasti henkensä todistamalla mafiaa vastaan. Hänen ja monien muiden mafiavaimojen kertomukset ovat olleet avainasemassa, kun suuria mafiarenkaita on paljastettu. Valinnalla on kuitenkin hintansa: elämä viranomaisten suojeluksessa, yhteyden katkaiseminen sukuun ja usein myös lasten menettäminen. Mutta vaihtoehdot ovat vähissä: miehensä kunnian tahranneen naisen kuolema lavastetaan itsemurhaksi, kuten kävi leskirouva Maria Teresa Galluccille, tai nainen katoaa jälkiä jättämättä kuin Angela Costantino, jolta jäi tomaattikastike hellalle ja lapsi pihalle itkemään.
Toimittaja, kirjailija Lirio Abbate (1971) on viidentoista vuoden ajan kirjoittanut Italian suurimmista lahjus- ja mafiaskandaaleista ja ollut paljastamassa tärkeitä mafiaan liittyviä rikoksia.  Vuodesta 2007 hän on elänyt viranomaisten suojeluksessa.
Lisätietoa:
- Atena - Lirio Abbate.
- Lirio Abbate Twitterissä.
- Wikipedia - Lirio Abbate.

Uusia painoksia

Poznanski, Ursula: Viisi.
Alkuteos: Fünf, 2012. Suom. Anne Mäkelä.
Atena 2014.
ISBN 978-951-300-041-4 (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilmestyi syksyllä 2013.
 


Bazar


Kotimaiset

Ulkomaiset

Bradley, Alan: Piiraan maku makea.
Alkuteos: The Sweetsness at the Bottom of the Pie, 2009. Suom. Maija Paavilainen.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-279-051-4 (nid.)  Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Flavia de Luce -sarja 1.
Eletään vuotta 1950. Yksitoistavuotias Flavia de Luce asuu leski-isänsä ja kahden isosiskonsa kanssa suvun rapistuvassa kartanossa Buckshawissa Englannin maaseudulla. Flavia rakastaa kemiaa ja arvoitusten ratkomista. Siskojaan hän vihaa.Eräänä päivänä keittiön rappuselta löytyy kuollut lintu. Omituista kyllä, sen nokkaan on tökätty paperinpala, joka osoittautuu ikivanhaksi postimerkiksi. Mutta vielä oudompaa on, että isä tuntuu olevan tapauksesta aidosti peloissaan.Kun Flavia tekee keittiöpuutarhasta järkyttävän löydön, on selvää että kuollut lintu oli mitä huonoin enne. Poliisin saapuessa Buckshawiin Flavia päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ratkaista arvoituksen omin neuvoin. Kenen kanssa Flavian isä riiteli työhuoneessaan myöhään illalla? Kuka tai mikä on Ulsterin kostaja? Ja kuka kumma söi palasen rouva Mulletin sanoinkuvaamattomasta piirakasta, joka oli jäähtymässä ikkunalaudalla?

Kanadalainen Alan Bradley syntyi Torontossa ja varttui Ontariossa. Hän johti
televisiotekniikan laitosta Saskatchewanin yliopistossa Saskatoonissa 25 vuotta,
kunnes jäi varhaiseläkkeelle vuonna 1994 voidakseen keskittyä kirjoittamiseen.
Moninkertaisesti palkittu Piiraan maku makea aloittaa Flavia de Luce -dekkarisarjan!
Hienoa, että aina löytyy uusia upeita kirjailijoita eri maista ja eri kulttuureista. Sarjassa on ilmestynyt yhteensä kuusi osaa.  Sarjan toinen osa julkaistaan suomeksi syksyllä 2014. Hieno juttu.
Alan Bradley DekkariNetissä.

 

Tegenfalk, Stefan: Koston vanki.
Alkuteos: Nirvanaprojektet, 2010.   Suom. Tiina Sjelvgren.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-5637-87-8 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Walter Gröhn ja Jonna de Brugge -sarja.
Brutaaleja kostomurhia tehtaillut tekijä on kadonnut maan alle, eikä kuukausia kestänyt tutkinta ole johtanut mihinkään. Rikoskomisario Walter Gröhn etsii turhaan uusia tutkintalinjoja, kun yhtäkkiä kaikki saa odottamattoman käänteen. Joku näyttää pitävän murhamiestä vankinaan, mutta kuka se voi olla, ja miksi? Herää epäilys, että joku vuotaa tietoja tutkinnasta poliisitalon sisältä. Aivan kuin joku poliisissa tekisi kaikkensa, ettei murhaajaa löydettäisi.Walter Gröhn ja Jonna de Brugge apujoukkoineen tutkivat tapausta, jossa tekijä on koko ajan askelen edellä. Kysymyksiä pulpahtelee esiin yhä enemmän, ja samalla vastaukset muuttuvat entistä karmivammiksi. Pian selviää, että murhat ovat vain pieni ratas pahuuden koneistossa.
Stefan Tegenfalkin esikoisdekkari Vihan aika (Vredens tid, 2009) ilmestyi suomeksi
keväällä 2013. Kirja on ensimmäinen osa Walter Gröhnistä ja Jonna de Bruggesta kertovassa trilogiassa. Kirjaa on myyty tähän mennessä 100 000 kappaletta.
Walter Gröhn ja Jonna de Brugge -trilogian toinen osa Nirvana projekt ilmestyi vuonna 2010 ja kolmas osa Den felande länken vuonna 2011.  Tegenfalk on kirjoittanut dekkarisarjalle myös itsenäisen jatko-osan Pianostämmaren.
SVT on hankkinut oikeudet kirjoista tehtävään TV-sarjaan. Tegenfalk ei koskaan ajatellut kirjoittavansa kirjaa, kunnes dekkarien maailma imaisi hänet mukaansa. Kolme vuotta sen jälkeen, kun Vihan ajan ensimmäiset sanat syntyivät, koko trilogia oli valmis.
Vihan aika oli erinomainen esikoisdekkari ja niinpä odotan tätä toista kirjaa suurella mielenkiinnolla.
Stefan Tegenfalk DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Christer, Sam: Stonehengen perintö.
Alkuteos: The Stonehenge lagacy, 2010.  Suom. Seppo Raudaskoski.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-279-116-0  Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Rönnbacka, Christian: Julma.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-113-9 (nid.) Ilm. 1/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Tegenfalk, Stefan: Vihan aika.
Alkuteos: Vredens tid, 2009. Suom. Riie Heikkilä.
Bazar 2014.
ISBN 978-952-5637-115-3 (nid.)   Ilm. 2/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.
Lisätietoa: Bazar - Stefan Tegenfalk.


Blue Moon
CrimeTime


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Havannan kuu.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-35-8 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Häkkisen veljekset saavat idean: siepataan pankkiiri Sjöroosin tytär ja vaaditaan miljoonalunnaat. Vanha tuttu Allu Nygren houkutellaan avuksi, vaikka tämä on vannonut poliisi-avovaimolleen Leilalle pysyvänsä erossa rikoksista. Keikkaan sekaantuvat myös narkolepsiasta kärsivä perintämies Hoss, hautausurakoitsija Juuli Keppilä, Jampan avovaimo Pike sekä Mustien enkelien tehokaksikko Tikka & Masala. Samaan aikaan Ranskan Rivieralla menestynyt huumegangsteri Jean Piron alias Jussi Piironki alkaa toteuttaa pitkään hautomaansa kostoa miljonääri Rasmus Sjöroosille.Miten käy? Onnistuuko Jussin kosto vai kostautuuko se tekijälleen? Pääseekö Allu saattamaan Valto-poikaansa kouluun vai näkeekö hän jälkikasvuaan vain Rio de Riksun perhehuoneessa? Entä pääsevätkö Häkkiset katsomaan Havannan kuuta vai päätyvätkö he vainajina Vanajaan?
Baggen hirtehinen  Hämeenlinna noir -sarja jatkuu.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Jokinen, Seppo: Mustat sydämet.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-36-5 (sid.)   Ilm. 4/2014.   Kansikuva .
Seppo Jokisen dekkari Vihan sukua oli viime keväänä Suomen myydyin romaani ennätyksellisesti peräti kolmen kuukauden ajan. Jokisen uutuus Mustat sydämet jatkaa koko ajan suosiotaan valtakunnallisesti kasvattavaa komisario Koskisen tarinaa. Musta sydämet on sarjan 19. osa.Tällä kertaa elämä heittää Koskisen kauas kotoaan. Pitkään haaveena ollut Sydneyn maraton vie Koskisen Australiaan saakka, mutta Hervanta ja Tampere eivät jätä miestä rauhaan. Kotimaan tapahtumilla ja Australian suomalaissiirtolaisilla näyttää olevan outo yhteys toisiinsa. Lomamatkaksi suunniteltu urheilureissu saa uusia käänteitä, kun menneet synnit nousevat pintaan vaatimaan hyvitystä.
19. komisario Koskinen -romaani vie mansepoliisin aina Australiaan saakka.
Hienoja dekkareita, kaikki on ehdottomasti luettavia...
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Järvelä, Jari: Tyttö ja pommi.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-42-6 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!

”Seinä on iso pommi. Se on yksi inhottavimmista aseista, jolla voit iskeä ihmiseen.”
Suomalainen pikkukaupunki muuttuu öisin graffitintekijöiden valtakunnaksi. Heistä yksi on 18-vuotias, puoliksi etiopialainen tyttö Metro. Hänen pahimpia vihollisiaan ovat valvontakamerat ja turvallisuuspalvelun vartijat, joita hän kutsuu Rotiksi. Metron ystäväpiiri pitää itseään oikeamielisinä kaupunkisisseinä, Rotat pitävät heitä töhrijöinä ja terroristeina. Yhdellä maalauskeikalla ratapihalla kaikki muuttuu. Metro joutuu poikaystävineen vartijoiden piirittämäksi, ja väkivaltainen yö käynnistää koston ja ajojahdin kierteen, joka ei jätä ketään ennalleen. Palkitun prosaistin Jari Järvelän kiihkeä jännäri Tyttö ja pommi sukeltaa graffitintekijöiden maailmaan ja öisille katoille ja kujille, joilla vallitsevat eri lait kuin meidän tuntemassamme kaupungissa.
Järvelä aloittaa CrimeTimen kotimaisten tähtikirjailijoiden vierailijasarjan.
Jari Järvelän sukupolvien eettisiä arvoja tuoreella tavalla luotaava dekkari ilmestyy huhtikuussa.
Romaanikirjailijan esikoisdekkari vie graffittimaalareiden salaiseen maailmaan.
Huom! Jari Järvelä on palkittu ja arvostettu kirjailija.  Häneltä on aiemmin ilmestynyt lukuisia romaaneja, novellikokoelmia, näytelmiä, kuunnelmia ja oopperalibrettoja.
Tyttö ja pommi on Järvelän esikoisdekkari.  Toivotaan, että jatkoa seuraa...
- Wikipedia - Jari Järvelä.
- Ylen Aamun kirjassa Jari Järvelän dekkari Tyttö ja pommi.
- Kirjasampo.fi - Jari Järvelä.
- Jari Järvelä Twitterissä.
- Mistä innostuin tänään - Jari Järvelän blogi.
- Jari Järvelä kertoo kuinka Tyttö ja pommi sai alkunsa.


Manner, Max: Bandiitti.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-2891-38-9 (sid.)   Ilm. 4/2014.   Kansikuva.

Vuosisadan järkyttävin jouluaatto välityy kaiken Kansan nähtäväksi suorana tv-lähetyksenä, kun Turun kaupunginjohtaja ammutaan Prinkkalan talon parvekkeelle. Surmatyön jälkeen joulurauhasta ole enää tietoakaan. Vaikka maa on valkoinen, kansa pukeutuu mustaan. Turkuun kotiutunut Stein Storesen on murhenäytelmän todistaja. Tilanne kärjistyy henkilökohtaiseksi, kun Espanjasta Pohjolaan levittäytyvä rikollinen moottoripyöräjengi, Desperados, etsii jalansijaa Suomesta. Steinin on vastoin lupauksiaan pestauduttava keskusrikospoliisiin ja soluttauduttava liivijengiin totuuden selvittämiseksi. Yllättäviin juonenkäänteisiin tuovat oman lisämausteensa Max Mannerin vanhat tutut Anna Mäki ja
Ismo ”Munkki” Valamo.
Sten Storensen -sarjan kolmas osa, jossa vuonojen mies soluttautuu liivijengiin.
Max Manner DekkariNetssä.


Uusia pokkaripainoksia

Astahov, Pavel: Valtaajat.
Alkuteos: Rejder, 2008.  Suom. Katja Steinby.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-289-107-154-9 (nid.)   Ilm. 8/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Bagge, Tapani : Punainen varjo.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-289-147-1 (nid.) Ilm. 2/2014.
1. p. ilmestyi keväällä 2013.

Jokinen, Seppo : Vihan sukua.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-
289-1590-1  (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Manner, Max : Räsynukke.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-289-151-8 (nid.)  Ilm.  5/2014. 
1. p. ilm. kesällä 2013.

Numminen, Juha : Vaikenemisen hinta.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-289-153-2  (nid.) Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Nykänen, Harri: Leijonakuningas.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-289-153-2 (nid.)  Ilm. 7/2014.
1. p ilm. syksyllä 2013.

Sipilä, Jarkko -Stevenson, Scott: Rahan metsästäjät.
CrimeTime 2014.
ISBN 978-952-289-149-5 (nid.)   Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Sipilä, Jarkko: Valepoliisi.
CrimeTime2014.
ISBN 978-952-289-152-5  (nid.)   Ilm. 6/2014.
1.p. ilm. kesällä 2013.

Tabet, Sirpa : Kaikki kaupan.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-155-6 (nid.)   Ilm. 9/2014.Gummerus


Kotimaiset


Ukkonen, Jyrki: Ahneuden kartta.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9485-1 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva
Esikoisdekkari!!
Norjalainen jäätutkija Jacob Beck saa yllättävän kutsun venäläisten järjestämään arktiseen naparetkikuntaan, jonka päämääränä on sukeltaa syvänmeren pohjaan. Alukset ovat täynnä kaikkien ulottuvilla olevia aseita, joilla pelotellaan uteliaita jääkarhuja. Ennen historiallisen sukelluksen käynnistymistä jäänmurtajan alakannelta löytyy ansioituneen venäläistiedemiehen ruumis. Viranomaiset vaikenevat murhasta, sillä retkikunnan kansainvälinen maine ei saa vaarantua. Hanke on jo ehtinyt nostaa pintaan jääkarhuvaltioiden väliset kiistat arktisen alueen luonnonvaroista. Napajäätiköt eivät ole vielä riittävästi sulaneet, jotta luonnonvaroihin päästäisiin käsiksi, mutta valtiot ovat jo hamuamassa osingoille. Tässä näytelmässä ei ole sijaa ihmiskohtaloille, idealisteille eikä hyväntekijöille. Bergenissä rikoskomisario Varja Foss tutkii asuntomurtojen sarjaa. Hänen tiensä risteää jäätutkija Beckin kanssa, kun tämän asuntoon tunkeudutaan. Foss panee merkille, että mies on epätavallisen välinpitämätön. Varja Foss törmää Beckiin uudelleen, kun tämän mökiltä löydetään palanut ruumis. Panokset muuttuvat koviksi ja peli likaiseksi. Kun kuvioon sekaantuvat Norjan ja Venäjän tiedustelupalvelut, käy yhä hämärämmäksi, missä rintamalinjat kulkevat. Varja Foss saa kipeästi huomata, että ihmiset ovat vain pelinappuloita kasvottomassa valtapelissä. Jyrki Ukkosen Ahneuden kartta on tyylikäs kansainvälinen jännitysromaani, joka tihenee vääjäämätöntä loppuaan kohti. Romaani nostaa esille ajankohtaisen ja kiistanalaisen aiheen, jolla on pelottavat yhtymäkohtansa todellisuuteen.
Jyrki Ukkonen (s. 1967) on itähelsinkiläinen diplomo-insinööri.  Hän ahmii jännityskirjallisuutta ja harrastaa laitepilatesta.  Ahneuden kartta on Ukkosen esikoisdekkari.
Kevään 2014 kiinnostavin kotimainen esikoinen. Erittäin kiinnostava, jännittävä ja koukuttava. Huom!  Hieno juttu, että tapahtumat sijoittuvat Norjaan ja täysin uskottavasti!! Aika vaikea kuvitella, että kirjan tapahtumat sijoittuisivat Suomeen!!
Huom! Kirjailija on luvannut, että tapaamme upean norjalaiskomisario Varja Fossin jatkossakin, eli sarja jatkuu....
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa ja arvosteluja:
- Gummerus - Jyrki Ukkonen.
- Ylen Aamun kirjassa 27.2.14 Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta.
- Yle Radio1 Kirjakerho: Viikon kirja 25.3.14 Jyrki Ukkonen Ahneuden kartta. Seppo Puttonen ja Jyrki Ukkonen keskustelevat.
- Hs.fi 17.4.2014 Pertti Avola: Kansainvälisiä suomalaistrillereitä.
- Hemulin kirjahylly -blogi 21.3.2014.
- Oksan kirjahylly -blogi 3.4.2014.

Ulkomaiset


Adler-Olsen, Jussi: Pullopostia.
Alkuteos: Flaskepost fra P, 2009.  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9279-6 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Osasto Q -sarja 3.
Kaksi veljestä herää tiukasti sidottuina venevajassa lähellä merta. Kylmäverinen kidnappaaja on jossain mutta palaa varmasti takaisin. Siteistä ei pääse irti, mutta löytyy pullo ja paperia…
Vuosikausia myöhemmin apulaispoliisikomisario Carl Mørck saa käsiinsä poliisilaitoksella lojuneen pullon, jonka sisällä on avunpyyntö. Osasto Q on lähes mahdottoman tehtävän edessä. Mitä hädin tuskin luettava viesti tarkoittaa? Tutkimukset vievät 1990-luvulla kadonneiden jehovantodistajaveljesten jäljille, mutta miksei perhe ole koskaan ilmoittanut heitä kadonneiksi?
Ennen kuin Mørck, Assad ja Rose huomaavatkaan, he ovat hermoja raastavan tapahtumasarjan kannoilla. Lisäksi eräs perheenäiti alkaa penkoa miehensä salaperäistä menneisyyttä ja huomaa, että totuudesta voi joutua maksamaan hengellään.
Kirja on ratkaisemattomiin rikoksiin erikoistuneesta Osasto Q:sta kertovan sarjan kolmas osa, ja se voitti Lasiavain-palkinnon vuoden 2010 parhaana pohjoismaisena dekkarina.
Tanskalainen Jussi Adler-Olsen (s. 1950) on saavuttanut suuren suosion Carl Mørckista ja Osasto Q:sta kertovalla sarjallaan muun muassa kotimaassaan, Saksassa ja Englannissa. Adler-Olsen on työskennellyt muun muassa kustannustoimittajana, näytelmäkirjailijana, kitaristina, säveltäjänä ja kääntäjänä. Osasto Q -sarjan ensimmäinen osa, Vanki, julkaistiin suomeksi keväällä 2012 ja toinen osa Metsästät maaliskuussa 2013.
Loistavia kirjoja...
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Jussi Adler-Olsen DekkariNetissä.

Hall, Tarquin: Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus.
Alkuteos:  The case of the deadly butter chicken, 2012.  Suom. Jaana Kapari-Jatta.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9631-2 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Vish Puri -sarja 3.
Tähänastisista tehtävistään vaativimmassa Vish Puri, Intian mitä yksityisin etsivä, joutuu soluttautumaan laittomien uhkapelien maailmaan selvittääkseen korkea-arvoisen pakistanilaisen murha. Viiksekkään, herkkusuisen etsivän on kohdattava pahimmat pelkonsa ja selvitettävä räjähdysaltis tapaus, johon liittyvät sekä Intian että Pakistanin mafiat
Pakistanilaisen krikettipelaajan isä kuolee pelinjälkeisessä gaalassa vaahto suusta valuen. Kyse ei ole vakavasta "Delhi Belly" -kohtauksesta, vaan joku on myrkyttänyt hänen voikana-annoksensa. Tutkimukset vaativat, että Vish Purin on kohdattava järjestäytynyt rikollisuus kahdessa maassa ja matkustettava Pakistaniin – jossa kymmeniä hänen sukulaisiaan lahdattiin maiden irtautuessa toisistaan vuonna 1947. Ja käy ilmi, että ainoa ihminen joka lopulta pystyy tunnistamaan tappajan on joku, jonka kanssa Puri on vannonut, ettei koskaan työskentelisi – hänen oma äitinsä!
Pönäkäntehokkaasta Vish Purista on tullut kansainvälinen suosikki sarjassa, joka "elävästi tuo mieleen värikkään ja kaoottisen Delhin ja nostattaa kielelle nyky-Intian maun" (Seattle Times). Hulvattoman hauskalla tyylillään Tarquin Hall vie meidät mestarillisessa dekkarissaan syvälle Intian niemimaan historiaan ja kulttuuriin. Nimensä mukaan Kohtalokkaan voikanan tapaus on herkullinen lukukokemus, joka sisältää myös kolme reseptiä Vish Purin kotikeittiöstä.
Tarquin Hall (s. 1969) on englantilainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän lähti Lontoosta 18-vuotiaana Teksasiin karjapaimeneksi ja päätyi monen mutkan kautta mm. The Timesin, Guardianin ja BBC:n kirjeenvaihtajaksi Aasiaan ja Afrikkaan. Hänen vaimonsa on puoliksi intialaissyntyinen toimittaja, ja pariskunta asuu nykyään nuoren poikansa kanssa New Delhissä.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Tarquin Hall DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Tuhopolttaja.
Alkuteos: Dans på glödöande kol, 2013.  Suom.  Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9470-7 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Maria Wern -sarja 13.
Visbyssä vallitsee kesäloman jälkeen turistien mentyä rauha. Sitten eräänä yönä palaa talo ja pian sen jälkeen toinen. Paikalla on nähty yksitoistavuotias Leo, joka on vähän aikaisemmin menettänyt äitinsä tulipalossa. Onko Leosta voinut tulla tuhopolttaja? Samaan aikaan paikallispoliitikon luksusauto joutuu harmillisen kiusanteon kohteeksi, ja rikoskomisario Maria Wern lähtee selvittämään omituisia tapauksia. Onko kyse kolttosista vai onko jollakulla sittenkin poliittinen motiivi? Maria myös huomaa rakastuneensa vakavasti palomieheen nimeltä Björn, mutta haluaako joku hänelle sen vuoksi pahaa? Tapauksia penkoessaan hän huomaa, että pienellä saarella kaikki tuntuvat olevan tuttuja keskenään, varsinkin eräässä lukioaikaisessa ystäväpiirissä, johon myös Björn kuuluu…
Anna Jansson (s. 1958) varttui Visbyssä ja työskenteli vuosia Örebrossa sairaanhoitajana. Inspiroituneena sairaalassa kuulemistaan tarinoista hän alkoi kirjoittaa öisin rikosromaaneja. Esikoisteos julkaistiin Ruotsissa vuonna 2000. Janssonin romaaneja on käännetty kahdeksalle kielelle. Janssonin Outoja lintuja -kirjasta on tehty myös suosittu tv-sarja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Meyer, Deon: Metsästäjän sydän.
Alkuteos: Proteus (afrikaans) Heart of the hunter (engl.), 2002.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9419-6 (sid.)   Ilm. 5/2014.  Kansikuva.
Kaksimetrinen Tobela "Tiny" Mpayipheli oli aikoinaan pelätty KGB:n ja Stasin kouluttama salamurhaaja ja vapaustaistelija. Uudessa, apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa hän tekee tyytyväisenä töitä autokorjaamossa, mutta viesti vanhan ystävän tyttäreltä suistaa Tinyn seesteisen elämän raiteiltaan. Ystävä on pidätetty hänen otettuaan haltuun vanhan kovalevyn, joka sisältää raskauttavaa todistusaineistoa, ja tytär tarvitsee epätoivoisesti Tinyn apua. Tiny kiitää varastetulla moottoripyörällä halki Etelä-Afrikan kohti sovittua tapaamispaikkaa perässään koko joukko vihamielisiä takaa-ajajia, mukaan lukien Etelä-Afrikan presidentin omat turvallisuusjoukot. Mutta hyökkääjät eivät tiedä, mitä vastaansa saavat…
Eteläafrikkalaisen, afrikaansiksi kirjoittavan Deon Meyerin toinen suomennettu romaani Metsästäjän sydän on huikea, trillerimäisesti etenevä takaa-ajo tarina ja katsaus Etelä-Afrikan apartheiden jälkeiseen aikaan. Meyer kuvailee taitavasti Etele-Afrikan kirjavaa ympäristöä ja monipuolista henkilögalleriaa, jota johdattaa haavoittuvainen mutta rohkea entinen salamurhaaja. 
Deon Meyer (s. 1958) on afrikaansiksi kirjoittava eteläafrikkalainen jännityskirjailija, jonka teoksia on käännetty yli 20 kielelle. Nykyään Meyer on Etelä-Afrikan suosituin kirjailija.
Huom! Deon Meyerin ensimmäinen dekkarisuomennos Kuolema päivänkoitteessa ilmestyi kesällä 2013. Hieno ja jännittävä dekkari. Eteläafrikkalaiset dekkarit ovat harvinaista herkkua!
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Deon Meyer DekkariNetissä.

