Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2013


 
Tornion kaupunginkirjasto  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Kirjastot.fi


Muutamia kiinnostavia kirja-aiheisia tietokirjoja:

Ahola, Suvi: Lukupiirien aika. Avain.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/lukupiiraika.jpg

Rautiainen, Pirjo: Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi. Avain.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/esikoiskirjkirjailijaksi.jpg

Maria Kallio -Extra: Kevyttä ja vakavaa
Leena Lehtolaisen komisariosta. Tammi.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/mariakallioekstra.jpg

Hienoja esseitä:
Kundera, Milan: Eririppu. Esseitä. Siltala.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/esirippu.jpg

Franzen, Jonathan: Yksin ja kaukana. Esseitä. Siltala.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/yksinjakaukana.jpg

Tässä kaksi erityisen kiinnostavaa dekkaria/kirjaa:
Flynn, Gillian: Kiltti tyttö. WSOY.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/kilttitytto.jpg
McEwan, Ian: Makeannälkä. Otava.
https://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/makeannalka.jpg


Atena


Cedervall, Marianne: Tästä talvesta tulee musta.
Alkuteos: Svartvintern, 2010.   Suom. Ulla Lempinen.
Atena 2013.
ISBN 978-952-796-881-2 (sid.)   32 e.   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Mirjam on paennut Lappiin sekaannuttuaan Gotlannissa ikävään onnettomuuteen. Kun pohjoisen illat alkavat hämärtyä ja Mirjam kärvistelee syyllisyydentunteissa, hänen paras ystävänsä - ja täysi vastakohtansa - Hervor saapuu avuksi. Naiset alkavat odottaa leppoisaa talvea Kuivaliha-vaarassa, mutta siitä taitaa tulla kaikkea muuta kuin rauhallinen.
Kun kuuluisa oopperalaulaja Ralph Sörarve muuttaa vanhaan hotelliin, kyläläisillä riittää juoruiltavaa. Ralph saa tuntea nahoissaan, miten vastentahtoisesti pieni yhteisö hyväksyy uudet tulokkaat, ja hänen miesystävänsä saapuessa kylään tilanne käy entistä tukalammaksi. Joku haluaa heille pahaa, ja itse hotellikin kätkee sisäänsä salaisuuden. Onneksi Ralph saa luotettavat liittolaiset Mirjamista ja Hervorista, jotka auttavat miehiä omilla, erikoisilla konsteillaan.
Tästä talvesta tulee musta on itsenäinen jatko-osa Marianne Cedervallin riemastuttavalle esikoisromaanille Ajattelen sinua kuolemaasi saakka, joka ilmestyi suomeksi kesällä 2011.  Ensimmäinen suomennos oli todella uskomattoman mukava dekkari. 
Jälleen löytyi  erilainen ruotsalainen dekkari. Oman mielenkiintonsa kirjaan tuo tornionlaaksolainen tuulahdus.
Gotlantilaissyntyinen Marianne Cedervall (s. 1949) asuu Vesteråsissa.  Vapaa-ajallaan hän kunnostaa vanhaa kappelia Gotlannissa ja matkustelee mielellään ystävätären kanssa.
Marianne Cedervall DekkariNetissä.

Luhtaniemi, Pasi: Sokea piste.
Atena 2013.
ISBN 978-952-796-888-1 (sid.) 31 e.  Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Ensin se näytti tapaturmalta. Ohjelmoijaguru Samuel Heiskan ruumis löytyy syksyiseltä pihalta, parvekkeen alta. Sade on huuhtonut jäljet ja pimeys kätkenyt tapahtumat naapureilta.  Kun poliisi jututtaa Heiskan yhtiökumppania Erikiä, onnettomuus saa äkkiä uusia sävyjä. Erik asettaa itsensä kuin tahallaan epäillyksi -kertomalla hyötyvänsä Samuelin kuolemasta: firma oli julkaisemaisillaan uudenlaisen verkko-sivuston, jonka patenteilla tahkottaisiin rahaa, mutta Samuel asettui poikkiteloin. Erik pidätetään, vaikka kokenut poliisi pitää selitystä liian yksinkertaisena. Erikin vaimo Meri aloittaa asiasta omat tutkimuksensa. Jäljet näyttävät johtavan samassa toimistohotellissa työskentelevään liikekumppaniin. Oliko Erik lavastettu syylliseksi?
Pasi Luhtaniemen romaani on taitavasti rakennettu, uusmediamaailmaan sijoittuva psykologinen trilleri, jossa jokainen on vuorollaan epäilty. Sokea piste vie manipuloitujen kuvien labyrinttiin, josta voi löytää ulos vain uskomalla mahdottomaan.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Kertomus.fi  - Pasi Luhtaniemi.

Schirach, Ferdinand von: Collinin tapaus.
Alkuteos: Der Fall Collini, 2011.  Suom. Raija Nylander.
Atena 2013.
ISBN 978-952-796-900-0 (sid.)   31 e.   Ilm. 2/2013.  Kansikuva.
Mikä saa moitteetonta elämää viettäneen ihmisen tekemään murhan?
Italialainen Fabrizio Collini on työskennellyt yli kolmekymmentä vuotta Mercedes-Benzin tehtailla - huomiota herättämättä ja lakeja noudattaen. Sitten hän murhaa luksushotellissa vanhan miehen. Nähtävästi ilman mitään syytä. Oikeus määrää Caspar Leinenin puolustamaan Collinia. Nuoren asianajajan ensimmäinen suuri juttu muuttuu painajaiseksi, kun Leinen saa kuulla murhatun henkilöllisyyden: hän on arvostettu saksalainen teollisuusjohtaja ja Leinenin parhaan ystävän isoisä, ystävällinen ja lämminsydäminen herrasmies. Leinen yrittää ymmärtää, mitä on käsittämättömän murhan taustalla. Turhaan, sillä vaikka Collini tunnustaa murhan, hän ei paljasta motiivejaan. Viimein löytyy johtolanka, joka yltää paljon Collinin tapausta pitemmälle: mustaan lukuun Euroopan historiassa.
Collinin tapaus tuo oikeussalitrillerin 2010-luvulle. Von Schirach osoittaa jälleen, että syyllisyys on visainen kysymys.
Von Schirachin esikoisteos Rikoksia oli kirjallinen tapaus, ja hänen kirjojensa oikeudet on myyty yli 30 maahan.  Kirjailija on kertonut, että Collinin tapauksen taustalla on hänen isoisänsä Baldur von Schirachin tarina. Tämä tuomittiin Nürnbergissä 20 vuodeksi vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Ferdinand von Schirachin ensimmäinen suomennettu dekkari Rikoksia ilmestyi syksyllä 2011.  Kirja oli todella vaikuttavaa luettavaa.
Ferdinand von Schirach DekkariNetissä.
 


Bazar


Kotimaiset

Rönnbacka, Christian: Julma.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-062-0 (sid.) Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Pyykkituvasta katoaa pienen tytön alushousut. Pian ensimmäinen tyttö kaapataan, ja peloista pahin tunkeutuu perheen arkeen. Asialla on ammattilainen, joka ei jätä jälkiä, ei tapahtumapaikalle eikä uhreihin, jotka hän palauttaa saatuaan haluamansa. Rikosvyyhti aiheuttaa kauhua ja herättää median mielenkiinnon, ja poliisia painostetaan ministeritasoa myöten.Porvoolainen ylikonstaapeli Antti Hautalehto toipuu vielä edellisestä rankasta tehtävästään kansainvälisen huumeliigan kätyrinä sekä tapauksen ratkaisuun johtaneista viimeisistä käänteistä. Hän saa kuulla luotettavasta lähteestä, että palkkamurhaajat ovat hänen perässään. Rikollisliigan pomo ei ole antanut anteeksi petturuutta ja miestensä kohtaloa.Kaikilla meillä on menneisyytemme, jonka kohtaamme aina uudelleen ja uudelleen. Mutta millaisiin ratkaisuihin Antti tällä kertaa päätyy, kun vastassa on julma ja joku vielä julmempi?Kirja on toinen osa Antti Hautalehto -sarjassa, jonka niin lukijoiden, kriitikoiden kuin kirjakauppiaidenkin kiittämä ensimmäinen osa Operaatio Troijalainen ilmestyi keväällä 2012. 
Christian Rönnbacka DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cooper, Mike: Rahapeli.
Alkuteos: Clawback, 2012. Suom. Hilkka Pekkanen.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-5637-70-0 (sid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!

Valtapeliä ja rahanhimoa Wall Streetillä. Silas Cade tarjoaa Wall Streetin asiakkailleen ”verokonsultointia”. Todellisuudessa hän on säälimätön ongelmien poistaja, joka työskentelee sille joka maksaa eniten. Cade saa tehtäväkseen hankkia asiakkaalleen pieleen menneen sijoituksen rahat takaisin epärehelliseltä meklarilta, mutta kesken kaiken asiakas murhataan. Kuolemantapaus ei ole sarjassaan ensimmäinen. Alkaessaan selvittää kytköksiä muihin kuolemantapauksiin Cade tutustuu Clara Dawsoniin, jonka talousmaailman asioita käsittelevä paljastusblogi Clawback on yksi finanssialan luetuimmista. Pian he tempautuvat vyyhtiin johon sekoittuvat raha, valta, kunnianhimo ja kosto. Kuka on kaiken takana? Keneen Cade ja Clara voivat luottaa? Onko kukaan sitä mitä esittää olevansa? 
Mike Cooper on pseudonyymi, jonka takaa paljastuu Bostonissa asuva yhdysvaltalaismies. Clawback on Cooperin esikoisromaani.
Mike Cooper on kirjoittanut eri nimillä kirjoitettuja jännitystarinoita, joita on julkaistu lehdissä ja antologioissa. Hänet on myös palkittu Shamus Awardilla parhaasta novellista. Cooper on opiskellut hallintoa ja työskennellyt finanssialalla. Yliopistosta valmistumisensa jälkeen hän on asunut ja työskennellyt Japanissa sekä matkustellut ympäri Aasiaa. Kahden lapsensa syntymän jälkeen Cooperin perhe asettautui Bostoniin ja Cooper jättäytyi koti-isäksi, mikä mahdollistaa hänen kirjoittamisensa – silloin kun hän lastenhoidolta ehtii.
Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mukava, että saadaan uusia kirjoittajia suomeksi.
Lisätietoa:
- Bazar - Mike Cooper.
- mikecooperbooks.com.

Penney, Stef: Näkymättömät.
Alkuteos: The invisible ones, 2011. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Bazar 2013.
ISBN 978ö-952-279-004-0 (sid.)  Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Kun Rose avioitui hurmaavan Ivo Jankon kanssa, hänestä tuli osa vaeltavaa mustalaisperhettä. Moni läheinen mietti mahtoivatko hiljainen ja ujo Rose sekä vähäpuheinen mutta erittäin karismaattinen Ivo olla toisilleen sopivat puolisot.Huhujen mukaan Rose karkasi, koska hänen vastasyntynyt poikansa kantoi Jankojen suvussa periytyvää sairautta. Rosen isällä on asiasta omat epäilyksensä. Vuosia tyttärensä katoamisen jälkeen hän haluaa tietää totuuden ja palkkaa yksityisetsivän selvittämään asian.Yksityisetsivä Ray Lovell on itsekin mustalainen ja ymmärtää saavansa jutun hoidettavakseen enemmän verenperintönsä kuin etsiväntaitojensa takia. Seitsemän pitkää vuotta ovat hävittäneet jälkiä tehokkaasti, eikä tilanteen selvittämistä auta se, ettei Jankon perhe halua ketään nuuskimaan asioitaan.Näkymättömät kertoo yhteiskunnan laitamilla elävistä mustalaisista 1980-luvun Englannissa. Yksityisetsivä Ray Lovellin ja Jankon perheen 15-vuotiaan pojan JJ:n kautta lukija pääsee mukaan yhteisöön, jota ulkopuoliset eivät ymmärrä, josta on vaikea lähteä ja johon on vielä vaikeampi palata. Stef Penney on kirjoittanut älykkään ja koukuttavan trillerin, jonka loppuratkaisu lyö ällikällä.
Stef Penney (s. 1969) on kotoisin Edinburghista ja asuu nykyään Lontoossa. Stef Penney on opiskellut elokuva- ja tv-tuotantoa ja käsikirjoittanut ja ohjannut useita tv-elokuvia. Hänellä on yliopistotutkinto myös filosofiasta ja teologiasta. Penneyn esikoisteos Erämaan armo on ollut valtaisa menestys, ja sen julkaisuoikeudet on myyty yli 30 maahan. Näkymättömät on kirjailijan toinen romaani. Penneytä on verrattu mm. Charles Dickensiin, Peter Høegiin, Joseph Conradiin ja Margaret Atwoodiin.
Huom! Stef Penneyn toinen trilleri suomeksii.  Ensimmäinen suomennos Erämaan armo ilmestyi syksyllä 2009.
Lisätietoa:
- Bazar - Stef Penne.
- http://www.stefpenney.com.


Tegenfalk, Stefan: Vihan aika.
Alkuteos: Vredens tid, 2009. Suom. Riie Heikkilä.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-5637-86-1 (sid.)   Ilm. 2/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!

Vihan aika on ensimmäinen osa Walter Gröhn ja Jonna de Brugge -sarjassa. Tukholmassa arvostettu tuomari riistää hengen taksinkuljettajalta, osaamatta selittää miksi. Hieman sen jälkeen äiti tappaa teini-ikäisen tyttärensä riidan päätteeksi. Eikä hänkään ymmärrä, mikä sai hänet silmittömän raivon valtaan ja menettämään malttinsa. Kun tapahtuu vielä kolmaskin yhtä käsittämätön murha, kokenut rikoskomisario Walter Gröhn ja hänen nuori kollegansa Jonna de Brugge alkavat selvittää yhteyksiä uhrien ja tekijöiden välillä.  Tapaus kytkeytyy muutaman vuoden takaiseen auto-onnettomuuteen sekä Ruotsin oikeusjärjestelmään. Mutta poliisivoimissa on henkilöitä, jotka eivät halua että tapaus ratkeaa. Kun Walter ja Jonna saavat selville jotain odottamatonta ja pelottavaa, heidät syrjäytetään ttkinnasta – eikä tilanne ole enää kenenkään hallinnassa. Alkaa vaarallinen leikki, jossa panoksena on heidän tulevaisuutensa.
Ruotsalainen Stefan Tegenfalk (s. 1965) teki menestyneen uran IT-yrityksessä ennen kuin julkaisi esikoisromaaninsa vuonna 2009.
Vihan aika ilmestyi 2009 ja on ensimmäinen osa Walter Gröhnistä ja Jonna de Bruggesta kertovassa trilogiassa. Kirjaa on myyty tähän mennessä 100 000 kappaletta. Walter Gröhn ja Jonna de Brugge -trilogian toinen osa Nirvana projekt ilmestyi vuonna 2010 ja kolmas osa Den felande länken vuonna 2011.  Tegenfalk on kirjoittanut dekkarisarjalle myös itsenäisen jatko-osan Pianostämmaren.
SVT on hankkinut oikeudet kirjoista tehtävään TV-sarjaan. Tegenfalk ei koskaan ajatellut kirjoittavansa kirjaa, kunnes dekkarien maailma imaisi hänet mukaansa. Kolme vuotta sen jälkeen, kun Vihan ajan ensimmäiset sanat syntyivät, koko trilogia oli valmis.
Huom! Jälleen kerran löytyy erittäin kiinnostava ruotsalaisdekkari.  Hieno juttu.  Niihin ei kyllästy!!!
Stefan Tegenfalk DekkariNetissä.


Uusia pokkaripainoksia

Rosman, Ann: Noitavasara.
Alkuteos: Själakistan, 2010.  Suom. Anu Koivunen.
Bazar 2013.
ISBN 978-951-279-055-2 (nid.)   Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Rönnbacka, Christian: Operaatio Troijalainen.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-053-8 (nid.)   Ilm. 2/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Watson, S. J.: Kun suljen silmäni.
Alkuteos: Before I go to sleep, 2011.  Suom. Laura Beck.
Bazar 2013.
ISBN 978-952-279-056-9 (nid.)  Ilm. 3/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.


Blue Moon
CrimeTime


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Punainen varjo.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-043-6 (sid.) Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Sodanjälkeinen Helsinki ja Mujunen valvontakomission varjossaBaggen historialisten roimaanien sarja on edennyt vuoteen 1944. Sota on hävitty Valtiollinen poliisi Valpo saa punaisen varjon ylleen. Se tietää vauhtia ja vaaraa myös ylietsivä Mujuselle.
Syksyllä 1944 jatkosota päättyy aselepoon, aseveli Saksa muuttuu viholliseksi ja Neuvostoliiton valvontakomissio marssii Torniin. Valtiolliseen poliisiin palannutta Väinö Mujusta työllistää  neuvostokapteenin murha Lauttasaaressa, Saksan masinoima vastarintaliike, palautettavien sotavankien kuulustelut ja salaperäiset murtovarkaudet. Omiinkaan ei aina ole luottamista.

Eletään hirmuisia aikoja, kuten pääministeri Paasikivi toteaa. Valta vaihtuu Valpossakin tiheään. Miten käy Mujusen? Säilyykö Suomi itsenäisenä? Ratkeaako neuvostokapteenin murha – ja välittääkö siitä kukaan muu kuin Mujunen?
Neljännessä historiallisessa rikosromaanissaan Tapani Bagge jatkaa tutulla hyväksi koetulla reseptillä uusin maustein.
Vahva ajankuva ja tarkasti tavoitetut henkilöt yhdistyvät jälleen vauhdikkaaseen, jännittävään tarinaan, joka koskettaa kuin voimavirta.
Tapani Bagge DekkariNetissä
.


Jokinen, Seppo
: Vihan sukua.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-
289-047-4  (sid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Tampereen aamuinen rauha särky etäältä kantautuvaan räjähdykseen.  Ensimmäiset tiedot herättävät pelkoa ja pistävät villit huhut liikkeelle.  Ennen kuin aurinko on laskenut mailleen, kaupungin poliisilaitos on joutunut valtavan paineen alle.  Räjähdys on tuhonnut Messukylässä omakotitalon ja suistanut ohikiitäneen junan raiteiltaan.  Mistä oikein on kyse?  Onnettomuudesta, rioksesta vai peräti terrorismista?  Tarvitaan Koskisen kokemusta, vaistoa ja ihmistuntemusta ennen kuin totuus selviää yllättämämmästä suunnasta kuin on alun perin uskallettu edes kuvitella. 
Seppo Jokisen 18. Komisario Koskinen -rikosromaani Vihan sukua luotaa syvältä ihmisen pimeää puolta.  Jos on köyhyys periytyvää, näyttävät sitä olevan myös sysimusta kauna ja katkeruus.
Huom!  Kirja ilmestyy myös mp3/cd-äänikirjana.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Numminen, Juha: Vaikenemisen hinta.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-044-3  (sid.) Ilm. 4/2013.   Kansikuva.

Kostosta on tuleva tyylikäs. Hienovarainen. Pirullinen. Ennen kaikkea väkivallaton.
Paljastusromaanin kirjoittanutta kirjailijaa painostetaan tunnustamaan nuoruutensa henkirikos ja astumaan vihdoin tuomioistuimen eteen. Miehet, joiden uran ja elämän sensaatiokirja on tuhonnut, saavat hyvityksen. Syyttömänä taposta tuomitun maine puhdistuu.
Mutta…
Noudattaako todellisuus kostajien suunnitelmia? Voiko kukaan estää vyöryä kohti veristä umpikujaa? Miten suureksi paisuu vaikenemisen ja salailun hinta? Pystyykö viha sittenkään nujertamaan syvää ystävyyttä?
Mestarikertoja Juha Nummisen uutuus on Vaikenemisen hinta on hyytävä psykologinen trilleri.
Juha Numminen DekkariNetissä
.


Sipilä, Jarkko-Stevenson, Scott: Rahan metsästäjät.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-046-4 (sid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Rikosylikonstaapeli Victor Rodriguez laski portaat: kuusi, mutta tällä kertaa ne olivat punaisella plyyssillä päällystetyt.  Eivät kununeet ja kiviset, kuten omalla poliisiasemalla.  Rodriguez ei tiennyt mistä tapa oli jäänyt, mutta hän muisti edelleen parinkymmenen vuoden takaa, että alakoulusta kotiin Queensin kaupunginosassa oli 432 askelta.  Isoon, ruskeaan katokseen oli kirjoitettu kultaisilla kirjaimilla hotellin nimi: "The Peninsula".  Hotellin sisäänkäynti sijaitsi 55. kadun ja Viidennen avenuen kulmauskessa Manhattanin loistokkaalla keskikaupunkialueella.  Ravintoloita e näillä kulmilla juuri ollut ja luksuskaupat olivat sulkeneet ovensa jo useampi tunti sitten.  Rauhallisuutta korosti myös vastapäinen presbyteerien katedraaliksikin nimetty vanha, iso graniittikirkko.
Näin alkaa kahdella mantereella kirjoitettu poikkeuksellinen jännityskirja rahan ja pahan maailmasta, joka on pyörittänyt meitä kaikkia otteessaan vuodesta 2008 saakka.  Amerikkalaisen pankkiirin Scott Stevensonin ja suomalaisen toimittaja-kirjailija Jarkko Sipilän yhdessä  rakentama kuvaus kertoo dekkarin keinoin, mitä ahneuden ytimessä tapahtui.  Ennennäkemätömässä teoksessa Stevenson vaastaa finanssimaailman autenttisesta kuvauksesta.  Sipilä on puolestaan punonut teoksen jännitysjounen.
Wall Streetin vuoden 2008 tarousromahdukseen perustuva kirja julkaistaan yhtä aikaa englanniksi ja suomeksi Atlantin molemmin puolin.  Erityisen mielenkiintoinen kirja....
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

Tietokirjat

Uusia pokkaripainoksia

Häkämies, Kari: Poliittinen ruumis.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-05-2 (nid.).  9.80 e.   Ilm. 6/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Jokinen, Seppo: Hervantalainen.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-052-8 (nid.)  12,40 e.   Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Manner, Max: Vapauttaja.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-055-9 (nid.)  9,80 e.   Ilm. 7/2013.
1. p. ilm. elokuussa 2012.

