Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2012


 Arktinen Banaani

AtenaBazar


Kotimaiset

Rönnbacka, Christian: Operaatio Troijalainen.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-71-7 (sid.)   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Rikosylikonstaapeli Antti Hautalehto saa komennuksen vaaralliseen peitetehtävään. Hänestä tulee pikkurikollinen Harri Kvick, joka värvätään kansainvälisen huumeliigan juoksupojaksi Helsingissä.
Yhä suuremmat huumelastit kulkevat Antin avulla myyjältä ostajalle, ja liigan johtajat käärivät muhkeita voittoja. Antti näyttelee osaansa kylmän rauhallisesti, vaikka luodit lentävät ja paljastuminen tietää hengenmenoa.
Operaatio Troijalainen on ensimmäinen osa Antti Hautalehdosta kertovasta dekkarisarjasta. Suomessa vähän tunnetusta poliisin peitetoiminnasta kertova tarina koukuttaa ja yllättää.
Christian Rönnbacka syntyi maanviljelijäperheeseen vuonna 1969 Evijärvellä. Hän on työskennellyt poliisina pääkaupunkiseudulla ja Keskusrikospoliisissa. Tällä hetkellä hän työskentelee vakuutusetsivänä.
Rönnbacka asuu Sipoossa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa mm. paljasjalkajuoksua, kalastusta ja kullankaivuuta.
Christian Rönnbacka DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Carter, Ally
: Suloinen huijari.
Alkuteos: Heist Society, 2010.  Suom. Tytti Träff.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-33-5 (sid.)  Ilm. 2/2012.   Kansikuva .

Nimi: Katarina Bishop. Ikä: 15. Ammatti: Mestarihuijari.
Kun Katarina Bishop oli kolmevuotias, hänen vanhempansa veivät hänet tutustumaan Louvreen, jotta tyttö voi valmistautua tuleviin taidevarkauksiin. Kun Kat täytti seitsemän, hän matkusti setänsä kanssa Itävaltaan varastamaan kruununjalokiviä. Viisitoistavuotiaana Katarina suunnitteli ensimmäisen ikioman huijauksensa: hän keplotteli itsensä oppilaaksi  maan parhaaseen sisäoppilaitokseen ja päätti samalla jättää rötöstelyn lopullisesti taakseen.
Mutta jos on sattunut syntymään mestarivarkaiden perheeseen, kaidalla tiellä pysyttely on vaikeaa. Varsinkin jos oma isä on pulassa. Katin isä on sotkeutunut taidekokoelman varkauteen ja tarvitsee apua päästäkseen pälkähästä. Katilla on kaksi viikkoa aikaa etsiä maalaukset ja varastaa ne takaisin. Hänen täytyy yhdessä kavereidensa kanssa tehdä niin huima huijaus, että sellaista ei ole aiemmin nähty. Samalla hänellä on mahdollisuus varastaa takaisin oma elämänsä…
Yhdysvaltalainen Ally Carter (s. 1974) on julkaissut yhteensä seitsemän kirjaa, joista viisi on suunnattu teini-ikäisille.  Aikaisemmassa Gallagher Girls -sarjassa hän kertoi tyylikkäistä vakoojista, nyt vuorossa ovat huijarit. Carterilla on uskollinen nuori lukijakunta. Suloisen huijarin käännösoikeudet on myyty yhdeksään maahan, ja Warner on ostanut kirjan elokuvaoikeudet.
Huom! Halusin esitellä poikkeuksellisesti kiinnostavan teini-ikäisille suunnatun kirjan, joka saattaa kiinnostaa myös aikuista lukijaa ja ainakin kannattaa vinkata nuorille.
Lisätietoa:
- allycarter.com.
- Wikipedia - Ally Carter.


Hammer, Lotte & Søren: Kaikella on hintansa.
Alkuteos: Alting har sin pris, 2010.  Suom. Sanna Manninen.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-24-3 (sid.)    Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Kaikella on hintansa - Konrad Simonsenin kiirastuli.
Grönlannin jäätiköltä löytyy raa'alla tavalla surmatun tanskalaisen naisen ruumis, joka on ollut piilossa 25 vuotta. Rikosylikomisario Korad Simonsen lähetetään selvittämään tapausta, ja hän muistaa tutkineensa aiemmin täsmälleen samalla tavalla tehtyä murhaa. Tuolloin syylliseksi todettu mies on tehnyt itsemurhan, ja pian Simonsen tajuaa tämän olleen syytön. Oikea syyllinen löytyy pian, mutta todisteita ei kerta kaikkiaan ole.
Tieto syyttömän miehen ajamisesta kuolemaan piinaa Simonsenia, ja hän päättää saada murhaajan vastuuseen teoistaan keinolla millä hyvänsä. Murharyhmän tutkimusten edetessä uhreja löytyy lisää, ja alkaa vaikuttaa siltä, että murhien taustalla on voimakkaita poliittisia vaikuttimia. Lopulta Simonsen joutuu päättämään, miten pitkälle hän itse on valmis menemään läheistensä vuoksi. Kaikella on hintansa. Loistava kirja!!!!
Lotte & Søren Hammer DekkariNetissä.

Hermans, Daniëlle: Tulppaanimurhat.
Alkuteos: Het tulpen virus, 2008.  Suom. Sanna van Leeuwen.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-57-1 (sid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Esikoisdekkari. !!!
Historiallinen ja elegantti tulppaanintuoksuinen trilleri.
Hollanti 1636. Kiihkeä tulppaanikauppa on saanut koko maan suoranaisen manian valtaan. Kukkasipuleiden hinnat kohoavat pilviin, ja bisneksessä liikkuu päätä huimaavia summia. Sitten arvostettu tulppaanikauppias Wouter Winkel murhataan kylmäverisesti. Kuka on veriteon takana? Tavoitteliko surmaaja harvinaista kukkasipulia vai liittyikö teko Winkelin uskonnonvastaiseen toimintaan?
Lontoo, 2007. Alec Schoeller löytää setänsä Frankin raa’asti pahoinpideltynä. Viimeisenä tekonaan Frank antaa Alecille vanhan hollanninkielisen kirjan, jossa on kuvia tulppaaneista. Mitä tekemistä Frankilla oli tulppaanien kanssa? Menettikö Frank henkensä kirjan takia? Tulppaanimurhat on nopeatempoinen, kahdessa aikatasossa etenevä murhamysteeri, joka tutustuttaa lukijan 1600-luvun Hollantiin ja tuolloin markkinoita ravistelleeseen tulppaanibuumiin. Kirja herättää kysymyksiä tieteen ja uskonnon välisestä suhteesta ja näyttää, miten kauaskantoiset seuraukset äärimmäisellä ahneudella ja kunnianhimolla voi olla.
Hollantilainen Daniëlle Hermans (s. 1963) ahmi lapsena Enid Blytonin kirjoja, ja dekkarit ovat edelleen hänen suosikkejaan. Hän asui lapsuutensa ulkomailla, mutta palasi Hollantiin opiskelemaan. Hermans asuu Utrechtissa ja työskentelee viestintäkonsulttina. Tulppaanimurhat on Hermansin esikoisteos. Romaanin käännösoikeudet on myyty kahteentoista maahan, ja hollantilainen tuotantoyhtiö CTM on ostanut teoksen elokuvaoikeudet.
Huom!  Kerrassaan erinomainen dekkari ja jälleen uudelta kielialueelta.  Kirjassa on upeasti yhdistetty historia ja nykyaika ja ennen kaikkea kiinnostavaa tietoa tulppaaneista....Suosittelen.  Toivotaan, että  Hermansin vuonna 2011 ilmestynyt dekkari De man van Manhattan myös suomennetaan. Loistava dekkaristi..
- Bazar - Daniëlle Hermans.
- www.daniellehermans.nl/home/2.

McEuen, Paul: Spiraali.
Alkuteos:  Spiral, 2011.  Suom. Aleksi Milonoff.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-62-5 (sid.)   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Tyynimeri, 1946. Japanin sotavoimat päästävät irti tuomiopäivän aseen: spiraali-nimisen tappavan taudin, joka leviää ilmassa, ja johon mitkään lääkkeet eivät tepsi.  Amerikkalaisen sotalaivan miehistön jäsenet ovat taudin ensimmäisiä uhreja. Yhdysvaltain merivoimissa tehdään vaikea päätös, ja laiva tuohtaan ydinpommilla. Vaara on ohi. Vain eräs tutkija tietää, mitä tapahtui japanilaisen panttivangin mukanaan tuomalle ampullille.
New York, 2010. Nobel-palkittu 86-vuotias tiedemies Liam Connor syöksyy sillalta kuolemaansa. Pidetyn professorin läheiset eivät käsitä, miksi Connor tappoi itsensä. He eivät tiedä, että Connnorin kuolema liittyy vuoden 1946 tapahtumiin. Connor vei tappavan salaisuuden hautaansa, mutta joku on päättänyt löytää ampullin. Kun professorin pojantytär Maggie ja kollega Jake ymmärtävät, mitä Connorille tapahtui, alkaa hurja kilpajuoksu, jonka voittaja voi hallita maailmaa - tai tuhota sen.
Paul McEuen työskentelee fysiikan professorina Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa ja johtaa nanotutkimukseen keskittyvää Kavli Institutea. Hän on saanut useita merkittäviä tiedepalkintoja. McEuen asuu New Yorkin osavaltiossa, Ithacassa vaimonsa ja viiden koiransa kanssa.  Spiraali on McEuenin esikoisromaani. Sen käännösoikeudet on myyty jo 16 maahan, ja tuotantoyhtiö Centropolis Entertainment on ostanut teoksen elokuvaoption.
Huom!  Erittäin jännittävä ja mielenkiintoinen trilleri sekä aiheeltaan että kerronnaltaan. Piti tiukasti otteessa yhden sunnuntaipäivän. Pakko oli käydä tutustumassa Cornellin yliopiston nettisivuihin ja myös Kavli Instituutin sivuihin ja tietenkin nanotukimus alkoi kiinnostaa...
Lisätietoa:
- Bazar - Paul McEuen.
- www.paulmceuen.com.
- fi.risingshadow.net 29.5.12 Juha Salmi.

Rosman, Ann: Noitavasara.
Alkuteos: Själakistan, 2010.  Suom. Anu Koivunen.
Bazar 2012.
ISBN 978-951-5637-90-8 (sid.)   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
Retkellä olevat koululaiset järkyttyvät pahanpäiväisesti löytäessään metsästä päättömän naisen ruumiin, joka on puettu keskiaikaisiin vaatteisiin. Pihaansa hoitava rouva Wilson kauhistuu, kun puutarhasta löytyy ihmisen pää. Ruumis ja pää eivät kuulu yhteen, ja rikostutkija Karin Adler on ymmällään. Pian löytyy toinen surmattu nainen, ja sitten kolmas. Tappaja tuntuu imitoivan 1600-luvun noitaoikeudenkäynneissä langetettuja rangaistuksia, ja keskiaikaan sijoittuvien roolipelien harrastajat herättävät tutkimusryhmän epäilykset.
Noitavasara on toinen osa rikostutkija Karin Adlerista kertovassa dekkarisarjassa, joka sijoittuu Ruotsiin Bohuslänin rannikolle.
Näissä merellisissä dekkareissa tuuli tuivertaa ja aallot pärskyvät.
Ruotsalaisdekkaristin Ann Rosmanin  toinen dekkari suomeksi. Esikoisteos Majakkamestarin tytär ilmestyi keväällä 2011.
Erittäin hieno dekkari.
Ann Rosman DekkariNetissä.

Stevens, Chevy: Kadonnut.
Alkuteos: Still missing, 2010.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-53-3 (sid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Sen piti olla ihan tavallinen asuntonäyttö. Taloa katsomaan tullut mies oli charmantti ja luotettavan oloinen. Siitä alkoi kuitenkin nuoren kiinteistönvälittäjän painajainen, jonka karmivuudella ei ole rajaa.
Annie O'Sullivan viettää kokonaisen vuoden arvaamattoman kaappaajan vankina eikä voi kuin alistua miehen kieroutuneeseen kotileikkiin. Lopulta hän pääsee pakoon, mutta painajainen jatkuu. Annie elää jatkuvassa pelossa, eikä sopeutuminen normaalielämään tahdo onnistua. Sitten selviää, että Annielle ennestään tuntematon kaappaaja ei toiminutkaan yksin, vaan joku halusi miehen toteuttavan perverssin unelmansa nimenomaan Annien kanssa. Kuka halusi suistaa Annien elämän raiteiltaan?
Kanadalainen Chevy Stevens työskenteli aiemmin kiinteistönvälittäjänä. Odotellessaan ihmisiä asuntonäyttöihin hän kulutti aikaansa keksimällä kaameita tarinoita, joista yksi kertoi nuoren kiinteistönvälittäjän kaappauksesta. Tarina imaisi Stevensin mukaansa, joten hän irtisanoutui työstään, myi talonsa ja kirjoitti esikoisromaaninsa Kadonnut.
Kirjan käännösoikeudet on myyty jo 21 maahan, ja tuotantoyhtiö Seismic Pictures on ostanut teoksen elokuvaoption.
Huom!  Oli todella jännittävä ja vangitseva trilleri.  Toivottavasti Bazar julkaisee Stevensin seuraavankin kirjan Never knowing, joka on jo ilmestynyt...
- Bazar - Chevy Stenvens.
- www.chevystevens.com.

Watson, S. J.: Kun suljen silmäni.
Alkuteos: Before I go to sleep, 2011.  Suom. Laura Beck.
Bazar 202.
ISBN 978-952-5637-31-1 (sid.)  Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos!!!
Christine herää joka aamu vieressään vieras mies, joka kertoo olevansa hänen aviomiehensä. Lisäksi mies kertoo, että Christine on 47-vuotias ja että hän oli 20 vuotta sitten auto-onnettomuudessa, joka vaurioitti hänen muistiaan pahasti. Joka ilta kun Christine nukahtaa, hänen muistonsa kuluneesta päivästä pyyhkiytyvät pois.  Menneisyys alkaa hahmottua, kun Christine aloittaa päiväkirjan kirjoittamisen salassa mieheltään.
S. J. Watson kuvaa eläytyen ja taidokkaasti Christinen haavoittuvaa asemaa ja klaustrofobiselta tuntuvaa tilannetta. Miten voit tietää kuka olet, jos et muista mennyttä elämääsi etkä tiedä, keneen voit luottaa?
S. J. Watson syntyi Midlandsissa Englannissa, ja nykyisin hän asuu Lontoossa. Hän opiskeli fysiikkaa Birminghamin yliopistossa, ja valmistumisensa jälkeen hän työskenteli useissa sairaaloissa. Iltaisin ja viikonloppuisin hän kirjoitti kaunokirjallisuutta.
Vuonna 2009 Watson pääsi kirjoituskurssille, jonka aikana hän kirjoitti esikoisteoksensa Kun suljen silmäni. Kirjan elokuvaoikeudet on myyty Ridley ja Tony Scttin omistamalle tuotantoyhtiölle. Christinen roolia havittelevat ainakin Helen Hunt, Kate Winslet ja Cate Blanchett.  Kirjan käännösoikeudet on myyty jo 40 maahan, ja huhtikuussa 2011 ilmestynyttä teosta myytiin kuudessa kuukaudessa maailmanlaajuisesti yli 600 000 kappaletta.
Kun suljen silmäni on palkittu The Crime Writers’ Associationin John Creasey (New Blood) Dagger -palkinnolla sekä
The Galaxy National Book Awardin kirjallisuuspalkinnolla vuoden parhaasta trilleristä.
Lisätietoa:
- Bazar - S. J. Watson.
- http://www.sjwatson-books.com.
- Bazar - lehdistötiedote 14.11.2011 - Galaxy National Book Award.

Volos, Andrei: Animaattori.
Alkuteos: Animator, 2004. Suom. Anton Nikkilä.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-9107-63-9 (sid.)  Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Mitä muslimiterroristi ajattelee juuri ennen tarkoin suunniteltua iskua, entä mitä liikkuu uhrien ajatuksissa? Realismia ja fantasiaa yhdistävä venäläinen nykykirjailija Andrei Volos palauttaa lukijan mieleen kymmenen vuotta sitten tapahtuneen Moskovan teatterikaappauksen.   Animaattori on fiktiivinen kuvaus vuonna 2002 tapahtuneesta Moskovan teatterikaappauksesta, jossa tšetšeeniterroristit ottivat satoja panttivankeja ja vaativat Venäjän välitöntä vetäytymistä Tšetšeniasta. Kaappaus päättyi vasta, kun Venäjän poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön teatteriin. Rynnäkössä kuoli yli 100 panttivankia.

Romaanin päähenkilö on Sergei Barmin, kolmikymppinen mies, jonka elämä on ajautunut kriisiin. Ensimmäinen avioliitto on kariutunut, tytär vihaa häntä ja rakkauselämä on solmussa muutenkin. Barmin on ammatiltaan animaattori. Hän työskentelee Animaatiokeskuksessa Moskovassa ja hänen tehtävänään on herättää kuolleista, ihmeen ja lahjan avulla, ikuinen tuli. Animaatiosta on tullut osa hautaamisalan liiketoimintaa: Ihmisen ikuinen säteily siirretään lasipurkkiin, jonka läheinen saa muistoksi vainajasta. Tarina etenee seuraamalla Barminin elämää ja kuolleiden terroristien viimeisiä hetkiä Barminin työhuoneessa tapahtuvien anamneesien avulla. Pikkuhiljaa tarina ja ihmiskohtalot vievät kohti teatterikaappausta.
Andrei Volos on syntynyt vuonna Tadžikistanissa ja asuu nyt Moskovassa. Volos on koulutukseltaan insinööri ja ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän työskenteli muun muassa geofyysikkona. Kirjallisen uransa hän aloitti runoilijana ja runouden kääntäjänä 1980-luvulla. Volos on kirjoittanut yhdeksän teosta ja hänet on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla (Anti-Booker Prizella 1998, Moscow-Pennellä 1998, Venäjän kirjallisuuspalkinnolla State Literary Prizella 2001). Hän on ollut ehdolla National Literary Award Big Book -palkinnon saajaksi vuosina 2001 ja 2004. Animaattori on Volosin ensimmäinen suomennettu teos. Volos on Venäjän PENin jäsen. 
Lisätietoa:
- MTV3/Kirjat - Arvostelu - Hilkka Hyrkkö.


Uusia painoksia

Ekeland, Tom: Liiton vartijat.
Alkuteos: Paktens voktere, 2007.  Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5635-00-2 (nid.)    Ilm. 3/2012.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Hammer, Lotta & Søren: Saastat.
Alkuteos: Svinehunde, 2010.  Suom. Sanna Manninen.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-94-6 (nid.)     Ilm. 3/2012. 
1. p. ilm.  keväällä 2011.

Hjorth, Michael-Rosenfeldt, Hans: Mies joka ei ollut murhaaja.
Alkuteos: Det fördolda, 2010. Suom. Jaana Nikula.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-96-0 (nid.)     Ilm. 5/2012.
1. p. syksyllä 2011 .

Rosman, Ann: Majakkamestarin tytär.
Alkuteos: Fyrmästarens dotter, 2009.  Suom. Anu Koivunen.
Bazar 2012.
ISBN 978-952-5637-93-9 (nid.)     Ilm. 1/2012.
1. p. ilm.  keväällä 2011.Blue Moon
CrimeTime


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Musta pyörre.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-72-4 (sid.)  27 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.