Robb, J. D.: Kuoleman salaliitto.
Alkuteos: Conspiracy in death, 1999.  Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9283-3 (nid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Eve Dallas 8.
Eve Dallasin täytyy sukeltaa syvälle New Yorkin sisuksiin, kun hänet kutsutaan tutkimaan kadulla nukkuneen miehen kuolemaa. Yllätyksekseen Eve löytää laserintarkan reiän sieltä, missä miehen sydän ennen oli – erittäin taitavan kirurgin työtä. Pian selviää, että vastaavia, kummallisia tapauksia on sattunut ympäri Amerikkaa ja Eurooppaa.
Eve saa lääketieteellisen yhteisön takajaloilleen etsies sään vastauksia, ja kun hänen oma uransa joutuu vaakalaudalle, panokset kovenevat entisestään. Hänen on sekä puhdistettava nimensä että jäljitettävä järjestelmällinen tappaja, joka on tarpeeksi julma käydäkseen yhteiskunnan heikko-osaisimpien kimppuun ja tarpeeksi vaikutusvaltainen peittääkseen jälkensä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Website for Author Nora Roberts.
- Wikipedia - Nora Roberts (Suomi).
- Wikipedia - Nora Roberts.

Söderberg, Alexander: Andalusialainen ystävä
.
Alkuteos: Den andalusiske vännen, 2012.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9088-4 (sid.)   Ilm. 2/2014.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Sophie Brinkmann -trilogian 1. osa.

Sophie Brinkmann - sairaanhoitaja, leski ja yksinhuoltaja - tapaa Hector Guzmanin työpaikallaan sairaalassa. Tämä on murtanut jalkansa jäätyään auton alle katua ylittäessään. Sophien ja Hectorin välille syttyy heti jotain, jännite joka vastoin Sophien tahtoa vetää heitä vääjäämättä kohti toisiaan, ja Sophieta kohti kummisetämäisen Guzman El Buenon vetämää rikosperhettä. Sophie päätyy keskelle kahden rikollisliigan ja poliisin erikoisryhmän välistä kamppailua. Varovaisen tunnustellen alkanut tapahtumasarja kiihtyy hallitsemattomaksi, ja Sophiesta tulee nappula pelissä, joka vie häntä yhä loitommas kaikesta siitä, mitä hän on ennen arvostanut, mihin luottanut ja mitä pitänyt totena. Kaiken keskelle putkahtaa ystävä menneisyydestä, ja Sophien on kaikin keinoin suojeltava itseään ja poikaansa vääjäämättömän hetken lyödessä, hetken, jolloin hänen on valittava puolensa. Samanaikaisesti hienovaraisen tyylikäs ja brutaali Andalusialainen ystävä panee pohtimaan mikä on hyvää ja mikä pahaa.
Alexander Söderberg (s. 1970) on ruotsalainen tv-käsikirjoittaja ja ohjaaja. Andalusialainen ystävä , Sophie Brinkmannista ja corleonemaisesta Guzmanien klaanista kertovan trilogian ensimmäinen osa, on hänen esikoisromaaninsa.  Söderberg hallitsee suvereenisti sekä henkeäsalpaavat toimintakohtaukset että psykologisesti uskottavat henkilöhahmot.  Kirjasta tuli maailmanmenestys jo ennen julkaisemistaan, kun se myytiin jättimäisillä summilla yli kolmeenkymmeneen maahan.  Sen elokuvaoikeudet on myyty Hollywoodiin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alexander Söderberg DekkariNetissä.

 


Uusia pokkaripainoksia


Adler-Olsen, Jussi: Metsästäjät.
Alkuteos: Fasandraeberne, 2008  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9505-6 (nid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2013.

Connelly, Michael: Runoilija.
Alkuteos: The Poet, 1996. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2014.
ISBN 951-20-9520-9 (nid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2005.

Hall, Tarquin: Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus.
Alkuteos: The case of the man who died laughing, 2010.  Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2014.

ISBN 978-951-20-9504-9 (nid.)   Ilm. 5/2014.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi syksyllä 2013.


Läckberg, Camilla: Enkelintekijä.
Alkuteos: Änglamakerskan, 2011.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9506-3 (nid.)  3/2014.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi kesällä 2014.

Meyer, Deon: Kuolema päivänkoitteessa.
Alkuteos: Dead at daybreak, 2000. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9501-8 (nid.)  Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi kesällä 2013.
Deon Meyer on eteläafrikkalainen erittäin suosittu kirjailija.
Lisätietoa:
- Gummerus - Deon Meyer.
- www.deonmeyer.com.
- Wikipedia - Deon Meyer

Robb, J.D.: Kuoleman ikuistama&Kuoleman hurmio.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9354-0 (nid.)  Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Kuoleman ikuistama ilm. ensimmäisen kerran v. 2005.
Kuoleman hurmio ilm. ensimmäisen kerran v. 2006.

Sipilä, Jarkko: Rikospaikka. Takamäki 7-8.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9492-9 (nid.)  Ilm. 2/2014.   Kansikuva.
Kirja sisältää dekkarit Kylmä jälki ja Seinää vasten.

Vala, Vera: Kosto ikuisessa kaupungissa.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9503-2 (nid.)  Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Vargas, Fred: Normandialainen tapaus.
Komisario Adamsbergin tutkimuksia.
Alkuteos: L'armée furieuse, 2011.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2014.
ISBN 978-951-20-9502-5 (nid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2013.Johnny Kniga

Kotimaiset

Paulow, Ari: Musta mamba.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40525-3 (sid.)  Ilm. 5/2014.   Kansikuva .

Paulowin uutuusromaani laittaa surutta samaan keitokseen kurdimafian, uusnatsit ja pedofiilirenkaan. Soppakauhana kaikkea hämmentää Jesse Hackman.
Väkivallan vuoksi potkut saanut erityisopettaja pyytää Hackmanilta apua. Hackman vakuuttuu siitä, että erottaminen on aiheeton ja aloittaa tutkimukset. Esiin tulee mielenkiintoisia kytköksiä ja kaikenlaista sotkua. Ja kohta jo ensimmäinen ruumis.
Musta mamba on juonikuvioltaan mielikuvituksellinen, mutta kytkeytyy usein tuttuihin tapahtumiin -- Alppilan koulun tapaus ilmeisimpänä -- jotka niittaa yhteen Paulowin kynä tai viimeistään Hackmanin nyrkki. Keitos on hyvä, maukas ja sopivan pippurinen.
Ari Paulow on kempeleläinen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti suositusta Jesse Hackman -sarjastaan.  Ennen ammattikirjailijaksi ryhtymistään hän on toiminut mm. ravintoloitsijana ja Jerry Cotton Spesiaalien senttarina.
Ari Paulowin kahdeksas Jesse Hackman -dekkari.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Fossum, Karin: Carmen Zita ja kuolema.
Alkuteos: Carmen Zita och döden, 2013.  Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40524-6 (sid.)  Ilm. 5/2014.   Kansikuva .

Karin Fossumin kirjoissa ei ole yksiulotteisen pahoja ihmisiä. On vain epäsuotuisia ja onnettomia olosuhteita, ja mahdollinen lapsensurma.
Hieman alle puolitoistavuotias Tommy on hukkunut pihalampeen. Komisario Konrad Sejerin oikea käsi, Jacob Skarre, ei niele onnettomuusselityksiä. Hänen epäilyksensä herättää nuoren äidin, 19-vuotiaan Carmenin ristiriitainen käytös.
Ruumiinavauksessa pikku-Tommyn keuhkoista löytyykin saippuavettä. Lukija viedään sisään Carmenin maailmaan tämän päiväkirjojen välityksellä. Niiden sivuilta löytyy tunteeton sosiopaatti, joka pyörittää lähipiiriään suvereenisti.
Karin Fossumin yhdestoista suomennettu Konrad Sejer -dekkari. Edellinen Konrad Sejer -dekkari Varoitus ilmestyi huhtikuussa 2010. On jo aikakin saada sarjan uusi kirja. Loistavia dekkareita.  Norjalaisia laatudekkareita.
Huom! 
  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Karin Fossum DekkariNetissä
.


Tasku-Kniga pokkarit

Brekke, Jørgen: Uneton.
Alkuteos: Drømmeløs, 2012.  Suom. Päivi Kivelä.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40355-6 (nid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Nesbø, Jo: Poliisi.
Alkuteos: Politi, 2013. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2014.

ISBN 978-951-0-40455-3 (nid.)  Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2013.


Råstam, Hannes: Kuinka tehtiin sarjamurhaaja:Thomas Quickin tapaus.
Alkuteos: Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare, 2012. Suom. Tarja Lipponen,
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40456-0 (nid.)  Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2013.Karisto

Kotimaiset

Autere, Terttu:  Kuka murhasikaan rouva Holmin?
Karisto 2014.
iSBN 978-951-23-5765-9 (sid.)   Ilm.3/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Sahanisännöitsijänleski ja kemikaalikaupan omistaja Ester Holm löytyy surmattuna liikkeestään, ja lattialla lojuu pirstaleina kallis hajuvesipullo. Paikallisten poliisimiesten tueksi tutkimuksia suorittamaan saapuu lääninrikosetsivä Juhani Kuikka, jonka silmät vilkkuvat myös kauniiden naisten suuntaan. Hän alkaa ensi töikseen selvittää apteekkari Hellmanin syntymäpäivien vieraslistaa, kekkerit kun olivat juuri murhailtana. Siinä työssä hän tutustuu moniin kaupunkilaisiin, ja syksyisen flunssa-aallon ravistellessa kaupunkia muutamien ihmisten menneisyydestä alkaa paljastua salaisuuksia, joilla on synkät seuraukset…
Terttu Autere yllättää elegantilla salonkidekkarilla, joka on sukua Agatha Christien salapoliisiromaaneille.
Tapahtumapaikkana on Autereen aiemmista romaaneista – Kirjepostia, Sininen hatturasia ja Huhtikuun morsian – tuttu pikkukaupunki. 1930-luvun jälkipuoliskon hengen vahvasti maustama rikostarina tuo virkistävän lisän suosittuun rikosromaanigenreen.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Karisto - Terttu Autere.
- Kirjasampo - Terttu Autere.
- Artikkeli Kirjampo.fi - Terttu Autere.

Sandberg, Timo: Kärpäsvaara.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5790-1 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Komisario Heittola -sarjan 8. kirja!!
Komisario Heittola kärvistelee sairaslomallaan, kun Lahtea piinaa ryöstöaalto. Nuorisojoukon pahoinpitelemiä ja ryöstämiä vanhuksia on jo useita, ja lopulta yksi uhreista kuolee saamiinsa vammoihin. Samaan aikaan Lahdessa kokoontuu Kiljavan opistoajoilta yhtä pitänyt miesporukka, nykyisin isoja pomoja kaikki. Reteän illanvieton päätteeksi yksi miehistä löytyy kuolleena kävelytien laidalta, ja epäilyt kohdistuvat nuorisojengiin. Asia mutkistuu, kun toinen Kiljavan porukasta kokee saman kohtalon.
Kärpäsvaara on linjakas jatko-osa suosittuun dekkarisarjaan. Toimettomuuteen tuskastuva Heittola joutuu puolivahingossa keskelle kovinta toimintaa, ja samalla suhde Taruun on lopullisesti katkolla. Kirjailijan tuttu humaani ote ja lämmin huumori sävyttävät laadukasta dekkarijuonta.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Saraspää, Seppo: Ministerivierailu.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5778-9 (sid.)  Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
Kahdeksankymppinen Kuuno Kopra, entinen rajavartija, joutuu vanhainkotiin: Hän on muistamattomuuttaan ollut vähällä polttaa rivitaloasuntonsa. Lähiomaisia Kuunolla ei ole – jossain kaukana vain pojanrenttu Marko, johon Kuunolla on tulehtuneet välit. Kun isän ja poika tapaavat, sovinnonteko on kaukana – silti Marko toteuttaa isänsä omituisen toiveen. Tutun sairaanhoitajan teinipoikaan, Juriin, sen sijaan rakentuu yllättävä, ikäerot ylittävä ystävyyssuhde.
Vanhustenhuoltolaitos on Kuunolle pahempi kuin vankila. Päivät ovat pitkiä, ja kauna kasvaa kasvamistaan. Kun pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveysministerin vanhainkotivierailu on vihdoin käsillä, Kuuno on valmis sanomaan vielä kerran viimeisen sanan – tavalla, jolla saa virkavallan kimppuunsa.
Ministerivierailu nivoo eleettömällä, koskettavalla tavalla yhteen kolmen eri ikäisen miehen tarinat. Samalla se tulee kertoneeksi kolme eri näköistä tarinaa yksinäisyydestä tämän päivän Suomessa ja siitä, miten jokainen omalla tavallaan sen pyrkii selättämään.
Huom!   En ole varma onko tässä dekkarin aineksia...
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Karisto - Seppo Saraspää.

Ulkomaiset


Blædel, Sara: Vain yksi elämä.
Alkuteos: Kun ét liv, 2007.  Suom. Virpi Vainikainen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5573-0 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva.

Maahanmuuttajatytön murha järkyttää pikkukaupunkia. Kööpenhaminalaisetsivä Louise Rick kutsutaan pikkukaupungin poliisivoimien avuksi selvittämään maahanmuuttajatytön murhaa: Samra, 15, on löytynyt rantavedestä tapettuna. Samran lähipiiriä jututettaessa selviää, että Samra on tasapainoillut kahden maailman välissä: toisaalla tanskalaisten koulukavereiden elämäntapa, toisaalla jordanialaisen suvun käsitykset perheestä ja kunniasta…
Vahvasta naisnäkökulmasta kiitetty Sara Blædel tarttuu jälleen siekailematta ajankohtaiseen puheenaiheeseen: Vain yksi elämä käsittelee terävän ja konstailemattoman dekkarijuonen ohella kunniamurhia ja maahanmuuttajatyttöjen asemaa pohjoismaisen ja muslimikulttuurin välissä. Vain yksi elämä on jatkoa Louise Rick -dekkarille Nimimerkki Prinsessa (2013).
Sara Blædelia kutsutaan Tanskan dekkarikuningattareksi, eikä syyttä: yli miljoonalla myydyllä kappaleella hän on Tanskan myydyin kirjailija ja hänet on äänestetty kolmesti Tanskan suosituimmaksi kirjailijaksi. Blædel voitti myös Det Danske Kriminalakademinin esikois-dekkaripalkinnon vuonna 2004. Ennen kirjailijanuraansa hän pyöritti omaa skandinaavisiin dekkareihin erikoistunutta kustantamoa.
Keväällä 2013 ilmestynyt Louise Rick -dekkari Nimimerkki Prinsessa oli erinomainen. Suosittelen. Hienoa, että tanskalaisdekkreita saadaan lisää suomeksi.
Sara Blædel DekkariNetissä.


Cleeves, Ann: VERA - Viiltoja.
Alkuteos: The Glass Room, 2012.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5762-8 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Vera Stanhope -sarja ; 3.
Komisario Vera Stanhope joutuu selvittämään naapurin nuoren Joanna-rouvan katoamista. Hyvin nopeasti käy ilmi, että Joanna on ilmoittautunut miehensä tietämättä eräälle kirjoittajakurssille. Paljon vaikeampi on sen sijaan selvittää sitä, miksi kurssin vieraileva ohjaaja, kirjallisuusguru Tony Ferdinand on murhattu – ja Joanna tavattu veitsi kädessään.
Vera kokee murhatutkimuksen kiusallisemmaksi kuin ehkä koskaan aiemmin. Tilanne mutkistuu entisestään, kun myös keskuksen johtaja Miranda Barton murhataan. Kuulustelujen rajautuessa pieneen joukkoon keskuksen tunnelma muuttuu suorastaan klaustrofobiseksi. Murhaaja tuntuu leikkivän rikostarinoilla ja käyttävän niitä vinoutuneella tavalla hyväkseen. Kun kurssilaiset kokoontuvat antologiansa julkistustilaisuuteen, lukija saa vielä kerran pidättää hengitystään aina juhlien dramaattiseen loppuun saakka.
Viiltoja on kolmas, itsenäinen, Vera Stanhope -sarjan teos. Syrjäiseen kurssikeskukseen ja tarinankerronnan ytimeen sijoittuva romaani tekee vaikutuksen piinaavan painostavan tunnelmalla ja nokkelalla juonella, joka vetoaa kaikkiin Agatha Christien ystäviin ja nykydekkareita leimaavan yltiöväkivallan karttajiin.
Seitsemäs dekkarisuomennos Ann Cleevesiltä. Loistava kirjailija.
Ann Cleeves DekkariNetissä.

Uusia pokkaripainoksia

Child, Lee: Linnoitus.
Alkuteos: Die Trying, 1998.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5782-6 (nid.)  Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksy 2011.


Child, Lee: Teksas palaa.

Alkuteos: Echo Burning, 2001.  Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-4761-2 (nid.)  Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. syksy 2003.
Kustannuskynnys


Hyttinen, Veli-Matti: Varjonen ja isäntä Holopaisen tapaus.
Kustannuskynnys 2014.
ISBN
978-952-5975-35-2 (nid.)  Ilm.  Kansikuva.
Yksityisetsivä Paavo "Pieru" Varjonen saa jälleen uuden toimeksiannon, joka vie hänet tällä kertaa Tukholman risteilylle. Kuningaskunnan pääkaupungissa häntä odottavat vanhat vainolaiset. Kuinka nokkela etsivä selvittää kiperät tilanteet...? Lisäksi Varjonen lupaa tehdä naisestaan kunniallisen ja Maarianvaaran lomakeskuksessa juhlitaan juhannushäitä.

Karppi, Marcus: Viitapirut.
Kustannuskynnys 2014.
ISBN 978-952-5975-47-5 (nid.)   Ilm. 4/2014.
Kaksi sairasta miestä tapaavat Jorvin sisätautiosastolla. Molemmat ovat jännäreiden ystäviä. Toinen antaa toiselle perinnöksi dekkarin ainekset viiden vuoden takaisista tapahtumista. Mies käy kirjoitustyöhön aina Oriveden kirjoittajakurssia myöten. Hän pohtii kuumeisesti mikä on tarua ja mikä totta? Lopulta kirjoittaja sairastuu matkakuumeeseen ja lähtee tapaamaan yhtä päähenkilöä Ranskaan Korsikan saarelle Calvin kaupunkiin. Kolmannessa Teräsvirta dekkarissaan Marcus Karppi löytää lopullisesti kirjailijan tärkeimmän työkalun. Oman äänen. Viitapirut on hirtehinen kertomus langenneista poliiseista sekä yksityisetsivä Jonna Teräsvirrasta. Tarina on veijaridekkari Arto Paasilinnan tai Lasse Lehtisen tapaan. Tarina on viihdyttävä, hauska ja koskettava. Kesäinen miljöö muuttuu traumojen näyttämöksi Lahden kaupungin eläessä pelon vallassa. Yksityisetsivä Jonna Teräsvirran joutsenlaulu on tyylikäs; daami taistelee oikeudenmukaisuuden puolesta ja huomaa ettei jokaiseen poliisiin kannata luottaa. Rikoksen voi sovittaa, mutta hyvittäminen on toinen juttu.
Marcus Karppi DekkariNetisssä.


 

Kustannus-Makela 

LIKE


Kotimaiset

Miettinen, Kimmo: Valuvika : Imatra II.
Like 2014.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1022-2 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Helsingin alamaailmassa puhaltavat muutoksen myrskytuulet. Markus Imatran elämä muuttui, kun hänen sukunsa todellinen tausta paljastui hänelle vähitellen vuonna 1984. Hän tempautui mukaan Helsingin alamaailmaan ja vanhan sukuvihan kostonkierteeseen. Vuonna 1986 Markuksen ukki ja suojelija, alamaailman mahtimies Henri Laine alkaa heikentyä. Hän ymmärtää, että on aika siirtää vastuun raskas viitta Markuksen harteille. Helsingin alamaailman keskikastia alkaa löytyä surmattuna teloitustyyliin, eikä kukaan tiedä, ketä syyttää veriteoista. Huhupuheet kertovat, että tuntemattomien tekijöiden tähtäimessä on Imatran suvun lähipiiri. Virkavalta on tilanteen edessä voimaton. Ikiliikkuja Ukki Laineen voimat eivät enää riitä suojelemaan läheisiään. Markuksen on pakko yrittää lunastaa verenperintönsä velvoittama asema henkensä uhalla.
Kimmo Miettinen, jota todellakin kutsutaan pelkällä sukunimellä Miettinen, on hämeenlinnalainen kirjailija. Miettinen kirjoitti kirjailijanuransa alkuvaiheessa kaksi tietokirjaa sekä kaksi vahvasti omaelämäkerrallista romaania. Nykyisin kirjailija Miettinen keskittyy rikoskirjallisuuteen, ja Imatra-rikosromaanisarjan ensimmäinen kirja Sukuviha ilmestyi tammikuussa 2013. Sarjan toinen kirja Valuvika ilmestyy tammikuussa 2014.
Lisätietoa:
- Like - Kimmo Miettinen.
- Wikipedia - Kimmo Miettinen.


Ulkomaiset


Krefeld, Michael Katz: Langenneet.
Alkuteos: Afsporet, 2013.  Suom. Päivi Kivelä.
Like 2014.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1044-4 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Masja on muuttanut Liettuasta Kööpenhaminaan ja ryhtynyt leveän elämän toivossa luksusprostituoiduksi. Nyt hän on saanut tarpeekseen ja aikoo hankkia kunnon ammatin. Samaan aikaan hänen poikaystävänsä Igor pyrkii paikallisen mafian suosioon ja osallistuu suljettujen ovien takana pelattavaan pokeriturnaukseen. Hän häviää kaikki rahansa ja houkuttelee Masjan tarjoamaan palveluksiaan pelin voittajalle. Liian myöhään Masjalle selviää, että Igor on myynyt hänet velkojensa pantiksi.
Erik on vihdoin tarpeeksi vanha päästäkseen metsästyksestä innostuneen isänsä kaikkein pyhimpään: kodin kellariin, joka on tähän mennessä ollut häneltä kiellettyä aluetta. Isä esittelee Erikille harrastuksensa, eläinten täyttämisen. Arka ja estoinen poika tuntee vihdoin löytävänsä jotain, jossa hän voisi loistaa.
Rikosetsivä Thomas Ravnsholdt on saanut hermoromahduksen sen jälkeen, kun hänen tyttöystävänsä on murhattu. Hänen ystävänsä pyytää apua kadonneen naisen jäljittämisessä, ja Ravn suostuu palaamaan töihin, mutta tällä kertaa yksityisetsivänä. Jäljet johtavat Tukholman alamaailmaan, ja kaikki viittaa siihen, että nainen on joutunut pahamaineisen ihmiskauppiaan kynsiin. Ravnin on löydettävä hänet pian, sillä kaupungissa piileskelee prostituoituja murhaava sadisti, joka etsii taas uutta uhria.
Langenneet avaa Kööpenhaminaan sijoittuvan rikosromaanisarjan, jonka päähenkilö on tarkkavaistoinen mutta itsetuhoinen etsivä Thomas Ravnsholdt. Jokainen kirja on oma tarinansa, mutta sarjasta muodostuu myös suurempi, taitavasti koukuttava kokonaisuus. Kirja ponkaisi Tanskassa suoraan myyntilistojen kärkeen, ja sitä myytiin heti julkaisupäivänä 12 500 kappaletta. Käännösoikeudet on myyty viiteentoista maahan.
Michael Katz Krefeld (s. 1966) on palkittu tanskalainen rikoskirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Hänen edellinen teoksensa palkittiin Tanskan parhaana rikoskirjana, ja se oli maansa Lasiavain-ehdokas.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana. Hienoa, että tanskalaisdekkaristeja suomennetaan....
DekkariNetti - Michael Katz Krefeld.
 