Nykänen, Harri: Susiraja.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-057-3 (nid.)  12,40 e.   Ilm. 9/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Pakkanen, Outi: Julma kuu.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-052-8 (nid.)  12,40 e.   Ilm. 3/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Ropponen, Markku: Pimento.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-0566-6(nid.)  9.80 e.   Ilm. 8/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Sipilä, Jarkko: Suljetuin ovin.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-053-5 (nid.)  12,40 e.   Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Sten, Viveca: Syvissä vesissä.
Alkuteos:  I de lugnaste vatten, 2008.  Suom. Outi Menna.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-050-4 (nid.)  12,40 e.   Ilm. 2/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Äänikirjoja

Sipilä, Jarkko: Suljetuin ovin.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-5918-95-3
1 CD-äänilevy (MP3).
Lukija: Veikko Honkanen.Edico

Markkula, Hannes: Myrkytetty kaupunki.
Edico 2012.
ISBN 978-952-5708-79-0 (nid.)   10 e.   Ilm. 1/2013.  Kansikuva.
Huom! Kirjan piti alunperin ilmestyä joulukuussa 2012.

Myrkytetty kaupunki on raju kuvaus tavallisen suomalaisen miehen Jeren oudosta kehityksestä väkivaltarikolliseksi ilman loogista syytä. Aluksi hän tyytyy tappeluihin ja pahoinpitelyihin, sitten ovat vuorossa prostituoitujen nöyryytykset. Aina välillä Jere palaa aivan tavalliseen työhön, jopa seilaa alimatruusina Saksaan ja pärjää kunnolla – kunnes piru pääsee miehestä taas irti. Viinalla on suuri osuus tapahtumiin. Kun lain koura vihdoin tavoittaa stadilaisen Jeren, hän kokee nöyryytyksen, joka täytyy kostaa yhteiskunnalle, mutta millä tavalla! Tunnettu rikostoimittaja ja jännärikirjoittaja Hannes Markkula kehittää tapahtumasarjan, jollaista Suomessa ei vielä ole sattunut. Yllättävästä loppuratkaisusta huolimatta yllätysten yllätys paljastuu vasta aivan viimeisellä sivulla. Se hämmästyttää, jopa pelästyttää. Voiko näin todellisuudessa tapahtua?
Lisätietoa:
- Wikipedia - Hannes Markkula.
- Kirjasampo - Hannes Markkula. 
Gummerus


Kotimaiset


Heikura, Jouko: Joki kaupungin alla.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8981-9 (sid.)  Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Ei ihan dekkari, mutta aineksia on!!!
Lontoo 1990-luvun kimaltavassa valossa.
Rakel Aho on kunnianhimoinen kirjeenvaihtaja, joka on päässyt komennolle lempikaupunkiinsa Lontooseen. Rakelin oikeasta kädestä puuttuu kaksi sormea; Balkanin sodan matkamuisto, jonka huomaavat kaikki häntä kätellessään. Huikentelevassa Lontoossa hän elää kuin viimeistä päivää jättääkseen taakseen menetetyn rakkauden ja sodan kauhut, joista IRA:n iskut jatkuvasti muistuttavat. Rakel raportoi hulluista lehmistä ja kettujahdeista ja tapaa työssään tunnettuja poliitikkoja, poppareita ja filmitähtiä. Hän saa kutsun Buckinghamin palatsin puutarhajuhliin, missä melkein kättelee prinsessa Dianaa. Hän tutustuu naimisissa olevaan kansanedustaja Richardiin, ihastuu ja hakee miehestä lohtua yksinäisiin iltoihinsa. Richard nousee yllättäen ministeriksi ja alkaa nähdä rakastajattarensa uhkana. Rakel joutuu osaksi kiristyksen ja koston kierrettä, jossa aseina käytetään etusivun otsikoita.
Joki kaupungin alla näyttää 90-luvun kylmän ja säkenöivän Lontoon, missä pelataan EM-jalkapalloa, snortataan kokaiinia ja haudataan prinsessa Diana. Median voima, valta ja petollisuus nousevat tarinan kantaviksi teemoiksi. Teos on itsenäinen jatko-osa kirjeenvaihtaja Rakel Ahon tarinalle, joka alkoi Heikuran romaanissa Mustien vuorten varjossa.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- Gummerus - Jouko Heikura.
- Umami 1.3.2013.

Hurma, Nina: Yönpunainen höyhen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9175-1 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Yönpunainen höyhen on 1920-luvun Helsinkiin sijoittuva, viettelevä noir-henkinen dekkari. Se kertoo rikoksesta, jonka taustalla vaikuttaa kansalaissota. Vaikka aikakausi on muuttunut ja tavoittelee uusia ihanteita, menneisyydestä ei ole helppo päästä eroon. Tarinan keskeisessä osassa on jazzlaulajatar Rougen ja poliisietsivä Korpelan ristiriitainen suhde.
Rouge työskentelee päivisin myyjättärenä hattuosastolla. Iltaisin hän laulaa jazzia ja slaagereita tummissa yökerhoissa. Trokarikuningas Armas ”Guld-Gusti” Gustafsson työllistää Rougen veljen Toivon hämäräbisneksillään. Gustafsson pyytää Rougen esiintymään syntymäpäiväjuhlilleen omistamaansa ravintola Cobraan. Ilta päättyy kuitenkin siihen, että Rougen veli Toivo pidätetään Gustafssonin ruumiin luota. Rouge ei usko veljeään murhaajaksi, joten hän alkaa etsiä oikeaa syyllistä. Rouge ja poliisietsivä Korpela joutuvat tutkimusten aikana vasten tahtoaan läheisiin tekemisiin, mutta huomaavat pian, että heidän välillään väreilee.
Hurman esikoisteos on taitavasti kirjoitettu dekkari, jonka jännitysjuoni pitää otteessaan ja jota maustaa herkullisesti sensuelli erotiikka. Kirjan kieli on raikasta, henkilöt ovat eläviä ja 20-luvun Helsinki on miljöönä täynnä sodanjälkeistä tunnekuohua, elämisen riemua ja rakkaudenjanoa. Kirja aloittaa sarjan, jossa yhdistyvät jännitys ja erotiikka.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Ulkomaiset

Adler-Olsen, Jussi: Metsästäjät.
Osasto Q -sarja.
Alkuteos: Fasandraeberne, 2008  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8550-5 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Sisarukset löytyvät murhattuina kesämökiltä Tanskan pohjoisosasta kesällä 1987. Epäilykset kohdistuvat kuuluisan sisäoppilaitoksen oppilaisiin, jotka olivat lähiseudulla viettämässä viikonloppua. Mitään ei kuitenkaan voida todistaa ja murhaajaa ei löydetä. Vuosia tapahtuneen jälkeen yksi oppilaista tunnustaa murhan ja istuu nyt vankilassa.
Tapauskansio päätyy vanhoja selvittämättömiä rikoksia tutkivan Osasto Q:n pomon Carl Mørckin pöydälle, mutta kukaan ei tiedä, miksi – tapauksenhan pitäisi olla selvä. Pian kuitenkin paljastuu, että se on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty. Mørck ja hänen omaperäinen apulaisensa Assad saavat hankalaksi osoittautuvassa tutkinnassa vahvistusta uudesta sihteeristä, nuoresta ja kipakasta Rosesta.
Osasto Q:n tutkimukset ulottuvat Kööpenhaminan kodittomien joukosta aina Tanskan yhteiskunnan huipulle. Monet sisäoppilaitoksen oppilaista ovat nyt poliitikkoja ja menestyneitä liikemiehiä, joiden erityisen julmat harrastukset ovat saanet innoituksensa Kellopeliappelsiinista. Rahan taakse piiloutuva raakuus ja pahuus yllättävät kaikessa karmivuudessaan jopa kokeneen rikosetsivän.
Metsästäjät on toinen osa Adler-Olsenin suositussa Osasto Q -sarjassa, jossa ei kaihdeta rankkojakaan teemoja mustaa huumoria unohtamatta.  Tanskalaiselta Adler-Olsenilta neljäs dekkarisuomennos.  Aikaisemmin ovat ilmestynyt Aakkostalo (Book studio, syksy 2001) ja ...ja hän kiitti jumalia (Book studio, kevät 2004) ja ensimmäinen Osasto Q -sarjasta kertova teos Vanki ilmestyi
keväällä 2012 ja oli loistava kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Jussi Adler-Olsen DekkariNetissä.

Hall, Tarquin: Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus.
Vish Puri ratkaisee 1.
Alkuteos: The case of the missing servant, 2009. Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8939-0 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Hercule Poirotin manttelinperijä Intiassa. 
Nimi: Vish Puri, Ammatti: Toimitusjohtaja, Mitä yksityisimmät etsivät Oy, Tehtävä: Yksityisetsivä (ent. Intian tiedustelupalvelun etsivä), Syntymävuosi: 1951, Syntymäpaikka: Punjabi Bagh, Delhi, Lempinimi: "Pullukka", Saavutukset: Kuusi kansallisen tason palkintoa, Maailman etsiväliiton Supernuuskija-palkinto v. 1999, Motto: "Vaara on liittolaiseni".
Kuumassa ja pölyisessä Delhissä puhelinpalvelu- ja kauppakeskukset kukoistavat. Vish Purin työ koostuu sulhas- ja morsianehdokkaiden taustojen tarkistamisesta, työstä, josta aiemmin vastasivat sukulaistädit ja perhepapit. Mutta kun moitteetonta virkamiestä syytetään palvelijattarensa murhasta, Purin sekä hänen kollegojensa Kasvovoiteen, Pöntön ja Loisteputken avustajineen on pantava parastaan.
Puri uskoo havainnointiin ja päättelyyn – sekä rasvaiseen ja tuliseen ruokaan. Hänen oppi-isiään ovat 300-luvulla eaa elänyt intialainen ruhtinas Chanakya, vakoilun ja rikostutkimuksen kehittäjä, sekä Purin oma poliisi-isä, joiden oppeja hän menestyksellä yhdistää moderniin teknologiaan. Osansa tarinassa on myös Purin vanhalla äidillä, perheellä ja palvelijoilla, sekä modernilla Intialla, jonka muutos ("moraalisen selkärangan heikkeneminen!”) saa Purin kerta toisensa jälkeen tuohtumaan.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Tarquin Hall DekkariNetissä.

Lupton, Rosamund: Mitä jäljelle jää.
Alkuteos: Aftewards, 2011. Suom. Tero Valkonen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8674-0 (sid.)   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Kesken koulun liikuntapäivän tumma savu peittää sinisen taivaan. Sidley Housen koulu on tulessa, ja Grace tietää, että hänen 17-vuotias tyttärensä Jenny on talon sisällä. Hän juoksee epäröimättä palavaan kouluun pelastaakseen lapsensa.
Kun myöhemmin käy ilmi, että palo oli tahallaan sytytetty, Grace ryhtyy etsimään syyllistä. Elämän ja kuoleman rajalla kamppaillessaan Grace saa selville, että Jenny ei vieläkään ole turvassa. Halu suojella perhettään saa Gracen tekemään mahdottomasta mahdollista, kun tutkimusten edetessä tutuistakin ihmisistä paljastuu uusia, pimeitä puolia. Grace ymmärtää, että vaikka onnellinen loppu ei aina ole itsestäänselvyys, rakkaudella ei ole rajoja.
Mitä jäljelle jää on taidokkaasti kirjoitettu ja koskettava kirja äidin ja tyttären välisestä rakkaudesta sekä perheen voimasta. Luptonin esikoisromaanin Sisaren tapaan se on kaunokirjallinen trilleri, joka on ollut suuri menestys niin kriitikoiden kuin lukijoidenkin keskuudessa. Luptonin Sisar ilmestyi suomeksi keväällä 2012.  Kirja oli kerrassaan loistava ja varmaan myös tämä on.  Tätä odotetaan.  Teen Luptonista esittelysivun kunhan tämä kirja ilmestyy.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Rosamund Lupton DekkariNetissä.

Vargas, Fred:  Normandialainen tapaus.
Komisario Adamsbergin tutkimuksia.
Alkuteos: L'armée furieuse, 2011.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-8775-4 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Komisario Jean-Baptiste Adamsberg on Pariisin omalaatuisin etsivä, huoleton pilvien lapioija joka ratkoo rikoksia poikkeuksellisen intuitionsa ja herkkyytensä varassa, perinteisistä tutkintametodeista vähät välittäen.
Nyt outo  tapausvyyhti vie hänet apureineen   Normandiaan. Vanha pohjoiseurooppalainen legenda kertoo aaveratsastajiejoukkiosta, Raivoisasta armeijasta,  joka saapuu noutamaan tienoon pahimmat ihmiset: murhamiehet, varkaat ja muut
konnat. Nyt nuori nainen normandialaisessa pikkukylässä on nähnyt tämän pahamaineisen joukkion kulkevan pimeässä  huutaen, ja kaikki kylän asukkaat, joiden omatunto ei ole puhdas, alkavat pelätä. Naisen kauhistunut äiti hakeutuu  sinnikkäästi Adamsbergin puheille ja vakuuttaa, että pian ihmisiä kuolee. Pian nuoren naisen ennusnäyn jälkeen  pahamaineisen julma mies katoaa, mutta paikallinen poliisi kuittaa asian taikauskona. Adamsberg taipuu tutkimaan  kummallista tapahtumasarjaa pelon halvaannuttamassa kylässä. Ratkaisu on komisarion hämärien assosiaatioiden varassa, ja kaikki on lopulta jotain ihan muuta kuin miltä näyttää. Normandialainen tapaus on tulvillaan omintakeisia henkilöhahmoja, rosoisen lämmintä huumoria ja vanhoja kummia uskomuksia, kaikki kietoutuneena taitavaan murhatarinaan.
Kahdeksas suomennettu dekkari Vargasilta ja kuudes Komisario Adamsberg -dekkari. Edellinen Adamsberg -dekkari
Jalattomat, elottomat ilmestyi kesällä 2010. Loistavia kirjoja kaikki.
Fred Vargas DekkariNetissä.


Uusia painoksia

Sipilä, Jarkko: Rikospaikka : Takamäki 7-8.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9147-8 (sid.)    Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Sisältää teokset:  Kylmä jälki (1. p. ilm. 2007) ja Seinää vasten (1. p. ilm. 2008).

Uusia pokkaripainoksia


Adler, Eilizabeth: Monte Carlon jalokivet.
Alkuteos: It all began in Monte Carlo, 2010. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9191-1 (nid.)   Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Adler-Olsen, Jussi: Vanki.
Alkuteos: Kvinden i buret, 2007. Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2013.
ISNBN 978-951-20-9177-5 (nid.)  Ilm. 2/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Connelly, Michael: Kova tuomio.
Alkuteos: The Brass Verdict,  2008.  Suom. Kimmo Paukku.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9185-0 (nid.)  Ilm. 3/2013.     Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Holt, Anne: Kuoleman kasvot.
Alkuteokset: Blind gudinne, 1993 & Salige er de som tørster, 1994.  Suom. Katariina Savolainen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9146-1 (nid.)   Ilm. 2/2013.    Kansikuva.
Hanne Wilhelmsen -dekkaria Sokea jumalatar (1998) ja Vereen kirjoitettu (1999).
1. p. yhteisniteestä ilm. keväällä 2012.

Kilpi, Marko : Elävien kirjoihin.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9179-9 (nid.)  Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Leffapokkaripainos.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Lupton, Rosamund: Sisar.
Alkuteos: Sister, 2010. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9178-2 (nid.)   Ilm. 2/2013. Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Läckberg, Camilla: Majakanvartija.
Alkuteos: Fyrvaktaren, 2012.  Suom. Outi Menna.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9192-8 (nid.)     Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Pakkanen, Outi : Kiinalainen aamutakki.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9183-6 (nid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1982.

Vargas, Fred: Sinisten ympyröiden mies.
Alkuteos: L'homme aux cercles bleus, 1992. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9174-4 (nid.)
1. p. ilm. kesällä 2007.

Verdon, John : Sokkoleikki.
Alkuteos: Shut your eyes tight, 2011.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-9190-4 (nid.)     Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2012.

 Johnny Kniga


Kotimaiset

Hietikko, Harri V.: Lausukaa Paranoid.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39035-1 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Kadonneen tytön löytäminen ei ole vaikeaa, mutta tämän palauttamisesta seuraa ongelmia.Nimettömän päähenkilön suoraviivainen elämä muuttuu, kun hän saa toimeksiannon Juulia Volkovalta. Tämän poika on tehnyt joukkosurman tamperelaisessa pubissa ja ilmeisesti myös tappanut itsensä. Miehemme tehtävänä on etsiä käsiinsä pojan extyttöystävä, joka on kadonnut maan alle. Tytön löytäminen ei ole liian vaikeaa, mutta tämän palauttamisesta seuraa ongelmia. Paljon ongelmia.Lausukaa Paranoid päivittää Sergio Leonen spagettiwesternit 2010-luvulle. Siinä Ennio Morriconen musiikin korvaa Rammstein, hevosen Harley Davidson ja Villin Lännen kylän Tampere. Väkivalta on toki yhä väkivaltaa, rakkaus tekee kipeää ja huumori on karua.Hietikon teksti tuo paikoin mieleen Jens Lapiduksen, mutta se on vain lyhyempää ja nasevampaa.
Vaasalainen kirjailija Harri V. Hietikko (s. 1970) on aiemmin kirjoittanut mm. näytelmiä, johtamisoppaan Management by Sauron - Sormusten herran johtamisopas (2010) ja kolme kehuttua Roger Repo -dekkaria. Niistä ensimmäinen, Kadonnut Hamlet, oli Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 1999 ja toinen Roger Repo -dekkari Lävistetty kevät ilmestyi 2001 ja kolmas Roger Repo ja tuonen väki ilmestyi vuonna 2005. 
Lisätietoa:
- Wikipedia - Harri V. Hietikko.
- Lakialla tuuloo - Pohjalaisia nykykirjailijoita: Harri V. Hietikko.

Thompson, Jim: Verileikki.
Alkuteos: Play for blood.  Suom. J. Robert Tupasela ja Anna Volmari.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39207-2 (sid.)   Ilm. 4/2013.
Huom!   Kirja ei ilmesty.
Ylikomisario Kari Vaara on tuskin ehtinyt toipua Lisbet Söderlundin tapauksesta, kun virolaisnainen pyytää hänen apuaan. Tämän Down-syndroomasta kärsivä tytär Loviise on lähtenyt Suomeen paremman elämän perässä ja kadonnut jäljettömiin.Kadonnut tyttö on poliisille vain pisara meressä, mutta Karille tapaus on tilaisuus sovittaa vanhat synnit sekä auttaa niitä, joita hänen luotsaamansa salainen erikoisyksikkö ei onnistunut pelastamaan. Lisäksi hän haluaa paikata välit vaimonsa Katen kanssa ja todistaa, että hän on pohjimmiltaan sama mies kuin ennenkin.Vaaran tutkimukset johtavat Helsingin kimaltavilta luksusklubeilta alamaailman ihmiskaupan synkimpiin syövereihin - ja suoraan Loviisen vangitsijoiden jäljille.
Suomalaistunut yhdysvaltalaiskirjailija Jim Thompsonin (s. 1964) Kari Vaara -sarjan aloittanut Lumienkelit oli ehdolla mm. Edgar - ja Anthony -palkinnon saajaksi. Thompsonin teoksia on käännetty kymmenelle kielelle.
Jim Thompson DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Brekke, Jørgen
: Uneton.
Alkuteos: Drømmeløs, 2012.  Suom. Päivi Kivelä.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39521-9 (sid.)   Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Trondheim 2011. Nainen löydetään lumen hautaamana. Ruumiin päälle on jätetty antiikkinen soittorasia. Tapausta tutkiva Odd Singsaker kuuntelee vanhaa kehtolaulua, ja murhaaja etsii sille täydellistä tulkitsijaa.Trondheim 1767. Poliisimestari selvittää kuolleen trubaduurin tapausta, vaikka kaupungin asukkaat soisivat hänen mieluummin käyttävän aikansa ilotyttö- tai edes puhtaanapitoongelmien ratkaisemiseen.Uneton 2013. Jørgen Brekke pyörittää suvereenisti tavaramerkikseen vielä muodostuvaa kahden aikatason mysteeriä. Uneton on älykkyydessään viihdyttävää, tyylikästä jännitystä, jonka henkilöissä on kylliksi outoutta ollakseen kiehtovia ja arkisuutta ollakseen aitoja. Mukana on myös ripaus romantiikkaa ja - ikävä kyllä - myös ryppyjä rakkaudessa.Brekken esikoisromaani Armon piiri on valloittanut läntisen maailman Yhdysvaltoja myöten. Liitymme joukkoon ja veikkaamme, että uuden kymmenluvun suuri dekkarinimi on löytynyt.
Jørgen Brekke (s. 1968) on norjalainen journalisti, kirjailija ja uuden pohjoismaisen jännityskirjallisuuden kärkinimiä.  Brekken vuonna 2011 suomeksi ilmestynyt esikoisromaani Armon piiri oli arvostelumenestys.  Ja myös lukijat ottivat kirjan omakseen.  Kirja oli kerrassaan loistava.  Hienoa, että saadaan Uneton suomeksi.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Jørgen Brekke DekkariNetissä
 
Tasku-Kniga pokkarit (uusia painoksia)

Brekke, Jørgen: Armon piiri.
Alkuteos: Nådens omskrets, 2011.  Suom. Katriina Huttunen.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39607-0 (nid.)    Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Nesbø, Jo: Aave.
Alkuteos: Genferd, 2011.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39628-5 (nid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Nesbø, Jo: Punarinta.
Alkuteos: Rödstrupe, 2000. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-36698-1 (nid.)  Ilm. keväällä 2013.  Kansikuva.
12. p. ; 1. p. ilm. keväällä 2005.