Loppukesästä 1942 Suomen jatkosodan hyökkäysvaihe on jähmettynyt asemasodaksi ja entinen Valtiollisen poliisin ylietsivä Mujunen luulee elämänsä olevan ohi. Sitten kaksi kohtalokasta naista ja öinen lentopommitus kiskaisevat hänet takaisin töihin.
Riihimäeltä karkaa kommunistivankeja ja pian Pitäjänmäellä räjähtää helvetinkone ilmatorjuntapatterin ammusvarastossa. Yksi tekijöistä saadaan kiinni, mutta hän pääsee pakoon kaksi poliisia ammuttuaan. Helsingissä liikkuvat myös sabotööreihin kuuluva valepukuinen luutnantti ja asevelimaa Saksan SS-valtakunnanjohtaja Himmler, jonka henkivartijaksi Mujunen joutuu. Samaan aikaan hän kokee kiihkeän romanssin työtoverinsa Aira Kilpelän kanssa ja tekee parhaansa pelastaakseen juutalaispakolaiset, jotka Valpon johto aikoo karkottaa Saksaan – varmaan kuolemaan. Himmler tarjoaa samaa kohtaloa kaikille Suomen juutalaisille.
Tihutyöntekijöiden ja murhaajien jäljillä Mujunen päätyy Suomen miehittämään Petroskoihin, joka on ristitty uudelleen Äänislinnaksi, suomalaiselle keskitysleirille ja Karhumäen tivolialueelle. Totuus löytyy vasta Berliinistä, mutta kenen totuus? Voiko vastavakoilija säilyttää inhimillisyytensä sota-aikana, vai onko se vain turhaa ylellisyyttä?
Tapani Bagge on jälleen ylittänyt itsensä. Vahva ajankuva ja tarkasti tavoitetut henkilöt yhdistyvät vauhdikkaaseen, jännittävään tarinaan, joka koskettaa.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Häkämies, Kari: Poliittinen ruumis.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-74-8 (sid.)   28,80 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
Jaakko Raski on mediakohun myötä kansanedustajapaikkansa menettänyt tamperelainen lääkäri. Hän antaa katkeruudelleen periksi ja ryhtyy toteuttamaan kauan hautomaansa suunnitelmaa. Syntyy vyyhti, jossa poliittiset ääri-ilmiöt, merkilliset ihmissuhteet ja halu saavuttaa jotakin suurta ottavat mittaa toisistaan.
Kari Häkämiehen kolmannessa dekkarissa Poliittinen ruumis komisario Heikki Söder ja ylikonstaapeli Matti Joronen joutuvat perehtymään niin helsinkiläisten syrjäytyneiden nuorten traagisiin kohtaloihin kuin tapahtuneen henkirikoksen kytkökseen yhteen Suomen lähihistorian mielenkiintoisimmista vakoiluskandaaleista. Politiikan, bisneksen ja median maailmassa yhä useampi haluaa olla suuri sankari ja on valmis sen saavuttaakseen tekemään melkein mitä vain, jopa henkirikoksen. Samanlainen sairas pyrkyryys on tarttunut myös moniin niihin ihmisiin, joiden kyvyt eivät riitä menestymiseen perinteisin tavoin. Tosi-tv, hömppäjournalismi ja poliittiset ääriliikkeet ovat näiden ihmisten näyttämö.
Poliitikan ja talouden vallakäytön tuntevan Kari Häkämiehen kirja kysyy, mihin oikein olemmekaan matkalla. Häkämiehen dekkarit paranevat kirja kirjalta.  Erittäin mielenkiintoisia kurkistuksia kotimaamme poliittiseen elämään.
Kari Häkämies DekkariNetissä.

Jokinen, Seppo: Hervantalainen.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-71-7 (sid.)   30,60 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
Tampereella sattuu henkirikosten sarja, jonka tekijästä komisario Koskisella ei ole muuta tietoa kuin vahva aavistus siitä, että liikkeellä on oikeuden omiin käsiinsä ottanut kostaja.Tutkijatiimi panostaa juttuun kaikki voimavaransa ja antaa sille koodinimen Hervantalainen. Alkaa ajojahti, jossa jokainen kulunut tunti ja minuutti merkitsevät kasvavaa pelkoa: ehtiikö Hervantalainen iskeä vielä kerran?
Hervantalainen on Seppo Jokisen 16.  komisario Koskinen –dekkari. Kotimaista huippua....
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Julma kuu.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-70-0 (sid.)  30.60 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Rakkaussuhteissaan epäonninen Johanna Lind törmää kaupungilla elämänsä mieheen. Psykiatri Samuel Mäntynen on kaikkea sitä, mistä Johanna aina haaveillut: nuori, sivistynyt, komea herrasmies, jonka maskuliinisuutta huoleton poninhäntä vain korostaa.
Salamarakkaus sokaisee naisen eikä hän näe vaaran merkkejä eikä kuuntele läheisten varoituksia. Johanna Lind ajautuu syvälle intohimoiseen suhteeseen ennen kuin huomaa, ettei kaikki taidakaan olla sitä miltä päältä päin näyttää.
Naapuritalon yksinäinen tarkkailija näkee mitä on tapahtumassa ja päättää rientää Johannan avuksi, mutta tuleeko pelastus sittenkin liian myöhään? Onko narsisti sotkenut uusimman uhrinsa jo liian syvälle petosten verkkoon?
Outi Pakkasen tarkkasilmäinen ja ajankohtainen uutuus pureutuu yksinäisten city-ihmisten rakkauden nälkään ja hyväksikäyttöön. Narsismin ja egoismin tappava yhdistelmä piirtää julmalla tavalla kuvaa nyky-yhteiskunnan arvoista.
Outi Pakkasen 21. dekkari ja ensimmäinen CrimeTimen kustantamana.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Sten, Viveca: Syvissä vesissä.
Alkuteos:  I de lugnaste vatten, 2008      Suom. Outi Menna.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-68-7 (sid.)  27 e.   Ilm. 3/2012.    Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmänen suomennos!!
Keväällä jäiden lähdettyä kalaverkkoon sotkeutuneen miehen ruumis ajautuu rantaan Sandhamnissa Tukholman saaristossa. Tapaus vaikuttaa asiaa selvittävän Nackan poliisin Thomas Anderssonin mielestä aluksi ikävältä kalastusonnettomuudelta, sillä itsemurhaankaan ei mikään tunnu viittaavan.  Tutkinta saa uuden käänteen, kun saarelle saapunut hukkuneen sukulainen löytyy raa'asti murhattuna majapaikastaan.  Mikä liittää kuolemat toisiinsa? Mistä löytyy puuttuva linkki kahden ruumiin välillä? Kuka surmasi serkukset ja miksi?  Löytyykö syyllinen kesäparatiisista? 
Vastasyntyneen tyttärensä menettänyt ja avioeroon ajautunut saaristolaispoliisi Thomas paneutuu täydellä tarmolla outoon mysteeriin.  Hän saa apua lapsuudenystävältään, Sandhamissa lomiaan viettävältä tukholmalaisjuristi Nora Lindeltä.  Murhaaja on vapaalla, ja median paine kasvaa.  Saaristolaisten ja kesäasukkaiden suhteet kiristyvät, kun läpimurtoa ei saada.  Murhaaja on löydettävä ennen kuin lisää ihmishenkiä menetetään.
Ruotsin dekkaritaivaan uusin ja kirkkain tähti Viveca Sten debytoi keväällä 2008 romaanillaan Syvissä vesissä.  Se on ensimmäinen osa erittäin suosituksi tulleesta Sandham-sarjasta.  Neljää Tukholman saaristoon sijoittuvaa dekkaria on Ruotsissa myyty nyt jo yli 600 000 kappaletta ja ne on käännetty yli kymmenelle kielelle.
Jälleen uusi kiinnostava ruotsalaisdekkaristi.
Huom!  Viveca Stenin ensimmäisen Sandhamn -dekkarin pohjalta tehty tv-sarja Morden i Sandhamn on esitetty Ylen FST5 -kanavalla loppuvuodesta 2010. Oli erittäin hyvä sarja.. 
Lisätietoa:
Viveca Sten DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Bagge, Tapani: Kasvot katuojassa.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-63-2 (nid.)  11,70 e.   Ilm. 3/2012.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Jokinen, Seppo: Ajomies
.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-62-5 (nid.)  14,40 e.   Ilm. 2/2012.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Numminen, Juha: Räjähdyspiste.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-65-6 (nid.)   11,70 e.   Ilm. 5/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Nuotio, Eppu & Nuotio, Anna: Tuplana, kiitos!
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-67-0 (nid.)  14,40 e.   Ilm. 7/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Nykänen, Harri: Pyhä toimitus.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-66-3 (nid.)   14,40 e.   Ilm. 6/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

Sipilä, Jarkko : Muru.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-64-9 (nid.)  14,40 e.   Ilm. 4/2012.
1. p. ilm. kesällä 2011.

Tykki.
Toim. Tapani Bagge.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-42-7 (nid.)  Ilm. 1/2012.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

 


 

Gummerus


Kotimaiset


Ulkomaiset

Adler, Elizabeth: Monte Carlon jalokivet.
Alkuteos: It all began in Monte Carlo, 2010. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8738-9 (sid.)   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Sunny Alvarez on saanut tarpeekseen. Häät julkkisetsivä Mac Reillyn kanssa ovat siirtyneet jälleen kerran, ja pariskunnan suhde on kriisissä. Tympääntynyt Sunny saa päähänpiston ja lähtee yksin lomalle Monte Carloon. Haaveissaan hänellä on hermolepo - ei suinkaan psykopaatiksi osoittautuva uusi tuttavuus, etsivän vaistot herättävä ryöstösarja ylellisissä koruliikkeissä tai tarjous, josta olisi paras kieltäytyä... Jos Sunny ei saa selvitettyä jalokivimysteeriä, hän on vaarassa päätyä tahattomaksi rikoskumppaniksi varkauteen, kiristykseen ja jopa murhaan. Paikalle ilmaantunut Mac on valmis tekemään mitä vain saadakseen Sunnyn takaisin: vaikka sitten selvittämään rikossarjan ja pelastamaan hänen henkensä.
Lisätietoa:
- Gummerus - Elizabeth Adler.
- www.elizabethadler.net.

Adler-Olsen, Jussi: Vanki.
Alkuteos: Kvinden i buret, 2007. Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2012.
ISNBN 978-951-20-8754-9 (sid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Murharyhmäetsivä Carl Morck oli yksi Kööpenhaminan parhaista poliiseista, kunnes sai osuman luodista tehtävässä, jossa läheinen kollega kuoli ja toinen haavoittui. Itsesyytösten kanssa painiva Morck kärsii motivaation puutteesta, ja kollegat alkavat saada hänestä tarpeekseen. Morck nimitetään uuden Osasto Q:n johtajaksi, tehtävänään selvittää vanhoja rikoksia poliisilaitoksen kellariin sysätyssä toimistossa. Avustajakseen hän saa omalaatuisen mutta erittäin innokkaan Hafez el-Assadfin. Ensimmäinen selvitettävä tapaus on viisi vuotta sitten jäljettömiin kadonnut poliitikko, nuori ja kaunis Merete Lynggaard. Hänen katoamistaan on vuosien mittaan epäilty milloin murhaksi, milloin itsemurhaksi tai tahalliseksi katoamiseksi, mutta Morck saa pian huomata totuuden olevan taruakin ihmeellisempää... Adler-Olsen on luonut taitavasti kudotun, huippujännittävän tarinan, jossa on vakuuttavia henkilöhahmoja, kirpeää yhteiskuntakritiikkiä ja mustaa huumoria.
Tanskalaiselta Adler-Olsenilta kolmas dekkarisuomennos.  Aikaisemmin ovat ilmestynyt Aakkostalo (Book studio, syksy 2001) ja ...ja hän kiitti jumalia (Book studio, kevät 2004). Adler-Olsen on saavuttanut suuren suosion Carl Møckista ja Osasto Q:sta kertovalla sarjallaan muun  muassa kotimaassaan, Saksassa ja Englannissa.  Sarjassa on ilmestynyt neljä kirjaa ja nyt suomeksi ilmestyvä Kvinden i buret on ensimmäinen osa. 
Upeata, että saadaan hienoja tanskalaisia laatudekkareita suomeksi.
Jussi Adler-Olsen DekkariNetissä.

Lupton, Rosamund: Sisar.
Alkuteos: Sister, 2010. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8755-6 (sid.)  Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Esikoisteos!
New Yorkiin muuttanut Beatrice saa yllättävän puhelun äidiltään kesken sunnuntailounaan: hänen rakas pikkusiskonsa Tess on kadonnut jäljettömiin. Beatrice matkustaa välittömästi Englantiin ja ryhtyy etsimään Tessiä. Beatricen huolella rakennettu elämä saa uuden suunnan, kun hän tutustuu pikkusiskonsa ystäviin ja työtovereihin. Hän saa kuulla yllättäviäkin asioita pikkusiskostaan, eikä läheinen sisarussuhde tunnu sen jälkeen enää niin itsestään selvältä. Vaikka kaikki muut ympärillä uskovat Tessin kadonneen ikuisiksi ajoiksi, Beatricen mielessä kytee toivo pikkusiskon kohtalon selvittämisestä. Hän on valmis tekemään kaikkensa, ja enemmänkin, siskonsa eteen. Sisar on paljon enemmän kuin trilleri - se on rakkaustarina kahden sisaruksen välillä, kirje isosiskolta pikkusiskolle, tarina itsensä ja läheistensä löytämisestä. Rosamund Luptonin harvinaisen vakuuttava debyytti yhdistää suvereenisti kaunokirjallisen lukuromaanin ja trillerin. Sisar on ollut uskomaton myynti- ja arvostelumenestys sekä Englannissa että Yhdysvalloissa, ja se on käännetty yli 30 kielelle.
Englantilainen Rosamund Lupton (s. 1964) on työskennellyt pitkään tv- ja elokuvakäsikirjoittajana.Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden poikansa kanssa. Luptonin toinen romaani Afterwards ilmestyy suomeksi vuonna 2013.
Luptonin Sisar ilmestyy myös sähkökirjana 2012.
Rosamund Lupton DekkariNetissä.

Roberts, Nora: Valkokankaan varjot.
Alkuteos: Tribute, 2008. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8411-1 (sid.)   Ilm. 3/1012.   Kansikuva.
Cilla McGowan on kasvanut valkokankaan varjossa. Äiti halusi tyttären toteuttavan omat unelmansa, ja niinpä Cillasta leivottiin lapsitähti. B-luokan elokuviin päätynyt Cilla etsii uutta alkua kaukana Hollywoodista ja ryhtyy kunnostamaan isoäitinsä maalaistaloa Virginiassa. Ränsistynyt talo on vielä pelastettavissa, toisin kuin oli hänen dekadenttia elämää viettänyt isoäitinsä, filmitähti Janet Hardy, joka kuoli kotonaan yliannostukseen vain 39-vuotiaana. Talon ullakolta löytynyt salaperäinen nippu rakkauskirjeitä herättää Cillan epäilyt: oliko isoäidin kuolema sittenkin murha? Cilla uppoutuu mysteeriin naapurinsa, komean sarjakuvapiirtäjä Ford Sawyerin avustamana, mutta saa pian huomata, että joku ei halua hänen kaivelevan menneisyyttä.
Lisätietoa:
- Gummerus - Nora Robets.
- www.noraroberts.com.
- Wikipedia - Nora Roberts. (suom.)

Uusia painoksia

Adler, Elizabeth: Unelmien Saint-Tropez.

Alkuteos: There's something about St. Tropez, 2009. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8831-7 (nid.)  10,00 e.   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Holt, Anne: Kuoleman kasvot.
Alkuteokset: Blind gudinne, 1993 & Salige er de som tørster, 1994. Suom. Katariina Savolainen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8824-9 (sid.)   Ilm. 3/2012.    Kansikuva.
Hanne Wilhelmsen -dekkaria Sokea jumalatar (1998) ja Vereen kirjoitettu (1999).
Anne Holt DekkariNetissä.

Kilpi, Marko: Elävien kirjoihin.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8825-6  10,00 e.   (nid.)   Ilm. 3/2013.  Kansikuva.
2. p. , 1. p. ilm. keväällä 2011.

Lang, Maria: Vaarallista nautittavaksi.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8832-4 (nid.)  8,00 e.   Ilm. 5/2012.
4. p.;   1. p. ilm. 1951, 2. p. ilm. Salama-sarjassa., 3. p. ilm. 1996.

Verdon, John : Numeropeli.
Alkuteos: Think of a number, 2010.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8821-8 (nid.) 10,00 e.   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011
 

 

Helsinki-kirjat


Tuomainen, Antti: Pahat miehet.
Helsinki-kirjat 2012.
ISBN 978-951-5874-50-1 (sid.)   Ilm. 4/2012.
Pahojen miesten päähenkilö Aleksi Kivi, 44-vuotias tunnollinen rikosylikonstaapeli, jonka juoksulenkit sujuvat kuin ajokoiralta. Kiven historiasta löytyy kuitenkin traaginen tapahtuma, joka vaivaa häntä edelleen - 18 vuotta tapahtuneen jälkeen. Kiven elämän valopilkku ja keskipiste on hänen 18-vuotias poikansa Petteri, tulevaksi NHLtähdeksi ennakoitu jääkiekon huippulupaus. Kiven elämä menee kuitenkin uusiksi, kun poliisi saa ilmoituksen helsinkiläisestä asunnosta löytyneestä henkirikoksen uhrista. Paljastuu, että raiskattu ja kuristettu nuori nainen on kuollut jääkiekkojoukkueen jatkoilla - joissa on juhlinut myös Kiven poika Petteri. Tapahtumaketju johtaa Aleksin selvittämään rikosta, jota hän ei koskaan halunnut kohdata. Samalla menneisyyden haamut ja nykypäivän hairahdukset piinaavat rikosylikonstaapeli Kiveä. Tuomainen pitää lukijan herkeämättömässä otteessa alusta loppuun. Pahat miehet on kirja, jota ei voi laskea käsistään.
Antti Tuomainen on nopeassa tahdissa noussut suomalaisen rikoskirjallisuuden kirkkaimpaan kärkeen. Tuomaisen edellinen kirja Parantaja (2010) palkittiin arvostetulla Vuoden johtolanka -palkinnolla. Helsinkiläisen kirjailijan uusi teos Pahat miehet on taattua Tuomaista - tiheää juonenkuljetusta, koskettavia ihmisiä ja kielellistä taituruutta.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Tuomainen, Antti : Parantaja.
Helsinki-kirjat 2012.
ISBN 978-952-5874-59-4 (nid.)  11,40 e.   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.


 

Johnny Kniga


Kotimaiset

Palviainen, Jukka-Pekka: John Lennonin valkoinen flyygeli.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39089-4 (sid.)   Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
"Rautakaupan klopin ilmekään ei värähdä, kun kysyn sopivaa köyttä hirttäytymiseen. Hän hypistelee lähintä tappovälinettä ja mutisee, että köyden pitää olla luistava, koska ensisijainen tarkoitus on niskan katkeaminen eikä tukehtuminen." Näin aloittaa oman kertomuksensa Erkki. Paljon paremmin eivät ole asiat romaanin toisella pääkertojalla, Johannallakaan. Myöhemmin paljastuu, että taustalla on yhteinen, yksittäinen tapahtuma. Palviainen kuljettaa lukijan päähenkilöidensä perheiden salaisuuksien verkkoon taiten, kuin hienossa elokuvassa tai Ibsenin draamassa. Pinnan alla muhii pahuuden spiraali, joka näyttäisi voivan loppua vain koston kierteeseen. Mutta vaikka kaikkea ei ehkä voi sovittaa, toivoa kuitenkin on. Kaupan kaveri kävelee kassalle, ottaa vastaan tarjoamani pankkikortin ja kysyy: "Löytyisikö plussa-korttia?"
Jukka-Pekka Palviainen (s. 1967) julkaisi 2010 kritiikin ylistämän romaanin Mitä ikinä keksitkin pelätä.  Nyt on aika siirtyä sivurooleista parrasvaloihin.
Huom!  Enpä oikein tiedä kuuluuko tämä kirja tähän dekkariluetteloon.....
- WSOY - Jukka-Pekka Palviainen .
- Raumalaisia kirjailijoita - Jukka-Pekka Palviainen.
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Jukka-Pekka Palviainen.