Mina, Denise: Valheiden varjo.
Alkuteos: The Red Road, 2013.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2013.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-1013-0 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Alex Morrow -sarja 4.
Nuori Rose romahtaa totaalisesti prinsessa Dianan kuolinyönä. Poikaystävänsä hyväksikäyttämänä ja läheistensä pettämänä hän ajautuu kuilun partaalle ja syyllistyy kahteen hirvittävään rikokseen.  Vain puolustusasianajan päättäväisyys pelastaa Rosen täydelliseltä tuholta.
15 vuotta myöhemmin ylikonstaapeli Alex Morrow joutuu napit vastakkain pirullisen asekauppiaan kanssa. Miehen sormenjäljet yhdistetään yhtäkkiä Rosen rikoksiin, mutta siinä ei ole mitään järkeä. Morrow ei pysty jättämään mysteeriä sikseen vaan alkaa kaivella yhä syvemmältä. Samaan aikaan skotlantilainen linnanherra, kuulu eliittiasianajaja, valmistautuu julmaan kohtaloonsa. Hän on pettänyt isänsä ja tietää joutuvansa vastaamaan teostaan raskaimman kautta.
Denise Mina 
sai Suomen dekkariseura ry:n ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan vuonna 2013. Palkintoperusteluissa sanotaan, että Mina tunnetaan erityisesti vahvojen naishahmojen kuvaajana. Hänen päähenkilönsä ovat kaukana täydellisistä ja virheettömistä naisista; he ovat tiukkoja ja kovia kokeneita selviytyjiä, jotka tarvittaessa ottavat lain omiin käsiinsä. Like on julkaissut Minalta 10 rikoskirjaa.
Upean Alex Morrow -sarjan neljäs kirja. 
Denise Mina DekkariNetissä.

Mackay, Malcolm: Lewis Winterin on kuoltava.
Alkuteos: The Necessary Death of Lewis Winter, 2013.  Suom. Elina Koskelin.
Like 2014.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0797-0 (sid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Calum MacLean on nuori mies, joka asuu pienessä asunnossa enimmäkseen yksikseen. Hänellä on harvoja muita tuttuja kuin ne, jotka liittyvät hänen erityisosaamiseensa. Calum on freelancer, hän tappaa rahasta. Hän on erittäin hyvä työssään, omistautunut ja lojaali – mainioita ominaisuuksia ja juuri sellaisia, joita hänen toimeksiantajansa arvostavat. Hän tekee perusteellisen taustatutkimuksen kohteistaan ja on toimeen ryhtyessään nopea ja siisti.
Eräänä aamuna Calumin puhelin soi, ja paikallisen rikollisjoukkion edustaja kutsuu hänet tapaamiseen. Heidän vakinainen työntekijänsä on väliaikaisesti poissa pelistä, ja Calumille tarjotaan tehtävää hänen paikkaajanaan. Calum suostuu, mutta vain keikkaan kerrallaan – hän ei halua kenenkään palkkalistoille, hän pitää työnsä itsenäisyydestä.
Calumin ensimmäinen tehtävä rikollisjoukkiolle on hoidella pois päiviltä muuan yhteinen tuttu, Lewis Winter, katutason huumekauppias, joka on tunkeutunut isompiensa reviirille. Calum valmistautuu tehtäväänsä tavoilleen uskollisen huolellisesti ja tekee iskunsa kliinisesti. Ikävä kyllä hän ei tajua, että jotkut hyvin vaikutusvaltaiset rikolliset haluavat kostaa Lewis Winterin kuoleman. Yhtäkkiä metsästäjästä tulee riistaa.
Malcolm Mackayn Glasgow noir -trilogian aloitusosa paljastaa Glasgow’n alamaailman ja sen hännystelijät samalla tavoin kuin sarjan päähenkilö Calum MacLean tekee työnsä: tarkasti, lyhyesti ja kylmästi. Malcolm Mackay (s. 1982) asuu syntymäkaupungissaan Stornowayssa, Lewisin saarella Ulko-Hebrideillä.
Huom!  Erittäin kiinnostava uusi dekkaristi suomeksi. Loistavaa.
Lisätietoa:
- Malcolm Mackay Twitterissä.
- www.panmacmillan.com/author/malcolmmackay .
- Interview - Crime writer Malcolm Mackay - The Scotsman.
- BBC News - Malcolm Mackay wins crime book prize.


Uusia pokkaripainoksia

Edwardson, Åke: Talo maailman laidalla.
Alkuteos: Hus vid världens ände, 2012. Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Like 2014.
ISBN 978-952-01-1031-4 (nid.) Ilm. 5/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Mina, Denise: Ampiaiskesä.
Alkuteos: The end of the wasp season, 2011.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2014.
ISBN 978-952-01-1028-4 (nid.) Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Huston, Charlie: Kalmasiivouksen salattu taito.
Alkuteos: The mystic arts of erasing alla signs of death, 2009.  Suom. Einari Aaltonen.
Like 2014.
ISBN 978-952-01-1027-7 (nid.) Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Miettinen, Kimmo: Sukuviha : Imatra 1.
Like 2014:
ISBN 978-952-01-1026-0 (nid.) Ilm. 2/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.Mediapinta

Laulajainen, Esko: Paskaluottimon paroni.
Mediapinta 2014.
ISBN 978-952-235-811-0 (nid.)  Ilm. kevät 2014.   Kansikuva.
Paskaluottimon paroni on rikosromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat pääosin Inarin kunnan Sotajoen alueelle Saariselän, Kutturan kylän ja Ivalojoen välimaastoon. Kirja on Esko Laulajaisen neljäs dekkari. Aikaisemmin ilmestyneissä – Savua Ilomantsin yllä, Itämafian kosto ja Oopperakaupungin murhat on sama päähenkilö kuin tässä uusimmassakin – kustannustoimittaja ja luontoharrastaja Jussi Saarni.
Saarnin kohtaloksi tulivat rikokset, joiden selvittelyssä hän auttoi poliiseja ”varasheriffinä”. Sotajoella Jussin piti perehtyä Lapin luontoon; mutta kuinkas kävikään?! Ammattirikolliset olivat alkaneet käyttää juuri näitä tienoita huumeiden ja ihmiskaupan salakuljetusreittinä ja väliaikaisena varastointipaikkana idästä länteen. Jussille tuli tahtomattaan tukalat paikat. Kuukkelit ja piekanat jäivät omiin oloihinsa!
Paskaluottimon paroni on Laulajaisen neljäs dekkari. Aiemmin ilmestyneet dekkarit Savua Ilomantsin yllä (2007) , Itämafian kosto (2009) ja Oopperakaupungin murhat (2011).
Lisätietoa:
- Mediapinta - Esko Laulajainen.


 

Minerva

 
Brookes, Adam: Koodinimi Yöhaukka.
Alkuteos: Night Heron, 2014.   Suom. Anu Heino.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-492-851-9 (sid.)    Ilm. 4/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkar!!
Kiinalainen rangaistusvanki karkaa työleiriltä ja onnistuu kuin ihmeen kautta pakenemaan takaa-ajajiaan halki Koillis-Kiinan talvisen erämaan. Kauan sitten hän oli Yöhaukka, joka myi salaisia tietoja Isolle-Britannialle. Nyt hän on Kiinan valtion vihollinen ja hengenvaarassa.
Saadakseen uuden identiteetin ja brittipassin hän etsii kontaktia Britannian salaiseen palveluun, mutta vanhoja kanavia ei enää ole: hänellä ei ole käytössään muuta asetta kuin vanha koodinimi Yöhaukka.
Monien yhteensattumien kautta hänen yhteydenottoyrityksensä suuntautuvat Beijingissä toimivalle englantilaiselle lehtimiehelle Philip Manganille, joka pahaa aavistamatta joutuu keskelle elämänsä suurinta vaaraa.
Philip Manganin kautta Yöhaukka alkaa taas toimittaa salaisia tietoja Ison-Britannian edustajille. Mutta salaisuudet ovat huimasti arvokkaampia kuin hän osaa kuvitellakaan. Eivätkä vain Britannian salaiselle palvelulle.
Koodinimi Yöhaukka on nykyaikainen vakoilutrilleri, joka autenttisuudessaan tempaa lukijan todentuntuiselle matkalle keskelle Kiinan poliittista järjestelmää ja kansainvälistä tiedustelupalvelujen harjoittamaa cyber-vakoilua.
Kirja on jo herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta, ja sen elokuvaoikeuksista keskustellaan parhaillaan.
Adam Brookes syntyi Kanadassa, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Englannissa, pienessä kylässä lähellä Oxfordia.  Hän opiskeli Lontoossa mm. kiinan kieltä ja journalistiikkaa ja toimi sittemmin BBC:n kirjeenvaihtajana Kiinassa ja Indonesiassa.  Nykyisin hän työskentelee BBC:n radion ja television palveluksessa Washingtonissa, mistä käsin hän on tehnyt reportaasimatkoja mm. Pohjois-Koreaan, Irakiin, Afganistaniin ja Mongoliaan.
Koodinimi Yöhaukka on  hänen esikoisromaaninsa, ja se on saanut innoituksen tapahtumista, jotka sattuivat Brookesille itselleen hänen toimiessään Pekingissä.
Erittäin kiinnostava kirja...
Lisätietoa:
- Minerva - Adam Brookes.

Erikson, Thomas: Pelonkylväjät.
Alkuteos: Bländverk, 2011.    Suom. Torsti Lehtinen.
Minerva 2014. (Minera Crime).
ISBN 978-952-492-846-5 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Käyttäytymisen tutkija Alex Kingin yleisöluennolla tapahtuu murha. Yleisössä ollut mies ammutaan. Poliisi haluaa Kingiltä todistajalausunnon, mutta pian hänen ammattitaitoaan tarvitaan myös rikoksentekijän profiloinnissa. Yhdessä rikoskomisario Gabriel Hellmarkin ja rikostutkija Nina Manderin kanssa hän alkaa jahdata kylmäveristä tappajaa, joka viikon sisällä on ampunut kaksi tukholmalaista liikemiestä.
Freelance-toimittaja Fredric Hellmark - rikoskomisario Hellmarkin veli - on saanut tehtäväkseen kirjoittaa menestyneen yritysjohtajan elämäkerran. Kun hänelle selviää, että toimeksiantaja on yksi maan pahimmista gangsteripomoista, on jo liian myöhäistä päästä jutusta irti.
On selvää, että tapaukset liittyvät toisiinsa. Mutta miten? Ennen kuin ratkaisu löytyy, on luvassa monta yllättävää käännettä. Käyttäytymistieteiden tutkijana Thomas Erikson osaa myös tarjota kiehtovan näkymän ihmisluonteen syövereihin. Lukija tulee pohtineeksi paitsi rikollisen mielen liikkeitä, myös omia käyttäytymis- ja komunikaatiomallejaan.
Thomas Erikson on onnistunut esikoisromaanissaan kieputtamaan kokoon aivan uudenlaisen rikostarinan, joka on kerännyt kriitikkojen kiitokset ja saanut lukijat odottamaan jatkoa.
Thomas Erikson on ruotsalainen käyttäytymistieteisiin erikoistunut johtamisvalmentaja ja yrityskonsultti.  Päivätyönään hän valmentaa ruotsalaisten ja kansainvälisten yritysten johtoryhmiä ja kirjoittaa öisin rikosromaaneja.  Pellonkylväjät on hänen esikoisteoksensa.  Ruotsissa se oli heti ilmestymisvuonnaan 2011 myyntimenestys yli 40 000 kappaleella.  Kirjan julkaisuoikeudet on tähän mennessä myyty viiteen maahan. 
Alex King -sarja on jo saanut kaksi jatko-osaa: Illdåd (2012) ja Vanmakt (2013). 
Mielenkiintoista, jälleenuusi ruotsalaisdekkaristi....
Huom!  Erittäin vetävä ja koukuttava kirja... jään odottamaan jatkoa...
Lisätietoa:
- Minerva - Thomas Erikson.
- thomaserikson.com.
- Thomas Erikson Twitterissä.

Coben, Harlan: Lupaa ja vaikene.
Alkuteos: Six Years, 2013. Suom. Salla-Maria Mölsä.
MInerva 2014.
ISBN 978-952-492-847-2 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva .
Lupaa ja vaikene on vangitseva trilleri intohimosta, kadotetusta rakkaudesta, salaisuuksista ja valheista.
Kun Jake Fisher tapaa Natalien, hänelle on alusta asti selvää, että tämän naisen kanssa hän haluaa elää loppuelämänsä. Rakkaudentäyteisen kesän jälkeen Natalie kuitenkin yhtäkkiä ilmoittaa menevänsä naimisiin toisen miehen kanssa. Natalie pakottaa Jaken lupaamaan, ettei tämä enää koskaan yritä ottaa yhteyttä tai lähde etsimään häntä.
Jake pitää lupauksensa kuusi kaipuuntäyteistä vuotta. Nähdessään lehdessä Natalien aviomiehen muistokirjoituksen hän kuitenkin päättää lähteä tämän hautajaisiin tavatakseen Natalien uudelleen. Jaken järkytykseksi hautajaisista löytyvä miehen leski ei olekaan Natalie. Edes häistä, joihin Jake kuusi vuotta aiemmin osallistui, ei ole mitään merkintää kirkon kirjoissa. Nainen, joka särki hänen sydämensä, näyttää kadonneen maan päältä.
Lupauksestaan huolimatta Jake ryhtyy etsimään Natalieta. Ja saa pian todeta, ettei suinkaan ole ainoa, joka tätä etsii. Jake ui petosten ja pelon verkkoon, jossa hän ei voi luottaa edes omiin muistoihinsa tai niihin ihmisiin, jotka hän luuli tuntevansa.
Yli 50 miljoonan kirjan myynnillä maailman trilerikirjailijoiden kärkikaartiin noussut Harlan Huom! Coben on kriitikoiden mukaan kirjoittanut toistaiseksi parhaan teoksensa.
Kirjasta on tekeillä Ben Affleckin ohjaama elokuva, jonka pääosaa esittää Hugh Jackman.
Huom!  Harlan Cobenilta on aiemmin ilmestynyt kahdeksan erinomaista dekkaria WSOY :n kustantamana, mutta lopetti julkaisemisen. Loistavaa, että Minerva jatkaa Cobenin erinomaisten ja jännittävien trillerien julkaisemista...kiitos Minerva.
Harlan Coben DekkariNetissä.

James, Peter: Kuolema kulkee kulisseissa.
Alkuteos: Not Dead Yet. 2012.  Suom. Maikki Soro.
Minerva 2014.  (Minera Crime).
ISBN 978-952-492-841-0 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Pakkomielle voi olla vaarallinen. Pakkomielteinen ihailu tappavaa. Peter Jamesin kahdeksas Roy Grace -dekkari on hiuksia nostattava matka tähtikultin pimeälle puolelle. Tapahtumavyöry kiihtyy sivu sivulta, ja juonenkäänteet yllättävät niin rikosylikomisario Roy Gracen kuin lukijankin.
Amerikkalaisella elokuvatuottajalla, Larry Brookerilla, on käsissään elokuvaprojekti, joka voi lopultakin olla hänen suuri läpimurtonsa. Maailmankuululle rocktähdelle, Gaialle, päärooli elokuvassa lupaa hänen epätoivoisesti kaipaamaansa uskottavuutta näyttelijättärenä - ehkä jopa Oscar-palkinnon. Kuvauspaikaksi valitulle Brightonille suuri Hollywood-elokuva merkitsee valtavaa PR-nostetta, jonka arvoa ei voi rahassa mitata.
Rikosylikomisario Roy Gracelle elokuvaprojekti on vain toteutumistaan odottava katastrofi. Hänet on määrätty suojelemaan Gaiaa, joka on uhattu tappaa, mikäli hän ottaa elokuvaroolin vastaan. Ensimmäinen murhayritys tapahtuu jo ennen kuin tähti lähtee kotoaan kohti Englantia. Ja Brightonissa Gaiaa väijyy pakkomielteinen ihailija. Odottaen, tarkkaillen, suunnitellen...
Peter James on kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja yksi Ison-Britannian suosituimmista dekkaristeista.  Hän teoksensa ovat olleet jatkuvasti Britannian bestseller-listojen kärjessä, ja niitä on käännetty jo 36 kielelle. Hänen huippusuositun Roy Grace -sarjansa kirjoja on myyty jo ili 13 miljoonaa kappaletta.  Roy Grace -sarjan ensimmäisestä osasta Dead Simple (Kuoleman kanssa ei kujeilla, Minerva 2010) on tekeillä elokuva, joka on tulossa teattereihin alkuvuodesta 2015.
Kahdeksas Roy Grce -dekkari.  Taattua laatujännitystä.
Peter James DekkariNetissä.

Uusia painoksia


James, Peter: Kuolema kulkee kannoilla.
Aluteos: Dead Like You, 2010.  Suom. Maikki Soro.
Minerva 2014.

ISBN 978-952-492-824-3 (nid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2013.

James, Peter: Kuolema peittää jäljet.
Alkuteos: Dead Man's Footsteps, 2008.  Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-492-867-0 (nid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2012.


 
Hargla, Indrek: Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja, -   Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2014.
ISBN 978-952-254-200-7 (sid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
Tallinna vuonna 1431. Tallinnan raadinapteekin pitäjä apteekkari Melchior valmistelee poikansa lähtöä Saksaan apteekkarinopintoihin, kun hänet yllättäen kutsutaan Piritan luostariin viisaiden miesten konsiiliin. Luostarin mailta on lumien sulettua löydetty tuntemattoman miehen ruumis. Kun seuraava uhri, yksi luostarin nunnista, löydetään kuoliaaksi kuristettuna, alkaa Piritan kuristajaksi nimetyn murhaajan jäljittäminen.Luostarin abbedissan Kandisin pyynnöstä apteekkari Melchior lupaa selvittää syyllisen. Luostarin asukkaista useammallakin tuntuu olevan salattavaa ja mahdollinen motiivi surmatöihin. Melchior uppoutuu tutkimuksissaan luostarin historiaan, jonka pyörteet vievät hänet aina Piritan alkuvaiheisiin ja sukupolvelta toiselle siirtyneisiin salaisuuksiin.Piritan kuristaja on neljäs osa Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa Apteekkari Melchior -sarjassa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus, Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus sekä Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär.
Indrerk Hargla DekkariNetissä.
 


Myllylahti


Kaitajärvi, Anitta: Rikotut kuvat.
Myllylahti 2014. 
ISBN 978-952-202-493-0 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Aselepo on solmittu. Jatkosodan ensimmäisen kuukauden aikana kadonnut Asseri palaa sotavankeudesta yli kolmen vuoden jälkeen. Hän odottaa näkevänsä nuoren vaimonsa Annin ja tyttärensä Ullan, joka on syntynyt kuukausi hänen katoamisensa jälkeen, mutta kotona tuvan lattialla leikkii toinenkin lapsi, noin vuoden ikäinen Topi. Pojan tarinan paljastuessa Asserille perheen elämä saa uuden, kauhistuttavan käänteen.Rikotut kuvat on koskettava kuvaus Asserin ja Annin vaikeuksista rakentaa uudelleen jo kerran kuolleeksi uskottu suhde. Se kertoo vankeudessa rikkoutuneen mielen vaikutuksista arkeen ja Asserin tekojen järkyttävistä seurauksista koko suvun keskuudessa.Tarinan henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta he elävät jatkosodan jälkeistä aikaa (1944-1949), jonka taustat pohjautuvat todellisiin historiallisiin tapahtumiin.

Anitta Kaitajärvi (s. 1952) asuu Liedossa Turun lähellä. Rikotut kuvat on hänen esikoisromaaninsa, jota varten hän on lukenut metrin verran jatkosodasta ja sen jälkeisestä ajasta kertovia faktatietoon perustuvia kirjoja sekä tutustunut Neuvostoliitossa olleiden suomalaisten sotavankien kohtaloihin, samoin kuin Suomessa olleiden neuvostoliittolaisten sotavankien elämään. Vuonna 1943 tapahtunut yli 63.000 inkeriläisen evakuointi Suomeen sekä heidän palauttamisensa ”kotimaahansa” on myös olennainen osa tarinaa.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Anitta Kaitajärvi.


Kiuru, Sakari: Kuoleman sukua.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 95).
ISBN 978-952-202-492-3 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!?
Toimittaja Matias Luoto saa soiton lastenkotiajan kaveriltaan Ruopsalta. Ankean lapsuutensa ja tuntemattomat vanhempansa mielensä perukoille haudannut Matias suostuu tapaamispyyntöön, vaikka katuukin sitä saman tien. Ruopsan vastenmielinen käytös nuoruudessa hiertää vieläkin, mutta toimittajana Matias ei voi estää uteliaisuutta nousemasta pintaan: Mitä asiaa Ruopsalla on nyt, yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen?Ruopsa saapuu tapaamispaikalle, ojentaa Matiakselle kirjekuoren ja katoaa kesken kahvinjuonnin. Lähtiessään kadonneen jäljille Matias huomaa seuraavansa myös oman menneisyytensä polkuja ja joutuvansa lopulta keskelle fanaattisen lahkon toimintaa, joka ulottuu Pohjois-Suomesta Venäjälle asti. Perhe on pahin, sanotaan, mutta se voi olla pahempi kuin osaa pelätäkään. Elämästä tulee edellisen sukupolven luoma julma jatkumo, joka näyttää ihmismielestä sen pimeimmän puolen.Kuoleman sukua on tekijänsä vetävä esikoisjännitysromaani, joka uskaltaa mennä askeleen syvemmälle.
Sakari Kiuru on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän syntyi Jämsän-koskella vuonna 1961, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Raahessa. Kiuru on  kouluttautunut valokuvaajaksi.
Valokuvaajana Kiuru on viimeisten liki viidentoista vuoden aikana erikoistunut lähinnä museovalokuvaukseen. Hän on myös valokuvataiteilija joka on ollut mukana useissa näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Sakari Kiuru voitti ensimmäisen FotoFinlandia-kilpailun pääpalkinnon vuonna 1989.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Sakari Kiuru .

Koivula, Erkki: Suopunkimurha.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 94).
ISBN 978-952-202-490-9 (sid.)   Ilm. 2/2014.   Kansikuva.
Kirpeänä pakkasyönä Sodankylän Askasta löytyy kuollut mies, joka on sidottu hihnoilla poron perään. Uhri on tunnettu kovien juttujen journalistina. Hän on astunut usein liian isoille varpaille. Petsamon verikoirasta tuttu KRP:n rikosylikomisario Kari Kairijoki lähtee tutkimaan mystistä kuolemaa Lapin jylhiin maisemiin, joissa solisevat arktisen elämän hyytävät pohjavirrat.Onko kylmäverisen murhan takana vain joukko Sompion lakia noudattavia pororosvoja vai kaunis nainen Hotelli Luoston tanssiparketilta? Ennen kuin murhatutkija pääsee linjojen taakse, Kairijoki joutuu selvittämään myös Rovaniemen Palloseuran sopupelisotkua ja Suomen armeijan salaista peiteoperaatiota. Kuka todella löysi Inarin ohjuksen 25 vuotta sitten?Erkki Koivulan uusi trilleri Suopunkimurha on ankkuroitu jämäkästi tositapahtumiin.
Erkki Koivula on syntynyt Rovaniemellä 1943. Elämän varsitieltä löytyy metsurin, rajavartijan, yövartijan, turkistyöntekijän, työvoimaneuvojan ja toimittajan työuria. Hän valmistui sosionomiksi Tampereen yliopistosta 1980-luvun alussa ja on kiinnostunut sotahistoriasta, eri maiden tiedustelupalvelujen toiminnasta, urheilusta sekä luonnosta.
Koivulan esikoisdekkari Petsamon verikoirat ilmestyi 2006 Myllylahden kustantamana.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Erkki Koivula.