Nesbø, Jo: Suruton.
Alkuteos: Sorgenfri, 2002. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-37148-0 (nid.)  Ilm. keväällä 2013.  Kansikuva.
10. p. ; 1. p. syksyllä 2005.Karisto


Kotimaiset

Sandberg, Timo: Mustamäki.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5693-5 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Eletään kansalaissodan jälkeistä tulenarkaa aikaa, Suomi kärvistelee kieltolain kourissa. Lahden Metelinmäeltä löydetään ammuttu mies, ja muutaman päivän päästä toinen. Etsiväkonstaapeli Otso Kekki arvelee tapauksia pirtuporukoiden välienselvittelyiksi, kunnes löytää molemmilta kuolleilta yhteyksiä Veraan, venäläistaustaiseen kaunottareen. Kansalaissodan jälkimainingeissa tärkeämpää tuntuu olevan kuitenkin se, että miesten epäillään levittäneen öisin punaisten lentolehtisiä. Poliisipiireissä Kekkiä pidetään puolueellisena, ja hänet siirretään pois tapausten tutkinnasta. Tilanne ei kuitenkaan jätä Kekkiä rauhaan: onko sota sittenkään kaikkien osalta ohi. Vetävä historiallinen rikosromaani sijoittuu 1920-luvun kahtia jakautuneeseen Suomeen. ristiriitojen ja kaunojen piinaama kansa yrittää jatkaa elämää sodan muistot seuranaan – iloa ja unohdusta haetaan pirtusta ja rehevistä jutuista.
Mustamäki on Timo Sandbergin neljästoista aikuistenromaani ja uusi aluevaltaus. Terävästi luonnosteltu ajankuva ja sävähdyttävä juoni hakevat kotimaisessa rikoskirjallisuudessa vertaistaan.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Cleeves, Ann: Vera - Kuolemanhiljaisuus.
Alkuteos: Silent voices, 2011.  Suom. Kimmo Lilja.
Karisto 2013.
ISBN 978-952-23-5676-8 (sid.)  Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Komisario Vera Stanhopen vieressä kuntokeskuksen höyrysaunassa istuu oudon vaitonainen nainen… sosiaalityöntekijä Jenny Listerin ruumis. Pian löydetään toinen uhri: saman kuntokeskuksen nuori siivooja Danny Shaw. Paitsi syyllistä, poliisi etsii kuumeisesti myös Jennyn laukkua – siellä tiedetään olevan muistiinpanoja vuosien takaisesta lastensuojelujutusta, joka edelleen puhuttaa
koko kylää. Menneiden penkominen on kuitenkin jätettävä, kun Jennyn esimiehen
ja tämän pienen tyttären äkillinen katoaminen pakottaa Veran tiimeineen osaamisensa äärirajoille ja armottomaan kilpajuoksuun aikaa vastaan. Mutta kun toiminta yömyöhään hetkeksi taukoaa ja Veran työparikin, nuori Joe Ashworth, pääsee vihdoin piipahtamaan perheensä luona, Vera nollaa tilanteen omalla tutulla tavallaan: harkitulla, hyvin ansaitulla
huurteisella – yksin. Ja juuri silloin koko tapaus yleensä muuttaa suuntaa.
Kuolemanhiljaisuus on toinen, itsenäinen, Vera Stanhope -sarjan rikostarina. Vera-kirjoihin perustuva neliosainen tv-elokuvien sarja Vera Stanhope tutkii nähdään perjantaisin 21.12. alken TV1 kanavalla 1. tuotantokauden uusintoina ja uudet toisen tuotantokauden jaksot alkavat 18.1.  Veraa esittää karismaattinen Brenda Blethyn ja myös sivurooleissa nähdään joukko huippunäyttelijöitä. Sarja on ITV:n tuotantoa – taattua brittilaatua!
Ann Cleeves on kirjoittanut parikymmentä romaania, joista suomeksi on ilmestynyt neliosainen Shetlanti-sarja sekä kaksi Vera Stanhope -romaania.  Arvostetun CWA:n Duncal Lawrie -palkinnon Musta kuon yö -romaanistaan voittanut kirjailija on suosionsa huipulla kirjojensa filmatisointien myötä.  Verasta on Englannissa kuvattu jo kolmas tuotantokausi ja Shetlanti-sarjan Punaista tomua nähdään tv-elokuvana.  Ann Cleeves on suunnitteilla ulkomaalaiseksi kutsuvieraaksi vuoden 2013 Helsingin kirjamessujen dekkarilauantihin!
Ann Cleeves DekkariNetissä.

Blædel, Sara: Nimimerkki Prinsessa.
Alkuteos: Kald mig Prinsessa, 2005.  Suom. Elina Uotila.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5544-0 (sid.)   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!

Tanskan dekkarikuningatar nyt suomeksi!
Kööpenhaminalainen etsivä Louise Rick on saanut vaikean tehtävän: hänen on löydettävä raiskaaja, joka on houkutellut uhrinsa ansaan väärän nettideittiprofiilin turvin. Kun toinen uhri löytyy kuolleena eikä Louisen paras ystävä Camilla suostu luopumaan deittailusta, paine rikollisen löytämiseen kasvaa. Louise päättää luoda itsekin profiilin houkutellakseen miehen esiin…
Nimimerkki Prinsessa on tiivistahtinen ja monitahoinen dekkari ajankohtaisesta aiheesta, nettideittailusta. Sara Blædelin suosituissa dekkareissa on vahva naisnäkökulma ja niitä on kehuttu mm. urbaanin karheasta tunnelmasta. Kirjat on myyty 16 maahan, joukossa kaikki Pohjoismaat ja myös Yhdysvallat (jättikustantaja Little, Brown).
Louise Rick -dekkarisarjassa on jo seitsemän osaa, ja Karisto julkaiseekin seuraavan teoksen Kun ét liv syksyllä 2013.
Sara Blædelia kutsutaan Tanskan dekkarikuningattareksi, eikä syyttä: yli miljoonalla myydyllä kappaleella hän on Tanskan myydyin kirjailija ja hänet on äänestetty kolmesti Tanskan suosituimmaksi kirjailijaksi. Blædel voitti myös Det Danske Kriminalakademinin esikois-dekkaripalkinnon vuonna 2004. Ennen kirjailijanuraansa hän pyöritti omaa skandinaavisiin dekkareihin erikoistunutta kustantamoa.
Sara Blædel DekkariNetissä.


Uusia painoksia


Beckett, Simon: Multiin kätketyt.
Alkuteos: The Calling of the Grave, 2011.  Suom. Kimmo Lilja.
Karisto 2013.
ISBN 978-952-23-5700-0 (nid.)  Ilm. 1/2013.   Kansikuva
.
1. p. ilm. syksyllä 2011.


Reading, Mario: Maya-ennustus.
Alkuteos: The Mayan Codex, 2010.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2013.
ISBN 978-952-23-5650-8 (nid.)   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2011.

Kustannuskynnys


Hyttinen, Veli-Matti
: Saarnamiesten lapset.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 
978-952-5975-19-2  (nid.)   Ilm. 2/2013.  Kansikuva.
Simeon Mönttinen istui merenrantatalonsa kuistilla ja katseli vaimonsa kanssa kuinka tropiikin aurinko painui horisontin taakse ja pimeys laskeutui hetkessä. Sen myötä ilmestyivät ensimmäiset yöperhoset kieppumaan pihavalojen ympärille ja Atlantin mainingit kohahtelivat vasten aallonmurtajaa.Mönttinen sytytti piippunsa ja kaatoi heille molemmille Suomesta tuomaansa vuosikertakonjakkia. Hän kohotti oman lasinsa ja sanoi vaimolleen: - Meille ja elämäntyöllemme. Pohjanmaan kautta! He kilauttivat lasejaan vastakkain. Kuu oli noussut auringon tilalle ja sen valon silta kimalteli tyyneksi käyneen meren pinnalla.

Hyttinen, Veli-Matti: Pirunkirkon salaisuus.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 
978-952-5975-27-7  (nid.)  25, 60 e. Ilm. 3/2013.  Kansikuva .
Yksityisetsivä Paavo "Pieru" Varjonen saa toimeksiannon tutkia kadonneen konepajayrittäjän tapausta. Jutun eri vaiheet kuljettavat etsivää Kaavin, Maarianvaaran, Polvijärven ja Kolin maisemien kautta yllättävään loppuratkaisuun. Savolaisen leppoisa dekkari täydentää omintakeisella huumorillaan ja murteellaan lukunautintosi.

Hyttinen, Veli-Matti: Jumalan käsi.
Kustannuskynnys 2013.
ISBN 
978-952-5975-  (nid.)  . Ilm. 6/2013.
Itäsuomalaisessa pikkukaupungissa riehuu sarjamurhaaja, joka valitsee uhreikseen prostituoidut ja heidän asiakkaansa. Jumalan kädeksi itseään kutsuva mies vaani heitä suosituissa tanssiravintoloissa, puistojen hämärässä. Kuusi uhria on jo mielenvikaisen murhaajan tilillä kun hän saa kannoilleen rikosylikonstaapeli Riekkisen apulaisineen. Silmukka murhaajan ympärillä alkaa pikkuhiljaa kiristyä...

 


 

Kustannus-Makela


Matintupa, Tuula T.: Laululintu.
Kustannus-Mäkelä 2013.
ISBN 978-951-883-488-8 (sid.)   36 e.  Ilm.   4/2013.   Kansikuva.
Maatalon isäntä Touko Juurakko joutuu pässin puskemaksi, käy kuoleman rajalla, näkee enkelin ja tulee uskoon. Järvikylän seurakunta saa kilpailijan hänen perustamastaan rakkauden uskonlahkosta. Parikymppisestä Kukkamaria Aholasta tulee paikkakunnalla kuuluisa, kun hän puhkeaa laulamaan kielillä Juurakon seuroissa. Mutta kun Laululintunen löydetään seurantalolta kuolleena, koko maan huomio kohdistuu pieneen pohjalaispitäjään. Kuolinsyytutkinnassa käy ilmi, että nuori nainen oli synnyttänyt. Miten lapsesta ei löydy jälkeäkään? Kun tapahtuvat lähtevät kunnolla liikkeelle, ylikonstaapeli Alina Mänty on tutkimusryhmänsä kanssa nopeasti monimutkaisen rikospalapelin äärellä.
Toinen Alina Mänty -dekkari Matintuvalta. 
Lisätietoa:
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Tuula T. Matintupa.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Tuula T. Matintupa.
- Sanojen aika - Tuula T. Matintupa.


 

LIKE


Kotimaiset

Miettinen, Kimmo: Sukuviha : Imatra 1.
Like 2013.   (Rikos kannattaa ).
ISBN 978-952-01-0783-3 (sid.)  Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Kummisetä-henkinen rikosromaani Helsingin 80-luvun alamaailmasta. Markus Imatran isä katosi jälkiä jättämättä perheensä elämästä 1964. Hänet julistetaan kuolleeksi 1984, ja kolmekymppinen tyhjäntoimittaja Markus saa avaimen hämäräperäiseen liikehuoneistoon, jonka väitetään kuuluneen hänen isälleen. Markuksen isoisä Ukki Laine kehottaa Markusta varomaan huoneistoon mahdollisesti pyrkiviä ihmisiä ja vihjaa, että hänen isänsä tarina on jotain muuta kuin mitä Markus on totena pitänyt. Pian Markus löytää itsensä Helsingin alamaailmasta, keskeltä kolmen mahtisuvun vihanpitoa, joka juontaa juurensa aina kansalaissodan synkkiin varjoihin. Markus joutuu tekemään kohtalokkaan päätöksen, seuratako isänsä jalanjälkiä vai ei, ja kuinka katkaista ikivanha koston kierre, jossa verenperintö sanelee vihollis- ja ystävyyssuhteet. Sukuviha on Imatra-rikosromaanisarjan ensimmäinen kirja.
Kimmo Miettinen  (s. 1958) on hämeenlinnalainen kirjailija ja rockeläkeläinen, joka vaikutti Suomen rockskenen monitoimimiehenä yli kolme vuosikymmentä.   Kimmo Miettinen on hämeenlinnalainen kirjailija. Miettinen kirjoitti kirjailijanuransa alkuvaiheessa kaksi tietokirjaa sekä kaksi vahvasti omaelämäkerrallista romaania Pitkäjano (Like 2010) ja LoveLies (Like 2011). Nykyisin kirjailija  Miettinen keskittyy rikoskirjallisuuteen.  Sukuviha on Imatra-rikosromaanisarjan ensimmäinen kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös e-kirjana.
Lisätietoa:
- Like - Kimmo Miettinen.
- Wikipedia - Kimmo Miettinen.


Pasanen, Eero: Kononen ja kunniavelka.
Like 2013.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0902-8 (sid.)  Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Poliisivoimista eläkkeelle siirtynyt Martti Kononen, tuo kaimansa Martti Ahtisaaren näköinen tyly rikollisten vihollinen, perustaa ensi töikseen yksityisetsivätoimisto Krunikan kamelin. Konosen ensimmäinen toimeksianto uhkaa päättyä ennen kuin kunnolla alkaakaan, kun asiakas löytyy surmattuna kotoaan. Kononen alkaa setviä kuolemantapausta ja päätyy antamaan virka-apua vanhalle kiistakumppanilleen ylikomisario Torsti Hämäläiselle, joka ei saa selvyyttä murhan ympärille kiertyvään rikosvyyhteen. Etsivä Sumasen avustuksella Kononen pääsee hämärää rakennusbisnestä Suomessa pyörittävän virolaismafian jäljille.
Kolmastoista dekkari Konosen tutkimuksista. Mainioita dekkareita.
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Desai, Kishwar: Postimyyntilapset.
Alkuteos: Origins of love, 2012.  Suom. Ida Takala.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0885-4 (sid.)  Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Lasten tehtailua Intiassa. Vastasyntynyt vauva on hylätty delhiläiseen sairaalaan, vaikka ennen syntymäänsä hän oli kovin toivottu. Intialaisen sijaissynnyttäjän synnyttämä länsimainen tyttö on nimittäin yllättäen vakavasti sairas. Lontoossa nuori pariskunta haluaa epätoivoisesti vauvaa. Kun Kate saa taas uuden keskenmenon, hän ja hänen miehensä Ben alkavat etsiä sijaissynnyttäjää. Heidän katseensa kääntyvät Intiaan, koska Benin isoisä oli nuorena asunut siellä. Kaikkien kohtalot kietoutuvat intialaiseen sijaissynnyttäjäklinikkaan, jossa työskentelee myös sosiaalityöntekijä Simran Singh. Oikeudenmukaisuutensa ajama Simran on valmis uhmaamaan vaaroja löytääkseen totuuden Intiassa kukoistavan sijaissynnyttäjäteollisuuden takana.
Kishwar Desai on intialaissyntyinen, nykyisin Lontoossa asuva kirjailija ja toimittaja. Hän voitti arvostetun Costa-palkinnon esikoisestaan Pimeyden lapset,  jossa esiteltiin mieleenpainuva päähenkilö ­Simran Singh. Kirja ilmestyi suomeksi syksyllä 2010 Liken kustantamana. Kirjasta on tekeillä elokuva. Esikoisensa julkaisun aikoihin Kishwar Desai kävi Suomessa vierailulla kahdesti – Helsingissä ja Messilän kirjailijakokouksessa – ja hurmasi ­valovoimaisuudellaan niin lukijat kuin mediankin. Pimeyden lapset oli erinomainen kirja  ja hieno kuvaus tämän päivän Intiasta.
Kishwar Desai DekkariNetissä.

Huston, Charlie: Kalmasiivouksen salattu taito.
Alkuteos: The mystic arts of erasing alla signs of death, 2009.  Suom. Einari Aaltonen.
Like 2013.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0569-3 (sid.)  Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
Vinksahtanut rikosromaani Tarantinon hengessä. Kun Webster Fillmore Goodhuen opettama peruskoululuokka joutuu luokkaretkellä keskelle ammuskelua ja lapsi kuolee Goodhuen syliin, opettaja traumatisoituu. Traumasta muodostuu ikään kuin luonteenpiirre: Web hengailee kaverinsa tatuointistudiolla, nukkuu puolet vuorokaudesta ja on muutenkin ihan pihalla.
Sitten Web tekee odottamattoman siirron ja vastaanottaa työn kuolinpaikkasiivoojana. Kun hän on ­ensimmäisellä keikallaan pyyhkinyt itsemurhan tehneen miehen aivot tämän kylpyhuoneen peilistä ja flirttaillut tämän tyttären kanssa, asiat mutkistuvat. Tytär pyytää palvelusta, ja vaikka Webin jokainen aivosolu kirkuu kieltäytymisen puolesta, hän suostuu. Tästä alkaa ihmissalakuljetuksen ja aseiden paukkeen sävyttämä tarantinomainen rymistely, joka pitää otteessaan vetävällä tyylillä ja notkealla kielellä.
Charlie Huston on losangelesilainen dekkaristi ja supersankarisarjakuvien käsikirjoittaja. Kalmasiivouksen salattu taito on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- charliehuston.com .
- Wikipedia - Charlie Huston.

Lapidus, Jens: Ainakin äiti yritti - rikostarinoita.
Alkuteos: Mamma försökte, 2012.  Suom. Petri Stenman.
Like 2013.   (Rikos kannattaa ).
ISBN 978-952-01-0894-6 (sid.)  Ilm. 1/2013.  Kansikuva.
Ruotsalaisen noirin mestari sukeltaa rikollisen moraaliin.
Kolmen menestyneen, uutta genreä luoneen rikosromaanin jälkeen Jens Lapidus vaihtaa hetkeksi novelliin. Ne ovat sukelluksia hänen luomaansa Stockholm noir -maailmaan, mutta osin uudella otteella ja nopeutta suosivaan aikaan sopivina lyhyinä paloina. Samalla ne ottavat ikään kuin uuden näkökulman tuttuihin rikoksiin, sillä useimmista niissä on jokin moraalinen pulmatilanne, jonka rikollinen mieli ratkaisee toisin kuin rehellinen. Eikä pidä sitä lainkaan kummallisena.
Noin puolessa novelleista esiintyvät romaaneista tutut henkilöt, kuten Javier, Jorge, Radovan ja Natalie. Näissä kertomuksissa henkilöhahmoista nousee kuin varkain esiin uusia piirteitä, jotka eivät läheskään aina ole kovin kauniita ja haluttavia. Elleivät sitten siinä mielessä, että saavat haluamaan lisää. Pari eräänlaisista luuseririkollisista kertovaa tarinaa herättävät puolestaan toiveita uudenlaisista seikkailuista.
Osa novelleista on saanut innoituksensa puolustusasianajaja Lapiduksen siviiliammatista. Ne ovat läpileikkauksia pikkurikollisen ajattelutavasta mutta myös asianajajan ongelmatilanteista. Asianajotoimistoon sijoittuva niminovelli puolestaan kertoo ovelalla tavalla naisten asemasta miehisessä maailmassa – ja koston suloisuudesta. Kokoelman toisessa pitkähkössä novellissa ”Alborzin massiivi” Lapidus kurottaa uusiin kirjallisiin ulottuvuuksiin kauhufantasian muodossa.
Jens Lapidus (s. 1974) on niittänyt mainetta Tukholman alamaailmaan sijoittuvalla Stockholm noir -trilogial­laan sekä sarjakuvaromaanillaan Jengisota 145. Trilogiasta on tehty myös kaksi elokuvaa. 
Jens Lapidus DekkariNetissä.

 
Lelic, Simon: Tuomio.
Alkuteos: The child who, 2012.  Suom. Terhi Kuusisto.
Like 2013.  (Rikos kannattaa ).
ISBN 978-952-01-0870-0 (sid.)  Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Eikö kukaan saa puolustaa lapsen tappanutta lasta? Simon Lelic avaa rankalla tavalla oven murhanhimoisten lasten – joita Englannissa tuntuu riittävän tosielämässäkin – maailmaan. Sen jälkeen kun 12-vuotias Daniel Blake tappaa 11-vuotiaan Felicity Forbesin tuskallisella tavalla, hänen kotikaupunkinsa asukkaat muuttuvat laumaksi ulvovia lynkkaajia.
Kostonhimoisille naapureille ei riitä Danielin vainoaminen ja pahoinpitely. Niinpä he ottavat seuraavaksi silmätikukseen ja raivonsa kohteeksi hänen puolustusasianajajansa Leo Curticen. Leo näkee ­tapauksessa mahdollisuuden edetä urallaan mutta alkaa myös tuntea empatiaa kauhistunutta poikaa ­kohtaan.
Hän joutuu käytännössä yksin selvittämään Danielin taustat. Niistä paljastuu puistattavia seikkoja, jotka saavat pojan teon jopa ymmärrettäväksi ja joita voisi käyttää puolustuksessa. Jopa Leon vaimo vihjaa, ettei poika kenties edes ansaitse puolustajaa. Lopulta hän luopuu ihanteistaan painostuksen ja vainon edessä – kunnes hänen 15-vuotias tyttärensä katoaa.
Ja juuri kun uskoo Lelicin sanoneen sanottavansa yhteiskunnan hysteerisestä pelosta väkivaltaisia lapsia kohtaan, hän lisää aiheeseen viimeisen, pirullisen käänteen. Sen jälkeen kirja on luettava yhtä kyytiä loppuun.
Simon Lelic (s. 1976) asuu Brightonissa vaimonsa ja kahden poikansa kanssa. Lelicin esikoisromaani Katkeamispiste julkaistiin Suomessa keväällä 2011. Esikoista seurannut Laitos julkaistiin keväällä2012. Molemmat olivat loistavia ja ankaria kirjoja.
Simon Lelic DekkariNetissä.

Mina, Denise: Petojen kaupunki.
Alkuteos: Gods & Beasts, 2013. Suom. Juha Ahokas.
Like 2013.  (Rikos kannattaa ).
ISBN 978-952-01-0844-1 (sid.)  Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Kirja on Kolmas Alex Morrow -tarina.
Viikko ennen joulua glasgowlaisessa postitoimistossa naamioitu asemies heiluttaa AK47:ää lattialla kyyristelevän Martin Pavelin yläpuolella. Pavelin katse on lukkiutunut kauhistuneeseen lapseen, jonka isoisä auttaa vapaaehtoisesti ryöstäjää keräämään saaliin. Sitten ryöstäjä ampuu isoisän. Hiljattain synnytyksen jälkeen töihin palannut ylikonstaapeli Alex Morrow alkaa tutkia tapausta. Miksi isoisä tarjoutui auttamaan ryöstäjää? Oliko kyse jalosta itsensä uhraamisesta vai tunsivatko vanhus ja ryöstäjä toisensa ennestään? Juttua sotkee entisestään irtosuhteiden ryvettämä poliitikko, salkullinen jäljittämättömiä seteleitä, kiristäjän armoille joutuva poliisikaksikko sekä vahva yhteys Glasgown rikollisen alamaailman ja kansainvälisten superrikkaiden välillä.
Denise Mina (s. 1966) on opiskellut lakia ja opettanut Glasgown yliopistossa. Hänen kirjansa ovat nousseet menestyksiksi ympäri maailmaa, ja niitä on julkaistu suomeksi yhdeksän. Petojen kaupunki on Alex Morrow -sarjan kolmas teos. Edelliset ovat Yksin yössä (2011) ja Ampiaiskesä (2012).  Denise Mina on loistava kirjailija.  Kaikki kirjat ovat erinomaisia.
Denise Mina DekkariNetissä.