Thompson, Jim: Valkoinen viha.
Alkuteos: Helsinki White.  Suom. Juha Tupasela ja Anna Volmari.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39015-3 (sid.)    Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
Kaksi päivää tyttärensä syntymän jälkeen ylikomisario Kari Vaara kertoo vaimolleen Katelle aivokasvaimestaan sekä siitä, että hänet on valittu omalakisen, rikollisuutta torjuvan salaisen yksikön johtoon. Kasvaimen poiston sivuvaikutuksena mies muuttuu täysin tunnekylmäksi. Uuden toimenkuvan kannalta se ei ole pelkästään paha asia. Vaaran yksikkö, johon kuuluvat myös vanhat tutut Milo ja Sulo, raportoi suoraan Suomen poliisiylijohtajalle. Se ryöstää Helsingin rikollisia puhtaiksi niin huumeista, laittomista aseista kuin käteisestä. Liiankin tehokkaaksi osoittautuva ryhmä aiheuttaa tahattomasti kokonaisen rikollissodan. Samaan aikaan oikeistolainen Suomalaiset-puolue kasvattaa suosiotaan. Kun maan johtava maahanmuuttajien oikeuksien puolustaja surmataan, presidentti määrää Kari Vaaran pysäyttämään koston kierteen. Tutkintalinja johtaa syvälle Suomen äärioikeistoon, ja uhkaa myös Vaaran henkeä ja avioliittoa. Teemoiltaan kipeän ajankohtainen Valkoinen viha on räväkkää jatkoa Lumienkeleille ja Kylmälle kuolemalle. Suomeen emigroituneen yhdysvaltalaissyntyisen Jim Thompsonin (s. 1964) teoksia on käännetty jo yli kymmenelle kielelle.
Viides dekkari Jim Thompsonilta ja kolmas Kari Vaara -dekkari.
Jim Thompson DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Edwardson, Åke
: Niin korkealla pääskyset, ettei niitä nähdä voi.
Alkuteos: Svalorna flyger så högt att ingen kan se dem, 2010.  Suoml Jaana Nikula.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-38247-9 (sid.)   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
Ei dekkari!!!
Opettajana työskentelevä Ann ja työtön puuseppä Johan asuvat Johanin kotitilalla. Keskiikäisen avioparin metsäomaisuus, koko taloudellinen reservi, tuhoutuu Gudrun-myrskyn kurimuksessa. Elämän kulku muuttuu lopullisesti. Vielä pahempaa tuhoa koituu kuitenkin heidän ainoalle lapselleen, 10-vuotiaalle Andreakselle, joka myrskyn kaataman puun alle jäätyään vaipuu koomaan. Kun Johan hakee suruunsa lohdutusta pullosta, Ann saa kärsiä paitsi sairaalavuoteessa riutuvan lapsensa vuoksi myös katkeruuteen ja lapsellisiin kuvitelmiin pakenevan puolisonsa takia. Palkittu dekkaristi, psykologisen tarkkanäköinen Åke Edwardson (s. 1953) purkaa taitavasti päähenkilöidensä henkistä painolastia. Kuvatessaan Johanin yrityksiä saada otetta arjesta, josta tulevaisuudenusko tuntuu tyystin kadonneen, hän taustoittaa myös kokonaisen yhteisön menneisyyttä. Niin korkealla pääskyset, ettei niitä nähdä voi on teemoiltaan universaali, lohdullisen hiljainen ja vaikuttava romaani.
Erinomaiselta ruotsalaisdekkaristilta Åke Edwardsonilta 16. suomennos.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Fossum, Karin: Minä näen pimeässä.
Alkuteos: Jag kan se i mørket, 2011.  Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951- 0-39012-2 (sid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
Riktor työskentelee vanhainkodissa ja vaikuttaa täydelliseltä, huolehtivalta hoitajalta. Kun silmä välttää, hän kiduttaa vanhuksia. Näkyviä jälkiä ei jää, mutta Riktorin lähestyminen saa vanhukset pelkäämään. Riktor asuu yksin eikä luota ihmisiin. Vapaapäivinään hän istuskelee puistonpenkillä ja tarkkailee ihmisiä. Eräänä iltana Riktor näkee, kun mies hiihtää avantoon. Tämä kamppailee aikansa, mutta vajoaa lopulta ja hukkuu. Riktor seisoo hiljaa ja katselee. Sitten Riktor tutustuu sattumalta Arnfinniin, vanhempaan herrasmieheen. Kaikki on hyvin, kunnes Riktor yllättää Arnfinnin lompakkonsa kimpusta. Pitkään koteloitunut viha leimahtaa esiin. Riktor on ystävällinen hoitaja vanhainkodista ja vaitelias mies puistonpenkiltä. Hän on yhtä todennäköinen murhaaja kuin
kuka tahansa.
Norjalainen Karin Fossum (s. 1954) on kansainvälisesti arvostetuimpia kaunokirjallisen jännitysromaanin taitajia. Minä näen pimeässä näyttää kirkkaimmillaan hänen taitonsa luoda selkäpiihin hiipivää jännitystä ja pelottavan tarkkaa ihmiskuvausta.
Karin Fossumin dekkarit ovat aina yhtä odotettuja, niin tämäkin.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Nesbø, Jo: Aave.
Alkuteos: Genferd, 2011.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-38712-2 (sid.)  Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Kesä. Gusto-niminen poika makaa oslolaisen asuntonsa lattialla. Hän vuotaa verta ja tekee kuolemaa. Saadakseen jonkinlaisen tolkun siihen elämään, joka nyt on näin surkeasti päättymässä, hän alkaa kertoa tarinaansa. Ulkona kajahtelevat kirkon kellot. Syksy. Harry Hole palaa Osloon oltuaan kolme vuotta ulkomailla. Hän haluaa tutkia Guston murhaa, mutta tapaus on jo suljettu; nuori narkkari ilmeisesti ammuttiin huumeriidan päätteeksi. Harry saa haastatella vankilassa istuvaa ampujaa, mutta kohtaa myös oman historiansa pimeät sokkelot. Tapaaminen on alku Harry Holen yksinäisimmälle tutkimusmatkalle. Ja kun Harry tutkii, Gusto jatkaa tarinansa. Mies tallaa öisen Oslon tummia katuja. Kadut ovat hänen omiaan, ja hän on ollut siellä aina. Hän on aave. Aave on jälleen maailmanluokan rikostarina, monitasoinen ja kunnianhimoisesti rakennettu romaani Jo Nesbolta, jonka aiemmat teokset valloittavat parhaillaan mm. Yhdysvaltain ja Britannian myyntilistoja.
Kymmenes dekkarisuomennos Jo Nesbøltä ja yhdeksäs Harry Hole -dekkari. 
Norjalainen dekkarikirjailija Jo Nesbø maailmanluokan dekkaristi.  Kaikki kirjat ovat loistavia ja odotettuja. Myös tätä odotetaan kärsivällisesti maailiskuuhun saakka.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Tasku-Kniga pokkarit (uusia painoksia)

Fossum, Karin: Varoitus.
Alkuteos: Varsleren, 2009.  Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2012. 
ISBN 978-951-0-39067-2 (nid.)   9,00 e.  Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
1.  p. ilm. keväällä 2010.

Nesbø, Jo : Lepakkomies.
Alkuteos: Flaggermusmannen, 1997, Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39412-0 (nid.)   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. Liken Rikos kannattaa -sarjassa.
2. p. ilm. Loisto-pokkarinan 2008.
4. p. ilm. Like pokkari -painoksena 2010.

Paulow, Ari: Khilafa! Valtakunta.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-39056-6 (nid.)  9.00 e.  Ilm. 7/2012.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Thompson, Jim: Kylmä kuolema.
Alkuteos: Dead of winter, 2011. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2012.
ISBN 978-951-0-38299-8 (nid.)  10l00 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.Karisto


Kotimaiset

Forsman, Tiina:  Annikki Nissinen selvittää murhan.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5541-9 (sid.)   34 e.   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Esikoisteos!!
Verraton etsiväkaksikko häärää järisyttävän rikoksen kimpussa. Marketin kalatiskin myyjä Annikki Nissinen löytää henkilöautosta ruumiin ollessaan sauvakävelyllä Espoon Hanasaaressa. Hän ilmoittaa löydöstään poliisille, mutta ryhtyy myös omatoimisesti tutkimaan murhaa, sillä television rikossarjojen suurkuluttajana hän on mielestään oiva asiantuntija. Avuinaan hänellä ovat uteliaisuus, tarmokkuus ja vilkas mielikuvitus. Kun hän tutustuu inkeriläiseen paluumuuttajaan Helmi Orlovaan, joka on siivoojana murhatun miehen työpaikassa, tutkimukset saavat aivan uusia ulottuvuuksia – erityisesti koska poliisit ovat Annikki Nissisen mielestä täysin hakoteillä. Erilainen, lämmintä huumoria tihkuva rikosromaani on hersyvä kuvaus kahden keski-ikäisen naisen mielenliikkeistä ja toimista rikoksen selvittämiseksi. Omaperäinen ja valloittava esikoisteos tuo tervetullutta uutta näkökulmaa suosittuun rikosromaanigenreen.
Tiina Forsman on valtiotieteiden maisteri, joka asuu Helsingissä. Hän toimii valtionhallinnossa tieteen ja tutkimuksen edistämisen ja rahoituksen asiantuntijatehtävissä.

Kovalainen, Kari
: Mustan siiven alla.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5510-5 (sid.)  33.50 e.   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Syyllinen mies erämaassa.
Yksi nyrkinisku muuttaa Mauri Mutenian elämän peruuttamattomasti. Suutaan soittanut kaveri valahtaa hengettömänä maahan, ja Mauri aloittaa hurjan pakomatkan erämaahan. Syyttävää omaatuntoa ei kuitenkaan voi paeta, vaikka virkavaltaa voikin. Houreiset syyllisyydentunteet seuraavat Mauria, ja erämaa ja sen asukkaat pakottavat hänet armottomaan tilintekoon itsensä kanssa. Onko murhamiehen mahdollista sovittaa? Pakomatka vie Maurin aina Jäämeren rannoille saakka. Teos on erämaan selviytymistarina, jossa varastetuilla kalastusvälineillä saatu saalis pelastaa nääntyneen miehen nälkäkuolemalta. Samalla se on eräromaanin puitteissa tapahtuva tutkimusmatka ihmismielen mustaan yöpuoleen, syyllisyyteen ja sovitukseen.
Kari Kovalainen (s. 1963, Oulu) tunnetaan omaperäisestä, uutta luovasta otteestaan eräkirjallisuuteen. Hän on opiskellut avoimessa yliopistossa filosofiaa, psykologiaa ja luovaa kirjoittamista ja on julkaissut aiemmin kaksi eränovellikokoelmaa Joen takana erämaa (2009) ja Sudenveri (2007).  Kalastamisen ja metsästämisen lisäksi hän valokuvaa luontoa. Kovalainen asuu Ylikiimingissä.
- Karisto - Kari Kovalainen.

Sandberg, Timo: Vainooja.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5537-2 (sid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva .
Pelastuksen Missio -uskonlahkon syrjäisen kokoontumispaikan liepeiltä löydetään nuoren naisen ruumis. Vainajalla on ollut yhteyksiä seurakuntaan, mutta kuolema ei tunnu järkyttävän ketään, ei edes omaisia, jotka ovat vakaumuksellisia uskovaisia. Samaan aikaan toisaalla kirjailija Leo Jortikka houkuttelee kirjoittajaoppilaansa Sarin kanssaan sukumökille, lähelle uskonlahkon tiluksia. Saria mökki ympäristöineen pelottaa, ja hän on vakuuttunut siitä, että metsässä hiippailee joku. Eräänä yönä Sari katoaa. Kun poliisi löytää dekkarikirjailijaksi ryhtyneen Jortikan tietokoneelta julman kuvauksen nuoren naisen kuolemasta, tuntuu tapaus komisario Heittolasta vähän liiankin selvältä.
Dekkarisarjan seitsemännessä osassa komisario Erkki Heittola joutuu elämänsä kovimman paikan eteen - sekä työssään että yksityiselämässään. Timo Sandbergin rikosromaanit liikkuvat aina uskottavasti tässä ajassa ja tarkastelevat heikkouksien kanssa kamppailevaa ihmistä ymmärtäen, lähituntumasta. Myös Vainoojassa humaaneilla näkökulmilla on vankka sijansa vetävän rikosjuonen rinnalla.
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Bauer, Belinda: Tappajan katse.
Alkuteos: Darkside, 2011.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5489-4 (sid.)  36,50 e.   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.

Sydäntalvella, pimeän ja lumipyryjen keskellä, Shipcottin kylän asukkaat ovat peloissaan ja varuillaan. Lyhyen ajan sisällä jo useampi vanhus on löydetty murhattuna. Jonas Holly, kylän nuori poliisi on neuvoton – ja uupunut. Häneltä odotetaan näyttöä, mutta MStaudin loppuvaihetta sairastavan vaimon hoito vaatii veronsa.
Kun valkenee, ettei teon takana voi olla kukaan ulkopuolinen, ilmapiiri kiristyy vainoharhaiseksi, klaustrofobiseksi piinaksi: Tappaja on joku heistä. Mutta tunnistaako murhaajan, vaikka katsoisi häntä suoraan silmiin? Vangitseva, pihdeissä pitävä jännitysromaani yhdeltä tämän hetken kiinnostavimmalta tekijältä!
Belinda Bauer on tv- ja elokuva-käsikirjoittaja ja asuu Walesissa. Hänen esikoisteoksensa Hautanummi voitti vuonna 2011 arvostetun CWA Gold Dagger -palkinnon, ja kirjan käännösoikeudet myytiin yli 20 maahan.  Belinda Bauerin esikoisteos Hautanummi ilmestyi suomeksi keväällä 2011.  Hienoa, että tämä toinen kirja saadaan myös suomeksi. Hautanummi oli erinomainen ja jännittävä
dekkari.
Belinda Bauer DekkariNetissä.

Cleeves, Ann
: VERA - Kuolonkukkia.
Alkuteos: Hidden depths, 2007.   Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5323-1 (sid.)   36,50 e.   Ilm. 1/2012.   Kansikuva.
Yksinhuoltaja Julie Armstrong palaa illalla kotiin ja löytää 16-vuotiaan Luke-poikansa murhattuna kylpyammeesta, ympärillään kelluvia kukkien terälehtiä. Pian majakan luota kalliolammikosta löytyy uusi ruumis, jälleen rituaalimaisesti kukilla koristeltuna. Kun Julien tytär katoaa, koko kylä pelkää pahinta. Komisario Vera Stanhope joutuu painamaan omat murheensa syrjään – ja ottaa murhatutkinnan haltuunsa armottoman rautaisella mutta sympaattisella tavallaan.
Vera Stanhope on virkistävä, uskottava tuttavuus tämän hetken rikoskirjallisuudessa: Hän ei ole nuori eikä nätti, vaan keski-ikäinen nainen, joka kamppailee yksityiselämässään yksinäisyyden, ylipainon ja alkoholin kanssa. Työssään hän on kuitenkin vahva ja vakuuttava.
Komisario Vera Stanhopesta kertovassa VERA-sarjassa on ilmestynyt neljä romaania, joista kotimaassaan vuonna 2007 julkaistu Kuolonkukkia on järjestyksessä kolmas.
Huom!  Komisario Vera Stanhope pian myös TV1:llä! VERA-kirjoista on tehty vuonna 2011 laadukas neliosainen tv-elokuvien sarja, jonka aloitusosa perustuu Kuolonkukkia-romaaniin. TV-sarja nähdään kaikissa Pohjoismaissa, myös Suomessa TV 1:llä. Veraa esittää karismaattinen Brenda Blethyn. Ann Cleeves kertoo Vera-sarjan taustasta ja henkilöhahmoista YouTube -videossa.

Ann Cleeves on kirjoittanut yli kaksikymmentä teosta. Hänen Shetlanninsaarille sijoittuvan dekkarisarjansa aloitusosa Musta kuin yö (2007) voitti maineikkaan CWA Gold Dagger -palkinnon.  Ann Cleevesin Shetlanti-sarja on kokonaisuudesaan loistava.  Varmasti tämä Vera Stanhope -sarja on myös erinomainen.  Olisi ollut mukava saada suomeksi myös sarjan kaksi aikaisempaa osaa, mutta ehkäpä myöhemmin.....
Ann Cleeves DekkariNetissä.


Schwarz, Åsa
: Nefilit.
Alkuteos: Nefilim, 2009.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5439-9 (sid.)  35,50 e.   Ilm. 1/2012.
  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Langenneitaenkelitä ja ympäristöaktivismia sähäkässä trillerissä.
19-vuotias Nova Barakel on suoran toiminnan ympäristöaktivisti, ja vaikeuksissa. Joku yrittää tehdä hänestä syntipukkia ympäristö-vastuuttomasti toimivien yritysten johtajien murhiin. Lisäksi Nova on vakuuttunut, että hänen huippujuristiäitinsä äskettäinen kuolema ei ollut tavallinen auto-onnettomuus. Mikä on tuntematon Friends of Nephilim -järjestö, joka saa puolet äidin jättämästä miljoonaperinnöstä, ja mistä rahat ylipäänsä ovat peräisin? Miksi murhien yhteydessä toistuvat viittaukset vedenpaisumukseen? Vastausten etsiminen vie poliisia pakoilevan Novan raamatullisten salaisuuksien ja oman kipeän menneisyytensä äärelle.
Nefilit yhdistää taitavasti polttavan ajankohtaisen ympäristöteeman ja häikäilemättömät kapinalliset enkelit, nefilit. Teos on hengästyttävän vauhdikas, varmaotteisesti kirjoitettu trilleri: Åsa Schwarz tietää mistä kirjoittaa, oli kyse sitten ympäristöstä, juutalaisesta mytologiasta, tietoturvasta tai Tukholman kauniista vanhastakaupungista.
Åsa Schwarz (s. 1973) on kirjailija ja tietoturvakonsultti. Nefilit on hänen kolmas teoksensa ja ensimmäinen, joka on suomennettu. Schwarz asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa Tukholmassa.
Huom!  Jälleen uusi ruotsalaisdekkaristi... ja taas ihmetellään, että mistä niitä aina löytyy....
Lisätietoa:
- www.asaschwarz.com/nyversion.
- Wikipedia - Åsa Schwartz.

 

Uusia painoksia


Child, Lee : Tilinteko.
Alkuteos: Bad luck and trouble, 2007. Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5483-2 (nid.)   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2008.

Beckett, Simon : Kuolleiden kuiske.
Alkuteos:   Whispers of the dead, 2009.   Suom. Kimmo Lilja.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5554-9 (nid.)   Ilm. 1/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Reading, Mario: Nostradamuksen aikakirjat.
Alkuteos: The Nostradamus propphecies, 2009.  Suom. Pekka Tuomisto.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23- 5555-6 (nid.)   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.
Lisätietoa:
- www.marioreading.com.
- www.thenostradamusprophecies.co.uk.

Sandberg, Timo : Dobermanni.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5550-1 (nid.)  Ilm. 1/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Äänikirjat

Sandberg, Timo: Kalmankokko.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5482-5    Kansikuva.
1 CD-levy, tallennusformaatti MP3.
(Tallenne toimii vain MP3-tiedostoja toistavissa CD-soittimissa).
Lukija: Jari Koskelainen.


 

Kustannuskynnys


Hyttinen, Veli-Matti: Vanhan kaivoksen salaisuus.
Kustannuskynnys 2012.
ISBN 978-952-5975-10-9 (nid.) 25,70 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Kadonneen sätkäkoneen arvoituksesta tuttu yksityisetsivä Paavo "Pieru" Varjonen jatkaa seikkailujaan ja tutkii kadonneen kaivosinsinöörin tapausta ja jäljet johtavat etsivän Pohjois-Karjalan uraanivaltausalueille ja lakkautetun Keretin kaivoksen vanhalla koerikastamolla palavat öisin oudot valot... Kirja on omistettu kaikille ydinvoiman- uraanivaltaushankkeiden vastustajille.

Karppi, Marcus: Kekkosen Cadillac.
Kustannuskynnys 2012.
ISBN  978-952-597-508-6   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Lahden Sibeliustalo valmistui vuonna 2000. Viisi vuotta myöhemmin kellarirakenteista löytyi hyvin säilynyt, tunnistettava ruumis. Uhri, Kai Emil Laitinen oli riitapukari eläessään. Hän oli polttanut monet sillat takanaan ja kaivanut verta syvältä nenästään. Hitsaaja ei tyytynyt työhönsä vaan ryhtyi alamaailman juoksupojaksi. Tapausta selvittää yksityisetsivä Jonna Teräsvirta. Kolmikymppinen nainen menetti silmänsä uudenvuoden juhlissa ja uransa panssariupseerina. Entisen kadetin sisukkuudella Teräsvirta penkoo tapausta, joka lopulta koituu hänenkin kohtalokseen. Dekkari sukeltaa vanhoihin kaunoihin ja ihmisten välisiin suhteisiin.  Marcus Karpin kuudes dekkari.
Karppi, Marcus DekkariNetissä. 

Kustannus-Makela


Matintupa, Tuula T.: Syntymään tuomittu.
Kustannus-Mäkelä 2012.
ISBN 978-951-883-307-2 (sid.)   35 e.   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
Tunnettu runoilija löytyy kuolleena omasta kodistaan. Pikkukaupungin asukkaat ovat järkyttyneitä, sillä vain muutama helteinen päivä aiemmin kesäteatterissa on sattunut käsittämätön verityö. Punahilkassa isoa pahaa sutta esittänyt nuori opiskelijatyttö on surmattu heti esityksen jälkeen. Rikosylikonstaapeli Alina Mänty saa uransa tähän asti tärkeimmän tilaisuuden. Johtolankoja ei juuri ole, vaan ne on kaivettava langanpää kerrallaan uhrien lähipiirin kiemuraisista suhteista. Ainoa konkreettinen vihje on kadoksissa oleva suden häntä. Haaste on suuri, sillä Alinan yksityiselämässäkin on meneillään asioita, joita hänen on vaikea sulattaa... Suosittujen Aleksanteri Piippo -dekkarien tekijä on kirjoittanut neljän vuoden tauon jälkeen vakuuttavan jännitysromaanin, joka herättää ajatuksia menestyksestä, perhesuhteista ja valheiden hinnasta.
Lisätietoa:
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Tuula T. Matintupa.
- Pohjalaisia nykykirjailijoita - Tuula T. Matintupa .
- Sanojen aika - Tuula T. Matintupa.