Niskanen, Jukka: Bereniken hiukset.
Myllylahti 2014.  
ISBN 978-952-202-502-9 (sid.)   Ilm. 5/2014.  Kansikuva.
Oletko valmis, kun alkukantaiset tunteet puskevat esiin; viha leiskahtaa, rakkauden voima virittää aistit, laillisuuden raja hämärtyy? Kun arjen keskellä huomaat olevasi osana tapahtumissa, joissa et välttämättä haluaisi olla. Kirjan niminovelli Bereniken hiukset kuvaa menestyksen kynnyksellä olevaa koulutettua naista, jonka elämä uhkaa romahtaa talvisella takapihalla muutamassa minuutissa. Oikeuttaako unelma hyvästä kätkemään pahan? Mihin tahansa ei elämässä pidä myöntyä. Keikka-novelli kertoo, miten tyylikkään kähvellyksen voi tehdä lähimmäisten puolesta, mutta myös saadakseen itselleen työpaikan. Viimeisessä novellissa rikostutkija Jake Klein haluaa huumediilerin ulos kuvioista, mutta se osoittautuu lain puitteissa ihmeen vaikeaksi.Bereniken hiukset on kokoelma selviytyjien tarinoita. Tiukan paikan tullen meissä kaikissa on enemmän sisäistä vimmaa kuin uskommekaan.
Jake Klein -dekkarisarjan luojana tunnettu Jukka Niskanen pureutuu harkitulla jännitys- ja rikosnovellikokoelmallaan lukijansa mielen syvimpiin sopukoihin. Niskanen on kirjoittajana pitkän linjan ammattilainen, sanansa pitävä mies. 
Jukka Niskanen DekkariNetissä.

Peltola, Jari: Kuolleen miehen asento.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 97).
ISBN 978-952-202-499-2 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Loppiaisaatto kylpylähotelli Kelokorvessa päättyy venäläisturisteille tarkoitettuun ilotulitukseen. Kun viimeinen raketti on ammuttu, yksinäinen huuto rikkoo talvi-illan hiljaisuuden.Vanhempi rikoskonstaapeli Taina Laaksonen katselee kateellisena Jääveden poliisitalon putkasta aamuisin poistuvia ihmisiä, koska näiden ei ole pakko palata takaisin. Taina miettii jälleen kerran alanvaihtoa, kun hän saa esimieheltään uuden tehtävän, joka muuttaa hänen elämänsä.Pian Taina on mukana rikostutkinnassa, jonka ratkaisun avaimia näyttävät olevan nelivuotias tyttö, mustavalkoinen valokuva venäläismiehestä sekä internetin keskustelupalstan nimimerkki. Jutun edetessä Taina huomaa olevansa yhä useammin tilanteissa, joissa myös hänellä itsellään on enemmän salattavaa kuin kerrottavaa. Lopulta Tainasta tuntuu, että hänen työnsä on kuin hänen koko elämänsä: ratkaisevat vihjeet ovat liian hankalia, jotta hän huomaisi ne ajoissa. Vai onko kaikessa sittenkin kyse vain sattumasta?
Jari Peltola on työskennellyt politiikan ja verkostoyhteiskunnan tutkijana Jyväskylän yliopistossa. Hän on aiemmin käsikirjoittanut mm. Venla-palkittua Itse Valtiaat -animaatiosarjaa. Kuolleen miehen asento on Jari Peltolan esikoisjännitysromaani, jonka pääteemoja ovat venäläisten kasvava määrä Suomessa sekä internetin rooli ihmissuhteissa.
Lisätietoa:
- www.jaripeltola.com.
- Jari Peltola Twitterissä.
- Myllylahti - Jari Peltola.

Salonen, Aimo: Suuri puhallus.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 98).
ISBN 978-952-202-500-5 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
On vuoden 1991 alkukesä. Suuren itäisen naapurin poliittinen järjestelmä rakoilee ja mafian nousu alkaa sen onnistuessa soluttautua vallan ytimeen. Baltian maat itsenäistyvät syyskuussa ja Neuvostoliitto lakkautetaan vuoden viimeisenä päivänä. Rikollisuus kansainvälistyy ja kyyti on kylmää.Suomen holtiton finanssipolitiikka laukeaa syksyllä pankkikriisiin. Markka devalvoidaan marraskuussa ja monelle valuuttalainaa ottaneelle perheyritykselle lyödään viimeinen niitti. Alkaa raaka peli, agraariyhteiskunnan jälkeisen ajan suurin pääomien uusjako. Sillä raha palaa rahan luo, kotipesäänsä. Merolan Metalli, moderni mutta velkainen konepajayritys, on rahoittajilleen ja kilpailijoilleen vapaata riistaa Neuvostoliiton Vneshekonobankin katkaistessa rakennusurakan maksusuoritukset. Käynnistyy kohtalokas ja lähes uskomaton tapahtumasarja, joka johtaa "Pitkän sepän" epätoivoiselle pakomatkalle halki Etelä-Ruotsin ja Baltian, jatkuen kohti suurta tuntematonta. Miestä jäljittävät Neuvostoliiton KGB, venäläinen mafiaveljeskunta sekä Suomen Keskusrikospoliisin pyynnöstä myös Interpol. Varatuomari Martti Pekkala vastaa uusiin haasteisiin ja aloittaa yhteistyön eestiläisen lakimiehen kanssa, sillä Tallinna on tapahtumien polttopisteessä. Hänen on pelattava uusilla säännöillä ja rikollisten valitsemin asein vapauttaakseen loukkuun joutuneen asiakkaansa ja pelastaakseen hänen henkensä sekä omaisuutensa.  Sillä jokaisella on vain yksi henki eikä pääomalla ole enää kotimaata.
Suuri puhallus on Aimo Salosen kirjoittaman Pekkala -trilogian kolmas osa.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Aimo Salonen.
- Espoon kirjailijat - Aimo Salonen.

Toivanen, Urho: Sininen klubi.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 93).
ISBN 978-952-202-491-6 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Toimittaja Rami "Vainu" Heiskasta pelottaa. Hän on tullut entiseen kotikaupunkiinsa Lahteen kuuman vihjeen perässä. Sen mukaan lahtelaisessa diskossa tarjoillaan huumeita siinä missä tavallisia drinkkejäkin. Rami kuvittelee, että kyseessä on helppo keikka, ja juttu jo huomenna lööpeissä. Mutta juuri kun hän on pääsemässä tutkimuksissansa eteenpäin, saa hän karmaisevan muistutuksen kuolevaisuudesta. Kyösti Kemppainen, paremmin Styrankina tunnettu huumebisnesten pyörittäjä, ei katso hyvällä toimittajan nuuskimista. Häntä ei myöskään miellytä huumemafian päätös korottaa hinnat pilviin. Korvaava huumetoimittaja löytyy yllättävältä taholta, ja kun Styranki lopettaa ostot mafialta, tietää se armotonta reviirisotaa. Mukaan joutuu myös Kostamuksen sairaalan seksikäs ylilääkäri joukkoineen eikä Lahden yöelämä rauhoitu ennen kuin viimeinenkin kortti on katsottu. Sininen klubi on letkeästi etenevä jännitysromaani, joka imaisee lukijansa yllättävien tilanteiden pyörteeseen.
Lahtelaiselle Urho Toivaselle kirjoittaminen on eläkepäivien harrastus.
Esikoisromaani, Miljoonaprojekti, ilmestyi Nordbooksin kustantamana keväällä 2010 kirjailijanimellä Kimmo Repo.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Urho Toivanen.

Tuomela, Harri: Rottalehto.
Myllylahti 2014. 
ISBN 978-952-202-489-3 (sid.)   Ilm. 2/2014.   Kansikuva.
Telle Henriksson palaa Suomeen usean ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Uusi työpaikka ja asunto löytyvät syntymäkaupungista, mutta jotain puuttuu. Eräänä talvisena päivänä Telle menee katsomaan myytävänä olevaa autiotilaa ja kevään korvalla hänestä tulee Jokilehdon uusi omistaja. Kuoriessaan vanhan talon sielua esille vuosien roinan ja pölyn keskeltä Telle tulee tahtomattaan repineeksi auki myös maalaiskylän vaiettuja salaisuuksia. Rottabaareja perustava Kukkis, karhean komea Santeri ja vanhan talon niksit tunteva Toini tuovat Tellen elämään ystävyyttä ja talkooapua, mutta kesän valoisia öitä varjostavat äkilliset tunteenpurkaukset, jotka saavat Tellen varpailleen. Mitä vanhassa saunakamarissa on tapahtunut?Tellen isä Sakari Henriksson kipuilee omalla tahollaan. Luksuselämään tottunut mies kaipaa ravintolaillallisten ja taidenäyttelyiden lisäksi rakkautta. Huhu vanhenevan miehen läheisyyden tarpeesta kiirii öisillä kaduilla. Kesän taittuessa lopuilleen Tellen ja Sakarin on aika käydä läpi yhteinen traumaattinen menneisyytensä, joka loppui aikanaan aivan liian varhain. Autiotilan salaisuuden paljastuessa ratkeaa myös isän ja tyttären tulevaisuus.
Harri Tuomela on syntynyt Raahessa 1966 ja asuu nykyään Limingassa. Hänen esikoisteoksensa Vallilan murhamammat ilmestyi 2013 Nordbooksin kustantamana.  
Lisätietoa:
- Myllylahti - Harri Tuomela.  

Vanhanen, Vesa: Seitsemäs helvetti.
Myllylahti 2014.   (MurhaMylly ; 96).
ISBN 978-952-202-496-1 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Komisario Närhi antaa Konttisen ja Mujusen selvitettäväksi vanhan, jo ratkaistuksi luullun jutun. Perhesurmasta hengissä selvinnyt Eerika Tähtinen on alkanut yllättäen muistaa uusia yksityiskohtia, jotka asettavat tapauksen uuteen valoon. Tapahtuiko kaikki, kuten on uskottu, vai onko syytä epäillä ulkopuolista tekijää?Kun tapausta aletaan kaivella, löytyy aiemmin huomioimatta jääneitä omituisia yksityiskohtia. Erikoisten yhteensattumien ja uusien todisteiden suuri määrä herättää Konttisessa huolta. Jotain on mennyt tutkinnassa pahasti pieleen. Eerika Tähtinen puolestaan uskoo, että joku seuraa häntä. Taustalla kummittelee mystinen Menninkäiseksi nimetty henkilö, jonka koko olemassaolo on epävarmaa.Konttisen omassa perhe-elämässä toivo ja epätoivo vuorottelevat. Lähin työtoveri Mujunen sen sijaan jatkaa omalla yllätyksellisellä linjallaan.
Vesa Vanhanen (s. 1966) asuu Lahdessa. Leipätyönään Vanhanen opettaa historiaa ja yhteiskuntaoppia yläasteella. Vapaa-aikanaan hän kirjoittaa ja remontoi vanhoja rakennuksia. Ensimmäinen rikosylikonstaapeli Konttisen tutkimuksista kertova kirja Seitsemän oikein ilmestyi 2013.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Vesa Vanhanen.


 
Nordbooks

Aho, Henry: Ruuvit löysällä.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-6643-75-5 (sid.)   Ilm. kevät 2014.  Kansikuva.
Ilmajoen poliisilaitoksen rautaisella kaksikolla on jälleen kiperä rikos ratkaistavanaan. Kurikkalaiseen huonekaluliikkeeseen on tehty uhkasoittoja ja jopa sabotaasi-iskuja. Parhaat miehet laitetaan tutkimaan juttua. Lehtonen ja Moisio ryhtyvät selvittämään rikosvyyhtiä, joka vie heidät lopulta aina Ahvenanmaalle saakka. Apuna heillä on kirjava joukko ihmisiä, joista jokainen osallistuu parhaansa mukaan rikollisen nappaamiseen. Matkan varrella osa heistä löytää elämänsä rakkauden, ainakin jossain muodossa. Kirja on kertomus siitä, miten vaarallista saattaa jopa Etelä-Pohjanmaan poliisien elämä olla. Kirja on myöskin täysin kuvitteellinen ja kaikki mahdolliset yhtenäisyydet oikeisiin henkilöihin ovat sattumaa .
Henry Aho (s. 1979) on saanut hyviä arviointeja dekkareistaan mm. Ruumiin kultuuri -lehdessä. Tuotantoa ja palkintoja: - Rundilla Novellikokoelman (Nordbooks 2008) - Koivistonkylän karhubongarit Novellikokoelma (Nordbooks 2009) - Tappamisen taide Romaani (Mediapinta 2010) - Vanhan aseman salaisuus Nuortenromaani (Nordbooks 2011) - Kaksoissielut Romaani (Nordbooks 2011) - Tulilintu Romaani (Nordbooks 2013) - Voitto Elisan ja CrimeTime -kustantamon dekkarinovellikilpailussa 2011 - Voitto Porvoon teatterin järjestämässä Kaunein maailmanloppu -kilpailussa 2012.
Lisätietoa:
- www.henryaho.net.

Häkkinen, Kari: Vaarala - Väärä diagnoosi.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-6643-61-8 (sid.)   llm. 3/2014.  Kansikuva.
Helsingin rikospoliisin kovaksi keitetty ylikonstaapeli, Kallion katujen kasvatti Sakari Vaarala saa tutkittavakseen raa'an henkirikoksen, jonka jäljet johtavat niin Rooman kuin Helsingin sairaaloihin. Kyse ei ole vähemmästä kuin laittomasta elinkaupasta. Vaaralan apuna ja tukena Helsingin kaduilla seikkailee nuorempi konstaapeli Helena Riihioja, jonka muodot ja puheet saavat Vaaralan konseptit toistuvasti sekaisin. Kun ratkaisu alkaa häämöttää, huomaa Vaarala tehneensä väärän diagnoosin ja saattaneensa työtoverinsa hengenvaraan... "Elämän ja kuoleman rajapinnat ovat tuttua maastoa Häkkiselle, joka työskentelee anestesiahoitajana pääkaupunkiseudun leikkaussaleissa. ""Ehkä poliisin ja hoitajan työssä on joitain yhteneväisyyksiäkin. Molemmissa joutuu kohtaamaan ihmiselämän vaikeita asioita, Häkkinen arvioi lähtökohtaansa rikosylikonstaapelin sielunmaisemaan." (Vantaan Sanomat 19.2.2014) Väärä diagnoosi on Häkkisen Vaarala-sarjan toinen romaani.

Riistetty elämä : rikos- ja kauhunovelleja.
Nordbooks 2014.
ISBN 951-952-6643-90-8 (nid.)   Ilm.  5/2014.  Kansikuva.
"Niin päättyi toiveikkaana Helsinkiin työhön muuttaneen viattoman ja hyvätapaisen nuorukaisen elämän taival." (Unto Kettunen, Tuhottu elämä) Menneisyyden painolasti, koston- nautinnon- ja jännityksenhalu, ahneus ja kaikenlaiset muut paheet ovat näiden rikosnovellien aiheita. Onko ihminen pahantekijänä parhaimmillaan? Sisältää novellit Henry Aho: - Nimettömät - Suljettujen ovien takana Katja Alm: - Meimi-tädin muistolle - Vanha valokuva Kari Hanhisuanto: - Elämän ruletti - Maria Unto Kettunen: - Koskenlaskijan morsian - Tuhottu elämä Juha Mäntylä: - Kosto - Olavi Kimmo Puustinen: - Pummi Matti Rautiainen: - Daavidin tähti.

Saarijärvi, Aulis: Miestä menee, menestystä tulee.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-6643-86-1 (nid.)   Ilm. kevät 2014.  Kansikuva.
Pankkiiri Jerhio joutuu aivan sattumalta elämänsä epämiellyttävimpään sotkuun kanssani. Aluksi kaikki menee mukavasti! Ensin minulla on miljoona euroa. Sitten olen ahne ja odotan toista ja kaikki alkaakin mennä minulla ja Jerhiolla kovasti pieleen. Lentää 7,62 millistä luotia, räjähdyksiä ja kuolemaakin on ympärillä. Kuusela on korkea poliisipomo. Kansakoulupohjalta on Kuusela opiskellut ja saavuttanut asemansa. Häntä on jo paljon painostettu, potkittu ja pyritty heittämään syrjään. Nyt Suomessa on ulkonaliikkumiskielto, poikkeustila ja presidentti (hallitus on osaksi pommisuojassa piilossa!) nostaa Kuuselan toiseksi tärkeimmäksi poliisiksi erikoisvaltuuksin. Presidentti ei ole häneen aina tyytyväinen. Kuusela tuntee ja tietää miessalajärjestöt, joissa vuorineuvokset, pankkiirit ja ylin virkamieskunta häärää. Hän tietää L&T järjestön, joka muodollisesti on kulttuurin suuri tukija lahjoitus- ja testamenttivaroin sekä sijoitusvoitoin, mutta todellisuudessa siellä häärää Suomen vaarallisen miesjoukko rikoksin, uhkailuin ja murhin! Lopuksi paikalla onkin jo ulkomaalisia tapporyhmiä, poliisin sisässä toimivia asevoimia ja minäkin teen jotakin. Kaikki nämä vain kietoutuu tahtomattani minuun. Vihamies muuttuu ystäväksi ja Kuuselasta tulee musta hevonen, joka yllättää koko lähipiirinsä. Kauan itänyt muutoshalu on voimissaan ja itänyt kauna Kuuselassa puhkeaa. On kovin ankea, väkivaltainen kevättalvi Suomessa. Ulkomailta sitä seurataan mielenkiinnolla. Keskitysleiriä, tilapäisvankiloita ja pidätettyjen laumoja syntyy, kun etsitään yhtä miestä. Asiat näyttävät kuin 1918 keväältä ja niitä halutaan vieläkin kurjemmaksi Etelärannan palatsista. Suomalainen verenvuorauksen mielihalu pääsee nautinnon huippuunsa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Aulis Saarijärvi.

Varpomaa, Harri: Nuutti-tytöt.
Nordbooks 2014.
ISBN 978-952-6643-76-2 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Jan Johansson jää nuorena orvoksi ja perii jättiomaisuuden. Lyhyt ja onneton suhde teiniikäiseen serkkutyttöön suistaa miehen mielen varjojen maille. Hän saa käsiinsä artikkelin, jossa kerrotaan Natascha Kampuschin tapauksesta, innostuu lukemastaan ja alkaa suunnitella sieppausta. Jan asuu yksin isoa kartanoa, jonne on helppoa rakentaa piilopaikka siepatulle. Tallinnan matkalla hän ystävystyy sympaattiseen monitaitoiseen Jaakkoon. Jan manipuloi Jaakon uskotukseen ja ottaa miehen palvelukseensa. Jaakko rakentaa kartanon kellaritiloihin piilopaikan. Jaakon leikillään antaman vihjeen seurauksena Jan sieppaa kadulta kaksi nuutti-pukki kierroksella lumituiskussa tarpovaa teini-ikäistä serkusta. Poliisi löytää johtolanganpään ja aloittaa rikosylikonstaapeli Kekin johdolla sieppausdraaman tutkimukset, mutta sortuu väärään olettamukseen ja ajautuu etäämmälle ratkaisusta. Kartanossa alkaa kissa-hiiri leikki, jossa osapuolet vaihtavat osia.
Porilainen Harri Varpomaa on julkaissut aikaisemmin rikosromaanin Rosvoja, ruplia ja romantiikkaa (Nordbooks 2010).


 

Otava

 

Kotimaiset

Hiekkapelto, Kati: Suojattomat.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27392-9  (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Kiinnostava kakkonen!!!
Maahanmuuttajataustainen Anna Fekete kohtaa poliisintyössään identiteettinsä kipupisteet. Ketkä kaikki ovat suojattomia, ja millä tavoilla?Vanha mies jää auton alle ja kuolee. Tapausta tutkivasta Anna Feketestä tuntuu, että kaikki ei täsmää. Autoa ajanut unkarilainen au pair-tyttö kertoo, että vanhus makasi tiellä jo yliajon sattuessa, eikä onnettomuus paikalta löydy uhrin jalanjälkiä.Samaan aikaan Annan työpari Esko selvittää Suomeen rantautuneen maahanmuuttajajengin toimia. Mikä on käännytyspäätöksen saaneen nuoren miehen osuus kuolemantapaukseen, joka ilmenee huumeluolan ratsiassa? Yhä vaarallisemmiksi käyvien poliisitutkimusten keskellä Anna tuntee raastavaa koti-ikävää.
Toinen kirja Anna Fekete -sarjassa. 
Kati Hiekkapelto (s. 1970) on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla miehensä, kolmen lapsensa sekä suuren eläinlauman kanssa. Hiekkapelto on työskennellyt  maahanmuuttajien opettajana ja asunut Serbian unkarilaisalueella.  Hiekkapellon esikoisdekkari Kolibri ilmestyi keväällä 2013 ja kirja oli uuden dekkarisarjan avaus. Kolibri oli erinomainen esikoinen.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Kati Hiekkapelto DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Cowboy.
Otava 2014.   (Vares).
ISBN 978-951-1-28217-4 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva .

Viihdemaailman kulissien taakse sukeltava Cowboy huipentaa Suomen Länsi -trilogian Joulukaupungin aattoilta tummuu. Varjoissa hiipii paha pukki - ja pian gangstapyrkyri nimeltään Cowboy menettää stetsoninsa, naisensa ja itsekunnioituksensa.
Vares joutuu tällä kertaa tutustumaan muun muassa suomalaisen stand up -komiikan outoon maailmaan. Reijo Mäen 25. Vares-dekkari. 
Reijo Mäki (s. 1958) on jännityskirjallisuutemme kirkkainta kärkeä.  Hänen suosittujen Vares-dekkariensa pohjalta on tehty elokuvia ja näytelmiä, ja kirjoja on kännetty ruotsiksi, saksaksi, tanskaksi ja viroksi.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja CD-äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Ulkomaiset


De la Motte, Anders: Lume.
Alkuteos: Buzz, 2011.  Suom. Maija Kauhanen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-26976-2  (sid.)   Ilm. 4/2014.   Kansikuva.
IT-trilogian toinen kirja!!
Palkittu jännäritrilogia jatkuu: salainen reality-peli käy yhä vaarallisemmaksi.Henrik HP Pettersson joutuu pakomatkallaan Dubaissa syytetyksi murhasta. Uhri kuolee pian sen jälkeen, kun on viettänyt yön HP:n kanssa.Pelastaakseen nahkansa HP palaa Ruotsiin ja yrittää selvittää, kuka murhan takana todella on.Oudolla tavalla kaikki kytkeytyy kaikkeen. Onko HP tahtomattaan jälleen tekemässä töitä Pelille?

Anders de la Motte (s. 1971) on entinen poliisi. Hän on työskennellyt turvallisuuspäällikkönä yhdessä maailman suurimmista IT-yrityksistä ja toimii nykyään kirjailijantyönsä ohella kansainvälisenä turvallisuuskonsulttina.
Esikoisdekkarin Peli (ilm. suom. keväällä 2013 ) aloittama toiminnallinen trilogia avaa sisäpiiriläisen näkökulman IT-maailmaan ja sosiaalisen median kulisseihin.
Peli oli erinomainen esikoisdekkari ja aihe erityisen kiinnostava.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Anders de la Motte DekkariNetissä.

Forsyth, Frederick: Tappolista.
Alkuteos: The kill list, 2013  Suom. Oona Timonen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27863-4  (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Toimintaviihteen taitaja vie sotilastiedustelun salattuun ytimeen ja vaaran paikkoihin Somaliassa ja Pakistanissa.Islamistiterroristi Saarnaaja jättää jälkeensä korkean tason poliitikkojen ja esivallan edustajien ruumiita. Yhdysvaltojen lisäksi murhia on tapahtunut ympäri Eurooppaa.Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun "Jäljittäjän" tehtävänä on löytää ja tappaa ihmisiä, jotka on listattu uhkiksi maailman turvallisuudelle. Tappolistan kärjessä on Saarnaaja, jihadisti, jonka puheet inter netissä radikalisoivat maltillisia musliminuoria.
Fredrick Forsyth (s. 1938 Kentissä, Isossa-Britanniassa) opiskeli Espanjassa Granadan yliopistossa ja liittyi jo 19-vuotiaana Royal Air Forceen. Lentäjänuransa jälkeen hän työskenteli toimittajana mm. BBC:ssä. Hän oli kirjeenvaihtajana Biafran sodassa ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Esikoisjännäri Shakaali ilmestyi vuonna 1971 ja on nykyään toimintaviihteen klassikko. Tähän mennessä Forsytheltä on ilmestynyt yli 15 menestysteosta.
Tappolista on Forsythiltä ilmeisesti 14. suomennettu dekkari.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Otava - Frederick Forsyth.
- DeadlineTorstaina -blogi: Journalisti jännityskirjailijana Frederic Forsyth.
- Wikipedia (suom.) - Frederick Forsyth.
- Wikipedia - Frederick Forsyth.
- Kirjasampo - Frederick Forsyth.