McGrath, M. J.: Lumipoika.
Alkuteos: The boy in the snow, 2012.  Suom.  Anu Turunen.
Like 2013.   (Rikos kannattaa ).
ISBN 978-952-01-0878-6 (sid.)  Ilm. 3/2013.   Kansikuva .
Hyytävä ekotrilleri Alaskan Arktikselta. 
Edie Kiglatuk, Arktiksen kokenut kulkija, löytää eräällä tutkimusmatkallaan Alaskassa nuoren pojan jäätyneen ruumiin. Anchoragen poliisi yhdistää kuolemantapauksen pahamaineiseen venäläiseen uskonlahkoon ja neuvoo Edietä pysymään erossa tapauksesta.
Samaan aikaan Edien entinen puoliso osallistuu legendaariseen Alaskan Iditarod Trailin koiravaljakkokilpailuun, ja hän pyytää Edien apua olosuhteiltaan maailman vaativimman kilpailun voittamiseksi. Nuoren pojan kuolemantapaus ei kuitenkaan jätä Edietä rauhaan. Hän alkaa selvittää pojan kohtaloa ja päätyy hengenvaarallisen salaliiton äärelle, jonka ytimessä ovat ihmiskauppa ja korruptio. Kauhukseen Edie havaitsee, että salaliiton lonkerot ulottuvat Arktiksen poliittisiin päättäjiin saakka.
M. J. McGrath on englantilainen kirjailija ja toimittaja, joka on perehtynyt syvällisesti Arktikseen. Hän on julkaissut useita tietokirjoja nimellä Melanie McGrath. Like on aiemmin julkaissut häneltä kehutun ­ekotrillerin Jään muisti, joka ilmestyi keväällä 2012. Kirja oli kerrassaan lumoava ja koukuttava. 
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
M. J. McGrath DekkariNetissä.

Lapidus, Jens : Rahalla saa.
Like 2013.
Alkuteos: Snabba cash, 2006. Suom. Anu Koivunen.
ISBN 978-952-01-0931-8 Miki-kirja.   Ilm. 4/2013.
Miki-laitoksen 1. p.Like-Pokkarit -sarja - uusia painoksia

Lelic, Simon: Katkeamispiste.
Alkuteos: Rupture, 2010.  Suom. Terhi Kuusisto.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0911-0 (nid.)     Ilm. 3/2013. 
1. p. ilm. keväällä 2011.

Lapidus, Jens : Rahalla saa.
Alkuteos: Snabba cash, 2006. Suom. Anu Koivunen.
Like 2013.
ISBN 978-952-01-0931-8
Flipback 614 s.
Stockholm noir 1.
1. p. ilm. 2008.Mediapinta

Dahl, Hanne: Vaara vierailee kylässä.
Mediapinta 2013.
ISBN 978-952-235-537-9 (nid.)   27 e.   Ilm. kevät 2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Sisätautilääkäri Mauri Yli-Viranko jää sairauslomalle infarktin ja burn outin takia. Hän päättää etsiä toipumispaikakseen lomamökin, jonka valintakriteerinä on noin 150 kilometrin etäisyys Helsingistä. Sopiva kohde löytyykin Hauhon kylästä, keskeltä kauneinta Hämettä. Yli-Viranko on alusta alkaen tahtomattaan tiiviisti kiinni kyläyhteisön elämässä. Pian hän toteaa, että levosta ja rauhasta ei ole tietoakaan, sillä sattuman kautta päivänvaloon nousee ikäviä tapahtumia kaukaa hänen menneisyydestään. Skandaalin ainekset ovat valmiit. Paikkakunnalla sattuu lisäksi kaksi epämääräistä kuolemantapausta. Pahinta kaikessa on se, että ehkä vahvin motiivi löytyy häneltä itseltään. Samaan aikaan lisäpainetta tuo vehkeilyt työpaikalla Helsingissä, jossa Yli-Virangon pitäisi olla puolustamassa oikeuksiaan. Paikkakunnalla sattuu lisäksi kaksi epämääräistä kuolemantapausta. Hauhon idyllinen kirkonkylä joutuu näyttämöksi rikoksille, joiden jälkimainingit ulottuvat Kärkölään asti.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Hanne Dahl.

Kuusela, Ilkka T.: Lintukoto 2030 -
eli Elias Kukkulan viimeiset päivät.
Mediapinta 2013.
ISBN 978-952-235-550-8 (nid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Vuonna 2030 islam on vallannut myös Suomen. Pohjoinen lintukoto on murenemassa lopullisesti. Rovaniemi on muuttunut taistelutantereeksi.  Elias Kukkula ei voi ymmärtää, miten nopeasti kaikki on tapahtunut. Hän haluaisi elää rauhassa ja pysytellä sekasorron ja mullistusten ulkopuolella, mutta joutuu vedetyksi mukaan monimutkaiseen rikosvyyhteen.
Roisto poliisi ja salaperäinen kaunotar sotkevat Eliaksen elämän täydellisesti. Kiristyksen uhriksi joutuvan Eliaksen epätoivoinen rimpuilu johtaa viimein lopputulokseen, joka on aivan toisenlainen kuin hän itse odotti.
Saako paha lopulta palkkansa? Sen saa poliisitutkinta selvittää.  Ilkka T. Kuuselan esikoisromaani sijoittaa
kihelmöivän jännittävän rikostarinan tulevaisuuden murenevaan yhteiskuntaan. Takaumat kiinnittävät kertomuksen nykyaikaan syineen ja seuraamuksineen. Aloitettuasi tämän kirjan et voi laskea sitä kädestäsi ennen kuin olet lukenut sen loppuun.
Lisätietoa:
- Mediapinta - Ilkka T. Kuusela.


 

Minerva

 
Ballantyne, Lisa: Syyllinen.
Alkuteos: The guilty one, 2012.  Suom. Salla Korpela.
Minerva 2013.
ISBN 978-952-492-703-1 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
8-vuotias Ben Stokes löydetään kuolleena leikkikentältä, ja 11-vuotiasta Sebastian Crollia syytetään toverinsa murhasta. Poikien on nähty nahistelevan aiemmin samana päivänä, ja Sebastianin vaatteista löytyy verijälkiä, joten tilanne ei näytä hyvältä syyttömyyttään vakuuttelevan ja hätääntyneen pikkupojan kannalta.Daniel Hunter on kokenut puolustusasianajaja, joka on tottunut hoitamaan toivottomilta tuntuvia tapauksia. Sebastianiin tutustuessaan hän saa pian todeta, että tällä oikeustapauksella on lähtemätön vaikutus hänen omaankin elämäänsä. Sebastiania puolustaessaan Daniel joutuu vastatusten omien kipeiden lapsuusmuistojensa kanssa. Hän muistaa turvattomuuden ja hylkäämiset, mutta myös Minnien, kasvatusäidin, jonka rakkaus pelasti hänet. Minnien ansiosta useaan kertaan huostaan otetusta huumeäidin lapsesta ja sopeutumattomasta nuorisorikollisen alusta tuli teräväpäinen koululainen ja opiskelija - ja lopulta juristi.Danielin elämää varjostaa kuitenkin syyllisyys, sillä opiskeluvuosinaan Daniel katkaisi välit kasvatusäitiinsä lopullisesti. Mutta mikä oli niin suuri rikos, että Daniel ei suostunut tapamaan Minnietä edes tämän kuolinvuoteella? Samastuminen murhasta syytettyyn lapseen saa Danielin kaivautumaan omaan, kipeään menneisyyteensä, jossa kaikki tuntuvat kantavan syyllisyyden taakkaa. Onko lopulta kukaan syytön?Mestariteos, jonka tarina ja henkilöt pitävät lukijan herpaantumatta otteessaan viimeiselle sivulle saakka - ja vielä pitkään sen jälkeenkin.
Lisa Ballantyne on kotoisin Glasgowsta, Skotlannista.  Vuonna 2012 ilmestynyt The guilty one on hänen esikoisromaaninsa.  Kirja on herättänyt poikkeuksellisen suurta kiinnostusta ympäri maailman, ja sen käännösoikeudet myytin jo ennen kirjan alkuperäislaitoksen ilmestymistä ennätyksellisesti yli 25 maahan.  Lisa Ballantyne kirjoittaa parhaillaan toista romaaniaan.
Huom!  Hienoa, että saadaan uusi skottilaiskirjailija.  Loistava ja koukuttava kirja. Suosittelen lämpimästi.  Toivotaan Lisa Ballantyne saa valmiiksi nyt tekeillä olevan toisen kirjan ja tietenkin, että se saadaan myös suomeksi.
Lisätietoa:
- www.lisaballantyne.com.

James, Peter: Kuolema kulkee kannoilla.
Alkuteos: Dead Like You. 2010. Suom. Maikki  Soro.
Minerva 2013.
ISBN 978-952-492-701-7 (sid.)  Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Villin uudenvuodenjuhlan jälkeen nuori nainen raiskataan raa'asti Brightonin Metropole-hotellissa. Viikkoa myöhemmin uhriksi joutuu toinen nainen. Molemmilta raiskaaja vie kengät.Rikosylikomisario Roy Grace toteaa nopeasti, että rikokset noudattavat sama kaavaa kuin vuonna 1997 kaupungissa kauhua herättäneet, selvittämättömiksi jääneet raiskaukset. "Kenkämieheksi" nimetyn hyökkääjän uskotaan raiskanneen neljä naista ennen kuin hän murhasi viidennen uhrinsa ja katosi. Onko nyt kyseessä jäljittelijä vai onko Kenkämies palannut? Kun samankaltaisia raiskauksia tapahtuu vielä lisää, Roy Grace on vakuuttunut, että kyseessä on sama mies. Vain kaivautumalla menneisyyteen Grace voi löytää avaimet tuntemattoman pedon arvoitukseen. Pian Grace joutuu tutkimusryhmineen epätoivoiseen kilpajuoksuun aikaa vastaan pelastaakseen Kenkämiehen seuraavan uhrin. Ensin pitäisi kuitenkin saada selville, kuka tämä seuraava uhri on. Kuolema kulkee kannoilla on Peter Jamesin huippusuositun Roy Grace -sarjan kuudes osa. Juonenkuljetuksen mestari on jälleen kirjoittanut dekkarin, joka pitää herkeämättä otteessaan viimeiselle sivulle saakka.
Huom!  Peter Jamesin Roy Grace -sarja paranee kirja kirjalta.
Peter James DekkariNetissä.

Uusia painoksia

James, Peter : Kuolema katsoo kohti.
Alkuteos: Looking Good Dead, 2006.   Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2013.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-4927161 (nid.)  Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.


 


Myllylahti


Kaarniranta, Sari: Miesmarras.
Myllylahti 2013. 
ISBN 978-952-202-423-7 (sid.)   29,50 e.   Ilm.4/2013.  Kansikuva.
Sari Kaarnirannan uusimmassa romaanissa Miesmarras porataan läpi pohjoisen roudan ja suomalaisen miehen sielunmaiseman. Kyyti on kylmää ja maisema musta, mutta huumori läikähtelee lämpöisenä.Sysimusta marraskuu. Makkara. Hikilenkki. Sauna. Viina. Naiset. Kolme keski-iän murroksessa kamppailevaa huonovointista miestä Vesa, Risto ja Jari tapaavat toisensa ensimmäisen kerran lomamatkalla Pohjois-Suomessa.Nopeasti miesten tarinat punoutuvat kiinni toisiinsa ja tavallisesta vuokramökkeilystä kehittyy tiivistahtinen tapahtumaketju, supisuomalainen Marrasyön unelma. Kaikki piilossa kyteneet kaunat ja riidat roihahtavat ilmileikkiin. Menneisyyden haamut ja kuolleet sielut lähtevät liikkeelle.Tämän seurauksena mieskolmikko ajautuu pimeään korpeen etsimään kadonneita. Metsän seinään törmätessään he joutuvat vihdoin kohtaamaan itsensä sekä kaiken taakseen jättämänsä. Lopulta jokainen miehistä tulee samaan johtopäätökseen elämänsä suunnan suhteen: Kaikki on jatkunut liian pitkään.Teoksen kieli on runsasta ja kuvailevaa, ihmiskuvaus paljasta. Kaarnirannan esikoisteos Kadonnut vierelläni ilmestyi vuonna 2011.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Sari Kaarniranta.
 

Linna, Martti: Kultainen sääntö.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 77).
ISBN 978-952-202-420-6 (sid.)   29,50 e.   Ilm.2/2013.   Kansikuva.

Virasojan seurakunta sorvaa sopimusta vanhan puukirkkonsa käytöstä itsensä paholaisen kanssa. Sitä mieltä ovat nuoret leeviläiset, jotka haluavat suojella arvokasta rakennusta pahan kosketukselta. Vuosia sitten surmatun Sakari Väisäsen haudalla tapetaan hieho, aivan kuten Mooseksen kirjassa käsketään tekemään silloin, kun surmaajaa ei tiedetä. Kaikki, mitä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille. Näin sanoo lähes kaikissa uskonnoissa tunnettu kultainen sääntö. Kuinka kaukana hyvyys ja pahuus ovat oikeasti toisistaan, ja voiko toista olla ilman toista? Löytääkseen vastauksen Reijo Sudenmaan on loikattava sukupolvien väliseen kuiluun.
Kultainen sääntö on Martti Linnan kiitetyn rikosylikonstaapeli Sudenmaasarjan viides romaani. Sarjan ensimmäisen teoksen Ahventen valtakunta käännösoikeudet on myyty Ranskaan, missä kirja on ilmestymässä keväällä 2013.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Martti Linna.
- Martti Linna kotisivut.


Merimaa, Kirsi: Hotelli Kalifornia.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 78).
ISBN 978-952-202-421-3 (sid.)   29,50 e.   Ilm. 5/2013.  Kansikuva.

Kaksi arvoituksellista viestiä laukaisee jännittävien tapahtumien sarjan. Baltia expressistä tuttu Minttu Järvinen selvittelee,onko hänelle tullut viesti karkea pila vai onko viestin lähettänyt nettiystävä todella kuolemanvaarassa. Hän ottaa äkkilähdön Arabiemiraatteihin ja joutuu keskelle taistelua, jonka motiivit selviävät hänelle aivan liian myöhään. Mintun poliisiystävä, rikosylikonstaapeli Pasi Nurminen, joutuu vastakkain internetin pimeän puolen kanssa etsiessään syyllisiä Helsingin keskustassa tapahtuneeseen tuhoisaan itsemurhaiskuun. Voiko poliisin saamalla salaperäisellä nettiavunpyynnöllä olla yhteyksiä iskuun?
Nettiviestien arvoitus ratkeaa yllätyksellisesti luksushotellissa Omaninlahden rannalla. Silloin selviää myös hotellista kidnapatun 7-vuotiaan venäläispojan kohtalo. On-off-suhteessaan räpiköivät Minttu ja Pasi joutuvat yhdistämään tietonsa ennen kuin palaset loksahtavat paikalleen. Hotelli Kalifornia on Kirsi Merimaan kahdeksas romaani. Se on jatkoa 2010 ilmestyneelle, kiitosta saaneelle, Baltia expressille.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Kirsi Merimaa.
- www.kirsimerimaa.com.


Panteleimon, metropoliitta: Murha näyttämöllä.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 79).
ISBN 978-952-202-424-4 (sid.)   28,70 e.   Ilm. 5/2013.  Kansikuva.

Murha näyttämöllä on Metropoliitta Panteleimonin toinen jännitysromaani. Vuonna 2011 ilmestyi suurta kiinnostusta
herättänyt esikoisteos Murha kirkonkylässä. Koskijärvellä harjoitellaan yhteisvoimin vauhdikasta laulunäytelmää
Jääkärin Morsian. Esitys saa innostuneen vastaanoton. Itsenäisyyspäivän juhlanäytäntö muuttuu kuitenkin tragediaksi, kun näytelmän rouva Strand murhataan kesken esityksen. Kuka on tämä Koskijärven apteekkiin farmaseutiksi saapunut salaperäinen Sonja Strand ja miksi hänet täytyi tappaa? Vastaukset löytyvät, kun poliisinrouva Elisabet Urhonen tulee jälleen mukaan murhatutkimuksiin.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Metropoliita Panteleimon.
- Metropoliitta Panteleimonin kotisivut.
- Wikipedia - Panteleimon.


Pajunen, Simo: Musta rengas.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 72).
ISBN 978-952-202-415-2 (sid.)   29,50 e.   Ilm. 2/2013.  Kansikuva.
Olympiatuli matkustaa Kreikasta Hämeenlinnaan. Sodasta toipuva maa kansalaisineen ja pieni sisämaan kaupunki panevat parastaan.Maailmanluokan tapahtuma houkuttelee paikalle myös henkilöitä, joille ase on muuta kuin viisiottelun kisaväline. Tapahtuu julma murha, joka pyritään kansainvälisen skandaalin pelossa peittämään.Simo Pajusen retrohenkinen dekkari vie lukijan niihin päiviin, kun kansakuntien kirjo riensi Suomeen kilvoittelemaan. Coca-Cola, jazz ja olympia-aate mullistivat pikkukaupungin ja piskuisen Ahveniston. Murha painoi tumman jäljen kaupungin historiaan.
Simo Pajuselta on ilmestynyt aiemmin dekkarit Musta menneiltä ajoila (Ooli, 2006), Jäppinen ja sala-ampuja (Kustannus HD, 2008) jaromaani Kaarti (Minerva 201).
Lisätietoa:
- Myllylahti - Simo Pajunen.

Peura, Aleksi: Laulava ääni olkapäälläni.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 81).
ISBN 978-952-202-413-8 (sid.)   29,70 e.   Ilm. 2/2013.   Kansikuva .
Esikoisdekkari!!!

Itsemurhan tehnyt arkkitehti Isack Newcomen löydetään kotoaan, jonka hän on tapetoinut uudelleen kuolinilmoituksilla.
Viimeiseksi viestikseen hän on jättänyt uhmakkaan julistuksen syyllisyydestään. Vain yksi seinä huoneistossa ei ole ilmoitusten alla, mutta sekään ei ole tyhjä, vaan tapetin päälle on maalattu suuri taideteos, joka esittää Aatamia ja Eevaa paratiisin ja helvetin rajamailla. Isack Newcomen on jättänyt jälkeensä myös pinon päiväkirjoja, joista paljastuu kaikki se, mitä hän piti todellisuutenaan. Tuomittuaan taiteilija-arkkitehdin ensin hulluksi, murhaväitettä tutkiva poliisikaksikko ajautuu yhä syvemmälle taiteilijan sairaaseen menneisyyteen, jonka ainoat valopilkut ovat mielikuvaranta ja pienen pojan hengenvaarallinen sairastuminen. Mutta kuka tuokaan taiteilijalle mielikuvat?
Esikoiskirjailijan ajatuksia herättävässä dekkarissa liikutaan taitavasti jännityksen, kauhun ja draaman viitoittamalla tiellä.
Kirjailijan omintakeinen tyyli tempaisee lukijan mukaansa matkalle ihmismielen mysteereihin.
Laulava ääni olkapäälläni on Peuran esikoisromaani. 22-vuotias Aleksi Peura asuu pääkaupunkiseudulla ja opiskelee
yleistä historiaa Helsingin Yliopistossa.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Aleksi Peura.Piekkari, Eija: Risteys.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 75).
ISBN 978-952-202-418-3 (sid.)   29,50 e.   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.

Eija Piekkari jatkaa Risteys-kirjallaan suosittua Kristiina Elon poliisityöstä ja elämästä kertovaa dekkarisarjaa.
Rikosylikonstaapeli Kristiina Elo joutuu ryhmänsä kanssa ajamaan takaa syksyn pimeydessä vaanivaa rikollista.
Murhaselvitysten keskellä Krissen entinen miesystävä Hannes Varjosuo tunkee liian lähelle. Krisse yrittää hänestä eroon,
kunnes huomaa Hanneksen liikkuneen rikoksen tekopaikalla kummallisiin aikoihin. Mikä merkitys on uhrin taskusta löytyvillä postikortin hiiltyneillä palasilla? Liittyykö tapaukseen Portugalista Suomeen muuttanut pariskunta Karin ja Anton White, joiden suhteessa kaikki ei ole kohdallaan? Yksityiselämässään Krisse saa yllättävän tiedon, joka hänen olisi pitänyt aavistaa, mutta se pääsee kuitenkin yllättämään.
Viides Kristiina Elo -dekkari Eija Piekkarilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Haamupari (2009), Sivuaskel (2010), Pako portin alta (2011) ja Kylmä kättely (2012).
Lisätietoa:
- Myllylahti j- Eija Piekkari.
- www.eijapiekkari.com.

Salonen, Aimo: Aurinkokuninkaan valtakunta.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 76).
ISBN 978-951-202-419-0 (sid.)   29,30 e.   Ilm. 4/2013.   Kansiuva.
Keskussairaalan päivystyspolille tuodaan tienpenkalta aamuyöllä henkihieverissä löydetty nuori nainen. Kuka hän on ja mitä hänelle on tapahtunut? Muutamia kuukausia aikaisemmin huippukirurgi ja ortopedian sekä traumatologian erikoislääkäri Arto Orisalo Espoosta on saapunut Lahteen. Hän on ryhtynyt johtamaan keskussairaalaan perustettua uutta klinikkaa ja samalla asettunut asumaan vanhempiensa omistamaan Teerelän kartanoon. Henkilökunta ehtii jo ristiä hänet Aurinkokuninkaaksi, kunnes tohtorin työyhteisö alkaa omituisesti oireilla. Heikot tallautuvat jalkoihin Aurinkokuninkaan valtakunnan natistessa liitoksissaan.
Apuun pyydetään asianajaja Martti Pekkala, jota avustaa nuori oik.kand. Anneli Vainio.
Aurinkokuninkaan valtakunta on Aimo Salosen Pekkala-trilogian toinen osa. Ensimmäinen osa Leivättömän pöydän hovimestari ilmestyi syksyllä 2012.
LIsätietoa:
- Myllylahti - Aimo Salonen.
- Länsiväylä 19.9.12 Aimo Salonen.

 

Sarkola, Ritva: Paratiisikäärme.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 73).
ISBN 978-951-202-416-9 (sid.)   30,70 e.   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.

Ritva Sarkola jatkaa edelleen luotettavia ja luettuja tarinoita yli 25 kirjoitetun teoksen kokemuksellaan.Tiia Pohja ja Henriikka Matilainen päättävät lähteä muistojen matkalle Torremolinokseen. Pari viikkoa menee naisten nauttiessa lomasta täysin siemauksin. Ennen kotiinlähtöä he päättävät käydä vielä porsasjuhlissa vanhoja muistelemassa. Tuolloin Tiia Pohja katoaa ja Henriikka joutuu palaamaan yksin kotiin. Tietoa Tiian kohtalosta odotellessa myös Henriikka joutuu mukaan outojen tapahtumien syövereihin.
Ritva Sarkola jatkaa Paratiisikäärmellään suuresti pidettyjen jännityskirjojensa sarjaa.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Ritva Sarkola.
- Wikipedia - Ritva Sarkola.
- Mikkelin kaupunginkirjasto - Ritva Sarkola.


Tuomola, Johanna: Murhaaja vierelläsi.
Myllylahti 2013.  (MurhaMylly ; 80).
ISBN 978-952-202-425-1 (sid.)   29,80 e.   Ilm. 5/2013.  Kansikuva.