Peura, Nina: Kuolemankukkia.
Kustannus-Mäkelä 2012.
ISBN 978-951-883-343-0 (sid.)  35 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Helsinkiläisen rikoskomisario Olli Bergin romanttinen viikonloppuloma Tampereella keskeytyy äkillisesti. Psykologian opiskelijoiden yölliset juhlat ovat päättyneet siihen, että niiden emäntä on löydetty aamulla kuolleena keittiöstä. Kuolemaan ei tunnu aluksi löytyvän mitään syytä tai motiivia. Myrkytetty Anu Salo oli kaikkien suosiossa, eikä kukaan asuntoon jääneistä opiskelijoista nähnyt tai kuullut mitään poikkeavaa yön aikana. Opiskelijajoukolla oli yhteinen tulevaisuudenhaave ja kaikilla omat salaisuutensa. Olli Berg joutuu juttua tutkiessaan pohtimaan suhdetta tyttöystäväänsä sekä viehättävään naistodistajaan, joka tekee häneen tavallista suuremman vaikutuksen. Monen muunkin on tehtävä elämässään ratkaisuja.
Esikoiskirjailija Nina Peura on rakentanut viihdyttävän, uskottavalla ihmiskuvauksella ja tihentyvällä jännityksellä ladatun rikosromaanin, jonka tapahtumat sijoittuvat Helsingin läntisiin kaupunginosiin.
Lisätietoa:
- Hs.fi 15.5.2012 Antti Majander.


 

LIKE


Kotimaiset

Juhani, Risto: Ei tikkua ristiin.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0576-1 (sid.)    Ilm. 5/2012.
Huom! Kirjan piti ilmestyä keväälä 2011.
Komisario Pesonen ja vanha vainooja Kapu Kapanen jälleen vastakkain – tällä kertaa samalla puolella. Komisario Paavo Iisakki Pesonen istuu aamukahvilla kaupungin torilla. Sitä ei tiedetä aiemmin tapahtuneen. Vaimo on Hankasalmella auttamassa tyttären lapsensaannissa, ja kepin kanssa klenkkaava lonkkaleikkaustoipilas on jätetty oman onnensa nojaan. Toripöytään seuraksi änkeytyy yllättävä henkilö: vanha vainooja, taparikollinen Kapu Kapanen. Kapun asiakin on yllättävä. Hän pyytää Pesoselta apua. Näin käynnistyy epätavallisten tapahtumien sarja: Pesonen alkaa kauko-ohjata tutkintaa kaupungilta käsin – pelastaakseen ikikiusansa pulasta. Apuna laitoksella hänellä on viehättävä kollega. Olisikohan Kaarina Pesosen kannattanut harkita kahdesti, ennen kuin lähti reissullensa?
Risto Juhani (s. 1934) on Heinolassa asuva kirjailija ja keraamikko. Hänen sankarinsa rikos­komisario Pesonen seikkailee tässä kirjassa kuudetta kertaa.  Risto Juhanin dekkarit ovat kotimaisen dekkarin kärkeä. 
Risto Juhani DekkariNetissä .

Ulkomaiset

Dahl, Kjell Ola: Hyiseen veteen.
Alkuteos: Isbaderen, 2011.  Suom.  Päivi Kivelä.
Like 2012.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0728-4 (sid.)   Ilm. 2/2012.    Kansikuva.
Lena Stigersand on työssään periksiantamaton ja taitava etsivä, mutta yksityiselämässään kipakka punapää, joka yrittää suojella sydäntään kolhuilta. Muutamaa viikkoa ennen joulua Lena tutkii kylmässä ja pimeässä Oslossa tapahtunutta murhaa. Juttu vie Lenaa ympäri talvista kaupunkia, jossa hän kohtaa valehtelevia poliitikkoja ja väkivaltaisia vartiointiliikkeen pitäjiä. Lisäksi hän saa pelottavan varoituksen Kansalliselta Turvallisuuspalvelulta. Samaan aikaan Lena ihastuu charmanttiin mutta petolliseen toimittajaan, ja heidän suhteellaan on dramaattiset seuraukset.
Seitsemäs suomennettu dekkari loistavalta norjalaisdekkaristilta. 
Kjell Ola Dahl DekkariNetissä.

Despentes, Virginia
: Maailmanlopun tyttö.
Alkuteos: Apocalypse Bebe, 2010.  Suom. Einari Aaltonen.
Like 2012.
ISBN 978-951-01-0637-9 (sid.) Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen dekkarisuomennos!!
Verellä piirretty roadmovie & ultra-ajankohtainen rikosromaani Ranskan nykykirjallisuuden Jeanne d’Arcilta.
Lucie, kolmekymppinen lahjaton yksityisetsivä, palkataan teini-ikäisen Valentine Galtanin kaitsijaksi. Kapinallinen Valentine katoaa, ja Lucie joutuu pyytämään avukseen Hyeenan, äärimmäisen väkivaltaisen kollegansa. Rujo parivaljakko seuraa Valentinen jälkiä Pariisista Barcelonaan ja selvittää tytön katoamisen syytä.
Maailmanlopun tyttö on verellä piirretty roadmovie ja ultra-ajankohtainen rikosromaani, joka läpäisee Länsi-Euroopan sosiaalisen makrokosmoksen kaikki luokat aina botox-snobeista äärivasemmistolaisiin ja neofasisteista slummien islamisteihin. Despentesin terävä yhteiskuntasatiiri syövyttää tiensä läpi julkisivujen ja kuvaa raadollisen tarkasti nyky-Euroopan vaiettuja julmuuksia. Maailmanlopun tyttö voitti arvostetun Renaudot-palkinnon vuonna 2010. Despentesiltä on aikaisemmin suomennettu neljä romaania.
Maailmanlopun tyttö on ensimmäinen rikosromaani. Mielenkiintoista todella...
Virginie Despentes (s. 1969) on ranskalainen kirjailija, joka on antanut hiljaisille, sorretuille ja itsenäisesti ajatteleville naisille äänen. Despentesin feminismi on provosoivaa, mutta myös käänteentekevää. Se herättää ajattelemaan ja osuu maaliinsa.
Despentesin aikaisemmat suomennokset:  esikoisteos Pane mua (Like 1998), joka tunnetaan myös elokuvana. Tämän lisäksi Like on julkaissut suomeksi teokset Kauniita asioita (2000), Teen Spirit (2005), King kong -tyttö (2008).
Lisätietoa:
- Like - Virginie Despentes.
- Wikipedia - Virginie Despentes.


Frimansson, Inger: Kylmä maa.
Alkuteos: Det kalla landet, 2011.  Suom. Taina Rönkkö.

Like 2012.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0641-6 (sid.)   Ilm. 1/2012.   Kansikuva.
Maria Strandberg huolestuu, kun hänen siskonsa Ingrid katoaa yllättäen. Hän soittaa poliisille, mutta asiaa ei oteta vakavasti. Lopulta pahoinpidelty Ingrid löydetään miehensä ex-vaimon Rosen kellarista, jossa Rose on mustasukkaisuuksissaan pitänyt häntä vankina viikon ajan. Marian pyöritellessä kostonhimoisia ajatuksia mielessään hän kuulee sattumalta New Orleansissa asuvasta vanhasta voodookuningattaresta. Maria päättää tukeutua pimeyden voimiin kostaakseen Roselle Ingridin kärsimykset. Mustan magian äärellä Maria joutuu kuitenkin pohtimaan, oliko syyllinen todellakin Rose vai oliko se sittenkin tämän poika. Entä mikä osuus Ingridin miehen pahantahtoisilla tyttärillä on kaikessa tapahtuneessa? Kylmä maa on romaani surusta, vihasta, syyllisyydestä, kostosta ja sovituksesta. Se voidaan nähdä itsenäisenä jatko-osana Frimanssonin vuonna 2010 julkaistulle Rotanpyytäjälle.
Kymmenes dekkarisuomennos erinomaiselta ruotsalaisdekkaristilta.  Huhtikuussa 2011 ilmestyi vihdoin viimein Frimanssonin eskoisdekkari Pahaa pelkäämättä. 
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Lelic, Simon: Laitos.
Alkuteos: The facility, 2011.  Suom. Terhi Kuusisto.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0649-2 (sid.)   Ilm. 2/2012.    Kansikuva.
Arthur Priesley, työssäkäyvä perheenisä, pidätetään keskellä kirkasta päivää ja viedään salaperäiseen laitokseen Cornin maaseudulle. Käy ilmi, että pidätyksen syy on Priesleyn epäilty homoseksuaalisuus. Julia Priesley saa käsiinsä rakeisen videonauhan miehensä pidätyksestä ja kääntyy toimittaja Tom Clarken puoleen. Clarke onnistuu selvittämään, että pidätetyt miehet on viety valtion erityislaitokseen, koska heidän epäillään kärsivän mystisestä aidsia muistuttavasta sairaudesta, joka iskee vain homoseksuaaleihin, ja siksi heidät täytyy eristää yhteiskunnasta. Tähän päättyvät jäljet pidätettyjen olemassaolosta. Laitos on lähitulevaisuuden Englantiin sijoittuva kauhistuttava trilleri yhteiskunnasta, jossa pyrkimys turvallisuuteen on kääntynyt vainoharhaiseksi totalitarismiksi ja jossa ihmisoikeudet sivuutetaan terrorilain nojalla. Laitosta on verrattu yhteiskuntakriittisen kirjallisuuden kivijalkaan, George Orwellin teokseen Vuonna 1984.
Simon Lelic (s. 1976) asuu Brithtonissa vaimonsa ja kahden poikansa kanssa.  Lelicin esikoisromaani Katkeamispiste ilmestyi suomeksi keväällä 2011 . Koulusurmatapauksesta ja henkisestä väkivallasta kertova romaani herätti maailmanlaajuista huomiota ilmestyessään englanniksi vuonna 2010.  Loistava, erilainen ja koskettava kirja.
Simon Lelic DekkariNetissä.

McGrath, M. J.: Jään muisti.
Alkuteos: White heat, 2011. Suom. Any Nyyssönen.
Like 2012.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0730-7 (sid.)   Ilm. 1/2012.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!!
Edie Kiglatukin johtaman tutkimusryhmän jäsen menehtyy hämärissä olosuhteissa Kanadan tundralla lähellä Grönlannin rajaa. Tapaus jää vaivaamaan Edieä, ja hän haluaa aloittaa tutkinnan tapaturman syyn selvittämiseksi. Seutua hallitseva inuiittien kylänvanhimpien neuvosto hautaa tapauksen kuitenkin lumimaton alle, minkä johdosta päätökseen tyytymätön Edie ajautuu vastahankaan miehistä koostuvan neuvoston kanssa. Pian Edie lähtee uuden tutkimusryhmän oppaaksi mukanaan poikapuolensa Joe, ja katastrofi iskee taas. Tutkimusryhmä hajoaa ja Joe katoaa myrskyssä. Vakavasta hypotermiasta kärsivä Joe onnistuu palaamaan kotikyläänsä ja kertoo kadottaneensa mukanaan olleen tutkijan ennen kuin menehtyy. Surusta sekapäinen Edie ryhtyy tutkimaan tapauksia omin päin harvaan asutulla inuittialueella ja päätyy törmäyskurssille Grönlannin luonnonvaroja himoavien kansainvälisten suuryhtiöiden kanssa. Jään muisti on ekologisesti tiedostava, vaikuttava trilleri, joka maalaa lukijan silmien eteen tundran jylhän, arktisen luonnon ja kuvaa tarkkanäköisesti inuittiväestön salaperäistä elämäntapaa.
M. J. McGrath on Lontoossa asuva kirjailija ja toimittaja.  Hän on julkaissut menestyksekkäitä tietokirjoja nimellä Melanie McGrath.  Jään muisti on hänen ensimmäinen romaaninsa.
Melanie McGrath on tunnettu inuittikulttuurin asiantuntija ja toimittaja. Hän on aiemmin kirjoittanut kaksi inuittikulttuuria käsittelevää tietokirjaa.  Yhdessä teoksistaan hän voitti parhaalle alle 35-vuotiaalle brittikirjailijalle myönnettävän John Llewellyn-Rhys -palkinnon.  Nimimerkillä M. J. McGrath kirjoittava kirjailija on syntynyt Essexissä ja asuu nykyään Lontoossa.  Hän kirjoittaa parhaillaan odotettua jatkoa Jään muistille. McGrath  sai idean aiheeseen  vierailtuaan itse inuittien asuinalueella.  Hän tapasi siellä romaaninsa päähenkilön, entisen jääkarhunmetsästäjä Edien, esikuvan.Huom! M. J. McGrathin Jään muisti oli vuoden 2011 CWA Gold Dagger  -dekkaripalkintoehdokkaana.
Huom! Jään muisti ilmestyy myös e-kirjana.
M. J. McGrath DekkariNetissä.

Mina, Denise: Ampiaiskesä.
Alkuteos: The end of the wasp season, 2011.  Suom. Juha Ahokas.
LIke 2012.    (Rikos kannattaa).
ISBN 978-951-01-0641-6 (sid.)    Ilm. 1/2012.   Kansikuva .
Sarah Erroll murhataan julmasti kotonaan. Raaka teko vaikuttaa sattumanvaraiselta ja järkyttää koko alueen yläluokkaista yhteisöä. Raskaana oleva ylikonstaapeli Alex Morrow hälytetään murhapaikalle kesken isänsä hautajaisten. Hänen alaisensa ovat huolissaan, sillä talon tapahtumat ovat olleet niin kammottavia, etteivät edes aikuiset miehet kestä nähdä, mitä Sarah Errollille on tehty. Morrow tulee vedetyksi mukaan maailmaan, jossa kaikki vastaukset hänen kysymyksiinsä tuntuvat liiankin itsestään selviltä. Sarah Erroll ei ollut sitä, miltä vaikutti, ja Morrow'n on taisteltava selvittääkseen totuuden tuon naisen salatusta elämästä. Naisen, jota kukaan ei todellisuudessa näyttänyt tuntevan.
Yhdeksäs dekkarisuomennos upealta kirjailijalta ja toinen Alex Morrow -sarjan dekkari.  Sarja sai alkunsa edellisessä suomennetussa teoksessa Yksin yössä, joka ilmestyi tammikuussa 2011.
Huom!  Denise Minan Ampiaiskesä oli vuoden 2011 CWA Gold Dagger  -dekkaripalkintoehdokkaana.
Denise Mina DekkariNetissä.

Like-Pokkarit -sarja - uusia painoksia


Dahl, Kjell Ola: Ystävyyden muisto.
Alkuteos: Kvinnen i plast, 2010.   Suom. Outi Menna.
Like 2011.
ISBN 978-952-0738-3   (nid.)   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. tammikuussa 2011.

Ellroy, James: Suicide Hill.
Alkuteos: Suicide Hill, 1986.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2012. 
ISBN 978-952-01-0739-0 (nid.)   Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1/2009.

Lapidus, Jens: Luksuselämää
.
Alkuteos:  Livet de luxe, 2011.  Suom. Jaana Nikula.
Stockholm Noir 3.
Like 2012.    (Like pokkari).
ISBN 978-952-01-0761-1 (nid.)     Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2011.

 
Ritala, Juha: Taivaan kapseli.
Mediapinta 2012.
ISBN 978-952-235-431-0 (nid.)   29 e.   Ilm.  kevät 2012.  Kansikuva.
Loppusyksyllä 1981 lääkäri Kuuselan perheen kesäloma muuttuu painajaiseksi, kun heidän merenrantamökkinsä rannalta löytyy ruumis. Sukellusvene makaa lahdella, ilmaa rikkoo valoilmiö. Havainnoista raportoivat tiedotusvälineetkin, mutta viralliset tahot vaikenevat. Ruotsi paljastaa omat havaintonsa. Suomessa presidenttipeli käy kuumana Kekkosen sairastuttua. Alkaa takaa-ajo, jossa kuolema seuraa kintereillä. Missään ei ole turvaa, sillä jopa poliisi tuntuu olevan juonessa mukana. Lopulta pako jahtaajilta päätyy takaisin Kuuselan kesämökille ison ja kirjavan poliisijoukon kanssa. Mukana on myös Suopo. Joukko kyttää toisiaan ja lisää murhia tapahtuu. Tutkinnan edetessä selviää, että merellä liikkuu muutakin väkeä eri maista - myös salaseura suuren rahan toivossa. Lopulta vyyhti alkaa aueta ja asioille löytyy selitykset, jotka johtavat rajuun taisteluun ja taivaan kapselin arvoituksen ratkaisemiseen. Kuinka paljon Suomen virallinen taho on asioista selvillä ja paljonko presidenttipeli sotkee kuvioita, selviää loppukahinoissa, jotka eivät päästä lukijaa otteestaan. Presidentti Koivistokin on muistelmissaan kieltänyt havainnot, jotka myöhemmin ovat kuitenkin olleet totisinta totta. Lukija saa arvioida tapahtumat, kunhan on laskenut ensin ruumiit.


Mansarda


Verč , Sergej: Hautajaisilveily.
Alkuteos:  Pogrebna maškarada, 2003.     Suom. Kari Klemelä.
Mansarda 2012.
ISBN 978-952-5664-12-6 (nid.)   25,10 e.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Hautajaisilveily on Sergej Verčin kolmas poliisiromaani. Sen tapahtumat sijoittuvat Adrianmeren pohjukkaan Välimeren aurinkoisiin maisemiin, itävaltalais-unkarilaisen historian leimaamaan Triesteen. Päähenkilö on jo aiemmista teoksista tuttu komisario Benjamin Perko, jolla on eteläitalialaisen Salernon jälkeen vaikeuksia sopeutua pohjoisen erilaiseen mentaliteettiin ja byrokratiaan. Perko saa kesken lomansa tietää, että tapaturmaisesti kuolleen Emil Luinin jutun tutkimukset on määrätty keskeytettäviksi. Päätös on tullut korkealta taholta. Esimiestensä käskyjä uhmaten Perko alkaa selvittää tapausta ja osallistuu Luinin hautajaisiin Cattinarassa. Lopulta hän törmää entisestä Jugoslaviasta johdettuun kansainväliseen prostituoitujen ja tupakan salakuljetukseen, johon poliitikot ja salaiset palvelut ovat sotkeutuneet. Tässä laskelmoidussa pelissä ihmishenki on täysin arvoton.
Triestessä 1948 syntynyt ja siellä ja Ljubljanassa teatteriohjaajana ja radiotoimittajana työskennellyt Verč asuu nykyään Komenissa lähellä Italian rajaa. Hän on kirjoittanut useita näytelmiä ja neljä rikosromaania, joiden kaikkien päähenkilö on poliisikomisario Benjamin Perko. Suomentaja Kari Klemelä kertoi Sergej Verčistä Kouvolan dekkaripäivillä kesäkuussa 2009. Sloveeninkielisestä teoksesta Pogrebna maškarada suomentanut Kari Klemelä.
Upeata, että saadaan pitkästä aikaa slovenialainen dekkari suomeksi. Aiemmin on ilmestynyt myös Kari Klemelän suomentamana Maja Novakin Murha aluevesillä (1999). Kirja ilmestyi WSOY:n SaPo -sarjassa 1999.
Huom!  Erittäin hieno dekkari.  Toivottavasti saadaan lisää Benjamin Perko -dekkareita.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Sergej Verč.
- Kari Klemelä - Sergej Verč.
- Kari Klemelän kotisivu.
- Suomentajan huomioita -blogi . (Kari Klemelä).
- Maailmankirjat kevät 2012 - Marjatta Ripsaluoma.


 

Minerva

 
Niskanen, Jukka: Pimeän reuna.
Minerva 2012.
ISBN 978-952-492-569-3 (sid.)   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Potkut saanut rikostutkija Jake Klein eristäytyy suomalaiselle järviseudulle. Pienellä saarella majaileva Klein ei halua kuulla vaimostaan eikä työnantajastaan, tulevaisuudestaan tai menneisyydestään. Hänen varustuksiinsa ei kuulu sen paremmin asetta, retkikirvestä kuin linkkuveistäkään. Niitä hän kuitenkin kaipaa, kun huomaa jonkun olevan hänen perässään pahoin aikein.
Pimeällä saarella alkaa epätasainen mittelö aseettoman miehen ja hyvin varustautuneen ammattitappajan kesken. Kun Jake Klein herää hytisevänä myttynä rantakalliolta, on hänen mielessään vain yksi kysymys: mitä hänellä on sellaista, että tappaja lähetetään hänen peräänsä? Vastaus alkaa selvitä, kun Jake löytää ystävänsä makaamassa koomassa sairaalassa. Pääosaan nousevat ystävän kuljettamat huippusalaiset ohjusjärjestelmien komponentit.
Jake Klein jäljittää ystävänsä kiduttajat yhden kerrallaan. Lopulta jäljet johtavat rikollisorganisaation majapaikkaan Barcelonaan. Jake tietää vainoojansa odottavan lähettyvillä oikeaa hetkeä. Eikä hän aio paeta enää.
Jukka Niskasen rikostutkija Jake Kleinistä kertovassa sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt  Pahan kädenjälki, Sapelikissa, Vihan kääntöpiiri ja Käärmeen kehto.
Jukka Niskanen DekkariNetissä.