Harris, Robert: Upseeri ja vakooja.
Alkuteos: An officer and spy, 2014. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28116-0  (sid.)   Ilm. 4/2014.   Kansikuva .
Historiallisen trillerin mestari tarttuu 1800-luvun lopun Eurooppaa kuohuttaneeseen Dreyfusin vakoilujupakkaan.Sotilas Georges Picquart ylennetään nuoresta iästään huolimatta johtamaan Ranskan sotaministeriön neljättä osastoa: sen tehtäviä ovat tiedustelu ja vakoilu.Päästessään vakoojan jäljille Picquart saa käsiinsä todisteita, jotka asettavat vastikään loppuunkäsitellyn Dreyfusin tapauksen aivan uuteen valoon. Picquart ajautuu taisteluun oikeuden puolesta, ja saa huomata, että häntä vastassa on hyvin arvovaltaisia
tahoja.
Robert Harris (s. 1957) on työskennellyt poliittisena toimittajana mm. BBC:llä, Observerissa ja Sunday Timesissa. Hänen romaaninsa ovat olleet kansainvälisiä bestsellereitä ja niitä on käännetty 37 kielelle.  Loistava kirjailija ja dekkaristi.  Eräs suosikeistani.
Huom. Kirja ilmestyi USA:ssa 28.1.2014.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Robert Harris DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Neljäs uhri.
Alkuteos: Der fjärde offret, 2011.  Suom. Emmi Jääkkö.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-26963-2  (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Anders Knutas tutkii rikosta gotlantilaisessa pikkukaupungissa - ja taistelee tunteitaan vastaan.Idyllisessä Klintenhamnin pikkukaupungissa Gotlannin länsirannikolla tapahtuu pankkiryöstö. Ryöstäjät pakenevat moottoripyörillä ja asettuvat läheiseen autiotaloon. Kun poliisit ehtivät paikalle, he löytävät vain yhden ryöstäjistä - murhattuna raa'asti teloitustyyliin.Kaikki tuntuu viittaavan Gotlannin moottoripyöräjengeihin, mutta vaisto ohjaa tapausta tutkivaa Anders Knutasia etsimään ratkaisua mysteeriin menneisyydestä. Samalla häntä raastavat aina vain vahvistuvat tunteet kollegaansa Karin Jacobsonia kohtaan.
Mari Jungstedtin  Gotlantiin sijoittuvan sarjan yhdeksäs dekkari. Hienoja kirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Leon, Donna: Pedon palkka.
Alkuteos: Beastly things, 2012.   Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27869-6 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Venetsialaiskomisario joutuu tutkimuksissaan pohtimaan lihan tehotuotannon eettisyyttä.Kanaalista löytyy veden pahoin vahingoittama miehen ruumis. Brunetti on ymmällään, sillä ketään ei ole ilmoitettu kadonneeksi. Viimein selviää, että uhri on eläinlääkäri, jolla tuskin oli vihamiehiä. Mies työskenteli kuitenkin sivutyökseen teurastamossa ja varmisti, ettei teuraseläimillä ollut sairauksia, jotka olisivat estäneet niiden käyttämisen ravinnoksi.Vierailu teurastamossa järkyttää paatuneita poliisejakin.
Donna Leonin 21. Guido Brunetti -dekkari.  Donna Leon ei paljon esittelyjä kaipaa. Jokainen kirja on luettava.
Donna Leon DekkariNetissä.


Sund, Erik Axl: Varistyttö.
Alkuteos: Kråkflickan, 2012.  Suom. Kari Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27183-3  (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva .
Esikoisdekkari!!!
Hypnoottinen psykologinen trilleri sukeltaa syvälle mielen pohjamutiin ja synkimpiin salaisuuksiin.Metroaseman läheltä löytyy kuollut poika, joka on joutunut raa'an väkivallan uhriksi. Pian löytyy toinenkin nuoren pojan ruumis.Psykoterapeutti Sofia Zetterlund saa potilaakseen Sierra Leonen lapsisotilaan, jolla vaikuttaa olevan moni persoonahäiriö samoin kuin Sofian toisella potilaalla, lapsena hyväksikäytön uhriksi joutuneella Victoria Bergmanilla. Kun poikien sarjamurhia tutkiva rikoskomisario Jeanette Kihlberg pyytää apua Sofialta, naisten välille muodostuu hämmentävän väkevä yhteys.Väkivallan ja traumojen kohtalokkaista ketjuista punoutuu tarina, joka addiktoi lukijansa heti ensi sivuilta.
Nimimerkki Erik Axl Sund takana ovat ruotsalaiskirjailijat Jerker Eriksson (s. 1974) ja
Håkan Axlander Sundquist (s. 1965).  Varistyttö aloittaa Victoria Bergman -trilogian, joka sai Ruotsin Dekkariakatemian Vuoden paras rikosromaani 2012 -palkinnon.  Mustanpuhuvista romaaneista on hyvää vauhtia tulossa ruotsalaisen jännityskirjallisuuden kuuma ilmiö maailmalla.
Huom!  Varistrilogia ilmestyy kokonaisuudessaan suomeksi tänä vuonna 2014. Toinen osa Unissakulkija ilmestyy kesäkuussa  2014 ja Varjojen huone lokakuussa 2014.¨Erittäin kiinnostava sarja. Erik Axl Sund vieraili Suomessa 24.-25.4.14.
Uskomatonta, että Ruotsista löytyy jatkuvalla syötöllä erinomaisia dekkaristeja, jotka menestyvät maailmalla.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Erik Axl Sund DekkariNetissä.

Muut romaanit

Baram, Nir: Hyviä ihmisiä.
Alkuteos: Anashim tovim, 2010. Suom. saksannoksesta Anja Meripirtti.
Otava 2014.   (Otavan kirjasto).
ISBN 978-951-1-25432-4 (sid.) Ilm. kevät 2014.

Ei dekkari, mutta erityisen kiinnostava kirja!!!

Israelilaiskirjailijan läpimurtoteos vie Euroopan historian pimeimpiin vuosiin.
Berliiniläisen Thomasin äiti kuolee Kristalliyönä epäselvissä olosuhteissa. Kun Thomasin työllistänyt mainosfirma pakenee Saksasta, hän ajautuu työskentelemään natsihallinnolle. Venäjänjuutalaisen Sashan vanhemmat joutuvat valtionvastaisesta toiminnasta syytettyinä Sipe riaan. Pelastaakseen muut perheenjäsenensä Sasha ryhtyy tekemään töitä Neuvostoliiton salaiselle poliisille.
Kun Thomas ja Sasha vuonna 1941 kohtaavat maidensa delegaatteina, he näkevät tekojensa kauheat seuraukset. Millaisen hinnan olemme valmiit maksamaan selviytymisestä?
Huom! Kirja ilmestyi myös sähkökirjana.
Israelilaisen kirjallisuuden komeetta Nir Baram (s. 1976 Jerusalemissa) on opiskellut heprealaista kirjallisuutta Tel Avivin yliopistossa ja työskentelee toimittajana. Hän julkaisi esikoisromaaninsa ”Purple Love Story” pian pakollisen asepalveluksena jälkeen, ja se nousi heti suureen suosioon erityisesti nuorten israelilaisten keskuudessa. ”Hyviä ihmisiä” on Baramin neljäs romaani, joka on hänen aiempien teostensa tavoin kivunnut myyntilistojen kärkeen.
Lisätietoa:
- nirbaram.com.
- Otava - Nir Baram.
- Nir Baram Twitterissä.
- Hs.fi Jukka Petäjä 18.2.2014: Israelilainen Nir Baram kirjoitti romaanin juutalaisista, jotka menevät pahan palvelukseen toisessa maailmansodassa.
- Hs.fi 18.2.2014 Jukka Petäjä: Juutalaisia pahan palveluksessa.

Coetzee, J. M.: Jeesuksen lapsuus.
Alkuteos: The Childhood of Jesus, 2013.  Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2014. (Otavan kirjasto).
ISBN 978-951-1-27326 (sid.)   Ilm. 4/2014.

Mestarillisen kirjailijan lumoava, allegorinen tarina kietoo pauloihinsa.Davíd on eksynyt äidistään matkalla uuteen, tuntemattomaan maahan. Onnekseen hän kohtaa Simónin, joka lupaa pitää hänestä huolta, ja yhdessä he päättävät löytää Davídin äidin.Miehen ja pojan saapuessa määränpäähänsä heille annetaan uudet nimet ja henkilöllisyydet vanhan elämän pyyhkiytyessä pois. Mutta millaisen elämän vieras maa ja kulttuuri tarjoavat tulokkaille?
J. M. Coetzee on syntynyt 9.2.1940 Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa vanhaan buurisukuun. Kirjailijantyönsä ohella hän on toiminut Kapkaupungin yliopistossa yleisen kirjallisuustieteen professorina. Vuodesta 2001 hän on asunut Australian Adelaidessa.
J. M. Coetzee on tunnettu rotuerottelun vastustaja, jonka kirjat pääsivät Etelä-Afrikassa julkisuuteen vasta, kun hänen romaaninsa Michael K:n elämä sai englanninkielisen maailman arvostetun Booker-palkinnon vuonna 1983. Häpeäpaalu toi Coetzeelle Booker-palkinnon vuonna 1999; hän oli ensimmäinen palkinnon kahdesti voittanut kirjailija.
Nobelin kirjallisuuspalkinnon Coetzee sai vuonna 2003. Palkinnon myöntävä Ruotsin akatemia sanoo perusteluissaan, että Coetzeen romaaneille on tyypillistä huolellisesti laadittu rakenne, rikas dialogi ja analyyttinen älyllisyys. Samalla kirjailija on tarkka epäilijä, suorastaan armoton länsimaisen äärirationalismin ja tekopyhän moraalin kritiikissään.
J. M. Coetzee on yksi suosikkikirjailijoistani ja on ilo esitellä tämä uusi kirja myös DN:ssa. Toivotaan, että mahdollisimman moni löytää kirjan tätä kautta.
Huom! Upea kirja on myös v. 2013 suomeksi ilmestynyt J. M. Coetzeen yhdessä Paul Austerin kanssa julkaisema kirja Tässä ja nyt - Kirjeitä ystävyydestä.
Lisätietoa:
- Otava - J. M. Coetzee.
- Hs.fi 26.4.2014 Antti Majander.
- Wikipedia - J. M. Coetzee .
- Wikipedia - J. M. Coetzee.(suom.)
- Noberlprize.org - J.M. Coetzee - Biographical.


Hustvedt, Siri: Säihkyvä maailma.
Alkuteos: The Blazing World, 2014.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2014.   (Otavan kirjasto).
ISBN 978-951-1-27901-3 (sid.)   Ilm. 3/2014. 

Ei dekkari, mutta erityisen kiinnostava kirja!!!
Kiehtovan arvoituksellinen kuvaus New Yorkin taideympyröistä, missä ihmissuhteet ja valtataistelut kietoutuvat toisiinsa.Edesmenneen kuvataiteilija Harriet Burdenin lempi aiheita olivat sukupuoli ja identiteetti, naamiot ja kätkeytyminen. Naistaiteilijan roolia taideyhteisössä kommentoidakseen hän muun muassa piti näyttelyitä miestaiteilijoiden nimissä.Harrietin läheltä tai kauempaa tunteneiden ihmisten näkemyksistä rakentuu vähitellen kuva ristiriitaisesta hahmosta: Harriet teoksineen on arvoitus, joka vetää lukijan mukaan selvittämään mysteeriään.
Siri Hustvedt (s. 1955) on norjalaistaustainen amerikkalaiskirjailija, taidekriitikko ja kirjallisuustieteen tohtori. Hän asuu Brooklynissä New Yorkissa aviomiehensä Paul Austerin ja tyttärensä kanssa. Paul Austerin kirjat ovat myös loistavia.
Siri Hustvedin aiemmin suomennetut romaanit: Kaikki mitä rakastin (2007), Amerikkalainen elegia (2008), Lumous (2009), Kesä ilman miehiä (2011). Ja vielä lisäksi kirja Vapiseva nainen (2011). Kaikki upeita kirjoja,mutta Kesä ilman miehiä on erityisen hieno kirja. Samaa mieltä on myös suomentaja Kristiina Rikman, joka luonnehtii teosta yhdeksi vaikuttavimmista, jonka hän on kääntänyt.
Huom!
The Blazing World ilmestyy USA:ssa maaliskuussa 2014. Hienoa, että saadaan kirja tuoreeltaan suomeksi.  Siri Hustvedt on erityisen kiinnostava kirjailija ja oma suosikkini.  Siksi on mukava esitellä kirja myös DekkariNetissä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- sirihustvedt.net.
- Otava - Siri Hustvedt .
- Wikipedia - Siri Hustvedt.
- Siri Hustvedt and her translators.
Arvosteluja:
- The Guardian Books 15.3.2014.
- New York Times 28.3.2014.
- The Telegraph 25.3.2014.
- The Independent 16.3.2014.

Miki-kirjat - Otava

Leon, Donna: Turvasatama.
Alkuteos: Drawing conclusions, 2011.  Suom. Marja Kauhanen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28128-3 (Miki) Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Mäki, Reijo: Intiaani.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28075-0 (Miki)   Ilm. 1/2014.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Soininvaara, Taavi: Toinen peto.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-28129-0 (Miki)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. kesällä 2014.

Uusia pokkaripainoksia Seven -sarjassa.


Cornwell, Patricia: Silminnäkijä.
Alkuteos: The front, 2008. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-24449-3 (nid.)  Ilm. 2/2014.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Cornwell, Patricia: Vaarassa
Alkuteos: At risk, 2006. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28081-1 (nid.)   Ilm. 2/2014.
1. p. ilm. kesällä 2006.

De la Motte, Anders: Peli.
Alkuteos: Geim, 2010.  Suom. Maija Kauhanen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28067-5 (nid.)  Ilm. 1/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Heikkilä, Pia: Operaatio Lipstick.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28028-6 (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Hiekkapelto, Kati: Kolibri.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27985-3 (nid.) Ilm. 2/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Hill, Antonio: Kauniin kuolemat.
Alkuteos: Los buenos suicidas, 2012.   Suom. Taina Helkamo.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28078-1 (nid.)   Ilm. 1/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Jungstedt, Mari: Saaren varjoissa.
Alkuteos: Den inre kretsen, 2005. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28070-5 (nid.)   Ilm. 2/2014.
1. p. ilm. kesällä 2008.

Jungstedt, Mari Vaarallinen leikki
Alkuteos: Den farliga leken, 2010.  Suom. Jaana Nikula.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27987-7 (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Leon, Donna: Turvasatama.
Alkuteos: Drawing conclusions, 2011.  Suom. Marja Kauhanen.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28017-0 (nid.)  Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Mankell, Henning : Haudattu.
Alkuteos: Handen, 2013.  Suom. Kari Koski.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27990-7 (nid.)   Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Mäki, Reijo
: Sahanpururevolveri
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27984-6 (nid.)  Ilm. 1/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Mäki, Reijo Intiaani.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27988-4 (nid.)   Ilm. 5/2014.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Ruiz Zafon, Carlos: Marina.
Alkuteos: Marina, 1999.  Suom. Antero Tiittula.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27989-7 (nid.)   Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. kesällä 2013. 

Soininvaara, Taavi
: Vihan enkeli. 
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27612-8 (nid.)   Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2004.

Soininvaara, Taavi
: Pimeyden ydin
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27613-5 (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2005.

Van Lustbader, Eric: Robert Ludlumin Medusan hyökkäys.
Alkuteos: Robert Ludlum's The Bourne dominion, 2011.   Suom. Reijo Kalvas.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27991-4 (nid.)  Ilm. 6/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Wennstam, Katarina: Alfauros.
Alkuteos: Alfahannen, 2010.  Suom. Laura Beck.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28071-2 (nid.)  Ilm. 5/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Tietokirjoja

Muut teokset

Granta 2 : Outo.
Uuden kirjallisuuden areena. Toim. Aleksi Pöyry.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27998-3 (nid.)   Ilm. 2/2014. Kansikuva.

Suomen Grantan toinen numero täyttyy oudoista ja outouksia käsittelevistä teksteistä. Mikä oikeastaan on outoa, mikä luonnollista, luonnotonta tai yliluonnollista? Mitä on tavallinen, onko sille enää sijaa? Pitääkö olla outo? Millainen on outo kirjoittaja, millaista outo kieli?
Kirjoittajina ovat muun muassa Daniel Galera, Mark Haddon, Virpi Hämeen-Anttila, Juhani Karila, Katja Kettu, Sami Lopakka, David Mitchell, Sofi Oksanen, Harry Salmenniemi, Johanna Sinisalo, Zadie Smith, Jerker Virdborg ja Hannu Väisänen.Cambridgen yliopistossa vuonna 1889 perustettu kirjallinen aikakauskirja on vihdoin löytänyt tiensä Suomeen.
Granta 1: Ruoka ilmestyi elokuussa 2013.Paasilinna
 

Luukkanen, Arto: Suojelusenkeli.
Paasilinna 2014.
ISBN 978-952-299018-1 (sid.)  Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Suojelusenkeli on romaani suomalaisille tutusta lähetystöneuvos Viktor Vladimirovista. Tieto hänen "märkien operaatioiden" roolistaan vuoti julkiseen tietoisuuteen vasta pari vuotta sitten. Virallisesti Vladimirov tunnettiin kylmän sodan aikana hiljaisena neuvostodiplomaattina, joka oli Suomen asiantuntija. Hän oli myös Suomen poliittiselle ja taloudelliselle eliitille liiankin vanha tuttavuus. Todellisuudessa tämän harmaantuneen ja kohteliaan toverin rooli Suomessa oli kuitenkin vain peitetarina; hiljainen lähetystöneuvos organisoi ja toteutti Neuvostoliiton tekemät salamurhat lännessä. Romaani sijoittuu ajallisesti Suomessa ja maailmalla Kuuban kriisistä 1961 Kennedyn murhaan, Prahan kevääseen ja Neuvostoliiton tuhoon saakka. Kirja päättyy vuoteen 1995.Trilleri vie lukijan arkisten salamurhien, tappajien ja velvollisuudentuntoisten kiduttajien maailmaan, johon tavalliset ihmiset eivät normaalisti koskaan törmää. Se pakottaa pohtimaan, mikä Vladimirovin merkitys oli todellisuudessa, mikä hänen suhteensa oli Juri Andropoviin, Urho Kekkoseen ja suomalaisiin ylipäänsä. Kenen suojelusenkeli Vladimirov oli? Ketä ja mitä hän suojeli ja miksi?
Arto Luukkanen (s. 1964) on Helsingin yliopistosta väitellyt teologian tohtori, jonka tutkimustyö on kohdistunut laaja-alaisesti Venäjän ja Neuvostoliiton historiaan sekä sen nykypäivän politiikkaan.  Arto Luukkanen on julkaissut useita Venäjä-aiheisia tietokirjoja.
Huom!  Erittäin kiinnostava dekkari.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Arto Luukkanen.
- Paasilinna - Arto Luukkanen.
- Hs.fi 8.2.14 Leppänen, Veli-Pekka: Kotiryssä järjesteli maailmalla murhia.
- Arto Luukkasen Suojelusenkeli -trillerin  julkistamistilaisuus ääninä ja kuvina
- Arto Luukkasen Suojelusenkeli-trilleri vie Viktor Vladimirovin salamurhien maailmaan.
- Iltalehti 29.1.2014 Herrasmies olikin murhamies!
- Hs.fi 29.1.14 Seppo Tiitinen: Tiesin Viktor Vladimirovin sabotööritaustan.


 

Schildts&Söderströms


Heino, Jyrki: Kello.
Schildts&Söderströms 2014
ISBN 978-951-52-3356-1 (sid.)   Ilm. 4/2014.  Kansikuva.
Koko Turku on puettu suureen juhlaan. Nuori kuningas Kustaa IV Aadolf on matkalla kosimaan Venäjän suuriruhtinatarta, ja ennen Pietaria seurue viipyy hetken Turussa. Ruotsin kuninkaan vierailu herättää luutnantti Carl Wennehielmissä useita ahdistavia muistoja ajasta edellisen kuninkaan palveluksessa, ja hän unohtaisi mieluiten koko vierailun. Kuninkaan mukana matkustava kenraali Pehr Swanstråle on kuitenkin toista mieltä. Kenraali juonittelee Wennehielmin selvittämään poikansa katoamista, ja luutnantti temmataan mukaan seikkailuun, joka vie Pietariin saakka. Tarinaan on kietoutunut salaliittolaisia, hämäräperäisiä alkemisteja sekä tuikitavallisia talonpoikia Savon perukoilta. Kohti Pietaria on matkalla myös kylmäverinen tappaja, jolla on tapana jättää uhriensa luokse pieni samettinen rusetti.Jyrki Heino vie lukijan jälleen luutnantti Wennehielmin ja kaupunginviskaali Appengrenin mukana elävälle ja hengittävälle 1700-luvulle. Historiallisen rikosromaanin suvereenisti hallitsevan Heinon esikoisteos Kellari oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoispalkinnon saajaksi.
Toinen dekkari Jyrki Heinolta. 
Huom! Ilmestyy myös sähkökirjana.
Listietoa:
- Schildts&Söderströms - Jyrki Heino.
- Kirjaseuranta - Jyrki Heino.

Atkinson, Kate: Elämä elämältä.
Alkuteos: Life after life, 2013.  Suom. Kaisa Kattelus.
Schildts&Söderströms 2014
ISBN 978-951-52-3358-5 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ei pääse paikalle lumimyrskyn vuoksi, ja tyttölapsi syntyy kuolleena. Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ehtii paikalle juuri ennen lumimyrskyä, ja syntyy tyttö, Ursula. Tarina alkaa. Ursulan tarina on kiehtovan ja kauhean 1900-luvun tarina. Vuosisadan alussa Toddin perhe elää onnellista porvarillista elämää tietämättömänä tulevista mullistuksista. "Entä jos?" kuuluu kysymys. Entä jos viisivuotias Ursula ei olisikaan hukkunut? Entä jos Hitlerin salamurha olisi onnistunut?

Kate Atkinson on kirjoittanut täyteläisen romaanin, joka alkaa vain alkaakseen uudelleen erilaisena versiona. Herkulliset yksityiskohdat ja niiden variaatiot täydentävät taidokasta kokonaisuutta. Lukija voi vain ihmetellä kuinka syvästi voi eläytyä tarinaan, joka ei etene tavanomaisen romaanin tapaan. Kysymys fiktion voimasta ja mahdollisuuksista kasvaakin kysymykseksi ihmiselämän mahdollisuuksista. Miten jokapäiväiset valintamme vaikuttavat elämämme kulkuun? Miten ne vaikuttavat muihin? Elämä elämältä on romaani, jossa pienet sattumukset voivat syöstä raiteiltaan niin pienen ihmisen kuin kokonaisen maanosan.
Kate Atkinson on tämän hetken arvostetuimpia brittikirjailijoita.  Suomessa Atkinson on saavuttanut lukijoiden suosion mainioilla rikosromaaneillaan ex-poliisi Jackson Brodiesta.  Elämä elämältä on itsenäinen teos, jonka vastaanotto Englannissa on ollut ylistävä.
Kate Atkinsonin kirjat ovat yksinkertaisesti loistavia.
Huom!
Ilmestyy myös sähkökirjana.
Kate Atkinson DekkariNetissä.

Gaige, Amity: Schroder.
Alkuteos: Schroder, 2013.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-951-52-3357-8 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.