Mitä tekee ihminen, joka kokee jatkuvaa alentamista? Mitä tapahtuu, kun vanhemmat ja työnantaja tuovat alati esille pettymystään, kun mieli ei enää kestä vaan ajautuu harhapoluille ja löytää kuin varkain keinon, jolla tuntee saavansa vallan muihin nähden?
Rikoskomisario Pentti Litmasen palatessa virkavapaalta hänellä on vaikeuksia päästä työvireeseen. Vasta eronneen perheenäidin katoaminen saa hänet ryhdistäytymään. Nainen näyttää hävinneen jälkiä jättämättä. Tutkimukseen osallistuva Noora Nurkka kamppailee samanaikaisesti lastensa huoltajuudesta. Pian Lohjan poliisi käsittää jahtaavansa pelottavinta mahdollista rikollista, sarjamurhaajaa. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan.
Johanna Tuomolan viides Noora Nurkka -jännitysromaani Murhaaja vierelläsi vie ihmismielen pimeälle puolelle.
Johanna Tuomola DekkariNetissä.


Vanhanen, Vesa: Seitsemän oikein.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 74).
ISBN 978-952-202-417-6 (sid.)   29,70 e.   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!

Vanhuksen raaka murha sotkee maaseudun idylliä. Tapausta selvittämään lähtee rikosylikonstaapeli Konttinen Lahdesta
apureineen. Tapaus on hankala, joten Konttinen joutuu käyttämään kaikki kykynsä sen ratkaisemiseksi. Apulaisena häärää rikoskonstaapeli Mujunen, jolla tuntuisi olevan myös jotain omituista meneillään yksityiselämässään. Konttisella itsellään on
huolia kotitalonsa home-epäilystä, mutta murhan selvittäminen menee etusijalle. Murhaajan henkilöllisyys ja motiivi ovat vain
tekijän tiedossa, mutta pikkuhiljaa syyllisen profiili alkaa hahmottua. Konttinen joutuu pohtimaan, mikä merkitys on kadonneilla valokuvilla tai lunastamatta jääneellä lottovoitolla. Yllättävien käänteiden jälkeen ratkaisevat todisteet osoittavat syyllisen.
Seitsemän oikein on lahtelaisen Vesa Vanhasen (s. 1966) esikoisteos. Leipätyönään Vanhanen opettaa historiaa ja
yhteiskuntaoppia yläasteella. Vapaa-aikanaan hän kirjoittaa ja remontoi vanhoja rakennuksia.
Lisätietoa:
- Myllylahti - Vesa Vanhanen.


 
Nordbooks

Aho, Henry: Tulilintu.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-26-7 (nid.)   27,50 e.   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.

Mika on normaali nuori mies, tavallinen tallaaja. Hänellä on elämässä kaikki hyvin. On työpaikka, tyttöystävä ja äiti, jonka kanssa hänellä on läheiset välit. Eräänä päivänä tyttöystävän perheen omistamalle huolto-asemalle jossa Mika on töissä, hyökkää joukko kommandopipoisia miehiä… Mikan elämä muuttuu silmänräpäyksessä.
Tapahtumat jättävät Mikaan jälkensä ja jotain hänen sisällään muuttuu. Elämä on yhtäkkiä kääntynyt päälaelleen. Tuskaiset ajatukset, kaipaus ja syyllisyydentunto koettelevat hänen mieltään. Mika yrittää haudata tuskansa juomiseen, mutta sekään ei auta kuin hetkellisesti. Mika tajuaa että hänen on parempi pitää päänsä selvänä pystyäkseen ajattelemaan. Mika hakee apua jopa kallonkutistajalta, mutta kukaan ei pääse hänen päänsä sisään, ei pysty enää auttamaan.
Kovan kuoren alla Mika hautoo suunnitelmiaan ja hänessä kuplii kostonhimo. Yhtenä hetkenä kaikki on selvää. Mika tietää mitä hänen on tehtävä eikä häntä enää pysäytä kukaan tai mikään… Äidin sairastuessa tilanne kärjistyy entisestään ja Mika tuntee putoavansa.
Pääseekö Mika takaisin elämään kiinni vai viekö kosto hänet turmioon?
Lisätietoa:
- www.henryaho.net

Mäntylä, Juha: Punatukkaiselle tytölleni.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-19-9 (nid.)   28 e.  Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!!
Lakeuden Ristin juurelta löytyy kuollut mies, hänen viereltään löytyy laulun punatukkaiselle tytölleni teksti, allekirjoittajana kuollut mies itse, Jan-Erik. Kihlasormus taskussaan, tuleva rikosylikomisario Mäntyranta aloittaa selvittämään Seinäjoella tapahtuvaa rikosaaltoa. Mitä lähemmäksi jutun ratkaisu etenee, sitä lähemmäksi juttu tulee Mäntyrannan henkilökohtaista elämää. Myös yölliset painajaiset pitävät häntä hereillä, keitä ovat unissa esiintyvät äiti ja kuoleva tytär, joka jokaisen unen päätteeksi kysyy - "Isä, miksi et auttanut minua?"Kun mukaan kuvioihin tulee vielä porilainen yksityisetsivä Jurkka, jonka kanssa Mäntyrannan ajatukset eivät aina mene yhteen, on ongelmia tiedossa. Kuka loppujen lopulta on syyllinen ja kuka syytön? Takaa-ajot, ammuskelut, huumeet, maksulliset naiset, viina ja kaikki muu kielletty vauhdittavat Mäntyrannan elämää Seinäjoella, jonka järjestystä hän yrittää oman terveytensä kaupalla pitää kurissa.
Juha Mäntylältä on aiemmin ilmestynyt runoteos Enkelilapselle (2010) ja novellikokoelma Dekkarikirjailijan kuolema (2012).
Lisätietoa:
- Kirjasampo - Juha Mäntylä.

Tuomela, Harri: Vallilan murhamammat.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-24-3 (ndi.)  25,50 e.  llm. 4/2013.   Kansiuva.
Esikoisdekkari!!!

Hylätyltä hiekkamontulta tehdään kaamea löytö.

Yksityisetsivä Miitta Mäki on odottanut pitkään hyvin ansaittua kesälomaa. Erämaajärven rannalla sijaitseva mökki saa kuitenkin odottaa, sillä Miitta suostuu auttamaan poliisia. Työkaverina hänellä on jo ennestään tuttu ylikomisario Mauno Luttinen.

Tutkimukset takkuavat. Kuntosalilla rehkiminen auttaa Miittaa edes hetkeksi unohtamaan työpaineet. Sydäntään voi purkaa myös Oilikki-ystävälle. Vallilalainen dekkaripiiri sen sijaan tuntuu enemmänkin rasitteelta. Maunolla on perhehuolia, vaikka hän eronnut mies onkin. Tapahtuu uusi rikos. Takeltelevat tutkimukset saavat uutta vauhtia ja vyyhti alkaa pikkuhiljaa selvetä.

Uhlgren, Sauli: Caruso.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-34-2 (sid.)   31,40 e.  Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
"Tujunen vakavoitui, keskittyi, hänen olemuksensa ikään kuin muuttui.  Hän keskeytti työnsä ja nousi seisomaan, aloitti hyräillen, silmät suljettuina, sopivaa äänikorkeutta etsien, kunnen löysi etsimänsä... Tujusen ääni voimistui, tuo huilumainen, puhdas, kirkas tenori... vibrato - Ryhäsen kasvoille levisi haltioitunut ilme!  Hän keinui hiljaa laulun rytmin mukaan... Tujusen laulu täytti moninkertaisena formun ahtaan tilan".
Tässä kolmannessa jo kahdesta aikaisemmasta rikosromaanista tutuksi tullut eläkkeelle siirtyvä rikosylikomisario Lenni Makkonen selvittää pitkän uransa poikkeuksellisimman henkirikoksen ja kuopiolainen kirjailija Sauli Uhlgren yllättää omintakeisella aihevalinnallaan.
Uhlgrenilta on ilmestynyt aiemmin rikosromaanit  Altaat (syksy 2009 Nordbooks), Kuolema kulkee yöllä (syksy 2010 Nordbooks)  ja Seminaari (2012) sekä sotakertomusteos Operaatio pohjoinen, jotka kustansi Nordbooks. Syksyllä 2011 ilmestyi  Asfaltti hehkuu, joka on järjestyksessä Uhlgrenin neljästoista teos.  Sen kustansi Muruja-kustannua. Nyt ilmestynyt Caruso on Uhlgrenin 15. teos.
Lisätietoa:
- Sanojen aika - Sauli Uhlgren.
- Pohjoissavolaista kaunokirjallisuutta - Sauli Uhlgren.
- Kononen, Seppo: Kuopion nailonsukkamurhista rikosromaani. Savon Sanomat 3.9.2010.

Ukkonen, Osmo: Muisti tekee virheen.
Nordbooks 2013.
ISBN 978-952-6643-31-1 (sid.)   31,40 e.  Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Ada Eriksonin elämä tallentuu hänen aivoihinsa kuin suurelle muistilevylle ja hän pystyy poimimaan hämmästyttävällä tarkkuudella tapahtumien yksityiskohdat muististaan. Ada Eriksonin harvinaista muistilahjakkuutta hyödyntää Mikkelissä sijaitseva yritys Lomex Oy.  Ihmisen sielunmaisema on arvaamaton.  Ja kun kyseessä on jo lapsesta asti poikkeuksellista huomiota saanut henkilö, todellisuus ja mielikuvitus saattavat aiheuttaa outoja harhoja.  Valkoinen valhe on yksi tunnetuimmista itsensä pettämisen termejä. 
Adalle syntyy ajatus: jospa hän muistaisikin erään kokousillan tapahtumat tahallaan väärin.  Seuraukset ovat kohtalokkaat.  Ihmisen sielunmaisema on arvaamaton.  Ja todellisuus ja mielikuvitus saattavat aiheuttaa outoja harhoja.  Kirjan fiktiiviset tapahtumat on sijoitettu Mikkeliin, kirjailijan kotikaupunkiin.
Osmo Ukkoselta on aiemmin ilmestynyt romaanit Elämän avaimet (2009) ja Itsekkyyden kukka (2011).
Lisätietoa:
- Kirjasampo - Osmo Ukkonen.


 

Otava

 


Kotimaiset


Hiekkapelto, Kati: Kolibri.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26732-4 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Jugoslavian unkarilainen Anna Fekete aloittaa rikostutkijana pohjoissuomalaisessa merenrantakaupungissa. Nuori maahanmuuttaja on täysin suomalaistunut, mutta kokee itsensä muukalaiseksi, ehkä eniten itselleen. Asiaa ei helpota että hän saa työparikseen keski-ikäisen Eskon, joka ei vaivaudu peittelemään rasistisia ennakkoluulojaan.
Annan työ rikostutkijana ehtii tuskin alkaa, kun hän joutuu keskelle koko maata kuohuttavaa murhatutkintaa. Lenkkipolulla surmatun nuoren naisen hallusta löytyy atsteekkijumalaa esittävä riipus, ja pian tapahtuu toinen samanlainen murha. Merkit viittaavat sarjamurhaajaan. Saako Anna Kolibrin kiinni ennen kuin uhreja tulee lisää?
Päänvaivaa tuottaa myös kurdityttö Dijar. Tyttö on ottanut yhteyttä poliisiin kunniaväkivallan pelossa, mutta pyörtänyt kuulusteluissa puheensa. Tytön vaietessa Annan on etsittävä todisteita muualta.
Kati Hiekkapelto (s. 1970) on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla miehensä, kolmen lapsensa sekä suuren eläinlauman kanssa. Hiekkapelto on työskennellyt  maahanmuuttajien opettajana ja asunut Serbian unkarilaisalueella.  Kolibri on hänen esikoisromaaninsa ja uuden dekkarisarjan avaus.
Huom! Kerrassaan loistava esikoinen.  Koukutti heti kättelyssä.  Uskottava ja koskettava tarina ja päähenkilö erittäin kiinnostava.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Kati Hiekkapelto DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Sahanpururevolveri.
Kauneimmat kertomukset.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26927-4 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Tarinoissa karautetaan taksilla Raision Alkoon hakemaan valtakunnan viimeistä vinettopulloa, paimennetaan vale-Elviksiä Salpausselän kisoissa, etsitään murhamiestä Muumimaailmassa ja pelataan venäläistä rulettia pyhän Nikolauksen tapaan revolverijoulusaunassa. Ihmiselon raadollisia puolia valottavat myös jutut keihäänheittäjän kotiinpaluusta, ampumahiihtäjän yksinäisyydestä sekä epähygieenisistä seurauksista, joita hoitamattomasta vipistä voi koitua.
Takaa-ajo Muumimaailmassa, venäläistä rulettia joulusaunassa! Sahanpururevolveri kokoaa yhteen parhaat Mäen mustanpuhuvista rikostarinoista ja neljä uutta kertomusta.
Osa tarinoista on ilmestynyt vuosien varrella mikä missäkin, Vappu neekeristä Talouselämään. Niille ei voi rajata kohdeyleisöä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Ulkomaiset


De la Motte, Anders: Peli.
Alkuteos: Geim, 2010.  Suom. Maija Kauhanen.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26975-5 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
"Haluatko pelata peliä?" Bussista löytyvä kännykkä kutsuu Henrikin salaiseen reality-peliin. Hän saa Pelinjohtajalta tehtäviä, joiden suorittamisesta hänen täytyy kuvata videoita nettiin. Netissä myös seurataan pelin etenemistä ranking-listoilla. Kun harmittomat tehtävät alkavat muuttua yhä vaarallisemmiksi, Henrik huomaa sotkeutuneensa salaliittojen verkkoon. Hän on piinallisen päätöksen edessä: jatkaako peliä, vai kääntyäkö Pelinjohtajaa vastaan?Tukholmaan sijoittuvan toiminnallisen dekkaritrilogian aloittava Peli avaa sisäpiiriläisen näkökulman IT-maailmaan ja sosiaalisen median kulisseihin. Vauhdikasta kerrontaa höystävät huumori ja herkulliset viittaukset populaarikulttuuriin.
Kirja on ollut huima menestys kotimaassaan Ruotsissa, ja sen oikeudet on myyty yli 20 maahan.
Anders de la Motte (s. 1971) on entinen poliisi.  Hän on työskennellyt turvallisuuspäällikkönä yhdessä maaiman suurimmista IT-yrityksistä ja toimii nykyään kirjailijantyönsä ohella kansainvälisenä turvallisuuskonsulttina.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Anders de la Motte DekkariNetissä.

Hill, Anthony: Kauniit kuolemat.
Alkuteos: Los buenos suicidas, 2012.   Suom. Taina Helkamo.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27082-9 (sid.)   Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Kuusi kuukautta Kuolleiden lelujen kesän tapahtumien jälkeen Héctor Salgadon ex-vaimo on edelleen kateissa. Salgado saa tutkittavakseen kosmetiikkayrityksessä työskennelleen naisen itsemurhan. Käy ilmi, että joitakin kuukausia aiemmin myös naisen työtoveri on surmannut itsensä ja sitä ennen perheensä. Tapaus mutkistuu entisestään, kun kolmaskin saman firman työntekijä löydetään kuolleena.Salgadolle selviää pian, että firman virkistysviikonloppuna on tapahtunut jotakin kammottavaa, jonka peittelyyn kaikki kolme olivat osallistuneet. Kiristääkö joku työntekijöistä muita? Ja surmasiko sama henkilö kolme toveriaan?
Espanjalainen Antonio Hill (s. 1966) on koulutukseltaan psykologian lisensiaatti, mutta hän on työskennellyt jo pitkään englanninkielisen kaunokirjallisuuden kääntäjänä. Hillin esikoisteos Kuolleiden lelujen kesä oli loistava kirja ja menestys useassa maassa.  Kirja ilmestyi suomeksi kevällä 2012.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Antonio Hill DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Vaarallinen leikki.
Alkuteos: Den farliga leken, 2010.  Suom. Jaana Nikula.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26962-5 (sid.)   Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Kun mallitoimisto bongaa tavallisen gotlantilaistytön Jennyn, alkaa uusi jännittävä elämä: salamavaloja, julkkisbileitä ja menestyvä muotikuvaajapoikaystävä.Samaan aikaan toisaalla Agnes makaa sairaalassa nääntymäisillään syömishäiriöön ja syyllisyyteen. Tytöt eivät tiedä, että heidän elämänsä liittyvät toisiinsa, ennen kuin Jennyn poikaystävä pahoinpidellään. Joku on päättänyt oman käden oikeudella tasoittaa elämän epäoikeudenmukaisuutta.
Mari Jungstedtin  Gotlantiin sijoittuvan sarjan kahdeksas dekkari. Hienoja kirjoja.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Leon, Donna: Turvasatama.
Alkuteos: Drawing conclusions, 2011.  Suom. Marja Kauhanen.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-2507-8 (sid.)   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Guido Brunetti tutkii eläkkeelle jääneen naisopettajan kuolemaa ja saa selville, että tämä oli tehnyt kodistaan turvapaikan perheväkivallan uhreille. Nainen oli työskennellyt myös vapaaehtoisena vanhainkodissa, jonka asukkaat olivat ottaneet tavakseen kertoa tälle salaisuuksiaan - jopa sellaisia, jotka eivät kestä päivänvaloa. Jo 20. Brunetti-dekkari jännityksen, Venetsian ja hyvän ruoan ystäville.  Donna Leon ei paljon esittelyjä kaipaa.
Jokainen hänen dekkarinsa on luettava..
Donna Leon DekkariNetissä.

McEwan, Ian: Makeannälkä.
Alkuteos: Sweet tooth, 2012. Suom. Juhani Lindholm.
Otava 2013. (Otavan kirjasto).
ISBN 978-951-1-2693-3 (sid.)  Ilm. 2/2013.   Kansikuva .

Konservatiivisen kasvatuksen saaneella Serena Fromella on viimeisenä opiskeluvuotenaan lyhyt suhde professorinsa kanssa. Suhteen aikana Serenalle selviää, että häntä ollaan värväämässä tiedustelupalvelun vakoojaksi. Salaisessa tehtävässään, koodinimeltään Makeannälkä, Serena pääsee tutustumaan kirjalliseen maailmaan ja erityisesti erääseen lupaavaan nuoreen kirjoittajaan. Aluksi hän rakastuu miehen kertomuksiin, lopulta mieheen itseensä. Kykeneekö Serena säilyttämään salaisuutensa peitetehtävästä? Kuka lopulta vakoilee ja ketä? Vastatakseen kysymyksiin Serenan täytyy hylätä vakoilun ensimmäinen sääntö: älä luota kehenkään.
Ian McEwan on loistava kirjailija ja monet hänen kirjoistaan sopisivat myös jännityskirjallisuuteen.  Tämä kirja ansaitsee tulla esitellyksi myös DekkariNetissä.  Edelliset lukemani McEwanit ovat Lauantai (Otava 2006) ja Polte (Otava 2010). Molemmat loistavia kirjoja. Tornion kirjastossa Makeannälkä löytyy kuitenkin romaanihyllystä.
Lisätietoa:
- www.ianmcewan.com.
- Otava - Ian McEwan.
- Wikipedia - Ian McEwan.
- Wikipedia (suom.) - Ian McEwan.


Qiu Xiaolong: Kuolemanjärvi.
Alkuteos: Don't cry, Tai lake, 2012.  Suom. Oona Timonen.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26923-6 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Puoluesihteeri Zhao tarjoaa Chen Caolle loman virkistyskeskuksessa Tai-järven rannalla. Lomakeskuksen lähellä sijaitsevassa ravintolassa Chen tutustuu Shanshan-nimiseen naiseen, joka kertoo hänelle paikallisen kemiantehtaan saastuttaneen järven sekä paikallisen ruuan. Kun tehtaanjohtaja murhataan, Shanshanista tulee yksi epäillyistä.Chen ryhtyy selvittämään johtaja Liun murhaa ja saa kuulla alueella meneillään olevista yhteiskunnallisista muutoksista, joista myös Liu olisi suuresti hyötynyt. Mutta kuka hyötyi Liun kuolemasta? Voisiko se olla Shanshan, nainen, johon Chen on rakastumassa?
Seitsemäs Chen Cao -dekkari, jossa ylikomisario Chen Cao tutkii ympäristörikoksiin syyllistyneen tehtaanjohtajan murhaa ja kiinalaisen yhteiskunnan korruptiota.
Hienoa, että saadaan suomeksi lisää Qiu Xiaolongin erinomaisia dekkareita. Edellinen suomennos Tapaus Mao ilmestyi suomeksi v. 2010.
Qiu Xiaolong DekkariNetissä.

Wennstam, Katarina: Alfauros.
Alkuteos: Alfahannen, 2010.  Suom. Laura Beck.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26730-0 (sid.)   Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
Näyttelijä Jack Rappe on Ruotsin himoituimpia poikamiehiä. Kun hänet löydetään kotoaan vatsa auki viillettynä, seurapiirielämän pimeät yksityiskohdat alkavat paljastua.Miehen alfauroksen maine tunnettiin, mutta hyväksikäytettyjen nuorten naisten määrä yllättää jopa kokeneen syyttäjän Madeleine Edwardsin.
Katarina Wennstam on ruotsalainen journalisti, kirjailija ja luennoitsija sekä näkyvä mediapersoona.  Hänen kantaaottavassa feministisessä trilogiassaan ovat ilmestyneet aiemmin romaanit Tahra (kevät 2011) ja Turmanlintu (kevät 2012).  Erittäin vetäviä, jännittäviä  ja koukuttavia dekkareita.
Katarina Wennstam DekkariNetissä.


Tietokirjoja


Miki-kirjat - Otava

Otava on tuonut markkinoille uuden kirjaformaatin.

Ensimmäiset Miki-kirjat:


Huom!!

Leon, Donna: Kasvot kuvassa.
Komisario Guido Brunettin tutkimuksia.
Alkuteos: About face, 2009.   Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27379-0 Miki-kirja.
Miki-laitoksen 1. p.


Mäki, Reijo : Sheriffi.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27382-0  Miki-kirja.
Miki-laitoksen 1. p.


Uusia pokkaripainoksia Seven -sarjassa.


Dahl, Arne: Valvova silmä.
Alkuteos: Himmelsöga, 2007.  Suom. Kari Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27237-3 (nid.)      Ilm. 4/2013.    Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Erra, Jyrki: Kaunasin sivut.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27243-4 (nid.)   Ilm. 6/2013.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Gerritsen, Tess: Kaksoisolento.
Alkuteos: Body Double, 2004. Suom. Mika Virva.
Otava 2013.
ISBN 951-951-1-27779-8 (nid.)  Ilm. keväällä 2013.
1. p. ilm. 2005.

Harris, Robert: Pelkokerroin.
Alkuteos: The fear index, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27222-9 (nid.)    Ilm. 3/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Hill, Antonio: Kuolleiden lelujen kesä.
Alkuteos: El verando de los juguetes muertos, 2011.  Suom. Taina Helkamo.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27211-3 (nid.)   Ilm. 2/2013.
1. p. ilm. keväällä 2011.