James, Peter: Kuolema peittää jäljet.
Alkuteos: Dead Man's Footsteps, 2008.  Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2012.
ISBN 978-952-492-570-9 (sid.)   27,90 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
Juonenkuljetuksen mestari Peter James on jälleen kirjoittanut kirjan, jota on vaikea laskea käsistään. Epäonnistunut brightonilainen liikemies Ronnie Wilson on New Yorkissa matkalla liikeneuvotteluun, jonka hän toivoo pelastavan bisneksensä. Häntä odotetaan WTC-tornin 87. kerroksessa. Paha vain, että päivä sattuu olemaan syyskuun yhdestoista 2001. Ronnie on muutaman korttelin päässä World Trade Centeristä, kun helvetti pääsee irti. Kaaoksen keskellä Ronnie päättää kääntää tilanteen edukseen ja lavastaa kuolemansa. Jos Ronnie Wilsonia ei enää ole, valtavat velat voi muuttaa saataviksi. Kuusi vuotta myöhemmin brightonilaisesta sadevesiviemäristä löytyy pitkälle maatunut naisen ruumis. Samaan aikaan toisaalla kaupungissa nuori nainen pakoilee henkensä edestä julmaa jäljittäjäänsä. Kun vielä Australiastakin löytyy murhattu nainen, jolla näyttää olevan yhteys samaan tapahtumavyyhteen, on rikostarkastaja Roy Gracella käsissään sotkuinen arvoitus, jonka palasia on kerättävä kokoon ympäri maailman.
Kuolema peittää jäljet on Peter Jamesin huippusuositun Roy Grace -sarjan neljäs osa. Loistava sarja. Onneksi sarjaa on suomennettu alkuteosten ilmestymisjärjestyksessä.
Peter James DekkariNetissä.

Uusia painoksia


Manner, Max : 72h.
Minerva 2012.
ISBN 978-952-492-610-2 (nid.)    Ilm. 1/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010.MM-kustannus


Isot kihot uivat syvissä vesissä.
G-mies Jerry Cotton special 1/2012.
Toim. Timo Juntunen. Suom. Timo Surkka.
MM kustannus 2012.
(nid.)     Ilm. 4/2012.

 


 
Carofiglio, Gianrico: Silmät ummessa.
Alkuteos: Ad occhi chiusi, 2003.  Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-100-0 (sid.)   25 e.  Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Guido Guerrierin toimistoon ilmestyy salaperäinen sisar Claudia, naisten turvakodin johtaja. Claudia tarvitsee asianajajaa yhdelle suojateistaan, Martinalle, jota entinen miesystävä on toistuvasti pahoinpidellyt ja edelleen ahdistelee. Vaikka miehellä on vaikutusvaltaisia suojelijoita, joita vastaan nouseminen tuntuu olevan sulaa hulluutta, Guerrieri ottaa tehtävän vastaan. Kun alkaa näyttää siltä, ettei oikeudenkäynnin lopputulos sittenkään ole ennalta määrätty, tapahtumat saavat dramaattisen käänteen.
Tarinan keskiössä on Claudia, outoudessaan kiehtova nainen, joka vähitellen avaa karua kohtaloaan Guerrierille. Päällisin puolin heillä ei ole mitään yhteistä. Yhteys löytyykin syvemmältä tasolta, valinnoista, joita kumpikin on tehnyt oman itsensä ja syyttömien puolustamiseksi – tarvittaessa vaikka nyrkein.
Silmät ummessa on toinen suomennettu teos asianajaja Guido Guerrierista kertovassa sarjassa. Todennäköinen syyllinen ilmestyi syksyllä 2011.  Kirja on kerrassaan loistava.  Yksi syksyn 2011 parhaista tulokkaista. 
Gianrico Carofiglio DekkariNetissä.

 Myllylahti


Masalin, Teuvo: Motellirakkautta ja kartanohaaveita.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 63).
ISBN 978-952-202-359-9 (sid.)   28,30 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Helsingissä tapahtuu aseellinen rahankuljetusryöstö länsinaapurin tyyliin. Lähellä itärajaa Varsalassa Motelli Varsavuoren omistaja joutuu menestyäkseen järjestämään jokaviikkoisen tapahtumaillan, jolloin Venäjältä saapuu tanssityttöjä ja ym. viihdykettä asiakkaille. Motellin omistaja on joutunut vaikeuksiin vaimonsa kanssa, koska näinä tapahtumailtoina mies ajautuu itsekin usein viihteelle. Vaimo karttaa näitä rymyiltoja ja poistuu paikalta omille teilleen. Yhden tällaisen yön jälkeen motellin omistaja löytyy ammuttuna. Rikospoliisin Etelä-Savon yksiköstä komisario Henrik Hinni kokoaa tutkintaryhmän jutun selvittämiseksi. Alustavissa tutkimuksissa näyttää siltä, että Varsavuoren murhalla ja Helsingin raharyöstöllä on yhteyksiä. Hinni tekee yhteistyötä pääkaupungin tutkijoitten kanssa ja epäiltyjen varjostus vie Hinnin Etelä-Norjaan ja Ruotsiin, jossa hän saa viestin Varsalassa tapahtuneesta toisesta henkirikoksesta ja harvinaislaatuisesta kuolemantapauksesta. Teuvo Masalin on entinen poliisi ja toimii nykyisin kiinteistövälittäjänä. Hän seuraa edelleen poliisin tutkimusmenetelmien kehitystä ja se näkyy myös tekstistään.
Teuvo Masalin on julkaisut aikaisemmin kaksi dekkaria: Eurovaras (2000) ja Kultainen Rolex (2008).

Piekkari, Eija: Kylmä kättely.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 61).
ISBN 978-952-202-357-5 (sid.)   28,90 e.   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Sirkku Helmesmaa esittää Hollolassa vanhan ajan kartanonrouvaa tilallaan, joka on loiston päivistään kutistunut ja rapistunutkin. Esittäminen jo sinällään ärsyttää naapureita eikä rouva luonteensakaan vuoksi ole kovin pidetty. Naapurissa asuu Toni Björn, mies, joka pitää juhlimisesta, naisista ja rahasta. Varallisuus on kuitenkin enää vain näennäistä. Ympärillä asuvat ihmettelevät, onko näillä kahdella ikäerostaan huolimatta keskinäisiä salaisuuksia, koska he näyttävät viihtyvän hyvin yhdessä. Reija Saunala ei pysty puhumaan, eikä voi muutenkaan ilmaista itseään ymmärrettävästi. Jo jonkin aikaa hän on yrittänyt löytää keinoa, jolla kertoisi muille sen, mitä huomaa menneisyydestään muistavansa. Kokoontuminen pellavatalkoisiin on odotettu ja mukava tapahtuma. Silloin erimielisyydet yritetään peitellä, aherretaan vain yhdessä pellolla, syödään ja illalla tanssitaan. Nyt kaikki ei menekään odotetusti ja rikosylikonstaapeli Krisse Elo Lahden laitokselta joutuu tekemään kollegojensa kanssa pitkää päivää. Kotona on onneksi tukena aviomies ja kesälomaansa viettävä rehti saunomiskumppani Samppa, seksuaalisesti eri tavalla suuntautunut luottoystävä.
Kylmä kättely on Eija Piekkarin neljäs Kristiina Elo -dekkari.  Aikaisemmin ilmestyneet dekkarit ovat Haamupari (2009). Sivuaskel (2010) ja Pako portin alta (kevät 2011).
Lisätietoa:
- www.eijapiekkari.com.

Sarkola, Ritva: Puhu hiljaa rakkaudesta.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 59).
ISBN 978-952-202-355-1 (sid.)   29,30 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Komisario Heikkilä oli vakuuttunut siitä, että Jorma Jaakkola oli surmannut morsiamensa ampumalla ja vain siksi, että tämä oli aikeissa jättää hänet. Samaa mieltä olivat Karisalmi ja Perttunenkin, mutta Kahila ja Perra puolestaan eivät uskoneet, että tappoon riittäisi motiiviksi pelkästään ero. Naisethan ovat kuin ratikoita, Kahila sanoi. - Kun yksi menee, toinen tulee kohta. Jorma Jaakkola tosin väitti, että hän oli löytänyt morsiamensa kotinsa lähellä olevasta puistosta ampumalla surmattuna ja joutunut shokkiin, mistä tilasta poliisi löysi hänet tultuaan paikalle sivullisen hälyttämänä. Tutkimusten jatkuessa paljastuu morsiamesta outoja asioita, kuten hänen niin rakkaista sukulaisistaankin.
Ritva Sarkola jatkaa edelleen luotettavia ja luettuja tarinoita yli 25 kirjoitetun teoksen kokemuksellaan.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ritva Sarkola.
- Mikkelin kaupunginkirjasto - Ritva Sarkola.

Somppi, Tero: Särkyvää.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 62).
ISBN 978-952-202-358-2 (sid.)   29,80 e.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Seurapiirivaimo on kadonnut. Kiiltävä julkisivu kätkee taakseen vuosikymmenten perhehelvetin. Rikospoliisi Mikko Vuorella on edessään murhatutkijan painajainen: tapaus ilman ruumista. Kadonneen aviomiehen hyvät suhteet maan korkeimpaan poliisijohtoon vaikeuttavat tutkimuksia entisestään. Henkilökohtaisten ongelmiensa kanssa kamppaileva Mikko huomaa päässeensä yhteiskunnan valtarakenteisiin ulottuvan salaliiton jäljille. Kehenkään ei voi luottaa.
Tero Sompin seitsemäs jännitysromaani on psykologinen trilleri, matka ihmismielen pimeimpiin puoliin.
Tero Somppi DekkariNetissä.

Tuomola, Johanna: Minkä taakseen jättää.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 58).
ISBN 978-952-202-354-4 (sid.)   29,50 e.   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Lohjalla riehuu raiskaaja, joka valitsee uhreikseen vain miehiä pyrkien aiheuttamaan heille suurta tuskaa ja julkista häpeää. Rikosylikonstaapeli Noora Nurkka palaa häämatkaltaan keskelle sarjaraiskauksien tutkintaa. Raiskaaja onnistuu mystisesti välttämään kiinnijäämisen ja poliisi ajautuu umpikujaan toisensa jälkeen. Tutkinnan ohella Noora tappelee terapeuttiaan vastaan ja totuttelee yhteistyöhön uuden työparinsa Abdi Kahirin kanssa. Poliisin verkko kiristyy, mutta kenen ympärille? Ja onko seuraava uhri joku Nooran kollegoista?
Tuomola kuvailee ihmissuhteita ja niiden mutkikkuutta uskottavasti. Kirjassa tarkastellaan yhteiskunnallisesti ajankohtaisia teemoja kuten maahanmuuttajiin suhtautumista sekä erilaisille rikoksille tyypillisten rangaistusten oikeudenmukaisuutta. Tuomolan tuttuun tyyliin kirja tempaisee mukaansa ja pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti, mutta ilman väkivallalla mässäilyä.
Minkä taakseen jättää on neljäs osa Johanna Tuomolan kiiteltyyn ja suosittuun Noora Nurkka -sarjaan.
Johanna Tuomola DekkariNetissä.

Tähtinen, Rake: Tapettu illuusio.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 60).
ISBN 978-952-202-356-8 (sid.)   28,80 e.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Romaani rikoksesta, johon motiivi löytyy useammalta henkilöltä. Kesähelle piinaa rikoskomisario Petri Petäjämäkeä. Ravintolayrittäjä Tugrul Ereneriä piinaa kiusaaja. Samaan aikaan paikallislehden toimittaja Carita Appelgren haluaa lopettaa avioliiton ulkopuolisen suhteen esimieheensä, joka ei kaihda keinoja naisen pään kääntämiseksi totuttuun komentoon. Kaupungissa yhteisön valtakuviot etenevät omaa rataansa, kunnes yksi on joukosta poissa. Asunnonvaihtoa kaavaileva ja uutta vakavaa parisuhdetta aloitteleva Petäjämäki kollegoineen joutuu keskelle järkyttäviä tapahtumia, jotka näyttävät vuoroin erillisiltä ja vuoroin toisiinsa linkittyviltä rikoksilta. Mikä yhteys tähän kaikkeen on Sachsenhausenin keskitysleirin vuoden 1943 tapahtumilla?
Rake Tähtisen neljäs rikosrkomisario Petäjämäki-dekkari.  Aikaisemmat ovat Musta Joulu (2008), Hiljaisuuteen haudattu
(kevät 2010 ) sekä Arvottomat (syksy 2010 ).Nordbooks

Alm, Katja: Keijuleikki.
Nordbooks 2012.
ISBN 978-952-5908-34-3 (sid.)  28 e.  Ilm. kevät 2012.   Kansikuva.

Mimosa Kopra, lapsena ja vähän myös aikuisenakin kaltoin kohdeltu nuori nainen, asuu pääkaupunkiseudulla ja on tukityöllistettynä kaupungin yhteispalvelupisteessä. Hän rakastuu komeaan poliisikonstaapeliin aivan silmittömästi ja on valmis auttamaan tätä eräässä murhatutkimuksessa. Hän innostuu salapoliisityöstään kuitenkin vähän liikaa, ja kun vielä toinenkin surmatyö sattuu, ovat ainekset todelliseen murhenäytelmään valmiit. Keijuleikki on kylmä tarina siitä, miten elämä voi muuttua nopeasti, ja kuinka irvokas lopputulos sitten voikaan olla.

Häkkinen, Kari: Vaarala.
Nordbooks 2012.   (Kripo ; 13).
ISBN 978-952-5908-48-0 (nid.)  25 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Suomen Pankin varapääjohtajan ja hänen aviovaimonsa 20-vuotishääpäiväristeily saa kohtalokkaan käänteen aluksen ollessa matkalla Tallinnasta Helsinkiin. Henkeäsalpaavat tapahtumat kidnappaajien kiinni saamiseksi käynnistyvät Länsisataman turvatoimialueella, josta liikutaan liukkaasti hämäläisiin korpimaisemiin. Itäkeskuksen poliisin puuttuessa peliin rikosylikonstaapeli Vaarala saa luvan astua estradille. Pelissä on paljon, eikä hiljattain vaimostaan eronneen miehen dialogi itsensä kanssa ota päättyäkseen, puhumattakaan työn ja vapaa-ajan sovittamisesta yhteen. Jännitystä tulvillaan oleva teksti höystettynä huumorilla tarjoaa lukijalleen herkullisia hetkiä ennen ratkaisevaa päätösvihellystä, mutta saako paha palkkansa?

Neva, Sami: Kuoleman kinkerit.
Nordbooks 2012.
ISBN 978-952-5908-60-2 (nid.)   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Kun CIA:n johtajaa Paul Stratford pyysi Pentagonin erikoisjoukkojen komentajaa, eversti Ron McKinleytä johtamaan hyökkäystä huumeparoni Ngian Khain omistamaan pedofiilihotelliin, hän käynnisti ennalta arvaamattoman tapahtumasarjan, jolla oli seurauksia ympäri maailmaa. Yhteiskuntiensa tukipilareihin kuuluvia miehiä alkoi kuolla väkivaltaisesti ja vähä vähältä huomio kääntyi eversti McKinleyhin. Miksi arvostettu ja luotettavana pidetty eliittisotilas oli kääntynyt omiaan vastaan? Kuoleman kinkerit on romaani pedofiilien, huume- ja asekauppiaiden, vakoilijoiden ja sotilaiden maailmasta, missä äkillinen kuolema voi kohdata kenet tahansa. Kirja tarkastelee sanojen ja tekojen ristiriitaa maailmassa, jossa valta, raha ja väkivalta menevät eettisten arvojen edelle. Tässä maailmassa lapsetkin ovat rikkaille ja vaikutusvaltaisille ihmisille vain esineitä, jotka käytön jälkeen heitetään menemään kuin jätteet. Maailma on rujo ja armoton eikä siinä ole tilaa unelmille tai illuusioille.

Uhlgren, Sauli: Seminaari.
Nordbooks 2012.  (Kripo ; 14).
ISBN 978-952-5908-49-7 (sid.)   31,90 e.   Ilm. 2/2012.

Laiva irtoaa laiturista mukanaan ryhmä riehakkaita, täynnä intoa ja tulevan odotusta olevia kirjailijoita. Seuraavana aamuna, varsin kostean ja vauhdikkaan yön jälkeen huomataan yhden seurueen jäsenen olevan poissa. Kadonneen, kahden rikospoliisin johdolla käynnistetyt etsinnät päättyvät tuloksettomina, jonka jälkeen poliisipäällikkö Rahikaisen luottomies Makkonen apulaisineen määrätään selvittämään seminaarilaisen arvoituksellista katoamista. Vihdoin, monien yksityiskohtaisten vaiheiden jälkeen, mysteerio selviää.  Tuttuun tapaan Uhlgren on tuonut lukijoiden eteen viihdyttävän, monipuolisen, ajatuksia herättävän ja elävän henkilögallerian.
Uhlgrenilta on ilmestynyt aiemmin rikosromaanit  Altaat (syksy 2009 Nordbooks)  ja Kuolema kulkee yöllä (syksy 2010 Nordbooks)  sekä sotakertomusteos Operaatio pohjoinen, jotka kustansi Nordbooks. Syksyllä 2011 ilmestyi  Asfaltti hehkuu, joka on järjestyksessä Uhlgrenin neljästoista teos.  Sen kustansi Muruja-kustannua.
Lisätietoa:
- Sanojen aika - Sauli Uhlgren.
- Pohjoissavolaista kaunokirjallisuutta - Sauli Uhlgren.

 


 

Otava

 

Kotimaiset

Forsgren, Carita: Perintö.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26040-0 (sid.)   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Okko syntyi kultalusikka suussa, menestyvän perheyrityksen tulevana perijänä – rooli, jota hän ei koskaan halunnut. Aikuisena hän pakeni perintöään muuttamalla ulkomaille ja ryhtymällä taiteilijaksi. Isän yllättävä kuolema tempaa Okon takaisin Suomeen.
Okon äiti Marja-Leena ja tämän uusi mies pyrkivät Akun kuoleman jälkeen kaappaamaan päätösvallan yrityksessä siirtääkseen tuotannon lopullisesti Kaukoitään. Okko ja hänen katkeroitunut sisarensa Elli joutuvat mukaan vanhojen kaunojen, patentti- ja perimysriitojen verkkoon, joka yltää sukupolvien yli. Jokaisella perheessä on salaisuutensa. Oliko Akun kuolema sittenkään onnettomuus?
Carita Forsgren kuljettaa neljännessä romaanissaan lukijaa sukuyhtiön kuvioissa ympäri maailmaa, Keski-Euroopan taidepiireistä kiinalaiseen tehdashalliin ja hyytävään suomalaiseen talvimaisemaan.
Toinen dekkari Forsgreniltä.  Esikoisdekkari Jänistanssi (kevät 2011) oli erinomainen psykologinen trilleri. Myös aihe kiinnosti, eli tarinan sijoittuminen animaation ja graafisen suunnittelun maailmaan. Tarina oli uskottava ja jännittävä. 
Myös tämä uusi kirja Perintö oli erittäin hyytävä ja koukuttava kirja. 
Arvosteluja Jänistanssista:
- HS.fi - 23.5.11 - Suvi, Ahola.
- Keskisuomalainen 11.5.11 - Eija Komu.
- Amman lukuhetki -blogi.

Ulkomaiset


Dahl, Arne: Valvova silmä.
Alkuteos: Himmelsöga, 2007.  Suom. Kari Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-24837-8 (sid.)      Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Ryöstö tukholmalaisessa videovuokraamossa johdattaa A-ryhmän uuden, pelottavan rikollisuudenhaaran jäljille.
Samaan aikaan turvallisuuspoliisiin houkuteltu Paul Hjelm jäljittää salaperäisesti kadonnutta edeltäjäänsä. Tutkimukset vievät Bagdadiin, kansainvälisen konfliktin ytimeen. Onko mahdollista taistella pahaa vastaan muuttumatta itse pahaksi?
Arne Dahl -nimimerkin takana on kirjallisuustieteilijä, Göteborgs-Postenin kriitikko ja kirjailija Jan Arnald (s. 1963). Hänen kirjojaan on käännetty kahdellekymmenelle kielelle.
Dekkarisarjan loppuhuipennuksessa A-ryhmä jahtaa sarjamurhaajaa, joka tappaa anorektisia naisia.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Harris, Robert: Pelkokerroin.
Alkuteos: The fear index, 2011.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26199-5 (sid.)    Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Trilleri talousmaailman julmalta huipulta!  Keksintö tempaa tiedemiehen hengenvaaralliseen peliin. Alex Hoffmannin kehittämän tekoälyn avulla voidaan ennustaa pörssimarkkinoiden tapahtumia hämmästyttävän tarkasti. Keksinnön ansiosta miehen geneveläinen hedge-rahasto tuottaa miljardeja, ja hänen henkilöllisyyttään varjellaan tarkoin.
Eräänä aamuna Hoffmannin kotiin tunkeudutaan. Alkaa väkivaltainen painajainen, jonka keskellä epätoivoinen tiedemies yrittää selvittää, kuka hänet haluaa tuhota.
Robert on poliittisen juonittelun mestarillinen kuvaaja.
Robert Harris DekkariNetissä.