Ei dekkari!!!   Ensimmäinen suomennos!!!
Erik Schroder kirjoittaa tutkintavankeudesta kirjettä entiselle puolisolleen Lauralle. Hän yrittää selittää, miksi selityksittä otti ja lähti yhdeksänvuotiaan tyttärensä Meadown kanssa päämäärättömälle autoretkelle, jonka seurauksena hänet on etsintäkuulutettu useissa eri osavaltioissa. Mihin he päätyivät, mitä he tekivät? Oliko se kidnappaus, kuten poliisi asian näkee, vai oliko teko rakkauden ja pakon sanelema, kuten Eric ajattelee? Ja miksi Laura on kaikki nämä vuodet luullut olleensa naimisissa amerikkalaisen Eric Kennedyn, eikä Itä-Saksasta paenneen Erik Schroderin kanssa?  
Schroderin selittelevästä kirjeestä kasvaa vähä vähältä apologia, elämänmittaisen valheen myöntävä anteeksipyyntö ja sydänjuuria myöten ravisteleva tunnustus. Romaani on eleginen tarina rakkaudesta, eroamisesta ja erossaolon kivusta, valheista ja niille rakentuneesta minuudesta. Mitä jää jäljelle, kun petos on paljastunut? Mikä on kaiken jälkeen totta? 
Huom!  Ei ole dekkari, mutta sinnepäin kallellaan, joten on mukava esitellä tämä erittäin kiinnostava romaani. 
Amerikkalaista kirjailijaa Amity Gaigea (1972) on kuvailtu kirjalliseksi ihmelapseksi. Hän julkaisi runoja iässä, jossa me muut vasta opimme kirjoittamaan. Aikuisena Gaige on julkaissut kolme romaania, joista uusin, Schroder, käännetään 18 kielelle.
Lisätietoa:
- Schildts&Söderströms - Amity Gaige.
- www.amitygaige.com.
- Kirjava kammar - 13.2.14 Karoliina Timonen - Kirjailijan haastattelu
- Hs.fi 8.2.14 Ahola, Suvi: Romaanin lähtökohtana oli rikosjuttu lapsikaappauksesta .
- The Independent - Amity Gaige: "I'am leaving the American Dream".
- 'Schroder' by Amity Gaige - NYTimes.


Uusia painoksia

Eastland, Sam: Punatsaarin silmä.
Alkuteos: Eye of the Red Tsar, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-951-52-3354-7  (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Ridpath, Michael : Varjojen saartama.
Alkuteos: Where the shadows lie, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2014.
ISBN 978-951-52-3353-0  (nid.)  Ilm. 4/2014.Siltala


Muita romaaneja

Catton, Eleanor: Valontuojat
.
Alkuteos: The Luminaries, 2013.   Suom. Tero Valkonen.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-200-3 (sid.)  830 s.  Ilm. 5/2014.

Ei dekkari, mutta kiinnostava romaani!!

Vuosi on 1866 ja Walter Moody on tullut etsimään onneaan Uuden Seelannin kultakentille. Ensimmäisenä iltanaan Hokitikan pikkukaupungissa hän joutuu hotellinsa ravintolassa keskelle vakavien ja hermostuneiden miesten salaista neuvonpitoa. Miehet ovat kokoontuneet pohtimaan luottamuksellisesti sarjaa selvittämättömiä rikoksia: yksi kaupungin varakkaimmista miehistä on selittämättömästi kadonnut, paikallinen prostituoitu on yrittänyt itsemurhaa ja varattoman juopon surkeasta majasta on löydetty valtava rahasumma.
Walter Moody tulee vedetyksi keskelle mysteeriä, jonka merkillisistä käänteistä ja toistensa kanssa risteävistä ihmiskohtaloista muodostuu ällistyttävä lukukokemus. Kirjailijan luomassa mutkikkaassa kuviossa kaikki tuntuu liittyvän kaikkeen, mutta mikään ei lopulta ole sitä miltä näyttää. Eleanor Cattonin suurromaani on nuoren tekijänsä huikea voimannäyttö, jossa tarinankerronnan intohimoa terästää tarkka ja ilmaisuvoimainen kieli.
Eleanor Catton syntyi vuonna 1985 Kanadassa, missä hänen uusiseelantilainen isänsä oli tuolloin tekemässä väitöskirjaansa. Lapsuutensa Catton vietti Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. Hän opiskeli luovaa kirjoittamista ensin Victoria-yliopistossa Wellingtonissa ja valmistumisensa jälkeen Iowan yliopistossa Yhdysvalloissa. Hänen esikoisromaaninsa Harjoitukset ilmestyi vuonna 2008 (suomeksi vuonna 2010) ja herätti heti kansainvälistä kiinnostusta. Romaani sai lukuisia palkintoja kirjailijan kotimaassa ja oli ehdolla muun muassa Guardian -lehden esikoiskirjapalkinnon ja Orange-palkinnon saajaksi.
Vuonna 2013 hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin Booker-palkinnon voittaja romaanillaan Valontuojat.
Huom! Tämä kirja kiinnostaa erityisesti, joten haluan esitellä sen. Mysteeriäkin on jonkin verran. Toivottavasti kirja saa lukijoita myös DN:n kautta. Odotan kirjaa suurella mielenkiinnolla.
Lisätietoa:
- Eleanor Catton Twitterissä.
- Siltala - Eleanor Catton.
- Wikipedia - Eleanor Catton.
- NYTimes - Eleanor Catton Discusses 'The Luminaries'.
- The Telegraph - The Luminaries by Eleanor Catton, review.
- The Luminaries - The Man Booker Prizes.
- Yle Uutiset 16.10.13 - Booker-palkinto uusiseelantilaiselle Eleanor Cattonille.

Ulitskaja, Ljudmila: Vihreän teltan alla.
Alkuteos: Zeljonyi šatjor, 2011?     Suom.  Arja Pikkupeura
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-191-4 (sid.)  Ilmestynyt 5/2014.

Ei dekkari, mutta erittäin kiinnostaa kirja!
”Älkää lohdutelko itseänne ajan väärämielisyydellä. Sen moraalinen vääryys ei vielä tee meistä oikeassa olijoita eikä sen epäinhimillisyys riitä tekemään sen kanssa eri mieltä olevista jo sillään ihmisiä.” Boris Pasternak Varlam Šalamoville 9. heinäkuuta 1952.
Pasternakin kirjeen sanat Šalamoville ovat Ljudmila Ulitskajan romaanin motto. Vihreän teltan alla on dissidenttieepos tai muistokirjoitus ajanjaksolle Stalinin kuolemasta Neuvostoliiton viime vaiheisiin, ajalle jolloin osa neuvostokansalaisista hengitti ”varastettua ilmaa”, haki elämän sisällön klassisesta musiikista ja kielletyistä kirjoista, kulttuuriperinnöstä josta tuli miltei elämän korvike.
Tohtori Živagon tai Anatoli Rybakovin Arbatin lapset -romaanin tapaan kaikkitietävä, 2000-luvulta käsin menneistä ajoista tilittävä kertoja tarjoilee lukijalle tarinoita, joissa romaanin henkilöt esiintyvät eri elämänvaiheissaan. Kerronta siirtyilee ajassa ja seuraa kolmen isättömän moskovalaisen luokkatoveruksen Iljan, Mihan ja Sanjan, sekä poikia joitain vuosia nuorempien tyttöjen Oljan, Tamaran ja Galjan taivalta 1950-luvun kouluvuosista pysähtyneisyyden ajan keski-ikään.
Romaanissa eletään arkista, lihallista ja raadollista elämää, jossa ihminen on monella laudalla yhtaikaa seisova hauras pelinappula. Ulitskajalle tyypillinen ihmisen fyysisen tai moraalisen vajavuuden kuvaus läpäisee kerronnan; samizdatin levittäjien ja toisinajattelijoiden heikkoudet limittyvät järjestelmän tukipylväiden heikkouksiin. Kymmenistä traagisista, surkuhupaisista ja absurdeista tarinoista syntyy romaanikudos tarinoiden ja tarinanvälittäjien pelastumisesta, kiinnijäämisestä, väsymättömyydestä, väsymisestä, peräänantamattomuudesta ja luopumisesta.
Ljudmila Ulitskaja (s. 1943) on yksi Venäjän  arvostetuimmista nykykirjailijoista. Moskovassa asuva Ulitskaja on koulutukseltaan perinnöllisyystieteilijä. Novellien ja romaanien lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on saanut useita palkintoja, muun muassa Venäjän Booker-palkinnon, ranskalaisen Prix Médicis -palkinnon, suuren venäläisen Bolshaja Kniga -palkinnon sekä kansainvälisen Simone de Beauvoir -ihmisoikeuspalkinnon sukupuolten tasa-arvoisuuden edistämisestä. Hänen romaaninsa Naisten valheet ilmestyi suomeksi viime vuonna.
Ulitskajan aiemmin suomennetut teokset: Naisten valheet (2011), Medeia ja hänen lapsensa (2012) Iloiset hautajaiset (2013).
Huom!  Ljudmila Ulitskaja saapuu Helsinkiin ja esiintyy 12.5.2014 klo 18 Metsätalon salissa 1. Kirjailijaa puhuttaa suomentaja Arja Pikkupeura.
Lisätietoa:
- Siltala - Ljudmila Ulitskaja.
- Wikipedia - Ljudmila Ulitskaja. (suom.)
- Wikipedia - Ljudmila Ulitskaja.

Uusia pokkaripainoksia 

Tammi


Kotimaiset


Johansson, J. K.: Noora.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7624-2 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
Palokaski -sarja 2.
Palokasken lähiöön sijoittuva psykologinen trilleri kuvaa terävästi tämän ajan ilmiöitä ja ihmissuhteita, joissa suurimpaan rooliin ei aina nouse rakkaus. Kuolleena löydetyn teini-ikäisen Lauran tapaus ei jätä rikoskomisario Korhosta rauhaan. Hän on ollut alusta asti varma, että kyseessä on murha, vaikka tutkinta on osoittanut kuoleman luonnolliseksi. Yksinäisyydestä kärsivä Noora on seurannut tiiviisti ikätoverinsa Lauran ympärillä kuohuvaa kohua ja olisi valmis tekemään mitä tahansa saadakseen osan mediahuomiosta. Pian Noora katoaa ympäristön kauhuksi ja iltapäivälehtien riemuksi. Mutta päättikö hän itse kadota vai alkaako kaikki jälleen alusta?
J. K. Johansson on nimimerkki, jonka takana työskentelee tarinankerronnan ammattilaisia. Noora jatkaa suuren suosion saaneen Lauran (2013) tarinaa. Trilogian käännösoikeudet on myyty Saksaan ja Hollantiin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - J. K. Johansson.
- Facebook - J. K. Johansson.

Kesävuori, Saara: Kuningas.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7624-2 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Olli Holma -trilogian viimeinen osa.
Voiko tappajasta tulla vastuullinen perheenisä? Olli Holma -trilogian viimeinen osa Kuningas kertoo hyytävän ja samalla koskettavan tarinan siitä, miksi lapsesta kasvaa julma sadisti.Elvis-laulukilpailuihin menossa oleva mies löydetään tapettuna. Holma epäilee teosta Kaarlo Karemaata eli Kodakia, jonka mielestä Elvis on yhä elossa. Murhatuomion istunut Kodak on toteuttanut oman ennustuksensa. Hänellä on kaunis vaimo, hyvä työpaikka ja suloinen poika.Holman ja Kodakin tiet risteytyvät Viron Naissaaressa, jonne Holma menee tutkimaan perinnöksi saamaansa huvilaa. Kummankin perheessä on salaisuutensa. Miksi Kodakin äiti tappoi itsensä 18 vuotta sitten? Millainen mies Holman ihailema isoisä Iivari Liukkala loppujen lopuksi oli?
Tamperelaisen Saara Kesävuoren Olli Holma -trilogian edellisissä osissa Saarroksissa (2011) ja Tarkasti vartioitu (2012) näkyy Kesävuoren taito punoa yllätyksellinen juoni sekä luoda inhottavistakin henkilöhahmoista ymmärrettäviä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Saara Kesävuori.
- Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita - Saara Kesävuori.

Kuivaniemi, Mirja: Siantappajat.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7639-6 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkari!!
Kun sydän särkyy, pysy kaukana perintöpistoolista!Mustan huumorin sävyttämä tarina naisesta, joka suuttuu rakastajaansa ja yllättää itsensäkin turvautumalla oman käden oikeuteen.Jarkko ei aiokaan jättää vaimoaan, vaikka Maria on niin uskonut. Nainen saa tarpeekseen, ottaa laatikosta isoisän vanhan siantappoaseen, ampuu rakastajaansa ja ajaa pakoon. Poliisi on kaikkialla, Maria pelkää Jarkon kuolleen, tutut ja tuntemattomat tuntuvat tarkkailevan Mariaa, ja ajotyyliäkin moititaan takapenkiltä. Älä Jumalan tähäre konstaale, taikka oot vielä sinäkin raatona! Se on isoäiti. Hän on ollut haudassa vuosia, mutta sana hänellä on yhä hallussaan.
Seinäjokelainen Mirja Kuivaniemi on väkevistä ihmiskuvauksistaan tunnettu pitkän linjan kirjailija. Siantappajat on hänen ensimmäinen psykologisen rikosromaanin piirteitä omaava teoksensa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Kirjasampo - Mirja Kuivaniemi.
- Tammi - Mirja Kuivaniemi.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Mirja Kuivaniemi.

Ropponen, Markku: Kuhala ja tuomitut.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7625-9 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
Otto Kuhala -sarja 13.
Kuinka selvitä hengissä arkkukeikasta?Hautausurakoitsijan tilaama perintäkeikka johtaa tapahtumasarjaan, jossa yksityisetsivä Kuhala pääsee mallaamaan paitsi murhasta epäillyn myös elävältä haudatun roolia.Varakas liikemies löytyy elottomana hulppeasta ruumisarkusta. Asiassa ei olisi mitään tavatonta, jollei arkku olisi maksamatta, ruumiissa ulkoisen väkivallan merkkejä ja poisnukkuneen ökytalon valvontakameralle tallentuneena kuva yksityisetsivä Otto Kuhalasta hiippailemassa sukkasillaan pitkin käytäviä. Seuraa öitä sellissä, toisia syksyisessä metsässä, hurjia takaa-ajoja sivuvaunullisella moottoripyörällä, ammuskelua massasulkutoimisella Suomi-konepistoolilla. Ja hätkähdyttävä loppuratkaisu.
Jyväskyläläinen Markku Ropponen on keskisuomalaisen maiseman sekä suomalaisen mielenmaiseman kiitetty kuvaaja. Yksityisetsivä Kuhalasta kertova sarja on viihdyttänyt lukijoita jo yli kymmenen vuoden ajan.
Markku Ropposen Kuhala -sarjan kolmastoista dekkari. Hienoja kirjoja kaikki.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Tuominen, Pirjo: Toinen silmä päivä, toinen yö.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7884-0 (sid.)   Ilm. 6/2014.
Mailis Sarka -sarja 4.
Miten käy maalaisidyllille kun vallan saavat kostonhimo, katkeruus ja taikausko?Suomen kesä, vanha maalaistalo, vuosisatainen viljelysmaisema ja joku joka hautoo kammottavia suunnitelmia. Joku jonka toinen silmä on päivä ja toinen yö.Eläkkeellä oleva Mailis Sarka muuttaa vesivahinkoa pakoon ystävänsä maatilalle Vesilahteen. Upeat maalaismaisemat saavat hänet tarttumaan siveltimeen, ja pian hän kiinnostuu myös lähistöllä sijaitsevasta Syvänteenniemestä, jota asuttaa kansainvälisesti tunnettu muotoilija Pekka Juuri riitaisan klaaninsa kanssa. Kun Juuren vävyjen mönkijäsafarilla tapahtuu kohtalokas onnettomuus, herkkävaistoinen Mailis ajautuu jälleen keskelle salaperäistä rikosvyyhteä. Toinen silmä päivä, toinen yö on hurmaava yhdistelmä kartano- ja salapoliisiromaania.
Pirjo Tuominen on kirjoittanut yli 40 teosta, romaaneja ja tietokirjoja. Toinen silmä päivä, toinen yö on suositun kirjailijan neljäs Mailis Sarka -jännitysromaani. Aiemmin ilmestyneet ovat Tuonelan joutsen (syksy 2011), Silkkipunos (syksy 2012 ) ja Muistatko Marjatan?(2013).
Vuoroin Sastamalassa ja Turkin Manavgatin Ilicassa asuva Pirjo Tuominen on ilahduttanut suomalaisia lukijoita yli 35 vuoden ajan niin kauno- kuin tietokirjallisilla teoksillaan. Mailis Sarkasta kertova dekkarisarja on uusi aluevaltaus Tuomisen uralla.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Pirjo Tuominen.
- Wikipedia - Pirjo Tuominen.
- Eteläkarjalaisia kirjailijoita - Pirjo Tuominen.


Ulkomaiset


Brown, Sandra: Paljon pelissä.
Alkuteos: Lethal, 2011.  Suom. Henna Kaarakainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7603-7 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Mitä jos rakastuisit sarjamurhaajaan? Naisen voi vangita, mutta ei hänen sydäntään. Vai voiko? Kutkuttavan ovelassa jännärissä musta muuttuu valkoiseksi, oikea vääräksi, mutta rakkaus - se on ja pysyy.Sarjamurhaaja Lee Coburn ottaa poliisin lesken Honorin panttivangiksi. Coburn vakuuttaa olevansa syytön. Lisäksi hän väittää, että Honorin miehen kuolema ei ollut onnettomuus. Mikä on salaisuus, joka maksoi puolison hengen - ja joka nyt uhkaa koitua Honorin ja hänen tyttärensä kohtaloksi? Kukaan muu kuin Coburn ei voi heitä auttaa. Kuumassa ja kosteassa Louisianan yössä Honor saa huomata, että kun vetovoiman lait lakkaavat pätemästä, on vain seurattava sydäntään.
Suomeksi Sandra Brownin romaaneja on ilmestynyt seitsemäntoista, viimeksi Kovaluu (2012).
Teksasilainen Sandra Brown on kirjoittanut yli 70 romaania, joista 62 on yltänyt New York Timesin bestsellerlistalle. Hänen menestysreseptinsä sisältää kiihkeitä tunteita ja hengästyttäviä juonenkäänteitä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Tammi - Sandra Brown.
- Wikipedia - Sandra Brown.
- www.sandrabrown.net.

Clark, Mary Higgins: Kuin kaksi marjaa.
Alkuteos: Daddy’s Gone A-Hunting, 2013.  Suom. Mari Hallivuori.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-6802-5 (sid.)   Ilm. 4/2014. Kansikuva.
Kiemurainen mysteeri Jännityksen kuningattareltaMary Higgins Clark osoittaa jälleen taituruutensa huikaisevalla jännityskertomuksella sisaruksista, joita vainoaa menneisyyden synkkä salaisuus.Viehättävä ja menestyksekäs Kate Connelly makaa koomassa jouduttuaan outoon räjähdykseen. Samassa onnettomuudessa kuolee vanha ja kärttyisä Gus, Katen entinen alainen. Miksi Kate ja Gus olivat yhdessä keskellä yötä? Mystinen onnettomuus tuntuu liittyvän vuosikymmeniä sitten tapahtuneeseen nuoren naisen selvittämättömään katoamiseen, ja nyt menneisyys uhkaa myös Katen siskon Hannahin henkeä. Joku tarinan henkilöistä ei taidakaan olla se, joka väittää olevansa.
Mary HIggins Clark on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania ja kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Mary Higgins Cark -kotisivu.
- Wikipedia - Mary Higgins Clark.
- Tammi - Mary Higgins Clark.

Dicker, Joël: Totuus Harry Quebertin tapauksesta.
Alkuteos: La vérité sur l'affaire Harry Quebert, 2012.  Suom. Anna-Maija Viitanen.
Tammi 2014.  (Keltainen kirjasto).
ISBN 978-951-31-7305-0 (sid.)   Ilm. 4/2014.  Kansikuva.

Ensimmäinen suomennos!!!

Tämän kirjan lukemista ei voi lopettaa. Kadonnut tyttö, myyttinen Amerikka ja kaksi kirjailijaa. Palkittu bestseller vie lukijan rakkauden, syyllisyyden ja kuuluisuuden pettäville poluille.
Kun Harry Quebertin puutarhasta löytyy ruumis, menestyskirjailija Marcus haluaa puhdistaa oppi-isänsä maineen. Mutta totuus pakenee kuin tuuli pikkukaupungin rannalta, ja kaikkialla väikkyy nuorena kadonneen Nolan haamu. Totuus Harry Quebertin tapauksesta on rikosromaani ja romaani rikoksesta. Se kertoo kirjoittamisesta, ystävyydestä, Amerikasta ja hullusta rakkaudesta. Sen polveileva juoni imee lukijan mukaansa verkkoon, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Se on silkkaa lukemisen riemua.
Joël Dicker on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. 28-vuotias sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjalla Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jota on myyty 800 000 kappaletta.
Huom!  Erittäin kiinnostava tulokas...toivotan tervetulleeksi!! Loistava kirja, yksi vuoden parhaista.  Todellinen lukuromaani ja koukuttava!!!
Lisätietoa:
- joeldicker.com.
Joël Dicker DekkariNetissä.


Giménez Bartlett, Alicia: Petra Delicado ja vaaran viestit.
Alkuteos: Mensajeros de la oscuridad, 1999.  Suom. Matti Brotherus.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7825-3 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Petra Delicado -sarja 3.
Humoristisen Petra Delicado -sarjan kolmas osaPetra Delicadon ja Fermín Garzónin vauhdikkaat tutkimukset jatkuvat. Tällä kertaa parivaljakko lähtee hiuksia nostattavan postilähetyksen jäljille.Rikospoliisi Petra Delicado saa postissa hyvin erikoisen lähetyksen - paketillisen irti leikattuja peniksiä. Petra ja hänen persoonallinen työparinsa Fermín Garzón alkavat tutkia, mistä mielenvikainen paketti on peräisin. Käy ilmi, että karmiva lähetys ei olekaan vain häiriintyneen mielen oikku. Taustalta paljastuu hirvittävä todellisuus, suuren mittaluokan rikos.
Espanjalainen Alicia Giménez Bartlett (s. 1951) on filologian tohtori ja suositun Petra Delicado -hahmon luoja. Palkitun kirjailijan teoksia on käännetty 16 kielelle.
Kolmas dekkari upealta Giménez Bartlettilta. 
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Alicia Giménez Bartlett DekkariNetissä.

Malvaldi, Marco: Viiden korttipeli.
Alkuteos: La briscola in cinque, 2007.  Suom. Inkeri Koskinen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7100-1  (sid.)   Ilm. 2/2014.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Vuoden hauskin dekkari!Bar Lumen murhat -sarjan avaus on hilpeän älyllinen dekkari neiti Marplen ja Isä Camillon ystäville. Varoitus: sisältää äreän baarinpitäjän ja mahdottomia kanta-asiakkaita!Pinetan idyllisestä rantakylästä löytyy nuoren naisen ruumis. Entinen matemaatikko, nykyinen baarinpitäjä Massimo haluaa pysyä murhasta erossa, mutta baarissa alituiseen korttia iskevien toscanalaisukkojen juoruilu tekee siitä hankalaa. Kuin varkain Massimon looginen mieli alkaa hahmottaa tapahtumien kulkua, ja kun totuus viimein valkenee, pölkkypäisellä komisario Foscolla on ihmettelemistä. Toraisilla papoillakin on ongelma: mistäs nyt juorutaan?
Italialainen Marco Malvaldi (1974) on kemisti ja palkittu dekkaristi. Neliosainen
Bar Lumen murhat -sarja sijoittuu kuvitteelliseen Pinetan kylään. Malvaldi tunnetaan myös historiallisesta jännitysromaanista Odore di chiuso ( Myskin tuoksu ), joka on voittanut useita palkintoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- marcomalvaldi.altervista.org.
- Wikipedia - Marco Malvaldi.

Olsson, Fredrik T: Ketjureaktio.
Alkuteos: Slutet på kedjan, 2014.  Suom. Anne Nurmi.
Tammi 2014. 
ISBN 978-951-31-7736-2 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Koditon mies löydetään kuolleena Berliinissä. Nuori sumerologi kaapataan Amsterdamissa  Masentunut kryptologi William Sandberg yrittää itsemurhaa, epäonnistuu ja katoaa tukholmalaisesta sairaalasta.  Tapauksilla ei vaikuta olevan mitään tekemistä keskenään, mutta totuus on toinen.  Kaikki liittyy tarkoin varjeltuun salaisuuteen, kauhistuttavaan ketjureaktioon, joka on viimein pääsemässä täyteen vauhtiin.  Yksi ainoa koodi voi sen pysäyttää.  Onnistuuko William Sandberg tehtävässä, jossa kaikki muut ovat epäonnistuneet.
Ketjureaktio on hengästyttävä jännitysromaani Da Vinci -koodin hengessä.  Nerokkaasti punottu juoni yllättää kerran toisensa jälkeen, pakottaa lukemaan eteenpäin.  Nopeatahtinen, vetävä tarina kyseenalaistaa niin menneen kuin tulevan - ja saa lukijan janoamaan lissä.
Ruotsalainen Fredrik T. Olsson (1969) on käsikirjoittaja, ohjaaja ja stand-up-koomikko. Ketjureaktio on hänen esikoisromaaninsa, joka on myyty 24 maahan. Hänen käsikirjoitustöihinsä lukeutuu mm. suosittu Anna Janssonin dekkareihin pohjautuva Maria Wern-televisiosarja. Kirja ilmestyi Ruotsissa huhtikuussa 2014. Tuore suomennos!!
Uskomatonta, jälleen uusi ruotsalaisdekkaristi. Tervetuloa kuitenkin...
!!!!Kirja ilmestyy Ruotsissa huhtikuussa 2014.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- fredriktolsson.se
- Fredrik T Olsson Twitterissä.
- IMDb - Fredrik T Olsson.