James, P. D.: Viaton veri.
Alkuteos: Innocent Blood, 1980. Suom. Esko Halme.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27193-2 (nid.)   Ilm. 1/2013.
1. p. ilm. 1982.

Jungstedt, Mari: Hiljaisuuden hinta.
Alkuteos: Den dubbla tystnaden, 2009.  Suom. Taina Rönkkö.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27223-6  Ilm. 3/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Larsson, Åsa: Uhrilahja.
Alkuteos: Till offer åt Molok, 2012.   Suom.  Kari V. Koski.
Otava 2013.
ISBN 978-952-27235-9   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Leon, Donna: Uskon asia.
Komisario Guido Brunettin tutkimuksia.
Alkuteos: A Question Of Belief, 2010.  Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2013.
ISBN 978-951-27242-7 (nid.)  Ilm. 6/2013. 
1. p. ilm. kesällä 2012.

McCall Smith, Alexander: Harhapolkuja savannilla.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: The Double Comfort Safari Club, 2010.  Suom. Päivi Pouttu-Delière.
Otava 2013.
ISBN 978-951-27241-0 (nid.)  Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Marklund, Liza: Vastalauseita : kirjoituksia 1985-2010.
Alkuteos: Nya röster sjunger samma sanger, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26671-6 (nid.)      Ilm. 1/2013. 
1. p. ilm. keväällä 2012.

Mäki, Reijo: Sheriffi.
Otava 2013.
ISBN 978-951-0-27229-8 (nid.)   Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Mäki, Reijo: Huhtikuun tytöt.
Otava 2013.
ISBN 978-951-0-25686-1 (nid.)   Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. kesäkuussa  2004.

Pakkanen, Outi: Hinnalla millä hyvänsä.
Otava 2013.
ISBN 978-951-0-27429-2 (nid.)  Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2005.

Pakkanen, Outi: Yöpuisto.
Otava 2013.
ISBN 978-951-0-27427-8 (nid.)  Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2008.

Ruiz Zafón, Carlos: Taivasten vanki.
Alkuteos: Prisionero del cielo, 2011.  Suom. Antero Tiittula.
Otava 2013.  
ISBN 978-951-27240-3 (nid.)  Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. kesäkuussa 2012.

Sansom, C. J.: Musta tuli.
Shardlake 2.
Alkuteos: Dark fire, 2003.  Suom. Katariina Kaila.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27213-7 (nid.)    Ilm.  2/2013.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Soininvaara, Taavi: Valkoinen kääpiö.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-27248-9 (nid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Wennstam, Katarina:  Turman lintu.
Alkuteos: Dödergök, 2008.  Suom. Laura Beck.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-277231-1 (nid.)   Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Äänikirjat


Mäki, Reijo: Sahanpururevolveri 1-5.
Otava 2013.
Lukija: Ville Tiihonen.
Osat 1 - 5 (2 cd levyä kukin osa).
Reijo Mäen parhaat rikostarinat viisiosaisena äänikirjasarjana.
Mustanpuhuvat kertomukset näyttävät ihmiselämän raadollisen puolen, pistävällä huumorilla
ja yllättävillä käänteillä maustettuna. Sotkuista jälkeä syntyy niin puolivahingossa, humalassa,
mielenhäiriössä kuin silkassa jännityksenkaipuussa.


 

Schildts&Söderströms


Eastland, Sam: Punatsaarin silmä.
Alkuteos: Eye of the Red Tsar, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-2971-7  (sid.)   35 e.   Ilm. 5/2013.  Kansikuva.
Tarkastaja Pekkala oli kerran Venäjän kuuluisin rikosetsivä, tsaarin luotettu mies. Osat kääntyivät ja saalistajasta tuli saalis: nyt Pekkala viruu vankileirillä, keskellä korpea. Miljoonien kohtalotovereiden tavoin hänet on lähetetty Siperiaan, ja ulkomaailman silmissä hän on yhtä kuin kuollut. Mutta varma kuolemaantuomio vaihtuu armonajaksi, kun hänet haetaan ratkomaan varsin tunnettua tapausta. Käsky tulee Stalinilta. Pekkalan on selvitettävä, ketkä olivat tsaariperheen murhan arkkitehdit, ja etsittävä käsiinsä mittaamattoman arvokkaat keisarin kalleudet. Jos Pekkala suoriutuu tehtävästä, häntä odottaa vapaus ja hän saa kohdata elämänsä rakkauden, vallankumouksen tuoksinassa kadottamansa naisen. Epäonnistuneen yrityksen palkka on kuolema.
Voiko yksi mies ratkaista Romanovien mysteerin? Stalinin vallanhimosta syntynyt, vainoharhoista ja raakalaismaisuudesta elävä Neuvostoliitto luo puitteet Punatsaarin silmälle.
Hienoa, että saadaan suomeksi tämä vuonna 2010 ilmestynyt ensimmäinen Inspector Pekkala -sarjan dekkari.
Huom! Salaperäinen Sam Eastland asuu Yhdysvalloissa ja Englannissa. Hän on lontoolaisen komisarion pojanpoika.
Hänen jännityskirjasarjansa esittelee suomalaissyntyisen sankarin, komisario Pekkalan, joka toimii etsivänä Stalinin ajan Neuvostoliitossa.
Sam Eastland DekkariNetissä.

Ridpath, Michael: Varjojen saartama.
Alkuteos: Where the shadows lie, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Schildts&Söderströms 2013.
ISBN 978-951-52-3078-2  (sid.)   36 e.   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Ikivanha saaga, nykyajan legenda ja salaisuus jonka vuoksi ollaan valmiita vaikka tappamaan...Islannin tuliperäisessä maisemassa kiirii huhu entisaikaisesta käsikirjoituksesta, kauan kadoksissa olleesta saagasta, joka kertoo mahtavia voimia omaavasta sormuksesta. Mikä hyvänsä muinainen, aiemmin tuntematon käsikirjoitus olisi mittaamattoman arvokas, mutta jos kuulopuheisiin on uskominen, tässä saagassa on jotain vielä arvokkaampaa - jotain joka maksaa professori Agnar Haraldssonille hänen henkensä.Myyttisiin mittoihin kasvavaa murhaa ryhtyy selvittämään Islannissa syntynyt mutta Bostonissa varttunut etsivä Magnus Jonson. Jonson on saanut väliaikaisen siirron Islantiin, sillä Amerikassa huumekartelli on luvannut hänen päästään palkkion. Hän paneutuukin vimmalla Haraldssonin tapaukseen, joka on Islannin mittakaavassa harvinainen. Hänen menetelmänsä ovat kuitenkin kyseenalaisia ja usein jopa sääntöjen vastaisia, ja ne ajavat hänet pian törmäyskurssille esimiestensä kanssa. Tämä hämmentää entisestään Magnuksen tunteita synnyinmaataan kohtaan, kun pakkaa sekoittavat vielä kahden vuosikymmenen jälkeenkin sotkuiset perhesiteet ja oman isän selvittämätön murha. Magnus oppii kovan kautta, että menneisyyden varjo on Islannissa pitkä.
Brittiläinen Michael Ridpath (s. 1961) – Henning Mankellin ja Arnaldur Indridasonin hengenheimolainen – opiskeli historiaa mutta päätyi töihin pankkisektorille, arvopaperi- ja riskisijoituskauppaan. Ridpath on tunnettu juuri rahamaailmaan sijoittuvista trillereistään, joista ensimmäisen hän kirjoitti töiden ohessa iltaisin ja viikonloppuisin. Tämän kirjan menestys mahdollisti heittäytymisen kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Varjojen saartamassa Ridpath yhdistää Islannin luonnon ja historian, salamyhkäisyyden ja taikauskon kurkkuakuristavaan jännitykseen.
Huom! Michael Ridpathilta on suomennettu 1990-luvulla kaksi trilleriä: v. 1995 Tappava sijoitus (Free to trade, 1995) ja 1996 Virtuaalimurha (Trading reality, 1996). Muistaakseni olen lukenut kirjat aikanaan.  Mielenkiintoista saada näin pitkän ajan jälkeen uusi suomennos ja aivan toisenlaisesta aihepiiristä kuin rahamaailmaan sijoittuvat aikaisemmat trillerit.
Kirja oli todella mielenkiintoinen ja jännittävä.
Michael Ridpath DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Heino, Jyrki: Kellari,
Schildts&Söderströms 2012.
ISBN 978-951-52-3236-6 (nid.)   Ilm. 4/2013.
1. p. ilmestyi syksyllä 2012.Siltala


Tietokirjoja

Franzen, Jonathan: Yksin ja kaukana.
Alkuteos: Farther away, 2012. Suom. Raimo Salminen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952234-120-4 (sid.)   Ilm. keväällä 2013.   Kansikuva.

Jonathan Franzen on koonnut teokseensa Yksin ja kaukana esseitään viiden viime vuoden ajalta. Franzen palaa hänelle läheisiin teemoihin, kirjallisuuteen ja omaelämäkerrallisiin kysymyksiin. Teoksen nimiesseessä hän tutkii ristiriitaisia ja mutkikkaita tunnereaktioitaan ystävänsä kirjailija David Foster Wallacen kuolemaan. Toisaalla hän kuvaa uhkaavaa kohtaamistaan lintujen salametsästäjien kanssa Kyproksella tai pohtii teknologian vaikutuksia vaikkapa siihen, miten ilmaisemme rakkautemme. Franzenin esseiden leimaa-antava piirre on suoruus. Hän ruotii omia vaikuttimiaan ja ennakkoluulojaan mitään kätkemättä. Matkustaessaan Kiinaan tutkimaan teollistumisen tuhoisia ympäristövaikutuksia hän kuvaa samalla sitä kuinka maan kaikinpuolinen taloudellinen menestys häntä ällistyttää ja hämmentää ja johtaa kysymään omien ennakkoluulojen alkuperää. Yksin ja kaukana on merkittävä, provokatiivinen ja välttämätön kirja.
Osa kirjan sisällöstä on ilmestynyt aiemmin, pieneltä tai suurelta osin eri muodossa, The New Yorkerissa, The New York Timesissa, Technology Reviewissa ja The Guardianissa sekä eri kirjoissa, muun muassa teoksessa State by State: A Panoramic Portrait of America (Matt Weiland ja Sean Wilsey; toim.).
Jonathan Franzen (s.1959) romaanit Muutoksia (2001) ja Vapaus (2010) ovat 2000-luvun amerikkalaisen kirjallisuuden merkkiteoksia. Romaaniensa ohella Franzen on julkaissut esseitä, joiden aiheet vaihtelevat henkilöhistoriasta politiikkaan, yhteiskuntaan ja kirjallisuuteen. Epämukavuusalue julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2006. Uusin esseeteos Farther Away julkaistaan suomeksi vuonna 2013. Illinoisissa lähellä Chicagoa syntynyt ja Missourissa lapsuutensa viettänyt Franzen asuu nykyisin New Yorkissa ja Kaliforniassa. Hän on opiskellut Swathmoren yliopistossa sekä Freie Universitätissä Berliinissä.
On ilo esitellä hienoja käännösesseekokoelmia....ja Siltalalle kiitokset Kunderasta ja Franzenista...
Lisätietoa:
- Siltala - Jonathan Franzen.
- Wikipedia - Jonathan Franzen.
- Suomen kuvalehti - Kohtaamiset -blogi.
- Aamulehti 22.5.2013 Juhani Brander.
- Savon Sanomat 23.5.2013 Ina Ruokolainen.


Kundera, Milan: Eririppu.
Alkuteos: Le rideau. Essai en sept parties, 2005. Suom.  Ville Keynäs
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-106-8 (nid.)   Ilm. kevät 2013.   Kansikuva.
Tsekkiläissyntyisen Milan Kunderan seitsenosainen essee Esirippu tutkii romaanin olemusta ja sen keskeistä merkitystä taiteessa. Hän kirjoittaa Cervantesista, Brochista, Proustista, Gombrowiczista, maailmankirjallisuuden käsitteestä, provinsialismista. Kunderan ajattelun tausta on hänen keskieurooppalainen kokemuksensa ja kirjallisuuden monimuotoinen perinne. I Tietoisuus ja jatkuvuus II Die Weltliteratur III On mentävä asioiden sieluun IV Mikä on romaanikirjailija? V Estetiikka ja olemassaolo VI Revitty esirippu
VII Romaani, muisti, unohdus"Kundera on epäilijä. Epäilevä, kysyvä asenne on hänen kertomataiteensa liikkeellepaneva voima. 'Skeptisismi ei minulle ole maailman kieltämistä', hän sanoo, 'vaan maailman muuttamista kysymyksiksi.' Hän nojaa keskieurooppalaisen romaanin perinteeseen, lähinnä Brochiin ja Musiliin, joiden romaanit sulauttivat yhteen runouden, ajattelun ja kertomuksen. Kunderalle romaani on 'suuri intellektuaalinen synteesi'.Mutta samalla hän tähdentää myös leikin arvoa, kysymysten ja tulkintojen leikkiä - ja näin hän tekee yhä hämärämmäksi fiktion ja filosofian rajan. Hän ei pidä lukijoista, jotka ottavat hänen ajatuksensa kirjailijan itsetunnustuksina. Hän toivoo, että ne ymmärrettäisiin ajatuskokeina, hypoteeseina, ajatussepitteinä, mahdollisesti jopa ajattelun parodioina."- Jan Blomstedt.
Milan Kundera syntyi vuonna 1929 Brnossa silloisessa Tsekkoslovakiassa, nyk. Tsekissä. Ennen musiikkitieteen, elokuvan ja kirjallisuuden opintojaan Kaarlen yliopistossa hän työskenteli sekatyömiehenä ja jazzmuusikkona. Lopulta hän oli Prahan esittävien taiteiden akatemian professori.
Kundera aloitti kirjailijanuransa runoilijana, 1960-luvulla hän julkaisi muun muassa kolme novellikokoelmaa, jotka tunnetaan yhteisnimellä Naurettavien rakkauksien kirja (WSOY 1988). Hänen ensimmäinen romaaninsa Pila (WSOY 2003) ilmestyi vuonna 1967 ja toi hänelle heti kansainvälistä kuuluisuutta. Vaikeudet hallinnon ja kommunistisen puolueen kanssa johtivat lopulta siihen, että kirjailija muutti Ranskaan vuonna 1975. Kunderan romaaneja ovat myös Elämä on toisaalla (WSOY 1977), Naurun ja unohduksen kirja sekä hänen ehkä tunnetuin teoksensa Olemisen sietämätön keveys (WSOY 1985).
Milan Kundera on loistava kirjailija ja esseisisti.  Hänen jo vuonna 1987 ilmestynyt esseekokoelma Romaanin taide oli aikanaan lukuelämys.  Häneltä on suomennettu myös esseekokoelma  Petetyt testamentit (2001).
Huom!  Antoisaa lukemista dekkarien lomassa.
Lisätietoa:
- Siltala - Milan Kundera.
- Wikipedia - Milan Kundera.

Uusia pokkaripainoksia

Koch, Herman : Illallinen.
Alkuteos: Het diner, 2009.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-162-4  (nid.)  Ilm. 3/2013.
1. p. ilm. kesällä 2012.
Lisätietoa:
- Siltala - Herman Koch.
- Wikipedia - Herman Koch.


 

Tammi


Kotimaiset

Johansson, J. K.: Laura.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7005-9 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Laura on säkenöivä avaus uudelta tekijältä. Se on samaan aikaan painostava psykologinen trilleri ja hykerryttävä ihmissuhdedraama, pakahduttava tarina eräästä perheestä ja silmiä avaava kuvaus moraalin murroksesta internetin määrittämässä yhteiskunnassa.Mia Pohjavirta on nelikymppinen entinen nettipoliisi, joka yrittää päästä eroon Facebook-riippuvuudestaan. Nikke on hänen pikkuveljensä, suurpiirteinen koulupsykologi. Laura Anderson on lukiolaistyttö, Niken asiakas ja erittäin kadonnut. Kun Lauran vanhemmat perustavat Facebook-sivun tytön löytämiseksi, aukeaa varsinainen Pandoran lipas.
J. K. Johansson on nimimerkki, jonka takana työskentelee ryhmä tarinankerronnan ammattilaisia.  Hän rakastaa pohjoismaisia dekkareita, HBO:n sarjoja, hyvin kirjoitettuja seksikohtauksia ja sitä, että on lukenut kirjan ennen kuin näkee elokuvan.
Uuden kotimaisen Palokaski-rikossarjan avaus.
Mielenkiintoista.....
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Ropponen, Markku: Kuhala ja jokimurhat.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7130-8 (sid.)   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Yksityisetsivä Otto Kuhala sonnustautuu katusoittajaksi samalla kun pitää silmällä myymäläryöstöistä epäiltyä miestä. Hieman myöhemmin mies lojuu puukko vatsassaan läheisen joen rannassa. Eivätkä ruumiit jää tähän.Elohopea pysyttelee päivästä toiseen hellelukemissa, kun Kuhala lähtee jokimurhaajan perään. Hän joutuu tapansa mukaan hankauksiin niin poliisin kuin rikollisten kanssa ja huomaa kohta ajautuneensa elämänsä tukalimpaan kesänviettoon.
Kahdestoista Otto Kuhala -dekkari Markku Ropposelta.  Hienoa, että Kuhala jatkaa edelleen tutkimuksia.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Simukka, Salla: Punainen kuin veri.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7123-0 (nid.)   Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Huom!  Kirja on nuorten dekkari, mutta kiinnostaa varmaan myös aikuisia lukijoita.
Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnesvyyhtiä. Alati kiihtyvä tapahtumien pyörre heittää Lumikin hengenvaarallisiin tilanteisiin, pakenemaan kylmäverisiä rikollisia ja lopulta salaisiin Jääkarhun juhliin. Tapahtumien taustalla talvi on kylmempi kuin vuosiin, ja pakkanen kurittaa Tampereen katuja. Lumikin on ollut pakko oppia puolustautumaan. Pakko oppia luottamaan vain itseensä. Pakko oppia tietämään, milloin pitää paeta ja milloin taistella. Hän on voittanut menneisyytensä pelot mutta kasvattanut samalla ympärilleen ehkä liiankin vahvan suojamuurin.Punainen kuin veri pitää otteessaan kuin hyytävin pakkanen. Se aloittaa uuden, vetävän jännitystrilogian, jonka pääosassa on vahva ja itsenäinen Lumikki Andersson.
Lumikki-trilleritrilogian päähenkilö on vahva ja itsenäinen 17-vuotias Lumikki Andersson, joka on joutunut menneisyydessään pelkäämään paljon ja kasvattanut itselleen vahvan suojamuurin. Sarjan edetessä hän joutuu tahtomattaan osaksi erilaisten rikosten selvittämistä ja samalla kohtamaan myös oman perheensä salaisuudet.
Punainen kuin veri aloittaa Lumikki-trilleritrilogian.  Trilogian toinen kirja Valkea kuin lumi ilmestyy elokuussa 2013 ja kolmas kirja Musta kuin eebenpuu ilmestyy keväällä 2014.
Salla Simukan Lumikki-trilleritrilogian käännösoikeudet on myyty Saksaan, Belgiaan, Alankomaihin ja Turkkiin. Aiemmin käännösoikeudet on myyty Ranskaan ja Kroatiaan. Kauppoja voidaan pitää kansainvälisenä läpimurtona suomalaiselle nuortenkirjallisuudelle.
Lisätietoa:
- Tammi 11.4.2013 - Lumikki-trilogia tekee suomalaisen nuortekirjallisuuden historiaa.
- Yle Aamun kirja - Salla Simukka.
- Wikipedia - Salla Simukka.
- Salla Simukan kotisivu.
- Facebook - Salla Simukka.


Ulkomaiset


Clark, Mary Higgins: Kadonneet vuodet.
Alkuteos: The lost Years, 2012.  Suom. Henna Kaarakainen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-6801-8 (sid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Tutkija Jonathan Lyons saa käsiinsä Vatikaanin kirjastosta 1400-luvulla kadonneen kirjeen, jonka uskotaan olevan itsensä Jeesuksen kirjoittama. Muutaman päivän kuluttua Jonathan löytyy ammuttuna, ja vaimo Kathleen kyyristelee komerossa murha-ase kädessään. Tapaus vaikuttaa selvältä: Alzheimerin tautia sairastava vaimo on pannut pisteen miehensä vuosikausia jatkuneelle uskottomuudelle.Tytär Mariah ei usko äitinsä syyllisyyteen - varsinkaan kun hän huomaa korvaamattoman pyhäinjäännöksen kadonneen. Mariah alkaa selvittää tapausta mutta joutuu pian vaarallisille vesille, kun isän kollegat alkavat kadota yksi toisensa jälkeen. Mary HIggins Clark on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania ja kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Mary Higgins Cark -kotisivu.
- Wikipedia - Mary Higgins Clark.
- Tammi - Mary Higgins Clark.

Giménez Bartlett, Alicia: Petra Delicado ja vihaiset koirat.
Alkuteos: Día de perros, 1997.  Suom. Matti Brotherus.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-65284 (sid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
Yksinäinen mies pahoinpidellään kuoliaaksi. Miehellä ei ole omaisia, ainoastaan koira ja oudon paljon varallisuutta. Tapausta alkavat tutkia rikospoliisi Petra Delicado ja hänen oikukas parinsa Fermín Garzón.Rikosta selvittäessään Petra ja Fermín sukeltavat Barcelonan alamaailmaan, kohtaavat koirien salakuljettajia, julmia kasvattajia ja koiratappeluiden karun todellisuuden. Poliisintyön arkeen tuovat vaihtelua uudet tuttavuudet - Petraa ilahduttaa charmantti eläinlääkäri, kun taas Garzón löytää itsensä keskeltä koiraihmisten kolmiodraamaa.
Petra Delicado -sarjan toisessa osassa rikostutkimus vie rempseän barcelonalaispoliisin ja hänen parinsa koiratappeluiden väkivaltaiseen maailmaan. 
Ensimmäinen Petra Delicado -dekkari Petra Delicado ja merkityt tytöt ilmestyi suomeksi keväällä 2012.
Kirja oli kerrassaan loistava kirja.  Todella upea ja koukuttava heti alkumetreillä. Hienoa, että saadaan lisää suomennoksia.
Alicia Giménez Bartlett DekkariNetissä.

King, Stephen: 22.11.63 : Kennedy ammuttu Dallasissa.
Alkuteos: 11/22/63, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-6956-5 (sid.)   Ilm. 1/2013.  Kansikuva.