Hill, Antonio: Kuolleiden lelujen kesä.
Alkuteos: El verando de los juguetes muertos, 2011.  Suom. Taina Helkamo.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25964-0 (sid.)  Ilm. 3/2012. Kansikuva.
Esikoisteos!!
Barcelona näyttää pimeän puolensa. Kauniit rantabulevardit ja Montjuïcin puutarhat kätkevät taakseen maailman, jossa etuoikeutettuja ja valtaansa väärin käyttäviä ei kukaan pane teoistaan vastuuseen.
Rikkaan perheen 19-vuotias poika Marc on pudonnut kotinsa ylimmän kerroksen ikkunasta juhannusjuhlien jälkeen. Toisin kuin ensin uskotaan, kyseessä ei ole onnettomuus eikä itsemurha.  Muutaman päivän päästä Marcin ystävä Gina löytyy ranteet auki viillettyinä omasta kylpyammeestaan. Hyväosaisten nuorten kuoleman taustalta paljastuu vuosikausia jatkuneen hyväksikäytön ja laskelmoidun julmuuden mutkikas vyyhti. Juttua alkaa tutkia pitkältä pakkolomalta poliisivoimiin palannut komisario Héctor Salgado. Karismaattisen argentiinalaissyntyisen poliisin työtä tukahduttavan kuumassa Barcelonassa varjostaa hänen oma anteeksiantamaton erehdyksensä, mistä hän joutuu jälleen karvaasti maksamaan.
Espanjalainen Antonio Hill (s. 1966) on koulutukseltaan psykologian lisensiaatti, mutta hän on työskennellyt jo pitkään englanninkielisen kaunokirjallisuuden kääntäjänä. Hillin esikoisteos Kuolleiden lelujen kesä myi Espanjassa ensimmäisen viikon aikana huimat 70 000 kappaletta, ja kirjan oikeudet myytiin seitsemään maahan jo ennen ilmestymistään.
Antonio Hill DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Hiljaisuuden hinta.
Alkuteos: Den dubbla tystnaden, 2009.  Suom. Taina Rönkkö.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-24514-8 (sid.) j  Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Visbyssä asuvien parhaiden ystävysten vuotuinen kesäretki saaristoon saa ikävän käänteen, kun tyttö katoaa pyörämatkalla. Samaan aikaan toisella puolella Itämerta rantavesiin ajelehtii miehen ruumis. Rikosvyyhti johtaa komisario Anders Knutasin ja Karin Jacobssonin ystävysten välisten synkkien salaisuuksien äärelle. Joku ei olekaan se joka väittää olevansa.
Gotlantiin sijoittuvan dekkarisarjan seitsemäs osa. Ruotsidekkaristien kärkeä.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

LaPlante, Alice: Hämärän huoneet.
Alkuteos: Turn of mind, 2011.  Suom. Marianna Kurtto.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25446-1 (sid.)    Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
Esikoisteos!!
Käsikirurgi Jennifer White joutuu jäämään varhaiseläkkeelle sairastuttuaan Alzheimerin tautiin. Hän kärsii jo pahasta muistihäiriöstä, kun hänen paras ystävänsä Amanda O’Toole murhataan.
Poliisin epäilykset kohdistuvat Jenniferiin. Hänet on nähty viimeisenä rikospaikalla, ja uhrin sormet on leikattu kirurgintarkasti irti. Jennifer ei muista mitään murhapäivästä, eikä hän muista enää edes ystäväänsä – yhteys ympäröivään maailmaan katoaa vähitellen. Hän yrittää saada selvyyttä tapahtumiin apunaan muistikirja, jota myös hänen aikuiset lapsensa täydentävät, ja johon murhattu Amanda on tehnyt muutaman merkinnän ennen kuolemaansa. Vähitellen esiin alkaa nousta tarkoin varjeltuja perhesalaisuuksia. Ja kaiken yllä leijuu hyytävä kysymys: estääkö Jenniferin sirpaleinen muisti totuuden paljastamisen, vai suojeleeko se häntä siltä?
Alice LePlante on palkittu kauno- ja tietokirjailija, joka opetttaa luovaa kirjoittamista Stanfordin yliopistossa.  Hän asuu perheineen Kaliforniassa.  Esikoisteosromaani Hämärän huoneet on saanut hienon vastaanoton Yhdysvalloissa.
Huom!  Erittäin koukuttava, koskettava ja pelottavakin kirja Alzheiemrin taudin kuvauksena sekä murhamysteerinä. Ehdottomasti luettava.
Lisätietoa:
- www.alicelaplante.com.
- Guardian 22.11.11 - Alice LaPlante.

Larsson, Åsa: Uhrilahja.
Alkuteos: Till offer åt Molok, 2012.   Suom.  Kari V. Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-952-25369-3 (sid.)   36,20 e.   Ilm. 5/2012.   Kansikuva
Lainion kylässä ammutun karhun vatsasta löytyy ihmisen peukalo. Muutaman kuukauden kuluttua paljastuu raaka murha. Sol-Britt Uusitalo on pahoinpidelty talikolla kuoliaaksi. Syyttäjä Rebecka Martinsson uskoo murhan liittyvän hämäriin kuolemantapauksiin menneisyydessä. Yhteyden on löydyttävä ennen seuraavaa uhria.
Hartaasti odotettu uusi Rebecka Martinsson -dekkari.  Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden tähti on vakiinnuttanut asemansa myös Suomessa.  Neljä aikaisemmin ilmestynyttä dekkaria ovat myyneet yhteensä lähes 185 000 kappaletta.  Kirjojen oikeudet on myyty kymmeneen maahan, mm. Yhdysvaltoihin.  Kolmen ensimmäisen dekkarin filmausoikeudet on myyty Sandrew Metronomelle.
LOistavaa... uutta Åsa Larssonia onkin odotettu.
Åsa Larsson DekkariNetissä.

Sansom, C. J.: Musta tuli.
Shardlake 2.
Alkuteos: Dark fire, 2003.  Suom. Katariina Kaila.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25823-0 (sid.)    Ilm. 2/2012.    Kansikuva.
On vuosi 1540. Henrik VIII aikoo taas erota vaimostaan avioituakseen uudelleen. Kuninkaan lähimmän miehen Thomas Cromwellin asema horjuu, ja hän hälyttää Matthew Shardlaken etsimään vuosisatoja kadoksissa olleen myyttisen aseen kaavaa. Sen avulla kuninkaan mahti vihollisia vastaan kasvaisi. Shardlake puolestaan tutkii murhatapausta puolustaakseen syytettyä tyttöä. Cromwell lupaa lykätä tytön teloitusta, mikäli Shardlake suostuu yhteistyöhön.
C.J. Sansom (s. 1952) on suorittanut tohtorintutkinnon historiasta ja pätevöitynyt asianajajaksi. Nykyisin hän on täyspäiväinen kirjailija. Shardlake-sarjan menestyksekkään avausosan Luostarin varjot (kevät 2011 lisäksi Sansomilta on ilmestynyt suomeksi romaani  Talvi Madridissa (kevät 2010).
C. J. Sansom DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- cjsansombooks.com.
- Wikipedia - C. J. Sansom.

Wennstam, Katarina:  Turman lintu.
Alkuteos: Dödergök, 2008.  Suom. Laura Beck.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25863-6 (sid.)   Ilm. 4/2012.   Kansikuva
Maria ja Tobias Allende ovat vihdoin löytäneet unelmiensa talon Tukholman lähistöltä. Nuorenparin arki järkkyy, kun entisen omistajan menneisyys tulee julki. Maria ryhtyy tutkimaan talon historiaa, muttei osaa varautua puistattavaan todellisuuteen kulissien takana.
Samaan aikaan syyttäjä Madeleine Edwards kohtaa uusia haasteita sekä kotona että työssään. Teini-ikäinen tytär kaipaa kiireistä äitiään, mutta outo kuolemantapaus vie Madeleinen jälleen vaiettujen rikosten ja ruotsalaisen kansankodin häpeäpilkkujen ytimeen.
Katarina Wennstam on ruotsalainen journalisti, kirjailija ja luennoitsija.  Kantaaottavassa rikossarjassaan hän käsittelee yhteiskunnan syviä pinnanalaisia ennakkoluuloja ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Katarina Wennstam DekkariNetissä.

Tietokirjoja

Marklund, Liza: Vastalauseita : kirjoituksia 1985-2010.
Alkuteos: Nya röster sjunger samma sanger, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25531-4 (sid.)      Ilm. 1/2012.  Kansikuva.

Liza Marklund käsittelee useissa kirjoituksissaan Ruotsidemokraattien nousua, sen vaikutusta ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja julkiseen keskusteluun. Näistä teksteistä on helppo löytää yhteyksiä Suomen tämänhetkiseen poliittiseen tilanteeseen.  Kirjailija puhuu myös sorrettujen naisten, hyväksikäytettyjen lasten ja terroristeiksi syyttä luokiteltujen miesten puolesta, eikä hän pelkää korottaa ääntään silloin kun muut pysyvät vaiti. Muutamassa henkilökohtaisessa tekstissä Marklund kuvailee menestyksensä varjopuolia ja omaa arkeaan.
Vastalauseita-kirjaan on koottu kirjoituksia Liza Marklundin 25 vuotta kestäneen toimittajanuran varrelta. Se on eräänlainen sisarteos Marklundin ja Lotta Snickaren viisi vuotta sitten ilmestyneelle kohukirjalle Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan.
Liza Marklund DekkariNetissä.

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Dahl, Arne : Pimeyden kutsu.
Alkuteos: Mörkertal, 2005.  Suom. Kari Koski.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26140-7 (nid.)   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Forsgren, Carita: Jänistanssi.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26170-4 (nid.)   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

James, P. D.: Kuoleman maku.
Alkuteos: A Taste of Death, 1986. Suom. Kirsti Kattelus.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26358-6 (nid.)   Ilm. 5/2012. Kansikuva.
1. p. ilm. 1989 Otavan Crime Club -sarjassa.

James, P. D.: Totuus ja toiveet.
Alkuteos: Devices and Desires, 1989. Suom. Seppo Loponen.
Otava 2012.
ISBN 978-951-26360-9  (nid.)  Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1990.

Leon, Donna&Pianaro, Roberta: Makupaloja Venetsiasta.
Guido Brunettin tapaan.
Alkuteos: A taste o Venice, at table eith Brunetti, 2010.   Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26192-6 (nid.)    Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2011.

Leon, Donna: Myrskyjen meri.
Alkuteos: The Sea of Troubles, 2001. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25925-1 (nid.)  9,50 e.   Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. 2003 Otavan Crime Club -sarjassa.

Leon, Donna: Seitsemän syntiä.
Alkuteos: Doctored evidence. 2004. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26355-5 (nid.)  9,50 e.  Ilm.  5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. 2006.

Leon, Donna: Sokea rakkaus.
Alkuteos: Wilful behavior, 2002. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25922-0 (nid.)  9,50 e.   Ilm. 5/2012.   Kansikuva .
1. p. ilm. 2004.

McCall Smith, Alexander: Teetä ja sympatiaa.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: Tea time for the traditionally built, 2009.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26191-9 (nid.)  Ilm. 6/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2011.

Mankell, Henning: Kennedyn aivot.
Alkuteos: Kennedys hjärna, 2005. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26347-0 (nid.)   10,50 e.   Ilm.  5/2012. Kansikuva.
1. p. ilm. 2006.

Marklund, Liza : Nobelin testamentti.
Alkuteos: Nobels testamente, 2006. Suom. Outi Knuuttila.
Otava 2012.
ISBN 951-1-21229-X (sid.)  Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2006.

Mäki, Reijo : Uhkapelimerkki.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26171-1 (nid.)    Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2997.

Mäki, Reijo : Mustasiipi.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26183-4 (nid.)    Ilm. 5/2012.     Kansikuva .
1. p. ilm. kesäkuussa 2011.

Nuotio, Eppu: Loppu.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26156-8 (nid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Sansom, C. J.: Luostarin varjot.
Shardlaek 1.
Alkuteos: Dissolution, 2003.   Suom. Katariina Kaila.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26139-1 (nid.)   Ilm. 2/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Smith, Wilbur: Siintävä horisontti.
Alkuteos: Blue horizon, 2003. Suom. Aslak Breck.
Otava 2012.
ISBN 951-1-26092-9 (nid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2003.

Soininvaara, Taavi: Punainen jättiläinen.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26188-9 (nid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2011.

Wallentin, Jan: Strindbergin tähti.
Alkuteos: Strindbergs stjärna, 2010.   Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26166-7 (nid.)  Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Wennstam, Katarina: Tahra.
Alkuteos: Smuts, 2007.   Suom. Laura Beck.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26175-9 (nid.)   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

 Paasilinna


Christie, Agatha: Akhnaton : näytelmä.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-50-7 (sid.)   29.70 e.   Ilm. 3/2012.
Akhnaton on Agatha Christien näytelmä. Se on kirjoitettu 1937, suunnilleen samoihin aikoihin kun hän kirjoitti kirjaa Kuolema Niilillä. Tapahtumat sijoittuvat antiikin Egyptiin. Keskiössä ovat Egyptin faarao Akhnaton, hänen vaimonsa Nefertiti ja seuraajansa Tutankaton, joka otti faaraoksi tullessaan itselleen nimen Tutankhamon. Kirjoittaessaan näytelmää Christietä avusti arvostettu egyptologi Stephen Glanville, joka oli sekä Agathan että hänen miehensä, Max Mallowanin ystävä. Vuosien saatossa vain muutamat harrastajateatterit ja -ryhmät ovat esittäneet näytelmää. Meillä on viimein mahdollisuus lukea vuosia kustantajan kätköissä ollut kiehtova tarina. Näytelmässä on yksitoista kohtausta ja yli kaksikymmentä puheroolia. Elämäkerrassaan 1977 Christie tunnustaa, että hän ei koskaan uskonut näytelmän tuottamiseen näyttämölle, mutta hän yksinkertaisesti nautti niiden kirjoittamisesta, joka oli niin toisenlaista verrattuna siihen, mitä hän tavallisesti teki. Varsinaisesta näyttämöversiosta heti näytelmän valmistumisen jälkeen ei ole mitään tietoa, ja Charles Osborne uskoo kirjassaan The Life and Crimes of Agatha Christie, että kustantajan mielestä näytelmä ei ollut tarpeeksi kaupallinen eikä vastannut kustantajan mielestä lukijoiden odotuksiin Christiestä selkeänä dekkarikirjailijana. Hyvin mielenkiintoinen tosiseikka on, että Mika Waltari teki samasta aiheesta saman näytelmän samaan aikaan.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Christie, Agatha: Eikä yksikään pelastunut : näytelmä.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-51-4 (sid.)   29.70 e.   Ilm. 3/2012.
Eikä yksikään pelastunut (Ten Little Niggers/And then there were none, 1939) on Agatha Christien kirjoittama salapoliisikirjallisuuden klassikkoteos. Se suomennettiin vuonna 1940 nimellä Eikä yksikään pelastunut. Uuden suomennoksen nimeksi vaihdettiin Kymmenen pientä neekeripoikaa vuonna 1968 ja nimi muuttui takaisin muotoon Eikä yksikään pelastunut vuonna 2003. Kirja on tunnetuimpia suljetun huoneen arvoituksia, joissa rikos tapahtuu eristetyssä paikassa ja syyllisen on oltava yksi rajatusta, suhteellisen pienestä ryhmästä. Kirjan juonen pohjana on monien muiden Christien teoksien tavoin englantilainen lastenloru. Jokaisen vieraan makuuhuoneessa oli seinällä vanha lastenloru Ten little indians. Herra Owenin määräyksestä palvelijat laittavat illallisen jälkeen gramofoniin soimaan levyn, joka nimen mukaan olisi pitänyt olla Joutsenlaulu. Levyllä ei kuitenkaan ole musiikkia vaan puhe, jossa jokaista paikalla ollutta syytetään murhasta. Agatha Christie sovitti romaanin näytelmäksi 1943. Hän tajusi kuitenkin, että romaanin synkkä loppu ei toimisi näyttämöllä, sillä kukaan ei olisi jäljellä kertomassa tarinaa. Hän muutti lopun niin että Lombard ja Vera ovat syyttömiä, jäävät henkiin ja rakastuvat toisiinsa. Kenraali Macarthurista tuli kenraali Mackenzie, luultavasti koska kenraali Douglas MacArthur oli näkyvästi mukana tuolloin meneillään olevassa toisessa maailmansodassa.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Christie, Agatha: Kohtalokas viikonloppu : näytelmä.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-53-8 (sid.)   29.70 e.   Ilm. 3/2012.
Kuka tahansa olisi voinut olla murhaaja siitä seurueesta, joka oli tullut viettämään viikonloppua Hollowiin, Lucy ja Henry Angkatellin kartanoon. Mutta kenellä olisi ollut syytä vihata tohtori John Christowia? Hänen vaimonsa palvoi miestään, Henrietta, tunnettu kuvanveistäjä, rakasti häntä, sukulaiset pitivät hänestä. Silti tohtori Christow murhataan ja Hercule Poirot joutuu kesken lomanviettonsa seuraamaan mysteerin selvittelyä yllätykselliseen loppuratkaisuun saakka. Kun Poirot saapuu kutsuttuna vieraana kartanoon, hän näkee ihmisiä hetki sitten ammutun ruumiin äärellä. Hän luulee, että isäntäväki on järjestänyt murhanäytelmän huvittaakseen häntä. Asetelma on aivan kuin lavastettu. Uimalammikon vieressä oli ruumis, kädet levällään ja ruumiin vieressä seisoi nainen revolveri kädessään. Ensin pidetään selvänä, että revolveria pidellyt nainen, murhatun tohtorin vaimo Gerda, on syyllinen. Käy kuitenkin ilmi, ettei murhaa tehty tuolla revolverilla. Poliisi on ymmällä, mutta Poirot ei pääse ajatuksesta, että kaikki on taitavaa lavastusta.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Christie, Agatha: Seitti : näytelmä
.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-52-1 (sid.)   29.70 e.   Ilm. 3/2012.

"Koko elämäni aikana minulle ei ole tapahtunut juuri mitään, ja tänä iltana kaikki tulee kerralla." Diplomaatinrouva Clarissa Hailsham-Brownilla on ongelma: tapahtumat ovat ryöstäytyneet käsistä, ja nyt hänen olohuoneessaan lojuu miehen ruumis. Siitä hänen on päästävä eroon ja äkkiä sittenkin, sillä aviomiehen on määrä tuoda vieraaksi tärkeä poliitikko. Ovela suunnitelma punotaan kaiken peittelemiseksi, mutta yllätykset eivät suinkaan lopu tähän! Näytelmäksi alun perin kirjoitettu Seitti kietoo lukijan keskelle vauhdikasta, komediallisesti pilkahtelevaa olohuonemysteeriä. Näytelmän johdannon ja jälkisanat kirjoittaa Agatha Christie -asiantuntija John Curran.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Freveletti, Jamie: Pimeän läpi.
Alkuteos: Running dark, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-23-1 (sid.)      Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Emma juoksee 56 km:n kohdalla 80 km:n Comrades Maratonia, kun tienvarsipommi räjähtää. Pökerryksissään hän havahtuu, kun tuntematon mies pistää lääkeruiskulla jotain ainetta häneen. Emma jatkaa kilpaansa vahvempana kuin aikaisemmin. Emma pyytää apuun parhaan tuntemansa auttajan, turvallisuusyhtiö Darkviewn Edward Bannerin. Mutta Bannerilla on kädet täynnä toista onnettomuutta, kun somalialaiset merirosvot ovat uhanneet kaapata risteilyaluksen Adenin lahdella Somalian rannikolla ja Darkview on palkannut hänet auttamaan pelastustöissä. Kuitenkin tiedustelutietojen mukaan risteilyalus kuljettaa kemiallisia aseita tuntemattomaan satamaan. Darkview on soluttanut Cameron Sumner alukselle, mutta Banner pyytää Emmaa soluttautumaan laivalle ja selvittää kemiallisen aineen alkuperän. Kun Emma tajuaa Sumnerin olevan tulilinjalla, miehen, joka aikaisemmin pelasti hänen henkensä, hän aloittaa toisen, this one into hell.
Toinen suomennos chicagolaiselta kirjailijalta Jamie Frevelettiltä.  Esikoisteos Pahaa pakoon ilmestyi suomeksi kesällä 2010.   Erittäin mielenkiintoinen ja vetävä dekkaari.  Hienoa, että saadaan uusi suomennos.
Jamie Freveletti on chicagolainen asianajaja, aikido-opettaja ja juoksija. Hän on edustanut asiakkaitaan vaihtelevissa oikeustapauksissa – salmonellan joukkomyrkytyksistä sijoituspetoksiin. Jamie Freveletti palkittiin kesällä 2010 USA:ssa Barry Award -dekkaripalkinnon vuoden parhaasta esikoistrilleristä Running from the devil, suom. Pahaa pakoon.
Jamie Freveletti DekkariNetissä.