Nuorten dekkarit

Simukka, Salla: Musta kuin eebenpuu.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7629-7 (sid.)  Ilm. 2/2014.

Olipa kerran tyttö, jolla oli varjo. Aika käy vähiin, ensi-ilta on oven takana ja Lumikin täytyy löytää keinot voittaa ahdistelijansa, jonka sielu tuntuu olevan musta kuin eebenpuu. Ilmaisutaidon lukiossa ollaan tekemässä jouluksi uutta tulkintaa Lumikki-sadusta ja näytelmän pääosaan on tietenkin haluttu Lumikki Andersson. Kaikki näyttäisikin sujuvan harvinaisen hyvin. Lumikki on yllätykseksi itselleenkin alkanut seurustella mukavan pojan kanssa, joka esittää näytelmässä metsästäjää. Olisiko elämä viimein löytämässä rauhallisen uomansa?
Ensi-illan lähestyessä Lumikki alkaa kuitenkin saada viestejä salaiselta ihailijalta, jonka ihastus paljastuu pian kaikennieleväksi pakkomielteeksi. Viestien lähettäjällä tuntuu olevan enemmän tietoa Lumikin menneisyydestä kuin Lumikilla itsellään. Ihailija uhkaa muuttaa ensi-illan verilöylyksi, ellei Lumikki suostu hänen vaatimuksiinsa. Selvittäessään salaisen ihailijan henkilöllisyyttä Lumikin on pakko kohdata myös oman henkilöhistoriansa mustimmat salaisuudet. Lisäksi Lumikin elämän suuri rakkaus, Liekki, ottaa jälleen yhteyttä yli vuoden hiljaisuuden jälkeen ja haluaa jatkaa siitä, mihin he kaksi jäivät. Lumikin on tehtävä valinta kahden rakkaan väliltä. Mutta onko se mahdollista?
Salla Simukka (s. 1981) on tamperelainen nuortenkirjailija ja kriitikko. Hän sai vuoden 2012 Topelius-palkinnon nuortenkirjoista Jäljellä ja Toisaalla. Lumikki-trilogia on ollut huikea maailmanmenestys: julkaisuoikeudet on myyty jo 37 maahan! Lumikki-trilogian aiemmat kirjat:
Punainen kuin veri (kevät 2013) ja Valkea kuin lumi (syksy 2013).
Lisätietoa:
- Tammi - Salla Simukka.

Muut romaanit

Auster, Paul: Mielen maisemissa.
Alkuteos: Report from the interior, 2013. Suom. Arto Schroderus.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-1-7499-6 (sid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.

Syväluotaus kirjailijan sielunelämään

Menestyskirjailija avaa muistelmateoksessaan varhaisvuosiensa ajatusmaailmaa. Muistelmassaan Talvipäiväkirja (2012) Paul Auster hahmotti elämäänsä kehollisten muistojensa kautta. Nyt kirjailija tuo nähtäväksi henkilökohtaisinta mielenmaisemaansa palaamalla lapsuutensa ja nuoruutensa ajatusmaailmaan, käänteentekeviin kokemuksiin ja mielensisältöihin – makuihin, hajuihin, tuntemuksiin, elämyksiin, kuviin – ja valaisee älyllistä matkaansa sodanjälkeisestä lapsuudesta aina 1960-luvun kuohuihin ja aikuisuuden alkuvuosiin asti.
Newyorkilainen Paul Auster on Yhdysvaltain arvostetuimpia nykykirjailijoita. Hänen tuotantonsa käsittää romaaneja, muistelmia, esseitä, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia sekä käännöksiä ranskasta englantiin.
Huom!  Paul Auster on ykkössuosikkejani.  Edellinen muistelmateos Talvipäiväkirja on loistava ja ajatuksia herättävä. Upea kirja on myös v. 2013 suomeksi ilmestynyt Tässä ja nyt. Kirjeitä ystävyydestä, yhdessä J. M. Coetzeen kanssa.
On ilo esitellä loistava kirjailija myös DN:ssä.  Toivottavasti mahdollisimman moni löytää Austerin täältä, ellei ole jo tuttu! Hienoa, että Tammi julkaisee Austerin kirjat tuoreeltaan!!
Lisätietoa:
- http://paulauster.co.uk.
- Paul Auster FaceBookissa.
- NYTimes.com - Paul Auster's Report from the Interiors.
- The Telegraph - Paul Auster interview.
- Wikipedia - Paul Auster.

Ekman, Kerstin: Huijareiden paraati.
Alkuteos: Grand final i skojarbranschen, 2011.  Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen.
Tammi 2014.  (Keltainen kirjasto).
ISBN 978-951-31-7010-3 (sid.)  Ilm. 4/2014.

Ei dekkari, mutta älyttömän kiinnostava romaani!!
Onko kirjailijan pakko olla julkkis? Rakastetun tekijän ironinen romaani naiskirjailijan osasta, identiteetistä ja Ruotsin kulttuurielämästä 1950-luvulta nykypäivään.
Kaunis ja edustava Lillemor on Ruotsin juhlituin naiskirjailija, varsinainen median lemmikki. Oikeasti Lillemorin kirjat on kuitenkin kirjoittanut ruma ja lihava Babba. Ja nyt Babba on saanut tarpeekseen. Hän haluaa purkaa Lillemorin kanssa tekemänsä sopimuksen ja tuoda totuuden julki. Alkaa erakoituneen kaunosielun ja mielipideautomaatin välinen valtataistelu, kamppailu sanan mahdista. Kuka voittaa identiteettileikin, oikeuden kirjoitettuun? Ja mihin väliin sijoittuu Kerstin Ekman itse?
Huijareiden paraati on Ruotsin kansallisaarteen omaelämäkerrallinen ilottelu. satiirinen romaani toden ja valheen rajapinnasta. Terävästi mutta empaattisesti kirjoittavan Ekmanin kynä ei vapise, kyytiä saavat niin kirjalliset piirit kuin naiseuden solmukohdat.  Autofiktiota lajityyppinä tervehditään elegantilla kulmien kohotuksella.  Kirjallisuus elää kirjallisuudesta, ei päiväkirjoista, sanataiteen grad old lady toteaa - ja katoaa tarinaan.
Huom!  Ekman aloitti uransa dekkaristina,mutta siirtyi 1970-luvulla realistisiin romaaneihin. 1990-luvulla tyyli muuttui ja psykologinen romaani Tapahtui veden äärellä (suom. 1994) toi hänele sekä August-palkinnon että Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Ekologista huolta ja kollektiivisia syyllisyyden tuntoja penkova romaani ja dekkari vaikutti vahvasti ruotsalaisen dekkarin uuteen nousuun. (Suvi Ahola, Hs.fi 18.4.2014). Loistava dekkari, suosittelen!!!
Kerstin Ekmanin muut suomeksi ilmestyneet dekkari: 30 metriä murhaa (Salama-sarja 79, 1960) ja Kolme pientä mestaria (Salama-sarja 113, 1963).
Kerstin Ekman (1933) on Ruotsin arvostetuimpia – ja luetuimpia – kirjailijoita. Hän aloitti dekkarikirjailijana 1959, ja myös tuoreimmissa romaaneissaan hän on käyttänyt rikosromaanin aiheita yhdistettynä rikkaaseen yhteiskunta- ja ihmiskuvaukseen.Hän on saanut useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja. Suomessa Ekman on ihastuttanut erityisesti Sudentalja-trilogiallaan.
Lisätietoa:
- Tammi - Kerstin Ekman.
- Wikipedia - Kerston Ekman.
- Hs.fi 18.4.2014 Suvi Ahola: Hieno juttu ja arvio: Menestskirjailija ja hänen yöpuolensa.

 

Uusia painoksia Tammen Bon-pokkarit -sarjassaKesävuori, Saara: Tarkasti vartioitu.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7810-9  (nid.)   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Lehtolainen, Leena: Sukkanauhatyttö.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7820-8 (nid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2001.

Gimênez Bartlett, Alicia: Petra Delicado ja vihaiset koirat.
Alkuteos: Día de perros, 1997.  Suom. Matti Brotherus.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7720-1 (nid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. toukokuussa 2013.

Clark, Mary Higgins: Kadonneet vuodet.
Alkuteos: The lost Years, 2012.  Suom. Henna Kaarakainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7802-4 (nid.)  Ilm. 4/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Nesser, Håkan: Herra Roosin tarina.
Alkuteos: Berättelsen om herr Roos, 2008.  Suom. Päivi Kivelä.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7803-1 (nid.)   Ilm. 4/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2013.

Slaughter, Karin : Yli rajan.
Alkuteos: Fallen, 2011.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7806-2 (nid.)  Ilm. 5/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2013.

Slaughter, Karin: Kivun jäljet.
Alkuteos: Undone, 2009.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7990-8 (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. kesäkuussa 2011.

Slaughter, Karin: Pelon huone.
Alkuteos: Fractured, 2008.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-317989-2  (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. syksy 2010.

Slaughter, Karin: Pettävä hiljaisuus.
Alkuteos: Broken, 2010. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7991-5 (nid.)   Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. kesällä 2012.

Slaughter, Karin: Triptyykki.
Alkuteos: Triptych, 2006. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2014.
ISBN 978-951-31-7987-8 (nid.)  Ilm.  4/2014.   Kansikuva
1. p. ilm. 9/2009.Teos

Häkämies, Kari: Erään yhtiön murha.
Teos 2014.
ISBN 978-951-851-585-5 (sid.)  Ilm. 10.4.2014.  Kansikuva.
Suomalaisen puhelinjätin Roccumin amerikkalainen toimitusjohtaja Ben Mandel kuolee salamurhaajan luoteihin aamulenkillään Hietaniemen hautausmaan kupeessa. Käynnistyy tutkimus, jota johtaa keskusrikospoliisin murharyhmän päällikkö Heikki Söder yhdessä ylikonstaapeli Matti Jorosen ja suojelupoliisin ylitarkastaja Sixten Rydmanin kanssa. Poliisikolmikko joutuu miettimään murhan motiivia ääripäästä toiseen: onko liikkeellä ollut satunnaisesti toimiva hullu vai onko kyseessä salaliitto, jossa amerikkalainen Softcold Ltd aikoo kaapata Roccumin.

Tutkimus pakottaa Söderin ryhmän tutustumaan puhelinjätin omituiseen sisäiseen kulttuuriin, Suomen hallituksen omistusohjauspolitiikkaan ja tavallisen vaikeuksiin joutuneen tuotekehitysinsinöörin arkeen. Taustalla väijyy koko ajan kauhukuva siitä, että Mandelin kuolema ja Roccumista käytävä valtataistelu liittyvät suurvaltaintresseihin. Halusiko Mandel aidosti suomalaisyhtiön parasta vai oliko hänellä Suomessa tehtävä, jonka luonne ei kestä julkisuutta? Tutkimus vaikeutuu kun Suomen sisäpolitiikasta alkaa paljastua kummallisia asioita, eikä Mandelin kuolema jää ainoaksi.
Kari Häkämiehen neljäs dekkari.Teoksen kustantaman ilmestyi kaksi ensimmäistä Rehelliseksi tunnettu ja Presidentin murhe ja CrimeTimen kustantamana kolmas Poliittinen ruumis. Nyt Häkämies on palannut Teokselle.  Erinomaisia dekkareita kaikki kolme edellistä dekkaria, niin varmaan myös tämä neljäs.  Odotan mielenkiinnolla.
Kari Häkämies DekkariNetissä.

Lindgren, Minna: Ehtoolehdon pakolaiset.
Teos 2014.
ISBN 978-951-851-584-8 (sid.)  Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Palvelutalo Ehtoolehto muuttuu helvetiksi, kun sen miehittävät ulkomaalaiset, sujuvasti suomeksi kiroilevat remonttimiehet. Meteli on kauhea, seinään ilmestyy reikä, tavaroita katoaa ja vanhuksia neuvotaan käyttämään kannettavaa kuivakäymälää.
Yli 90-vuotiaat Ehtoolehdon asukkaat Siiri, Irma ja Anna-Liisa joutuvat jälleen tarttumaan itse toimeen, ja he päätyvät nuorten suosimaan kimppakämppäratkaisuun eksoottisessa Hakaniemessä. Yhteiselo ei ole kitkatonta, sillä jokaisella on omat tapansa ja oikkunsa. Vanhukset joutuvat kohtaamaan kotihoidon surullisen kirjon, perehtymään saattohoitoon ja pohtimaan eutanasiakysymystä.
Sankarimme eivät toki malta olla selvittämättä myös Ehtoolehdon putkiremontin vaiheita, se kun vaikuttaa epäilyttävän rikolliselta hankkeelta. Nuuskiminen vie heidät kuitenkin yllättäville jäljille, ja käy ilmi, että harva tässä maailmassa on täysin puhdas pulmunen.
Ehtoolehdon pakolaiset on itsenäinen jatko osa huippusuositulle romaanille Kuolema Ehtoolehdossa, joka ilmestyi keväällä 2013.
Kirjan käännösoikeudet myyty Italiaan ja Saksaan, ks. lisää: www.ahlbackagency.com.
Minna Lindgren (s. 1963) on kirjailija ja toimittaja, joka on työskennellyt pitkään mm. Yleisradiossa. Lindgrenin vuonna 2013 ilmestynyt romaani Kuolema Ehtoolehdossa (Teos) sai riemastuneen vastaanoton, ja kirjasta ollaan tekemässä elokuvaa. Aikaisemmin hän on julkaissut teokset Sivistyksen turha painolasti (Teos, 2011), Leif Segerstam NYT (Teos, 2005), Musiikki on vakava asia (Lokikirjat, 1998) ja Orkesterin koskettimilta pianon palkeille (Tammi, 2001).
Lisätietoa:
- Teos - Minna Lindgren.
- Wikipedia - Minna Lindgren.


 

WSOY


Kotimaiset
 
Strang, Lars: Näön vuoksi.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40384-6 (sid.)   Ilm. 2/2014.   Kansikuva .
Esikoisdekkari!!
Kansainväliseen lääketeollisuuteen sijoittuva piinkova trilleri kunnianhimostaIntialainen lääkeyritys Human Cell Laboratories on kehittänyt uuden MD-menetelmän silmän ikärappeuman hoitoon. Suomalainen lääkeyritys Eye Clinic tajuaa vuosien tutkimustyönsä kenties valuvan hukkaan intialaisten viedessä voiton nenän edestä. Eye Clinic alkaa suunnitella rikollisia keinoja intialaisten tutkimusten hyödyntämiseksi. Tieteilijänä kunnianhimoisen päätutkijansa Arto Pikkalan nihkeästä asennoitumisesta huolimatta rikollistaustaiset yrittäjät päättävät murtautua intialaisten lääketehtaaseen. Pyry Ervasti on noussut isänsä kuoltua perheyritys Sanatechin johtoon ja uskoo, että Eye Clinicin ostaminen on huippusijoitus - tietämättä, että Eye Clinic on juuri nyt täysin arvoton.
Näön vuoksi on täynnä vauhdikkaita bisnes- ja ihmissuhdekuvioita. Miljööt vaihtelevat maasta toiseen ja neuvottelupöydästä kotipiiriin. Suurten kauppojen ollessa kyseessä ihmishenki menettää nopeasti arvonsa.
Lars Strang on luonut menestyksekkään uran yritysjohtajana. Näön vuoksi on hänen romaanitrilogiansa ensimmäinen osa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Ulkomaiset


Cussler, Clive: Nollapiste
.
Numa-seikkailu.
Alkuteos: Zero Hour, 2013.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40273-3 (sid.)   Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Kun yksinäinen tiedemies keksii rajattoman ja lähes ilmaisen energianlähteen, ihmiskunta riemuitsee. Kunnes maanjäristykset alkavat.Ihmiskunta on aina unelmoinut ehtymättömästä energianlähteestä. Kun yksinäinen tiedemies keksii keinon valjastaa atomien ytimien sisällä piilevän nollapiste-energian, tuo unelma näyttää toteutuneen. Valitettavasti tiedemiehen laitteisto tuottaa myös massiivisia maanjäristyksiä ja uhkaa murentaa mannerlaatat. Yksi tuomiopäivän koneista on piilossa maan alla, toinen uponneena merensyvänteeseen. Mikäli Kurt Austin, Joe Zavala ja heidän Numa-ryhmänsä eivät onnistu paikantamaan ja tuhoamaan niitä pikaisesti, maapallo ja sen asukkaat ovat - kirjaimellisesti - kuilun
Clive Cussler on toimintajännärien mestari, jonka teokset nousevat järjestelmällisesti kerta toisensa jälkeen maaiman bestsellerlistojen kärkeen.
Uuden NUMA-sarjan toinen kirja.
Huom! kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.cusslerbooks.com.
- WSOY - Clive Cussler.
- www.numa.net.
- Wikipedia - Clive Cussler.
- grahambrownthrillers.com.

Evanovich, Janet: Kymmenen oksalla.
Alkuteos: The Big ones, 2004.   Suom. Terhi Vartia.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40471-3 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Stephanie Plum on kova luu - ainakin haaveissaanPlum-sarja käy osa osalta hykerryttävämmäksi! Tarjolla on vauhtia, huumoria, riemastuttava henkilögalleria - ja maailman surkein palkkionmetsästäjä.Nachonostoreissu, ryöstö, räjähdys - ja jälleen tuhoutuu yksi auto. Ihan normipäivä palkkionmetsästäjä Stephanie Plumin elämässä. Paitsi että tällä kertaa hän saa niskoilleen vainoavan jengin. Ja jotain vieläkin pelottavampaa. Stephanie jahtaa Junkmanina tunnettua tappajaa. Ellei Junkman sitten löydä häntä ensin. Onneksi - ja lukijan riemuksi - Stephanie saa apua toinen toistaan värikkäämmiltä kollegoilta, ystäviltä ja sukulaisilta. Luvassa on tiukkaa menoa Trentonissa!
Kymmenes Stephanie Plum -dekkari.  Evanovichin ystäville ilouutinen. Edelliset kirjat Kahdeksan kaunista ja Yhdeksän hyvää ilmestyivät v. 2012.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Grisham, John: Calicon Joe.
Alkuteos: Calico Joe, 2012.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39322-2 (sid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
Ei dekkari!!
Lakitupajännäristi yllättää urheiluromaanillaan Calicon Joe on kertomus Yhdysvaltain kansallislajista, isien ja poikien suhteista sekä peliareenoiden takaisista anteeksiannoista ja lunastuksista.Entinen baseball-ammattilainen Warren Tracey on kuolemassa haimasyöpään. Hänen poikansa Paul lähtee vastentahtoisesti tapaamaan tätä perheensä vuosia sitten hyljännyttä, itsekeskeistä miestä. Paul muistaa yhä vuoden 1973 käännekohdan 11-vuotiaan pojan ja isän elämässä. Silloin New York Metsin syöttäjänä pelannut Warren heitti suoraan päin vastapelaajaa hengenvaarallisen laakasyötön, joka tuhosi siihen saakka uraansa nousujohteisesti rakentaneen baseballin ihmepojan, Joe Castlen, tulevaisuuden.
Lakitupajännäristi yllättää urheiluromaanilla.  Mielenkiintoista.
John Grisham DekkariNetissä.

Kallentoft, Mons: Viides vuodenaika.
Alkuteos: Den femte årstiden, 2011.  Suom. Laura Beck.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39670-4 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Malin Fors tuo murhatutkimukseen hivenen taikaaLapsiperheen kevätretki katkeaa karmaisevalla tavalla, kun metsästä löytyy naisen ruumis. Rikostutkija Malin Fors huomaa murhassa yhtäläisyyttä aikaisempaan, ratkaisemattomaan rikokseen, jonka uhri jäi elämään kuoreensa sulkeutuneena sairaalassa. Mutta onko samankaltaisia tapauksia muuallakin, ja kuinka laajasta pahuuden vyyhdestä on kyse?
Malin Fors tarvitsee sarjan viidennessä osassa entistä kipeämmin poikkeuksellista intuition lahjaansa.
Ruotsalainen kirjailija Mons Kallentoft (s. 1968) on verrattoman terävä tarinankertoja, joka ammentaa taitavasti mainostoimisto- ja toimittajataustoistaan.  Ruotsissa Kallentoftin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta.  Aiemmmat suomennetut kirjat ovat Sydäntalven uhri (2010), Suvisurmat (2010), Syyskalma (2011) ja Kevätkuolema (2013).
Mons Kallentoft DekkariNetissä.

Ohlsson, Kristina: Paratiisiuhrit.
Alkuteos: Paradisoffer, 2012.  Suom. Pekka Marjamäki.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39698-8 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Paratiisiuhrit on läpijännittävä ja pilkulleen uskottava trilleri terrorismista ja sen kasvualustasta. Kirja kertoo mannertenvälisen lennon kaappauksesta.Tukholmasta kohti New Yorkia matkaavaan jumbojettiin on asennettu pommi, joka räjähtää, jos Ruotsi ei peru tunisialaisen terroriepäillyn karkotuspäätöstä. Fredrika Bergmanilla ja hänen tiimillään on 10 tuntia aikaa pelastaa lentokone ja sen matkustajat. Vaan ovatko tihutyön taustalla todellakin islamistiterroristit?
Ohlsson on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka työskenteli turvallisuuspoliittisena analyytikkona Ruotsin poliisihallituksessa sekä viimeksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöorganisaatio OSCE:n analyytikkona Wienissä.
Paratiisiuhrit on kansainvälisesti menestyneet ruotsalaisdekkaristin Kristina Ohlssonin neljäs Fredrika Bergman -dekkari. Erittäin jännittäviä ja mielenkiintoisia kirjoja kaikki. Edellinen Varjelijat ilmestyi syyskuussa 2013.  Olen äskettäin lukenut sen ja oli taattua jännitystä.
Huom! kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Kristina Ohlsson DekkariNetissä.

Sten, Viveca: Pinnan alla.
Alkuteos: I gruden utan skuld, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
WSOY 2014.  
ISBN 978-951-0-39690-2 (sid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
Jännitysviihteen hallitsijattaren kolmas murhamysteeriSandhamnin idyllinen saaristo, joka on tullut tutuksi myös televisiosarjana, toimii jälleen synkkien salaisuuksien ja salaisten intohimojen näyttämönä.Nuori tyttö katoaa jäljettömiin syksyisenä myrsky-yönä, ja tuloksettomien etsintöjen jälkeen hänet julistetaan hukkuneeksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin Nora Linde lomailee Sandholmissa poikiensa kanssa, ja leikkiessään metsässä lapset tekevät karmean löydön, murhatun tytön ruumis makaa maassa. Nora alkaa selvittää tapausta ystävänsä Thomasin Andreassonin kanssa. Johtolangat ovat niukat, mutta johtavat lopulta yli sadan vuoden takaisiin tapahtumiin.
Kolmas Sandhamn -dekkari Viveca Steniltä.  Erinomaisia kirjoja, ruotsalaista laatua.
Viveca Sten DekkariNetissä.

Tartt, Donna: Tikli.
Alkuteos: The Goldfinch, 2013.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40249-8 (sid.)   Ilm. 3/2014.  Kansikuva .
Tarttin odotettu uutuusromaaniHuikea lukuromaani orvosta nuoresta miehestä ja epätavallisesta odysseiasta halki nykypäivän Amerikan.Kolmetoistavuotias Theo Decker menettää äitinsä merkillisessä onnettomuudessa ja joutuu holtittoman isänsä hoteisiin Las Vegasiin. Hänen ainut siteensä menneisyyteen on mittaamattoman arvokas öljymaalaus, jonka hän on varastanut ätinsä kuolinpaikalta. Tuo pieni, vangittua lintua esittävä maalaus on aikanaan johdattava hänet syvälle New Yorkin rikolliseen alamaailmaan, paikkaan josta ei välttämättä ole enää paluuta.
Donna Tartt on amerikkalainen kirjailija, joka tunnetaan moderneista klassikkoromaaneistaan Jumalat juhlivat öisin (suom. 1993) ja Pieni ystävä (suom. 2003).
Donna Tarttin toista romaania Pieni ystävä (syksy 2003) odotettiin kymmenen vuotta. Hänen esikoisteoksensa Jumalat juhlivat öisin (1993) oli valtava kansainvälinen menestys, joka myi miljoonia kappaleita ja käännettiin 23 kielelle. Siinä klassisten kielten opiskelijat murhaavat opiskelutoverinsa pakanallisen riitin huipennukseksi.
Nyt jälleen kolmatta romaania on odotettu myös yli kymmenen vuotta. Uskon, että on kannattanut odottaa. Edelliset kaksi romaania olivat loistavia. Kolmannen kirjan ilmestyminen on ollut kansainvälinen kirjatapaus. 
Donna Tartt DekkariNetissä.