Englanninopettaja Jake Epping saa sattumalta tietää, että läheisestä purilaispaikasta pääsee siirtymään vuoteen 1958. Hänellä olisi tilaisuus estää Kennedyn murha ja muuttaa historian kulkua, eikä hän voi kieltäytyä tehtävästä. Jaken ei auta muu kuin raottaa kylmiön ovea ja aloittaa matka, joka on vievä hänet täysin toisenlaiseen maailmaan - ja elämänsä rakkauteen. Mutta viiden vuoden päässä odottaa Lee Harvey Oswald, eikä ajassa matkustaminen ole vaaratonta.Millaiseksi muodostuu maailma, kun 22.11.63 merkitään muistiin päivänä, jolloin John F. Kennedyn murhayritys epäonnistui? Kauhun kuningas tarjoilee vaihteeksi nostalgiaa, rakkautta, salaliittoteorioita ja jännitystä!   Stephen King Kennedyn murhaajan jäljillä...
Erittäin kiinnostava kirja.. Tätä kannattaa odottaa...
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.stephenking.com.
- Tammi - Stephen King.
- Wikipedia - Stephen King.
- Wikipedia - 11/22/63.

Lantz, Åsa: Miehemme Shanghaissa.
Alkuteos: Vår man i Shanghai, 2011.  Suom. Marja Kyrö.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-6679-3 (sid.)   Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
Miksi kodittomat miehet matkustavat Göteborgin ja Shanghain väliä? Sattuman kautta rikoskonstaapeli Mario Tumm, teatteriohjaaja Viggo Sjöströmin kumppani, saa tietää näistä matkoista. Kuka niitä organisoi ja miksi? Teatteriseurueen kanssa Shanghaihin matkustava Viggo alkaa penkoa tapausta, jonka juuret vievät kauas menneisyyteen. Kotona Ruotsissa pariskunta joutuu kasvotusten nuorten itsemurhien ja niihin kannustavien nettisivustojen kanssa.Erityisesti asunnottomien naisten karun todellisuuden kautta Lantz kuvaa maailmaa, jossa ihmiselämällä ei ole arvoa. Hyvinvointia voi kyllä ostaa, mutta joku joutuu aina maksumieheksi.
Ärhäkän yhteiskunnallisen keskustelijan vetävä trilleri länsimaiden asunnottomista, nyky-Kiinasta ja menneiden päivien loistosta Shanghaissa.
Toinen suomennos ruotsalaislta Åsa Lantzilta ja ensimmäisen suomeksi syksyllä 2011 ilmestyneen Kiinalaisen tytön itsenäinen jatko-osa. Kiinalainen tyttö oli erittäin mielenkiintoinen ja vetävä trilleri.
Teen esittelysivun Åsa Lantzista toisen suomennoksen ilmestyttyä.
Åsa Lantz on syntynyt vuonna 1966 ja asuu Göteborgissa.  Hän on kirjailija, toimittaja ja dramaatikko, joka on tehnyt myös tv-sarjojen käsikirjoituksia.  Lantz on ahkera yhteiskunnallinen keskustelija joka sanoo, että kaikki hänen kertomansa on totta - jossakin päin maailmaa.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Åsa Lantz DekkariNetissä.

Tietokirjoja

Maria Kallio -Extra: Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisariosta.
Toim. Hannu Harju ja Ismo Loivamaa.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7131-5 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisarion maailmasta.
Opas- ja fanikirjan yhdistelmä esittelee kunkin romaanin maailman ja Marian urakehityksen. Se listaa kunkin kirjan rikokset, muuttuvan poliisiyhteisön sutkaukset ja kirjojen saaman vastaanoton. Maria Kallio -kirjojen ulkomaiset kustantajat kertovat mikä heitä suomalaispoliisissa viehättää, kääntäjät puolestaan kiperimmistä käännöspähkinöistään.Nelivärinen kirja esittelee Maria Kallio -kirjojen kansia maailmalta ja kertoo mitä kätkettyjä salaisuuksia moniin henkilöhahmoihin liittyy. Se taustoittaa sitä mistä Maria Kallio sai alkunsa sekä sitä, mitkä rikosromaanit ovat olleet Leena Lehtolaiselle tärkeitä innoittajia matkan varrella. Kirjan toimittavat Hannu Harju ja Ismo Loivamaa.
Leena Lehtolainen esitteli nuoren naispoliisin Maria Kallion vuonna 1993 romaanissa Ensimmäinen murhani.  Hänen rikosromaaninsa ovat siitä lähtien, jo 20 vuoden ajan, olleet Suomen suosituimpia kirjoja.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Uusia painoksia Tammen Bon-pokkarit -sarjassa

Huom!  Tammenn pokkarit ovat tammikuusta 2013 lähtien Bon-pokkareita.  Bon-pokkareiksi valitaan Tammen parhaat uutuuskirjat ja rakastetuimmat klassikot.  Keltaiset pokkarit ilmestyvät jatkossakin omana, Bon-pokkareista erillisenä sarjana.
Lisätietoa:
- Markkinointi&Mainonta 9.11.2012 : Bonnierilta uusi Bon-pokkaribrändi.


Clark, Mary Higgins: Yksin vain.
Alkuteos: I'll walk alone, 2011. Suom. Hanna Kaarakainen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7068-4 (nid.)  Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Giménez Bartlett, Alicia: Petra Delicado ja merkityt tytöt.
Alkuteos: Ritos de muerte, 1996.  Suom. Jukka Koskelainen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7064-6 (nid.)    Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.

Høeg, Peter: Lumen taju.
Alkuteos: Frøken Smillas fornemmelse for sne.  Suom. Pirkko-Talvio Jaatinen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-3912-4 (nid.)   Ilm. 1§/2013.
1. p. ilm. 1993.

Lantz, Åsa: Kiinalainen tyttö.
Alkuteos: Vart tog den söta lilla flickan vägen, 2010.  Suom. Marja Kyrö.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7059-2 (nid.)   Ilm. 1/2013.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Lehtolainen, Leena: Kuparisydän.
Tammi 1995.
ISBN 978-951-31-2419-9 (nid.)   Ilm. 1/2013.
1. p. ilm. 1995.

Lehtolainen, Leena: Luminainen.
Tammi, 1996.
isbn 978-951-31-2420-5 (nid.)  Ilm. 2/2013.
1. p. ilm. 1996.

Nesser, Håkan: Kokonaan toinen juttu.
Alkuteos: En helt annan historia, 2007.  Suom. Saara Villa.
Tammi 2013.
ISBN 978-952-31-7073-8 (nid.)    Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. kesällä 2012.

Slaughter, Karin: Pettävä hiljaisuus.
Alkuteos: Broken, 2010.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7074-5 (nid.)   Ilm. 5/2013.
1. p. ilm. kesällä 2012.

Toro, Guillermo del & Hogan, Chuck: Yö ikuinen.
Alkuteos: The night eternal, 2011.  Suom. Risto Raitio.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7069-1 (nid.)   Ilm. 4/2013.
1. p. ilm. keväällä 2012.Teos


Lindgren, Minna
: Kuolema Ehtoolehdossa.
Teos 2013.
ISBN 978-951-851-505-3 (nid.)  Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Kuka voisi uskoa, että vanhusten palvelutalo Ehtoolehdossa tapahtuisi mitään rikollista: epäilyttäviä kuolemia, raiskauksia, lääkekauppaa?
Eivät ainakaan talon yli 90-vuotiaat asukkaat Siiri ja Irma, jotka rakastavat punaviiniä, raitiovaunuilla ajelua ja klassista musiikkia. Oudot tapahtumat ovat kuitenkin mielenkiintoisempaa tutkittavaa kuin ainainen askartelu, jumppa ja haitarimusiikki-iltamat, joihin talon asukkaat osallistuvat lähinnä tehdäkseen mieliksi työntekijöille.
Kuolema Ehtoolehdossa on julmetun hauska ja jännittävä dekkari, jossa kuolemaa pahempaa on joutua lääkityksi dementiaosastolle eikä ihan joka langanpätkästä kiinni saa terävinkään mummo. Onneksi jotkut nuoret sentään ovat avuliaita - esimerkiksi Helvetin enkelit.
Minna Lindgren (s. 1963) on suosittu toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut aiemmin mm. kapellimestari Leif Segerstamin elämäkerran (2005) ja ensyklopedisen parodian Sivistyksen turha painolasti (2011).
Lisätietoa:
- Teos - Minna Lindgren.
- Wikipedia - Minna Lindgren.

Fink, Bruce
: Tarkastaja Canalin psykoanalyyttiset seikkailut.
Alkuteos: The Psychoanalytical Adventures of Inspector Fink, 2011. Suom. Anna Tuomikoski.
Teos 2013.
ISBN 978-951-851-436-0 (nid.)   Ilm. 1/2013.  Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Mitä tekevät New Yorkin puupäiset poliisivoimat, kun käsillä on tapaus, joka vaatii korkeampaa sivistystä, rikos, jossa tarvitaan kokenutta viinintuntijaa, sana, jota he eivät osaa ääntää? He kutsuvat apuun tarkastaja Canalin!
Kolmessa riemastuttavassa ja kimurantissa tapauksessa Ranskan salaisesta palvelusta eläkkeelle jäänyt tarkastaja Canal selvittää arvokkaan partituurin osan katoamista, väärennetyn Chartreuse-liköörin alkuperää ja New Yorkin pormestarin julkisvaroin rahoitetun hierontaharrastuksen koukeroita. Tapausten ohessa tarkastajamme ratkoo kumppaneidensa sielunelämän solmuja, menetyksiä, umpikujia - halusivatpa he sitä tai eivät.
Dupinin, Lupinin ja Holmesin jalanjäljissä seuraa psykoanalyytikko Bruce Finkin luoma raivostuttavan kaikentietävä, pidättyväisen tungetteleva, äärisnobi gurmandi - tarkastaja Canal!
Bruce Fink on yhdysvaltalainen psykonalyytikko ja psykologian professori Duquesnen yliopistossa Pittsburghissa.  Alallaan maailmankuulu Fink on kirjoittanut, tomittanut ja kääntänyt runsaasti psykoanalyyttistä teoriaa ja terapiaa käsitteleviä teoksia.
Tarkastaja Canalin psykonanalyyttiset seikkailut on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.
Lisätietoa:
- Teos - Bruce Fink


 

WSOY


Kotimaiset
 
Heino, Marja-Liisa: Astuit väärän autoon.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39588-2 (sid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Pimeältä kylätieltä löytyy yliajetun miehen ruumis. Henkilöpapereista selviää, että uhri on juuri vankilasta vapautunut Otto-Petteri Saarinen: seksuaalirikollinen, jonka teot nousivat lööppeihin ja jonka uhrit vieläkin toipuvat kokemastaan.Tapausta tutkii rikosylikonstaapeli Karli Eerola, laulavan romanitähden poika, jonka vuoro on jälleen suunnata valokeila Saarisen uhreihin ja näiden omaisiin. Tapaus ei ole omiaan rauhoittamaan hyvätapaiseksi kristityksi kasvatetun Karlin mieltä, eivätkä isän juopuneet puhelut lohduttamaan poikamiehen öitä.Astuit väärään autoon on rikosromaani kahdesta sovituksen kumppanista: häpeästä ja kunniasta. Se nostaa esiin aran ja vaietun aiheen antaen äänen sekä rikoksen uhrille että sen tekijälle.Rikoksen voi sovittaa, mutta voiko sitä hyvittää?
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Marja-Liisa Heino DekkariNetissä.

Koskinen, JP: Ystäväni Rasputin.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39772-5 (sid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Jännitystä, mystiikkaa ja romantiikalla maustettua historiaa. Kiehtova romaani munkki Rasputinin ja Romanovien tsaariperheen traagisista vaiheista.Jerusalemiin matkaava palavasilmäinen pyhiinvaeltaja ottaa nuoren, orvoksi jääneen Vasilin oppipojakseen. Grigori Jefimovitš Rasputin on Pietarin aatelistoa kuohuttava mystikko, joka jakaa vallanpitäjien ja kansan mielipiteet, mutta johon tsaariperhe luottaa kuin peruskallioon.Rasputin alkaa kasvattaa Vasilia erikoisin metodein, joissa pyhyys ja synti kulkevat käsi kädessä, mutta paholainen vaanii Jumalan selän takana. Poika pääsee myös todistamaan tsaari Nikolai II:sen perheen viimeisiä vuosia. Suurvaltapolitiikkaan sotkeutuvan Rasputinin seurassa mikään ei ole selvää - ei edes elämän ja kuoleman välinen raja.Ystäväni Rasputin tarjoaa kosolti jännitystä, mystiikkaa ja romantiikalla maustettua historiaa.
JP Koskinen on kiehtovien historiallisten romaanien mestari, jonka Paholaisen vasara voitti Helsingin kaupunginkirjaston Lukijoiden osuma -palkinnon.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Juha-Pekka Koskinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Brown, Dan: Inferno.
Alkuteos: Inferno, 2013. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-40007-4 (sid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
Uskonnollisia symboleja tutkiva professori matkustaa Italiaan kirjallisuushistorian kenties salaperäisimmän mestariteoksen, Danten Jumalaisen näytelmän maailmaan."Vaikka jo opiskeluaikoinani tutkin Danten runoelmaa, vasta tehdessäni hiljattain tutkimustyötä Firenzessä oivalsin sen nykyaikaan heijastuvan, ajan hammasta uhmaavan vaikutuksen. Minulla on ilo ja kunnia johdattaa uuden romaanini lukijat mystisiin syövereihin... koodien, symbolien ja lukemattomien salaisten kulkuväylien maisemiin", Dan Brown suostuu paljastamaan uutuusteoksestaan nettisivuillaan.
Mielenkintoista....saadaan Dan Brownilta monen vuoden odotuksen jälkeen uusi kirja.
Dan Brown DekkariNetissä.

Camilleri, Andrea: Hämähäkin kärsivällisyys.
Alkuteos: La pazienza del ragno, 2004.  Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-38867-9 (sid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
Televisiosta tuttu, charmantti komisario Montalbano on omimmillaan, kun hän kidnappausjutun syvetessä tutkii Sisilian maisemissa kuhisevaa poliittista kähmintää.Koko kaupunki kuiskii paikallisen opiskelijatytön katoamisesta. Leikkauksesta toipuvalla komisario Montalbanolla on edessään melkoinen tehtävä selvittäessään outoa kidnappausta. Miksi kaappaaja on niin varma, että köyhän perheen tytöstä maksetaan huikeita lunnaita? Montalbanon pettämätön silmä on ennenkin tunnistanut lahjonnan, valheiden ja tekopyhyyden verkot, ja seudulla, jossa rikolliset tuntevat ihmisten rahaliikenteen verottajaakin paremmin, Montalbanon kaltaista miestä tarvitaan.
Italialaiset rakastavat Andrea Camillerin dekkareita ja niistä tehtyä, Suomessakin suosittua tv-sarjaa, jossa hymyssä suin paljastetaan Berlusconin Italian moraalinen rappio.
Andrea Camilleri DekkariNetissä.

Cussler, Clive-Brown, Graham: Paholaisen portti.
Alkuteos: Devil's gate, 2011.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-388517-2 (sid.)   Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Japanilainen rahtialus purjehtii Länsi-Afrikan rannikkoa - ja leimahtaa liekkeihin. Saaliinhimoinen merirosvojoukkio kiiruhtaa paikalle, kunnes heidänkin aluksensa räjähtää. Mitä ihmettä itäisellä Atlantilla on meneillään?Kun Kurt Austin ja syvänmerentutkimuslaitos NUMA:n muu asiantuntijaryhmä ennättävät samoille vesille, he joutuvat keskelle afrikkalaisdiktaattorin nerokasta maailmanvalloitussuunnitelmaa. Voiko Austin porukoineen kieltäytyä yhteistyöstä suuruudenhullun yksinvaltiaan kanssa, kun vaakakupissa on läntisen maailman suurkaupunkien romahtaminen?
Clive Cussler on toimintajännärien mestari, jonka teokset nousevat järjestelmällisesti kerta toisensa jälkeen maaiman bestsellerlistojen kärkeen.
Uuden NUMA-sarjan vetävä avaus.
Lisätietoa:
- www.cusslerbooks.com.
- WSOY - Clive Cussler .
- www.numa.net.
- Wikipedia - Clive Cussler

Flynn, Gillian: Kiltti tyttö.
Alkuteos: Gone girl, 2012.  Suom. Terhi Kuusisto.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-39683-4 (sid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!
On Nickin ja Amyn häiden viides vuosipäivä, ja Amy on kadonnut. Heidän hulppean vuokratalonsa olohuoneessa on merkkejä kamppailusta. Nick jää kiinni ensin yhdestä, sitten toisesta valheesta, ja pian koko Carthagen pikkukaupunki on vakuuttunut siitä, että tämä on murhannut vaimonsa. Amyn päiväkirjojen valossa tämä ei olisi mitenkään yllättävää; ne piirtävät muotokuvan neuroottisesta täydellisyydentavoittelijasta, joka pelkää miestään. Mutta kumman tarinaa on oikein uskominen - Nickin vai Amyn? Vai valehtelevatko molemmat?
Kiltti tyttö on pirullinen, koukuttava, älykäs ja synkän hauskuttava trilleri, jonka kaltaista et ole ennen lukenut.  Se on myös karmivan tarkkanäköinen kuvaus toimimattomasta avioliitosta. Flynnin kolmas romaani on ollut Yhdysvalloissa vuoden 2012 tapaus, jota on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta.  Odotukset on kovat, toivotaan, että kirja on hyvä....
Gillian Flynn DekkariNetissä.

Holst, Hanne-Vibeke: Mitä he toisilleen tekivät.
Alkuteos: Undskyldningen, 2011.  Suom. Virpi Vainikainen.
WSOY 2013.
ISBN 978-952-39200-3 (sid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
Tänään on Helenan suuri päivä, hän saa palkinnon uskonnollisia tabuja rikkovasta oopperaesityksestä. Tätä hetkeä Helena haluaa tyttärensä Sophienkin todistavan. Ja kun Sophie saapuu, hän tuo mukanaan rakastettunsa Khalilin.Helena pysyy tyynenä, mutta hänen sisällään käynnistyy myrsky. Lopulta, kun tyhjässä oopperatalossa ovat vain he kolme, kaksi heistä on siellä vasten tahtoaan. Avautuu neljän sukupolven yli ulottuva tarina Euroopasta, vihasta joka nousee kaukaa kaksoistornien takaa, petoksista ja salaisuuksista, siitä miten tärkeää on pyytää ajoissa anteeksi.
Erittäin kiinnostava kirja Hanne-Vibeke Holstilta, joka on Tanskan tunnetuimpia nykykirjailijoita.
Huom!  En ole varma onko tämä oikeassa paikassa tässä luettelosa, eli sopiiko dekkareihin/jännityskirjoihin.  Mutta, aineiksia on ja kirjailijan kotisivulla kirja mainitaan jännitysromaaniksi. Varmaan kuitenkin mielenkiintoinen kirja. Holstilta on ilmestynyt aiemmin kiinnostavia romaaneja, joista esim. Kruununperijättärestä (suom. 2006) on tehty erinomainen ruotsalainen tv-sarja, joka on esitetty myös Suomessa v. 2009.
Lisätietoa:
- www.hannevibekeholst.dk.
- Wikipedia - Hanne-Vibeke Holst .

Kallentoft, Mons: Kevätkuolema.
Alkuteos: Vårlik, 2010.  Suom. Arja Gothoni.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39520-2 (sid.)    Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Hyytävä mustamysteeri, jossa on mustaa lumoa. Malin Fors epäilee räjähdyssurman todellisia motiiveja - ja sitä myöten tekijää...Linköpingin pikkukaupunki on heräämässä kevääseen, kun torin laidalla räjähtää pommi. Iskussa saavat surmansa nainen ja tämän kuusivuotiaat kaksoset. Tekijäksi ilmoittautuu antikapitalistinen ryhmä, mutta etsivä Malin Fors aavistelee, että kuollut perhe oli iskujen todellinen kohde. Forsin tutkimukset vievät Tukholman hylättyihin metrotunneleihin ja hienostokaupunginosiin - ja lopulta lähes käsittämättömän pahuuden ytimeen.Mons Kallentoft tuo tummaa tenhoa arkirealistiseen dekkariperinteeseen. Neljänteen osaansa ehtinyt Malin Fors -sarja edustaa kunnianhimoista, psykologista rikoskirjallisuutta. Sarjan ehdoton tähti on herkkä, suorastaan yliluonnollisen intuitiivinen poliisi Malin Fors.
Ruotsalainen kirjailija Mons Kallentoft (s. 1968) on verrattoman terävä tarinankertoja, joka ammentaa taitavasti mainostoimisto- ja toimittajataustoistaan.  Ruotsissa Kallentoftin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta.  Aiemmmat suomennetut kirjat ovat Sydäntalven uhri (2010), Suvisurmat (2010) ja Syyskalma (2011) ja ne ovat ilmestyneet Schildtsin kustantamana.
Mons Kallentoft DekkariNetissä.

Lindell, Unni: Sokerivalhe.
Alkuteos: Sukkerdøden, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39519-6 (sid.)    Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Kari Helene haluaisi kertoa poliisipäällikkö Martin Eggelle totuuden pikkuveljensä kuolemasta. Mutta päivää ennen heidän tapaamistaan Egge saa surmansa.Ainoastaan tapausta tutkiva Marian Dahle tietää, miten tärkeä Martin hänelle oli, kuin isä. Tuon salaisuuden takana on paitsi Marianin elämä ja uskollisuus esimiehelleen Cato Isaksenille, myös totuus Martinin kuolemasta.Spiraalin tavoin avautuva kirja noudattaa pohjoismaisen psykologisen dekkarin parhaita perinteitä. Unni Lindell on mestarillinen juonentekijä, joka lisäksi tietää, että mitä tarkemmin ihmisiä katsoo, sitä arvaamattomammiksi he muuttuvat.
Unni Lindell (s. 1957) on Norjan myydyin dekkaristi Jo Nesbøn jälkeen.  Oslossa asuva Lindell työskenteli kulttuuritoimittajana ennen kuin kehitti rikospoliisi Cato Isaksenin ympärille psykologisesti kiinnostavien rikosromaanien menestyksekkään sarjan.
Unni Lindell DekkariNetissä.