 

Sammakko

Bolaño, Robert
o: Jääkenttä.
Alkuteos: La pista de hielo, 1993.  Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2012.
ISBN 978-952-483-196-3 (sid.)  25 e.  Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
Pienessä espanjalaisessa rannikkokaupungissa tapahtuu surmatyö. Siihen johtavia tapahtumia valotetaan kolmen eri ihmisen näkökulmasta. Oman näkemyksensä rikoksesta esittävät chileläinen, kirjailijahaaveita elättelevä mies, joka on tehnyt erilaisia tilapäistöitä päästäkseen elämässään eteenpäin, juureton meksikolaisrunoilija, joka kituuttaa leirintäalueen yövartijana sekä katalonialainen yrittäjä ja poliitikko, joka on valmis tekemään mitä tahansa kiinnittääkseen kauniin ja oikukkaan taitoluistelijattaren huomion.
Jääkenttä sisältää Roberto Bolañon luoman kaunokirjallisen maailman avaintekijät: toisiinsa kietoutuvat, tapahtumia kiehtovasti ristivalottavat kertojanäänet, rikosromaanijuonen sekä särkyneen rakkauden ja murentuneiden unelmien teemat. Läsnä on myös Bolanon ilmiömäinen kyky tarkastella todellisuutta ja tulkita sitä kihelmöivän viistosti. Romaanin sykähdyttävä kerronta ja omintakeisen raaka huumori saavat lukijan otteeseensa ensimmäiseltä sivulta lähtien.
Roberto Bolaño (1953 - 2003) on eräs arvostetuimmista latinalaisamerikkalaisista kirjailijoista sitten Gabriel García Márquezin.
Bolaño, joka nelikymppisenä tiesi olevansa lähestymässä kuolemaa, kirjoitti kymmenessä vuodessa yhdeksän romaania sekä kolme novellikokoelmaa. Kirjailija kuoli vain 50-vuotiaana sairaalassa Barcelonassa odottaessaan maksansiirtoa. 1998 ilmestynyttä Kesyttömät etsivät -teosta pidetään hänen toisena päätyönään tiiliskiviromaanin 2666 ohella. Kesyttömät etsivät
(suom. kevät 2009 ) voitti ilmestymisvuonnaan arvostetut Herralde– ja Romulo Gallegos -kirjallisuuspalkinnot.
Lisätietoa:
- Hs.fi 25.6.12 - Rossi, Oscar: Elämän hilpeältä laitapuolelta .
Roberto Bolaño DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Bolaño, Roberto : Kesyttömät etsivät.
Alkuteos: Los detectives salvajes, 1998.   Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2012.
ISBN 978-952-483-197-0 (nid.)  14 e.  Ilm. 2/2012.
   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.


 

Schildts


Uusia painoksia

Kallentoft, Mons : Sydäntalven uhri.
Alkuteos: Midvinterblod, 2007. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2012.
ISBN 978-951-50-2186-1 (nid.)  Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2008.

Läckberg, Camilla : Kivenhakkaaja.
Alkuteos: Stenhuggaren, 2005. Suom. Outi Menna.
Schildts 2012.
ISBN 978-951-50-2160-1 (nid.)  9.00 e.   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2008.

 


 

Tammi


Kotimaiset

Ropponen, Markku: Kuhala ja yöjuna.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6598-7 (sid.)   33,30 e.   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Kuhalaan iskevät ikämiehen vaivat ja nuoren miehen hulluus. Kahden rakkaussuhteen ylläpito ei edusta hänen parasta osaamistaan, joten hän panee ne jäähylle ja keskittyy rikosten selvittämiseen. Syytä onkin, toinen murhatuista kun on Kuhalan vanha vastapeluri rikosylikomisario Nevakivi ja toinen hänen taannoin pohjoisen yöjunassa tapaamansa tarjoilija. Epäilyt kohdistuvat siis Kuhalaan. Kokenut etsivä väistää yhä ketterästi muutaman stiletinviillon ja kiväärinluodin eikä pane pahakseen yösijaa pikkukaupungin putkassa, mutta totuus ei ota selvitäkseen. Kuhala ei anna periksi, tarpeen tullen hän on valmis naulitsemaan vastaanhangottelijan vaikka kravatista pöytään. Ropponen marssittaa jälleen kerran esiin värikkään joukon ihmislajin edustajia ennen kuin huikea loppuratkaisu löytyy.
Ropposen erinomaisen Kuhala -sarjan 11. romaani. 
Markku Ropponen DekkariNetissä .

Ulkomaiset


Clark, Mary Higgins
: Yksin vain.
Alkuteos: I'll walk alone, 2011. Suom. Hanna Kaarakainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6116-3 (sid.)   32,90 e.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Alexandra Morland on päälle päin kadehdittavan menestyvä manhattanilainen sisustussuunnittelija, mutta todellisuudessa hänen elämäänsä varjostaa järkyttävä tragedia. Kaksi vuotta aiemmin Alexandran 3-vuotias poika kidnapattiin Keskuspuistossa. Nyt joku yrittää lavastaa Alexandran syylliseksi oman poikansa kidnappaukseen. Alexandra tajuaa, että hänellä on kaksoisolento, mutta kuinka saada muut uskomaan, että hän on järjissään ja puhuu totta?
Mary HIggins Clark on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania ja kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä.
Lisätietoa:
- Mary Higgins Cark -kotisivu.
- Wikipedia - Mary Higgins Clarke.
- Tammi - Mary Higgins Clarke.

Giménez Bartlett, Alicia
: Petra Delicado ja merkityt tytöt.
Alkuteos: Ritos de muerte, 1996.  Suom. Jukka Koskelainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6390-7 (sid.)   35,20 el   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Vauhdikas naispoliisi Petra Delicado ratkaisee rikoksia Barcelonan maisemissa. Sarjan ensimmäisessä osassa Petra tutustuu käytännön kenttätyöhön apulaisensa Garzónin kanssa jäljittäessään nuoria naisia piinaavaa rikollista. Petra on töissä Barcelonan poliisipiirin arkistossa ja on juuri muuttanut uuteen asuntoon, jossa hän haaveilee viettävänsä rauhallisia koti-iltoja. Elämä saa kuitenkin uuden käänteen, kun hänet kutsutaan selvittämään raiskaustapausta. Alaiseksi hänelle annetaan hitaanpuoleinen, lähes kuusikymppinen Garzón, joka tulee toisesta kaupungissa. Pian raiskattuja tyttöjä on jo kolme, ja tekijä on selvästi sama. Kaikkien tyttöjen käsivarresta löytyy salaperäinen pyöreä jälki. Neljännen tytön ihosta löytyy hopeinen piikki, joka vie poliisikaksikon vihdoin raiskaajan ja nyt myös murhaajan jäljille. He seuraavat tekijää Barcelonan vanhankaupungin kujilla ja baareissa peläten, että uhreja tulee lisää. Railakas yksityiselämä sekä kaksi takertuvaa exmiestä haittaavat välillä Petran työtä, samoin joka paikkaan ehtivä lehdistö.
Huumori, rehevä kielenkäyttö, kepeä sanailu ja nopea juonenkuljetus takaavat, että Petra Delicado -sarja saa sijan myös suomalaisten sydämissä. 
Huom!!   Loistava kirja.  Todella upea ja koukuttava heti alkumetreillä.
Espanjalainen Alicia Giménez Bartlett syntyi 1951 Albacetessa ja asuu nykyään Barcelonassa. Hän opiskeli filologiaa Valenciassa ja valmistui tohtoriksi Barcelonan yliopistosta. Ensimmäisen romaaninsa hän julkaisi 1984. Hän loi suositun Petra Delicado -hahmon 1990-luvulla, ja siitä tehtiin myös tv-sarja, jonka pääosassa on Ana Belén. Hänen teoksiaan on käännetty 15 kielelle, ja vihdoin myös suomalaiset pääsevät tutustumaan herkulliseen Petra Delicadoon.
Alicia Giménez Bartlett DekkariNetissä.

Slaughter, Karin: Pettävä hiljaisuus.
Alkuteos: Broken, 2010.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6037-1 (sid.)  35,20 e.   Ilm. 6/2012.   Kansikuva
Grantjärven hyisestä vedestä löytyy nuoren naisen ruumis. Rannalle jätetty viesti viittaa itsemurhaan. Nopeasti käy kuitenkin ilmi, että kyseessä on murha. Grant Countyn pikkukaupungin entinen patologi Sara Linton, joka on pitkän poissaolon jälkeen palannut lapsuudenkotiinsa kiitospäiväksi, tulee sattumalta vedetyksi juttuun mukaan. Pääepäilty haluaa palavasti tavata hänet, mutta kun Sara kiiruhtaa poliisiasemalle, mies makaa sellissään kuolleena. Sara ei luota vanhan vihamiehensä Lena Adamsin kykyyn tehdä tutkimuksia ja kutsuu apuun Georgian etsivätoimiston ja erikoisagentti Will Trentin. Will saa huomata, että pikkukaupunkilaiset vetävät itsepäisesti yhtä köyttä ja vaikenevat tapauksesta täysin. Ja ainoa ihminen, joka osaisi kertoa totuuden, on kuollut.
Tässä Georgia-sarjan toisessa kirjassa Grant County -sarjan lastenlääräri Sara Linton ja Atlanta-sarjan etsivä Will Tren jälleen yhdessä ratkomassa rikoksia.  Upeita kirjoja kaikki.
Karin Slaughter DekkariNetissä.

Toro, Guillermo del & Hogan, Chuck: Yö ikuinen.
Alkuteos: The night eternal, 2011.  Suom. Risto Raitio.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-4901-7 (sid.) 35,20 e.   Ilm. 4/2012.   Kansikuva.
Mitä isä on valmis riskeeraamaan kadonneen poikansa tähden, päättääkseen ikuisen yön? "Janoan lisää! Janoan lisää! Tuokaa minulle kolmas osa", vaati San Francisco Chronicle Lankeemuksen luettuaan. Odotus palkitaan. Eph Goodweather, Nora Martinez, Vasily Fet ja herra Quinlan palaavat viimeisen kerran sarjan päätösosassa, joka asettaa heidät sydäntä kylmäävien valintojen eteen.
Vampyyritrilogian päätösosa.  Ensimmäinen osa Vitsaus ilmestyi suomeksi kevällä 2010 ja toinen osa
Lankeemus keväällä 2011 .
Lisätietoa:
- www.thestraintrilogy.com.
- Wikipedia - Guillermo del Toro.

Uusia painoksia

Clark, Mary Higgins: Perinnön varjo.
Alkuteos: Shadow of your smile, 2010.  Suom. Henna Kaarakainen.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6690-8 (nid.)  10,20 e.   Ilm. 6/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Kepler, Lars: Paganini ja paholainen.
Alkuteos: Paganinikontraktet, 2010.  Suom. Elina Uotila.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6540-6 (nid.) 11,20 e.     Ilm. 3/2012.   Kansikuva
1. p. ilm. keväällä 2011.

Le Carré, John: Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja.
Alkuteos: Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 1974. Suom. Eero Mänttäri.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6352-5 (nid.)  10,20 e.   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
3. p.;  1. - 2. p. ilm. 1974.
Leffapokkari. Elokuvan Suomen ensi-ilta alkuvuonna 2012.
- Elokuvan esittely.

Nesser, Håkan: Tapaus G.
Alkuteos: Fallet G, 2003.  Suom. Saara Villa.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6079-1 (nid.)  10,20 e.   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2009.
Van Veeteren -sarjan päätösosa.

Nesser, Håkan: Sukujuhlat.
Alkuteos: Människa utan hund, 2006. Suom. Saara Villa.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6538-3 (nid.)  10,20 e.   Ilm. 6/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2011.
Barbarotti -sarjan aloitus.

Ropponen, Markku: Kuhala ja vanginvartijan mandoliini.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6691-5 (nid.)  9,30 e.    Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Slaughter, Karin: Kivun jäljet.
Alkuteos:  Undone, 2009.  Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6539-0 (nid.) 11,20 e.   Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2011.

Slaughter, Karin: Sokaistu.
Alkuteos: Blindsihgted, 2001, Suom. Inka Parpola.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6863-6 (nid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
4. painos ; 1. p. ilm. syksyllä 2003.

Slaughter, Karin: Riistetyt.
Alkuteos: Kisscut, 2002. Suom. Inka Parpola.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6864-3 (nid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
3. painos; 1. p. ilm. syksyllä 2004.

Toro, Guillermo del & Hogan, Chuck: Lankeemus.
Alkuteos: The Fall, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Tammi 2012.
ISBN 978-951-31-6537-6 (sid.) 10,20 e.   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.Teos


 

WSOY


Kotimaiset
 
Lintunen, Maritta: Sydänraja.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38631-6 (sid.)   Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
17-vuotiaana Ronja Aaltonen löytää vintiltä isosetäänsä koskevat dokumentit. Ylioppilaskeväänään yksinäisen uhmakas tyttö vaihtaa sukunimensä Sachseksi, jatkosodassa kaatuneen verisukulaisen mukaan. Vielä vuosia myöhemmin Otto Sachsen vaiettu kohtalo viitoittaa Ronjan elämän suuntaa. Vahvatahtoinen Annika houkuttelee Ronjan piiloanarkistisen Sydänraja-verkostonsa jäseneksi. Dominoiva yhteisö tarjoaa toveruutta, mutta haluaa pantiksi jäsentensä kuuliaisuuden. Annikan käskystä rahaton Ronja soluttautuu bussimatkalle rajantakaiseen Karjalaan. Suunta on oikea, mutta kaanaankielinen matkaseurue väärä. Salaisten toiveidensa toteuttajan Ronja löytää yllättäen matkalaisten autokuskista, työttömästä puuseppä Pöllästä. Riitasointuinen kaksikko karkaa kohta omille teilleen - toinen etsimään kadonneen aikakauden kaikuja, toinen sitä joka ymmärtää. Sydänraja on road storyksi muuntuva tarina sankaruudesta, surusta ja toveruudesta. Se on kertomus rajanylityksistä: niin valtion, ajan, kuoleman, ihmismielen kuin tunteidenkin. Maritta Lintunen taitaa henkilöidensä päänsisäisen dialogin ja löytää selitykset heidän ratkaisuilleen.
Huom!  Ei tämä kirja ilmeisesti kuulu dekkarilistoille, mutta annetaan olla tässä toistaiseksi. Kiinnostava kirja kuitenkin. Lukijat päättävät!!!
- Yle - Aamun kirja 1.3.12 Maritta Lintusen Sydänraja.
- WSOY - Maritta Lintunen.
- Sanojen aika - Maritta Lintunen.

Lähde, Petja:  Poika.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38612-5 (sid.)   Ilm. 3/3012.  Kansikuva.
Esikoisromaani!!!

On juhannuspäivän aamu. Mies ajaa Turuntietä punaisella Volkswagen Golfilla. Hänellä on yllään kulahtanut vaaleanpunainen kylpytakki, jonka alta vilkkuvat siniset bokserit. Myös takapenkillä istuvalla pojalla on kylpytakki päällään. Poika on kolmekuinen eikä hänellä ole vaippoja, mutta nämä kaksi ovatkin ensimmäistä kertaa kahdestaan. Äiti on kotona lukittuna vessan oven taakse.
Poika kertoo ainutlaatuisen tarinan ihmisten tavallisimmista peloista. Se on inhimillinen draama isyydestä, jännitystarina kidnappauksesta, esimerkki huoltajuus-kiistasta ja sydämeenkäypä perhetragedia jonka siemen itää kommunikoinnin vaikeudessa.
Petja Lähde (s. 1976) on Helsingissä asuva näyttelijä ja muusikko. Poika on hänen esikoisromaaninsa.
Huom!  En saa selvää näillä tiedoilla, onko dekkari vai...ehkäpä ei. Tässä arvioita kirjasta.
Lisätietoa:
- Turun Sanomat 9.3.2012 Tuomo Karhu.
- Aamulehti 9.3.2012 Marjaana Ropone.
- MTV3 9.3.2012 Sanna Kiiski .


Ulkomaiset

Alvtegen, Karin: Todennäköinen tarina.
Alkuteos: En sannolik historia, 2010.  Suom. Laura Jänisniemi.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-37945-5 (sid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
Ei dekkari!!!
Tukholmalainen pariskunta hankkii kartanon Norrlannista ja Helena pääsee toteuttamaan unelmaansa, hotellia maalla. Mutta avioliitto natisee liitoksissaan ja pian Helena on yksin kiukuttelevan teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Eräänä päivänä asiakkaaksi saapuu Anders, liikemies, jonka elämästä on merkitys kadonnut samalla kun miljoonat ovat virranneet pankkitilille. Hän on ajanut kolarin ja tarvitsee nyt paikan, jossa voi toipua rauhassa. Kahden kolhiintuneen ihmisen kohtaaminen nostaa pintaan vanhat pettymykset, pelot ja surut, mutta hiljalleen kypsyy myös kyky hyväksyä nykyisyys, tarttua rohkeasti uuteen ja antaa elämän viedä.
Jännityksen mestari Karin Alvtegenin uusi romaani on vahva ja nautittava kertomus ihmissuhteista, ennakkoluuloista - ja lopulta myös rakkaudesta. Alvtegenin kirjat ovat loistavia.
Karin Alvtegen DekkariNetissä.

Coben, Harlan: Ruma totuus.
Alkuteos: Live Wire, 2011.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38570-8 (sid.)     Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Entinen tennistähti Suzze T ja hänen rocktähtimiehensä Lex törmäävät Facebookissa nimettömään postaukseen. Mikä hämmentävintä, viestissä pohditaan pariskunnan piakkoin syntyvän pienokaisen isyyttä. Lex livistää tiehensä, ja kahdeksannella kuulla raskaana oleva Suzze turvautuu vanhan perhetuttunsa, yksityisetsivä Myron Bolitarin apuun pelastaakseen avioliittonsa ja huumeisiin sotkeutuneen aviomiehensä hengen. Mutta kun Myron viimein löytää Lexin, hän tapaa yllättäen myös kälynsä Kittyn, joka yhdessä Myronin veljen kanssa karisti Bolitarin perheet tomut taakseen jo kauan sitten. Kadonneen veljensä mysteeriä selvittävä Myron joutuu viimein kohtaamaan perheenjäsentensä vieraantumiseen johtaneet elämänvalheet. Isänsä kuolinvuoteella hänen on korkea aika tunnustaa omatkin sepitteensä... New York Timesin ykkösbestselleristi Harlan Coben (s. 1962) tarjoilee tuttuun tyyliinsä äärimmäisen koukuttavaa jännitystä - aina viimeiseen välimerkkiin saakka.
Harlan Cobenin kirjat paranevat kirja kirjalta. 
Harlan Coben DekkariNetissä.

Evanovich, Janet: Kahdeksan kaunista.
Alkuteos: Hard eight, 2002 . Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38611-8 (sid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Kidnapattujen lasten etsiminen ei oikeastaan kuulu palkkionmetsästäjä Stephanie Plumin toimenkuvaan. Kadonneen äidin ja tyttären tapaus tulee Stephanielle enemmänkin sukurasitteena, hänen vanhempiensa naapurista. Pelottava Eddie Abruzzi varoittaa Stephanieta pitämään lakatut näppinsä irti jutusta. Hänen entiset miesystävänsä Joe Morelli ja Ranger sen sijaan varoittavat Stephanieta pitämään etäisyyttä Abruzziin. Molemmat suositukset alkavat tuntua varteenotettavilta viimeistään, kun Stephanie saa sohvalleen kuolleen henkilön, ovelleen pussillisen käärmeitä ja peräänsä pupujussiksi pukeutuneen stalkkerin! Rangerin treenatut pakarat taas vetävät Stephanieta kovasti puoleensa... Janet Evanovichin jännäri saapuu Suomeen jälleen Yhdysvaltain myyntilistan kärjestä. Hauskan ja vauhdikkaan menon alle piiloutuu tällä kertaa pari terävää sanaa huoltajuuskiistoista.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Fielding, Joy: Henkeäsalpaava.
Alkuteos: Heartstopper, 2007.  Suom. Kristiina Savikurki.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38705-4 (sid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
Crosbien perhe muuttaa Floridaan, pieneen idylliseen kaupunkiin. Saman tien Sandy huomaa, että hänen miehensä on rakastunut netissä tapaamaansa nuoreen blondiin. Sandy jää yksin kahden hankalan teini-ikäisen kanssa, ja myös työ yläasteen opettajana pistää pinnan kireälle. Pahempaa on tulossa: pikkukaupungin rauha järkkyy, kun kaksi nuorta tyttöä katoaa, ja koulun suosituimman oppilaan ruumis löytyy läheiseltä suolta. Sandy yrittää varjella tytärtään Megania - mutta eräänä päivänä tytär ei tulekaan sovittuna aikana kotiin. Sheriffi John Weber jahtaa sarjamurhaajaa pahojen kielten laulaessa: kaupunkilaiset epäilevät, ettei poliisin omatunto ole aivan puhdas. Tutkimusten myötä paljastuvat monet salaisuudet - mutta saadaanko raaka tappaja ajoissa kiinni? Jännityksentäyteinen juoni, koskettavasti kuvatut henkilöt ja viehättävä miljöö tekevät tästä trilleristä herkkupalan!
Joy Fielding on kirjoittanut 18 trilleriä, joista jokainen on vuorollaan noussut USA:n listojen huipulle.  Hän yhdistää kaikissa romaaneissaan viihteen ja jännityksen harvinaisen taitavasti ja kirjoittaa eläväntuntuisista ihmisistä, joten henkilöihin on helppo samaistua.  Fieldingin tavaramerkiksi on muodostunut eräänlainen arkipäivän kauhu: mitä kaikkea voikaan tapahtua aivan tavalliseelle ihmiselle vaikka keskellä kirkasta päivää?  Joy Fielding asuu vuoroin Torontossa, vuoroin Floridan Palm Beachissa. 
Lisätietoa:
- www.joyfielding.com.
- WSOY - Joy Fielding.
- Wikipedia - Joy Fieldig.