Nuorten dekkareita

Coben, Harlan: Täpärällä.
Alkuteos: Seconds Away, 2012.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39202-7 (sid.)   Ilm. 1/2014.  

Mickey Bolitarin huimat seikkailut jatkuvat!
Murhamysteeriä ystäviensä kanssa ratkova Mickey Bolitar sotkeutuu väistämättä sakeaan soppaan, joka tihkuu menneisyyden myrkyllisiä mausteita. On hetkiä, jolloin elämässä kaikki heittää häränpyllyä. Mickey silmäilee epäuskoisena vanhaa valokuvaa, jonka pitäisi esittää Lodzin teurastajana tunnettua toisen maailmansodan aikaista natsia eikä suinkaan ensihoitajaa, joka hiljattain nosti paareille Mickeyn auto-onnettomuudessa menehtyneen isän. Lisää järkytyksiä on luvassa, kun Mickey haetaan poliisiasemalle kuulusteluihin. Kesken jäänyt keskustelu Rachelin kanssa saa kaamean selityksensä, kun selviää, että puhelua seuranneessa ampumavälikohtauksessa Rachel on haavoittunut päähän ja hänen äitinsä on saanut surmansa.
Harlan Cobenin ensimmäinen Mikey Bolitar -dekkari Pakopaikka ilmestyi suomeksi v. 2012.
Hienoa, että nuorten dekkareitakin sentään suomennetaan.
Harlan Coben DekkariNetissä.

Gagnon, Michelle: Kukaan ei kaipaa sinua.
Alkuteos: Don't Turn Around, 2012.    Suom. Inka Parpola.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40152-1 (sid.)   Ilm. 3/2014.

Kutkuttavan karmiva teknotrilleri teineille!
Ihmiskokeeseen tempaistun Noan on lyöttäydyttävä yksiin hakkeriaktivisti Peterin kanssa voittaakseen kilpajuoksun takaa-ajajiaan vastaan. Noa Torsonilla ei ole aavistustakaan, miksi hän herää kummallisen karussa sairaalavuoteessa tippaletku käsivarressaan. Sijaiskotien kovettama tyttö joutuu ensi kertaa turvautumaan ulkopuoliseen apuun päästyään vaivoin pakoon vangitsijoiltaan.
Peter Gregory saa eräänä iltana päähänsä tarkistaa, mitä hänen tekopyhä isänsä puuhailee. Poika ehtii tuskin klikata salaperäisen Persefone-projektin tiedostoja, kun kotiin murtautuvat mustapukuiset miehet jo vievät kannettavan mennessään. Kun Noa ja Peter kohtaavat hakkeriyhteisön kautta, megaluokan datan analysointi ei jätä tilaa muille kuin äärimmäisen kammottaville tulkinnoille
Yhdysvaltalaisen Michelle Gagnonin (s. 1971) nuorille aikuisille suunnattua trilogiaa on verrattu Stieg Larssonin Millennium-trillereihin.
Huom!  Vaikuttaa erittäin jännittävältä. Yritän esitellä DN:ssä nuorille kirjoitettuja oikeita dekkareita/jännäreitä.  Niitä ilmestyy todella vähän. Fantasiaa ja kauhua kyllä tulee tuutin täydeltä.  Toivotaan, että teinit löytävät nämä kirjat. Kysyntää on Young adult -dekkareille.
Sarja näyttää jatkuvan....
Lisätietoa:
- www.michellegagnon.com.
- Wikipedia - Michelle Gagnon.
- Michelle Gagnon Twitterissä.

 

Uusia painoksia WSOY:n Bon-pokkari -sarjassa

Camilleri, Andrea: Hämähäkin kärsivällisyys.
Alkuteos: La pazienza del ragno, 2004.  Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40452-2 (nid.)   Ilm. 5/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm.  keväällä 2013.

Christie, Agatha: Kohti nollapistettä.
Alkuteos: Towards zero, 1944.  Suom. Anna-Liisa Laine.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40358-7 (nid.)   Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi v. 1975.

Christie, Agatha: Murha maalaiskylässä.
Alkuteos: Murder at the Vicarage, 1930.  Suom. Eila Pennanen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40445-4 (nid.)   Ilm. 4/2014.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi v. 1954.  -  Ensimmäinen neiti Marple -dekkari.

Christie, Agatha: Stylesin tapaus.
Alkuteos: The mysterious affair at Styles, 1920.  Suom. Paavo Lehtonen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40731-8 (nid.)   Ilm. 7/2014.
1. p. ilmestyi suomeksi v. 1970. - Ensimmäinen Hercule Poirot -dekkari ilm. 1920.

Cussler, Clive: Paholaisen portti.
Alkuteos: Devil's gate, 2011.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40359-4 (nid.)  Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2014.

Evanovich, Janet
: Ensin rahat. 
Alkuteos: One for the money, 1994. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40327-3 (nid.)   Ilm. 5/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. Tammen kustantamana 1995 Hanna Tarkan suomentamana ja  nimellä Vainko rahasta, Stephanie?
2. p. ilm. syksyllä 2008 WSOY:n kustantaman nimellä Ensin rahat.

Evanovich, Janet
: Kahta kovemmin. 
Alkuteos: Two for the dough, 1996. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40453-9 (nid.)   Ilm.5/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. Tammen kustantamana 1995 Hanna Tarkan suomentamananimellä Vainko rahasta, Stephanie?
2. p. ilm. WSOY:n kustantamana 2009 nimellä Kahta kovemmin.

Grisham, John: Puhallus
.
Alkuteos: The Racketee, 2012.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40366-2 (nid.)  Ilm. 2/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2013.

Kallentoft, Mons
:  Kevätkuolema.
Alkuteos: Vårlik, 2010.  Suom. Arja Gothoni.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40371-6 (nid.)  Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Lindell, Unni
:  Sokerivalhe.
Alkuteos: Sukkerdøden, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40367-9 (nid.)   Ilm. 3/2014.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Ohlsson, Kristina
: Varjelijat.
Alkuteos: Änglavakter, 2011.  Suom. Outi Menna.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40374-7 (nid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Ohlsson, Kristina
: Nukketalo.
Alkuteos: Askungar, 2009.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2014.
ISBN 978-951-0-
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Ohlsson, Kristina
: Tuhatkaunot.
Alkuteos: Tusenskönor, 2010.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2014.
ISBN 978-951-50-
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Quirk, Matthew: Viidensadan lista.
Alkuteos: The five hundred, 2012. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40045-6 (nid.)   Ilm. 1/2014.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Remes, Ilkka
: Teräsleijona.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39632-2 (nid.)  Ilm. 3/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2013.

Sten, Viveca: Sisäpiirissä.
Alkuteos: I den innersta kretsen, 2009.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40365-5 (nid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2013.

Tartt, Donna: Jumalat juhlivat öisin.
Alkuteos: The Secret History, 1992. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40368-6 (nid.)  Ilm. 2/2014.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1993.

Tartt, Donna:  Pieni ystävä.
Alkuteos: The Little Friend, 2002. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-40659-5 (nid.)  Ilm. 4/2014.
1. p. ilm. 2003.

Muut

 

Ahonen, Markus: Jäljet.
Smaswords 2014.
Kirja ilmestyi e-kirjana.   Ilm. 4/2014.
Isaksson # 3. Helsinkiläisestä elokuvateatterista löytyy kesken näytöksen mystisesti puukotettu television säämies. Tekijän jäljille tuntuu olevan mahdoton päästä. Valvontakameroiden nauhat näyttävät tyhjää ja tekijän kengänjälki vaikuttaa olevan muualta kuin tältä planeetalta. Tuntuu kuin Helsingissä olisivat vierailleet itse Kuoleman kasvot. Surmatahdin kiihtyessä pelko valtaa Helsingin.
Markus Ahosen Isaksson -sarjan rikosaiheinen romaani.  Romaani on itsenäinen teos, mutta kirjassa seikkailevat samat poliisihahmot kuin aikaisemmissa osissa Meduusa ja Palava sydän.
Meduusa palkittiin vuoden 2006 Kouvolan dekkaripäivien 10-vuotisromaanikilpailussa kolmannella sivalla. Sekä Meduusa että Palava sydän ovat e-kirjapuolella nousseet mm. Suomen iTunesin top100 -listan ykkösijalle. Meduusa on lisäksi valittu Applen IBookstoren Vuoden parhaat 2012 ja 2013 katalogeihin ja on yksi Suomen sen kaikkien aikojen myydyimmistä e-kirjoista.  Meduusa (Medusa) ilmestyi e-kirjana englanniksi viime elokuussa (2013).
Markus Ahonen DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Markus Ahonen Twitterissä.
- Markus Ahonen Facebookissa.
- markusireland.wix.com/markusahonen.

Archer, Jeffrey: Kane ja Abel.
Alkuteos: Kane and Abel, 1979.  Suom.  Ritva Alholm???
Sitruuna 2014.
ISBN 978-952-5701-39-5 (sid.)   Ilm. 3/2014.
Huom!  Kirja on ilmestynyt aiemmin v. 1983 WSOY:n kustantamana.
18. huhtikuuta, 1906. William Lowell Kane, rikkaan ja etuoikeutetun bostonilaisen pankkiirin jälkeläinen näkee päivänvalon ensimmäistä kertaa.  Samana päivänä puolalaisen mustalaisen avioton lapsi, myöhemmin Wladek Koskiewicz, syntyy keskelle metsää.  Williamin elämästä ei puutu mitään.  Hän on syntynyt pankkiiriksi ja bisnesmieheksi, lapsi hän ei ole ollut ehkä koskaan. Wladekin äiti kuolee synnytykseen, vastasyntynyt vauva pelastetaan metsästäjän perheeseen ja myöhemmin paroni Rosnovskin linnaan. 
Kane ja Abel on mukaansatempaava tarina kahdesta kunnianhimoisesta miehestä, jotka syntyvät eri puolille maailmaa samana päivänä ja joita yhdistää vain yksi asia - viha.  Romaani on myös kiehtova ja moniulotteinen sukutarina, jonka tapahtumia seurataan yli kuudenkymmenen vuoden ja kolmen sukupolven ajan sotien, avioliittojen, onnen, murheen, voittojen ja katastrofien läpi.  Archer kutoo taidokkaan ja viihdyttävän tarinan kostosta ja vihasta näiden kahden miehen välillä, joilla ei päällepäin näyttäisi olevan mitään yhdistävää tekijää. Kun heidän tiensä lopulta kohtaavat, lukijat heitetään keskelle maailmaa, jossa selkään puukottaminen ja juonittelu ovat arkipäivää.
Kane ja Abel mysteereitä on ilmestynyt kolme osaa: Shall We Tell the President? (1977), Kane & Abel (1979) ja The Prodigal Daughter (1982).
Sarja on ilmestynyt suomeksi: Kerrotaanko presidentille (1978), Leppymättömät (1983) ja Tuhlaajatytär (1984).
Jeffrey Archerilta on suomennettu myös kirjat: Valtataistelu (1985), Kunnian tähden (1986), Täydellinen murha : kaksitoista kertomusta (1989), Miljoonan dollarin petos (1989), Suuri unelma (1991), Varkaiden kunnia (1995) ja Jättiläiset (1997).
Lisätietoa:
- www.jeffreyarcher.co.uk.
- Wikipedia - Jeffrey Archer.
- Wikipedia (suom.) - Jeffrey Archer.
- Kirjasampo - Jeffrey Archer.

Juntunen, Pauli: Miestä myöten.
Karpalokirja 2014.
ISBN 978-952-67381-7-8 (nid.) Ilm. 2014. Kansikuva.
Pauli Juntusen MIESTÄ MYÖTEN on faktaa ja fiktiota sisältävä romaani. Sen voi lukea dekkarina, sillä se on itsenäinen jatko-osa HILJAA YÖSSÄ kirjalle. Kerava on tässäkin kirjan keskeisin tapahtumapaikka. Nyt kerrotaan, miten ja missä paha sai palkkansa, vai jatkuuko kissa- ja hiirileikki.Kirjassa on uusinta tietoa poliisin ja huumeiden maahantuojien välisestä yhteistyöstä ja toiminnasta, vaikka painopiste on Keravalla tehtyjen henkirikoksiin syylliseksi epäillyn etsiminen.Uskonto ja uskomukset ovat kirjoittajan suosikkiaiheita. Tässä esitetään teoria siitä, kuka hyötyi ja korjasi voittopotin ristinkuolemassa.Sotahistoriasta on otettu kirjaan erikoisempia tapauksia, jotka enemmän tai vähemmän väljästi liittyvät käsillä olevaan asiaan tai sitten ei. Onpa ajankohtainen kybertekniikkakin saanut sijan kirjassa.Rakkaus on toki ikivanha asia, mutta uuden vivahteen tuo muutaman vuoden käytössä olleet: internet, skype ja kännykkä. Eikä siitä ole kovin kauan kun noista vempeleistä ei edes unia nähty. Nyt kännykkä on arkipäivää eikä pieni ekaluokkalainen voi istua auton takapenkille ja lähteä koulutielle ilman omaa matkapuhelinta.

Porma, Maija: Kuolema odottaa pimeässä.
Averssi 2014.
ISBN 978-952-99658-2 (sid.)  Ilm. kevät 2014.   Kansikuva.
Murhaaja oli paikalla. Hän seisoi kahvimuki kädessä, joi kahvia ja söi korvapuustia. Hän katseli ympärilleen ja hymyili. Minua ei pysäyty mikään.Kauniina kesäpäivänä tamperelainen Anna-Leena Loukkola löydetään kodistaan raa'asti kuristettuna. Hänen yöpöytänsä laatikossa on vanhoja valokuvia, joissa poseeraa kolme valkolakin saanutta nuorta naista. Anna-Leena, Irmeli ja Marjo-Riitta olivat olleet lukiosta asti erottamaton kolmikko - ja kahdesta heistä tuli myös rakastavaiset.Kun Irmelikin menettää henkensä, antaa Marjo-Riitta tapauksen yksityisetsivä Helena Niemisen tutkittavaksi. Helena Nieminen joutuu käyttämään kaiken taitonsa pysäyttääkseen häikäilemättömän ja ovelan rikollisen. Mutta ehtivätkö Helena ja hänen luottomiehensä Simo Suomela saada kiinni murhaajan, ennen kuin tämä tappaa kolmannen uhrinsa? Entä mikä on murhaajan motiivi?
Kirja on neljäs Helena Niemisen tutkimuksista kertovassa sarjassa. Aiemmin ilmestyneet:
Kuolema kesäyössä (2010), Kuolema soittaa kelloa (2011) ja Kuvajainen peilissä (2012).
Lisätietoa:
- Averssi Kustannus - Maija Porma.

Lönnroth, Heleena: Mystiset katoamiset.
Zuppa di Porri 2014.
ISBN 978-952-67286-8 (sid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
Kaupungissa kuohuu. Maineen ja loiston ajat ovat kaukana takanapäin. Nykyisyydessä on vain tehtaiden alasajoa ja työpaikkojen hävikkiä. Se mikä lisääntyy, ovat vanhat, sairaat ja työttömät. Sekä maahanmuuttajat, yllättävää kyllä.Kaupungissa on satsattu muutama vuosi sitten "Uuden Ajan" kaupunginjohtajan valintaan. Erityisesti kokoomuspuolue on kunnostautunut asiassa. Sen tuloksena veronmaksajat saavat pitää hyvänään kokovartalo-johtaja Saara Ilveksen. Mutta kehitys ja uudet työpaikat antavat odottaa itseään. Naapurikunnat rulettavat. Saaran vanavedessä kulkevat skandaalit ja pörhistynyt Perussuomalaisten puolue pyörittää myllyään kaupunginjohdon ja maahanmuuttajien arvostelulla. Sitten kaksi perussuomalaisten valtuutettua katoaa. Pian katoaa myös demarien tuore puheenjohtaja. Mitään vihjeitä ei löydy. Kaakonetsivillä on ensimmäinen juttu, jossa hekin ovat miltei avuttomia.Heleena Lönnroth kuljettaa lukijan mystisten katoamisten kautta makaaberiin loppuratkaisuun.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Heleena Lönnroth.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Lönnroth, Heleena: Uhri.
Zuppa di Porri 2014.
ISBN 978-952-2681491-9 (sid.) Ilm. 1/2014.  Kansikuva.
Henkilöt: Aino Tynnyrissä kasvateltu perhetyttö, ollut töissä seurakunnan taloustoimistossa. Äidin kuoltua aloittaa tutustumisen Elämään. Late Idearikas laitapuolen eläjä, joka aloittaa Auervaara-projektin. Eero Auervaaraksi värvätty, työtön, alamäessä oleva insinööri. Päivi Rovastin tytär, dramaturgi, josta on tullut kaupungin talousjohtaja. Johanna Kaupunkilehden päätoimittaja, rikosten bongari ja selvittelijä. Poliiseja, työtovereita, haja-asutusalueella asuvia kaupunkilaisia. Murhattuja nuoria naisia. Paikat: Kotka Merikaupunki, jolla on loistava menneisyys, mutta jonka nykypäivä vaikuttaa nuutuneelta. Kaunissaari Idyllinen kalastajakylä. Lapua Pohjalainen kaupunki, jonka menneisyys on Lapuanliikettä ja körttiläisiä, nykypäivä yrittäjyyttä ja itsellisyysuhoa. Ovatko hyvät hyviä ja pahat pahoja, ja näkyykö se päällepäin? Voiko uhrin roolista selvitä hengissä?
- Wikipedia - Heleena Lönnroth.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.

Roth, Heidi: Syntitehdas.
Dreammill 2014.
ISBN 978-952-68085-0-5 (nid.) Ilm. 1/2014.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!

Helsingin Länsisatama täyttyy lokakuisena iltana Helsingin poliisin rikostutkintaryhmän tutkijoista, kun hälytyskeskukseen on tullut ilmoitus risteilijän Executive suiten lattialla makaavasta kuolleesta yritysjohtajasta. Rikoskomisario määrää rikosylikonstaapelin ja vanhemman konstaapelin tutkimaan laivalla tapahtunutta surmaa. Seuraavana päivänä seksuaalisesta häirinnästä ja työuupumuksesta väsynyt johtajan assistentti Melinda aikoo irtisanoutua. Vuosien piinan jälkeen hän odottaa tuntevansa helpotusta saapuessaan viimeistä aamua töihin. Melinda ei kuitenkaan vielä tiedä, että hänet vedetään entistä syvemmälle Syntitehtaaseen, josta ei ole kuin yksi pakotie. Sinne päästäkseen on otettava ohjat omiin käsiin, luotettava intuitioon ja oman sydämensä ääneen.
Melinda Menander -dekkarisarjan ensimmäinen osa. Hektiseen helsinkiläiseen yritysmaailman suossa räpiköivä Melinda joutuu epäillyksi Hyrot Oble Oyj:n omistajan murhasta.
Heidi Roth (34 v.) (MBA, Master of Arts) on esikoiskirjailija, e-kirjojen tekijä, mediatuottaja, kansainvälisen markkinoinnin ammattilainen ja kahden lapsen äiti.
Syntitehdas on Heidi Rothin esikoisdekkari. 
Huom!  Kirja on julkaistu myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- http://www.heidiroth.fi.
- Heidi Roth Twitterissä.
- Heidi Roth Facebookissa.
- Iisalmen Sanomat 2.1.2014 Votkin, Seppo: Pois oravanpyörästä kirjailijaksi.

 

Tuisku, Seppo: Kujanjuoksu kuolemaan.
Turbator 2014.
ISBN 978-952-7012-08-6 (nid.)   Ilm. kevät 2014.
Legendaarisen Jerry Cotton -toimittaja Seppo Tuiskun vuonna 1978 Cottonissa jatkokertomuksena julkaistu rikostarina julkaistaan nyt ensi kertaa kirjana.  Cottonmaista tarinaa täydentävät Tuiskun neljä muuta rikostarinaa eri vuosikymmeniltä. Juri Nummelinin asiantunteva esipuhe ja toisen Cotton-legendan Tapani Baggen jälkisanat.

 
Tietokirjoja

Abbate, Lirio: Mafian naiset.
Alkuteos: Fimmine ribelli. 2013. Suom. Taru Nyström.
Atena 2014.
ISBN 978-952-300-015-5 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva .
Naiset ovat mafian ensimmäinen uhriGiuseppina Pesce ei kestänyt enää. Aviomies löi, ei antanut talousrahaa ja istui vähän väliä vankilassa. Onneton Giuseppina löysi uuden rakastetun. Ongelma vain oli, että aviomies kuului Italian pahamaineisimpaan mafiajärjestöön, 'Ndranghetaan. Mafian miehille vaimon lähteminen toisen matkaan merkitsee kasvojen menetystä - ja vaimolle kuolemantuomiota.Mafian naiset on järkyttävä reportaasi, jonka kuvaamat tarinat alistamisesta, kunniamurhista ja kotiin eristämisestä sijoittuvat tämän päivän Eurooppaan. Italian saappaankärjen Calabriaa hallitsee 'Ndrangheta, jonka rikoslonkerot ulottuvat maailman bisneskeskuksiin, mutta jonka toimintaa säätelee ikiaikainen kunniakoodi.Giuseppina Pesce pelasti henkensä todistamalla mafiaa vastaan. Hänen ja monien muiden mafiavaimojen kertomukset ovat olleet avainasemassa, kun suuria mafiarenkaita on paljastettu. Valinnalla on kuitenkin hintansa: elämä viranomaisten suojeluksessa, yhteyden katkaiseminen sukuun ja usein myös lasten menettäminen. Mutta vaihtoehdot ovat vähissä: miehensä kunnian tahranneen naisen kuolema lavastetaan itsemurhaksi, kuten kävi leskirouva Maria Teresa Galluccille, tai nainen katoaa jälkiä jättämättä kuin Angela Costantino, jolta jäi tomaattikastike hellalle ja lapsi pihalle itkemään.
Toimittaja, kirjailija Lirio Abbate (1971) on viidentoista vuoden ajan kirjoittanut Italian suurimmista lahjus- ja mafiaskandaaleista ja ollut paljastamassa tärkeitä mafiaan liittyviä rikoksia.  Vuodesta 2007 hän on elänyt viranomaisten suojeluksessa.
Lisätietoa:
- Atena - Lirio Abbate.
- Lirio Abbate Twitterissä.
- Wikipedia - Lirio Abbate.

Avain

Matilainen, Hanna: Mitä kummaa!
Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-024-3 (nid.)  Ilm. 5/2014.

Spekulatiivinen fiktio on tullut jäädäkseen – myös Suomeen. Sillä on vahva kannattajakunta, joka lukemisen lisäksi myös tuottaa aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja lehtiä. Termi spekulatiivinen fiktio eli spefi kattaa kaiken kumman: fantasian, kauhun, tieteiskirjallisuuden ja reaalifantasian sekä niiden lukuisat alalajit. Mitä kummaa! – opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon kertoo kirjailijoista ja heidän tuotannostaan, erilaisista seuroista ja niiden toiminnoista, monista tapahtumista, kuten Finnconista, sekä valottaa, mitä spekulatiivisella fiktiolla tarkoitetaan. Hyppää mukaan arkitodellisuuden ulkopuolelle!
Hanna Matilainen on fantasian suurkuluttaja ja kirjallisuusfriikki.  Hän on kirjoittanut spekulatiivista fiktiota ja toimii tiedottajana ja kustannustoimittajana.
Lisätietoa:
- morrenmaailma.blogspot.fi.
- Arvio kirjasta: Risinshadow 22.5.2014.
- Hanna Matilaiinen Twitterissä.
- Lukulamppu - Vieraskynä Hanna Matilainen: Arvon spefin ansaitsemme.