Roslund, Anders-Hellström, Börge: Kaksi soturia.
Alkuteos: Två soldater, 2012. Suom. Sanna Manninen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39245-4 (sid.)    Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Kolme vankilapakoa johtaa Ewert Grensin järjestäytyneen nuorisorikollisuuden ytimeen.Råbyn ongelmalähiössä kasvaneet jengirikolliset Leon ja Gabriel ovat olleet parhaat ystävät polvenkorkuisesta ja oppineet huumebisneksen armottomat säännöt yhdessä. Heidän murtumaton siteensä testataan rajuimman kautta ajojahdissa, joka saa alkunsa huimasta paosta Aspsåsin vankilasta. Rikospoliisi Ewert Grensin ja José Pereiran kintereillä lukija astuu yhteiskunnan varjoihin - todellisuuteen joka kylmää ja koskettaa samalla kertaa.
Kaksi soturia on Anders Roslundin ja Börge Hellströmin kuudes bestsellerlistojen kärkeen ampaissut rikosromaani.  Edeltäjä Kolme sekuntia (2011) valittiin Ruotsissa vuoden parhaaksi dekkariksi.  Kirja oli myös Lasiavain-ehdokas ja CWA:n Kansainvälinen tikari -palkinnon voittaja. Muut suomennetut dekkarit ovat Peto (2004), Lokero 21 (2007), Edward Finniganin hyvitys (2008) ja Tyttö katujen alla (2010).  Kaikki loistavaa ruotsalaisdekkarin kärkeä.
Roslund-Hellström DekkariNetissä.

Sten, Viveca: Sisäpiirissä.
Alkuteos: I den innersta kretsen, 2009.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39245-4 (sid.)    Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Huippujuristi Oscar Juliander ammutaan Swan-veneensä ruoriin. Tuota pikaa toinenkin pursiseuran jäsen löytyy murhattuna. Rikostarkastaja Thomas Andreasson tutkii tapausta lapsuudenystävä Nora apunaan ja huomaa, että idyllisiin seurapiirikulisseihin on piilotettu petoksia, joiden ei voi sallia nousevan päivänvaloon.Viveca Sten kirjoittaa yhä suositummaksi nousseita, kotoisan viihdyttäviä rikoskirjoja, joissa perheellä ja ihmissuhteilla on keskeinen rooli niin päähenkilöiden arjessa kuin rikosten motiivinakin.
Viveca Sten on juristi, joka edelleen jatkaa päivätyötään dekkarikirjoittamisen ohella.  HÄn asuu talvet Tukholmassa ja kesät suvun huvilassa Sandhamnissa, minne hän rikostarinansakin sijoittaa.
Viveca Stenin ensimmäinen Sandhamn-dekkari Syvissä vesissä ilmestyi keväällä 2012 CrimeTimen kustantamana. Kirjan pohjalta tehty tv-sarja Morden i Sandhamn on esitetty Ylen FST5 -kanavalla loppuvuodesta 2010. 
Syvissä vesissä on erinomainen kirja ja niin oli myös kirjasta tehty tv-sarja.
Lisätietoa:
Viveca Sten DekkariNetti.

Sarjakuvat

Mina, Denise - [Stieg Larsson]: Miehet jotka vihaavat naisia, osa 2.
Alkuteos: The girls with dragoon tattoo, book 2, 2013. Suom. Ville Viitanen.
Sarjakuvasovitus: Denise Mina : piirrokset: Leonardo Manco ja Andrea Mutti.
Pohjautuu Stieg Larssonin samannimiseen romaaniin Män som hatar kvinnor (2005),  (suom. Miehet jotka vihaavat naisia, 1986)
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39751-0    Ilm. kevät/2013.  
Ruotsalaisen Stieg Larssonin (1954-2004) postuumi Millenium-sarja on ollut kansainvälinen arvostelu- ja yleisömenestys niin romaanina kuin elokuvasovituksenakin.  Murhamysteeriä, perhesaagaa, rakkaustarinaa ja yhteiskuntakritiikkiä sopivasti annosteleva romaanisarja on kuin luotu visuaalisesti näyttäväksi kokonaisuudeksi.  Supersankarisarjakuvien ja sarjakuvaromaanien amerikkalainen ykköskustantamn DC Comicsin sarjakuvaversio hurmaa grafiikallaan.  Millenium-romaanien kuusiosaisesta sarjakuvasovituksesta vastaa skotlantilaisdekkaristi Denise Mina, jonka tuorein teossuomennos on Petojen kaupunki (Like 2013).  Kuvitus on synkkäsävyisistä Hellblazer-sarakuvistaan tunnetun argentiinalaissyntyisen kuvittajan Leonardo Mancon ja italialaisen , scifi-henkisiä Hammer- ja Marvel-sarjoja piirtäneen Andrea Muttin yhteistyötä.

Huom!  Koko Millennium-trilogia julkaistaan yhteensä kuutena sarjakuvaromaanina, joista tämä on toinen.
Syksyllä 2013 ilmestyy sarjan kolmas albumi Tyttö joka leikki tulella 1.
Stieg Larsson DekkariNetissä.
Denise Mina DekkariNetissä
.


Uusia painoksia


Brown, Dan: Da Vinci -koodi.
Alkuteos: The Da Vinci Code, 2003.  Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39824-1 (sid.)    Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
10-vuotisjuhlalaitos.
Mikä on se salaisuus, jonka paljastumista Vatikaani pelkää eniten? Miksi maailman kuuluisimmista taiteilijoista ja tiedemiehistä koostunut salaseura kätki töihinsä vihjeitä, mutta ei uskaltanut paljastaa tietämästään enempää? Vuosisatojen ajan monet ovat olleet valmiita paitsi kuolemaan salaisuuden puolesta myös murhaamaan...Da Vinci -koodi, yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä romaaneista, on kukkuroillaan kiehtovaa kulttuuri- ja taidehistoriaa. Se tunnetaan teoksena, joka mullisti jännityskirjallisuuden maailmanmarkkinat kymmenen vuotta sitten. Menestyselokuvanakin tunnettua Da Vinci -koodia on kansainvälisesti myyty jo lähes 100 miljoonaa kappaletta ja käännetty 44 kielelle.
Dan Brown DekkariNetissä.

Uusia painoksia WSOY:n Bon-pokkari -sarjassa

Huom!  WSOY:n pokkarit ovat tammikuusta 2013 lähtien Bon-pokkareita.  Bon-pokkareiksi valitaan WSOY:n parhaat uutuuskirjat ja rakastetuimmat klassikot. 
- Markkinointi&Mainonta 9.11.2012 : Bonnierilta uusi Bon-pokkaribrändi.Brown, Dan: Enkelit ja demonit.
Alkuteos: Angels & Demons, 2000. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2013
ISBN 951-951-0-39641-4 (nid.) Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm.  2005.

Brown, Dan: Meteoriitti.
Alkuteos: Deception Point, 2001. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2013.
ISBN 951-0-39633-9 (nid.)   Ilm. 6/2013.  Kansikuva.
1. p. ilm.  2006.

Camilleri, Andrea: Törmäyskurssilla.
Alkuteos: Il giro di boa, 2003.  Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2013.   (SaPo ; 456).
ISBN 97-951-0-39755-8 (nid.)   Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011  SaPo -sarjassa.

Christie, Agatha: Rakkauskirjeen salaisuus.
Alkuteos: The secret of chimneys.  Suom. Kirsti Kattelus.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39709-1 (nid.)   Ilm. 2/2013.
1. p. ilm. v. 1948.


Christie, Agatha: Roger Ackroydin murha
Alkuteos: The murder of Roger Ackroyd.  Suom.  Kirsti Kattelus.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39822-7 (nid.)   Ilm. 5/2013.
2. p. ilm. v. 1959 Riksin sarjassa.


Cussler, Clive&Cussler, Dirk: Puolikuu nousee.
Alkuteos: Crescent dawn, 2010.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39603-2 (nid.)  Ilm. 1/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Cussler, Clive - Scott, Justin: Vakooja.
Alkuteos: The spy, 2010.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39754-1 (nid.)    Ilm. 5/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.

Roslund, Anders-Hellström, Börge: Kolme sekuntia.
Alkuteos: Tre sekunder, 2009.  Suom. Anna Manninen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39-612-4 (nid.)   Ilm. 3/2013.    Kansikuva .
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Saari, Mauno & Numminen, Juha : Musta höyhen.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39762-6 (nid.)    Ilm. 6/2013.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2012.


 

Muut

Karlsson, Susanne: Uhrilehto.
Books on Demand 2013.
ISBN 978-952-286-626-4 (nid.)    Ilm. 2/2013.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Halla Närekorven aviomies Ilkka tapaa yllättäen nuoruudenrakastettunsa ja ottaa eron Hallasta. Eron ja työelämän uuvuttama Halla muuttaa maalle. Hän ei kuitenkaan löydä rauhaa, vaan kärsii muistikatkoista ja joutuu yöllisten valoilmiöiden piinaamaksi. Tapahtuu murha ja komisario Mika Paltamaa aloittaa tutkimuksensa. Humoristinen ja pureva kuvaus ajastamme. Löytyykö onni rahan perässä juoksemisesta vai jostakin muualta? Mitä merkitsee rakkaus, joka saa voimaa vuosisatojen takaa? Jännitysromaani etenkin luonnon ja puutarhanhoidon ystäville.
Lisätietoa:
- formaaki.blogspot.fi.

Lönnroth, Heleena: Salaisuus eli Sininen Motelli.
Zuppa di Porri 2013.
ISBN 978-952-67286-3-6 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.

Sudet lammasten vaatteissa… Ihmiset, joihin ammatin ja kutsumuksen takia tulisi luottaa, käyttävät julkisivunsa takana sumeilematta hyväkseen nuoria tyttöjä ja poikia. Kaikella on tietenkin syynsä: kasvaminen herätysliikkeiden kuristavassa otteessa, rakkaudettoman isän sotatraumat, rehtori-isän harjoittama insesti, joka teki tyttärestä hurmaavan mutta tunteettoman psykopaatin. Selityksiä on, mutta silti… Kahden rippilapsen elämä päättyy ennen kuin se ehti alkaakaan eikä henkiin jääneille käynyt juuri sen paremmin. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat nousevat pintaan, kun oikeutta aletaan ottaa omiin käsiin tai kun hankaliksi heittäytyneiden tyyppien likvidoinnin luullaan olevan ratkaisu. Rikosylikomisario Vanamolla on perspektiiviä aina Kyllikki Saaren surmasta, kun hän joutuu yhä uudelleen tarpomaan koko uransa tahmaisimmassa jutussa.
Heleena Lönnrothin uudessa dekkarissa tapahtumien juuret ovat Länsi-Suomessa Rauman lähettyvillä. Ratkaisevana näyttämönä on vanha Sininen Motelli.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Heleena Lönnroth.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Heleena Lönnroth.


Rinneoja, Jasu: Kylmäkorpi : elä ja anna toisten kuolla.
Reuna 2013.
ISBN 978-952-67804-1-2 (nid.)   19, 50 e.   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Komisario Juhani Kylmäkorpi on kotimaisen dekkarikirjallisuuden uusin hahmo. Jussi tupruttelee piippuaan ja keittää myrkyllisen vahvaa kahvia, mutta pinttyneet tavat auttavat keskittymään ja päättelemään syylliset vakaviin henkirikoksiin. Kylmäkorvella on mukava vaimo ja teini-ikäisiä lapsia, mikä on hyvää vastapainoa kuluttavalle työlle. Sarjan ensimmäisessä kirjassa Elä ja anna loisten kuolla entinen linnakundi löytyy asunnostaan nappi otsassa - samasta asunnosta, jossa majailee punaisella Corvettella kaahaileva Jesse Kivimäki, mielestään osuvasti itsensä Jesus Stonehilliksi nimennyt ylimielinen nuorimies. Kylmäkorpi joutuu kuuntelemaan rikostutkijoiden Rantanen ja Salo kanssa Jessen hävytöntä sanailua, ja kummasti aina siellä tapahtuu, missä veekasi murisee. Kirjan sympaattisimmaksi hahmoksi nousee konstaapeli Rantanen, sosiaalisissa tilanteissa kömpelö poikamies, joka on arka ihmissuhdeasioissa, mutta vetoaa naisten äidinvaistoihin. Kirjan kerronta perustuu lennokkaaseen dialogiin ja osuviin tilannekuvauksiin, joista ei puutu nasevaa huumoria. Tapahtumapaikat jäävät lukijan mielikuvituksen varaan, mutta pääkaupunkiseudulla liikutaan.Kustantajan kotisivujen Kirjailijaelämää-blogissa blogi kirjailija Jasu Rinneoja kertoo dekkarihahmonsa synnystä ja mm. punaisen Corvetten kuvaamisesta ensimmäisen kirjan kanteen. Komisario Kylmäkorpi keskustelee lukijoiden kanssa Facebook-sivuillaan. Rinneojalta on aiemmin ilmestynyt romaani Varjossa kasvaneet (Kustannus HD 2011).
Lisätietoa:
- Jasu Rinneojan kotisivut.

Syvälä, Maria: Lähtö.
Robustos 2013.
ISBN 978-952-5758-20-7 (nid.)  Ilm. 4/2013.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Elisa on Kööpenhaminassa asuva menestynyt toimittaja, joka matkustaa Suomeen tapaamaan kuolevaa äitiään. Elisan tarkoituksena on myös haastatella matkallaan rikoksentekijöiden syyntakeettomuutta tutkivaa psykiatri Rainer Rönnqvistia. Vai onko kaikki sittenkin harhaa? Jospa Elisa onkin järkyttävään rikokseen syyllistynyt syrjäytynyt nainen, jonka mielentilaa Kierkegaardin filosofiaan mieltynyt tohtori Rönnqvist tutkii käyden samalla läpi omia muistojaan menetetystä rakkaudesta.
Lähtö on useissa mahdollisuuksissa liikkuva monitasoinen romaani. Lukija itse voi päättää, mikä on totta ja mikä ei - vai voimmeko tietää sitä lopullisesti koskaan?
Lisätietoa:
- www.mariasyvala.com.

Tuulenkylä, Pekka: Moranin divari.
Fenix 2013.
ISBN 978-952-862-215-7 (sid.)   Ilm. kevät 2013.   Kansikuva.
Pekka Tuulenkylän neljäs jännityskirja on globaali rikosromaani, enemmän kuin tavanomainen dekkari. Se kuljettaa lukijaansa kolmella mantereella Helsingistä Kolumbian viidakoihin ja Afrikan mafiakaupunkeihin. Niille, jotka pitävät vauhdista ja jännityksestä.
 


Tietokirjoja

Tietokirjoja kirjoista ja kirjallisuudesta


Ahola, Suvi
: Lukupiirien aika.
Avain 2013.
ISBN 978-951-692-958-6 (nid.)    Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Lukuseura, lukukerho, lukurengas, kirjallinen yhdistys, kirjallisuuskerho - lukupiiri. Lukupiiritoiminta on suosittu harrastus. Kotimaisten lukupiirien ajallinen kaari ulottuu 1700-luvulta nykypäivään, salongeista internetiin. Lukupiiritapaamiset sivistävät, koskettavat ja naurattavat. Niiden aikana kokoonnutaan koteihin, kirjastoihin ja kahviloihin, juodaan kahvia, nautitaan ruokaa ja keskustellaan kirjoista. Lukupiirien aika selvittää suomalaisen lukupiiri-ilmiön taustaa, sen historiaa ja jatkumoa sekä lukupiirien nykytilaa. Kirjassa pohditaan myös lukupiireissä tapahtuvaa lukemista ja keskustelua, yksityisen ja yhteisöllisen lukemisen eroja sekä lukupiirien merkitystä sekä jäsenilleen että osana kirjallisuuden harrastamista ja kirjallisia instituutioita Kirjailija ja kriitikko, FT Suvi Aholan Lukupiirien Suomi pohjautuva teos osoittaa yhteisesti koetun kirjallisuuden voiman.

Maria Kallio -Extra: Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisariosta.
Toim. Hannu Harju ja Ismo Loivamaa.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7131-5 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisarion maailmasta.
Opas- ja fanikirjan yhdistelmä esittelee kunkin romaanin maailman ja Marian urakehityksen. Se listaa kunkin kirjan rikokset, muuttuvan poliisiyhteisön sutkaukset ja kirjojen saaman vastaanoton. Maria Kallio -kirjojen ulkomaiset kustantajat kertovat mikä heitä suomalaispoliisissa viehättää, kääntäjät puolestaan kiperimmistä käännöspähkinöistään.Nelivärinen kirja esittelee Maria Kallio -kirjojen kansia maailmalta ja kertoo mitä kätkettyjä salaisuuksia moniin henkilöhahmoihin liittyy. Se taustoittaa sitä mistä Maria Kallio sai alkunsa sekä sitä, mitkä rikosromaanit ovat olleet Leena Lehtolaiselle tärkeitä innoittajia matkan varrella. Kirjan toimittavat Hannu Harju ja Ismo Loivamaa.
Leena Lehtolainen esitteli nuoren naispoliisin Maria Kallion vuonna 1993 romaanissa Ensimmäinen murhani.  Hänen rikosromaaninsa ovat siitä lähtien, jo 20 vuoden ajan, olleet Suomen suosituimpia kirjoja.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Kundera, Milan: Eririppu.
Alkuteos: Le rideau. Essai en sept parties, 2005. Suom.  Ville Keynäs
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-106-8 (nid.)   Ilm. kevät 2013.    Kansikuva.
Tsekkiläissyntyisen Milan Kunderan seitsenosainen essee Esirippu tutkii romaanin olemusta ja sen keskeistä merkitystä taiteessa. Hän kirjoittaa Cervantesista, Brochista, Proustista, Gombrowiczista, maailmankirjallisuuden käsitteestä, provinsialismista. Kunderan ajattelun tausta on hänen keskieurooppalainen kokemuksensa ja kirjallisuuden monimuotoinen perinne. I Tietoisuus ja jatkuvuus II Die Weltliteratur III On mentävä asioiden sieluun IV Mikä on romaanikirjailija? V Estetiikka ja olemassaolo VI Revitty esirippu VII Romaani, muisti, unohdus"Kundera on epäilijä. Epäilevä, kysyvä asenne on hänen kertomataiteensa liikkeellepaneva voima. 'Skeptisismi ei minulle ole maailman kieltämistä', hän sanoo, 'vaan maailman muuttamista kysymyksiksi.'
Hän nojaa keskieurooppalaisen romaanin perinteeseen, lähinnä Brochiin ja Musiliin, joiden romaanit sulauttivat yhteen runouden, ajattelun ja kertomuksen. Kunderalle romaani on 'suuri intellektuaalinen synteesi'. Mutta samalla hän tähdentää myös leikin arvoa, kysymysten ja tulkintojen leikkiä - ja näin hän tekee yhä hämärämmäksi fiktion ja filosofian rajan. Hän ei pidä lukijoista, jotka ottavat hänen ajatuksensa kirjailijan itsetunnustuksina. Hän toivoo, että ne ymmärrettäisiin ajatuskokeina, hypoteeseina, ajatussepitteinä, mahdollisesti jopa ajattelun parodioina."- Jan Blomstedt.
Milan Kundera syntyi vuonna 1929 Brnossa silloisessa Tsekkoslovakiassa, nyk. Tsekissä. Ennen musiikkitieteen, elokuvan ja kirjallisuuden opintojaan Kaarlen yliopistossa hän työskenteli sekatyömiehenä ja jazzmuusikkona. Lopulta hän oli Prahan esittävien taiteiden akatemian professori.
Kundera aloitti kirjailijanuransa runoilijana, 1960-luvulla hän julkaisi muun muassa kolme novellikokoelmaa, jotka tunnetaan yhteisnimellä Naurettavien rakkauksien kirja (WSOY 1988). Hänen ensimmäinen romaaninsa Pila (WSOY 2003) ilmestyi vuonna 1967 ja toi hänelle heti kansainvälistä kuuluisuutta. Vaikeudet hallinnon ja kommunistisen puolueen kanssa johtivat lopulta siihen, että kirjailija muutti Ranskaan vuonna 1975. Kunderan romaaneja ovat myös Elämä on toisaalla (WSOY 1977), Naurun ja unohduksen kirja sekä hänen ehkä tunnetuin teoksensa Olemisen sietämätön keveys (WSOY 1985).
Milan Kundera on loistava kirjailija ja esseisisti.  Hänen jo vuonna 1987 ilmestynyt esseekokoelma Romaanin taide oli aikanaan lukuelämys.  Häneltä on suomennettu myös esseekokoelma  Petetyt testamentit (2001).
Huom!  Antoisaa lukemista dekkarien lomassa.
Lisätietoa:
- Siltala - Milan Kundera.
- Wikipedia - Milan Kundera.

Rautiainen, Pirjo: Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi.
Avain 2013.
ISBN 978-951-692-978-4 (nid.)    Ilm. 4/2013.   Kansikuva.

Miten kirjailijuudesta voi saada ammatin? Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi tarkastelee kirjailijan ammattia 2010-luvun alussa. Se hahmottaa kirjailijuuteen astumista ja uran vakiinnuttamista. Miten julkaisukynnys on ylittynyt? Mitä odotuksia esikoiskirjailijalla on ollut? Mitä tietoja ja taitoja esikoiskirjailija tarvitsee tuekseen uransa alussa? Miten kritiikit, media ja julkisuus vaikuttavat työhön? Teoksessa käsitellään myös kirjailijan toimeentulokysymyksien ja kollegiaalisuuden vaikutusta uran vakiintumiseen sekä tarkastellaan kirjailijan suhdetta kirja-alan toimijoihin ja organisaatioihin. Teosta vasten on haastateltu 35 suomalaista kirjailijaa ja se avaa kirjailijan maailmaa kaikille kirjallisuudesta ja kirjailijan työstä kiinnostuneille. Pääosassa ovat kirjailijoiden äänet.
Kulttuuriantropologi, FM Pirjo Rautiainen työskentelee vapaana tutkijana. Hän on mm. toteuttanut tutkimukset ‘Sähkökirja kirjailijan näkökulmasta’ ja ‘Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta’. Hän työstää väitöskirjaa tutkijoiden kenttätyökokemuksista Jyväskylän yliopistossa.


Årheim, Annette: Misery lit - Brutaalien ja kaiken paljastavien kertomusten imu.
Alkuteos: Misery lit, 2012.  Suom. Päivi Jokitalo.
Avain 2013.
ISBN 978-951-692-976-0 (nid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.

Miksi kurjuustarinat ovat niin suosittuja?Viime vuosina on julkaistu valtavat määrät kirjallisuutta, jossa kerrotaan kuuluisuuksien ja niin kutsuttujen tavallisten kansalaisten kurjuuskokemuksista – elämän ikävimmistä puolista, lapsuuden traumoista tai järkyttävistä elämäntapahtumista. Miksi kurjuustarinat ovat niin suosittuja? Mikä niissä kiinnostaa?
Misery Lit analysoi kurjuuskirjallisuutta niin normaaliarjen ulkopuolisten kokemusten kuin kustantajien ja lukijoidenkin näkökulmasta. Misery Lit -genrelle on ominaista, että kirjailija hakee kurjaa elämää kuvaavalla tekstillään huomiota ja lukija oivaltaa, ettei kukaan voi karata elämän koettelemuksia. Pian mikään ei näytä niin yksinkertaiselta kuin aiemmin uskoimme…