Heivoll, Gaute: Etten palaisi tuhkaksi.
Alkuteos: Før jeg brenner ned, 2010. Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2012.    (Aikamme kertojia).
ISBN 978-951-0-37950-9 (sid.)  Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!!

Gaute Heivollin  Etten palaisi tuhkaksi  on omaelämäkerrallinen kasvutarina ja kaunis romaani pinnan alla kytevistä voimista ja salaisuuksista. Romaani sai vuonna 2010 Norjan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Brageprisenin. Kirjan käännösoikeudet on myyty 14 maahan. Romaanin kertoja on Gaute Heivoll -niminen mies, kirjailija, joka palaa kotiseudulleen tutkimaan synnyinvuotensa outoja tapahtumia. Vuoden 1978 alkukesällä etelänorjalaista kylää terrorisoi tuhopolttojen sarja: kahdeksan taloa paloi maan tasalle. Syyllinen löytyi lopulta lähempää kuin kukaan uskalsi odottaa. Menneisyyteen uppoutuminen sysää kirjailijan vastatusten myös oman kasvuhistoriansa kanssa. Oli kaksi kunnollista poikaa, tottuneita tekemään mitä heiltä odotettiin. Yhdestä tuli kirjailija, toisesta tuhopolttaja. Miksi?
Autofiktiivinen romaani sai ilmestymisvuonnaan Norjan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Brageprisenin. Etten palaisi tuhkaksi on monikerroksinen kuvaus aikuiseksi kasvamisen ja identiteetin muotoutumisen asetelmista sekä monista kasvoista, joita rakkaudella on. Taiturimaisin vedoin Heivoll piirtää esiin valoisan kesäyön ja henkilöiden mielenliikkeet. Samalla tulipalokesän tapahtumista kutoutuu tiheä jännitystarina.
Gaute Heivoll (s. 1978) on Norjan arvostetuimpia nykykirjailijoita. Hänen neljäs romaaninsa, omakohtainen Etten palaisi tuhkaksi julistettiin ilmestymisvuonnaan kirjasyksyn sensaatioksi. Heivoll on kirjoittanut myös novelleja, runoja ja yhden lastenkirjan. Hän asuu nykyisin lähellä synnyinmaisemiaan Hortemossa, Etelä-Norjassa.
Lisätietoa:
- www.gauteheivoll.no.
- Wikipedia - Gaute Heivoll.


Quinn, Spencer: Häntäkarvan varassa.
Alkuteos: Thereby hangs a tai, 2010. Suom. Aila Herranen.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38633-0 (sid.)   Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
Valloittavan hauska Nuuskijatutkimuksia-sarja jatkuu! Koirakertoja Chet ja hänen jäyhä isäntänsä Bernie saavat maistaa koiranäyttelyn tulista tuoksinaa, kun Bernietä pyydetään voittoisan ja hemmotellun Princess-koiran henkivartijaksi. Chet ei ole uskoa harittavia korviaan, piskihän on pienempi kuin yksikään heidän pölypalleroistaan! Kun sekä Princess että hänen omistajansa, arvonsa tunteva kreivitär Adelina Borghese, kaapataan, joutuu Chet keskittymään - ja se jos mikä on tälle paimenkoiran temperamentin, mastiffin hermot ja... ehkä jonkin terrierin kuuliaisuuden omaavalle koiralle hyvin, hyvin vaikeaa. Sitten Bernien tyttöystävä Susiekin katoaa ja Chetin on aika koota itsensä: Susie ihanine kekseineen on saatava takaisin! Nuuskijatutkimuksia on vauhdikas ja jännittävä dekkarisarja kaikille, jotka ovat joskus saaneet joko hilpeää huvitusta tai tuskallista päänsärkyä koiramaisten kanssaeläjiemme kekseliäisyydestä.
Nuuskijatutkimuksia -sarja jatkuu. Sarjan ensimmäinen dekkari Karvat pystyssä ilmestyi keväällä 2011. Tämä  kirja tulee ilahduttamaan jälleen kaikkia karvaisten etsivätarinoiden ja kovaksikeitettyjen koirien ystäviä.
Lisätietoa:
- Spencer Quinn Books - List at Simon&Schuster.
- Chet The Dog: Spencer Quinn.

Reichs, Kathy: Paholaisen luut.
Alkuteos: Devil bones, 2008.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39099-3 (sid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
Vanhan talon remontissa Pohjois-Carolinassa paljastuu karmiva yllätys, kun putkimies löytää rakennuksen hylätystä kellarista jälkiä oudoista ritualistisista menoista. Kellarissa on tapettujen eläinten raatoja ja luita - sekä uhrialttarin keskellä teini-ikäisen tytön irtileikattu pää. Pian ohikulkija löytää lähistöltä myös samanikäisen pojan päättömän ruumiin. Pimeitä voimiako on liikkeellä? Rikosantropologi Temperance Brennan ottaa jutun tutkittavakseen. Matkan varrella hän joutuu vastatusten paikallispoliitikoksi ryhtyneen pastorin kanssa, joka kannattajajoukkoineen alkaa vaatia Wicca-uskonnon harjoittajia ja paholaisenpalvojia tilille murhista. Ennen kuin Brennan huomaakaan, hän on kietoutunut syvälle luonnonuskontojen, voodoon ja noituuden hengenvaarallisiin maailmoihin. Kathy Reichsin tuorein suomennos on vastustamatonta luettavaa kaikille jännityksen ystäville. Rikoksia ratkova Temperance "Bones" Brennan on lukijoille tuttu myös televisiosta.
Kathy Reichs DekkkariNetissä.

Steinhauer, Olen: Pakotie.
Alkuteos: The nearest exit, 2010.  Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38608-8 (sid.)  Ilm.  3/2012.   Kansikuva.
Hengenvaarallisiin ja monimutkaisiin tehtäviinsä kyllästynyt CIA:n agentti Milo Weaver passitetaan tehtävään, joka totisesti testaa "turistin" uskollisuutta uusille esimiehilleen. Nuhruisessa berliiniläisessä hotellihuoneessa toimeksiantokuorensa avaava Milo tarkastelee kahta valokuvaa kauniista 15-vuotiaasta moldovalaistytöstä, Adriana Stanescusta. Milon saama käsky on tylyn yksiselitteinen: "Tapa lapsi ja hävitä ruumis. Aikaa loppuviikko." Kohtalo päättää tehtävään kykenemättömän Milon puolesta. Kun Adrianan ruumis löydetään metsästä, Saksan tiedustelupalvelu ryhtyy kovistelemaan surmasta epäiltyä Miloa. Tapaus on vasta ikävä alkuepisodi siinä ihmiskaupan, kiristyksen ja identiteetti-varkauksien vyyhdessä, johon ovat sotkeutuneet paitsi Saksan kenties myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelun viranomaiset. Onko Milolla ulospääsyä painajaisesta, jossa varjot tuntuvat vaanivan kintereillä joka käänteessä?
Olen Steinhauerin (s. 1970) Hammett-palkintoehdokkaaksi valittu psykologisen terävänäköinen vakoilutrilleri on ärhäkkää jatkoa Turistille, keväällä 2011 ilmestyneelle trilogian avausosalle.
Huom!  Viime keväänä ilmestynyt Turisti oli erinomainen vakoiluaiheinen kirja.
Hienoa, että saatiin myös Pakotie jo keväällä 2012.
Olen Steinhauer DekkariNetissä.

Walker, Martin: Poliisimestari Bruno ja viinitarha.
Alkuteos: The dark vineyard, 2009.  Suom.  Raimo Salminen.
WSOY 2012.   (SaPo -sarja)
ISBN 978-951-0-38607-1 (sid.)  Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Aamun sarastaessa alkaa St Denisin, pienen ranskalaiskaupungin, palosireeni ulvoa. Siihen herää myös poliisimestari Benoît "Bruno" Courrèges. Liekeissä on tutkimusasema, jolla kehitetään geenimuunneltuja kasveja, ja kaikki viittaa tuhopolttoon. Ei ihme, että Brunon tutkimukset suuntautuvat seudun ympäristöaktivisteihin. Mutta pian kaupungin rauhaa vaarantaa uusi uhka, kun iso raha Kaliforniasta haluaa ostaa viinitarhoja ja paikallisen hotellin. Kun jutussa ilmenee myös outoja kuolemantapauksia, Brunon on pantava peliin kaikki taitonsa, tahdikkuutensa ja paikallistuntemuksensa selvittääkseen, miten asiat liittyvät toisiinsa. Vai liittyvätkö ne?
Englantilaisen Martin Walkerin Bruno-kirjat ovat enemmän kuin pelkkiä rikosromaaneja. Sympaattisen poliisimestarin seurassa lukija tutustuu Lounais-Ranskan omaleimaiseen elämäntapaan - ja tietysti myös alueen oivallisiin ruokiin ja viineihin. Brunokirjoista on aikaisemmin ilmestynyt suomeksi Poliisimestari Bruno keväällä 2010 WSOY:n SaPo -sarjassa.
Huom! Kirja oli kerrassaan herkullinen ja loistava helmi dekkarien joukossa.  Yksi kevään 2010 parhaita . Monelta on jäänyt varmaan huomaamatta. Tätä toista kirjaa myös odotetaan....
Martin Walker DekkariNetissä.

Uusia painoksia


Uusia painoksia WSOY pokkari -sarjassa

Christie, Agatha: Seitti.
Alkuteos: Spider's Web, 1954. Suom. Kirsti Kattelus.
WSOY 2012.
ISBN 978-941-0-38732-0 (nid.)  9,00.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.

Coben, Harlan: Tiukassa otteessa.
Alkuteos: Hold tight,  2008. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38735-1  (nid.)  10 e.   Ilm. 1/2012.    Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Cussler, Clive-Scott, Justin: Hävitys.
Alkuteos: The wrecker, 2009.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-30054-2 (nid.)   10,00 e.   Ilm. 5/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Evanovich, Janet: Luuvitonen.
Alkuteos: High five, 1999. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38729-0 (nid.) 10,00 e.  Ilm. 2/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

James, P. D.: Dalgliesh ja kuolema.
Alkuteos: The Black Tower, 1975. Suom. Kirsti Kattelus.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-39050-4 (nid.)   9,00 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1986. ja 2. p. 1992 (SaPo -sarja ; 297).

Patterson, James-Paetro, Maxine: Viides ratsumies.
Alkuteos:  The fifth horseman, 2006. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-38737-5 (nid.) 9,00 e.  Ilm. 2/2012.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Quinn, Spencer: Karvat pystyssä.
Alkuteos: Dog on it, 2008.  Suom. Aila Herronen.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 97-951-0-38724-5 (nid.)  10,00 e.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2011.

Remes, Ilkka: Pääkallokehrääjä.
WSOY 2012.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37034-6 (nid.)   11 e.   Ilm. 3/2012.  Kansikuva.
1. p. ilm. 1997.

Roslund, Anders-Hellström, Börge: Tyttö katujen alta.
Alkuteos: Flickan under gatan, 2007.  Suom. Sanna Manninen.
WSOY 2012.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-39066-5 (nid.)   9,00 e.   Ilm. 4/2012.     Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

CD- ja MP3-äänikirjat

Christie, Agatha : Sininen juna.
WSOY 2012.
Kertoja: Lars Svedberg.
CD-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38933-1  32 e.   Ilm. 4/2012.  Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-38934-8  Ilm. 4/2012.

Jonasson, Jonas: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi.
WSOY 2012.
Kertoja: Kari Ketonen.
CD-äänikirja.
ISBN 978-951-0-39145-7   34 e.  Ilm. 6/2012.   Kansikuva.
MP3-äänikirja.
ISBN 978-951-0-39154-9   Ilm. 6/2012.


 

Muut

Kuosma, Tapio: Tehtävä Guantanamossa.
Livres Belles-Lettres 2012.
ISBN 978-952-9968381  (nid.)   88,70 e.   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Tapio KUOSMAn romaani 'Tehtävä Guantánamossa' on eräänlainen (ja 'erilainen') trilleri tai jännityskertomus. Romaanin juoni: KRP:stä 'savustettu' tutkija, yksityisetsivä Roi Marras saa erikoisen tehtävän, joka lähtökohtaisesti on 'mission impossible'. Hänen tulisi pelastaa Guantanamo Bayn vankileiriltä syyttömänä vangittu Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen ja tämän kuubalainen työtoveri. Pelastusoperaatioon osallistuvat myös muun muassa ruotsalainen naisagentti Madde ja kuubalainen Camilo.
Lisätietoa:
- Espoon kirjailijat - Tapio Kuosma.

Lamminen, Aila: Kurjet huutavat.
Kuvitar 2012.
ISBN 978-952-5589-22-1 (nid.)   23,00 e.  Ilm. 2012.  Kansikuva.
Pohjalaisia rikostarinoita.
Rouva Järvelä menehtyy yllättäen Lappajärven terveyskeskuksessa nuoren sijaislääkärin hoidossa. Kun rouvan perintöhuvilaa myymään valtuutettu pankinjohtaja katoaa salaperäisesti, tarvitaan lopulta poliisin tutkijapari Helsingistä selvittämään yhä oudommaksi muuttuvaa mysteeriä Maksun aika.
Lappajärveläinen Aila Lamminen tuo rikosten maailman eteläpohjalaisiin maisemiin neljän erillisen tarinan muodossa, joissa hän kuvaa vivahteikkaasti kansanluonteemme pimeitä puolia.
Lisätietoa:
- Kuvitar - Aila Lamminen.

Mellanen, Pirjo: Kohtalokas Albania.
Texthouse 2012.
ISBN 978-952-67625-2-4 (nid.)     Kansikuva.
Kirja kertoo eläkeikää lähestyvästä suomalaispariskunnasta, Tuijasta ja Saulista, jotka tekevät hullunrohkean ratkaisun: he ostavat näkemättä kerrostaloasunnon - Albaniasta! Rakenteilla olevasta talosta on kuvia netissä, hinta on edullinen ja sijainti meren rannalla. Mitä siitä, että Albania oli pitkään ollut suljettu kommunistinen maa, jossa korruptio ja rikollisuus varmaan rehottaisivat. Sauli on jo maksanut ensimmäisen erän asunnon hinnasta ja sopinut rakennuttajan, herra Spiron kanssa, että hän tulee vaimonsa kanssa katsomaan töiden edistymistä heidän seuraavalla lomallaan. Kaupanteko on tässä maassa miesten asia, joten Sauli lähtee yksin tapaamaan Spiroa. Tapaamisesta käynnistyy tapahtumasarja, jossa ennakkoluulot ja todellisuus kohtaavat yllättävällä tavalla, ja loma Albaniassa saa hyytävän jännittäviä piirteitä. Kohtalokas Albania on sekä otteessaan pitävä dekkari että dokumentaarinen kuvaus Euroopan tuntemattomimmasta maasta suomalaisin silmin. Kirjan etulehdellä olevan kartan avulla lukija voi seurata Tuijan ja Saulin matkaa pitkin Adrianmeren rannikkoa. Tapahtumien edetessä muuttuu myös pariskunnan suhde. Kun pelko puolison menettämisestä kouraisee sydänalaa, Sauli ei enää laske lekejä joka käänteessä. Kirjoittaja Pirjo Mellanen on 63-vuotias esikoiskirjailija Rymättylästä. Mellanen tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän hankki miehensä kanssa asunnon Albanian Sarandasta ja opettelee nyt albaniaa. Kirja kiinnostaa myös muita eläkeikää lähestyviä, jotka suunnittelevat muuttoa etelän lämpöön ja etsivät vaihtoehtoja Espanjan Aurinkorannikolle. "Hintataso, ilmasto ja ihmisten ystävällisyys olivat lopulta ne kolme pääpointtia, joiden perusteella Albania valikoitui pariskunnan toiseksi asuinmaaksi", kirjoitti Vakka-Suomen Sanomat Mellasten tempauksesta vuonna 2010.
Pirjo Mellanen on 63-vuotias esikoiskirjailija Rymättylästä. Mellanen hankki miehensä kanssa asunnon Albanian Sarandasta ja opettelee kielikurssilla albaniaa.

Raitis, Harri & Hurtta, Boris: Isänmaan nyrkki.
Seikkailuromaani.
Turbator 2012.
ISBN 978-952-5666-71-7 (nid.)   Ilm. 3/2012.   Kansikuva.
Maanalainen vastarintaliike on Neuvostoliiton uhkan varalta yhä toiminnassa vuonna 1948. Se on siirtynyt Turun lähelle maaseudulle piiloon, vänrikki Pentti Joutsensaari hoitaa miehineen tehtävää Rymättylässä. Joutsensaaren on määrä vaaran uhatessa siirtää Suomen salainen pakolaishallitus veneellä Ruotsiin. Sitten yksi pakolaishallituksen ministereistä murhataan Nousiaisissa. Alkaa toiminta josta ei puutu kiperiä tilanteita.
Kirjailijat Harri Raitis ja Boris Hurtta ovat vankalla ammattitaidolla kirjoittaneet letkeän ja veijarimaisen jännärin, jota voi luonnehtia sanoilla "mestarit asialla". Teos tarjoaa nautinnollisen lukuelämyksen jokaiselle, ja pistää myös lukijansa pohtimaan sodan jälkeisen lähihistoriamme totuuksia.

Rovio, Rina: Ajan loppu.
Books on Demand 2012.
ISBN 978-952-286-430-7 (nid.)  18,95 e.  Ilm. keväällä 2012.   Kansikuva.
Sara kaipaa elämäänsä lisää väriä ja seikkailua. Lomamatkallaan Meksikossa hän tutustuu historianopiskelija Peteriin, joka opastaa hänet mayojen historialliseen maailmaan.
Alueelta on kadonnut useita punahiuksisia naisia jälkiä jättämättä. Kunnes yksi ruumis löytyy. Agentti Corbes tutkii katoamisia. Miten uraanin salakuljetus ja alueella vaikuttava uskonnollinen lahko liittyvät toisiinsa? Ja miten mayojen profetia ihmiskunnan tuhosta vaikuttaa tapahtumien kulkuun? Talvipäivänseisaus 21.12.2012 on vain muutaman päivän päässä. Tapahtumat vyöryvät vauhdikkaasti ja Sara saa oman osansa seikkailusta.
Viihteellisen jännitystarinan tapahtumat sijoittuvat Meksikon Mayan Rivieran eksoottisiin maisemiin maailmanlopun tunnelmissa.
Lisätietoa:
- www.rinarovio.blogspot.com.

 Tietokirjoja
 


Marklund, Liza: Vastalauseita : kirjoituksia 1985-2010.
Alkuteos: Nya röster sjunger samma sanger, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25531-4 (sid.)      Ilm. 1/2012.  Kansikuva.

Liza Marklund käsittelee useissa kirjoituksissaan Ruotsidemokraattien nousua, sen vaikutusta ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja julkiseen keskusteluun. Näistä teksteistä on helppo löytää yhteyksiä Suomen tämänhetkiseen poliittiseen tilanteeseen.  Kirjailija puhuu myös sorrettujen naisten, hyväksikäytettyjen lasten ja terroristeiksi syyttä luokiteltujen miesten puolesta, eikä hän pelkää korottaa ääntään silloin kun muut pysyvät vaiti. Muutamassa henkilökohtaisessa tekstissä Marklund kuvailee menestyksensä varjopuolia ja omaa arkeaan.
Vastalauseita-kirjaan on koottu kirjoituksia Liza Marklundin 25 vuotta kestäneen toimittajanuran varrelta. Se on eräänlainen sisarteos Marklundin ja Lotta Snickaren viisi vuotta sitten ilmestyneelle kohukirjalle Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan.
Liza Marklund DekkariNetissä.